Jumaat, 27 Mei 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 27 May 2011 01:37 PM PDT

tun faisal dot com


Salih Yaakob ni memang terer la: Bakal isteri ke-4 Salih buka rahsia...

Posted: 27 May 2011 11:37 AM PDT


Memang terer abang Salih ni. Masih boleh ayat awek cun umur 24 tahun walaupun dah umur 50 tahun. Sikit punya tercabar la geng-geng yang sebaya saya. Tapi, yang paling tercabar adalah anak-anak muda yang masih bujang trang tang tang, yang masih belum ada awek lagi... sabor je lah :)

waadat

Posted: 27 May 2011 01:26 PM PDT

waadat


jom menonton video

Posted: 26 May 2011 07:41 PM PDT

Himpunan video-video sensasi dan terkini. Portal untuk video politik. Klik

Duke of UMNO

Posted: 27 May 2011 01:21 PM PDT

Duke of UMNO


Ni Orang Kedah..!!! Bukak mata luaih-luaih..!!! Cuba hangpa baca niii...

Posted: 26 May 2011 07:00 PM PDT


Kronologi

1 APRIL 2011 : Selepas menunaikan solat Jumaat sekumpulan pelajar dan pensyarah tahfiz telah mengadakan demonstrasi aman bagi menuntut semula bangunan tahfiz yang telah dirampas untuk pembangunan Sekolah Insan Bestari.Himpunan ini turut melibatkan Saudara Faiz Arsyad(Presiden MPM),dan beberapa orang exco MPM yang turun bersama memperjuangkan hak kuliah tahfiz.

3 APRIL 2011 : Rentetan daripada demonstrasi aman tersebut Ustaz Muhammad Idrus Bin Ismail telah dilucutkan jawatan selaku Timbalan Dekan Kuliah Al-Quran,kerana turut terlibat dalam demonstrasi bantahan pembinaan Sekolah Insan Bestari

: Pada 9.00 malam Barisan MT dan Exco MPM bersidang,berbincang mengenai isu permasalahan yang di hadapi oleh pelajar Kuliah Kuliah Quran.Kata
sepakat dicapai untuk menghantar surat rundingan antara MPM,Rektor dan Menteri Besar.Namun usaha ini gagal kerana Pihak Rektor dan Menteri
Besar enggan bertemu MPM.

4 APRIL 2011 : MB Kedah Mengeluarkan kenyataan akhbar,beliau menyatakan kekesalan kerana menerima surat berbaur ugutan daripada pensyarah kuliah tahfiz

5 APRIL 2011 : Apabila diteliti segala sumber,surat yang diterima oleh MB rupanya merupakan laporan palsu yang diberikan oleh Dekan Kuliah Al-Quran.Oleh itu,Pada hari yang sama juga Dekan Kuliah Quran menghantar surat penafian pada laporan pertama yang beliau beri pada MB, dan keluar kenyataan media bahawa 'Dekan Kuliah Quran Memohon Maaf

: Seperti biasa, Mohd Aiman Razab (Peng.Biro Penerangan) mengadakan speaker corner untuk melakukan penerangan isu kuliah tahfiz dan buku
mappixc serta isu-isu berbangkit kepada mahasiswa,namun telah dihalang oleh pihak HEP iaitu Encik Ikhmal,berlaku sedikit ketegangan apabila pihak
HEP menuduh Saudara Aiman tidak mengikuti prosuder KUIN

6 APRIL 2011 : Faiz Arsyad ,Azlan Mat Zain dan Mohd Aiman Razab telah mengeluarkan kenyataan akhbar menggesa pertemuan dua mata antara Menteri Besar, Dato' Rektor dan Kuliah Quran tanpa kehadiran orang perantaraan dan juga memberikan mengenai beberapa isu dalaman yang berkaitan kebajikan mahasiswa.

7 APRIL 2011 : Telah berlaku satu cubaan membakar pejabat HEP dan sehingga kini suspek tak dapat dikenal pasti.Dan MPM mengesyaki ini adalah salah satu provokasi pihak yang tidak bertanggungjawab untuk memanipulasikan isu yang berlaku.

21 APRIL 2011 : Timbul cadangan di peringkat tertinggi KUIN agar Dip Tahfiz dipindah kepada Yayasan Islam kedah (YIKED) manakala bagi Ijazah dan Master akan kekal.
: usaha-usaha MPM dan ITQAN untuk menyelamatkan Diploma Tahfiz daripada dikeluarkan dari Insaniah digencarkan

23 APRIL 2011 : 6 Mahasiswa kita,Faiz Arsyad,Aiman Razab,ZukhiLatif,Ahmad Remy,Mohd Farhan dan Mohd Azlan telah menerima 'Surat Cinta' daripada pihak pentadbiran menggesa mereka memberikan surat tunjuk sebab dan perbicaraan tatatertib berkenan keterlibatan mereka dalam demonstrasi,mengeluarkan kenyataan akhbar,dan memberikan ucapan menggunakan pembesar suara (speaker corner).

30 APRIL 2011 : MPM bersama ITQAN mengadakan solat hajat perdana agar Diploma Tahfiz tidak dikeluarkan daripada KUIN

2 MEI 2011 : Beberapa Exco MPM dan ITQAN mengadakan Roudtour setiap asrama bagi penjelasan isu dan meraih sokongan mahasiswa terhadap isu Tahfiz

11 MEI 2011 : 6 Mahasiswa yang telah menerima 'Surat Cinta' daripada pihak HEP,telah menghantar surat bantahan terhadap surat HEP kerana tidak mematuhi prosiding mahkamah dan 'Surat Cinta' HEP pertama tidak sah!

15 MEI 2011 : 'Surat Cinta' iaitu surat tunjuk sebab dan perbicaraan tatatertib daripada pihak pentadbiran yang ke dua di proses dan di hantar semula kepada 6 mahasiswa kita,mereka dikehendaki memberi maklum balas dalam tempoh 14 hari.

18 MEI 2011 : Mohd Aiman Razab wakil daripada seluruh mahasiswa KUIN menghantar memorandom 'selamatkan idealisme mahasiswa kepada S/U Pejabat PAS pusat meminta agar Presiden PAS menasihati Kerajaan Negeri Kedah agar bersikap rasional dan adil dalam menangani isu-isu kampus yang berlaku.

25 MEI 2011 : Perbicaraan Terhadap 6 mahasiswa yang di dakwa telah berlangsung.Dan diputuskan 5 daripada mereka di gantung pengajian dan 1 orang didenda
Mohd Faiz Bin Mohd Arshad : Di gantung 2 sem pengajian
Mohd Aiman Bin Che Ab Razab : Surat amaran dan digantung 1 sem pengajian
Zukhilatif Bin Marzukhi : Surat amaran dan di gantung 1 sem pengajian
Mohd Azlan Mat Zain : Surat amaran dan digantung 1 sem pengajian
Ahmad Remi Bin Md Arof : Surat amaran dan digantung 1 sem pengajian
Mohamad Farhan Bin Mohamad Baharin : Surat Amaran dan denda RM100

atas tuduhan-menyertai demonstrasi,memberikan ucapan dihadapan orang rami menggunakan pembesar suara (speaker corner),dan merayu serta mengadakan kenyataan akhbar dan kepada orang awam.

Akhirnya Demokrasi kampus telah dicabuli,suara-suara mahasiswa telah disekat..sahabat-sahabat kita dikenakan tindakan kerana mempertahankan hak anda mahasiswa,apa tindakan anda? hanya sekadar memerhati!!

Sumber: Waadat...Demang Lebar Daun

Berita panasss..!!! Lim Guan Eng Disaran Agar ‘Jangan Perasan!’

Posted: 26 May 2011 05:30 PM PDT

KUALA LUMPUR – Kerajaan Barisan Nasional (BN) atau UMNO tidak pernah takut pada pakatan pembangkang dan membidas Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, supaya 'jangan perasan' ekoran kenyataannya mengenai kenaikan harga petrol Ron95.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, tidak ada sebab untuk BN takut atau tunduk kepada desakan pihak pembangkang kerana sejarah membuktikan bahawa pihak Kerajaan tidak pernah memberi muka kepada desakan mereka.

"Tak payah perasanlah, sebelum ini, apa saja dasar yang kita lakukan adalah mengambil kira atas dasar kepentingan rakyat, rakyat yang utama.

"Guan Eng boleh cakap apa saja yang mereka suka, tapi rakyat sudah sedar dan muak dengan sikap mereka yang suka mengambil kesempatan, jangan perasanlah!" katanya ketika dihubungi mynewshub.my hari ini.

Mengulas lanjut, Tengku Adnan berkata, sudah lebih dari 50 tahun negara ini ditadbir oleh BN, namun tidak pernah pun Kerajaan takut pada desakan pembangkang dan selalunya, pembangkanglah yang sering menakut-nakutkan rakyat tentang perkara yang kuasanya tidak terletak pada mereka.

Sebagai contoh, mereka menakut-nakutkan rakyat yang konon-kononnya Kerajaan akan menaikkan harga petrol Ron95, sedangkan kuasa untuk menaikkan harga atau tidak, terletak di tangan Kerajaan BN, tambahnya.

Ekoran dari sikap pembangkang yang menakut-nakutkan rakyat itu, maka rakyat negara ini sering berada di dalam keadaan gusar dan bimbang sekiranya kepentingan mereka dilupakan kerajaan, sedangkan apa yang berlaku adalah sebaliknya, ujarnya lagi.

Keputusan Kerajaan untuk tidak menaikkan harga petrol Ron95 dibuat atas tradisi Kerajaan BN yang sentiasa mendahulukan kepentingan rakyat meskipun berdepan dengan risiko peningkatan harga petrol di pasaran dunia dan ini menunjukkan Kerajaan sangat menghargai rakyat negara ini, jelasnya.

Guan Eng pagi ini mendakwa kepada media bahawa tindakan menangguhkan kenaikan harga petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) bukti kerajan takut berdepan Pakatan Rakyat dalam Pilihan raya umum akan datang.

Sumber: MYNEWSHUBMY

Apa Yang Tersirat

Posted: 27 May 2011 01:12 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Biasiswa JPA: Kerana mahu undi cina dan india-Kerajaan BN korbankan hak bumiputera

Posted: 27 May 2011 10:17 AM PDT

Perkasa menuntut agar 67 peratus biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) diberi kepada Bumiputera untuk menggambarkan komposisi penduduk negara ini.

"Melihat pada kerajaan Barisan Nasional (BN), parti yang memerintah, dapat kuasa disebabkan sokongan majoriti Melayu, Bumiputera Sabah dan Sarawak, dan berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, kumpulan ini mesti diberi keutamaan dalam semua peruntukan, termasuk biasiswa JPA," kata Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali.

"Kuota sekarang (bagi Bumiputera) adalah 55 peratus," kata beliau selepas mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah JPA Datuk Seri Abu Bakar Abdullah hari ini.Ibrahim berkata bahagian Bumiputera mendapatkan biasiswa JPA telah jatuh daripada 90 peratus pada 2007 kepada 55 peratus pada tahun berikutnya dan 55.49 peratus pada 2009 dan 55 peratus tahun lalu.

Sehubungan itu ketua Perkasa ini menuduh MCA dan MIC mengeksploitasi isu biasiswa JPA untuk kepentingan politik.

"Apabila mereka berjuang bagi kaum mereka, mereka mahu dapatkan kelebihan politik," kata Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini.

Kedua-dua komponen Barisan Nasional (BN) itu mendakwa JPA telah mengetepikan garis panduan Kabinet dengan memberi biasiswa kepada mereka yang tidak memperoleh prestasi cemerlang.

Ibrahim mendakwa biasiswa merupakan hak istimewa orang Melayu dan ia termaktub di bawah Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Wakil rakyat itu juga mempertahankan JPA daripada dakwaan wujud salah guna kuasa dalam proses pengagihan biasiswa.

Katanya, Abu Bakar menjelaskan bahawa pelajar-pelajar terbabit tidak memperoleh biasiswa bagi kursus pilihan mereka sebab mereka tidak memohon kursus-kursus di universiti-universiti yang relevan.

"JPA membuktikan tiada salah guna kuasa," kata Ibrahim.

Biasiswa JPA: Kerana mahu undi cina dan india-Kerajaan BN korbankan hak bumiputera

Posted: 27 May 2011 10:13 AM PDT

Perkasa menuntut agar 67 peratus biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) diberi kepada Bumiputera untuk menggambarkan komposisi penduduk negara ini.

"Melihat pada kerajaan Barisan Nasional (BN), parti yang memerintah, dapat kuasa disebabkan sokongan majoriti Melayu, Bumiputera Sabah dan Sarawak, dan berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, kumpulan ini mesti diberi keutamaan dalam semua peruntukan, termasuk biasiswa JPA," kata Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali.

"Kuota sekarang (bagi Bumiputera) adalah 55 peratus," kata beliau selepas mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah JPA Datuk Seri Abu Bakar Abdullah hari ini.Ibrahim berkata bahagian Bumiputera mendapatkan biasiswa JPA telah jatuh daripada 90 peratus pada 2007 kepada 55 peratus pada tahun berikutnya dan 55.49 peratus pada 2009 dan 55 peratus tahun lalu.

Sehubungan itu ketua Perkasa ini menuduh MCA dan MIC mengeksploitasi isu biasiswa JPA untuk kepentingan politik.

"Apabila mereka berjuang bagi kaum mereka, mereka mahu dapatkan kelebihan politik," kata Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini.

Kedua-dua komponen Barisan Nasional (BN) itu mendakwa JPA telah mengetepikan garis panduan Kabinet dengan memberi biasiswa kepada mereka yang tidak memperoleh prestasi cemerlang.

Ibrahim mendakwa biasiswa merupakan hak istimewa orang Melayu dan ia termaktub di bawah Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Wakil rakyat itu juga mempertahankan JPA daripada dakwaan wujud salah guna kuasa dalam proses pengagihan biasiswa.

Katanya, Abu Bakar menjelaskan bahawa pelajar-pelajar terbabit tidak memperoleh biasiswa bagi kursus pilihan mereka sebab mereka tidak memohon kursus-kursus di universiti-universiti yang relevan.

"JPA membuktikan tiada salah guna kuasa," kata Ibrahim.

Siapa orang ketiga? bersama Razak Baginda dan Altantuya semasa pembelian kapal selam Malaysia

Posted: 27 May 2011 04:13 AM PDT

Menurut Pengarah NGO hak asasi Suaram-Cynthia Gabriel (gambar) ada orang ketiga yang mengiringi penganalisis politik Abdul Razak Baginda dan penterjemah warga Mongolia yang dibunuh Altantuya Shariibuu dalam perjalanan mereka berhubung pembelian tiga kapal selam Perancis oleh kerajaan Malaysia.

Cynthia Gabriel memberitahu Malaysiakini hari ini bahawa identiti orang ketiga yang terbabit dalam perjalanan berkenaan sedang disemak dan disahkan oleh pihak berkuasa Perancis.

Walaupun 'ada satu nama' yang ditimbulkan semasa siasatan, katanya adalah terlalu awal untuk mendedahkan identiti individu berkenaan.

"Peguam kami telah memaklumkan bahawa ada satu nama orang ketiga ditimbulkan semasa siasatan... ia masih berterusan tetapi terlalu awal untuk menentukan siapa orang itu," kata Gabriel.

Sebelum ini, pernah didedahkan bahawa sebuah syarikat bernama Gifen, yang ditubuhkan di Malta oleh Jean-Marie Boivin, campur tangan dalam rundingan pembelian kapal selam dengan memindahkan sejumlah wang bagi membiayai perjalanan Abdul Razak dan Altantuya.

Rundingan itu membabitkan pembelian sebuah Agosta dan dua kapal selam Scorpene kepada kerajaan Malaysia melalui satu kontrak bernilai RM4.3 bilion (1 bilion euro) yang dimeterai pada 2002 dengan DCNS, yang dahulunya dikenali sebagai DCN, sebuah syarikat membuat kapal yang bekerjasama dengan syarikat pembuat kapal perang Sepanyol, Thalès.

Tidak dapat dipastikan sama ada individu 'misteri' itu boleh membekalkan jawapan berhubung pembunuhan Altantuya, yang telah menghantui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sejak 2006. Gabriel juga enggan membincangkan lanjut perkara ini.

Polis sekongkol curi kereta-dakwa wakil rakyat DAP

Posted: 27 May 2011 03:49 AM PDT

Wakil rakyat DAP kawasan Segambut Lim Lip Eng mendakwa bahawa ada oknum dalam jajaran polis terlibat dalam pencurian kereta di negara ini.

Jika benar dakwaan itu, ianya merupakan satu malapetaka bagi rakyat, kerana pihak polis seharusnya pihak polis diamanahkan untuk membentar jenayah ini.

AYT sendiri, pernah kehilangan dua buah kereta di Kuala Lumpur; walaupun pihak insuran memberi bayaran sagu hati.

Sesiapa yang kehilangan kereta di ada lah sukar untuk mendapatkan semula, kerana selain kereta itu dipotong-potong untuk dijadikan alat ganti terpakai, ada juga yang di kitar semula.

Menurut pengalaman seorang pembeli di Perak sebagai contoh Pang Kok Tak seorang peniaga kereta terpakai, kereta yang dibelinya dengan menggunakan wang pinjaman daripada bank, telah dirampas oleh pihak polis, kerana rekod chasis kereta tersebut adalah kereta curi.

Lim berkata laporan polis hanya dibuat hari ini berhubung perkara berkenaan kerana baru-baru beliau menjumpai dalil kukuh bagi membuktikan berlakunya penyelewengan kuasa.

Beliau juga merujuk kepada satu laporan polis di mana mangsa membuat laporan bahawa kereta Mercedes C200 Compressor miliknya telah dicuri pada 13 Mac, 2009 dan telah membuat tuntutan insuran.

Dalam satu surat yang tidak bertarikh daripada Jabatan Siasatan Jenayah, ibu pejabat polis Ampang yang ditandatangani seorang pegawai yang dikenali sebagai Saiful Irwan Abdul Hamid, ia menyatakan bahawa kereta itu telah dijumpai dan dipulangkan kepada pemiliknya. Namun menurut Lim, pemiliknya tidak pernah mengambil semula keretanya itu.

Sebaliknya, kereta yang sama dengan nombor pendaftaran yang lain didakwa dibeli oleh seorang peniaga kereta terpakai, Pang Koo Tak, dari Setiawan, Perak.

Pang bagaimanapun menurut Lim, terkejut apabila keretanya dirampas pada 19 Januari lalu oleh seorang anggota polis bernama Razlam Ab Hamid dari Jabatan Disiplin Bukit Aman bagi siasatan lanjut kerana nombor chasis kereta itu bersamaan dengan nombor kenderaan yang dicuri itu.

Lim berkata Pang kemudiannya berjumpa dengannya dan meminta bantuan bagi mendapatkan semula keretanya kerana kereta itu dibeli menerusi pinjaman bank dan beliau masih berhutang.

Dilema Najib

Posted: 26 May 2011 11:42 PM PDT

Meskipun cakap-cakap bahawa pilihan raya umum ke-13 bakal diadakan tahun ini hanya spekulasi, namun ini tidak menghalang Pakatan tiga Parti DAP-PKR-PAS membuat persiapan rapi jika benar-benar parlimen dibubarkan.

Parti-parti pembangkang itu telah mengadakan perbincangan tertutup sejak kebelakangan ini dengan fokus pada pilihan raya umum akan datang.

Malah Naib presiden PKR Tian Chua berkata bahawa persiapan Pakatan menghadapi PRU-13 akan beres sebelum julai ini.

Selain itu Anwar telah menjelajah seluruh negara selain bertujuan mendapatkan sokongan juga menjelaskan isu moral yang dihadapinya.

Anwar berhadapan dengan sodomi II pada 6-30 Jun ini, di mana Anwar akan membela dirinya di mahkamah.

Selain itu, Anwar berdepan dengan rakaman video seks yang memaparkan dirinya.

Sekiranya PRU-13 benar-benar berlangsung tahun ini, BN-gabungan 13 parti akan berhadapan dengan pakatan tiga parti pembangkang satu lawan satu, kecuali di Sabah, mungkin berlaku pertandingan tiga penjuru-BN-PR-SAPP.

Pada PRU-12, tiada sesiapa daripada BN kecuali Tun Daim Zainuddin yang mengatakan bahawa BN akan kehilangan Selangor, Wilayah Persekutuan, Kedah dan Pulau Pinang; sementara di Perak BN dalam bahaya. Benar juga, selepas keputusan PRU-12 diketahui, semua yang diramal Daim itu-benar-benar berlaku.

Kali ini, tiupan angin cukup kencang, selain negeri-negari yang ditawan Pakatan pada PRU-12 akan dipertahan oleh Pakatan, Negeri Sembilan adalah sasaran berikutnya. Negeri Sembilan diperintah oleh BN tanpa kuasa 2/3 dalam dewan undangan negeri.

Mampu kah faktor Najib mengatasi persepsi awal ini? sepertimana dilakukan oleh ayahandanya pada tahun 1974?

Kalau Najib tidak berjaya? mungkin badi teori R.A.H.M.A.N menanti penghujungnya.

Sandaran BN pada PRK terakhir di mana ke lima-limanya dimenangi oleh BN, tidak tergambar semasa PRN Sarawak. Sebabnya semua kerusi yang dimenangi BN itu adalah kawasan Felda-Vote Bank BN.

Menurut persepsi bahawa pada PRU-13 akan datang parti MCA dan Gerakan di Semenanjung tidak mampu membantu BN mendapat kerusi. Kerusi MCA yang 14 yang dimenangi pada PRU-12 kononnya akan terlepas ke tangan DAP atau PKR, sementara Gerakan, akan kosong pada PRU-13.

Sementara itu, parti SUPP Sarawak mungkin banyak kehilangan kerusi. Pakatan diperkirakan mendapat sekurang-kurangnya 11 kerusi parlimen daripada 31 di Sarawak. Di Sabah pula, akibat pergeseran antara pemimpin dalam BN-Sabah, Pakatan akan mendapat sekurang-kurangnya 4 kerusi parlimen daripada 25.

Jika Pakatan mampu mempertahan semua kerusi parlimen yang dimenanginya pada tahun 2008, besar kemungkinan; gabungan tiga parti DAP-PAS-PKR akan mampu membentuk kerajaan persekutuan dengan majoriti mudah antara 2 atau 4 kerusi. Sebaliknya, jika Pakatan tidak mampu mempertahankan semua kerusi yang ditawannya pada 2008, maka keadaan tahun 1999 akan kembali berpihak kepada BN.

Pada peringkat negeri pula akan berlaku Kelantan dan Pulau Pinang terus dalam genggaman Pakatan.Gelombang Merah BN di Kelantan, nampaknya belum mampu menggugat kedudukan Nik Aziz, namun program SSDE di Selangor, akan mampu menumbangkan kerajaan Pakatan. Di Selangor daripada 56 kerusi, ada kemungkinan BN akan menang 30 dan Pakatan 26. BN akan menubuhkan kerajaan dengan majoriti mudah, demikian juga di Perak dan Kedah.

Kekuatan BN sekarang bukan lagi terletak pada kekuatan parti, namun faktor Najib yang lebih menonjol. Apa kah faktor Najib mampu mengatasi kelemahan parti-parti dalam BN? Apa kah faktor Najib mampu mengatasi para pemimpin BN yang masih di takok lama, sombong, arrogant, tidak mesra rakyat?

Najib sebenarnya mengetahui apa yang berlaku, namun terpaksa menerima warisan ini. Kini, cerita-cerita di kedai kopi, para menteri yang ada kuasa memberi projek kepada rakyat hanya memfokuskan kepada syarikat-syarikat tertentu yang mampu membawa "habuan" kepada para pegawai yang terlibat memproses tender-tender kerajaan.

Cukup bijak para pegawai ini, menerima tanpa orang ke tiga, malah ada pelobi projek terpaksa menghumban bungkusan vit M ke dalam tong sampah dalam pejabat pegawai tertentu, sebagai salah satu proses mendapat projek.

Sungguh malang, Najib seorang tidak mampu mengikis sikap-sikap para pegawai tertentu ini, kerana mungkin mereka tahu, bahawa ini lah peluang terakhir mendapat habuan dalam kerajaan BN.

Kerajaan jatuh atas sebab orangnya sendiri!!!

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 27 May 2011 01:07 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


KASI PANAS!! NIK AZIZ DAH MENGELABAH DAH..baru takut?

Posted: 27 May 2011 08:45 AM PDT


Mengelabah biawak si N.ajis, bila SPRM nak siasat menantunya. Dulu puak Pas dok riuh satu Malaysia kata Kelantan negeri bebas rasuah. Bila SPRM masuk nak siasat, kenapa pulak N.ajis gelabah biawak ni? Takut ke?

N.ajis takut kena tuduh sekali? Takut kalau Ariffahmi ditangkap dan didapati bersalah, N.ajis akan kena akibatnya, macam tu?

Itu laa.. dulu letak kroni ramai-ramai, lepas tu ajak anak cucu semua tadbir Kelantan, kini bila dah nak tergolek, lepas tangan takut. Apa daa.. N.ajis.

Apa kata SPRM siasat je sekali dengan N.ajis ni. Tangan N.ajis bukan bersih sangat, rasuah orang kampung depan mata saja.

Selalunya yang buat mesti takut ye tak?

P/s: tengok muka pun tau tak boleh percaya ni..

McTheory:
Harap serban saja besar.. hati? siapa tahu..

PANAS!! KEBODOHAN ORANG MELAYU YANG TAK SUDAH-SUDAH!!

Posted: 27 May 2011 05:45 AM PDT


ini contoh melayu bodoh!
Selain bertumbuk sesama sendiri. Apa lagi yang orang Melayu pandai? Tunjuk kuat pada kaum sendiri, menindas kaum sendiri, pijak kaum sendiri, kalau nak kaya pun, kaum sendiri mereka sanggup jual. Jarang benar kita dengar orang Melayu yang kaya ni nak bantu kaum sendiri. Kalau ada pun mungkin 1000 nisbah 1.

Mc tengok video ni, sakit hati Mc lihat remaja Melayu yang bangga menunjuk kuat sesama sendiri. Itu bukan kuat, itu BODOH!

Melayu mudah makan pujian, mudah makan budi, mudah terpedaya dan mudah bangga dengan perkara yang tah apa-apa tah.

Mc marah sebab Mc sendiri pun Melayu. Mc selalu dengar orang kutuk bangsa kita. Tak bolehkah Melayu berubah menjadi bangsa yang latarbelakangnya cemerlang? Mungkin sebab tu, sudah ada orang Melayu yang malu nak mengaku Melayu.

Asalnya Sejarah Melayu handal, sejarah Melayu gemilang, sejarah Melayu terkenal.. tapi sekarang?

Sampai bila kita nak biar bangsa kita diperbodohkan? Jangan buat kerja sia-sia. Jangan malas, jangan terlalu ikut perasaan, buang perasaan dengki sesama melayu, guna akal yang Allah kurniakan Insyallah.. kita akan berjaya.

Tolonglah anak bangsaku.. jangan jadi bodoh..

McTheory:
Sedih.. sedih..

SENGAL!! GUAN ENG PANDAI BUAT LAWAK!! kah kah kah..

Posted: 27 May 2011 02:38 AM PDT


1. Bila Guan Eng kata negeri yang ditadbir pembangkang jangan bubar DUN jika PRU diadakan pada tahun ini, Zambry Abdul Kadir memberi reaksi segera mengatakan puak pembangkang tiada keyakinan menghadapi PRU-13.

2. Saranan Guan Eng ini sudah kedengaran beberapa kali daripada pemimpin pembangkang lain sebelum ini. Malah Pas juga pernah menyuarakan hasrat yang sama dulu. Ini reaksi biasa bagi orang yang sedang seronok di tampuk kuasa. Spesis pemimpin sebegini selagi boleh mahu pegang kuasa selama mungkin. Lagipun belum sempat songlap semua lagi maa...

3. Namun jika negeri yang ditadbir komplot pembangkang masih enggan membubarkan DUN walaupun kerajaan persekutuan sudah membubarkan parlimen, diikuti dewan undangan negeri BN; maka masih terdapat beberapa kaedah yang boleh diguna bagi memastikan negeri komplot pembangkang turut membubarkan DUN.

4. Mungkin Guan Eng terlupa dia mentadbir negeri yang bidang kuasanya adalah di bawah YDP Agong melalui wakilnya Yang Dipertua Negeri. Perkara 55(2) Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada YDP Agong untuk memberhenti atau membubarkan parlimen mengikut budi bicaranya. Maka, YDP Agong juga berkuasa untuk mengarahkan Yang Dipertua Negeri yang mewakilinya di negeri tidak beraja seperti Pulau Pinang untuk membubarkan DUN.

5. Kebanyakan Undang-Undang Tubuh Negeri turut memberi kuasa kepada Raja-Raja Melayu dalam perihal 'mempersetujui atau tidak mempersetujui permintaan membubar Dewan Undangan Negeri' yang perlu setara dengan Perkara 40(2)(b) dan Perkara 55(2) Perlembagaan Persekutuan.

Sambung baca SINI

TERKEHEL!! ANWAR JANGKAKAN PRU KE 13 TAHUN INI!!

Posted: 26 May 2011 11:36 PM PDT


Memetik kenyataan pANWARdikutty di dalam malaysiakini kemarin, semakin jelas dakwaan datuk eskay yang gay tua ni mengalami ketidakstabilan emosi. anuwar menjangkakan PRU13 akan diadakan kemungkinan hujung ogos atau awal september. Meroyan nak meraih kuasa nampaknya dia ni sampai sanggup tak nak beraya asalkan dapat diadakan pilihanraya! wuahahaa...

Tarikh hari raya aidilfitri tahun ini dijangkakan pada 30 ogos... nampaknya anuwar mahu berkempen semasa bulan puasa atau masih dalam suasana hari raya. sambung baca sini.

Bak kata orang, tak dapat raya pun takpa la, janji dalam pilihanRAYA, tu pun raya jugak. Tapi tak mungkin PRU jatuh pada hari raya. SPR tidak akan meletakkan tarikh pada hari raya. Malah kalau hari raya ramai yang tak dapat balik cuti raya.

Tapi apa yang Mc nampak, dan apa yang Mc dengar, Mc pasti PRU ke 13 semakin hampir.. sudah ada bau-baunya.

Pada siapa yang dapat membaca pergerakkan di JPM dan KDN. Pasti akan dapat tahu bahawa PRU ke 13 semakin hampir. he he he.. rahsia ni.. rahsia..

Apa yang Mc risau keadaan UMNO ni. Selangor dah ready, Pulau Pinang pun dah bangkit, Kedah dan Kelantan? Apa macam, boleh ke?

P/s: bau sudah ada..

McTheory:
Gendang perang dah boleh palu dah ni..

STOP!! PKR SUDAH TAMAT TEMPOH!! - Zaid Ibrahim..

Posted: 26 May 2011 08:34 PM PDT


Zaid Ibrahim – "PKR Sudah sampai akhir hayat agaknya,".

Begitulah reaksi bekas pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim berhubung laporan yang menyebut parti itu kini berhadapan dengan krisis terbaru – ibu pejabat mereka bakal dilelong!
Ibu pejabat PKR yang terletak di bangunan Merchant Square, Bandar Tropicana dijangka dilelong berikutan kegagalan pemilik bangunannya membuat bayaran pinjaman bank.

Sebelum ini PKR berhadapan dengan risiko kemungkinan dibatalkan pendaftaran dipercayai berkaitan dengan pemilihan secara langsung akhir tahun lalu. Difahamkan PKR telah menerima surat berkaitan dengan tindakan itu daripada Pendaftar Pertubuhan (RoS) awal bulan ini.
Berdasarkan surat ROS, PKR didakwa melanggar beberapa peruntukan perlembagaan parti itu, yang ditubuhkan April 1999.

Mengulas mengenainya, Zaid berkata, parti tersebut kelihatan 'gagah' hanyalah disebabkan kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi keadaan tidak lagi sama seperti dulu.

" Gagah Anwar gagahlah PKR, begitulah sebaliknya," katanya melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) yang dikirim dari London kepada Mynewshub.my di sini hari ini.

Untuk rekod, buat masa ini PKR menyewa bangunan lima tingkat itu daripada sebuah syarikat dengan sewa bulanan antara RM10,000 hingga RM20,000″.

Mengesahkan perkara ini dengan Malaysiakini, bendahari PKR dan ahli parlimen Selayang William Leong berkata lelongan dijadualkan pada 9 Jun ini.
Dalam perkembangan berkaitan, Zaid turut ditanya mengenai 'masa depan' PKR berdasarkan pemerhatiannya.

Menurut Zaid, beliau tidak dapat mengulas mengenai perkara itu.
" Saya tak tahulah masa depan PKR, tetapi bagi saya ia (PKR) tidak menyakinkan," katanya lagi - Aidc

McTheory:
Benda-benda expired ni patut kena buang cepat-cepat nanti busuk!!

PANAS!! BUKTI KERAJAAN SELANGOR KEJAM ALA ISRAEL!!

Posted: 26 May 2011 05:34 PM PDT


Kejam.. kerajaan Selangor memang kejam. Terus menindas rakyatnya terutamanya dari kaum Melayu. Di kata-kata berjiwa rakyat. Di mana Kerajaan Rakyat laungan semasa menangih undi dahulu. Inilah rupa sebenar Kerajaan Pakatan Rakyat yang haram ini. Jika di Pulau Pinang Guan Eng sibuk menrobohkan rumah dan gerai melayu, di Selangor juga Khalid Gagap tidak terkecuali menyeksa kaum melayu disini. Kurang ajar punya gagap, Mc percaya rakyat Selangor menyesal memilih Pakatan Haram ini sebegai kerajaan.

Cerita ni Mc ambil dari blog semut hitam.

Di bawah ini video interview bersama Kak Normah yang menjadi mangsa kekejaman


Ini baru mentadbir negeri, belum lagi negara. Jika dulu mereka selalu mengatakan kerajaan BN kejam dan zalim. Tapi kini, bukti depan mata menunjukkan kerajaan Pakatan Haram Selangor memang kejam. Agaknya Khalid dah tahu dirinya tak lama menjadi MB Selangor, sebab tu apa yang ada semua dia sapu dulu.

Confirm la Selangor milik BN!!

P/s: Halau puak Pakatan Haram ala Yahudi dari Selangor!!

McTheory:
Khalid gagap, Melayu penindas Melayu..

THE FLYING KICK

Posted: 27 May 2011 01:06 PM PDT

THE FLYING KICK


BERAPA LAMA NASHARUDDIN MAT ISA MAMPU BERTAHAN?

Posted: 27 May 2011 08:15 AM PDT

MUKHRIZ DIPANGGANG DI SUNGAI PETANI!!!!

Posted: 27 May 2011 06:30 AM PDT

PERADUAN CARI 'SERUPA ANWAR'... HADIAHNYA ROLL ROYCE!!!

Posted: 27 May 2011 05:15 AM PDT

PERANGAI BURUK SEORANG KETUA PEMUDA NEGERI DIDEDAHKAN!!!

Posted: 27 May 2011 04:05 AM PDT

IDENTITI MAKCIK HAJJAH SITT AL-WUZARA SUDAH TERDEDAH!!!

Posted: 27 May 2011 01:45 AM PDT

RUPA-RUPANYA YANG SAMAN KEDA ADALAH BLOGGER!!!

Posted: 27 May 2011 12:45 AM PDT

IDRIS AHMAD, BOLEH DAK HANG BACA BENDA LAIN SELAIN HARAKAH? BODOH SUNGGUH LAAAA HANG NIH!!!

Posted: 26 May 2011 10:45 PM PDT

KALAU INI HUKUMANNYA GANGGU ISTERI ORANG, RAMAI PEMIMPIN PAS CACAT DAH!!!!

Posted: 26 May 2011 09:30 PM PDT

PULAU PINANG HUB DADAH... KEJAYAAN TERBESAR LIM GUAN ENG!!!!

Posted: 26 May 2011 08:00 PM PDT

GIMIK NIZAR JAMALUDDIN TAK CUKUP MENJADI!!!

Posted: 26 May 2011 06:30 PM PDT

APA PERLU TUNDUK KEPADA CHUA SOI LEK?

Posted: 26 May 2011 03:00 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 27 May 2011 11:47 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Isu kepala babi di gerai cendol , Blogger pencacai Pakatan memang bodoh & bangang !

Posted: 27 May 2011 06:28 AM PDTIni lah  kebodohan blogger pencacai Pakatan yang bangang yang main hantam keromo saja tuduh UMNO punya terlibat dalam simbah cat dan  kepala babi di sebuah gerai cendol di Nibong Tebal .  


Bukannya mereka  mahu siasat dulu terperinci tentang isu ini tetapi terus menuduh dan jadikan ia sebagai isu agama dan perkauman .
Polis Pulau Pinang sedang mengesan seorang lelaki bagi membantu siasatan kes sebuah gerai cendol yang disimbah cat merah dan menggantung kepala babi di hadapan gerai di Masjid Lama Sungai Bakap di sini semalam.

Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Ayub Yakcop berkata lelaki terbabit adalah pemanggil yang menghubungi peniaga cendol berkenaan dan memberi amaran agar beliau berhati-hati.

"Kita agak sukar untuk mencari lelaki terbabit kerana dia menghubungi peniaga itu dengan menggunakan telefon awam. Bagaimanapun polis sedang giat mengesannya," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata pihaknya juga telah mengambil keterangan daripada beberapa pihak termasuk peniaga terbabit dan siasatan awal mendapati peniaga cendol berkenaan tidak pernah berhutang dengan mana-mana pihak termasuk ah long.
Kenyataan dari Datuk Ayub telah membuktikan isu kepala khinzir ini sebenarnya ugutan dari seseorang kepada peniaga cendol itu bukannya  dibuat oleh UMNO .  


PB harap pihak polis dapat mengambil tindakan terhadap blogger pencacai Pakatan  ini yang telah melakukan fitnah terhadap UMNO dalam isu kepala khinzir ini . 


Pagi tadi, Beberapa orang AJK Pemuda UMNO Bahagian Nibong Tebal yang diketuai oleh Naib Ketuanya, Sdr Nor Azman Jamiltelah membuat laporan agar Polis agar dapat menjalankan siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap pemilik laman blog www.pejuangpro-demokrasi.blogspot.com dan laman web www.tranungkite.net
diatas penyiaran artikel yang bertajuk "Menjadi batu api adalah tugas gerombolan" yang disiarkan pada hari Rabu, 25 Mei 2011.


Kandungan artikel itu ternyata berniat jahat dimana secara terang-terangan pemilik blog ini telah memfitnah dan menuduh tanpa asas dengan mengaitkan UMNO sebagai dalang dalam insiden gerai cendol berdekatan Masjid Lama Sungai Bakap yang disimbah cat merah dengan kepala khinzir digantung di hadapan gerai berkenaan.


PPUBNT juga kesal dengan blog tersebut yang telah cuba menghasut dan mencetus ketegangan kaum dimana dia cuba mengaitkan kes ini dengan isu perkauman dan agama yang amat sensitif sedangkan mereka percaya ia membabitkan seorang individu sahaja yang terlibat. KLIK DI SINI (klik foto untuk lebih besar)

Bob Lokman tinggalkan hiburan rupanya mahu bawa DAP ke Putrajaya

Posted: 27 May 2011 04:41 AM PDT


Misi mustahil Bob Lokman masuk PAS rupanya bukan mencari jalan kebenaran selepas meninggalkan dunia hiburan , tetapi rupanya mahu bawa Pakatan terdiri DAP , PKR dan PAS untuk berkuasa di Putrajaya .


Ini diakui sendiri oleh beliau ketika berceramah di Tanah Liat kelmarin yang dianjurkan PAS Prmtg Pauh . 


Jadi , pemakaian Bob lokman  yang berjubah dan beserban ini rupanya wayang la sebab rupanya dia masuk PAS kerana  nak bawa  Lidah biawak  , Kit Siang , Singh Is King ,  , Bapak Pandi Kutty, Anak Puaka , Azmin Ronggeng , Mahfuz  Bean , Khalif Gereja ke Putrajaya . 


Apa lah agaknya nanti ganjaran yang akan diberikan kepada Bob Lokman sebab bantu Pakatan masuk ke Putrajaya ?   ..


Besar tu jasa Bob Lokman kepada Anwar dan Gone Eng .....Penulis lirik, pencipta lagu dan pelakun Bob Lokman memberitahu, tugas beliau kini adalah membantu Pakatan Rakyat khasnya PAS ke Putrajaya.

"Kini saya sudah sedar daripada lamunan kerana dunia hiburan banyak melalaikan. 

"Tugas saya kini berceramah, membantu Pakatan Rakyat agar lebih berketrampilan dalam usaha mengejar impian ke Putrajaya," beritahu Bob Lokman (gambar) ketika berpidato pada majlis anjuran PAS Permatang Pauh di belakang Sekalah Agama Al Masriyah, Bukit Mertajam semalam.


zaman hiburan Bob di puncak bersama Wings dan M Nasir Mana perginya syurga yang dicari oleh Bob Lokman semasa ditanya mengapa sertai PAS ?  Sekarang nampaknya sudah tukar destinasi iaitu  bob nak ke  Putrajaya bersama DAP ....hahaha

GEMPAR ! Malik Kassim boneka DAP main isu agama untuk kepentingan politik

Posted: 26 May 2011 11:35 PM PDT
PANAS !  ...Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang Shaik Hussein Mydin semasa di Pentas Pemuda  di Flat Medan Tunku di Jelutong mendedahkan bahawa Exco Malik Itik cuba cetus provokasi bila beri amaran ...

"  jika ada orang ancam gereja, penyokong Pakatan dan orang Melayu akan memberi perlindungan " 

Jelas sekali Malik Kassim yang jadi pencacai DAP cuba nak pecahkan kaum dengan beri kenyataaan demikian .  Beliau seperti mahu penganut agama Islam dan Kristian bergaduh .

Politik Pakatan  memang cukup bahaya berbanding dengan BN yang mahu perpaduan antara kaum menerusi gagasan 1 Malaysia .  Malik Kassim dengan bosnya Guan Eng memang sama naik main sentimen agama untuk raih sokongan politik .

Orang Melayu dan umat Islam perlu sedar akan  komplot DAP yang cuba cetuskan perselisihan kaum dan agama.


Guan Eng populis cakap usaha Pakatan sebabkan BN tak potong subsidi !

Posted: 26 May 2011 05:01 PM PDT


Bila Kerajaan BN naikkan harga bahan api dengan potong subsidi , Guan Eng lidah biawak ini akan tuduh kerajaan zalim dan membebankan rakyat . Tetapi bila kerajaan BN yang prihatin kepada rakyat tidak menaikan harga minyak dan masih lagi mengekalkan harga, macam haramjadah lagi lidah biawak Ketua Menteri Pulau Pinang telah berbelit terus 360  .


Ketua Menteri  Paling celaka ini terus cakap BN  takut kalah teruk pada PRU 13 dan mendabik dada bahawa Pakatan Rakyat telah menyebabkan timbul rasa takut BN terus . ..hahaha

Macam gampang betul la statement  ini ... Semua benda dia nak ambil kredit  .. sudahlah pelaburan berbillion ringgit luar negara  ke negeri P.Pinang pun  dia terus mengaku usahanya hingga terus jadi Jaguh , ini pulak pasal tak naik harga minyak pun dia nak mengaku juga usahanya .

Memang Guan Eng ini ada masalah dan mungkin ada penyakit  emosinya  yang semakin tak stabil  macam Anwar . Sampai semua benda yang berkait dengan rakyat . nak letak nama dia yang usahakan dan buat.

Sungguhka

Posted: 27 May 2011 09:51 AM PDT

Sungguhka


UMNO Kedah Lepas Satu……Satu…….

Posted: 27 May 2011 01:25 AM PDT

Politik Harian

Posted: 27 May 2011 03:49 AM PDT

Politik Harian


MESTI TONTON: CILI KASI TARUK Sama Parpu Kari Stout

Posted: 26 May 2011 07:08 PM PDT

Selepas KJ, Siti Nurhaliza Pula Sertai Askar Wataniah

Posted: 26 May 2011 03:40 AM PDT


Penyanyi nombor satu negara Datuk Siti Nurhaliza Taruddin dijangka menyertai Rejimen Askar Wataniah dalam masa terdekat, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Terdahulu Khairy Jamaluddin yang merupakan Ahli Parlimen Rembau dan juga Ketua Pemuda UMNO menyertai pasukan Askar Wataniah pada Mei tahun lalu melakar satu lagi sejarah buat dirinya selepas tamat kursus di Zon Gugur Padang Sanai di Kedah 17 Februari. Baca lagi...

bumiyang

Posted: 27 May 2011 03:37 AM PDT

bumiyang


Dijajah British Lebih Baik Daripada Diperintah PKR???

Posted: 26 May 2011 06:10 AM PDT

tunku

Posted: 27 May 2011 03:36 AM PDT

tunku


MCA sticks to its 'no govt posts' call if party performs poorly in polls

Posted: 26 May 2011 02:02 PM PDT

KUALA LUMPUR: The MCA will stick to its 'no government posts at all levels' call, if the party performs poorly in the next general election, said president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.
He said some quarters in the Chinese community had expressed their worries that they would have nowhere to go for help if MCA was not in the Government.
"We are not so fickle-minded.
"MCA has the integrity, courage and political morality to keep its words.
"If you still need us in the Government, you have to support us," he told a press conference here Thursday after a dialogue session with Chinese guilds and associations.
Dr Chua, backed by the party's presidential council, had recently called for MCA to give up government posts if the Chinese community did not support its candidates in the general election.

tunku : we hope mca will stick to it's call and show that they have integrity.now it is for mca to show their worth in BN.let us wait and see what mca will do.enough of backstabbing all these while.

Kedah Umno Charts Strategies To Address People's Problems : Mukhriz

Posted: 26 May 2011 06:00 AM PDT

SUNGAI PETANI, May 26 (Bernama) -- Kedah Umno will formulate a comprehensive strategic plan to understand and address people's problems in the state in hopes of gaining their support towards wresting Kedah back from the opposition in the next general election.
State Umno deputy liaison chief Datuk Mukhriz Mahathir admitted that the initiative may not solve all their problems.
"But we hope that they would be appreciative of our effort," he told reporters after presenting 10 computers to Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Mahajothi here Thursday.
Mukhriz, who is Deputy International Trade and Industry Minister, said the Kedah PAS government had failed to bring prosperity and development to the people of Kedah after three years at the helm.
"They have been trumpeting the slogan 'Kedah Sejahtera' 'Peaceful and Prosperous Kedah' for three years. The truth is, they have let Kedahans down," he said.
Mukhriz said the state government had also failed to respond to queries in the state legislative assembly with regard to its claim that it had delivered 80.7 per cent of its electoral promises in Kedah.
"They're playing around with figures, and this is not enough to substantiate claims that they have brought about development and transformation to the state," he added.

tunku : not only umno but the kedah bn should join hand in hand to help the people in kedah.go to the ground as one. don't do things separately.if bn wants to wrest back kedah from pakatan, they should mobilizes all their machinery from now as ONE unit.pakatan is not strong in kedah but bn must be stronger and united to defeat them.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 27 May 2011 03:30 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Hang Tuah fail SPM

Posted: 26 May 2011 06:59 PM PDT

Asam Pedas

Posted: 27 May 2011 03:18 AM PDT

Asam Pedas


Pesan Papa Rock Kepada Belia

Posted: 26 May 2011 09:17 AM PDT

PAPA GOMO

Posted: 27 May 2011 01:50 AM PDT

PAPA GOMO


Najib Razak Bikin Barcelona Kecut Telor Di Putrajaya

Posted: 26 May 2011 10:31 PM PDT
Dato Seri Najib bersama Isteri Datin Seri Rosmah Mansor di jangkakan akan turut sama hadir bersama para belia pada malam ini di Putrajaya sempena Hari Belia Negara bagi menyaksikan perlawanan Akhir di antara Manchester United vs Barcelona.

So apa kita tunggu lagi? Jom kita beramai ramai bersama Perdana Menteri kesayangan kita menyaksikan perlawanan Akhir di antara Manchester United vs Bercelona. Dan yang paling penting PM kita adalah penyokong Man Utd. He he he

Sebarkan kepada semua akan Perlawanan Akhir yang akan di siarkan secara Langsung di Putrajaya. Ayuh saksikannya bersama ribuan lagi rakyat Malaysia yang akan hadir malam esok.


Glory, glory, Man United,
Glory, glory, Man United,
Glory, glory, Man United,


Psssttt...Man Utd menang punyalah, gua letak 3-o Man Utd Menang..hua hua hua


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Pok Li Dungun Bidas Jijah Dan Pandikutty Rakyat (PR) Isu Rosmah Mansor

Posted: 26 May 2011 07:00 PM PDT


POK LI

Pengerusi Yayasan Pelajaran MARA (YPM), Datuk Dr. Rosli Mat Hassan menyangkal pandangan sesetengah pihak terutamanya Pembangkang yang cuba bermain api dengan menuduh serta mengaibkan Isteri Perdana Menteri dalam mencampuri urusan Kerajaan.

Beliau mendakwa apa yang dilakukan oleh Datin Seri Rosmah Mansor adalah satu tanggungjawab dan amanah seorang isteri Perdana Menteri yang bukan hanya bertindak sebagai pengiring suami ke Majlis-Majlis keramaian mahupun lawatan ke luar Negara.

Datin Seri Rosmah kata beliau seorang wanita yang mempunyai Visi dan Misi tersendiri dalam melahirkan generasi baru yang lebih berdedikasi dan bertamadun. Melalui penubuhan PERMATA, memperlihatkan ketelusan beliau dalam mendidik anak-anak Malaysia ke arah berilmu dan berdaya maju di masa akan datang.

Datuk Rosli yang juga Ketua UMNO Bahagian Dungun turut mempersoalkan tindakan Pemimpin-Pemimpin PKR pimpinan Anwar yang mendakwa Datin Seri Rosmah seorang isteri yang bertindak mencampuri urusan suaminya.

Isteri Presiden UMNO ini tidak pernah mempersoal apatah lagi mengawal pentadbiran Negara. Beliau platform isteri Perdana Menteri dengan bergiat aktif dalam NGO PERMATA yang memfokuskan didikan kanak-kanak agar dapat menjamin masa depan golongan ini.

Wan Azizah kata Datuk Rosli merupakan individu yang sewajarnya diserang kerana bukan sahaja berjawatan tertinggi di dalam Parti, malah menggunakan platform politik semata-mata untuk memperkuat kuasa suami sendiri.

Sumber KL POS
Gua bersetuju dengan kenyataan Pok Li ni, cuba lihat Azizah yang merupakan Presiden PKR beriya iya mempertahankan Anwar Ibrahim walaupun dah terbukti Anwar Ibrahim itu melakukan kesalahan. Malah lebih Jahanam bila Wan Azizah yang sebelum ini Ahli Parlimen Permatang Pauh sanggup meletakkan Jawatan sebagai MP Permatang pauh dan memberi laluan kepada Anwar Ibrahim bagi bertanding di kerusi tersebut.

Ehh apa punya Celako Kak Wan tu? Tu lah bezanya isteri sebagai seorang pemimpin, Datin Seri Rosmah tak pernah pun menggangu tugas Najib Razak selaku Perdana Menteri. Tak pula Rosmah pi menyibuk menyatakan itu ini dalam sistem pentadbiran Kerajaan tapi Wan Azizah?

Ingat kata kata Kak Wan.....Anwar Ibrahim ANUgerah Tuhan....Hua hua hua. Sebenarnya bukan ANUgerah Tuhan tapi ANUgerah SYAITAN!!!

Pssssttt....Anwar Brahim dah jampi serapah si Jijah tu pasal si Jijah jadi Tunggul


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

VIDEO 18 SG - Adengan Brutal Penis Reich (PR)

Posted: 26 May 2011 09:01 AM PDTAnwar ohhhh Anwar....
Habis lah lu nuar oiii Hitler dan mengamuk lu
bikin kecoh sama dia punya Plan...he he he


Psssttt... Ha ha ha

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Siapa Nik Adha Nik Kamil Ni? Macam Bagus Je Tegur PAS

Posted: 26 May 2011 04:30 AM PDTPerjuangan PAS sebagai sebuah "hizbullah" adalah berlandaskan hukum-hukum Allah swt. Sayugia, PAS menentang segala bentuk fitnah dan zina.

Pendedahan video seks Anwar Ibrahim boleh ditakrifkan sebagai fitnah zina. Jika video itu palsu, sebuah fitnah telah direkacipta untuk menganiayai Anwar Ibrahim. Jika video itu benar, Anwar Ibrahim telah melakukan zina. Hitam atau putih, tiada ruang untuk kelabu.

Isu video seks ini meletakkan PAS di persimpangan jalan. Isu ini sudah semestinya menguji keikhlasan PAS sebagai sebuah parti yang memperjuangkan syariat Islam. Setakat ini pendirian pucuk pimpinan PAS masih kabur dan samar mengenai isu ini. Pada waktu sama tiada juga tindakan pro-aktif oleh pemimpin-pemimpin PAS untuk menentukan kesahihan video tersebut.

PAS sepatutnya atas inisiatif sendiri merujuk kepada pakar-pakar video untuk menentukan kesahihan video tersebut yang kini telah tersebar meluas. Begitu juga teknologi canggih seperti pengecaman-muka perlu digunakan untuk mengenalpasti pelaku dalam video itu.

Segala usaha-usaha ini bebas dari apa-apa yang dilakukan oleh pihak-pihak lain. Ianya semata-mata untuk membantu pemimpin-pemimpin PAS membuat keputusan yang tepat dan bijak. Sambil memohon kepada Allah swt untuk memberi petunjuk, segala kepakaran yang sedia ada perlu digunakan untuk memberi penentuan. Berserah kepada Allah swt tetapi unta masih perlu ditambat juga.

Sebaliknya, apa yang dilihat umum ialah pemimpin-pemimpin PAS mengeluarkan kenyataan yang bercanggah-canggah. Mursyidul Am yakin Anwar tidak melakukan zina. Nik Aziz membuat kenyataan tanpa menonton video tersebut. Setiausaha Agung menyeru supaya menunggu keputusan siasatan polis. Mustapha Ali pula membuat kenyataan setelah dikatakan menonton video tersebut.

Pasukan polis yang menjadi rujukan Mustapha Ali adalah pasukan polis yang dilabel oleh PAS sebagai tidak adil dan tidak bebas.

Dalam masa yang sama, pemimpin-pemimpin PAS bersikap seolah-olah isu ini tidak wujud. Calon Timbalan Presiden, Mat Sabu pada satu sidang media telah menyatakan tidak akan melayan soalan-soalan mengenai video tersebut. Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS, Halim Rahman pula menyatakan bahawa muktamar PAS 2011 tidak akan membincang isu video seks. Ada pemimpin-pemimpin PAS yang sanggup menjadi burung unta yang lebih selesa menimbus kepala dalam pasir.

Sama ada mendapat restu atau tidak dari pucuk pimpinan PAS, ahli-ahli PAS dan rakyat biasa tetap akan membincang isu video seks. Implikasi isu ini amat getir bukan hanya kepada keutuhan PAS sebagai sebuah "hizbullah" tetapi rakyat Malaysia turut, khususnya orang melayu, akan berpecah belah.

Yang membuat akar umbi PAS dan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat amat gusar, lebih dari kandungan video tersebut, ialah tindak-tanduk Anwar setelah pendedahan dibuat. Banyak persoalan yang timbul:


- Mengapa Anwar tidak mengumumkan identiti alibi-alibi beliau?

- Mengapa penjelasan Anwar tentang ketidakhadirannya dalam ruang "Twitter" pada masa video dirakam amat mengelirukan?

- Mengapa tidak ditunjukkan kepada umum jam Omega, jam yang dikatakan oleh Anwar dan Wan Azizah masih disimpan oleh Wan Azizah?

- Mengapa tidak membuat sumpah laknat?

- Mengapa tidak membuat ujian "polygraph"?

- Mengapa tidak merujuk kepada pakar-pakar yang profesional dan bebas tentang kesahihan video tersebut?

- Mengapa Anwar tidak menyaman malu individu-individu yang membuat pendedahan?

- Mengapa Anwar gagal untuk mengesahkan persahabatan beliau dengan Eskay Abdullah?


Tindak-tanduk Anwar tidak mencerminkan kewibawaan beliau sebagai seorang pemimpin yang bijak menangani sebarang krisis.

Jika sah video tersebut palsu, PAS wajib mengembelingkan segala tenaga untuk menghukum pihak pemfitnah. Dataran Merdeka akan bertukar menjadi Dataran Tahrir. Tidak cukup bumi untuk pemfitnah melarikan diri. PAS secara "default" akan menjadi pemimpin kepada sebuah gerakan massa yang memperjuangkan kebenaran dan keadilan.

Jika sah video tersebut benar, PAS wajib menyisihkan seorang penzina. PAS akan dianggap sebagai satu parti politik yang berprinsip kerana sanggup mengenepikan kepentingan politik demi menegakkan hukum Allah swt. Sekaligus membuat parti-parti politik yang mengamalkan resam "matlamat menghalalkan cara" kelihatan kerdil bagai melukut di tepi gantang.

Isu video seks Anwar Ibrahim bukanlah satu musibah tetapi satu rahmat kepada PAS. Inilah peluang keemasan untuk PAS membuktikan ia benar-benar sebuah "hizbullah'. PAS sebenarnya kini berada dalam keadaan "menang-menang".


Nik Adha Nik Kamil
23 Mei 2011 / 20 Jamadil Akhir 1432 HPsssttt...Emmm nak ulas apa? no komen PAS For ALL katakan...he he he


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Sahabat-Gunung

Posted: 27 May 2011 01:48 AM PDT

Sahabat-Gunung


Harga Minyak Tak Naik, Pembangkang Plak Yang Naik Minyak

Posted: 26 May 2011 08:30 PM PDT

Harga Minyak Tak Naik, Pembangkang Plak Yang Naik Minyak'

Akibat tindakan kerajaan tidak menaikkan harga minyak dan terus menanggung subsidi, pihak pembangkang plak yang NAIK MINYAK sebab niat untuk menggunakan isu minyak naik tertangguh…

Puak-puak pembangkang ini bagaikan hilang kata-kata dan cuba mengalihkan tumpuan rakyat dengan mengatakan keputusan kerajaan untuk tidak menaikkan harga bahan bakar itu mempunyai kaitan dengan pilihan raya umum

Malah ada juga yang mengatakan bahawa kerajaan takut kepada pembangkang….

Banganglah depa nie…. Kerajaan faham masalah rakyat malah dengan slogan `Membela Rakyat' dan `Rakyat Didahulukan', kerajaan kini akan memahami dulu masalah rakyat sebelum mengambil sebarang keputusan yang boleh mendukacitakan rakyat ….

Dalam portal UMNO-Online, Exco Pergerakan Wanita UMNO, Senator Datuk Norhayati Onn menyifatkan apa yang dilakukan oleh pembangkang itu membuktikan bahawa mereka cuba mengalihkan tumpuan rakyat dengan menjadikan isu harga barang sebagai modal politik.

"Sebelum ini mereka mengatakan kerajaan terpaksa mengurangkan subsidi terhadap barangan keperluan untuk alih beban defisit fiskal negara kepada rakyat, tapi bila harga bahan bakar tak naikkan mereka beri alasan lain pula. Ini membuktikan sikap tidak bertanggungjawab pembangkang, mereka dengan sengaja menjadikan sesuatu isu itu sebagai modal politik, mereka cuba nak alihkan tumpuan rakyat terhadap mereka, terutamanya Pas yang kini menghadapi pemilihan pucuk kepimpinan parti tidak lama lagi," katanya kepada UMNO-online.

Semalam, Kabinet memutuskan untuk tidak menaikkan harga petrol RON95, diesel dan LPG kertika ini setelah rasionalisasi subsidi dibincangkan dengan mendalam dan teliti pada mesyuarat mingguan Kabinet.

Apa yang dilakukan itu membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap masalah yang ditanggung oleh rakyat jika berlakunya kenaikkan harga bahan bakar kerana ia menyebabkan harga barangan lain juga akan meningkat.

"Sepatutnya pembangkang berterima kasih dengan keputusan kerajaan itu, apa yang dibuat adalah untuk rakyat, malah pembangkang juga turut menikmati apa yang diputuskan oleh kerajaan. Kepada pemimpin pembangkang, saya nasihatkan mereka supaya lebih bertanggungjawab dalam membicarakan sesuatu isu terutam apabila membabitkan kebajikan rakyat, jangan semua perkara dijadikan agenda politik sempit mereka,".

Spirit of Rachel Corrie

Posted: 26 May 2011 07:30 PM PDT


The Spirit of Rachel Corrie Mission hereby objects to the use of an Israeli land port to deliver its humanitarian aid to the Palestinian people.

The team is thankful to the Malaysian Government for their negotiations with the Egyptian Government in securing the docking of MV Finch into the El-Arish Port since May 16th.

We have been informed that the Egyptian Government has imposed on the Malaysian Government as a condition precedent for the cargo to be discharged, that the same be transported via Karem Shalom, at the Israeli border in Gaza.

The team was never consulted in the negotiations nor was its opinion taken into consideration by the Egyptian Government.

This decision is against the principle of the team's mission, which is to break the illegal siege of Gaza by the Israelis.

Have we agreed to the cargo being unloaded via Israel, we would have agreed on the 16th of May, when the Israeli navy demanded that we proceed to Ashdod.

However, we insisted in proceeding to Gaza Port and were then attacked brutally by the Israeli navy.

On 28th April 2011, the Foreign Ministry of Egypt issued a statement that the Rafah Crossing would be permanently opened to enable humanitarian aid to pass through Gaza.

It is therefore in contradiction and inconsistent with our intent that our cargo should now be diverted via Israel and with the expressed permission of Israel which we did not and will not seek in any circumstances.

To comply with this unreasonable demand would abrogate the fundamental principle by which we embarked on this mission – to break the illegal siege of Gaza.

In addition, we are not assured that this cargo would in fact be delivered to Gaza, as in the past, all assurances given to previous missions were not implemented and most of the humanitarian aid were laid to waste, only 40% was allowed to enter Gaza.

For the past 10 days, we were given repeated assurances by the Egyptian Government that the cargo of PVC pipes to restore the destroyed sewerage system would in fact be transported viaRafah.

This turn of events demonstrates the insincerity of the Egyptian Government and their implicit endorsement of the illegal siege when they explicitly stated they would permanently open the Rafah Crossing to humanitarian aid, and as this aid will prevent the spread of infectious diseases must be considered humanitarian aid.

We are therefore compelled to take drastic action to uphold the dignity of the Palestinian people and the justice of the cause. Any compromise of this fundamental principle would undermine the heroic struggle of the Palestinians in the last few years to resist the cruel and inhumane blockade of Gaza, the largest open prison in the world and a collective punishment of the 1.5 million Palestinians in Gaza.

This is a unanimous decision of the team which consists of a crew of 5 comprising 3 Malaysians and 2 Indians, and 7 activists made up of 4 Malaysians, 2 Irish and 1 Canadian, expressing and representing the aspirations of all people who support the just struggle of the Palestinians to break the inhumane and illegal siege.

This illegal siege by Israel is a contravention of the Geneva Conventions which inter alia provides that a nation under occupation is entitled to have access to clean drinking water and sanitary conditions.

As a result of the barbaric invasion codenamed "Operation Cast Lead" in 2008, 7.5km of sewage pipes were destroyed. Yet, our cargo of 7.5km PVC pipes, a humanitarian aid to restore the existing sewerage system, has been denied entry to Gaza.

We appeal to all just and peace loving people to support our stand on this issue and the struggle of the Palestinians to live in peace and dignity.


ON BEHALF OF THE TEAM,
MATTHIAS CHANG,
MISSION LEADER,
THE SPIRIT OF RACHEL CORRIE MISSION,
MAY 2011,
EL-ARISH, EGYPT

Guru Lepasan Maktab vs Guru KPLI

Posted: 26 May 2011 05:55 PM PDT

Terima kasih GURU…. Jasamu tetap kami kenang sampai ke akhir hayat ….

Yer, sajer aku nak lontarkan sedikit permasalahan yang dibawa kepada aku oleh sahabat-sahabat yang bergelar GURU, satu profesion yang cukup aku pandang tinggi kerana gurulah yang meletakkan aku di landasan aku sekarang nie, walaupun bukanlah bergaji besar, berpangkat tinggi ..... tetapi sekurang-kurangnya guru-gurulah yang telah menyelamatkan aku dari lembah yang tak sepatutnya aku duduki....

Terima kasih buat semua guru-guruku di Sekolah Kebangsaan Bukit Beruang, Melaka.... guru-guruku di Sekolah Menengah Tun Mutahir Batu Berendam Melaka walaupun sekadar sebulan, guru-guruku di Sekolah Tinggi Melaka (MHS) walaupun 3 tahun serta guru-guruku di Sekolah Menengah Seri Tebrau, Johor sehingga aku menamatkan pendidikan di sekolah pada tahun 1994.

Kini, dengan jawatan yang disandang dalam NGO berteraskan pendidikan dan pelajar Melayu, sedikit luahan dari guru-guru harus aku pandang tinggi, walaupun pada hakikatnya ia merupakan perbandingan antara guru lepasan maktab dan guru KPLI.

Benarkah guru-guru lepasan maktab di`anak-tirikan' manakala guru KPLI merupakan ANAS EMAS kepada Kementerian Pelajaran. Aku takde jawapannya, tetapi aku sekadar berkongsi luahan beberapa guru yang menemui aku baru-baru nie ....

Mereka juga hairan kenapa guru lepasan maktab dilayan sebagai 'class 2' sedangkan guru-guru KPLI mendapat layanan terbaik.... sesungguhnya aku tak tahu pun mengenai perkara tersebut.

Buat guru-guru lepasan maktab dan guru-guru KPLI yang terbaca blog aku nie, aku harap dapat sedikit makluman agar boleh aku panjangkan permasalahan ini kepada pihak-pihak berkenaan .... Tq

Jangan Biarkan Anwar Mendekatinya ......

Posted: 26 May 2011 04:56 PM PDT


Jangan biarkan Bro Nuar mendekati Aleesha Farhana Abd. Aziz, 25 yang berasal dari Kuala Terengganu. Kalau dibiarkan, padah buat Aleesha...

Tapi Bro Nuar takde kat dalam negarakan, sekurang-kurangnya, setelkan dulu kes Aleesha nie sebelum bro Nuar kembali ke Malaysia....

Pengedaran Video Seks : Kemungkinan Antara Dua Puak Dalam Pas Terlibat?

Posted: 26 May 2011 04:48 PM PDT

Pengedaran video seks yang didakwa membabitkan pemimpin tertinggi pembangkang secara berleluasa seperti dilaporkan berkemungkinan dilakukan oleh mereka yang mempunyai kepentingan.

Timbalan Ketua Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata tuduhan pihak tertentu yang mengatakan UMNO melakukan perkara itu sebagai suatu yang tidak berasas.

"Apa sahaja yang berlaku membabitkan Anwar Ibrahim, semua pihak akan menuding jari kepada UMNO, mereka kata semua itu adalah perancangan UMNO, konspirasi UMNO untuk jatuhkan Anwar.

"Sehingga kini, semua pihak masih tidak tahu siapa yang lakukannya termasuk pihak polis, mungkin juga mereka yang melakukan perkara ini mempunyai kepentingan tertentu untuk memburuk-burukkan Anwar.

"UMNO tidak akan melakukan kerja seperti ini, banyak perkara yang lebih berfaedah perlu dilakukan UMNO, bukannya perkara yang tidak berfaedah itu," katanya kepada UMNO-online.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan media berhubung pengedaran video seks itu secara berleluasa dan UMNO dituduh menjadi dalang kepada pengedaran video berkenaan oleh pembangkang.

Musa berkata, kemungkinan juga mereka yang mengedar video berkenaan mempunyai hubung kait dengan pemilihan pucuk pimpinan Pas bulan depan yang dikatakan pertembungan antara kumpulan pro Anwar (Endorgan) dengan pro ulama.

"Sekarang orang heboh bercakap mengenai pemilihan Pas, mereka kata ada ada pertembungan antara kumpulan pro Anwar dengan pro ulama. dan tidak mustahil perkara ini dilakukan oleh pihak tertantu yang menyokong salah satu kumpulan terbabit.

"Mereka ini lakukan untuk memalukan pihak tertentu, dalam hal ini mereka yang mempunyai kepentingan akan sanggup melakukan apa sahaja, lepas itu tuduh pihak lain yang lakukan," katanya.

Menurutnya, beliau merasa sedih dengan apa yang berlaku itu kerana membabitkan aib seseorang, sepatutnya perkara itu biarlah pihak berkuasa menjalankan tugasnya untuk menyelesaikan kemelut dan bukannya kita sendiri yang membuat keputusan.

"Dalam kita ingin mencapai sesuatu, tidak perlu kita melakukan sesuatu sehingga boleh memberi keaiban kepada orang lain, dalam perkara ini UMNO tidak terbabit lansung," katanya.

Musa berkata, sudah menjadi lumrah politik negara ini apa sahaja yang membabitkan Anwar dan pihak pembangkang, UMNO yang menjadi mangsa dengan tujuan supaya rakyat bendi kepada UMNO dan Barisan Nasional. -MediaUMNO.

RAPERA ..

Posted: 27 May 2011 01:40 AM PDT

RAPERA ..


When Interest Rates Rise, the Middle Income gets most affected !!!

Posted: 26 May 2011 12:51 PM PDT

HERO KECIK

Posted: 27 May 2011 01:28 AM PDT

HERO KECIK


Lelongggg Jangan Tak Lelonggg

Posted: 26 May 2011 08:01 PM PDTBangunan yang menempatkan ibu pejabat PKR Merchant Square Tropicana,Petaling Jaya bakal dilelong bank pada 9 Jun? p Dengar2 pemilik bangunan Ainb-Tech Sdn Bhd tidak bayar pinjaman kepada bank. Alkisahnya....


Dulu PKR akan dibubar kerana tidak SAH dan nie bangunan plak kena lelong... Dalam PKR bukan ramai ker jutawan-jutawan...Tak tak tak der sekor pun yang mahu tolong selamatkan bangunan tersebut. Pelik ? nie..


Tak kan depa-depa nie nk sedut manjang jer, sedekahla sikit2 tolong bayar hutang tertunggakkkk tu, demi maruah parti... bayarla... tak kan sampai nk tergadai plak? Ibu pejabat sendiri pun diorg tak kesah...tak boleh ker beli jer bangunan untuk dijadikan ibu pejabat?


Dulu tubuh parti sebab nak selamatkan suami yang bersalah dan mungkin masa tu test market nk tgk pengaruh kuat ker tak. adala pengikut plak dan berkembangla PKR sehingga sekarang. Tapi tubuh parti untuk kepentingan peribadi tu yg jadi cam nie... tak serius nk membantu... tubuh ala-ala jer..


Macam mana nak tolong rakyat kalau sendiri pun tak terurus.. Inikah yang dibanggakan sangat oleh pengikut PKR.. pemimpin mereka kenyang,,,,, pengikut tak tahu kemana hala.... tau sokong jer....


Adakah ini satu lagi kospirasi daripada BN-Umno yang akan dicanang oleh PKR...

Taipingmali (tm)

Posted: 27 May 2011 01:21 AM PDT

Taipingmali (tm)


Fw: [Speaker Rakyat] Apa Nasib PAS Dalam Muktamar Akan Datang?

Posted: 26 May 2011 08:25 PM PDT

Acid Man in JB Now

Posted: 26 May 2011 07:03 PM PDT

PERAK SULTAN COMMENDS ROLE OF LOCAL GOVERNMENTS

Posted: 26 May 2011 09:13 AM PDT

Lagi isu kepala babi

Posted: 26 May 2011 09:03 AM PDT

Sah Pas Pecacai Dap, Sanggup jual negara

Posted: 26 May 2011 07:44 AM PDT

Rakyat Malaysi ketagih candu?

Posted: 26 May 2011 06:40 AM PDT

Jom Tumblr pula!

Posted: 26 May 2011 06:26 AM PDT

SAH! PKR bakal dibubarkan

Posted: 26 May 2011 05:35 AM PDT

PM Keluar negeri bukan pi makan angin , kawan!

Posted: 26 May 2011 05:11 AM PDT

PANEH MIANG

Posted: 27 May 2011 01:16 AM PDT

PANEH MIANG


Najib perlu umum kabinet bayangan BN sebelum PRU-13

Posted: 26 May 2011 08:59 PM PDT

1. Di zaman Paklah sebagai Perdana Menteri, setiap level pasukan Paklah akan bersuara dalam hampir ke semua isu-isu utama negara. Tak kiralah menteri ke, timbalan menteri ke, setiausaha parlimen ke, jusa ke, ketua pengarah ke, pengarah ke, etc. akan beri ulasan atas apa jua isu, dan komen mereka itu turut mendapat liputan meluas media.

2. Selepas 7 hari, barulah Paklah akan buat rumusan (macam fasilitator). Itupun apabila isu tersebut sudah tidak relevan dan basi. Itulah model kebebasan bersuara yang menjadi teras pentadbiran Paklah suatu ketika dulu. Musibahnya dipikul oleh kita semua hari ini terutamanya bangsa Melayu yang menjadi sasaran serangan dari segenap penjuru.

3. Kini di zaman Najib, trend yang sama masih lagi berlaku. Cuma bezanya hanya diperingkat menteri sahaja yang dibenarkan bersuara.

4. Namun malang pula apabila menteri yang bersuara itu agak paloi dan bingai. Mungkin ada yang akan mempertikaikan kami kerana menggunaan perkataan paloi atau bingai bagi menggambarkan tahap kecerdikan menteri warisan Paklah dalam kabinet Najib hari ini. Tapi nak buat macamana, dah ramai rakyat yang jauh lebih bijak daripada sang menteri.

5. Sebagai contoh kita ambil Ismail Sabri sebagai rujukan kes. Ismail Sabri sebelum ini telah mewar-warkan kononnya harga minyak akan dinaikkan. Kemudian rakyat jadi resah. Pelbagai spekulasi dimainkan rakyat dan sudah tentulah kerajaan BN yang menjadi mangsa serangan. Ditambah lagi perasa kononnya minyak akan naik sebanyak 20sen. Tetapi apabila terlalu banyak bantahan dikemukakan, tiba-tiba Ismail Sabri mengumumkan harga minyak kekal, dan kononnya keputusan itu bukan untuk mileage politik, tetapi kerana kerajaan faham kehendak rakyat. Bukankah ini strategi yang paloi dan bingai seorang menteri?

6. Mengapa isu subsidi dan kenaikan harga minyak ini tidak diselesaikan di peringkat kabinet saja. Apa perlunya bola tanggung diberikan kepada pembangkang dengan pengumuman awal kononnya harga minyak akan dinaikkkan? Adakah sang menteri sengaja nak test market untuk melihat reaksi rakyat, tetapi bila tengok rakyat marah, maka cepat-cepat ditarik balik keputusan untuk tidak menaikkan harga minyak?

7. Inilah yang dikatakan 'Raja Kelakar'. Konon nak cari publisiti murahan melalui spekulasi kenaikan harga minyak dan kemudian sendiri pula umumkan harga minyak kekal. Nampak na paloi. Disebabkan keputusan bingai sang menteri, kerajaan dihujani peluru tidak henti-henti. Naikkan harga kena lepuk, kekalkan harga pun kena sepak. Hari ini pun masih lagi sang menteri nak berspekulasi berkenaan tarif elektrik. Kemon la brader...kemon!

8. Disebabkan ramai sangat menteri belawok dalam kabinet Najib hari ini, maka kami menyarankan agar BN menyenarai pendek setiap bulan, mana-mana menteri yang sering buat statement kelakar kepada rakyat di mana statement itu akhirnya menyusahkan kembali kerajaan.

9. Kami sudah ada senarai beberapa calon menteri, timbalan menteri serta ahli parlimen yang bakal ke peringkat akhir pertandingan 'Menteri Maharaja Kelakar' iaitu Hishammudin Hussein, Nazri Aziz, Ismail Sabri, Saifuddin Abdullah, Khairy Jamaluddin, Idris Jala, Koh Tsu Koon, Wee Ka Siong etc.

10. Mungkin juga BN boleh beri anugerah khas kepada para menteri ini dengan gelaran 'Menteri Kelakar of the Month' dengan pelbagai pakej hadiah sampingan seperti 'Percutian di Rumah Buat Selama-Lamanya'.

11. Jika seseorang menteri itu telah beberapa kali menerima anugerah 'Menteri Kelakar of the Month', barulah beliau layak dinobatkan sebagai 'Menteri Maharaja Kelakar' beserta pakej hadiah 'Ditanam Hidup-Hidup di Jirat Cina'.

12. Dan mana-mana menteri atau ahli parlimen Melayu yang setiap bulan berhempas pulas menjawab dan mempertahankan bangsa Melayu daripada serangan bertali arus pembangkang termasuk dari dalam parti komponen BN sendiri, maka mereka juga wajar diberi pengiktirafan serta penghargaan tertinggi sebagai "Adiwira Melayu", sekaligus layak dipertimbangkan sebagai calon baru Perdana Menteri Malaysia.

13. Najib perlu menjadi trend setter dengan mengumumkan barisan kabinetnya sebelum PRU-13 bagi meraih semula kepercayaan rakyat terhadap kredibiliti menteri dan timbalan menteri BN yang kelihatannya sering tidak senada sebagai satu pasukan. Lagipun rakyat terutamanya Melayu, sangat meluat dengan barisan kabinet Najib dengan pelbagai sikap lembik, bacul, lemah, paloi, bungko, bangang, bingai, kurang ajar, racist etc. sepertimana yang dipamerkan selama ini.

14. Kembalikan semula penghormatan dan kepercayaan rakyat melalui pengumuman kabinet bayangan BN sebelum PRU-13 agar rakyat lebih yakin untuk menterjemahkan keputusan mereka memilih BN melalui kertas undi.

15. Ada bran ka Najib?

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 26 May 2011 11:40 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Sendiri Yang Edar, Lepastu Salahkan UMNO..

Posted: 26 May 2011 05:06 AM PDT


Ni lagi satu punya cilaka puak-puak pas ni, depa yang pakat-pakat edar vcd porno anwar lepas tu mereka salahkan umno, memang dah jadi tradisi puak-puak pas ni, 'baling batu sembunyi tangan' jawapan biasa pas kalau dah kantoi, 'ini semua umno punya kerja'.

Semua orang tahu, malah satu selangor dah tahu, pas memang nak anwar letak jawatan sebagai penasihat ekonomi negeri, kenapa pas nak anwar letak jawatan tu? pasal tak ada perkembangan ekonomi di selangor, ekonomi selangor masih di takuk lama, senang cerita, ekonomi selangor tak berkembang pun masa anwar jadi penasihat ekonomi selangor.

Selangor yang satu masa dulu menjuarai pelaburan langsung asing (fdi) kini berada di tempat ke3, ini bukti yang penasihat ekonomi selangor memang tak buat kerja, sepatutnya dengan segala prasarana yang telah di sediakan oleh kerajaan bn dulu dan ditambah dengan cerita-cerita kehebatan penasihat ekonomi selangor negeri ini sepatutnya berada di tempat pertama bukan di tempat ke3 jauh di tinggalkan oleh negeri johor dan sarawak.

Tapi untuk menutup kemaluan mereka, maka di pukul canag lah, kononnya negeri selangor mencatat pertumbuhan ekonomi menggalakan dan ramai pelabur berpusu-pusu datang untuk melabur di malaysia, tapi hakikatnya...? rakyat selangor sendiri yang tahu apa yang berlaku di selangor sekarang ni.

Mari kita cek sendiri betul ke tidak laporan malaysiakini yang mengatakan penang berada ditangga ke 2 fdi dan apa pulak laporan yang mida keluarkan. klik sini.

DEDAH: Pandikutti Merengek Mintak Duit Pada Yahudi.

Posted: 26 May 2011 01:12 AM PDTKeakraban pandikutti dengan yahudi laknatullah tidak boleh di pertikaikan lagi, cerita macam mana dia menjadi balachi paul wolfowitz arkitek perang iraq dan berberapa taycoon yahudi sudah tak boleh di sorok.

Pandikutti juga turut terlibat menjadi balachi yahudi untuk menghancurkan bumi iran, sekiranya berlaku perperangan antara amerika dan iran, kerjanya cukup mudah, dia akan pergi ke negara-negara islam, dengan membawa image islamnya tu dan berceramah dan cuba meyakinkan bahawa serangan amerika keatas iran itu halal dan memang patut iran di serang.


Pandikutti menghentam pentadbiran najib kononnya menggunakan syarikat apco yang dia kata milik yahudi, tapi taukah kita anwar sendiri menjadi balachi dan dia menerima upah yang cukup lumayan dengan berkerja di berberapa institut milik yahudi. klik sini

Bekas setiausaha sulit pandikutti, rahimi osman mendedahkan berberapa dokumen sulit kegiatan anwar dengan puak-puak yahudi laknatullah.


Panglima Perang Cyber

Posted: 26 May 2011 11:39 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Berita KO : Husam Musa Beri Fatwa ( Ganti Nik Aziz ? ) : Pengikut PAS Terawal Masuk Syurga !!!

Posted: 26 May 2011 04:14 PM PDT

oleh : Razali Rahman

Kota Baharu, 20 Mei 2011, Ceramah Di Padang Perdana Kota Baharu,Husam Musa dengan bangganya mengatakan pengikut PAS Kelantan antara orang terawal masuk syurga dengan mengiringi para Nabi. Adakah hanya dengan menganut fahaman PAS sahaja boleh menjanjikan seseorang itu masuk Syurga. Adakah dengan sekadar mengundi PAS sahaja pun boleh Husam Musa boleh menjanjikan Syurga kepada para pengikut. Apakah hak Husam Musa mengatakan mengundi PAS boleh menjanjikan syurga kepada pengikutnya. Bagaimana pula orang yang berzina, orang yang minum arak, berjudi dan makan harta rakyat, makan harta anak yatim, lalu mereka mengundikan PAS di kelantan adakah juga mereka akan menjadi pengirim para Nabi ke Syurga Allah. Atau Syurga itu adalah satu rasuah poltik [AS sahaja untuk mendapatkan undi dengan mudah.
Diakhir ceamah itu juga PAS telah mengadakan satu Baiah yang berbunyi," Allah matlamat kami, Nabi Ikutan Kami, Al Quran Pelembagaan kami, jihat jalan kami, mati syahid cita-cita kami, demi islam darah dan nyawa kami taruhkan". Kalau diteliti sepintas lalu memang nampak cantik baiah PAS yang di lafaskan. Persoalannya apa bukti perlembagaan PAS itu pelembagaan islam. Sedangkan sudah 20 tahun PAS memerintah Kelantan kelahiran anak luar nikah berluasa tanpa apa-apa tindakan oleh kerajaan negeri Kelantan. Saban hari anak luar nikah di daftarkan di Kelantan apa tindakan Kerajaan Kelantan kepada wanita yang melahirkan anak luar nikah itu. Ternyata tiada. Adakah ini contoh yang dikatakan pelembagaan PAS adalah pelembagaan Al Quran dan Islam. Tepuk dada tanya hati.
Nabi Muhammad SAW ikutan kami, indah sungguh didengar tetapi adakah PAS mengikut sunah rasulllullah dengan bersentongkol dengan DAP yang terang-terang memusuhi Islam. Nak dikatakan PAS mengikut piagam Madinah dalam Islam pun tak boleh diterima akal. Ini kerana dalam perlembagaan Madinah pihak Yahudi musuh Islam mengiktiraf pemerintahan nabi serta mengikut perintah Nabi . Tetapi dalam konteka pengabungan PAS, PKR dan DAP yang menbuat dasar dan keputusan adalah DAP dan PKR dan pas hanya pelengkap sahaja ibarat melukut ditepi gantang.
Jihat jalan kami. Dengan siapa PAS nak berjihat. Adakah dengan menumbangkan pemerintahan yang telah di terajui oleh orang Islam kemudian digantikan dengan pemerintahan dap itu adalah satu jihat ke jalan Allah. Adakah dengan bersetongkol dengan musuh Allah dan membiarkan dap berteruskan menghina islam itu adalah satu jihat bagi PAS. Naumzubillah himinulzalib. Shahid cita-cita kami. Adakah selama ini pemerintah yang ada membunuh orang-orang PAS yang beragama islam berdakwah ke jalan Allah. Atau pun adakah kerajaan yang ada hari ini menindas umat Islam hingga perlu ahli PAS menumpaskan darah sebagai seorang syuhadah. Atau lebih jelas baiah ini hanyalh rektorik politik semata-mata bagi melahirkan pengikut yang fanatik dan taksub seterusnya memyebabkan mereka menjadi redikal. 
Sanggupkah kita lihat peristiwa memali berulang kerana fahaman politik ketaksuban yang melampau ini berterusan.
Panglima : PAS sudah kehabisan modal. Lalu cuba membodohkan orang melayu kita dengan menjanjikan mereka terawal masuk syurga. Modal ini dilihat ada sedikit penyesuaian selepas tidak lagi mahu mengatakan mereka sahaja yang masuk syurga. 

Soal awal atau lewat, masuk atau tidak syurga itu tidak perlu diulas dalam ceramah politik. Semua orang boleh jadi masuk atau tidak meskipun mereka itu bernama nik aziz, hj hadi atau anwar ibrahim.

Maka cubaan mereka mahu menggunakan elemen agama untuk mentaksubkan pengikut demi 'menumpahkan darah' dalam 'dongeng' mereka untuk menegakkan pemerintahan Islam - harus kita lawan dengan hikmah dan bijaksana.

Jika betul penerangan kita, jelas fakta kita tentu tidak ada orang akan mengikut 'bodohan' yang cuba dilemparkan oleh puak-puak ini. Kita tahu mereka yang terpengaruh dengan 'bodohan' tersebut adalah orang yang tidak lagi mahu menggunakan akal yang waras tetapi terpengaruh dengan bisikan syaitan yang menguasai hati yang keras.

Moga Allah selamatkan negara kita dari puak pelampau agama atau bangsa samada Melayu Cina atau India.

Allahumma amin...

Anwar Kecewa Lalu Menjadi Penyanyi Di Indonesia ? Video Nyanyian Anwar !!!

Posted: 26 May 2011 04:50 AM PDTMungkin Pakar Psikologi Patut Memeriksa Mental Bakal PM In Making ini....

Takut ada 'shock' atau 'short' kat mana-mana...

Belantan

Posted: 26 May 2011 11:37 PM PDT

Belantan


Lembu punya susu, sapi dapat nama - Teresa gemar mendabik dada!

Posted: 26 May 2011 07:31 PM PDT

Badan Perhubungan UMNO negeri membidas sikap kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor yang gemar mendabik dada mendakwa kemasukan pelaburan ke negeri ini adalah hasil usaha mereka.

Timbalan Pengerusinya, Datuk Seri Noh Omar berkata, sedangkan kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim seharusnya berasa malu kerana fakta dengan jelas menunjukkan pelaburan yang dibawa ke negeri ini diusahakan kerajaan Pusat.

Katanya, perangkaan Lembaga Kemajuan Industri Malaysia (MIDA) bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini menunjukkan kerajaan Pusat berjaya mencatatkan jumlah cadangan pelaburan yang diluluskan sebanyak RM12.17 bilion.

"Daripada jumlah itu, 187 projek melibatkan sektor perkilangan dengan 59 daripadanya di Selangor.

"Namun, inilah gaya pembangkang (PKR, DAP dan Pas), mereka menyatakan hasil kejayaan yang sebenarnya diusahakan oleh kerajaan Pusat untuk negeri Selangor adalah hasil usaha mereka. Ini yang dikatakan 'lembu punya susu, sapi dapat nama'," katanya.

Jangan lupa dalam 2 persidangan DUN yang lepas, Teresa sebagai PENGERUSI JAWATANKUASA TETAP PELABURAN, PERINDUSTRIAN DAN PERDAGANGAN negeri Selangor gagal memberikan statistik FDI yang masuk ke Selangor kerana tidak ada data-data yang di updatedkan! Dengar cerita Teresa kerap keluar negara dan katanya untuk mencari pelaburan masuk ke Selangor? Namun Berapa banyak pelaburan yang sudah dibawa masuk oleh Teresa?

Dan jangan terkejut Teresa dengan bangganya bakal dan akan menggunakan data-data perangkaan dari MIDA ini untuk menjawap soalan-soalan mengenai pelaburan masuk ke negeri Selangor dalam persidangan DUN yang akan datang!

Suara Politik
Taminsari..

Biasiswa JPA: Perlukah Ka Siong dan Soi Lek berlagak jadi 'hero'?

Posted: 25 May 2011 11:07 PM PDTApa yang 'dok menangis' sangat?

Tidak menerima biasiswa bagi Program Ijazah Luar Negara (PILN), adakah bermakna berakhirnya hidup?

Adakah dengan merasakan telah memperoleh kesemua A+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), maka sepatutnya mendapat hak keistimewaan belajar ke luar negara.

Inilah yang peliknya apabila Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr. Wee Ka Siong dan Presidennya, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek cuba untuk menjadi 'hero' dengan mendakwa wujud salah guna kuasa di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam soal pengagihan biasiswa PILN ini.

Ka Siong mahukan kesemua 363 pelajar yang memperoleh kesemua A+ mendapat biasiswa tersebut manakala bosnya, Soi Lek pula mendesak dibatalkan sahaja amalan sesi temu duga pelajar sebelum mereka ditawarkan biasiswa luar negara itu.

Realitinya, dalam soal pemberian biasiswa ini, mestilah ada syarat-syarat dan kuota yang perlu dipenuhi.

Temu duga pelajar jika untuk jurusan perubatan, misalnya harus dikendalikan oleh barisan panel profesional berwibawa. Ini termasuk diadili oleh doktor-doktor.

Ia perlu dilepasi pelajar. Bukannya suka-suka diadakan. Dalam temu duga yang markahnya cuma lima peratus itu, pelajar akan dinilai dari segi perawakan, cara bercakap selain latar belakang keluarga dan pengetahuan am tentang jurusan yang diambil.

Katakan bidang kejuruteraan, sudah tentu dalam SPM tidak diajar jurusan itu. Tetapi sekurang-kurangnya dia faham tentang bidang yang akan diikutinya nanti.

Kerajaan sebenarnya telah banyak berkorban dalam mengusahakan biasiswa untuk pelajar ke luar negara. Pada 3 Mei lalu, sejumlah 30 pelajar dengan kuota seimbang masing-masing 15 pelajar bumiputera dan 15 lagi bukan bumiputera yang memperoleh A+ bagi semua mata pelajaran dalam SPM 2010 ditawarkan Biasiswa Nasional 2011.

Takkanlah mahu dituntut pula - atas pertimbangan mungkin tamak - biasiswa untuk hampir 400 pelajar lagi ke luar negara. Apakah dengan belajar di universiti-universiti luar negara akan lebih terhormat dan dipandang tinggi daripada belajar dalam negara?

Adakah dengan memiliki kesemua A+ dalam SPM, bermakna inilah upah yang perlu dibayar oleh kerajaan hasil penat jerih pelajar memperoleh keputusan terbaik itu.

Sepatutnya dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 20 Mei lepas tentang pembukaan institusi pengajian dan penyelidikan perubatan Universiti Johns Hopkins di negara ini pada September ini 'membuka mata' semua pihak khususnya pelajar SPM untuk belajar dalam negara.

Tetapi ini tidak direnung sebaik-baiknya oleh Ka Siong dan Soi Lek. Johns Hopkins terkenal kerana merintis pelbagai hasil bidang perubatan.

Program perubatan Johns Hopkins itu adalah hasil kerjasama dengan Universiti Perdana yang menawarkan hospital pengajian swasta yang mempunyai kemudahan perubatan kelas pertama. Ia akan dibina di Serdang oleh kumpulan Chase Perdana.

Ketika sibuk pelajar terbaik kita mencari tempat di luar negara dengan kos mengikuti jurusan perubatan di United Kingdom dan Amerika Syarikat sahaja mencecah RM1.5 juta untuk seorang pelajar, tiba-tiba orang luar pula mengisi tempat di Universiti Johns Hopkins, Serdang itu nanti.

Dikatakan universiti itu menjadi tarikan pelajar dari Timur Tengah dan India yang mungkin bijak menilai akan kos dan suasana kondusif di Malaysia. Kerana itu, baik Ka Siong mahupun Soi Lek dan MCA khususnya harus memberi pertimbangan wajar dalam isu ini. Bukan dengan cuba berlagak jaguh politik.

Dengan majoriti 'brain drain' daripada kaum Cina, sepatutnya MCA berbuat sesuatu untuk membawa mereka pulang berkhidmat ke tanah air.

Sokonglah usaha pentadbiran Perdana Menteri yang kini sedang bekerja keras merangka pelan untuk mencari dan menggalakkan rakyat Malaysia yang bekerja di seberang laut untuk pulang berkhidmat di Malaysia. Ketepikan sementara elemen atau motif politik dalam isu biasiswa luar negara ini.

Komen : Pada pendapat penulis tuntutan dari kedua-dua pemimpin MCA ini memang sudah melampau. Ibarat menikam rakan sendiri dari belakang. Mereka nampaknya cuba menjadi 'hero'kepada kaum mereka! Adakah mereka sedari bahawa dikalangan anak-anak yang mendapat 10A+ itu ada juga diantara orang tua mereka yang kuat menghentam kerajaan!

Malah ada juga di antara anak-anak mereka yang sudah mendapat tawaran biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di universiti-universiti tempatan, tapi masih mempertikaikan kenapa anak mereka tidak ditawarkan ke universiti luar negara! Sudah diberi betis, tapi nakkan peha pula! Memang dasar manusia yang tak tahu mengenang budi!

Soi Lek juga pada tahun lalu pernah mempertikaikan peruntukan dari kementerian Pelajaran kepada sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina yang dikatakan tidak mencukupi malah meminta peruntukan tambahan yang lebih besar dari tahun-tahun yang lepas! Apa sebenar tujuan beliau. Berapa ramai orang Cina yang fasih berbahasa Melayu? Atau adakah ianya semata-mata untuk memenangi hati orang Cina?

Nasihat penulis kepada Soi Lek, janganlah cuba nak menjadi juara kepada kaum anda dengan 'menikam belakang' rakan-rakan anda sendiri. Malah penulis berani menyatakan Soi Lek adalah suara DAP dalam BN. Banyak kenyataan yang keluar dari mulut Soi Lek sebelum ini telah mengguris hati dan perasaan orang Melayu. Tepuk dada tanya selera. Hayatilah sejarah negara dan bersyukurlah dengan "jus soli" yang anda semua dapat! Berapa banyak lagi tuntutan yang anda semua mahu? Tidak cukupkah dengan apa yang anda semua dapat sekarang! Fikir-fikirkanlah.

Suara Politik
Taminsari.

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA

Posted: 26 May 2011 11:33 PM PDT

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA


Surat Zainur Zakaria kecam usaha Lim Chee Wee memperkudakan Bar Council!!!

Posted: 26 May 2011 12:40 PM PDT

Zainur Zakaria
M-3-5, Plaza Damas
60 Jalan Sri Hartamas Saturday
50480 Kuala Lumpur
26th June 2008-06-27

The Editor
The New Straits Times
31, Jalan Riong
59100 Kuala Lumpur

Dear Sir,

It is reported in the New Straits Times [26th June 2008] that the Bar Council will hold a half day forum on the social contract on Saturday 28th June 2008.

According to the Council Secretary, Lim Chee Wee, the forum was necessary as there had been discussion of late on the existence, nature and implication of Malaysia's social contract as enshrined in the Federal Constitution.

One of the question which may be discussed at the forum according to Lim Chee Wee, is whether Article 153 of the Constitution on Malay privileges is in line with the social contract idea.

Encouraged by the results of the 12th General Election and believing that their views and approach regarding the issue of freedom of religion, the concept of equality and meritocracy, among others, are shared by every, if not most Malaysians, the Council feels that it is opportune and proper for it to question Malay rights such as the 'special privileges' enshrined in Article 153 of the Federal Constitution, thus the need for the forum hereinbefore stated.

The issue of Article 153 is not only a constitutional issue more so highly sensitive political one, and which is being hotly debated and disputed especially by the non-Malays.

Of course the Council may argue that the discussion is strictly focused on its constitutional aspects and that it is the right of every Malaysian to discuss it because it affects all Malaysians.

It has not gone unnoticed that the Bar Council has over the last few years been openly championing the right of Muslims to apostate to the dissatisfaction of the Muslim community.

It seems to me that the Bar Council is now descending into the political arena seemingly in conflict with its fundamental role and function.

Not only does the objective of the Bar Council in holding such forum appears to be directed towards providing a platform for the expression of views calculated to support the interests of certain communities, this particular forum appears to be a direct challenge to a fundamental provision of the Federal Constitution.

Is the action of the Bar Council in holding the aforesaid forum, with the view of questioning the enshrined Article 153 not in conflict with the avowed cause to uphold the Constitution, which the Bar Council often times remind us, is the Supreme Law of the country?

It has also not gone unnoticed that many parties, drawing confidence from the last general election and believing that the people are on their side, have challenged the position of Islam, the New Economic Policy, Malay rights, the position of Malay Rulers and even the issue of the attire for the sitting of the State Assemblies.

The openness and intensity of such challenges, in the internet, in public forums and other channels have without doubt widen the racial and religious polarization, contrary to all the positive claims being made by the proponents of such challenges.

It is for this reason that I would like to call upon the Bar Council to exercise the utmost caution and prudence before descending into the political arena under the guise of upholding constitutional rights and freedoms.

Sgd
Zainur Zakaria

KENYATAAN TIDAK BERMARUAH PRESIDEN MAJLIS PEGUAM, LIM CHEE WEE KATANYA PELACURAN ITU SENDIRI BUKAN HARAM DAN BUKAN SATU KESALAHAN JENAYAH. JADI PENUBUHAN SURUHANJAYA PERLU DIBANTAH…..

Ada usaha menjadikan Majlis Peguam Malaysia sebagai Pusat Anti Islam

Posted: 26 May 2011 12:11 PM PDT

Suatu yang sungguh menakutkan. Bahaya kepada rakyat Malaysia. Dalam diam, rupa-rupanya Bar Council atau Majlis Peguam sedang dijadikan kuda tunggangan oleh golongan tertentu. Mereka itu adalah sahabat Dajjal dan sangat akrab dengan Yakjuz dan Makjuz. Siapakah Yakjuz dan Makjuz? Mereka itulah Khazar Jews. Khazar Jews ini bukanlah asal usulnya dari Bani Israil. mereka ialah Bangsa Khazar yang menjadikan Yahudi sebagai agama mereka. Namun mereka adalah tidak beriman dengan Taurat malah mencipta 3 idealisme baru yang kini dikenali sebagai Illuminati, Freemasonry dan Zionisme.

Ketiga-tiga gerakan ini mempunyai misi yang sama walau dengan cara berbeza. Illuminati berpangkalan asalnya di Austria dan kini di Swiss. Manakala Freemasonry berpangkalan asalnya di London dan kini di New York. Manakala Zionisme seperti yang kita ketahui negara taksah kedaulatan iaitu Israel yang kini beribupejabat di Jerusalem.

Apa kaitannya dengan Bar Council? Majoriti kepimpinan Bar Council yang mereka yang berfahaman Freemasonry. Musuh utama gerakan ini adalah Islam. Kerana mereka telah disumbatkan telinga, mata dan mulut dengan kebenaran lalu mereka tiadalah dapat melihat cahaya keimanan lagi. Mulut mereka jadi bisu dan telinga dipekakkan.

Inilah senarai kepimpinannya kini dan anda lakukanlah exercise dengan Pakcik Google untuk mengetahui Who is Who? Bagi yang beragama Islam dalam senarai di bawah berikanlah mereka benefit of the doubt. Sekianlah Siri 1 ini.

Bar Council 2011/2012

Lim Chee Wee (President, Malaysian Bar)

Christopher Leong (Vice-President, Malaysian Bar)

Tony Woon Yeow Thong (Secretary, Malaysian Bar)

Steven Thiru (Treasurer, Malaysian Bar)

Anand Ponnudurai

Andrew Khoo Chin Hock

George Varughese

Hendon Mohamed

Kuthubul Zaman Bukhari

Low Beng Choo

Ragunath Kesavan

Richard Wee Thiam Seng

Sulaiman Abdullah

Syamsuriatina Binti Ishak

Yasmeen bte. Hj. Muhamad Shariff

S Gunasegaran

K. Mohan a/l K Kumaran

Ahmad Taufiq bin Baharum

Rao Suryana bte Abdul Rahman

Aziz bin Haniff

Aaron Abraham @ Aaron Kerubakaran Isaac

Brendan Navin Siva

Dipendra a/l Harshad Rai

Ng Kong Peng

Desmond Ho Chee Cheong

Zainuritha-Alfa bt Abu Hassan

Hon Kai Ping

Sarengapani s/o K. Rajoo

Mad Diah Bin Endut

Shamsuriah bt Sulaiman

Gnasegaran s/o Egamparam

Murelidaran s/o M Navaratnam

Kanarasan Ghandinesen

Rajpal Singh a/l Mukhtiar Singh

Amirruddin bin Abu Bakar

Mukhtar bin Abdullah

The Unspinners

Posted: 26 May 2011 11:11 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 26 May 2011 11:10 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SIAPA KATA PAS BUKAN PARTI ASSOBIYAH?

Posted: 26 May 2011 08:31 PM PDT


Sebagai seorang pemimpin tertinggi parti, N.Ajis sepatutnya tak boleh berpihak kepada mana-mana kem dalam muktamar akan datang. Tetapi macam mana kenyataan yang sungguh ASSOBIYAH ni boleh keluar daripada mulut N.Ajis?

Sebab ASSOBIYAH adalah budaya PAS. Mereka menuduh UMNO sebagai ASSOBIYAH hanya untuk menutup budaya berpuak-puak yang selama ini menjalar dan menular dalam PAS. Sebelum tu, mari kita teliti maksud ASSOBIYAH:

Dalam al-Qur:an, ditemui lima perkataan yang ada kaitan dgn asobiyah.
Usbah sebanyak 4 kali dan Asib sekali. Usbah maksudnya seketurunan atau sekumpulan, manakala 'asib pula ialah ertinya dahsyat atau merbahaya. Usbah, misalnya dalam surah Yusof, ayat 8 dan 14 dan surah anNur: 11. Dari kalimah usbah ini lahirlah istilah asobiyah (perkauman) dan ta'assub (fanatisma puak)

Ertinya Al-Quran tak menyatakan secara jelas ASSOBIYAH SEBAGAI PERKAUMAN tetapi boleh juga ditakrifkan sebagai KENEGERIAN kerana negeri melambangkan sekumpulan orang.

Dalam PAS, sifat kenegerian memang jelas. PERANG SAUDARA antara PAS KELANTAN dan PAS TERENGGANU tak perlu diperkenalkan lagi. Dari dulu, keduanya saling merebut jawatan tertinggi dalam PAS.

Itu baru ASSOBIYAH dari sudut PERKUMPULAN MANUSIA. Ada artikel yang lebih menarik pasal PAS dan ASSOBIYAH. Baca dan nilaikan sendiri adakah PAS benar-benar menentang UMNO ASSOBIYAH atau pun kerana KUASA.


Pas dan dasar kepuakan

ASABIYAH ialah satu perkataan Arab yang membawa maksud puak keturunan atau suku kaum yang berasal daripada rumpun yang sama. Bagi masyarakat Arab, ia juga disebut sebagai kabilah atau asyirah. Perkataan taksub atau fanatik itu berasal daripada perkataan asabiyah yang membawa erti seruan seseorang supaya disokong puak keturunannya, atau mempertahankan kelompok mereka walaupun nyata kelompok mereka itu melakukan kesalahan dan kezaliman.
Hadis Nabi s.a.w seterusnya menjelaskan yang bermaksud: Telah bertanya seorang lelaki: Wahai Rasulullah, adakah dianggap fanatik puak orang yang sayang kepada kaum bangsanya? Jawab Baginda, tidak, tetapi fanatik puak ialah seorang yang menolong kaum bangsanya kepada kezaliman.
Seterusnya dari anak Wasilah bin Asqa bahawa beliau telah mendengar bapanya (Wasilah) berkata: Aku bertanya Rasullulah, apakah dia asabiyah itu? Jawab Baginda: Bahawa engkau menolong kaummu di atas dasar kezaliman.
Ini bermakna asabiyah itu ialah semangat pembelaan jahiliah iaitu mempertahankan puak keturunannya walaupun puaknya itu berada dalam kebatilan (salah) dan zalim. Maka di atas dasar asabiyah inilah ia dilarang oleh Islam, bukannya asabiyah itu membela bangsa atau keturunan di atas jalan kebenaran.
Apabila UMNO pada satu ketika dituduh sebagai parti yang memperjuangkan dasar asabiyah oleh Pas (kerana terdapat perkataan Kebangsaan pada nama UMNO itu), perbandingan yang diberikan sebagai hujah Pas begitu mengelirukan malah melucukan. Pas mengatakan oleh kerana UMNO bermaksud United Malays National Organization atau Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, maka perkataan National atau Kebangsaan pada akronim UMNO telah ditafsir melulu sebagai asabiyah jahiliah.
UMNO bukanlah parti asabiyah iaitu yang mempertahankan kelompok sendiri walaupun kelompok itu melakukan kesalahan. Di dalam UMNO, sesiapa yang melakukan kesalahan, orang itu tidak akan dibela dan dipertahankan. Setinggi mana sekalipun jawatan yang dipegang oleh sebarang ahli UMNO, sekiranya ahli tersebut didapati melakukan kesalahan, tindakan tetap akan diambil, baik menteri kabinet, Menteri Besar, Ketua Menteri dan sebagainya.
Tetapi berlainan halnya dengan Pas. Pas adalah parti asabiyah yang nyata kerana mempertahankan suku sakatnya walaupun yang terang-terang melakukan kesalahan sehingga sanggup berkelahi. Sebagai contoh, apabila Prof. Emeritus Dr. Shahnon Ahmad menulis novel SHIT yang mengandungi perkataan mencarut dan lucah, presiden Pas mempertahankan SHIT apabila dilaporkan sebagai berkata bahawa bahasa SHIT mudah difahami orang dan ia satu sumbangan besar.
Kita bertambah terkejut apabila Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, di dalam hujahnya membela Shahnon, telah memberikan alasan bahawa mencela dan memaki hamun dibolehkan mengikut keadaan, kerana Tuhan juga mencela dan memaki hamun dalam Quran. Perbandingan sebegini tidak kena tempat dan amat mengelirukan. Mungkin alasan yang bakal diberikan nanti ialah akhbar tersilap membuat laporan.
Bercakap mengenai perbandingan yang tidak tepat ini, para pemimpin Pas amat gemar melakukannya. Misalnya pembawaan cerita Firaun dengan Nabi Musa, Abu Lahab dengan Nabi s.a.w dan sebagainya melalui ceramah-ceramah dan tulisan-tulisan yang memberi pengertian halus bahawa mereka yang bukan ahli Pas (yakni UMNO) ialah golongan kafir seperti Firaun dan Abu Lahab.
Namun memang terdapat di dalam al-Quran di mana Allah s.w.t mencela Abu Lahab, Firaun, Qarun dan Haman. Abu Lahab ialah seorang kafir harbi. Apakah dalam konteks novel SHIT ini, orang yang dicela dan dimaki oleh Shahnon dan Pas itu seorang kafir harbi seperti Abu Lahab dan Firaun, maka ia juga boleh dicela sedemikian rupa? Malah tidak cukup dengan itu, perkataan yang diguna ialah perkataan mencarut dan lucah pula. Di manakah Pas meletakkan panduan ajaran Islam sepertimana firman Allah yang bermaksud; Dan serulah pada jalan kamu dengan penuh hikmah, nasihat yang baik dan berbincang, berdialog dengan perkataan yang lebih baik?
Sekiranya kita tidak redha dengan perilaku saudara se-Islam, kita tidak boleh mendoakan supaya orang itu binasa. Sebaliknya kita sepatutnya mendoakan supaya Allah s.w.t memberikan petunjuk dan hidayah sebagaimana yang dilakukan oleh Junjungan Besar Nabi s.a.w semasa menyeru golongan kafir Quraisy. Namun ketika Nabi s.a.w menyampaikan seruan Baginda, golongan kafir Quraisy ini telah melontarkan pelbagai kecaman kepada Nabi s.a.w dan sesetengah mereka telah melontar batu sehingga Nabi s.a.w luka berdarah, dan menyebabkan semua malaikat marah. Namun apakah balasan Nabi s.a.w terhadap tindakan pihak kafir Quraisy itu? Nabi s.a.w telah berdoa yang bermaksud: Wahai Tuhanku, berilah petunjuk dan hidayah kepada mereka kerana mereka tidak mengetahui. Sepatutnya perbuatan Nabi s.a.w menjadi teladan kepada kita semua, lebih-lebih lagi kepada mereka yang kononnya mengaku memperjuangkan Islam.
Dalam Surah al-Humazah, ayat 1, Allah telah berfirman, Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci dan pengeji. Di dalam sebuah hadis pula dinyatakan bahawa Islam menganjurkan kita berkata baik kerana berkata baik itu ialah sedekah.
Sikap Shahnon tidak mencerminkan kematangan beliau sebagai seorang ahli akademik yang dihormati. Sekiranya beliau lebih memahami, sepatutnya beliau meminta penjelasan daripada Perdana Menteri sendiri misalnya, bagi mendapatkan gambaran sebenar keadaan yang berlaku. Saya percaya novel ini hasil luahan emosi Shahnon yang hanya diasaskan kepada sumber-sumber berita sampingan sahaja.
Kalaupun terdapat kesilapan yang dilakukan oleh mana-mana pemimpin, Islam tidak menyuruh kita mengumpat, mencaci, mencarut dan memaki hamun secara terang-terangan. Sekiranya pemimpin tersilap, ada cara untuk menegur. Budaya maki hamun tidak mencerminkan seseorang itu bertamadun dan bermoral apatah lagi sekiranya alim ulama menggunakan budaya maki hamun atau mempertahankan maki hamun kerana maki hamun itu adalah budaya orang yang tidak bermaruah dan seterusnya menjatuhkan air muka sendiri. Tidak terdapat dalam al-Quran dan hadis Nabi s.a.w perkataan maki hamun. Allah dan Rasul tidak memaki hamun orang. Yang ada hanyalah celaan dan ancaman balasan pedih kepada orang-orang yang tidak beriman dan orang orang yang jahat.
Selain daripada sikap asabiyah yang mewarnai Pas, parti itu juga kini mempunyai trend melakukan tindakan dan percakapan yang bersifat jahiliah. Misalnya, mengatakan bahawa syaitan boleh diambil sebagai rakan seperjuangan, kerana menurut Pas, ada dalam al-Quran kisah Nabi Sulaiman menggunakan syaitan sebagai pembantu (sedangkan itu adalah mukjizat Nabi Sulaiman yang dikurniakan sebagai satu keistimewaan Allah s.w.t kepada Baginda).
Selain daripada itu, Mursyidul Am Pas juga dilaporkan sebagai berkata bahawa dibolehkan berdoa bagi kita umat Islam memusnahkan orang Islam lain, juga tindakan pemimpin negara ini digelar penjaga babi, dan sebagainya. Kesemua hal ini disokong dengan ayat-ayat al-Quran tertentu sebagai justifikasi atau alasan yang menghalalkan pemimpin-pemimpin Pas ini mengatakan sedemikian tanpa mengira sama ada tepat atau tidak justifikasi mereka itu.
Hal ini bertentangan dengan ajaran Islam dan sebagaimana yang terdapat dalam al-Quran Surah al-Baqarah, ayat: 41 yang bermaksud: Dan janganlah kamu menjadikan ayat-ayat-Ku (sebagai harga untuk) membeli kelebihan-kelebihan yang sedikit faedahnya.
Kita dilarang memperalatkan al-Quran untuk kepentingan sempit peribadi dan parti atau kelompok kita sendiri.
Ilmu boleh menjadi panduan yang berguna, lebih-lebih lagi sekiranya ilmu itu adalah ilmu agama. Tetapi implikasinya juga amat besar sekiranya dipergunakan sebegitu rupa sehingga merosakkan masyarakat. Masyarakat Malaysia terutamanya orang Islam di negara ini, amat mengharapkan tunjuk ajar yang baik daripada alim ulama. Tetapi sekiranya kita salah guna sehingga orang Islam berpecah dan menjadi bertambah keliru, ini amatlah dikesali.
Masyarakat harus sedar bahawa Pas hanya memperalatkan agama untuk mendapatkan kuasa. Dapat kuasa untuk apa? Melaksanakan Islam? Pada pendapat saya tidak, kerana untuk melaksanakan hukum takzir kepada ahli mereka yang berkhalwat sekalipun belum tentu mereka mampu laksanakan, sungguhpun mereka mempunyai kapasiti untuk berbuat demikian. Bagaimana kita boleh menerima perjuangan untuk melaksanakan dasar Islam Pas ini sekiranya mencarut sekalipun boleh menjadi halal atas alasan ia ada dalam al-Quran?
Saya amat berharap kepada semua pemimpin Islam, alim ulama supaya menunaikan tanggungjawab dengan penuh amanah, memberi ulasan dan penjelasan tanpa mengira untung rugi politik yang sempit sepertimana hadis Nabi s.a.w yang bermaksud: Katalah yang benar walaupun pahit. Apa yang kita perlu harapkan dari Allah ialah pahala yang banyak bukannya keuntungan dunia semata-mata. Semoga Malaysia terus kekal aman dan tenteram dan semoga Allah s.w.t memberikan taufik dan hidayah-Nya kepada kita semua.

* TAN SRI WAN MOKHTAR AHMAD ialah Menteri Besar Terengganu.

Nilai-nilaikan..

PERANG TERHADAP MILOSUAM DITERUSKAN!

Posted: 26 May 2011 07:25 PM PDT

Nampaknya ramai yang ingin mengetahui siapa sebenarnya MiloSuam. Sampaikan entri Mymassa paling hits adalah pasal MiloSuam. Aku pun tak tau apa yang speselnya pasal 'sotong' ni.

Aku serang MiloSuam sebab blog dialah paling puaka sekali sekarang ni. Kira pusat penyebaran propaganda media siber bagi pembangkang. Dulu pembangkang ada panglima perang siber macam Mat Saman Kati, Wak Al-Banjari tak pun Topeng Perak. Tapi semua panglima perang tu dah kena turun pangkat dengan kedatangan Adek Jambu Milo Suam.

Adakah MiloSuam betul-betul JAMBU. Team Mymassa sedang mengumpulkan maklumat ni. Dulu blog MiloSuam nilah yang banyak menyerang dan membongkar identiti blogger-blogger BN, sekarang apa macam kalau dia pulak kena balik?

 *Carian google serangan Milo Suam terhadap blogger BN.

*Suka hati bapak dia je letak muka Gomo.


Jadi, kalau ada pembaca yang nak nasihatkan Mymassa supaya hentikan 'serangan' terhadap blogger puaka ni, hentikanlah. Nasihatkanlah dulu blogger-blogger mulut busut macam Milosuam dan Tukartiub.

*Serang tetap serang!!!!

KURANG AJAR! USTAZ BAGI CERAMAH AGAMA PUN NAK DIPOLITIKKAN.

Posted: 26 May 2011 06:18 PM PDT

Sebelum kita melihat isu ini dengan lebih dalam, kita dengarkan dahulu Ceramah Ustaz Kazim yang telah difitnah oleh media pro pembangkang.

Media pro pembangkang yang sentiasa memainkan sentimen perkauman, Malaysia Chronicle menyiarkan laporan bahawa Ustaz Kazim dikatakan akan merampas gelaran Orang Paling Kuat Perkauman daripada Datuk Ibrahim Ali.
Yang tulis berita ni pun wartawan Cina.

Tapi bagi aku, bukan salah wartawan Cina ni 100% tapi kesalahan paling besar adalah orang yang UPLOAD VIDEO NI KAT INTERNET!

Mungkin orang upload video ni adalah geng-geng pengkhianat AGAMA, BANGSA dan TANAH AIR yang terasa dengan ceramah yang Ustaz Kazim berikan. Tajuk dalam Youtube pun kita boleh tengok betapa LAHANATNYA ORANG YANG POLITIKKAN CERAMAH AGAMA YANG TAK SURUH SOKONG MANA-MANA PARTI. Kalau tidak, masakan Cina boleh masuk surau / masjid rakam ceramah agama.

Kepada petualang bangsa, BERTAUBATLAH! Sempena hari Jumaat, penghulu segala hari, insaflah onar-onar yang anda telah buat semata-mata mengejar pangkat dunia. Wallahua'lam.

Tazkirah Jumaat: Hukum melaknat sesama manusia

Posted: 26 May 2011 05:19 PM PDTMyMassa: Inilah buktinya betapa mudahnya untuk kita semua mengubahkan mana-mana ceramah pakatan haram ini menjadi satu dialog yang sarat dengan kata-kata kesat dan fitnah terhadap orang lain. Inikah jenis pemimpin/wakil rakyat yang boleh kita sandarkan masa depan anak-anak kita? Ingatlah Sabda Rasulullah SAW ini:

Abu Ad-Darda radhiallahu anhu berkata: Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا لَعَنَ شَيْئًا صَعِدَتْ اللَّعْنَةُ إِلَى السَّمَاءِ فَتُغْلَقُ أَبْوَابُ السَّمَاءِ دُونَهَا ثُمَّ تَهْبِطُ إِلَى الْأَرْضِ فَتُغْلَقُ أَبْوَابُهَا دُونَهَا ثُمَّ تَأْخُذُ يَمِينًا وَشِمَالًا فَإِذَا لَمْ تَجِدْ مَسَاغًا رَجَعَتْ إِلَى الَّذِي لُعِنَ فَإِنْ كَانَ لِذَلِكَ أَهْلًا وَإِلَّا رَجَعَتْ إِلَى قَائِلِهَا"

Jika seorang hamba melaknat sesuatu, maka laknat itu akan naik ke langit, dan tertutuplah pintu-pintu langit. Kemudian laknat itu akan turun lagi ke bumi, namun pintu-pintu bumi telah tertutup. Laknat itu kemudian bergerak ke kanan dan ke kiri, jika tidak mendapatkan tempat berlabuh, dia akan menghampiri orang yang dilaknat, jika layak dilaknat. Namun jika tidak, maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat."

(HR. Abu Daud no. 4905 dan dinyatakan shahih oleh Al-Albani dalam Ash-Shahihah no. 1269) 

Hadis Hari Ini (4) - Bertangguh

Posted: 26 May 2011 05:00 PM PDT

Daripada Ibnu Umar RA katanya; Rasulullah SAW memegang kedua bahuku seraya berkata:

Maksudnya: "Jadilah kamu di dunia seperti orang asing atau orang musafir....." Dan Ibnu Umar RA berkata: 'Apabila kamu berada pada waktu petang maka jangan kamu tunggu waktu pagi, dan apabila kamu berada pada waktu pagi maka jangan kamu tunggu waktu petang. Ambillah daripada kesihatanmu untuk sakitmu dan daripada kehidupanmu untuk matimu...'

Hadis Riwayat Imam Bukhari

BERTAMBAH MEROYAN ANU WAR IBRAHIM LEPAS NI...

Posted: 26 May 2011 07:54 AM PDT

Idea YAB PM bukan sahaja telah membantu menaikkan EKONOMI MALAYSIA DALAM MENGHADAPI ZAMAN KEGAWATAN EKONOMI bila mendapat baton daripada Tun Abdullah. Idea Dato' Najib mengenai pendekatan Islam sederhana Malaysia juga mendapat pujian Obama.

Kali ini, rakyat kita sendiri yang memuji IDEA YAB PM, DATO' SRI NAJIB TUN RAZAK...


Idea PM diterima baik banduan

GEMAS: Jika di penjara mereka dikenali sebagai banduan tetapi melalui Program Pemulihan Masyarakat yang dibuat dalam kem-kem tentera di seluruh negara, pesalah undang-undang ini digelar Orang Dalam Seliaan (ODS).

Di Kem Tentera Syed Sirajuddin, seramai 250 ODS sedang ditempatkan di kem yang sebenarnya mampu menampung seramai 400 pesalah undang-undang.
Idea penciptaan program itu tercetus daripada pemikiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menjadikan program itu sebahagian daripada rancangan Strategi Lautan Biru dan Program Transformasi Kerajaan (GTP).
Sabtu ini, Perdana Menteri dijadual melawat kem pemulihan, yang terletak di kawasan seluas 22 hektar, dan dikendalikan bersama Jabatan Penjara dan Angkatan Tentera Malaysia.

Seramai 250 ODS yang tinggal dalam sel selesa di kem itu kini berpeluang menghirup udara segar melalui aktiviti pertanian dan perikanan yang dianjurkan dan dikawal selia oleh para pegawai kedua-dua agensi kerajaan itu.

Ah Chong, 38, sudah 11 kali keluar masuk penjara akibat kesalahan dadah tetapi kali ini dia ditempatkan di bawah Program Pemulihan Masyarakat di Kem Syed Sirajuddin dan tekad untuk berubah.

"Saya sudah serik. Saya mahu hidup baru dan kali ini seorang Perdana Menteri sudah beri saya peluang. Saya tahu beliau akan datang Sabtu ini, saya mahu berjumpa beliau. Beliau sudah cipta satu model baru untuk kebaikan masyarakat," katanya ketika ditemubual wartawan yang dibawa melawat pusat pemulihan di kem itu hari ini.
Ah Ching berkata, dia ikhlas mahu mengucapkan terima kasih kepada Najib kerana sebagai seorang yang sudah banyak kali keluar masuk penjara, model pemulihan ini adalah yang terbaik kerana melibatkan pembentukan jati diri dan disiplin oleh instruktor Tentera Darat Malaysia.

Dahamar, 26, turut mahu mengambil peluang untuk berubah selepas terbabit dengan kes samun di Seremban pada pertengahan tahun lalu.

"Dahulu apa pun saya tidak tahu, saya tidak beribadat dan tidak tahu langsung tentang bidang pertanian dan perikanan. Kini saya diajar untuk berdikari, saya tahu tentang tanaman cili, saya tahu tentang membela ikan, menentukan harga serta mengasingkan ikan mengikut gred-grednya," katanya.

Beliau tidak pernah berjumpa dengan tokoh besar seperti Najib dan berasa sangat teruja apabila seorang pemimpin sanggup datang untuk melawat ke tempat orang yang biasanya tidak mempunyai tempat di hati masyarakat kecuali ahli keluarga pesalah itu sendiri.

"Masyarakat buang kita tetapi seorang Perdana Menteri sanggup memikirkan idea untuk buat program macam ini. Meletakkan kita semua ada kegunaan. Saya mahu bertemu dan melihat wajah beliau," katanya.

Pegawai pusat itu iaitu Ketua Inspektor Penjara, Amram Abdullah, berkata perbezaan di antara penjara dengan kem ini ialah penjara menumpu kepada hukuman serta pemulihan tetapi kem program ini dibuat khusus untuk pemulihan dan penyesuaian di antara orang kena selia dengan masyarakat luar.

"Nak kata mereka jahat tidaklah juga. Sesekali terjadi pergaduhan kecil tetapi orang di luar (masyarakat) kalau bergaduh sebenarnya lebih dahsyat," katanya.
Kem ini dibuat secara terbuka untuk membolehkan ODS membiasakan diri dengan dunia luar melalui projek-projek pertanian dan perikanan, ini adalah satu program yang amat baik, katanya. - BERNAMA 
 Alhamdulillah. Aku bersyukur kepada mu Allah SWT kerana mengurniakan pemimpin sebijak ini. Aku juga bersyukur pada mu kerana menyingkirkan ANWAR IBRAHIM daripada tampuk kepimpinan Negara. Sesungguhnya manusia hanya mampu merancang tapi PERANCANGAN ALLAH SWT MENGATASI SEGALANYA sepertimana perancangan Anwar Ibrahim untuk menjadi PM termuda gagal.

Dengan idea Dato' Najib, pesalah-pesalah dapat menginsafi kesalahan mereka dan dalam masa yang sama wang rakyat dapat diselamatkan.

Begitu juga dengan GTP dan ETP. Subsidi atau perbelanjaan yang besar selama ini diberikan kepada penduduk bandar telah diubah pendekatan Kerajaan lalu mementingkan penduduk luar bandar yang lebih pandai bersyukur dan berterima kasih. Lebih banyak rumah mendapat bekalan elektrik dan air bersih. Lebih banyak kampung mendapat jalan yang lebih baik.

Dalam kata lain, keadilan yang diperjuangkan oleh Dato' Najib adalah keadilan yang seadilnya iaitu membahagikan kekayaan mengikut KESAKSAMAAN bukan KESAMARATAAN seperti mana yang PEMBANGKANG BUAT.

Inilah Pemimpin Politik BN Bukan Melayu Paling Bijak Ketika ini...

Posted: 26 May 2011 06:26 AM PDT


Patutnya Dr Mah menjadi contoh kepada semua pemimpin parti komponen BN bukan Melayu. Yang lain, masih lagi terikut-ikut dengan perangkap yang dipasang oleh DAP dan PKR. Yang pegi gaduh dengan PERKASA buat apa? Sebelum ni Presiden MCA dan Ketua Pemudanya. Lepas tu, Pemuda MIC pulak nak tunjuk pandai isu biasiswa.
India ni geng MIC atau budak DAP???

Daripada menghabiskan masa serang sama sendiri, baik serang lawan. Friendly Fire buat apa. Banyak isu pembangkang yang blogger-blogger pro BN mainkan tapi tak dapat sambutan pemimpin MCA, MIC mahupun Gerakan.

Yang isu puak-puak ni main....isu-isu berkaitan dengan dasar-dasar Kerajaan YAB PM. Bodoh betul. Terdesak sangat ke sampai buta akal. Seorang India yang mati bakar diri sebab tak puas hati dengan rejim PEMBANGKANG di Selangor, tak pernah pulak aku dengar MIC mainkan. Yang geng-geng Hindraf kena halau dengan pak guard rumah Anu War pun tak main jugak isu tu. Nak harapkan SSDE macam UMNO buat, HABUK PUN TARAK!

Yang MCA ni pun satu. Ada surat khabar omputeh macam STAR pun tak berani nak serang DAP. Bacul macam Tuan Presiden dia, hanya gagah atas katil.

Tolonglah parti-parti komponen BN, tolonglah support UMNO, tolonglah kukuhkan BN. Sekurang-kurangnya kalau tak pandai perang dalam dunia siber, buat lah ground work macam pendaftaran pengundi atau kempen penerangan secara berterusan. YANG PENTING....TOLONGLAH SEDAR YANG KORANG NI DAH JADI PEMBANGKANG KAT 4 BUAH NEGERI!!!

KEPALA BABI SIAPA YANG HILANG? ADAKAH MILIK BANGSA LAIN SELAIN CINA?

Posted: 26 May 2011 05:12 AM PDT

Tak habis-habis dengan isu kepala babi.

Tapi kalau bab BABI, tak perlu tanya budak tadika pun tau siapa yang suka dengan BABI NI.

Ini bukan kali pertama kejadian seperti ini berlaku. Dan kejadian macam ni terus menerus berlaku. Mungkin kerana PAS SEMAKIN BACUL MEMPERTAHANKAN AGAMA, MAKA PIHAK-PIHAK INI SEMAKIN BERANI?

Kepada puak-puak chauvinis dan ekstrimis BABI, jangan cuba cabar UMAT ISLAM kerana bukan semua UMAT ISLAM BACUL MACAM PAS!

* PAS BUKAN ISLAM dan ISLAM BUKAN PAS. PAS hanya mempergunakan Islam untuk kuasa.

KEMANAKAH MILO SUAM SEMALAM? MAHKAMAH???

Posted: 26 May 2011 01:45 AM PDT

Adakah mereka orang yang sama?
Terdapat persamaan BIBIR dan LENGGOK TANGAN antara dua insan di atas.

Jika ALEESHA FARHANA bukan MILOSUAM, KE MANAKAH MILOSUAM DARI PUKUL 7.31 PAGI HINGGA 2.15 PETANG? KALAU KORANG CHECK BLOG BAPOK NI, DIA BANYAK MENGELUARKAN CERITA-CERITA YANG DAH BASI. ADAKAH KERANA MILOSUAM PUN TENGAH JIWA KACAU MACAM ANU WAR YANG MENGHADAPI KES MAHKAMAH?


*Tunggu 18 Julai....kalau tarikh ni pun blog Milosuam tak update....paham-paham je la.

GEMPAR!!! Akibat enggan bertaubat, Allah SWT 'MERAMPAS' ibu pejabat PKR!!!

Posted: 26 May 2011 12:47 AM PDTPelaku maksiat, hidup tidak tenang

Tajdid Iman:
Bersama Dr Juanda Jaya

Manusia dicipta untuk bertarung lawan kejahatan, sabar lakukan kebaikan

MENGAPAKAH al-Quran banyak menyebutkan tentang kisah-kisah pelbagai kaum yang berakhir dengan kehancuran? Ia adalah supaya manusia sentiasa beringat bahawa segala bentuk kejahatan itu adalah warisan kehancuran yang mesti ditinggalkan. Jenayah homoseksual adalah peninggalan kaum Nabi Lut, kesombongan dan kezaliman adalah budaya Firaun, manakala gaya hidup bermegah-megah dan melampau telah dipelopori oleh kaum Nabi Hud. Penolakan terhadap seruan iman pula telah berlaku semenjak diutuskan Nabi Adam AS seterusnya berlanjutan hingga kerasulan Muhammad SAW.

Orang yang berasa dirinya suci kadang-kadang memandang orang lain dengan pandangan hina. Mereka sepatutnya memahami hakikat bahawa tiada seorang pun di atas muka bumi ini yang terlindung daripada kejahatan dirinya sendiri melainkan Nabi dan Rasul-Nya. Kerana aura kejahatan itu merebak di setiap sudut dan ruang dalam kehidupan sehari-hari. Hanya orang beriman saja yang boleh selamat, iaitu mereka yang memiliki sikap sentiasa berjaga-jaga dan waspada terhadap amal perbuatannya yang mudah dicemari oleh unsur-unsur kejahatan.

Sepertimana sikap Umar bin al-Khattab RA yang amat berhati-hati dengan gangguan kejahatan pada dirinya sendiri. Beliau bertanya kepada seorang sahabat:
"Apakah yang dimaksudkan dengan takwa?" Sahabat menjawab: "Pernahkah kamu melewati satu jalan yang dipenuhi duri-duri yang tajam? Pasti kamu akan berhati-hati melaluinya supaya tidak terpijak duri-duri itu. Begitulah keadaan orang yang bertakwa, dia sentiasa beringat dan menjaga dirinya daripada kejahatan dan maksiat yang boleh membahayakan iman."
Kebaikan dan kejahatan memberi kesan dan pengaruh pada setiap pergerakan manusia. Abdullah bin Abbas pernah berkata:
"Kebaikan memiliki cahaya pada wajah dan hati, melapangkan rezeki, menguatkan badan dan disukai setiap makhluk Allah SWT. Sedangkan kejahatan mengakibatkan kegelapan pada wajah dan hati, lemahnya badan, sempitnya rezeki dan kebencian di hati setiap makhluk."
Kebaikan dan kejahatan ini akan hidup sepanjang hayat manusia dan terkubur bersama jasadnya ketika mati.

Begitulah hakikat diri kita dicipta hanya untuk bertarung melawan kejahatan dan bersabar melakukan kebaikan. Segala sesuatu yang kita lakukan tidak pernah terlepas dari dua kutub yang saling tarik menarik; kejahatan dan kebaikan. Kedua-duanya memberi kesan terhadap perasaan, pemikiran dan pergerakan kita setiap hari.

Apakah kesan maksiat yang dapat dirasa dalam hati dan peribadi?

Kita memerlukan kejujuran untuk menjawabnya. Benarkah kata-kata Ibnu Abbas di atas?
  • Kegelapan di dalam hati
Hati yang suram angkara maksiat tidak mampu menangkap cahaya kebaikan. Apabila maksiat itu telah menjadi darah daging, akibatnya tidak terdetik pun rasa takut melakukan maksiat itu. Hatinya hilang rasa, tidak sensitif dan ragu-ragu lagi melakukan maksiat. Yang paling teruk apabila dia menganggap maksiat itu adalah kebaikan. Atau menilainya sebagai perbuatan yang dimaafkan kerana rahmat Allah Taala.


Buta hati! Begitulah keadaan orang yang akhirnya menganggap kejahatan sebagai suatu kebaikan sepertimana dalam firman Allah yang bermaksud:
"Katakanlah: Apakah akan kami beritahukan kepadamu tentang orang-orang yang paling merugi      perbuatannya?" Iaitu orang-orang yang telah sia-sia perbuatannya dalam kehidupan di dunia ini,    sedangkan mereka menyangka bahawa mereka berbuat sebaik-baiknya." –
(Surah al-Kahfi: Ayat 103-104)

Tetapi seorang hamba Allah yang beriman amat sensitif hatinya terhadap dosa seakan-akan melihat dosa yang ringan ibarat gunung yang akan menghempapnya. Alangkah dahsyatnya kesan melakukan maksiat, tak kira yang ringan dan kecil sekalipun. Kerana dosa besar itu bermula dari melakukan yang kecil. Zina bermula dari pandangan mata dan senyuman, kemudian berkenalan yang melahirkan rindu dan mahu sentiasa bersama. Bermula menyentuh kulit tanpa sengaja akhirnya ingin memegang dan bersatu jiwa dan raga.Begitu pula penipu kelas jerung sememangnya telah terbiasa melakukan penipuan kelas bilis, sedikit demi sedikit hingga tidak terasa bahangnya dosa dan maksiat yang telah sebati dalam jiwanya. Betapa pentingnya kita menjaga perkara-perkara yang kecil kerana ia boleh membesar secara senyap. Dosa besar bermula dari melakukan dosa kecil. Semua ini menyumbang kepada kegelapan di hati.

Bagaimana mungkin rahmat Allah SWT jatuh di hati yang gelap, kotor dan busuk. Melainkan dengan ketentuan-Nya siapapun boleh diselamatkan jika Allah Taala berkehendak.
  • Kegelapan di wajah

Pelaku maksiat sentiasa diikuti bayang-bayang dosa dan rasa bersalah. Hatinya tidak tenang, wajahnya pula menyimpan kesusahan dan kegelisahan. Walaupun di hadapan orang ramai semua itu boleh disembunyikan tetapi dia akan sampai pada tahap tidak boleh menyembunyikan aibnya lagi. Ketika itu Allah Taala telah menyingkap hijab dirinya dan terbukalah segala cacat cela di hadapan manusia. Jika pandangan orang telah menghina dan memburukkan diri kita akibat perbuatan kita sendiri maka kita tidak akan mampu menampakkan keceriaan dan seri pada wajah. Yang tinggal hanya kesedihan, rasa bersalah dan gelisah akibat maksiat yang merendahkah maruah diri sendiri.
  • Sempitnya rezeki dan kebencian orang lain
Ummul Mukminin Aisyah RA pernah menuliskan surat kepada Khalifah Muawiyah RA yang berisi:

"Ketahuilah orang-orang yang telah melakukan maksiat kepada Allah, maka orang yang memujinya berbalik akan mencelanya."
Seorang pemimpin negara seperti Khalifah Muawiyah bin Abu Sufyan RA sentiasa menjadi tumpuan rakyatnya. Oleh itu Aisyah RA berwasiat agar sentiasa sang khalifah menjaga hubungannya dengan Allah Taala dan jangan sekali-kali bermaksiat kepada-Nya kerana perbuatan maksiat itu akan mempengaruhi setiap keputusan sang khalifah dalam mentadbir negara. Seterusnya memberi kesan kepada rakyat, adakah mereka memuji atau membencinya?

Tiada seorangpun manusia yang suka melihat kejahatan berleluasa. Sekecil apapun kejahatan tetap kejahatan dan membawa bala kepada orang lain. Seperti seorang Muslim yang melihat Muslim lain meletakkan keretanya di tepi jalan yang mengganggu jalan kenderaan lain akan merasa benci dengan perbuatan saudaranya itu. Kejahatan bermula dari perkara yang kecil, akhirnya membawa kepada kejahatan lain. Pertengkaran dan buli di atas jalan raya boleh terjadi dan akhirnya menumpahkan darah.

Bagaimana pula orang yang dibenci itu boleh bermuamalat dengan orang lain, sedangkan peniaga yang berakhlak buruk tentulah akan dijauhi. Begitu pula dengan orang yang suka menahan rezeki saudaranya, apatah lagi mendengki, ibarat mahukan milik orang lain, yang di tangan sendiri pasti akan terlepas. Tiada keberkatan dalam rezekinya dan dia kehilangan kasih sayang daripada saudara-saudaranya seiman.

Al-Imam al-Syafie pernah mengeluh dan bersedih menanggung kesan dan akibat maksiat yang beliau rasakan dalam hatinya, beliau mengadu kepada Waki' (salah seorang guru al-Syafie) dalam untaian syairnya:
"Aku mengadu kepada Waki'mengenai buruknya hafalanku; beliau memberi petunjuk kepadaku agar aku meninggalkan maksiat; Beliau berkata: Ketahuilah bahawa ilmu adalah cahaya; sedangkan cahaya Allah tidak mungkin diberikan kepada pelaku maksiat."
- Penulis bertugas di Pejabat Mufti Sarawak.

BEKAS PENGARAH PELAJARAN YANG PERLU DIAJAR....

Posted: 26 May 2011 12:30 AM PDT


Sebagai bekas pengarah pendidikan, Si Abas ni sepatutnya mengetahui realiti sebenar sistem pendidikan kita.

Tapi oleh kerana otaknya telah diserang virus SAWAN GILA JUBURIN, maka apa yang terkeluar daripada mulutnya adalah sesuatu yang hanya nak menangkan perjuangan Al Juburin.

Yo Pakcik Abas. Memang la kau ni bekas pengarah pendidikan. Tapi untuk negeri semaju KL. Bagaimana dengan nasib anak peribumi di Sabah dan Sarawak jika kata-kata kau ni jadi realiti. Di manakah letaknya akal mu? Adakah masih dalam lubang kunyit.

Beginilah rupanya pesakit SAWAN GILA JUBURIN. Mereka yang dahulunya waras akan sedikit demi sedikit kehilangan kewarasan. Mereka akan menakrifkan KEADILAN SEBAGAI KESAMARATAAN sedangkan KEADILAN TERMASUK KEADILAN DALAM ISLAM ADALAH KESAKSAMAAN (meletakkan sesuatu pada haknya).

Awas! Jika anda ada tanda-tanda seperti Pakcik Abas ni, silalah berjumpa pakar sakit jiwa. Jika tidak, anda mungkin akan menjadi seperti PEMBAWA VIRUS SAWAN GILA JUBURIN.