Isnin, 10 Februari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 10 Feb 2014 01:20 PM PST

tun faisal dot com


Analisis Tweetbinder untuk #PRKKajang dan #Kajang, 9 Feb 2014

Posted: 09 Feb 2014 10:00 PM PSTAnalisis Tweetbinder #PRKKajang pada 9 Februari 2014


Analisis Reach oleh Tweetbinder untuk #PRKKajang pada 9 Februari 2014. 3 binders tertinggi, @NajibRazak, @TunFaisal dan @Huan2U diikuti oleh @KhairyKJ, @RafiziRamli dan @AnwarIbrahimAnalisis Impact oleh Tweetbinder untuk #PRKKajang pada 9 Februari 2014, tertinggi @TunFaisal , @NajibRazak, @KhairyKJ, @AnwarIbrahim, @Huan2U dan @RafiziRamli


Analisis Tweetbinder untuk #Kajang pada 9 Februari 2014Analisis Reach oleh Tweetbinder untuk #Kajang pada 9 Februari 2014. Tertinggi @AnwarIbrahim, @NajibRazak, @TunFaisal, @RafiziRamli, @KhairyKJ dan @AzwanBro


Analisis Impact oleh Tweetbinder untuk #Kajang pada 9 Februari 2014. Tertinggi @TunFaisal, @AnwarIbrahim, @NajibRazak, @KhairyKJ, @RafiziRamli dan @AzwanBro.Analisis Tweetbinder untuk #KajangBetrayal pada 9 Februari 2014


Analisis Reach oleh Tweetbinder untuk #KajangBetrayal pada 9 Februari 2014. Tertinggi @TanKengLiang, @TunFaisal, @AnwarIbrahim, @RichTooPG, @RafiziRamli, @Faekah_qkn5


Analisis Impak oleh Tweetbinder untuk #KajangBetrayal pada 9 Februari 2014. Tertinggi @TunFaisal, @TanKengLiang, @AnwarIbrahim, @RichTooPG, @RafiziRamli, @Faekah_qkn5

#PRKKajang BN perlu letak Calon Melayu @NajibRazak #KajangBetrayal #Kajang

Posted: 09 Feb 2014 04:00 PM PST


Meletakkan calon dari kalangan pemimpin Cina bermaksud mengguna pakai formula yang sama yang menyebabkan DUN Kajang kekal di tangan pembangkang selama 2 penggal. Tiada game changer dan ia hanya merupakan formula untuk terus kalah.Adakah BN perlu bertanding? Kenapa perlu bertanding, sedangkan dulu di Penanti BN tidak bertanding?

Ya BN mesti bertanding. Kalah menang adalah perkara kedua. 

Di Penanti, walaupun sama seperti Kajang, PKR mempermainkan proses demokrasi, tetapi yang bertanding bukan Anwar. Kali ini Anwar yang bertanding. Lawan tetap kena lawan. Yang penting Anwar Ibrahim dan PKR tidak seharusnya diberikan jalan yang mudah. 


Siapa calon yang sesuai jika BN bertanding? Calon MCA?


Jika calon MCA diletakkan maksudnya BN masih menggunakan formula yang sama seperti yang digunakan yang menyebabkan BN kalah di DUN Kajang dalam PRU13 dan sebelumnya. Lebih teruk lagi, selepas Tsunami Orang Cina dan dalam keadaan sokongan terhadap parti komponen kaum Cina masih belum pulih, tidak mungkin BN akan menang di Kajang.

BN memerlukan Game Changer.


Siapa calon yang sesuai jika begitu?


Jika Datuk Seri Najib nak menggunakan pendekatan Parti Kongres India, inilah masanya. Letakkan muka baru, dari kalangan orang Melayu dan berusaha keras untuk mendapatkan 48% undi di kalangan mereka, 10% undi kaum India dan sebanyak yang mungkin dari kaum Cina.


Bunyinya seperti BN mengharapkan undi berasaskan kaum?

Tsunami Orang Cina dalam PRU13 terutama di bandar-bandar memang mengenai soal kaum disebabkan permainan politik perkauman pembangkang. Terbukti bahawa dalam Pakatan Pembangkang, Pas dan PKR hanya bergantung kepada kekuatan pengundi DAP. Dalam PRU13, presatsi PKR dan Pas menurun dan hilang 1 kerusi Parlimen. Pas lebih teruk kerana kehilangan 1 negeri.

PKR meletakkan harapan atas asas yang sama. PKR tahu lebih mudah untuk mendapat undi daripada kaum Cina. Sebab itu sekarang Anwar beriya-iya turun untuk meyakinkan orang Melayu.


BN mengharapkan lebih dari itu, iaitu undi pengundi Islam dan pengundi bukan Melayu yang sudah hilang kepercayaan kepada Anwar dan PKR. Jadi ini bukan tetang soal kaum, tetapi keyakinan dan track record.


Siapa calon Melayu yang sesuai?

Bagus jika ada seorang profesional atau agamawan muda tempatan. Tidak perlu seorang tokoh, cukup sekadar seorang yang lebih dipercayai dari segi karektor dan pegangannya berbanding Anwar.


Cuma tidak bolehlah sebarang calon Melayu dengan sebab yang salah untuk bertanding di kawasan ini.. (saya pun tak tahu siapa yang buat poster ni, cuma saya rasa kelakar dan melihatnya sebagai satira politik.. jadi jangan ada yang marah pulak ya.. )


Kabarnya Nallakarupan mahu bertanding?


Biarlah. Yang penting bukan sebagai calon BN. Nalla mungkin tidak akan mendapat undi yang banyak, tetapi kesungguhan Nalla dan sejarah Nalla bersama Anwar boleh merosakkan peluang Anwar.

Bacalah poster-poster di bawah. Tak tahu siapa yang membuatnya, tetapi ia diedarkan secara meluas melalui media sosial. Walaupun bunyi kenyataan Nalla itu agak kelakar, tetapi ada juga kebenarannya.


Bila dah mekap-mekap ni, nampak hensem pulak Nalla ni ...
ha, ha, ha... macam Sivaji The Bossha, ha, ha yang ini kelakar, tapi betul..


Orang mungkin tidak ambik serius tentang Nalla. Kelakar pun ada. Tapi sebagai salah seorang rakan rapat Anwar, Nalla seperti Eskay mempunyai impak yang tersendiri ke atas Anwar dan keluarga Anwar.


Baca juga pandangan rakan blogger 1Peluru di bawah untuk sisi pandangan yang berbeza...

[Analisis] BN "WAJIB" letak calon Melayu di PRK #Kajang


waadat

Posted: 10 Feb 2014 01:10 PM PST

waadat


Salah guna istilah wujud

Posted: 09 Feb 2014 10:08 PM PST

Agak lama juga Demang tidak menulis di blog ini. Sibuk sikit dengan urusan perniagaan. Semakin meningkat usia, masa yang Allah beri dirasa semakin singkat.

Kali ini Demang nak panjangkan pesanan guru Demang di USM dulu, iaitu Dr Ishak Ramly.

Kata beliau, istilah WUJUD sepatutnya khusus untuk Allah Taala sahaja kerana ia mempunyai definisi uniq.

Maksud beliau, tidak wajar diguna wewenang dalam konteks lain. Contohnya: "bank tersebut telah diwujudkan bagi membantu..." Sepatutnya: "bank tersebut telah ditubuhkan bagi membantu..."

Satu lagi contoh: "telah wujud beberapa kumpulan pendesak...." yang sepatutnya di tulis: "telah muncul beberapa kumpulan pendesak...."

Perkataan wujud bukan daripada bahasa Melayu. Ia tiba ke tanah melayu bersama kemasukan Islam. Bahkan ia muncul khusus bagi memberi kefahaman tentang sifat Allah Taala.

Demang fikir pencabulan terhadap penggunaan perkataan itu bermula daripada penulis yang gemar memanipulasi istilah bagi menyedapkan bahasa. Mereka lupa bahawa selain niat, perkataan yang dikeluarkan juga boleh merosakkan aqidah.

Wujud tidak sekadar bermaksud 'ada' kerana perkataan 'ada' bagi sifat benda ialah daripada tiada kepada ada dan daripada ada menjadi tiada.

Contohnya, manusia. Asalnya Adam itu tidak ada. Kemudian Allah Taala ciptakan Adam. Maka Adam pun 'ada'. Namun kemudian Adam dilenyapkan daripada muka bumi ini. Adam sudah tiada.

Hal tersebut bertentangan dengan Allah Taala yang tidak bermula dan tidak ada pengakhiran. Istilah yang digunakan untuk sifat yang begitu ialah WUJUD.

Maka jika ada yang mengatakan "persatuan itu telah wujud sejak 1985" maka ia tidak menepati maksud perkataan 'wujud'. Malah jika diterbalikkan kenyataan itu ia boleh memberi kefahaman bahawa Allah juga bersifat seperti persatuan yang boleh 'ada' dan boleh 'tiada'.

Demang amat bersetuju dengan guru Demang itu dan berharap semua pihak tidak lagi menyalahguna sifat wajib Allah taala tersebut secara semborono.

Bahasa Melayu amat kaya dan ada banyak perkataan yang boleh kita pilih dan guna mengikut kesesuaian.

Wallahu'alam.

Cucu Tok Selampit

Posted: 10 Feb 2014 01:06 PM PST

Cucu Tok Selampit


Skandal Goldsino Investment Development Limited Teresa Kok Mula Dibongkarkan - Mana Mau Lari Ah Soo!

Posted: 09 Feb 2014 08:17 PM PSTPendedahan blog DAP Insider, di sini mengenai skandal terbaru Teresa Kok tidak begitu mengejutkan. Masakan beliau masih boleh menyalak beliau adalah jaguh di dalam anti korupsi, bersih dan berintigriti sedangkan beliau tidak lagi diberi kepercayaan oleh parti DAP dan PR untuk terus bertanding sebagai ADUN di dalam PRU-13 yang lepas.

Berdasarkan sumber blog di atas, penglibatan Teresa Kok di dalam amalan korupsi melibatkan 'proxy' beliau selama ini. TS Khalid telah membawa perkara ini ke pengetahuan pemimpin tertinggi DAP, dan perkara ini telah menyebabkan beliau tidak lagi dibenarkan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri. Amalan korupsi ini termasuklah satu projek yang bernilai RM1billion yang dianugerahkan kepada syarikat milik asing ke atas 2 lot tanah di Dengkil dan Kuala Kubu yang terletak di dalam daerah Sepang dan Hulu Langat.

Yayasan Selangor mempunyai 2 lot tanah, satu di Dengkil di bawah daerah Sepang dan satu lagi di Kuala Kubu Baru di bawah daerah Hulu Selangor. Tanah di Dengkil yang berkeluasan 15.17 ekar (PT 39693) telah disewakan kepada Sekolah Agama Rakyat dengan kadar sewaan RM25 ribu sebulan. Manakala tanah di Kuala Kubu Baru (PT 521) yang berkeluasan 40 hingga 50 ekar telah disewakan kepada Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang menempatkan 2 kem dengan kadar sewaan RM700 ribu sebulan, yang mana merupakan penyumbang keuntungan kepada Yayasan Selangor.

Pada 14/12/2011, Yayasan Selangor telah menerima Surat Hasrat (Letter of Intent) daripada Goldsino Investment Development Limited yang berasal dari Zhuhai, China, untuk memulakan projek yang dikenali sebagai 'Solar Photovaltaic Power Plant' di atas kedua-dua tanah tersebut. Cadangan yang dikemukakan adalah menyewa kedua-dua lot tanah tersebut selama 25 tahun dan projek berkenaan dianggarkan bernilai RM1 billion. Dalam mesyuarat pengenalan, kedua-dua wakil daripada Goldsino Investment Development Limited telah memaklumkan bahawa mereka mengenali Teresa Kok.

Fakta yang menarik dicatatkan di dalam Surat Hasrat daripada Goldsino Investment Development Limited kepada Yayasan Selangor adalah kenyataan "We would to express our sincere appreciation to Yayasan Selangor for inviting us to participating for the above project (Kami ingin mengucapkan penghargaan kepada Yayasan Selangor kerana menjemput pihak kami untuk terlibat dalam projek di atas)". Ini menunjukkan perbincangan awal telah dibuat di antara Teresa Kok dengan wakil daripada Goldsino Investment Development Limited (merujuk kepada Kok Chee Keong, Director of Goldsino Investment Development Limited (Malaysia)).

Lanjutan daripada itu, pada 19/12/2011, Hafidah Haron, Pemangku Pengurus Besar, Bahagian Harta dan Pembangunan di Yayasan Selangor telah mengeluarkan satu memo kepada Pegawai Undang-Undang Yayasan Selangor untuk melakukan semakan ke atas syarikat Goldsino Investment Development Limited. Pada 22/12/2011, Yayasan Selangor telah mengeluarkan Surat Hasrat kepada Goldsino Investment Development Limited yang ditandatangani oleh Raja Amir Shah, Timbalan engurus Besar yang dilantik oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim and Tan Sri Khalid Ibrahim.

Pada 27/12/2011 pukul 10.00 pagi, Yayasan Selangor telah mengadakan mesyuarat dengan Goldsino Investment Development Limited, di Bangunan Yayasan Selangor. Seramai 8 orang pegawai telah mewakili Yayasan Selangor dan Kok Chee Keong secara perseorangan mewakili Goldsino Investment Limited. Memeorandum Persefahaman (Memorandum of Understanding - MOU) telah dibincangkan untuk menangani isu berkaitan dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Surat Hasrat telah diserahkan kepada Presiden, Goldsino Investment Development Limited dalam mesyuarat bertarikh 28/12/2011. Penyerahan Surat Hasrat dalam masa yang amat singkat telah membuktikan bahawa projek ini adalah berdasarkan Runding Terus (Direct Negotiation). Tiada tender terbuka diiklankan di dalam laman web Yayasan Selangor berkaitan dengan projek ini. Sehingga kini, tiada perbincangan lanjut telah dibuat berkaitan keuntungan yang dijana oleh Yayasan Selangor selepas kedua-dua tanah lot diserahkan kepada Goldsino Investment Development Limited.

Persoalannya, cadangan Projek Solar amat mustahil dan tidak masuk akal kerana Selangor tidak mempunyai masalah kekurangan tenaga elektrik yang dibekalkan oleh TNB. Projek Rundingan terus juga adalah bercanggah dengan polisi PR berkaitan penyalahgunaan kuasa dan korupsi. Apa kaitan Goldsino Investment Development Limited dengan Teresa Kok? Kok Chee Keong telah menyatakan bahawa beliau amat mengenali Teresa Kok dalam satu mesyuarat. Nantikan pendedahan seterusnya mengenai Cock dan Kok di dalam artikel seterusnya bersama dokumen sebagai bukti penyalahgunaan kuasa dan rasuah dilakukan oleh Teresa Kok.

Aksi Manja Menteri Besar Negeri Sembilan Di Atas Katil cc. @khairykj

Posted: 09 Feb 2014 05:08 PM PST
Keletah dan kasih sayang seorang datuk dengan cucunya jelas kelihatan di dalam gambar di atas. Inilah rutin Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan meluangkan masa bila cucu tunggal balik ke Seremban. Hati mana yang tidak girang sesekali dapat bermanja dengan cucu yang comel sebegini. Hilang letih atuk. Rasulullah SAW sendiripun sangat manja dengan cucu-cucu Baginda terutama Hassan da Hussin.

Inilah di sebalik tirai kehidupan seorang pemimpin BN. Setinggi mana kedudukan yang disandang, keluarga tetap diutamakan. Bukan seperti pemimpin-pemimpin sebelah sana. Pantang ada masa lapang, jumpa kekasih gelap di hotel, ada juga yang melanggan China Doll malah ada yang menghabiskan masa berdua-duaan dengan kaum sejenis.

PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Feb 2014 11:19 AM PST

PEJUANG BANGSA


RAFIZI LARI BILA NGO P.PINANG MINTA BANTUANNYA ISU ROBOH RUMAH DI P.PINANG

Posted: 09 Feb 2014 08:21 PM PST
Ceramah Tolak GST-Turun Harga Barang yang dihadiri Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli di Bukit Gedong malam semalam bertukar kecoh apabila sekumpulan badan bukan kerajaan (NGO) bertindak 'menyerang' sebaik programnya berakhir.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.50 malam itu, kumpulan NGO terbabit dikatakan mahu berjumpa dengan Rafizi bagi meminta bantuannya menyelesaikan masalah seorang pemilik rumah di Kebun Bungah yang bakal diroboh oleh kerajaan negeri tidak lama lagi.

Kumpulan NGO terbabit yang terdiri daripada Persatuan Muka Buku Pulau Pinang, Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia (Al-Ehsan) dan Persatuan Kebajikan Insan Mulia (PKIM) dilihat cuba menghampiri Rafizi ketika Ahli Parlimen Pandan itu sedang ditemuramah wartawan.

Seorang daripada mereka menyerahkan sekeping surat kepada Rafizi dan memintanya membantu bagi menghalang kerja perobohan yang dikatakan akan dilakukan pada 28 Februari ini.

Difahamkan, tindakan NGO terbabit meminta pertolongan Rafizi berikutan kerajaan negeri tidak memberi sebarang pampasan atau rumah ganti kepada pemilik terbabit. 

Suasana bertukar kecoh apabila Rafizi terus berlalu pergi selepas menerima surat berkenaan dan kumpulan NGO dilihat cuba menghalangnya sambil menjerit meminta pemimpin PKR itu memberi perhatian masalah yang dihadapi rakyat Pulau Pinang selepas mendakwa kerajaan negeri gagal membelanya. 

"Di mana hak orang Melayu di Pulau Pinang. Kami minta perkara ini diberi perhatian" itu antara perkataan yang dilaungkan kumpulan NGO terbabit.

Rafizi yang terkejut sebaik dihampiri kumpulan terbabit terus berkata "Tunggu, bagi saya semak dulu dan tak perlu bising-bising, hari sudah malam".

Bagaimanapun, suasana tegang yang berlaku hampir setengah jam itu akhirnya berjaya dileraikan polis - SH 

UMNO & PAS BANTU MANGSA KEBAKARAN PERMATANG PAUH , DI MANA BANG NON ?? @dzainalabidin

Posted: 09 Feb 2014 04:40 PM PST

Semalam satu kebakaran telah  berlaku di Kampung Petani , Penanti & mengakibatkan keluarga mangsa tinggal sehelai sepinggan kerana semua harta benda habis musnah dijilat api .

GPB dikhabarkan  Ketua UMNO Bahagian  Permatang Pauh Mohd Zaidi Hj Mohd Said  terus   bergegas  ke tempat kejadian selepas mendapat berita daripada ahli cawangan di situ & turut menyampaikan sumbangan kepada keluarga mangsa.

Di ketika itu juga Datuk Salleh Man , iaitu Adun kawasan berkenaan juga turun melawat dan membantu  keluarga mangsa kebakaran .

Melihat kepada gambar-gambar   ini dan siapa yang hadir  bila rakyat ditimpa musibah , memang patut pun Cikgu   Zaidi mengkritik Anwar Ibrahim   dan ingin mendedahkan siapa sebenarnya Ahli Parlimen Prmtg Pauh  ini kepada pengundi Kajang .

 Itu pun macai   AMK PKR Prmtg Pauh  dok main ugut   kepada UMNO Prmtg Pauh agar jangan terus dedah siapa sebenarnya Anwar di Permatang Pauh kepada pengundi Kajang .

Walaupun Salleh Man hadir sekalipun  ,  rakyat Permatang  Pauh masih menantikan khidmat Ahli Parlimennya yang kini sedang  mengidam  jawatan MB Selangor .


BUKIT MERTAJAM 10 Februari  -  Umno Permatang Pauh  semalam  segera tampil membantu sebuah keluarga yang rumah mereka musnah terbakar dalam kejadian di Kampung Petani , Penanti  . Kejadian berlaku kira-kira jam 9.00 malam dan 2 buah  kereta BOMBA datang untuk memadamkan kebakaran . 

Ketuanya , Mohd Zaidi Hj Mohd Said   berkata  Umno amat bersimpati dengan nasib keluarga itu kerana semua harta benda mereka dijilat api yang didakwa berpunca daripada litar pintas. Beliau menghulurkan sumbangan bantuan segera kepada keluarga mangsa bagi meringankan beban . 

Turut melawat mangsa kebakaran itu ialah Adun PAS Permatang Pasir , Datuk Salleh Man & Ketua Pemuda UMNO Prmtg Pauh Abu Bakar Sidekh Zainul Abidin . -MY PENANG ONLINE- 


sumbangan pakaian kepada keluarga mangsa oleh penduduk
kampung keadaan rumah mereka setelah api berjaya dipadamkan SUMBER : MY PENANG ONLINE

bumiyang

Posted: 10 Feb 2014 03:32 AM PST

bumiyang


Demi Semangat Asobiyyah-Pas Bersedia Pertahankan Teresa Kok!!!

Posted: 09 Feb 2014 04:48 PM PST

#seratah#

Posted: 10 Feb 2014 03:30 AM PST

#seratah#


KESAN PRK KAJANG

Posted: 09 Feb 2014 11:18 PM PST

Mengurangkan Kuasa Raja


Pada 11 Fabruari iaitu esok har penamaan calun bagi DUN Kajang dan pada 23 Fabruari hari memmuang undi, pada malam itu kita akan ketahui keputusannya, kita pun memang dah jangka Anwar memang menang kerana sokongan orang cina cukup padu kenana ingin meruntuhkan kekuasaan Raja Melayu.

Apabila Anwar menang Anwar akan minta Khalid letak jawatan dan Anwar memohon mengadap Sultan Selangor untuk angkat sumpah sebagai Menteri Besar, sekiranya Tuanku Sultan Menolak Anwar sebagai Menteri Besar, Anwar akan akur dan caca terhomat mengangkat Azmin Ali menjadi menteri besar.

Dengan cara ini terkabullah  janji Anwar kapada Azmin untuk dilantik menjadi Menteri Besar, tetapi Agenda Anwar untuk membuang Raja akan bermula dengan kempennya kerana Sultan menolak beliau menjadi Menteri Besar.

Anwar akan menarik gulungan muda yang dah sedia tak berapa minat dengan Raja-Raja  untuk mencari sokongan untuk membuang raja dengan undi tidak percaya rakyat kapada Duli Tuanku Sultan walau pun dalam masa tempoh yg agak lama tetapi episud membuang Raja telah bermula dengan Selangor.

Pekara ini akan merebak ke negeri-negeri lain yang juga ada masalah rakyat yang kurang senang dengan sikap Raja-Raja yang mereka nampak yang tidak menguntungkan Negara.

Seratah pernah diberi tahu oleh bekas Menteri Dalam Negeri Allahyaraham Tan Sri Ghazali Shafee tentang niat Anwar nak jadi Presiden Ripablit of Malaysia, dia akan membuang Raja-Raja Melayu dan akan Istiharkan negara ini sebuah negara Ripablit sekiranya dia dapat memerintah.

Oleh itu kita berfikirlah.

tunku

Posted: 10 Feb 2014 03:02 AM PST

tunku


PKNS: Immediate Terminations of staff violated proper procedures - RM2million per year and not RM7million

Posted: 10 Feb 2014 12:00 AM PST


A group of 22 former contract employees of Selangor subsidiary PHSB have claimed that their employer violated proper procedure when it abruptly terminated their contracts on February 4.

In a statement today, the group claimed that they were called into an unscheduled meeting that morning and each of them were then given their termination letters, stating that it was with immediate effect. They claimed to have not even received a notice of 24 hours.

Spokesperson for the group Dr Alif Aiman Abdullah also challenged the official reason given for their termination, which was that it was part of a re-structuring exercise by PHSB and parent company PKNS.

Alif Aiman said none of the usual processes involved in a corporate restructuring exercise, such as developing process flows, assessing manpower needs, and revenue and cost projections, were done either by the senior staff of PKNS or PHSB.

"Where are the above reports? No handover procedures were followed, no replacements announced. Staff were simply asked to immediately leave the premises," he said.

"The explanation that this shameful act was conducted as part of a restructuring exercise therefore holds no credibility and is seen as yet another sham," said Alif Aiman, who is former head of marketing of PKNS.

He said all PHSB staff were seconded and placed in positions within the parent company PKNS, the Selangor government's development arm.

Two days after they were terminated, Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim defended the move, saying it would save the company RM7 million a year.

Abdul Khalid said the termination was above board and according to procedures as stated in their contracts. The employees would also be given two months' severance pay.

Abdul Khalid said the termination of the employees was in line with the integrity pact policy implemented by PKNS to ensure good corporate governance.

Those dismissed were asked to reapply to PKNS later and would be deployed according to its needs.

The move was criticised by Malaysian Trades Union Congress (MTUC) deputy president Abdullah Sani Abdul Hamid, who described the sudden termination as "cruel" and accused the corporation of violating the law.

Alif Aiman also refuted claims that the company would be saving RM7 million from the exercise, claiming that the salaries of the 22 last year only amounted to RM2 million.

"PHSB have helped them reap hundreds of millions of ringgit each year since joining PKNS, yet do not share in most bonuses or perks. Where is all this money being used?

"Where does PKNS get its RM7 million ringgit cost for PHSB staff from? Their salaries for 2013 were only RM2 million. By comparison, PKNS staff salaries were about RM70 million for the same period.

"PKNS overheads for 2013 was over RM150 million. Were there any cost savings made before putting key loyal staff and their families in hardship?" he asked.

Ringgit has not grown weaker.

Posted: 09 Feb 2014 06:22 PM PST

Over the last ten years, it is not Ringgit Malaysia that has grown weaker but have actually grown stronger - just not as fast as the Singapore dollars.

RAPERA ..

Posted: 10 Feb 2014 01:36 AM PST

RAPERA ..


Menjelang Pilihanraya Kecil Kajang

Posted: 09 Feb 2014 10:38 AM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 10 Feb 2014 01:24 AM PST

Sahabat-Gunung


INTER JOHOR FIRMS

Posted: 09 Feb 2014 11:49 PM PST


Mereka digelar samseng bolasepak hanya kerana dikatakan berpakaian bagai puak holligan/firms luar negara yang sering mencetuskan huru-hara dalam perlawanan bolasepak. Mereka dikatakan angkuh dan bongkak serta tidak punya semangat kesukanan kerana kononnya mereka lebih suka terlibat dalam pergaduhan. Mereka juga dikaitkan dengan apa sahaja yang negatif seandainya berlaku perkara yang tidak elok samada didalam mahupun luar stadium.

Tetapi adakah anda mengenali siapa Inter Johor Firms (I.J.F.) yang sebenarnya? Tahukah anda akan bagaimana mereka berjuang demi keselamatan anda sebagai penyokong Johor? Pastikah anda bahawa setiap kekecohan itu bermula dari mereka sendiri? Atau benarkah mereka ini memang benar-benar pertubuhan samseng?

Sumber yang kami kenali pernah memberitahu bahawa I.J.F memang meniru kumpulan holligan/firms luar negara tetapi bukanlah 100% sehingga segala yang negatif turut diikuti. Mereka juga adalah peminat bolasepak Johor Darul Ta'zim yang mengikuti hampir setiap perlawanan bolasepak yang membabitkan Johor. Mereka juga adalah benteng bagi pasukan penyokong Johor sebagaimana yang berlaku di Stadium Lumut, Perak dan juga Stadium Darul Makmur, Pahang pada tahun lepas. Itu pun sekiranya ada antara anda yang masih mengingati peristiwa tersebut.

Kini mereka sekali lagi dikaitkan dengan aktiviti samseng bolasepak dimana jika dikaji semula dari sudut logik, banyak perkara yang tidak sepatutnya mereka yang dipersalahkan. Dimana pula kita ketika mereka perlukan sokongan dari kita? Mereka dibenci oleh penyokong luar itu tidak mengapa, tetapi jika penyokong Johor juga mempersalahkan kehadiran mereka... itu bermakna anda belum mengenali siapa mereka sebenarnya!

Pesanan mereka hanya satu...
NO ONE LIKE US, WE DONT CARE


Photo : The Photoshooterz

Moga Kejayaan Milik JDT II Hari Ini

Posted: 09 Feb 2014 08:18 PM PSTToday is Matchday!

Mulakan hari anda dengan senyuman,sebagai anak Johor/Malaysia yang cintakan kedamaian sentiasalah bersangka baik kerana BOLASEPAK MENYATUKAN KITA.....Semoga kejayaan milik 
JDTII hari ini.

Terima kasih.

Pemain, pegawai JDT tak perlu bersumpah

Posted: 09 Feb 2014 06:00 PM PST


Pemain Johor Darul Tazim (JDT) dan pihak pengurusan pasukan itu tidak perlu mengikut langkah pemain dan pengurusan T-Team yang mahu mengangkat sumpah al-Quran seperti diminta oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said.

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, Datuk Mohamad Aziz berkata, tindakan itu tidak perlu dilakukan kerana dikhuatiri akan mencemar kemuliaan kitab suci tersebut hanya kerana perlawanan bola sepak.

Sebagai orang lama, saya nasihatkan agar tindakan tersebut (mengangkat sumpah al-Quran) tidak dibuat kerana bimbang kemuliaan kitab suci al-Quran dicemari.

Apatah lagi, sumpah yang mahu dilakukan itu hanyalah disebabkan satu perlawanan bola sepak," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ahmad yang mahu kesemua pemain dan pihak pengurusan T-Team mengangkat sumpah ekoran kecewa dengan keputusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang memberikan kemenangan 3-0 kepada JDT.

Ia berpunca daripada insiden pergaduhan dalam pusingan kedua Piala FA membabitkan kedua-dua pasukan sehingga perlawanan berkenaan ditangguhkan apabila pasukan T-Team enggan meneruskan permainan masa kedua.

Mohamad turut menyifatkan perseteruan seperti itu adalah sesuatu yang negatif dan tidak seharusnya dibiarkan berpanjangan kerana boleh mencipta sentimen kebencian antara rakyat yang berasal dari negeri berbeza di negara ini.


Objektif utama setiap sukan pastinya untuk mengeratkan hubungan dan silaturahim antara pihak terlibat, tetapi sekiranya perkara ini dibiarkan berlarutan, acara ini akan menimbulkan suasana sebaliknya.

Perasaan benci akan timbul terhadap mereka yang lahir dari negeri berbeza, sedangkan kita semua adalah warganegara Malaysia," kata bekas Ahli Parlimen Sri Gading itu sambil berharap semua pihak dapat menerima keputusan yang dibuat oleh FAM dan melihatnya sebagai adat dalam sesuatu pertandingan.

Sementara itu, Presiden Kelab Penyokong Johor, Azlan Afandi Saufee Afandi menasihatkan penyokong JDT supaya sentiasa mengutamakan aspek keselamatan diri apabila hadir memberi sokongan ketika menyaksikan perlawanan melibatkan pasukan kesayangan mereka khususnya apabila berkunjung ke stadium lawan.

Apa yang paling penting, setiap peminat harus mematuhi arahan dan peraturan yang diberikan oleh pihak polis dan pegawai keselamatan sewaktu menyaksikan mana-mana perlawanan.

Peminat juga dinasihatkan agar jangan memulakan sebarang provokasi sama ada dalam bentuk percakapan mahupun perbuatan bagi mengelak berlakunya insiden tidak diingini," katanya sambil mengakui pasukan JDT dan peminat mereka kini sering menjadi sasaran ekoran beberapa insiden yang tercetus kebelakangan ini.


*** Bola jer pun, tak payahlah nak gaduh-gaduh, TMJ harus mengambil berat mengenai sikap segelintir penyokong2 JDT yang sengaja menimbulkan kekecohan ..... ianya akan menjejaskan nama baik TMJ dan JDT sendiri (Kita tak payah cakap pasal penyokong team lain, fokus pada team dan penyokong sendiri jer sekarang)

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Feb 2014 01:14 AM PST

Taipingmali (tm)


Mat Sabu dah lupa Mat Indera

Posted: 09 Feb 2014 11:12 PM PST30 Januari 1953 adalah tarikh keramat buat Parti Pas, lebih-lebih lagi Mat Sabu. Tahun lalu seawal Januari lagi, Mat Sabu, Ustaz Akmal Kamarudin, calon Pas Kamunting dan beberapa orang tokoh Pas dalam dan pusat sibuk mengadakan ceramah memperingati 60 tahun kematian Mat Indera.

Kemuncak perancangan Mat Sabu ialah untuk menganjurkan satu perhimpunan khas di tapak pasar malam Kamunting dan seterusnya peserta perhimpunan akan berarak ke penjara Taiping untuk buat demo depan salah sebuah penjara tertua di Malaysia. Seterusnya rombongan akan berarak sehingga ke kubur Mat Indera di belakang Masjid Kg Jambu.

Pas kawasan Batu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur turut terlibat dengan menaja sebuah papan tanda di atas kubur tersebut. Setiap hujung minggu kubur tersebut dikunjungi oleh pengikut Pas dari seluruh negeri dengan bas dan kereta persendirian, malah adik Mat Indera yang hadir sebagai penceramah turut dibawa melawat kubur tersebut.

Akan tetapi, sayang seribu kali sayang," Tipah tertipu", kubur yang dikatakan milik Mat Indera sebenarnya adalah palsu.

Setelah krew TM membuat pendedahan dan membuat bantahan program memperingati kematian Mat Indera, telah menyebabkan Mat Sabu mendapat malu besar.

Kubur Mat Indera yang sebenarnya didedahkan kepada umum dengan bantuan televisyen kerajaan dan swasta.

Kini peristiwa tersebut sudah setahun berlalu dan Mat Sabu sehingga hari ini tidak berani lagi menyebut nama Mat Indera. Jika pembohongan Mat Sabu tidak dibongkar, sudah tentu 30 Januari 2014, Mat Sabu akan membuat majlis poja roh komunis buat kali kedua .

Taiping Oh Taiping, Aman selama-lamanya

Posted: 09 Feb 2014 04:44 PM PST

Bulan Januari sudah pun berlabuh dengan membawa banyak kenangan, tetapi dek kerana banyak cerita-cerita baru timbul maka cerita lama kita terlupa untuk diperingatkankan.

Taiping baru sahaja selesai sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan dengan kehadiran YAB DS Najib ke Majlis Sambutan Peringkat Kebangsaan Sabtu lalu bersamaan 8 Februari 2014 sehari selepas Chop Goh Meh.

Persediaan untuk majlis yang besar ini bukan sehari dua persiapannya. Bukan kecil belanjanya. Apa tidaknya, sehingga pagar konkrit Pejabat Daerah Taiping terpaksa dirobohkan untuk memboleh kawasan Pejabat Daerah dan MPT di jadikan venue sambutan majlis peringkat kebangsaan.

Walaupun media perdana melaporkan jumlah kehadiran luar biasa tetapi bagi TM majlis ini kurang berjaya dan kurang memberi impak yang besar kepada kaum Cina Taiping.

Yang ramai hadir ialah bukan cina, mereka adalah daripada komponan BN. Terdapat juga sedikit pelancong asing yang datang mungkin melalui pakej pelancongan.

Sewaktu majlis berjalan sebelum Najib berucap, meja-meja banyak sudah kosong kerana tetamu cina ramai yang sudah pulang, di sepanjang jalan seperti Jalan Tamingsari kelihatan tidak ada kesesakan langsung,

Jelas menunjukkan kurangnya penyertaan kaum cina, yang hadir hanyalah dalam jumlah yang kecil, lebih meriah majlis perayaan tokong sayur di Jalan Tupai atau pesta tanglung.

Nampak sangat cina Taiping boikot majlis tersebut. Satu sebab mungkin kerana banyak jalan ditutup menyebabkan ramai yang tak mahu hadir, cina yang ada kebanyakan yang tinggal dalam rumah kedai.

Apapun ramai yang menyatakan majlis tersebut berjaya tetapi buat TM, ia berjaya dari sudut perlaksanaan tetapi kurang memberi impak untuk jangkamasa panjang. Mereka lebih mendengar cakap Nga Kor Ming daripada cakap Tiong Lai atau Najib.

APANAMA

Posted: 09 Feb 2014 11:32 PM PST

APANAMA


MALAYSIA's healthcare is among the best and cheapest in the world

Posted: 09 Feb 2014 05:04 AM PST

Belantan

Posted: 09 Feb 2014 11:32 PM PST

Belantan


Murugiah pertikai Waythamoorthy?

Posted: 09 Feb 2014 10:11 PM PST


Tindakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waythamoorthy yang menyalahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga memaksa beliau meletak jawatan dipertikaikan.

Bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah mendakwa, tindakan tersebut sengaja mahu mengaburi mata masyarakat India yang masih tertanya-tanya peranan beliau sejak dilantik menyertai Kabinet.

"Saya tidak faham, ketika saya di Jabatan Perdana Menteri dengan portfolio sama, banyak perkara telah saya laksanakan dalam tempoh beberapa tahun. Mengapa Waythamoorthy tidak boleh?

"Mengapa salahkan Perdana Menteri? Waythamoorthy sendiri tidak banyak berinteraksi dengan pemimpin-pemimpin dalam Barisan Nasional (BN). Beliau langsung tidak turun padang, malah kewujudan beliau dalam Jabatan Perdana Menteri selalu dipersoalkan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam Waythamoorthy yang juga Pengerusi Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf), dilaporkan akan meletak jawatan sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri serta Ahli Dewan Negara berkuatkuasa Isnin ini.


Waythamoorthy mendakwa, Hindraf telah menunggu selama lapan bulan bagi Perdana Menteri membuat keputusan berhubung perjanjian persefahaman antara pertubuhan itu dengan kerajaan agar satu penyelesaian boleh dilaksanakan ekoran masalah sosioekonomi yang membelenggu kaum India di Malaysia.

Murugiah percaya tindakan itu diambil setelah Waythamoorthy ditekan oleh kumpulan tertentu.

"Waythamoorthy sebenarnya sudah lupa, beliau kini adalah Timbalan Menteri serta Senator dan bukan hanya pemimpin Hindraf. Banyak perbezaan antara pemimpin NGO dan ahli politik. Jika hendak letak jawatan, letak sahaja tapi jangan menyalahkan orang lain," tegasnya.

Tambah Murugiah, Najib telah banyak memberi peruntukan dan telah menyelesaikan pelbagai isu berkaitan kaum India berbanding mana-mana Perdana Menteri terdahulu.

Sementara itu, Bendahari Agung MIC, Datuk S. Murugesan mengalu-alukan peletakan jawatan Waythamoorthy kerana menganggapnya tidak membawa apa-apa kebaikan kepada kaum India.

"MIC juga mahu bekerjasama dengan beliau selama ini tetapi Waythamoorthy tidak mahu 'berjabat tangan' dengan kita. Sekiranya ikhlas mahu melakukan perubahan, mengapa kita tidak bersatu sahaja.

"Kita tidak akan sesekali kerugian kerana MIC dan BN akan terus melakukan yang terbaik untuk masyarakat India, sama ada beliau ada atau tidak, kita tidak nampak sebarang perbezaan," katanya.

Suara Politik
Belantan

Anwar sudah mula bayangkan dia MB Selangor?

Posted: 09 Feb 2014 08:46 AM PST


Ketua Pembangkang, Awnar Ibrahim mula membayangkan dia bakal mengambil alih jawatan Menteri Besar Selangor yang kini disandang oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Anwar yang berceramah di Dataran Prima Saujana, Kajang di sini malam tadi mengakui Abdul Khalid merupakan seorang tokoh ekonomi yang hebat tetapi beliau perlu menjadi Menteri Besar untuk mengukuhkan kedudukan pembangkang di negeri tersebut.

"Kalau puji Khalid, hendak ganti dia buat apa? Selangor sudah ada rekod baik dan kita perlu tingkatkan lagi. Peranan dia (Khalid) tentu ada.


"Kalau ditakdirkan ada persetujuan (menjadi Menteri Besar Selangor), (dia) bantu saya. Saya tidak kata saya hendak jadi Menteri Besar tetapi kalau saya ambil alih dari Khalid, asas sudah ada. Apa pun, kita mesti menang di Kajang dahulu," katanya dalam majlis yang dihadiri kira-kira 300 orang.

Anwar dinamakan sebagai calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang dijadual berlangsung 23 Mac ini.

PRK DUN Kajang diadakan apabila Lee Chin Cheh daripada PKR meletakkan jawatan tanpa sebarang alasan pada hujung bulan lalu untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding.

Suara Politik
Belantan

Dialog provokasi Teresa mang-Kok?

Posted: 09 Feb 2014 02:24 AM PST

Tiga pelakon klip video Onederful Malaysia CNY 2014 yang membawa watak Abang Wai, Puan Jit dan Master Yan Yan dengan Teresa mang-Kok (gambar kecil) berlakon sebagai pengerusi forum.

DIALOG berikut ialah sedutan daripada klip video ONEderful Malaysia! CNY 2014 yang memuatkan sindiran dan fitnah kepada kerajaan.TERESA KOK: Tuan-tuan dan puan-puan. Selamat datang ke program tilik nasib Tahun Baru Cina istimewa kami, ONEderful Malaysia!

Biar saya beritahu anda, tahun Kuda pada tahun ini adalah benar-benar hebat. Selain daripada Bintang Tuah yang biasa, Bintang Malang dan Bintang Bergaduh, terdapat juga Bintang Kenaikan Harga Perumahan, Bintang Kenaikan Harga Petrol, Bintang Kenaikan Harga Utiliti dan dua bintang sangat luar biasa iaitu Bintang Harga Betul-betul Naik dan juga Kesemua Harga Barang Naik. Kesemua bintang ini bersama-sama membentuk satu Tahun Kuda yang amat jarang berlaku dan besar.

Hari ini, kami amat berbesar hati untuk menjemput tiga tetamu berprestij untuk menyertai kami dan berkongsi dengan kami nasib Tahun Kuda yang amat besar. Pertama sekali, saya ingin memperkenalkan orang yang suka mengikut belakang orang yang memberi manfaat kepadanya dan juga suka menangis, Pakcik Wai.

Oops maaf, sepatutnya Abang Wai .

ABANG WAI: Panggil saya abang Wai.

TERESA: Seterusnya Puan Jit, pakar dalam batu-batu dan permata, fesyen dan perkiraan feng shui. Dan akhir sekali, Master Yan Yan, yang merupakan pakar dalam perhubungan, feng shui untuk susunan isi rumah dan pelancongan.

Setiap warganegara mengadu bahawa "wang untuk berbelanja tidak mencukupi". Ketiga-tiga daripada anda mempunyai sebarang komen?

MASTER YAN YAN: Anda semua perlu untuk sedar dan dengar! Mengapa mata wang Ringgit Malaysia merosot. Ma Bai, Ma Bai... Ertinya nasib juga hilang!

PUAN JIT: Kita perlu memanggilnya Ringgit Ringgit, bunyi Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, (cincin) saya cinta cincin. Sebenarnya, negara kita sangat bagus. Namun, tidak mudah menyara keluarga sekarang. Oleh itu, isteri perlu bijak dalam menyimpan. Contohnya, jika suami anda memberikan anda RM100 untuk membeli barangan runcit di pasar, anda perlu hanya menghabiskan RM30, maka anda boleh menyimpan RM70 dan simpankan ia di dalam poket anda. Akhirnya, "Jimat, Jimat" yang berterusan, lama-lama akan menjadi gunung!

Kreatif sedikit, menjadi BERLIAN!

Menurut Feng Shui, jika anda memakai banyak berlian ia akan meningkatkan kekayaan anda. Semakin besar saiz karat semakin baik nasib anda.

TERESA: Apakah nasihat anda bagi mereka yang ingin melancong tahun ini?

MASTER YAN YAN: Dengar sini. Tahun Melawat Malaysia, ke mana kita harus pergi? Sudah tentu melancong ke Malaysia! Adakah anda tahu? Baru-baru ini Malaysia telah 'dianugerahkan' nombor keenam negara yang paling berbahaya di dunia dan merupakan satu-satunya negara dari Asia.

ABANG WAI: Bagus untuk menuju ke utara atau selatan tahun ini. Jadi, jika anda ingin melakukan perjalanan sila tunduk kepada lanun Selatan dan Utara (lebuh raya). Tinggalkan wang anda kepada mereka, mereka akan memastikan keselamatan anda sepanjang perjalanan ke destinasi anda.

MASTER YAN YAN: Ataupun anda boleh melakukan perjalanan ke Melaka dan melawat Jalan Jonker, tetapi perlu cepat. Kerana ia akan hilang tidak lama lagi. Jika tidak, anda boleh melakukan perjalanan ke Sabah untuk melihat lanun, siap dengan bonus pertunjukan penculikan dan adegan tembak menembak. Persembahan secara langsung, pastinya sangat menarik.

Ataupun, mari kita pergi lebih jauh ke Johor untuk melihat lukisan mural "Berhati-hati! Perompak ada berdekatan". Pemandangan yang sangat cantik.

Sudah hilang, Sudah hilang. Tengok! Itulah sebabnya anda perlu pergi lebih awal! Sedihnya sekarang sudah hilang!

TERESA: Hidup di Malaysia sangat tidak selamat pada masa ini. Saya percaya penonton ingin tahu apa yang boleh dilakukan untuk memastikan keselamatan mereka?

ABANG WAI: Ini bukan tahun yang baik untuk melangkah keluar dari rumah anda. Oleh itu jangan keluar jika tidak perlu. Jika anda benar-benar perlu keluar pastikan tidak memakai pakaian terlalu 'Bersih'. Bagaimana pula dengan warna? Pakai lebih banyak baju berwarna merah, elakkan memakai baju dan seluar berwarna kuning. Kuning mungkin menyebabkan anda dibawa ke mahkamah. Jika lebih serius, ia akan menyebabkan kemudaratan dan kecederaan kepada badan.

MASTER YAN YAN: Ia merupakan satu tahun yang amat bertuah untuk anda semua! Bagi ahli perniagaan, saya akan memperkenalkan kepada anda semua maskot keamanan iaitu gril besi!

Biar saya beritahu anda, dengan gril besi ini anda akan bebas daripada gangguan seperti ah long, samseng dan perompak. Langsung tiada masalah! Tiada masalah.

PUAN JIT: Puan-puan, anda perlu membeli beg berjenama. Semakin berjenama, mahal, dan lebih besar beg itu lebih baik. Anda kemudiannya boleh menggunakan beg sebagai perisai diri daripada tetakan parang.

Oh, jangan bimbang! Beg anda dibuat daripada kulit asli. Ia boleh menyelamatkan nyawa anda. Itulah sebabnya saya suka membeli beg tangan berjenama mahal untuk mempertahankan diri dan keselamatan.

ABANG WAI: Maaf, saya telah salah faham dengan kamu.

PUAN JIT: Tidak apa.

TERESA: Bagaimana pula anak-anak kita yang masih bersekolah? Apa-apa tip untuk mereka?

ABANG WAI: Bintang Pengajian bagi tahun ini baik untuk mereka yang bersekolah. Anda tidak perlu kisah dengan pendidikan Cina atau Tamil. Satu Malaysia, Satu Bahasa!

TERESA: Saya mendengar taraf pendidikan tinggi kita jatuh mendadak berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya.

MASTER YAN YAN: Biar saya beritahu anda. Taraf kolej dan universiti-universiti kita adalah hebat terutama Universiti Malaya. Setiap pelajar tinggi dan mempunyai fizikal yang kuat. Selain itu, semua orang mempunyai nama yang boleh anda panggil kuat dan gempal! Tambahan, universiti kita berada di tempat ke-167 di dunia.

Apa maksudnya? Malaysia Boleh!

SOALAN PENONTON: Apa-apa tip untuk pengajaran kepada anak-anak yang nakal?

PUAN JIT: Baiklah, biar saya menjawab soalan ini. Anak-anak kecil yang nakal pada satu masa mahu anda untuk keluar dan turun, anda tidak perlu bimbang kerana ia hanya berlaku sekali dalam lima tahun.

Apabila mereka nakal, hanya berikan mereka beberapa gula-gula untuk memanjakan mereka. Mereka kemudian akan taat dan diam.

Tetapi jika anda masih tidak dapat menutup mulut mereka, maka ia sebenarnya lebih mudah jika kita pergi ke Daerah Gangnam dan mencari Puan Gangnam menari untuk kita. Kemudian semuanya akan diselesaikan.

TERESA: Untuk majikan dan pekerja, adakah anda mempunyai apa-apa nasihat yang baik dari segi pengurusan dan pelaburan kewangan?

MASTER YAN YAN: Ini adalah soalan yang baik, anda semua perlu dengar! Bagi mereka yang ingin melabur dalam hartanah, jangan hanya melihat hartanah tempatan. Berdasarkan pengiraan saya, Bintang Harta muncul di arah Barat Laut. Anda boleh mempertimbangkan hartanah di New York, Manhattan. Rumah di sana mempunyai fengs hui yang sangat baik dan sangat murah juga. Tujuh bilik apartmen hanya berharga RM100 juta. Murah sangat, kan.

PUAN JIT: Saya telah membeli beberapa untuk anak saya juga. Pilihan yang baik!

SOALAN PENONTON: Tahun Kuda tahun ini, jika saya ingin memulakan perniagaan tetapi hanya mempunyai modal yang terhad, apa yang boleh saya lakukan?

PUAN JIT: Anda tidak mempunyai wang dan masih mahu memulakan perniagaan? "Jual Cina!"

TERESA: "Jual Cina"? Bagaimana untuk menjual?

ABANG WAI: Jika anda ingin "Jual Cina", perlu menyertai pertubuhan itu, bayaran masuk adalah RM25 sahaja. Selepas itu anda boleh menjadi "pengkhianat".

MASTER YAN YAN: Selepas menjadi "pengkhianat", anda pasti akan naik sangat cepat dalam kedua-dua kedudukan dan kekayaan serta tidak perlu bekerja keras juga.

PUAN JIT: Pelaburan modal yang sangat kecil, tiada risiko, dan dengan ganjaran yang tinggi. Apa lagi yang lebih baik daripada "Menjual Cina"?

TERESA: Kita sudah berada di akhir rancangan. Saya ingin mengucapkan terima kasih semua tetamu kami kerana meluangkan masa anda untuk menghadiri rancangan kita hari ini.

PUAN JIT: Apa-apalah!

TERESA: Pada tahun baharu ini, saya, Teresa Kok, akan bekerja lebih keras dan meletakkan lebih banyak usaha untuk menjadi suara rakyat dan terus berkhidmat kepada rakyat! Saya bersedia untuk melawan semua ketidakadilan, rasuah dan ketetapan demokrasi!

PUAN JIT: Saya, Puan Jit dalam Tahun Kuda ini ingin anda semua mendapat banyak wang.

MASTER YAN YAN: Saya berharap semua pekerja mendapat kenaikan pangkat, kenaikan gaji dan mendapatkan lebih banyak kekayaan!

ABANG WAI: Saya berharap orang yang sedang jatuh cinta berkahwin tidak lama lagi dan mempunyai penghujung yang bahagia!

SEMUA: Kami berharap anda semua mempunyai " ONEderful " Tahun Baharu Kuda! -UMO

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 09 Feb 2014 11:22 PM PST

The Unspinners


Kerja PAS ke Syiah Kedah? Jahat dan busuk hati betoi...

Posted: 09 Feb 2014 10:30 PM PST
Kan bagus 40 riu ummah bersama selawat dan mengimarahkan bbukan kelahiran nabi muhammad kekasih Allah.

Tapi ada pulak puak yang mahu merek fitnah kata penaja adalah syarikat judi.


PAS ke syiah kedah punya kerja?

Syiah yang sesat ada taksub hingga percaya Saidina Ali patut jadi rasul tapi Jibrail salah orang kah kah kah ....Mereka ini benci rasulullah dan kaum eluarga rasulullah walupun ngaku ahlul bait.

PAS pulak berpolitik sampai benda baik pun ditentang jika rasa ia menggugatkan politik mereka. Sejak mutakhir ini, mereka lebih pertahankan kristian dan ugama islam sesat serta peliwat dari menegakkan Islam.

Itu sebahagian dari mereka.

Apa hal pun ... orang yang nak perjuangkan islam mesti hayati islam. Kalau dah perangai dan budi pekerti bukan Islam, apa yang dihayatinya?

Tonggak tonggek saja ... solat tak sampai kalau hati tak suci-suci ....


Tun M dah, Nik Aziz dan Taib pun dah ...Kit Siang bila?

Posted: 09 Feb 2014 08:30 PM PSTSemua tuduhan salah ... Sarawak Report kantoi lagi

Posted: 09 Feb 2014 05:30 PM PSTSampai hari Sarawak Report masih tak upaya mendedahkan sebarang bukti atau maklumat untuk menunjukkan wang kerajaan digunakan untuk membiayai wayang anak Datin Seri Rosmah, Riza Aziz.

Difahamkan mereka sudah berhentikan serangan kerana disaman.... kah kah kah tau takut. Kerja bodoh iitu diberikan kepada PAS yang difahamkan telah buat demo tentang isu moral filrm tersebut yang masih mahu dituduh dibiayai Rosmah sebanyak RM300 juta.

Eloklah Rosmah saman puak-puak ini. CUma janganlah guna Datuk Hafarizam sebagai loyar sebab dia serupa biro pengampunan dalam UMNO.

Sarawak Report ini sudah terlalu lama dibiarkan hingga ada blogger BN di Sarawak yang tiada jati diri anggap tak boleh lawan...

Hmmm ... apa susah sangat lah. Dari Semenanjung dah bertubi-tubi kami balun. Takkan orang Sarawak tak tahu hal sebenar untuk jawab balik? Malas ke???


Ada Sarawak blogger berjaya dedahkan penipuan mereka. Baca sepenuh SINI... support ke tidak UMB PBB?

Rencana Sarawak Report terbaru pun kantoi lagi ....Mereka kata Pehin Taib Mahmud hanya main wayang untuk buat pengumuman.tul dia umum mahu undur dan dia tak masuk campur tapi serahkan keputusan pengganti pada PBB. Baca tulisan di SINI

Dipercayai PBB mahu tawarnya jadi TYT, tapi dia menolak. Gossip kata dia mahukan jawatan tersebut.

Pasti mereka kata ini lakunan kerana Pehin akan ambil kemudian hari. Kalau dia tak mahu, macam mana?

Apa sekali nak berlaku, orang putih di belakang Sarawak Report yang hanya dapat info dari membayar pegawai kerajaan di dalam usahlah nak sibuk dalam idang yang mereka pun tak tahu.

Papa John Jaban yang kaki betina serta jantan tak bertanggungjawab yang beristeri ramai dan ditinggalkan semua pula salah satu hli pasukan Sarawak report. Tak ada kredibiliti langsung...

Dahlah isu wayang anak Rosmah mereka kantoi....

Kenapa DAP sikit-sikit tuduh UMNO ugut Mei 13?

Posted: 09 Feb 2014 07:30 AM PST


Perkataan Inggeris yang mereka dok ulang-ulang adalah "raising the spectre of May 13". Tujuan mereka adalah untuk menyuci darang di tangan DAP dalam hal Mei 13.

Itu pasal mereka tentang filem Tanda Putera habis-habis. Mereka reka sejarah  baru dengan Dr Kua Kia Soong menulis buku sejarah baru "May 13" berdasarkan fakta orang asing yang tidak ada kredibiliti untukpusingkan fakta.

Asal tersebut May 13 atau terpampang May 13, mereka akan melompat macam seolah-olah merekaini mangsa dan  mereka innocent. Padahal mereka  yang dok provokasi, tembak panggung wayang  yang dipenuhi Melayu dan lain-lain peristiwa ngeri


Ini hanya sebahagian dari psywar atau perang saraf untuk kita berhentikan menyebut peristiwa berdarah Mei 13 di mana salahnya adalah orang cina dalam parti DAP dan Gerakan bersama anasir  komunis dalam Parti Buruh.

Sedihnya banyak budak muda bodoh termakan tipu helah cina DAP.

Orang marah disalahkan, tapi pesalah di pertahankan?

Posted: 09 Feb 2014 04:30 AM PST


Bawah adalah gambar sekumpulan individu dan tidak mewakili mana-mana pihak meluahkan rasa marah mereka.
Tak kisahlah kalau dikatakan kasar dan provokasi. Ada kata memalukan. Ada kata tak bijak ... tapi mereka peduli apa politik, hanya orang biasa meluahkan perasaan.

FREE COUNNTRY kan SUARAM dan DAP cakap. Kalau kebebasan bersuara perlu ada tanggungjawab dan kesusilaan, video Teresa dan kangkung tu betul ke?


Bukankah video Teresa itu kasar, provokasi dan biadap?

Ia menunjukkan betapa hilang kesopanan dan kesusilaan. Ada ke ucapan tahun baru diselit dengan perkara begini?

BUkankah patut diketepikan kepartian dan politik, dia kembalikan pada semangat togetherness antara keluarga, masyarakat dan antara kaum.

Kalau apa yang dikatakan itu betul takpe juga tapi ianya bohong dan fitnah belaka.


Dahlah tu, fakta salah ... tau tak malu?


Lagi tak tahu malau bila dia tak ngaku... ingat orang bodoh ke?


Bertambah pula ada pula yang defend dia.


Kumpul duit bu tunggal tapi Teresa andartu kebas

Posted: 09 Feb 2014 01:30 AM PST
Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Feb 2014 11:17 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


EMEL DI SEBALIK PEMBUANGAN 23 KAKITANGAN PKNS

Posted: 09 Feb 2014 10:51 PM PST

Email dari Artiqualist – Assalamualaikum WRT dan salam sejahtera.
Sebelum itu, Penulis ingin memanjatkan kesyukur kehadrat Allah SWT kerana mengurniakan rahmat dan keberkatan untuk kita hidup di Malaysia yang aman ,makmur dan dilimpahi rezeki yang melimpah ruah. Semoga masa depan rakyat Malaysia yang bertuah ini menjadi lebih cemerlang dan dihindari dari sebarang musibah.

Artikel yang Penulis karangkan ini adalah bagi berkongsi pendapat, pengalaman dan pengetahuan berkenaan isu yang berkaitan pemecatan 23 kakitangan PKNS Holdings Sdn Bhd (PHSB) yang kini sedang hangat diperkatakan di media arus perdana.
Penulis memohon agar artikel ini tidak dilihat sebagai satu karangan yang berunsurkan politik semata-mata kerana ianya hanya berdasar pendapat peribadi dengan apa yang berlaku namun ianya bukan direka cipta.
PHSB diwujudkan ketika di bawah pentadbiran mantan Pengurus Besar (General Manager) PKNS, Datuk Othman b Hj Omar. Secara dasarnya kewujudan PHSB dilihat sebagai langkah mengkoporatkan sistem pentadbiran PKNS yang dilihat beliau kurang memberikan impak sebagai pemaju hartanah yang terulung di negeri Selangor.
Ketika di awal pentadbiran Pengurus Besar PKNS ini, beberapa dasar baru diperkenalkan. Elemen yang paling jelas adalah memperkenalkan slogan baru PKNS iaitu Building Communities, Enriching Lives, Realizing Dreams (Membina Komuniti, Memperkasakan Kehidup, Merealisasikan Impian) menggantikan 'Tagline' Kemajuan Untuk Rakyat yang didokong sekian lama.
Kembali ke kepada isu pemecatan kakitangan PHSB, dinyatakan bahawa keputusan menamatan kontrak bagi 23 kakitangan anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) adalah mengikut prosedur yang jelas dinyatakan di dalam kontrak.
Kontroversi ini juga dilihat sebagai rentetan daripada siri-siri kontroversi yang membabitkan pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid bin Ibrahim. Tindakan drastik ini dilihat atau diwacanakan sebagai tidak wajar malahan kejam terhadap kakitangan PHSB kerana dilakukan secara tanpa sebarang budi bicara. Namun apakah sebenarnya yang berlaku di PHSB sehingga mereka diperlakukan sebegitu rupa.
Dengan bantuan pihak media, terbitnya pelbagai spekulasi yang mengaitkan tindakan pihak Pengurusan PKNS yang berani dikala banyak isu-isu sensasi yang mengaitkan kelemahan pentadbiran kerajaan negeri Selangor.
Itu isu politik. Walaubagaimanapun secara dalaman (Internal) di PKNS sendiri, terdapat beberapa kenyataan yang jelas menyokong keputusan tersebut yang sebenarnya tiada langsung berkait dengan sentiment politik arus perdana.
Walaubagaimanapun, pada pendapat penulis, ada kewajaran untuk tindakan yang diambil pihak Pengurusan PKNS ini .
Secara dasar, penamatan kontrak ini adalah mengikut perjanjian dan tidak menyalahi undang-undang. Penulis percaya kakitangan yang dinyatakan professional dan pakar ini faham terhadap syarat dan terma perjanjian yang dibaca sebeum mereka menerima tawaran bekerja di PHSB tambahan pula skim perkhidmatan mereka tidak sama seperti kakitangan PKNS yang bersandarkan skim perkhidmatan awam sepenuhnya. Tentu sekali terdapat banyak jurang perbezaan yang amat ketara terutamanya di sudut skim perkhidmatan dan gaji pekerja.
1. PERTINDIHAN, KEUPAYAAN DAN KEMAMPUAN
Untuk makluman, difahamkan bahawa jawatan yang diwujudkan oleh PHSB kebanyakannya tidak relevan langsung dengan peranan serta objektif dan mengakibatkan pertindihan yang peranan dan tugas yang dijalankan oleh bahagian-bahagian yang sediada di PKNS. Ini mengakibatkan proses penetapan bagi sebarang perancangan PKNS gagal dan tersasar daripada objektifnya kerana pelbagai pindaan dan pengolahan dilakukan mereka ini yang lebih cenderung kepada menjana keuntungan semata tanpa melihat kepada pembangunan yang lebih kondusif.
Contohnya jawatan Bahagian Pemasaran PHSB yang dilihat peranannya melebihi dengan Bahagian Jualan PKNS dalam memasarkan produk dan memberikan input dan kajian dari sudut pandangan penjualan produk PKNS. Keputusan dan pandangan yang dianggap professional PHSB adalah mandatori bagi menentukan hala tuju pembangunan sesebuah projek walaupun jika dilihat tidak begitu meyakinkan dan berdaya maju. Yang paling menghairankan Penulis adalah PHSB sebenarnya juga menggunakan khidmat konsultan luar dalam menentukan sebarang perancangan pembangunan untuk dibentangkan kepada pihak PKNS.
Soalannya mengapa perlu melantik perunding luar sedangkan PKNS membayar ribuan ringgit untuk mendapat kepakaran mereka . Berdasarkan apa perlantikan konsultan hartanah (yang bukan syarikat bumiputra) dibuat PHSB.
Jelas sekali, kegagalan dan tindak tanduk PHSB mengundang banyak masalah dan merosakkan imej PKNS. Pembaziran masa dan wang untuk melantik pihak lain dalam menentukan rekabentuk cadangan pembangunan dan kajian kebolehsampaian bagi sesebuah projek. Jelas bahawa PHSB mengundang perkhidmatan dari sumber yang amat meragukan yang akhirnya mengakibatkan kerencatan pembangunan serta mengundang rasa kurang senang kakitangan dalaman dan juga di mata rakyat.
Kita rujuk contoh kegagalan PKNS dalam merancang projek PKNS di SS 7, Kelana Jaya. Isu yang menjadi begitu kontroversi sehingga mengundang kemarahan seluruh penduduk setempat. Ditambah pula dengan terbongkarnya isu pengubahan haram (dari kawasan lapang ke perumahan/komersil) pada pelan pembangunan yang diwartakan oleh pihak Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ). Saranan dan idea yang 'PAKAR' oleh mantan kakitangan PHSB sendiri yang akhirnya masyarakat menyuarakan bantahan dengan begitu emosi pada sidang penerangan yang dihadiri Pengurusan dan seorang EXCO PKNS. Pasti apa yang diusahakan PHSB memberikan impak yang negatif pada PKNS.
Walau bagaimanapun dalam kegagalan projek tersebut, PKNS juga perlu membayar dengan harga yang mahal. Penulis percaya bahawa perkhidmatan dan pampasan kepada pasukan konsultan yang dipimpin PHSB perlu ditanggung PKNS. Tidak termasuk pada kontraktor yang telah dilantik perlu diberikan pampasan dari penamatan kontrak oleh PKNS walaupun ianya tidak dinyatakan. Rujuk terma dan jumlah bayaran untuk pelepasan perkhidmatan pada perjanjian perlantikan juruperunding tersebut. Jelas kerugian yang ditanggung PKNS hasil daripada pelan perancangan bijak PHSB.
2. BENTANGKAN CADANGAN, MENGATUR STRATEGI DAN MENANTIKAN KEMEWAHAN
Penulis merasakan bahawa peranan PHSB dalam mengarah halatuju PKNS dalam mencorak pembangunan hartanah di negeri Selangor boleh disamakan dengan golongan pakar dalam mewujudkan spekulasi bagi mewujudkan ketidakseimbangan pada sektor hartanah di negeri Selangor terutamanya di Lembah Klang.
Golongan Spekulator ini yang mungkin diujudkan oleh pemaju swasta bertujuan mengubah dasar pembangunan yang diamalkan sekian lama. Terbukti apabila kini harga rumah-rumah PKNS melambung tinggi. Perancangan golongan spekulator mampu mengaut keuntungan hasil daripada perancangan mereka melonjakkan harga pasaran semasa serta merialisasikan projek yang bernilai tinggi. Adakah mungkin peranan PHSB ini cenderung kepada sesetengah pihak yang mensasarkan golongan mewah majoriti bukan Bumiputra dan menidakkan kehendak bagi mereka yang kurang berkemampuan. Terma 'MAMPU MILIK' bagi projek PKNS sebenarnya digunakan bagi mengaburi pandangan rakyat.
Anda sedia maklum bahawa dahulunya pemaju swasta gagal bersaing dengan projek yang dibangunkan PKNS terutamanya dari sudut nilai harga kerana PKNS mempunyai Bank Tanah yang besar serta mendapat pelepasan/pengurangan terhadap kos pengurusan tanah oleh Kerajaan Negeri. Dikalangan pemaju swasta pula, situasi ini dilihat menjadi penghalang untuk mereka mengaut lebih keuntungan dimana projek PKNS menawarkan harga yang jauh lebih kompetetif. Ditambah pula ada bagi sesetengah pihak yang iri hati kerana PKNS mengamalkan polisi yang lebih mengutamakan peratusan pemilikan kepada kaum Bumiputra.
Apa yang membimbangkan Penulis dengan apa yang berlaku di PKNS adalah wujudnya perancangan jangka panjang di kalangan parti politik yang menerajui Selangor yang mengambil peluang sebagai kapasiti yang berkepentingan di PKNS (termasuk di kalangan ahli EXCO bukan Bumiputra). Mungkin dilihatkan perancangan untuk mengubah bentuk pecahan populasi kaum Bumiputra di sesebuah kawasan dan daerah dengan menghadkan kemampuan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputra di negeri Selangor. Usaha yang tujuan jelas dapat mengubah populasi dan ekonomi majoriti kaum di sesebuah kawasan akhirnya mendominasi sokongan politik rakyat setempat. Bandingkan pemaju di Bandar Puchong dengan Bandaraya Shah Alam. Bukan hendak menjadi rasist tetapi ini kenyataan.
Pembaca faham apa yang penulis maksudkan.
Peranan PHSB juga mungkin menuruti perancangan jangka panjang pihak tertentu untuk mengecilkan populasi kaum Bumiputra di kawasan yang amat strategik dan bernilai tinggi. Contohnya seperti cadangan PKNS untuk membangunan projek Datum Jelatek di Keramat, di tengah bandaraya Kuala Lumpur. Dikabarkan bahawa bagi seunit rumah dengan keluasan hanya 1,304 kaki persegi mencapai nilai RM 11 juta. Penulis mendapati ada agen hartanah yang mula mengiklankan penjualan unit rumah tersebut di internet walaupun pelan pembangunan projek ini masih dalam proses kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan. Jelas projek mega ini hanya mensasarkan golongan atau mungkin kaum yang berkemampuan sahaja.
Untuk rekod, kawasan ini sebelumnya didiami oleh majoriti kaum Bumiputra yang kebanyakan nya berpendapatan sederhana rendah. Spekulasi yang tersebar menyatakan bahawa 2 blok projek ini telah dimiliki oleh pihak yang tidak dapat disahihkan. Adakah peranan PHSB boleh dinafikan dalam usaha projek tersebut direalisasikan?
3. PERSONA DAN SPEKULASI
Penulis percaya bahawa sesiapa sahaja kakitangan PHSB dilantik PKNS dalam membuat cadangan projek-projek tersebut sudah tidak berkhidmat di PHSB lebih awal sebelum isu pemecatan ini berlaku. Kehadiran golongan ini memang bukan untuk jangkamasa panjang di PKNS. Mungkin juga mereka ini adalah golongan spekulator hartanah yang merosakkan peranan PKNS sebagai pemaju yang menitik beratkan keseimbangan pembangunan dan memacu kemajuan kepada rakyat.
Ini adalah kerana terbukti hanya PKNS sahaja yang mampu menjadi pemaju hartanah yang mempunyai kemampuan dalam membangunkan projek-projek yang vibran dan mampu dimiliki semua rakyat terutamanya kaum Bumiputra. Malangnya kini rakyat melihat kontroversi yang melanda PKNS ini tiada kesudahan dan hampir ke tahap membosankan.
Penulis melihat PHSB dengan barisan kakitangan yang dinyatakan hebat menjadi peranan penting dalam usaha menjadikan hartanah di negeri Selangor melambung tinggi. PHSB menjadi hub untuk mereka hadir dengan imej korporat dan hebat dalam keterampilan serta aura yang luar biasa menjadikan PKNS terpesona sehingga mengikut apa sahaja yang dibentangkan. Peranan Pengurus Besar dalam memberi imunisasi dalam apa sahaja tindakan PHSB langsung menidakkan kemampuan dan pengalaman kakitangan dalaman PKNS sendiri walaupun tindakan PHSB menjerumus kepada kegagalan.
4. GAH HANYA DI MATA NAMUN TIDAK JELAS DAN IKHLAS
Penulis diceritakan pelbagai kisah ketika mantan G.M atau dikenali sebagai 'O.O' ketika menunggang PKNS dahulu. Geleng kepada Penulis dibuatnya. Aura dan idea 'WOW' dengan licik telah memukau PKNS sehingga berlakunya pembaziran dan perbelanjaan yang sia-sia. Benar atau tidak perkara ini Penulis tidak pasti, namun kisah ini diceritakan panjang lebar oleh sahabat Penulis di sebuah restoran. Penulis sempat mencatit pada sehelai tisu:-
- Berbelanja untuk menukar warna dan rekabentuk baju batik bagi seluruh kakitangan PKNS mengikut warna kesukaan peribadi pengurusnya. Bukan 1 tetapi 2 kali.
- Merencanakan banyak majlis anugerah seakan Grammy Award yang pasti menelan perbelanjaan yang tinggi. Secara tiba-tiba, lagu kumpulan Scorpion bertajuk Wind Of Change menjadi lagu kesukaan dimana di sebuah majlis ianya dinyanyikan oleh seluruh kakitangan sambil berpimpin tangan. Penulis percaya ianya lagu kegemaran pengurusnya. Tidak syak lagi, jumlah jualan atau download bagi album Scorpion melonjak.
- Mengupah pihak luar dengan bayaran ribuan ringgit hanya untuk menyediakan teks ucapan di perhimpunan dalaman PKNS.
- Melantik pakar luar negara untuk membuat kajian dan perancangan pembangunan bagi projek PKNS di Sepang. Namun setelah tiada perkembangan dan ribuan duit dibelanjakan, pihak tersebut berjaya melakukan silap mata. Pakar menghilang entah ke mana.
- Banyak kursus dan program untuk kakitangan dikendalikan perunding yang diragui tahap tauliahnya diperolehi dari mana. Salah satunya diceritakan di mana sebuah perunding berpusat di negara Kota Singa memberikan program yang tidak memberikan manafaat. Malah bijaknya mereka sehingga kakitangan PKNS pula yang terpaksa menjadi penceraman mungkin disebabkan tidak fasih berbahasa melayu.
- Melantik syarikat bagi membangunkan sistem Telemarketing untuk produk PKNS. Mungkin seakan panggilan telefon oleh pihak yang menawarkan khidmat tawaran insuran yang sering menggangu Penulis selama ini. Kosnya mungkin menelan belanja ratusan ribu ringgit.
- Melantik pihak luar untuk membolehkan PKNS menerima anugerah dan pengiktirafan. Erti kata ringkasnya, anugerah berbayar yang lebih menampilkan konon kehebatan mengurus PKNS selama setahun dua. Hebat sangat anugerah tersebut sehingga beliau membuatkan Pengurusi PKNS bertindak menggantung tugas beliau kerana menamatkan khidmat seorang Exco PKNS.
- Mempromosikan kejayaan 'O.O' dibantu 'Pasukan Mimpi' PHSB yang berjaya menjana keuntungan sehingga RM 400 juta seperti yang dinyatakan seorang Tuan Doktor PHSB (juga dipecat) baru-baru ini. Penulis mencari logiknya. Berdasarkan fakta, PHSB baru sahaja ditubuhkan tidak sampai 5 tahun dan Tuan Doktor PHSB ini baru sahaja dilantik beberapa bulan yang lalu. Hakikatnya apakah layak Tuan Doktor ini mendakwa nilai 400 juta tersebut dicapai melalui peranan penting beliau dan PHSB dalam waktu yang singkat. Penulis andaikan kehebatan tuan doktor ni mengalahkan selebriti yang menjadi duta produk kopi menambah tenaga dalaman atau duta bagi jenama kereta terkenal antarabangsa, BMW.
- Lebih cenderung untuk mempromosikan diri sendiri. Ianya jelas dengan usaha terbaru mendapat penganugerahan gelaran 'DATUK' dari negeri yang tiada kaitan langsung dengan khidmat mahupun dari negeri kelahiran beliau sendiri. Mungkin Penulis merasakan beliau pernah menjadi Pengurus Besar di negeri Perak, Perlis atau Pahang. Namun sehingga tika dan saat ini, tidak ada sebarang penganugerahan pingat terhadap beliau di negeri Selangor D.E
4. KELAKUAN DAN TINGKAHLAKU
Penulis dinyatakan dengan penuh percaya bahawa tingkahlaku kakitangan PHSB terutamanya mereka yang berjawatan tinggi telah meloyakan kakitangan PKNS. Sebarang perancangan perlu dirujuk dahulu pihak 'HOLDINGS' bagi mendapat kata restu samada projek yang dirancangkan berjaya atau tidak.
Dengan diberikan contoh sebuah projek di Hulu Selangor yang dirancang selama 2 tahun tidak diteruskan kerana pandangan PHSB yang mengatakan projek tersebut tidak menguntungkan PKNS (atau PHSB). Bayangkan masa yang diambil untul bermesyuarat dengan keringat serta idea yang dicurahkan sekian lama terbengkalai begitu sahaja. Kelulusan merancang, rekabentuk rumah, kelulusan teknikal telah dan sedang dijalankan pasukan projek PKNS terhenti setelah ulasan konsultan PHSB yang hanya mengambil jangka masa seminggu masakan ada permintaan dan keperluan daripada rakyat.
Pernah juga berlaku dimana kakitangan PHSB mengetuai perancangan untuk promosi bagi projek PKNS dengan melantik perunding luar hingga ketahap penyediaan rekabentuk poster dan risalah yang selama ini diuruskan pihak jualan di PKNS.
Soalnya adakah kemampuan mereka dinafikan atau mencapai standard antarabangsa. Adakah dengan tindakan menaja majlis perkahwinan angkasawan dapat meningkatkan jualan rumah PKNS berlipat kali ganda? Adakah boleh PKNS maju dengan melantik artis sebagai duta sama seperti menjual produk kecantikan atau jenama minuman penambah tenaga? Di mana impaknya?
Harus ditekankan bahawa keuntungan yang dijana kononnya hasil usaha PHSB ini telah dibangunkan lebih awal ketika zaman pemerintahan kerajaan terdahulu lagi. Adakala mereka menonjolkan diri dikala ada sebarang majlis yang dihadiri pemimpin tertinggi. Watak keangkuhan jelas sehingga timbul sehingga kakitangan PHSB di satu bahagian di PKNS telah menghantar email berbentuk hasutan kepada Pengurus Besar hanya kerana teguran kakitangan PKNS terhadap masalah perlakuan tidak senonoh dan disiplin kakitangan PHSB sehingga mewujudkan suasana yang tidak harmoni di tempat kerja. Penulis percaya banyak lagi isu yang berbangkit hasil daripada kelakuan dan tingkahlaku mereka yang jelas rimas dengan peraturan yang menjadi amalan PKNS selama ini.
Perlakuan dan lagak hipokrit bekas kakitangan PHSB jelas terpancar pada banyak sidang akhbar mengenai pemecatan di PHSB yang penulis tonton di Youtube. Namun adakah mereka nyatakan berapa gaji yang dibayar dan pampasan yang diberikan PKNS kepada mereka? Penulis berharap tiada seorang di antara kakitangan PHSB yang sempat membeli kereta BMW yang baru. Kalau tidak makin bertambah kekecewaan mereka. Tidak syak lagi.
Dengan jelas bahawa Menteri Besar menyatakan pada sidang akhbar bahawa penamatan kontrak seramai 23 kakitangan PHSB dapat menjimatkan perbelanjaan PKNS sebanyak RM 7 juta setahun dan menepati prosedur. Ada dikalangan mereka yang menerima pampasan 2 bulan sebanyak RM 60 ribu. Kalau ada kalkulator masukkan nilai 60,000 dan bahagi kepada 2. Walaupun hakikatnya bagi kakitangan PHSB, nilai pampasan tersebut dilihat amat sedikit namun sedarkah mereka bahawa nilai pampasan tersebut terpaksa dibayar hasil usaha kakitangan PKNS dimana gaji mereka amat jauh lebih rendah.
5. LEWAT NAMUN TEPAT DAN BETUL
Penulis beranggapan bahawa tindakan menamatkan perkhidmatan kakitangan PHSB ini hasil daripada saranan Pengurusi PKNS kepada Pengurus Besar PKNS yang baru iaitu dengan mengkaji kelemahan dan memperbetulkan kesilapan serta menghentikan pembiakan parasit yang merosakan PKNS selama ini. Penulis Sebenarnya melihat tindakan terhadap 23 kakitangan tersebut agak lewat namun penulis percaya bahawa ianya telah dirancang dengan penuh bijaksana. Penulis perhatikan bahawa penandatangan pada surat penamatan kontrak tersebut sudah tidak kelihatan di PKNS kerana kembali ke tempat asalnya.
Penulis percaya bahawa inilah masa yang paling sesuai bagi pihak pengurusan PKNS bertindak sebelum kakitangan PHSB mengeluarkan kuasa aura yang mempersonakan dan akhirnya menjerat Pengurus Besar PKNS yang baru. Walaupun PKNS berhadapan dengan cercaan yang seakan pantun atau gurindam syair 'KUNTAR KINTIR' dari Timbalan Presiden MTUC, Penulis berkeyakinan tinggi dimana tindakan pentadbiran PKNS adalah tepat dan betul. Tidak syak lagi.
6. MEMBINA SEMULA HARAPAN, MENJANA KEMBALI KEUTUHAN DAN MEMPERKASAKAN KEYAKINAN
Penulis berharap isu ini dapat menjadi pengajaran bagi kita semua. Penulis percaya yang Allah SWT maha adil dan maha penyayang. Mungkin isu PHSB ini, maka berakhirlah siri rancangan untuk melemahkan PKNS. Rakyat Selangor merindui peranan PKNS yang dahulunya berperanan sebagai pemangkin sosioekonomi dan keperkasaan bangsa Melayu. Bagi Penulis, mungkin tempoh yang lalu menguji kekuatan dan membuka ruang minda kakitangan PKNS agar lebih berjaga-jaga dalam menerima pembaharuan. Mungkin ketika itu, apa yang diharapkan kepada 'O.O' agar menganjakan
idealisma kakitangan dan keberkesanan operasi PKNS namun kisah sebenarnya lebih kearah merapuhkan keteguhan struktur PKNS sehingga hampir meranapkan sejarah kegemilangan yang dibina sejak sekian lama.
Allah SWT sentiasa melindungi umatnya yang teraniaya. Alhamdulillah mungkin doa kakitangan agar institusi yang mereka sayangi dan menjadi punca pendapatan mereka agar dipelihara akhirnya dimakbulkan.
Amat jelas apabila orang yang memegang jawatan tertinggi PKNS serta pasukan elit beliau di PHSB telah ditujukan ke arah pintu keluar daripada PKNS dengan keadaan yang cukup memalukan. Mereka telah memahat kisah dramatik untuk menjadi sejarah dan panduan yang berguna agar tidak terjerat dengan pembawakan nilai bersama serta misi dan visi yang tiada halatuju dimasa hadapan.
Penulis merasakan kisah yang berlaku di PHSB hanya pengenalan kepada adengan yang lebih dramatik di antara 2 orang kuat dalam parti yang memerintah negeri Selangor. Pelbagai andaian dan spekulasi timbul di menjelang pilihanraya Dun Kajang Mac nanti. Kita biarkan isu pertengkara ini berlarutan kerana yang pasti ianya tiada kesudahan.
Walau bagaimanapun, ternyata golongan ini telah berjaya. Penulis melihat kejayaan mereka begitu dasyat sehingga mampu meranapkan imej dan pentadbiran organisasi yang teguh dibina sejak tahun 1964. Mereka dengan rasa bangga menyatakan kejayaan mencapai keuntungan ratusan juta (sekiranya benar) terhasil daripada usaha yang dirancang PHSB. Penulis melihat ianya hanya direncanakan untuk menggambarkan kehebatan PHSB.
Tetapi yang paling merugikan adalah kepercayaaan terhadap PKNS sebagai organisasi yang membangunkan sosioekonomi rakyat yang majoritinya kaum Bumiputra di negeri Selangor sudah jelas terhakis lalu hilang dari pandangan. Pengorbanan kakitangan yang berkhidmat puluhan tahun selama ini demi memajukan PKNS tergadai begitu sahaja.
Akhir kata, harapan kepada mantan Pengurus Besar, Penulis mengucapakan ribuan terima kasih dan selamat maju jaya dengan kerjaya di masa hadapan. Sebagai rakyat yang prihatin, Penulis mengharapkan artikel ini lebih kearah memberikan kenyataan yang tidak memberikan sebarang pengertian malahan jauh sekali ditujukan kepada sesiapa baik yang hidup, mati mahupun yang telah dipecat.
Secara kesimpulannya hasil pencapaian PHSB dan O.O di PKNS boleh disamakan seperti projek Laman PKNS iaitu Ibu Pejabat PKNS yang terbengkalai sekian lama. Tidak tahu apa nasibnya sehingga menjadi tukun raksaksa di tengah-tengah Bandaraya Shah Alam. Tukun yang dibimbangkan menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes langsung meningkatkan jumlah kematian akibat demam denggi di negeri Selangor D.E
WASSALAM
ARTIQUALIS

ANWAR HINA ZAINUDIN MAIDIN KETURUNAN INDIA (PAKISTAN/BANGLA) & GRED PENDIDIKAN RENDAH

Posted: 09 Feb 2014 06:51 AM PST

13916452981827183634

Tadi malam saya memang menunggu karena sudah janjian akan nonton bareng ( nobar ) Mata Najwa di Metro TV dengan beberapa kompasianer diantaranya Esther Lima, Gusti Awen, Asep Sumpena, Mas Wahyu, Ani Rahma , Alfigenk dan lainnya, walaupn kami sepakat nonton bareng dari tempat masing masing hehe. 

Karena kecapean macet di jalan yang minta ampun dan sampaio rumah hampir adzan magrib, maka bar sholat magrib saya pesan ke anak lanang saya, bapak tidur sekejab, nanti pas pukul 8 malam, bapak dibangunkan ya.

Anak itu menengok ke jam dinding lantas mengatakan, oke pak, siap. Saya berangkat tidur sejenak, eh jam 8 kurang lima menit saya ternyata terbangun dan langsung nontom Metro TV, tidak lama acara Mata Najwa dengan tema " Habibi Malam Ini " ditayangkan

Acara itu ramai ternyata, dihadiri bukan saja Anwar Ibrahim masih banyak lagi, diantaranya Akbar Tanjung dan Budiman Sujadmiko, Beberapa saat dari acara berlangsung Najwa Sihab menyapa Anwar Ibrahim yang katanya datang langsung dari Malaysia untuk acara itu.

Anwar Ibrahim yang memakai pakaian formal tanpa dasi ( tanpa ikat leher kata orang malaysia ) bukan memakai batik seperti yang saya tulis di kompasiana kemarin( maaf karena saya melihat iklan seperti diceritakn kemrin itu cuma sekali sebelum ditulis ) langsung bangun dari tempat duduknya untuk menuju tempat pak Habibie bersama Najwa Sihab, duduk bergabung. Anwar Ibrahim dan Pak Habibie bukan hanya sekedar bersalaman tetapi juga cipika cipiki dan berpelukan kangen kangenan, hehe.

Anwar Ibrahim diminta Najwa Sihab apa komentarnya ketika pak Habibie berpidato di Selangor University Desember 2012 dulu yang direspon Zainuddin Maidin bekas Menteri Penerangan Malaysia, dimuat di koran Utusan Malaysia mengatakan " BJ Habibbie sebagai penghianat bangsa ", Anwar Ibrahim mengatakan (  maaf yang saya ingat, jelasnya bisa ditonton videonya di you tube mungkin sudah ada ) itulah tergantung kepada pendidikannya, kerana orang Malaysia bicaranya juga tergantung kepada gred pendidikannya ", yang hadir ramai tertawa……..hahahahahahaha.

Najwa dengan sigab menyelak, Pak Anwar, bukankah Zainuddin Maidin  dulunya Menteri Penerangan lho, apanya lagi yang kurang?

Anwar tetap mengatakan, tergantung gred pendidikannya…….hahahahahaha, orang ramai tertawa lagi. Yang jelas yang saya tahu, Zainuddin Maidin itu orang Malaysia India ( termasuk dalam kategori India, bangsa Pakistan dan Bangladesh )

Sebagai tambahan informasi  di Malaysia tidak soal ( bukan sara ) jika orang  sana mengatakan saya atau kamu bangsa Melayu, kamu atau saya bangsa Cina dan saya atu kamu bangsa India. Mungkin ini juga  salah satu yang dimaksudkan oleh Anwar Ibrahim, tergantung gred pendidikannya. Bisa jadi.

Yo wes yo sekedar tambahan tulisan saya kemarin mengenai Anwar Ibaraim di Mata Najwa.

Sumber : http://sosok.kompasiana.com/2014/02/06/anwar-ibrahim-ternyata-bicara-juga-di-mata-najwa-633090.html

LAGI PEMAKAN BABI DIBURU!

Posted: 09 Feb 2014 05:51 AM PST


Tak cukup timbulkan masalah pada negara, sekali lagi spesis penjenayah DAP ini cuba melakukan onar dengan cuba menipu mangsa-mangsanya dengan menyamar sebagai pekerja TNB.

Bila mangsa kena tipu dek 'pekerja TNB' ini, maka rakyat akan terus menunding jari pada kerajaan dan parti UMNO/BN kononnya tidak berbuat apa-apa untuk mencegah jenayah. TNB juga akan terus dipersalahkan, difitnah dan dilondeh sehingga malu. Isu kenaikan tarif letrik yang tak dak kena mengenakan pun dijadikan modal menghentam kerajaan.

Maka berduyun-duyunlah spesis langau hijau berkerumun sambil buat bising menyalahkan kerajaan. Parti sespesisnya pula menjadikan ini isu perkauman jika pihak polis menangkap dan melakukan penyiasatan. Konon baik sangat puak-puak mereka.

Kepada pembaca dan masyarakat di luar sana sila camkan muka lahabau pemakan babi ni betul-betul. Andainya penjenayah ini datang ke rumah kita, balun cukup-cukup kasi lembik. Jangan kasi mampus, kasi patah riuk dulu kemudian bagi pada pihak Polis. 

Jika ada peguam fuckatan nak bela, biarkan kerana mereka memang rasis dan pembela penjenayah. Lepas tu peguam tu kita dedahkan kejahatannya cukup-cukup.

Kepada Abang-Abang Polis... teruskan usaha memburu penjenayah ini demi kesejahteraan rakyat Malaysia.MERBOK TIMES

Posted: 09 Feb 2014 11:13 PM PST

MERBOK TIMES


NAJIB KENA PENAMPAR LEBIH DAHULU DARI TERESA KOK

Posted: 09 Feb 2014 10:30 PM PST

Sementara ramai tertunggu-tunggu siapakah yang berani menyahut cabaran untuk menampar muka Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok demi mendapatkan ganjaran wang tunai RM1,200 yang ditawarkan oleh sebuah NGO, secara tiba-tiba keluar berita mengenai peletakan jawatan pemimpin Hindraf, P Waytha Moorthy sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Ahli Dewan Negara berkuatkuasa 10 Februari.
 
Meletak jawatan dalam suasana politik tidak menentu sambil menuduh Datuk Seri Najib Razak dan Putrajaya sebagai pemungkir janji, pedihnya lebih memeritkan berbanding tamparan yang singgah di pipi.

Sebagaimana yang dipetik daripada kenyataan Setiausaha Hindraf, P Ramesh bahawa peletakan jawatan itu adalah kerana kegagalan Putrajaya menunaikan janjinya kepada masyarakat India seperti yang dimeterai antara Najib dengan Waytha, beberapa hari sebelum pilihan raya umum lalu.

Dengan adanya perjanjian itu yang didapati menyaksikan beralihnya sebahagian sokongan pengundi India kepada Barisan Nasional (BN) sebagaimana yang dibuktikan melalui kemenangan MIC yang lebih baik berbanding pilihan raya umum pada 2008 dan juga melalui peti undi di kawasan yang didiami mereka, Waytha kemudian dilantik sebagai senator dan timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Namun hanya kira-kira lapan bulan berada dalam kerajaan dan menunggu janji kepada kaum India masih seperti menunggu buah yang tidak gugur, Hindraf akhirnya memutuskan Waytha perlu "mencampakkan" semua jawatan yang diberikan Najib itu berikutan tiada tanda ia akan ditunaikan oleh kerajaan.

Menurut Ramesh lagi, pihaknya melakukan segala yang boleh, menandatangani perjanjian dengan musuh semata-mata untuk kepentingan masyarakat India serta dengan kepercayaan segala janji yang ditandatangani akan menjadi kenyataan.

Malangnya, tambah Ramesh, setelah lapan bulan menanti dan bersabar, Hindraf sudah putus asa dengannya.

Di ketika kepimpinan Najib begitu dipertikaikan sebagai lemah, tidak tegas, gagal menunaikan janji, tidak mengutamakan rakyat sebagaimana yang dijanjikan sebelum pilihan raya, melupakan beberapa akujanjinya sendiri serta banyak lagi, peletakan jawatan pemimpin Hindraf itu bermakna mereka sudah menarik balik sokongan yang pernah diberi sebelum ini, keadaan ini tentunya merupakan tamparan menyakitkan bagi perdana menteri.

Ditambah dalam suasana BN perlu menghadapi pilihan raya kecil DUN Kajang pada 23 Mac depan, putusnya ikatan kasih antara kerajaan dengan Hindraf ini pastinya juga bakal menyaksikan sebahagian lagi daripada jumlah 10% pengundi India di DUN Kajang tidak akan memberikan undinya kepada BN.

Jika Teresa Kok sedang kerisauan kiranya cabaran menamparnya disambut oleh mana-mana pihak yang pendek akal, lebih-lebih lagi setelah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyatakan bahawa ganjaran yang ditawarkan oleh sebuah NGO mengenainya tidak boleh dikira sebagai ugutan serta tidak perlu disiasat polis, tamparan yang dilakukan oleh Hindraf ini jauh lebih menyakitkan Najib.

Dengan adanya serangan terbuka terhadap Najib daripada dalam Umno sendiri, sokongan rakyat secara keseluruhan tidak bertambah baik, pengundi Cina kekal menolak BN, Pakatan Rakyat makin meningkatkan tekanan menghadapi PRU14, dan kini Hindraf pula memutuskan ikatannya lantaran kecewa kerana janji tidak ditunaikan, kedudukan BN atau kerajaan bukan saja dilihat sukar di Kajang, bahkan juga untuk mengekalkan kuasanya dalam pilihan raya akan datang.

Hindraf pula, melakukan tamparan kepada Najib ini bukannya kerana ada ganjaran terbuka yang ditawarkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Pakatan Rakyat tetapi barangkali dengan berbuat demikian, faedah untuk kaum India sudah boleh dibayangkan untuk diperolehi melalui Selangor yang bakal mendapat ketua kerajaan baharu selepas ini, sebelum manfaat selebihnya akan dikutip selepas PRU14 nanti. –
DIpetik dari shahbudindotcom.blogspot.com,10 Februari, 2014.

oyabun

Posted: 09 Feb 2014 11:11 PM PST

oyabun


Anwar tak dapat duri, selar pun jadi?

Posted: 09 Feb 2014 09:14 AM PST


Siakap senohong, gelama ikan duri, bercakap bohong sebab nak jadi Perdana Menteri. Itu dahulu. Kini Siakap senohong gelama ikan selar, bercakap bohong, sebab nak jadi Menteri Besar.

Jika diberi pilihan boleh diubah peribahasa ini daripada yang awal, yang di atas mungkin paling sesuai menggambarkan sikap Anwar Ibrahim sejak PKR mengatur PRK DUN Kajang selepas beliau gagal jadi Perdana Menteri.

Tidak perlu diulang, rakyat tentu masih ingat Ketua Pembangkang itu menafikan adanya 'serampang Kajang' supaya beliau boleh jadi Menteri Besar menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Namun, semakin hari semakin jelas. Ibarat terang lagi bersuluh, Anwar tidak dapat menyembunyikan keinginan mengambil alih kerusi Khalid jika rakyat meneliti kenyataan-kenyataan dan isi ceramah kempennya di bandar sate, Kajang.

Sudah berkali-kali Anwar memuji Khalid sebagai seorang yang ada rekod baik mentadbirkan Selangor hampir enam tahun namun dalam masa sama Ketua Umum itu sudah membayangkan 'kalau saya ambil alh dari Khalid', dia (Khalid) akan bantu saya'.

Sebab itu, ada pihak mahu Anwar berterus terang sahaja niatnya mahu menjadi Menteri Besar.

Hingga ada yang melawak, tidak dapat YAB (Yang Amat Berhormat) Perdana Menteri, dapat YAB Menteri Besar pun jadilah.

Bagaimanapun, mana mungkin Anwar berani berterus terang.

Dalam ceramah beliau di Dataran Prima Saujana, Kajang, Sabtu malam Anwar masing membayangkan dia bakal mengambil alih jawatan Menteri Besar tetapi seperti biasa, lidahnya masih berbelit-belit.

Adakah sukar Anwar mahu jadi YAB Menteri Besar?

Cabaran pertamanya ke jawatan itu tentu tidak sukar kerana Anwar berpeluang menang pada PRK Kajang 23 Mac ini berdasarkan peribadi beliau dan jumlah manjoriti selesa diperolehi PKR pada PRU 13.

Setakat ini, BN belum memutuskan akan bertanding atau sebaliknya walaupun MCA sudah menyenaraikan beberapa nama bagi menentang Anwar.

Pemerhati politik berpendapat, PRK Kajang lebih kepada pertembungan personaliti kerana jika parti berdepan parti, atau PKR lawan BN, rakyat sudah boleh jangka keputusannya.

Tetapi jika ada personaliti yang baik ditonjolkan BN, Anwar tidak boleh melangkah ke pejabat Menteri Besar dengan mudah.

Persoalan sama ada beliau dapat perkenan Sultan Selangor atau tidak, serahkan kepada baginda memutuskannya.

Bagaimanapun, cabaran terbesar Anwar adalah untuk memastikan Khalid bersetuju melepaskan jawatan berkenaan kepadanya.

Anwar boleh memukul canang memberitahu beliau bakal YAB Menteri Besar tetapi jika Khalid enggan melepaskannya, bermakna meloponglah ketua pembangkang itu.

Khalid masih memegang kad besar dan sebab itu, dalam game ini, Anwar hanya berani membayangkan beliau menggantikan Khalid.

Khalid tidak mungkin melepaskan kerusi Menteri Besar sewenang-wenang tanpa berharap sesuatu daripada 'game' sekarang.

Sudah tentu ianya bukan wang ringgit tetapi kuasa dan maruahnya yang harus ditebus gara-gara perbalahannya dengan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Walaupun pimpinan PKR cuba menafikan, desas desus Khalid mahu Azmin diketepikan dalam saf pimpinan PKR Selangor dan Azmin tidak boleh dilantik sebagai Menteri Besar sebagai antara syarat 'serampang Kajang' , bukan rahsia.

Khalid dan Azmin mungkin sama-sama berdendam.

Keputusan sebulat suara dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR beberapa minggu lalu yang mahu Khalid melepaskan jawatgan tentu tamparan hebat buat Khalid tetapi keputusan itu tidak dilaksanakan.

Ianya mungkin kerana Anwar dan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail tidak memberi lampu hijau lagi dan tidak mustahil inilah senjata yang akan digunakan Anwar jika Khalid enggan melepaskan jawatan itu apabila tiba masanya.

Anwar tidak mungkin mahu rugi dalam game ini walaupun Khalid boleh tidak melepaskan jawatan itu kerana sokongan DAP dan PAS Selangor masih kuat kepadanya.

Mengenepikan cabaran Azmin yang sudah tertinggal di belakang, sandiwara kini tertumpu kepada Anwar dan Khalid siapa lebih berhak jadi YAB Menteri Besar.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 09 Feb 2014 11:06 PM PST

Panglima Perang Cyber


Blog DAP INSIDER - @TERESAKOK - Goldsino - Direct Tender - @Anwaribrahim - @Khalid_Ibrahim

Posted: 09 Feb 2014 10:22 PM PSTChapter 1 : DEVIL IN DISGUISED - WHO IS TERESA KOK

The most sensation news in cyber and all portal media today is all about Teresa KOK. A maiden, whom also one of DAP top leader, Member of Parliament, State Exco on Investment and Industrial in Selangor and a renounce businesswomen. The first day where it all started when she hosting a clip called "onederful" about so called "Political Satire" and published it in You Tube doesn't shocked me at all. This method was all pre-planned and headed by DAP top leaders long ago after 2012 CEC meeting. Few plans were drafted. This is one of it beside plans to De-registered DAP and pruning state leaders non-favorable to Lim Dynasty.

Adopted from Dialectic theory, DAP finally launch it. If you follow each DAP top leader movement and comments, you can easily see their role on realizing the success launching this theory. You can read more about Dialectic from the net. The most dangerous method practiced in politics. Dialectic movement has been banned in European countries since centuries ago. Now DAP try to bring it to Malaysia. What a desperate measure to cover up one screw up after another. Playing with race and religion is one of it.

Back to Teresa KOK, she always seems talking about integrity. A self-made hero and champion on anti-corruption. Let me tell you who TERESA KOK really is. Why she is no more as state legislation members and only a member of parliament.

Teresa KOK is not appearing as what she appears to be in public. She seems to be a clean politician. Do you know she had a proxy all these while? Tan Sri Khalid has brought up this matter before PRU13 to DAP top leaders. This resulted that she was not contesting in state legislation assembly seat during PRU13. In this chapter, I will reveal one of Teresa KOK embezzlement and corruption practise. This is about project awarded to a foreign company worth RM1 bil on 2 piece of land in Dengkil and Kuala Kubu Bahru located at Sepang and Hulu Selangor district.

Selangor Foundation known as Yayasan Selangor owned 2 piece of land in Dengkil under Sepang district and Kuala Kubu Bahru under Hulu Selangor district. Land in Dengkil , PT. 39693 with size of 15.17 acre were rented to private religious school with RM25k/month renting fee. Land in Kuala Kubu Bahru, PT. 521 rented to PLKN (Pusat Latihan Khidmat Negara) consist of 2 camps on it with renting fee of RM700k which is the highest contributor/income to Yayasan Selangor. Both land total size approximately 40 to 50 acres.

On 14th. December  2011, Yayasan Selangor received a Letter of Intent from Goldsino Investment Development Limited which based in Zhuhai China to start a Solar Photovaltaic Power Plant project on both mentioned land. Proposal to lease it out for 25 years and this project estimated worth up to RM 1 billion. On the first meeting, 2 representatives from Goldsino Investment Development Limited were present and mentioned that they knew Teresa KOK.

The interesting fact stated in the Letter of Intent from Goldsino Investment Development Limited to Yayasan Selangor "We would to express our sincere appreciation to Yayasan Selangor for inviting us to participating for the above project" showing that earlier discussion has been made between Teresa KOK with representatives from Goldsino Investment Development Limited (referring to KOK Chee Keong, Director of Goldsino Investment Development Limited [Malaysia] ).On 19th December 2011, Hafidah Haron, Acting Senior Asset and Development Manager in Yayasan Selangor issued a memo with Goldsino Investment Development Limited profile to Legal Officer of Yayasan Selangor to conduct "conducting search of company". On 22ndDecember 2011, Yayasan Selangor issued "Letter of Intent" (LOI) to Goldsino Investment Development Limited signed by Raja Amir Shah, Deputy General Manager whom appointed by Dato' Seri Anwar Ibrahim and Tan Sri Khalid Ibrahim.

On 27th December 2011 at 1000hrs, Yayasan Selangor having a meeting with Goldsino Investment Development Limited in a meeting room at Yayasan Selangor Tower. 8 officers presented Yayasan Selangor and KOK Chee Keong alone presenting Goldsino Investment Limited. Memorandum of Understanding (MOU) were discussed on managing issues related to Tenaga Nasional Berhad (TNB).

LOI were handed to Goldsino Investment Limited President in a meeting on 28th. December 2011. Handing over LOI in a very short time proved that this project was given based on Direct Negotiation method. There were no open tender advertised in Yayasan Selangor website related to this project. Until today, there was no further discussion being made on profit gained by Yayasan Selangor after handing over both land to Goldsino Investment Development Limited.

What puzzled me most is, the proposal for Solar Project seems to be impossible as Selangor has no problem with power shortage. The Direct Negotiation on this project was against Pakatan Rakyat policies on corruption and embezzlement. What is the relation between Goldsino Investment Development Limited with Teresa KOK ? KOK Chee Keong did mention that he knew Teresa KOK very well in the meeting. I will elaborate more on next chapter and attach few documents as proof on Embezzlement and Corruption done by Teresa KOK. We ought to see enough into a hypocrite to see even her sincerity. Who is KOK Chee Kheong? Try to find it out and you will understand better........
Sent from my iPhone

Mengenal asal usul golongan anti hadis dan kaitan dengan Yahudi Hungray Dr Goldziher

Posted: 09 Feb 2014 06:01 PM PST

Pagi ini saya membaca komen terbaru pencinta golongan anti Hadis yang menggunakan nama Zallman.

Berikut komen :

Kenyataan MDN Zahid_Hamidi Jamin Tidak Akan Campur Tangan Polis @PDRMsia Kuatkuasa Undang-Undang

Posted: 09 Feb 2014 07:12 AM PST

Sinar Harian 20 Mei 2013


KUALA LUMPUR - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberi jaminan bahawa tidak akan berlaku sebarang campur tangan politik untuk polis menguatkuasakan undang-undang sedia ada demi mengekalkan keamanan dan kestabilan negara.

Beliau berkata kementeriannya bersetuju untuk tidak akan campur tangan dalam mana-mana tugas polis terutama dalam soal menguatkuasakan undang-undang yang telah diperuntukkan kepada mereka.

"Oleh yang demikian apa yang dilakukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), kami tidak akan campur tangan, kami akan menyerahkan sepenuhnya penguatkuasaan undang-undang yang diperuntukkan dan akta-akta yang terdapat dalam bidang kuasa PDRM untuk mereka jalankan," katanya pada sidang media selepas melakukan lawatan kerja pertama ke Bukit Aman, di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi, dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Ahmad Zahid juga berkata sebarang tindakan serta penguatkuasaan undang-undang oleh PDRM yang tidak bertentangan dengan akta-akta yang sedia ada tidak wajar  dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

"Kita boleh berbeza pendapat (politik) dan kami sentiasa meraikan perbezaan pendapat, tetapi dalam soal undang-undang negara seharusnya tidak ada perbezaan pendapat kerana undang-undang itu sendiri diputuskan oleh kita sebagai 'lawmakers' (pembuat undang-undang)," katanya.

Dalam pada itu, KDN turut memberi penekanan kepada polis dalam menjalin kerjasama antara agensi penguatkuasaan tersebut dengan Kementerian Komunikasi dan  Multimedia terutama dalam menangani perubahan serta gelombang media sosial yang dilihat boleh menggugat kestabilan negara.

Beliau berkata pihaknya sedia maklum dengan arus perubahan media sosial yang mungkin boleh memberikan pelbagai implikasi kepada keselamatan negara, oleh yang demikian persiapan awal dari sudut tindakan yang melibatkan dunia siber ini perlu dipertingkatkan oleh PDRM.

Ditanya pemberita berhubung pelaksanaan aku janji Barisan Nasional dalam mempertingkatkan keselamatan negara, beliau berkata aku janji tersebut kini sedang dijalankan dan akan diteruskan. - Bernama


http://www.sinarharian.com.my/ultras/liga-antarabangsa/penguatkuasaan-undang-undang-tiada-campur-tangan-politik-1.162093

Video CNY @TeresaKok Yang 'Halal' Ditonton

Posted: 09 Feb 2014 06:46 AM PST

4 Beradik Ibubapa Ditahan di #Sweden Mula Bersekolah Hari ini

Posted: 09 Feb 2014 06:25 AM PST


Video - Puluhan Ribu Hadir Semalam Bersama MB Kedah @MukhrizMahathir Mahabbatur Rasul #KedahBerselawat #HanyaDiKedah

Posted: 09 Feb 2014 06:08 AM PST


Gambar MB Kedah berarak bersama muhibbin

19 Gambar Seminar Penjara Sejahtera Dirasmi Menteri @Zahid_Hamidi Semalam

Posted: 09 Feb 2014 05:51 AM PST

Dewan Seminar

VVIP mengaminkan doa


Bacaan doa adalah kewajipan dalam acara rasmi Kerajaan dulu hingga sekarang

Tetamu mengaminkan doa

bacaan doa 

Ucapan perasmian 


KUALA LUMPUR, 8 Feb (Bernama) — Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mencadangkan kepada Kabinet agar pendapatan daripada produk yang dihasilkan para banduan yang kini mencecah RM21.6 juta digunakan bagi membiayai aktiviti penjara.
Menterinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata hasil jualan produk para penghuni berkenaan, yang diperoleh menerusi latihan kemahiran yang diikuti mereka selama ini, diberikan kepada Kementerian Kewangan sebagai wang yang disatukan.
"Saya akan memohon kepada kabinet supaya satu kaedah atau mekanisme baharu (diwujudkan) agar kita boleh lakukan pembiayaan setengah daripada aktiviti kita, melalui pendapatan yang diperoleh hasil aktiviti penghuni penjara," katanya selepas merasmikan Seminar Penjara Sejahtera di Penjara Kajang dekat sini, Sabtu.
Produk-produk yang dihasilkan penghuni penjara antaranya ialah kain songket, batik, kuih muih dan kraftangan.
Selain itu, katanya, kementerian juga berhasrat mewujudkan sebuah yayasan yang akan memindahkan aset dan tunai hasil pendapatan penjualan produk-produk ini bagi tujuan pembiayaan termasuk elaun.
Sementara itu, Ahmad Zahid dalam ucapannya berkata setakat ini, 15,183 penghuni telah menjalani program pemulihan di luar tembok penjara dan hanya 0.34 peratus yang mengulangi kesalahan sama dan kembali menjalani hukuman.
"Sekitar 90 peratus daripada penghuni yang telah selesai mengikuti program berkenaan berjaya mendapat pekerjaan dan ada juga yang menceburi bidang keusahawanan dengan bantuan pelbagai agensi seperti TEKUN (Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga), Program 1AZAM (Akhiri Zaman Miskin), GiatMara dan Jabatan Pertanian Malaysia," katanya.
Ahmad Zahid berkata kadar jenayah berulang tahun lepas berada pada 7.61 peratus, menurun daripada 2012 dan perkembangan itu satu petanda yang amat baik di samping menunjukkan keberkesanan program-program pemulihan yang dilaksanakan Jabatan Penjara Malaysia.

Ucapan Menteri KDN

Mendengar ucapan Menteri

Dr Zainal Kling dan barisan ahli panel tajuk 'Penjara Sejahtera' 

Perabot yang menarik perhatian

Pelbagai info disediakan

New Blue Ocean Strategy (NBOS) idea YAB PM

Pakaian yang digunakan turut dipamer

Pengunjung yang hadir meninjau pameran yang diadakan

Anugerah diperolehi

Pameran di luar dewan

Produk hasil banduan yang kreatif dan berkualitiDS Ahmad Zahid Hamidi ditanya tentang hasrat anak beliau ingin bertanding PRK Kajang dan menegaskan ia kerusi MCA.

PenangWasabi

Posted: 09 Feb 2014 09:15 PM PST

PenangWasabi


Isu PKNS: Khalid tidak senang 'nasihat' Anwar?

Posted: 09 Feb 2014 09:21 AM PST


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim seolah-olah tidak senang dengan 'nasihat' Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim supaya beliau dan Azmin Ali berhenti berbalah secara terbuka berhubung pemecatan 23 kakitangan kontrak PKNS Holdings Sdn. Bhd. (PHSB) pada 4 Februari lalu.

Malah Abdul Khalid sekali lagi dilihat cuba mempertahankan perbuatannya (mengkritik Azmin) itu dengan mendakwa tindakannya memecat kakitangan terbabit adalah sah dan mengikut prosedur ditetapkan.

"Tidak. Kami (Abdul Khalid dan Azmin) tidak sedemikian. Tiada langsung perbalahan di antara kami dalam isu PKNS. Semua pihak perlu faham undang-undang. Enakmen PKNS adalah di bawah (bidang kuasa) Exco.

"Apa-apa pun, kalau pihak lain nak masuk campur, mesti melalui Exco (terlebih dahulu)," katanya kepada pemberita dalam majlis sambutan Tahun Baharu Cina peringkat negeri di sini hari ini.

Penang Wasabi..

tok gajah

Posted: 09 Feb 2014 09:13 PM PST

tok gajah


Jangan dilayan esangat puak2 'pelampau' ni.............

Posted: 09 Feb 2014 04:00 PM PST

Waytha akan letak jawatan timbalan menteri, senator sebab janji sudah dicapati

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waythamoorthy akan meletak jawatan daripada semua jawatan dalam kerajaan dan Dewan Negara Isnin depan.

Penasihat Persatuan Hindraf Malaysia (PHM), N Ganesan berkata ia ekoran keputusan sebulat suara jawatankuasa pusat hari ini.

"Ya, benar, (Waythamoorthy akan berhenti)," katanya dalam satu mesej teks.


Menurut Hindraf Pulau Pinangf, Waythamoorthy dijangka meletakkan jawatan sebagai timbalan menteri dan senator pada hari Isnin.

"Ia ekoran BN telah gagal memenuhi janji-janji dalam memorandum persefahaman (MOU) di antara BN dan Hindraf."

PHM telah menandatangani MOU dengan BN sebelum pilihan raya umum 5 Mei 2013.
-malaysiakini-


Tok peratikan puak2 'pelampau' ni tidak pernah rase bershyukur dan berterime kasih diatas layanan2 istimewe yang telah diberikan oleh kerajaan terhadap mereke. Bak pepatah melayu, "Diberkan betis mahukan pehe pule". Begitulah keadaan nye, sentiase tidak berpuas hati walauape jue yang di berikan.

Tindakan ini se olah2 satu 'ugutan' dikale menjelang PRK DUN Kajang yang sedang hangat di perkatekan. Kerajaan BN tidak perlu risau ape2 pun tentang kekalahan atau pun kemenangan PKR DUN Kajang ni. Menang atau kalah pun ianye tidak memberi ape2 prubahan pun.

Tok berharaf supaye PM Najib jangan terpengaruh atau pun takut dengan tindakan timbalan menteri@senator yang kunun2 nye mahu meletak kan jawatan. Kalau die mahu meletak kan jawat yang di berikan tu biarkan saje. Kite tidak harus takut dan tunduk dengan kehendak2 dan desakan dari mereke tu.

Kite harus bersikap tegas dan bertindak keras kepade mane2 pehak yang bersikap suke menekan dan 'mengugut' kerajaan ape bile merasekan diri mereke tu 'sudah besar dan sangat ber harge'. Jike kite terus melayani kehendak2 mereke ni akhir nye kite juge yang akan merane..........

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Feb 2014 09:12 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


PRK KAJANG : DONG ZHONG TUNTUT KERAJAAN IKTIRAF PEPERIKSAAN UEC MEREKA !

Posted: 09 Feb 2014 08:39 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 09 Feb 2014 09:08 PM PST

JURI RAKYAT

Posted: 09 Feb 2014 07:20 PM PST

JURI RAKYAT


Spesies baru “Ular Buta” ditemukan di Brazil

Posted: 09 Feb 2014 03:35 AM PST


Mahluk yang unik, aretochoana eiselti, ditemukan setelah para insinyur megeringkan sebuah bendungan hydroelectric yang menbentang di sungai yang terhubung ke Amazon.

Ahli biologi menemukan enam mahluk yag tidak bisa dan jarang di lihat manusia ini, masing-masng memiliki panjang sekitar semeter-di bagian bawah dasar sungai-sungai di Madaira di Rondonia. Brasil."Ular buta" ini mungkin terlihat sedikit menjijikkan, tetapi adalah penemuan menarik bagi para ilmuwan, yang percaya bahwa mahluk ini berkaitan erat dengan salamander dan katakAtretochoana eiselti yang buta, telah terlihat dekat muara sungai Amazon, dalam air hangat dan berarus


Makhluk-makhluk yang ditemukan pada bulan November – namun baru saat inilah para ilmuwan untuk benar-benar mengklasifikasikan genus ular nya – menegaskan adanya makhluk langka yang telah terlihat secara sporadis sejak pertama kali terlihat pada tahun 1968.
Mahluk ini sebenarnya lebih dekat dengan salamander dan katak, tetapi penampilannya lebih mirip ular.
Ahli Biologi Julian Tupan, yang bekerja untuk Santo Antonio Energi – perusahaan yang membangun bendungan – berkata: "Dari enam yang kami kumpulkan, satu meninggal, tiga yang dilepaskan kembali ke alam liar dan dua disimpan untuk dipelajari.
"Meskipun tampak seperti ular, mereka bukanlah reptil dan lebih erat terkait dengan salamander dan katak."


Makhluk itu pertama kali ditemukan di Amerika Selatan pada tahun 1968, tetapi hanya ditemukan di pulau Mosquiro tahun lalu


Tupan menambahkan: "Kami berpikir hewan ini bernafas melalui kulitnya, dan mungkin memakan ikan kecil dan cacing, namun masih belum ada bukti."
Amazon adalah sebuah kotak kejutan dalam dunia reptil dan amfibi. Masih banyak yang bisa ditemukan disana.

3 Artis Cantik yang Bercerita Tentang Pengalaman Bercinta

Posted: 09 Feb 2014 03:25 AM PST

Melakuka hubungan intim tanpa pernikahan, bukan lagi menjadi tabu bagi mereka yang hidup di dunia hiburan Hollywood. Tak sedikit dari mereka yang berani tampil di depan publik menceritakan pengalaman pertamanya melakukan hubunga intim dengan lawan jenis.
Bukan hanya seleb pria, sejumlah seleb wanita ternama, tanpa malu-malu menceritakan soal kisah hilangnya keperawanan saat usia masih muda. Siapa sajakah mereka yang berani blak-blakan soal masalah yang sifatnya paling pribadi itu? Simak ceritanya
 
1. Katy Perry
Penyanyi seksi Katy Perry blak-blakan menceritakan kehidupan pribadinya saat diwawancarai oleh sebuah majalah. Tak tanggung-tanggung, kekasih penyanyi John Mayer ini pun membeberkan cerita, pengalaman pertama, saat melepas keperawanan.Dilansir dari Nydaily, ia mengaku, telah melakukan hubungan intim dengan pria saat usianya masih sangat belia, 16 tahun. Ini merupakan pengalaman pertamanya, merasakan hubungan intim bersama sang kekasih di dalam mobil.
 
2. Miley Cyrus
Saat usianya menginjak 15 tahun, Miley Cyrus sempat dikabarkan hamil.Namun, dengan tegas dia mengungkapkan bahwa itu adalah hal yang mustahil. Ia mengaku, sejak masih kecil, lingkungan keluarganya sering mengingatkan, bawah menjaga keperawanan adalah hal paling penting. Dia pun sempat berjanji akan menjaga kesuciannya.Namun, baru-baru ini, Miley sempat blak-blakan mengungkapkan pendapatnya soal seks. Dia menyebut seks sebagai sesuatu yang magis dancool. Dari pernyataannya ini, banyak yang tak yakin, jika ia benar-benar menjaga keperawanannya.
 
3. Angelina Jolie
Pasangan Brad Pitt ini mengaku kalau ia telah tidur dengan pria saat usia 14 tahun. Di antara seleb lain, Jolie juga mengungkap pengakuan mengejutkan, memiliki cara bercinta yang cukup ekstrem.
Ia menyatakan pernah bercinta di kuburan, bahkan pernah menggunakan pisau untuk melampiaskan nafsunya. Lebih lanjut, ia menjelaskan, jika ingin merasakan kekasihnya lebih dekat, ia akan melukai kekasihnya dengan pisau..

Asal Mula Perayaan Tahun Baru Imlek

Posted: 09 Feb 2014 03:14 AM PSTDi Negara asalnya yaitu China dan juga negara yang mayoritas berpenduduk Chinese seperti Taiwan , Hongkong perayaan tahun baru ini juga di sebut perayaan musim semi " Chung Chie atau The Spring Fetival ". Secara resmi perayaan ini di sebut Chinese New Year (Tahun Baru Chinese). Nama ini digunakan untuk menganti sebutan tahun baru lunar sejak setelah revolusi Xinhai pada tahun 1911. Aslinya perayaan musi semi ini adalah warisan masa lampau yaitu ritual La.
secara umum L adalah hari terakhir dalam satu tahun pada saat panen raya sudah dirampungkan dan sebagai ungkapan rasa syukur orang Chinese (Tionghoa) memberikan sesaji kepada para dewa dan leluhur.
  

Menurut kamus bahasa China modern. , La berarti periode bulan keduabelas menurut kalender lunar disaat mana upacara ritual untuk menghormati dewa-dewi dan leluhur dilaksanakan.
Pada masa Dinasti Han berkuasa di Tiongkok, Xu Shen menulis dalam bukunya bahwa, pada hari La, 36 hari setelah perayaan Dongzhi (yaitu hari terpendek dalam satu tahun yang biasanya bertepatan dengan tanggal 21 atau 22 bulan Desember), semua dewa diberikan sesaji.
Walaupun perayaan musim semi ini jatuh pada hari pertama bulan pertama suatu tahun, namun umumnya perayaan berlangsung sepanjang bulan. Dimulai dengan pesta atau perayaan membuat dan memakan semacam bubur special yang disebut " La Ba Zhou " pada hari kedelapan bulan keduabelas tahun lunar. Bubur ini disebut juga "Bubur hari kedelapan dari La".

tahun-baru-imlek
Dibagian Selatan China, dan juga dibawa hingga kenegara-negara di Asia Tenggara, makanan ini dikenal sebagai "onde-onde berkuah". Rangkaian perayaan berakhir pada hari kelimabelas bulan pertama (Cap Go Me), dimana orang-orang Tionghoa merayakan "Yuan Xiao atau Festival Lampion". Belakangan festival lampion ini juga diramaikan dengan Tarian Naga (Liang Liong) dan Akrobat Barongsai.


Legenda Perayaan Musim Semi
Menurut legenda, konon pada masa lampau ada seorang pria bernama Wannian. Suatu hari ia duduk dibawah pohon dan menyadari kalau bayangan pohon bergerak secara teratur sesuai dengan pergerakan matahari. Berdasarkan pengamatannya, Wannian membuat semacam pengukur waktu menggunakan tongkat. Namun sayang, pengukur waktu penemuannya ini hanya berfungsi ketika sinar matahari tidak sedang tertutup awan pada siang hari dan dimalam hari sama sekali tidak dapat dipergunakan. Hal ini memacu Wannian untuk menciptakan suatu alat yang tidak tergantung oleh sinar matahari. Ia lalu membuat semacam jam dengan mempergunakan sebuah jar yang diletakkan sedemikian rupa sehingga air di dalam jar tersebut akan menetes perlahan dengan interval yang dapat diatur.

Diwaktu yang sama, Raja Zuyi sedang mencemaskan bencana alam yang melanda negerinya. Ia yakin banyak penderitaan akibat bencana alam dapatdihindari atau setidaknya dikurangi efeknya jika saja dia tahu bagaimana memprediksi cuaca. Salah satu menterinya, A-heng yang ingin mencari muka dihadapan raja malah mengusulkan raja mengadakan upacara sembahyang pada langit (Tuhan), katanya Kaisar Giok (Bossnya Dewa-Dewi orang Tionghoa) minta sogokan atau kalau tidak akan diturunkan bencana. Raja Zuyi menerima usulannya, tetapi bencana alam tetap saja tidak dapat dihindari.
Ketika Wannian mendengar hal itu, ia segera pergi menemui Raja Zuyi. Ia menerangkan hasil observasinya mengenai waktu dan perubahan alam kepada sang raja. Zuyi sangat terkesan sehingga ia segera mendirikan stasiun pengamat cuaca lengkap dengan alat ukur waktu agar Wannian dapat menciptakan sebuah sistem kalender demi kepentingan rakyatnya.
Beberapa waktu kemudian, Raja Zuyi menyuruh A-heng untuk memeriksa hasil pekerjaan Wannian. Menteri tersebut pergi ke stasiun pengamat cuaca dan menemukan catatan-catatan Wannian di dinding, bahwa satu siklus waktu yang terdiri dari 360 hari, 12 siklus bulan dan 4 perubahan musim. Agaknya Wanian hampir merampungkan tugasnya. Khawatir kalau prestasi Wannian akan membuat dirinya tersingkir dari lingkaran pengaruh Raja Zuyi, kemudian A-heng mengirim pembunuh bayaran untuk menghabisi Wannian. Namun pembunuh bayaran tersebut tertangkap sebelum mencelakai Wannian. Ketika Raja Zuyi mengetahui keterlibatan A-heng dalam rencana pembunuhan tersebut, A-heng akhirnya dihukum pancung. Setelah itu Raja Zuyi sendiri yang mengunjungi Wannian di stasiun cuacanya.

gong-xi-fa-cai
Wannian menjelaskan bahwa ia telah berhasil menciptakan suatu kalender. Kebetulan saat itu menurut sistem kalender penemuan Wannian, satu siklus tahunan akan segera berakhir, karena itu ia meminta Raja Zuyi memilih suatu tanggal sebagai permulaanatau hari pertama tahun yang baru. Raja Zuyi berpendapat hari pertama musim semi mestinya tepat untuk dijadikan hari pertama permulaan tahun baru. Musim semi adalah musim dimana segala sesuatu yang lama digantikan oleh yang baru, musim dingin telah berlalu, bunga-bunga mulai bermekaran, tunas-tunas tanaman mulai bertumbuhan.

tulah awal mula perayaan musim semi atau the spring festival. Perayaan inilah yang kemudian dirayakan sebagai Chinese New Year atau di Indonesia dikenal sebagai Tahun Baru Imlek.
Sebagai penghargaan kepada Wannian yang telah menciptakan sistem kalender yang mempergunakan sistem solar (peredaran matahari), Raja Zuyi memberi nama kalender tersebut dengan nama " Kalender Wannian" dan memberi gelar kepada Wannian sebagai "Dewa Panjang umur" dan memberi amplop merah (angpao) berisi uang sebagai hadiah menyambut tahun baru.
Saat ini perayaan dilakukan dengan jamuan besar dan berbagai kegiatan. Di Taiwan dirayakan sebagai Festival Lampion. Di Asia Tenggara dikenal sebagai hari Valentine Tionghoa, masa ketika wanita-wanita yang belum menikah berkumpul bersama dan melemparkan jeruk kedalam laut. Dan secara umum saat ini pengucapan selamat pada perayaan imlek dengan menyebutkan Gongxi Facai (Bahasa Mandarin) atau Kung Hei Fat Choi (Bahasa Kantonis).
Cap Go Meh melambangkan hari kelimabelas dan hari terakhir dari masa perayaan Imlek bagi komunitas kaum migran Tionghoa yang tinggal diluar Negeri leluhurnya, dan sat itu merupakan bulan penuh (purnama) pertama di Tahun Baru tersebut.5 Harga Keperawanan Termahal di Dunia

Posted: 09 Feb 2014 02:56 AM PST

Jika tradisi di Indonesia menilai bahwa keperawanan adalah sesuatu yang sangat tabu dan sakral, ternyata di luar sana ada wanita yang malah ingin menjual keperawanannya. Semakin berkembangnya teknologi dan online market, membuat para wanita ini semakin mudah menjajakan keperawanannya. Kira-kira ada yang mau beli gak ya? Berikut info yang dikutip dari berjambang.blogspot.com
Pada tahun 2014, wanita berumur 24 tahun berasal dari Texas memecahkan rekor keperawanan termahal di dunia. Dia menduduki harga $100.000 atau sekitar 1 miliar. Setelah rekor ini dipecahkan, pelelangan dihentikan. Tetapi masih belum diketahui apakah wanita ini juga melakukan pelelangan di tempat lain.
Masih di tahun yang sama, wanita berasal dari Londor berusia 18 tahun menjual keperawanannya kepada pria berusia 44 tahun yang membayarnya seharga 8.400 euro atau sekitar 100 juta rupiah. Wanita ini memang pertama kalinya berhubungan intim dengan pria. Tetapi dia memiliki pasangan lesbi yang menunggunya di luar ruangan saat wanita ini digauli oleh pria tersebut.Pasangan lesbinya dikabarkan menangis selama menunggu kekasihnya ini.
Tahun 2005, seorang wanita sekaligus model berusia 18 tahun berasal dari peru harus membayar biaya pengobatan ibunya dan juga harus membiayai kehidupan adik laki-lakinya. Merasa tidak memiliki pilihan lain,  wanita ini melelang keperawanannya dengan harga sekitar 21 miliar.
Wanita berusia 22 tahun ini pada tahun 2008 menerima uang yang berkisar 60 triliun rupiah setelah melelang keperawanannya melalui Moonlite Bunny Ranch untuk membayar biaya pendidikan S2 nya. Meskipun ini benar-benar dilakukannya untuk membiayai kuliahnya, hal seperti ini bisa memicu wanita lain untuk mempertahankan keperawanannya demi mengikuti lelang yang menghasilkan banyak uang.
Pada tahun 2009, wanita ini melakukan lelang untuk kewanitaannya dengan harga $1.8 juta dolar atau sekitar 21 miliar untuk membeli rumah di Roma dan membayar sekolah aktingnya. Wanita yang berprofesi sebagai model ini mengatakan, "Kalau saya tidak menyukainya, saya hanya akan minum anggur bersamanya dan melupakan hal ini"

4 Jenis Bentuk Puting Payudara

Posted: 09 Feb 2014 02:49 AM PST

4 Jenis Bentuk Puting Payudara

4 Jenis Bentuk Puting Payudara

Seperti halnya bentuk payudara, bentuk puting payudara juga cenderung tidak sama. Antara puting kanan dan kiri, jarang ada yang benar-benar sama ukuran dan bentuknya. Bicara soal puting payudara, menurut penelitian, di dunia ini ada beberapa jenis puting payudara. inilah secara garis besar bentuk puting payudara yang dimiliki wanita.
Puting payudara normal
Ciri-cirinya adalah puting terletak beberapa milimeter dari areola (daerah yang melingkari puting). Puting ini akan berubah mengeras dan tegang ketika ada stimulasi.
Puting payudara flat
Puting payudara berbentuk flat sebenarnya masih termasuk puting normal, bagian puting agak masuk ke dalam payudara. Dan biasanya tidak menonjol keluar sekalipun ada stimulasi.
Di beberapa kasus, puting jenis ini akan keluar saat menyusui.
Puting payudara puffy
Puffy artinya gemuk dan berisi, dan terlihat menonjol serta ukurannya agak besar. Namun, puting jenis puffy ini berarti bagian areolanya yang jauh lebih gemuk dan berisi.
Puting payudara inverted
Inverted atau disebut juga terbalik, yang artinya dia masuk ke dalam. Puting jenis ini dibagi lagi menjadi tiga jenis.
A. Yang bisa keluar dengan normal saat ada stimulasi atau saat menyusui.
B. Yang bisa ditarik keluar melalui operasi
C. Yang tidak bisa ditarik keluar sekalipun telah menjalani operasi. Umumnya pada kasus ini akan dibuat puting baru dengan cara operasi.
Lihat gambar berikut untuk mencari tahu apakah jenis puting payudara Anda tergolong normal atau tidak.
Merawat puting yang cenderung masuk ke dalam bisa dilakukan dengan cara massage menggunakan air hangat. Lakukan massage lembut memutar searah jarum jam kemudian mengangkat ke atas, sehingga perlahan puting akan keluar secara alami.

Kumpulan Huruf yang Unik Dan Aneh

Posted: 08 Feb 2014 07:39 PM PST

"Mungkin diantara kita suka untuk merancang dan menikmati indahnya pemandangan di sekitar kita, dan membayangkan akan alpabet alpabet yang terjadi di tempat tertentu...Mengintip Stadion Mengapung di Singapura

Posted: 08 Feb 2014 07:34 PM PST


Stadion Mengapung di Pantai Marina, juga dikenal sebagai Marina Bay Floating Platform, yang merupakan stadion mengapung terbesar diseluruh dunia. Bertempat di perairan Marina Reservoir, di Marina Bay, Singapura.

Dibuat keseluruhannya dari baja, stadion mengapung ini berukuran panjang 120 m dan lebar 83 m, yang berarti 5%lebih lebar dari lapangan sepakbola di National Stadium. Stadion ini bisa menampung sampai 1.070 ton, setara dengan berat 9000 orang, 200 ton dari barang-barang yang diperlukan di atas pentas dan 30 ton kendaraan militer. Galeri di stadion memiliki kapasitas tempat duduk 30.000 orang.

Tetapi apakah mereka memiliki perahu berkeliling selama permainan untuk menangkap semua orang yang menendang bola di luar lapangan?

Pesawat Unik dI Dunia

Posted: 08 Feb 2014 07:22 PM PST


Pesawat yang mirip UFOPesawat beroda satu

Pesawat yang bermesin satu

Klo yang ini mesinnya lebih besar lagi

yang ini lantainya.. ada tiga

pesawat yang satu nih bentuknya seperti bebek.

Yang satu ini nih pesawatnya mirip Cordorde tapi sepertinya gagal..

23 Design Toilet yang Aneh Dan Menarik

Posted: 08 Feb 2014 07:20 PM PST

modern toilet design


modern toilet designmodern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design
modern toilet design

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 09 Feb 2014 03:16 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


APAKAH NEGARA INI AKAN MENCIPTA SEJARAH KHAS?

Posted: 09 Feb 2014 07:07 AM PST

Umat islam di negara ini semakin hari semakin tersepit. Bukanlah umat kristian yang menyebabkan umat islam tersepit, sebaliknya sikap dan amal perbuatan pemimpin dan umat islam sendiri yang telah menyebabkan mereka tersepit.

Isu kalimah Allah hanyalah "password" yang telah di "log in" yang telah menyebabkan jalur lebar permusuhan antara kristian dan islam menjadi kelihatan semakin terbuka.

Amal perbuatan pemimpin-pemimpin Islam telah menyebabkan umat Islam di negara ini semakin terkeliru. Jika umat Islam sendiri sudah terkeliru gara-gara sikap dan amal perbuatan para pemimpin Islam dalam menangani isu kalimah Allah, umat kristian apatah lagi. Sudah pasti keliru berkali ganda.

Selalunya, setiap dan apa saja masalah dan konflik yang berlaku akan "surut dan serap" dengan wujudnya intervensi peraturan dan undang-undang yang wujud di sesebuah negara.

Isu kalimah Allah di Malaysia terus berlarutan seolah-olah sudah tidak wujud undang-undang sebagai jalan terakhir kepada penyelesaian yang menyeluruh.

Rakyat dan pemimpin pelbagai pihak bebas mengeluarkan kenyataan dan melakukan tindakan yang boleh menyumbang kepada kenaikan suhu permusuhan antara agama.

Polisi kebebasan mengamalkan agama dan menyentuh sensitiviti antara agama seolah-olah sudah ditentukan oleh market forces sepertimana amalan ekonomi kapitalis.

Kebangkitan apakah sebenarnya yang sedang berlaku di Malaysia kini?

Apakah kebangkitan rakyat menentang kerajaan dan parti pemerintah? 

Atau, apakah kebangkitan melayu Islam melalui NGO-NGO sedang berlaku di negara ini?

Atau, apakah kebangkitan umat kristian yang sedang dan akan berlaku sebenarnya?

Atau apakah kebangkitan suatu situasi permusuhan antara agama yang belum pernah berlaku akan terjadi di negara ini? Atau apakah ulangan permusuhan antara kaum sebenarnya yang sedang berkembang pantas?

Di mana dan apakah langkah intervensi pihak pemerintah dalam menangani isu yang berkemungkinan menjemput semua mala petaka ini untuk berlaku?

Mana dia undang-undang gantian yang dikatakan menjadi alternatif kepada ISA yang telah dimansuhkan? Alternatif bermaksud penggantian atau pilihan kepada sesuatu yang setara. Mana dia undang-undang yang dikatakan setara dengan undang-undang ISA?

Setegas-tegas dan sekuat-kuat kepimpinan Tun Razak, Tun Ismail, Tun Hussein dan Tun Mahathir pun, mereka tetap berpendirian bahawa negara ini wajib ada undang-undang ISA.

Tapi, anakanda Tun Razak dan Tun Hussein yang lemah dan lembik serta jauh panggang dari api dari sifat ayahanda mereka pula begitu berani membuang senjata kebal yang selama ini digunakan oleh ayahanda mereka yang tegas dan keras terhadap isu-isu yang menyentuh sensitiviti kaum dan agama.

Anakanda Tun Razak dan Tun Hussein ini patut berasa malu dan merasa bersalah serta berdosa untuk terus duduk di tampuk kekuasaan negara peninggalan ayahanda mereka ini.

Jika tidak mampu membina dan memimpin negara sepertimana kehebatan ayahanda mereka, janganlah biarkan diri dari menjadi sebutan sejarah yang telah menyumbang dan menyebabkan negara yang dibina oleh ayahanda mereka hancur di tangan anakanda mereka.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 09 Feb 2014 03:02 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Budak perempuan mati dalam kolam renang rumah MB Selangor

Posted: 09 Feb 2014 03:01 PM PST

SHAH ALAM: Rumah terbuka Tahun Baru Cina di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor bertukar tragis apabila kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun mati lemas di kolam renang di sana.

Amanda Dany Shah sedang bersama-sama dengan ibu bapanya yang menyediakan perkhidmatan katering untuk rumah terbuka anjuran Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Negeri Selangor (Pekawanis) pada Sabtu.

Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Azisman Alias berkata siasatan mendapati Amanda telah berjalan-jalan seorang diri manakala ibu bapanya sibuk menyediakan makanan.

"Gadis itu ditemui di kolam renang yang terletak di tingkat atas kediaman," kata beliau ketika dihubungi.

Menurut sumber, seseorang telah menarik Amanda keluar dari dalam kolam dan cuba menyelamatkannya sebelum ambulans tiba dan digegaskan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, di mana dia telah diisytiharkan mati kira-kira pukul 7 malam.

Polis menerima panggilan kecemasan kira-kira pukul 4.30 petang dan sebuah kereta peronda telah dihantar untuk menyiasat.

Azisman berkata kes itu diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.

Beberapa jam selepas kejadian tragis itu, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim menulis di Twitter mengucapkan takziah kepada ibu Amanda, Rini Sutari.

"Takziah Kepada Puan Rini Sutari & Keluarga, katerer Majlis Tahun Baru Cina PEKAWANIS, atas kehilangan puteri Amanda Dany Shah. Al- Fatihah," Khalid menulis.

Setiausaha akhbar Khalid Arfa'eza Aziz berkata beliau menghadiri majlis di Kuala Selangor pada masa kejadian itu.

"Terdapat kira-kira 400 tetamu di rumah terbuka yang diadakan di dewan di tingkat bawah kediaman," katanya ketika dihubungi.
mStar

Rafizi 'cabut' selepas diserbu NGO datang minta tolong

Posted: 09 Feb 2014 05:01 AM PST

BAYAN BARU - Ceramah Tolak GST-Turun Harga Barang yang dihadiri Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli di Bukit Gedong malam semalam bertukar kecoh apabila sekumpulan badan bukan kerajaan (NGO) bertindak 'menyerang' sebaik programnya berakhir.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.50 malam itu, kumpulan NGO terbabit dikatakan mahu berjumpa dengan Rafizi bagi meminta bantuannya menyelesaikan masalah seorang pemilik rumah di Kebun Bungah yang bakal diroboh oleh kerajaan negeri tidak lama lagi.

Kumpulan NGO terbabit yang terdiri daripada Persatuan Muka Buku Pulau Pinang, Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia (Al-Ehsan) dan Persatuan Kebajikan Insan Mulia (PKIM) dilihat cuba menghampiri Rafizi ketika Ahli Parlimen Pandan itu sedang ditemuramah wartawan.

Seorang daripada mereka menyerahkan sekeping surat kepada Rafizi dan memintanya membantu bagi menghalang kerja perobohan yang dikatakan akan dilakukan pada 28 Februari ini.

Difahamkan, tindakan NGO terbabit meminta pertolongan Rafizi berikutan kerajaan negeri tidak memberi sebarang pampasan atau rumah ganti kepada pemilik terbabit.

Suasana bertukar kecoh apabila Rafizi terus berlalu pergi selepas menerima surat berkenaan dan kumpulan NGO dilihat cuba menghalangnya sambil menjerit meminta pemimpin PKR itu memberi perhatian masalah yang dihadapi rakyat Pulau Pinang selepas mendakwa kerajaan negeri gagal membelanya.

"Di mana hak orang Melayu di Pulau Pinang. Kami minta perkara ini diberi perhatian" itu antara perkataan yang dilaungkan kumpulan NGO terbabit.

Rafizi yang terkejut sebaik dihampiri kumpulan terbabit terus berkata "Tunggu, bagi saya semak dulu dan tak perlu bising-bising, hari sudah malam".

Bagaimanapun, suasana tegang yang berlaku hampir setengah jam itu akhirnya berjaya dileraikan polis.

Janda hamil lahirkan tiga anak hasil seks dengan 5 warga Nigeria

Posted: 09 Feb 2014 04:15 AM PST

Saya berpengalaman membuat liputan pelbagai kes penipuan di internet membabitkan warga Nigeria digelar 'internet parcel scam'. Diringkaskan, mangsa warga tempatan diperdaya untuk membayar sejumlah wang kononnya untuk menebus bungkusan, parcel dihantar dari luar negara, didakwa mengandungi jutaan mata wang asing atau barang berharga.

Setelah menjelaskan bayaran secara berperingkat kepada suspek menyamar, mangsa akhirnya menyedari ditipu dan kemudian membuat laporan polis.

Semalam, akhbar The Star mendedahkan kisah kejayaan pasukan polis Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, JSJK Bukit Aman, memberkas 15 suspek sindiket penipuan di Lembah Klang. Mereka terdiri daripada lelaki dan wanita berbangsa Melayu, Cina, India, Sikh dan Nigeria.

Timbalan Pengarah (Opeasi dan Risikan) JSJK, Datuk Abdul Jalil Hassan berkata, polis antaranya merampas 14 buku akaun bank, 21 kad ATM dan 10 telefon bimbit. Kesemua warga Nigeria itu tinggal di Malaysia menggunakan visa pelajar. Suspek direman sejak Khamis minggu lalu untuk tujuan siasatan. Dipercayai sindiket itu telah beroperasi sejak 3 tahun lalu dan meraih keuntungan kira-kira RM7 juta.

Tambah beliau, polis memulakan siasatan sebaik mendapat maklumat, wanita warga Singapura, 60 tahun, menetap di Johor Bahru, Johor, kerugian lebih RM566,000 akibat diperdaya untuk menebus bungkusan kononnya mengandungi 750,000 Pound Sterling. Mangsa berkenalan dengan suspek melalui laman sosial, Facebook.

Suspek Melayu ditahan, berusia 42 tahun dan berstatus janda, beranak 12. Menariknya, dalam kes ini, lima lelaki Nigeria diberkas, ayah kepada sebilangan daripada anak dilahirkan oleh wanita berasal dari Kelantan itu.

Saya menghubungi wartawan program 999, Hazlin Hussin untuk memperoleh makumat lebih terperinci.

"Wanita Melayu itu berambut perang, tubuh berisi dan mengaku masih mengingati surah Al-Fatihah tetapi kini cenderung mengamalkan ajaran agama Kristian. Dia menangis sewaktu berbual dengan Lin tetapi memang dia sukakan lelaki Nigeria. Katanya, dia cuma belum meminum holly water sahaja lagi," katanya.

Hazlin bakal muncul dengan laporan khas mengenai kes penipuan internet itu.

"Pada awalnya, dia berkahwin dengan lelaki Melayu, dapat anak tiga orang. Bercerai kerana bekas suaminya, penagih dadah. Selepas itu, dia berkahwin lagi dengan lelaki lain, sebagai isteri ketiga, dapat lagi anak. Mungkin didorong oleh perasaan kecewa, dia menjadi pelacur dan tinggal di Lembah Klang, seperti di Puchong dan Ampang. Kebanyakkan pelangganya, negro. Dipercayai tiga daripada anak dilahirkan, hasil hubungan seks bersama lima lelaki Nigeria ditahan," ujar pegawai polis saya hubungi semalam.

Dia kini terpaksa menerima balasan hukuman dunia.

Mazidul Akmal Sidek

Pelaburan Tabung Haji Terkeluar Dari Senarai Patuh Syariah - TH kini haram?

Posted: 09 Feb 2014 01:45 AM PST

Sebenarnya dah lama saya nak menulis tentang perkara ini cuma tak berkesempatan. Hal ini penting terutamanya kepada mereka yang menggunapakai Fatwa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia yang Meng-HARAM-kan pelaburan dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB). Perbincangan Hukum HALAL / HARAM Pelaburan ASB telah lama diperdebatkan. Eh? Ni nak cakap pasal Tabung Haji ke ASB? Sekejap, saya akan terangkan why I dragged ASB into this in a bit.

But first, let us read Kenyataan Rasmi Tabung Haji yang dikeluarkan selepas Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia mengeluarkan senarai baru Sekuriti Yang Patuh Syariah pada 29 November 2013. Selepas senarai baru dikeluarkan oleh SC, ada pelaburan Tabung Haji yang telah terkeluar daripada Senarai Sekuriti-sekuriti yang Patuh Syariah.

Bahasa mudah "Tidak Patuh Syariah" ni maksudnya HARAM la. Tapi sebelum itu, baca dulu Screenshot dibawah dari website Tabung Haji sendiri so that you know I'm not making any of this up from my imagination.

Sebenarnya, kalau tak silap saye, as far back as June 2012 lagi, Suruhanjaya Sekuriti telah mengumumkan yang mereka akan membuat penyaringan (screening) berdasarkan kriteria-kriteria baru;

Conventional Income Level
Conventional Debt Level
Conventional Cash Deposit Level

Bagi yang tengah garu kepala sekarang, dan mungkin tengah ternganga pikir, "apekebende Kaedah Penyaringan Baru ni?"… sila baca Frequently-Asked Questions on Revised Shariah Screening Methodology

Waktu 2012 itu pun sebenarnya, dah banyak Fund Managers yang mengambil langkah proaktif untuk menyemak sendiri pelaburan mereka in anticipation of the new list which would later get in to effect in November 2013. And we would later find out yang banyak kaunter2 di Bursa Saham yang dulunya Patuh Syariah, kini tidak lagi Patuh Syariah.

Mereka yang proaktif juga telah bagi "warning" kepada syarikat-syarikat yang berpontensi akan terkeluar daripada senarai Patuh Syariah berdasarkan kriteria-kriteria baru tersebut supaya mula mengambil langkah2 untuk memastikan mereka kekal dalam senarai Patuh Syariah bila ia dikeluarkan secara rasmi oleh SC nanti.

Tabung Haji, melalui jawapan bertulisnya diatas, berkata, "Sebagai pemegang saham, TH telah mengambil tindakan yang proaktif melalui perbincangan dengan syarikat-syarikat yang terlibat bagi mengenal pasti prospek syarikat tersebut kembali patuh syariah dalam masa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti. Ahli-ahli Jabatan Pelaburan, Panel Pelaburan, Panel Shariah dan Lembaga Pengarah TH sentiasa memantau semua aktiviti pelaburan TH bagi memastikan pelaburannya sentiasa patuh syariah."

Tetapi persoalannya, kenapa in November 2013, Tabung Haji telah membeli/mempunyai saham Parkson Holdings bernilai kira-kira RM 250 juta? Tabung Haji juga telah membeli/mempunyai saham Malaysian Resources Sendirian Berhad (MRCB) bernilai kira-kira RM 200 juta in December 2013. Kedua-dua syarikat ini telah TERKELUAR daripada senarai Patuh Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia yang diwartakan pada 29 November 2013.

Takkan lah Tabung Haji tak tahu yang Parkson Holdings dan MRCB berpotensi untuk terkeluar dari senarai syarikat yang Patuh Syariah?

Ada berapa banyak lagi pelaburan Tabung Haji yang Tidak Patuh Syariah disaat ini?? Saya tidak tahu jawapannya. Tapi saya rasa, bukan dua syarikat ini sahaja (at the time of writing).

Anyway, SC telah memberi tempoh 6 bulan daripada 29 November 2013 ke 31 May 2014 untuk Tabung Haji kembali mematuhi senarai Patuh Syariah dalam pelaburannya. Dalam pada itu juga, penyimpan dibenarkan untuk menyimpan/mengambil dividen daripada tabungan mereka sepanjang tempoh ini.

Coming back to Persoalan Halal / Haram ASB, saya tertanya-tanya kenapa Panel Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia tidak pula mengeluarkan Fatwa atau Advisory yang sama iaitu meng-HARAM-kan pelaburan Tabung Haji bagi semua umat Islam di Malaysia dengan serta merta seperti mana ASB? Malah penabung Tabung Haji dibenarkan pula menyimpan kesemua dividen hasil tabungan mereka sepanjang tempoh 6 bulan yang dinyatakan tadi?

Soalan saya kepada ramai yang diluar sana yang menggunapakai Fatwa Panel Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia yang meng-HARAM-kan ASB pula; adakah anda akan ke Tabung Haji hari ini juga untuk mengeluarkan simpanan anda dan menyedekahkan dividen yang anda peroleh daripada Tabung Haji sejak 29 November 2013? Masukkan balik duit pokok hanya setelah Tabung Haji kembali patuh Syariah berdasarkan screening criteria yang baru.

Ramai yang terus saje kata ASB Haram tanpa tau kenapa pun ada perbezaan dalam keputusan Hukum SC dan Majlis Fatwa Kebangsaan. Ada yang terus tinggalkan sebab member cakap Haram. Kalau anda berasa begitu, saya rasa anda patut ambil tindakan yang sama when it comes to melabur dalam Tabung Haji. Tak rasa Syubhah ke? Lepas 29 May 2014 nanti baru check balik dah patuh Syariah ke belum. Kalau dah patuh, masukkan semula.

Even Tabung Haji yang most of us think Halal ni pun ada pelaburan yang tak patuh Syariah. So orang Islam Malaysia nak simpan duit atau melabur dimana?

Nak start melabur Saham di BSKL? Anda pandai ke? Nak invest in properties? Anda ada modal dan tahu selok belok ke? Nak melabur dalam REIT? Anda pandai ke? Nak melabur Emas dan Perak? Andai pandai ke? Nak main FOREX? Sapa yang nak ajar? Ke MLM je senang?

Kesemua bentuk pelaburan yang saye baru sebutkan diatas banyak syarat-syarat Halalnya. Sama ada Saham, Properties, Mutual Funds, REIT, Emas atau Forex… Anda bukan boleh semborono aje melabur tanpa tahu cara macam mana yang Halal dan cara mana yang Haram. Anda lebih senang terjerumus dalam yang Haram… Yes, walhal pelaburan Emas sekali pun. Bukan semua jenis/cara pelaburan Emas kat Malaysia ni Patuh Syariah. Tak semudah melabur dalam Tabung Haji atau ASB yang most of us familiar with.

Orang yang boleh ajar cara pelaburan alternative to ASB and Tabung Haji kebanyakannya takkan ajar secara percuma. Kebanyakannya kedekut ilmu. Ramai yang ade ilmu tu nak jual eBook aje. Bukannya nak tolong umat Islam yang lain untuk sama2 memantapkan kedudukan ekonomi orang Islam. Tak ramai yang nak terangkan secara percuma dan berkongsi ilmu.

Akhirnya, orang bukan Islam jugak la yang control ekonomi Malaysia. Saya tak dapat bayangkan kalau PNB melalui ASNB menarik semua pegangan mereka dalam Maybank yang didalamnya ada Maybank Islamic, iaitu Islamic Bank yang terbesar di Asia Tenggara. Mungkinkah akan tinggal namanye saje yang "Islamic"?

Bukan saya menyokong ketidakpatuhan Syariah dalam Pelaburan ASB (mengikut pandangan SC), atau didalam pelaburan apa sekalipun… Tidak sama sekali. Saya telahpun bincangkan hal ini di sini.

Kepada yang berpegang kepada keputusan SC yang ASB tu Haram, saya cuma nak katakan yang terlalu banyak benda Syubhah dalam hidup ni kalau anda tahu. Lagi banyak belajar, lagi banyak benda yang anda tahu, lebih banyak benda yang anda akan rasa Syubhah. Nak tinggalkan semua sekali ke tanpa tau sebab musabab? Seeloknya ambil tahu dulu sebab sebalik semua pandangan. Then decide.

Lastly, saya rasa TH, ASB dan KWSP perlu diberi perhatian yang lebih daripada pihak yang berwajib dan bukan setakat mengeluarkan advisories kerana wang pelaburan di dalam kesemua dana ini majoritinya milik orang Islam. Kalau setakat advisories, Pengurus Dana can choose not to comply or take it lightly. Siapa yang berkuasa perlu pikirkan macam mana nak force dana ini untuk mematuhi syariah guidelines supaya penyimpan/pelabur Islam tidak perlu risau atau ragu tentang duit mereka.

Betul, memang pelabur dan pendeposit boleh keluarkan or chose not to invest in ASB, TH dan KWSP kalau ianya tak patuh Syariah… tapi apekah matlamat asal penubuhan dana-dana ini? Setakat nak buat untuk untung for TH, PNB dan KWSP ke? Tentu tidak.

This is only My World View. Seboleh mungkin saya telah letakkan links to references dalam entri ini. Maafkan saya jika menyinggung perasaan sesiapa yang membaca dan maafkan juga jika terdapat kedaifan pemahaman saya dalam penulisan ini.

Wallahu'alam. Allah lebih mengetahui.

Sumber: My World View

Rahim 'ditinggalkan' Sepahtu selepas juarai MLM 2013

Posted: 09 Feb 2014 12:01 AM PST

Sepahtu bergelar juara program Maharaja Lawak Mega 2013 dan membawa hadiah wang tunai berjumlah RM500,000.
SHAH ALAM: Juara Maharaja Lawak Mega 2013 (MLM2013) kumpulan Sepahtu memberitahu tiada sebarang perancangan untuk terus mengekalkan salah seorang anggotanya iaitu Rahim dalam mana-mana aktiviti kumpulan tersebut.

Ahli kumpulan itu, Jepp atau nama sebenar Mohd Nadzri Zainal Abidin berkata, pengambilan Rahim dalam Sepahtu hanya sebagai projek istimewa bagi MLM 2013.

"Kita hanya mengambil Rahim sebagai projek istimewa untuk MLM 2013 ini dan buat masa ini tiada perancangan untuk meneruskan kumpulan ini.

"Bagaimanapun saya mengakui selesa dan senang bekerja dengannya kerana Rahim seorang yang sangat komited dalam kumpulan," katanya pada sidang media selepas pertandingan itu di Stadium Malawati, di sini, malam Jumaat.

Sepahtu dianggotai oleh Jepp, Shuib dan Rahim.

Dalam pada itu, Rahim berkata, dia sudah dijelaskan dengan perkara tersebut sebelum menyertai kumpulan tersebut.

"Saya sudah dijelaskan awal-awal tentang perkara ini oleh pihak Astro. Namun saya bersyukur kerana diberi peluang bersama Sepahtu yang akhirnya membawa nama saya sebaris dengan mereka.

"Bagi saya, tidak ada perasaan kecil hati atau terasa kerana tidak bersama Sepahtu selepas ini," katanya.

Sementara itu, mengulas tentag kejayaan tersebut, Jepp berkata, kejayaan itu adalah hasil daripada sokongan kuat daripada peminat-peminat mereka.

Jelasnya, mereka akan mengadakan jamuan bagi meraikan kejayaan tersebut dan membalas jasa peminat.

"Kami sangat terharu dengan sokongan peminat, ada yang sanggup mengadakan kenduri sebelum hari pertandingan ini untuk mendoakan kemenangan kami.

"Kami menghargai sokongan mereka dan Insya-Allah kita akan adakan jamuan untuk membalas sokongan mereka," ujarnya.

Kumpulan Sepahtu diumum sebagai juara MLM2013 dengan menewaskan empat peserta lain iaitu Shiro, Bocey, Jambu dan Nabil.

Kemenangan tersebut melayakkan mereka membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM500,000 dan trofi sumbangan Astro.

Akhirnya Zizan akui Emma datang rumah ketika...

Posted: 08 Feb 2014 11:10 PM PST

KUALA LUMPUR 9 Feb. - Pelakon dan pengacara Zizan Razak, 30, mengaku yang pelakon Emma Maembong pernah datang ke rumahnya.

Zizan berkata, Emma hanya akan datang tatkala ibu bapanya berada di rumah.

"Ya, saya tak nafi yang Emma pernah berkunjung ke rumah saya.

Dia (Emma) akan datang waktu ibu bapa saya berada di rumah," katanya yang ditemui selepas majlis Anugerah Meletop Era di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini semalam.

Zizan mengulas gosip yang mendakwa dia bersekedudukan dengan Emma. - UTUSAN

PRK #Kajang: Anak Zahid tak jadi bertanding

Posted: 08 Feb 2014 11:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Anak perempuan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan tidak akan menjadi calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil (PRK) Kajang, selepas ayahnya meminta untuk tidak bertanding dalam pilihan raya itu.

Nurul Hidayah Ahmad Zahid, 35, menerusi akaun Twitternya berkata, beliau menghormati permintaan bapanya, dan berkata keputusan itu dibuat antara cita-citanya dan kasih kepada bapanya.

"Saya akur tetapi masa saya akan tiba nanti... Saya sayang Abah," kata Nurul Hidayah.

Pada Jumaat, ahli Umno Bagan Datoh itu berkata, beliau berhasrat untuk bertanding kerana merasakan drinya layak menyertai PRK tersebut.

Bapanya kemudian menolak laporan berkenaan, dengan memberitahu anak perempuannya "untuk tidak terlibat dalam politik itu".

"Ia merupakan kerusi MCA dan kita harus menghormatinya," kata Zahid kepada para pemberita sambil menambah bahawa Nurul Hidayah menetap di Kajang.

Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang kosong berikutan peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)-PKR, Lee Chin Cheh secara tiba-tiba pada 27 Januari lalu.

Hari pengundian bagi PRK Kajang adalah 23 Mac dan penamaan calon pada 11 Mac.

Peletakan jawatan Lee dipercayai berkaitan dengan spekulasi bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhasrat untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai telah menyenaraipendek calon-calon untuk parti dalam PRK itu tetapi masih belum mendedahkan nama yang disenaraikan.

Peminat fanatik lelaki cium Dato' Siti, Dato' K tarik muka?

Posted: 08 Feb 2014 09:01 PM PST

Dek kerana terlalu gembira dan teruja, seorang peminat fanatik Dato Siti Nurhaliza bertindak secara spontan mencium tangan penyanyi nombor satu negara itu.

Momen yang mencuri tumpuan ramai tersebut berlaku ketika peminat yang dikenali sebagai Princes Ahak itu menerima hadiah daripada Siti Nurhaliza di malam konsert amal eksklusifnya, Dato' Siti Nurhaliza Live in KLCC- Where the Heart Is yang berlangsung di Dewan Plenary KLCC, malam tadi.

Hadiah tersebut sebagai saguhati selepas peminat berkenaan terpilih untuk bertanyakan soalan kepada Siti sewaku di sesi interaksi bersama para peminat yang berada di dalam dewan.

Tenang dan hanya tersenyum, Siti bagaimanapun cepat-cepat 'memujuk' suaminya, Dato' Seri Khalid Muhammad Jiwa (Dato' K) yang menonton dari tempat duduk penonton dengan berkata,

"Ala yang (sayang)... budak-budak jer", katanya sambil memandang ke arah Dato' K. Reaksi Siti itu juga sekaligus mengundang gelak ramai.

Sementara itu Siti yang ditemui sejurus usai konsert meluahkan rasa puas hati dan syukur apabila berjaya membuat persembahan pada malam pertama. Bertemakan warna putih yang melambangkan kesucian dan ketulusan, menariknya pada konsert selama 1 jam 30 minit itu, Siti memulakan persembahan dengan konsep drama muzikal yang mana secara ringkas menceritakan perjalanan hidupnya, bagaimana karier nyanyiannya bermula hinggalah beliau bertemu jodoh dan terus dikagumi hingga ke hari ini.
Siti mendendangkan sebanyak 14 buah lagu hits antaranya 'Siti Situ Sana Sini', 'Kesilapanku Keegoaanmu', medley 'Purnama Merindu' & 'Nian Dihati', 'Jerat Percintaan', 'Kau Mawarku', 'Bukan Cinta Biasa', 'Kau Kekasihku', 'Seindah Biasa', 'Ku Mahu' dan 'Pendirianku'.

Tidak cukup dengan itu Siti yang yang tampil anggun dengan persalinan kedua, terus menghangatkan suasana dengan lau Muara Hati serta sesi persembahan akustik yang memperdengarkan lagu medley 'Tanpa Kalian' & 'Intrig Cinta'.

Meninggal peminat beberapa ketika untuk menukar persalinan, tidak lama kemudian Siti muncul semula di pentas dan sambung menghiburkan penonton dengan lagu medley 'Stand Up' dan 'Remember You'. Sebagai kejutan, Siti menampilkan penyanyi Hazama lalu mereka berduet lagu cover 'Just Give Me A Reason' (nyanyian asal Pink).

Sepanjang persembahan yang diketui pengarah muzik Aubrey Suwito serta diiringi mini okestra itu, sesekali Siti mengambil peluang sesi berinteraksi bersama para peminat dengan lebih dekat.

Tambah istimewa, buat pertama kali Siti memperdengarkan lau baru berjudul 'Jaga Dia Untuk Ku'. Menurut Siti, lagu tersebut menceritakan tentang beliau dan suaminya. Lagu itu akan dimuatkan dalam album terbaru yang bakal dilancarkan pada Mac ini.

Konsert yang berakhir kira-kira jam 11 malam itu diakhiri dengan lagu 'Biarlah Rahsia' (versi Rock) dan Lebih Indah.

Konsert amal terbitan Yayasan Nurjiwa (Yayasan yang ditubuhkan Siti bersama suaminya) dengan kerjasama Siti Nurhaliza Production dan SimplySiti Sdn Bhd ini bertujuan mengumpul dana bagi tujuan kebajikan.

Dewan tidak hanya dipenuhi peminat-peminat setia Siti Nurhaliza, malahan turut hadir tetamu istimewa Siti iaitu D.Y.A.M Tuanku Muhriz ibni Tuanku Munawir dan permaisuri Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud, Menteri Pertahanan Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan isteri juga Ketua Menteri Besar Melaka, Datuk Ir Idris Haron dan isteri.

Selain para selebriti popular tanah air yang turut kelihatan seperti Ziana Zain, Erra Fazira, Shila Amzah, Sharifah Sakinah, Faradhiya, Ezlyn dan Izara Aishah.

Berlangsung selama dua hari (semalam dan hari ini) menerusi konsert ini pihak yayasan Nurjiwa mensasarkan untuk mengumpul sebanyak RM1 juta supaya bantuan lebih banyak dapat diberikan kepada yang memerlukan sekali gus menjadikan yayasan sentiasa aktif dan prihatin.

Malaysian Digest

Uqasha Senrose: Pekin Minta Putus, Batal Perkahwinan

Posted: 08 Feb 2014 08:15 PM PST

Rasa macam masih baru lagi kisah mengenai sensasi keretakan hubungan cinta antara pelakon, Pekin Ibrahim dan Uqasha Senrose seperti mana pernah dilaporkan sebelum ini. Bagaimanapun, dek salah faham yang turut memalit nama Sharnaaz Ahmad, dalam kemelut itu, semuanya kembali seperti sedia kala.

Itu kisah sekitar Oktober tahun lalu. Kemesraan makin diyakini apabila Pekin membawa bersama Uqasha pada sidang media mengumumkan Pekin sebagai finalis Pelakon Filem Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular BH 2013 pada 22 Januari lalu. Uqasha turut setia menemani cinta hatinya sebagai tanda sokongan.

Namun, baru-baru ini, khabarnya pasangan ini kembali berantakan. Sukar dipastikan apakah ia masih lagi sekadar sandiwara atau memang benar mereka sudah berpisah. Lalu kedua-duanya dihubungi petang Rabu lalu. Namun, jawapan diperoleh daripada diri masing-masing agak mengelirukan.

Pekin Ibrahim Nafi Putus Cinta

However ya para pembaca, Pekin Ibrahim yang ditemubual wartawan yang sama menafikan bahawa hubungan mereka sudah putus dan merasa pelik jika ada 'orang cakap' yang mereka sudah berpisah dan batalkan rancangan perkahwinan.

"Hubungan kami masih OK. Pelik juga kalau ada yang cakap kami sudah putus. Hal untuk berkahwin pun masih dalam perbincangan dan tarikh kahwin juga masih belum ditetapkan lagi," ujar Pekin Ibrahim menjawab persoalan kisah cintanya ini.

Major miscommunication dude, major.


PRK #Kajang: Tindakan PKR satu kesilapan - Dewan Ulama

Posted: 08 Feb 2014 08:00 PM PST

SHAH ALAM - Tegas dengan pendirian sebelum ini, sayap penting dalam Pas, Dewan Ulama kekal dengan pendirian bahawa tindakan PKR secara sendirian sehingga membawa kepada PRK Dun Kajang sebagai satu kesilapan.

Ketua Penerangannya, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali dalam satu kenyataan berkata, tindakan PKR yang membuat keputusan tanpa konsensus tidak patut berulang lagi pada masa hadapan.

Selain itu, mesyuarat bulanan sayap parti itu yang diadakan malam tadi sebulat suara menegaskan bahawa isu Menteri Besar Selangor tidak perlu dibangkitkan dalam PRK Kajang.

"... kemenangan PRK Kajang tidak menjadi jambatan untuk pertukaran MB sedia ada," katanya sambil mengalu-alukan keputusan Lajnah Politik Pas untuk membantu PKR pada pilihan raya kecil nanti.

Mesyuarat yang diadakan malam tadi antara lain turut memutuskan Datuk Nik Zawawi Saleh sebagai pemangku Ahli Jawatankuasa Kerja selaras dengan peruntukan Perlembagaan Pas (Pindaan 2011).

"Dewan Ulama juga merekodkan penghargaan di atas jasa-jasa Allahyarham Tuan Guru Datuk Harun Taib dalam mengemudi kepimpinan Dewan Ulama Pas Pusat dari tahun 1995-2007 dan 2009-2014," katanya dipetik daripada kenyataan itu.

Surat tamat kontrak pekerja PKNS tidak akan ditarik balik - MB

Posted: 08 Feb 2014 07:50 PM PST

KUALA SELANGOR: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan beliau tidak akan menarik balik surat penamatan kontrak 22 kakitangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor Holdings Sdn Bhd (PHSB) walaupun menerima kecaman Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Abdul Khalid berkata keputusan penamatan kontrak itu dibuat mengikut prosedur dan melalui saluran yang betul.

"Kita amalkan ketelusan serta kebertanggungjawaban dan setiap keputusan dibuat berasaskan penyelidikan. Sebagai pengerusi PKNS (Perbadanan KemajuanNegeri Selangor), saya hanya diberikan cadangan dan jika saya setuju (dengancadangan) saya akan minta pelaksanaan.

"Saya juga telah minta SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) untuk pantau pelaksanaan penamatan kontrak dan ia dibuat dengan begitu tertib supaya tiada orang yang tidak dapat keadilan," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan majlis penyerahan watikah Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Negeri Selangor 2014-2015 pada Sabtu.

Azmin dalam satu kenyataan semalam secara terbuka mengecam tindakan penamatan kontrak itu dengan mendakwa Abdul Khalid menggunakan PKNS sebagai senjata untuk menentang musuh-musuh politiknya.

Azmin turut mendakwa penamatan kontrak kakitangan PHSB terbabit secara serta-merta di bawah arahan Abdul Khalid bukan sahaja melanggar undang-undang pekerjaan malah amat tidak berperikemanusiaan.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata sebagai menteri besar, beliau harus bersifat telus dan telah berjanji untuk menjaga kepentingan Selangor serta rakyatnya.

Menteri besar itu berkata beliau juga tidak teragak-agak untuk menunjukkan kepada rakyat Selangor bahawa beliau membuat keputusan demi kebaikan mereka.

Ditanya mengapa Azmin mengeluarkan kenyataan seperti itu, Abdul Khalid berkata beliau tidak boleh memikirkan tentang kenyataan orang lain kerana apa yang lebih penting ialah sama ada tindakan tersebut dibuat untuk kebajikan rakyat Selangor.

"Perkara ini (penamatan kontrak) ialah di bawah enakmen dan ia tiada kena mengena dengannya (dakwaan Azmin). Kalau PKNS ingin lakukan satu kerjaya yang berterusan, PKNS mesti ikut lunas corporate governance (tadbir urus korporat), integriti dan kebertanggungjawaban," katanya.

Selasa lepas, PHSB dilapor menamatkan perkhidmatan 22 kakitangannya tanpa sebarang sebab munasabah, dengan notis 24 jam berkuat kuasa sehari sebelum itu.- BERNAMA

Azmin Tak Faham Undang-Undang - MB Selangor

Posted: 08 Feb 2014 07:40 PM PST

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PKR Azmin Ali menerima tamparan hebat daripada Tan Sri Khalid Ibrahim yang menegaskan bahawa beliau tidak akan meminta maaf atau menarik balik surat pemecatan 22 kakitangan kontrak PKNS Holdings Bhd.

Bercakap kepada pemberita pada majlis Tahun Baru Cina di Cheras di sini, Menteri Besar berkata Azmin "tidak faham undang-undang" kerana pemberhentian itu dilakukan mengikut prosedur.

"Saya tidak boleh menarik balik (surat-surat pemecatan). Ini bermakna dia tidak memahami undang-undang. Kita tidak boleh mengabaikan kepentingan rakyat Selangor dan PKNS hanya untuk memuaskan hati beberapa orang tertentu," katanya.

Khalid berkata sudah menjadi perkara biasa bagi syarikat untuk memecat kakitangan kontrak dan perkara ini tidak boleh dihadapi dengan terlalu emosi.

"Mereka telah ditamatkan melalui saluran yang betul dan mengikut prosedur. Jika mereka merasakan ia tidak adil, mereka boleh membawa perkara ini ke mahkamah perindustrian," kata Khalid.

Pada Jumaat, Azmin menyifatkan perintah pemecatan sebagai "melanggar undang-undang pekerjaan dan sangat tidak berperikemanusiaan".

Beliau menggesa Khalid berhenti menggunakan PKNS sebagai senjata peribadi terhadap pesaing politiknya.

Khalid menafikan berbuat demikian, dan berkata beliau hanya menjalankan tugas sebagai Menteri Besar demi kepentingan rakyat.

"Apabila saya mengangkat sumpah (sebagai MB) di hadapan Sultan Selangor, baginda telah meminta saya untuk menjalankan tugas saya dengan jujur dan tanggungjawab.

"Saya tidak menjalankan tugas saya dengan memihak kepada rakan-rakan saya, saya menjalankan tugas saya berdasarkan tanggungjawab," kata beliau sambil menegaskan tidak pernah mendiskriminasi sesiapa, termasuk Azmin.

"Azmin di negeri ini (kerajaan) untuk sekian lama dan beliau adalah kawan saya. Tetapi jika ada perkara yang perlu diperbaiki, kita perlu memperbaikinya," katanya.

Pada Selasa, 22 kakitangan PKNS Holdings Bhd, termasuk kakitangan kanan, dipecat dengan serta-merta, tanpa sebab.

Mereka diberi gaji dua bulan sebagai pampasan.

mStar

Elaun untuk guru BI cemerlang

Posted: 08 Feb 2014 07:30 PM PST

Pagoh: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sedang meneliti pemberian insentif baru kepada guru Bahasa Inggeris yang memiliki penguasaan tahap sangat tinggi iaitu C1 dan C2, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pemberian insentif itu berikutan pemansuhan Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP) mulai Disember lalu.

"Perkara ini sudah dibincangkan dengan JPA untuk memberi beri insentif baru dan ia sedang diteliti JPA," katanya pada Majlis Ramah Mesra Warga Pendidik Parlimen Pagoh di Kompleks Seri Pekembar di sini, semalam.

Turut hadir, isterinya, Puan Sri Norainee Abdul Rahman dan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Madinah Mohamad.

Kemuka syor kepada PM

Muhyiddin berkata, selepas penelitian itu, pihaknya akan mengemukakannya kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, guru Bahasa Inggeris yang ada C1 dan C2 akan dipertimbangkan pemberian elaun yang mungkin dibayar secara 'one off.' Bagaimanapun, beliau berkata, semua maklumat terperinci termasuk cara pembayaran, kaedah dan nilai akan ditentukan kemudian.

Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan berkata, pihaknya meletakkan aras baru bagi pendidikan negara supaya mencapai tahap global.

"Kita mahu sekolah melahirkan generasi baharu yang setanding penguasaan ilmu dengan negara maju," katanya.

Terdahulu ketika berucap pada majlis ramah mesra masyarakat Orang Asli Kampung Tambak Dapur, dekat sini, Muhyiddin berkata, kerajaan tidak pernah bersikap diskriminasi terhadap mana-mana kaum di negara ini.

Sebaliknya beliau berkata, kerajaan mengamalkan dasar adil dan saksama kepada semua masyarakat serta memberi peluang sama, termasuk bidang pendidikan.

Sementara itu, pada Majlis Sambutan Tahun Baru Cina Parlimen Pagoh, di Gersik, Muhyiddin meminta masyarakat pelbagai kaum negara ini mengelak daripada perkara yang boleh mencetuskan rasa tidak senang hati dalam masyakat

"Hubungan kita sudah seperti abang adik. Ini kita kena jaga sampai bila-bila supaya keadaan ini kekal," katanya.

Video Teresa: Khairy bidas polis, Peguam Negara lembab

Posted: 08 Feb 2014 07:20 PM PST

Kuala Lumpur: Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mempersoalkan kelewatan polis dan Peguam Negara bertindak berhubung klip video dihasilkan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok yang didakwa berbaur fitnah dan boleh mencetuskan ketegangan kaum.

Katanya, sudah banyak laporan polis dibuat oleh pelbagai pihak dan badan bukan kerajaan (NGO) berhubung perkara itu, tetapi sehingga kini tidak nampak sebarang tindakan diambil.

Minta penjelasan polis "Saya tak faham kenapa masa yang lama diambil dan saya minta polis jelaskan kenapa tindakan tidak boleh diambil. Kalau tiada kes, tolong jelaskan. Jika tidak, sampai kiamat pun tiada tindakan diambil," katanya selepas menyampaikan ucaptama pada Simposium Kepemimpinan dan Aspirasi Nasional di PWTC, semalam.

Beliau yang juga Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN), berkata jika tindakan tidak diambil, perkara berkenaan akan menjadi polemik dalam media dan andai dibiarkan berterusan, ia hanya merugikan masa.

"Ambil tindakan, jika tak boleh ambil tindakan beritahu kenapa. Jangan cakap Pemuda (UMNO dan BN) serta NGO tak buat apa-apa sedangkan kita sudah banyak buat laporan polis. Tindakan Teresa memang salah dan ia satu parodi yang tak menjadi," katanya.

Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan turut tidak bersetuju dengan sikap agresif dan ugutan sesetengah pihak terhadap Naib Pengerusi DAP berkenaan.

"Kedua-dua perkara itu salah, video (Teresa) itu salah, begitu juga protes keterlaluan... semua tidak boleh diterima," katanya.

Sementara itu di Kajang, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) telah mengumpul semua laporan polis dan memulakan siasatan berhubung isu klip video berbaur sindiran yang dikaitkan dengan Teresa.

"Sebanyak 300 laporan polis diterima berhubung perkara itu daripada badan bukan kerajaan (NGO), individu dan pertubuhan lain. Siasatan telah dimulakan dan SKMM juga beri kerjasama bukan sahaja untuk muat turun (video), malah beberapa maklumat lain telah kita peroleh," katanya selepas merasmikan Seminar Penjara Sejahtera, semalam.

Teresa menerbitkan video berdurasi 11.39 minit sempena Tahun Baharu Cina, baru-baru ini, dan disiarkan di laman Youtube. Kandungan klip video itu antara lain membabitkan sindiran terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta kerajaan.

Video berkenaan turut memaparkan seorang tetamu yang mempersendakan masyarakat Lahad Datu, khususnya dalam menarik pelancong ke negara ini sempena Tahun Melawat Malaysia 2014.

Berita Harian

Tiga nama disebut-sebut ganti Taib Mahmud

Posted: 08 Feb 2014 07:05 PM PST

KUALA LUMPUR: Tiga nama diumumkan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai pengganti beliau dalam mesyuarat tertutup Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), lapor akhbar The Star.

Timbalan Presiden PBB, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, Naib Presiden Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Ketua Penerangan Tan Sri Adenan Satem merupakan tiga nama yang diumumkan dalam mesyuarat tersebut.

Laporan tersebut menyatakan, sumber dalaman PBB mengesahkan tiga nama tersebut diumumkan oleh Taib, dimana salah seorang dari mereka akan menjadi pengganti beliau.

Dalam sidang media oleh Pengerusi Tetap Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar selepas mesyuarat tersebut berlangsung, nama pengganti Taib tidak dapat disahkan.

Asfia dilaporkan hanya berkata, "Boleh jadi" ketika ditanya mengenai tiga nama tersebut, sementara di luar bilik sidang media, Awang Tengah memberitahu wartawan beliau akan memberi sokongan kepada siapa sahaja yang Taib pilih.

Johari yang mengiringi Taib ke lobi pula meminta wartawan bertanya kepada Asfia mengenai perkara tersebut manakala Adenan pula dilaporkan meninggalkan ibu pejabat PBB tanpa memberikan sebarang komen.

Taib dijangka akan mengumumkan penggunduran beliau pada Isnin dan mesyuarat MKT PBB telah memberi mandat sepenuhnya kepada beliau untuk menamakan penggantinya

Astro Awani

Taib Mahmud sah letak jawatan

Posted: 08 Feb 2014 07:00 PM PST

KUCHING 8 Feb. - Spekulasi berhubung kedudukan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak terjawab, apabila beliau disahkan akan melepaskan jawatan itu yang disandangnya sejak 1981.

Bagaimanapun ketika ditemui pemberita, Abdul Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) kelihatan sebak sehingga menitiskan air mata tidak menyatakan tarikh sebenar beliau akan berundur, namun memaklumkan akan mengumumkan penggantinya Isnin ini.

Keputusan beliau mahu melepaskan jawatan yang sudah 33 tahun disandang itu diumumkan oleh Pengerusi Tetap PBB yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) parti itu di Ibu Pejabat PBB, Jalan Bako di sini.

Dalam mesyuarat tersebut, MKT PBB juga menyokong beliau dicalonkan sebagai pengganti Yang Di-pertua Negeri Sarawak berikutan tempoh perkhidmatan Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng akan berakhir pada 28 Februari ini.

Menurut Mohamad Asfia, dalam mesyuarat tersebut, Abdul Taib telah mengumumkan hasrat untuk melakukan peralihan kuasa dan MTK PBB bersama Jawatankuasa Kaukus bersetuju meluluskan resolusi untuk memberi mandat kepada beliau memilih sendiri calon pengganti.

"Kita bersetuju memberi mandat kepada Ketua Menteri sebagai Presiden PBB untuk menamakan seorang calon pilihan sebagai Ketua Menteri baharu Sarawak.

"Calon (Ketua Menteri baharu) tidak diumumkan hari ini," katanya.

Yang turut hadir dalam sidang akhbar tersebut ialah Setiausaha Agung PBB, Datuk Dr. Stephen Rundi Utom dan Ahli MKT (Bumiputera) PBB, Datuk Talib Zulpilip.

Terdahulu, Abdul Taib bersama lebih 50 MKT PBB mengadakan mesyuarat khas membincangkan isu peralihan kuasa sejak pukul 10 pagi hingga 3 petang ini.

Menurut Mohamad Asfia, mesyuarat tersebut tidak membincangkan mengenai tarikh peletakan jawatan Abdul Taib kerana perbincangan mengenai nama calon yang sesuai perlu didahulukan.

"Tiada tempoh masa (diberikan untuk letak jawatan), ia bergantung kepada masa yang sesuai. Dakwaan mengatakan kemungkinan beliau meletak jawatan pada akhir Februari ini pula hanya spekulasi tetapi mungkin juga benar dan kemungkinan itu tidak ditolak.

"Setakat ini, beliau tidak pernah menyebut sebarang nama atau personaliti yang bakal menggantikannya. Siapa sahaja yang beliau pilih sebagai Ketua Menteri akan mendapat sokongan penuh MKT dan kaukus," ujarnya sambil memberitahu PBB sendiri mempunyai pemimpin berkaliber yang boleh mengisi jawatan tersebut.

Beliau berkata, pemilihan calon Ketua Menteri baharu menjadi keutamaan kerana Ketua Menteri adalah jawatan eksekutif dan beliau bakal mengetuai Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak Kesebelas (PRN-11) nanti, memandangkan Sarawak akan tamat penggal pada 20 Jun 2016.

Mohamad Asfia berkata, Abdul Taib memang mempunyai senarai pendek nama calon pengganti pilihan dan tidak menolak antara dipertimbangkan ialah tiga nama pemimpin yang sering dikaitkan bakal menggantikan beliau sebelum ini.

Tiga nama tersebut ialah Menteri di Pejabat Ketua Menteri (Tugas-Tugas Khas), Tan Sri Adenan Satem; Menteri Perumahan merangkap juga Menteri Pelancongan negeri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg dan Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar negeri, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan.

Beliau turut tidak menolak kemungkinan PRN-11 akan diadakan lebih awal.

Dalam pada itu, katanya, sebagai menghargai jasa Abdul Taib sebagai Ketua Menteri kepada negeri dan rakyat negeri ini, MKT juga menyokong supaya namanya dicalonkan menggantikan Yang Di-pertua Negeri Sarawak kerana berpendapat beliau paling sesuai mengisi jawatan tersebut.

Utusan

Dibogel penyamun durjana

Posted: 08 Feb 2014 06:31 PM PST

Gambar hiasan
JEMPOL - Dua lelaki yang menyamar sebagai anggota polis bertindak menanggalkan pakaian seorang warga Indonesia selepas menyamunnya, petang kelmarin.

Tindakan itu dilakukan selepas dua penjenayah berkenaan tidak berpuas hati dengan hasil samunnya, kerana hanya memperoleh wang tunai RM500 dengan sebuah telefon bimbit pintar jenis Samsung.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superitendan Hamzah Alias berkata, kejadian yang berlaku kira-kira jam 2 petang, mangsa berumur 23 tahun datang dari Pasir Besar, Gemas ke Pekan Bahau secara sendirian atas urusan perbankan.

Menurutnya, selepas selesai urusan di bank mangsa berjalan ke sebuah pasaraya dekat sini, namun secara tiba-tiba dia ditarik masuk ke dalam sebuah kenderaan dinaiki dua lelaki berumur 20-an.

"Ketika dalam kenderaan mangsa telah dipukul di bahagian kepala dan dipaksa menyerahkan semua barang berharga.

"Suspek memperkenalkan diri mereka sebagai anggota polis dengan menunjukkan pelekat Polis Diraja Malaysia dekat cermin hadapan kenderaannya," katanya kepada Sinar Harian selepas mengesahkan kejadian itu, semalam.

Hamzah berkata, kedua-dua suspek yang memakai pakaian kemas itu seterusnya membawa mangsa sehingga ke Air Hitam, lalu meninggalkannya di tepi jalan berhampiran kebun kelapa sawit.

"Bagaimanapun, suspek bertindak menanggalkan pakaian mangsa untuk memeriksa barang berharga yang terdapat di badan mangsa selepas tidak berpuas hati dengan hasil yang disamun.

"Semua dokumen mangsa dibakar di tepi jalan kecuali dokumen perjalanannya (pasport). Manakala pakaian mangsa dicampak di tempat sama," katanya.

Hamzah berkata, mangsa terpaksa berjalan sejauh kira-kira 8 kilometer untuk ke Balai Polis Bandar Seri Jempol bagi membuat laporan kira-kira jam 4.30 petang.

"Kami sedang mengenal pasti kenderaan yang dinaiki suspek, dan kita buka kertas siasatan di bawah Seksyen 170 Kanun Keseksaan kerana menyamar sebagai penjawat awam," katanya.

Gambar masjid pada seluar dalam, Mydin beri penjelasan

Posted: 08 Feb 2014 06:04 PM PST

MASJID adalah tempat bagi umat Islam beribadah. Maka ia dianggap suci malah wanita yangg datang bulan tidak dibenarkan memasuki masjid.

Jadi adalah amat tidak kena apabila tempat semulia masjid dijadikan gambar hiasan pada seluar dalam.

Namun inilah imej yang terpapar pada seluar dalam kanak-kanak lelaki yang dijual di Mydin Jasin, Melaka.

Gambar yang dikongsikan di laman Facebook Saya Anak Melaka ini mendapat perhatian ramai dengan kebanyakannya mengecam tindakan pengeluar seluar dalam ini, begitu juga Mydin yang dianggap tidak peka.

Begitu pun, tahniah diucapkan kepada pasaraya Mydin yang bertindak segera mengeluarkan produk ini daripada rak pasaraya mereka sebaik sahaja dimaklumkan.

Manakala syarikat yang mengeluarkan seluar dalam ini iaitu Thunder Storm Sdn Bhd, dilihat turut meminta maaf kepada umum dan menjelaskan bahawa pihak Mydin telah memaklumkan kepada mereka bahawa barangan ini tidak boleh dijual namun disebabkan kesilapan, ia masih dihantar ke pasaraya Mydin.

Justeru, mereka telah meminta agar Mydin memulangkan semula kesemua produk terbabit.

Apa pun, diharapkan pengawasan lebih ketat dijalankan oleh pihak berkuasa agar tidak timbul lagi kes melibatkan sensitiviti agama seperti ini pada masa akan datang.

- Mynewshub

Apa Yang Tersirat

Posted: 09 Feb 2014 01:35 PM PST

Apa Yang Tersirat


PRK Kajang: Anwar Pastikan Azmin Jadi MB

Posted: 09 Feb 2014 02:15 AM PST

Azmin Ali sudah mencuba berbagai pendekatan untuk menjadi Menteri Besar Selangor, namun berbagai halangan terutama datangnya daripada Presiden PKR sendiri, kerana adalah rahsia umum, bahawa hubungan Azmin dengan Presiden PKR Wan Azizah Wan Ismail yang juga isteri Anwar, hanya nampak elok diluaran, namun bagaikan jadam.

Umum mengetahui, bahawa Anwar sangat berpihak kepada Azmin, termasuk membelakang keluarganya sendiri jika berkaitan dengan Azmin.

Azmin merupakan Setiausaha Sulit Anwar semasa menjadi Menteri Kewangan dan seterusnya semasa Timbalan Perdana Menteri.

Selepas PRU-13, Azmin dan konco-konconya cuba mempengaruhi rakan-rakan daripada Pakatan Rakyat untuk melantiknya sebagai Menteri Besar Selangor, namun belumpun usahanya itu berjaya, Wan Azizah terlebih dahulu mengutus surat kepada Sultan Selangor, bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim adalah pilihan parti itu sebagai MB Selangor.

Azmin sebagai Pengerusi PKR Negeri, mencuba berbagai cara bagaimana menjadi MB, namun tidak juga kesampaian, atas sebab itu, cara terbuka begitu, tidak menungkinkan ADUN Bukit Antarabangsa itu menjadi MB, kecuali Khalid dengan sukarela berudur. 

Hubungan Khalid dan sekutunya daripada DAP dan PAS sungguh baik, atas sebab itu, sebarang usaha menggantikan Khalid, akan ditentang dua parti itu, termasuklah Anwar sendiri.

Dalam perkara ini, Anwar mempunyai kelebihan sebagai Ketua Pembangkang, atas sebab itu, apabila ada ura-ura bahawa beliau akan menggantikan Khalid, jika MP Permatang Pauh itu menang pada PRK Kajang, para penyokong Pas terutama pemuda menentang usaha itu, walaupun pucuk pimpinan parti mereka, masih membisu.

Bagi AYT, apa yang terzahir pada "Gerakan Kajang" adalah untuk memastikan Azmin menjadi MB, selepas Anwar berjaya menggantikan Khalid. Anwar akan melepaskan jawatan itu, selepas memangkunya untuk beberapa bulan, dengan memberi alasan, merupakan satu strategi yang kesekian kalinya, untuk merampas Putrajaya.

PRK Kajang merupakan pintu masuk bagi Azmin Ali menjadi MB Selangor.