Selasa, 12 Jun 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 12 Jun 2012 01:28 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Bakal menantu Najib terlibat kes penipuan: The New York Post

Posted: 11 Jun 2012 11:38 PM PDT

Dokumen mahkamah Amerika Syarikat mendakwa warganegara Kazakhtan Daniyar Nazarbayev, yang bertunang dengan anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terlibat dalam penipuan.

Dokumen mahkamah yang difailkan di Mahkamah Agung Manhattan mendakwa, dia menipu bapa tirinya seunit kondominium bernilai AS$20 (RM62 juta) dan memasuki Universiti Columbia menggunakan dokumen palsu.

Menurut The New York Post hari ini, dokumen mahkamah itu menyebut, Daniyar memalsukan dokumen untuk memberikan gambaran bahawa dia berkelulusan daripada sekolah tinggi di Kazakhstan.

Bagaimanapun, sumber akhbar itu berkata, dia sebenarnya bersekolah di Switzerland dan tidak menamatkan pelajaran.

Rekod Columbia masih menunjukkan Daniyar masih dalam senarai bekas pelajar dan bergraduasi pada 2010.

The New York Post melaporkan jurucakap Columbia sudah dihubungi tetapi enggan mengulasnya.
Anak Najib  Nooryana Najwa, 23 menglangsungan pertunangan pada 17 Jun, 2011.

MP BN mungkin dapat suntikan Dana dalam Bajet 2013

Posted: 11 Jun 2012 09:43 PM PDT

Diramalkan semua wakil rakyat BN akan mendapat suntikan dana bagi kawasan masing-masing dalam bajet 2013.

Bajet 2013 akan dibentang pada 28 September ini. Bajet itu dilihat oleh berbagai pihak sebagai bajet pilihanraya, BN.

Najib yang pertama kali mengetuai BN dalam pilihanraya berusaha keras memenangi PRU-13 dengan majoriti 2/3.

Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri Pada April, 2009; ekoran tsunami politik yang melanda BN di Semenanjung pada tahun 2008.

Dari 166 kerusi yang dipertandingkan di Semenanjung, BN menang 85, sementara PR 80 dan 1 bebas melalui Datuk Ibrahim Ali yang menggunakan tikit PAS.

Secara keseluruhan BN mendapat 139 kerusi daripada 222 kerusi parlimen, atas sebab Sabah dan Sarawak menyumbang 54+1 kerusi daripada 57 yang tersedia bagi negeri di seberang lautan China itu, termasuk WP Labuan.

Berasaskan kajian berbagai pihak, jika PRU-13 diadakan pada masa sekarang, BN mampu menang 146 kerusi, dimana 118 dalam kedudukan pasti menang. Jumlah kerusi itu, kurang dua untuk membentuk kerajaan dengan kuasa 2/3.

Diharapkan selepas Bajet 2013, dan pemberian BR1M gelombang ke-2, sokongan rakyat kepada BN akan bertambah kukuh dan tambahan 2-5 kerusi bagi membolehkan gabungan 13 parti itu membentuk kerajaan dengan selesa ditambah dengan kuasa 2/3.

Pemimpin kaki lompat boleh jahanamkan parti

Posted: 11 Jun 2012 04:40 PM PDT

Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa berhati-hati dalam pemilihan calon-calon yang mewakili BN pada PRU-13 akan datang.

Jika tersalah pilih, BN yang sepatutnya membentuk kerajaan, akan hilang peluang itu sekelip mata, jika berlaku kejadian lompat.

Post PRU-12, satu kerajaan telah jatuh, akibat lompat parti; demikian juga tahun 1994, kerajaan PBS Sabah jatuh kerana lompat parti. Ambillah iktibar berhubung kejadian itu.

Di Sabah berputar-putar isu, bahawa beberapa pemimpin BN termasuk dua MP akan menyeberang kepada pembangkang bila-bila masa atau selepas sahaja parlimen dibubarkan. Jika ini berlaku, maka ianya merupakan satu anugerah, atas sebab BN tahu siapa lawan. Namun, jika mereka itu tetap bersama BN, maka walaupun telah diketahui mereka itu adalah musang dalam reban ayam, namun sedikit sebanyak akan mempengaruhi pola pengungudian.

Adalah lebih mudah berhadapan dengan lawan yang terang daripada berlawan dengan musuh dalam selimut.

Jika para pemimpin yang kaki sebelah mereka di Pembangkang sementara kaki sebelah pula masih di BN, masih bersama-sama BN, maka terlalu sukar mengatasinya terutama dalam tempoh-tempoh kempen.

Atas sebab itu, pucuk pimpinan terpaksa bertegas terhadap para pemimpin yang tidak setia ini.

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 12 Jun 2012 01:20 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


KASI PANAS!! Betulkah Umat Islam adalah penganas?? Video Menarik!

Posted: 12 Jun 2012 06:36 AM PDT


Walaupun ini adalah filem.. namun hujah yang diberikan adalah cukup kemas dan menarik. Hakikatnya.. siapa yang penganas? Mereka atau kita? cehh..

TUDIAA!! Apa pesanan DS @HishammuddinH20 Sempena Himpunan Skuad Muda KDN #We1Peace

Posted: 12 Jun 2012 05:38 AM PDT

McTheory:
Semangat Orang Muda wehh..

PANASS!! Ucapan PM di Kedah Buat Pas Kedah Kecut Teloq!!

Posted: 12 Jun 2012 03:27 AM PDTVideo Ucapan YAB PM semasa program Majlis Janji Ditepati di Kulim Kedah.

EKSKLUSIF!! Bukti Nyata Ustaz Azizan MB Kedah, BERBOHONG Mengenai Pembalakkan Gunung Inas! #SaveKedah #JijanBalak

Posted: 11 Jun 2012 07:12 PM PDT

Tak baik menipu woo.. Ustaz..

Nampaknya Azizan Razak sudah tersepit. Apabila tersepit mula la nak menipu. Mari kita bongkarkan penipuan yang dilakukan oleh Menteri Besar Kedah ni. Mc minta baca bagi habis untuk faham keseluruhan cerita!

SIK 10 Jun - Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menafikan dakwaan kononnya kerajaan negeri menggunakan projek Ladang Sejahtera untuk mengaut hasil balak secara tidak terkawal di negeri itu.


Sebaliknya, jelas beliau, projek tersebut dilaksanakan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.
Menurutnya, kerajaan negeri melalui Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) dan Pejabat Daerah mendapat nasihat pihak berkaitan dan projek itu di pantau jabatan tertentu termasuk Jabatan Perhutanan dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).


"Tidak timbul isu ambil balak kerana kita sedia maklum mengenai kawasan yang dibenarkan untuk aktiviti pembalakan serta bilangan pokok balak yang boleh ditebang. Orang saja buat bising sebab tak mahu projek ini jalan dan mereka nak tengok projek ini gagal.


"Kita kena ingat peraturan memotong balak ditentukan oleh Dasar Perhutanan Negara dan diwakili dua pihak iaitu Jabatan Perhutanan dan Jabatan Alam Sekitar.


"Kalau kita lulus tanah tetapi dua pihak tersebut tidak lulus pun kita tak boleh buat projek ini. Jadi projek ini bukan tak ada lesen, semua buat ikut peraturan," katanya ketika ditemui di Padang Awam Pekan Sik di sini baru-baru ini.


Menurut Azizan, untuk beberapa daerah, PMBKed telah mengenal pasti seluas 13,325 hektar tanah untuk diusahakan sebagai Ladang Sejahtera.


"Kerajaan negeri menyasarkan sehingga 2016 seluas 20,000 hektar Ladang Sejahtera akan diusahakan di seluruh negeri ini," ujarnya.


Azizan menjelaskan, dakwaan penduduk di sekitar kawasan Gunung Inas bahawa air sungai di kawasan itu keruh disebabkan aktiviti pembalakan juga tidak benar.


"Kalau musim hujan semua tempat air keruh, tempat jernih pun jadi keruh," ujarnya.


Menurut beliau, pihak-pihak yang mengadakan demonstrasi di pekan Baling baru-baru ini mengenai isu air keruh itu bukan penduduk asal di kawasan Gunung Inas.


"Semua saja buat kacau, macam-macam isu depa kacau sekarang. Yang penting sekarang saya tidak ambil duit rakyat, apa yang kerajaan negeri dapat akan diberikan kepada rakyat," jelasnya.


Dalam pada itu, ditanya mengenai dakwaan bahawa peserta-peserta Ladang Sejahtera terdiri daripada ahli-ahli Pas, Azizan berkata, senarai nama peserta Ladang Sejahtera diuruskan oleh Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN).Utusan

Itu kenyataan yang dibuat oleh Ustaz Azizan, Menteri Besar Kedah. Kat bawah ni pula video yang kami rakam semasa temubual bersama dengan pegawai dari Jabatan Hutan. Pegawai ni diminta turun sendiri oleh Pengarah Jabatan Hutan Negeri Kedah, setelah beliau tidak dapat turun kerana ada urusan lain.

Dengar apa jawapan dari beliau bila ditanyakan mengenai kelulusan dari pihak Jabatan Alam Sekitar


Pegawai ni cakap dalam 'proses'.. hakikat yang sebenarnya, projek ladang hutan ni tidak pernah memohon pun kelulusan EIA (Environmental Impact Assessment). Malah kami TMK akan dedahkan temubual ini sepenuhnya, bagaimana PMBked (Perbadanan Menteri Besar Kedah) begitu berkuasa mengarah Jabatan Perhutanan mengikut kehendak mereka atas LESEN LADANG HUTAN (Ladang sejahtera atau Ladang Rakyat).

Sebenarnya, projek Ladang Hutan di Gunung Inas ini benar-benar telah merosakkan alam semulajadi. Sungai telah disekat dan dijadikan laluan jentera dan lori untuk mengeluarkan kayu balak. Kawasan tadahan air bersih penduduk telah diganggu, hingga bekalan air mereka tercemar. Andaikata Jabatan Alam sekitar benar-benar membuat siasatan, Mc confirm projek Ladang Hutan akan diberhentikan serta merta. Itu pun kalau takdak 'kawtim' oleh PMBked la. he he..

Sebelum ni kami sengaja tidak mengeluarkan artikel mengenai EIA, sebab nak tunggu MB jawab mengenai hal ini. Alhamdullilah.. MB pun jawab dan siap berbohong lagi mengenai EIA. Nampaknya perangkap dah kena!

MB Kedah kata, penduduk yang buat demo tu, bukan penduduk kampung Iboi? Mc minta MB Kedah Ustaz Azizan hubungi Mc, untuk Mc bawa Ustaz Azizan ke rumah-rumah penduduk yang buat demo tu. Kadang kala kita kena tengok dengan mata dan kepala kita sendiri, dari mengharap 'report' yang tiba di meja MB tu.

Mengenai air keruh apabila hujan?

ni gambar diambil setelah dua minggu tak hujan..
Ini diambil  2 hari lepas hujan
Ini diambil pada hari hujan bersama dengan pegawai Jabatan Alam Sekitar

Siap ambil sampel air lagi..
Jabatan Alam Sekitar pun satu hal.. bila keadaan dah teruk, orang dah bising, baru terhegeh-hegeh nak datang check dan ambil sampel air. Sebelum ni kemana hilangnya mereka, apabila hutan dan air sungai dirosakkan?

Jika perkara ini tidak dapat diselesaikan, kami akan bawa perkara ini hingga ke meja MB Kedah. Kalau tetap tak boleh, Mc akan laporkan kepada SPRM mengenai hal ini. Bagaimana projek Ladang Hutan boleh dijalankan tanpa EIA dari Jabatan Alam Sekitar dan mengikut peraturan tertentu. Pasti ada salahlaku atau 'undertable' yang telah dilakukan.

Apa yang penting, MB Kedah telah menipu mengenai EIA dari Jabatan Alam Sekitar, penduduk kampung dan air keruh. Tiga bukti nyata yang boleh kita pegang untuk kita ketahui bahawa, sememangnya MB Kedah ni sanggup menipu untuk menyelamatkan diri.

Ini memang perangai orang Pas.. sapu duit, bila kantoi, mesti menipu, kantoi menipu, minta tolong Nik Aziz bagi fatwa untuk sucikan dosa. Sia-sia orang panggil Ustaz, kalau dok menipu sana sini.

Insyallah kami akan terus 'follow up' isu ni hingga dapat keputusannya kelak. Disamping, isu-isu lain di Kedah yang kami akan korek dan gali semula untuk menunjukkan bahawa Pas Kedah hanya pandai cakap, sapu duit dan tak reti nak perintah.


McTheory:
Bersedialah Pas Kedah.. gegar kerusi MB lepas ni..

PANASS!! Pendedahan Berapi! Ustaz Azizan KANTOI Menipu!! Mai baca mehh..

Posted: 11 Jun 2012 05:12 PM PDT

Tak baik menipu woo.. Ustaz..

Hari ni, Mc nak bawakan cerita EKSKLUSIF!! Bagaimana seorang Menteri Besar sebuah negeri menipu dikhalayak ramai mengenai projek Ladang Hutannya (lebih dikenali sebagai Ladang Rakyat atau Ladang Sejahtera).

Seorang Menteri Besar Negeri Pas, sanggup menipu demi kuasa dan wang. Kata buat kerja cara Islam.. Islam celah mana Ustaz oii...

Ikuti pendedahan ini pada Pukul 10.15 pagi di blog Kedah Ke KL.. terbaik dari ladang beb!


McTheory:
kantoi sudahh.. kantoi..

TUDIAA!! Cerita Lelaki Kaya BELI Isteri yang Seksi, Cantik dan masih Dara!!

Posted: 11 Jun 2012 02:33 PM PDT

Di China terdapat banyak taikun kaya yang terlalu sibuk nak dating akibat bisnes dan terpaksa membeli bini. Terkini 11 orang hartawan berstatus billionaire menawarkan ganjaran Yuan 50 000 kepada agensi perkahwinan yang berjaya mencarikan isteri yang sesuai untuk mereka. Tidak mengejutkan tawaran ini menyebabkan lebih 2000 wanita berpusu-pusu untuk mencuba nasib menjadi calon isteri kepada billionaires ini. 

Wanita yang menawarkan diri mereka datang bukan sahaja dari China malahan ada yan datang dari Singapura dan Australia. Dari 2000 yang memohon hanya 320 orang diminta menghadiri sesi temu bual bagi mengecilkan selection pool kepada hanya 28 orang.Mereka ditemurah di Guangzhou bagi memastikan;

1) Mereka tidak pernah menjalani pembedahan plastik. Seorang doktor akan memeriksa tubuh mereka bagi memastikan mereka ori.

2) Temu ramah berkenenaan tahap pendidikan dan pemahaman seni. Billionaire mahukan waifu yang ada status dan bukan bimbo semata-mata

3) Ujian psikologi.. bagi memastikan calon bini tidak mental

4) Pemeriksaan bintang Astrologi - Kerana billionaire superstitious dan mahukan wife yang sesuai dengan bintang zodiak kepala bana dia

5) Saringan akhir dimana calon bini dipasangkan dengan salah seorang dari 11 billionaire.Oh dan paling best billionaire ini semua mahukan bakal bini yang masih dara. Oh noes.

Inilah dunia moden. Lelaki yang terlalu bekerja keras sampai bini dibeli macam membeli gajet di kedai Seng Hup. Tak sangka ada juga wanita yang sanggup menawarkan diri mereka untuk dibeli sebegini. Well inilah kelebihan lelaki berduit. Bak kata forum Low Yat. "Ada Wang Ada Amoi"
 
he he he.. mampuih-mampuih..

Cucu Tok Selampit

Posted: 12 Jun 2012 01:20 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Panglima Songlap Dato Abdul Hadi Bin Al Khatab - Pendedahan Askar Setia Siri Kedua

Posted: 12 Jun 2012 01:00 AM PDT


Dato' Abdul Hadi bin Abdul Khatab (atau dahulu dikenali sebagai 370461 Brigadier Jeneral Dato' Abdul Hadi bin Abdul Khatab TUDM) tidak dibenarkan menggunakan gelaran pangkat Brigadier Jeneral TUDM yang disandang selepas bersara daripada perkhidmatan berdasarkan Perintah Majlis Angkatan Tentera (PMAT). Beliau telah DITAMATKAN PERKHIDMATAN setelah dipersetujui oleh Majlis Angkatan Tentera (MAT) yang ke 469. Selain itu, beliau turut telah:

1. DIBERSARAKAN daripada Angkatan Tentera Malaysia mulai 2 Jun 2008 dibawah Peraturan 20 (2) (g), (Pencen, Ganjaran dan Faedah-Faedah Lain) 1982.

2.  DIBATALKAN tauliah dari perkhidmatan Angkatan Tentera dibawah Seksyen 9, Akta Angkatan Tentera 1972. 

3. TIDAK DIBENARKAN menggunakan pangkat Brigadier Jeneral TUDM yang disandang selepas bersara daripada perkhidmatan berdasarkan perenggan 4 dan 5 PMAT bilangan 1 tahun 1972.

Perintah ini agak jarang berlaku melainkan seseorang Pegawai Kanan mempunyai masalah besar dan serius serta telah mencemarkan imej Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ekoran kecuaiannya sebagai Panglima Logistik TUDM diatas kehilangan enjin jet F-5E milik TUDM yang pada ketika itu dibawah seliaannya. Setelah diperhalusi, sememangnya tepat tindakan Majlis Angkatan Tentera (MAT) berbuat demikian kerana Dato' Abdul Hadi seorang Pemerintah yang telah diamanahkan oleh ATM dan dipertanggungjawab sepenuhnya ke atas keselamatan pangkalan TUDM termasuk 2 buah enjin pesawat berkenaan.

Bukan itu sahaja, beliau juga telah banyak mengambil 'keuntungan peribadi' daripada pelbagai transaksi pembelian peralatan dan senggaraan TUDM. Ada yang mengatakan sehingga "pembelian skru untuk kem pun dia nak tahu". Akan tetapi, beliau terlepas daripada sebarang dakwaan pihak ATM kerana kekurangan bukti kukuh. Apapun Allah SWT jua yang Maha Mengetahui. Dato' Abdul Hadi memang terkenal dengan sifat 'berdendam' dan 'bijak memutarbelitkan' sesuatu perkara, apatah lagi jika ianya membawa keuntungan peribadi terutama berbentuk wang tunai. Kini beliau mempunyai ruang terbuka luas untuk mengumpul dana setelah dilantik sebagai Pengerusi Majlis Rundingan Keselamatan PKR. Barulah kena…… 'buku dengan ruas' Yang sedih lagi mengecewakan……Dato' Abdul Hadi sanggup melemparkan pelbagai tohmahan terhadap ATM dan Kerajaan, hanya untuk mencapai impiannya menjadi calon PKR pada PRU 13 kelak.

Tidak tahu erti bersyukur. Itu ungkapan yang tepat untuk diberikan kepada Dato' Hadi. Angkatan Tentera Malaysia terumatamanya TUDM telah banyak memberi pelbagai kemudahan dan peluang prospek kerjaya kepada beliau. Dihantar  pula melanjutkan pelajaran dan kursus sehingga pernah menjadi National Defence Fellow di Washington D.C! Bukan itu sahaja, beliau dilantik menjadi Panglima Logistik Udara yang mana ia merupakan jawatan impian untuk kebanyakkan Pegawai Kanan TUDM. 'Lubuk emas' tu chorr...!

Kekayaan yang diperolehi membolehkan beliau berjalan 'makan angin' di merata negara seperti Brunei, Vietnam, Thailand, Norway, Amerika Syarikat, Afrika Selatan, Kanada,  Singapura, Indonesia, Guam dan banyak lagi untuk saya ingati. Bayangkanlah.. seorang Pegawai Kanan TUDM biasa mungkin tidak mampu untuk mengelilingi dunia seperti Dato' Hadi. Tetapi, kekayaan dan harta miliknya membolehkan beliau melancong ke seluruh dunia. Betulkan YBhg Dato'?

Desas desus dari sumber dalaman PKR yang dikenali dan yang mengetahui, Dato' Abdul Hadi bin Abdul Khatab bakal dicalonkan oleh PKR untuk bertanding di kawasan parlimen P.77 Tanjong Malim. Bijak sungguh! Impian Dato' Hadi untuk bertanding dalam pilihanraya akan datang mungkin akan jadi kenyataan. Tetapi, PKR pimpinan PKR juga tidaklah bodoh kerana mereka meletakkan beliau di kawasan 'parlimen maut' dan ketahuilah bahawasanya Dato' bakal disembelih di Tanjong Malim. Usahlah bermimpi untuk menjadi calon di kawasan selamat. Kalau dulu pada PRU 12, BN menang dengan majoriti 5,422 undi, pada PRU 13 nanti jika Dato' bertanding di sana, akan membuka laluan yang lebih terbuka dan selesa dengan majoriti yang lebih besar kepada BN kerana pengundi Tanjong Malim akan 'dihujani' dengan kes salah laku Dato' hadi sewaktu dalam perkhidmatan dahulu.

Awas!  dan berhati-hatilah orang Tanjong Malim, kunci dan rantaikanlah semua enjin kerana bakal calon PKR kelak seorang yang berkemampuan untuk menghilangkan 2 enjin pesawat………amat mudahlah bagi beliau untuk melenyapkan enjin lori, bas, kereta dan motosikal tidak terkecuali basikal. PDRM Tanjong Malim diseru untuk mempertingkat rondaan di sekitar kawasan bengkel sebagai tindakan mencegah insiden kecurian enjin berulang menjelang PRU 13 akan datang. 

Persoalannya, siapa peralat siapa? Dato' Hadi memperalat PKR sebab mahu membalas dendam kepada perkhidmatan, melobi lebih banyak kontrak dan tender projek manakala PKR pula bakal menghumban Dato' Hadi ke kawasan maut Tanjung Malim? "Seperti melepaskan anjing tersepit..Digigitnya pula tangan yang melepaskan.." Namun, ianya tidak pelik kerana beliau sanggup berbuat apa saja demi memenuhi cita-cita peribadinya. Jika kemudian hari PKR tidak dapat memberi keuntungan kepadanya, beliau akan 'menggigit kembali tangan yang menyuapnya' malah mungkin akan bersikap lebih dasyat lagi. Itulah peribadi dan watak sebenar Bekas Panglima Songlap yang bernama Dato' Abdul Hadi bin Abdul Khatab!

Sumber-Askar Setia.

Lawatan Sambil Belajar Ke British Virginia Island

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT


Pendedahan eksklusif muka depan  akhbar New Strait Times hari ini (lanjutan dari pemilikan 20 akaun rahsia Anwar bernilai RM 3 billion) memang menarik perhatian penulis untuk mengupas mengenainya. Menurut laporan tersebut, seorang CEO bank telah mengakui kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR – nama lama bagi SPRM) pada 1999, yang beliau terlibat menguruskan wang dari akaun Anwar ini yang berpengkalan di British Virginia Island (BVI). Agak mengejutkan kerana nama negara itu pun jarang kita dengar tapi tahu-tahu wang negara kita berlambak disimpan disana –semuanya gara-gara Anwar.

Penulis tidak mahu meneka CEO bank mana satu tapi sekarang rasa-rasanya  baru penulis faham kenapa nama 'Rashid' begitu memberi nilai sentimental kepada Anwar sehinggakan ada bekas banduan dengan nama sama pun menjadi mangsa pertamanya sebaik keluar dari penjara pada 2004. Apa kaitan 'Rashid' dengan bank, pembaca boleh cari sendirilah tapi sekadar nak menyebutkan, bank ini dulu diketahui mempunyai kaitan yang cukup rapat dengan Anwar. 

Malah isteri Azmin, Shamsidar Taharin juga dikatakan pernah memiliki saham yang besar dalam bank tersebut. Tapi sekali lagi penulis nak tegaskan disini, penulis tidak mahu meneka dan terpulang sepenuhnya kepada pembaca untuk membuat tafsiran sendiri. Seperti yang kita ketahui, wang ini ada kaitan rapat dengan not RM 1,000 dan RM 500 yang penggunaan dan pengeluarannya dihentikan oleh Bank Negara Malaysian (BNM) pada 1998, sebagai sebahagian daripada proses pemulihan ekonomi negara yang diserang penyangak mata wang asing pada 1997. Dalam Statutory Declaration (SD) yang dibuat Datuk Murad dulu pun sudah dijelaskan tentang perkara ini, dan bagaimana ianya dibawa keluar dari negara kita.

Berapa besarkah ekonomi BVI ini, penulis tidak tahu tapi yang jelas sekarang, apa pun nilainya, kelihatan ia disumbang sedikit sebanyak oleh berbilion wang negara kita yang disimpan disitu. BVI, setakat yang penulis tahu, tidak mempunyai tahap kerahsiaan kewangan sehebat Switzerland.  Di Switzerland, tidak ada Mahkamah atau undang-undang  dalam negara itu yang boleh mengarahkan bank-bank negara tersebut mendedahkan maklumat kewangan pelanggan mereka kepada pihak ketiga. Ada khabar mengatakan perkara ini menjadikan Switzerland sebagai tempat paling sesuai untuk menyimpan jumlah wang yang banyal tanpa perlu risau ia diketahui pihak lain – termasuklah wang haram.

Penulis yakin, sistem perbankan di BVI tidak jauh beza dengan Britain yang menjajah negara tersebut.  Sudah tentu ada selok belok perundangan yang membolehkan pemilik sebenar wang tersebut didedahkan kepada pihak-pihak berkepentingan. Mungkin masih ada saksi-saksi yang pernah disiasat BPR dulu yang masih hidup dan boleh melengkapkan siasatan kalau kes tersebut dibuka semula sekarang. Itupun kalau samseng-samseng upahan Anwar tidak sampai kepada dia dahulu.

Kerajaan, SPRM dan BNM perlu ambil serius perkara ini. Wang, (walaupun dalam not yang sudah tidak dikeluarkan lagi), perlu dibawa balik ke negara ini untuk dimusnahkan kerana ia boleh mempengaruhi ekonomi negara kita, terutama bila bercakap tentang kitaran wang (circulation of money). Apa terjadi kalau wang itu dibawa balik ke Malaysia dan masuk ke dalam pasaran? Sudah tentu inflasi akan meningkat naik, sila-silap sejarah 'wang pisang' semasa penjajahan jepun dulu, boleh berulang semula.

Maaflah, ini bukan niatnya nak mengajar, penulis tahu, BNM pun sedar tentang perkara ini. Cuma penulis mahu sesuatu dilakukan segera untuk memastikan negara kita tidak lagi terjerumus ke dalam kegawatan ekonomi sekali lagi setelah kita terselamat dari krisis sub prima yang melanda Amerika Syarikat pada 2008.

Dalam masa yang sama juga, tidak salah rakyat negara kita berkunjung secara beramai-ramai ke BVI untuk melancong. Tahulah kita sekarang, apa pun yang cantik, apa pun yang menarik, canggih dan sebagainya di negara tersebut, sedikit sebanyak disumbangkan oleh wang negara kita yang disimpan disitu dan dilaburkan oleh bank yang menyimpannya.

Anwar Melatih Gerila Pluralisme Di Indonesia?

Posted: 11 Jun 2012 10:48 PM PDTMungkin ramai yang tidak sedar akan kewujudan akhbar kecil 'Malaysia Harini', namun muka depan akhbar ini bagi tarikh 11 – 25 Jun 2012 menunjukkan yang akhbar ini perlu diberi perhatian. Pendedahan di muka depannya yang bertajuk 'Utan Kayu markas lahir gerila anwar?' mendedahkan bagaimana mahasiswa dilatih untuk menyerap masuk ke dalam sektor-sektor awam sebagai perisik untuk memperoleh maklumat. Dalam pada itu, mereka juga bertanggungjawab untuk menerapkan pemikiran dan fahaman liberal dan plural di kalangan masyarakat.  Matlamat utama latihan mereka di markas tersebut adalah untuk menjatuhkan kerajaan yang menolak pemikiran dan fahaman mereka.    

Menurut akhbar tersebut, Anwar telah merekrut ramai anak muda kita, terutama mahasiswa untuk dihantar ke Utan Kayu bagi menjalani latihan. Secara ringkasnya, pemikiran liberal dirujuk sebagai pemikiran terbuka yang meletakkan hak asasi, iaitu kemahuan, kehendak dan nafsu manusia mengatasi tuntutan budaya, agama mahupun hukum alam, contohnya perlakuan seks songsang. Dalam hal-hal tertentu, golongan ini juga meletakkan hak segelintir mereka sebagai mengatasi hak majoriti contohnya dalam menganjurkan demonstrasi dan rusuhan.  

Fahaman pluralisme pula merujuk kepada kepercayaan bahawa semua agama adalah sama kedudukannya. Maka, ibadah dalam Islam seperti solat boleh dilakukan di mana-mana saja tempat ibadat tanpa mengira sama ada ia adalah kuil hindu atau gereja. Selain itu, semua orang boleh mengaminkan doa yang ditujukan kepada Allah S.W.T. atau Dewa berkepala gajah, atau Jesus Christ kerana ia tiada bezanya. Komunitas Utan Kayu dipelopori oleh Pengarang akhbar Tempo iaitu Goenawan Mohamad, Pengarang akhbar Suara Pembaruan, Aristides Katoppo, Peneliti LIPI, Moehtar Pabottinggi, Wartawan Kanan Radio Mara, Mohamad Sunjaya, Pegawai Komunikasi UGM, Ashadi Siregar serta beberapa tokoh wartawan lain di Indonesia.  

Kebebasan akhbar yang wujud selepas tumbangnya Presiden Seoharto telah membuka jalan yang luas kepada golongan ini untuk bergerak cergas. Bagi memudahkan pergerakan mereka dalam politik, pemimpin Komunitas Utan Kayu menubuhkan Institut Studi Arus Informasi (ISAI) yang bertanggungjawab menerbitkan buku politik dan membangunkan jaringan wartawan alternatif. Sepertimana agen-agen penyebar fahaman liberal di Malaysia seperti Malaysiakini, SUARAM dan berbagai-bagai lagi yang ditaja oleh NED dan NDI iaitu antara jaringan kompleks di bawah CIA, Majalah Tempo juga ada menerima bantuan khusus daripada The Asia Foundation dari jaringan yang sama. Melalui dana yang diterima dari pihak inilah maka Goenawan berjaya menubuhkan Komunitas Utan Kayu dan juga Komunitas Salihara iaitu Pusat Islam Liberal dan LGBT, yang mana Anwar pernah dijemput untuk memberi ucapan khas.  

Peneraju The Asia Foundation di rantau Asia Tenggara ialah Dr. Surin Pitsuwan, Bekas Menteri Luar Thailand dan sahabat Anwar. Surin mendapat pendidikan dari Harvard, merupakan Muslim Thailand pertama yang pro neo-con sehingga diterima sebagai fellow di The Rockeffeler Fellowship Program, The Rockefeller Foundation, Harvard University dan American University, Cairo.   Peranan The Asia Foundation ialah menaja fahaman Islam pro-barat atau liberal tadi. Selain Anwar yang pernah berucap di Komunitas Salihara, Goenawan juga pernah menjemput Aminah Wadud, iaitu tokoh Islam liberal yang mengimamkan solat Jumaat di Amerika untuk berucap di sana.   Mungkin ramai yang lupa bahawa ketika Anwar menjadi Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), beliau pernah melantik Aminah Wadud ini sebagai tenaga pensyarah Universiti dari 1989 – 1993.   

Antara tokoh lain yang pernah menjadi tetamu kehormat Komunitas Salihara ialah Musdah Mulia iaitu tokoh Islam liberal yang giat membela LGBT. Selain Komunitas Salihara, Goenawan juga memperjuangkan LGBT melalui Lontar Foundation dan Tifa Foundation. Persamaan antara Aminah Wadud, Musdah Mulia, Goenawan dan Anwar Ibrahim adalah  mereka merupakan antara personaliti Islam yang menerima sanjungan serta anugerah khas dari Barat atas nama pejuang kebebasan, pejuang hak asasi, kemanusiaan dan berbagai-bagai lagi. Kerana berjaya menimbulkan kontroversi di kalangan umat islam, Aminah Wadud menerima Danish Democracy Prize.  Musdah Mulia menerima anugerah US State Department's International Women of Courage kerana membela LGBT.  Anwar diberi jawatan tinggi dalam beberapa organisasi dalam rangkaian jaringan Neo-con manakala Goenawan pula menerima penghargaan 'Dan David Prize' dari Tel Aviv University, Israel malah akhbar Israel, haaretsz juga melaporkan bahawa goenawan turut diberi hadiah wang USD250 ribu atas penghargaan itu.  

Hakikatnya, pengiktirafan, anugerah dan sanjungan yang diberikan oleh barat kepada semua mereka ini, walaupun dirujuk atas nama hak asasi, kemanusiaan,  kebebasan dan sebagainya adalah sebenarnya pengiktirafan terhadap kerja kuat mereka untuk memecahbelahkan umat Islam serta melemahkan pegangan agama Islam. Di Malaysia, antara tokoh yang turut menerima sanjungan dan beberapa anugerah dari Barat atas nama hak, kebebasan dan kemanusiaan adalah Ambiga Sreevanesan, yang juga merupakan pejuang LGBT. Justeru, jika ada yang masih sangsi dengan kewujudan gerakan khas untuk melemahkan Islam, sewajarnyalah mereka kembali merujuk kepada Al-Quran yang menyatakan bahawa "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu sampai kamu mengikuti agama mereka" (al baqarah ayat 120).

Allah tidak berbohong kepada hambanya. Bukti kebenaran ayat-ayat Al-Quran kini berada di depan mata. Semoga mahasiswa dan golongan-golongan muda di Malaysia tidak terlalu mudah terhasut untuk membenci dan memberontak tanpa asas. Dan gunakanlah akal dengan sebaiknya agar tidak terpedaya dengan ide-ide baru yang kelihatan menarik tetapi sebenarnya sesat dan merosakkan diri serta masyarakat. Kerajaan juga digesa agar tidak memandang ringan akan pendedahan ini.  Adalah diharapkan agar tindakan tegas diambil untuk mengekang pergerakan agen-agen neo-con di negara kita.  

tun faisal dot com

Posted: 12 Jun 2012 01:16 PM PDT

tun faisal dot com


Dulu Mahfoudz, hari ni Azizan #MBmalas pula kantoi menipu?

Posted: 12 Jun 2012 04:45 AM PDT


Pas - dari ulama sampai la ke suami cikgu Mala dan
cybertroopers mereka semua penipu?

Nota: Ulama Pas selama ini memang jenis yang menipu. Tak percaya, baca sini berapa kali Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas menipu... 


EKSKLUSIF!! Bukti Nyata Ustaz Azizan MB Kedah, BERBOHONG Mengenai Pembalakkan Gunung Inas! #SaveKedah #JijanBalak


SIK 10 Jun - Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menafikan dakwaan kononnya kerajaan negeri menggunakan projek Ladang Sejahtera untuk mengaut hasil balak secara tidak terkawal di negeri itu.

Sebaliknya, jelas beliau, projek tersebut dilaksanakan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.
Menurutnya, kerajaan negeri melalui Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) dan Pejabat Daerah mendapat nasihat pihak berkaitan dan projek itu di pantau jabatan tertentu termasuk Jabatan Perhutanan dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

"Tidak timbul isu ambil balak kerana kita sedia maklum mengenai kawasan yang dibenarkan untuk aktiviti pembalakan serta bilangan pokok balak yang boleh ditebang. Orang saja buat bising sebab tak mahu projek ini jalan dan mereka nak tengok projek ini gagal.

"Kita kena ingat peraturan memotong balak ditentukan oleh Dasar Perhutanan Negara dan diwakili dua pihak iaitu Jabatan Perhutanan dan Jabatan Alam Sekitar.

"Kalau kita lulus tanah tetapi dua pihak tersebut tidak lulus pun kita tak boleh buat projek ini. Jadi projek ini bukan tak ada lesen, semua buat ikut peraturan," katanya ketika ditemui di Padang Awam Pekan Sik di sini baru-baru ini.

Menurut Azizan, untuk beberapa daerah, PMBKed telah mengenal pasti seluas 13,325 hektar tanah untuk diusahakan sebagai Ladang Sejahtera.

"Kerajaan negeri menyasarkan sehingga 2016 seluas 20,000 hektar Ladang Sejahtera akan diusahakan di seluruh negeri ini," ujarnya.

Azizan menjelaskan, dakwaan penduduk di sekitar kawasan Gunung Inas bahawa air sungai di kawasan itu keruh disebabkan aktiviti pembalakan juga tidak benar.

"Kalau musim hujan semua tempat air keruh, tempat jernih pun jadi keruh," ujarnya.

Menurut beliau, pihak-pihak yang mengadakan demonstrasi di pekan Baling baru-baru ini mengenai isu air keruh itu bukan penduduk asal di kawasan Gunung Inas.

"Semua saja buat kacau, macam-macam isu depa kacau sekarang. Yang penting sekarang saya tidak ambil duit rakyat, apa yang kerajaan negeri dapat akan diberikan kepada rakyat," jelasnya.

Dalam pada itu, ditanya mengenai dakwaan bahawa peserta-peserta Ladang Sejahtera terdiri daripada ahli-ahli Pas, Azizan berkata, senarai nama peserta Ladang Sejahtera diuruskan oleh Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN). - Utusan

Itu kenyataan yang dibuat oleh Ustaz Azizan, Menteri Besar Kedah. Kat bawah ni pula video yang kami rakam semasa temubual bersama dengan pegawai dari Jabatan Hutan. Pegawai ni diminta turun sendiri oleh Pengarah Jabatan Hutan Negeri Kedah, setelah beliau tidak dapat turun kerana ada urusan lain.

Dengar apa jawapan dari beliau bila ditanyakan mengenai kelulusan dari pihak Jabatan Alam Sekitar

Pegawai ni cakap dalam 'proses'.. hakikat yang sebenarnya, projek ladang hutan ni tidak pernah memohon pun kelulusan EIA (Environmental Impact Assessment). Malah kami TMK akan dedahkan temubual ini sepenuhnya, bagaimana PMBked (Perbadanan Menteri Besar Kedah) begitu berkuasa mengarah Jabatan Perhutanan mengikut kehendak mereka atas LESEN LADANG HUTAN (Ladang sejahtera atau Ladang Rakyat).

Sebenarnya, projek Ladang Hutan di Gunung Inas ini benar-benar telah merosakkan alam semulajadi. Sungai telah disekat dan dijadikan laluan jentera dan lori untuk mengeluarkan kayu balak. Kawasan tadahan air bersih penduduk telah diganggu, hingga bekalan air mereka tercemar. Andaikata Jabatan Alam sekitar benar-benar membuat siasatan, Mc confirm projek Ladang Hutan akan diberhentikan serta merta. Itu pun kalau takdak 'kawtim' oleh PMBked la. he he..

Sebelum ni kami sengaja tidak mengeluarkan artikel mengenai EIA, sebab nak tunggu MB jawab mengenai hal ini. Alhamdullilah.. MB pun jawab dan siap berbohong lagi mengenai EIA. Nampaknya perangkap dah kena!

MB Kedah kata, penduduk yang buat demo tu, bukan penduduk kampung Iboi? Mc minta MB Kedah Ustaz Azizan hubungi Mc, untuk Mc bawa Ustaz Azizan ke rumah-rumah penduduk yang buat demo tu. Kadang kala kita kena tengok dengan mata dan kepala kita sendiri, dari mengharap 'report' yang tiba di meja MB tu.

Mengenai air keruh apabila hujan?
ni gambar diambil setelah dua minggu tak hujan..
Ini diambil  2 hari lepas hujan
Ini diambil pada hari hujan bersama dengan pegawai Jabatan Alam Sekitar

Siap ambil sampel air lagi..
Jabatan Alam Sekitar pun satu hal.. bila keadaan dah teruk, orang dah bising, baru terhegeh-hegeh nak datang check dan ambil sampel air. Sebelum ni kemana hilangnya mereka, apabila hutan dan air sungai dirosakkan?

Jika perkara ini tidak dapat diselesaikan, kami akan bawa perkara ini hingga ke meja MB Kedah. Kalau tetap tak boleh, Mc akan laporkan kepada SPRM mengenai hal ini. Bagaimana projek Ladang Hutan boleh dijalankan tanpa EIA dari Jabatan Alam Sekitar dan mengikut peraturan tertentu. Pasti ada salahlaku atau 'undertable' yang telah dilakukan.

Apa yang penting, MB Kedah telah menipu mengenai EIA dari Jabatan Alam Sekitar, penduduk kampung dan air keruh. Tiga bukti nyata yang boleh kita pegang untuk kita ketahui bahawa, sememangnya MB Kedah ni sanggup menipu untuk menyelamatkan diri.

Ini memang perangai orang Pas.. sapu duit, bila kantoi, mesti menipu, kantoi menipu, minta tolong Nik Aziz bagi fatwa untuk sucikan dosa. Sia-sia orang panggil Ustaz, kalau dok menipu sana sini.

Insyallah kami akan terus 'follow up' isu ni hingga dapat keputusannya kelak. Disamping, isu-isu lain di Kedah yang kami akan korek dan gali semula untuk menunjukkan bahawa Pas Kedah hanya pandai cakap, sapu duit dan tak reti nak perintah.


McTheory:

Bersedialah Pas Kedah.. gegar kerusi MB lepas ni..
@UMBKedah , Aduan Rakyat bongkar kerakusan Pas Kedah sapu balak #TukarKedah @NajibRazak

Posted: 11 Jun 2012 05:13 PM PDTDi Kelantan, rakyat mengadu 'balak habis, pembangunan tak nampak, rakyat menderita minum air berkeladak', di Kedah pun sama? 

http://unitmediakedah.blogspot.com/2012/06/minta-sebarkan-azizan-razak-bakal-di.html

Setelah sekian lamanya Team Media Kedah membongkar isu pembalakkan haram yang dihalalkan oleh Pas, alasan berselindung di sebalik projek ladang sejahtera yang mengakibatkan kerosakkan alam sekitar telah mendapat perhatian Aduan Rakyat..

Minggu lepas mereka turun padang melihat sendiri kesengsaraan yang dihadapi oleh penduduk KG Lata Celak di mukim Kupang Baling.. dan malam ini dengan rasminya keluhan penduduk akan dipaparkan dalam Buletin Utama slot Aduan Rakyat..Jangan lupa saksikan. 

Bagi yang ketinggalan mengikuti kisah penduduk Kg Lata Celak boleh klik kat SINI, SINI dan SINI

Ini adalah bukti kami Team Media Kedah melaporkan perkara yang benar.. dan benar-benar belaka!Pas Kedah Rakus Teroka Balak, Tarah Bukit
BALING – Cukup menyedihkan melihat Hutan Simpan Gunung Inas, di sini yang merupakan tulang belakang sistem ekologi bagi penduduk daerah Kedah Tengah dan Selatan menghadapi kemusnahan akibat kegiatan pembalakan tidak terkawal.

Hutan yang dahulu dilitupi dengan rimbunan menghijau pelbagai jenis pokok dan tumbuhan menjadi semakin gondol ekoran aktiviti pembalakan atas alasan untuk memajukan tanah.

Difahamkan, 5,000 hektar kawasan Hutan Simpan Gunung Inas, Baling yang berkeluasan kira-kira 15,000 hektar akan diteroka bagi pelaksanaan projek Ladang Sejahtera dengan tanaman getah berklon balak.

Ini bermakna, satu pertiga daripada kawasan gunung yang kaya dengan khazanah alam sekitar itu terpaksa ditarah dan dibersihkan bagi memberikan laluan kepada projek tersebut.

Tahun ini sahaja seluas 400 hektar kawasan hutan simpan itu 'dibersihkan' untuk projek berkenaan yang dilaksanakan oleh Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) dengan kerjasama anak syarikat perbadanan negeri.

Ladang Sejahtera yang dibangunkan itu juga dikatakan sebagai ganti kepada penebangan semua pokok di kawasan gunung berkenaan namun, timbul persoalan adakah tanaman getah berklon balak tersebut dapat menggantikan kemusnahan hutan yang kaya dengan khazanah alam itu.

Bahkan, pelaksanaan projek dipersoalkan banyak pihak memandangkan ia sepatutnya boleh dibangunkan di kawasan tanah pamah bagi memastikan pembangunan secara lestari.

Sesetengah pihak turut mendakwa pembukaan ladang itu hanya alasan kerajaan Pas Kedah bagi mewajarkan balak pelbagai saiz dapat dikeluarkan dari kawasan gunung berkenaan bagi menambah pendapatan kerajaan negeri.

Meskipun kerajaan Pas Kedah mempertahankan tindakannya membuka Ladang Sejahtera di kawasan berkenaan, hakikatnya kegiatan pembalakan yang diberi nama jolokan 'cuci hutan' oleh penduduk itu telah mengakibatkan kerosakan ekosistem alam serta membawa banyak kesan buruk.

Rata-rata penduduk di sekitar kawasan itu yang ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini marah dan kecewa dengan kegiatan pembalakan berkenaan yang telah menjelaskan kehidupan mereka.

Seorang penduduk, Abdul Razak Che Ahmad, 51, dari Kampung Iboi berkata, bekalan air ke kediaman mereka dari sumber hutan simpan berkenaan menjadi kekuningan dan berkeladak akibat pembalakan berleluasa sejak dua tahun lalu.

Keadaan itu, katanya, menjejaskan kehidupan lebih 2,000 penduduk di Kampung Iboi, Kampung Bukit Iboi, Kampung Masjid Iboi, Kampung Bok Bak dan Kampung Padang Empang yang bergantung sepenuhnya kepada bekalan air dari sumber sungai untuk menjalankan aktiviti harian seperti mandi dan memasak.

"Apakah wajar sumber alam yang memberi kemudahan kepada penduduk seperti bekalan air masyarakat dikorbankan semata-mata hendak melaksanakan projek Ladang Rakyat?" kata Abdul Razak.

Beliau yang juga Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Iboi berkata, penduduk sedar kepentingan pembangunan yang mahu dibawa tetapi pengambilan balak secara berleluasa menyebabkan penduduk terutama dari lima kampung berkenaan menanggung kesulitan.

"Bekalan air masyarakat yang disalurkan kepada sekolah turut terjejas. Projek yang membawa kepada kemusnahan hutan itu perlu dihentikan segera demi kebaikan rakyat dan masa depan generasi akan datang," katanya.

Hanafiah Wan Teh, 42, dari Kampung Iboi berkata, sumber pendapatan penduduk kampung dari kawasan rekreasi Lata Chelak sudah tertutup apabila orang ramai tidak berminat ke situ selepas airnya tidak lagi jernih.

Menurutnya, begitu juga Empangan Iboi yang pernah menjadi juara sungai angkat peringkat negeri pada 2009 semakin terbiar dan tidak lagi dikunjungi orang ramai kerana airnya yang keruh.

"Menteri Besar tak usah bercakap soal pembangunan dan kemajuan untuk rakyat tetapi tidak pernah turun padang untuk melihat sendiri kepayahan penduduk akibat pembalakan secara berleluasa ini," katanya.

Di samping itu, penduduk yang memperoleh pendapatan sampingan dengan menjual hasil hutan dan tangkapan ikan mengeluh kerana mereka kini sukar mencari rezeki akibat penggondolan hutan dan keadaan air sungai yang sentiasa kekuningan. – Utusan Malaysia


yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 12 Jun 2012 01:08 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


RM1.5 juta mempercepatkan kejatuhan BN.

Posted: 12 Jun 2012 09:02 AM PDT


Bila Pilihanraya umum ke 13? tidak ada sesiapa pun yang berani meneka sekarang ini, hanya yang ada bercakap tanpa fakta ertinya ikut selera, ada yang kata bulan julai, lepas septembar, bulan november, tahun depan dan macam2 lagi. Hakikatnya PM Najib masih mencari waktu yang boleh menentukan BN menang.

Susah untuk memastikan BN menang, tiap-tiap perlimen yang dimenangi oleh BN ada masaalah terutamanya kawasan yang diwakili oleh MCA dan Gerakan, kerusi tersebut akan beralih kepada PR, pengundi sudah bertekad untuk melihat kerajaan BN tewas dalam PRU13 ini.

Ada lapuran mengatakan paling banyak BN nak menang pada PRU13 ini ialah 118 kerusi, termasuk kerusi MCA 8 di Johor, 2 di Pahang. Sekiranya kerusi MCA tidak dapat dipertahankan ini bererti BN hanya akan tinggal 110 dan sudah tidak cukup untuk menubuhkan kerajaan yang mana PR akan dapat 112 kerusi.

Sekiranya diambil hakikat bahawa 2 kerusi Gerakan dan 1 kerusi MIC di Johor akan hilang ini bererti PR akan memiliki sebanyak 115 kerusi pada PRU13 ini. Maka rakyat malaysia akan berada dibawah kerajaan baru iaitu yang dikenali kerajaan rakyat.

Banyak isu yang kerajaan tak boleh pertahankan sekarang ini iaitu isu PTPTN isu cincin, isu scopene, isu lembu, isu MAS, isu kehilangan wang berbillion, isu bersih 3,0. isu boroh asing, isu enjin kapal perang, isu projek anak menteri, isu zahida rafik, isu majlis peguam dan macam-macam lagi.

Manakala pembelian untuk rakyat terus menyokong kerajaan melalui habuan kepada anak-anak sekolah RM100 seorang, RM200 untuk buku, RM500 untuk BR1M, RM5000 untuk peneroka, RM5000 untuk isteri peneroka, RM5000 untuk anak peneroka, Beras, Biskut, Kain Lamping, Susu, projek melalui wang mayang semuanya tidak melemahkan rakyat untuk terus mengundi PR.

Kesimpualannya berapa billion wang ditaburkan untuk membeli rakyat supaya mengundi BN ianya tidak memberi kesan, kerana rakyat tahu wang itu adalah wang mereka, yang rakyat mahu adalah sebuah kerajaan yang bersih, adil dan tidak rasuah dan tidak memperkayakan kroni-kroni dengan melesapkan wang khazanah negara.

Terkini adalah didengar bahawa setiap Ahli Parlimen BN akan diperuntukkan RM1.5 juta bagi memperkayakan mereka sebelum berlakukan pilihanraya umum. Wang itulah yang akan menjadi malaputaka kepada BN dalam PRU13 nanti.

THE FLYING KICK

Posted: 12 Jun 2012 01:04 PM PDT

THE FLYING KICK


EKORAN CUBAAN BUNUH KARPAL SINGH... SIAPA YANG PALING UNTUNG KALAU KARPAL SINGH MATI?!!!

Posted: 12 Jun 2012 07:45 AM PDT

MAK LAMPIR AMPANG SEBAT RATUSAN RIBU RINGGIT UNTUK PROGRAM GHOSTBUSTER!!!

Posted: 12 Jun 2012 07:06 AM PDT

PKR BUAT SEMBAHYANG KHAS UNTUK AMBIGA DI KUIL SRI MAHA MUTHU MARIAMAN SAMBIL BELASAH MAJLIS FATWA KEBANGSAAN!!!

Posted: 12 Jun 2012 06:15 AM PDT

NIZAR CUBA JADI JANTAN BERTELUR!!!

Posted: 12 Jun 2012 05:24 AM PDT

AISYAH BAKAL JADI CALON PRU13 PAS DI JEMPOL!!! BOB LOKMAN TAK PUAS HATI!!!

Posted: 12 Jun 2012 03:30 AM PDT

PELAJAR PEREMPUAN IPTA DICEKUP BERPELUKAN DENGAN BOYFRIEND DI ATAS KATIL!!!

Posted: 12 Jun 2012 02:00 AM PDT

AZHAR IDRUS ADALAH 'ULAMA MAHARAJA LAWAK'!!!

Posted: 12 Jun 2012 12:59 AM PDT

ROSMAH MANSOR BAYAR ORANG RAMAI DATANG KE PERHIMPUNANNYA?!!!

Posted: 11 Jun 2012 11:30 PM PDT

AYOOO... KENA ROGOL BERGILIR-GILIR DI KAJANG!!!

Posted: 11 Jun 2012 10:04 PM PDT

IR ZAIN MOHAMED BUKTIKAN, DIA ADA TELUR BERBANDING KHALID IBRAHIM!!!

Posted: 11 Jun 2012 08:30 PM PDT

ANWAR IBRAHIM SUDAH BOLEH BERKIRA-KIRA UNTUK BERPINDAH NEGARA DAN TUKAR KERAKYATAN!!!!

Posted: 11 Jun 2012 07:00 PM PDT

KERUGIAN RM1.8 JUTA AKIBAT BERSIH 3.0, KERAJAAN KENA TANGGUNG KATA BIAWAK-BIAWAK PAKATAN!!!

Posted: 11 Jun 2012 05:30 PM PDT

TUNJUK PERASAAN BOGEL SEBAB YURAN TIUSYEN PENGAJIAN UNIVERSITI DINAIKKAN!!!

Posted: 11 Jun 2012 02:59 PM PDT

waadat

Posted: 12 Jun 2012 01:03 PM PDT

waadat


3.8b komisyen kapal selam untuk siapa?

Posted: 11 Jun 2012 11:41 PM PDT


Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa isu scorpene adalah isu paling hebat yang boleh dimainkan oleh pembangkang dalam menuju pilihanraya yang akan datang.  Dalam kebanyakan isu-isu lain, pembangkang begitu mudah terkantoi atau tertembak kaki sendiri kerana terlalu mudah untuk dipatahkan.  

Tetapi, apabila sesuatu isu membabitkan angka dan juga pihak luar negara seperti pembelian kapal selam scorpene dari Perancis, ia akan lebih mudah untuk dimanipulasi untuk mengelirukan rakyat.   Alasan seperti bukti tidak boleh dikemukakan kerana berada di tangan mahkamah Perancis memudahkan pembangkang mempermainkan rakyat.  

Justeru, segala tuduhan dibuat sewenang-wenang oleh mereka tanpa perlu membuktikan apa-apa. 

Memetik kata-kata Cynthia Gabriel, Penyelaras SUARAM sebelum ini, beliau menyatakan, "Kes ini spesifik kepada pemberian komisen 114 juta Euro yang diberikan kepada syarikat Perimekar."   Jelas, jumlah yang menjadi pertikaian ialah EURO 114 juta dalam transaksi pembelian kapal selam ini. 
112090028784
Tetapi, apabila pihak kerajaan menjustifikasi jumlah itu sebagai bayaran untuk khidmat penyelenggaraan, koordinasi dan sokongan kepada syarikat Perimekar, SUARAM tiba-tiba menukar angkanya.  

Kini, angka yang disebut sebagai rasuah bukan lagi EURO 114.96 juta atau RM410.27 juta tetapi USD 1 bilion atau RM3.8 billion pula.  Menurut SUARAM, mereka mempunyai bukti bahawa Dato' Seri Najib, pada ketika itu Menteri Pertahanan, ada meminta jumlah tersebut untuk dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd sebagai komisyen. 

Adalah penting untuk kita memberi perhatian kepada angka-angka yang disebut di sini kerana tidak mustahil pihak SUARAM dan pembangkang akan menukarnya sekali lagi apabila terkantoi.

Perlu diingatkan bahawa nilai keseluruhan kontrak ialah EURO 1.084 billion atau RM3.87 billion.  Ia merangkumi harga 2 kapal selam scorpene termasuk pakej Integrated Logistic Support dan latihan krew bernilai EURO 969.15 juta.  Selebihnya EURO114.96 juta ialah bayaran kepada Perimekar untuk khidmat penyelenggaraan, koordinasi dan sokongan. 

Kesemua dokumen jual beli dan penerimaan wang dibuat secara mengikut prosedur dan boleh dikemukakan sebagai bukti. 

Jika benar Dato' Seri Najib ada meminta sebanyak RM3.8 billion bermakna kapal selam tersebut telah diberikan secara percuma kepada Malaysia.  Ini kerana mengikut nilai tukaran matawang pada ketika kontrak tersebut dimeterai iaitu 5 Jun 2002, adalah seperti berikut:  USD 1 bill = EURO 1.06 bill = RM3.80 bill. 

Memandangkan keseluruhan bayaran kontrak berjumlah EURO1.08 billion sahaja, maka keseluruhan bayaran yang dibuat tersebut adalah berupa rasuah dan urusan jualbeli kapal selam hanyalah ilusi semata-mata.

Nampak benar SUARAM hanya bermain-main dengan angka untuk mengelirukan rakyat yang mungkin kurang berminat untuk menghalusi fakta dan angka.  

Sudah sampai masanya rakyat Malaysia membuka mata dan memperincikan segala maklumat yang diterima agar tidak mudah dipermainkan oleh pihak-pihak yang ingin melemahkan kerajaan semata-mata untuk mencapai matlamat mereka untuk berkuasa.

(artikel di atas adalah email yang Demang terima daripada seorang sahabat Demang. Oleh kerana tulisan beliau memang Demang minat maka Demang turunkan di sini tanpa sebarang perubahan).

DIMENSI

Posted: 12 Jun 2012 11:39 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Apasal blog tak bleh manage link?? adoiyaii

Posted: 12 Jun 2012 08:30 AM PDTsori ler bro!..google macam nak sabotaj jek..aku tak bleh nak link atau nak remove blog walhal begitu byk blog yang aku nak link tapi tak dapat2!!..walahhh2..any solution please let me know!

Omegay: Ahli pas datang bulan..kena tangguh pegi haji! >XD

Posted: 12 Jun 2012 05:30 AM PDT


jangan maraa tuan haji!..kehkehkeh

Omegay: Anuwar - bomoh oh bomoh!

Posted: 11 Jun 2012 05:25 PM PDT


Guna Bomoh, Kualiti Pimpinan PKR Dipersoal

PERDANA Menteri adalah seorang yang cukup memahami masalah dan keperluan rakyat.  Keadaan ini mendatangkan masalah kepada pembangkang kerana mereka belum lagi berhadapan dengan bala tentera yang dibelakang, baru seorang jeneral di depan.

Ini bukan sebarang jeneral, akal fikirannya jauh lebih tinggi dan canggih dari akal fikiran Anwar Ibrahim yang kerjanya mengumpulkan pelacur lelaki dan wanita, dari dulu sampai sekarang.   Sangka kita, standard sangat selera seks Anwar, rupanya low class juga bila Rashid bekas banduan itupun jadi dibedalnya jugak, betul punya celaka manusia (rujuk afidavit Datuk Nallakarupan).

Maka itu, apa pun perlu dibuat untuk mengikis tanggapan positif rakyat terhadap Datuk Seri Najib, penulis sebut 'apa pun' itu bermaksud logik dan tidak logik, masuk akal atau tidak, asal saja boleh merendah dan menjatuhkan imej Perdana Menteri, ia perlu digunakan.

Dosa pahala tolak tepi.

Pendekatan inilah yang digunakan anak derhaka (tapi anak kesayangan Anwar), merangkap Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali apabila menuduh Perdana Menteri menggunakan khidmat bomoh untuk menentukan tarikh pilihanraya.

Yang bercakap ini bukan sebarang orang tapi lulusan oversea, tapi itulah, bila bercampur dengan Anwar, yang bijak pun jadi bodoh.

Penulis tidak berminat nak mengulas mengenai tuduhannya itu sebab tanpa bahas pun semua kita tahu itu mengarut.  Kalau ada bomoh yang begitu power sekali boleh tentu tarikh yang sesuai untuk BN menang, lebih baik kita minta dia tukarkan Anwar jadi babi hutan, Azmin jadi kapal selam dan Rafizi jadi lembu.

Cina boleh makan dan duit negara pun selamat. Manakala yang lembu itu boleh dikorbankan.


Sudah tentu benda itu mengarut tapi dalam pada mengarut itupun, berebut-rebut blogger Pakatan harami memetik kenyataan ini untuk ditempel di blog masing-masing!!  Apa punya sengkek pemikiran.  Nak kata bodoh, sekolah tapi tak tahulah kan.

Itulah yang nak ditekankan disini strategi bodoh yang digunakan orang-orang PKR dalam usaha menjatuhkan pemimpin parti lawan.  Kalau tuduhan yang dituju kepada dia, semua yang tidak kena, semuanya yang bersifat peribadi dan fitnah.  Tapi dia sendiri galak membuat tuduhan yang dia tahu tak boleh nak dibuktikan.

Buat bahan gelak bolehlah.

Rakyat perlu fikir balik, inikah kualiti pemimpin yang nak diangkat ke peringkat pusat kalau Pakatan Haram ini dapat memerintah nanti?  Inikah pendekatan politik baru, harapan baru segala baru yang dibangga-banggakan sangat tu Anwar Ibrahim?

Macam mana dia nak bawa harapan baru kalau balaci paling rapatnya pun guna pendekatan purba dan tak bertamadun?

Jelas pada kita ini bukan sangat tentang Azmin, ini tentang PKR dan Pakatan haram itu sendiri.  Cara berpolitik yang seumpama ini dan banyak cara berpolitik yang ganas serta tidak bertamadun yang kita lihat dalam perhimpunan haram Bersih, telah menjadi kebiasaan dalam Pakatan haram.

Percayalah, inilah pun kualiti terbaik Anwar Ibrahim dan macai-macainya boleh pergi.  Memilih mereka dalam pilihanraya hanya mencampakkan negara ini ke lembah kehinaan dan kehancuran yang belum kita terbayang, lebih baik tak usah bayang.

Dan jangan lupa, tidak setakat itu saja keburukan Anwar, dia juga sokong dan lindung keselamatan Israel. - mykmu

PEJUANG BANGSA

Posted: 12 Jun 2012 11:30 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Video gol Malaysia membelasah Singapura 2 -0 !

Posted: 12 Jun 2012 10:09 AM PDTTahniah kepada skuad Harimau Malaya yang berjaya membenam musuh tradisi Singapura 2- 0 di Stadium Shah Alam sebentar tadi . Gol skuad negara dijaringkan Ketua pasukan Safiq Rahim dan  Ahmad Shakir Ali  sekaligus membalas dendam terhadap kekalahan pasukan negara semasa kelayakan Piala Dunia lepas .

Gol sepakan percuma Safiq ini merupakan kali kedua selepas menjaringkan gol di Stadium Jalan Besar . Memang beliau adalah pakar sepakan percuma terbaik negara ketika ini .

GPB memang suka sangat Singapork ini kalah ....SYABAS HARIMAU MALAYA !

 

WWW1: Nizar tak ikut titah Sultan Johor, tetap nak ke istana !

Posted: 12 Jun 2012 01:30 AM PDT


Dah titah Sultan Johor menyarankan agar Nizar memohon maaf kepada rakyatnya   ..apa hal lagi Nizar derhaka ini nak mengadap di istana pulak .

Nizar ni tak faham  bahasa ke ??? ...Dah baginda suruh minta maaf kepada rakyat cukup la . Buat je la....ini nak ikut kepalanya pulak .

sudah la kurang ajar & biaDAP..lepas tu putarbelitkan menyalahkan media pasal twitternya .


Sekalipun Sultan Johor Ahad bertitah agar elok Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin memohon kemaafan kepada rakyat Johor  mengenai isu WWW 1, namun bekas Menteri Besar Perak itu tetap mahu mengadap baginda sendiri bagi memohon maaf dan memberi penjelasan berhubung kenyataan menerusi Twitternya. 


 Pada sidang akhbarnya di lobi Parlimen Selasa Nizar seolah masih mehu mempertahankan twitternya itu tidak ditujukan kepada Sultan Johor. 


 Beliau menyalahkan beberapa media yang didakwanya memulatbelitkan twitternya.


 "Tweet saya merupakan pandangan peribadi dan umum daripada seorang rakyat biasa tanpa ditujukan kepada mana-mana pihak...ini yang perlu diperjelas kepada Sultan Johor supaya tiada lagi spekulasi dan salah faham selepas ini," katanya Nizar berkata pihaknya akan menghantar surat permohonan rasmi bagi menghadap Sultan Johor dalam masa terdekat bagi membolehkan beliau menerangkan kedudukan sebenar seterusnya menghentikan kontroversi yang melanda isu tersebut.


 "Selepas Sultan Johor menyatakan bahawa elok saya memohon kemaafan kepada rakyat Johor, hari ini saya ingin menyatakan seikhlas hati bahawa saya ingin sangat untuk mohon kemaafan kepada Sultan Johor sendiri,"ujarnya.-12/6/2012 AGENDA DAILY

Gambar pencacai PAS kata tak masuk TV3 & RTM

Posted: 12 Jun 2012 12:48 AM PDT


Gambar ini pencacai PAS kata tak akan keluar TV3 & RTM ... tengok la kita punya  Khalifah Guan Eng sanggup  meredah air berkaki ayam tanpa iringan polis pun .

Teruja betul pencacai PAS dengan Guan Eng .. mana nak dapat pemimpin berjiwa rakyat macam ni ..

Bukan macam pemimpin UMNO ...ada ke buat seperti Ah Beng DAP ni  ?  ..hahaha  nak tergelak gila kalau korang baca blog pencacai PAS ini ..puja betul ketua regim DAP ini bila  berkaki ayam ..gambar ni lagi hebat..tunjuk betapa seriusnya Guan Eng turun
padang melawat rumah mangsa banjir ..hahaha


Sebenarnya sudah lama pemimpin BN  buat seperti ini  untuk rakyat bila ditimpa bencana seperti banjir ini  .. Ah Beng ini baru je  jadi CM saja ..bila mai banjir dah terus  dipuji melangit kerana  redah air ... CM Melaka dah lama randuk ( redah ) air ...lagi dalam dari Guan Eng ...


 banjir di Johor yang besar dulu..pemimpin BN sentiasa 
turun padang melawat & memberi sumbangan kepada
mangsa banjir ..


gambar MB Perak siap  buka tis biskut untuk diberikan 
kepada kanak2 ..lagi hebat dari Ah Beng celaka tu  ..Bila rakyat ditimpa musibah ..ini lah pemimpin  yang sentiasa
datang  melihat keadaan rakyatnya ...Muhyiddin & isteri  turun ..tapi Guan Eng turun mana bawa bini ??

Tu dia ..Sampai pokok pun PAS nak politikkan

Posted: 11 Jun 2012 07:54 PM PDT


GPB nak tergelak giler bila lihat gambar ni ...  punya la taksub kat bulan PAS, sampai daun pokok pisang pun nak  dipolitikkan ..hahaha

Sapa la punya ajaran ni ? Nik Aziz ke Ostat pak lawak PAS tu ...haha


Jawatan PM : Guan Eng memang pandai berlakon wayang opera..

Posted: 11 Jun 2012 06:38 PM PDT

DAP menegaskan bahawa mereka tidak akan merebut jawatan Perdana Menteri, sebaliknya menyerahkan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, Paktan Rakyat konsisten dengan kenyataan sebelum ini bahawa sekiranya Putrajaya berjaya ditawan, yang mana hanya seorang sahaja layak sebagai Perdana Menteri iaitu Anwar sendiri.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata, secara peribadi beliau tidak layak dan tidak berminat untuk menjawat jawatan tersebut.

"Ada ramai yang lebih layak dan berpengalaman untuk meneraju negara dan menjadi Perdana Menteri. Saya akan bertanya beliau apa jawatan atau kuasa yang akan diberikan kepada saya," katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Presiden Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hasan Mohd Ali minggu lalu, yang menyatakan bahawa Anwar akan melepaskan jawatan dalam tempoh tiga bulan selepas memenangi pilihan raya bagi memberi lalu kepada Guan Eng untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.
Komen GPB


Bangang la kalau Guan Eng tolak jawatan PM kerana itu lah yang diidam-idamkan DAP selama.. Punya la nak berlakon , semasa di ceramah Merdeka Rakyat ..beliau dengan bangganya  umumkan pemidato seterusnya adalah bakal Perdana Menteri Malaysia yang ke 7 iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim . hebat lakonannya ..


Pernah GPB mendengar ceramah seorang bekas pemimpin DAP, dia akui jika Pakatan menang ..memang Anwar jad i PM tetapi itu hanya sementara.  


Kerana Anwar bakal dijatuhkan dalam Pakatan sendiri dan kita semua tahu dia memang ada masalah moral yang cukup teruk .
Shabery balun sikap hipokrit PAS isu K-Pop Bertam Nite

Posted: 11 Jun 2012 05:00 PM PDT

Pas digesa memberi penjelasan berhubung sikap 'double standard' yang ditunjukkan oleh parti tersebut terhadap isu tarian ala K-Pop pada Majlis Makan Malam PKR, Bertam Nite di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, sikap hipokrit kepimpinan parti Islam itu, yang hanya mengkritik persembahan K-Pop pada Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya tempoh hari mencerminkan ia tidak konsisten memperjuangkan agama tersebut.

"Sikap pilih kasih Pas yang tidak menegur sekutunya, PKR dalam mengadakan konsert seksi pada majlis makan malam itu menunjukkan parti tersebut hipokrit dalam perjuangan Islamnya.

"Ini bukan kali pertama Pas begini, sebelum ini pun parti itu telah mengeluarkan pelbagai peraturan dan 'fatwa' yang berubah-ubah.

"Ini termasuk menyatakan bahawa suara adalah aurat bagi wanita dan mereka enggan menghantar qariah mereka pada mana-mana tilawah sebelum ini," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen di sini, semalam.

Namun, kata beliau, kini mereka meletakkan lebih banyak calon wanita untuk bertanding pada pilihan raya dan terbaru, menggunakan penyanyi terkenal untuk menyanyi pada majlis-majlis mereka.

Jelas Shabery, sikap 'double standard' dalam itu berkenaan perlu diperjelaskan oleh kepimpinan Pas kerana ia telah menimbulkan jutaan persoalan dalam kalangan rakyat yang meluahkan isi hati mereka dalam media sosial masing-masing.

Tegasnya, sikap berdiam diri beberapa pemimpin Pas yang hadir pada Bertam Nite itu turut menunjukkan parti itu hanya mempergunakan isu pada Himpunan Jutaan Belia demi kepentingan politik mereka semata-mata, bukannya untuk menegakkan perjuangan Islam mereka.

"Sekiranya mereka benar memperjuangkan apa yang mereka katakan  sebelum ini, mereka perlu tampil dan meminta maaf kerana sikap berdiam diri mereka mengelirukan  umat Islam lain. Saya pun meminta maaf sebelum ini," katanya.

Katanya, sungguh jelas pakaian penyanyi yang dipanggil membuat persembahan malam itu lebih seksi berbanding persembahan artis Korea pada Himpunan Sejuta Belia itu.

PKR menyediakan persembahan istimewa untuk ahli dan tetamunya pada majlis makan malam parti itu di Dewan Majlis Perbandaran Seberang Perai.

Majlis yang turut dihadiri oleh Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman itu mempersembahkan tarian tiga gadis yang memakai skirt pendek.

Pertunjukan tarian seksi ala K-Pop itu mengejutkan kerana ia turut dihadiri beberapa pemimpin Pas tempatan dan ahlinya.

Zizan akui sayang kepada Jue Evans

Posted: 11 Jun 2012 12:00 PM PDTHUBUNGAN akrab antara aktres muda Juliana Evans atau Jue dengan aktor, pelawak dan pengacara popular Zizan Razak sudah lama diketahui khalayak semenjak mereka membintangi filem Hantu Bonceng. Namun, baik Jue mahupun Zizan tidak pernah memberi pengesahan secara rasmi tentang status hubungan mereka. Jawapan klise yang diberikan hanyalah sebagai teman rapat sahaja.
Bagaimanapun kemesraan luar biasa antara Jue dan Zizan disaksikan Kosmo! ketika mereka bertemu sempena ulang tahun kedua Mesra Mall di Kerteh, Terengganu yang turut menayangkan filem terbaharu lakonan mereka iaitu Mael Lambong.
Pertemuan tersebut merupakan yang pertama kali selepas lima bulan Jue meninggalkan tanah air demi menggenggam segulung ijazah dalam bidang pengajian filem, video dan media di Universiti Michigan, Amerika Syarikat. Jue pulang ke tanah air pada minggu lalu kerana cuti musim panas dan akan berada di Malaysia sehingga Aidilfitri ini.
Pengakuan tidak pernah terungkap di bibir masing-masing, namun tingkah laku dan lirik mata ketika ditemu bual tidak dapat menyembunyikan perasaan sebenar mereka berdua. Apabila ditanya rindu atau tidak kala berjauhan, jawapan yang diberi juga cukup jujur.
Sambil memandang Zizan, 28, yang berada di sebelahnya, Jue berkata: "Memang rindu sebab lama tidak jumpa. Ini kali pertama kami berjumpa selepas saya pulang ke Malaysia. Sebelum ini, Zizan sibuk dengan penggambaran filem Bikers Kental di Thailand. Kami belum sempat berborak panjang lagi."
Jue dan Zizan hanya tertawa dan saling berpandangan apabila disoal apakah hadiah yang dibawa pulang Jue untuk Zizan dan apakah kejutan yang dilakukan oleh Zizan kepadanya.
"Memang saya ada beli hadiah untuk dia, saya tidak boleh beritahu, saya ada simpan di rumah. Kejutan dia untuk saya, mana boleh beritahu, rahsia," ucap Jue malu-malu.
Jue dan Zizan yang sudah berkenalan selama lima tahun masih memilih untuk mengklasifikasikan hubungan mereka sebagai teman rapat, meskipun kedua-dua mereka sudah bertemu dengan keluarga antara satu sama lain. Zizan juga tanpa berselindung memberitahu, dia menyayangi Jue.
"Saya sayangkan Jue tetapi masih ada pagar. Betul, saya pernah jumpa keluarganya, ibunya banyak beri saya nasihat. Begitu juga dengan Jue, dia pernah jumpa ibu bapa saya. Ibu saya suka dan senang dengan Jue," kata Zizan tanpa berselindung.
Jue juga memberitahu, keluarga tidak membantah persahabatannya dengan Zizan, malah ibunya juga cukup senang terhadap perhubungan mereka.
"Mungkin sebab Zizan selalu tolong saya dan kami rapat, jadi keluarga saya juga baik dengannya. Zizan baik, selalu mengambil berat tentang diri saya, dia kelakar. Siapa yang tidak suka dengan dia (ketawa)," seloroh Jue yang membawakan watak seorang ejen perisik bernama Maria dalam filem Mael Lambong.
Fokus pada pengajian
Jue yang berusia 23 tahun bagaimanapun memberitahu dia belum bersedia untuk mempunyai komitmen dalam sebarang hubungan cinta kerana ingin memberi fokus terhadap pengajiannya yang akan tamat pada tahun 2014.
"Sebenarnya, saya tidak percaya pada cinta jarak jauh. Kalau saya bercinta dengan Zizan sekali pun, kami masing-masing sibuk dan berjauhan, saya lebih pentingkan pelajaran. Zizan kata mahu kahwin sebelum umur 30 tahun, jadi saya tidak masuk dalam senarai.
"Saya belum tentu akan pulang ke Malaysia selepas tamat pengajian kerana saya ingin bekerja dan menimba pengalaman di sana terlebih dahulu. Memang kami selalu berhubung, tetapi kalau sibuk kami buat hal masing-masing. Jika bercinta, saya akan terikat dengan komitmen dan saya belum bersedia," ujar Jue yang bakal menjalani penggambaran filem Dampak pada hujung bulan ini.
Jawab Zizan pula, dia juga memikirkan hal yang sama. Kesibukan jadual kerjanya membataskan dia untuk menyulam cinta dengan mana-mana gadis. Buat masa ini, fokusnya hanya pada kerjaya yang sedang berkembang.
"Alhamdulillah, saya tengah seronok bekerja. Siang dan malam, saya hanya bekerja sampai sakit. Saya tidak mahu kalau saya ada kekasih, dia akan rasa terabai kerana jika bekerja, telefon pun saya tidak pegang, jadi saya tidak mahu perkara itu berlaku. Lebih baik tidak terikat dengan sesiapa," beritahunya yang saling berhubung dengan Jue menerusi Twitter dan juga telefon.
Sungguhpun begitu, mereka tidak menolak jika ditakdirkan bertemu jodoh. Luah Zizan: "Saya tidak kisah bertemu jodoh dengan sesiapa pun, saya akan terima kerana itu kerja Allah. Cuma saya rancang sebelum umur 30 tahun, saya mahu berkahwin, tetapi tidak tahulah terlaksana atau tidak. Buat masa ini saya belum bersedia untuk kahwin."
Bercerita tentang pengalaman hidup Jue sebagai seorang pelajar universiti di Amerika, keceriaan terpancar pada riak wajahnya tanda dia bahagia, walaupun terpaksa berjauhan dengan keluarga dan teman-teman. Tiga bulan pertama perasaan rindunya terhadap keluarga sukar dikawal.
Tak nak balik Malaysia
"Seronok belajar di negara orang, mula-mula perasaan rindu sukar dikawal kerana lokasi tempat tinggal saya terletak di kawasan pedalaman. Nasib baik saya dapat teman serumah rakyat Malaysia yang pandai masak masakan Melayu, jadi terubat sedikit perasaan rindu pada keluarga," ujarnya.
Jelas Jue selepas tamat pengajian, dia tidak mahu segera pulang ke tanah air sebaliknya mahu menyambung kursus lakonan jangka pendek di Los Angeles dan mencuba nasib sebagai pelakon serta model di sana terlebih dahulu.
"Setakat ini keputusan pelajaran saya pun okey, jadi memang saya rancang untuk bekerja dan timba pengalaman di Amerika kerana di sana lebih banyak peluang. Tidak tahu bila saya akan pulang ke Malaysia, sebab saya sendiri tidak tahu apa yang akan terjadi pada masa hadapan," jawabnya jujur.
Bukan hanya mahu meluaskan kerjaya seni, tegas Jue, terlalu banyak sebab mengapa dia membuat keputusan untuk tidak pulang ke tanah air selepas tamat pengajian.
"Saya mahu mencuba nasib, berjumpa dengan orang baharu, mengembara, banyak benda yang saya ingin buat. Walaupun saya mempunyai kerjaya di Malaysia, tetapi saya tidak mahu tersekat di Malaysia selamanya tanpa melihat peluang di luar," jelas pelakon itu.
Jika di Malaysia, ke mana sahaja kakinya melangkah ada sahaja mata yang memandang kerana status artis. Namun, berbeza apabila dia berada di Universiti Michigan, status artis terlucut dengan sendirinya, hanya pelajar Malaysia sahaja yang mengenalinya sebagai artis.
"Hanya pelajar Malaysia sahaja yang tahu, saya tidak pernah beritahu yang saya seorang artis di Malaysia. Kalau ada yang tahu sebab pelajar Malaysia di sana yang beritahu pelajar lain. Buat masa ini, saya menjalani kehidupan sebagai pelajar yang normal," kata bekas kekasih Sam, Bunkface itu lagi.
Watak Mael Lambong yang dibawa dengan cemerlang oleh Zizan ketika menyertai program Maharaja Lawak bersama Johan diangkat sebagai watak utama filem Mael Lambong arahan Ahmad Idham yang akan mula ditayangkan pada 21 Jun ini.
JULIANA atau Jue kini seronok menjalani kehidupan sebagai pelajar di Universiti Michigan, Amerika Syarikat.


Biarpun watak itu hanya diciptakan untuk program Maharajawa Lawak, namun populariti watak Mael Lambong melebihi jangkaannya membuatkan Zizan bimbang. Ujarnya, dia bimbang andai apa yang dipersembahkan dalam filem tersebut tidak sama seperti yang dibayangkan oleh penonton.
Elemen komedi
"Jujurnya saya bimbang sebab Mael Lambong lebih popular daripada Zizan. Harapan itu terlalu tinggi, saya bimbang Mael Lambong versi filem tidak dapat kalahkan Mael Lambong versi Maharaja Lawak. Apa yang saya boleh cakap, saya sukakan Mael Lambong versi filem kerana wataknya lebih berkembang," katanya.
Tidak hanya sarat dengan elemen komedi, Mael Lambong juga penuh dengan karakter yang segar. Bagi memberikan yang terbaik, Zizan mengalami kecederaan pada lengan kirinya ketika babak berlawan dengan watak Tiger lakonan Taiyudin Bakar.
Selain itu filem yang memperoleh klasifikasi umum itu mempunyai babak berlawan antara Zizan dan Jue yang dirasakan tidak sesuai untuk tontonan kanak-kanak. Enggan memberi sebarang komen mengenai babak yang dimaksudkan, Zizan berharap agar filem tersebut bebas kontroversi.
"Saya berharap babak itu tidak akan menimbulkan sebarang isu dan mendapat sokongan penonton. Memang filem Mael Lambong antara lakonan terbaik saya, saya cuba buat yang terbaik. Saya tidak buat lawak sepanjang filem, cuma situasi Mael Lambong yang membuatkannya jadi komedi," terangnya lagi.


Keris Pusaka Melayu

Posted: 12 Jun 2012 11:14 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Ali Tinju PVTM ‘Peninju Upahan’ Tajaan Pembangkang Lawan Pemimpin BN ? @NajibRazak @MuhyiddinYassin

Posted: 11 Jun 2012 10:14 PM PDT

Tulisan yang diterbitkan pada 24 Mac 2011 oleh blogger PBS di link

http://pbs112103.blogspot.com/2011/03/ali-tinju-satu-pendedahan.html

Pada hujung minggu yang lepas, aktiviti saya dipenuhi dengan berjumpa beberapa rakan lama, di sepanjang pertemuan kami banyak perkara yang dibualkan. Setiap kali berjumpa, bercerita mengenai pengalaman lama semasa berkhidmat dalam tentera mesti menjadi salah satu agenda utama yang biasa akan dimulakan dengan perkataan 'Masa Aku Dulu'. Setiap isi cerita tersebut biasanya akan diselangi dengan gelak tawa kerana mengenang banyak peristiwa yang mencuit hati dan ada juga cerita yang sedih.

Pada kali ini saya rasa terpanggil untuk menulis blog ini setelah rakan lama saya Tn Hj Salleh Kicap menceritakan terdapat individu yang sedang dalam usaha memburukkan dan berlawan dengan Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM).

PBTM telah ditubuhkan sejak tahun 1922 lagi dan merupakan pertubuhan yang paling tua di Malaysia. Bukan setakat itu sahaja, individu ini turut membuat serangan peribadi kepada presiden PBTM dan peg kanan tentera atas alasan yang tidak diketahui, mungkin ada udang disebalik batu. .Berikutan itu, saya mengambil keputusan untuk mengenali dengan lebih rapat individu yang bertanggungjawab yang dikenali dengan panggilan ALI TINJU.

Semalam saya telah berusaha menghubungi beberapa rakan lama untuk mendapatkan maklumat mengenai ALI TINJU. Daripada maklumat yang diperolehi seperti berikut:

1. Nama : 1085628 Pbt Mohd Ali bin Baharom @ Mahat
2. Tarikh Masuk Tentera: 20 Okt 1990
3. Tarikh Tamat Perkhidmatan : 29 Sep 1998 (7 tahun 340 hari)
4. Unit: RAMD
5. Persatuan: Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM)

Dalam hati saya berkata, hebat ALI TINJU ni berhenti prebet tapi boleh jadi presiden persatuan (bangga pun ada anggota bawahan boleh berjaya). Tapi saya hairan kenapa ALI TINJU menggunakan pangkat yang ada untuk menjatuhkan orang lain. Apakah motif ALI TINJU?, Ada kepentingan lain ke?. ALI TINJU merasakan dirinya sebagai presiden PVTM perlu diberi layanan seperti Menteri Pertahanan dan Bekas-bekas Panglima Angkatan Tentera, memang dasar besar kepala. Itulah susah apabila prebet mendapat kuasa jadi presiden dalam persatuan yang ditubuhkan sendiri, (masuk bakul angkat sendiri) mula lupa daratan dan lupa diri.

ALI TINJU cuba menjatuhkan PBTM yang mempunyai keahlian melebihi keahlian melebihi 150,000 ahli, sedangkan PVTM yang ditubuhnya hanya mempunyai tidak sampai 200 ahli. Saya hairan bagaimana ROS boleh meluluskan penubuhan PVTM kerana dengan keahlian yang sedikit PVTM tidak boleh menyumbang kepada pembangunan bekas tentera dan memperjuang hak veteran tentera. ROS perlu mengkaji kembali penubuhan PVTM kerana denagn latarbelakang buruk ALI TINJU sebagai presiden akan membusukkan nama baik bekas-bekas tentera kelak. Dalam siri akan datang saya akan menceritakan lebih lanjut mengenai siapakah ALI TINJU.

http://pbs112103.blogspot.com/2011/03/ali-tinju-satu-pendedahan.html

http://www.penembak-tepat.com/2011/10/krisis-pbtm-pvtm-perebutan-kuasa.html

 

Aku tengok Presiden PVTM ini seperti gila glamour. Selalu dipromosi Malaysiakini.Baju pun kuning.

NONE

Kenapa orang ini selalu hentam pemimpin terutama Menhan Datuk Seri Zahid Hamidi di FB ?

Adakah tugas ‘meninju’ pemimpin terutama UMNO tugasan khas beliau ?

Kita tunggu apa kata beliau.


IPOHMALAY

Posted: 12 Jun 2012 09:33 AM PDT

IPOHMALAY


Pengangkutan Awam Ipoh Bercelaru

Posted: 11 Jun 2012 11:13 PM PDT


Ketika perpindahan Termidal Medan Kidd ke Terminal Medan Gopeng pada tahun 2005, terlalu banyak rungutan yang diterima oleh sepelusuk penduduk Ipoh selain yang tinggal di Gunung Rapat. Ini juga dapat diandaikan antara punca kalah teruk kerajaan BN pada PRU 2008 di bandaraya ini amnya, di negeri ini khususnya.

Bayangkan pula perpindahan Terminal Medan Gopeng ke Terminal Bas Ipoh yang baru nun di utara bandaraya. Ini pastilah menuai kritik dan kesusahan yang dialami penduduk setempat nescaya diluahkan ketika mengundi.Maka, solusi termudah ialah dengan membina terminal bas kedua di kawasan selatan atau Terminal Bas Ipoh Selatan yang memudahkan mereka yang tinggal di selatan Bandaraya ini untuk ke terminal bas. Tapak paling sesuai untuk terminal bas ini ialah di tol Ipoh Selatan iaitu di kawasan Ampang-Tambun atau di kawasan Simpang Pulai. Ini juga memudahkan pengusaha bas ekspres kerana mudahnya berurusan dengan penumpang ke Ipoh apabila kedua-dua stesen bas tersebut terletak di pinggir lebuh raya Utara-Selatan. 

Bas ke utara boleh dimulakan di terminal selatan dan bas ke selatan boleh dimulakan di terminal utara.


Ipoh Perlukan Stesen Bas Ekspres Selatan

Posted: 11 Jun 2012 07:52 PM PDT

Sebuah kawasan perniagaan yang dipanggil Medan Kidd telah dijadikan terminal bas ekspres Ipoh selama lebih 20 tahun sebelum ditukar ke Terminal Medan Gopeng yang bersifat sementara pada tahun 2005. 

Kebijakan buah pleor kerajaan DAP Perak satu ketika dahulu melancarkan pembinaan terminal bas pusat di kawasan yang diwawarkan oleh kerajaan BN terdahulu di Meru Raya sememangnya tidak memberi manfaat besar kepada pengguna pengangkutan awam di Perak.Kini Terminal Bas Ipoh di atas tanah seluas lebih 8 ekar telah siap pembinaannya. Malangnya ia berada di kedudukan paling tidak strategik dan menyusahkan di Ipoh.

Bukan terletak di pusat bandaraya seperti cadangan tanah KTMB di belakang stesen keretapi Ipoh, stesen bas Meru Raya ini terletak 10.6 km  dari Stesen Keretapi Ipoh , sebuah prasarana pengangkutan tajaan kerajaan pusat yang memakan berbillion ringgit penaiktarafan.

Ketika perpindahan Termidal Medan Kidd ke Terminal Medan Gopeng pada tahun 2005, terlalu banyak rungutan yang diterima oleh sepelusuk penduduk Ipoh selain yang tinggal di Gunung Rapat. Ini juga dapat diandaikan antara punca kalah teruk kerajaan BN pada PRU 2008 di bandaraya ini amnya, di negeri ini khususnya.

Bayangkan pula perpindahan Terminal Medan Gopeng ke Terminal Bas Ipoh yang baru nun di utara bandaraya. Ini pastilah menuai kritik dan kesusahan yang dialami penduduk setempat nescaya diluahkan ketika mengundi.Maka, solusi termudah ialah dengan membina terminal bas kedua di kawasan selatan atau Terminal Bas Ipoh Selatan yang memudahkan mereka yang tinggal di selatan Bandaraya ini untuk ke terminal bas. Tapak paling sesuai untuk terminal bas ini ialah di tol Ipoh Selatan iaitu di kawasan Ampang-Tambun atau di kawasan Simpang Pulai. Ini juga memudahkan pengusaha bas ekspres kerana mudahnya berurusan dengan penumpang ke Ipoh apabila kedua-dua stesen bas tersebut terletak di pinggir lebuh raya Utara-Selatan. 

Bas ke utara boleh dimulakan di terminal selatan dan bas ke selatan boleh dimulakan di terminal utara.

Kelaknya, Perak Transit, yang dikendalikan sebuah konsortium pengangkutan awam pula perlulah menyediakan perkhidmatan bas yang menghubungkan Stesen Keretapi Ipoh, Terminal Bas Ipoh Utara dan Terminal Bas Ipoh Selatan.

Awekz Bukit Gantang

Posted: 12 Jun 2012 07:35 AM PDT

Awekz Bukit Gantang


'WINNABLE' candidate...

Posted: 11 Jun 2012 09:50 PM PDTAwekz terpanggil untuk menyuarakan pendapat tentang konsep 'winnable candidate' atau dalam bahasa yang lebih mudah difahami, 'calon boleh menang'. Dikhabarkan, rakyat mengalu-alukan formula baru pembahagian kerusi berdasarkan konsep 'calon boleh menang' dan bukannya populariti parti sepertimana yang diumumkan oleh Tan Seri Muhyiddin Yassin.
Sebagai contoh, "…kalau di Parlimen Batu kita lihat (Pengerusi Parti Progresif Penduduk Wilayah Persekutuan) Datuk A. Chandrakumanan boleh menang, maka kita letakkan menggantikan Gerakan,…"
Persoalannya, sejauh mana formula baru ini dapat memastikan bahawa penyokong BN tidak berada dalam dilema ketika membuang undi, apatah lagi atas alasan tidak suka dengan calon yang diletakkan. Mampukah BN menarik golongan atas pagar kerana golongan ini sering mengundi berdasarkan calon dan bukan parti. Adakah kemungkinan, penyokong pembangkang akan memberi undi kepada BN atas faktor calon yang tepat dan diterima baik oleh masyarakat setempat.
Apakah parti komponen akan dapat menerima formula baru ini? Atau mungkinkah akan ada lebih banyak sabotaj dan boikot terhadap calon yang dinamakan. Bagaimana pula penerimaan wakil rakyat yang mungkin tidak dicalonkan selepas ini? Logiknya, sekiranya wakil rakyat tersebut telah berkhidmat dengan baik dan disukai oleh penduduk setempat. Maka sewajarnyalah juga beliau akan dicalonkan kembali.
Andai tidak dicalonkan, siapa yang perlu dipersalahkan, parti atau kepimpinan? Tepuk dada tanya diri, dan seharusnya tiada lagi istilah merajuk, mensabotaj serta memboikot PRU kerana sudah jelas anda hanya bermotifkan peribadi dan bukannya masyarakat. 
Yang jelas, PRU di zaman transformasi ini tidak boleh lagi dianggap seperti PRU-PRU sebelum ini. Pemikiran rakyat sudah maju, sikap rakyat sudah berubah. Rakyat mampu memperolehi maklumat mengenai pemimpin dan isu-isu tertentu melalui hujung jari sahaja. Pemimpin boleh berpura-pura baik, boleh memanipulasi maklumat dan boleh menipu mengenai sesuatu isu tetapi beliau tidak boleh menipu sesiapa kecuali dirinya sendiri.
Awekz: Tercalon atau tidak, apa yang lebih penting untuk kejayaan BN di dalam PRU-13 kelak kerana masa depan kita terletak dihadapan. Janganlah diperjudi dan dipertaruhkan masa depan itu semata-mata kerana hajat peribadi tidak tercapai. Fikir-fikirkan... 

bumiyang

Posted: 12 Jun 2012 03:44 AM PDT

Politik Harian

Posted: 12 Jun 2012 03:37 AM PDT

Politik Harian


Panerai Watch Shamsul Iskandar AMK Ori Atau Made In Thailand?

Posted: 12 Jun 2012 02:35 AM PDTWah hebat anak kambing Anwar Ibrahim ni... pakai jam tangan berjenama Panerai yang berharga RM24,500. Itu baru jam tangan belum seluar dalam lagi.... tah berapa ratusan ribu la plak seluar dalam milik si Sam ini... dengar khabar Sam memakai seluar dalam yang special sikit, tiada di pasaran, kena tempah beb... (Kalis air kencing)... al-maklumlah.. Sam ni suka terkencing dalam seluar.

Cerita ni saje je aku nak kepoh ala-ala puak pembangkang... nak dengar apa kata puak ni pulak.... Jom kita view video di bawah.....


Agen Neo-Con : Anwar Melatih Gerila Pluralisme Di Indonesia?

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT


Mungkin ramai yang tidak sedar akan kewujudan akhbar kecil 'Malaysia Harini', namun muka depan akhbar ini bagi tarikh 11 – 25 Jun 2012 menunjukkan yang akhbar ini perlu diberi perhatian.

Pendedahan di muka depannya yang bertajuk 'Utan Kayu markas lahir gerila anwar?' mendedahkan bagaimana mahasiswa dilatih untuk menyerap masuk ke dalam sektor-sektor awam sebagai perisik untuk memperoleh maklumat. Dalam pada itu, mereka juga bertanggungjawab untuk menerapkan pemikiran dan fahaman liberal dan plural di kalangan masyarakat. Matlamat utama latihan mereka di markas tersebut adalah untuk menjatuhkan kerajaan yang menolak pemikiran dan fahaman mereka.

Menurut akhbar tersebut, Anwar telah merekrut ramai anak muda kita, terutama mahasiswa untuk dihantar ke Utan Kayu bagi menjalani latihan.

Secara ringkasnya, pemikiran liberal dirujuk sebagai pemikiran terbuka yang meletakkan hak asasi, iaitu kemahuan, kehendak dan nafsu manusia mengatasi tuntutan budaya, agama mahupun hukum alam, contohnya perlakuan seks songsang. Dalam hal-hal tertentu, golongan ini juga meletakkan hak segelintir mereka sebagai mengatasi hak majoriti contohnya dalam menganjurkan demonstrasi dan rusuhan.

Fahaman pluralisme pula merujuk kepada kepercayaan bahawa semua agama adalah sama kedudukannya. Maka, ibadah dalam Islam seperti solat boleh dilakukan di mana-mana saja tempat ibadat tanpa mengira sama ada ia adalah kuil hindu atau gereja. Selain itu, semua orang boleh mengaminkan doa yang ditujukan kepada Allah S.W.T. atau Dewa berkepala gajah, atau Jesus Christ kerana ia tiada bezanya.

Komunitas Utan Kayu dipelopori oleh Pengarang akhbar Tempo iaitu Goenawan Mohamad, Pengarang akhbar Suara Pembaruan, Aristides Katoppo, Peneliti LIPI, Moehtar Pabottinggi, Wartawan Kanan Radio Mara, Mohamad Sunjaya, Pegawai Komunikasi UGM, Ashadi Siregar serta beberapa tokoh wartawan lain di Indonesia.

Kebebasan akhbar yang wujud selepas tumbangnya Presiden Seoharto telah membuka jalan yang luas kepada golongan ini untuk bergerak cergas. Bagi memudahkan pergerakan mereka dalam politik, pemimpin Komunitas Utan Kayu menubuhkan Institut Studi Arus Informasi (ISAI) yang bertanggungjawab menerbitkan buku politik dan membangunkan jaringan wartawan alternatif.

Sepertimana agen-agen penyebar fahaman liberal di Malaysia seperti Malaysiakini, SUARAM dan berbagai-bagai lagi yang ditaja oleh NED dan NDI iaitu antara jaringan kompleks di bawah CIA, Majalah Tempo juga ada menerima bantuan khusus daripada The Asia Foundation dari jaringan yang sama. Melalui dana yang diterima dari pihak inilah maka Goenawan berjaya menubuhkan Komunitas Utan Kayu dan juga Komunitas Salihara iaitu Pusat Islam Liberal dan LGBT, yang mana Anwar pernah dijemput untuk memberi ucapan khas.

Peneraju The Asia Foundation di rantau Asia Tenggara ialah Dr. Surin Pitsuwan, Bekas Menteri Luar Thailand dan sahabat Anwar.

Surin mendapat pendidikan dari Harvard, merupakan Muslim Thailand pertama yang pro neo-con sehingga diterima sebagai fellow di The Rockeffeler Fellowship Program, The Rockefeller Foundation, Harvard University dan American University, Cairo. Peranan The Asia Foundation ialah menaja fahaman Islam pro-barat atau liberal tadi.

Selain Anwar yang pernah berucap di Komunitas Salihara, Goenawan juga pernah menjemput Aminah Wadud, iaitu tokoh Islam liberal yang mengimamkan solat Jumaat di Amerika untuk berucap di sana. Mungkin ramai yang lupa bahawa ketika Anwar menjadi Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), beliau pernah melantik Aminah Wadud ini sebagai tenaga pensyarah Universiti dari 1989 – 1993.

Antara tokoh lain yang pernah menjadi tetamu kehormat Komunitas Salihara ialah Musdah Mulia iaitu tokoh Islam liberal yang giat membela LGBT.

Selain Komunitas Salihara, Goenawan juga memperjuangkan LGBT melalui Lontar Foundation dan Tifa Foundation.

Persamaan antara Aminah Wadud, Musdah Mulia, Goenawan dan Anwar Ibrahim adalah mereka merupakan antara personaliti Islam yang menerima sanjungan serta anugerah khas dari Barat atas nama pejuang kebebasan, pejuang hak asasi, kemanusiaan dan berbagai-bagai lagi.

Kerana berjaya menimbulkan kontroversi di kalangan umat islam, Aminah Wadud menerima Danish Democracy Prize. Musdah Mulia menerima anugerah US State Department's International Women of Courage kerana membela LGBT. Anwar diberi jawatan tinggi dalam beberapa organisasi dalam rangkaian jaringan Neo-con manakala Goenawan pula menerima penghargaan 'Dan David Prize' dari Tel Aviv University, Israel malah akhbar Israel, haaretsz juga melaporkan bahawa goenawan turut diberi hadiah wang USD250 ribu atas penghargaan itu.

Hakikatnya, pengiktirafan, anugerah dan sanjungan yang diberikan oleh barat kepada semua mereka ini, walaupun dirujuk atas nama hak asasi, kemanusiaan, kebebasan dan sebagainya adalah sebenarnya pengiktirafan terhadap kerja kuat mereka untuk memecahbelahkan umat Islam serta melemahkan pegangan agama Islam.

Di Malaysia, antara tokoh yang turut menerima sanjungan dan beberapa anugerah dari Barat atas nama hak, kebebasan dan kemanusiaan adalah Ambiga Sreevanesan, yang juga merupakan pejuang LGBT.

Justeru, jika ada yang masih sangsi dengan kewujudan gerakan khas untuk melemahkan Islam, sewajarnyalah mereka kembali merujuk kepada Al-Quran yang menyatakan bahawa "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu sampai kamu mengikuti agama mereka" (al baqarah ayat 120).

Allah tidak berbohong kepada hambanya. Bukti kebenaran ayat-ayat Al-Quran kini berada di depan mata. Semoga mahasiswa dan golongan-golongan muda di Malaysia tidak terlalu mudah terhasut untuk membenci dan memberontak tanpa asas. Dan gunakanlah akal dengan sebaiknya agar tidak terpedaya dengan ide-ide baru yang kelihatan menarik tetapi sebenarnya sesat dan merosakkan diri serta masyarakat.

Kerajaan juga digesa agar tidak memandang ringan akan pendedahan ini. Adalah diharapkan agar tindakan tegas diambil untuk mengekang pergerakan agen-agen neo-con di negara kita.

Karpal Singh Karam Di Hospital.... Khabarnya Sudah Gila?

Posted: 11 Jun 2012 09:48 PM PDT


Semalam heboh dengan berita yang mengatakan Karpal Singh sudah gila...

Cerita tersebut di sebarkan melalui email yang memaklumkan Karpal Singh telah dimasukkan ke wad urology sebuah hospital kerajaan sejak tiga hari yang lalu.

Karpal Singh dilaporkan mengalami penyakit 'delerium' iaitu sejenis penyakit bagi orang yang keliru atau khayal atau separuh sedar.

Menurut wikipedia 'delerium' berkaitan dengan kecelaruan mental yang mempunyai ciri-ciri psikotik seperti halusinasi dan delusi.

"Dia (Karpal) sudah mula bercakap-cakap seorang diri dah," kata sumber itu.Dari sumber terbaru, Anak kedua Karpal Singh mengesahkan bapanya dimasukkan ke hospital untuk menjalani rawatan susulan.

Gobind Singh Deo mengesahkan perkara itu ketika ditanya oleh Mstar online.

"Memang benar bapa saya dimasukkan ke hospital, tetapi bukan kerana beliau tiba-tiba jatuh sakit.

"Beliau hanya mendapatkan rawatan susulan seperti yang dijadualkan oleh doktor," katanya ketika dihubungi mStar Online, Isnin.

Cerita Anwar Lagi: Mansuh PTPTN - Anwar Pelawak Politik Tanahair

Posted: 11 Jun 2012 06:30 AM PDT


Pada Ahad lepas, Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang masih juga tidak serik mendendangkan janji pendidikan percuma, tentu saja ramai yang ketawa berdekah mendengar propaganda tersebut.

Dalam ceramahnya di Stadium Kajang itu, katanya pakatan pembangkang optimis untuk menyediakan pendidikan percuma dan PTPTN tetap akan dimansuhkan.

Menurutnya, dengan cuma RM5 bilion setahun tanggungan untuk pendidikan percuma, bukan satu masalah kerana kos itu nanti boleh diambil dari hasil keuntungan jualan minyak negara yang berjumlah RM80 bilion.

Nampak mudah dan ringkas penyelesaiannya, seolah-olah segala hasil minyak itu akan kekal selamanya manakala sektor lain seperti kesihatan, pertahanan, pengurusan, bayaran pencen, kos subsidi dan lain-lain tidak memerlukan perbelanjaan.

Pada minggu lepas, kita dipertontonkan dengan aksi kalut malut menyelubungi kem pakatan pembangkang gara-gara langlah pembekuan sementara pinjaman PTPTN kepada UNISEL milik kerajaan negeri Selangor.

Paling penting, dalam tempoh pembekuan sementara itu kita berpeluang melihat model pendidikan percuma yang mereka propagandakan selama ini rupanya berkonsepkan gadai dan jual aset milik universiti.

Penyelesaian mudah ala korporat keparat yang jika menjadi budaya dalam urus tadbir kerajaan tentunya bakal melingkupkan semua harta benda rakyat, negeri dan negara.

Itu baru melibatkan keperluan menanggung sebuah IPT dan jumlah pelajar yang terlibat pula cuma 1000 orang. Jika semuanya mengambil pengajian ijazah, bermakna sejumlah RM7 juta setahun sahaja diperlukan untuk menampung seribu orang pelajar tersebut.

Tapi dek kerana ura-ura menyediakan pendidikan percuma hanyalah propaganda politik semata-mata, mereka hilang punca untuk mempraktikkan janji tersebut. Yang terlintas di kepala mereka jual dan gadai tanah.

RM5 bilion seakan dipandang sebelah mata oleh Anwar tapi RM7 juta setahun untuk UNISEL pun sampai timbul ura-ura bergolok gadai tanah. Haru.

Jika angka sekecil RM7 juta setahun pun tidak mampu ditanggung sekalipun dikatakan kantung kerajaan negeri memiliki aliran tunai RM1.8 bilion, sebaliknya tanah milik universiti juga yang mahu dijual.

Bukankkah lawak namanya bila begitu yakin Anwar mahu menyelesaikan kos tanggungan yang lebih besar sehingga mencecah RM berbilion setahun?

Tidak syak lagi dengan sikapnya yang bermuka tebal dan gemar menabur janji tanpa mengukur baju di badan sendiri, Anwar layak digelar sebagai satu-satunya politikus yang memiliki pakej yang lengkap untuk dianugerahkan sebagai pelawak politik tanahair.

Barangkali untuk sekurang-kurangnya 100 tahun akan mendatang, Anwar Ibrahim akan dikenang oleh rakyat Malaysia sebagai pelawak politik paling tersohor yang sukar dicari ganti.

Akaun RM3 Bilion: Anwar Terpaksa Bersilat Lidah

Posted: 11 Jun 2012 05:13 AM PDT


Sekali lagi Anwar Ibrahim selaku Ketua Pakatan Pembangkang terpaksa bersilat lidah untuk menepis isu akaun RM3 bilion yang sedang hangat diperkatakan sekarang.

Perkara ini penting menuntut penjelasan dan jawapan yang ampuh. Nilai RM3 bilion bukannya kecil anak dan ia didakwa berlaku ketika Anwar adalah Menteri Kewangan dan juga Timbalan Perdana Menteri.

Tapi sudah tabiat Anwar, tiap kali dirinya terbelit dengan isu panas ada saja caranya mengelakkan diri dari menjawab persoalan yang timbul.

Selalunya pemimpin UMNO yang akan dijadikan sebagai kambing hitam untuk dipersalahkan atau dipertanggungjawabkan sekaligus dengan harapan dirinya tidak akan dipersoalkan oleh penyokong pembangkang.

Bendanya bukanlah susah, jawab YA atau TIDAK, itu sahaja. Jika YA, rakyat nak tahu dari mana datangnya aset dan wang tersebut. Jika TIDAK, kenapa tidak di saman sahaja Timbalan Gabenor Negara, Abdul Murad yang mendedahkannya.

Ini tidak, hanya dek kerana panas punggung disuruhnya pula Tan Sri Muhyidin Yassin pula mendedahkan akaun beliau. Tiada kaitan langsung dengan isu RM3 bilion yang heboh diperkatakan sejak 13 tahun dulu.

Penulis teringat kejadian dalam satu sidang akhbar setahun yang lalu membabitkan isu chinadoll. Bila wartawan tanya komennya tentang isu tersebut, tak semena-mena ditunjukkan perutnya yang konon tidak boroi. Pun bersilat lidah juga. Mengarut sungguh caranya menjawab.

Songsang betul cara pemikiran Anwar saling tak tumpah dengan perwatakan dan kegemarannya. Kaedah menjawab yang langsung tidak mencapai tahap intelektual sebagai seorang pemimpin.

tunku

Posted: 12 Jun 2012 03:13 AM PDT

tunku


Nizar wants to apologise to Johor Sultan

Posted: 12 Jun 2012 02:28 AM PDT

KUALA LUMPUR: Former Perak mentri besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin said Tuesday he was willing to meet the Sultan of Johor, Sultan Ibrahim to apologise and explain to the ruler his tweet about the bid for the WWW 1 vehicle registration number.
Mohammad Nizar said he would be sending an official letter seeking an audience with the Johor Sultan soon to enable him to explain the real situation, so as to end the controversy over the matter.
"After the Johor Sultan said that it would be good for me to apologise to the people of Johor, today I wish to state with sincerity that I want so much to apologise to the Sultan himself.
"My tweet was a personal and general opinion from an ordinary citizen without directing it to any quarters...this needs to be clarified to the Johor Sultan so that there will be no more speculation and misunderstanding on the matter," he told reporters at the parliament lobby, here, Tuesday.
Mohammad Nizar, who is also Perak PAS deputy commissioner is being investigated under the Sedition Act following his remark on Twitter on the Johor Sultan's succcesful bid for the vehicle plate number WWW 1 at RM520,000.
Following this, Mohammad Nizar tweeted that such a big sum of money should be used to help the Malays and the poor in Johor to buy houses.

tunku : what made this moron ex mb thinks that the Sultan of Johor will grant him an audience? after what he tweeted , he still trying to spin his words around . the Sultan will be wasting his precious time if he wish to see this moron. as the Sultan had said that he should apologize to the people of Johor.if he is dare enough make a public gathering and ask forgiveness to the people.

anakbukitgantang says

Posted: 12 Jun 2012 03:08 AM PDT

anakbukitgantang says


Injunksi interim madrasah salihiah-penindasan hak orang Islam yang kerdil oleh raksasa kerajaan negeri PAS Kedah

Posted: 11 Jun 2012 06:55 PM PDT

Bolehkah orang Islam yang dikerdilkan haknya oleh Kerajaan negeri PAS Kedah menang? Saksikan saga pergelutan si kerdil yang dinafikan hak oleh PAS Kedah yang menjual tanah wakaf berstatus khas (tanah tersebut tak boleh dijual tanpa kebenaran waris) kepada Sony Ho, pendakwah Kristian dan antara orang kuat DAP Pulau Pinang.

Si kerdil iaitu waris Mufti Pertama Kedah telah memfailkan injunksi sementara pada 4 Jun 2012 ke atas Kerajaan PAS Kedah. Injubksi ini bertujuan memberhentikan sebarang usaha meroboh madrasah dan menggantikan dengan kompleks belibelah yang mana  segala aktiviti tak dapat dikawal. Antara aktiviti  yang biasa terdapat  di dalam pusat membeli belah termasuklah  aktiviti yang menuju kepada maksiat dan penjualan arak (karaoke, bar, hotel) ataupon aktiviti memurtadkan umat Islam (gereja)

Apakah Islam tertegak di Kedah selepas PAS memerintah?


US Naval Officer and Nasa Astronaut Embraces Islam

Posted: 11 Jun 2012 05:24 AM PDT
Sahabat-Gunung

Posted: 12 Jun 2012 01:30 AM PDT

Sahabat-Gunung


Kesepakatan BN Terbukti Melalui Konsep Calon Boleh Menang

Posted: 11 Jun 2012 10:30 PM PDT


Rakyat mengalu-alukan formula baru pembahagian kerusi berdasarkan konsep 'calon boleh menang' dan bukannya populariti parti sepertimana yang diumumkan oleh Tan Seri Muhyiddin Yassin semalam.
Contoh yang diberikan ialah, "…kalau di Parlimen Batu kita lihat (Pengerusi Parti Progresif Penduduk Wilayah Persekutuan) Datuk A. Chandrakumanan boleh menang, maka kita letakkan menggantikan Gerakan,…"
Formula baru ini dapat memastikan bahawa penyokong BN tidak berada dalam dilemma ketika membuang undi atas alasan tidak suka dengan calon yang diletakkan. Sementara itu, ia juga akan membantu BN menarik golongan atas pagar kerana golongan ini sering mengundi berdasarkan calon dan bukan parti. Lebih dari itu, tidak mustahil penyokong pembangkang akan memberi undi kepada BN atas faktor calon yang tepat dan diterima baik oleh masyarakat setempat.
Syukurlah kerana BN telah belajar dari kesilapan 2008, di mana faktor calon yang salah banyak merugikan parti yang sedia lemah ketika itu. Pada 2008, BN terlalu yakin dan selesa dengan nama parti sehingga mengambil mudah faktor calon. Ramai pemimpin BN ketika itu percaya yang rakyat mengundi parti dan bukan calon serta parti akan tetap menang walau siapapun calonnya dan walaupun calon itu tidak bekerja dengan baik untuk mereka. Ternyata sikap tersebut telah membawa kerugian yang besar kepada parti, rakyat dan juga negara.
Walaupun begitu, BN masih berhadapan dengan ketidakpastian sikap parti-parti komponen untuk menerima baik formula ini. Semangat setiakawan serta kematangan calon akan teruji secara langsung. Kemungkinan sabotaj dan boikot tidak boleh dielakkan seratus-peratus.
Maka, di sinilah perlunya rakyat bertindak matang agar tidak terpedaya dengan taktik sabotaj dan golongan yang tidak matang itu. Adalah penting untuk kita melihat sesuatu dalam konteks yang besar dan luas sebelum membuat keputusan. Sedikit kajian dalam mencerna maklumat juga tidak akan merugikan kita kerana undi kita adalah penentu masa depan kita dan juga negara.
Sewajarnya, sekiranya seorang wakil rakyat telah berkhidmat dengan baik akan disukai oleh penduduk setempat. Maka sewajarnyalah juga beliau akan dicalonkan kembali.
Justeru, jika tidak tercalon, ia adalah salah diri sendiri dan bukannya salah parti atau salah kepimpinan. Andainya masih ingin merajuk, mengsabotaj atau memboikot PRU kerana tidak tercalon, maka ia dengan sendirinya menunjukkan yang mereka sememangnya tidak mempunyai ciri-ciri seorang manusia yang bertanggungjawab, jauh sekali seorang wakil rakyat atau pemimpin yang baik, sekali gus membuktikan bahawa keputusan untuk tidak mencalonkan mereka adalah tepat sekali.
Apa yang para calon 'wannabe' ini perlu tahu ialah, PRU di zaman transformasi ini tidak boleh lagi dianggap seperti PRU-PRU sebelum ini. Pemikiran rakyat sudah maju, sikap rakyat sudah berubah. Rakyat mampu memperolehi maklumat mengenai pemimpin dan isu-isu tertentu melalui hujung jari sahaja. Pemimpin boleh berpura-pura baik, boleh memanipulasi maklumat dan boleh menipu mengenai sesuatu isu tetapi beliau tidak boleh menipu sesiapa kecuali dirinya sendiri.
Maka, kita harap semua pemimpin dari semua parti komponen berlapang dada dan menerima nasib mereka dalam PRU akan datang dengan terbuka. Jika nasib tidak menyebelahi anda sebagai calon, pastinya itu adalah yang sewajarnya untuk anda. Terimalah dengan sebaiknya dan baikilah diri jika masih menyimpan cita-cita untuk ke puncak kuasa. Tunjukkan pada rakyat bahawa kesepakatan antara parti-parti komponen BN adalah kesepakatan yang tulen, dan bukannya palsu sepertimana Pakatan Rakyat.

Bazar Ramadhan- Peniaga Melayu Di`bunuh’?

Posted: 11 Jun 2012 08:44 PM PDT


Gagasan Anti-Penyelewengan Selangor (GAPS) terperanjat dan kesal dengan satu usaha untuk mem`bunuh' penjaja-penjaja Melayu pada bulan Ramadhan ini di Jalan Taiping, Klang, di mana pada tahun ini, penjaja-penjaja Melayu hanya dibenarkan berniaga selama dua minggu (14 hari).

Pengerusinya, Hamidzun Khairuddin berkata, Jalan Taiping merupakan satu kawasan yang sangat strategic di Bandar Klang, di mana sebelum ini penjaja-penjaja Melayu ini dibenarkan berniaga lebih dari tiga puluh (30) hari dalam bulan Ramadhan untuk menjual barang-barang bukan juadah seperti pakaian, kasut dan barang-barang keperluan Hari Raya.

"Tapi kali ini, Menteri Besar membuat arahan supaya penjaja-penjaja Melayu ini hanya boleh berniaga selama 14 hari. Ini amat memeranjatkan kita kerana penjaja-penjaja Melayu ini hanya berniaga setahun sekali dan mereka berniaga di kawasan yang sangat strategik dan mereka berniaga pada bulan Ramadhan dan pembeli-pembelinya juga hampir keseluruhannya orang Melayu.

Sebelum ini tidak timbul masalah, tetapi pada kali ini penjaja-penjaja ini telah mengadu kepada GAPS kenapa kerajaan negeri hanya membenarkan mereka berniaga hanya untuk 14 hari," ujarnya yang juga mantan Ketua AMK Negeri Selangor.

Ujarnya, Ramadhan pertama sehingga ke Ramadhan ke-14, tidak boleh berniaga di Jalan Taiping, tetapi pada Ramadhan ke-15 sehingga ke Ramadhan ke29 atau ramadhan ke-30 baru boleh berniaga.

"Dalam masa yang sama, kita juga melihat kenaikan harga, contohnya seperti kenaikan harga untuk menghantar borang permohonan, RM300 tetapi dulu RM100 sahaja, penggunaan lessen dulu tidak ada tapi sekarang dikenakan RM200. Penggenaan wang RM1000 untuk wang pertaruhan, dulu tidak ada tapi sekarang RM3000.

Saya fikir ini merupakan usaha-usaha untuk mem`bunuh' peniaga-peniaga Melayu di Bandar Klang. Untuk berlaku adil kepada seluruh peniaga dan penjaja kecil Melayu di Bandar Klang, MB kena tarik balik perkara ini. Orang Melayu wajar diberikan hak untuk berniaga di Bandar Klang selama 30 hari dalam bulan Ramadhan ini, bukan 14 hari," tambahnya.

Sehubungan dengan itu, GAPS mendesak kerajaan negeri dan MB Selangor untuk membenarkan orang Melayu di Bandar Klang selama 30 hari dalam bulan Ramadhan ini.

Mengapa Perlu Diwujudkan Jawatankuasa Antara Agama Di Selangor?

Posted: 11 Jun 2012 07:08 PM PDT


Kita rasa amat sangsi dan curiga kerana di Selangor hari ini sudah wujud sebuah jawatankuasa yang dinamakan Jawatankuasa Antara Agama, yang difahamkan di dalamnya semua agama dimasukkan dalam satu Jawatankuasa.

Aktivis masyakat, Hamidzun Khairuddin berkata, beliau sendiri ada pengalaman apabila ingin mendirikan sebuah surau di Taman Aman Perdana, surat permohonan untuk meminta bantuan dari kerajaan negeri telah disalurkan kepada jawatankuasa tersebut.

"Akhirnya kami tidak mendapat sebarang bantuan untuk mendirikan surau di taman Aman Perdana itu dan yang lebih memeranjatkan ialah Pengerusi Jawatankuasa Antara Agama ini ialah seorang EXCO Kerajaan Negeri yang bukan beragama Islam.

Persoalannya ialah mengapa perlu diwujudkan jawatankuasa Antara Agama ini dan apakah akibat serta implikasinya kepada agama Islam sebagai agama rasmi di Selangor dan agama rasmi di peringkat persekutuan?," ujarnya ketika ditemui di Shah Alam sebentar tadi.

Dalam masa yang sama, dalam hal pembianaan pusat-pusat ibadat agama lain, peruntukan yang diberikan kerajaan negeri sangat mewah dan berlimpah-ruah, berbanding dengan permohonan untuk mendirikan surau dan masjid oleh penduduk Islam di Selangor.

"Mengapa apabila kita ingin mendirikan surau atau masjid, mengapa tidak ada apa-apa bantuan dari kerajaan negeri?. Islam sebagai agama rasmi di Selangor, wajar diberikan peruntukan yang sewajarnya oleh pihak kerajaan negeri dalam mendirikan dan memakmurkan surau dan masjid di Selangor.

Persoalan besar yang harus diketahui rakyat, mengapa agama Islam wajibataupun telah dimasukkan sebagai suatu entiti dalam Jawatankuasa Antara Agama ini. Saya mahu Menteri Besar selaku EXCO Agama Islam jawab persoalan-persoalan seperti ini," tambahnya lagi.

Dalam masa yang sama, Hamidzun meminta kerajaan negeri mengiktiraf islam sebagai agama Islam di Selangor, kerana beliau melihat sudah ada cubaan untuk menganak-tirikan Islam sebagai agama rasmi di Selangor.

Ini adalah satu tindakan yang sangat tidak wajar yang dilakukan oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim selaku Exco Agama Islam di negeri Selangor ini.

Lajim Ukin Keluar UMNO, Sertai Pembangkang?

Posted: 11 Jun 2012 02:30 AM PDT


Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Lajim Ukin hari ini menafikan laporan sebuah portal berita kononnya beliau akan meninggalkan Umno dan menyertai barisan pembangkang di Sabah.

Anggota Parlimen Beaufort itu berkata khabar angin tersebut tersebar kerana beliau pernah mengadakan pertemuan dengan beberapa rakan pemimpin dari parti lain di Sabah bagi membincangkan dan menyelesaikan masalah rakyat.
           
"Saya bercakap begitu (berjumpa dengan pemimpin lain di Sabah) supaya ada penambahbaikan, ada jaminan dan ada perubahan dari segi kepimpinan di peringkat negeri, dari segi approach dan harapan rakyat sebelum pilihan raya umum ke-13," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Semalam Malaysiakini melaporkan khabar angin kononnya Anggota Majlis Tertinggi Umno itu, dan Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) Datuk Wilfred Bumburing akan menyertai majlis anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), sekali gus menyertai pembangkang.
           
Lajim berkata melalui perbincangan seumpama itu pelbagai perkara penting berkenaan masalah dan kebajikan rakyat Sabah dapat diketahui.

"Rakyat meletakkan harapan yang besar kepada kerajaan negeri dan persekutuan dalam menangani apa juga masalah dihadapi mereka, contohnya di peringkat saya seperti masalah air dan banjir yang tidak sudah-sudah dialami rakyat... ini semua saya suarakan demi rakyat," katanya. 

Taipingmali (tm)

Posted: 12 Jun 2012 01:18 AM PDT

Taipingmali (tm)


Anwar buat apa di rumah masonic?

Posted: 11 Jun 2012 11:45 PM PDT

Anwar penyokong kuat setan, lihat ini 

Sent from Samsung tablet

Anwar Melatih Gerila Pluralisme Di Indonesia?

Posted: 11 Jun 2012 11:26 PM PDT

Mungkin ramai yang tidak sedar akan kewujudan akhbar kecil 'Malaysia Harini', namun muka depan akhbar ini bagi tarikh 11 – 25 Jun 2012 menunjukkan yang akhbar ini perlu diberi perhatian.

Pendedahan di muka depannya yang bertajuk 'Utan Kayu markas lahir gerila anwar?' mendedahkan bagaimana mahasiswa dilatih untuk menyerap masuk ke dalam sektor-sektor awam sebagai perisik untuk memperoleh maklumat. Dalam pada itu, mereka juga bertanggungjawab untuk menerapkan pemikiran dan fahaman liberal dan plural di kalangan masyarakat. Matlamat utama latihan mereka di markas tersebut adalah untuk menjatuhkan kerajaan yang menolak pemikiran dan fahaman mereka.

Menurut akhbar tersebut, Anwar telah merekrut ramai anak muda kita, terutama mahasiswa untuk dihantar ke Utan Kayu bagi menjalani latihan.

Secara ringkasnya, pemikiran liberal dirujuk sebagai pemikiran terbuka yang meletakkan hak asasi, iaitu kemahuan, kehendak dan nafsu manusia mengatasi tuntutan budaya, agama mahupun hukum alam, contohnya perlakuan seks songsang. Dalam hal-hal tertentu, golongan ini juga meletakkan hak segelintir mereka sebagai mengatasi hak majoriti contohnya dalam menganjurkan demonstrasi dan rusuhan.

Fahaman pluralisme pula merujuk kepada kepercayaan bahawa semua agama adalah sama kedudukannya. Maka, ibadah dalam Islam seperti solat boleh dilakukan di mana-mana saja tempat ibadat tanpa mengira sama ada ia adalah kuil hindu atau gereja. Selain itu, semua orang boleh mengaminkan doa yang ditujukan kepada Allah S.W.T. atau Dewa berkepala gajah, atau Jesus Christ kerana ia tiada bezanya.

Komunitas Utan Kayu dipelopori oleh Pengarang akhbar Tempo iaitu Goenawan Mohamad, Pengarang akhbar Suara Pembaruan, Aristides Katoppo, Peneliti LIPI, Moehtar Pabottinggi, Wartawan Kanan Radio Mara, Mohamad Sunjaya, Pegawai Komunikasi UGM, Ashadi Siregar serta beberapa tokoh wartawan lain di Indonesia.

Kebebasan akhbar yang wujud selepas tumbangnya Presiden Seoharto telah membuka jalan yang luas kepada golongan ini untuk bergerak cergas. Bagi memudahkan pergerakan mereka dalam politik, pemimpin Komunitas Utan Kayu menubuhkan Institut Studi Arus Informasi (ISAI) yang bertanggungjawab menerbitkan buku politik dan membangunkan jaringan wartawan alternatif.

Sepertimana agen-agen penyebar fahaman liberal di Malaysia seperti Malaysiakini, SUARAM dan berbagai-bagai lagi yang ditaja oleh NED dan NDI iaitu antara jaringan kompleks di bawah CIA, Majalah Tempo juga ada menerima bantuan khusus daripada The Asia Foundation dari jaringan yang sama. Melalui dana yang diterima dari pihak inilah maka Goenawan berjaya menubuhkan Komunitas Utan Kayu dan juga Komunitas Salihara iaitu Pusat Islam Liberal dan LGBT, yang mana Anwar pernah dijemput untuk memberi ucapan khas.

Peneraju The Asia Foundation di rantau Asia Tenggara ialah Dr. Surin Pitsuwan, Bekas Menteri Luar Thailand dan sahabat Anwar.

Surin mendapat pendidikan dari Harvard, merupakan Muslim Thailand pertama yang pro neo-con sehingga diterima sebagai fellow di The Rockeffeler Fellowship Program, The Rockefeller Foundation, Harvard University dan American University, Cairo. Peranan The Asia Foundation ialah menaja fahaman Islam pro-barat atau liberal tadi.

Selain Anwar yang pernah berucap di Komunitas Salihara, Goenawan juga pernah menjemput Aminah Wadud, iaitu tokoh Islam liberal yang mengimamkan solat Jumaat di Amerika untuk berucap di sana. Mungkin ramai yang lupa bahawa ketika Anwar menjadi Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), beliau pernah melantik Aminah Wadud ini sebagai tenaga pensyarah Universiti dari 1989 – 1993.

Antara tokoh lain yang pernah menjadi tetamu kehormat Komunitas Salihara ialah Musdah Mulia iaitu tokoh Islam liberal yang giat membela LGBT.

Selain Komunitas Salihara, Goenawan juga memperjuangkan LGBT melalui Lontar Foundation dan Tifa Foundation.

Persamaan antara Aminah Wadud, Musdah Mulia, Goenawan dan Anwar Ibrahim adalah mereka merupakan antara personaliti Islam yang menerima sanjungan serta anugerah khas dari Barat atas nama pejuang kebebasan, pejuang hak asasi, kemanusiaan dan berbagai-bagai lagi.

Kerana berjaya menimbulkan kontroversi di kalangan umat islam, Aminah Wadud menerima Danish Democracy Prize. Musdah Mulia menerima anugerah US State Department's International Women of Courage kerana membela LGBT. Anwar diberi jawatan tinggi dalam beberapa organisasi dalam rangkaian jaringan Neo-con manakala Goenawan pula menerima penghargaan 'Dan David Prize' dari Tel Aviv University, Israel malah akhbar Israel, haaretsz juga melaporkan bahawa goenawan turut diberi hadiah wang USD250 ribu atas penghargaan itu.

Hakikatnya, pengiktirafan, anugerah dan sanjungan yang diberikan oleh barat kepada semua mereka ini, walaupun dirujuk atas nama hak asasi, kemanusiaan, kebebasan dan sebagainya adalah sebenarnya pengiktirafan terhadap kerja kuat mereka untuk memecahbelahkan umat Islam serta melemahkan pegangan agama Islam.

Di Malaysia, antara tokoh yang turut menerima sanjungan dan beberapa anugerah dari Barat atas nama hak, kebebasan dan kemanusiaan adalah Ambiga Sreevanesan, yang juga merupakan pejuang LGBT.

Justeru, jika ada yang masih sangsi dengan kewujudan gerakan khas untuk melemahkan Islam, sewajarnyalah mereka kembali merujuk kepada Al-Quran yang menyatakan bahawa "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu sampai kamu mengikuti agama mereka" (al baqarah ayat 120).

Allah tidak berbohong kepada hambanya. Bukti kebenaran ayat-ayat Al-Quran kini berada di depan mata. Semoga mahasiswa dan golongan-golongan muda di Malaysia tidak terlalu mudah terhasut untuk membenci dan memberontak tanpa asas. Dan gunakanlah akal dengan sebaiknya agar tidak terpedaya dengan ide-ide baru yang kelihatan menarik tetapi sebenarnya sesat dan merosakkan diri serta masyarakat.

Kerajaan juga digesa agar tidak memandang ringan akan pendedahan ini. Adalah diharapkan agar tindakan tegas diambil untuk mengekang pergerakan agen-agen neo-con di negara kita.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ahmad Shabery : Stop being hypocritical

Posted: 11 Jun 2012 07:49 AM PDT

Terkini Berita Osman Kering

Posted: 11 Jun 2012 06:45 AM PDT

Salam.
Walaupun anak perempuan Osman Kering,Eiby telah sahkan bapanya tiada nadi di rumah & meninggal dunia, tetapi kini doktor2 di HUKM cuba utk menyelamatkan Osman Kering.
Jadi utk mengesahkan keadaan & situasi sebenar, sy akan ke HUKM utk mengesahkan & nntikan update terbaru dari saya.
Mari kika berdoa yg terbaik.
(Zuan Melodi)

Yuran Sekolah Nik Aziz pun mahal weh!!!!

Posted: 11 Jun 2012 06:35 AM PDT

Mana yang dikatakan kerajaan berkebajikan
Yang anda perlu tahu.

Yuran bulanan di sekolah milik Nik Aziz, Madrasah Darul Anuar ialah RM350 sebulan. 

Bermakna setahun murid perlu membayar sebanyak RM4,200. Jika belajar 5 tahun dari Tingkatan 1 hingga 5, murid perlu membayar sejumlah RM21,000. 

Nah, sekarang anda pom sana pom sini cakap pasal PENDIDIKAN PERCUMA? 

HamPAS... -TUKAR Kerajaan PAS Kelantan Demi Rakyat- Salam 1Malaysia, EA™

Al-Fatihah, Osman Kering meninggal

Posted: 11 Jun 2012 05:42 AM PDT

Berita kematian beliau diterima kira-kira 20 minit lalu melalui facebook. Beliau meninggal duni dan kini jenazahnya masih di HUKM . Berita disahkan oleh anaknya. Eiby
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kesepakatan BN Terbukti Melalui Konsep Calon Boleh Menang

Posted: 11 Jun 2012 05:07 AM PDT

Rakyat mengalu-alukan formula baru pembahagian kerusi berdasarkan konsep 'calon boleh menang' dan bukannya populariti parti sepertimana yang diumumkan oleh Tan Seri Muhyiddin Yassin semalam.

Contoh yang diberikan ialah, "…kalau di Parlimen Batu kita lihat (Pengerusi Parti Progresif Penduduk Wilayah Persekutuan) Datuk A. Chandrakumanan boleh menang, maka kita letakkan menggantikan Gerakan,…"
Formula baru ini dapat memastikan bahawa penyokong BN tidak berada dalam dilemma ketika membuang undi atas alasan tidak suka dengan calon yang diletakkan.

Sementara itu, ia juga akan membantu BN menarik golongan atas pagar kerana golongan ini sering mengundi berdasarkan calon dan bukan parti.

Lebih dari itu, tidak mustahil penyokong pembangkang akan memberi undi kepada BN atas faktor calon yang tepat dan diterima baik oleh masyarakat setempat.

Syukurlah kerana BN telah belajar dari kesilapan 2008, di mana faktor calon yang salah banyak merugikan parti yang sedia lemah ketika itu. Pada 2008, BN terlalu yakin dan selesa dengan nama parti sehingga mengambil mudah faktor calon.

Ramai pemimpin BN ketika itu percaya yang rakyat mengundi parti dan bukan calon serta parti akan tetap menang walau siapapun calonnya dan walaupun calon itu tidak bekerja dengan baik untuk mereka. Ternyata sikap tersebut telah membawa kerugian yang besar kepada parti, rakyat dan juga negara.

Walaupun begitu, BN masih berhadapan dengan ketidakpastian sikap parti-parti komponen untuk menerima baik formula ini. Semangat setiakawan serta kematangan calon akan teruji secara langsung.

Kemungkinan sabotaj dan boikot tidak boleh dielakkan seratus-peratus.

Maka, di sinilah perlunya rakyat bertindak matang agar tidak terpedaya dengan taktik sabotaj dan golongan yang tidak matang itu.

Adalah penting untuk kita melihat sesuatu dalam konteks yang besar dan luas sebelum membuat keputusan. Sedikit kajian dalam mencerna maklumat juga tidak akan merugikan kita kerana undi kita adalah penentu masa depan kita dan juga negara.

Sewajarnya, sekiranya seorang wakil rakyat telah berkhidmat dengan baik akan disukai oleh penduduk setempat. Maka sewajarnyalah juga beliau akan dicalonkan kembali.

Justeru, jika tidak tercalon, ia adalah salah diri sendiri dan bukannya salah parti atau salah kepimpinan. Andainya masih ingin merajuk, mengsabotaj atau memboikot PRU kerana tidak tercalon, maka ia dengan sendirinya menunjukkan yang mereka sememangnya tidak mempunyai ciri-ciri seorang manusia yang bertanggungjawab, jauh sekali seorang wakil rakyat atau pemimpin yang baik, sekali gus membuktikan bahawa keputusan untuk tidak mencalonkan mereka adalah tepat sekali.

Apa yang para calon 'wannabe' ini perlu tahu ialah, PRU di zaman transformasi ini tidak boleh lagi dianggap seperti PRU-PRU sebelum ini.

Pemikiran rakyat sudah maju, sikap rakyat sudah berubah. Rakyat mampu memperolehi maklumat mengenai pemimpin dan isu-isu tertentu melalui hujung jari sahaja.

Pemimpin boleh berpura-pura baik, boleh memanipulasi maklumat dan boleh menipu mengenai sesuatu isu tetapi beliau tidak boleh menipu sesiapa kecuali dirinya sendiri.

Maka, kita harap semua pemimpin dari semua parti komponen berlapang dada dan menerima nasib mereka dalam PRU akan datang dengan terbuka.

Jika nasib tidak menyebelahi anda sebagai calon, pastinya itu adalah yang sewajarnya untuk anda.

Terimalah dengan sebaiknya dan baikilah diri jika masih menyimpan cita-cita untuk ke puncak kuasa.

Tunjukkan pada rakyat bahawa kesepakatan antara parti-parti komponen BN adalah kesepakatan yang tulen, dan bukannya palsu sepertimana Pakatan Rakyat.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PANEH MIANG

Posted: 12 Jun 2012 01:16 AM PDT

PANEH MIANG


Katakanlah Komplot Pembangkang menang PRU-13...

Posted: 11 Jun 2012 08:22 PM PDT

1. Isunya di sini ialah siapa yang bakal menjadi Perdana Menteri dari pihak Komplot Pembangkang. Penting woo...jadi Perdana Menteri Malaysia. Orang paling berkuasa di Malaysia beb. Siapa yang tak nak kuasa?! Dapat jadi ketua darjah pun boleh kembang lubang jub... inikan pula jawatan Perdana Menteri Malaysia.

2. Rakyat tak penting...yang penting ialah jawatan Perdana Menteri. Visi, misi, wawasan, perancangan etc. semua tu tak perlu...yang utama bagi mereka ialah dapat Putrajaya dulu, apa nak buat belakang kira. Janji boleh macam-macam, tapi bagaimana nak laksanakan, itu kemudian cerita. Tengok hal beku PTPTN di Unisel pun dah cukup untuk dijadikan contoh. Harap cakap je bedegar nak hapus PTPTN...baru dibekukan pun dah panik...lagi mau cakap lebey...

3. Karpal menegaskan, "Selagi saya hidup, saya akan berjuang untuk melihat seorang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri." Dan tambahnya lagi, "Saya akui tersasul menyebut menamakan Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri tetapi buat masa ini, kita (komplot pembangkang) sepakat untuk pilih Anwar jika menang pilihan raya nanti."

4. Kebiasaannya apabila seseorang itu tersasul menyebut sesuatu, sebenarnya dia menyebut apa yang telah lama bermain difikirannya, atau sudah sering dibincang serta disebut dalam hati.

5. Justeru apabila Karpal 'tersasul' menyebut nama Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri, bermakna Karpal bukan cakap kosong, atau konon tidak sengaja menyebutnya. Pasti perkara itu sudah lama bermain dimindanya, dengan beberapa pertimbangan, serta strategi yang memungkinkan apa yang disebutkannya itu sebenarnya BOLEH MENJADI KENYATAAN iaitu PERDANA MENTERI BUKAN MELAYU PERTAMA DI MALAYSIA.

6. Ok...katakanlah Komplot Pembangkang menang di PRU-13 (selisih malaikat 44), mereka kononnya sepakat memilih Bro Anwar Bin Ibrahim sebagai Perdana Menteri. Persoalannya, berapa lama agaknya Bro Anwar Bin Ibrahim akan menjadi Perdana Menteri? Baca semula kata-kata Karpal yang di warnakan merah di atas, "buat masa ini" pilih Anwar. Maksudnya, akan datang belum tentu...

7. Kita mengandaikan pula apabila Bro Anwar Bin Ibrahim menjadi PM, sudah tentu dia akan melantik 2 orang timbalannya di kalangan pemimpin Pas dan DAP bagi menjaga hati kedua parti sekomplot-nya. Sementelah sehingga kini, geng Komplot Pembangkang masih belum menyenaraikan kabinet bayangan seandainya mereka menang di PRU-13. Bermakna andaian bahawa Malaysia mungkin mempunyai 2 orang Timbalan Perdana Menteri daripada kalangan Komplot Pembangkang, tidaklah boleh diketepikan begitu saja, kerana andaian ini ada pemberatnya.

8. Kita andaikan pula, Timbalan Perdana Menteri 1 ialah LGE daripada DAP dan Timbalan Perdana Menteri 2 ialah Husam Musa daripada Pas. Jangan haraplah Anwar nak lantik Hadi sebagai TPM 2...apa klass beb.

9. Mengapa Timbalan Perdana Menteri 1 mesti dari kalangan DAP dan bukannya Pas? Kerana DAP tahu banyak rahsia Anwar. Siapa yang jadi peguambela Anwar untuk kes liwat II? Agaknya mengapa peguam-peguam DAP ini begitu sukarela membela Anwar?

10. Ditambah pula dengan segala maklumat sulit berkenaan Anwar yang bakal disalurkan rakan DAP dari Singapura, akan menyebabkan kerandut Bro Anwar Bin Ibrahim sentiasa senak dalam genggaman DAP.

11. Sedikit maklumat, LKY pada 1998 pernah menulis surat kepada Tun Mahathir, mempersenda pihak risikan Malaysia yang lambat tahu mengenai Anwar. Singapura tahu siapa sebenarnya Anwar Ibrahim sejak 1991, ketika Anwar memegang jawatan Menteri Kewangan. Singapura dah lama intip Anwar dan berniat menggunakan maklumat tersebut untuk mengugut Anwar dan Malaysia seandainya Anwar dilantik Perdana Menteri Malaysia.

12. Berbalik kepada persoalan, andai Anwar sah dilantik Perdana Menteri dikalangan Komplot Pembangkang, agak-agak berapa lama dia akan bertahan dalam jawatan? Sebulan? Setahun? 2 tahun? DAP pasti menggunakan segala sumber yang dimiliki mereka untuk mendesak Anwar memenuhi semua tuntutan mereka, termasuklah menuntut jawatan Perdana Menteri dikalangan bukan Melayu.

13. Jika itu berlaku, adakah Anwar akan menurut kehendak DAP, atau dia akan berdemo...ops...melawan? Tapi berdasarkan situasi yang berlaku dalam Komplot Pembangkang hari ini, jelas bukan Pas sahaja yang telah menjadi balaci DAP, malah PkR pun sama menjadi pak turut DAP. Maka andaian bahawa Anwar akan melawan segala tuntutan DAP pada masa hadapan, bolehlah diibaratkan umpama mimpi dalam mimpi.

14. Bro Anwar Bin Ibrahim pasti diberi kata dua, sama ada letak jawatan dan diberi taraf negarawan dengan gelaran Tun, atau rahsianya dibocorkan besar-besaran, yang bukan sahaja bakal menjahanamkan imej Anwar di seluruh dunia, tetapi turut memalukan seisi keturunannya hingga mungkin memaksa mereka lari berhijrah ke Zimbabwe. Mengapa Zimbabwe? Heh...

15. Hakikatnya, khayalan Karpal yang kononnya tersasul menyebut LGE sebagai PM bukanlah sesuatu yang tidak disengajakan. Sudah ada perkiraan dan strategi yang sememangnya dirancang sekian lama untuk memungkinkan ianya berlaku.

16. Tapi masih ada juga cara lain yang memungkinkan bukan Melayu menerajui negara Persekutuan Tanah Melayu, iaitu dengan menukarkan status dan sistem Malaysia kepada negara Republik. Azmin Ali pernah dijanjikan jawatan Perdana Menteri oleh Anwar yang berhasrat menukar negara ini kepada negara Republik, dan kononnya Bro Anwar Bin Ibrahim sendiri akan dilantik sebagai Presiden pertama. Sebab itulah Azmin sanggup buat serta merelakan apa saja untuk Anwar, semata-mata kerana kuasa dan mengidamkan jawatan Perdana Menteri Malaysia. Mungkinkah? Mampukah? Only time will tell...

17. Walaubagaimanapun, cara kedua ini agak sukar dilakukan (walaupun tidak mustahil) kerana mereka perlu menghapuskan kuasa Raja-Raja Melayu di negara ini yang pastinya tidak semudah sepertimana yang pernah berlaku di Indonesia. Justeru, strategi pertama iaitu merealisasikan impian Perdana Menteri bukan Melayu pertama di Malaysia oleh DAP, sebenarnya agak praktikal untuk dilaksanakan.

18. Akan ada yang mengatakan, "argh...tak mungkinlah", "mengarutlah kau ni", "ini semuanya hampeh"...bla...bla...bla...

19. Harus diingat bahawa Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan membenarkan sesiapa saja dilantik sebagai Perdana Menteri asalkan mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat. 'Tragedi' ini boleh berlaku sekiranya AP Pas berpakat membenarkan usul Perdana Menteri dilantik dikalangan bukan Melayu. Lagipun Pok Nik sendiri pernah bagi green light akan hal ini. AP Melayu DAP dan PkR dah tentulah akan sokong apa saja usul asalkan mereka berkuasa.

20. Ia bukan perkara mustahil lagi seandainya Melayu yang menyokong Komplot Pembangkang hari ini sama bingainya dengan Melayu Singapura masa zaman Lee Kuan Yew pakai songkok dan kepit akhbar Utusan Melayu Jawi ke hulu ke hilir menipu orang Melayu. Lagipun zaman ini dah ada jelmaan "Umar Abdul Aziz" di kalangan DAP yang disanjung dan dipuja oleh Pas. Siap bagi cina DAP masuk surau dan masjid, ceramah, baca tafsir Quran depan Melayu dan disambut pula dengan takbir.

21. Dulu di depan Melayu, LKY janji akan kekalkan Hak Istimewa Melayu (Perkara 152 Perlembagaan Singapura) dan mengekalkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan Singapura. Tapi hari ini realiti Melayu di Singapura? Anda sendiri tahu bagaimana...

22. Depan Cina pula, LKY gelar Melayu sebagai "anjing-anjing Tunku". Hari ini, orang Melayu sendiri yang panggil sesama Melayu sebagai "anjing" terutamanya polis Melayu dan Melayu yang menyokong kerajaan,

23. Sejarah pasti akan berulang, kerana itu janji dan ingatan Allah kepada manusia yang sering alpa akan hakikat penghapusan kaum-kaum yang banyak dikisahkan dalam Al-Quran Nul Karim.

24. Mungkinkah Melayu yang asalnya melarat, sesudah berjaya, akan kembali merempat? Wallahualam.

Belantan

Posted: 11 Jun 2012 11:33 PM PDT

Belantan


Selepas Karpal, Kali Ini Guan Eng Pula Terlepas Cakap - Ramai Calon Layak Jadi PM Selain Anwar?

Posted: 11 Jun 2012 08:22 PM PDT
Selepas Karpal Singh 'tersasul' mahu Lim Guan Eng menjadi Perdana Menteri bagi pembangkang, hari ini Setiausaha Agung DAP itu sendiri tampil menjelaskan ramai calon dalam pakatan tersebut yang layak selain Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kenyataan itu sekaligus memberi gambaran sebenar mengenai kedudukan Ketua Pembangkang di kaca mata DAP tetapi Guan Eng segera cuba mereda keadaan dengan berkata, buat masa ini pakatan pembangkang bersetuju hanya Anwar calon Perdana Menteri.

Malah pada masa yang sama, Ketua Menteri Pulau Pinang itu dilihat cuba bermain teka-teki apabila enggan mengaitkan namanya sebagai calon untuk menggantikan Anwar dengan berkata, beliau tidak layak untuk mengisi jawatan nombor satu negara.

"Ada ramai lagi calon yang lebih layak daripada saya selain Anwar, tetapi untuk pengetahuan rakyat, kita hanya ada satu calon (buat masa ini) iaitu Anwar. Saya sendiri secara peribadi tidak minat untuk menjadi Perdana Menteri kerana saya tidak layak."Saya sudah cakap banyak kali bahawa Pakatan Rakyat hanya ada satu calon untuk menjadi perdana Menteri iaitu Anwar," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen, ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Presiden Jalur Tiga (Jati) Datuk Dr. Hasan Mohd. Ali.

Baru-baru ini Hasan mendakwa Anwar berkemungkinan akan melepaskan jawatan dalam tempoh tiga bulan jika pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti dan seterusnya menamakan Guan Eng sebagai pengganti.

Dakwaan tersebut timbul ekoran ketegasan Karpal yang juga Pengerusi DAP bahawa selagi hidup, beliau akan berjuang untuk memastikan orang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri Malaysia kerana Perlembangaan Persekutuan membenar perkara itu.

Dalam perkembangan berasingan, Guan Eng yang selama ini sering 'menyerang' polis berkata, Kementerian Dalam Negeri perlu mengambil tindakan sewajarnya bagi membendung jenanyah yang dakwanya semakin berleluasa di Lembah Klang.

"Saya harap beliau (Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein) dapat memanggil satu mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) termasuk semua kerajaan negeri untuk mengkaji langkah yang diambil bagi mengatasi masalah ini," katanya.-UMO

Suara Politik
Taminsari

Pok Nik Ajis Malu Jadi Melayu!

Posted: 11 Jun 2012 06:08 AM PDT
Dengan nama Allah swt yang maha pemurah lagi amat mengasihani.

Surah ( Ar-Ra'd : ayat 13.11 )

" Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya, dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia ".

Rasulullah tidak pernah menghalang umatnya menyebut tentang bangsa malah baginda berbangga sebagai bangsa Quraisy apabila menyebut 'ana Quraisy'. Baginda mengaku berbangsa Quraisy tetapi tidak bermakna baginda memperbesar-besarkan perkara itu, yang penting ialah Islam .

Tidak ada masalah dengan bangsa sebab itu dalam al-Quran, Allah berfirman : " Manusia itu dijadikan berbangsa-bangsa supaya dapat kenal-mengenali antara satu sama lain ". Maknanya Allah jadikan bangsa/kaum itu memang benar!Penulis tidak fikir Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat @ Pok Nik sudah cukup tua untuk menjadi nyanyuk tetapi anehnya beliau sering merepek bila bercakap. Namun beliau sendiri sedar dirinya sudah tua dan letih. Ertinya secara fizikal beliau kekurangan tenaga. Cuma akalnya saja yang masih kuat untuk berlawan dengan UMNO.

Begitulah Nik Aziz yang sedang menghabiskan masa tuanya untuk menentang UMNO, parti politik yang sebangsa dan seagama dengannya. Tetapi sementelahan beliau tidak berbangga menjadi Melayu mungkin hati nuraninya tidak memihak kepada bangsa Melayu. Dengan kata lain, mungkin beliau menyesal dilahirkan sebagai bangsa Melayu.

Kasihan Nik Aziz. Beliau tidak dapat membezakan antara agama dan bangsa. Justeru beliau berasakan secara kebetulan dan automatik menjadi Melayu. Kita tidak tahu selama ini Nik Aziz tidak menganggap dirinya Melayu. Namanya saja Melayu. Ertinya beliau tidak menyukai namanya sendiri. Jadi apa pengenalan diri Nik Aziz sebenarnya?Nik Aziz tidak percaya pada pengenalan bangsa. Sebab itu katanya beliau membina sebuah masjid di Rantau Panjang menggunakan reka bentuk Cina dalam usaha menghilangkan masalah perkauman. Mengapa menggunakan reka bentuk Cina kalau mahu menghapuskan identiti bangsa? Jika tidak percaya pada wujudnya bangsa, kenapa tidak menggunakan reka bentuk Islam?

Penulis rasa Nik Aziz menghadapi krisis identiti. Beliau menganggap dirinya seorang Islam, tetapi bukan berbangsa Melayu. Ini pengakuan beliau sendiri. Beliau mahu dikenali sebagai seorang Islam, bukan seorang Melayu.

Aneh! Sesudah lebih 20 tahun menjadi Menteri Besar baru sekarang beliau mendakwa dirinya tidak berbangga sebagai Melayu. Ini seharusnya menyedarkan orang Melayu Kelantan bahawa Menteri Besar mereka tidak bangga dengan dengan bangsa Melayu.

Mungkin ada yang menganggap penulis cuba memutar-belitkan kenyataan. Tetapi itulah yang penulis fahami daripada berita yang tersiar didalam akhbar sebelum ini. Ada manusia yang tidak suka dilahirkan sebagai bangsa Melayu. Tidaklah diketahui mengapa beliau tidak menyukai bangsanya sendiri. Mungkin ada faktor yang menyebabkan beliau jadi begitu.

Mungkin atas sebab itulah juga beliau menolak agenda perpaduan Melayu walau pun Melayu itu Islam. Wallahuallam.

Suara Politik
TaminsariAZLI SHUKRI

Posted: 11 Jun 2012 11:28 PM PDT

AZLI SHUKRI


Salah Satu Bukti Kezaliman UMNO Terhadap Kelantan

Posted: 11 Jun 2012 11:14 PM PDT


Benarkah Karpal Singh Menjalani Rawatan Perubatan Biasa?

Posted: 11 Jun 2012 09:10 PM PDT

Benarkah Karpal Singh menjalani rawatan perubatan biasa? Atau ada sesuatu yang cuba dirahsiakan oleh pihak tertentu? Kebiasaannya, ahli politik yang mengalami masalah kesihatan akan menyembunyikan tahap kesihatan mereka bagi mengelak daripada ia menjadi "bahan" laris dalam kalangan seteru politiknya. Sebagai contoh, Menteri Besar Kedah, Azizan Razak pada suatu masa dahulu pernah digesa agar berundur diri daripada terus memimpin Kedah atas faktor kesihatan. Maka, apakah hal yang sama juga bakal berlaku terhadap Karpal Singh yang umurnya sudah pun mencecah 72 tahun? Saya kurang percaya, jika ada yang mendakwa tahap kesihatan Karpal Singh berada dalam keadaan meyakinkan, saya fikir sudah tiba masanya beliau berundur dan bersara daripada politik. Dan lebih bijak lagi, sekiranya Karpal Singh bersegera menulis buku memorinya - sebelum beliau meninggalkan dunia yang fana ini.  

PETALING JAYA: Pengerusi DAP, Karpal Singh dimasukkan ke hospital untuk menjalani rawatan perubatan biasa, bukan kerana jatuh sakit. Perkara ini disahkan oleh anak kedua beliau, Gobind Singh Deo. "Memang benar bapa saya dimasukkan ke hospital, tetapi bukan kerana beliau tiba-tiba jatuh sakit. "Beliau hanya mendapatkan rawatan susulan seperti yang dijadualkan oleh doktor," katanya ketika dihubungi mStar Online, Isnin. Gobind Singh yang juga ahli Parlimen Puchong berkata sudah menjadi perkara biasa bagi bapanya yang berusia 72 tahun itu ditahan di wad untuk mendapatkan rawatan kesihatan. "Ia hanya rawatan susulan dua-tiga bulan sekali," katanya. Bagaimanapun beliau tidak memberitahu hospital tempat bapanya dirawat. Sebelum ini terdapat desas-desus menyatakan anggota Parlimen Bukit Gelugor ini ditahan di wad kerana jatuh sakit sejak tiga hari lalu.

Kebenaran Itu Memang Susah untuk Diterima...Khas untuk Nik Aziz

Posted: 11 Jun 2012 12:06 AM PDT


MERBOK TIMES

Posted: 11 Jun 2012 11:26 PM PDT

MERBOK TIMES


Peranan guru dan murid

Posted: 11 Jun 2012 06:10 PM PDT

Keputusan SPM 2011 pada tahun ini merupakan keputusan yang terbaik sepanjang lima tahun yang lepas.
Walaubagaimanapun keseluruhan keputusan masih terdapat jurang pencapaian di antara calun-calun luar Bandar dan calun-calun di Bandar. Calun-calun luar Bandar masih tercorot ke belakang dalam mata pelajaran English, Sejarah, Math, Pengajian Islam dan Moral Sudies.

Apa yang lebih menarik lagi ialah calun-calun luar bandar mengatasi calun-calun di bandar dalam subjek Sains. Mungkin guru-guru yang baik seharusnya di hantar ke luar Bandar dan tidak berkepol di di sekolah-sekolah dalam Bandar sahaja. Seperti menjadi amalan guru-guru yang tidak berprestasi dihukum dengan dihantar ke luar Bandar, secara tidak langsung pelajar-pelajar luar Bandar juga menerima tempias hukuman tersebut.

Realiti kehidupan di luar Bandar mungkin membantu pencapian mereka dalam mata pelajaran sains. Kehidupan harian mereka seperti bergelut dengan ayam kampong, keli, haruan, pakok-pokok ulam, ikan Karin, ikan semilai, petai, jering dan genuak berbanding dengan rakan-rakan mereka di Bandar yang hanya hidup di kota batu.

Murid yang cemerlang lahir dari bimbingan guru yang cemerlang. Pengalaman sahabat saya bekas guru cemerlang Tuan Syed Osman Mansor semasa diposting menjadi guru besar ke Sekolah Rendah Seri Gedong Sungai Petani yang merupakan di antara yang tercorot di daerah Kuala Muda di mana beliau telah 'turnaround' sekolah tersebut 'from zero to hero' seharus menjadi di antara ramuan dan pendekatan guru-guru muda hari ini.

ILMUAN ISLAM KENA GUBAL ‘ILMU PENGURUSAN NAFSU SYAHWAT’

Posted: 11 Jun 2012 06:03 PM PDT

Pendedahan mengenai pendidikan kesihatan reproduktif dan seks dilihat kurang berkesan kerana ibu bapa dan guru-guru segan membincangkan perkara itu secara terbuka
Setiausaha Agung Persekutuan Persatuan-persatuan Kesihatan Reproduktif Malaysia (FRHAM), Dr. Kamaruzaman Ali berkata, tidak banyak ibu bapa mampu membincangkan mengenai pendidika...n tersebut dengan anak-anak sedangkan mereka adalah individu paling layak.

Malah terdapat ibu bapa juga tidak mempunyai pengetahuan asas mengenai pendidikan itu. Keadaan yang sama juga berlaku di sekolah apabila guru-guru segan dan cenderung untuk mengelak daripada menyentuh mengenai topik berkaitan reproduktif dan seks malah masih ramai yang melihatnya dari sudut negatif.

Apabila seseorang pasangan Islam itu ingin berkahwin dan semasa aqad nikah salah satu tanggung jawab wajib suami dan juga isteri ialah nafkah zahir dan keperluan batin. Umum mengetahui nafkah zahir seperti keperluan hidup, harta dan wang tetapi umum jarang mengupas sedalam-dalamnya keperluan batin atau nafkah batin.

Batin dilihat sekadar hidangan sex di ranjang dimana itu hanyalah 'the ends meet' selepas proses-proses panjang seperti ilmu melalui pendidikan zuriat. Padahal ilmu ini sangat penting. Ilmu ini perlu diajar kepada anak-anak sebaik sahaja mereka aqil baligh di mana waktu itu nafsu mula bertunas.

Di ketika itulah anak-anak perlu dididik tentang imu Pengurusan Nafsu dan Syahwat supaya mereka pandai dan bijak mengurus shahwat mereka mengikut lunas-lunas kesucian Islam.

Kerana asas ilmu ini tidak kukuh maka kita sendiri tidak tahu bila kita mula tahu tentang sex, tentang syahwat malah ironinya kita tersipu-sipu malu dengan contoh-contoh 'double meaning' seperti 'Pisang', 'Kerang', Oyster' dan lain-lain.

Kelompongan ini membuat generasi hari ini menuntut ilmu ini melalui laman-laman sesawang biru.

The Unspinners

Posted: 11 Jun 2012 11:24 PM PDT

The Unspinners


Masuk PAS untuk bersihkan diri?

Posted: 11 Jun 2012 07:33 PM PDT

Jam Sam Ketot berapa harganya?

Posted: 11 Jun 2012 08:26 AM PDT

PAS dan Dewan Penyokong Bukan Islam rekah

Posted: 11 Jun 2012 05:25 AM PDT

Dari tuduhan Euro 115 juta, spin SUARAM dah jadi ke USD1 bil?

Posted: 11 Jun 2012 02:26 AM PDT

LGE dikecam laman web Cina kerana tidak hormati media

Posted: 10 Jun 2012 11:28 PM PDT

oyabun

Posted: 11 Jun 2012 11:23 PM PDT

oyabun


Anwar, agen Amerika yang sibuk?

Posted: 11 Jun 2012 01:56 AM PDT
Dulu ketika dibebaskan dari penjara Sungai Buloh, Anwar beritahu rakyat Malaysia bahawa dia terpaksa "mencari rezeki" di Amerika kerana tiada peluang "mencari rezeki" di Malaysia. Maka berhijrahlah Anwar ke Amerika yang mendakwa dirinya mencari rezeki sebagai pensyarah pelawat universiti (John Hopkin dan Georgtown). Anwar menetap di Amerika selama dua tahun (2005-2007).

Sekembalinya Anwar ke tanah air pada akhir 2007, dia membawa wang yang banyak. Anak-anaknya semuanya dihantar ke Amerika untuk menyambung pelajaran. Rumahnya di Damansara telah dijual dan dibeli rumah baru yang lebih besar di Bukit Segambut bernilai puluhan juta. Hanya dua tahun berkelana di Amerika mampu membina rumah semewah itu. Itu yang ditunjukkan kepada kita. Dari segi kemewahan rumah, yang tidak ditunjuk, masih banyak lagi.

Pegawai khas Anwar pun ramai, selain Nurul Izzah Anwar, Nik Nazmi Nik Ahmad, Nathaeil Tan, Sim Tze Tzi dan lain lain lagi. Dari mana Anwar dapat duit membayar seramai pegawai khas itu ? Berapa pula gaji bulanan pegawai-pegawai khas lain yang turut Anwar bayar ? Itu cerita sebelum Anwar menjadi ketua pembangkang di Parlimen. Sekarang Anwar sudah menjadi ahli parlimen Permatang Pauh dan mendapat gaji tambahan sebagai ketua pembangkang.

Tetapi Anwar masih berulang-alik ke luar negara memenuhi tugasan Amerika Syarikat. Kemuadian pula ke Bangkok untuk " berurut "? Kalau masih berminat menjadi penceramah Amerika, kenapa bertanding di Malaysia ? Sampaikan ketika Pakatan rakyat sibuk menangani masalah pilihanraya kecil di Perak dan Kedah, Anwar masih sibuk dengan urusan Amerika.Kemudian Anwar bersama Madeline AlBright di Doha Qatar, kononnya hendak menyelesai masalah Gazza. Dengar cerita, masih menjadi penceramah Amerika, walaupun sudah berjawatan Ahli Parlimen dan Ketua Pembangkang ketika itu? Kemudian jadi " Menteri Parlimen Malaysia " pulak disana?

Masih tidak cukup gaji ketua Pembangkang di Malaysia, hingga masih sibuk ke hulu ke hilir menjadi penceramah Amerika ? Samasa kempen mengundi di Permatang Pauh, Anuar mengatakan yang dia tak berkemampuan untuk menyediakan minuman kepada pengundi kerana tidak ada wang? Boleh percaya ke? Sejak bila pula bangsa Yahudi bernama Madeline Albright berminat membantu umat Islam di Palestin, kecuali mengusahakan tindakan agar negara-negara Islam tunduk kepada Amerika dan Israel?

Kalau kita membaca keynote address Anwar di Plenary Session of the U.S.-Islamic World Forum, 14 February, 2009, Four Seasons Hotel, Doha, Qatar pun kita tidak pandangan-pandangan bernas Anwar untuk menyelesaikan masalah Ghaza, kecuali ucapan seorang agen Amerika yang merayu-rayu agar kempimpinan Obama membaiki sikap terhadap dunia Muslim.

Kata Anwar, "Our deepest fears were abated with hope that the Obama administration would honour the promises of a new agenda to re-engage with America"s friends and foes around the world in the interests of greater peace and in the pursuit of justice and liberty.

We see a president committed to the values of freedom and democracy, a president who believes that the critical issues dividing the United States and the Muslim world can be resolved not through fiery rhetoric and bellicose language but by positive engagement in a language of mutual respect"

Itu hanya rayuan agen Amerika kepada majikannya Amerika Syarikat. Belum tentu Obama mempedulikan pandangan Anwar yang dianggap gagal melaksanakan misi Amerika di Malaysia. Anwar menuduh Malaysia membayar pelobi Yahudi bernama Jack Abramof untuk berjumpa dengan Presiden Amerika. Perjumpaan sekali itu dicanang Anwar berulang-ulang kali. Itu hanya sekali.Anwar yang berjumpa banyak kali dengan pelbagai Yahudi, bukan setakat Jack Abramof, malah Madeline Abright, Carl Gershman, Paul Wolfowitz, Al Gore dan pelbagai tokoh-tokoh Yahudi lagi semata-mata untuk melobi memburuk-buruk Malaysia dan membantunya agar dapat menawan Malaysia. Anwar tidak bising kalau dia berunding dan melobi dengan Yahudi untuk memburuk-buruk Malaysia. Anwar akan bising kalau ada pihak dari Malaysia yang melobi sama untuk memperbetulkan dakwaan negatif Anwar.

Inilah manusia talam dua muka, di depan PAS cakap lain, di depan Amerika cakap lain. Di depan PAS, Anwar cakap, "ana akan berunding dengan Amerika untuk selesaikan masalah Ghaza", di depan Amerika pula, " I sudah dapat kontrol Parti Islam SeMalaysia, semua di bawah telunjuk I sekarang"

Anwar sibuk berceramah dengan Madeline Albright di Qatar, Ustaz Hadi pula sibuk mempertahankan Pakatan Rakyat di Malaysia. Apa cerita permainan politik Anwar dengan ustaz Hadi ini ? Anwar sendiri bersekongkol dengan aktivis-aktivis pro Israel dalam Brookings Intitution. Anwar dilantik sebagai penasihat antarabangsa institut yang dibiayai oleh dana Yahudi itu.

Kalau Anwar sudah bersekongkol dan mendapat habuan yang lumayan daripada yayasan-yayasan Yahudi di Amerika Syarikat, kenapa masih menaruh harapan lagi kepada Anwar.

Tanpa pertolongan rakyat Malaysia pun Anwar sudah mendapat kesenangan dunia hasil pertolongan Amerika dan Israel. Dengan pertolongan rakyat Malaysia, akan mempercepatkan lagi hasrat Amerika dan Israel menobatkan bonekanya menjadi PM Malaysia..Sama-samalah kita fikirkan.

Wallahuallam.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 11 Jun 2012 11:15 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


6 Ribu Masyarakat India Sambut Rosmah Mansor...

Posted: 11 Jun 2012 12:00 AM PDT

Kira-kira 6 ribu masyarakat india di sekitar klang menyambut kehadiran isteri perdana menteri, datin seri rosmah mansor di karnival wanita india 1malaysia di taman sentosa klang, semalam.

Berita lanjut klik sini...