Rabu, 13 November 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 13 Nov 2013 01:31 PM PST

waadat


Ada untung boleh tolong

Posted: 13 Nov 2013 06:31 AM PST

Cuba lihat graf di bawah baik-baik.

Yang mana satu mirip milik syarikat anda?

Jika graf syarikat anda menunjukkan prestasi yang mencacak dan mencanak setiap tahun tanpa sebarang masalah maka anda layak membuat pinjaman di mana-mana institusi kewangan ataupun agensi kerajaan.

Jangan terperanjat jika pihak tersebut pula yang bersikap hidung tak mancung pipi tersorong-sorong!

Paling sengkek pun mereka akan pelawa kad kredit. Manakala pihak agensi kerajaan pula akan bercerita di mana-mana betapa syarikat anda adalah contoh syarikat yang telah mereka bantu hingga berjaya.

Sebaliknya jika graf syarikat anda tunggang tonggek sekejap ke atas sekejap ke bawah maka tak perlulah anda buang masa ke tempat mereka. Anda akan diberikan satu senarai prasyarat yang sudah pasti anda GAGAL menepatinya!

Itulah yang Demang hairan dan bengang.

Demang memulakan perniagaan secara kecil-kecilan menggunakan wang sendiri dan pinjaman peribadi.

Maklumlah ketika itu Demang pegawai kerajaan gred 41 yang kemudiannya naik ke gred 44. Pihak bank langsung tidak perlu mengambil risiko kerana setiap bulan pihak ANGKASALEPAS akan membuat potongan gaji Demang.

Namun apabila Demang sepanuh masa menjalankan perniagaan keluarga dan memerlukan bantuan, macam-macam syarat dikenakan.

3 soalan yang perlu Demang jawab ialah: adakah syarikat Demang sudah melebihi dua tahun? Jika belum maka tak layak!

Soalan kedua ialah adakah akaun bank syarikat Demang mengalami masalah? Jika YA maka tak layak!

Ketiga, adakah Demang pernah dihubungi pihak bank kerana bayaran ansuran kereta terlewat bayar? Jika ADA maka pwrmohonan syarikat Demang akan ditolak.

Demang nak bagitahu:
JIKA SYARIKAT DEMANG SUDAH MELEBIHI DUA TAHUN DAN SENTIASA BERKEMBANG MAJU MAKA TAK PERLULAH DEMANG MEMOHON PINJAMAN!

dan,
JIKA DEMANG BANYAK DUIT MAKA TAK PERLULAH DEMANG BERNIAGA. LEBIH BAIK DEMANG MAKAN TIDUR JE DI RUMAH MENGHABISKAN HARTA MAK BAPA DEMANG YANG KAYA RAYA ITU!

Itupun kalau ada. Malangnya memang tak ada pun!

Sebenarnya Demang perlukan tambahan modal supaya syarikat Demang dapat membuat promosi di media perdana seperti akhbar, radio, dan tv. Hal ini kerana syarikat-syarikat pesaing Demang melakukannya dan jika Demang masih melakukan cara lama, produk syarikat Demang akan semakin terperosok ke belakang dan akhirnya berkubur tanpa nesan.

Malangnya hampir semua agensi kerajaan tiada peruntukan untuk itu. Sebagai contoh pihak MARA lebih menumpukan program melatih bakal usahawan membuat produk seperti kacang soya dan sos selain kursus gunting rambut.

(Kerajaan fikir itu sahajalah perniagaan yang orang Melayu mampu buat. Di kampung Demang dah ada lebih 20 orang yang mahir buat air kacang soya!)

Apabila usahawan itu sudah pandai membuat produk, anda tentu boleh mengagak apakah yang akan berlaku pada usahawan tersebut.

Ya. Usahawan itu akan menghadapi masalah terbesar iaitu pemasaran. Beliau akan bersaing dengan syarikat-syarikat besar seperti Maggi, Yeos dan sebagainya.

Akhirnya beliau terpaksa meminta bantuan institusi kewangan dan agensi kerajaan berkenaan.

Anda boleh agak apa soalan yang perlu beliau jawab nanti?

Baca semula pengalaman Demang kat atas tadi!

Malah jika anda seorang bumiputra dan berniat memulakan perniagaan, elok lah anda print dan hafal pengalaman Demang ini sebab anda juga akan berhadapan dengan soalan yang sama!

Jika anda berbangsa cina, anda tidak perlu risau kerana kaum anda telah lama terlibat dengan perniagaan serta mempunyai jaringan perniagaan yang amat kental dan kebal.

Erti peribahasa tak reti bahasa

Posted: 12 Nov 2013 09:03 PM PST

Peribahasa 'kurang ajar' dah biasa kita dengar. Kita pun selalu guna agaknya.

Bagaimana pula dengan peribahasa ' tak reti bahasa'?

Foto di bawah ini barangkali memudahkaan kita memahami peribahasa tersebut.

Cucu Tok Selampit

Posted: 13 Nov 2013 01:26 PM PST

Cucu Tok Selampit


Jantina 'Ragu'? Inikah Caranya @Khairykj Dan Kementerian Belia & Sukan Mendidik Belia?

Posted: 13 Nov 2013 04:34 AM PST


Kita menyanjung baik tindakan Kementerian Belia & Sukan (KBS) mewujudkan Parlimen Belia Malaysia (PBM). Antara lain penubuhan PBM adalah untuk:
1. Parlimen Belia Malaysia ini adalah bagi memberi peluang kepada 80 peratus belia yang bukan ahli persatuan belia bersuara bagi mewakili belia-belia di peringkat akar umbi dalam memberi pandangan terhadap pembangunan belia negara. 
2. Peranan dan fungsi Parlimen Belia Malaysia sebagai platform kepada belia menyuarakan idea dan pandangan hampir menyamai Parlimen Belia di kebanyakan negara-negara maju seperti Australia, United Kingdom, New Zealand dan Negara-negara Eropah.  
Malangnya, apabila seseorang calon yang layak ingin mengisi borang PBM secara talian terus ("online"), di bahagian jantina tertera 3 jenis iaitu Lelaki, Perempuan dan RAGU!!! Sejak bila KBS mengiktiraf golongan LGBT, maknyah, pondan dan sewaktu dengannya. YB Khairy, sila jawab. Jangan asyik nampak salah orang sahaja.

Giliran Menteri Kerja Raya Pula Keluarkan Kenyataan Bodoh Di Parlimen - Nak BN Jadi Pembangkang PRU-14?

Posted: 13 Nov 2013 01:53 AM PST


Ini kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Fadilah Yusof di dalam Parlimen hari ini:
Motosikal kapasiti enjin (CC) rendah berkemungkinan tidak dibenarkan berada di lebuh raya bagi melindungi pengguna kenderaan itu daripada risiko kemalangan jalan raya. Menurut Datuk Fadilah, kementeriannya telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk mengkaji permasalahan itu memandangkan bukan semua lebuh raya menyediakan lorong khas motosikal. Katanya, berbanding motosikal berkuasa tinggi, pengguna motosikal kecil terdedah kepada risiko kemalangan kerana angin daripada kenderaan lain yang laju boleh mengakibatkan motosikal itu berada dalam keadaan tidak seimbang.

(Sumber: Utusan Malaysia)
Kenapalah Menteri-Menteri Kerajaan Barisan Nasional begitu bijak sekali menjawab soalan-soalan pembangkang. Siapakah yang menyediakan teks ucapan berkenaan? Siapakah yang membuat kajian bodoh tidak benarkan motosikal 'kapcai' berada di lebuh raya? Apakah Pak Menteri dan Kementerian ingat Rakyat suka-suka mahu menunggang motorsikal 'kapcai' di jalanraya mahupun lebuhraya?

Selain daripada tidak berkemampuan membeli kereta atau motorsikal berkuasa tinggi, penunggang-penunggang motor 'kapchai' juga tidak disediakan kereta percuma, minyak percuma dan pemandu peribadi seperti Pak-Pak Menteri Kerajaan DS Najib. Inilah cara yang cepat dan termampu bagi mereka bergerak dari satu tempat ke satu tempat mencari rezeki atau lain-lain urusan.

Dengan menghalang penunggang motorsikal menggunakan lebuhraya adakah menyelesaikan masalah kemalangan? Lagi satu, apa definasi motor berkuasa  enjin (cc) rendah? Menteri Kerja Raya tahu tak mana ada motor berkuasa enjin kurang dari 100 cc sekarang?

Apa Yang Tersirat

Posted: 13 Nov 2013 01:13 PM PST

Apa Yang Tersirat


PRU-14: Pakatan Rakyat Target 135 Kerusi Parlimen

Posted: 13 Nov 2013 02:27 AM PST

UNTUK mencapai target itu, DAP perlu menambah 7 kerusi (38), PKR 15(30) dan PAS 24 (21). Ertinya, DAP mentargetkan 7 kawasan cina, PKR pula mentargetkan 15 kerusi campuran, manakala PAS mentargetkan 24 kawasan majoriti melayu.

Melihatkan kepada kecenderungan pengundian sejak tahun 2008 sehinggalah ke PRU-13, nampaknya DAP mungkin mencapai sasarannya, demikian juga PKR, namun tidak bagi PAS.

Kekuatan PAS hanya di kawasan di mana melayu adalah majoriti, sama dengan kekuatan Umno. Melihat trend pengundiaan pada PRU-13 dan PRK Kuala Besut Terengganu dan PRK Sungai Limau, nampaknya status quo pengundi melayu akan tetap berterusan sehingga PRU-14 atau PRU seterusnya.

Keputusan PRU di negara ini, akan senantiasa mempertahankan status quo, selagi rakyat Sabah dan Sarawak tidak berubah pendirian. Walaupun para pengundi Sabah diliputi pancamorgana, namun kesetian kepada BN masih akan kekal selagi pemimpin besar Sabah masih setia kepada perjuangan BN. Demikian juga Sarawak, selagi para pemimpin negeri itu masih setia kepada perjuangan BN, selagi itu, penguasaan Bn akan terus menyerlah.

Kesetian ada batasnya, kerana sebagai pemimpin perjuangan adalah untuk membantu rakyat. Tanpa dana yang yang disalurkan kepada negeri-negeri itu, maka akan membantut pembangunan infra dan kemudahan dan keperluan rakyat.

Semakin hari pertambahan penduduk berlaku. Semakin hari jumlah pencari kerja bertambah. Tanpa tindakan yang seiring dengan keperluan rakyat ini, akan mempermudah seseorang pemimpin untuk bertukar arah dan akan cenderung kepada tawaran yang menarik.

Demikian juga ibu bapa, terpaksa melepaskan anak-anak berpindah ke tanah semenanjung untuk mendapatkan kerja, walaupun sebagai operator kilang atau penjaga kedai makan, kerana berdiam diri di negeri asal, hanya membebankan orang tua, yang hanya cukup-cukup.

Sejak tahun 2008, perkara pokok yang mengubah sokongan rakyat adalah soal-soal yang berkaitan dengan pembahagian kek ekonomi negera. Rakyat mula membuka mata, sejak lebih 50 tahun merdeka, mereka yang mempunyai peluang adalah mereka-mereka yang mempunyai kabel dengan pemimpin di berbagai lapisan.

Bermula daripada kontrak kecil-kecilan sehingga yang berjuta, biasanya mereka yang mempunyai kabel yang mendapat peluang. Kabel boleh berupa, hubungan dengan pemimpin, para pegawai yang ada kuasa atau hubungan kerana "urusan menang-menang". Urusan menang-menang ini adalah terdiri daripada kontraktor yang sudah mempunyai modal, ertinya kontraktor yang sanggup memberi untuk mendapatkan kontrak.

Bagi mengelabui mata rakyat, biasanya seorang kontraktor mempergunakan berpuluh-puluh syarikat, ertinya walaupun setiap kerja yang diperolehi dilaksanakan oleh syarikat yang berlainan, namun pemiliknya adalah sama.

Keadaan ini, bukan rahsia umum lagi, atas sebab itu, telah menjadi persepsi umum, dan apabila diretorikkan oleh pihak pembangkang, maka rakyat mudah menerimanya.

Dengan ledakan teknologi maklumat, maka aliran maklumat begitu cepat, sehingga sesuatu kejadian berlaku di salah sebuah Kementerian di Ibu negara misalnya, maklumat itu akan turut diketahui di pelusuk negara walaupun kawasan itu terpencil.

Atas sebab itu, pada PRU-12 dan PRU-13, walaupun suatu kawasan berada di luar bandar, namun BN mengalami kekalahan, walaupun secara tradisinya, BN akan kalah di kawasan Bandar dan wilayah pembangkang itu sendiri.

Pada PRU-14 akan datang, keadaan akan berlainan dengan PRU-PRU yang lalu-lalu. Pada masa itu, keadaan akan berada dalam keadaan persiangan yang sama rata diluar bandar bagi BN dan PR, namun bagi kawasan bandar mutlak akan dikuasai PR. Sebabnya, ambil contoh di kawasan luar bandar Sabah- DUN Matunggong, DUN Kedamaian misalnya, sebenarnya kawasan-kawasan ini adalah wilayah BN, namun pada PRU-13 yang lalu, kawasan ini dimenangi oleh pembangkang.

Untuk itu, berasaskan kepada keadaaan ini, AYT merasakan pihak pembangkangpun melihat trend ini, atas sebab itu, mereka berani mensasarkan target 135 kerusi parlimen untuk menduduki Putrajaya.

Dalam politik sebenarnya, kekuatan sesebuah parti itu terletak kepada kepimpinannya. Mungkin Pakatan Rakyat akan memberi cabaran sengit kepada BN, selagi kepimpinan yang ada pada mereka masih bersama-sama, ertinya tiada yang pencen atau meninggal. Kita tahu, pemimpin utama DAP semuanya berada di atas 70 tahun, manakala Anwar pula menuju angka itu pada PRU-14 akan datang, manakala Nik Aziz mungkin akan berundur, kerana faktor kesihatan.

PRU-14, sebenarnya adalah satu keadaan yang menzahirkan kemahuan rakyat secara keseluruhan, samada mahu mengekalkan status quo ataupun tidak. Jika dilihat secara keseluruhan, sebenarnya rakyat sudah memutuskan tidak lagi mempertahankan status quo, perkara ini dilihat daripada segi undi popular, di mana lebih 51 peratus pengundi pada PRU-13 lalu memilih PR, namun, BN mengekalkan Putrajaya kerana sistem demokrasi negara bukan berasaskan undi popular, melainkan jumlah kerusi.

Pada PRU-13 lalu, BN mendapat 133 kerusi Parlimen berbanding PR 89. Keputusan itu, sebenarnya penurunan bagi BN jika dibandingkan dengan keputusan PRU-12; di mana BN mendapat 140 kerusi parlimen, manakala PR 82.

Target PR pada PRU-14 dengan jumlah 135 kerusi Parlimen, tidak mudah dicapai, namun secara persendirian, hanya parti DAP akan mencapai target, 45 kerusi Parlimen, dengan kata lain, seluruh kawasan Parlimen kaum cina akan dikuasai parti itu.

Hukum Imbang akan berlaku pada PRU-14, meskipun DAP dapat menguasai seluruh kawasan kaum Cina, namun BN akan mampu merampas beberapa kerusi PAS, selain mempertahan kerusi yang ada. Angka 130-133-135, merupakan jumlah kerusi yang akan terus dimenangi BN, apapun cara atau pendekatan pembangkang, tetapi, semuanya tergantung kepada perasaan rakyat apakah mahu mempertahankan status quo?.

AYT beranggapan, bahawa keputusan PRU-13, adalah merupakan keputusan terbaik PR, dan keputusan itu tidak akan berulang lagi. Kalaupun berulang akan memerlukan masa, mungkin pada PRU-16 atau 17. Fikir-fikirkanlah.

THE FLYING KICK

Posted: 13 Nov 2013 01:08 PM PST

THE FLYING KICK


BIADAP!!! N.SURENDRAN SURUH TENGKU ADNAN JADI SAMI HINDU PUNCA DIA DIHALAU DARI DEWAN RAKYAT!!!

Posted: 13 Nov 2013 06:58 AM PST

SILAP BESARLAH APABILA TONY PUA MINTA MAAF, MAKA DIA DIMAAFKAN... DIA NI MANUSIA CIPET!!!!

Posted: 13 Nov 2013 04:48 AM PST

LAGI PUSAT ZAKAT DAN BAITULMAL GAGAL BERFUNGSI WALAUPUN CUKUP PANDAI KUTIP DUIT... KALI INI DI NEGERI SEMBILAN!!!

Posted: 13 Nov 2013 12:30 AM PST

HEBAT SANGAT KE KHAIRY JAMALUDDIN SAMPAI TAK BOLEH KENA TEGUR?

Posted: 12 Nov 2013 10:56 PM PST

UNTUNG PETRONAS TAHUN NI RM232.5 BILION... BERAPA RAMAI MELAYU-BUMIPUTERA YANG TELAH DILUPUSKAN PETRONAS UNTUK KEUNTUNGAN ITU?

Posted: 12 Nov 2013 07:53 PM PST

WAYTHAMOORTHY, N.SURENDRAN DAN T.MOHAN PATUT JADI TOK SAMI SAJA, TAK PAYAH JADI ORANG POLITIK!!!

Posted: 12 Nov 2013 04:21 PM PST

PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Nov 2013 11:29 AM PST

PEJUANG BANGSA


DAP KASI WARNING AWAL BN , PR AKAN MENANG 135 KERUSI PRU14 ,

Posted: 13 Nov 2013 09:19 AM PSTDAP nampaknya antara parti politik  yang ke depan sekali merancang strategi untuk menang PRU14 tatkala parti lain termasuk komponen BN & UMNO masih lagi dibuai mimpi indah masih lagi berkuasa selepas PRU14.

Ye la semua dah dapat habuan masing-masing seperti Ahli Lembaga Pengarah , Pengerusi2 Agensi kerajaan  dan sebagainya .

DAP tak pun pulun gila babi   turun padang tengok rakyatnya sakit mahupun banjir baru -baru ini di P.Pinang  untuk tunjuk mereka berjiwa rakyat .

Sebaliknya mereka hanya buat program kecil2 seperti makan  & menyampaikam sumbangan hamper seperti mana Hari Deepavalli baru-baru ini .

 Ini kerana mereka hanya fokus strategi nak menang  PRU14 .

 Selain kerja  menghasut rakyat benci kerajaan seperti isu  kelemahan polisi  pentadbiran kerajaan ,  barang naik , GST , gula / minyak naik   , mereka tak akan lupa punya pendaftaran pengundi baru .

Setiap pelusuk bandar di Malaysia akan dijelajahi mereka untuk mendaftar seramai mungkin pengundi baru terutama anak -anak Cina bagi menunjukkan mereka ada kuasa di peti undi .
Harap PEMUDA UMNO & PUTERI UMNO dapat gerakkan kempen besar -besaran daftar pengundi baru start daripada sekarang . Jangan tunggup nak hampir PRU baru nak buat kerja .Tony Pua minta maaf kes fitnah menantu & anak Pengerusi PETRONAS

Posted: 13 Nov 2013 02:56 AM PSTKUALA LUMPUR 12 Nov. - Kes saman anak perempuan bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan dan suaminya, Todd Michael Morath terhadap Ketua Publisiti DAP, Tony Pua atas dakwaan memfitnah mereka dalam beberapa artikel dan video, hari ini berjaya diselesaikan di Mahkamah Tinggi di sini.

Morath, 45, dan Suzi Suliana Mohd. Sidek, 35, memfailkan saman itu pada 16 Oktober 2012 setelah mendakwa Tony atau Pua Kiam Wee, 41, berniat memalukan dan merosakkan perniagaan serta nama baik mereka di beberapa buah syarikat berhubung kelulusan sistem tarif tenaga solar di negara ini.

Penyudahan saman itu direkodkan oleh Hakim Datuk Hue Siew Kheng selepas Tony yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara membacakan kenyataan beliau sebagai penjelasan bagi penyelesaian saman tersebut.

Hakim Siew Kheng juga merekodkan perintah persetujuan yang dicapai oleh kesemua pihak yang terlibat dalam kes itu bagi penyelesaian kes.

Morath dan Suzi Suliana selaku pihak plaintif hadir di mahkamah dengan ditemani oleh Mohd. Sidek yang kini Pengerusi Petroliam Nasional Bhd. (Petronas) serta peguam masing-masing.

Pihak plaintif dalam pernyataan tuntutan mereka menyatakan, Tony yang dinamakan sebagai pihak defendan mengendalikan dan menerbitkan artikel dalam blognya bertajuk Philosophy Politics Economics for Family and Friends, For Community and Country di http://tonypua.blogspot.com.

Menurut pihak plaintif, akibat penerbitan artikel dan video tersebut telah menyebabkan reputasi perniagaan mereka terjejas dan mengalami tekanan kerana diaibkan.

Tony dalam penjelasan tersebut antaranya menyatakan, bagi mengelakkan sebarang keraguan, beliau menarik balik semua sindiran terhadap keluarga tersebut yang terkandung dalam kenyataannya sebelum ini.

Defendan juga memberi akujanji akan mengeluarkan semua komen yang dibuat oleh para pengunjung blognya yang menyentuh pihak plaintif dan juga Mohd. Sidek ekoran daripada tohmahan yang dilemparkan oleh beliau sebelum ini.

Defendan menegaskan, semua kenyataan beliau pada masa itu merujuk kepada Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA) berhubung isu permohonan dan proses kelulusan sistem tarif tenaga dibuat berdasarkan kepentingan awam atas kapasitinya sebagai Ahli Parlimen.
Katanya, beliau juga tidak bermaksud untuk memperkecil-kecilkan atau mengatakan sebarang dakwaan salah laku mereka.

Peguam Ooi Huey Min mewakili pasangan suami isteri tersebut manakala Gobind Singh Deo mewakili Tony.

LEPAS HENTAM KHAIRY , KINI BERSAMA ANAK LIBERAL PKR ??

Posted: 13 Nov 2013 02:03 AM PST


Dulu CT hampir menjayakan konsert anjuran kerajaan DAP  tapi bila dihentam teruk penyokong kerajaan , beliau telah menarik diri .  Kali ini dia menghentam Menteri kerajaan BN pulak iaitu KJ kerana balun  FAM yang kebal kritikan .

Lepas tu pulak gambar dia  dengan anak liberal pemimpin agung PKR iaitu Nurul Izzah ...

Ada apa-apa ka ??
 Penyanyi tersohor negara Datuk Siti Nurhaliza hari ini menegur cara Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang disifatkan sebagai biadap apabila secara lantang mengkritik orang yang lebih tua daripadanya.

 "Sebagai menteri muda & being look up rasanya KJ perlu menggunakan pendekatan yang lebih berhemah.

 Lantang tak perlu biadap dengan yang lebih tua," demikian status Twitter penyanyi yang terkenal dengan lagu Jerat Percintaan. Teguran itu ada kaitan dengan kenyataan-kenyataan KJ mengkritik Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sejak kebelakangan ini termasuk mengaitkan bekas skuad kebangsaan, Datuk Jamal Nasir sebagai 'budak suruhan' persatuan sukan itu.

 Sebelum itu, KJ membidas Nasir yang didakwa membela FAM dan berpendapat orang luar jangan campur tangan dalam 'peperangan' beliau dengan FAM. "Jika beliau (Jamal) bukan 'budak suruhan' FAM, bukan pemimpin FAM, jadi jangan masuk campur.

 Ini antara menteri dengan FAM dan kalau tiada apa-apa jangan masuk campur," kata Khairy ketika sidang media selepas melakukan lawatan rasmi ke Majlis Olimpik Malaysia kelmarin.

 Bagaimanapun, Jamal menafikan beliau bukan 'budak suruhan' FAM seperti didakwa Khairy, sebaliknya menegaskan yang tindakannya hanya mahu meluahkan rasa kecewa terhadap menteri muda itu yang berterusan mengkritik FAM.

BAGAIMANA NURUL IZZAH TAHU 30 ANGGOTA CAWANGAN KHAS BERTUGAS DI LONDON ?

Posted: 12 Nov 2013 06:52 PM PSTPKR tidak perlu mempertikaikan usaha kerajaan untuk menempatkan 30 anggota polis cawangan khas di London, England, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Shahidan berkata Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sengaja mempertikaikan tindakan itu semata-mata mahu mempolitikkan isu tersebut.

"Saya kalau dari segi keselamatan, kalau kita perlukan 60 orang pegawai SB dari segi keselamatan, maka 60 oranglah, kalau 30 orang, 30 oranglah, mereka hendak intip ke apa ke, itu kita tidak tahu. Itu tugas mereka...

"Contoh kalau saya dibenarkan untuk menggunakan SB untuk menyiasat, mungkin saya menghantar 60 orang, buat apa 30 orang?," katanya kepada AntaraPos ketika ditemui tadi di Parlimen.


Shahidan dalam pada itu membidas Izzah yang padanya telah membocorkan strategi keselamatan negara.

Beliau kemudiannya mahu siasatan diadakan bagi mengesan bagaimana Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengetahui rahsia sulit keselamatan negara.

"Dia (Izzah) kene dedahkan, kalau dia tidak dedahkan, dari mana dia dapat maklumat itu?
"Dan kita akan minta pihak keselamatan negara ambil tindakan bagaimana dia  dapat kebocoran maklumat sedemikian rupa?," katanya.

"Dia boleh bocor macam-macam tetapi kebocoran keselamatan negara, dia tidak boleh main-main, ini soal keselamatan, mana boleh orang tahu sampai ada 30 pegawai SB di London dan orang SB sendiri pun mereka tidak tahu ada berapa SB.


"Yang tahu ini mungkin peringkat-peringkat atas saja, kebocoran ini perlu diambil tindakanlah, kalau kita diam juga, negara ini baik kita jual pada oranglah sebab mana kita pergi pun orang tahu, tetapi apabila Nurul Izzah pergi mana-mana saya tidak tahu? Jadi pelik pula dia boleh tahu orang pergi mana," katanya.


Ahli Parlimen Jempol, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata Izzah tidak sewajarnya sentiasa menanggguk di air yang keruh lebih-lebih lagi melibatkan isu keselamatan negara.

"Perkara ini mudah, kalau kita tidak salah, jadi kenapa kita takut? Walaupun sampai 100 orang datang mengintip, apa jadi masalah walaupun kita rasakan diri kita rasa betul, kita tidak mendatangkan curiga kepada mana-mana pihak.

"Jadi ini satu perkara yang mudah tetapi sebab dia (Izzah) ini orang politik, dia cuba politikkan perkara ini," katanya.

Izzah pada forum mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) di Bangsar, Kuala Lumpur malam tadi mempersoalkan tindakan kerajaan menempatkan 30 anggota polis cawangan khas di London, England.

Izzah berkata kos menempatkan kontinjen tersebut di London dibiayai oleh dana awam sedangkan setahu beliau, tiada ancaman keselamatan dalaman pada Malaysia yang berasal dari negara Eropah itu.

Beliau selain itu berkata mendapat tahu tentang saiz kontinjen di London itu selepas meneliti laporan Rancangan Malaysia ke-10, laporan bajet tahunan dan jawapan soalan kepada Kementerian Dalam Negeri di dalam Dewan Rakyat.

Menurutnya lagi, kontijen tersebut itu merupakan satu lagi contoh pentadbiran kerajaan yang gagal menggunakan sumber manusia pasukan keselamatan secara efektif bagi menangani jenayah.


Ini kerana, katanya, tugas utama polis yang ditempatkan dalam cawangan khas adalah untuk melakukan intipan terhadap ahli politik Pakatan Rakyat.

Beliau berkata, kes jenayah yang bertambah dapat diselesaikan sekiranya anggota cawangan khas ditukarkan kepada Jabatan Siasatan Jenayah (CID).*** dulu depa dedahkan pasal Kapal Selam Scorpene kita kepada seluruh dunia ...hari ini Spy hebat Malaysia iaitu SB pulak nak dilondehkan Nurul Izzah anak Anwar ... 

Hang ni sudah serupa pengkhianat negara.. habis semua hang nak bocorkan kepada semua orang ..

A Piece of My Mind

Posted: 13 Nov 2013 11:09 AM PST

A Piece of My Mind


Kevin Rudd retires from politics

Posted: 13 Nov 2013 07:59 AM PSTWhile Twitterjaya was busy with the KJ - KPop and KJ - Siti Nurhaliza today, a tweet on my timeline caught my attention.Kevin Rudd was Australia's 26th Prime Minister, first held Dec 07 - June 2010 when he defeated the Coalition led by then Prime Minister John Howard.

I was in Malaysia back in Dec 07 for my summer break but watched the campaign and elections closely. It was a brilliant election campaign - the Kevin 07 campaign.

It is either him or Kevin Rudd had good strategists. Labor Party picked a strong team with icons / popular figures like Maxine McKew who went on to unseat John Howard in Bennelong.

Kevin himself was also a sporting character. He was dancing with Kerri Anne Kennerley in the early part of 2007 (Dancing with KAK and Kevin , Sydney Morning Herald).
(Photo by Sydney Morning Herald, from the page Dancing with KAK and Kevin)


He even handled The Chasers very well when the comedians from ABC invited all of Kevin Rudd's Facebook friends to his house for a sleepover and even wanted to write on his "wall". Literally.A sporting, friendly and professional politician indeed.

When I returned to Canberra in 2008 for my final year, I was there to watch perhaps one of the most historic moments in Australian history. The then Prime Minister of Australia, on behalf of the Government and people of Australia, apologized to Australia's Indigenous people on 13 Feb 2008. Let me share part of the speech or motion that was unanimously passed by Parliament


...The time has now come for the nation to turn a new page in Australia's history by righting the wrongs of the past and so moving forward with confidence to the future...

We apologise for the laws and policies of successive Parliaments and governments that have inflicted profound grief, suffering and loss on these our fellow Australians.

We apologise especially for the removal of Aboriginal and Torres Strait Islander children from their families, their communities and their country.

For the pain, suffering and hurt of these stolen generations, their descendants and for their families left behind, we say sorry...
For those who are interested to read the whole text, click here. For those who wants to watch the video, click HERE.

Kevin Rudd was a key and instrumental figure in strengthening Australia's diplomatic and trade relations with China especially during the global financial crisis. Language was not a barrier as his proficiency in Chinese is 100 times better than me. Kevin Rudd holds a Bachelor of Arts in Asian Studies majoring in Chinese language and history from the Australian National University, Canberra.

His comeback as Prime Minister in 2013 to replace Julia Gillard was not enough to stop the slide of the Labor Party. If you have time, please watch the video of his speech after the election in which Labor Party lost to the Coalition led by Tony Abbott. I was glued to the screen throughout the whole 30 minutes - Part 1 and Part 2

I must show you here what he said when he conceded defeat to Tony Abbott in Sept 2013:  
"Tonight is the time to unite as the great Australian nation, because whatever our politics may be we are all first and foremost Australian".In his farewell speech to the Parliament of Australia today, the MP of Griffith Kevin Rudd said:

"Madam Speaker, for the future my passion remains with indigenous reconciliation and in the year ahead I plan to establish a National Apology Foundation to keep alive the spirit and the substance of the apology I delivered in this place six years ago."


I will miss reading articles about him and will definitely miss watching his speeches on TV and Youtube. His dedication to the people of Australia and his leadership in Government represent those of a true leader and statesman.


Ohpolitik!™

Posted: 13 Nov 2013 03:36 AM PST

Ohpolitik!™


DAP Lebih Menyerlah dalam #DewanRakyat Berbanding PAS dan PKR? #MalaysiaNews

Posted: 13 Nov 2013 12:55 AM PST

Ahli parlimen muda DAP didapati lebih menyerlah dalam kalangan ahli parlimen muda dari Pakatan Rakyat.
"Dari barisan pembangkang saya melihat yang aktif di parlimen adalah dari DAP dan juga PKR, itupun beberapa sahaja yang betul-betul aktif.
"Dari PAS, saya melihat ahli parlimen mudanya sepi," kata penganalisis politik, Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia dalam laman Facebooknya.
Beliau menjelaskan bahawa ketika laporan ketua audit negara perbahasan ahli parlimen DAP muda menyerlah.
"Antaranya ialah Ahli Parlimen Serdang Ong Kian Ming (38 tahun)  Ahli Parlimen Kluang  Liew Chin Tong (35 tahun) dan Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching (32 tahun). Mereka ini aktif dan mempunyai maklumat di tangan untuk berdebat dan membahaskan sesuatu isu.
"Bagaimana ahli parlimen muda DAP ini boleh aktif? Siapa yang membekalkan mereka maklumat untuk terlibat dalam debat di parlimen atau apakah itu adalah hasil usaha sendiri?" Agus berkata.
Beliau berharap agar pemimpin pemuda dalam PAS seperti Suhaizan Kaiyat, Zulhazmi Shariff dan Kamarulzaman Mohamed yang memenangi jawatan Ketua Pemuda PAS Pusat dalam pemilihan pada bulan ini akan dapat diketengahkan sebagai ahli parlimen kelak.
"Jika PAS dapat meletakkan pemimpin mudanya yang agresif sesuai dengan trend politik hari ini, maka persaingan sengit antara UMNO-PAS akan berlaku," katanya.
Antara ahli parlimen PAS muda sekarang ialah Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin, Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Abduh Nik Aziz.  Mereka merupakan sebahagian daripada 21 ahli parlimen PAS.
Jika dibandingkan dengan PKR, Agus menyatakan bahawa ahli parlimen muda parti tersebut juga kurang menyerlah selain daripada ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar yang juga ialah naib presiden parti.
Selain itu, Agus turut memuji Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang petah berhujah dan terbuka.
Agus ketika berumur 23 tahun dan sedang melanjutkan pengajian Sarjana di Manchester. 

Perbezaan Bergambar Fakta atau Auta Kerajaan Roboh Kuil Didedahkan! #MalaysiaNews

Posted: 13 Nov 2013 12:46 AM PST


Beza antara roboh tempat sembahan dalam premis rakyat dengan roboh gerai makan atas tanah pemaju.

Jika benar pembangkang dan HINDRAF memperjuangkan penganut HINDU, mereka patut bangkit melawan Kerajaan Selangor.

Sebagai peguam, Waytha dan Surendran patut menegakkan undang-undang, bukannya mengajar rakyat supaya melanggar undang-undang untuk berniaga haram atas tanah orang lain.


sumber : mymassa

Hal Perisikkan Negara Pun Nak Dipolitikuskan oleh Anak Anwar Ibrahim #MalaysiaNews

Posted: 12 Nov 2013 08:08 PM PSTPKR tidak perlu mempertikaikan usaha kerajaan untuk menempatkan 30 anggota polis cawangan khas di London, England, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Shahidan berkata Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sengaja mempertikaikan tindakan itu semata-mata mahu mempolitikkan isu tersebut.

"Saya kalau dari segi keselamatan, kalau kita perlukan 60 orang pegawai SB dari segi keselamatan, maka 60 oranglah, kalau 30 orang, 30 oranglah, mereka hendak intip ke apa ke, itu kita tidak tahu. Itu tugas mereka...

"Contoh kalau saya dibenarkan untuk menggunakan SB untuk menyiasat, mungkin saya menghantar 60 orang, buat apa 30 orang?," katanya kepada AntaraPos ketika ditemui tadi di Parlimen.

Shahidan dalam pada itu membidas Izzah yang padanya telah membocorkan strategi keselamatan negara.

Beliau kemudiannya mahu siasatan diadakan bagi mengesan bagaimana Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengetahui rahsia sulit keselamatan negara.

"Dia (Izzah) kene dedahkan, kalau dia tidak dedahkan, dari mana dia dapat maklumat itu?

"Dan kita akan minta pihak keselamatan negara ambil tindakan bagaimana dia  dapat kebocoran maklumat sedemikian rupa?," katanya.

"Dia boleh bocor macam-macam tetapi kebocoran keselamatan negara, dia tidak boleh main-main, ini soal keselamatan, mana boleh orang tahu sampai ada 30 pegawai SB di London dan orang SB sendiri pun mereka tidak tahu ada berapa SB.

"Yang tahu ini mungkin peringkat-peringkat atas saja, kebocoran ini perlu diambil tindakanlah, kalau kita diam juga, negara ini baik kita jual pada oranglah sebab mana kita pergi pun orang tahu, tetapi apabila Nurul Izzah pergi mana-mana saya tidak tahu? Jadi pelik pula dia boleh tahu orang pergi mana," katanya.

Ahli Parlimen Jempol, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata Izzah tidak sewajarnya sentiasa menanggguk di air yang keruh lebih-lebih lagi melibatkan isu keselamatan negara.

"Perkara ini mudah, kalau kita tidak salah, jadi kenapa kita takut? Walaupun sampai 100 orang datang mengintip, apa jadi masalah walaupun kita rasakan diri kita rasa betul, kita tidak mendatangkan curiga kepada mana-mana pihak.

"Jadi ini satu perkara yang mudah tetapi sebab dia (Izzah) ini orang politik, dia cuba politikkan perkara ini," katanya.

Izzah pada forum mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) di Bangsar, Kuala Lumpur malam tadi mempersoalkan tindakan kerajaan menempatkan 30 anggota polis cawangan khas di London, England.

Izzah berkata kos menempatkan kontinjen tersebut di London dibiayai oleh dana awam sedangkan setahu beliau, tiada ancaman keselamatan dalaman pada Malaysia yang berasal dari negara Eropah itu.

Beliau selain itu berkata mendapat tahu tentang saiz kontinjen di London itu selepas meneliti laporan Rancangan Malaysia ke-10, laporan bajet tahunan dan jawapan soalan kepada Kementerian Dalam Negeri di dalam Dewan Rakyat.

Menurutnya lagi, kontijen tersebut itu merupakan satu lagi contoh pentadbiran kerajaan yang gagal menggunakan sumber manusia pasukan keselamatan secara efektif bagi menangani jenayah.

Ini kerana, katanya, tugas utama polis yang ditempatkan dalam cawangan khas adalah untuk melakukan intipan terhadap ahli politik Pakatan Rakyat.

Beliau berkata, kes jenayah yang bertambah dapat diselesaikan sekiranya anggota cawangan khas ditukarkan kepada Jabatan Siasatan Jenayah (CID).

Satu Lagi Agenda Jahat Pembangkang : Malaysiakini Fitnah @PDRMsia #MalaysiaNews

Posted: 12 Nov 2013 05:35 PM PST

polis-mkini

Portal Malaysiakini.com hari ini menerbitkan satu berita berunsur fitnah dan hasutan ke atas pasukan Polis Di Raja Malaysia kononnya kaum Penan yang berdemontrasi anti Empangan Murum berhadapan dengan anggota Polis yang mabuk.

Dengan tajuk "Murum Dam: 'Drunk police provoking Penan protesters'" dan menggunakan gambar (atas) yang menunjukkan Polis mengacukan pistol, Malaysiakini jelas ingin menyatakan kepada dunia bahawa Polis Di Raja Malaysia bersikap seperti kongsi gelap, bertindak di luar batas undang-undang dan bertugas dalam keadaan mabuk.

Hakikatnya gambar tersebut tiada kena mengena dengan dakwaan Polis bertugas dalam keadaan mabuk yang dibuat oleh peguam Abun Sui Anyit.

Abun Sui Anyit merupakan peguam kepada 200 orang kaum Penan yang tidak berpuas hati dengan jumlah pampasan yang diterima. Seramai 1500 orang kaum Penan terbabit dengan pemindahan tersebut.

Abun Sui Anyit, peguam masyarakat itu, mendesak pihak berkuasa menyiasat dakwaan terhadap "pegawai polis mabuk" di empangan itu.

"Kami bimbangkan keselamatan masyarakat Penan jika pegawai polis mabuk dibenarkan untuk menyertai operasi di empangan, terutamanya mereka yang lengkap bersenjata.

Dalam sidang akhbar tersebut, Abun langsung tidak memberi sebarang bukti mengenai kejadian tersebut kecuali meminta dijalankan siasatan.

mkini121113

Perlukah Lagi Waytamoorthy Dalam Kabinet @NajibRazak? #MalaysiaNews

Posted: 12 Nov 2013 05:21 PM PST

dbkl2

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waythamoorthy, semalam menyelar Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sebagai tidak berhak mencampuri urusan Hindu.

Menggunakan kedudukannya sebagai Pengerusi Persatuan Hindraf Malaysia, P Waythamoorthy, menyatakan Tengku Adnan tiada hak menyatakan apa yang tempat suci dan apa yang kuil. ("no business in interpreting what amounts to a shrine or temple").

"Sebagai Menteri Wilayah Persekutuan, beliau sepatutnya menghormati perasaan dan sensitiviti penganut Hindu, bukannya mempertahankan tindakan tidak bertanggungjawab Dewan Bandaraya Kuala Lumpur." ["As a federal minister he should respect the feelings and sensitivities of Hindus, instead of justifying an unconscionable act by the Kuala Lumpur City Hall (DBKL)."]

Keputusan merobohkan ini merupakan arahan Mahkamah dan perlu dilaksanakan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Sekira Tengku Adnan tidak berhak mempertahankan para pegawai DBKL yang menjalankan tugas dan arahan Mahkamah, siapakah yang layak?

Ini bukan isu agama Hindu. Ini isu undang-undang. Jika Waytamoorthy sebagai Timbalan Menteri tidak boleh menghormati undang-undang, apakah rakyat Malaysia perlu patuh kepada undang-undang?

Kuil tidak diruntuhkan. Sepatutnya sebagai Timbalan Menteri dan Pengerusi Hindraf, Waythamoorthy menggunakan kedudukannya untuk menyelesaikan masalah, bukannya membakar sentimen keagamaan.
dbkl1
Ini merupakan kali ketiga Waythamoorthy menghina Mahkamah dan pihak berkuasa. Sebelum ini beliau mempertikaikan tindakan Mahkamah kerana tidak membebaskan abangnya.

Antara Mat Sabu dan Nik Amar : Siapa Paling Suci Dalam Debu? #MuktamarPAS #MalaysiaNews

Posted: 12 Nov 2013 04:59 PM PSTKeahlian dan perjuangan

1. Kedua-duanya ahli PAS tegar, dulu kini dan selamanya
2. Kedua-duanya banyak berkorban dalam perjuangan Islam dan PAS
3. Kedua-duanya mempunyai keistimewaan dan kelebihan masing-masing yang hebat.
4. Kedua-duanya pernah melalui tiga peringkat ujian bertempur dengan musuh dalam PAS (PRU) dan memegang jawatan lebih 3 musim; inilah syarat dalam sunnah Nabi sebelum Nabi s.a.w. beri tugas pada sahabat utk jadi pemimpin dalam perang 

Kemahiran, Ilmu, dan Pentadbiran

1. Mat Sabu ada diploma dari UiTM? Nik Amar ada Bachelor (Islam) dari UKM Masters (Philosphy) dari England
2. Mat Sabu boleh berbahasa Arab sedikit, dan Bahasa Inggeris (intermediate), 4. Nik Amar boleh berbahasa Arab dengan fasih dan Bahasa Inggeris dengan fasih
3. Mat Sabu tidak pernah mentadbir negeri, Nik Amar pernah dan sedang mentadbir Kelantan sejak 1990
4. Mat Sabu tidak pernah mengajar, mendidik, dan menyebar ilmu secara formal, tetapi informal sahaja; Nik Amar pernah mengajar, mendidik, dan menyebar ilmu secara formal di UIA selama 10 tahun dan mengaja dan menyebar ilmu di surau, masjid dan program tarbiyyah pas 
5. Mat Sabu tidak mempunyai ilmu Islam yang mendalam, Nik Amar ahli agamawan.

Ujian perjuangan Suci Dalam Debu

1. Mat Sabu pernah dipenjara, dipukul, disembur air asid dalam demonstrasi dan dibuang daerah, Nik Amar tidak lalui semua ini. 

Rekod Suci Dalam Debu

1. Mat Sabu pernah ditangkap tangkap basah tetapi kesudahannya diam membisu jer tanpa kesudahan jelas, dan dituduh sebagai Syiah walaupun Mat Sabu telah angkat sumpah depan Majlis Syura PAS yang dia tidak menganut Syiah. 


2. Nik Amar pula dituduh oleh orang Husam sebagai campurtangan dalam pemilihan EXCO Kelantan yang menyebabkan Husam tidak terpilih sebagai EXCO walaupun Sultan Kelantan sudah beri penjelasan yang baginda tidak setuju Husam sebagai EXCO sejak sebelum PRU 13.

Agaknya siapa yang bakal ditabalkan sebagai "Timbalan Presiden" PAS?

Joemar Pernah Bekerja di Sapura? #Malaysianews

Posted: 12 Nov 2013 04:33 PM PST


Pembunuh pegawai operasi Ambank, Joemar Omar atau nama palsunya Osman Saleh pernah bekerja di Sapura?

Nazar Berjalan Kaki, Pak Majid Dapat Penghargaan Ibadah Umrah : Terima Kritikan di fb?

Posted: 12 Nov 2013 04:28 PM PST


Alhamdulillah syukur.... Pakcik majid dapat tawaran menunaikan ibadah Umrah ke Mekah... Terima kasih kepada Persatuan Bolasepak Negeri PahangTahniah Pokcik, pasni mesti ramai yang rindukan pokcik..

Namun disebalik ucapan tahniah dan penghargaan, Pakcik Majid juga turut menerima kritikan hari ini di fb.


Apapun ini lumrah... tidak kurang juga yang menyokong..
Gereja Katolik fail permohonan kebenaran untuk merayu PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH

Posted: 12 Nov 2013 04:15 PM PST


Gereja Katolik memfailkan permohonan untuk kebenaran merayu di Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan rayuan kerajaan untuk melarang penerbitan mingguan gereja itu The Herald menggunakan kalimah "Allah" untuk merujuk kepada "God".

Benjamin Dawson, seorang daripada peguam yang mewakili gereja itu berkata, mereka memfailkan permohonan itu semalam di pejabat pendaftar Mahkamah Persekutuan.

"Gereja mengemukakan 26 persoalan undang-undang dalam permohonan kebenaran untuk merayu kepada Mahkamah Persekutuan," katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Dawson berkata, soalan undang-undang itu membabitkan tiga perkara iaitu persoalan perlembagaan, isu pentadbiran dan sama ada mahkamah boleh membuat keputusan ke atas isu perbandingan agama.

Katanya, persoalan penting termasuk sama ada Islam, sebagai agama persekutuan, boleh mencabuli hak asasi dalam Bahagian II, Perlembagaan Persekutuan khususnya hak untuk menganut dan mengamalkan agama mereka dalam kumpulan agama minoriti.

Dawson berkata, satu lagi persoalan perlembagaan yang penting ialah sama ada negeri boleh campur tangan dalam soal hak kumpulan agama dalam mengendalikan hal ehwalnya sendiri.

Persoalan lain, katanya, ialah sama ada kekeliruan seperti didakwa oleh kumpulan agama tertentu merupakan alasan untuk membataskan hak kebebasan kumpulan agama yang lain.

Beliau berkata, persoalan mengenai undang-undang pentadbiran bertumpu ke atas kuasa Menteri Dalam Negeri iaitu sama ada keputusan Menteri Dalam Negeri atas alasan ancaman kepada keselamatan negara dan ketenteraman awam dapat disemak semula oleh mahkamah.   

Persoalan lain, katanya, adalah sama ada Mahkamah Rayuan boleh melakukan penyelidikan di Internet dan membuat rumusan tertentu terhadap isu perbandingan agama.

Beliau berkata, Gereja Katolik akan menyerahkan permohonan kebenaran itu ke Jabatan Peguam Negara untuk diserahkan kepada Menteri Dalam Negeri, kerajaan dan jabatan-jabatan agama negeri.

Dawson berkata, dijangka tarikh pengurusan kes akan ditetapkan dan selepas itu tarikh untuk mendengar permohonan kebenaran merayu itu pula akan ditetapkan.

Pada 14 Okt, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Mohamed Apandi Ali sebulat suara membenarkan rayuan kerajaan untuk melarang Herald menggunakan kalimah "Allah" .

Mahkamah itu mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi pada 2009 yang membenarkan penerbitan itu menggunakan kalimah "Allah".

Pada 16 Feb, 2010, Gereja Roman Katolik diketuai Archbishop Murphy Pakiam, memfailkan permohonan semakan kehakiman dengan menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden, memohon antara lain, diisytiharkan keputusan Kementerian Dalam Negeri melarang penggunaan kalimah "Allah" dalam penerbitan Herald adalah salah di sisi undang-undang.

Penerbitan mingguan itu, diterbitkan dalam empat bahasa, telah menggunakan kalimah "Allah" untuk merujuk kepada "God" dalam Herald edisi bahasa Melayu, khusus untuk penduduk di Sabah dan Sarawak.

Pada 31 Dis, 2009, Mahkamah Tinggi mengisytiharkan keputusan Kementerian Dalam Negeri melarang Herald daripada menggunakan kalimah "Allah" adalah salah di sisi undang-undang, tidak sah dan batal.

1471114_726680530692694_1566355332_n

bumiyang

Posted: 13 Nov 2013 03:18 AM PST

bumiyang


PRK Sungai Limau - Apa Nak Takut Main Wayang Pun Boleh Menang???

Posted: 12 Nov 2013 04:30 PM PST

Patutlah Pas bebas berbuat apa sahaja... Janji nak tegakkan hudud tinggal janji....yang lain habis digadai.... Apa nk buat.... Sesetengah orang Malaysia suka kena tipu.... Published with Blogger-droid v2.0.10

Gara2 Terlelap Najib Perlu Letak Jawatan PM ???

Posted: 12 Nov 2013 06:32 AM PST

Memalukan??? Mana lebih memalukan berbanding dengan tersebarnya video seks sesetengah pemimpin pembangkang yang kemudiannya dengan muka kering mendakwa itu bukan mereka.... Foto gara2 PM terlelap memberikan modal buat media alternatif  pembangkang  cuba untuk memalukan DS Najib. Adakah DS Najib dah tua dan X larat, sama level dengan Pak lah, Nik Aziz,  Hj Hadi, LKS dll ? Forum

Sahabat-Gunung

Posted: 13 Nov 2013 01:57 AM PST

Sahabat-Gunung


PKR Pandan Lumpuh, `Panglima Perang PKR' Masuk UMNO

Posted: 12 Nov 2013 09:45 PM PST


Penghijrahan pengasas dan 'orang kuat' PKR Pandan, Abdul Aziz Jusoh, 48 yang juga merupakan orang kuat Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli ke dalam UMNO malam tadi merupakan detik permulaan buat UMNO Pandan untuk kembali mengukuhkan kedudukan politik di Selangor, khususnya di Parlimen Pandan.

Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar menyifatkan kemasukan Aziz ke dalam UMNO dan pembubaran cabang PKR Pandan serta penutupan Bilik Gerakan Utama PKR di Jalan E Kampung Pandan sejak tahun 1999 ini, sebagai satu kekuatan kepada UMNO dan BN Pandan.

"Kita perlu sedar, mereka masuk UMNO dan membubarkan PKR Cabang Pandan ini bukan di dalam musim pilihanraya, sebaliknya berlaku selepas 6 bulan Pilihanraya Umum ke-13, Mei lalu.

Jelas menunjukkan dalam tempoh enam bulan ini sahaja, bukan sahaja pemimpin malah ahli-ahli mula menunjukkan rasa tidak puas hati dengan pimpinan parti PKR, contohnya di Sabah, dua orang ADUN PKR telah keluar dan menjadi ADUN Bebas yang menyokong BN. Jadi, apakah hala tuju perjuangan PKR yang sebenarnya...?," ujarnya selepas menerima borang keahlian Mohd Aziz Jusoh dan 80 orang bekas ahli PKR Pandan serta penutupan bilik gerakan PKR di Kampung Pandan.

Dalam masa yang sama, Aziz Jusoh menjelaskan bahawa tindakan dan sikap pemimpin PKR terutamanya Rafizi Ramli yang langsung tidak 'tunjuk muka' di Pandan sejak menang Pilihanraya Umum lalu punca beliau keluar dan meninggalkan perjuangan sia-sia 16 tahun beliau bersama PKR.

"Tindakan Rafizi yang turut menuduh saya menerima wang dan sogokan dari UMNO untuk keluar parti juga satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan berniat jahat.


Kini, selepas menyerahkan borang UMNO tadi, saya rasa bersyukur dan gembira kerana bebas dari rasa bebanan yang dipikul selama ini. Saya berjanji akan memberikan perkhidmatan terbaik untuk UMNO, khususnya dalam usaha merampas semula Selangor dari pakatan DAP-PKR-PAS Selangor," ujarnya.

Taipingmali (tm)

Posted: 13 Nov 2013 01:12 AM PST

Taipingmali (tm)


Bersetujukah khalayak dengan pendapat dua pakar Bahasa Melayu?

Posted: 12 Nov 2013 11:42 PM PST

Kajian menunjukkan bahawa sesuatu ilmu itu lebih mudah dihadam jika diajarkan dalam bahasa ibunda, kata Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan.

Beliau berkata gedung khazanah bahasa Melayu sebenarnya cukup kaya dan mampu menjadi medium penyebaran maklumat dan ilmu.

"Potensi bahasa Melayu untuk menjadi bahasa dunia khususnya dalam sektor ekonomi adalah tidak mustahil.

"Bahasa Melayu hanya berhadapan dengan krisis keyakinan dalam kalangan para penggunanya dek keterbatasan kosa kata untuk mengungkap perkembangan tamadun dunia yang berasaskan sains dan teknologi," katanya ketika merasmikan Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu VIII di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di sini hari ini.

Seminar dua hari bertemakan 'Bahasa Melayu Bahasa Negara Bangsa' itu anjuran bersama UPM dan DBP.

Dalam sidang akhbar kemudian, Ketua Pengarah DBP Datuk Dr Awang Sariyan turut sependapat dengan Mohd Fauzi bahawa banyak kajian mendapati ilmu lebih mudah diterima jika diajar dalam bahasa ibunda.

"Salah satu kajian dilaksanakan oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco)," katanya.

Terdahulu, Awang ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk 'Strategi Menjayakan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Negara Bangsa' berkata usaha memartabat dan memperkasakan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu hendaklah dilihat sebagai amanah besar yang perlu dilaksanakan oleh semua peringkat warganegara.

"Bahasa kebangsaan, seperti diungkapkan Perdana Menteri pertama Almarhum Tuanku Abdul Rahman Putra Alhaj sebagai roh bangsa dan negara yang merdeka tidak seharusnya dikorbankan atas nama pembangunan dan kemajuan.

"Ini kerana kemajuan yang hakiki turut meliputi keupayaan kita maju dalam bahasa dan landasan budaya kita sendiri," katanya.

Semalam, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi gesaan supaya sains dan matematik diajar dalam Bahasa Inggeris agar golongan muda negara ini tidak ketinggalan dalam menguasai pelbagai ilmu ekoran perkembangan pesat kedua-dua bidang tersebut. - Bernama

Bersetujukah khalayak dengan pendapat dua pakar Bahasa Melayu?

Posted: 12 Nov 2013 11:42 PM PST

Kajian menunjukkan bahawa sesuatu ilmu itu lebih mudah dihadam jika diajarkan dalam bahasa ibunda, kata Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan.

Beliau berkata gedung khazanah bahasa Melayu sebenarnya cukup kaya dan mampu menjadi medium penyebaran maklumat dan ilmu.

"Potensi bahasa Melayu untuk menjadi bahasa dunia khususnya dalam sektor ekonomi adalah tidak mustahil.

"Bahasa Melayu hanya berhadapan dengan krisis keyakinan dalam kalangan para penggunanya dek keterbatasan kosa kata untuk mengungkap perkembangan tamadun dunia yang berasaskan sains dan teknologi," katanya ketika merasmikan Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu VIII di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di sini hari ini.

Seminar dua hari bertemakan 'Bahasa Melayu Bahasa Negara Bangsa' itu anjuran bersama UPM dan DBP.

Dalam sidang akhbar kemudian, Ketua Pengarah DBP Datuk Dr Awang Sariyan turut sependapat dengan Mohd Fauzi bahawa banyak kajian mendapati ilmu lebih mudah diterima jika diajar dalam bahasa ibunda.

"Salah satu kajian dilaksanakan oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco)," katanya.

Terdahulu, Awang ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk 'Strategi Menjayakan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Negara Bangsa' berkata usaha memartabat dan memperkasakan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu hendaklah dilihat sebagai amanah besar yang perlu dilaksanakan oleh semua peringkat warganegara.

"Bahasa kebangsaan, seperti diungkapkan Perdana Menteri pertama Almarhum Tuanku Abdul Rahman Putra Alhaj sebagai roh bangsa dan negara yang merdeka tidak seharusnya dikorbankan atas nama pembangunan dan kemajuan.

"Ini kerana kemajuan yang hakiki turut meliputi keupayaan kita maju dalam bahasa dan landasan budaya kita sendiri," katanya.

Semalam, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi gesaan supaya sains dan matematik diajar dalam Bahasa Inggeris agar golongan muda negara ini tidak ketinggalan dalam menguasai pelbagai ilmu ekoran perkembangan pesat kedua-dua bidang tersebut. - Bernama

Isu kovil di tengah bandaraya KL

Posted: 12 Nov 2013 03:32 PM PST

Anak remaja hilang

Posted: 12 Nov 2013 08:49 AM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kenangan terakhir orang kampung bersama Ahmad Busu

Posted: 12 Nov 2013 06:48 AM PST

Majlis Korban di Masjid Kampung Temerlok Trong

Baju T putih ialah YB Dr Zabry Adun Trong

Paling kanan Saudara Rosli Ahmad

Pada 15 Oktober lepas sempena Hari Raya Haji atau Raya Korban, Allahyarham Ahmad Busu sempat pulang ke kampung beliau di Temerlok Trong untuk berjumpa dengan rakan-rakan sekolah dan orang kampung buat kali yang terakhir.

Hajat arwah tertunai untuk berjumpa saudara mara dan sahabat handai. seorang rakan memaklumkan bahawa beliau tidak menyangka bahawa arwah akan meninggalkan mereka buat selama-lamanya.

Sehingga kini mereka masih meratapi pemergian Abang Mad semoga ditempatkan di dalam syurga bersama orang-orang yang beriman. Amin


Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Nov 2013 11:51 PM PST

Panglima Perang Cyber


Bahan Bahaya Dalam Mee Segera Boleh Mandul Lelaki Ancam Nyawa

Posted: 11 Nov 2013 07:24 PM PST

Mungkin Kementerian Kesihatan boleh buat kempen 'Tak Nak Mee Segera' kerana kandungan yang dimasukkan adalah sangat bahaya dan mengancam masa depan generasi akan datang.

Bahaya jika kita mengambil ringan bab pemakanan.

Makanan sunnah lebih baik untuk diri, keluarga dan masa depan negara.

APANAMA

Posted: 12 Nov 2013 11:47 PM PST

APANAMA


KJ biadap?

Posted: 12 Nov 2013 05:03 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Nov 2013 11:43 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Bukti Bergambar Kerajaan Roboh Kuil Didedahkan! @NajibRazak @TengkuAdnanReal @KhairyKJ . Sebarkan.

Posted: 12 Nov 2013 09:12 PM PST

Mohon disebarkan kepada rakan-rakan yang lain.


Beza antara roboh tempat sembahan dalam premis rakyat dengan roboh gerai makan atas tanah pemaju.

Jika benar pembangkang dan HINDRAF memperjuangkan penganut HINDU, mereka patut bangkit melawan Kerajaan Selangor.

Sebagai peguam, Waytha dan Surendran patut menegakkan undang-undang, bukannya mengajar rakyat supaya melanggar undang-undang untuk berniaga haram atas tanah orang lain.

Belantan

Posted: 12 Nov 2013 11:28 PM PST

Belantan


PAS kena sekeh DAP lagi?

Posted: 12 Nov 2013 05:35 AM PST


Karpal cadang parti gugur nama Islam, terima semua kaum

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, pernah berkata antara sebab partinya berkawan dengan DAP adalah untuk mentarbiyahkan pemimpin dan ahli parti rasis dan cauvinis itu. PAS berharap pemimpin DAP akan lebih memahami agama Islam dan akhirnya menerima dasar perjuangannya.

Selepas lebih 30 tahun berkenalan dan mengadakan pakatan politik, nampaknya Nik Aziz gagal. Selepas mengenali Islam dan PAS, pemimpin DAP menjadi lebih keras dan kurang berkompromi.

Terbaru, Karpal Singh mencadangkan PAS gugurkan nama Islam dan membuka keahliannya kepada semua kaum. Jika tidak, PAS elok batalkan pendaftarannya atau dibubarkan saja. Beliau menganggap PAS parti yang bahaya, justeru perlu bersikap praktikal jika mahu melihat negara ini bersatu padu.

Nik Aziz membisu

Kenyataan ini bagaikan PAS kena sekeh lagi, kata orang Kelantan. Ia dibuat beberapa hari selepas Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau, Kedah yang menyaksikan PAS mengalami kemerosotan undi majoriti yang serius.


Nik Aziz yang menyambut hari jadi Karpal pada Jun lalu, tidak memberi komen terhadap saranan Pengerusi DAP itu walaupun dia terkenal sebagai orang yang lazimnya memberi jawapan sarkastik terhadap kenyataan atau sesiapa yang tidak disukainya.

Antara pemimpin PAS yang memberi maklum balas ialah Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib dan Ketua Penerangan, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Walaupun Tuan Ibrahim menganggap kenyataan Karpal sebagai tidak patut, tidak bijak, dibuat sesuka hati dan merugikan pakatan pembangkang, hakikatnya pemimpin DAP itu konsisten sejak dulu.

Karpal pernah berkata: "You cannot have Islamic law or hudud in a secular state. We go by the Constitution. I keep repeating this. What the Constitution provides, PAS must respect."

Tambahnya: "PAS should search its conscience before levelling such charges that are devoid of basis or logic. The DAP cannot compromise its stand. The DAP does not believe in running with the hares and hunting with the hounds."

Jelas, DAP tidak boleh menerima dasar Islam PAS dan perjuangannya untuk menegakkan undang-undang dan hukum Islam dalam pentadbiran. Buktinya, DAP membantah peraturan melarang penjualan arak di kedai 24 jam, penutupan premis hiburan sepanjang Ramadan serta membuka panggung yang mengasingkan lelaki dan perempuan. Jika dalam perkara kecil seperti ini pun PAS tidak mampu berdepan dengan DAP, apatah lagi dalam perkara besar seperti hukum hudud dan penubuhan negara Islam.


Apabila Brunei mengumumkan pelaksanaan hukum syariah baru-baru ini, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaacob merasa teruja lalu disebut lagi mengenai hasrat PAS memperkenalkan hukum hudud di negeri itu. Padahal, ini sudah cerita basi dan tidak boleh menjadi modal politik PAS lagi. PAS sudah sebut hal ini lebih 30 tahun – sekali jadi, sekali tak jadi; sekali boleh, sekali tak boleh.

Alasan PAS hukum hudud tidak dapat dilaksanakan di Kelantan kononnya kerana amaran Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad. Tapi Dr Mahathir sudah bersara lebih 11 tahun, adakah PAS masih terkesan dengan amaran itu? PAS takut Allah SWT atau Dr Mahathir?

Masih jaja isu hudud

Sebenarnya, PAS tidak ada hujah lagi. Sultan Kelantan sudah memberi perkenan baginda dan tempoh pemerintahan PAS di Kelantan berterusan selama 23 tahun (28 tahun pada 2018).

Lagipun, PAS berkuasa majoriti dalam DUN dan prasarana juga cukup. Dalam manifesto dan ceramah pilihan raya, pemimpin PAS masih menjaja isu ini.

Menjelang PRU-13, PAS Kelantan mengumumkan penubuhan jawatankuasa teknikal (entah untuk kali ke berapa) bagi mengkaji pelaksanaan hukum hudud yang dipengerusikan Datuk Nik Amar Nik Abdullah, kini Timbalan Menteri Besar.


Namun, jawatankuasa ini tidak pernah dilaporkan bermesyuarat. PAS juga menambat hati pengundi Melayu-Islam Kedah dengan menjanjikan pelaksanaan hukum hudud jika menang dalam PRU-13.

Apabila PAS menang, Menteri Besar (Allahyarham) Tan Sri Azizan Abdul Razak memberi alasan pentadbirannya akan melaksanakan hukum hudud di Kedah selepas Kelantan.

Sebenarnya bukan pasal Dr Mahathir, perkenan Sultan atau sekatan Perlembagaan. Hakikatnya ialah PAS takutkan DAP. Karpal pernah memberi amaran untuk langkah mayatnya jika PAS mahu melaksanakan hudud.

Karpal kini berusia 73 tahun. PAS mungkin mahu tunggu Karpal benar-benar mati untuk merealisasi matlamat parti. Tapi percayalah, andainya Karpal meninggal dunia, masih ada 'karpal' lain dalam DAP yang akan tetap membantah hasrat PAS. Maknanya, selagi PAS bersama DAP dalam pakatan politik, selama itulah ia terpaksa menggigit jari. -BH

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 12 Nov 2013 11:24 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Cina Maki Azan, Kristian Nak Guna Kalimah Allah, Mana Perginya Telor Umat Islam???

Posted: 12 Nov 2013 05:00 AM PST


Bro Sebastian,

Aku dapat berita ni dari penduduk Taman Tasik Prima sendiri. Aku tanya sendiri pada penduduk yang buat report Polis berkenaan cina yang minta azan diperlahankan tu. Kebetulan aku singgah sembahyang di surau ar rahman tu. 

Sebenarnya cina tu tak minta pun azan tu diperlahankan. Cina tu tak pergi ke surau tu pun. Tapi cina ni buat tindakan yang lebih kurang ajar. Cina ni maki hamun masa orang tengah azan. Maknanya lebih kurang ajar la sebab semua orang dengar dia maki azan tu. kalau dia pergi surau cakap elok-elok dengan ajk surau kira ok lagi. Penduduk ini cerita perkara ni dah lama berlaku. Dekat setahun perkara ni berlaku. 

Mula-mula cina ni maki jerit-jerit masa azan subuh je. Penduduk ni tak tau cina mana satu yang jerit. Tapi nak ditunjukkan Allah, suatu hari (hari kejadian) cina ni jerit maki masa azan maghrib. Orang surau pergi ke rumah cina ni dan berlaku pertengkaran dengan keluarga cina ni.

Cina ni pun tak mengalah dan tak minta maaf. Jadi, esoknya ajk surau pergi buat laporan polis. Cina ni pun buat report polis. dan cerita ni tersebarlah di surat khabar.
Tapi kuasa Allah, malam kejadian tu juga bapak cina yang maki azan tu kena strok. Terus dapat bala cash. Aku tak reka cerita ni. Kalau bro tak percaya pergi sendiri ke surau tu tanya penduduk situ.

Aku tanya mana satu rumah cina tu? Penduduk ni tak nak bgtau rumah yang mana satu. Takut perkara yang tidak diingini berlaku. Dan penduduk minta perkara ini tidak diperbesarkan dan biar polis yang siasat. Dalam hati aku, punya la baik orang melayu ni. Kenapa cina ni macam cilake. 

Kesimpulan yang aku dapat buat, rumah cina tu dekat dengan surau sebab tu bila cina ni maki orang surau boleh dengar. Rumahnya baris depan. Tapi tak tau rumah yang mana satu. Sejak isu azan ni berlaku, 3-4 rumah cina baris depan ni senyap. Diaorang takde di rumah. Mungkin takut diserang dan tinggal di tempat lain buat sementara waktu.

Aku bg sekali gambar surau dan kawasan perumahan tu. tapi aku tak boleh masuk kawasan perumahan tu. Sebab ada security guard. Land mark perumahan ni betul-betul dekat dengan kfc dan pizza. apa-apa hal aku roger lagi.  Gambar rumah cina tu klik sini

The Unspinners

Posted: 12 Nov 2013 11:15 PM PST

PenangWasabi

Posted: 12 Nov 2013 09:59 PM PST

PenangWasabi


Rafizi nafi Aziz orang kanan, keluar parti?

Posted: 12 Nov 2013 01:24 AM PST


Ahli Parlimen Pandan-PKR, Rafizi Lembu menafikan individu yang didakwa sebagai orang kanan beliau akan menyerahkan borang keahlian Umno kepada Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar, malam ini.

Beliau mendakwa, individu yang dikenali sebagai Aziz itu hanyalah seorang ahli biasa PKR Cabang Pandan dan pernah bertugas sebagai petugas pilihan raya di kawasan beliau pada PRU13 lalu.

"Agak nakal apabila Umno memutarbelitkan cerita bahawa Aziz itu orang kanan saya, Aziz hanyalah petugas di kawasan saya bertanding, termasuk kerja-kerja memasang bendera dan pemandu kereta kempen," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas lanjut tindakan Aziz yang mendakwa orang kanan Rafizi akan menyerahkan borang keahlian Umno kepada Noh di bekas bilik gerakan PKR, di Pandan, malam ini.

Tambah beliau, Aziz mengambil tindakan menyertai Umno itu selepas 'kecewa' selepas khemah sementara bilik gerakan pilihan raya PKR yang diletakkan di hadapan rumah Aziz tidak dibayar sebaliknya beranggapan ia adalah sewa tapak sedangkan pihak parti meminta bantuan sahaja daripada sukarelawan.

"Beliau sebenarnya menuntut bayaran yang kami tidak penuhi, jika BN akan beri bayaran lumayan hingga RM5,000 bagi sewa satu tapak bilik gerakan itu.

"Oleh kerana beliau tidak bekerja, atas sifat ihsan, kerap kali saya hulurkan sedikit bantuan kewangan antara RM200 hingga RM300 sahaja sepanjang tempoh kempen pilihan raya lalu.

"Tidak adil jika selepas PRU13, hanya dia sahaja menuntut bayaran sedangkan petugas dan sukarelawan lain kembali kepada aktiviti masing-masing dan bekerja," dakwanya lagi.

Ditanya sama ada Rafizi mempunyai perselisihan faham sebelum ini, beliau menegaskan tidak pernah timbul perkara tersebut malah Rafizi memberikan layanan yang baik sepanjang berkempen.

"Aziz berperwatakan baik, malangnya hingga sekarang beliau masih tidak bekerja, akibat kesempitan wang beliau pergi kepada Umno mengadu nasibnya.

"Umno lebih suka jika ahli kami pergi kepada mereka, dan ia berita gembira buat saya sebab tidak perlu melayan tuntutan wang yang sebenarnya tidak wujud," katanya lagi.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Nov 2013 09:40 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Nov 2013 09:27 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Memang Wajar GLC Membantu Utusan Malaysia

Posted: 12 Nov 2013 04:57 PM PST

Seperti ada sesuatu yang tidak kena, apabila banyak GLC (Syarikat Milik Kerajaan / Goverment Link Company) mengambil pendirian untuk tidak meletakkan iklan mereka dalam akhbar-akhbar arus perdana seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan New Straits Times.

Malah Perdana Menteri sebelum ini juga pernah memberikan teguran kepada semua agensi kerajaan, syarikat milik kerajaan (GLC) dan syarikat swasta terutama milik bumiputera agar mengiklankan lebih banyak dengan akhbar-akhbar di bawah Kumpulan Utusan dan arus perdana berbahasa Melayu.

Menurut statistik yang diperoleh dianggarkan hanya 3.7 peratus sahaja nilai iklan yang diberikan oleh 35 syarikat GLC utama kepada akhbar-akhbar berbahasa Melayu. Sedangkan akhbar-akhbar berbahasa Melayu khususnya Utusan Malaysia dan Berita Harian banyak membantu kerajaan dalam memperjuangkan agenda bumiputera.

Berdasarkan kajian terbaharu AmResearch, perbelanjaan pengiklanan (adex) untuk akhbar berbahasa Melayu merosot 1.8 peratus sehingga September lalu, walaupun adex industri mencatat pertumbuhan sebanyak 3.7 peratus. Menurut RHB Research pula, bagi September sahaja, adex akhbar berbahasa Melayu jatuh 26 peratus kepada RM116 juta berbanding RM154 juta untuk tempoh sama tahun lalu.

Ini berbeza dengan akhbar Cina dan Inggeris yang masing-masing meningkat 8.9 peratus dan 7.2 peratus.

Maka amatlah wajar untuk syarikat-syarikat GLC menyokong akhbar-akhbar tersebut bagi meneruskan perjuangan untuk menjayakan lagi Dasar Pemerkasaan Ekonomi khususnya untuk orang Melayu dan Bumiputera.

Malah sekiranya kita rujuk petunjuk prestasi utama (KPI) kepimpinan GLC adalah untuk memastikan pencapaian ekonomi bumiputera meningkat sejajar dengan hasrat kerajaan untuk melahirkan sekurang-kurangnya 5,000 usahawan baharu pada setiap tahun.

Adalah agak malang jika GLC tidak membantu memartabatkan pengiklanan dalam akhbar Melayu, sedangkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sering melaungkan usaha untuk memperkasa ekonomi bumiputera namun ia seolah-olah langsung tidak difahami dan ditaati oleh syarikat GLC.

Ramai peneraju GLC seperti sudah hilang jati diri dan lupa hakikat kewujudan GLC itu sendiri. Mereka menyerahkan penentuan iklan misalnya kepada pihak industri terutama agensi yang banyak dikawal oleh ekspatriat, golongan rasis dan liberal yang tidak bertunjangkan perlembagaan.

Alasan yang selalu diberi oleh pihak industri adalah atas pertimbangan komersial semata-mata, yang sebenarnya terdedah kepada manipulasi. Persoalannya, bagaimana kita mahu menyandarkan masa depan kedaulatan Bahasa Kebangsaan kepada ekspatriat dan golongan tersebut?

Dalam satu sesi perbincangan, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) turut mempersoalkan beberapa bank dan syarikat telekomunikasi di bawah GLC yang kurang mengiklankan produk mereka dalam akhbar Bahasa Kebangsaan.

Antara nama yang disentuh adalah Celcom, CIMB dan Petronas. CIMB misalnya, walaupun majoriti pengguna adalah Melayu tetapi lebih ghairah mengiklan untuk akhbar Inggeris dan bahasa ibunda.

Sedangkan sekiranya difikirkan secara rasional, pengiklanan adalah merupakan kaedah serampang dua mata dan merupakan tanggungjawab mereka sebagai warga negara kerana Perlembagaan negara meletakkan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan untuk semua rakyat. Malah dari segi logiknya bahasa kebangsaan adalah bahasa yang digunakan sebagai bahasa penyatuan untuk semua kaum di negara ini.

Sebelum ini, beberapa NGO, golongan akademik dan orang perorangan pernah mencadangkan kepada kerajaan agar mewujudkan Dasar Pengiklanan Negara (DPN) yang bermatlamat untuk mengawal industri iklan, menangani lambakan iklan asing dan mendaulatkan bahasa kebangsaan.

Selain itu satu garis panduan khusus juga perlu ditetapkan melalui DPN agar mewajibkan 60 peratus iklan semua syarikat GLC diberikan kepada akhbar berbahasa Melayu khususnya Utusan Melayu.

Ini kerana, sekiranya akhbar-akhbar berbahasa Melayu terkubur, tiadalah lagi pihak yang berani mempertahan Perlembagaan dan memperjuangkan hak-hak orang Melayu dan Bumiputera.

Sekaligus menyebabkan semakin ramai anak-anak muda hilang jati dirinya. Usah pertikai perjuangan akhbar akhbar nasional tentang agenda negara dan bangsa, GLC perlu bantu sama perjuangan ini menerusi pengiklanan.

Gambar Suspek Utama Kes Rompakan Ambank

Posted: 11 Nov 2013 10:00 PM PST


KUALA LUMPUR: Susulan penangkapan suspek utama dalam kes rompakan dan bunuh di Ambank cawangan Subang Jaya, polis kini memburu rakan jenayahnya dikenali sebagai 'Joemar' yang disyaki menyimpan sebahagian besar hasil rompakan itu.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata Joemar yang dipercayai warga Indonesia juga bersubahat merancang rompakan dengan suspek utama.


"Joemar bukan pengawal keselamatan dan dia diburu bagi mengesan semula wang rompakan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Pencegahan Jenayah dari Perspektif Islam, di Maktab Polis Diraja Malaysia, Isnin.

Lagi gambar suspek tersebut di pautan ini.
JURI RAKYAT

Posted: 12 Nov 2013 07:35 PM PST

JURI RAKYAT


RIWAYAT 7 TOMBAK SAKTI NYI RORO KIDUL

Posted: 12 Nov 2013 07:30 PM PST

Menyelusuri sejarah secara detail memang sangatlah sulit untuk kita kaji, disamping perbedaan zaman yang kita alami saat ini jauh tertinggal dengan zaman mereka, namun secara maknawi, tidak semua sejarah musnah begitu saja dan tanpa bisa dibuktikan, karena fakta disini akan mengupasnya. Bercerita tentang tokoh yang satu ...ini sampai kapanpun terus menjadi prokontra khalayak rame, suatu mithos dan kenyataan sejarah, akan terus mewarnai pemahaman orang-orang yang belum paham sejatinya siapa Ibu Ratu Pantai Selatan, sesungguhnya. Mereka saling membenarkan pendapatnya masing-masing dengan mengatas namakan keluarga atau silsilah garis keturunannya.
Wal hasil, dalam pemahaman sesungguhnya mereka masih dalam tarap katanya, inilah kisah selengkapnya yang disarikan dalam kitan kuno. Terboekanja Puelo Djawa / terbukanya pulau Jawa, karangan Habib Syeikh Muhammad Idrus, ditulis pada tahun 1845, yang dinukil dari Nabiyullah Hidir AS. Kisah perempuan yang semasa hidupnya ngahyang / raib, bermula dari Istri Nabiyullah Sulaiman AS, yang bernama Ratu Bilqis, setelah suaminya wafat kehadirat Allah SWT. Beliau ngahyang karena cintanya yang begitu besar terhadap suaminya, namun Allah berkehendak lain, beliau akhirnya ditempatkan menjadi ratu laut selatan dibawah perintah Nabiyullah Hidir AS, yang mengepalai seluruh Abdul Jumud, Ahmar, Abyad, Qorin dan Junu, di wilayah Timur Tengah. Juga Nyimas Ayu Nilam, atau Kencana wungu, atau Dewi Sekar Wangi atau Dewi Nawang Wulan, istri Jaka Tarub, yang kini menjadi ratu pantai selatan, bagian Cilacap. Siti Aisah atau Dewi Pembanyun atau Nyimas Rara Ayu, Pokeshi, keturunan Demak, yang ibunya dinikahi oleh Prabu Siliwangi, beliau pada akhirnya ngahyang dan menjadi Ratu Pantai Selatan, bagian Demak Yogyakarta dan Solo.

Dewi Nawang dan Nawang Sari, putri dari Prabu Siliwangi yang menikah dengan Ratu Palaga Inggris, beliau juga ngahyang dan menjadi penguasa pantai selatan, setelah kerajaan ayahandanya raib akibat ditanam Lidi Lanang. Dewi Sekar Sari atau Dewi Andini, salah satu putri Dewi Nawang Wulan, beliau sejak lahir telah menempati salah satu wilayah pantai selatan, yang menguasai Abdul Jumud dan Ahmar, bagian Sukabumi, Garut dan sekitarnya. Dalam hal ini kami tidak membedarkan secara detail tentang sejati diri mereka, namun hanya menceritakan perjalanan 7 tombak yang pernah menjadi bagian dari hidup Dewi Nawang Wulan, putri dari Prabu Siliwangi, yang kini telah diwariskan pada manusia bumi. Secara rinci 7 tombak yang dimaksud dalam kisah kali ini punya nama dan gelar sebagai berikut :

1. Tombak Cakra Langit, bergelar, Tombak Kesyahidan. Motif, lurus dengan kinatah emas murni berbentuk jangkar melingkar, ditengah badan menjulang empat tombak kecil melingkari kepala, dengan kinatah berlian red diamond memutar. Tombak ini diberikan kepada Kanjeng Suanan KaliJaga, untuk melawan kesaktian Prabu Siliwangi, atas perintah Prabu Panatagama Tajuddin Syarif Hidayatullah (Sunan Gunung Jati) dalam penyebaran agama Islam, dan tombak ini sebagai cindra mata perkawinannya Dewi Nawang Wulan, dengan Sunan KaliJaga. Silsilah tombak Cakra Langit, akhirnya turun temurun diwariskan kepada ahlul Khosois, diantaranya, Quthbul Abdal, Syeikh Malaka Tajuddin, Makassar, Quthbul Muqoiyyad, Syeikh Hasyim bin Asy'ari, Aceh, yang diturunkan kepada muridnya Ahmad Suyuti bin Jamal, Kalimantan, Quthbul Autad Min Zumhur Ulama, Ki Tholkha Kalisapu, Mbah Hamid, KiPanjul dan kini berada ditangan Min ahlillah Qurbatul Wilayah Syareatul Khotam, namun sayang tidak boleh dipublikasikan.

2. Tombal Punjul Wilayah, bergelar, tombak Antakusuma. Tombak ini diberikan kepada putrinya Andini, sebagai lambang dari tahta istananya yang dikemudian hari diberikan kepada suaminya Dampu Awuk, gunung Sembung. Lalu diturunkan kepada putrandannya yang bernama, Raden Sa'id atau pangeran LungBenda Jaya Negara. Dari Raden Sa'id, akhirnya berpindah tangan karena dicuri oleh segerombolan aliran hitam yang mengatas namakan perguruan "Kijang Kencana" yang dikepalai oleh murid sakti Pangeran Ambusana, Weleri Jawa Tengah. Baru setelah 20 tahun ditangannya, tombal Punjul akhirnya dimiliki seorang pertapa sakti Buyut Ajigung Ajiguna, setelah adu kesaktian. Kisah tombak ini turun temurun dijaga oleh sebagian bangsa Hindu dan pada akhirnya raib dihutan Banyuwangi Jawa Timur, dan baru setelah seorang Waliyullah kamil, Mbah Hafidz, yang berasal dari Timur Tengah, menduduki wilayah tersebut, akhirnya tombak Punjuk Wilayah, tetap terjaga. Kini tombak Punjul, masih dijaga oleh muridnya yang bernama Ki Panjalu Pati Jawa Tengah. Bentuk tombak Punjul Wilayah. Motif lurus, urat air hujan (Majapahit) warna hitam kebiruan, dengan lima ujung mata tombak mengarah kedepan. Tombak ini sudah dirombak dari bentuk aslinya oleh Mbah Hafidz, sebagai suatu pengelabuan dimasa yang akan datang agar tidak disalah gunakan.

3. Tombak Panatagama, bergelar, Raja Maemun. Pemberian dari Sulthonul Jin Maemun Indramayu. Motif tiga cabang tombak kedepan, urat besi aji meteor legam, hitam bersisik tanpa pamor, dihiasi 7 batu merah delima, 3 zamrud Colombia dan 4 shapire Srilangka serta 11 batu biduri air. Silsilah tombak ini kami hanya kedapatan 4 orang dan lainnya tidak diketahui, yaitu, Syeikh Abdullah Al-Fanani Min Rijalullah, Syeikh Qosim Al-Jawi, Syeikh Mudaim, dan Ki Toha Tegal Gubug.

4. Tombak Cemeti Rosul, bergelar Tombak Alam Jagat Raya. Tombak ini berasal dari Nabiyullah Hidir AS, sewaktu dibaiat Maqomul A'dzom, di alamus Sama tingkat enam, yang kemudian diberikan kepada Dewi Nawang Wulan, sewaktu dibaiat Syahadatiyyah oleh Ahli Rijal bangsa Rububiyyah ahlul Barri. Lewat mandat Dewi Nawang Wulan, bahan tadi dibentuk oleh abdi dalem, Empu Jalaga Widesa, berupa tombak mata satu dengan urat bumi yang sangat indah. Baru disaat kota Cirebon diserang oleh pasukan tamtama Lewmunding, Tombak ini diserahkan kepada Syeikh Magelung Sakti, sebagai benteng pertahanan paling kuat kota Pesisir. Lalu tujuh tahun setelah itu, tombak tadi diserahkan kepada Andika Syeikh Muhyi Pamijahan, atas ilafat Syeikh Sanusi goa gunung Mujarrob, yang menyatakan sudah waktunya berpindah tempat. Dari Syeikh Sanusi, Tombak Cemeti Rosul, akhirnya dirubah bentuk menjadi sebatang keris Budho madya kuno dengan urat alami jagat raya yang selalu menitikkan air disela uratnya, cara perubahan keris ini menurut pandangan Syeikh sanusi, sebagai lambang penyatuan antara Islam dan Kejawen yang diajarkan bangsa Waliyullah, pada masa itu.

Sarung kerisnya dibuat dari kayu Kaukah, dengan dihiasi 21 batu merah delima, 41 zamrud Colombia, 17 shapire Birna, 70 berlian putih, dan 4 pink shapire srilangka. Pada tahun 1961, keris ini diberikan kepada Habib Muhammad bin Khudhori, Magelang, atas hawatif yang diterimanya untuk mengambil secara langsung didalam goa gunung Mujarrob, Tasikmalaya Jawa Barat. Dan pada tahun 1998, sebelum beliau wafat, keris ini diberikan kepada Habib Syeikh Arba'atul 'Amadu, atas mandat langsung dari Syeikh Sanusi. Kelebihan dari wujud keris ini tidak bisa di foto dengan kamera digital maupun otomatis lainnya. Kini Keris Cemeti Rosul, sedang dipinjam oleh Ahlullah Quthbul Muthlak Habib Ali bin Ja'far Alawi, Arab Saudi.

5. Tombak Karara Reksa, bergelar, Tombak Derajat. Motif bergerigi dengan cabang berantai lebih dari sepuluh. Warna putih gading dengan bentuk tumpul, memancarkan cahaya putih kehitaman. Tombak ini hasil riyadho Dewi Nawang Wulan Sendiri, sewaktu masih menjadi murid Ki Ageng Surya Pangeran Kuncung Anggah Buana (Ki Buyut Trusmi) Bahan yang dimilik tombak ini berasal dari kembang pinang yang sudah membatu. Kisah tombak Karara Reksa, selalu muncul sewaktu-waktu disaat menjelang pemilihan president, dan kini tombak tersebut masih terpelihara dialam istana ghoib laut selatan.

6. Tombak Karara Mulya, bergelar, Tombak Mangku Mulyo. Tombak ini tidak diketahui pembuatnya, hanya saja setelah dipegang Dewi Nawang Wulan, tombak ini dihadiahkan atas perkawinan putrinya yang bernama, Nyimas Anting Retno Wulan, untuk suaminya Pangeran Jaladara, putra Kyai Ageng Bintaro Kejuden. Dari Pangeran Jaladara, diturunkan kepada putranya, Pangeran Seto Bulakamba, dan kemudian diwariskan pada gurunya Ki Alam Jagat Bumi, Banten, lalu turun temurun diberikan kepada Syeikh Asnawi Banten, Syeikh Masduki Lasem, Syeikh Samber Nyawa Purwodadi, Mbah Hafidz Banyuwangi dan yang terakhir kepada Habib Husein bin Umar bin Yahya Pekalongan. Asli dari bentuk tombak Karara Mulya, disetiap ujung sampai pangkal bawah berjeruji sangat tajam seperti mata kail pancing, namun demi menjaga kelestarian dari keberadaan tombak fenomenal ini akhirnyaHabib Husein, merombaknya seperti yang anda lihat saat ini.

7. Tombak Tulungagung, bergelar Tombak Sapta Jati. Tombak ini diwariskan secara langsung dari tangan Dewi Nawang Wulan, sebagai tanda terima kasihnya, atas keluhuran derajat Habib Husein, yang mau menyelamatkan bumi Pekalongan, dari amukan tsunami hingga tidak sampai terjadi. Kisah ini terjadi pada tahun 1998, bulan Pebruari, tepatnya selasa kliwon. Kini tombak tersebut dirubah sedikit dari bentuk semula yang aslinya seperti segi tiga menjadi tombak lurus dengan pahatan panel bunga. Dan sebagai pengantar terakhir dari kami. Kisah ini sudah dapat restu dari beberapa orang terkait kecuali Habib Husein bin Umar, karena beliau kini sudah (Alm).

Semoga dengan pembedaran kisah 7 tombak fenomenal yang barusan kami bedarkan, menjadikan kita sadar diri dengan apa yang selama ini banyak kita dengar. Karena apapun benda bertuah kelas wahid, tidak bakal jatuh pada manusia yang masih memegang, katanya, dan aku-aku sebagai pedoman hidup. Sebab pemahaman tentaang keluasan bangsa gaib bersumber dari pembelajaran Ilmu Islam, Iman, Solah, Ihsan, Syahadatul Kubro, Siddikiyyah dan Qurbah, secara dhaukiyyah (Merasakan langsung)

AWAL MULA BERDIRINYA KERAJAAN JIN LAUT SELATAN

Posted: 12 Nov 2013 07:19 PM PST

BABAD TANAH JAWA RIWAYAT DEWI NAGA HIJAU LAUT SELATAN,, PENGUASA LAUT SELATAN

Pada zaman Rasulullah (nabi Muhamad) diutus oleh Allah bangsa Jin (bangsa dewa-dewi) tidak boleh lagi menemui manusia di alam gaib,tidak bermain lagi di kancah dunia luar. Di Tanah Jawa setelah era para wali songo mereka mundur dan mengizinkan Islam disebarkan di Tanah Jawa. Demikian Syekh Mafudin menjelaskan kepada kami pada pagi hari setelah berjamaah shalat subuh. Pada suasana masih gelap saya dapat melihat nenek Dewi naga selatan berada disekitar kami namun dalam bentuk bayangan. Sang Dewi hanya tersenyum dan memanggut tanda setuju kepada Syekh untuk menceritakan Babat Tanah Jawa.

Sejak zaman dulu 50.000 tahun yang lalu, Dewi naga selatan ditempatkan bersemayam di tanah Jawa di Indonesia. Atas perintah Bapaknya Malaikat JAAN untuk menetap dan tinggal di daerah gunung selok.Yang dimana Letak persisnya di gunung Selok daerah Cilacap perbatasan Jawa Barat dan Jawa Tengah. Dimana di daerah Cilacap ini tempat letaknya Pusatnya Puser Bumi dan Bersemayam Para Dewa-Dewi seluruh Dunia dan juga tempat tinggalnya Sanghiyang Wenang dan Sanghiyang Wening begitu juga Eyang Semar ( Sanghiyang Ismaya ),yaitu salah satu Dewa yang bermain di tanah Jawa.Yang dimana Eyang Semar ini adalah utusan dari Sanghiyang Sys untuk mengajarkan orang Jawa tentang tata krama yaitu tentang sopan santun bijaksana dalam segala hal harus legowo dalam hidup tapi bukan berarti tidak berusaha pasrah bukan berarti diam diri ya harus bisa berpikir mana yang baik dan mana yang tidak baik buat kita jangan terima mentah-mentah.Yang mana Sanghiyang Sys ini adalah Kakak pertama dari Dewi Naga Selatan.

Dewi naga selatan mempuyai 3 orang anak yaitu: Dewi Blorong, Dewi Rara Panas atau Dewi Kidul dan Dewi Ningrum.

1. Dewi Blorong
menguasai sebagian Jawa Barat dan Jawa Tengah di Indonesia.

2. Dewi Rara Panasmenguasai daerah Jawa barat dan sebagian Jawa Tengah di Indonesia.

3. Dewi Ningrum
hanya menguasai Jawa Timur saja.

Ketiga putrinya ini masing-masing memiliki sukma sejati Ular Kobra, Naga Hijau dan Ular Sanca . Ketiga putri bangsa jin itu memiliki sifat dan perwatakan yang berbeda-beda .
Dewi Rara Panas adalah Dewi yang berparas cantik dan memiliki kemiripan dengan ibunya Dewi Naga Selatan yang bersifat welas asih dan bijaksana. Sedangkan saudara tuanya yakni Dewi Blorong berwatak panas, digjaya dan menjadi ratu penguasa ilmu kegelapan. Beliaulah Dewi dari segala lelembut yang menyebarkan ilmu kekebalan, ilmu kesaktian, ilmu santet dan sebagainya.
 
Oleh karena itu kekacauan yang disebabkan oleh ilmu-ilmu tersebut sebenarnya berasal dari Dewi Blorong dan bukan lah dari Dewi Rara Panas(Dewi Rara kidul). Dewi ningrum adalah Ratu yang berwatak dingin dan lemah lembut, tokoh yang terakhir ini jarang muncul di dunia spiritual ketimbang kedua tokoh sebelumnya yakni Dewi Blorong dan Dewi Rara Panas.

Dewi Blorong mengangkat 2 orang anak, yang pertama adalah Dewi Kaditha. Dewi Kaditha adalah putri raja dari ratu di zaman kerajaan Sunda Kuno yaitu Prabu Munding Wangi mendapat cercaan dan hinaan akibat adanya fitnah yang disebarkan kerabat istana. Putri raja tersebut akhirnya diasingkan ke hutan karena selain tidak disukai dikalangan istana,ia memiliki penyakit kulit yang sangat aneh.Walaupun seorang putri raja namun dengan penyakit kulit seperti ini tubuhnya menjadi amis dan berbau busuk.Diduga putri tersebut terkena ilmu teluh dari para punggawa istana karena disuruh oleh beberapa kerabat istana yang terkena "bisikan jahat" tersebut.

Akhirnya sang putri berputus asa dan terus berjalan tanpa arah sehingga sampailah ia disuatu tebing samudra yang bergelombang lautnya sangat dahsyat.Lalu ia mendengar ada bisikan yang dimana yang membisikan itu adalah Dewi Blorong penguasa laut selatan dari Bangsa Jin.Kemudian ia berjanji kepada penguasa laut untuk menerimanya menjadi pengikutnya. Namun sang penguasa laut yaitu Dewi Blorong memberkati ia sebagai ratu di alam goib dengan satu syarat.Syarat tersebut adalah sang putri harus terjun ke laut supaya dapat menjelma menjadi bangsa lelembut atau ruh halus.Dan akhirnya sang putri lalu dijadikan Ratu penguasa pantai selatan di pelabuhan Ratu, Sukabumi,Jawa Barat mengenai adanya petilasan Roro kidul dan makamnya yang berukuran besar disana.Ini adalah kisah nyata bukan legenda.
Salah satu pemimpin Republik Indonesia Presiden Pertama yaitu Bapak Soekarno dibantu oleh Ratu Kaditha penguasa Laut Selatan yang berada didaerah Jawa Barat Letak persisnya di daerah sukabumi karanghawu.

Anak ke dua dari Dewi Blorong adalah anak dari Ratu Atas Angin yaitu Putri NawangWulan.Untuk menjadi penguasa pantai selatan karena telah teruji sebagai pelaku di bumi dengan ketabahan dan kasih sayang layaknya seorang wanita manusia.Pada waktu itu Putri Nawangwulan yang turun mandi bersama saudara-saudaranya mereka bertujuh tapi diantara semuanya dialah yang paling cantik dan baik hati yang dimana mereka mandi disebuah telaga di bumi (Tanah Jawa).mereka bersenang- senang tertawa bersama bersuka ria tapi tanpa disadari mereka ada yang melihat sesosok manusia yang berjenis lelaki,betapa kagetnya dia sambil mengintip di semak – semak belukar melihat bidadari cantik-cantik sedang mandi dan kebetulan laki-laki tersebut adalah orang sakti yang bernama Joko Tarub lalu dia ambil salah satu selendang dari bidadari yang sedang mandi di telaga tersebut.


Kemudian dia simpan dibalik bajunya.Tibalah saatnya para bidadari tersebut untuk kembali terbang ke angkasa meniti pelangi.Enam bidadari telah siap dengan membentangkan selendangnya.Namun seorang putri masih sibuk mencari-cari dimanakah gerangan selendang yang ia letakkan dibalik semak.

Alangkah gundah gulananya sang putri mana kala para bidadari telah terbang menuju angkasa.Akhirnya ia mengadu dan menangis sejadi-jadinya disebuah akar pohon besar ditepi telaga.Joko Tarub mengambil kesempatan ini untuk merayu sang putri agar jangan terlalu bersedih dan berduka,karena ia bersedia menolong dan memberinya tempat tinggal sampai selendang yang dicari ditemukan.Ini juga bukanlah legenda tetapi kisah nyata yang terjadi di dunia.

Dan pada suatu masa sang putri berhasil menemukan selendang miliknya disebuah guci yang selalu dirahasikan oleh suaminya Joko Tarub.Akhirnya sang putri mempersiapkan diri kembali ke telaga untuk terbang menuju angkasa di keratonnya Ratu Atas Angin.Yang dimana mempunyai anak satu laki-laki berusia masih berumur 1 thn. Sebenarnya sang putri berat meninggalkan anaknya semata wayang tapi dia kangen juga dengan keluarganya yang di Angkasa. 


Joko tarub sangat terkejut dan sedih harus kehilangan Sang putri Nawangwulan dan dia memohon untuk tinggal beberapa masa lagi sambil berlari dan menggendong anaknya yang masih kecil.Setelah sekian lama Putri Nawangwulan pulang ke asalnya. Mulailah sang putri mikirin suami dan anaknya yang di Bumi lalu dia minta ijin sama ibundanya untuk menemuinya sebentar. Lalu ibundanya mengatakannya sekalinya turun anakku,turunlah untuk selamanya karena bunda sudah tahu apa yang akan terjadi dengan dirimu. Dan nanti anakku akan diangkat anak oleh turunan Bangsa Jin yang menguasai wilayah jawa tengah yaitu Dewi Blorong. Tapi anakku akan hidup didunia hanya 35 tahun dan anakmu sendiri tidak lama hidup di dunia hanya sampai remaja nanti meninggalnya karena sakit. 

Dan akan ikut dirimu anakku di alam sana,kalau anakku sudah siap bunda antarkan sekarang atau mau dipikirkan lagi lalu dengan tegas Putri Nawangwulan mengatakan dengan berat hati saya siap apapun yang akan terjadi saya didunia akan saya jalani dan tidak akan meninggalkan ajaran dari leluhur sendiri.Baik kalau begitu dengan air mata berlinang dia mencium tangan ibundanya mohon restunya kuatkan hatimu bunda akan tetap memberikan ilmu tapi dipakai saat yang darurat anakku.Lalu Bunda Ratu Atas Angin memanggil pengawal pribadinya dan beberapa punggawanya yang dipercaya untuk mengawal turun ke Bumi.

Yang dimana dengan diiringi 50.000 bala tentara dengan kereta kencana yang ditunggangi dan ditarik 4 ekor kuda terbang menuju Telaga yang dimana tempat pertama bertemu dengan Joko Tarub. Setelah sampai di tempat tersebut,betapa senangnya Putri Nawangwulan karena bisa dapat bertemu dengan suami dan anaknya,lalu dia buru-buru mendatangi rumah Joko Tarub, sesampainya disana,dia hanya melihat anaknya sedang bermain sendiri. Lalu dia bertanya kepada anaknya kemana bapakmu nak dijawab dengan mata memandang dan tertegun sejenak,bapak ada di sawah terkadang mengajarkan orang bela diri lalu Putri Nawangwulan menangis hatinya ingin rasanya memeluk tapi takut anak itu ketakutan. Ya sudah saya tunggu disini bapakmu pulang kenalkan nana saya Ibu Nawangwulan lalu anak itu berkata; oh ini yang diceritakan bapak bahwa saya mempunyai ibu berasal dari langit,yang bukan asli Manusia dari alam lain.


Putri Nawangwulan kaget tidak disangka bahwa bapaknya bercerita tentang siapa dirinya langsung dipeluk anaknya dengan menahan tangis.Yang dimana anak itu sudah berusia 6 tahun, tapi batín Putri Nawangwulan mengatakan,padahal baru beberapa bulan sudah sebesar ini.Lalu mereka bermain bersama tertawa bercanda tanpa disadari ibunda Putri Nawangwulan melihat dari kejauhan dimana anaknya bahagia.

Dan tak lama kemudian datanglah Joko Tarub pulang ke rumah melihat istrinya Nawangwulan kembali.Apa yang dipikirkan selama ini Bahwa istrinya tidak akan datang lagi dan tidak mau memaafkan dirinya dan tidak akan mau bertemu lagi anaknya yang di Bumi.Akhirnya mereka saling berpelukan dan saling tangis-tangisan dan saling maaf-maafan.Suatu saat kemudian Putri Nawangwulan bermain ke pantai di Jawa Tengah bersama anaknya pada saat suaminya pergi ke ladang,dia ingin mengajak anaknya melihat pantai laut yang luas supaya anaknya mengerti alam di Bumi ini. Tapi tanpa disadari dari kejauhan di pantau oleh Dewi Blorong dan Panglimanya yang dimana Dewi Blorong Tahu suatu saat anak ini akan menjadi penguasa Laut Selatan.Dan Pada saat itu juga Dewi Blorong mau pulang ke istananya.Dan Dewi Blorong bilang kepada Panglimanya sekarang belum saatnya untuk diambil.

Setelah puas bermain pulanglah Putri Nawangwulan dengan anaknya yang sudah tak terasa sudah sore takut suaminya mencari-cari.Seiring sejalan anaknya sudah mulai besar meningkat remaja usia 20 tahun mulailah anaknya sakit-sakitan karena tidak ada obat yang membuat anaknya sehat lagi,maka jadilah ibundanya terpikiran terus dan akhirnya tidak mau makan,tidak mau tidur,akhirnya ikut sakit juga karena dia ingat cerita ibundanya usianya tidak lama di Bumi. Putri Nawangwulan sempat sebentar berbicara dengan ibundanya lewat Bathinnya,Salam Sejahtera Ibunda Nawangwulan,apakah tidak bisa di kasih waktu sudah sembilan tahun lamanya anaknya sakit tidak sembuh-sembuh apa ini sudah menjadi takdirnya anakku Ibunda sambil menangis Putri Nawangwulan karena tanpa anak saya,Putri Nawangwulan tidak bisa hidup karena belahan hati Putri Ibunda.Lalu ibundanya berkata dari awal bunda sudah bicara memang itu jalan hidupmu anakku karena mengikuti alam manusia yang dimana harus mati,tapi nanti ada yang menjemputmu dari Bangsa Jin Yaitu Dewi Blorong yang akan menjadi Ibu angkatmu di Laut Selatan.Ya sudah kalau begitu Putri Nawangwulan akan mengikuti peraturan yang ada kalau memang itu takdir Putri dan anak Putri terima kasih Ibunda salam sejahtera selalu.Ya ibunda hanya bisa mendoakan dari jauh. Tak lama kemudian ada yang datang yang ternyata utusan Dewi Blorong untuk membawa anaknya dan Putri Nawangwulan,lalu putri Nawangwulan berkata silahkan apabila mau dibawa anak saya, Saya siap dan tak lama kemudian dibawa oleh utusannya.

Tidak berapa lama kemudian Putri Nawangwulan dibawa juga,tapi sebelum dibawa dia menitip pesan kepada suaminya Mas Joko Tarub jagalah dirimu baik-baik dan harus hati-hati dengan siapa saja.Lalu Putri Nawangwulan berkata saya sudah dijemput waktuku sudah tiba selamat jalan.Dengan berteriak Nawangwulan jangan tinggalkan saya sama siapa nanti saya akan hidup tanpa kalian saya tidak akan berdaya sebelum nafas terakhir pergi saya akan membantu Mas Joko di alam sana. Lalu pergilah Putri Nawangwulan dibawalah oleh utusan Dewi Blorong untuk dibawa ke Istana Dewi Blorong yang dimana sudah di tunggu di singgasananya untuk menerima Putri Nawangwulan yang nantinya untuk diajarkan ilmu kesaktian dan kejayaan dan akan bersatu dengan anaknya yang dimana anaknya akan membantu nantinya.
Setelah sampai di Istana lalu dibawa menghadap ke Dewi Blorong dengan rasa hormat Putri Nawangwulan memberi salam lalu dibalas kembali salammu Saya terima,berdirilah anakku,kini dirimu panggil Saya Bunda pengganti ibumu yang di angkasa sebagai ibu angkatmu yang di Laut Selatan dan dimana bunda akan mengajarkan Nawangwulan ilmu politik kerajaan dan kesaktian dan juga kejayaan dan dimana diajarkan apabila ada manusia yang gampang dan goyah keimanannya Nawangwulan ajak untuk membuat suatu perjanjian tertulis dan lisan tanpa disadari telah ditipu oleh bangsa lelembut.Setelah diajarkan selama 2 tahun barulah dinobatkan menjadi penguasa Laut Selatan yang menguasai dari parangteritis sampai dengan parangkusumo yang dimana Istananya bersebelahan dengan Dewi Blorong, dia diberi pasukan banyak Panglima dan ada Mahapatih,Patih,Punggawa pengawal pribadi dan lain-lain.

Dan setelah mahir dan pintar mengatur tatanegara di Istana,disinilah mulai Ratu Nawangwulan bermain selain membantu suaminya di dunia dan Ratu Nawangwulan mencari manusia untuk membantu mereka tetapi minta syaratnya yaitu minta nantinya mau jadi pengikut saya terserah berapa yang mau dikasih dan dimana pantangannya tidak boleh menantang saya dengan memakai baju Merah atau Hijau tapi kalau tidak tidak akan diapa-apakan atau tidak disakiti.Seiring dengan waktu tiba-tiba Lautnya merasa terguncang ada apa gerangan diatas sana siapa yang membuat goncangan dengan dasyatnya lalu dibukanya kaca Benggalanya.


Setelah melihat itu semua, lalu Ratu Nawangwulan keluarlah dari Istananya dan menghampiri laki-laki muda yang sedang bertapa di atas Batu dipinggiran tebing,wahai Senopati ada apa engkau mengganggu dan mengguncangkan Istanaku apa yang kamu inginkan Senopati lalu ia berkata wahai Ratu Penguasa Laut Selatan saya ingin jadi Raja bisakah Ratu membantu saya untuk mewujudkan keinginan saya,baik Ratu Nawangwulan berkata saya akan membantu Senopati menjadi Raja besar di Tanah Jawa dan begitu juga sampai keturunanmu kesananya,tapi ada syaratnya harus mau menikah dulu dengan saya maukah Senopati ikut dengan saya ke Istana saya lalu dijawab oleh Senopati baik Kanjeng Ratu lalu dibawalah Senopati ke Istananya disana dipersiapkan acara untuk persiapkan pesta pernikahan tapi sebelum itu,Ratu Nawangwulan melapor kepada Dewi Blorong bahwa saya mau menikah dengan manusia yang dimana minta tolong saya untuk membantu membuat Istana di Tanah Jawa ini lalu direstui oleh Dewi Blorong.Kemudian pernikahan dilangsungkan dengan meriah dan setelah itu Ratu Nawangwulan mengingatkan perjanjiannya jangan lupa istana itu buatkan khusus untuk Saya dan saya juga minta anakmu yang lahir dari istri-istrimu dan akan Saya juga majukan anak-anakmu untuk meneruskan generasi Senopati dan nanti akan kasih gelar bukan Raja tapi Panembahan Senopati karena bukan turun dari keturunan asli Raja,karena kanda adalah seorang Panglima yang berambisi ingin jadi Raja,dengan Panembahan Senopati mempunyai anak satu Laki-laki yang berbadan sukma dengan Ratu Nawangwulan.Akhirnya Terbentuklah suatu Istana Besar di Jogyakarta hingga sekarang yang dimana tidak pernah lepas adanya sesaji-sesaji di setiap tiang-tiangnya.Dan lilitin kain kuning dan hijau itu semua permintaan Ratu Nawangwulan.

Saya akan menceritakan sedikit tentang siapa Ratu Atas Angin Ibunda yang sekarang anaknya sudah menjadi Ratu Penguasa Laut Selatan yaitu Ratu Nawangwulan.Ibunda Ratu Atas Angin itu adalah Ratu Ciptaan dari Dewi Bulqis.Yang bersemayam di Atas Awan. 

Yang sekarang ciptakan Ratu-Ratu dan yang dimana orang-orang temui itu di Laut Selatan adalah Ciptaan dari kedua Ratu tersebut yaitu Ratu Kaditha dan Ratu Nawangwulan atas sepengetahuan Dewi Blorong.

Cerita ini disampaikan untuk mengetahui bahwa belajar ilmu gaib akan ada dampaknya dalam diri sendiri dan turunannya memang ada yang berhasil dan ada juga yang tidak berhasil,tapi banyak yang tidak berhasil,dan itu dapat merubah takdir yang sudah ditentukan oleh ALLAH SWT.Dan untuk merubah takdir itu harus dikeluarkan siluman-siluman dari badan manusia,yang dimana harus dilawan dari Hatinya.


Karena ada turunan yang asli menjaga di dalam badannya apabila tidak dikeluarkan pasangan yang liar liar tidak akan keluar turunan aslinya yang jaga tidak bisa bermain karena turunannya menginginkan keberhasilan dan kejayaan dan kekayaan,tapi terkadang manusia tidak menyadari pergi kemana-mana malah menutup diri sendiri tanpa disadari rejekinya terambil oleh orang lain. Dan kalau ingin menjadi sejatinya manusia harus dikeluarkan siluman-siluman dari dalam badan manusia supaya hilang apes dan terbuka kembali rejekinya.Tapi itu tidak mudah kalau tidak dilawan dari Hati yang paling dalam dengan kekuatan diri dengan izin ALLAH SWT.

Lady Gaga Beraksi Tak Pantas Untuk Dilihat Saat Konser Di London

Posted: 11 Nov 2013 09:01 PM PST

Bukan Lady Gaga namanya kalau tidak berperilaku kontroversial. Baru-baru ini penyanyi yang bernama asli Stephanie Angelina Germanotta ini kembali berbuat hal yang tidak pantas di atas panggung.

Lady Gaga telanjang di panggung
Ini bukan wanita tua atau mayat hidup sungguhan, ini Lady Gaga

Acara konsernya bisa dikatakan tak beda dengan ritual pemujaan setan

Dalam konsernya di London bertepatan dengan perayaan Halloween pada 31 Oktober 2013 lalu, Gaga yang tampil dengan kostum mayat hidup perempuan, melepaskan seluruh bajunya diatas panggung sampai tidak mengenakan sehelai benang pun.

Ia melepas seluruh kostumnya (demi kesantunan tidak ditampilkan disini)

Semua penontonnya terhenyak dan lantas bersorak riuh penuh histeria. Benar-benar si Mother Monster ini tidak pantas dijadikan panutan. Hal ini bukan sekali saja Gaga berbuat demikian.

Foto Mesranya Beredar, Bukti Ivan Gunawan Klaim Akan Nikahi Ayu Ting Ting?

Posted: 11 Nov 2013 08:57 PM PST

Di Blackberry Messenger (BBM), Ivan Gunawan memasang foto Ayu Ting Ting sebagai 'display picture' dirinya. Ia juga menuliskan status, "Takdir Aku Hidup Denganmu, pasti". Apa maksudnya?

Entah ada hubungannya atau tidak antara foto Ayu yang dipakainya, tapi yang pasti status BBM itu memancing pertanyaan. Terlebih Ivan juga dikabarkan siap menjadi pengganti Enji di hati Ayu.

Ayu Ting-Ting
Ayu Ting Ting selama hamil tidak diperhatikan Enji
"Bohong itu, memang belum ada rencana. Tapi kalau dia mau nikah sama gue masa ditolak," ujar Ivan, 7 November 2013. Dari pernyataan itu, sepertinya Ivan memang siap jika Ayu bersedia menjadi pendampingnya. Namun menurutnya hubungan dirinya dengan Ayu hanya sebatas rekan bisnis saja.

Foto Mesra Ivan Gunawan-Ayu Tingting di BBM
Meski begitu, ternyata Ivan sudah meliriknya sejak awal kemunculan pelantun 'Alamat Palsu' itu di televisi. "Sebelum ngetop, gue cari tahu waktu dia. Aku lihat karakter dia, dia dangdut tapi nggak dangdut," katanya.

Benar-benar niat atau sekadar mencari sensasi?

Justin Bieber Tak Bisa Mengelak Telah Memakai PSK Di Brazil Berikut Adalah Vidionya

Posted: 11 Nov 2013 08:50 PM PST

Saat mengunjungi Brazil belum lama ini Justin Bieber tertangkap basah mengunjungi rumah bordil, yang tentu saja langsung disangkal oleh penyanyi yang melejit dengan tembang "Baby" ini.

Namun kenyataan yang ada justru menujukkan bukti yang bertentangan dengan pernyataan Bieber. Sebuah video yang diunggah ke YouTube oleh Felipe Goray pada hari Rabu, 6 November 2013, memperlihatkan Bieber yang sedang tidur direkam kamera, kemudian seorang gadis Brazil yang sexy yang diperkirakan menghabiskan malam bersamanya (karena berada dalam satu ruangan yang sama) tersenyum ke arah kamera.

Justin Bieber dan PSK Brazil
screenshot video: gadis Brazil sexy yang diduga PSK tersenyum ke arah kamera

Identitas gadis tersebut belum diketahui, namun diperkirakan dia merupakan salah satu dari dua orang gadis panggilan yang diajak Bieber ke hotel setelah mengunjungi rumah bordil terkenal di Brazil, Centauros.

Justin Bieber dan PSK Brazil
Bieber keluar dari rumah bordil dengan ditutupi sprei

Justin Bieber dan PSK Brazil
2 PSK yang "dijemput Bieber dari Centauros" di dalam mobil limousin

Di rumah bordil Centauros tersebut, Bieber dan temannya menghabiskan waktu sampai 3 jam, kemudian keluar menuju limusin dengan ditutupi sprei, bersama 2 wanita panggilan tersebut. Sejak hubungan asmaranya dengan Selena Gomez, tingkah penyanyi asal Kanada yang menjadi idola remaja ini menjadi keterlaluan dan liar.

Bukti video yang bakalan membuat Bieber tidak bisa mengelak lagi

Kurma, Penahan Lapar Yang Sehat

Posted: 11 Nov 2013 08:45 PM PST

Kurma, Penahan Lapar yang Sehat


Lemas dan mudah ngantuk saat menjalankan ibadah puasa? Jika sedikit cermat memilih makanan, ada beberapa makanan enak yang bisa bikin tubuh tetap bugar serta bisa menggobati rasa haus selama menahan lapar lebih dari 12 jam.

Meski berpuasa, kebutuhan asupan bernutrisi tidak boleh diabaikan agar tubuh tidak menjadi lemas. Dengan banyak makan makanan alami bernutrisi tinggi, puasa tetap lancar, aktivitas tak terganggu dan tubuhpun sehat.

Berikut ini, ada sejumlah makanan alami yang bisa bikin tubuh tetap bugar saat berpuasa.

Kurma
Buah kurma mengandung glukosa, fruktosa dan kalium yang tinggi, sebanyak 64% lebih tinggi dari buah pisang. Nutrisi ini disebut beta-D-glukan yang merupakan serat larut yang bermanfaat bagi kesehatan serta bisa mempertahankan rasa kenyang lebih lama.

Madu
Cairan manis kental ini memiliki banyak fitokimia dan flavonoid serta antioksidan yang bisa meningkatkan serta memelihara kesehatan. Makan 1-2 sendok madu saat sahur ataupun berbuka puasa bisa memberikan pasokan energi lebih untuk melakukan aktivitas.

Ikan
Makan ikan saat sahur atau berbuka bisa memberikan energi sepanjang hari. Kandungan EPA dan DHA pada minyak ikan, telah terbukti bisa meningkatkan fungsi otak, meningkatkan kesehatan jantung, dan mengurangi peradangan.

Buah Fig
Buah jenis satu ini mengandung mineral penting seperti kalium, zat besi, magnesium, dan potasium. Selain itu, juga merupakan makanan sumber serat yang bisa memelihara kesehatan kadar gula, dan juga bisa membantu keseimbangan Ph tubuh selama menjalankan puasa.

Minyak zaitun
Mengandung omega 9 atau asam lemak oleat serta antioksidan yang bisa meningkatkan kolesterol baik (HDL) sambil menurunkan kolesterol jahat (LDL). Carilah minyak zaitun extra virgin, bisa dipakai untuk saus salad atau olesan aneka jenis daging dan seafood panggang.

10 Makanan Untuk Turun Berat Badan Cara Sehat

Posted: 11 Nov 2013 08:15 PM PST

10 Makanan untuk Turun Berat Badan Cara Sehat

Anda tidak harus mengurangi porsi makan atau susah-susah menahan lapar hanya untuk dapatkan berat tubuh ideal. Dilansir Self, konsumsi makanan yang tepat bisa membantu Anda kurangi berat badan dengan cara meningkatkan pembakaran kalori dan membatasi hasrat makan. Yang perlu Anda tahu, makanan tersebut tidak selalu rendah atau bebas lemak. Tapi memiliki kandungan nutrisi penting yang tinggi.

Apa sajakah makanan tersebut? Berikut ini 10 makanan super untuk bantu turunkan berat badan dengan cara yang sehat.

1. Steak
Daging merah mungkin memiliki reputasi sebagai perusak diet, tapi dengan pengolahan yang tepat, makanan kaya protein ini bisa bantu Anda turunkan berat badan. Konsumsilah daging organik yang lebih sehat dan ramah lingkungan. Olah dengan cara dipanggang menggunakan bumbu marinasi yang dibuat sendiri. Sebaiknya jangan pakai bumbu barbeque siap saji karena biasanya mengandung lebih banyak garam dan gula. Batasi hanya 4 ons per porsi dan pilihlah bagian top round atau sirloin. Sajikan bersama sayuran rebus atau kukus. Konsumsi steak tidak lebih dari 1 kali seminggu.

2. Telur
Jangan hanya mengonsumsi putih telur saja, tapi juga kuningnya. Telur yang dimakan secara utuh mampu memenuhi kebutuhan nutrisi seperti protein, cholin (penting untuk kesehatan otak), karotenoid (bermanfaat bagi kesehatan mata) dan zeaxanthin (sebagai anti oksidan) dan tentu saja menjaga berat tubuh tetap ideal. Telur bisa diolah menjadi omelet isi sayuran atau scrambled egg. Gunakan minyak zaitun atau sedikit mentega untuk memasaknya.

3. Gandum
Semua jenis gandum baik untuk kesehatan, tapi jenis gandum utuh (belum terlalu banyak diproses) punya serat 5 gram lebih banyak per porsinya dibandingkan gandum instan yang hanya 3 sampai 4 gram. Biasakan sarapan dengan bubur gandum yang dicampur buah-buahan segar. Gandum atau oatmeal membuat perut kenyang lebih cepat, tapi lapar lebih lama, jadi merupakan makanan tepat untuk mengurangi berat badan berlebih.

4. Goji Berry
Bosan dengan camilan buah segar, sayuran atau kraker gandum? Kunyah saja buah goji berry kering. Teksturnya yang kenyal dengan rasa enak menjadikan buah ini pilihan tepat untuk camilan sehat. Goji berry mengandung 18 asam amino dan sumber protein, dengan kalori hanya sebesar 35 per sendok makan. Camillah goji berry di sore hari menjelang makan malam, untuk membuat perut sedikit kenyang sehingga Anda tidak akan makan banyak saat tiba waktunya santap malam.

5. Salmon
Protein dari ikan-ikanan membantu Anda merasa kenyang tanpa menambah lemak. Ikan salmon merupakan sumber protein yang lebih sehat dibandingkan daging merah atau ayam. Studi menemukan, dengan mengonsumsi makanan yang kaya akan asam lemak tak jenuh bisa mengurangi berat badan hingga 9 pon. Salmon sudah memiliki rasa yang lezat tanpa harus diolah atau ditambahi bumbu berlebihan. Menurut chef asal Washington D.C. Sidra Forman, lebih simpel lebih baik. Cukup bumbui potongan daging salmon dengan garam dan merica, lalu masak di atas wajan panas menggunakan 2 sendok makan minyak selama 1-3 menit. Salmon juga enak dimakan mentah, namun harus teliti dalam pengirisan dan penyajiannya agar tidak terkontaminasi bakteri. Orang Jepang biasa mengolesinya dulu dengan jeruk nipis sebelum memakannya.

6. Apel
Mengonsumsi apel sebelum makan hidangan utama akan membuat Anda mengunyah makanan lebih sedikit. Apel bisa memberi rasa kenyang sehingga mengurangi hasrat makan. Plus, buah yang renyah saat dikunyah ini juga mengandung antioksidan yang mencegah sindrom metabolisme. Yaitu suatu kondisi dimana lemak berlebih terkumpul di perut dan menghasilkan bentuk badan seperti membulat. Jika bosan makan apel segar, Anda bisa mengolahnya dengan cara dipotong jadi empat bagian, lalu taburi masing-masing atasnya dengan 1/2 sendok teh bubuk kayu manis. Setelah itu, panggang dalam microwave atau oven selama 1,5 menit. Anda pun berhasil membuat camilan sehat dari apel.

7. Selai Kacang
Camilan ini merupakan sumber protein dan serat yang sangat baik untuk kesehatan usus dan juga mengandung folat yang dapat melindungi Anda dari penyakit serius seperti kanker usus dan jantung. Bahkan, para peneliti di Harvard Medical School baru-baru ini melaporkan bahwa mengemil selai kacang lima kali dalam seminggu, dapat mengurangi risiko serangan jantung.

8. Biji Buah Delima
Buah delima sangat kaya akan antioksidan. Banyak orang mengambil manfaatnya dengan dibuat minuman segar atau jus. Tapi tak hanya sari buahnya yang bermanfaat bagi kesehatan. Biji buah delima juga memiliki antioksidan pelawan penyakit, ia juga rendah kalori dan tinggi serat. Biji buah delima kini banyak dijual di supermarket besar. Anda bisa mengonsumsinya sebagai snack, taburan salad atau campuran cah baby spinach.

9. Cabai
Cabai atau rempah-rempah yang menimbulkan sensai pedas di mulut bisa meningkatkan metabolisme tubuh. Senyawa di dalam cabai yang disebut capsaicin punya efek termogenik --membuat tubuh membakar ekstra kalori selama 20 menit setelah Anda memakannya. Saat makan cabai atau makanan pedas, tubuh pasti akan berkeringat dan terasa panas. Ini tanda kalau capsaicin sedang bekerja. Meskipun cabai disarankan untuk membantu penurunan berat badan, jaga agar konsumsinya tidak terlalu berlebihan karena bisa mengganggu pencernaan, terutama jika punya asam lambung tinggi.

10. Keju Parmesan
Sebuah penelitian yang dimuat dalm The American Journal of Clinical Nutrition menyebutkan, wanita yang mengonsumsi susu atau keju setiap hari, berat badannya lebih sulit naik. Hal ini karena susu atau keju (tidak rendah lemak) memberi efek perut terasa penuh, sehingga mengurangi selera makan.

Membunuh Antibakteri Dengan Madu

Posted: 11 Nov 2013 07:53 PM PST

membunuh antibakteri dengan madu

Madu dikenal sebagai salah satu minuman yang bisa menambah stamina dan membuat tubuh tetap bugar. Tapi madu juga bisa berfungsi sebagai antibakteri.
 Madu kaya akan gula, sehingga bisa membantu menciptakan lingkungan yang membuat bakteri tidak dapat bertahan hidup. Madu bekerja melawan bakteri dengan dua cara, tergantung dari jenis madu yang digunakan.
Pada jenis madu yang paling umum digunakan, biasanya lebah menambahkan enzim yang bisa mengeluarkan hydrogen peroksida. Diketahui bahwa bahan aktif ini merupakan senyawa yang bisa membunuh bakteri.
Sedangkan jika menggunakan madu khusus atau dikenal dengan madu Manuka, makanan dari lebah ini adalah nektar dari bunga-bunga semak manuka (Leptospermum scoparium), maka bisa memberikan sifat anti bakteri tambahan.
Kedua jenis madu tersebut bisa efektif digunakan, tapi keberhasilannya sangat bervariasi tergantung dari bagaimana lebah tersebut dikembangbiakkan di kelompok atau batch tertentu. Karenanya tidak semua madu bisa disamaratakan dalam hal kemampuannya sebagai anti bakterial.
Salah satu aplikasi dari madu adalah untuk membantu membunuh bakteri penyebab jerawat dan membersihkan sisa-sisa yang tertinggal. Aplikasi ini biasanya digunakan bersamaan dengan air.
 kombinasi antara agen antibakterial dengan hidrogen peroksida yang dihasilkan oleh bakteri, bisa membantu membersihkan infeksi yang sulit diobati dengan metode lainnya.
Selain itu juga bisa membantu mencegah munculnya jerawat kembali. Madu yang ditambah dengan air juga bisa membantu membersihkan kulit dari sisa-sisa jerawat.
Madu juga mengandung antioksidan yang bisa membuat kulit tampak sehat, terlihat lebih muda serta menjaga kehalusan dan kelembutan kulit.

5 Manfaat Berjalan Kaki

Posted: 11 Nov 2013 07:42 PM PST

5 Manfaat Berjalan Kaki

1. Serangan Jantung.
Pertama-tama tentu menekan risiko serangan jantung. Kita tahu otot jantung membutuhkan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner yang memberinya makan) agar bugar dan berfungsi normal memompakan darah tanpa henti. Untuk itu, otot jantung membutuhkan aliran darah yang lebih deras dan lancar. Berjalan kaki tergopoh-gopoh memperderas aliran darah ke dalam koroner jantung. Dengan demikian kecukupan oksigen otot jantung terpenuhi dan otot jantung terjaga untuk bisa tetap cukup berdegup.

Bukan hanya itu. Kelenturan pembuluh darah arteri tubuh yang terlatih menguncup dan mengembang akan terbantu oleh mengejangnya otot-otot tubuh yang berada di sekitar dinding pembuluh darah sewaktu melakukan kegiatan berjalan kaki tergopoh-gopoh itu. Hasil akhirnya, tekanan darah cenderung menjadi lebih rendah, perlengketan antarsel darah yang bisa berakibat gumpalan bekuan darah penyumbat pembuluh juga akan berkurang. Lebih dari itu, kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spons penyerap kolesterol jahat (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki tergopoh-gopoh. Tidak banyak cara di luar obat yang dapat meningkatkan kadar HDL selain dengan bergerak badan. Berjalan kaki tergopoh-gopoh tercatat mampu menurunkan risiko serangan jantung menjadi tinggal separuhnya.

2. Stroke.

Kendati manfaat berjalan kaki tergopoh-gopoh terhadap stroke pengaruhnya belum senyata terhadap serangan jantung koroner, beberapa studi menunjukkan hasil yang menggembirakan. Tengok saja bukti alami nenek-moyang kita yang lebih banyak melakukan kegiatan berjalan kaki setiap hari, kasus stroke zaman dulu tidak sebanyak sekarang. Salah satu studi terhadap 70 ribu perawat (Harvard School of Public Health) yang dalam bekerja tercatat melakukan kegiatan berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, risiko mereka terserang stroke menurun duapertiga.

3. Mencegah osteoporosis


 Betul. Dengan gerak badan dan berjalan kaki cepat, bukan saja otot-otot badan yang diperkokoh, melainkan tulang-belulang juga. Untuk metabolisme kalsium, bergerak badan diperlukan juga, selain butuh paparan cahaya matahari pagi. Tak cukup ekstra kalsium dan vitamin D saja untuk mencegah atau memperlambat proses osteoporosis. Tubuh juga membutuhkan gerak badan dan memerlukan waktu paling kurang 15 menit terpapar matahari pagi agar terbebas dari ancaman osteoporosis.

Mereka yang melakukan gerak badan sejak muda, dan cukup mengonsumsi kalsium, sampai usia 70 tahun diperkirakan masih bisa terbebas dari ancaman pengeroposan tulang.

4. Meredakan encok lutut.

Lebih sepertiga orang usia lanjut di Amerika mengalami encok lutut (osteoarthiris) . Dengan membiasakan diri berjalan kaki cepat atau memilih berjalan di dalam kolam renang, keluhan nyeri encok lutut bisa mereda. Untuk mereka yang mengidap encok lutut, kegiatan berjalan kaki perlu dilakukan berselang-seling, tidak setiap hari. Tujuannya untuk memberi kesempatan kepada sendi untuk memulihkan diri. Satu hal yang perlu diingat bagi pengidap encok tungkai atau kaki: jangan keliru memilih sepatu olahraga. Kita tahu, dengan semakin pertambahnya usia, ruang sendi semakin sempit, lapisan rawan sendi kian menipis, dan cairan ruang sendi sudah susut. Kondisi sendi yang sudah seperti itu perlu dijaga dan dilindungi agar tidak mengalami goncangan yang berat oleh beban bobot tubuh, terlebih pada yang gemuk. Bila bantalan (sol) sepatu olahraganya kurang empuk, sepatu gagal berperan sebagai peredam goncangan (shock absorber). Itu berarti sendi tetap mengalami beban goncangan berat selama berjalan, apalagi bila berlari atau melompat. Hal ini yang memperburuk kondisi sendi, lalu mencetuskan serangan nyeri sendi atau menimbulkan penyakit sendi pada mereka yang berisiko terkena gangguan sendi.

Munculnya nyeri sendi sehabis melakukan kegiatan berjalan kaki, bisa jadi lantaran keliru memilih jenis sepatu olahraga. Sepatu bermerek menentukan kualitas bantalannya, selain kesesuaian anatomi kaki.

Kebiasaan berjalan kaki tanpa alas kaki, bahkan di dalam rumah sekalipun, bisa memperburuk kondisi sendi-sendi tungkai dan kaki,akibat beban dan goncangan yang harus dipikul oleh sendi.

5.Depresi.

Ternyata bergerak badan dengan berjalan kaki cepat juga membantu pasien dengan status depresi. Berjalan kaki tergopoh-gopoh bisa menggantikan obat antidepresan yang harus diminum rutin. Studi ihwal terbebas dari depresi dengan berjalan kaki sudah dikerjakan lebih 10 tahun.

10 Cara Sehat Mengobati Sakit Hati

Posted: 11 Nov 2013 07:38 PM PST

10 Cara Sehat Mengobati Sakit Hati

Setiap pertemuan selalu ada perpisahan, namun kedua hal tersebut memberi rasa yang bertolak belakang.Pertemuan sering kali memberikan kebahagiaan, sedangkan perpisahan kerap kali meninggkalkan rasa sakit yang begitu dalam.Berikut sedikit tips guna 'meredakan' rasa sakit hati pasca diri kita mengalami perpisahan.

1.Baca buku dan mainkan sebuah permainkan atraktif, hal ini agar anda merasa diri anda dapat menjadi lebih baik.

2.Kelilingi diri anda dengan orang-orang yang berbahagia.Penelitian terbaru dari Harvard dan California University menunjukan bahwa kebahagiaan itu 'menular', maka kelilingi diri anda dengan teman-teman dan organisasi yang membuat anda turut bahagia.

3.Anda dapat bergabung dengan blog percintaan, disana anda dapat mengirimkan tulisan atau memulai sebuah percakapan, tentu saja dengan nama 'samaran' maka para 'strangers' pun akan memotivasi anda dengan memberitahu kesalahan pasangan anda karena telah 'membuang' anda.

4.Dengarkan musik, anda dapat memilih musik/lagu bertemakan perpisahan.Hal ini dilakukan agar mood anda dapat lebih baik.

5.Belajar tinju dapat menjadi pilihan, mulai telusuri boxing gym terdekat lalu mulailah marah dan meninju.

6.Makeover rumah, anda dapat mengikuti Fengshui agar kekacauan emosi anda dapat segera terpecahkan dari suasana rumah yang selalu mengingatkan anda tentang dirinya.

7.Pergi ke gym, anda dapat melampiaskan sakit hati anda dengan melakukan beberapa latihan otot.Selain anda merasa lebih baik tubuh anda pun akan terlihat semaki baik

8.Mulailah untuk menulis, entah diblg privadi atau untuk disebuah jurnal.Dengan menulis dapat meningkatkan kesehatan mental dan fisik anda.

9.Menjadi volunteer terhadap sesuatu yang anda sukai, atau anda dapat menjadi relawan di tempat bencana dengan begitu anda akan mendapatkan prespektif terbaru akan hidup.

10.Mencari aroma baru, mulai dari aroma parfum yang baru, lilin aromaterapi hingga deterjen pakaian anda.Cium aroma baru ketika wewangian akan pasangan anda mulai tercium.(/fox)

Hmm semua memang tergantung apa yang anda rasakan dan anda pikirkan, sinkronisasi antara hati dan pikiran adalah hal yang terpenting

r b f

Posted: 12 Nov 2013 07:02 PM PST

r b f


Pemilihan Pas: Selepas Telan Kahak Hijau Sendiri, Sekarang Pas Telan Kahak Hijau Anwar Pula

Posted: 12 Nov 2013 05:23 AM PST


Dalam pilihanraya umum yang lepas terdapat beberapa kerusi yang pembangkang bertanding sesama mereka. Antaranya, Sungai Acheh, Kota Damansara, Seberang Takir, Bukit Besi ,Kota Putera dan Panti. 

Pas masuk bertanding....PKR pun masuk bertanding....

Beberapa hari selepas penamaan calon mereka baru bermesyuarat untuk putuskan kerusi milik siapa. 

Bodoh tak habis-habis....Orang lain bermesyuarat dan membuat keputusan sebelum serah borang calon. Mereka pula buat keputusan selepas penamaan calon. 

Sedangkan  SPR telah menetapkan mana-mana calon yang menyerahkan borang pencalonan tidak dibenarkan menarik diri. Jika mereka menarik diri sekali pun nama mereka tetap akan dicetak di kertas undi. Tujuannya mudah....untuk memastikan hanya orang yang benar-benar serius masuk bertanding. 

Saya masih ingat lagi bagaimana Anwar Ibrahim marahkan SPR pada masa itu kerana mengguna pakai peraturan itu. Dia marah sebab calon-calon yang kerusi bertindih antara Pas dan PKR tidak boleh tarik diri gara-gara peraturan itu. 

Anwar kata, 
"Saya tak faham kenapa SPR tak boleh nak batalkan kerana pilihan raya adalah soal calon yang diumum oleh parti dan SPR mempunyai masa yang cukup untuk dibatalkan." 
Antara Pos 23.04.2013
Hari ini apa jadi ? 

Nak tahu apa jadi ? 

Apa sudah jadi ? 

Hari ini Pas tukang telan kahak hijau Anwar....

Baca kat bawah...
Calon tak boleh tarik diri selepas disahkan 
KUALA LUMPUR - Semua calon Pas yang akan bertanding dalam mana-mana jawatan pada pemilihan parti itu pada hujung tahun ini tidak dibenarkan menarik diri atau membatalkan pencalonan tersebut selepas mengesahkannya pada 8 November depan. 
"Bila sudah hantar pencalonan dan ia disahkan, mereka tidak boleh tarik balik diri sebab akan ganggu persiapan pemilihan kita". 
"Selepas mereka terima pencalonan itu, dibuat saringan, kemudian maklum kepada calon, selepas itu mereka tidak boleh batalkan, jika berlaku juga nama mereka tetap dicetak dalam kertas undi," katanya kepada pemberita di Pejabat Agung Pas, di sini, hari ini. 
Sinar Online 1.10.2013
Takut-takut pencacai-pencacai Pas kata berita diatas adalah berita palsu. Nah ! Ambil di sini.

Hari ini peraturan SPR yang mereka tuduh dan fitnah dengan bermacam-macam tuduhan yang mereka guna pakai untuk pemilihan mereka. Kalau tak perangai iblis, perangai apa lagi ? 


BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 12 Nov 2013 03:41 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Dipaksa lakukan seks dengan madu, wanita tuntut cerai

Posted: 12 Nov 2013 02:30 PM PST

Seorang wanita asia, isteri kedua kepada seorang lelaki telah berjaya memfailkan penceraian setelah tidak tahan dengan sikap aneh suaminya yang mahu melihat aksi seks bersama madu yang juga isteri pertama beliau.

Wanita tersebut yang sudah mempunyai seorang anak berkata, beliau bersetuju menjadi isteri kedua kepada lelaki berkenaan dan berpindah ke rumahnya kerana menyangkakan ianya adalah untuk sementara waktu.

Wanita berkenaan telah menuntut penceraian tersebut di Mahkamah Shariah Dubai dengan mendakwa beliau tidak mampu menunaikan nafsu seks yang pelik oleh suaminya.

Beliau juga mendakwa, bekas suaminya itu menggunakan pelbagai helah untuk memaksa beliau lakukan hubungan seks dengan isteri pertamanya.

Mahkamah turut diberitahu, suaminya yang juga seorang hartawan, telah pun berjanji untuk berpindah setelah rumah baru mereka siap.

"Pada bulan pertama perkahwinan mereka, wanita berkenaan masih mendiamkan diri dan berharap mereka akan berpindah tidak lama lagi. Seminggu kemudian, suaminya meminta beliau tidur sekatil dengannya bersama isteri pertamanya.

"Wanita berkenaan memberitahu beliau menerima layanan zahir, duit yang adil tetapi apabila tiba nafkah batin...permintaan suaminya amat melampau.

"Wanita tersebut melaporkan beliau terpaksa melakukan aksi jijik tersebut dengan harapan keinginan pelik suaminya itu akan hilang, tetapi sayang, keinginan tersebut menjadi ketagihan pula kepada suaminya.

"Wanita berkenaan akhirnya mengandung tetapi rumah yang dijanjikan masih belum siap!"

"Walaupun sudah melahirkan anak, si suami masih memaksa isterinya lakukan seks bersama isteri pertamanya. Walaupun isteri pertamnya bersetuju, wanita berkenaan sudah tidak tahan, dan terus lakukan satu laporan perundangan," kata satu sumber kepad Gulf News.

Mahkamah Shariah membenarkan penceraian tersebut dilakukan dan memerintahkan bekas suami membayar denda serta elaun rumah dan kos kehidupan bekas isteri dan anaknya itu.

Bakal pengantin rompak, cabul dua wanita

Posted: 12 Nov 2013 07:01 AM PST

KUALA LUMPUR – Seorang lelaki yang bakal melangsungkan perkahwinan akhir bulan ini, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, Selasa terhadap empat pertuduhan termasuk merompak dan mencabul di dua pusat beli-belah terkemuka di sini Oktober lepas.

Bagi pertuduhan pertama penjual kereta Mohd Firdaus Safie, 29, didakwa merompak dua keping kad kredit, sekeping lesen memandu dan wang tunai RM150 milik ejen insurans Teh Yee Yin, 30, di tempat letak kereta Suria Kuala Lumpur City Centre di Jalan Ampang pada 2.15 petang, 30 Okt lepas.

Dia dituduh mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa cuba merompak menggunakan sebilah kerambit sehingga mencederakan seorang akauntan wanita berusia 28 tahun manakala bagi pertuduhan ketiga, dia didakwa mencabul mangsa di tempat letak kenderaan di pusat beli-belah Pavilion di sini pada 8.15 malam, pada tarikh sama.

Bagi pertuduhan merompak dia didakwa mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan denda atau sebat, manakala pertuduhan mencabul, dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebatan.

Pertuduhan keempat, dia didakwa menggunakan kerambit mengikut Seksyen 4 AktaBahan-Bahan Kakisan dan Letupan Senjata Berbahaya 1985 yang boleh dipenjara sehingga tujuh tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Nor Aizam Aiza Zamran yang tidak menawarkan jaminan kerana kesalahan tertuduh serius.

Bagaimanapun, Hakim Azwarnida Affandi membenarkan Mohd Firdaus diikat jamin RM13,000 bagi kesemua pertuduhan dengan seorang penjamin selepas peguam Mohd Faizal Abdul Rahman mengemukakan permohonan.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh melaporkan diri di balai polis berdekatan pada minggu pertama setiap bulan sehingga kes selesai. Kes itu disebut semula pada 6 Dis ini. — BERNAMA

'@Khairykj tak perlu biadap...' - Dato' @CTNurhaliza11

Posted: 12 Nov 2013 04:01 AM PST

Baru sahaja tengahari tadi Murai Batu baca dan tengok video YB Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan kita yang muda dan kacak itu di Murai.com.my di mana dia memberikan ucapan selepas diumumkan sebagai pemenang untuk kategori Wired Celebrity Award di Shout! Awards yang berlangsung Sabtu lepas.

Bukan main lagi dia memberitahu para penyokong dan pengikutnya serta mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menyokongnya selama ini dan juga mengundinya untuk membawa pulang anugerah tersebut.

Tup tup petang tadi Murai Batu terbaca pula tweet daripada penyanyi nombor satu kita tak lain dan tidak bukan Dato' Siti Nurhaliza yang dilihat menyuarakan pendapatnya mengenai tindakan YB Khairy Jamaluddin atau KJ yang disifatkan terlalu lantang dan seakan biadap terhadap pemimpin yang lebih veteran.


Pada pandangan Murai Batu ia berbunyi seperti teguran serta pendapat Dato' Siti Nurhaliza yang juga merupakan individu yang disegani oleh ramai.

Jadi dia merasakan sebagai seorang yang mempunyai nama haruslah berhemah jika mahu mengeluarkan sebarang kenyataan agar tidak menyinggung.

Jangan nanti teguran yang ingin disampaikan menjadi satu komen negatif kalau salah atur kata, betul tak? Punca sebenar mengenai status yang dimuatnaik oleh @CTNurhaliza11 itu pada tengahari tadi tidaklah pula Murai Batu tahu mengapa tetapi melalui pemerhatian dan ada juga Murai Batu bertanyakan teman yang meminati arena bolasepak negara, khabarnya kerana YB KJ lantang mengkritik Presiden FAM iaitu Sultan Ahmad Shah.

Tetapi Dato' Siti telah menjelaskan bahawa status yang dimuatnaiknya itu sekadar pendapat peribadi sebagai seorang rakyat Malaysia yang bebas bersuara apabila dirasakan sesuatu yang kurang manis berlaku.

Ia pula melibatkan kritikan daripada seorang pemimpin kepada seorang pemerintah yang berdarah raja, kalau salah bicara lain pula jatuh hukumnya. Betul tak?

Itu apa yang Murai Batu rasakan lah. Apa-apa pun kita lihat ia daripada sisi positif sahaja. Bukan mahu mengeruhkan keadaan, sekadar berkongsi dengan pembaca sekalian. Mungkin anda ada pandangan anda sendiri? Murai Batu jalan dulu okay? Adios!

Ibu temui bekalan kondom dalam beg sekolah anak gadis

Posted: 12 Nov 2013 02:31 AM PST

HULU SELANGOR: Luluh hati seorang ibu apabila menemui kondom dalam beg sekolah anak gadisnya yang berusia 15 tahun sebelum gadis itu membuat pengakuan ada melakukan hubungan seks dengan teman lelakinya.

Difahamkan, pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah menengah di daerah ini terkedu dan menangis sebaik mendedahkan perkara itu kepada ibu bapanya.

Gadis terbabit yang bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) menjalin cinta dengan lelaki berusia 20 tahun dan dipujuk melakukan hubungan seks selepas beberapa bulan perkenalan.

Berikutan itu, ibu bapa mangsa membawa remaja terbabit membuat laporan di balai polis berhampiran selain dihantar ke Hospital Selayang untuk pemeriksaan.

Menurut sumber, bertindak atas laporan dan keputusan pemeriksaan, polis menahan teman lelaki remaja itu di rumahnya di Ampang Pecah, di sini, semalam.

Menceritakan semula kejadian itu, sumber berkata, mangsa keluar bersama teman lelakinya kelmarin sebelum dibawa pulang ke rumah lelaki terbabit.

"Kira-kira jam 6 pagi, mangsa diajak melakukan hubungan seks ketika keluarga teman lelakinya tiada di rumah. "Selepas itu, teman lelaki mangsa menghantarnya pulang ke rumah kira-kira jam 2 petang tanpa diketahui keluarga mangsa," katanya.

Beliau berkata, suspek yang juga teman lelaki remaja itu ditahan di rumahnya dan direman mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Afendy mengesahkan penahanan suspek dan siasatan lanjut dilakukan.

Penyanyi popular antara yang ditipu 'Tuhan Harun'

Posted: 12 Nov 2013 01:31 AM PST

PETALING JAYA: Vokalis kumpulan Mega iaitu Rahmat Tohak merupakan antara artis yang pernah diperdaya oleh individu yang dikenali sebagai 'Tuhan Harun' melalui satu skim pelaburan beberapa tahun lalu.

Rahmat, 44, yang popular dengan lagu Bayangan Gurauan berkata, individu berkenan iaitu Harun Mat Saad, 47, memintanya melabur sebanyak RM6,000 sebagai modal permulaan untuk satu skim pelaburan selain menjanjikan akan mendapat keuntungan sebanyak RM30,000 dalam masa yang singkat.

"Selepas menunggu sehingga waktu yang dijanjikan, wang RM30,000 itu tidak saya terima manakala individu berkenaan pula melarikan diri. Akhirnya saya tahu yang saya sudah diperdaya," katanya kepada mStar Online.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Isnin menggesa pengikut Tuhan Harun agar menyerah diri kerana disyaki terlibat dalam kes pembunuhan Ketua Penolong Pengarah Penguat Kuasa, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Ahmad Rafli Abd Malek, Ahad lalu.

Harun, yang menggelar dirinya sebagai Tuhan Harun ketika ini berada dalam tahanan polis selepas gagal dalam ikat jamin melibatkan pelbagai kes penipuan selain menubuhkan kumpulan ajaran sesat.

Dia dipercayai berjaya mengumpul aset melalui urus niaga palsu yang dianggarkan bernilai RM200 juta pada tahun 2008.

Dalam pada itu Rahmat berkata, selain penipuan dalam bentuk pelaburan, individu berkenan juga berjaya memperdayakan beberapa artis ternama apabila tidak membayar upah mereka selepas mengadakan persembahan dalam Konsert Malam Seribu Karya Rock Rohani di Stadium Malawati, Shah Alam pada April 2009.

Antara artis yang diperdayanya dalam konsert itu ialah Amy (Search), Mawi, Yantzen, Datuk Jamal Abdillah dan juga Datuk Ramli Sarip.

"Saya percaya ramai lagi artis yang pernah ditipu oleh Tuhan Harun ini tetapi mereka tidak mahu bersuara. Saya harap tindakan tegas dapat dilakukan kepada dia dan pengikut-pengikutnya," kata Rahmat.

Isma: Kami cukup bukti keterlibatan Marina Mahathir

Posted: 12 Nov 2013 12:01 AM PST

SHAH ALAM - Ikatan Muslimin Malaysia, (Isma) hari ini, menegaskan bahawa pihaknya mempunyai bukti yang cukup untuk memperlihatkan sokongan Marina Mahathir terhadap gerakan Gabungan NGO-NGO Hak Asasi Manusia (Comango).

Menurut Timbalan Presiden Isma, Aminuddin Yahaya, selaku Ahli Lembaga Pengarah Sisters in Islam (SIS), Marina Mahathir semestinya bertanggungjawab dan terlibat secara langsung atau tidak secara langsung terhadap tindakan pihak Comango tersebut.

" Adalah mustahil seorang Ahli Lembaga Pengarah tidak mengetahui dan bersama dalam aktiviti pertubuhan yang beliau bersama-sama ketuai.

"…ugutan Marina untuk menyaman Isma juga memperlihatkan sifat hipokrasi beliau yang selama ini melaungkan hak kebebasan bersuara. Namun apabila isu ini terkena diri beliau sendiri beliau mengugut untuk menyaman.

"Isma ingin menegaskan bahawa kami mempunyai bukti yang cukup untuk memperlihatkan sokongan Marina terhadap gerakan Comango ini," katanya memetik kenyataan media Isma hari ini.

Sehubungan itu, Isma mempertahankan kenyataannya di dalam risalah yang menyatakan keterlibatan, SIS, dalam tindakan Comango yang menghantar laporan kepada United Nation Human Rights Council (UNHRC) yang menuntut perkara tersebut.

"Kebebasan beragama termasuk bebas untuk murtad,menghalalkan seks songsang termasuk pengiktirafan golongan LGBT,penghapusan hak keistimewaan orang Melayu menghapuskan undang-undang syariah, dan menuntut kebebasan penyebaran fahaman Syiah.

" oleh itu..Isma berpandangan perkara-perkara ini adalah amat serius kerana ia boleh menggugat kedaulatan negara dan kemuliaan agama Islam di negara ini," tegasnya.

Khalwat: Pelakon tak mengaku, pasangan mengaku salah

Posted: 11 Nov 2013 11:30 PM PST

PETALING JAYA 12 Nov. - Pelakon Shah Jaszle mengaku tidak bersalah di Mahkamah Rendah Syariah di sini hari ini atas tuduhan khalwat dengan bekas pekerja bank di rumah wanita itu di Taman Sri Subang, Mei lalu.

Sebaliknya, wanita tersebut, Farah Nurizzati Salleh, 21, mengaku bersalah atas tuduhan berkhalwat dengan Shah atau nama penuhnya Shahrizal Jaszle Jasmin, 25.

Hakim Syarie Abd. Halim Abu Samah seterusnya menjatuhkan hukuman maksimum denda RM3,000 terhadap wanita itu. - UTUSAN ONLINE

Polis Edar Lakaran Wajah Suspek Kes Tembak Pegawai JAIP

Posted: 11 Nov 2013 11:08 PM PST

Lakaran wajah suspek yang menembak mati Ahmad Rafli Abdul Malek.
KUANTAN: Polis Pahang pada Selasa mengedarkan lakaran wajah seorang suspek kes pembunuhan Ketua Penolong Pengarah Penguat Kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Ahmad Rafli Abdul Malek, Ahad lalu.

Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Ab Ghani, berkata lakaran itu membabitkan suspek yang memberi salam kepada mangsa sebelum rakannya melepaskan tiga das tembakan ke arah mangsa.

"Suspek dianggarkan berusia lingkungan 50 tahun dan saya percaya kes ini dapat diselesaikan tidak lama lagi.

"Kami mengessa orang ramai membantu menyalurkan maklumat dan sekiranya mereka terserempak dengan individu yang mempunyai wajah menyerupai suspek segera menghubungi pihak polis.

"Kita juga akan bekerjasama dengan semua pihak dalam usaha menjejaki suspek," katanya pada sidang media di sini, Selasa.

Sharifuddin berkata siasatan mendapati suspek, yang memakai baju berwarna putih merupakan individu yang memanggil Ahmad Rafli keluar daripada rumahnya untuk menyerahkan satu dokumen kepada mangsa.

"Seorang lagi suspek, berusia dalam lingkungan 40 an, melepaskan tiga das tembakan memakai jubah hitam dan berkopiah.

"Tiada maklumat diperolehi mengenai suspek ketiga - yang merupakan pemandu kereta Proton Wira Aeroback putih," katanya.

Jelasnya, tiga das tembakan yang dilepaskan terhadap Ahmad Rafli dalam insiden pada pukul 1.55 petang Ahad lalu, menyebabkan kematian suspek dihadapan rumahnya di Indera Mahkota 2, dekat sini.

Sharifuddin berkata siasatan turut mendapati Ahmad Rafli tidak pernah menerima sebarang ugutan bunuh daripada mana-mana pihak sebelum insiden tembakan itu berlaku.

Beliau mengesahkan bahawa setakat ini tiada pengikut kumpulan ajaran sesat 'Tuhan Harun' menyerah diri kepada pihak berkuasa bagi membantu siasatan.

Pada Isnin, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengessa 31 pengikut kumpulan Tuhan Harun menyerah diri kepada pihak polis bagi membantu siasatan berhubung kes pembunuhan berkenaan.

Beliau berkata pihak polis telah mengenalpasti identiti pengikut kumpulan berkenaan dan mereka diminta menyerah diri dengan kadar segera.

(Gambar) Foto bogel tersebar?

Posted: 11 Nov 2013 09:01 PM PST

SEBELUM ini, nama bintang solo, Ailee, tidak pernah terpalit dengan sebarang kontroversi yang boleh menjejaskan kariernya.

Namun, baru-baru ini, media melaporkan, foto bogel mirip Ailee tersebar di Internet.

Bukan hanya satu, malah lebih daripada lima gambar pelantun lagu, I Will Show You, menjadi tatapan peminat.

Walaupun Ailee belum tampil dengan sebarang penjelasan, namun, pihak pengurusannya, YMC Entertainment bagaimanapun mengeluarkan kenyataan berhubung perkara itu.
"Kami akan mencari kesahihan berita ini adakah betul atau palsu," katanya.

Nik Abduh tuduh Umno dalang 'gambar anjing'

Posted: 11 Nov 2013 06:31 PM PST

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hari ini mendakwa dalang yang memburuk-burukkan calon Ketua Dewan Pemuda PAS Zulhazmi Shariff adalah daripada Umno.

Tanpa mengesahkan dan meyakinkan tuduhannya itu, Nik Abduh secara lantang berkata provokasi itu hanya akan dilakukan oleh musuh ketat partinya, Umno.

Tambahnya lagi, PAS mengamalkan etika pemilihan parti yang berakhlak dan mustahil dalangnya adalah dari dalam parti.

"Itu saya fikir daripada Umno bukan daripada kita (PAS) itu provokasi untuk mengkhianati pemilihan dalam.

"Saya tengok gambar itu saya boleh tengok, kalau tidak Umno, orang nak khianatlah," katanya kepada wartawan di lobi Parlimen sebentar tadi.

Melalui akaun Facebook 'Fikrah Islamiah Pilihan Kami', wajah Zulhazmi diubah dengan muka berupa anjing.

Malah pemilik akaun tersebut turut memuat naik beberapa mesej yang merujuk kepada konsep kerajaan perpaduan yang sebelum ini sering disuarakan bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Ali, yang didakwanya sebagai 'anjing-anjing liberal'.

Alasan yang diberikan oleh Nik Abduh dilihat bertentangan dengan tindakan 'tidak beretika' oleh PAS baru-baru ini semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Sungai Limau yang menyunting gambar calon yang kini ADUN kawasan tersebut, Mohd. Azam Abd Samat bersama Ketua Biro Sinar Harian Utara, Mohd. Idros Mohd. Ali sedang duduk berbual mesra bersama bekas Menteri Besar Kedah, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

Tindakan itu jelas hanya mahu menarik perhatian penduduk sekitar Sungai Limau yang menyanjung tinggi kepimpinan Allahyarham Azizan.

Nik Abduh yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas selain itu menambah, PAS mengalu-alukan pencalonan Zulhazmi untuk bertanding bagi jawatan Ketua Pemuda walaupun menyedari beliau yang dikenali sebagai 'peguam PAS' tidak pernah menggangotai Pemuda PAS sebelum ini.

"Bukan dari PAS, itu bukan akhlak etika PAS, saya mengalu-alukan pertandingan tiga penjuru walaupun orang bercakap Zulhazmi ini bukan daripada jalur lama pemuda di peringkat kawasan dan sebagainya.

"Tapi oleh kerana ada pencalonan untuk dia (Zulhazmi) kita alu-alukan," jelas beliau.

Menjelang Pemilihan Jawatankuasa PAS Pusat 2013-2015 hujung bulan ini, jawatan Ketua Pemuda PAS bakal menyaksikan pertembungan tiga penjuru oleh Zulhazmi Shariff, Suhaizan Kaian dan Kamaruzaman Mohamad.

Tiada Tawaran Kepada Wakil Rakyat PKR Keluar Parti - Musa

Posted: 11 Nov 2013 06:01 PM PST

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman berkata tiada sebarang tawaran dibuat kepada wakil rakyat Pakatan agar mereka meninggalkan parti itu seperti yang didakwa pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kata beliau Anwar tidak sepatutnya menyalahkan orang lain kerana kegagalan yang dialami partinya serta ketidakmampuan parti itu berada dalam keadaan tersusun dan menjaga pemimpinnya.

"Pemimpin tertentu dalam Pakatan sudah menyedari bahawa adalah sia-sia bagi mereka untuk terus berada dalam parti itu dan hanya Barisan Nasional (BN) yang boleh membantu mereka bergerak ke hadapan serta membantu mereka membawa pembangunan ke kawasan masing-masing," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Jantung Borneo di sini, Isnin.

Musa, yang juga pengerusi BN Sabah, berkata daripada bersungut dan menuduh orang lain kerana kelemahannya, adalah lebih baik bagi Pakatan merenung kembali dirinya serta menyedari bahawa perkara yang berlaku itu merupakan masalah dalaman parti.

Isnin minggu lalu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kadamaian, Jeremmy Malajad meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menjadi wakil rakyat mesra BN, dengan memberi alasan bahawa beliau berbuat demikian antaranya kerana yakin dengan kemampuan BN membawa pembangunan ke Sabah.

Langkah Jeremmy itu diikuti Adun Matunggong, Datuk Jelani Hamdan, juga daripada PKR, yang meletak jawatan sebagai Naib Pengerusi 1 PKR Sabah pada Jumaat kerana tidak berpuas hati dengan kerenah kepimpinan PKR.

BERNAMA

Ahli perlu berani 'tegur' Guan Eng - Ketua DAP Caw. Bagan Luar

Posted: 11 Nov 2013 05:31 PM PST

BUTTERWORTH 11 Nov. - Pengerusi DAP di setiap negeri diminta lebih berani untuk 'menegur' Setiausaha Agung, Lim Guan Eng demi hak mereka dan kelangsungan parti berkenaan.

Ketua DAP Cawangan Bagan Luar, G. Asoghan berkata, mereka perlu bertegas dan memaksa Guan Eng mengemukakan laporan pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) kepada Pertubuhan Pendaftar (ROS) secepat mungkin.

Menurutnya, perkara berkenaan penting dan harus dilakukan segera kerana ia melibatkan peruntukan undang-undang seterusnya akan menentukan nasib dan hala tuju parti itu.

"Ahli CEC yang baharu dipilih semula perlu dinilai oleh ROS untuk diiktiraf sebagai sebuah badan yang sah.

"Guan Eng perlu tahu, ini merupakan kehendak ahli peringkat akar umbi yang risau dengan nasib parti selepas berlaku pelbagai masalah.

"Di bawah Akta Pertubuhan 1966, ROS boleh mengarahkan sesebuah parti politik untuk mengadakan pemilihan semula jika mendapati parti melakukan pemilihan secara haram," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Asoghan memberitahu, tindakan berdiam diri Guan Eng dalam hal berkenaan telah menimbulkan persoalan sama ada Ketua Menteri itu cuba menyembunyikan sesuatu.

"Sudah hampir dua bulan pemilihan semula CEC berlalu dan tiada perkembangan baharu. Kenapa Guan Eng takut hendak mengemukakan laporan kepada ROS?" soalnya.

Dalam pada itu, Asoghan turut mempertikaikan tindakan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin parti, Tan Kok Wai yang menghantar notis pemecatannya kali kedua daripada parti berkenaan.

"Tindakan Kok Wai menunjukkan beliau tidak menghormati mahkamah kerana kes ini masih berlangsung," tegasnya.

"Bagaimana mereka boleh membuat keputusan untuk menghukum saya sekarang dan mendahului keputusan mahkamah?" soalnya lagi.

Ngeh Ko Ham Ejen Sebar Khabar Angin - BNBBC Perak

Posted: 11 Nov 2013 05:01 PM PST

IPOH: Kelab Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BNBBC) negeri Perak hari membidas pengerusi DAP negeri, Datuk Ngeh Koo Ham yang dilihat menjadikan dirinya sebagai 'ejen penyebar khabar angin' apabila membuat pelbagai kenyataan berhubung kononnya dua Adun BN akan melompat parti.

Pengerusi BNBBC Perak, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib berkata pemimpin pembangkang itu hanya ingin meraih publisiti murahan melalui media apabila tidak menyelidik kesahihan di samping melapikkan kenyataanya dengan 'sekiranya benar'.

"Ko Ham sebenarnya masih fobia dengan peristiwa lompat parti pada 2009 yang menyebabkan berlaku peralihan kuasa di Perak," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Isnin.

Beliau mengulas kenyataan Ngeh dalam sebuah akhbar yang mengatakan sekiranya khabar angin mengenai tindakan dua Adun BN itu benar, mereka bertindak atas dasar peribadi dan bukan menerima tawaran dari mana-mana pihak.

Ngeh turut dilaporkan berkata khabar angin itu muncul berkemungkinan disebabkan pendedahan mengenai isu tanah kepada kroni sebelum ini.

Mohd Khusairi berkata tindakan Ngeh itu secara tidak langsung mendedahkan punca sebenar dua Exco dan seorang Adun pembangkang tinggalkan parti masing-masing pada 2009 ketika mereka menerajui pentadbiran kerajaan negeri.

"Ia kerana tidak berpuas hati atas tindakan pemimpin mereka yang ketika itu diterajui Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, Ngeh dan sepupunya Nga Kor Ming.

Beliau berkata tindakan Ngeh yang mengembar-gemburkan khabar angin itu adalah sebahagian daripada provokasi pembangkang yang bertujuan mengalihkan tumpuan rakyat daripada kepimpinan Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir. BERNAMA

THE FLYING KICK

Posted: 12 Nov 2013 01:40 PM PST

THE FLYING KICK


PEMBOHONG!!! MANA ADA KUIL DI JALAN P.RAMLEE DIROBOHKAN! YANG DIROBOHKAN CUMA STRUKTUR YANG MENCEROBOH TANAH ORANG!!!

Posted: 12 Nov 2013 07:30 AM PST

INI PUNCANYA MENGAPA TAUKEH-TAUKEH MENYALAK KAT DAP DAN PKR SUPAYA HAPUSKAN CAWANGAN KHAS!!!

Posted: 12 Nov 2013 06:30 AM PST

PEMBUNUHAN KETUA PENOLONG PENGUATKUASA JAIP BUKTI ANCAMAN SERIUS DARI KUMPULAN AJARAN SESAT!!!

Posted: 12 Nov 2013 05:30 AM PST

HADI AWANG NAFI DIA ADALAH SETIAUSAHA AGUNG ANTARABANGSA IKHWANUL MUSLIMIN!!!

Posted: 12 Nov 2013 04:00 AM PST

ISMA TAK PEDULI DENGAN AMARAN MARINA MAHATHIR, DAKWA ADA BUKTI KUKUH!!!

Posted: 12 Nov 2013 01:42 AM PST

ADUHAI MAHFUZ OMAR... MASIH TIDAK JEMU-JEMU NAK TUNJUK PANDAI!!!

Posted: 12 Nov 2013 12:30 AM PST

TAK SERIK-SERIK CUBA BOCORKAN RAHSIA KESELAMATAN NEGARA, NURUL IZZAH PATUT DISULA DI SIMPANG KE PANTAI DALAM!!!

Posted: 11 Nov 2013 11:30 PM PST

BETUL KE SUSPEK KEDUA PEMBUNUH PEGAWAI BANK MELAYU, BEKERJA DI SAPURA HOLDINGS?

Posted: 11 Nov 2013 10:00 PM PST

KAMPUNG WI-FI 1MALAYSIA - SATU PROJEK PEMBONGEK YANG MENYAKITKAN HATI!!!

Posted: 11 Nov 2013 08:00 PM PST

DIPERCAYAI, ORANG INILAH YANG MEMBERI SALAM KEPADA ALLAHYARHAM RAFLIE ABDUL MALIK!!!

Posted: 11 Nov 2013 06:42 PM PST

waadat

Posted: 12 Nov 2013 01:24 PM PST

waadat


Demang kembali: jihad ekonomi

Posted: 11 Nov 2013 08:43 PM PST

Sebagaimana janji Demang bahawa Demang akan berjuang untuk kepentingan Islam sejagat jika UMNO kembali berkuasa selepas PRU-13, akan Demang tunaikan.

Demang kata jika UMNO menang; bagaimana jika PAS menang? Sama lah! Jika PAS menang pun Demang akan lakukan perkara yang sama asalkan PAS mampu mendominasi kerajaan dan bukan sekadar bertenggek di hujung dahan.

Sebagai salam permulaan kembalinya Demang ke arena maya sebagai blogger Waadat, Demang kemukakan satu keratan akhbar berupa rintihan seorang rakyat bersemangat tinggi yang sepatutnya dibantu.

Di sebalik isu ini, sebenarnya Demang baru pulang daripada sebuah agensi kewangan nasional bagi memohon bantuan mengembangkan perniagaan Demang.

Demang ucaokan terima kasih pada pengurusnya yang berusaha sedaya upaya membantu Demang walaupun disalut pelbagai kekangan.

Cuma Demang terkilan, terlalu banyak prosedur yang tidak munasabah menjadi prasyarat sehingga hampir mustahil usahawan yang masih baru dan usahawan lama yang dilanda masalah luar jangka mampu melepasinya.

Keratan akhbar di bawah adalah satu contoh dan Demang percaya terdapat beribu-ribu contoh lagi di luar sana. Jika kerajaan gagal menanganinya dengan baik maka bersedialah untuk dihumban ke neraka dunia dan neraka sebenar di akhirat!

UMNO ada lebih kurang empat tahun sahaja lagi jika masih mahu bergelar KERAJAAN!

Cucu Tok Selampit

Posted: 12 Nov 2013 01:22 PM PST

Cucu Tok Selampit


Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman Di Jalan P Ramlee Diroboh? Gambar-Gambar Ini Apa?

Posted: 12 Nov 2013 04:16 AM PST


Ini gambar terbaru kuil kontroversi, Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman yang CTS ambil pada pukul 6.30 petang tadi. Kuil ini terletak di persimpangan Jalan P Ramlee dan Jalan Tengah. Ianya terletak betul-betul di belakang The Weld. Kuil ini menjadi begitu kontroversi sejak beberapa hari ini dengan dakwaan bahawa kuil ini telah diroboh. CTS pada mulanya tidak berminat dengan isu ini. Ini kerana saban hari untuk bersarapan dan makan tengahari terpaksa melalui kuil berkenaan. Kuil ini terletak begitu hampir dengan bangunan tempat CTS bekerja. 

Struktur utama kuil berkenaan tidak pernah dirobohkan. Apa yang berlaku pada hari Ahad lepas ialah DBKL telah merobohkan struktur haram kuil berkenaan termasuklah gerai menjual makanan dan minuman. Untuk apa kuil ini menjadi kontroversi. Bukannya ramai pun yang datang bersembahyang di situ. Yang datang makan dan minum banyaklah. Maklumlah kawasan sekitar adalah kawasan perniagaan yang mempunyai ribuan pekerja. Malah struktur kuil berkenaan tidak langsung menepati ciri-ciri kuil sebenar. Ini berdasarkan pendapat seorang rakan CTS berbangsa India dan beragama Hindu yang turut bersama petang tadi.

Kita tidak kisah apabila Malaysiakini dan pemimpin pembangkang menyalak dengan isu ini. Sudah semestinya mereka mengambil kesempatan terhadap apa sahaja isu yang ada. Namun, apabila semalam, calon Naib Presiden MIC, T Mohan memberi kata dua dan bersuara akan mengadakan satu protes jalanan akan dilakukan bersama dengan NGO dan parti pembangkang sekiranya isu kuil tidak diselesaikan mengikut kehendak mereka, ini sudah lebih! 

Macha, kita tahulah you mahukan populariti mahu bertanding jawatan MIC, tapi janganlah sampai menjerit-jerit memanggil nama Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. Itu kurang ajar namanya. Kalau Macha mahu bersekongkol dengan pembangkang dan tidak menghormati perpaduan di dalam Barisan Nasional, you boleh masuk DAP la Macha.

Kawasan ini adalah pusat bandar, dikelilingi dengan bangunan moden pencakar langit. Sudah sewajarnya DBKL menjalankan tugas mencantikkan kawasan itu bagi menarik pelancong selain memastikan tiada aktiviti haram dijalankan di kawasan berkenaan. DBKL ada perintah mahkamah. Negara ini ada undang-undang. Tidak kiralah kuil ini dibina sejak 10 tahun ka, 100 tahun ka, 1,000 tahun ka, undang-undang wajar dihormati. Ada faham ka Macha?

Polemik @Khairykj vs FAM - Datuk Siti Nurhaliza Memberi Teguran Kepada KJ

Posted: 12 Nov 2013 01:48 AM PST


Jarang sekali membaca 'tweet' daripada penyanyi terkenal tanahair dari Kuala Lipis, Pahang mengkritik atau menegur seseorang berkaitan politik. Namun dalam 'tweet' terbaru Datuk Siti Nurhaliza dalam laman sosial Twitter cukup mengujakan. Beliau mempertikaikan tindakan YB Kahiry Jamaluddin yang baginya amat biadap dan tidak menghormati orang tua.

Umum tahu kritikan tersebut dibuat kepada Menteri Belia Dan Sukan berikutan pertikaian Menteri berkenaan dengan pimpinan FAM. Sebagai anak jati Pahang, mungkin Datuk Siti ada hak enegur sekiranya ada pihak lantang membidas kepimpinan Presiden FAM yang juga Sultan Pahang. Mungkin selepas ini juga kita dapat lihat konen Datuk Rossa dan Datuk Jamal Abdillah terhadap Menteri berkenaan.