Sabtu, 20 Ogos 2011

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


~penarik beca

Posted: 20 Aug 2011 09:11 PM PDT

~penarik beca


Jangan lawan Umno kerana parti lain, depa tak boleh bagi pahala!

Posted: 19 Aug 2011 11:16 PM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 20 Aug 2011 09:05 PM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PENTADBIRAN NAJIB UMPAMA ”BERADA DI HUJUNG MATA PISAU”

Posted: 20 Aug 2011 07:02 AM PDT

http://atimes.com/images/f_images/masthead.gif

PENTADBIRAN NAJIB UMPAMA "BERADA DI HUJUNG MATA PISAU"


Oleh Anil Netto

Terjemahan Oleh Amiruddin Ahmad

PULAU PINANG - lebih sebulan selepas satu perhimpunan besar di Kuala Lumpur untuk menuntut pilihanraya yang bersih dan adil pemerintah Malaysia, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan bahawa satu jawatankuasa parlimen yang dipilihmewakili kedua-dua parti akan ditubuhkan untuk mengkaji semula sistem pilihan raya.
Langkah itu datang kerana kerajaan Najib menghadapi peningkatan tekanan dalam pelbagai bidang politik, termasuk cabaran spekulasi kepada kepimpinan beliau dari dalam parti sendiri.

Pengumuman Najib telah ditafsirkan sebagai satu usaha untuk menenangkan keadaan tidak tenang tentang integriti proses pilihan raya sebelum pilihan raya umum akan datang, yang mesti diadakan sebelum pertengahan tahun 2013, dan untuk mencegah apa-apa perhimpunan dari berlaku lagi,beliau telah bersdia dengan strategi baru . Parti politik pembangkang telah mendakwa pilihan raya adalah struktur yang ditubuhkan untuk memihak kepada Pertubuhan Melayu Bersatu Kebangsaan (UMNO) dan gabungan parti yang membentuk kerajaan Barisan Nasional (BN).

Pada 9 Julai lalu , pihak berkuasa polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air pada penunjuk perasaan dan menahan lebih 1,600 orang, termasuk ahli-ahli politik pembangkang. Perhimpunan tersebut, yang telah dianjurkan oleh Gabungan yang diterajui oleh masyarakat sivil bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil, atau Bersih telah hadir dan menyatakan bantahan di jalanraya . Kumpulan itu telah mendesak agar pihak kerajaan untuk membersihkan daftar pemilih, penggunaan dakwat kekal untuk mengelak pengundian berulang dan tempoh kempen yang lebih panjang.


Satu lagi permintaan utama ilah agar merombak sistem pengundian pos untuk memastikan rakyat Malaysia di luar negara dan di luar kawasan pilihan raya mereka , agar mereka dapat mengundi tanpa wakil yang boleh mengundi untuk mereka .
Bersih menegaskan bahawa anggota polis dan tentera, yang kini dianggap antara yang paling kontroversi iaitu mengundi dengan "undi pos" khas di luar pandangan umum, mesti mengundi biasanya seperti pengundi lain jika mereka tidak bertugas pada hari pilihan raya.


Sejak tindakan keras 9 Julai, Suruhanjaya Pilihan Raya telah mempertahankan tindakannya dengan menyatakan bahawa semua senarai yang di sediakan adalah betul dan tepat walau beberapa contoh dan bukti yang telah di ragui oleg pihak pembangkang yang mengeluarkan dan mngesan bahawa terdapat pengundi bukan warganegara di daftarkan sebagai pengundi.Walau punmendapat tekanan dari masyarakat dan rayat jelata , pentadbiran najib masih lagi berdalih dan berjanji aan mereformasikan daftar pilihanraya , namun belumpasti sama ada pihak pemerintah dan pembangkang dapat menerima apa yang dilakukan kerajaan di bawah pemerintahan Najib.


Pihak pembangkan dan rakyat sebaliknya mahukan kerajaan memperkenalkan dakwat kekal seperti yang dituntut oleh Bersih,namun kerajaan kerajaan Najib akan menyediakan peruntukan yang besar untuk membiayai rancangan Suruhanjaya Pilihan Raya untuk memperkenalkan sistem biometrik bagi pengesahan pengundi. Cadangan yang telah bertemu dengan keraguan yang meluas sama ada satu sistem yang rumit boleh siap menjelang pilihan raya akan datang dan jika ia benar-benar dapat mencegah manipulasi dan mengulangi mengundi.

Tanpa jaminan reformasi yang telus bermakna pilihan raya dalam masa diadakan raya umum, cadangan jawatankuasa parlimen yang dipilih pilih "tidak berguna dan tidak boleh diterima," kata ahli politik veteran pembangkang Lim Kit Siang. Beliau menegaskan bahawa Najib perlu "memberi jaminan mutlak bahawa tidak akan bermakna reformasi pilihan raya ketika pilihan raya umum yang akan datang diadakan jika semuanya masih tidak jelas dengan pembahruan dalam senarai pemilih yang berdftar didibersihkan".

Puluhan ribu yang hadir di perhimpunan Bersih bulan lalu - walaupun telah dihalang dengan berbagai cara - telah meletakkan pentadbiran Najib mengenai pertahanan dan kekuatan politik pada masa yang sama memberi momentum baru kepada Pakatan Rakyat (Pakatan Rakyat) pakatan pembangkang mengenai sokongan terhadap apa yang telah mereka tntut dalam BERSIH . Dalam masa yang sama ianya dikatakan meningkatkan spekulasi mengenai sama ada Najib dapat menghadapi cabaran dalaman oleh puak-puak yang bercita-cita tinggi dalam UMNO sendiri untuk menjathkan beliau.

Analisis telah tertumpu kepada cita-cita timbalannya, Muhyiddin Yassin, yang juga berfungsi sebagai menteri pendidikan. Muhyiddin telah dilihat sebagai insan yang sama-sama naik dengan Najib dan yang mendahului Najib, Abdullah Badawi, melalui komen yang bertentangan mengenai isu-isu utama dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada bulan Mac, sebagai contoh, Muhyiddin memberikan jawapan yang kontroversi apabila beliau mendakwa beliau adalah "Melayu pertama" dan barulah "Malaysia", suatu kontradiksi yang seolah-olah dasar Najib "1Malaysia" yang bertujuan untuk merapatkan berbagai etnik dan menggalakkan identiti Malaysia.


Muhyiddin, yang mula-mula dibawa masuk ke dalam Kabinet pada awal tahun 1980-an di anggap sebagai orang kuat bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohammad, dilihat bersama dalam beberapa kumpulan yang akan bersekutu dengan bekas bosnya dan anak lelaki ketiga , Mukhriz Mahathir, yang kini berkhidmat sebagai timbalan menteri dan dipercayai
mempunyai cita-cita politik yang lebih tinggi.

Dinamik huru-hara


Mereka yang berada di dalam UMNO dan percaya adanya kekecohan dalaman yang sedang bergelora itu juga berkemungkinan didorong oleh penyiasatan di Perancis di atas penjualan kapal selam Scorpene Malaysia di bawah perjanjian yang dibuat dalam tahun 2002, ketika Mahathir masih lagi Perdana Menteri .Suaram kumpulan hak asasi manusia Malaysia yang bertindak bagi pihak, peguam Perancis membuat aduan kepada penyiasat Paris yang menyelesaikan sesuatu tawaran yang sama di Perancis untuk menubuhkan sama ada sogokan telah dibayar ke atas pegawai-pegawai Perancis dan luar negara berkaitan dengan kapal laut yang dijual oleh DCNS,salah sebuahnya syarikat pertahanan tentera laut.

Perhatian yang tertumpu di Malaysia ialah mengenai bayaran yang didakwa berjumlah 114 juta euro (US $ 167,8 juta) kepada Perimekar Sdn Bhd berkaitan dengan pembelian kapal selam. Firma itu adalah anak syarikat KS Ombak Laut Sdn Bhd, di mana isteri bekas pembantu Najib Abdul Razak Baginda dilaporkan pemegang saham utama . Najib adalah Menteri Pertahanan pada masa itu.

Walaupun kes di Perancis adalah terhad kepada siasatan rasuah, ramai di sini percaya ia akan berkait rapat dengan pembunuhan dan pengeboman di Malaysia ke atas seorang wanita Mongolia, yang dikatakan menjadi penterjemah ketika berurusan dengan pembelian kapal selam berkenaan . Menekankan sensitiviti kes itu, peguam Perancis, William Bourdon yang ditahan di lapangan terbang antarabangsa Kuala Lumpur bulan lepas semasa dalam perjalanan untuk menghadiri majlis yang di anjurkan oleh Suaram dan menerangkan mengenai perkembangan penyiasatan dan untuk mengumpul dana untuk kos undang-undang.
Beliau segera dihantar pulang, beliau berazam untuk menyisat dan mendedahkan kebenaran berkaitan dengan apa yang telah berlaku dalam kes pembunuhan tersebut yang berkait rapat dengan pembelian kapal selam diPerancis itu.

Sejak beberapa bulan lepas, kontroversi tercetus apabila ia telah mendedahkan bahawa kerajaan persekutuan telah mengeluarkan panggilan kepada syarikat-syarikat berkaitan kerajaan untuk menarik balik semua saman sivil terhadap Tajudin Ramli, salah seorang tokoh korporat yang mempunyai hubungan semasa era Mahathir.

Kerajaan telah dilaporkan membuat keputusan untuk menyelesaikan di luar mahkamah semua saman terhadap bekas Pengerusi Malaysia Airlines System Bhd.
Syarikat penerbangan itu telah membuat aduan terhadap Tajudin berhubung dengan kerugian besar yang ditanggung apabila beliau menerajui pada tahun 1990-an.

"Satu penyelesaian [di luar mahkamah akan di kesan ...siapa menghalang kebenaran yang sebenarnya bertanggungjawab bagi kerugian yang ditanggung," kata mingguan perniagaan The Edge. Pemulihan Tajudin boleh dilihat sebagai usaha untuk menutup kes yang amat memalukan di bawah pentadbiran Mahathir. Pada masa yang sama, kekurangan ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam menyelesaikan pertikaian di luar mahkamah tidak akan memberikan petanda yang baik bagi Najib yang cuba melancarkan kempen untuk melancarkan pelan transformasi ekonomi.

Ekonomi merudum dan berat terhadap UMNO dan populariti BN. Pertumbuhan ekonomi jatuh ke paras terendah dalam tempoh dua tahun pada suku pertama, menurun kepada 3.6% daripada 4.6% pada tahun lepas. Penurunan yang boleh melambatkan apa yang ramai penganalisis percaya kenaikan yang amat diperlukan dalam kadar faedah kepada inflasi yang sejuk, yang telah meningkat secara mendadak dalam tempoh dua tahun yang lalu. Diambil bersama-sama dengan rancangan kerajaan untuk menghapuskan beberapa subsidi harga, peningkatan tentang kos hidup yang lebih tinggi akan menjadi isu utama pada pemilihan akan datang.

Pada masa yang sama, kejatuhan harga minyak sawit mentah global (MSM) boleh melemahkan sokongan kepada BN di ladang-ladang yang datang di bawah skim kerajaan diuruskan melalui pembangunan tanah, yang secara tradisinya dilihat sebagai kubu kuat UMNO.
Harga penanda aras MSM untuk Oktober di Bursa Malaysia Derivatives Exchange 3028 ringgit (US $ 1,014) bagi setiap tan pada pagi Khamis, turun hampir 25% dari yang tertinggi pad Februari iaitu hampir 4,000 ringgit.

Dengan peningkatan tekanan masyarakat sivil bagi pembaharuan, soalan baru tentang integriti ke atas pemimpin-pemimpin UMNO dan ekonomi yang kian menjunam , pemerintahan dua tahun Najib kini dikatakan menghadapi ujian terbesar. Haba kepada Najib dari dalam UMNO sendiri yang sedang meluap untuk menekan beliau dan pembangkang dan kesannya ialah kebangkitan yang mungkin akan mempercepatkan dan merumitkan lagi rancangan kerajaan untuk mengadakan pilihan raya umum awal tahun depan. Ini semuanya dilihat sebagai cubaan najib untuk tidak melakukannya atau melakukannya secepat mungkin.Semuanya masih menjadi tanda tanya..PSC : Bukan Yang Terbaik, Hanya Sekadar Penghias Jendela

Posted: 20 Aug 2011 03:28 AM PDTSHAH ALAM 19 OGOS : Kepincangan yang berlaku dalam urustadbir sistem pilihan raya di Malaysia tidak akan selesai jika menteri bertanggungjawab menubuhkan Jawatankuasa pilihan khas Parlimen dengan hanya diketuai oleh seorang menteri dan bukannya wakil Pakatan Rakyat.

Mengulas lanjut perkara tersebut, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfudz Omar mempersoalkan keanggotaan jawatankuasa itu yang jelas hanya penghias jendela dan tidak berminat untuk mewujudkan pilihan raya adil dan bersih sambil disifatkan sebagai 'main-main'.

"Selama ini kita mempersoalkan kerajaan, bukan saja SPR (tetapi) kerajaan sendiri enggan untuk melakukan perubahan untuk pembaharuan terhadap proses perjalanan sistem pilihan raya negara kita. Tiba-tiba Nazri mengumumkan bahawa jawatankuasa ini dipengerusikan oleh seorang menteri, sudah tentu menteri itu akan mewakili kabinet. Jadi bagaimana dia nak pengerusikan sedangkan dia dipertikaikan? soalnya.

Datuk Seri Nazri Aziz hari ini menegaskan jawatankuasa pilihan khas Parlimen mengenai pilihan raya akan diketuai oleh seorang menteri bukannya wakil Pakatan Rakyat sambil berkata, keputusan sebelum ini "tidak bermakna tidak."

Justeru, Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu menyoal pembangkang agar memberikan "satu alasan yang baik" mengapa wakil Pakatan Rakyat seharusnya menyandang jawatan itu.

Malah katanya, hanya kedudukan seorang menteri persekutuan akan membolehkan akses mudah kepada kemudahan-kemudahan kerajaan.
Jelas Mahfuz, kerajaan pusat sewajarnya mempertimbangkan satu jawatankuasa yang bersifat suruhanjaya, di mana keanggotaannya mesti dipilih oleh parlimen melalui proses pengundian.

Justeru itu, jawatankuasa tersebut mestilah melantik individu yang bukan dari kabinet serta bebas dan tidak terikat dengan mana-mana parti politik.

"Jawatankuasa pilihan khas Parlimen harus diletakkan sebagai suruhanjaya, di mana boleh lantik orang luar orang yang dilihat bebas untuk mempengerusikan jawatankuasa tersebut, lalu keanggotaannya dari semua parti pelbagai pihak diletakkan di sana."

Malah, ujarnya penubuhan itu nanti akan membolehkan PSC membuat penelitian khas mengenai calon-calon yang layak untuk menyertai jawatankuasa terbabit dan bukan dibuat demi kepentingan politik semata.

Tegasnya lagi, rakyat di negara ini perlukan satu perubahan penambahbaikkan sistem pilihan raya melalui lapan tuntutan yang dibuat Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) pada 9 Julai lalu dan bukannya sebuah jawapan palsu.

Antara lapan tuntutan tersebut ialah supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.


Panglima ATM Tak Perlu Jawab, Kami Tunggu Jawapan SPR-Suhaizan Kaiat

Posted: 20 Aug 2011 03:03 AM PDT
SHAH ALAM 20 0GOS : Tindakan Panglima Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin mencampuri urusan politik apabila tampil menjawab pengakuan bekas anggota tentera yang terlibat dalam memangkah ribuan kertas undi pos, diselar Pemuda PAS.

Pengarah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat yang terlibat secara langsung mendedahkan aktiviti berkenaan berkata, pihak yang harus menjawab pendedahan itu ialah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan bukannya Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Malah katanya, tindakan Zulkifeli menyalahkan PAS dan menafikan dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh lima bekas anggotanya juga "tidak boleh berlaku".

Hal ini kerana, ATM katanya haruslah apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong.

" Kita nak maklum balas daripada pihak SPR sendiri macam mana ianya boleh berlaku.. Dan kita harapkan, panglima ini tidak campur dalam urusan politik kerana anggota tentera memang sepatutnya tidak terlibat dalam hal-hal politik dan kita mahu benda ni berterusan sampai bila-bila,"katanya kepada Tv Selangor.

Menurut Suhaizan, PAS hanya mahukan penjelasan daripada badan yang bertanggungjawab sepenuhnya mengendalikan proses pilihan raya dan bukannya campur tangan pihak yang tidak terlibat.

SPR sehingga kini masih belum menjawab mengenai pendedahan pemuda PAS berhubung pegawai ATM yang diarah memangkah ribuan kertas undi pos.

Baru-baru ini lima bekas anggota tentera mengaku diarah oleh pegawai atasan mereka untuk menjalankan kerja-kerja memangkah kertas undi pos bagi pihak orang lain dalam satu sidang media anjuran PAS.

Mereka adalah Abu bin Kasim, Mejar Bersara Rizman Mansor, Komando Mohd Kamil Osman, Mohd Nasir Ahmad dan Kamaruzzaman Ibrahim.

" Lima individu ini telah mengaku dengan penuh insaf dan mahu membongkar perkara-perkara yang mereka telah lakukan semasa dulu. Mereka rasa mereka bersalah lakukan tersebut dan mereka sekarang ini mahu menyatakan bahawa undi pos ini memang terbuka kepada ruang manipulasi," kata Suhaizan lagi.

Sementara itu dalam portal Malaysiakini semalam, pakar Perlembagaan dan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari menyelar kenyataan Zulkifeli berhubung penafiannya terhadap dakwaan berlakunya manipulasi undi pos.

Menurut Aziz, kenyataan Zulkifeli, khususnya soal kesetiaan kepada kerajaan adalah '"memalukan perkhidmatan" dan menunjukkan kegagalannya memahami konsep kesetiaan dalam konteks negara dan warga.

Abdul Aziz juga berkata, tindakan Zulkifeli 'menyerang' kembali Pemuda PAS yang mengetengahkan isu itu juga tidak wajar kerana beliau sepatutnya berterima kasih terhadap dewan itu.

Tak Ada Makna Umum Laksana Reformasi Kalau Tidak Dengar Keputusan PSC

Posted: 20 Aug 2011 02:55 AM PDTSHAH ALAM 20 OGOS : Jangan hanya seperti melepaskan batuk di tangga. Itu ingatan ahli parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersabit pengumumannya bahawa pilihan raya umum akan diadakan pada bila-bila masa pun.

Najib sebelum ini dilihat mahu melaksanakan penambahbaikan dalam sistem pilihan raya dengan menubuhkan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai reformasi pilihan raya pada Oktober ini setelah kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terus dipersoal.

Namun belum pun reda pertikaian rakyat tentang isu daftar pemilih yang bercelaru dan pengakuan lima bekas anggota tentera yang disuruh memangkah ribuan kertas undi pos, Najib sebaliknya berkata, pilihan raya boleh diadakan pada bila-bila masa dan ia tidak terikat terhadap PSC yang ditubuhkan.

"Kalau dia (Najib) mahu tengok satu perjalanan yang lebih bersih dan adil maka dia kena tunggulah apa-apa saranan daripada jawatankuasa parlimen ini dan melaksanakan (keputusan) supaya semua pihak berpuas hati tetapi sekadar nak tubuh, lepas itu nak buat pilihan raya lebih awal jadi tak ada maknalah (ia ditubuhkan).

"Kita bercakap mengenai satu perubahan cara pilihan raya yang rata-rata pemimpin BN bercakap tak perlu, semua (kata) sudah ok. Jadi kalau kita menyerahkan majoriti jawatankuasa kepada orang yang tak berminat dengan satu perubahan yang positif kepada perjalanan pilihan raya, kita tak nampak jawatankuasa pilihan raya ini akan berjaya (tapi) dimanipulasi dan tidak ada apa yang signifikan yang akan dilakukan pada pilihan raya akan datang,"jelasnya kepada Tv Selangor.

Menurut Najib, pilihan raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak perlu terikat dengan keputusan yang dibuat oleh PSC mengenai reformasi dalam sistem pilihan raya negara.

Perdana menteri berkata, kerajaan akan cuba melaksanakan sebarang cadangan penambahbaikan yang boleh dilakukan dengan cepat di samping masa yang singkat.

"Kami akan cuba, pasti ada sesuatu yang boleh dilakukan dengan kadar segera, sesuatu yang mungkin akan mengambil sedikit masa. Jadi, apa yang kita boleh lakukan dengan segera, kita akan lakukannya dengan segera," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato' semalam.

Namun menurut Hatta, reformasi pilihan raya memerlukan kesungguhan dan iltizam yang tinggi dan bukanlah sekadar penubuhan jawatankuasa yang kemudiannya tidak didengari keputusannya pada pilihan raya umum ke-13.

Oleh itu katanya, Pakatan Rakyat tidak akan berhenti daripada terus mempertahankan syarat-syarat yang dikemukakan sebelum ini dan akan membuat keputusan sama ada akan menyertai jawatankuasa itu atau tidak.

"Kita akan memperjuangkan dan berhujah, biar rakyat sendiri meneliti betapa seriusnya kita (Pakatan Rakyat), betapa seriusnya mereka (Barisan Nasional).

"(Tetapi) sama ada kita menerima untuk menyertai jawatankuasa ini kita akan tengok macam mana perkembangan selanjutnya apabila kita membuat desakan-desakan ini,"katanya lagi.

Najib semalam memberitahu, adalah mustahil untuk Pakatan Rakyat meletakkan wakil mereka untuk mengetuai jawatankuasa itu seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Katanya, individu yang akan dilantik mengetuai jawatankuasa itu tentunya dari parti majoriti di parlimen.

Malah ujarnya, pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

PSC : Kenyataan Terbaru Najib Buat PR Makin Sangsi

Posted: 20 Aug 2011 02:27 AM PDT

KUALA LUMPUR 20 OGOS : Pendekatan yang diambil oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam keghairahannya membawa penambahbaikan sistem pilihan raya ,hari demi hari menimbulkan tanda tanya di kalangan ahli Pakatan Rakyat akan sejauh mana keikhlasan penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) itu.

Hal ini kerana, Najib dalam kenyataan terbarunya berkata, parlimen boleh dibubarkan pada bila-bila masa sahaja tanpa perlu menunggu PSC.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat antaranya yang nyata terkilan dengan kenyataan terbaru Najib itu.

"Sejauh mana kesungguhan Barisan Nasional untuk penambahbaikan pilihan raya jika kenyataan yang tidak berapa cerdik ini dikeluarkan?,"Nik Aziz dipetik sebagai berkata.

Najib petang semalam memberitahu pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan bila-bila masa dan tidak akan bergantung pada prosiding jawatankuasa pilihan khas parlimen yang dibentuk untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan pilihan raya.

Bagaimanapun kata perdana menteri, oleh kerana jawatankuasa itu akan terbubar dengan sendiri bersama pembubaran parlimen, apa sahaja pembaharuan yang boleh dilaksanakan akan diadakan terlebih dahulu.

"Pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa, tiada apa-apa kaitan dengan jawatankuasa pilihan khas parlimen. Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semalam.

Sementara mandat semasa parlimen akan berakhir April 2013, sesetengah pihak berpandangan bahawa jawatankuasa itu memerlukan tempoh satu tahun untuk menyiapkan laporannya.

Jawatankuasa itu akan dibentuk Oktober ini.

Rabu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berkata, jawatankuasa khas itu akan dianggotai oleh sembilan orang dengan pengerusinya merupakan seorang menteri.

Turut melahirkan pendirian yang sama ialah Timbalan Presiden DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw yang meminta Najib menjelaskan sebab Kabinetnya mengesyorkan pembentukan jawatankuasa pilihan khas pada sesi Parlimen Oktober ini jika beliau berhasrat mahu memanggil pilihan raya umum bila-bila masa.

"Rakyat Malaysia tertanya-tanya dengan apa yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri apabila beliau mengatakan kerajaan akan berusaha untuk melaksanakan syor-syor dikemukakan oleh jawatankuasa sebelum pilihan raya.

"Sebaik sahaja jawatankuasa itu diluluskan oleh Parlimen pada sesi Oktober ini, ia akan mengambil masa, kemungkinan enam bulan atau lebih sebelum ia boleh memberi syor-syor dan undang-undang pilihan raya dipinda dan dilaksanakan," kata Dr Tan yang juga ahli parlimen Kepong.

Oleh itu soal beliau, jika Najib mengisytiharkan pilihan raya umum awal, bagaimana syor-syor jawatankuasa pilihan khas ini boleh dilaksanakan.

D'Perbatasan

Posted: 20 Aug 2011 07:12 PM PDT

D'Perbatasan


Kenyataan Terbaru Najib Buat PR Makin Sangsi

Posted: 20 Aug 2011 08:24 AM PDT

Najib atau Muhyiddin, siapa arah siapa?

Posted: 19 Aug 2011 10:39 PM PDT

ATM tidak patut masuk campur hal politik

Posted: 19 Aug 2011 10:29 PM PDT

Tsu Koon: Pulau Pinang berjaya sekarang kerana BN?

Posted: 19 Aug 2011 10:16 PM PDT

Tukar Tiub

Posted: 20 Aug 2011 07:11 PM PDT

Tukar Tiub


YA AMPOOON !

Posted: 19 Aug 2011 09:52 PM PDT
NOTA:


tuan jeneral
sila tengok
klip ini

bukan hal kesetiaan pada negara
bukan hal pembelotan

yang dibincangkan ialah
undi pos yang menipu

tuan jeneral
tolong jangan putar putar
terlalu banyak rakyat kena tipu
tak perlu tuan jeneral masuk menipu

becakap benar dihadapan pemimpim yang zalim
ialah satu jihad!


LIHAT DAN FAHAMI
NOTA:

dah tengok?
apa macam?
satu bulat dua tajam
atau satu tajam dua bulat
kah kah kah

INI TAMBAHAN CERITA POLIS BERHEMAH

Posted: 19 Aug 2011 07:11 PM PDT
SURAT DARI PEMBACA


Bro Isham, Sey berkongsi pengalaman ditangkap polis gara2 isu 'black metal' ciptaan utusan meloya pada hujung tahun 2005 lalu. Sey bersama2 kawan sey organized satu gig metal di seremban pd hujung tahun 2005. Gig memang dibuat secara sah sebab ada permit daripada MPS dengan sokongan surat OCPD Seremban.

Tau2 je dah tersebar sms palsu ttg KONONNYA akan berlaku ritual membakar quran oleh bdk2 sekolah yg dtg ke gig sey tu...berduyun2lah sang 'perwira2 bangsat 3 line & pekuda' dtg berkumpul depan dewan Negeri Sembilan Ceylonese Association bersebelahan dengan Court Mammoth Seremban tu...sey sangkokan org ramai dtg nak tgk gig....kayolah sey aritu..kakakakaka..

dipendekkan cerito, pkl 8.25pm sampailah Black Maria 2 trak, berbaris lah FRU mcm program Bersih 2.0 kt KL 9 Julai lopeh...gerombolan FRU ni berbarislah sambil berkawat menuju ke arah dewan....kami2 bdk2 yg dtg tgk gig termasuk sey agak terkemama maso tu sobab mcm tak percayo FRU ado dopan dewan tu... last2 kuarlah arahan... Jangan Bergerak, anda semua sudah dikepung...sila berada ditempat ada berada sekarang....kakakakakaka...

budak2 yg ado semuo tergolak2 sobab tak percayo FRu n polis nak tangkap n serbu tompek gig ni.... kami2 ni semuo dibawaklah ke IPD SBN 2.... Sey tanyo pado OCPD napo lak tangkap sodangkan ado permit? jawapan dio sajo2 nak buek opreasi...tak berkait langsung dgn black metal... sey lak disumbat dlm lokap 3 hari..atas alasan kantoi urine(positif ganja & ice) walhal sey tak hisap rokok apatah laie hisap dadah...hampeh sungguh polis ni...torang2 sey dinayo-an...gampang betul...sampai sekarang sey menyumpah cilako kt Hassanuddin Hassan bekas OCPD time tu...dio nilah barua segalo barua...
By Anonymous on LAGI CERITA POLIS MALAYSIA BERHEMAH TINGGI on 8/19/11pak ngah aku (polis pencen)bila dah pencen baru berani membuka tembelang polis-polis yang jahat. Kata dia kalau ada polis yang nak jadi baik diantara diorang pasti akan dibuli habis-habisan supaya tunduk kat diorang. Dengan itu senang diorang nak buat sesuka hati diorang tiada siapa yang berani mengadu samada kepada pegawai atasan atau kepada awam., aku tak tahu samada nak pecaya ke tidak ngan apa yang pak ngah aku cakap tu ...

tapi kalau tengok 'karenah birokrasi' pak ngah aku tu mungkin juga aku boleh percaya dengan citer dia sebab sampai hari ni perangai 'langsi' dia masih macam tu gak, (sebenarnya aku sampai sekarang pun masih 'cuak' bila berdepan ngan dia ) brutal dia ngalahkan triple H, dan dalam masa yang sama aku semakin tak berapa gemor kat dia ... sepupu sepupu aku (anak-anak dia) semua baik-baik je aku tengok.

Ada satu citer yang aku dengar (tapi cerita ni dari versi kawan lama dia masa sama-sama dalam polis dulu ) tahun 70an ngan 80an dulu malam-malam kalau naik basikal pegi ke pekan kena pasang lampu, nak jadi citer pak ngah aku ngan kawan dia tu tahan seorang india mabuk naik basikal tak de lampu. samada memang diorang nak 'pau' india tu aku tak pasti tapi bila india tu banyak cakap pak ngah aku lempang india tu sampai tersungkur, yang peliknya kata kawan pak ngah aku tu india tu terus hilang mabuk dia lepas kena pelempang pak ngah aku., dia pun tak tahu samada india tu betul-betul mabuk atau cuma 'aksyen' je...
By lipan bara on LAGI CERITA POLIS MALAYSIA BERHEMAH TINGGI on 8/19/11

Ni aku pun nak tambah jugak.. last week aku pergi jakarta. Tengah nak pergi tanah abang , aku sesat jalan kaki. Aku tanya dgn satu abg sekuriti buiding ni. Dia tanya aku asal mana pasal loghat aku lain. Aku cakap Malaysia. Ko tau ape die ckp lepas tu? Sy pun dulu keje di Melaka. Selalu kena pau ngan polis Malingsia.. KahKahKah.. Polis mmg berosmah (ayat ganti sangat berhemah)
By Anonymous on LAGI CERITA POLIS MALAYSIA BERHEMAH TINGGI on 8/19/11berhemah?? mcm pantat ada la
By Anonymous on LAGI CERITA POLIS MALAYSIA BERHEMAH TINGGI on 8/19/11

DIALOG RAKYAT

Posted: 20 Aug 2011 03:20 PM PDT

DIALOG RAKYAT

DIALOG RAKYAT


Orang muda calon BN Kelantan untuk PRU

Posted: 20 Aug 2011 03:06 PM PDT

MALAYSIA KINI


Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata simulasi pilihan raya di negeri ini akan berlangsung dari 16 hingga 30 September.

Beliau berkata sebagai persediaan, pihaknya kini mengadakan taklimat secara berperingkat kepada semua ketua peti undi dan cawangan parti itu.

"Sehingga kini, saya nampak semangat ahli Umno semakin tinggi dengan kerja yang dilakukan di peringkat akar umbi, dan kita amat berharap simulasi ini dapat sambutan baik dengan semua jentera parti bergerak cergas," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian zakat kepada anak yatim di Parlimen Ketereh, Kota Baharu hari ini.

Simulasi pilihan raya itu adalah susulan daripada arahan Umno pusat selepas Majlis Tertinggi parti pada 27 Mei memutuskan langkah tersebut perlu sebagai persediaan berdepan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata 'orang muda' merupakan antara calon yang bakal disenaraikan BN untuk bertanding di Kelantan pada PRU akan datang.

Beliau berkata muka baru perlu diberi peluang untuk bertanding sebagai nilai tambah bagi membantu parti meraih kejayaan pada PRU akan datang.

"Secara umumnya, orang muda lebih memahami kehendak dan keperluan pengundi muda, justeru harus ada sebilangan golongan muda dalam senarai calon yang akan bertanding," katanya.

Mustapa berkata bakal calon daripada golongan muda perlu memenuhi kriteria pemilihan, termasuk memperlihatkan ciri 'calon menang' yang disenangi rakyat.

Beliau menjangkakan calon PRU kali ini sebahagiannya mungkin terdiri daripada anggota badan bukan kerajaan, agensi kerajaan, pesara, tokoh agama atau ahli akademik.

Katanya, pertikaian berhubung calon yang dipilih pucuk pimpinan serta budaya 'cah keting' perlu dihindari kerana ia tidak menguntungkan parti.--Bernama

Wanita dakwa dicabul 11 polis

Posted: 20 Aug 2011 03:04 PM PDT

Aidila Razak


Seorang pengurus akaun Wong Bee Fong mendakwa selepas tujuh tahun dicabul oleh 11 anggota polis, beliau sehingga kini masih menunggu tindakan terhadap kumpulan itu.

Bahkan, tambahnya, polis gagal memberi jawapan sama ada kertas siasatan dibuka selepas dia membuat laporan polis berhubung pengalaman pahit yang meninggalkan trauma hinggga ke hari ini.

Wong bee fong demonstrating how she was molested by policeDalam sidang media bersama peguamnya hari ini, Wong, 39 mendakwa, polis sebaliknya menyiasatnya atas dakwaan menghalang polis menjalankan tugasnya.

Wong mendakwa, mimpi ngerinya bermula pada jam 1.55 pagi apabila kereta yang dipandunya ditahan dalam sekatan jalan raya dekat Taman Connaught pada tahun 2004 kerana disyaki memandu dalam keadaan mabuk.

"Saya minta lesen memandu saya kembali dan saman yang akan dikeluarkan tetapi pegawai itu, Johari Ismail, nombor lencana 88147, enggan memulangkan dan sebalinya meminta rasuah RM3,000.

"Saya menolaknya dan beliau biarkan saya menunggu kira-kira 15 minit. Saya curiga ada sesuatu yang tidak kena jadi saya memandu ke arah balai polis Batu 9, Cheras," katanya.

Tetapi, dakwanya, sebelum sampai ke destinasi, sebuah Proton Saga mengejar dan memaksanya membelok ke bangunan PGA di Batu 9.
[Baca berita penuh]

Sementara itu Ketua Polis Daerah Kajang ACP Abdul Rashid Wahab ketika dihubungi Malaysiakini berkata beliau akan berjumpa dengan Wong untuk cuba menyelesaikan masalah itu.

Abdul Rahshid berharap Wong dapat menghubunginya segera kerana beliau memerlukan lebih makluma. Insiden itu berlaku sebelum Abdul Rashid menjawat jawatan itu.

BERSIH: PSC tak bererti bila parlimen bubar

Posted: 20 Aug 2011 02:51 PM PDT

MALAYSIA KINI


Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya tidak akan membawa sebarang erti sekiranya pilihan raya umum dilangsungkan dan jawatankuasa itu kemudiannya dibubarkan.

BERSIH 2.0 hari ini menyatakan kekecewaannya atas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa pilih raya umum boleh diadakan bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan PSC.

azlan"Ini menyalahi tujuan dan semangat pembentukan PSC yang mana ia bermaksud menyelesaikan amalan pincang yang serius dalam proses pilihan raya.

"PSC akan menjadi tidak bermakna sekiranya parlimen dibubarkan sebelum sempat membentangkan laporannya kepada parlimen," kata kenyataan bersama jawatankuasa pemandu BERSIH.

BERSIH menegaskan tuntutan bahawa pilihan raya tidak ditangguh melainkan cadangan tindakan segera seperti berkaitan pembersihan daftar pemilih, penggunaan dakwat kekal dan pendaftaran automatik dilaksanakan.

BERSIH juga berkata menjadi keutamaan PSC menjadi suruhanjaya diraja bagi mengkaji isu yang lebih besar berkenaan pilihan raya dan demokrasi seperti sistemnya, pertimbangan menyeluruh undang-undang pilihan raya dan keanggotaan dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

PAS: Najib bunuh minat kami pada PSC

Posted: 20 Aug 2011 02:54 AM PDT

MALAYSIA KINI


PAS mungkin tidak menyertai jawatankuasa khas parlimen mengenai penambahbaikan pilihan raya berikutan sikap kerajaan yang didakwa semakin jelas tidak ikhlas, kata naib presidennya Salahuddin Ayub.

Sebaliknya PAS akan terus berpegang kepada pendirian supaya suruhanjaya diraja ditubuhkan segera bagi memastikan perjalanan dan pengendalian pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini, katanya.

NONE"Walaupun sebelum ini PAS amat berhati-hati untuk memberikan sebarang komitmen kepada jawatankuasa khas parlimen yang dicadangkan oleh (Perdana enteri, Datuk Seri) Najib (Razak) itu, tetapi kenyataan terbaru Najib telah membunuh minat kami untuk memberikan perhatian kepada jawatankuasa tersebut," tegas beliau sambil menyifatkan kenyataan itu sebagai bukti keangkuhan Najib dan Umno.

Menurut perdana menteri, pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh jawatankuasa mengenai penambahbaikan pilihan raya itu.

"Kenyataan yang angkuh itu menguatkan keyakinan PAS bahawa Najib hanya melepaskan batuk di tangga apabila mengumumkan cadangan menubuhkan jawatankuasa itu dan hakikatnya beliau dan Umno tidak pernah serius dalam mendepani tuntutan reformasi pilihan raya negara ini," kata Salahuddin.

azlanMengenai usaha untuk menghubungi badan-badan di peringkat antarabangsa mengenai tuntutan rakyat yang mahukan pilihan raya yang adil dan bersih, ahli parlimen Kubang Kerian itu menyatakan, perkara itu akan diumumkan dalam masa terdekat.

Beliau menjelaskan, usaha itu adalah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat antarabangsa mengenai tunturan rakyat yang mahukan pilihan raya yang adil dan bersih dalam negara ini.

"Kesedaran mengenai tuntutan itu perlu diperluaskan sehingga ke peringkat antarabangsa," kata Salahuddin.

BERSIH 2.0 sebelum ini mengemukakan lapan tuntutan ke arah memperbaiki perjalanan dan pengendalian pilihan raya negara ini.

Antara lapan tuntutan tersebut ialah supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

KP APMM KEMPUNAN MAKAN DAGING RUSA?

Posted: 20 Aug 2011 01:57 AM PDT

Oleh : ZAMZURINA ZAMZURI

KETUA Pengarah Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Dato' Mohd Amdan Kurish mungkin kempunan ketika berbuka puasa di Hotel Shangrila, Bandaran Berjaya, Kota Kinabalu petang kelmarin kerana hasratnya untuk merasa kenikmatan daging rusa yang dibawa pegawainya dirampas Jabatan Hidupan Liar Sabah ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Sabahkini.net yang menerima panggilan telefon daripada 'informer' tidak sempat bergegas ke Lapangan Terbang tersebut untuk merakam gambar seorang pegawai APMM dan seorang pegawai Polis ditahan Jabatan Hidupan Liar kerana ramai Krew Sabahkini berada di luar kawasan membuat liputan masing-masing.

Namun Informer yang menghubungi Sabahkini tersebut gagal memberikan maklumat lengkap menyebabkan Sabahkini.net melancarkan 'sebaran rangkaian maklumat melalui jaringan blogger' dan mendapat maklumat yang agak cukup lengkap daripada rakan Twitter dan Cybertrooper Pro-Sabahkini.net.

Hasil maklumat daripada 'Jaringan Black Widow', Sabahkini.net dapat mengesan daging rusa (atau seangkatan dengannya) seberat lebih kurang 20 kilogram dibawa oleh Komander APMM, Azman Shamsuddin melalui Penerbangan Malaysia MH2134 daripada Tawau, pada 2.30 petang dan tiba ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada jam 3.30 petang kelmarin.

Ketika melalui pemeriksaan rutin Jabatan Hidupan Liar, Azman dan seorang lagi Inspektor Polis yang turut membawa daging beku yang dipercayai daging hidupan liar telah ditahan untuk dirakam keterangan sebelum dibebaskan; tetapi daging rusa atau hidupan liar yang mereka bawa telah dirampas.

Mungkin Laksamana Dato' Mohd Amdan Kurish yang tiba dalam waktu yang sama daripada Kuching Sarawak untuk menghadiri Majlis Berbuka Puasa APMM di Hotel Shangrila, Bandaran Berjaya tidak menyedari pegawainya diberkas Jabatan Hidupan Liar.

Mengikut siasatan Sabahkini.net Komander Maritim Azman Shamsuddin merupakan Ketua Penguatkuasa Maritim Tawau yang ingin 'membodek' Ketua Pengarah APMM untuk mendapat jawatan yang lebih tinggi dalam proses 'Pertabalan' APMM sebagai Agensi Penguatkuasa Tunggal Maritim di Malaysia; sehingga sanggup membawa daging rusa berkenaan yang telah didingin beku, sedangkan beliau tahu bahawa Rusa adalah Haiwan dilindungi di Sabah.

Dengan semangat yang membara kerana terbayangkan kenaikan pangkat, Azman telah meminta Pejabat APMM Sabah menghantar kenderaan rasmi APMM bersama pemandu untuk menjemputnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Manakala seorang pegawai polis berpangkat Inspektor yang turut ditahan bersama Azman tidak dapat dikenalpasti namanya.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Hidupan Liar, Lawrentius Nambu ketika dihubungi mengesahkan penahanan Azman dan seorang Inspektor polis kerana disyaki memiliki daging haiwan yang dilindungi; namun enggan mengulas lanjut kerana daging yang dirampas telah dihantar ke Jabatan Kimia untuk penganalisaan dan pengesahan spesis.

Mengikut prosedur, Jabatan Hidupan Liar perlu menyiapkan Kertas Penyiasatan termasuk mendapatkan bukti pengesahan makmal sebelum boleh bertindak terhadap tertuduh mengikut Enakmen Pemuliharaan Hidupan Liar Sabah 1997.

Namun daripada maklumat Twitter yang baru diterima jam 5.44 pagi tadi, adik Ketua Pengarah APMM yang bertugas sebagai anggota polis berpangkat Sarjan dipercayai sedang berusaha untuk memujuk Pegawai Jabatan Hidupan Liar Tawau untuk membelakangkan tarik permit memburu bagi melindungi abangnya dan Azman yang mungkin kehilangan jawatan atau dihadap ke Lembaga Tatatertib jika didapati bersalah.

Selepas Utusan, Giliran Penerbit TV3 Pula Menerima "Suweh"

Posted: 20 Aug 2011 01:51 AM PDT

KELAB GREENBOC

Pembunuhan Banting: Penerbit Buletin Utama TV3 Pula Diperintah Tunjuk Sebab


SHAH ALAM: Sehari selepas wartawan dan editor Utusan Malaysia diperintahkan untuk hadir di Mahkamah Tinggi di sini, perintah sama dikeluarkan pula kepada penerbit Buletin Utama, TV3 untuk memberikan penjelasan berhubung penerbitan berita yang 'menyerang' peribadi peguam utama di dalam perbicaraan kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu pada Jumaat, selepas membenarkan permohonan peguam Manjeet Singh Dhillon yang memberitahu bahawa berita itu disiarkan pada pukul 8 malam, Rabu lalu dan dapat ditonton di seluruh negara, termasuk oleh dua rakan peguam, Datuk Ng See Teong dan Amer Hamzah Arshad.

Manjeet menambah, kandungan berita tersebut adalah sama seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia pada Rabu lalu, menerusi berita bertajuk 'Manjeet selalu burukkan kerajaan' yang memetik temubual antara wartawan, Raja Syahrir Abu Bakar dengan Ahli Parlimen Padang Serai, N, Gobalakrishnan. Katanya lagi, berita tersebut yang membawa maksud barisan pembelaan adalah alat kepada pemimpin pembangkang dan mempunyai motif tersembunyi dalam kes itu adalah bersifat subjudis (kacau ganggu kes yang masih berjalan) serta merupakan campur tangan kepada mahkamah dan juga pentadbiran kehakiman.

Hakim Akhtar kemudiannya berkata, perintah telah dikeluarkan kepada Raja Syahrir dan editor surat khabar arus perdana itu untuk hadir di mahkamah pada minggu hadapan, tanpa memberikan tarikh yang spesifik bagi memberikan penjelasan berhubung berita tersebut.

Sementara itu, perbicaraan yang masuk hari ke-26 menyaksikan Timbalan Ketua Balai Polis Selayang, Sarjan Mejar Ranjit Singh, 49, memberitahu bahawa tiga tertuduh, T. Thilaiyalagan, R. Matan dan R. Kathavarayan tidak pernah membuat aduan kepadanya semasa beliau melawat lokap pada pukul 3.25 pagi dan 3.30 petang, 10 September 2010.

''Mereka berada dalam keadaan yang normal dan tidak mengalami masalah kesihatan," katanya semasa menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya Saiful Edris Zainudin.

Sementara itu, semasa disoal balas oleh Manjeet, saksi yang mempunyai pengalaman selama 30 tahun itu mengakui bahawa lawatannya ke lokap tidak dicatitkan pada buku perharian balai, meskipun ia merupakan satu kemestian.

Tambahnya, ketiadaan catitan itu mungkin disebabkan kerana anggota polis yang bertanggungjawab menulis buku tersebut terlupa atau tersalah pandang untuk berbuat demikian.

Penggunaan perkataan 'terlepas pandang' oleh saksi dipersoalkan oleh Manjeet yang berkata, tidak mungkin anggota polis yang menjaga lokap tidak perasan jika Ranjit ada melawat lokap kerana kerana keadaan fizikalnya yang tinggi dan mudah dilihat.

Manjeet: Berdasarkan keterangan ini, adakah kamu mengatakan anggota polis tersebut tidak mematuhi peraturan?

Ranjit: Mungkin mereka terlupa.

Manjeet: Adakah kamu akan mengambil tindakan kepada anggota polis itu?

Ranjit: Saya boleh membuat aduan pada badan disiplin. Saya kena berbincang dengan Ketua Balai terlebih dahulu.

Manjeet: Jadi, jika kamu berbohong, siapa yang akan mengambil tindakan?

Ranjit: Saya telah bersumpah untuk bercakap benar, tidak boleh berbohong.

Ditanya bagaimana cara pemeriksaan di lokap dilakukan, Ranjit berkata beliau akan berjalan di hadapan sel dan melihat dengan mata kasar jika tahanan mempunyai masalah.

"Waktu lawatan dilakukan, ada juga tahanan yang akan mengadu sakit seperti sakit kepala atau sakit perut dan minta diberikan rawatan," tambah Ranjit.

Menjawab soalan Amer Hamzah, Ranjit memberitahu bahawa beliau tidak menerima sebarang aduan berhubung isu keselamatan atau perkauman dari tertuduh mahupun dari tahanan-tahanan Melayu yang terdapat di dalam lokap pada malam itu.

Selain Ranjit, terdapat empat lagi anggota polis dipanggil sebagai saksi kepada pihak pendakwaan dalam prosiding bicara dalam perbicaraan (TWT) yang diadakan untuk menentukan keadaan mental Thilaiyalagan dan Kathavarayan yang didakwa berada dalam keadaan tertekan semasa memberikan keterangan yang membawa kepada penemuan barang kes.

Prosiding TWT berakhir pada Jumaat, dan Hakim Akhtar menetapkan pihak-pihak yang terlibat untuk mengemukakan hujahan bertulis selewat-lewatnya pada Jumaat depan.

Thilaiyalagan, 20, dan Kathavarayan, 31, dibicarakan bersama bekas peguam, N. Pathmanabhan, 42, dan R. Matan, 21, atas tuduhan membunuh Sosilawati, 47, dan pemandunya, Kamaruddin Shamsuddin, 44, pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada antara pukul 8.30 dan 9.45 malam, 30 Ogos 2010 di senuah ladang di Lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting, dekat sini.

Pendakwaan dikendalikan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan akan bersambung dengan prosiding perbicaraan utama pada Isnin ini. -mstar

Ulasan GB

GB dah ulas semalam di entri Wartawan Utusan Mula Menerima "Suweh" Hasil Pencabulan Terhadap Etika Kewartawanan

Gunakan ‘Google Reader’ Untuk Memudahkan Pembacaan :

Posted: 20 Aug 2011 01:44 AM PDT

Dunia yang serba canggih ini sangat-sangat memanggil kita untuk terlibat dalam era pembangunan dan kecanggihan yang berlaku. Ianya merupakan ni'mat yang kemuncak yang dianugerahkan oleh Allah s.w.t kepada umat Nabi Muhammad s.a.w kerana selepas daripada ini pasti akan berlakunya kiamat dan tidak timbul Nabi yang lain selepas kedatangan Nabi Muhammad s.a.w. Cuma, nabi Isa akan turun memimpin umat islam dan membunuh dajjal diakhir zaman. Oleh kerana terlalu ramai pengguna internet yang tidak tahu, saya menyarankan penggunaan Google Reader (http://www.google.com/intl/en/googlereader/tour.html) untuk memudahkan kita membaca sebarang maklumat daripada pelbagai laman web kepada satu bentuk paparan sahaja.

Mengikut kajian yang dibuat oleh Pemuda PAS Dun Chukai, terlalu ramai rakyat Malaysia yang masih belum menguasai teknologi maklumat terutamanya bagi mendapatkan perkembangan semasa dengan mudah tanpa memerlukan masa yang panjang membaca semua maklumat tersebut. Termasuk kepada mereka yang sudah biasa 'online'.

Sebagai contoh; anda akan mengalami kesulitan sekiranya anda ingin membaca semua laman web dalam satu-satu masa dengan membuka laman web berita atau blog tersebut satu persatu.Pasti ianya akan membuang masa anda yang menjadikan anda malas untuk membaca dan akhirnya kurang maklumat yang masuk ke minda anda dan keluarga anda akibat kurangnya pembacaan. Justeru, kita akan lambat atau sukar dimaklumkan berkenaan isu-isu semasa dan perkembangan-perkembangan terkini yang datangnya daripada pelbagai sumber dan laman web seperti buletin online (http://www.buletinonline.net/) , tranungkite.net (http://www.tranungkite.net/) dan sebagainya sebagai media alternatif masyarakat.

Selain itu, sikap yang ditunjukkan oleh kebanyakan rakyat yang berbangsa Melayu adalah tidak minat membaca dan mengkaji. Bukan semua tetapi terlalu ramai berbanding sikap bangsa lain atau penduduk di Negara lain termasuk Amerika syarikat. Rakyat mereka diajar dengan budaya membaca yang menyebabkan ada dikalangan mereka yang masuk islam disebabkan pembacaan semata-mata. Media yang merupakan sebagai saksi kepada mereka dan mereka bertindak sebagai hakim dalam menentukan sikap dan arus pemikiran.

Rakyat Malaysia hari ini sudah tidak bergantung kepada media arus perdana yang dimiliki oleh kerajaan bahkan peratusan penjualan Surat-Surat Khabar seperti Utusan Melayu dan lain-lain turun dengan mendadak. Ini menunjukkan bahawa hilangnya kepercayaan terhadap media yang ada pada hari ini. Oleh itu, kita sebagai masyarakat perlu mencari alternatif lain dan 'Google Reader' adalah satu kaedah pembacaan yang memudahkana pembaca membaca pelbagai berita dan maklumat daripada pelbagai sumber. Ini membolehkan pembaca menilai kebenaran suatu maklumat dan masyarakat tidak dapat ditipu dan diperbodohkan dengan mudah oleh media-media yang ada.

Bagaimana Untuk Menggunakan 'Google Reader'???

Anda hanya perlu memiliki satu akaun email goolgle atau dikenali dengan gmail. Ianya membolehkan anda mengaktifkan google reader dan memilih semua laman web yang anda minat untuk membacanya ketika anda 'online'.

Apa yang menarik adalah anda akan mengetahui berita dan masa dikemaskini atau berita terkini. Bukan sahaja berita, anda juga boleh memasukkan blog-blog yang dipilih supaya anda dimaklumkan sekiranya pemilik blog atau laman web memasukkan entri (apa-apa sahaja) baru mereka dalam laman tersebut. Ini menjimatkan masa anda daripada membuka laman web satu persatu dan laman web tersebut boleh terus dibuka dengan 'klik' pada tajuk tersebut. Pasti ianya memudahkan anda…!Kaedah : Pastikan Anda Mempunyai Akaun Gmail (email google)

Paparan yang keluar selepas anda klik 'more' dan klik 'Reader' dalam google (http://www.google.com.my/)

Sekiranya Anda tidak mempunyai email google anda boleh 'create an account' dan buat email google terlebih dahulu. Sekiranya sudah wujud email google, terus sign in menerusi akaun google anda.
Sekarang anda sudah selesai masuk ke 'google reader'. Anda hanya perlu klik 'Add a subscription' dan masukkan laman web yang anda suka untuk dibaca terutamanya berita-berita yang diperlukan.

Contoh : Anda ingin baca buletin online dan tranungkite.net dengan mudah.

1. Masukkan alamat web buletin online dan tranungkite.net atau apa sahaja lama web.

2. klik 'Add' dan buat sekali lagi untuk tranungkite.net

3. Paparan yang keluar seperti berikut:4. Anda boleh memasukkan laman-laman web yang lain dan anda hanya perlu scroll untuk membaca dan 'klik' disebelah kiri anda laman web yang mana hendak dibaca. Ia memudahkan pembacaan anda setiap hari. Angka (8) yang terpapar menunjukkan anda ada 8 perkara yang belum dibaca. Anda juga boleh memasukkan blog yang ingin dibaca seperti blog PPDC http://ppdcgroup.blogspot.com/ dan blog-blog yang lain. Copy alamat dan masukkan!

Kami mengharapkan anda memanfaatkan perkongsian ini dan menggunakan sebaik mungkin untuk mendapatkan maklumat terkini dan sebarang maklumat melalui pembacaan anda setiap hari. Untuk makluman, 'google reader' ini juga wujud untuk mobile dan juga Android. Mulakan dengan komputer anda. Terima Kasih dan Selamat Mencuba...

Isu Gereja Dan Jais ,Memang Umno Hipokrit

Posted: 20 Aug 2011 01:37 AM PDT

Oleh periapahit


"Aku malas nak mengulas perihal serbuan JASI keatas sebuah gereja di PJ tetapi melihatkan betapa hipokritnya puak-puak UMNO ni bila mengulas isu ini maka aku terpangil untuk turut mengulasnya.

Bagi aku, tidak salah seorang pendakwah kristian berdakwah mengenai agamanya kepada sesiapa sahaja. Sejak dahulu lagi kita boleh melihat orang India beragama HINDU memeluk agama krisitian. Cina jual sayur kat pasar pun menganut agama kristian. Begitu juga melayu, ramai yang menganuti agama krisitian.

Dimasa yang sama, banyak juga orang india yang menganut agama Islam dan begitu juga kaum cina dan bahkan ramai juga penganut agama kristian bertukar menganut agama Islam seperti di Amerika dan U.K.

Isu murtad ini bukanlah isu baharu kerana Mufti Perak pernah membangkitkan isu ini tetapi Pak Lah yang menjadi PM ketika itu menganggap isu murtad ini adalah isu kecil. Ketika itu, para pemimpin PAS memberi hujah bahawa walaupun hanya satu kes murtad, ianya merupakan satu isu yang harus ditangani. Inikan pula puluhan ribu seperti yang dikatakan oleh Mufti Perak.

Kesalahan sebenar dalam isu murtad ini adalah terletak ditangan kerajaan memerintah. Kerajaan yang boleh membuat undang-undang (Pusat) dan bukannya kerajaan yang mencadangkan undang-undang dan perlu mendapatkan kelulusan dari kerajaan yang boleh membuat undang-undang (Negeri). Kita lihat contoh, apabila kerajaan Kelantan dan Terangganu (ketika pemerintahan PAS) meluluskan enekmen undang-undang HUDUD yang dibahaskan didalam siding DUN, kerajaan pusat yang menolak enekmen tersebut.

Kalau kita lihat, pada masa kini, isu murtad bukan sahaja berkaitan dengan pertukaran agama sahaja. Pelbagai perbuatan yang dilakukan oleh masyarakat Melayu beragama Islam sendiri menuju kearah murtad. Kita pernah mendengar bahawa terdapat rmasyarakt Islam apabila ditangkap berkhalwat atau tidak berpuasa dan minum arak di Disco mengaku bahawa mereka beragama Kristian. Bukankah secara tidak langsung mereka ini sudah murtad.

Ramai masyarakat Melayu Islam di Malaysia ini pada masa ini melakukan Dosa-Dosa Besar yang perlu diberi perhatian oleh kerajaan yang memerintah dan Jabatan Agama yang dipertanggungjawabkan.

Begitu ramai orang Melayu yang kufur sekarang.

Begitu juga yang munafik.

Lagi ramai yang fasik.

Lagi ramai yang syirik.

Ramai yang menjadi pembunuh.

Ramai yang derhaka kepada kedua orang tua.

Begitu banyak yang berzina.

Begitu banyak memakan makanan haram.

Banyak orang suka minum arak.

Banyak juga yang mencuri, merompak dan mengainaya orang.

Aku tidak perlu menerangkan secara terperinci tentang apa yang aku tulis diatas tadi kerana semua orang tahu perkara itu berlaku setiap masa pada masa kini di Negara yang bernama Malaysia ini.

Aku teringat Almarhum Ustaz Ishak Baharom (bekas mufti negeri Selangor) ketika menyampaikan ceramah dikawasan Rantau Negeri Sembilan yang aku hadiri mengakui bahawa beliau dipecat kerana melakukan serbuan dan menahan peserta Melayu di pertandingan ratu cantik yang berpakaian bikini.

Bayangkan seorang Mufti berserta anggota JAIS melaksanakan tugas keatas orang Melayu beragama Islam tetapi akhirnya dipecat. Kerajaan negeri pada masa itu diperintah oleh kerajaan BN. Kenapa tiada NGO-NGO bangang yang bangun untuk mempertahankan tindakan Almarhum dan JAIS ketika itu. Hanya penyokong PAS sahaja yang berjuang untuk mempertahankan tindakan Almarhum. Kenapa ianya tidak dijadikan isu besar…. Ianya kerana kerajaan itu kerajaan UMNO. Maka itulah NGO-NGO seperti pekida dan entah apa-apa lagi NGO tidak berani bersuara. Tidak ada political millage kepada mereka. Inilah tahap hipokritnya puak UMNO ini.

Sikap hipokrit puak-puak UMNO ni sering kita lihat. Apabila membangkitkan sesuatu isu agama, apabila diajak berdebat maka akan diberi pelbagai alas an penolakkan seperti kes fahaman wahabi. Bila diajak berhujah, lari masuk kelambu tetapi bila mengutarakan kes tersebut, gegak gempita seantero Malaysia digegarnya.

Lagi satu yang aku bengang dengan isu JAIS dan GEREJA ini ialah tidak ada langsung pengakuan kesilapan dipihak kerajaan mahupun agensi penguatkuasaan. Seharusnya kerajaan mengaku kesilapan betapa mereka tidak melakukan tugas dengan betul dalam membantu umat Islam. Melihat dari pengakuan mereka-mereka yang menghadiri majlis tersebut, kebanyakkannya hadir atas sifat berterima kasih diatas bantuan yang pihak gereja berikan ketika mereka didalam kesusahan. Ada juga yang mengaku bahawa mereka pernah memohon bantuan dari Baitulmal tetapi ditendang kesana sini dan akhirnya bantuan tetap tidak diperolehi.

Pendakwah kristian tahu bahwa sifat utama orang Melayu adalah sentiasa mengenang budi. Apabila ditolong, budi itu akan sentiasa diingati..tambahan pula pada ketika situasi yang teramat susah. Bayangkan seorang islam akan sentiasa mencuba untuk membayar zakat fitrah pada setiap bulan ramadhan walaupun kadang-kadang untuk makan pun mereka terpaksa mengikat perut. Ratusan ribu dan Jutaan Rinngit yang dikumpul dari pelbagai jenis zakat mampu untuk membantu golongan ini. Tetapi itu tidak berlaku.

Kita pernah mendengar laporan bahawa wang zakat disalahguna oleh pegawai jabatan agama islam. Penipuan di Lembaga Tabung haji dan macam-macam lagi… Tiada pula NGO-NGO yang bangun untuk memperjuangkan isu ini. Ini kerana mereka-mereka ini adalah juak-juak UMNO yang hipokrit.

Ketika aku bertugas di Medan, aku bertemu dengan seorang pemuda Batak Bergama Kristian yang mengahwini seorang wanita Melayu beragama Islam yang telah murtad. Aku bertanyakan kepada pemuda itu kelebihan kristian berbanding Islam yang diperjuangkan oleh beliau sehingga Berjaya mengahwini gadis tersebut. Aku agak terkejut kerana menurut pemuda tersebut, beliau pernah belajar dipondok dan bahkan boleh membaca alquraan dengan lancar untuk mengetahui tentang agama Islam. Tetapi ilmu yang dipelajari itu sebenarnya digunakan untuk menunjukkan kepada orang-orang disekelilingnya bahawa Islam adalah agama yang indah bila dibaca tetapi pelaksanaannya tidak pernah dilakukan. Hukum Hudud adalah hukum yang sempurna tetapi orang islam sendiri yang menolaknya. Banyak perbuatan yang diharamkan oleh agama Islam, orang Islam sendiri yang melakukannya. Jadi apa guna menganuti agama yang penganutnya sendiri tidak menghormatinya. Agama Islam melarang minum arak, orang Islam minum juga. Agama Kristian tidak melarang orang minum arak. Jadi kenapa harus memilih Islam. Agama Islam melarang zina, orang Islam lakukan juga. Agama Kristin tidak melarang. Jadi agak mudah untuk memurtadkan orang yang kurang imannya.

Ketika aku bertugas di London, aku bertemu seorang pemuda kulit putih seusai memnunaikan solat jumaat di masjid Malaysian Hall. Aku bertanya kepada beliau, sejak bila beliau menganut agama Islam. Rupa-rupanya beliau baru satu tahun mneganut agama islam. Aku bertanya lagi bagaimana beliau berminat dan akhirnya menganut agama Islam meninggalkan agama asalnya kristian. Mengikut pemuda itu, beliau sering mendengar khutbah jumaat yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Efirno (Imam Masjid Malaysian Hall) setiap kali melalui kawasan tersebut pada setiap hari jumaat. Dengan suara yang lunak dan penuh pengisian, beliau seakan ketagih untuk mendengar khutbah dari ustaz Mohd. Efirno walaupun pada permulaan khutbah tidak memahaminya disebabkan ianya bermula dengan bahasa arab, kemudian diikuti dengan bahasa Malaysia dan akhirnya bahasa inggeris yang difahaminya. Walaupun hanya sedikit, yang difahaminya, cara penyampaian serta sifat-sifat Ustaz Mohd. Efirno amat digemari dan disukai oleh beliau. Sejak itu beliau mula mendekati agama Islam dan akhirnya mengganut agama tersebut.

Jadi disini aku nak tegaskan tak payahlah nak mengulas isu JAIS dan Gereja ni kerana apa pun yang malu kita sendiri yang beragama islam. Seperti kata pemuda Batak tadi, orang Islam yang menolak hukum hudud, orang islam yang suka minum arak dan orang islam juga yang suka berzina. Apa yang perlu dilakukan ialah kerajaan perlu mencari jalan untuk menanamkan ilmu pengetahuan agama bagi memantapkan akidah dan takwa umat islam. Kembalikan Islam ketahun-tahun sebelum merdeka dimasa penjajahan British. Dimana ketika itu umat Islam bukan hanya tidak mempedulikan kristian, memandang gereja pun mereka tidak mahu. Kembalikan keutuhan Islam bukannya melalui perkauman kerana pada masa kini orang Islam terdiri dari pelbagai bangsa. Jadilah Ketuanan ISLAM bukannya Ketuanan MELAYU kerana sekarang ini ramai orang MELAYU bukan ISLAM.

Akhir kalam janganlah jadi HIPOKRIT seperti puak-puak UMNO. Menggunakan Islam bila berada diposisi lemah, membuang ISLAM bila diposisi kuat.

Isu murtad PAS pilih Jais atau DAP

Posted: 20 Aug 2011 01:35 AM PDT

Oleh MASHITAH IBRAHIM


Sekali lagi Pas berada di persimpangan, sama ada berpaksi kepada perjuangan 'amal makruf nahi mungkar' atau tunduk saja kepada DAP atas dasar setia kawan dalam pakatan politik untuk memenangi pilihan raya.

Kemelut Pas berhubung tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menjalankan pemeriksaan di gereja, dipercayai cuba memurtadkan orang Islam minggu lalu, membuka pekung di dada. Rakyat, termasuk penyokong Pas sendiri mahu melihat yang mana menjadi pilihan parti bernama Islam ini.

Andainya Pas memilih dasar perjuangannya mendaulatkan Islam, mereka mesti menyokong tindakan Jais, yang bertindak atas laporan awam dan bahan bukti. Mesti berdiri tegak di belakang Datuk Dr Hasan Ali, Exco Hal Ehwal Agama Islam di Selangor, yang mempertahankan tindakan Jais mahu menyelamatkan akidah 12 Muslimin.

Setakat ini, ramai penyokong Pas, NGO dan pertubuhan Islam, menzahirkan sokongan terhadap tindakan Jais. Namun, Pas bersikap dingin dan melahirkan hasrat untuk mendapat maklumat lanjut daripada pihak gereja dan Jais sendiri. Ini sangat bertentangan dengan tarbiah Pas kepada penyokongnya untuk tidak berkompromi dalam soal perjuangan hak Islam.

Kenapa kepimpinan Pas bagaikan burung kasawari membenam kepala di dalam lubang tanah dalam soal ini? Takut menyinggung perasaan penganut Kristian dan DAP? Apakah Pas tidak percaya dengan Hasan atau meragui kesahihan maklumat diperoleh Jais? Apa pula kuasa Pas untuk mengarah sebuah agensi kerajaan negeri untuk beri maklumat kepadanya? Mahukah sebuah gereja Kristian disoal selidik oleh parti Pas?

Lebih teruk, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sudah pun memohon maaf kepada pihak gereja atas tindakan Jais, walaupun belum dapat laporan lengkap kedudukan sebenar. Ini seolah-olah Jais sudah bersalah. Nampaknya Menteri Besar sudah hilang kepercayaan kepada Exco dan jabatan agamanya sendiri. Kini, beliau dilaporkan mahu mendapat nasihat Sultan Selangor pula. Nasihat terbaik untuk Khalid ialah siapa korek lubang, dialah yang timbus.

Ramai ketahui Exco paling berpengaruh di Selangor ialah yang dipegang pemimpin DAP. Selain Hasan, Pas hanya ada dua wakil dalam kerajaan negeri, dianggap lemah dan junior. Sejak 2008, banyak isu berkaitan Islam dan Muslimin yang diperjuangkan Pas ditentukan oleh DAP. Ini termasuk konsert rock terbesar di Shah Alam, penjualan arak dan premis rumah urut, penggajian orang Islam di premis jual arak, serta pembukaan ladang babi terbesar di Malaysia. Exco-Exco DAP bukan Islam ada pengaruh besar ke atas Menteri Besar, melebihi Exco-Exco Pas Islam.

Pas sudah tersepit dengan konsep tahaluf siyasinya kerana mahu terus berdamping dengan DAP bagi memperoleh kuasa, ia menjadi pengecut dan tidak berani lagi mempertahankan prinsip Islam. Sudahlah dasar perjuangannya selama ini – negara Islam, hudud – sudah dibuang, pemimpinnya sendiri dikritik hebat kerana melaksanakan tanggungjawab. Semuanya gara-gara takut kepada DAP.

Saya cuma terbayang, andai Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) juga mendapat laporan sahih berlaku usaha memurtadkan orang Islam di sebuah gereja di Alor Setar, tidakkah Jaik pergi menyiasat? Atau kena tunggu arahan DAP dulu? Jika pemeriksaan dibuat, adakah Menteri Besar Datuk Seri Azizan Razak kena mohon maaf juga?

Hasan kini diarah tutup mulut oleh Menteri Besar. Karpal Singh kata Hasan sudah 'melampaui batas'. Lim Kit Siang tegur Hasan supaya 'ikut garisan' dan jadi 'pemain pasukan'. Pemimpin Pas Selangor juga kritik Hasan. Ada yang tuduh beliau ejen UMNO, cuba sabotaj hubungan Pas-DAP. Hasan kata dia sedia dipecat kesemua jawatan dalam kerajaan mahupun parti. Sebelum ini, beliau sudah dipecat sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor selepas gagal pertahan Naib Presiden dalam muktamar ke-57.

Presiden Pas Datuk Seri Hadi Awang berkata, keputusan selepas Raya Puasa. Andai Hasan dipecat sebagai Exco menjelang Aidiladha nanti, bermakna ada pemimpin Pas Selangor dan DAP yang akan berhari raya awal – dengan Hasan sebagai korban kambing hitamnya.S/Harian

Mashitah Ibrahim cuba tegak benang basah

Posted: 20 Aug 2011 01:31 AM PDT

Oleh Pembaca anti murtad

Saya berhajat untuk membalas tulisan Dr Mashitah Ibrahim bertajuk "Isu Murtad: PAS Pilih JAIS atau DAP?" Artikel beliau disiarkan di dalam Sinar Harian pada 12 Ogos 2011.

Secara mudahnya, Mashitah cuba memberi gambaran bahawa PAS telah membuang perjuangan Islam kerana tidak menyebelahi JAIS. Mashitah juga cuba menyebar fitnah kononnya sikap dingin PAS terhadap murtad adalah kerana hubungan PAS dengan DAP.

Lupakah Mashitah parti yang beliau wakili telah meluluskan Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Pesekutuan) 1997 (Akta 559). Sesiapa yang merujuk kepada Akta tersebut akan melihat bahawa "Murtad" tidak menjadi salah satu dari kesalahan jenayah Syariah di dalam Wilayah-Wilayah Persekutuan.

Siapakah yang telah meluluskan Akta Jenayah Syariah ini? Adakah DAP? Adakah Ambiga? Adakah Gereja Methodist Damansara Utama?
Atau, bukankah yang meluluskannya adalah Umno?

Maka, bolehkah kita katakan Umno sendiri penyokong kepada murtad secara sukarela memandangkan murtad dihalalkan di Wilayah2 Persekutuan.

Tidak hairanlah Lina Joy tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah atas jenayah murtad memandangkan Lina Joy dibaptiskan di sebuah gereja di Brickfield (yang berada di dalam Wilayah Persekutuan).

Malahan, kalau saya mahu pergi jauh ke lubuk sejarah, Umno telah bersikap dingin terhadap murtadnya Natrah.

Allahyarham Haji Ahmad Fuad menulis dalam bukunya yang bertajuk "Ulamak Malaya Belum Bersatu dan Belum Punya Persatuan" di mana beliau menyifatkan kedudukan ulamak ketika itu umpama sampah yang tidak dihargai kerana tiada kekuatan.

Lebih-lebih lagi ketika itu ulamak telah muak dengan sikap Umno yang mengabaikan isu permurtadan Natrah, penganjuran judi loteri, fun fair, kaberat dan lain-lain.

Dan menjadi maklumat umum, usaha Allahyarham Tuan Haji Ahmad Fuad menubuhkan Persatuan Ulama Malaya telah membawa kepada tertubuhnya Partai Islam Setanah Melayu, ringkasnya PAS.

Dengan kata lain, PERMURTADAN NATRAH adalah salah satu faktor yang membawa kepada perpecahan dalam Umno yang telah membuahkan PAS. PAS ditubuhkan atas sikap Umno yang dingin dan senyap dalam isu murtadnya Natrah.

Peristiwa Natrah mengajar kita betapa tingginya toleransi Umno terhadap jenayah murtad. Sehingga sejarah mengajar kita kebangkitan orang Islam di Singapura dalam peristiwa Natrah dipimpin oleh bekas Presiden PAS (Allahyarham Burhanuddin Helmi) serta Allahyarham Karim Ghani. Umno pada masa itu bersikap senyap sunyi dan dingin.

Jangan juga kita lupa betapa Umno beberapa kali menghalang usaha PAS untuk membentangkan rang undang-undang pribadi yang bakal mengharamkan murtad. Kalau Umno ikhlas menangani murtad sudah tentu Umno yang akan membentang rang undang-undang murtad di Parlimen sekaligus mengharamkan murtad sama sekali.

Namun, Akta Jenayah Shariah yang diluluskan oleh Umno untuk Wilayah Persekutuan sendiri tidak mengharamkan murtad.

Jelaslah Umno selama ini bertoleransi dengan murtad. Rekod Umno di dalam memerangi murtad adalah amat buruk dan sangat-sangat dikesali.

Maka, apakah hak Mashitah untuk mengkritik PAS hanya kerana PAS bersikap hati-hati dengan JAIS? Bukankah JAIS sendiri tidak konsisten di dalam menangani gejala murtad?

Mengapa gereja DUMC yang kesnya tidak jelas boleh diserbu sebegitu namun Masjid Qadyani di Kampung Nakhoda terus dibiarkan beroperasi sehingga sekarang?

Amat tidak wajar bagi Mashitah memburuk-burukan PAS sebegini.

Lebih-lebih lagi UMNO sendiri mempunyai rekod yang tersangat buruk dari segi murtad.

Percayakah Najib mahu jadi PM disokong rakyat

Posted: 20 Aug 2011 01:30 AM PDT

Oleh Haji Abdul Subky Latif

Ketika mengumumkan kerajaan setuju menubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen mengenai transformasi pilihan raya, Perdana Menteri Najib menyebut bahawa beliau dan kabinetnya tidak mahu jadi Perdana Menteri dan menteri yang tidak jelas disokong rakyat.

Ia adalah semangat dari amalan demokrasi di mana-mana jua dan bagi siapa jua yang menganut dan mengamalkan demokrasi. Ia bukan sekadar suatu yang Najib saja mahu tetapi itulah yang dituntut oleh semua orang dan semua bangsa dulu, kini dan selama-lamanya.

Negara kita akan jadi aman jika Najib dan sesiapa juga yang jadi Perdana Menteri berfikir dan berpegang dengan apa yang Najib kata itu.

Kata Perdana Menteri itu adalah betul tetapi yang betul itu tidak akan jadi betul jika ia tidak dibuktikan.

Najib mesti membuktikan dulu apa yang diucapkannya itu sebelum orang boleh bercaya dia berpegang kepada kata-katanya itu.

Setakat ini Najib tidak dapat dipercayai bahawa beliau berperang kepada kenyataannya itu.

Bukti dia tidak berpegang pada cakapnya itu dapat dilihat dari kejadian di Perak menjelang dia jadi Presiden Umno dan Perdana Menteri.

Dia mencabul amalan demokrasi seperti yang dikatakannya itu sebaik dia menjadi ketua Umno sementara di Perak menggantikan Tajol Rosli dan selepas menjadi Presiden Umno dia jadi ketua Umno Selangor, diyakini mahu menjadi Selangor seperti yang telah berlaku di Perak.

Di Perak jelas dalam PRU 12 Mac, 2008 Barisan Nasional tidak mendapat sokongan rakyat. Yang memegang kuasa majoriti di Perak ialah Pakatan Rakyat yang masa itu belum diwujudkan.

Sama ada tiga ADUN Pakatan Rakyat yang hilang dan kemudian dijumpai menjadi ADUN Bebas, jadi begitu kerana mainan politik Najib atau mereka secara siuman atau kurang siuman rela lari dari Pakatan Rakyat, terbukti rakyat Perak setahun sebelumnya tidak menyokong BN.

Sekali pun tiga ADUN itu kemudiannya tidak menentang kerajaan BN yang ditegakkan di negeri itu, keputusan rakyat di negeri setahun sebelumnya menolak BN.

Ini demokrasi sebenarnya ada pada rakyat telah membuktikan untuk tempoh lima tahun ialah mereka menolak BN. Ajaran dan amalan demokrasi yang disetujui dunia, sokongan rakyat atas sebuah kerajaan itu ialah selagi tiada pilihan raya baru diadakan.

Kerajaan Perak yang ada sekarang adalah kerajaan yang ditunjuk oleh Istana dan BN pimpinan Najib tetapi ia belum dibuktikan disokong oleh rakyat seperti yang Najib sebut ketika membuat kenyataan dia tidak mahu jadi PM yang tidak disokong rakyat.

Baru setahun rakyat Perak menyatakan tidak menyokong BN secara jelas, Najib menegakkan Menteri Besarnya yang tidak diketahui disokong atau tidak disokong rakyat.

Adakah yang dia tidak mahu hanya jadi Perdana Menteri dan menteri yang tidak disokong secara jelas oleh rakyat, untuk menjadi Menteri tidak mengapa tanpa sokongan jelas rakyat?

Katakanlah ketika tiga ADUN di Perak itu sudah membebaskan dirinya dari kerajaan masa itu, maka dalam keadaan semasa sudah tidak jelas kerajaan pimpinan Nizar itu disokong rakyat, tetapi pada masa itu juga tidak jelas Zamri Abdul Kadir disokong rakyat.

Katakanlah keadaan itu tidak jelas, tetapi Najib menyokong pembentukan kerajaan yang tidak jelas juga. Apabila kes di Perak itu dibawa ke mahkamah, Najib lebih rela menyokong kerajaan yang ditegakkan oleh mahkamah dari kerajaan yang asalnya disokong oleh rakyat secara jelas.

Kemudian dia beralih ke Selangor. Berbagai pergolakan berlaku di Selangor. Adalah dipercaya jika boleh apa yang berlaku di Perak hendak dilakukan juga di Selangor. Mungkin tidak bertujuan begitu, tetapi dari bacaan politik dia boleh dipercayai bertujuan begitu.

Oleh kerana satu ADUN saja di Selangor yang lari dari Pakatan tiadalah dapat gantikan kerajaan yang sah itu dengan satu kerajaan yang tidak disokong secara jelas oleh rakyat.

Najib juga cuba ganggu di Kedah hingga seorang Exconya dari kaum India terpaksa meletak jawatan. Tetapi Pilihan Raya Kecil di Kedah itu dimenangi juga oleh Pakatan Rakyat. Setahun selepas kerajaan di Kedah itu ditegakkan, terbukti rakyat menyokongnya lagi.

Jika kejadian di Kedah dalam masa setahun itu rakyatnya tetap menolak BN, maka kemungkinan rakyat di Perak juga sama masih bersama Pakatan.

Dalam keadaan tiga ADUN di Perak berubah kedudukan, berlaku keadaan yang jelas di sebelah Nizar dan tidak jelas juga di sebelah Zamri. Dalam keadaan semuanya tidak jelas, yang s ewajarnya Najib mesti bersetuju kepada satu pilihan raya baru supaya Perak dapat sebuah kerajaan yang jelas disokong rakyat.

Tetapi Najib memilik untuk menegakkan sebuah kerajaan yang tidak jelas disokong rakyat. Ini berlawanan dengan kenyataannya konon tidak mahu jadi Perdana Menteri yang tidak jelas disokong rakyat.

Justeru itu ada transformasi pada diri Najib sendiri.

Tangkapan Polis : Polis Jangan Hanya Ikut Arahan Umno/Bn!

Posted: 20 Aug 2011 01:28 AM PDT

DETIK DAILY

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak mengecam tindakan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) berikutan telah membuat tangkapan seramai enam orang pada majlis ceramah anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Taman Tapah yang turut disertai Ahli Parlimen Kawasan Sungai Siput, Dr Jeyakumar. Tangkapan tersebut jelas bermotifkan politik dan ianya seperti menerima arahan pihak tertentu sahaja.

Kami kesal dengan tindakan tidak profesional Polis di dalam isu ini seperti hanya menerima arahan daripada Umno / Barisan Nasional (BN) sahaja. Bagi kami dengan melihat kedudukan jenayah yang semangkin meningkat, mengapa perlu Polis bersungguh-sungguh memusuhi pemimpin Pakatan Rakyat (PR). Kita belum pernah dengar bahawa majlis atau ceramah anjuran Umno atau parti Kompenan BN yang lain diganggu polis atau ada pemimpin mereka yang ditangkap.

Pimpinan Pakatan Rakyat sering kali menjadi buruan pihak Polis seperti penjenayah besar dan usaha bagi menangkap akan sentiasa berlaku. Ini membuktikan Negara kita terlalu terkebelakang dari segi demokrasi. Umno / BN seolah-olah bebas menggunakan Polis untuk kepentingan politik bacul mereka.

Kami memohon agar Polis bersikap profesional dan matang di dalam menjaga keselamatan Negara dan rakyat, jangan sampai rakyat menganggap Polis itu Umno dan Umno itu Polis.

MOHD AKMAL KAMARUDIN
Ketua Penerangan,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Undi Pos Tentera :Ketaatan Yang Di Persendakan

Posted: 20 Aug 2011 01:22 AM PDT

Oleh PERWIRA KERDIL

Askar Melayu

Suatu penghinaan sebenarnya bila mana ketaatan dan kesetiaan perajurit dan perwira negara sedang dipersenda oleh pemimpin negara. Manakan tidak, disuatu ketika askar-askar ini dikerah berkawal ke seluruh negara menghalang dan menangkap pendatang asing tetapi kini dengan mudah mereka diberi kerakyatan dan hak memilih (baca 'mesti pilih' calon yang ditunjukkan) pemimpin negara dalam pilihanraya. Malah, hak askar-askar ini dalam pilihanraya (undi pos) tanpa sedar, turut dimanipulasikan demi kemenangan secara penipuan politik kotor mereka.

Cogan kata dan maruah 'Taat Setia' , 'Agi Idup Agi Ngelaban' dan sebagainya kini dicabul demi kelangsungan kuasa politik cela mereka. Panglima-panglima tertinggi sekadar pak turut, mencari nama dan mengobeskan diri bersekongkol mempersenda ketaatan dan kesetiaan askar-askar pimpinan yang hanya mematuhi arahan tanpa soalan. Lupa mereka akan sumpah taat setia yang dilafazkan kepada SPB Yang DiPertuan Agong, 'berjuang dan sanggup berkorban demi mempertahankan Agama, Bangsa dan Negara'. Military leadership values tidak lagi menjadi pegangan kepimpinan, maruah diri dicabul hanya untuk menjaga kedudukan dan pangkat.

Askar-askar bawahan menjadi alat meneruskan kuasa yang curang. Pegawai-pegawai pula takut dan kecut mempersoal arahan atasan kerana menjaga kerjaya mencari makan. Jerih payah askar dalam operasi menghambat pendatang asing menjadi cerita jenaka penglipur lara semata. Terleka askar dengan pujian palsu dan secebis imbuhan didendang konon merekalah pahlawan negara sedangkan dilayan tak ubah seperti Jaga atau Pengawal Keselamatan.

Kepada askar-askar satria Negara, nilaikanlah semula perjuangan ini sebenarnya untuk apa. Jangan hanya mengikut perintah membabi buta. Buat pegawai-pegawai perwira Negara, janganlah maruah kepimpinanmu dikorbankan hanya kerana mencari makan. Sesungguhnya rezeki itu ketentuan Ilahi bukan mereka yang menentukan. Di kala kesempatan masih ada dalam Perkhidmatan, jadilah pahlawan negara yang menegakkan kesucian agama, melindungi rakyat dan kedaulatan negara. Jangan kita turut dicemuh sebagai 'hanjing-hanjing penguasa' kerana turut memukul rakyat yang hanya meminta hak mereka.

Menangis hiba roh arwah Lt Adnan Saidi dan banyak lagi melihat pengorbanan mereka kini dikhianati. Di manakah anak muda yang mewarisi kepahlawanan Sjn Kanang anak Langkau kalau pun tak sehebat Zaed ibn Harithah, perwira yang mewarisi keberanian Kapt Zainal Rashid kalau pun tak sehebat Muhammad Al-Fateh dan panglima sewibawa Jen Ghazali Che Mat kalau pun tidak sehebat Salahhudin al-Ayubi. Dan adakah pesara tua sanggup berjuang lagi laksana Umar Mokhtar demi kesucian agama, nasib bangsa dan maruah negara daripada menatang kuasa untuk kelangsungan kuasa dan hayat pemimpin keji.

Sumpah 'Taat Setia' mu dilafaz kepada Panglima Tertinggi iaitu SPB Yang DiPertuan Agong, bukan kepada menteri. Fikirlah sendiri…..

UMNO dah jadi Parti "Musang Berbulu Ayam"?

Posted: 20 Aug 2011 01:20 AM PDT

PASPB

http://www.marhaen.info/images/juara_fitnah.jpg


Sejak PAS isytihar mahu ganti Umno, parti asobiyah Melayu itu tiba-tiba berubah watak menjadi lebih PAS dari PAS. Rentetan isu yang berlaku satu demi satu dalam negara menunjukkan bahawa Umno cuba menonjolkan bahawa mereka adalah parti yang betul-betul memperjuangkan Islam.

PAS mahu menggantikan UMNO sebagai tulang belakang parti kerajaan yang memerintah. Jika selama BN berkuasa UMNO menjadi sandaran serta tempat rujukan orang Melayu/Islam di negara ini maka apabila Pakatan Rakyat berkuasa nanti maka PASlah penaung umat Melayu/Islam.

PAS tidak ingin menggantikan UMNO dari aspek syaksiyyah buruk UMNO; sudah tentu bukan mengambil alih sebagai perasuah dan penyamun kekayaan negara

Umno yang panik dengan pengumuman PAS itu jadi tak keruan kerana jika rakyat meyakini bahawa PAS mampu menggantikan Umno sebagai peneraju kerajaan Pusat dan sebagai tempat mengadu nasib orang Melayu/Islam maka runtuhlah empayar kekuasaan Umno yang dibina separuh abad.

Mutakhir ini Umno sentiasa menunjukkan bahawa mereka sedia berpencak di mana saja dengan pihak yang cuba mencabar kedaulatan Melayu dan maruah Islam. Dalam isu antara Jais dan gereja baru-baru ini, Umno bangkit menjulang keris tumpulnya dengan penuh semangat kepahlawanan... tapi bukannya dihalakan kepada puak missionary Kristian, sebaliknya kepada PAS dan Melayu KeADILan kononnya gagal bertegas dengan puak gereja.

Berhari-hari mereka mengejek PAS kerana gagal mengeluarkan kenyataan paling tegas terhadap pihak gereja. PAS dituduh gagal mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung isu JAIS-gereja.

Lidah Rasmi UMNO Utusan Malaysia terus menjolok PAS untuk mengeluarkan kenyataan rasmi parti berhubung isu serbuan JAIS terhadap sebuah gereja di Selangor.

Baru-baru ini Timbalan Presiden PAS sudah menyatakan, PAS berpendirian menolak sebarang bentuk penyebaran agama lain di kalangan orang Islam termasuk usaha kristianisasi oleh mana-mana gereja. Kenyataan itu merujuk kepada isu tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas majlis yang diadakan di Dewan Damansara Utama, Methodist Church

"Ini adalah selari dengan peruntukan Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan. Selama ini pendirian PAS adalah konsisten mempertahankan kemurnian aqidah ummat Islam.

"PAS menyerahkan sepenuhnya kepada Jais untuk mengambil langkah pendakwaan ke atas mana-mana pihak sekiranya terbukti berlakunya kejadian tersebut," tegas Mohamad Sabu.

Kenyataan tersebut cukup tegas dan jelas, namun Umno tetap kata PAS tiada pendirian. Tertutup sungguh mata hati Umno.

Di tengah-tengah serangan bertalu-talu terhadap PAS kononnya PAS gagal dalam mempertahankan aqidah Muslim hanya kerana kononnya PAS tidak keluarkan kenyataan rasmi apa-apa, ramai yang tidak sedar rupanya Umno pun sejak bermulanya isu tersebut belum mengeluarkan sepatahpun kenyataan rasmi mengenainya. Najib, Muhyiddin, tiga naib Presiden, ketua Wanita dan Pemuda; tiada seorang pun yang berani mengeluarkan kenyataan rasmi menyanggah pihak gereja. Kenyataan yang banyak dari Umno ialah menyanggah dan memperlekehkan PAS. Seolah-olah Umno terkecuali untuk berbuat sesuatu mempertahankan aqidah Islam, yang pentingnya ialah membelasah pihak lawan bagi meranapkan pengaruh politik mereka. Nawaitu Umno dalam memperjuangkan isu aqidah ini pun sudah tidak betul.

Hakikatnya isu murtad bukan boleh ditangani dengan penguatkuasaan semata-mata. Seseorang itu sudah jatuh murtad sebaik terdetik dalam hati kecil bahawa agama selain Islam adalah benar. Tak perlu masuk gereja, sambil berbaring seorang diri pun seseorang boleh murtad jika dengan redha mengengkari perintah Allah SWT dan pesan Nabi Muhammad SAW.

Maknanya pemahaman dan pemantapan aqidah perlu di peringkat paling asas. Peringkat pra sekolah. Sebab itu PAS menubuhkan Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di seluruh negara yang mengajar mengenal Allah dan Islam sebagai asas. Tapi PASTI tak disenangi oleh Umno. Berkali-kali cuba diharamkan. Berkat solat hajat dan doa penyokong perjuangan Islam PASTI tetap bertahan. Alasan mereka untuk mengharamkan PASTI hanya berasaskan prasangka jahat Dr. Mahathir kononnya PASTI menyuruh pelajarnya memijak gambar pemimpin UMNO. Fitnah yang sungguh jahat.

UMNO tidak pernah ada pusat asuhan pra sekolah. Yang ada ialah tadika KEMAS milik kerajaan yang mengajar segalanya. Doa dan solat diajar. Menyanyi dan menari pun ada juga diajar.

Bila besar boleh jadi artis. Orang yang didedahkan dengan dunia hedonisme begini sejak kecil, lebih mudah untuk terpesong apabila dewasa. Ditambah lagi dengan hiburan tanpa batas melalui peti televisyen saban waktu, di setiap rumah.

Semua elemen yang dibenar dan digalakkan kerajaan BN ini adalah jurutarbiyah terbesar yang menyesatkan umat Islam di negara ini. Mereka yang lemah iman inilah yang mudah terjebak dengan kesesatan.

Mereka cenderung untuk murtad bukan kerana miskin harta tapi fakir iman. Siapa berperanan besar dalam meyumbang kepada keruntuhan aqidah ini? Jawabnya ialah kerajaan BN!

Sekarang satu Malaysia heboh isu murtad kerana ada orang dijinakkan dengan agama Kristian. Itu jugalah jenis murtad yang Umno cuba juarai sekarang ini.

Berpuluh tahun PAS berkonfrontasi dengan Umno berpunca dari isu batas-batas iman dan kufur. Apabila PAS mahu melaksanakan hukum hudud, Umno menyanggah dengan pelbagai penghinaan dan ejekan.

Dalam perhimpunan Umno, dalam parlimen hukum Allah itu menjadi bahan persendaan oleh Umno. Mempersenda hukum Allah jelas menjatuhkan seseorang kepada murtad.

Bukan sekali, malah berkali-kali para pemimpin Umno persendakan hudud. Cuma masa itu Perkasa dan NGO talibarut Umno belum wujud untuk menghantar mangkuk jamban ke pejabat Umno kerana telah mengajar ramai umat Islam negara ini jadi murtad.

Ini adalah jenis murtad di mana orang Islam tidak perlu masuk Kristian. Siapa pelopornya?.. BN!

Sekarang UMNO cuba muncul sebagai juara anti murtad di Selangor, juara anti judi di Pulau Pinang dan juara anti pusat hiburan di Kedah; maka ia tidak lebih dari lakonan opera wayang tongkoi.

Ia tidak 'menjadi', sebab orang kenal benar Umno berwatak musang. Jangan cuba nak memakai bulu ayam sampai menutup seluruh badan sekalipun, kerana musang tetap musang. Oleh: Mr Zulya - Sedaka Sejahtera

(Eksklusif) Laporan Penuh Jais Berhubung Serbuan Gereja

Posted: 20 Aug 2011 01:01 AM PDT

Staff Berita Semasa

sophia murtad (Eksklusif) Laporan Penuh Jais Berhubung Serbuan Gereja

Tempohari, kami telah menyiarkan sedutan video mengenai serbuan Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS) ke atas gereja.Dan pada hari ini, kami menyiarkan pula laporan penuh JAIS berhubung insiden tersebut.

LAPORAN OPS AKIDAH di GEREJA

1. PENDAHALUAN

Laporan ini disediakan untuk memberi penjelasan berhubung operasi pemeriksaan orang Islam oleh Bahagian Pengutkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor di Kompleks Dream Center, sebuah kompleks yang disyaki beroperasi sebagai pusat komuniti dna gereja yang dijalankan pada 3 Ogos 2011 bersamaan 3 Ramadhan 1432 H beralamat di Dewan 3, Dream Center, Jalan 13/1, Seksyen 13, 46700 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

2. LATAR BELAKANG

2.1 Pemeriksaan dibuat berdasarkan maklumat yang mendakwa berkalkunya jemputan beberapa orang Islam ke Majlis berbuka puasa di gereja yang dinamakan "THanksgivng DInner" sepertimana alamat di atas.

2.2 Tindakan dibuat berdasarka peruntukan Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) tahun 1995 iaitu Menghina atau mempersendakan ibadat Agama Islam di kalangan penganut Agama Islam sendiri.

2.3 Siasatan susulan juga akan dibuat mengikut peruntukan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalanagn Orang Islam) Negeri Selangor Tahun 1988 yang berkuatkuasa ke atas orang bukan Islam dan orang Islam.

2.4 Program Thanksgiving Dinner ini diyaki bertujuan meraikan kemasukan sebahagian orang-orang Islam itu ke agama Kristian sambil menghina dan mempersendakan agama Islam kononnya sebagai Majlis Berbuka Puasa dengan melibatkan orang ISlam sendiri.

2.5 Operasi ini disertai oleh 13 Pegawai Pengutkuasa Agama Jabatan Agama Islam Selangor dan dibantu oleh sepasukan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) seramai 20 orang dari IPD Petaling Jaya dan SEA PArk.

3. PELAKSANAAN OPERASI

3.1 Taklimat Operasi telah diberi di Bilik Gerakan Penguatkuasaan JAIS lebih kurang jam 8:40 malam.

3.2 JAIS seterusnya bergerak ke lokasi berkumpul di Balai Polis Daerah PEtaling Jaya dan taklimat kepada anggota PDRM telah diberikan sebelum ke lokasi sasaran.

3.3 Lebih kurang jam 9:20 malam, anggota terlibat telah bergerak ke lokasi sasaran dan tiba lebih urang jam 9:30 malam.

3.4 Tiba di lokasi, didapati kompleks tersebut lebih berbentuk kom0leks komuniti yang diletakkan tanda namaDream Center secara menarik, manakala perkataan Damansara Utama Methodist Church lebih kecil dan kabur pada waktu malam. Keadaan di kawasan tersebut tenang dan pasukan peguatkuasa dan anggota PDRM terus ke tempat yang disyaki iaitu Dewan 3 tanpa disekat oleh pengawal keselamatan yang bertugas di pondok pengawal.

3.5 Di dapati juga tempat yang tertulis auditorium dan penunjuk arah yang tercatat program Thanksgiving di Hall 3. Pintu Dewan 3 itu dihiasi bunga manggar tetapi tertutup dan lebih kurang jam 9:45 malam, beberapa orang dari pasukan penguatkuasa memasuki ke dewan 3 tersebut tanpa halangan dan berdiri berhempiran pintu masuk dewan berkenaan sambl membuat pemerhatian untuk memastikan sama ada terdapat orang Islam hadir dalam majlis tersebut.

3.6 Dianggarkan lebih kurang 100 orang yang terdiri dari berbagai-bagai bangsa termasuk yang disyaki berbangsa Melayu berada dalam majlis tersebut sedang mengdengar seorang sedang berucap (testimony) tentang dirinya yang pernah dibesarkan sebagai orang Islam.

3.7 Setelah membuat pemerhatian semalam beberapa minit, kami seterusnya didatangi oleh wanita yang tertulis nama di tag bajunya "Sofea" dan bertanyakan hal kedatangan kami. Kami mengadakan perbincangan di luar dewan tersebut dan membiarkan program yang sedang berjalan itu diteruskan.

3.8 Anggota PDRM dan JAIS yang telah masuk dewan tersebut diminta keluar sambil diberi arahan untuk menghormati majlis tersebut kerana dihadhiri oleh beberapa orang kenamaan dari dalam dan luar. Selain itu, mereka menyatakan bahawa tempat tersebut adalah tempat persendirian dan mereka mempunyai hak ke atas kawasan tersebut.

3.9 Kami menjelaskan tujuan pemeriksaan dibuat untuk memastikan sama ada terdapat orang Islam yang hadhir, namun Sofea dan seorang "tetamunya" cuba berdolak dalik dan cuba berjuhah serta mempertikaikan kuasa Penguatkuasa JAIS untuk memeriksa tempat persendirian. Mereka juga berjhujah bahawa mereka berhak menggunakan kalimah suci Allah dalam program Thanksgiving Dinner itu kerana tidak dilarang oleh kerajaan dan undang-undang kawalan sekatan Agama Bukan Islan tidak berkuatkuasa ke atas mereka. Kami jelaskan undang-undang telah berkuatkuasa dan mereka telah melakukan kesalahan jika terdapat orang Islam dalam dewan berkenaan.

3.10 Kami seterusnya meminta buku pendaftaran peserta program tersebut untuk memeriksa kehadhiran orang islam di majlis tersebut. Pada awalnya mereka memaklumkan bahawa program tersebut tidak dihadhiri oleh orang beragama Islam.

3.11 Cubaan kami untuk mendapatkan maklumat pendaftaranb dari penganjur, tidak mendapatkan kerjasama dari pihak penganjur dan kami telah merampas beberapa dokumen iaitu tentatif program. Terdapat unsur-unsur yang meragukan dalam tentatif tersebut iaitu nyanyian kagu – Alhamdulillah & Allahuakbar. Salinan tentatif sepertimana dilampirkan.

tentatif jais gereja (Eksklusif) Laporan Penuh Jais Berhubung Serbuan Gereja

3.12 Terdapat juga borang kuiz berkaitan agama Islam yang disyaki diedarkan kepada peserta yang hadir. Sesalinan lampiran kuiz tersebut dilampirkan. Sementara itu, anggota JAIS yang menjaga di pintu belakang premis tersebut mendapati beberapa orang yang disyaki orang Islam cuba dibawa keluar oleh penganjur melalui pintu belakang tersebut.

kuiz islam gereja (Eksklusif) Laporan Penuh Jais Berhubung Serbuan Gereja

3.13 Setelah berbincang selama hampir sejam, mereka bersetuju untuk membenarkan pemeriksaan dibuat selepas majlis tersebut tamat dan pemeriksaan ke atas individu dibuat selepas peserta keluar daripada dewan tersebut.

3.14 Semasa masuk ke dalam dewan 3 tersebut bagi kali kedua, kami telah memeriksa tong sampah dan didapati terdapat cebisan kertas soalan yang telah dikoyakkan dan disi oleh peserta di dalam tong sampah tersebut dan kami telah mengambilnya untuk dijadikan bahan bukti (Lampiran sepertimana dalam plastik rampasan barang kes).

isu murtad malaysia (Eksklusif) Laporan Penuh Jais Berhubung Serbuan Gereja

3.15 Pemeriksaan individu yang dibuat mendapati seramai 12 orang Islam menghadiri program tersebut. Mereka diberi notis arah hadir Majlis Agama Islam (MAIS) untuk memberi keterangan berhubung program pada malam tersebut iaitu (No. KP tidak didedahkan):

i) Nadeane Binti Che Mohd Salleh (Sofea) (79xxxx-01-6094)
ii) Muhammad Khairul Dhillon Bin Abdullah (69xxxx-08-6039)
iii) Ina Reima Fitriza Binti Mahadzir (85xxxx-71-5018)
iv) Ade Andrian Putra Bin Mahadzir (94xxxx-02-5609).
v) Nea Reima Mareana Binti Mahadzir (90xxxx-02-5778).
vi) Rasyidah Binti Razak (77xxxx-01-5908).
vii) Nur Umrah Binti Razak (95xxxx-01-6002).
viii)Mohd Haslan Bin Bob Hasnan (80xxxx-10-5045).
ix) Faridah Binti Abdul Rahman (71xxxx-12-5478)
x) Nur-Al Ashikin Binti Shaikh Dawood (72xxxx-10-5072)
xi) Faridah Binti Abdul Latep (72xxxx-71-5256)
xiii)Sahrunida Binti Asaad (81xxxx-08-6246

3.16 Terdapat juga dikalangan ibu bapa yang beragama Islam yang hadir membawa anak-anak kecil.

4. ELEMEN YANG MENIMBULKAN SYAK

4.1 Walaupun dikatakan sebagai majlis berbuka puasa tetapi penunjuk arah dan itinerary program jelas mencatatkan bahawa majlis itu ialah "Thanksgiving Dinner" yang berunsurkan Kristian.

4.2 Hanya orang Islam yang dijemput khas telah hadir ke majlis tersebut dan ianya dibuat secara tertutup dan turut dihadiri orang bukan Islam.

4.3 Walaupun majlis itu adalah "Thanksgiving Dinner", terdapat usaha-usaha untuk mengelirukan orang beragama Islam kerana terdapat ciri-ciri tarikan iaitu:

4.3.1 Bunga manggar diletakkan di hadapan pintu masuk dewan tersebut.
4.3.2 Baju yang dipakai oleh peserta yang bukan beragama Islam iaitu baju kebangsaan, kebaya dan baju kurung.

4.4 Peserta (Islam) seramai 3 orang Islam cuba melarikan melalui pintu belakang secara senyap.

4.5 Nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR yang terdapat dalam tentatif sedangkan ia dilakukan di tempat yang tidak sepatutnya.

4.6 Soalan kuiz Islam yang diberikan kepada peserta yang hadir.

4.7 Cebisan kertas soalan kuiz Islam yang siap di isi yang telah dikoyakkan oleh penganjur (dan dibuang ke dalam tong sampah di dalam dewan).

4.8 Majlis tersebut dilakukan di premis milik organisasi kristian iaitu Damansara Utama Methodist Church yang jelas ketara elemen-elemen Kristian yang mendedahkan unsur-unsur penarikan (Terutama sekali evengelical mission melalui papan kenyataan dan wall paper yang dipamerkan di dinding ruang legar premis tersebut.)

4.9 Ketika dan selepas pemeriksaan, penganjur beria-ia benar menyembunyikan fakta sebenar perjalanan program Thanksgiving Dinner itu terutama sekali engenai ucapan (testimony) yang dilakukanb oleh seorang yang dalam proses menukar agamanya dari Islam ke Kristian dan mereka yang berselindung di sebalik program Makan Malam Muhibbah atas semangat 1Malaysia.

4.10 Salah seorang yang mendakwa dirinya oenganjur utama telah ditanya secara lisan oleh Penguatkuasa JAIS kepadanya samada dia beragama Islam, dan dia menjawab "I Believe in God" dan enggan mengaku beragama Islam sedangkan berdasarkan kadpengenalannya jelas beliau seorang Islam.

5. PENAFIAN

5.1 Tiada sebarang serbuah dilakukan, bahkan JAS telah melakukan rundingan sebelum melakukan pemeriksaan.

5.2 Panganjur dan JAS bersetuju untuk menjalankan pemeriksaan individu di dalam Dewan 3 berkenaan setelah Majlis selesai dijalankan.

5.3 Majlis tersebut dihadiri kemudiannya oleh wartawan. JAIS telah dituduh memanggil wartawan tersebut sedangkan tiada jemputan dibuat oleh JAIS.

6. PENUTUP

Laporan ini dibuat bagi memberi penjelasan berhubung kejadian sebenar yang berlaku semasa operasi yang dilakukan.

Disediakan oleh:

Penolong Pengarah (Perancangan & Stratejik)
Bahagian Penguatkuasaan
Jabatan Agama Islam Selangor

Tarikh: 4 Ogos 2011

Video mengenai serbuan,telah kami paparkan dan kali ini laporan mengenai isu serbuan ini telahpun diperjelaskan oleh pihak JAIS.Apa pula pandangan anda mengenai laporan JAIS ini?

Lima Polis Didakwa Rompak Warga Bangladesh

Posted: 20 Aug 2011 12:52 AM PDT

TVS NEWS


KUALA LUMPUR : Lima anggota polis berpangkat konstabel mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas 16 dakwaan merompak secara berkumpulan terhadap 16 warga Bangladesh sejumlah wang tunai RM34,516, pada 8 Ogos lalu.

Mohd Afizi Mohd Nasir, 27, Muhammad Hairey Muhammad Puzi, 21, Azrin Adha Abdullah, 25, Mohd Faiz Muhammad, 25, dan Mohammad Firdaus Jamaludin, 20, didakwa melakukan rompakan ke atas kesemua mangsa yang berumur antara 20 dan 40 tahun di sebuah rumah No 52, Jalan Nagasari, Dang Wangi di Kuala Lumpur pada 12.01 pagi.

Kelima-lima anggota polis terbabit bertugas di Bahagian Tugas Am dari Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi didakwa merompak wang tunai dan 19 telefon bimbit pekerja-pekerja buruh binaan itu.

Pertuduhan ke atas kesemua mereka dibuat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan boleh disebat.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nurmardiana Mamat menawarkan jaminan sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh, namun peguam Mohamad Arfizi Mohd Ramli yang mewakili kesemua tertuduh memohon jaminan itu dikurangkan kepada RM10,000 dengan alasan semua mereka merupakan penanggung tunggal keluarga.

"Saya juga merayu di bulan Ramadan yang mulia ini supaya semua mereka diberi peluang untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma bersama keluarga masing-masing," katanya dipetik Bernama Online.

Hakim Zulhazmi Abdullah membenarkan semua tertuduh, masing-masing diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 20 Sept ini untuk sebutan.

Semua tertuduh membayar wang jaminan itu.

Pemuda PAS Sambut Baik Langkah Sinar Jejak Pemilih

Posted: 20 Aug 2011 12:50 AM PDT

Ditulis oleh Fauzan Uda Ahmad


SHAH ALAM : Akhbar Sinar Harian hari ini mengambil langkah proaktif dan tepat dengan membuktikan bahawa enam individu yang didakwa Pemuda PAS sebelum ini, tidak terlibat dalam senarai bertindih daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Pengarah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda Pas, Suhaizan Kaiyat berkata dakwaan bersabit daftar pemilih bertindih itu adalah hasil proses semak dan imbang yang dijalankan oleh pihak Pemuda Pas.

Justeru, pihaknya menyambut baik langkah Sinar menjejak dan mengesan individu yang disyakki namanya didaftar sebanyak dua kali dalam senarai daftar pemilih SPR.

" Jadi kalau benar apa yang diperkatakan, saya ucapkan tahniahlah kepada Sinar yang membuat usaha yang baik , untuk menjejaki mereka. Yang kedua saya mengucap terima kasih kepada keenam-enam individu ini yang telah telah tampil kehadapan memberikan maklumat yang sebenar," katanya.

Akhbar Sinar Harian hari ini menampilkan enam individu berbeza yang mempunyai nama sama bagi mencari kebenaran bersabit dakwaan PAS sebelum ini.
Nama- nama yang mempunyai persamaan itu ialah Azhar bin Ahmad, Besah binti Mat dan Mansor bin Ahmad.
"Kepada kita inilah proses semak dan imbang. Bila Timbalan Pengerusi SPR sebut bahawa adanya kad pengenalan klon dan Dewan Pemuda berusaha keluarkan data-data ini.
"Maknanya data ini bagi kita untuk mengesan nama- nama umum ni yang biasa kita dengar nama-nama macam Ahra bin Ahmad ni selesai. Jadi dah ada enam orang, bermakna selesailah tahap satu ini," katanya.
Menurut Suhaizan, Pemuda PAS tidak akan menghentikan usahanya melakukan proses semak dan imbang senarai nama pemilih dan akan mendedahkan beberapa lagi nama pemilih berdaftar yang mencurigakan.

"Jadi sekarang ni Dewan Pemuda akan keluarkan satu daftar yang nama- namanya yang pelik. Contohnya Jumaiyah bt Alus, Sainam bin Tukisan, Katimah Katni dan pengundi pos seperti Nisam Banu, Lanudin bin Ngah Mat Nasir. Kita nak semuanya tampilkan diri, benar atau tdak," jelas Suhaizan.
Menurut Suhaizan, usaha semak dan imbang yang dilakukan Pemuda PAS itu terbukti berhasil apabila terdapat sejumlah nama yang dipertikaikan telah di keluarkan oleh SPR dari senarai daftar pemilih.
"Dan kita telah kenal pasti apabila kita keluarkan maklumat-maklumat yang ada ni kita dapati bahawa data yang asalnya kita ada itu bila kita semak semula data itu dah tak ada dah Sebahagian data tu dah tak ada sekarang.
"Maknanya SPR telah membuat semakan dan membatalkan beberapa nama yang seiras dengan kes pertama tadi, kes Azhar bin Ahmad, Misbah binti Mat dan Mansor bin Ahmad," katanya.

Panglima ATM Tak Perlu Jawab, Kami Tunggu Jawapan SPR-Suhaizan Kaiat

Posted: 20 Aug 2011 12:48 AM PDT

Ditulis oleh Fauzan Uda Ahmad


SHAH ALAM : Tindakan Panglima Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin mencampuri urusan politik apabila tampil menjawab pengakuan bekas anggota tentera yang terlibat dalam memangkah ribuan kertas undi pos, diselar Pemuda PAS.

Pengarah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat yang terlibat secara langsung mendedahkan aktiviti berkenaan berkata, pihak yang harus menjawab pendedahan itu ialah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan bukannya Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Malah katanya, tindakan Zulkifeli menyalahkan PAS dan menafikan dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh lima bekas anggotanya juga "tidak boleh berlaku".

Hal ini kerana, ATM katanya haruslah apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong.

" Kita nak maklum balas daripada pihak SPR sendiri macam mana ianya boleh berlaku.. Dan kita harapkan, panglima ini tidak campur dalam urusan politik kerana anggota tentera memang sepatutnya tidak terlibat dalam hal-hal politik dan kita mahu benda ni berterusan sampai bila-bila,"katanya kepada Tv Selangor.

Menurut Suhaizan, PAS hanya mahukan penjelasan daripada badan yang bertanggungjawab sepenuhnya mengendalikan proses pilihan raya dan bukannya campur tangan pihak yang tidak terlibat.

SPR sehingga kini masih belum menjawab mengenai pendedahan pemuda PAS berhubung pegawai ATM yang diarah memangkah ribuan kertas undi pos.

Baru-baru ini lima bekas anggota tentera mengaku diarah oleh pegawai atasan mereka untuk menjalankan kerja-kerja memangkah kertas undi pos bagi pihak orang lain dalam satu sidang media anjuran PAS.

Mereka adalah Abu bin Kasim, Mejar Bersara Rizman Mansor, Komando Mohd Kamil Osman, Mohd Nasir Ahmad dan Kamaruzzaman Ibrahim.

" Lima individu ini telah mengaku dengan penuh insaf dan mahu membongkar perkara-perkara yang mereka telah lakukan semasa dulu. Mereka rasa mereka bersalah lakukan tersebut dan mereka sekarang ini mahu menyatakan bahawa undi pos ini memang terbuka kepada ruang manipulasi," kata Suhaizan lagi.

Sementara itu dalam portal Malaysiakini semalam, pakar Perlembagaan dan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari menyelar kenyataan Zulkifeli berhubung penafiannya terhadap dakwaan berlakunya manipulasi undi pos.

Menurut Aziz, kenyataan Zulkifeli, khususnya soal kesetiaan kepada kerajaan adalah '"memalukan perkhidmatan" dan menunjukkan kegagalannya memahami konsep kesetiaan dalam konteks negara dan warga.

Abdul Aziz juga berkata, tindakan Zulkifeli 'menyerang' kembali Pemuda PAS yang mengetengahkan isu itu juga tidak wajar kerana beliau sepatutnya berterima kasih terhadap dewan itu.

Kes simbah asid: Polis temu bual semula Rafie

Posted: 20 Aug 2011 12:45 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

Mohd Rafie Abdul Latiff bersama anggota keluarganya ketika ditemui di HKL semalam.
KUALA LUMPUR — Polis sedang mengumpul maklumat terperinci termasuk menemu bual semula mangsa simbah asid di Jalan Raja Laut di sini awal bulan ini, Mohd Rafie Abdul Latiff, 27.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata polis juga akan meneliti semula laluan mangsa sehingga ke tempat kejadian bagi mengesan kemungkinan terdapat saksi-saksi yang boleh membantu siasatan kes itu.

"Polis juga masih menunggu hasil analisis forensik mengenai jenis asid yang digunakan oleh suspek sehingga menyebabkan kecederaan parah kepada mangsa. Sehingga kini pihak polis masih belum membuat sebarang tangkapan berhubung kejadian ini," katanya dalam laman sosial Facebook dipetik Bernama Online.

Mangsa yang bekerja sebagai jurujual di sebuah pasar raya disimbah pada 8 Ogos lepas oleh seorang lelaki yang tidak dikenalinya semasa sedang berada di dalam kereta berhampiran tandas awam berdekatan Wisma Bumi Raya, Jalan Raja Laut.

Lelaki yang tidak dikenali itu telah membuka pintu kereta mangsa dan menyimbah mangsa dengan asid yang menyebabkan kulit muka mangsa melecur, sebelum melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta bersama dua lagi lelaki.

Sehubungan itu, Mohmad Salleh berkata kerjasama peniaga-peniaga yang menjalankan aktiviti penjualan asid diperlukan bagi membantu menyalurkan maklumat sekiranya mereka ada mengesan penjualan asid terhadap lelaki berumur antara 25 ke 30 tahun dalam tempoh sebelum 8 Ogos.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata pihaknya tidak berhasrat untuk mengemukakan cadangan kepada kerajaan mengenai larangan penjualan asid walaupun terdapat beberapa kes kebelakangan ini membabitkan penggunaan cecair itu sebagai senjata dalam melakukan kegiatan jenayah.

Khalid berkata ia sukar untuk dilaksanakan kerana asid merupakan cecair yang digunakan oleh orang ramai untuk pelbagai perkara.

"Mustahil untuk kita larang (penjualan) kerana benda tu (asid) digunakan tiap-tiap hari ... macam cili api yang pernah digunakan penjenayah untuk menyamun waktu dahulu takkan nak larang penjualan serbuk cili," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Balik Kampung sempena Aidilfitri anjuran Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia di pusat beli-belah Sunway Pyramid.

Katanya polis akan mengenakan tindakan berganda kepada penyimbah asid di bawah ordinan kerana mencederakan orang dan akan disiasat di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan dan 326 Kanun yang sama.

Ketika ditanya mengenai jumlah laporan berhubung simbahan asid, beliau memberitahu di Lembah Klang terdapat lebih 20 laporan namun cecair itu bukan asid tetapi bahan pencuci lantai yang telah dicampur dengan bahan lain.

Ditanya adakah kes simbah asid merupakan trend jenayah masa kini, beliau berkata perkara tersebut tidak benar kerana sejak dahulu sudah wujud kegiatan jenayah menggunakan asid sebagai senjata.

Fama diminta import jika bekalan tempatan tak cukup

Posted: 20 Aug 2011 12:43 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

SIK — Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah meminta Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) supaya mengimport barang-barang keperluan untuk Aidilfitri jika bekalannya didapati tidak mencukupi.

Timbalan Menterinya Datuk Mohd Johari Baharom berkata langkah itu bagi memastikan bekalan barangan keperluan mencukupi dan harganya tidak naik.

"Seperti kelapa, Fama import sendiri tiga juta biji kelapa tambahan untuk hari raya ini. Kalau tak cukup import lagi. Ia akan dilakukan sepanjang masa bagi memastikan bekalan barang keperluan cukup dan harga tak naik," katanya kepada pemberita selepas Majlis Berbuka Puasa Bersama anggota dan pegawai 6 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) di Markas Taktikal, Kem Gubir dekat sini malam tadi.

Dipetik Bernama Online, Johari berkata kementerian telah mengambil langkah-langka untuk memastikan bekalan barangan hari raya mencukupi dan orang ramai boleh mendapatkannya dengan harga yang berpatutan.

"Semalam telah diadakan perbincangan dengan Persatuan Penanam Sayur. Mereka beri jaminan sayur cukup," katanya.

Beliau berkata orang ramai juga boleh mendapatkan barang keperluan daripada Pasar Tani Ramadan dan Pasar Tani PraAidilfitri iaitu pasar tani khas yang diadakan seminggu sebelum raya yang menyediakan barangan keperluan raya pada harga lebih murah.

"Harga barang di pasar tani khas itu 10-30 peratus lebih murah daripada tempat lain. Bekalan ayam cukup, harga di ladang sekarang ditetapkan RM5.20 sekilogram dan kita cuba usaha turunkan lagi ... begitu juga daging, cukup," katanya.

Sementara itu, Johari meminta orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan harga barangan yang murah dari Thailand kerana ia mungkin diseludup dan tidak melalui proses pemeriksaan yang sepatutnya.

"Sebagai contoh lembu-lembu yang masuk ke negara ini perlu dikuarantin ... lembu-lembu seludup mungkin ada penyakit ... lembu-lembu yang dibawa dari Australia pun ada yang berpenyakit.

"Kita kena ambil berat tentang keselamatan makanan. Lembu seludup tak jamin keselamatan dan boleh menyebabkan penyakit," katanya.

Panel Parlimen: Pendirian terbaru Najib, Pakatan sangsi inisiatif Putrajaya

Posted: 20 Aug 2011 12:41 AM PDT

TERKINI

KUALA LUMPUR — Pakatan Rakyat mula sangsi dengan keikhlasan dan kesungguhan kerajaan pusat diterajui Datuk Seri Najib Razak dalam membawa penambahbaikan sistem pilihan raya ekoran kenyataan semalam bahawa pilihan raya umum boleh diadakan bila-bila masa meskipun jawatankuasa pilihan khas bersidang.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) merupakan salah seorang pemimpin yang terkilan dengan kenyataan Perdana Menteri semalam.

Katanya, "sejauhmana kesungguhan Barisan Nasional untuk penambahbaikan pilihan raya jika kenyataan yang tidak berapa cerdik ini dikeluarkan?"

Petang semalam, Najib berrkata pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan bila-bila masa dan tidak akan bergantung pada prosiding jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang dibentuk untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan pilihan raya.

Jawatankuasa sembilan anggota itu akan dibentuk Oktober ini.

Bagaimanapun kata perdana menteri, oleh kerana jawatankuasa itu akan terbubar dengan sendiri bersama pembubaran Parlimen, apa sahaja pembaharuan yang boleh dilaksanakan akan diadakan terlebih dahulu.

"Pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa, tiada apa-apa kaitan dengan jawatankuasa pilihan khas Parlimen. Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Sementara mandat semasa Parlimen akan berakhir April 2013, sesetengah pihak berpandangan bahawa jawatankuasa itu memerlukan tempoh satu tahun untuk menyiapkan laporannya

Turut melahirkan pendirian yang sama ialah Timbalan Presiden DAP Kebangsaan Dr Tan Seng Giaw yang meminta Najib menjelaskan sebab Kabinetnya mengesyorkan pembentukan jawatankuasa pilihan khas pada sesi Parlimen Oktober ini jika beliau berhasrat mahu memanggil pilihan raya umum bila-bila masa.

"Rakyat Malaysia tertanya-tanya dengan apa yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri apabila beliau mengatakan kerajaan akan berusaha untuk melaksanakan syor-syor dikemukakan oleh jawatankuasa sebelum pilihan raya.

"Sebaik sahaja jawatankuasa itu diluluskan oleh Parlimen pada sesi Oktober ini, ia akan mengambil masa, kemungkinan enam bulan atau lebih sebelum ia boleh memberi syor-syor dan undang-undang pilihan raya dipinda dan dilaksanakan," kata Dr Tan yang juga Ahli Parlimen Kepong.

Oleh itu soal beliau, jika Najib mengisytiharkan pilihan raya umum awal bagaimana syor-syor jawatankuasa pilihan khas ini boleh dilaksanakan.

"Menterinya (Datuk Seri) Nazri Aziz bercakap mengenai meminda undang-undang pilihan raya sebelum pilihan raya umum akan datang. Kini, beliau bercakap yang ini tidak terikat dengan kerja-kerja yang akan dibuat oleh jawatankuasa (pilihan khas)," kata wakil rakyat veteran ini.

Rabu lalu, Nazri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata jawatankuasa khas ini akan dianggotai oleh sembilan orang dengan pengerusinya merupakan seorang menteri.

Sambil berkata rakyat Malaysia tertanya-tanya apa hendak dibuat oleh Perdana Menteri dengan membentuk jawatankuasa pilihan khas, Dr Tan menambah: "Adakah beliau (Najib) benar-benar iklhas?"

Dr Tan juga berkata pada hari yang sama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pula mengumumkan pihaknya bersedia untuk mengadakan pertemuan dengan kepimpinan Bersih 2.0, yang telah mengemukakan lapan tuntutan pilihan raya.

Bersih 2.0 telah mengadakan perhimpunan di ibu negara pada 9 Julai lalu kerana tujuan menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

"Kerajaan telah mengambil tindakan ke atasnya. Mengapa Najib mahu mengadakan jawatankuasa pilihan khas sedangkan ia mahu mengadakan pilihan raya umum bila-bila masa," katanya lagi.

Jangan panggil PRU-13 selagi tiada pembaharuan, Bersih gesa Najib

Posted: 20 Aug 2011 12:39 AM PDT

TERKINI

KUALA LUMPUR— Bersih 2.0 menggesa pilihan raya umum ke-13 tidak wajar diadakan selagi syor-syor jawatankuasa pilihan khas Parlimen berkaitan sistem pilihan raya tidak dilaksanakan sepenuhnya.

"Bersih 2.0 dengan keras mengulangi tuntutannya bahawa kerajaan tidak harus mengadakan mana-mana pilihan raya sehingga dan melainkan syor-syor jawatankuasa pilihan khas Parlimen berkaitan pembaharuan segera dilaksanakan," kata gabungan lebih 60 pertubuhan bukan kerajaan ini dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, Bersih 2.0 juga berkata, pihaknya kekal dengan pendirian bahawa sebuah suruhanjaya diraja harus ditubuhkan bagi mengkaji pembaharuan pilihan raya, meliputi isu-isu lebih besar dan demokrasi antaranya sistem daftar pengundi, kajian semula undang-undang pilihan raya dan keanggotaan dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Tidak harus ada pilihan raya sehingga jawatankuasa pilihan khas ditubuhkan dan syor-syornya dilaksanakan untuk membetulkan kesemua kepincangan sistem pilihan raya," katanya.

Sehubungan itu kata Bersih2.0, pihaknya juga kecewa dengan kebongkahan "menteri-menteri kita" dalam membinbcangkan terma rujukan dan komposisi keahlian jawatankuasa pilihan khas yang akan dibentuk Oktober ini.

"Kami mahu mengingatkan pemimpin-pemimpin negara bahawa sebagai wakil yang dilantik oleh rakyat Malaysia, mereka mesti dengan rendah diri mendengar suara rakyat dan bertindak mengikut kehendak rakyat," katanya.

"Pilihan raya yang bersih, bebas dan adil adalah asas kepada sebuah negara demokrasi," kata Bersih 2.0 sambil menambah, apabila sistem sedia ada dipertikaikan satu siasatan mesti dilancarkan dan usaha secukupnya perlu dilaksanakan untuk memperbaikinya.

"Oleh itu, adalah penting pembentukan jawatankuasa pilihan khas yang disyorkan mesti distruktur sedemikian rupa agar dapat memastikan standard sistem pilihan raya yang tinggi," katanya.

Antara lain Bersih 2.0 mengesyorkan lagi agar jawatankuasa pilihan khas melihat aspek:
- ia diketuai oleh wakil pembangkang sebagai pengerusi;
- perlu menyertakan bersama pakar-pakar sebagai sumber pokok perbincangan;
- perlu mengamalkan ketelusan yang cukup tinggi dalam melaksanakan fungsinya;
- perlu mengadakan siasatan awam di seluruh Negara;
- perlu dibenarkan mengadakan perbincangan ketika sidang Parlimen berlangsung.

Petang semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berrkata pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan bila-bila masa dan tidak akan bergantung pada prosiding jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang dibentuk untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan pilihan raya.

Bagaimanapun kata perdana menteri, oleh kerana jawatankuasa itu akan terbubar dengan sendiri bersama pembubaran Parlimen, apa sahaja pembaharuan yang boleh dilaksanakan akan diadakan terlebih dahulu.

"Pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa, tiada apa-apa kaitan dengan jawatankuasa pilihan khas Parlimen. Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Koh: Pulau Pinang berjaya kerana BN, tak adil kredit diambil Pakatan

Posted: 20 Aug 2011 12:37 AM PDT


KUALA LUMPUR — Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon menegaskan kejayaan ekonomi Pulau Pinang sekarang seharusnya diatribut kepada pentadbirannya sehingga Mac 2008 sambil mendakwa Ketua Menteri Pakatan Rakyat Lim Guan Eng secara tidak adil menerima kredit yang seharusnya disalurkan kepada Barisan Nasional (BN).

Koh (gambar), Ketua Menteri Pulau Pinang dari 1990 hingga Mac 2008 membidas, "asas kukuh" pelbagai projek pembangunan yang disusun oleh pentadbirannya diserahkan kepada Lim, yang kemudiannya menggunakan media untuk mendakwa kejayaan adalah kerana kebolehan beliau.

"Untuk berlaku adil, kita kena atribut kerja keras oleh banyak pihak dan dipandu oleh kerajaan negeri BN di bawah kepimpinan saya ketika itu.

"Kerja keras yang kami lakukan selama 12 tahun, ketika Lim Guan Eng mengambil alih pembangunan, projek-projek itu sudah pun berada di tahap maju," kata beliau kepada The Malaysian Insider.

"Kami menjalankan kerja-kerja keras. Saya boleh kata, kesemuanya. Tetapi, apa sahaja yang baik bagi Pulau Pinang, kita gembira dengan perkembangan itu.

"Tetapi beliau mahu mengambil kredit berkaitan (perkara) itu, ia adalah tidak adil," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini.

Menurut perangkaan Lembaga Pembangunan Perindustrian Malaysia (Mida), Pulau Pinang berada di kedudukan teratas dari segi kemasukan pelaburan dalam projek-projek pengeluaran, menarik RM12.24 bilion, lima kali ganda berbanding RM2.17 bilion pada 2009.

Perangkaan Mida juga menunjukkan Pulau Pinang berada di kedudukan kedua selepas Selangor sehingga Mei 2011, menerima RM4.49 bilion dalam bentuk projek pengeluaran yang diluluskan, selepas Selangor yang memperoleh RM4.47 bilion.

Koh yang juga Presiden Gerakan berkata, perbandingan yang dibuat antara pentadbiran Lim dan beliau adalah tidak adil kerana pelaburan dan pembangunan tidak berlaku dalam semalaman dan ia merupakan kesan "akumulatif."

"Satu contoh perdana ialah Pulau Pinang disenaraikan sebagai kawasan Warisan Dunia ... pentadbirannya saya cuba sejak 1996.
"Kami berharap untuk mendapatkan penyenaraian pada 2006 atau 2007 (tetapi) ia sangat mencabar disebabkan permohonan penyenaraian bersama dengan Melaka. Penyenaraian Unesco diluluskan pada Julai 2008, hanya empat bulan selepas Lim Guan Eng mengambil alih," kata Koh.

Perkara yang sama, kata Koh, terpakai dalam soal berkaitan dengan pelaburan kerana ia akan mengambil masa untuk memutuskan sama ada mahu melabur di Pulau Pinang ataupun sebaliknya dan tertakluk kepada perundingan dengan Mida.

"Sehingga kini beberapa pelaburan yang diluluskan oleh Mida atau diumumkan oleh pelabur adalah kerja yang dilakukan oleh kami selama lima tahun.

"Malah, kebanyakan pelaburan semula telah dipromosikan ketika era (Tun Lim) Chong Eu, khususnya ketika 18 tahun saya menjadi Ketua Menteri," kata Koh lagi.
Koh juga berkata, pengumuman Lim mengenai simpanan negeri mencecah RM1 bilion tahun bukan sesuatu yang hebat.

Sebaliknya kata Koh, Lim telah gagal untuk memaklumkan bahawa ketika Pakatan Rakyat mengambil alih Pulau Pinang pada 2008, simpanan negeri itu sudah pun mencapai RM850 juta.

Dakwa Koh, pengumuman Lim itu seolah-olah menunjukkan bahawa BN meninggalkan negeri itu dengan sifar simpanan dan ia satu andaian yang mengelirukan orang ramai.

Sejak beberapa hari lalu Koh berhadapan dengan tekanan agar melepaskan jawatan presiden Gerakan jika BN mahu merampas balik Pulau Pinang daripada Pakatan Rakyat.

Beliau dilihat sebagai pemimpin yang tidak boleh membuat keputusan tegas dan simbol kepimpinan BN yang telah ditolak oleh pengundi pada Mac 2008.

Pemuda PAS edar sampul duit raya Bersih

Posted: 20 Aug 2011 12:36 AM PDT

Harakahdaily

RAWANG: Kempen untuk mendapatkan pilihanraya yang bersih dan adil dijangka semakin bersemarak di hari raya Aidil Fitri ini dengan pelbagai pendekatan.

Pemuda PAS Gombak misalnya mencetak dan menjual sampul duit raya Bersih. Ia memaparkan lapan tuntutan Bersih di belakang sampul itu.

Dua malam lalu, hampir 1,000 sampul itu dijual oleh Yang Dipertua PAS Gombak Ustaz Salahudin Nasir.

"Malam ini saya bawa 300 je, harap semuanya habis malam ini. 3 bungkus RM10 je," kata Salahudin ketika memberikan tazkirah di sebuah surau dekat sini.

Bagi beliau, masih ramai yang tidak tahu lagi apa tuntutan Bersih. Oleh itu, dengan menggunakan kad ini bermakna tuntutan ini diberitahu kepada lebih ramai orang, katanya.

Malam kelmarin, Pengarah Penerangan Selangor, Dr Badrulamin Bahrom mengajak semua jamaah surau itu agar memakai baju kuning untuk hari raya tahun ini.

Beliau juga mencadangkan agar kuih muih dibuat dengan warna kuning "dan jangan lupa kita buat juga pulut kuning,"
kata beliau.

Dengan cara ini, kata beliau ia akan mengingatkan semua orang tuntutan Bersih agar pilihan raya di negara ini dijalankan dengan bersih dan adil.

Sejak kebelakangan ini, pelbagai masalah berkaitan dengan daftar pemilih dan penyelewengan sistem pilihan raya didedahkan kepada media.

Baru-baru ini empat bekas tentera mendedahkan mereka diarahkan membuang undi bagi pihak anggota tentera yang lain.

Ekoran itu, panglima angkatan tentera menyifatkan mereka melanggar etika tentera dan boleh disifatkan sebagai pembelot.

Namun kenyataan ini dibantah oleh pelbagai pihak termasuk Pemuda PAS yang menganjurkan sidang media bekas tentera itu.

Jika p'raya telus, sudah lama BN pembangkang

Posted: 20 Aug 2011 12:35 AM PDT

Fakhri Ali


BUTTERWORTH: Pembentukan Jawatankuasa Terpilih Parlimen seperti mana yang dilaung-laungkan oleh BN sejak awal lagi sudah menunjukkan ketidakadilan mereka dalam menangani isu pilihan raya.

Demikian dinyatakan oleh Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng (gambar) ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan kepada golongan yang memerlukan di perkarangan Masjid Mak Mandin, Butterworth petang semalam.

Menurut beliau lagi, dalam pembentukan jawatankuasa tersebut sudah melihat adanya kepincangan, jadi bagaimana untuk mengharapkan suatu keadilan tercapai secara telus.

"Mereka ingin bentuk jawatankuasa yang didominasi oleh mereka. Majoriti kuasa ada pada mereka. Suara juga banyak pada mereka. BN ada lima anggota dan PR hanya tiga. NGO yang dicadangkan juga tidak relevan pada mereka.

"Pembentukan (jawatankuasa) ini tidak akan membawa apa-apa erti sekiranya pada awal-awal lagi sudah adanya unsur-unsur tidak telus dalam menangani masalah pilihan raya yang tidak adil dan telus dalam negara.

"Selagi SPR diperkudakan oleh Umno dan BN, saya yakin, selagi itulah masalah yang sekian lama dipertikaikan seperti pengundi pos, pengundi hantu dan terkini isu pemilikan Mykad oleh warga asing sebagai pemilih sah," ujarnya lagi.

Jelasnya lagi, Umno dan BN tidak akan berani untuk menghadapi pilihan raya secara telus dan adil.

Malah katanya, sekiranya pilihan raya dilaksanakan secara telus BN sudah lama menjadi pembangkang dalam politik negara apabila rakyat menolak mereka melalui keputusan pilihan raya yang bersih.

"Namun begitu, adalah sukar untuk merealisasikan pembersihan ini wujud, selagi SPR tidak melepaskan diri mereka dari belenggu parti pemerintah, " tambahnya lagi.

Kerabu Bersuara ®

Posted: 20 Aug 2011 03:16 PM PDT

Kerabu Bersuara ®


Lagi Kisah Artis Malaysia: Nanu Pegang Anjing Dengan Selamba!

Posted: 20 Aug 2011 09:35 AM PDT

http://1.bp.blogspot.com/-E26oubBDM2k/Tk_ZhMrHALI/AAAAAAAABYk/DCbrB0NfFGA/s640/228980_203730523020942_100001519883707_594090_1051492_n.jpg

http://diariartis.wordpress.com/

artis malaysia ke ni?

haram halal sudah tak da dalam kepala hotak mereka


nanti pendedahan artis yang teguk air kencing setan pulak

kami nak dengar juga alasan apa yang diberi

jeng jeng...

PRU 13: PAS kesal sikap Najib

Posted: 20 Aug 2011 07:50 AM PDT


Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 20 Ogos: PAS hari ini melahirkan kekesalan terhadap kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa pilihanraya umum (PRU) ke 13 boleh diadakan bila-bila masa meskipun jawatankuasa (JK) parlimen khas untuk reformasi pilihanraya sedang bersidang.

Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataannya hari ini membidas kenyataan Najib dan berkata ia adalah bukti terhadap sikap sebenar ketidak-ikhlasan dan berpura-pura kerajaan terhadap tuntutan rakyat agar sistem pilihanraya yang bersih dan adil dapat diwujudkan, sebelum PRU akan datang.

"Tujuan utama JK Khas ini ialah merumus satu sistem pilihanraya yang adil dan bersih, setelah pelbagai kelemahan dibongkar.

Apa guna dibentuk JK Khas, sekiranya kerajaan sudah memberikan bayangan jelas bahawa pilihanraya umum akan diadakan sebelum JK Khas ini menyiapkan laporan dan sekaligus memberikan petanda yang jelas bahawa sememangnya kerajaan Barisan Nasional tidak bersedia untuk menerima dan memperbaiki kelemahan yang ada," selar Tuan Ibrahim.

Perdana Menteri Najib semalam dipetik sebagai berkata bahawa PRU akan datang tiada sebarang kaitan dengan JK Khas parlimen yang bakal ditubuhkan Oktober ini.

"Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

PAS Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat turut melahirkan rasa terkilannya terhadap kenyataan Najib semalam.

"Sejauhmana kesungguhan Barisan Nasional untuk penambahbaikan pilihan raya jika kenyataan yang tidak berapa cerdik ini dikeluarkan?" soal beliau.

Bagi Tuan Ibrahim, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang, adalah mustahak untuk rakyat bahawa inisiatif mengatasi kelemahan dan hilangnya keyakinan mereka kepada sistem pilihanraya yang ada kini diperbetulkan terlebih dahulu supaya satu perjalanan sistem pilihanraya yang bersih dan adil di Malaysia dapat dijalankan.

"Sekiranya tidak, apa gunanya rakyat mengundi sekiranya keputusan pilihanraya bukan keputusan yang membayangkan hasrat mereka sebenar di akar umbi, tetapi hasrat pengundi hantu dan warga asing yang berlambak untuk memenangkan calon parti tertentu," tambah beliau.

Kerajaan, kata beliau harus sedar terhadap kemarahan rakyat dan tuntutan yang diadakan dalam perhimpunan aman Bersih 2.0 baru- baru ini dan dengan sikap kerajaan yang menolak diadakan pilihanraya sebelum sistem diperbaiki sudah tentu akan mengundang kemarahan rakyat dan tahap kebolehpercayaan terhadap Suruhanjaya Pilihanraya akan terus merosot.

Sekiranya ini berlaku, tambah Tuan Ibrahim keadaan ini adalah sangat tidak baik bagi negara, dan terutamanya kerajaan memerintah dan tidak mustahil parti- parti dalam Pakatan Rakyat akan menarik diri ekoran kenyataan Perdana Menteri.

Ketidakikhlasan kerajaan Barisan Nasional ini juga katanya akan mempercepatkan bantahan rakyat, jesteru menyemarakan semangat untuk himpunan Bersih 3.0 diadakan.

"PAS ingin tegaskan kerajaan tidak patut dan sememangnya ia amat tidak bertanggungjawab untuk membubarkan Parlimen dalam keadaan mereka sedar bahawa sistem pilihanraya negara kita sememangnya tempang berhadapan dengan kelemahan dan kepincangan yang pelbagai.

Sila memperbaiki dahulu beberapa kelemahan yang utama, barulah diadakan pilihanraya ke 13, demi rakyat, untuk rakyat dan kerana rakyat," tegas beliau.

Menurut beliau, PAS akan mengadakan mesyuarat khas bagi menimbang penyertaan dalam JK Khas Parlimen, kerana berpendapat, ianya tidak membawa sebarang makna sekiranya ia diadakan setelah Perdana Menteri membuat kenyataan sedemikian.

Manakala, pada 24hb Ogos ini juga satu mesyuarat Pakatan Rakyat akan diadakan untuk membincangkan secara serius perkembangan muktahir ini bagi membuat satu keputusan bersama terhadap ketidakikhlasan Najib dan Barisan Nasional untuk melakukan reformasi sistem pilihanraya sebelum PRU ke 13 yang bakal menjelang.

Najib atau Muhyiddin, siapa arah siapa?

Posted: 20 Aug 2011 07:25 AM PDTOleh Kim Quek

Suatu ketika, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memeranjatkan banyak pihak apabila dengan tidak semena-mena beliau mencadangkan ditubuhkan sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC).

Tujuan dibentuk PSC ialah bagi mendapatkan persetujuan semua pihak, kerajaan dan pembangkang, ke atas reformasi dalam pilihan raya sebagai mengambil jalan tengah berikutan tuntutan lapan perkara yang diterajui oleh Bersih 2.0.


Tetapi pada ketika yang lain, tidak sampai 48 jam kemudian, beliau mengendurkan pandangannya dengan menyatakan tidak ada cacat celanya dengan sistem pilihan raya dewasa ini. Beliau hanya mencadangkan ditubuhkan PSC memandangkan beberapa pihak menuntut dibuat perubahan dalam sistem itu.

Sikap berdolak dalih yang sering berlaku daripada Najib, tidak sepatutnya menimbulkan kehairanan. Najib tidak akan berkata demikian jika timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengannya dengan menyatakan pilihan raya di Malaysia sentiasa berjalan dengan baik.

Cadangan PSC oleh Perdana Menteri itu kata Muhyiddin, hanyalah untuk memperbaiki proses pilihan raya. Kenyataan terbuka Muhyiddin pada 16 Ogos lalu, datang sehari sebelumnya, merupakan suatu tamparan yang hebat kepada Najib.

Langkah berani reformasi pilihan raya

Beliau nampak ikhlas apabila mengumumkan cadangan PSC itu pada 15 Ogos, apabila beliau berkata:

"Jawatankuasa itu akan berbincang mengenai reformasi dalam sistem pilihan raya yang perlu dilaksanakan bagi mencapai persetujuan yang tidak berat sebelah tanpa apa-apa keraguan bahwa wujudnya manipulasi daripada pihak kerajaan."

Najib juga menekankan bahawa pentadbirannya tidak akan dibentuk kecuali benar-benar dipilih oleh rakyat.

Kenyataan-kenyataan ini bermakna beliau mengakui terdapatnya kelemahan dalam struktur pilihan raya dan kepincangan ini sudah cukup untuk membentuk sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen.

Dan keazaman Najib untuk mendapatkan persetujuan dan memerintah hanya jika "benar-benar dipilih oleh rakyat" merupakan manifestasi dari keinginan untuk memperbetulkan kesilapan yang sudah sekian lama menunggu untuk diperbaiki.

Dalam menghadapi keberanian usaha untuk memberi sedikit nafas lega kepada sistem demokrasi di negara ini yang dapat diterima oleh seluruh rakyat, kenyataan Muhyiddin yang bercanggah dengan bosnya memeranjatkan banyak pihak.

Tetapi apa yang lebih memeranjatkan ialah apabila Najib membuat pusingan U supaya selari dengan pandangan timbalannya apabila beliau mengulangi kenyataan Muhyiddin bahawa sistem pilihan raya kita adalah telus dan boleh dipercayai.

Bercakap pada satu majlis berbuka puasa pada 17 Ogos lalu, Najib menafikan bahawa cadangan PSC ini merupakan satu pengakuan terhadap kelemahan yang terdapat dalam pilihan raya.

Seterusnya beliau berkata, "kita akan memperbaiki proses pilihan raya, jika ianya dipertikaikan. Kita tidak mempertikaikannya tetapi untuk memuaskan hati setengah-tengah pihak, kita akan laksanakan beberapa perubahan dalam sistem itu."

Kenyataan yang tidak bertenaga ini tidak layak buat seorang Perdana Menteri. Jika tidak ada kesilapan, mengapa perlu diubah?

Membuat perubahan hanya kerana ada orang membuat aduan? Tidakkah Perdana Menteri mempunyai pendirian dan pegangannya sendiri?

Membentuk sebuah PSC adalah perkara serius yang berlaku apabila timbul perkara-perkara yang tersangat penting yang perlu di bahas secara terperinci di Parlimen.

Adalah suatu tindakan yang dangkal apabila Perdana Menteri mencadangkan jalan penyelesaian seperti itu dibuat terhadap aduan-aduan berkenaan dengan sistem pilihan raya, yang menurut pendapatnya adalah baik.

Sudah pasti seorang Perdana Menteri tidak bermaksud seperti apa yang beliau katakan – membentuk PSC semata-mata untuk menutup mulut para pengkritik.

Terpaksa membuat pusingan U

Dalam hal ini, tidakkah jelas bahawa Perdana Menteri tunduk kepada pendirian Timbalan Perdana Menteri yang bersikap tegas?

Mengimbas kembali pentadbiran selama dua tahun Najib, tidak dapat tidak kita melihat permulaannya agak gah tetapi sedikit demi sedikit berakhir dengan lemah dan pendiriannya yang teragak-agak, sama seperti perdana menteri sebelumnya, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Perubahan-perubahan yang hendak dilakukan oleh Najib kelihatan betul, reformasi politik di bawah panji-panji 1Malaysia untuk menyatupadukan rakyat dan transformasi ekonomi melalui menggugurkan perlindungan dan bantuan yang berasaskan bangsa bagi memulihkan ekonomi.

Tetapi beberapa siri kenyataan yang bersifat sombong dan degil daripada kalangan anggota partinya (Umno) sendiri telah membawa kepada transformasi hanya berbentuk slogan semata-mata.

Ditengah-tengah kekecewaan ini, sikap Najib yang secara tiba-tiba mahu membuat perubahan dalam pilihan raya dilihat sebagai langkah strategik untuk meraih kembali keyakinan dari golongan masyarakat menengah.

Beliau bimbang kehilangan sokongan dari golongan masyarakat ini memandangkan beliau telah memberi amaran keras terhadap gerakan Bersih 2.0 terutamanya, dan kekejaman dan ketidakadilan semasa menangani isu perhimpunan Bersih.

Namun masih belum terlambat, jika Najib dapat menggunakan pengaruhnya sebagai Perdana Menteri bagi membawa perubahan yang bermakna dalam sistem pilhan raya yang telah kehilangan kredibilitinya.

Kuasa PM

Tambalan pula, seorang Perdana Menteri diberi kuasa penuh oleh Perlembagaan untuk melantik atau menggugurkan anggota kabinetnya.

Sebarang usaha ke arah memulihkan perlembagaan sudah pasti akan disokong dan mendapat sokongan daripada bukan sahaja mereka yang berfikiran waras dalam partinya tetapi juga sokongan dari golongan lain termasuk ahli-ahli pembangkang.

Memperbetulkan kesalahan-kesalahan dalam sistem pilihan raya tidak semestinya menjejaskan partinya, tetapi kesan penerimaan baik dan penghormatan yang terhasil dari tindakan ini (yang tentunya berupa undi), lebih dari cukup untuk menggantikan undi yang hilang.

Di samping itu, menang atau kalah, Najib akan menerima kedudukan yang mulia dalam sejarah Malaysia sebagai seorang Perdana

Menteri yang telah berjasa kerana memulihkan demokrasi dan sistem pilihan raya bagi rakyatnya.

Beliau masih mempunyai masa dua tahun sebelum pilihan raya mencapai tarikh luput pada pertengahan 2013.

Kenapa Najib harus menolak peluang untuk berkhidmat secara saksama dengan menganjurkan pilihan raya yang tergesa-gesa, tidak adil dan manipulasi serta akan menanggung risiko kehilangan segala-galanya; dirinya, partinya dan rakyatnya?.FMT

Komen Terpilih: Sampai Bila Rakyat Sarawak Diperbodohkan Oleh UMNO?

Posted: 20 Aug 2011 06:47 AM PDT

Apai Awang said...

Parti Politik dari sarawak seharusnya tidak bersekongkol dengan UMNO untuk mendapatkan kuasa. UMNO hanya memperalatkan undi dan kekayaan rakyat negeri Sarawak. Dari selepas Merdeka lagi kita boleh dapati sangat kurang usaha parti BN yang diterajui oleh UMNO berusaha untuk memajukan Sarawak.


Oleh itu barang siapa yang merasakan diri mereka ditindas oleh UMNO janganlah bersekongkol dengan UMNO. Parti politik dari sarawak harus menjauhkan diri dan jangan terlalu mengikut telunjuk UMNO jika ingin memenangi hati dan undi rakyat Sarawak.
Orang Melayu UMNO dan Islam UMNO adalah terlalu ego dan merasa bahawa hanya mereka sahaja yang berhak terhadap agama,ekonomi, politik dan pelbagai kesitemewaan lagi. Bila terlalu lama dalam keadaan selesa mereka takut untuk berhadapan dengan kebangkitan rakyat. Rakyat inginkan perubahan dan bukannya Propaganda 1Malaysia yang tidak membawa apa apa erti.


Bagi negeri Sarawak,Sial buat jalan raya, bekalan air dan eletrik itu yang dituntut oleh rayat luar bandar. Jalan tiada, eletrik tiada, air bersih tiada, Kemana hasil minyak, balak dan pelbagai kekayaan negeri sarawak.


BN Sarawak harus menuntut hasil kekayaan negeri sarawak untuk memajukan negeri Sarawak. Hasil kekayaan Sarawak harus diberi kepada Sarawak untuk memajukan negeri sarawak agar iyanya sama maju dengan negeri di Tanah melayu. Selepas negeri sarawak maju setaraf dengan negeri lain barulah hasil dari negeri sarawak boleh dibahagikan denga negeri lain yang memerlukannya.


Orang Iban, Melanau, Bidayuh, Melayu, Orang Ulu, Cina dan pelbagai suku kaum di Sarawak telah diperbodohkan oleh UMNO. Bebaskan Sarawak dari Cengkaman UMNO.

Catatan Ramadhan: Pandangan Hal Jais – DUMC

Posted: 19 Aug 2011 09:55 PM PDTRamadhan telah tiba ke 10 hari terakhir, program terus padat. Selain aturcara yang disusun pejabat pusat khidmat pengurusan Dun Batu Caves ada beberapa jemputan dari Ketua Kampung, Masjid, ahli majlis dan Jabatan harus dipenuhi.

Ramadhan datang namun isu politik terus bertubi, salah satunya isu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membuat pemeriksaan (menurut kacamata Jais) terhadap satu program di satu Dewan Komuniti sebuah Gereja di Damansara Utama, Petaling Jaya. Kali ini melibatkan sebuah acara yang menggunakan slogan Jamuan Makan 1 Malaysia dikatakan mempunyai unsur mencurigakan bagi "memurtadkan" orang Islam.

Sebagaimana biasa isu negeri Selangor akan sesegera diputar-putar oleh media kendalian BN dan blogger upahan untuk mengambarkan imej tidak baik pentadbiran Pakatan Rakyat. Hiprokasi beberapa watak juga muncul yang kononya sebelum ini membantah demonstrasi aman Bersih telah membuat demonstrasi membantah sikap kerajaan negeri yang dikatakan membela gereja.

Malah beberapa pimpinan Umno yang disadur menjadi NGO, juga NGO yang ingin menyerap ke Umno mengeluarkan kenyataan mengecam dengan lenggok politik yang mahu kesimpulan rakyat bahawa nasib agama Islam dan orang Melayu tergadai dibawah Pakatan Rakyat.

Siaran media digunakan sebanyak mungkin memancarkan hal ini walau masih tidak tahu hujung pangkalnya kes ini, paling tidak mengurangkan fokus rakyat pada isu pasca Bersih yang melibatkan beberapa bukti dan pengakuan cacatnya sistem pilihanraya Malaysia.

Teringat pula kisah Aisyah Bukhari yang dikatakan Murtad pada hujung 90-an yang nampaknya tidak dibuat liputan semeriah kes ini, mungkin kerana kes tersebut tidak boleh dipintal-pintal oleh Umno menjadi modal politik, mereka mendiamkan diri.

Bagi kerajaan Pakatan kita amat hati-hati menanggani hal ini kerana tidak mahu ada yang teraniaya dan ketidakadilan terhasil kerana sikap terburu-buru. Ini adalah seruan dalam ajaran dan amalan Islam yang tertulis dalam sirah dan sejarah Nabi berkenaan hubungan antara berbilang agama.

Ada sebahagian yang saya kira "naif" atau memang ada persepsi sedia ada di kepala mereka akibat dorongan lama Umno — hanya Umno dan BN yang boleh membela Melayu Islam, melihat isu ini isu akidah, dan kita harus tanggani secara tegas.

Saya amat menyokong tindakan tegas jika ada bukti dan jelas usaha memurtad, tetapi disebalik laporan Jais masih tidak lagi disiapkan, agak mencurigakan bagaimana laporan dan beberapa bukti yang sepatutnya tidak didedahkan diserah pada tentera upahan cyber Umno yang lebih gemar membakar sentimen / emosi terlebih dahulu. Sebab itu hal ini seperti terhidu aroma politik yang kuat terutama mereka yang menyebar kepada budak upahan cyber Umno sebagai medium mendedah 'bukti'.

Malahan ada yang cuba mempertahankan kelemahan dengan cepat-cepat mengaitkan Jais adalah dibawah Sultan dan apa-apa teguran serta kritikan pada Jais bermakna mengkritik Sultan (Pandangan bagi mereka diabad ke 16). Bagi saya isu ini telah dipermainkan jauh dari isu pokok iaitu adakah majlis itu melanggar undang-undang dan adakah Jais telah bertindak berlandas undang-undang.

Sejak Pakatan Rakyat Isu Kaum dan Agama dengan bingkai yang sempit memang gemar dibakar oleh pimpinan Umno dan saduranya. Teringat lagi demo arak kepala lembu dua tahun lalu. Walaupun sebahagian mereka menjerit mahu membela Islam kadangkala kelihatan kumpulan ini memang tiada minat meningkatkan kefahaman tentang Islam, kemana mereka dalam kes Qazaf Dato Seri Anwar Ibrahim yang nampak dibiarkan oleh Menteri Agama Umno, Judi sukan dan banyak lagi hal yang saya kira penting untuk dijelaskan kepada awam. Dalam hal Jais-DUMC ini saya kira pandangan beberapa ilmuan Islam seperti Dr Asri juga wajar diberi ruang untuk dibincangkan dan kini peran media sebagai alat mencerahkan manusia amatlah penting dalam bangsa kita.

Disebalik hinggar binggar isu Jais-DUMC, program semarak Ramadhan terus berjalan rancak walau telah sampai ke 10 hari terakhir Ramadhan. Semenjak Pakatan diberi amanah oleh rakyat dalam pilihanraya umum lepas program masjid dan surau memang lebih bagus dan meriah, jika dahulu tazkirah seolah 'haram' kini peringatan agama dan pengembangan ilmu Islam amat rancak di Masjid dan Surau. Malahan zaman BN dahulu surau diarah tutup kerana ada tazkirah tapi kini bukan hanya tazkirah banyak program yang kreatif dan menyegarkan wujud di Masjid / Surau seluruh Selangor, suatu perbezaan yang hanya boleh dinafikan oleh mereka yang buta hati.

http://amirsari.wordpress.com/2011/08/20/catatan-ramadhan-pandangan-hal-jais-dumc/

Biaqpila

Posted: 20 Aug 2011 03:13 PM PDT

Biaqpila


Tak Ada Makna Umum Laksana Reformasi Kalau Tidak Dengar Keputusan PSC

Posted: 20 Aug 2011 03:00 PM PDT


SHAH ALAM 20 OGOS : Jangan hanya seperti melepaskan batuk di tangga. Itu ingatan ahli parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersabit pengumumannya bahawa pilihan raya umum akan diadakan pada bila-bila masa pun.

Najib sebelum ini dilihat mahu melaksanakan penambahbaikan dalam sistem pilihan raya dengan menubuhkan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai reformasi pilihan raya pada Oktober ini setelah kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terus dipersoal.

Namun belum pun reda pertikaian rakyat tentang isu daftar pemilih yang bercelaru dan pengakuan lima bekas anggota tentera yang disuruh memangkah ribuan kertas undi pos, Najib sebaliknya berkata, pilihan raya boleh diadakan pada bila-bila masa dan ia tidak terikat terhadap PSC yang ditubuhkan.

"Kalau dia (Najib) mahu tengok satu perjalanan yang lebih bersih dan adil maka dia kena tunggulah apa-apa saranan daripada jawatankuasa parlimen ini dan melaksanakan (keputusan) supaya semua pihak berpuas hati tetapi sekadar nak tubuh, lepas itu nak buat pilihan raya lebih awal jadi tak ada maknalah (ia ditubuhkan).

"Kita bercakap mengenai satu perubahan cara pilihan raya yang rata-rata pemimpin BN bercakap tak perlu, semua (kata) sudah ok. Jadi kalau kita menyerahkan majoriti jawatankuasa kepada orang yang tak berminat dengan satu perubahan yang positif kepada perjalanan pilihan raya, kita tak nampak jawatankuasa pilihan raya ini akan berjaya (tapi) dimanipulasi dan tidak ada apa yang signifikan yang akan dilakukan pada pilihan raya akan datang,"jelasnya kepada Tv Selangor.

Menurut Najib, pilihan raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak perlu terikat dengan keputusan yang dibuat oleh PSC mengenai reformasi dalam sistem pilihan raya negara.

Perdana menteri berkata, kerajaan akan cuba melaksanakan sebarang cadangan penambahbaikan yang boleh dilakukan dengan cepat di samping masa yang singkat.

"Kami akan cuba, pasti ada sesuatu yang boleh dilakukan dengan kadar segera, sesuatu yang mungkin akan mengambil sedikit masa. Jadi, apa yang kita boleh lakukan dengan segera, kita akan lakukannya dengan segera," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato' semalam.

Namun menurut Hatta, reformasi pilihan raya memerlukan kesungguhan dan iltizam yang tinggi dan bukanlah sekadar penubuhan jawatankuasa yang kemudiannya tidak didengari keputusannya pada pilihan raya umum ke-13.

Oleh itu katanya, Pakatan Rakyat tidak akan berhenti daripada terus mempertahankan syarat-syarat yang dikemukakan sebelum ini dan akan membuat keputusan sama ada akan menyertai jawatankuasa itu atau tidak.

"Kita akan memperjuangkan dan berhujah, biar rakyat sendiri meneliti betapa seriusnya kita (Pakatan Rakyat), betapa seriusnya mereka (Barisan Nasional).

"(Tetapi) sama ada kita menerima untuk menyertai jawatankuasa ini kita akan tengok macam mana perkembangan selanjutnya apabila kita membuat desakan-desakan ini,"katanya lagi.

Najib semalam memberitahu, adalah mustahil untuk Pakatan Rakyat meletakkan wakil mereka untuk mengetuai jawatankuasa itu seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Katanya, individu yang akan dilantik mengetuai jawatankuasa itu tentunya dari parti majoriti di parlimen.

Malah ujarnya, pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

tvs

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Wanita dakwa dicabul 11 polis

Posted: 20 Aug 2011 04:46 AM PDT


Seorang pengurus akaun Wong Bee Fong mendakwa selepas tujuh tahun dicabul oleh 11 anggota polis, beliau sehingga kini masih menunggu tindakan terhadap kumpulan itu.

Bahkan, tambahnya, polis gagal memberi jawapan sama ada kertas siasatan dibuka selepas dia membuat laporan polis berhubung pengalaman pahit yang meninggalkan trauma hinggga ke hari ini.

Dalam sidang media bersama peguamnya hari ini, Wong, 39 mendakwa, polis sebaliknya menyiasatnya atas dakwaan menghalang polis menjalankan tugasnya.

Wong mendakwa, mimpi ngerinya bermula pada jam 1.55 pagi apabila kereta yang dipandunya ditahan dalam sekatan jalan raya dekat Taman Connaught pada tahun 2004 kerana disyaki memandu dalam keadaan mabuk.

"Saya minta lesen memandu saya kembali dan saman yang akan dikeluarkan tetapi pegawai itu, Johari Ismail, nombor lencana 88147, enggan memulangkan dan sebalinya meminta rasuah RM3,000.

"Saya menolaknya dan beliau biarkan saya menunggu kira-kira 15 minit. Saya curiga ada sesuatu yang tidak kena jadi saya memandu ke arah balai polis Batu 9, Cheras," katanya.

Tetapi, dakwanya, sebelum sampai ke destinasi, sebuah Proton Saga mengejar dan memaksanya membelok ke bangunan PGA di Batu 9.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Kajang ACP Abdul Rashid Wahab ketika dihubungi Malaysiakini berkata beliau akan berjumpa dengan Wong untuk cuba menyelesaikan masalah itu.

Abdul Rahshid berharap Wong dapat menghubunginya segera kerana beliau memerlukan lebih makluma. Insiden itu berlaku sebelum Abdul Rashid menjawat jawatan itu.

MK


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Sidang DUN Perak Seperti Main-Main

Posted: 19 Aug 2011 06:00 PM PDT


Kerajaan Barisan Nasional telah menghina dan mempersendakan sidang Dewan Undangan Negeri Perak semalam dengan hanya memperuntukkan dua jam sahaja

untuk bersidang . Timbalan Pengerusi DAP Perak V. Sivakumar berkata ia adalah satu sejarah yang memalukan di negeri itu kerana niatnya sekadar memenuhi syarat birokrasi, iaitu perlu diadakan sidang dalam tempoh enam bulan.

"Dalam ucapan Yang Dipertua DUN, Datuk R. Ganesan menyebut bahawa sidang DUN kali ini diadakan semata-mata untuk memenuhi syarat tempoh enam bulan di antara mesyuarat-mesyuarat Dewan.

"Beliau seharusnya berasa malu menbuat kenyataan seperti itu seolah-olah kerajaan BN tidak berminat untuk membincangkan masalah rakyat," katanya.

Sivakumar yang juga Adun Tronoh mengakui memang terdapat syarat enam bulan itu tetapi ia mendedahkan hipokrasi BN kerana takut untuk membincangkan isu-isu kepentingan rakyat di Perak.

"Undang-undang Tubuh Negeri Perak mahu memastikan bahawa sekurang-kurangnya Dewan Negeri bersidang dalam enam bulan supaya masalah rakyat boleh dibincangkan secara panjang lebar.

"Tetapi, Menteri Besar (Datuk Seri Zambry Abdul Kadir) dan pimpinan BN telah memanipulasi undang-undang itu hanya sekadar memenuhi syarat. Adakah kerajaan BN mengatakan bahawa di negeri Perak tidak ada masalah langsung untuk diketengahkan dalam Dewan yang mulia itu?" katanya.

Beliau menambah, tindakan BN jelas menggambarkan golongan pengecut yang tidak berani menghadapi wakil-wakil dari Pakatan Rakyat yang hendak membawa masalah rakyat ke forum tertinggi itu.

Menurutnya, BN mencari helah untuk melarikan diri daripada tanggungjawab selepas merampas kuasa kerajaan negeri daripada Pakatan secara tidak sah pada 2009.

"Apa guna kita ada pilihan raya dan wakil rakyat jika persidangan Dewan Negeri hanya diadakan untuk setengah hari sahaja? Sekali lagi kerajaan BN telah mencemarkan demokrasi di Perak," ujarnya.

Sementara itu, Menteri Besar Perak yang dipilih oleh rakyat dalam PRU 2008, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin hari ini telah membuat laporan polis di sini terhadap kenyataan Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Zakaria Yusof, yang memberi amaran kepada wakil-wakil rakyat Pakatan di Perak.

Amaran Zakaria disiarkan dalam akhbar Sinar Harian di bawah tajuk "Jaga adab" di mana Zakaria dipetik sebagai berkata, "saya harap ahli-ahli Dewan menjaga tingkah laku ketika membentangkan suara rakyat. Sekiranya berlaku provokasi, kita akan atasi sebaik mungkin".

Menurut Nizar, kenyataan Zakaria melanggar serta bertentangan dengan Kanun Keseksaan (Akta 574) perkara 124 kerana bersifat melampau dan keterlaluan.

"Sekaligus Zakaria mengenepikan Undang-undang Tubuh Kerajaan Perak (Perlembagaan Perak), Perlembagaan Persekutuan dan Peraturan Tetap DUN yang mana saya dan semua ADUN telah mengangkat sumpah memelihara dan mendukungnya.

"Sebagai wakil rakyat dan ahli dewan, saya juga tertakluk kepada semua perkara yang terkandung di dalam Peraturan Tetap Dewan bagi mentadbir perjalanan mesyuarat termasuk adab, tatasusila, peraturan persidangan dewan serta tingkah laku kami," katanya.

Beliau yang juga Adun Pasir Panjang berkata kenyataan Zakaria mengesahkan bahawa sejak rampasan kuasa oleh UMNO-BN pada bulan Februari 2009, kesemua persidangan DUN Perak telah dicerobohi oleh polis dengan kehadiran begitu ramai anggota serta kenderaan polis.

Nizar turut mengingatkan bahawa polis telah masuk dan menceroboh DUN Perak pada 7 Mei 2009 sewaktu Sivakumar, selaku Speaker Dewan pada waktu itu, sedang mengendalikan persidangan.

Menurutnya, Sivakumar telah diheret dan diangkat serta digulingkan oleh anggota polis dan beliau telah dikunci selama satu jam di bilik belakang Dewan sementara Adun-Adun Pakatan Rakyat dikasari oleh polis di dalam Dewan.

"Semua ini ditonton oleh media, rakyat, Orang-orang Besar Negeri, pengarah-pengarah kerajaan negeri dan Persekutuan. Siapa yang sebenarnya biadap bila Datuk Zakaria menyuruh kami "Jaga adab"?

"Kenyataan (Zakaria) ini juga menimbulkan keluh-kesah dan berupa ugutan serta pencerobohan terhadap bidang kuasa kami sebagai wakil rakyat," tambahnya.

Beliau menggesa Zakaria supaya menarik balik kenyataanya dan memohon maaf kepada rakyat dalam tempoh bulan Ramadzan ini serta menasihatkan beliau berhenti menjadi perkakas UMNO-BN. – Roketkini.com


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOKBriged Al-Akhdor LR2

Posted: 20 Aug 2011 01:10 PM PDT

Briged Al-Akhdor LR2


Ekonomi membimbangkan, kerajaan BN belanja ikut suka

Posted: 20 Aug 2011 02:30 PM PDT

PETALING JAYA, 19 OGOS – Kesemua perbelanjaan kerajaan wajib melalui 'ujian ketat' di mana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu memastikan semua kementerian memperolehi agihan yang adil untuk dibelanjakan dengan bijak.

Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP Liew Chin Tong berkata, apa yang dilakukan selama ini oleh kerajaan Barisan Nasional adalah tidak sihat kerana peruntukan bajet hanya ditentukan oleh Najib sahaja.

"Bila Perdana Menteri kata dia akan bagi sejumlah wang tertentu, ia bermaksud beliau tidak boleh dipersoalkan. Ini adalah tidak sihat untuk ekonomi Malaysia," katanya dalam sidang media Bajet Alternatif Pakatan Rakyat 'Kesejahteraan Untuk Semua' di sini hari ini.

Liew yang juga Setiausaha Antarabangsa DAP memberi contoh, pada tahun ini dan tahun lepas Kementerian Pelajaran telah diarah untuk mengurangkan perbelanjaan mereka.

"Ini member kesan besar kepada pelajar di sesetengah asrama yang tidak dapat menyediakan makanan pada hari Sabtu dan Ahad.

"Ini juga membawa kesan kepada rakyat dan oleh itu kita mahu Jabatan Perdana Menteri menjelaskan bagaimana mereka menggunakan wang rakyat," katanya.

Beliau yakin jika rakyat memberi mandat kepada Pakatan, peruntukan dan perbelanjaaan secara membazir serta pengurangan bajet yang tidak adil akan dihentikan secepat mungkin.

Beliau menambah bajet adalah tanggungjawab rakyat kepada rakyat jelata, dan bukannya untuk kepentingan mana-mana pihak tertentu.

Sidang media itu turut dihadiri oleh wakil-wakil Pakatan Rakyat iaitu, Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad, Timbalan Yang Dipertua PAS Negeri Sembilan Dr Rosli Yaakob dari PAS, Pengarah Stretegik PKR Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Batu Tian Chua dari PKR.

Pakatan Rakyat juga akan membentangkan cadangan gaji minimum kebangsaan sebagai alternatif kepada cadangan BN yang dilihat sebagai tidak serius dalam usaha menangani masalah gaji dan upah pekerja di negara ini.

Dr Dzulkefly menjelaskan Majlis Rundingan Gaji Minimum yang diluluskan kerajaan baru-baru ini tidak masuk akal kerana ia adalah langkah terkebelakang yang hanya melewatkan pelaksanaan gaji minimum dalam erti kata yang sebenar.

"Apabila kita bercakap tentang gaji minimum, apa yang kita mahukan adalah termasuk produktiviti," katanya.

Beliau berkata lambakan pekerja dari luar negara yang kebanyakannya mempunyai kemahiran yang rendah menyebabkan kualiti kerja di Malaysia turut rendah mutunya.

Menurutnya, jika masalah ini tidak ditangani segera, langkah kerajaan untuk mengkaji gaji minimum tidak memberi apa-apa kesan positif kepada pekerja Malaysia.

Rafizi pula yang menyentuh tentang Bernas sebagai satu-satunya pengeluar padi tempatan menyatakan monopoli syarikat itu dengan mendapat subsidi kerajaan adalah tidak adil sama sekali kerana rakyat tidak dapat merasai nikmat subsidi tersebut.

"Bernas berikan pinjaman dan baja kepada para petani, dan kemudian petani-petani ini harus menjual semula kepada Bernas dengan harga yang ditetapkan Bernas," katanya.

Sementara itu, dalam satu kenyataan hari ini, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali berkata, pertumbuhan ekonomi Malaysia yang lembap pada suku kedua tahun 2011 menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan.

Katanya, pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) merosot kepada hanya 4 peratus (berasaskan tahun ke tahun), iaitu kadar paling perlahan semenjak suku keempat tahun 2009.

"Umum mengakui bahawa data-data ekonomi sedia ada menunjukkan kegagalan Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan menjadi tanda aras kelembapan projek-projek yang telah diumumkan sehingga kini.

"Pentadbiran UMNO-BN mampu membelanjakan sejumlah besar wang hasil cukai rakyat ke atas untuk kos pengiklanan untuk menonjolkan ETP, namun ujian sebenar kejayaan adalah di peringkat akar umbi," ujarnya.

Beliau menjelaskan bahawa jika hasil ekonomi tidak dinikmati di peringkat bawahan, rakyat tidak akan bertolak ansur lagi dengan pendekatan Najib yang selalu membuat pengumuman ekonomi secara besar-besaran tetapi gagal dari aspek pelaksanaan.

Nasib Kereta Mewah : Antara Ferrari dengan Lexus!!

Posted: 19 Aug 2011 05:39 PM PDT

ZAGREB, Croatia – Seorang pemilik kereta mewah Ferrari yang selesai menikmati hidangan di sebuah restoran terkejut apabila melihat sebahagian badan kenderaannya itu berada di dalam laut, lapor sebuah akhbar kelmarin.Kejadian itu berlaku disebabkan brek sebuah van Renault berwarna putih tidak berfungsi menyebabkan ia berundur dan melanggar kereta Ferrari 360 Spider itu yang berharga £120,000 (RM591,273).

Sebahagian badan kereta itu terjatuh ke dalam laut selepas dilanggar dalam kejadian yang berlaku baru-baru ini.

Pemandu Ferrari itu meletakkan keretanya di tepi pelabuhan kerana dia mahu makan di sebuah restoran berdekatan.

Seorang komposer, Tibor Szirovicza, 29, sempat merakamkan gambar kejadian yang memalukan itu yang berlaku di Pulau Pag.

Namun, pemandu Ferrari tersebut memiliki sebuah trak tunda dan mengarahkan salah sebuah trak penunda miliknya untuk menunda kereta miliknya itu. – Agensi

Kesian ..kereta Lexus wanita ini tersekat atas simen basah

HOUSTON, Amerika Syarikat (AS) – Seorang pemandu wanita terpaksa diselamatkan selepas kereta mewah jenis Lexus GS berharga AS$70,000 (RM208,963) yang dipandunya tersekat di atas simen basah, lapor sebuah akhbar semalam.

Kejadian itu berlaku pada Rabu lalu apabila wanita berkenaan cuba membuat pusingan U dan memasuki jalan yang sedang dibaiki di sini.

Dalam gambar yang disiarkan di Internet, pemandu wanita itu masih berada di dalam kenderaannya semasa insiden tersebut berlaku.

Seorang pengguna Internet menyatakan, pemandu tersebut mungkin sedang menunggu simen itu kering sebelum dia keluar dari kenderaannya kerana tidak mahu kasutnya rosak.

Namun, seorang saksi memberitahu, polis tiba di tempat kejadian selepas dihubungi pekerja-pekerja membaiki jalan.

Menurutnya, anggota polis mengarahkan wanita itu supaya berada di dalam keretanya kerana faktor keselamatan.

"Kereta itu ditarik keluar oleh sebuah trak tunda sekitar 20 minit selepas kereta tersebut tersekat manakala jalan berkenaan dibaiki semula 15 minit kemudian," kata saksi tersebut. – Agensi

PENYAPU SIAL

Posted: 20 Aug 2011 01:07 PM PDT

PENYAPU SIAL


Tengok Nie Bilal Masjid Haramjadah Boleh Berpolitik Porno Di Masjid....!!!!

Posted: 20 Aug 2011 02:58 AM PDT

Seorang bilal bersama beberapa jemaah Masjid An-Nur Kampung Melayu Subang, dekat sini, tampil membuat laporan polis berhubung ceramah berunsur politik dan menghasut yang disampaikan pelakon zaman 80-an yang popular melalui filem Ali Setan, Azmil Mustapha.

Laporan dibuat semalam, di Balai Polis Kampung Baru Subang, ekoran tindakan pelakon itu yang menyampaikan ceramah di hadapan kira-kira 300 jemaah sebelum solat Tarawih.

Bilal 1 masjid berkenaan, Mohd Sani Nasib, berkata ceramah berunsur politik di dalam masjid tidak wajar kerana mengganggu amal ibadat orang lain.

Katanya, disebabkan ceramah itu, kira-kira 20 jemaah tidak sempat melakukan solat Tarawih dan pulang ke rumah ekoran tidak mahu dihasut.

“Dalam ceramahnya, dia menuduh kerajaan tidak mengamalkan ajaran Islam kerana sekolah mengikut acuan kafir dan tidak wujud sekolah Islam.

“Azmil turut mempertikaikan perlembagaan sekarang yang perlu ditukar kepada keluhuran al-Quran selain tidak perlu mengagungkan Sultan dan Yang Dipertuan Agong serta yang perlu diagungkan adalah Tuhan,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan laporan polis, semalam. Menurutnya, pelakon itu berulang kali mengeluarkan perkataan Melayu bodoh.

“Azmil turut mempertikai pertemuan antara Perdana Menteri dengan paderi Kristian dan menyatakan mempunyai niat tersembunyi di sebalik pertemuan itu. Selain itu, turut mempertikaikan Dasar Ekonomi Baru dan perlu ditukar kepada Dasar Ekonomi Bodoh,” katanya.

Sementara itu, Azmil berkata, dia tidak berniatmemberi ceramah politik kerana tidak pernah terbabit parti politik.

“Saya tidak pernah mendaftarkan diri sebagai pemilih dan hanya berniat untuk memberi ilmu agama,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

penyapu sial

Ini bukan Bilal Bin Robbah,Tapi Bilal al Barua yang akan Rebah.

teruskan perjuangan mu wahai azmil .kamu di kritik kerana kebenaran islam.sesungguh nya golongan kuffar menyukai kamu jika kamu berdiam diri....takbir,politik takkan dapat dipisahkan dalam islam
Ini bukan Bilal Bin Robbah,Tapi Bilal al Barua yang akan Rebah.

bukti nyata Najib bersandiwara dan seorang pendusta...jawatan kuasa khas parlimen hanya untuk kencingkan rakyat yang membangkitkan isu pilihanraya BERSIH....!!!

Posted: 20 Aug 2011 02:48 AM PDT

M: P'raya boleh bila-bila masa, tak perlu tunggu PSC

Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya.

Perdana menteri berkata kerajaan akan cuba melaksanakan sebarang cadangan penambahbaikan yang dibuat oleh jawatankuasa itu sebelum pilihan raya umum yang akan datang.

"Kami akan cuba, pasti ada sesuatu yang boleh dilakukan dengan kadar segera, sesuatu yang mungkin akan mengambil sedikit masa. Jadi, apa yang kita boleh lakukan dengan segera, kita akan lakukannya dengan segera," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato'
Onn hari ini.

Najib yang juga presiden Umno berkata bentuk-bentuk penambahbaikan pilihan raya akan dibincangkan dan ditentukan oleh semua wakil parti-parti politik yang menyertai jawatankuasa tersebut.

Ditanya mengenai pendirian pembangkang yang belum membuat keputusan untuk menyertai jawatankuasa itu selagi belum melihat terma rujukannya, Najib berkata penubuhan jawatankuasa berkenaan merupakan tawaran yang ikhlas daripada pihak kerajaan supaya setiap keputusan dapat dibuat secara konsensus.

"Ini merupakan tawaran ikhlas di pihak kami kerana perbincangan perlu diadakan di antara kedua-dua pihak supaya ada konsensus. Kita harap akan ada konsensus atas apa yang kita lakukan," katanya.

Mengenai permintaan pembangkang agar jawatankuasa itu diterajui wakil dari pihak mereka, Najib berkata perkara itu adalah mustahil kerana ia mesti diketuai oleh parti majoriti.

Beliau juga berkata pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa kabinet telah bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa itu yang bertanggungjawab memperkukuhkan undang-undang dan peraturan berkenaan pilihan raya di negara ini.

Ia akan dianggotai lima orang wakil kerajaan Barisan Nasional, tiga wakil pembangkang dan seorang wakil Bebas.

"Ini merupakan tawaran ikhlas di pihak kami kerana perbincangan perlu diadakan di antara kedua-dua pihak supaya ada konsensus. Kita harap akan ada konsensus atas apa yang kita lakukan," katanya.

Mengenai permintaan pembangkang agar jawatankuasa itu diterajui wakil dari pihak mereka, Najib berkata perkara itu adalah mustahil kerana ia mesti diketuai oleh parti majoriti.

Beliau juga berkata pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

Pada Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa kabinet telah bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa itu yang bertanggungjawab memperkukuhkan undang-undang dan peraturan berkenaan pilihan raya di negara ini.

Ia akan dianggotai lima orang wakil kerajaan Barisan Nasional, tiga wakil pembangkang dan seorang wakil Bebas.

Najib juga berkata Majlis Tertinggi Umno menyokong keputusan kerajaan untuk menubuhkan jawatankuasa tersebut tetapi tidak bererti mereka mengakui terdapat kelemahan yang besar pada kesahihan pilihan raya di negara ini.

"MT nak tegaskan demokrasi berparlimen adalah prinsip perjuangan Umno selama ini. Kesahihan pilihan raya tidak seharusnya dipersoalkan sebab kita telah buktikan tiada manipulasi dalam pilihan raya sama ada dari segi undi yang
dilakukan atau senarai daftar pemilih," katanya.

Mengulas mengenai dakwaan pembangkang bahawa terdapat beberapa individu yang menjadi penduduk tetap dan tersenarai sebagai pengundi dalam masa yang singkat, Perdana Menteri berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu membuat penjelasan mengenai kes tersebut.

"Mungkin ada individu-individu yang boleh jadi pertikaian tapi kita minta SPR buat penjelasan tentang kedudukan nama-nama tersebut memandangkan kecenderungan pembangkang membangkitkan nama-nama mereka," katanya. - Bernama

penyapu sial

Kenyataan Najib di atas jelas satu BUKTI NYATA bahawa Najib itu seorang pendusta dan penubuhan J/P Khas Pilihanraya yang diwarwarkan sebelumnya adalah satu sandiwara semasa?

Jika pilihanraya ke 13 hendak diadakan juga sebelum J/K Khas Pilihanraya menghabiskan siasatan dan cadangannya, Erti pilihanraya ke 13 itu yang nantinya memang penuh dengan penipuan dan penyelewengan...

Apakah nanti apabila Najib melihat J/K yang bersidang sudah menemui penipuan dan penyelewengan terutama di Parlimen Pekan sendiri, maka cepat-cepat pilihanraya dipanggil?

Setakat mana kuasa J/K Khas itu pun masih kabur? Apakah hanya terhad kepada mengutarakan cadangan-cadangan perbaikan tanpa sebarang kuasa pendakwaan? Jika demikian padamkan saja hasrat penubuhannya.

Yang rakyat mahu ialah penubuhan Suruhanjaya DiRaja untuk menyiasat dan membedah secara komprehensif operasi dan pengendalian pilihanraya oleh SPR selama ini, kerana ternyata SPR tidak telus. Malah SPR tidak pernah melantik pemeerhati bebas dari luarnegara untuk memantau perjalanan pilihanraya di negara ini kerana SPR tahu kehadiran pemantau itu bakal mendedahkan kepincangan SPR sendiri.

Buktinya semasa MAFREL pemantau di dalam negara sendiri sewaktu dilantik menjadi pemerhati dan apabila MAFREL menemui perbuatan salahlaku SPR, tiba-tiba MAFREL telah tidak diktirafkan lagi sebagai pemantau pilihanraya.

Bukankah itu jelas SPR memang sebuah badan "anjing gila" yang bebas melakukan apa saja untuk memanipulasikan sistem pilihanraya di negara ini? ..

Seandainya Pakatan Rakyat memerintah selepas ini, kami rakyat Malaysia yang memperjuangkan kebenaran dan keadilan akan mencari Pengerusi, Timbalan pengerusi dan semua anggota SPR yang terlibat sampai ke lubang cacing untuk disiasat dan diadili.

yang jelas...PM memang kaki putar belit rakyat. menipu dan ini adalah mottp perjuangan UMNO setiap saat dan curi wang cukai rakyat hanya untuk tambah kekeyaan diri dan anak beranak, kroni serta gulungan elit UMNO, pada keseluruhanya Pemimpin UMNO adalah gulungan hipokrit yang menipu memerentah MALAYSIA.Rakyat tidak perlu memepercayai segala janji palsu UMNO itu semua bohong..

Dah bakar HQ DAP...UMNOPORNO dah kote tak ada ...nak berlagak HERO kunun...Rakyat semua tau sape BIG MAFIA 1 MALAYSIA yang biase buat kerja kerja baling tangan sembunyi batu.....!!!

Posted: 19 Aug 2011 03:14 PM PDT Umno Pulau Pinang beri tujuh hari, Guan Eng kata 'saman sekarang jika mahu'

 Lim Guan Eng berkata Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman tidak perlu menunggu sehingga tujuh hari untuk menyaman beliau, sebaliknya boleh berbuat demikian sekarang jika mahu.Ketua Menteri Pulau Pinang itu dan Zainal Abidin berbalas mesej menerusi Twitter petang ini mengenai tindakan saman berhubung kenyataan Lim, didakwa cuba mengaitkan isu perkauman ekoran insiden simbahan cat di ibu pejabat DAP, Ahad lalu."Tak payah tunggu tujuh hari. Saman sekarang. Kamu belit. Buktikan apa saya cakap," kata Lim (gambar) dalam mesej diposkan sekitar 7 petang tadi.

 Kira-kira dua jam sebelum itu, Zainal Abidin dalam mesej kepada Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata: "Saya beri notis tujuh hari kepada Lim Guan Eng, beri bukti, sebelum saya bawa ke mahkamah."Khairy berkata beliau berharap Umno Pulau Pinang akan menyaman Lim kerana menuduh membakar ibu pejabat DAP di George Town.Dalam pada itu, seorang ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Saifuddin Abdullah pula menulis, "Umno Selangor nak saman Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali dan Umno Pulau Pinang nak saman Lim Guan Eng. Jangan tuduh kami bukan-bukan," katanya lagi.Umno mengadakan mesyuarat majlis tertinggi petang ini.Mesej-mesej Twitter mengenai isu itu muncul selepas berakhir mesyuarat MT.

 Semalam, Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang menggesa Lim menarik balik kenyataannya yang didakwa cuba mengaitkan isu perkauman dengan insiden simbahan cat di ibu pejabat DAP.Zainal Abidin berkata, kenyataan Lim itu telah memberi gambaran seolah-olah perbuatan simbah cat itu dilakukan oleh orang Islam."Sebagai Ketua Menteri, beliau tidak sepatutnya bercakap sembarangan tanpa bukti, apatah lagi cuba mengaitkan sesuatu kejadian jenayah dengan isu sensitif agama," katanya.Lim sebelum ini dipetik berkata, simbahan cat di ibu pejabat DAP mungkin berkaitan dengan tindakan Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang yang membuat larangan terhadap masjid atau surau di negeri ini menggunakan pembesar suara untuk bacaan al-Quran sebelum subuh.Ahad lepas, pejabat DAP di Jalan Talipon di George Town dan pusat perkhidmatan Setiausaha Politik Lim, Ng Wei Aik, di Lorong Seratus Tahun disimbah dengan cat.

 Awal pagi semalam sebuah papan tanda dan pintu utama pejabat DAP Pulau Pinang itu mengalami kerosakan teruk akibat satu kebakaran dipercayai akibat perbuatan khianat.Zainal Abidin berkata, kenyataan Lim itu jelas membuktikan beliau bukanlah seorang pemimpin negeri yang berhemah apabila cuba mencetus isu perkauman."Sebagai parti politik yang mewakili orang Melayu dan Islam, kita mahu Lim memberi bukti dakwaannya itu atau jika tidak mempunyai bukti, beliau harus menarik balik kenyataannya atau kita akan ambil tindakan undang-undang kerana cuba menghasut dan mencetus isu perkauman" katanya

 penyapu sial

 UMNO yang selalu main isu perkauman....berani sembah cat , tak berani mengaku ....lebih baik umno mampus sahaja ?? Penakut ? Siapa yang mengapi2 isu azan kalau bukan Umno, sampai Teresa Kok kena ISA. Dan sekarang nok cari pasal di Pulau Pinang pasal Suara azan lagi kalau bukan UMNO dan akbar nya Utusan?Selalu main belakang dan tak berani main depan. Sembunyi pada gelap gelap malam. Curi duik rakyat juga macam itu. Undi juga dalam gelap gelap menang.

Itu la UMNO.UMNO mengaku parti orang melayu dan Islam. Pada saya ia hanya parti melayu sahaja bukan Islam kerana kalau parti islam sudah tentu mendaulatkan seluruh hukum yang ada dalam Al-Quran bukan terpilih-pilih....termasuk pemimpin pukimak dia bagi tazkirah suruh hayati al quran tapi dalam masa yang sama lulus lesen JUDI....munafik....!!!Datuk Zainal, saman saja, kau jangan cakap besar saja dan tidak buat apa-apa kemudian. Ini memang "style" kau kan?

SOKONG PAKATAN RAKYAT

Posted: 20 Aug 2011 01:07 PM PDT

SOKONG PAKATAN RAKYAT


GERAKAN ITU MELAYU

Posted: 19 Aug 2011 04:52 PM PDT

Menurut kamus politik Umno:

DAP itu China

GERAKAN itu Melayu.

Maka jika Ketua Menteri Pulau Pinang  itu dari GERAKAN, kira Melayulah yang memerintah.

Sekarang Ketua Menteri dari DAP, maka Chinalah yang memerintah.

Fasal itulah setiap ketika Umno Pulau Pinang "panas" sahaja. Woooooooooo


Pulakdah!

Posted: 20 Aug 2011 01:06 PM PDT

Pulakdah!


Kemalangan MAUT, BAYI Tercampak KELUAR

Posted: 20 Aug 2011 06:16 AM PDT

SEREMBAN, 20 Ogos - Kedua-dua kereta yang terbabit dalam kemalangan yang menyebabkan seorang bayi lelaki maut setelah tercampak keluar dari kereta di KM252.8 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Senawang dekat sini, hari ini.


Ibu bapa bayi yang terbunuh dalam kemalangan meratap selepas bayi lelaki mereka maut setelah tercampak keluar dari kereta dalam kemalangan membabitkan dua buah kereta di KM252.8 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Senawang dekat sini, hari ini.


Kredit : Bernama

BERCERAI Gara-gara Tidak Tahan BAU BADAN Isteri

Posted: 19 Aug 2011 07:46 PM PDT

Li Fan dan Cheng Yuanyuan jatuh cinta saat mata mereka bertemu di dalam satu perjumpaan yang diatur oleh seorang rakan mereka di China tahun lepas.

Selepas berkawan selama setahun, pasangan yang tinggal di wilayah Jiangsu itupun berkahwin, tetapi kebahagiaan mereka hanya bertahan selama setengah hari.

Pada malam pertama mereka bersama, Li Fan mengesan satu bau yang tidak enak ketika beliau tidur di sebelah isterinya.

Beliau bertanyakan Cheng jika bau itu datang dari dirinya, dia menafikan pada mulanya tetapi dia kemudiannya mengaku mempunyai masalah dengan bau badan.

Jawapan Her itu menyebabkan Fan Li memahami mengapa Cheng sentiasa membuatkannya dia menunggu berjam-jam setiap kali mereka keluar temujanji.

"Setiap kali saya bertanya mengapa dia terlambat, dia akan mengatakan dia memakai alat solek, tetapi sekarang saya tahu jawapannya.

"Dia berusaha keras untuk menutup bau badan!" kata Fan Li marah, yang merasakan dirinya tertipu.

Melihat reaksi suaminya, Cheng mengambil barangan miliknya dan kembali ke rumah ibu bapanya.

Pasangan itu tidak lagi bertemu sejak hari itu.

Dua bulan selepas perkahwinan itu, Li Fan memfailkan perceraian dari Cheng di mahkamah di Wuxi.- Xinhua

Addin

Posted: 20 Aug 2011 11:38 AM PDT

Addin


Rupa-Rupanya Berbillion Ringgit Duit Rakyat Hangus Di Sime Darby

Posted: 20 Aug 2011 09:27 AM PDT

SPRM menyiasat kerugian dalam Skandal Rasuah yang melibatkan syarikat Milik Kerajaan (GLC), Sime Darby Berhad (SDB) yang secara tidak langsung adalah juga milik rakyat. Oleh itu, Kerugian yang dialami turut melibatkan kerugian kepada rakyat dan negara. Projek Minyak dan Gas Bulhanine; Projek Minyak dan Gas Maersk Oil Qatar (MOQ), Projek Pembinaan Kapal MOQ, Maydan Mahzam di Qatar dan Projek Janakuasa Hidroelektrik Bakun merupakan empat projek yang dikatakan menjadi punca utama menyumbang kepada kerugian ini.


Antara faktor penyebab adalah kelewatan dan penanggungan kos yang berlebihan dalam beberapa projek sehingga menyebabkan Syarikat Sime Darby Berhad mengumumkan kerugian sebanyak RM964 juta bagi suku kedua tahun kewangan 2010.

Sehubungan laporan kerugian tersebut, SPRM telah melancarkan 'Ops Billion' bagi menyiasat kes kerugian Sime Darby Berhad dalam konteks kesalahan rasuah. Hasil siasatan yang dilakukan telah membawa kepada penangkapan tiga orang pegawai kanan Sime Darby Berhad.

Tangkapan pertama melibatkan Bekas Pengurus Kanan Kebolehan Marin, Sime Darby Perkhidmatan Marin di Sime Darby Marine And Engineering Sdn. Bhd. atas dua kesalahan menerima wang rasuah berjumlah RM200,000.00 daripada pemilik sebuah syarikat.

Suapan tersebut adalah sebagai balasan kerana membantu memperolehi kerja membekal Derrick Lay Barge (DLB) dan dua Anchor Handling Tugs Supply (AHTS) kepada Sime Darby Marine Sdn. Bhd. yang keseluruhannya berjumlah USD134 juta.

Pegawai tersebut juga menerima wang rasuah sebanyak USD2,500 sebulan daripada pemilik syarikat yang sama bermula Jun 2008 sehingga Februari 2010 dipercayai sebagai balasan membantu syarikat berkaitan kontrak berkenaan.

Ekoran daripada itu, bekas Pengurus Kanan Kebolehan Marin, Sime Darby telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, Jalan Duta, Kuala Lumpur pada 21 Disember 2010 atas satu pertuduhan menerima wang rasuah berjumlah RM200,000.00 sebagai upah mencadangkan syarikat tersebut kepada pihak Sime Darby dalam mendapatkan kontrak pembinaan dan penjualan tiga buah kapal tunda (barge) bernilai USD134.2 juta (RM467.9 juta) dan telah didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 16 Akta yang sama.

Tangkapan kedua pula melibatkan Pengurus Besar Kanan Bahagian Pembangunan Perniagaan dan Pelaburan Projek Antarabangsa di Bahagian yang sama atas dua kesalahan iaitu menerima rasuah dalam bentuk cek berjumlah RM99,000.00 daripada seorang kontraktor kerana membantu dengan pemberian maklumat harga bidaan supaya syarikat kontraktor berkenaan memperoleh kerja-kerja sub-kontraktor bagi kerja pembinaan yang bernilai RM14,430,000.00 dan juga kerja sistem paip tembaga daripada Sime Darby Engineering.

Ekoran daripada itu, Pengurus Besar Kanan Bahagian Pembangunan Perniagaan dan Pelaburan Projek Antarabangsa tersebut telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, Shah Alam pada 6 Ogos 2010 atas dua pertuduhan iaitu secara rasuah memperoleh suapan iaitu dua keping cek bernilai RM50,000.00 dan RM49,000.00 daripada seorang kontraktor.

Beliau turut menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan keuntungan secara langsung bagi dirinya dengan mendedahkan maklumat harga anggaran bidaan tanpa kebenaran pihak pengurusan Sime Darby Engineering Sdn. Bhd. dan telah didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 16 Akta yang sama.

Tangkapan ketiga pula melibatkan Bekas Pengurus Besar Kanan Sime Darby Engineering atas dua kesalahan iaitu menerima rasuah bayaran kelengkapan perabot berjumlah RM33,600.00 dan seutas jam tangan berjenama 'Rolex' yang berharga RM21,700.00 kerana membantu meluluskan dan mempercepatkan tuntutan bayaran kemajuan berhubung Projek Kumang dan Tangga Barat Cluster Development Projek Fasa 1 dan Duplex Energy Sdn. Bhd.

Ekoran daripada itu, Bekas Pengurus Besar Kanan Sime Darby Engineering Sdn. Bhd. telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, Johor Bahru pada 3 Januari 2011 atas dua pertuduhan dan telah didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Atas inisiatif SPRM supaya satu tindakan yang lebih menyeluruh dapat dilakukan dalam kes ini, satu pasukan petugas yang terdiri daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia telah dibentuk bagi menyiasat kes ini di bawah bidang kuasa masing-masing.

Pakatan Rakyat Cadang Monopoli BERNAS Di Tamatkan

Posted: 20 Aug 2011 05:30 AM PDT

Pakatan Rakyat hari ini mencadangkan penghapusan status monopoli pengedaran beras oleh Beras Nasional Malaysia (Bernas) dan juga kajian semula terhadap status Bernas sebagai pengimport tunggal beras di negara ini. Langkah itu dicadang untuk menjadikan industri beras tanahair lebih kompetitif dan pada masa sama memperbaiki taraf ekonomi petani beras tempatan. Ia diumumkan Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua sewaktu sidang media siri perbincangan bajet Pakatan Rakyat 2012 di Sekretariat Pakatan Rakyat, Petaling Jaya tengah hari tadi. "Pakatan Rakyat cadangkan status monopoli Bernas ditamatkan.


Status Bernas sebagai pengimport tunggal ke dalam negara kita juga akan dikaji semula. "Dan kita akan cadangkan lesen import dibuka kepada orang lain agar ada persaingan daripada segi import beras," kata Tian Chua. 
Menurut Tian Chua, langkah itu dicadangkan kerana sejak ia diswastakan, Bernas tidak lagi mewakili kepentingan nasional tetapi terus diberikan keistimewaan oleh kerajaan Umno BN. Melalui sistem monopoli sedia ada, Bernas memperolehi keuntungan melalui perbezaan di antara subsidi yang dibayar kerajaan kepada mereka dengan harga beras yang dibayar mereka kepada petani, kata Tian Chua.

"Mereka rendahkan harga yang mereka beli daripada petani, hasilnya petani hilang insentif untuk menghasilkan beras dengan lebih banyak. "Dengan adanya persaingan dalam membeli beras, kita harap ia akan merangsang pendapatan petani dan ia akan meningkatkan produktiviti petani," kata Tian Chua.

Pada masa sama, petani juga akan memperolehi pendapatan yang lebih baik kerana subsidi beras akan disalurkan terus kepada mereka. Pendapatan petani juga akan meningkat hasil persaingan daripada pengedar beras yang mahu mendapatkan bekalan daripada petani, kata Tian Chua. "Ia akan mampu memperbaiki kadar penghasilan beras di dalam negara ini serta pengedaran beras dan padi (yang lebih baik).

"Sokongan kepada penanam padi juga perlu diubahsuai agar bantuan diberi terus kepada petani. "Antaranya skim pinjaman dan skim simpanan untuk pengeluar dan penanam beras. "Melalui skim ini, kita akan tingkatkan pengeluaran petani, dan juga ada skim pendapatan yang lebih baik untuk petani," kata Tian Chua.

Pada masa sama, katanya lagi, pengguna tidak perlu peningkatan harga beras kerana ia adalah di antara harga barangan kawalan./kd

 Addin :

Satu cadangan yang amat baik, kerana sesuatu monopoli perniagaan hanya menguntungkan sebelah pihak sahaja. Islam juga melarang monopoli.


AMK Kecam Panglima ATM

Posted: 20 Aug 2011 04:35 AM PDT

Angkatan Muda KEADILAN menyelar Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin yang menyifatkan tindakan empat bekas anggota tentera mendedahkan penglibatan mereka dalam undi pos, sebagai satu pengkhianatan. Sebaliknya, Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin mencabar Zulkifeli membuktikan tidak berlaku penyelewengan undi pos seperti didedahkan. "Panglima Angkatan Tentera tidak perlu melatah, saya cabar dia apakah dia akan menafikan kaedah penyelewengan dalam undi pos ini tidak pernah berlaku di dalam kem-kem tentera. "Kalau pendedahan ini dikatakan pengkhianatan, dia harus belajar lima rukun negara, antara asasnya iaitu keluhuran undang-undang dan kedaulatan perlembagaan.


Dia harus berlapang dada dan beri ruang untuk mengakui kesilapan," katanya kepada Keadilandaily. Shamsul yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Melaka menambah, pendedahan dilakukan bekas anggota tentera itu dilakukan secara terang-terangan dan bukan berselindung. Justeru itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof wajar menjawab isu berhubung perkara itu.

"Kita mahu pengerusi SPR menjawab, pendedahan ini sudah cukup kuat untuk memberitahu kepada kerajaan bahawa sudah sampai masanya sistem undi pos ini dihapuskan. Saya percaya rakyat di bawah marah dan tidak puas hati dengan penipuan yang dilakukan," ujarnya.

Beliau dalam pada itu mengkritik pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mewujudkan Jawatankuasa khas parlimen bagi menambahbaik sistem pilihan raya. Menurut Shamsul, pengumuman Najib sekadar memuaskan hati pembangkang dan tidak mencerminkan kesungguhan sekiranya SPR masih dikongkong.

"Sebab itu kita mendesak supaya SPR diletakkan di bawah parlimen dan bukannya menjadi badan kerajaan yang akhirnya akur kepada perdana menteri selaku Ketua Eksekutif. "Saya percaya jawatankuasa ini tidak boleh berbuat apa kecuali cadangan yang tidak boleh membantu dalam usaha untuk memastikan sesuatu yang lebih baik kepada sistem pilihan raya," ujarnya.

Semalam, empat bekas tentera mengaku memangkah undi pos bagi pihak anggota lain semasa pilihan raya bermula pada tahun 1978 hingga 1999. Mereka mengaku berbuat demikain di kem-kem tentera, di markas sempadan antara Malaysia-Thaland, Pengkalan TUDM di Pulau Pinang, Kem Terendak, Melaka dan Sandakan, Sabah dalam tempoh tersebut./kd

PSC : Najib Tunduk Pada Muhyiddin?

Posted: 20 Aug 2011 02:28 AM PDT

Suatu ketika, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memeranjatkan banyak pihak apabila dengan tidak semena-mena beliau mencadangkan ditubuhkan sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC). Tujuan dibentuk PSC ialah bagi mendapatkan persetujuan semua pihak, kerajaan dan pembangkang, ke atas reformasi dalam pilihan raya sebagai mengambil jalan tengah berikutan tuntutan lapan perkara yang diterajui oleh Bersih 2.0. Tetapi pada ketika yang lain, tidak sampai 48 jam kemudian, beliau mengendurkan pandangannya dengan menyatakan tidak ada cacat celanya dengan sistem pilihan raya dewasa ini.


Beliau hanya mencadangkan ditubuhkan PSC memandangkan beberapa pihak menuntut dibuat perubahan dalam sistem itu. Sikap berdolak dalih yang sering berlaku daripada Najib, tidak sepatutnya menimbulkan kehairanan. Najib tidak akan berkata demikian jika timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengannya dengan menyatakan pilihan raya di Malaysia sentiasa berjalan dengan baik.

Cadangan PSC oleh Perdana Menteri itu kata Muhyiddin, hanyalah untuk memperbaiki proses pilihan raya. Kenyataan terbuka Muhyiddin pada 16 Ogos lalu, datang sehari sebelumnya, merupakan suatu tamparan yang hebat kepada Najib.

Langkah berani reformasi pilihan raya

Beliau nampak ikhlas apabila mengumumkan cadangan PSC itu pada 15 Ogos, apabila beliau berkata:

"Jawatankuasa itu akan berbincang mengenai reformasi dalam sistem pilihan raya yang perlu dilaksanakan bagi mencapai persetujuan yang tidak berat sebelah tanpa apa-apa keraguan bahwa wujudnya manipulasi daripada pihak kerajaan."

Najib juga menekankan bahawa pentadbirannya tidak akan dibentuk kecuali benar-benar dipilih oleh rakyat. Kenyataan-kenyataan ini bermakna beliau mengakui terdapatnya kelemahan dalam struktur pilihan raya dan kepincangan ini sudah cukup untuk membentuk sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen.

Dan keazaman Najib untuk mendapatkan persetujuan dan memerintah hanya jika "benar-benar dipilih oleh rakyat" merupakan manifestasi dari keinginan untuk memperbetulkan kesilapan yang sudah sekian lama menunggu untuk diperbaiki.

Dalam menghadapi keberanian usaha untuk memberi sedikit nafas lega kepada sistem demokrasi di negara ini yang dapat diterima oleh seluruh rakyat, kenyataan Muhyiddin yang bercanggah dengan bosnya memeranjatkan banyak pihak.

Tetapi apa yang lebih memeranjatkan ialah apabila Najib membuat pusingan U supaya selari dengan pandangan timbalannya apabila beliau mengulangi kenyataan Muhyiddin bahawa sistem pilihan raya kita adalah telus dan boleh dipercayai.

Bercakap pada satu majlis berbuka puasa pada 17 Ogos lalu, Najib menafikan bahawa cadangan PSC ini merupakan satu pengakuan terhadap kelemahan yang terdapat dalam pilihan raya.

Seterusnya beliau berkata, "kita akan memperbaiki proses pilihan raya, jika ianya dipertikaikan. Kita tidak mempertikaikannya tetapi untuk memuaskan hati setengah-tengah pihak, kita akan laksanakan beberapa perubahan dalam sistem itu."

Kenyataan yang tidak bertenaga ini tidak layak buat seorang Perdana Menteri. Jika tidak ada kesilapan, mengapa perlu diubah? Membuat perubahan hanya kerana ada orang membuat aduan? Tidakkah Perdana Menteri mempunyai pendirian dan pegangannya sendiri?

Membentuk sebuah PSC adalah perkara serius yang berlaku apabila timbul perkara-perkara yang tersangat penting yang perlu di bahas secara terperinci di Parlimen. Adalah suatu tindakan yang dangkal apabila Perdana Menteri mencadangkan jalan penyelesaian seperti itu dibuat terhadap aduan-aduan berkenaan dengan sistem pilihan raya, yang menurut pendapatnya adalah baik.

Sudah pasti seorang Perdana Menteri tidak bermaksud seperti apa yang beliau katakan – membentuk PSC semata-mata untuk menutup mulut para pengkritik.

Terpaksa membuat pusingan U

Dalam hal ini, tidakkah jelas bahawa Perdana Menteri tunduk kepada pendirian Timbalan Perdana Menteri yang bersikap tegas? Mengimbas kembali pentadbiran selama dua tahun Najib, tidak dapat tidak kita melihat permulaannya agak gah tetapi sedikit demi sedikit berakhir dengan lemah dan pendiriannya yang teragak-agak, sama seperti perdana menteri sebelumnya, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Perubahan-perubahan yang hendak dilakukan oleh Najib kelihatan betul, reformasi politik di bawah panji-panji 1Malaysia untuk menyatupadukan rakyat dan transformasi ekonomi melalui menggugurkan perlindungan dan bantuan yang berasaskan bangsa bagi memulihkan ekonomi.

Tetapi beberapa siri kenyataan yang bersifat sombong dan degil daripada kalangan anggota partinya (Umno) sendiri telah membawa kepada transformasi hanya berbentuk slogan semata-mata.

Ditengah-tengah kekecewaan ini, sikap Najib yang secara tiba-tiba mahu membuat perubahan dalam pilihan raya dilihat sebagai langkah strategik untuk meraih kembali keyakinan dari golongan masyarakat menengah.

Beliau bimbang kehilangan sokongan dari golongan masyarakat ini memandangkan beliau telah memberi amaran keras terhadap gerakan Bersih 2.0 terutamanya, dan kekejaman dan ketidakadilan semasa menangani isu perhimpunan Bersih.

Namun masih belum terlambat, jika Najib dapat menggunakan pengaruhnya sebagai Perdana Menteri bagi membawa perubahan yang bermakna dalam sistem pilhan raya yang telah kehilangan kredibilitinya.

Kuasa PM

Tambalan pula, seorang Perdana Menteri diberi kuasa penuh oleh Perlembagaan untuk melantik atau menggugurkan anggota kabinetnya. Sebarang usaha ke arah memulihkan perlembagaan sudah pasti akan disokong dan mendapat sokongan daripada bukan sahaja mereka yang berfikiran waras dalam partinya tetapi juga sokongan dari golongan lain termasuk ahli-ahli pembangkang.

Memperbetulkan kesalahan-kesalahan dalam sistem pilihan raya tidak semestinya menjejaskan partinya, tetapi kesan penerimaan baik dan penghormatan yang terhasil dari tindakan ini (yang tentunya berupa undi), lebih dari cukup untuk menggantikan undi yang hilang.

Di samping itu, menang atau kalah, Najib akan menerima kedudukan yang mulia dalam sejarah Malaysia sebagai seorang Perdana. Menteri yang telah berjasa kerana memulihkan demokrasi dan sistem pilihan raya bagi rakyatnya.

Beliau masih mempunyai masa dua tahun sebelum pilihan raya mencapai tarikh luput pada pertengahan 2013. Kenapa Najib harus menolak peluang untuk berkhidmat secara saksama dengan menganjurkan pilihan raya yang tergesa-gesa, tidak adil dan manipulasi serta akan menanggung risiko kehilangan segala-galanya; dirinya, partinya dan rakyatnya?/fmt

SPR Kata Kesilapan 0.0001% Tapi Najib Tubuh PSC

Posted: 20 Aug 2011 02:26 AM PDT

Kenyataan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kononnya kesilapan dalam daftar pemilih hanyalah 0.0001 peratus, tidak logik, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali. Lebih-lebih lagi, katanya, ia dibuat ketika Pakatan Rakyat berjaya membuktikan pelbagai kepincangan dalam daftar pemilih SPR hingga terbukti kewujudan pengundi hantu. "Penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya bukti jelas sistem dalam daftar pemilih SPR adalah kotor. Pilihan raya di Malaysia juga kotor. "Kalau Najib pun mengakuinya, SPR patut berhenti menjadi tali barut Umno Barisan Nasional (BN)," katanya kepada Keadilan Daily di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Gombak, hari ini.

Mengulas lanjut, Azmin berkata, daftar pemilih SPR sarat mengandungi pengundi hantu termasuk penggunaan nama palsu, alamat palsu dan semuanya dalam jumlah yang besar. Memberi contoh lokaliti Kampung Kelanggit Baru dalam Parlimen Gombak yang penduduknya 100 peratus Melayu, beliau hairan kerana wujud 48 pengundi Cina tidak dikenali dalam daftar pemilih SPR.

"Kalau dalam sebuah kampung ada 48 pengundi hantu, bayangkan ada ratusan ribu pengundi hantu di kampung lain di seluruh negara," kata Ahli Parlimen Gombak itu. Jadi, beliau mendesak SPR bersikap profesional kepada semua parti bertanding dengan memastikan pilihan raya umum (PRU) dijalankan secara bersih dan adil./kd

Pakatan Rakyat Cadang Monopoli BERNAS Di Tamatkan

Posted: 19 Aug 2011 07:30 PM PDT

Pakatan Rakyat hari ini mencadangkan penghapusan status monopoli pengedaran beras oleh Beras Nasional Malaysia (Bernas) dan juga kajian semula terhadap status Bernas sebagai pengimport tunggal beras di negara ini. Langkah itu dicadang untuk menjadikan industri beras tanahair lebih kompetitif dan pada masa sama memperbaiki taraf ekonomi petani beras tempatan. Ia diumumkan Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua sewaktu sidang media siri perbincangan bajet Pakatan Rakyat 2012 di Sekretariat Pakatan Rakyat, Petaling Jaya tengah hari tadi. "Pakatan Rakyat cadangkan status monopoli Bernas ditamatkan.


Status Bernas sebagai pengimport tunggal ke dalam negara kita juga akan dikaji semula. "Dan kita akan cadangkan lesen import dibuka kepada orang lain agar ada persaingan daripada segi import beras," kata Tian Chua. 
Menurut Tian Chua, langkah itu dicadangkan kerana sejak ia diswastakan, Bernas tidak lagi mewakili kepentingan nasional tetapi terus diberikan keistimewaan oleh kerajaan Umno BN. Melalui sistem monopoli sedia ada, Bernas memperolehi keuntungan melalui perbezaan di antara subsidi yang dibayar kerajaan kepada mereka dengan harga beras yang dibayar mereka kepada petani, kata Tian Chua.

"Mereka rendahkan harga yang mereka beli daripada petani, hasilnya petani hilang insentif untuk menghasilkan beras dengan lebih banyak. "Dengan adanya persaingan dalam membeli beras, kita harap ia akan merangsang pendapatan petani dan ia akan meningkatkan produktiviti petani," kata Tian Chua.

Pada masa sama, petani juga akan memperolehi pendapatan yang lebih baik kerana subsidi beras akan disalurkan terus kepada mereka. Pendapatan petani juga akan meningkat hasil persaingan daripada pengedar beras yang mahu mendapatkan bekalan daripada petani, kata Tian Chua. "Ia akan mampu memperbaiki kadar penghasilan beras di dalam negara ini serta pengedaran beras dan padi (yang lebih baik).

"Sokongan kepada penanam padi juga perlu diubahsuai agar bantuan diberi terus kepada petani. "Antaranya skim pinjaman dan skim simpanan untuk pengeluar dan penanam beras. "Melalui skim ini, kita akan tingkatkan pengeluaran petani, dan juga ada skim pendapatan yang lebih baik untuk petani," kata Tian Chua.

Pada masa sama, katanya lagi, pengguna tidak perlu peningkatan harga beras kerana ia adalah di antara harga barangan kawalan./kd

 Addin :

Satu cadangan yang amat baik, kerana sesuatu monopoli perniagaan hanya menguntungkan sebelah pihak sahaja. Islam juga melarang monopoli.


shalehudin

Posted: 20 Aug 2011 11:31 AM PDT

shalehudin


Patut la ramai, ngan lembu pun depa kira sekali... haha...

Posted: 20 Aug 2011 10:21 AM PDT

1Malaysia... Pihak Rukun Tetangga Taman Wah Keong mengadakan aktiviti mengibarkan Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdakaan yang ke-54 di Padang Taman Wah Keong di Ipoh, Sabtu. Pelbagai aktiviti dianjurkan seperti Perarakan Kereta Lembu Jalur Gemilang, Perarakan Basikal Lama, Perarakan Kereta Volkswagen dengan penyertaan 100 orang kanak-kanak tadika dan orang ramai. - Foto BERNAMA

BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 20 Aug 2011 09:22 AM PDT

BRIGED MP SEGAMBUT


Jika p'raya telus, sudah lama BN pembangkang

Posted: 20 Aug 2011 01:06 AM PDT

BUTTERWORTH, 20 Ogos: Pembentukan Jawatankuasa Terpilih Parlimen seperti mana yang dilaung-laungkan oleh BN sejak awal lagi sudah menunjukkan ketidakadilan mereka dalam menangani isu pilihan raya.
Demikian dinyatakan oleh Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng (gambar) ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan kepada golongan yang memerlukan di perkarangan Masjid Mak Mandin, Butterworth petang semalam.
Menurut beliau lagi, dalam pembentukan jawatankuasa tersebut sudah melihat adanya kepincangan, jadi bagaimana untuk mengharapkan suatu keadilan tercapai secara telus.
"Mereka ingin bentuk jawatankuasa yang didominasi oleh mereka. Majoriti kuasa ada pada mereka. Suara juga banyak pada mereka. BN ada lima anggota dan PR hanya tiga. NGO yang dicadangkan juga tidak relevan pada mereka.
"Pembentukan (jawatankuasa) ini tidak akan membawa apa-apa erti sekiranya pada awal-awal lagi sudah adanya unsur-unsur tidak telus dalam menangani masalah pilihan raya yang tidak adil dan telus dalam negara.
"Selagi SPR diperkudakan oleh Umno dan BN, saya yakin, selagi itulah masalah yang sekian lama dipertikaikan seperti pengundi pos, pengundi hantu dan terkini isu pemilikan Mykad oleh warga asing sebagai pemilih sah," ujarnya lagi.
Jelasnya lagi, Umno dan BN tidak akan berani untuk menghadapi pilihan raya secara telus dan adil.
Malah katanya, sekiranya pilihan raya dilaksanakan secara telus BN sudah lama menjadi pembangkang dalam politik negara apabila rakyat menolak mereka melalui keputusan pilihan raya yang bersih.
"Namun begitu, adalah sukar untuk merealisasikan pembersihan ini wujud, selagi SPR tidak melepaskan diri mereka dari belenggu parti pemerintah, " tambahnya lagiFakhri Ali  

Mismah tak ingin lagi diwawancara

Posted: 19 Aug 2011 10:24 PM PDT

Selepas dua minggu mencuri perhatian ekoran dikatakan mendapat kerakyatan dalam tempoh empat jam, Mismah -- pekerja di sebuah syarikat jualan langsung -- kini enggan diwawancara pihak media.

Baginya, cukuplah berita yang ditulis tentang dirinya oleh pelbagai media sejak hari pertama disiarkan sehinggalah dikunjungi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar baru-baru ini.

mismah in sinar harian 140811 front page story imageKetika ditemui Malaysiakini di gerai tempat wanita itu berniaga di ibu negara semalam, Mismah -- anak kelahiran Bawaen, Indonesia -- itu bagaimanapun masih mesra dan ramah berbual.

Jelasnya, beliau cuma tidak mahu lagi kenyataannya dipetik media mahupun gambarnya di gerai itu dirakamkan, walaupun dipujuk berkali-kali.

"Sudah banyak tentang diri saya ditulis," katanya petang semalam menjelang waktu berbuka puasa di gerai kecil 10 kali 10 kaki di depan sebuah kedai baju di pusat bandar Kuala Lumpur.

Selepas bekerja sebagai tukang sapu di sebelah siang, pada malamnya beliau mengambil kesempatan meniaga sempena hari raya yang bakal tiba hujung bulan ini.

Ketika kunjungan itu, Mismah, 47 kelihatan menunggu pelanggan di gerai baju kurungnya. Beliau tidak lagi menjual tudung seperti dilaporkan baru-baru ini.

Memandangkan hujan agak lebat pada masa itu, keadaan agak lengang dan tidak ramai mengunjungi gerainya -- tidak seperti kelaziman di Jalan Tuanku Abdul Rahman yang sesak setiap kali menjelang musim perayaan.

Tiga soalan, jawapan off record

Selepas dilaporkan Malaysiakini pada 2 Ogos, isu sama ada ibu kepada empat anak itu merupakan penduduk tetap (PR) yang diberikan hak mengundi hangat diperdebatkan.

Tambahan lagi apabila statusnya di laman dalam laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bertukar daripada PR kepada warganegara selepas empat jam berita itu disiarkan.

gerai mismah jalan tar 200811 2JPN bagaimanapun sehari selepas itu membuat penjelasan bahawa dakwaan itu tidak benar dan kewarganegaraan wanita itu sebenarnya diluluskan pada 31 Januari lalu.

Laporan itu disusuli penampilannya kali pertama kepada Sinar Harian pada 12 Ogos -- sepuluh hari selepas itu di mana beliau dilaporkan menolak mendapat kerakyatan mudah melalui "pintu belakang".

Sebaliknya, jelas Mismah, beliau juga menjalani laluan sukar apabila mendapat kerakyatan setelah menjadi PR selama 17 tahun dan dua kali memohon menjadi warganegara.

Kunjungan Malaysiakini semalam bagi mendapatkan penjelasan bagaimana Mismah mendapat taraf PKR dalam tempoh beberapa bulan sahaja ketika masih belasan tahun dan siapa yang membawanya masuk ke negara ini pada tahun 1982.

Selain itu, masih ramai tertanya-tanya apa yang mendorongnya membuat permohonan baru di Putrajaya setelah gagal kali pertama dan apa yang mendorongnya mendafar sebagai pemilih tidak lama selepas mendapat taraf itu.

Sebahagian daripada soalan itu dijawab oleh Mismah tetapi Malaysiakini tidak dapat menyiarkan atas permintaannya supaya perbualan itu tidak dirakamkan atau off record.

Ketika beredar, keramahan Mismah jelas kelihatan apabila beliau sempat mencadangkan tempat berbuka puasa sekitar kawasan itu kepada pemberita dan juruvideo Malaysiakini.

PM: P'raya boleh bila-bila masa, tak perlu tunggu PSC

Posted: 19 Aug 2011 03:50 PM PDT

Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya.

Perdana menteri berkata kerajaan akan cuba melaksanakan sebarang cadangan penambahbaikan yang dibuat oleh jawatankuasa itu sebelum pilihan raya umum yang akan datang.

"Kami akan cuba, pasti ada sesuatu yang boleh dilakukan dengan kadar segera, sesuatu yang mungkin akan mengambil sedikit masa. Jadi, apa yang kita boleh lakukan dengan segera, kita akan lakukannya dengan segera," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato'
Onn hari ini.
Najib yang juga presiden Umno berkata bentuk-bentuk penambahbaikan pilihan raya akan dibincangkan dan ditentukan oleh semua wakil parti-parti politik yang menyertai jawatankuasa tersebut.

Ditanya mengenai pendirian pembangkang yang belum membuat keputusan untuk menyertai jawatankuasa itu selagi belum melihat terma rujukannya, Najib berkata penubuhan jawatankuasa berkenaan merupakan tawaran yang ikhlas daripada pihak kerajaan supaya setiap keputusan dapat dibuat secara konsensus.

"Ini merupakan tawaran ikhlas di pihak kami kerana perbincangan perlu diadakan di antara kedua-dua pihak supaya ada konsensus. Kita harap akan ada konsensus atas apa yang kita lakukan," katanya.

Mengenai permintaan pembangkang agar jawatankuasa itu diterajui wakil dari pihak mereka, Najib berkata perkara itu adalah mustahil kerana ia mesti diketuai oleh parti majoriti.

Beliau juga berkata pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa kabinet telah bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa itu yang bertanggungjawab memperkukuhkan undang-undang dan peraturan berkenaan pilihan raya di negara ini.

Ia akan dianggotai lima orang wakil kerajaan Barisan Nasional, tiga wakil pembangkang dan seorang wakil Bebas.

"Ini merupakan tawaran ikhlas di pihak kami kerana perbincangan perlu diadakan di antara kedua-dua pihak supaya ada konsensus. Kita harap akan ada konsensus atas apa yang kita lakukan," katanya.

Mengenai permintaan pembangkang agar jawatankuasa itu diterajui wakil dari pihak mereka, Najib berkata perkara itu adalah mustahil kerana ia mesti diketuai oleh parti majoriti.

Beliau juga berkata pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

Pada Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa kabinet telah bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa itu yang bertanggungjawab memperkukuhkan undang-undang dan peraturan berkenaan pilihan raya di negara ini.

Ia akan dianggotai lima orang wakil kerajaan Barisan Nasional, tiga wakil pembangkang dan seorang wakil Bebas.
Najib juga berkata Majlis Tertinggi Umno menyokong keputusan kerajaan untuk menubuhkan jawatankuasa tersebut tetapi tidak bererti mereka mengakui terdapat kelemahan yang besar pada kesahihan pilihan raya di negara ini.

"MT nak tegaskan demokrasi berparlimen adalah prinsip perjuangan Umno selama ini. Kesahihan pilihan raya tidak seharusnya dipersoalkan sebab kita telah buktikan tiada manipulasi dalam pilihan raya sama ada dari segi undi yang
dilakukan atau senarai daftar pemilih," katanya.

Mengulas mengenai dakwaan pembangkang bahawa terdapat beberapa individu yang menjadi penduduk tetap dan tersenarai sebagai pengundi dalam masa yang singkat, Perdana Menteri berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu membuat penjelasan mengenai kes tersebut.

"Mungkin ada individu-individu yang boleh jadi pertikaian tapi kita minta SPR buat penjelasan tentang kedudukan nama-nama tersebut memandangkan kecenderungan pembangkang membangkitkan nama-nama mereka," katanya.

- Bernama

Al Ikram

Posted: 20 Aug 2011 09:21 AM PDT

Al Ikram


SERVANTS OR THUGS ?

Posted: 20 Aug 2011 03:08 AM PDT

BILA NEGARA DITANGAN PENGKHIANAT ?

Posted: 19 Aug 2011 06:28 PM PDT

Bila Harimau Sudah Menaip...

Posted: 20 Aug 2011 09:20 AM PDT

Bila Harimau Sudah Menaip...


Ustaz Kegemaran

Posted: 19 Aug 2011 05:56 PM PDT

Qaseh Sudah 2 Tahun!!!

Posted: 19 Aug 2011 12:53 PM PDT

Posting khas buat Ibu Melayuangkat.

Anak gua dah 2 tahun pada 18..2011. Alhamdulillah. Semoga aku berjaya mendidiknya menjadi Hamba Allah yang taat dan mengharungi pancaroba dunia dengan selamat. InsyaAllah.Anak Sungai Derhaka

Posted: 20 Aug 2011 09:17 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Alahai Zul Nordin.. Kisah Para Sahabat pun nak belit ka??

Posted: 20 Aug 2011 06:09 AM PDT

Demi mempolitikkan isu gereja untuk menunjukkan kononnya dia pejuang Islam, Ahli Parlimen Kulim, Zulkifli Nordin, sanggup memutar belitkan Sirah Sahabat dan menipu di khalayak ramai.

Ahli Parlimen yang telah dipecat dari PKR itu menipu dengan mengatakan bahawa Syaidina Umar telah dijemput ke gereja tetapi beliau tidak mahu masuk ke dalam gereja.

Fakta sebenar, Syaidina Umar tidak mahu bersolat di dalam gereja, bukan tidak mahu masuk. Lihat penipuan terang-terangan Zulkifli dalam video di bawah.
Dengan lagak Zulkifli Nordin yang konon-konon pejuang Islam sebenar, ramai orang yang tertipu dan menyangka masuk ke gereja adalah berdosa kerana terpengaruh dengan fatwa baru Zulkifli Nordin.

KISAH Syaidina Umar Al-Khatab masuk melawat sebuah gereja besar di Juruselam merupakan satu kisah yang sangat popular di dalam Sejarah Islam.

Peristiwa ini menjadi tauladan kepada seluruh umat Islam apabila sahabat nabi itu menolak untuk bersolat di dalam gereja walaupun dipelawa oleh paderi besar Baitulmuqadis, Sophronius.Merujuk kepada buku novel sejarah Islam, UMAR AL-KHATTAB Reformis Dunia Islam, muka surat 265, tulisan Abdul Latip Talib, diceritakan secara jelas bahawa Syaidina Umar telah mengunjungi sebuah gereja besar di Baitulmuqaddis namun menolak untuk bersolat di dalamnya.Sila klik imej untuk membaca dengan lebih jelas.


Sumber : Milo Suam

Najib sudah mula 'Tunduk' kepada Muhyiddin..

Posted: 20 Aug 2011 01:13 AM PDT

Suatu ketika, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memeranjatkan banyak pihak apabila dengan tidak semena-mena beliau mencadangkan ditubuhkan sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC).

Tujuan dibentuk PSC ialah bagi mendapatkan persetujuan semua pihak, kerajaan dan pembangkang, ke atas reformasi dalam pilihan raya sebagai mengambil jalan tengah berikutan tuntutan lapan perkara yang diterajui oleh Bersih 2.0.


Tetapi pada ketika yang lain, tidak sampai 48 jam kemudian, beliau mengendurkan pandangannya dengan menyatakan tidak ada cacat celanya dengan sistem pilihan raya dewasa ini. Beliau hanya mencadangkan ditubuhkan PSC memandangkan beberapa pihak menuntut dibuat perubahan dalam sistem itu.

Sikap berdolak dalih yang sering berlaku daripada Najib, tidak sepatutnya menimbulkan kehairanan. Najib tidak akan berkata demikian jika timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengannya dengan menyatakan pilihan raya di Malaysia sentiasa berjalan dengan baik.

Cadangan PSC oleh Perdana Menteri itu kata Muhyiddin, hanyalah untuk memperbaiki proses pilihan raya. Kenyataan terbuka Muhyiddin pada 16 Ogos lalu, datang sehari sebelumnya, merupakan suatu tamparan yang hebat kepada Najib.

Langkah berani reformasi pilihan raya

Beliau nampak ikhlas apabila mengumumkan cadangan PSC itu pada 15 Ogos, apabila beliau berkata:

"Jawatankuasa itu akan berbincang mengenai reformasi dalam sistem pilihan raya yang perlu dilaksanakan bagi mencapai persetujuan yang tidak berat sebelah tanpa apa-apa keraguan bahwa wujudnya manipulasi daripada pihak kerajaan."

Najib juga menekankan bahawa pentadbirannya tidak akan dibentuk kecuali benar-benar dipilih oleh rakyat.

Kenyataan-kenyataan ini bermakna beliau mengakui terdapatnya kelemahan dalam struktur pilihan raya dan kepincangan ini sudah cukup untuk membentuk sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen.

Dan keazaman Najib untuk mendapatkan persetujuan dan memerintah hanya jika "benar-benar dipilih oleh rakyat" merupakan manifestasi dari keinginan untuk memperbetulkan kesilapan yang sudah sekian lama menunggu untuk diperbaiki.

Dalam menghadapi keberanian usaha untuk memberi sedikit nafas lega kepada sistem demokrasi di negara ini yang dapat diterima oleh seluruh rakyat, kenyataan Muhyiddin yang bercanggah dengan bosnya memeranjatkan banyak pihak.

Tetapi apa yang lebih memeranjatkan ialah apabila Najib membuat pusingan U supaya selari dengan pandangan timbalannya apabila beliau mengulangi kenyataan Muhyiddin bahawa sistem pilihan raya kita adalah telus dan boleh dipercayai.

Bercakap pada satu majlis berbuka puasa pada 17 Ogos lalu, Najib menafikan bahawa cadangan PSC ini merupakan satu pengakuan terhadap kelemahan yang terdapat dalam pilihan raya.

Seterusnya beliau berkata, "kita akan memperbaiki proses pilihan raya, jika ianya dipertikaikan. Kita tidak mempertikaikannya tetapi untuk memuaskan hati setengah-tengah pihak, kita akan laksanakan beberapa perubahan dalam sistem itu."

Kenyataan yang tidak bertenaga ini tidak layak buat seorang Perdana Menteri. Jika tidak ada kesilapan, mengapa perlu diubah?

Membuat perubahan hanya kerana ada orang membuat aduan? Tidakkah Perdana Menteri mempunyai pendirian dan pegangannya sendiri?

Membentuk sebuah PSC adalah perkara serius yang berlaku apabila timbul perkara-perkara yang tersangat penting yang perlu di bahas secara terperinci di Parlimen.

Adalah suatu tindakan yang dangkal apabila Perdana Menteri mencadangkan jalan penyelesaian seperti itu dibuat terhadap aduan-aduan berkenaan dengan sistem pilihan raya, yang menurut pendapatnya adalah baik.

Sudah pasti seorang Perdana Menteri tidak bermaksud seperti apa yang beliau katakan – membentuk PSC semata-mata untuk menutup mulut para pengkritik.

Terpaksa membuat pusingan U

Dalam hal ini, tidakkah jelas bahawa Perdana Menteri tunduk kepada pendirian Timbalan Perdana Menteri yang bersikap tegas?

Mengimbas kembali pentadbiran selama dua tahun Najib, tidak dapat tidak kita melihat permulaannya agak gah tetapi sedikit demi sedikit berakhir dengan lemah dan pendiriannya yang teragak-agak, sama seperti perdana menteri sebelumnya, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Perubahan-perubahan yang hendak dilakukan oleh Najib kelihatan betul, reformasi politik di bawah panji-panji 1Malaysia untuk menyatupadukan rakyat dan transformasi ekonomi melalui menggugurkan perlindungan dan bantuan yang berasaskan bangsa bagi memulihkan ekonomi.

Tetapi beberapa siri kenyataan yang bersifat sombong dan degil daripada kalangan anggota partinya (Umno) sendiri telah membawa kepada transformasi hanya berbentuk slogan semata-mata.

Ditengah-tengah kekecewaan ini, sikap Najib yang secara tiba-tiba mahu membuat perubahan dalam pilihan raya dilihat sebagai langkah strategik untuk meraih kembali keyakinan dari golongan masyarakat menengah.

Beliau bimbang kehilangan sokongan dari golongan masyarakat ini memandangkan beliau telah memberi amaran keras terhadap gerakan Bersih 2.0 terutamanya, dan kekejaman dan ketidakadilan semasa menangani isu perhimpunan Bersih.

Namun masih belum terlambat, jika Najib dapat menggunakan pengaruhnya sebagai Perdana Menteri bagi membawa perubahan yang bermakna dalam sistem pilhan raya yang telah kehilangan kredibilitinya.

Kuasa PM

Tambalan pula, seorang Perdana Menteri diberi kuasa penuh oleh Perlembagaan untuk melantik atau menggugurkan anggota kabinetnya.

Sebarang usaha ke arah memulihkan perlembagaan sudah pasti akan disokong dan mendapat sokongan daripada bukan sahaja mereka yang berfikiran waras dalam partinya tetapi juga sokongan dari golongan lain termasuk ahli-ahli pembangkang.

Memperbetulkan kesalahan-kesalahan dalam sistem pilihan raya tidak semestinya menjejaskan partinya, tetapi kesan penerimaan baik dan penghormatan yang terhasil dari tindakan ini (yang tentunya berupa undi), lebih dari cukup untuk menggantikan undi yang hilang.

Di samping itu, menang atau kalah, Najib akan menerima kedudukan yang mulia dalam sejarah Malaysia sebagai seorang Perdana

Menteri yang telah berjasa kerana memulihkan demokrasi dan sistem pilihan raya bagi rakyatnya.

Beliau masih mempunyai masa dua tahun sebelum pilihan raya mencapai tarikh luput pada pertengahan 2013.

Kenapa Najib harus menolak peluang untuk berkhidmat secara saksama dengan menganjurkan pilihan raya yang tergesa-gesa, tidak adil dan manipulasi serta akan menanggung risiko kehilangan segala-galanya; dirinya, partinya dan rakyatnya?


Free Malaysia Today

Lima Polis Didakwa Rompak Warga Bangladesh

Posted: 19 Aug 2011 07:28 PM PDT

KUALA LUMPUR 19 OGOS : Lima anggota polis berpangkat konstabel mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas 16 dakwaan merompak secara berkumpulan terhadap 16 warga Bangladesh sejumlah wang tunai RM34,516, pada 8 Ogos lalu.

Mohd Afizi Mohd Nasir, 27, Muhammad Hairey Muhammad Puzi, 21, Azrin Adha Abdullah, 25, Mohd Faiz Muhammad, 25, dan Mohammad Firdaus Jamaludin, 20, didakwa melakukan rompakan ke atas kesemua mangsa yang berumur antara 20 dan 40 tahun di sebuah rumah No 52, Jalan Nagasari, Dang Wangi di Kuala Lumpur pada 12.01 pagi.


Kelima-lima anggota polis terbabit bertugas di Bahagian Tugas Am dari Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi didakwa merompak wang tunai dan 19 telefon bimbit pekerja-pekerja buruh binaan itu.

Pertuduhan ke atas kesemua mereka dibuat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan boleh disebat.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nurmardiana Mamat menawarkan jaminan sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh, namun peguam Mohamad Arfizi Mohd Ramli yang mewakili kesemua tertuduh memohon jaminan itu dikurangkan kepada RM10,000 dengan alasan semua mereka merupakan penanggung tunggal keluarga.

"Saya juga merayu di bulan Ramadan yang mulia ini supaya semua mereka diberi peluang untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma bersama keluarga masing-masing," katanya dipetik Bernama Online.

Hakim Zulhazmi Abdullah membenarkan semua tertuduh, masing-masing diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 20 Sept ini untuk sebutan.

Semua tertuduh membayar wang jaminan itu.


TVS News

pemuda cheh

Posted: 20 Aug 2011 09:15 AM PDT

pemuda cheh


Percayakah Najib mahu jadi PM disokong rakyat

Posted: 19 Aug 2011 05:17 PM PDT

Oleh Haji Abdul Subky Latif
Ketika mengumumkan kerajaan setuju menubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen mengenai transformasi pilihan raya, Perdana Menteri Najib menyebut bahawa beliau dan kabinetnya tidak mahu jadi Perdana Menteri dan menteri yang tidak jelas disokong rakyat.
Ia adalah semangat dari amalan demokrasi di mana-mana jua dan bagi siapa jua yang menganut dan mengamalkan demokrasi. Ia bukan sekadar suatu yang Najib saja mahu tetapi itulah yang dituntut oleh semua orang dan semua bangsa dulu, kini dan selama-lamanya.
Negara kita akan jadi aman jika Najib dan sesiapa juga yang jadi Perdana Menteri berfikir dan berpegang dengan apa yang Najib kata itu.


Kata Perdana Menteri itu adalah betul tetapi yang betul itu tidak akan jadi betul jika ia tidak dibuktikan.
Najib mesti membuktikan dulu apa yang diucapkannya itu sebelum orang boleh bercaya dia berpegang kepada kata-katanya itu.
Setakat ini Najib tidak dapat dipercayai bahawa beliau berperang kepada kenyataannya itu.
Bukti dia tidak berpegang pada cakapnya itu dapat dilihat dari kejadian di Perak menjelang dia jadi Presiden Umno dan Perdana Menteri.
Dia mencabul amalan demokrasi seperti yang dikatakannya itu sebaik dia menjadi ketua Umno sementara di Perak menggantikan Tajol Rosli dan selepas menjadi Presiden Umno dia jadi ketua Umno Selangor, diyakini mahu menjadi Selangor seperti yang telah berlaku di Perak.
Di Perak jelas dalam PRU 12 Mac, 2008 Barisan Nasional tidak mendapat sokongan rakyat. Yang memegang kuasa majoriti di Perak ialah Pakatan Rakyat yang masa itu belum diwujudkan.
Sama ada tiga ADUN Pakatan Rakyat yang hilang dan kemudian dijumpai menjadi ADUN Bebas, jadi begitu kerana mainan politik Najib atau mereka secara siuman atau kurang siuman rela lari dari Pakatan Rakyat, terbukti rakyat Perak setahun  sebelumnya tidak menyokong BN.
Sekali pun tiga ADUN itu kemudiannya tidak menentang kerajaan BN yang ditegakkan di negeri itu, keputusan rakyat di negeri setahun sebelumnya menolak BN.
Ini demokrasi sebenarnya ada pada rakyat  telah membuktikan untuk tempoh lima tahun ialah mereka menolak BN. Ajaran dan amalan demokrasi yang disetujui dunia, sokongan rakyat atas sebuah kerajaan itu ialah selagi tiada pilihan raya baru diadakan.
Kerajaan Perak yang ada sekarang adalah kerajaan yang ditunjuk oleh Istana dan BN pimpinan Najib tetapi ia belum dibuktikan disokong oleh rakyat seperti yang Najib sebut ketika membuat kenyataan dia tidak mahu jadi PM yang tidak disokong rakyat.
Baru setahun rakyat Perak menyatakan tidak menyokong BN secara jelas, Najib menegakkan Menteri Besarnya yang tidak diketahui disokong atau tidak disokong rakyat.
Adakah yang dia tidak mahu hanya jadi Perdana Menteri dan menteri yang tidak disokong secara jelas oleh rakyat, untuk menjadi Menteri tidak mengapa tanpa sokongan jelas rakyat?
Katakanlah ketika tiga ADUN di Perak itu sudah membebaskan dirinya dari kerajaan masa itu, maka dalam keadaan semasa sudah tidak jelas kerajaan pimpinan Nizar itu disokong rakyat, tetapi pada masa itu juga tidak jelas Zamri Abdul Kadir disokong rakyat.
Katakanlah keadaan itu tidak jelas, tetapi Najib menyokong pembentukan kerajaan yang tidak jelas juga. Apabila kes di Perak itu dibawa ke mahkamah, Najib lebih rela menyokong kerajaan yang ditegakkan oleh mahkamah dari kerajaan yang asalnya disokong oleh rakyat secara jelas.
Kemudian dia beralih ke Selangor. Berbagai pergolakan berlaku di Selangor. Adalah dipercaya jika boleh apa yang berlaku di Perak hendak dilakukan juga di Selangor. Mungkin tidak bertujuan begitu, tetapi dari bacaan politik dia boleh dipercayai bertujuan begitu.
Oleh kerana satu ADUN saja di Selangor yang lari dari Pakatan tiadalah dapat gantikan kerajaan yang sah itu dengan satu kerajaan yang tidak disokong secara jelas oleh rakyat.
Najib juga cuba ganggu di Kedah hingga seorang Exconya dari kaum India terpaksa meletak jawatan. Tetapi Pilihan Raya Kecil di Kedah itu dimenangi juga oleh Pakatan Rakyat. Setahun selepas kerajaan di Kedah itu ditegakkan, terbukti rakyat menyokongnya lagi.
Jika kejadian di Kedah dalam masa setahun itu rakyatnya tetap menolak BN, maka kemungkinan rakyat di Perak juga sama masih bersama Pakatan.
Dalam keadaan tiga ADUN di Perak berubah kedudukan, berlaku keadaan yang jelas di sebelah Nizar dan tidak jelas juga di sebelah Zamri. Dalam keadaan semuanya tidak jelas, yang s ewajarnya Najib mesti bersetuju kepada satu pilihan raya baru supaya Perak dapat sebuah kerajaan yang jelas disokong rakyat.
Tetapi Najib memilik untuk menegakkan sebuah kerajaan yang tidak jelas disokong rakyat. Ini berlawanan dengan kenyataannya konon tidak mahu jadi Perdana Menteri yang tidak jelas disokong rakyat.
Justeru itu ada transformasi pada diri Najib sendiri.

Senyum Tangis Sendu

Posted: 20 Aug 2011 09:13 AM PDT

Senyum Tangis Sendu


Sebelum Ini Polis Ganas, Sekarang Merompak Pula

Posted: 19 Aug 2011 07:42 PM PDT

KUALA LUMPUR - Lima anggota polis berpangkat konstabel mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas 16 dakwaan merompak secara berkumpulan 16 warga Bangladesh pada 8 Ogos lalu.

Mohd. Afizi Mohd. Nasir, 27; Muhammad Hairey Muhammad Puzi, 21; Azrin Adha Abdullah, 25; Mohd. Faiz Muhammad, 25; dan Mohammad Firdaus Jamaludin, 20, didakwa melakukan rompakan ke atas kesemua mangsa yang berumur antara 20 dan 40 tahun di rumah No. 52, Jalan Nagasari, Dang Wangi di sini pada pukul 12.01 pagi 8 Ogos lalu.

JALAN Nagasari, Dang Wangi, Kuala Lumpur tempat lima anggota polis merompak sekumpulan warga Bangladesh pada 8 Ogos lalu.

Kesemua tertuduh yang bertugas di Bahagian Tugas Am dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi didakwa merompak wang tunai dan 19 telefon bimbit yang kesemuanya berjumlah RM34,516 milik pekerja buruh binaan itu.

Pertuduhan ke atas kesemua tertuduh dibuat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan boleh disebat.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nurmardiana Mamat menawarkan jaminan sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh namun peguam Mohamad Arfizi Mohd. Ramli yang mewakili kesemua tertuduh memohon jaminan itu dikurangkan kepada RM10,000 dengan alasan kesemua mereka merupakan penanggung tunggal keluarga.

"Saya juga merayu pada bulan Ramadan yang mulia ini supaya kesemua mereka diberi peluang untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma bersama keluarga masing-masing," katanya.

Hakim Zulhazmi Abdullah membenarkan kesemua tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 20 September ini untuk sebutan semula kes.

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 20 Aug 2011 09:06 AM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Inilah Foto Wanita itu ...?

Posted: 20 Aug 2011 02:45 AM PDT

Former migrant worker Darsem binti Dawud Tawar, pictured in her West Java home, was spared from beheading after the government paid blood money. (JG Photo/Nivell Rayda)

Read her story here ...

Pahang Daily Online

Posted: 20 Aug 2011 07:13 AM PDT

Pahang Daily Online


Pilihan Raya Bila-Bila, Pemimpin Pakatan Gusar Apa Motif Tubuh Jawatankuasa Khas Parlimen

Posted: 20 Aug 2011 03:34 AM PDT

KUALA LUMPUR 20 Ogos - Pendekatan yang diambil oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam keghairahannya membawa penambahbaikan sistem pilihan raya, hari demi hari menimbulkan tanda tanya di kalangan ahli Pakatan Rakyat akan sejauh mana keikhlasan penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) itu. Hal ini kerana, Najib dalam kenyataan terbarunya berkata, parlimen boleh dibubarkan pada bila-bila masa sahaja tanpa perlu menunggu PSC. Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (foto) antaranya yang nyata terkilan dengan kenyataan terbaru Najib itu. "Sejauh mana kesungguhan Barisan Nasional untuk penambahbaikan pilihan raya jika kenyataan yang tidak berapa cerdik ini dikeluarkan?," Nik Aziz dipetik sebagai berkata. Najib petang semalam memberitahu pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan bila-bila masa dan tidak akan bergantung pada prosiding jawatankuasa pilihan khas parlimen yang dibentuk untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan pilihan raya. Bagaimanapun kata Perdana Menteri, oleh kerana jawatankuasa itu akan terbubar dengan sendiri bersama pembubaran parlimen, apa sahaja pembaharuan yang boleh dilaksanakan akan diadakan terlebih dahulu. "Pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa, tiada apa-apa kaitan dengan jawatankuasa pilihan khas parlimen. Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO semalam. Sementara mandat semasa parlimen akan berakhir April 2013, sesetengah pihak berpandangan bahawa jawatankuasa itu memerlukan tempoh satu tahun untuk menyiapkan laporannya. Jawatankuasa itu akan dibentuk Oktober ini.

PM Perlu Jelaskan Sebab Kabinet Syor Tubuh PSC


Sementara itu, turut melahirkan pendirian yang sama ialah Timbalan Presiden DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw (foto) yang meminta Najib menjelaskan sebab Kabinetnya mengesyorkan pembentukan jawatankuasa pilihan khas pada sesi Parlimen Oktober ini jika beliau berhasrat mahu memanggil pilihan raya umum bila-bila masa. "Rakyat Malaysia tertanya-tanya dengan apa yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri apabila beliau mengatakan kerajaan akan berusaha untuk melaksanakan syor-syor dikemukakan oleh jawatankuasa sebelum pilihan raya. "Sebaik sahaja jawatankuasa itu diluluskan oleh Parlimen pada sesi Oktober ini, ia akan mengambil masa, kemungkinan enam bulan atau lebih sebelum ia boleh memberi syor-syor dan undang-undang pilihan raya dipinda dan dilaksanakan," kata Dr Tan yang juga ahli parlimen Kepong. Oleh itu soal beliau, jika Najib mengisytiharkan pilihan raya umum awal, bagaimana syor-syor jawatankuasa pilihan khas ini boleh dilaksanakan.

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 20 Aug 2011 07:05 AM PDT

Pendapat peribadi hamba.


ALKOHOL ITU ARAK KA?

Posted: 19 Aug 2011 06:55 PM PDT

jiwo kelate

Posted: 20 Aug 2011 07:04 AM PDT

jiwo kelate


Pilihanraya Umum 13 semakin hampir .. Najib tidak akan ‘Reform’ sistem Pilihanraya

Posted: 19 Aug 2011 04:28 PM PDT

Tok Guru Nik Aziz sangsi pendirian terbaru Najib
Pakatan Rakyat mula sangsi dengan keikhlasan dan kesungguhan kerajaan pusat diterajui Datuk Seri Najib Razak dalam membawa penambahbaikan sistem pilihan raya ekoran kenyataan semalam bahawa pilihan raya umum boleh diadakan bila-bila masa meskipun jawatankuasa pilihan khas bersidang.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat merupakan salah seorang pemimpin yang terkilan dengan kenyataan Perdana Menteri semalam.

Katanya, "sejauhmana kesungguhan Barisan Nasional untuk penambahbaikan pilihan raya jika kenyataan yang tidak berapa cerdik ini dikeluarkan?". Baca lanjut di sini

Bersedialah dari sekarang, Pilihanraya Umum ke 13 semakin hampir
The Malaysia Insider melaporkan Datuk Seri Najib Razak berkata pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan bila-bila masa dan tidak akan bergantung pada prosiding jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang dibentuk untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan pilihan raya.

Jawatankuasa sembilan anggota itu akan dibentuk Oktober ini.

Bagaimanapun kata perdana menteri, oleh kerana jawatankuasa itu akan terbubar dengan sendiri bersama pembubaran Parlimen, apa sahaja pembaharuan yang boleh dilaksanakan akan diadakan terlebih dahulu.

"Pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa, tiada apa-apa kaitan dengan jawatankuasa pilihan khas Parlimen. Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno hari ini.

Sementara mandat semasa Parlimen akan berakhir April 2013, sesetengah pihak berpandangan bahawa jawatankuasa itu memerlukan tempoh satu tahun untuk menyiapkan laporannya.

Jika diambil kenyataan PM, bermakna dekatnya pilihanraya, maka ada benarnya kenyataan Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar dilaporkan sebagai berkata Jawatankuasa Khas Parlimen untuk reformasi pilihan raya hanya penghias jendela dan tidak berminat untuk mewujudkan pilihan raya adil dan bersih. Baca di sini, KLIK.

Terbuktilah Najib pun turut beretorik juga kononya nak reform atau transform sistem pilihanraya. Takkan semudah itu Najib nak melepaskan kekuasaan BN kepada pakatan Rakyat.

Isnin lalu, Najib mengumumkan pembentukan satu jawatankuasa pemilih secepat mungkin untuk meneliti status sistem pilihan raya ekoran kritikan dan dakwaan wujudnya kepincangan dan kecacatan.

Perdana Menteri berkata jawatankuasa itu akan dianggotai oleh wakil Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat.

Minggu lalu Pakatan Rakyat memberi tempoh tujuh hari agar Najib memanggil satu sidang khas Parlimen bagi membincangkan isu berkaitan dengan pilihan raya negara ini.

Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan 9 Julai lalu dengan meletakkan lapan tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya.

Kenyataan PM tersebut sekadar menyahut cabaran PAS dan BERSIH 2.0 untuk memperlihatkan kerajaannya kepada rakyat melayan kehendak pembangkang sedangkan apa yang dilaungkan dan dikehendaki oleh pembangkang dan BERSIH 2.0 langsung tidak diterima.

Kerajaan Najib tidak akan memberi kemenangan dengan mudah kepada pembangkang. Dalam ucapan Perhimpunan Agung Umno tahun lalu, Najib berkata Putrajaya harus dipertahankan dengan apa cara sekali pun.

Walaupun dengan darah dan air mata sekalipun. Najib dah berikrar untuk sanggup berkecai tulang dan juga badan walaupun bercerai jasad dari nyawa akan mereka pertahankan Putrajaya dari terlucut ke tangan Pakatan Rakyat.

Takkan tiba-tiba Najib bersedia untuk membuat perubahan terhadap sistem pilihanraya sedangkan sistem pilihanraya sebelum ini telah banyak berjasa kepada Barisan Nasional (BN) selama ini.

Apakah jaminan jika sistem pilihanraya dirombak menjamin kemenangan BN. Najib tidak akan menggadaikan nasibnya dengan membuat perubahan sistem. Beliau akan pastikan sistem Pilihanraya kini akan memenangkannya dan JK yang dicadangkannya itu adalah semata-mata untuk pembangkang sibuk memberi cadangan, perbincangan dan akhirnya mereka hilang tumpuan kepada pilihanraya yang bakal diadakan.

Makanya prosiding JK khas tersebut akan menjadi sia-sia dan membazirkan wang rakyat semata-mata.

Kita akan lihatlah nanti bila PRU 13 berlangsung samada sebelum JK Pilihan Khas penambahbaikan sistem pilihanraya atau selepasnya.

Tetapi apapun alasannya Najib tidak akan mengambil risiko yang kerajaannya akan hilang selepas PRU 13.


SharpShooter

Posted: 20 Aug 2011 03:31 AM PDT

SharpShooter


Ketua Srikandi Malaysia masak 10 periuk Bubur Lambuk bersama gabungan Ngo di Bayan Baru

Posted: 19 Aug 2011 10:13 PM PDT

Hari ini di sebelah Masjid Jamek Bayan Baru, buat julungkalinya gabungan Unit Ehsan P.Pinang, Srikandi, Amk, Kelab Saga (ICM), Unit Amal PAS, JKKK Mayang Pasir dan Kelab India Muslim serta Persatuan Peniaga Kecil Teluk Kumbar bersama menjayakan program bubur lambuk untuk diagihkan kepada umat Islam.

Ketua Srikandi Malaysia, Siti Aishah turut hadir memasak 10 periuk bubur lambuk.

Berita lanjut akan menyusul...

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Rebutlah peluang 10 malam terakhir...mungkin Ramadhan ini yang terakhir buat kita..

Posted: 19 Aug 2011 09:21 AM PDT

Menghidupkan malam Qadr mempunyai fadilat yang amat banyak kerana Allah SWT menjadikan malam itu lebih baik dari seribu bulan. Sebagaimana diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda:

Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

Dosa itu merangkumi sama ada dosa kecil ataupun dosa besar. Tetapi pendapat yang terkenal mengenai hadith ini menunjukkan kepada dosa kecil sahaja yang akan diampunkan. Dosa besar tidak akan diampunkan kecuali dengan taubat nasuha serta memenuhi syaratnya iaitu menyesal di atas perbuatan itu, berazam tidak tidak akan mengulangi untuk melakukan dosa dan memulangkan hak sesiapa yang diambil.

Imam Nawawi berkata: Telah maklum bahawa pengampunan dosa hanyalah untuk dosa-dosa kecil sahaja.

Qiyamullail

Menghidupkan malam Qadr boleh dilakukan dengan mendirikan solat terawikh, membaca Al-Quran, bertahajjud, berzikir dan berdoa.

Solat adalah merupakan bekal. Bila dilakukan di keheningan malam, maka ia semakin memperkaya bekal. Bangun pada waktu malam merupakan mujahadah untuk memperkuat tekad dan kehendak, mengalahkan syaithan, dan melatih jiwa untuk tunduk kepada Allah. Zikir kepada Allah dan membaca tasbih pada waktu malam merupakan santapan ruhani dan bekal bagi ruh serta hati.

Setiap kita pernah melakukan dosa dan tidak sempurna dalam melakukan kewajipan. Kerananya sangat tepat bila kita mengetuk pintu Allah pada waktu sahur untuk meminta keampunan dan rahmatnya. Sebab waktu itu adalah merupakan saat terkabulnya doa. Doa pada waktu malam yang paling menyenangkan dan paling afdal; di tengah malam yang hening seorang hamba merendahkan diri untuk meminta kepada Tuhannya, agar memperkenan permintaannya.

Abu Umamah ra. telah berkata bahawa seseorang bertanya telah bertanya; "Wahai Rasulullah, do'a apakah yang paling didengar oleh Allah? Rasulullah menjawab: Doa di malam yang terakhir dan di setiap solat wajib." [HR Muslim]

Doa pada waktu sujud itu amat penting, kerana waktu sujud adalah detik seseorang dekat dengan Tuhannya. Oleh itu, sangat tepat bila seorang Muslim bersungguh-sungguh berdoa saat itu. Dari Abu Hurairah ra., bahawasanya Ar-Rasul saw. bersabda: Sedekat-dekat hamba tuhan pada tuhannya adalah saat ia bersujud, kerana itu perbanyakanlah berdo'a (waktu sujud.) [HR Muslim, Abu Dawud dan An-Nasa'i]

Dari Abu Hurairah ra. bahawasanya Ar-Rasul saw. bersabda: Ketika malam sudah sampai sepertiganya yang terakhir, Allah turun ke langit dunia lalu berkata: Siapa yang berdoa kepadaku akan Aku perkenankan, dan siapa yang memohon ampun-Ku, akan Aku ampuni. [HR Bukhari dan Muslim]

Apakah patut kita menunda-nunda dan bermalas-malasan setelah janji yang menggiurkan seperti itu? Andai kata diumumkan kepada manusia: sesiapa yang datang pada malam tertentu, akan mendapat harta, daging segar, atau kekayaan dunia lainnya, tentu mereka akan segera datang dan berebut-rebut.

Rumah yang selalu dihidupkan dengan qiyamullail adalah rumah yang selalu dikunjungi malaikat, diliputi rahmat, dan dipenuhi kebahagiaan yang hakiki.

Hal yang dapat membantu kita untuk melakukan qiyamullail ialah:

  • Keikhlasan niat,
  • Memperkuat tekad,
  • Memperbaharui taubat,
  • Menghindari maksiat pada siang harinya,
  • Segera tidur,
  • Melakukan tidur siang hari, dan
  • Memohon bantuan dari Allah SWT.

Malam itu tidak ditetapkan dan ditentukan masanya, bahkan cuma diberitahu secara umum pada sepuluh malam yang terakhir yang terdiri dari malam-malam ganjil bulan Ramadan.

Ubadah bin al-Samit berkata bahawa pada suatu malam ar-Rasul saw. keluar untuk memberitahu kami mengenai malam Qadr. Tiba-tiba dua orang Islam sedang bertelagah. Lalu baginda bersabda, maksudnya:

Saya keluar untuk memberitahu kamu mengenai qiyamullail. Tiba-tiba sipolan dan sipolan telah bertelagah, lalu diangkat malam itu. Boleh jadi ianya lebih baik bagi kamu. Oleh itu carilah ia pada malam ke sembilan, ketujuh ataupun kelima.

Sebenarnya lailatul Qadr bukanlah diangkat disebabkan pertelagahan itu, tetapi yang diangkat itu ialah mengetahui dengan tepat, bila berlakunya malam Qadr. Ini dibuktikan melalui sabda baginda: Carilah ia.

Diikuti selepas itu dengan suatu peringatan bahawa pengangkatan ketentuan malam berkenaan itu adalah lebih baik melalui sabdanya: "Boleh jadi ianya lebih baik bagi kamu."

Ungkapan ini menjelaskan bahawa tidak memberi ketetapan malam tersebut adalah galakan untuk menghidupkan seluruh malam pada bulan itu ataupun sepuluh malam yang terakhir.

Malam... tanda-tanda dan waktunya

Allah swt. menetapkan bahawa waktu sebenar berlakunya malam Qadr tidak diberitahu secara jelas supaya manusia tidak bersikap malas. Sebaliknya Allah swt. menyembunyikan waktu terjadinya malam berkenaan supaya orang-orang Islam terus menghidupkan sebanyak masa yang mungkin sama ada pada waktu siang ataupun malam agar berterusan melakukan ibadat.

Hal yang demikian juga berlaku di dalam banyak perkara. Allah SWT menyembunyikan saat kematian dan waktu sampainya ajal supaya takut pada Allah berterusan dan seorang Muslim juga mentaati Tuhannya tanpa henti.

Ibnu umar ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah saw. bersabda:
Carilah ia (malam Qadr) pada 10 malam terakhir. Sekiranya seseorang daripada kamu merasa lemah atau letih, maka janganlah lagi dia ditewaskan pada tujuh malam terakhir.

Malam Qadr mempunyai banyak tanda dan alamat. Di antara tanda-tandanya ialah matahari terbit dengan sifat yang ia tidak mempunyai sinaran yang terik. Malamnya nyaman, tidak panas dan tidak pula sejuk, waktu pagi matahari terbit dalam warna kemerah-merahan.

Perkara utama yang sepatunya diingati ialah bahawa Malam Qadr adalah suatu malam yang penuh kelebihan dan kemuliaan. Setiap daripada kita perlu mengambil kesempatan untuk melakukan ibadat dan jangan sekali-kali menahan dirinya daripada menadah tangan untuk berdo'a. Dengan menyebut:

اللهم إنك عفو تحب العفوفاعف عني

"Maksudnya: Ya allah! Engkaulah yang Maha Pemaaf dan Engkau suka memaafkan, maka maafkanlah diriku."

Imam Al-Sawi menyebut dalam kitab tafsirnya: Sebaik-baik doa yang dipinta pada malam itu ialah keampunan dan kesihatan.

Akhir kata, sama-samalah kita memohon kepada Allah agar memberi manfaat kepada kita dengan nilai-nilai kebaikan Ramadan serta bekal yang ada di dalamnya. Semoga Allah menjadikannya bermanfaat untuk kita.

[Daripada tulisan Abu Salman Said]

Era Pasca

Posted: 20 Aug 2011 03:16 AM PDT

Era Pasca


Muslim Harbi Umno Apco.. But Still you're giving me up. khakk ptuiii!!!...

Posted: 20 Aug 2011 01:21 AM PDT

KAH KAH KAH
WALAU BERCERAI NYAWA DAN BADAN..
KES ALTANTUYA WAJIB DI PADAMKAN..
KAH KAH KAH..

PENIPUAN UMNGOK.

Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya tidak akan membawa sebarang erti sekiranya pilihan raya umum dilangsungkan dan jawatankuasa itu kemudiannya dibubarkan.

BERSIH 2.0 hari ini menyatakan kekecewaannya atas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa pilih raya umum boleh diadakan bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan PSC.

azlan"Ini menyalahi tujuan dan semangat pembentukan PSC yang mana ia bermaksud menyelesaikan amalan pincang yang serius dalam proses pilihan raya.

"PSC akan menjadi tidak bermakna sekiranya parlimen dibubarkan sebelum sempat membentangkan laporannya kepada parlimen," kata kenyataan bersama jawatankuasa pemandu BERSIH.

BERSIH menegaskan tuntutan bahawa pilihan raya tidak ditangguh melainkan cadangan tindakan segera seperti berkaitan pembersihan daftar pemilih, penggunaan dakwat kekal dan pendaftaran automatik dilaksanakan.

BERSIH juga berkata menjadi keutamaan PSC menjadi suruhanjaya diraja bagi mengkaji isu yang lebih besar berkenaan pilihan raya dan demokrasi seperti sistemnya, pertimbangan menyeluruh undang-undang pilihan raya dan keanggotaan dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). M.kini


KAH KAH KAH
AIK? INI 1 LAGI PENIPUAN PILIHANRAYA..
MENTERI BENGONG KATA HANYA MENTERI YG BOLEH MENGETUAI..
PEMBERSIHAN SISTEM PILIHANRAYA..
DAH LU YG BERKUASA.. MESTI LER LU TUTUP SEGALA KEBENARAN..
KALU LU JADI KETUA..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
MASIH LAGI NAK MENIPU MAKCIK2 FELDA KE?
SAMPAI SEKARANG NI PILIHANRAYA MALAYSIA ADALAH..
KOTOR SEKOTOR KOTORNYA..
LEBIH KOTOR DARI PILIHANRAYA DI UGANDA ATAU SOMALIA..
BAK KATA MAHA FIRUAN..
PILIHANRAYA MALAYSIA BUSUK SAMPAI KE USUS..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH..
JAWAPAN GUA..
BERSIH 3.0 WAJIB DI LAKUKAN..
UTK ANAK MUDA KETAHUI DAN HADAPI APA JUA KEMUNGKINAN..
SUPAYA MALAYSIA SELAMAT..
DAN BERKEBAJIKAN..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
PELBAGAI HELAH DI LAKUKAN SI MUSLIM HARBI INI..
UTK MEMASTIKAN UMNO APCO TETAP MENANG..
WALAUPUN UNDI KOTOR YG MUSLIM HARBI LAKUKAN..
HANYA SEMATA MATA DEMI KUASA YG SEMAKIN SAMAR..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
INI JAWAPANNYA BEB..
NIATKAN DI DALAM HATI UTK KEBAJIKAN LU ORG..
UTK ANAK CUCU LU ORG..
UTK KELUARGA LU ORG..
UTK NEGARA TERCINTA LU ORG..
DAN UTK MENYELAMATKAN NEGARA MALAYSIA..
DARI TANGAN2 DURJANA DAN HARAMJADAH..
KAH KAH KAH

[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

Begedil Ayam

Posted: 20 Aug 2011 01:15 AM PDT


Bahan-Bahan:
1 kg ubi kentang (di kupas kulit)
300 gm daging ayam (dicincang halus)
20 gm jintan putih
20 gm jintan manis
20 gm lada sulah
50 gm bawang goreng (paket)
2 tangkai cili merah (dihiris halus)
2 tangkai cili hijau (dihiris halus)
4 batang daun bawang (ihiris halus)
3 biji telur (dipukul kembang)
100 gm tepung kentang(potatoe Starch)
sedikit garam dan perasa (mengikut citarasa sendiri)

Untuk menumis:
2 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
sedikit minyak zaitun
Minyak masak untuk menggoreng kentang

Cara:
Potong kentang berukuran 1/2 cm. Panaskan minyak selama 15 minit diatas dapur. Setelah itu bolehlah dimasukkan kentang. Goreng sehingga kekuningan dan empuk. Setelah masak, boleh di tapis minyaknya. Kentang hendaklah di tumbuk sehingga lumat. Kemudian ketepikan.

Panaskan minyak zaitun. Masukkan bawang merah kecil dan bawang putih setelah kuali panas.Masukkan lada sulah, jintan manis dan jintan putih. Kemudian masukkan hirisan daging ayam. Masak sehingga daging ayam masak. Bolehlah dimasukkan sedikit garam dan serbuk perasa. Gaul sehigga sebati.

Kemudian masukkan bahan-bahan tadi ke dalam kentang yang sudah ditumbuk. Masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan daun bawang bersama dengan bawang goreng. Gaul sebati.

Akhir sekali masukkan tepung kentang(potatoe starch)dan gaul semula.
Kepal dan bentukkan kentang menjadi bulat dan leper mengikut pilihan anda.Mahu yang besar atau kecil bentuknya.

DQ:
Boleh dimakan begitu sahaja.... ataupun bersama dengan nasi atau dengan mee soto. Pastinya hingga menjilat jari. Enak sungguh............ cubalah......

Tambahan:
Daging ayam di ambil dari bahagian dada kerana isinya yang lembut dan mudah dihiris
Tepung kentang digunakan untuk mengepal kentang supaya senang dibentuk.[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

PENDEDAHAN BAGAIMANA AHLI YOGO BOLEH TERBANG

Posted: 20 Aug 2011 12:15 AM PDT


Aku sebenarnya agak kagum la dengan magic ni tapi da kantoi kan?tak kagum lagi la.Ada yang kata mereka betul2 boleh terapung.Apa2 pun tengok la video ni kalau korang nak taw apa rahsia diorang boleh terapung (post-aje)

[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

Road To Putrajaya. Fatwa dari Al Malikul Sembab.

Posted: 19 Aug 2011 11:13 PM PDT


KAH KAH KAH
SEMUANYA LANGGAR ASALKAN BERKUASA!
MUSLIM HARBI UMNO APCO BEE END IS TOTALY DEAD!
KAH KAH KAH.

FATWA AL MALIKUL SEMBAB.
KAH KAH KAH
SELAMAT MEMBACA.

Al malikul sembab yakin rakyat marhaen dan anak muda percaya bahawa perjuangan BN sudey tidak relevan serta haramjadah dan akan terjebak dengan perang psikologi Pakatan Rakyat pastinya akan menawan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13.

"Itu perang psikologi mereka mulakan untuk membetulkan fikiran rakyat dan anak muda bahawa tidak guna sokong BN kerana BN akan kalah dan penuh dgn rasuah dan salah guna kuasa serta haramjadah.. Dia main psikologi menang, sokonglah mereka dan mereka akan tubuhkan kerajaan yg berkebajikan,"

al malikul sembab yang juga Timbalan Pengerusi BN dan Timbalan Presiden Muslim Harbi Umno Apco berkata pembangkang mendakwa mempunyai kemampuan untuk menang pada pilihan raya umum akan datang dan mendapat kerusi banyak tetapi yang membuat pilihan adalah rakyat marhaen dan anak muda utk Pakatan Rakyat dan indon bangla burma dan pendatang asing utk umno apco bn.

"Mereka kata mereka menang dalam pilihan raya umum dan dapat kerusi banyak tapi yang penting untuk BN teruskan agenda kita melalui janji kosong dengan mereka yang berkaitan baik dalam bidang masyakarat, ekonomi, pendidikan, sosial dan sebagainya.

"Dalam satu sudut, kita lihat dalam keputusan pilihan raya kecil, termasuk Sarawak, walaupun pembangkang buat pelbagai andaian seperti boleh ambilalih kerajaan, rakyat bodoh yang membuat keputusan dan menentukannya setelah kita merasuah ratusan juta pada cukong2 mereka serta gula2 politik pada mereka serta kita taburkan pengundi2 hantu di kawasan itu,"

Bagaimanpun, al malikul sembab mengingatkan adalah penting bagi BN meneruskan agenda membohongi rakyat demi kepentingan bangsawan muslim harbi umno apco.

"Saya tahu cabaran bukan mudah. anak muda sudah ada cita-cita untuk tumbangkan kerajaan dan Putrajaya menjadi sasaran mereka. Bagaimanapun kita akan ambil mudah,"

al malikul sembab mendakwa Lim sebenarnya bimbang BN sudah melangkah ke kebelakang dengan rasuah dan salah guna kuasa politik dan ekonomi yang akan memberi impak besar pada kebangkitan rakyat malaysia dan anak muda.

"Pembangkang juga semakin kuat 'Road To Putrajaya' mereka terlaksana, jadi mereka buat perang psikologi. Saya yakin rakyat tidak akan terjebak dgn dakyah UMNO APCO," KAH KAH KAH
-AL MALIKUL SEMBAB.

KAH KAH KAH
DI MANA MUSLIM HARBI UMNO APCO KUAT..
DI SITU ANAK ANAK MELAYU MEREMPAT..
KAH KAH KAH[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

VIDEO EKSKLUSIP SAYFOOL DI BULAN POSE TANPA TANDA HITAM

Posted: 19 Aug 2011 06:43 PM PDT


Setelah tiga tahun berlalu.. tanda hitam didahi (dari persepsi orang Melayu.. ini dikatakan biasanya terjadi hasil dari kerajinan mengerjakan solat 5 waktu) yang pada awal perbicaraannya amat ketara kini sudah pudar..lihat gambar diatas..dan lihat juga rakaman video dibawah.

Tanda tersebut bukanlah satu tanda yang akan terjadi dalam jangkamasa yang pendek (kecuali kemalangan), ianya juga satu tanda yang memperlihatkan kewarakkan seseorang itu..

Jika diawal kes tanda tersebut jelas kelihatan di dahi Saiful kenapa sekarang telah hilang?

Adakah tanda tersebut hanya make-up yang dilakukan bagi mempengaruhi masyarakat Islam terutamanya warga emas kononya beliau seorang yang warak?

Adakah kini tanda di dahinya itu telah hilang kerana beliau sering mengambil air sembahyang pula?

Apa ke hal ni yop?

Baca Berita,

Selasa dan Rabu lalu, Mohd Saiful keudara menerusi program berita TV3 Buletin Utama. Dalam wawancara eksklusif itu, beliau menceritakan kesukaran yang ditanggungnya akibat kes liwat itu.

Ketika diwawancara pada 15 Ogos 2011 maka genaplah tiga tahun kes Mohd Saiful Bukhari Azlan mengangkat sumpah laknat di Dewan Utama, Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur mengatakan kononnya diliwat oleh majikannya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dan setelah tiga tahun kes ini berlalu tiada siapa yang tahu bagaimana si Saiful ini menyara kehidupannya.. adakah ayahnya masih menyara kehidupan seharian anaknya yang sudah tua bangka dan juga bakal berumahtangga dengan tunangnya itu?


Aku tengok video nih jer... aku
kahkahkahkahkahkah terkekehkehkehkeh[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

Kita Kenal Umno Apco Hanya Tolong Ahli2 Umno Apco sahaja.. rakyat? g la mampos!

Posted: 19 Aug 2011 08:46 AM PDT

KAH KAH KAH..

LAGU ROCK KAPAK GUA BAWAKAN KHAS UTK PEMBACA..
SUPAYA LU ORG FAHAMI KATA KATANYA..
AGAR LU ORG FAHAM SIAPAKAH MUSLIM HARBI UMNO APCO..
KAH KAH KAH..


Diskriminasi Ramadhan!

KUALA TERENGGANU - Sambutan Hari Raya Puasa bakal menjelang tiba dan kerajaan Umno-Barisan Nasional Terengganu kini sedang sibuk mengagihkan peruntukan wang ehsan berjumlah RM60 juta bagi tahun 2011.

Menteri Besarnya, Dato' Seri Ahmad Said mengumumkan jumlah peruntukan 'gula-gula raya' tersebut akan diberikan kepada rakyat miskin, berpendapatan rendah, warga emas termasuk golongan belia remaja.
Malangnya, pengagihan dana raya itu yang 'sedang rancak berlangsung' masakini, telah berlaku diskriminasi terutama oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta Penyelaras Dun masing-masing.

Sumber Skuad Buletin memaklumkan setiap penerima dana raya tersebut dikehendaki melafazkan 'sumpah' janji setia akan menyokong Umno-BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, akan datang.

Bahkan, disetengah tempat setiap penerimanya dikehendaki mengisi borang keahlian Umno terlebih dahulu sebelum pembayaran dibuat oleh pihak Dun atau JKKK.

Mohd Sabree Yunus (bukan nama sebenar), 30, dari Manir mendakwa terpaksa melafazkan 'sumpah' janji setia menyokong Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya.

Menurutnya, sumpah 'Aku Janji' itu dibuat di pejabat Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (Dun) dan di rumah Pengerusi JKKK berkenaan.

"Hendak buat macam mana, disuruh buat sumpah dengan surah Ya'asin. Saya buatlah sumpah Aku Janji akan sokong BN dalam pilihan raya akan datang.

"Jika tidak, saya tidak dapat RM300 itu. Saya buat di pejabat Dun dan ada rakan-rakan lain buat di rumah Pengerusi JKKK," ujarnya.

Katanya, perbuatan melafaz sumpah taat setia dan 'Aku Janji' sambil memegang surah Ya'asin dibuat disemua tempat suluruh negeri Terengganu.

Beliau diberitahu oleh petugas Dun tindakan seumpama itu terpaksa dilakukan oleh Umno kerana bimbang sokongan rakyat terhadap Umno-BN semakin merosot.

Seorang warga emas, Mansor Ngah dari Kampung Maras mendakwa pihak penyelaras Dun dan JKKK telah memotong penerimaan dana khas raya.

Menurutnya, kesalahan yang membawa kepada pemotongan dana raya tersebut kerana telah menyertai satu rombongan melawat negeri kerajaan Pakatan Rakyat, di Pulau Pinang.

"Borang permohonan bantuan telah diisi tetapi telah dipotong dari senarai penerima dana raya kerana mengikuti rombongan melawat kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.

Rakannya, Awang Yusuf, 54, mengakui telah dikeluarkan dari senarai penerima sumbangan dana raya beberapa hari lalu.

Katanya, sebelum ini pernah menerima sumbangan dana raya sebanyak RM400 tetapi telah dikeluarkan dari senarai penerima atas tuduhan menyokong PAS-Pakatan Rakyat.

[Gambar kiri - dari kanan, Rashid, Awang dan Ibrahim, dari Kampung Maras, Batu Rakit, dinafikan Dana Raya kerana melawat Pulau Pinang]

"Dulu dapat RM400 tetapi sekarang nama saya telah dipotong dari senarai penerima kerana pergi (ikut) rombongan ke Pulau Pinang, Mei lalu.

Beliau merupakan seorang buruh kasar dari keluarga berpendapatan rendah serta mempunyi seorang isteri dan 13 orang anak.

Encik Rashid Ibrahim, 47, dari Kampung Maras menyifatkan pemimpin Umno di peringkat kampung 'zalim' dan khianat.

Beliau sekadar bekerja kampung dan mempunyai lima orang anak tergolong di kalangan keluarga berpendapatan rendah.
Menurutnya, ada di kalangan penerima dana raya dipaksa mengisi borang keahlian Umno sebelum duit tersebut diserahkan.

"Tahun 2011 ini, nama saya telah dipotong dari senarai penerima sumbangan dana idulfitri. Ini bukti Umno-BN mengamalkan diskriminasi.

"Saya diberitahu pihak petugas Umno kerana kesalahan menyertai rombongan melawat kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang," ujarnya.

Bekas pemain bola sepak Terengganu tahun 60-an, Ibrahim Mat, 63, berpendapat pemotongan dari senarai penerima dana raya bersifat dendam politik Umno-PAS.

Katanya, Umno mengamalkan sifat pilih kasih dan hanya mengutamakan penyokong serta ahli Umno-BN sahaja.

"Pemimpin Umno mempunyai sifat dengki, dendam terhadap ahli PAS dan Pakatan Rakyat. Mereka hanya mengutamakan di kalangan orang Umno dan Barisan Nasional," jelasnya.
Manakala, nasib yang menimpa, Ahmad Kamalrul Hisan Ahmad Hanipah, 29, [Gambar kanan] dari Kampung Tok Dor Luar, Setiu tergolong dari kalangan Orang Kelainan Upaya (OKU) malang.

Katanya, pernah menerima bantuan hari raya tersebut sebelum dikeluarkan dari senarai penerima.

Beliau yang bekerja sebagai pemandu dengan pendapatan RM500 sebulan mendakwa telah dua tahun namanya tercicir dari senarai penerima bantuan tersebut.

"Saya rasa terkilan dan tidak puas hati kenapa nama saya dikeluarkan. Saya berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU).

"Saya ada isteri dan seorang anak yang berusia hampir tiga tahun. Saya tidak boleh kerja berat selepas kemalangan jalan raya sejak lebih setahun lalu," ujarnya.

Katanya, kali terakhir menerima bantuan raya yang diagihkan setiap tahun kepada rakyat miskin dan berpendapatan rendah pada 2008 sebanyak RM300. -BO


KAH KAH KAH
MUSLIM HARBI UMNO APCO HANYA MEMBANTU AHLI2 UMNO APCO SAHAJA..
SEKALI PUN TIDAK AKAN IA MEMBANTU RAKYAT MALAYSIA..
APATAH LAGI MAHU MEMBANTU ORG2 MELAYU..
PERKARA INI GUA KETAHUI DARI DULU LAGI..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH..
UBAH LAH SEBELUM MENJADI PARAH..
KERANA IANYA TELAH MEMBARAH..
YG MENUTUP PEMBULUH DARAH..
KERANA SUDAH KEHILANGAN ARAH..

Rakaman Video..Bukti Percanggaha Dengan Gereja..

Posted: 19 Aug 2011 08:09 AM PDT

Satu video yang didakwa diambil semasa makan malan Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) pada 3 Ogos yang lalu telah menunjukkan percanggahan dengan apa yang dinyatakan oleh para pegawai GMDU bahawa majlis tersebut tidak mempunyai kaitan dengan agama.

Namun, video enam minit yang kini hangat tersebar di internet sejak awal minggu ini telah menunjukkan seorang lelaki yang mengatakan dirinya seorang umat Islam memberitahu para hadirin makan malam tersebut mengenai didikan Islam yang diterimanya dan bagaimana beliau telah tertarik kepada agama Kristian.

Di babak mula video tersebut, lelaki tersebut, yang nampak awal 40-am, menceritakan bagaimana beliau dan keluarganya dibesarkan dalam suasana keIslaman yang penuh berdisiplin, dengan menyatakan bahawa beliau disuruh melakukan banyak perkara ibadah Islam tambahan, tapi tidak memahami mengapa ia dilakukan, termaksud maksud al-Quran yang dibaca, termaksud yang sudah diterjemahkan.

"Jadi saya hanya baca (Quran) secara membuta-tuli tanpa memahami maksudnya sebenar," video tersebut menunjukkan lelaki tersebut sedang memberikan ucapan di atas pentas, sementara pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) cuba memasuki dewan makan tersebut.

"Adik-beradik saya dan seluruh ahli keluarga dibesarkan untuk menjadi umat Islam yang sangat berdisiplin, jadi kita lakukan semua perkara, solat dan doa tambahan, puasa tambahan, doa tambahan dan segala-galanya tambahan,sambil ketawa sinis seperti menghina. (KaratEjau)

gambar takde kene mengena pulak dengan video gereja.. kikiki

Baginda: Masih menunggu-nunggu video nye.... dan nak tanya kenapa tak sehebat VIDEO FITNAH ANWAR promotionnye... munggkin bukan Dato K Pelakonnye kut.. Kerajaan menyembunyikan sesuatu selepas berjumpa Pope Benedict??


[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

MARI BASUH TELO MAT NAJIB..KHAKAH

Posted: 19 Aug 2011 07:24 AM PDT

MARI BASUH TELO MAT NAJIB..KHAKAHmakcik felda sedang memeram dan membasuh telo mat najib..khakha


Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya.
BILA-BILA MASA...KHAKHA..
NI NEGARA ROSMAH PUNYA..
JADI IKUT SEDAP ROSMAH...
ROSMAH KATA SEDAP...
NAJIB IKUT SAJA...KHAKHA
RAKYAT TOLONG JGN MARAH...

JGN NK TUNJUK BAGUS...
JGN TUNJUK BAIK...
JGN TUNJUK PONDAN...
INI AYAT PONDAN...AYAT BAPUK...

NAK BERTANDING..BERTANDING BETUI2...
XPAYAH BACUL NK UMUM PILIHANRAYA...

ADA BERANI.. LEPAS RAYA KASI BUBAR LA..KAHKAH
INI TELUR XDA BERANI PUNYA...KHAKAH

JAWATANKUASA 5ORG SAMA BN...KAHKAH
3 ORG SAMA PAKATAN...KAHAKH
1 ORG SAMA MAT KATAK (CONFIRM PUNYA)...KAHKAH

INI TANDANYA...TELO TAK DA...
INI TANDANYA...TELO KECIK...
INI TANDANYA..TELO SIMPAN DLM ALMARI...KHAKAH

SUKA KAU LA MAT NAJIB...KHAKHA

Maha firaun Mudah Lupa..

Posted: 19 Aug 2011 05:29 AM PDT

KAH KAH KAH...
MUSLIM HARBI UMNO APCO..
PEMBELA ISLAM DI MALAYSIA..
YG BAKAL MEMPERTAHANKAN ISLAM SEHINGGA BERGADAI NYAWA SEKALIPUN
YG SANGGUP UTK BERMANDI DARAH DEMI PERJUANGAN ISLAM..
KAH KAH KAH..


Kena selidik rapi sebelum bertindak:  Maha firaun..

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan tidak perlu tergesa-gesa untuk mengambil tindakan dalam isu dakwaan cubaan memurtadkan umat Islam di negara ini sebaliknya perkara itu perlu diselidiki dahulu.

Beliau melahirkan pandangan ini di sebalik isu Jabatan Agama Islam Selangor mengadakan serbuan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama dekat Petaling Jaya awal bulan ini.

"Kadang-kadang tuduhan itu benar, kadang-kadang tak. Kalau gopoh untuk menyiasat, esok bila (tindakan itu) salah, orang dah tak percaya lagi.
"Tunggu dulu sehingga dapat maklumat yang benar," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa di Masjid Al-Ehsan, Batu 3, Kodiang, dekat sini malam tadi.

Dipetik Bernama Online, Dr Mahathir berkata masyarakat Islam sendiri perlu mengambil berat terhadap golongan yang memerlukan bantuan bagi mengelak kemungkinan akidah mereka terpesong.

"Kalau tak ambil berat dan mereka menderita, mungkin mereka akan tertarik dengan orang yang menawarkan bantuan kepada mereka," katanya. namahai.

KAH KAH KAH..
INI 1 LAGI BENTUK MANIPULASI UTK MENJATUHKAN KERAJAAN HARBI UMNO APCO..
MAHA FIRUAN BOLEH DI KENAKAN ISA KERANA MENGHASUT..
JUGA BOLEH DI AKTAKAN DI BAWAH ORDINAN DARURAT..
ATAU DI DAPATI BERSALAH KERANA MELAWAN PEMERINTAH..
BOLEH DI JATUHI HUKUMAN DERHAKA PADA YD AGUNG..
DAN DERHAKA PADA TUHAN..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH..
SIAPA YG PESONGKAN AKIDAH UMAT ISLAM DI MALAYSIA?
BUKANKAH MUSLIM HARBI UMNO APCO DARI DULU KINI SELAMANYA..
YG MENGHALALKAN KEMURTADAN ORG2 ISLAM DAN MELAYU?
APAKAH MAHA FIRAUN MUDAH LUPA?
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH..
APAKAH MAHA FIRAUN MAHUKAN AL MALIKUL SEMBAB SEBAGAI GANTI?
UTK TERUS MENERUS MENIPU RAKYAT?
SUPAYA MAKCIK2 DI KAMPUNG TETAP DI BOHONGI?
SUPAYA MALAYSIA KEKAL DALAM KUASA BANGSAWAN MUSLIM HARBI?
KAH KAH KAH..

KAH KAH KAH..
MAHA FIRAUN SUDAH LUPA?
SEMUANYA BERLAKU KERANA KEMUSLIM HARBIAN UMNO APCO SELAMA INI..
YG DI BAWA OLEH LU..
DGN MEMBAPTISKAN MALAYSIA SEJAK 50 TAHUN DULU..
KAH KAH KAH..

KAH KAH KAH
MENTERI WANITA INDON PERTAMA MENJAGA NEGARA..
 BAKAL MENTERI DALAM NEGERI..
MENGGANTIKAN MENTERI GAY DAN LIDAH KONTUT
KAH KAH KAH..
[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

HARAKAH PALSU DARI UMNOK UNTUK UMNONOK!

Posted: 19 Aug 2011 05:14 AM PDT

UMNO yang nazak semakin hari semakin menggila, mana tidak setelah lebih 54 tahun memerintah, tetiba sahaja merasakan kuasa yang mereka miliki akan punah.....Mereka sanggup melakukan apa sahaja syarat mereka kekal berkuasa...

Berikut adalah hasil carian pemilik domain ini:

Registrant:
Unavailable Unavailable
Unavailable
Unavailable, 43300
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com/)
Domain Name: HARAKAHONLINE.NET
Created on: 01-Feb-10
Expires on: 01-Feb-12
Last Updated on: 18-Apr-11

Administrative Contact:
Unavailable, Unavailable unavailable@yahoo.com
Unavailable
Unavailable, 43300
Malaysia
+60.0

Technical Contact:
Unavailable, Unavailable unavailable@yahoo.com
Unavailable
Unavailable, 43300
Malaysia
+60.0

Domain servers in listed order:
DNS10.INTERNET-WEBHOSTING.COM
DNS11.INTERNET-WEBHOSTING.COM

Apa ker bodohnya letak "unavailable" letaklah "pencacai gila" kan ker baik... hahaha...

Baca selanjutnya [Pencacai SeMalaysia]


[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin

kah kah kah SPR.. PUTTING IN MY HEART? kah kah kah

Posted: 19 Aug 2011 03:24 AM PDT


KAH KAH KAH...
DON PUT THE GUN IN MY HEAD..
PUT IN MY HEART..
CLOSE IN MY HEART..
COS I,M NOT A GUN, I,M A GUNNERS..
KAH KAH KAH..


Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof hari ini mengakui memang terdapat kesilapan dalam daftar pemilih tetapi mendakwa ia cuma mewakili hanya 0.0001 peratus daripada sejumlah 12.4 juta pengundi berdaftar.

"Meskipun jumlahnya kecil, hanya 0.0001 peratus berbanding 12.4 juta, tetapi kita masih membersihkannya setiap hari," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat SPR di Putrajaya hari ini.

abdul aziz yusof spr by election bukit gantang selambau 120209 06Abdul Aziz mengulas laporan media mengenai kesilapan yang terdapat dalam daftar pemilih termasuk pengundi yang mempunyai dua identiti, seorang pengundi yang diberikan nama 'Kg Baru' dan pengundi dengan nombor MyKad yang tidak wujud.

"Kita manusia, kita semua buat kesilapan... wartawan juga kadang-kadang buat laporan salah. Sama juga dengan kerani saya... Tolong jangan tonjolkan (kesilapan kami), ini tidak adil." Mkini.KAH KAH KAH..
INI 1 LAGI BENTUK BENTUK PENAFIAN..
YG DI JAJA OLEH PENGERUSI SURUHANJAYA PENIPU RAYA..
YG BERTUHANKAN UMNO APCO..
YG BERJUANG BERSAMA SAMA MUSLIM HARBI UMNO APCO..
YG DI KUASAI OLEH SAUDAGAR2 AGAMA UMNO APCO..
KAH KAH KAH..

KAH KAH KAH..
INI 1 ULASAN YG SUNGGUH MENGELIRUKAN..
BOLEH MENYEBABKAN BERUK2 DI JALANAN KEHAIRANAN..
MENYEBABKAN MAKCIK2 DI KAMPUNG2 MENGERUTKAN DAHI TANDA PERSOALAN..
KERANA BERBELIT2 MENGUBAH FAKTA YG SPR ADALAH BALACI DAN KUACI..
BAGI BANGSAWAN UMNO APCO WAL MUSLIM HARBI..
KAH KAH KAH..

KAH KAH KAH..
APAKAH LU INGAT RAKYAT MALAYSIA ADALAH BODOH?
SEBODOH GEROMBOLAN2 PERAGUT DI DALAM UMNO APCO?
YG MANA HANYA MENGIAKAN JER APA KATA2 AUTA LU TU?
YG MENIDAKKAN KEBENARAN YG SUDAH TERBUKTI DGN FAKTA?
KAH KAH KAH..

KAH KAH KAH..
SAMPAI BILA ANAK MUDA NAK KENA TIPU?
SAMPAI BILA RAKYAT MARHAEN MAHU DI BELIT?
SAMPAI BILA RAKYAT MALAYSIA NAK DI KUNTAUKAN?
SAMPAI JGN TAK SAMPAI..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH..
SUDAH TERBUKTI BAHAWA SPR ADALAH ULAT BULU BAGI UMNO APCO..
DI BANTU OLEH MUSLIM2 HARBI BLOGER2 HARAMJADAH UMNO APCO..
YG SELAMA INI MENJADIKAN UNDI HARAM SEBAGAI PEMENANG YG HARAM..
SPR ADALAH SURUHPURA PURA PENIPU RAKYAT..
KAH KAH KAH

INGAT PESAN GUA INI BEB..

TANAMKAN DALAM HATI LU ORG SUPAYA MENUNTUT PERUBAHAN..
ANAK MUDA DUNIA INI MILIK LU..

GEROMBOLAN MUSLIM HARBI UMNO APCO WAL MUNAFIKUN WAJIB BERTAUBAT!
KAH KAH KAH..
[N/C-2] Main dan Amal. Daftar contest Maybank ini secara Online tanpa modal, Setiap penyertaan Maybank akan dermakan sebanyak RM2 kepada fakir miskin