Rabu, 16 Oktober 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 16 Oct 2013 01:16 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Sumbangan Aidil Adha DAP Kepada Penduduk Johor Berwajah @limkitsiang - Hina Sungguh!!!

Posted: 16 Oct 2013 05:18 AM PDT


Hina sungguh Rakyat Johor di mata DAP. Kebuluq sungguh Rakyat Johor mengharapkan sumbangan Hari Raya Aidil Adha daripada DAP. Pada hari Ahad yang lalu, Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching bersama-sama dengan ADUN Senai, Wong Suki telah memberi sumbangan kepada 70 keluarga yang miskin, ibu tunggal dan anak yatim dari Taman Aman, Taman Beringin, Taman Dawani, Kg Jaya Sepakat dan Bukit Senang sempena Hari Raya Haji. 

CTS tidak pertikaikan langsung kalau mereka hendak memberi sumbangan. Berilah harta karun sekalipun. Janganlah menghina Rakyat Johor dengan meletakkan gambar Lim Kit Siang di bag pemberian sumbangan. Siapa Lim Kit Siang? Lim Kit Siang sambut Hari Raya Aidil Adha ka? Orang yang bersungguh-sungguh mahukan nama Allah digunakan dalam Bible Melayu, mukanya diletakkan pada bag sumbangan? Ini ikhlas untuk menderma atau hendak mempromosi parti DAP? Mudah bebenor orang Melayu dibeli kan?

Tak Cukup Dengan Anak, Mak Juga Turut Terheret Sokong @HishammuddinH2O? Ada Apa-Apa ka?

Posted: 16 Oct 2013 02:17 AM PDT

Umum mengetahui sokongan kuat Ketua Pemuda UMNO yang baru mengekalkan jawatan buat penggal kedua terhadap Menteri Pertahanan, DS Hishammuddin Tun Hussein Onn untuk mempertahankan jawatan Naib Presidennya. Kita boleh terima apabila Khairy Jamaluddin memberi sokongan terbuka terhadap atas semangat Setiakawan beliau di dalam UMNO.Namun, perkara ini menjadi tanda tanya apabila Ibu beliau pula diheret untuk menyokong DS Hishammuddin ini. Tidak cukup dengan menyokong DS Hishammuddin ini, Datuk Rahmah Abdul Hamid, ibu Khairy Jamaluddin turut mempertikaikan pencalonan Datuk Mukhriz Tun Mahathir, kata beliau dipetik daripada portal The New Straits Times, di sini,


Veteran Datuk Rahmah Abdul Hamid, 81, has found "experience" an important factor to consider when choosing the right candidate. "Anybody looking to be elected into office should have served the party, starting out at the lower ranks," she said, while voicing her disappointment at the entrance of Kedah Menteri Besar Datuk Mukhriz Mahathir into the vice-presidency race.
"While I have nothing against him, I feel that Mukhriz has been pushed far too quickly up the ranks. He has not even served as division leader yet. "Umno works religiously from ground to the top and if you have not spent time building the party or being a coolie, then you will not understand the sentiments of party members." She said Mukhriz should instead spend his time focusing on Kedah and get accepted by the people there first.
She pointed out that, in contrast, incumbent vice-president (Datuk Seri) Hishammuddin Hussein had his foot on the ground and knew the party's ins and outs. "He has been the Umno youth chief before, and he has moved up the ladder in a proper way, being groomed by the party."
Pelik juga kalau sehingga anak dan emak memberi sokongan kepada Menteri yang terkenal dengan gelaran "Menteri Lembik", "Menteri Amaran", "Cium Keris Minta Maaf (CKMM)". Seperti kata rakan blogger CTS, Big Dog di dalam blog beliau, "Who the hell is this Rahmah Abdul Hamid?" . Apakah ada peranan Regina Lee di sini sehingga memungkinkan Datuk Rahmah Abdul Hamid yang bukan siapa-siapa di dalam UMNO memberikan kenyataan di dalam NST menghentam Datuk Mukhriz?

Kebelakangan ini, pengikut-pengikut DS Hishamuddin tengah sibuk memutarbelitkan sejarah dengan memberi kredit kepada beliau seperti isu Lahad Datu, isu cium keris, isu kalimah Allah dan sebagainya. Nampak sangat macam berbayar sahaja? Nak sokong DS Hishamuddin sokonglah. Yang bawa anak beranak hendak jatuhkan Datuk Mukhriz, ini sudah lebih!


Video-Video Lucu Lembu Korban - Selamat Hari Raya Aidil Adha

Posted: 15 Oct 2013 11:30 PM PDTTHE FLYING KICK

Posted: 16 Oct 2013 01:14 PM PDT

THE FLYING KICK


BODOH KE HAPA PEMIMPIN PKR PULAU PINANG NIH... ADA KA PATUT SURUH GUAN ENG BATALKAN PROJEK TEROWONG BAWAH LAUT DAN GANTIKAN DENGAN RUMAH MURAH!!!

Posted: 16 Oct 2013 08:50 AM PDT

TERLALU TAKUT DITEMBAK PENJENAYAH, N.SURENDRAN 'PADAYYAPPA' TERLUPA BERCUKUR!!!

Posted: 16 Oct 2013 07:00 AM PDT

EMAK KHAIRY JAMALUDDIN LUPA, ANAKNYA SENDIRI HANYA BERMODALKAN STATUS MENANTU PAK LAH UNTUK DAPAT JAWATAN DALAM UMNO!!!

Posted: 16 Oct 2013 05:30 AM PDT

MUKHRIZ MAHATHIR TIADA HARAPAN SEBAGAI NAIB PRESIDEN KERANA BAKAL DIKORBANKAN?

Posted: 16 Oct 2013 03:30 AM PDT

INILAH WAJAH CINA YANG CUBA LANGGAR SEORANG ANGGOTA TRAFIK MELAYU DAN KEMUDIAN BILA DITAHAN, DIA TANYA BALIK, 'APA SALAH SAYA'!!!

Posted: 16 Oct 2013 01:59 AM PDT

NAK AMBIL UKUR BADAN BUAT BAJU KALIS PELURU PUN, BUAT PUBLISITI... BETUL PUNYA PADAYYAPPA LER SI N.SURENDRAN NIH!!!

Posted: 15 Oct 2013 11:33 PM PDT

KETUA DEWAN ULAMA PAS SERU UMAT ISLAM BERSATU PERTAHANKAN KALIMAH ALLAH!!!

Posted: 15 Oct 2013 06:00 PM PDT

SURAT AHLI PAS SEUMUR HIDUP KEPADA ABDUL HADI AWANG YANG PERLU DIBACA!!!

Posted: 15 Oct 2013 04:40 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 16 Oct 2013 11:25 AM PDT

PEJUANG BANGSA


PANAS ! MACAI PAKATAN TUDUH MAT YO HINA KRISTIAN KERANA GAMBAR INI !

Posted: 16 Oct 2013 09:00 AM PDT
Kurang ajar!!! Itulah komen pertama aku setelah melihat cara penyerang bolasepak kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha (Mat Yo) meraikan gol penyamaan yang dijaringkannya dalam perlawanan menentang Bahrain malam tadi.

 Dalam keghairahan meraikan jaringan tersebut, Mat Yo menunjukkan baju dalamnya yang tertulis perkataan "Allah Always With Me" - seolah-olah mempersendakan penganut agama Kristian yang masih berduka kerana dilarang dari menggunakan kalimah Allah dalam satu keputusan paling kontroversi oleh Mahkamah Rayuan Isnin lepas.

 Tindakan bodoh seumpama itu tidak boleh dimaafkan sama sekali dan Pakatan Rakyat mahu supaya pemain berkenaan disingkirkan dari pasukan kebangsaan. Jelas disitu, dia tidak layak mewakili negara kerana mewakili pendirian yang hanya dijuarai oleh UMNO dan anjing suruhannya seperti PERKASA. Bukan pendirian rakyat secara keseluruhan.

 Lebih mengaibkan lagi, tindakan itu juga dilakukan di bumi Selangor yang diperintah Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat seperti yang kita semua tahu, menyokong penuh agama Kristian dalam soal menggunakan kalimah Allah ini dan membantah keras keputusan Mahkamah yang disifatkan sebagai zalim. -SUMBER-


Komen GPB 

Memang sial dan bangang sekali otak macai blogger Negara Pakatan Rakyat ini .. bajunya tertera Allah pun sudah dikatakan mempersenda agama Kristian !!

Lebih bengong lagi dia mendakwa  perbuatan Mat Yo  adalah disebabkan JDT adalah pasukan dari  negeri BN .

Ini lah otak singkat macai DAP ..hinggakan bola sepak pun nak dipolitikkan cukup ekstrim .

GPB serahkan kepada pembaca untuk menilai sendiri tindakan Mat Yo ini yang kebanyakkan acap kali dibuat pemain bola sepak   beragama Islam terkenal . Walaupun dipalit kontroversi isternya , tindakan Mat Yo kali tak wajar dihina oleh otak 3 suku blog PR ini .

KALIMAH ALLAH : KEPUTUSAN MUTLAK MAHKAMAH JANGAN DIPOLITIKKAN - @HishammuddinH20

Posted: 16 Oct 2013 12:00 AM PDT
Naib Presiden UMNO ,Datuk Seri Hishamudin Tun Hussein  meminta  semua pihak supaya menghormati keputusan Mahkamah Rayuan berhubung isu penggunaan kalimah Allah yang diputuskan semalam.

Hisham  berkata,keputusan Mahkamah Rayuan adalah keputusan yang  mutlak dan berharap agar semua pihak tidak mempolitikkannya -
PEMIMPIN PAKATAN PERTIKAI KEPUTUSAN KALIMAH ALLAH SENGAJA MAHU CARA KESABARAN UMAT ISLAM !!

Posted: 15 Oct 2013 10:27 PM PDT
Kemenangan pihak kerajaan dalam tuntutan di mahkamah rayuan untuk menghalang Majalah Herald menggunakan kalimah Allah di dalam majalah itu untuk menggantikan perkataan 'God' telah memberi tamparan hebat kepada sebilangan besar pemimpin-pemimpin pembangkang yang sebelum ini begitu gagah mempertahankan hak kristian untuk menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahan God dalam bahasa Melayu.

Pemimpin-pemimpin pembangkang ini yang beragama Islam sanggup bertoleransi atas nama agama dengan membenarkan penggunaan kalimah Allah kepada kristian.Mereka menggunakan hujah-hujah agama untuk dijadikan dalil mempertahankan maslahat kristian daripada memikirkan maslahat umat Islam sendiri.Inilah antara ancaman fitnah diakhir zaman.Pemimpin-pemimpin pembangkang ini dianggap sebagai "Hero" disisi orang-orang kafir .


Mereka memberi alasan atas toleransi beragama dalam Islam dan kebebasan untuk agama-agama lain mengamalkan agama masing-masing tanpa menyebarkan kepada umat Islam seperti termaktub di dalam perlembagaan.


Ada juga diantara pemimpin pembangkang yang bukan Islam dengan sewenang-wenang berhujah dengan terjemahan ayat Al Quran tanpa faham isi dan tafsir yang betul seperti yang dinukil oleh ulama-ulama ahlus sunnah wal jamaah di dalam kitab-kitab tafsir yang mu'tabar.Ini lah yang paling membimbangkan kita kerana ia akan memesongkan fahaman umat Islam yang cetek pengetahuannya terhadap agama lebih-lebih lagi yang sudah punyai pemikiran liberal dalam fikirannya.

Allah SWT telah berfirman di dalam Al Quran:

"Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan hidup mereka...." (Al Baqarah: 120)

Mafhumnya, jika orang-orang Yahudi dan Nasrani sudah mula redha kepadamu (orang2 Islam), bererti kamu (orang2 Islam) telah mula mengikut Millah (cara berfikir dan corak hidup) mereka.Jadi sangatlah terang lagi bersuluh bahawa Allah telah memberi peringatan awal di dalam Al-Quran bahawa puak-puak nasrani dan yahudi ini tidak akan menurut kehendak orang-orang Islam tetapi mereka akan berusaha agar kita pula yang tunduk ikut terhadap jalan agama mereka.

Jadi,dalam isu ini lebih aula'(utama) untuk kita memikirkan kepentingan maslahat umat dan syiar Islam serta melindungi kesucian agama Islam kerana didapati ancaman paling mungkin adalah terhadap umat Islam jika perkara ini dibiarkan.Dalam kaedah fiqh ada menyebut "jika bertembung dua mudarat ,maka pilihlah mudarat yang lebih ringan".Maka,menjadi satu kefadhuan untuk mempertahankan maslahat umat Islam lebih-lebih lagi berkait dengan isu aqidah berhubung kalimah Allah yang menjadi perkara asas dalam agama. 

Jadi,KP harap berhati-hatilah kepada orang-orang Islam diluar sana yang dengan gahnya berhujah dengan hujah agama mahupun tidak untuk mempertahankan hak kristian kerana bab aqidah ini tidak boleh buat main kerana sekali tergelincir aqidah akibat redha dengan kafir,takut-takut nanti akhirat tergolong dengan golongan mereka...Nauzubillahi Minzalik


sumber : keris pusaka


bumiyang

Posted: 16 Oct 2013 03:33 AM PDT

bumiyang


Pas dan Umno - Semangat Hari Raya Qurban!!!

Posted: 15 Oct 2013 05:30 PM PDT

Norsharul Elak Harimau Malaya Mendapat Aib di Gelangang Sendiri!!!

Posted: 15 Oct 2013 09:58 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 16 Oct 2013 03:32 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Kenapa perlu guna khidmat peguam?

Posted: 15 Oct 2013 06:47 PM PDT


Ketua kampung sudah kehilangan semua burungnya. Dia suspect ada orang kampung curi burungnya.
Dia panggil semua orang kampung.

Dia tanya siapa ada burung? Semua lelaki bangun!


Dia sedar silap tanya soalan. Dia tanya cara lain. Siapa pernah nampak burung? Semua perempuan bangun.

Dah silap lagi soalan. Dia ubah soalan. Siapa pernah tenguk burung yang bukan hak dia? Setengah perempuan bangun!

Dah silap lagi soalannya. Dia pun tanya betul-betul kali ni. Siapa pernah tenguk burung saya? Sepuluh perempuan bangun!

Isteri ketua kampung pun bangun dengan parang dan mengejar suaminya!

Itu la laa...lain kali guna khidmat peguam. Mahal tapi berbaloi...


Boleh menang ...


Psst ... UMNO patut pilih peguam yang berjaya pertahankan kesucian kalimah Allah
Politik Harian

Posted: 16 Oct 2013 03:24 AM PDT

Politik Harian


#Kalimah Allah Dr. MAZA Beri Amaran Kepada @LatheefahKoya Dan Lain-lain!

Posted: 15 Oct 2013 07:59 PM PDT


Kita akan berasa malu jika gagal mempertahankan kesucian agama Islam dicemari oleh orang kafir... tapi berbeza pula dengan pendapat peguam PKR Latheefah Koya yang jahil ni.... Hormati dan patuh lah keputusan mahkamah Koya oii!


Kalau bukan kita yang hormati undang-undang, siapa lagi, dan kita kena ingat undang-undang digunakan untuk melindungi kepentingan awam keseluruhannya, bukan kepentingan satu-satu kumpulan agama tertentu sahaja.

Malang sungguh parti Pakatan Koyak Rabak ni.... "Harapkan pagar... pagar makan padi..."

Baca lagi disini...

Taipingmali (tm)

Posted: 16 Oct 2013 01:29 AM PDT

Taipingmali (tm)


AKU YANG DULU DITENTANG SEKARANG KU DISAYANG

Posted: 15 Oct 2013 10:23 PM PDT

PAS KUTUK PEMUDA UMNO BERSIDANG TETAPI MEREKA?

Posted: 15 Oct 2013 09:27 PM PDT

Mesyuarat agung serta pemilihan PAS Kawasan Batu pada 29 Sep lalu menjadi kecoh dan terpaksa ditangguhkan apabila ada pihak yang membantah senarai calon serta menolak keputusan membenarkan perwakilan cawangan Taman Datuk Senu mengundi.

Sumber maklumat memberitahu bahawa keadaan menjadi kecoh sehingga seorang pemimpin kanan kawasan berang dengan mendakwa ada usaha untuk "merampas dan menjatuhkan" kepimpinan PAS kawasan itu.

Menurutnya, ada juga suara-suara yang "memujuk" supaya pemilihan itu diteruskan.

Ada yang mendakwa perwakilan daripada cawangan Taman Datuk Senu digantung sehari sebelum tarikh pemilihan tersebut kerana didakwa cawangan tersebut telah menghantar dua kumpulan perwakilan ke mesyuarat tersebut.

YDP PAS kawasan Batu, Ishak Surin mengesahkan perkara itu berlaku, tetapi menegaskan bahawa ia telah diselesaikan selepas dirujuk kepada badan perhubungan PAS Wilayah Persekutuan dan ibu pejabat parti.

Oleh itu, Pas kawasan Batu telah diarahkan mengadakan semula mesyuarat agung dan pemilihan pada 6 Oktober

Berhubung perwakilan cawangan Taman Datuk Senu, Ishak berkata pihaknya mempunyai kuasa untuk menentukan senarai perwakilan yang layak menghadiri mesyuarat agung tersebut.

"Tapi kalau kita ambil senarai perwakilan lama, nanti kata kita pilih kasih. Memandangkan masa sudah suntuk, Dewan Harian kawasan memutuskan tidak membenarkan kedua-dua perwakilan hadir .

Dr Aziz Bari menghina mahkamah

Posted: 15 Oct 2013 08:59 PM PDT

Lori Kebajikan Pas Akan Muncul Semula di Yan Kedah?

Posted: 15 Oct 2013 05:25 PM PDTLori treler ini ibarat dajal yang hanya hidup 40 hari dan selepas itu lenyap begitu sahaja, kini treler tersebut bayang pun dah tak nampak, ke mana perginya harta yang disumbangkan oleh dermawan dan orang ramai? Mat Sabu dan Hadi Awang kata;

"Ini satu pendekatan baru agar kempen kita lebih lancar bergerak," kata Presiden PAS Hadi Awang. 
'Kos trak ini lebih  RM100,000. Namun kesemuanya disumbangkan oleh ahli PAS dan dermawan. kawan-kawan kita beli dan dermakan kepada kita, kerana duit PAS berada dalam poket ahli-ahlinya." kata Mat Sabu

Jika treler ini tidak muncul di Sg Limau sehingga 4 November ini, sah bahawa ia bukan treler tetapi dajal yang turun kebumi untuk menipu umat.

Dulu Mat Sabu menipu tentang Tabung Memali, kemudian menipu tentang kubur Mat Indera dan sekarang menipu tentang treler yang datangnya dari duit poket ahli-ahlinya.


Bekas tentera jadi peminta sedekah

Posted: 15 Oct 2013 04:54 AM PDT


Sumber dari facebook mendedahkan lelaki ini sebagai bekas tentera Malaysia yang memerlukan bantuan kewangan untuk menjalankan pembedahan di sebuah hospital swasta di Singapura.

Menurut maklumat SPR lelaki ini beralamat di 93, Jalan Perwira, Felda LBJ Kg Labu Jaya 71760 Seremban.

Hairan, kenapa sampai begitu sengkek sekali sampai minta derma dari orang ramai. Kalau sengkek bagaimana pula sanggup buat rawatan di luar negara?

I saw Mr. Zainuddin at the LRT station just now after work. Remember him? He is an Army veteran. He had backbone operation last year October. I spoke to him this evening. He is apealing for donation to get treatment to grow the flesh on the wound on his left leg. I took a photo of him just now.

The treatment is not available at the hospitals here.

The treatment will be at Jurong Hospital, Singapore on 18th October 2013, if he gets enough funds. Total cost of treatment is equivalent to RM5,000. He has raised RM2,000 so far.

He hopes to get back into employment after he is healed. He still take medicine and chemo for the bone cancer.

If you require verification about Mr. Zainuddin's case, please pm me.

I hope we can help him raise enough money to seek the treatment. Thank you.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151633646141036&set=a.10150353136856036.345064.720341035&type=1&theater

Sahabat-Gunung

Posted: 16 Oct 2013 01:21 AM PDT

Sahabat-Gunung


Dua calon kemuka bantahan

Posted: 15 Oct 2013 08:55 PM PDT


Dua calon Ketua Pemuda UMNO Bahagian Johor Bahru tampil membuat bantahan berhubung keputusan jawatan tersebut pada pemilihan parti yang berlangsung Sabtu lalu, di sini semalam.

Bantahan itu dikemukakan oleh Nornekman Osman dan Musbah Yusof melalui wakil mereka selepas tidak berpuas hati terhadap perkara yang berlaku sepanjang proses tersebut berlangsung yang dilihat tidak mengikut peraturan ditetapkan.

Wakil Nornekman, Mohd. Syirazi Kamaludin berkata, antara perkara yang didapati tidak mengikut prosedur operasi standard adalah termasuk tiada ruang mengundi yang tertutup disediakan untuk para perwakilan membuang undi.

Selain itu, katanya, terdapat juga beberapa individu bukan petugas rasmi berkeliaran di kawasan mengundi.

"Ada juga perwakilan yang menerima gangguan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada calon-calon yang bertanding dan perkara ini menimbulkan keraguan kerana ia mampu mempengaruhi mereka yang sedang menjalankan proses pengundian.

"Selain itu, bilik pengiraan undi juga tidak dikawal dengan baik kerana ada individu tidak berkenaan ke situ sepanjang tempoh pengiraan undi berlangsung," katanya kepada pemberita di Pejabat Badan Perhubungan UMNO negeri, di sini semalam.

Surat bantahan tersebut diserahkan kepada Pegawai Khas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Bachok Nohong.

Pada pemilihan itu, Syaiful Rizal Abdul Ghani diumumkan sebagai Ketua Pemuda UMNO Johor Bahru yang baharu selepas memperoleh sebanyak 160 undi, menewaskan Nornekman (88), Musbah (61) dan Mohd. Tom Ghadafi Anwary (10).

Sementara itu, wakil kepada Musbah, Mohd. Razali Ibrahim berkata, terdapat juga calon yang bertanding untuk jawatan Ahli Jawatankuasa Pemuda bahagian itu menerima undi melebihi jumlah perwakilan yang hadir.


"Jumlah undi yang diterima calon berkenaan adalah sebanyak 353 undi sedangkan jumlah perwakilan yang hadir adalah 336 orang. Justeru, kami berharap agar Badan Perhubungan UMNO negeri dapat menyiasat perkara ini secara terperinci dan memberikan jalan penyelesaian terbaik," katanya.

Syaiful ikrar kukuh perpaduan Pemuda JB

Posted: 15 Oct 2013 05:55 PM PDT


Ketua Pemuda UMNO Bahagian Johor Bahru yang baharu, Syaiful Rizal Abdul Ghani, 39, berikrar mahu memastikan perpaduan sekali gus merapatkan saf dalam kalangan ahli pergerakan berkenaan.

Beliau yang merupakan bekas Setiausaha Pemuda UMNO bahagian menyifatkan kemenangan itu sebagai tanggungjawab yang perlu digalas terutama dalam usaha mempersiap sayap berkenaan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Syaiful Rizal yang bekerja sebagai pegawai pemasaran di sebuah syarikat swasta juga mahu meneruskan usaha menarik lebih ramai golongan muda menyertai parti keramat Melayu itu dengan menggerakkan Pemuda bahagian secara aktif bagi tujuan tersebut.

"Saya bersyukur dengan kemenangan ini dan yang jelas mandat sudah diberikan kepada saya, sekali gus akan memegang amanah tersebut dengan perkara pertama adalah untuk merapatkan saf untuk menjalankan kerjasama lebih erat.

"Insya-Allah saya akan memberikan yang terbaik sepanjang bergelar Ketua Pemuda Bahagian," katanya selepas pengumuman rasmi sayap Pemuda bahagian itu di Dewan Seri Tebrau, di sini malam semalam.

Dalam pemilihan itu, Syaiful Rizal memperoleh sebanyak 160 undi, menewaskan tiga calon lain iaitu Nornekman Osman (88), Musbah Yusof (61) dan Mohd. Tom Ghadafi Anwary (10).

Jawatan Naib Ketua Pemuda bahagian itu pula dimenangi Khairul Mohd. Amin (154) yang menewaskan Wan Saiful Bahri Wan Nawi (105) dan Azly Suhaimi Abdullah (44).

Seramai 309 perwakilan daripada 67 cawangan mengundi untuk memilih pemimpin sayap Pemuda bagi menerajui bahagian itu yang dikosong oleh Khalid Mohamed yang telah melepasi had umur.

Sementara itu, jawatan Ketua Puteri dan Naib Ketua Puteri bahagian itu dimenangi oleh Azura Mohd. Afandi dan Jamaeah Hashim yang menang tanpa bertanding.

Sumber: PemudaJB

Panglima Perang Cyber

Posted: 15 Oct 2013 11:33 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Panasss : blog MPP Online dedah IDENTITI CINA SAMSENG DENGAN POLIS TRAFIK @PDRMsia !!!

Posted: 15 Oct 2013 08:42 PM PDT


Panglima ada menyiarkan video tentang Rakyat Malaysia berbangsa Cina yang kurang ajar dengan polis kita pada 14 Oktober 2013 lepas sejurus selepas menemui video yang dimuatkan di Page Video Sengal di Facebook.


Tindakan lelaki Cina yang bersama teman wanitanya ketika itu jelas tidak patut dan perlu dikutuk kerana memuat naik video tersebut demi memburukkan anggota polis kita.


Perkara ini bukan kerana perkauman kerana bangsa Melayu juga akan dikutuk jika mereka melakukan perkara yang sama.


Diulangi : melayu juga akan dikutuk jika mereka melakukan perkara yang sama ke atas anggota polis kita yang majoritinya juga dari bangsa kita beragama Islam.


Jangan kerana kita sudah kaya dan ada kamera canggih maka mereka tergamak memalukan anggota keselamatan yang gigih berkhidmat untuk negara gadai nyawa mereka.


Hormatilah anggota keselamatan Kita walau ada juga kalangan mereka yang tidak ada integriti meminta rasuah namun harus diingat bukan semua yang melakukannya!


Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.


Baca seterusnya di sini :


http://mediapermatangpauh.blogspot.com/2013/10/dedah-identiti-cina-samseng-dengan.html

KPN @PDRMSIA Ajak Surendran aka Surrenderan tidak profesional, macam pemimpin Umno Kata Pemuda PAS

Posted: 15 Oct 2013 08:23 PM PDTPemuda PAS mengkritik Ketua Polis Negara yang mengajak Surendran menyertai operasi Polis.

Ini ekoran pihak polis dikritik isu tembak penjenayah.

Apakah tuduhan yang dilemparkan kepada Ketua Polis Negara seperti pemimpin Umno adalah tindakan bijak dan patut dibuat oleh Pemuda Parti Islam Semalaysia PAS?

Jangan kerana politik kita menjadikan anggota keselamatan sebagai sasaran kecaman.

Apabila ajakan dibuat untuk melihat sendiri operasi Polis maka ia tindakan yang bijak demi memastikan ketelusan yang diperjuangkan pembangkang dapat dicapai.

Sudah tentu jika mereka mengikuti operasi langkah keselamatan pasti akan diambil.

TINDAKAN MENGGUNAKAN PEMUDA PAS OLEH PEMBANGKANG UNTUK MENGELAK DARI MENYAHUT AJAKAN POLIS SUDAH TENTU DILIHAT SEBAGAI SATU LANGKAH PENGECUT KERANA IA DILIHAT MEREKA SEAKAN TIDAK SANGGUP MENGGADAI NYAWA SEPERTI ANGGOTA POLIS YANG SABAN HARI MENGGADAIKAN NYAWA MENYELAMAT NYAWA RAKYAT MALAYSIA.

Pemuda PAS tentu boleh mengikut operasi jika Surendran yang lebih baik digelar Surrenderan, takut menghadapinya!

Baca kenyataan Pemuda PAS ini seperti berita disiarkan Harakahdaily di bawah :

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/22767-kpn-tidak-profesional-macam-pemimpin-umno


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 15 Oct 2013 11:29 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Aduh...Selaput Tipah Terkoyak Lagi?

Posted: 15 Oct 2013 11:20 PM PDTInilah yang dikatakan buta agama dan buta kayu. Sudah dijangkakan puak-puak munafik memang akan kepanasan dan melalak menyokong apa jua kejahatan puak-puak kafir.

Kami sebenarnya tak heran apabila betina Tipah Koyak ni meroyan. Kami tahu 100% rezeki yang Tipah Koyak ni dapat adalah hasil kerjanya sebagai loyar yang bukan dari hasil-hasil  usaha yang halal lagi diberkati. Mengapa? Sebabnya lihat saja siapa klien-klien si Tipah ni  - semuanya terdiri dari golongan penjenayah, gangster, pengedar dadah, tokey judi, tokey rumah urut dan penjahat-penjahat yang memang pun sah bersalah. Tetapi demi mendapatkan duit dan nama maka si Tipah ni tak kisah untuk memenangkan si penjahat-penjahat tersebut.

Itu belum kira lagi bagaimana si Tipah ni menipu peneroka-peneroka Felda untuk mendapatkan pampasan yang bukan hak mereka. Peneroka-peneroka ini pulak terdiri dari puak-puak lebai ketayap yang jumud yang tahu mereka mentekedarah hasil dan bonus tapi tetap kufur nikmat tak mahu berterima kasih dan bersyukur. Sampai sekarang tak dengar cerita pun perkembangan saman si Tipah dan warga peneroka ke atas Felda. Duit yuran dah kutip banyak dah.

Bila lihat hasil duit-duit haram yang dikumpulkan oleh si Tipah Koyak ni, maka kami membuat kesimpulan bahawa keceluparan mulut si Tipah ni adalah kerana hatinya yang gelap kelam akibat dok asyik kedarah duit-duit haram hasil tipu sana sini.

Sesuai dengan peringatan tegas dari Allah s.w.t:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا(29)وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا(30)

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama-suka di antara kamu. Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu. Dan barangsiapa berbuat demikian dengan melanggar hak dan aniaya, maka Kami kelak akan memasukkannya ke dalam neraka. Yang demikian itu adalah mudah bagi Allah". (Surah An-Nisaa':  Ayat 29-30).

Manakala Nabi Muhammad s.a.w turut menegaskan dalam sabdanya;

عَنْ أَبي هُرَيْرَةَ ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : لَيَأْتِيَنَّ عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لَا يُبَالِي الْمَرْءُ بِمَا أَخَذَ الْمَالَ أَمِنْ حَلَالٍ أَمْ مِنْ حَرَامٍ (البخارى وأبو يعلى)

"Dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: Pasti akan datang pada manusia suatu zaman dimana orang tidak peduli lagi dengan cara apa dia mengambil harta, apakah dari yang halal ataukah dari yang haram." (Hadits shahih riwayat Al-Bukhari dan Abu Ya'la).
 
Dalam bab membela golongan kafirin yang kemarukkan kalimah Allah, golongan munafiqun seperti Tipah Koyak ni boleh dianggap jatuh ke tahap mensyirikkan Allah secara sedar atau tidak melalui perbuatan, percakapan, pemikiran dan sokongannya ke atas perbuatan membenarkan usaha-usaha mensyirikkan Allah. Kita tak tahu berapa banyak yang si Tipah ni dapat dari puak gereja dan kapir harbi untuk bercakap membela mereka dan menghina umat Islam. Tapi yang pasti mesti masyuk banyak punya!
 
Jadi umat Islam tidak perlu takut pada si Tipah Koyak dan rakan-rakan munafiknya yang  lain. Allah s.w.t telah pun berjanji akan melemparkan golongan-golongan munafik ini ke dalam neraka jahanam di akhirat nanti. Tu belum lagi masuk bab seksaan sakratul maut, azab kubur dan azab Padang Masyar nanti. Yang penting teruskan istiqamah kita berjihad menegakkan keesaan dan kesucian kalimah Allah walau apa cara sekalipun hingga ke akhir zaman.

Ingat Tipah Koyak Ingat Penipu.

Takbir...Allah Akhbar!

Belantan

Posted: 15 Oct 2013 11:09 PM PDT

Belantan


Kenyataan Presiden PAS Pertahan Bukan Islam Boleh Guna Kalimah Allah Sebelum Keputusan Mahkamah Rayuan?

Posted: 15 Oct 2013 09:06 AM PDT


Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetap mempertahankan kalimah Allah boleh digunakan oleh bukan Muslim selagi mana ia tidak disalahgunakan.

Kenyataan terbaru Abdul Hadi dilaporkan Antarapos ketika ditemui semasa sidang media selepas Seminar Perlaksanaan Syariah Islam di Malaysia hari ini.

Menurutnya, mana-mana pihak tidak sepatutnya menghalang masyarakat bukan Islam menggunakan kalimah itu kerana ia telah bermula sejak zaman Nabi Muhammad SAW lagi.

"Allah adalah perkataan yang memberi makna dia sahaja Tuhan tak ada yang lain bagi orang Islam. Bagi penganut bukan Islam kita tak boleh halang mereka menggunakan kalimah Allah di tempat mereka.

"Bahkan perjanjian Nabi Muhammad dengan orang bukan Islam yang minta gunakan kalimah Allah dalam perjanjian (dan) dibenarkan tulis dalam perjanjian," katanya.Bagaimanapun Hadi menegaskan umat Islam berhak mempertahankan penggunaan kalimah Allah sekiranya orang bukan Islam sengaja menggunakan kalimah itu dengan cara yang bercanggah dengan ajaran Islam.

"Konsep membenarkan kalimah Allah pada semua manusia itu tak ada halangan namun sekiranya mereka nak menafsirkan dengan cara yang salah kepada orang Islam, kita perlu jawab dan jelaskan. Kerajaan dan pihak berkenaan kena jawab.

"Sebabnya penggunaan kalimah Allah ini memberi makna dia sahaja Tuhan yang disembah, undang-undang Dia sahaja yang dipakai. Kalau sekiranya dia sebut Allah, (tapi) tak pakai undang-undang Allah itu pun tak betul juga.

"Kita orang Islam boleh makan sembelihan Yahudi dan Kristian kerana dia sebut kalimah Allah semasa sembelih dengan syarat dia sembelih binatang yang kita boleh makan walaupun dia bukan Islam," katanya.Kenyataan terbaru Abdul Hadi itu Januari 2013 mengulangi kenyataan yang pernah dibacakan pada 8 Januari 2013 di Ibu Pejabat PKR di Tropicana, Damansara dengan bersaksikan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

"PAS adalah mempunyai pendirian yang konsisten dalam isu ini, seperti dalam kenyataan media saya pada 4 Januari 2010 dan saya juga telah mengemukakan kertas kajian dalam seminar anjuran Institut Kefahaman Islam (Ikim) pada tahun 2010 yang telah diterbitkan sebagai buku kecil yang bertajuk: "Allah: Kalimah Yang Benar, Tujuan Yang Salah" pada bulan Januari 2010.

"Kalimah "ALLAH" adalah satu perkataan yang mengikut maksud asal bahasa al-Quran (Dia Sahaja Tuhan Yang Maha Esa), adalah tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa secara tepat.

"Kalimah "ALLAH" tidak wajar disalahgunakan oleh pihak lain terhadap masyarakat Islam sehingga menimbulkan kekeliruan. Oleh itu, pengganut Islam berbagai bangsa tetap menyebut perkataan ALLAH (tanpa terjemahan) apabila menterjemah al-Quran dalam bahasa masing-masing dan ketika beribadat.

"Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah ALLAH dalam amalan mereka walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran,"katanya.Anwar berkata kenyataan Abdul Hadi pada 8 Januari 2013 merupakan polisi rasmi Pakatan Rakyat yang bermaksud Pakatan membenarkan masyarakat bukan Islam, khususnya Kristian menggunakan kalimah Allah.

Apabila Majlis Syura Pas membuat keputusan sebaliknya pada mesyuarat 13 Januari 2013, Anwar berkata Pakatan hanya menerima keputusan rasmi daripada kenyataan Abdul Hadi pada 8 Januari sahaja.

"Pakatan Rakyat dalam mesyuarat yang lalu, meneliti kenyataan Presiden Pas, dan kami ambil pendirian untuk menyatakan persetujuan kenyataan Presiden Pas yang memberikan ruang tetapi memberikan juga peringatan supaya jangan disalah tafsir atau disalahgunakan.

"Kita ikut Presiden Pas, dia bentang balik dalam (mesyuarat) Pakatan..Kalau Presiden Pas, dia bawa balik apa-apa isu nak dinilai semula, dia (sepatutnya) bawalah (tapi) dia tak bawa.

"Jadi (keputusan 8 Januari) adalah polisi Pakatan Rakyat."katanya.

Pendirian sama pernah ditegaskan Abdul Hadi pada 4 Januari 2010.

"Pas sebagai parti Islam, amat menghormati prinsip kebebasan beragama seperti mana yang ditekankan oleh Islam kerana manusia tidak boleh dipaksa untuk menerima mana-mana agama melainkan ia merupakan pilihan sendiri."Prinsip kebebasan beragama ini juga telah termaktub di dalam Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.

"Walaupun demikian dalam konteks masyarakat di Malaysia, suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira di atas kepentingan awam bagi memelihara keharmonian berbagai kaum dan agama.

"Setiap warganegara Malaysia wajib memelihara suasana dan keadaan ini. PAS ingin menjelaskan bahawa berdasarkan kepada kaedah Islam, penggunaan nama Allah pada asasnya adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.

"Walau bagaimanapun, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ianya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.

"Pas memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapatkan sokongan rakyat, "kenyataan rasmi Abdul Hadi yang dibacakan oleh Idris Ahmad, Ketua Penerangan Pas ketika itu.

Kenyataan Abdul Hadi itu dipertegaskan oleh Timbalan Presiden Pas, Muhamad Sabu sebagai membenarkan kalimah Allah digunakan oleh masyarakat bukan Islam.

"Presiden PAS (Abdul Hadi Awang) pernah keluarkan kenyataan pada tahun 2010 untuk tidak melarang penganut agama selain Islam untuk menggunakan kalimah Allah.

"PAS masih kekal dengan pendirian itu," kata Mohamad Sabu. -AIDC

Memang sahlah PAS = Parti Ajaran Sesat..!!!

Suara Politik
Belantan

Anwar kritik Khalid tonjol pergolakan dalaman PKR?

Posted: 15 Oct 2013 05:38 AM PDT


Kritikan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim terhadap kelemahan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam menguruskan wang kerajaan negeri, hanya menunjukkan kelemahan besar parti itu menerajui negeri tersebut.

Bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari berkata, masalah kedua-dua mereka yang disifatkannya seperti bangkai gajah tidak dapat ditutup dengan nyiru jelas menunjukkan pergolakan dalaman PKR, bahkan boleh merugikan rakyat Selangor.

"Kita sedia maklum antara mereka tiada persefahaman dan saya yakin ada pihak dalaman PKR sendiri yang cuba mengambil kesempatan menghangatkan lagi suasana dengan menjadi batu api.

"Situasi ini jika kekal berlaku akan menjejaskan ekonomi Selangor, mungkin tiga atau empat tahun akan datang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kritikan terbuka Anwar terhadap Abdul Khalid yang dikatakan gagal menguruskan wang kerajaan negeri dengan baik dalam Forum Laporan Ketua Audit Negara Jumaat lalu.

Anwar meminta Abdul Khalid tidak lagi berbangga dengan lebihan kewangan diperoleh tetapi gagal membelanjakannya dengan baik.


Menurut Anuar, tindakan Anwar selaku Penasihat Ekonomi Kerajaan PKR Selangor yang memuji Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng itu juga dilihat tidak jujur.

"Pujian ini sebenarnya atas dasar kepentingan politik bagi menambat hati kaum Cina sahaja," ujarnya.

Sementara itu, Naib Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Zulkifli Noordin menyifatkan krisis tersebut sebagai sandiwara politik Anwar semata-mata.

"Pada saya, pujian kepada Guan Eng hanyalah untuk menyambung 'nyawa' agenda politik Anwar yang sudah sedia maklum bergantung pada DAP," katanya.

Selanjutnya sila baca mengapa pelabur tinggalkan Pulau Pinang!

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 15 Oct 2013 11:05 PM PDT

The Unspinners


Reaksi bodoh kepada keputusan kalimah Allah

Posted: 15 Oct 2013 08:31 PM PDT

Akram: Be grateful you're in UMNO, not DAP ... hikhikhik

Posted: 15 Oct 2013 05:30 PM PDT

Janice Lee nak balas dendam tapi takut terkorban

Posted: 15 Oct 2013 06:40 AM PDT

CFM pitting East Malaysian vs Muslims

Posted: 15 Oct 2013 02:00 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 15 Oct 2013 09:32 PM PDT

PenangWasabi


Chua Jui Meng...Lu jangan biadap?

Posted: 15 Oct 2013 08:34 AM PDT


Lu jangan biadap Chua Jui Meng!!!
Lu sape nak guna ayat ayat suci Al-Quran??!!
Lu nak guna...lu kasi potong dulu dan ucap SYAHADAH!
Jangan kerana nak menegakkan benang basah, lu ambik ayat sekerat sekerat ikut selera kepala hotak lu!

Ini AYAT PENUH Katakanlah: "Hai Ahli Kitab, marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahwa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan Dia dengan sesuatupun dan tidak (pula) sebagian kita menjadikan sebagian yang lain sebagai Ilah selain Allah. Jika mereka berpaling maka katakanlah kepada mereka: "Saksikanlah, bahwa kami adalah orang-orang yang berserah diri (kepada Allah)". (QS. 3:64)

Allah hanya SATU. Allah Maha Esa! Itu dalam Al-Quran.
Bukan seperti kepercayaan Kristian Trinity yakni Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Tuhan Roh Kudus. Jika diterjemahkan menjadi Allah berbapa, Allah beranak dan Allah Roh Kudus! Banyak bezanya! Paham?!

Lu bikin hati gua banyak panas la der!

Penang Wasabi..

tok gajah

Posted: 15 Oct 2013 09:17 PM PDT

tok gajah


Wanita India lawan hukum Allah.........

Posted: 15 Oct 2013 08:20 PM PDTJURI RAKYAT

Posted: 15 Oct 2013 07:08 PM PDT

JURI RAKYAT


10 Pulau Indah Tersembunyi yang Tak Anda Ketahui

Posted: 15 Oct 2013 07:08 PM PDT


Pulau-pulau yang tak terjamah, terisolasi, dan tersembunyi merupakan daya tarik bagi siapa saja yang terhindar dari keramaian dan ketegangan di kehidupan modern. Tempat-tempat ini memungkinkan Anda untuk menyatu dengan alam, menyerap budaya lokal, dan tinggal serasa di surga. Jadi pergi dan berliburlah selama satu atau dua hari. Berikut adalah 10 tempat rahasia - mulai dari Altantik Utara yang misterius sampai perairan air hangat di Samudera Hindia - tempat Anda bisa menikmati liburan Anda sepenuhnya.

10 hidden islands you've never heard of
Berada di Samudera Atlantik Utara, Azores, kepulauan di Portugis yang tak diketahui banyak orang Amerika, terasa jauh, namun pulau tersebut sebenarnya lebih dekat ke Amerika Serikat daripada titik lain di Eropa. Masing-masing dari sembilan kepulauan vulkanik itu - mulai dari pulau utama Sao Miguel sampai ke pulau kecil Corvo (pupulasi: sekitar 400) - menonjolkan karakter yang berbeda. Namun semua pulau tersebut berakar pada pesona Dunia Lama dan menawarkan banyak cara untuk menikmati kebudayaan lokal dan kegiatan luar ruangan. Rasakan semburan dari mamalia terbesar di dunia dengan menonton pertunjukan ikan paus, mendakilah ke kaldera sampai ke danau kawah yang jernih, atau menjelajahi gua melewati saluran lava yang sudah punah. Sisihkan waktu Anda untuk menikmati makanan lokal, yang terkenal atas anggur, keju, dan makanan lautnya dari perairan luas di pulau itu.


10 hidden islands you've never heard of
Ingin menikmati Karibia klasik tanpa semua resor dan keglamoran? Maka San Andres mungkin cocok untuk Anda. Bagian dari rantai kepulauan di Laut Karibia yang berjarak sekitar 700 kilometer dari daratan utama Kolombia, San Andres menonjolkan budaya pribumi Raizal dengan pengaruh Inggris, Belanda,Afrika, dan Spanyol. Penduduk lokal, khususnya di desa kecil La Loma, masih berkomunikasi dalam bahasa Creole dan memelihara tradisi seperti membuat kerajinan tangan dari pohon kelapa dan kayu totumo. Hidangan favorit di pulau itu? Rondon, sup yang dibuat dengan ikan, yucca, pisang raja, dan pangsit (atau "domplines"), semua bahan tersebut direbus dengan santan kelapa. Namun, kegiatan luar ruangan merupakan faktor penarik utama bagi wisatawan. Di daratan, para pengunjung bisa mengelilingi pulau dengan skuter, sambil berhenti untuk mengeksplorasi teluk-teluk kecil yang tersembunyi atau merasakan goyangan pohon kelapa. Bentuk San Andres yang menyerupai kuda laut mengisyaratkan apa yang ada bawah perairannya: terumbu karang penuh ikan yang merupakan bagian dariUNESCO Biosphere Reserve.

3. Summer Isles, Skotlandia
10 hidden islands you've never heard of
Sebuah kafe. Sebuah kantor pos. Dan sejumlah pondok liburan yang nyaman. Apa lagi yang Anda butuhkan jika Anda benar-benar ingin menyepi dari keramaian? Di Summer Isles, pulau terpencil dari kepulauan paling sunyi di Dataran Tinggi Skotlandia, keramaian dan kehidupan modern tidak dapat Anda jumpai dan hanya ada pesisir dan pantai yang jernih. Pulau terbesar dan satu-satunya yang berpenghuni, Tanera Mor, menawarkan sedikit peradaban karena letaknya masih terpencil. Pulau tersebut tidak memiliki jalan dan tidak bisa menampung lebih dari 35 orang, namun tempat itu jelas memiliki ratusan hektar rawa, dan lereng yang diselimuti gambut, satwa liar yang berlimpah, dan memunculkan banyak inspirasi bagi calon seniman dan penulis. Jika kunjungan singkat masih belum cukup, pertimbangkan pekerjaan sebagai penjaga pulau itu. Rumor mengatakan bahwa Tanera Mor akan dijual.

4. Chiloe, Chile
10 hidden islands you've never heard of
Kepulauan Chile Shiloe, dekat Puerto Montt di tepi utara Patagonia, memberikan daya tarik pemandangan berkabut dan adat istiadat kuno. Penduduk lokal Chilotes, yang terkenal karena keramahan mereka, akan membangkitkan imajinasi Anda dengan kisah-kisah penyihir dan kapal hantu. Pulau terbesar, Isla Grande de Chiloe, merupakan rumah bagi desa-desa pesisir yang berbaris dengan palafitos warna-warni, rumah-rumah panggung yang terbuat dari kayu, dan puluhan gereja. Dan meskipun Charles Darwin menghabiskan beberapa lama di sini, banyak turis yang belum pernah mengunjungi tempat itu. Taman nasional yang terletak di tepi barat pulau itu masih belum terjamah, dengan luasnya pantai dan hutan hujan dan membentangnya lahan pertanian dan hutan, semuanya membuat Chiloe menjadi tempat sempurna untuk geoturisme dan agriturisme. Di air, berlayar atau naikilah kayak untuk berkeliling di sekitar kepulauan lainnya, dan lihatlah kawanan penguin yang bersarang di koloni yang merupakan rumah bagi spesies Magellanic dan Humboldt.

Dengan tidak adanya sinyal seluler dan batas kecepatan 24 kilometer per jam (untuk beberapa mobil yang diperbolehkan), Lord Howe Island, di lepas pantai timur New South Wales, merupakan contoh menikmati liburan terpencil di Australia. Hanya memakan sedikit waktu untuk menjelajahi pulau sepanjang 11 kilometer itu dengan menggunakan sepeda, jadi Anda punya banyak waktu untuk snorkeling di Erscott's Hole atau memberi makan ikan di Ned's Beach. Pulau vulkanik terpencil itu terletak di persimpangan lima arus samudera besar, dan sebagai kediaman bagi pembatas terumbu karang paling selatan di dunia, pulau itu juga merupakan surga bagi penyelam, yang berisikan 90 spesies koral dan 500 spesies ikan tropis. Lord Howe Island juga merupakan tempat wisata utama untuk melihat burung di Australia, dengan tempat perkembangbiakan bagi para koloni dari burung endemik yang langka seperti Providence Petrel dan Woodhen Lord Howe Island yang tidak bisa terbang. Karena hutan alami dan keragaman hayatinya yang menjadi saingan Galapagos, Lord Howe merupakan bagian dari Situs Warisan Dunia UNESCO, dan 75 persen dari pulau itu sangat terpelihara.


10 hidden islands you've never heard of
"Anda tidak dapat ke sana dari sini" merupakan ungkapan yang umum di Maine, Amerika Serikat. Dan untuk pulau tersembunyi seperti Isle au Haut yang ingin tetap menjadi rahasia, itu merupakan hal bagus. Terletak 17 mil (setara 27,36 kilometer) dari pantai Maine yang berbatu karang, tempat wisata yang berada di Penobscot Bay ini merupakan tempat yang sunyi dan setengah dari luas pulau ini (sekitar 11 kilometer persegi) dilindungi sebagai bagian dari Taman Nasional Acadia (Acadia National Park). James Kaiser, penulis buku "Acadia: The Complete Guide," mengatakan, "Berkat letaknya yang terpencil, Isle au Haut menjadi tempat yang sempurna untuk menikmati kehidupan di pulau Maine yang berjalan dengan lambat. Bahkan pada Juli dan Agustus, ketika pantai pulau ini dibanjiri para wisatawan, Isle au Haut masih terkesan belum terjamah." Para pengunjung (hanya sekitar 7.000 orang per tahun) dapat berkemah selama semalaman di Duck Harbor atau berkunjung pada siang hari untuk menikmati pemandangan mercusuar yang indah di sekitar teluk, melihat nelayan lokal menangkap lobster, melakukan olahraga kayak di laut, dan hiking di lintasan dengan panjang 18 mil (setara 29 km).

7. Ibo Island, Mozambique
10 hidden islands you've never heard of
Ibo Island (Pulau Ibo), Mozambik Tempat persinggahan para pedagang Arab. Benteng-benteng Portugis. Bajak laut dan narapidana. Anda tertarik? Pulau Ibo di Mozambik utara mungkin memiliki sejarah panjang, namun pulau ini sebagian besar belum terjamah dunia modern. Pulau yang menjadi bagian dari Kepulauan Quirimbas berada di bawah pemerintahan Arab kemudian diambil alih Portugis hingga Mozambik memperoleh kemerdekaan pada 1975. Pengaruh Arab masih dapat dilihat di dhow (perahu layar kayu buatan sendiri) yang kini digunakan untuk transportasi antar pulau dan juga dapat dilihat di perhiasan perak yang dibuat oleh para perajin lokal yang terampil dari generasi ke generasi. Dalam hal kuliner, pengaruh budaya Portugis jelas terlihat; makanan yang mendapat pengaruh Portugis antara lain paozinho (sejenis kue gulung), pesto daun singkong, dan hidangan yang dibumbui dengan saus cabai piri-piri. Tidak banyak perkembangan di pulau ini sejak pemerintahan 500 tahun penjajah Portugis berakhir. Kini, daya tarik utama bagi para wisatawan dan sumber pendapatan warga lokal adalah terumbu karang yang masih perawan dan laguna hutan bakau yang dipenuhi ikan kakap merah, barakuda, dan ikan-ikan tropis lainnya. Sebagai bagian dari Taman Nasional Quirimbas, wilayah pantai Pulau Ibo dilindungi melalui upaya-upaya penyelamatan lingkungan.

8. Juist, Kepulauan Frisian Timur, Jerman 
secret islands
Ketika berbicara mengenai pulau, Jerman jarang terlintas di benak kita. Namun ketika Anda melihat Pulau Juist yang terletak di Laut Utara, Anda akan dibuat terpana. Pulau berbentuk memanjang ini dikenal dengan julukan Töwerland, atau "negeri dongeng," merupakan pulau terpanjang di Kepulauan Frisian Timur dengan panjang 10,5 mil (setara 17 km) dan merupakan bagian dari Situs Warisan Dunia UNESCO Laut Wadden (Wadden Sea UNESCO World Heritage Site). Dengan usia hanya 2.000 tahun, Juist merupakan pulau yang masih muda dari segi geologi, dan juga sebagian besar wilayahnya belum terjamah. Dan pulau ini ingin tetap seperti itu. Satu-satunya untuk mengelilingi pulau yang bebas dari mobil ini adalah dengan menunggangi kuda dan kereta kuda atau berjalan kaki, dan Juist berkomitmen untuk bebas dari karbon hingga 2030. Pulau ini juga merupakan surga bagi pencinta alam, dengan gundukan pasir pelindung dan rawa-rawa garam yang berperan sebagai tempat berlindung spesies-spesies tanaman langka dan tempat bersarang para burung. Para pengunjung dapat menikmati keindahan pulau dengan berjalan-jalan di atas pasir yang membentang atau bersantai di atas kursi pantai ketika air laut pasang dan surut. 

10 hidden islands you've never heard of
Tanpa toko-toko yang menjual kaos dan tanda-tanda pariwisata massal, Corn Islands - Big Corn dan Little Corn - yang berada di lepas Pantai Miskito, Nikaragua dulu merupakan tempat persinggahan bagi para bajak laut. Kini bahasa Inggris digunakan secara luas di kepulauan ini, yang sebelumnya pernah menjadi protektorat Inggris. Di Pulau Big Corn, Anda dapat pergi memancing ikan snook dan ikan bulan-bulan saat mendengarkan sejarah mengenai pulau dari Kapten Eddie Downs (yang juga dijuluki Sinter Klas, kemungkinan karena ia memiliki jenggot putih panjang). Atau mendaki Puncak Pleasant Tower, puncak tertinggi di pulau ini, untuk melihat pemandangan dengan sudut 360 derajat. Di Pulau Little Corn, Anda dapat menelusuri hutan hujan yang rimbun dengan menunggangi kuda dan mengunjungi Bottle House (Rumah Botol) yang unik dan dibangun oleh walikota menggunakan botol yang ditemukan di pulau tersebut untuk mendorong masyarakat melakukan program daur ulang. Di kedua pulau, Anda dapat menginap di resor beratapkan jerami dan pondok di tepi pantai dengan kocek mulai dari $10 hingga $15 (setara Rp109.000 hingga Rp164.000) per malam. Bagaimana dengan harga sebotol bir dingin? Hanya $1,5 (setara Rp16.400).

10. Koh Rong, Kamboja
10 hidden islands you've never heard of
Menginaplah di sebuah resor beratapkan jerami dan bersantai selama beberapa hari di Koh Rong, bagian dari rentetan pulau di Teluk Thailand. ATM dan listrik sama langkanya di sini. Berjarak sekitar 15 mil (setara 24 km) dari Sihanoukville, ini merupakan pulau kedua terbesar di Kamboja. Pulau ini memiliki empat desa, bentangan pantai yang masih asri, air laut yang jernih untuk snorkeling, dan hutan lebat yang masih perawan. Anda dapat menelusuri pulau menggunakan jalur yang tersembunyi atau menyewa perahu nelayan setempat untuk mengelilingi Koh Rong atau pulau-pulau lain yang ada di sekitarnya. Bagi Anda yang memiliki pasangan dapat menikmati ketenangan di resor-resor yang ada di sepanjang pantai, sementara bagi Anda para backpaker atau penyelam dapat mengunjungi desa-desa terdekat untuk menginap di rumah singgah yang terasa lebih santai. Di mana pun Anda menginap, Anda akan merasakan pesona pulau yang masih perawan dan hampir tidak tersentuh dunia modern - setidaknya untuk saat ini. Dengan peningkatan infrastruktur wisata di berbagai tempat di dunia, Koh Rong tampaknya akan segera dilirik.

10 Treatment 'Sakit Jiwa' Paling Mengerikan Sepanjang Sejarah

Posted: 15 Oct 2013 07:04 PM PDT

Pernah dengar cerita-cerita seram di rumah sakit jiwa? Well, melihat dari berbagai sisi, sebenarnya berbagai kisah tentang rumah sakit jiwa yang angker memang cukup beralasan! Kenapa?

Bagi banyak orang, penyakit jiwa dianggap memalukan, namun juga mengerikan. Tak jarang pula orang menganggapnya sebagai penyakit karma atau kutukan.
Namun terlepas dari anggapan orang, psikiatri (bidang kedokteran yang menangani kejiwaan) memang memiliki reputasi terburuk di antara cabang lainnya. Pasalnya, banyak tindakan medis dan obat-obatan mengerikan yang sering diberikan pada pasien.
Pengambilan organ, pembedahan dan penyuntikan yang terdengar tak manusiawi kerap dilakukan para tenaga medis bidang ini. Dan tak jarang pula praktek medis mereka itu berakhir dengan kematian.
Seperti apa sih, tindakan medis tak biasa, sekaligus paling mengerikan, yang pernah ada dalam sejarah psikiatri? Bagaimana metode dan efeknya pada pasien? Cari tahu jawabannya dalam ulasan berikut ini!


1. Trepanasi (Melubangi Kepala)

http://4.bp.blogspot.com/-QCRvPpC4vCQ/UIUPTWwsQhI/AAAAAAAACuY/7QzY_yyKA5E/s1600/trepanasi+%5Bcerpen+horor%5D+.jpg

Trepanasi adalah satu metode pengobatan sakit jiwa tertua, yang bahkan digunakan oleh manusia yang hidup di jaman purba. Cara pengobatan ini disebut mengerikan karena kepala penderita dibedah dan tengkoraknya dilubangi.
Tujuan dari trepanasi adalah untuk mencari tahu apa yang salah dengan kepala penderita yang mengalami sakit jiwa atau masalah di kepala. Namun bisa ditebak, banyak pembedahan yang akhirnya harus berakhir dengan maut. Metode ini juga populer di Eropa pada abad ke-17


2. Menghilangkan Organ-Organ Tubuh

http://2.bp.blogspot.com/-ybbCtZZXf2Y/UPZc5rOdu1I/AAAAAAAABSQ/ojTixNUX6qc/s400/128743_ilustrasi-dokter-beroperasi-di-ruang-bedah-pasien_663_382.jpg

Bagi Dr. Henry Cotton, gangguan jiwa disebabkan oleh infeksi. Alhasil, satu-satunya penanganan adalah dengan menghilangkan oragn-organ tubuh yang terinfeksi.
Prakteknya dimulai sejak awal abad ke-20. Awalnya, dia mengambil gigi pasien satu persatu, dan jika penyakitnya masih belum sembuh juga dia akan mengambil organ lainnya.
Sepanjang karirnya, hanya ada 50% yang bertahan hidup dengan metode ini. Padahal, belum tentu juga pasien itu berhasil sembuh secara mental. Kengerian ini sampai diabadikan dalam buku berjudul MADHOUSE, yang ditulis Andrew Scull.


3. Lobotomi

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m98zisDF0p1qg9vf1o1_500.jpg

Pencetus lobotomi adalah Edgar Monis yang sempat berkesimpulan bahwa masalah kejiwaan bersumber dari lobus frontal (salah satu bagian di otak). Dan satu-satunya cara untuk menghilangkannya adalah dengan menghancurkan bagian tersebut. Dokter memasukkan alat medis, ke dalam rongga mata untuk memotong saraf bagian depan otak. Pemecah es adalah alat yang paling sering digunakan untuk metode ini.
Awalnya lobotomi berhasil memberikan kesembuhan untuk para pasien. Namun setelah sukses dan dijalankan banyak orang, baru terungkap bahwa dalam jangka panjang, pasien akan mengalami kelumpuhan permanen.


4. Electroshock

http://alt1040.hipertextual.com/files/2012/03/nido-del-cuco.jpg

Melihat namanya, mungkin kalian sudah bisa membayangkan listrik bertekanan tinggi yang dialirkan ke tubuh pasien. Elektroshock pertama kali digunakan oleh dokter Italia setahun sebelum perang dunia pertama. Listrik 400 volt dialirkan lewat otak, dan berpotensi menyebabkan amnesia dan kerusakan otak. Walau sangat kontroversial dan berbahaya, namun masih banyak psikiater yang menggunakan cara ini.


5. Dibuat Koma

http://image.jadiberita.com/2011/10/Coma.jpg

Koma adalah kondisi yang cukup menakutkan di dunia medis. Namun Manfred Sekel justru menggunakan metode koma untuk menyembuhkan pasien. Bagaimana bisa?
Dia pertama kali menggunakan metode ini pada pecandu narkoba, dengan cara menyuntikkan insulin dalam jumlah besar. Setelah bangun dari tidur panjang, pasien mengaku sembuh. Metode yang sama ternyata juga bisa menyembuhkan pasien sakit jiwa.
Namun pada akhirnya, metode ini dihentikan karena efek samping mengerikan mulai muncul. Pasien mulai banyak yang meninggal akibat overdosis insulin.


6. Metrazol Treatment

http://www.decodog.com/inven/MD/md28720.jpg

Psikiater asal Hungaria Ladislas von Meduna sempat meraih popularitas gara-gara penemuannya ini. Dia menggunakan sejumlah obat-obatan untuk menenangkan schizophrenia. efek dari obat-obatan ini adalah membuat pasien kejang-kejang, namun pada akhirnya bersikap lebih tenang. Namun setelah beberapa kali digunakan, muncul keanehan dari perilaku pasien, sehingga penggunaan obat ini akhirnya dihentikan.


7. Hidroterapi

http://www.alternatifterapi.com/Uploads/PageContentImages/14048/B/nocanvas_hidroterapi-4q4u8.jpg

Jika mendengar kata hidroterapi, mungkin kalian akan berpikir soal bak mandi yang dipenuhi air hangat dan nyaman. Tapi jangan salah, terapi yang dimaksud di sini ternyata sangat menyakitkan! Pasien disemprot dengan air bertekanan tinggi untuk mengurangi sikap agresifnya. Bisa saja mereka disemprot sambil berdiri, atau diikat di bak mandi dengan tekanan tinggi.


8. Terapi Rotasi

http://www.win-world.cn/u_file/pro/2008/12_16/2008121614430621200.jpg

Terapi ini memang bisa dibilang aneh. Bagaimana tidak, pasien diputar-putar, baik secara manual maupun dengan alat. Harus diakui bahwa terapi yang dikembangkan kakek Charles Darwin ini memang tidak berbahaya dan tak menyisakan trauma. Namun pastinya, pasien bakal mengalami pusing hebat setelah menjalaninya.


9. Menghilangkan Rahim

http://zonabeli.com/blog/wp-content/uploads/2013/03/princ_rm_photo_of_ultrasound_showing_fibroid.jpg

Kaum hipokrat percaya bahwa histeria, adalah kelainan mental wanita yang berhubungan dengan rahim yang bergeser. Satu-satunya cara untuk menghilangkan ini adalah dengan memperbaiki posisi rahim.
Namun pada abad ke-20, cara gila mulai dilakukan. Alih-alih memperbaiki posisi, metode oophorectomy langsung menghilangkan ovarium wanita yang yang menderita histeria. Padahal, metode ini sama saja dengan metode kastrasi, yang membuat wanita tak mungkin hamil dan melahirkan.


10. Metode Mesmer

http://1.bp.blogspot.com/_j6_m0plR11g/TODUvSxzkEI/AAAAAAAAADI/4kUxNyZvo6A/s1600/23.gif

Walau metode yang diterapkan Frantz Mesmer ini terkesan gila, setidaknya cara ini tidak terlalu membahayakan. Beberapa magnet ditempatkan ke dalam tubuh pasien untuk mengontrol efek gravitasi bulan terhadap tubuh. Dia sempat memaparkan teori yang cukup rumit tentang teorinya ini. Dan tak lama kemudian, beberapa pasien mengaku sembuh dengan cara ini. Sayangnya, akhirnya cara ini dianggap tidak relevan dengan pengobatan penyakit jiwa.

Misteri Jembatan Tertua di Dunia, Adam’s Bridge

Posted: 15 Oct 2013 02:08 PM PDT

Adam Bridge, atau yang kerap dijuluki Rama Bridge merupakan salah satu "Mysterious Places in the World's" adalah rantai batu kapur buatan (bukan krn peristiwa alam) antara pulau Mannar, didekat Sri Lanka barat laut dan Rameswaram, di pantai tenggara India. Hindu percaya jembatan ini dibangun oleh Rama inkarnasi Dewa Wishnu untuk menyelamatkan Sita yang diculik ke Lanka oleh Ravana, seperti yang ditulis di Ramayana. Banyak inskripsi, koin, panduan pengelana tua, referensi lama, peta religius kuno menandakan struktur ini dianggap suci oleh umat Hindu.


Jembatan purba misterius sepanjang 18 mil (30 Km) yang menghubungkan antara Manand Island (Srilanka) dan Pamban Island (India) ini diperkirakan telah berumur 1.000.000 tahun lebih.

Satellite image of Tamil Nadu and Sri Lanka, showing the Adam's Bridge reef, a remnant of the land bridge between extreme peninsular India and Sri Lanka. [Satellite Image courtesy: NASA, Visible Earth
.
Jembatan yang dinamakan "Vanara Sena" atau pihak NASA menyebutnya sebagai Jembatan Adam menuai berbagai macam perkiraan berkaitan dengan umur dan sejarah jembatan tersebut.

Umat hindu meyakini Jembatan Adam berkaitan erat dengan Epik Ramayana di mana disebutkan jembatan tersebut dibangun oleh Rama dan sekutunya, para manusia kera, yang dibantu para Dewa untuk membantu Rama menjangkau Srilanka guna menyelamatkan istrinya, Shinta, dari raja raksasa, Rahwana.

Sementara Srilanka Archeology Department mengatakan usia Jembatan Adam berkisar 1 hingga 2 juta tahun. Sedangkan pakar arkeologi dan geologi serta Team Center for Remote Sensing yang meneliti jembatan tersebut berkesimpulan bahwa Jembatan Adam hanya fenomena alam yang berusia hanya sekitar 3.500 tahun yang lalu.

Meski begitu, pihak NASA mengeluarkan komentar yang sebaliknya. Bahwa tidak ada bukti yang kuat bahwa Jembatan Adam dibuat oleh manusia melainkan hanya merupakan gugusan pulau alami yang membentuk rantai. Bahkan Nasa sendiri menyatakan bahwa dengan menggunakan Remote Sensing dan pencitraan dari angkasa tidak menyediakan informasi tentang orisinalitas dan usia jembatan tersebut. Ditambahkan pula tidak ada bukti keberadaan manusia di sekitar (subcontinent) India lebih dari 350.000 tahun yang lalu.

Citra dari Rama Brige sendiri sangat mudah terlihat dari atas permukaan air laut karena letaknya yang tidak terlalu dalam,yaitu hanya tergenang sedalam kira-kira 1,2 meter (jika air laut sedang surut).

Status dari jembatan tsb masih merupakan misteri hingga saat ini,menurut tafsiran para ahli,diperkirakan mungkin Rama Bridge sangat erat kaitannya dengan Epos terkenal India, Ramayana.

Srilankan Archeology Department telah mengeluarkan suatu statment yang menyebutkan usia Rama Bridge mungkin berkisar diantara 1.000.000 hingga 2.000.000 tahun,namun apakah jembatan ini benar-benar terbentuk secara alami ataukah merupakan suatu mahakarya manusia hal itu belum bisa mereka terangkan.

S.U.Deraniyagala, Direktur Jenderal Arkeologi Srilanka yang juga merupakan pengarang buku "Early Man and the Rise of Civilization in Sri Lanka: the Archaeological Evidence" mengatakan bahwa peradaban manusia telah muncul di Kaki Gunung Himalaya sekitar 2.000.000 tahun silam,walaupun menurut para sejarawan peradaban paling awal didaratan India adalah peradaban bangsa Ca, hal itu bukan merupakan suatu jaminan bahwa terdapat peradaban yang lebih tua lagi dari mereka sebelumnya.

Para sarjana menaksirkan bahwa mungkin jembatan purba ini dibangun setelah daratan Srilanka terpisah oleh India jutaan tahun silam.

Didalam Epos Ramayana,jembatan itu dibangun oleh para pasukan manusia kera dibawah pengawasan Rama.Maksud dari pembangunannya sendiri ialah sebagai tempat penyebrangan menuju Negeri Alengka dalam misi untuk menyelamatkan Dewi Shinta,dimana pada saat itu Dewi Sinta sedang berada dalam masa penculikannya oleh Raja Kerajaan Alengka,yaitu Rahwana.

Epos Ramayana,menurut Kalender Hindu seharusnya berada pada masa Tredha Yuga (menurut cakram masa evolusi hindu/ cakram Hinduism tentang Epos tersebut terbagi pada masa Sathya (1.728.000 tahun), Tredha (1.296.000 tahun), Dwapara (8.64.000 tahun) dan Kali (4.32.000 tahun).
Tahap sekarang menurut kalender mereka ialah Kali.Berarti menurut Epos tersebut, usia dari Rama Bridge berkisar 1.700.000 tahun (Sathya).


Jembatan Adam menurut Wikipedia 

Jembatan Adam, juga disebut Rama Setu berarti "Jembatan Rama", adalah rantai batu kapur antara pulau Mannar, didekat Sri Lanka barat laut dan Rameswaram, di pantai tenggara India. Dalam kepercayaan orang Hindu mempercayai bahwa jembatan ini dibangun oleh Rama inkarnasi Dewa Wishnu untuk menyelamatkan Sita yang diculik ke Lanka oleh Ravana atau Rahwana, seperti yang ditulis dalam kisah Ramayana. Banyak inskripsi, koin, panduan pengelana tua, referensi lama, peta religius kuno menandakan struktur ini dianggap suci oleh umat Hindu.[1][2] [3]

Rama Bridge merupakan salah satu "Mysterious Places in the World's" jembatan purba misterius sepanjang 18 mil (30 Km) yang menghubungkan antara Manand Island (Srilanka) dan Pamban Island (India) ini diperkirakan telah berumur lebih dari 1.000.000 tahun. Citra dari Rama Brige sendiri sangat mudah terlihat dari atas permukaan air laut karena letaknya yang tidak terlalu dalam, yaitu hanya tergenang sedalam kira-kira 1,2 meter (jika air laut sedang surut). Status dari jembatan tersebut masih merupakan misteri hingga saat ini, menurut tafsiran para ahli, diperkirakan Rama Bridge erat kaitannya dengan Epos terkenal India, Ramayana.

Departemen arkeologi Sri Lanka telah mengeluarkan suatu pernyataan yang menyebutkan usia Jembatan Rama mungkin berkisar di antara 1.000.000 hingga 2.000.000 tahun, namun apakah jembatan ini benar-benar terbentuk secara alami ataukah merupakan suatu mahakarya manusia, hal itu belum bisa mereka terangkan.

S.U.Deraniyagala, Direktur Jenderal Arkeologi Srilanka yang juga merupakan pengarang buku "Early Man and the Rise of Civilization in Sri Lanka: the Archaeological Evidence" mengatakan bahwa peradaban manusia telah muncul di Kaki Gunung Himalaya sekitar 2.000.000 tahun silam, walaupun menurut para sejarawan peradaban paling awal didaratan India adalah peradaban bangsa Ca, hal itu bukan merupakan suatu jaminan bahwa terdapat peradaban yang lebih tua lagi dari mereka sebelumnya. Para sarjana menaksirkan bahwa mungkin jembatan purba ini dibangun setelah daratan Srilanka terpisah oleh India jutaan tahun silam.

Didalam Epos Ramayana, jembatan itu dibangun oleh para pasukan manusia kera dibawah pengawasan Rama. Maksud dari pembangunannya sendiri ialah sebagai tempat penyebrangan menuju Negeri Alengka dalam misi untuk menyelamatkan Dewi Shinta, dimana pada saat itu Dewi Sinta sedang berada dalam masa penculikannya oleh Raja Kerajaan Alengka, yaitu Rahwana.

Epos Ramayana, menurut Kalender Hindu seharusnya berada pada masa Tredha Yuga (menurut cakram masa evolusi hindu/ cakram Hinduism tentang Epos tersebut terbagi pada masa Sathya (1.728.000 tahun), Tredha (1.296.000 tahun), Dwapara (8.64.000 tahun) dan Kali (4.32.000 tahun). Tahap sekarang menurut kalender mereka ialah Kali. Berarti menurut Epos tersebut, usia dari Rama Bridge berkisar 1.700.000 tahun.

Trompet yang Terdengar Hingga Puluhan Kilometer

Posted: 15 Oct 2013 02:05 PM PDT

Penduduk Pegunungan Alpen di Swiss mewarisi alat musik tiup paling jauh terdengar sepanjang sejarah manusia. Bunyinya dapat terdengar hingga sejauh puluhan kilometer, melintasi lembah-lembah Alpen yang menjulang.


Trompet para penduduk Alpen ini disebut alpenhorn. Bentuknya sangat panjang, bisa mencapai dua kali lipat tinggi orang yang memainkannya. Mungkin tampak repot digunakan, apalagi saat harus berpindah dari satu tempat ke tempat lain. Tak usah kuatir, alpenhorn masa kini bisa dicopot-copot sehingga muat dalam tas.

Menurut riwayat, alpenhorn pertama kali disebutkan pada tahun 1527 dalam buku catatan milik biara St. Urbanus di Swiss.

Dari generasi ke generasi, gembala dan peternak selalu membawa alpenhorn dan meniupkannya dari padang rumput di puncak-puncak gunung sebagai kode kepada keluarga di desa yang mengartikan "semuanya baik-baik saja."

Selain itu, alpenhorn juga digunakan untuk memanggil sapi-sapi yang akan diperah. Peternak sapi perah di Swiss sudah lama percaya bahwa alunannya yang lembut turut membuat sapi-sapi tenang selama pemerahan.

Dahulu kala, alpenhorn juga kerap digunakan sebagai panggilan perang untuk para pria. Sementara kini, lebih sering dipakai untuk mengamen saat musim dingin tiba.

 
Bahan baku 
Trompet Alpen ini biasanya terbuat dari pohon cemara gunung. Pasalnya, pohon cemara di lereng-lerang yang curam tumbuh melengkung pada pangkalnya.
William Hopson, perajin alpenhorn di Amerika Serikat. 
Harga persatuannya bisa mencapai USD 5000 / alphorn.ca

Seorang pembuat alpenhorn, setelah memilih pohon yang akan dipakai, membelah batang cemara menjadi dua bagian. Bagian dalam dicungkil menggunakan pahat khusus membentuk setengah lingkaran.

Bagian dalam itu kemudian dikikis dan diampelas hingga mulus. Si perajin lantas merekatkan kedua belahan tersebut, melilitnya erat-erat dengan rotan kayu betula. Ia juga membuatkan dudukan dari kayu untuk menyangga trompet ini sewaktu dimainkan.

 
Cara memainkan 
Sekilas, alpenhorn tidak mempunyai lubang, tuts, atau katup yang perlu ditekan-tekan. Nyatanya, trompet ini bisa menghasilkan 12 nada alami. Kesulitannya adalah mengatur aliran udara yang ditiupkan ke dalam pipa untuk menghasilkan nada yang diinginkannya.

Meski tidak semua lagu bisa dimainkan dengan instrumen ini, seorang peniup yang mahir bisa memainkan beragam melodi yang memukau.

Banyak komponis ternama menyertakan alpenhorn dalam aransemen orkestra, seperti misalnya Leopold Mozart (ayah Wolfgang Amadeus Mozart) menulis "sinfonia Pastorella" untuk orkestra dan "Corno Pastoiritio". Demikian juga Beethoven, dalam salah satu simfoni pastoralnya, meniru bunyi terompet Alpen untuk membangkitkan suasana kehidupan gembala.

Fakta Unik Mengenai Nomor Telepon yang Perlu Kamu Ketahui

Posted: 15 Oct 2013 01:51 PM PDT

Pernahkah anda membayangkan sekarang anda tidak punya telepon genggam? Sangat susah bukan seperti halnya dulu punya rumah tanpa telepon kabel. Anda harus rela berjalan jauh demi ke wartel atau telepon umum terdekat. 


Nah tahukah anda kalau nomor telepon yang anda gunakan setiap hari punya sejarah yang menarik? 
Pada awalnya dibutuhkan operator telepon, karena pada dasarnya anda tidak bisa menghubungi langsung ke nomor telepon yang dituju. Yang harus anda lakukan adalah menelepon operator dulu untuk minta disambungkan ke nomor tujuan. 


Ada cerita unik mengenai sistem ini pada masa itu yaitu Almond B Strowger yang tinggal di Kansas City merasa ada yang aneh ketika bisnisnya terus merosot karena konsumen yang menelepon ke Strowger malah dialihkan ke pesaing, usut punya usut ternyata operator telepon tersebut adalah istri sang pesaing. 


Memanfaatkan jabatannya sang operator memindahkan telepon konsumen Strowger ke nomor telepon suaminya. Sejak saat itu Strowger bertekad agar orang-orang tidak perlu menelepon melalui operator agar terhubung. 

Tahun 1888 Strowger menyempurnakan penemuan telepon dengan sistem rotary dial. Dengan sistem ini pelanggan bisa langsung menelepon tujuan dengan memutar nomor si penerima. 


Untuk menghubungi seseorang, penelepon harus memutar sebanyak 4 kali (4 digit nomor). Aturan utamanya adalah tidak ada nomor yang berawalan 1 atau 0, karena 0 digunakan untuk menghubungi operator dan 1 untuk internal switch. 


Jadi anda tidak bisa menghubungi 0291, karena begitu anda menekan tombol 0 anda akan langsung terhubung ke operator. 


Tahun 1922 diperkenalkan Telephone Exchange Name sebagai ganti nomor telepon biasa agar mudah diingat, formatnya adalah dua digit pertama diganti huruf lalu disambungkan menjadi sebuah nama, contoh KL 5 = 555, lihat ditelepon genggam anda, huruf K dan L ada di tombol 5. 


Biasanya dua abjad tersebut digabung dengan abjad lain menjadi sebuah nama, contoh KLondike 234, berarti nomor teleponnya adalah 555-234, anda bisa mengabaikan huruf "ondike". Oleh sebab itu anda bakal sering melihat di Amerika sebuah nomor telepon yang terdiri dari huruf dan nama. 
Sejarah Kode Area 


Tahun 1950 mulai diperkenalkan kode area, dengan nomor kedua adalah 1 atau 0, kenapa ada kode area? Karena tanpa kode area maka sumber daya nomor akan cepat habis padahal kebutuhan terhadap nomor telepon meningkat.

Aturan kode area diawal adalah seperti ini: 
  • Jika digit pertama 0 maka disambungkan ke operator
  • Jika digit kedua bukan 0 maka dianggap sebagai telepon lokal
  • Jika digit kedua adalah 0 maka lanjut ke digit ketiga dan dianggap panggilan jarak jauh
  • Jika digit ketiga adalah 0 maka itu dianggap nomor khusus
  • Jika digit kedua adalah 1 maka lanjut ke digit ketiga 
  • Jika digit ketiga adalah 1 atau 0 maka masuk ke nomor khusus 
  • Jika digit ketiga selain 1 atau 0 maka dianggap panggilan jarak jauh.
  • Contoh : 911 (panggilan darurat)


Kenapa hanya tombol 1 dan 0 yang tidak memiliki abjad? Kemungkinan besar tidak ada abjad di tombol nomor 1 dan 0 adalah karena dijaman dulu 1 dan 0 dilarang digunakan kecuali untuk keperluan khusus, maka dari itu abjad dimulai dari tombol 2.

10 Orang Ini Melakukan Operasi Plastik Yang Gila

Posted: 15 Oct 2013 01:39 PM PDT

Semua orang sudah dilahirkan dengan penampilan mereka masing-masing. Namun yang namanya manusia, pasti ada kondisi di mana mereka merasa tidak puas. Jika demikian, operasi plastik menjadi salah satu cara pintas yang dipilih.


Bahkan tak hanya mengubah menjadi lebih tampan atau cantik, ada orang-orang yang melakukan operasi plastik agar penampilan mereka benar-benar berubah dan menjadi sosok yang mereka mau, berikut beberapa di antaranya.


1. Mirip Ryan Gosling

http://astaga.com/wp-content/uploads/2013/06/1306-gosling.jpg

Seberapa jauh kau bisa mirip dengan idolamu? Nicholas Ryan, seorang aktor asal New Jersey menghabiskan USD 5 ribu (Rp 57,7 juta) untuk menjadi mirip dengan sang idola Ryan Gosling. Dalam dua jam operasi, Nicholas berharap dia memiliki tulang dagu dan rahang mirip aktor DRIVE tersebut. Sampai saat ini sepertinya obsesi Nicholas masih terus berjalan sampai dia serupa.


2. Boneka Prancis

http://j-cul.com/wp-content/uploads/2013/05/Vanilla-Chamu0.jpg

Vanilla Chamu adalah seorang model asal Jepang yang melakukan tranformasi fisik agar wajah Asia-nya terlihat bak boneka asal Prancis. Karena itu, Chamu melakukan lebih dari 30 kali prosedut operasi kecantikan dan mengeluarkan lebih dari JPY 10 juta (USD 102 ribu = Rp 1,1 miliar). Dan kini melihat wajah Chamu yang bak orang Eropa itu, akan sulit menyadari jika dia adalah gadis Asia. 

3. Berwajah Anjing 
http://www.vyperlook.com/wp-content/uploads/2013/08/brazilian-dogman1.jpg
Ini adalah sebuah kabar yang sangat mengejutkan dan tersebar di dunia online. Karena bukannya mengubah wajahnya jadi lebih tampan, pria asal Brazil yang tidak diketahui identitasnya ini justru mengubah wajahnya semirip mungkin dengan anjing melalui operasi palstik. Pria ini meminta dokter untuk melakukan transplantasi telinga, hidung, alis, dan mulut anjing yang telah mati ke wajahnya. Mau meniru?


4. Jadi Superman

http://4.bp.blogspot.com/-WLBZzphbEyM/TpbjsUwaoWI/AAAAAAAAAqc/VfoL9tCs0W8/s400/superhomem.jpg

Apakah ini adalah pemeran Superman terbaru pengganti Henry Cavill? Bukan, dia hanyalah pemuda Filipina bernama Herbert Chaves yang rela melakukan operasi plastik gila-gilaan hanya memiliki wajah mirip superhero ikonik DC Comics tersebut. Herbert menghabiskan lebih dari PHP 300 ribu (Rp 79,5 juta) selama 16 tahun untuk memiliki bentuk rahang, memutihkan kulit sampai dagu terbelah bak Clark Kent. 

5. Boneka Ken 
http://2.bp.blogspot.com/-InmPFaJdN1k/UJ-pp7Ho6ZI/AAAAAAAAIao/vLqCaiSonWk/s1600/Kumpulan+Foto+Justin+Jedlica+Pria+Berwajah+Barbie+4.jpg
Labih dari satu dekade silam, Justin Jedlica dari New York sudah melakukan 90 kali prosedur operasi kecantikan dan berbagai implan tubuh serta perubahan bentuk pipi. Pria berusia 32 tahun itu bahkan sudah menghabiskan sekitar USD 100 ribu (Rp 1,1 miliar) untuk menjadi boneka hidup pasangan si Barbie yakni Ken. Justin mengakui pertama kali melakukan operasi plastik saat berusia 18 tahun dengan operasi di hidungnya.


6. Tidak Terlalu Sipit

http://plasticsurgeryc.com/wp-content/uploads/2013/08/Julie-Chen-Plastic-Surgery-Before-After.jpg

Host program The Talk ini sudah mengungkapkan banyak sekali rahasia, namun pengakuan Julie Chen kali ini adalah yang paling mengejutkan. Perempuan China-Amerika berusia 43 tahun itu mengakui bahwa di awal karirnya dia pernah melakukan operasi plastik untuk membuat bentuk matanya lebih besar. Chen mendiskusikan kemungkinan operasi plastik dengan orangtuanya yang beruntung selalu mendukung dirinya. Chen melakukan hal itu karena penampilan Asia-nya pernah membuat Chen kesulitan mendapat pekerjaan. 

7. Agar Terlihat Tua 
http://us.images.detik.com/content/2013/07/25/763/140949_anneboltonthesun.jpg
Mayoritas orang saat berusia 30 tahunan pasti akan mulai mendapatkan tanda-tanda penuaan seperti selulit, keriput, sampai rambut menjadi kelabu atau pantat kendur. Namun Anne Bolton yang kini berusia 47 tahun tidak mendapatkan hal tersebut dan bukannya bersyukur, Anne justru ingin terlihat tua. Ibu empat anak itu bahkan seringkali dianggap masih berusia 20 tahunan bahkan wajahnya yang tampak muda membuat dua kali bahtera pernikahannya karam karena para pria muda selalu tertarik padanya. Karena itu, Anne begitu ingin melakukan operasi plastik agar tampak tua. Hmm, ada yang mau menukar nasibnya?


8. Mirip Jessica Alba

http://images.smh.com.au/2010/02/08/1101167/jessica_xiaoqing_420-420x0.jpg

Pada tahun 2010, gadis bernama Xiaoqing yang berusia 21 tahun putus dari kekasihnya. Alasannya adalah sang pacar memiliki obsesi berlebihan dengan aktris Jessica Alba. Bahkan sang pacar kerap meminta Xiaoqing memakai wig blonde dan berdandan ala Alba. Pasca putus, Xiaoqing memutuskan melakukan operasi plastik agar mirip dengan Alba supaya sang kekasih kembali. Menanggapi hal itu Alba berkomentar, "Kurasa kau tak usah mengubah dirimu sendiri seperti itu. Jika seseorang memang mencintai dirimu, dia akan mencintaimu apa adanya tak peduli apapun."


9. Barbie Kembar

http://i.imgur.com/4qqSp.png

Masih ingat dengan barbie hidup Valeria Lukyanova? Ya, gadis asal Rusia dengan wajah dan penampilan mirip barbie itu kini menemukan kembarannya. Tak lain itu adalah Olga 'Dominica' Oleynik, gadis berusia 24 tahun yang juga berpenampilan barbie seperti dirinya. Kedua gadis asal Odessa, Ukraina itu bertemu secara online sekitar 5 tahun lalu.


10. Jadi Kim Kardashian

http://fabmagazineonline.com/wp-content/uploads/2013/08/kim_myla.jpg

Obsesi Myla Sinanaj atas Kim Kardashian sepertinya begitu penuh pengorbanan. Bahkan Myla memutuskan melakukan operasi plastik hanya agar mirip dengan Kim! Myla mengakui dia lelah disebut sebagai Kim versi lebih gemuk, karena itu dia rela merogoh uang mencapai USD 30 ribu (Rp 346 juta) untuk melakukan berbagai prosedur operasi seperti implan pantan, dada, injeksi bibir agar memiliki aset tubuh serupa dengan Kim. Myla sempat berkencan dengan mantan suami Kim, Kris Humphries dan berbohong hamil anak Kris. Kini Myla justru menjadi model video porno.

8 Ciri-Ciri atau Tanda Pacar Lelaki Kita Sedang Selingkuh

Posted: 15 Oct 2013 01:26 PM PDT

Cowok kamu selingkuh atau tidak ? Hal ini mungkin kalian pernah temui dari beberapa keadaan yang terlihat dari pacar/cowok kamu dengan beberapa tingkah yang aneh menunjukkan sesuatu yang berbeda dari biasanya, mungkin saja dia sedang selingkuh. Tapi jangan lupa hal ini bisa saja tidak menunjukkan dia selingkuh, coba cari tahu dan kumpulkan bukti yang akurat, cuma sekedar untuk mengantisipasi Silahkan baca beberapa tanda khusus yang patut kamu ketahui buat jaga-jaga :


1. Cowok kamu sering ada alasan untuk menolak acara berdua
Selalu ada aja alasan kalo kamu bilang, "Eh, ntar kita makan malem yuk berdua aja, kan udah lama ga pernah pergi berdua lagi nih. Kita pacaran udah lama gini malah jadi jarang berdua2an." Cowok kamu malah bilang "Wah, ga bisa say, aku lagi rada males pergi malem ini, laen kali aja ya." Nah, selalu ada aja alasan untuk tidak pergi berdua dengan kamu.

2. Cowok kamu sering mendapat telpon-telpon dari orang2 "asing"
Kadang ada Cowok yang pinter bisa mematikan/menaro telponnya dalam keadaan "silent", jadi jikalau yang si Cewek selingkuhannya menelpon, pasti tidak akan ketauan sama kamu. Kadang juga mungkin dia tidak mematikan telponnya, tapi kebetulan ada yg telpon terus2an tapi selalu memberikan alasan ke kamu kalo itu salah sambung ato orang laen yang dia cepet buat cerita bohong untuk menutupinya.

3. Cowok kamu jadi lebih cemburu
Lho kok aneh malah lebih cemburu? Yah karna dia tau dia lagi ngelakuin hal yang salah dan dia juga pasti takut kalo kamupun bisa begitu terhadap dia. Nah, tapi ada sisi pinternya juga dengan si Cowok berlaku cemburu terhadap kamu. Kadang dia berlaku cemburu sebenernya tidak cemburu. Dia pura-pura saja untuk membuat kita mikir kalo dia sebenernya sayang dan cemburu sama kita. Padahal, yang sebenernya dia mau tau itu adalah, kita lagi kemana sih dan sama siapa karna dia sebenernya mau merencanakan untuk menemui si Cewek selingkuhannya. 

4. Sok baek 
Ini adalah satu ciri-ciri yang mungkin dilakuin oleh Cowok selingkuh. Saking dia ga mau ketauan, dia malah berbuat sebaliknya. Dia malah tiba-tiba jadi romantis segala sampe ngasih bunga, ngasih kado yang ga ada alasannya supaya kamu ga mungkin mikir dia bisa selingkuh. Berhati-hatilah sama Cowok yang kaya begini.

5. Sering brantem dan marah-marah
Nah, kadang juga karna emang udah ga hepi sama hubungan kalian sekarang, makanya dia itu bisa jadi selingkuh. Biasanya kalo Cowoknya udah ga hepi, ya pasti lah cari perkara sini sono, maupun kecil tapi pasti dijadiin gede deh ama dia. Apalagi kalo kamu mulai melihat dia mulai marah-marah lebih sering, lebih baek diomongin dan dicari jalan keluarnya daripada dibiarkan jadi lebih parah.

6. Lebih dandan dan metroseksual
Yahhhh ga musti sampe metroseksual sih, tapi pokoknya Cowok kamu jadi lebih dandan deh. Keluar kemana aja, meskipun cuman ke pasar atopun ke mall tapi bukan acara penting, dia bisa2nya dandan make gel sama parfum yang biasanya ga pernah make. Ya kalo tiba2 berubah ya perlu dicurigakan.

7. Sering ga konsen
Kamu padahal lagi cerita soal kejadian di kantor kamu soal kamu brantem sama atasan kamu. Eh, dia malah asik ngelamun sambil maenin sedotan minumannya dan senyum2 sendiri. "Senyumin apa sih kamu?" kamu tanya tapi dia malah menjawab "Ga ada apa2 kok, sorry .. kamu lagi cerita apa ya tadi?"

8. Cowok kamu pasti ga bolehin kamu sentuh barang-barang pribadi dia
Wah, biasanya cowok yang tidak setia itu melarang ceweknya untuk memegang hapenya. 

8 Bintang Porno yang Main Film Bioskop

Posted: 15 Oct 2013 01:23 PM PDT

Industri film porno kembali marak diperbincangkan setelah film layar lebar Hollywood, LOVELACE dirilis di pasaran. Film yang dibintangi oleh Amanda Seyfried tersebut menampilkan sosok Linda Lovelace, bintang porno legendaris Amerika serta kisah hidupnya.

Dalam sejarah perfilman Hollywood, ternyata para bintang porno pernah 'menyelinap' dan bermain sebagai salah satu bintang film Hollywood. Mereka masih dengan penampilan seksinya menjajal berakting tanpa harus beradegan mesum. Siapa saja bintang porno yang pernah menjajal bermain film layar lebar?


1. James Deen

http://fiftyshadesofgreyfanclub.com/wp-content/uploads/james_deen-christian-grey.jpg

Aktor porno kelahiran Los Angeles ini dikenal luas karena penampilannya yang mirip anak sekolahan. Ia lantas mendapat perhatian lebih dari Hollywood dengan bermain bersama Lindsay Lohan dalam THE CANYON. Penulis AMERICAN PSYCHO, Brett Ellis bahkan menjagokan sosoknya untuk peran utama dalam adaptasi novel erotisFIFTY SHADES OF GREY. 2. Tracy Lords

http://www.zap2it.com/media/photo/2008-10/43105731.jpg

Lords membintangi banyak film dewasa sebelum akhirnya memutuskan keluar dari industri film porno. Ia keluar setelah membintangi film porno berjudul TRACI, I LOVE YOU (1987). Masih dengan mengenakan nama tenarnya tersebut, ia mulai mencari peran dalam film-film Hollywood. Beberapa film yang pernah dibintanginya antara lainBLADECRY BABY yang juga dibintangi Johnny Depp dan juga EXCISION.


3. Ashlynn Brooke

http://i69.photobucket.com/albums/i43/USDevildog79/AshlynnBrooke004.jpg

Percaya atau tidak, bintang porno berambut pirang ini telah membintangi lebih dari 100 film sepanjang karirnya di industri pornografi. Titik balik karirnya terjadi saat ia tampil dalam film PIRANHA 3D, meski dalam film tersebut ia masih menonjolkan keseksiannya. Sebelum mengakhiri karirnya ia sempat menyutradarai beberapa film porno. Ia lantas benar-benar berhenti dari industri film porno setelah menjadi ibu di tahun 2010.


4. Riley Steele

http://content9.flixster.com/photo/12/64/44/12644403_ori.jpg

Riley Steele, seperti Ashlynn Brooke, rasanya harus berterima kasih pada franchise film PIRANHA 3D karena berkat film tersebut mereka bisa numpang dalam film non-porno. Steele dikontrak oleh Playground untuk tampil seksi dalam film PIRANHA 3D. Ia tampil mencolok sebagai gadis berbikini yang menari-nari bersama Kelly Brook dan beradegan ciuman dengan rekan satu filmnya tersebut.5. Ginger Lynn

http://i2.listal.com/image/706200/600full-ginger-lynn-allen.jpg

Bintang porno kelahiran Illinois ini namanya sudah tenar di perfilman porno Amerika Serikat. Akan tetapi hubungannya dengan Charlie Sheen di era 80-an makin membuat dirinya dikenal. Mereka berdua menjalin cinta saat pembuatan film YOUNG GUNS II. Film-film Hollywood yang pernah dibintanginya antara lain AMERICAN PIE'S BAND CAMP dan THE DEVIL'S REJECTS.


6. Jenna Jameson

http://blurbrain.com/wp-content/uploads/2013/04/jenna-jameson.jpg

Nama Jenna Jameson mungkin sudah terlanjur lekat dengan pornografi lantaran ia diakui menjadi bintang porno terbesar di era 90-an. Ia telah tampil dalam film porno, serial teve bahkan sampai komiknya. Meski tak bermain dalam film kelas A, Jameson sudah membintangi film PRIVATE PARTS dan juga ZOMBIE STRIPPERS.


7. Ron Jeremy

http://3.bp.blogspot.com/-kMs4IV1PojU/UQotqY9jF0I/AAAAAAAACGU/wLDPyq1S1NE/s1600/ron-jeremy-3_4_r536_c534.jpg

Ron Jeremy diakui sebagai aktor paling produktif dalam sejarah perfilman porno. Ia sudah bergabung dalam industri film porno sejak awal 80-an. Kalau ingin tahu penampakannya dalam film Hollywood, coba tonton DETROIT ROCK CITY, RONIN, dan CRANK: HIGH VOLTAGE.


8. Sasha Grey

http://img-cache.cdn.gaiaonline.com/19754d5c13197aac3302e69622faa628/http://i182.photobucket.com/albums/x208/KayJ89/sasha-grey-1-588.jpg

Steve Soderbergh mementaskan Grey dari industri film porno dan menaruhnya sebagai bintang utama film festivalTHE GIRLFRIEND EXPERIENCE (2009). Sejak saat itu Sasha lepas dari industri film porno dan muncul reguler di serial ENTOURAGE.

10 Benda Aneh Ini Ditemukan di Saluran Kencing

Posted: 14 Oct 2013 10:53 PM PDT


Saluran kencing adalah hal yang begitu pribadi bagi seseorang. Bahkan saking pribadinya, dilarang bagi seseorang untuk memperlihatkan alat kelamin di depan umum. Namun rupanya terkadang hal-hal konyol kerap terjadi di saluran kecing (uretra).
Seperti apakah hal konyol yang terjadi? Itu seperti adanya benda-benda asing yang masuk di saluran kencing entah sengaja atau tidak. Dan seakang belum membuatmu cukup kaget, fotografer Tyler Jordan berhasil mendokumentasikan benda-benda asing yang 'nyasar' di saluran kencing seperti berikut ini :


1. Pipa Dengan Jarum Bengkok

Pipa Dengan Jarum Bengkok
Coba tebak apa ini? Ini adalah pipa yang sudah dipipihkan. Dokter lagi-lagi mengeluarkan benda asing ini dari saluran kencing pria malang ini. Tak hanya pipa pipih ini saja, pipa lain yang masih utuh, jarum yang sudah bengkok dan tentunya kabal serta batang-batang benda mati lainnya ikut dikeluarkan.


2. Peniti Berkarat

Peniti Berkarat
Peniti dengan ujung-ujung jarum tajamnya yang berkarat ini dikeluarkan dokter dari uretra (saluran kencing) pasien dan diletakkan dalam sebuah botol. Apakah kamu berpikir hanya ada satu botol? Tidak, karena ada 12-14 botol lengkap dengan tanggal kapan barang berkarat ini keluar dari uretra. Lebih gilanya lagi, setiap botol berisi sekitar 8 peniti berkarat.


3. Ujung Silet

Ujung Silet
Ujung silet ini ikut ditemukan di saluran kencing dengan kondisi yang sudah berkarat. Jangan bayangkan bagaimana rasanya orang yang uretra-nya kemasukkan ujung silet, pasti sakit. Dan tahukah kamu kalau semua barang-barang asing ini ditemukan hanya dari satu pria saja?


4. Obeng Listrik, Jarum, Benang

Obeng Listrik, Jarum, Benang
Rupanya pria ini mengalami sebuah perilaku langka di mana dia suka melukai diri sendiri namun tampak menikmati. Dia memasukkan banyak sekali benda-benda tajam untuk melukai organnya. Bahkan obeng listrik, jarum, dan benang ini ditemukan keluar dari saluran kencing yang pasti sangat menyakitkan.


5. Batang Logam

Batang Logam
Semua benda-benda yang ada dalam daftar ini dikeluarkan dokter dari saluran kencing pria ini dalam jangka waktu sekitar 4 tahun yang membuatnya harus dirawat di sebuah klinik operasi beberapa bulan lamanya dalam jangka waktu tertentu. Kebiasaannya untuk melakukan mutilasi begitu sering terjadi sehingga jika tak terkendali dia berhasrat untuk merusak alat kelaminnya.


6. Kabel Speaker

Kabel Speaker
Hanya bisa menggelengkan kepala heran sekaligus bergidik membayangkan bagaimana rasanya saat benda-benda ini dimasukkan ke dalam saluran kencing. Tak hanya benda tajam dan keras seperti batang logam, pria ini bahkan pernah memasukkan sebuah kabel speaker yang tentunya cukup besar dan panjang agar merasakan sensasi menyakiti diri sendiri yang memuaskan.


7. Ujung Jarum

Ujung Jarum
Perhatikan ini, sebuah ujung jarum yang begitu tajam dan bisa membuat kulitmu terluka masuk dalam saluran kencing. Bahkan ujung jarung ini tampak bengkok yang tentunya dipaksakan oleh pria gila ini agar bisa masuk ke saluran alat kelaminnya. Jika kulit saja bisa ditembus berdarah, bagaimana rasanya saat dia kencing ya?


8. Jarum Pentul Berkarat

Jarum Pentul Berkarat
Kamu pasti tahu ini apa. Ya, ini adalah jarum pentul yang kadang digunakan oleh perempuan untuk menjahit. Pernahkah kamu tertusuk ujung jarum pentul? Pasti rasanya sakit. Tapi pria ini justru memasukkan TAK HANYA SATU jarum pentul, tapi beberapa jarum pentul dan batang logam yang tentunya sudah berkarat semua ke saluran kencingnya.


9. Tabung Kaca Pecah

Tabung Kaca Pecah
Ini adalah tabung kaca yang rupanya ujungnya telah pecah dan tentu saja sangat tajam yang lagi-lagi dikeluarkan oleh dokter dari saluran kencing pasiennya ini. Ujung tabung kaca yang pecah ini pasti sangatlah tajam dan merusak organ kelaminnya.


10. Pinset Berkarat

Pinset Berkarat
Jika benda-benda sebelumnya yang ditemukan bagimu kurang besar dan tajam, maka inilah yang kamu inginkan. Sebuah pinset ditemukan dokter 'nyasar' di saluran kencing pria tak waras ini. Pinset yang tebal ini sepertinya dijejalkan dengan proses yang sangat sakit dan mengiris-iris ke dalam organ kelaminnya. Dan saat dikeluarkan oleh dokter, pinset ini sudah berkarat karena campuran cairan di alat kelamin dan tentunya darah.

10 Mobil Termurah Sejagat di Pameran IIMS

Posted: 14 Oct 2013 10:37 PM PDT

MOBIL murah tak hanya di Indonesia, tapi juga bertebaran di pasar luar negeri. Namun produk-produk tersebut didominasi oleh pabrikan asal Cina.


Makin meningkatnya kelas menengah di negara berkembang termasuk Indonesia, cepat atau lambat rencana membeli mobil masuk dalam daftar. Bukan tak mungkin, nasihat seperti dilansir perencana keuangan Mike Rini agar konsumen memperhatikan efek biaya yang muncul setelah membeli mobil, mereka abaikan.


Padahal, daya beli kelas menengah baru belum tentu memadai untuk belanja konsumsi sejenis mobil. Karena itu, pilihan paling rasional yang bisa mereka lakukan adalah membeli mobil murah.

Indonesia sudah mengeluarkan kebijakan mobil murah dan ramah lingkungan. Kendaraan yang masuk dalam kategori ini sesuai kebijakan pemerintah, misalnya, dijual dengan harga maksimal Rp 95 juta. Bahan bakarnya harus irit, yaitu satu liter bisa menempuh 20 kilometer.

Namun, mungkin ada yang benar-benar bakal diabaikan. Seperti tertuang dalam Keputusan Menteri Perindustrian Nomor 33 tahun 2012 Pasal 2 Ayat 2: kewajiban penggunaan bahan bakar dengan kadar  oktan (RON) 92. Ini Artinya bukan didesain untuk mobil berbahan bakar bersubsidi alias premium, melainkan jenis Pertamax yang sesuai harga pasar.

Dengan kondisi ini, tentu pertimbangan Mike Rini wajib masuk pertimbangan prioritas. Biaya operasional setelah membeli mobil harus dihitung dengan cermat.

Di antara daftar mobil murah ini, ada yang bakal beredar di Indonesia dan tampil pada ajang pameran otomotif terbesar di Indonesia, IIMS 2013 yang bakal digelar dalam beberapa hari ke depan. Namun mungkin, sudah mengalami modifikasi, seperti dilakukan Tata Nano.

Harga mobil murah di Indonesia memang belum semurah di negara-negara lain, seperti Cina dan India.

Berikut ini 10 mobil paling murah sejagat, meski sebagian besar tak beredar di Indonesia. Harga ini adalah harga perkiraan di negara pembuatannya:

10.  Geely LC 
http://cars-database.com/data_images/gallery/03/geely-lc/geely-lc-02.jpg
Harga: Rp 70,7 juta
Tenaga: 68 tenaga Kuda
Negara Produsen: Cina

9. Chery QQ3 
http://www.carmagblog.co.za/wp-content/uploads/2011/08/chery-qq-01.jpg
Harga: Rp 69,3 juta
Tenaga: 51 tenaga Kuda
Negara Produsen: Cina

8. Chery A1 
http://www.therichest.com/wp-content/uploads/Chery-A1.jpg
Harga: Rp 66,8 juta
Tenaga: 83 tenaga Kuda
Negara Produsen: Cina

7. Uz-Daewoo Matiz 
http://0.tqn.com/d/cars/1/0/z/l/pontiac_matiz.jpg
Harga: Rp 61,9 juta
Tenaga: 80 tenaga Kuda
Negara Produsen: Korea Selatan/Uzbekistan

6. Hyundai Santro Xing 
http://www.carsingh.com/hyundai/Hyundai-Santro-Xing-Exteriors.jpg
Harga: Rp 70,7 juta
Tenaga: 62 tenaga Kuda
Negara Produsen: Korea Selatan/India

5. Changan Benni Mini 
http://g6comunicacaodotcom.files.wordpress.com/2012/10/changan-mini-benni.jpg
Harga: Rp 56,1 juta
Tenaga: 71 tenaga Kuda
Negara Produsen: Cina

4. Maruti Alto 800 
http://images.cardekho.com/images/car-images/large/Maruti/maruti_alto_800/04_maruti_alto_800_white.jpg
Harga: Rp 45,7 juta
Tenaga: 48 tenaga Kuda
Negara Produsen: India

3. Zotye Z100 
http://chinaautoweb.com/blog1/wp-content/uploads/2013/03/zotye-z100-1.jpg
Harga: Rp 45,1 juta
Tenaga: 56 tenaga Kuda
Negara Produsen: Cina

2. Maruti 800 
http://oceanmotors.in/wp-content/uploads/2011/10/maruti-800-714218.jpg
Harga: Rp 41,3 juta
Tenaga: 50 tenaga Kuda
Negara Produsen: India

1. Tata Nano 
http://i1.squidoocdn.com/resize/squidoo_images/-1/lens19167902_4da857ffa111767893628321fa9332e5.jpg
Harga: Rp 31,9 juta
Tenaga: 37 tenaga Kuda
Negara Produsen: India

7 Tradisi Kehamilan Aneh di Dunia

Posted: 14 Oct 2013 08:59 PM PDT

letakkan cincin di perut, menari di bawah cahaya bulan dan makan segala macam makanan aneh untuk menentukan masa depan sang jabang bayi. Berikut adalah tradisi aneh seputar kehamilan yang ada di seluruh dunia.
1. Membakar
Di China, sudah menjadi tradisi bagi para suami untuk membawa istri mereka yang tengah hamil ke atas batu bara yang dibakar. Hal ini memastikan agar ia bisa melewati proses persalinan dengan selamat (meski terkadang mereka bisa mengalami luka bakar tingkat tiga).

2. Bercerita tentang mantan kekasih
Sebuah mitos lama di kalangan warga Rusia, yakni dengan saling bercerita nama-nama kekasih sebelumnya, diyakini bisa membuat proses persalinan lebih mudah. Tradisi ini telah memudar seiring banyak orang yang telah menyadari bahwa membicarakan bukan hal yang tepat dalam membentuk ikatan bagi para calon ibu dan ayah.

3. Mengidam
Masyarakat Meksiko percaya bahwa wanita yang mengidam stroberi namun tidak memakannya akan melahirkan anak dengan tanda lahir menyerupai stroberi. Mereka yang mengidam cabai mungkin akan menderita.

4. Tidak saling bersentuhan
Wanita Mongolia berusaha menghindari sentuhan saat hamil karena mereka yakin jenis kelamin sang bayi akan berubah jika dua orang wanita saling bersentuhan secara fisik.

5. Tidak berhubungan seks saat hamil
Pada beberapa suku di Kenya, berhubungan seks saat hamil merupakan larangan yang dikhawatirkan akan melahirkan anak yang cacat. Untungnya, seks tidak dilarang sama sekali, atau mereka tidak akan punya anak sama sekali.

6. Minum susu
Masyarakat Jamaika percaya bahwa minum banyak susu saat hamil akan menyebabkan anak mereka memiliki kulit yang cerah. Tidak ada informasi yang jelas apa yang akan terjadi jika mereka minum kopi atau minuman ringan.

7. Dilarang menertawakan sesuatu
Wanita Cina yang sedang hamil dianjurkan untuk menghindari bergosip, tertawa terlalu kencang atau menghadiri pemakaman karena hal tersebut dapat menyebabkan sial. Namun, tidur dengan pisau di bawah kasur adalah cara yang sempurna untuk menjauhkan jiwa jahat.
Tradisi serupa juga berlaku di Indonesia. Wanita hamil biasanya menahan diri untuk tidak menjelek-jelekkan orang lain, atau membenci, mereka percaya, bayi yang lahir akan mirip dengan orang yang mereka benci. 

Para wanita di Jawa juga percaya, membawa benda tajam saat hamil akan mengusir roh-roh jahat yang mungkin mengganggu merek. Hmm..percaya?

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 15 Oct 2013 03:10 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video): Remaja Kantoi Berzina Dalam Semak Mengkuang

Posted: 15 Oct 2013 04:02 PM PDT

JIKA sebelum ini ada beberapa video 'bodoh' yang dimuatnaik di internet melibatkan remaja kita menjadi viral kerana merayu cinta dan bercium pipi, ini jauh lebih dahsyat lagi.

Boleh sakit jantung mak bapak dibuatnya kalau tengok. Mana tidaknya, dalam semak berduri penuh pokok mengkuang pun ada pasangan dipercayai masih remaja tergamak buat projek.

Nasib tak baik… mungkin aktiviti tak bermoral ini dah lama diketahui si polan yang merakam video ini maka intipan dan rakaman pun dilakukan.

Jika didengar pada audio di akhir video masa pasangan ini kucar kacir lari, macam dialek pantai timur tapi kami tak beranilah nak sahihkan. Apa kata anda tonton sendiri dan nilaikan.

Apa-apa pun, sebelum tonton sila pandang kiri kanan dulu dan pastikan tak ada budak bawah umur berada berdekatan anda!

Ermmm....videonya ada di SINI..

Kelayakan Piala Asia: Malaysia seri dengan Bahrain

Posted: 15 Oct 2013 07:54 AM PDT

PENYERANG sensasi Norshahrul Idlan Talaha muncul penyelamat apabila menjaringkan gol penyamaan bagi mengikat Bahrain 1-1, pada perlawanan kelayakan Piala Asia sekali gus menghidupkan peluang untuk memburu tempat ke pusingan akhir di Australia 2015.

Satu mata yang diraih di Stadium Shah Alam pada perlawanan ketiga Kumpulan D itu membolehkan Malaysia menduduki tangga ketiga kumpulan dengan empat mata di belakang pendahulu Bahrain dengan tujuh mata dan Qatar enam mata.

Percubaan pemain sayap Azammuddin Akil pada minit ke-20 ditangkap kemas penjaga gol Bahrain Sayed Mohamed Jaafar Mohamed malah rembatan leret kapten Safiq Rahim di minit ke-43 juga mudah dibaca.

Bahrain pula yang dikendalikan jurulatih muda dari England, Anthony Hudson membuka jaringan sulung sebelum babak pertama tamat menerusi Abdulla Ahmed Saleh Abdulla Aman.

Harimau Malaya bersemangat apabila Norshahrul yang gagal menjaringkan gol di pentas antarabangsa tahun ini meledak gol penyamaan pada minit ke-70 menerusi sepakan kencang menerjah ke gawang.

Harimau Malaya akan meneruskan kempen kelayakan dengan bertandang ke Riffa untuk menentang Bahrain sekali lagi pada 15 November, Qatar di Shah Alam (19 November) dan Yaman (5 Mac 2014).

MALAYSIA: Khairul Fahmi Che Mat, Aidil Zafuan Radzak, Amiridzwan Taj Tajudin, K Reuben, Asraruddin Putra Omar (Fitri Omar), K Gurusamy, S Kunanlan (Ahmad Fakri Saarani, Safiq Rahim (kapten, Azammuddin Akil (Nazrin Nawi), Amri Yahyah, Norshahrul Idlan Talaha

BAHRAIN: Sayed Mohamed Jaafar (kapten), Waleed Al Hayam, Saleh Abdul Hameed (Dawood Saad), Abdulla Khaled Mohamed (Mohamed Salmeen), Abdulla Ahmed Saleh, Sayed Dhiya Saeed, Abdul Wahab Ali, Sayed Ahmed, Abdul Wahad Al Malood, Isa Ahmed Muthanna, Sami Mohamed Al Husaini (Ali Tayeb)

PENGADIL: Ryuji Sato (Jepun)

Dipukau, minah kilang nyaris diperkosa

Posted: 15 Oct 2013 07:07 AM PDT

Gambar hiasan
Kajang: Seorang pekerja kilang yang disamun di sebuah perhentian bas di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi, dekat sini, nyaris menjadi mangsa rogol seorang lelaki dikatakan menggunakan ilmu pukau.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang Selasa lalu, wanita berusia 36 tahun menunggu bas untuk ke sebuah klinik tiba-tiba didatangi seorang lelaki tidak dikenali.

Difahamkan, lelaki berkenaan kemudian menghisap rokok dan dilihat dengan sengaja menghembuskan asapnya ke muka mangsa.

Menurut sumber, mangsa menegur perbuatan lelaki itu dan cuba meninggalkan tempat itu malangnya dia mula berasa pening dan pitam serta tidak sedarkan diri.

"Mangsa mengesyaki dia dipukau hingga tidak sedarkan diri. Beberapa minit kemudian mangsa terjaga dan terkejut mendapati lelaki itu sudah membawanya ke lokasi lain.

"Lebih memeranjatkan, lelaki itu sudah berada di atas badannya disyaki cuba merogol, malah pakaiannya juga sudah terkoyak," katanya.

Mangsa menjerit cuba melawan menyebabkan tangan dan badannya terluka akibat terkena senjata tajam.

"Dia melarikan diri ke kawasan semak berhampiran selepas menendang kemaluan lelaki itu," katanya. Mangsa membuat laporan di Balai Polis Bandar Baru Bangi sehari selepas kejadian.

Syak isteri jalin hubungan sulit, kepala anak ditikam bapa

Posted: 15 Oct 2013 06:13 AM PDT

BELURAN: Seorang bayi lelaki berusia dua minggu mati disyaki dipukul oleh bapanya di rumah kongsi pekerja ladang kelapa sawit di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira 10 malam itu, lelaki berusia 34 tahun rakyat Indonesia itu turut mencederakan isterinya berusia 35 tahun dan tiga lagi anaknya berusia dua, empat dan tujuh tahun.

Ketua Polis Daerah Beluran Deputi Superintendan Sivanathan Velautham berkata lelaki terbabit ditahan kira-kira 3.30 pagi ini di rumah kongsi pekerja itu dan polis merampas sebilah parang daripadanya.

Beliau berkata siasatan awal mendapati kejadian itu bermotifkan cemburu apabila lelaki berkenaan mendakwa isterinya mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain.

Selepas pergaduhan, lelaki terbabit bertindak menikam beberapa kali kepala isterinya menggunakan gunting, katanya.

Beliau berkata lelaki itu kemudian memukul empat anaknya termasuk bayi berkenaan, anak perempuan berusia tujuh tahun dan dua tahun serta anak lelaki berusia empat tahun menggunakan besi paip.

Sivanathan berkata bayi berkenaan mati di tempat kejadian, isteri dan anak perempuannya yang berusia dua tahun cedera parah dan dirawat di Hospital Duchess of Kent Sandakan. - BERNAMA

Hidup mati Rajagobal malam ini

Posted: 15 Oct 2013 01:30 AM PDT

Kelana Jaya: Pertembungan ketiga Kelayakan Piala Asia 2015 menentang pendahulu Kumpulan D, Bahrain di Stadium Shah Alam, malam ini bakal menjadi detik hidup mati terpenting buat skuad Harimau Malaya.

Jika menang, peluang Malaysia untuk layak ke pusingan akhir di Australia kembali cerah dengan menyamai jumlah enam mata dikutip Bahrain dan Qatar selepas tamat separuh jalan saingan Kumpulan D itu.

Namun, andai seri atau tewas, peluang skuad kebangsaan tampak semakin tertutup dan pada masa sama pengendalinya, Datuk K Rajagobal sudah boleh ditunjuk jalan keluar meskipun kontraknya hanya akan tamat, 31 Disember ini.

"Sudah tentu apabila bermain di tempat sendiri, kami cuba buat yang terbaik untuk menang. Itulah yang diharapkan pihak pengurusan dan saya beritahu pemain supaya turun dengan persembahan terbaik bagi mencapai sasaran itu.

PDRM kesal pembangkang pesong kenyataan Zahid

Posted: 14 Oct 2013 09:54 PM PDT

Sepang: Polis Diraja Malaysia (PDRM) kesal kerana kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, mengenai tindakan polis menembak penjenayah terlebih dulu dipolitikkan dan diputarbelitkan pihak tertentu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata kenyataan itu sebenarnya menggesa anggota polis bertindak mempertahankan diri ketika berdepan penjenayah bersenjata.

"Apabila nyawa kami (anggota polis) diancam, kami tidak ada jalan lain untuk mempertahankan diri," katanya sambil menasihatkan orang ramai agar tidak mempercayai bulat-bulat berita yang disiarkan portal, yang sengaja mensensasi dan memutarbelit sesuatu berita.

Beliau ditemui sebelum berlepas ke Amerika Syarikat bagi menghadiri Perhimpunan Agung Tahunan Interpol ke-82 di Cartagena, Columbia, bermula 21 hingga 24 Oktober ini.

Mengulas mengenai perhimpunan Interpol yang menghimpunkan ketua polis negara dari seluruh dunia, Khalid berkata, ia penting dalam usaha mengurangkan jenayah secara kolektif.

Jenayah tiada sempadan

"Sekarang ini jenayah tak ada sempadan, jadi saya rasa amat penting untuk kami berjumpa dan berkenalan antara satu sama lain dalam kami menangani jenayah merentasi sempadan," katanya.

Sementara itu, Khalid berkata, Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman akan menghubungi Naib Presiden PKR, N Surendran, pada bila-bila susulan persetujuannya untuk menyertai operasi pencegahan jenayah membabitkan senjata api.

"Tunggulah, kita akan hubungi apabila ada operasi yang membabitkan penjenayah bersenjata.

Beliau cuma perlu bersedia dipanggil pada saat akhir sekitar jam 2 atau 4 pagi apabila kita mahu mulakan operasi," katanya.

Khalid sebelum ini mengundang Surendran, untuk sama-sama mengikuti operasi membanteras jenayah yang dilakukan polis bagi mendapat gambaran sebenar mengenai kesukaran dan kritikalnya polis berdepan penjenayah bersenjata.

Peserta AF diugut rogol dan bunuh

Posted: 14 Oct 2013 08:06 PM PDT

Nabila ketika membuat laporan polis
Akibat menerima ugutan bunuh dan akan dibaling batu, pelajar Akademi Fantasia 2013 iaitu Nabila atau nama sebenarnya Nur Nabila Binti Mohd Razali, membuat laporan polis Sabtu lalu (12 Oktober 2013).

"Awalnya saya anggap ia hanya komen, namun apabila timbulnya ugutan bunuh, rakan-rakan telah menasihatkan saya agar membuat laporan polis," ujar Nabila dipetik sebagai berkata melalui AF Buzz.

Menurut Team Produksi AF, insiden ini adalah satu isu yang serius dan tidak boleh dipandang mudah untuk keselamatan pelajarnya. Malah laporan polis yang dibuat adalah bagi melindungi pelajar tersebut yang menerima ugutan dan cacian.

Untuk info, kes tersebut kini kemungkinan disiasat di bawah seksyen 506 kanun keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah.
Antara mesej yang berbau ugutan...


Salinan laporan polis yang dibuat Nabila..


Nabila..


'Kenapa sekarang baru mengaku tunang saya?' - Wawa Zainal

Posted: 14 Oct 2013 07:01 PM PDT


BELUM reda isu pengakuan berkahwin, isteri pelakon Aeril Zafrel, Wawa Zainal sekali lagi dilanda 'badai'. Kali ini, pelakon cantik berusia 21 tahun itu dikatakan masih tunangan orang sewaktu bernikah dengan Aeril pada 25 Februari 2012.

Dakwaan tersebut dikeluarkan sendiri oleh individu yang dikenali hanya sebagai Rashid yang mendakwa dirinya sebagai tunangan Wawa itu tersiar dalam sebuah akhbar mingguan, Ahad lalu.

Kosmo! berjaya menghubungi pelakon yang kini muncul dengan filem Longkai tersebut yang menegaskan ini merupakan kali pertama dia menjawab panggilan telefon pihak media selepas kali terakhir muncul bersama Aeril pada sidang akhbar, Jumaat 11 Oktober lalu.

Wawa tidak menafi atau mengiyakan status dirinya yang dikatakan masih 'tunang orang ' seperti yang didakwa Rashid, namun dia mempunyai sesuatu untuk dijelaskan kepada umum berhubung isu tersebut.
Kosmo!: Benarkah Wawa adalah tunangan seorang guru sekolah bernama Rashid semasa anda bernikah dengan Aeril seperti yang didakwa seorang lelaki pada Ahad lalu?

WAWA: Sebenarnya saya tidak mahu memberi apa-apa komen berkaitan dengan isu ini kerana saya sendiri juga tidak tahu untuk menjelaskan keadaan kami. Ini kerana perbincangan tersebut (hubungan) berlaku antara ibu bapa saya dan juga ibu bapa pihak lelaki itu.

Saya akui, saya memang mengenali lelaki tersebut, namun kami juga sudah hampir empat tahun tidak berhubung dan saya hairan kenapa baru sekarang dia muncul dan mengaku bahawa dia adalah tunang saya. Atau mungkin dia diminta untuk tampil secara sengaja dan diminta untuk timbulkan isu ini?

Adakah benar dakwaan Rashid bahawa anda pernah menumpang di rumah adik perempuannya semasa anda kali pertama jejakkan kaki di Kuala Lumpur?

Ya, saya mengaku pernah menumpang di rumah adik lelaki tersebut seperti yang didakwa. Saya memang datang ke Kuala Lumpur selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2010, sebelum saya menjadi artis. Bagaimanapun, sama seperti mana saya tidak berhubung dengan lelaki tersebut, begitu juga dengan adiknya. Kali terakhir saya berhubung dengan lelaki tersebut adalah kira-kira hampir empat tahun lalu dan kini memang telah terputus hubungan.

Beralih kepada soalan berkaitan perkahwinan Wawa dengan Aeril, apakah komen anda tentang kenyataan akhbar Penasihat Agama Johor, Datuk Noh Gadut yang mengatakan bahawa pasangan berkahwin hanya perlu hadir ke pejabat agama untuk mengesahkan pernikahan mereka (dengan membawa saksi termasuk wali dan bukti mengatakan mereka sudah bernikah) tanpa perlu bernikah kali kedua?

Saya minta maaf, saya tidak arif untuk memberi komen tentang isu ini. Jadi saya kira lebih baik merujuk terus kepada peguam saya, Zulhasmi Zakaria.

Bagaimanakah dengan kehidupan Wawa selepas pendedahan status perkahwinan kalian?

Sejujurnya, saya masih dalam trauma dengan wartawan selepas dihentam dengan teruk sekali pada majlis sidang akhbar pada Jumaat lepas. Bagaimanapun, saya rasa lega dan bahagia kini dengan kehidupan bersama Aeril dan anak kami, Ahmad Fakhruddin Attar.

Adakah Wawa masih dengan keputusan untuk memberi fokus terhadap anak dan akan kembali aktif dalam dunia seni pada satu tempoh yang ditetapkan?

Sebenarnya, saya ada mendapat tawaran berlakon daripada produksi luar (bukan MIG) dan drama daripada stesen televisyen TV3 dan TV9. Namun, seperti yang saya putuskan, saya akan tetap memberi fokus buat anak saya dulu dan merancang menjaganya sendiri sehingga dia berusia empat atau lima bulan sebelum kembali aktif.

Dari mana anda mendapat kekuatan berhadapan dengan kemelut ini?

Secara jujurnya, saya mendapat kekuatan untuk berhadapan dengan masalah ini daripada anak kami. Cuma, Aeril, buat masa ini, dia masih berada dalam keadaan yang sangat tertekan sehingga tidak keluar rumah kecuali untuk penggambaran. - HAIKAL RAMAN

Tiada bukti, sejarah kalimah 'Allah' dalam Bible bahasa Melayu

Posted: 14 Oct 2013 06:31 PM PDT

PUTRAJAYA 14 Okt. - Kalimah Allah yang digunakan dalam Al-Kitab (versi Bible bahasa Melayu) dan perkataan tersebut yang digunakan dalam majalah mingguan The Herald merupakan dua penerbitan yang berbeza.

Ini kerana, Al-Kitab yang merupakan Bible versi bahasa Melayu sangat jelas adalah untuk penganut agama Kristian.

Demikian kata Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dalam penghakiman bertulis setebal 34 muka surat ketika membenarkan rayuan Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan lapan yang lain.

Hakim Abdul Aziz berpendapat, ketiadaan bukti dan fakta sejarah mengenai perkataan Allah dalam Bible bahasa Melayu merupakan alasan kukuh Menteri Dalam Negeri untuk tidak mempertimbangkan penggunaannya dalam majalah mingguan The Herald.

Tambahan pula, Menteri Dalam Negeri dengan jelas telah mengenakan syarat bahawa Bible bahasa Melayu hanya untuk digunakan di gereja dan dalam kalangan penganut Kristian.

Malahan, Bible bahasa Melayu dengan jelas dicetak pada muka hadapannya perkataan Bukan Untuk Orang Islam.

Syarat tersebut telah dinyatakan dengan terperinci oleh Menteri Dalam Negeri dalam suratnya bertarikh 24 April 2007 kepada Gereja Roman Katolik selaku pihak responden dalam rayuan tersebut.

The Herald pula adalah surat berita atau dalam kategori yang sama seperti akhbar (walaupun dengan peredaran terhad) atau mungkin digunakan sebagai alat gereja Katolik untuk menyebarkan maklumat atau aktiviti gereja atau penganut Katolik.

Peguam yang mewakili pihak gereja sendiri bagaimanapun mengakui, majalah mingguan The Herald hari ini, boleh diakses oleh sesiapa sahaja dalam talian sama ada bukan Islam mahupun penganut agama Islam.

Atas alasan tersebut, pada hemat saya kebenaran yang diberikan oleh Menteri Dalam Negeri bagi mencetak dan mengedar Bible dalam bahasa Melayu yang menggunakan perkataan Allah, tidak boleh diterima dengan cara yang sama seperti percetakan dan penerbitan The Herald menggunakan perkataan Allah," ujar Hakim Abdul Aziz.

Guan Eng punca kemelut

Posted: 14 Oct 2013 06:01 PM PDT

PULAU PINANG 14 Okt. - Pengerusi Jawatankuasa Disiplin DAP dicabar mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng kerana didakwa menjadi punca kepada kemelut dalaman DAP sehingga memaksa pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) diadakan semula.

Bekas Naib Pengerusi parti itu, Zulkifli Mohd. Nor berkata, cabaran itu rasional kerana sistem demokrasi adalah tunjang kepada perjuangan DAP dan oleh kerana itu sepatutnya tiada unsur pilih kasih dalam mengenakan tindakan terhadap pemimpin atau ahli yang melakukan kesilapan.

Menurutnya, pemilihan semula CEC DAP yang diadakan 29 September lalu juga didakwa mempunyai unsur meragukan dengan kehadiran 450 perwakilan haram daripada 120 cawangan yang dinaik taraf.

Sebanyak 120 cawangan itu asalnya dari kategori B yang hanya layak menghantar pemerhati, namun telah dinaik taraf kepada kategori A yang melayakkan mereka menjadi perwakilan dan mengundi.

CEC sebenarnya tiada kuasa untuk menaik taraf kategori cawangan ini kerana mereka sendiri tak diiktiraf oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS), malah itulah punca kepada undi tinggi yang diterima oleh Guan Eng," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Jelasnya, kehadiran 450 perwakilan haram itulah yang menambah undi Guan Eng pada CEC berkenaan sedangkan undi sebenar yang diterimanya hanya sekitar 900 undi.

Tambahnya, keputusan itu juga membuktikan ideologi Malaysian Malaysia yang dibawa DAP adalah bersifat songsang dan tidak menepati maksud sebenar demokrasi.

Ditanya sama ada beliau akan membuat laporan kepada ROS berkaitan isu itu, Zulkifli berkata, ROS sendiri perlu melakukan siasatan berdasarkan laporan akhbar yang dibuat oleh ahli DAP.

Saya sendiri tidak akan membawa perkara ini kepada ROS seperti pemilihan lalu dan biar ahli di peringkat akar umbi yang memikirkan sama ada mahu membawa isu pemilihan semula ini kepada ROS atau sebaliknya," ujarnya.

Zulkifli baru-baru ini mendakwa, orang Melayu dalam DAP hanya bernilai 50 sen

Apa Yang Tersirat

Posted: 15 Oct 2013 01:24 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Dilema Melayu Popular- Menarik Untuk Dikongsi

Posted: 15 Oct 2013 07:24 AM PDT

SAYA harap rakan saya berbangsa Melayu tidak salah faham membaca artikel ini. Saya tidak memandang rendah kepada orang Melayu. Pada saya, semua bangsa dijadikan ALLAH mempunyai kekuatannya tersendiri. Tiada istilah Melayu malas, bangsa lain rajin dan sebagainya, sebagaimana yang dipersepsikan. Semua bergantung kepada diri sendiri. Seperti kata Pendeta Za'ba, rupa tidak boleh berubah, tetapi perangai boleh diubah. Terpulang kepada kita, nak pilih yang mana!

Kebelakangan ini, banyak sangat 'kelemahan' Melayu sama ada yang saya lihat sendiri atau didedahkan. Saya yakin Melayu tahu dan memahaminya. Tetapi Melayu sengaja membiarkannya. Dalam apa jua bidang, Melayu bermasalah. Dalam politik, mereka saling tikam-menikam walaupun sesama parti. Saling fitnah-memfitnah, jatuh-menjatuh dan sebagainya. Dalam ekonomi, saling dengki-mendengki melihat orang lain berjaya. Bila tidak puas hati, berlaku santau-menyantau. Mereka tidak faham falsafah korban, walaupun tiap-tiap tahun menyambut Hari Raya Korban.

Pendek kata, dalam apa jua profesion, Melayu bermasalah. Dalam perjawatan awam (juga swasta), politik untuk naik pangkat,. Oouuhhh! dahsyat. Untuk mencapai matlamat itu, kerjanya membodek sepanjang masa untuk naik, walaupun kualiti kerja macam...

Itu belum sebut lagi masalah sosial yang lain seperti gejala sosial remaja, dunia hiburan artis, dadah, dedah, gejala tak solat, masalah keluarga, perceraian dan lain-lain. Berdasarkan statistik, setiap 15 minit, akan lahir anak luar nikah dan pasangan Melayu bercerai.

Mudah sahaja untuk menjadi popular di negara ini. Tidak perlu belajar tinggi-tinggi atau masuk universiti. Cukup sekadar masuk industri hiburan, tonjolkan kontroversi atau masuk pertandingan menyanyi, melawak, menonjol dalam sukan dan lain-lain berkaitan. Popularlah.

Kenapalah Melayu pantang popular sedikit? Usahkan diri empunya yang mungkin 'popular', mereka yang tidak kena-mengena pun terasa popular seperti isteri atau suami artis popular tersebut atau pegawai peribadinya. Maka menyombonglah tidak tentu pasal. 

Kepopularan ini menjadi dia glamor. Artis-artis pun suka. Maka mengoratlah mereka. Sanggup hadiahkan rumah berjuta-juta. Akhirnya, kedua-dua jadi popular. Persoalannya, kenapa susah sangat nak cari artis atau orang popular yang warak atau low profile. Kenapa hidup penuh kontroversi. Tidak teringin ke masuk syurga? Takkan nak tunggu tua baru nak bertaubat!.

Lebih pelik lagi, mereka inilah yang menjadi rebutan syarikat swasta untuk menjadi duta sana sini. Peribadi duta-duta produk tidak diambil kira, yang penting popular. Produk laku.

Terbaharu, dilema Melayu popular. Saya naik muak dan lemas menonton YouTube mengenai gelagat isteri seorang pemain bola sepak terhadap pengawal keselamatan di sebuah lapangan terbang. Ini baru bola sepak, belum lagi bola lain.

Cuba banding dengan jaguh-jaguh negara bukan Melayu seperti pemain badminton nombor satu dunia. Beliau amat popular. Isterinya juga popular. Kedua-dua mereka berharta dan kaya-raya. Kehidupan mereka tidak pula kontroversi. Bayangkan jika pasangan itu orang Melayu.

Ingatlah Melayu, popular di sisi ALLAH, kita bukan apa-apa pun jika tidak ada bekalan iman dan takwa. Sepatutnya kita guna populariti itu untuk cari keredaan ALLAH, menjadikan kelebihan itu untuk mendidik manusia jadi manusia, bukan sebaliknya.

Berbeza dengan artis di Barat. Mereka amat popular, bertaraf dunia lagi tetapi mereka tidak sombong, walaupun tidak Islam. Kepopularan mereka digunakan untuk membaiki diri dan keluarga. Buat bekalan di hari tua. Sebab itulah, jarang dengar orang Barat popular merana di usia tua, sebab mereka ada bekalan. Kita pula berlagak tak tentu pasal dengan red carpet sana sini, tetapi poket kosong. Bila tua, merana.

Sempena Hari Raya Korban ini, marilah kita muhasabah diri. Kita hanya makhluk ALLAH. Sepopular mana pun, kita tetap hamba ALLAH. Kita akan ditanya tentang Tuhan kita, agama kita, amalan kita dan sumbangan kita. Sejauh manakah sebenarnya kita berkorban? TERBITAN ASAL

Kongres Ke-24 Parti LDP Ditangguh Demi Penyatuan

Posted: 15 Oct 2013 06:24 AM PDT

KONGRES Parti LDP yang dijadual pada 19-20 Oktober ini telah ditangguhkan pada suatu masa yang akan ditentukan kemudian.

AYT difahamkan satu persefahaman antara dua fraksi yang bertelengkah, iaitu Fraksi Datuk VKLiew dan Datuk Teo Chee Kang bahawa tiada kongres parti akan berlangsung baik di Sandakan mahupun Kota Kinabalu seperti mana pada tarikh tersebut.

Satu pertemuan antara dua frkasi dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah diadakan di Putrajaya pada Isnin. 

Kumpulan VKLiew disertai Datuk Pang Yuk Ming, YB Charile Pang dan Lorreto S Padua Jr, manakala kumpulan Teo, disertai beliau sendiri, Datuk Chin Su Phin dan Peter Chong Su Leong.

AYT berjaya menghubungi Datuk VKLiew, beliau mengsahkan bahawa satu pertemuan dengan farkasi Teo bersama dengan kumpulan beliau bersama-sama dengan ROS. Pertemuan tersebut berlangsung di Putrajaya. Ketua Pengarah ROS Encik Mohammad Razin Abdullah sendiri mempengerusikan pertemuan tersebut, dan turut hadir Timbalan Pengarah ROS Tuan Haji Alias Mamat.

Menurut VKLiew pertemuan sehari suntuk itu, berjaya menemukan titik temu antara dua kumpulan, atas sebab itu, sebelum kongres ke-24; kedua belah pihak akan melakukan tindakan memang-menang agar supaya parti terus utuh.

Pemilihan Umno Sabtu Ini: Benarkah Ada Senarai pilihan?

Posted: 15 Oct 2013 02:13 AM PDT

DIANTARA perwakilan ramai sudah bercakap berkaitan dengan satu "senarai pilihan" kononnya para calon yang perlu dimenangkan.

Senarai pilihan ini, adalah biasa berlaku setiap ada pemilihan. Senarai yang dicetak pada kertas seperti kad nama itu, mengandungi nama-nama yang perlu diundi. Kad itu itu memudahkan perwakilan mengundi, selain mempercepat pengundian, kerana tidak perlu menyemak senarai calon yang panjang.

Benarkah adanya senarai pilihan? Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Sabah Datuk Dr Salleh Tun Said sepertimana laporan BERNAMA, menyangkal adanya senerai seperti itu. Malah beliau yakin bahawa Presiden dan Timbalan Presiden tidak mengarahkan adanya senarai. Sebaliknya Salleh berkata, calon-calon yang bakal terpilih nanti adalah pilihan akar umbi.

Sekiranyapun tiada senarai pilihan, calon-calon yang mempunyai nama dan popular akan mudah diingat oleh para perwakilan, berbanding dengan mereka yang tidak terkenal atau kurang dikenali. Ertinya, dengan tiada senarai pilihan, maka pemilihan kali ini mempunyai kelebihan kepada penyandang mahupun calon-calon yang ada jawatan.

Bagi kerusi Naib Presiden pula, kesemua calon-calon adalah mereka yang mempunyai nama, dan dikenali oleh para perwakilan. Melihat kepada situasi itu, peluang kesemua calon adalah seimbang. Namun melihat kepada trend pengundian pada sayap-sayap parti pada Sabtu, penyandang terbukti mempunyai kelebihan, selain itu, perwakilan belum bersedia mengubah status quo.

Kemenangan hampir mutlak Khairy Jamaluddin bagi jawatan Ketua Pemuda, membuktikan, bahawa perwakilan belum bersedia membuat apa-apa perubahan di peringkat kepimpinan teratas.

Pada sayap wanita pula, sepertimana yang diramal, gandingan Shahrizat, Azizah Mohd Dun akan menang selesa, atas kapasiti mereka penyandang bagi Shahrizat dan jawatan yang ada pada Azizah.

Kemenangan besar Calon Ketua Puteri Mas Ermieyati Shamsuddin yang juga Ahli Parlimen Masjid Tanah, Melaka bertanding dengan Ketua Putri Petaling Jaya yang tidak mempunyai kedudukan, sememangnya dilihat sebagai pertandingan berat sebelah.

Perlu diingat, bagi calon-calon yang ingin merebut 25 barisan MT, 19 calon mempunyai kedudukan, samaada menteri, timbalan menteri, baik di peringkat persekutuan mahupun negeri. Manakala lain, ada yang hanya merupakan wakil rakyat atau calon-calon yang tidak mempunyai kedudukan apa-apa.

Untuk Jawatan naib Presiden pula, empat orang adalah ahli parlimen, tiga berjawatan penuh dan seorang pengerusi GLC. Sementara seorang lagi adalah seorang senator dan pengerusi GLC, dan seorang lagi hanya ADUN akan tetapi berjawatan menteri besar. 

Melihat kepada calon-calon tersebut, perwakilan sememangnya mampu melihat siapa-siapa calon yang berada dalam "sistem" kepimpinan. Ertinya mereka-mereka yang diberi peranan baik dalam kerajaan mahupun GLC adalah para pemimpin yang termasuk dalam "sistem" kepimpinan.

bagi AMT, adalah amat mudah bagi perwakilan memilih, siapa-siapa mereka yang berada dalam "sistem" kepimpinan, namun bagi Naib Presiden, perwakilan perlu mengambil keputusan, di antara enam calon itu, siapa yang bakal dipilih.

Mengingat perjuangan parti, adalah untuk berdepan dengan PRU-14, maka perwakilan perlu mengambil keputusan yang jitu, yakni sesuai dengan aliran zaman. Tiada gunanya memenangkan calon yang hanya popular dalam parti, akan tetapi tidak popular di mata rakyat.

Mempertahankan parti adalah dilihat semasa pilihanraya; bukannya diukur dalam pemilihan parti. Atas sebab itu, bagi jawatan Naib Presiden, perwakilan perlu memenangkan calon-calon yang dilihat popular di mata rakyat.

Namun pemilihan yang mengunakan electoral college yang hampir sama dengan pemilihan yang ditentukan oleh bahagian; maka yang menjadi kekangan, adalah bahagian mana yang sanggup menongkah arus status quo? terutama bagi kerusi Naib presiden.

Inilah dilema yang bakal dialami oleh bahagian-bahagian seluruh negara; meningkat tiga penyandang kerusi Naib Presiden adalah mereka yang mempunyai jawatan penting dalam kabinet persekutuan.

Para ketua bahagian atau bahagian, tiada yang sanggup mengenepikan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang diterajui oleh Datuk Shafie Apdal, demikian juga tiada yang sanggup mengenipikan Kementerian Dalam negeri yang diterajui oleh Datuk Dr Zahid Hamidi. Datuk Hishamuddin Tun Hussien selaku Menteri Pertahanan, juga tiada yang sanggup mengenepikan. Akan tetapi, ketua-ketua bahagian/bahagian tiada yang sanggup mengenepikan ketokohan Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir, sebagai pemimpin pelapis parti, yang boleh membawa parti berdepan dengan rakyat.

Siapa yang bakal terkorban bagi penyandang Naib Presiden? atau kah memang ada senarai pilihan seperti mana cakap-cakap yang telah beredar, bahawa dalam senarai pilihan itu, nama-nama penyandang tersenarai.