Khamis, 6 Jun 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 06 Jun 2013 11:06 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! JAMBATAN TAHAN GEMPA KEBANGAAN JKSB MEMALUKAN KERAJAAN PERSEKUTUAN @NAJIBRAZAK

Posted: 06 Jun 2013 09:45 AM PDT
GPB bila mendapat berita kemalangan di Jambatan Kedua P.Pinang  yang mana jejambat menyambung ke jambatan runtuh  petang tadi   di laman sosial & media online , satu lagi tragedi malang berlaku melibakan nyawa rakyat . Ramai rakyat marah &   mempersoalkan bila  kejadian kemalangan ini boleh berlaku .

GPB  sentiasa mengikuti perkembangan mengenai pembinaan jambatan ini  dan mempunyai ramai rakan yang bekerja dalam projek ini .

 Untuk pengetahuan semua , projek ini sebenarnya diberikan kepada  beberapa kontraktor melalui kaedah open tender melalui pelbagai Package .

Bagi  Package 3A ( Batu Maung Interchange )   ini diberikan oleh JKSB   kepada kontraktor Cergas Murni Sdn Bhd .

Selalunya bila berlaku sebarang kemalangan ,  siasatan besar akan  dijalankan  oleh client iaitu JKSB untuk mencari punca sebenar kemalangan dan selepas itu senyap terus berita ini selepas beberapa bulan .

Bagi pandangan GPB ,  sewajarnya pihak kerajaan khususnya MOF , JKR , Lembaga Lebuhraya (LLM)   mengambil tindakan tegas terhadap JKSB , consultant  dan kontraktor di Package 3A ini .

Tak guna lagi kerajaan  berlembut kerana projek berbilion ringgit ini telah memalukan keseluruhan  pentadbiran kerajaan persekutuan dan berlaku pulak di negeri ditadbir DAP .  Persepsi rakyat terutama negeri ini  bila berlaku kemalangan ini ialah kontraktor yang buat kerja ini adalah dari  syarikat kroni BN .

Jadi , kerajaan tiada pilihan lain selain perlu bertindak samada menamatkan terus kontraktor ini dan menyiasat juga jika berlaku sebarang unsur penyelewengan ketika projek dijalankan .Ini kerana banyak sangat  berita yang tak sedap didengar GPB mengenai projek ini  . Antaranya keangkuhan    MD nya  yang berasal dari  Ex JKR ini yang sering bercakap bahawa  projek  jambatannya adalah World Class .  Malah GPB masih lagi ingat lagi kenyataannya di media cetak bahawa jambatan dibina JKSB ini adalah tahan kepada gegaran gempa bumi & tsunami . klik di siniSekarang bila berlaku kejadian runtuh ini , adakah rakyat P.Pinang  boleh percaya lagi ke  jambatan ini tahan gempa bumi  & worldclass bridge ?  Dalam pembinaan pun dah berlaku runtuh .

Bila PM datang pada 30 April lepas , bukan main lagi temberang depan PM bahawa projek ini   boleh siap awal tapi sekarang apa dah jadi ??Kalau di luar negara bila berlaku kemalangan besar seperti ini .. sudah lama Big Boss  syarikat meletak jawatan kerana merasa bertanggungjawab .

Tapi di Malaysia tak tahu la samada kerajaan diterajui Najib nak lagi simpan MD   seperti ini  . Najib harus ingat JKSB adalah milik Kementerian Kewangan dan kalau tiada tindakan drastik , rakyat akan akan persoalkan nanti  ketelusan kerajaan .
*** kalau dia ni kerja MD GLC ..dah lama  dinasihat RESIGN oleh Board  !


Jalan penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang berhadapan dengan kilang Motorola di sini runtuh kira-kira jam 7.15 malam tadi.

Menurut jurucakap Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB), runtuhan berkenaan adalah sebahagian daripada 'ramp' di bawah kerja-kerja pembinaan pakej 3A yang sedang giat dijalankan.

Beliau berkata, siasatan lanjut berkenaan punca kejadian sedang dijalankan dan kenyataan rasmi akan dikeluarkan esok.

"Kita masih siasat punca kejadian dan JKSB akan keluarkan kenyataan berhubung kejadian ini selewat-lewatnya pagi esok," katanya ketika dihubungi di sini.

Sementara itu, seorang saksi kejadian Zalali Mohamad, 30, berkata, kejadian berlaku begitu pantas dan beliau melihat beberapa kenderaan yang melalui jalan itu dihempap runtuhan berkenaan.

"Saya berada tidak jauh dari tempat kejadian dan tiba-tiba terdengar bunyi dentuman kuat..apabila saya berpaling melihat jambatan itu saya nampak beberapa buah kenderaan dihempap runtuhan berkenaan.

"Saya tidak pasti berapa jumlah kenderaan yang terlibat tetapi saya nampak sebuah kereta dan motosikal dihempap," katanya.

Sehingga kini kerja-kerja mengalihkan runtuhan sedang giat dijalankan oleh anggota penyelamat.

Jumlah kenderaan dan mangsa yang terlibat belum dapat dipastikan.
HOT ! LAGI SEEKOR RED BEAN ARMY HINA KUASA YDP AGONG !!

Posted: 06 Jun 2013 04:24 AM PDT


GPB desak pihak Polis dan SKMM siasat lagi akaun facebook seekor lagi penghina YDP Agong di facebook . Memang kurang ajar cinabeng ini ..kalau tak suka dengan sistem beraja di negara ini elok berambus la ja dari sini..

DAP adalah dalang sebenar disembalik himpunan haram 505 !!

Posted: 06 Jun 2013 12:00 AM PDT
 Perhimpunan yang dianjurkan parti pembangkang serta penyokong mereka selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) dipercayai mempunyai matlamat yang lebih jauh daripada hanya untuk mencela Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mereka dakwa bertanggungjawab menyebabkan berlakunya penyelewengan dalam pilihan raya.

Beberapa pemimpin politik dan pakar strategi percaya perhimpunan yang diadakan di pelbagai tempat itu juga merupakan suatu usaha untuk membentuk minda anak muda Malaysia yang akan mencapai usia 21 tahun dan layak menjadi pemilih pada tahun-tahun akan datang.

Harapan mereka ialah untuk menarik golongan muda supaya memberi sokongan kepada pakatan pembangkang 'untuk memperbetulkan' keadaan tidak seimbang dan sistem pilihan raya yang tidak adil di negara ini, seperti yang mereka dakwa, memandangkan kebanyakan yang menghadiri perhimpunan itu terdiri daripada para belia.

"Ini merujuk kepada kemunculan kira-kira tiga juta pemilih baharu dalam masa lima tahun akan datang. Apabila mereka dapat membentuk pendapat golongan muda ini, mereka (golongan muda) akan mendaftar sebagai pemilih dan menyokong parti terbabit pada pilihan raya akan datang," kata anggota jawatankuasa pusat MCA Datuk Ti Lian Ker.

Satu lagi perhimpunan bagi menyuarakan perasaan tidak puas hati tentang tuduhan berlakunya penyelewengan dalam PRU13 dirancang diadakan pada 15 Jun di ibu negara sebagai lanjutan kepada perhimpunan Black 505, yang mula diadakan tiga hari selepas PRU13 pada 5 Mei.

Ti berkata parti pembangkang, terutama DAP, berjaya meyakinkan ramai pengundi Cina supaya menolak MCA dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) baru-baru ini dan mereka akan terus berbuat demikian hingga PRU akan datang.

"Mereka (pembangkang) memang handal dalam perkara ini. Mereka tahu siapa yang patut dijadikan sasaran, bagaimana untuk mencari sasaran dan bagaimana untuk mengekalkan sokongan yang diterima. Bukan setakat menganjurkan perhimpunan untuk menarik orang ramai supaya menyokong mereka. Ia merupakan strategi yang menggunakan serampang dua mata dan banyak mata," katanya.

Beliau berkata sebelum berlangsungnya PRU, strategi utama DAP ialah memastikan rakyat Malaysia, khususnya masyarakat Cina dan golongan muda, percaya bahawa pakatan pembangkang mampu membawa perubahan dalam kerajaan dan inilah puncanya kebanyakan pemilih daripada kaum Cina memberi undi mereka kepada calon pembangkang daripada DAP, PAS atau PKR.

Apabila pakatan pembangkang gagal menawan Putrajaya, katanya, mereka menukar strategi dengan memberi tumpuan terhadap tuduhan kononnya keputusan PRU13 adalah tidak adil berikutan sistem pilihan raya yang diguna pakai sekarang dan membuat heboh bahawa mereka memperoleh lebih banyak undi popular.

Ti berkata parti pembangkang juga mendesak rakyat negara ini supaya menuntut agar sistem pilihan raya sedia ada diubah dengan mencadangkan ia menggunakan sistem 'satu undi seorang'.

Katanya pakatan pembangkang juga memanfaatkan media sosial untuk menangguk sokongan.

"Mereka menggunakan akaun Facebook, Instagram dan Twitter masing-masing untuk menyebar mesej tersebut. Sasaran mereka sekarang ialah Pilihan Raya Umum Ke-14," katanya.

Seorang pakar strategi politik yang enggan dikenali berkata "banyak keputusan mengundi dibuat dengan menurut perasaan" apabila fikiran mereka telah dibentuk kepada siapa mereka patut memberi undi.
Menurutnya, pemikiran seseorang akan terbentuk apabila orang berkenaan terlalu taksub dan melihat banyak maklumat melalui gambar, video YouTube dan komen dalam Facebook, Twitter atau mesej yang dihantar melalui WhatsApp.

"Pemikiran mereka sentiasa dibentuk hingga emosi mereka menjadi begitu cenderung kepada sentimen parti politik. Apa yang diperlukan hanyalah alat seperti visual, audio dan perasaan.

"Inilah yang berlaku pada perhimpunan Black 505. Strategi mereka ialah menyiarkan gambar (visual) perhimpunan, komen (perasaan) dan ucapan (audio) kerana mereka amat sedar bahawa pihak yang menggunakan kaedah itu secara bijak dan habis-habisan akan mendapat lebih banyak manfaat, walaupun majoriti rakyat tidak menyukai mereka," kata pakar strategi itu.

Penganalisis politik Dr Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia (USM) pula berkata pakatan pembangkang yang terdiri daripada DAP-PKR-PAS menggunakan strategi yang menampilkan tentang perlunya rakyat menuntut hak masing-masing.

"Masalahnya ialah apabila seseorang itu memberi gambaran bahawa segala yang ada, salah belaka. Mereka boleh bentuk minda orang, terutama golongan muda, yang kononnya mereka perlu bangun untuk menuntut keadilan dan menentang perkara yang tidak betul," katanya.

Beliau berkata strategi itu berjaya kerana kadar celik politik dalam kalangan penduduk masih rendah 

Persoalan "Apa lagi Cina Mahu" terjawab , BN tak adil kepada CINA !!

Posted: 05 Jun 2013 11:07 PM PDTBN tak adil lagi kepada bangsa CINA  , sebab itu yang ditolak di PRU13 ...

Tak adil BN inilah kaum pendatang ini boleh menjadi kaya raya di Malaysia hingga menguasai carta 10 orang terkaya di negara ini . ....

Memang bangsa ini jenis tak sedaq diri ....dapat betis kini nak paha pulak ..

Apakah   hak keistimewaan yang dinikmati   Bumiputra  sekarang juga diberikan kepada mereka baru  dikatakan adil ??

Memang patut pun Utusan letak tajuk  " APA LAGI CINA MAHU "   dan jawapan itu dah diberikan oleh Ah Kaw , Ketua MCA Sabah Bernam ...
 ..
Puad tibai berapi Guan Eng , DAP adalah terbukti parti rasis selepas PRU13 !

Posted: 05 Jun 2013 06:30 PM PDTTindakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menuduh UMNO sebagai parti perkauman kerana menolak cadangan semua parti komponen di bawah Barisan Nasional (BN) bergabung menjadi sebuah parti tunggal dilihat bertujuan menutup imej sebenar DAP.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, DAP sebenarnya lebih terbukti sebagai parti perkauman selepas berjaya menambah kerusi melalui tsunami Cina dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) berbanding Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"DAP tidak menang pun sebarang kerusi di kawasan majoriti Melayu, bahkan tidak berani bertanding di kawasan tersebut.

"Malah, melalui monopoli undi Cina, DAP berjaya membantu PKR menewaskan calon UMNO yang bertanding di kerusi yang peratus pengundi Melayu dan Cina hampir seimbang," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Guan Eng melalui artikel yang disiarkan di laman webnya di www.limguaneng.com baru-baru ini.

Artikel itu menyebut, keengganan UMNO menjadi parti tunggal yang inklusif atau berbilang kaum menunjukkan parti itu berterusan mahu memecah-belahkan rakyat negara ini mengikut kaum demi memelihara kekuasaan mereka.

Menurut Mohd. Puad, DAP resah selepas isu tsunami Cina diperbesarkan kerana bimbang orang Melayu akan menjauhkan diri daripada parti itu apatah lagi perkara tersebut boleh menjejaskan hubungan mereka dengan Pas.

Perkara itu, kata beliau, turut menjelaskan mengapa DAP bersungguh-sungguh membantah penayangan filem Tanda Putera kerana mahu menutup sejarah dan cuba membohongi rakyat tentang sikap perkauman mereka.

"DAP sebenarnya berjaya menghasut pengundi muda Cina bahawa sosial kontrak tidak bermanfaat dan perlu dibatalkan.

"Sedangkan sosial kontrak yang membantu negara menangani masalah kaum di negara ini termasuk mewujudkan sekolah vernakular seperti Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT),'' katanya.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad berkata, walaupun UMNO hanya untuk orang Melayu tetapi parti itu komited dengan dasar yang inklusif.

"Dasar itu menjadi dasar utama BN sedangkan pembangkang sehingga hari ini gagal didaftarkan kerana terhalang dengan dasar kecinaan DAP yang tidak serasi dengan dasar Islam Pas yang juga sebuah parti hanya untuk orang Islam," katanya


Titah YDP Agong & Sultan bukan boneka - Raja Nazrin

Posted: 05 Jun 2013 05:30 PM PDTPemangku Sultan Perak, Raja Dr. Nazrin Shah bertitah, Yang di-Pertuan Agong dan Raja-raja Melayu bukan boneka yang hanya sekadar menurunkan mohor perkenan kepada setiap dokumen yang dipersembah dengan mata tertutup, mulut terkunci dan tangan terikat tanpa kuasa menyuarakan pendirian.

Sebaliknya, titah baginda, raja dan Yang di-Pertuan Agong berperanan sebagai penimbang tara yang adil dan saksama jika mendapati nasihat yang dipersembah menyimpang daripada undang-undang, tergelincir daripada landasan keadilan, berunsur penindasan atau boleh memudaratkan negara.
Baginda bertitah, raja tidak harus rasa tertekan dan tidak semestinya memberi perkenan jika nasihat yang dipersembah bertentangan syarak, bercanggah dengan Perlembagaan serta undang-undang sehingga memungkinkan berlakunya penindasan dan kezaliman.

"Raja Berperlembagaan memiliki tiga hak. Pertama hak untuk dirunding, kedua, hak untuk memberi nasihat dan terakhir hak untuk memberi peringatan.

"Apabila dirujuk, raja hendaklah memberikan pandangan secara bebas tanpa ragu dan pilih kasih dan dalam perkara berkait dengan budi bicara, baginda hendaklah menyempurnakannya dengan hikmah lagi bijaksana demi membuktikan raja bersifat arif, adil sebagai penimbang tara yang bebas dari cabang legislatif, eksekutif serta kehakiman," titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika menyampaikan ucaptama bertajuk Perlembagaan dan Islam: Peranan Institusi Raja sempena Seminar Institusi Raja (SIRaj), di sini hari ini.

Sementara itu, Raja Dr. Nazrin melahirkan kebimbangan terhadap landskap politik negara yang mengalami perubahan sejak Pilihan Raya Umum Ke-12.

Baginda bertitah, landskap politik itu mengalami tsunami yang memperlihat negara semakin menuju kepada senario politik dua parti.

Titah baginda, senario itu sekiranya berlangsung secara tertib, meluhurkan Perlembagaan Persekutuan, mendaulatkan undang-undang dilihat berpotensi memberi impak positif.

"Tetapi kelihatan kaedah menuju ke arah senario itu bagai mencetus gelombang perpecahan yang ombaknya semakin menghempas minda rakyat.

"Rakyat kelihatan semakin terpisah sehingga benteng perpaduan semakin retak, malah lebih membimbangkan jika keretakan itu tercetus atas nama agama dan kaum," titah baginda.

Dalam pada itu, Raja Dr. Nazrin bertitah, Islam adalah agama yang memiliki benteng perlindungan dan taraf keistimewaan mutlak dalam Perlembagaan Persekutuan.
Titah baginda, Perkara 3 (1) Perlembagaan yang diperlengkap dan diperkukuh dengan peruntukan lain telah memartabat Islam sebagai agama Persekutuan


bumiyang

Posted: 06 Jun 2013 03:30 AM PDT

bumiyang


Papa Gomo Confirm Bersara???

Posted: 06 Jun 2013 01:22 AM PDT

Gay Ditolak di Asia - di Malaysia Gay Boleh Jadi Pemimpin?

Posted: 05 Jun 2013 06:54 PM PDT

Mengapa Pakatan Rakyaat Lebih Berminat Membela Suspek dan Penjenayah Berbanding Anggota Polis???

Posted: 05 Jun 2013 07:19 AM PDT

Ohpolitik!™

Posted: 06 Jun 2013 03:12 AM PDT

Ohpolitik!™


#DAPRacist Momokkan #BN4Unity Elak Tayangan Tanda Putera dan Drama Interlok

Posted: 06 Jun 2013 12:13 AM PDT


DAP hari ini dilihat ketakutan dan menggesa kerajaan menghentikan tayangan filem kontroversi Tanda Putera dan drama siri Interlok serta mempersoalkan sama ada penayangan dua karya seni tersebut sebagai "hukuman kepada komuniti India dan Cina yang tidak menyokong Barisan Nasional (BN)" dalam pilihan raya lepas.

Naib Pengerusi DAP M. Kulasegaran menegaskan tayangan kedua-dua filem dan drama siri TV itu perlu dihalang sekiranya BN ikhlas untuk memperjuangkan perpaduan kaum di negara ini.

"Adakah tayangan Interlok untuk mengajar masyarakat Cina dan India kerana tidak menyokong BN dalam pilihan raya umum?" soal ahli Parlimen Ipoh Barat itu dalam kenyataannya hari ini.

"Saya ingin memberi amaran kepada kerajaan BN sekiranya mereka ingin menghukum pengundi disebabkan mereka tidak menyokong BN, akan ada Tsunami Malaysia yang lebih kuat menentang BN dalam pilihan raya akan datang," tegasnya.

"Dengan komuniti India menentang penggunaan buku tersebut, kumpulan Cina juga jelas menyatakan tentangan mereka terhadap isi kandungan buku tersebut," kata Kulasegaran.

"Saya menyeru Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) menerima kehendak orang ramai - membatalkan tayangan Interlok dan penayangan Tanda Putera yang menerima kritikan ekoran silap memaparkan keadaan sebenar insiden 13 Mei," tegasnya.

 "Perpaduan nasional dan keharmonian kaum perlu diutamakan daripada kepentingan parti," tegasnya lagi.


Saifuddin Tugasnya Pembangunan Luar Bandar : @Khalid_Ibrahim Apa Pula Tugas Sallehin Mukhyi?

Posted: 05 Jun 2013 05:09 PM PDT


Menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata pelantikan setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution Ismail sebagai pegawai perhubungan politik kerajaan Selangor adalah untuk membantu pembangunan luar bandar.

Bagaimanapun, fungsi sebenar Saifuddin dalam pentadbiran negeri itu hanya akan dipastikan dalam satu pertemuan dengan pemimpin PKR.

Beliau juga enggan menjawab kritikan yang disuarakan pengerusi PKR negeri Azmin Ali berhubung pelantikan Saifuddin.

"Kami rasa kami perlu menghargai orang yang berbakat dan mampu membantu kita menunaikan manifesto," katanya dalam satu sidang media selepas mesyuarat exco pertama penggal ini di Shah Alam.

Azmin sebelum ini mempersoalkan pelantikan Saifuddin – yang tewas di kerusi parlimen Kulim-Bandar Baharu – ke jawatan tersebut, dan melangkaui pemimpin PKR Selangor lain.

Azmin mendakwa pelantikan itu tidak pernah dibincangkan di kalangan pemimpin PKR negeri dalam pertemuan sebelum ini.

Pembangunan luar bandar kini berada bawah seliaan Sallehin Mukhyi yang mengetuai portfolio hal ehwal Islam, pemodenan pertanian dan pembangunan desa.

Hasutan Pembersihan Etnik India Miskin : Uthaya dipenjara 30 bulan

Posted: 05 Jun 2013 05:02 PM PDTPemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) P Uthayakumar dijatuhi hukuman penjara dua tahun enam bulan selepas didapati bersalah membuat kenyataan hasutan pada 2007.

Beliau didakwa memuatkan bahan hasutan dalam surat yang ditulis antara 15 November hingga 8 Disember 2007 kepada perdana menteri British ketika itu Gordon Brown, yang mendakwa terdapat pembersihan etnik India miskin di Malaysia. 

Dia juga memuatkannya di laman web Police Watch yang tidak lagi beroperasi.

Pada Isnin, Uthayakumar menolak untuk menyambung pembelaannya atas alasan bahawa keadaan kes itu tidak membenarkannya untuk meneruskannya. Dia juga enggan membuat penghujahannya pagi ini.

Kes itu didengar oleh Hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd Zain. Uthayakumar kelihatan begitu tenang ketika hukuman dijatuhkan dan malah tersenyum kepada penyokong selepas sidang mahkamah ditangguhkan.


tunku

Posted: 06 Jun 2013 03:09 AM PDT

tunku


Penang Discovers Its Crime Problem after GE13 Safely Ended

Posted: 05 Jun 2013 11:56 PM PDT


In the year before GE13, Pakatan Rakyat – and especially Penang Chief Minister Lim Guan Eng – claimed that crime was on the rise throughout Malaysia, that the Government was hiding this and that only in Pakatan-controlled states was the rakyat safe.

The elections have come and gone, so the situation may now return to normal. And – surprise, surprise – Guan Eng has admitted that crime is on the rise in Penang – still a Pakatan-controlled state – and has asked for the Federal Government's assistance.

Were the victims of crime Guan Eng and Pakatan's leadership rather than innocent people, the irony would be palpable.

Guan Eng has urged the police to step up surveillance and vigilance after the state apparently deemed it safe to admit that it has a crime problem. "Schools are also being broken into so we want the police to increase surveillance," he said at a press conference Wednesday, adding that unmanned prevention was not sufficient to arrest the crime increase. "Even though we have CCTVs, there were break-ins at schools; we hope the police focus on reducing crime rate in the state," he said.

Penang's voters might be forgiven if they wonder why this issue was not addressed before GE13, when many of the stories of an increasing crime rate seemed disproportionately to come from the DAP-run state. They might also wonder why Guan Eng did not ask for the Federal Government's assistance.

They might wonder, at the same moment, why Penang – held up as a shining example of the wonders that flow from Pakatan Rakyat governance – is experiencing an increase in the crime rate even as foreign direct investment into the state slows.

Modern theories of police work, embraced by the Government, hold that crime does not simply happen, but is instead a result of the surrounding environment. If there is a general disregard for the small parts of the law, major crime is more likely to happen. If small crimes go unpunished, major crimes are more likely.
This means that George Town is failing on two counts. It is fostering an environment conducive to crime, and it waited to ask for police deterrence until the crime rate had already climbed to the point at which it could not be denied.

It should be noted that Guan Eng, as is his personal tradition, has admitted no wrongdoing by his government, nor has he promised any change in how the state is run. He would not be Guan Eng if he had.
But if he failed in basic honesty in the lead-up to GE13 – as appears to be the case – he owes the rakyat that honesty now. He promised good governance; now is the time to deliver.

Mukhriz Will Campaign For Najib, Muhyiddin If Both Are Challenged In Umno Poll

Posted: 05 Jun 2013 09:47 PM PDT

 Kedah Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir said he would campaign for Umno president Datuk Seri Najib Tun Razak and his deputy, Tan Sri Muhyiddin Yassin if both leaders are challenged in the party election this year.

He said he did not see anyone else qualified for the two top party posts and capable of competing with the two leaders.

"If the top party posts, namely that of the president's, deputy president's and the three vice-presidents are being challenged, I preceive that Datuk Seri Najib and Tan Sri Muhyiddin will retain their posts. I personally will campaign for them," he told reporters after the swearing-in of the Political Secretary to the Kedah Menteri Besar at the Menteri Besar's Office at Wisma Darul Aman, here Wednesday.

At the ceremony, former Kedah Exco member, Datuk Azimi Daim, 49, was sworn-in as the Political Secretary to the Kedah Menteri Besar.

Mukhriz disclosed this when asked to comment on the call that the posts of Umno president and deputy president should not be contested at the party general assembly in October to further strengthen the party in facing the 14th general election besides avoiding factionalism in the party.

Mukhriz, who is also the deputy chairman of the Kedah Umno Liaison Committee, said that personally he felt that as a party that practiced democracy, every post in the party could be contested.

"It is up to the Umno members themselves to decide. For me, whether there is a contest or not, it is the rights of the Umno members themselves. Even if there is a contest, I am confident it will not affect the position of Datuk Seri Najib and Tan Sri Muhyiddin at all," he said.

New Details of PKR’s Internal Schisms Revealed

Posted: 05 Jun 2013 08:29 PM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim's poor management skills are finally taking their toll.
PKR grassroots and division leaders, understandably upset about a poorly-run general election campaign and PKR's subsequent net seat loss – including the loss of so-called 'safe' seats – have begun leaking details of PKR's shambolic approach to everything from candidate selection to internal party management to campaigning.

It is not a pretty picture.
The Choice reported yesterday, PKR division leaders and grassroots have run to Free Malaysia Today as the web portal of choice to air their grievances, likely because of The Malaysian Insider's strong pro-PKR bias and Malaysiakini's aversion to negative coverage of Opposition leaders. And so FMT has broken more news of grassroots discontent – and worse for Anwar – one of the greatest strikes possible against his potential leadership of anything more than a holiday outing.

"PKR has internal problems in every state, but these are especially serious in Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang and Terengganu," a source told the web portal, explaining that this infighting dates back to 2008, and has gone unchecked by party leadership.

According to the sources who spoke to FMT, Anwar "often told grassroots leaders not to bother him with issues that could be resolved at the local levels."

"I agree to that 100 per cent," said a divisional leader. "Problems in the divisions should be settled at state level. But then, how do we do that when the state leaders themselves are squabbling?"

This was obviously the case in Selangor, one of the half-dozen states in which the infighting was "especially serious" and where battles between Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, party president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail and deputy president Azmin Ali raged in the years before GE13.
Yet it now appears that this situation had spread to fully half the states.

The indictment against PKR's leadership is damning. Anwar, it has been alleged, was so intent on capturing Putrajaya, rewarding his cronies and appearing at ceramahs, that basic leadership was neglected. The party's nominal president Wan Azizah is nowhere to be heard in this story. Azmin is judged an incompetent who damaged PKR in Selangor. The party's secretary-general fouled a safe seat.
And the grassroots are livid, and willing to talk.

It is hard to imagine Prime Minister Datuk Seri Najib Razak allowing this sort of mess to fester in Umno or Barisan Nasional; that is perhaps why it has been reported that the grassroots are coalescing around him and mooting to simply have an uncontested Presidency this year at the Umno General Assembly.

It would rankle Anwar to hear this, but yet again, he could do worse than to learn from Najib.
It will be interesting to see what comes next for PKR's dirty linen airing – and it is now certain that there will be more.

Taipingmali (tm)

Posted: 06 Jun 2013 01:27 AM PDT

Taipingmali (tm)


Lagi tuduhan Dap yang menyalahkan pihak lain

Posted: 05 Jun 2013 05:11 PM PDT

Exco Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Suffian Awang meminta kepimpinan DAP menyuluh muka dicermin apabila mendakwa sistem demokrasi di negara ini sudah mati di bawah pentadbiran kerajaan Barisan Nasional, sedangkan hakikatnya parti tersebutlah yang telah mematikan prinsip demokrasi di dalam parti mereka sendiri.

Menurut beliau, DAP tidak perlulah untuk mempertikaikan amalan demokrasi yang dilakukan oleh BN sedang parti tersebut sendiri telah mencabul hak-hak demokrasi terhadap ahli-ahli mereka sendiri.

"Jika benar DAP mengamalkan dan memegang prinsip demokrasi secara telus, saya cabar mereka untuk adakan semula pemilihan CEC mereka baru-baru ini, yang secara jelas telah melanggar prinsip demokrasi.

"Penyelewengan yang berlaku di dalam pemilihan CEC sudah terbukti apabila ahli-ahli DAP sendiri dari seluruh negara telah menyatakan bantahan mereka. Jangan jadi pepatah seperti ibu ketam mengajar anaknya berjalan lurus," tegas beliau kepada UMNO-Online di sini hari ini.

Tegasnya lagi, tindakan kepimpinan DAP yang memekak telinga daripada mendengar bantahan lebih 700 ahli mereka yang dinafikan hak untuk memilih dalam pemilihan CEC membuktikan bahawa demokrasi di dalam DAP hanyalah mainan dimulut para pemimpinnya saja.

"Jika mereka mengatakan demokrasi sudah mati di bawah pemerintahan BN, bagi saya itu satu kenyataan orang yang tidak sedarkan diri. Mereka menuduh orang lain, sedangkan hakikatnya mereka sendiri mematikan demokrasi di dalam DAP.

"Lihat sajalah bagaimana urusan pemilihan jawatankuasa tertinggi DAP di jalankan. Hidupkah demokrasi di dalam DAP apabila lebih 700 anggota DAP yang layak mengundi dinafikan hak mereka, malah tidak dipanggil untuk memilih ahlijawatan kuasa tertinggi, sedangkan mereka berhak untuk pemilihan tersebut," tegasnya.

Justeru itu, beliau menasihat pemimpin parti tersebut jangan terlalu angkuh mengkritik orang lain sedangkan diri parti mereka sendiri bergelumang dengan ketidakadilan dan penyelewengan.

"Mereka ini ibarat ayam yang kuat berkokok, tetapi ekor bergelumang dengan tahi. Pandai mengata orang, tetapi diri sendiri pun tak betul. BN sejak memerintah sehingga ke hari ini, berusaha untuk memastikan prinsip demokrasi itu tertegak di dalam negara dan ini sudah pun terbukti.

"DAP jangan berlakon seolah-olah mereka itu sebuah parti yang telus dan memegang teguh prinsip demokrasi sedangkan hakikat sebenarnya, demokrasi sudah lama mati dalam DAP dan diganti dengan amalan nepotisme dan kronisme pemerintahan ala-ala Dinasti di dalam parti tersebut hari ini," jelasnya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Buruknya perangai Lim Guan Eng

Posted: 05 Jun 2013 05:08 PM PDT

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng satu-satunya manusia atau pemimpin yang sentiasa betul dan tidak pernah melakukan kesalahan.

Oleh itu, benarlah kata Timbalan beliau Dr. Mansur bahawa LGE adalah tokong. Mana ada Tokong dalam dunia yang pernah buat salah, yang ada ialah tokong yang buruk dan rosak adalah. Akhirnya tokong yang rosak akan dibuang dibawah-bawah pokok sena di tepi jalan.

Jika kita teliti ucapan-ucapan beliau dalam sidang media atau ceramah, beliau sering menyalahkan orang lain jika ada sesuatu isu yang membabitkan Pulau Pinang dan Dap.

Baru-baru ini beliau menyalahkan Pas kerana menggagalkan hasrat pakatan menawan Putrajaya. Menyalahkan Barisan Nasional kerana menakutkan pelabur ke Pulau Pinang, Menyalahkan Utusan Malaysia dan banyak lagi.

Jika kita tulis sahaja nama LGE dalam carian google maka tajuk yang timbul ialah "LGE menyalahkan ........"

Dalam PRU 13 Pas dan Dap mengulang-ulang perkatan "Ini kalilah", menurut Ustaz Jemain yang diminta mengulas perkataan tersebut jelas menunjukkan Dap sengaja mengulang-ulang ayat tersebut bahawa dia adalah tokong yang tak pernah buat salah. Tetapi maha berkuasa. Apa tidaknya, semua orang kena sembah beliau seperti tokong.

Full stop
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

FINGER CROSSED DI HADAPAN JABAL THUR NAK TUNTUT APA DARI RAJA ARAB?

Posted: 05 Jun 2013 09:09 AM PDT

ROMBONGAN UMRAH TANTAWI 100

Takziah kepada MB Perak

Posted: 05 Jun 2013 08:34 AM PDT

Saya Mewakili Suara Anak Muda 1Malaysia Ingin Mengucapkan Takziah Dan. Al Fatihah Kepada YAB MB Perak Ds Zambry Dimana Dukacita Dimaklumkan Ayahanda Beliau Telah Kembali Ke Rahmatullah Sebentar Tadi Di Hospital TLDM, Lumut. Jenazah. Akan Dikebumikan Di Pulau Pangkor Pagi Esok. Sama2 Kita Doakan Rohnya Di Tempatkan Bersama2 Org2 Yang Beriman.

Armand Azha
Presiden
SAM1M
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sudah kalah-kalah lah...

Posted: 05 Jun 2013 06:27 AM PDT

PESTA MUDA MUDI PAS 505

Posted: 05 Jun 2013 05:47 AM PDT


ALIM-ALIM KUCING

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Posted: 05 Jun 2013 03:10 AM PDT

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine. Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar : Babi liar.

5. Lard : Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon : Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham : Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk : Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati.. Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 05 Jun 2013 11:35 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


REKONSILIASI

Posted: 05 Jun 2013 09:00 PM PDT

Beberapa hari selepas PRU13, DS Najib bercakap tentang Rekonsiliasi. Hingga ke hari ini, masih belum ada yang menghuraikan ketibaanmakna Rekonsiliasi itu. Apa pun kami terjumpa artikel Rekonsiliasi yang ditulis oleh blogger di bawah. Mungkin boleh membuka minda dan bertukar pandangan. Mari kita baca sama-sama.

SEGERAKAN REKONSILIASI

REKONSILIASI MENUJU KEJAYAAN
Pilihanraya Umum Ke-13 sudahpun sebulan berlalu, semasa berucap di Perhimpunan Jabatan Perdana Menteri baru-baru ini, YAB DS Najib Tun Razak telah meminta supaya para penjawat awam menumpukan usaha dan perhatian kepada memenuhi janji-janji pilihanraya dan keperluan rakyat. DS Najib meminta supaya para penjawat awam meninggalkan aktiviti politik yang melampau sehingga menjejaskan kualiti dan tumpuan kerja.

Ketua Setiausaha Negara (KSN) turut mengingatkan para penjawat awam supaya tidak lagi terlibat di dalam  aktiviti politik sehingga menghilangkan fokus kepada pekerjaan dan keperluan rakyat.

BEGINI CARA MENYATUPADUKAN
Perpaduan yang bagaimana hendak kita bina? Rekonsiliasi yang bagaimana yang dimaksudkan oleh DS Najib?

Perpaduan itu berlaku apabila kita memahami sejarah negara ini dengan betul. Bahawasanya Nusantara ini dahulunya bersatu tanpa sempadan. Sebab itulah jika kita kaji sejarah mengapa keturunan orang Kelantan boleh bertapak sejak sekian lama sebelum penjajahan Raja Brooke dan penjajah Inggeris di negeri Sarawak. Jawapan mudahnya ialah, ketika itu orang-orang Kelantan ketika belayar ke Borneo mereka boleh berulang-alik ke muara Kuching kerana ketika itu tiada sempadan, tiada pasport dan tiada halangan kerana ianya satu negara (ataupun satu nusantara).

Semasa saya bertemu mantan TYT Sarawak, Tun Abd. Rahman Yaakub beliau menceritakan hal ini kepada saya dengan terperinci (2009).

Begitu juga, mengapakah wujud keturunan Sultan Johor di Selatan Filipina seperti di Mindanao dan sekitar Palawan. Mudah hendak difahami ialah kegiatan perdagangan rempah dan hubungan kerajaan (raja-raja) di antara kawasan selatan Filipina dan kerajaan Johor telah wujud ketika itu. Maka, jika kita baca sumber sejarah yang lain menyebut adanya keturunan sultan Johor di Palawan, Filipina.

Sama halnya dengan kewujudan orang-orang Bugis di Patani dan di Kelantan. Sekitar tahun 1400an, orang-orang Bugis yang kuat merantau dengan kapal "Pinisi" mereka telah sering bersinggah di Pattani untuk belajar agama dan kembali semula ke Sulawesi untuk mengajarkan pula ajaran agama Islam. Ada di antara mereka pula berkahwin dengan orang Kelantan dan sejarah juga mencatat berlaku perkahwinan orang Bugis ketika itu dengan anak raja Kelantan. Nama "Bachok" di Kelantan itu jika diterjemahkan ke dalam bahasa Bugis bermaksud "lelaki".

Lima bersaudara Bugis dan salah seorang daripadanya iaitu Daeng Parani sendiri mati di Kedah, dia dijemput Sultan Kedah ke Kedah untuk membantu Sultan Kedah menghadapi serangan Siam dan British di Pulau Pinang.

MAKSUDNYA
Kita kena faham mana-mana negara di dalam Nusantara Melayu intinya ialah agamanya Islam dan bangsanya Melayu. Maka inti kepada Malaysia ialah agamanya Islam dan bangsanya Melayu. Itu intinya, pecahan kepada intinya ialah bangsa-bangsa lain dan agama-agama lain yang dijamin dalam perlembagaan tetapi emosiasinya ialah kepada inti sebenar iaitu Islam dan Melayu. Inilah dasarnya dan inilah intinya negara ini.

Jika orang-orang Jawa yang ramai di Malaysia mereka berasal dari Indonesia, adalah kerana Indonesia dan Malaysia sebelum penjajah adalah sebuah negarabangsa Nusantara yang tidak terpisah. Orang-orang Aceh ketika Sultan terakhirnya (Perempuan) diserang dengan bertubi-tubi oleh penjajah Belanda, mereka menang beberapa kali sebelum akhirnya tewas jua. Kerajaan Melayu Melaka turut membantu dan begitu juga sebaliknya. Peristiwa ini berlaku di antara tahun 1200an di Acheh dan 1400an di Melaka.

Di beberapa wilayah Thailand yang bergolak seperti di Naratiwath, Pattani dan Songkla dahulunya adalah wilayah-wilayah di bawah kekuasaan Kesultanan Kedah termasuklah Pulau Pinang. Malangnya, ketika itu Sultan-Sultan Kedah tidak dapat mempertahankan wilayah-wilayah tersebut kecuali kita mendapat semula Perlis yang akhirnya menjadi negeri berasingan daripada Kedah.

NEGARA MODEN MALAYSIA
Selepas beratus-ratus tahun, peristiwa-peristiwa sejarah di atas menjadi sejarah yang paling penting. Malangnya, generasi sekarang tidak melihat sejarah sebagai sebuah persada. Mereka melihat sejarah hanya sebagai cerita lama.

Sebab itulah terdapat rakyat Malaysia yang menghina DYMM SPB Yang DiPertuan Agong, kerana dia tidak faham negara ini mempunyai Ketua Negara dan Ketua Negara Malaysia ialah Sultan. Bukan rakyat biasa.

Sebab itulah berlaku peristiwa rakyat Malaysia menterbalikkan bendera negara(dalam bahasa mudahnya mempermain-mainkan bendera negara atau bahasa kasarnya menghina negara). Kerana dia tidak faham bahawa bendera itu adalah lambang penting kepada sesebuah negara. Jika mereka lakukan di Indonesia, Filipina, Mynmar atau Thailand, masa depan mereka akan berdepan risiko. 

Maka, saya melihat Rekonsiliasi (menyatupadukan yang berpecah) atau (merapatkan yang berjauhan) atau paling jelas (memulihkan semula persahabatan yang retak) perlu dimulakan dari sekarang.

Siapakah yang perlu ke depan? Saya melihat beberapa peluang yang wujud, untuk peringkat awal ianya boleh dimulakan dalam PLKN, sekolah dan universiti, agensi perpaduan seperti Jabatan Perpaduan, agensi patriotik dan lain-lain NGO. Modul Rekonsiliasi ini perlu disegerakan jika kita mahu melihat negara ini berjaya.

REKONSILIASI POLITIK
Topik ini saya kupas kemudian, kerana ianya sangat penting dan inilah maksud DS Najib. 

Dipetik melalui blog jentayuabaka.blogspot.com

RAKYAT TURKI BANGUN MENENTANG KEKEJAMAN ERDOGAN DI TURKI, SEMUA PEMIMPIN PKR DIARAH TUTUP MULUT!

Posted: 05 Jun 2013 07:15 PM PDT


 

Media antarabangsa melaporkan berlakunya gelombang protes jalanan anti kerjaan untuk 6 hari berturut-turut di Istanbul dan Ankara, Turki dan beberapa bandaraya utama dunia.
 
Ini berikutan pada asalnya penentangan warga Istanbul terhadap rancangan kerajaan untuk pembangunan sebuah taman di pusat kota Istanbul dan kemudian merebak menjadi protes anti kerajaan di beberapa bandaraya utama Turki.

Media melaporkan beribu-ribu rakyat Turki telah mengadakan demonstrasi terbesar di Lapangan Taksim, di tengah kota Istanbul sejak 10 tahun bagi mengatakan bantahan terhadap pemerintahan perdana menteri Recep Taiyib Erdogan dari Pari Keadilan dan Pembangunan (dalam bahasa Turki — Adalet Kalkinma Partisi (AKP)

Lebih 1,500 orang telah ditangkap dalam demonstrasi tersebut di mana pihak polis dilaporkan menggunakan kekerasan, pancutan water cannon dan tembakan gas pemedih mata untuk menyurai demonstrasi tersebut.

Rakyat Turki menganggap Taiyib Erdogan seorang pemerintah fasis dan mula kelihatan sebagai seorang diktaktor.

Ramai kalangan ahli PKR bertanya-tanya kenapa tiada seorang pun pemimpin atasan PKR yang "berani" memberikan sebarang komen tentang kekasaran pihak berkuasa Turki menyuraikan  protes tersebut dimana dilapurkan ramai yang tercedera.

Adakah kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim begitu rapat dengan Erdogan dan PKR sendiri mempunyai hubungan erat dengan parti AKP hingga mereka "bisu" terhadap kekejaman regim Erdogan terhadap rakyat Turki yang berdemo di Lapangan Taksim tersebut.

Kita sedia maklum beberapa pimpinan atasan PKR begitu taksub kepada parti AKP hinggakan penggunaan bas kempen parti yang digunakan oleh Anwar dalam siri kempen "Jelajah Merdeka Rakyat" ditiru (fotokopi) dari bas AKP.

Kita tidak mahu pimpinan PKR bersikap dwi standard. Begitu lantang bersuara terhadap tindakan keras pihak polis terhadap demonstrasi Bersih 2 dan 3, tetapi "menikus" terhadap tindakan keras Erdogan di Lapangan Taksim.

Belantan

Posted: 05 Jun 2013 11:31 PM PDT

Belantan


DAP Lim Guan Eng kena TIBAI dengan Puad Zarkashi!

Posted: 05 Jun 2013 10:43 PM PDT


DAP terbukti amal perkauman

Tindakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menuduh UMNO sebagai parti perkauman kerana menolak cadangan semua parti komponen di bawah Barisan Nasional (BN) bergabung menjadi sebuah parti tunggal dilihat bertujuan menutup imej sebenar DAP.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, DAP sebenarnya lebih terbukti sebagai parti perkauman selepas berjaya menambah kerusi melalui tsunami Cina dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) berbanding Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"DAP tidak menang pun sebarang kerusi di kawasan majoriti Melayu, bahkan tidak berani bertanding di kawasan tersebut.

"Malah, melalui monopoli undi Cina, DAP berjaya membantu PKR menewaskan calon UMNO yang bertanding di kerusi yang peratus pengundi Melayu dan Cina hampir seimbang," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


Beliau mengulas kenyataan Guan Eng melalui artikel yang disiarkan di laman webnya di www.limguaneng.com baru-baru ini.

Artikel itu menyebut, keengganan UMNO menjadi parti tunggal yang inklusif atau berbilang kaum menunjukkan parti itu berterusan mahu memecah-belahkan rakyat negara ini mengikut kaum demi memelihara kekuasaan mereka.

Menurut Mohd. Puad, DAP resah selepas isu tsunami Cina diperbesarkan kerana bimbang orang Melayu akan menjauhkan diri daripada parti itu apatah lagi perkara tersebut boleh menjejaskan hubungan mereka dengan Pas.

Perkara itu, kata beliau, turut menjelaskan mengapa DAP bersungguh-sungguh membantah penayangan filem Tanda Putera kerana mahu menutup sejarah dan cuba membohongi rakyat tentang sikap perkauman mereka.


"DAP sebenarnya berjaya menghasut pengundi muda Cina bahawa sosial kontrak tidak bermanfaat dan perlu dibatalkan.

"Sedangkan sosial kontrak yang membantu negara menangani masalah kaum di negara ini termasuk mewujudkan sekolah vernakular seperti Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT),'' katanya.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad berkata, walaupun UMNO hanya untuk orang Melayu tetapi parti itu komited dengan dasar yang inklusif.

"Dasar itu menjadi dasar utama BN sedangkan pembangkang sehingga hari ini gagal didaftarkan kerana terhalang dengan dasar kecinaan DAP yang tidak serasi dengan dasar Islam Pas yang juga sebuah parti hanya untuk orang Islam," katanya.

Suara Politik
Belantan

Hinanya aku dek Anwar Ibrahim?

Posted: 05 Jun 2013 09:56 AM PDTSAJAK KITA TERTIPU LAGI


Ketahuliah

Satu Malaysia ini, sekarang

Diperbodoh-bodohkan oleh Anwar Ibrahim

Kita semua rakyat Malaysia kononnya bodoh belaka

Apakah harus kita membenarkan diri diperbodohkan?


Tak ada seorang pun pandai

Kecuali Anwar Ibrahim, dia anggap dirinya pandai

Lain semuanya tak guna

Tak layak jadi Perdana Menteri

Hinggakan dah jadi banduan pun masih nak jawatan itu

Pemimpin penyokongnya bebal membisu

Hati di dalam masih bernafsu


Siapa orangnya?

Si hipokrit, Anwar Bin Ibrahim


Anwar kata dia seorang saja yang bijak dan layak

Sebab itu dalam penjara pun masih nak teriak

Kalau tidak siapa nak tegakkan keadilannnnn…

Orang lain tak mampu

Orang lain zalim

Orang lain ada kroni

Orang lain ada nafsu

Aku cuma ada topeng palsu


Siapa orangnya?

Aku, Anwar Bin Ibrahim, paling wahid dalam menipu


Tak ada seorang pun layak jadi PM

Aku boleh dipercayai

Aku dimanjai

Aku cepat dapat jawatan tinggi

Tangan kananku indah terperi

Tak siapa tahu tangan di kiri

Banyak rahsia diam tersembunyi


Anwar Ibrahim perbodohkan semua orang

Anwar Ibrahim menghina kita semua

Dia seorang saja yang maha bersih

Kalaulah dia tak ada, negara jadi hancur

Sebab itu Anwar Ibrahim tak boleh diduga

Nilainya di luar bukan di hati

Menjaja di sana sini perjuangan mimpi

Jangan disentuhnya sama sekali


Siapa orangnya?

Siapa penyokongnya?

Orang yang buta mata, buta akal dan buta hati

Mahukah kita ikut sekali?


Begitulah Anwar Bin Ibrahim perbodohkan kita

Anwar Bin Ibrahim menghina kita semua

Apakah kita tidak terasa terhina?

Aku sangat rasa terhina.


Suara Politik
Belantan

Selamatkan demokrasi: Kekang pertukaran alamat palsu?

Posted: 05 Jun 2013 07:18 AM PDT


Cuba teliti rekod Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ini. Untuk Mac tahun ini sahaja, jumlah permohonan pertukaran alamat mengundi mencapai 9,000 orang. Kebanyakan di Kuala Lumpur, Selangor dan Perak. Itu belum termasuk pendaftaran pengundi baharu untuk bulan berkenaan yang mencatat 40,000 orang, angka tertinggi direkodkan setakat ini.

Untuk April, sejumlah 20,000 pendaftaran pengundi baharu dicatatkan dengan perubahan alamat mengundi sahaja mencecah 4,500 orang. Sekali lagi Kuala Lumpur, Selangor dan Perak menjadi sasaran.

Bagi Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, pihaknya mengakui terdapat lompang besar di bawah undang-undang apabila rakyat yang mahu menukar alamat dalam mykad atau kad pengenalan mereka, boleh berbuat demikian pada bila-bila masa terutamanya menjelang pilihan raya umum.

"Senang sangat, anda pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk tukar alamat. Ini kelemahan paling besar.


"Sepatutnya sesiapa sahaja yang nak tukar alamat tempat tinggal perlu sertakan dokumen tertentu. Contohnya, perjanjian jual beli rumah, perjanjian rumah sewa, bil TNB dan bil air yang tertera alamat rumah.

"Tetapi perkara-perkara ini tidak disertakan. Risikonya amat besar yang mana apabila alamat tempat tinggal diubah atau ditukar, perkara itu boleh dirancang oleh pihak yang tidak bertanggungjawab," kata Wan Ahmad kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi semalam.

Dalam hal ini, kata beliau, SPR sendiri tidak boleh berbuat apa-apa kerana pihaknya bergantung kepada pangkalan data JPN .

"Sebabnya kita berpandukan alamat yang tertera dalam Mykad. Asas yang kita pakai dalam menerima permohonan tukar alamat mengundi adalah alamat yang tertulis di Mykad," katanya.

Dalam aspek ini, kata beliau, apa yang berlaku ialah sesuatu parti boleh mengubah kedudukan kuasa kerajaan yang memerintah serta menentukan kerusi-kerusi di Dewan Rakyat.


Maknanya, mereka boleh merencanakan kemenangan kerusi dengan tidak berasaskan kepada kedudukan pengundi sebenar.

"Padahal pengundi yang bermastautin di situ kena mengundi wakil rakyat yang hendak berkhidmat kepada mereka dan bukannya sekadar nak menangkan seseorang wakil atau menjaya atau memenangkan agenda politik parti mereka.

"Ini kelak akan merosakkan sistem demokrasi berperwakilan yang dipraktiskan di Malaysia," kata Wan Ahmad.

Menurut beliau, minat rakyat Malaysia untuk menentukan pucuk pimpinan negara pada PRU-13 lalu memang amat luar biasa.


"Meskipun SPR telah maklumkan pilihan raya umum pada 5 Mei itu hanya boleh memakai daftar pemilih setakat suku keempat (Disember) 2012, masih ramai yang mendaftar sebagai pengundi atau menukar alamat tempat mengundi pada suku pertama (Januari, Februari dan Mac) tahun ini.

"Jumlah ini pun bukan sedikit tetapi naik mendadak, untuk Februari 2013 sahaja mencecah 50,000 orang," kata beliau.

Sedang menyiapkan persediaan untuk menghadapi petisyen pilihan raya yang akan ditutup failnya pada 12 Jun ini, Wan Ahmad menarik perhatian JPN: "Kalau tidak dikekang pertukaran alamat sewenang-wenangnya dalam Mykad oleh pihak yang berkepentingan ini, nescaya kita hanya akan menyaksikan sistem demokrasi yang tidak sihat, semata-mata untuk menjatuhkan sesebuah parti yang berwibawa di tangan musuh politiknya." -UMO

Suara Politik
Belantan

SOSMA banteras anarkis!

Posted: 05 Jun 2013 02:33 AM PDT


Sesetengah orang ramai masih menghadiri perhimpunan anjuran penyokong pembangkang kerana tindakan benar-benar tegas belum dikenakan ke atas mereka yang terlibat.

Negara kita sekarang merasa bahang keceluparan sekumpulan manusia yang kecewa. Cita-cita besar mereka menawan Putrajaya bukan baharu. Lima tahun lalu, sewaktu kita semua bersiap sedia menghadapi PRU-12 (pada 8 Mac 2008), pemimpin kumpulan ini sejak awal lagi sudah mendakwa mereka pasti berjaya.

Malang bagi mereka, yang dimpikan itu tidak menjadi kenyataan. Pun begitu, mereka telah menawan tiga negeri - Selangor, Pulau Pinang, Kedah, sambil sekutunya kekal memerintah di Kelantan. Tapi kejayaan yang terhad ini nampaknya masih tidak mampu memuaskan nafsu besar mereka.

Lalu gendang perang terus dipalu. Macam dulu, mereka terus mendakwa pada PRU-13, mereka akan menang. Ceramah dan kempen disusun dan dilakukan pada setiap masa dan banyak tempat. Askar dan hulubalang maya mereka (kini dipanggil Askar Kacang Merah) digerakkan menguasai ruang siber, menyebarkan fitnah dan dakyah. Pembohongan diadun bersama fakta terpilih, hingga rakyat sukar mengenal pasti mana yang betul dan mana yang palsu.

Begitu berkesan sekali serangan mereka di ruang maya, hingga slogan 'Ubah' serta slogan lain menjadi ucapan biasa segolongan remaja yang sudah terpesona dengan janji ketua mereka - bahawa mereka akan menang pada kali ini.


Ramai sekali pakar pembuat cerita (digelar Spin Doctors) muncul, meyakinkan rakyat bahawa parti mereka pasti menang. Andainya mereka kalah (pada mereka mustahil akan berlaku), pastinya itu disebabkan "penipuan SPR dan kerja jahat BN".

Mereka ditakdirkan kalah lagi pada PRU-13. Lalu satu 'sebab' yang baru mesti dicari dan dijelmakan sebagai fakta sebenar, yang tidak boleh ditolak lagi. Maka timbullah konsep 'undi popular,' serta dakwaan yang amat menarik bahawa "Mereka sebenarnya telah mendapat undi majoriti daripada pemilih - justeru merekalah yang berhak menguasai Putrajaya".

Mereka sengaja lupa (atau buat-buat lupa) bahawa semenjak belum merdeka lagi (kali pertama pilihan raya diadakan adalah pada tahun 1955, sewaktu saya berada di Tingkatan 3, Sekolah Tinggi Muar) kita tidak pernah mengamalkan sistem undi popular, tetapi majoriti kerusi yang dimenangi oleh parti yang bertanding.

Anehnya mereka tidak pula menolak sistem kerusi majorit ini bagi keputusan pilihan raya di tiga negeri yang mereka kekal memerintah - Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan, tapi tetap menolak keputusan BN menang 133 kerusi Parlimen.

Manusia jenis apa macam ini? Tolak keputusan peringkat pusat, tetapi terima keputusan di peringkat negeri, pada hal undi itu datang daripada pengundi (pemilih) yang sama.


Untuk mengekalkan momentum, agar mereka tidak dilupakan oleh penyokong serta pengundi yang telah tertipu dengan janji-janji kemenangan mereka, perlu dicari pelan baru bagaimana matlamat mereka merampas Putrajaya masih boleh dicapai. Lalu timbullah pula slogan baru "Daripada pilihan raya ke jalan raya".

Sementara rakyat jelata dihasut dan dipujuk untuk turun ke jalan raya (barangkali ala Bersih 1, 2 dan 3 yang lalu) yang pastinya akan mengambil masa, perlu diadakan program selingan untuk terus menarik minat dan perhatian penyokong.

Lalu diatur dan dilakonkan Silent Walk remaja berbaju hitam, disusuli perhimpunan besar-besaran di merata tempat dengan jenama baru Black 505, di mana cerita karut-marut yang lama itu dikitar semula dan didendangkan.

Setakat mereka berhimpun dan berucap sahaja, rasanya pihak PDRM boleh menanganinya dengan baik dan adil di bawah Akta Perhimpunan Awam 2012. Pada masa ini, pertuduhan telah pun dibuat di bawah Akta ini terhadap beberapa individu tertentu yang menganjurkan perhimpunan Black 505 itu.

Tetapi bagaimana halnya jika protes jalan raya yang mereka hendak jalankan itu mencetuskan huru-hara? Pada masa ini pun sudah kedengaran individu tertentu menyatakan secara lantang "Kerajaan BN mesti digulingkan dengan menggunakan 'kuasa rakyat' (people power)."


Pada hemat saya, orang yang mengeluarkan kata-kata sedemikian itu bukan lagi aktivis. Mereka sudah menjadi anarkis.

Akta 747 atau nama penuhnya Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (dalam bahasa Inggeris bernama Security Offences (Special Measures) Act atau ringkasnya SOSMA) perlu kita lihat semula untuk mengetahui sama ada ia mampu membanteras kemunculan anasir anarkis di negara ini.

SOSMA adalah undang-undang Parlimen yang diluluskan di bawah Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan, bertujuan menangani "kesalahan keselamatan". Ia menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (Internal Security Act, ringkasnya ISA) 1960.

SOSMA perlu dibaca bersama dengan Kanun Keseksaan (Penal Code), khususnya Bab VI (seksyen 121 hingga 130A) dan Bab VIA (seksyen 130B hingga 130T). Ringkasnya Bab VI Kanun Keseksaan menghuraikan kesalahan terhadap negara (offences against the State), manakala Bab VIA menghuraikan kesalahan berhubung keganasan (offences relating to terrorism).


Dalam bahasa mudah, boleh kita simpulkan bahawa perbuatan menggulingkan kerajaan yang sah menerusi protes jalanan atau 'kuasa rakyat', bukan menerusi proses pilihan raya adalah termasuk dalam erti kata 'kesalahan keselamatan' yang termaktub dalam SOSMA.

Andainya seorang individu itu disyaki terlibat melakukan atau cuba melakukan kesalahan keselamatan yang dimaksudkan dalam SOSMA (dibaca bersama Kanun Keseksaan) ini, dia boleh ditangkap tanpa waran oleh mana-mana pegawai polis - seksyen 4(1).

Sebaik-baik sahaja dia ditangkap, individu itu mesti dimaklumkan kenapa dia ditangkap - seksyen 4(2). Orang itu tidak boleh ditangkap disebabkan kepercayaan atau aktiviti politiknya - seksyen 4(3). Selepas ditangkap orang itu boleh ditahan bagi maksud siasatan, tetapi tidak melebihi 28 hari, dengan syarat penahanan bagi tempoh hampir sebulan itu hanya boleh diberi oleh pegawai berpangkat Superintendent Polis atau lebih tinggi daripada itu - seksyen 4(5).

Jika pihak polis berpendapat orang itu tidak perlu ditahan selama tempoh 28 hari itu, polis boleh melepaskan orang itu pada bila-bila masa tetapi dia akan dikenakan peranti pemantauan letronik bagi memastikan pergerakannya - seksyen 4(6).


Untuk mendapatkan alat letronik dipasang pada tubuh badan orang itu, pihak polis terpaksa terlebih dahulu menghantar laporan siasatan mereka kepada Pendakwa Raya - seksyen 4(7). Sebaik-baik sahaja menerima laporan siasatan polis itu, Pendakwa Raya boleh memohon perintah Mahkamah supaya peranti letronik itu dipakai oleh individu tersebut bagi satu tempoh tidak melebihi 28 hari - seksyen 4(8).

Prosedur pemasangan peranti letronik itu dihuraikan dalam seksyen 7. Mahkamah dikehendaki menjelaskan kepada individu berkenaan terma dan syarat pemakaian peranti itu. Andainya orang itu gagal atau ingkar mematuhi terma dan syarat yang dikenakan, dia melakukan satu kesalahan yang boleh dihukum penjara tidak melebihi tiga tahun - seksyen 7(6).

Andainya individu berkenaan merosakkan atau menjahanamkan alat letronik berkenaan, itu juga adalah satu kesalahan yang boleh dihukum penjara tidak melebihi tiga tahun, selain terpaksa membayar ganti rugi kerana kerosakan atau kemusnahan alat berkenaan - seksyen 7(7).

Di akhir tempoh pemasangan alat itu, orang itu hendaklah menghadirkan dirinya di balai polis yang terdekat supaya alat itu boleh dilucutkan daripadanya - seksyen 7(8).


Semua kes kesalahan keselamatan hanya boleh dibicarakan di Mahkamah Tinggi - seksyen 12. Apabila seorang itu dituduh melakukan kesalahan keselamatan, dia tidak boleh dilepaskan dengan jamin (bail), kecuali dalam kes-kes tertentu andainya dia berusia kurang daripada 18 tahun, seorang wanita atau seorang yang uzur - seksyen 13. Dalam keadaan sedemikian, alat letronik akan dipasang padanya sekiranya ada permohonan daripada Pendakwa Raya.

Setakat yang diketahui pada masa ini, prosedur di atas belum lagi dilaksanakan pada mana-mana orang tertuduh. Keberkesanan SOSMA juga belum diuji sepenuhnya pada masa ini.

Sama-sama kita tunggu dan lihat sama ada protes jalanan yang disebut-sebutkan oleh elemen anarkis itu akan berlaku. Andainya apa yang kita khuatiri ini benar berlaku, kita tunggulah pula apa tindakan yang akan dijalankan oleh pihak polis.

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri yang baru telah pun menyatakan beliau serahkan semua tindakan membanteras elemen anarkis ini kepada kebijaksanaan PDRM.-UMO

Suara Politik
Belantan

PAS dirosakkan oleh Anwar dan DAP?

Posted: 04 Jun 2013 11:43 PM PDT


Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim dan DAP telah merosakkan pendirian dan manhaj Pas yang mendidik ahli-ahlinya supaya reda dengan ketentuan Allah SWT.

Aktivis Pas, Mohd. Riza Kamaruddin berkata, ahli-ahli Pas telah menghayati pendirian dan mengamalkan manhaj itu sejak Pilihan Raya Umum Pertama lagi.

Sebab itu katanya, tidak timbul sebelum ini Pas menganjurkan gerakan di jalanan untuk memprotes keputusan pilihan raya umum.

Jelasnya, kebanyakan ahli parti yang turut terjerumus dalam gerakan tersebut dan menyertai siri perhimpunan haram, adalah mereka yang baru memasuki Pas malah ada di antara mereka sekadar penyokong parti sahaja.

"Mereka menyertai Pas atas alasan tertentu tanpa mengikuti program-program parti seperti usrah dan tamrin, jadi mereka hanya menjadi penyokong tegar umpama tin kosong tanpa pengisian serta taujihad perjuangan yang jelas.

"Tidak dinafikan ramai dalam kalangan mereka menyertai Pas semata-mata kerana kebencian terhadap UMNO hasil momokan berterusan daripada pelbagai sumber," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas pendirian beberapa pemimpin kanan Pas yang menolak kaedah politik ganas bagi menggulingkan kerajaan yang dipilih rakyat secara sah dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Pendirian itu disuarakan oleh Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din; Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib; Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr. Mahfodz Mohamed; Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Mohd. Amar Nik Abdullah; Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohd. Abduh Nik Abdul Aziz dan Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Norazli Musa.

Menurut Mohd. Riza, ahli-ahli Pas yang sering mengikuti program tarbiah haraki seperti usrah dan tamrin sentiasa mendengar nasihat serta patuh kepada arahan parti.


Kata beliau, ahli Pas di semua peringkat wajar menyambut baik seruan badan tertinggi parti yang membantah dan menolak segala bentuk cubaan menggulingkan kerajaan melalui protes jalanan.

"Biarkan sahaja kumpulan 'sakit jiwa' yang diketuai Anwar dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang terus meroyan bagaikan hilang akal," ujarnya.

Mohd. Riza memberitahu, ahli-ahli Pas semakin sedar tentang penipuan dan manipulasi berhubung PRU-13 yang sengaja dimainkan oleh Anwar.

"Sebenarnya mereka melihat permainan Anwar ini sebagai sesuatu yang sangat berbahaya dan bermotif sangat jahat.

"Mana mungkin dalam siri ceramah jalanannya Anwar melemparkan pelbagai tuduhan liar terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tetapi tidak melaporkannya semasa membuat laporan polis. Adakah ini tidak pelik?," katanya.

Menurut beliau, Pas kini memikul ujian berat untuk menolak segala anasir yang boleh menjurus kepada rusuhan kaum dan menggugat kestabilan negara.

"Pas wajib menolak segala perhimpunan anjuran 'Bapa Kekecewaan Negara' iaitu Anwar dan sekutunya Kit Siang," ujarnya.

Mohd. Riza juga menyeru ahli-ahli Pas menghormati saranan dan nasihat pemimpin kanan parti dengan tidak menyertai perhimpunan haram di Kelantan pada 12 Jun ini.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 05 Jun 2013 11:30 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


BN Tak Adil Pada Bangsa CINABENG.

Posted: 05 Jun 2013 10:00 PM PDT


Aku setuju dengan dengan kenyataan itu, memang bn tak adil pada bangsa cinabeng nie, disebabkan ketidak adilan bn itulah lapan orang cinabeng telah di iktiraf sebagai manusia terkaya di malaysia, bayangkan kalau bn bersikap adil kepada bangsa cinabeng ini, agak-agak korang la berapa orang cinabeng yang mukanya masuk paper di gelar sebagai manusia terkaya di malaysia...??? 

Kimak punya bangsa tak sedar di untung, dulu tok nenek kau datang tanah melayu sebagai pendatang haram, level bangsa cinabeng nie sama macam level bangla, indon, vietnam dan burma yang kini menjadi buruh kasar di malaysia....

Kenapa lah Almarhum Tunku dulu boleh setuju terima kaum pendatang ni? pada aku la, tak merdeka dulu pun tak pe lah asal kan kaum pendatang nie di hantar pulang oleh british... klik sini


SPR Kini Dibawah Parlimen, Adakah Najib Sengaja Cari Penyakit...???

Posted: 05 Jun 2013 07:00 PM PDT


Dulu pengerusi spr, timbalan dan lima ahli spr kesemuanya di lantik oleh SPB Yang Dipertuan Agong selepas di persetujui oleh majlis raja-raja melayu...

SPR adalah satu badan yang indipendent, tidak memihak kepada mana-mana parti politik, setiap keputusan yang dibuat oleh spr adalah bebas dan adil, setiap syor yang di terima oleh spr akan di teliti sehinggakan syor bodoh yang di cadangkan pertubuhan haram bersih pun ada yang di implement oleh spr...

Kini najib meletak spr di kawal selia oleh parlimen, fahamnya aku atas kenyataan najib itu akan ada satu jawatankuasa yang di anggotai oleh ahli parlimen dari kerajaan dan pembangkang yang akan berkuasa melatik siapa pengerusi spr yang baru sekiranya tan sri aziz tamat kontrak dan jawatankuasa itu juga lah yang menilai dan meneliti kerja-kerja yang dilakukan oleh spr...

Kita semua tahu, kualiti pembangkang yang ada di malaysia ini adalah yang paling haprak sekali, bayangkan tuntutan mereka supaya kotak undi transparen, mana ada dalam dunia nie kotak undi transparen, di negara yang menjadi kiblat dap iaitu singapore pun kotak undi mereka tak transparen...

Aku berikan contoh tu bukan ape, aku nak tunjuk itulah kualiti pembangkang yang ada di malaysia, jadi adakah logik tindakan najib meletakan kawal selia spr di pantau oleh anggota pembangkang yang tak ada standart itu, kita kena ingat, dalam jawatankuasa itu nanti kemungkinan ketua pembangkang yang baru, lim kit siang akan menganggotai jawatankuasa itu...

Semua orang tahu, perangai kit siang, dia gagal berbahasa melayu dengan lancar, bahasa inggeris dia pun kelam kabut, kit siang tak faham undang-undang malaysia, jadi korang boleh bayangkan tak apa yang berlaku kepada keputusan-keputusan yang akan di buat oleh spr nanti...


The Unspinners

Posted: 05 Jun 2013 11:29 PM PDT

The Unspinners


Dulukan RCI Lahad Datu dari RCI PRU

Posted: 05 Jun 2013 09:30 PM PDT

Kerana dendam, PAS sedia seleweng Islam

Posted: 05 Jun 2013 05:30 PM PDT

Usah sambung lesen AOC jika Air Asia tak serahkan cukai Airport

Posted: 05 Jun 2013 06:30 AM PDT

British diajar Mahathir guna Buy British Last

Posted: 05 Jun 2013 03:30 AM PDT

Bukti-bukti takde, tuduhan baru pulak

Posted: 05 Jun 2013 12:30 AM PDT

sekupangdua

Posted: 05 Jun 2013 11:23 PM PDT

sekupangdua


NUAR DAN PAKARTUN ROKET CELARUKAN RAKYAT ANTARA DEMOKRASI DANDEMONSTRASI HARAM

Posted: 05 Jun 2013 06:00 PM PDT

Kebelakangan ini kita amat tahu bila pembangkang pimpinan aljubri akan celarukan rakyat antara Demokrasi dan Demonstrasi haram anjuran mereka kerana masih belum boleh menerima kekalahan di Pru 13 apabila sudah cukup jelas yang mereka kini tidak lagi diterima rakyat, Polis juga kini menjadi sasaran untuk diaibkan dan usaha dilihat hilang keupayaandalam bertindak sememangnya mereka kini sedang memperlekehkan bidang kuasa mereka.

Hanya kerana mereka mahu memperlihatkan kononnya rakyat masih menyokong mereka dan berlaku ketidak puasan hati dengan mengajak rakyat berdemo haram diatas jalan kononya demokrasi, sebaliknya kehadiran 5 Hingga 7 ribu yang hadir tidak boleh kita andaikan suara rakyat Malaysia yang kini berjumlah 29 juta, sebanyak ini memang dilihat ramai dipandangan mata, sebaliknya adakah mereka boleh mewakili rakyat? Kehadiran nisbah 0.001 % bolehkah kita katakan ini adalah suara rakyat? 

Bagaimana pun nampaknya sudah tiada pilihan untuk mereka untuk merampas negara cuma dengan hanya berbuat demo haram yang boleh mencetuskan hasrat akhir dan juga satu-satunya pilihan akhir bagi dia menjadikan impiannya sebagai Perdana Menteri. Malah sudah berani di ajak rakyat menggulingkan kerajaan rata-rata yang diwawarkan oleh mereka. Apa pun kita berharap sangat Polis akan bertindak lebih tegas menanganinya, itulah harapan rakyat yang makin muak dengan permainan badut yang sedang mengejar mimpinya sebagai Perdana Menteri, lebih serius lagi apabila kali ini cara mereka terdesak dan tidak hairan lagi merusuh dan mengulinggkan kerajaan menjadi cara sambungan hayat untuknya merampas negara... Ikuti pendedahan nya...

KPN: Polis bebas, tiada campur tangan politik, kongsi gelap
KUALA LUMPUR:  Pihak polis sentiasa bertindak secara bebas dan tidak sekali-kali dipengaruhi oleh pihak-pihak tertentu termasuk ahli politik mahupun kongsi gelap.

Ini tegas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, yang berkata sebarang tindakan polis ianya berlandaskan undang-undang sedia ada.

"Saya telah sebut banyak kali. Tanggungjawab kami adalah untuk menguatkuasakan undang-undang. Kalau kita sudah mempunyai undang-undang, dan kita tidak melaksanakannya, orang akan mempersoalkan kami juga. Jadi, kita akan menguatkuasakan semua undang-undang sedia ada, " kata Khalid dalam satu wawancara eksklusif bersama Astro AWANI.

Kenyataan itu dikeluarkan Khalid susulan insiden tangkapan dan pendakwaan beberapa aktivis dan ahli politik pembangkang baru-baru ini di bawah Akta Hasutan dan Akta Perhimpunan Aman dimana sesetengah pihak mengkritik tindakan itu dan melihatnya sebagai 'menidakkan kebebasan demokratik'.

Pihak polis juga diselar oleh pihak-pihak tertentu yang mendakwa pihak berkuasa lebih cenderung untuk mensasarkan tindakan kepada pihak pembangkang.

"Kami tidak pernah berat sebelah. Dakwaan itu tidak benar. Siapa kata kita tidak menyiasat kes-kes lain. Mungkin kes-kes seumpamanya berada di bawah peruntukan undang-undang lain. Siasatan telus tanpa mengira siapa mereka, " kata Khalid.

"Siapa kata kita berat sebelah? Mana siasatan yang diketepikan? " kata Khalid yang juga mengesahkan bahawa polis juga sedang menyiasat bekas pengerusi Perkasa Datuk Ibrahim Ali, yang sebelum ini pernah mengugut untuk membakar kitab Injil, satu tindakan yang dianggap satu hasutan oleh sesetengah pihak.

"Siapa kata kita tidak siasat (Ibrahim), siapa kata kita tidak buka kertas siasatan, siapa kata kita tidak memanggil (dia) untuk rakam percakapan. Sama sahaja tindakkannya,"katanya.

"Jika ada laporan, kami menyiasat. Selepas kami menyiasat, terdapat beberapa kes kita dapati bahawa tidak ada kesalahan yang dilakukan, dan ada kes di mana kita mendapati bahawa terdapat kesalahan yang dilakukan, dan kita buat tindakan seterusnya seperti membawa kes ke mahkamah dan sebagainya, "katanya.

Ditanya mengenai dakwaaan campur tangan oleh menteri, sebagaimana yang telah didedahkan oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sebelum ini, Khalid sekeras-kerasnya menafikan bahawa terdapat insiden seumpama itu.

"Sejak saya mengambil alih jawatan KPN, tiada gangguan dari mana-mana ahli politik, itulah yang boleh saya katakan."

"Apa sahaja tindakan yang telah diambil, kebelakangan ini, adalah berdasarkan kepada undang-undang dan bukan atas arahan atau campur tangan sesiapa. Tidak timbul masalah campur tangan dari mana-mana pihak, "katanya.

Mengenai dakwaan bahawa pihak polis mempunyai hubungan dengan kumpulan kongsi gelap, Khalid menjawab: "Bagaimana pula kumpulan "underworld"(kongsi gelap) boleh mengganggu penguatkuasaan undang-undang?"

"Saya menafikan bahawa terdapat sebarang gangguan sekalipun. Bagaimana mereka(kongsi gelap) boleh mengganggu ... jika mereka sendiri melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang? Tidak, sudah tentu tidak ada gangguan dari mana-mana pihak dalam usaha kita untuk menguatkuasakan undang-undang di negara kita, " kata Khalid. Tambah beliau: "semua pegawai kami diberi arahan untuk menguatkuasakan undang-undang sedia ada".

UPDATE : ALFATIHAH! AYAHANDA MENTERI BESAR DS DR ZAMBRY KARAHMATULLAH MENINGGAL DUNIA

Posted: 05 Jun 2013 07:37 AM PDT

Al Fatihah... Teman baru mendapat info dari rakan sebentar tadi,  Menduka citakan berita yang baru Teman terima bila Arwah Jaffar Bin Long meninggal dunia di Hospital Tentera Laut Diraja Malaysia kira-kira Jam 7.50 petang tadi.

Semua penduduk tempatan di Pangkor cukup mengenali Arwah yang telah dianggap sebagai bapa Ds Dr Zambry Abdul kadir kerana paling Akrab dan menganggap bagai bapa kandung beliau, Zambry semasa kecilnya paling rapat dengan Arwah, arwah juga pernah mengasuh Dr Zambry semasa kecil lagi. 
Arwah yang telah berusia 75 tahun sebelum ini dikejarkan ke Hospital Tentera Laut Diraja Malaysia yang terletak dalam kem TLDM, lumut. Difahamkan juga ia dimasukan ke Hospital kerana Sakit tua dan beberapa penyakit yang dialaminya seperti kencing Manis, Darah Tinggi dan lain-lain lagi yang dihadapinya. Dimaklumkan juga kesihatan arwah semakin membimbangkan semasa beliau di masukan ke hospital TLDM sebelum ini

Di Fahamkan arwah Ayahanda kesayangan DS Dr Zambry akan dikebumikan di Pangkor dimana merupakan tempat asal arwah Jaffar Bin Long sendiri, kepada yang mahu menziarai atau mengingkuti pengkebumian arwah boleh la kepangkor. Jenazah telah pun berada di Pangkor selepas dituntut sebaik arwah disahkan meninggal dunia dan dibawa ke Pangkor sebentar tadi bagi ditanam di Tanah perkuburan Pangkor.

Jenazah dikatakan akan di kebumikan di Pangkor Esok pagi disini
Semoga beliau di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan kesayangan Allah swt. Takziah diucapkan kepada DS Dr Zambry atas kehilangan Ayahanda kesayangannya, semoga tabah dan bersabar dengan ujian Allah swt sebagai satu hikmah

Innalillahi wainalillah hirojiun

MUSIBAH ATAU KEBETULAN? TERFIKIR KAH BALA SEBAGAI PEMBALASAN YG PERNAHDILAKUKAN

Posted: 05 Jun 2013 02:00 AM PDTKemalangan keretapi berulang di Amerika Syarikat
BALTIMORE:  Ramai yang masih tidak meneliti apa punca atau sebab yang menjadikan sesebuah negara dilanda pelbagai Krisis ataupun mala petaka seperti mana umat Islam yang percaya bila sesebuah negara Allah Janjikan Bencana atau Musibah kepada mereka yang melakukan Khurafat, kezaliman serta penginayaan terumat islam yang lain. Mungkin ramai semakin alpa dan sudah punlupa apa kejadian sebenarnya sebelum ini

Contohnya bila apa yang negara buat menindas serta menghancur negara yang lain tanpa percaya segala kejahilan dan kejahatan akan dibalas oleh Sllah menurunkan bala. 

Di negara barat terutama Amerika Syarikat yang pernah terlibat dalam menjadikan umat islam terinaya dan begitu ramai yang terkorban mungkin mereka boleh menang dengan kejam sebelum ini tetapi kalau dibanding dengan betapa ramai yang terbunuh tanpa ada rasa bersalah Mereka membunuh dan menghancurkan negara Islam seperti Iraq, iran, Palestin, Roghiya, Bosnia melibatkan puluhan malah ratusan ribu mangsa yang tidakbersalah.

Hari ini kita sudah melihat bagaimana mereka yang kini menghadapi krisis, kehancuran, banjir besar, puting beliung dan banyak lagi yang sebenarnya Musibah yang dijanjikan olehnya terutamanya mereka inaya dan bunuh rakyat yang tidak berdosa

Di Malaysia juga kita patut mengambil tahu atau berat terhadap syirik kepada Umat Islam demi mahu mendapatkan pulangan sebagai kuasa atau merampas negara yang aman dan damai seperti Malaysia, syirik dan khurafat memang cukup ketara bila pelbagai pekara songsang yang dilakukan seperti kalimah Allah untuk kristian, hukum kepada sesiapa yang engkar, sembahyang dua imam, permainkan ayat suci Alquran dan hadis, mengafirkan sesma umat islam, sengkongkol dengan LGBT, mengangkat pemimpin yang rosak akhlak dan akidah, mempertahan Zina dan Liwat, mempermainkan Hudud semata-mata untuk kuasa merampas dari kerajaan yang sedia ada, menghina Mufti dan ulama, bersengkongkol dengan Kafir sehingga sanggup buat apa sahaja untuk kuasa.

Jadi kalau terjadi bagaimana musibah yang menimpa sebagaimana ribut banjir besar, tsunami dan banyak lagi boleh terjadi dengan kehendaknya yang telah menjanjikan pulangan kepada mereka sendiri yang telah melakukannya...

Terkini dalam kejadian kemalangan keretapi terbaru dekat Baltimore, Maryland pemandunya dilapor mengalami cedera teruk selepas ia terbabas dan kemudian terbalik.

Nahas berlaku ketika ia membawa bahan kimia.

Letupan yang berlaku menyebabkan api menjulang setinggi 20 meter ke udara.

Ia kemudian menyambar 15 gerabak yang lain dan menyebabkan beberapa bangunan yang berada berhampiran runtuh.

Dalam kenyataannya, Jabatan Bomba dan Polis daerah Baltimore memaklumkan punca kejadian masuh belum dikenal pasti.

Ia turut mengesahkan, gerabak berkenaan tidak membawa sebarang bahan kimia beracun.

Sebagai langkah pencegahan orang ramai dinasihat menjauhi kawasan berkenaan sehingga kerja-kerja pembersihan selesai dilakukan.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 05 Jun 2013 11:22 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Je mustresign fromnot etre credible

Posted: 05 Jun 2013 04:34 AM PDT

Nous aboiements le mauvais arbre. J’ai obtenu machine a sous, mais ils doivent encore prendre mes marques de cette situation. Pourquoi devrais-je moi-même aveugle à la vérité ? Sans surprise, c’est le casino online qui est crucial pour les citoyens les plus réguliers.
Il ya eu une situation récente que vous devez maîtriser, mais aussi casino en ligne roulette m’a fait d’avoir un cas de déséquilibre informationnel extrêmes.
Parfois, j’ai l’impression que je joue sur un script pour un film publicitaire machines a sous. OK, vous êtes sur l’horloge. J’avais enregistré avec eux au début, mais rien n’est venu de cela. Comme je suppose que vous êtes prêt pour ce qui va venir, nous allons passer. L’avis de fournir casino gratuit est celui qui résonne vraiment avec moi. Il ferait beaucoup de sens si je dois réfléchir à ce que, au moins partiellement. C’est profonde pour vous et moi. Vous aurez à choisir l’option qui ne coûte pas cher.
À l’aide desquels ne barboteurs distinguer de grands schémas casino bonus ?

Où puis-caractères se produire sur des indices casino en ligne tueur ? Je parle de cela en ce qui concerne casinos en ligne. Laisser des commentaires positifs sur technique jeu roulette casino.

Vous serez arrêté par mes remarques touchant à tir rapide casino en ligne qui sont un élargissement réel sur mes vieilles pensées. Pas sur ma vie … C’est la solution idéale pour la plupart des étudiants.

Je ne veux pas discuter casino bonus ce matin s’il n’y avait pas de limites sur casino. J’ai trouvé un clip lié à jeux de carte gratuit rami sur YouTube. Mais je voudrais simplement essayer de se débarrasser de cela. Voici comment faire pour cesser d’être inquiet à propos de quelque chose, mais nous allons avoir à le faire séparément. Comme je dis toujours, même un cochon aveugle trouve un gland de temps en temps.
Il ya des résultats étonnants. Il ya peu de doute que vous devez trouver une nouvelle source de casino est qu’il casino gratuit plus de détails. Avec plus d’entreprises d’entrer dans l’entreprise machines a sous, la demande de casino en ligne n’a jamais été aussi élevé et ils battre un cheval mort.
En revanche, comme nous le savons tous, casino internet a une capacité à gagner à le faire. Certains hacks âgées choisissent casino en ligne roulette tandis que d’autres peuvent choisir de le faire à la place.
Il est donc de classe supérieure.

Lorsque vous trouvez un casino francais bien connu est qu’il prises en casino francais.

Cette citation me donne du courage, celui qui hésite est perdu. Heureusement, j’ai acheté la garantie de la société. Il est fréquent que la façon dont multitudes ne doit pas faire face à un événement comme celui-ci ne solution. Cet article s’est avéré être juste une resucée d’un acompte que j’ai posté plus tôt. Quand il est à égalité avec casino gratuit, ils ne savent rien de Shinola. Ainsi, dans le long terme, ils perdent. Certains de mes meilleurs amis ont casinos en ligne bonus gratuits. C’est tout simplement dangereux et une invitation au désastre car il n’y a pas un danger de cela. C’est un jeu difficile, mais, peu importe votre conscience. Nous allons faire les choses au point : Je suis un newbie quand elle est liée à nouveau casino en ligne sans depot. Cela est difficile et peut être une mauvaise façon de le faire dans le confort de votre propre maison. Ce serait ennuyeux si vous ne s’intéressent pas toucher le jeux de casino. Quoi qu’il en soit, gardez à l’esprit que machines a sous pas seulement à propos de cette révolution.
Je ne sais pas, mais qui semblait fonctionner pour moi. Vous devez comprendre ceci : Il ya trop de battage publicitaire concernant jeux de casino internet(gratuit).

C’est le moment idéal pour la plupart des amateurs. Je vais essayer de combler certaines des détails, si d’autres entraîneurs ne me battre pour elle.
Avec jeu casino vous pouvez construire debout pour ma proposition.

Je dois laisser dormir dogs lie. Je tiens à vous donner des conseils et des guides pour les hommes et les femmes roulette autres. Après tout, il ne ferait aucun sens de ne trouver cette jeux de casino gratuit sans inscription ne sera pas capable de gérer le faire. Parfois, vous pouvez faire un point sans dire un mot. Bien, mon grand-père me répète, ne risque rien n’a rien.

Panglima Perang Cyber

Posted: 05 Jun 2013 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Pemimpin Hindraf pro Anwar dihukum penjara akibat hasutan surat kepada Britain

Posted: 05 Jun 2013 03:20 PM PDT

Pemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) P Uthayakumar dijatuhi hukuman penjara dua tahun enam bulan selepas didapati bersalah membuat kenyataan hasutan pada 2007.

Beliau didakwa memuatkan bahan hasutan dalam surat yang ditulis antara 15 November hingga 8 Disember 2007 kepada perdana menteri British ketika itu Gordon Brown, yang mendakwa terdapat pembersihan etnik India miskin di Malaysia.Dia juga memuatkannya di laman web Police Watch yang tidak lagi beroperasi.

Pada Isnin, Uthayakumar menolak untuk menyambung pembelaannya atas alasan bahawa keadaan kes itu tidak membenarkannya untuk meneruskannya. Dia juga enggan membuat penghujahannya pagi ini semalam.

Kes itu didengar oleh Hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd Zain.Uthayakumar kelihatan begitu tenang ketika hukuman dijatuhkan dan malah tersenyum kepada penyokong selepas sidang mahkamah ditangguhkan

Sumber :

Kaedah politik gaya pemimpin pembangkang ialah : 

penjara satu peluang raih undi melalui simpati walau mereka jelas langgar undang-undang !

Kerana itu sengaja dibiar tanpa pembelaan kerana mahu kalah dalam perbicaraan.

Mujurlah hanya sedikit yang tidak cerdik menyokong Hindraf berbanding yang menolak. Sent from my iPhone

Menteri KDN @Zahid_Hamidi Bakal Bersiaran Live di @TV3Malaysia Jam 11 Nanti

Posted: 05 Jun 2013 07:19 AM PDT

Ikuti di program Soal Jawab jam 11 pm hingga 12 tengah malam di TV3 untuk penjelasan isu semasa bersama Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang kini dilihat begitu tegas apabila memberikan kebebasan penuh kepada Polis Diraja Malaysia yang pantas bertindak demi menyelamatkan kesucian Perlembagaan Malaysia dari diliwat pihak tidak bertanggungjawab.

Perkembangan ini sangat melegakan majoriti rakyat yang cintakan keamanan demi masa depan negara dan seluruh rakyatnya.

Diharap ia akan menggerunkan pihak yang gemar melanggar undang-undang demi meraih simpati rakyat apabila ditangkap.

Selamat menonton.

Sent from my iPhone

PM @NajibRazak Bakal Hadir Forum Perdana Ehwal Islam Diraja Bersama @Ustazdondaniyal @UstazKazim Di Istana Negara Esok

Posted: 05 Jun 2013 05:57 AM PDT

KUALA LUMPUR, 5 Jun (Bernama) -- Orang ramai dijemput mengikuti kupasan Forum Perdana Ehwal Islam Diraja bertajuk 'Menjunjung Kasih Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong: Mendaulatkan Institusi Diraja' yang akan disiarkan secara langsung melalui TV1 pada pukul 9 malam Khamis.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Othman Mustapha berkata forum anjuran bersama Istana Negara, Jakim dan RTM itu akan menyentuh kedaulatan institusi diraja yang mesti dilihat relevan dalam mempertahankan kedaulatan Islam dan perlu dipertahankan oleh semua pihak di negara ini.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah berkenan mencemar duli menghadiri forum berkenaan yang julung kali diadakan bersama Seri Paduka di Istana Negara, Jalan Duta, di sini, katanya menerusi satu kenyataan Rabu.

Othman berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, menteri-menteri Kabinet serta pegawai-pegawai tinggi kerajaan akan turut menghadiri forum perdana itu.

Tiga anggota panel dijemput bagi mengupas tajuk itu terdiri daripada Profesor Madya Dr Sharifah Hayaati Syed Ismail dari Universiti Malaya, Ustaz Kazim Elias dan Ustaz Don Daniyal Don Biyajid.

Moderator forum ialah Ustaz Badlishah Alauddin.

-- BERNAMA

http://www.bernama.com/bernama/v7/newsindex.php?id=954245&utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed


Sent from my iPhone

Sebarkan : Jawapan Beza Undi Parlimen dan Dun PRU13 Dan KENYATAAN MEDIA SPR Hari Ini

Posted: 05 Jun 2013 03:19 AM PDT
Dari kenyataan media SPR bertarikh pada 6hb Mei 2013, maklumat-maklumat yang kita boleh proses ialah:-

PEMILIH BERDAFTAR.

Jumlah Pemilih berdaftar pada PRU13 ialah seramai 13,268,002 orang.
Yang keluar mengundi:-
  1. Dewan Rakyat, 222 kerusi, seramai 11, 257,147 (84.84%)
  2. Dewan Undangan Negeri, 505 kerusi - DUN Sarawak baru lepas PRN, seramai 9,742,254 orang (85.82%)
Ini menunjukkan bahawa setiap seorang pemilih mempunyai Kuasa Dua Undi, satu undi kepada Dewan Rakyat dan satu lagi kepada Dewan Undangan Negeri. 

Pada PRU13 ada tiga jenis Pemilih Berdaftar:-
  1. Pengundi Biasa seramai 12,885,434 orang;
  2. Pengundi Pos seramai 146,742 orang;
  3. Pengundi Awal seramai 235,826 orang.

Kita perlu peka mengenai undi Dewan Undangan Negeri. Kerena kerusi DUN Sarawak sudah dipertandingkan pada PRK Sarawak lalu. Bermakna pengundi di Sarawak hanya mengundi untuk Dewan Rakyat. Kerana itulah ada perbezaan di antara jumlah yang mengundi untuk Dewan Rakyat dengan yang mengundi untuk Dewan Undangan Negeri. 

Justeru itu, sukar untuk membuat sebarang perbandingan terbaik di antara parti-parti politik yang bertanding. Kemenangan hanya boleh di lihat kepada penguasaan dan jumlah kerusi yang dimenangi dan bukan undi fofuler. 

Pada PRU13 kali ini, PAS dan PKR banyak kerugian berbanding DAP multi rasis cinabeng tongsan. Dalam 89 orang ahli Parlimen DAP-PKR-PAS, hanya 41 orang sahaja Melayu-Islam berbanding dengan 122 orang Melayu Islam dalam BN. Seramai 48 orang (39 orang Cinabeng sosialis dan 9 orang pariah sosialis) berdominasi mengatasi ahli Parlimen Melayu Islam dalam DAP-PKR-PAS. Padan muka penyokong PAS PKR dipermainkan oleh cinabeng dan pariah sosialis DAP -PKR.

Bukan itu sahaja, Cina Malaysia merupakan 30% dari jumlah pengundi. Sedangkan berbanding dengan peratusan penduduk, Cina Malaysia hanyalah 24% sahaja. Ini kerana masih ada sebilangan besar Melayu yang masih lewa mendaftar sebagai pemilih. Ini memberikan kerugian besar kepada pengaruh dan dominasi pengundi Melayu. Oleh itu, orang Melayu mestilah mendaftar sebagai pemilih. Ini mampu mengekang kemaraan Politik Cauvinistik tajaan DAP cinabeng tongsan multi rasis.


Kesatuan undi Melayu-India-Etnik Lain-Orang Asli-BP Pribumi Sabah & Sarawak,  mampu menyedarkan kembali pengundi Cina Malaysia, agar kembali waras berfikir dan bertindak. 

Sumber : 

http://semaremas.blogspot.com/2013/06/kenyataan-media-spr-6hb-mei-2013.html?m=1


Sent from my iPhone

Jenice Lee fail saman DAP kerana gugur keahliannya

Posted: 05 Jun 2013 01:35 AM PDT

Panglima : nampaknya DAP bukan sahaja dilanda krisis CEC yang menyebabkan ahli-ahlinya mengamuk kerana tidak dipanggil mengundi selain keputusan yang berubah hingga menaikkan Zairil Setpol Lim Guan Eng beberapa minggu selepas keputusan diumumkan. Kini bekas Adun mereka juga mula bertindak saman parti kerana dipecat gara-gara menjadi calon bebas dalam PRU lepas. Menyaman parti adalah kemuncak kemarahan dan ia bakal merosakkan lagi imej DAP yang memang tidak demokratik walau menggunakan nama demokratik dalam pendaftarannya.

Sama seperti PAS yang tidaklah Islamik walaupun menggunakan nama Islam dalam pendaftaran parti mereka. Tidak pelik PAS dan DAP boleh tidur sebantal kerana asas perjuangan mereka juga sama iaitu dengan meletakkan nama yang baik pada parti namun perbuatan mereka adalah sebaliknya.

Jenice Lee fail saman DAP kerana gugur keahliannya

KUALA LUMPUR 5 mei - Bekas ADUN Teratai, Jenice Lee hari ini memfailkan writ saman terhadap DAP di Mahkamah Tinggi di sini bagi memohon deklarasi agar keahliannya dalam parti tersebut dikembalikan.

Parti itu sebelum ini memecat keahlian beliau selepas bertanding sebagai calon Bebas bagi kerusi DUN yang sama pada Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu. - UTUSAN ONLINE

© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sent from my iPhone

Polis terlibat kematian Dhamenderen dituduh bunuh di mahkamah petang ini - Peguam Negara

Posted: 05 Jun 2013 12:29 AM PDT

Panglima : keadilan berjalan dengan baik di mana yang bersalah akan dikenakan hukuman walau anggota keselamatan. 

Harap jangan dilepaskan sesiapa pun termasuk pembangkang dari tindakan undang-undang jika disabitkan kesalahan.

Lebih penting masa perlu disegerakan akan ia tidak menjadi bahan cercaan pembangkang di Malaysia.Polis terlibat kematian Dhamenderen dituduh bunuh di mahkamah petang ini

PUTRAJAYA 5 Jun - Anggota polis yang terlibat dalam kes kematian tahanan, N. Dhamenderen akan dihadapkan ke mahkamah petang ini atas tuduhan membunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dalam kenyataannya berkata, kertas siasatan pasukan petugas kes tersebut yang diserahkan kepada pihaknya semalam mendapati punca kematian tahanan itu sebagai 'diffused soft tissue injuries due to multiple blunt force trauma'.

Mendiang yang berusia 31 tahun meninggal dunia pada 21 Mei 2013 semasa dalam jagaan polis di Lokap Cawangan D9 di Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur (IPK Kuala Lumpur). - UTUSAN ONLINE© Utusan Melayu (M) Bhd Sent from my iPhone

Cuba Cari 14 Tanda Berbohong Ini Dalam YouTube @Anwaribrahim

Posted: 04 Jun 2013 11:11 PM PDT

http://m.facebook.com/#!/story.php?story_fbid=10201317665212308&id=1493264392&__user=1284647870


Sent from my iPhone

AZLI SHUKRI

Posted: 05 Jun 2013 11:01 PM PDT

AZLI SHUKRI


Tahniah Tuan Asyraf!

Posted: 04 Jun 2013 11:33 PM PDT


PUTRAJAYA 4 Jun - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melantik Dr. Asyraf Wajdi Dusuki sebagai Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) yang baharu berkuat kuasa semalam. Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan di sini memaklumkan, perlantikan Asyraf Wajdi adalah untuk tempoh selama dua tahun. "Pelantikan beliau berkuat kuasa 3 Jun 2013," menurut kenyataan tersebut. Jawatan Yang Dipertua Yadim sebelum ini dipegang oleh Datuk Dr. Aziz Jamaludin Mhd Tahir. 

Nama Asyraf Wajdi yang dilahirkan pada 14 Mei 1976 bukan asing dalam dunia keilmuan, gerakan dan perbankan Islam di negara ini. Beliau merupakan anak kepada Datuk Dusuki Ahmad yang juga pernah menjadi Yang Dipertua Yadim. Pemegang ijazah doktor falsafah (PhD) dalam Perbankan dan Kewangan Islam itu sebelum ini memegang jawatan Ketua Hubungan Kajian, Akademi Kajian Syariah Antarabangsa untuk Kewangan Islam (ISRA) dan Profesor Madya di Pusat Antarabangsa Bagi Pendidikan Dalam Kewangan Islam (INCEIF). 

Sementara itu, Asyraf Wajdi ketika dihubungi menyifatkan pelantikan itu tanda keterbukaan kerajaan menerima orang muda untuk menerajui pertubuhan dakwah tersebut. "Ini turut membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah meminggirkan agenda Islam dalam pentadbiran negara. "Saya percaya pelantikan ini merupakan peluang buat saya membantu masyarakat tentang cara hidup Islam sebenar, sekali gus memberi pemahaman yang lebih jelas mengenai dakwah Islam," katanya. Menurutnya, agenda memperkasa bidang dakwah dan Islam bukan hanya tugas golongan 'veteran' semata-mata malah tanggungjawab semua peringkat umur. "Penerimaan masyarakat terutama golongan muda dalam pendekatan dakwah perlu seiring dengan kecanggihan teknologi masa ini yang sentiasa berubah," katanya. Beliau turut berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana mempercayai golongan muda untuk menerajui Yadim.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 05 Jun 2013 09:20 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


KEHANCORAN CINABENG BERMULA DENGAN INI...

Posted: 05 Jun 2013 11:40 AM PDT

CINABENG KATA BN TAK ADIL ...

Posted: 05 Jun 2013 11:16 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 05 Jun 2013 09:13 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Pembangkang Kantoi Menipu Lagi

Posted: 05 Jun 2013 06:21 AM PDT


Pembangkang kantoi menipu. Mereka kata itu dan ini, 
hakikatnya mereka menipu (baca sini)

Red Bean Army Sangat Berbahaya Kepada Negara - Ulasan Bekas Pemimpin DAP

Posted: 05 Jun 2013 12:30 AM PDT

Video Mesin Pengorek Terowong Variable Density Pertama Dunia

Posted: 04 Jun 2013 11:30 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 05 Jun 2013 09:08 PM PDT

PenangWasabi


Tindakan pengecut Ketua Menteri Pulau Pinang alih isu Red Bean Army?

Posted: 05 Jun 2013 01:15 PM PDT


Tindakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng cuba mengalihkan isu yang mengaitkan parti itu dengan tentera siber, Red Bean Army disifatkan sebagai pengecut.

Setiausaha Agung Pertubuhan Permuafakatan Majlis Ayahanda Malaysia, Zulkifli Sharif berkata, Guan Eng tidak perlu takut untuk mengakuinya jika beliau berpegang kepada kebenaran.

Menurutnya, sikap Guan Eng mengecam Utusan Malaysia menggunakan sentimen perkauman itu turut menunjukkan sikap sebenar pemimpin pembangkang tersebut yang berdolak-dalik.

"Guan Eng tidak perlu menafikan hakikat penglibatan DAP sebagai penaja Red Bean Army kerana sudah ramai tampil dan membuktikannya.

"Hentikan sikap 'baling batu sembunyi tangan', sebagai seorang pemimpin, beliau sepatutnya malu terhadap sikap tidak bertanggungjawab terhadap tindakannya sendiri," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.


Semalam, Guan Eng seolah-olah cuba menutup kaitan parti itu dengan pergerakan Red Bean Army dan mengalih isu sebenar dengan mengecam Utusan Malaysia kononnya mengaitkan isu tersebut dengan sentimen perkauman.

Sambil menunjukkan laporan akhbar Utusan Malaysia yang disiarkan Sabtu dan Ahad lalu, Guan Eng menegaskan, laporan-laporan tersebut sangat bahaya dan mampu merugikan negara kerana melibatkan keyakinan pelabur asing.

Zulkifli menambah, operasi tentera siber itu yang sering menimbulkan kemarahan, khususnya dalam kalangan masyarakat Melayu perlu dikenakan tindakan segera oleh pihak berkuasa.

"Ini demi keselamatan negara serta keamanan penduduk supaya tidak timbul isu perkauman yang sering dilaung-laungkan mereka," katanya.

Sementara itu, Presiden Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin berkata, Guan Eng tidak menyedari tindakannya yang cuba untuk menipu rakyat akan memakan diri sendiri.

Jelasnya, sikap tersebut tidak sepatutnya dimiliki oleh seorang pemimpin yang bercita-cita untuk mengetuai rakyat di negara ini.

"Guan Eng seperti cuba menutup bangkai gajah, tindakan itu tidak mampu menyembunyikan perbuatannya," kata beliau.

Penang Wasabi..

Gempar...!!! Cegah sebelum parah - Penghapusan Etnik Islam Rohingya BERLAKU DI MALAYSIA?

Posted: 04 Jun 2013 11:32 PM PDT


Polis bimbang berikutan empat kes pembunuhan melibatkan warga Myanmar di ibu negara dalam tempoh lima hari lalu yang disyaki mempunyai kaitan dengan pergaduhan antara penduduk beragama Islam dan Buddha negara itu.

Menurut sumber, sehubungan itu, polis kini sedang menyiasat satu kumpulan dikenali sebagai '969' terdiri daripada warga Myanmar beragama Buddha yang mempunyai misi untuk menghapuskan penganut agama Islam Rohingya yang menetap di negara ini.

Difahamkan, sehingga kini polis telah membuat tangkapan melibatkan 78 orang berhubung kes itu.

"Beberapa kematian membabitkan warga Islam Myanmar di ibu negara sejak beberapa hari lalu dipercayai mempunyai kaitan dengan penghapusan etnik Rohingya beragama Islam di Myanmar.


"Warga Myanmar di sini didakwa telah dihasut untuk bangkit menghapuskan penganut Islam dari Myanmar yang tinggal di negara ini menerusi beberapa cara seperti pengedaran cakera padat video (VCD) yang mengandungi rakaman pembunuhan umat Islam Rohingya oleh tentera Myanmar," kata sumber itu kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut sumber, untuk mengenali kumpulan anti-Islam Myanmar tersebut, mereka kerap memakai kemeja-T yang bertulis 969 dan setiap aktiviti dan pergerakan mereka dikatakan berpusat di tokong sekitar Puchong dan Kepong.

Faktor utama kawasan Selayang sering menjadi lokasi serangan dan pembunuhan warga Myanmar, sumber itu berkata, ia adalah disebabkan kawasan tersebut merupakan penempatan paling ramai warga Islam Myanmar dan Rohingya.


Dalam kejadian terbaharu, dua lelaki warga Myanmar maut dibunuh di Kampung Baru Ampang dekat sini pada pukul 7.40 pagi ini dan di Pasar Borong Kuala Lumpur, kira-kira 3 petang ini

Dalam kejadian di Ampang, mangsa ditetak sekumpulan lelaki yang dipercayai rakyat negara itu di sebuah pusat cucian kereta di Kampung Baru Ampang dekat sini pada pukul 7.40 pagi ini.

Mangsa berusia 20-an mati akibat ditetak di belakang badan serta leher oleh sekumpulan penyerang yang dipercayai lebih daripada 10 orang.

Timbalan Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Supritendan Md. Nazri Zawawi berkata, ketika kejadian, mangsa yang belum dikenal pasti identitinya dikatakan sedang tidur di dalam pusat mencuci kereta tempatnya bekerja sebelum didatangi lebih 10 lelaki lalu menyerangnya.

"Mangsa telah cuba lari untuk menyelamatkan diri namun dia rebah dan meninggal dunia tidak lama kemudian kira-kira 100 meter dari lokasi kejadian. Dalam kejadian itu, dua rakan mangsa turut cedera di jari dan lengan," katanya di sini hari ini.


Di Pasar Borong Kuala Lumpur pula, mangsa diserang sekumpulan lelaki warga Myanmar dengan senjata tajam dan kayu sehingga cedera parah di perut dan kepala.

Menurut saksi, mangsa yang rebah di tempat kejadian kemudian ditemui orang ramai sebelum dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur seterusnya disahkan mati di hospital berkenaan.

Sementara itu, pada Khamis lalu, seorang peniaga sayur warga Myanmar maut diserang sekumpulan lelaki menggunakan parang ketika menaiki motosikal bersama seorang rakannya di pekarangan tempat letak kereta di Pasar Borong Selayang Baru dekat sini.

Sehari selepas kejadian itu, mayat seorang lagi warga Myanmar ditemukan dengan kesan kelar di leher di kawasan semak berhampiran Pasar Borong Selayang.

Penang Wasabi...

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 05 Jun 2013 03:41 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Tangan isteri diikat sebelum perkosa dua kali

Posted: 05 Jun 2013 03:27 PM PDT

Gombak – Tidak dapat menerima keputusan isteri yang tetap mahu bercerai walaupun sudah dipujuk berulang kali, seorang lelaki tergamak 'menculik' wanita itu di sebuah pasar raya di Kepong, dekat sini dan membawanya ke Batu Arang, sebelum mengikat tangan serta memperkosanya di dalam kereta.

Malah, lelaki berusia 30-an itu turut mengambil gambar bogel isterinya berusia 35 tahun itu selepas permintaan supaya mangsa kembali hidup bersamanya tidak diendahkan.

Selain itu, lelaki terbabit mengugut mahu melakukan sesuatu supaya kedua-dua mereka mati bersama jika isteri enggan kembali kepadanya menyebabkan mangsa yang ketakutan meminta suaminya memikirkan masa depan tiga anak mereka sebelum bertindak demikian.

Lelaki terbabit yang 'lembut hati' selepas mendengar rayuan isterinya itu kemudian menghantar semula mangsa ke tempat letak kereta pasar raya di Kepong sebelum melarikan diri.

Difahamkan, pasangan terbabit sudah tiga tahun tidak tinggal bersama dan kini dalam proses bercerai selepas mangsa tidak tahan kerana sering dibelasah.

Sumber berkata, sebelum kejadian pada Khamis lalu, mangsa yang berada dalam kereta di hadapan sebuah pasar raya di Kepong selepas membeli barang terkejut apabila suaminya membuka pintu kereta dan terus mengacukan pisau serta mengarahkannya berdiam diri, kira-kira jam 9 pagi.

"Belum sempat mangsa berbuat apa-apa, suaminya terus mengikat tangan dan mengarahkannya ke tempat duduk penumpang hadapan sebelum memecut kereta milik mangsa menghala ke Batu Arang.

"Sebaik tiba di kawasan semak, mangsa dipaksa melakukan hubungan seks, namun wanita terbabit enggan," katanya.

Menurut sumber berkenaan, berang dengan keengganan wanita itu, suami mangsa terus merogolnya sebanyak dua kali dalam keadaan tangan isterinya terikat.

"Tidak cukup dengan itu, gambar mangsa dalam keadaan bogel turut dirakam dan suami mangsa turut merayu supaya mereka kembali hidup sebagai pasangan suami isteri," katanya.

Bagaimanapun, kata sumber itu, mangsa yang serik dengan sikap panas baran suami enggan kembali kepadanya menyebabkan lelaki itu naik angin dan mengugut mahu membunuh diri bersama sebelum merayu memikirkan masa depan anak mereka.

"Terkejut dengan ugutan itu, mangsa meminta suaminya itu memikirkan semula kerana tindakan itu akan menggelapkan masa depan anak mereka.

"Suaminya akur dan terus menghantar isterinya pulang semula ke pasar raya berkenaan sebelum melarikan diri," katanya.

Sebaik dibebaskan, mangsa membuat laporan di Balai Polis Gombak.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak Superintendan Rosly Hassan mengesahkan menerima laporan mangsa dan polis sedang giat memburu suspek. – myMetro Online

(Gambar) Baju jarang, coli merah, Mimi One Nation Emcees dikritik peminat

Posted: 05 Jun 2013 06:07 AM PDT

Gara-gara memuat naik gambar seksi dilaman Instagram miliknya, Mimi One Nation Emcee telah dihentam teruk oleh peminat dilaman sosial tersebut sehingga mengundang pergaduhan antara satu sama lain.

Menerusi foto-foto yang dimuat naik oleh penyanyi ini, Mimi dilihat telah memakai singlet putih dan baju itu dilihat sedikit jarang sehingga menampakkan pakaian dalamnya berwarna merah.

Segala foto tersebut telah mengundang pelbagai respon negatif peminat terhadap Mimi sehingga ada melemparkan kata-kata lucah terhadap bentuk badan penyanyi itu yang dilihat sedikit montok dan seksi.

Oleh kerana terlalu banyak respon negatif dilemparkan keatas dirinya, Mimi akhirnya membalas segala respon tersebut dengan menjawab :
Chill. @serigalalah@fariz2k my Instagram. My power to block. Now breathe. :)
Berikut antara beberapa foto Mimi yang turut mendapat kritikan hebat daripada peminat :

(Gambar) Pelumba pelapis Terengganu terbunuh bertembung lori

Posted: 05 Jun 2013 01:15 AM PDT

KUALA TERENGGANU 5 Jun - Pelumba pelapis Terengganu, Mohd. Shafiq Imran Syahril, 15, maut semasa menjalani latihan apabila basikal yang ditunggangnya bertembung dengan lori di sini pagi ini.

Kejadian berlaku pada pukul 9.30 pagi di Kampung Gemuruh, Tepuh ketika mangsa sedang menjani latihan bersama kira-kira 40 penunggang.

Salah seorang daripada penunggang dikatakan terlanggar lubang di jalan, menyebabkan mereka yang dalam keadaan bersesak terpaksa memasuki lorong bertentangan.
Mohd. Shafiq Imran meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Jenice Lee fail saman DAP kerana gugur keahliannya

Posted: 05 Jun 2013 01:01 AM PDT

KUALA LUMPUR 5 mei - Bekas ADUN Teratai, Jenice Lee hari ini memfailkan writ saman terhadap DAP di Mahkamah Tinggi di sini bagi memohon deklarasi agar keahliannya dalam parti tersebut dikembalikan.

Parti itu sebelum ini memecat keahlian beliau selepas bertanding sebagai calon Bebas bagi kerusi DUN yang sama pada Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu.

Calon Bebas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Teratai itu menegaskan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) DAP tidak mempunyai kuasa untuk memecatnya dari parti serta turut mempersoalkan kesahihan pemecatannya.

Beliau menegaskan keputusan pemecatan yang dilakukan oleh CEC boleh dipertikaikan memandangkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah tidak mengiktiraf CEC kerana berlakunya penyelewengan ketika pemilihan parti itu pada Disember lalu.

"Jika CEC tidak diiktiraf, maka jawatankuasa disiplin juga tidak sah," katanya.

Melissa Gooi dibebaskan pihak berkuasa?

Posted: 05 Jun 2013 12:31 AM PDT

Polis dengan bantuan SKMM telah menangkap, menahan dan menyoalsiasat seorang penghina DYMM Yang Di-Pertuan Agong di Facebook. Penghina tersebut, seorang wanita Cina telah ditahan di Taman Nirwana, Ampang Selangor semalam. Sehubungan dengan itu, pihak polis turut menamakan empat orang yang lain sebagai individu dicari, diburu dan akan diberkas kerana kes yang sama.

Penghinaan terhadap Raja-Raja Melayu bukan perkara baru. Ada yang sudah ditangkap, sudah dibicarakan dan sudah dihukum. Namun ianya langsung tidak menjadi sebarang halangan buat puak-puak berkenaan untuk menggunakan teknik yang sama untuk meluahkan perasaan mereka.

Dengan hukuman yang ringan dan denda yang sangat kecil, sebenarnya penghinaan terhadap Raja-Raja Melayu khususnya DYMM Yang Di-Pertuan Agong tidak akan berhenti begitu sahaja. Sama ada secara halus dan terselindung sepertimana yang dilakukan oleh DAP, mahupun yang terang-terangan sepertimana pecacai mereka menerusi tulisan di Facebook atau di media sosial lain, tahap penghinaan tersebut akan dipertingkatkan dari semasa ke semasa.

Semuanya kerana undang-undang di Malaysia yang sekadar ada, tetapi gagal mendidik dan menghukum golongan pesalah. Sekaligus pada masa yang sama, menunjukkan bahawa entiti penguatkuasaan dan penggubal undang-undang di Malaysia sebenarnya tidak pernah serius dalam usaha untuk mengekalkan identiti serta ciri-ciri penting yang terdapat di negara ini. Sebaliknya, mereka lebih leka untuk meledakkan nama agar kekal popular dan kekal menjadi sebutan dan mewujudkan permintaan yang tinggi bagi pemilihan jawatan dalam parti mahupun sebagai calon dan seterusnya pemenang dalam pilihanraya, baik kecil, negeri mahupun umum.

Ramai yang tertanya-tanya, apa pula hukuman kali ini terhadap wanita berkenaan jikalau disabitkan kesalahan? Adakah dia akan dimaafkan, dibebaskan atau dikenakan denda yang sangat kecil? Atau barangkali juga, dia akan mendapat pembelaan yang bertali arus daripada para peguam yang langsung tidak ada batas serta undang-undang untuk menyekat mereka daripada berbuat sekehendak hati di negara ini?

Sekali air bah, sekali pasir berubah… itulah yang boleh disimpulkan daripada kejadian yang sama di Malaysia. Sekali bising dan hingar, sekalilah kerajaan bertindak. Kalau tak bising, diamlah dan langsung tiada sebarang usaha untuk menguatkuasakan undang-undang.

Persoalannya, apakah sebenarnya kerajaan dan pihak berkuasa sudah mati akal, malah langsung tidak dapat memikirkan kaedah terbaik untuk mendidik rakyat negara ini agar mematuhi Perlembagaan Malaysia dan undang-undang sedia ada?

Sampai bilakah sebenarnya kerajaan akan terus mempersalahkan pihak pembangkang walaupun memang hakikatnya pihak pembangkanglah yang banyak mencetuskan suasana yang lebih kepada tindakan subversif ini?

Agak aneh, kalau sudah tahu yang menjadi dalang adalah pakatan pembangkang, mengapa pula mereka terlepas bebas, sebaliknya yang kena hanyalah para pengikut yang tidak mempunyai akal serta menurut tanpa usul periksa sebaliknya lebih kepada sentimen?

Apa yang ditakutkan sangat kerajaan terhadap para pemimpin pembangkang yang tidak teragak-agak untuk memainkan pelbagai sentimen sensitif asalkan mereka mendapat nama?

Atau sebenarnya ada mutual understanding antara kerajaan dengan pembangkang dalam hal ini sehinggakan apa-apa sahaja yang dilakukan oleh para pemimpin pembangkang, mereka bebas daripada sebarang tindakan undang-undang tetapi apabila yang bukan bergelar pemimpin pula, mereka akan dicekup, ditahan, disoalsiasat, dibicarakan dan dihukum?

Yang pastinya, tindakan menangkap dan membicarakan serta menghukum penghina Sultan-Sultan Melayu yang didalangi oleh kaum bermata sepet itu, tidak akan menyelesaikan masalah kerana apa sangatlah dengan denda atau hukuman penjara paling minimum berbanding mesej yang telah disampaikan kepada para penyokong mereka.

Seperti kata Anwar Ibrahim, seorang Anwar Ibrahim ditangkap dan dihukum mahupun dibunuh, sekarang ini akan muncul seribu Anwar Ibrahim yang lain!

Sebabnya tidak lain dan tidak bukan ialah penguatkuasaan yang lemah dan sambil lewa yang telah menjadi rukun selama ini dengan alasan… KEHARMONIAN KAUM!!!

mykmu.net

Panggilan dari bapa selamatkan gadis dari diperkosa

Posted: 04 Jun 2013 11:36 PM PDT

Gombak: Deringan telefon bimbit menyelamatkan seorang remaja perempuan berusia 13 tahun daripada dirogol teman lelakinya dalam kawasan semak di Batu Arang, di sini Sabtu lalu.

Malah panggilan daripada ayah mangsa itu yang bertanya di mana anaknya berada kerana masih belum pulang ke rumah menyebabkan teman lelaki remaja terbabit panik dan tidak meneruskan niatnya untuk merogol sebelum bertindak menghantar kekasihnya itu pulang semula ke rumah.

Bagaimanapun, kesan gigitan cinta di leher mangsa menyebabkan keluarganya mendesak untuk mengetahui apa yang berlaku sebelum membuat laporan di Balai Polis Batu Arang, Ahad lalu.

Sumber berkata, sebelum kejadian, mangsa bersama teman lelakinya pada mulanya menghadiri majlis hari lahir kenalan mereka di Bandar Tasik Puteri, Rawang, dekat sini jam 4.30 petang.

"Tidak lama kemudian teman lelakinya mengajak mangsa ke kedai runcit kononnya ingin membeli barang menyebabkan remaja terbabit yang tidak mengesyaki apa-apa mengikut teman lelakinya menunggang motosikal.

"Bagaimanapun lelaki itu tidak membawanya ke kedai sebaliknya melencong ke kawasan semak di kawasan Batu Arang, sebelum memberhentikan motosikal dan memaksa mangsa turun," katanya.

Sumber berkata, lelaki itu kemudian menolak mangsa sehingga terjatuh dan terus mencium leher dan meraba seluruh tubuh badan kekasihnya itu.

"Terkejut dengan tindakan itu, mangsa memarahinya dan meminta menghentikan perbuatan itu namun tidak diendahkan," katanya.

"Malah lelaki berkenaan turut meninggalkan kesan gigitan cinta di leher mangsa sebelum cuba merogolnya. namun perbuatan itu terhenti selepas telefon bimbit mangsa berdering," katanya.

Menurutnya, mujur panggilan itu daripada ayah mangsa menyebabkan lelaki berkenaan panik dan terus menghentikan niatnya untuk merogol kekasihnya itu.

"Mangsa kemudian dihantar semula ke majlis sambutan hari lahir kenalan mereka sebelum lelaki itu terus beredar.

"Keluarga mangsa yang mengetahui apa yang berlaku selepas didesak kemudian membuat laporan polis," katanya.

Pelakon Baru Buat Laporan Difitnah Raja Azmi

Posted: 04 Jun 2013 11:01 PM PDT

PETALING JAYA: Pelakon baru, Adam Davin, 25, membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya dekat sini pada Selasa, mendakwa difitnah oleh produser filem Raja Azmi Raja Sulaiman.

Menurut laporan Harian Metro, Adam mendakwa produser tersebut telah menggunakan media sosial untuk memburukkan namanya dengan memfitnah dirinya menipu duit pelakon lain, suka mencuri dan tidak memulangkan baju tajaan.

Menurut Adam, perkara itu terjadi selepas dia menarik diri daripada menaja pembikinan sebuah filem milik Raja Azmi bernilai RM1.4 juta.

"Saya tidak pernah berurusan dengannya sebelum ini, namun selepas bertemu beberapa kali, saya bersetuju menaja filem itu bersama seorang rakan lain dan Raja Azmi turut menawarkan watak hero dalam filem yang dijadualkan menjalani penggambaran awal bulan ini.

"Bagaimanapun selepas saya sedar dan mendapati produser itu seorang yang bermasalah termasuk turut memburukkan nama saya di laman sosial, saya menarik diri sebelum sempat menyerahkan wang pendahuluan sebanyak RM500,000 kepada beliau," katanya.

Jelasnya, laporan polis itu dibuat bagi menghentikan fitnah yang dilakukan oleh produser tersebut.

Sementara itu, Raja Azmi, 53, akan mengadakan satu sidang media khas berhubung isu tersebut di sebuah kafe di Melawati, pada Khamis.

Kit Siang dakwa UMNO tubuh 'Briged DDD' untuk laksana tugas Red Bean Army

Posted: 04 Jun 2013 10:20 PM PDT

KUALA LUMPUR, 4 Jun — Umno yang lebih kaya menubuhkan pasukan khas "Briged DDD" bermaksud Demonise(burukkan)/Destroy(hancurkan) DAP dan bermimpikan "Read Bean Army" direka sebagai percubaan untuk menjatuhkan DAP semasa pilihan raya, kata Lim Kit Siang hari ini.

Dalam usaha menepis khabar angin mengaitkan parti itu kepada kumpulan 3,000 orang pahlawan digital dinamakan mengikut pencuci mulut masyarakat Cina, ahli parlimen pembangkang veteran itu berusaha menterbalikkan meja ke musuh politiknya dengan menuduh penasihat rapat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendanai skim rahsia dan sulit untuk "memburukkan dan memusnahkan DAP", semenjak September lepas.

"Bertambahnya dakwaan keterlaluan dongeng 3,000 tentera siber "Red Bean Army" yang dibiayai DAP dengan bajet RM100 juta sehingga RM1 bilion sejak enam tahun lalu adalah salah satu tugas Pasukan "DDD" yang penuh kerahsiaan itu," kata ahli Parlimen Gelang Patah (gambar) itu dalam satu kenyataan hari ini.

"Siasatan lanjut menunjukkan bahawa konspirasi yang dibiayai Umno/BN untuk memburuk-burukkan dan menghancurkan DAP (Pasukan DDD) mempunyai pusat arahan tertinggi dan telah digerakkan pada September tahun lepas atau lapan bulan sebelum pembubaran Parlimen pada April dan bukan sekadar tiga bulan yakni pada bulan Januari seperti yang disangkakan sebelum ini," tambah beliau lagi.

Tugas "Briged DDD", menurut Lim adalah untuk membangkitkan kesangsian dalam, konflik dan perselisihan di dalam DAP, memburuk-burukkan dan merosakkan kredibiliti, integriti dan keyakinan orang ramai terhadap pemimpin-pemimpin DAP dan menggambarkan imej DAP sebagai parti cauvinis Cina yang anti-Melayu dan anti-India.

Beliau berkata pasukan itu telah memulakan serangan terhadap DAP selepas pemilihan parti itu pada 16 Disember lalu dengan mencanangkan masalah teknikal terhadap keputusan pengundian parti itu untuk penyelewengan utama dan menolak bagi pembatalan pendaftaran sebagai sebuah entiti politik.

Beliau membangkitkan berita berat sebelah yang meningkat dalam media dikuasai Umno-BN, terutamanya akhbar-akhbar seperti Utusan Malaysia, New Straits Times, Berita Harian dan The Star, dari bulan September sebagai sebahagian daripada objektif serampang tiga mata Briged DDD untuk memastikan kekalahan parti pembangkang kepada MCA di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Pelek di Selangor, sebagai pulangan kepada BN dan penghapusan DAP dalam pilihan raya umum.

"Analisa terhadap pembohongan dan penipuan yang digerakkan oleh Pasukan DDD menunjukkan kebejatan yang "Bilik Perang" Umno/BN sanggup sokong demi merobohkan dan memusnahkan DAP, benar-benar mereka telah hilangan semua penghormatan ke atas kebenaran, keadilan dan etika," kata Lim.

Penasihat DAP itu, bagaimanapun, mendakwa pengundi berjaya menggagalkan usaha ini, dengan mengundi kembali penyandang Lai Nyuk Lan di kerusi DUN Sungai Pelek dengan majoriti 1,972 pada pilihan raya umum 2013 dan meningkatkan kerusi parti itu di DUN Selangor dan 15 kerusi Parlimen menjadikannya 38 daripada 222 anggota Dewan Rakyat.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan sebuah syarikat elektronik terbesar di Taiwan yang dimiliki seorang rakyat Malaysia sedang disiasat pihak berkuasa negara ini kerana dikenal pasti mempunyai hubungan dengan kegiatan tentera siber Red Bean Army.

Menurut sumber kepada Utusan Malaysia, pemilik syarikat itu merupakan graduan di sebuah universiti di Taiwan mempunyai pengalaman bekerja di syarikat elektronik terbesar di negara itu sebelum memutuskan untuk membuka cawangan di Malaysia.

"Dia membuka cawangan syarikat tersebut di Pulau Pinang selepas mendapat bantuan dan kelulusan kerajaan di bawah Barisan Nasional (BN) kira-kira tiga tahun lalu tetapi akhirnya menyokong pergerakan Red Bean Army yang dipercayai diatur oleh pihak pembangkang," lapor Utusan Malaysia.

Malaysian Insider

Bintang jelita Bollywood maut gantung diri

Posted: 04 Jun 2013 09:15 PM PDT

MUMBAI - Seorang bintang baru Bollywood, ditemui mati tergantung di kediamannya di sini, kelmarin.

Timbalan Pesuruhjaya Polis, Chhering Dorje berkata, Nafisa Khan atau Jia Khan, 25, disahkan membunuh diri.

Anak kelahiran Britain itu menempa nama dalam industri Bollywood pada 2007 bersama pelakon terkenal Amitabh Bachchan menerusi filem Nishahb.

Dia juga pernah digandingkan bersama Aamir Khan dalam filem Ghajini sebelum beraksi dalam Housefull pada 2010. - Al-Jazeera

MB T'ganu sokong boikot barang

Posted: 04 Jun 2013 08:31 PM PDT

KUALA TERENGGANU: Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said menyarankan kepada orang ramai supaya memboikot kedai yang menjual makanan mahal bagi menyelesaikan masalah cekik darah di negeri ini.

Katanya, beliau selalu menerima rungutan daripada masyarakat tempatan dan pelancong mengenai harga makanan mahal.

Menurutnya, beliau sendiri pernah merancang untuk membina sebuah restoran yang menjual makanan dengan harga murah tetapi bimbang ia akan dianggap sebagai menjejas mata pencarian peniaga.

"Saya rimas dengan rungutan pelancong tentang makanan mahal di negeri ini.

"Sebab itu saya sarankan supaya jangan beli, tetapi masalahnya mereka beli juga," katanya pada sidang media selepas merasmikan Karnival Usahawan Mega Peringkat Zon Timur 2013 di Dataran Shahbandar, di sini, semalam.

Ahmad menasihatkan peniaga supaya jangan jual terlalu mahal kerana ia boleh menjejaskan imej negeri ini.

Katanya, ada segelintir peniaga mengambil kesempatan menjual dengan harga mahal apabila ramai pelancong datang di musim perayaan dan cuti sekolah.

"Sebab mahu untung cepat, mereka sanggup mengenakan harga yang tinggi dan tidak masuk akal. Makanan laut di luar Terengganu lebih murah berbanding negeri ini.

"Masalah ini bukan hanya terletak kepada peniaga sahaja, tetapi melibatkan orang tengah," katanya.

PKR infighting, Anwar’s heedlessness

Posted: 04 Jun 2013 08:01 PM PDT

PKR could have won more seats in the 13th general election if party boss Anwar Ibrahim had paid more attention to infighting in the various states, according to insiders.

"PKR has internal problems in every state, but these are especially serious in Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang and Terengganu," a source told FMT.

Furthermore, he added, these problems had existed since the conclusion of the 12th general election.

"Anwar knew about these internal squabbles, but he didn't do anything about them.

"He must have thought Pakatan could take over Putrajaya just by riding the wave of change. He apparently didn't think it was important to put his house in order."

Several sources said Anwar often told grassroots leaders not to bother him with issues that could be resolved at the local levels.

"I agree to that 100%," said a divisional leader. "Problems in the divisions should be settled at state level. But then, how do we do that when the state leaders themselves are squabbling?"

Infighting within the states, he added, resulted in inefficiency and poor planning of party activities. "The upshot was that we had no proper election training and we fielded poor candidates."

According to PKR central committee member, many of PKR's losses were due to silent protests over the fielding of parachute candidates.

He lamented that Anwar was continuing to ignore the local problems even after PKR's disappointing showing in the 13th general election.

"He seems not to have learnt from the error of his ways. He's thinking of nothing else but Putrajaya.

"We're not going to win more seats in the next election if the internal problems are not resolved and Anwar can dream on about becoming prime minister."

Diversion


Another insider said the Black 505 rallies were Anwar's way of diverting attention from his blunder of fielding cronies as candidates in the recent election.

"He fielded his cronies or candidates recommended by his cronies, knowing full well that many of these choices were against the wishes of division leaders.

"The defeats in Kulim Bandar Baru, Bagan Serai, Pasir Salak, Taiping and Hulu Selangor were classic cases of candidates losing due to lack of support by division members."

According to the central committee member, Anwar failed to realise that party members were no longer as obedient to the top leadership as they were 10 years ago.

"Times have changed," he said. "There's now more political maturity even among ordinary members.

"When I told a certain division to campaign for a parachute candidate, the members shot back, saying they were not idiots. They said they did not to do the bidding of people talk of democracy every day but choose to run the party in a dictatorial manner.

"They bluntly told me that if Anwar, Azmin Ali and the state PKR chief did not know how to respect the division, then they saw no reason to respect their decisions."

Most of the members of that particular division eventually decided to campaign for PKR and PAS candidates in neighbouring constituencies.

"They didn't sabotage the party itself," said the insider. "If their intention was that, they would not have supported the PAS candidate and the other PKR candidate.

"What they did was a sign of protest against the PKR leadership. They wanted those leaders to give more respect to the wishes of the grassroots.

"The days of party members nodding to every decision of the top leaders are gone. They may not rebel openly, but they will carry out this kind of silent protest if the leadership does not practice true democracy."

PAS' guilt

Several of these critics acknowledged that Anwar was not the only Pakatan Rakyat leader that must take the blame for the failure to capture Putrajaya. They said PAS leaders such as Abdul Hadi Awang, Azizan Abdul Razak, Harun Din and Harun Taib were equally guilty.

They were especially harsh on Azizan, stressing his incompetence as the former menteri besar of Kedah.

One PKR man said he was "a miserable choice" as CEO for the northern state. Aside from his lack of administrative acumen, he also suffered ill health, requiring him to undergo dialysis treatments three times a week and thereby distracting him from his official duties.

A PAS faction that included Kedah executive councilors last year made an official complaint to the central leadership about Azizan's poor performance, and this was widely reported in the mainstream media.

Some reports said a majority in the party's central committee was keen on the idea of replacing Azizan. However, party president Hadi, who is known to be a close friend of the former menteri besar, vigorously defended him, insiders said.

Several PAS leaders have admitted that the Pakatan's loss of Kedah was due chiefly to Azizan's inefficiency in running the state and his lack of political wisdom.

"The Chinese and Indians punished us at certain polling stations because of some unpopular and inconsistent policies implemented by Azizan," said one source. "He was arrogant. He did not listen to our feedback.

"If not for his poor health, I don't think Mahfuz Omar would have been appointed as the new PAS commissioner for Kedah."

The source was also critical of religious scholars Harun Din and Harun Taib. The former is the party's deputy spiritual adviser and the latter chairs its ulama wing.

"Leaders like Harun Din and Harun Taib are no longer healthy for the party," he said. "Their opinions and vision are not relevant to the new politics.

"I'm not against the ulama leaders, but the party should let younger ulama like Nasrudin Hassan at-Tantawi and Nik Mohamad Abduh Abdul Aziz take over from them."

FMT

Juruterbang Air Asia terbang laju melampau, telinga penumpang berdarah

Posted: 04 Jun 2013 07:31 PM PDT

SEORANG penumpang AirAsia mendakwa telinga kanannya hampir pekak kerana juruterbang syarikat itu telah bertindak meningkatkan kelajuan pesawat dari Guangzhou ke Kuala Lumpur untuk 'mengejar masa'.

Pengusaha bunga, Wong Chan memberitahu Guang Ming Daily, pendengarannya hanya tinggal lima peratus kesan daripada kelajuan yang terjadi.

Katanya, ramai penumpang, termasuk suami dan anaknya, terpaksa menutup telinga mereka untuk mengurangkan ketidakselesaan berikutan 'tekanan' yang terhasil di dalam kabin.

Mengulas lanjut, Wong memberitahu, pada mulanya penerbangan mereka pada 8 Mei lalu telah ditangguhkan 40 minit, ia hanya berlepas China pada pukul 9:30 tetapi TETAP tiba di LCCT pada masa yang sama, seperti mana dijadualkan pada waktu asalnya.

Ini membuatkan yang dia percaya yang juruterbang pesawat itu menerbangkan pesawatnya dengan laju untuk mengejar masa.

Wong berkata telinganya mula berdarah ketika tiba di rumah.

Beliau memberitahu akhbar itu beliau telah pergi ke klinik di mana dia telah diberikan antibiotik, namun terpaksa merujuk kepada pakar setelah keadaannya tidak banyak berubah.

"Doktor berkata gegendang telinga kanan saya telah cedera kerana tekanan udara dan saya perlu dirawat selama setengah tahun, untuk melihat sama ada ia akan sembuh dengan sendiri. Jika tidak, saya perlu menjalani pembedahan," katanya .

Sehingga kini, menurut Wong, dia tidak dapat bekerja dan terpaksa bergantung kepada ubat penahan sakit dan pil tidur setiap malam.

Katanya, beliau juga telah dinasihatkan agar tidak menggunakan pengangkutan udara selama enam bulan, dalam erti kata lain, beliau 'terlepas' peluang untuk bercuti di Bali, Phuket dan Taiwan seperti mana yang telah dirancang.

"Saya harap AirAsia boleh membayar pampasan kepada saya, sama ada untuk bil perubatan saya atau kesan psikologi yang disebabkan oleh kejadian itu," kata Wong, 59, sambil menambah bahawa dia telah meminta bantuan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Teratai Tiew Way Keng kerana dia tidak mempunyai apa-apa insurans penerbangan.

Dalam pada itu, AirAsia dilaporkan telah menerima aduan Wong.

Menurut jurucakap syarikat itu, mereka mengalu-alukan penumpang lain yang menghadapi situasi yang sama dalam penerbangan tersebut untuk menyediakan butiran lanjut mengenainya.

Tindakan pengecut Guan Eng, alih perhatian isu Red Bean Army

Posted: 04 Jun 2013 07:01 PM PDT

KUALA LUMPUR 4 Jun - Tindakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng cuba mengalihkan isu yang mengaitkan parti itu dengan tentera siber, Red Bean Army disifatkan sebagai pengecut.

Setiausaha Agung Pertubuhan Permuafakatan Majlis Ayahanda Malaysia, Zulkifli Sharif berkata, Guan Eng tidak perlu takut untuk mengakuinya jika beliau berpegang kepada kebenaran.

Menurutnya, sikap Guan Eng mengecam Utusan Malaysia menggunakan sentimen perkauman itu turut menunjukkan sikap sebenar pemimpin pembangkang tersebut yang berdolak-dalik.

"Guan Eng tidak perlu menafikan hakikat penglibatan DAP sebagai penaja Red Bean Army kerana sudah ramai tampil dan membuktikannya.

"Hentikan sikap 'baling batu sembunyi tangan', sebagai seorang pemimpin, beliau sepatutnya malu terhadap sikap tidak bertanggungjawab terhadap tindakannya sendiri," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Guan Eng seolah-olah cuba menutup kaitan parti itu dengan pergerakan Red Bean Army dan mengalih isu sebenar dengan mengecam Utusan Malaysia kononnya mengaitkan isu tersebut dengan sentimen perkauman.

Sambil menunjukkan laporan akhbar Utusan Malaysia yang disiarkan Sabtu dan Ahad lalu, Guan Eng menegaskan, laporan-laporan tersebut sangat bahaya dan mampu merugikan negara kerana melibatkan keyakinan pelabur asing.

Zulkifli menambah, operasi tentera siber itu yang sering menimbulkan kemarahan, khususnya dalam kalangan masyarakat Melayu perlu dikenakan tindakan segera oleh pihak berkuasa.

"Ini demi keselamatan negara serta keamanan penduduk supaya tidak timbul isu perkauman yang sering dilaung-laungkan mereka," katanya.

Sementara itu, Presiden Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin berkata, Guan Eng tidak menyedari tindakannya yang cuba untuk menipu rakyat akan memakan diri sendiri.

Jelasnya, sikap tersebut tidak sepatutnya dimiliki oleh seorang pemimpin yang bercita-cita untuk mengetuai rakyat di negara ini.

"Guan Eng seperti cuba menutup bangkai gajah, tindakan itu tidak mampu menyembunyikan perbuatannya," kata beliau.

C-bOk

Posted: 05 Jun 2013 03:18 PM PDT

C-bOk


Ambil Tindakan Segera

Posted: 04 Jun 2013 09:37 PM PDT

 
 1.  Semakin hari semakin berleluasa mereka yang menggunakan alam siber untuk mengutuk dan menghina orang lain seolah-olah kita kini sudah tidak ada panduan lagi di dalam kehidupan;
 
2.  Saban hari kita membaca pelbagai catatan di alam siber khususnya di dalam blog-blog dan juga laman sosial seperti Facebook berkaitan dengan ketidak puasan hati masing-masing;
 
3.  Catatan berkaitan dengan politik sememangnya semakin hari semakin teruk.  Cercaan dan penghinaan terhadap mana-mana individu yang bukan seacuan dengan mereka kini adalah makanan harian di dalam blog dan juga laman-laman sosial ini;
 
4.  Keadaan ini semakin teruk apabila ada mereka yang menggunakan alam maya untuk menghina pemimpin-pemimpin agama termasuk Nabi Muhammad (SWT) dan juga agama Islam sendiri;
 
5.  Catatan terkini (seperti di dalam gambar) ialah oleh seorang yang berbangsa mengunakan nama Calvin Gani (atau mungkin individu yang menyamar) yang menghina Nabi Muhammad (SWT) dan juga agama Islam pada tahap yang sungguh durjana;
 
6.  Individu ini (Callvin Gani) bukan sahaja mengatakan Islam itu kafir dan sial, tetapi menuduh junjungan besar Islam, Nabi Muhammad (SWT) melakukan sex dengan pelacur;
 
7.  Ini adalah satu catatan yang tidak boleh diterima terhadap junjungan besar Nabi Muhammad (SWT) dan juga Islam;
 
8.  Jelas, individu ini menyalah gunakan laman sosial untuk menabur fitnah durjana tanpa menggunakan akal fikiran dan boleh menimbulkan kekeliruan;
 
9.  Tindakan segera hendaklah diambil oleh pihak berkuasa supaya ianya tidak berulang lagi.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 05 Jun 2013 03:10 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


TRANSFORMASI KEPIMPINAN MUDA TIDAK MUNGKIN BERLAKU DLM UMNO!!

Posted: 05 Jun 2013 01:33 AM PDT

Sistem pemilihan "cara baru" UMNO walaupun tersurat pelbagai pembaharuan yang baik, ia juga turut tersirat pelbagai "kemungkinan malapetaka" yang tidak diundang.  

Ancaman masa depan paling besar pemilihan "cara baru" ini ialah, ia bakal menyekat peluang pemimpin muda/pelapis dan pemimpin masa depan yang berpotensi untuk diketengahkan. Ia pasti lebih sukar. 

Pemilihan "cara baru" ini hanya memberi kelebihan kepada pemegang jawatan sediada dan kepada mereka-mereka yang sudah "ada nama".

Proses transformasi kepimpinan dalam UMNO pasti akan berlaku masalah "kesengjangan"  atau "contraction".

Memilih dan mencari pemimpin masa depan dalam UMNO akan menjadi semakin sukar, melainkan calon-calon muda dan berpotensi ini perlu "kerja lebih" memperkenalkan diri kepada lebih 200,000 perwakilan cawangan, pemuda, wanita dan puteri ke seluruh negara. Mereka perlu berbelanja "politik wang" berkali ganda lebih besar dari sistem "politik wang" cara lama.

Hanya satu cara pemimpin pelapis ini boleh mendapat tempat di dalam MKT, iaitu mereka perlu terlebih dahulu dilantik di dalam kerajaan seperti menjadi menteri dsbnya. Bila sudah ada nama dalam kerajaan barulah mereka boleh dikenali oleh perwakilan cawangan ke persidangan bahagian. Jika tidak jangan harap mereka boleh menaiki hiraki kepimpinan UMNO di peringkat pusat.

Ini bermakna, harapan dan aspirasi ahli akar umbi untuk melihat UMNO diremajakan melalui proses transformasi kepimpinan hanya akan tinggal harapan.

Hanya kesedaran dan kefahaman jelas wakil cawangan ke persidangan bahagian sahaja yang mampu mengubah keadaan ini.  

Ahli akar umbi UMNO sebenarnya mempunyai peluang keemasan terbaik untuk mencorakkan kepimpinan UMNO di peringkat bahagian dan pusat. Mereka boleh menentukan siapa yang mereka mahukan untuk memimpin UMNO di masa depan yang lebih mencabar.

Ahli akar umbi juga berpeluang menentukan cara mana UMNO ini harus diurustadbir dengan memilih pemimpin yang mereka benar-benar yakin boleh membawa UMNO dan BN ke arah pembetulan dan pengukuhan yang sebenar.

Ahli UMNO akar umbi juga berpeluang untuk memberhentikan mana-mana pemimpin yang mereka rasakan tidak berguna dan hanya menghabiskan beras dengan bertindak menurunkan pemimpin-pemimpin yang dirasakan "ada tidak menambah, jika tiada pun tidak dirasai ketiadaannya".

Pemilihan di peringkat pusat sudah tidak terikat lagi dengan sistem kuota ataupun sistem wakil G7 dan G6 yang selama ini diamalkan dalam menentukan kepimpinan di peringkat MKT.

Tapi, jika ahli akar umbi atau wakil cawangan ke persidangan bahagian tidak tahu nilai undi yang ada di tangan mereka itu sangat signifikan dalam menentukan hala tuju dan jenis pemimpin yang diperlukan oleh UMNO di peringkat MKT untuk masa akan datang, "tak dapeklah nak nolong eh".

Jika wakil cawangan yang dipilih mewakili akar umbi ini hanya menyerahkan bulat-bulat undi mereka kepada kehendak dan hasrat Ketua Bahagian sahaja untuk menentukan pun "tak dapeklah nak nolong eh".

Jika wakil cawangan ini tidak mahu ambil tahu siapa yang layak dan tidak layak duduk di peringkat MKT, dan hanya memilih dan mengundi berdasarkan "senarai hafalan" yang diberikan oleh pelobi-pelobi calon MKT, pun "tak dapeklah nak nolong eh". 

Jika wakil cawangan ini tidak kenal dan tidak tahu siapa calon dan apa keupayaan dan kekurangan mereka, dan mereka hanya memilih berdasarkan "hentaman keromo" saja, alamatnya mala-petaka besar bakal menanti UMNO dan orang melayu.

Tiada siapa hantu perwakilan cawangan ke Persidangan UMNO bahagian Pensiangan yang kenal calon MKT dari kalangan AJK Bahagian dari Bahagian Padang Rengas, kecuali Dato Nazri Aziz.

 MKT yang merangka cara baru ini, bukan mahu fikir sampai tahap ini. Mereja hanya fikir bagaimana mahu melaksana dan mengendalikan cara baru pemilihan parti. Tapi sampai sekarang pun mereka masih belum dapat mencari mekanisma terbaik untk dilaksanakan.

Mana ada masa untuk fikir transformasi kepimpinan. Kalau ada yang terfikir pun hanyalah cara bagaimana incumbent mahu terus kekal. Caranya ialah dengan merangka pemilihan "cara baru" macam yang nak dibuat ni la..

NEGARA SEDANG DIURUS MENURUT TELUNJUK PEMBANGKANG!!

Posted: 04 Jun 2013 06:33 PM PDT

Sudah sampai masanya undang-undang sediada yang melibatkan soal keselamatan dan ketenteraman awam diperhalusi semula.

Diperhalusi dari sudut "kesalahan-kesalahan" yang boleh mendatangkan ancaman kepada keselamatan, mengundang perpecahan dan ketegangan antara masyarakat mahupun antara kaum.

Jenis-jenis perbuatan dan pertuturan yang boleh mengancam keselamatan, ketenteraman dan perpaduan antara rakyat dan antara kaum harus dibaca secara lebih khusus atau spesifik.

Ramai kalangan rakyat yang terkeliru di antara "perhimpunan yang dikatakan haram" dan "perhimpunan yang dikatakan halal".

Pembangkang khususnya, sering memanipulasi perhimpunan di atas nama "himpunan aman". Tetapi melalui "perhimpunan aman" inilah yang telah menyumbang kepada ketegangan dan perpecahan yang semakin menjurang di antara masyarakat dan di antara kaum. Masyarakat menjadi buntu, keliru, berbalah dan berpecah di atas sebab yang salah. 

Tuduhan tanpa bukti, fitnah, pembohongan dan penyelewengan fakta telah dijadikan penyeri di setiap himpunan aman anjuran pembangkang. Paling malang, kebangkitan sentimen marah, benci dan dendam di kalangan peserta himpunan ini terbit dari kisah dan isu yang tidak benar dan ada di antara isu tersebut telah diselewengkan sama sekali.

Lihatlah himpunan blackout505 tajaan Anwar-DAP. Berpuluh ribu rakyat berhimpun dan amat yakin SPR telah membenarkan 40 ribu bangla dan 45 ribu pendatang asing Sabah mengundi untuk memenangkan BN.

Suatu keyakinan yang terbentuk dan berteraskan dari cerita palsu dan diada-adakan. Bukankah ini keyakinan yang sesat? Jika dibiarkan tidakkah akhirnya akan merosakkan ketenteraman awam? 

Undang-undang harus diperhalusi secara spesifik, apakah perkara -perkara yang dikatakan salah dan boleh disabitkan sebagai melanggar undang-undang.

Pihak keselamatan tidak harus hanya memandang dari sudut keselamatan "kemungkinan" berlakunya keganasan sewaktu perhimpunan berlangsung semata-mata.

Perhimpunan yang dipenuhi dengan fakta yang mengelirukan, maklumat palsu dan fitnah boleh menjejaskan persepsi dan kredibiliti pihak yang menjadi mangsa tuduhan. Jika pihak yang menjadi mangsa tuduhan bertindakbalas dengan gerakan yang sama, tidakkah ini akan membawa kepada ketegangan yang boleh menjejaskan ketenteraman awam?

Apabila tiada peraturan khas yang boleh mensabitkan sebarang kesalahan yang berbentuk fitnah dan pembohongan yang boleh menjejaskan kredibiliti mangsa fitnah dan tuduhan, pihak-pihak yang membuat fitnah dan pembohongan ini akan terus bebas melemparkan apa saja tuduhan tanpa sekatan.

Keadaan ini menimbulkan ketidakadilan terhadap mangsa fitnah. Persepsi salah dalam segenap sudut terhadap mangsa tuduhan akan terbentuk dan jika tidak dibendung, persepsi terhadap mangsa tuduhan akan rosak binasa.  

KDN harus lebih spesifik dalam menentukan dan membuat garis panduan apakah jenis-jenis kesalahan dari segi percakapan dan perbuatan yang boleh menyumbang kesan buruk yang boleh menjejaskan ketenteraman dan keselamatan awam. 

Jika jelas mereka menyebar maklumat palsu dan berbau fitnah yang boleh menimbulkan keresahan di kalangan masyarakat terhadap mangsa tuduhan  maka ia harus dikategorikan sebagai satu kesalahan besar. 

Hukuman yang berat harus diperuntukan kepada jenis-jenis kesalahan ini secara lebih spesifik. 

Kredibiliti kerajaan dan pihak keslamatan akan terus terjejas jika peserta dan penganjur perhimpunan aman yang menimbulkan ancaman terhadap keselamatan dan ketenteraman awam ini kerap kali terlepas dari hukuman disebabkan undang-undang yang longgar dan tidak spesifik.

Jika untuk mendapat perintah remand dari mahkamah pun sudah menjadi satu halangan besar untuk pihak keselamatan bertindak sewajarnya, realiti ini sudah jelas menunjukkan bahawa cara mana masa depan negara ini harus dibentuk, sebenarnya sudah ditentukan oleh "telunjuk" pihak pembangkang. Pihak kerajaan hanya menurut saja modus operandi dan game plan mereka.

Kata Pakteh...!!

Posted: 05 Jun 2013 01:34 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Kerja jahat ni lama-lama nampak juga pekungnya

Posted: 05 Jun 2013 12:41 AM PDT

Untuk Permulaan, Pakteh ambik terus dari Kedah Times yang keluarkan artikel ini pada jam 10 pagi tadi. Niat asal nak keluarkan serentak namun memikirkan artikel Pakteh yang agak lama berehat juga baru dipaparkan......pakteh tangguhkan niat tersebut.

Hal ini bukan sahaja berlaku di KHTP namun di banyak syarikat yang ditadbir oleh orang yang kononnya tau semua. Ini henjutan awal untuk Puak Pas Kedah....

--------------------Artikel Kedah Times-------------------------

Walaupun kerugian anak syarikat kerajaan negeri semasa pentadbiran PAS adalah satu kemestian, kerana ditadbir oleh CEO lantikan politik, kami rasa gatal tangan juga nak dedahkan satu persatu nilai kerugian tersebut supaya penyokong PAS dapat menilai kronisma yang berlaku dalam PAS sepanjang 5 tahun memerintah Kedah.

Walaupun golongan ini suka main masuk angka dua kali bagi menunjukkan bahawa syarikat tadbiran mereka untung, kebenarannya syarikat tadbiran mereka rugi besar.

Itulah sebabnya, dalam laporan mereka bentangkan keuntungan, bila nak bayar gaji terpaksa pinjam duit luar. Untung apanya tak ada duit, tidakkah gila namanya tu?

Kenapa jadi begitu?

Kerana tiada langsung pengalaman, dan mentadbir syarikat berdasarkan cakap besar dan gimik agama semata mata, akhirnya syarikat ditadbir ala pak pandir.

Kulim Technology Management (KTMSB) adalah anak syarikat dalam kumpulan Kulim HiTech Park (KHTP) yang mendapat peruntukan dari kerajaan pusat dalam bentuk peratalatan mesin canggih EDM, Wirecut, CNC, robotik dan lain-lain berjumlah lebih RM65 juta untuk membantu dan membangunkan usahawan di wilayah utara.


Kulim Technology Management Sdn Bhd (KTMSB) yang ditadbir oleh sahabat yang dilantik Hj. Sobri, iaitu Hj Omar telah mengalami kerugian RM7 juta bagi tahun kewangan 2012 sahaja.

Kenapa syarikat yang diberi modal percuma dan sewa percuma hampir ratusan juta ringgit boleh rugi?

Haji Omar yang disokong oleh parasit dalaman, orang kuat PKR dan antara penggerak Bersih, Ahmad Mokhtar Azizan, telah merugikan KTMSB bukan disebabkan kecuaian....Sebaliknya kerana sifat kronisma yang sangat tinggi dan sikap malas... yang beliau tidak malas hanyalah bercakap dan promosi diri.

Sebaik dilantik menerajui KTMSB, beliau telah memulakan kronisma dengan melantik Munir Uban sebagai konsultan tidak rasmi yang sepatutnya mencari peluang perniagaan bagi KTMSB. Janjinya adalah setiap peluang yang dibawa kepada KTMSB, maka Munir Uban akan diberi komisyen.


Dengan janji sebegini, KTMSB sepatutnya dapat menjimatkan kos gaji kepada kakitangan bahagian pemasaran kerana telah dibayar komisyen kepada konsultan, iaitu Munir Uban.

Apa yang berlaku ialah Munir Uban menjadi pemandu sarapan pagi dan makan tengahari Haji Omar, dan diberi kuasa penuh untuk memerintahkan kakitangan KTMSB membuat aktiviti pemasaran, dan komisyen akan dibayar kepada Munir Uban. Jadinya, KTMSB terpaksa menanggung kos dua kali. iaitu gaji kakitangan untuk membuat pemasaran dan dalam masa yang sama membayar komisyen pemasaran kepada Munir Uban. Jadi sudah tentulah KTMSB mengalami kerugian kerana kos pemasaran adalah dua kali ganda.

Jika itu sudah mengejutkan, sebenarnya itu baru sedikit...

Oleh kerana Munir Uban diberi kuasa sepenuhnya "mentadbir" KTMSB oleh CEO yang malas (kecuali bercakap besar), maka segala keutamaan pesanan yang masuk terletak pada titah perintah Munir Uban.

Disinilah Munir Uban membuat untung, dimana order yang masuk pada harga bawah kos (yang merugikan KTMSB) adalah dibuat daripada syarikat milik Munir Uban sendiri. Oleh kerana Munir Uban membeli barang dibawah harga kos dari KTMSB (Nama KTMSB ditukar kepada K-Techno untuk lari dari dikejar pemiutang), maka tentulah KTMSB rugi besar.

Dan oleh kerana Munir Uban menelan komisyen berdasarkan nilai jualan, tentulah dapat makan dua kali ganda, iaitu untung komisyen apabila pesanan banyak dan untung lebih besar kerana mendapat bekalan dibawah harga kos kepada syarikatnya sendiri.
Tentu sekali sekarang pembaca faham bagaimana anak syarikat kerajaan dibawah PAS boleh rugi sehingga RM7 Juta pada 2012 sahaja
Itulah yang Hj. Sobri, Timbalan Ketua PAS Sungai Petani merangkap Presiden KHTP dan kroni-kroninya buat selama lima tahun, iaitu mengkayakan kroni
Jadi, kepada pecacai PAS yang dok tanggung bendera DAP tu, sedarlah bahawa anda telah ditipu oleh pemimpin Pas dan kroni mereka. Bukan tipu sikit-sikit, tipu gergaji dua mata, tipu makan berganda.

Dah sebulan dah.. !! cukup cukup sudah...!! Lain kalilah...

Posted: 04 Jun 2013 05:42 PM PDT

5 Julai 2013 bukanlah hari yang ada apa-apa. Cuma hari biasa seperti hari lain, tidak ada istimewanya. Cuma hari ini, genap lingkaran sebulan BN menerajui semula negara dan ditambah kemanisan itu dengan BN Kedah kembali memimpin negeri.

Sebulan yang benar-benar mencabar. Bukan menafikan kekuatan PR yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim tetapi hakikat harus diterima iaitu BN telah sebulan memerintah Malaysia pasca PRU13. Anwar Ibrahim gagal menakluki Putrajaya biarpun segala kejahatan Yahudi digunakan. Pelukan erat terhadap DAP menyebabkan nafas jahat Anwar berjalan lancar tanpa boleh disekat. Red Bean Army dan gerombolan penfitnah tegar PR melakukan segala-galanya untuk menduduki Putrajaya.

Pakteh akui kehebatan Anwar dalam soal melakukan perkara jijik. Cuma Anwar perlu sedar sehebat mana pun perancangannya, ketentuan Allah SWT adalah ibu segala perancangan. Jika dihalusi secara telus, PR akan kalah teruk jika mereka bermain PRU13 secara jujur seperti BN.

Apakah ini satu notis akhir untuk BN agar PRU14 nanti, pertahanan yang lebih kuat perlu dibuat?. Segalanya bergantung kepada Penguasa yang dilantik. Lupakan hal ini sebentar kerana Pakteh sekadar ingin bersembang santai....

Ketika BN ingin meraikan kemenangan terindah di Kedah, berita TS Ostat Azizan sedang sakit sampai ke telinga Pakteh. Ya betul ketika sibuk berkempen, banyak kelemahannya didedahkan dan Pakteh antara individu yang turut melakukan perkara tersebut. Itu adalah lumrah. Namun berita penderitaanya yang begitu mengejutkan merencatkan kegembiraan meraikan kemenangan. Adat bertanding, apabila keputusan sudah termaklum, hubungan silaturrahim takkan terputus. Besar harapan Pakteh agar TS Ostat Azizan semakin bertambah baik.

Kekalahan Pas Kedah membongkar banyak perkara menarik. Disaat Selangor, P. Pinang menjadi semakin kuat malah Perak hampir dapat dirangkul, Kedah tumbang dengan teruknya. Sebagai pemerhati politik berstatus kampung, Pakteh menyedari Pas kedah sangat bermasalah. Ini bukan bermakna UMNO Kedah teramat baik namun Pas Kedah menjadi lebih teruk dari UMNO, maka akhirnya BN keluar sebagai pemenang. Mungkin istilah beruk dapat bunga kita boleh samakan dalam kes ini. Pas Kedah seperti dilanda keseronokan yang melampau seolah-olah itulah henjutan terakhir yang menuju klimak yang memberi kepuasan berganda. Pas terlupa istilah ejakulasi pra matang bilamana mereka teraba-raba menuju klimak akhirnya tertewas dipertengahan jalan.

Henjutan demi henjutan Pas Kedah sejak dari awal memerintah sudah mengambarkan mereka sangat tidak berpengalamn. Seolah-olah si teruna desa yang terpaku melihat gadis gebu didepan mata namun kaget untuk bertindak. Terketar tangan kaki sehingga sejuk menusuk tulang sum sum namun tindakan masih tidak berlaku. Gegar suara hanya berbunyi di kerengkung tetapi gagal ditafsirkan oleh bibir dan akhirnya....tertewas sebelum berjuang...itulah Pas Kedah. Namun amat Jalang sekali apabila sebelum beradu, gah suara..gegak gempita seluruh alam konon merekalah raja segala penyelesaian masalah. Segala kebaikan UMNO selama puluhan tahun sekadar sebutir pasir dikaki kiri yang pasti terjatuh apabila kaki melangkah. Tidak ada langsung jasa UMNO dimata Pas.

Memang selayaknya hari ini, Pas Kedah menjadi pemerhati kepada henjutan demi henjutan UMNO yang begitu gagah menuju puncak kepuasan. Rakyat Kedah akan merasai kepuasan ini....dan pasti jika kegagahan sebulan ini diteruskan....rakyat akan terus minta dihenjut dengan segala kebaikan dan kebijakan. Mereka telah sedar selama ini Pas Kedah hanya gah pada suara namun apabila mula menghenjut...mereka tertewas sebelum fail dibuka.

Saat ini, pakteh teringatkan angka 503 yang dijaja Pas Kedah tapi tak laku kerana mereka tidak ikhlas. Pada ketika ini juga.....elok benar rasanya Puak Pas Kedah mula menghitung berapa banyak kerosakan dan kerugian yang mereka buat sepanjang 5 tahun menjadi penguasa. InsyaAllah....pada kali ini..kita bersantai kosong tanpa data dan fakta...tanpa nama dan agenda...tanpa maklum dalam bicara......Pasti...untuk hari-hari berikutnya....segala Kejalangan Pas ketika menghenjut dahulu akan didedahkan...

p/s: Kata Pakteh....Betoika puak lantikan politik banyak yang kena penyakit buasir?....muka dah tak ceria 30 hari dah.............................betoi la kot...

Other Perspektif

Posted: 05 Jun 2013 01:31 PM PDT

Other Perspektif


BN tak Adil paDa Cina?

Posted: 05 Jun 2013 08:44 AM PDT