Rabu, 20 Jun 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 20 Jun 2012 01:06 PM PDT

THE FLYING KICK


AWAS WANITA MALAYSIA!!! KAEDAH BARU MENGINTIP SELUAR DALAM WANITA DI TEMPAT AWAM DIDEDAHKAN!!!

Posted: 20 Jun 2012 07:39 AM PDT

XAVIER JEYAKUMAR BAGI AMARAN, BAGI PROJEK KEPADANYA ATAU RAKYAT SELANGOR MAMPUS KEKERINGAN!!!

Posted: 20 Jun 2012 06:53 AM PDT

PASANGAN KHALWAT TAK PUAS HATI DITANGKAP DI AMPANG!!!

Posted: 20 Jun 2012 02:52 AM PDT

PENYOKONG KHALID IBRAHIM DAN AZMIN ALI SANGGUP BERBUNUH-BUNUHAN!!!

Posted: 20 Jun 2012 01:30 AM PDT

SUARAM JADI TEMPAT BERKUMPULNYA PENIPU DAN PEMERDAYA!!!

Posted: 20 Jun 2012 12:30 AM PDT

KERAJAAN ISLAM TAK BAYAR GAJI, KERAJAAN UMNO SAJA YANG SIBUK NAK NAIKKAN GAJI!!!

Posted: 19 Jun 2012 09:30 PM PDT

LEPAS MENANG SAMAN NALAKARUPPAN, ANWAR PATUT PULA SAMAN MURAD!!!

Posted: 19 Jun 2012 08:43 PM PDT

AYOOO... PERKAHWINAN KEDUA ADUN MERBAU PULAS MENYEDIHKAN MADU PERTAMANYA!!!

Posted: 19 Jun 2012 06:30 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 20 Jun 2012 01:04 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Lagi Projek Terbengkalai Di Kawasan Parlimen Mr Mahfuz Bean

Posted: 19 Jun 2012 10:10 PM PDT

Bandar Tunku Puteri, Pokok Sena, Kedah telah diumumkan pada Februari 2009. Projek ini diumumkan oleh  Menteri Besar PAS Kedah, DS Azizan untuk projek perumahan Daerah Pokok Sena. Projek ini dikendalikan oleh anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK). Projek ini melibatkan 528 rumah kos rendah dan 400 unit rumah mampu milik. Tetapi selepas lebih dari 3 tahun, tiada apa-apa kerja dijalankan dan tanah hanya sekadar terbiar dilitupi semak samun. Ini gambar papan tanda projek pada tahun 2009.Hari ini, 20 Jun 2012, lihat apa yang berlaku di tempat berkenaan.

Anwar Ibrahim Semakin Ditolak Di Selangor! Ceramah Merdeka Rakyat Gagal Tarik Penonton

Posted: 19 Jun 2012 07:53 PM PDT

"Pictures Speak A Thousand Words". Itu pepatah Inggeris bagi mengambarkan ceramah Merdeka Rakyat yang dianjurkan oleh Pakatan Haram di Stadium Mini Sabak Bernam, malam tadi. Kehadiran hanya sekitar 100-300 orang! Antara penceramah yang hadir bagi menjadi pelawak di pentas stadium adalah Badrul "Khalwat Isteri Orang" Amin, Kesavan, Manickavasagam, Zuraidah, Chua Jui Mei, Aziz Bari, Mahfus Omar dan tetamu yang dinantikan, bekas banduan dan raja biseksual, Anwar Ibrahim. 

Isu basi yang sama dimainkan di pentas lawak berkenaan. Antaranya isu PTPTN, gaji minimum, harga barang, RM50 untuk golongan wanita dan beberapa janji Pakatan Haram pada PRU-12 yang lepas. Agak-agak Selangor negeri yang selamat untuk Pakatan Haram PRU13 akan datang?PEJUANG BANGSA

Posted: 20 Jun 2012 12:42 PM PDT

PEJUANG BANGSA


Anwar marah kerajaan beri subsidi ringankan beban rakyat !!

Posted: 20 Jun 2012 06:00 AM PDT


Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan sama ada peningkatan subsudi oleh kerajaan persekutuan benar-benar memberi manfaat kepada rakyat atau hanya menguntungkan syarikat kroni.

 Ketua pembangkang merujuk kepada peningkatan subsidi bahan api, tol dan gula yang melambung beberapa kali dalam peruntukan tambahan belanjawan.

 Bercakap dalam sidang media di lobi Parlimen, Anwar membangkitkan pemberian subsidi gula kepada pengeluar, subsidi tol kepada pengendali dan subsidi minyak kepada syarikat besar termasuk, Stesen Janakuasa Bebas (IPP).

 Tiada satu daripadanya diperoleh langsung oleh rakyat, hujah Anwar lagi. -Meloyakini -Video #debatsinar : Saifudin berjaya malukan Din Puduraya

Posted: 20 Jun 2012 04:54 AM PDT
Ramai yang tunggu nak tengok Debat Sinar Harian Selasa malam antara Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Saifuddin Abdullah dan Ahli Parlimen PAS Kubang Kerian Salahuddin Ayub.
Debat bertajuk "Demonstrasi Jalanan: Meruntuh Atau Mengukuh Demokrasi" agak mencuri perhatian termasuk oleh orang UMNO sebab selama ini ramai merasai  Saifuddin sebagai pemimpin populis yang suka menentang arus dalam parti.

Bukan rahsia ada juga orang UMNO yang geram padanya kerana adakalanya membuat kenyataan-kenyataan yang dicop 'bernada pembangkang'.
Tapi Selasa malam, Saifuddin membuktikan beliau merupakan 'aset parti' yang boleh diketengahkan untuk berentap di medan debat seperti Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin,Naib Ketua Pemuda UMNO Datuk Razali Ibrahim, Ahli Parlimen Kota Belud Datuk Rahman Dahlan dan beberapa orang lain.
Beliau tampil dengan penuh konfiden dan tidak gentar untuk mempertahankan hujahnya.
Salahuddin yang juga Naib Presiden PAS memulakan acara dengan memuntahkan 'peluru penabur' yang agak 'lari tajuk'.
Malah ada soksek dikalangan sekitar 500  hadirin yang soal mengapa Salahuddin samakan perarakan agama macam Maulid Nabi oleh orang Islam dan Thaipusam oleh masyarakat Hindu sebagai demonstrasi jalanan.
Salahuddin jelas tidak fokus pada tajuk dan banyak main hentam semata-mata untuk mempertahankan tindak tanduk puak pembangkang mengadakan demonstrasi jalanan.
Sebaliknya, Saifuddin ketika membentangkan hujahnya lebih berfakta dan fokus kepada tajuk debat iaitu "Demonstrasi Jalanan: Meruntuh Atau Mengukuh Demokrasi".
Saifuddin yang merupakan bekas Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) sebelum menjadi ahli politik, berhujah bahawa beliau tidak nampak sebarang bentuk penyelesaian masalah dengan mengadakan demonstrasi jalanan ini kerana ia jelas tidak dapat mengukuhkan demokrasi.

"Demonstrasi jalanan jelas memberi impak negatif kepada orang ramai dan komuniti sekitar kawasan yang terlibat seterusnya menjadi punca kepada kekacauan berlaku apabila demonstrasi jalanan (diadakan)," katanya yang mendapat sorakan dari hidirin termasuk penyokong PAS kerana kepetahannya berhujah.
Saifuddin memberi contoh insiden yang terjadi ketika perhimpunan Bersih 3.0 April lalu, pelbagai jenis risiko seperti kecederaan boleh berlaku khususnya ke atas mereka yang menyertai demonstrasi jalanan.
Justeru, beliau menyeru kepada orang ramai untuk mengukuhkan demokrasi di kalangan rakyat negara ini melalui pelbagai cara.
"Kita seharusnya menjadi lebih liberal dengan meggunakan medium media baru seperti Twitter, Facebook dan mengadakan perundingan untuk mencapai dan mengukuhkan demokrasi dalam negara kita," katanya.
Beliau turut bertegas agar rakyat perlu  mengukuhkan demokrasi dengan cara menguasai ilmu pengetahuan dan beliau turut mengimpikan agar dapat memajukan anak bangsa Malaysia.
"Walau bagaimanapun demokrasi perlu dikukuhkan dengan cara yang lebih matang dan progresif agar negara kekal aman dan untuk mencapai misi ini, kita mesti mempunyai cara tersendiri," katanya.
Beliau turut memetik beberapa ayat suci Al Quran untuk memperkukuhkan hujahnya, sehingga ternga-nga mulut orang-orang PAS dalam dewan Auditorium Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam itu.
Ramai yang menjangka Salahuddin yang hendak berhujah dengan ayat Quran tetapi sebaliknya, Salahuddin nampak lebih gemar qoute tajuk buku daripada menjelaskan isi kandungannya.
Dalam beberapa keadaan, Salahuddin dilihat lebih gemar bercakap apa yang hendak Pakatan Rakyat buat jika mereka memerintah kerajaan pusat dengan retorika kosong, contohnya "kita akan suburkan demokrasi ketika itu, hapuskan akta yang zalim, sebab UMNO merupakan pembangkang..."
Beliau langsung tidak menjelaskan apakah proses menyuburkan demokrasi tersebut, apa akta yang zalim itu, hujah-hujah kosong begini kalau di tempat ceramah okay lah, ini di dewan untuk berdebat dengan live di TV, nampak sangat tahap tara mana tahap keilmuan pemimpin PAS itu, kata seorang hadirin yang jelas kecewa.
Bagi Saifuddin, apapun persepsi negatif yang cuba dibentuk pembangkang kepada kerajaan, demonstrasi jalanan tidak sepatutnya diadakan kerana rakyat sendiri perlu tahu menggunakan ruang dan medium lain bagi menyuarakan sebarang perasaan tidak puas hati terhadap kerajaan yang memerintah.
"Jika ada sebarang perbezaan pendapat dalam politik, kita perlu menggunakan cara debat atau berbincang secara baik, jika ada sebarang kesilapan, kita boleh betulkan bersama-sama secara sopan, bukan menggunakan emosi," tegas beliau.
"Kita menolak sekeras-kerasnya demonstrasi jalanan ini kerana kerajaan sedia maklum dan bertanggungjawab kepada kebajikan rakyat. Kita tidak mahu gadaikan keselamatan orang awam dengan mengadakan sebarang demonstrasi jalanan," katanya.
Ahli Parlimen Temerloh itu turut sindir pemimpin pembangkang yang sibuk bercakap soal tiada demokrasi di Malaysia tetapi sebenarnya tidak  menggunakan ruang demokrasi yang diberikan sepenuhnya.
Beliau memberikan contoh kes membangkang keluar Dewan Rakyat setiap kali pengundian akta-akta penting seperti Akta Perhimpunan Aman baru-baru ini.
Debat tersebut dikendalikan oleh Pensyarah Jabatan Strategik dan Antarabangsa, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Profesor Datuk Mohamad Abu Bakar dan disiarkan secara langsung oleh Astro Awani dan radio Bernama 24.
Debat Sinar tersebut siri kedua selepas siri pertama menumukan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin dan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli bulan lepas.-19/6/2012- OLEH HELME HENAFIBukti PAS kini tak pejuangkan sekolah agama rakyat

Posted: 20 Jun 2012 03:27 AM PDT
Memalukan! Pas yang kononnya memperjuangkan Islam sanggup bersekongkol dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membantah pembinaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Taman Pegoh Aman di atas tapak sebuah padang awam di sini. Alasan mereka adalah mahu mempertahankan padang itu untuk kegunaan penduduk.

 Namun yang menghairankan, sebahagian besar penduduk taman tersebut tidak pula membantah projek berkenaan kecuali sebilangan kecil penduduk bukan Islam yang tinggal di hadapan padang berkenaan yang dipercayai telah dihasut oleh pihak tertentu.

 Pas dan PKR bukan sahaja membuat demonstrasi mendesak bangunan yang dalam pembinaan itu dirobohkan pada 29 Mei lalu, malah turut mengganggu majlis dialog yang diadakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman (gambar) bagi memberikan penjelasan kepada penduduk Sabtu lalu.

DIMENSI

Posted: 20 Jun 2012 12:42 PM PDT

DIMENSI


Omegay: Islamiknye PAS sampai islam kena liwat!!..TAKEBEERR!!!

Posted: 20 Jun 2012 07:16 AM PDT

Memalukan! Pas yang kononnya memperjuangkan Islam sanggup bersekongkol dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membantah pembinaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Taman Pegoh Aman di atas tapak sebuah padang awam di sini.


Alasan mereka adalah mahu mempertahankan padang itu untuk kegunaan penduduk.

Namun yang menghairankan, sebahagian besar penduduk taman tersebut tidak pula membantah projek berkenaan kecuali sebilangan kecil penduduk bukan Islam yang tinggal di hadapan padang berkenaan yang dipercayai telah dihasut oleh pihak tertentu.

Pas dan PKR bukan sahaja membuat demonstrasi mendesak bangunan yang dalam pembinaan itu dirobohkan pada 29 Mei lalu, malah turut mengganggu majlis dialog yang diadakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman (gambar) bagi memberikan penjelasan kepada penduduk Sabtu lalu.

Dua pemimpin pembangkang yang mahu menjadi jaguh dalam isu tersebut ialah Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan Gopeng, Radzi Zainon yang diuar-uarkan bakal menjadi calon DUN Sungai Rapat dan Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Lee Boon Chye yang mewakili PKR. - Utusan Malaysia kusayang

kehkehkeh ape nak di pelikkan sangat..penganut pasrael memang macam tu.. macam air pasang surut. kejap islam kejap selam!..takyah citer ler bab islamik dengan kaum pasrael ni. perasantan lebey! depan umno bukan main menyalak macam hanjeng baru nak tumbuh gigi! tapi bile berdepan deeaypig buah krandut terus kuncup kecut takde darah!..

penganut pasrael semakin lama semakin kalut. Ini baru sebahagian tanah saje yang di ambil untuk mendirikan SAR telah membuatkan pas perak meroyan macam nak rak..sudah ler nak membina mesjid pun pasrael tak mampu..

mungkin diorang nak balas dendam pasal isu padang PKNS kat selangor tempohari. deeayypig dan peegayar mempergunakan pasrael untuk melempiaskan dendam terhadap penduduk taman pegoh aman sehinggakan pasrael buta tak dapat membezakan antara projek mewah dan projek insaniah. 

Sedangkan sebahagian besar warga memahami keperluan penduduk islam di situ memerlukan SAR di kawasan tersebut bagi menampung penambahan murid2 yang semakin bertambah. kenape segelintir penduduk pulak nak membantah?

isu pasrael kedah nak merobohkan masjid salihiah pun tak setel lagi...rumah allah yang masih elok sepatutnya di pertahan dan di perbaiki namun pasrael tetap nak robohkan untuk mendapatkan keuntungan dunia!..tah ler ape nak jadi dengan pasrael sejak 2 menjak nih..terus giler isim huhuhu >:]

IPOHMALAY

Posted: 20 Jun 2012 09:15 AM PDT

IPOHMALAY


Kenyataan Akhbar Persatuan Halak Mandailing Malaysia

Posted: 20 Jun 2012 06:09 AM PDT


KENYATAAN AKHBAR
PERSATUAN HALAK MANDAILING MALAYSIA
KUALA LUMPUR, 19 JUN 2012
KUALA LUMPUR 19 Jun 2012 – Persatuan Halak Mandailing Malaysia (Mandailing Malaysia) no daftar ROS 3637-11-NSE,  ingin membuat pencerahan atau penjelasan sejelas-jelasnya berhubung atau berkaitan isu budaya Gordang Sambilan Mandailing (Gendang Sembilan Mandailing) dan tarian Tor Tor Mandailing yang menjadi kontroversi di Indonesia mulai Sabtu lalu sehingga hari ini.
Dengan perasaan rendah diri dan keinginan yang tinggi untuk melihat hubungan Malaysia-Indonesia sentiasa baik, jernih dan akrab, maka pencerahan di pihak Mandailing Malaysia adalah seperti berikut:
 1. Bahawa Persatuan Halak Mandailing Malaysia, dan kira-kira 500,000 masyarakat Mandailing di Malaysia, secara tegasnya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih dan penghargaan kepada YB Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, yang dalam kenyataannya di Singapura semalam, menegaskan bahawa kerajaan Malaysia akan tetap mendaftarkan Gordang Sambilan Mandailing dan Tor Tor Mandailing sebagai budaya warisan masyarakat Mandailing, mengikut Akta Warisan Kebangsaan 2005.
 2. Bahawa Persatuan Halak Mandailing Malaysia dan seluruh masyarakat Mandailing Di Malaysia sangat terharu ketegasan YB Menteri itu dalam mempertahankan perjuangan masyarakat Mandailing di Malaysia itu.
 3. Bahawa Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan pada semalam 18 Jun 2012 dan hari ini telahpun mengambil langkah segera dengan memberi kenyataan pencerahan atau penjelasan panjang lebar mengenai isu tersebut kepada beberapa TV, radio, akhbar dan majalah di Republik Indonesia, selain turut bekerjasama memberi input atau informasi tepat kepada Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Kuala Lumpur. Antara televisyen dan radio popular Indonesia yang membuat lintas langsung perbualan dengan beliau adalah RCTI dan TV One, selain Radio Elshinta  yang terbesar jumlah pendengarnya di Indonesia.
 4. Mandailing Malaysia juga ingin menegaskan, sebagai latar belakang kontroversi yang tercetus di Indonesia berikutan berita Bernama yang memetik kenyataan YB Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia pada sidang akhbar selepas program Perhimpunan Anak-Anak Mandailing di Dewan Seri Siantan, Batu Caves, Selangor pada Khamis, 14 Jun 2012, BAHAWA laporan Bernama tersebut adalah tepat dan tiada sebarang kesalahan.
 5. Dan ditegaskan, bahawa  kenyataan YB Menteri tersebut merupakan respons beliau kepada ucapan Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan pada program itu, yang meminta pihak kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan supaya mengiktiraf kebudayaan Mandailing khususnya Gordang Sambilan (Gendang Sembilan) dan tarian Tor Tor Mandailing setaraf atau setara dengan kebudayaan lain seperti Jawa, Minang, Bugis, Cina, India dan lain-lain di Malaysia.  Ketika itu, saudara Ramli juga menyatakan harapannya suatu masa nanti agar kebudayaan Mandailing terutama Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dapat ditonton atau disaksikan oleh rakyat Malaysia dalam acara besar atau program rasmi kerajaan.
 6. Bahawa dua budaya dan seni yang diperjuangkan oleh Mandailing Malaysia, dan masyarakat Mandailing di Malaysia itu adalah Gordang Sambilan Mandailing dan Tor Tor Mandailing milik suku kaum Mandailing yang berleluhur atau asalnya dari Sumatera, bukannya Tor Tor Batak Toba atau Batak Karo serta bukannya Gordang Topap di Angkola. Malah tokoh adat Batak Toba, Bapak Parangin Angin yang digandingkan dengan Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan dalam lintas langsung  siaran TV One jam 9.30 – 10.00 malam tadi, MENGAKUI  bahawa terdapat perbezaan yang jelas antara Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dengan apa yang dimiliki oleh suku kaum Batak Toba dan Karo.
 7. Sebelum mengutarakan atau mengusulkan secara rasmi permintaan mengangkat martabat kedua-duanya kepada kerajaan pada Khamis lalu, Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan pada Disember 2011 telah pun mendapatkan pandangan dan sikap masyarakat dan tokoh adat Mandailing  di Sumatera Utara meliputi Kabupaten Mandailing Natal (Madina), Padang Sidempuan, Padang Lawas Utara (Paluta) dan Pemerintah Kotamadya Medan. Malah beliau dan rombongan juga menemui Bupati-Bupati (Pegawai Daerah) serta Walikota (Datuk Bandar) di daerah-daerah terlibat.
 8. Hasil lawatan itu, suka cita dimaklumkan bahawa secara umumnya pemerintah di daerah-daerah Mandailing menyokong usaha Mandailing Malaysia untuk mengangkat budaya masyarakat itu di Malaysia dan ke peringkat internasional, supaya ia tidak pupus dan tinggal nama atau menjadi sejarah semata-mata. Malah, Bupati-Bupati dan Walikota terlibat atau perwakilan mereka seramai hampir 30 orang dari daerah terlibat, juga hadir untuk menyatakan sekali lagi tanda sokongan mereka pada Mesyuarat Agung (Annual General Meeting)pertama Persatuan Halak Mandailing Malaysia di Dewan Majlis Perbandaran Nilai (MPN), Nilai, Negeri Sembilan pada 28 Januari 2012.
 9. Bahawa Mandailing Malaysia bagi pihak masyarakat Mandailing berwarganegara Malaysia yang sudah eksis atau tinggal di tanah air Malaysia yang tercinta ini sejak 200 tahun lalu, telahpun memperjuangkan Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing sejak lebih 30 tahun lalu. Dan, kami akan terus memperjuangkan supaya kebudayaan kami ini terus dikembangkan dan diangkat ke tahap yang lebih tinggi setahap dan setara dengan budaya suku kaum lain, dengan satu niat – iaitu semata-mata atas dasar menghargai, mempertahan dan mengembangkan budaya sendiri atau pendeknya mahu melestarikannya supaya ia tidak pupus atau hilang.
 10. Bahawa Mandailing Malaysia ingin merayu rakyat Indonesia, khususnya dari suku kaum Mandailing di Sumatera Utara supaya terus mendukung atau menyokong perjuangan ini. Ia tetap menjadi milik bangsa Mandailing walau di manapun mereka berada di seluruh dunia, dan kami di Malaysia mengakui bahawa kedua-duanya itu berasal-usul dari tanah kelahiran moyang kami di tanah Mandailing, Sumatera Utara. Itu pasti!
 11. Bahawa ditegaskan perjuangan kami ini tidak ubah sepertinya orang Cina di Indonesia yang memperjuangkan budaya mereka dipertunjukkan di hadapan umum. Dan ia berjaya setelah kejatuhan Orde Baru dan timbulnya reformasi serta diperakui atau diiktiraf oleh mantan Presiden Indonesia, Almarhum Gus Dur @ Bapak Abdulrahman Wahid. Adakah dengan perakuan pemerintah Indonesia itu, maka Indonesia telah "klaim" budaya Cina itu, jawabnya sudah pasti tidak. Begitu juga kami masyarakat Mandailing dalam perjuangan ini.
 12. Berhubungan dengan pendaftaran Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dalam Akta Warisan Kebangsaan 2005,  yang disebut oleh YB Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia baru-baru ini, semua pihak termasuk di Indonesia boleh menyemak dan meneliti sendiri kandungan akta tersebut di Iaman web di Internet, bahawa ia secara jelas memperakukan setiap yang didaftar itu, hak pemilikannya adalah kepada pemilik asal. Itu jelas dan terang dan tidak usah dimanipulasi.
 13. Dengan perakuan dan pendaftaran itu, maka pemerintah Malaysia akan berusaha melestarikan keduanya iaitu Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dan sudah pasti menyediakan peruntukan kewangan secukupnya untuk mengembangkan dan mengangkatnya ke peringkat nasional setara dengan budaya kaum lain di Malaysia.
 14. Bahawa kami di Mandailing Malaysia berharap keributan yang tercetus di Indonesia ini tidak akan menjejaskan atau mempengaruhi pertimbangan Kerajaan Malaysia dalam usaha mengangkat dan memberi perakuan kepada budaya dan keseniaan masyarakat Mandailing di negara ini.
Akhir sekali, kami bagi pihak Mandailing Malaysia berharap rakyat kedua-dua negara akan terus menjalin hubungan baik, meningkatkan keakraban silaturrahim dan memantapkan ukhuwah bersama umat di kedua-dua negara.
Horas.
Dikeluarkan oleh,
RAMLI ABDUL KARIM HASIBUAN
Presiden Persatuan Halak Mandailing Malaysia

Anwar Nyanyi Lagu Broery Di Sabak Bernam

Posted: 20 Jun 2012 02:43 AM PDTBatak Bakar Foto Najib Di Konsul Malaysia Medan. Apa Tindakan Mandailing Malaysia?

Posted: 19 Jun 2012 11:51 PM PDT


Medan Usulan menjadikan tari tortor sebagai warisan budaya Malaysia memicu aksi demonstrasi di Konsulat Jenderal Malaysia di Medan, Sumatera Utara (Sumut), Selasa (20/6/2012). Sekitar 200 orang berdemo di depan konsulat sambil menari tortor.


Ada tiga kelompok massa yang datang hampir secara bersamaan ke konsul yang berada di Jl. Diponegoro, Medan, tersebut. Pertama kelompok mahasiswa yang menamakan diri Komunitas Mahasiswa Pecinta Budaya Batak (KMPBP), Forum Komunikasi Batak Tobasahuta (FKBT) Deli Serdang, dan Mahasiswa Universitas Darma Agung.Dalam orasinya, mereka menyatakan kecaman terhadap Malaysia yang selalu saja berupaya mengambil alih budaya Indonesia dan menjadikannya bagian dari kebudayaan mereka. Malaysia diminta untuk menghentikan semua klaim atas budaya Indonesia, apalagi budaya Batak yang mengakar lebih dari 500-an tahun di Nusantara."Sensitivitas pemerintah Malaysia diperlukan dalam hubungan negara bertetangga. Kepentingan Malaysia di Indonesia bisa terancam karena masalah-masalah kebudayaan ini," tukas Christian Napitupulu, koordinator aksi dari KMPBP.Aksi demonstrasi ini diwarnai menari tortor bersama. Seperangkat gordang (gendang) dibawa dengan mobil pikap lengkap dengan pemainnya. Sementara pendemo dari FKBT yang mengenakan pakaian adat Batak, segera menortor, tarian khas menari Batak.Sementara yang lain menortor, beberapa mahasiswa segera membakar foto Perdana Menteri Malaysia dan menempelkan spanduk protes di pagar gedung konsulat. Sekitar 50 polisi dari Polresta Medan tak mencegah tindakan para mahasiswa tersebut. Sementara perwakilan Malaysia belum ada yang menerima delegasi para pendemo.


P/S : YANG INI JENIS BODOH  TAK BOLEH DI AJAR. BIAR MATI DALAM KEBODOHAN. PERSATUAN HALAK MANDAILING MALAYSIA PERLU BERTANGGUNGJAWAB DALAM HAL INI DI SANA. JANGAN MENIKUS DAN MEMBIARKAN PENGHINAAN INI BERTERUSAN. ATAU SEMEMANGNYA INI YANG MEREKA MAHU?

Jerebu Pulih Bersifat Sementara?

Posted: 19 Jun 2012 11:20 PM PDT

Walaupun jerebu tebal yang melanda minggu lalu menipis setelah kebakaran di Rokan Hilir dipadamkan oleh hujan pada pagi Ahad lalu, ia tidak memadamkan kebakaran hutan yang masih wujud merata-rata di kawasan Riau.  Kualiti udara yang pulih sementara di Semenanjung masih berupaya untuk memburuk semula kerana asap jerebu kini di alih oleh tiupan angin tenggara yang sementara.

Monsun pada waktu ini ecara konsistennya dipengaruhi oleh angin barat daya. Kelihatan dari imej satelit di bawah, asap masih lagi mencemari udara timur Sumatera dan sekembalinya angin kepada posisi tiupan asalnya yakni dari barat daya, maka jerebu akan kembali lagi, kecuali kebakaran tanah ladang dan hutan di Riau dapat dipadamkan.

Untuk rekod, musim kering sedang melanda Sumatera dan pada musim ini, aktiviti membakar luar kawalan dilakukan di ladang-ladang bagi menyuburkan tanah.


Imej dari Jabatan Meteorologi Singapura


Imej kebakaran di Riau

Pembaca Indonesia Puji PDRM Tembak Mati 3 Penjenayah Mereka

Posted: 19 Jun 2012 09:23 PM PDT

Pelik tapi benar. Peningkatan jenayah rompak ke atas pasar mini di Jakarta mendorong rakyat Indonesia memberi ulasan berbeza  berbanding kebiasaannya apabila berita 3 orang penjenayah warga Indonesia ditembak mati di Rawang semalam, sampai ke pengetahuan mereka.

Ini berbeza dengan kejadian 3 perompak Indonesia ditembak di Port Dickson Mac lalu yang menimbulkan rasa kurang senang mereka terhadap tindakan PDRM di mana Migrant Care, NGO yang dibiaya parti pembangkang negara ini menuduh berlaku pencurian organ ke atas perompak yang maut di Port Dickson itu.


3 WNI Tewas Ditembak Polisi Malaysia Saat akan Merampok

Rita Uli Hutapea - detikNews
Rabu, 20/06/2012 09:55 WIB
Kuala Lumpur, - Lagi-lagi berita buruk mengenai WNI di Malaysia. Tiga pria diyakini WNI, tewas dalam baku tembak dengan polisi saat mencoba merampok sebuah rumah milik seorang kontraktor. ( ita / nrl )


pokeriderabout an hour ago
harus ditiru polisi Indonesia tuh..  daripada menuh2in penjara, yang ngasih makan juga pemerintah. penghematan besar . Adalah suatu kemungkinan seorang penjahat bisa bertobat, TAPI ADALAH SUATU KEPASTIAN SEORANG PENJAHAT BERHENTI BERBUAT KRIMINAL DENGAN DIMATIKAN

Indra Lieabout an hour ago
ternyata maling it bukan malay, tapi indo

wahyu_muktiabout an hour ago
ya rampok-2 seperti ini harus dimusnahkan dari muka bumi ini krn membahayakan jiwa warganegara yg baik tak peduli pelakunya WNI yg nembak polisi malaysia, klu di Indonesiapun orang-2 ini juga akan nggarong 

Anti_Corruptabout an hour ago
Apa kita sewa Polisi Malaysia untuk mengamankan Minimarket dan toko emas Jakarta dari para Rampok...

Galaxie Andromedaabout an hour agobagus emang musti mampus rampok brsenjata..tiru dong polisi indon...tembak mati rampok yg bunuh satpam ipb jng kasih ampun...

Pesona Isiabout an hour ago
yang namanya rampok kalo melawan aparat apalagi dengan senjata api...ya harus di dor, emangnya Indon...polisinya cuman taunya gemukin rekening aja...ngaca diri dong skali2, tanya apa yang salah dengan negara ini, jangan langsung salahin orang lain. macam lu ga tau indon aja, untuk biaya jihad aja halal ngerampok toko mas, toko sepatu, toko alat bantu sex dll. para o'oners yang komen bela perampok...gimana kalo lu yang di rampok... 

robinson pa ladoabout an hour ago
hrusx di indonesia sprti itu jga,yg rmpok uang rakyat di tmbak mati jg..

aryannaabout an hour ago
jgn protes kalo yg mati ditembak perampok lebih baik mai dsana drpd plg jd rampok disini polisi bs tiru polisi malaysia, tegas tembak mati rampok maling

syaraf_erorabout 2 hours ago
udah bisanya cuma jadi kuli sama babu, eh, ngrampok lagi. kelakuan rakyatnya menggambarkan kelakuan pimpinan negaranya. indonesia bisa !........ hancur....

impjabout 2 hours ago
bravo untuk Polisi Malaysia...jangan sampai perampok2 itu pulang ke Indonesia dan merampok di tanah tua Indonesia hehehee

Chachink VanhelsHinkabout 2 hours ago
bagus lah hukum esekusi lsng Namanya juga rampok hukumnya ya tembak d tempat,,,,setujah lah

Rudyantoabout 2 hours ago
Nahhhh...kayak gini nehh...ini baru namanya Polisi  ...kapan ya Penjahat Koruptor Made In Indonesia di "DORRRR" kayak gene...yang ada juga "DIALEM ALEM" 

Sam1903about 2 hours ago
Ternyata polisi malaysia lebih tegas menegakkan hukum, tembak mati saja para kriminil tsb daripada ntar balik ke indonesia dan merampok juga di sini.

maling08about 2 hours ago
Kalo memang bener2 perampok,masi bs di maklumi.harap polisi indo jg brani tembak mati para perampok senpi yg kerap terjadi.lbh byk korban tewas drpd perampok yg tewas.

rejktabout 2 hours ago
Lagi2 orang indo merampok di Malaysia. Kenapa ya???
Apapun keadaan belum boleh dibanggakan kerana masih ada Migrant Care dan Irene Fernandez yang hidupnya memburuk-burukkan negara ini yang akan mengambil peluang dari kejadian ini demi kelangsungan tembolok mereka.

Untuk rekod, Mac lalu, Migrant Care menuduh 3 penjenayah yang ditembak mati di Port Dickson semasa cuba merompak, telah dicuri organnya. Hasil siasatan mendapati tuduhan tersebut adalah palsu.

Nasib SAR Berbeza Di Parlimen BN dan Parlimen PR

Posted: 19 Jun 2012 08:24 PM PDT

Diskriminasi terhadap pendidikan Islam amnya Sekolah Agama Rakyat (SAR) khususnya, jelas kelihatan di kawasan yang dimenangi Pakatan Rakyat walaupun kerajaan negeri dikuasai BN. Keberanian Pakatan Rakyat menentang pembinaan Sekolah Agama Rakyat di Taman Desa Aman, Pengkalan Pegoh, Ipoh menunjukkan mereka serius dalam menyekat pengembangan pendidikan Islam di negara ini walaupun mengabui pengundi Pulau Pinang dengan kenaikan elaun guru KAFA dan sebagainya.

Di negeri majoriti Melayu, PAS mempertonjolkan mereka lebih Islam antara mana-mana orang Islam dan di kawasan majoriti Cina, PAS akan meampakkan diri mereka lebih Cina dari mana-mana orang Cina.

Nilaikan melalui gambar di bawah :

Sekolah Agama Rakyat Taman Perpaduan yang terletak dalam parlimen BN.

Sekolah Agama Rakyat Taman Desa Aman yang terletak di dalam parlimen PR. Mana sekolahnya? Belum buat kerana ditentang oleh PAS atas desakan DAP dan PKR. Kelihatan penduduk memprotes tindakan PR bermati-matian menentang pembangunan sekolah tersebut.

Untuk Rekod, Lee Boon Chye, Ahli Parlimen Gopeng yang membantah pembinaan SAR Taman Desa Aman ini adalah antara individu PKR yang menyokong sebuah kumpulan penyokong kemurtadan yang berpusat di Singapura di dalam Facebook.

Demi Cium Tumit DAP, PAS Bantah Bina Sekolah Agama Rakyat

Posted: 19 Jun 2012 06:51 PM PDT


Pas, PKR bantah bina SAR

IPOH 19 Jun - Memalukan! Pas yang kononnya memperjuangkan Islam sanggup bersekongkol dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membantah pembinaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Taman Pegoh Aman di atas tapak sebuah padang awam di sini.

Alasan mereka adalah mahu mempertahankan padang itu untuk kegunaan penduduk.

Namun yang menghairankan, sebahagian besar penduduk taman tersebut tidak pula membantah projek berkenaan kecuali sebilangan kecil penduduk bukan Islam yang tinggal di hadapan padang berkenaan yang dipercayai telah dihasut oleh pihak tertentu.

Pas dan PKR bukan sahaja membuat demonstrasi mendesak bangunan yang dalam pembinaan itu dirobohkan pada 29 Mei lalu, malah turut mengganggu majlis dialog yang diadakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman (gambar) bagi memberikan penjelasan kepada penduduk Sabtu lalu.

KHAMIS, MEI 31, 2012 
Ahli Parlimen Gopeng Halang Pembinaan Sekolah Agama Rakyat
Tindakan Ahli Parlimen Gopeng, Lee Boon Chye yang sengaja mencetuskan huru hara di Taman Desa Aman diselar oleh penduduk kawasan itu. 
Petang semalam, Boon Chye telah membawa beberapa orang luar yang dipercayai bukan penduduk Taman Desa Aman bagi mengadakan demonstrasi bantahan ke atas pembinaan sebuah Sekolah Agama Rakyat (SAR) berhampiran taman permainan. 
Berang dengan tindakan pemimpin Pakatan Rakyat itu, hampir 50 penduduk kawasan perumahan berkenaan tampil membuat bantahan selain mempertahankan pembinaan sekolah tersebut. 
Ketua Masyarakat Taman Desa Aman, Mohd Nawawi Che Eik, memberitahu demonstrasi tersebut diadakan bagi membantah tindakan Boon Chye yang dianggap menceroboh tapak SAR dan seterusnya mengganggu pembinaan sekolah tersebut. 
"Kenyataan Boon Chye petang semalam hanyalah satu pembohongan apabila dia mengatakan tapak ini belum diluluskan lagi. 
Baca selebihnya di : PERAK TODAY


Pedang Alif Ba Ta

Posted: 20 Jun 2012 07:19 AM PDT

Pedang Alif Ba Ta


Kenyataan Tun Faisal Pergaduhan Papagomo vs APA

Posted: 19 Jun 2012 08:41 PM PDT

UMB pun bantu promosikan Hari Belia Negara 2012. 
Saya malas nak ambil peduli tentang perselisihan peribadi di antara blogger tertentu. Sebab utamanya, saya kenal mereka dan saya tahu apa masalah mereka yang sebenarnya. Saya bekerja dengan mereka semasa Pilihan Raya Kecil dan program-program tertentu; dan saya lebih kenal perangai mereka berbanding menteri, pegawai menteri, pegawai timbalan Perdana Menteri; pegawai dan Setiausaha Akhbar Perdana Menteri. Saya kenal mereka sebelum mereka menjadi ‘rich & famous’ dan paling penting saya kenal mereka di lapangan, cara kerja dan kaedah spin mereka.
Ikutkan, memang saya malas nak ambil port. Bagaimana pun saya terpanggil untuk menulis artikel ini untuk membetulkan fakta dari tulisan amenoworld bertajuk “Papagomo tumbuk blogger UMB” yang tidak tepat dan tidak betul sebelum ia menjadi fitnah.
Dalam blognya, amenoworld memetik emel yang diterimanya, berbunyi:
Isu nya adalah dendam lama Papagomo terhadap Blogger APA. Papagomo (Nama sebenar Wan Azri, sila rujuk gambar Papagomo) seorang blogger yang bongkak dan angkuh ini, pada kejadian itu dikatakan berada diluar dewan lalu menumbuk blogger APA.

Blogger APA naungan UMB yang diterajui Tun Faisal (Exco Pemuda Umno Msia) ini dikatakan telah mengeluarkan gambar rumah, kereta dan beberapa gambar peribadi Papagomo didalam blognya. Oleh itu ianya mengundang kemarahan Papagomo dan terus berdendam dengan blogger APA.

Fakta yang perlu saya perbetulkan di sini:

Pertama: APA bukan blogger di bawah naungan UMB. APA pernah bernaung di bawah kumpulan Papagomo dalam sebuah operasi khas dan kemudiannya meninggalkan kumpulan itu untuk bernaung di bawah UMB di atas sebab yang dia lebih ketahui. Bagaimanapun oleh kerana sukar untuk mematuhi sepenuhnya kod etika UMB, sebagai sebuah jentera parti, akhirnya APA menarik diri dari UMB untuk menjadi blogger yang bebas dari mana-mana kumpulan.
Tun Faisal selaku ketua UMB ini juga adalah seorang pegawai khas kpd DS Hishamuddin dan Papagomo pula adalah blogger naungan DS Shabery Cheek. Pepecahan kumpulan blogger UMB, DS Hishamuddin dan kumpulan blogger DS Shabery Cheek (Papagomo) semakin kritikal.

Persoalannya disini adakah kumpulan blogger UMB kendalian Tun Faisal yang ber boss kan DS Hishamuddin ini memang mengatur strategi untuk menghentam DS Shabery Cheek, Papagomo and then geng? Adakah ini strategi DS Hishamuddin untuk menghancurkan semua “Rival” nya didalam Umno ataupun ini memang perangai kurang ajar Papagomo yang semakin berlagak, sombong, angkuh dan “demanding” ini?

Kedua: Fakta bahawa UMB adalah di bawah naungan Dato Seri Hishammuddin dan Papagomo adalah di bawah naungan Dato Seri Shabery Cheek adalah SALAH sama sekali. UMB TIDAK ADA KAITAN sama sekali dengan Dato Seri Hishammuddin. UMB adalah jentera parti di bawah Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. UMB tidak menerima peruntukan daripada mana-mana menteri dan berusaha keras mencari sumbangan dari pelbagai pihak (selalunya tidak mencukupi) untuk melaksanakan pelbagai program, termasuk membantu Pilihan Raya Kecil dan Pilihan Raya Negeri Sarawak.

Ketiga : Tidak ada maklumat yang membuktikan Papagomo bernaung di bawah Dato Seri Shabery Cheek; dan saya tidak peduli. UMB mempunyai hubungan yang baik dengan Dato Seri Shabery dan turut membantu mempromosikan Hari Belia Negara 2012 dan Himpunan Jutaan Belia 2012 di Putrajaya. Walaupun begitu, saya difahamkan semua blogger dan cybertroopers UMB yang hadir semasa program di Bukit Kiara memang berasa terkilan dengan Dato Seri Shabery kerana tidak memberikan pengiktirafan yang sewajarnya kepada mereka di dalam ucapan beliau. Saya tidak hadir program tersebut kerana ada mesyuarat lain di Putrajaya, tetapi itulah keluhan blogger-blogger UMB yang kecewa dengan ucapan Menteri Belia dan Sukan.
Keempat : Pertembungan Papagomo dan APA, adalah pertembungan peribadi - jadi tidak perlu libatkan UMB, Dato Seri Shabery dan Dato Seri Hishammuddin. Semua ini tiada kena mengena. Pada saya, agak kebudak-budakan untuk terlibat dengan pertelingkahan peribadi dua orang blogger.
Ada juga sumber mengatakan DS Hishamuddin juga ada membuat “engagement” dgn Papagomo secara sulit dan memberikan duit komitmen bernilai ribuan ringgit dengan kadar bulanan. Klau ini benar berlaku sememangnya DS Hishamuddin mementingkan diri sendiri demi survival politik sempitnya dan si bahlol Papagomo ni memang tiada maruah diri dan tiada integriti.
Kelima : Sepanjang pengetahuan saya, kenyataan ini juga tidak benar. Politik Dato Seri Hishammuddin bukan politik sempit dan jauh lebih terbuka dari dakwaan itu. Saya mengenali Dato Seri Hishammuddin sejak 2001. Ketika itu saya hanya berkerja sebagaireseacher kepada beliau. Sepanjang pengetahuan dan pemerhatian saya sejak 2001, Dato Seri Hishammuddin yang saya kenali tidak mengamalkan politik konfrontasi dan terbuka dalam pendekatan beliau. Engagement beliau bersifat meluas, melibatkan pelbagai peringkat dan lapisan masyarakat, baik di kalangan akar umbi, pemimpin UMNO pelbagai lapisan, monarki di dalam dan luar negara, dan pelbagai individu pelbagai kaum dan agama, di dalam dan luar negara. Engagement tidak semestinya dengan duit, tidak sepatutnya hanya dalam kelompok yang kita berasa selesa semata-mata dan tidak semestinya bertujuan untuk menjatuhkan mana-mana pihak.
Amenoworld, saya malas nak campur, cuma nak bagi tau – maklumat yang you terima tu - TAK BETUL.

Dd i n b u n g a

Posted: 20 Jun 2012 07:10 AM PDT

Dd i n b u n g a


KAMI MAHU CALON DIKALANGAN PEMIMPIN UMNO TEMPATAN, KATA TAK NAK ORANG LUAR

Posted: 20 Jun 2012 12:41 AM PDT


SEJAK 6 TERM BERSAMAAN LEBIH KURANG 30 TAHUN YANG LALU DUN KAWASAN HULU KINTA TERDIRI DARIPADA CALON PAYUNG TERJUN ATAU ORANG LUAR DARI PIMPINAN UMNO BAHAGIAN TAMBUN.

BERMULA DARI PARAMJIT SINGH 1 TERM, DATO MAZIDAH ZAKARIA 4 TERM DAN KINI DATO RUSNAH KASSIM 1 TERM TERDIRI DARI ORANG LUAR YANG DITERJUNKAN KE DUN HULU KINTA KERUSI FIX DEPOSIT BN, MUNGKIN KERANA KAWASAN KUAT DAN MANAKALA PIMPINAN UMNO BAHAGIAN TAMBUN YANG BAIK - BAIK YANG SENTIASA AKUR DENGAN KEPUTUSAN TERTINGGI MAKA KESEMPATAN INI DIBUAT HINGGA SEKARANG TANPA AMBIL KIRA HATI PIMPINAN TAMBUN.

PENULIS SEMPAT BERADA DI KAWASAN PARLIMEN TAMBUN YANG DIKETUAI OLEH YB DATO SERI AHMAD HUSNI HANADZLAH YANG JUGA MENTERI KEWANGAN KEDUA MENDENGAR ISU YANG CUKUP PANAS DAN HEBOH DIPERKATAKAN YANG MAHUKAN CALON BN DI PRU 13 KALI INI TERDIRI DARI CALON PIMPINAN UMNO BAHAGIAN TAMBUN DAN TIDAK MAHU LAGI CALON LUAR.

"KALI INI KAMI TAK MAHU KOMPROMI LAGI, KALI INI KAMI TIDAK MAHU DIPERMAINKAN LAGI, KALI INI KAMI TEGAS BAHAWA KAMI MAHU CALON TEMPATAN, JANGAN AMBIL KESEMPATAN DIATAS KEBAIKAN DAN KOMPROMI KAMI LAGI, CUKUP SEKIAN LAMA KAMI SUDAH BERKOMPROMI", TEGAS SALAH SEORANG KETUA KAMPONG DI KAWASAN DUN HULU KINTA.

DATO RUSNAH, KETUA WANITA TANJONG MALIM

SEKARANG INI WAKIL RAKYAT DUN HULU KINTA, YB DATO RUSNAH KASSIM DI DATANGKAN DARI UMNO BAHAGIAN TANJONG MALIM, YANG JUGA KETUA WANITA UMNO BAHAGIAN TG MALIM, YANG MENANG DENGAN MAJORITI AGAK BESAR KERANA PARLIMEN TAMBUN ADALAH KUBU KUAT BN.

SUDAH TENTU DS NAJIB MENDENGAR SUARA DAN NADI RAKYAT DI PARLIMEN TAMBUN, KERANA ITU LAH PRINSIP DS NAJIB YANG AKAN MELETAK CALON ANAK TEMPATAN DAN CALON YANG BOLEH MENANG.

"KATANKAN TAK NAK ORANG LUAR"

bumiyang

Posted: 20 Jun 2012 03:53 AM PDT

Politik Harian

Posted: 20 Jun 2012 03:30 AM PDT

Politik Harian


PAS Dijangka Menang 20 Kerusi Parlimen, Nasib Hudud?..

Posted: 20 Jun 2012 12:50 AM PDT


Pada Julai 2011, PAS menyatakan hasratnya untuk bertanding di 80 kerusi parlimen dengan mengambil alih beberapa kerusi milik PKR bagaimanapun tentangan keras dari PKR memungkinkan impian PAS itu tidak akan tercapai.

PKR terutama Anwar Ibrahim melihat sebarang cubaan PAS mahu merampas kerusi milik PKR sebagai satu ancaman terhadap penguasaannya dalam pakatan pembangkang.

Mengikut maklumat dalaman PAS yang terbaru, dalam pilihanraya umum ke 13 (PRU 13) akan datang, PAS dijangkakan hanya akan bertanding di 67 kerusi parlimen.

Walaupun ia belum muktamad disebabkan isu perebutan kerusi di antara PAS dan PKR masih belum diselesaikan bagi kerusi campuran, namun keputusan akhir tidak akan jauh berbeza dari angka tersebut.

Daripada kira-kira 67 kerusi yang dipertandingkan itu, pimpinan PAS meramalkan mereka hanya berkemampuan mencatat kemenangan di 20 kerusi parlimen sahaja, merosot berbanding PRU 12 2008.

Berikutan itu, timbul persoalan di mana duduk letaknya nasib hukum hudud PAS yang sebelum ini sering diwar-warkan kepada umum konon akan dilaksanakan sebaik sebelum ayam jantan habis berkokok.

Dalam konteks perancangan pakatan pembangkang kini mereka masih meletakkan harapan besar kepada undi masyarakat Cina sekalipun pasca Bersih 3.0 menyaksikan sokongan pengundi kaum itu untuk pembangkang semakin merosot.

DAP mahupun PKR tentu sahaja tidak akan membenarkan isu hudud PAS terus merencatkan peluang pakatan pembangkang yang diketahui semakin kelam selepas kekacauan dan keganasan dalam demonstrasi jalanan Bersih 3.0 tempohari.

Manakala PAS pula terpaksa menghadapi hakikat saban hari pengundi atas pagar kian menjauhi mereka disebabkan kelemahan pimpinan PAS dalam menghadapi tekanan DAP dan PKR berhubung isu hudud dan negara Islam.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, beberapa mesyuarat peringkat tertinggi di antara pimpinan pakatan pembangkang merumuskan jalan menuju Putrajaya agak sukar dan terlampau jauh untuk digapai.

Sekalipun DAP diramalkan mungkin mengekalkan kedudukan sebagai parti pembangkang yang paling banyak memenangi kerusi parlimen, di masa yang sama PAS dan PKR berdepan situasi sukar untuk mengekalkan sebahagian kerusi parlimen dan DUN yang mereka miliki sekarang.

Sebagai langkah pro aktif untuk merencatkan kebangkitan BN, satu cara yang bakal mereka laksanakan ialah dengan mempertikaikan kelayakan calon-calon BN dengan harapan kemenangan tanpa bertanding akan menjadi milik calon pembangkang.

Melalui beberapa siri mesyuarat dan kursus khas pilihanraya yang telah dan sedang giat dilaksanakan sekarang, mereka juga sepakat menumpukan usaha untuk mempotretkan imej hitam pada SPR sebagai salah satu kaedah psycho war menjelang PRU 13.

Berdasarkan gerakan aggresif pemimpin pembangkang dan NGO proksi mereka tika ini, jelas sekali maklumat terbaru ini ada asasnya untuk diambil perhatian serius oleh SPR, apatah lagi beberapa pendedahan berkaitan puluhan pengundi yang beralamat sama kebanyakannya timbul selepas SPR membenarkan agen parti politik mendaftarkan pengundi.

Tak mustahil, bilamana pembangkang gagal mengekalkan prestasi mereka, maka imej buruk yang dipotretkan pada SPR itu akan diterjemahkan kononnya sebagai justifikasi wujudnya ketidakadilan dalam sistem pilihanraya kendalian badan tersebut.

anakbukitgantang says

Posted: 20 Jun 2012 03:15 AM PDT

anakbukitgantang says


Why I don't support the opposition- an honest opinion from Generation Y

Posted: 19 Jun 2012 11:14 PM PDT

Much hype has been thrown on adrenaline -ridden generation Y supporting the Opposition. Yet the statistic by several opinion surveys prooved  that generation Y is  very much an undecided group -refer to  SURVEY RESULT It is also true that the ones making much noise are the group supporting the Opposition. Their opinions are very much in silo - a very homogeneous group that  is affiliated to the kopitiam setting; loud, brazen and very infatuated with the Opposition.

Read one opinion by brave Adelyn Yeoh. Yes, I reiterate, BRAVE Adelyn Yeoh who dare not to jump into the bandwagon and be dictated by this  theory based -no life  experience-no knowledge on the history and fabric making of Malaysian society- rhetoric crowd.

"I recently attended a pro-opposition forum that addressed economic issues of the 1990s and I could not help but notice how similar the attendees were. It was not so much in terms of the way they dressed — they were clad in a whole variety of garments — but they were similar in the way they reacted to the speakers.

One could not help but notice the fixated minds of the general audience. The crowd was quite typical of what you would expect of a kopitiam setting; loud, brazen and very infatuated with the opposition party. To me, it was a sea of homogeneous, single-minded people.

When the speakers expectedly gave their very salient, logical points about the issue, it came as no surprise when most of the audience only responded positively to the almost-slanderous jabs at previous government scandals.

All statements made to maintain stability and to seek economic progress went completely ignored. Instead, attendees were more interested to jeer at side statements including but not limited to "kandang-minium", failures of the royal commission of inquiry, submarines and, even, unresolved murder cases.

It then made me wonder if the attendees were there just to feel better about themselves by mocking the government instead of being there to get enlightened. Is this what our voter population has turned into?
Before I go on, I need to make a disclaimer that I am not pardoning the government from its previous sins — admittedly the amount of nonsense that has plagued the country has increased exponentially in recent years.

Yet this does not mean the converse is true i.e. the opposition has a completely clean slate. As such, it is important for voters to not be swept up by emotions, by the adrenaline of collective angst at the government and, instead, adopt a critical view of all parties.

However, we are moving dangerously towards polarising mentalities. Our voter population is splitting into two very distinct groups; pro-opposition or pro-government. As a result, many people are beginning to adopt this mentality of "with us or with them."

We are moving towards politics based on superficial qualities and this is dangerous because this will lead to us to blindly supporting parties to all ends, including bad ones. It also becomes difficult for groups and organisations that strive to be apolitical to remain apolitical.

Bersih 3.0 is an excellent example of this. The steering committee and more notably Datuk Ambiga Sreenevasan had stressed the fact that they are an apolitical organisation but, unfortunately, Bersih suffered the fate of being dragged into looking political due to the conduct of opposition supporters during the rally and the overwhelming presence of opposition leaders".

Anakbukitgantang Comments- Recently an exposé found out that 3 Singaporean high ranking diplomats were involved in Bersih 3.0 Why would they get involve in the internal affairs of Malaysia if not for safekeeping Singapore's vested  interest in Malaysia? AIDC expose the 3 Singaporean diplomats as follows

1. First Secretary (Political), Regina LOW Kay Yin (regina_low@mfa.gov.sg), who wore the 'regulation' BERSIH 3.0 yellow T-shirt.

2. First Secretary (Political), Philomena AW Li Fen (philomena_aw@mfa.gov.sg).

3. Deputy High Commissioner and Counsellor, Ariel Eunice TAN Hwi Tiang (ariel_tan@mfa.gov.sg)
All three are diplomatic staff members at the Singapore High Commission in Malaysia, Level 15, West Wing, The Icon, No.1, Jalan 1/68F, Jalan Tun Razak 50400 Kuala Lumpur.

In a related matter, last June 11, Malaysian Foreign Minister, Datuk Seri Anifah Aman said, although their presence may have been to gather information or something else, it was not a smart move.  Read AIDC

Adelyn further rub salt on the Opposition's wound by saying:

"This should not be the way to move forward. This is not the only way for change. Wanting change for our country does not necessitate being pro-opposition. You can yearn for change without subscribing to a single political party, without proclaiming how you will follow a particular party to its death.

You can want change by proclaiming to elect the best party at a particular given time. And it is also important to add that your view should be subject to change if the party fails to meet certain benchmarks.

For these reasons I don't support the opposition blindly. But that does not mean I support the government either. I support the best party, which happens to be the opposition at this particular time. And for that reason I would be more than happy to give them my support now.

However, if one day the current opposition fails to meet my benchmarks and, instead, the current government meets those very benchmarks, be assured that I will be voting for the government. This is not to say that I am on the fence about my political position.

Like many of you, I want what is best for my country. In order to achieve this, we, as a society, must be willing to put our egos aside, learn to perceive local politics in a more critical manner and vote for the best party, regardless of what that may be".

Sources


Selamat datang "Tan Sri Liability" ke Perbadanan Putrajaya

Posted: 19 Jun 2012 06:31 AM PDT

Saya merujuk perkataan "Tan Sri Liability " kepada posting di SINI

Umum mengetahui bahawa Tan Sri KSN akan bersara dari jawatan sekarang pada 23 Jun 2012. Mungkin ramai yang menarik nafas lega seperti Cuepecs SINI

Namun ramai yang tak menyedari bahawa satu lagi mantan Tan Sri KSN berada di Perbadanan Putrajaya dan bakal dibersarakan  bila "kontraknya tidak diperbaharui".


Ramai dalam Perbadanan Putrajaya keluh kesah bila Tan Sri Liability dijangka akan mengambil jawatan mantan " boss "

Tapi bagi saya pegawai Perbadanan Putrajaya terutama perengkat Pengarah tak perlu keluh kesah kerana sebelum ini pon "Tan Sri Liability" dah pernah kena tipu dengan Pengarah Jabatan Perkhidmatan Bandar yang nak melepaskan tengkuknya sahaja.

Kalangan pegawai di perengkat Timbalan Pengarah tentu ingat kes lawatan Tan Sri Liability ke Western Transport Terminal atau stesyen ERL. Bila Tan Sri Liability menegur kenapa stesyen  ERL tersebut sepi, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Bandar mengambil jalan mudah menyalahkan Timbalan Pengarahnya yang sudahpon berhenti kerja-malah pada waktu tersebut sedang menunaikan ibadah umrah!

Jawapan sepatutnya ialah Bahagian Komersil ERL tersebut BELUM DAPAT  SIJIL KELAYAKAN MENDUDUKI (CF) kerana proses ubahsuai yang belum diluluskan oleh Pusat Sehenti (OSC). Oleh itu sebarang aktiviti yang melibatkan keselamatan orang awam wajar disekat sampai lot lot gerai di  stesyen  ERL tersebut dapat Sijil Kelayakan Menduduki atau CF (lot gerai tersebut berada di bahagian tersorok yang merupakan foyer kepada tempat letak kereta-bukannya lot gerai yang sudah beroperasi sebelum itu dibahagian depan stesyen ERL)

Saya dapat mengagak Pengarah tersebut akan terus menipu sebagaimana dia menggunakan kereta pejabat untuk berasmara dengan seorang pekerja pelatih industri yang membuat praktikum di pejabat pengarah. Awas- ini bukan fitnah sebab laporan ini telah sampai ke "Tan Sri Liability " KSN  bersama slip dokumen sebagai bukti namun tiada tindakan diambil ke atas Tuan Pengarah ini.

Double jeopardy di Perbadanan Putrajaya!

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 20 Jun 2012 03:09 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


Hahaha !! ... ADA YANG BAKAL DITENDANG DARI PAS LAGI NI ... NAK IKUT JEJAK HASSAN ALI DIA NI !! ...

Posted: 19 Jun 2012 07:15 AM PDT


KUALA LUMPUR 19 Jun - Ahli Parlimen Hulu Langat daripada Pas, Dr. Che Rosli Che Mat menegaskan, tahap radiasi di projek memproses nadir bumi, Lynas berada pada paras rendah berbanding yang dibenarkan.
.
Beliau yang merupakan seorang pakar nuklear juga berpuas hati dengan pembentangan Laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas Advance Materials Plant (LAMP) di Dewan Rakyat hari ini.


"Saya berpuas hati dengan pembentangan ini sebab jawatankuasa mengutip pandangan-pandangan dan masalah-masalah masyarakat. Kalau baca daripada muka surat 17 hingga 18 laporan itu, memang betul, itu bagus dan saya setuju. - Kata-Kata Seorang Pakar Nuklear dari PARTI PAS bukan UMNO dan juga Bukan Berlatarbelakangkan Pendidikan macam YB MAHFUZ OMAR.

AloQStaQ
10:15 Malam
Selasa Mlm Rabu
19 JUN 2012

Sahabat-Gunung

Posted: 20 Jun 2012 01:43 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pakar Pun Kata RADIASI Lynas Rendah, PRU13 Nama Kena Gugur Ler …

Posted: 19 Jun 2012 05:08 PM PDT


Kalau pakar nuclear pun kata Radiasi Lynas rendah, habislah PRU13 nie nama kena gugur kerana memperkatakan tentang kebenaran…

Sungguh pahit untuk menelan kebenaran, namun kerana menjayakan impian pembangkang, PAS terpaksa menelan pahit kebenaran walaupun kebenaran itu jelas memperkatakan tentang survival agama, bangsa dan Negara.

Zahid kongsi rahsia ANWAR IBRAHIM .....

Posted: 19 Jun 2012 07:26 AM PDT

Hujah Putar Belit- Tian Chua Memang Pakar Belit : Rahman Dahlan

Posted: 19 Jun 2012 06:25 AM PDT

Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Rahman Dahlan menyifatkan Ahli Parlimen Baru, Tian Chua sebagai pakar belit, bukannya pakar dalam bidang nuklear kerana hujah-hujah yang diberikan pagi ini jauh melencong dan bersifat politik semata-mata.

"Beliau begitu beria-ria mengkritik perjalanan Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) tanpa memikirkan bahawa mereka jugalah yang memboikot perjalanan jawatankuasa tersebut.

Kebanyakan persoalan yang ditimbulkan berkenaan dengan 12 tahun insentif, itu juga kita telah tanya kepada pihak MITI. MITI telah memberitahu bahawa ini adalah perkara biasa, malah negara-negara lain juga  cuba untuk mempengaruhi pelaburan bernilai tinggi sebegini dengan insentif sebegitu tinggi kepada syarikat-syarikat tersebut," ujarnya mengulas hujah YB Batu, Tian Chua di parlimen pagi tadi.

Tambahnya, insentif yang diberikan itu ialah sebagai permulaan, bukannya sebagai sasaran utama. Sasaran utama ialah apabila Lynas ini beroperasi di Malaysia, dan apabila mengeluarkan nadir bumi ini, kesan sampingannya itu begitu besar kepada syarikat yang mengeluarkan kereta, televisyen, semua barangan-barangan elektronik yang menggunakan teknologi hijau ini akan beroperasi di Malaysia.

"Itu yang kita mahu, tapi untuk mendapatkan mereka itu, kita mahu nadir bumi ini dibuat di Malaysia, sebab itu kita ada satu cadangan dalam laporan kita iaitu kita minta MITI, apabila ada syarikat-syarikat yang telah wujud ini, kita minta mereka hadkan eksport nadir bumi ini ke luar Negara supaya syarikat-syarikat yang ada di Malaysia ada aksess kepada nadir bumi itu," tambahnya.

Dalam masa yang sama, Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat yang ditemui di luar Dewan menegaskan tahap radiasi projek Lynas memang rendah.

Bagaimanapun katanya, perkara-perkara lain termasuk jika berlaku kebocoran atau radiasi itu tersebar dalam air perlu diteliti kesannya pada hidupan laut.

"Itu saya tak berani nak sebut. Dari segi radiasi memang saya tahu sebab saya sendiri ukur. Yang lain-lain saya tak tahu biar pakar lain yang cakap.," ujarnya.

Beliau turut berpuashati dengan laporan oleh jawatankuasa berkenaan kerana mengutp masalah-masalah masyarkat sekitar.

"Memang betul, saya setuju. Tapi banyak lagi data-data perlu diberikan tumpuan untuk pastikan Lynas benar-benar selamat," tegas Dr Rosli.

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Jun 2012 01:31 AM PDT

Taipingmali (tm)


ARKIB: Dulu Setia, Kini menderhaka

Posted: 20 Jun 2012 01:04 AM PDT


Jus SoliBritish adalah pemerintah Tanah Melayu terakhir sebelum negara mencapai kemerdekaan, namun British tidak melepaskan begitu sahaja . Corak dan politik negara masih dibawah telunjuk dan kehendak mereka , untuk merdeka negara terpaksa akur semua syarat-syarat yang ditetapkan oleh British.

Jus soli adalah salah satu syarat yang terpaksa diterima oleh kerajaan dibawah Tunku Abdul Rahman dan orang Melayu ketika itu .

Jumlah peratus orang melayu pada tahun 1947 ialah 49.8 % berbanding dengan 50.2% orang dagang (Cina, India, dll)

Suruhanjaya Reid telah meletakkan prinsip jus soli sebagai dasar kerakyatan perlembagaan merdeka.


(1)Kerakyatan secara kuat kuasa undang-undang,


A) Sesiapa sahaja yang dilahirkan di Tanah melayu sebelum, pada dan selepas merdeka.


B) Orang-orang yang lahir dalam negeri sebelum hari kemerdekaan dan tinggal di Tanah Melayu sebelum hari merdeka.


C) Rakyat British yang lahir di luar Tanah melayu tetapi sanggup mengangkat sumpah taat setia kepada Tanah Melayu.


(2)Kerakyatan secara permohonan


A) Seseorang yang berumur 18 tahun , bersumpah taat setia tinggal selama-lamanya di Tanah Melayu dan tinggal 8 dari 12 tahun, tahu berbahasa melayu atau bahasa Inggeris secara lisan.


B) Isteri dan anak angkat seorang warganegara Tanah Melayu


Rakyat Naturalisasi
Seorang yang berumur 18 tahun , mengangkat sumpah taat setia dan mempunyai pengetahuan yang cukup dalam bahasa Melayu.

Dengan ini, ada dua prinsip yang merugikan orang Melayu sebagai pribumi negara ini.

Prinsip jus soli telah digunakan dengan seluas-luasnya meliputi sesiapa sahaja yang dilahirkan di Persekutuan Tanah Melayu sebelum dan selepas merdeka.

Suruhanjaya mencadangkan dua kerakyatan iaitu rakyat British atau dari negara Komanwel yang lahir di negara lain dibenar mengekalkan kerakyatan negara asal. (menguntungkan rakyat Hong Kong jika mereka berhijrah)

Ternyata kedudukan istimewa melayu menjadi galang ganti kepada kerakyatan jus soli. Tetapi untuk merdeka orang melayu terpaksa akur dengan kehendak Suruhanjaya Reid.

Hari ini isu ketuanan Melayu sekali lagi di bangkitkan. Orang melayu sudah banyak beralah dan berlembut dalam soal ini.


Berita Harian Online | Daftar bulan ini layak undi PRU selepas Ogos: SPR

Posted: 19 Jun 2012 10:36 PM PDT

Berita Harian Online | Daftar bulan ini layak undi PRU selepas Ogos: 

SPR Jom la bawa saudara kita, sahabat handai untuk menjadi pengundi.

Pertahankan tanah air kita dari komunis laknat, Pas kawarij dan Pkr masonic.

Tiada watikah untuk keluar sijil Ahli Diraja: Pejabat Sultan Perak

Posted: 19 Jun 2012 10:27 PM PDT

Pejabat Sultan Perak mengesahkan bahawa Sultan Azlan Shah tidak pernah mengeluarkan watikah atau surat kuasa kepada mana-mana pihak atau individu bagi membolehkan mereka memberi sijil keahlian Ahli Diraja.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Puhat Mat Nayan, berkata oleh yang demikian pengeluaran lencana menggunakan lambang negeri Perak dan keanggotaan Ahli Diraja seperti yang dilaporkan akhbar pada 8 Jun lalu adalah satu perbuatan yang salah di sisi undang-undang dan melanggar Enakmen Lambang-lambang dan Nama-nama (Mencegah Penggunaan Yang Tidak Betul) 1966.

"Adalah dengan ini ditegaskan bahawa pihak berkuasa negeri Perak tidak pernah pada bila-bila masa memberi sebarang kebenaran secara bertulis kepada mana-mana pihak atau individu untuk mengeluarkan sijil keahlian Ahli Diraja," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, enakmen itu secara jelas menggariskan kawal selia berkaitan jata, panji-panji, cap mohor rasmi Sultan Perak, cap mohor kerajaan negeri, jata kerajaan, darjah kebesaran, lambang, pingat dan lencana yang diperkenankan oleh Sultan Perak, tidak boleh digunakan oleh sesiapa kecuali diberikan kebenaran secara bertulis oleh pihak berkuasa negeri Perak.

Katanya, orang awam dinasihatkan supaya tidak terpedaya untuk membeli atau memperoleh keahlian Ahli Diraja yang ditawarkan dan dijanjikan oleh mana-mana pihak sekalipun.

"Orang awam yang terpedaya dengan perbuatan terbabit atau didampingi mana-mana pihak dengan menawarkan mereka untuk menjadi Ahli Diraja diminta tampil membuat laporan polis supaya siasatan berhubung perkara itu dapat dijalankan, katanya.

Abdul Puhat berkata, pihaknya juga sudah membuat laporan polis berhubung perkara itu pada 8 dan 9 Jun lalu.

Katanya, laporan akhbar mendakwa kegiatan menjual lambang kereta itu turut disertakan dengan jaminan sesiapa yang memiliki watikah dan lambang berkenaan diberi jaminan perlindungan atau imuniti daripada pihak penguatkuasa undang-undang jika melakukan kesalahan lalu lintas serta diskaun caj penginapan hotel.

Beliau berkata, berdasarkan laporan akhbar terdapat dua pihak yang mengeluarkan keahlian Ahli Diraja berkenaan.

Pada 8 Jun lalu, akhbar melaporkan terdapat pihak yang didakwa menjual dan mengeluarkan lambang kereta mengandungi lambang negeri Perak dan keahlian Ahli Diraja kepada orang awam.

Tembelang Husam Masam dah pecah

Posted: 19 Jun 2012 10:06 AM PDT

Dalam sidang media kata tak kenal , pandai hang bohong nooo!


KGT didakwa diselubungi skandal
Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 17 Jun - Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. (KGT) iaitu sebuah syarikat pengeluar mata wang dinar dan dirham milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) didakwa berhadapan dengan kemelut salah laku terutamanya melibatkan salah seorang pegawai kanan syarikat tersebut.

Berdasarkan satu laporan polis yang dibuat oleh seorang pelabur Jepun, Takao Kono pada 28 Mei lalu, beliau mendakwa menjadi mangsa penipuan pegawai kanan berkenaan yang dianggarkan melibatkan wang berjumlah AS$1 juta (RM3.19 juta).

Difahamkan pelabur Jepun itu sebelum ini dikatakan tertarik dengan perniagaan program syiling dinar dan dirham yang diperkenalkan oleh lelaki itu membabitkan KGT.

Malah, pegawai terbabit dikatakan menggunakan nama dua sultan di negara ini dan juga Kesultanan Sulu, selain nama kerajaan Zimbabwe bagi mempengaruhi pelabur Jepun tersebut.

Pelabur Jepun itu dikatakan telah menyediakan wang berjumlah AS$1 juta (RM3.19 juta) dalam masa satu bulan dan kemudian membeli emas serta perak untuk program perniagaan dinar dan dirham.

Bagaimanapun, Kono kemudian ingin menarik diri daripada perniagaan tersebut selepas hilang keyakinan terhadap pegawai kanan itu, namun emas dan perak yang dibelinya dikatakan telah dihantar ke Kazakhstan.

Bukan itu sahaja, terdapat satu lagi laporan polis yang telah dibuat oleh seorang individu warga Perancis bernama Mohamed Esfih pada 1 Jun lalu terhadap pegawai yang sama ekoran aktiviti keagamaan yang begitu meragukan dilakukan oleh lelaki itu di sebuah kondominium hampir setiap pagi Ahad.

Menurut Mohamed, sepanjang beliau menyertai kumpulan itu kira-kira dua bulan lalu, didapati lelaki yang digelar sebagai "Sheikh" tersebut mendakwa dirinya dianugerahkan kuasa yang luar biasa.

Sementara itu, bekas Pengarah Eksekutif KGT, Nik Mahani Mohamad juga telah membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada 31 Januari lalu berhubung salah laku dikatakan telah dibuat oleh pegawai kanan tersebut ketika memegang satu jawatan penting KGT.

Dalam perkembangan berkaitan, Syed Azidi Syed Abdul Aziz dalam blognya, http://kickdefella.net meminta rakyat Kelantan bertanya kepada Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa untuk memberi penjelasan berhubung kemelut yang sedang menyelubungi KGT.

Katanya, rakyat Kelantan perlu memastikan bahawa Husam tidak melepaskan tanggungjawab terhadap apa yang telah dan masih berlaku seperti mana beliau mengelak di dalam isu Jihad Ternak Sdn. Bhd.

"Rakyat Kelantan perlu tahu segala-galanya dan Husam digesa bersikap telus di dalam soal ini. Sebagai permulaan, Husam diharap dapat menjelaskan beberapa persoalan demi mencari keredaan Allah SWT dan berjuang membersihkan diri dan ummah daripada rejim kewangan yang sedia ada kerana kita tidak boleh membiarkan pihak-pihak tertentu 'menjual' mata wang syariah ini untuk matlamat dan agenda peribadi atau politik masing-masing," katanya dalam blog itu.

Syed Azidi yang pernah berkhidmat di PMBK sebagai Pegawai Perhubungan Awam meminta Husam menjelaskan hubungan sebenar beliau dengan pegawai kanan terlibat sedangkan beliau sedar terdapat tiga laporan polis dibuat terhadap lelaki berkenaan selain mendedahkan siapa yang membuat keputusan melantik pegawai tersebut memegang satu jawatan penting di KGT.

Husam juga diminta menjawab persoalan sekiranya ada perjanjian kewangan di antara KGT dan pegawai kanan itu atau perjanjian tidak rasmi dari aspek kewangan di antara Husam sendiri dengan pegawai tersebut.

"Mengapa setelah dilucutkan daripada jawatan penting itu, lelaki yang sama dilantik pula memegang satu lagi jawatan penting syarikat tersebut, berapa pula jumlah wang yang sudah dikeluarkan daripada KGT di atas arahan atau permintaan pegawai kanan itu?

"Husam juga harus menjelaskan mengapa kebenaran kelulusan cek daripada RM50,000 dikurangkan kepada RM10,000 sewaktu pegawai terbabit dan seorang lagi bekas pegawai kanan berkhidmat di situ seolah-olah pegawai kanan itu menerima habuan lain berbentuk komisen dalam aktiviti dinar emas Kelantan selain daripada imbuhan berbentuk gaji, elaun dan tuntutan perbelanjaan yang dibayar oleh KGT?" soal beliau.

Syed Azidi yang pernah menjadi 'orang kanan' Husam juga mahu beliau sedar nama beberapa raja-raja Melayu telah diguna dan dikaitkan oleh sindiket tertentu di dalam aktiviti dinar emas untuk mendapat sumber kewangan daripada penderma-penderma dalam dan luar negara.

Dekoder TV Impian dijual bermula Isnin ini?

Posted: 19 Jun 2012 09:32 AM PDT

Wah! hebat sungguh, dalam diam-diam melancar tv sendiri. 

Ada lesen ker? Harap SKMM dapat memberi komen sikit dalam hal lesen tv ini.

Salmiyah Harun, 19 Jun 2012
KUALA LUMPUR: Rakyat negeri Selangor boleh mendapatkan dekoder TV Impian yang akan mula dijual pada Isnin minggu depan dengan harga RM499.

Menurut Penyelaras TV Impian Ir. Izham Hashim, TV Impian tidak mengenakan sebarang caj sampai bila-bila malah para pelanggan hanya membayar untuk harga dekoder sahaja.

"Yang penting kena sediakan internet untuk penyambungan. Apa yang lebih hebat siaran tidak akan ada sebarang gangguan. Kalah Astro," katanya kepada Harakahdaily.

Apa yang lain dari yang lain mengenai TV Impian ini, Izham berkata sumber yang diperoleh adalah dari pelbagai sumber rakyat.

"Sebab itu kita namakan TV Impian, di belakang semua rakyat yang terlibat. TV ini sebagai platform untuk rakyat terlibat sama ada dari segi ide, gambar atau video," katanya.

Sebanyak lima saluran televisyen disediakan iaitu saluran satu akan memuatkan saluran berita dan ulasan, Saluran dua akan menyiarkan siri dokumentari seperti Lynas, Bersih, siasatan rakyat, saluran tiga lebih kepada ilmu pengetahuan seperti debat, ceramah kuliah Azhar Idrus, saluran berbentuk hiburan dan filem-filem yang sihat dan saluran lima lebih kepada aneka bahasa dan etnik Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan.

Katanya, Kerajaan Selangor telah menempah 1000 unit dekoder untuk diagihkan di seluruh negeri itu.

Bagaimanapun, katanya pusat operasi TV Impian adalah di alam maya dan lebih 30 sukarelawan di seluruh Malaysia akan terlibat dalam operasi saluran ini.

TV ini diwujudkan bagi memberi peluang kepada rakyat Selangor untuk mendapat maklumat tepat yang tidak disiarkan media kerajaan. Bersaing untuk pilih pemimpin yang betul.

Justeru katanya orang ramai yang mahu mendapatkan dekoder TV Impian boleh berhubung dengan Isma Ali di talian 0192825716 atau emelkan kepada impiantv2012@gmail.com.

Terdahulu, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang melancarkan stesen TV berasaskan internet dan sekaligus mengajak semua ahlinya bersaing untuk mengajak rakyat memilih pemimpin yang betul.

Pelancaran stesen TV Impian itu dibuat beliau di majlis penutup Himpunan Hijau Menuju Putrajaya 1 peringkat negeri Selangor.

Bolehkah pihak Pakatan Haram memberi ruang kepada BN untuk berkempen di stesen ini?

ISU Lori Pasir Selesai

Posted: 19 Jun 2012 06:54 AM PDTKerajaan negeri mengarahkan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri untuk berbincang secara baik dengan pemandu dan pengusaha lori pasir yang telah melakukan protes di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Tapah, semalam.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata kedua-dua pihak perlu berbincang secara terus dan pendekatan itu adalah yang terbaik untuk menyelesaikan isu tersebut berikutan arahan baru dikeluarkan PTG.

"Secara keseluruhannya saya dimaklumkan bahawa pengusaha lori bersetuju dengan arahan itu termasuk menghadkan penggunaan lori 14 tayar untuk mengangkut bahan mineral itu.

"Kita bukan suka-suka membuat arahan tersebut… ia dilaksanakan setelah menerima pelbagai aduan daripada masyarakat selain memikirkan kesan jangka panjang penjualan pasir serta masalah curi pasir yang dilihat turut memberi kesan pada ekonomi.

"Kerajaan negeri tidak akan berkompromi dalam soal yang melibatkan keselamatan orang ramai dengan keluar masuk lori di kawasan kampung sehingga merosakkan jalan selain muatan berlebihan," katanya. Malah jelas Zambry, pengusaha pasir perlu faham dan mengambil kira kedudukan kerajaan negeri untuk jangka masa panjang kerana pasir tidak boleh diganti.

Setakat ini katanya, kesemua pengusaha lori pasir yang terlibat dalam protes terbabit telah bersetuju dengan semua cadangan termasuk menggunakan lori 14 tayar berbanding 22 tayar sebelum ini untuk mengangkut pasir.

Bagaimanapun menurut Zambry, kerajaan negeri faham dengan perlaksanaan arahan di kalangan pengusaha berikutan ia mengambil masa sementara kontrak membekalkan diteruskan. "Situasi menang-menang (win-win situation) dapat dicapai setelah perbincangan dilakukan oleh agensi yang terlibat untuk selesaikan pelbagai perkara berbangkit," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pada Hari Bertemu Pelanggan di Dewan Serbaguna, Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di Ipoh, hari ini. Semalam,

Peraktoday.com melaporkan kira-kira 300 pemandu lori mengadakan protes terhadap arahan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri yang melarang lori-lori 60-70 tan mengambil pasir di negeri itu di tempat letak kereta R&R Tapah, semalam.

DR 1221

Posted: 20 Jun 2012 01:07 AM PDT

DR 1221


Black Daddy Fucks White Twink

Posted: 19 Jun 2012 05:33 AM PDT


Sweaty In The Sauna

Posted: 19 Jun 2012 05:33 AM PDT


Sexy Guys Together

Posted: 19 Jun 2012 05:32 AM PDT


Sucking Off Big Wood

Posted: 19 Jun 2012 05:32 AM PDT


Lucas Knowles Fucks Mark Furetto

Posted: 19 Jun 2012 05:31 AM PDT


Navy Guys In The Restroom

Posted: 19 Jun 2012 05:31 AM PDT


All Night Fuckfest

Posted: 19 Jun 2012 05:30 AM PDT


Submission

Posted: 19 Jun 2012 05:30 AM PDT


Brent Corrigan Fucked By Casey Monroe At Work

Posted: 19 Jun 2012 05:29 AM PDT


Feed Him With Cum

Posted: 19 Jun 2012 05:29 AM PDT


PANEH MIANG

Posted: 20 Jun 2012 01:04 AM PDT

PANEH MIANG


Dilema pengundi Melayu atas pagar...

Posted: 19 Jun 2012 08:22 PM PDT

Salah seorang sahabat Facebook Paneh Miang, Akimaru Rendum, telah memberi komen dalam status fb kami yang hakikatnya merupakan dilema kebanyakan pengundi Melayu atas pagar.

Ayat beliau ialah, "nak sokong BN diorang pulun duit cukai den...nak sokong Pas...agamo den digadai eh..."


Pado pendapat sey, kok sekarang maso kurang kuaso pun Pas bulih gadai agamo, permainankan namo Allah & nabi...apo sangatlah dengan duit cukai rakyat...harta negara...dan kedaulatan negara akan datang. Pasti sumo pun akan ranap di bawah Pas.

Ulama' yang memandang dunia kini bersepah dikalangan pemimpin Pas. Segala umpat, keji, hinaan, tuduhan, fitnah dan sebagainya yang pernah Pas lemparkan terhadap UMNO dulu, kini sudah berbalik kepada Pas.

Dilema sama ada mahu pilih UMNO atau Pas sebenarnya bukan satu dilema lagi bagi pengundi Melayu...kerana Pas sudahpun memecahkan tembelangnya yang sebenar.

Cuma terpulang pada kita terbuka fikiran untuk menafsir...

Malaysiakini Israel

Posted: 19 Jun 2012 10:11 AM PDT


The Unspinners

Posted: 19 Jun 2012 11:25 PM PDT

The Unspinners


YB Gagal enggan jawab tuduhan penipuan gold dinar, Nak ugut saman aje...

Posted: 19 Jun 2012 11:00 PM PDT

KANTOI besar2an! SUARAM bohong pasal subpoena!

Posted: 19 Jun 2012 06:52 PM PDT

No more SUARAM, Call them SUARAI

Posted: 19 Jun 2012 05:00 AM PDT

Dari 2,000 penduduk, 12 saja dengar YB Aiskrim@Jamban

Posted: 19 Jun 2012 01:00 AM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Jun 2012 11:22 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Gambar Gunting Rambut Dua MB PAS Pun Jadi Bahan Kempen Politik Harakah

Posted: 19 Jun 2012 09:21 PM PDTLihat gambar. Juga gambar MB Kedah di bawah Ternyata hingga ke gambar bergunting pun mahu digunakan untuk mempromosi dua pemimpin yang sudah sampai usia untuk bersara sebenarnya.

PAS takut menukar pemimpin kerana mereka takut hilang sokonga kerana selama ini mereka terlalu bergantung kepada beberapa tokoh sehingga dipuja dan diagungkan melebihi tokoh lain.

Akhirnya PAS gagal dan tidak mahu menanggung risiko kehilangan undi dengan meneruskan dakyah mengangkat tokoh seperti Nik Aziz dan Azizan.

Kenapa soal pembangunan Kelantan dan jawapan kepada janji yang dibuat tidak dijadikan isu utama Harakah ? adakah berjanji tidak wajib ditepati wahai ahli PAS ?

Kita takut perangai munafiqun berjanji tidak tepati turut diamalkan oleh parti Islam Se-Malaysia PAS walaupun zahirnya nampak berpakaian sunnah namun batinnya ternyata punah.


Tidakkah engkau (hairan) melihat (wahai Muhammad) orang-orang (munafik) yang mendakwa bahawa mereka telah beriman kepada Al-Quran yang telah diturunkan kepadamu dan kepada (Kitab-kitab) yang telah diturunkan dahulu daripadamu? Mereka suka hendak berhakim kepada Taghut, padahal mereka telah diperintahkan supaya kufur ingkar kepada Taghut itu. Dan Syaitan pula sentiasa hendak menyesatkan mereka dengan kesesatan yang amat jauh. 
(  سورة النساء  , An-Nisa, Chapter #4, Verse #60)
(Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut mereka (orang-orang munafik) mencari kekuatan dan kemuliaan di sisi orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemuliaan itu semuanya ialah milik Allah, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya). 
(  سورة النساء  , An-Nisa, Chapter #4, Verse #139)
Sesungguhnya orang-orang munafik itu melakukan tipu daya (terhadap ugama) Allah (dengan perbuatan pura-pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka dalam keadaan munafik). Mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. Mereka (hanya bertujuan) riak (memperlihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya disangka bahawa mereka orang yang beriman), dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang). 
(  سورة النساء  , An-Nisa, Chapter #4, Verse #142)Dan di antara mereka (yang munafik itu) ada orang-orang yang menyakiti Nabi sambil mereka berkata: "Bahawa dia (Nabi Muhammad) orang yang suka mendengar (dan percaya pada apa yang didengarnya)". Katakanlah: "Dia mendengar (dan percaya) apa yang baik bagi kamu, ia beriman kepada Allah dan percaya kepada orang mukmin, dan ia pula menjadi rahmat bagi orang-orang yang beriman di antara kamu". Dan orang-orang yang menyakiti Rasulullah itu, bagi mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya. 
(  سورة التوبة  , At-Taubah, Chapter #9, Verse #61)Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi Jalanan: Meruntuh Atau Mengukuh Demokrasi' Di Sinar Harian Semalam @NajibRazak

Posted: 19 Jun 2012 08:15 PM PDT

Puak PAS perlu tengok pandangan ulama dari Jordan tentang hukum Fatwa. Selama ini demo biasanya berakhir dengan keganasan dan membawa kepada kemusnahan harta benda selain mengancam keselamatan.  

Kerana itu ulama mengeluarkan fatwa berdasarkan kaedah fiqh 'mengelak mudarat lebih utama dari mendapat manfaat' seperti yang diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan namun malang sekali ia ditolak oleh puak pembangkang. Lihat berita di The Malaysian Insider di sini :


Hassan Ali setuju fatwa demonstrasi digazet sebagai undang-undang

May 08, 2012
PETALING JAYA, 8 Mei — Bekas exco Selangor yang dilucut jawatan Datuk Dr Hassan Ali hari ini bersetuju sekiranya fatwa yang dikeluarkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan berkenaan demonstrasi ganas itu digazetkan sebagai undang-undang.
"Saya menyokong penuh fatwa berkaitan demonstrasi yang dikeluarkan Majlis Fatwa digazetkan menjadi undang-undang.
"Fatwa ini bukan sembarangan. Saya tahu sangat proses nak keluarkan fatwa. Mereka merujuk kepada pelbagai kitab, ulama.
"Kalau kita meragui fatwa, di Malaysia ini kita nak bergantung kepada apa lagi?" soalnya yang menyeru masyarakat supaya tidak meragui fatwa yang dikeluarkan badan berkenaan kerana ahli-ahlinya terdiri daripada golongan ilmuan agama.
"Tak perlu kita ragukan. Mereka (ahli Majlis Fatwa) itu adalah kumpulan yang diketahui hafaz al-Quran dan hadis," tambahnya.
Tambah Hassan, pihaknya bersetuju dengan niat asas Bersih untuk menuntut pilihan raya yang adil dan bersih, namun, perkara itu berubah bila ketika demonstrasi ia kelihatan seperti satu mini revolusi untuk menduduki Dataran Merdeka.
" Tujuan asas nak bersihkan pilihan raya, saya suka, setuju kalau pilihan raya telus. Tapi bila sampai satu tahap tujuan mini revolusi pula dikeluarkan, itu saya tentang.
"Fatwa sudah mengkaji dengan terperinci apa natijah Bersih. Kita lihat  seorang anggota polis hampir terbunuh. Ada yang tercedera, dapat rawatan di hospital," katanya lagi dan menambah "ia bukan tujuan asal Bersih 3.0."
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan  berkata mereka memandang serius isu perhimpunan Bersih 3.0 di mana adanya umat Islam menjadi perusuh jalanan.
Namun begitu, pengeluaran fatwa tersebut mendapat respon negatif daripada pembangkang kerana melihat fatwa yang dikeluarkan seakan-akan berat sebelah dan menyokong perjuangan Umno.
Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty menjelaskan, fatwa yang dikemukakan  badan berkenaan adalah bertentangan dengan fatwa yang telah dikeluarkan oleh Presiden Persatuan Ulama Sedunia, Shaikh Yusuf al-Qaradawi, yang berpendapat bahawa demonstrasi adalah harus kerana ia adalah salah satu kaedah untuk membebaskan rakyat dari cengkaman pemerintahan yang zalim, tidak adil serta tidak memberikan kebebasan rakyat bersuara dan bergerak dalam suasana yang aman.
Jelas beliau, pihak Majlis Fatwa perlu merujuk kepada kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat (PR) bagi mendapatkan fakta sebenar supaya fatwa yang dikeluarkan tidak berat sebelah.
Ulama PAS juga turut menyeru Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan agar tidak mengeluarkan pandangan yang sempit dan melibatkan demonstrasi semata-mata, sebaliknya mengambil kira punca demonstrasi itu sendiri iaitu kepincangan sistem pilihan raya.
Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib menegaskan, demonstrasi yang menjurus kepada perkara kebaikan dan tugas "amar makruf nahi mungkar" adalah sangat digalakkan dalam Islam.
Selain itu, Setiausaha Dewan Ulama PAS Pusat, Dr Khairuddin Aman Razali, pula menegaskan, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan diminta tidak menyempitkan pandangan muzakarah melibatkan demonstrasi yang berlaku sahaja.
Tetapi, tambahnya mereka perlu mengeluarkan pandangan terhadap kepincangan pengurusan kewangan negara, seperti amalan rasuah yang berleluasa, dan ketirisan dengan tujuan politik jahat.
Pengerusi jawatankuasa fatwa tersebut, Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin, dipetik berkata: "Tindakan merusuh, membawa kacau bilau dan merosakkan harta benda awam adalah suatu perbuatan yang ditegah Islam.
Malah niat untuk menjatuhkan negara yang sah di sisi undang-undang melalui penganjuran demonstrasi seumpama itu juga haram di sisi agama.
"Sesiapa juga tidak boleh buat, tidak (boleh) bersetuju ke arah (usaha) mendatangkan kemudaratan, keresahan, menjadikan rusuhan sesama kita hingga berpecah, apatah lagi kalau berlaku pertumpahan darah."Dengan menolak berdemonstrasi di Stadium - tawaran yang sangat menarik oleh Kerajaan BN - ini bukti penganjur sebenarnya tidak mahu ia berjalan dengan aman dan sekaligus boleh mengundang bahaya kepada keamanan negara.

Perhimpunan Hijau PAS di Kedah baru-baru ini membuktikan perhimpunan aman dapat dicapai kerana dianjurkan di dalam Stadium bukan di jalanan.

Baca hukum dari pihak Majlis Fatwa Jordan (jika Mufti-Mufti  Malaysia anda tidak percaya dan menganggap mereka alat pemerintah) di bawah dan mohon anda sebarkannya...

HUKUM DEMOSTRASI
Majlis Fatwa, Penyelidikan dan Kajian Islam, Jordan.
Keputusan bilangan (164)(2/2011)
Tarikh (5/4/1432H) bersamaan (10/3/2011M)
Terjemahan: Bahagian Fatwa Jabatan Mufti Negeri Perlis
 Telah disemak dan diperakui oleh S.S. Mufti Kerajaan Negeri Perlis.
--------------------------------

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam, Selawat dan Salam ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, ahli keluarga dan para sahabat baginda, wa ba'd:

Majlis Fatwa, Penyelidikan dan Kajian Islam dalam pertemuan ke lima (5) yang diadakan pada hari Khamis 5/4/1432H bersamaan 10/3/2011M, menegaskan akan kewajipan beriltizam dengan syariat Allah, menyeru bersama memerangi kerosakan, keperluan mencari penyelesaian dengan berdailog dan berusaha kepada pembaikan yang menyeluruh dalam berbagai lapangan kehidupan, sebagai merealisasikan firman Allah AWJ:

إِنْ أُرِيْدُ إِلَّا الْإصْلَاح مَا اسْتَطَعْتُ وَ مَا تَوْفِيْقِيْ إِلَّا بِاللهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَ إِلَيْهِ أُنِيْبُ
Mafhumnya: "aku tidak bermaksud kecuali (mendatangkan) perbaikan selama aku masih berkesanggupan. dan tidak ada taufik bagiku melainkan dengan (pertolongan) Allah. Hanya kepada Allah aku bertawakal dan hanya kepada-Nya-lah aku kembali." (Hud: 88)

Demikian juga menegaskan keperluan berdakwa kepada Allah dengan hikmah dan nasihat yang baik.

Sebagai menjawab beberapa persoalan yang dikemukakan kepada Bahagian Fatwa Umum (دائرة الإفتاء العام) berkaitan hukum agama tentang beberapa demostrasi, berpicket dan selainnya yang berlaku kebelakangan ini.


Melihat kepada kepelbagaian dan beragam jenis piket dan demonstrasi yang diadakan, berbagai slogan yang dilaungkan, demikian juga berbagai motif, berbagai bendera yang dikibarkan dan akibat serta keputusan yang akan berlaku, maka Majlis Fatwa akan meletakkan himpunan garis-garis ketetapan sebagai panduan yang digali dari مقاصد الشريعة الإسلامية وكلياتها, garis-garis ketetapan tersebut adalah seperti berikut:

Pertama: Bahawa tiada lagi cara lain untuk menyatakan pandangan yang dapat digunakan, seperti dialog harmoni dan nasihat-menasihati antara pemimpin masyarakat dan pembuat-pembuat dasar.
Kedua: Hendaklah tidak membawa kepada penumpahan darah, kehilangan nyawa dan serangan jiwa.
Ketiga: Tidak menyebabkan mudarat yang lebih besar berbanding manfaat yang diharapkan darinya.
Keempat: Tidak berlaku di dalamnya atau tidak berlaku juga dari penganjurannya pengabaian terhadap kebaikan Negara dan penghuninya.
Kelima: Tidak ada di dalamnya serangan terhadap pusat dan institusi yang memiliki kepentingan umum dan khusus.
Keenam: Tidak dieksploitasi oleh pihak-pihak yang memiliki matlamat-matlamat lain yang boleh membawa kepada berlakunya kekacauan di dalam masyarakat.
Ketujuh: Tidak membawa kepada terbitnya hasutan fitnah dikalangan anggota masyarakat yang satu, menggugat keamanan Negara, mencetuskan keganasan serta persengketaan kaum dan bangsa dan menjadikan terpecahnya Negara Islam.
Kelapan: Tidak berlaku di dalamnya perkara yang menyalahi syarak seperti percampuran lelaki dan perempuan yang tidak diizinkan dan seumpamanya.
Kesembilan: Tidak membawa kepada timbulnya perasaan takut dari orang ramai, disebabkan berlaku serangan kepada harta-benda, rumah dan kenderaan mereka, berleluasanya kecurian dan pencerobohan kehormatan rumah dan keluarga mereka.

Majlis Fatwa meletakkan garis-garis ketetapan syarak ini bertujuan menyeru ulama umat Islam melalui persidangan mereka untuk memberi bimbingan dan pembaikan, dan agar mereka memikirkan di dalam minda mereka kebaikan yang tertinggi untuk umat dan Negara Islam, sambil memohon kepada Tuhan Maha Pelindung AWJ agar memelihara Negara kita dalam keadaan aman dan tenteram, menjauhkannya dari fitnah yang zahir dan tersembunyi demikian juga untuk semua Negara umat Islam, sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik Pemberi Perlindungan dan sebaik-baik Pemberi Bantuan. – tamat terjemahan fatwa - 


Terkini : Penjelasan Pakar Nuklear PAS MP Hulu Langat 'Ranapkan' Penipuan Tian Chua PKR

Posted: 19 Jun 2012 02:43 AM PDT
19Jun2012 - Dewan Rakyat menyaksikan drama yang buat pembangkang pengsan habis semasa kehangatan perbahasan mengenai laporan Jawatankuasa Khas Parlimen mengenai Lynas yang dibentangkan pagi Selasa.

Ia berlaku semasa para Ahli Parlimen pembangkang sedang berbahas membantah Lynas dan berlagak macam mereka profesor serba tahu mengenai soal radiasi dan keselamatan kepada orangramai.

Tanpa diduga Ahli Parlimen PAS kawasan Hulu Langat,Selangor yang merupakan seorang pakar nuklear bangunan mencelah di tengah perbahasan untuk menyampaikan pandangan profesionalnya.

Suasana dalam Dewan Rakyat terdiam sejenak bila Ahli Parlimen pembangkang itu ' kepak habis' gelagat rakan-rakannya dengan menyatakan bahawa beliau berpendapat tahap radiasi kilang berkenaan adalah selamat.

AZLI SHUKRI

Posted: 19 Jun 2012 11:19 PM PDT

AZLI SHUKRI


Wajah Lain Kebenaran!

Posted: 19 Jun 2012 02:00 AM PDT

Kebenaran itu berat untuk diterima. Kita lebih selesa menerima cerita fitnah dan prasangka. Inilah yang berlaku dalam isu Lynas. Walaupun sudah dijelaskan oleh pakar sehebat mana sekali pun, puak-puak yang degil ini masih buta mata hati mereka.

 KUALA LUMPUR 19 Jun - Ahli Parlimen Hulu Langat daripada Pas, Dr. Che Rosli Che Mat menegaskan, tahap radiasi di projek memproses nadir bumi, Lynas berada pada paras rendah berbanding yang dibenarkan. Beliau yang merupakan seorang pakar nuklear juga berpuas hati dengan pembentangan Laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas Advance Materials Plant (LAMP) di Dewan Rakyat hari ini. "Saya berpuas hati dengan pembentangan ini sebab jawatankuasa mengutip pandangan-pandangan dan masalah-masalah masyarakat. Kalau baca daripada muka surat 17 hingga 18 laporan itu, memang betul, itu bagus dan saya setuju. "Saya tidak berani kata projek Lynas ini selamat atau tidak, tetapi daripada segi radiasi saya tahu ia rendah sebab saya sendiri ukur benda itu. Tahap radiasi memang rendah daripada yang dibenarkan, bagaimanapun banyak faktor lain perlu diberikan perhatian," katanya ketika ditemui di Dewan Rakyat di sini hari ini. Che Rosli sebelum ini menimbulkan kontroversi dalam pakatan pembangkang apabila mengakui bahawa projek Lynas adalah selamat dan tidak seperti dakwaan Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR). Malah, dalam satu sesi temu bual dengan stesen televisyen TV3 sebelum ini, Che Rosli menyifatkan tindakan segelintir pemimpin pakatan pembangkang yang mendakwa projek berkenaan sebagai satu ancaman kepada rakyat sebagai tidak lebih daripada sekadar meraih kepentingan politik. Ditanya mengenai pemberian lesen sementara operasi kepada Lynas untuk beroperasi, Che Rosli memberitahu bahawa ia merupakan tindakan yang betul. "Lynas perlu buat 'lapscale' dari awal, macam mana nak simpan (nadir bumi) dan pemberian lesen sementara operasi perlu supaya rakyat boleh melihat sendiri tiada aktiviti penyebaran (radiasi) ke Sungai Balok seperti didakwa," jelasnya. - UTUSAN

oyabun

Posted: 19 Jun 2012 11:18 PM PDT

oyabun


Anwar mula kepanasan : Murad sahkan akuan bersumpah?

Posted: 18 Jun 2012 11:56 PM PDTSetelah sekian lama membisu berhubung isu Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mengawal 20 akaun induk semasa menjadi Menteri Kewangan, bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid tampil mengesahkan akuan berkanun yang dibuat beliau 13 tahun lalu adalah benar.

Abdul Murad yang selama ini didesak pelbagai pihak supaya tampil menjelaskan perkara tersebut selepas didedahkan media berkata, beliau memang membuat akuan berkanun pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion membabitkan Anwar semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Pada masa sama, beliau yang dalam akuan berkanunnya mengakui membayar lebih RM120 juta kepada kroni dan organisasi tertentu atas arahan Anwar memberitahu, bersedia memberi kerjasama kepada pihak berkuasa jika dikehendaki.

"Saya dengan ini mengesahkan ada membuat akuan bersumpah pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion yang saya percaya melibatkan Anwar. Saya juga telah memberi keterangan yang diminta pihak berkuasa," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini.Isu Anwar mengawal 20 akaun induk dengan menggunakan kroni-kroninya semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan kembali hangat selepas ahli perniagaan, Ummi Hafilda Ali mengesahkan abangnya yang juga Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali memiliki kekayaan luar biasa berjumlah RM30 juta.

Kekayaan Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin dipercayai ada kaitan dengan Anwar kerana ketika tahun 90-an iaitu semasa menjadi Setiausaha Sulit kepada Timbalan Perdana Menteri, beliau yang bergaji RM2,442 sebulan sudah memiliki aset bernilai jutaan ringgit sehingga disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Malah, Abdul Murad sendiri dalam akuan berkanunnya itu secara jelas mengaitkan nama Shamsidar apabila mendakwa isteri Azmin tersebut dibayar gaji lumayan dan disediakan sebuah kereta lengkap dengan pemandu walaupun pada kebanyakan masa wanita itu tidak perlu ke tempat kerja.

Dalam akuan berkanun sama juga, beliau mendakwa Anwar telah mengarahkannya melaksanakan eksesais korporat yang memihak kepada kawan-kawan dan kroni serta membersihkan hutang mereka dengan menggunakan keuntungan daripada rundingan menggunakan pengaruh Bank Negara Malaysia (BNM).

Antaranya, dakwa Abdul Murad, eksesais korporat melibatkan pengambilalihan Sikap Power, pemegang konsesi Projek Kuasa Bebas (IPP) di Lumut, Perak yang dijual kepada Malaysia Resources Corporation Bhd. (MRCB) atas arahan Anwar sebelum menyuntik konsesi itu ke dalam Malakof Berhad.

Sementara itu Ummi hargai jasa Murad rungkai tanda tanya!

Ahli perniagaan, Ummi Hafilda Ali yakin pengakuan bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Abdul Murad Khalid berhubung akuan berkanun 20 akaun induk yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah atas dasar pengorbanannya untuk negara, agama dan bangsa.

Beliau berkata, tindakan Abdul Murad itu pastinya akan lebih memudahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak berkuasa menjalankan siasatan lanjut berhubung perkara tersebut.

"Bagi saya, bukan mudah untuk Abdul Murad yang pernah memegang jawatan penting satu ketika dahulu bertindak membuka pekung di dada, apatah lagi perkara ini melibatkan etika kerjayanya.

"Kita tidak boleh terus menyalahkan beliau, ia tidak adil kerana mengenali Anwar, kemungkinan sewaktu itu, Abdul Murad menerima pelbagai ancaman berbanding hari ini beliau lebih selesa menceritakan perkara sebenar," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.Abdul Murad hari ini mengesahkan beliau ada membuat akuan berkanun pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion yang dipercayai melibatkan Anwar yang ketika itu merupakan Timbalan Perdana Menteri selain bersedia memberi kerjasama kepada pihak berkuasa.

Ummi Hafilda pula kelmarin, menyerahkan bukti baru berkaitan pemilikan 20 akaun itu serta bukti berkenaan kekayaan luar biasa Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali kepada SPRM.

Menurut Ummi Hafilda, rakyat Malaysia sepatutnya menghargai jasa Abdul Murad itu apabila beliau dilihat benar-benar bersedia merungkai satu tanda tanya yang sepatutnya diketahui oleh rakyat selama ini.

Katanya, bagi rakyat yang mungkin masih tertanya-tanya kebenaran berhubung perkara itu perlu memberi lebih perhatian kerana apa yang dilakukan Abdul Murad merupakan satu pengorbanan besar.

"Saya percaya dalam usianya sekarang, Abdul Murad lebih matang dan bertanggungjawab menceritakan kebenaran. Mungkin dahulu, beliau muda dan mudah terpengaruh tetapi hari ini beliau telah sedar siapa yang perlu diutamakan iaitu rakyat," katanya.

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Jun 2012 11:15 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Artikel Pembaca : Fitnah Scorpene – strategi terdesak fuckatan membunuh PM Najib!

Posted: 19 Jun 2012 10:30 PM PDT

Isu Scorpene sengaja ditimbulkan kembali oleh puak fuckatan sebagai senjata melemahkan kerajaan dan memalitkan najis ke muka PM. Dulu sebelum pengunduran Pak Lah, puak fuckatan bermati-matian berharap Dato Seri Najib tidak akan ditabalkan sebagai Perdana Menteri. Tak cukup fitnah pada Dato' Seri Najib, isterinya Datin Rosmah difitnah bersubahat membunuh Altantuya.

Gagal menghalang Najib menjadi PM, isu ini terus dimomokkan agar tempoh pemerintahan Najib dapat disingkatkan dan Negara akan huru hara mempertikaikan kredibiliti beliau.

Kini isu ini ditimbulkan kembali dengan Suara Anak Haram (SUARAM) diketuai oleh si betina lesbian Cynthia Gabriel bertindak sebagai pencacai utama telah menfailkan aduan terhadap DCNS, syarikat yang bukan sahaja terlibat membina dan menjual kapal selam kepada Malaysia tetapi syarikat yang turut mendapat kontrak dari kerajaan India, Brazil, Chile dan Poland membina angkatan selam moden negara-negara tersebut.

Klik untuk besarkan  imej

SUARAM telah menerima suapan US$90,000 dari pemberi dana yahudi antarabangsa yang diketuai oleh George Soros untuk menjatuhkan PM Najib dan mengangkat pemimpin biseksual dan pluralis Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri atau Presiden Republik Malaysia yang pertama.

Kos pertahanan negara merupakan sesuatu yang rahsia dan sulit di mana semua butirannya tidak boleh didedahkan kerana bakal mengundang padah pada keselamatan Negara. Amalan ini dipraktikkan oleh semua negara di dunia termasuklah Singapura yang sememangnya beria-ia mahu mengorek segala rahsia kekuatan tentera negara-negara jirannya. Al maklumlah negara ultra kiasu sememangnya dilatih oleh Zionis Yahudi Israel untuk menjalankan kegiatan subversif di Malaysia, Indonesia, selatan Thailand dan selatan Filipina di mana terdapat ramai umat Islam dan Melayu.


Kontrak perolehan Scorpene bernilai EURO1.084 billion tidak pernah disembunyikan oleh kerajaan. Dari jumlah kontrak perolehan kapal selam Scorpene bernilai US$580 juta, sebanyak US$442 juta dibayar kepada DCNS (Perancis) dan NAVATIA (Sepanyol) sebagai kos perolehan 2 kapal selam Scorpene meliputi pakej Integrated Logistics Support (ILS) dan latihan kepada warga kapal selam.

Baki keseluruhan sebanyak EURO 114.96 juta (US$138 juta) lagi dibayar secara berperingkat dalam tempoh 6 tahun kepada Perimekar Sdn Bhd sebagai kos perkhidmatan koordinasi dan sokongan kepada pasukan projek kapal selam TLDM di Cherbourg, Perancis dan Cartagena, Sepanyol serta latihan krew kapal selam di Brest, Perancis. Semua terma ini tertulis secara terperinci di dalam kontrak yang ditandatangani pada 5 Jun 2002.


Secara dasarnya, Perimekar Sdn Bhd bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan berikut:


· Menyediakan kediaman lengkap bagi 27 keluarga Kumpulan Perintis Kapal Selam di Perancis dan Sepanyol untuk tempoh 6 tahun. Pakej ini termasuk biaya perubatan dan persekolahan anak-anak serta pasangan krew kapal sepanjang tempoh 6 tahun tersebut..

· Menyediakan pejabat urusan dan kemudahan kediaman lengkap bagi krew kapal TLDM seramai 156 orang dan 30 staf penyelenggara pengkalan di Perancis dan Sepanyol untuk tempoh 6 tahun. Kos kehidupan amat tinggi di kedua-dua negara yang menggunakan matawang Euro.

· Membayar elaun harian dan elaun krew kapal selam sebanyak EURO 50 sehari setiap seorang untuk tiga tahun pertama dan EURO 60 sehari seorang untuk tiga tahun kedua. Selain membiayai tuntutan-tuntutan perjalanan dan kerja lebih masa rasmi para krew.

· Membiayai kos penerbangan pergi-balik setiap krew kapal selam untuk balik bercuti ke Malaysia setiap empat bulan sekali.

· Perimekar juga bertanggungjawab memastikan penyertaan syarikat Malaysia dalam pembinaan dan membantu syarikat yang berpotensi untuk menyertai program offset

· Membantu kontraktor utama berhubung prosedur kerajaan dalam perlaksanaan kontrak

· Menyelaras latihan antara krew, kontraktor dan kerajaan sepanjang berada di Eropah.

· Menyediakan laporan koordinasi, dokumentasi perjanjian jual beli, jaminan insuran dan sebagainya.


Terperangkap dengan fakta, SUARAM mendakwa pula bahawa pemberian komisyen EURO 114.96 tersebut meragukan dan Perimekar telah memberikan perkhidmatan koordinasi dan sokongan yang percuma!. Perimekar sebagai syarikat yang dilantik kerajaan dibayar secara telus oleh kerajaan atas perkhidmatan yang disediakan. Tuduhan yang sengaja direka oleh  SUARAM sebenarnya mempunyai niat untuk mendedahkan segala kekuatan persenjataan kepada pihak Singapura kerana Negara kafir harbi ultra kiasu tersebut amat bimbang dengan kekuatan negara-negara Islam sekitarnya.


Dah jelas lagi nyata, apa kejadahnya bila puak pembangkang ingin mengatakan pembelian Scorpene disulami skandal rasuah, penyelewengan duit rakyat dan pembunuhan model Mongolia; Altantuya Sharibu? Peguam Anwar Ibrahim; Dato Zulkifli Nordin sendiri menafikan pembabitan Datuk Najib dalam pembunuhan tersebut. Raja Petra Kamaruddin (RPK) mengakui dia sendiri diupah oleh Anwar Ibrahim untuk memfitnah YAB PM dan isteri bahkan YAB PM sendiri telah bersumpah laknat sebanyak 4 kali bahawa beliau tidak mengenali Altantuya dan terlibat dengan pembunuhanya.

Anwar pula sedap-sedap meliwat lelaki dan menoron bini orang, Chinadoll dan Siamdoll takut pula nak sumpah laknat. Sebaliknya mengupah penulis-penulis gay Anord Dubus (Bangkok Post) dan Roger Milton (Phnom Penh Post) untuk menfitnah dan spin isu Scorpene Malaysia.


Kini SUARAM terkantoi lagi, mana ada perbicaraan isu Scorpene di Perancis! Siasatan pihak Perancis akan mengambil masa 2 – 3 tahun, mengikut anggaran hakim Roger Le Loire dan Serge Tournaire yang bertanggungjawab bagi kes ini. Selama siasatan pihak yang terlibat tidak dibenarkan membuat sebarang komen atau boleh dikenakan tindakan menghina mahkamah. Dan sekiranya, siasatan mendapati hakim memerlukan keterangan dari mana-mana pihak di Malaysia, maka hanya polis Malaysia yang boleh mendapatkan keterangan dari pihak yang berkenaan dengan kehadiran pegawai kehakiman dari Perancis bukannya SUARAM.
 

Jelaslah, apa yang dilakukan oleh SUARAM, iaitu mewar-warkan apa yang dikatakan mereka sebagai 'bukti' serta membuat komen, malah kenyataan rasmi terbuka di media, adalah satu bentuk penghinaan yang serius terhadap mahkamah Perancis. Maka, secara rasminya SUARAM boleh dikenakan tindakan menghina mahkamah sekiranya ada pihak yang membuat aduan terhadap mereka.

Jika kita lihat perkembangan kes ini di Perancis sendiri atau di mana-mana jua, kita akan dapati tiada langsung komen dari pihak DCNS yang dikatakan sama-sama memikul kesalahan jika benar telah terlibat memberi rasuah dalam urusniaga kapal selam dengan Malaysia.

Ini kerana DCNS cukup arif mengenai prosedur undang-undang di negaranya dan mengelak untuk memberi komen, membela diri atau menjelaskan apa-apa mengenai apa-apa jua.

Hanya SUARAM yang menjadi pencacai pembangkang Malaysia yang ke hulu ke hilir menjaja cerita rasuah antara DCNS dengan Malaysia. Kerana pilihanraya semakin hampir dan pembangkang ketandusan isu dan terpalit dengan pelbagai dosa dan kelemahan, itu saja!

Dan kini usaha mengutip derma-derma karung sedang giat dijalankan oleh SUARAM dengan harga tempahan meja makan setinggi RM10,000 ditagih dari mereka yang sanggup menjadi hamba-hamba fuckatan agar SUARAM dapat berjalan-jalan makan angin di kota Paris.

*Kepada pembaca yang mahu artikel mereka disiarkan di blog ini, sila e-mail kepada : mymassa.artikel@gmail.com

Din Pudu BIDAS @CMLimGuanEng kerana HARAMKAN Utusan!

Posted: 19 Jun 2012 08:19 PM PDTSemalam semasa debat Saifuddin-Salahudin, penulis tertarik dengan DUA soalan daripada moderator BIAS kepada Din Pudu yang berbunyi lebih kurang begini:

1)  Apakah polisi fuckatan terhadap demonstrasi jalanan sekiranya mereka berkuasa kelak; dan

2) Apa pandangan Islam berkenaan perlakuan keganasan dan kemusnahan yang berlaku semasa demonstrasi Bersih tempohari (Din Pudu sebenarnya tidak layak menjawab soalan ini)?

Bagi soalan kedua, seperti yang dijangka, Din Pudu GAGAL jawab. Dia kata keganasan berlaku sebab provokasi Polis dan tembakan gas pemedih mata. Jadi, kesimpulannya, kita boleh berbunuhan semasa sendiri sekiranya dicabar atas jalan. Tiada jalan musyawarah lagi, walaupun jelas nyata kita sedang melanggar undang-undang.

Inilah akibatnya bertanya kepada orang yang tidak habis belajar.

Cuba kita tengok semula benarkah Polis telah memprovokasi para perusuh untuk bertindak ganas?!!Din Pudu GAGAL. Bagi soalan pertama pula, jawapan beliau cukup kelakar. Beliau berkali-kali menyalahkan Kerajaan sebagai punca fuckatan melakukan rusuhan jalanan. Katanya Harakah dan suara mereka disekat selama 54 tahun. Betulkah?!!

Katanya lagi mereka tidak diberi ruang dalam media perdana. Kami hendak tanya kepada Din Pudu, Boleh tidak HarakahDaily/Harakah/MalaysiaKini beri ruang kepada kempen BN dalam media mereka?!! Sedangkan komen pembaca pun kena moderate!

Lagi satu perkara, adakah Din Pudu sudah lupa bahawa larangan wartawan TV3 dan Utusan di P.Pinang dan beberapa negeri fuckatan masih lagi berjalan? Adakah kebebasan media seperti ini yang beliau maksudkan?!!

Dan akhir sekali, Din Pudu berjanji bahawa fuckatan akan menggubal satu dasar yang lebih baik daripada Kerajaan BN bagi menyuburkan demokrasi dan "SOP" baru kepada PDRM dalam menangani demonstrasi. Katanya, bom asap dan semburan air tidak akan digunakan lagi.

Kami terfikir, adakah SOP yang dimaksudkan oleh Din Pudu itu seperti di bawah ini?!!


Apa-apa pun, Tahniah kepada Datuk Saifuddin Abdullah yang begitu COOL dalam menangani dakyah Din Pudu dan sikap kurang ajar beruk-beruk PAS di kalangan penonton! DIn Pudu SUCKS BIG TIME! Orang tanya lain, dia jawab lain!

Ketua Penerangan PKR Akui Partinya Kian Runtuh (PKR)

Posted: 19 Jun 2012 06:15 PM PDT

 'Jangan biar kejadian 'malang' di Kedah berulang di S'gor'
SHUHAIMI SHAFIEI 


ULASAN Melihat kepada keadaan semasa yang kurang 'menyenangkan khayalak ramai' ekoran beberapa kenyataan berhubung isu Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor; Faekah Husin yang mempertikai kepimpinan Timbalan Presiden KEADILAN (PKR) YB Azmin Ali sebagai Pengarah Jawatankuasa Pilihanraya Pusat (JPRP), saya berasa bertanggungjawap untuk menyatakan ketegasan parti bahawa semua kepimpinan di dalam organisasi negeri, baik dari kedudukan Menteri Besar, anggota Exco apatah lagi Setiausaha Politik  hendaklah menghormati pendirian mahupun keputusan kepimpinan tertinggi parti.

Tiap perbezaan pendapat perlu diselesaikan dalam semangat organisasi parti yang dipimpin Majlis Pimpinan Pusat.

KEADILAN Selangor memandang serius jikalau benar adanya dakwaan terdapat individu tertentu mempertikai kepimpinan tertinggi parti secara terbuka dan tidak akan sekali kali berkompromi kerana dengan jelas ia melanggar etika parti.

Dalam keadaan saya menghormati kuasa prerogatif Menteri Besar untuk melantik Setiausaha Politik, pandangan dan keputusan pimpinan parti jangan sekali kali dipinggirkan kerana Kerajaan Negeri tertubuh atas penat lelah, jasa dan keringat akar umbi KEADILAN yang berjuang bersama sama rakyat lain untuk kemenangan rakyat.

Kenyataan twitter saya yang memohon supaya pihak tertentu yang mengecam Kerajaan Negeri Selangor di twitter #kamisayangpkr agar berhenti adalah sebagai satu langkah yang difikir perlu supaya isu ini dapat ditangani dengan berhemah dan tertutup sambil tidak membuka ruang kepada kejadian 'malang' yang berlaku di Kedah.

Kritikan membina dan pandangan kritis hendaklah dilahirkan dalam bilik mesyuarat dan diselesaikan mengikut saluran yang betul. Perbuatan 'menyerang' kepimpinan secara terbuka adalah satu tindakan amat tidak matang, tidak bijak dan penuh emosi.

Saya nyatakan bahawa saya sedia mengatur pertemuan semuka untuk mengenalpasti apakah masalah dan saranan akar umbi KEADILAN bagi memperbaiki lagi perjalanan pentadbiran Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Selangor yang mungkin tidak sesempurna pada pandangan mata kepimpinan parti.

Jika ada kekurangan dan perlukan pembaikan, hatta sehinga perlu melantik pegawai lain bagi membantu tugasan Dato Menteri Besar, maka kerajaan negeri yang tertubuh atas lingkaran parti, mestilah akur dan mengambil tindakan pembetulan dengan segera. Jika benar ada satu dua pegawai parti yang jelas mengkhianati mandat dan tidak menghayati kehalusan perjuangan parti, tindakan keras wajar diambil bagi memelihara keutuhan parti.

Saya mengharap rakan-rakan perjuangan dalam KEADILAN dan Pakatan Rakyat umumnya berjiwa besar dalam mendepani percubaan Umno yang senantiasa mengambil peluang dengan 'sedikit perbezaan pendapat' yang mungkin wujud di kalangan kita.

Setakat hari ini, visi ke Putrajaya dipandu dengan cukup baik oleh Pengarah JPRP Yb Azmin Ali dan acuan keikhlasan Tan Sri Khalid Ibrahim dalam mentadbir negeri wajar digabungkan menjadi satu 'gerombolan meriam' ampuh untuk mara ke Putrajaya.

Namun jika dalam perjalanan ini, ada satu dua meriam yang dirasakan sudah uzur oleh kepimpinan, rosak dan hilang kekuatan semangat kebersamaan, elok sahaja digantikan dengan meriam baru supaya matlamat menakluki Putrajaya tidak tersadai di sempadan. Tiba masanya untuk Ketua Umum melihat perkara ini.

Kepada semua pihak saya seru agar memberikan tumpuan bagi menghadapi PRU 13 yang akan diadakan pada bila bila masa sahaja.

Ayoh, tekadkan semangat, bulatkan matlamat dan nampakkan muafakat dalam perjuangan kita untuk menumbangkan Umno BN!


http://www.malaysiakini.com/news/201357


*Nampaknya ramai ahli PKR makin tak puas hati dengan kepimpinan Anwar kerana pentingkan keluarga dan kroni. Cuma ayat last sekali yang MyMassa tak boleh terima, perjuangan PKR ni untuk rakyat atau untuk tumbangkan BN (kuasa)? Fikir-fikirkan.

Layak Ke Mereka Ni Diberi Taraf Kerakyatan?

Posted: 19 Jun 2012 04:00 PM PDT

DAP sibuk pasal kerakyatan warga asing.

Persoalannya, layakkah DAP sendiri diberi kerakyatan.

Cuba lihat gambar ini.
*Pasang bendera pun terbalik. Tu la rasis sangat. Mungkin DAP lebih tahu nak pasang bendera China dari bendera negeri sendiri.

Jom Ubah! Selamatkan Khalid Ibrahim.

Posted: 19 Jun 2012 11:30 AM PDT


*Bila la orang tua ni nak berubah.

YB DR DZULKEFLIY SINDIR USTAZ AZHAR IDRUS...

Posted: 19 Jun 2012 08:30 AM PDTMACAMANA YB DR DZULKIFLEY AHMAD MARAH USTAZ AZHAR IDRUSTanpa Nama says: 

18 Jun 2012 8:44 PTG


Assalamualaikum,


Sekadar peringatan bagi yang terlupa."Wahai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat ke
pada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."(Al-Maa'idah-Ayat 8)

Tanpa Nama says: 

19 Jun 2012 12:57 PG
Manusia Akan terhijab Dari nur dan hidayah Allah bila...hati batin, tengelam Dalam perkara selain Allah. Dalam diri anak Adam Ada seketul daging...yakni hati...baik ianya baik lah keseluruhannya.kerana hati lah sebagai raja yang memerintah anggota bdan yang lain sebgai pekerja yang patuh kepada arahan...gunakan Amal sebagai penimbangtara berasaskan ilmu sebagai jurubicara......jangan takbur Dan le....orang lain alim jugak tapi tak ah sampai fatwa naik haji pun dibuat ikut bacau je
 • Tanpa Nama says: 

  16 Jun 2012 8:34 PTG
  Ini ustaz cakap tak serupa bikin,sebar fitnah .Berita belum sah betul terus dia fitnah,ini la dia ustaz tak gunakan ilmu yang ada tapi tak digunakan dengan betul.
 • Tanpa Nama says: 

  16 Jun 2012 9:08 PTG
  ustaz kalau terlibat menyokong parti politik tertentu, nescaya akan hilang pertimbangan keadilannya..mereka akan bersikap memihak walau pun memang nyata puak mereka memang salah! nak jaga periuk nasi sendiri..

Iblis @AmenoWorld cabar @PapaGomo tumbuk dia! @TunFaisal

Posted: 19 Jun 2012 07:00 AM PDTJantan jongos di atas pernah kami dedahkan sebagai seorang Blogger Fuckatan Tegar yang menggelarkan dirinya Amenoworld. Blogger ini yang terkenal dengan tag line berdekahnya (tanda diri begitu hampir dengan syaitonnirojim) ini sememangnya antara top blogger fuckatan yang paling kuat kumpul dosa memfitnah sesama ummat.

Hari ini, beliau tampil dengan posting eksklusif kononnya mendedahkan kes bertumbuk di antara dua orang blogger pro Kerajaan. Dan dengan mantap, Tun Faisal menyerang balas cubaan fitnah beliau selain adu domba bagi melaga-lagakan dua menteri UMNO.

Memang dasar anak haram Iblis. Suka betul bila dengar sesama Islam bergaduh!


*AmenoWorld takde telor guna gambar bini bagi kaburkan identiti. Pendedahan mengenai identiti sebenar AmenoWorld di sini:


http://mymassa.blogspot.com/2011/12/pendedahan-eksklusif-mymassa-lagi.html

AKIBAT BENARKAN NAMA ALLAH KEPADA KRISTIAN

Posted: 19 Jun 2012 05:00 AM PDT


 "Kebetulan saya pergi, imam baru habis sembahyang, setelah mereka mengadakan ceramah kuliah Maghrib, daripada Maghrib sampai 9.30 malam..dilambatkan supaya orang tak boleh datang ceramah.

 "Saya tengah lalu di masjid itu, saya dengar doa (imam itu)..'Ya Allah berikan kami kebaikan dalam kematian'..Saya ambil itu sebagai soalan (ceramah saya)..Saya tanya soalan..kita semua akan mati..malaikat akan tanya siapa Tuhan kamu..?

 "Jawapannya mudah..Allah..cuma saya tanya soalan kepada mereka semalam..kalau kamu jawab Allah..maka malaikat akan tanya balik..Allah yang mana satu..kerana di dunia dulu..Allah Islam ada..dan Allah Kristian ada," katanya.

Menurutnya tidak ada alasan yang paling munasabah, PAS menghalalkan pemberian kalimah Allah kepada penganut Kristian, kecuali atas sebab taatkan Ketua Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Sebab tak ada alasan langsung untuk mereka menghalalkan tindakan itu..semata-mata kerana berkiblatkan Anwar Ibrahim yang gila nak kuasa..gila nak ke Putrajaya..gila nak jadi Perdana Menteri..dia jual semua..termasuk dia kata Kristian boleh pakai Kalimah Allah…kerana dia nak undi Kristian.

 "Saya nak tanya kawan-kawan dalam PAS..termasuk saya tanya semalam..sebab itu dia mengigil sampai nak menyerang..saya tanya mereka, atas alasan apa..kamu bagi..kamu redha, setuju Kristian pakai kalimah Allah ?," soalnya.

Selain itu, Zulkifli dalam ceramah di Taman Medan turut membangkitkan tentang 'Amanat Hadi Awang 1982′ yang mengkafirkan umat Islam selain dari penyokong PAS. Kerana terpengaruh dengan amanat itu Ibrahim Libya sanggup bertempur dan mati dalam kes Memali.

 "Tahun lepas, selepas 30 tahun peristiwa Memali..orang yang sama..Hadi Awang..setelah bersekongkol dengan pakatan luar tabie dengan Anwar..setelah bersekongkol dengan pakatan songsang DAP..kerana nak undi daripada bukan Islam..Hadi Awang depan muktamar agung PAS..dia kata 'Negara Islam tak ada dalam Al Quran'..yang ada Negara Kebajikan. "Kalau Negara Islam tak ada dalam Al Quran..habis Ibrahim Libya ini mati apa," soalnya.

Panas! Gambar @KhairyKJ pakai SPENDA?!!

Posted: 19 Jun 2012 03:00 AM PDTIni gambar KP UMNO. Memang hensem habis. Stok-stok model sahaja dari atas ke bawah. FIT dan bergaya. ROLE model yang mantap untuk anak-anak muda.Inilah sebabnya KP UMNO membesar sebagai JEJAKA yang cukup hensem. Masa BABY pun sudah habis comel. Kalau masuk pertandingan BABY comel ANAKKU, sure JUARA punya. Gambar di atas dirakam pada tahun 1976 di Kuwait bersama ayahanda beliau.Ini pulak gambar perampas kerusi Ketua AMK PKR. Kepala sahaja sudah hampir penuh frame. Harap muka sahaja JAMBU, tapi degree second class lower sahaja!Yang ini lagi hamsap. Ingat boleh jadi Ketua AMK yang hebat selepas Ezam, tetapi kerana selalu tercungap-cungap masa berjalan, last-last Rafizi GEBU pula yang pijak perut! Sekali lagi frame penuh dengan kepala yang besar dan pipi yang tembam.Yang ini pula KP PAS. Duduk pun dah tak boleh nak tegak. Itu belum kira semput masa nak bercakap. Nasib baik kerusi muat lagi.

Sebenarnya tujuan kami menggarap posting ini bukanlah untuk menghina sifat fizikal sesiapa. Tetapi kami mempersoalkan tentang sikap dan nafsu manusia yang kononnya mahu jadi pemimpin pelapis negara.

Agak-agak anda berdisiplinkah para pemimpin MUDA yang obese ini?!! Kalau nafsu makan pun tidak boleh terkawal, bagaimana agaknya nafsu mereka nanti apabila memegang kunci khazanah kekayaan negara dan kuasa?!!

Fikir-fikirkanlah...

Berita Panas! Ali Hamsa Diumum KSN Baru.

Posted: 19 Jun 2012 02:03 AM PDT

Dr Ali Hamsa dilantik KSN baru

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah, Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ali Hamsa, 57, hari ini diumumkan sebagai Ketua Setiausaha Negara yang baru berkuat kuasa mulai 24 Jun 2012.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan hari ini berkata, beliau menggantikan Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang akan tamat kontrak perkhidmatannya pada 23 Jun ini.
Kenyataan itu berkata, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong memperkenankan pelantikan Ali.
Dr Ali yang dilahirkan di Kluang, Johor pada 29 Ogos 1955, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya dan Ijazah Sarjana Ekonomi serta Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Environmental Science & Economics dari Oklahoma State University, Amerika Syarikat.

Beliau mula berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 5 Jan 1981 sebagai Penolong Setiausaha di Kementerian Perdagangan dan Perindustrian.

Beliau mempunyai pengalaman kerja luas di Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri dari 16 Disember 1997 hingga 21 April 2009.

Di jabatan itu, beliau pernah berkhidmat sebagai Pengarah Seksyen Pembahagian dan Timbalan Ketua Pengarah, Program National Transformation & Advancement sebelum menjawat tugas sebagai Ketua Pengarah, UKAS, JPM pada 22 April 2009.
"Kerajaan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada YBhg Tan Sri Mohd Sidek Hassan di atas segala khidmat bakti beliau di sepanjang tempoh memegang jawatan Ketua Setiausaha Negara khususnya dalam usaha mengukuhkan sistem penyampaian Perkhidmatan Awam dengan memperkenalkan pelbagai pembaharuan demi memastikan agenda pembangunan negara yang dirancang dilaksanakan dengan jayanya," kata kenyataan itu. - BERNAMA*Tahniah Datuk Seri Ali Hamsa. Terima kasih dan selamat bersara Tan Sri Sidek.

Wikileaks: Skandal Anwar - Rafizi, Penglibatan Khalid Ibrahim Dan Kroninya Part 3.

Posted: 19 Jun 2012 12:11 AM PDT

Dari bahagian pertama (http://mymassa.blogspot.com/2012/06/wikileaks-tangan-yang-membongkar.html) dan kedua (http://mymassa.blogspot.com/2012/06/wikileaks-skandal-rm50-billion-anwar.html).

Untuk bahagian ketiga, MyMassa salin bulat-bulat berita yang dikeluarkan oleh Raja Petra (RPK). Kalau bersumberkan MyMassa semata-mata, nanti  pencacai pembangkang tak boleh terima. Jom baca tulisan RPK mengenai penglibatan kroni Tan Sri Khalid dalam projek ini di sini (http://www.malaysia-today.net/archives/archives-2012/47481-episode-11-a-tale-of-two-tan-sris).
EPISODE 11: A Tale of Two Tan Sris

Raja Petra Kamarudin

Azmin Ali is up in arms. He is grumbling that Selangor Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim is bypassing the 'correct channels' in making decisions. He means, of course, that the 'correct channel' is Anwar Ibrahim, the Economic Advisor of Selangor who himself has complained that most times he is kept in the dark about what is going on in Selangor.

I can believe this because this was exactly what Anwar told me when we met in London in 2010. In fact, Anwar was even more blunt in his criticism of the Menteri Besar. He said that Khalid was stubborn and had a huge ego and would not 'listen to advice'. My retort was: you created the monster so why can't you just un-create what you created? (In fact, I wrote about this before).

Anyway, there appears to be a showdown between Azmin and Khalid looming over the horizon -- reminiscent of a similar showdown cum power struggle and turf war that he had with Ezam Mohd Noor, which resulted in the latter leaving PKR in a huff to join Umno.

Whisperings are spreading through the corridors of power of the Selangor State Secretariat. And what is being whispered is that Tan Sri Lim Kim Hong is a man in a hurry. He is not sure whether Pakatan Rakyat will still be in power in Selangor come Christmas Day. So he wants to seal all his deals before then.

France had its 'Tale of Two Cities', which tore France apart. Selangor has its 'Tale of Two Tan Sris'. And this is also threatening to tear Selangor apart.

People have been talking about the relationship between Tan Sri Lim Kim Hong and Tan Sri Khalid Ibrahim for some time now. It is not a secret that their relationship goes back a long time to 1994 when Khalid first picked up his stake in Guthrie.

Khalid initially bought 5% of Guthrie for RM125 million, according to The Asian Wall Street Journal on 17 June 1994 (read the news item below). To partly fund this purchase, Khalid borrowed about RM66 million from Bank Islam. Bank Islam later sued Khalid for recovery of the unpaid loan.

The question being asked is: where did Khalid get the difference from? According to Azmin, Lim Kim Hong was the person who funded Khalid and now, as payback time, Lim is being given lucrative jobs in Selangor.

These jobs run into the billions and Azmin is pissed big time. Well, we have Lim Kang Hoo doing multi-billion jobs in the Federal Territory with the backing of the Federal Territory Minister, Raja Nong Chik (READ MORE HERE: http://malaysia-today.net/mtcolumns/47156-episode-5-the-raja-nong-chik-saga). And then we have Lim Kim Hong doing the same in neighbouring Selangor with the backing of Khalid Ibrahim (READ ALL THE REPORTS BELOW).

The PAS leaders in Selangor know about this but they do not dare raise the matter for the sake of Pakatan Rakyat solidarity. With their internal party problems and Hassan Ali barking like a dog in heat, they can ill-afford another controversy. But they are quietly lobbying in the background for PKR to drop Khalid in the next election lest this matter becomes an election issue.

As the Malays would say: Melayu berkuasa, Cina yang kaya. It is very nice being a Chinese, especially if your surname is Lim. Hmm..is that why Lim Goh Tong made it big? And wasn't it another Malay politician, Tunku Abdul Rahman, who was backing that now dead Lim?

Well, if you need to be born a Chinese just make sure you carry the surname Lim.

***************************************


****************************************

Is Khalid Ibrahim in another favour-for-cash with Lim Kim Hong?(Another Brick in the Wall, 6 November 2009) - When Khalid was asked by reporters on his link with Lim Kim Hong written in this blog on June 9th, 2008, the above was his response.

This blog has been in pursuit of the Selangor Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim's past corruption trail since early 2007. The claim is that Khalid had a history of favour-for-cash arrangement with Lim Kim Hong.

With Khalid currently under financial difficulty to repay the balance loan of RM66 million with Bank Islam, there is suspicion that he had done another favour-for-cash arrangement.

This blog made its first revelation of the link between Khalid Ibrahim and Lim Kim Hong during the Ijok by-election. A set of questions for candidate Khalid Ibrahim was posted on April 26th, 2007. The questions were partly answered by the first expose made by Dato Desa Pachi at the campaign trail in the presence of Najib.

In June 2008, another series of posting was made on the opening of Lim Kin Hong I Berhad's I-City.

The first probe was on June 9th with a piece entitled Hubungan Rahsia Khalid Ibrahim dan Lim Kin Hong. That posting received much publicity with Rocky Bru's link to the posting here. Sinar Harian published in their Dari Blog ke Blog section.

Reporters asked Khalid about the posting and he denied. It was reported by The Star, The Edge and Bernama. Comments to news report was posted on June 12th that day itself in Khalid Ibrahim Menjawab Blog ini.

READ MORE HERE: http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2009/11/is-khalid-ibrahim-in-another-favour-for.html

****************************************

Selangor to clean up Klang River

(The Star, 20 March 2010) -- The Klang River rehabilitation project, an initiative under Selangor's economic stimulus package, offers many opportunities including new commercial, tourism and property development ventures.

According to project masterplanner DPZ Asia Sdn Bhd principal Kamal Zaharin, there are various components in the project – river cleaning, new source of drinking water, environmental protection, flood mitigation, commercial, tourism and land development activities.

The state government has gazetted the riverbank and no development can take place without its permission.

"The draft master plan for the project is scheduled to be ready before the end of the month," Kamal said.

One of the companies appointed to undertake the project is Wessex Water I-Bhd Consortium, a 50:50 joint venture between Wessex Water, a UK-based water and sewerage treatment company owned by YTL Corp Bhd, and I-Bhd.

Wessex Water managing director Gareth Jones said the state government's plan to rehabilitate and clean up the Klang River was very visionary because "in any country, a river is the people's lifeline."

"The status of the Klang River now lies between critical and bad. There is a lot of trash that needs to be weeded out but the river can be saved and improved," he said, adding that the company would start work next year.

Jones said various parts of the country were now suffering from water shortage and the cleaned water would come in handy.

"We are looking at tapping the water at the lower end of the middle stretch of the Klang River between Puchong and Shah Alam that is not affected by sea water. The physio-chemical treatment process will leave no chemical residue and the process of improving the water quality so it can be drunk is very economical and commercially viable," he told StarBiz.

On its development potential, I-Bhd CEO Eu Hong Chew said: "We expect more new developments and redevelopment projects along the river bank going forward."

Eu said the project would enhance the asset value of the riverfront land and open a new growth corridor for Selangor.

"The property fraternity should be excited about the prospects ahead as the river rehabilitation project will open new development options within established municipalities in Selangor," he added.

For a start, I-Bhd's i-City project which has some riverfront development (along Rasau River that flows into Klang River) can look forward to some value enhancement when the river water is cleaned.

The 72-acre project, with a gross development value of RM2bil, is already 20% completed. It will take a further five to eight years to complete.

Last Saturday, Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim announced that four companies – Wessex Water I-Bhd Consortium, TSS-Mako Engineering Sdn Bhd, GJA Engineering and Construction and DPZ Asia Sdn Bhd – had been appointed to carry out the river rehabilitation project.

Apart from DPZ Asia, which was appointed by Khalid, the three were appointed from among 37 companies that had submitted their proposals last October after the project was advertised by the state government.

TSS-Mako combines local talents with three of South Korea's biggest engineering firms while GJA Engineering is a 100% bumiputra-owned company.

Khalid said the entire project would take 15 years and was expected to attract some RM50bil worth of investments to clean, rehabilitate and develop the river.

Phase one comprising the building of a RM1bil water treatment plant and development along the riverbank, also estimated at RM1bil, will take two to three years.

The 120km river stretches from Klang to Shah Alam, Subang Jaya, Petaling Jaya, Kuala Lumpur and Ampang Jaya.

*****************************************

DPZ only involved in planning of Klang River project

(Bernama, 14 April 2010) -- Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim today clarified that DPZ Asia Sdn Bhd was not directly involved in rehabilitation and cleaning up of the Klang River project.

"DPZ do not carry out the project but rather involved in providing advise and planning," he said when answering a question by Amirudin Shari (PKR-Batu Caves) who wanted to know the status of the company's appointment in the project.

Abdul Khalid said DPZ was picked because it was managed by a local who had the expertise in rural and city town planning and had worked as a town planner in Florida, United States.

He said the Malaysian, through his company had successfully carried out a number of project planning works in United States, China, New Zealand and Australia.

Abdul Khalid said it was also part of his efforts to bring back the expertise of an international consultant to the country for a small cost and contribute for the development of the country.

Yesterday, acting opposition leader Datuk Mohamad Satim Diman (BN-Seri Serdang) had wanted the Menteri Besar to clarify the appointment of DPZ Asia, which was done without an open tender.

As for the appointment of three other companies through a tender exercise, Abdul Khalid said GJA Engineering & Construction Sdn Bhd was a professional Bumiputera company involved in the development along rivers.

The second company, TSS Mako Engineering Sdn Bhd is a consortium made up of local companies and a number of companies from south Korea that have vast knowledge in rehabilitation and cleaning of rivers in South Korea.

He added that Wessex Water I Bhd Consortium was a joint venture between Wessex Water company which has expertise in environment like managing the Thames in London and I-Bhd, a developer of high technology cities like the I-City.

http://www.malaysia-today.net/archives/archives-2012/47481-episode-11-a-tale-of-two-tan-sris

Semasa baca jawapan MB Selangor bahawa Wessex Water berpengalaman urus Thames teringat pula sejarah Kerajaan Nik Aziz kena tipu dengan syarikat yang mengaku urus air di UK.

1. Krisis ini bermula sejak 1990, apabila PAS berjaya menguasai Kelantan. Ketika itu,Nik Aziz menjadi Menteri Besar Kelantan  telah bersetuju bekerjasama dengan "Thames Water" sebuah syarikat dari United Kingdom untuk memaju dan membangunkan air di Negeri Kelantan, bertujuan menangani masalah air di negeri berkenaan.
http://mymassa.blogspot.com/2011/11/sejarah-air-kelantan-nik-aziz-hutang.html

Bila MyMassa selidik, rupa-rupanya Wessex Water dan Thames Water adalah dari syarikat yang sama.

http://www.thewaterpage.com/int_companies1.htm

Adakah Kerajaan Selangor juga ditipu sebagai mana tertipunya Nik Aziz di Kelantan? Kita tunggu dan lihat projek RM50 billion di bawah Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor yang diurus oleh Anwar dan Rafizi.


*Bersambung di bahagian ketiga.

Kembara Politik

Posted: 19 Jun 2012 11:08 PM PDT

Kembara Politik


[PART 2] Tembelang Pembangkang Bantah Penyenaraian FGV Pecah!

Posted: 19 Jun 2012 04:50 AM PDT

-
[Sebelum itu, Part 1 baca di SINI.]

Pelbagai Fitnah Dilempar Terhadap IPO FGV

Kita sudah dengar pelbagai fitnah buruk dilemparkan oleh pembangkang bagi menghalang penyenaraian FGV ini. Semuanya adalah tuduhan yang tidak ada asas langsung. Tuduhan yang sengaja direka-reka demi menakutkan peneroka dan memberikan gambaran buruk secara keseluruhannya pada kaca mata orang Melayu.

Pembangkang mahu seluruh orang Melayu melihat usaha YAB Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak sebagai sesuatu yang amat buruk. Ketakutan pembangkang semakin jelas dari hari ke hari dengan pelbagai fitnah jahat menggagalkan penyenaraian FGV.

Fitnah Peneroka Tidak Diberikan Pilihan Menerima atau Menolak Saham FGV

Dato' Najib telah melihat sumbangan yang telah diberikan oleh para peneroka Felda dalam industri minyak sawit negara. Oleh yang demikian, penyenaraian FGV juga tidak mengenepikan titik peluh para peneroka. Malahan, seluruh peneroka diberikan agihan khas (special allocation) bagi memiliki saham FGV tanpa perlu melalui tawaran awam.

Walau bagaimanapun, idea peruntukan khas saham FGV ini diserang dengan begitu hebat dengan pelbagai fitnah buruk. Pembangkang dengan niat jahat memfitnah kononnya seluruh peneroka diugut dan dipaksa menerima agihan khas ini. Seluruh peneroka kononnya tidak diberikan pilihan. Semua itu hanya fitnah jahat. Peneroka sebenarnya diberikan pilihan sama ada mahu membeli saham melalui agihan khas untuk peneroka atau sebaliknya menolak. Kalau mahu, boleh ambil. Jika tidak mahu pun tidak mengapa. Tiada paksaan pun seperti mana difitnah pembangkang haramjadah.

Cuma bagi penulis ianya adalah sesuatu yang merugikan jika menolak agihan khas yang memang hanya diberikan kepada peneroka melalui Borang Biru (Blue Form). Bukan senang untuk mendapatkan agihan khas sebegini. Malahan orang awam yang ingin memiliki saham FGV perlu melalui tawaran awam yang ditentukan melalui cabutan. Belum tentu lagi dapat jumlah yang dimahukan. Jadi amat rugi jika menolak. Mujurlah tidak ramai yang menolak. Hanya segelintir yang betul-betul totok pembangkang yang diberikan maklumat yang salah oleh pemimpin mereka.

Fitnah Mengatakan Sign Borang Biru Kemudian Tanah Kebun Tergadai

Pembangkang haramjadah tidak puas-puas menakut-nakutkan para peneroka. Pembangkang sengaja memberikan gambaran buruk dan mahu memastikan kerosakan yang teruk terhadap imej Felda yang berkait rapat dengan kerajaan BN menjelangnya Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13).

Fitnah terus ditabur dengan mengatakan jika peneroka sign Borang Biru maka besar kemungkinan tanah kebun 10 ekar mereka akan lesap. Fitnah yang cukup melucukan. Mana mungkin dengan pembelian saham FGV bernilai RM4.55 sesaham itu berupaya menyebabkan tanah kebun seluas 10 ekar peneroka bernilai jutaan ringgit itu lesap?

Fakta, kerajaan sudah menerangkan bahawa penyenaraian FGV bukan melibatkan tanah kebun 10 ekar dan tapak rumah seluas suku ekar milik kekal dan tetap peneroka. Jadi bagaimana pembangkang haramjadah boleh tipu peneroka bakal hilang tanah kebun? Bodoh betul pembangkang haramjadah!

Pembangkang terus membelit. Memang tanah kebun tidak masuk dalam penyenaraian. Tapi pinjaman yang dibuat oleh peneroka untuk membeli saham FGV sejumlah 800 saham itu akan menyebabkan peneroka jatuh muflis dan akhirnya tanah kebun tergadai. Lagi lah menampakkan kebodohan puak-puak pembangkang haramjadah!

800 saham didarab dengan RM4.55 tidak sampai pun RM4,000. Mana mungkin jatuh muflis dan tanah kebun seluas 10 ekar bernilai jutaan ringgit tergadai!

Pembangkang Pun Terliur Dengan Agihan Khas FGV Terhadap Peneroka

Malahan, pernah suatu hari penulis berborak dengan seorang sahabat yang pro pembangkang menyatakan keinginan memiliki saham agihan khas ini sekiranya ada peneroka yang menolak. Malah sahabat ini berkeinginan berjumpa dengan para peneroka yang menolak dan mahu mereka menjadi proksi dan mereka akan diberikan sedikit imbuhan. Tidak tahulah sama ada sahabat penulis itu berjaya berjumpa dengan para peneroka yang menolak agihan khas saham FGV dan menjadikan mereka sebagai proksi.

Perangai Haramjadah Pembangkang - Sign Borang Biru FGV Tapi Saman FELDA

Pun begitu, ada juga segelintir peneroka yang menerima tawaran agihan khas melalui Borang Biru ini yang bertindak menyaman pihak pengurusan Felda. Bagi penulis, ini satu lagi usaha yang dilakukan secara berterusan dan sangat terancang bagi menggagalkan usaha penyenaraian FGV. Mereka yang ini terdiri dari pembangkang yang dikategorikan sebagai haramjadah!

Mereka ini sengaja menerima tawaran saham FGV. Sengaja menandatangi Borang Biru FGV. Kemudian sengaja bertindak menyaman Felda dengan alasan bahawa kononnya mereka diperdaya menurunkan tandatangan. Para peneroka yang menyaman ini terdiri daripada totok-totok pembangkang haramjadah yang sengaja mengikut arahan dari pemimpin mereka.

Mereka ini senagaja berniat jahat sedangkan mereka sudah pun diberikan pilihan sama ada menerima atau pun menolak sekiranya tidak mahu memiliki agihan khas saham FGV kepada peneroka. Bagi penulis, tidak perlulah bertindak sedemikian sehinggakan pihak pengurusan Felda yang selama ini menjaga segala kebajikan para peneroka diheret ke mahkamah.

Jika ikhlas tidak mahukan agihan khas saham FGV maka tolaklah. Jangan tandatangan dengan niat menganiaya pihak pengurusan Felda demi memberikan gambaran buruk kepada kerajaan BN.

Penulis teringat dengan kata-kata seorang Pengurus Felda dalam majlis penyampaian cek durian runtuh seberapa ketika dahulu.

Katanya (seingat penulis):

"Tuan-tuan dan Puan-puan semuanya sudah seperti ibu bapa saya. Tidak mungkin saya mahu menganiaya Tuan-tuan dan Puan-puan. Jika ada yang tidak faham, mari datang berbincang. Saya berkerja untuk Felda. Tempat saya cari rezeki untuk menyara anak-anak. Jadi tolonglah. Jangan saman. Jika tidak mahu, tolaklah. Felda tidak paksa. Cuma, pendapat saya, rugi kalau tolak. Tapi kalau dah memang tak mahu, tolaklah cara baik. Jangan saman."

Pun begitu, totok pembangkang berstatus haramjadah memilih untuk menerima tetapi kemudiannya bertindak menyaman Felda! Memang sah haramjadah!

Ada Peneroka Yang Saman Felda Dakwa Ditipu Pemimpin Pembangkang

Cakap-cakap dari kalangan peneroka Felda itu sendiri menyatakan bahawa ada di kalangan mereka yang bertindak menyaman pihak pengurusan Felda berhubung agihan khas saham FGV ini tidak pun berniat mahu menyaman Felda.

Malahan, mereka ini mengatakan bahawa nama mereka digunakan. Tidak tahu pun nama mereka digunakan walau pun memang mereka penyokong pembangkang. Mereka tidak bersetuju dengan tindakan menyaman Felda.

Ada juga di kalangan mereka mahu menarik kembali saman mereka. Atau paling tidak, mereka tidak mahu nama dimasukkan dalam saman. Mereka tidak mahu masuk campur. Ada yang menyatakan kekesalan dengan tindakan pemimpin pembangkang setempat dengan bantuan pemimpin pembangkang atasan menyaman Felda ini.

Amaran Buat Pembangkang

Kepada pembangkang, sudah-sudahlah menabur fitnah mengelirukan peneroka, generasi kedua dan seluruh rakyat. Segala putar belit pembangkang untuk memberikan gambaran yang buruk terhadap kerajaan BN akan dipatahkan satu demi satu. Pendedahan demi pendedahan bakal menunjukkan betapa terdesaknya pembangkang menjelang PRU13 sedikit masa lagi. Usaha memburukkan FGV adalah usaha terakhir pembangkang di Felda. Menentukan sama ada berjaya atau pembangkang terus bungkus tanpa sebarang sokongan langsung oleh peneroka Felda untuk pilihanraya akan datang dan seterusnya...


BERSAMBUNG AKAN DATANG....
[Fitnah saham FGV akan jatuh seperti IPO Facebook]
[Sebab sebenar kenapa Pembangkang Haramjadah takut dengan penyenaraian FGV]
+

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 Jun 2012 11:07 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Pernah Tak Korang Dengar Ulama PAS Beri Nasihat Macam Nie...???

Posted: 19 Jun 2012 07:00 PM PDT

Sepanjang pengalaman aku, aku tak pernah dengar dari mulut ulama pas bagi nasihat dekat kita belajar bersungguh-sungguh dan mencari ulama atau tok-tok guru yang hebat-hebat untuk kita menuntut ilamu agama dari mereka, kebanyakan ulama pas yang ada hanya tahu mengkafirkan sesama Islam, memaki hamun saudara seagama dan membodohkan orang Islam yang lain...

Korang tengok video nie sampai habis, baru korang tahu apa yang aku maksudkan....

Belantan

Posted: 19 Jun 2012 11:07 PM PDT

Belantan


PAS Wajib Ditentang Kerana...!!!

Posted: 19 Jun 2012 11:04 PM PDT
"Kemiskinan itu hampir kepada kekufuran"
(Sabda Rasullullah SAW)

Pemimpin PAS pernah bertanya mengapa dan apa perlunya UMNO menentang PAS? Mereka mendakwa PAS tidak membuat kerosakan kepada orang Islam dan orang Melayu!

Sememangnya orang yang melakukan kerosakan tidak sedar dan tidak mahu tahu bencana yang mereka bawa. Pol Pot di Kemboja merasakan beliau tidak bersalah walaupun berjuta rakyat Kemboja terkorban dan Kemboja dihimpit kemunduran. Puak pengganas Serb merasakan hak mereka untuk menghukum dan menghapuskan rakyat Bosnia. Hatta pembawa ajaran sesat sekalipun merasakan mereka membawa kebenaran.

Namun rakyat tahu sejak dulu di mana ada PAS, disitulah berlakunya perpecahan umat yang menyedihkan sehingga putus tali silaturrahim, sembelihan tidak dimakan, peristiwa dua imam, kafir mengkafir yang sudah tidak asing lagi – Tidak kerosakankah ini?

Dalam pendidikan PAS tidak ada program untuk memajukan orang melayu dengan menggunakan alasan untuk menutup kelemahan ialah anak-anak tidak perlu kecemerlangan untuk memasuki universiti kerana zaman Rasullullah SAW dulu pun sahabat-sahabat tiada yang memasuki universiti.

Malahan usahawan terkenal zaman Rasullullah SAW seperti Ab Rahman bin Auf tidak pernah mendapat ijazah dalam bidang pengurusan perniagaan dan tiada Kementerian Pembangunan Usahawan menolong beliau. Ini boleh melemahkan motivasi pelajar Melayu dalam usaha kerajaan meningkatkan daya saing dalam bidang pendidikan dan juga dalam bidang ekonomi melalui program keusahawanan.Dalam bidang pembangunan, PAS tidak ada program untuk memberi kemudahan asas seperti jalanraya, jalan kampung, kemudahan elektrik dan air. Alasan yang diberikan untuk menutup kelemahan mereka ialah – kalau jalan kampung dibina maka akan ada kereta dari kaum lain yang akan menggunakannya dan ini akan membahayakan lembu, kambing dan ayam kerana kereta ini dipandu laju. Lagipun ternakan seperti lembu yang suka tidur atas jalan semasa tengahari akan menyebabkan kesuburannya terbantut kerana lembu jantan.

Rakyat tahu, 'Islam' dibawa PAS tidak boleh jadi kebanggaan umat. Malah telah menjadi bahan sindiran dan cacian kerana cetek dan tidak bijaksana cara pelaksanaannya. Dunia melihat Malaysia pimpinan UMNO sebagai model. Dunia Islam memberi penghargaan – bukan kepada PAS!

PAS membawa imej kemunduran dan di mana PAS berkuasa, pemimpin senang, rakyat susah dan berhijrah …. Apakah mereka masih perlu bertanya – KENAPA MEREKA DITENTANG RAKYAT?

Kejayaan paling besar PAS ialah menjadikan pengikutnya fanatik. Walaupun hidup dalam kemiskinan, tapi kerana fanatiknya sanggup menolak segala bantuan dari Kerajaan Persekutuan.

1. BUKAN MANDAT SEBENAR

Pemerintahan PAS di Kelantan bukan mandat rakyat Kelantan. Kemenangan PAS di Kelantan pada tahun 1990 dan 1995 adalah kerana perpecahan dalam parti UMNO. Sebahagian daripada penyokong UMNO telah keluar parti itu lalu menubuhkan Semangat 46. Pada ketika itu rakyat Kelantan memberi sepenuh mandat dan kuasa kepada APU iaitu gabungan Pas, Parti Semangat 46, Hamim dan Berjasa untuk memerintah Kelantan.

Jelaslah bahawa mandat ini bukan diberi kepada PAS kerana mereka tahu PAS tidak mampu berbuat apa-apa. Tetapi malangnya setelah memenangi pilihanraya, PAS seolah-olah bagai kacang lupakan kulit. Kini PAS telah menyingkirkan semua rakan dalam APU. Ini membuktikan bahawa PAS tamak kuasa dan tidak mengenang budi orang lain yang menolong mereka. Oleh itu kuasa dan mandat ini perlu ditarik balik bila tiba pilihanraya nanti.

2. GAGAL MEMBAWA PEMBANGUNAN

Sejak 20 tahun memerintah Kelantan (1990-2012) PAS gagal membawa perubahan yang bermakna untuk rakyat. Sebelum ini iaitu dari tahun 1959 hingga tahun 1978, dalam jangkamasa 18 tahun PAS juga telah terbukti gagal membangunkan Kelantan. PAS tidak berbuat apa-apa untuk membela nasib rakyat Kelantan. Ini bermakna selama 38 tahun rakyat Kelantan berada dalam kemunduran di bawah pemerintahan PAS.

Sesungguhnya sedikit sebanyak perubahan dan pembangunan Kelantan yang dapat dilihat pada hari ini adalah hasil usaha Kerajaan Barisan Nasional pada waktu memerintah Kelantan (1978 - 1991).

3. MEMBAWA PERPECAHAN

PAS terus memecahbelahkan umat Islam dengan ajaran 'Islam' cara PAS yang bercorak Machiavelli – 'The end justify the means' iaitu PAS sanggup melakukan apa sahaja hatta bercanggah dengan ajaran Islam demi mencapai hasrat dan matlamat mereka.

Sejak dahulu lagi PAS sanggup mengeluarkan fatwa mengkafirkan orang-orang UMNO semata-mata untuk memenangi pilihanraya tanpa mengira ajaran Islam yang sebenar yang mengakibatkan perpecahan ummah. Pemimpin PAS adalah punca menjadikan sembahyang dua imam. Sebenarnya PAS telah memperalatkan agama untuk kepentingan politik yang sempit.

4. SYIAH

PAS mengamal pendekatan yang tidak selari dengan amalan Islam Ahli Sunnah Wal-jamaah yang bersikap sederhana dan suka bersaudara. PAS seolah-olah menghampiri cara ajaran Syiah yang merbahaya kepada perpaduan umat Islam.

5. MENGEKALKAN KEMISKINAN

PAS membiarkan kemiskinan rakyat tanpa sebarang agenda. Mereka mengatakan bahawa kemiskinan tak boleh dihapuskan, sedangkan PAS tidak pernah berikhtiar atau berusaha menghapuskan kemiskinan. Semua ini semata-mata menutup kelemahan dan kegagalan pemimpin-pemimpin PAS yang tidak mempunyai sebarang rancangan untuk membasmi kemiskinan.

6. PROJEK

PAS menjual Kelantan melalui pemberian kawasan balak dan lain-lain projek kepada bukan bumiputra dan bukan anak Kelantan. Orang Kelantan memang ramai yang mampu menyelenggara dan melaksanakan sendir projek di negeri ini, tetapi malangnya keutamaan diberi kepada orang-orang luar kerana kepentingan-kepentingan tertentu.

7. HISBAH

PAS mungkir janji membentuk HISBAH iaitu Badan Bebas yang akan ditugaskan menyiasat penyelewengan dan salahgunakuasa di kalangan Wakil Rakyat dan Pegawai-pegawai Kerajaan Negeri. Dengan itu PAS gagal menyiasat penyelewengan Wakil Rakyat mereka.

8. MENGANIAYAI GOLONGAN MISKIN

PAS menganiayai beribu penerima Bantuan Kebajikan Masyarakat atas sentimen politik dan memotong bantuan mereka.

9. HUDUD UNTUK KEPENTINGAN POLITIK

PAS memalukan Islam dengan memperkenalkan Hudud yang tidak selari dengan syariat Islam dan gagal melaksanakannya. Sesungguhnya PAS sekadar mengeluarkan Draf Hudud (Kerangka Hudud) yang tidak mempunyai aturcara jenayah yang lengkap dan terperinci.

Apakala Perdana Menteri menolah Draf Hudud ciptaan PAS untuk dilaksanakan di Malaysia dengan alasan kanun jenayah tersebut tidak lengkap dan harus diperbaiki, mereka dengan lantang menuduh Perdana Menteri tidak Islamik.

Apabila orang bertanya mengapa Hukum Hudud tidak dilaksanakan di Kelantan, sedangkan semua Adun sudah bersetuju dan pihak Istana sudahpun memberi perkenan, pemimpin PAS memberi alasan kerana ditolak oleh Perdana Menteri.

Orang bertanya pula,'Apakah hukumnya takut kepada manusia lebih daripada takutkan Allah? Tidakkah ia SYIRIK? Sehingga kini masih belum ada jawapan dari PAS berhubung dengan soalan ini.

10. PAS KEKALKAN PERLEMBAGAAN TOGHUT DI KELANTAN

PAS mengekalkan Perlembagaan Negeri dan Undang-undang buatan manusia yang dahulunya dituduh 'Undang-undang Toghut/Undang-undang Inggeris'. PAS tidak pernah membuat usul untuk meminda atau membuat sebarang perubahan terhadap Undang-undang Negeri sediada.

Pada suatu ketika dahulu (ketika Kelantan di bawah Barisan Nasional) pemimpin-pemimpin PAS berapi-api membuat ucapan bahawa Enakmen Keluarga Islam Kelantan sebagai toghut dan diilhamkan oleh puak-puak Yahudi. Mereka mengeluarkan fatwa bahawa jika satu saat kita berada di bawah Undang-undang Toghut maka selama satu saat itu jugalah kita tidak akan diredhai oleh Allah.

Sekarang rakyat pun bertanya, setelah PAS menang dengan majoriti besar di Kelantan, apakah Undang-undang itu telah diubah? Jika Undang-undang itu masih dipakai hingga sekarang, mengapa pemimpin PAS yang dahulunya menfatwakan pemimpin BN Toghut, tidak terus mengeluarkan fatwa bahawa pemimpin PAS sekarang ini juga sedang mengamalkan Undang-undang Toghut ciptaan Yahudi? Ini salah satu contoh cakap tidak serupa bikin. Pemimpin ini boleh dimasukkan ke dalam golongan munafik.

11. WAKIL RAKYAT PAS PENTINGKAN DIRI

PAS tidak lagi berjimat cermat dalam perbelanjaan wang rakyat. Mereka sewenang-wenangnya menaikkan gaji Wakil rakyat dan membeli kereta-kereta mewah untuk kegunaan peribadi mereka. Kawasan-kawasan balak diagihkan kepada orang-orang tertentu dan yang mendapat hasil lumayan adalah Wakil-wakil Rakyat PAS itu sendiri. Inikah yang dinamakan perjuangan Islam tulin? Atau berselindung di sebalik agama untuk kepentingan diri.

12. SALAHGUNA PROJEK

PAS menyalahgunakan projek untuk memancing undi. Perbuatan tentu tidak ikhlas dan jauh sekali daripada memanfaatkan orang ramai. Sebab tentu tidak ikhlas dan jauh sekali daripada memanfaatkan orang ramai. Sebab itulah kebanyakan projek PAS akhirnya menemui kegagalan dan sia-sia sahaja.

13. BUDAYA UGUT DAN 'SUGUNG'

PAS mengamalkan budaya ugut dalam pemberian milik tanah. Pemilikan tanah tidak akan diberi ataupun akan menghadapi banyak kesukaran jika mereka menentang PAS. Budaya ini sebenarnya berkaitan rapat dengan unsur-unsur budaya rasuah. PAS bukan mendidik rakyat menentang rasuah tetapi secara tidak langsung mengajar melakukan rasuah. Sesungguhnya mereka berjuang bukan kerana Allah tetapi kerana ingin mengekalkan kuasa beberapa kerat pemimpin PAS sahaja.

PAS juga seringkali mewujudkan budaya sugung. Mereka boleh buat apa sahaja termasuk membuang orang-orang yang tidak sebulu (Penghulu dari bekas S46) tanpa merujuk kepada sesiapa. Bila ditanya, mereka akan kata bahawa sudah rujuk kepada Datuk Haji Nik Aziz. Kemudiannya bila ditanya kepada Datuk Haji Nik Aziz, beliau jawab – 'tak tahu' pula.

14. KELANTAN WATER

PAS menjual air Kelantan kepada syarikat dari England. Walau berbagai nasihat telah diberikan sehingga mencetuskan demonstrasi, namun pemimpin PAS tetap meneruskan rancangan tersebut tanpa mengkaji dengan lebih mendalam. Pemimpin ini merasakan mereka cerdik tetapi sebenarnya jahil dalam selok belok perkhidmatan air.

Daripada kerja bodoh yang tidak diberkati oleh ALLAH ini menyebabkan rakyat Kelantan bukan sahaja menghadapi kesulitan mendapatkan air bersih sehingga sekarang tetapi juga terpaksa membayar bil air yang tidak setimpal dengan air yang mereka gunakan. Malahan lebih dari itu Kerajaan Negeri Kelantan terpaksa menanggung hutang bekalan air yang berpuluh juta dengan Kelantan Water. Inilah pembaziran paling besar dalam sejarah Negeri Kelantan.

15. MENYALAHKAN ISTANA

PAS gagal mewujudkan hubungan baik dengan istana hasil daripada tuduhan, tohmahan melulu dan kata-kata kasar dan kesat yang menyinggung pihak istana. Ini semua dilakukan kerana pemimpin PAS merasakan dirinya besar dan berkuasa. Mereka bercakap dengan angkuh dan sombong. Ini juga suatu taktik PAS semata-mata untuk menyembunyikan kesalahan sendiri dan ingin meletakkan kesalahan ke atas pihak lain.

16. MENGENEPIKAN PEGAWAI KERAJAAN

PAS tidak dapat mewujudkan hubungan dengan Pegawai-pegawai Kerajaan Negeri kerana Wakil-wakil Rakyat PAS tamak kuasa. Ini juga disebabkan oleh pemimpin-pemimpin PAS angkuh, sombong dan berlagak pandai sedangkan akhirnya berlaku kekecuhan yang berlarutan dan susah untuk diselesaikan.

17. KEGAGALAN KEPIMPINAN ULAMAK

Kepimpinan Ulamak ala PAS bercorak dictator (kuku besi) di mana Datuk Haji Nik Aziz cuba menguasai semua perkara hingga PAS Pasir Puteh sendiri berpecah belah. Apakah seorang tokoh yang kononnya bergelar ulamak sedangkan jahil dalam mentadbirkan negeri dan hal-hal berkaitan ekonomi serta mempunyai kapasiti minda yang lemah itu masih dikatakan layak mentadbir negeri.

Inilah punca segala masalah dan kemelut pentadbiran Negeri Kelantan masa kini. Ulamak sebenar bukanlah dipuja sebagai dewa tetapi disegani kerana kewibawaan dan kecekapan dalam semua perkara.

18. TIDAK ADA PROGRAM ISLAM

PAS tidak membentuk sebarang Program Peningkatan Islam secara menyeluruh. Pemimpin-pemimpin Pas kelihatan amat takut kepada masa depan yang mencabar sedangkan persiapan-persiapan menyeluruh bagi menghadapi cabaran masa depan tidak dirancang dengan teliti. Mereka setiap ketika hanya memikirkan bagaimana mengaburi mata rakyat dengan sepanduk dan slogan-slogan yang menggambarkan seolah-olah merekalah pejuang Islam yang sejati dan orang lain dikatakan kononnya tidak Islamik.

19. GAGAL BERI PEMBELAAN

PAS gagal membela Keluarga Kumpulan Dakwah, Guru YIK (Yayasan Islam Kelantan) dan Guru-guru Agama Sekolah-sekolah Agama Kerajaan Negeri. Sedangkan golongan inilah pada suatu ketika dahulu yang kuat memperjuangkan PAS sehingga PAS boleh mengekalkan kuasa sampai hari ini.

20. RAKYAT MUNDUR KERANA PAS

Corak pentadbiran PAS menyebabkan orang Melayu dan kebanyakkan rakyat mundur tanpa peluang ekonomi secukupnya. Kekuatan Melayu Kelantan yang rajin berusaha dan berdedikasi melakukan kerja tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya kerana tidak ada perancangan yang teliti daripada Kerajaan Kelantan di bawah rejim PAS. Rakyat terpaksa berhijrah keluar menyebabkan kerugian bagi Negeri Kelantan.

21. BELIA TIADA PEMBELAAN

PAS tidak membuat sebarang program untuk remaja dan menangani belia Kelantan yang ramai terlibat dengan dadah dan maksiat. Jika negeri-negeri lain gejala sosial berlaku di Bandar-bandar utama sahaja, tetapi di Kelantan ia merebak dan meluas hingga ke kampung-kampung yang jauh dari Bandar.

22. PROGRAM UNTUK WANITA DAN KAUM IBU

PAS tidak ada program bagi kaum wanita atau kaum ibu. Malah dalam setengah keadaan kaum wanita ditafsirkan sebagai unsur jahat yang menjadi punca segala masalah. Soal gincu, tudung, iklan tak sampai ke mana. Program kemajuan pula tidak ada. Lebih parah lagi apabila PAS menghalang supaya wanita cantik tidak perlu bekerja.

23. KUBU KUAT PAS TERBIAR

Kawasan yang menjadi kubu kuat PAS terbiar dan mundur termasuklah kawasan nelayan di persisiran pantai Pasir Puteh, Bachok, Pengkalan Chepa, Tumpat dan lain-lain lagi.

24. MENAFIKAN BANTUAN KERAJAAN PUSAT

PAS tidak bercakap benar mengenai Bantuan kerajaan Pusat. Mereka berdolak-dalih dan munafik. Sebenarnya pemimpin PAS takut rakyat mengetahui perkara sebenar sehingga boleh mengurangkan pengaruh PAS.

25. TINDAKAN KEPENTINGAN DIRI

PAS memberi jawapan, peluang dan habuan politik kepada luar daripada Kelantan. Ini dilakukan semata-mata untuk mengekalkan pengaruh politik Nik Aziz di peringkat PAS Pusat.

26. MEROSAKKAN ISLAM DAN MELAYU

PAS memperjuangkan Islam dengan kaedah yang sempit dan jumud (beku). PAS tidak pernah berfikir untuk memartabatkan ketinggian Agama Islam dengan cara tarbiah (pendidikan) yang baik dan tersusun.

Jika sedikit sebanyak mereka lakukan hanya semata-mata untuk mencari dan mengekalkan pengaruh mereka sahaja dan bukannya untuk mendaulatkan Islam keseluruhannya. PAS telah banyak merosakkan imej Islam dan bangsa Melayu. Apakah tindakan ini masih boleh dibiarkan berterusan oleh rakyat Kelantan.

27. PERPECAHAN PERPADUAN MELAYU

PAS memecahkan perpaduan Melayu terutamnya di kampung-kampung dan ini bukan sahaja merugikan bangsa dan agama, tetapi juga bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenarnya. Pemimpin-pemimpin mereka mengajar pengikutnya memboikot kumpulan-kumpulan lain yang tidak sebulu dengan mereka. Mereka sanggup menuduh orang lain toghut dan assabiah sedangkan PAS sendirilah yang berusaha melahirkan golongan-golongan assabiah.PAS banyak menghabiskan masa dengan hanya bersyarah dan propaganda. Kadang-kadang pemimpin PAS sanggup membuat fitnah dan menaburkan berita-berita palsu yang boleh mengelirukan rakyat. PAS sanggup melakukan segala perkara meskipun bercanggah dengan nilai-nilai Islam sebenar semata-mata untuk mengekalkan kuasa. Dalam banyak perkara mereka hanya pandai berkata tetapi tidak melaksanakan kata-kata atau janji mereka.

Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Mengimbau Semula Pengakuan Bersumpah Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Pada Tahun 1999?

Posted: 19 Jun 2012 06:29 AM PDT
Pembangkang Cari Jalan Tolak Pengakuan Murad?

Pengakuan bersumpah bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid pada tahun 1999 berhubung dakwaan bahawa Anwar Ibrahim mengawal 20 akaun induk berjumlah RM3 bilion, bukanlah mudah direka-reka. Dalam akuannya, Abdul Murad turut menyatakan nama beberapa individu yang mempunyai kaitan dengan urusan dana berkenaan.

Sebagaimana dinyatakan dalam akuan bersumpahnya, beliau menyelesaikan masalah individu tertentu setelah mendapat arahan Anwar menggunakan dana berkenaan. Risiko pendedahan Abdul Murad adalah besar jika beliau mereka-reka dakwaan berkenaan.

Setakat ini pun penafian mengenai dakwaannya sudah pun dibuat oleh mereka yang terbabit. Beliau juga terdedah kepada tindakan mahkamah oleh individu yang dibabitkan dalam pengakuannya itu. Ini bermakna kebenaran dakwaan Abdul Murad memerlukan penyiasatan rapi.

Jika Badan Pencegah Rasuah (BPR) mula menjalankan siasatannya, BPR tidak boleh dianggap sebagai memihak. Setakat ini, dakwaan Abdul Murad mungkin boleh dianggap berasas manakala penafian individu terbabit pula tidak boleh diketepikan begitu saja. Hanya penyiasatan rapi saja yang dapat menentukan segala-galanya.Begitu juga, disebabkan kedudukan Abdul Murad di Bank Negara Malaysia sebelum ini begitu penting dan beratnya dakwaan yang dibuatnya itu, sepatutnya BPR tidak boleh menunggu masa yang terlalu lama untuk menjalankan siasatan. Tambahan pula, maklumat yang diberikannya itu adalah dalam bentuk akuan bersumpah.

Sebagaimana dijelaskan oleh Ketua Pengarah BPR, Datuk Ahmad Zaki Husin (ketika itu), hampir setiap perenggan dalam akuan bersumpah itu adalah maklumat mengenai rasuah. Dalam sesuatu akuan bersumpah, setiap dakwaan perlu dibuat dengan rasa penuh tanggungjawab. Oleh itu, pengakuannya itu perlu ditangani segera.

Rakyat akan mempersoalkan BPR jika tidak ada siasatan segera dijalankan. Rakyat seharusnya boleh membezakan antara dakwaan rasuah yang dibuat oleh sesetengah pihak bermotif politik dengan dakwaan yang dilakukan oleh orang yang terbabit secara langsung dalam urusan dana berkenaan.

Abdul Murad mengaku beliau menerima beberapa arahan daripada Anwar untuk menyelesaikan masalah beberapa individu sebagaimana disebut dalam akuannya. Berbeza dengan dakwaan pihak tertentu lain yang hanya membuat dakwaan tetapi mendapat maklumat daripada sumber yang tidak jelas. Ini menyebabkan BPR tidak mempunyai asas yang kuat untuk menjalankan siasatan, apatah lagi jika tuduhan-tuduhan dibuat atas pentas politik.

Berhubung dakwaan Abdul Murad itu, BPR sudah pun membuat laporan polis dan dengan ini, siasatan dianggap sudah bermula. Abdul Murad pastinya orang pertama yang akan mempertahankan pengakuannya.

Pengakuannya akan lebih jelas jika beliau dapat mengemukakan bukti, umpamanya segala dokumen berhubung urusan dengan bank terbabit. Mereka yang disabitkan dengan tuduhan itu juga seharusnya memberi kerjasama untuk memudahkan tugas BPR.Satu perkara yang agak jelas Abdul Murad dan Anwar mempunyai hubungan yang rapat, sekurang-kurangnya ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan yang sering berurusan dengan Bank Negara di mana Abdul Murad bertugas. Abdul Murad sudah pun menyatakan beliau diperalatkan. Apa pun, rakyat seharusnya menunggu keputusan siasatan tanpa perlu membuat andaian sendiri.

Disebabkan ini adalah perkembangan dan maklumat baru, parti-parti pembangkang juga tentunya mahukan siasatan dijalankan segera. Tidak perlulah mempertahankan mana-mana individu sekiranya mereka sendiri mahu menuntut keadilan.

Sebelum mempertahankan individu yang didakwa Abdul Murad itu, adalah lebih baik mereka mengikuti perkembangan siasatan tanpa perlu mengeluarkan kenyataan berbau politik. Ini adalah soal undang-undang yang perlu diselesaikan mengikut undang-undang.

Malangnya sebaik sahaja pendedahan Abdul Murad itu, sudah kedengaran pihak terbabit mengatakan segala-galanya dirancang oleh kerajaan. Kenyataan seperti ini adalah 'jalan keluar' untuk mencemuh kerajaan. Mereka seolah-olah mengajak rakyat supaya jangan percaya kepada pengakuan Abdul Murad itu.

Mereka seolah-olah tidak mahu memberi peluang kepada Abdul Murad untuk membuktikan kenyataannya. Tindakan mereka terbabit adalah tidak bertanggungjawab dan sengaja tidak mahu keadilan dilaksanakan dinegara ini. Ada pun, perkembangan ini amat menarik kerana ia mampu membetulkan kekusutan yang berlaku sebelum ini terutamanya mengenai kenyataan Abdul Murad itu!

Dan semalam setelah sekian lama membisu berhubung isu Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mengawal 20 akaun induk semasa menjadi Menteri Kewangan, bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid tampil mengesahkan akuan berkanun yang dibuat beliau 13 tahun lalu adalah benar.

Abdul Murad yang selama ini didesak pelbagai pihak supaya tampil menjelaskan perkara tersebut selepas didedahkan media berkata, beliau memang membuat akuan berkanun pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion membabitkan Anwar semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Pada masa sama, beliau yang dalam akuan berkanunnya mengakui membayar lebih RM120 juta kepada kroni dan organisasi tertentu atas arahan Anwar memberitahu, bersedia memberi kerjasama kepada pihak berkuasa jika dikehendaki.

"Saya dengan ini mengesahkan ada membuat akuan bersumpah pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion yang saya percaya melibatkan Anwar. Saya juga telah memberi keterangan yang diminta pihak berkuasa," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini.

Isu Anwar mengawal 20 akaun induk dengan menggunakan kroni-kroninya semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan kembali hangat selepas ahli perniagaan, Ummi Hafilda Ali mengesahkan abangnya yang juga Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali memiliki kekayaan luar biasa berjumlah RM30 juta.

Kekayaan Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin dipercayai ada kaitan dengan Anwar kerana ketika tahun 90-an iaitu semasa menjadi Setiausaha Sulit kepada Timbalan Perdana Menteri, beliau yang bergaji RM2,442 sebulan sudah memiliki aset bernilai jutaan ringgit sehingga disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR).Malah, Abdul Murad sendiri dalam akuan berkanunnya itu secara jelas mengaitkan nama Shamsidar apabila mendakwa isteri Azmin tersebut dibayar gaji lumayan dan disediakan sebuah kereta lengkap dengan pemandu walaupun pada kebanyakan masa wanita itu tidak perlu ke tempat kerja.

Dalam akuan berkanun sama juga, beliau mendakwa Anwar telah mengarahkannya melaksanakan eksesais korporat yang memihak kepada kawan-kawan dan kroni serta membersihkan hutang mereka dengan menggunakan keuntungan daripada rundingan menggunakan pengaruh Bank Negara Malaysia (BNM).

Antaranya, dakwa Abdul Murad, eksesais korporat melibatkan pengambilalihan Sikap Power, pemegang konsesi Projek Kuasa Bebas (IPP) di Lumut, Perak yang dijual kepada Malaysia Resources Corporation Bhd. (MRCB) atas arahan Anwar sebelum menyuntik konsesi itu ke dalam Malakof Berhad.

Sama-samalah kita lihat bagaimana pembangkang sekali lagi akan mencari jalan untuk menolak pengakuan terbaru Datuk Abdul Murad ini! Sudah pastinya Anwar tidak akan senang duduk selepas ini untuk menangkis segala tuduhan yang mengaitkannya dalam Pengakuan Bersumpah tersebut!

Suara Politik
Taminsari

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Jun 2012 09:43 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video Bukti Azizan Razak Berbohong Dalam Isu Air #UbahKedah

Posted: 19 Jun 2012 08:00 PM PDTVideo Malaysia Lebih Hebat Daripada Jerman Yang Mara Ke #EURO2012

Posted: 19 Jun 2012 06:00 PM PDT

Pelajar Ini Sanggup Buat Apa Saja Untuk Nizar Jamaluddin

Posted: 19 Jun 2012 04:00 PM PDT


Inilah mentaliti kebudak budakan pelajar pro mahasiswa bila membela Nizar Jamaluddin dalam isu plat WWW1. Berterus terusan pelajar ini mencaci dan menghina Tengku Mahkota Johor dalam Twitternya. 

Sikap biadap begini tidak boleh dibiarkan berterusan. Ianya sesuatu yang tidak sihat untuk generasi masa depan. Mereka sudah lupa tentang ayat ini :

"Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Uli'l-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu.

Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) Rasul-Nya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan Hari Akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya." 

[AN-Nisa' 4:59]


Mereka lebih mentaati Nizar melebihi Ulil Amri di negara ini, tidak hairanlah ada yang sanggup tidur atas jalan untuk membela Nizar dan ada yang sanggup habiskan air mineral seorang yang dianggap Tok Guru. Mahukah golongan PAS dan PKR ini menerima ayat di atas?

Video #Lynas Ini Tutup Mulut Pembangkang

Posted: 19 Jun 2012 10:30 AM PDT

Blogger @AmenoWorld Hendak Tumbuk Menteri UMNO?

Posted: 19 Jun 2012 08:30 AM PDTBenarkah cerita ini? Pastinya ini satu episod baru dalam dunia maya. Kalau sebelum ini sekadar beradu secara maya dalam blog sahaja. Kini pertarungan tersebut sudah menjadi fizikal engagement

Apa pun yang berlaku, sikap kematangan dan rasionaliti perlu diletakkan sebagai prioriti dalam perdebatan. Berdebat secara hujah melawan hujah, bukan hujah dilawan dengan emosi. Apatah lagi membeli semula sesuatu hujah dengan tindakan fizikal.

Membuat sesuatu tindakan yang ekstrems dan taksub akan menjelaskan kepada rakyat siapa dirinya yang sebenarnya (baca selanjutnya). Moga rakyat menilai dengan kedua belah mata serta minda yang terbuka.

Gambar Ini Bukti Husam Musa Terlibat Skandal Penipuan Dinar Emas

Posted: 19 Jun 2012 07:18 AM PDT

Oleh AMIRUL HAFIZ

KOTA BHARU – Gabungan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri hari ini tampil menggesa exco kerajaan Pas Kelantan, Datuk Husam Musa, supaya tidak terus perbodohkan rakyat tanpa fakta.

Kira-kira 20 NGO terbabit termasuk Pertubuhan Peribumi Perkasa (Perkasa), Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK), Orang Muda Bersatu Anti Korupsi (Ombak) dan Angkatan Generasi Melayu Muda (Agenda) membuat gesaan tersebut selepas mendakwa Husam berbohong apabila menyatakan bahawa tiada laporan polis dibuat berhubung salah laku terhadap seorang pegawai kanan Kelantan Trade Sdn. Bhd (KGT).

"Sedangkan pihak polis telah mengesahkan sedang menjalankan siasatan berhubung perkara berkaitan," kata presiden Ombak, Wan Khairul Ehsan pada sidang media Bersama Gabungan NGO Kelantan, di sini hari ini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Supritendan Mohamed Zulmazi Che Daud berkata, sekarang ini pihaknya menunggu laporan daripada Polis Kuala Lumpur sebelum tindakan lanjut diambil memandangkan laporan tersebut dibuat di Kuala Lumpur.

Laporan hari ini juga menyebut, Husam mendakwa tidak mengenali dan tidak pernah berurusan langsung dengan individu-individu yang didakwa terlibat dalam salah laku itu malah polis masih belum mengambil apa-apa kenyataan daripada kakitangan KGT.

Sehubungan itu, beliau mencabar pihak yang mengemukakan dakwaan tersebut agar memberikan nama individu yang terlibat.

"Saya minta surat khabar berkenaan menamakan orang yang dikatakan pegawai kanan KGT yang menyeleweng kalau mereka berani, nampaknya sengaja mereka tak namakan untuk mengelakkan apa-apa implikasi undang-undang," kata Husam.

Dalam perkara berkaitan, tiga laporan polis telah dibuat ke atas pegawai berkenaan iaitu oleh seorang pelabur Jepun, Takao Kono pada 28 Mei, seorang lelaki Perancis, Mohamed Esfih pada 1 Jun dan terakhir oleh bekas Pengarah Eksekutif KGT, Nik Mahani Mohamad pada 31 Januari lalu.

KGT sebuah syarikat pengeluar mata wang dinar dan dirham milik penuh Perbadanan Menteri Besar (PMBK).

Dalam pada itu, bekas Pegawai Perhubungan Awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Syed Azidi Syed Abdul Aziz yang turut hadir pada sidang media berkenaan menyatakan bersedia mendedahkan bukti-bukti penyelewengan yang berlaku dalam syarikat milik kerajaan Pas Kelantan itu.

Katanya, tidak gentar dengan apa jua ugutan termasuk saman yang mungkin diambil oleh Husam.

"Kita bukan bercakap kosong, kita bercakap berdasarkan bukti dan fakta," katanya yang juga seorang penulis blog Kickdefella.

Syed Azidi turut mengulangi desakan seperti mana yang telah dikemukakan dalam blognya agar Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri itu menjawab 10 soalan selain tidak menggunakan saluran undang-undang sebagai satu ugutan kepada rakyat termasuk media yang mahukan kebenaran.Soalan terbabit adalah;

1. Apakah hubungan sebenar beliau dengan bekas Ketua Pegawai Eksekutif, KGT, Umar Ibrahim Vadillo, iaitu individu yang didakwa Husam tidak dikenalinya dan minta didedahkan.

2. Siapakah yang membuat keputusan melantik Umar Ibrahim Vadillo sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kelantan Gold Trade Sdn. Bhd.?

3. Mengapakah setelah dilucutkan daripada jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kelantan Gold Trade, Umar Ibrahim Vadillo dilantik pula sebagai Penasihat syarikat tersebut?

4. Apakah Husam sedar terdapat tiga laporan polis dibuat terhadap Umar Ibrahim Vadillo?

5. Apakah perjanjian kewangan antara Kelantan Gold Trade Sdn. Bhd. dan Umar Ibrahim Vadillo?

6. Apakah perjanjian tidak rasmi dari aspek kewangan antara Husam sendiri dengan Umar Ibrahim Vadillo?

7. Berapakah jumlah wang yang sudah dikeluarkan dari Kelantan Gold Trade diatas arahan atau permintaan Umar Ibrahim Vadillo?

8. Mengapakah kebenaran kelulusan cek dari RM50,000 dikurangkan kepada RM10,000 sewaktu Umar Ibrahim Vadillo dan seorang bekas Pengarah Eksekutif Kelantan Gold Trade menjadi penandatangan cek syarikat?

9. Adakah Umar Ibrahim Vadillo menerima habuan lain berbentuk komisen dalam aktiviti Dinar Emas Kelantan selain dari imbuhan berbentuk gaji, elaun dan tuntutan perbelanjaan yang dibayar oleh Kelantan Gold Trade?

10. Adakah Husam sedar nama beberapa Raja-Raja Melayu telah diguna dan dikaitkan oleh sindiket tertentu di dalam aktiviti Dinar Emas untuk mendapat sumber kewangan dari penderma-penderma dalam dan luar negara?

20 Akaun, RM3 Bilion : Abdul Murad Sedia Kerjasama

Posted: 18 Jun 2012 11:30 PM PDT


Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid, bersedia memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki, berhubung dengan pengendalian akaun-akaun sejumlah RM3 bilion yang beliau percaya melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Abdul Murad dalam satu kenyataan semalam mengesahkan bahawa beliau pernah membuat akuan bersumpah pada tahun 1999 berhubung dengan pengendalian akaun-akaun itu.

Bagi menjawab pertanyaan-pertanyaan dari akhbar baru-baru ini, Abdul Murad berkata: "Saya telah memberi keterangan-keterangan yang diminta pihak berkuasa.

"Dan saya juga bersedia untuk  memberi kerjasama kepada pihak berkuasa jika dikehendaki."

Dalam pendedahannya pada kira-kira 13 tahun lalu itu, Abdul Murad dilaporkan mendakwa Anwar mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan  wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion.

Pelbagai pihak terutamanya dalam kalangan  pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dilaporkan mendesak Anwar memberi penjelasan berhubung dakwaan Abdul Murad itu. - Bernama


Video Zulkifli Nordin Menjelaskan Mengapa Beliau Diserang Penyokong PAS

Posted: 18 Jun 2012 10:00 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Jun 2012 09:32 PM PDT