Rabu, 6 November 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 06 Nov 2013 01:31 PM PST

Cucu Tok Selampit


Kenapa Hanya Nelayan Cina Turun Berdemo Di Parlimen Pagi Tadi? Apa Lagi Cina Mahu?

Posted: 05 Nov 2013 11:47 PM PST

Agak sinikal dan menjadi persoalan apabila hanya nelayan-nelayan berbangsa Cina sahaja yang turun ke perkarangan Parlimen hari ini untuk berdemo. Dengan didalangi oleh Ahli Parlimen Lim Kit Siang dan M Kulasegaran, nelayan-nelayan Cina ini yang tidak sampai 30 orang menyalahkan Kerajaan kerana kononnya mengurangkan subsidi minyak diesel dan melaksanakan penggunaan saiz mata 38 milimeter (mm) keroncong pukat tunda. Kenapa nelayan Cina sahaja yang terlibat? Apa lagi Cina DAP ini mahu? Masa susah cari Kerajaan, masa pilihanraya tikam belakang orang yang membantu mereka selama ini.

THE FLYING KICK

Posted: 06 Nov 2013 01:28 PM PST

THE FLYING KICK


KARPAL TAK FAHAM KER, ATAU MEMANG DAP YANG NAK HAPUSKAN 'MELAYU-ISLAM'!!!

Posted: 06 Nov 2013 12:58 AM PST

PRK DUN SUNGAI LIMAU: SATU ANALISIS MUDAH

Posted: 05 Nov 2013 10:15 PM PST

Apa Yang Tersirat

Posted: 06 Nov 2013 01:27 PM PST

Apa Yang Tersirat


PRK Sungai Limau: Gula-Gula Duniawi Tidak Mengoda

Posted: 05 Nov 2013 08:42 PM PST

RATA-RATA pemimpin BN mengungkapkan, meskipun kalah di PRK Sungai Limau, namun mereka menganggap keputusan PRK itu sebagai Kekalahan dalam kemenangan. Faktor yang mendorong mereka berbuat demikian kerana kemampuan calon BN mengurangkan lebih separuh majoriti PAS dalam pilihan raya kecil itu.

Calon PAS menang dengan majoriti 1,084 undi berbanding 2,774 majoriti undi pada pilihan raya umum dalam bulan Mei yang lalu.

Sungai Limau yang mempunyai 19 daerah mengundi, menyaksikan PAS kehilangan empat daerah mengundi kepada BN - Sungai Limau, Kabu Sepuloh, Sedaka dan Padang Lumat.

Ironinya juga, PAS kini menguasai Sungai Limau dengan hanya menang di sembilan daerah mengundi berbanding BN yang menang di sepuluh daerah mengundi.

Bagaimana pun, analisis menunjukkan BN sebenarnya berbelanja terlalu besar untuk memperolehi peningkatan undi yang terlalu sedikit.

Menurut PAS, BN membelanjakan kira-kira RM15.5 juta dalam kempen mereka di Sungai Limau.

Jumlah itu meliputi RM5.5 juta untuk sekolah menengah agama, RM2.25 juta untuk sekolah jenis kebangsaan Cina, dan RM1.2 juta untuk sekolah-sekolah lain.

BN juga mengagihkan bantuan sebanyak RM2.8 juta untuk bantuan perumahan dan cermin mata percuma, RM802,700 untuk program Bantuan Azam Tani Mara, RM2.5 juta untuk tukun tiruan dan RM500,000 untuk jeti perikanan.

Ia tidak termasuk RM300,000 untuk Masjid Simpang Empat, RM118,000 untuk guru-guru prasekolah agama Kafa dan 33 masjid, RM30,000 dalam bentuk pinjaman TEKUN serta RM19,700 dalam bentuk zakat dari Agrobank.

Malangnya, hasil daripada perbelanjaan ini hanya berjaya diterjemahkan kepada peningkatan sebanyak 465 undi buat BN- daripada 10,520 undi pada 5 Mei lalu kepada 10,985 undi pada Ahad - jumlah yang terlalu sedikit jika dibandingkan dengan usaha serta wang yang disalurkan kepada pemilih di kawasan itu.

Dan jika jumlah RM15.5 juta itu dibahagikan dengan tambahan 465 tersebut, BN sebenarnya membelanjakan RM32,258 untuk setiap tambahan undi.

Tambahan 465 undi itu juga sebenarnya hanya satu pertiga daripada jumlah majoriti PAS yang berjaya dikurangkan BN iaitu sebanyak 1,690 undi.

Jadi di mana silapnya BN sehingga mereka masih gagal menawan Sungai Limau walaupun mengerahkan banyak jentera kerajaan untuk membantu kempen?

Sama ada BN sedar atau tidak, kempen yang berorientasikan pembangunan dan kemakmuran hidup tidak cukup untuk memujuk emosi majoriti pemilih di kawasan kubu kuat PAS itu.

BN perlu mengambil iktibar pada PRK kali ini, bahawa tidak selamanya pengaruh wang dan janji-janji pembangunan tidak semestinya merupakan strategi yang ampuh untuk menawan kubu kuat PAS yang pada kebiasaannya tidak tergoda dengan tawaran keduniaan sedemikian.

PEJUANG BANGSA

Posted: 06 Nov 2013 11:36 AM PST

PEJUANG BANGSA


PAS TERASA BILA KARPAL WILCHA BERSUARA IKUT SEDAP MULUT HENTAM PARTI IKUT KAUM !!

Posted: 06 Nov 2013 08:28 AM PSTPas mengingatkan Pengerusi DAP, Karpal Singh agar mengeluarkan kenyataan berdasarkan fakta bukannya mengikut kata hati.

Semalam, Karpal mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Beliau berkata cara tersebut merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini.

Ternyata 'rakan karib' DAP ini, Pas kesal dengan kenyataan tersebut dan menyifatkan ia sebagai tidak berasas.
Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kenyataan itu menunjukkan Karpal gagal memahami perjuangan Pas.

"Pas membantah kenyataan yang dikeluarkan oleh Yang Berhormat Karpal Singh yang meminta parti yang berasaskan kaum dan agama tidak boleh dibenarkan, dan menganggap ia serius dan membahayakan.

"Kenyataan begini tidak sepatutnya keluar dari mulut pemimpin PR dalam suasana rakyat menolak BN dan mulai yakin dengan kepimpinan PR," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

"Apakah bahaya perjuangan Pas bagi masyarakat majmuk di Malaysia?

"Nilailah sendiri pada Pas yang memerintah Kelantan lebih 23 tahun, Terengganu pada tahun 1999 dan Kedah pada 2008 daripada segi perpaduan kaum dan menjaga hak Muslim dan bukan Muslim," tambahnya lagi.

"Apakah ada golongan bukan Islam yang disisihkan? Karpal sepatutnya mengemukakan fakta bukan mengeluarkan kata-kata ikut sedap hati," tegas Tuan Ibrahim lagi.

Menurutnya, tindakan Karpal mengeluarkan kenyataan seperti itu boleh menjejaskan hubungan baik dalam PR dan sokongan rakyat.

"Beliau sepatutnya lebih bijak sebelum mengeluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan baik dalam PR serta sokongan rakyat selama ini.

"Kenyataan sebegini juga merugikan DAP secara amnya. Pas menyerahkan kepada kepimpinan DAP untuk mengambil tindakan berhubung kenyataan tersebut," katanya.

Dd i n b u n g a

Posted: 06 Nov 2013 07:13 AM PST

Dd i n b u n g a


RIBUT DI MANJOI, MANA CALON PKR DAN PAS????

Posted: 05 Nov 2013 08:46 PM PST

YB  USTAZ ZIAD, ADUN MANJOI MELAWAT SEORANG WARGA EMAS MANGSA RIBUT
ENCIK SUHAIMI DIN, PEGAWAI KHAS AHLI PARLIMEN TAMBUN, MEWAKILI YB DS AHMAD HUSNI MELAWAT MANGSA RIBUT DI JALAN JUARA MANJOI
KEADAAN RUMAH DI JALAN JUARA KG MANJOI

PADA 4 HARIBULAN 2013 JAM 6.45 PETANG MANJOI SECARA TIBA - TIBA DILANDA PUTING BELIUNG YANG MENGAKIBATKAN 23 RUMAH MENGALAMI KEROSAKAN BUMBUNG.

PADA MALAM TERSEBUT JUGA SELEPAS MAGHRIB KELIHATAN YB USTAZ ZIAD, ADUN MANJOI DAN ENCIK SUHAIMI DIN, PEGAWAI KHAS YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH, AHLI PARLIMEN TAMBUN YANG JUGA MENTERI KEWANGAN 2 BERADA DI KAWASAN TERLIBAT DAN MELAWAT DARI RUMAH KERUMAH BERSAMA KETUA KAMPONG TUAN SYED FAIRUZ DAN SKUAD PEMUDA, SKUAD WANITA DAN SKUAD PUTERI  UMNO BAHAGIAN TAMBUN SERTA RELA BAGI MELIHAT DAN MEMBUAT BANCIAN KEROSAKAN BAGI MEMBOLEHKAN BANTUAN DIBERI.

ENCIK SUHAIMI DIN BERTINDAK PANTAS DENGAN MEMOHON KELULUSAN BANTUAN KECEMASAN DARI YB DS AHMAD HUSNI YANG TELAH MENGARAHKAN AGAR DIBERI BANTUAN MEMBAIK PULIH SEGERA RUMAH - RUMAH MANGSA DAN MENGHULURKAN RM2,000 UNTUK PERSEDIAAN AWAL MEMBUKA BILIK GERAKAN DAN MENYEDIA MAKAN MINUM KEPADA MANGSA SELAIN MEMBAYAR SEGALA KOS MEMBAIKPULIH RUMAH MANGSA.

SEBUAH BILIK GERAKAN DIBUKA DI KOMPLEKS SERBAGUNA MANJOI BAGI MEMBANTU MANGSA RIBUT DAN DIJADIKAN PENEMPATAN SEMENTARA KELUARGA YANG MEMERLUKAN TEMPAT BERMALAM, SEHINGGA KINI 6 KELUARGA MANGSA  BERSETUJU DITEMPATKAN DI BILIK GERAKAN.

KERJA - KERJA MEMBAIK PULIH DIJALANKAN PADA HARI KEESOKKANNYA OLEH SKUAD PEMUDA DAN MEMANDANGKAN KEDAI HARDWARE KEBANYAKANNYA DITUTUP KERANA CUTI AWAL MUHARAM, WALAUBAGAIMANAPUN BEBERAPA SIMPANAN STOK ATAP ABESTOS YANG MEMANG TERSEDIA SEKIRANYA BERLAKU KECEMASAN DIBEBERAPA KAMPUNG LAIN DIPEROLIHI UNTUK MEMBANTU RUMAH YANG AGAK TERUK DAN KERJA - KERJA MEMBAIKPULIH DAPAT GIAT DILAKUKAN OLEH SKUAD PEMUDA PADA HARI INI.

MANA CALON PILIHANRAYA PARLIMEN PKR SITI AISYAH INI, YANG SEBELUM PILIHANRAYA SAMPAI PECAH KULIT KERANG MASUK KERUMAH PENGUNDI, KONONNYA PERIHATIN?????
MANA CALON ADUN MANJOI DARI PAS INI JIKA SEBELUM PILIHANRAYA BUKAN MAIN SIBUK KONONNYA MEMBANTU RAKYAT?????

AKHIRNYA, UMNO JUGA LAH YANG PERIHATIN DAN MENGAMBIL BERAT MASALAH YANG DIHADAPI OLEH RAKYAT TERTUTAMANYA APABILA ADA YANG DITIMPA BENCANA.

TANHIAH UMNO BAHAGIAN TAMBUN, TAHNIAH YB USTAZ ZIAD, TAHNIAH ENCIK SUHAIMI DIN.

tunku

Posted: 06 Nov 2013 03:29 AM PST

tunku


Apologise, PAS Youth tells Karpal over 'de-register' call

Posted: 06 Nov 2013 03:01 AM PST

PAS Youth wants DAP chairman Karpal Singh to retract and apologise publicly to PAS over his call for the de-registration of all associations that operate along racial and religious lines, including PAS.
"We, from Federal Territories PAS, hope that Karpal retracts his statement and makes a public apology, especially to PAS. We do not want to jeapordise our relations in Pakatan Rakyat," said its Youth chief Kamaruzaman Mohamad in a statement Wednesday.

Kamaruzaman, who is also PAS Youth deputy information chief, said Karpal should not equate PAS to other race or religion-based political or professional bodies.

"One bad apple spoils the barrel. This idiom can aptly describe the DAP chairman's statement. PAS, being the only religious-based political party left, is inevitably being implicated in this," he added.
Karpal, a long-term Bukit Gelugor MP, on Tuesday lashed out at the Muslim Laywers Association (MLA) for warning the Bar Council against supporting for Catholic weekly The Herald. He said such associations should be de-registered.

The veteran lawyer also called for the de-registration of all political or professional bodies which operate along racial and religious lines, saying that the move would work in the interest of unity.
"This applies to all parties, including PAS, unfortunately," he was quoted saying.

Earlier Wednesday, PAS information chief Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man also hit out at Karpal, describing the statement as "serious, dangerous and unfounded".
"PAS is very disappointed with this baseless statement which seems to show that he (Karpal) has failed to understand PAS' struggle," he said in a statement.

"What is the danger of PAS to multi-racial Malaysia?" he asked, adding that the party should be judged based on its track record as a state government.

"The people should evaluate for themselves how PAS has ruled Kelantan for over 23 years, Terengganu in 1999 and Kedah in 2008 and how it promoted unity and protected the rights of Muslims and non-Muslims. Were there any non-Muslims sidelined?" asked Tuan Ibrahim.
He said the statement should not be coming from a Pakatan leader at a time when the public was beginning to have faith in the Opposition.

"Karpal should have been more wise and not come out with a statement that could affect the good relations in Pakatan and the people's support.
"This type of statement also does not benefit DAP," he said, adding that he would leave it to DAP to take action against Karpal over the statement.

Karpal's call also drew criticism from other non-governmental organisations, such as Jaringan Melayu Malaysia (JMM), whose objectives are to fight for Malay rights.
Its president Azwanddin Hamzah said Karpal was kurang ajar (insolent) and no longer respected the majority of the country.

"He should apologise publicly to us because he has no right to interfere in the business of such organisations like ours.

"If he did that, we could also interfere in DAP's business by calling the de-registration of the party," he said.

bumiyang

Posted: 06 Nov 2013 03:11 AM PST

bumiyang


Cadangan Logo Baru Buat Parti Yang Dicadangkan Oleh Karpal???

Posted: 06 Nov 2013 12:30 AM PST

Karpal mencadangkan supaya parti2 berasaskan bangsa dan agama dimansuhkan... Macam menaraik.... Penulis cuma nak tanya satu...... Berasaskan agama yang suci pun spenda boleh tebar dalam video seks.... Macam mana pulak jika parti politik yang dicadangkan karpal itu mengenepikan nilai2 agama??? Kalau macam tu boleh siap2 leta "spenda" jadi logo lah ya??? Published with

UMNO, PAS, MCA dan MIC Bakal Diharamkan Jika DAP berkuasa???

Posted: 06 Nov 2013 12:17 AM PST

Aah... kononnya DAP tu liberal sangat...untuk semua kaum dan agama konon..... Perwakilan yang nak lantik CEC pun kena tapis...  Hak mengundi pun dinafikan demi untuk memenangkan satu-dua keluarga dan kroni mereka agar terus dapat menerajui parti. Apa yang jelas, pemimpin2 Melayu tiada tempat dalam kepimpinan DAP.  Nak jadi anggota CEC pun X layak.... Mana tidaknya, pemimpin2

Panas!!! Red Bean Army Fitnah Ustaz Azhar Idrus dan Cuba Perangkap Bloggers Pro UMNO!!!!

Posted: 05 Nov 2013 07:19 PM PST

Jangan cepat terpengaruh untuk menyebarkan sesuatu berita. Kerana berita ini hanyalah satu fitnah!!! Mereka cuba nak memerangkap blogger pro UMNO dan sekaligus juga bertujuan mahu membersihkan nama beberapa pemimpin PR kerana kononnya blogger UMNO memang kaki fitnah terutamanya cerita2 dalam kain!!! Walhal pemimpin2 mereka yg tertangkap terdahulu memang ada bukti video malah

Selepas Jeremmy Tinggalkan PKR dan Dr Hiew King Cheu Tinggalkan DAP Ramai Lagi Yang Bakal Menyusul???

Posted: 05 Nov 2013 08:15 PM PST

Katanya ramai lagi yang bakal menyusul.... Pastinya mewakili pembangkang, tanpa peruntukkan dan tiada kuasa apa yang boleh mereka lakukan. Lagipun perjuangan PR hanyalah untuk menumbangkan BN bukannya mahu memperjuangkan rakyaat... Sewajarnta rakyaat juga jangan sewenang2 mahu memberikan golongan ini undi mereka.... Tiada apa pun yang boleh mereka lakukan.... Artikel penuh klik

Lagi Fitnah Pembangkang Terbukti Hanyalah Pembohongan Jahat!!!

Posted: 05 Nov 2013 07:15 PM PST

Foto 1 (Kiri): TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin diiringi Duta Besar Malaysia di Perancis, Tan Sri Ismail Omar (kanan) bersalaman dengan hadirin yang menyambut ketibaan beliau di Paris, hari ini bagi menghadiri Persidangan Agung Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO) ke-37 bermula Selasa. - Foto BERNAMA Nov 4, 2013 6:00 pm. Tak

Taipingmali (tm)

Posted: 06 Nov 2013 01:11 AM PST

Taipingmali (tm)


Sungai Limau: Sokongan pengundi Cina kepada BN meningkat - PM

Posted: 05 Nov 2013 01:50 AM PST

Keputusan pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (SUN) Sungai Limau, Kedah semalam secara sepintas lalu menunjukkan terdapat peningkatan sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional (BN), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, keputusan dua peti undi yang bilangan pengundi dari kaum Cina didapati lebih ramai menunjukkan bahawa sokongan mereka kini memihak kepada calon BN.

"Kalau kita lihat sepintas lalu, memang ada peningkatan, tapi kita perlu membuat kajian lebih mendalam mengenainya," katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan di PICC di sini hari ini.

Keputusan PRK semalam menyaksikan Pas mengekalkan kerusi DUN Sungai Limau dengan majoriti 1,084 undi, apabila calonnya, Mohd. Azam Abd. Samat, memperoleh 12,069 undi berbanding calon BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim, yang mendapat 10,985 undi.

Najib berkata, walaupun tewas, prestasi BN boleh dikatakan menggalakkan kerana ia berjaya mengurangkan majoriti Pas, dan kawasan itu pula merupakan kubu kuat parti itu.

"Kalau dahulu majoriti kita kalah di tempat ini ialah 2,774 dan kini berkurangan kepada 1,084 undi, ini menunjukkan ada trend sokongan ke arah BN," kata Najib.

"Kita tahu ini kubu kuat Pas sebab kawasan ini sudah lima kali Pilihan Raya Umum kita tidak menang, namun PRK kali ini kita berjaya menembusi 10 pusat daerah mengundi berbanding Pas sembilan," katanya.

Najib berkata, beliau percaya dengan kemenangan Pas, parti pembangkang pasti tidak akan menyalahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seperti lazimnya yang sering dilakukan mereka apabila tewas pilihan raya.

"Ini menunjukkan demokarasi di Malaysia segar dan telus dan perjalanan serta keputusan PRK ini tidak boleh dipertikaikan," katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada pucuk pimpinan peringkat nasional yang diketuai Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; peringkat negeri yang diterajui Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir serta peringkat bahagian diketuai Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

"Terima kasih juga kepada wakil BN negeri, sayap wanita, pemuda dan puteri. Ini adalah kerjasama berpasukan yang baik antara peringkat negeri dan bahagian, mereka bekerja keras dan menunjukkan prestasi yang baik di dalam BN," katanya. - BERNAMA

Sahabat-Gunung

Posted: 06 Nov 2013 01:04 AM PST

Sahabat-Gunung


Janji Manifesto PRU12 Pun Tak Tertunai, Jangan Sibuk Pertikai Bajet2014 Kerajaan BN

Posted: 06 Nov 2013 12:30 AM PST

Kerajaan dan pemimpin pakatan pembangkang harus menilai sendiri kejayaan dan pelaksanaan janji-janji yang dibuat mereka pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12) , 5 tahun yang lalu sebelum kumpulan ini mempertikai dan memperlecehkan Bajet2014 yang dibentangkan Perdana Menteri dan kerajaan BN baru-baru ini.

Ketua Pemuda UMNO Bahagian Penggerang, Mohd Amin Hamidon membidas dakwaan pemimpin-pemimpin pembangkang yang mendakwa Bajet2014 ini sebagai bajet yang menghukum rakyat.

"Apakah makna dakwaan mereka? Hari ini saya mencabar Kerajaan negeri Selangor yang diterajui Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor supaya mengemukakan satu kenyataan rasmi termasuk menyenaraikan status pencapaian terhadap setiap janji kepada rakyat yang dibuat menerusi manifesto pakatan pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12).

Saya tak yakin mereka dapat buktikan kejayaan dan pelaksaan janji yang dibuat mereka pada PRU13, kerana sebahagian besar janji mereka dalam manifesto PRU12 masih belum ditunaikan sehingga ke hari ini," ujarnya.

Tambahnya, dakwaan Bajet2014 hanya sekadar tindakan politik populis, hanya bertujuan untuk membina persepsi buruk kerajaan BN, sedangkan pakatan mereka sendiri telah lama menghukum dan menidakkan hak rakyat.

"Jangan lupa dengan slogan 'Manifesto Bukan Janji' yang dilafazkan sendiri oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Kerajaan pakatan pembangkang perlu bertanggungjawab atas janji dan manifesto yang mereka buat dalam PRU12 terlebih dahulu sebelum mereka laksanakan janji PRU13. Kita minta satu keadilan dan ketelusan seperti yang dilaung-laungkan oleh kerajaan pakatan untuk 'negeri berkebajikan' kononnya, tolong prihatin dan peka terhadap permintaan rakyat khususnya di negeri-negeri yang mereka uruskan," tambahnya.  

Beliau turut menyelar pakatan pembangkang membuat janji baru untuk meraih sokongan pengundi pada pilihan raya umum lalu seperti menurunkan harga minyak, menurunkan harga kereta dan sebagainya.

"Rakyat perlu membuat penilaian bahawa janji baru pakatan pembangkang ini sebenarnya hanyalah untuk menarik sokongan pengundi. Jika pakatan mereka ikhlas mahu membantu rakyat, mereka sepatutnya telah selesaikan janji mereka pada PRU12 lalu khususnya di Selangor.


"Namun, pakatan pembangkang sehingga hari ini tidak laksanakan janji tersebut, kemudian buat janji baru. Lebih teruk, bila janji-janji-janji mereka sendiri tidak tertunai, mereka nak salahkan BN dan burukkan Bajet2014 yang kononnya Bajet Menghukum Rakyat," tambahnya. 

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 06 Nov 2013 12:10 AM PST

DARUL EHSAN TODAY


Inilah Cara CINA Berterima Kasih Kepada Kerajaan Melayu...

Posted: 05 Nov 2013 07:35 AM PST

Selepas kebas hampir 4 juta, 2 juta untuk sekolah cina dan 2 juta lagi naik taraf pasar dan jeti nelayan...

Hari ini sekali lagi melayu di hina dan agama Islam di cerca dalam facebook...

Inilah cara cina berterima kasih kepada kerajaan melayu yang berjanji akan menjaga kepentingan mereka selagi ada "bulan dan bintang"...

The Unspinners

Posted: 05 Nov 2013 11:55 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 05 Nov 2013 11:49 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PERBANDINGAN ANWAR PRO-BIBLE DAN DR. ZAKIR NAIK PRO-AL QURAN

Posted: 05 Nov 2013 11:33 PM PST


DR. ZAKIR -  Zakir menggunakan dalil-dalil daripada al-Quran dan hadis yang sahih serta beberapa kitab-kitab agama lain termasuk Bible untuk membuktikan Islam adalah agama agama yang benar.
ANWAR - Sebaliknya, Anwar menggunakan hujah Al Quran, Bible dan kitab-kitab agama lain untuk menunjukkan persamaan antara agama yang akhirnya menjurus menjurus kepada pluralisme agama.
ANWAR - Dalam dialog antara agama yang dihadiri Anwar khususnya Kristian, beliau berusaha menyediakan hujah-hujah yang hampir sama dengan penganut agama itu. Malah, Anwar merupakan tokoh yang bermati-matian mahukan kalimah Allah digunakan penganut Kristian.
DR. ZAKIR - Zakir tidak pernah menjadikan isu kalimah Allah sebagai topik utama hujahannya. Beliau berusaha mengemukakan dalil untuk membuktikan Islam adalah agama yang benar dan sebab itu beliau sering digelar sebagai pengganti Sheikh Ahmad Deedat. Zakir lebih berpihak kepada Islam berbanding dengan Anwar.
ANWAR - Dalam isu pengganas Islam, Anwar bersetuju dengan pandangan Barat yang melabel Osama Bin Ladin sebagai pengganas dan penyelesaian kepada permasalahan itu menurut Anwar adalah penerimaan demokrasi dalam dunia Islam.
DR. ZAKIR - Sebaliknya, Zakir mempertikai sejauh manakah kebenaran Osama Bin Laden sebagai pengganas kerana beliau tidak pernah mengenalinya.
DR. ZAKIR - Kata Zakir, beliau tidak boleh melabel Osama sebagai pengganas berdasarkan laporan media massa Barat kerana media itu mempunyai agendanya yang tersendiri.
ANWAR -  "I support all efforts to protect the security of the state of Israel".

RAHSIA AMERIKA INTIP INDIVIDU DI MALAYSIA DIDEDAH

Posted: 05 Nov 2013 08:03 AM PST

ULASAN PENTING - Berita rangkaian perisikan Amerika Syarikat membuat intipan ke atas pemimpin-pemimpin beberapa buah negara, termasuklah Malaysia bukanlah suatu perkara yang mengejutkan kepada kami.

Di lembah Asia, negara pro-Amerika seperti Australia dan sebenarnya Singapura mempunyai instrumen yang sangat berkesan untuk melakukan intipan ke atas negara kita. (Huraian detail kemudian).

Amerika menuduh ejen perisikan Israel iaitu Mossad sebagai dalang di sebalik semua ini. Namun kita harus ingat, FBI dan CIA khususnya mempunyai pelbagai instrumen dan tangan-tangan halus di sebalik semua isu ini, khususnya di Malaysia.

Satu contoh, seorang bekas Pengarah Operasi CIA iaitu (diringkaskan dengan huruf R.B.) mendedahkan penubuhan sebuah NGO yang melibatkan Anwar Ibrahim adalah operasi covert CIA yang bekerjasama dengan sebuah negara di Timur Tengah.  

CIA pernah bersembunyi di sebalik syarikat petroleum yang berpengkalan di sebuah neggara di Timur Tengah. Nama-nama seperti bekas Ketua Biro Visa Amerika Syarikat di Arab Saudi yang saya sebut Mr. M.S.), Bekas Peguam Persekutuan Amerika Syarikat yang saya ringkaskan sebagai Mr. M.W.) dan seorang ejen CIA yang saya ringkaskan sebagai P.E. Juga Joe Trento (Penulis Buku Sejarah Gelap CIA) adalah individu yang mengetahui cerita di sebalik isu ini.
Gred Palast mendedahkan, selepas peristiwa 11 September 2001, pihak FBI telah menyiasat individu-individu muslim Amerika Syarikat yang dianggap 'terrorist'. Antaranya Abdullah Bin Laden dan Omar Bin Laden (dari keluarga Bin Laden) yang menetap di 3411, Silver Maple Place, Virginia, Amerika Syarikat.

Walaupun Abdullah Bin Laden disyaki 'terrorist', tetapi FBI telah diarahkan oleh Washington untuk menghentikan siasatan mereka tanpa memberi alasan yang konkrit. 
Menurut BBC News, sebuah NGO yang melibatkan Anwar Ibrahim adalah merupakan projek rahsia di antara Jabatan Negara Amerika Syarikat, CIA dan sebuah negara di Timur Tengah.

Springman mendedahkan, CIA mengarahkan beliau untuk meluluskan visa-visa kepada kumpulan Islam yang dipimpin oleh Osama Bin Laden, dari sebuah negara di Timur Tengah ke Amerika Syarikat untuk menjalani latihan bersama dengan CIA. 

Selepas itu kumpulan Islam itu dikembalikan semula ke negara Timur Tengah tersebut untuk membantu tentera mujahidin Afghanistan memerangi Rusia. Latihan kumpulan Islam oleh CIA diadakan di Virginia, Amerika Syarikat. 

Anda carilah apakah kaitan Anwar Ibrahim dengan NGO-NGO yang berpusat di Virginia?
NGO-NGO ini telah membantu kepada kumpulan pengganas Hamas pemimpin Khaled Mash'al dalam persidangan globalisasi yang diadakan di Timur Tengah. NGO ini juga membantu membiayai pemberontakan Kashmir menentang India, menyifatkan ia sebagai pembebasan pergerakan.

Selepas peristiwa 11 September 2001, NGO ini telah diletak dibawah penelitian FBI. Kad kredit pakar radiologi, Dr Al Badr al-Hamzi telah ditemui di kalangan harta benda perampas. NGO ini  juga dinamakan dalam tuntutan mahkamah trilion dolar oleh keluarga mangsa 9/11.

Pada bulan Mei 2004 , NGO ini telah beroperasi di luar pejabat Jamal Barzanji, yang terlibat dengan sebanyak tujuh organisasi yang diserbu oleh ejen-ejen persekutuan yang berkaitan dengan pembiayaan pengganas.

Pemimpin Institut Antarabangsa Pemikiran Islam (IIIT) termasukAnwar Ibrahim yang merupakan pengasas IIIT adalah di bawah jagaan NGO ini yang diberikan dana, dimonitor, diremute control, dan sekaligus diintip sepanjang masa oleh CIA.

Pada tahun 2007, pemimpin-pemimpin Indonesia dikatakan diintip oleh CIA dan agensi perisikan Amerika, yang berpusat di Australia. 

Apakah kamu fikir FBI dan CIA tidak mengangggu Presiden negara jiran kita pada tahun 2013 ini?
Kita bersyukur, Allah SWT memelihara kita semasa PRU13 di mana Anwar Ibrahim, manusia yang diikat kakinya, dikunci akalnya, dijel pergerakannya, ditapis mulutnya oleh Amerika/CIA/FBI tetapi akhirnya gagal dan tewas. Maka janganlah kamu terkejut dengan kata-kata ini, "I support all efforts to protect the security of the state of Israel".


Panglima Perang Cyber

Posted: 05 Nov 2013 11:44 PM PST

Panglima Perang Cyber


#PRKSgLimau : Perlihatkan Ramai Pengundi Berhijrah ke BN - Pertambahan 4 Menjadi 10 dari 6 PDM PRU Lepas

Posted: 05 Nov 2013 06:08 AM PST


YAN, 4 Nov – Walaupun Pas mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau dalam pilihan raya kecil hari ini, kemenangan moral adalah milik Barisan Nasional (BN).

Tentangan yang diberikan BN kepada Pas kali ini cukup hebat kerana BN menang di 10 daripada 19 daerah mengundi berbanding hanya enam dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

semangat-berani-hijrah-umno-bn-mukhriz-najib-pembangunan-transformasi-islam-moden

BN menawan empat daerah mengundi iaitu Sungai Limau dengan majoriti 105 undi, Kabu Sepuloh (55), Kampung Titi Batu (951) dan Padang Lumat (50), di samping mengekalkan enam yang dimenangi pada PRU13 dengan majoriti bertambah.

Daerah mengundi yang dikekalkan adalah Sungai Kering dengan majoriti 202 undi berbanding 178 pada PRU13, Simpang Tiga (48 – 46), Selengkoh (195 – 119), Sungai Daun (293 – 137), Dulang Kechil (939 – 506) dan Dulang Besar (533 – 187).

Kemenangan Pas juga tercalar oleh kemerosotan majoriti undi sebanyak 61 peratus berbanding majoriti yang diperolehi dalam PRU13, Mei lepas.

Calon Pas Mohd Azam Abd Samat menang dengan majoriti 1,084 berbanding majoriti 2,774 yang diperoleh bekas Menteri Besar Kedah Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak pada PRU13.

Mohd Azam, 37, mendapat 12,069 undi mengatasi Dr Ahmad Sohaimi Lazim, 52, (BN) yang memperoleh 10,985 undi. Undi yang diperoleh Mohd Azam berkurangan 1,225 atau 9.2 peratus daripada jumlah undi yang diraih Azizan pada PRU13 iaitu sebanyak 13,294 undi.

Sementara di pihak BN, majoriti pada PRK DUN Sungai Limau bertambah 4.4 peratus atau 465 undi. Jumlah pemilih berdaftar yang keluar mengundi hari ini juga berkurangan 1,100 atau 4.5 peratus daripada 24,349 pada PRU13.

Kekuatan Pas bergantung kepada nama Azizan yang banyak digunakan semasa kempen pilihan raya kecil itu, termasuk menggambarkan Mohd Azam sebagai anak didik Azizan dan mempunyai hubungan saudara dengan bekas Menteri Besar Kedah itu.

Malah parti itu juga didakwa menggunakan gambar "superimpose" Mohd Azam bersama Azizan dalam risalah kempen parti itu yang sebenarnya gambar wartawan kanan akhbar Sinar Harian yang berkunjung ke pejabat Azizan pada 2011.

Kemenangan Pas ini sedikit sebanyak mengubati kedukaan parti itu, yang kehilangan penguasaan ke atas Kedah pada PRU13.

Kemenangan ini mengekalkan "status quo" kedudukan kerusi DUN Kedah kerana Pas masih kekal dengan 15 kerusi DUN daripada keseluruhan 36 kerusi DUN, dengan BN menguasai 21 kerusi.

Kejayaan BN mengurangkan majoriti sebenarnya menunjukkan BN berjaya menarik ramai pengundi untuk "Hijrah" dan mengurangkan bilangan pengundi yang "Kekal".

BN masih boleh berbangga kerana berjaya memaksa Pas bertungkus lumus sepanjang tempoh berkempen sejak 23 Okt lepas, sehingga ke tahap melakukan serangan peribadi terhadap Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

Sebelum hari pengundian hari ini pun, di atas kertas, Pas sudah mempunyai kelebihan kerana selain daripada DUN Sungai Limau merupakan kubu kuat parti itu, parti itu mempunyai 9,499 anggota sebagai pengundi manakala BN pula mempunyai 9,230 anggota dan selebihnya 8,493 merupakan pengundi atas pagar.

Mukhriz sebelum ini mengakui bahawa BN adalah "underdog" tetapi BN tetap mahu bertanding pada PRK kali ini kerana mahu membuat tawaran kepada penduduk DUN Sungai Limau tentang apa yang boleh dilakukan BN terutama soal pembangunan.

Walaupun tewas, penduduk di DUN Sungai Limau tetap mendapat banyak manfaat daripada kerajaan pusat dan kerajaan negeri, satu bukti kerajaan BN tidak meminggirkan kawasan-kawasan yang dikuasai parti pembangkang.

Di sebelah BN pula, ramai yang mengaitkan kekalahan ini dengan faktor calon, berikutan sifatnya yang terlalu "low profile", yang dianggap tidak sesuai untuk menjadi seorang wakil rakyat.

Kepimpinan UMNO Bahagian Jerai baru beralih daripada Datuk Mohd Suhaimi Abdullah kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom pada pemilihan bahagian Jerai 19 Okt lepas.

Ada juga yang beranggapan kebanyakan pengundi masih kekal dengan Pas bukan kerana terlalu yakin dengan Mohd Azam tetapi sebagai "check and balance" untuk kerajaan Kedah yang dikuasai oleh BN.

Jika dilihat sokongan pengundi kepada Mukhriz ketika berkempen, penduduk di DUN Sungai Limau ini sebenarnya dilihat semakin yakin dengan Mukhriz dan kerajaan negeri, dan hanya masa yang menentukan BN akan kembali menguasai DUN Sungai Limau.

Apa yang boleh dirumuskan, PRK DUN Sungai Limau hari ini menyaksikan Pas tidak menang sepenuhnya dan BN tidak kalah sepenuhnya.
Sent from my iPhone

19 Port/ Sarang Gay Paling Terkenal di Malaysia

Posted: 04 Nov 2013 11:09 PM PST

Apa kita boleh lakukan selepas mengetahui lokasi ini?

1. Kenal pasti siapa dan punca mereka terjebak.

2. Bimbing mereka ke arah kebaikan dengan mengajak penglibatan ustaz-ustaz yang bertakwa dan warak.

3. Membuat serbuan demi serbuan untuk memastikan mereka yang tegar melanggar undang - undang ini ditahan.

4. Menghantar ke pusat pemulihan akhlak atau pondok dengan diletakkan sebagai 'orang kena pengawasan' sehingga mereka pulih dari ketagihan seks yang songsang ini.

5. Menggalakkan penyebaran info tentang LGBT dan bahayanya dari segi agama atau sains. Menggunakan media perdana dan media sosial.


Berikut lokasi yang didedahkan :

1. Kuala Lumpur: Stesen LRT Pasar Seni: 7am-9am; 12pm-1pm

2. Seremban: Terminal One; Parkson Terminal One Aras Bawah

3. Johor: Bus Stand Larkin - Aras Bawah

4. Kota Bharu: Fitness Center - Hotel R

5. Kuala Lumpur: Blue Boy Club (BBC) - Jalan Bukit Bintang

6. Kuala Lumpur: Jurassic Park - kawasan tempat letak kereta belakang Jalan Tunku Abdul Rahman

7. Petaling Jaya: Tasik Kelana Jaya - biasanya sebelah malam

8. Petaling Jaya: kawasan taman permainan kanak-kanak bersebelahan Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya. Juga di tempat letak kereta berhampiran kompleks renang MBPJ.

9. Petaling Jaya: Sudut Selera Taman Bandaran Kelana Jaya

10. Kuala Lumpur: Taman Tasik Permaisuri - biasanya dari tengah malam sampai Subuh setiap Sabtu dan Ahad

11. Cheras: Restoren Q Bistro (malam)

12. Kuala Lumpur: Stesen KL Sentral - tandas lelaki belakang eskalator

13. Ipoh: Taman kupu-kupu - KTM Ipoh

14. Melaka: Infinity Cafe Jalan Melaka

15. Melaka: Starlight Bistro, Plaza Melaka

16. Melaka: Taman padang lama antara Bukit St Paull dan Resotren A&W - biasanya pukul 11pm ke atas

17. Penang: Sixty9ine Mansion, Batu Ferringgi

18. Penang: SOHO Gastro Pub, Tanjong Tokong

19 Penang: Mega Mall Shopping Complex, Prai

Sumber :

http://billyinfo.blogspot.com/2013/11/port-sarang-gay-paling-terkenal-di.html?m=1


Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 05 Nov 2013 11:12 PM PST

Belantan


Fitnah Perdana Menteri jalan pintas guling kerajaan?

Posted: 05 Nov 2013 10:39 PM PST


Meletakkan kesalahan serta menjual nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung isu kewujudan 40,000 pengundi Bangladesh pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu merupakan usaha terancang oleh pembangkang dalam mencari jalan pintas untuk mengguling kerajaan.

Menurut bekas pembantu peguam bela utama Anwar Ibrahim, Yuktes Vijay, perkara itu tidak pelik kerana jurucakap pembangkang, Datuk S. Ambiga didakwanya sebagai 'proksi' kepada Ketua Pembangkang itu.

Jelasnya, tindakan Ambiga memfitnah dan menuduh Najib yang sengaja mencipta helah ketika ditemubual dalam satu wawancara dengan stesen televisyen CNN menimbulkan persoalan.

Katanya, sebelum ini pembangkang telah mengemukakan petisyen berhubung PRU-13 lalu, namun tidak langsung menyelitkan kewujudan pengundi Bangladesh seperti didakwa mereka sebelum ini.


"Jika benar berlaku undian 40,000 warga Bangladesh, mengapa tiada satu pun petisyen yang dikemukakan pembangkang menyebut perkara-perkara tersebut, malah mustahil dalam kalangan puluhan ribu itu, tiada seorang pun yang ditangkap. Ada pun yang 'ditangkap' sebenarnya merupakan warganegara," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas desakan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang meminta pembangkang memohon maaf kepada seluruh rakyat dan menarik semula tuduhan tersebut termasuk tindakan Ambiga yang menuduh Najib mencipta helah seperti tersiar dalam laporan beberapa portal.

Tambah Yuktes, kenyataan yang dikeluarkan oleh Najib ketika wawancara tersebut merupakan 'contoh' apabila diaju tentang kebenaran dalam tuduhan penipuan oleh Barisan Nasional (BN) dalam PRU lalu dan diputar belit oleh Ambiga untuk kepentingan sendiri dan rakan sekutunya.

"Najib menggunakan contoh tuduhan tentang kewujudan 40,000 ribu pengundi Bangladesh oleh pihak pembangkang yang kini masih belum dibuktikan untuk memperkukuhkan jawapan beliau," jelasnya.


Katanya, jurucakap pembangkang itu turut menghasut dan memberi idea kepada rakyat untuk membuat demonstrasi Bersih 4.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Ikatan Perpaduan Melayu Gombak, Mohammad Nazlee Aziz Yeop menuntut Ambiga supaya membuktikan kepada rakyat berhubung dakwaannya itu.

"Inilah sikap pembangkang, apabila sudah gagal, mereka menggunakan pelbagai cara kotor untuk mengelak daripada kesalahan yang dicipta sendiri.

"Mereka perlu tonjolkan kewibawaan sebagai seorang pemimpin. Perlu ada kewibawaan dalam memerintah dan bukannya meletakkan kesalahan di bahu orang lain jika mahu menjadi pemimpin dan dihormati," katanya.

Suara Politik
Belantan

Rentetan kepada kenyataan Karpal sewel...!!! Pas patut dibatal pendaftaran?

Posted: 05 Nov 2013 06:19 PM PST


Pemimpin DAP seolah-olah meludah ke langit apabila menyarankan semua parti politik berasaskan kaum dan agama yang wujud di negara ini termasuk sekutu rapatnya Pas dibatalkan pendaftarannya.

Ketika semua pihak sedia maklum DAP merupakan sebuah parti yang cenderung memperjuangkan nasib kaum Cina, Pengerusi parti itu, Karpal Singh menegaskan, parti politik dan pertubuhan profesional di negara ini yang berteraskan kaum dan agama tidak sesuai diamalkan dan berbahaya.

Tegasnya, pendaftaran parti politik dan pertubuhan sedemikian harus dibatalkan atau diubah supaya sesuai untuk penyertaan rakyat negara ini tanpa mengira batasan kaum serta agama.

"Sepatutnya parti politik dan mana-mana pertubuhan profesional berasaskan kaum atau agama tidak boleh dibenarkan memandangkan perkara ini merupakan suatu yang serius.

"Sebagai sebuah negara berbilang kaum, kita mesti berpegang kepada konsep ini dan setiap parti politik serta pertubuhan profesional perlu menunjukkan pergerakan mereka menepati elemen tersebut," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Terdahulu, Karpal menyelar Persatuan Peguam Muslim Malaysia yang dikatakan seolah-olah cuba mengugut Majlis Peguam berhubung isu kalimah Allah dan majalah The Herald.

Jelas beliau, Persatuan Peguam Muslim juga tidak sepatutnya dibenarkan memandangkan Majlis Peguam membuka penyertaannya kepada semua peguam tanpa mengira agama.

"Persatuan seperti itu hanya pencetus masalah (problem maker) dan ia tidak sepatutnya berasingan daripada Majlis Peguam," katanya.

Namun, apabila menyentuh mengenai sekolah berasaskan kaum dan pertubuhan-pertubuhan Cina, Karpal enggan mengulas lanjut dan menegaskan beliau hanya bercakap mengenai parti politik.

Suara Politik
Belantan

Apabila Karpal semakin sewel - Cadang batalkan pendaftaran parti berasaskan kaum?

Posted: 05 Nov 2013 07:04 AM PST


Pengerusi DAP Karpal Singh mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama.

Beliau berkata cara tersebut merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini.

"Masanya sudah tiba bagi semua parti berasaskan kaum dibatalkan pendaftarannya termasuk, malang sekali, PAS, kita perlu bersikap praktikal jika kita mahukan sebuah negara yang bersatu-padu.

"Sepatutnya parti politik dan mana-mana pertubuhan profesional berasaskan kaum atau agama ini tidak boleh dibenarkan memandangkan perkara ini merupakan suatu yang serius dan bahaya," katanya dalam sidang media di sini.

Beliau berkata demikian ketika menyelar kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Datuk Zainul Rijal Abu Bakar baru-baru ini yang mengingatkan Majlis Peguam supaya tidak menyokong isu penggunaan kalimah Allah dalam edisi bahasa Malaysia majalah katolik The Herald.

Karpal berkata pendaftaran PPMM sebagai sebuah persatuan juga tidak sepatutnya dibenarkan memandangkan Majlis Peguam membuka penyertaannya kepada semua peguam tanpa mengira kaum dan agama.

"Persatuan seperti itu hanya pencetus masalah di negara ini, kerajaan juga tidak sepatutnya membenarkan persatuan seperti ini," katanya.

Nasihat buat Karpal, kalau dah dasar 'menumpang' buatlah cara menumpang dan tak perlu nak ajar 'tuan rumah'? Jangan lupa perpaduan yang telah dirosakkan teruk oleh Pakatan Pembangkang! Ada faham ka Karpal?

Suara Politik
Belantan

Kalimah Allah: SKMM digesa segera siasat Ezra Zaid?

Posted: 05 Nov 2013 03:45 AM PST


Pihak berkuasa terutama polis serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) didesak bertindak terhadap seorang penyampai radio yang memperlekehkan keputusan mahkamah berhubung penggunaan kalimah Allah.

Ezra Zaid yang juga anak kepada pemimpin politik kontroversi, Datuk Zaid Ibrahim didakwa menerbitkan sebuah video memperlekehkan keputusan Mahkamah Rayuan baru-baru ini.

Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad berkata, kecenderungan Ezra bertindak sedemikian dikhuatiri akan mewujudkan lebih banyak kekeliruan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

"Perkara ini membuktikan bahawa gerakan neo-sosialisme dalam masyarakat di negara ini semakin menular. Kecenderungan fahaman anti-establishment ini dilihat seperti sebuah trend baharu dan perlu ditentang habis-habisan.

"Neo-sosialisme ini bahaya sebenarnya sebab fahaman ini mempromosikan budaya tidak mementingkan soal agama dan sensitiviti masyarakat. Golongan ini gemar mempermainkan agama kerana ternyata mereka naif," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Klip video dalam bentuk komedi bertajuk That Effing Show #95: Allah, Apa Lagi? berdurasi kira-kira enam minit itu memaparkan empat individu membincangkan mengenai keputusan penggunaan kalimah Allah oleh pihak mahkmah.Mahkamah Rayuan membuat keputusan tidak membenarkan majalah mingguan, The Herald menggunakan kalimah Allah dalam seksyen bahasa Melayu penerbitannya sebelum ini.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang bersidang bersama Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Mohd. Zawawi Salleh memutuskan demikian secara sebulat suara selepas membenarkan rayuan kerajaan dan Menteri Dalam Negeri.

Dalam pada itu, pemimpin parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, Ezra perlu pandai membezakan antara bercakap berhubung agama dan mempromosikan produk terbaharu syarikat komunikasi.

Tegas Zamil, individu terbabit boleh berlakon dalam iklan syarikat telekomunikasi di televisyen tetapi jangan menyentuh sebarang perkara melibatkan sensitiviti agama Islam.

"Apa yang kami kesal, Ezra ini dibawa Zaid ke Jawatankuasa Pusat KITA sebelum ini. Kita perlu membebaskan fahaman liberal dalam parti dan minda masyarakat di negara ini,'' katanya.

Suara Politik
Belantan

MERBOK TIMES

Posted: 05 Nov 2013 11:07 PM PST

MERBOK TIMES


DULU PENDATANG HARI INI DITATANG

Posted: 05 Nov 2013 07:43 PM PST

Ng Ken, 97 berasal dari Wilayah Fujian, China datang ke Malaya ketika berusia 20 tahun dan bekerja menanam padi.

Beliau tidak ingat entah berapa kali turun mengundi tinggal bersama anaknya di Pulau Pinang sesekali balik ke rumah lamanya di Sungai Limau Luar.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 05 Nov 2013 09:29 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


POLIS... CINA NI NAK CETUS KETEGANGAN ANTARA KAUM !

Posted: 05 Nov 2013 12:24 PM PST

TEPUNG ADA LEMAK BABI ? BABI PUNYA BABI...BOIKOT BOIKOT !

Posted: 05 Nov 2013 10:31 AM PST

PenangWasabi

Posted: 05 Nov 2013 09:12 PM PST

PenangWasabi


PRK Sungai Limau bukti sokongan ke atas BN!

Posted: 05 Nov 2013 06:26 PM PST


Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau semalam menunjukkan peningkatan sokongan yang membanggakan terhadap Barisan Nasional (BN) khususnya dalam kalangan pengundi Cina.

Menurut Perdana Menteri, keputusan PRK DUN Kuala Besut sebelum ini yang turut menyaksikan majoriti kemenangan bertambah dan penyusutan majoriti kekalahan dalam PRK DUN Sungai Limau, menunjukkan trend sokongan yang boleh dikatakan membanggakan.

Katanya, keadaan itu juga sejajar dengan keputusan dua peti undi yang mempunyai bilangan pengundi kaum Cina lebih ramai berbanding peti undi lain yang turut memihak kepada calon BN.

"Kita tahu kawasan Sungai Limau adalah kubu kuat Pas sebab sudah lima kali pilihan raya umum kita tidak menang, namun PRK kali ini kita berjaya menembusi 10 pusat daerah mengundi (PDM) berbanding Pas sembilan buah.

"Kalau dahulu majoriti kita kalah di tempat itu ialah 2,774 dan kini berkurangan kepada 1,084 undi, ini menunjukkan ada trend sokongan ke arah BN," katanya kepada pemberita selepas Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan yang disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di sini hari ini.

Keputusan PRK semalam menyaksikan Pas mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau dengan majoriti 1,084 undi, apabila calonnya Mohd. Azam Abd. Samat memperoleh 12,069 undi berbanding calon BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim yang mendapat 10,985 undi.

Najib berkata, beliau percaya dengan kemenangan Pas itu, parti pembangkang pasti tidak akan menyalahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seperti yang sering mereka lakukan apabila tewas dalam pilihan raya.

"Ini menunjukkan demokrasi di Malaysia segar dan telus serta perjalanan serta keputusan PRK ini tidak boleh dipertikaikan," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, satu kajian mendalam mengenai PRK Sungai Limau itu akan dilakukan bagi mengenal pasti kelemahan dan kelebihan BN sepanjang PRK itu dijalankan.

"Ini termasuklah sokongan kaum Cina, kepemimpinan Datuk Mukhriz Tun Mahathir sebagai Menteri Besar dan faktor-faktor lain," katanya.

Sementara itu, Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang juga Ahli Parlimen Jerai yakin jika jumlah pengundi keluar mengundi sama seperti Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu iaitu 89.3 peratus, BN berpotensi untuk menang.

"Kali ini peratusan yang keluar mengundi adalah 85.2 peratus, saya lihat kalau sampai ke tahap seperti sebelum ini, peluang BN untuk menang ada tetapi kita tidak boleh menyalahkan sesiapa kerana pengundi mempunyai hak mereka sendiri," katanya.

Penang Wasabi..

JURI RAKYAT

Posted: 05 Nov 2013 07:22 PM PST

JURI RAKYAT


Mitos dan Misteri tentang Hewan Elang Emas yang Melegenda di Dunia

Posted: 04 Nov 2013 10:26 PM PST

 Sampai sejauh mana seekor elang emas dapat melihat dengan jelas? "Di bawah kondisi ideal, seekor elang emas dapat mendeteksi gerakan kecil seekor kelinci pada jarak lebih dari 2 kilometer," jelas The Guinness Book of Animal Record. Yang lain-lain memperkirakan bahwa seekor elang emas dapat melihat bahkan lebih jauh lagi.


Apa yang membuat elang emas memiliki penglihatan sedemikian tajam dan peka? Pertama-tama, elang emas memiliki dua buah mata yang sangat besar, yang menempati sebagian besar kepalanya. Book of British Birds mengomentari bahwa dalam hal elang emas, matanya "sampai ukuran yang paling besar pun tidak menjadi terlampau berat sehingga mengganggu terbangnya".

Selain itu, mata seekor elang emas memiliki sel-sel reseptor cahaya sebanyak kira-kira lima kali dari yang manusia miliki, kira-kira 1.000.000 sel kerucut per milimeter persegi dibandingkan dengan 200.000 sel kerucut manusia. Hampir setiap reseptor terhubung dengan sebuah neuron. Hasilnya, saraf optik elang, yang membawa pesan dari mata ke otak, berisi serabut sebanyak dua kali dari yang terdapat pada saraf optik manusia. Tidak heran jika makhluk-makhluk ini memiliki persepsi warna yang tajam.

Burung elang emas pemangsa, sebagaimana burung lainnya, memiliki mata yang diperlengkapi dengan lensa yang hebat sehingga dapat dengan cepat mengubah fokusnya dari objek yang jaraknya hanya beberapa sentimeter ke objek yang berada di tempat yang sangat jauh. Dalam hal ini juga, mata mereka jauh lebih unggul daripada mata manusia.

Orang Spanyol melukiskan seorang yang berpenglihatan tajam bagaikan berpenglihatan seekor elang (vista de √°guila). Orang Jerman memiliki istilah serupa (Adlerauge). Bukannya tanpa alasan jika penglihatan elang emas yang tajam telah terkenal selama berabad-abad.

Ribuan Orang Bermandikan Tomat

Posted: 04 Nov 2013 09:38 PM PST

Lautan manusia berkumpul di Bunol, Spanyol. Mereka mengikuti acara tahunan perang tomat. Sekitar 20ribu orang ikut larut dalam pesta yang biasa disebut 'Tomatina'. Sekitar 130 ton tomat digunakan dalam perang ini. Yuk kita lihat keseruannya, tapi menurut ane sih mubajir gan....


Inilah Bangkai Kapal Tercantik, Sweepstakes.

Posted: 04 Nov 2013 09:31 PM PST

Di dunia ini terdapat lebih dari 3 juta bangkai kapal di seluruh perairan di dunia, data ini menurut perhitungan PBB. Namun, dari sekian banyaknya bangkai kapal, ada di antaranya merupakan bangkai kapal fenomenal dan Cantik. Hmmm... Cantik?
Di Ontario, ada sebuan bangkai kapal atau kapal karam yang di nilai sangat cantik, nama kapal tersebut adalah Sweepstakes. Kenapa sampai di katakan cantik? Lihat saja beberapa fotonya di bawah ini...
Cantik bukan? Sebelum tenggelam pada tahun 1885, Sweepstakes dulunya adalah kapal pengangkut turis. Hingga saat ini bangkai kapal cantik ini dapat di lihat dengan mata telanjang, karna letaknya yang hanya 6 meter di permukaan dan jernih air. Sangat cantik...

Ledakan Nuklir Terdasyat yang Pernah Terjadi

Posted: 04 Nov 2013 09:25 PM PST

Nuklir merupakan sebuah istilah untuk untuk pelepasan energi secara terus menerus dan konstan dari sebuah reaksi, sehingga menimbulkan energi yang benar2 besar. Kebanyakan aplikasi nuklir dipakai pada banyak aspek kehidupan seperti pembangkit energi listrik, energi gerak, maupun persenjataan. 

Dibawa ini adalah kumpulan ledakan nuklir terbesar di dunia yang sempat diabadikan melalui foto. Ledakan ini kebanyakan bukan berasal dari kecelakaan, namun hanya ujicoba semata.

Foto dibawah diambil tertanggal 3 Juli 1970 oleh seorang tentara di sebuah tempat bernama Fangataufa.
Code bom ini Canopus, dan memiliki kekuatan ledakan sebesar 914 kt. Bom ini dihasilkan oleh Perancis (CMIIW)
***
Operasi Upshot-Knothole, dilakukan di Nevada Proving Ground antara Maret 17 and Juni 4, 1953, mengetes bom jenis beru yang menggunakan teori fission dan fusion.
Rumah dalam gambar terletak 3500 kaki dari pusat ledakan, kameranya sendiri dilindungi lapisan setebah 2 inchi, hanya butuh 2,6 detik saja dari awal bom tersebut meldak sampai ledakannya menghancurkan rumah tersebut
***
1 Juli 1946, di Pulau Marshall, sebuah ledakan berbentuk jamur/cendawan terjadi di Samudra Pasifik Utara, dan merupakan ledakan pertama dari 2 ledakan dalam operasi Crossroads.
Di gambar dapat dilihat beberapa kapal perang yang merupakan milik AL Jerman dan Jepang.
***
Uji coba bom Bravo merupakan yang terburuk dalam sejarah US karena bencana yang disebabkan oleh radiasinya.
Kesalahan tersebut terjadi karena US salah menganalisa keadaan cuaca sehingga terjadi bencana radiasi tersebut.
***
Bom Trinity adalah ujicoba bom atom pertama yang dilakukan US, tertanggal 16 Juli 1945, yang dilakukan di 35 miles kearah tenggara dari Socorro, New Mexico, yang sekarang bernama White Sands Missile Range.
Saudaranya, The Fat Man yang menggunakan konsep dan design serupa, adalah bom yang dijatuhkan di Nagasaki. Kekuatan bom ini "hanya" 20 kiloton dan merupakan bom pertama yang memulai Zaman Atom atau Atomic Age.
***

Bom atom pada Hiroshima dan Nagasaki yang ditembakkan ke Kerajaan Jepang oleh US atas izin Presiden Harry S. Truman ini merupakan serangan bom atom pertama, bom pertama Little Boy yang ditembakkan tanggal 6 Agustus 1945, hari Senin di Hiroshima, sedangkan bom kedua "The Fat Man" ditembakkan di Nagasaki tanggal 9 Agustus 1945. Dua serangan bom atom inilah yang mengakhiri perlawanan Jepang pada Perang Dunia kedua. total kematian mencapai lebih dari 200.000 jiwa.

 
Diatas ini merupakan gambar bom The Fat Man yang menghacurkan Nagasaki, berat sekitar 5 ton dan tingginya 10,6 kaki.


Gambar diatas merupakan gambar bom Little Boy yang menghacurkan Hiroshima, berat sekitar 4-5 ton dan tinggi 9 kaki.
***
Extra


Gambar ini diambil 1 milisekon setelah ledakan bom, lihat ada semacam duri b di bawah ledakan tersebut, suhu pada duri tersebut bisa mecapai 20.000 Kelvin, 3,5 kali lebih panas daripada permukaan matahari.

Danau Terlangka diDunia

Posted: 04 Nov 2013 09:20 PM PST

Danau Loktak di Provinsi Manipur, India, tak seperti danau lain. Di dalamnya terdapat gugusan pulau mungil berbentuk cincin. Pulau-pulau ini berubah bentuk sesuai musim, dan bergerak ke berbagai arah tergantung angin.
Ada sesuatu yang unik dari Danau Loktak, danau terbesar di sebelah timur laut India. Hampir dua pertiga permukaan danau ini diisi pulau-pulau mungil berbentuk bundar. Masyarakat India menyebutnya Phumdi, yang jadi rumah bagi berbagai spesies hewan.

Phumdi tak seperti pulau mungil yang ada di danau lain. Gugusan pulau ini boleh disebut nomaden, karena bisa bergerak ke berbagai arah di danau ini. Ukurannya juga berubah sesuai musim!

Kalau dilihat dari atas, Phumdi tampak seperti cincin. Bagian tengah danau ini memiliki permukaan lebih dalam dari bagian pinggir.
http://www.didunia.net/
Saat musim kering dan air danau surut, akar-akar tanaman di Phumdi menggapai dasar danauu ntuk menyerap nutrisi. Saat musim hujan dan air meluap, akar itu terputus sehingga Phumdi pun kembali mengapung.

Walaupun bersifat nomaden, bukan berarti Phumdi tak dihuni manusia. Namanya Khangpoks, Phumdi terbesar di Danau Loktak yang dihuni oleh sekitar 4.000 orang. Ada pondok-pondok mungil yang membuatnya mirip seperti pemukiman di Danau Titicaca, Peru.
Seperti dilansir dari situs CN Traveler, Phumdi di Danau Loktak adalah satu-satunya Taman Nasional terapung di dunia. Keberadaan Phumdi juga menguntungkan bagi upaya konservasi spesies rusa langka (warga lokal menyebutnya Sangai) yang hanya hidup di sekitar danau tersebut.


Sayangnya, saat ini Phumdi juga termasuk hampir punah. Proyek hidroelektrik di Danau Loktak menaikkan permukaan air danau. Akar-akar tanaman pun tak bisa mencapai dasar danau.

Bagian pinggir Phumdi pun semakin menipis tiap tahun. Oleh karena itu, wisatawan yang berkunjung ke Danau Loktak harus menjaga lingkungan dan ekosistem di tempat tersebut. 

Inilah Kolam Renang Paling Menyeramkan di Dunia

Posted: 04 Nov 2013 09:14 PM PST
Sesuai namanya, Devil's Swimming Pool, kolam renang ini diyakini sebagai yang paling berbahaya di dunia. Devil's bukanlah buatan manusia tapi ceruk alami di air terjun terbesar yang terletak di perbatasan Zimbabwe dengan Zambia."

Deretan karang alami yang muncul tepat di bibir jurang dan ceruk di ujung air terjun bisa dijadikan tempat berenang ketika air sedang dangkal dan tidak deras.

Biasanya selama September sampai Desember. Di saat seperti ini, para perenang bahkan bisa melongok ke dasar jurang dari ujung air terjun itu tanpa perlu takut terseret derasnya air.

Tempat wisata yang terletak di sisi Zambia ini tiap tahunnya dibanjiri wisatawan yang ingin melihat dasar air terjun dari puncaknya.

Beberapa bahkan berani membiarkan diri terbawa arus deras sampai ke bibir air terjun sebelum mentok karena terhalang karang. Di bawah mereka, sejauh 108 meter, Sungai Zambezi mengalir deras.

"Di bulan-bulan selain September - Desember, yang berani berenang di Devil's akan langsung terseret dan terempas di dasar Sungai Zambezi karena karang penghalang di bibir air terjun itu terendam air yang mengalir deras."

Angela Stugren , turis AS yang mengunjungi tempat itu mengatakan tempat ini lebih menyeramkan dari bungee jumping. "Perasaan bisa terseret air yang tenang membuat Anda seperti gamang," katanya.

Dikenal dengan nama Mosi-oa-Tunya atau asap menggelegar dalam bahasa setempat, air terjun ini menumpahkan 500 juta liter air setiap menitnya dari bibir air terjun yang panjangnya tak kurang dari 1,6 km.

Pelangi yang dihasilkan dari uap air terjun ini bahkan bisa dilihat dari jarak 48 km. Total ada tujuh jeram utama yang termasuk dalam air terjun Victoria ini.

Pemandangan Indah Di Dalam Gunung Berapi

Posted: 04 Nov 2013 09:11 PM PST

Gunung berapi? Pada gambaran awal kita sudah tau semestinya akan membayangkan tentang kedasyatan gunung berapi yang mengeluarkan lava. Namun seorang jurugambar yang dikenali sebagai Lurie Belegurschi telah menuruni ke dalam gunung berapi Thrihnukagigur, di Iceland. Keberanian beliau itu mebuahkan hasil apabila dia berhasil memotret gambar-gambar yang sungguh indah di dalam gunung berapi. Yukk kita lihat gambar di bawah ini.

Subhanallah! Keajaiban Alam Di Gurun Gobi

Posted: 04 Nov 2013 09:00 PM PST

Biasanya kita sering dibayangi dengan suasana gurun yang hanya berlatarkan tempat yang kurang menarik dan panas. Namun terdapat sebuah gurun yang terletak kira-kira 6 kilometer dari selatan bandar Dunhuang, China. Ia dikelilingi oleh gunung pasir menjadikan tempat ini satu keajaiban alam. Jika dilihat seolah-olah tempat ini menyerupai bentuk bulan sabit Sejak tahun 1960 kedalaman danau disini terus menurun, tapi pada tahun 2006 kerajaan setempat dengan bantuan kerajaan pusat untuk memulihkan kembali kedalaman danau ini. Yuk kita lihat gambardi bawah ini.

Penemuan-Penemuan Peradaban yang Dianggap Penting

Posted: 04 Nov 2013 08:36 PM PST

Karena peradaban telah ada lama di bumi, manusia pasti ingin tahu tentang nenek moyangnya, bahkan hingga mendekati ke masa Adam kalau memang memungkinkan.
Kebutuhan kita untuk terhubung ke masa lalu kita adalah sebab kuat mengapa kita mempelajari antropologi dengan adanya banyak situs penting dan artefak yang ditelusuri melalui arkeologi telah membuka mata kita kepada kehidupan orang-orang yang ada sebelum kita.

10. Tentara Tanah Liat Kaisar Qin Shi Huang

Seorang petani di Xi'an bernama Yang adalah pengeboran air ketika ia menemukan Tentara tanah liat pada tahun 1947.Tentara _tentara ini dipahat oleh 700.000 pekerja paksa yang di kubur di bawah tanah di depan makam Qin Shi Huang sehingga mereka bisa melindungi dia di akhirat.

Qin Shi Huang adalah Kaisar pertama yang menyatukan Cina dan banyak dicerca karena tirani tapi dikaghumi sebagai pemimpin yang visioner. Puluhan ribu patung manusia dan hewan diciptakan dalam beberapa potong dan kemudian dirakit, masing-masing karya ini sangat unik, atau tidak sama antara satu dengan yang lain.
Realisasi senjata dan baju besi digunakan dalam pembuatan prajurit tetapi sebagian dicuri setelah makam selesai dibangun. Meskipun penemuan yang mengesankan di Xi'an, makam sang kaisar belum ditemukan.

Mengapa Dianggap Penting ?
Tentara Terracotta adalah pintu kita untuk memahami bagaimana tentara Dinasti Qin nyata berfungsi. Dengan memeriksa prajurit dari tanah liat ini kita dapat menentukan formasi tentara dan jenis senjata yang digunakan serta kualitas mereka. Baik pedang perunggu, belati, billhooks, tombak, halberds, kapak, busurpanah dan semuanya ditemukan di lubang-lubang di Xi'an.

9. Gulungan Lembaran Laut Mati

Gulungan Laut Mati adalah koleksi kuno, kebanyakan manuskrip Ibrani yang ditemukan di beberapa situs di barat laut pantai Laut Mati. Antara 825 dan 870 gulungan yang berbeda telah ditemukan di 11 gua 1947-1956.
Sebagian besar teks Alkitab dan termasuk fragmen dari setiap buku Perjanjian Lama kecuali kitab Ester serta Kitab Yesaya awal dikenal dan belum pernah dilihat disebabkan Mazmur Raja Daud dan Yosua. Beberapa teks Alkitab tidak ditemukan juga, dan komentar pada buku-buku Perjanjian, aturan Lama dari masyarakat, melakukan perang, komposisi hymnic dan benedictions untuk beberapa nama.
Para Naskah diyakini dari perpustakaan Sekte Yahudi, ditulis oleh Essenes dan tersembunyi di gua-gua di sekitar Pemberontakan Yahudi Pertama (66-70 AD).

Mengapa Dianggap Penting ?
Penemuan Gulungan Laut Mati secara luas dianggap menemukan naskah terbesar sepanjang masa. Mendahului gulungan naskah Perjanjian Lama tertua berikutnya dengan 1000 tahun dan membuktikan bahwa Kekristenan berakar pada Yudaisme. Mereka juga memberi kita wawasan yang jelas tentang kehidupan orang-orang Yahudi hidup pada saat itu .

8. Perpustakaan Kerajaan Ashurbanipal

Kumpulan sekitar 25.000 tablet fragmen tanah liat, Perpustakaan Ashurbanipal ditemukan di pertengahan abad ke-19 oleh Austen Henry Layard di kota Mesopatamian Niniwe (Irak).
Ashurbanipal adalah raja Asyur selama puncak prestasi militer dan budaya Asiria, tapi di luar ini ia adalah seorang kolektor teks yang mengirim ahli-ahli Taurat di seluruh Kekaisaran nya mencari tambahan untuk koleksi perpustakaan.
Perpustakaan itu sendiri adalah salah satu yang terbesar waktu itu dan berisi sekitar 1200 teks. Teks-teks ini termasuk prasasti kerajaan, kronik, teks mitologi dan agama, kontrak, hibah keputusan kerajaan , surat-surat kerajaan, pertanda, mantra, himne untuk berbagai dewa dan teks pada kedokteran, astronomi, dan sastra.
Beberapa sastra termasuk epik Gilgamesh, kidsh yang dibuat oleh Enuma Elis , mitos Adapa dan Manusia Miskin dari Nippur. Pada tahun 612 SM, Niniwe dihancurkan oleh aliansi Babilonia, Scythians dan Media dan istana dibakar, sehingga membuat tanah liat yang membungkus teks-teks itu matang.

Mengapa Dianggap Penting ?
Terkubur selama berabad-abad oleh penjajah, Perpustakaan Kerajaan Ashurbanipal memberikan banyak ahli informasi berharga tentang penduduk kuno Timur tengah. Selain epik Gilgamesh salah satu teks yang paling penting yang ditemukan di situs adalah daftar yang hampir lengkap dari penguasa Timur Tengah kuno.

7. Makam Tutankhamun's (KV62)

Pada bulan November 1922, Egyptologist Inggris Howard Carter menemukan salah satu makam yang paling utuh yang pernah ditemukan di Lembah Para Raja.
Carter dan majikannya, Lord ke V Carnarvon, telah mencari Makam Tut sejak Theodore M. Davis menemukan beberapa artefak penguburan dengan namanya pada tahun 1907
Makam itu awalnya diyakini ditujukan untuk orang lain dan berubah menjadi makam kerajaan karena Tutankhamun meninggal sangat muda, beberapa bahkan percaya bahwa hal itu menjadi makam Ankhesenamun juga, Nefertiti atau Smenkhare.
Makam Tut terdiri dari sebuah ruang pemakaman, benda-benda berharga, lampiran dan ruang depan, yang dimasukkan dengan tangga dan koridor miring.
Ini berisi harta karun benda Mesir kuno termasuk patung, model perahu, kereta, dan bahkan dua janin mumi yang dianggap sebagai anaknya yang mati saat dilahirkan.

Mengapa Dianggap Penting ?
Makam Tutankhamun bukan makam yang termegah (sebenarnya itu adalah makam kerajaan terkecil dapat ditemukan di Lembah Para Raja ) atau dia salah satu yang paling kuat penguasa Mesir, tetapi makamnya adalah makam paling utuh yang pernah ditemukan di Lembah Para Raja.
Ini telah memberikan pemahaman Egyptologists tentang harta yang dianggap cukup penting bagi Raja untuk membawa bersamanya ke akhirat. Ini juga menyediakan untuk para ahli checklist barang yang hilang di lokasi pemakaman lain di seluruh Mesir.

6. Pompeii

Pompeii adalah sebuah kota kuno yang telah didirikan pada abad ke 6 SM oleh keturunan berbahasa Oscan penduduk Neolitik Campania, kemudian datang di bawah Yunani, Etruscan, Samnite dan akhirnya di bawah kekuasaan Romawi.
Sebagai sebuah koloni Romawi pompeii sangat makmur sebagai pelabuhan dan sebagai tujuan wisata, bukti yang dapat ditemukan di banyak villa, kuil, teater dan pemandian dibangun di seluruh kota.
Pompeii juga memiliki amfiteater, forum, dan basilika dan Pompeii adalah rumah bagi sekitar 20.000 jiwa.
Pada 63 M gempa bumi menyebabkan kerusakan yang luas untuk Pompeii dan dalam tahun-tahun berikutnya ada upaya untuk memperbaiki beberapa kerusakan.Kemudian teror melanda pada tanggal 24 Agustus, 79 M ketika gunung berapi Vesuvius meletus dan menyelimuti kota dengan debu dan abu.
Pompeii ditemukan di 1599 oleh Domenico Fontana ketika ia bekerja pada sebuah proyek hidrolika, namun tetap belum tergali sampai ditemukan kembali pada 1748 oleh insinyur Spanyol Rocque militer Joaquin de Alcubierre.

Mengapa Dianggap Penting ?
Reruntuhan Pompeii memberikan perspektif yang unik bagi arkeolog tentang kehidupan Romawi: cara kerja sehari-hari di sebuah kota hidup.
Kita bisa mendapatkan gambaran yang jelas tentang sebuah kota dalam krisis karena abu telah mengawetkan segalanya begitu baik-termasuk keluarga yang berkumpul bersama-sama, penjahat yang masih dalam rantai, hewan yang ditinggalkan berdiri dan lukisan dinding yang sempurna seperti diawetkan .

5. Gua Lascaux

Sebuah kompleks gua yang luas di Perancis barat daya, Lascaux terkenal karena banyak lukisan gua dari zaman Paleolitikum. Gua Lascaux ditemukan oleh empat remaja, Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel dan Simon Coencas pada tanggal 12 September 1940. Ada hampir gambar 2000 hewan, manusia dan tanda-tanda abstrak di dalam gua . binatang yang dicat antara lain rusa, sapi, bisons, kucing, burung, seekor badak dan beruang.
Lascaux tidak tampaknya tidak dihuni melainkan hanya dikunjungi secara berkala untuk tujuan lukisan.Pada tahun 1948 Lascaux dibuka kepada publik tetapi jumlah pengunjung harian ke gua itu mengubah suasana di dalam gua sehingga ditutup pada tahun 1963 dan 20 tahun kemudian replika yang mirip, Lascaux II dibuka.
Hari ini gua sedang diserang oleh serangkaian jamur dan bakteri mengancam untuk menghapus karya seni Prasejarah tak ternilai harganya.

Mengapa Dianggap Penting ?
Gua Lascaux tidak hanya gua prasejarah terbesar di Perancis, tetapi yang paling baik kondisinya.
Salah satu lukisan yang disebut "The Crossed Bison" menunjukkan keterampilan para pelukis gua untuk menangkap realisme.
Kemampuan untuk menggunakan perspektif tidak digunakan lagi sampai abad ke-15. Dari lukisan-lukisan ini kita juga bisa menentukan jenis hewan yang masih ada dan penting bagi pelukis.

4. Manusia Peking

Manusia Peking atau Manusia Beijing adalah jenis yang sebelumnya tidak diketahui manusia Prasejarah ditemukan oleh ahli anatomi Kanada Davidson Black di sebuah gua di Zhoukoudian, Cina pada tahun 1927. Antara tahun 1937, 14 bagian kranium , 11 rahang bawah, gigi-gigi, dan tulang kerangka ditemukan di situs tersebut. Hal ini diyakini bahwa gua adalah rumah bagi sekitar 45 individu.
Dari studi yang ekstensif tetap yang dibuat oleh Black dan pendahulunya anatomi Jerman Franz Weidenreich, kita tahu bahwa Manusia Peking berdiri tegak, membuat alat-alat batu, mengerti bagaimana menggunakan api, memiliki sebuah tonjolan alis berat dan gigi besar.
Pada tahun 1941, ketika dikirim ke Amerika Serikat untuk keselamatan selama Perang Dunia II, fosil asli hilang dan belum ditemukan. Namun, gips dan deskripsi tetap dan sejak akhir perang, fosil lain Manusia Peking telah ditemukan di situs tersebut dan di tempat lain di seluruh China.

Mengapa Dianggap Penting ?
Sebelum Black telah menemukan Manusia, banyak ahli percaya bahwa sisa-sisa Manusia Jawa sebenarnya sisa-sisa kera yang mirip manusia. Temuan penggunaan alat dan pembuatan api di Zhoukoudian memperkuat dugaan bahwa Manusia Java dan MAnusia Peking adalah anggota dari evolusi yang luas pada manusia dan mengisi tingkatan dalam skema evolusi kita.

3. Batu Rosetta

Batu Rosetta adalah stela basal hitam (batu kuno tegak yang digunakan sebagai penanda) yang kembali ke tahun 196 SM. Sebuah keputusan Mesir menghormati Raja Ptolemeus V diukir di batu dalam bahasa Yunani, hieroglif Mesir dan Mesir demotik. Batu itu awalnya ditampilkan dalam sebuah kuil dan kemudian dipindahkan dan digunakan sebagai bahan bangunan dalam benteng di desa Rashid (Rosetta).
ditemukan di sana oleh Kapten Pierre-Francois Bouchard pada tanggal 15 Juli 1799, selama kampanye Napoleon di Mesir. Upaya untuk memahaminya pertama kali dilakukan oleh Thomas Young, yang menerjemahkan teks demotik, dan dengan Egyptologist Perancis Jean Francois Champollion yang umumnya dikenal sebagai penerjemah Batu Rosetta. Champollion menggunakan bahasa Koptik untuk menyadari bahwa hieroglif adalah sebagai bahasa lisan dan bukan hanya simbol.

Mengapa Dianggap Penting ?
Penemuan Batu Rosetta dan kesadaran bahwa itu adalah bagian yang sama yang ditulis dalam tiga bahasa memungkinkan para sarjana untuk mendapatkan sekilas kejelasan tentang peradaban yang lama telah menjadi misteri bagi para ilmuwan.
Kini Egyptologists telah mampu menerjemahkan seluruh bahasa Mesir Kuno dari prasasti tersebut.

2. Batu Behistun

Ditemukan oleh Robert Sherley, Inggris pada 1598,saat dalam misi diplomatik ke Persia, Batu Behistun adalah prasasti multibahasa yang ditulis oleh Darius Agung.
Prasasti itu dimulai dengan otobiografi Darius 'dan dilanjutkan dengan menggambarkan beberapa peristiwa setelah kematian Cyrus Agung dan Cambyses II.Seperti Batu Rosetta , BAtu Behistun mencakup bagian yang sama dalam tiga bahasa tulisan paku: Persia kuno, Elamite dan Babilonia.
Teks ini diterjemahkan secara bertahap oleh Georg Friedrich Grotefend (Persia kuno), Sir Henry Rawlinson, Edward Hincks, Julius Oppert, William Henry Fox Talbot dan Edwin Norris.

Mengapa Dianggap Penting ?
Tidak hanya prasasti memberi kita bisa mengetahui ke dalam pikiran Darius Agung, tetapi juga berperan dalam menerjemahkan tulisan paku. Arkeolog memperoleh pemahaman yang lebih besar tentang peradaban seperti Mesopotamia, Sumeria, Akkadia, Persia dan Asyur karena mampu menguraikan karakter tulisan paku tersebut.

1. Olduvai Gorge

Sebuah danau Kuno di cekungan Tanzania utara, Gorge Olduvai telah menghasilkan sisa-sisa lebih dari 60 hominid serta dua tradisi alat batu yang paling awal yang pernah ditemukan (Oldowan dan Acheulian). ngarai ini ditemukan oleh Wilhelm Kattwinkel entomologi Jerman pada tahun 1911 ketika ia jatuh ke dalamnya saat mengejar kupu-kupu.
Hans yang terinspirasi Reck untuk memimpin sebuah ekspedisi di sana pada tahun 1913, namun karyanya ini diakhiri oleh Perang Dunia I. Penggalian dari Olduvai dimulai pada 1931 oleh Lois Leakey dan istrinya Mary.
Tiga spesies terpisah dari hominid telah ditemukan di Olduvai selama bertahun-tahun, termasuk boisei Australopithecus, Homo habilis dan Homo erectus. Hewan juga telah ditemukan di situs termasuk antelop besar, gajah, kelinci, unggas guinea, jerapah dan hipparions (kuda berjari tiga yang telah lama punah).

Mengapa Dianggap Penting ?
Olduvai Gorge berisi urutan terpanjang budaya yang pernah ditemukan dan penemuan di sana telah memperkuat argumen bahwa asal-usul manusia pertama ada di Afrika.Menemukan ini juga memberi kita wawasan bagaimana hominid hidup.
Misalnya, Mary Leakey menemukan jejak kaki hominid pada tahun 1975, yang membuktikan bahwa mereka berjalan dengan dua kaki-salah satu penemuan paleoanthropologis terbesar di abad yang lalu. 

Inilah Program Intelejen Amerika Mengintip Data Setiap Orang

Posted: 04 Nov 2013 08:12 PM PST

Baru-baru ini dunia internet dikejutkan dengan berita Badan Keamanan Nasional (NSA) Amerika Serikat yang bisa dengan mudah mengakses data ponsel pintar baik dari iPhone, Android dan BlackBerry setiap orang.

Lebih gawat lagi bahkan bisa menerobos sistem enkripsi di bank online, penyedia email dan layanan internet lainnya.
 
guardianlv.com
 
Jadi ingat film Eagle Eye, tentang komputer super canggih yang akhirnya membelot dan malah membuat rencana membunuh presiden karena alasan keamanan nasional.

Di dunia nyata, NSA punya program sejenis yang dinamakan Bullrun. Program Bullrun yang dibesut NSA dan lembaga mitra intelijen asal Inggris, GCHQ, juga mengganggu jaringan pribadi virtual (VPN) dan enkripsi yang digunakan untuk melindungi sinyal nirkable 4G.

Dilansir Digitaltrends, Senin 9 September 2013, dokumen ini disebutkan berasal dari pembocor rahasia AS, Edward Snowden, yang kini mendapat suaka sementara dari Rusia.

Untuk mensukseskan tujuan mata-mata mereka, ungkap agen badan intelijen itu, dalam beberapa kasus sangat arogan, yaitu memaksa perusahaan teknologi memberikan kunci enkripsi layanan komunikasi, file maupun data pengguna.

 
theguardian.com
 
 
Tak hanya Bullrun, NSA masih punya beberapa program lain untuk menjebol enkripsi layanan internet, yakni Manassas dan Edgehill.

Program itu juga bisa menyusup ke dalam komputer staf perusahaan, masuk ke server komputer perusahaan untuk mencuri informasi dan menjebol backdoor (akses komunikasi tanpa mekanisme autentifikasi).

Mekanisme lain, NSA dan GCHQ disebutkan dengan leluasa meracuni standar enkripsi terdistribusi secara terbuka, yang digunakan ratusan juta orang di seluruh dunia tiap hari.

Dengan demikian, standar keamanan itu diam-diam menjadi cacat.
Disebutkan juga, NSA menggunakan Dual Elliptic Curve Deterministic Random Bit Generator atau Dual_EC_DRBG, sebuah generator nomor acak untuk pengoperasian banyak protokol enkripsi. Cara ini diketahui telah dikembangkan pada 2007 silam.

Dan pada tahun itu, Dual_EC_DRBG secara halus bisa meruntuhkan protokol enkripsi.

Lucunya, dengan enteng NSA maupun GCHQ menyatakan keamanan dan enkripsi diperlukan untuk menjaga As dan Inggris dari ancaman terorisme.

"Sepanjang sejarah, negara telah menggunakan enkripsi untuk melindungi rahasia mereka. Dan hari ini teroris, penjahat siber dan perdagangan manusia menggunakan kode untuk menyembunyikan kegiatan mereka," dalih Direktur Intelijen Nasional AS, James Clapper dalam pernyataannya.

Anak Laki-laki lebih Pintar Matematika Karena Tidak Takut Salah

Posted: 04 Nov 2013 08:07 PM PST

Tinggi rendahnya kemampuan akademis anak bisa dipengaruhi oleh berbagai hal, salah satunya adalah didikan orangtua yang membentuk karakteristik anak itu sendiri. 

Karena anak laki-laki seringkali dididik secara tegas, tak heran jika mereka dikenal lebih mampu menyelesaikan soal matematika dibandingkan dengan anak perempuan.


Apa kaitannya? Studi yang dilakukan University of Missouri, AS ini mengemukakan bahwa di sekolah, anak perempuan dan anak laki-laki menggunakan pendekatan yang berbeda untuk mengatasi masalah aritmetika. 

Anak perempuan cenderung menyelesaikan masalah dengan pendekatan yang lambat namun akurat sebaliknya anak laki-laki mengatasinya dengan pendekatan yang lebih cepat namun rawan mengalami kesalahan.

Tentu saja pendekatan anak perempuan dalam hal ini memberinya keuntungan pada masa awal sekolah, namun pada akhir kelas 6, anak laki-laki terbukti bisa melampaui hasil belajar anak perempuan.

"Perbedaan akurasi aritmetika diantara anak laki-laki dan perempuan mungkin timbul dari adanya kemauan untuk mengambil risiko kesalahan dengan menjawab persoalan matematika hanya berdasarkan kemampuan daya ingatnya," kata peneliti Drew Bailey seperti dilansir dari medindia.


"Dalam studi ini, kami menemukan bahwa dibanding anak perempuan, anak laki-laki lebih suka langsung mengungkapkan jawabannya sesaat setelah diberi persoalan, meskipun mungkin kurang akurat. Namun dari waktu ke waktu, praktik mengingat jawaban ini bisa mendorong anak laki-laki jauh melampaui anak perempuan dalam hal akurasi jawaban," tambah Bailey.

Peneliti mendapatkan kesimpulan ini setelah mengamati sekitar 300 anak-anak sejak kelas 1 hingga menginjak kelas 6 sekolah dasar. 

Saat berada di kelas 1 dan 2, kecenderungan anak laki-laki untuk memberikan jawaban secara cepat menunjukkan bahwa secara total anak laki-laki lebih banyak memberikan jawaban ketika diberi persoalan aritmetika namun jawaban yang salah juga lebih banyak.

Di sisi lain, anak perempuan lebih banyak memberikan jawaban yang benar namun cenderung merespon persoalan secara lebih lambat dan soal yang bisa dijawab pun lebih sedikit. 

Meski begitu, saat menginjak kelas 6, anak laki-laki jauh lebih banyak memberikan jawaban dengan tingkat kesalahan yang lebih sedikit.

"Mengembangkan kemampuan matematika itu bisa dibagi ke dalam dua cara yaitu 'practice makes perfect' dan 'perfect makes practice'." 

"Artinya mencoba menjawab lebih banyak pertanyaan dengan menggunakan daya ingat mendorong pengambil risiko untuk lebih banyak berlatih sehingga lama-kelamaan akurasi jawabannya akan membaik." 

"Begitu pula dengan anak-anak yang sudah punya keterampilan dalam strategi tertentu akan terdorong untuk lebih banyak menggunakan strateginya itu sehingga butuh lebih banyak praktik," terang Bailey.

Studi ini telah dipublikasikan dalam Journal of Experimental Child Psychology.

Kadal Bersembunyi Dalam Pohon (Apa Kamu Bisa Melihatnya?)

Posted: 04 Nov 2013 07:53 PM PST


Hai... Veroholic, ini admin ada gambar yang bagus yaitu seekor kadal dalam pohon ini. Tidak melihatnya?

Ok! admin perjelas lagi... lihat dibawah

Masih belum terlhat? Ok! lihat gambar selanjutnya...


Tarraaa... sudah terlihat jelas bukan? hehehee

Tidak hanya itu saja, coba kalian temukan kadal di dalam gambar dibawah ini.

Belum terlihat? ok... gambar akan diperjelas digambar berikut.


Bagaimana? masih belum bisa melihat kadalnya? Ok! admin perjelas lagi...


Nah... itu dia kadalnya. :)

Tenyata Lukisan yang Seperti Foto Ini Terbuat Dari Benang!

Posted: 04 Nov 2013 07:49 PM PST

Sekilas kamu mungkin akan mengira bahwa gambar-gambar di bawah ini adalah kumpulan foto. Tapi kenyataanya, semua ini adalah lukisan yang dibuat dengan cara disulam oleh seniman berbakat Cayce Zavaglia.

Jembatan yang Membuat Banyak Orang Ketakutan

Posted: 04 Nov 2013 07:41 PM PST

Jembatan di Norwegia ini berhasil membuat banyak orang ketakutan hingga membuat mereka berputar pulang. Namun ternyata, ada fakta menarik di balik jembatan ini. Bagi mereka yang tak mengetahui jembatan ini, pasti akan berputar pulang saat melihatnya. Tak ayal seperti dikutip Dailymail, saat menuju jembatan ini, jembatan seperti terputus.

Namun ternyata, kesan itu hanyalah ilusi optik dan membuat jembatan itu dijuluki sebagai 'jembatan mabuk'. Jembatan ini terletak di pesisir barat Norwegia di Atlantic Road.
Jembatan yang aslinya bernama 'Storseisundet Bridge' ini dibuat dengan sangat dramatis. Jembatan sepanjang 8 meter ini dibangun pada 2005 dan menjadi populer karena efek yang diciptakannya.

Mencari Damai Abadi

Posted: 05 Nov 2013 03:12 PM PST

Mencari Damai Abadi


Islamic New Year

Posted: 05 Nov 2013 05:43 AM PST

Bismillah... Awal Muharam. Tahun baru untuk umat Muhamad. Pengertiannya mudah. Beralih kepada keadaan yang lebih baik. Tapi umat Muhamad malu nak cipta azam sempena awl muharam. Apesal ntah

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 05 Nov 2013 03:01 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Guru 'setubuh' pelajar sendiri dalam kereta

Posted: 05 Nov 2013 02:02 PM PST

LOVELAND, Amerika Syarikat (AS) - Seorang guru, Courtney Bowles, 31, ditangkap pada minggu lepas kerana dia mengaku melakukan hubungan seks dengan seorang pelajar sekolah tinggi berumur 16 tahun di sebuah taman, lapor agensi berita 7NEWS kelmarin.

Seorang pegawai polis Sharon Hopkins yang sedang meronda di Taman Tasik North pada Jumaat malam mendekati kereta Bowles di sebuah tempat letak kereta,

"Semasa saya menghampiri kereta itu, saya melihat seorang lelaki dan wanita berbogel di bahagian belakang kereta.

"Wanita yang berada di atas lelaki itu terus bangun apabila melihat lampu suluh yang dinyalakan ke arahnya dalam kereta itu," katanya.

Selepas berpakaian, Bowles mengaku telah melakukan seks.

Bowles diarahkan oleh mahkamah untuk tidak menghampiri sesiapa sahaja yang berumur di bawah 18 tahun termasuk dua anaknya selain tidak boleh berada hampir di sekolahnya serta menghubungi remaja lelaki itu.
Courtney Bowles
Guru itu dibebaskan dengan ikat jamin AS$50,000 (RM152,544) dan akan dihadapkan ke mahkamah pada minggu depan. - Agensi

(Gambar) Foto berpelukan, Hafiz buat penjelasan

Posted: 05 Nov 2013 04:01 AM PST

PETALING JAYA: Penyanyi Hafiz menjelaskan gambar mesra dia bersama bekas kekasihnya, Adira yang dimuat naik menerusi Instagram milik penyanyi wanita itu hanyalah foto biasa sahaja.

Hafiz atau nama sebenarnya Mohd. Hafiz Mohd. Suip, 23, berkata, foto tersebut diambil ketika bertemu di sebuah majlis perkahwinan rakan mereka pada minggu lalu.

"Itu gambar biasa sahaja. Kami tiada apa-apa hubungan pun, hanya sekadar rakan sekerja. Harap mana-mana pihak tidak salah anggap berdasarkan foto yang dimuat naik itu," katanya kepada mStar Online.

Hafiz berkata demikian ketika diminta mengulas sekeping gambar mesranya dengan Adira yang dimuat naik melalui Instagram milik Adira. Foto tersebut turut memaparkan dua lagi rakan di samping mereka.

Dalam pada itu Hafiz meminta mana-mana pihak tidak mengaitkannya lagi dengan Adira kerana bimbang khabar angin tersebut melukakan hati kekasih penyanyi wanita itu.

Foto hafiz bermesra dengan Adira yang dimuatkan di Instagram milik penyanyi wanita itu.
"Memanglah dahulu saya dan dia (Adira) bercinta. Tapi itu tiga tahun lepas dan sekarang ini kami hanya kawan.
"Rasanya tak manis jika kami dikaitkan lagi. Nanti apa pula kata pasangannya yang mungkin terluka dengan gosip sebegini," ujarnya.

Sementara itu, Hafiz berkata dia akan berduet dengan penyanyi Indonesia Datuk Rossa menerusi lagu terbaharu berjudul Salahkah, ciptaan Charly Van Houten (Setia Band).

Penyanyi yang popular dengan lagu Bahagiamu Deritaku itu telah pun bertolak ke Jakarta pada Isnin (semalam) untuk mengadakan sesi rakaman sekali gus penggambaran klip video di sana.

"Jika sebelum ini saya berduet dengan Datuk Siti Nurhaliza menerusi lagu Muara Hati kini saya dapat berduet pula dengan Rossa. Kerjasama ini adalah satu penghargaan yang besar buat diri saya.

"Saya harap lagu ini akan membuatkan para pendengar berpuas hati. Tambah pula komposer yang mencipta lagu ini bukan calang-calang orang," tuturnya.

Zed Zaidi anggap David Teo pengecut

Posted: 05 Nov 2013 02:01 AM PST

"Kenapa takut nak jumpa jika tak buat salah?" Itu persoalan Presiden Persatuan Seniman, Zed Zaidi terhadap sikap penerbit David Teo yang seolah-olah berdolak-dalik apabila diminta untuk berjumpa bagi menyelesaikan masalah berhubung isu kontrak yang disediakan syarikat pengurusan miliknya, Metrowealth (MIG).

Sebelum ini, Zed Zaidi pernah mengeluarkan kenyataan di media dengan mengatakan syarat yang dikenakan MIG di mana artis di bawah naungannnya tidak boleh bercinta adalah tidak berasas. Zed turut menegaskan bahawa syarat sebegitu seharusnya dimansuhkan kerana ia melanggar hak asasi manusia.

"Saya ada menghantar surat pada 18 Oktober lalu untuk berjumpa dengan David Teo bagi membincangkan mengenai aduan daripada Wawa Zainal dan Aeril Zafril yang mengadu mereka tidak dibenarkan berkahwin selain tidak pernah mendapat salinan kontrak dari syarikat pengurusan mereka.

Apabila ahli mengadu, saya sebagai Presiden hanya menjalankan tanggungjawab saya saja. Kenapa dia perlu melenting jika tidak buat salah. Saya hanya mahu duduk berbincang dan menyelesaikan masalah ini dengan dia. Dia ada cakap yang dia dah bagi salinan kontrak tapi mana buktinya sebab tuan punya badan cakap mereka tak dapat pun," ujar Zed ketika dihubungi GUA.

"Kami ada menghantar surat kedua kelmarin memandangkan sehingga saat ini, kami masih belum dapat berjumpa dengan dia. David memberi banyak alasan antaranya sibuk dengan perkahwinan Diana Amir serta promosi filem Highland Tower.

"Saya pelik, Anugerah Profima dan acara yang ada media boleh saja dia pergi dan tak sibuk, tapi apabila nak ajak berbincang mengenai isu ini, asyik bagi alasan sibuk saja.

"Kalau boleh kita nak selesaikan masalah ini terus sebab itu kita nak duduk berbincang. Bila dia macam berdolak-dalik, tak nak berjumpa, dari situ orang dah boleh nilai.

"Bagi saya, dia tidak perlu takut jika tak buat salah. Nak jumpa Perdana Menteri lagi senang daripada nak jumpa dia," sindir Zed sambil menjawab kenyataan David kononnya dia gila glamor dan tak sedar diri.

"Saya hanya mampu ketawa bila dia cakap saya gila glamor. Saya tidak perlu glamor kerana orang dah kenal saya pun. Dia juga cakap saya tak sedar diri kononnya bila nak minta sumbangan boleh saja datang ke pejabatnya.

"Sepanjang Seniman di bawah kepimpinan saya, kami tidak pernah minta sumbangan dari MIG, tidak tahulah jika pucuk pimpinan sebelum ini," kata Zed yang menolak untuk berjumpa dengan David di pejabat MIG.

"Kalau boleh saya tidak mahu berjumpa di pejabatnya kerana nanti dia cakap kita nak ambil sumbangan pula. Sebab itu saya lebih selesa berjumpa di mana-mana tempat seperti hotel atau sebagainya," jelas Zed lagi sambil berharap agar David Teo dapat berjumpa dengan pihaknya sebelum sebarang tindakan susulan diambil.

"Kita beri masa kepada dia sehingga minggu hadapan. Jika dia masih tidak mahu berjumpa juga, Biro Aduan Seniman akan buat satu laporan sebelum dirujuk kepada Suhakam.

"Kemudian kami akan buat satu sidang akhbar mengenai perkara ini. Kami juga mempunyai perancangan untuk mengadakan taklimat kepada artis Malaysia dan minta mereka bawa salinan kontrak mereka.

"Di situ, kami akan mengadakan dialog dan mereka boleh menyuarakan apa yang mereka mahu dalam kontrak mereka supaya perkara sebegini tidak berulang lagi pada masa hadapan," ujar Zed Zaidi. – Gua


Pak Guard 'Bini Mat Yo' kini bergelar pelakon?

Posted: 05 Nov 2013 01:01 AM PST

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia, siapa yang tahu. Begitulah yang terjadi kepada pengawal keselamatan yang terbabit dengan pergaduhan yang penuh penghinaan oleh isteri kepada pemain bola sepak terkenal negara, Mat Yo.

Foto di bawah ini sebenarnya dikongsikan oleh pelakon jelita, Izara Aishah ketika penggambaran drama terbarunya Cinta Pandang Ke-2.

Dalam secene tersebut, kelihatan beliau dan seorang lagi pelakon lelaki sedang berkata-kata sesuatu kepada pengawal tersebut.
Menurut Izara, ianya adalah sebuah scene yang sedang dilakonkannya.

Wow! Nampak gayanya, Pakcik Guard ini semakin famous sehingga berlakon pulak! Ada juga peminat-peminatnya yang bertanya, "Eh, korang lakonkan scene Mat Yo dan bini dia tengah maki ke?".

Heh..macam-macam

Karpal mahu parti seperti PAS dibatalkan pendaftarannya

Posted: 05 Nov 2013 12:31 AM PST

GEORGE TOWN: Pengerusi DAP Karpal Singh mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama.

Beliau berkata, cara tersebut merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini.

"Masanya sudah tiba bagi semua parti berasaskan kaum dibatalkan pendaftarannya termasuk, malang sekali, PAS, kita perlu bersikap praktikal jika kita mahukan sebuah negara yang bersatu-padu.

"Sepatutnya parti politik dan mana-mana pertubuhan profesional berasaskan kaum atau agama ini tidak boleh dibenarkan memandangkan perkara ini merupakan suatu yang serius dan bahaya," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menyelar kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Datuk Zainul Rijal Abu Bakar baru-baru ini yang mengingatkan Majlis Peguam supaya tidak menyokong isu penggunaan kalimah Allah dalam edisi bahasa Malaysia majalah katolik The Herald.

Karpal berkata, pendaftaran PPMM sebagai sebuah persatuan juga tidak sepatutnya dibenarkan memandangkan Majlis Peguam membuka penyertaannya kepada semua peguam tanpa mengira kaum dan agama.

"Persatuan seperti itu hanya pencetus masalah di negara ini, kerajaan juga tidak sepatutnya membenarkan persatuan seperti ini," katanya.

Jessie Ooi tanding jawatan Ketua Pemuda MCA

Posted: 05 Nov 2013 12:01 AM PST

KUALA LUMPUR – Jessie Ooi berharap untuk mencipta sejarah dalam MCA dengan menjadi wanita pertama memegang jawatan Ketua Pemuda MCA negeri.

Ini adalah pertama kali, sejak penubuhannya pada 1958, dimana sayap itu membuka peluang kepada golongan wanita bawah 40 tahun selepas pindaan perlembagaan parti tersebut dilakukan.

Ooi, 34, akan berdepan pertembungan satu lawan satu dengan Chong Sin Woon (lelaki) untuk jawatan Ketua Pemuda MCA Selangor selepas pencalonan ditutup pukul 8 malam Isnin.

Ketika ditanya sama ada beliau akan menang, ahli perniagaan dan ibu kepada tiga orang anak itu berkata: 'Saya rasa saya ada peluang."

Dalam perkembangan berasingan, enam Ketua Wanita MCA negeri, Datuk Lee Pit Chern (Negri Sembilan), Datuk Heng Seai Kie (Perak), Datuk Lim Nget Yoon (Pahang), Datuk Lim Bee Kau (Kedah), Lee Liew Loo (Kelantan) dan Wang Kim Lian (Perlis) – mengekalkan kerusi selepas menang tanpa bertanding.

Lee, 62, yang juga Ketua Wanita Negeri Sembilan sejak 1986, merupakan ketua yang paling lama mengekalkan jawatannya.

Pencalonan untuk Wanita dan Pemuda diadakan di seluruh negara antara pukul 4 petang dan 8 malam Isnin.

Pemilihan peringkat negeri untuk sayap Pemuda dan Wanita masing-masing akan diadakan pada Sabtu dan Ahad.

Di Johor, perebutan jawatan Ketua Wanita negeri itu akan menyaksikan persaingan antara seorang peguam Wong You Fong, 42, dan Yap Swee Hua, 44.

Yap berkata beliau berhasrat untuk bertanding selepas kembali dari China dua hari lalu.

Ramai menjangkakan Wong akan menang tanpa bertanding selepas beliau dilantik pemangku Ketua Wanita negeri itu menggantikan Tan Ah Eng yang meninggal dunia baru-baru ini.

Di Selangor, Ng Siok Hwa dan Ong Chong Swen akan bersaing merebut jawatan Ketua Wanita negeri itu.

Penyandang bagi jawatan pengerusi ketika ini, Chew Lee Giok, yang baru pulih daripada serangan strok baru-baru ini akan bertanding jawatan timbalan pengerusi.

Beliau turut dicabar Lim Ah Yew dalam persaingan satu lawan satu.

Di Kuala Lumpur, Ooi Saw Choo akan dicabar Chai Yat Chiew bagi merebut jawatan Ketua Wanita negeri itu.

Bagi jawatan Pemuda, perebutan di Perak menyaksikan Ting Tai Fook akan dicabar Liew Mun Hon manakala Tan Kok Eng dan Soo Jing Wey bersaing merebut jawatan Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan.

Tan adalah anak kepada pemimpin veteran MCA, Datu Seri Tan Chai Ho.

Di Pahang, Leong Kim Soon yang juga bekas setiausaha politik kepada Datuk Seri Liow Tiong Lai, menang tanpa bertanding jawatan Ketua Pemuda negeri itu.

Jawatan Ketua Pemuda Negeri Sembilan akan menyaksikan saingan tiga penjuru di antara Leaw Kok Chan, Tan Tiong Lai dan Lee Chun Fatt.

Di Pulau Pinang, penyandang Tan Cheng Liang dicabar Ooi Siew Kim untuk jawatan Ketua Wanita negeri itu.

Sementara itu, bagi jawatan Ketua Pemuda pula bakal menyaksikan persaingan di antara dua muka baharu, Ong Tan Chuan dan Lee Beng Seng kerana penyandang Tan Hing Teik memutuskan untuk tidak mempertahankan jawatannya. – The Star

Wanita dera anak 'bahagia' kena penjara

Posted: 04 Nov 2013 11:46 PM PST

Saya tidak menyesal dipenjarakan sebaliknya berasa gembira dan tenang di sini kerana mampu mendekatkan diri kepada Tuhan." - Zulaika
TAPAH – Seorang wanita merasakan 'bahagia' dipenjarakan setelah didapati bersalah mendera anak tirinya berusia lima tahun hingga cedera dua tahun lalu.

'Bahagia' dirasai seorang banduan penjara Tapah yang mahu dikenali sebagai Zulaika, 40, adalah apabila sikap ringan tangannya mengayun rotan kini dipenuhi aktiviti kerohanian dan mendalami ilmu agama.

Zulaika dihukum penjara tujuh tahun selepas jiran-jirannya membuat laporan polis berhubung tindakannya mendera dua anak tirinya akibat masalah kewangan dan rumah tangga.

Menurutnya, dia melahirkan rasa syukur kerana masih diberi peluang untuk berubah menjadi baik melalui hukuman penjara yang dilaluinya.

"Sempena awal Muharram ini, saya mahu menjadi ibu terbaik buat anak-anak selepas keluar dari penjara ini selepas ditangkap dan dihukum penjara bermula tahun 2012. Sekurang-kurangnya saya dapat mengubah sikap panas baran saya ini.

"Sejujurnya, saya rasa bersalah dengan anak-anak kerana kekurangan didikan agama sehingga tergamak memukul anak tanpa belas kasihan dengan menggunakan pelbagai objek keras," katanya.

Menurutnya, masa yang dimiliki kini dipenuhi dengan pelbagai aktiviti keagamaan termasuk mengaji al-Quran, mendalami ilmu fardu ain, ceramah agama dan pelbagai program ilmuwan.

"Saya tidak menyesal dipenjarakan sebaliknya berasa gembira dan tenang di sini kerana mampu mendekatkan diri kepada Tuhan," katanya.

Pengarah Penjara Tapah, Abdul Halim Mahasan, berkata, selain pengisian program agama, pihaknya turut mementingkan ikatan kekeluargaan antara banduan dan ahli keluarga masing-masing di luar tembok penjara.

"Pelbagai program diatur dan terbaru sekali adalah program Program Jalinan Kasih Penjara Tapah Sempena Aidiladha pada minggu lalu yang disertai oleh lebih 100 keluarga tahanan.

"Melalui program seumpama itu, tahanan dibenarkan menemui ahli keluarga dalam suasana mesra selain disajikan pelbagai hidangan lazat oleh pihak penjara," katanya.

Beliau berkata, aktiviti seumpama itu disifatkan sebagai salah satu program pemulihan bagi menyampaikan mesej kepada banduan bahawa ahli keluarga berharap mereka kembali ke pangkal jalan dan hidup bersama masyarakat.

"Saya yakin program seumpama ini termasuk Sambutan Hari Ibu, sambutan Tahun Baru Cina dan Deepavali serta hari penting lain mampu dijadikan dorongan untuk tahanan di penjara ini berubah," katanya.

Skandal rakyat M'sia rasuah pelacur untuk US Navy

Posted: 04 Nov 2013 10:15 PM PST

SAN DIEGO (AS): Seorang rakyat Malaysia yang dikenali dengan panggilan 'Si Gemuk Leonard' di kalangan pegawai-pegawai kanan tentera laut Amerika yang beroperasi di lautan Pasifik kini popular atas sebab yang salah setelah dia didakwa di sebuah mahkamah persekutuan di sini kerana menjadi bapa ayam.

Tetapi menurut agensi berita AP, berdasarkan kertas dokumen mahkamah yang diperolehi, Si Gemuk Leonard atau nama sebenarnya Leonard Francis bukan sekadar membekalkan pelacur kepada pegawai-pegawai tinggi tentera laut Amerika yang berlabuh di Pasifik malah menggunakan cara tersebut untuk memperolehi pelbagai maklumat sulit tentera laut yang akhirnya digunakan untuk mendapat kontrak yang lumayan.

Dia juga didakwa menyediakan tiket konsert percuma Lady Gaga untuk pegawai-pegawai tentera laut Amerika sebagai habuan mendapat akses kepada maklumat kontrak yang dicarinya.

Skandal yang amat memalukan pasukan tentera laut Amerika di Pasifik ini yang sebelum ini dianggap sebagai pasukan yang penuh integriti dan paling beradap serta sopan di kalangan cabang pasukan bersenjata Amerika telah menjadi tajuk berita utama di negara tersebut.

Dan yang paling memalukan ialah, nama Malaysia muncul di tengah-tengah kehangatan kes tersebut gara-gara Si Gemuk Leonard.

Kes ini juga telah mendedahkan betapa korupsi dan penyalahgunaan kuasa boleh menjejaskan isu keselamatan negara.

Mahkamah akan memutuskan Jumaat ini bilakah tarikh perbicaraan akan bermula.

Sementara itu, berdasarkan dokumen pendakwaan yang diperolehi oleh AP, Komander Angkatan Tentera Laut Amerika, Michael Vannak Khem Misiewicz telah dikatakan membekalkan maklumat sulit mengenai jadual perjalanan kapal-kapal perang Amerika kepada Si Gemuk Leonard yang mempunyai sebuah firma pembekalan yang berpusat di Singapura.

Firma tersebut, Glenn Defense Marine Asia Limited kemudiannya mencaturkan di manakah kapal-kapal perang Amerika termasuklah kapal pengangkut pesawat patut berlabuh dan menerima khidmat bekalan sokongan.

Firma itu kemudiannya didakwa telah menggenakan caj yang berlebihan ke atas kapal-kapal tentera laut Amerika ini menerusi bekalan minyak, makanan dan lain-lain perkhidmatan.

Syarikat milik Si Gemuk Leonard ini pernah sekali mengenakan caj perkhidmatan sehingga AS$10 juta kepada tentera laut Amerika dalam satu tahun.

Malah mereka didakwa telah mencipta tarif yang dipalsukan menggunakan dokumen pihak berkuasa pelabuhan.

Bekas Panglima Angkatan Laut Amerika, Admiral Terry McKnight telah dipetik sebagai berkata, adalah sesuatu yang menakjubkan bagaimana seorang manusia boleh menentukan di pelabuhan manakah sesebuah armada laut patut berlabuh apatah lagi jika ia dilakukan hanya dengan pengaruh seorang kontraktor perbekalan.

Setakat ini pihak berkuasa telah menahan Misiewicz, Si Gemuk Leonard, pengurus besarnya, Alex Wisidagama dan seorang lagi pegawai tentera laut bernama John Beliveau.

Menurut kertas pendakwaan, Beliveau dituduh membekalkan maklumat kepada Si Gemuk Leonard tentang perkembangan siasatan dan bagaimana hendak mempertahankan dirinya daripada semua dakwaan ini sebagai balasan kepada percutian mewah, rasuah dan pelacur.

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah.

Tetapi jika didapati bersalah kelak, mereka berhadapan dengan hukuman sehingga lima tahun penjara.

Ramai yang percaya akan terdapat beberapa nama lagi pegawai tinggi tentera laut yang akan terpalit dan didakwa kerana menerima pelbagai hadiah lumayan daripada Si Gemuk Leonard.

Yang paling menakjubkan ialah, Si Gemuk Leonard ini dikatakan telah mencapai status 'legenda' di kalangan pegawai-pegawai tinggi tentera laut Amerika di Pasifik yang sekaligus mengambarkan betapa popularnya dia.

Fakta ini diakui sendiri oleh Admiral McKnight walaupun dia sendiri tidak pernah bertemu Leonard tetapi sekadar mendengar namanya sahaja.

Banglo mewah Leonard di Singapura menjadi perhatian ramai dan disifatkan sebagai sama hebat dengan pusat membeli belah terkemuka negara itu.

"Jika anda bercakap dengan mana-mana kapten kapal armada yang pernah belayar ke Singapura dan Pasifik, tidak ada seorang pun yang tidak kenal dengannya. Semua mereka mengenalinya secara peribadi," kata McKnight lagi.

Dalam pada itu, Pengarah Siasatan Jenayah Tentera Laut Amerika, Laksamana John Kirby dipetik oleh AP sebagai berkata, siasatan ke atas Leonard bermula pada tahun 2010.

Pada tahun yang sama, Komander Misiewicz turut mencuri perhatian dunia apabila dia buat pertama kalinya kembali ke tanah asalnya Kemboja sebagai seorang pegawai kanan tentera laut Amerika. Dia disambut bagaikan seorang wira oleh warga Kemboja.

Dia berhijrah ke Amerika pada usia yang kecil selepas diambil sebagai anak angkat oleh seorang wanita warga Amerika.

Anak kekasih jadi pemuas nafsu

Posted: 04 Nov 2013 09:23 PM PST

Gambar hiasan
Ipoh: Seorang lelaki berusia 50-an yang menjadikan anak teman wanitanya sebagai pemuas nafsu diberkas di kediamannya di Taman Kami, Aulog di sini, kelmarin.

Suspek dipercayai melakukan perbuatan terkutuk terhadap budak perempuan berusia 10 tahun sejak Disember tahun lalu diberkas kira-kira jam 12.30 tengah malam susulan aduan dibuat ibu mangsa.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Yusof Mohd Dia berkata, perbuatan suspek disedari ibu mangsa berusia 38 tahun selepas pulang ke rumah di taman berkenaan.

"Ibu kanak-kanak itu dipercayai meninggalkan mangsa bersama suspek selepas keluar dari rumah kira-kira jam8 malam sebelum pulang dua jam kemudia dan terserempak dengan suspek yang baru keluar dari bilik tidur mangsa.


Tabiat buruk penyanyi lelaki kunjung rumah pelacuran kantoi

Posted: 04 Nov 2013 08:25 PM PST

Gambar hiasan
Rio: Penyanyi popular Justin Bieber dilihat cuba menyelinap keluar dari 'rumah pelacuran' Centaurus di Brazil Jumaat lalu berselimutkan kain putih dengan bantuan pengawalnya yang membungkusnya.

Laporan mendakwa remaja berusia 19 tahun itu kemudian masuk ke tempat duduk belakang sebuah kereta yang menunggu bersama dua wanita dari kelab berkenaan.

Menurut sumber dalaman, Bieber menyangka dirinya tetamu di sebuah kelab peribadi.

Satu laman web melaporkan Centaurus disenaraikan sebagai rumah pelacuran 'keempat terhebat' di dunia sambil menambah '$210 boleh membeli 40 minit bersama mana-mana gadis pilihan anda'.

Walaupun penyanyi kontroversi itu disorok dalam selimut, sebahagian daripada tatu pada pergelangan tangannya dapat dilihat dengan jelas.

Bieber yang kini berada di Brazil untuk beberapa persembahan juga dilaporkan dihalau dari hotel mewah Copacabana Palace di Rio Selatan. Bagaimanapun, sumber mendakwa dia meninggalkan hotel itu secara sukarela selepas untuk mengelak masalah keselamatan akibat peminatnya yang menyerbu bangunan terbabit.
BIEBER dibantu pengawalnya keluar dari rumah pelacur berkenaan.
Ini bukan kali pertama Bieber terbabit kontroversi. Dua minggu lalu dia dilihat menayangkan sejumlah wang yang banyak di sebuah kelab eksotik di Texas. - Agensi

Romen dalam kebun sawit

Posted: 04 Nov 2013 06:13 PM PST

Pondok dalam kebun kelapa sawit ini dijadikan port sepasang remaja bermadu kasih sebelum mereka ditangkap SRS Paloh Nyior, pagi semalam.
HULU TERENGGANU - Perbuatan sepasang remaja menjadikan sebuah pondok dalam kebun kelapa sawit, di sini, sebagai port memadu kasih mengundang padah apabila kegiatan tidak bermoral mereka dihidu anggota SRS Paloh Nyior, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi itu, pasangan berusia 16 tahun terbabit dipercayai sedang melampiaskan nafsu, namun hasrat mereka terbantut apabila menyedari kehadiran anggota SRS Paloh Nyior dan polis.

Difahamkan, remaja perempuan berasal dari Kampung Telaga itu terlebih dahulu menunggang motosikal mengambil pasangannya yang tinggal di Kampung Getang sebelum kedua-dua mereka tiba di kawasan kebun kelapa sawit tersebut sekitar jam 7.30 pagi.

Setiausaha SRS Paloh Nyior, Abdul Manat Ibrahim, 63, berkata, kehadiran pasangan terbabit disedarinya setelah mendapati terdapat sebuah motosikal berhampiran pintu pagar kebun sawit itu ketika dia sedang melakukan rondaan.

"Sebagaimana kebiasaan, saya kerap lakukan rondaan sekitar kawasan kampung apatah lagi malam tadi (semalam) bertugas sebagai anggota SRS.

"Ketika melalui kebun sawit ini, saya lihat sebuah motosikal dan ia adalah motosikal sama ditemui pada minggu lepas," katanya.

Kata Abdul Manat, dia mengesyaki sesuatu setelah mendapati pintu pagar kebun berkunci manakala pemilik kebun itu tinggal di Kemaman.

"Saya memaklumkan anggota SRS yang lain selain turut hubungi polis. Pondok terletak kira-kira 50 meter jaraknya dari pagar ini pernah jadi lokasi penagih dadah," katanya.

Menurutnya, hasil serbuan didapati sepasang remaja dalam keadaan mencurigakan.

"Mereka akui pernah ke sini sebelum ini. Dalam pondok ini turut terdapat gebar dan bantal tidak pasti sudah ada atau dibawa mereka.

"Pasangan ini dibawa ke Balai Polis Kuala Telemong sebelum dimaklumkan ibu bapa masing-masing," katanya.

Difahamkan, remaja lelaki itu sudah tidak bersekolah manakala yang perempuan masih bersekolah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Ismail Muslim berkata, kedua-dua remaja itu ditahan untuk jalani ujian air kencing, bagaimanapun hanya remaja lelaki didapati positif dadah serta masih ditahan.

#PRKSgLimau: BN tersungkur di tangan pengundi Cina

Posted: 04 Nov 2013 05:31 PM PST

Peti undi PDM Bukit Besar kawasan Cina telah memberi kelebihan untuk Pas menang besar. Pas peroleh 1556. Manakala BN hanya sekadar peroleh 443 dan majoriti di sini adalah 1113.

Peti undi inilah menyebabkan BN terlungkop di PRK Sungai Limau. Namun begitu undi Melayu pula dilihat merosot untuk Pas.

BN menang di 10 PDM manakala Pas hanya menang di 9 PDM dan keputusan bukanlah keputusan yang teruk.

PAS kini perlu mengikut telunjuk Cina DAP. Majoriti PDM Melayu Islam telah DIPEROLEHI BN dan ini memberi isyarat kepada PAS bahawa masyarakat Melayu telah menolak PAS.

#PRKSgLimau: Sabotaj BN gagal dakwa PAS

Posted: 04 Nov 2013 05:03 PM PST

YAN - Cubaan 'mensabotaj' Pas dengan menetapkan hari pengundian pada hari bekerja di PRK Dun Sungai Limau nyata gagal apabila taktik itu tidak menjejaskan sokongan rakyat kepada parti terbabit, dakwa Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Mahfuz Omar.

Mahfuz berkata, walaupun pihaknya kehilangan lebih 1,000 majoriti undi - akibat peratusan keluar mengundi terjejas, namun majoriti minimum 500 undi yang disasarkan sebelum ini dapat dicapai dan jauh lebih baik.

"Kekurangan majoriti ini bukannya kemenangan moral BN, tetapi kekurangan itu disebabkan lebih 1,000 pengundi di luar kawasan pilihan raya yang tidak dapat balik mengundi.

"Kadar keluar mengundi berkurangan daripada 89 peratus kepada 85.5 peratus turut menjejaskan majoriti undi Pas.

"SPR harus mengambil pengajaran ini supaya di lain kali pilihan raya tidak boleh diadakan pada hari bekerja kerana ia menjadi penghalang daripada mereka membuang undi," katanya kepada pemberita selepas SPR mengumumkan Dun Sungai Limau kekal milik Pas di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Yan, di sini, malam tadi.

Calon Pas, Mohd Azam Abdul Samat menewaskan calon BN, Dr Abdul Sohaimi Lazim dengan majoriti undi sebanyak 1,084 sekali gus mempertahankan kerusi yang menjadi kubu kuat Pas.

Dalam pada itu, Mahfuz yang juga naib presiden Pas menyifatkan kemenangan itu sebagai 'anugerah ALLAH' pada malam sambutan Maal Hijrah bagi tahun 1435 hijrah.

"Maal Hijrah pada malam ini adalah permulaan yang baik Pas bersama rakan-rakan Pakatan Rakyat untuk memulakan langkah untuk kembali ke persada politik di Kedah menjelang PRU14 nanti," katanya lagi.

Steve Darby ganti Hodak latih Kelantan

Posted: 04 Nov 2013 04:01 PM PST

Kuala Lumpur: Penasihat Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) Tan Sri Annuar Musa mengumumkan Steve Darby sebagai pengganti Bojan Hodak bagi mengendalikan The Red Warriors (TRW) bermula musim depan untuk tempoh dua tahun.

Menurut Annuar menerusi akaun Facebook miliknya, bekas pengendali Perak dan Johor kelahiran England itu bersetuju menandatangani kontrak dua tahun bersama TRW dan bakal memulakan tugas pada 15 November ini dengan barisan TRW untuk musim depan akan diumumkan selepas itu.

"KPI tercapai namun sedih kalah sedemikian (tewas kepada Pahang pada final Piala Malaysia malam kelmarin). Terima kasih kepada Bojan (Hodak) atas khidmat beliau dan menghormati hasratnya mahu berubah angin dan saya memahaminya," kata Annuar semalam.
Annuar turut melahirkan rasa terkejut apabila tiba-tiba terdapat pemain tempatan menuntut kenaikan gaji lebih tinggi daripada pemain import.

"Namun KAFA perlu diurus secara berhemah mengikut keupayaan. Pemain (tempatan atau import) yang menuntut gaji terlalu tinggi dan di luar kemampuan terpaksa digugurkan dan TRW akan diurus berdasarkan kemampuan."

Apa Yang Tersirat

Posted: 05 Nov 2013 01:21 PM PST

Apa Yang Tersirat


PRK Sungai Limau:Aura Mukriz Mampu Turunkan Majoriti Pas

Posted: 05 Nov 2013 04:00 AM PST

Kemampuan Barisan Nasional (BN) menguasai 10 daripada 19 daerah mengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau pada Isnin selain mengurangkan majoriti kemenangan PAS, menunjukkan keberkesanan sentuhan peribadi parti itu semasa berkempen.

Keputusan PRK DUN Sungai Limau semalam menyaksikan BN menawan empat daerah mengundi baharu iaitu iaitu Sungai Limau dengan majoriti 105 undi, Kabu Sepuloh (55), Kampung Titi Batu (951) dan Padang Lumat (50), di samping mengekalkan enam yang dimenangi pada PRU13 dengan majoriti bertambah.

Daerah mengundi yang dikekalkan adalah Sungai Kering dengan majoriti 202 undi berbanding 178 pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Simpang Tiga (48 - 46), Selengkoh (195 - 119), Sungai Daun (293 - 137), Dulang Kechil (939 - 506) dan Dulang Besar (533 - 187).

Kejayaan mengurangkan majoriti PAS sebanyak 61 peratus atau 1,690 undi berbanding yang diperoleh parti itu pada PRU13 Mei lepas, selain undi kepada BN meningkat sebanyak 4.4 peratus atau 465 undi menunjukkan BN semakin mendapat tempat di hati penduduk DUN Sungai Limau.

Kredibiliti Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir yang baru enam bulan mengambil alih tampuk pentadbiran negeri Kedah juga dilihat membuka mata masyarakat setempat untuk lebih ramai "berhijrah" menyokong BN dan mungkin memerlukan sedikit masa lagi untuk melihat perubahan sokongan kepada BN.

PAS mengekalkan kerusi DUN Sungai Limau, yang dikuasai mereka sejak 1995 menerusi bekas Menteri Besar Kedah Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak, menerusi Ketua Pemuda Jerai Mohd Azam Abd Samat yang meraih 12,069 undi mengatasi Dr Ahmad Sohaimi Lazim, 52, (BN) yang memperoleh 10,985 undi, untuk menang dengan majoriti 1,084 undi.

Seorang Datuk Menampar Warga Emas-Polis Sabah Teruskan Siasatan

Posted: 04 Nov 2013 10:29 PM PST

TIDAK puashati dengan menampar, menendang seorang warga emas di Jalan Lido, Penampang, Sabah pada Ahad, pemimpin kanan Pertubuhan KDM Malaysia yang bergelak Datuk mengamuk di Balai Polis Karamunsing, Kota Kinabalu.;

Akibat tidakannya itu, polis membuka kertas siasatan di bawah seksyen 506 Kanun keseksaan kerana ugutan jenayah dan Akta Senjata Api. Selain itu, polis juga meniasat di bawah seksyen 90 Akta polis kerana berkelakuan tidak wajar di balai polis.

Punca kejadian, apabila pada jam 7 pagi kereta BMW milik Datuk itu diletakkan menghalang lalu lintas, atas sebab itu, seorang warga emas yang juga pengguna jalanraya, meminta beliau untuk mengalihkan kereta itu, namun teguran itu mengakibatkan  Datuk itu marah. Dalam kemarahan itu, beliau menampar, menendang warga emas itu sehingga mengalami kecederaan. Namun yang mengerunkan, Datuk itu mengacukan pistol jenis psitol & Wesson sambil bertanya " Kamu tahu kah siapa saya?"

Sebelum ini, media alternatif melaporkan seorang Datuk kerana mabuk bertindak mencederakan warga emas di awal pagi pada Ahad di Jalan lido, Penampang. Warga Emas itu, terpaksa membuat laporan di Balai polis Karamunsing, kerana bimbangkan keselamatannya.

PRK Sungai Limau: Pengundi Cina Tidak Hargai Bantuan

Posted: 04 Nov 2013 08:56 PM PST

Barisan Nasional perlu mengambil iktibar daripada pola pengundian di Dun Sungai Limau yang melabuhkan tirainya semalam.

Bagi kawasan majoriti melayu, kalau para pengundi terbagi kepada dua, maka pengundi minoriti akan menentukan pemenang.

DUN Sungai Limau yang mempunyai 27,222 pengundi, dimana 93 peratus adalah pengundi melayu, manakala cina 1,840 dan india 15 orang. Terlihat, pada pengundian semalam, apabila kaum minoriti memilih Pas, maka pemenang adalah daripada calon itu.

Tidak dinafikan, kempen Bn mampu menambah tiga Pusat Daerah Mengundi daripada 6 kepada 10; namun kegagalan menambah undi di PDM kaum cina, berakibat kekalahan.

Walaupun jutaan ringgit diumumkan Bn bagi membantu pengundi kaum cina di PDM Bukit Besar, namun pola pengundian tidak jauh beza dengan pola pengundian pada PRK-13.

Pada PRU-13 bagi PDM Bukit Besar, Pas mendapat undi 1,732, manakala BN 595 dengan majoriti 1,137. Pada PRK semalam, Pas mendapat 1557 undi, BN 443, dengan majoriti 1.114. 

Keputusan PRK itu, Pas menang dengan majoriti 1,084, apabila calonnya mendapat 12,069 undi berbanding Bn 10,985.

Pada PRU akan datang, atau PRK kalau ada, Bn perlu melupakan penumpuhan kepada PDM minoriti, kerana apapun usaha atau bantuan tidak akan mereka hargai. Adalah lebih apdal mendekati kaum majoriti terutama kaum melayu, kerana mereka itu akan ada rasa syukur dan akan mengenang budi. Berbeza dengan kaum cina, mereka tiada perasaan itu. Sememangnya, Bn telah berberapa kali terperangkap dengan bantuan kepada kaum minoriti sebelum ini.

AYT dari awal-awal lagi, terkilan, apabila Bn memberi bantuan jutaan ringgit kepada sekolah cina di Sungai Limau, sedangkan jumlah pelajar sebenarnya tidak signifikan diberi bantuan sebesar itu. Kan elok bantuan itu disalurkan ke sekolah-sekolah agama di kawasan itu, kerana kalaupun pada PRK itu tidak berbalas, akan tetapi pada PRU-14, budi baik itu akan mendapat balasan yang setimpal.

Nasi sudah menjadi bubur. Pengumuman telahpun dibuat. Namun, jika ada bantuan lagi, utamakanlah sekolah-sekolah pondok agama; yakinlah satu hari nanti, akan ada nikmat kerana bantuan itu.

waadat

Posted: 05 Nov 2013 01:10 PM PST

waadat


Dari sg limau ke muktamar PAS

Posted: 04 Nov 2013 05:22 PM PST

Alhamdulillah. Akhirnya keputusan para pengundi DUN Sungai Limau telah kita tahu. Mereka menetapkan untuk kekal diwakili parti PAS.

Setakat ini keputusan PRU 13 masih tidak berubah. Dua PRK yang telah selesai (satu di Terengganu dan satu di Kedah) menyaksikan pengundi mengekalkan parti penyandang.

Seperti biasa, yang menang menyorakkan lafaz mudah: 'menang tetap menang' manakala yang kalah mula berfalsafah: 'kalah tapi bermaruah'.

Apa pula selepas ini?

Gelanggang politik tidak pernah berehat. Walaupun tiada PRK terhampir, Demang jangkakan perhatian para pemain politik akan tertumpu pada muktamar PAS pula.

Sebagaimana Perhimpunan Agung UMNO yang diikuti semua pihak termasuk pihak lawan, muktamar yang turut membawa agenda pemilihan pucuk pimpinan ini juga sudah tentu akan dicampuri peminat daripada penyokong parti yang bertentangan.

Jika dalam pemilihan UMNO manipulator PAS memfokus pada beberapa calon bagi memburukkan UMNO, bagaimana pula strategi UMNO mengeksploitasi muktamar PAS?

Demang jangkakan ada dua pilihan yang akan diambil UMNO iaitu secara langsung yakni memburuk-burukkan calon yang dilihat memang buruk atau pilihan kedua iaitu membantu calon yang diketahui lemah agar menang dalam pemilihan parti PAS supaya lebih mudah mereka keroyok selepas ini!

Bagi Demang, lebih baik kita membenarkan yang benar dan menghumban yang buruk ke laut.

Biarkan yang terbaik memimpin UMNO dan PAS agar kita dapat hasil yang terbaik.

Apabila datang yang haq maka yang batil akan gugur dengan sendirinya.

Manakala jika kita melantik orang yang bukan ahli (profesional) maka tunggulah saat kejatuhan.

Wallahu'alam.

bumiyang

Posted: 05 Nov 2013 03:29 AM PST

bumiyang


Ambiga Tetap Memfitnah BN Walaupun 40 Ribu Pengundi Hantu Warga Bangla Terbukti Hanyalah Penipuan Anwar!!!

Posted: 04 Nov 2013 10:49 PM PST

Kononnya mahukan pilihanraya bersih.... Sekarang terbukti.... Ambiga mempunyai agenda peribadi.... iaitu menjatuhkan kepimpinan Melayu negara yang ditunjangi Umno dengan kepimpinan PR yang didalangi oleh DAP!!! Published with Blogger-droid v2.0.10

TERHANGAT!!!! PRK Sungai Limau - BN Sedang Mendahului Dengan Sekitar 300 Undi???

Posted: 04 Nov 2013 03:55 AM PST

YAN: Semua 17 tempat mengundi membabitkan 58 saluran bagi proses pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau secara rasmi ditutup pada jam 5 petang ini, demikian menurut Pegawai Perhubungan Awam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Sabri Said. Itu sumber tak rasmi.....  Samada ianya keputusan penuh ataupun sekadar keputusan beberapa pusat mengundi atau atau

Beberapa Anggota PRK Sg Limau Pas Lari Dari Tugas???

Posted: 04 Nov 2013 07:50 AM PST

Kononnya beberapa anggota jentera Pas "tuang" untuk pergi ke Gunung Jerai...dan tidak berkempen di hari mengundi... Tak tahulah foto ni foto lama atau foto di hari mengundi....  Kalau benar... Mungkin ada 3 sebab.... 1) Sebab dah confiden giler boleh menang... 2) Mungkin dah tahu nak kalah... 3) Sebab bosan kerana Pas kini seolah2 keledai DAP.... Published with Blogger-droid v2.0.10

PRK Sg. Limau -Satu Undi Untuk Pas Bererti DAP Bakal Bermaharaja-Lela???

Posted: 03 Nov 2013 11:13 PM PST

Mesej Tersirat Simbol Kempen DAP Di Sg Limau | AIDC Berada dalam PR Pas tidak lagi berani mengangkat muka untuk memperjuangkan agenda Melayu agenda Islam... Isu Kalimah Allah, Isu Murtad, Isu LGBT, Liberalisasi agama, Hudud, rumah urut dll... Pas hanya berselindung ataupun menikus bila disergah DAP! Published with Blogger-droid v2.0.10

Taipingmali (tm)

Posted: 05 Nov 2013 01:19 AM PST

Taipingmali (tm)


Kemenangan Dap di Sg Limau

Posted: 04 Nov 2013 03:34 PM PST

Pengundi Cina tetap menolak BN walaupun bermacam-macam bantuan dihulurkan kepada mereka. Tahniah Pas, kemenangan anda adalah kemenangan Dap sama seperti kemenangan Morsi di Mesir.

Kemenangan Morsi adalah kemenangan Israel tetapi kemenangan Morsi pro Syiah tidak kekal lama setelah beliau cuba menjadikan Al-Azhar sebuah institusi milik Syiah.

Akhirnya kebangkitan Al Sisi dari Selatan berjaya menjatuhkan Mursi sekali lagi. Di Malaysia sama seperti Mesir. Kumpulan Pas (Pro Hassan Al Bana) menguasai Utara Malaysia dan Selatan dikuasai oleh Umno sama seperti Al Sisi. Di Mesir Morsi menguasai Utara Mesir dan Al-Sisi di Selatan Mesir.

Strategi kempen senyap Pas di N20 kali ini menjadi. head count mereka tepat dan betul, bantuan strategi Dap pada saat akhir menjadi sumber kemenangan Pas.

Tiada isu pengundi hantu, tiada blackout dan tiada masalah, semua berjalan okay. SPR tidak dipersalahkan kali ini.

Tahniah Ikhwanul Muslimin Malaysia yang pro Yahudi.

Analisa: BN Tempangkan PAS Di Sg Limau

Posted: 04 Nov 2013 09:15 AM PST

Keputusan Pilihanraya N20 Sg Limau sudah pun diketahui umum. Jangkaan PAS mempertahankan kerusi DUN tersebut telah pun dijangka. PAS memperoleh 12,069 undi manakala BN memperoleh 10,985 undi. Keputusan ini memperlihatkan majoriti PAS merosot kepada 1,084 berbanding 2,774 majoriti pada PRU 13 yang lalu.


Walau bagaimanapun, usaha keras BN menembusi kubu kuat PAS telah menempangkan PAS di Sg Limau. PAS dan Pakatan Rakyat telah menggunakan seluruh kekuatan jenteranya untuk mempertahankan DUN Sg Limau. PAS dilihat sangat terdesak sehingga memaksa mereka mengerahkan jentera pemudanya untuk membuat flash mob motosikal dan kereta sepanjang hari pengundian. Ini telah menyebabkan kesesakan teruk sepanjang lebih 15 km di semua peti undi.


Kemerosotan undi terhadap PAS juga adalah disebabkan penolakan pengundi terhadap kepimpinan Mahfuz Omar selaku Pengarah Pilihanraya PRK N20 Sg Limau. Mahfuz Omar sangat dikenali sebagai orang di belakang Dr Phahrolrazi untuk menentang Allahyarham Tan Sri Azizan suatu ketika dahulu. 

Ini terbukti apabila beberapa Daerah Mengundi yang menjadi tradisi PAS telah membuat kejutan dengan memilih Dr Sohaimi Lazim. Antara Daerah Mengundi yang merupakan kubu kuat PAS tetapi telah tumbang kepada BN adalah Daerah Mengundi Kabu 10, Daerah Mengundi Sungai Limau, Daerah Mengundi Sedaka dan daerah Mengundi Padang Lumat. Faktor ini didorong oleh perpecahan dalaman PAS selain kemarahan akibat banyak campur tangan petugas luar negeri Kedah. 

Antara faktor berubah undi juga pastilah sebagai tanda protes dan kemarahan penyokong PAS terhadap kem Mahfuz Omar dan Phahrolrazi.


Antara faktor lain yang menyebabkan kemerosotan undi kepada PAS adalah pengundi luar. Pengundi luar yang pulang mengundi amat rendah. Ini dipengaruhi oleh tarikh hari pengundian yang jatuh pada hari bekerja. Selain itu, tahap keyakinan yang tinggi terhadap PAS untuk mengekalkan kemenangan juga mendorong pengundi luar untuk tidak pulang mengundi.


Menurut penganalisis politik, faktor kecil pengundi Cina juga telah menjejaskan undi terhadap PAS. Pada PRU 13 yang lalu, hampir 90% pengundi Cina telah keluar mengundi dan 87% daripadanya telah memilih PAS. Beliau menambah, pada kali ini hanya 51% pengundi Cina mengambil keputusan untuk mengundi. Hampir 49% daripadanya telah memilih calon Barisan Nasional manakala selebihnya memilih calon PAS. 

Isu ekonomi seperti kenaikan harga minyak dan Cukai Barangan & Perkhidmatan telah mendorong pengundi Cina kekal mengundi PAS. Kemerosotan jumlah keluar pengundi Cina adalah disebabkan mereka mula berasa tertipu oleh janji – janji manis Pakatan Rakyat terutama Anwar Ibrahim sekaligus mengambil keputusan untuk tidak keluar mengundi. Inilah adalah tanda protes diam masyarakat Cina terhadap Pakatan Rakyat dan sekiranya trend ini berterusan maka peluang untuk pengundi Cina pulang kepada Barisan Nasional sangat tinggi.

  

Secara moralnya Barisan Nasional telah berjaya mengubah paradigma pemikiran pengundi di Sg Limau. PAS hanya memenangi 9 Pusat Daerah Mengundi berbanding 13 Pusat Daerah Mengundi pada PRU lalu. Manakala BN telah meningkat dengan baik apabila memenangi 10 Pusat Daerah Mengundi daripada 19 Pusat Daerah Mengundi keseluruhan. Kesimpulannya, laungan Berani Hijrah oleh Barisan Nasional telah menempangkan sokongan PAS di kubu kuatnya.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 04 Nov 2013 11:26 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Terima kasih buat Calon, Jentera, dan pengundi BN dalam #PRKSglimau

Posted: 04 Nov 2013 05:04 AM PST


Tahniah BN walaupun tewas tapi tewas bermaruah. PAS menang dalam duka kerana tewas banyak di lubuk mereka sendiri. Malah majoriti juga berkurang berbanding keputusan PRU 13. Walaupun banyak provokasi daripada pihak pembangkang, Calon, jentera BN dan pengundi BN tetap setiap menyokong. Terima kasih diucapkan atas usaha anda semua!

Pas :12069 | Bn : 10985 | Rosak : 123 Majoriti PAS 1,084 undi sahaja.


Update keputusan #PRKSglimau: LIVE dari Pusat Pengiraan Undi -7 PDM BN Menang setakat ini

Posted: 04 Nov 2013 03:11 AM PST


Dibawah merupakan keputusan tidak rasmi Barisan Nasional menang dengan majoriti. Langsung daripada pusat pengundian di Pusat Daerah Mengundi (PDM) dalam PRK Dun Sungai Limau:
  • PDM SG LIMAU -265
  • PDM SG KERING -154
  • PDM KABU 10 -106
  • PDM SIMPANG 3 -397 (BERNAMA)
  • PDM DULANG KECIK - 669
  • PDM DULANG BESAR-237
UPDATE:
  • PDM SUNGAI DAUN - 201 (BERNAMA)
*Berani Hijrah!

Update #PRKSglimau: Penyokong PAS arak patung berhala raih undi?

Posted: 04 Nov 2013 01:00 AM PST


Gempar apabila sebuah kereta penyokong PAS telah berarak dengan membawa sebuah patung yang berpakaian hijau. 

Masih ingatkah anda semasa hari berkempen disaat-saat akhir, patung tanpa kaki yang memperlekehkan Arwah Ust Azizan digantung di sekitar Dun Sungai Limau. Pembangkang tidak habis-habis menuduh kerja jentera BN. Akhirnya, puak-puak ini juga yang berarak bersama patung. Ironi bukan?

Semoga kemenangan milik Barisan Nasional!

Update #PRKSglimau: 83% (22,642) telah keluar mengundi setakat 4 Petang!

Posted: 04 Nov 2013 12:35 AM PST


PRK Sg Limau: Seramai 22,642 orang atau 83.2 peratus daripada 27,222 pengundi telah keluar mengundi sehingga 4 petang - Jurucakap SPR

Peratusan menghampiri target iaitu sebanyak 89.3% pada PRU 13 baru-baru ini.

*Berani Hijrah

#PRKSglimau: Penyokong PAS biadap timbul provokasi tendang kereta Dr Sohaimi

Posted: 04 Nov 2013 12:10 AM PST


YAN 4 Nov - Tindakan segelintir penyokong PAS yang menendang kereta calon Barisan Nasional (BN), Dr Ahmad Sohaimi pagi tadi adalah kelakuan biadap.

Sohaimi berkata tindakan penyokong PAS menendang kereta yang dinaikinya pada jam 11 pagi itu sebagai mencemari konsep politik damai yang dilaungkan pemimpin sebelum ini.

"Saya percaya tindakan itu tidak dilakukan oleh orang tempatan kerana pengundi di sini mengamalkan kempen secara berhemah.

"Ia adalah perbuatan yang tidak mencerminkan ajaran agama Islam, akhlak kena jaga," katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak bercadang membuat laporan polis atas tindakan tersebut.

Update #PRKSglimau: 76.69 % (20,876) sudah menunaikan tanggungjawab (3 Petang)

Posted: 03 Nov 2013 11:52 PM PST


Sehingga pukul 3 petang tadi sejumlah 20,876 orang pemilih atau 76.69 peratus daripada 27,222 pengundi berdaftar DUN Sungai Limau telah keluar mengundi.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13, Mei lalu sejumlah 24,406 orang atau 89.3 peratus pemilih keluar mengundi di DUN Sungai Limau.

SPR menjangkakan lebih 90 peratus pengundi yang layak akan keluar mengundi hari ini.

Semoga Jentera BN dapat meningkatkan lagi jumlah keluar mengundi sehingga melebihi peratus sebelumnya!

#Berani Hijrah