Selasa, 11 September 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 11 Sep 2012 01:03 PM PDT

Duke of UMNO


PENGUMUMAN TERHANGAT UNTUK SEMUA YANG BERAGAMA ISLA SAHAJAM...

Posted: 11 Sep 2012 08:04 AM PDT


Pengumuman ini adalah yang paling panas buat seluruh umat Islam di negara ini. Ia ada berkaitan dengan pesanan Rasulullah SAW dan Anwar Ibrahim..!!! Pasti gempar kali ini...!!!

Blog ini dan TMK akan menyiarkan sebuah rakaman audio yang akan menghangatkan medan politik negara...khususnya bagi para pencinta Rasulullah SAW...

Persoalannya, apakah yang bakal terkandung di dalam rakaman audio tersebut? Memang panas dan saya jamin anda semua akan berpuas hati dengan pendedahan panas itu esok pagi...

Jadi, nantikan pendedahan tersebut di blog ini tepat pada jam 11.15 pagi esok untuk menjadi antara yang pertama mendapat bahan bukti panas itu..!!!

GEMPARRR..!!! SUARA POK NIK AJIS DAH TAK LAKU DALAM MAJLIS SYURA..!!!

Posted: 11 Sep 2012 07:23 AM PDT

nasha jamil khir

Saya ucapkan tahniah kepada bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa yang gagal dilenyapkan terus dari partinya oleh golongan pro-Anwar yang dipercayai diketuai oleh Mohammad Sabu, Khalid Samad, Kamarudin Jaafar, Husam dan ramai lagi.

Pada saya, perkembangan ini menunjukkan bahawa majoriti Ahli Majlis Syura menyokong kenyataan Nasharuddin yang "membelasah" PAS yang semakin menyeleweng dari perjuangan asal, khususnya setelah parti itu dibawah pengaruh Mursyidul Amnya, Nik Aziz.

Nik Aziz mula "menyerang" Nasharuddin sejak beliau masih lagi menjawat jawatan Timbalan Presiden PAS apabila dikatakan bertanggungjawab mengajak PAS bersatu bersama UMNO untuk berada di bawah payung BN.

Gesaan yang bakal menyatukan umat Islam di negara itu turut disokong oleh Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, sebelum agenda murni itu dipunahkan oleh Mursyidul Am PAS, Nik Aziz, dipercayai atas arahan Anwar Ibrahim.

Sejak itu Nasharuddin sering "dihalau" keluar dari PAS oleh Nik Aziz dan sekutu-sekutu Anwarinas. Tidak cukup dengan itu, Nasharuddin turut dicantas dari saf kepimpinan PAS apabila dikalahkan oleh tukang karut parti itu, Mat Sabu.

Dan hanya kerana gambar Nasharuddin bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di sebuah majlis peringkat antarabangsa di Mekah, Nasharuddin sekali lagi menerima ancaman untuk dipecat dari PAS.

Apatah lagi apabila Nasharuddin menegur PAS supaya kembali ke perjuangan asal parti itu yang jelas terseleweng dari landasan Islam setelah bergabung dengan DAP dan PKR yang jelas memperkudakan parti itu serta melayan PAS bagai parti kelas bawahan.

Bermula dari Nik Aziz, para pemimpin PAS lain seperti Mahfuz Omar, Khalid Samad, Tuan Ibrahim Tuan Man dan ramai golongan Anwarinas yang mahu Nasharuddin keluar dari parti sekutu DAP tersebut.

Sebenarnya, kegagalan menyingkirkan Nasharuddin dari PAS merupakan satu tamparan hebat kepada Nik Aziz yang pernah mengelar bekas Timbalan Presiden parti itu sebagai "sampah" dan lebih afdhal keluar dari PAS.

Serangan-serangan Nik Aziz terhadap Nasharuddin memang jelas dapat dilihat melalui "fatwa-fatwa"nya yang seolah-olah menghalau bekas orang nombor dua PAS itu dari terus berkata yang benar dan menegur pendirian parti itu yang jauh menyimpang dari Islam.

Namun sehebat mana sekalipun serangan yang dilakukan oleh Nik Aziz terhadapnya, Nasharuddin tetap kukuh di dalam PAS apabila dia dipertahankan oleh Majlis Syura PAS dan terbaru mesyuarat parti itu tidak langsung menyentuh bekas Timbalan Presiden PAS itu.

Padahal, Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar sebelum ini beriya-iya mahu Nasharuddin dihadapkan ke mesyuarat Majlis Syura atas dakwaan memburuk-burukkan PAS sehingga ramai yang mula melobi agar beliau digantung dari parti tersebut.

Nasharuddin tetap "kebal" dan terus istiqamah dalam perjuangannya memperbetulkan PAS yang kini terpesong dari perjuangan asal mereka yang mahu mendirikan sebuah negara Islam dan melaksanakan hukum hudud.

Persoalannya, jelaslah di sini bahawa "aura" Nasharuddin masih mampu menyengat kehebatan Nik Aziz yang bergelar Mursyidul Am PAS. Nik Aziz fikir dia hebat dan mampu singkirkan Nasharuddin dari PAS sewenang-wenangnya?

Rasanya kegagalan menyingkirkan Nasharuddin dari PAS ini adalah satu tamparan hebat yang terakhir kepada Nik Aziz yang kini berada di hujung-hujung nyawa politik. Ini membuktikan bahawa suara Nik Aziz tidak lagi di dengar oleh Majlis Syura.

Suara Mursyidul Am PAS itu tidak laku lagi di kalangan ahli majlis berkenaan yang kini dikuasai oleh golongan pro-ulama PAS yang memperkukuhkan barisan bagi menentang pengaruh Anwarinas yang semakin mengancam hala tuju parti tersebut.

Harapnya dengan kebangkitan golongan pro-ulama PAS itu ia akan membawa parti itu keluar dari terus menjadi balaci DAP dan PKR. Cuma, mampukah golongan pro-ulama PAS itu berbuat demikian memandangkan PAS hampir hancur dikerjakan DAP dan PKR selama 4 tahun? Wallahu'alam.

Sumber: Mykmu.net

GEMPARRR..!!! MAHFUZ ISYTIHAR PERANG TERHADAP MAT SABU SYIAH..?!!!

Posted: 11 Sep 2012 02:28 AM PDT

Kerusi Menteri Besar Kedah boleh dikatakan antara kerusi politik yang amat panas. Ini berikutan begitu ramai di kalangan PAS sendiri yang ingin berada di kerusi tersebut.


Kerana begitu 'gilakan' kerusi tersebut, PAS langsung tidak menimbangkan situasi sekiranya mereka tidak dapat mempertahankan negeri itu dalam PRU nanti. 

Mereka seolah-olah yakin bahawa masalah mereka hanyalah siapa yang akan menggantikan Dato' Seri Azizan Razak dan bukannya bagaimana untuk memastikan kemenangan PAS di Kedah.

Antara yang mensasarkan jawatan Menteri Besar di kalangan PAS Kedah ialah Mat Sabu dan juga Mahfudz Omar, selain dari Phahrolrazi yang tidak dapat lagi membendung kerakusannya sehingga sanggup menuntut Azizan berundur dan bersikap biadap secara terbuka terhadap beliau.

Secara umumnya, perbalahan di dalam PAS adalah antara golongan Ulama dan moderate atau Anwarinas, selain sesama golongan moderate/Anwarinas sendiri. 

Golongan Ulama terdiri dari Dato' Seri Azizan dan penyokong-penyokongnya manakala semua yang menentang beliau tadi adalah dari golongan moderate.


Sebagai seorang yang telah lama bertapak dalam politik PAS Kedah, Mahfudz sebelum ini agak selesa kerana percaya yang beliau adalah individu yang paling layak duduk di tempat Azizan sekiranya Azizan berundur. 

Namun keselesaannya kini terancam dengan ura-ura Mat Sabu ingin bertanding di Pendang dengan matlamat untuk menjadi Menteri Besar Kedah menggantikan Azizan.

Bagi mengekang kemaraan Mat Sabu, Mahfudz telah pun menulis surat atas nama kepimpinan PAS Kedah kepada PAS Pusat untuk menolak Mat Sabu bertanding di Kedah. 

Lanjutan dari itu, semua program-program PAS di Kedah tidak akan sekali-kali menemukan kedua-dua tokoh yang terkenal paling bodoh di dalam PAS ini.

Akar umbi PAS Kedah secara amnya berada di belakang Azizan iaitu golongan Ulama termasuk para Tok Guru Pondok dan Pemuda PAS Kedah yang diketuai oleh Ustaz Mat Yahya. Mereka rata-ratanya menganggap golongan moderate dan Anwarinas yang menentang Azizan sebagai kurang ajar, malah digelar syaitan.


Golongan moderate dan Anwarinas secara langsung menerima bantuan dan sokongan PAS Pusat, Anwar dan juga DAP. Namun, mereka tidak mampu mengenakan tekanan secara langsung dan nyata terhadap Azizan memandangkan beliau mendapat sokongan kuat dari akar umbi. 

Ini membuatkan kepimpinan PAS Pusat, seperti Hadi Awang dan Nik Aziz serba salah kerana takut dilihat tidak menyebelahi golongan Ulama.

Sementara kepimpinan pusat berada dalam keadaan serba-salah, peperangan antara Mahfudz dan Mat Sabu terus berlangsung secara diam-diam. Manakala Azizan pula terus yakin yang beliau mendapat sokongan rakyat dan akar umbi PAS.

Phahrolrazi pula membuat perancangan berasingan untuk menjatuhkan Azizan. Malah beliau menganggap permusuhannya dengan Azizan kini telah menjadi permusuhan peribadi. 

Beliau dikatakan mendendami Azizan kerana tidak meluluskan satu projek yang dicadang olehnya sedangkan beliau telah pun berjanji dengan 'tauke' yang berkenaan bahawa projek tersebut pasti akan diluluskan.

Apa yang berlaku membuatkan Phahrolrazi tidak tidur malam kerana dipersoal oleh 'tauke' tersebut. Justeru, Azizan perlu dijatuhkan barulah hidupnya akan aman kembali.

Nampaknya, musuh Azizan berada di segenap penjuru negeri Kedah. Namun, sebelum mereka semua menghalakan muncung senapang ke arah Azizan, mereka juga perlu menembak sesama sendiri terlebih dahulu sehingga mungkin hanya seorang sahaja yang tinggal untuk menentang Azizan.

Keadaan ini wajar dimanfaatkan oleh UMNO Kedah sebaik-baiknya. UMNO pasti telah belajar dari kesilapan bahawa tidak ada apa yang dapat memastikan kejatuhan sesuatu parti yang telah bertapak dengan selesa, selain dari pertelagahan sesama sendiri.

Ini adalah peluang terbaik UMNO untuk merampas kembali Kedah kerana PAS Kedah sudah hampir terlupa siapa musuh utama mereka. Mereka kini benar-benar lalai dari menangani masalah rakyat dan negeri, yang merupakan senjata utama untuk memenangi pilihanraya.

Sumber: - Mynewshub.my

LAWAK PAGI INI...ANWAR BERAHIM AJAK AMMAR DATING...!!!

Posted: 10 Sep 2012 06:10 PM PDT


Tu laaa...gara-gara tunjuk bontot kat public...

Muhammad Ammar "dipikat" Anwar...

Aku harap bapa Ammar jaga anak dia lebih ketat kali ni...

Aku risau dia "bolos" macam Saiful jugak..!!! Heh!

Kalau Anwar kata kat Ammar "Can I f*ck you today?!" tak ke naya..? Heh!

DIMENSI

Posted: 11 Sep 2012 12:00 PM PDT

DIMENSI


Omegay: Pasrael biarkan setan2 anwarinas bergentayangan dalam parti! >:D

Posted: 11 Sep 2012 04:53 AM PDT


Tuan Ibrahim berakata, pelbagai isu yang sengaja diperbesar dan dibentuk pemikiran rakyat oleh media perdana untuk memerangkap ahli dan pimpinan berhubung pelbagai isu sama ada dalaman Pas atau Pakatan Rakyat.

"Mereka gila mengimpikan Pakatan Rakyat berpecah atau dalaman parti bergolak.

"Bagi sesebuah parti di ambang ajal, tiada yang lebih menyeronokkan baginya melainkan musuh mereka berpecah," kata beliau.

Dengan objektif sedemikian, Tuan Ibrahim yang juga  Pesuruhjaya Pas Pahang berkata, mereka memasang pelbagai strategi bagi memerangkap ahli dan pimpinan agar memasuki jerat yang mereka sengaja pasangkan.

"Alhamdulillah, Pas dengan pengalaman lama dalam politik negara berjaya mengenali mana perangkap yang dipasang itu," katanya lagi.

Dalam kenyataannya, beliau seterusnya berkata, "masa yang ada pada kita sedikit berbanding apa yang perlu kita lakukan."

"Kerana itu, jangan habis masa, tenaga dan wang ringgit dalam menghadapi isu yang sengaja dilontar oleh musuh, kerana mereka sangat tidak senang dengan perkembangan dan sokongan rakyat kepada kita kini.

"Mereka memang dilatih untuk kerja jahat ini, dan janganlah keikhlasan kita menyebabkagal mengenali mana sahabat dan mana musuh," katanya lagi. - SH

kehkehkeh tuan berahim bikin lawak pra pilihanraya umum seyhhh...setan di seberang laut nampak..setan dalam kem sendiri buat2 tak nampak! adoiyaiiii >XD

PEJUANG BANGSA

Posted: 11 Sep 2012 11:39 AM PDT

PEJUANG BANGSA


PANAS ! Lepas Dr Asri , kini Abby cari pasal dengan UFB pulak !

Posted: 11 Sep 2012 04:55 AM PDTTak habis-habis Ostazah Abby buat hal .. kali ini dia cari pasal pulak dengan ulama muda Ustaz Fathul Bari di twitter mengenai kes Rafizi & BAFIA .
GPB meminjam kata-kata Dr Maza untuk renungan ...

Di celahan itu yang menarik hari ini artis-artis yang baru masuk politik sehari dua pun seakan sudah menjadi 'sarjana Islam'. Mula mengeluarkan hukum ke atas orang lain. " - Dr MAZA


Dalam isu Abby dengan kes Rafizi , beliau ternyata cukup dangkal sekali dalam memahami perkara sebenar.  Memang benar  apa diperkatakan   UFB bahawa menunjukkan bukti satu kemestian .

Tapi dalam konteks kes Rafizi ,  kaki penipu PKR ini telah melakukan cara yang salah serta melanggar undang-undang  walaupun alasannya untuk menunjukkan bukti .

Kalau dah langgar undang-undang , memang patut la ditangkap & didakwa.

Nampaknya Abby kini cuba melangkah lebih jauh dalam PAS dan kini menjadi penganalisis politik Pakatan pulak ....kita tunggu sapa lagi pemimpin UMNO/BN pulak akan ditibainya ...


PANAS ! Pertandingan Ratu Cantik Pondan di negeri PAS diserbu !!

Posted: 11 Sep 2012 12:00 AM PDT


Tak sangka GPB , di negeri ditadbir kerajaan PAS pun dah berani geng Pondan aka Mak Nyah  ini buat satu pertandingan Ratu Cantik . Bikin pulak di kawasan bandar Sungai Petani  ..parlimen Joe Bedul ..

Mujur lah orang awam dekat situ  tak mahu bersekongkol dengan benda2 haram ini dengan pantas  membuat laporan kepada pejabat agama.  Kalau tiada laporan ini , entah apa  la nak jadi malam tu ...

Cuma yang GPB tak boleh tahan tu , daripada 30 pondan malam itu lari lintang pukang bila diserbu ..hanya 8 sahaja dapat dicekup . Maknanya pondan-pondan ini  lagi kuat dak bertenaga daripada pengawai agama , MPSP dan Jabatan Imigresen ...hahaha...Lebih 30 pondan bergaya dalam pertandingan ratu cantik mak nyah di sebuah hotel berhampiran Taman Ria Jaya, di sini, bertempiaran lari selepas sepasukan anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kuala Muda (PADKM) menyerbu tempat berkenaan, malam kelmarin. Dalam serbuan kira-kira jam 8.30 malam, sepasukan anggota PADKM menerima maklumat orang awam yang memaklumkan satu pertandingan ratu cantik mak nyah berlangsung di dewan hotel berkenaan. 

 Pegawai Penguat Kuasa PADKM, Zaiferi Zainul Abidin, berkata serbuan membabitkan seramai 21 anggota terdiri anggota Cawangan Penyiasatan Khas (CPK), penguat kuasa Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSPK) dan Jabatan Imigresen.  Katanya, kehadiran pihak berkuasa dikesan pengawal keselamatan yang berjaga di hadapan pintu dewan berkenaan yang segera bertindak memberitahu pihak penganjur menyebabkan semua pondan terbabit cuba meloloskan diri melalui pintu belakang. 

 "Ketika intipan dibuat semua pondan terbabit sedang bergaya bagi merebut beberapa kategori yang dipertandingkan iaitu Miss Favourite, Best Hair, Best National Costume, Body Beautiful, Miss Cute, Best Make Up dan Catwalk.

 "Dalam keadaan kelam-kabut itu hampir 30 pondan yang cuba meloloskan diri sanggup berkaki ayam serta terjun dari tangga bagi mengelak ditahan. "Semua pondan itu lari ke kawasan padang golf dan tasik berhampiran hotel itu dan terus menghilangkan diri di dalam gelap, namun kami menahan lapan mak nyah terbabit dalam acara berkenaan selepas gagal melarikan diri," katanya

Bukan sahaja Suaram, Malaysiakini & IKD juga sapu dana Yahudi Soros !!

Posted: 10 Sep 2012 11:14 PM PDT
Pendedahan yang dibuat oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini berhubung penerimaan dana asing oleh sebuah syarikat Suara Inisiatif Sdn Bhd (SISB) yang membiayai Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) tidak harus dipandang remeh sebaliknya harus ditangani segera.

 Mantan Ahli Majlis Kerja Tertinggi Parti Keadilan Nasional, Lokman Noor Adam berkata, pendedahan tersebut cukup mempunyai kaitan rapat dengan dirinya kerana ianya merupakan salah satu sebab mengapa beliau dipecat daripada Parti Keadilan Nasional pada tahun 2004.

 "Pada bulan Februari 2004, saya telah membuat pendedahan berhubung penyelewengan dana yang diterima oleh pemimpin-pemimpin kanan Parti Keadilan. Pada masa itu juga saya telah mendedahkan bagaimana Tian Chua yang merupakan pengarah SUARAM ketika itu telah mengaturkan pertemuan di antara George Soros dengan Presiden Keadilan, Datin Seri wan Azizah, Azmin Ali, Khalid Jaafar dan wakil Tian Chua, iaitu Elizabeth Wong pada penghujung tahun 2003.

 "Saya telah mempertikaikan bagaimana Presiden parti tersebut boleh memohon dana daripada seorang berbangsa Yahudi yang telah memanipulasikan mata wang Malaysia pada tahun 1997 tanpa merujuk Majlis Pimpinan Tertinggi terlebih dahulu," ujarnya yang juga EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Tambahnya, sebelum dipecat, beliau telah menghadiri mesyuarat Jawatan Kuasa Pilihan Raya Parti Keadilan Nasional yang mana Azmin Ali merupakan pengarahnya dan dimaklumkan bahawa RM3 juta pertama telah mereka terima dan dana tersebut telah digunakan untuk menempah bahan kempen pilihan raya seperti t-shirt, topi dan bendera di Negara China.

 "Saudara Ezam Mohd Noor yang merupakan Ketua Pemuda Keadilan pada ketika itu telah mengesahkan kepada saya bahawa dana itu adalah sebahagian kecil daripada wang yang bakal disalurkan oleh George Soros untuk membantu Parti Keadilan pada Pilihan Raya Umum 2004.

 "Melalui maklumat yang diperolehi dari kawan-kawan yang masih bersama PKR, dana yang disumbang George Soros ini masih berterusan sehingga kini," tambahnya lagi. Menurutnya, George Soros bukan sekadar membantu SUARAM, tetapi turut membantu Institut Kajian Dasar (IKD) melalui dana yang disalurkan melalui Conrade Adeneur iaitu sebuah yayasan Kristian dari Jerman.

 "Tian Chua yang merupakan rakan selokap saya semasa kami ditahan di bawah ISA pernah mengaku kepada saya bahawa SUARAM dibiayai oleh Soros melalui sebuah yayasan dari Belanda dan beliau turut mengesahkan menerima bantuan dana dari George Soros bagi membolehkan beliau dan Steven Gan mengasaskan portal berita MalaysiaKini.

 "Sehubungan itu, saya menyokong penuh sebarang usaha untuk mewujudkan undang-undang bagi menghalang penyaluran dana asing bagi membiayai parti politik atau NGO atas tujuan menghuru-harakan negara ini.

 "Sekiranya dana asing dibiarkan untuk masuk mencaturkan politik negara, sudah pasti sekiranya berlaku perubahan terhadap kepimpinan negara kepada pakatan pembangkang, maka tentunya negara ini tidak boleh diperintah oleh pembangkang mengikut acuannya sendiri sebaliknya kita akan menjadi 'lembu dicucuk hidung' dan kita akan terpaksa akur dengan segala kehendak dan dasar luar Amerika serta Yahudi," tambahnya lagi. -MediaUMNO

Mati hidup perjuangan pembangkang berlandaskan fitnah & spin !

Posted: 10 Sep 2012 09:36 PM PDTAnggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin mendakwa bahawa wadah perjuangan pembangkang bukan berunsurkan dasar tetapi hanya berlandaskan fitnah dan 'spin'. "Lihat sahaja sifat dan perwatakan pembangkang yang ada pada hari ini.

Wadah perjuangan mereka bukan berunsurkan dasar, perjuangan mereka hanya berlandaskan fitnah dan 'spin'.

 "Apa sahaja produk kerajaan BN akan difitnah, ditohmah dan dicaci. Kebelakangan ini nampaknya mereka sudah bertambah ekstremis, sudah ada unsur mengaibkan pemimpin dengan memijak gambar dan menunjukkan punggung," katanya. Raja Nong Chik yang juga menteri Wilayah Persekutuan dan kesejahteraan bandar berkata demikian ketika berucap di perasmian persidangan perwakilan Umno Penampang, di Kota Kinabalu malam tadi.

 Oleh itu, beliau mengajak penduduk Sabah supaya menolak pembangkang yang didakwanya gemar melemparkan pelbagai janji populis yang tidak mungkin dapat dikotakan, semata-mata untuk meraih sokongan rakyat.

 Beliau berkata corak politik pembangkang juga lebih berunsur kepada memutarbelitkan fakta dan mewujudkan cerita politik yang bertujuan untuk mengaburi mata dan mengelirukan rakyat. "Inilah yang dinamakan ciri-ciri saudagar mimpi yang ekstremis. Amat berbeza dengan corak politik BN yang bertunjangkan pencapaian dan menunaikan janji-janji demi untuk rakyat," katanya Raja Nong Chik berkata tema 'Janji Ditepati' merupakan wadah perjuangan BN sejak dahulu lagi kerana parti itu sentiasa akan berusaha memastikan janji yang dibuat ditunaikan.

 "Ini bukan merupakan perkara yang baru kerana sejarah mampu membuktikan bahawa Barisan Nasional sentiasa 'walk the talk'," katanya. Beliau berkata kerajaan BN pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bertungkus-lumus memperjuangkan pelbagai transformasi termasuk Transformasi Kerajaan, Transformasi Ekonomi, Transformasi Politik untuk menambah baik keadaan yang sedia ada demi kepentingan rakyat. Raja Nong Chik juga mengingatkan ahli Umno Sabah agar tidak memandang ringan tanggungjawab yang akan digalas pada pilihan raya umum ke-13.

 Menyifatkan pilihan raya akan datang itu sebagai paling sengit dalam sejarah negara, beliau berkata tanggungjawab yang dipikul Umno Sabah lebih berat kerana negeri itu dianggap sebagai 'simpanan tetap' BN. Terdahulu, Ketua Umno Bahagian Penampang Datuk John Ambrose mahu ahli di bahagian itu memberi sokongan padu kepada calon BN di kawasan tersebut.

 "Umno Penampang akan sentiasa bekerjasama dengan parti komponen BN yang lain di bahagian ini demi memastikan kejayaan calon BN di Penampang," katanya. - Bernama

Yahudi Soros masuk dana RM1/2 juta untuk fitnah Najib melalui SUARAM !

Posted: 10 Sep 2012 06:36 PM PDT
Open Society Institute yang diasaskan oleh penyangak mata wang, George Soros menyalurkan dana lebih AS$180,000 (RM558,556.92) kepada Suara Rakyat Malaysia (Suaram) sepanjang tempoh 2007 hingga 2010.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, berdasarkan siasatan, tempoh penerimaan dana tersebut adalah pada 2007, 2008 dan 2010.

"Melalui surat tawaran, Open Society Institute telah menyalurkan dana sebanyak AS$60,000 (RM186,144.11) pada 17 Oktober 2007, AS$68,775.65 (RM213,361.35) (18 Disember 2008), AS$60,000 (RM186,144.11) (12 Februari 2010) kepada Suaram.


Komen GPB  

Dulu penyangak  mata wang terkenal berketurunan Yahudi, George Soros cuba menjatuhkan kerajaan Malaysia  yang diteraju Tun Dr Mahathir Soros pada  tahun 1997 dan 1998 melalui krisis ekonomi Asia Tenggara .

Hari ini  Soros melakukan agenda jahatnya  menggunakan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) untuk menjatuhkan negara ini yang sekarang ditadbir DS Najib Tun Razak. SUARAM hari ini masih lagi meneruskan fitnah terhadap PM mengenai isu kapal selam menggunakan hasil dana Yahudi .

Jika tak selesai isu peniaga kecil , demontrasi depan Komtar !!

Posted: 10 Sep 2012 05:02 PM PDT
GEORGETOWN - Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) memberi tempoh seminggu dari hari ini kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bagi menyelesaikan isu berkaitan peniaga kecil Padang Kota Lama yang berlarutan sejak setahun lepas.

 Presidennya, Mohd Ridzuan berkata, isu itu perlu penyelesaian segera memandangkan peniaga kecil di situ tidak mempunyai sumber pendapatan lain selain menjalankan perniagaan yang telah diusahakan sejak lebih 10 tahun di Padang Kota Lama.

 "Sekiranya isu ini gagal diselesaikan dalam tempoh yang ditetapkan, kami semua akan membuat demostrasi di hadapan pejabat ketua menteri... masalah ini perlu diselesaikan segera kerana semua peniaga ini sudah beberapa bulan tidak boleh berniaga kerana kawalan ketat pihak penguatkuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP)," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

 Beliau berkata demikian bagi mewakili sekumpulan peniaga kecil Padang Kota Lama yang tidak dapat menjalankan aktiviti perniagaan susulan tindakan MPPP yang setiap hari melakukan rondaan di kawasan itu dan merampas barang perniagaan mereka.

 "Isu yang timbul ini boleh diselesaikan dengan baik sekiranya dia (Lim Guan Eng) mahu selesaikannya tetapi sengaja dilengah-lengahkan," dakwanya.

 Mengenai dakwaan kononnya aduan mengenai peniaga kecil Padang Kota Lama telah menjejaskan perniagaan peniaga di Kompleks Makanan Medan Renong, Mohd Ridzuan berkata: "Wakil mereka sendiri telah bersetuju untuk memberi sokongan kepada peniaga kecil ini." "Saya telah berjumpa dan mengadakan perbincangan dengannya pada bulan puasa lepas, tetapi tak tahulah sekiranya dia telah memutarbelitkan kenyataan yang dibuat," katanya.

 Sementara itu, M. Balakrishnan, 54, yang menyediakan perkhidmatan urut refleksologi sejak 14 tahun lepas berkata MPPP tidak mempunyai alasan kukuh menghalang mereka daripada berniaga di kawasan itu.

 "Mereka hanya beritahu bahawa kami tidak mempunyai lesen, apabila kami mohon lesen mereka tidak beri, sudah beberapa kali kami mohon tetapi masih gagal," katanya. - Bernama

Sungguhka

Posted: 11 Sep 2012 09:23 AM PDT

Sungguhka


Video Pengawal Peribadi Anwar Ibrahim Acu Pistol ke Arah Orang Awam.

Posted: 11 Sep 2012 04:30 AM PDT

IPOHMALAY

Posted: 11 Sep 2012 09:14 AM PDT

IPOHMALAY


Lion Air Tempah 230 Pesawat Baru Demi Malindo Airways

Posted: 11 Sep 2012 06:56 AM PDT


Lion Air telah memesan 230 buah pesawat baru bernilai USD 22.4 billion yang akan tiba antara 2017 hingga 2026. Pesawat yang bakal dilengkapi kemudahan internet dan signal telefon bimbit ini akhirnya diketahui rakyat Indonesia, adalah untuk penerbangannya yang dijenamakan semula di Malaysia dengan nama Malindo Airways. Syarikat ini akan berbasis di KLIA2, Sepang yang dipandang sepi oleh Air Asia, dengan dikerjakan oleh rakyat Malaysia yang bekerja di KLIA.


Lewat Malindo Airways, Lion Air Siap Kalahkan AirAsia di Malaysia

Herdaru Purnomo - detikfinance
Selasa, 11/09/2012 15:42 WIBKuala Lumpur - Bos PT Lion Mentari Airlines (Lion Air) Rusdi Kirana menyatakan siap untuk memberikan pelayanan terbaiknya lewat perusahaan patungan bersama National Aerospace & Defence Industries (NADI) Malaysia. Melalui Malindo Airways, Lion bersama NADI siap mengalahkan perusahaan aviasi AirAsia dengan memberikan harga tiket yang terjangkau.


"Kita memberikan harga yang terjangkau tetapi dengan pelayanan yang lebih baik dibanding dengan perusahaan lainnya seperti hiburan di dalam pesawat," kata Rusdi seperti dilansir AFP, Selasa (11/9/2012).Rusdi melihat tingginya peningkatan perjalanan di Asia Pasifik, yang akan mencapai 2,2 miliar penumpang di 2030 dan membutuhkan 11.450 pesawat baru untuk mencukupi kebutuhan. Malindo Airways ini direncanakan akan 'mengepakkan sayapnya' ke berbagai kota di Indonesia dan termasuk Manila, Hanoi serta kota di Australia dan China.Dalam satu dekade kedepan diharapkan perusahaan ini bakal mengoperasikan 100 pesawat termasuk 5 pesawat terbaru Boeing 787 Dreamliners yang siap datang di 2015. Pesawat terbaru Boeing tersebuti siap diterbangkan Malindo Airways ke Eropa.Lion Air pernah mencatatkan rekor pembelian 230 pesawat Boeing senilai US$ 22,4 miliar. Pesawat tersebut siap didatangkan pada 2017 hingga 2026. Lion juga membeli 27 pesawat kecil dari ATR dengan jenis ATR 72-600 seharga US$ 610 juta.

Malindo Airways , Mei 2013

Posted: 11 Sep 2012 05:53 AM PDT


1 COMMENT:

Tony Hernandez said...
1. Indonesian low-cost carrier Lion Air will start a hybrid airline in Malaysia in a joint venture with the country's National Aerospace and Defence Industries (NADI). 

2. The new carrier, named Malindo Airways, will start operations in May 2013 with a fleet of 12 Boeing 737-900ER aircraft.

3. The airline will offer a "hybrid product" using aircraft with a two-class configuration – 12 in business and 168 in economy. The aircraft will also be equipped with in-flight entertainment systems and in-flight connectivity, Lion president director Rusdi Kirana said at a press event in Kuala Lumpur, ahead of the signing ceremony. 

4. Under the joint venture agreement, NADI will hold 51% in the new carrier and Lion 49%. The airline has named Kirana's personal assistant Chandran Ramamuthy as its chief.

5. Malindo will be based at Kuala Lumpur International Airport terminal two and focus on routes between Malaysia and Lion's hub in Indonesia before operating to other cities such as Bangkok, Manila, Hanoi and Guangzhou. It will also operate on domestic routes. 

6. The carrier intends to add 12 aircraft to its fleet annually, including the Boeing 737 Max and 787. These aircraft will come from Lion Air's current order book, said Kirana. 

7. The five 787s Lion has on order – originally set for its premium carrier Batik Air – will instead go to Malindo in 2015. Lion is now in talks with Boeing to order an additional 10 787s, said Kirana.

8. To compete as a newcomer, the new airline will offer ticket prices lower or at least on par with that of Malaysia low-cost carrier AirAsia, said Kirana, adding that Malindo will have a low cost base owing to the involvement of NADI. 

Tiba-tiba, Ada Malindo Airways...

Posted: 11 Sep 2012 04:42 AM PDT

Malindo Airways, sebuah syarikat penerbangan tambang murah Malaysia yang diusahakan oleh syarikat National Aerospace & Defense Industries Sdn. Bhd. yang barangkali tergolong syarikat GLC, dengan PT Lion Group yang mengusahakan Lion Air dan berpusat di Indonesia akan menggantikan Air Asia yang enggan berpindah ke KLIA2 nampaknya. Adakah benar begitu?

Mungkin Tony Fernandes berpindah ke Jakarta kerana hal ini?

Nampak ke-Asia Tenggaraan juga syarikat penerbangan ini kerana Lion yang menjadi lambang Singapura terpancar pada penerbangan usahasama Malaysia - Indonesia dan tidak sesuai pula untuk menyebutnya penerbangan milik Malaysia. Ini kerana lambang Lion Air di bawah diyakini menjadi imej tonjolan bagi melambangkan penerbangan tersebut.

Jadul banget deh

Malindo Airways penerbangan murah kedua Malaysia

KUALA LUMPUR 11 Sept. - Malaysia akan mempunyai sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah iaitu Malindo Airways yang akan memulakan operasinya Mei tahun depan.
Malindo Airways merupakan sebuah syarikat penerbangan kerjasama antara National Aerospace & Defence Industries Sdn. Bhd. (NADI) dari Malaysia dan P.T. Lion Grup dari Indonesia.
NADI akan menguasai sebanyak 51 peratus kepentingan dalam Malindo Airways, manakala selebihnya daripada P.T. Lion Grup.
Buat permulaan, sebanyak 12 pesawat Boeing 737 dijangka beroperasi di bawah Malindo Airways yang menghubungkan kota-kota besar Indonesia ke Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur akan digunakan sebagai pusat penerbangan ke negara-negara ASEAN dan Asia.
Pengarah Presiden P.T. Lion Grup, Rusdi Kirana berkata, Malindo Airways akan berpangkalan dan beroperasi di KLIA2, Sepang, Selangor.
Katanya, selain Kuala Lumpur, Bali di Indonesia juga akan dijadikan sebagai pusat penerbangan Malindo Airways ke Australia.
"Jadi, para penumpang dari KLIA2 boleh menggunakan Bali sebagai transit ke Australia," katanya.
Beliau berkata demikian pada taklimat media selepas menandatangani perjanjian kerjasama di antara NADI dengan P.T Lion Grup di sini hari ini.
Hadir pada majlis Presiden NADI, Tan Sri Ahmad Johan. - UTUSAN

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 11 Sep 2012 03:29 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


ALHAMDULILLAH !! Kalaulah Begini UMNO+PAS di Seluruh Malaysia, Alangkah Indahnya Hidup Kita !!!

Posted: 10 Sep 2012 11:22 PM PDT

Aku petik berita sempoi ni dari laman blog Sahabat aku DI SINI. Alangkah indahnya jika dalam semua hal dan urusan di negara ni, kita (UMNO) dan PAS dapat bersatu hati sebegini rupa.

Mesti bertambah sentosa muka bumi Malaysia ni ... Aminnnn ! Kita sama-sama doakan agar suatu hari nanti, UMNO+PAS akan bersatu padu. InsyaAllahhh !!


AloQStaQ
Selasa
2:22 Ptg

Politik Harian

Posted: 11 Sep 2012 03:21 AM PDT

Politik Harian


Air percuma: Kerajaan Selangor, Khalid Ibrahim Terima 711 Saman!

Posted: 10 Sep 2012 08:51 PM PDT


Seramai 711 pengguna air Selangor memfailkan saman menuntut ganti rugi RM405,270 daripada Kerajaan Negeri Selangor berhubung tunggakan subsidi air percuma, yang dijanjikan dalam manifesto Pilihan Raya Umum 2008.

Saman itu difailkan oleh Tetuan Kamarudin dan Partners melalui peguam Kamarudin Ahmad di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, jam 9.30 pagi.

Dalam saman itu, plaintif menamakan Kerajaan Selangor sebagai defenden pertama; Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) masing-masing defenden kedua dan ketiga.-SH

Pendidikan Percuma Belum Mula Tapi UNISEL Dah Rugi

Posted: 10 Sep 2012 08:01 AM PDT


Pertengahan tahun ini dunia pendidikan tanahair berkocak seketika apabila Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim menggesa para pelajar supaya tidak membayar hutang pinjaman pendidikan yang diberikan oleh PTPTN.

Beberapa bulan sebelumnya, pakatan pembangkang khususnya PKR telah mempropagandakan janji pendidikan percuma selain berhasrat menghapuskan PTPTN yang dianggapnya hanya membebankan pelajar dengan hutang.

Berikutan itu, PTPTN telah bertindak balas dengan menangguhkan sementara pemberian pinjaman kepada 1,000 orang pelajar baru Universiti Selangor (UNISEL) bagi memberi ruang kepada kerajaan PKR Selangor membuktikan janji pendidikan percuma bukanlah omong kosong semata-mata.

Menyedari kesilapannya mencetuskan kontroversi dengan memusuhi PTPTN tidak mendatangkan kesan baik terhadap imej PKR dan PR, akhirnya kerajaan negeri mengarahkan Naib Canselor UNISEL merayu kepada Menteri Pengajian Tinggi dan PTPTN supaya diberikan semula kemudahan pinjaman kepada para pelajar UNISEL.

Namun sebelum itu, khalayak umum didedahkan dengan perancangan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim yang mahu menjual aset UNISEL berupa sebidang tanah bernilai RM30 juta konon bertujuan untuk menampung kos pengajian dan sara hidup pelajar UNISEL.

Walaupun beberapa ketika kemudian penangguhan pinjaman PTPTN untuk pelajar UNISEL ditarik balas selepas menerima rayuan dari Naib Canselornya, tapi apabila Khalid masih bertegas untuk meneruskan hasratnya menjual tanah milik UNISEL ia menimbulkan tanda tanya di minda rakyat Selangor.

Timbul banyak andaian mengatakan kebarangkaliannya tujuan rancangan menjual aset UNISEL itu sebenarnya bermaksud untuk menutup kerugian berpuluh juta ringgit yang terpaksa ditanggung oleh UNISEL sejak negeri tersebut diperintah oleh pakatan pembangkang.

Ini kerana berdasarkan laporan audit kewangan UNISEL yang ditandatangani oleh Khalid pada 27 Ogos 2011, keseluruhan kerugian yang dialami oleh UNISEL bagi tempoh 3 tahun (2008 - 2010) agak besar sehingga mencecah RM54.86 juta.

Seandainya aset tanah tersebut yang dikatakan bernilai RM30 juta itu berjaya dijual bermakna, sebahagian besar hutang UNISEL dapat ditutup sekaligus diharapkan dapat menyembunyikan kelemahan urus tadbir pemimpin pembangkang.

Mengikut beberapa sumber dalaman pula, jumlah kerugian tersebut antaranya turut disebabkan oleh peningkatan kos pengurusan universiti berkenaan apabila banyak jawatan tinggi berasaskan kuota politik diperkenalkan sejak Selangor diperintah oleh PR.

Bagaimanapun kerugian RM54.86 itu dipercayai belum termasuk lagi tunggakan pembayaran RM15 juta yang ditanggung oleh UNISEL berikutan kegagalannya membayar kos penyelenggaraan dan pengurusan asrama sejak 17 bulan lalu dengan syarikat Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB).

Sementara itu, apabila khalayak didedahkan dengan kerugian besar dan tanggungan hutang yang membebani UNISEL tika ini, banyak keraguan lain timbul mempersoalkan kemampuan pakatan pembangkang untuk menunaikan janji pendidikan percuma yang mereka propagandakan selama ini.

Dalam keadaan janji pendidikan percuma pun belum bermula dan baru sekadar menguruskan satu dua IPT pun sudah tidak berupaya menangani masalah hutang sehingga menimbulkan keresahan pelajar dan golongan pendidik, mampukah PR mencari sumber lain untuk menampung kos pendidikan percuma yang mereka war-warkan?

Kalau setakat jual tanah dan gadai aset bangunan sana sini sekadar untuk tampung kos pendidikan percuma, tiada gunanya kerana lama-kelamaan aset-aset bernilai akan habis jua dan selepas itu dari mana pula mahu dicari sumber kewangan?

Atau sememangnya sudah ada dalam perancangan mereka untuk menaikkan cukai pendaptan individu dan korporat kemudian kecilkan pula jumlah kakitangan awam semata-mata untuk menjayakan janji pendidikan percuma?

Sehingga kini tiada tanda atau petunjuk jelas mana-mana kerajaan negeri pimpinan PR yang berupaya menyediakan pendidikan percuma walaupun kolej dan universiti yang berada di bawah kelolaan mereka cuma satu atau dua buah sahaja.

Dalam keadaan demikian pun sudah berpuluh juta kerugian terpaksa ditanggung oleh pihak UNISEL tanpa penyelesaian konkrit dari kerajaan negeri, tidak syak lagi sekiranya pengundi memberi peluang pembangkang memerintah di peringkat pusat mahunya satu demi satu aset dijual dan akhirnya negara muflis macam Greece.

Nasharudin Malukan Puak Anwarinas

Posted: 10 Sep 2012 05:58 AM PDT


Akhirnya agenda jahat puak Anwarinas telah gagal setidak-tidaknya untuk sementara waktu apabila Majlis Syura PAS mengambil langkah menyongsang arus dengan tidak membincangkan isu Ahli Parlimen Bachok, Ustaz Nasharudin Mat Isa.

Dengan berbuat demikian, beliau yang juga adalah bekas Timbalan Presiden PAS terselamat dari menjadi korban seterusnya selepas Januari lalu Hasan Ali yang juga adalah bekas Naib Presiden PAS mencatat sejarah sebagai korban pertama kumpulan Anwarinas.

Majlis Syura yang bermesyurat pada malam 9 September itu dan dipengerusikan oleh Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din dipercayai mengambil langkah sedemikian untuk mengelakkan kesan buruk yang lebih besar terhadap pengaruh PAS sementelah lagi musim PRU 13 semakin dekat.

Tambahan pula sebahagian besar ahli jawatankuasa Majlis Syura itu tetap kukuh berdiri dibelakang Ustaz Nasharudin sekalipun Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sebelum ini telah turut sama bersekongkol dengan puak Anwarinas mendesak bekas Timbalan Presiden PAS itu keluar dari parti.

Perkembangan ini nyata amat memalukan kumpulan Anwarinas selain menimbulkan persoalan besar sejauh mana lagi Nik Aziz mampu bertahan tatkala pengaruhnya semakin longgar dalam menentukan dasar dan arah tuju PAS.

Nik Aziz yang dilihat sugul telah meninggalkan mesyuarat seawal 30 minit selepas ianya bermula selain kerana keletihan ia juga dipercayai ada kaitan dengan protesnya setelah mengetahui agenda utama berkaitan isu Ustaz Nasharudin tidak dimasukkan dalam mesyuarat tersebut.

Kegagalan Majlis Syura membincangkan isu Nasharudin sekalipun isu tersebut diambil serius oleh Nik Aziz pastinya memberi kesan terhadap kedudukan PAS khususnya di Kelantan di mana pengaruh Nik Aziz dilihat masih kuat walau hakikatnya sedikit sebanyak sudah tergugat.

Walaupun begitu, ini tidak bermakna selepas ini gerak geri Ustaz Nasharudin sudah terjamin kerana mengikut kenyataan Presidennya Hadi Awang, status Ahli parlimen Bachok itu sama ada dicalonkan atau tidak untuk PRU 13 nanti masih belum diketahui.

Sebelum ini ada sumber dalaman PAS menyebut sekiranya Ustaz Nasharudin terselamat dari menjadi mangsa pemecatan, kemungkinan nasibnya selepas itu tak ubah seperti di 'peti sejukkan' terus dari arena politik dan kepimpinan PAS.

Bagaimanapun soal tersebut bukannya satu halangan bagi Ustaz Nasharudin tambahan pula sejak dirinya diterajang dari jawatan Timbalan Presiden PAS pertengahan tahun lalu akibat konspirasi puak Anwarinas, beliau sudah berpengalaman untuk berdepan dengan kekangan seterusnya kelak.

Kepada Ustaz Nasharudin kita ucapkan tahniah kerana berjaya mengharungi cabaran ini dan berjaya memalukan kumpulan Anwarinas sekaligus merencatkan sementara penguasaan Anwarinas dalam kepimpinan PAS..

Isu Nasharudin juga membuktikan pengaruh Nik Aziz tidaklah sehebat mana dan mampu untuk dineutralkan jika kena gayanya.

Bila di kalangan pemimpin PAS yang berpendidikan agama pun sudah mula berani mengabaikan 'arahan' Nik Aziz, tiada sebab lagi untuk pengundi PAS khususnya di Kelantan untuk takut memulakan perubahan dengan mengorak langkah menolak kepimpinan PAS dan Nik Aziz di negeri itu dalam PRU 13 kelak.

tunku

Posted: 11 Sep 2012 03:19 AM PDT

tunku


Karpal going ahead with suit against Nasharudin

Posted: 11 Sep 2012 01:05 AM PDT

KUALA LUMPUR: DAP chairman Karpal Singh is proceeding with his defamation suit against Pas former deputy president Nasharudin Mat Isa despite the latter being apparently cleared of any wrongdoing by his party.
"As far as I am concerned, I will go on with the suit," said Karpal.
The hudud spat between the two veteran politicians started when Nasharudin accused Karpal of being "anti-Islam" for rejecting hudud to be implemented in the country.
He also said that Pas should review its position in the opposition coalition over DAP's outright objection to hudud.
Nasharudin had also incurred the wrath of his party after a photograph of him and Prime Minister Datuk Seri Najib Razak meeting Saudi Arabian ulama in Mecca made the headlines recently.
This prompted a meeting by the syura council -- the highest policy-making body in the party -- as confirmed by its president Datuk Seri Abdul Hadi Awang in news reports last month.
However, the highly-anticipated meeting, which was held last Sunday night, did not discuss Nasharudin's fate in the party.
"Nasharudin remains a syura council member... the issue was not discussed," Hadi was quoted as saying after the meeting.
Speaking to New Straits Times yesterday, syura council member Datuk Dr Mahfodz Mohamed said the matter involving Nasharudin was considered "solved" by the party.
"It was not such a big deal. For me, the matter has been resolved and he remains a member of syura council," he said.
He added that the meeting did not even touch on matters surrounding Nasharudin.
"Besides, if we wanted to discuss the action to be taken against someone, that someone has to be brought to a disciplinary committee and not the syura council as it only discusses party policies," he said.

tunku : this is how the anwarinas works. when they failed to used syura council in pas to take action against ustaz nasha, now they are using outside force to do it. they will pressure ustaz nasha with karpal's suit now.nik aziz must be happy now.

DAP AND PAS SPAD GETTING DEEPER, POSSIBLE BREAK-UP IF NO TOLERANCE

Posted: 10 Sep 2012 11:23 PM PDT

DAP and PAS is going deeper into the 'shit hole' as both sides throw punches at each other over the fundamentals of the parties – the very fundamentals leaders of both parties thought they can compromise and tolerate.
Its about segregation of males and females in an event where liberal DAP think PAS should forgo Islamic principle while PAS stood its ground in upholding the religion's guidelines.
This is only one of the many fundamentals which DAP is against PAS but due to their common objective to sit together at Putrajaya, leaders of both parties shut their minds of all the differences and try to work together or seen to be working together – in Malay it is called menyamar and English call it pretending.
Either way, both the parties that are now the strongest in the unregistered alliance called Pakatan Rakyat (PR) continue to pretend that nothing is happening and whatever resentment DAP has against PAS, Karpal is there to voice them.
The spat between PAS and DAP is not new where PAS will continue to pursue the creation of an Islamic state whether DAP follows or not and DAP is all out against this whether PAS likes it or not.
And yet leaders of both parties – minus Karpal Singh of course – still put up a united front, showing to Malaysian public that they are of one heart, one mind, one soul and whatever one except One Malaysia, but behind the scene DAP big guns Lim Kit Siang and son Guan Eng used Karpal to hit out at PAS.
PAS' makes no secret about its objective and the party leadership, pressured from within by the liberals and outside by DAP, continue to maintain its cool and ignoring all Karpal's brunts.
PAS leaders know Karpal is only a tool used by Kit Siang and Guan Eng to voice any disagreement in public and thus, the Islamic party just leave it to its small-time leaders to handle Karpal.
The recent open house in Seremban organized by Negri Sembilan PAS is an exact out look of one of PAS's fundamentalism principles – men and women should not mix freely unless it is very necessary – has got Karpal or rather the DAP worked up.
DAP, known to be chauvinistic and also anti-Islam on certain matters, is damned pissed-off with PAS' actions and of course as usual, Karpal is the one put up as the front to bash PAS.
And as usual PAS left it to its state leaders to deal with Karpal, a big timer in DAP – see how PAS ridicule Karpal or indirectly – and the party president Datuk Seri Abdul Hadi Awang or the secretary-general Datuk Mustapa Ali did not even speak a word.
Karpal's level should be Hadi or Mustapa but all this while Karpal has been given lower rung party leaders as 'sparring partners'.
In short PAS seems to be just 'toying around' just like it did with its former deputy president Nasharuddin Mat Isa where DAP and PKR thought PAS would get rid of him as he has been a 'pain in the neck' but apparently PAS keeps him
Now DAP and PKR wait anxiously what Nasharuddin is going to do that can affect them and their relationship with PAS, the only party DAP and PKR hope to bring in solid support for their opposition front.

PAS HEADING FOR SHOWDOWN BETWEEN FUNDAMENTALISTS AND LIBERALS

Posted: 10 Sep 2012 08:17 PM PDT

Trouble brewing in PAS when the Ulamak Council did not discuss and take action against its member who was former deputy president Nasharuddin Mat Isa.
The fundamentalists in PAS are now putting down their foot with the act – refusal to act against Nasharuddin who the young liberals wanted out for quite sometime.
Nasharuddin has been a 'pain in the ass' for the liberals who are aligned to PKR de facto chief Anwar Ibrahim as Nasharuddin's close association with Umno has 'screwed up' many plans Anwar has in trying to control PAS.
Despite the liberals success in getting rid of Nasharuddin in the leadership and replacing him with their 'man' who is Mohamad Sabu, the liberals have yet to get full support from party members nor the leadership.
The liberals now control the party supreme council seat with two-thirds but since PAS is an Islamic party where decision of the supreme council can be overturned by the Ulamak Council, the liberals have no choice but to live with whatever it is at present.
Nasharuddin is no 'small timer' as painted by the liberals and other leaders in the loose Pakatan Rakyat alliance when they got wind the Ulamak Council might not even discussed anything about Nasharuddin in Sunday night meeting.
Dissatisfied but they could not do anything because they 'forgot' that the Ulamak chairman Datuk Dr Haron Din is a fundamentalist and he knows Anwar from ABIM days.
And Dr Haron's decision is reflective of party president Abdul Hadi Awang's mind so to speak because they were together building up the party when it was alone in the 70s right up to early 90s.
In short, Nasharuddin's position in the party is determined by the fundamentalists who are 'suspicious' of liberals' motive and link with Anwar and who are still determined to set up an Islamic state if it wins Putrajaya.
And the liberals know they cannot do anything to Nasharuddin who is not undermining the unity of PAS but instead against the 'unholy alliance' between the party and DAP.
Besides the differences in political ideology and the causes each party champions for, Nasharuddin also does not trust Anwar, who was responsible for his defeat to Mat Sabu, and this everyone within and outside the party knows.
Given the current scenario, PAS is expected to have problems in determining its candidates' list as the fundamentalists do not seemed to give way to the liberals in naming the candidates for the coming general election.
The fundamentalists this time around are no longer playing 'the yes men' as the Nasharuddin issue shows and this has given the liberals the worry.
Following this, PAS is heading for a showdown between the two groups and there is a possibility that the co-operation within PR may not work as smooth as expected.

Envy over M’sian education reform plan

Posted: 10 Sep 2012 04:00 PM PDT

South Korea's former education minister is among foreign experts who have given the thumbs up to Malaysia's new education blueprint, to be unveiled tomorrow.
Speaking to reporters today, Byong-Man Ahn said the reform plan is beyond anything his country has ever attempted.
"I confess that I very (much) envy what your country is doing now. The project is very huge and very detailed. We have never done that in Korea before," he said.
He was speaking to reporters today, after meeting with Education Minister Muhyiddin Yassin (right) on the blueprint, which aims at producing students who can compete internationally.
Ahn, one of several international experts consulted over the past eight months, said the breadth of the blueprint is "enough to cover important aspects of education reform".
Sufficient time was taken to ask "intellectual questions and take scientific approach" to meet the plans goals, he noted.
Ahn currently serves as the vice-chairperson of the presidential advisory council on education, science and technology in South Korea.
'Success depends on implementation'
Also meeting Muhyiddin today was Lee Sing Kong, who is director of Singapore's National Institute of Education.
He said he was impressed that input from stakeholders, including parents, has been incorporated into the plan.
The blueprint incorporates best case practices from "high performing systems", he said, including areas of teaching quality.
While Lee gave a glowing review of the blueprint, he cautioned that success depends on whether implementation is carried out well.
"It is up to the ministry to discuss (the implementation)," he said.
Others at the meeting today were Andreas Schleicher, the OECD head of indicators and analysis division of the directorate of education, and Michael Fullan, special adviser in education to the Canadian education minister.

tunku : in malaysia's case, it it always outsiders that appreciate and value what the government is doing. normally some people here in malaysia can't see that clearly because they have been blinded with the hatred politics played by the opposition.

Trying To Shoot Rakyat Even Before Becoming PM

Posted: 10 Sep 2012 09:05 AM PDT

Looking at the video, there are no surprise when we see why PR supporters act like gangsters. It is clear that their gangster attitude are in them that Anwar even let his bodyguard point his gun to defenseless rakyat.
Anwar was not even facing any physical threat which could led to his death, he was only verbally attacked, which was from a distance. But, it seems that Anwar is a coward that he cannot handle such verbal attacks and forced his bodyguard to threaten rakyat with his gun.
After seeing the action of Anwar's bodyguard, just imagine what would happen if Anwar becomes the Prime Minister. If verbal assaults' enough to rage him, what would happen if he is criticized with facts? It is not impossible that he would 'get rid' of those who criticize him by then.
In a way, Anwar had shown his double standard attitude if he becomes a Prime Minister where anyone who does not support him would be treated with brutality. Unlike BN who treats rakyat equally including PR supporters.
Anwar is known to be free to go just about anywhere around Malaysia and the world, he is so free that even courts would let him be a free man even though evidence to charge him were concrete.
That is why even if Anwar is saying that he is threatened, no one would believe it. If it is true that the government wants to get rid of Anwar, obviously he would have been in jail a long time ago. That wold definitely reduce government's burden in handling his 'activities' of sabotaging and bringing chaos to this country each day.
But the government has never impose any threat towards Anwar. He is a nobody. He is just another ex-con and a sodomite who kept on dreaming to become the next Prime Minister even though his party is dying.
Thus, why would Anwar need a large number of bodyguards? Rumor has it that he has up to seven bodyguards at a time. Who is he scared of? Or are they being hired by Wan Azizahsi that Anwar would not 'fall' again? And where does he get all the money to pay for those people?
Anwar is actually trying to show the world that he is so influential that he thinks that the government takes him as a threat that needs to be wiped off.
But rakyat think otherwise.
Rakyat is now seeing Anwar is a threat to them. Rakyat do not like the image of an unstable country which wants to be triggered by Anwar and at the same time, rakyat sees his bodyguard as a wussy gangster for pointing his gun in public.
Conclusion is, the more bodyguards hired by Anwar, the more rakyat would scared of him. Scared that they might get shot for being too close to him.

bumiyang

Posted: 11 Sep 2012 03:15 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 11 Sep 2012 01:38 AM PDT

Taipingmali (tm)


Cara Imam Syiah menipu pengikutnya.

Posted: 10 Sep 2012 11:57 PM PDT 
 
Supaya pengikut2 bertambah fanatik dan taksub terhadap dirinya, sengaja diletakkan spotlight yang menyuluh pada dirinya supaya kelihatan seolah2 dilimpahi nur ilahi.
kalau tak berdusta,maka bukan syiah namanya.betul apa yang dikatakan oleh al-imam Syafi'i:
ما رأيت في أهل الأهواء قوما أشهد بالزور من الرافضة
"Aku tidak pernah melihat satu kaum dari pengikut hawa nafsu yang aku saksikan kedustaannya daripada (syiah) Raafidhah" 
[Syarh Ushuulil-I'tiqaad Ahlis-Sunnah wal-Jama'ah 8/1457 dan Siyaru A'laamin-Nubalaa' 10/89, dari Ar-Rabii'. Dibawakan pula oleh Harmalah lafaz yang semisal dalam Aadaabusy-Syaafi'iy hal. 187, Al-Manaaqib lil-Baihaqiy 1/468, dan As-Sunan Al-Kubraa lil-Baihaqiy 10/208
 
Adakah Nik Aziz dan Anwar akan meniru cara imam syiah ini? 

Pas takut kehilangan pengundi jika Nasha dipecat.

Posted: 10 Sep 2012 08:09 PM PDT

MSO, Khalid Samad, Mat Sabu, Husam, Lim Kit Siang dan ramai lagi dalam kumpulan Anwarinas ternyata panas punggung kerana bekas Timbalan Presiden Nasharudin Mat Isa masih kekal sebagai ahli Pas.

Majlis Syura dan Pas Pusat takut untuk membuang Nasha kerana tak mahu pisang berbuah dua kali.

Pas melihat kesan dan impak yang cukup besar kerana memecat YB Dato Dr Hasan Ali, Pas kehilangan ribuan pengundi dan ahli Pas kerana pemecatan Hasan Ali.

Apabila Nasha kekal sebagai ahli Pas, nama-nama yang disebut di atas akan menjadi seperti burung unta yang akan sorok muka dalam lubang tetapi punggung nampak di luar.

Bagaimana Khalid Samad nak berdepan dengan Nasha yang dikutuk hebat sebelum ini.

Sekian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Nasharudin Berjaya Hapuskan Iblis dan Setan

Posted: 10 Sep 2012 05:30 PM PDT

Akhirnya agenda jahat kumpulan Anwarinas telah gagal setidak-tidaknya untuk sementara waktu apabila Majlis Syura PAS mengambil langkah menyongsang arus dengan tidak membincangkan isu Ahli Parlimen Bachok, Ustaz Nasharudin Mat Isa.

Dengan berbuat demikian, beliau yang juga adalah bekas Timbalan Presiden PAS terselamat dari menjadi korban seterusnya selepas Januari lalu Hasan Ali yang juga adalah bekas Naib Presiden PAS mencatat sejarah sebagai korban pertama kumpulan Anwarinas.

Majlis Syura yang bermesyurat pada malam 9 September itu dan dipengerusikan oleh Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din dipercayai mengambil langkah sedemikian untuk mengelakkan kesan buruk yang lebih besar terhadap pengaruh PAS sementelah lagi musim PRU 13 semakin dekat.

Tambahan pula sebahagian besar ahli jawatankuasa Majlis Syura itu tetap kukuh berdiri dibelakang Ustaz Nasharudin sekalipun Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sebelum ini telah turut sama bersekongkol dengan kumpulan Anwarinas mendesak bekas Timbalan Presiden PAS itu keluar dari parti.

Perkembangan ini nyata amat memalukan kumpulan Anwarinas selain menimbulkan persoalan besar sejauh mana lagi Nik Aziz mampu bertahan tatkala pengaruhnya semakin longgar dalam menentukan dasar dan arah tuju PAS.

Nik Aziz yang dilihat sugul telah meninggalkan mesyuarat seawal 30 minit selepas ianya bermula selain kerana keletihan ia juga dipercayai ada kaitan dengan protesnya setelah mengetahui agenda utama berkaitan isu Ustaz Nasharudin tidak dimasukkan dalam mesyuarat tersebut.

Kegagalan Majlis Syura membincangkan isu Nasharudin sekalipun isu tersebut diambil serius oleh Nik Aziz pastinya memberi kesan terhadap kedudukan PAS khususnya di Kelantan di mana pengaruh Nik Aziz dilihat masih kuat walau hakikatnya sedikit sebanyak sudah tergugat.

Walaupun begitu, ini tidak bermakna selepas ini gerak geri Ustaz Nasharudin sudah terjamin kerana mengikut kenyataan Presidennya Hadi Awang, status Ahli parlimen Bachok itu sama ada dicalonkan atau tidak untuk PRU 13 nanti masih belum diketahui.

Sebelum ini ada sumber dalaman PAS menyebut sekiranya Ustaz Nasharudin terselamat dari menjadi mangsa pemecatan, kemungkinan nasibnya selepas itu tak ubah seperti di 'peti sejukkan' terus dari arena politik dan kepimpinan PAS.

Bagaimanapun soal tersebut bukannya satu halangan bagi Ustaz Nasharudin tambahan pula sejak dirinya diterajang dari jawatan Timbalan Presiden PAS pertengahan tahun lalu akibat konspirasi kumpulan Anwarinas, beliau sudah berpengalaman untuk berdepan dengan kekangan seterusnya kelak.

Kepada Ustaz Nasharudin kita ucapkan tahniah kerana berjaya mengharungi cabaran ini dan berjaya memalukan kumpulan Anwarinas sekaligus merencatkan sementara penguasaan Anwarinas dalam kepimpinan PAS..

Isu Nasharudin juga membuktikan pengaruh Nik Aziz tidaklah sehebat mana dan mampu untuk dineutralkan jika kena gayanya.

Bila di kalangan pemimpin PAS yang berpendidikan agama pun sudah mula berani mengabaikan 'arahan' Nik Aziz, tiada sebab lagi untuk pengundi PAS khususnya di Kelantan untuk takut memulakan perubahan dengan mengorak langkah menolak kepimpinan PAS dan Nik Aziz di negeri itu dalam PRU 13 kelak.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Takiyuddin Tak Yakin Pembinaan Lebuhraya Husam Berjaya

Posted: 10 Sep 2012 08:51 AM PDT

Baru Husam tahu betapa susahnya nak buat jalan,,,,husam musa ooii stadium dah siapa ker?

Dua Bekas Pemimpin PAS Gombak Dakwa Hasan Ali Disabotaj 9/9/2012

Posted: 10 Sep 2012 08:45 AM PDT

Terbaru : Bodyguard Anwar Ditahan Bersama Senjata Api Yang Siap Di 'Lock'

Posted: 10 Sep 2012 08:40 AM PDT

Ini lah rupanya markas Pas Bagan Baru yang terbengkalai

Posted: 10 Sep 2012 05:49 AM PDT

Hanya tinggal bulan gerhana

Sarang ular dalam semak

Sebelah kiri ialah rumah home stay Paksu Mat

Bahagian belakang dibina di atas garisan sempadan lot Paksu Mat

Telaga ajaib

Binaan untuk 30 tahun

Terbengkalai.
Inilah rupanya Markas Pas Cawangan Bagan Baru Dun Kubu Gajah Selama. Markas ini dibina atas dasar dengki khianat, sakit hati, busuk hati Pas Bagan Baru kerana Paksu Mat Arop dan 700 orang lain telah menyertai Umno.

Pembinaan bangunan ini dibina secara tidak jujur, sepatutnya binaan tersebut mempunyai ruang 10 kaki dari sempadan tetapi Pas sengaja membina dinding bangunan betul-betul di atas batu sempadan yang bertujuan untuk menyakitkan hati Paksu Mat Arop.

Bangunan yang asal dalam perjanjian adalah kecil dan berdinding dawai sahaja tetapi apa yang dibina oleh Pas Bagan Baru adalah seperti di atas.

Kini tempoh sewaan atau pajakan hanyalah untuk setahun sahaja tetapi Pas mendakwa mereka memajak untuk tempoh 30 tahun. Akhirnya pertikaian berlaku dan kini Pas tiada lagi hak untuk meneruskan pembinaanya kerana dihalang oleh pemilik tanah yang sebenarnya. Pemilik juga merupakan seorang ahli Pas yang tidak fanatik seperti juak-juak Nazri Din.

Baca juga Arkib 1 dan Arkib 2

Jimbo nak nafi apa lagi?

Posted: 10 Sep 2012 01:52 AM PDT

Seorang saksi akan menyerahkan salinan video pengawal peribadi Anwar Ibrahim mengacukan pistol ke arah orang awam petang, jam 6 petang di IPD Jasin. Harap maklum.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PANEH MIANG

Posted: 11 Sep 2012 01:33 AM PDT

PANEH MIANG


MBNS: Abu Zahar ganti Mohamad Hasan?

Posted: 10 Sep 2012 08:22 PM PDT

Khabar angin bertiup kencang di tanah mengandung Kuala Pilah mengatakan Speakar Dewan Negara, Abu Zahar Ujang diura-urakan akan bertanding semula sebagai calon BN di Dewan Undangan Negeri Pilah.

Jika perkara ini benar-benar menjadi kenyataan, ia menguatkan lagi khabar angin, beliau akan dilantik sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan yang baru selepas PRU13 akan datang.

Nama beliau muncul berikutan ura-ura menyebut Mohamad Hasan akan berpindah ke pusat dan pada masa sama, isu berbangkit yang hangat diperkatakan ialah mengenai ketiadaan calon pengganti yang sesuai.

Abu Zahar mungkin dibawa pulang untuk memimpin Negeri Sembilan, dan pemerhati politik melihat beliau berkemampuan untuk meredakan krisis politik dalaman yang berpanjangan di Negeri Sembilan sejak negeri itu dipimpin oleh Mohamad Hasan.

Akhir-akhir ini Abu Zahar juga dilihat semakin kerap turun ke Kuala Pilah. Beliau diberitakan menganjurkan program berbuka puasa di beberapa cawangan di sekitar Parlimen tersebut. Beliau juga diberitakan sedang giat menganjurkan majlis ramah mesra dan rumah terbuka yang diadakan di setiap Dun di dalam Parlimen Kuala Pilah.

Beliau juga dilihat bergerak secara berpasukan dan kembali bergabung  dengan seteru politiknya iaitu Ismail Lasim yang sebelum ini pernah menewaskan beliau sebagai Ketua Bahagian Kuala Pilah.

Adnan selak ADUN Pilah juga dilihat begitu intim dengan Abu Zahar. Abu Zahar dikatakan berusaha keras dan sedang menggunakan hubungan intimnya dengan PM dan TPM untuk memastikan Ismail dan Adnan terus kekal sebagai calon pada PRU akan datang.

Hubungan yang dilihat seperti three stoges ini sedang menjadi buah mulut para pemerhati dan aktivis parti di Kuala Pilah. Perkembangan ini dilihat telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan YB-YB yang lain, khususnya Hasan Malek selaku Ahli Parlimen dan Timbalan Menteri KKLW.

Kepimpinan UMNO Kuala Pilah selama ini berpecah dua. Sebahagian AJK bersama dengan Ismail Lasim dan sebahagian lagi adalah orang Hassan Malek.

Pemerhati politik berpendapat kemelut perpecahan di kalangan pimpinan parti di Kuala Pilah dilihat akan lebih meruncing dengan kemunculan semula Abu Zahar.

Seorang bekas pemimpin bahagian berkata, sepatutnya krisis politik ini boleh dibendung dengan peranan yang boleh dimainkan oleh Abu Zahar, tetapi Abu Zahar telah membuat kesilapan awal dengan mengambil tindakan berpihak dan cenderung untuk menyebelahi kem Ismail Lasim dalam rencana terbaru politiknya di Kuala Pilah.

Bekas pemimpin itu menambah, "Situasi yang berlaku ini boleh menjadi barah jika tidak dibendung terutamanya di saat PRU yang semakin hampir. Imej selaku Speaker Dewan Negara haruslah dilihat sebagai pihak yang berkecuali dan bertindak menjadi pengaman jika berlaku ketegangan antara dua pihak."

Kemunculan semula Abu Zahar secara berpihak dilihat telah mengecewakan banyak pihak terutamanya kepada loyalist parti yang ingin melihat Umno Kuala Pilah kembali kuat dan bersatu.  

Ada juga ura-ura yang menyebut beliau akan bertanding untuk mewakili Parlimen Kuala Pilah bagi membolehkan beliau dilantik sebagai menteri di peringkat pusat. Sumber yang rapat dengan beliau turut mengesahkan bahawa PM lebih memerlukan khidmat beliau di peringkat pusat.

Sumber itu menyebut, hubungan peribadi beliau yang amat rapat dengan PM dan TPM akan memudahkan laluan beliau untuk membuat "come back".

Beliau digugurkan sebagai calon pada pilihanraya umum 1999 setelah menjadi ADUN Pilah selama 2 penggal dan sebagai Ahli Parlimen selama sepenggal. Ketika itu beliau merupakan penyokong kuat dan diketahui umum sebagai think tank Anwar Ibrahim. Beliau dilihat turut berada di rumah Anwar pada malam beliau dipecat sebagai TPM.

Jika beliau berjaya membuat "come back" kali ini, bermakna beliau akan menjadi orang ke-2 selepas Rais Yatim yang kembali menjadi calon Parlimen Jelebu dan seterusnya dilantik semula menjadi Menteri pusat sehingga kini selepas meninggalkan Parti Semangat 46.

Sahabat-Gunung

Posted: 11 Sep 2012 01:03 AM PDT

Sahabat-Gunung


Khalid Makin Pening ..!!!! Unisel For Sale ....

Posted: 11 Sep 2012 12:30 AM PDT


Ini adalah laporan audit unisel yg telah ditandatangani oleh MB dan juga pegawai kewangan negeri Dato Arif Rahman. 

Kenyataan bahawa kewangan unisel perlu diselaraskan adalah satu pembohongan untuk menutup kelemahan mereka.  

MB sendiri telah memanggil auditor yg membuat audit ini dan memarahi mereka kerana membocorkan laporan audit tersebut.

Berdasarkan polisi Unisel, pendapatan Unisel adalah dari yuran pengajian dan juga yuran penginapan yang diberikan kepada pelajar dan ianya diiktiraf sebagai pendapatan secara rasmi apabila yuran pengajian dan yuran penginapan diterima daripada pelajar.

Pendapatan syarikat dari tahun 2008 sehingga 2010 adalah menurun dan agak merundum. Pada tahun 2008 pendapatan tahunan adalah sebanyak RM 94.40 juta, tahun 2009 ianya menurun sehingga RM 93.51 juta manakala pendapatan 2010 ianya terus merundum sehingga RM 75.48 juta.

Perbezaan penurunan pendapatan syarikat dari tahun 2008 sehingga 2009 adalah sebanyak RM 890,911 atau berkurangan sebanyak 0.94%, pendapatan dari tahun 2009 sehingga 2010 menurun sebanyak RM 18,033,558 atau berkurangan sebanyak 19.28% manakala dari tahun 2008 sehingga 2010 pendapatan terus merundum dengan perbezaan sebanyak RM 18,924,469 atau menurun sebanyak 20.05%.

Kerajaan PKR Sgor pernah mengeluarkan kenyataan bahawa jumlah pelajar Unisel mencecah 13 ribu orang. Kemanakah duit PTPTN yang dibayar oleh pelajar2 pergi?

SUARAM, IKD & MalaysiaKini Merupakan Antara Penerima Dana George Soros – Lokman Noor Adam

Posted: 10 Sep 2012 11:30 PM PDT


Pendedahan yang dibuat oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini berhubung penerimaan dana asing oleh sebuah syarikat, Suara Inisiatif Sdn Bhd (SISB) bagi pihak Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) tidak harus dipandang remeh sebaliknya harus ditangani segera.

Mantan Ahli Majlis Kerja Tertinggi Parti Keadilan Nasional, Lokman Noor Adam berkata, pendedahan tersebut cukup mempunyai kaitan rapat dengan dirinya kerana ianya merupakan salah satu sebab beliau dipecat daripada Parti Keadilan Nasional pada tahun 2004.

"Pada bulan Februari 2004, saya telah membuat pendedahan berhubung penyelewengan dana yang diterima oleh pemimpin-pemimpin kanan Parti Keadilan.

Pada masa itu juga saya telah mendedahkan bagaimana Tian Chua yang merupakan pengarah SUARAM ketika itu telah megaturkan pertemuan di antara George Soros dengan Presiden Keadilan, Datin Seri wan Azizah, Azmin Ali, Khalid Jaafar dan wakil Tian Chua, iaitu Elizabeth Wong penghujung tahun 2003.

Saya telah mempertikaikan bagaimana Presiden PKR boleh memohon dana daripada seorang berbangsa Yahudi yang telah memanipulasikan mata wang Malaysia pada tahun 1997 tanpa merujuk Majlis Pimpinan Tertinggi terlebih dahulu," ujarnya yang juga EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Tambahnya, sebelum beliau dipecat, beliau telah menghadiri mesyuarat Jawatan Kuasa Pilihan Raya Parti Keadilan Nasional yang mana Azmin Ali merupakan pengarahnya, telah memaklumkan bahawa RM3juta pertama telah mereka terima dan dana tersebut telah digunakan untuk menempah t-shirt, topi dan bendera di Negara China.

"Saudara Ezam Mohd Noor yang merupakan Ketua Pemuda Keadilan pada ketika itu telah mengesahkan kepada saya bahawa dana itu adalah sebahagian kecil daripada wang yang bakal disalurkan oleh George Soros untuk membantu Parti Keadilan pada Pilihan Raya Umum 2004.

Melalui maklumat yang diperolehi dari kawan-kawan yang masih bersama PKR, dana yang disumbang George Soros ini masih berterusan sehingga kini," tambahnya lagi.

Menurutnya, George Soros bukan sekadar membantu SUARAM, tetapi turut membantu Institut Kajian Dasar (IKD) melalui dana yang disalurkan melalui Conrade Adeneur, sebuah yayasan Kristian dari Jerman.

"Tian Chua yang merupakan rakan selokap saya semasa kami ditahan di bawah ISA, pernah mengaku kepada saya bahawa SUARAM dibiayai oleh Soros melalui sebuah yayasan dari Belanda dan beliau turut mengesahkan menerima bantuan dana dari George Soros bagi membolehkan beliau dan Steven Gan mengasaskan portal berita MalaysiaKini.

Sehubungan dengan itu, saya menyokong penuh sebarang usaha untuk mewujudkan undang-undang bagi menghalang penyaluran dana asing bagi membiayai parti politik atau NGO bagi tujuan menghuru-harakan Negara ini.

Sekiranya dana asing dibiarkan untuk masuk mencaturkan politik Negara, sudah pasti sekiranya berlaku perubahan terhadap kepimpinan Negara kepada pakatan pembangkang, Negara ini tidak boleh diperintah oleh pembangkang mengikut acuannya sendiri.  Sebaliknya kita akan menjadi 'lembu dicucuk hidung' dan kita akan terpaksa akur dengan segala kehendak dan dasar luar Amerika serta Yahudi," tambahnya lagi.

711 Pengguna Air Selangor Mulakan Langkah Saman Kerajaan Negeri

Posted: 10 Sep 2012 10:44 PM PDTHari ini seramai 711 pengguna air di Negeri Selangor menfailkan saman tuntutan ke atas kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), ujar peguam, Kamaruddin Ahmad yang mewakili pihak Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) bagi membantu penduduk Selangor dalam urusan guaman mereka.


Ujarnya, asas pertama saman tuntutan plaintif ini bagi mendapatkan tunggakan subsidi air di bawah skim air percuma kerajaan negeri Selangor ialah Manifesto Pakatan Pembangkang pada pilihan raya umum ke-12 pada tahun 2008.

"Manifesto PRU-12 Pakatan amat jelas dibaca dan difahami oleh semua pengguna air sebagai pemberian air percuma untuk 20 meter padu pertama setiap bulan bagi setiap pengguna air domestik di negeri Selangor, tidak kira samada pengguna air tersebut menggunakan meter individu mahupun meter pukal.
 
Asas kedua saman tuntutan plaintif ialah kegagalan kerajaan negeri Selangor dan Menteri Besar (MB) dalam melaksanakan program penukaran meter individu yang diumumkan pada tahun 2007," ujarnya kepada penberita selepas memfailkan saman tuntutan ini di Mahkamah Tinggi Shah Alam pagi tadi.

Sehubungan dengan itu, kegagalan kesemua defendan dalam menyelesaikan penukaran meter pukal kepada meter individu dalam tempoh yang munasabah telah menafikan hak pengguna air menikmati skim air percuma.

"Plaintif berpendapat tidak adil dan tidak munasabah kerajaan Negeri Selangor menghukum plaintif secara menafikan hak air percuma sedangkan kegunaan meter pukal sehingga ke hari ini adalah kegagalan kerajaan negeri dan kesemua defendan dalam melaksanakan program penukaran meter air.

Jumlah tuntutan plaintif ialah RM570 seorang (jumlah keseluruhan adalah seramai 711 orang)  menjadikan jumlah besar tuntutan sebanyak RM405, 270 (RM: empat ratus lima ribu, dua ratus tujuh puluh sahaja)," tambahnya.

Dalam perkembangan sama, Firma Guaman Kamaruddin & Partner telah pun dilantik sejak tiga (3) hari lalu oleh seramai 2000 orang pengguna dari Lembah Klang untuk membawa tuntutan sudsidi air mereka ke mahkamah. 

Langat2: Rakyat Terus Dianiaya Dengan Dolak-Dalik MB Selangor

Posted: 10 Sep 2012 09:31 PM PDT


Rakyat di Negeri Selangor akan terus dianiaya dengan keengganan Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk meluluskan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (Langat 2) atas alasan bahawa bekalan air untuk Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mencukupi sehingga 2019 sedangkan realitinya adalah sebaliknya.

Yang Dipertua Majlis Wakil Rakyat Malaysia (MUBARAK) Negeri Selangor, Tan Sri Datuk Seri Dr Abu Hassan Omar menegaskan bahawa alasan yang diberikan oleh MB adalah satu helah untuk tidak mempersetujui apa saja program atau agenda kerajaan Pusat yang ditadbir oleh Barisan Nasional (BN).

"Sudah menjadi kebiasaan kepada pakatan pembangkang termasuklah Kerajaan Negeri Selangor yang akan membangkang apa saja perancangan BN selaku kerajaan Pusat untuk dilaksanakan walaupun ia pada dasarnya bukanlah untuk kepentingan politik tetapi melibatkan keperluan rakyat yang sentiasa memerlukan pembelaan," katanya.

Abdul Khalid mempersoalkan sikap kerajaan pusat yang mendahulukan projek loji rawatan itu seolah-olah ia amat penting dalam menyelesaikan masalah perkhidmatan air di Selangor.

"Air merupakan keperluan utama kepada rakyat dan hasil laporan didapati bahawa margin simpanan air akan habis pada tahun 2014. Sekiranya tindakan segera tidak diambil maka jelas bahawa kerajaan pakatan pembangkang hendak menganiaya rakyat dengan tidak memberi kebenaran untuk pembangunan yang akan memberi faedah kepada semua.

"Tindakan sedemikian tidak sewajarnya dilakukan apatah lagi oleh seorang pemimpin yang kononnya mahu membela rakyat sedangkan telah terserlah bahawa mereka bukanlah kerajaan yang bertanggungjawab," katanya lagi.

Ujarnya, pakatan pembangkang telah terserlah dengan sikap mereka yang akan menjadikan apa saja perkara sebagai isu untuk dipropagandakan kepada rakyat.

"Isu berkaitan air adalah salah satu perkara yang diketengahkan biarpun kerajaan Pusat berusaha untuk menanganinya tetapi kerajaan pakatan pembangkang menjadikannya bahan politik dan apabila ia gagal dilaksanakan dan rakyat mendapat masalah maka mereka akan lepas tangan dan tuding jadi pada BN.

"Rakyat seharusnya memberi kata dua kepada pakatan pembangkang kerana mereka bukan saja gagal melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh rakyat tetapi juga mensensasikan keperluan masyarakat untuk populariti mereka sendiri," tegasnya lagi.

Sebagai persedian mengelakkan berlakunya bekalan air yang tidak mencukupi maka inisiatif oleh kerajaan Pusat adalah melaksanakan beberapa pelan mitigasi dan pelan jangka panjang menerusi Skim Bekalan Air Mentah dari Pahang ke Selangor yang turut merangkumi Projek Loji Rawatan Air Langat 2.

Sekiranya pembinaan loji Langat 2 tidak dapat disiapkan pada 2014, keseluruhan Skim Bekalan Air Mentah Pahang ke Selangor tidak dapat beroperasi dan ini akan mengakibatkan penduduk di tiga wilayah berdepan dengan krisis air pada 2014.

-UMNO-Online

Siapa NGO & Portal Berita Yang Terima Dana George Soros di Malaysia?

Posted: 10 Sep 2012 08:03 PM PDT


Wowwww.... George Soros salur dana ke NGO dan Portal Berita di Malaysia.... ini merupakan satu pendedahan yang bakal memamaskan bontot beberapa pemimpin hebat Negara ….. Tunggu pendedahan seterusnya sekejap lagi …. 

Rugi RM54.8J Bukti Gagalnya Pakatan Menguruskan Unisel

Posted: 10 Sep 2012 05:01 AM PDTPendedahan yang dibuat oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar semalam berhubung laporan audit Universiti Selangor (Unisel) yang mencatatkan kerugian RM54.8juta ternyata tidak mengejutkan rakyat Selangor.

EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Lokman Noor Adam berkata, ia juga renteran beberapa peristiwa sebelum ini seperti kegagalan Unisel untuk membayar kontraktor-kontraktornya selama berbulan-bulan serta insiden pelanjutan cuti kepada pelajar-pelajar Unisel akibat daripada asrama mereka dikunci oleh kontraktor penyelengaraan asrama telah memberikan gambaran yang cukup jelas terhadap kedudukan kewangan Unisel.

"ketika di zaman pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN), Unisel merupakan sebuah university yang tidak pernah gagal mencatatkan keuntungan namun apabila pemerintahan kerajaan negeri yang tidak kompiten dan tidak mempunyai kemahiran pengurusan yang baik, akhirnya membawa padah kepada institusi yang sepatutnya menjadi Kebangaan rakyat Selangor.

Saya menggesa agar kerajaan negeri Selangor agar mendedahkan bagaimana sebuah institusi yang berwibawa di bawah pemerintahan kerajaan BN boleh mengalami kerugian di bawah pemerintahan kerajaan pakatan," ujarnya yang juga mantan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan.
 
Terdahulu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar, berkata berdasarkan salinan Laporan Audit UNISEL bagi 2009 dan 2010, universiti milik kerajaan negeri itu merekodkan kerugian selepas cukai sebanyak RM1.63 juta pada 2008, RM13.55 juta (2009) dan RM39.68 juta pada 2010.

Laporan audit 2009 dan 2010 ini ditandatangani sendiri Menteri Besar (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) pada Ogos 2011 namun apabilabeliau timbulkan isu kewangan UNISEL dalam keadaan nazak, Menteri Besar begitu sombong menafikan dan kini, Noh mendakwa beliau mempunyai salinan laporan audit universiti tersebut.

The Unspinners

Posted: 10 Sep 2012 11:39 PM PDT

sekupangdua

Posted: 10 Sep 2012 11:31 PM PDT

sekupangdua


JANGAN EMO SANGAT YOP! ANUAR IKHLAS DAN JUJUT TU...

Posted: 10 Sep 2012 05:05 AM PDT

Banyak yang bengkak dengan Nuar yang tak nak angkat tangan semasa ikrar serta taat setia baru-baru nie...

Tetapi sebaliknya yang orang lupa kenapa dia tak angkat dan turut akur setia dengan lafaz ikrar. Sebabnya mudah bro. Dah tentu dia tak ikut seperti yang dilafazkan atau di ikrarkan. Jafi dia jujur ler tu yang dia memang tak patuh pada lafaz yang orang lain buat. Dosa ler yop kalau menipu tihan. Kalau nak kencing pun ada banyak lagi lembu yang dia boleh kencing dan kompom akan angguk. Jadi tak timbul kenapa dia bersikap biadap tak angkat tangan seperti semua yang lain buat.

Bagi teman memang tak terkejut kalau lebih dari itu sekalipun dah memang dia macam tu... Lagi pun sebelum nie pun dia mana berani bersumpah laknat yang dia tidak meliwat dengan menjunjung AlQuran, lantak lah apa yang orang akan kata. Dia tak akan berani ler... Sekalipun bukan susah mana dan setidak-tidaknya rakyat terutama orang Melayu sendiri boleh menilai dari sudut agama dan tentunya perbalahan antara bangsa sendiri tak lah macam sekarang

Jadi bukan pelik dan sebaliknya membuktikan siapa sebenarnya Anuar itu sendiri... Lagi pun dengan cacain bukan susah mana nak kelingtong cakap apa saja tentu kuat angguk sampai susah nak berenti, hehehe tapi kat tuhan nie setidak-tidaknya dai tak menipu, dia cuma tipu pada lebai sonsang dan cacaian dia jer! Apa nak kecoh sangat dia orang pun bukan pertahankan islam tapi Agama PAS mereka sendiri... Kat sini pun tempat dia berharap pertahankan segala alasan dia untuk tidak mahu ikut orang lain yang berani kerana benar sekalipun dengan bersumpah laknat dan menjunjung AlQuran demi mengelakan sesama islam berbalah sesama sendiri. Part nie dia peduli apa pon... Kalau nak ambik hati pun nanti boleh selesai dengan satu ceramah jer...

Jadi bukan teman jer tapi rasanya hampir semua Rakyat Malaysia yang dewasa akan bersetuju kalau anwar ke Mekah mengerjakan haji yang tak lama mana lagi akan datang. rakyat juga akan bersetuju kalau dia nak berdoa depan Kaabah sekali pun mohon Allah menurunkan Bala dan musibah kepada yang cuba inaya sepertimana yang dia berbuih mulut kata kononnya Konspirasi dan perancangan jahat terhadapnya. Mintalah selagi boleh kerana doa orang terinaya terutama di pintu kaabah sendiri jangan risau tentang pembalasan. Semua tahu ditanah suci pembalasan kekadang dibayar Cash atau serta merta...

Dengan manusia boleh ler kencing merata tapi dengan Allah pakat dapat ler sebaliknya... Tapi kalau benarlah segala pekara yang dia buat tapi menipu dan tak mengaku, di tambah lagi kalau menjadikan umat Islam berbalah dan berpecah dengan pekara keji, perlakuan zina, hasad, perancangan jahat, fitnah dan semua kejahatan yang dia telah lakukan maka teman bagi nasihat kat yang cium mulut punya sayang sangat kat kepala kemungkaran dan kemusnahan... Bukan dia jer tapi sesapa sahaja yang sealiran... ELOK LER KOMER TENGOK ATAU SIMPAN GAMBORNYA PUAS-PUAS BUATNYA BALIK SENGET SEBELAH MUKANYA NANTI TAK CAM PULAK SAPA ORANGNYA, itu pun kot hidup lagi ler... Hehehe...

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 10 Sep 2012 11:29 PM PDT

SELALU ADA YANG BARU


USTAZ NASHA TIDAK DISINGKIR-MODAL CERAMAH PAS?...

Posted: 10 Sep 2012 02:14 AM PDT

Kalau dahulu sebelum bersama DAP dan PKR jarang sekali masalah dalaman pas boleh terlodeh keluar walaupun ianya benar2 terjadi. Kalau pun pas ada masalah tidaklah sekerap mana kita ketahui dan jarang2 berlaku. Semenjak pas bersama DAP dan PKR dalam PR, Pas sudah berubah corak. Pas sudah menjadi sebuah parti yang paling bermasalah di negara ini samada masalah dalamannya sendiri atau dengan parti dalam pakatan mereka.

Sehinggakan kata2 presiden pas  tidak sebebas sebagai berjawatan presiden orang lain yang manopolinya. Jawatan2 penting dalam Pas sudah ditukar kepada orang2 baru dan landasan perjuangannya juga diubah, dimana indentiti pas yang sebenar kita sendiri pun tidak pasti sekarang. Pejuang2 pas yang terdahulu sehingga sanggup terkorban kerana semata2 mahu mempertahankan indentiti pas menubuh negara islam akhirnya disia2kan oleh pemimpin pas pada hari ini. 

Teresa Kok, Ronnie Liu seakin berani  dengan angkuh membuat keputusan yang dengan terang-terang menentang Perkara 3 Perlembagaan Malaysia yang mengatakan bahawa Islam merupakan agama Persekutuan Malaysia. Sekiranya Teresa Kok hanya berani mempertikaikan agama Islam di penempatan yang majoritinya bukan Muslim, Ronnie Liu lagi hebat kerana berjaya memperlekehkan umat Islam di kawasan majoriti Muslim. Shah Alam contohnya yang menempatkan Masjid Negeri Selangor dan juga 70% penduduknya Islam pun dikacau bilaukan oleh Ronnie Liu. Hasil tangan Ronnie Liu dapat dilihat disetiap barisan lot rumah kedai di seluruh Shah Alam. Boleh dikatakan sekurang-kurangnya terdapat satu tempat penjualan arak dan satu pusat refleksologi di setiap lot bangunan rumah kedai di seluruh bandar Shah Alam. Jika tidak percaya datang lah sendiri  ke Shah Alam dan melihat dengat mata kepala sendiri situasi yang berlaku skrg. 

Jika disemak didalam daftar perniagaan MBSA, kesemua premis penjualan arak dan rumah urut ini diluluskan oleh pihak berkuasa tempatan hanya selepas Ronnie Liu menjadi exco kerajaan tempatan. Ternyata terdapat banyak usaha untuk menjadikan negeri Selangor sebagai negeri sekular dan bukan negeri berkebajikan sepertimana yang dilaungkan oleh pas..

Penyebaran dakyah Kristianisasi dikalangan umat Islam pula tidak terkawal. Pada bulan Ramadhan yang lepas sebuah gereja di Damansara telah mengadakan operasi memurtadkan Muslimin. Sungguhpun ia telah dapat dihalang oleh penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), namun pelbagai isu timbul dan JAIS pula dipersalahkan dalam hal melindungi akidah umat Islam di negeri Selangor. Sehingga ia menyebabkan pemecatan Dato Hassan Ali dari pas dan juga sebagai Exco Agama Islam dan Adat Melayu Negeri Selangor. Hasilnya, gereja dan pusat-pusat pendakwahan agama yang lain selain Islam tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

Banyak lagi kejadian yang melibatkan campurtangan DAP dalam hal-hal adat Melayu dan agama Islam. Perkara ini bukan hanya terjadi di Selangor, tetapi juga terjadi di negeri Pulau Pinang yang dikuasai oleh DAP. Penindasan terhadap umat Islam turut dirasai oleh oleh warga Muslimin Pulau Pinang. Baru-baru ini, dengan kurang ajar, Menteri Besar Pulau Pinang, Lim Guan Eng Laknatullah telah menaikkan replika botol arak di negeri yang digelar sebagai pulau mutiara itu. Tindakan ini menaikkan kemarahan Muslimin di negeri Pulau Pinang, namun begitu, kerana telah kehilangan kuasa, mereka tidak mampu untuk membuat apa-apa tentang penghinaan tersebut.

Sedarlah wahai umat Islam, pas sudah tidak releven lagi kepada umat islam sekarang. Cara pas mengundang kita orang islam  memungkinkan kita  perlu meminta kebenaran daripada orang kafir untuk beribadat dan menjalankan kehidupan sebagai seorang Muslimin di negara ini. Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang, kita akan memerlukan permit untuk bersolat jemaah memandangkan sekarang ini mereka sudah berani untuk mempertikaikan amal dan ibadat kita, memperkenalkan maksiat kepada masyarakat kita dan menghina adat dan budaya kita, apa akan jadi sekiranya mereka memegang tampuk pemerintahan di Putrajaya nanti?

Sudah tentu difikiran ustaz Nasha sekarang semakin hebat bagi memikirkan bagaimana untok menyelamatkan pas dari keganasan DAP dari dalam. Dalam fikiran Ustaz Nasha juga seperti Hassan Ali pasrah dengan apa2 hukuman yang mereka terima demi kebenaran dalam islam, yang ternyata setakat hari ini Ustaz Nasha dibebaskan sebaliknya kesalahan Hassan Ali sebelum ini dibuang ahli pas tanpa pembelaan. Cara keputusan dibuat dengan membebaskan Ustaz Nasha ramai pemimpim dalam PR menjadi sekak perut secara tiba2 terutama penasihat pakatan pembangkang Anwar dan pemimpim kesayangan Nik Aziz, Karpal Singh dgn memungkirkan alasan tidak memecat Ustaz Nasha kerana Pas tidak tunduk kepada DAP dan Anwar sdgkan dunia sudah tahu segala2nya pas skrg adalah boneka DAP dan PKR untok menjatuhkan Umno.

Belantan

Posted: 10 Sep 2012 11:25 PM PDT

Belantan


Masih sayangkah PAS pada Pakatan Rakyat?

Posted: 10 Sep 2012 05:38 PM PDT


Untuk mendapatkan kuasa, PAS sanggup menggugurkan penubuhan negara Islam PAS. PAS sanggup berkompromi ataupun bekerjasama dengan DAP dan PKR dengan memperjudikan prinsip perjuangan, semata-mata untuk dapat merasai kerusi empuk Yang Berhormat ataupun Menteri Besar. Merasa tidak bersalah mengata UMNO dan orang-orang UMNO kafir kerana bekerjasama dengan parti komponen terbesar BN iaitu MCA dan MIC, tetapi pada masa yang sama apabila mereka bekerjasama dengan DAP dan PKR semuanya menjadi " halal ". Dengan kata lain menghalalkan apa yang mereka haramkan sebelum ini. Bagi PAS, UMNO itu terlalu keji manakala DAP dan PKR adalah terlalu baik bagi mereka.

Sudah siang lagi bersuluh. Itulah rasa-rasanya kata-kata perumpamaan yang tepat digunakan untuk PAS ketika ini. Adakah PAS sedar akan kehadiran mereka untuk menceriakan Pakatan Rakyat sebenarnya telah menimbulkan kesangsian dikalangan ahli penyokong PAS itu sendiri. Siapakah yang membenarkan penggabungan itu sehingga menyebabkan PAS kini hilang cengkamam dalam usaha menubuhkan Negara Islam PAS. Adakah arahan dari Presiden PAS, Ustaz Abdul Hadi ataupun Tuan Guru Nik Aziz? Bukankah ketaatan kepada pemimpin khususnya kepada Sultan merupakan salah satu ajaran Islam?

Adakah PAS sedar yang Karpal Singh telah berjaya menguji kekuatan dan ketaatan PAS kepada ajaran Islam. Adakah PAS sedar ini adalah perancangan yang licik oleh Karpal Singh dan rakan-rakan dalam DAP untuk menguji kesetiaan orang melayu kepada Sultan dan Raja-raja mereka. Pada pemikiran Karpal Singh, PAS hanya mementingkan kuasa pemerintahan berbandingkan agamanya dan PAS boleh pada bila-bila masa saja dijadikan budak suruhan dalam menjayakan agenda DAP.

Apabila ditegur, PAS akan cepat melenting sambil mempertahankan diri dengan menyatakan bahawa akhbar atau media massa yang lain cuba memperbesarkan isu Karpal Singh ini. PAS akan cuba sedaya upaya untuk menangkis segala dakwaan dan kenyataan dari pihak media seolah-olah cuba menegakkan benang yang basah. Contoh yang paling mudah kita dapat lihat ialah isu hudud yang hangat diperkatakan sekarang.

Walau apapun berlaku, PAS akan tetap mempertahankan Karpal Singh dan DAP kerana bagi mereka DAP adalah " Abang Besar ". Kalau hitam kata DAP, maka hitamlah. Kalau putih, maka putihlah. Memanglah benar PAS hanya berkuasa di Kelantan dan Kedah, manakala di tiga negeri lain Pas hanya diibaratkan sebagai " Pak Turut ", menyokong setiap ketetapan dan keputusan yang dibuat oleh DAP. PKR pula hanyalah penumpang dalam kesemua negeri Pakatan Rakyat. Samada disedari atau tidak, secara tak langsung DAP telah menjadi kuasa penentu yang berkuasa kepada PKR dan PAS.

Takutkah PAS kepada DAP sehingga sanggup diperbudak-budakkan, diperkotak katikkan supaya terus kekal di dalam Pakatan Rakyat. Sayang sangatkah PAS pada DAP. Adakah PAS lebih takut dan sayangkan DAP daripada Allah S.W.T. Dimanakah sinar penubuhan negara Islam PAS yang dilaung-laungkan selama ini. Adakah ulama-ulama PAS lemah dan terkulai layu selepas di pergunakan oleh DAP tanpa mampu bangkit menentang.

Berkuasa betul DAP sehingga dapat mengunci mulut para pemimpin-pemimpin PAS daripada menegur atau berkata sesuatu. Mereka lebih rela mencari kesalahan dalam apa jua yang dilakukan oleh UMNO kerana bagi mereka UMNO adalah sangat keji walaupun mereka tahu ahli-ahli UMNO adalah saudara Islam mereka. Inilah jadinya apabila memperalatkan agama untuk kepentingan politik. Betapa ramai cendiakawan dalam PAS tetapi tak mampu memikirkan kesan kepada PAS. Islam bukan lagi menjadi agenda perjuangan PAS tatkala ini. Mereka hanya mahukan kerusi. Kalau dah gila kuasa beginilah jadinya.

Dan menjadi bertambah parah lagi apabila Penasihat PKR, Anwar Ibrahim pula mengatakan beliau menolak penubuhan negara Islam. Beliau mengumumkan bahawa beliau memilih jalan moderate dimana PAS sebelum ini mengatakan moderate itu adalah sekular iaitu tolak Islam dan tolak ketuanan Melayu ke ketuanan Rakyat. Sanggupkah PAS bekerjasama dengan PKR untuk menubuhkan Negara Islam bilamana Penasihat PKR, Anwar Ibrahim secara terang-terang menolak penubuhan sebuah Negara Islam di Malaysia.

Sanggupkah PAS bekerjasama dengan kumpulan yang anti-Islam iaitu IFC yang mana rata-rata ahlinya adalah dari PKR. Sebab itulah Anwar Ibrahim sanggup mengenepikan cita-cita PAS untuk menubuhkan negara Islam PAS. Bagaimana pula dengan alim ulama dalam PKR. Masih sanggupkah bersama PKR untuk menperjuangkan Islam bilamana ketua anda sendiri yang tolak Islam.

Dalam apa jua hal pun, UMNO konsisten dalam memperjuangkan syiar Islam dibumi Malaysia. Cuma PAS dan PKR sahaja yang tidak tahu menilai dan menghargainya. DAP melalui Lim Kit Siang dan Karpal Singh sejak penubuhannya telah lama menolak Negara Islam. Manakala Anwar selepas bebas untuk membolehkan beliau berpolitik, menukar haluan PKR untuk menolak penubuhan Negara Islam. Jadi dimanakah hala tuju PAS yang sebenarnya? Adakah PAS mahu atau masih setia dengan Pakatan Rakyat? Masih adakah hari esok buat PAS dengan negara Islamnya.

Apa gunanya PAS bekerjasama dengan Pakatan Rakyat kalau semata-mata untuk mendapatkan kuasa. Dimana letaknya darjat Islam itu sendiri apabila untuk mendapatkan kuasa adalah lebih penting dari mempertahankan penubuhan Negara Islam PAS. Nasihat buat PAS, kembalilah kepangkal jalan. Sama-samalah kita renung dan fikirkan.

Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Unisel rugi RM55 juta : MB Khalid arah Pemangku Naib Canselornya, Prof Dr Anuar Ahmad supaya berbohong?

Posted: 10 Sep 2012 06:37 AM PDTPendedahan yang dibuat oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar semalam berhubung laporan audit Universiti Selangor (Unisel) yang mencatatkan kerugian RM54.8juta ternyata tidak mengejutkan rakyat Selangor.

Datuk Seri Noh Omar, berkata berdasarkan salinan Laporan Audit UNISEL bagi 2009 dan 2010, universiti milik kerajaan negeri itu merekodkan kerugian selepas cukai sebanyak RM1.63 juta pada 2008, RM13.55 juta (2009) dan RM39.68 juta pada 2010.

Laporan audit 2009 dan 2010 ini ditandatangani sendiri Menteri Besar (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) pada Ogos 2011 namun apabila beliau timbulkan isu kewangan UNISEL dalam keadaan nazak, Menteri Besar begitu sombong menafikan dan kini, Noh mendakwa beliau mempunyai salinan laporan audit universiti tersebut.

Kita lihat bagaimana cara Khalid mengajar Pemangku Naib Canselornya, Prof Dr Anuar Ahmad untuk menyangkal segala berita yang tidak baik mengenai permasalahan yang berlaku didalam Unisel?

Selepas reda kontroversi pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Universiti Selangor (Unisel) sekali lagi menarik perhatian umum dengan isu tunggakan hutang RM15 juta dengan syarikat swasta Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) yang menguruskan dan menyelenggarakan asrama pelajar mereka. Hutang itu menyebabkan puluhan pekerja JNSB tidak mendapat gaji antara sebulan hingga dua bulan.

Natijahnya, pendaftaran hampir 1,000 pelajar untuk sesi pengajian baru 10 Ogos lalu kecoh apabila tidak dapat memasuki asrama selepas pekerja JNSB boikot, menutup operasi mereka pada hari tersebut. Rentetan itu, kontroversi baru ini mengundang pelbagai reaksi dan persepsi terhadap profesionalisme universiti. Pemangku Naib Canselornya, Prof Dr Anuar Ahmad tampil membuat penjelasan dalam satu temubual bersama Penasihat Eksekutif Editorial Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Abd Jalil Ali dan Editor Sinar Harian Selangor/Kuala Lumpur, Khairul Amri Yasin baru-baru ini.

Bagaimana Prof melihat kontroversi terbaru Unisel. Selepas hangat isu PTPTN, masalah baru pula muncul dan sekali lagi ia membabitkan kebajikan dan kepentingan pelajar.

ANUAR: Isu melibatkan Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) dan cara mereka letupkan cerita seolah-olah Unisel bersalah. Hari Rabu dan Khamis mereka datang kerja tapi hari mula pendaftaran mereka tutup pejabat. Kunci mereka tak bagi. Pengurusan tertinggi JNSB ada minta maaf sebab tak buka pejabat pada hari tersebut dengan menyalahkan pekerja kerana tidak dibayar gaji.

Bagi saya, masalah tersebut adalah masalah dalaman mereka. Merujuk kepada kontrak yang ditandatangani Unisel dan JNSB pada 2003, sebelum kampus Bestari Jaya dibina, kita dapati perjanjian itu berat sebelah dan membebankan. Bagi mengatasinya, kita pernah ajak JNSB berbincang tapi mereka tak mahu. Apabila kita tidak buat bayaran, baru melatah dan mula nak ajak Unisel duduk semeja dan bincang.

Mengikut perjanjian sama juga, sebarang masalah harus diselesaikan di meja rundingan, bukannya mengambil tindakan undang-undang. Tetapi, sebaliknya berlaku, mereka saman kita akibat masalah ini. Insya- ALLAH, Isnin ini (hari ini), kita akan bertemu dan berbincang mengenai perkara ini dalam jawatankuasa timbang tara yang dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi.

Berdasarkan laporan, Unisel berhutang RM15 juta bayaran penyelenggaraan dan pengurusan asrama dengan JNSB. Kenapa tidak dijelaskan tunggakan itu?

ANUAR: Jumlah RM15 juta itu tidak besar sebenarnya. Sebelum ini kita bayar JNSB RM1.5 juta setiap bulan selama 20 tahun. Selepas kita panggil perunding bebas, kita dapati jumlah yang wajar dibayar jauh lebih rendah, separuh daripada jumlah asal. Bila kita teliti, berlaku ketidakadilan khususnya apabila pelajar yang kena bayar RM200 sebulan untuk kemudahan asrama.

Dalam masa sama, kita kena bayar selama 12 bulan sedangkan pelajar hanya bayar kepada Unisel untuk 10 bulan sahaja, dua bulan cuti semester, Unisel terpaksa bayar guna duit sendiri untuk tempoh itu. Ini tidak adil, dan kita minta bincang semula kerana Unisel tidak terlalu mengejar keuntungan. Fokus kami adalah, biarlah pelajar dapat bayar jauh lebih rendah daripada sekarang dan dalam masa yang masa mendapat perkhidmatan terbaik.

Apabila kita minta perunding kita masuk buat penilaian, JNSB kata tidak perlu sebab penyelenggaraan asrama berjalan lancar tanpa sebatang masalah. Namun, dalam mereka beri jaminan itu, Unisel turut menerima pelbagai komplen daripada pelajar mengenai masalah di asrama penginapan mereka.

Jika komplen ini dirujuk kepada JNSB, Unisel juga akan dikaitkan sebagai penyebab kerana tidak bayar perkhidmatan yang telah diberikan JNSB.

ANUAR: Kalau semuanya lancar, tak ada masalah, kita sedia bincang. Untuk makluman, pelajar yang menghuni asrama Unisel ada lebih kurang 3,000 orang. Banyak lagi asrama yang kosong, tapi kalau yang kosong pun kita kena bayar, perjanjian apa, macam ini.

Sesi pengajian baru akan bermula 27 Ogos ini. Tumpuan khususnya kalangan ibu bapa terarah kepada kebijaksanaan Unisel menyelesaikan isu asrama JNSB ini. Jika masalah berlarutan, apa tindakan Unisel?

ANUAR: Kita tetap akan minta JNSB serahkan kunci asrama pelajar, kalau mereka tidak berbuat demikian, maknanya mereka telah melanggar terma perjanjian. Masalah dan dakwaan JNSB bahawa pekerjanya tidak terima gaji, itu mereka kena selesaikan sendiri kerana ia masalah dalaman.

Kalau kunci tidak diserahkan, kita akan minta perintah mahkamah, seterusnya membolehkan kita menggunakan khidmat anggota polis membantu membuka asrama-asrama tersebut untuk kegunaan pelajar. Kalau masih juga berdegil, walaupun kita bertindak atas perintah mahkamah, saya tak tahu nak cakap macam mana, terserah kepada ibu bapa pelajar untuk menilai sikap mereka ini.

Kemelut tunggakan hutang RM15 juta ini boleh mengesahkan dakwaan Unisel memang bergelut krisis kewangan?

ANUAR: Kedudukan kewangan Unisel adalah stabil. Kita sebenarnya boleh bayar (tunggakan hutang) JNSB, isunya sekarang bukan masalah duit tetapi isu perjanjian berat sebelah.

Sejauh mana kebenaran jumlah pelajar Unisel semakin merosot?

ANUAR: Alhamdulillah, jumlah kemasukan pelajar menunjukkan peningkatan di mana pada April 2012 kita dapat lebih kurang 1,400 pelajar baru, peningkatan luar biasa berbanding hanya 400 pelajar pada bulan sama tahun lepas. Jumlah ini adalah jumlah pelajar yang memang dan mahu melanjutkan pelajaran di Unisel.

Maknanya, lebih hangat berita Unisel keluar di dada-dada akhbar, dalam Unisel hangat dikaitkan dengan pelbagai isu hangat, ramai ibu bapa di luar sana teruja memberi galakan agar anak-anak mereka melanjutkan pelajaran di sini.

Bagaimana respons pelajar dengan kontroversi melanda universiti? Adakah menjejaskan tumpuan dan moral mereka?

ANUAR: Sebahagian besar pelajar menyokong pengurusan universiti. Mereka menaruh keyakinan tinggi kepada kita dan tidak seratus peratus percaya kepada setiap laporan yang disiarkan media yang menjurus kepada mengaitkan Unisel kepada pelbagai kontroversi.

Malah, saya memuji pelajar-pelajar yang menunjukkan sikap dan kesungguhan tinggi melaksanakan tugas mereka menuntut ilmu dan menghargai segala kemudahan yang disediakan universiti. Mungkin kesedaran untuk memberikan yang terbaik kepada diri sendiri dipengaruhi keikhlasan keluarga yang banyak berkorban masa dan wang ringgit menampung pengajian mereka.

Apa nasihat dan jaminan Prof kepada ibu bapa pelajar?

ANUAR: Ibu bapa janganlah risau, Insya-ALLAH masalah akan selesai. Saya tidak boleh beri jaminan seratus peratus, namun kita cuba untuk menangani masalah ini sebaik mungkin. Dalam isu tengah hangat ini, ada ibu bapa seorang pelajar, hubungi saya dan mempersoalkan kenapa pinjaman PTPTN anaknya terlebih potong.

Memang kita akui wujud kesilapan ini dan ianya lebih kepada kelemahan teknikal tetapi hanya melibatkan satu atau dua kes sahaja. Kita telah janji untuk bayar balik jumlah yang tersalah potong itu dan ianya telah dilaksanakan. Alhamdulillah, ibu bapa pelajar terbabit hubungi kita balik, ucap terima kasih.

MB Khalid boleh menipu ramai orang, tetapi tidak boleh tipu diri sendiri..!!! Allah SWT maha mengetahui. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari..

Krisis air di Lembah Klang bakal jadi kenyataan?

Posted: 10 Sep 2012 12:23 AM PDTKrisis air di Lembah Klang yang dijangka berlaku pada 2014 semakin menjadi kenyataan apabila kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor hari ini tetap berkeras untuk tidak membenarkan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) dilaksanakan.

Pendirian itu diulangi walaupun Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan semalam kerajaan akan mengeluarkan tender tawaran pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 tidak lama lagi.

Mengulas perkara itu, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin negeri, Dr. Xavier Jayakumar berkata, keputusan itu merupakan pendirian kerajaan negeri selagi Kerajaan Pusat tidak menyatakan persetujuan terhadap syarat-syarat yang ditetapkan pihaknya untuk mengambilalih pengurusan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas).

Pengambilalihan itu, kata beliau, merupakan sebahagian rancangan kerajaan negeri untuk menstruktur semula pengurusan bekalan air di Selangor.

"Jika Kerajaan Pusat mahu mengeluarkan tender untuk teruskan projek Langat 2, ia terpulang kerana itu hak mereka. Namun, Kerajaan Pusat perlu mematuhi segala prosedur yang ditetapkan kerajaan negeri termasuk daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) sendiri membabitkan kelulusan Perintah Pembangunan (DO).

"Bagaimanapun, kerajaan negeri kekal dengan pendirian sebelum ini iaitu tidak akan membenarkan projek Langat 2 dilaksanakan selagi Kerajaan Pusat tidak bersetuju dengan syarat kerajaan negeri untuk penstrukturan pengurusan bekalan air di negeri ini," katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau mengulas kenyataan Muhyiddin itu tentang keputusan Kerajaan Pusat untuk mengeluarkan tender tawaran pembinaan projek Langat 2 tidak lama lagi walaupun Kerajaan PKR Selangor tidak meluluskan DO demi kepentingan rakyat negeri ini.

Menurut Muhyiddin, keputusan itu dibuat oleh Jawatankuasa Khas Kabinet mengenai Air Selangor yang dipengerusikan beliau bagi menangani masalah air di negeri ini.

Dalam perkembangan lain, Xavier yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas menganggap hasrat 683 pengguna air di negeri ini untuk memfailkan tuntutan tunggakan subsidi air di bawah skim air percuma yang dijanjikan pakatan pembangkang dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-12 di Mahkamah Tinggi Shah Alam sebagai satu tindakan bersifat politik.-UMO

Suara Politik
Taminsari

Panglima Perang Cyber

Posted: 10 Sep 2012 11:23 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Ustaz Kazim : Jangan Hina Raja & Jangan Sokong Orang Hina Raja

Posted: 10 Sep 2012 07:48 PM PDT
Tolong dengar dan hayati pandangan ikhlas Ustaz Kazim Elias Al Hafiz ini....

Anwar - ICG - Soros - AIDC

Posted: 10 Sep 2012 07:43 PM PDT


Ini Kisah Asal Usul Gangnam Style Kumpulan PSY Dihurai Panjang Lebar Oleh MT

Posted: 10 Sep 2012 03:55 AM PDTBaca http://www.malaysia-terkini.com/apa-itu-gangnam-style/  untuk mengetahui lanjut tentang Gangnam Style.

Seperti biasa bila semakin kita kenal siapa dalang di sebalik dunia hiburan hari ini maka kita akan sedar setiap kata-kata lirik atau agenda menaikkan penyanyi tertentu ada motif bukan sekadar mencari untung semata.

Maka sebagai blogger, pengkaji atau pemerhati perlu melihat lapis demi lapis perkara ini agar tidak terperangkap dengan perangkap yang dipasang.

Motif utama Dajal dan sekutunya ialah melalaikan manusia dan memberi ketenangan yang bersifat sementara.

Namun Islam tidak sedemikian sifatnya di mana ketenangan yang ditawarkan lebih bersifat kekal dan mengekalkan suasana tenang di dalam hati yang akan melahirkan masyarakat yang tenang tanpa sebarang masalah sosial.

Jika hiburan hari ini ia lebih memudaratkan di mana ia banyak melibatkan perkara yang mungkar dan disukai oleh syaitan.Kerana itu apabila lahir kumpulan yang mengajak manusia mengingati Allah dan memuji Rasulullah saw maka kita perlu membina jaringan mempromosikannya. Dengan menumpukan usaha memasarkannya.

Jika kita hanya melihat usaha mereka berakhir dengan kegagalan maka kita juga seperti mengiyakan suasana mungkar dan merestui kewujudannya.

Justeru itu tugas kita mengajak dengan penuh hikmah tanpa mencela pihak yang masih belum sedar tentang hiburan sebenar yang diredhai Allah dan RasulNYA.

Kerana tugas berdakwah jika diselit cacian dan makian bukan Islam yang akan bertambah mulia bahkan menambahkan lagi palit hitam ke atas namanya.

Sekian, sedikit pandangan untuk semua pembaca...

Ini contoh hiburan yang akan memberi makanan jiwa kepada hati kita

Video Jom Beraya Bersama PM Di Kelantan : Surat Peribadi @NajibRazak Kepada @NikabdulAziz Didedahkan

Posted: 09 Sep 2012 11:48 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=83rTG2M0yYs&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Video PM @NajibRazak : Majlis Jamuan Hari Raya Jabatan Perdana Menteri

Posted: 09 Sep 2012 11:42 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=asI2uzDlkb8&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

APANAMA

Posted: 10 Sep 2012 11:20 PM PDT

APANAMA


Bravo for new born-in-Malaysia airlines

Posted: 10 Sep 2012 03:33 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 10 Sep 2012 11:13 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KARPAL ARAH PAS KELUAR PAKATAN REPUBLIK

Posted: 10 Sep 2012 05:54 PM PDT

INSIDEN terbaru di Majlis Hari Raya anjuran Muslimah PAS baru-baru ini yang mengasingkan tetamu lelaki dengan tetamu perempuan telah mendapat Kritik Besar daripada PengAnti Islam DAP, Encik Karpal Singh.

Kata Karpal Singh mengulas kejadian tersebut, "ia menunjukkan Pas telah cuba impliment dan cuba untuk laksanakan Hudud Pas tanpa Kelulusan Pakatan Republik".

Karpal Singh mendesak supaya Pas tidak tunggu lama di dalam Pakatan Republik, dan mendesak supaya Pas segera keluar dari Pakatan Republik.

Mengulas Desakan Karpal Singh, Muslimah Pas berkata mereka akan tetap dengan pendirian mereka bahawa mengasingkan lelaki dan wanita dalam sebarang majlis.

***Baca Desakan Karpal Singh supaya Pas keluar segera dari Pakatan Republik dalam The Star hari ini 11/11/2012.

HAJI HADI BERI LAMPU HIJAU

Posted: 10 Sep 2012 10:00 AM PDT

Berita Dari Kota Bharu menyebut ketidakpuasan hati PAS Kelantan khususnya Pemuda PAS kelantan, Pas Kawasan Bachok, Husam Musa, Kamarudin Jaafar dan mereka berusaha mendesak Nik Aziz agar membuat kenyataan balas terhadap tindakan Haji Hadi mempertahankan YB Nasha dalam Mesyuarat Majlis Syura semalam.

Kemarahan Nik Aziz yang terpaksa keluar awal dari Mesyuarat, khabarnya akan dibalas semula oleh kumpulan Anwarinas dan Dap Mat Sabu dalam Mesyuarat Lujnah Politik dalam masa terdekat. Lujnah ini merupakan Platform kedua mereka untuk menyingkir YB Nasha. Dalam Lujnah ini dijangka kumpulan Nik Aziz akan lebih bertenaga dengan majoriti ahli dilihat berpihak kepada kumpulan sekular Pas.

Kemenangan Moral YB Nasha dalam Mesyuarat Majlis Syura semalam dikatakan bersifat sementara sahaja. Pelan ketiga mereka adalah Memastikan YB Nasha tidak dicalonkan dalam PRU13 nanti. Bukan YB Nasha sahaja, tetapi mana-mana yang memberi sokongan kepada kumpulan Ulama yang pro perpaduan akan dihalang daripada bertanding.

YB Salehudin Ayob sudah berjaya dikeluarkan dari Kelantan dan menunggu nisan politiknya di Johor. Ustaz Ismail Kamus dan Datuk Harun Din diketepikan secara halus atas faktor kesihatan. YB Nasha disingkirkan atas faktor ProNajib. Dan seperti kata Nik Aziz baru-baru ini, Presiden PAS Datuk Asri Muda yang dah lama jadi Presiden pun boleh dipecat apakan pula YB Nasha...Sebenarnya ayat itu ditujukan kepada Hj Hadi yang masih menyembunyikan niat dalamannya untuk bersatu dengan Umno.

Segala Momokan Pas, Segala Kritikan Pas, Segala Kebencian Pas kepada UMNO, Segala Tuduhan Pas kepada UMNO, segala-gala fitnah Pas kepada UMNO hancur berderai tak bernilai...hanya dengan satu Tindakan sahaja, iaitu Kasihsayang YB Nasha kepada DS Najib dan Kebencian YB Nasha kepada Karpal @ DAP yang Anrti Islam.

PAS sudah tidak Relevan kerana YB Nasha sudah menyatakan Karpal Anti Islam. PAS mesti keluar dari pakatan Republik... Kata-kata itu kata-kata Presiden PAS, kalau bukan kata-kata Presiden PAS dah tentu YB Nasha dah disingkirkan awal-awal lagi.

YB Nasha tidak akan menyokong DS Najib tanpa Lampu Hijau dari Haji Hadi
YB Nasha tidak akan naik Umrah bersama-sama DS Najib jika DS Najib ada kaitan dengan ALtantunya dan sebagainya

Semua Tuduhan PKR ke atas DS Najib juga Hancur berderai dengan Kasihsayang YB Nasha kepada DS Najib, yang sebenarnya salam kasih sayang dari Haji Hadi.

Kamu fikirkanlah, jika kamu tidak diarahkan oleh Ketua kamu adakah kamu akan berani bercakap perlara-perkara yang besar dan menjejaskan imej dan prestij parti???

Jika YB Nasha tidak mendapat Lampu Hijau dari Presiden PAS adakah YB Nasha berani berkata Karpal ANti Islam dan PAS Mesti Keluar dari Pakatan Republik???

Jika UMNO dan DS Najib tidak Relevan Tidak mungkin HJ Hadi memberi Lampu Hijau kepada YB Nasha untuk bersama-sama DS Najib?

Kemenangan Moral YB Nasha dalam Mesyuarat semalam membayangkan ahli-ahli PAS sudah perlu berhenti daripada memburuk DS Najib lagi.

Sebaliknya UMNO dan PAS kini perlu sebarisan menumpukan perhatian mengalang kemaraan DAP yang Anti Islam itu.

Bagaimana cara Pas nak keluar dari Pakatan Republik? Sekarang bukan masanya, tunggu selepas PRU13!

Fikir-fikirkanlah...

Bukti NGO Pro Pembangkang Yang Kantoi Tahap Internasionalnya!!!

Posted: 10 Sep 2012 08:00 AM PDT

Salah satu NGO pro pembangkang, kantoi apabila mahu backing SUARAM dalam isu menerima dana luar negara.

Menurut Transparency International Malaysia (TI-M), ianya merupakan amalan biasa masyarakat sivil.

TI-M pertahan dana asing untuk NGO


 
Transparency International Malaysia (TI-M) mempertahankan tindakan Suaram menerima bantuan dana asing dengan alasan, perkara itu merupakan amalan biasa di kalangan kumpulan masyarakat sivil.

Dalam satu kenyataan media hari ini, presiden TI-M Paul Low berkata, organisasi itu juga menerima dana asing untuk projek tertentu daripada sumber sah yang tidak mempengaruhi objektif mahupun hasil sesuatu projek.

Low berkata, dana tempatan sukar diperolehi maka dana asing diterima selagi ia tidak menyebabkan konflik kepentingan atau menjejaskan kebebasannya badan pemantau rasuah itu.

"Mengikut prinsip ini, kami menerima dana asing daripada pelbagai sumbner sejak tahun-tahun sebelum ini. Senarai penyumbang dana itu boleh diperolehi di laman web kami.

"Pembiayaan asing menjadi batu asas kepada masyarakat sivil, khususnya di negara membangun kerana banyak isu seperti rasuah, perubahan iklim dan hak asasi manusia merupakan isu global yang meretas sempadan.

"Malah universiti, badan pemikir dan kerajaan Malaysia terus menerima sumbangan daripada pelbagai institusi asing," katanya.

Low berkata banyak NGO menyumbang kepada kebaikan Malaysia melalui kerja-kerja dalam soal hak asasi, alam sekitar dan kesamaan gender.

Katanya, selagi NGO kekal bertanggungjawab dan telus, badan berkenaan tidak harus dimangsakan.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri mendakwa Suaramm melalui entiti perniagaan berdaftar, menerima lebih daripada US$180,000 daripada badan berpengkalan di Amerika Syarikat, Open Society Institute.

Pengerusi organisasi itu, George Soros merupakan jutawan yang sering dipersalahkan oleh kerajaan Malaysia atas krisis kewangan yang melanda pada 1997.

Soros bagaimanapun dibenarkan memasuki negara ini pada 2006 dan turut mengadakan sidang media bersama bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
http://www.malaysiakini.com/news/208494

Persoalannya tidakkah TI-M tahu bahawa individu atau pertubuhan di Singapura yang menerima dana luar negara boleh dikenakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)?

Klik untuk besarkan imej

Jika argumen yang TI-M guna iaitu ianya amalan biasa masyarakat sivil, adakah TI-M bermaksud bahawa Singapura yang diperintah oleh PAP bukan masyarakat sivil kerana menghukum penerima dana luar dengan ISA?

Kalau berani, TI-M bersama-sama DAP ulang perkara ni depan PAP.

*Kalau kat Singapura, portal macam Malaysiakini pun tak boleh 'hidup' sebab Malaysiakini pun terima dana luar negara.

Gambar Ketaksuban Melampau Penyokong PAS.

Posted: 10 Sep 2012 06:00 AM PDT

Jika semasa Pilihan Raya, bendera parti politik dikibarkan = normal.

Tapi apa pendapat anda bila Hari Raya disambut dengan bendera parti?


Normal atau tidak?

Berani Tak DAP Sabah atau DAP Sarawak Bangkit Isu Ini?

Posted: 10 Sep 2012 04:00 AM PDT

Ada berani tak DAP nak lawan rejim diktator PAP, Lee Kuan Yew dan anak beranak?

Lelaki Sabah, Sarawak Dilarang Kerja Di Singapura
Oleh NELSON BENJAMIN

JOHOR BAHRU: Rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas dibenarkan bekerja di Singapura kecuali bagi lelaki yang berasal dari Sabah dan Sarawak apabila had umur kelayakan sedia ada dinaikkan kepada 35 tahun.

Peraturan baru itu diperkenalkan sebagai 'hukuman pentadbiran' selepas beberapa siri jenayah dan pergaduhan yang melibatkan masyarakat dari Sabah dan Sarawak di republik itu.

Difahamkan beberapa pembunuhan berprofil tinggi yang melibatkan masyarakt Sabah dan Sarawak di Ang Mo Kio Avenue, Kallang dan juga di Geylang pada tahun-tahun kebelakangan ini menyumbang kepada perlaksanaan peraturan ketat itu.

Pekerja baru berumur bawah 35 tahun dihalang memasuki negara berkenaan manakala kumpulan pekerja dalam lingkungan umar tersebut berhadapan masalah tidak boleh memperbaharui permit kerja selepas tamat tempoh.

Presiden Gagasan Dayak Iban Bersatu Malaysia (GAIU), Sai Malaka berkata, walaupun peraturan itu tidak dibuat secara rasmi oleh Kementerian Tenaga Manusia (MOM) Singapura, semua permohonan permit kerja oleh lelaki yang berasal dari Sabah dan Sarawak di bawah umur 35 tahun telah ditolak secara automatik.

"Saya merasakan bahawa langkah ini adalah sangat melampau dan diskriminasi terhadap orang Sabah dan Sarawak," katanya.

Tambah Sai, masyarakat Sarawak dan Sabah merupakan pekerja mahir terutamanya dalam sektor minyak dan gas, fabrikasi dan penyelenggaraan kilang.

Katanya lagi sejak peraturan itu berkuatkuasa, ramai rakyat Sarawak dan Sabah yang tidak dibenarkan bekerja di Singapura memilih untuk bekerja di kilang-kilang di Johor, terutamanya di sekitar Pasir Gudang.

"Nasib baik kerajaan membangunkan hab minyak dan gas di Pengerang dekat sini. Projek itu kini menyediakan kerja yang amat diperlukan bagi pekerja-pekerja yang menganggur," katanya kepada The Star pada Ahad.

Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia dan Teknologi Negeri, M.Asojan berkata beliau menyedari isu berkenaan yang menggesa agar rakyat Sabah dan Sarawak yang tidak dapat bekerja di Singapura agar mencari pekerjaan dalam pelbagai industri di Johor.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/9/10/mstar_berita/20120910110223&sec=mstar_berita

Kalau benar pembangkang begitu ambil berat mengenai rakyat Sabah dan Sarawak, silalah bawa isu ini sebagai bukti anda bukan alat kepada PAP di Singapura.

Nasib baik ada projek RAPID yang dicadangkan oleh Kerajaan BN. Itu pun DAP dan PAS beria-ia untuk halang projek RAPID di Pengerang sedangkan projek yang sama akan beri peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia, termasuk dari Sabah dan Sarawak yang teraniaya di Singapura.


*DAP lebih pentingkan isu udang dan kubur Cina dari peluang pekerjaan rakyat di negara ini.

POLITIK KITA MEMANG CACA MERBA

Posted: 10 Sep 2012 01:30 AM PDT

Instant Ustazah, produk terbaru parti menggunakan Islam sebagai modal politik

Oleh : Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin


Nampak kebelakangan ini, perbezaan politik bukan lagi membawa kepada pertarungan minda dan tawaran khidmat pengurusan pentadbiran yang lebih baik, tetapi pertarungan siasah di negara ini telah menyuburkan akhlak yang buruk dan kehilangan adab sopan. Ada yang tunjuk kemaluan pada gambar pemimpin tertentu, ada yang kencing ke atas gambar pemimpin yang lain, ada pula yang baling kasut ke dalam masjid, tarian punggung dan pelbagai lagi. Para pemimpin politik kita ini mungkin terlalu sibuk berkempen sehingga lupa untuk mengajar adab sopan sebagai insan kepada para pengikut mereka.

Disiplin
Kehidupan ini bukan segala-galanya politik untuk kita menggadaikan segala adab dan kesopanan hanya kerana politik. Insan itu walau apapun kelemahan peribadinya, tetapi dia sepatutnya memiliki ketertiban dan kesopanan pergaulan yang diwarisi samada dari agama ataupun budaya.
Bahkan dalam Islam, dalam medan perang yang saling bunuh membunuh itu pun, adab dan akhlak yang baik dipertahankan. Disiplin mesti dipatuhi. Dalam hadis:
"Apabila Rasulullah s.a.w. mengirimkan pasukan tentera maka baginda bersabda: "Keluarlah kamu (medan jihad) dengan nama Allah, perangilah di jalan Allah sesiapa yang kufur dengan Allah. Jangan kamu melanggar perjanjian, jangan kamu mengkhianati harta rampasan perang, jangan kamu rosakkan mayat, jangan kamu bunuh kanak-kanak dan ahli-ahli rumah ibadat". (Riwayat Ahmad, kata Ahmad Muhammad Syakir: "Sanad hadith ini hasan").

Nilai pejuang rakyat itu apabila dia dapat mendisiplinkan dirinya dan menghiasi diri dengan budi dan sopan yang menyebabkan rakyat menjadikan ikutan. Justeru, kawalan diri sekalipun di hadapan musuh yang hendak membunuh antara nilai peradaban yang diajar oleh Islam.
Lihatlah apa yang Allah tegaskan kepada orang Islam yang berperang dengan musuh-musuh yang menyerang dan ingin membunuh mereka: (maksudnya):
"Dan perangilah di jalan Allah orang-orang yang memerangi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas, sesungguhnya Allah tidak menyukai mereka yang melampaui batas".(Surah al-Baqarah 190).
Apakah politik ini lebih buruk dari medan perang darah sehingga kita hendak berlebih-lebih dalam perangai dan budi. Kita jangan lupa apa yang Nabi s.a.w bersabda:
"Manusia yang paling Allah benci ialah yang berkeras kepala dalam perbalahan" (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Orang politik lupa, pengikut yang 'kurang ajar' dan tidak beradab itu hari ini mereka biadap dengan musuh politik mereka, esok kebiadapan itu akan dihalakan pula kepada orang yang disokong pada hari ini.

Piawaian
Paling masalah apabila setiap pihak cuba bertindak membalas keburukan dengan keburukan. Jika kita berikan nasihat 'mengapa awak londeh seluar dan tunjuk kemaluan kepada gambar pemimpin tertentu', maka akan ada yang menjawab 'mereka lagi teruk, ada macam-macam lagi yang mereka pun buat'.
Demikianlah puak-puak politik itu saling menghalalkan tindakan masing-masing atas nama keburukan lawan mereka. Apa yang pelik dalam masa yang sama masing-masing mendakwa mereka lebih baik dari lawan mereka.
Malangnya, apabila tiba masalah budi perangai, masing-masing memakai piawai yang setaraf dengan pihak lawan ataupun lebih teruk. Itu belum lagi datang 'geng agama' parti masing-masing yang akan mengeluarkan dalil untuk menghalalkan perangai buruk anggota dan penyokong masing-masing. Dalil agama dibaca bukan mengikuti kehendak Tuhan, tetapi kehendak parti!

Ustaz Muda
Apatah lagi jika ada pula ulama atau ustaz muda mana-mana parti yang baru kenal politik sehari dua, dan mungkin ghairah hendak menjadi calon maka segala dalil dibawa, segala sirah salafussoleh dibaca seakan-akan yang dipertahankan itu Abu Bakar al-Siddiq dan 'Umar bin al-Khattab.
Dalil-dalil agama dipermainkan untuk kepentingan politik masing-masing. Apa yang terkena pada orang lain dibaca secara terang, yang terkena diri sendiri ditakwil dengan sejuta penafsiran. Jika parti lawan berkumpul untuk bantahan maka mereka namakan tunjuk perasaan dan dihukum haram. Kononnya, bukan amalan salafussoleh. Jika geng parti sendiri berkumpul dinamakan menyuarakan pendirian, hukumnya halal. Dimasukkan dalam amar makruf dan nahy munkar.
Maka perhimpunan di KL oleh parti lawan sibuk diharamkan dengan segala fatwa, tetapi di Jeli dan Gua Musang oleh parti sendiri didiamkan. Jika pemimpin kerajaan parti lain yang buat silap, ditegur dalam media dan ditulis surat terbuka. Namun jika pemimpin kerajaan parti sendiri buat salah, difatwakan haram bercakap kesalahan pemimpin di khalayak ramai, kena berbisik di telinga mereka.
Dalil-dalil agama dan nama salafussoleh dikhianati atas kedangkalan pengetahuan, ataupun kepentingan politik 'orang muda agama'. Maka tidak pelik jika Allah menyifatkan golongan ulama yang menjual agamanya seperti anjing. Firman Allah:
"Dan bacakanlah kepada mereka (Wahai Muhammad), khabar berita seorang yang Kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat Kami. Kemudian dia menjadikan dirinya terkeluar dari mematuhinya, lalu dia diikuti oleh syaitan, maka dia dari kalangan yang sesat. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami angkat kedudukannya dengan (berpegang) ayat-ayat itu, tetapi dia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya, ia menghulurkan lidahnya, dan jika Engkau membiarkannya, ia juga menghulurkan lidahnya. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir (Surah al-'Araf: 175-176).

Fatwa Artis
Di celahan itu yang menarik hari ini artis-artis yang baru masuk politik sehari dua pun seakan sudah menjadi 'sarjana Islam'. Mula mengeluarkan hukum ke atas orang lain. Sambutannya hebat. Modalnya bukan ilmu, tapi 'wajah dan penampilan' yang memikat penganjur. Jika 'ustaz' dibayar seratus dua, tetapi artis yang bercakap Islam dibayar beberapa ribu ringgit satu ceramah. Namun jika artis lelaki, ataupun artis wanita yang 'kurang comel', tidaklah seberapa sambutan dan bayarannya.
Kita hendaklah tahu seperti yang disebut oleh para sarjana Islam, bab politik islami bukan mudah untuk dihuraikan. Politik memerlukan kefahaman tentang maslahah dan maqasid syarak. Suatu ilmu yang memerlukan banyak latar pengetahuan yang baik. Namun, jika artis masuk parti politik, segala kesarjanaan itu seakan diberikan kepadanya. Ini memang tanda-tanda akhir zaman.
"Sesungguhnya sebelum kedatangan dajjal-dalam riwayat yang lain: sebelum kiamat- adanya tahun-tahun yang penuh tipu daya. Ketika itu didustakan orang yang benar, dianggap benar orang yang dusta, dianggap khianat orang yang amanah, dianggap amanah orang yang khianat, dan bercakap ketika itu al-Ruwaibidoh. Para sahabat bertanya: "Siapakah al-Ruwaibidoh?" Sabda Nabi s.a.w.: Orang lekeh yang berbicara mengenai urusan awam (orang ramai)." Hadith ini diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, Abu Ya'la, al-Bazzar, Ibnu Majah, al-Kharaiti, dan al-Hakim. Al-Hakim menyatakan isnadnya sahih.dan ini disetujui oleh Al-Zahabi.
Bukan salah artis berceramah dan berkongsi pengalaman. Mereka yang berubah memang dialu-alukan. Namun setiap orang kena tahu kadar pengetahuannya mengenai apa yang dia perkatakan. Jangan cepat simpulkan hukum sedangkan anda bukan ahlinya.
Apapun, politik kita memang ajaib. 'Macam-macam ada' dan semua boleh. Dulu ada orang cakap, asal barang jadi duit, kita ambil. Hari ini, asal barang jadi politik, kita angkut!

Sumber : http://drmaza.com/home/?p=2078

*Fikir-fikirkan....

Kembara Politik

Posted: 10 Sep 2012 11:05 PM PDT

Kembara Politik


Pas akan jadi semakin lemah dan tidak relevan jika pecat Ust Nasha

Posted: 10 Sep 2012 05:49 PM PDT


1. Ustaz Hj Taharuddin Yaakob, bekas aktivis PAS selama lebih 18 tahun berpendapat bahawa PAS tidak lagi sanggup kehilangan sokongan ahlinya seperti mana berlaku semasa pemecatan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Dato' Dr Hassan Ali dan bekas Ketua Penerangan Pas Selangor, Ustaz Hassan Basri.

2. Pemecatan Dr Hassan Ali dan Hassan Basri sebenarnya memberi kesan negatif kepada Pas walaupun dinafikan oleh Pas. Sedikit sebanyak kesannya melemahkan Pas.

3. Pemecatan YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa hanya akan melemahkan Pas yang kini sememangnya sudah semakin tidak relevan sejak menjadi boneka dan budak suruhan PKR dan DAP.

4. Hakikatnya, politik Pas bersama Pakatan Rakyat hanya menguntungkan DAP dan PKR tetapi tidak bagi Pas.

5. Kalau kita amati, adakah kini Pas selaku parti yang dikatakan mahu menggantikan UMNO menjadi semakin dominan dan disegani dalam Pakatan Rakyat?

6. Rasanya, TIDAK!

Nota: UMNO sentiasa menjadi tonggak dalam Barisan Nasional dengan bertanding jumlah kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan dalam setiap PRU.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 10 Sep 2012 09:32 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


ANAK YATIM , ROSMAH DAN YBK.

Posted: 10 Sep 2012 07:30 PM PDT

LAWOK PAKATAN.

Posted: 10 Sep 2012 06:36 PM PDT

BERTEMU DENGAN 'ORANG' PAS.

Posted: 10 Sep 2012 01:27 PM PDT

GAGAL..PAKATAN MAKIN GAGAL !

Posted: 10 Sep 2012 06:57 AM PDT

PKR BERCAKAP MENGENAI POLITIKAL GANGSTERISM !

Posted: 10 Sep 2012 12:00 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 10 Sep 2012 09:14 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video ADUN DAP Beri Amaran Pada Nasharuddin Mat Isa

Posted: 10 Sep 2012 08:02 PM PDT


Duit Dari Soros Rupanya

Posted: 10 Sep 2012 06:17 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 10 Sep 2012 09:12 PM PDT

PISAU.NET


Usaha Nik Aziz Gagal Pecat Nasha:Syura Setuju PAS Keluar Pakatan?

Posted: 10 Sep 2012 06:00 PM PDT


Ramai pihak menantikan keputusan majlis syura PAS untuk mengambil tindakan terhadap Ustaz Nasharudin.Ada yang berkira kira bahawa Ustaz Nasha akan dipecat dari menjadi ahli parti dan dikeluarkan dari majlis syura serta merta.

Apa yang dibicangkan seorang pemimpin PAS pusat bersama Pisau baru baru ini sudah menjadi kenyataan.Majlis Syura sesekali tidak akan memecat Ustaz Nasha.Perancangan kelompok Anwarinas ini sebolehnya tidak mahu tindakan memecat Ustaz Nasha diketahui ramai sepertimana berlakunya terhadap Dr Hasan Ali adalah tindakan mereka.


Mereka sebolehnya tidak mahu penyokong akar umbi PAS melihat segala tindakan terhadap Ustaz Nasha adalah kerja kelompok Profesional atau dikenali sebagai Anwarinas. Mereka belajar daripada kesilapan apabila memecat Dr Hasan Ali melalui keputusan Majlis Syura dan Lembaga Displin Parti yang kesemuanya dikuasai oleh kelompok Profesional.


Apa yang berlaku sebelum ini penyokong akar umbi melihat kelompok profesional atau Anwarinas menguasai keputusan memecat Dr Hasan Ali maka ini merugikan kumpulan itu yang pasti tidak akan mendapat sokongan daripada ahli PAS jika mereka bertanding selepas itu.


Walaupun dikhabarkan semalam Nik Aziz marah marah dek kerana majlis syura tidak menerima usul beliau untuk membicarakan Ustaz Nasha namun usaha ini bukan berakhir disini memandangkan yang menolak usul Nik Aziz ada kelompok ulama PAS yang pasti akan mengundang kemarahan barisan Anwarinas.


Maka perancangan seterusnya keputusan menyingkirkan Ustaz Nasha akan dilakukan semasa muktamar apabila satu usul akan dibawah oleh kelompok Anwarinas,mereka mahu melihat keputusan memecat Ustaz Nasha bukan datangnya daripada jawatankuasa PAS Pusat atau Majlis Syura sebaliknya mereka mahu tindakan memecat Nasha datangnya daripada ahli parti akar umbi ketika berlangsungnya muktamar PAS nanti.


Agenda menyisihkan pro ulamak didalam PAS sekarang ini berjalan lancar,ingatlah dosa besar Ustaz Nasha hanyalah menegur DAP begitu juga Dr Hasan Ali yang mempertahankan akidah umat Islam...

Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas tidak bincang isu Nasharudin tidak dipecat
Kedudukan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa dalam parti itu kekal, kata Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Keputusan Majlis Syura Ulama Pas itu dilihat sebagai satu tamparan buat golongan 'Anwarinas' yang tidak senang dengan tindak-tanduk Nasharudin selama ini termasuk terbaru, membantu pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan ulama Arab Saudi di Mekah baru-baru ini.

Mengesahkan perkara itu, Abdul Hadi berkata, Nasharudin kekal sebagai Ahli Majlis Syura Ulama Pas dan ahli parti itu termasuk sebagai Ahli Jawatankuasa Pusat parti.

Bagaimanapun, beliau masih berteka-teki mengenai masa depan Ahli Parlimen Bachok itu sebagai calon pilihan raya umum akan datang.

"Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas malam ini membincangkan mengenai Lajnah Penerangan Pusat Pas (dan) persiapan pilihan raya.

"(Kedudukan Nasharudin) tiada dalam agenda mesyuarat walaupun sudah habis mesyuarat dan masih lagi menjadi ahli Majlis Syura Ulama," katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Majlis Syura Ulama parti itu malam ini.

Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din yang sebelum ini mempertahankan kenyataan Nasharudin mengenai keperluan Pas mengkaji semula kerjasama dalam pakatan pembangkang.

Abdul Hadi dalam mesyuarat pusat parti itu pada 25 Ogos lalu menegaskan, isu bekas Timbalan Presiden Pas itu akan dibincangkan pada mesyuarat Majlis Syura Ulama malam ini..-utusanPisau kata "apakah ini petanda Majlis syura setuju saranan Nasha agar PAS keluar dari pakatan"

PAS HEADING FOR SHOWDOWN BETWEEN FUNDAMENTALISTS AND LIBERALS

Posted: 10 Sep 2012 02:10 PM PDTTrouble brewing in PAS when the Ulamak Council did not discuss and take action against its member who was former deputy president Nasharuddin Mat Isa.

The fundamentalists in PAS are now putting down their foot with the refusal to act against Nasharuddin who the young liberals wanted out for quite sometime.


Nasharuddin has been a pain in the ass for the liberals who are aligned to PKR de facto chief Anwar Ibrahim as Nasharuddin close association with Umno has screwed up many plans Anwar has in trying to control PAS.


Despite the liberals success in getting rid of Nasharuddin in the leadership and replacing him with their man who is Mohamad Sabu, the liberals have yet to get full support from party members nor the leadership.


The liberals now control the party supreme council seat with two-thirds but since PAS is an Islamic party where decision of the supreme council can be overturned by the Ulamak Council, the liberals have no choice but to live with whatever it is at present.


Nasharuddin is no small timer as painted by the liberals and other leaders in the loose Pakatan Rakyat alliance when they got wind the Ulamak Council might not even discussed anything about Nasharuddin in Sunday night meeting.


Dissatisfied but they could not do anything because they forgot that the Ulamak chairman Datuk Dr Haron Din is a fundamentalist and he knows Anwar from ABIM days.


And Dr Haron decision is reflective of party president Abdul Hadi Awang mind so to speak because they were together building up the party when it was alone in the 70s right up to early 90s.


In short, Nasharuddin position in the party is determined by the fundamentalists who are suspicious of liberals motive and link with Anwar and who are still determined to set up an Islamic state if it wins Putrajaya.


And the liberals know they cannot do anything to Nasharuddin who is not undermining the unity of PAS but instead against the unholy alliance between the party and DAP.


Besides the differences in political ideology and the causes each party champions for, Nasharuddin also does not trust Anwar, who was responsible for his defeat to Mat Sabu, and this everyone within and outside the party knows.


Given the current scenario, PAS is expected to have problems in determining its candidates list as the fundamentalists do not seemed to give way to the liberals in naming the candidates for the coming general election.


The fundamentalists this time around are no longer playing the yes men as the Nasharuddin issue shows and this has given the liberals the worry.


Following this, PAS is heading for a showdown between the two groups and there is a possibility that the co-operation within PR may not work as smooth as expected.

You Free Malam Ni?

Posted: 10 Sep 2012 09:57 AM PDTBlog Pro Pakatan di Saman Ultrakiasu DAP 1juta!

Posted: 10 Sep 2012 06:00 AM PDT


Sebelum ini media pro pakatan begitu kuat mempertahankan DAP,tak kira sama ada mereka ini daripada PAS atau pun PKR.

Hari ini mereka sendiri terkena penangan ultrakiasu chauvanis rasis DAP hingga disaman 1juta oleh 2 pemimpin DAP Perak.


Dari kiri: Lee Chee Seng, ADUN Canning Wong Kar Woh dan Irene Yow.

Lee Chee Seng dan isterinya Yow Chay Yoon (lebih dikenali dengan nama Irene Yow) telah menghantar sepucuk surat menuntut gantirugi sebanyak RM1 juta dari blogger Jasmine C yang mengendalikan kolum bahasa Inggeris.-sumber

Pisau kata " bagus jugak terkena batang hidung sendiri...nah sekarang siapa yang sebenarnya yang samseng"

Jeff Ooi Dipaksa Menyanyi Di Depan Bekas Penyokong Sendiri.

Posted: 09 Sep 2012 11:40 PM PDT

Baru baru ini YB Jeff Ooi merah padam apabila beliau dipaksa naik ke pentas dan menyanyi dihadapan bekas penyokong sendiri yang sekarang ini sudah kembali menyokong BN.

Pada majlis yang sama di Jalan Perak YB Danny Law Exco pelancongan terus menghilangkan diri sebaik saja habis berucap.Barangkali mereka sudah tidak mampu menahan malu dan tidak boleh menerima hakikat bahawa DAP tidak lagi mendapat sokongan kaum cina di Pulau Pinang .

Waktu ini jika penyokong BN suruh YB DAP chauvanis ultra kiasu rasis merangkak pun diaorang sanggup...Ibu pejabat DAP Pulau Pinang dah gelabah besar disebabkan perkembangan terbaru di Pulau Pinang dikhabarkan agak meruncing..

Pesta Phor Tor atau Hungry Ghost Festival yang disambut oleh kaum cina berlangsung diseluruh negeri Pulau Pinang. Korang nak tahu tak di seluruh Pulau Pinang pesta ini diadakan hanya 2 lokasi Lim Guan Eng di jemput dan diberikan peluang untuk berucap. Selebihnya puluhan lokasi sambutan Hungry Ghost di seluruh Pulau Pinang ketua menteri paling celaka dalam sejarah regim langsung tidak dibenarkan bercakap atau pun dijemput...tandanya apa?

Kepada pembaca yang budiman... apa pada pendapat korang ?

Pisau kata "Guan Eng lu ada kenal Miss P? ...cantik..rambut panjang..lesung pipit..muda..seksi.."

Breaking News!6 wakil Friedrich Nauman Faundation (FNF) Adakan Pertemuan Rahsia Dengan Pemimpin Negeri Pulau Pinang.

Posted: 09 Sep 2012 09:25 PM PDT
Beberapa hari yang lalu negara digemparkan dengan pembabitan agenda asing campur tangan kedalam politik negara apabila SUARAM didedahkan menerima bantuan kewangan daripada Friedrich Nauman Faundation (FNF).

Duta Jerman telah dipanggil ke Wisma Putra untuk memberi penjelasan dan sehingga sekarang kita tidak mendengar apa apa maklum balas daripada pertemuan itu.

Terkini dari sumber yang paling rapat didalam DAP,6 orang wakil wakil Friedrich Nauman Faundation ( FNF) dari German telah mengadakan perjumpaan dengan John Ooh Sin Hwa (gambar) iaitu Pembantu Khas P.Ramasamy-Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang pada Sabtu 8/9/12.

FNF adalah NGO yang berpengkalan di German yang kuat memperjuangkan Liberalisme dan mempunyai hubungan yang cukup rapat dengan Anwar Ibrahim dan Pakatan .

Pertemuan 6 anggota FNF Sabtu lalu kerana kerajaan negeri Pulau Pinang yang diperintah DAP menyokong kuat konsep Liberalisme dan mereka meraikan kehadiran kumpulan ini.

PAS seharusnya bertanya kepada DAP apa yang sebenarnya dibincangkan oleh 6 wakil FNF ini dengan kerajaan negeri bukan duduk mendiamkan diri.

Untuk pengetahuan pembaca,pada hari yang sama di Persimpangan Jalan Penang/Lebuh Chulia menariknya SUARAM Pulau Pinang bersama Pimpinan Kerajaan Negeri menganjurkan majlis
'' Busking For Local Democracy Festival 2012''.

SUARAM adalah salah satu NGO pro pakatan yang menerima bantuan kewangan daripada FNF.

Program majlis antaranya menyalakan lilin sebagai lambang kebebasan & di samping berhibur dengan artis artis tempatan serta luar negara..

Matlamatnya mudah mereka cuba menarik golongan muda menyokong pakatan dan dalam masa yang sama meliberalkan pemikaran orang muda termasuk anak anak muda Melayu/Islam.

Untuk mengetahui lebih lanjut siapakah FNF sila klik link AIDC dibawah:

Klik :Anwar & FNF
Klik:Siapakah Aziz Bari ?
Klik:Peranan Anwar & Friedrich Naumann Foundation (FNF) dalam dailog antara Muslim
Klik :Anwar Ibrahim : Antara Festival Filem Gay Jakarta & Games Gay Cologne Brussel

Klik :Bukti Bergambar, PKR Dibantu Kepakaran Asing

Pisau kata "NGO Yahudi German beri bantuan kewangan pakatan"

r b f

Posted: 10 Sep 2012 07:17 PM PDT

r b f


Artis Insaf Dijadikan Sapi Untuk Diperah Susunya....

Posted: 10 Sep 2012 01:30 AM PDT

Semua orang tahu baik dari Lembah Keramat saat kecilnya hingga tergedik-gedik mencari glamer dengan kumpulan Elite dan diangkat oleh Yusuf Haslam sehinggalah kecur geger dengan skandalnya bersama seorang pelakon baru. 

Perlu ada orang untuk memimpin diakeluar daripada sarang maksiat yang lebih besar iaitu PAS dan menjadi satu dosa sekiranya dia ini terus dibiarkan bergelumang dalam parti politik itu kerana hari ini seolah-olah dijadikan sapi oleh PAS untuk diperahkan susunya.

Selanjutnya sila klik di sini

Sikap Ditaktor : SPR Diarah Umum Anwar Menang Jam 3 Petang

Posted: 09 Sep 2012 08:46 PM PDT


Dua hari lepas di Melaka kita dikejutkan dengan tindakan ganas pengawal peribadi Anwar Ibrahim yang mengacukan pistol kepada orang ramai yang tidak bersenjata.

Semalam di Ampang Anwar Ibrahim pula mengumumkan tindakan samseng yang akan beliau lakukan pada hari pembuangan undi PRU 13 kelak.

Dipetik dari antarapos.com
AMPANG: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim terus menaburkan janji-janji 'bulan dan bintang' semasa ceramah beliau di Ampang malam tadi, suatu tindakan yang boleh dilihat sebagai membuai mimpi kepada rakyat di negara ini.

Beliau yang berucap dalam ceramah ketika menjadi tetamu jemputan sambutan Aidilfitri Parlimen Ampang di Taman Kosas hari ini masih mengulangi janji kepada rakyat mengenai penurunan harga minyak, kebebasan media serta pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

"(Setelah) 24 jam ambil alih, kita akan lakukan, harga minyak seluruh negara diturunkan. Media bebas untuk tanya kepada sesiapa, (lebih-lebih lagi) Ketua Pembangkang (ketika itu) Datuk Seri Najib.

"Kita akan mansuhkan PTPTN.. Bagi pendidikan percuma kepada semua dari sekolah rendah sampai kepada universiti."

Selain daripada itu beliau turut membayangkan dirinya sebagai bakal Perdana Menteri negara turut berimaginasi untuk menggunakan kuasa diktator untuk mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar mengumumkan 'kejayaan' beliau menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum ke-13.

"Jam 2.30 petang, saya akan hubungi Tan Sri SPR, (dan berkata) Tan Sri, saya dah dapat keputusan. Saya bagi peluang setengah jam, umum cara teratur dan telus. Kalau tidak, kita ambil tindakan serta-merta kepada seluruh pihak SPR," tambahnya.

Bagaimanapun beliau enggan mengulas ketika diaju pemberita mengenai isu tidak mengangkat tangan ketika bacaan Rukun Negara pada malam ambang kemerdekaan anjuran negeri Selangor baru-baru ini.
Belum berkuasa lagi dia dah tunjuk ciri-ciri seorang diktator, bayangkan jika dia berkuasa kelak ?

C-bOk

Posted: 10 Sep 2012 04:02 PM PDT

C-bOk


Krisis air bakal jadi kenyataan

Posted: 09 Sep 2012 11:41 PM PDT

Krisis air bakal jadi kenyataan

Harap-harap ianya tidak menjadi kenyataan.  Sekiranya dibiarkan pertelagahan ini dan krisis air berkenaan benar-benar berlaku pasti akan menyukarkan ramai pihak.  Bukan sahaja rakyat akan sengsara, keyakinan pelabur dalam dan luar negara terhadap kepimpinan kita serta negara ini akan terhakis.