Jumaat, 13 April 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Kata Pakteh...!!

Posted: 13 Apr 2012 01:33 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Ajakan Syaitan: Pas turut terikut dengan BERSIH 3.0

Posted: 13 Apr 2012 01:11 AM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum PKR selaku Ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia telah mencuba segala cara untuk melonjak aura rakyat agar bangun memberontak dan menjatuhkan kerajaan sedia ada pimpinan Datuk Seri Najib Razak. Cubaan demi cubaan, namun semuanya menemui noktah kegagalan. Rusuhan jalanan diberikan dengan pelbagai nama dan seribu alasan untuk menghalalkan rusuhan tersebut tetapi hasrat sebenar amat mudah dikenalpasti, Pakatan Rakyat amat sukar untuk memenangi hati rakyat terbanyak atau teramai dalam pilihanraya dan hanya melalui pintu belakang sahaja, hasrat Datuk Seri Anwar Ibrahim menduduki Putrajaya akan tercapai.

Semangat dari Timur Tengah kononnya perlu dibawa ke Malaysia walau apa cara sekalipun tetapi apakah tidak ada analisis secara mendalam oleh Pakatan Rakyat bahawa masalah dan isu di Timur Tengah teramat jauh bezanya dengan Malaysia. Mengambil Syria sebagai contoh, Amat tidak berbaloi setiap rakyat Malaysia turun ke jalanan menyahut seruan Anwar Ibrahim. Rakyat Malaysia amat sedar bantahan seawal 26 Januari 2011 di Syria tidak perlu dibuat di negara ini malah untuk berharap suasana itu berlaku sudah memberi rasa gerun kepada penduduk negara ini. Apakah berbaloi menyerahkan nyawa kepada sesuatu yang tidak wujud?. Apakah layak menyerahkan jiwa dan raga semata-mata kerana ajakan Anwar?. Sudah pasti tidak kerana rakyat Malaysia menikmati keamanan, kemakmuran dan kebebasan yang rakyat Syria tidak menikmatinya sejak puluhan tahun. Pembaca boleh renungkan bilamana PRU10, Pihak pembangkang menggunakan seluas-luasnya media online, kerajaan tidak membuat sekatan malah sehingga kini, tidak ada sekatan untuk berbuat demikian. Ini tidak berlaku di Syria kerana Youtube, Facebook, Amazon dan Wikipedia disekat untuk rakyat.

Jika kebangkitan rakyat Syria yang lebih setahun gagal menjatuhkan presiden Bashar, apakah rakyat Malaysia yang bersenang lenang begitu tegar untuk bangun memberontak kepada sesuatu yang tidak pasti?. Bagaimana dengan Libya?. Apakah kematian Muammar Ghadafi boleh dijadikan contoh untuk rakyat bangun menentang pemerintahan Parti Barisan Nasional dan mengherat Datuk Seri Najib Razak untuk ditembak kepalanya?. Ini juga mustahil berlaku di Malaysia kerana sekali lagi, situasi di Libya amat berbeza dengan di Malaysia. Sejak 1969 Muammar Ghadafi memerintah dan segala aktivitinya menjadi bahang amarah dalam hati rakyat. Bagaimana dengan Malaysia?. Tun Mahathir Mohammad memerintah sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun dan dikenali sebagai Bapa Pemodenan Negara. Jika beliau zalim, apakah akan ada rakyat yang ingin mengiktiraf?. Untuk berlaku adil, pasti ada suara yang tidak berpuas hati dengan seseorang pemimpin terutama apabila ideologi politiknya berbeza namun hakikat kepimpinan Barisan Nasional berjaya menjadikan Malaysia negara yang maju tidak dapat disangkal.

Ramai kalangan penuntut Islam berimpian untuk belajar di Mesir dan sehingga kini, keinginan itu terus membara walaupun hakikatnya Mesir pernah melalui suasana yang tidak selamat. 25 Januari 2011, tarikh awal yang mencetuskan Revolusi Mesir 2011 perlu diingati sebagai jalan pintas untuk menjatuhkan pemimpin negara. Inilah yang diimpikan oleh Anwar Ibrahim. Analisis dan dapatan kajian daru sudut apa sekalipun, Pakatan Rakyat akan gagal menawan Putrajaya. Sehubungan itu, cubaan demi cubaan terus dilakukan oleh Anwar Ibrahim. Bukankah pelik untuk memikirkan bagaimana Hosni Mubarak, Presiden kepada negara yang mempunyai pusat-pusat pengajian Islam terulung dunia dibenci rakyat. Pembaca boleh membuat kajian dan analisa bagaimana corak kehidupan dan sistem pemerintahan di Mesir dan bandingkan dengan kehidupan di Malaysia.

Rakyat Malaysia dianugerahkan dengan keamanan, kemakmuran dan ketenangan dalam bekerja. Jika dihalusi secara mendalam corak kepimpinan dari parti Barisan Nasional, pasti akan ditemui kepincangan dan kelemahan namun penemuan sebegitu amat tidak wajar untuk mengharuskan kerajaan ini dijatuhkan secara jalan belakang. Peluang 5 tahun sekali untuk membuang undi perlu diguna sepenuhnya untuk memenangi hati rakyat tetapi sekali lagi Paktan Rakyat gagal untuk membaca kehendak suara ramai. Majoriti rakyat inginkan kedamaian. Apakah tidak ada yang membuat analisa betapa BERSIH 1.0 dan BERSIH 2.0 meninggalkan ketakutan dimata ramai rakyat. Memang betul bagi yang ingin terlibat akan berasa puas dan gembira tetapi apakah kepuasan 20 ribu rakyat yang turun kejalanan mampu mewakili jutaan rakyat yang kerisauan dan ketakutan. 

Hati seorang bapa akan risau memikirkan anak yang belajar di Lembah Kelang apabila BERSIH 3.0 akan terjadi. Hati seorang suami gundah dulana memikirkan isteri kesorangan bekerja di sebelah Dataran Merdeka. Hati seorang guru risau memikirkan rancangan untuk bercuti bersama anak pelajar tertangguh kerana rusuhan BERSIH 3.0. Lebih penting, hati semua pihak yang terlibat untuk menangani kehendak minoriti ini akan berserabut dan marah. Apakah undi mereka yang berserabut dan marah ini tidak penting?. Apakah undi mereka yang runsing, risau, gundah dulana ini tidak diambil kira?. Secara realistik, kepada parti manakah golongan yang kerisauan ini akan memberikan undi apabila berpeluang membuang undi dalam PRU13?. 

Bukan sedikit hati yang terluka dek kerana keinginan menjatuhkan kerajaan BN melalui jalan belakang ini. Secara pasti, mereka ini akan memberikan untuk kepada pihak yang bertahan iaitu BN. Anwar Ibrahim sepatutnya lebih sedar bahawa dalam waktu begini, strategi untuk membangkitkan amarah rakyat akan menemui kegagalan. Andaikan BERSIH 3.0 mampu menghadirkan 500 000 rakyat di Dataran Merdeka, Apakah jutaan rakyat yang tidak turun dan tergengala segala rancangan akan bersetuju dengan tindakan sebegini?. Dengan kemampuan Dataran Merdeka yang hanya boleh menampung 20 000 orang, apakah tidak akan berlaku sesuatu yang tidak diingini?. Cukuplah dengan satu kematian yang sehingga kini berlalu seperti angin malam tanpa sebarang pembelaan dari PR. Amat jelas, majoriti rakyat hanya menunggu untuk melihat kerosakan yang dibuat oleh BERSIH 3.0 dan suara teramai ini akan menghukum kerakusan BERSIH 3.0 dalam PRU13. 

Paling menakutkan, kejatuhan kerajaan yang memerintah disabitkan dengan tangan-tangan asing dan gerakkerja NGO-NGO di Malaysia ada dihubungkaitkan dengan dana asing. Jika dari Amerika sendiri sudah ada teguran, amat-amat pasti dana ini sudah dibelanjakan dan diguna untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada. Apakah kewajarannya untuk rakyat menerima gabungan haram BERSIH 3.0 dan NGO-NGO tempatan yang menadah tangan dana asing?. Apakah hasilnya nanti, PR hanya memerintah sebagai boneka dan jari jemari yang menggerakkan pemerintahan adalah dari luar. Sudah sampai masanya rakyat terbanyak menghukum perosak keamanan negara ini dengan memberikan pengajaran dalam PRU13.

Pakteh Kata
Jumaat, 12 April 2012

Lagi kes Anwar berzina - Aspek Teknikal didedahkan.

Posted: 12 Apr 2012 05:24 PM PDT


Artikel ini dipetik sepenuhnya dari blog MyMassa. Seperti biasa...pendedahan yang melibatkan Anwar Ibrahim tetap akan menjadi perhatian Pakteh. Kepada pembaca yang inginkan fakta mengapa Pas Kedah akan turut tumbang,.....Ini adalah antara puncanya...sokongan membuta tuli dan tidak berbelah bagi kepada Anwar.....

VERY EKSKLUSIF: LAPORAN BOCOR PAKAR LUAR NEGARA

LAPORAN PENILAIAN VIDEO SEKS ANWAR IBRAHIM

(A) Penilaian secara Teknikal:

1-   Tarikh video dirakamkan adalah pada 21-02-2011.
2-   Waktu ianya mula dirakamkan – bermula pada 22:23 bersamaan 10.23 malam.
3-   Waktu ianya selesai dirakamkan adalah pada 22:45 bersamaan 10.45 malam.
4-   Saiz Fail yang dirakamkan adalah – hanya 6.5MB
5-   Dipercayai kamera yang digunakan untuk merakam aksi dalam video ini adalah dari jenis "web camera". 
6-   Ini adalah disebabkan ianya mempunyai bukaan ruang rakaman 18mm-34mm. 
7-   Selain itu kejelasan gambar hanya boleh dibandingkan secara pemerhatian 100% mode pada tahap 54Kbps (Kilobits per second).
8-   "Kbps" (Kilobits per second) adalah suatu indeks dan sistem untuk mengukur kelajuan rakaman serta kualiti atau resolusi sesuatu gambar dan video.

"K" is expressed in binary bits as "01001011." In traditional usage, 1,024 bits of data equals a kilobit, while 1,024 bytes equals a kilobyte. Kbps always refers to kilobits, while the designation of KB/sec refers to kilobytes.
1024 bits = 1 kilobit
1024 bytes = 1 kilobyte = 8 kilobits
1024 kilobytes = 1 megabyte = 8,192 kilobits
· Written By: R. Kayne
· Edited By: Niki Foster
· Copyright Protected:
2003-2012 Conjecture Corporation

Kanta atau lensa kamera

Gambar 1 – Video dinilai pada saiz pemerhatian 100% dan FLV 54Kbps

Gambar 2 – Perbandingan kanta (lens) yang digunakan pada 'Webcam'

9. Dari segi penggunaan kanta atau lensa kamera, kita dapat lihat dengan jelas perbandingan bentuk ruang lensa yang digunakan. Parameter saiz ruang kanta adalah didalam lingkungan 18mm hingga 34mm.

10. Ini dapat dilihat dengan jelas pada lekok seperti dalam gambar rajah di atas.

11. Perkaitan huraian teknikal ini sekaligus menyangkal bahawa sebelum ini terdapat kenyataan bahawa saiz badan di bahagian perut adalah tidak sama. Jika mengikut penilaian teknikal ianya pasti akan berlaku sedikit "distortion" atau lengkung pada paparan gambar kerana kesan daripada penggunaan kanta atau lensa kamera. Atas dasar itu, penelitian terperinci telah dilakukkan dan menunjukkan persamaan yang jelas antara individu di dalam video ini dan rupa paras fizikal Dato' Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.

12. Percanggahan pendapat yang menyatakan bahawa saiz perut Anwar Ibrahim tidak sama, sepatutnya tidak timbul dan sememangnya ianya merupakan Anwar Ibrahim. Berikut dilampirkan imej-imej yang menunjukkan bahawa individu yang dinyatakan dalam video in dan Dato' Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.


Gambar 3: Imej yang menunjukkan persamaan yang sangat jelas kedua-dua rupa. Penilaian imej ini dijalankan berdasarkan perbandingan dari pandangan sisi serta cara belahan rambut yang sama.


Gambar 4: Imej ini juga menunjukkan pandangan sisi. Gaya potongan rambut yang sama serta rangka bentuk muka yang sangat serupa dapat dilihat di sini.


Gambar 5: Imej ini menunjukkan keluasan dahi Anwar Ibrahim. Selain itu, komposisi, ruang lekuk pada pipi, serta sudut pandangan Anwar Ibrahim juga sama dalm gambar ini.


Gambar 6: Persaman iras muka serta ekspressi yang sama dapat dilihat dengan jelas pada imej ini.


Gambar 7: Persamaan dari aspek perut yang menonjol ke depan secara perbandingan asas adalah sama.


Gambar 8: Iras muka yang sememangnya merupakan Anwar Ibrahim


Gambar 9 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini.


Gambar 10 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini. Kali ini imej ini dirakamkan pada jarak pandangan yang sedikit jauh bagi memudahkan penilaian persamaan dilakukan.


Gambar 11 – Persamaan jenis kanta yang digunakan untuk merakam video ini hasil perbandingan fakta teknikal pada Gambar 2


Night Vision

i. Sepanjang pemerhatian penilai, model kamera juga menunjukkan yang aksi didalam video ini dirakamkan dengan menggunakan "Night vision Mode".

"Night vision is the ability to see in low light conditions. Whether by biological or technological means, night vision is made possible by a combination of two approaches: sufficient spectral range, and sufficient intensity range.
By: Philip Gibbs 1996 (Can Human See a single Photon?)

ii. Penggunaan "Night vision" adalah bertujuan untuk merakamkan sesuatu aktiviti didalam gelap dengan lebih terang dan jelas. Ini adalah disebabkan kemampuan pemerhatian mata manusia sangat terhad untuk melihat didalam sesuatu keadaan yang gelap jika hendak dibandingkan dengan haiwan-haiwan. Selain itu, "mode" bagi rakam menggunakan "night vision" adalah hitam putih. Ini adalah kerana kualiti "sensor" pada masa ini lebih berkesan dengan penghasilan warna hitam dan putih. Belum ada alat atau kamera lagi yang mampu merakam gambar berwarna pada ketika suasana yang gelap pada tahap kejelasan yang ditanyang dalam video ini. Ini adalah sebab utama mengapa video ini dirakamkan dalam bentuk dan hasil hitam putih. 


Gambar 12 – Contoh penggambaran menggunakan kamera "Night Vision latest Model 2012"

iii. Selain itu, secara teknikal juga, keseluruhan gambar yang ditayangkan tidak mempunyai unsur manipulasi atau penambahbaikan semula kepada video ini. Proses suntingan atau "editing" yang dilakukan hanyalah terlalu sedikit iaitu, mengemaskini tempoh masa video itu dirakamkan sahaja. Ini bermaksud rakaman ini hanya memainkan adegan penting dan tidak ditunjukkan adegan mula dan akhir.

iv. Jika kita perhatikan pada tempoh masa yang dimainkan sepanjang 22 minit penting iaitu adegan ketika Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik dan hinggalah beliau keluar dari bilik tersebut. Dapat dilihat pada jam waktu yang bergerak, ianya selaras dan sememangnya jika ianya di manipulasikan (edit and adjust), tempoh masa yang ditunjukkan pada gambar 12 pasti akan tidak selari (pasti akan berlaku "distortion" dari segi masa pada video ini).

v. Jika proses manipulasi dilakukan pada video ini, pasti akan mempunyai kesan manipulasi pada bahagian tempoh masa yang tercatat disebelah kanan video ini.


Gambar 13 – Indikator kukuh membuktikan bahawa masa adalah bukti utama video ini dirakam dan tidak dimanipulasi.


Rumusan

(A) 'Sudah terang lagi bersuluh', berdasarkan daripada penilaian penilai, rakaman yang dilakukan ini secara teknikalnya adalah tulen dan tiada unsur manipulasi dilakukan oleh mana-mana pihak. Dari segi individu yang terlibat dalam rakam ini 100% merujuk kepada rupa paras Anwar Ibrahim. Ini dapat dilihat dengan jelas pada setiap sudut rakam ini dilakukan serta individu-individu yang terlibat.

(B) Penilai membuat penilaian secara telus tanpa ada sebarang unsur tokok tambah atau kepentingan peribadi. Aspek yang dinilai adalah dari segala segi iaitu, rangka muka, cengkung pipi, penggayaan serta potongan rambut, rangka badan, alat yang digunakan untuk merakam, komen dari maklumat pihak professional di luar negara yang telah dinyatakan didalam buletin 8.oo malam, perbandingan gambar dalam video dan gambar fotografi di luar dan juga jarak pandangan, dekat, sederhana dekat dan juga jauh. Selain itu, rujukan buku-buku yang menunjukkan indeks persamaan teknikal video kamera juga dinilai dan diperhalusi.

(C) Hasil dari semua aspek penilai yang dinyatakan di atas, keputusannya menjurus kepada kebenaran, bahawa Anwar Ibrahim merupakan individu yang berada di dalam rakaman video ini yang bertarikh 21 Feb 2011. 

(D) Diharapkan laporan ini dapat membantu usaha dalam mencari kebenaran dan keadilan yang diperjuangkan untuk kepentingan agama, bangsa dan negara. 

Mymassa/2012/ori

Duke of UMNO

Posted: 13 Apr 2012 01:30 PM PDT

Duke of UMNO


LAWAK PAGI INI...PERADUAN TEKA SIAPA BAPOK "BERGETAH" INI....!!!

Posted: 12 Apr 2012 06:08 PM PDT

Jarang-jarang jugak aku buat peraduan kat blog aku ni... 

Tapi bila tengok gambar kat atas ni..aku teringin pulak nak buat peraduan...

Soalannya...siapakah "drag queen" yang dibulatkan dengan bulatan merah di atas?

Pemenang yang berjaya meneka dengan jawapan yang betul takkan dapat hadiah, tapi dia akan membuktikan bahawa dia memang kenal Anwar sebagai seorang yang "dua alam"! Heh!

THE FLYING KICK

Posted: 13 Apr 2012 01:05 PM PDT

THE FLYING KICK


NAK BERBOGEL PUNYA FASAL, SANGGUP KELUAR DARI ISLAM!!!

Posted: 13 Apr 2012 12:17 PM PDT

PERANGAI HODOH MACAM NI, NAK DIISBATHKAN SEBAGAI PENDAKWAH? HARAMJADAH!!!

Posted: 13 Apr 2012 07:00 AM PDT

PERANGAI BIADAP AZMIN ALI DAN KAWAN-KAWANNYA TELAH DISAHKAN OLEH P.KAMALANATHAN!!!

Posted: 13 Apr 2012 05:50 AM PDT

PARPUKARI VS PAPAGOMO, RBF JADI MACAI.... TONGONG PUNYA BLOGGER!!!

Posted: 13 Apr 2012 01:29 AM PDT

BOLEH PULAK MUBAHALAH BILA KENA KAT BATANG HIDUNG SENDIRI!!!

Posted: 13 Apr 2012 12:09 AM PDT

DR.ISMAIL SALLEH BUKTIKAN, DIA LEBIH LAYAK JADI MENTERI BESAR KEDAH!!!

Posted: 12 Apr 2012 07:33 PM PDT

PERTAHANKAN KETUANAN MELAYU... IA ADALAH SATU KEWAJIPAN!!!

Posted: 12 Apr 2012 05:40 PM PDT

JOM KITA BERSEDEKAH... KENA PILIH-PILIH JUGAK KUT?

Posted: 12 Apr 2012 02:03 PM PDT

Rajahmas

Posted: 13 Apr 2012 11:49 AM PDT

Rajahmas


Pameran Umum untuk para Belia di Sarawak

Posted: 12 Apr 2012 04:48 PM PDT

Tajuk Pameran: Dana Belia 1 Malaysia

Tarikh diadakan: 1,April.2012 - 30,April.2012

Tempat diadakan: Alleyway, Aras1, Pustaka Negeri Sarawak


Dana Belia 1 Malaysia adalah platform untuk golongan belia menyalurkan bakat dan tenaga mereka ke arah pembangunan belia di negara ini. Dana Belia menawarkan peluang kepada negara ini.

Dana Belia menawarkan peluang kepada para belia untuk merealisasikan impian mereka. Anda dijemput ke Alleyway, aras 1, Pustaka Negeri Sarawak untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Apr 2012 11:24 AM PDT

PEJUANG BANGSA


PANAS ! Pengakuan berani ...bukti Neelofa bukan artis murahan

Posted: 13 Apr 2012 11:20 AM PDTGPB tabik la kepada artis cun dan seksi ini iaitu Neelofa yang menolak kemewahan dan wang oleh VIP  semata-mata untuk menaikkan kerjayanya dalam industri seni ini .  Beliau menolak secara baik tawaran2 ini semua .

Nampaknya mereka sudah salah orang untuk cuba mengambil kesempatan ke atas artis baru ini . Harap Neelofa berhati-hati dari terjerumus dengan godaan2 seperti ini .

GPB cadangkan kepada bro  Zed Zaidi selaku orang kuat SENIMAN , pantau isu ini kerana ia boleh merosakkan industri seni kita selain kehadiran artis tiada MyKAD di negara kita ini .
Beza Anwar Ibrahim & Shah Rukh Khan bila tiba di AS ??

Posted: 13 Apr 2012 10:07 AM PDT
GPB pelik juga dengan pihak berkuasa AS ini yang menahan hero filem  Don 2 , Shah Rukh Khan selama 2 jam di lapangan terbang mereka .  Tak kan  selebriti terkenal dunia ini yang sudah banyak kali ke negara terbabit ditahan macam seorang  penjenayah .

Mungkin sebab Shah Rukh Khan ini bukan agen atau bekerja dengan mereka , itu yang kena tahan macam itu. Ia beza sekali dengan  seorang pemimpin songsang dari Malaysia iaitu Anwar Ibrahim yang mendapat layanan First Class dari AS .

Anwar pergi sana macam rumah kedua dia je . Anak-anak dia pun semua tinggal dan berlajar di sana . Apa tidaknya passport pun siap dalam masa 24 jam .KLIK DI SINI 
- India melahirkan rasa marah dengan tindakan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) menahan aktor popular Bollywood, Shah Rukh Khan kira-kira 90 minit di lapangan terbang White Plains dekat sini, hari ini.

Menteri Hal Ehwal Luar India, SM Krishna berkata, dasar menahan dan kemudian meminta maaf di pihak berkuasa AS tidak harus berterusan.

Aktor itu tiba di lapangan terbang White Plains dengan menaiki pesawat peribadi untuk menghadiri satu majlis di Universiti Yale.

Video demo anti Lynas Sungai Petani kecoh, PAS jangan jadi Babi DAP /PKR ??

Posted: 13 Apr 2012 09:15 AM PDT
Memang panas sekarang situasa di negeri Kedah. Dulu  orang Melayu ini diam , sekarang bila juak-juak PAS yang menjadi balaci DAP/PKR sering buat onar dengan berdemo, silap besar dah kali ini .

Video di bawah ini merupakan demo anti Lynas yang diadakan di tengah bandar Sg Petani . Nasib baik la ada polis berkawal di situ , kalau tak tentu dah gaduh ...

Yang turun membantah demo anti lynas ini adalah NGO Perkasa dan juga bekas perajurit askar.


Kesesakan teruk berlaku jika BERSIH 3.0 di Dataran Merdeka

Posted: 13 Apr 2012 08:21 AM PDT


Ketua Pemuda MCA Wilayah Persekutuan Chiew Lian Keng menggesa penganjur supaya membatalkan perhimpunan BERSIH 3.0 di Dataran Merdeka pada 28 April kerana didakwa menjejas hak rakyat Malaysia yang lain.

Chiew juga menggesa gabungan Himpunan Hijau untuk berarak dari KLCC ke Dataran Merdeka untuk menyertai perhimpunan BERSIH 3.0 di Dataran Merdeka pada hari itu.Chiew memberi amaran bahawa perhimpunan itu akan menjejaskan aliran trafik dan memberi masalah kepada penduduk kota Kuala Lumpur.Dalam satu kenyataan semalam, Chiew berkata perarakan itu tidak perlu diadakan sekiranya penganjur bertegas untuk berhimpun."


Tiada masalah akan timbul jika ada kompromi dalam soal lokasi, jadi mengapa mereka terus timbulkan perkara ini?

"Chiew berkata penganjur perhimpunan tersebut, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) perlu memfokuskan kepada pilihan raya bersih dan adil, dan bukannya untuk menjadikan Dataran Merdeka sebagai lokasi perhimpunan.Katanya lagi, Dataran Merdeka tidak sesuai dijadikan lokasi perhimpunan kerana tidak disenaraikan dalam Akta Perhimpunan Aman 2011.

Malah, dataran di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur itu juga signifikan dari segi sejarah, katanya lagi.

Beliau turut mengesyaki bahawa perhimpunan itu akan digunakan pemimpin Pakatan Rakyat sebagai pentas politik dan juga untuk meraih undi dalam pilihan raya akan datang-


Posted using BlogPress from my iPad


PAS nak main sumpah pulak , suruh Anwar buat dulu !

Posted: 13 Apr 2012 06:03 AM PDTBila PAS tak boleh jawab dakwaan  PAS adalah Parti Ajaran Sesat  oleh MB Terengganu Datuk Seri Ahmad Said , depa seperti panik dan cuba guna senjata terakhir iaitu Sumpah Laknat .  Depa cabar Ahmad Said bersumpah kerana melabel parti mereka adalah parti ajaran sesat .

Bukti PAS parti ajaran sesat  ; KLIK DISINI 

Sebelum PAS nak ajar Ahmad Said bersumpah , baik suruh Anwar yang dituduh Biseksual dan songsang itu dulu bersumpah . hahah....Ada berani ke ?? ..takut kena pecat seperti Hassan Ali ke ?Tunggu dia buatlah, dulu....Berapa ramai orang yang dah termakan kata-kata mereka. Merekalah yang sepatutnya sumpah dulu, kenapa kita pula. Macam Anwar Ibrahim, apabila dia dimalukan (kes liwat), sepatutnya dia yang perlu bersumpah. Pas perlu menyuruh Anwar dulu sumpah laknat, tapi dia (Pas) tak buat pun," - Ahmad Said

Mudah saja bagi Ahmad Said (Datuk Seri Ahmad Said) iaitu pemimpin PAS bersumpah laknat terlebih dahulu bahawa mereka bukan pemimpin yang menyesat dan PAS pula bukan Parti Ajaran Sesat.

Jangan suruh orang sumpah tetapi sendiri enggan bersumpah bahawa selama ini merekalah yang menyesatkan orang Islam, bukan sahaja di Terengganu tetapi juga di negeri-negeri lain hingga ke Johor dan Kedah/Perlis.

Dalam kes dengan beliau, Ahmad Said menegaskan PAS sanggup meminta bersumpah laknat tetapi dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menjadi idola mereka – PAS tidak pun menyuruh Anwar bersumpah mengenai pelbagai tuduhan termasuk biseksual.

Dengan menimbulkan isu sumpah laknat yang dikaitkan dengan Pas Ajaran Sesat ini nampak sangat PAS kini kehabisan modal untuk menentang UMNO, khususnya Ahmad Said.KLIK DI SINi

Tahniah PDRM , tumpaskan aktiviti kerja haram di 3 negeri Pakatan !

Posted: 13 Apr 2012 04:01 AM PDTPolis percaya telah menumpaskan sindiket pengedaran dadah tempatan yang aktif di beberapa negeri apabila menahan 14 lelaki dan dua wanita serta membongkar tiga makmal memproses dadah dalam serbuan di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah, Khamis.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata polis turut merampas 2.5 kg dadah jenis syabu, bahan-bahan kimia dan pelbagai peralatan memproses dadah.Polis juga merampas wang tunai sebanyak RM266,288 dan 10 buah kenderaan mewah bernilai lebih RM1 juta, katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Beliau berkata dalam serbuan pertama di sebuah rumah teres di Klang, Selangor, polis menahan sembilan lelaki dan dua wanita serta merampas 228 gram syabu bersama peralatan memproses dadah.

Susulan serbuan itu, polis membuat serbuan di sebuah dusun di Kampung Kemunting, Karangan di Kulim, Kedah dan menahan tiga lelaki yang sedang membungkus dadah dalam sebuah pondok yang dipercayai dijadikan makmal memproses dadah, katanya.

Noor Rashid berkata hasil siasatan terhadap suspek yang ditahan itu, polis membuat serbuan ketiga di Bukit Tambun, Pulau Pinang dan menahan dua lelaki yang dipercayai terlibat secara langsung dengan kegiatan memproses dan mengedar dadah jenis syabu itu.

"Kesemua 16 rakyat tempatan yang ditahan itu berusia antara 23 dan 60 tahun dan beberapa suspek mempunyai rekod jenayah lampau atas kesalahan dadah," katanya.

Noor Rashid berkata hasil siasatan polis mendapati ketiga-tiga makmal memproses dadah itu mempunyai kaitan antara satu sama lain.

Beliau berkata ketiga-tiga serbuan oleh sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman dengan kerjasama Narkotik Kedah dan Pulau Pinang itu dibuat hasil maklumat awam dan risikan selama beberapa bulan. - BERNAMA

Nama Malaysia tercatat dalam filem Battleship !!

Posted: 13 Apr 2012 01:10 AM PDT


Jika sesiapa dah menonton filem aksi perang yang hebat melawan Alien iaitu Battleship di Lautan Pasifik , pasti akan terdengar nama Malaysia disebut ketika latihan  ketenteraan  Asia Pasifik ( RIMPAC) .

GPB sudah menonton filem berkenaan dan memang menarik sekali .Dibintangi oleh Taylor Kitsch, Liam Nesson dan  juga Rihanna . CGI filem ini tidak perlu dipertikaikan, memang superb!  Filem barat kalau bab CGI memang jarang menghampakan.
Bila agaknya Malaysia nak bikin filem perang macam ini ?? Tak habis-habis cerita hantu dan rempit ..

PTPTN : Anuwar akui janji yang ini gagal menipu rakyat !

Posted: 12 Apr 2012 11:22 PM PDTIsu PTPTN telah berjaya membuka mata pelbagai pihak termasuk pelajar-pelajar  bahawa janji Anwar dan PKR   untuk hapuskan pinjaman terbabit jika menang PRU 13 sebenarnya hanyalah satu janji palsu .  Anwar sudah masuk perangkap sendiri .

BUKTI ANWAR GAGAL JAWAB ISU PTPTN ...
Wow, sekarang ini ada penyakit baru dalam PKR. Saling salah menyalahkan, kerana idea menawarkan penghapusan PTPTN tidak mendapat sambutan baik seperti yang diharapkan. Anwar sendiri tidak seronok apabila dia dihentam kanan dan kiri, kerana dikatakan mahu menjahanamkan Negara dengan janji-janji yang bodoh dan tidak menarik perhatian rakyat.

Semua tidak mengaku bahawa itu idea mereka. Nampaknya, janji PTPTN ini adalah ibarat 'peluru sesat' yang akhirnya terkena di atas batang hidung sendiri. Anwar sudahpun mengarahkan Setiausaha Agung mencari jalan selamat untuk keluar daripada isu ini. Bersih 3.0 adalah satu alat yang paling mujarab.

Anwar nampaknya semakin kerap berhadapan dengan situasi salah nasihat kebelakangan ini. Khabarnya Jawatankuasa Strategik PKR sendiri tidak faham dengan apa yang berlaku. Anwar bercakap tidak mengikut garis dasar yang disediakan oleh Jawatankuasa Strategik. Semua main langgar. Lepas itu puas nak buat recovery. Belum tentu boleh recover. Kalau salah cakap; rakyat akan tuntut. Setakat ini, memang mereka berdepan dengan masalah.

Arahan Anwar juga, agar media baru pembangkang turut menggunakan data dan info Asia Sentinel dalam mengenengahkan isu kapal selam. Anwar mahu ianya dilakukan seberapa segera – walaupun Anwar sendiri mengakui bahawa info tersebut sangat diragui.

Gun Begins to Smoke in Malaysian Sub Scandal – John Berthelsen (Asia Sentinel).

Tulisan ini tidak mengandungi data dan info apa pun. Macam tulisan kosong. Tak ada makna.
Nampaknya dalam isu PTPTN ini, Anwar semakin tersepit. Solution menggunakan wang PETRONAS; boleh mengundang kemarahan pengundi Melayu yang percaya PETRONAS masih lagi antara syarikat yang diurus secara profesional dan efisien.

Menurut seorang rakan HQ PKR, isu PTPTN ini memang menjadi cadangan AMK, khususnya Shamsul Iskandar. Mamat ini memang terkenal sebagai seorang pemain politik yang dungu. Yang tak tahu implikasi besar cadangan bodoh seperti itu. Khabarnya, Rafizi mahu lepas tangan. Tak mahu sama-sama fikir bagaimana nak selamatkan isu PTPTN ini. Janji dah janji.

Kebodohan Ketua AMK ini sebenarnya sudah membawa Anwar dalam masalah. Rafizi memang dah lama benci kepada mamat sorang ni. Tak ada substance. Sam salah nasihat Saifuddin. Saifuddin jual kepada Anwar. Anwar salah cakap. Rafizi yang kena cuci. Formula ini akan buat orang benci.

sumber : GELAGAT ANWAR

GEMPAR ! Fenomena Halo di Malaysia berlaku pagi ini ...

Posted: 12 Apr 2012 09:14 PM PDT
 Orang ramai di bandar raya ini dikejutkan dengan satu fenomena di mana lingkaran cahaya seakan-akan pelangi mengelilingi matahari atau bulan.

Keadaan yang dikenali sebagai Fenomena Halo itu mula dikesan tengah hari semalam.
Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia kepada Bernama hari ini, keadaan itu adalah satu fenomena semula jadi.

"Terdapat banyak jenis halo, tetapi kebanyakannya terjadi daripada kristal ais dalam awan tinggi cirrostratus yang kelihatan seakan-akan kepingan awan yang terletak pada ketinggian sekitar 6,000 - 18,000 meter di atas paras tanah," kata kenyataan itu.

Kenyataan itu berkata dalam amalan pemerhatian cuaca, kewujudan halo merupakan antara petunjuk yang boleh diguna untuk meramal hujan atau ribut petir dalam tempoh 12 hingga 24 jam, terutama jika ia diikuti awan jenis pertengahan.

Menurut kenyataan itu, lapisan awan cirrostratus sangat nipis sehinggakan matahari atau bulan boleh dilihat dengan jelas melaluinya, tetapi kadang-kadang matahari atau bulan juga boleh kelihatan sebagai bayangan malap melalui lapisan awan yang tebal.

Apabila cahaya matahari atau cahaya bulan melalui kristal ais awan cirrostratus, cahaya tersebar atau dibiaskan yang menyebabkan halo terbentuk.

Menurut kenyataan itu lagi orang ramai yang ingin melihat halo perlu memastikan kedua-dua mata dilindungi daripada pancaran matahari.

"Jangan sesekali memandang halo secara terus dan dalam tempoh yang lama dan perlu sembunyikan matahari dari penglihatan di sebalik binaan, bangunan atau apa-apa sahaja," katanya.

Orang ramai diingatkan supaya berhati-hati apabila mengambil gambar halo tanpa pelindung matahari kerana ia sangat berbahaya terutamanya ketika menggunakan kamera Single-lens reflex (SLR). - BERNAMA

Amaran Guan Eng kepada SJKC berbaur RASIS !

Posted: 12 Apr 2012 07:44 PM PDT
Amaran Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kepada 84 buah sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) di negeri itu supaya berhenti melanggan akhbar arus perdana berbahasa Melayu merupakan satu perbuatan rasis yang menghalang perpaduan rakyat.

Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, amaran tersebut akan membawa kesan buruk kepada rakyat keseluruhan terutamanya dari segi perkauman dan cintai bahasa kebangsaan.

"Bagi saya, amaran ini merupakan bentuk rasis dan hasutan secara halus bagi membenci bahasa Melayu, sedangkan ia adalah bahasa kebangsaan negara.

"Tidak sepatutnya Guan Eng berbuat sedemikian yang hanya akan membentuk generasi muda di SJKC membenci bahasa Melayu dan secara tidak langsung kepada orang Melayu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

DIMENSI

Posted: 13 Apr 2012 11:23 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Anuwar jek dah biase kuar masuk 'belukar'! kehkehkeh

Posted: 13 Apr 2012 05:01 AM PDT


Isu altantuya..anuwar jek yang pakar selak, kuak lalang dalam 'belukar'! kehkehkehkeh >XD..klik sini

Omegay: Tuan Mangkok temper kesesatan PAS jadi bahan? >XD

Posted: 13 Apr 2012 02:05 AM PDT


"Apa yang didakwa oleh Umno Terengganu bukan perkara baru, ini perkara lama, kalau Pas parti sesat, sudah tentu Pas sudah disenaraikan oleh Jakim sebagai parti sesat.

"Pas sebuah pertubuhan berdaftar, parti yang sah, bukan parti sesat. Sudah 20 tahun Umno bawa isu ini, jadi, kalau benar kami sesat, sudah tentu Jakim sudah ambil tindakan... ini tidak berlaku, jadi saya anggap ini perkara sengaja dibawa oleh Umno," kata Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang. - SH

'ketua kerajaan langit'


ape lerrr tuan mangkok ni!..kalau tak bagi daftar kata kerajaan zalim..bila dah bagi kebenaran berdaftar banyak cakap plak. kire nasib baik la parti paling menyesatkan ni di benarkan untuk di register kan sebab kalau kerajaan tak buat macam tu rakyat tak akan tau sape PASrael yang sebenarnya!

Tanpa kewujudan PASrael kita jugak tak akan dengar seseorang akan di angkat menjadi wali atau nabi selepas nabi muhamad s.a.w atau kemunculan imam mahadi ketika pilihanraya semakin hampir

selama 21 tahun PAS di benarkan 'beroperasi' menyesatkan umat di mesia. kalau nak di bandingkan dengan pertubuhan al-arqam dan kumpulan ajaran sesat yang lain, PAS cukup bernasib baik sebab kita tak nak terlalu banyak pertubuhan2 songsang terus menyesatkan umat islam. cukup la kerajaan melayan gelagat pelik puak PASrael sebagai menetapkan syarat dasar keterbukaan (walaupun PASrael dah sesat sampai ke tahap gaban!)

Sekurang-kurangnya dengan kewujudkan PASrael selama 21 tahun yang cukup masyhur dengan tarekat songsangnye, rakyat dah bijak menilai sape PASrael yang suke bersembunyi di sebalik nama dan agama. Dan sudah menjadi kewajipan kerajaan untuk 'membenteras' kekufuran, kezaliman dan kejumudan sekaligus mendedahkan wajah sebenar parti yang berlambangkan bulan setengah masak! huhuhu

Omegay: Tian Chua memang HARAMJADAH!

Posted: 13 Apr 2012 12:14 AM PDT


The Mole sini melaporkan Tian Chua menafikan berkelakuan macam monyet di pertabalan Agong.

Dalam tweeter, anak haramjadah yang tidak pernah mandi wajib lepas kongkek ini terus menyalahkan blogger yang dipanggil cybertrooper. Pukimak lu AIDC, GAP dan Unspinners adalah cybertroopers.

Kami blogger tulin yang boleh balun kiri dna balun kanan demi agenda untuk kebaikan agama, negara dan bangsa. Cybertroopers sokong dan pertahan tak kira salah betul. klik sini 


YB Kamalanathan mengesahkan si haramjadah anak khinzir ni berperangai macam hanjeng di hari pertabalan YDP. nak kurang hajar tak kena tempat. terbukti sudah pembangkang tak pernah menghormati raja2 melayu sebagai ketua negara!...harkkk ptuihhh!!! >:[

IPOHMALAY

Posted: 13 Apr 2012 09:09 AM PDT

IPOHMALAY


Meriahkan #TwtUpIpoh 28 April 2012

Posted: 13 Apr 2012 03:39 AM PDT

Pengguna Twitter di kawasan Utara amnya dan Ipoh khususnya dijemput untuk memeriahkan TwtUpIpoh yang akan di adakan di P.O.R.T Ipoh, No. 9 dan 11 Jalan Sultan Azlan Shah (Tiger Lane) pada 28 April ini.

Berbagai acara dirancang untuk memeriahkan hari tersebut antara lain peluang bertemu dengan pengguna-pengguna Twitter yang tergabung dalam Twitterjaya, bertemu dengan selebriti , persembahan sukan ekstrim, mengunjungi booth-booth dan ekspo kerjaya.

Acara akan bermula jam 10 pagi hingga jam 10 malam dan masuk adalah percuma. Untuk mendapatkan T Shirt istimewa acara ini, bolehlah emelkan pertanyaan anda ke twtupipoh@yahoo.com.

Event ini tidak bersangkutan dengan mana-mana parti politik dan ianya adalah acara terbaik yang boleh dihadiri pada Sabtu 28 April ini.

Bersih 3.0 Menari-nari Rentak Protokol Yahudi Lagi

Posted: 12 Apr 2012 11:34 PM PDT

Benarkah kerajaan BN membankrapkan negara? Manakah lebih baik pemberiannya antara 'rasuah politik' beberapa ratus ringgit dengan memberi bantuan kepada mereka yang berpendapatan rendah, dengan rasuah politik berbelas ribu ringgit dengan menghapuskan pinjaman pelajaran kepada mereka yang kini berpendapatan beribu-ribu ringgit?

Diantara kedua-dua idea itu, yang manakah yang lebih menjurus kepada memufliskan negara?

Anwar Ibrahim hanyalah agen Yahudi yang melaksanakan apa yang telah diarahkan oleh Elders Zion supaya jalan cerita masa depan negara ini bersesuaian dengan protokol Yahudi Zion itu.

Kita lihat sahaja petikan Protokol #1 mereka :

7. There was a time when religion was the guiding force of mankind. But now, money is more important than religion. Money – especially Gold – is the new guiding force because it gives power and freedom to the common people. But that freedom is bad because they'll always want more and don't know how to use it. We can't allow that.

Self-governance can be given to the masses, but only long enough for them to form a disorganized mob. At that point we should intervene to create strife and racial hatred between their different classes and races. This will cause them to fight and kill each other; hopefully starting a civil war.

8. Once a nation is engaged in civil war it will either destroy itself or be weakened to the point where it can be overtaken by another foreign power. In either case our job will be done as they'll no longer be a threat to us.

If that nation ends up in bankruptcy we'll offer to loan them some of our money. They'll have no option but to take it.

Bukankah Anwar pada tahun 1997 telah pun nyaris menjayakan agenda ini dengan mengangguk pada suntikan dana IMF?

Penyokong Anwar yang bodoh menyamakan IMF dengan Bank Dunia. Memanglah ianya dari sumber yang satu tetapi fungsinya lain-lain. Bank Dunia tidak membuatkan firma-firma kewangan milik negara 'terjajah' seperti apa yang dimahukan Anwar.

Mobs membawa maksud rakyat yang memenuhi jalanraya sebagai protes. Malang sekali, hari ini, umat Islam yang kononnya paling alim dikalangan umat Islam yang lain, turun kejalanan bagi menterjemahkan Protokol #1 ini menurut dimensi negara ini setelah dihambat seperti bebiri oleh Anwar dan Ambiga (peguam kafir yang mengetahui jalan cerita protokol).

Maka Bersih 3.0 pun bakal dilakukan 28 April ini. SPR hanyalah subjek. Namun manifestasi GOYYIM di JALANAN adalah apa yang mahu diterjemahkan.

PTPTN Bukan Jerat Mencari Pelanduk

Posted: 12 Apr 2012 08:40 PM PDT

PTPTN bukanlah seperti jerat yang menunggu pelanduk. Pelajar bukanlah dihumban wang untuk membeli gajet-gajet, kereta, laptop dan telefon-telefon pintar lalu di ancam dengan bayaran balik tanpa mereka sedar.

Segalanya telah bertulis dan bersaksi sesuai dengan perintah hukum syarak. Cuma yang kurang sesuai ialah kos pengurusan yang diluluskan oleh Menteri Kewangan pada waktu ia dilancarkan, yakni Anwar Ibrahim, 4%. Tetapi hari ini, kos tersebut telah direndahkan kepada 1%. Jauh lebih rendah dari pinjaman peribadi kakitangan awam yang mencecah RM90 billion menurut ANGKASA, yang rata-ratanya ditelan oleh orang Melayu Islam secara sukarela tanpa paksaan.

Maksud surah al-Baqarah ayat 282 :

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar) dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya. Oleh itu, hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu. Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi itu), maka hendaklah direncanakan oleh walinya dengan adil benar); dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan jangan saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu, lebih adil di sisi Allah dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya. Dan adakanlah saksi apabila kamu berjual-beli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu), maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah; dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu; dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

Ada beberapa ingatan daripada Rasulullah kepada mereka yang berhutang, sama ada yang suka berhutang, melambat-lambatkan pembayaran hutang atau mereka yang tidak melangsaikan hutangnya.

Rasulullah turut memberi ingatan bahawa jika seseorang itu meninggal dunia, sedangkan dia masih berhutang, dosanya tidak akan diampunkan walaupun dia mati syahid dalam peperangan.

Seseorang yang berhutang hendaklah berikhtiar dan berusaha membayar hutang yang dipinjamnya kerana hutang itu wajib dibayar. Tindakan menunda atau melewatkan pembayaran hutang dilarang kerana itu satu kezaliman. Rasulullah bersabda yang maksudnya "penundaan hutang bagi mereka yang mampu adalah satu kezaliman".

Justeru, wajar sahajalah Ustaz Azhar Idrus yang berbaju bulan penuh berlangit hijau itu turut tidak bersetuju dengan penghapusan pinjaman PTPTN yang diusahakan PKR, sebuah parti yang ideologinya sekular itu. Menurutnya, TPTN adalah wang rakyat yang perlu dibayar balik!

Menyebut orang itu orang ini makan duit rakyat, dengan mudah pula Anwar mahukan RM43 billion 'wang rakyat' dilesapkan oleh mahasiswa yang memewahkan diri ketika di pengajian tinggi.

Nasihat teman, bayarlah hutang. Jika rasa wang yang didapati RM25,000. Bayar lah dahulu RM25,000 itu. Sebab wang itu telahpun menjadi darah daging!

Bah : Giliran Kuala Dipang Selepas Manjoi

Posted: 12 Apr 2012 06:25 PM PDT

Banjir buruk landa kawasan 'Jajahan Nizar Jamaluddin' di Kampar, Perak kelmarin. Ini merupakan kejadian pertama sejak 30 tahun. Ramai yang kehilangan harta benda kerana banjir berlaku awal pagi dan air naik mendadak.

Selepas Manjoi dua bulan lalu, kali ini giliran Kuala Dipang. Teman terfikir juga, apa maknanya di sebalik ujian Tuhan yang diturunkan kepada dua kawasan ini yang merupakan perkampungan Melayu Islam. Adakah kerana bulan berlangit hijau yang mengambang tanpa henti sepanjang tahun di dua kawasan itu, yang seolah-olah menentang ketentuan Tuhan yang menjadikan bulan itu manzilah demi manzilah seperti yang tercatat dalam Surah Yasiin?

Banjir selepas hujan lebat lima jam


ROSLI Shabudin meredah air untuk ke rumahnya yang dilanda banjir di Kampung Nyior, Kuala Dipang, Perak, semalam.


KAMPAR 12 April - Kira-kira 1,500 penduduk daripada 657 keluarga terpaksa dipindahkan selepas banjir melanda beberapa daerah sekitar Perak awal pagi ini ekoran hujan lebat lebih lima jam sejak tengah malam tadi.

Paling teruk terjejas adalah kawasan sekitar Kuala Dipang di sini apabila 1,200 penduduk daripada 254 keluarga terpaksa dipindahkan dalam kejadian banjir paling buruk melanda kawasan itu dalam tempoh 30 tahun.

Operasi memindahkan penduduk terbabit dimulakan seawal pukul 7 pagi selepas rumah mereka dinaiki air mencecah lebih tiga meter.

Banjir di Kuala Dipang turut berpunca daripada ban Sungai Kampar di sini pecah sehingga menyebabkan paras air naik mendadak dalam masa singkat sekali gus menyukarkan penduduk menyelamatkan harta benda.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 13 Apr 2012 07:16 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


PEMAJU ROBOHKAN TOKONG DI KUALA SELANGOR! KERAJAAN SELANGOR TENGOK JER..???

Posted: 12 Apr 2012 10:47 AM PDT

Kekecohan yang berlaku petang tadi di Kampung Pasir Penambang, Kuala Selangor adalah berpunca dari pemaju di kawasan terbabit yang berkeras mahu merobohkan sebahagian bangunan milik Tokong Cina berdekatan.

Menurut penduduk tempatan, bangunan yang mahu dirobohkan amat penting bagi komuniti Tokong berkenaan.

Beberapa perbincangan telah dibuat dan telah mendapat persetujuan kedua-dua pihak berkaitan penempatan semula dan pampasan tetapi setelah pembinaan bermula atas tanah berkenaan, janji-janji tersebut telah dimungkiri.

Lanjutan itu, penduduk tempatan dan komuniti tokong telah menentang pemaju yang mahu merobohkan rumah ibadat mereka.

Kekecohan bermula apabila pihak pemaju membawa lebih 70 orang samseng bagi menakutkan penduduk.

Kejadian berjaya dikawal oleh pihak polis dan Pasukan Simpana Persekutuan (FRU) dan sehinga petang tadi mereka yang terlibat berjaya disuraikan.

Wakil dari kerajaan Barisan Nasional, YB Tuan Hj. Sulaiman Bin Abdul Razak selaku Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang turut hadir bagi mendengar permasalahan yang berlaku.

Dimana wakil Kerajaan Negeri Berkebajikan dan kaitan mereka dalam kejadian ini akan saya bawakan dalam laporan selanjutnya... Tungguuuu....

PEMIMPIN CINA PENANG DEDAH GUAN ENG HASUT BUDAK SEKOLAH BENCI ORANG MELAYU???

Posted: 12 Apr 2012 10:34 AM PDT

Pegawai Penyelidik Biro Penerangan Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang David Yim Boon Leong menyelar tindakan Lim Guan Eng yang mengamalkan budaya Rasis malah seumpama Penjajah British menerusi Ucapan Ketua Menteri DAP itu di sebuah Sekolah Jenis Kebangsaan Cina di Negeri tersebut.

Guan Eng dakwa beliau telah menghasut para pelajar sekolah agar tidak membaca akhbar berbahasa Melayu di Negara ini.

"Dia memang ada membuat ucapan sedemikian rupa apabila berkata dia tidak akan mengeluarkan peruntukan kepada sekolah yang mahu melanggan akhbar Berita Harian dan juga Utusan, melainkan Sinar Harian sahaja.

"Walaupun nampak kecil, sebenarnya ia sesuatu yang berunsurkan perpecahan. Hanya pada zaman British sahaja mereka mengasingkan kaum Cina, India dan Melayu.

"Tetapi pada zaman kini, kita tidak boleh lagi berbuat sedemikian seperti British, ia bukanlah perpaduan sebaliknya hanya pengasingan dan perpecahan," katanya dalam laporan akhbar2 tempatan.

Yim berkata, seharusnya sebagai ketua menteri, yang juga pemimpin utama di negeri itu perlu mempromosikan perpaduan antara kaum.

"Perkara seperti ini tidak sepatutnya terjadi kerana ia diumumkan secara terus terang kepada pelajar dan ibu bapa serta guru.

"Memang dalam ucapannya, nada Guan Eng seperti membuat lawak, tetapi bagi kami kenyataanya itu seperti satu ugutan apabila mereka (sekolah) hendak beli akhbar berkenaan tetapi dia tidak akan diberikan peruntukan," katanya.

Bravo David Yim Boon Leong. Jika kesemua Pemimpin mengamalkan prinsip sebegini, percayalah, Malaysia bakal dijulang dunia sebagai sebuah Negara paling maju menghidupkan Perpaduan Kaum yang utuh.

Sumber - Gelombang Rakyat

anakbukitgantang says

Posted: 13 Apr 2012 03:40 AM PDT

anakbukitgantang says


Adam Adli vs Zahid UPM-antara demo dengan memorandum

Posted: 13 Apr 2012 03:30 AM PDT

Adam Adli vs Mahasiswa UPM Zahid-

Zahid mempamerkan pemikiran mahasiswa yang berwawasan jauh-lihat pula siapa yang menjadi patung cendana


Program Bersama Syeikh Nuruddin Al Banjari Al Makki

Posted: 12 Apr 2012 03:41 AM PDT

bumiyang

Posted: 13 Apr 2012 03:17 AM PDT

bumiyang


Pemandangan Sekitar Demo Lynas Berdekatan Masjid Al Azim Melaka. Di Kawasan Parkir Kampus OUM Melaka.

Posted: 13 Apr 2012 12:15 AM PDT

75% Daripada 11, 764 Peminjam PTPTN Yang Mendapat Pelupusan Pinjaman Adalah Dari Kaum Cina!!!

Posted: 12 Apr 2012 06:35 PM PDT

Politik Harian

Posted: 13 Apr 2012 03:15 AM PDT

Politik Harian


Bosan Dengan Adam Adli... Hanya Beberapa Kerat Sahaja Dijangka Hadir Demo PTPTN

Posted: 13 Apr 2012 02:45 AM PDT


Demonstrasi anti PTPTN anjuran Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Sabtu ini dijangka hanya dihadiri sekitar 200 orang sahaja selepas ramai kalangan pelajar universiti berbelah bagi dan hilang minat membicarakan isu tersebut.

Kebanyakkan mahasiswa dilaporkan semakin tawar hati dan melihat janji-janji Anwar dalam isu pemansuhan PTPTN hanyalah satu propaganda bersifat politiking semata-mata untuk kepentingan Anwar serta barisan pembangkang dan bukannya bermaksud mahu membantu mahasiswa.

Situasi tersebut dipercayai wujud selepas masing-masing telah mengetahui penglibatan Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim adalah antara pendukung utama yang meluluskan penubuhan PTPTN lewat tahun 90-an dulu.

Bagaimanapun menurut sumber rapat dengan SMM menyebut, beberapa langkah awal telahpun disegerakan untuk mengelakkan demoinstrasi tersebut gagal sama sekali.

Menurutnya, Adam Adli dan Safwan Anang telahpun mengadakan perjumpaan tertutup dengan beberapa pemimpin pembangkang yang rapat dengan Anwar Ibrahim untuk membincangkan strategi saat akhir untuk mobilise semaksima mungkin mahasiswa untuk turun ke jalanraya.

Antara langkah yang telah dipersetujui dan sedang digerakkan ialah menambah dana peruntukan kewangan untuk menampung kos upah pendemo yang dinaikan dua kali ganda bertujuan menarik minat lebih ramai mahasiswa menyertai demonstrasi tersebut.

Selain itu SMM juga telah meminta bantuan unit foto Harakahdaily dan Malaysiakini supaya menghantar seorang jurufoto terbaik mereka bagi merakamkan foto close-up semasa demonstrasi untuk memberi gambaran kepada umum yang demonstrasi tersebut berjaya dan mendapat sambutan hangat.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan, wakil Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) menafikan berita awal sebelum ini yang menyebut penglibatan mereka yang dikatakan menyokong demonstrasi anti-PTPTN anjuran SMM sebaliknya menyeru supaya mahasiswa menggunakan kewarasan akal fikiran dalam menilai setiap isu berbangkit.

Laporan Terperinci Video Sex Anwar Di Sebarkan

Posted: 13 Apr 2012 01:00 AM PDT


LAPORAN PENILAIAN VIDEO SEKS ANWAR IBRAHIM

(A) Penilaian secara Teknikal:

1- Tarikh video dirakamkan adalah pada 21-02-2011.
2- Waktu ianya mula dirakamkan – bermula pada 22:23 bersamaan 10.23 malam.
3- Waktu ianya selesai dirakamkan adalah pada 22:45 bersamaan 10.45 malam.
4- Saiz Fail yang dirakamkan adalah – hanya 6.5MB
5- Dipercayai kamera yang digunakan untuk merakam aksi dalam video ini adalah dari jenis "web camera".
6- Ini adalah disebabkan ianya mempunyai bukaan ruang rakaman 18mm-34mm.
7- Selain itu kejelasan gambar hanya boleh dibandingkan secara pemerhatian 100% mode pada tahap 54Kbps (Kilobits per second).
8- "Kbps" (Kilobits per second) adalah suatu indeks dan sistem untuk mengukur kelajuan rakaman serta kualiti atau resolusi sesuatu gambar dan video.


"K" is expressed in binary bits as "01001011." In traditional usage, 1,024 bits of data equals a kilobit, while 1,024 bytes equals a kilobyte. Kbps always refers to kilobits, while the designation of KB/sec refers to kilobytes.
1024 bits = 1 kilobit
1024 bytes = 1 kilobyte = 8 kilobits
1024 kilobytes = 1 megabyte = 8,192 kilobits
· Written By: R. Kayne
· Edited By: Niki Foster
· Copyright Protected:
2003-2012 Conjecture Corporation


Kanta atau lensa kamera

Gambar 1 – Video dinilai pada saiz pemerhatian 100% dan FLV 54Kbps


Gambar 2 – Perbandingan kanta (lens) yang digunakan pada 'Webcam'

9. Dari segi penggunaan kanta atau lensa kamera, kita dapat lihat dengan jelas perbandingan bentuk ruang lensa yang digunakan. Parameter saiz ruang kanta adalah didalam lingkungan 18mm hingga 34mm.

10. Ini dapat dilihat dengan jelas pada lekok seperti dalam gambar rajah di atas.

11. Perkaitan huraian teknikal ini sekaligus menyangkal bahawa sebelum ini terdapat kenyataan bahawa saiz badan di bahagian perut adalah tidak sama. Jika mengikut penilaian teknikal ianya pasti akan berlaku sedikit "distortion" atau lengkung pada paparan gambar kerana kesan daripada penggunaan kanta atau lensa kamera. Atas dasar itu, penelitian terperinci telah dilakukkan dan menunjukkan persamaan yang jelas antara individu di dalam video ini dan rupa paras fizikal Dato' Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.

12. Percanggahan pendapat yang menyatakan bahawa saiz perut Anwar Ibrahim tidak sama, sepatutnya tidak timbul dan sememangnya ianya merupakan Anwar Ibrahim. Berikut dilampirkan imej-imej yang menunjukkan bahawa individu yang dinyatakan dalam video in dan Dato' Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.Gambar 3: Imej yang menunjukkan persamaan yang sangat jelas kedua-dua rupa. Penilaian imej ini dijalankan berdasarkan perbandingan dari pandangan sisi serta cara belahan rambut yang sama.

Gambar 4: Imej ini juga menunjukkan pandangan sisi. Gaya potongan rambut yang sama serta rangka bentuk muka yang sangat serupa dapat dilihat di sini.

Gambar 5: Imej ini menunjukkan keluasan dahi Anwar Ibrahim. Selain itu, komposisi, ruang lekuk pada pipi, serta sudut pandangan Anwar Ibrahim juga sama dalm gambar ini.

Gambar 6: Persaman iras muka serta ekspressi yang sama dapat
dilihat dengan jelas pada imej ini.

Gambar 7: Persamaan dari aspek perut yang menonjol ke depan secara perbandingan asas adalah sama.

Gambar 8: Iras muka yang sememangnya merupakan Anwar IbrahimGambar 9 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini.

Gambar 10 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini. Kali ini imej ini dirakamkan pada jarak pandangan yang sedikit jauh bagi memudahkan penilaian persamaan dilakukan.
Gambar 11 – Persamaan jenis kanta yang digunakan untuk merakam video ini hasil perbandingan fakta teknikal pada Gambar 2


Night Vision

i. Sepanjang pemerhatian penilai, model kamera juga menunjukkan yang aksi didalam video ini dirakamkan dengan menggunakan "Night vision Mode".


"Night vision is the ability to see in low light conditions. Whether by biological or technological means, night vision is made possible by a combination of two approaches: sufficient spectral range, and sufficient intensity range.
By: Philip Gibbs 1996 (Can Human See a single Photon?)
ii. Penggunaan "Night vision" adalah bertujuan untuk merakamkan sesuatu aktiviti didalam gelap dengan lebih terang dan jelas. Ini adalah disebabkan kemampuan pemerhatian mata manusia sangat terhad untuk melihat didalam sesuatu keadaan yang gelap jika hendak dibandingkan dengan haiwan-haiwan. Selain itu, "mode" bagi rakam menggunakan "night vision" adalah hitam putih. Ini adalah kerana kualiti "sensor" pada masa ini lebih berkesan dengan penghasilan warna hitam dan putih. Belum ada alat atau kamera lagi yang mampu merakam gambar berwarna pada ketika suasana yang gelap pada tahap kejelasan yang ditanyang dalam video ini. Ini adalah sebab utama mengapa video ini dirakamkan dalam bentuk dan hasil hitam putih.

Gambar 12 – Contoh penggambaran menggunakan kamera "Night Vision latest Model 2012"

iii. Selain itu, secara teknikal juga, keseluruhan gambar yang ditayangkan tidak mempunyai unsur manipulasi atau penambahbaikan semula kepada video ini. Proses suntingan atau "editing" yang dilakukan hanyalah terlalu sedikit iaitu, mengemaskini tempoh masa video itu dirakamkan sahaja. Ini bermaksud rakaman ini hanya memainkan adegan penting dan tidak ditunjukkan adegan mula dan akhir.

iv. Jika kita perhatikan pada tempoh masa yang dimainkan sepanjang 22 minit penting iaitu adegan ketika Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik dan hinggalah beliau keluar dari bilik tersebut. Dapat dilihat pada jam waktu yang bergerak, ianya selaras dan sememangnya jika ianya di manipulasikan (edit and adjust), tempoh masa yang ditunjukkan pada gambar 12 pasti akan tidak selari (pasti akan berlaku "distortion" dari segi masa pada video ini).

v. Jika proses manipulasi dilakukan pada video ini, pasti akan mempunyai kesan manipulasi pada bahagian tempoh masa yang tercatat disebelah kanan video ini.

Gambar 13 – Indikator kukuh membuktikan bahawa masa adalah bukti utama video ini dirakam dan tidak dimanipulasi.


Rumusan

(A) 'Sudah terang lagi bersuluh', berdasarkan daripada penilaian penilai, rakaman yang dilakukan ini secara teknikalnya adalah tulen dan tiada unsur manipulasi dilakukan oleh mana-mana pihak. Dari segi individu yang terlibat dalam rakam ini 100% merujuk kepada rupa paras Anwar Ibrahim. Ini dapat dilihat dengan jelas pada setiap sudut rakam ini dilakukan serta individu-individu yang terlibat.

(B) Penilai membuat penilaian secara telus tanpa ada sebarang unsur tokok tambah atau kepentingan peribadi. Aspek yang dinilai adalah dari segala segi iaitu, rangka muka, cengkung pipi, penggayaan serta potongan rambut, rangka badan, alat yang digunakan untuk merakam, komen dari maklumat pihak professional di luar negara yang telah dinyatakan didalam buletin 8.oo malam, perbandingan gambar dalam video dan gambar fotografi di luar dan juga jarak pandangan, dekat, sederhana dekat dan juga jauh. Selain itu, rujukan buku-buku yang menunjukkan indeks persamaan teknikal video kamera juga dinilai dan diperhalusi.

(C) Hasil dari semua aspek penilai yang dinyatakan di atas, keputusannya menjurus kepada kebenaran, bahawa Anwar Ibrahim merupakan individu yang berada di dalam rakaman video ini yang bertarikh 21 Feb 2011.

(D) Diharapkan laporan ini dapat membantu usaha dalam mencari kebenaran dan keadilan yang diperjuangkan untuk kepentingan agama, bangsa dan negara.


Sumber: Mymassa/2012/ori

Hot: Khairy Jamaluddin Debat Dengan Ambiga (25 April) Dan Rafizi (3 Mei) @khairykj @ambiga_s @rafiziramli

Posted: 12 Apr 2012 11:36 PM PDTKetua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin hari ini bersetuju untuk berdebat dengan Datuk S. Ambiga mengenai isu-isu pilihan raya di Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara pada 25 April (8 malam) ini.

Anjurkan oleh akhbar Malay Mail.

Pada masa yang sama, Ahli Parlimen Rembau itu juga menyatakan persetujuannya untuk berdebat dengan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli pada 3 Mei ini.


Ia mengenai isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN).

Kedua pengumuman itu dibuat oleh Khairy dalam laman twitternya.

" I have agreed to debate @ambiga_s on 25 April re electoral reforms @rafiziramli on 3 May re PTPTN. Details to come. "

Debat antara Khairy dengan Ambiga ini adalah kali pertama buat dua personaliti tersebut manakala Khairy dan Rafizi sebelum ini pernah berdebat.


Kedua-dua mereka berbuat demikian dalam satu debat bertajuk " Dasar Awam: Wawasan 2020 – Malaysia bergerak ke arah yang betul? " yang dianjurkan oleh majlis pelajar Malaysia di United Kingdom dan Eire baru-baru ini.

Untuk rekod, Khairy juga sebelum pernah berdebat dengan Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa di Balai Islam Lundang, Kelantan dan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Al-Tantawi.

Pembangkang Hina Raja Melayu!

Posted: 12 Apr 2012 09:18 PM PDT


Ahli Parlimen Hulu Selangor, P. Kamalanathan hari ini mengesahkan apa yang diceritakan seorang petugas perubatan, Dr Rahman Kadir yang melaporkan kekecewaannya terhadap beberapa orang pemimpin pembangkang mempersenda dan mengejek Raja-raja Melayu semasa Majlis Istiadat pertabalan Yang Dipertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah adalah benar.

"Saya ingin mengesahkan artikel Dr Rahman Kadir adalah benar," kata Kamalanathan dalam twitternya seperti dilaporkan The Mole.

Ahli Parlimen Hulu Selangor yang turut berada dalam majlis tersebut mengakui bahawa beberapa ahli parlimen pembangkang yang ditulis oleh Dr Rahman itu berkelakuan tidak sopan.

"Sebagai tetamu kehormat, mereka sekurang-kurangnya perlu peka dan berkelakuan baik."

"Saya bersetuju dengan perkara-perkara tertentu yang ditulis dalam posting itu. Apabila kita dijemput untuk menghadiri satu majlis diraja, kita harus berasa bangga dan menunjukkan penghormatan kita," katanya.

Dr Rahman dalam artikelnya yang dikirim ke laman ini pada 11 April menyebut beliau turut berada dalam majlis tersebut dan terkejut dengan sikap sesetengah ahli parlimen pembangkang yang tidak menghormati majlis kebesaran diraja.

"Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

"Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

"Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan", lapornya.

Katanya lagi raja-raja Melayu juga menjadi bahan sendaan dan ejekan sesetengah ahli parlimen pembangkang itu.

"Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

"Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

"Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

"Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka", lapornya lagi.

-AIDC

Stadium Shah Alam Sesuai Untuk Demo Bersih 3.0

Posted: 12 Apr 2012 07:05 AM PDT


Pihak penganjur Bersih 3.0 dikatakan meletakkan sasaran kehadiran sekurang-kurangnya 500,000 peserta bagi menjayakan demonstrasi hujung bulan ini bertempat di Dataran Merdeka.

Sukar dimengertikan daripada mana logiknya untuk BERSIH 3.0 menghimpunkan 500 ribu orang di Dataran Merdeka sedangkan kapasiti dataran tersebut hanya mampu menampung kapasiti maksima hanya sekitar 20,000 orang sahaja termasuk di atas jalan-jalan sekitar dataran.

Adalah lebih wajar sebenarnya penganjur Bersih 3.0 dan semua pendukungnya yang kemaruk melakukan demo jalanan sambil duduk bertinggung itu mengalihkan lokasi perhimpunan tersebut ke Stadium Shah Alam yang luasnya berkali ganda dengan kemampuan memuatkan kapasiti peserta dalam jumlah besar.

Secara keseluruhan luas kawasan Stadium Shah Alam termasuk padang tempat letak kenderaan disekitarnya merangkumi lebihkurang 115,000 meter persegi. Bagi setiap satu meter persegi boleh memuatkan 3 orang dewasa untuk duduk dan berdiri dengan selesa dan keseluruhannya boleh menampung anggaran 350,000 orang peserta termasuk 80,000 di dalam stadium dan hampir 20,000 orang lagi di atas padang stadium.

Bersih 3.0 malah Mat sabu sendiri yang mewakili Pas sasrkan 500,000 orang, kapasiti kawasan sekitar Stadium Shah Alam dan di dalamnya 350,000 dah hampir kepada jumlah yang diidamkan, sesuai sangatlah tu.

Lagipun dengan lokasi stadium tersebut yang jauh dari hiruk piruk kesibukan kota, tentu perhimpunan Bersih 3.0 dapat berlangsung dengan tenteram tanpa menyebabkan urusan harian penduduk terlampau terganggu dengan teruk.

Tapi malangnya Bersih 3.0 tidak mungkin berani menjadikan Stadium Shah Alam dan kawasan padang letak kenderaan sekitarnya itu sebagai lokasi perhimpunan kerana mereka tahu dengan keluasan 115,000 meter persegi itu agak sukar untuk menutup keseluruhan ruang kosong yang ada dengan peserta yang hadir.

Berbeza bila diadakan di Dataran Merdeka dan kawasan lain Bandaraya Kuala Lumpur, kehadiran yang hanya sekitar 5,000 atau 10,000 orang boleh dikompang besar-besaran kononnya di hadiri oleh 50,000 atau 100,000 orang sekalipun hakikat sebenarnya adalah jauh lebih rendah.

Tabiat pembangkan khususnya PKR dan pas sudah lama kita sedia maklum, suka memperbesarkan cerita dan menggandakan angka. Lagi satu mereka amat gemarkan perhatian kerana melalui demonstrasi saja yang akan menunjukkan kepada umum yang mereka sedang bekerja 'untuk rakyat'.

Kita harap pembangkang dan NGO Bersih yang konon-konon bersih itu ada keberanian untuk mengadakan demo di tempat mereka iaitu di Stadium Shah Alam supaya segala angka yang digembar gemburkan nanti tidaklah orang kata terlampau mengarut. Ada berani ke? Atau takut banyak lompang kosong yang terdedah dek kerana kehadiran hanya sekitar 10,000 sahaja nanti?

Aspirasi Bangsa

Posted: 13 Apr 2012 01:48 AM PDT

Aspirasi Bangsa


PAS Terengganu : "PKR parti lemah"

Posted: 12 Apr 2012 03:55 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 13 Apr 2012 01:27 AM PDT

Taipingmali (tm)


Rundingan Meja Bulat Mahasiswa Nasional 2012

Posted: 12 Apr 2012 11:58 PM PDT

KUALA LUMPUR – Perbincangan meja bulat mengenai Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) – Pergerakan Pemuda parti teras Barisan Nasional (BN) mahu orang ramai melihat isu itu "dengan lebih rasional."
Naib Ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim berkata, orang ramai perlu melihat isu ini dengan lebih rasional kerana kerajaan tidak mahu membuat janji manis seperti pembangkang.
"Pembangkang kata mereka boleh hapus RM43 bilion tetapi perlu diingat kesannya kepada 87 peratus peminjam yang sudah membuat pembayaran balik itu, bagaimana mahu dikira?
"Kerajaan tidak membuat janji seperti pembangkang kerana memikirkan implikasi yang akan berlaku di masa akan datang, bukan hanya memberi janji pilihan raya, kita mahu cari cara yang terbaik selesai isu ini," kata beliau.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan Rundingan Meja Bulat Mahasiswa Nasional 2012 di sini, hari ini.
Sehubungan itu, beliau yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan berkata, Pemuda Umno tidak ambil mudah isu PTPTN walaupun hanya 17 peratus yang masih gagal membuat pembayaran balik.
Razali berkata, isu PTPTN ini bukan perkara baru tetapi ia telah dibangkitkan Pemuda dan pernah dibincangkan dalam Makmal Pemuda.
"Kita buat rundingan meja bulat PTPTN ini bukan sebab isu ini dibangkitkan pembangkang tetapi Pemuda mahu cari resolusi bagi membantu baki 17 peratus yang masih belum bayar.
"Kita mahu bersikap adil dengan 83 peratus lagi peminjam yang taat melunaskan hutang mereka. Sehubungan itu kita adakan rundingan meja bulat ini untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik," katanya.
Hadir sama, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Idris Haron; Setiausaha Pemuda BN Datuk Megat Firdaus Megat Junid; Pengerusi Biro Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Pemuda Umno, Syahrin Md Jamaluddin dan Pengurus Kanan Pelaburan PTPTN, Tuan Din Tuan Mat.

Link video Ucapan Oleh YB Dato Razali Bin Hj Ibrahim di http://bit.ly/HEK4Lr
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PANEH MIANG

Posted: 13 Apr 2012 01:24 AM PDT

PANEH MIANG


Mohamad Hasan dah tak relevan sebagai Menteri Besar N9

Posted: 12 Apr 2012 09:21 PM PDT

dari segi intelek, analisis, ketajaman fikiran, rasanya blog paneh miang jauh lebih baik daripada blog2 yang ditaja mb dan kj yang kojo asik kipeh dan jilat. ekau tau kenapo ghamai follower paneh miang terdiri drpd golongan profesional dan vvip? sobab paneh miang kritikal dan tahu apo masalah umno/bn perlu perbaiki. itulah yang rakyat mahukan agar kerajaan perbaiki kesilapan. kito pun tau tak sumo org perfect. tapi dengan ado eh teguran, kurang2 kerajaan boleh perbaiki apo yang patut. den ngan kengkawan lobih suko dongan paneh miang daripado blog ekau, politik n9 temasuk jugak topak besulam yang tak habih2 membodek. muak oghang tau tak.


1. Di atas adalah petikan komentar dari sebuah blog di sini yang membicarakan (menghentam sebenarnya) Paneh Miang. Terima kasih kepada "bongek boy" kerana cuba mempertahankan kami, sementelah "bongek boy" juga adalah antara pemberi komen tegar di blog Paneh Miang selama ini.

2. Sedar tak sedar sudah hampir 5 tahun Paneh Miang belayar di alam maya, khususnya dalam lingkungan blog sosio politik; dan dalam tempoh itu, tidak pernah sekalipun Paneh Miang mengkritik, apatah lagi menghentam mana-mana blog pro UMNO/BN kerana menghormati pendirian dan pendapat masing-masing.

3. Kami sangat memahami etika dan falsafah perjuangan, dan tidak akan sesekali terpengaruh dengan provokasi hingga tergamak menikam sesama sendiri; apatah lagi rakan seperjuangan dalam dunia maya ini.

4. Tetapi jika melibatkan pemimpin, parti politik, organisasi, badan kerajaan, NGO's etc. kami akan tetap memainkan peranan untuk mengkritik dan menyampaikan apa yang terbuku di hati kami dan rakyat umumnya. Senang cerita, "Call A Spade A Spade".

5. Adakah pemimpin di Malaysia ini begitu maksum sehingga tidak boleh dikritik mahupun kebal teguran? Bukankah Umar Al-Khatab yang dijamin syurga pun rela dirinya ditegur dengan pedang?

6. Blog yang menghentam Paneh Miang sebenarnya marah apabila kami secara konsistennya sering 'mengusik' 2 pemimpin kesayangan (penaja) mereka iaitu Mohamad Hasan dan Khairy Jamaluddin.

7. Siapa yang tak kenal dengan Mohamad Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan. Kami pernah menyatakan sebelum ini bahawa dari segi pentadbiran kerajaan, kami sebenarnya hormat kepada Mohamad Hasan. Tapi dari segi politik & pengurusan manusia, ternyata Mohamad Hasan bolehlah diibaratkan umpama langit dan bumi jika hendak dibandingkan dengan Ali Rustam; jiran sejawatannya di Melaka.

8. Politik itu adalah seni, dan pengurusan manusia juga boleh ditakrifkan sebagai satu seni sosial yang perlu selaras dengan perkembangan manusia dan komuniti sekelilingnya. Sememangnya Mohamad Hasan tiada ilmu itu. Dahlah kurang ilmu, jobor pulak tak nak berguru.

9. Sebab itulah segalanya yang berlaku di Negeri Sembilan, WAJIB tidak melangkaui 'dictatorship' Mohamad Hasan. Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), ADUN BN, Parti Komponen, Agensi Kerajaan, PBT, bla..bla..bla..disempitkan ruang untuk buat keputusan sendiri. Everything must go through him hingga mewujudkan ramai pak angguk berbanding competent person.

10. Segala macam program serta aktiviti di Negeri Sembilan mestilah melibatkan Mohamad Hasan, dan apa saja berita yang melibatkan negeri mestilah dipaparkan muka Mohamad Hasan dan isteri sehingga meminggirkan Exco, ADUN, mahupun pemimpin komponen BN yang lain.

11. Segala aktiviti Mohamad Hasan, isteri, Rantau dan Rembau diberi publisiti meluas sama ada di media cetak, mahupun di alam maya yang menyebabkan ramai berkecil hati hingga timbul jenaka "Mohamad Hasan Kini", "Laki Bini Kini", "Rantau Kini" & "Rembau Kini".

12. Gambaran yang diberikan seolah-olah, "Pergi mampus la sama kawasan lain, yang ponting kawasan den monang". Adakah jika hanya Rembau atau Rantau sahaja yang menang, maka BN akan berjaya memerintah Negeri Sembilan selepas PRU-13?

13. Itu belum masuk bab layanan Mohamad Hasan terhadap sebarang cadangan atau proposal yang diajukan kepadanya oleh individu atau pihak yang tidak berada dalam 'circle'-nya; mahupun yang tidak memberi keuntungan kepada diri atau keluarganya. Sama ada cadangan itu akan dibakul-sampahkan, ataupun dibiarkan di pondok jaga untuk bacaan sampingan pengawal pejabatnya.

14. Belum lagi cerita perihal 'gangster-ism' adik-beradiknya dahulu hingga tergamak mengugut, mencekak baju, apatah lagi ke tahap memukul.

15. Belum lagi sentuh berkenaan dasar serta polisi Mohamad Hasan berkaitan perancangan ekonomi negeri yang tampak hanya menguntungkan kantung MBI dan kerajaan negeri sebelah pihak, tanpa menjana kemakmuran yang sebenar-benarnya untuk rakyat Negeri Sembilan.

16. Bina jalanraya, jambatan Bukit Putus kedua tertinggi di Malaysia, flyover, kawasan perumahan, stesen komuter di Seremban Selatan, empangan, ladang feedlot, lapangan terbang, hospital etc. hanya memberi keselesaan kepada rakyat, dan bukannya rizqan halalan, thayyiban, mubarakan, wasi'an.

17. Adakah sebahagian besar rakyat Negeri Sembilan kini hidup makmur dengan limpahan rezeki yang banyak? Atau purata pendapatan masih di takuk lama? Kecuali peneroka Felda Sendayan yang kini hidup agak mewah, adakah sejak menjadi Menteri Besar, Mohamad Hasan pernah menyasar untuk melahirkan sekurang-kurangnya 100 orang anak negori sebagai usahawan baru Melayu yang bergelar jutawan?...atau hanya kroni dan keluarganya saja yang semakin kaya selama 2 penggal memerintah Negeri Sembilan?

18. Macamana nak lahirkan usahawan jutawan...kalau di DUN Rantau sendiri masih ada golongan belia 21 tahun yang pekerjaan tetapnya ialah "bermain bola sepak untuk taman perumahan", dan masih wujud belia yang bersusah payah hanya sekadar untuk berniaga buah-buahan tanpa sebarang sokongan, apatah lagi bantuan daripada ADUN kawasan sendiri. Apabila ditanya tidak pernahkah mohon bantuan untuk tambah modal? Jawabnya, "Lobih baik sey minjam along dari mintak kat Tok Mad". Yolah...semua orang pun tahu betapa susahnya nak dapat 'sesuatu' daripada Mohamad Hasan. Itu di kawasan Menteri Besar sendiri masih ada anak muda Melayu yang terpinggir, apatah lagi di kawasan lain di Negeri Sembilan.

19. Jika nak didebatkan berkenaan dasar dan polisi Mohamad Hasan di Negeri Sembilan, 10 posting pun belum tentu habis. Andai kami benar-benar berhajat membongkarkan satu-persatu...nasib kau la yeh!

20. PRU-13 semakin hampir, namun tiada tindakan drastik yang dilakukan Mohamad Hasan selaku Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri aka Pengerusi BN Negeri Sembilan. Segalanya seakan hambar, seolah seperti tiada gerak kerja yang dilakukan UMNO Negeri. Persiapan jentera hanya dilakukan mengikut Bahagian UMNO dan Parti Komponen masing-masing. Kalau Ketua Bahagian/Komponen bergerak, maka bergeraklah mereka. Kalau Ketua Bahagian/Komponen tidur, maka semuanya pun pakat-pakat tidur. Sayap Wanita, Pemuda & Puteri pun seakan hilang arah. Buat kerja pun pandai-pandai sendiri.

21. Tiada langsung inisiatif Pengerusi Perhubungan untuk menggerak serta membuat jaringan kerjasama antara jentera-jentera bahagian dan komponen dalam Negeri Sembilan. Semuanya buat hal masing-masing. Seolah UMNO dan BN Negeri Sembilan lebih rela memberi kemenangan percuma kepada DAP di PRU-13.

22. Tiada langsung program besar-besaran yang bertujuan mempamerkan PERPADUAN, KESATUAN, KEKUATAN, KEHEBATAN UMNO mahupun BARISAN NASIONAL di Negeri Sembilan yang digerakkan sendiri oleh Mohamad Hasan. Semuanya nak tunggu Najib dan Muhyiddin turun padang dulu, barulah masing-masing nak tunjuk staring (maksudnya hero oleh orang Sabah). Kebanyakan program Pengerusi Perhubungan hanya tertumpu di Rantau dan Rembau. Bolehlah diibaratkan program-program 'SS' (Syok Sendiri).

23. Rentetan itulah Mohamad Hasan tidak mendapat sokongan Bahagian-Bahagian UMNO dalam Negeri Sembilan, termasuklah sebahagian besar ahli-ahli parti komponen BN peringkat negeri. Sudah terlalu lama UMNO/BN lesu di bawah Mohamad Hasan, dan ini adalah hakikat pahit yang perlu ditelan.

24. Nak cerita jugak ke pasal Khairy Jamaluddin aka KJ? Tak payahlah. Dah tak relevan. Semua orang termasuk Najib sendiri tahu perilaku KJ semasa Pak Mertuanya berkuasa dulu. Itu baru mertua yang berkuasa, dia dah naik tocang. Kalau diri sendiri yang berkuasa, silap-silap boleh punah negara. Tapi kok KJ dah bertaubat, tak tahulah. Elok jugalah Najib lantik KJ sebagai Pengerusi PUNB. Jawatan memujuk sebelum dia dinyahkan daripada senarai calon BN di PRU-13.

25. Dipendekkan ceghito, ramai dah yang TAK NAK Mohamad Hasan jadi Menteri Besar termasuklah MENOLAK KJ sebagai wakil rakyat di Negeri Sembilan. Selain akar umbi UMNO, parti komponen BN di peringkat bawahan, termasuk sebahagian besar NGO's serta rakyat di Negeri Sembilan, secara total MENOLAK kedua pemimpin tersebut. Ini maklumat sulit yang benar kami perolehi. Tak dapat kami dedahkan secara terperinci di sini. Cukuplah Najib dan Muhyiddin tahu jika Mohamad Hasan masil kekal sebagai Menteri Besar untuk PRU-13, maka sayonaralah BN Negeri Sembilan.

26. Tapi kok ditanyo circle Mohamad Hasan, jawapan standard darjah 6 yang akan kedengaran ialah "Beres Bos", "Bagus Bos", "Terkawal Bos", "Kompom Monang Bosar Bos"..."Bla..bla..bla..la copek Bos"!

27. Andai Mohamad Hasan totap bega mahu kekal di DUN Rantau, eloklah Najib biarkan dio bertanding di situ (itupun kok dio bulih monang PRU-13). Biar dio jadi ADUN Rantau, tapi jawatan MBNS beri pulak pado orang lain. Kito nengok nanti sapo yang akan mati berangan perlahan-lahan.

28. Cuma yang menjadi persoalan, adakah Najib benar-benar rela hilang kawan sepertimana yang pernah diwar-warkannya demi memenuhi kehendak pengundi di Negeri Sembilan?

Pembangkang masih belum lupa kes RM10 juta!

Sahabat-Gunung

Posted: 13 Apr 2012 01:20 AM PDT

Sahabat-Gunung


Nasihat Imam Syafie Untuk Yang Keluar Demo BERSIH 3.0

Posted: 12 Apr 2012 08:31 PM PDT


Kita kat Malaysia sinonim dengan Mazhab Syafie. Mari cuba dengarapa Imam Syafie kata pasal keluar DEMO ni. Kalau hang semua tak mau ikut jugak,maknanya hang semua yang ANTI MAZHAB! Baik jgn claim hang mazhab Syafie lakalau macam ni. Buat malu Imam Syafie je..

Tarikh: 11/04/2012 - Rabu - Selepas Maghrib
Penyampai: Ustaz Dr Fadlan Mohd Othman

Opsss! Sidang Media Wan Azizah – Shamsidar BATAL, UMNO Salah…

Posted: 12 Apr 2012 06:58 PM PDTKenapa sidang media Wan Azizah & Shamsidar mengenai 'suami'mereka, Anwar Ibrahim dibatalkan semalam…

Menurut khabar dari PR, sidang media tersebut akan dibuat bagimenjernihkan kemelut mengenai hubungan seks Anwar dan Shamsidar yang kecohdiperkatakan, bukan sahaja dari luar PKR, malah orang dalam PKR sendiri mahupenjelasan rasmi mengenainya ….

Sekali lagi, UMNO dipersalahkan….. malah UMNO dilihat sebagaiperncang utama untuk mengagalkan sidang media nie …

Menurut sumber Suara PakatanRakyat:

Penulis yakin, pihak-pihak tertentu yang dimaksudkan itu tentulahada kaitan dengan UMNO kerana UMNO akan kehilangan modal paling besar untukmemburukkan reputasi Anwar & Azmin terutama dalam menghadapi kempenpilihanraya umum akan datang jika sidang media tersebut diadakan.

Yang kurang enaknya, dengan pembatalan ini, nampaknya hasrat untukmenamatkan terus dakwaan jahat oleh musuh politik Datuk Seri Anwar dan AzminAli berhubung dengan spekulasi dan dakwaan hubungan sulit antara Anwar danShamsidar Taharin ini akan terus berpanjangan.

Sekurang-kurangnya untuk satu tempoh yang panjang. (Baca di sini)


Sahabat-Gunung: best nie, boleh bantai lagiAzmin dan keluarga 69 nie untuk beberapa bulan lagi sebab mereka masih dalamproses penafian mengenai hubungan seks Anwar-Shamsidar, selain Azmin melancapsahaja tengok permainan isterinya dengan Bang Nuar….. 

PM Pangku Kementerian Wanita Pun Jadi Isu

Posted: 12 Apr 2012 05:45 PM PDT


Pemimpin pembangkang sekarang makin lama makin mereng otaknya, adasaja isu yang mereka rekacipta untuk kepuasan sendiri tanpa mengira logik atautidak setiap isu yang mereka spekulasikan itu.

Perihal Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memangkujawatan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat pun bolehmereka jadikan isu dengan menggambarkan kononnya isteri PM, Datin Seri Rosmahakan menguasai kementerian tersebut secara tidak langsung.

Dengan kata lain, pembangkang cuba menanam keyakinan umum kononnyaPM tidak mempercayai pemimpin wanita UMNO yang lain untuk mengambil alihjawatan Menteri yang sebelum ini dijawat oleh Ketua Wanita UMNO, Datuk SeriShahrizat Abdul Jalil.

Melihat kepada spekulasi yang digembar gemburkan oleh pemimpinpembangkang itu, ternampak jelas tujuan mereka hanyalah untuk merosakkanreputasi PM dan isterinya di mata rakyat.

Resam pemimpin pembangkang sejak dulu hingga sekarang rutinhariannya mencipta isu, misal kata kalau PM melantik Naib Ketua PergerakanWanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim ke jawatan tersebut, mereka akan mengatakanPM menyebelahi Kamilia untuk menjatuhkan Shahrizat.

Jika Ketua Puteri UMNO pula dilantik ke jawatan Menteri, PM akandi tuduh sengaja menafikan hak pemimpin Wanita UMNO.

Apa saja langkah PM tentu saja akan dijadikan isu dandispekulasikan mengikut kemahuan pembangkang sementelah pula tabie penyokongbawahan mereka ramai dari jenis makan bersuap tanpa soal jawab, lagilah mudahuntuk terima buta tuli setiap isu yang dibangkitkan oleh pemimpin mereka.

Sedangkan semua maklum, langkah PM memangku sementara jawatantersebut bertitik tolak daripada permintaan Wanita UMNO sendiri sewaktuperjumpaan tempohari bertujuan untuk memperkukuhkan perpaduan Pergerakan WanitaUMNO.

Sebenarnya, pemimpin pembangkang tahu apabila jawatan kementeriantersebut dipangku sementara oleh PM ianya akan meningkatkan semangat ahliPergerakan Wanita UMNO untuk fokus pada gerakan menghadapi pilihanraya.

Tidak timbul isu Rosmah akan mengambil alih jawatan tersebut ataumenguasainya secara tidak langsung, lagipun dalam sejarah UMNO mahupun BN tidakpernah sesekali melibatkan isteri dalam urus tadbir negara, negeri atau parti.

UMNO dan BN bukannya seperti PKR mahupun pun DAP yang menjadikanparti sebagai milik keluarga.

Dalam PKR, yang struktur partinya pelik dan luar tabie dapat kitasaksikan bagaimana sang suami, isteri dan anak begitu menguasai parti semacammenguruskan syarikat milik keluarga sendiri.

Mana tidaknya, tatkala Ketua Umum PKR adalah Anwar Ibrahim,Presiden parti pula ialah isterinya, Wan Azizah dan anak sulung Anwar, NurulIzzah pula dilantik sebagai Naib Presiden parti manakala Timbalan pula dipegangoleh kroni paling rapat, Azmin Ali.

Bukankah itu menunjukkan PKR adalah antara parti politik yangpaling unik, pelik dan luar tabie di Malaysia dan kebetulan pula PKR tidaksendirian kerana DAP juga mempunyai tabiat sedemikian sejak sekian lama apabilaahli keluarga sendiri saja yang dipercayai untuk memegang jawatan tertinggiparti.

Lim Kit Siang yang sudah hampir 40 tahun menguasai DAP bukansahaja telah meletakkan anak kesayangannya sebagai Setiausaha Agung DAP danKetua Menteri Pulau Pinang malah menantu tersayangnya Betty Chew juga diberikepercayaan mewakili DAP bagi DUN Kota Laksamana, Melaka.

Sementara itu, Mursyidul Am Pas yang juga Menteri Besar Kelantansejak 22 tahun lalu juga tidak sunyi dalam hal membabitkan keluarga dalamurusan parti dan kerajaan negeri. Menantu Nik Aziz, bukan sahaja telah dilantiksebagai CEO Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) malah dalam percaturanuntuk PRU akan datang juga sedang diura-urakan akan menjadi calon di salah satukerusi Dewan Undangan Negeri.

Manakala anaknya, Nik Abduh pula pernah dilantik sebagai ahlijawatankuasa dalam Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI)selama 8 tahun sebelum meletak jawatan pada Februari 2011 berikutan isu kronianak menantu Nik Aziz dalam pentadbiran kerajaan negeri selain turut memegangjawatan dalam sayap kanan Pas sebagai Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Pusathingga kini.

Mansuh PTPTN Bukti Anwar Bankrap Idea

Posted: 12 Apr 2012 04:15 PM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sekali lagi menunjukkankedangkalan dalam ide pengurusan kewangan negara apabila mencadangkan pinjamanPTPTN dimansuhkan.

Sebaliknya, kerajaan harus membiayai pendidikan  peringkat kolej dan universiti secara percumaseperti mana yang dilakukan oleh negara-negara maju yag lain.

Alasan bekas Menteri Kewangan itu, kerana syarikat minyak miliknegara, Petronas, memperolehi puluhan bilion ringgit keuntungan setiap tahundan dana ini harus digunakan untuk memberi pendidikan secara percuma kepadarakyat Malaysia.

Bunyinya sudah tentunya amat menarik, tetapi apabila dipadankandengan realiti kerangka pengurusan negara, ia akan menjurus kepada krisiskewangan yang amat serius jika cadangan itu dilaksanakan malah negara bolehbankrap.

Mengapa tidaknya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razakmendedahkan cadangan pelik Anwar akan menambah RM43 bilion lagi kepada bebanhutang negara.

Jumlah yang besar ini sudah tentu boleh disalurkan kepadapembangunan disektor ekonomi yang sama penting seperti kesihatan, perumahanrakyat, jalanraya, bantuan keusahawanan Bumiputera dan sebagainya.

Lagi pun kata Perdana Menteri negara seperti Sweden yangmenyediakan pendidikan percuma kepada rakyatnya, pada masa yang sama jugamengenakan cukai yang amat tinggi.

Tidak ada kemudahan yang diperolehi dengan percuma tanpapengorbanan pada sisi yang lain.

Sebagai pemimpin de facto Pakatan Rakyat, Anwar sudah kekeringanide yang bernas untuk memajukan ekonomi negara.

Seperti juga cadangannya untuk mengurangkan harga minyak sejurusmenjadi Perdana Menteri, semua idenya tidak berlandaskan kepada fakta danpenilaian yang teliti berkaitan ekonomi negara.

Ide Anwar hanya untuk memancing undi pada pilihan raya akan datangdan supaya beliau boleh jadi Perdana Menteri.

Malah bekas bosnya, Tun Dr Mahathir melihat Anwar sebagai MenteriKewangan yang hambar dan 'mediocre' atau 'cukup makan'.

Kebolehan Anwar mengurus kewangan negara terserlah ketika negaraberhadapan dengan krisis kewangan dan ekonomi yang teruk akibat seranganpenyangak matawang antarabangsa pada 1998.

Dr Mahathir berkeras tidak mahu mengambil pinjaman daripada TabungKewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia ketika itu kerana ini bermaknanegara akan dijajah dari segi ekonomi oleh kedua-dua agensi antarabangsa itu.

Dr Mahathir mahu kerajaan terus berbelanja dalam sektor-sektoryang kritikal seperti pembinaan, pembuatan dan sebagainya bagi menggerakkanekonomi.

Sebaliknya Anwar yang menjalin persahabatan dengan ramai tokohYahudi di Amerika Syarikat dan Eropah mahu Malaysia tunduk kepada IMF dan BankDunia seperti mana yang berlaku kepada Indonesia, Thailand dan Korea.

Anwar selaku Menteri Kewangan ketika itu mengambil langkah drastikuntuk mengambil hati IMF dan Bank Dunia dan tidak menghiraukan nasib rakyatMalaysia yang menderita teruk akibat krisis ekonomi.

Mereka yang mempunyai pinjaman perumahan ketika itu sudah tentumasih ingatkan bagaimana tindakan Anwar telah menyebabkan kadar faedah pinjamanperumahan telah naik secara mendadak sehingga dua kali ganda.

Ramai rakyat berpendapatan rendah dan sederhana jatuh bankrap,hilang tempat tinggal dan terpaksa menumpang di rumah saudara mara.

Ini hasil dasar ekonomi yang dilakukan oleh Anwar dan kini cubamenukar wajah untuk menjadi juara membela rakyat pula!

Tidak cukup dengan itu, mereka yang mempunyai kad kredit jugamempunyai pengalaman kerana Anwar telah menaikkan jumlah minima bayaran bukandaripada 10 kepada 15 peratus.

Semua ini dilakukan kerana Anwar adalah budak suruhan dunia Baratdan bukannya pemimpin yang prihatin kepada rakyat.

Cadangan menghapuskan PTPTN dan menurunkan harga minyak hanyamencerminkan minda seorang pemimpin pembangkang yang gagal dalam serba serbi -moral, akhlak, peribadi dan keikhlasan membela rakyat.

Malaysia akan menjadi sebuah negara yang mundur dan jauh daripadamencapai status negara maju jika Anwar mengurus ekonomi negara.

Jangan biarkan pengalaman pahit menghantui kita kembali.

Tuduhan Dong Zong Kerajaan Abaikan SJKC Satu Pembohongan Besar – TPM

Posted: 12 Apr 2012 09:25 AM PDT


Timbalan Perdana Menteri Tan Sri MuhyiddinYassin berkata soal kekurangan guru di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina yangditimbulkan oleh pihak Dong Zong menerusi satu perhimpunan di Kajang atas dasarsudah 20 tahun sekolah-sekolah Cina diabaikan dan guru-guru tidak disediakanadalah satu pembohongan besar.

Beliau berkata para guru yang hadir pada hariini memang mengetahui masalah kekurangan guru bukan sahaja membelenggusekolah-sekolah Cina malah sekolah-sekolah kebangsaan terutamanya guru-guruBahasa Inggeris.

"Bukan kementerian membiarkan masalahkekurangan guru itu berterusan kerana mengisi kekosongan jawatan-jawatan guruyang bersara mengambil masa," katanya pada majlis perjumpaan beliau denganguru-guru Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil sempena lawatan beliau keSelangor di bawah Program Nurani Rakyat Barisan Nasional Selangor di sini hariini.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkatamemandangkan ramai wanita menjadi guru, setiap tahun kira-kira 20,000 gurubersalin dan tempat mereka ini juga perlu diisi.

Mengenai dakwaan ada 1,700 kekosongan guru disekolah Cina tidak dapat diisi, Muhyiddin berkata sebenarnya lebih 1,400 guruitu telah diisi dengan guru-guru sementara.

Beliau berkata kerajaan telah mengambillangkah bagi menangani masalah kekurangan guru di sekolah-sekolah Cina yangmemerlukan guru yang boleh berbahasa Mandarin walaupun untuk pelajaran BahasaMalaysia kerana khidmat mereka diperlukan untuk mengajar matapelajaran lainjika diperlukan.

Untuk itu, katanya, guru besarsekolah-sekolah Cina telah diberi kuasa untuk melantik guru-guru sementaradalam tempoh terdekat bagi mengisi kekosongan guru di sekolah-sekolahmasing-masing.

Muhyiddin berkata daripada segiinfrastruktur, masalah SRJK Tamil dan Cina tidaklah seteruk sekolah-sekolah di pedalamanSabah dan Sarawak di mana beliau terpaksa menggunakan helikopter untuk melawatsekolah-sekolah di sana kerana kalau melalui perjalanan darat ia akan mengambilmasa empat hari untuk sampai ke sekolah-sekolah tertentu.

Beliau berkata ada antara sekolah itu sudahberumur 50 tahun dan keadaannya semakin teruk.

Menurut audit bangunan sekolah yangdijalankan oleh kementerian, terdapat 600 buah sekolah dalam keadaan daif danperlukan perhatian.

"Kita bukan tak bagi perhatian, SRJK Cinalagi elok…sekolah kebangsaan lagi teruk sebab di pedalaman," katanya.

Muhyiddin berkata kos membina sebuah sekolahkebangsaan di Sabah dan  Sarawak adalah tinggi iaitu RM60 juta seunit kerana kospengangkutan bahan binaan yang tinggi serta jarak yang jauh berbanding dengansekolah kebangsaan baru di Semenanjung yang hanya menelan belanja RM20 juta.

Katanya peruntukan kerajaan bagi mengurusSRJK Cina ialah RM2.89 bilion dan bagi SRJK Tamil ialah RM1.04 bilion, di manakebanyakan daripada peruntukan itu digunakan untuk membayar gaji.

Pada masa ini terdapat 1,294 sekolah-sekolahjenis kebangsaan di seluruh negara yang hampir 700 daripadanya ialah sekolahkurang murid, iaitu hanya 10 ke 20 orang murid dalam setiap sekolah.

Beliau berkata secara purata perbelanjaanmengurus sekolah-sekolah Cina adalah RM2.23 juta sebuah setahun manakalasekolah-sekolah Tamil pula ialah RM1.99 juta dan sekolah-sekolah kebangsaanRM2.26 juta.

Muhyiddin berharap pendidik di sekolahkedua-dua aliran itu supaya berusaha meningkatkan prestasi sekolah dananak-anak murid mereka sehingga sekolah masing-masing mencapai status SekolahBerprestasi Tinggi.

Beliau menyebut sebagai contoh SekolahKebangsaan Ulu Lubai di Limbang, Sarawak, yang telah dinobatkan sebagai SekolahBerprestasi Tinggi dan guru besarnya menerima dana tambahan daripada kerajaanwalaupun bangunan sekolah itu diperbuat daripada kayu dan mempunyai hanya 100murid.

Justeru beliau menegaskan KementerianPelajaran tidak pernah menganaktirikan atau member layanan berbeza kepadaSekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Cina atau Tamil.

"Kita tidak pernah memberi layanan berbezahanya kerana ia sekolah Cina atau Mandarin tetapi ada persepsi pemikiransesetengah pihak termasuk pembangkang… oh, sekolah Cina kita ketepikan, sekolahTamil kita ketepikan, sekolah kebangsaan kita utamakan," katanya.

Sambil menyifatkan kedua-duanya merupakansebahagian penting dalam system pendidikan negara, beliau berkata KementerianPelajaran mahukan sekolah-sekolah jenis kebangsaan mempamerkan prestasi yangbaik dan banyak sekolah kedua-dua aliran ini setanding pencapaiannya dengansekolah-sekolah kebangsaan.

Beliau berkata kerajaan mengutamakan sekolahkebangsaan kerana ia adalah dasar dan sistem negara tetapi sekolah JenisKebangsaan Cina dan Tamil tidak boleh diketepikan.

Pertabalan Terakhir Kalau Pakatan Rakyat Ambil Alih?

Posted: 12 Apr 2012 08:11 AM PDT


BENCINYA Pakatan kepada institusi beraja diMalaysia bukanlah satu perkara rahsia. Perbincangan ini bukan berdasarkan apa yang keluar dari mulut Anwar,tapi juga berdasarkan kepada beberapa kejadian yang telah berlaku sebelum inimenunjuk kepada hakikat tersebut.  Kalauikut apa cakap Anwar, semuanya pun dia akan turut, dia akan pertahankan (kitasemua tahupun Anwar cakap saja lebih).

Paling jelas tentulah mengambil iktibar apayang berlaku Perak bila kerajaan DAP (ber menteri besarkan PAS), runtuh keranakeengganan DYMM Sultan Perak memperkenankan permintaan Datuk Seri NizarJamaludin untuk membubarkan dewan setelah 3 ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan,melompat menjadi Bebas mesra Barisan Nasional (BN).

Ditambah dengan tindakan Pengerusi DAP,Karpal Singh mengeluarkan kenyataan untuk menyaman Sultan Perak berhubungperkara yang sama pada 2009, sehingga dituduh di bawah Akta Hasutan diMahkamah.

Terbaru, blog AIDC mendedahkan disini sikapkurang ajar ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang tidak menghormati majlisPertabalan Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agung, Sultan Abdul HalimMuadzam Shah, di Istana Negara Jalan Duta semalam.  Dilaporkan beberapa ahli Parlimen Pakatan,'menghina' setiap raja-raja Melayu dan pemimpin negara yang berjalan masuk kedewan tempat istiadat pertabalan dijalankan.

Semua ini mencetus persoalan, adakah kitarakyat Malaysia dapat sekali lagi melihat istiadat pertabalan yang unik didunia ini berlaku lagi di negara kita jika Pakatan Rakyat mengambil alihPutrajaya dalam pilihanraya umum yang akan datang?  Bertahan lagikan institusi beraja yangmenjadi payung kepada ketuanan Melayu di negara kita ini?

Ketuanan melayu dalam erti kata Sultan danRaja mestilah terdiri daripada orang Melayu sahaja, bukan konsep 'tuan danhamba' yang cuba diputar belitkan Pakatan Rakyat.

Memang proses untuk menukar kerajaan berajakepada republik itu panjang, tapi itu bukanlah mustahil untuk dilakukan. 

Sekarang pun cakap-cakap mengenai penubuhanrepublik itu sudah menjadi rahsia umum di kalangan pemimpin pembangkang,terutama DAP.  Antara sebab kenapa DatukDr Hasan Ali dan NGO Jatinya memilih pendekatan IMR (Islam, Melayu & Raja)kerana beliau sedar dengan agenda jahat DAP semasa menganggotai MajlisMesyuarat Kerajaan Negeri Selangor dulu.

Usaha yang bakal dilakukan begitu sistematik,bermula dengan mengikis sedikit demi sedikit hak Melayu dan Islam di negaraini.  Sebab itu perkara-perkara berkaitanibadah yang dulu boleh dilakukan di negara ini oleh umat Islam tanpa halangan,kini menjadi kesalahan di negeri atau kawasan yang dikuasai DAP.

Antaranya tradisi bertakbir dari rumah kerumah pada malam sambutan Hari Raya Aidilfitri, malah mengaji sebelumkedatangan Azan pun kini sudah menjadi satu 'kesalahan'.

DAP tidak akan bising kalau tidur diganggudengan bunyi letupan mercun setiap kali malam perayaan, tapi akan bising (malahmembuat laporan polis) kalau pembesar suara masjid berhampiran mengalunkanbacaan ayat-ayat suci al-Quran sebelum Azan atau jemaah bertakbir dari rumah kerumah.

Peliknya, parti yang majoriti dianggotaiorang Melayu dan Islam, PAS dan PKR redha dengan semua tindakan DAP ini.  Paling jijik tentulah PAS, sanggup mencariayat-ayat al-Quran yang boleh ditunggang terbalik untuk menyokong tindakan DAPitu.

Pakatan, terutama DAP tahu, selagi orangMelayu dan institusi Islam di negara ini kuat, selag itulah sistem beraja initidak akan dapat disentuh.  Maka itumereka mengambil pendirian menyerang Melayu dan Islam untuk melemahkan yang diatas (sistem beraja).  Malang dansedihnya, masih ada segelintir orang Islam dan Melayu sendiri yang bersekongkoldengan puak-puak ini tanpa menyedari mereka sendiri bakal menjadi mangsapenindasan jika penubuhan republik itu menjadi kenyataan.

Kalau ikut cakap memanglah semua akan nafikantapi itu semua demi undi.  Kalau sebutterus terang nanti, undi lari dengan sendiri. Contoh DAP dan Malaysian Malaysia. Terang-terang konsep Malaysian Malaysia itu mengikis hak keistimewaanorang Melayu dalam perlembagaan tapi selamba Lim Kit Siang boleh kata DAP akansokong perlembagaan persekutuan.

Logiknya, kalau nak bagi semua sama rata(Malaysian Malaysia), bagaimana pula dalam masa yang sama kekalkan hakkeistimewaan melayu?

Justeru, WAJIB semua orang Melayu dan Islamdi negara ini bersama-sama dengan UMNO, Barisan Nasional dan NGO-NGO yang berjuangmempertahankan perlembagaan Malaysia dan institusi beraja/Islam di negara inidemi masa depan negara yang lebih baik.

Jangan terpengaruh ‘Politik Gula-Gula’ Pembangkang

Posted: 12 Apr 2012 07:30 AM PDT


Pihakpembangkang hanya memainkan 'politik gula-gula' dengan menabur pelbagai janjiuntuk menang pilihan raya tetapi janji-janji itu kerap kali dimungkiri, kataKetua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan hari ini.

"Janji mereka untuk turunkan hargaminyak...sudah banyak kali saya katakana dan mencabar mereka untuk turunkanharga minyak itu di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan (yang diperintahpakatan pembangkang)... kenapa mereka tidak turunkan harga minyak di empatnegeri itu.

"Mereka sebenarnya boleh menurunkan hargaminyak itu dengan menambah subsidi, sebagai contoh Minyak RON 95, subsidi yangdiberikan oleh kerajaan hari ini ialah RM1.03 sen seliter dan mereka bolehturunkan harga minyak dengan menambah subsidi sehingga RM1.50 satu liter danperbandingan antara RM1.03 sen dan RM1.50 sen adalah sebanyak 47 sen, tetapimereka tidak lakukannya," katanya.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di JabatanPerdana Menteri, berkata antara isu yang dianggap politik gula-gula pembangkangialah isu penghapusan Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), AktaKeselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dan tol serta pemberian Wifi percuma dalamnegara.

"Berkenaan isu hapuskan ISA, Isnin ini,Perdana Menteri Datuk Seri Najib (Tun Razak) akan membentangkannya di Parlimenuntuk menghapuskan ISA, kemudahan

Wifi percuma turut disediakan di kampung seluruhtempat...sekiranya ingin hapuskan tol, kenapa tidak hapuskan tol di PulauPinang terlebih dahulu sebelum hapuskan tol di Malaysia?

"Kenapa mereka tidak buat? Gula-gulapilihan raya sahaja dan hanya janji-janji kosong apabila sudah dapat mereka tidaktunai janji-janji itu dan kita seharusnya tolak pembangkang yang berjanji untukberikan kita gula-gula yang tidak kekal lama ini," katanya kepada pemberitaketika ditemui di pejabat UMNO Bahagian Pandan di sini. 

Penjaja & Peniaga Kecil Mainkan Peranan Dalam pembangunan Ekonomi Negara- TPM

Posted: 12 Apr 2012 06:56 AM PDT


Kumpulan penjaja danpeniaga kecil mempunyai peranan besar dalam menyumbang kepada pembangunanekonomi Negara adalah amat besar kerana kita sedar pada hari ini, yang nakdiberikan perhatian dan tumpuan oleh kerajaan khususnya Kerajaan barisanNasional (BN) di peringkat pusat ialah bagaimana kita nak membantu rakyat,menolong rakyat agar kehidupan akan bertambah lebih baik.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassinberkata, usaha dan pendekatan kerajaan ini bukanlah satu perkara baru, namunsejak Dasar Pembangunan Negara kita laksanakan, tujuan tidak lain ialah kitadapat memajukan dan memakmurkan Negara kita dan secara langsung memberikanfaedah kepada rakyat Malaysia.

"Kalau Negara itu maju, ekonomi akanberkembang dengan pesat, industri bercambah seperti cendawan, peluang pekerjaandapat kita sediakan dengan banyak sekali, maka pendapatan rakyat akan meningkat.

Mungkin tuan-tuan dan puan-puan sendiri dapatmerasakan, ketika mula berniaga dulu pendapatan kita kecil sekali, namun kitaapabila ekonomi telah berkembang, rakyat kita telah memperolehi pendapatan yanglebih baik kerana usaha kerajaan dahulu seperti di Selangor dan di pusat,mencari jalan agar ekonomi kita semakin maju lagi," ujarnya ketika pertemuanbersama Persatuan Penjaja Dan Peniaga Kecil Negeri Selangor di Kompleks BeliaDan Kebudayaan, Shah Alam tengahhari tadi.

Tambahnya, teras perjuangan BN adalahmeletakkan Negara kita sebagai sebuah Negara yang maju. Kita telah menetapkanpada tahun 2020, Malaysia menjadi sebuah Negara maju yang berpendapatan tinggi.

"Ini komitmen kerajaan BN, jika kita lihatramuan yang ada dalam Negara kita, ia sudah cukup untuk meletakkan Malaysia sebagaisebuah Negara maju dalam tempoh lapan tahun yang akan datang.

Tapi yang nak ditekankan bukan sahaja Negara maju,yang nak ditekankan ialah pendapatan rakyat mesti tinggi," ujarnya lagi.

Dalam masa yang sama, Muhyiddin menemplakKetua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mencanangkan untukmenghapuskan PTPTN jika menang pilihan raya umum.

"Kalau saya yang pinjam duit PTPTN, saya punseronok juga, tak payah bayar tetapi jika itu yang dilakukannya, maka akanterhentilah tabung tersebut. Apa cerita dengan anak-anak kita sekarang yang nakbelajar di universiti?

Kalau tak dapat biasiswa, bapa nak dapatkanduit dari bank, tidak ada bank yang mahu mengadakan peruntukan kalau takkerajaan yang menyediakan RM43 bilion, wang inilah yang kita gunakan untukmembiayai pendidikan anak-anak kita. Bagaimana Anwar kata kalau dia menang, dianak hapuskan semua sekali?", tambahnya.

Ujarnya, usaha Anwar itu untuk menyedapkanhati sekelompol kecil tapi akan merugikan sebahgian besar rakyat Malaysia. Anwarhanya pandai bermain politik, berjanji bermacam-macam tanpa memikirkankesannya.
Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Apr 2012 11:37 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MARI KITA BERMUHASABAH

Posted: 12 Apr 2012 11:30 PM PDTAssalamualaikum WW.

Salam Hari Jumaat penghulu segala hari. Hari penuh syafaat, penuh taubah, penuh iltizam, penuh ketenangan, di dalam rumah Allah kita bermuhasabah, di dalam rumah Allah kita bersamanya, diri kita, keluarga kita, anak-anak kita, sahabat, ummah...semuanya, Law Kana Bainana KeampunanMU, Kebebasan dari NerakaMU, Kami Mohon Padamu Ya Allah dari dalam hati kami yang paling dalam,

Kami meronta-ronta untuk bersamaMU ya Allah...
selamatkanlah kami semua dengan hidayah dan kasih sayangMU, Rahmatan Lil Aalamin, Ya Habibi Ya Muhammad, dirimu memeiliki kelebihan...

Admin.

TANDA-TANDA KEJATUHAN KEDAH

Posted: 12 Apr 2012 09:30 PM PDTYB Sallehudin@Din Puduraya (sapa boleh bagitau apa sebab beliau digelar Din Puduraya), awal-awal lagi sudah menganghkat bendera putih. Bukan kita yang cakap, dia sendiri yang lontarkannya. Berikut adalah antara isi hati beliau. Maybe beliau marah kot dibuang kat Johor, so dia pun menyindirlah kat bawah ne. Ikuti sedutan temuramah beliau di malaysiatipukini...


1. "Itu keyakinan kita. Memang pada waktu itu saya tidak boleh menafikan, bahawa sokongan masyarakat atas pagar dan juga orang Melayu melihatnya dengan agak resah.

2. "Orang-orang bukan Islam juga melihat, tidak yakin kepada kerajaan negeri. Itu saya lihat serius sewaktu krisis itu berlaku," 


3. Salahuddin mengulas berhubung hasil dapatan sebuah badan penyelidik bebas yang mendakwa tahap sokongan pengundi Melayu berada pada tahap 50-50 sewaktu krisis itu berlangsung dan masyarakat Cina kurang yakin dengan Azizan ekoran kegagalan DAP mendapat kerusi tambahan.

4. Dilaporkan dua exco itu, Datuk Phahrolrazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh enggan mengangkat semula sumpah sebagai exco kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan Azizan, menyebabkan PAS terpaksa mengadakan pertemuan lebih lima jam bagi menyelesaikan masalah itu di Kedah bulan lalu.

ANWAR AMBIK RM20JUTA DAN TUDUH TENGKU MAHKOTA JOHOR

Posted: 12 Apr 2012 07:34 PM PDT


Semasa lobi projek Jambatan Bengkok Malaysia-Singapura, Anwar adalah TPM dan Menteri Kewangan yang berkuasa besar. Ketika itu, Tun Dr Mahathir sudah berkira-kira menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada beliau. Sebenarnya bukan projek itu sahaja, juga projek-projek besar di sekitar Putrajaya dan juga pengangkutan di sekitar bandaraya KL yang kebanyakan diberi kepada kroninya terutama Khalid Jaafar. Anda boleh search sendiri isu ini di mana-mana carian google, yahoo dan sebagainya.

Berbalik kepada isu Jambatan Bengkok, dipendekkan cerita, untuk menggagalkan lobi sahabat baiknya itu (jangan hairan tau, Anwar pun makan kawan tau tu sebab ramai kawan-kawan dia lari meninggalkannya), di depannya dia kata ok ok ok projek tu i bagi kat hang...kat belakang Anwar menipu kawan baiknya tu dengan mengambil wang komisyen RM20Juta...ya RM20 Juta, tak percaya ker, rasanya Datuk Yahya  masih hidup, pergilah tanya dia.

Anwar memang kaki kelentong, kamu tak tahu ker, dia sama macam Tian Chua yang suka menipu tu, atau Azmin yang macam berok kat Istana dua hari lepas. Lepas ambik wang RM20Juta tu, Anwar cuba sembunyikan dari pengetahuan kawannya. Macam orang berak tengah jalan sapa nak mengaku berak tengah jalan, Anwar pun tak nak mengaku pada mulanya.

Then, Datuk Yahya  pun terpaksa beritahu kawan ne, katanya sorry lah projek tu tak dapat bagi u, i dah bagi Anwar komisyen RM20Juta, bagi alasan Tengku Mahkota Johor nak projek tu. Terkejut berok kawan kita tu, cibai lu Anwar...dia pun pi cari Anwar, jumpa kat hotel...

Kawan tu tengking Anwar..hei bang, kita dah lamna kawan, abang cakap betul hang dah ambik komisyen RM20Juta tu ker...

Macam biasalah Anwar jawab, heii mana ada, hang ni pun satu nak percaya cakap orang, aku ne kawan baik hang, manalah i nak tipu hang...

eh no no no, hei abang cakap benar, tu Datuk Yahya dah bagitau i u dah ambik RM20J...kenapa u tipu i, dah berapa lama i lobi projek tu, u tau kan...u memang tak dak sifat setiakawan, kawan baik pun u makan..

Anwar mula gelabah...k k k, hang kena faham, kat Johor tu, Raja Raja Raja bila dia nak masuk kita tak leh buat apa, kita terpaksa bagi dia, Anwar mula membela dirinya...

Abih apasal ambik RM20Juta tu...?

bersambung.....

GEMPAR! Kejayaan Kerajaan Pusat Bongkar Skandal Teresa Kok Pulak.

Posted: 12 Apr 2012 05:30 PM PDT

Tahniah DS Najib Tun Razak.

Klik imej untuk besarkannya.

Walaupun sibuk dengan tugasnya sebagai PM, beliau berjaya memacu Kementeri Kewangan untuk memastikan ekonomi Malaysia di tahap terbaik. Tahniah juga kepada kepada Tok Pa dan pegawai-pegawainya di MITI yang berjaya membantu negara mencapai peningkatan 16.1% lebihan dagangan kepada RM103 bilion.

Mungkin pembangkang akan jawab ekonomi Selangor pun ok. Jumlah pelaburan pun meningkat. Dan lebihan dagangan ini berpunca dari kejayaan Selangor. Fakta macam tu, orang bodoh dalam PKR bolehlah percaya. Hakikatnya apa yang dicapai oleh Selangor semuanya atas usaha Kerajaan Pusat. Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Negeri Selangor pergi luar negara bukan cari pelaburan tetapi hanya untuk melancong. Tiada satu pun projek baru di Selangor sejak pakatan pembangkang memerintah. Ini buktinya skandal Teresa Kok guna duit rakyat untuk melancong.

Cari pelabur pakai baju bunga-bunga macam ni ke?


Mereka menuduh pemimpin BN melancong guna duit rakyat tetapi mereka pun melakukan perkara yang sama ketika mentadbir negeri. Seronok sungguh Cik Teresa kita guna duit rakyat miskin ye. Konon nak cari pelaburan dari China ke Selangor tetapi yang dapat hanya PELACURAN yang meningkat. Teresa Kok ni Exco Pelaburan atau Pelacuran Negeri Selangor?*Untuk makluman pembaca, gambar tersebut dirakam oleh Teresa Kok ketika menyertai Shanghai World Expo 2010 atas alasan menarik pelabur. Sampai sekarang tiada berita pun pelabur dari China ada buka kilang di Selangor. Apa hasil daripada 'lawatan kerja' Teresa Kok tu? Gambar kat atas tu la hasilnya.

ANWAR HILANG WANG RM200,000

Posted: 12 Apr 2012 04:30 PM PDTSemasa bersembang-sembang di rumah, bukan sekaranglah, ini tahun 1997 dulu, time tu Anwar masih TPM dan Menteri Kewangan. Masa tu Sukma Darmawan budak Indon tu duduk tingkat atas sebelah bilik Anwar kat rumah Anwar tu.

So bila kawan ne datang, tersembull lah kat mulut Anwar, katanya, "hei hang, tolong i, duit i hilanglah"

"Brapa hilang? kat mana?", tanya kawan ne terkejut.,

"I letak kat atas tu, RM200,000", kata Anwar selamba...

bersambung....(suspen sikit noo...)


Isunya wang apakah itu? Kenapa anwar simpan wang tunai RM200,000 di dalam rumah? Kenapa ada Sukma Dermawan di situ? Kenapa Anwar tak buat report polis semasa kehilangan wang itu?

Santai@MyMassa: SIAPA PENJAGA GOL PALING HEBAT DALAM DUNIA?!!

Posted: 12 Apr 2012 10:13 AM PDTSempena Euro 2012 yang bakal menjelang tidak lama lagi, siapakah yang anda rasakan penjaga gol yang paling hebat dalam dunia ketika ini?!!

Kami tahu ramai pakar penganalisis bolasepak yang hebat di luar sana. Shebby Singh pun angkat topi dengan kepakaran ilmu bolasepak anda semua. Jadi apakah jawapannya?

@AzminAli SEMBAH mayat CINA, tapi kurang ajar depan YDP Agong!

Posted: 12 Apr 2012 08:43 AM PDT

Dr Rahman Kadir – 11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Sejarah kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.

Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung.

Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.

Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau 'sir' ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana.

Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi. Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.

Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.

Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.

Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.

Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.

Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.

Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.

Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.

Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.

Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.

Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.
Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.

Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.

Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.

Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.

Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.

Daulat Tuanku.

Dipetik daripada AIDC

* Itu sebablah fuckatan begitu bersungguh-sungguh mahu menghapuskan Raja-Raja Melayu dan menjadikan Malaysia sebuah Republik!

@rafiziramli Takut Rahsianya dan Dua Orang Awek Cun Ini Tersebar! #ptptn

Posted: 12 Apr 2012 06:43 AM PDT

Kisah kejayaan dua orang gadis ini cuba ditutup pembangkang

PTPTN telah berjasa membantu dua orang anak Melayu ini berjaya dalam hidup. Kisah ini MyMassa petik dari akhbar Metro, kisah bagaimana PTPTN membantu mereka seperti dalam artikel di bawah.


Apa yang cuba disorokkan oleh pembangkang adalah jasa-jasa PTPTN membantu ribuan malah jutaan anak Melayu untuk berjaya dalam hidup.

Anwar Ibrahim dan barisan pemimpin pembangkang cuba menampilkan pemimpin-pemimpin mahasiswa yang tidak berjaya dalam pelajaran di universiti seperti Adam Adli dan Safwan Anang sebagai barisan hadapan gerakan anti PTPTN.

Dan salah seorang pemimpin muda pembangkang yang lantang mahu memansuhkan PTPTN adalah Rafizi Ramli. Pada 10 April 2012, bertempat di Shah Alam, Rafizi mengadakan Rundingcara "PTPTN dan Masa Depan Pembiayaan Pendidikan Tinggi. Persoalannya, layakkah Rafizi bercakap mengenainya berdasarkan pencapaian akademiknya? Mari kita lihat apa yang Rafizi capai di universiti.

Walaupun berjaya melanjutkan pelajaran di luar negara dengan mendapat biasiswa Petronas, Rafizi menghabiskan pelajarannya di luar negeri dengan KELAS KEDUA RENDAH. Jika diikut standard pinjaman PTPTN, Rafizi tidak layak mendapat biasiswa. Kita selusuri kenapa pelajar bijak seperti Rafizi yang sentiasa cemerlang dari sekolah rendah sehingga ke tahun pertama dan kedua dalam universiti boleh menamatkan pelajarannya dengan hanya mendapat KELAS KEDUA RENDAH?

Pada tahun pertama dan kedua di universiti, Rafizi menghabiskan dua tahun tersebut dengan kelas pertama. Namun apabila masuk tahun ketiga, Rafizi mula aktif dalam persatuan pelajar. Dan Rafizi juga telah mula melibatkan diri dengan politik apabila Anwar Ibrahim, idola Rafizi dipecat dari Kerajaan. Rafizi mula menghabiskan masa dengan menyertai aktiviti anti Kerajaan di luar negara sejak dari  itu. Akibatnya, pelajarannya mula merosot dan dia hampir-hampir gagal dalam pelajarannya.

Namun Rafizi bernasib baik kerana dia ditawarkan biasiswa, bukannya pinjaman boleh ubah sebagaimana yang ditawarkan oleh banyak GLC sekarang selepas ramai di antara pelajar yang ditaja mereka seperti Rafizi menamatkan pelajaran mereka dengan sekadar cukup makan.

Jadi kepada pembaca MyMassa, bezakan rahsia dua gadis di atas (Nur Izzati dan Siti Zulaika) dengan rahsia Rafizi. Walaupun kurang bernasib baik seperti Rafizi, tidak mendapat biasiswa, namun kerana bantuan pinjaman PTPTN dan keazaman yang jitu, kedua-duanya menghabiskan pelajaran dengan KELAS PERTAMA. Tidak seperti Rafizi, walaupun mendapat PENDIDIKAN PERCUMA DI LUAR NEGARA (tajaan duit rakyat Malaysia), hanya menghabiskan pelajaran dengan kelas kedua rendah.


*Jika anda rasa pendidikan tinggi percuma lebih baik, anda dah lihat hasilnya. Lebih ramai mahasiswa akan menghabiskan pelajaran dengan keputusan cukup makan seperti Rafizi Ramli!

VERY EKSKLUSIF:LAPORAN BOCOR PAKAR LUAR NEGARA

Posted: 12 Apr 2012 05:00 AM PDT

LAPORAN PENILAIAN VIDEO SEKS ANWAR IBRAHIM

(A) Penilaian secara Teknikal:

1-   Tarikh video dirakamkan adalah pada 21-02-2011.
2-   Waktu ianya mula dirakamkan – bermula pada 22:23 bersamaan 10.23 malam.
3-   Waktu ianya selesai dirakamkan adalah pada 22:45 bersamaan 10.45 malam.
4-   Saiz Fail yang dirakamkan adalah – hanya 6.5MB
5-   Dipercayai kamera yang digunakan untuk merakam aksi dalam video ini adalah dari jenis "web camera".
6-   Ini adalah disebabkan ianya mempunyai bukaan ruang rakaman 18mm-34mm.
7-   Selain itu kejelasan gambar hanya boleh dibandingkan secara pemerhatian 100% mode pada tahap 54Kbps (Kilobits per second).
8-   "Kbps" (Kilobits per second) adalah suatu indeks dan sistem untuk mengukur kelajuan rakaman serta kualiti atau resolusi sesuatu gambar dan video.

"K" is expressed in binary bits as "01001011." In traditional usage, 1,024 bits of data equals a kilobit, while 1,024 bytes equals a kilobyte. Kbps always refers to kilobits, while the designation of KB/sec refers to kilobytes.
1024 bits = 1 kilobit
1024 bytes = 1 kilobyte = 8 kilobits
1024 kilobytes = 1 megabyte = 8,192 kilobits
· Written By: R. Kayne
· Edited By: Niki Foster
· Copyright Protected:
2003-2012 Conjecture CorporationKanta atau lensa kamera


Gambar 1 – Video dinilai pada saiz pemerhatian 100% dan FLV 54Kbps

Gambar 2 – Perbandingan kanta (lens) yang digunakan pada 'Webcam'

9. Dari segi penggunaan kanta atau lensa kamera, kita dapat lihat dengan jelas perbandingan bentuk ruang lensa yang digunakan. Parameter saiz ruang kanta adalah didalam lingkungan 18mm hingga 34mm.

10. Ini dapat dilihat dengan jelas pada lekok seperti dalam gambar rajah di atas.

11. Perkaitan huraian teknikal ini sekaligus menyangkal bahawa sebelum ini terdapat kenyataan bahawa saiz badan di bahagian perut adalah tidak sama. Jika mengikut penilaian teknikal ianya pasti akan berlaku sedikit "distortion" atau lengkung pada paparan gambar kerana kesan daripada penggunaan kanta atau lensa kamera. Atas dasar itu, penelitian terperinci telah dilakukkan dan menunjukkan persamaan yang jelas antara individu di dalam video ini dan rupa paras fizikal Dato' Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.

12. Percanggahan pendapat yang menyatakan bahawa saiz perut Anwar Ibrahim tidak sama, sepatutnya tidak timbul dan sememangnya ianya merupakan Anwar Ibrahim. Berikut dilampirkan imej-imej yang menunjukkan bahawa individu yang dinyatakan dalam video in dan Dato' Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.


Gambar 3: Imej yang menunjukkan persamaan yang sangat jelas kedua-dua rupa. Penilaian imej ini dijalankan berdasarkan perbandingan dari pandangan sisi serta cara belahan rambut yang sama.


Gambar 4: Imej ini juga menunjukkan pandangan sisi. Gaya potongan rambut yang sama serta rangka bentuk muka yang sangat serupa dapat dilihat di sini.


Gambar 5: Imej ini menunjukkan keluasan dahi Anwar Ibrahim. Selain itu, komposisi, ruang lekuk pada pipi, serta sudut pandangan Anwar Ibrahim juga sama dalm gambar ini.


Gambar 6: Persaman iras muka serta ekspressi yang sama dapat
dilihat dengan jelas pada imej ini.


Gambar 7: Persamaan dari aspek perut yang menonjol ke
depan secara perbandingan asas adalah sama.


Gambar 8: Iras muka yang sememangnya merupakan Anwar Ibrahim


Gambar 9 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini.


Gambar 10 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini. Kali ini imej ini dirakamkan pada jarak pandangan yang sedikit jauh bagi memudahkan penilaian persamaan dilakukan.


Gambar 11 – Persamaan jenis kanta yang digunakan untuk merakam video ini hasil perbandingan fakta teknikal pada Gambar 2


Night Vision

i. Sepanjang pemerhatian penilai, model kamera juga menunjukkan yang aksi didalam video ini dirakamkan dengan menggunakan "Night vision Mode".

"Night vision is the ability to see in low light conditions. Whether by biological or technological means, night vision is made possible by a combination of two approaches: sufficient spectral range, and sufficient intensity range.
By: Philip Gibbs 1996 (Can Human See a single Photon?)

ii. Penggunaan "Night vision" adalah bertujuan untuk merakamkan sesuatu aktiviti didalam gelap dengan lebih terang dan jelas. Ini adalah disebabkan kemampuan pemerhatian mata manusia sangat terhad untuk melihat didalam sesuatu keadaan yang gelap jika hendak dibandingkan dengan haiwan-haiwan. Selain itu, "mode" bagi rakam menggunakan "night vision" adalah hitam putih. Ini adalah kerana kualiti "sensor" pada masa ini lebih berkesan dengan penghasilan warna hitam dan putih. Belum ada alat atau kamera lagi yang mampu merakam gambar berwarna pada ketika suasana yang gelap pada tahap kejelasan yang ditanyang dalam video ini. Ini adalah sebab utama mengapa video ini dirakamkan dalam bentuk dan hasil hitam putih.


Gambar 12 – Contoh penggambaran menggunakan kamera "Night Vision latest Model 2012"

iii. Selain itu, secara teknikal juga, keseluruhan gambar yang ditayangkan tidak mempunyai unsur manipulasi atau penambahbaikan semula kepada video ini. Proses suntingan atau "editing" yang dilakukan hanyalah terlalu sedikit iaitu, mengemaskini tempoh masa video itu dirakamkan sahaja. Ini bermaksud rakaman ini hanya memainkan adegan penting dan tidak ditunjukkan adegan mula dan akhir.

iv. Jika kita perhatikan pada tempoh masa yang dimainkan sepanjang 22 minit penting iaitu adegan ketika Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik dan hinggalah beliau keluar dari bilik tersebut. Dapat dilihat pada jam waktu yang bergerak, ianya selaras dan sememangnya jika ianya di manipulasikan (edit and adjust), tempoh masa yang ditunjukkan pada gambar 12 pasti akan tidak selari (pasti akan berlaku "distortion" dari segi masa pada video ini).

v. Jika proses manipulasi dilakukan pada video ini, pasti akan mempunyai kesan manipulasi pada bahagian tempoh masa yang tercatat disebelah kanan video ini.


Gambar 13 – Indikator kukuh membuktikan bahawa masa adalah bukti utama video ini dirakam dan tidak dimanipulasi.


Rumusan

(A) 'Sudah terang lagi bersuluh', berdasarkan daripada penilaian penilai, rakaman yang dilakukan ini secara teknikalnya adalah tulen dan tiada unsur manipulasi dilakukan oleh mana-mana pihak. Dari segi individu yang terlibat dalam rakam ini 100% merujuk kepada rupa paras Anwar Ibrahim. Ini dapat dilihat dengan jelas pada setiap sudut rakam ini dilakukan serta individu-individu yang terlibat.

(B) Penilai membuat penilaian secara telus tanpa ada sebarang unsur tokok tambah atau kepentingan peribadi. Aspek yang dinilai adalah dari segala segi iaitu, rangka muka, cengkung pipi, penggayaan serta potongan rambut, rangka badan, alat yang digunakan untuk merakam, komen dari maklumat pihak professional di luar negara yang telah dinyatakan didalam buletin 8.oo malam, perbandingan gambar dalam video dan gambar fotografi di luar dan juga jarak pandangan, dekat, sederhana dekat dan juga jauh. Selain itu, rujukan buku-buku yang menunjukkan indeks persamaan teknikal video kamera juga dinilai dan diperhalusi.

(C) Hasil dari semua aspek penilai yang dinyatakan di atas, keputusannya menjurus kepada kebenaran, bahawa Anwar Ibrahim merupakan individu yang berada di dalam rakaman video ini yang bertarikh 21 Feb 2011.

(D) Diharapkan laporan ini dapat membantu usaha dalam mencari kebenaran dan keadilan yang diperjuangkan untuk kepentingan agama, bangsa dan negara.

Mymassa/2012/ori

Kerajaan PKR Selangor Tak Ikhlas Tolong Rakyat.

Posted: 12 Apr 2012 03:56 AM PDT

Klik untuk besarkan imej


Apa dah jadi dengan Kerajaan Selangor?

Kalau betul-betul nak tolong rakyat, pasti kerja-kerja pembaikan dipantau rapi oleh Kerajaan Negeri.

Atau pun Kerajaan Negeri lantik kontraktor kroni. Kalau diorang seleweng pun boleh tutup sebelah mata.

Maklumlah ada JAWAPAN STANDARD YANG TELAH TERSEDIA....................INI SEMUA SALAH UMNO DAN BARISAN NASIONAL!


*Rakyat Selangor makin marah dengan Kerajaan PKR. Peluang BN terbuka luas. Tolong jangan sia-siakan peluang ini.

MAHFUZ TAUBAT GAMBAR ALTANTUNYA

Posted: 12 Apr 2012 02:30 AM PDT


 Mahfuz @ Mampuz(s) Selepas Terok Dihentam Kerana Menipu Isu Task Force, Kini Hadir Bawas Isu Baru Pulak, Isu Lama Dia Dah Taubat http://penyutranung.blogspot.com/2012/04/panas-panas-mahfuz-al-mamfush.html
Bapa wanita tersebut, Setev Shaariibuu mendakwa pernah melihat gambar Altantuya diambil bersama Datuk Seri Najib Razak. Dalam sidang media bersama NGO hak asasi manusia Suaram semalam, Setev mendakwa, Altantuya ada menunjukkan gambar yang diambil bersama dua lelaki. Setev mendakwa, dua lelaki berkenaan kemudian disedarinya sebagai Najib dan Abdul Razak Baginda.
Mymassa telah berjaya mendapatkan gambar yang dilihat oleh Setev Shaaribuu. Gambar itu diberikan oleh YB Tian Chua. Bersama-sama ini disertakan gambar tersebut.

Setev Shaariibu Kata Gambar Inilah Yang Ditunjuk Anaknya
YB Tian Chua mengakui dia yang mencipta gambar tersebut dengan tujuan memalukan PM Malaysia. Baca seterusnya di mana-mana enjin google atas tajuk Tian Chua Menipu Gambar Najib, Tian Chua Super Impose Gambar Najib, Tian Chua Malu Minta Maaf Kepada Najib, Tian Chua Kata Orang Cina Spesis Dia Memang Biasa Menipu, Tian Chua Berkata Menipu Perkara Biasa, Tian Chua Kata Tipu Saja Lepas Tu Pekakkan Telinga..boloeh juga cari di carian yahoo.

Kalau Pembangkang Berani, Mansuhkan Yuran Ni Dulu.

Posted: 12 Apr 2012 12:30 AM PDT

Tahniah DS Khaled Nordin. Serangan DS memang berbisa.Tak payah banyak cakap wahai penasihat ekonomi RM1, mansuhkan yuran di dua IPTS milik Kerajaan Negeri sebelum buat janji lain.

*Ada berani ke?

The Unspinners

Posted: 12 Apr 2012 11:36 PM PDT

Belantan

Posted: 12 Apr 2012 11:33 PM PDT

Belantan


Anwar sifatkan hakim 'Bahalol'...!!! - Laporan polis sudah dibuat, hasil siasatannya bagaimana?

Posted: 12 Apr 2012 06:16 PM PDT

Pemuda UMNO lapor polis, Anwar sifatkan hakim 'bahalol'!

Pada 3 Jun 2010, Pergerakan Pemuda UMNO telah membuat laporan polis berhubung kenyataan Penasihat Parti Keadilan, Anwar Ibrahim yang telah menghina dan membuat tuduhan jahat terhadap institusi kehakiman negara apabila menggelarkan hakim yang mengadili kes beliau sebagai 'bahalol'.

Laporan polis itu dibuat oleh setiausahanya, Datuk Megat Firdouz Megat Junid di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pukul 4 petang.

Megat Firdouz berkata, laporan itu dibuat kerana pihaknya mendapati kenyataan Anwar seperti yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 30 dan 31 Mei lalu adalah subjudis kepada kes beliau yang sedang dibicarakan. Sila klik di sini.

"Sebagai ketua pembangkang di Parlimen, Anwar tidak sepatutnya membawa sistem kehakiman sebagai bahan tohmahan di pentas politik dengan meracuni fikiran rakyat. "Saya juga percaya Anwar mempunyai niat jahat yang sengaja dilakukan untuk menghasut dan menimbulkan kesangsian orang ramai terhadap sistem kehakiman negara," katanya selepas membuat laporan tersebut.

Pada 29 Mei 2010 lalu, Anwar dilaporkan membuat kenyataan mengejut dengan menggambarkan hakim yang mengadili perbicaraan tuduhan liwatnya sebagai 'bahalol' ketika berucap dalam Ceramah Perdana Pakatan Rakyat di Padang Majlis Daerah Tanah Merah, Kota Bharu, Kelantan.

Anwar turut menyifatkan badan kehakiman negara sebagai 'rosak dan punah' serta masih gagal dipulihkan kerana diterajui oleh individu-individu yang tidak layak. Megat Firdouz menambah, kenyataan jahat Anwar yang merupakan seorang pemimpin atasan tidak boleh dipandang mudah oleh pihak berkuasa.

"Kami mahu pihak polis bertindak tegas terhadap laporan ini kerana bimbang orang ramai juga turut bertindak seperti Anwar selepas ini. "Jika terus dibiarkan, di mana kita hendak letak maruah institusi kehakiman selepas ini," soal beliau.

Bagaimana pula dengan yang ini?

Suara Politik
Taminsari

Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Apr 2012 11:24 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Gambar Dan Video Terbaru Sri Wani Choo Abdullah Serta Fatwa Pakai Rantai cc @NajibRazak

Posted: 12 Apr 2012 08:14 PM PDT
IMEJ BARU...Sri Wani tampil bertudung ala purdah di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR: "Ramai wartawan mengekori, saya tak boleh keluar (rumah)," begitu kata Sri Wani Choo Abdullah, isteri yang didakwa lelaki oleh suaminya di Mahkamah Tinggi Syariah, di sini, semalam.

Sri Wani berkata demikian selepas Hakim Syarie Abdul Walid Abu Hassan membenarkan permohonannya untuk memasukkan pindaan dalam permohonan injunksi untuk menghalang madu-madunya daripada menyebarkan fitnah terhadapnya. Mahkamah kemudian mengarahkan Sri Wani membuat pindaan itu segera dan menyerahkannya kepada responden.

Prosiding semalam sepatutnya ditetapkan untuk Sri Wani, 37, menyerahkan permohonan injunksi, namun dia memohon kebenaran mahkamah untuk membuat pindaan dan mahkamah membenarkannya.

"Saya mohon untuk membuat pindaan terhadap permohonan injunksi ini kerana saya ingin masukkan terma supaya responden tidak menyebarkan dan tidak memberi sebarang kenyataan," katanya.

Sri Wani memberitahu mahkamah, sebelum ini suaminya, bekas dekan sebuah institusi pengajian tinggi awam, Dr Bahrom Sanugi, 61, yang diwakili peguam syarie, Muhammad Hafiz pernah berjumpa dan berbincang untuk menyelesaikan kes itu secara baik, namun Sri Wani mendakwa lelaki itu bertindak sebaliknya.

"Sebelum ini pihak sebelah sana (Bahrom) cakap tak nak jatuhkan maruah sesiapa, tetapi mereka memberikan maklumat saya kepada media.

"Media siarkan tempat tinggal dan tempat saya berniaga hingga membahayakan keselamatan saya," katanya.

Dia turut memaklumkan sudah membuat laporan polis berhubung gangguan dihadapinya dan berhasrat memasukkan laporan itu dalam pindaan permohonan injunksi berkenaan.

Abdul Walid mengarahkan Sri Wani memasukkan laporan polis itu dan sebarang pindaan lain segera serta memberi tempoh seminggu hingga 19 April depan untuk pengusaha butik kecantikan itu berbuat demikian.

Selain itu, mahkamah mengarahkan Bahrom memfailkan jawapan dua minggu dari tarikh pemohon menyerahkan afidavit dan menetapkan 17 Mei depan untuk perbicaraan kes itu.

Mengenai keputusan mahkamah menetapkan 23 April bagi keputusan sama ada permohonan Bahrom untuk mengarahkan Sri Wani menjalani ujian DNA bagi mengesahkan jantinanya diterima atau tidak, Sri Wani berkata, dia akan membawa saksi pada tarikh itu.

Penampilan Sri Wani di mahkamah semalam menarik perhatian kerana memakai jubah hitam dan bertudung ala purdah berwarna jingga dengan menutup wajahnya bagi mengelak dirakam jurugambar. -HM

Baca juga fatwa pemakaian rantai tujuan kesihatan (ekoran tuduhan PM memakai rantai yang disebut haram mutlak dan berlawanan dengan Islam )  :

Hukum Pemakaian Rantai Tangan Yang Mempunyai Unsur Kesihatan (Bio Magnetik) Di Kalangan Lelaki


Akidah
Tarikh Keputusan: 28 Feb, 2008
Keputusan:
Ahli-Ahli Jawatankuasa Fatwa telah sebulat suara bersetuju memutuskan bahawa :

a) Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi wanita adalah harus kerana ia merupakan perhiasan yang dikhususkan bagi mereka. Ini adalah hukum yang disepakati secara ittifaq. Sebaliknya, diharamkan bagi lelaki untuk memakainya sebagai perhiasan semata-mata kerana ia menyerupai wanita.

b) Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi lelaki atau wanita untuk tujuan perubatan atau rawatan adalah dibenarkan berdasarkan keperluan dan hajat dengan syarat:

i. Ia bukan diperbuat daripada emas, perak, suasa atau sutera (bagi lelaki).

ii. Tidak terdapat unsur najis padanya.

iii. Tidak mempercayai atau meyakini bahawa pemakaian gelang tangan tersebut boleh menyembuhkan penyakit tertentu kerana ia dikhuatiri boleh menjerumuskan seseorang kepada unsur khurafat yang boleh menjejaskan aqidah.

iv. Tidak menyebabkan kemudaratan kepada pemakainya.

v. Mendapat perakuan daripada pakar perubatan yang beragama Islam dan telah terbukti secara saintifik bahawa ia merupakan antara kaedah rawatan yang berkesan dalam merawat penyakit.

Walau bagaimanapun, dalam hal ini, Jawatankuasa Fatwa Negeri Melaka telah mendapat nasihat daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia bahawa terapi bio magnetik bukanlah merupakan kaedah perubatan yang memenuhi piawaian dan tidak dapat dipastikan keberkesanan penggunaannya secara tepat dan jelas dalam merawat serta menghilangkan penyakit.

c) Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi lelaki atau wanita yang disertai dengan niat untuk bermegah-megah atau kelihatan bergaya bagi lelaki adalah haram walaupun dengan tujuan perubatan.

Status Penwartaan: Tidak Diwartakan
Negeri: Melaka


Analisa Serangan Blog Pakatan - Gagal Ulas Janji Pakatan Ditepati Hingga Kini cc @NajibRazak

Posted: 12 Apr 2012 08:03 PM PDT


Pagi ini penulis membuat sedikit tinjauan ke beberapa blog terkenal Pakatan seperti yang disebut di bawah. Tinjauan ini penting untuk mengenal pasti apakah yang mereka telah bangkitkan dan apakah jawapan yang boleh disumbangkan di sini.

Antara yang ditimbulkan oleh beberapa buah blog pagi ini  ialah kisah pinggan majlis pertabalan YDP Agong berharga RM6000 sebuah. Dalam hal ini nampak seperti Dr Asri yang menerima email tersebut menyiarkannya untuk mendedahkan perkara yang dianggap perlu disiasat. 

Namun pada pandangan penulis ia seperti telah mencalit arang ke muka institusi Raja di negara kita. Sepatutnya perkara ini tidak perlu dihebahkan oleh seorang cerdik pandai bertaraf Dr seperti beliau kerana kita tahu isu seperti ini wajar diselesaikan mengikut saluran yang sesuai dan tidak menimbulkan sangkaan buruk kepada Istana Negara dan juga Kerajaan Malaysia.

Apatah lagi ia ditimbulkan hanya beberapa hari selepas pertabalan YDP Agong ke 14. Bagaiman email dari London boleh memastikan dakwaan tersebut adalah benar sedangkan ia sepatutnya didedahkan oleh mereka yang berada di Malaysia dan mempunyai akses kepada sumber dalam Istana ?

Mereka akan menjawab bahawa dunia tanpa sempadan hari ini memungkinkan ia berlaku. Namun kenapa pihak tersebut tidak berani membuat aduan kepada SPRM atau biar sahaja Dr Asri membuat laporan tersebut kerana beliau yang mendedahkannya ? Jawapan kita cukup mudah, buat laporan SPRM untuk menyiasat dan Dr Asri orang paling sesuai ekoran beliau yang menghebahkannya di alam maya.

Selain itu pembangkang juga cuba menggambarkan YAB PM kita seorang yang hidup mewah. Maka disiarkan dakwaan tanpa bukti seperti kos air eletrik PM yang bernilai ratusan ribu, harga cincin Rosmah, kos pertunangan anak yang didakwa diambil dari duit Kerajaan, dan terakhir isu lembu NFC Shahrizat bernilai ratusan juta.

Blog tersebut : 

http://batuvskayu.blogspot.com/2012/04/umno-yang-terdesak-mengubah-khutbah.html

Peliknya ketika blogger pembangkang galak menyentuh isu peribadi Perdan Menteri tanpa disertakan bukti kukuh, kenapa manifesto Pakatan di empat buah negeri gagal dijelaskan oleh blogger mereka sejauh mana ia dilaksanakan. Sejak dulu hingga kini penulis masih mencari sejauh mana janji yang ditabur telah dilaksanakan. Juga pembentangan kejayaan pemerintahan Pakatan juga gagal ditemui statistiknya atau video pembentangannya hingga kini. Apakah rakyat tidak kisah asalkan Pakatan dapat memerintah tanpa perlu membentangkan sejauh mana pencapaian 'syarikat' Malaysia kepada 'ahli lembaga' iaitu rakyatnya seperti kita semua ? 

Jika benar maka malanglah rakyat yang cuba diperbodohkan dengan janji-janji dan akhir sekali janji tersebut diulang kembali dengan penambahan janji baru dengan harapan janji ini akan ditelan sekali lagi oleh rakyat. Mereka yang menabur janji sudah tentu sangat takut jika soal janji ini dibangkitkan dan diulang setiap hari ke minda dan perhatian rakyat jelata.Kerana mereka ternyata telah gagal melaksanakan segala janji dan dan akan gelap masa depan memerintah lagi selepas PRU 13 akibat kegagalan mereka sendiri.

Kita tidak perlu untuk membongkar sisi gelap pemimpin Pakatan untuk memusnahkan mereka seperti video seks, kerana bukti kegagalan mereka memerintah beberapa negeri dengan menidakkan janji yang dilaungkan, sudah lebih dari mencukupi untuk kita gunakannya dalam memastikan rakyat sedar siapakan pemimpin yang mengisi barisan kepimpinan di dalamnya. Kerana itu demi mengekalkan kuasa maka rakyat dijanjikan bulan dan bintang walaupun mereka sedar jika sudah tumbang, susahlah mereka akan dapat merampas kembali kerusi yang terlepas dari tangan.

Fikirlah...

Jika anda sayang PM maka jangan ragu, teruslah undi BN.

Doa Makbul Kepada Pemimpin

Posted: 12 Apr 2012 02:41 PM PDTFudhail bin Iyadh berkata, "Jika aku mempunyai doa yang baik yang makbul, maka semuanya akan aku persembahkan (pohonkan) untuk pemerintah." Ia ditanya, "Wahai Abu Ali, jelaskan maksud ucapan tersebut?" Beliau berkata, "Bila doa itu hanya aku tujukan untuk diriku, tidak lebih hanya bermanfaat untuk diriku, namun bila aku pohonkan untuk pemimpin dan ternyata para pemimpin berubah menjadi baik, maka semua orang dan negara merasakan manfaat dan kebaikan." (Dikeluarkan oleh Abu Nu'aim dalam "al-Hilyah" (8/91) dari jalan Mardawaih as-Shabigh dan sanad Abu Nu'aim adalah sahih)

Sebab itu doa kepada pemimpin yakni Sultan ada dimasukkan dalam solat Jumaat.

Sent from my Samsung Galaxy Tab

Video Isu #PTPTN : Anwar Gagal Jawab Soalan Mansuh Pinjaman Pendidikan Negeri Pakatan cc @NajibRazak

Posted: 12 Apr 2012 06:24 AM PDT
Pertama sekali ketika isu PTPTN atau Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional timbul untuk dihapuskan pinjamannya maka ramai mahasiswa yang gagal membayar atau mempunyai tunggakan tentu bersorak ria mendengarnya. Ketika Kerajaan pimpinan YAB Perdana Menteri menjelaskan bahawa jumlah RM43 bilion yang mahu dihapuskan sangat besar dan boleh menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara maka Pakatan segera menafikannya dan menuduh PM membuat kenyataan palsu dan tidak benar.

Selepas itu dengan sedikit kajian dilakukan maka didapati PTPTN diluluskan ketika Anwar Ibrahim memangku jawatan Perdana Menteri pada 1997 sewaktu Mantan PM Tun Mahathir meninggalkan negara bercuti selama dua bulan. Perkara ini dibongkar oleh RBF di sini

Selepas itu muncul juga cerita bahawa negeri Pakatan seperti Selangor, Kedah, Kelantan antaranya, memberi pinjaman pendidikan kepada rakyat negeri mereka. Soalan dibangkitkan oleh pemimpin dan blogger kepada pemimpin Pakatan agar terlebih dahulu menjawab soalan adakah mereka sanggup menghapuskan pinjaman yang telah diberikan jika mereka mahu PTPTN dimansuhkan hutangnya ? Link website menawar pinjaman klik di sini http://tkwbns.selangor.gov.my/

Maka jawapan yang diberi atas soalan tersebut ialah Kerajaan Negeri tidak mempunyai kewangan yang mencukupi untuk menghapuskan pinjaman pelajar. Jawapan yang juga diberi oleh Kerajaan Persekutuan. Namun bezanya ialah Pakatan terus memainkan isu ini walau mereka sedar tindakan menghapuskan PTPTN sukar dilaksanakan kerana kekangan kewangan. Asal dapat undi, isu ini terus dijaja walau sudah nampak jawapan yang diberi oleh Pakatan makin membelit diri mereka sendiri. Berbanding Kerajaan yang jelas bersikap matang tidak sanggup untuk mempermainkan rakyat dengan janji manis tetapi pahit pada hakikatnya.

Lihat video di atas dan fikirkan kenapa janji manis ini ditabur melainkan kerana mereka masih lagi mahu kuasa walau sudah terbukti amanah yang diberi gagal dijelmakan walau sudah tiga tahun diberi peluang memerintah. Rakyat kini sudah mula sedar bahawa tiada apa yang boleh disandarkan kepada Pakatan yang gagal didaftarkan hingga ke hari ini walaupun mereka terpedaya pada awalnya kerana terpikat kepada nama Pakatan Rakyat yang akhirnya hari ini menjadi Pakatan Rosak.


Baca reaksi pihak PTPTN berhubung cadangan kadar faedah 1% PTPTN dihapuskan dalam resolusi meja bulat PTPTN semalam  :

PETALING JAYA: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menolak cadangan Pergerakan Pemuda Umno agar memansuhkan bayaran perkhidmatan satu peratus yang dikenakan terhadap peminjamnya.

Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamad Said berkata, pemansuhan berkenaan akan meningkatkan beban kos pengurusan yang ditanggung perbadanan itu.

"Kita tak setuju dengan cadangan pemansuhan caj perkhidmatan satu peratus tersebut. Siapa nak tanggung gaji serta pengurusan kakitangan PTPTN?," katanya kepada mStar Online di sini, Khamis.

Bagaimanapun Ismail yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau berkata, pemansuhan berkenaan dapat dilaksanakan sekiranya kerajaan memperuntukkan dana khas kepada perbadanan itu bagi menampung kos operasinya.

"Terpulang kepada Perdana Menteri jika nak tanggung kos operasi PTPTN. Kalau kerajaan sedia memperuntukkan dana khas kepada PTPTN, ia (bayaran perkhidmatan) tidak mustahil dapat dihapuskan," katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai resolusi Persidangan Meja Bulat Mahasiswa Nasional anjuran Biro Institusi Pengajian Tinggi Pemuda Umno pada Rabu yang antara lain mahu PTPTN menghapuskan bayaran pinjaman satu peratus.

Resolusi tersebut menggariskan empat aspek meliputi pinjaman, pembayaran, tabungan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) dan komunikasi bagi menangani isu yang perlu diselesaikan segera iaitu pembayaran balik PTPTN.

Mengulas lanjut Ismail berkata, isu caj bayaran perkhidmatan sebanyak satu peratus tersebut bukanlah isu pokok yang dihadapi perbadanan tersebut.

Sebaliknya menurut beliau, pihaknya mengharapkan peminjam menghubungi PTPTN bagi mengemaskini status masing-masing selepas menamatkan pengajian.

"PTPTN sangat fleksibel dalam isu pembayaran balik. Ada pelbagai cara yang kita tawarkan untuk keselesaan peminjam melunaskan hutang-hutang mereka.

"Malah kita juga menerima kalau peminjam itu hanya mampu membayar serendah RM50 sebulan, yang penting mereka bayar secara konsisten dan tidak larikan diri daripada tanggungjawab," katanya


Live Streaming Mekah dan Madinah

Posted: 12 Apr 2012 05:00 AM PDT


Melihat Dua Masjid Utama Islam ini merupakan perkara yang dirindu oleh setiap hati orang yang beriman. Mengunjungi rumah Allah yang sangat mulia ini satu impian dalam diri mana-mana individu beragama Islam. Manakala mengulangi kunjungan selepas pulang adalah harapan yang tidak pernah akan berhenti dalam diri yang merasa nikmat mengunjunginya. 

Di bawah ini dua link untuk dikongsi tentang siaran secara langsung dua tempat berkat ini jika sesiapa ingin melihatnya. Juga harap dipanjangkan link ini kerana memandang perkara yang mengingatkan kita kepada Allah seperti Baitullah dan Raudhah juga dikira antara amalan ibadah. Meskipun penulis belum lagi dipanggil Allah ke sana, semoga usaha ini dapat menambah rasa rindu ke dua tempat bersejarah ini samada diri penulis sendiri atau pembaca sekelian. 

Link yang dimaksudkan ialah :

Mekah

Madinah

Isu Pakai Rantai : Jawapan Ialah Halal dan Haram cc @NajibRazak

Posted: 12 Apr 2012 12:58 AM PDT

Dengan penjelasan ini diharap blogger Pakatan akan reti hukum memakai rantai.


Klik url laman di bawah untuk kepastian


http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/5850/page:3380#


Published with Blogger-droid v2.0.2

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 12 Apr 2012 11:05 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


90 Peratus Suri Rumah Di Selangor Tak Dapat Elaun Seperti Yang Di Janjikan

Posted: 12 Apr 2012 06:00 PM PDT


Hasil survey sebuah ipt di selangor mengenai janji-janji dalam manifesto pilihanraya pakatan haram selangor, mendapati hampir 90 peratus dari suri rumah pelbagai bangsa di selangor tidak mendapat elaun khas suri rumah yang memilih untuk menjaga anak sepenuh masa.

Jadi bagai mana khalid gagap boleh kata kesemua janji-janji yang mereka buat sewaktu pilihanraya dulu sudah di tunaikan???

Itu maknanya khalid gagap berbohong pada rakyat.

Malah dari hasil survey ipt itu yang di buat selama tiga bulan juga mendapati boleh dikatakan kesemua janji-janji yang dibuat oleh pakatan tidak di tepati, ini termasuk elaun rm 75 sebulan untuk anak yang dihantar ke nurseri, rm 50 untuk pendidikan pra-sekolah dan hadiah rm 1000 untuk pelajar yang layak masuk universiti.

Dan penurunan cukai pintu bagi rumah kediaman sebanyak 20 peratus dan komersil sebanyak 10 peratus juga sampai sekarang masih lagi tidak di laksanakan. 

Lapan Dewan Perhimpunan Cina Sokong Demo Anti LYNAS

Posted: 12 Apr 2012 05:40 AM PDT


Lapan dewan perhimpunan Cina daripada lapan negeri secara terbuka menyatakan sokongan terhadap Himpunan Hijau 3.0 (himpunan anti LYNAS) dan mengajak orang ramai hadir ke KLCC, Kuala Lumpur pada 28 April ini.

Dewan itu yang memayungi kebanyakan persatuan Cina di negeri masing-masing menyatakan pendirian itu dalam kenyataan bersama mereka hari ini.

Dewan terlibat daripada Kuala Lumpur dan Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pulau Pinang, Johor, Perlis, Sarawak dan Terengganu.

komen aku: kenapa beria-ia sangat dewan perhimpunan cina menyokong demo anti lynas? jawapannya senang je, pasal syarikat lynas tu syarikat melayu, tu pasal depa cuba gagalkan operasi kilang tu, cuba kalau lynas tu syarikat cina punya, sure depa takan buat demo... nampak tak bagai mana cina nak sabotaj ekonomi orang melayu.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Apr 2012 09:48 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Ada Kuasa Kenapa Tidak Mansuh Dulu Yuran UNISEL, KUIN, KUIS?

Posted: 12 Apr 2012 09:30 PM PDT

Kerajaan PAS di Kedah tidak mampu hapuskan yuran KUIN. Kerajaan PKR-DAP di Selangor pun tidak mampu hapuskan yuran di KUIS dan KUIN. Ketiga-tiga ini adalah IPTS milik mereka. 

Lihatlah di Kedah, kerajaan PAS hampir bankrap bila ditadbir oleh PAS. Apa yang mereka buat? Naikkan cukai tanah di UUM (baca sini). Hendak beri pendidikan percuma bagaimana jika urus negeri pun tidak betul.  

Ketua Pemuda UMNO Bidas Pembangkang #mejabulatptptn

Posted: 12 Apr 2012 08:00 PM PDT

Laporan Terperinci Video Sex Anwar Sudah Keluar

Posted: 12 Apr 2012 07:07 PM PDT

1-   Tarikh video dirakamkan adalah pada 21-02-2011.
2-   Waktu ianya mula dirakamkan – bermula pada 22:23 bersamaan 10.23 malam.
3-   Waktu ianya selesai dirakamkan adalah pada 22:45 bersamaan 10.45 malam.
4-   Saiz Fail yang dirakamkan adalah – hanya 6.5MB
5-   Dipercayai kamera yang digunakan untuk merakam aksi dalam video ini adalah dari jenis "web camera". 
6-   Ini adalah disebabkan ianya mempunyai bukaan ruang rakaman 18mm-34mm. 
7-   Selain itu kejelasan gambar hanya boleh dibandingkan secara pemerhatian 100% mode pada tahap 54Kbps (Kilobits per second).
8-   "Kbps" (Kilobits per second) adalah suatu indeks dan sistem untuk mengukur kelajuan rakaman serta kualiti atau resolusi sesuatu gambar dan video. (baca lanjut)

Teresa Kok Melancong Dengan Duit Rakyat Selangor #DAPenipu

Posted: 12 Apr 2012 06:30 PM PDT

Lihatlah reaksi muka Teresa Kok, betapa gembiranya dia dapat melancong ke luar negara menggunakan duit rakyat negeri Selangor. Banyak pelaburan yang dibawa oleh Teresa Kok ke Selangor (baca sini). 

Inilah bukti kerajaan pembangkang mendahulukan kepentingan mereka sendiri di Selangor. 65% janji kerajaan PKR-DAP di Selangor masih belum ditunaikan kepada rakyat. 

Video Ustaz Fathul Bahri Belasah Anwar Ibrahim

Posted: 12 Apr 2012 09:00 AM PDT


Video Anwar Ibrahim Tidak Mahu Mansuh Yuran UNISEL

Posted: 12 Apr 2012 07:07 AM PDT


Kenyataan Dato Razali Ibrahim Dalam #mejabulatptptn

Posted: 11 Apr 2012 10:00 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Apr 2012 09:35 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 12 Apr 2012 09:19 PM PDT

PISAU.NET


Jom Undi DAP! Kita Mahukan Republik Sosialis Pulau Pinang Jadi Kenyataan.

Posted: 12 Apr 2012 06:00 PM PDT

Kata di kota ,janji dilaksanakan. Pulau Pinang bakal menjadi salah sebuah negeri yang paling maju setanding dengan Temasik.Ini semua berkat ajaran mahaguru dan mentor kepada Lim Guan Eng. Murid yang baik sudah pasti hasilnya baik.

Kaedah dan langkah yang diambil oleh pentadbiran regim DAP sudah pasti akan disambut baik oleh seluruh rakyat Pulau Pinang.Memandangkan ketua menterinya yang paling celaka dalam sejarah regim DAP negeri beliau amat cemerlang dalam menyamun wang rakyat sepertimana kejayaan menyapu bersih tanah 10billion Bayan Mutiara.


Janji Lim Guan Eng melupuskan Tol Sg Nyior:klik sini membuktikan Guan Eng lebih hebat daripada Ds Najib Tun Razak. Tidak ada mana mana negeri atau pun lebuhraya yang dihapuskan tol dibawah pentadbiran Ds Najib.


Manakala Lim Guan Eng yang dikatakan seorang fathonah lagi bijaksana berjaya menghapuskan tol Sg Nyior melalui kaedah kencing berdiri yang cukup digemari haprak khawarij dan melayu pakatan.Pentadbiran regim DAP mencerminkan kaedah dan cara PAP mentadbir Singapura. Adalah tidak mengejutkan sistem yang bakal diperkenalkan mirip kepada Singapura.

Bayaran Letak Kereta - RM 5.00/jam
Bayaran Tol/ Feri - RM 15.00 (dinaikkan)
Bayaran Masuk Bandar - RM 10.00
Bayaran Mengikut Jarak Dilalui - RM 0.25/km sehingga RM 0.50/km

Kebetulan,MP dari Singapura baru saja membuat lawatan secara rahsia ke pejabat Guan Eng di Singapura. Dia kata DAP tak ada ikatan dengan PAP? Bab ni Guan Eng anggap rakyat akan percaya sebab katanya ibarat serupa wahyu yang benar benar belaka.....

Korang semua kena tanya Guan Eng,berapa juta dia bayar kepada syarikat konsultan untuk jadikan Pulau Pinang serupa Singapura?

Akhir kata.. Pisau menyeru seluruh umat Islam dan Melayu menyokong kepimpinan Lim Guan Eng ,kita harus sokong hasrat DAP untuk menjadikan Pulau Pinang seperti Singapura. Bantulah pemimpin ini agar impian mentor beliau Lim Kuan Yew menjadi kenyataan.:klik sini

Pisau kata " Kerajaan negeri bayar 3 juta kepada syarikat konsultan ?"

Anwar Hanya Berjanji,Najib Laksanakan!

Posted: 12 Apr 2012 06:00 AM PDT

Pentadbiran BN dibawah PM Datuk Seri Najib Tun Razak memperlihatkan satu kerajaan yang berani melakukan perubahan.

Walaupun tindakan beliau dilihat tidak begitu popular dikalangan penyokong kerajaan.Pisau melihat langkah yang diambil dan kesungguhan mahukan perubahan benar benar direalisasikan hingga mengkagetkan pakatan pembangkang.Secara tersiratnya apa saja yang didakyahkan dan digembar gembur oleh pakatan Ds Najib berjaya checkmate setiap langkah pakatan dengan cara dan gaya BN yang lebih realistik dan releven tanpa membelangkangi kepentingan dan hak tuntutan perlembagaan negara.

Dengan kuasa yang ada dan nasihat yang diperolehi ,Tranformasi yang dilakukan membuktikan Ds Najib dan BN benar benar melakukan perubahan yang besar. Tidak ada sesiapa pun malah dari kem pembangkang berani menafikan perubahan besar yang dilakukan oleh BN.

BN dikatakan produk lama tetapi terbukti serasi dan dipercayai  masyarakat Malaysia , kemudian ditambah pula dengan formula dan kaedah yang baru sudah pasti rakyat tidak akan memperjudikan nasib mereka kepada gerembolan yang gilakan kuasa dengan kebobrokan matlamat menghalalkan cara.Yakin rakyat kini bersedia – Najib


KUALA LUMPUR 11 April - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan telah membatalkan tiga proklamasi darurat adalah kerana yakin rakyat kini telah bersedia untuk memasuki era baru.

"Kerajaan percaya bahawa setelah lebih separuh kurun merdeka dan mengamalkan demokrasi, masyarakat berbilang kaum di Malaysia telah mencapai tahap kematangan yang tinggi.

"Berpegang kepada hal itu, kita kini bersedia memasuki era baru di mana fungsi kerajaan tidak lagi dilihat sebagai mengehadkan kebebasan individu, sebaliknya, untuk memastikan bahawa hak-hak asasi yang dilindungi Perlembagaan bagi setiap individu itu terjamin," kata beliau dalam ucapannya pada istiadat pertabalan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong XIV di Istana Negara di sini hari ini.

Najib berkata: "Selanjutnya, satu perimbangan adil, dapat pula ditemui antara kebebasan seseorang dan keselamatan kebangsaan."

Kata beliau, bersesuaian dengan iltizam itu, kerajaan melalui Parlimen telah pun membatalkan tiga proklamasi darurat yang masih berkuasa dan akan membiarkan kesemua ordinan di bawah perisytiharan tersebut mansuh pada bulan Jun ini kecuali tiga ordinan yang akan dibentangkan sebagai rang undang-undang baru di Parlimen iaitu yang berkaitan dengan Rela, Rukun Tetangga dan Undang-Undang Laut Wilayah.

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga telah mengambil langkah-langkah memansuhkan Akta Kediaman Terhad, Akta Buang Negeri dan menggubal Akta Perhimpunan Aman serta meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti atau AUKU.

Menurut beliau, pada Isnin ini, beliau akan membentangkan rang undang-undang bagi memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di persidangan Dewan Rakyat.

"Pada hemah kerajaan, meskipun ISA telah banyak berjasa kepada negara, ia telah pun melampaui jangka hayat kegunaannya. Kita memerlukan kerangka baru perundangan keselamatan nasional dalam era kontemporari yang semakin kompleks," katanya.

Najib juga berkata, di bawah undang-undang baru, kerajaan mengambil keputusan untuk menghapuskan kuasa tahanan tanpa perbicaraan dimiliki Menteri Dalam Negeri, manakala tahanan oleh pihak berkuasa bagi tujuan siasatan kini dipendekkan.

"Kuasa semakan kehakiman pula akan dikembalikan sepenuhnya kepada Mahkamah. Rang Undang-Undang ini juga menjamin bahawa tidak ada seorangpun rakyat Malaysia boleh ditahan kerana kepercayaan atau aktiviti politiknya," katanya.

Beliau menambah, Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan yakni Langkah-Langkah Khas, yang dibacakan buat pertama kali di persidangan Dewan Rakyat semalam, bukan sahaja akan memastikan pihak berkuasa mempunyai senjata perundangan yang cukup bagi memerangi keganasan global dan mempertahankan demokrasi berparlimen di Malaysia, tetapi juga untuk memelihara hak kebebasan warganegara. – BERNAMA

Pisau kata " Selamatkan Malaysia daripada haprak pakatan"

Rahsia Besar DAP & PAP Di Bongkar!

Posted: 12 Apr 2012 01:00 AM PDT


Pertemuan rasmi lagi rahsia diantara Setiausaha Agung DAP memerangkap Ketua Menteri Paling Celaka Regim DAP Pulau Pinang dengan Ahli Parlimen Parti Pemerintah Singapura PAP disorokkan dari pengetahuan umum.

Paling menarik sekali apabila Guan Eng menujukkan skill taichi beliau yang cukup terkenal dengan menggunakan lidah bercabang yang disahkan kaki bohong dan penipu . Beliau menafikan sebarang pertalian diantara DAP dan PAP.

Baca dulu penafian Guan Eng...


Guan Eng Denies DAP Has Direct Political Ties with PAP

KUALA LUMPUR, 8 APRIL, 2012: DAP secretary-general Lim Guan Eng refuted Utusan Malaysia's allegation that the party has direct political ties with Singapore's ruling People's Progressive Party (PAP), reported The Malaysian Insider.

The Penang Chief Minister also and labeled the Umno-owned daily a "Peeping Tom newspaper" for revealing his Friday meeting with PAP's female MPs.

Lim told a press conference in George Town, Penang, that Utusan Malaysia's reference to the friendly meeting as suspicious was made in "very bad faith and bad intention".

Though he admitted that the meeting had taken place, Lim said it was merely a courtesy call by 14 of the party's female MPs for the sake of building "government to government" ties and not to foster a political relationship. DAP, Lim stressed, "has no direct political ties with the PAP".

"It shows they have Peeping Toms... We now have a Peeping Tom Utusan Malaysia. "This is unethical, this is immoral, this is completely unacceptable – A Peeping Tom newspaper," Lim said.

Wikipedia DAP.

The DAP was originally the Malaysian branch of the Singapore People's Action Party (PAP). However, Singapore seceded from the federation in 1965, just two years after the territories merged. Most of the Malaysian PAP members decided to remain with the original party, but those that decided to continue the party, including future President of Singapore Devan Nair, stayed in Malaysia to form the DAP in October 1965.[3] The party formally registered itself as a democratic socialist party on 18 March 1966.[4] In the August of that year, the official party organ, The Rocket, was first published. At the first DAP National Congress held in Setapak, Kuala Lumpur on 29 July 1967, the DAP declared itself to be "irrevocably committed to the ideal of a free, democratic and socialist Malaysia, based on the principles of racial and religious equality, social and economic justice, and founded on the institution of parliamentary democracy".[5]
In October that year, the DAP joined 55 other socialist parties belonging to the Socialist International (SI) at the SI International Conference in Zurich, Switzerland.[5]
Devan Nair, who founded the DAP, later returned to Singapore. Lee Kuan Yew, then Prime Minister of Singapore under the PAP, explained in 1981 that "the Cabinet decided that Singapore-Malaysia relations would always be bedevilled if Devan Nair remained a DAP leader. I persuaded him to come back."[3]
Butir selanjutnya parti sosialis DAP dan PAP ini klik sini


Baca pendedahan Pisau 
Rahsia Besar DAP & PAP di Bongkar : Klik Sini

Pakatan Haprak Biadap Semasa Pertabalan Yang Di-Pertuan Agong

Posted: 11 Apr 2012 10:44 PM PDT


Dr Rahman Kadir – 11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.


Sejarah kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.


Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.


Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung.


Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.


Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau 'sir' ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana.
Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi. Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.


Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.


Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.
Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.


Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.


Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.
Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.


Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.


Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.
Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.


Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.


Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.


Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.
Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".


Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.


Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.
Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.


Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.


Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.


Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.


Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.


Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.
Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.
Daulat Tuanku.
sumber:AIDC

Sri Tri Buana

Posted: 12 Apr 2012 07:18 PM PDT

Sri Tri Buana


PRU ke 13: Perjudian Nasib Melayu.

Posted: 11 Apr 2012 10:53 PM PDT

r b f

Posted: 12 Apr 2012 07:09 PM PDT

r b f


Gempa dan Tsunami: Tahniah Atas Langkah Yang Cekap

Posted: 12 Apr 2012 08:42 AM PDT

Seperti yang kita tahu semalam telah berlaku satu gempa bumi yang kuat dan boleh membuat berlakunya tsunami.

Gegaran semalam lebih teruk dari gegaran tahun 2004. Alhamdullillah tidak berlaku bencana yang teruk semalam.

Apa yang saya nak kongsikan di sini bersama rakan-rakan sekalian adalah rasa teruja saya dengan langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan sebaik sahaja gempa berlaku semalam.

Nyata peristiwa tsunami 2004 memberi pengajaran dan pengalaman kepada kerajaan kita tentang langkah-langkah kesiapsiagaan yang perlu diambil sekiranya peristiwa yang sama berulang.

Semalam kita boleh lihat bagaimana maklumat-maklumat yang disebarkan kepada rakyat dan tindakan-tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa sebaik sahaja gempa berlaku.

Laporan menerusi tv, radio, internet, sms dan bbm bergerak dengan pantas bagi memaklumkan situasi semasa dan langkah-langkah yang perlu diambil oleh rakyat.

Tidak lupa juga tindakan pantas agensi-agensi kerajaan yang berkenaan yang turun ke lokasi-lokasi yang berlaku gempa atau kawasan yang berpotensi berlaku gempa samada untuk menenangkan keadaan atau mengambil langkah-langkah perlu yang lain.

Lihat gambar di akhbar Berita Harian hari ini bagaimana Ketua Polis Perlis turun ke kawasan pantai yang berpotensi berlaku tsunami dan meminta orang ramai meninggalkan kawasan pantai. Cuba anda bayangkan jika ketika itu tiba-tiba berlaku tsunami,silap-silap kita kehilangan seorang Ketua Polis Negeri. Tapi itulah tugas dan pengorbanan anggota polis yang sesetengah orang tak nampak. Yang tak elok atau kesilapan yang sikit-sikit mereka perbesarkan dan buruk-burukkan bagai nak rak.

Begitu juga dengan APMM yang berada di kawasan pantai sepanjang malam tadi bagi memantau keadaan.

Tidak lupa juga pasukan bomba yang mengarahkan semua anggotanya bersiap sedia dan memanggil semua anggota yang bercuti kembali bertugas.

Jabatan Meteorologi juga boleh dikatakan setiap beberapa minit menyalurkan maklumat-maklumat semasa. Sampai satu tahap mereka boleh salurkan maklumat tentang kelajuan ombak yang sedang menuju ke lokasi-lokasi tertentu di pantai barat siap dengan waktu lagi. Hebat.....syabas !

Jabatan penerangan pula pantas menyalurkan maklumat kepada rakyat bagi mengambil langkah persediaan serta mengelak kejadian panik.

Akhir kata tahniah kepada kerajaan serta agensi-agensinya samada yang disebutkan nama disini atau yang tidak disebut atau yang melakukan kerja di belakang tabir diatas langkah-langkah persediaan yang diambil semalam.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DIKEMASKINI: Pas Kalah Di Tenang Kerana Umno Lepaskan Air Dari Empangan-Hj Hadi

Posted: 12 Apr 2012 02:58 AM PDT


Kemaskini@5.58pm: Lebih kurang 30 minit selepas saya menyiarkan tulisan asal seperti dibawah, saya telah menerima satu panggilan dari seorang rakan yang menyatakan harakahdaily  telah memadamkan kenyataan Haji Hadi yang mengatakan Umno melepaskan air empangan sehingga menyebabkan mereka kalah dalam PRK Dun Tenang 2011. Lihat di sini

Setelah diperiksa kembali memang benar. Saya merasa agak ralat kerana tidak sempat buat print screen kenyataan tersebut kerana pada waktu itu saya berada diluar dan menulis dengan menggunakan komputer tablet. 

Bagaimanapun nasib tetap menyebelahi kita kerana ada seorang pembaca yang menghantar komen dan menyertakan bersama link sebuah blog penyokong Pas yang disalin dari harakahdaily dan disiarkan di blognya.

Nampaknya harakahdaily yang selama ini digambarkan sebagai sebuah media yang bebas, telus, mulus dan sebagainya adalah bohong semata-mata. Kalau telus kenapa padamkan tulisan asal ? 

Selama ini kata taat kepada pemimpin dan ajak orang ramai hormati ulama serta tok guru Pas yang penuh dengan keramat dan bertaraf wali, tapi padamkan apa yang tok guru cakap. Kalau kamu sendiri tak hormat pemimpin dan tok guru kamu, bagaimana nak ajak orang lain supaya hormat mereka ?

Kalau hormat dan sayang tok guru serta ulama-ulama, siarkanlah sepenuhnya apa yang dia cakap. Jangan main padam-padam pula...
Tulisan asal saya @ 2.01pm

Memang sah lah Pas parti ajaran sesat.

Bagaimana tak sesat jika ketentuan Qada dan Qadar pun mereka tak boleh terima.

Yang tak percaya kepada Qada dan Qadar itu bukannya pengikut-pengikut hingusan Pas,tetapi oleh orang yang Pas angkat sebagai ulama dan gelarkan tok guru.

Haji Hadi dalam satu kenyataan yang disiarkan harakahdaily hari berkata Pas boleh menang prk Tenang sekiranya Umno tak lepaskan air dari empangan hingga berlaku banjir.

Bodoh kan ?

Takpe, bodoh dia bakal menguntungkan kita.

Tak pula dia cakap hujan lebat di Tenang itu Umno yang lepaskan dari langit.


Laporan asal harakahdaily sepertimana yang disalin dan disiarkan di blog orang mereka.

(wawancara wartawan Harakahdaily dengan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang)

KUALA LUMPUR, 12 April: PAS sebenarnya boleh mencapai kemenangan dalam pilihan raya kecil Tenang, Johor sebelum ini jika Umno tidak main kotor.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, dalampilihan raya itu, Umno telah bermain kotor dengan melepaskan air diempangan dan menyebabkan banjir berlaku dengan segera dan menghalangpengundi.

Abdul Hadi berkata demikian dalam wawancara khas dengan Harakahdaily baru-baru ini.

"Yang terkini, maklumat baru yang kita terima, sepatutnya pilihan raya kecil Tenang kita menang.

"Umno main kotor dengan lepas air di empangan menyebabkan banjir berlaku dengan segera dan menghalang pengundi.

"Mereka pula membuat persiapan awal untuk mengangkut pengundi-pengundimereka. Ini satu penipuan yang sangat kotor dan tidak demokratik," kataAbdul Hadi.

Sehubungan itu, kata beliau, apa yang berlaku di Tenang menunjukkan PASboleh menang di kawasan Felda, "menandakan perubahan boleh berlaku dankita boleh menang."

Atas dasar itu, kata Abdul Hadi, beliau yakin perubahan dikawasan-kawasan lain juga boleh berlaku sebagaimana berlakunya dalampilihan raya 2008, di mana PAS menang dua kerusi di Johor yang dianggapkubu Umno dan Barisan Nasional.

Melalui lawatan beliau ke negeri Johor juga, Abdul Hadi berkata,sambutan ceramah yang sangat menarik dengan jumlah yang mencecah ribuanmanusia yang kebanyakannya di kalangan muda.

"Sekurang-kurangnya ini menunjukkan masa depan yang baik bagi PAS.Seboleh-bolehnya perubahan untuk pilihan raya yang ke 13," katanya.

Dalam temubual itu, Abdul Hadi memberitahu, beliau telah selesaipusingan pertama menjelajah seluruh negara melalui konvoi LajnahPenerangan PAS Pusat

Di samping itu, beliau telah selesai melawat tiga negeri melaluilawatan yang diuruskan oleh Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat iaitu Johor,Terengganu dan Pahang.

"Persiapan awal telah dibuat oleh semua peringkat parti..kursusperingkat dun dan parlimen," beritahu beliau hasil lawatan beliau itu.

Menurutnya, PAS bukan sahaja menyediakan jentera pilihan raya bahkan ada negeri yang sudah siap jentera untuk hari pilihanraya.

Pengundi muda

Menurut beliau, pengundi muda akan menjadi penentu dalam pilihan rayaakan datang ini dengan 30 peratus dari pengundi adalah yang berumurantara 21 hingga 40 tahun.

"Pengundi muda jadi undi penentu, mungkin sebab itu BN teragak-agakuntuk tentukan tarikh pilihan raya walaupun projek bagi duit dah jalan.Ia beri kesan kepada pengundi tua sahaja.

"Bagi pengundi muda, mereka belum yakin di samping hal-hal ekonomi dan lain-lain," katanya. -Hrkh