Jumaat, 13 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 13 Jun 2014 01:16 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Ramadhan Datang Lagi

Posted: 13 Jun 2014 07:44 AM PDT

Alhamdulillah, bulan Ramadhan kini tiba lagi. Satu bulan yang memang dinanti-nantikan oleh setiap umat Islam di seluruh dunia. Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan. Oleh itu kedatangannya memang ditunggu kerana bulan ini menjanjikan peluang yang besar untuk seluruh umat Islam meningkatkan keimanan dan ketakwaan.

Di dalam bulan Ramadhan, seluruh umat Islam diwajibkan berpuasa. Ini diterangkan dengan jelas dalam ayat 183, surah Al-Baqarah yang membawa maksud; "Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa."

Selain itu ayat 185, surah Al-Baqarah juga menyatakan dengan maksudnya bahawa ".( Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur."

Akhir sekali dalam ayat 35, surah Al-Ahzaab pula, diterangkan bahawa ". orang-orang lelaki yang berpuasa serta orang-orang perempuan yang berpuasa dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya dan orang-orang lelaki yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang-orang perempuan yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar"

Dari tiga ayat yang dibentangkan di atas terbuktilah bahawa berpuasa di bulan Ramadhan merupakan satu peluang keemasan untuk setiap umat Islam meningkatkan ketakwaan diri, menambahkan kesyukuran atas nikmat yang diberikan dan berpeluang untuk mendapat keampunan dari segala dosa yang telah dilakukan.

Kelebihan-kelebihan yang disebutkan di atas tidak terhad di situ sahaja. Puasa di bulan Ramadhan juga merupakan satu proses yang memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan. Misalnya, dalam bulan ini, kita berpeluang untuk merehatkan organ penghadaman yang telah bekerja keras sepanjang tahun. Bukan sahaja merehatkan, kita juga memberi peluang kepada organ tersebut membersihkan 'dirinya' dengan syarat kita mengamalkan pemakanan yang betul sepanjang bulan puasa ini.

Selain itu, berpuasa juga akan memberikan peluang kepada tubuh badan untuk membuang lebihan toksin yang terkumpul di dalam badan. Pada peringkat awal berpuasa, kita sedari bahawa mulut akan berbau, peluh berbau, kulit kering bersisik, gatal-gatal pada kulit, air kencing pekat dan berbau, lidah kelat dan sebagainya. Ini semua merupakan petanda bahawa tubuh sedang membersihkan toksin dalam badan.

Selain tubuh badan, berpuasa juga boleh meningkatkan kekuatan fizikal dan mental umat Islam. Selalunya pada bulan inilah kita merasakan bahawa kekuatan dalam diri kita diuji dengan pelbagai bentuk ujian. Bagi mereka yang bekerja dengan menggunakan kekuatan fizikal, bulan Ramadhan pasti menguji ketahanan diri. Bagi mereka yang mudah lemah semangat, kelebihan bulan Ramadhan ini perlulah digunakan untuk membina kekuatan diri. Pendek kata, bulan Ramadhan memang memberi peluang yang luas untuk setiap umat Islam membina ketahanan diri.

Kelebihan bulan Ramadhan dan amalan berpuasa tidak terhad kepada seseorang individu sahaja. Apa yang lebih penting adalah tanggungjawab berpuasa ini memberikan kelebihan untuk kita mengeratkan hubungan sesama manusia. Dalam bulan ini, kita tentu sahaja menginsafi nasib golongan yang sedang mengalami kesusahan, kemiskinan, kebuluran dan penindasan sama ada di negara sendiri mahupun di seluruh dunia. Pastinya kita lebih memahami kesempitan yang dihadapi oleh orang lain dan sedia membantu bila diperlukan.

Bukan itu sahaja, pada bulan ini juga kita selalu memastikan bahawa setiap ahli keluarga berkumpul untuk sama-sama berbuka puasa. Kita juga kadang-kala menziarahi saudara mara dan jiran tetangga atau menjemput mereka berbuka puasa bersama-sama. Kesempatan sebegini mungkin sangat jarang diperolehi. Oleh itu, peluang yang dianugerahkan ini perlu dimanipulasi sebaik mungkin demi mengeratkan hubungan kekeluargaan dan kejiranan.

Jelaslah bahawa bulan Ramadhan dan amalan berpuasa memang mempunyai keistimewaan yang tinggi. Oleh itu, setiap umat Islam tidak boleh melepaskan peluang yang dikurniakan oleh Allah s.w.t. ini. Setiap dari kita perlu mempersiapkan diri untuk menghadapi bulan Ramadhan agar faedah bulan tersebut dapat digarap sebanyak mungkin.

Terdapat banyak persiapan yang boleh dibuat. Pertamanya, membetulkan niat dan azam sebelum memasuki bulan Ramadhan. Niat dan azam perlulah semata-mata untuk mengabdikan diri kepada Allah s.w.t. Berazamlah untuk menjadikan bulan Ramadhan kali ini satu bulan yang terbaik untuk diri kita. Misalnya, kita boleh berazam untuk menjalani ibadah puasa yang tinggi kualitinya. Jadi, tekadkan dalam diri untuk merebut semua peluang kebaikan yang ditawarkan dalam bulan Ramadhan ini.

Di samping itu, ambillah peluang untuk meningkatkan potensi diri dalam bulan yang penuh cabaran ini. Segala kekangan yang biasa mengongkong diri perlu diatasi dan usaha ini perlu diteruskan walaupun bulan Ramadhan telah berlalu. Sebagai contoh, sifat malas, leka dan lemah mesti cuba diatasi. Apabila proses ini dilakukan secara berterusan, maka potensi diri seseorang individu dapat dipertingkatkan.

Selain dari memperbaiki keimanan dan kualiti diri, bulan Ramadhan yang mulia ini juga boleh menjadi satu platfom untuk kita mengeratkan hubungan sesama insan. Dalam konteks ini, hubungan kekeluaragaan dan kejiranan menjadi fokus utama. Sematkan dalam hati untuk lebih kerap berbuka puasa dan beribadat bersama keluarga dan jiran tetangga. Jika ini berjaya dilakukan maka hubungan sesama ahli keluarga dan insan yang lain akan menjadi semakin rapat dan harmoni.

Dari segi kesihatan juga, seseorang itu perlu membuat persiapan tertentu. Ada juga sesetengah individu yang menghadapi masalah kesihatan yang tidak memungkinkan dia berpuasa. Selain itu, ada juga sesetengah orang yang bergantung kepada ubat tertentu untuk merawat penyakit. Oleh itu berpuasa mungkin akan mengganggu waktu pengambilan ubat dan sebagainya. Golongan sebegini perlu mendapatkan nasihat dari doktor masing-masing dan mungkin beberapa pengubahsuaian boleh dilakukan. Walaubagaimana pun, janganlah terus meninggalkan ibadat berpuasa kerana ini amat merugikan.

Selain kesihatan, faktor kewangan juga perlu diambil kira. Persediaan dari segi kewangan juga perlu dilakukan. Pada bulan Ramadhan ini, kita lebih kerap makan di rumah dan menyediakan pula pelbagai juadah berbuka puasa. Oleh itu, perbelanjaan untuk perkara ini juga perlu diteliti dan dikawal agar tidak melampaui batas. Segala bentuk pembaziran perlulah dielakkan agar keberkatan bulan Ramadhan tidak disia-siakan.

Kita jarang membuat persediaan untuk menghadapi bulan Ramadhan dan amalan berpuasa. Malahan ada pula sesetengah orang yang menganggap bulan Ramadhan dan amalan berpuasa amat menyusahkan. Bagi golongan ini, kedatangan bulan Ramadhan diibaratkan sebagai beban yang menggalas bahu.

Kontranya, tren masyarakat kini menunjukkan bahawa persediaan yang besar-besaran dilakukan untuk menyambut Syawal atau Hari Raya Aidilfitri. Pada masa inilah kita lihat pelbagai tawaran istimewa diadakan di pusat-pusat membeli-belah. Orang-ramai pula berpusu-pusu membeli hingga kadang-kala timbul pula pembaziran.

Bukanlah salah membuat persiapan Syawal tetapi jika persiapan menyambut Syawal dilakukan dengan meriah sekali, persiapan menyambut Ramadhan juga perlu lebih meriah kerana bulan ini adalah satu bulan yang penuh keberkatan.

Sayangnya, pada masa kini tren sambutan Ramadhan juga telah telah disalah-ertikan. Pada masa ini, akhbar-akhbar tempatan sibuk mengiklankan pakej-pakej berbuka puasa dihotel-hotel atau restoran mewah. Namun begitu, bukan ini persediaan yang kita mahukan.

Persediaan utama adalah untuk melengkapkan diri dengan kekuatan rohani dan jasmani serta ilmu bagi merebut segala faedah yang ditawarkan dalam bulan Ramadhan al-Mubarak ini. Matlamatnya adalah untuk menjadi insan yang lebih baik di sisi Allah s.w.t., meningkatkan kualiti iman dan ibadat dan mengeratkan hubungan kekeluargaan serta kejiranan.

Pun begitu, tidaklah dikatakan bahawa berbuka puasa diluar itu salah cuma perlu berhati-hati agar tidak membazir. Di samping itu, aspek beribadat jangan ditinggalkan. Dalam masa yang sama, persediaan menyambut Syawal juga tidak salah. Umat Islam digalakkan membuat persediaan Hari Raya Aidilfitri kerana ini merupakan antara perayaan yang penting dalam kalender Islam. Namun begitu, sekali lagi, pilihlah satu persediaan yang sederhana dan tidak membebankan diri sendiri.

Umat Islam sangat beruntung kerana diberikan peluang untuk menjalani ibadat puasa di bulan Ramadhan dan keistimewaan ini janganlah disia-siakan. Buatlah persediaan yang sewajarnya untuk menyambut bulan mulia ini. Moga-moga diakhir bulan Ramadhan nanti, kita akan menjadi seorang Muslim yang lebih baik dari semua segi berbanding sebelumnya.

bumiyang

Posted: 13 Jun 2014 05:33 AM PDT

bumiyang


DAP GALAKKAN UMAT ISLAM MURTAD APA REAKSI PAS???

Posted: 12 Jun 2014 08:13 PM PDT

Larangan Guna Lambang Islam Pada Product, Bagaimana Dengan Parti?

Posted: 11 Jun 2014 06:25 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 13 Jun 2014 04:48 AM PDT

anakbukitgantang says


Rang Undang Undang Perpaduan ditegur Tun M

Posted: 12 Jun 2014 07:26 PM PDT

PETALING JAYA: Cadangan memperkenalkan Rang Undang-Undang Perpaduan yang baharu akan meminggirkan segelintir kaum dan golongan misikin, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed.

Dr Mahathir merujuk kepada Rang Undang-Undang Harmoni Nasional, Perpaduan Nasional dan Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional, atau dikenali sebagai Rang Undang-Undang Perpaduan yang dijangka menggantikan Akta Hasutan.

Beliau berkata, rang undang-undang itu akan menghapuskan kelebihan berdasarkan bangsa, agama, keturunan, tempat lahir, jantina atau mereka yang tidak berkemampuan.

"Malaysia adalah negara berbilang kaum dan bangsa. Kita kekalkan bangsa asal kita, bahasa dan budaya kita," kata Dr Mahathir menerusi laman blognya, Chedet.cc.

Beliau berkata, pengasingan dan pencapaian berbeza antara kaum tidak boleh mewujudkan penyatuan dan keharmonian di kalangan mereka.
Dr Mahathir berkata, Dasar Eknomi Baru (DEB) dibentuk bertujuan untuk mengurangkan jurang dari segi pencapaian ekonomi, tetapi dibawah rang undang-undang baharu itu dasar itu tidak boleh digunapakai lagi.

"Jika ia dilaksanakan, golongan miskin, tidak berpeluang atau tidak memiliki persekitaran untuk belajar, pergi ke sekolah swasta yang baik dengan yuran tinggi, tidak cukup makan, kurang sihat, terlantar di rumah sekejap-sekejap, kaum ini tidak dapat memenuhi syarat, tidak memiliki merit untuk mendapat apa-apa," katanya.

Jelas beliau, dibawah sistem merit baharu itu, golongan miskin akan terus miskin dan yang kaya akan lebih kaya.

"Memusnahkan diskriminasi berasas kaum atau bangsa akan menjadikan kita semua sama-sama sebagai warganegara. Tetapi ia akan kekalkan ketidaksamaan dan ketidakadilan yang sedia ada," katanya.

Untuk justifikasi pemikiran Tun M, mari kita lihat Laporan  Unit Ekonomi Jabatan Perdana Menteri tentang "Incident of Poverty by Ethicity, Strata and State Malaysia  1970-2012 sumber Household income and poverty


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Jun 2014 01:33 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


HANTU CINA DAP DIDEDAH

Posted: 12 Jun 2014 11:08 PM PDTMAKLUMAT PEMILIK :-

NO MYKAD: 91112508-5245
NAMA: CHEN SIEW LOON
ALAMAT: NO.10 PERSIARAN HALAMAN
AMPANG 7, TMN PELANGI 31400
KOD BANDAR: 08-18-IPOH
KOD NEGERI: 08-PERAK

MAKLUMAT KENDERAAN :-

NO KENDERAAN: AHY 8628
MODEL: PROTON INSPIRA 1.8L MANUAL
TAHUN: 2012
WARNA: HITAM

DYANA & LKS MELUTUT MOHON MAAF TAPI NIK AZIZ KATA ' SAYA TAK SETUJU DENGAN KAMU '

Posted: 12 Jun 2014 09:03 PM PDT


"Saya tidak setuju kenyataan awak mengenai hudud." Itu antara kenyataan awal yang keluar dari mulut Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika bertemu bekas calon DAP bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd. Daud di Kota Bharu pada Khamis, lapor Utusan Malaysia.

Dyana Sofya hadir mengiringi Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang melakukan kunjungan hormat ke atas Nik Abdul Aziz di pejabat beliau di Kompleks Kota Darulnaim.

Dalam pertemuan tersebut, bekas Menteri Besar itu turut menasihatkan Dyana Sofya supaya berhati-hati sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan pada masa depan.

Nasihat beliau itu adalah sebagai reaksi kepada tindakan Dyana Sofya yang dilaporkan berkata tidak akan menyokong pelaksanaan hudud ketika berkempen dalam PRK Parlimen Teluk Intan baru-baru ini.

Mengulas mengenai pertemuan yang berlangsung selama kira-kira setengah jam itu, Dyana Sofya berkata, beliau memanfaatkan sebaik mungkin ruang yang ada untuk menjelaskan pendiriannya mengenai hudud kepada Nik Abdul Aziz.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya jelaskan kepada beliau saya tidak pernah menolak hudud sebab sebagai orang Islam saya tidak boleh menolak hudud.

"Bagaimanapun pendirian saya sama seperti pendirian parti (DAP)," katanya.

Menurut Dyana Sofya, selain isu hudud, Nik Abdul Aziz turut memberi nasihat dan panduan berguna untuk beliau terus survive dalam dunia politik seperti perlu mempunyai prinsip dan sering turun padang bertemu masyarakat.

Dalam perkembangan lain, Agendadaily melaporkan ceramah Dyana Sofya di perkarangan Stadium Sultan Muhammad keempat pada Rabu malam tidak mendapat sambutan.

"Namun cubaan DAP bawa Dyana ke situ nampaknya gagal. Tak ada sambutan. Sepi dan lenggang saja ceramah tersebut. Orang kata petugas lagi ramai dari penceramah.

"Ada yang kata berlaku penolakan secara senyap… yang menjadi faktor kenapa penyokong tegar PAS tak keluar dengar ceramah semalam.

"Mungkin ramai ahli PAS sudah sedar taktik DAP yang mula mengetengahkan Melayu muda sebagai usaha untuk tarik sokongan kerana parti itu tidak mahu bergantung sokongan Melayu melalui PAS dan PKR saja," lapor portal itu.

Baca selanjutnya, klik Agendadaily.

Berita Yang Bakal Buatkan Ramai Pemimpin Pembangkang Meroyan.

Posted: 12 Jun 2014 06:00 PM PDT

Fakta yang harus diterima oleh semua pemimpin yang suka eksploitasi kematian tahanan untuk keuntungan politik.
90 Peratus Tahanan Mati Dalam Lokap Kerana Masalah Kesihatan - Suhakam

Majoriti kes kematian tahanan dalam lokap berpunca daripada masalah kesihatan.

PETALING JAYA: Sebanyak 243 kes kematian dalam lokap polis dicatatkan sejak 2000 hingga Febuari tahun ini dengan 90 peratus punca kematian disebabkan masalah kesihatan yang dihidapi tahanan.


Bagi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), penemuan itu di luar jangkaan kerana selama ini ada pihak sering menuduh anggota polis sengaja membelasah tahanan dalam lokap hingga menyebabkan kematian.


Pesuruhjaya Suhakam, James Nayagam yang mendedahkan perkara itu kepada mStar Online berkata, perkara itu mengejutkannya kerana beliau mempunyai persepsi bahawa kaum India mencatatkan jumlah kematian paling tinggi.


"Sebaliknya, bangsa Melayu mencatatkan kes kematian paling tinggi dengan 100 kes kematian dalam lokap dalam tempoh berkenaan, manakala Cina dengan 53 kes, India pula 52 kematian, lain-lain bangsa seramai 10 orang dan warga asing pula 27 kes.


"Berdasarkan maklumat ini, ternyata persepsi negatif terhadap anggota polis yang didakwa memukul tahanan hingga mati adalah tidak benar dan persepsi ini perlu diubah," katanya yang memulakan kajian terperinci mengenai kematian dalam lokap polis sejak April lalu.James Nayagam


James berkata, daripada pemerhatiannya, kebanyakan tahanan mempunyai masalah kesihatan yang serius dan ia menjadi punca kematian mengejut ketika dalam lokap.


"Mereka ini menghidap penyakit seperti HIV/AIDS, asma, sakit jantung, buah pinggang dan penyakit berjangkit seperti batuk kering dan sifilis," katanya.
Katanya, lebih memburukkan keadaan apabila anggota polis bertugas tidak tahu sejarah atau latar belakang kesihatan tahanan, sebaliknya menjalankan tugas memantau mereka seperti biasa.


"Jadi apabila tahanan mengalami serangan jantung atau asma, ubat yang diperlukan tidak ada bersama tahanan dan akhirnya menyebabkan tahanan mati dalam lokap polis," katanya.


Berdasarkan laporan media, lapan kematian dalam lokap dilaporkan sepanjang tahun ini membabitkan lokap di Nibong Tebal, Bayan Baru, Bandar Perda dan Penjara Pulau Pinang, selain Dang Wangi di ibu negara, Kajang serta Jinjang di Selangor dan Tapah di Perak.


Terbaharu pada Mac lalu, seorang tahanan dalam Lokap Berpusat Balai Polis Bayan Baru, Pulau Pinang meninggal dunia kerana penyakit asma.
Punca kematian tahanan itu disahkan doktor yang menjalankan bedah siasat terhadap mayat lelaki terbabit di Hospital Pulau Pinang.


Terdahulu, ada pihak mendakwa anggota polis menjadi punca yang menyebabkan kematian tahanan itu.
Sumber : http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/06/12/suhakam-lokap/

Kalau ada pemimpin yang cuba nak mainkan isu ini, sila tampalkan poster ini FB atau Twitter mereka.


*Sebar-sebarkan dan bantu supaya rakyat Malaysia tidak lagi ditipu oleh pemimpin politik yang memusuhi polis. Masihkah lagi anda ingat bagaimana pembangkang eksploitasikan isu Kugan?

Bila Ayahanda Tun Mahathir Menegur RUU Harmoni, Ada Yang Tak Kena Dengannya

Posted: 12 Jun 2014 06:00 AM PDT


Artikel dari blog chedet.cc

HARMONI DAN KESAMARATAAN

1. Kerajaan Malaysia akan membentang tiga rang undang-undang (Bill) bagi mengganti Akta Hasutan 1948, demikian janji Perdana Menteri. Akta Hasutan dianggap tidak sesuai dengan keadaan zaman dan dasar keterbukaan Malaysia.
2. Apakah rang undang-undang yang akan dijadikan pengganti kepada Akta Hasutan? Dibawah diperturunkan nama-nama akta berkenaan:-
1) National Harmony Bill
2) National Unity Bill
3) National Unity and Integration Commission Bill
3. National Unity Bill dan National Harmony Bill bertujuan menghapuskan dasar pemilihan berasas kepada agama, bangsa, keturunan, tempat lahir, jantina atau ketidakupayaan dan lain-lain yang berkenaan.

Baca seterusnya di sini : http://chedet.cc/?p=1389

Sebelum ini ada NGO, MUSLIMUPro yang membongkarkan 8 sebab bahawa RUU ini perlu diwaspadai.
8 sebab mengapa RUU Harmoni harus diwaspadai kandungannya

Akta Hasutan 1948 [Akta no. 15] mempunyai latarbelakang sejarah dan alasan penggubalan yang signifikan di dalam usaha membina perpaduan dan keharmonian Negara. Undang-undang tersebut telah melindungi asas-asas Negara khususnya Perkara 153, Perkara 152, Perkara 181 dan Bahagian Ketiga Perlembagaan Persekutuan yang tidak boleh dipersoalkan sama sekali termasuk oleh ahli-ahli Parlimen. Pada waktu akta tersebut digubal, kesemua kaum di Negara ini telah bersepakat mengenai kepentingan kewujudannya. Perkara-perkara yang dilindungi Akta tersebut juga tidak boleh dipinda tanpa persetujuan Majlis Raja-raja.

Susulan pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Nancy Shukri pada 30 Mei 2014 berkenaan hasrat kerajaan memperkenalkan akta baharu yang akan menggantikan Akta Hasutan 1948 tiga deraf rang undang-undang berkaitan iaitu Rang Undang-undang Harmoni Nasional (National Harmony Bill), Rang Undang-undang Perpaduan Nasional (National Unity Bill) dan Rang undang-undang Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional (National Unity and Integration Commission Bill) (selepas ini dirujuk sebagai RUU) telah dikemukakan dan kini sedang dikaji Pejabat Peguam Negara.

Selepas artikel ini ditulis, nama-nama RUU tersebut telah dipinda dan sekarang dikenali sebagai RUU Jenayah kebencian (Hate Crime) Kaum dan Agama, RUU Harmoni dan Rekonsiliasi dan RUU Suruhanjaya Harmoni dan Rekonsiliasi.

Pada hakikatnya, wujud beberapa asas kukuh yang menjadi sebab kebimbangan masyarakat Malaysia, khususnya umat Melayu-Islam, tentang beberapa aspek yang dicadangkan, sama ada dari sudut pemansuhan Akta Hasutan 1948, kandungan deraf RUU tersebut serta tujuan dan fungsi "Unfair Discrimination Tribunal" yang dinyatakan di dalam salah satu deraf RUU tersebut.

Berdasarkan pengamatan awal penulis, berikut digariskan secara ringkas 8 sebab mengapa RUU Harmoni tersebut perlu diwaspadai kandungannya dan tidak patut diterima sewenang-wenangnya:


PERTAMA

Hakikat bahawa penggubalan RUU yang sangat penting tidak dibincangkan dengan teliti dan dirujuk kepada pihak-pihak berkepentingan terlebih dahulu menimbulkan pertanyaan serius tentang motifnya. RUU tersebut melibatkan isu-isu berkaitan agama, perpaduan antara kaum dan sebagainya, namun demikian tidak disembahmaklum terlebih dahulu kepada Majlis Raja-raja. Deraf tersebut juga tidak dirujuk kepada Majlis-majlis Agama Islam Negeri dan tidak dibincangkan bersama Jawatankuasa Mempromosi Persefahaman dan Keharmonian Di antara Penganut Agama (JMPKPA) dan lain-lain badan berkepentingan. Sebaliknya, badan-badan yang kurang kredibiliti seperti Proham dan Global Movement of Moderates dibiarkan memonopoli perbincangan isi kandungan deraf RUU tersebut.

Malah, RUU tersebut yang disediakan Majlis Peguam, sebagai sebuah badan sekular, telah diserahkan terus kepada YB Nancy, lantas mengenepikan khususnya institusi-institusi keagamaan yang bakal terjejas secara langsung oleh penguatkuasaannya kelak. Ini jelas merupakan langkah provokasi yang boleh mencetuskan keresahan serta kebimbangan ramai pihak.

KEDUA

RUU tersebut mengenepikan kedudukan Islam sebagai Agama Negara menurut Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan Agama Negeri yang telah termaktub di Negeri-negeri sejak berabad. Kedudukan ini tidak pernah diganggu-gugat oleh British dan Kerajaan Persekutuan. Selain Perkara 3(1), Agama Islam telah dimartabatkan sebagai Agama Negara dengan diberikan berbagai kedudukan terhormat dan perlindungan Perlembagaan seperti Perkara 11(4), 12(2), 37(1), 74(2) Jadual Kesembilan, 121(1A) dan Perkara 150(6A). Hatta sebelum pengiktirafan seumpama ini dinyatakan di dalam Perlembagaan Persekutuan, kedudukan agama Islam telah terlebih dahulu diperundangkan di dalam Perlembagaan negeri-negeri, sebagai contoh peruntukan di dalam Perlembagaan Negeri Johor 1865 dan Perlembagaan Negeri Terengganu 1911.

Malah, hakikatnya Perkara 3(1) merupakan fasal pertama yang menggunakan istilah 'harmoni' dalam Perlembagaan Persekutuan. Setelah mengiktiraf kedudukan Islam, prasyarat pengamalan agama-agama lain dinyatakan dengan jelas iaitu boleh diamalkan dengan aman dan harmoni di mana-mana bahagian Persekutuan (…other religions may be practised in peace and harmony in any part of the Federation). Hubung kait Perkara 3(1) ini membawa maksud bahawa Islam tidak boleh diketepikan di dalam membincangkan usaha mewujudkan perpaduan dan keharmonian antara agama dan kaum.


KETIGA

RUU Perpaduan Nasional ("National Unity Bill") menyatakan pada seksyen 2(2) bahawa "Nothing in this Act derogates from the provisions of Article 153 of the Federal Constitution". (Perkara 153 ialah berhubung kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera mana-mana negeri Borneo dan kepentingan-kepentingan sah kaum-kaum lain). Walaubagaimanapun RUU Perpaduan Nasional tersebut sendiri bercanggah oleh kerana seksyen 7 menggunakan istilah-istilah seperti 'racial superiority", "exclusivity based on religion, belief, race…" dan "…maintaining exclusive control by persons of a particular religion, belief, race…". Pada hakikatnya penggunaan istilah-istilah sebegini merupakan kritikan dan percubaan merubah Perkara 153. Penggubal RUU Perpaduan Nasional ini perlu diingatkan tentang Perkara 38(5) bahawa "Majlis Raja-raja hendaklah diminta fikirannya sebelum dibuat apa-apa perubahan tentang dasar mengenai tindakan pentadbiran di bawah Perkara 153″. Penggunaan istilah-istilah tersebut di atas cenderung merujuk pada sentimen dan faham hak asasi manusia dan boleh mewujudkan salah tafsiran terhadap konteks peruntukan Perkara 3(1) dan 153 di Negara ini.


KEEMPAT

Kaedah penggubalan ketiga-tiga rang undang-undang ini bertentangan dengan norma penggubalan undang-undang Negara. Penggubal yang terlibat adalah Majlis Peguam, yang merupakan kelompok elit kecil yang telah mencadangkan kepada Jawatankuasa Kerja di dalam Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MPKN). Hanya 3 orang pemain utama terlibat di dalam penggubalan deraf rang undang-undang tersebut dan kesemua ahli-ahli lain di dalam MPKN telah tidak dirujuk secara sepenuhnya sebelum diserahkan kepada YB Nancy. Majlis Peguam yang hanya mempunyai kira-kira 12, 000 ahli (yang juga tidak dirujuk apabila mereka mengeluarkan deraf RUU tersebut) tidak mewakili kelompok majoriti umat Islam di Negara ini yang akan menerima kesan langsung dari peruntukan-peruntukan RUU tersebut. Malah, Majlis Peguam mengisytiharkan organisasinya sebagai badan sekular justeru bukanlah pihak yang berkelayakan menyentuh isu-isu keagamaan. Sebagai pihak yang terlibat secara langung membuat pelbagai tuntutan hak asasi manusia yang tidak munasabah dan anti-agama, termasuk menerusi keanggotaan dan peranannya di dalam gabungan NGO hak asasi manusia (COMANGO) menjadikannya entiti yang tidak mempunyai kredibiliti untuk dirujuk berhubung usaha memupuk perpaduan dan keharmonian antara agama di Negara ini.
Baca seterusnya di sini : http://azrilmohdamin.com/2014/06/09/8-sebab-mengapa-ruu-harmoni-harus-diwaspadai-kandungannya/

Diharapkan agar fakta-fakta ini disebarkan supaya lebih ramai yang memahami isu sebenar polemik ini.

*Sebar-sebarkan.

Santai Petang : Bila Jurus Cakar Harimau Bertemu Penampor Buaya.

Posted: 12 Jun 2014 01:30 AM PDT
Sumber : FB

The Unspinners

Posted: 13 Jun 2014 12:45 AM PDT

The Unspinners


Menjawab mereka yang cemburu dan dengki terhadap Syed Mokhtar

Posted: 12 Jun 2014 11:30 PM PDT


Saya nak makan nasi lemak, beras dibeli dari siapa? – BERNAS! BERNAS milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Makan nasi lemak, takkan tanpa minuman, so order kopi 0. Air buat kopi, jika tinggal di Johor beli air dari Aliran Ihsas Resources, Aliran Ihsas Resources milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Minum kopi mesti campur gula Gula di Malaysia, dua pengeluar sahaja MSM dan MSR. MSM milik Felda, 20% saham dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary; MSR milik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary sepenuhnya


OK, cakap banyak sekarang nasi sudah sejuk, mahu panaskan Guna gas stove, Gas Malaysia milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Guna microwave oven, elektrik, TNB beli elektrik dari siapa? = IPP. IPP terbesar di Malaysia ialah Malakoff. Malakoff milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Sekarang tak nak makan nasi, pergi McD sahaja la… naik motor Motor Kriss, keluaran MODENAS. Modenas milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.Tak nak naik motor, naik kereta. Kereta apa? Proton. Proton milik DRB HICOM. DRB HICOM milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.

Tak nak beli Proton la. Beli Honda saja. Honda Malaysia milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.


Beli kereta nak buat pinjaman perbankan islam, pergi Bank Muamalat. Bank Muamalat milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.

Kereta kena ada insurans coverage. Insurance beli dari siapa? = Uni Asia Insurance Uni Asia Insurance milik siapa?= Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Nak ambil road tax, kena pergi PUSPAKOM. Puspakom milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Ok la tak nak naik kereta. Naik keretapi lagi senang Landasan keretapi siapa buat?= MMC. MMC milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary. Sekarang, Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary pun nak ambil alih KTMB

Ok tak nak guna keretapi ambil kapal terbang saja la… nak pergi Johor! Senai Airport milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Tak nak ambil keretapi, kapal terbang, naik kapal laut sahajala. Pergi Pelabuhan Tanjung Pelepas. Tanjung Pelepas Port milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.

Tak nak pergi Tanjung Pelepas, pergi Johor Port. Johor Port milik siapa? = MMC. MMC milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.

Ok la… I orang KL, naik MRT sahaja la… (apabila siap) Projek MRT, siapa kontraktor terbesar? = MMC. MMC milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.

Macam ni la… tak nak keluar rumah langsung! Duduk rumah, hantar surat sahaja! Apabila nak hantar surat, kena lekat setem! Apabila kita lekat setem sahaja, kita sudah bayar Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary, kerana POS Malaysia pun sudah diswastakan kepada Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.

Tahniah Tan Sri.. Alhamdulillah...Tan Sri Dyed Mokhtar Al-Bukhary telah melaksanakan tanggungjawab fardu kifayahnya kepada seluruh umat islam khususnya di Malaysia...

Semua Umat Islam mengucapkan terima kasih...teruskan Tan Sri...semoga kami semua sentiasa mendapat yang halal dan tiada yang subhah..amin


P/S Kita sebagai umat Melayu patut berbangga dan usah biarkan Tan Sri diperlecehkan oleh kaum jauh yang lebih kaya tapi masih cemburu dan tamak haloba mahu bolot semua .

Menyampah pulak baca satu mamak hina Tan Sri di blognya sebab ngikut sangat informer tanpa siasat dan pertimbangan bijak hingga gelap mata hati untuk hargai kemurniaan dan keikhlasan Tan Sri. Kadang-kadang informer mungkin ada kepentingan peribadi untuk jatuhkan Tan Sri.

Orang macam Tan Sri patut jadi contohi dan model. Bukan mencemburui hasil usahanya berpuluh tahun.Yang tak ramai tahu, Tan Sri bukan hanya mengejar ini semua untuk kekayaan dirinya kerana hidupnya amat sederhana. Dia hanya menjalankan amanah untuk agama banggsa dan negara!

Mungkin mereka ini penganut ugama sesat hingga tak tau dan terlalu dengar sangat dongeng yang dicerita sana sini hingga banyak tuduhan dan penghinaan yang dibuat terhadap pelbagai organisasi Melayu, ulamak dan organisasi islam adalah berdasarkan fakta salah.


Khabarnya ada orang maha tinggi dengki terhadap perniagaan pelabuhan Tan Sri di Johor. Sebelum itu didengki lapangan terbang yang diuruskannya. 

Yang itu mamak tu tak mahu pulak tulis pula. Takut pulak ....?

Adakah Malaysia kalah Thomas Cup disebabkan rasisma terhadap Melayu?

Posted: 12 Jun 2014 08:23 PM PDT


Memang betul Dato Najib kata kita perlu cuba lagi. Namun mencuba juga tidak culup tapi cuba dengan bersungguh-sungguh untuk membetulkan kesalahan, meningkatkan kemahiran dan kentalkan semangat, dan kita perlu berterus terang untuk tidak meneruskan kesalahan yang ada.

Ada pihak menyalahkan kepimpinan BAM di atas kalahan Malasia kepada satu pasukan baru yang pertama kali masuk final Thomas Cup. Sebbelum ini kita pernah juga kalah kepada pasukan baru masuk seperti Korea Selatan.

Ini bermakna ada sau masaalah lama yang masih tidak diselesaikan.


Suatu yang menarik adalah pasukan Jepun menang di bawah kepimpinan jurulatih Melayu dari Malaysia ketika suatu masa, Malaysa terlalu taksub dengan jurulatih-jurulatih dari Indnesia dan China. 


Jepun menang kerana beri kepercayaan pada jurulatih Meayu yang tidak terkenal saja.

President Melayu, Head Coach Melayu tapi macam mana bakat kejurulatihan Melayu itu tidak langsung diambil endah. Ini hanya mengingatkan balik kepada zaman Nusa Masuri cuba memainkan pernan tapi akibat Dato Punch Gunalan yang gila kausa, mereka disekat.

Dikhabatkan BAM bboleh beri pekerjaan dan gaji kepada pemain-pemain berbangsa cina dan dapat tumpukan kejayaan sebagai professional tapi masa Nusa Mahsuri nak buat dulu, BAM yang sekat.

Adakah kini pemain Melayu diketepikan? Apa jadi Roslin Hashim yang pernah menang All ENgland adakah dia dibela dan diaga dengan baik selama ini?

Macam mana nak menang Thomas CUp kalau semua berdasarkan kaum dan bukan kebolehan dan bakat? Bukan tiada pemain Melayu dan bukan tiada pemain Melayu yg handal tapi malangnya diketepikan mereka di diskriminasi.

Mata sepet diutamakan.

Sepanjang Thomas Cup, Darren tidak pernah menang tapi masih diturunkan sebagai perseorangan ke 3. Padahal Zul adalah World Junior Champion seperti Mamado.


Ikutkan ada dua pemain Melayu yang ranking jauh lebih tinggi dari Darren tapi tak mahu dikeluarkan sebab dia Melayu.

Eloklah Darren yang kasi kekalahan buat Malaysia. Pastinya tiada yang menyesal.

Melayu Melayu yang pegang jawatan besar dalam BAM pasti terlalu besar ego untuk ngaku kesalahan sendiri dan past ada macam-macma alasan lain dan mungkin salahkan oorang lain kalau tidak kedua pemain single Melayu ini.

Jangan lupa ahawa kali terakhir Thomas CUp dimenangi adalah hasil usaha tangan penoreh getah dari Banting bernama Haji Siedek. Bukan pariah yang nama ada tumbuk-tumbuk bunyi macam omputih

World Cup 2014 bermula tapi dimana bolasepak Malaysia sekarang?

Posted: 12 Jun 2014 05:20 PM PDT

World Cup 2014 sudah bermula dengan Brazil berjaya menyelamatkan keadaan untuk menang perlawanan pertama.

Banyak penyandang World Cup seperti Argentina, Italy, dll kalah atau seri di perlawanan pembukaan. Penyandang Spain tidak main di hari pembukaan namun penyandang 5 kali Brazil hampir menemui nasib masa apabila pemain pertahanan brazil Marcello menjaring gol sendiri.

Neymar berjaya menjaringkan gol penyamaan sebelum masa rehat dan menambah gold kemenangan di separuh masa kedua. Oscar 22 tahun melakukan solo dari pertengah padang untuk menjaring gol penghabis cerita untuk Brazil mengakhiri perlawanan pertama yang mengejutkan di masa awal dengan kemenangan 3-1.


Ini hanya mengingatkan kita pada suatu kenyataan oleh seorang Timbalan Presiden FAM lepas yang meletakkan ratget 2014 untuk ke World Cup. Adakah sasaran ini untuk pasukan bolasepak atau pengadil bola sepak Malaysia?

Negara yang pernah kita titing titingkan saja dahulu di dalam arena bolasepak seperti Korea Selatn, Jepun, Saudi Arabia, dan lain-lain negara Timur Tengah sudah jadi nama biasa di persada World Cup.

Malaysia masih di mana?

Adakah sebabnya kerana orang yang gagal masih lagi dinaikkan kepada peranan lebih tinggi untuk terus gagal?

Betullah suatu ketika bila Khairy menyuarakan rasa menyampahnya dengan pengurusan FAM yang merupakan pengurusan sukan yang terbesar di negara ini. Diapun pernah pegang jawatan dalam FAM sebelum jadi Menteri Sukan.

Maka jawapan kepada soalan sebelum ini adalah Tepuk dada tanya selera. Nak menang ke nak mengampu dan bermain politik persatuan????

Ugama dan hak kita dipersoalkan, ekonomi di sabotaj ... kerja pun didiskriminasi

Posted: 12 Jun 2014 08:33 AM PDT

Apa dah jadi dengan negara ini?Cuba tengok antara pelanggan kepada kilang yang diskriminasi bumiputera.


Tak hairanlah kajian yang dibuat oleh pensyarah UKM membuktikan bahawa bumiputera sememangnya di anaktirikan di bumi sendiri.

Baca seterusnya di MyMassa SINISatu-satu musuh hina Islam, ... buta ke PAS?

Posted: 12 Jun 2014 05:30 AM PDT


Baca di Utara News SINI
Adakah PAS masih terus membuta dengan kegilaan politik dan kuasa?


Janganlah terus tutup hati itu untuk terus kekal dalam kekufuran.


Kenapa JMM tak buat sidang akhbar untuk saman JAKIM pasal Bihun haram pula?

Posted: 12 Jun 2014 02:30 AM PDT


Hairan bin takjub.

Kenapa tak pula nampak JMM buat sidang akhbar dan ugut mahu saman JAKIM RM100 juta berkenaan status halal dan haram bihin cina yang tertera logo halal JAKIM?

Baiklah logo halal itu ditipu cinaCoklat ini pun boleh saman JAKIM ...


Tak nak ke Azwandin???


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 12 Jun 2014 11:23 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Nak Buat Hudud Di Selangor? Kena Bincang Dulu Dengan DAP & PKR...

Posted: 12 Jun 2014 07:00 PM PDT


Kenyataan Exco PAS, Sallehen Mukhyi bahawa perancangan pelaksanaan hukum hudud di Selangor perlu dibincangkan dengan Pakatan Rakyat (PR) terlebih dahulu membayangkan bahawa Islam tidak akan dilaksanakan dalam kerangka mereka.
"Kenyataan dia membuktikan bahawa Islam tidak akan dapat dilaksanakan dalam kerangka PR.

"Lebih-lebih lagi sebelum ini, secara jelas dan terang-terangan DAP menyatakan pendirian menentang pelaksanaan hudud," demikian ujar Ahli Majlis Syura ISMA, Ustaz Hazizi Abd Rahman.

Sallehen Mukhyi yang merupakan Exco Hal Ehwal Islam, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa
semalam menyatakan bahawa pelaksanaan hukum hudud di Selangor perlu dibincangkan dengan PR memandangkan negeri itu dinaungi tiga rakan pakatan termasuk PKR dan DAP.

Sehubungan itu, tegas Ustaz Hazizi, untuk melaksanakan syariat Islam kesepakatan antara Islam harus diutamakan terlebih dahulu.

Umat Islam harus mengutamakan kesepakatan sesama sendiri mengatasi kerjasama dengan orang kafir.

"Kita semua tahu yang DAP sememangnya anti kedudukan istimewa Islam dan orang Melayu, temasuklah dalam isu hudud.

"Hudud ini antara salah satu isu yang membuktikan pendirian mereka itu," katanya kepada ISMAweb.

Komen aku: Sudah jelas Pas meletakan, Dap dan Pkr lebih berkuasa dari ALLAH.

sekupangdua

Posted: 12 Jun 2014 11:06 PM PDT

sekupangdua


13 RIBU SEBULAN HARGA SEWAAN TAPAK BAZAR RAMADHAN?

Posted: 12 Jun 2014 08:30 PM PDT


Memang ketara kesannya bila di pentadbiran kerajaan sendiri terdapat parasit-parasit didalamnya. Bukan sahaja menentang kerajaan sahaja malah institusi makin parah kerana mereka juga nampaknya bakal menconteng Arang ke majikan sendiri... 

Pengkhianat Ini juga bukan sahaja sabotaj malah memalukan majikan mereka sendiri. Pelbagai kategori penjawat awam seperti guru, Polis, jabatan-jabatan dan banyak lagi.

Bukan Meriah ikut suka malah sabotaj majikan cukup jelas. Kerajaan Sehingga kini tiada sebarang tindakan terhadap kategori pengkhianat nie. Sebaliknya kalau lah mereka yg menjadi pemerintah, sudah tentu ramai yang akan disingkir malah akan ada sekatan supaya semua yg menjadi penjawat awam akan dipastikan tiada dalam pentabitan mereka. Dari jawatan yg paling tinggi sehinggalah yg paling corot atau kuli batak. Apa lagi kalau dikenal penyokong tegar BN... 


Kes seperti Plaza di jalan hang tuah, Melaka... semalam dalam berita TV3 dikatakan ramai peniagan merunggut kerana sewaan gerai untuk bazar ramadhan mencecah dari 11 ribu hingga ke 13 ribu ringgit dikenakan sebagai sewaan...

Dimana silapnya? Adakah kerajaan Negeri sengaja mahukan rakyat marah? adakah dia sedar atau pun cemburu dengan hasil perniagaan yg bermusim terutamanya orang melayu? kenapa sampai begitu mahal? kalau digunakan untuk pembayaran lot kedai RM 1K sebulan maka tempohnya boleh menjangkau setahun lamanya ia boleh berniaga di Lot Sendiri...

Apa sekali pun yg telah terjadi bukan pelik kalau ianya ada muslihat atau pun sebagaimana yg diperkatakan sebelum ini... ada parasit yg merosakan...  

MEMANG KURANG AJAR... DAH ADIK BERADIK SEDARA MARA HARAM JADAH!

Posted: 12 Jun 2014 05:00 AM PDT


PAS DAN PKR mana ada telor? nie satu lagi kafir harbik yg jadi sedara cium molot ko yg bersuara tentang Murtad, korang jugak yang bagi tittle sebagai Ustaz, Tuan Guru dan macam-macam lagi... Itu belum lagi yg korang bagi kafir kinzir nie baca hadis dan Nas ikut suka pak mak hangpa... bagi dia orang hurai hadis ikut pak mak dema sendiri... cer raba telor korang ada lagi tak?

Korang memang patut tanggung jawab atas apa yg korang dah buat merosakan Islam itu sendiri... sesatkan ummah dan meyokong segala hukum dipersendakan oleh gampang dua bersaudara nie... Korang nak salahkan sapa lagi... sebelum nie dah lah HUDUD dipersendakan oleh berok-berok dan kinzir-kinzir nie, Jual la segala apa yang ada termasuk maruah, agama dan bangsa..

Kalau nak buat hudud jangan setiap kali pilihanraya jer muncul HUDUD... buat jer... lagi pun korang jugak cakap tak takut sesapa kecuali tuhan. buat jer ler.. tak da sesapa nak marah pun.. apa nak takut, takut tuhan jer... jangan ler sampai bagi kafir harbik persendakan hukum hakam Islam itu sendiri 
mula-mula bihun cap masjid lepas tu cap kaki oleh kilang kafir harbik roket

Hehehe... korang ingat si kinzir nie saja-saja buat ker? saja-saja sentuh pasal Murtad kena hormat? sebenarnya telah dijangka setiap kali ada isu yg panas tambah-tambah lagi babitkan pasal sejenis dia kafir harbik maka akan keluarkan isu baru. memang teman rasa dia saja buat statmen macam nie, lepas tu mintak maaf... selesai.

Isu kaum dia yang juga masih panas bila ada kilang buat Bihun istimewa cap masjid yg dimiliki Sejenis dia Kafir harbik jadi tajuk bualan dan isu hangat... diikuti pulak dengan pendedahan baru lagi pasal kilang bebola ikan yg juga milik jenis sama suku sakat kinzir si ngageh nie, rasanya bakal ada lagi isu begini akan didedahkan... jadi DApIg nie mula la keluar kan isu supaya tumpuan akan beralih ke isu dia... apa pun teman nak sebut kat gampang nie... hang memang kimak... ada bantahan? 

Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Jun 2014 11:04 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Brazil vs Croatia 3-1 All Goals And Highlights - World Cup Brazil - HD 12/06/2014

Posted: 12 Jun 2014 04:26 PM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=TLz0XU6-SHU&feature=youtube_gdata - Video Tube for YouTube - iPhone/iPad


Sent from my iPhone

Siaran Media @pdrmsia Ops Warta cc @Zahid_Hamidi @Kbab51

Posted: 12 Jun 2014 04:09 AM PDT

Ulama Terkenal Sheikh Solah Khalifa Kupas 'Cinta Negara' di @KDNPutrajaya Hadapan Menteri @Zahid_Hamidi dan Ketua-Ketua Agensi @Kbab51

Posted: 12 Jun 2014 01:12 AM PDT


gambar program :

Ucapan Menteri DS Dr Ahmad Zahid Hamidi 
sebelum sesi ceramah disampaikan


Kupasan dalam bahasa arab diterjemah bahasa Melayu 

Menteri meraikan Sheikh semasa sesi makan selepas programTetamu yang hadir

Gambar dari Page FB KDN Putrajaya https://www.facebook.com/kementeriandalamnegeri?fref=photo
Intipati ceramah Sheikh Solah disiarkan Sinar Harian :


Cintai negara antara cabang iman tertinggi
June 9, 2014


PUTRAJAYA - Perasaan cinta kepada negara merupakan satu daripada cabang iman tertinggi dalam Islam dan perasaan itu harus ada pada seseorang yang duduk di sesebuah negara, kata Syeikh Solah Khalifah Muhammad Khalifah, Imam dan khatib Masjid Saidina Jaafar, Jordan.

Katanya ini berdasarkan sepotong hadis Rasulullah SAW: "Keimanan itu ada 70 cabang, yang afdalnya ialah 'Laa ilaha illallah' dan yang terendahnya ialah menolak (membuang) akan sesuatu yang menyakiti dari tengah jalan."

"Membuang duri di jalan pun adalah satu daripada tanda keimanan kerana kita memikirkan keselamatan orang lain," katanya di hadapan kira-kira 200 jemputan ceramah dan jamuan tengah hari anjuran Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini hari ini.

Ceramah yang dianjurkan bersempena kunjungan beliau ke kementerian itu turut dihadiri Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Zahid Hamidi dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata tanggungjawab untuk menjaga keselamatan negara juga wajib dipelihara oleh orang yang tinggal di dalamnya demi kebaikan bersama.

Syeikh Solah Khalifah berkata dua nikmat yang diperoleh jika keselamatan sesebuah negara terpelihara ialah terhindar daripada rasa lapar dan takut.

"Melalui keselamatan, manusia akan terhindar daripada masalah kelaparan dan ketakutan dan ini merupakan tanggungjawab semua," kata beliau dalam bahasa Arab yang diterjemah ke Bahasa Melayu.

Katanya manusia yang tidak mampu untuk makan akan memberontak yang pada akhirnya akan membuatkan sesebuah negara kucar-kacir.

Sambil memuji sumbangan anggota polis, tentera dan pegawai keselamatan lain yang sentiasa bersiap siaga menjaga keamanan negara, beliau berkata golongan itu merupakan antara yang amat dekat dengan Allah di akhirat nanti.

"Dua jenis manusia yang tidak akan Allah bakar matanya di akhirat nanti ialah pertama golongan yang menangis kerana takutkan Allah dan kedua, mereka yang bersengkang mata untuk menjaga keamanan negara," katanya.

Syeikh Solah Khalifah berkata sikap cintakan negara juga terzahir pada peristiwa hijrah Rasulullah SAW yang ketika itu menangis bila hendak keluar dari kota suci Makkah kerana terlalu sayangkan tempat kelahiran Baginda.

Malah, katanya, ketika berhijrah bersama sahabatnya, Abu Bakar RA, Baginda bersabda "Jika tidak kerana dihalau dan diganggu oleh orang kafir, aku akan tetap tinggal di sini kerana ini negara aku dan berjanji akan kembali ke Makkah". - Bernama

Panglima : sesi bersama ulama patut dibuat semua pemimpin / menteri di jabatan mereka untuk menyuntik elemen kerohanian kepada pegawai dan ketua agensi / jabatan secara berkala. 

Memandangkan integriti sangat penting di dalam sesebuah organisasi maka kita perlu menjadikan program ini sebagai program yang mesti dibuat oleh setiap jabatan terutama yang berkaitan dengan agensi penguatkuasaan.

Kegagalan penguatkuasaan berkaitan integriti yang berpunca dari kelemahan iman yang disebabkan oleh faktor kurangnya ilmu dari ulama yang barokah. 

Ramai ustaz boleh berbicara bab agama namun mencari ulama yang barokah dan warak sangat sukar di saat ini.

Ilmu yang barokah terhasil dari sanad pengajian yang bersambung kepada Rasulullah saw.

Tahniah kepada KDN atas pengajuran ini dan semoga ia diikuti Agensi dan Jabatan lain...
@Youtube : Ketakutan Masyarakat Menurun 19 Peratus Mengikut Kajian Frost & Sullivan Tahun 2013 - Menteri @Zahid_Hamidi di Dewan Rakyat

Posted: 11 Jun 2014 11:41 PM PDT
KUALA LUMPUR: Sebanyak 79,414 individu yang terlibat dalam pelbagai jenayah ditahan sejak Ops Cantas Khas dilaksanakan pada 17 Ogos tahun lalu, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Selasa.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, dalam tempoh sama juga sebanyak 37,507 kertas siasatan dibuka.

"Daripada jumlah itu, sebanyak 7,256 kes dituduh di mahkamah, 28,486 kes masih lagi dalam siasatan dan 1,948 kes tiada tindakan diambil," katanya ketika menjawab soalan Datuk Nur Jazlan Mohamed (BN-Pulai) mengenai keberkesanan Ops Cantas Khas dalam mengurangkan jenayah terancang di dalam negara.

Selain itu, Ahmad Zahid berkata, pihak polis turut merampas 9,659 pelbagai jenis senjata api, peluru, bahan letupan dan senjata berjadual yang dipercayai digunakan oleh kumpulan tertentu untuk melakukan jenayah.

Beliau berkata, sebanyak 2,379 jenis kenderaan yang digunakan untuk melakukan jenayah serta kenderaan yang dicuri turut dirampas.

Ahmad Zahid menegaskan pelaksanaan Ops Cantas Khas telah berjaya mengurangkan kes jenayah berprofil tinggi seperti kes bunuh dan samun bersenjata api.

"Kes bunuh menurun daripada 504 kes kepada 433 kes iaitu penurunan sebanyak 14 peratus, kes samun berkawan bersenjata api daripada 83 kes kepada 54 kes dengan penurunan sebanyak 34 peratus.

"Kes samun berkawan tanpa senjata api daripada 13,533 kepada 12,048, penurunan sebanyak sembilan peratus dan kes samun bersenjata api daripada 20 kes kepada 14 kes, penurunan sebanyak 13 peratus," jelas Ahmad Zahid.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata kajian persepsi masyarakat mengenai indeks keselamatan dan kepuasan terhadap perkhidmatan Polis Diraja Malaysia oleh Frost & Sullivan yang dijalankan pada Julai, September dan Oktober tahun lepas telah menunjukkan impak yang positif.

"Kajian persepsi masyarakat terhadap indeks keselamatan penilaian rasa takut menjadi mangsa jenayah pada Oktober 2012 menunjukkan bahawa daripada 100 orang, 57 orang merasa takut menjadi mangsa jenayah, dan pada Oktober 2013 telah menurun kepada 37 orang iaitu penurunan sebanyak 19 peratus," katanya.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Jun 2014 11:02 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PEMIMPIN DAH HILANG MINAT UNTUK MENJAGA KEPENTINGAN ISLAM DAN MELAYU ?

Posted: 12 Jun 2014 01:00 PM PDT

KE MANA HILANGNYA SUARA PEMIMPIN UMNO BILA DRAF RUU TERNYATA MACAM ULANGAN DRAF MALAYAN UNION YANG MENGHAPUSKAN HAK ISLAM,RAJA-RAJA DAN HAK MELAYU ?

Posted: 12 Jun 2014 04:47 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Jun 2014 10:13 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Marah Benar Nik Aziz, Muka Dyana Pun Tidak Dipandangnya

Posted: 12 Jun 2014 08:27 PM PDT

Umat Islam Pulau Pinang Harus Menilai Dengan Mendalam Kenyataan Malik Kassim Ini

Posted: 12 Jun 2014 05:30 PM PDTMungkin sebab inilah maka PAS tidak dipilih menjadi Exco Kerajaan Negeri di Pulau Pinang. Apa sudah jadi? Inilah nasib yang orang Islam perlu tanggung di Penang. Apa Lim Guan Eng baut kat belakang itu?

Pemuda MCA Belasah Kit Siang Berkaitan Hudud

Posted: 12 Jun 2014 04:00 PM PDT


Sogokan Wang Dalam Pemilihan PKR : Suruhanjaya Bebas Perlu Ditubuh Siasat Dakwaan

Posted: 12 Jun 2014 09:30 AM PDT


Bukti Sikap Berat Sebelah Majlis Peguam

Posted: 12 Jun 2014 08:30 AM PDT


Pendapat Tun Mahathir Tentang Gay

Posted: 12 Jun 2014 06:30 AM PDT


PKR Sabah Mulai Bergolak, Lajim Ukim Mulai Tidak Setuju Dengan Anwar Ibrahim?

Posted: 12 Jun 2014 05:00 AM PDT


Beranikah Teresa Kok Menjawab Persoalan Dalam Video Ini

Posted: 12 Jun 2014 03:00 AM PDT


Harga Barang Naik Sebab BN? Benarkah Begitu?

Posted: 12 Jun 2014 01:27 AM PDTBERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 12 Jun 2014 05:49 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Foto) Super seksi Jennifer Lopez curi tumpuan di Piala Dunia

Posted: 12 Jun 2014 05:01 PM PDT

Kejohanan Piala Dunia 2014 telah dibuka secara rasmi awal pagi tadi menerusi satu persembahan menakjubkan dari tiga selebriti hollywood terkenal iaitu Jennifer Lopez, Pitbull dan artis kelahiran Brazil, Claudia Leitte.

Majlis berprestij tersebut berlangsung di Arena de Sao Paulo, Brazil dengan disaksikan kira-kira satu bilion penonton di seluruh dunia menerusi kata televisyen.

Pastinya, penampilan Jennifer Lopez paling mencuri tumpuan apabila tampil hampir bogel sehingga aset miliknya hampir terdedah kesemuanya.

Wanita berusia 44 tahun ini turut tampil terlalu menggoda sehingga memukau puluhan ribu penonton yang membanjiri stadium berkenaan.


Sumber

Gadis di Kajang layan hampir 800 lelaki sebagai pelacur VIP

Posted: 12 Jun 2014 04:01 PM PDT

Kajang: Tidak tahan dipaksa menjadi pelacur kelas atasan oleh bapa tirinya sejak lapan tahun lalu menyebabkan seorang wanita jelita bertindak nekad membuat laporan polis minggu lalu.

Wanita terbabit yang kini berusia 25 tahun mendakwa mula dipaksa menjual tubuhnya kepada pelanggan lelaki kaya ketika dia baru menamatkan persekolahan pada usia 18 tahun.

Sumber polis berkata, mangsa mendakwa dipaksa melayan nafsu kira-kira 800 lelaki sejak bergelar pelacur berdasar rekod disimpannya secara sulit.

"Berdasarkan maklumat, bapa tiri mangsa yang berusia 40-an memaksa wanita terbabit menjadi pelacur dengan kadar bayaran minimum RM300 hingga RM500 bagi sekali perkhidmatan.

"Bagaimanapun duit hasil kegiatan pelacuran itu mencecah puluhan ribu sebulan diambil sepenuhnya oleh bapa tiri mangsa.

Mangsa hanya diberikan sedikit wang bagi membeli keperluan diri sahaja," katanya.

Menurutnya, mangsa bagaimanapun memberitahu menyimpan rekod identiti membabitkan nama pelanggan, nombor telefon, harga perkhidmatan dan lokasi pertemuan diadakan.

"Dia (mangsa) menyimpan semua maklumat itu di dalam diari khas termasuk jumlah wang dibayar oleh pelanggannya sebelum ini.

"Berdasar rekod dikumpul, mangsa mendakwa sudah dilanggani kira-kira 800 lelaki sepanjang menjadi pelacur sejak tahun 2006," katanya.

Malah agak mengejutkan apabila pelanggan yang pernah mendapatkan khidmat mangsa adalah dikalangan kenamaan, ahli politik, peguam dan ahli perniagaan tempatan.

"Mangsa yang tidak tahan dipergunakan oleh bapa tirinya untuk mendapatkan wang mudah kemudian tampil di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang di sini, untuk membuat laporan polis minggu lalu.

"Polis sudah mengambil keterangan daripada mangsa sebelum memulakan siasatan terhadap kes itu.

Susulan itu polis memberkas bapa tiri mangsa sebelum ditahan reman awal minggu ini," katanya.

Menurutnya, kertas siasatan kes itu sudah diserahkan kepada pihak Timbalan Pendakwa raya untuk tindakan lanjut.

Piala Dunia: Brazil benam Croatia

Posted: 12 Jun 2014 03:05 PM PDT

Sao Paolo: Brazil membuka langkah kanan bagi kempen Piala Dunia 2014 apabila menumpaskan Croatia, 3-1, pada pertemuan pembukaan Kumpulan A, di Corinthians Arena, awal pagi ini.

Ayam tambatan tuan rumah, Neymar muncul wira apabila menyumbang dua gol, masing-masing pada babak pertama dan

Gol keramat Brazil muncul apabila Fred dijatuhkan dalam kotak penalti oleh pemain Croatia, Lovren pada minit ke-69 yang kemudian membuatkan pengadil perlawanan Nishimura dari Jepun memberikan Brazil sepakan penalti.

Neymar kemudian menyempurnakan sepakan berkenaan dan Pletikosa tumpas buat kali kedua yang memberikan kelebihan satu jaringan ke atas

Brazil kemudian bagaikan tidak dapat disekat apabila Oscar memperoleh gol ketiga pada minit ke-90.

Brazil yang turun sebagai pasukan pilihan dikejutkan pada minit ke-11 apabila kelalaian barisan pertananan menghukum pasukan itu.

Gol berkenaan berpunca daripada Olic dari sebelah kiri kawasan Brazil. Dia kemudian melorongkan hantaran rendah yang melintasi gawang Brazil yang kemudian disungkit oleh Nikica Jelavic di depan gawang.

Sungkitan itu melepasi pertahanan Brazil sebelum Marcelo yang cuba menampannya tetapi terlepas ke gawang sendiri.

Tersentak degan keadaan itu, Brazil bertali arus melakukan serangan yang kemudianya memperoleh gol penyamaan pada minit ke-29.

Neymar mengelecek melepasi pertahanan Croatia, sebelum melakukan rembatan kaki kiri melepasi Pletikosa.

BRAZIL: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar, Hulk, Neymar, Fred

CROATIA: Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko, Luka Modric, Mateo Kovacic, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Ivica Olic, Nikica Jelavic

PENGADIL: Yuichi Nishimura (Jepun)

Engku Emran dilamun cinta, diserang peminat dalam Instagram

Posted: 12 Jun 2014 06:46 AM PDT

Wow! Kecoh juga apabila bekas suami Erra Fazira, Engku Emran mendapat perhatian. Daripada apa yang dilihat EE sedang dilamun cinta. Adakah benar? Hanya EE sahaja yang ada jawapannya.

Banyak komen yang positif tidak kurang juga yang negatif. Walhal EE belum pun mewar-warkan apa yang sepatutnya. Nampak gayanya komen dari peminat ada yang agak pedas. Sebagai contoh Anis Safwan mempertikaikan gambar yang diletakkan oleh EE di Instagram. Anis seolah-olah mengetahui kisah disebaliknya. Namun seperti yang dikatakan oleh EE, jangan buat andaian.

Ada juga di antara mereka yang mengatakan cepat benar EE mendapat pengganti. Selain dari itu, komen yang lain memberi komen yang positif dan merestui siapa sahaja pilihan EE. Waimanya pun, baik EE mahupun Erra mereka sudah tidak bersama. Seperti mana yang pernah dikatakan oleh Erra, si comel Aleeysa yang mengeratkan mereka. Tetapi hanya untuk anak bukan untuk mereka bersatu semula.

Mungkin ramai yang mahukan keduanya kembali sebagai pasangan suami isteri tetapi kita tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku. Hanya mengharapkan keduanya tabah dalam menghadapi dugaan terutaman pendapat masyarakat sekeliling.

Jika salah seorang daripada mereka mendapat pengganti, kita harapkan ia berpanjangan. Kehidupan harus diteruskan dan kita doakan supaya mereka bahagia daripada mengutuk ataupun komen yang sebenarnya kita pun tidak tahu kesahihannya.

Perogol bersiri sudah 'lembik'

Posted: 12 Jun 2014 06:01 AM PDT

TEMERLOH 12 Jun - Mahkamah Tinggi di sini hari ini terpaksa menangguhkan sekali lagi prosiding bela diri perogol bersiri, Rabidin Satir atau digelar 'Rambo Bentong' yang dituduh membunuh dan merogol seorang remaja, lima tahun lalu kepada 4 Julai ini.

Ini kerana, Rabidin yang telah menjalani hukuman 24 sebatan atas kesalahan sebelum ini kelihatan lemah serta tidak menjawab sebarang soalan ketika ditanya oleh jurubahasa. - UTUSAN ONLINE


Malaysia teratas Indeks Keislaman

Posted: 12 Jun 2014 05:31 AM PDT

LONDON 11 Jun - Malaysia berada pada kedudukan teratas dalam Indeks Keislaman berbanding negara-negara Kerjasama Pertubuhan Islam (OIC) lain berdasarkan kajian yang dijalankan oleh dua ahli akademik dari Universiti George Washington, Amerika Syarikat.

Kajian yang mengambil kira faktor negara-negara yang berpegang teguh kepada nilai-nilai ajaran al-Quran itu meletakkan Malaysia di tangga ke-33 berbanding negara-negara OIC lain seperti Arab Saudi dan Qatar, yang masing-masing berada pada kedudukan ke-93 dan ke-111.

Tidak ada sebuah pun negara yang majoriti penduduknya beragama Islam berada pada kedudukan 50 teratas, melainkan Malaysia serta Kuwait yang berada di tangga ke-42.

Malah yang menarik perhatian tentang Indeks Keislaman itu, Israel berada di tangga ke-27, manakala Singapura di tangga ke-8.

Menurut BBC, kajian yang dijalankan oleh Pensyarah Hal Ehwal Antarabangsa dan Perniagaan Antarabangsa Universiti George Washington, Profesor Hossein Askari dan rakannya, Scheherazade S. Rehman itu mengesan bagaimana negara-negara di dunia mengaplikasikan pengajaran al-Quran dalam kehidupan bermasyarakat.

Hossein yang merupakan ahli akademik kelahiran Iran berkata, Indeks Keislaman itu meletakkan Ireland pada kedudukan pertama negara paling berpegang teguh kepada ajaran al-Quran, diikuti Denmark, Sweden dan United Kingdom.

"Kami melihat sama ada benar atau tidak negara-negara itu buat apa yang sepatutnya mereka buat. Kami turut melihat pada faktor tadbir urus, politik dan hak asasi manusia serta hubungan antarabangsa, katanya.

Hossein berkata, faktor utama negara-negara Islam mendapat kedudukan terendah dalam indeks itu adalah disebabkan tadbir urus negara-negara berkenaan yang menjadikan agama sebagai alat untuk berkuasa.

Al-Quran mengajar kemakmuran ekonomi adalah perkara yang baik untuk masyarakat, namun laporan Hossein mendapati, kemakmuran tidak menjadi perkara yang diutamakan oleh kebanyakan negara Islam.

Pada November lalu, Hossein berkata, perlu diberi penekanan bahawa kebanyakan negara yang mengaku mengamalkan ajaran Islam dan digelar sebagai negara Islam tidak melaksanakan keadilan, mengamalkan rasuah, serta mundur dan pada hakikatnya tidak sebenar-benar mengamalkan Islam.


Nora Teoh mati sebagai Buddha bukan Islam

Posted: 12 Jun 2014 05:02 AM PDT

GEORGETOWN - Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang memutuskan wanita yang sebelum ini didakwa seorang mualaf, Teoh Cheng Cheng sebenarnya bukan seorang Islam ketika meninggal dunia Sabtu lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Zaim Md Yadim membuat keputusan itu selepas mendapati wujud keraguan dalam keterangan dua saksi yang dipanggil dari Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) selain mendapati wanita berkenaan masih lagi mengamalkan cara hidup ajaran Buddha seperti yang dinyatakan oleh teman rapat si mati dan anak sulungnya.

Dalam penghakimannya, Zaim berkata, terdapat keraguan pada borang pendaftaran dan sijil akuan memeluk Islam yang dikeluarkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) kepada si mati pada November 1997.

"Terdapat keraguan dalam borang tersebut iaitu isu tarikh yang berbeza, ada tiga tarikh.

"Pertama, tarikh di dalam buku daftar ialah 10 November 1997, tarikh di muka surat pertama borang permohonan untuk masuk Islam ialah 6 Disember 1997 dan tarikh akuan pihak si mati menandatangani borang ialah 16 Disember 1997.

"Plaintif tidak dapat memberi alasan yang konkrit mengenai perkara ini. Mahkamah juga mendapati tarikh 10 November 1997 adalah selepas 10 hari si mati melahirkan anak sulungnya.

"Jadi agak pelik si mati yang baru bersalin hadir ke JHEAIPP untuk mendaftar masuk Islam," katanya.

Zaim berkata, mahkamah turut mengambil kira keterangan teman rapat dan anak sulung si mati yang juga saksi ketiga dan keempat dalam kes itu.

Beliau berkata, kenyataan anak sulung si mati yang juga saksi keempat bahawa kali terakhir mereka bersembahyang mengikut ajaran Buddha adalah bulan lalu sebelum kematian Cheng Cheng.

"Saksi keempat juga menyatakan ibunya masih mengamalkan cara hidup Buddha dengan menyembah berhala dari tarikh dia didakwa memeluk Islam sehingga mati.

"Amalan dan kehidupan si mati itu langsung tidak mencerminkan dia sebagai seorang Islam malah ada bukti di ruang tamu dan luar rumah wanita itu terdapat berhala," katanya.

Berdasarkan keterangan serta bukti, beliau berkata, mahkamah memutuskan bahawa wanita terbabit bukan bergama Islam dan mayatnya akan diserahkan kembali kepada ahli keluarga untuk dikebumikan mengikut kepercayaan dan agama dianutinya.

Sebelum ini, MAINPP memohon semakan status wanita berkenaan bawah Seksyen 61 (3) (10) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang iaitu pengisytiharan bahawa seseorang yang sudah mati itu sama ada Islam atau sebaliknya.

Dalam prosiding yang dijalankan semalam, empat saksi dipanggil memberi keterangan iaitu dua saksi MAINPP iaitu wakil pendaftar mualaf dan dua saksi bagi pihak keluarga si mati iaitu teman rapat keluarga serta anak sulung si mati yang berusia 17 tahun.

Keluarga si mati diwakili peguam Wan Faridulhadi Mohd Yusoff manakala MAINPP diwakili Noor Asyimah Ramli.

Bekas 'skandal cium' Nabil kini ayu bertudung

Posted: 12 Jun 2014 04:05 AM PDT

Kalau anda mengikuti perkembangan Uqasha Senrose melalui akaun Instgram, pasti anda akan perasan yang pelakon ini sudah memuat naik beberapa keping gambar yang menunjukkan dirinya kini bertudung atau berhijab.

Ramai tertanya tanya sama ada benar Uqasha Senrose sudah berhijrah atau sekadar satu lagi tuntutan watak dalam drama yang perlu beliau penuhi. Dalam kenyataan kepada portal GUA hari ini, Uqasha Senrose mengesahkan yang beliau sudah berhijrah.

"Saya rasa tak perlulah sampai saya nak kena beritahu satu dunia yang saya kini sudah bertudung. Saya percaya, lambat-laun orang akan tahu juga mengenai perkara ini," jelasnya.

Uqasha Senrose dalam kenyataan sama juga menafikan yang keputusan beliau untuk bertudung didorong oleh faktor luaran terutamanya lelaki dan berharap perkara baik ini akan kekal.
"Saya pakai tudung atas diri saya sendiri. Jika pakai kerana dipaksa, perkara ini tidak akan kekal. Saya mahukan yang terbaik untuk diri saya dan jika boleh, saya nak benda ini berterusan. Saya harap orang mendoakan yang baik-baik untuk saya," tambahnya.

Baguslah Uqasha Senrose sudah mahu berubah ke arah yang lebih baik, bukan tidak baik sebelum namun perubahan itu perlu 'kan untuk semua orang. Tahniah! (rtky/m)

Panggilan hangit melampau, HOT FM mohon maaf

Posted: 12 Jun 2014 01:45 AM PDT

Tahukah anda sejak kebelakangan ini ramai pendengar radio Hot FM melahirkan rasa kecewa, bengang dan tidak puas hati terhadap panggilan hangit yang telah dilakukan kepada isteri pemain bola sepak Terengganu, Nor Farhan Muhammad. Menariknya isteri Nor Farhan sepanjang menerima panggilan hangit tersebut ternyata tenang, tidak cuak dan tak marah-marah. Untunglah Nor Farhan dapat wife sebaik ini.

Ramai yang menyatakan panggilan hangit tersebut melampau kerana seorang wanita (orang Hot FM) mengatakan dia terlanjur dengan Norfarhan dan kini sedang hamil hasil hubungan terlarang itu. Kemudian wanita berkenaan mendakwa Norfarhan enggan bertanggungjawab dan wanita berkenaan turut memberitahu dia kini berdepan masalah dengan tekanan dari keluarga.

Sehubungan dengan itu, Hot FM menerusi laman Facebook mereka telah membuat permohonan maaf dan memaklumkan bahawa panggilan hangit itu adalah permintaan daripada Nor Farhan sendiri.

Semoga kejadian ini menjadi pengajaran kepada kita. Nak buat gurauan sebegini memang boleh tapi kenalah tidak melampaui batas. Nasib baik isteri Nor Farhan tak percaya, kalau percaya memang berat jadinya. Tak gitu?

Bencana alam bukan bala tuhan - Adun PAS

Posted: 12 Jun 2014 01:31 AM PDT

Enam keluarga di Kampung Gual Bunut gembira ketika menerima sumbangan zink daripada Mohamad (kanan), semalam.
KELANTAN – Penduduk diingatkan tidak menganggap bencana alam seperti kemarau, ribut petir dan banjir sebagai bala.

Sebaliknya, Adun Gual Periok, Mohamad Awang berkata, ia adalah ujian yang diturunkan kepada hambanya sebagai peringatan.

Menurutnya, setiap kejadian yang berlaku mengajak kita untuk kembali mengingatinya serta mensyukuri nikmat yang diberi sebelum ini.

"Sabar dan insaf dengan setiap yang berlaku, seterusnya menambahkan keimanan kepada ALLAH serta berdoa agar digantikan dengan yang lebih baik.

"Jika kita menjadikan peristiwa itu sebagai ujian iman akan menjadikan seseorang itu lebih baik namun kita kita takbur dan bersangka buruk, ia boleh menjadikan diri lebih teruk daripada orang kafir," katanya demikian selepas menyampaikan sumbangan 109 zink yang bernilai RM 4,100 kepada penduduk di Kampung Gual Bunut, semalam.

Isnin lalu, enam keluarga mengalami kerugian apabila rumah mereka rosak akibat ribut, pada jam 5 petang.

Kejadian pertama sejak 30 tahun lalu kelmarin bermula dengan hujan rintik seterusnya mengundang angin kuat serta ribut petir.

Sementara itu, penduduk, Che Hasim Jusoh, 58, berkata, dia tidak menyangka kesulitan mereka mendapat perhatian daripada kerajaan negeri dan Mohamad.

Bekas suami kembali 'melutut' mohon maaf kepada Abby Abadi?

Posted: 12 Jun 2014 01:05 AM PDT

Sememangnya ramai yang terkejut apabila bekas suami Abby Abadi, Farhan tampil di media dan memaklumkan mengenai penderaan yang terjadi kepada dirinya. Malah Farhan turut mengepilkan laporan polis beserta gambar luka-luka pada badannya sebagai bukti. Malah di H!Live semalam pun, jelas terang Farhan menceritakan bagaimana dirinya didera secara emosi dan fizikal oleh Abby Abadi.

Abang Nara yakin ramai yang tidak percaya dengan dakwaan penderaan ini. Iyerlah, takkanlah seorang wanita seperti Abby sanggup melakukan perkara tak elok sebegitu terhadap suami sendiri. Menerusi akaun Instagramnya, Abby tampil mendedahkan mesej Farhan yang mendakwa kenyataannya diputar belit media. Hmmmmm.
farhan dakwa

Abby Abadi turut menegaskan tiada sebarang penderaan yang telah dilakukan olehnya kepada Farhan. Tulis Abby:-

Assalamualaikum Sahabat2ku… Bersedia utk Maghrib Jom! Sebelum tu pd yg menghentam/ mencaci maki Sy ikut selera masing2 tu.. ni msg dr Farhan. Ini yg terakhir Sy nk jelaskan yg tiada berlaku penderaan ke atas dia ye… TIADA. Ambil wudhuk awal jom…

Sejukkan hati tu….. Hari ni hari Sy… Esok2 hari siapa pun kita taktahu lagi kan? Jadi beringat2lah k. Seronok sangat dengan apa yg menimpa org lain tu, kalau awk tertimpa pulak nnti mcmana?

Apapun keadaan, Sy tetap sayangkan dia kerana dia pernah membahagiakan Sy. Bukan ini yg Sy inginkan… Doakan yg terbaik utk masa depan kita semua ye….. Akhir zaman! Segalanya berkemungkinan

Tak tahu nak cakap pihak mana yang betul. Namun kebenaran itu tak penting bagi kita. Yang penting kita doakan Abby dan Farhan bahagia selepas ini. Mungkin boleh tutup buku sepenuhnya dan tidak lagi bercerita mengenai perkahwinan anda. Sama-sama ada buat salah dan sama-sama ada buat betul. Semoga ini menjadi pengajaran buat kita.

Beautiful Nara

Terkam kekasih lepas mandi

Posted: 11 Jun 2014 11:31 PM PDT

Gambar hiasan
Petaling Jaya: Seorang wanita warga Indonesia dipercayai menggunakan kesempatan membunuh kekasihnya dengan menikam dada lelaki itu yang baru selesai mandi di rumah sewa mereka di Petaling Utama di sini, awal pagi semalam.

Mayat mangsa, warga India berusia lingkungan 40-an, ditemui berlumuran darah selepas ditikam menggunakan pisau dalam kejadian dipercayai berpunca daripada perselisihan faham itu.

Sepasukan polis bagaimanapun berjaya menahan suspek berusia 35 tahun yang mengemas barang dipercayai mahu melarikan diri.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Azmi Abu Kassim berkata, pihaknya bergegas ke lokasi itu selepas menerima panggilan kecemasan memaklumkan berlaku pertengkaran pada jam 4.30 pagi.

DUA anggota polis mengangkat keluar mayat mangsa yang ditikam kekasih warga Indonesia di rumah sewa mereka.
"Hasil pemeriksaan mendapati seorang wanita asing berada di dalam rumah itu dalam keadaan tergesa-gesa dan suspek kemudian membawa anggota polis ke sebuah bilik tidur yang membawa kepada penemuan mayat mangsa.


"Suspek yang mengaku sebagai kekasih mangsa dipercayai menikam lelaki itu selepas berlaku pergaduhan," katanya.

PAS masih terpesong, saya tidak akan kembali - Hassan Ali

Posted: 11 Jun 2014 11:17 PM PDT

KUALA LUMPUR 11 Jun - Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Dr. Hasan Ali menjelaskan beliau tidak berhajat untuk kembali menyertai parti tersebut selepas dipecat pada Januari 2012 hanya kerana mengkritik sikap dan moral Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hasan berkata, khabar angin mendakwa beliau mungkin menyertai semula Pas selepas wujud gerakan daripada veteran parti untuk membawanya kembali bagi memperbetulkan parti berkenaan yang kini tersasar daripada perjuangan asal, sengaja disebarkan pihak lain.

Bagaimanapun beliau yang pernah dilantik sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor menegaskan, sesiapa yang masih berkuasa di dalam parti itu terutama kepemimpinan ulama perlu memastikan Pas kembali kepada perjuangan asal demi kepentingan Melayu dan Islam selepas jauh tersasar sejak bekerjasama dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Tidak semestinya saya. Sesiapa sahaja (dalam Pas) perlu meletakkan Pas kembali ke matlamat perjuangan yang sebenar kerana Pas kini sudah jauh melencong hasil kerjasama dengan DAP dan PKR. Namun, seperti juga yang lain, saya sendiri tidak yakin Pas akan kembali seperti dulu.

"Cuma cerita (masuk Pas) bukan asalnya daripada saya. Saya tidak berhajat pun nak masuk Pas dan tidak juga menerima apa-apa pelawaan untuk berbuat demikian. Kalau pun ada ura-ura itu, saya tidak terlibat," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Hasan dipecat pada 2012 selepas beliau yang juga Exco kerajaan negeri Selangor pada ketika itu mengkritik tindakan Anwar mengheret rakyat dalam isu moralnya selepas dihadapkan ke mahkamah kerana tuduhan meliwat pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhary Azlan.

YB Muflis, PRK Jika Gagal Langsai Hutang

Posted: 11 Jun 2014 11:09 PM PDT

Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir
PETALING JAYA: Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas gagal menyelesaikan sejumlah hutang kepada sebuah bank.

Pengisytiharan berkenaan boleh menyebabkan Abdul Aziz hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen, sekali gus membawa kepada satu lagi pilihan raya kecil (PRK) bagi kawasan berkenaan.

Bagaimanapun, ia akan berlaku jika Abdul Aziz gagal melangsaikan bayaran tunggakan pada bank berkenaan bagi mengetepikan notis kebangkrapan itu.

Notis kebankrapannya diiklankan dalam beberapa akhbar tempatan oleh peguam pemiutang, Alliance Investment Bank Berhad, Tetuan Shaikh David Raj pada Rabu.

Menerusi notis itu, permohonan bagi mengistiharkan Abdul Aziz sebagai muflis dibuat di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 25 Mac lepas dan perintah kebenaran terhadap permohonan itu diberikan oleh mahkamah sama pada 29 Mei lalu.

Notis muflis yang diiklankan di akhbar tempatan yang mula disebarkan di internet sejak petang Rabu.

Sementara itu, Abdul Aziz ketika dihubungi mStar Online mengesahkan kesahihan notis berkenaan dan mengakui wujud tunggakan pembayaran oleh sebuah syarikat milik ahli keluarganya.

Enggan mendedahkan jumlah tunggakan itu, Abdul Aziz berkata, beliau sudah menghubungi pihak bank bagi menyelesaikan baki pembayaran dalam masa terdekat.

"Betul notis itu dikeluarkan terhadap saya. Ini urusan pinjaman oleh syarikat yang diusahakan keluarga saya. Tapi sejak 2007 saya sudah tidak berada dalam organisasi syarikat itu.

"Tapi tak apa, ia tetap milik ahli keluarga dan ada kaitan dengan saya. Saya akan selesaikannya dalam masa terdekat. Perbincangan dengan pihak bank mungkin akan dibuat sedikit masa lagi," katanya kepada mStar Online pada Khamis.

Salinan notis muflis terhadap Abdul Aziz mula tersebar di internet sejak lewat petang Rabu dengan pelbagai andaian kemungkinan bakal diadakan satu lagi PRK kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu Abdul Aziz berkata, beliau juga tidak menyedari mengenai tunggakan pembayaran berkenaan dan hanya mengetahui kewujudan notis tersebut pada Rabu.

"Saya pun tak tahu, malam semalam (Rabu) saya menerima banyak SMS dan maklumat mengenai perkara ini.

"Pagi ini baharu saya buat semakan dengan bank," katanya.

Foto aksi intim Erra Fazira dan lelaki undang persoalan dari peminat

Posted: 11 Jun 2014 08:43 PM PDT

Perkongsian sekeping gambar intim Erra Fazira dengan seorang jejaka kacak, Rizman Nordin di laman Instagram miliknya beberapa hari lepas mengundang tanda tanya.

Gambar tersebut disertakan dengan caption amat romantik dan membayangkan mereka seakan bercinta. Benarkah? Caption itu berbunyi berikut : Alaaaa... @rizman_nordin awat comel sangat niii..u r still my fav dearest fren darlin...! ;)�� muahh!!

Daripada komen-komen peminat di Instagram, ramai tidak terkejut dengan perkongsian Erra berkenaan malah mereka memberitahu tidak kisah dengan siapapun Erra berkawan. Dia ialah artis kesayangan ramai peminat.

Aksi lucah wanita berhijab, lelaki bersongkok

Posted: 11 Jun 2014 07:41 PM PDT

Kuala Lumpur: Kewujudan beberapa laman web yang menghimpunkan ratusan karikatur hubungan seks wanita bertudung bersama lelaki menimbulkan keresahan dalam kalangan ibu bapa termasuk pelajar sekolah yang mula ketagih untuk mengumpulnya.

Pemerhatian Harian Metro selepas menerima panggilan telefon menyuarakan kebimbangan itu mendapati laman lucah dipercayai dari luar negara berkenaan dipenuhi pelbagai aksi lucah wanita bertudung atau berhijab bersama lelaki yang turut dilukis memakai songkok.

Lebih menyedihkan apabila laman maya yang menjadikan remaja sebagai sasaran utama kerana menampilkan lukisan berwarna itu turut memaparkan aksi terlarang dilakukan sesama ahli keluarga sendiri termasuk antara ibu dan anak, selain datuk dan cucu.

Malah, individu yang mewujudkan laman berkenaan turut bertindak melampau apabila meletakkan dialog pada setiap keping gambar bertujuan menceritakan situasi dan perasaan ghairah watak di dalam karikatur terbabit.

Selain itu, terdapat lebih 100 komen yang memberikan pelbagai reaksi terhadap kewujudan laman web berkenaan termasuk komen terbaru yang dimasukkan kira-kira sebulan yang lalu.

Berdasarkan pemerhatian, kebanyakan komen adalah 'positif' dan memberi galakan supaya karikatur lucah lelaki dan wanita Islam itu diperbanyakkan untuk tontonan mereka kerana menyifatkannya sebagai unik dan kreatif.

Seorang bapa yang mahu dikenali sebagai Amin, 40-an, dari Cheras berkata, dia terkejut apabila mendapati anak lelakinya melayari satu daripada laman web berkenaan, baru-baru ini.

Bapa tiri terlampau

Posted: 11 Jun 2014 06:31 PM PDT

PORT DICKSON – Seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara 25 bulan oleh Mahkamah Majistret Port Dickson semalam, selepas mengaku bersalah atas tuduhan melakukan kelucahan melampau kepada anak tiri perempuannya.

Hukuman itu dijatuhkan oleh Majistret, M Mageswary setelah menimbangkan beberapa faktor termasuk pengakuan tertuduh, keterangan fakta kes, berat kesalahan yang dilakukannya serta mengambil kira kepentingan awam dan rayuan tertuduh.

Tertuduh, Ismadi Anuwar Ismail, 24, dari Batu 23 1/2, Ramuan China Besar, Masjid Tanah di sini, menghadapi satu tuduhan mengikut Seksyen 377E Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman tempoh penjara sehingga lima tahun dan dikenakan sebatan jika disabitkan kesalahan.

Berdasarkan tuduhan itu, tertuduh didapati merangsang seorang kanak-kanak untuk melakukan suatu perbuatan kelucahan melampau.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu pada 30 Mei lalu sekitar jam 6 pagi di bilik utama sebuah rumah beralamat di Kampung Air Meleleh, Port Dickson.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan dan merayu agar dikurangkan hukuman kerana menanggung anak termasuk anak tiri seramai tujuh orang sementara isterinya tidak bekerja.

Terdahulu, tertuduh mengaku insaf dengan perbuatannya.

Bagaimanapun Timbalan Pendakwa Raya, Suhaili Sapun memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang berat ke atas tertuduh kerana perbuatannya mendatangkan trauma yang teruk kepada mangsa.

Mencari Damai Abadi

Posted: 12 Jun 2014 05:22 PM PDT

Mencari Damai Abadi


Forum Perdana DiRaja

Posted: 12 Jun 2014 08:09 AM PDT

Bismillah...

Tertarik dengan 1 kenyataan yang dibuat oleh Ustaz BadliShah masa forum perdana tadi..

Kapal cina nak karam
Anak kapal : Kapitan... Kapal mau karam!!
Kapten kapal : Selamatkan wang2 kita dulu
Kapal arab nak karam
Anak kapal : Sheikh.. Kapal mau karam!!
Kapten kapal : Selamatkan perempuan2 kita dulu
Kapal melayu nak karam
Anak kapal : Kapten.. Kapal mau karam
Kapten kapal : Tubuh jawatankuasa!

Realitinya begitu. Kita asyik berbincang tanpa ada kesudahan...

Hmmm

Apa Yang Tersirat

Posted: 12 Jun 2014 04:57 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kabinet Persekutuan: Tiada Rombakan-Hanya Penambahan

Posted: 12 Jun 2014 02:00 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dijangka menambah beberapa anggota parlimen dari MCA dan Gerakan dalam rombakan kabinet yang bakal berlaku bila-bila masa bermula hari ini.

Seorang Menteri Kabinet, memberitahu AYT bahawa penambahan menteri akan berlaku di Jabatan Perdana Menteri, dan mengisi Menteri Pengakutan yang sedang disandang Dato Hishamuddin Hussien.

Presiden Gerakan Dato Mah Siew Keong yang menang pada PRK Teluk Intan bakal dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri; manakala Presiden MCA Dato LiowTong Lai bakal mengisi Kementerian Pengangkutan.

Timbalan Menteri Kewangan dijangka diisi Timbalan Presidne MCA Dato Wee Ka Siong; sementara Timbalan Menteri Pelancongan dijangka diisi salah seorang MP daripada MCA.