Khamis, 21 April 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 21 Apr 2011 01:04 PM PDT

THE FLYING KICK


KORBAN BESAR DALAM PAS... WAJAH DAN TUBUHNYA SEPERTI NASHARUDDIN MAT ISA!!!

Posted: 21 Apr 2011 07:48 AM PDT

KEADILAN BILA PULA NAK BERHENTI DARIPADA JADI AGEN ZIONIS?

Posted: 21 Apr 2011 06:30 AM PDT

ANWAR BALIK DENGAN JAM OMEGA

Posted: 21 Apr 2011 05:00 AM PDT

Bible dalam bahsa Melayu..pandangan.

Posted: 21 Apr 2011 02:55 AM PDT

MAZLAN ALIMAN WAJAR DIBERIKAN SIMPATI!!!

Posted: 21 Apr 2011 12:00 AM PDT

VIDEO SEKS 'SIAPA ANWAR' DAN 'SKANDAL SEKS MAT SABU' PULA DIMINTA SIASAT!!!

Posted: 20 Apr 2011 10:30 PM PDT

TAKUT BETUL CHUA SOI LEK KALAU ONG TEE KEAT NAIK BALIK!!!

Posted: 20 Apr 2011 09:00 PM PDT

BEKAS ADUN MENGKIBOL YANG TAK SEDAR DIRI!!!!

Posted: 20 Apr 2011 07:00 PM PDT

SAMBIL PERANGI CINA CHAUVINIST, JANGAN LUPA 'BUNUH' MELAYU PENGKHIANAT DULU!!!!

Posted: 20 Apr 2011 03:00 PM PDT

House PK

Posted: 21 Apr 2011 01:04 PM PDT

House PK


PANAS BEROMEGA! ESOK AKAN MUNCUL PENDEDAHAN TERBARU MENGENAI SILTERRA!

Posted: 21 Apr 2011 09:35 AM PDT

GEMPAR! BUKTI DAP DI SARAWAK SUDAH TERLAMPAU DESPERATE! 16 SEPT ANYYONE?

Posted: 21 Apr 2011 08:37 AM PDT

GEMPAR! CHINA DOLL DALAM VIDEO SEKS OMEGA TU ADALAH PELAJAR KOLEJ SWASTA DI MALAYSIA!

Posted: 21 Apr 2011 04:00 AM PDT

KATAKANLAH WAHAI PAKATAN ANAK HARAM YANG INI BUKAN ANWAR!

Posted: 21 Apr 2011 02:00 AM PDT

VIDEO SEKS OMEGA! PAKAR DARI KOREA MEGESAHKAN ANWAR ADALAH PELAKON DALAM VIDEO SEKS TERSEBUT!

Posted: 21 Apr 2011 12:00 AM PDT

CILI KASI TARUK SAMA OMEGA! CINA MELENTING SAKAN BILA MAHATHIR BUKA MULUT

Posted: 20 Apr 2011 11:11 PM PDT

KEBODOHAN O-MEGA! CHEGUBARD DAN LO LO MEMANG BEBAL NAK MAMPOS!

Posted: 20 Apr 2011 08:03 PM PDT

HOUSE PK MENYOKONG PENUH 1MELAYU, 1BUMIPUTERA! AYUH, KITA LAKSANAKANNYA!

Posted: 20 Apr 2011 05:00 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 21 Apr 2011 01:02 PM PDT

Duke of UMNO


Vote for Video Sex Scandal: Day 2

Posted: 21 Apr 2011 06:06 AM PDT


Sudahkah anda menyatakan pendirian anda?

Perlukah video seks yang dikaitkan dengan Anwar dipertontonkan pada umum?

Atau ianya harus didiamkan begitu saja...?

Sila vote pendirian anda di sisi tepi sebelah kanan...

Tengkiu!

Terkini..!!! Khalid "Gereja" bakal dibenam PAS Shah Alam...!!!

Posted: 20 Apr 2011 08:59 PM PDT


Khalid Samad yang begitu sinonim dengan gelaran Khalid "Gereja" dilaporkan cuba memikat undi rakyat Sarawak dengan mengatakan bahawa UMNO tidak mewakili Islam secara keseluruhan dan tidak juga mewakili Melayu secara keseluruhan.

Memang benar. UMNO tidak mewakili seluruh umat Islam di Malaysia kerana masih ada lagi umat Islam yang menyertai PAS, PKR dan DAP. UMNO juga tidak mewakili seluruh bangsa Melayu kerana masih ada lagi Melayu yang menyertai PAS, PKR dan DAP.

Jadi apa isunya? Apakah PAS mewakili seluruh umat Islam di Malaysia? Apakah PAS mewakili seluruh Melayu di negara ini? Dan apakah PKR dan DAP mewakili Islam dan Melayu di Malaysia?

Sebenarnya Khalid cuba memberitahu masyarakat Kristian di Sarawak bahawa dia mewakili "gereja" di Semenanjung? Khalid sayangkan gereja, begitu? Dan UMNO anti-gereja, begitu? UMNO sekat kebebasan beragama di Malaysia, begitu?

Kamu dengar sini baik-baik Khalid. Kamulah sebenarnya penipu, pemutar alam, perosak minda rakyat, pendusta, lidah bercabang, bangkai busuk hati perut dan perosak perpaduan agama serta keharmonian kaum di negara ini. Kamu faham apa yang saya kata?

Siapa Khalid di mata PAS? Sebenarnya Khalid bakal kalah teruk pada PRU-13 apabila dia secara terang-terangan menyokong gereja, mendahulukan gereja dan memuja masyarakat Kristian di Selangor. Berita ini disampaikan sendiri oleh penyokong-penyokong PAS di Selangor! Itu fakta.

Khalid sangat dibenci oleh penyokong-penyokong PAS di Selangor ekoran kebiadapannya mempertahankan isu kalimah "Allah". Malah dia dikecam hebat apabila cuba tunjuk pandai lebih dari Ustaz Harun Din, Ustaz Harun Taib dan Ustaz Taib Azamuddin dalam hal ehwal agama. Ulama-ulama PAS itu menentang, tapi si Khalid ini pandai-pandai menyokong. Ramai golongan muda PAS Shah Alam yang tidak berpuas hati dengan Khalid. Itu fakta.

Tak usahlah kamu cuba menjadi juara Kristian, wahai Khalid Samad! Golongan sosialis seperti kamu sememangnya tidak dapat diterima sejak azali lagi. Sebagaimana Hisyamuddin Rais, begitu jugalah Khalid yang kononnya vokal, tapi tak lebih dari "tin kosong yang berbunyi, bunyi saja kuat, tapi isinya kosong"!

Dengar sini Khalid. UMNO tak pernah mendabik dada mengaku mewakili Islam mahupun Melayu. Namun UMNO lah yang paling banyak berjasa mempertahankan kuasa Melayu di tanah asal tumpah darah yang bernama Tanah Melayu ini. UMNOlah yang paling banyak berjasa dan memjulang Islam di negara ini.

Namun UMNO tidak pernah berlagak macam PAS! PAS mengaku mewakili Islam, tapi perangai dan muamalahnya mengalahkan Yahudi! PAS mundur ke belakang. UMNO menjadi ketua dan tunjang kekuatan BN, PAS pula menjadi balaci pencacai pengangkat najis keldai tunggangan DAP dan PKR! Begitukah taraf dan kedudukan parti yang mewakili Islam??? Buat malu Islam saja...

Khalid Samad. PRU-13 nanti tahulah nasib kamu. Penyokong-penyokong PAS di Shah Alam bukan tak tahu apa yang kamu dah buat pada Hasan Ali. Mereka hanya tunggu masa saja untuk membenam kamu terus ke dalam sehingga tak mampu bangun lagi. Seeloknya kamu sedar kedudukan kamu yang semakin hilang sokongan.

Pergilah kamu mengadu pada rakan-rakan kamu di gereja-gereja di seluruh Shah Alam. Pergilah kamu membuat "confession" pada paderi-paderi sahabat baik kamu itu. Manalah tahu mereka mampu membantu kamu kelak ketika bertanding. Tak tahulah pula sama ada mereka boleh membantu kamu pula bila menjawab soal kubur nanti..!!!

Panasss..!!! Orang Cina DAP bunuh orang Cina DAP...?!!!

Posted: 20 Apr 2011 07:00 PM PDT


Siasatan Suruhanjaya DiRaja mengenai kes kematian mendiang Teoh Beng Hock semakin hangat diperkatakan. Terbaru, Suruhanjaya itu telah memberitahu bahawa mendiang Beng Hock merupakan "perantara" bagi projek-projek untuk ADUN Sri Kembangan, Ean Yong Hian Wah.

Nampaknya "bangkai" yang selama ini tersembunyi di sebalik wajah "suci" DAP kian terserlah! Busuknya bukan kepalang! Selama ini DAP memberitahu sekelian rakyat Malaysia bahawa merekalah yang paling telus mulus. Bukan setakat CAT di Pulau Pinang, DAP juga mempelopori SELCAT di Selangor!

Di mana telusnya SELCAT sekarang? Apa tujuan SELCAT ditubuhkan? SELCAT ini "binatang" apa ke jadahnya? Apakah SELCAT ini ditubuhkan untuk melindungi kurap, panau dan kudis jijik DAP yang bernanah berulat menjadi bangkai di dalam parti itu?

Nampaknya rakyat Malaysia, khususnya membenarkan diri mereka ditipu hidup-hidup oleh DAP laknatullah ini. Dihadapan rakyat, kononnya merekalah yang paling telus dan jujur. Namun, biar pun baru saja berkuasa di Selangor, segala mak nenek projek mereka selewengkan!

Sudahlah mereka menggunakan nama syarikat bumiputera untuk mereka "alibaba"kan, jumlah harga projek pun DAP yang tentukan! Kontraktor beri sebut harga, jika sebut harga tersebut tidak "memuaskan" hati ADUN DAP Seri Kembangan, maka ianya akan dipinda sesuka hati "mengikut citarasa" ADUN tersebut! Wahhh...! Betul punya power!!!

Sudah lah begitu, dan yang paling memeranjatkan, hasil dari "projek terancang" DAP itu akan disumbangkan di antara 30%-35% ke tabung DAP! Betul punya hebat. Masuk tabung DAP tu..! Kuat "kowtim" rupanya ye??? Masyuuukkkk....

Patut pun DAP senyap saja dan enggan beri kerjasama pada siasatan Suruhanjaya DiRaja. Rupanya ada "duit kotor di sebalik kematian mendiang Beng Hock"! Mungkin sebab itu juga keluarga mendiang Beng Hock malas nak campur siasatan Suruhanjaya DiRaja. Mungkin keluarga Beng Hock sudah diracun untuk mengelak dari mengetahui perkara sebenar...

Mungkin DAP sedaya upaya cuba mengelak keluarga Beng Hock untuk mengetahui cerita di sebalik tabir lalu mempengaruhi mereka untuk memulaukan Suruhanjaya DiRaja. Padahal, sebelum ini, DAP lah "juara" yang mendesak kes ini disiasat. Kalaulah keluarga Beng Hovk tahu bahawa DAP terlibat secara langsung menjadi penyebab kematian Beng Hock, sudah tentu teruk DAP di"belasah"!

Hakikatnya, DAP sudah lama menipu rakyat. Haaaa...Sokonglah lagi DAP. Sokonglah! Mengapa tak nak sokong sekarang? Pergilah kat DAP tu. DAP tu "telus, mulus, kudus"! Tak sedar selama ini di"kencing" DAP??? Baru sekarang nak sedar?

Itulah, orang dah beritahu awal-awal, DAP tu penipu, pengkhianat, perosak, pemutar alam, pembohong, pendek kata memang "syaitonirrojim". Tapi ramai yang tak nak percaya. Dituduhnya pula kami ini "cemburu" pada DAP dan pakatan haram! Haaa..Sekarang dah terkena, baru nak percaya??? Kan padan muka korang...!!!

Kerusi MCA dan Gerakan harus dikembalikan pada UMNO, jika...

Posted: 20 Apr 2011 05:30 PM PDT


Sebagaimana yang saya tegaskan pada entry-entry saya baru-baru ini mengenai penolakan masyarakat Cina terhadap BN, saya masih lagi tertanya-tanya, apakah rancangan MCA, Gerakan di Semenanjung Tanah Melayu dan SUPP di Sarawak bagi meraih sokongan bangsa mereka sendiri pada PRU-13 akan datang.

Saya sebelum ini memberikan tempoh dua hingga 4 bulan bagi parti-parti komponen BN yang kononnya mewakili majoriti bangsa Cina di Malaysia ini, membuktikan sokongan drastik kaum Cina telah kembali kepada BN. Saya kira, amat relevan sekali untuk mereka menyahut cabaran saya bagi membuktikan komitmen perkongsian kuasa yang mencerminkan mereka membawa suara masyarakat Cina di Malaysia.

Namun, sekiranya mereka gagal membuktikan bahawa mereka relevan untuk menjuarai sokongan warganegara kaum Cina di Malaysia, janganlah pula terasa hati sekiranya kami para-para blogger pro-UMNO dan BN menggesa Kerajaan BN untuk meletakkan calon-calon Melayu dan Bumiputera di kawasan-kawasan majoriti Melayu di seluruh negara!

Tindakan mengambil alih kembali kawasan-kawasan majoriti Melayu dan Bumiputera untuk calon-calon UMNO adalah sangat relevan untuk memastikan kemenangan BN pada PRU ke-13 kelak. Ini adalah memandangkan masalah sokongan kaum Cina terhadap BN yang gagal diselesaikan oleh MCA, Gerakan dan SUPP meskipun tempoh sudah lama diberikan.

Namun, sekiranya parti-parti komponen BN yang mewakili suara kaum Cina ini kembali membuktikan sokongan tidak berbelah bagi oleh majoriti kaum Cina terhadap BN, maka mungkin BN patut memberi peluang sebagaimana yang dikuotakan. Namun, pembahagian kuota kawasan pertandingan wajar dikaji semula demi memastikan kemenangan BN.

Harap MCA, Gerakan dan SUPP jangan berkecil hati. Buktikan dahulu kekuatan MCA, Gerakan dan SUPP, barulah BN akan "beri muka" dan mempertimbangkan untuk agihan kerusi. Harap semua parti komponen BN maklum dengan perkara ini.

PEJUANG BANGSA

Posted: 21 Apr 2011 11:44 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Seminar PAS ganti UMNO gunak idea penganalisis Biawak Hidup !

Posted: 21 Apr 2011 11:12 AM PDT


Dasyat dan gerun  betul gelombang PAS ganti UMNO  dilakukan oleh  Penerangan  PAS ,  Idris Ahmad  . Dijemput pulak penganalisis politik yang terkenal dengan gelarannya Biawak Hidup kepada Presiden PAS  iaitu Aziz Bari  . 

Ini bukan nak bikin cerita bagaimana PAS nak ganti UMNO tapi  mungkin seminar bagaimana  PAS Erdogan   nak tendang Hadi Awang dari jawatan Presiden kerana pro kepada kerajaan  perpaduan  .. haha 

Lagi satu . depatutnya seminar ini kena panggil DAP kerana mereka ini lebih arif tentang fitnah2 UMNO terutama Khalifah Guan Eng . kah kah kah ....

China Doll Papa Hebat sebenarnya adalah pelajar kolej swasta !

Posted: 21 Apr 2011 06:09 AM PDT
Tinggi juga la taste Anwar Ibrahim ini rupanya .... bukan nak ayam jalanan tepi jalan , tetapi sapu terus student  tu yang segar dan fresh lagi .haha 


Tapi tak boleh salah dia juga kerana parti PKR ini depa semua ada standard high class  seperti yang pernah dicakap oleh mat jambu Yusmadi .. "  tak ada standard la " di ceramahnya  ......


Penemuan  wanita  dalam video  rakaman  ini  oleh polis  mendedahkan lagi   kebenaran tentang   nafsu buas PAPA HEBAT Nurul Izzah yang kuat bohong dan terus fitnah ini konspirasi UMNO .


Berdasarkan kepada umur pelajar wanita terbabit , muda giler baru  iaitu 26 tahun  dan lebih muda dari Nurul Izzah.  Mantopp la taste Anwar Ibrahim bakal Perdana Menteri Pakatan Rakyat  ini .... 


Macamana la agaknya jika dia dok buat kerja ini masa jadi PM nanti ..haha  .


KLIK DI SINI yang menunjukkan  Pakar video  dari agensi penyiaran  Korea Selatan  mendapati pelaku dalam rakaman itu sepadan dengan Ketua Pembangkang berkenaan berdasarkan perincian saiz tubuh beliau dalam rekod polis.


Video seks : Masa tengah sedap , tak ingat UMNO pun .....

Posted: 20 Apr 2011 05:15 PM PDT Isu video seks Anwar Ibrahim ini terus dimainkan oleh puak-puak PAS dan PKR bahawa UMNO lah yang  berkonspirasi bagi memburukkan Anwar.  Isu ini telah membuatkan ramai rakyat keliru .

Datuk Musa Sheikh Fadzir @ Tok Musa  selaku Timb Pengerusi Perhubungan UMNO PP  ini  pertahankan bahawa UMNO tidak terlibat dalam konspirasi ini .


Tuduhan fitnah oleh PAS dan PKR ini hanya untuk  pertahankan Anwar dan melemparkan semua kesalahan  kepada UMNO .

Ikuti video di bawah ini  bagaimana Tok Musa balun Anwar Ibrahim dalam isu video seks  yang  mana mereka tuduh ini semua konspirasi UMNO .Rajahmas

Posted: 21 Apr 2011 11:11 AM PDT

Rajahmas


Berita Gempar!!! ADUN-ADUN BN Sarawak hendak melompat parti?

Posted: 20 Apr 2011 09:43 PM PDT


Biarpun telah tewas dalam pilihanraya DUN Negeri Sarawak yang dibuat, puak pembangkang masih lagi tidak berputus asa untuk menghuru-harakan kepimpinan kerajaan negeri yang diketuai Taib Mahmud. Kali ini mereka menggunakan isu kaum pula dalam kempen busuk mereka.. 

Baru-baru ini tersebar berbagai khabar angin puak pembangkang (terlaknat) menghasut ADUN-ADUN BN yang menang supaya memboikot kabinet baru Kerajaan negeri yang diketuai kepimpinan Taib Mahmud. 

Kata mereka daripada 35 kerusi BN, Taib Mahmud hanya mempunyai 26 sahaja ADUN Melayu/melanau manakala 29 lagi adalah bumiputra Sarawak. Bagi menjatuhkan Taib, ADUN-ADUN bumiputra boleh mendesak Taib Mahmud dengan mengugut untuk melompat parti kepada PR jika enggan melaksanakan kehendak mereka.

Benarkah demikian?

Masalah dipercayai timbul apabila kepimpinan BN Sarawak hendak menetapkan siapa lebih sesuai dilantik  dalam kabinet kerajaan negeri. Apabila nama Dato Seri Wong Soon Koh disebut sebagai bakal Timbalan Ketua Menteri, ramai yang mengeluarkan pendapat masing-masing sehingga wujud spekulasi pertikaian SUPP terhadap kedudukan tersebut.

INILAH PERMAINAN POLITIK DAN PEMBOHONGAN YANG DIBUAT PAKATAN RAKYAT UNTUK MENGUCAR-KACIRKAN BN DI SARAWAK.


Bagi Rajahmas, ini adalah cara PKR apabila bertelingkah merebut kedudukan. Parti komponen BN di Sarawak seperti PBB, PRS, SPDP dan SUPP tidak pernah sekali-kali melakukan perbuatan sebegini melainkan pertikaian kecil yang hanya berlaku dalam parti masing-masing.

Umum mengetahui PBB serta parti komponen lain tidak menghadapi masalah dalam pembentukan kerajaan negeri selain digembar-gemburkan berita ini supaya rakyat mula memberontak dan pertikaikan keputusan kononnya dibuat atas dasar perkauman.

Seperkara lagi, 

MCA patut jauhi diri dari mencampuri urusan pentadbiran di negeri Sarawak. Usah memandai-mandai mendesak pemimpin kami berundur sedangkan beliau mendapat majoriti sokongan yang besar daripada rakyat Sarawak.

Kata Timbalan MCA, Senator Gan Ping Sieu,

"Despite having helmed Sarawak for 30 years, for the first time in Sarawak political history, the Chinese community has rejected Taib Mahmud's leadership," 

freemalaysiatoday 20,April 2011

Wahai Gan Ping Siew, please take a look at yourself in the mirror, who do you see? Does the Chinese community giving you full support against oppositions? MCA support even worst than SUPP, I suggest you better join DAP if you don't feel confident of retaining your position in the party.

Biarkan BN Sarawak menentukan siapa yang lebih baik untuk rakyatnya. MCA tidak berhak mengaitkan sokongan kaum Cina sebagai punca Taib harus berundur, sedangkan sokongan terhadap mereka sendiri juga punah di Semenanjung.

Tidak terifikirkah apa perasaan kaum majoriti yang telah memilih Taib Mahmud dengan desakan MCA seperti ini?

Gempar!! Nik Aziz dah merapu di Sarawak. Tinggalkan PAS dengan segera...

Posted: 20 Apr 2011 05:26 PM PDTKata Nik Aziz semasa kempen di Sarawak pada minggu lepas,

"Pilihan raya ini tempat kita nak pilih pemimpin yang baik dan amanah. PAS berkawan dengan DAP dengan PKR dan berjanji untuk menjaga rakyat dengan lebih baik."

"Jadi pilih calon Pakatan Rakyat. Kalau calon DAP bertanding, pangkah DAP, kalau PKR tanding, pangkah PKR, kalau PAS tanding pangkah PAS,"

Nik Aziz pula dalam ucapannya mahu rakyat di Sarawak memilih pemimpin yang amanah dan tidak mengkhianati rakyat dan tidak melakukan kemungkaran di bumi Allah.

- malaysiakini Apr 11, 2011.

Komen Rajahmas

Sekarang tok guru tak segan lagi nak mengaku PAS kawan DAP dan PKR. Dulu kata HARAM sokong kafir.. Dasar flip-flop PAS mengizinkan fatwa berubah ikut peredaran zaman. Maka Islam itu sendiri diringankan sahaja dalam segala urusan asal saja yang berkaitan politik menentang BN.

Makna KAWAN itu harus difahami.... Antara KAWAN dengan DAP dan SAUDARA dengan UMNO, berpada-padalah memilihnya.

Video protes di bawah adalah bukti DAP dan PKR adalah jenis KAWAN MAKAN KAWAN... Hari ini bekas ADUN PKR dah kena, esok lusa tak mustahil PAS pula yang kena..

Renungilah video di bawah ini wahai PAS.... Bolehkah DAP dan PKR itu diamanahkan untuk menjaga rakyat dengan lebih baik seperti dimaksudkan Nik Aziz?

WARISAN@PAHANG

Posted: 21 Apr 2011 09:37 AM PDT

WARISAN@PAHANG


Rozita VS MRSM

Posted: 20 Apr 2011 07:44 PM PDT


Artis jelita yang meletup-letup di persada hiburan, Ms. Rozita Che Wan kita ni nampaknya marah sungguh dengan MRSM Kuantan. Tiba-tiba aja nama MRSM Kuantan melonjak ke nombor 1 carta Sekolah Paling Ganas di Malaysia. Bermula dengan luahan perasaan kat dalam Pancaindera sehinggalah merebak-rebak ke blog-blog serata ruang maya, cerita anak Cik Rozita yang manis lemak berkrim ni, meletup-letup diperkatakan. Radio Era dan Hot FM pun tolong jugak quote cerita ini untuk mengisi slot pagi masing-masing. Maklumlah lebih hangat dari biasa katakan.... Tak ramai anak artis masuk MRSM kannn.... Habis tu kalau time ni tak diwar-warkan nanti orang tak tau lah plak anak kita pun pandai gak macam anak org.


Berikut ialah cerita versi Cik Rozita yang telah diquote oleh sebuah portal hiburan di internet:

Kita baca dulu apa Cik Rozita nak kata yer...

Gejala buli di asrama atau di sekolah sekarang dilihat pada tahap yang sangat membimbangkan. Baru2 ini anak kepada Rozita Che Wan telah menjadi mangsa buli di asrama tempatnya belajar.

Ammar Effendy, 15 tahun,yang merupakan anak sulung kepada Rozita, telah dilaporkan menjadi mangsa buli kepada pelajar Tingkatan Lima,Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Kuantan,Pahang,
"Saya tak faham kenapa budak-budak sekarang semakin jahat. Nasib baik saya 'shooting' ketika itu dan bekas suami yang pergi ambil anak-anak saya. Jika saya yang pergi, memang dengan mak bapa mereka saya marah," jelas Rozita dengan nada kesal.

"Anak saya telefon saya sambil menangis beritahu dia kena buli di asrama. Dia beritahu saya, dia kena tumbuk di telinga dan dada oleh pelajar Tingkatan 5 di situ. Difahamkan, puncanya gara-gara buku yang dipinjamkan.

"Mujur apabila buat pemeriksaan X-Ray, tidak ada apa-apa yang teruk berlaku. Sejak Tingkatan 1 dia masuk, ini kali pertama dia kena macam ni. Pening saya dengan perangai budak-budak sekolah sekarang,"ujarnya dengan sedikit keluhan.

"Kita sudah buat laporan polis. Apa yang saya tahu, budak tu sekarang kena gantung persekolahan selama dua bulan."
Ekoran dari insiden yang berlaku ,Rozita Che Wan telah mengambil keputusan untuk memindahkan anaknya kesekolah yang lain.

"Saya agak terkilan sebab dari Tingkatan 1 lagi saya nak anak-anak saya masuk MRSM. Tapi bila dah dapat masuk, ini jadinya. Bukan setakat Ammar saja, adiknya Aniq Ezzra yang belajar di sekolah sama juga kami terpaksa pindahkan ke sekolah lain.

"Bekas suami cakap, takut jadi apa-apa pada mereka, baik pindahkan mereka saja. Kiranya sudah sebulan jugalah mereka dah tak belajar di MRSM. Sekarang ini, mereka belajar di sebuah sekolah di Subang," ujar Rozita yang agak terkilan tetapi bersyukur anaknya ada di depan mata.

FAKTA TERPESONG

Beberapa fakta nampaknya telah tidak dilaporkan secara tepat. Samada secara sengaja atau tidak, wallahuallam. Tuan punya cerita jer yang tahu. So, since Cik Rozita berbulu mata lentik ni dah menghebahkan cerita yang tak benar, tak patut lah pulak jika fakta sebenar tidak dijelaskan.

Pertama: Apa yang berlaku pada si Ammar ni bukanlah kes "buli" sebagaimana yang diistilahkan oleh Cik Rozita. Perkataan "buli", mengikut takrifan yang digunapakai dan diterima oleh masyarakat membawa maksud :- perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing. Ini secara tidak langsung, menjadikan mereka yang lemah mematuhi atau menghormati mereka yang kuat. Ada maksud lain yang menyatakan bahawa buli bermaksud tingkah laku agresif sama ada dalam bentuk fizikal atau psikologikal yang dilakukan secara berulang kali ke atas mangsa dan ia bertujuan mendatangkan perasaan tidak selesa, aman, tenteram dan harmoni. Secara keseluruhannya, perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain

Pelajar yang dikatakan "membuli" Ammar Effendi putera sulung kesayangan CIk Rozita ini, jika diukur dari apa segi sekalipun tidak superior ataupun lebih gagah perkasa dari Ammar. Bapanya hanyalah seorang anggota polis berpangkat biasa dengan pendapatan mungkin tidak sampai 1/20 dari pendapatan ibubapa Ammar iaitu seorang pilot dan seorang bintang bergemerlapan di persada hiburan tanahair. Dari segi populariti pun, pelajar ini (yang terpaksa dirahsiakan namanya di sini), langsung tidak dikenali dan hanya seorang pelajar biasa berprofil rendah. Tidak tertanding dengan si Ammar Effendi. Dari segi fizikalpun, dia lebih kecil dan lebih rendah body-built dan heightnya. Perbauatan yang dikatakan membuli itupun bukanlah perbuatan yang dilakukan berterusan dan berulang kali. Ianya hanyalah satu insiden "touch-and-go" yang disebabkan oleh perasaan marah tidak terkawal. Jadi, secara takrifannya, ianya bukanlah merupakan insiden "buli" sebagaimana yang difahami oleh umum.

Kedua - pelajar ini bukanlah pelajar Tingkatan 5 sebagaimana yang didakwa. Pelajar tersebut merupakan pelajar Tingkatan 3 yang sebaya dengan Ammar Effendi. Tidak timbul soal peajar lebih senior "membuli" pelajar junior. Ianya merupakan pergaduhan biasa antara rakan sebaya yang tidak berjaya mengawal emosi.

Ketiga: - Apa yang berlaku sebenarnya memang ada kaitan dengan buku yang dipinjam daripada pelajar Tingkatan 5. Tetapi tiada campurtangan pelajar Tingkatan 5 dalam insiden pergaduhan itu. Apa yang berlaku ialah Ammar Effendi telah membuat provokasi lisan kepada pelajar yang memukulnya itu di Bangunan Akademik di hadapan pelajar-pelajar lain. Provokasi biasa sebenarnya, di mana dia telah mengejek pelajar tersebut dengan ayat seperti "Ha.. nak nangis lah tu... nak nangis lah tu..." Mungkin kerana ejekan itu dilakukan di hadapan pelajar-pelajar perempuan yang join mentertawakannya, pelajar tersebut berasa tercabar dan mengajak Ammar ke biliknya untuk settle kan hal itu. Ammar ni pun dengan lurusnya pergilah ke bilik pelajar tersebut. Di situlah berlaku insiden dia ditumbuk di bahagian dada/perut dan telinga. Ammar tidak membalas langsung,

Keempat: Pelajar yang memukul Ammar telah dihadapkan ke Jemaah Disiplin mengikut prosedur biasa kesalahan disiplin di MRSM. Dia telah mengaku melakukan perbuatan tersebut dan dihukum gantung persekolahan selama dua minggu, dan bukannya dua bulan.

Kelima: - Rozita mendakwa mereka juga telah mengeluarkan seorang lagi anak mereka dari MRSM yang sama. Samada Rozita tidak tahu di mana anaknya bersekolah atau memang dia sengaja nak mensensasikan cerita, wallahuallam. Tapi anaknya yang bernama Aniq Ezzra itu tidak bersekolah di MRSM Kuantan. Cuma pada awal-awal tahun dulu, ada juga terdengar yang dia nak merayu supaya anaknya dapat diterima masuk ke MRSM Kuantan jugak. Tak pastilah pulak samada anak keduanya itu berjaya mendapat tawaran MRSM atau tidak.

So, eloklah anakanda tercinta Cik Rozita ni bersekolah di sekolah di Subang tu. Lebih elok kalau dapat masukkan ke sekolah elit swasta di mana-mana. Leave MRSM to those kids from underprivileged families jer lah... MRSM diwujudkan untuk membantu anak-anak bumiputera dari golongan berpendapatan rendah luar bandar dan orang-orang biasa rakyat marhaen jer yang boleh menerima adat hidup sebagaimana orang-orang biasa....

Dd i n b u n g a

Posted: 21 Apr 2011 07:46 AM PDT

Dd i n b u n g a


HOIIII ORANG - ORANG PKR, BOLIH BAGITAHU TAK DIMANA ANU WAR SEKARANG NI???????????????

Posted: 21 Apr 2011 06:24 AM PDT


MANA PULAK GHAIBNYA HANTU PUNJUT NI????

SEJAK RUYUP DI PRN SARAWAK AKU TERUS TAK NAMPAK KELIBAT HANTU PUNJUT NI, BOLEH SAPE - SAPE ORANG PKR BAGITAHU AKU TAK MANA GHAIB NYA HANTU PUNJUT NI????.

DI CHEMOR SEMALAM ADA SEPANDUK KATA ADA CERAMAH UMUM BERSAMA HANTU PUNJUT NI, TAPI RUPA2NYA UNTUK MEMBOHONG MENARIK PERHATIAN ORANG RAMAI JE UNTUK DATANG, TAPI TAK JUGA RAMAI YANG DATANG, YANG DATANG BINI HANTU PUNJUT, PUNYA PEMBOHONG BESAR DIA SAMPAIKAN SALAM HANTU PUNJUT NI DAN BAGITAHU ORANG RAMAI HANTU PUNJUT NI SEKARANG ADA DI JEPUN MELAWAT MANGSA GEMPA BUMI, KAHHH....KAH......PUNYA LE KUAT KELENTONG PUNYA POMPUAN NI TAK PADAN2 DENGAN PAKAI TUDUNG LABUH DAN SARUNG TANGAN MICHAEL JACKSON TAPI PEMBOHONG BESAR.

MANA OMEGA AKU JIJAHHHHH?????

tunku

Posted: 21 Apr 2011 03:29 AM PDT

tunku


Swear on Quran to clear your name, Anwar told

Posted: 20 Apr 2011 04:52 AM PDT

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim has been challenged to clear his name by swearing on the Quran that he is not the man in a sex video.
Former Perkasa treasurer-general Datuk Shuaib Lazim, one of the Datuk T trio who exposed the existence of the sex video, said the Opposition Leader must come clean on the matter.
He also challenged PAS leaders Datuk Nik Aziz Nik Mat and Datuk Seri Abdul Hadi Awang to swear on the Quran that they truly believed Anwar was a victim of slander.
"Nik Aziz and Hadi were quick to accuse us of slandering Anwar without even viewing the video.
"They make sweeping statements against us without even looking at the evidence, and they call themselves ulama,'' he said.
Shuaib, businessman Datuk Shazryl Eskay Abdullah and former Malacca chief minister Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik, collectively known as Datuk T, exposed the existence of the video showing a man resembling Anwar having sex with a woman believed to be a prostitute.
Anwar, who has denied that he was the man in the sex video, lodged a police report claiming that it was a conspiracy to end his political career.

tunku : you think the moron dare to swear on Quran, if he dare he had done that to clear his name for his sodomy case.it is very simple , if you had done nothing wrong you won't be afraid to swear on Quran to clear your name like what Najib did when he was accused of murdering with altantuya but this moron all he know is that run away.when the sodomy case appeared he ran to turkish embassy and now he ran again to usa.

bumiyang

Posted: 21 Apr 2011 03:19 AM PDT

Ohpolitik!™

Posted: 21 Apr 2011 03:16 AM PDT

Ohpolitik!™


PANAS BEROMEGA: KHATIB PR GUNA KHUTBAH JUMAAT UNTUK MEMPERTAHANKAN ANWAROMEGA!!

Posted: 20 Apr 2011 10:33 PM PDT


ISU video lucah melibatkan individu yang dikatakan mirip seorang pemimpin pembangkang telah menarik perhatian banyak pihak. Pelbagai cara nampaknya digunakan untuk membersihkan nama pemimpin tersebut, termasuklah semasa khutbah Jumaat.

Kejadian ini berlaku pada Jumaat lalu (15 April) di Masjid Jamek Kampung Melayu, Ampang. Khutbah hari itu telah digunakan sepenuhnya oleh khatib untuk mempertahankan isu video lucah yang didakwa membabitkan pemimpin pembangkang itu.

Khutbah pertama pada hari itu pada awalnya menerangkan apa erti hasad dengki dan fitnah dengan menerangkan serta mengambil iktibar bagaimana iblis tidak senang apabila Allah mencipta Nabi Adam dan berikrar untuk menentang manusia hingga hari kiamat. Banyak ayat-ayat al-Quran digunakan dalam khutbah pertama yang berlangsung selama 15 minit.

Pada bahagian kedua khutbah pertama itu, khatib sempat menyelitkan isu terkini iaitu video lucah. Khatib terbabit menerangkan bahawa terdapat dua senario melalui video lucah itu. Yang pertama, sekiranya video lucah itu tulen dan pelakonnya juga tulen, tetapi cara dan mekanismenya adalah bertujuan khianat bagi mengaibkan pemimpin pembangkang.

Khatib itu berkata, perbuatan itu adalah bersifat khianat dan hasad dengki serta menganggapnya sebagai satu fitnah. Khatib sempat juga mempertahankan tokoh pembangkang berkenaan dengan mengatakan pendekatan mengaibkan ini serupa dengan modus operandi yang didakwa digunakan oleh pemerintah pada tahun 1998.

Malah, khatib itu turut mendakwa pelakon dalam video itu bukan pemimpin parti pembangkang itu. Sebaliknya beliau menegaskan, pemimpin pembangkang tersebut telah difitnah dengan begitu kejam.

Beliau sempat mengajak jemaah supaya mempercayai kata-kata Datin Seri Wan Azizah bahawa hanya seorang isteri sahaja yang tahu bentuk badan suaminya. Pada ketika ini, saya sudah menutup telinga kerana tidak berminat mendengar khutbah tersebut.

Tiba-tiba seluruh hadirin di masjid itu dikejutkan dengan jeritan seorang makmum yang berkata ke arah khatib, "Hoi cukuplah. Di sini bukan untuk berkempen politik".
CHE MAT
Kampung Melayu Ampang, Selangor

GHOSTWRITER : "Bila Politik dan agama disatukan, inilah kesannya"

GAGAL RASUAH KIMMA : BLOGGER PR CEMUH KIMMA!!

Posted: 20 Apr 2011 06:45 PM PDTDI Batu Pahat, Presiden KIMMA Datuk Syed Ibrahim Kadeer menjelaskan:


"Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) tetap setia bersama Barisan Nasional (BN) walaupun parti itu pernah ditawarkan wang berjuta ringgit, dijanjikan jawatan penting dalam kerajaan pembangkang serta pelbagai insentif dan projek jika menyertai pembangkang".


Dek kerana meroyan mahukan sokongan India Muslim, Pakatan Rakyat yang bebas dari rasuah telah menjanjikan bulan dan roket supaya KIMMA menyokong PR. Offer yang boleh menduga iman ini ditolak KIMMA. Oleh kerana KIMMA menolak umpan PR ini, maka KIMMA telah pun menjadi bahan cemuhan blogger PR. Baca penghinaan di bawah dek kerana KIMMA menolak rasuah PR.


PRESIDEN KIMMA (Kongres India Muslim Malaysia) ternyata seorang yang pengampu nombor wahid serta mempunyai kejahilan teramat sangat dan lebih dahsyat lagi seorang mamak yang berhati busuk. 

Apa perjuangan KIMMA sebenarnya? Jika setakat berjuang untuk menjadi penjilat kepada Umno saya rasa KIMMA lebih baik mendaftar sebagai satu lagi komponen di dalam Bn untuk bersaing dengan MIC. Apa sumbangan KIMMA kepada golongan mamak yang kebanyakan berniaga membuka restoren di merata tempat itu? 

Daripada melalak dan merapu buat fitnah ke atas Pembangkang, lebih baik beliau periksa kesemua restoren mamak yang terdapat di negara ini yang mencekik darah pelanggan dengan harga minuman dan makanan yang tinggi. Itu belum lagi dikira di dalam aspek kebersihan pekerja-pekerja dan restoren-restoren berkenaan. 

KIMMA usah perasan kununnya Pembangkang tergilakan kumpulan kecil sepertinya yang tidak langsung memberi kudis jika kumpulan ini menyokong Umno sampai kiamat. Apa bijak sangatkah KIMMA ini sehingga Pembangkang sanggup mahu rasuah jutaan ringgit beserta projek hanya kerana mahukan sokongan dari pihaknya? Siapa orang di dalam KIMMA yang hebat sangat sehingga Pembangkang mahu beli itu? 

Adakah Presidennya sendiri mamak Syed? Kirim salam, wahai KIMMA. Pembangkang punyai tokoh yang lebih hebat dari seorang penebar roti canai, maka usahlah sanggup tebar fitnah hanya kerana mahu membodek Umno. Saya bimbang, akibat kebodohan Presiden KIMMA ini dikhuatiri restoren-restoren mamak akan dipulau atau diboikot orang ramai.
sumber dipetik dari blogger pencacai Pakatan Rakyat

Kekalahan PR di PRN Sarawak PAS kata PKR lagi Teruk Kalah!!!

Posted: 20 Apr 2011 05:12 PM PDT

Merujuk tulisan WarakahDaily, aku suka baca hasil bedah siasat Pakatan Rakyat terhadap kekalahan besar di Sarawak. Ini kerana PAS kini terasa hati apabila banyak pihak yang menyalahkan PAS atas kekalahan di Pilihanraya Negeri Sarawak. Jesteru PAS mempersoalkan adakah PKR yang bertanding 49 kerusi dan hanya menang 3 kerusi tidak teruk?

Namun bagi kedua-dua parti komponen PR yang lain (DAP dan PKR), mereka banyak bertanding di kawasan yang boleh dikatakan selamat dan ada peluang untuk menang mudah kerana tsunami politik PRU-12, pengundi di kawasan bandar yang rata-rata berbangsa Cina kelihatan terus menolak BN. 
Namun dilihat, hanya DAP sahaja yang boleh dikatakan betul-betul berjaya kerana daripada 15 kerusi yang dipertandingkan, mereka mendapat 12 kerusi. Sekali ganda daripada apa yang diperolehi ketika pilihanraya negeri pada tahun 2006. 
Tetapi, satu lagi parti komponen PR iaitu PKR, kelihatan masih lagi gagal untuk beraksi cemerlang walaupun meletakkan ramai calon PR dari kalangan mereka. Penulis bukan mahu mempersalahkan PKR yang meletakkan calon yang ramai dalam pilihanraya kali ini, bahkan itu kemampuan mereka. Tetapi penulis mahu mengajak pemerhati politik untuk mengukur kejayaan bagi keseluruhan parti dalam PR, bukan hanya PAS sahaja. 
Jangan hanya PAS dipersalahkan dalam hal ini sehingga mahu mengundurkan presidennya, tetapi bagaimana PKR yang juga dilihat tidak berjaya memecah tradisi kemenangan BN di Sarawak.

Daripada petikan penulisan di atas, kita tahu bahawa PAS sudah merajuk dek kerana DAP dan PKR kononnya telah bertanding di kawasan selamat. PKR juga mahu diheret sebagai penyebab utama kenapa PR kalah dan tidak mampu membentuk kerajaan di Sarawak.

Sedar atau tidak PAS, inilah yang dinamakan politik. Yang bijak mencari ruang dan bijak mengatur langkah akan berjaya. Umpamanya slogan JOM UBAH yang dimainkan DAP sebenarnya bermaksud untuk menarik pengundi cina.

Ini terbukti apabila hasil bedah siasat juga menunjukkan 76 peratus pengundi cina telah memberi undi kepada DAP dan PR. Hanya 24 peratus sahaja pengundi cina yang menyokong BN. Kenapa cina berubah untuk mengundi DAP dan PR?

Ini kerana DAP lebih bijak berpolitik berbanding PKR dan PAS. PKR diletakkan sebagai Parti yang hanya mahu menyelamatkan Anwar, bukan untuk menegakkan hak rakyat. PAS pula digunakan DAP sebagai senjata untuk memecah belahkan orang melayu dan bumiputera.

Bodohnya PKR dapat dilihat apabila PKR menyerahkan kerusi Pandungan yang telah dimenanginya kepada DAP bagi membolehkan DAP menambah kerusinya dan George ak Lagong, yang dipecat daripada PKR enam hari lepas setelah bertanding atas tiket Bebas, merupakan pemenang tunggal dalam kalangan 41 calon bebas.

PKR juga dilihat begitu teruja dengan tsunami 2008. Nafsu Anwar untuk menjadi PM ditransform ke Sarawak kononnya PKR akan menjadi Ketua Menteri melalui Baru Bian. Pengumuman awal Baru Bian sebagai Ketua Menteri juga dilihat sebagai faktor PR Kalah di Sarawak.

Bijaknya politik DAP apabila hanya meletakkan calon di kawasan bandar dan majoriti cina. Ini kerana mudah bagi mereka untuk menjaga kawasan bandar. Tidak perlu bajet yang besar untuk meraih undi. Tidak perlu naik perahu berjam-jam. Sama ada berceramah di kedai makan atau berjalan dari kedai ke kedai cina di bandar dengan hanya membawa wisel, dan slogan JOM UBAH, DAP sudah berjaya menggandakan kerusi mereka berbanding 2006.

Dan DAP juga bukan hanya mendapat kemenangan beganda, malah Lim Kit Siang sendiri melalui twitternya memberitahu pungutan ceramah DAP bagi 2 tempat saja hampir RM80 K. Dan jika di darab dengan ceramah DAP sepanjang Pilihanraya Negeri Sarawak pastinya jumlah itu lebih dan menguntungkan.

"@limkitsiang: Sibu DAP ceramh sets new collection record - RM37,031.40 w 25k ppl, beating Miri DAP ceramah also created history w collection of RM36,736 "

Dan jika dilihat kepada kabinet yang bakal ditubuhkan Pakatan Rakyat ini jelas menunjukkan kebijaksanaan DAP dalam berpolitik. Cina saja. Dimana bumiputera Sarawak?


Fikir-fikirkanlah...Parti mana yang sebenarnya memimpin Pakatan Rakyat? Adakah PAS? PKR? Atau DAP yang sebenarnya?

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 21 Apr 2011 03:14 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Orang Sarawak di Kuala Lumpur

Posted: 21 Apr 2011 01:50 AM PDT


Blog ini telah agak lama tidak dikemaskini kerana husin berada di Sarawak selama dua tiga minggu. Mengambil iktibar dari pengalalaman di PRU Sarawak, Husin ada satu cerita yang sesuai.

Ini mengisahkan mengenai nak empat orang anak muda Sarawak yang belajar di Kuala Lumpur. Seorang itu anak muda Melayu Melanau, seorang anak muda Cina, seorang anak muda kaum Dayak dan seorang anak muda kaum-kaum pendalaman yang dikumpulkan sebagai orang Ulu.

Ini kira satu persahabatan yang menggambarkan keharmonian kaum di Sarawak.

Sebaik mereka selesai belajar, mereka berempat bersetuju untuk bekerja di Kuala Lumpur untuk menimba pengalaman.

Anak muda Cina itu dari anak orang kaya. Dia menawarkan rakan-rakannya duduk bersamanya di kondominium kepunyaan ayahnya di tengah bandaraya Kuala Lumpur.

Mula-mula masing tidak selesa untuk duduk di tengah bandar. Ada yang nak rumah sebuah dan bukan kondominium yang terletak di tingkat 35. Ada yang nak kawasan yang lebih hijau. Setelah dipujuk anak Cina agar mereka lebih pragmatik, semua setuju dan mahu duduk sama-sama.

Masing-masing dapat kerja dan kedudukan kondo itu sangat sesuai untuk mereka pergi balik kerja. Masing-masing pula selalu balik malam. Setelah enam bulan, masing-masing punya kereta pula.

Satu hari mereka balik dan lift pulak rosak. Susah untuk mereka balik ke kondo. Setelah menunggu beberapa jam, lift masih belum dapat dibaiki dan anak muda dayak mencadangkan mereka semua naik tangga.

Mula-mula rakan-rakannya enggan naik. Kata mereka jauh sangat ke atas.

Anak Iban itu memujuk mengatakan dia biasa panjat bukit di dalam hutan. Untuk hilangkan rasa takut dan hilang semangat, mereka selalu bercerita mengenai benda baik-baik hingga sampai ke atas.

Semua setuju untuk cuba. Mula-mula anak Melayu Melacau menceritakan mengenai riwayat hidupnya hingga berjaya dapat belajar Universiti dan kerja sebagai exksekutif.

Kemudian anak orang Ulu pula cerita riwayat hidupnya di Tanah Tinggi bario dan kesusahan masa zaman persekolahan.

Anak cina menceritakan kesusahannya untuk belajar di Kuala Lumpur saja kerana ayah ibunya mahu dia ke Australia.

Akhir sekali dan hampir ke tingkat 30an, anak muda dayak pula patut cerita. Dia kata dia tak da cerita baik sebab dia ada khabra buruk untuk beritahu.

Rakan rakannya tertanya dalam panik, "Apa khabar buruk itu?"

"Rakan-rakan, saya dah tertinggal kunci rumah dalam kereta. Nampaknya kita kena turun balik ke ground floor...."

Itulah dia. Asyik cakap benda baik saja, akhirnya terlupa bersedia.

anakbukitgantang says

Posted: 21 Apr 2011 03:12 AM PDT

anakbukitgantang says


Social Time Bomb- Semakin menurun pemilikan equity orang Melayu kerana DAP

Posted: 20 Apr 2011 06:32 PM PDT

Sebelum PRU12, maklumat oleh Dewan Perniagaan Bumiputera Malaysia menunjukkan bahawa pemilikan equity (pemilikan saham, pengurusan dan pengagihan participation Bumiputera dalam syarikat yang mengambil bahagian dalam perniagaan) adalah di aras 19 peratus

Social engineering yang dibuat melalui DEB dan disambung melalui DEN kerana mahu mengimbangi pengagihan kekayaan negara kepada golongan majority dan pribumi iaitu Bumiputera.

Ini lantaran dasar pecah dan perintah British memastikan bahawa bumiputera kekal jadi petani, pesawah dan nelayan sementara Cina dimasukkan ke dalam golongan peniaga dan India pula dikelakan di ladang-ladang

Setelah rusuhan kaum pada 13 Mei 1969, satu dasar mengagihkan kekayaan negara yang lebih saksama dibuat melalui Dasar Ekonomi Baru. Malah dasar ini dan kesinambungannya Dasar Ekonomi Negara menyelamatkan negara dari keadaan huru hara dan rusuhan kaum seperti yang berlaku di Indonesia, atau keadaan huru hara di merata negara ASEAN yang lain seperti Filipina dan Thailand pada tahun 1998.

Kini setelah DAP memerintah 2 negeri bread-basket iaitu Penang dan Selanor, Melayu semakin miskin. Ini kerana DEN telah disabotaj dan peluang perniagaan kepada syarikat Bumiputera telah dirampas oleh DAP.

Dan kematian Teoh Beng Hock sebenarnya kerana mahu menyelamatkan rahsia DAP dari terkeluar ke pengetahuan umum. Taktik melewatkan perbicaraan kes TBH melalui Suruhanjaya selepas Suruhanjaya hanyalah untuk mengabui mata masyarakat. Kepada umat Islam dan pribumi  yang menyokong DAP/PKR DAN PAS selama ini sedarlah, anda dipergunankan untuk merosakkan kestabilan negara dalam jangka masa panjang.

Excerp Utusan hari ini-

Beng Hock risau disiasat


Oleh NOOR AZMAH IBRAHIM


pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 20 April - Seorang kontraktor, Lee Wye Wing didakwa memperoleh kebanyakan projek kecil bagi kawasan Dewan Undangan (DUN) Negeri Seri Kembangan dan Kampung Tunku yang sepatutnya diberi kepada kontraktor bumiputera dengan bantuan anak saudaranya, Lee Khee Heong.

Peguam yang mewakili Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah turut mendakwa saksi itu mempergunakan nama-nama syarikat kontraktor bumiputera bagi memperoleh projek tersebut sedangkan keuntungan diperoleh syarikatnya.

Sementara Teoh Beng Hock pula turut memainkan peranan sebagai orang tengah dalam menentukan sebut harga bagi projek-projek yang diluluskan untuk disampaikan kepada ketuanya, ADUN Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah.

''Faktor-faktor bahawa Khee Heong kenal pihak atasan DAP, orang yang sama dapat kontrak, kontraktor sebenar hanya mendapat bahagian yang sedikit dan sebahagian wang disalurkan kepada DAP cukup untuk menyebabkan Beng Hock risau akan disiasat dan menjadi saksi,'' kata Muhammad Shafee pada prosiding Suruhanjaya Siasatan Kematian Beng Hock di sini, hari ini.Wye Wing yang dihalang oleh pengerusi suruhanjaya, Tan Sri James Foong Cheng Yuen daripada membuat tanggapan bahawa Beng Hock terjun dari tingkat 14, Plaza Masalam disebabkan faktor tersebut bagaimanapun mengaku kebanyakan daripada projek kecil diberikan kepada syarikatnya dengan menggunakan nama syarikat bumiputera.


Beliau turut mengaku dia dan Khee Heong yang juga bekas setiausaha politik pada pemimpin DAP adalah merupakan penyelaras projek memainkan peranan penting dalam mendapatkan projek tersebut manakala peranan isterinya hanya menandatangani cek.


''Semua kontrak diperoleh melalui kontraktor kelas F iaitu syarikat-syarikat bumiputera tetapi kerja-kerja dilakukan oleh syarikat saya. Saya tiada pilihan kerana projek kecil memerlukan kontraktor kelas F yang hanya terbuka untuk bumiputera sahaja.''Syarikat-syarikat bumiputera turut mendapat bantuan pendahuluan daripada DAP tetapi mereka tidak tahu mengenai projek yang dijalankan kerana saya yang mengawal akaun syarikat,'' jelasnya.


Syarikat bumiputera tersebut adalah MKMN Enterprise, MA Bina Melur Enterprise, Fizami Constructions dan Aris Enterprise yang mana sebut harga mereka yang disediakan oleh Wye Wing dijumpai dalam komputer riba Beng Hock.


Berhubung senarai sebut harga tersebut, Wye Wing memberitahu, beliau menghantar kesemua draf tersebut melalui e-mel untuk disemak oleh Beng Hock dan berbincang mengenai harga kerana tahu projek tersebut akan diperoleh syarikatnya.Dalam keterangan hari ini, Wye Wing yang mengaku dua syarikat WSK dan Hon Chai menyalurkan setengah daripada bayaran projek kepada DAP bagaimanapun menafikan syarikat-syarikat itu milik parti politik tersebut.


Sementara itu, Cheng Yuen turut memaklumkan suruhanjaya yang sepatutnya berakhir 25 April ini dilanjutkan selama dua bulan lagi sehingga 25 Jun depan bagi meneruskan siasatan.


Katanya, perkara tersebut dimaklumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melalui sepucuk surat kepada suruhanjaya selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.


Turut memberi keterangan dalam prosiding hari ini ialah Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Deputi Supritendan (DSP) Kamaruddin Ismail berhubung laporan polis oleh suspek-suspek terhadap SPRM.


Prosiding suruhanjaya yang diadakan di Mahkamah Tinggi Sivil Baharu (NCvC) di Kompleks Mahkamah di sini akan bersambung esok.

SENJALIZA

Posted: 21 Apr 2011 03:12 AM PDT

SENJALIZA


Terlalu leka mengkritik kemenangan BN, Pakatan Rakyat lupa kekalahan mereka.

Posted: 20 Apr 2011 09:44 AM PDT

Bapa Promoter DAP sedang melakukan lelongan maruah bumiputera Sarawak..

Kalah 46 dan hanya menang 3 kerusi DUN dalam PRU Sarawak 2011, PKR dan juak-juak pakatan rakyat masih sebok menganalisa memperkecilkan kemenangan lebih 2/3 Barisan Nasional. Dalam kamus pakatan rakyat, mereka masih menang walaupun mereka pada hakikatnya terbujur dan terkujur di Bumi Kenyalang.!. 

DAP boleh berbangga kerana alat ampuh mereka PAS dan PKR yang diketuai "Bapa Promoter DAP", berjaya memainkan peranan mereka sebagai alat meletakkan DAP lebih baik dari kedudukan mereka sebelum ini. Walaupun dengan kemenangan itu, DAP tidak melalak seperti PKR dan PAS. 

Di Sabah pula, Bekas Ketua  PKR Sekong, Sandakan, yang kini menyertai SAPP (dia ini amat menyesal meninggalkan UMNO dan PBS) lebih bersikap realistik dengan mengatakan kekalahan PKR sebagai Kalah. Katanya...PKR the real spoiler

Malang sekali bapa promoter dap menghilangkan diri selepas mengetahui partinya kalah teruk!. Lalu dia berangkat ke luar negara tanpa mengucapkan terima kasih kepada Rakyat Sarawak yang mengundinya  dan pernah menghidangkan "terubuk diasap" dan "otak-otak" di Sarawak.   (lain kali tidaklah kena undi lagi).

Kini kata pengundi Bumiputera Sarawak..."kalo kamik tahu begini,  kamik tidak undi anwar berahim".. dari penyataan Pengundi Bumiputera Sarawak ini, tahulah anda dengan terang lagi bersuluh bahawa gelaran "bapa promoter dap itu ada benar

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 21 Apr 2011 03:05 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


HapraKKKK BesaQQQ !!! ... KERAJAAN "PENIPU RAKYAT" KEDAH (DULU MANIFESTO PAS PRU12 JANJIKAN "NEGERI BERKEBAJIKAN") !!! ... Pala KoraKKK Hangpa Kebajikan !!

Posted: 20 Apr 2011 09:12 PM PDT


Aku siarkan dulu kenyataan Datuk Seri Al-Ustaz Menteri Kelentong Besar bagi Negeriku yang memang Berkebajikan gila babi anak haram jadah punya !! ....
Azizan Jawab Isu Cukai Tanah dan Gangguan Bekalan Air UUM

ALOR SETAR: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak pada Selasa menafikan kerajaan negeri menaikkan kadar cukai tanah 10 kali ganda terhadap Universiti Utara Malaysia (UUM).

Sebaliknya kata beliau, kenyataan yang dibuat Anggota Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir dan Naib Canselor UUM Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak itu tidak berlandaskan fakta sebenar.

"Apa yang berlaku ialah bagi tempoh Januari 2006 hingga Disember 2008, UUM telah diberi rebat oleh kerajaan negeri ketika itu menyebabkan cukai tanahnya dikurangkan dari RM1.7 juta setahun kepada RM100,000.

"Tetapi selepas tempoh rebat dua tahun itu berakhir, mereka diminta membayar pada kadar penuh semula iaitu RM1.7 juta," katanya pada sidang media, di sini.

Azizan juga berkata akibat pemberian rebat kepada UUM itu kerajaan negeri pimpinanya kerugian RM1.6 juta.
UUM juga katanya, pernah memohon kepada beliau agar pemberian rebat itu disambung namun permohonan mereka ditolak.

"Mereka (UUM) boleh terus membuat rayuan dan kita akan pertimbangkan, tetapi tidak semestinya kita akan luluskan permohonan mereka itu," katanya.

Mengulas lanjut, Azizan berkata UUM juga telah diberi beberapa pilihan dalam membuat pembayaran cukai tesebut.

"Kita juga setuju mereka (UUM) berunding dengan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) mengenai bayaran ansuran. Pada tahun 2009 dan 2010 mereka bayar dengan kadar penuh," kata Azizan.

Beliau juga menegaskan kerajaan negeri yang diteraju pakatan pembangkang itu tidak pernah mengeluarkan arahan menaikkan cukai sejak mentadbir Kedah selepas pilihan raya umum 2008.

"…tetapi apa yang kita buat ialah pada 2008, kita menurunkan cukai tanah antara 35 peratus sehingga 75 peratus termasuk tanah-tanah milik kerajaan persekutuan.

"Disebabkan penurunan cukai itu kerajaan negeri telah kehilangan hasil tanah sebanyak RM50 juta setahun," katanya.

Mengenai isu air di UUM, beliau menasihatkan universiti itu dan Kementerian Pengajian Tinggi meningkatkan kemudahan sistem perairan seperti tangki dan paip air kerana kerajaan negeri telah menyiapkan paip besar di luar kampus tersebut yang boleh menampung sehingga ke Bukit Kayu Hitam.

"Setiap hari pihak Syarikat Air Darul Aman (Sada) menyalurkan bekalan air ke UUM sebanyak 15 juta liter sedangkan kawasan lain kita hanya bagi lima dan 10 juta liter sahaja. Jadi mereka perlu meningkatkan kemudahan loji dalam kampus supaya air itu dapat disalurkan kepada warga kampus," katanya.- BERNAMA

Ni aku siarkan pula KENYATAAN AKHBAR dari Naib Canselor UUM yang aku dapat maklumat ni dari kawan-kawan aku di Sintok sana ;
"UUM : UNIVERSITI PENGURUSAN TERKEMUKA"
(THE EMINENT MANAGEMENT UNIVERSITY)

PRESS RELEASE / KENYATAAN AKHBAR

UUM TERPAKSA BAYAR LEBIH UNTUK CUKAI TANAH

SINTOK, 19 April 2011 - Universiti Utara Malaysia (UUM) terpaksa mengeluarkan peruntukan besar bagi membayar cukai tanah apabila kerajaan negeri sekarang tidak mempertimbangkan permohonan rayuan mengurangkan cukai tanah yang dibuat oleh pihak pengurusan UUM.

UUM hanya membayar RM100,000 di bawah kerajaan negeri sebelum ini bermula pada 2006 hingga 2008. Tetapi mulai 2009, UUM terpaksa membayar sehingga RM1,744,357.00 untuk bayaran cukai tanah.

UUM telah membuat rayuan kepada Kerajaan Negeri Kedah yang baru sebanyak dua kali pada tahun 2009 dan tiga kali pada tahun 2010. Namun begitu, rayuan tersebut tidak dilayan.

Pada tahun 2009, UUM telah merayu melalui surat yang dihantar kepada Pengarah Tanah dan Galian Negeri Kedah pada 29 April 2009 dan sekali lagi rayuan dihantar terus kepada Menteri Besar Kedah sendiri pada 10 Jun 2009 tetapi dukacita rayuan tersebut tidak dilayan.

Pada tahun 2010, UUM sekali lagi mengemukakan rayuan kepada Menteri Besar Kedah pada 25 Julai 2010 dan juga kepada Pentadbir Tanah Kubang Pasu pada 19 September 2010 dan 22 Disember 2010. Namun begitu, rayuan UUM masih tidak dilayan.

Naib Canselor UUM, Prof Dato' Dr Mohamed Mustafa Ishak pernah berbincang perkara ini dengan Menteri Besar Kedah sendiri di Pejabat Menteri Besar Kedah pada 25 Julai 2010 dan merayu supaya Kerajaan Negeri dapat memberi pertimbangan. Namun keputusannya tetap mendukacitakan.

UUM bukanlah sebuah institusi pengajian tinggi yang berorientasi keuntungan, sebaliknya memainkan peranan penting membangunkan modal insan demi menjayakan agenda pembangunan negara.

Berdasarkan jumlah cukai tanah yang dibayar oleh UUM mulai 2009 hingga kini, maka jumlah yang dibayar oleh UUM ialah 10 kali ganda daripada jumlah cukai yang dibayar oleh UUM sebelum ini.

Justeru, adalah wajar Kerajaan Negeri Kedah tidak mengenakan cukai tanah yang tinggi kepada UUM seperti mana yang pernah dinikmati oleh UUM sebelum 2008.

Tanah seluas 1,061 hektar milik UUM itu yang dikenakan cukai bukanlah semua telah dibangunkan oleh UUM. Sebaliknya terdapat 100 hektar lagi masih belum dibangunkan tetapi kadar cukai yang dikenakan oleh Kerajaan Negeri Kedah tidak mengambil kira mengenai perkara ini.

UUM juga telah membelanjakan bajet yang besar yang diperolehi daripada Kerajaan Pusat melalui Kementerian Pengajian Tinggi untuk menampung keperluan pengajian tinggi negara. Perbelanjaaan ini sudah tentu memberi kesan yang positif dari segi limpahan ekonomi kepada negeri Kedah.

Sepatutnya Kerajaan Negeri Kedah menghargai usaha ini dan boleh membantu mengurangkan beban kewangan yang ditanggung oleh UUM melalui pengurangan cukai tanah yang boleh disalurkan kepada aktiviti penyelidikan, penerbitan dan pelbagai aktiviti pembangunan akademik di Universiti ini.

Prof Dato' Dr. Mohamed Mustafa Ishak
Naib Canselor Universiti Utara Malaysia.


Disediakan oleh :
Unit Media, Unit Korporat Komunikasi,
Jabatan Canselori
Universiti Utara Malaysia
Tarikh : 19 April 2011


Dah baca yang tu, korang baca pulak KENYATAAN AKHBAR yang ini pula , YANG NI PULAK PASAI MASALAH AYAQ DI UUM ..."UUM : UNIVERSITI PENGURUSAN TERKEMUKA"
(THE EMINENT MANAGEMENT UNIVERSITY)


PRESS RELEASE / KENYATAAN AKHBAR


GAGAL SEDIA BEKALAN AIR YANG CUKUP

SINTOK, 19 April 2011 - Pihak Berkuasa Bekalan Air Negeri Kedah gagal menyediakan bekalan air yang mencukupi kepada Universiti Utara Malaysia (UUM) walaupun semua kemudahan infrastruktur sudah disediakan oleh pihak universiti.

Ini diakui oleh Pengarah Jabatan Bekalan Air Negeri Kedah dalam suratnya kepada UUM bertarikh 24 Ogos 2009 yang menyatakan bahawa pengeluaran di Loji Rawatan Air Pelubang, dekat Jitra telah mencapai tahap maksima dan tidak mampu menampung permintaan bekalan air termasuk di kawasan UUM dan sekitarnya.

Selain itu, masalah ini juga disebabkan Pihak Berkuasa Bekalan Air Negeri Kedah dan kini Syarikat Air Darul Aman Sdn Bhd yang merupakan Anak Syarikat Kerajaan Negeri Kedah tidak membuat perancangan yang  teliti untuk  menyediakan bekalan air yang mencukupi untuk  menampung keperluan warga kampus UUM.

Oleh itu, kenyataan Menteri Besar Kedah yang menyarankan UUM mengemukakan cadangan kepada Kementerian Pengajian Tinggi supaya menaik taraf infrastruktur bekalan air adalah tidak tepat kerana masalah sekarang bukanlah dari segi infrastruktur tetapi masalah yang sebenar ialah bekalan air yang tidak mencukupi.

Dakwaan mengatakan bahawa masalah bekalan air yang dialami oleh warga UUM perlu diselesaikan dengan kerjasama  Kementerian Pengajian Tinggi juga tidak tepat kerana bekalan air merupakan tanggungjawab Kerajaan Negeri.

Persoalan di sini ialah UUM memerlukan bekalan air sebanyak 12 juta liter air sehari dan kita hanya dapat bekalan air dalam anggaran 9 juta liter air sahaja sehari. Untuk menampung kekurangan tersebut, UUM terpaksa menyewa lori untuk mengangkut air dan perbelanjaan untuk tujuan ini mencecah purata lebih kurang RM80 ribu sebulan.

Bekalan air dari Loji di Pelubang, di Jitra hanya mampu menyediakan bekalan air sebanyak 15 juta liter air sehari dan ia bukan disalurkan khusus kepada UUM sebaliknya disalurkan kepada pelbagai kawasan pertumbuhan  Kepala Batas, Jitra, Tanah Merah, Changlun, Kodiang, Bukit Kayu Hitam dan kawasan sekitar.

Permintaan bekalan air bagi Daerah Kubang Pasu khususnya Kawasan seperti tersebut di atas telah mengalami peningkatan dan ini diakui sendiri oleh pihak Pengarah Jabatan Bekalan Air Negeri Kedah dalam suratnya kepada UUM bertarikh 24 Ogos 2009.

Ini bermakna bekalan air memang tidak cukup untuk menampung keperluan penduduk khususnya warga UUM dan ia merupakan tanggungjawab Kerajaan Negeri untuk menyelesaikannya dan  bukanlah masalah infrastruktur di UUM seperti yang disebut oleh Menteri Besar Kedah.

Kalau infrastruktur ditingkatkan sekali pun tetapi air yang dibekalkan tidak cukup, maka masalah kekurangan bekalan air yang dihadapi oleh UUM masih juga tidak dapat diselesaikan.

Soal ke mana bekalan air UUM digunakan bukan isu tetapi isunya ialah bekalan air  kepada UUM tak cukup.

Oleh itu, UUM mencadangkan Kerajaan Negeri membuat perancangan rapi mengenai penyediaan bekalan air kepada Universiti ini dan sekitarnya untuk tempoh jangka panjang antara 20 hingga 30 tahun dari sekarang.

Prof Dato' Dr. Mohamed Mustafa Ishak
Naib Canselor Universiti Utara Malaysia.

Disediakan oleh :
Unit Media, Unit Korporat Komunikasi,
Jabatan Canselori
Universiti Utara Malaysia
Tarikh : 19 April 2011

Tu dia !!! .... Memanda Menteri Kelentong Besaq telahpun bercakap merapu sekali lagi dan lagi dan lagi ! ..... Yahooooooo ! ... Aku dapat Menteri Kelentong Besaq yang begitu hebat berbicara bohong ! ...

Nahhh haiiii !! .... DULU HANGPA JANJI KATA NAK BUAT NEGARA ISLAM ! .... BILA PUAK DAP HARBI JERKAH SEDAS, HANGPA KELAM KABUT TUKAQ JADI NEGARA/NEGERI BERKEBAJIKAN !!!

BILA DAH BULEH MEMERINTAH KEDAH , HANGPA SUKA-SUKA JERKAH ORANG
(wartawan RTM) , HANGPA KATA "KALAU NAK BUAT KERJA, BUAT CARA ISLAM!" ...

LASTLY, HANGPA JUGAK YANG LANGSUNG TAK IKUT SATU PUN APA YANG HANGPA JANJI / KATA KAT ATAS TU !! ...

HANGPA NI ISLAM KA KAPIAQ NIE ????!!! BERJANJI NAMPAK MACAM KAPIAQ AJA ! ...
(Ini Adalah PERTANYAAN bukan PERNYATAAN !)


AloQStaQ
21 April 2011
11:41 Pagi

NOTE : Maaf sebab beberapa hari tak sempat nak berblog .. hehe... biasa lah, kerja makan gaji ni, masa bos kasi keja melambak-lambak , tak sempat la nak buka blog & update nyer !... sori yer pada semua kawan2 yang bertanya, kenapa aku tak ulas Isu ni ... bukan apa, tak dan ...

سڬالاڽ موڠكين

Posted: 21 Apr 2011 01:37 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين


Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu, 1Bumi

Posted: 20 Apr 2011 11:48 AM PDT


Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu, 1Bumi
Oleh Zaini Hassan

ORANG Cina telah bersatu. Keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak telah membuktikannya. Malah, sebenarnya orang Cina telah pun bersatu sejak dulu lagi.

Perkembangan politik muaasir (kontemporari), selepas era-Mahathirisme dan semasa era-Abdullahisme telah membuktikan ikatan orang Cina lebih utuh dan berpadu. Hubungan kekitaan, kekeluargaan serta brotherhood dan ukhwah orang Cina lebih erat, tanpa boleh ditandingi oleh mana-mana kaum di atas muka bumi Malaysia ini.

Walaupun antara mereka berlainan haluan politik, tapi apabila sampai masa menentukan arah untung nasib kaum Cina – mereka akan bersatu atas pangkahan undi yang sama. (kenyataan ini amat benar sekali jika kita merenung balik kenyataan yang pernah dibuat oleh Presiden MCA Chua Soi Sek bahawa MAC tetap akan bersama DAP jika apa yang diperjuangkan oleh DAP itu membabitkan kepentingan kaum Cina)

Dalam ekonomi, mereka membantu antara satu sama lain. Dari sekecil-kecil ekonomis kepadalah yang sebesar-besarnya, mereka akan tolong-menolong antara satu sama lain.

Budaya telah berjaya menyatupadukan orang Cina. Dalam masyarakat Cina tiada istilah bidaah yang boleh memesongkan mereka daripada soal budaya dan adat resam bangsa. Bahasa Cina diangkat tinggi, malah ada yang kata orang Cina yang tidak boleh membaca Cina pun akan turut membantu membeli akhbar Cina. Maka itu, akhbar Sin Chew Jit Poh – suara keramat orang Cina, menjadi antara akhbar yang paling tinggi edaran dan keuntungannya di Malaysia.

Sekolah Cina terus dijadikan sebagai cagaran politik utama – yang tidak boleh dikompromi sama sekali.

Pendek kata, orang Cina sebenarnya amat beruntung sekali berada di bumi Malaysia ini. Mereka telah menguasai segala-galanya. Sepuluh teratas orang mereka adalah bilionaire Malaysia. Sebahagian besar kedai yang ada di atas muka bumi Malaysia ini milik mereka. Hampir semua pelajar yang belajar di universiti swasta dan IPTS ternama dan mahal-mahal di negara ini rata-ratanya orang mereka.

Saya telah nyatakan perkara itu dalam Cuit bertajuk Apa lagi orang Cina mahu? tahun lepas. Tulisan itu dipetik sepenuhnya oleh akhbar Straits Times Singapura dan surat pembaca yang saya terima dari republik itu menyokong penuh tulisan itu.

Apa yang saya katakan ini adalah hakikat atau fakta.

Hanya kuasa mutlak politik yang belum dikuasai sepenuh oleh orang Cina, yang lain semua sudah. Kini DAP membawa slogan yang cukup hebat di kalangan masyarakat mereka iaitu Undi untuk Ubah, Enough is Enough (Cukuplah) dan Selamatkan Malaysia.

Slogan itu sebenarnya bukan ditujukan kepada orang lain, tapi khususnya kepada orang Cina. Terpapar megah di dada baju penyokong dan calon DAP dalam pilihan raya Sarawak supaya diubah kepimpinan Melayu Malaysia ini.

Terus terang saya katakan, saya amat menyanjungi orang Cina. Mereka mempunyai matlamat dan masa depan yang cukup jelas. Walaupun tindakan itu berbau politik atau bukan, soalnya mereka cukup bersatu. Politik digunakan sebaik-baik mungkin untuk menyatupadukan kaum itu.

Kita jangan salahkan DAP. Apa yang DAP lakukan itu amat betul untuk masa depan kaumnya. Jika Pas dipergunakan oleh DAP untuk memecahkan bangsanya sendiri, itulah operatif licik DAP.

DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina. MCA gagal dan SUPP pun gagal. Itu hakikat atas kertas. Malah seorang sahabat saya berbangsa Cina, pengarang sebuah akhbar ternama bersetuju bahawa orang Cina kini ke arah menyokong pembangkang. Pilihan Raya Umum Ke-13 akan digunakan sepenuhnya untuk menyatukan kuasa mereka.

Sebaliknya apa yang orang Melayu buat? Tiada apa-apa. Mereka ialah satu bangsa yang cukup selesa, komplesen, alpa dan tidak peduli. Malah pemikiran mereka cukup bercelaru.

Apa yang harus UMNO lakukan? UMNO harus berfikiran seperti DAPkah?
Pandangan saya, apa yang UMNO harus lakukan sekarang, di masa yang amat terdesak sekarang, ialah melancarkan gelombang perpaduan bangsa – 1Melayu, 1Bumi.

Lancarkan segera 1Melayu, 1Bumi dalam lingkungan UMNO dan parti-parti Melayu yang lain.

Jika Pas degil dan tidak mahu ikut serta, gabungkan dengan puluhan NGO-NGO Melayu yang kini tumbuh bagaikan cendawan di atas bumi Malaysia ini. Perlu diingat NGO-NGO itu wujud kerana mereka dahagakan wadah perjuangan untung nasib bangsa semakin ditinggalkan. UMNO harus tarik pertubuhan sukarela ini ke hadapan dan menjadi juara semula dalam soal ini.

Persetankan Pas yang ternyata telah menggadaikan perjuangan bangsa Melayu untuk kepentingan politik totok mereka. Hairan sungguh, para penyokong Pas akan menjadi lebih kuah daripada sudu semasa berkempen, dan mereka tidak pernah sedar bahawa secara senyap-senyap DAP cukup strategik mempermainkan mereka.

Saya kira, sekiranya lima kerusi Pas di Sarawak itu ditandingkan di kawasan Cina sudah pasti mereka akan menang dan ada wakil dalam dewan undangan negeri. Tapi DAP telah mempermainkan mereka. Pas diletakkan di kawasan kaum bumiputera, bagi membolehkan kaum bumiputera terus berpecah. Pas seperti biasa, tidak sedar semua itu.

Dalam usaha meniupkan gelombang 1Melayu, 1Bumi, tidak salah 1Malaysia diteruskan kerana ia adalah dasar jangka panjang negara. Parti komponen Cina dalam BN pun tidak akan marah jika UMNO melancarkan gagasan 1Melayu, 1Bumi kerana bagi mereka orang Cina telah pun bersatu.

Tidak salah bagi orang Melayu melancarkan seruan 1Melayu, 1Bumi kerana orang Melayu sendiri belum bersatu.

Dalam tulisan-tulisan saya sebelum ini, saya ada mengatakan orang Melayu berpecah kepada enam golongan. Melayu UMNO, Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.

Orang Melayu cukup berpecah. Orang Cina tidak akan marah sekiranya orang Melayu bersatu kembali. Mungkin DAPlah yang tidak selesa kerana matlamat mereka untuk memecah-belahkan lagi orang Melayu akan gagal.

Bagi DAP, selagi konsep Malaysia Malaysian mereka tidak berlaku, selagi itu mereka akan berusaha keras untuk menjayakannya.

UMNO harus meniupkan gagasan 1Melayu, 1Bumi ini segera. Orang Melayu harus disatukan segera bagi memastikan mereka menguasai semula politik yang semakin terhakis daripada tangan mereka.

Walaupun Melayu berpecah, namun ada lagi suara-suara segelintir yang amat sayangkan bangsa. Seorang sahabat umpamanya, menghantar SMS semasa tulisan ini ditulis berbunyi: "Tolong tulis...BN jangan lagi bagi kawasan majoriti Melayu kepada wakil MCA, Gerakan dalam PRU akan datang... cukup sudah pengorbanan UMNO yang dibalas dengan tuba. MCA dan Gerakan WAJIB akur kerana kalau mereka kalah dengan DAP, wakil mereka tak perlu dilantik dalam kerajaan..."

Itu ialah suara marah. Orang Melayu marah. Tapi kita harus rasional. Susun semula barisan dan gelombang satukan orang Melayu.

Saya bercakap bagi pihak bangsa saya. Gagasan inilah yang turut dimainkan oleh sahabat saya, saudara Ridhuan Tee Abdullah, seorang mualaf Cina yang cukup kental jiwa ultra-Melayunya. Orang Cina amat tidak menggemari beliau di atas semangat assabiyah Melayu beliau itu.

Namun bagi Ridhuan, dan orang Melayu yang lain, mereka amat khuatir dengan perkembangan mutakhir yang berlaku di negara ini sekarang.

Namun, penghargaan harus diberi kepada kaum bumiputera Sarawak yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka dengan begitu betul sekali.

Saya angkat topi kepada kaum bumiputera Sarawak yang dilihat lebih matang daripada orang Melayu di Semenanjung. Sekiranya mereka tidak bersatu dalam pilihan raya 16 April lalu, maka Sarawak sudah tentu akan jatuh ke tangan orang lain.

Orang bumiputera Sarawak telah memberi satu petunjuk yang amat berharga supaya diikuti oleh kaum Melayu di Semenanjung.

Namun, orang Melayu Semenanjung berpecah enam. Mereka masih lagi berpecah enam.

Oleh itu menjadi kewajipan UMNO; atas nama pejuang-pejuangnya yang terdahulu; dan sebagai parti induk orang Melayu; lancarkan segera slogan 1Melayu, 1Bumi bagi menggerakkan semula gelombang kebangsaan bangsa itu.

Melayu harus dan wajib disatukan kembali sebagaimana kita mahu satukan orang Malaysia di bawah semangat 1Malaysia. Tiada makna adanya 1Malaysia, jika orang Melayu sendiri pun berpecah.
Kini terletak dalam tangan UMNO untuk menentukan hidup atau mati bangsa ini.

Orang Cina sudah ada 1Cina dalam erti kata tersendiri. Orang Melayu pun perlu ada 1Melayu, 1Bumi. Ayuh gerakkan!

PAKATAN MENGULAS CADANGAN SDR ZAINI UTUSAN:

1Melayu, 1Bumi: Pemimpin Pakatan mahu Najib tindak ke atas Utusan

KUALA LUMPUR, April 20 – Wakil rakyat-wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia yang cuba mewujudkan ketegangan kaum dengan mencabar gagasan 1 Malaysia yang bersifat inklusif.

Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata, tulisan terbaru Utusan Malaysia yang bersifat "antinasional" membuktikan yang gagasan 1 Malaysia bukan satu kempen yang bertujuan bina negara yang serius, tetapi hanya bertujuan memancing undi melibatkan "Kemeja 1 Malaysia, Tupperware 1 Malaysia, Air Galian 1 Malaysia, Burger 1 Malaysia, akaun e-mel 1M dan lain-lain yang memburu keuntungan menggunakan 1M."

Kata beliau, dalam membuat gesaan antikebangsaan yang tidak bertanggungjawab, Utusan Malaysia sebenarnya meletakkan Najib dalam ujian sama ada beliau bersedia untuk mengambil tindakan ke atas Utusan dan mereka secara terbuka mencabar dasar 1 Malaysia.

AJK PAS pusat, Khalid Samad sealiran dengan pandangan Lim sambil berkata, editor Utusan Malaysia itu seharusnya dicaj di bawah Akta Hasutan.

"Mereka harus dikenakan tuduhan di bawah perkara-perkara berkaitan hasutan, mencetuskan ketegangan kaum," katanya lagi.

"Hakikatnya, apa yang dikatakan oleh mereka adalah salah belaka. DAP berjuang bukan hanya untuk satu kaum sahaja, mereka berjuang untuk sebuah kerajaan yang adil dan telus," kata Ahli Parlimen Shah Alam ini kepada The Malaysian Insider.

Yang Dipertua PAS Shah Alam itu juga mendakwa Utusan Malaysia dihantui dengan isu-isu bertunjangkan kaum dan kebimbangan bahawa masyarakat Cina akan menggulingkan kerajaan didominasi Melayu adalah sebahagian daripada "propaganda" Umno untuk kekal berkuasa.

Naib Presiden PKR Chua Tian Chang pula memberitahu, tulisan Utusan Malaysia hari ini sekali lagi menunjukkan bahawa ia tidak boleh menyesuaikan diri dengan fenomena masyarakat "pelbagai kaum."

"Ini cara bagaimana mereka hendak menggambarkan setiap perkara... setiap satu adalah konspirasi besar menentang Umno.

"Ia hanya helah untuk kekal berkuasa," kata Ahli Parlimen Batu ini.-themalaysianinsider.com

Hentikan amalan koata calon

Posted: 20 Apr 2011 01:28 AM PDT

SAYA terpanggil untuk mengulas tentang keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak baru-baru ini. Ternyata para pengundi Cina menunjukkan sokongan padu kepada DAP. Namun pada saya ini ada hikmahnya.

Pertama: UMNO sudah boleh dengan berani dan jelasnya meletakkan calon Melayu di tempat majoriti Melayu tanpa perlu bermurah hati memberikan kuota kepada parti-parti komponen lain yang tidak perform. Jika kembali mahu dicalonkan haruslah menunjukkan keberhasilan di pihak mereka juga.

Kedua: Tidak ada lagi apa yang dikatakan pembahagian kuota pada satu-satu pilihan raya. Ertinya, jika Pulau Pinang kembali kepada Barisan Nasional (BN) dan orang-orang Melayu yang memberi kemenangan tersebut, maka Pulau Pinang akan diterajui oleh UMNO.

Ketiga: UMNO tidak lagi perlu terlalu mengikut kehendak MCA dan Gerakan yang pelbagai dan kadang-kadang melampau. UMNO sudah boleh membuat keputusan mereka sendiri atas kepentingan negara sahaja.

Kepada orang-orang Melayu yang masih juga ingin menjadi barua DAP, anda akan berhutang dengan hampir keseluruhan umat Melayu yang sayangkan agama Islam dan bangsanya.

Kepada Nik Aziz yang menerima salam persaudaraan daripada Lee Kuan Yew, kroni Lim Kit Siang dan kroni Karpal Singh dengan mesra, sambil menolak salam persaudaraan daripada saudara seagama yang berlainan parti politik, kamu akan berhutang selama-lamanya dengan kami, orang-orang Melayu yang sayangkan agama Islam dan bangsa Melayu. Apakah kamu tidak nampak atau sengaja membutakan hati?

Kamu tidak bangga menjadi orang Melayu. Berbeza dengan saya yang bangga menjadi orang Melayu walaupun nenek berbangsa Cina. Melalui kesetiaan dan kesedaran orang Melayu lah maka agama Islam sampai ke tanah ini, sehingga semua Melayu itu adalah Islam pada hari ini.

Kamu mendoakan keburukan bagi pemimpin kami, mengkafirkan kami dan menjahiliyahkan kami sedangkan lidah kami mengucap syahadah, solat lima waktu setiap hari, berpuasa di bulan Ramadan, membayar zakat dan diterima menjadi tetamu Allah di Mekah bagi menunaikan haji. Namun kami tetap mendoakan kebaikan sahaja bagi kamu.

Saya cuma doakan hati dan fikiranmu dibukakan Allah kepada kebenaran yang nyata. Hilangkan dendam kesumat kepada UMNO.

Orang-orang Melayu dalam UMNO hari ini sudah punya kesedaran bahawa tidak ada satu kaum pun di Tanah Jawi ini yang boleh memayungi orang-orang Melayu kecuali UMNO. Bukan Pas yang boleh diperkudakan, digunakan dan dihenyak pijakkan DAP; yang berbondong-bondong mengibarkan bendera DAP dengan megah; rela berbaring atas jalan raya bagi menghalang Sultan mereka sendiri demi kerajaan boneka Pas yang dimiliki empayar keluarga Nga dan Ngo.

Tentulah juga bukan PKR yang sekejap ke kiri sekejap ke kanan yang tidak dapat dipastikan arahnya kecuali demi kelangsungan seorang manusia biasa dengan masalah moral yang bertan-tan beratnya. Walaupun kamu membutakan hati terhadap kebenaran yang kamu juga mohon daripada Allah, terpulanglah...

Tulisan asal klik di sini.

HANIZA AHMAD
Muar, Johor

p/s Sokong sepenuhnya.

Sahabat-Gunung

Posted: 21 Apr 2011 01:37 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pas Di Harap Jangan Gadaikan Asas Perjuangan Untuk Kepentingan DAP

Posted: 20 Apr 2011 10:22 PM PDT

Parti Islam SeMalaysia (PAS) ini merupakan sebuah parti yang dah lama, parti yang sudah mempunyai banyak pengalaman, malah ia juga sudah establish dan mendapat sokongan orang Melayu berbanding dengan PKR dan DAP, namun mereka rela menjadi tunggangan hingga akhirnya PAS yang rugi.

Setiausaha Agung Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia (Gagasan), Syed Anuar Syed Mohamed berkata, mengapa Pas sanggup mengorbankan kewibawaannya, karisma mereka sebagai sebuah parti yang establish dengan menjadi tunggangan kepada DAP dan PKR.

"Jadi kita minta sempena Muktamar PAS yang akan diadakan dalam masa terdekat ini, diharap ahli dan perwakilan PAS berbincang semula untuk membawa PAS kembali kepada asas perjuangan mereka. Kalau mereka mahu menegakkan dan meningkatkan darjat Islam, mereka boleh berdiri dengan sendirinya demi perjuangan mereka.

Jangan gadaikan asas perjuangan, jangan gadaikan maruah perjuangan kerana untuk kemenangan, sanggup jadi tunggangan kepada mana-mana parti lain khususnya DAP," ujarnya ketika ditemui sebentar tadi.

Pas tahu bahawa DAP merupakan parti perkauman, apa yang berlaku di Sarawak jelas. DAP berjaya `eksploitasi' isu perkauman sehingga rakyat terpengaruh dengan apa yang diperkatakan DAP.

"Apa yang dapat kita lihat, di Sarawak PAS tidak berjaya mendapat satu kerusi pun. Jika sebelum ini mereka bercakap soal membangun bersama Islam, soal Negara Islam, sudah dibuat oleh UMNO sebenarnya.

Kerana UMNO telah lama meningkat dan memartabatkan Islam, apa yang dibuat oleh UMNO selama ini tidak pernah merosakkan Islam. Dalam masa yang sama, ajaran Islam dan pembangunan di Malaysia ini telah diterima dan diiktiraf oleh Negara-negara Islam," tambahnya lagi.

Tambahnya, rakyat mengharapkan agar satu rumusan pada Muktamar Pas ini agar mereka berdiri sendiri dengan asas perjuangannya sebagai sebuah Parti yang tidak diperkuda oleh DAP dan PKR.

Dalam masa yang sama, kita mengharapkan pertautan antara PAS dengan UMNO untuk pastikan survival Islam, survival Melayu akan terus terjamin, dan bukanya dipermainkan oleh parti-parti seperti DAP yang jelas dan terang menolak islam dan PKR yang semakin terumbang-ambing yang kita tidak tahu hala tuju dan masa depan perjuangannya. Tidak mustahil satu hari lagi PKR juga akan mengalami nasib yang sama dengan parti Semangat 46 atau parti-parti kecil yang lain, pupus lebih awal.

Bukan Sekadar Model Iklan Jam Malah ....

Posted: 20 Apr 2011 07:45 AM PDT


Pemergian Anwar Ibrahim ke luar negara bukan sekadar untuk interview jadi model iklan jam Omega, malah dia juga nak jadi model video klip artis-artis ternama barat ..... .... sila lihat video klip Anwar nie .... boleh tahan juga .

Sejak Bila Pas Selangor Terajui Kerajaan Selangor

Posted: 20 Apr 2011 07:25 AM PDT


Sejak bila Pas Selangor menerajui kerajaan negeri Selangor nie... patutnya kitab Pas nie Haramkah perlu keluarkan tajuk yang berbunyi 'Cabaran Getir Pas Selangor Untuk Kekal Jadi BALACI PKR dan DAP Selangor ....

Takpelah, nak buat camna.... mereka lebih rela untuk kekal jadi balaci dari meneruskan perjuangan Pas untuk membangun bersama Islam....

Mungkin mereka lebih selesa bersama Ustazah Teresa, Ustaz Ronnie ....


Lori MABUK Yang Menyusahkan ....

Posted: 20 Apr 2011 07:03 AM PDT

Angkara lori MABUK nielah, beribu-ribu warga Rawang, khususnya yang tinggal di Bandar Country Homes, Bandar Tasik Puteri, Emerald West, Saujana Rawang, Taman Desa Puteri dan beberapa taman di kawasan ini terjebak dalam kesesakan teruk sejak jam 5 petang .....

Dahlah nie sahajalah jalan yang ada untuk ke kawasan-kawasan perumahan yang aku katakan tadi ..... Habis appoinment aku hari nie di sana.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Aspirasi Bangsa

Posted: 21 Apr 2011 01:22 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Anwar semakin gelabah!!!

Posted: 20 Apr 2011 11:59 PM PDT

MB Kedah memang kaki penipu

Posted: 20 Apr 2011 10:11 PM PDT

Panas Omegay -Gadis Dlm Video Skandal Seks Anwar, Dedahkan Diri

Posted: 20 Apr 2011 07:40 PM PDT

Ustaz PAS memang jenis kuat makan duit!!!

Posted: 20 Apr 2011 02:31 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 21 Apr 2011 01:19 AM PDT

Taipingmali (tm)


MAZLAN ALIMAN HAPRAK TERINGIN NAK JADI CEO FELDA

Posted: 21 Apr 2011 12:43 AM PDT

PRN Sarawak 2011

Posted: 20 Apr 2011 09:38 PM PDT

Kebajikan Kakitangan Kerajaan perlu diseimbangkan

Posted: 20 Apr 2011 08:03 PM PDT

Lagi Pecacai Pas Hina Islam Sarawak

Posted: 20 Apr 2011 04:48 AM PDT

PANEH MIANG

Posted: 21 Apr 2011 01:12 AM PDT

PANEH MIANG


Paderi sengaja cari pasal

Posted: 20 Apr 2011 08:22 PM PDT

Isu Herald Tribune telah mengundang reaksi pelbagai pihak sejak awal tahun ini. Setelah Kementerian Dalam Negeri memutuskan untuk melarang penggunaan nama Allah oleh surat khabar tersebut, Dewan Ulama Pas (Harakah, 1 Januari 2008) menyatakan Islam tidak melarang penganut agama lain menggunakan kalimat Allah bagi Tuhan mereka. Sebagai reaksi saya juga telah membahas isu ini dalam artikel yang diterbitkan dalam laman web khairaummah. com pada 20 Januari 2008 dengan harapan ia dapat membantu umat Islam di negara ini memahami persoalan yang sebenar.

Namun isu ini ternyata menjadi hangat kembali apabila Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin, menulis dalam Mingguan Malaysia pada 27 April 2008 bahawa Umat Islam tidak perlu berebut nama Allah dengan penganut Katolik. Mereka berhak menamakan Tuhan mereka dengan nama Allah kerana dalam al-Qur'an pun kaum Musyrikin menggunakan nama Allah. Mufti juga menegaskan bahawa yang menjadi permasalahan adalah bukan nama Tuhan tetapi kesyirikan penganutnya. Saya terpanggil untuk memberi tanggapan kerana hal ini akan mengundang kekeliruan jika tidak diperjelaskan dengan tuntas.

Yang paling penting kita perlu jelas bahawa nama Allah telah menjadi nama khas bagi Tuhan umat Islam. Perlu dibezakan antara kalimat Allah dari sudut bahasa yang telah wujud sejak zaman Jahiliyyah dengan kalimat Allah yang telah diIslamkan setelah menjadi istilah atau nama khas. Jika kita perhatikan kalimat tawhid: la ilaha illa Allah. Ia tidak bermakna tiada tuhan melainkan Tuhan, tetapi tiada tuhan melainkan Allah. Kerana jika ia bermakna tiada tuhan melainkan Tuhan maka tidak ada maknanya seseorang mengucapkan kalimat tawhid itu. Oleh kerana itu sarjana-sarjana Islam tidak bersetuju untuk menggantikan Allah dengan God dalam bahasa Inggeris.

Pengislaman nama Allah ini juga jelas apabila kita lihat surah al-Ikhlas, antara surah terpenting dalam al-Qur'an, yang menjelaskan siapakah Allah dan apakah sifat-sifatnya: "Katakanlah: "Dia-lah Allah, Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan, dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia"."(al-Ikhlas: 1-4). Berdasarkan Surah dia atas, sebagai orang Islam kita mesti yakin bahawa yang bernama Allah adalah yang mempunyai sifat-sifat tersebut. Dalam erti kata lain kita tidak mengakui bahawa yang tidak mempunyai sifat-sifat tersebut juga adalah Allah.

Seperti yang dinyatakan oleh Dr. Asri memang masyarakat Jahiliyyah menggunakan nama Allah, tetapi nama Allah di situ digunakan dari sudut bahasa sahaja dan sebelum perkataan itu diIslamisasikan. Ia kemudian menjadi nama khusus yang merujuk kepada sifat-sifat di atas. Kata-kata solat, contohnya, dari segi bahasa adalah doa dan telah digunakan oleh orang Arab sejak pra-Islam lagi, ia kemudian menjadi istilah yang merujuk khusus kepada apa yang dicontohkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh itu kita tidak boleh mengatakan orang Katolik juga melakukan solat hanya kerana mereka berdoa di gereja.

Umat Islam perlu melihat apa yang berlaku di sebalik persoalan nama Allah ini. Jika kita lihat dengan teliti isu ini dengan isu-isu yang sebelumnya kita akan dapat melihat hubungannya. Contohnya isu pluralisme agama yang giat dipromosikan oleh orang bukan Islam dan sebahagian orang Islam sendiri iaitu Islam Liberal. Para pendukung pluralisme agama ini berusaha untuk mendangkalkan makna-makna atau kata kunci dalam agama. Mereka mengatakan bahawa Tuhan dalam agama manapun pada peringkat tertinggi (transcendental) adalah sama. Bagi umat Islam, konsep Tuhan kita jauh berbeza dengan konsep Tuhan dalam agama mana pun.

Pendukung pluralisme agama juga menekankan wujudnya persamaan antara agama-agama dan perbezaan perlu diketepikan untuk kebaikan bersama. Padahal bagi kita perbezaan fundamental antara Islam dengan agama lain walaupun sedikit adalah sangat penting dan tidak boleh dipinggirkan. Sebahagian orang bukan Islam bahkan mengaku telah Islam tanpa perlu masuk Islam. Kerana mereka merasa telah 'berserah diri' kepada Tuhan. Di sini mereka merujuk perkataan Islam dari sudut bahasa ialah berserah diri. Jika Allah hanya bermakna Tuhan maka kini mereka akan mendakwa bahawa mereka juga telah beriman kepada Allah. Padahal mereka hanya percaya pada Tuhan.

Contohnya lagi kita tidak boleh menggunakan kata 'liberal' untuk makna terbuka kerana ia memberi konotasi yang dalam. Kita pun tidak akan mengatakan bahawa mereka telah memonopoli perkataan liberal. Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas adalah sarjana Islam yang paling tegas dalam hal pemberian nama atau istilah ini. Bagi beliau banyak kekeliruan berpunca daripada penamaan. Contohnya pelajaran berbeza dengan pendidikan dan ta'dib. Istilah moden dan klasik dalam pembahagian sejarah bagi beliau tidak relevan dengan sejarah Islam dan lain-lain lagi.

Sebenarnya tidak ada nas sorih dan qat'i dalam persoalan ini. Nas dan dalil yang dikemukakan oleh Dr. Asri hanya menunjukkan bahawa masyarakat Jahiliyyah telah menggunakan kalimat Allah untuk merujuk kepada Tuhan mereka. Kita perlu melihat ayat-ayat dan hadis-hadis seumpamanya dalam konteks penggunaannya dari sudut bahasa. Dari sudut bahasa Allah bermakna Tuhan.

Ayat-ayat tersebut turun ketika Islam mula diperkenalkan sebagai proses berdialog dengan kaum musyrikin. Setelah konsep-konsep penting dalam Islam jelas dan worldview Islam terbentuk maka di sini proses Islamisasi berlaku baik terhadap bahasa, budaya dan pemikiran masyarakat Arab.

Oleh kerana itu dengan mendangkalkan makna Allah maka kita telah menafikan proses Islamisasi tersebut dan kembali seolah-olah Islam belum bertapak. Memang kita boleh membuat kesimpulan tidak menjadi masalah orang bukan Islam menggunakan nama Allah kerana hal tersebut "tampak" secara literalnya wujud dalam al-Qur'an. Namun, dalam berijtihad seseorang ilmuwan tidak boleh hanya bersandarkan kepada makna literal teks atau nas tetapi perlu juga melihat kepada maqasid dan falsafah yang mendasarinya sebagaimana telah ditegaskan oleh al-Shatibi.

Persoalan nama Allah tidak boleh dilihat dari sudut fiqh sahaja khususnya kerana ia menyangkut aqidah. Ia mesti melibatkan kepakaran dalam bidang falsafah Islam, dan lebih spesifik metafizik Islam dan epistemologi Islam. Dalam perbualan peribadi dengan seorang tokoh pemikiran Islam, Prof. Dr. Wan Mohd Nor Wan Daud, beliau memberitahu dan menyambung hujah Prof S.M.N al-Attas bahawa al-Qur'an telah merubah dan memperbaiki kekeliruan dan kerusakan yang telah terjadi kepada hakikat-hakikat penting yang berkisar di sekitar ketuhanan, kemanusiaan dan kejadian.

Dalam hal ini yang terjadi ialah proses Islamisasi terutama tentang hakikat ketuhanan yang merupakan tiang seri agama Islam. Menurut beliau lagi sekarang ini yang kelihatan sedang berlaku ialah proses deislamisasi dengan membawa makna-makna yang asing dan berlawanan dengan aqidah dan pandangan alam Islam, samada aliran-aliran sekular atau dari agama-agama lain. Prof Wan Mohd Nor juga berkata setiap istilah dalam semua bahasa mempunyai batas-batas makna yang sah yang mencerminkan pandangan alam tertentu, dan yang membezakan sesuatu istilah itu dengan yang lain.

Persamaan yang banyak pun masih memerlukan istilah atau nama yang berbeza jika terdapat hanya satu perbezaan yang penting. Sebab itulah semua bahasa-bahasa yang tinggi mempunyai kamus. Keldai, kuda, baghal banyak persamaan tetapi terdapat perbezaan; dua manusia kembar siam juga diberi nama yang berbeza. Orang bukan Islam boleh mempekayakan kamus peristilahan Bahasa Melayu dengan menggunakan nama lain bagi Tuhan mereka. Dalam konteks Kristian, mereka boleh gunakan Tuhan, Dewata, Deus, Theos, atau God. Selama ini gereja, kuil, sami, paderi, uskup dan lain telah memperkayakan Bahasa Melayu dan tidak menimbulkan kekeliruan dan kemarahan masyarakat yang beragama lain.

Di sini jelaslah bahawa seseorang yang bercakap tentang persoalan aqidah mesti faham kaitannya dengan worldview, tasawur dan pemikiran Islam. Dalam hal ini, aqidah tidak hanya bermakna kepercayaan dan keimanan dalam ertikata yang sempit seperti biasa difahami oleh masyarakat umum, namun ia adalah satu set keyakinan yang dapat memberi kesan kepada cara berfikir (worldview) dan cara hidup (way of life) seseorang Muslim.

Kita juga perlu berfikir mengapa kaum Katolik ingin menggunakan nama Allah? Kita tidak boleh tertipu dengan hujah persamaan nama yang bagi sesetengah orang hanya bersifat luaran. Kita tahu pada hakikatnya nama Tuhan mereka bukan Allah. Nama Allah mungkin relevan bagi penganut Kristian di negeri-negeri Arab tetapi tidak di selain negeri Arab. Oleh itu jelas terdapat agenda yang tersembunyi yang tidak boleh luput dari perhatian umat Islam. Isu ini juga dibangkitkan dengan memanfaatkan toleransi dan dialog antara agama yang semakin mendesak ketika ini.

Tindakan membiarkan pihak Kristian menggunakan kalimat Allah bukan satu toleransi tetapi satu penggadaian hak dan kedaulatan. Ia adalah satu kerugian yang besar dan kelemahan yang nyata apabila umat Islam membiarkan penganut agama lain mendangkalkan konsep dan istilah penting dalam Islam. Perkataan Allah, solat, tawhid, rasul, bahkan istilah Islam itu sendiri membawa makna yang tersendiri setelah diislamisasikan. Kalimat-kalimat ini telah menjadi bahagian penting daripada pandangan sarwa Islam (Islamic worldview). Jika ia dikaburkan maka sudah tentu akan memberi kesan kepada pemikiran dan aqidah umat Islam. Sesiapa pun yang ingin memahami persoalan ini perlu sedar bahawa beberapa istilah keagamaan tertentu telah menjadi 'milik' umat Islam.

Sebarang tindakan meng-'import'nya boleh dianggap sebagai penyalahgunaan dan pencabulan terhadap agama Islam. Istilah-istilah keagamaan mesti dihormati, dari agama manapun ia datang, oleh penganut agama lain. Toleransi mungkin berlaku jika wujud penghormatan terhadap agama lain. Nama dan istilah tertentu seperti Pope, Paderi (priest), Sami (Monk) dalam agama-agama tertentu tidak boleh digunakan sewenang-wenang oleh penganut agama lain. Ini bukan sahaja kerana ia telah sinonim dengan agama penggunanya tetapi juga kerana kalimat ini telah diwarnai atau mengandungi pandangan sarwa penggunanya.

Oleh itu tindakan Kementerian Dalam Negeri pada 31 Disember 2007 melarang penggunaan nama Allah dalam surat khabar Herald adalah tindakan tepat dan positif yang bermakna bagi umat Islam.

Ia perlu disokong dan orang-orang agama tidak sepatutnya mengeruhkan lagi keadaan. Umat Islam mesti mempertahankan nama Allah untuk tidak digunakan oleh orang bukan Islam selagi termampu. Masyarakat Islam di negeri-negeri Arab tidak mempunyai kemampuan untuk mempertahankan hal ini kerana ia berlaku secara halus dan di luar kawalan mereka. Kebelakangan ini tampaknya ketidaksepakatan orang Islam dalam hal ini telah membuka ruang kepada Herald Tribune untuk menggugat keputusan Kementerian tersebut.

Maka dapat disimpulkan bahawa jika dilihat dari sudut falsafah dan pemikiran, dan bukan hanya dari sudut fiqh, kita akan melihat bahawa nama memberikan seribu makna. Jauhnya perbezaan antara Allah dengan Tuhan ibarat langit dengan bumi. Jelaslah isu ini bukan isu perebutan nama tetapi isu yang menyangkut jantung aqidah.

Ia juga berkait rapat dengan pendangkalan makna Allah untuk menjustifikasikan pluralisme agama. Kita tidak boleh membiarkan pendangkalan makna tersebut berlaku tanpa penolakan umat Islam. Adalah menjadi tanggungjawab semua ilmuwan Islam untuk menentang segala usaha mendangkalkan makna dalam Islam.

-Khalif Muammar, Felo Penyelidik Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia-

PAPA GOMO

Posted: 21 Apr 2011 01:07 AM PDT

PAPA GOMO


Korea Selatan Sahkan Pelakon Porno Dalam Video Seks Adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim

Posted: 21 Apr 2011 01:05 AM PDTKUALA LUMPUR: Sebuah agensi penyiaran terkemuka Korea Selatan yang menganalisis rakaman video seks seorang lelaki didakwa mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan wanita dipercayai warga asing, mendapati pelaku dalam rakaman itu sepadan dengan Ketua Pembangkang berkenaan berdasarkan perincian saiz tubuh beliau dalam rekod polis.

Keputusan analisis visual dan teknikal video berkenaan diperoleh oleh pasukan penyiasat khas yang diketuai Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani pada 10 April lalu selepas menghantar sampel rakaman berkenaan kepada agensi itu pada 4 April. - BHarian


GOMO: Tu baru satu negara sahkan pelakon Video Seks adalah Anwar Ibrahim. Belum lagi negara negara lain.

Buat rakyat Malaysia di harap menasihati sesiapa sahaja yang masih menyokong Anwar Ibrahim. Tak lama dah ni untuk Anwar Ibrahim di kapankan.

Gomo juga harap puak PKR Saman agensi penyiaran Korea kerana menuduh Anwar Ibrahim. Hehehe

psssttt video seks part 2 on the way
Published with Blogger-droid v1.6.7

Video Ekslusif - Suara Anak Muda Di Sekat Kerana Kuasa Politik - Part 3

Posted: 20 Apr 2011 11:25 PM PDT
Bila Syaitan mula merasuk jiwa inginkan Kuasa dan bukan membela Rakyat......


Psssttt...Orang Islam dan Melayu sahaja menjadi mangsa PAS...Barua DAP


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Video Ekslusif - Bila Dendam Mula Menguasai Diri - Part 2

Posted: 20 Apr 2011 09:20 PM PDTDendam yang akhirnya merugikan Umat Islam Sendiri......


Psssttt...PAS Kluk Klek


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Video Ekslusif - Bila Anak Muda Bercakap Soal Politik Part 1

Posted: 20 Apr 2011 07:00 PM PDTBila Anak Muda Berbicara Soal Politik Kematangan Mereka Perlu di ambil Kira......


Psssttt....Nama parti Islam tapi macam orang kafir


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Video Klip Konspirasi Terhadap Anwar Ibrahim

Posted: 20 Apr 2011 09:30 AM PDTAgak sibuk waktu ini kerana Gomo masih berada di Luar Negara atas urusan Perniagaan. Semoga Video ini dapat menghiburkan anda semua yang masih tak sabar sabar menunggu Video Penuh Rakaman Seks Anwar Ibrahim


Psssttt...Kecil Kecil lembu jaga...huhuhu


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Senjata Api Tengku Fakhry Tidak Sepadan Dengan Peluru Yang Menembak Mati Pengawal Istana Kelantan.Habis Tu Siapa Yang Bunuh?

Posted: 20 Apr 2011 05:53 AM PDT

TUMPAT: Mahkamah Koroner pada Rabu diberitahu bahawa peluru yang menyebabkan kematian pengawal Istana Kelantan Ramli Mohamad disahkan tidak sepadan dengan senjata api milik bekas Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra.

Pegawai penyiasat di Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kelantan, ASP Kamarulnizam Alias berkata, oleh itu, semua senjata api dan peluru milik baginda dikembalikan selepas siasatan selesai.

"Peluru yang dianalisis Bahagian Balistik Makmal Forensik Polis Diraja Malaysia, Cheras mengesahkan ia berlaras .32 manakala senjata api dan peluru yang diambil dari Istana Mahkota milik (bekas) Tengku Temenggong pada 5 Mei 2010 adalah tidak sepadan.

"Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (kini Timbalan Ketua Polis Kelantan) Datuk Mazlan Lazim telah mengarahkan agar semua senjata api dan peluru itu diserahkan kembali selepas itu," katanya ketika memberi keterangan pada inkues bagi menyiasat kematian Ramli dalam kejadian di Palekbang, Tumpat pada awal pagi, 1 Mei tahun lepas.

Inkues itu didengar oleh Koroner Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat yang dibantu Timbalan Pendakwa Raya Wan Abdul Razak Wan Hussein.

Pada prosiding 30 Mac lalu, juruanalisis polis Inspektor Amir Abdullah mengesahkan peluru yang diperiksanya berkaitan kes pembunuhan itu adalah sepadan dengan pistol berlaras .32.

Kamarulnizam berkata, polis telah mengambil selaras "shot gun" jenis Benelli, 10 butir peluru jenis Winchester, tali silang, selaras pistol jenis "Auto Glock", 41 butir peluru Winchester, dua kelopak peluru dan lesen memiliki senjata api milik Tengku Muhammad Fakhry Petra.

Sumber Mstar Online

GOMO: Dari awal lagi Gomo dah dapat jangka hal ni memandangkan ini semua ada kena mengena dengan perebutan Mahkota Sultan Kelantan.

Gomo tidak mahu mengulas panjang namun Gomo nak nyatakan di sini mengenai kes kematian Pengawal Istana Kelantan. Dua soalan yang mudah buat semua patut bertanyakan diri masing masing terutama anak Kelantan.

SIAPA YANG AKAN UNTUNG DALAM KEMATIAN PENGAWAL ISTANA INI? SIAPA AKAN PEROLEHI SIMPATI?

Renung renungkanlah


Psssttt Masih bergema di telinga ini bila dapat mendengar Baginda Tuanku Sultan Kelantan Ismail Petra bercakap bila di ajukan soalan wartawan pada hari kelahiran Baginda Sultan Bulan yang lalu.

ALLAH PANJANGKAN UMUR SULTAN ISMAIL PETRA
Published with Blogger-droid v1.6.7

oyabun

Posted: 20 Apr 2011 11:39 PM PDT

oyabun


Gadis Omega skandal seks panas dedahkan diri!

Posted: 20 Apr 2011 08:10 PM PDT

Polis sudah mengenal pasti identiti wanita yang berada dalam rakaman video seks dikaitkan dengan seorang pemimpin politik pembangkang dan juga lokasi video itu dirakam.

Menurut sumber, wanita itu adalah seorang pelajar sebuah kolej swasta di ibu kota berusia 26 tahun yang juga seorang warga China.

"Polis sudah merakam percakapan wanita terbabit bagi membantu siasatan berhubung video seks yang mengaitkan ahli politik pembangkang itu," katanya.

Menurutnya, hasil soal siasat dilakukan, wanita itu turut mendedahkan lokasi rakaman video seks berkenaan dilakukan.

"Rakaman itu dilakukan di sebuah kondominium di pinggir ibu kota. Sebaik mengenalpasti lokasi rakaman itu dilakukan, sepasukan pegawai dan anggota polis ke lokasi berkenaan bagi meneruskan siasatan," katanya.

Bagi melengkapkan kertas siasatan berkenaan, pasukan penyiasat yang diketuai Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani, dikatakan membawa rakaman berkenaan kepada pusat penyiaran terkemuka di luar negara untuk dianalisis, pada 4 April lalu.

Sumber itu berkata, pihak berkuasa percaya berdasarkan kepakaran dan keupayaan teknologi serta pengalaman dimiliki pusat penyiaran berkenaan mampu mengenalpasti pelaku yang berada dalam video seks berkenaan sekali gus menyelesaikan persoalan individu sebenar yang berada dalam video berkenaan.

Polis sudah melengkapkan kertas siasatan itu dan diserahkan kepada pejabat peguam negara pada 9 April lalu.Layan dulu video ini..!!!

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 20 Apr 2011 11:39 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ALHAMDULILLAH, LAUNGAN PERPADUAN MELAYU DARIPADA MYMASSA DISAMBUT UTUSAN

Posted: 20 Apr 2011 01:22 AM PDT

Walaupun gesaan Utusan berbeza dengan apa yang diseru oleh Mymassa tetapi objektifnya tetap sama iaitu menyatupadukan Melayu. Mungkin Utusan melihat kepada skop yang lebih besar tetapi fikrah kami sama. Kami nampak apa yang berlaku iaitu sokongan Cina besar-besaran kepada pembangkang bukannya sebab kelemahan kerajaan memerintah tetapi atas rasa besar kepala mereka yang cuba menakluk bidang politik dan pentadbiran setelah bidang ekonomi mereka takluki sekian lama.

Jadi, kepada sesiapa yang belum menyokong kempen BELI BARANG / PERKHIDMATAN CINA SEBAGAI PILIHAN TERAKHIR, aku rayu sangat-sangat sokongan anda.

Sebagai permulaan, kepada sesiapa yang nak servis kereta, silalah cari bengkel kereta Melayu. Lupakan kedai-kedai aksesori macam Kedai Abang (Brothers). Pergilah kepada kedai SNR. Aku paparkan sedikit maklumat pasal kedai ni sebagai panduan pembaca semua.

* Lepas ni banyak lagi kedai-kedai Melayu yang akan aku letakkan sebagai panduan kita semua.

x-pkr [ dibaca : EKSTRIM TOLAK PKR]

Posted: 20 Apr 2011 11:38 PM PDT

x-pkr [ dibaca : EKSTRIM TOLAK PKR]


AnWAR PULANG HARI INI ?

Posted: 20 Apr 2011 06:45 PM PDT

1. Mengikut rekod perjalanan, AnWAR sepatut kembali ke tanahair hari ini setelah 'melarikan' diri semasa proses p/raya Sarawak berlangsung. Penulis optimis AnWAR akan pulang, mungkin singgah sebentar di kota Singa bagi melempiaskan hajatnya...........bertemu dengan seorang dua personaliti yang punya kepentingan dalam karier AnWAR.

2. Kita juga teruja menantikan kes liwat II yang bakal disambung 25 April ini. Apakah keputusan nanti AnWAR perlu membela diri atau tidak? Kepulangan awal AnWAR juga pasti punya misi untuk membincangkan strategi bagi menghadapi apa jua keputusan mahkamah nanti. Atau apakah ada strategi lagi untuk menangguhkan lagi keputusan mahkamah nanti!

3. Kepulangan AnWAR kali ini tentunya dinantikan banyak pihak. Selain isu jam tangan OMEGA yang ditepis dengan pelbagai alasan oleh AnWAR dan Azizah, masyarakat juga menantikan komennya mengenai hal Raja Petra. AnWAR mengatakan akan membuat ulasan mengenainya selepas p/raya Sarawak.

4. Azizah yang tidak mengikut suami 'anugerah tuhan' itu juga tidak membuat sebarang ulasan mengenai kenyataan Raja Petra. Mungkin AnWAR terlupa atau terlalu sibuk mahu menyediakan skrip buat Azizah. DAP juga barangkali terlupa mahu bercakap mengenai RPK, mungkin terlalu sibuk meraikan kejayaan mereka di Sarawak.

5. Cuma yang 'menyibukkan' diri bagi melupakan kesengsaraan akibat kalah teruk baru-baru ini dengan memberi komen mengenai RPK adalah PAS! Kata Hj. Hadi, isu RPK adalah isu tepi jalan yang tidak perlu diperbesarkan. Manakala Mustafa Ali pula berkata 'kita' tidak akan sekali-kali menerima kembali RPK.

6. Isu ini adalah isu fitnah, mana boleh dikata isu remeh tepi jalan yang tidak wajar diperbesarkan! Mustafa Ali pula bercakap atas kapasiti apa mewakili 'kita' itu? Kasihan juga melihat telatah pemimpin PAS ini! Mungkin saja setelah dilabel liabiliti oleh penyokong sendiri, kumpulan hadi dan Mustafa mahu kembali mendapatkan kepercayaan 'boss' besar pakatan.

7. Seperkara yang menarik lagi, kita nantikan adakah AnWAR akan mengulas panjang isu RPK, atau seperti biasa menuding jari kepada pihak lain menutup kelemahan sendiri. Juga apakah DAP terlalu sibuk pula selepas ini berkempen di Singapura membantu PAP di sana, dan tidak mustahil juga PAS akan turut serta di sana membantu DAP, bagi meyakinkan orang melayu singapura bagi mengundi PAP nanti..... yang akhirnya akan menenggelamkan kepanasan pengakuan RPK ini!

Sekian.

My Longest Yard

Posted: 20 Apr 2011 11:20 PM PDT

My Longest Yard


Kain rentang 'misteri' dinaikkan di kawasan Lembah Pantai. Apa cerita ni Nurul Izzah?

Posted: 20 Apr 2011 05:55 PM PDT

Klik pada imej untuk gambaran lebih jelas


Gambar di atas diambil jam 8 pagi tadi. Lokasinya adalah di jejantas pejalan kaki berhadapan stesen komuter Angkasapuri.


Yang tertera itu ialah nama Nurul/PR. Adakah ia merujuk kepada Nurul Izzah, ahli parlimen Pakatan Rakyat Lembah Pantai? Apa cerita ni ?? Orang Lembah Pantai mungkin tahu.

Jika benar, adakah Nurul Izzah hanya pandai cakap (macam papanya) tapi tak pernah selesaikan masalah rakyat? Jeng jeng jeng !

Projek email 1M tidak guna duit rakyat lah...

Posted: 20 Apr 2011 12:28 AM PDT

Gambar Hiasan


Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi tweet beliau pada awal Rabu berkata, projek yang melibatkan pelaburan sebanyak RM50 juta tersebut
tidak menggunakan duit kerajaan.

"Sebelum saya tidur, biar saya jelaskan bahawa E-Mel 1Malaysia ialah projek sektor swasta. Dana awam tidak digunakan dan ia dilakukan secara sukarela," katanya.

Projek E-Mel 1Malaysia menyediakan akaun email kepada semua warga Malaysia untuk urusan rasmi dengan kerajaan.

Ia juga bertujuan untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada pengguna dan juga warga niaga.


The Unspinners

Posted: 20 Apr 2011 11:15 PM PDT