Isnin, 2 Jun 2014

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 02 Jun 2014 09:17 PM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Nahas MH370 tidak boleh berulang lagi, tegas IATA

Posted: 02 Jun 2014 03:53 PM PDT
Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) berikrar bahawa kehilangan pesawat komersial yang besar seperti nahas MH370 tidak boleh berulang lagi.

Ketua Pengarah merangkap Ketua Pengarah Eksekutif IATA, Tony Tyler (gambar) berkata, misteri kehilangan pesawat Boeing 777 itu adalah satu peristiwa yang belum pernah berlaku sebelum ini dan menggesa industri penerbangan menumpukan usaha mencari pesawat itu dan bukannya menumpu kepada penstriman data.

"Mengesan pesawat adalah langkah pertama yang paling penting dalam usaha mengelakkan kehilangan yang serupa pada pesawat lain," katanya sambil menambah ini merupakan satu kejadian yang sangat mengejutkan industri penerbangan kerana MH370 telah hilang bersama 239 anak kapal dan penumpang tanpa sebarang kesan sejak 8 Mac dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing.


Pengesanan pesawat itu sepatutnya merupakan sesuatu yang boleh dibuat dengan mudah. Sebagai perbandingan, "Jika anda memulakan penstriman data daripada 100,000 penerbangan sehari, anda akan berakhir dengan sejumlah data yang sangat besar dan ia mungkin tidak dapat diuruskan," kata Tyler kepada pemberita semasa  Mesyuarat Agung Tahunan IATA ke-70 dan Sidang Kemuncak Pengangkutan Udara Dunia di Doha, hari ini.

Tyler berkata, kehilangan MH370 membawa kepada satu keperluan yang mendesak.
Katanya, IATA, Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan pakar-pakar dari seluruh dunia telah bekerjasama dalam mencari pilihan terbaik bagi menambah baik pengesanan pesawat global.
Draf cadangan berhubung perkara itu akan diusulkan kepada ICAO pada September ini.
Tyler berkata, ia mungkin mengambil masa beberapa tahun sebelum sesuatu sistem diguna pakai dan bukannya akan berlaku dalam sekelip mata.

Menurutnya, beberapa syarikat penerbangan mungkin mampu memperkenalkan sistem pengesanan lebih awal tetapi mesti ada satu sistem global yang konsisten dan juga tidak ada persetujuan sejagat mengenai isu itu.

MH370 hilang sejurus selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan masih tidak dijumpai sehingga kini walaupun usaha pencarian antarabangsa yang melibatkan lebih dari 12 negara, terutamanya di Lautan Hindi.

Data komprehensif kini membantu menambah baik sistem keselamatan, katanya.

Projek Pengurusan Data Penerbangan Global (GADM) oleh IATA membina sumber maklumat operasi yang terbesar di dunia dengan data dari pelbagai penyumbang global seperti kerajaan dan industri, kata Tyler.
"Matlamat utama kami adalah untuk meramalkan potensi kemalangan dan memastikan bahawa ia tidak berlaku. Ini bukan fiksyen sains. Setiap sumbangan data yang baru dan setiap peningkatan keupayaan analitikal sedang bergerak lebih dekat kepada realiti," katanya. – Bernama, 2 Jun, 2014.


Putera Arab Saudi Rogol, Bunuh dan campak wanita tepi jalan..???

Posted: 02 Jun 2014 07:52 AM PDT


TEHRAN, 2 Jun (MNA) – Polis di Jeddah, Arab Saudi telah mengesahkan berita bahawa seorang gadis telah dirogol dan dibunuh oleh seorang putera Saudi.

Skandal itu merupakan satu lagi dalam satu rangkaian skandal moral dan etika pada raja-raja rasuah Saudi yang korup dan jenayah mereka terhadap rakyat Saudi.

Cerita ini bermula apabila saksi di Samer, pinggir bandar Jeddah, melihat perempuan digugurkan daripada kereta JMC. Rakyat yang menyaksikan peristiwa itu segera membaluti gadis dengan selimut dan menghubungi polis.

Selepas polis tiba, siasatan awal menunjukkan bahawa gadis itu telah meninggal dunia. Nombor plat JMC dimasukkan ke dalam sistem pengawasan kereta polis trafik dan ia menunjukkan bahawa ia dipunyai oleh seorang putera Saudi.

Kemudian, siasatan menyeluruh telah dilancarkan, dengan keputusan awal bahawa putera itu tidak lain tak bukan ialah Khalid bin Sa'ad bin Abdul Aziz al-Saud, yang, bertemu dengan gadis itu pada malam Rabu di pusat membeli-belah Al-Tuhayat . Gadis itu mencabar putera raja berkenaan.

Gadis itu diculik oleh sekutu itu putera dan dipindahkan ke tempat yang tidak diketahui di mana beliau telah diserang secara seksual. Apabila dia cuba melarikan diri, dia dibunuh dan mayatnya dicampak di tepi jalan.
Tetapi media dikawal kerajaan tidak melaporkan apa-apa kejadian. Kalaulah tidak kerana media antarabangsa dan internet, kebanyakan cerita-cerita ini tidak akan diketahui umum.


Suarainsan.net
Putera Arab Saudi Rogol, Bunuh dan campak wanita tepi jalan.. TEHRAN, 2 Jun (MNA) – Polis di Jeddah, Arab Saudi telah mengesahkan berita bahawa seorang gadis telah dirogol dan dibunuh oleh seorang putera Saudi. Skandal itu merupakan satu lagi dalam satu rangkaian skandal moral dan etika pada raja-raja rasuah Saudi yang korup dan jenayah mereka terhadap rakyat Saudi. Cerita ini bermula apabila saksi di Samer, pinggir bandar Jeddah, melihat perempuan digugurkan daripada kereta JMC. Rakyat yang menyaksikan peristiwa itu segera membaluti gadis dengan selimut dan menghubungi polis. Selepas polis tiba, siasatan awal menunjukkan bahawa gadis itu telah meninggal dunia. Nombor plat JMC dimasukkan ke dalam sistem pengawasan kereta polis trafik dan ia menunjukkan bahawa ia dipunyai oleh seorang putera Saudi. Kemudian, siasatan menyeluruh telah dilancarkan, dengan keputusan awal bahawa putera itu tidak lain tak bukan ialah Khalid bin Sa'ad bin Abdul Aziz al-Saud, yang, bertemu dengan gadis itu pada malam Rabu di pusat membeli-belah Al-Tuhayat . Gadis itu mencabar putera raja berkenaan. Gadis itu diculik oleh sekutu itu putera dan dipindahkan ke tempat yang tidak diketahui di mana beliau telah diserang secara seksual. Apabila dia cuba melarikan diri, dia dibunuh dan mayatnya dicampak di tepi jalan. Tetapi media dikawal kerajaan tidak melaporkan apa-apa kejadian. Kalaulah tidak kerana media antarabangsa dan internet, kebanyakan cerita-cerita ini tidak akan diketahui umum. Suarainsan.net

The making of.... Dyana Sofya (2)

Posted: 02 Jun 2014 06:03 AM PDT

The making of.... Dyana Sofya (2)

June 1, 2014 at 8:30pm
.....sambungan

Sebelah malamnya pula, aku jolok sekali lagi dan kali ini berserta dengan gambar. Meletup!!
Apa yang aku tulis tu tak betul. Walaupun nama Dyana sudah mula dipertimbangkan, tapi  tidak mendapat sokongan dari kempinan DAP Perak.  I took a gamble, kalau jadi..bagus. Tapi kalau tak jadi, aku cuma perlu minta maaf kat Dyana. Sebab aku buat tanpa pengetahuan , apatahlagi kebenaran daripadanya. Selain daripada mahukan sesuatu kelainan dari DAP, aku juga nak sabotaj Nga Kor Ming. Ha.ha. niat aku pun serong.

Anyway, beberapa kawan FB mula bercakap pasal Dyana dengan dimulai oleh Ah Lis. Dan dalam masa satu hari, Dyana sudah jadi terkenal.
11 Mei 2014, Geng Kuan Yau mula bertindak agresif mempromosikan beliau tapi Geng Kula langsung tak ada berita dalam FB. Mungkin geng Kula tak ada orang yang aktif berfesbuk. Kula hanya mengharapkan suratkhabar Tamil dan ini menyebabkan nama Manogaran tenggelam.

12 Mei, adalah hari Penamaan Calon di Bukit Gelugor dan aku buat lagi satu posting, sambil menyiarkan gambar aku dengan Guan Eng seolah-olah berjumpa Guan Eng di Penang.


Wei..ini gambar tahun 2011 la. Tapi ramai yang percaya.

Nama Dyana sudah diperkatakan sepanjang masa dalam FB. Budak muda tak payah cakap la, tapi yang tua pun terkesima. Kih..kih..kih…gatai!! Tapi itu yang aku mau.

Aku tak post apa-apa tentang Dyana sebab semua orang tengah sibuk dengan Penamaan Calon Bukit Gelugor. Namun, Dyanamania  yang baru bermula menarik perhatian seorang kawan aku dalam DAP Penang dan dia minta aku tolong untuk melobi. No problem tapi jangan kacau aku sebab aku tak mau terima sebarang arahan. Malah Dyana sendiri tak tau apa-apa. Tapi aku perlukan dia dan dia jadi kabel aku untuk mencapai pemimpin tinggi DAP.

Petang tu, aku berkonspirasi dengan Otai Manjung.13 Mei 2014, Aku ada kerja di Bagan Serai, nak pergi tengok kambing. Bila balik sebelah petang, aku ingat nak up lagi satu posting tapi Mat Said pulak buat kacau di Terengganu. Maka habis la semua orang bertumpu ke Terengganu. Dyana ditinggalkan. Namun begitu, Otai Manjung dah siang-siang publish Dyana Sofya Fan Club.Sambutan yang diberikan diluar jangkaan. 116 share dalam masa hanya beberapa jam. Bukan setakat sambutan di Fesbuk, malah Malaysakini juga sudah mula membuat spekulasi. Dan dalam masa tak sampai 24 jam, Page Dyana Sofya berjaya mendapat 1000 likes. Wow!!Dan pada malam itu juga, aku tambah petrol kepada api yang dah menyala.Apa lagi…maka tercipta lah Dyanamania.

[LIVE] 020614 - Ust Haslin - Ust Fauzi - Ust Firdaus ~"Beli Yg Murah atau Yg Halal" AKAN BERMULA SEBENTAR LAGI

Posted: 02 Jun 2014 05:38 AM PDT


Tukar Tiub

Posted: 02 Jun 2014 07:30 PM PDT

Tukar Tiub


KELAS FALSAFAH DI SAMBUNG

Posted: 02 Jun 2014 07:00 PM PDT


RABU MALAM

4  june 2014

jam 9:00

di UBU

jemput datang


al-Ghazàlì, Abù Hamìd Muhammad

kita akan melihat
pandangan al- Ghazali


UNTUK WARGA DI LUAR STUDIO
sila layari radio bangsar utama

-------

DI MAHKAMAH JALAN DUTA

Posted: 02 Jun 2014 06:30 PM PDT
 MAHKAMAH

hari pertama
bicara kes akta hasutan
mahkamah sesyen 13
tingkat 3
sayap kiri
jam 9:30 pagi

leceh betul
pagi ini
---------

YA AMPOOON

Posted: 02 Jun 2014 06:00 PM PDT

INGATAN

anak muda 

melayu

harap jangan

hina raja

tak baik

nanti mak marahHina raja, orang ramai dinasihat berhati-hati

SHAH ALAM – Orang ramai dinasihati supaya berhati-hati dalam menyiarkan atau memuat naik sebarang komen yang berkaitan dengan kemangkatan Sultan Perak, Almarhum Sultan Azlan Shah.
 
Menurut Polis Diraja Malaysia (PDRM), pihaknya telah menerima beberapa laporan polis berkaitan individu atau pihak yang sengaja menghina institusi beraja di dalam media sosial.


KAH KAH KAH

---------

JAIS SERBU LAGI

Posted: 02 Jun 2014 07:00 AM PDT
KOMENTAR
adakah jais
berani serbu
pejabat vincent tan
atau serbu genting
milik lim goh tong

saje nak tanya

Status pengantin wanita disiasat

Petaling Jaya: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) semalam, mengambil keterangan daripada wanita yang sijil kelahiran dan MyKad miliknya tertera keterangan beragama Islam, selepas dia dikesan mengahwini pasangan bukan Islam mengikut upacara Hindu, kelmarin. »


KAH KAH KAH
nak berancuk
pun susah
kah kah kah

-------------

SIAPA JANTAN INDIA ITU

Posted: 02 Jun 2014 06:00 AM PDTKES JANTAN INDIA
jantan india 
yang mana
yang beri 
duit rasuah 
pada malik husin retweeted you
May 30:
Seorang budak INDIA telah beri rasuah beli undi pada malik husin- siapa budak india ini? siapa BOSSnya- wajib baca

JANTAN 
INDIA INI?


 INI KE?


INI KE?

JANTAN INI KE?

INI?KAH KAH KAH

------------

MAK CIK FELDA DITIPU LAGI

Posted: 01 Jun 2014 11:41 PM PDT
KOMENTAR

tukar tiub tepat

subsidi diesel

akan dimansuh

berita berita

awal semuanya

bertujuan mengolah

persetujuan

 orang ramai

untuk menerima

pemansuhan iniSasar penjimatan RM9.8 bilion

KUALA LUMPUR 1 Jun - Kerajaan akan memperkenalkan satu sistem baharu penjualan diesel dan petrol bersubsidi kepada pemilik kenderaan yang layak secara berperingkat-peringkat, mulai 1 September ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Hasan Malek berkata, kerajaan menyasarkan penjimatan subsidi sebanyak RM9.8 bilion berikutan pelaksanaan sistem pembelian minyak tersebut.

Menurut beliau, pada masa ini, semua rakyat Malaysia layak menggunakan diesel dan petrol bersubsidi kerana kerajaan secara dasarnya tidak menetapkan sebarang syarat berhubung penjualannya, kecuali untuk warga asing atau kegiatan penyeludupan.

"Pelaksanaan sistem ini dijadualkan bermula pada 1 September ini untuk kenderaan perdagangan dan 1 Oktober atau 1 November bagi kenderaan persendirian, bergantung kepada persiapan teknikal di stesen-stesen minyak.

KAH KAH KAH

dulu guna

selaras

bila subsidi

 dilupus

kemudian guna

rasionalisasi

sekarang gunakan

penjimatan

kah kah kah

semua tipu

mak cik felda

KAH KAH KAH


---------

KEPUTUSAN DAH TAHU

Posted: 01 Jun 2014 10:10 PM PDTKOMENTAR

mustahil

berani lawan

syarikat 

multinasional

NOTA
pelik hairan takjub
dari mana munculnya
dna babi ini
bukan kah dah ada kajian dibuat
kenapa tak buat lagi

jelas ini lah kuasa
syarikat multinasional
lobi syarikat multinasional
bukan kecik anak
yang haram boleh jadi halal

KUALA LUMPUR 1 Jun - Umat Islam di negara ini dinasihati bersabar menanti keputusan sama ada dua produk coklat Cadbury mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi (porcine) atau sebaliknya, yang akan...
KAH  KAH KAH

woit

jangan risau

pagi senin ini

kita dah tahu

keputusan

tak ada 

dna babi

kah kah kah


-----------

NASI PANGGUNG PETANG KELMARIN

Posted: 01 Jun 2014 08:54 PM PDT
NASI PANGGUNG 
KELMARIN

Atas rasa kemanusiaan, keperihatinan
Satu doa dari anak semua bangsa
kepada mereka yang terpinggir di celah lorong kota
"Kuatkan semangat, teruskan hidup,

kami akan sentiasa bersama mereka yg dilupakan"
Menu dan para penyumbang hari ini:-

Tim Dapur Jalanan - Mee Kari
Tim Syed Syahir - Roti Canai, Air Mineral

Kak Ojie Sekeluarga- Bubur Pulut Hitan
Brader Saiful - Roti Gloria Jeans
Brader PyanHabib - Air Mineral
Syilla - Agar-agar
Warga Baik Hati - Pisang

DATANG MEMBANTU
Para penyumbang tenaga; yang sibuk, buat ramai & buat kecoh di Jalan Panggong:-

Aisyah, Fadil, Mus Bau Bau Cafe, Syilla, Quratul, Farahain, Muaz & kawan2
Sha & tim awek-awek cun dari Srikandi UM, Rcong, Alind & kawan2 dari Korea
Fauzi, Raja, Firdaus, Husin, Saiful brader Gloria Jeans, 
Fazallah & anak-anak, Brader PyanHabib, Sarah awek cun, Hijrah & Mus,   
 dan semua kawan-kawan yg hadir membantu, menghidang, basuh pingan, memeriahkan petang ahad di Jalan Panggong! 

TERIMA KASIH! TERIMA KASIH!
adik, abang, kakak, awek dan semua
jemput datang ke Jalan Panggung
Minggu depan kita berdapur lagi

DATANG MEMBANTU

- Boleh dapatkan merchandise Dapur Jalanan KL, baju & button, di Bangsar Utama atau Jalan Panggung serta kroni-kroni yang berdekatan
- Untuk maklumat info, sila cari dan tekan like Facebook page DapurJalanan KualaLumpur dan follow twitter: dapurjalananKL & insta - dapurjalananKL
- Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk ke akaun dapur jalanan


   8001-7278-49 spkl collective


 Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh tekan number dibawah

  
Pakwan = 019-2671285 
 Hadikhalid = 012-6648873

Dapur Jalanan Kuala Lumpur

 *Makanan Adalah Hak Anak Semua Bangsa*
01 June 2014


----------

SEJARAH BERULANG LAGI

Posted: 01 Jun 2014 07:58 PM PDT


KOMENTAR
pada tahun 1980
bank bumiputera di hong kong
pinjamkan duit kepada george tan
akhirnya hilang 1 bilion dolar
ertinya hilang 3 bilion ringgit


akhirnya bank bumiputera 
ini tutup kedai
towkay cina kaya raya

kali ini sekali lagi
kali ini pinjam pada  deepak pulak

bank tak salah
pinjamkan duit kepada peniaga cina
atau  pinjam pada peniaga india
bank mahu buat duit

tapi dalam kes bank bumiputera
tapi dalam kes bank rakyat ini
bukan pinjam tapi beri duit
inilah yang salah

dalam masa yang sama
united malays national organisation
beri duit pada india
beri duit pada towkay cina
kemudian api api kan
mak cik felda
pak cik warong
mat ketayap puteh
untuk benci orang india
untuk benci cina

inilah kerja ketuanan melayu  Ku Li persoal pembayaran pinjaman tanpa 

  faedah Bank Rakyat kepada Deepak -

  Bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah turut mempersoalkan polisi Bank Rakyat untuk membenarkan peniaga permaidani Deepak Jaikishan membayar pinjaman RM32 jutanya tanpa faedah, mengatakan ianya bukan amalan biasa perbankan.
  Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata, peniaga Bumiputera juga tidak mendapat perjanjian istimewa seperti itu apabila membuat pinjaman dengan bank kerajaan, walaupun Putrajaya mempunyai polisi perniagaan pro-Bumiputera.
  "Melihat kepada fasiliti kewangan yang diperdebatkan dalam kes ini, saya tidak fikir ianya betul," kata pemimpin veteran Umno itu yang menjadi menteri kewangan dari 1976 hingga 1984.
  -


  1. Jenayah: Skandal BMF – Pembunuhan Jalil Ibrahim

   www.myxpitstop.com/jenayah-skandal-bmf-pembunu...

   Translate this page
   Oct 4, 2013 - Pada tahun 1980, Bank Bumiputra Malaysia Bhd (BBMB) Menerima bayaran RM50 juta sebulan daripada Petronas sebagai sebahagian ...
   ---------

   Komentar Kini

   Posted: 02 Jun 2014 07:03 PM PDT

   Komentar Kini


   Macam ada apa apa je

   Posted: 02 Jun 2014 06:51 AM PDT

   saya setuju dengan keputusan menteri di jabatan perdana menteri bahawa tiada DNA babi pada coklat yang di keluarkan Cabdury.

   Mengapa? kerana simpelnya dibekal oleh syarikat tersebut. Simpel yang dibekalkan pasti tiada DNA babi, tetapi yang ada dalam pasaran yang mana telah disah oleh makmal kementerian kesihatan itu harus diberi perhatian.lebih lebih lagi makmal tersebut tiada kepentingan.

   Mungkin simpel diambil dikedai bukan yang diberi atau dibekalkan.Mustahil makmal kementerian kesihatan buat keputusan salah tiada DNA babi kata ada DNA babi.

   Bagaimana makmal jabatan kamia dan JAKIM tidak dapat mengesannya. Sudah pasti simpel tersebut dibekal oleh syarikat tersebut.Jika simple dibeli dikedai pasti keputusan sama satu sama lain.

   Seperkara lagi keputusan makmal tidak pernah berbohong, kecuali manusia yang punya kepentingan peribadi mendahului kepentingan rakyat jelata.

   Kalau tidak, mengapa keputusan yang dibuat oleh makmal kamia Malaysia bercanggah dengan keputusan makmal kementerian kesihatan Malaysia.

   Hal ini kena rujuk CAP Pulau Pinang.kerana ianya ada pengalaman berkaitan dengan "simpel yang di bekal oleh syarikat pengeluaran barangan dan simple yang dibeli di kedai.

   Cap pernah buat uji kaji dalam kes ini ( penulis diberi beritahu sepanjang mengikuti kursus selama dua minggu) bahawa simple yang dibekalkan memang tiada DNA Babi untuk tujuan mendapat sijil halal.Manakala simple yang dibeli dikedai ada DNA babi dari produk yang sama.

   Setelah lulus dan dapat sijil halal lain jadinya sepertiman yang dilakukan CAP bahawa banyak barang makanan di Malaysia yang dikeluarkan orang bukan Islam yang bertanda halal dan  ada dipasaran ada mengandungi DNA Babi. 

   Boleh baca buku terbitan CAP bersama senarai yang mana halal dan yang mana haram.

   Penulis tidak tahu mengapa pihak kerajaan menerusi menteri di Jabatan perdana begitu terburu buru mengumumkan keputusan yang di buat oleh makmal kamia Malaysia.

   Septutnya sahkanlah dahulu simple tersebut. Jika simple itu diambil dalam kedai kita boleh setuju, tetapi jika simple itu dibekalkan pasti meragukan, kerana hal ini suatu yang reality sepertimana dinyatakan oleh CAP menerusi buku senarai barangan halal haram terbitannya.    Biaqpila

   Posted: 02 Jun 2014 03:46 PM PDT

   Biaqpila


   KEJAP ADA BABI,KEJAP TAKDA BABI

   Posted: 02 Jun 2014 05:32 AM PDT   Dua coklat Cadbury sah tiada DNA babi

   KUALA LUMPUR 2 Jun - Dua sampel produk coklat Cadbury yang diambil terus dari kilang syarikat itu, disahkan tidak mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi (porcine).

   Produk berkenaan adalah coklat susu dengan kacang hazel (Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dan coklat susu dengan buah badam (Cadbury Dairy Milk Roast Almond).

   Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini selepas keputusan ujian yang dijalankan Jabatan Kimia terhadap dua sampel coklat berkenaan diterima pagi ini.

   "Dua produk itu dikesan tiada DNA babi selepas ujian terhadap sampel daripada kumpulan yang sama yang diambil terus daripada kilang syarikat itu, dijalankan.

   "Keputusan yang dimaklumkan Kementerian Kesihatan baru-baru ini mungkin tercemar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Kecemerlangan Ujian Penulisan Kelas KAFA (UPKK) dan Penyerahan Surat Tawaran Geran Tahunan 1Malaysia Development Bhd .(1MDB) - Jakim 2014 di Institut Latihan Islam Malaysia di Bangi hari ini.   CERMIN GELAP: JPJ BAKAL LAKSANA KEPUTUSAN BENGKEL

   Posted: 01 Jun 2014 06:44 PM PDT


   KEMAMAN: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan keputusan yang dicapai melalui bengkel hala tuju dan polisi baru penggunaan cermin gelap.

   Ketua pengarahnya, Datuk Seri Ismail Ahmad, berkata ia bakal merungkai kekeliruan orang ramai mengenai stutus penggunaanya ketika ini.

   Menurut Ismail, bengkel dua hari itu akan membuat penilaian wajar merangkumi pelbagai aspek termasuk keselamatan, jenayah dan kesihatan.

   "Jika keputusannya semua orang tidak dibenarkan guna cermin gelap, kita akan kuatkuasakan peraturan itu dan jika keputusan kata semua orang dibenarkan guna cermin gelap, kita juga akan kuatkuasakannya," katanya.

   Ismail ditemui selepas menyampaikan sumbangan banjir kepada 23 anggota serta peruntukan RM292,000 bagi membaiki kerosakan di Pejabat Cawangan JPJ di Kemaman.

   Sebagai agensi bertanggungjawab, JPJ akan melaksanakan apa juga keputusan yang dibuat Kementerian Pengangkutan.

   Sehubungan itu, masyarakat diminta menunggu hasil keputusan bengkel terbabit dalam mencapai formula terbaik untuk keselesaan semua pihak.


   astroawani


   DUNIACACAMARBA

   Posted: 02 Jun 2014 03:30 PM PDT

   DUNIACACAMARBA


   Kata JAKIM, Cadbury Bebas BABI dalam Ujian Terbaharu, Siapa Pemegang Saham Cadbury?

   Posted: 02 Jun 2014 03:29 PM PDT


   [TMI] Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini mengumumkan produk coklat Cadbury tidak mengandungi DNA babi selepas keputusan terbaru makmal Jabatan Kimia Malaysia diperoleh.

   Jamil berkata keputusan tersebut diperoleh hari ini dan disahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

   "Makmal tersebut memang khusus untuk menjalankan ujian sedemikian," katanya di Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau berkata terdapat banyak makmal serupa di Malaysia, tetapi hanya di Petaling Jaya sahaja diiktiraf Jakim.

   Menurut Jamil, umat Islam di Malaysia tidak perlu bimbang apabila membeli produk Cadbury dengan perkembangan ujian terbaru tersebut selepas kontroversi DNA haiwan tersebut menimbulkan kontroversi dan kritikan daripada banyak pihak.

   Malah, pertubuhan bukan kerajaan dan penganut Muslim di Malaysia juga menggesa supaya memboikot semua produk yang dikeluarkan Cadbury dan pengeluar induknya, Mondelez International Inc.

   Perkembangan tersebut juga menimbulkan kebimbangan produk Mondelez akan menerima impak buruk memandangkan produk mereka banyak dijual di Malaysia, Indonesia dan Timur Tengah yang merupakan negara memiliki populasi penduduk Islam terbesar di dunia.

   Pengumuman hari ini selepas 10 hari Kementerian Kesihatan Malaysia mengesahkan kandungan dalam dua produk Cadbury, iaitu Cadbury Dairy Milk Hazelnut dan Cadbury Dairy Milk Roast Almond mempunyai DNA babi.

   Malah Jakim juga menggantung lesen halal syarikat tersebut.

   "Contoh yang dihantar ke makmal kimia adalah produk yang sama, tetapi yang ini diambil terus daripada kilang dan dihantar ke makmal.

   Jakim menghantar 11 contoh daripada dua jenis produk tersebut, keputusan ujian diperoleh hari ini seperti dijanjikan dan kesemuanya disahkan tidak memiliki DNA babi.

   "Kami putuskan untuk umumkan secepat mungkin bagi meredakan isu kerana ia menyentuh sensitiviti umat Islam," kata Jamil.

   Beliau juga berkata hanya Jakim mempunyai kuasa mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai isu halal.

   "Hanya Jakim berkuasa untuk memberi sebarang kenyataan mengenai isu halal," kata beliau.

   Susulan tekanan daripada banyak pihak minggu lepas, pihak berkuasa meredakan kemarahan terhadap Cadbury dengan mengatakan ia masih tidak jelas sama ada pencemaran tersebut berpunca daripada syarikat tersebut.

   "Orang ramai perlu memahami kita tidak boleh terus mengambil tindakan terhadap Cadbury apabila tidak ada bukti kukuh," kata Othman Mustapha, Ketua Pengarah Jakim baru-baru ini. - 2/6/14


   P/s: Siapa pemegang saham dalam Cadbury? 

   Hal ini menjadi persoalan selepas seorang pemimpin PKR mendakwa Felda sebagai antara pemegang saham terbesar dalam Cadbury. Namun, dakwaan itu dinafikan oleh pihak Felda dengan menyatakan bahawa Felda hanya memegang 9.87% saham Cadbury.

   Bagi menyokong kenyataan itu, portal Feldavoice turut melampirkan paparan skrin SSM yang menunjukkan pemegang saham Cadbury Confentionery Malaysia Sdn Bhd. Selain Felda, syarikat itu turut disokong oleh Boustead Holding, Trebor Basset Limited dan Cadbury Schweppes Overseas Ltd.

   Walaupun bukan sebagai pemegang saham terbesar Cadbury, jelas dipaparkan di bawah Felda adalah antara pemegang saham minoriti dan jika benar produk Cadbury ada unsur babi maka sudah tentu Felda juga ada "saham" dalam hal ini.   Ku Li Persoal Pembayaran Pinjaman Tanpa Faedah Bank Rakyat kepada Deepak

   Posted: 02 Jun 2014 03:07 PM PDT   [TMI] Bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah turut mempersoalkan polisi Bank Rakyat untuk membenarkan peniaga permaidani Deepak Jaikishan membayar pinjaman RM32 jutanya tanpa faedah, mengatakan ianya bukan amalan biasa perbankan.

   Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata, peniaga Bumiputera juga tidak mendapat perjanjian istimewa seperti itu apabila membuat pinjaman dengan bank kerajaan, walaupun Putrajaya mempunyai polisi perniagaan pro-Bumiputera.

   "Melihat kepada fasiliti kewangan yang diperdebatkan dalam kes ini, saya tidak fikir ianya betul," kata pemimpin veteran Umno itu yang menjadi menteri kewangan dari 1976 hingga 1984.

   Putera Raja Kelantan yang lebih dikenali sebagai Ku Li itu turut mempersoalkan polisi kerajaan mana diikuti Bank Rakyat apabila memberikan kemudahan kepada pelanggan seperti Deepak.

   "Di bawah polisi kerajaan yang mana diikuti bank apabila memberikan fasiliti seperti itu di atas permintaan pelanggan?

   "Apakah polisi Bumiputera? Dia bukan Bumiputera," katanya merujuk kepada laporan Bank Rakyat, bersetuju membenarkan ahli perniagaan kontroversi Deepak untuk menyelesaikan pinjaman RM32 jutanya tanpa sebarang faedah.

   Bekas Pengerusi Bank Rakyat, Tan Sri Sabbaruddin Chik mendedahkan kepada The Malaysian Insider minggu lepas Deepak menggunakan pengaruh politiknya untuk menyelesaikan pinjamannya dengan campur tangan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek.

   Bank milik kerajaan itu tidak berada di bawah seliaan Bank Negara dan tidak termaktub kepada undang-undang perbankan negara.

   Sabbaruddin mengatakan pada mulanya, ahli lembaga pengarah sudah menolak tawaran Deepak untuk menyelesaikan hutang tertunggaknya.

   Deepak dikatakan menawarkan penyelesaian mudah bagi menyelesaikan baki pinjamannya dengan tempoh bayaran selama 10 tahun melalui 120 keping cek "post dated".

   Sabbaruddin mengatakan selepas keputusan lembaga pengarah bank itu, Hasan tidak gembira dan enggan menandatangani kontraknya sebagai pengerusi bank yang berakhir pada 8 April.

   Sabbaruddin juga mendakwa, menteri itu bertemu dengan Deepak tanpa pengetahuan Bank Rakyat pada Januari.

   Selepas pendedahan Sabbaruddin, Bank Rakyat dalam satu kenyataan mengatakan elemen faedah tidak timbul dalam mekanisme kewangan Islam.

   Bank Rakyat bagaimanapun tidak menafikan tuduhan Sabbaruddin.

   Beberapa hari lalu, Hasan memberitahu The Malaysian Insider, semuanya dilakukan mengikut prosedur.

   Beliau turut mencabar mana-mana pihak membuktikan dirinya melakukan kesalahan kerana meyakinkan Bank Rakyat untuk memberikan kemudahan pembayaran pinjaman tersebut kepada Deepak.

   Sehingga kini, Deepak masih belum memberikan respon kepada dakwaan Sabbaruddin. – 2 Jun, 2014.


   Sarjan Mejar Polis Dipenjara 15 Tahun, Lapan Sebatan Kerana Rogol Remaja

   Posted: 02 Jun 2014 03:01 PM PDT


   MAHMAD Bidin (kanan) menutup muka sebaik menyedari kehadiran jurugambar setelah didapati bersalah atas tuduhan merogol seorang gadis berusia 14 tahun di dalam pejabatnya, lima tahun lalu di Mahkamah Sesyen di sini hari ini. - KOSMO!/IRWAN MAJID
   [Bernama] Seorang anggota polis dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan lapan sebatan oleh Mahkamah Sesyen di Kota Baharu hari ini selepas didapati bersalah merogol seorang remaja berusia 14 tahun, lima tahun lepas.

   Hakim Mohd Yusoff Yunos menjatuhi hukuman itu terhadap Sarjan Mejar Mahmad Abidin, 57, yang juga bekas ketua sebuah balai polis di Kota Baharu, selepas berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

   Mahmad didakwa merogol remaja itu di Balai Polis Binjai pada 2.30 petang, 15 Oktober 2009.

   Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum menurut Seksyen 376(1) kanun sama yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

   Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Salam Yusof manakala tertuduh diwakili Datuk Sukri Mohamed.

   Pada prosiding itu, Mohd Yusoff membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman dengan syarat permohonan rayuan difailkan pada hari sama.

   Beliau turut membenarkan jaminan RM15,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh berkuat kuasa sejurus notis rayuan difailkan. – Bernama, 2 Jun, 2014.


   Video Kumpulan Pelajar Perempuan Serang Rakan Tersebar

   Posted: 02 Jun 2014 02:55 PM PDT


   [MStar] PETALING JAYA: Satu lagi video pergaduhan pelajar yang menunjukkan seorang pelajar perempuan dibuli dengan kejam oleh sekumpulan pelajar perempuan lain muncul dan mendapat kritikan di media sosial.

   Video berdurasi 1 minit, 17 saat itu dipercayai dirakam melalui telefon bimbit, bermula dengan sekumpulan kira-kira 10 pelajar perempuan sedang lepak berdekatan tangga, mengambil gambar 'selfie' dan menunjukkan isyarat 'peace' di kamera.

   Kumpulan itu sebaliknya mula menyerang mangsa yang dilihat berdiri di antara kumpulan tersebut.

   Kumpulan pelajar terbabit melakukan serangan dengan mengoyakkan tudung mangsa, mengheret, menendang dan menarik rambut mangsa, sehingga dia bertindak mengangkat tangan untuk melindungi mukanya.

   Selepas serangan itu, mangsa menangis ditinggalkan sendirian di atas tangga.

   Murid lelaki hanya memerhatikannya dari jauh tetapi tidak terlibat dalam serangan itu.

   Video ini juga merakamkan isyarat tangan tidak sopan yang dilakukan oleh pelajar yang membuat rakaman tersebut yang merujuk dirinya sebagai 'pailang' (gangster).

   Dia dilihat menggenggam kuat tangan mangsa pada awal rakaman video.

   Walaupun kualiti video tersebut kabur, mangsa dilihat mula menangis pada permulaan rakaman, yang menunjukkan bahawa dia mungkin telah terdedah kepada tindakan lisan sebelum dipukul.

   Tiada seorang pun daripada pelajar perempuan dalam video itu dilihat memakai lambang sekolah tetapi dipercayai mereka ialah pelajar dari sebuah sekolah di Kota Samarahan, Sarawak.

   Menurut polis, kejadian itu dipercayai berlaku sekitar bulan April 2014. Laporan telah dibuat dan siasatan sedang dijalankan. -2/6/14

   Lelaki Tunjuk KEMALUAN Dibelasah hingga Mati, 7 Ditahan

   Posted: 02 Jun 2014 02:52 PM PDT   [Bernama] SERDANG: Polis menahan tujuh lelaki berusia lingkungan 20 dan 30 tahun kerana dipercayai membelasah sehingga mati seorang lelaki yang disyaki menunjukkan kemaluan kepada seorang wanita di Seksyen 17, Shah Alam semalam.

   Ketua Polis Selangor Datuk Abdul Samah Mat berkata dalam kejadian 2 pagi itu, mangsa dikatakan berkelakuan tidak senonoh dengan menunjukkan kemaluannya kepada wanita berusia 20-an tersebut yang kemudian menjerit meminta tolong.

   "Polis masih menyiasat kes ini, namun setakat ini tiada motif lain dikenal pasti selain faktor orang awam naik berang terhadap mangsa," katanya kepada pemberita selepas majlis serah terima tugas Ketua Polis Daerah Serdang di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang, di sini hari ini.

   "Mangsa dipukul setelah kedua-dua tangannya diikat dan ketika polis sampai di lokasi kejadian, dia sudah tidak sedarkan diri," kata Abdul Samah.

   Beliau tidak menolak kemungkinan masih ada lagi individu yang terlibat dalam kes itu.

   Hasil siasatan, polis mendapati tiada sebarang senjata ditemui di lokasi kejadian dan kesemua lelaki yang ditahan itu dipercayai penduduk di kawasan itu.

   Mayat lelaki itu dihantar ke Hospital Klang untuk dibedah siasat, katanya sambil menambah kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh. - 2/6/14

   Kes 38 Perogol: Suspek ke-15 Ditahan Polis

   Posted: 01 Jun 2014 07:35 PM PDT


   [SH] KOTA BHARU - Seorang pelajar berusia 17 tahun, suspek ke-15 ditahan polis berhubung kes dua remaja perempuan yang didakwa dirogol 38 lelaki dalam kejadian di sebuah rumah kosong di Ketereh, di sini, minggu lalu.

   Suspek ditahan di sebuah rumah tanpa nombor di Kampung Jenereh Bongkok, Pulai Chondong, Machang, pada jam 3.45 pagi, semalam.

   Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, suspek berasal dari Kampung Bonggol Chicha, Kok Lanas, di sini, adalah pelajar tingkatan lima di sebuah sekolah di Kota Bharu.

   Menurutnya, ujian saringan awal air kencing mendapati suspek negatif dadah, namun perintah reman terhadapnya tetap dikenakan bagi membantu siasatan kejadian rogol tersebut.

   Semalam, suspek dibawa ke mahkamah pada jam 11 pagi untuk mendapatkan perintah tahanan reman di hadapan Pendaftar Kanan Mahkamah Sesyen, Rashid Mustafa.

   "Suspek direman enam hari berkuat kuasa hari ini (semalam) di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan dengan penahanan suspek menjadikan jumlah tangkapan keseluruhan setakat ini seramai 15 orang," katanya. -2/6/14

   Berita awal di sini.

   BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

   Posted: 02 Jun 2014 01:42 PM PDT

   BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


   PRK TELUK INTAN, ADAKAH MALAYSIA NEGERA ISLAM

   Posted: 01 Jun 2014 03:49 PM PDT

   SOKONG PAKATAN RAKYAT

   Posted: 02 Jun 2014 01:22 PM PDT

   SOKONG PAKATAN RAKYAT


   JEMPUTAN MAKAN PERCUMA

   Posted: 01 Jun 2014 09:25 PM PDT

   Produk hebat  yang merangsang sel dari tulang sum sum untuk diserapkan ke  sistem organ dan tubuh kita sebagai syarat utama untuk penyembuhan pelbagai penyakit  kronik. 

    Sila hadir ke  majlis taklimat oleh Dr  Redza Ibrahim   pada 15 Jun 2014, Ahad di No 1A, Jalan Sarikei, Off Jalan Pahang, Kuala Lumpur jam 10.15 pagi. Tajuk ceramah : Bagaimana Merangsang dan Melahirkan Sel  di dalam tubuh anda kearah kesihatan yang menyeluroh'.   Dalam masa yang sama anda  akan ditunjukkan cara meraih pendapatan RM 100,000 dengan modal yang kecil sahaja. Wauuu. 

   Sahkan kehadiran anda dengan  sms kepada saya di 012-2104244

    Makan tengahari disediakan sambil borak borak-borak politik. 

   Terhad 30  orang sahaja.

   Telok Bakong Online

   Posted: 02 Jun 2014 12:00 PM PDT

   Telok Bakong Online


   Dimana Silapnya? Bahagian I

   Posted: 01 Jun 2014 10:18 PM PDT              Dari pendengaran dan gosip gosip dari orang Telok Intan sendiri dan juga dari pemerhatian semasa politik tanahair tanpa adanya suatu kajian yang saintifik dan teperinti didapati antara sebab sebab utama ialah kerana peperatusan kadar mengundi yang rendah.Kenapa kadar ini menurun dengan begitu drastik jika dibandingkan dengan PRU 13?.Ianya banyak berhubungkait dengan keengganan pengundi untuk mengundi.


              Seperti yang kita ketahui bahawa ramai penduduk Telok Intan berhijrah ke bandar bandar besar untuk bekerja.Penghijrahan yang berlaku sejak dari tahun 70an ini,telah berterusan sehingga kini.Ramai pengundi telah berhijrah ke Kuala Lumpur,Johor Baharu dan Singapura.Mereka mereka ini adalah penyumbang utama undi untuk DAP.Ini adalah kerana kemudahan maklumat dan keadaan bandar telah banyak menyedarkan mereka kepada kepincangan kepincangan yang dilakukan oleh Barisan Nasional.Namun mungkin kerana cuti yang singkat serta kos untuk balik adalah tinggi,maka golongan ini tidak turun mengundi kerana mereka menjangkkan DAP akan menang mudah seperti mana yang berlaku di Pulau Pinang.Jangkaan mereka ini melest kerana ada lagi faktor yang menyumbang kepada kekalahan ini.


            Antara faktor keengganan untuk mengundi oleh penduduk tempatan sendiri adalah kerana kempen kempen Umno yang memainkan isu isu hudud dan hak keistimewaan bumiputra telah berkesan keatas orang orang Melayu yang dahulunya menyokong Pakatan Rakyat.Ini ditambah lagi dengan kenyataan Dyana mengenai Hudud.Walaupun beliau telah menerangkan dengan lebih jelas tentang kenyataan nya yang terdahulu,namun ianya tidak dapat memuaskan dan menyakinkan kepada pengundi pengundi Islam,menyebabkan mereka mengambil langkah berkecuali dengan tidak mengundi.Pada mereka,pemikiran Dyana agak terlalu liberal.Begitu juga kenyataan Dyana mengenai penghapusan hak keistimewaan orang Melayu telah juga menjadi faktor prnyumbang.(kemungkinan kenyataan Dyana telah berjaya di putarbelit oleh UMNO).Adalah diandaikan sekiranya Dyana dapat menguruskan isu Hudud dan Bumiputera ini dengan baik dan kemas,keputusan PRU ini akan memihak kepada Pakatan Rakyat...bersambung..

   Anak Sungai Derhaka

   Posted: 02 Jun 2014 10:30 AM PDT

   Anak Sungai Derhaka


   Dyana Sofya akan tinggalkan DAP?

   Posted: 02 Jun 2014 07:58 AM PDT


   Seorang bekas naib presiden DAP hari ini berkata beliau percaya Dyana Sofya Mohd Daud, calon DAP yang kalah dalam pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan Sabtu lepas, akan meninggalkan parti pembangkang itu.

   Tunku Abdul Aziz Ibrahim berkata beliau membuat ramalan itu berdasarkan pengalaman sendiri ketika bersama DAP.

   Beliau menyertai parti itu pada Ogos 2008 dan meletak jawatan pada Mei 2012.

   Tunku Abdul Aziz berkata, beliau percaya Dyana Sofya, 27, menganggotai DAP kerana yakin ia sebuah parti pelbagai kaum.

   "Jika kelak beliau mendapati ia bukan parti pelbagai kaum, terserahlah kepadanya (untuk meninggalkan parti itu). Beliau menyertai DAP kerana mempunyai kepercayaan penuh terhadap parti itu," kata Tunku Abdul Aziz kepada Bernama.

   Dyana Sofya tewas dengan 238 undi kepada presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong, 53, daripada Barisan Nasional (BN) dalam pertandingaan satu lawan satu bagi merebut kerusi Parlimen Teluk Intan.

   Pada pilihan raya umum lepas, DAP memenangi kerusi itu dengan lebih 7,000 undi.

   Ditanya sama ada perjalanan Dyana Sofya dalam DAP sama seperti laluan yang telah ditempuhinya, Tunku Abdul Aziz berkata beliau dijemput menyertai parti itu bukan untuk diberi kedudukan atau platform tetapi untuk memerangi rasuah.

   "Saya tertarik dengan idea memerangi rasuah, bukan untuk menentang kerajaan seperti yang mereka lakukan. Saya menyertainya untuk kebaikan negara dan masyarakat," katanya.

   Setelah menyertai parti itu, Tunku Abdul Aziz dilantik sebagai naib presiden dan pada 31 Mei 2009, beliau lantik sebagai senator untuk mewakili Pulau Pinang.

   Pada Mei 2012, beliau mengumumkan meletak jawatan daripada parti itu dengan alasan tidak bersetuju dengan pendirian DAP mengenai perhimpunan Bersih 3.0, yang antara lain, menuntut pilihan raya diadakan secara bebas dan adil. - Bernama

   Pengguna masih ragui Cadbury

   Posted: 02 Jun 2014 03:18 AM PDT


   Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pagi tadi mengumumkan produk coklat Cadbury tidak mengandungi DNA babi, namun beberapa pengguna Facebook masih lagi meragui status halal produk tersebut.

   Mohamad Zairi Yaacob, 25, mempersoalkan sama ada sampel yang diambil terus dari kilang oleh Jakim itu merupakan dari stok sama yang sebelum ini dikatakan mengandungi DNA babi.

   "Sampel di ambil dari kilang, adakah telah dirancang lawatan tersebut? Kemungkinan pengusaha sudah menukarkan kandungan coklat. Yang penting di pasaran, sebab itu yang dibeli oleh pengguna.

   Lagi satu, coklat yang telah ditarik balik hari tu nak tahu juga statusnya. Adakah dilupuskan atau dikitar semula, atau dipasarkan di negara bukan Islam, atau tetap dipasarkan dalam negara tapi degan label nonhalal/tiada sebarang label?," komen Mohamad Zairi.

   Pegawai ekskutif komunikasi korporat Nurul Izwanie Hashim, 26, pula berkata dia masih meragui status halal produk Cadbury tersebut.

   Namun begitu, terdapat juga beberapa pengguna laman sosial itu yang berfikiran berbeza.

   Mohd Farwalis Bakri berkata "Tak salah makan babi kalau tak tahu," manakala Mohd Fadzli Farid pula secara berjenaka berkata "Cadbury sedap, aku tak dapat nafikan,".

   Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini mengumumkan produk coklat Cadbury tidak mengandungi DNA babi selepas keputusan terbaru makmal Jabatan Kimia Malaysia diperoleh yang disahkan oleh Jakim.

   "Makmal tersebut memang khusus untuk menjalankan ujian sedemikian," Jamil Khir dipetik sebagai berkata dalam laman portal The Malaysian Insider.

   Pada 23 Mei lalu, Kementerian Kesihatan mengesan DNA babi atau porsin dalam dua sampel coklat Cadbury iaitu Coklat Susu dengan Kacang Hazel bernombor kelompok NO200813M01H I2 bertarikh luput 13 Nov 2014 dan Coklat Susu dengan Buah Badam dengan nombor kelompok 221013N01R I1 bertarikh luput 15 Jan 2015.

   ~ Free Malaysia Today

   Harga Minyak Masak dan Tepung naik ikut suka.. Hassan Malek buat apa?

   Posted: 01 Jun 2014 09:59 PM PDT


   Dah jadi lumrah nampaknya perkara ini, setiap kali Ramadhan menjelang tiba kita akan menyaksikan berbagai keperluan asas meningkat harganya.

   Dalam hal ini Minyak Masak dan juga tepung yang sebelum ini berlambak di pasaran tiba-tiba menyusut secara mendadak atau berkurangan secara tiba-tiba.

   Kedua-dua keperluan asas itu dilaporkan telah habis di pasaran di negeri Kedah dan para peniaga sukar untuk mendapatkan bekalan.

   Rentetan dari permintaan yang melebihi pengeluaran atau bekalan ini, harga kedua-dua barang yang disenaraikan dibawah barang kawalan ini juga sudah tidak terkawal.

   Harga jualan minyak masak meningkat sehingga RM3.20 sekilogram berbanding RM2.50 sebelum ini, manakala tepung gandum kepada RM1.80 sekilogram berbanding RM1.35 khususnya di kawasan luar bandar.

   KPDNKK
   Implikasinya sudah tentu akan menimpa masyarakat Islam yang akan mula berpuasa akhir bulan ini..

   Harga juadah sudah tentu akan meningkan dengan berlakunya peningkatan ini..

   Timbul persoalan dalam hal ini.. Hassan Malek tu buat apa?.. Sibuk dengan pinjaman tanpa faedah lagi ke?

   Kalau dah adapun serupa tak ada.. lebih baik Najib gantikan saja dia ni.. gantikan dengan Presiden GERAKAN yang baru menang di Teluk Intan tu..

   Laporan berkaitan..

   ALOR SETAR – Masalah bekalan minyak masak dan tepung gandum mula membelenggu pengguna di Kedah apabila peniaga dan orang ramai mengadu menghadapi kesukaran untuk mendapatkan barangan keperluan tersebut sejak 20 Mei lalu.

   Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusoff Ismail berkata, pihaknya menerima banyak aduan daripada pengguna terutamanya dalam kalangan peniaga yang mengeluh sukar mendapatkan bekalan minyak masak paket dan tepung gandum.

   Beliau mendakwa, masalah itu turut menyebabkan harga jualan minyak masak meningkat sehingga RM3.20 sekilogram berbanding RM2.50 sebelum ini, manakala tepung gandum kepada RM1.80 sekilogram berbanding RM1.35 khususnya di kawasan luar bandar.

   "Berdasarkan pemantauan skuad pengguna Cake, kekurangan kedua-dua barangan itu berlaku di banyak daerah di Kedah seperti Alor Setar, Kubang Pasu, Sik, Baling, Kuala Muda, Padang Terap serta Langkawi.

   "Masalah bekalan tidak cukup ini sering berlaku setiap kali menjelang bulan Ramadan dan senario ini berulang setiap tahun," katanya.

   Beliau berkata demikian selepas mengadakan tinjauan di beberapa buah kedai runcit di Pasar Besar Alor Setar di sini semalam.

   Sehubungan itu, Yusoff memberitahu, pihak bertanggungjawab perlu segera menyiasat punca masalah tersebut supaya ia tidak berterusan.

   Beliau mendakwa, masalah ketirisan mungkin berlaku dalam kalangan pemborong kerana mereka sepatutnya mempunyai bekalan mencukupi untuk diagihkan kepada peruncit.

   "Saya pun hairan kenapa bekalan minyak masak dan tepung bersubsidi tiba-tiba berkurangan di negeri ini. Saya diberitahu bekalan kepada pemborong dan pembekal adalah mencukupi, namun mengapa ia tidak sampai ke tangan peniaga dan pengguna.

   "Saya bimbang berlaku ketirisan dalam isu ini dan berharap pihak Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) negeri dapat melakukan sesuatu agar kedua-dua bekalan bahan keperluan itu kembali pulih seperti biasa," ujarnya.

   Sementara itu, seorang peniaga kedai runcit di sini, Azizah Said, 53, berkata, dia sudah kehabisan bekalan minyak masak paket dan tepung gandum sejak dua minggu lalu.

   "Sejak akhir-akhir ini, pemborong tidak lagi menghantarnya kerana mendakwa ketiadaan bekalan. Apabila ditanya kepada pemborong-pemborong lain di sekitar daerah ini jawapan sama juga diberikan," katanya.

   Seorang lagi peniaga, Ummi Shuhaida Shafie, 22, pula berkata, dia terpaksa membeli minyak masak paket daripada beberapa peniaga sehingga ke Jitra yang terletak kira-kira 20 kilometer dari kedainya di Pasar Besar Alor Setar lapor Kosmo

   BN menang di Teluk Intan hanya kerana 'nasib baik' kata Perkasa

   Posted: 01 Jun 2014 08:02 PM PDT


   Perkasa mengatakan kemenangan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Mah Siew Keong dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan hanyalah bernasib baik kerana peratusan keluar mengundi yang rendah. 

   Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hasan Syed Ali turut berkata, calon DAP di kerusi Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud seharusnya lebih banyak "memaki hamun" Perkasa untuk menang di kerusi tersebut.

   "Kemenangan BN lebih bernasib baik kerana masyarakat Teluk Intan belum boleh terima calon muda yang jelas masih mentah dalam politik dan belum cukup matang untuk perjuangkan nasib rakyat.

   "Apa pun, jika jumlah keluar mengundi lebih tinggi, pasti DAP menang. Jelas penyokong DAP terlalu yakin akan menang jadi ramai berfikiran begitu, akhirnya mereka tidak keluar mengundi," kata Syed Hasan.

   Beliau turut berkata, Dyana Sofya dan ibunya, Yammy Samat seharusnya membuktikan mereka berada sangat jauh daripada Perkasa dengan membakar bendera pertubuhan tersebut untuk memenangi sebarang pilihan raya sekiranya kembali dicalonkan.

   "Dyana Sofya masih boleh ke hadapan dan berjaya atas tiket DAP masa hadapan. Dia perlu lebih kuat maki hamun Perkasa. Kena lebih kuat pertikai hak Melayu dan kena sebut semua rakyat negara ini kena terima kesamarataan dengan lebih tegas, perlu bersuara tegas peruntukan pembangunan Islam dengan agama-agama lain mesti sama banyak, tidak boleh hanya tumpu Islam sahaja.

   "Dyana Sofya terlupa perjuangkan golongan LGBT masa kempen tempoh hari. Lain kali kalau ada peluang bertanding lagi dia perlu mengajak pejuang-pejuang LGBT bersama dalam kempen. Jika semua di atas dilakukan, Dyana Sofya boleh lebih tegas pasti akan menang dengan mudah, bukan Islam dan bukan Melayu akan sokong 100%," kata Syed Hasan merujuk kepada golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender.

   PRK Teluk Intan hujung minggu lalu menyaksikan penurunan jumlah pengundi yang keluar mengundi dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan 66.5% keluar mengundi daripada 60,438 pengundi berdaftar apabila tamat tempoh mengundi. Ketika pengundian awal pada 27 Mei, 95.61% atau 392 daripada 410 pengundi keluar mengundi.

   Mah berjaya memperoleh 20,157 undi menewaskan Dyana Sofya yang hanya meraih 19,919 undi. Kemenangan Mah menyaksikan Pakatan Rakyat (PR) kehilangan satu kerusi Parlimen, menjadikan BN memiliki 134 kerusi Parlimen dengan PR memiliki 88 kerusi Parlimen.

   Kerusi Parlimen Teluk Intan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dimenangi calon DAP, Seah Leong Peng.

   Kerusi itu bagaimanapun kembali kosong apabila beliau meninggal dunia akibat kanser. Mah, 53, yang juga anak jati Teluk Intan pada mulanya bertanding kerusi Parlimen itu pada pilihan raya umum 1999 yang menyaksikan beliau menewaskan calon DAP N Rajendran dengan majoriti 2,783 undi.

   Bekas Ketua Pemuda Gerakan dan Pengerusi Gerakan Teluk Intan itu mengekalkan kerusi berkenaan pada pilihan raya umum 2004, namun tewas pada 2008.

   Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga Pengerusi BN sebelum ini berkata, BN bersedia melantik Mah menganggotai Kabinet sekiranya beliau memenangi kerusi Parlimen Teluk Intan.

   "Saya boleh membuat komitmen itu di sini. Jika Datuk Mah memenangi Pilihan Raya Kecil Teluk Intan, maka sebagai Presiden Gerakan, beliau akan dilantik menganggotai Kabinet," katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan beliau ke China, Khamis lalu.

   Beliau berkata sebagai antara parti pengasas BN, sudah menjadi amalan untuk melantik Presiden Gerakan untuk menganggotai Kabinet.

   Syed Hasan juga berkata, Perkasa ingin memberikan peringatan kepada Mah yang menewaskan Dyana Sofya dengan majoriti 238 undi di Teluk Intan untuk tidak meminggirkan komuniti Melayu dan India yang turut membantu kemenangan beliau.

   "Gerakan masih terus bergantung kepada undi Melayu dan kaum India, maka apabila menjadi menteri nanti jangan lupa ada orang Melayu dan kaum India di Teluk Intan," katanya lapor The Malaysian Insider 

   Fakulti Siyasah Syar'iyah

   Posted: 02 Jun 2014 09:36 AM PDT

   Fakulti Siyasah Syar'iyah


   Alhamdulillah ...! Semoga terus sihat ...!

   Posted: 01 Jun 2014 09:31 PM PDT

   Alhamdulillah ...! Semoga terus sihat ...!
   Aaminn ya Rabbal-'alamiin ...!

   Pendapat peribadi hamba.

   Posted: 02 Jun 2014 08:21 AM PDT

   Pendapat peribadi hamba.


   PRK KALAH SEBAB BORANG 13 PULAK. BUKAN BORANG 14 LAGI. BN BIJAK!

   Posted: 01 Jun 2014 03:53 PM PDT

   Cendawan MALAYA

   Posted: 02 Jun 2014 07:04 AM PDT

   Cendawan MALAYA


   TQ DYANA.... KERANA MENOLAK HUKUM HUDUD

   Posted: 02 Jun 2014 04:30 AM PDT

   DYANA SOFYA MOHD DAUD, BELUM DICALONKAN, AWAL2 LAGI BELIAU TELAH MENOLAK HUDUD. TERIMA KASIH DI ATAS STATMENT BELIAU ITU YANG MEMBAWA KEPADA PENOLAKAN HASRAT BELIAU UNTUK MENJADI YB... KITA HANYA MAMPU MERANCANG, TAPI PERANCANGAN ALLAH ADALAH YANG TERBAIK... TQ ALLAH.

   Posted: 02 Jun 2014 04:19 AM PDT

   salam,

   dah lama x update blog... sekian lama mencari password yg hilang akhirnya ketemu jua... tq Allah

   Kelab Greenboc

   Posted: 02 Jun 2014 01:08 AM PDT

   Kelab Greenboc


   Pasca Teluk Intan: Ramai Pengundi Saluran 3 & 4 Tidak Balik Mengundi

   Posted: 02 Jun 2014 01:01 AM PDT


   Jika 400 pengundi pulang mengundi, Teluk Intan milik Dyana Sofya

   Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata sekiranya 400 pengundi luar di kerusi Parlimen Teluk Intan pulang untuk mengundi, kerusi Parlimen itu sudah pasti menjadi milik calon mereka Dyana Sofya Mohd Daud.

   Malah, ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, keputusan sudah pasti memihak kepada Dyana Sofya jika tarikh pengundian dilakukan pada hari ini (Ahad).

   "Jika 400 pengundi luar atau 1% daripada 40,236 pengundi keluar mengundi di Teluk Intan, Dyana Sofya akan menjadi ahli Parlimen Teluk Intan hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini di Kuala Lumpur.

   Lim berkata, perkara itu berlaku kerana pengundi luar tidak mempunyai masa untuk pulang ke Teluk Intan kerana ia diadakan pada Sabtu.

   "Jika PRK Teluk Intan diadakan hari ini, Ahad, pengundi sudah pasti boleh pulang ke Teluk Intan untuk mengundi dan keputusannya sudah pasti berbeza.

   "Kita mesti belajar daripada kesilapan kita," katanya.

   Beliau turut mengucapkan tahniah kepada calon Barisan Nasional (BN) daripada parti komponen Gerakan, Datuk Mah Siew Keong atas kemenangan beliau.

   "Dyana mungkin tewas dalam PRK Teluk Intan pada 31 Mei, tetapi apa yang penting, kehadirannya mewakili Malaysia baru untuk memenangi perjuangan hari esok dan memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia terhadap politik baru.

   "Perjuangan mencapai impian rakyat Malaysia diteruskan bermula semalam," katanya.

   Mah menewaskan Dyana Sofya dengan majoriti 238 undi, menjadikan beliau memenangi kerusi berkenaan sekali gus menjadi ahli Parlimen Teluk Intan. – TMI

   Sokongan pengundi Melayu naik 3% tetapi Cina India jatuh untuk DAP di Teluk Intan

   Walaupun gagal mengekalkan kerusi Teluk Intan, DAP mendapat rangsangan sedikit apabila sokongan Melayu kepada parti itu meningkat sebanyak 3% walaupun sokongan daripada Cina - undi tradisional parti itu - menjunam sebanyak 15% berbanding dengan pilihan raya umum tahun lepas.

   Dalam penilaian awal pilihan raya kecil yang menyaksikan calon pembangkang parti Dyana Sofya Mohd Daud kalah oleh majoriti tipis 238 undi berbanding Barisan Nasional, Datuk Mah Siew Keong, DAP menemui kebaikan - bahawa sokongan orang Melayu meningkat 3%, daripada 25% pada PRU13 kepada 28% pada pemilihan semalam.

   "Enam pusat pengundian majoriti Melayu, DAP mengalami kenaikan kecil dalam menyokong keseluruhan yang terdiri daripada 0.7% kepada 3.4%, suatu tanda yang menggalakkan memandangkan kami tidak menjangkakan sokongan Melayu meningkat," kata ahli strategi parti Dr Ong Kian Ming.

   Bagaimanapun, sokongan daripada masyarakat Cina, yang secara tradisinya menyokong DAP, jatuh sebesar 15%, daripada 85% pada pemilihan kebangsaan tahun lepas kepada 70% dalam pilihan raya kecil ini, yang dipanggil Ong sebagai unjuran "yang paling pesimis".

   "Ini agak mengejutkan memandangkan sambutan yang positif kempen itu daripada pengundi Cina termasuk ceramah gergasi pada hari terakhir kempen," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

   Sokongan India kepada DAP juga menurun sebanyak 10%, daripada 62% pada GE13 kepada 52% semalam semasa pilihan raya.

   Ong berkata walaupun parti itu gagal mengekalkan kerusi separa bandar untuk kali ketiga, beliau percaya ia merintis jalan untuk Dyana Sofya, 27, yang masih baru dalam politik dan berjaya mengurangkan halangan kaum dan jantina.

   Ong yakin lebih banyak kaum muda Melayu akan melihat DAP sebagai ruang untuk aktivisme politik dan lebih ramai belia akan menyokong pembangkang Pakatan Rakyat dengan alasan pakatan ini bergerak jauh daripada politik berasaskan kaum.

   "Kami melihat kelibat ini dalam kempen Dyana di Teluk Intan. Jumlah kegembiraan dan suasana baik yang dia hasilkan di peringkat kebangsaan terutama di kalangan anak muda Melayu, berani saya katakan, tidak pernah berlaku sebelum ini.

   "Oleh kerana pencalonan Dyana Sofya, pelajar UiTM yang bercakap tentang DAP tidak semestinya dalam naga yang negatif lagi!"

   Etnik Dyana Sofya dan latar belakang pendidikannya membuat beliau menjadi sasaran serangan oleh pemimpin-pemimpin Umno, selepas dia dinamakan sebagai calon DAP di Teluk Intan.

   "Di peringkat tempatan, Dyana Sofya mendapat sambutan menggalakkan daripada kanak-kanak dan juga anak-anak muda ke mana saja dia pergi. Walaupun kebanyakan daripada mereka bukan pengundi, mereka akan mengundi pada masa akan datang dan pemimpin muda seperti Dyana mempunyai kedudukan yang lebih baik untuk memenangi mereka akhirnya," katanya.

   Oleh itu cabarannya, kata Ahli Parlimen Serdang, adalah untuk Pakatan Rakyat untuk menyediakan platform yang diperlukan untuk pemimpin muda, terutamanya daripada masyarakat Melayu.

   Ia untuk membolehkan mereka, terutamanya pemimpin muda membentangkan idea-idea kreatif dan dasar-dasar yang boleh dipercayai untuk meyakinkan pengundi muda bahawa mereka adalah lebih baik daripada BN untuk menerajui negara di masa hadapan.

   "Adakah Pakatan dapat memanfaatkan imejnya sebagai satu pakatan yang lebih baik dan menarik kepada generasi muda, dan oleh itu lebih ramai orang muda akan mengundinya?

   "Tidak ada lagi persoalan bahawa Pakatan mempunyai ahli-ahli Parlimen muda, lebih menarik dan dan boleh dipercayai berbanding dengan BN," katanya.

   Selepas keputusan semalam, Ong berkata Pakatan perlu juga memahami kesan-kesan isu-isu dan masalah dalam pakatan itu, yang mungkin membahayakan pengundi luar.

   "Pertama, adakah mereka akan keluar mengundi pada pilihan raya umum akan datang setinggi PRU13 terutamanya jika pengundi dimatikan oleh masalah yang menjejaskan Pakatan seperti perbezaan pendapat mengenai hudud, masalah dalam pemilihan parti, isu-isu kepimpinan dalam Pakatan di negeri Selangor, isu Allah dan Bible Melayu, hanya untuk menamakan beberapa.

   "Tidak ada jaminan bahawa masalah-masalah ini akan meningkat yang membawa kepada pilihan raya umum akan datang dan jika terjadi, ramai pengundi boleh memilih untuk tidak kembali mengundi.

   "Kehadiran lebih rendah yang sebahagiannya menyebabkan DAP kehilangan Teluk Intan boleh berlaku di banyak kerusi lain," tegasnya.

   Beliau juga berkata keperluan Pakatan untuk membangunkan satu mesej yang meyakinkan ke kawasan lain seperti Teluk Intan yang separa bandar dan lebih cenderung untuk yakin dengan janji-janji pembangunan, "Bukan mesej untuk memerangi rasuah dan untuk menghapuskan politik berasaskan kaum di negara ini."

   Ini termasuk tempat di mana Pakatan dan BN dianggap lemah seperti Beruas, Bakri, Raub, Bukit Gantang, Kluang, Kuala Kedah, Bentong, Cameron Highlands, Labis dan Bagan Serai.

   "Strategi yang berbeza dan pelengkap kepada apa yang Pakatan lakukan di peringkat kebangsaan boleh jadi diperlukan PR mempertahan dan memenangi kerusi jenis ini," katanya.

   Sementara itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata parti itu perlu bekerja keras pada masa akan datang untuk meyakinkan pengundi luar kawasan untuk pulang mengundi.

   Ia juga perlu memastikan pengundi memahami bahawa hak untuk semua, bukan hak istimewa dan bukan hak sesuatu pihak serta menolak politik perkauman.

   Ini, katanya, bermakna seorang Melayu boleh mewakili kaum lain dan bukan Melayu juga boleh mewakili orang Melayu.

   "Bukan saya atau mana-mana pemimpin DAP mempersalahkan Dyana kerana kekalahan ini. DAP juga tidak menyalahkan mana-mana komuniti untuk tidak menyokong DAP.

   Sebaliknya, terima kasih kepada semua mereka yang menyokong kita untuk mempercayai mimpi DAP dalam era baru politik baru tanpa rasuah dalam Malaysia baru bagi setiap warganegara," katanya dalam satu kenyataan ekoran beberapa laporan akhbar bahawa beliau mempersalahkan pencalonan muka baru politik.

   "DAP akan terus bersama Dyana Sofya untuk poltik baru. DAP meminta semua rakyat Malaysia, muda dan wanita, untuk menyertai Dyana Sofya dalam DAP untuk mengatakan 'tidak' kepada politik perkauman," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

   Dalam mengatakan bahawa parti itu menerima "keputusan yang benar" daripada pengundi, Ahli Parlimen Bagan berkata DAP akan berusaha untuk mendapatkan semula sokongan setiap rakyat Malaysia dalam tempoh tiga tahun akan datang di waktu untuk pilihan raya umum ke-14, yang perlu dibuat menjelang 2018.

   Dalam mengucapkan tahniah Mah untuk kemenangannya, Lim berkata, tugas pertama Presiden Gerakan adalah untuk mendapatkan menteri Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk meminta maaf kerana berkata Cina tidak bersyukur kerana memberi sokongan mereka kepada pembangkang dalam PRU13.

   "Mah perlu membuktikan bahawa dia boleh menunaikan janji yang dibuat kepada pengundi Teluk Intan dalam tempoh tiga tahun akan datang dan tidak hanya bergantung kepada 'gula-gula' yang diberikan kepada pengundi dalam tempoh pilihan raya itu nanti," katanya.
   -TMI


   ULASAN GB

   Banyak ulasan dilakukan terhadap kekalahan Dyana Sofya di Teluk Intan. Namun yang nyata bahawa Gerakan/BN mengekalkan jumlah undi yang mereka perolehi semasa PRU13 iaitu sekitar 20,000 undi (PRU13: 20,086 PRK 2014: 20,157). Tetapi undi DAP menurun dengan begitu mendadak daripada 27,399 undi pada 2013 kepada hanya 19,919 undi pada PRK yang lalu.

   Ini menjelaskan bahawa DAP untuk mempastikan pengundi-pengundi Teluk Intan yang tinggal di luar kawasan untuk pulang mengundi. Malah usaha minimal dilakukan untuk mempastikan pengundi-pengundi yang tinggal di luar kawasan terutama "pengundi-pengundi muda" dari Saluran 3 dan 4 pulang mengundi. Hal ini diperkuatkan dengan tinjauan dan kenyataan SPR bahawa terlalu kurang pengundi dari saluran 3 dan 4 berbanding saluran 1 dan 2 semasa hari mengundi.

   Isu "hudud" tidak menjadi masalah kerana walaupun ia dijadikan bahan kempen BN dengan menggambarkan "calon DAP menentang hudud" untuk menjauhkan pengundi Melayu/Islam terhadap DAP, namun yang jelas DAP mendapat tambahan dari undi Melayu (pertambahan sebanyak 3%). Ia menunjukkan isu tersebut tidak menjejaskan lansung sokongan kaum Melayu terhadap DAP.

   Kemenangan Gerakan di Teluk Intan tidak perlu dihiraukan sangat. Kerana Gerakan cuma menang 238 undi dengan Presidennya yang bertanding. Seorang Presiden parti, bertanding pula di tempat sendiri hanya memperolehi 238 undi majoriti. Jadi apa yang mereka dan BN nak banggakan? Bila-bila masa boleh ditumbangkan semula.

   Jadi, rumusannya, yang penting DAP dan Pakatan Rakyat perlu bekerja keras untuk mempastikan kes pengundi muda yang tidak pulang mengundi dapat diatasi di dalam setiap kali pilihanraya diadakan. Baru boleh cerita nak tawan Putrajaya.

   IKLAN BERBAYAR

   Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
   Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
   KLIK SINI
   LIKE kami di SINI

   [VIDEO] "Pailang" Bertudung - Aksi Samseng Pelajar Perempuan Di Sekolah

   Posted: 02 Jun 2014 12:40 AM PDT


   Kuala Lumpur: Disepak, dipijak dan diheret atas lantai. Itu nasib seorang pelajar perempuan yang menjadi mangsa belasahan sekumpulan pelajar samseng dalam kejadian dipercayai berlaku dalam kawasan sekolah dan dirakam oleh seorang daripada suspek.

   Video yang tidak diketahui tarikh rakaman dan kini tersebar di laman sosial Facebook (FB) itu menunjukkan mangsa berdiri dikerumuni pelajar lain yang berkata sesuatu yang kurang jelas sebelum bertindak membelasahnya.

   Dalam video berdurasi satu minit 17 saat, pelajar perempuan yang merakam kejadian berkenaan turut memperkenalkan dua rakannya sebagai 'gengster' dan 'kak yong' dan memanggil dirinya sebagai 'pailang' yang bermaksud samseng.

   Mangsa yang bertudung ditendang oleh seorang pelajar sebelum ditarik rambut, ditumbuk dan ditendang oleh sekurang-kurangnya empat orang serta diheret atas lantai dengan menarik rambutnya.

   Mangsa yang dibelasah selama kira-kira 30 saat tidak melawan dan kedengaran menangis teresak-esak pada penghujung rakaman berkenaan.

   Video yang dipercayai dirakam menggunakan telefon bimbit mengundang kemarahan pengguna FB yang mendesak agar pihak berkuasa segera menyiasat kejadian berkenaan dan mengambil tindakan sewajarnya.

   "Xpe.. nanti aku nk repot polis.

   Muka dua orang budak ni aku dah buat screen shot...so senang nak cari," kata seorang pengguna dikenali sebagai Mustapa Kamal.

   Bagaimanapun lokasi kejadian dan sumber video berkenaan masih belum diketahui. -HM   ULASAN GB

   Belum selesai kes seorang pelajar perempuan 15 tahun dirogol oleh 38 lelaki di Ketreh, kini timbul pula kes "Pailang Bertudung" di sekolah.

   Apakah ini yang ingin dibentuk oleh sistem pendidikan negara?

   Apabila sistem pendidikan negara telah jauh daripada roh pendidikan sebenar dengan tidak menitikberatkan aspek pendidikan rohaniah maka itulah kesannya.

   Siapa Menteri Pelajaran Malaysia?   IKLAN BERBAYAR

   Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
   Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
   KLIK SINI
   LIKE kami di SINI

   Kes Gadis 15 Thn Dirogol 38 lelaki Jadi Berita Antarabangsa

   Posted: 01 Jun 2014 04:53 PM PDT


   Berita seorang gadis 15 tahun dirogol oleh 38 lelaki kini menjadi bahan bacaan antarabangsa apabila disiarkan oleh laman Al-Jazeera hari ini.

   Menurut Al-Jazeera, agensi berita Reuters memetik laporan media tempatan tentang peristiwa tersebut.

   Kejadian itu berlaku apabila seorang gadis dipujuk memasuki sebuah rumah kosong yang menjadi tempat penagihan dadah di Kelantan 20 Mei lalu.

   Semua lelaki itu bergilir-gilir merogol gadis itu. Polis juga menyiasat sama ada rakannya yang berusia 17 tahun juga dirogol.

   Sehingga kini polis menahan 13 lelaki dan sedang memburu yang lain. Hampir semua lelaki itu positif dadah dalam ujian air kencing mereka.

   "Apa yang mengecewakan saya adalah tidak ada seorang pun dari kampung itu mengesyaki apa-apa sedangkan rumah terdekat dengan rumah kosong itu hanya 20 meter sahaja," kata Ketua Polis Daerah Azham Othman, lapor Al Jazeera memetik sumber The Star.

   Malam semalam, seorang kanak-kanak perempuan berumur dua tahun dibunuh dengan kejam apabila kepalanya dipenggal.

   Ekoran kejadian ganas yang banyak berlaku sejak kebelakangan ini, pemimpin Islam termasuk dari PAS berhujah aktiviti jenayah yang berlaku disebabkan "kelemahan undang-undang buatan manusia".

   Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata kes tersebut membuktikan penjenayah tidak gentar atau gerun terhadap sistem perundangan yang ada.

   "Keberkesanan sistem perundangan yang ada semakin diragui apabila kadar jenayah dalam negara tidak berhenti daripada terus meningkat," katanya dalam satu kenyataan. -TMI


   Berita Terkini Kes Rogol 2 Wanita 38 Lelaki Di Kelantan

   Kes melibatkan dua remaja bawah umur dirogol telah menggemparkan negara apatah lagi melibatkan 38 orang lelaki (perogol) dalam insiden berkenaan. Kejadian dipercayai berlaku pada 7.30 malam 20 Mei 2014 di sebuah rumah kosong di Ketereh Kelantan.

   Salah seorang daripada mangsa telah membuat laporan polis pada 26 Mei 2014 dan terbukti terdapat kesan koyakan pada kemaluan mangsa. Hasil siasatan polis terkini telah menahan kumpulan suspek yang merogol mangsa secara bergilir-gilir. Untuk info, kedua-dua mangsa adalah gadis berusia 15 tahun (pelajar Tingkatan 3) dan seorang lagi 17 tahun.

   Gambar Mangsa Kes Rogol 38 Lelaki Di Kelantan

   Nota: Identiti mangsa tidak didedahkan demi menjaga maruah dan masa depan pelajar berkenaan   Salinan Laporan Rasmi Polis Kes Rogol 38 Lelaki Di Kelantan
   Kronologi Kes Rogol 2 Pelajar Perempuan 38 Lelaki

   20 Mei 2014: Dalam kejadian 7.30 petang itu, dua pelajar perempuan berusia 15 dan 17 tahun mendakwa dirogol secara bergilir-gilir oleh 38 lelaki di sebuah rumah kosong di ketereh Kelantan yang dijadikan tempat penagih dadah melepaskan gian.

   26 Mei 2014: Hanya salah seorang daripada mangsa iaitu gadis yang berusia 15 tahun membuat laporan polis berhubung isu dirogol. Pengadu selesai jalani pemeriksaan dan laporan awal doktor dapati kesan koyakan lama. Hymen mangsa hanya tinggal sisa sahaja, dan diameter disifatkan boleh masukkan satu jari dengan mudah ke dalam vagina. Terdapat kesan geseran pada posterior fourchette dan kesan lebam pada labia minora genitalia mangsa. Terdapat juga kesan koyakan (anal fissure) pada jam 7 anus mangsa.

   27 Mei 2014: Polis bertindak dan telah mendapat maklumat suspek yang dipercayai tinggal dikampung yang sama.

   28 Mei 2014: Sekumpulan perogol (Suspek) telah ditahan reman polis bagi membantu siasatan. Suspek kes rogol juga dipercayai didalam pengaruh dadah. Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntuk hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

   Gambar Suspek Perogol Kini Ditahan Polis


   Gambar Lokasi Kejadian 38 Lelaki Rogol 2 Gadis Di Kelantan


   melvister.com   PAS: Kes rogol bukti penjenayah tak takut

   Naib presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kes rogol berkumpulan terbaru di Ketereh, Kelantan membuktikan bahawa undang-undang jenayah sedia ada tidak memadai untuk pencegahan.

   "Apa pun, kejadian tersebut membuktikan penjenayah tidak takut dengan undang-undang yang ada, kerana eleman pencegahan dari Allah hanya ada dalam sistem yang diturunkan Allah.

   "Kepada mereka yang menentang perundangan Islam, khususnya hudud - apa perasaan anda kalau yang dirogol oleh 38 lelaki itu adalah anak gadis anda?," katanya dalam satu kenyataan.

   Dalam kejadian pada 20 Mei itu, seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun dari Kuala Krai dan gadis berusia 17 tahun yang tidak bersekolah dari Ketereh itu mendakwa dirogol secara bergilir-gilir oleh 38 lelaki.

   Laporan menyebut, kejadian itu berlaku di sebuah rumah kosong yang dijadikan tempat penagih dadah melepaskan gian.

   Polis setakat ini menahan seorang bapa bersama dua anaknya adalah antara, 14 yang ditahan bagi membantu siasatan kes rogol tersebut.

   Dalam kenyataannya, beliau turut menyatakan kekecewaan kerana hudud masih belum dapat dilaksana sehingga menyebabkan peningkatan jenayah dan masalah sosial.

   Boleh dakwa mengikut takzir

   "Namun kebanyakan manusia masih merasakan undang-undang ciptaan sendiri lebih hebat meskipun ketidak-berkesanannya semakin terserlah hari ke hari.

   "Mereka tetap enggan mengaku bahawa undang-undang ciptaan manusia telah gagal menakutkan penjenayah meskipun negara kini berhadapan dengan kemelut kerosakan akal, harta dan keturunan yang sangat serius," katanya.

   Dalam kejadian pada 20 Mei lalu, dua orang remaja perempuan, masing-masing 14 dan 17 tahun dirogol bergilir-gilir oleh sekumpulan 38 orang lelaki.

   Polis setakat ini menahan 14 orang suspek, termasuk tiga beranak.

   Pada awalnya, kes tersebut dilaporkan hanya melibatkan seorang mangsa kerana mangsa kedua yang berusia 14 tahun hanya membuat laporan polis pada hari Rabu lalu.

   Menurut Tuan Ibrahim, pesalah dalam kes tersebut tidak boleh didakwa mengikut undang-undang hudud kerana melibatkan banyak keraguan.

   "Akan tetapi ia akan didakwa di bawah perundangan takzir. Ini tidak bermakna ia lebih rendah dari hudud.

   "Ini kerana hukum takzir boleh lebih keras dari hudud sekiranya mahkamah melihat wujudnya keperluan menjatuhkan hukuman yang lebih berat," katanya.
   -mk


   IKLAN BERBAYAR

   Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
   Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
   KLIK SINI
   LIKE kami di SINI

   WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

   Posted: 01 Jun 2014 09:42 PM PDT

   WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


   BAIKNYA BANK RAKYAT

   Posted: 01 Jun 2014 05:57 PM PDT

   Kuli mempersoalkan kenapa satu pinjaman istimewa yang diberikan kepada Deepak tanpa faedah. Menurut Ku Li ,Deepak bukannya bumiputera sedangkan bumiputera sendiri sukar mendapat pinjamana sedemikian.
   Pendedahan yang dibuat Datuk Sabaruddin Chik setelah belaiu di pecat sebagai Pengerusi Bank Rakyat menggantikan Hassan Malik.

   Hassan yang meenggantikan Sabaruddin berkata tak ada kesalahan disebabkan  menteridan rundingan itu melepasi semua sekatan yang ada. Beliau yang digelar hassan ayam kerana menjelaskan jika harga ayam tinggi rakyat tidak perlu makan ayam. Patut otak macam ayam.Celaka punya Menteri.Otak ada tak mau guna untuk membela nasib rakyat.

   Polisi Bank Rakyat yang membenarkan peniaga permaidani Deepak Jaikishan membayar pinjaman RM32 jutanya tanpa faedah turut membuatkan bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah mempersoalkannya kerana peniaga Bumiputera juga tidak mendapat perjanjian istimewa sebegitu. – Gambar The Malaysian Insider, 2 Jun, 2014.
   Bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah turut mempersoalkan polisi Bank Rakyat untuk membenarkan peniaga permaidani Deepak Jaikishan membayar pinjaman RM32 jutanya tanpa faedah, mengatakan ianya bukan amalan biasa perbankan.

   CATATAN MAT SAMAN KATI

   Posted: 01 Jun 2014 03:57 AM PDT

   The making of.... Dyana Sofya (1)

   June 1, 2014 at 12:44pm
   Pada mulanya aku menjangka Dyana akan menang, dan cuba menulis kembali rentetan perisitiwa dari mula Dyana dikenali ramai sehinggalah dia menjadi satu fenomena.

   Daripada seorang yang tidak dikenali ramai, Dyana sudah menjadi selebriti paling panas dalam masa tidak sampai 3 minggu dan ini satu pencapaian yang paling memeranjatkan.

   Bukan aku nak bodek apa-apa, tapi apa yang berlaku adalah diluar jangkaan ataupun perancangan. Dan apa yang aku nak kongsikan ialah tentang bagaimana media sosial mampu mencipta kejutan. Media sosial bukan saja mampu menaikkan seseorang dalam sekelip mata, malah ia juga boleh meruntuhkan seseorang itu dalam sekelip mata juga.

   Pada 1 Mei 2014, Ahli Parlimen Teluk Intan, Seah Leong Peng  meninggal dunia. Ia berlaku hanya dua minggu selepas Karpal Singh meninggal dunia dalam kemalangan jalanraya dan ini menyebabkan berlaku dua pilihanraya kecil, Bukit Gelugor dan Teluk Intan.

   Media dan orang ramai memberikan tumpuan kepada Bukit Gelugor dan hanya DAP Perak yang memberikan tumpuan kepada Teluk Intan.

   Aku juga turut bertumpu ke Bukit Gelugor, mencuba untuk menjolok Mat Sabu sebagai calon Bukit Gelugor. Memang boleh dikatakan kerja bodoh..nak calonkan Mat Sabu di tempat Karpal Singh. Tambahan pula calon favourite ialah Ram Karpal. Ditambah pula, Mat Sabu orang PAS. Hampir mustahil.

   Tapi aku mengharapkan DAP akan melakukan sesuatu yang mengejutkan, melakukan sesuatu diluar kebiasaan. Tapi akhirnya gagal juga. Ok…tolak ketepi cerita Mat Sabu bertanding di Bukit Gelugor.

   Kematian Seah menyebabkan DAP Perak bergolak lagi. Tapi, sebagai menghormati kematian beliau, tidak ada lobi melobi secara terbuka untuk tujuh hari selepas kematiannya. Mungkin adat mereka kot..aku tak tau la.Tapi dalam diam-diam, usaha melobi ini sudah bergerak.

   DAP Perak terbahagi kepada dua team. Satu team Nga-Ngeh, manakala satu lagi team Kula. Masing-masing mahukan calon dari kem masing-masing.
   Team Kula pula terbahagi kepada dua team lagi….aku sebut team A dan B. Team A ialah team Kula dan majoritinya India manakala team B majoritinya Cina.

   Pada 6 Mei, sorang kawan jumpa aku dan minta aku tolong untuk melobi calon pilihan mereka. Dia ni dari Team B dalam team Kula.  Bila disebut Leong Mee Meng, bekas ADUN Jalong, aku tak berapa setuju.   Bukan aku tak suka amoi ni..secara peribadi, aku memang suka dia. Cukup bagus buat kerja, sentiasa senyum dan kalau jumpa aku mesti dia tegur. Siap dakap lagi wooo…belum kawin pulak tu!!

   Tapi aku tak setuju sebab peranan Ahli Parlimen bukan macam ADUN. Mee Meng kurang fasih berbahasa Melayu atau Inggeris. ..dan tak ada yang luar biasa. Kalau nak lawan Mah Siew Keong, susah sikit. Lagi pun, aku mahu DAP berbuat sesuatu yang diluar kebiasaan.

   Perbincangan kami selesai disitu dan kawan aku marah sebab aku tak mau tolong.

   7 Mei adalah hari terakhir mereka berkabung dan pada 8 Mei, aku tengok kawan aku dah mula menonjolkan wajah Mee Meng dalam Facebooknya.
   Sambutan terhadap Mee Meng agak dingin. Tak banyak sokongan yang diperolehi, sebaliknya, Kula mula membalas dengan mencadangkan Manogaran, bekas Ahli Parlimen Teluk Intan (2008-2013). Tapi sebagai ahli politik yang senior, Kula pandai bermain politik.
    

   Dia tidak terus menamakan Manogaran, sebaliknya mencadangkan empat nama dan tersiar dalam akhbar berbahasa Tamil pada 9 Mei 2014. Aku cuma ingat 3 nama.. pilihan pertama Ambiga, kedua Manogaran dan ketiga Suresh (?).  Semua orang tau, Ambiga bukan nak bertanding..dan bila Ambiga menolak, dah tentu pilihan kedua menjadi favourite.

   Bila Kula mencadangkan Manogaran…nama Mee Meng terus tenggelam. Antara Mee Meng dengan Manogaran, Manogaran lebih menyerlah. Dan apabila Kula sendiri tidak menyokong Mee Meng, bertambah sikitlah peluang untuk dicalonkan.

   Team B cuba membalas balik cadangan Kula dengan mencadangkan seorang lain yang lebih power dari Manogaran, iaitu Hew Kuan Yau. Kuan Yaw juga dikenali sebagai "Superman" dan anak jati Teluk Intan.  Ini sudah tentu memberikan kelebihan kepada beliau berbanding Manogaran.  

   Dalam masa yang sama juga, team Nga Kor Ming mencadangkan setiausaha politknya, Chong Zhemin sebagai calon. 

   Pada 9 Mei 2014, dah ada tiga nama. Manogaran, Hew Kuan Yaw dan Chong Zhemin.

   Kedua-dua belah pihak..Manogaran dan Kuan Yau menghantar ejen mereka berjumpa aku minta aku bantu depa. Huh..tak sangka…dalam wanted-wanted pun, depa panggil aku jugak!! Team Nga Kor Ming tak payah cakap la..dah memang musuh tradisi.

   Bagi aku, pertarungan sebenar adalah diantara Manogaran dan Kuan Yau. Chong Zhemin terlalu novis. Tak sampai setahun join DAP. Lagipun, DAP Teluk Intan semasa Seah , tak ngam dengan Nga dan Ngeh. Kalau letak Chong Zemin, lingkup la.

   Tapi..halangan besar buat Manogaran dan Kuan Yau adalah dari Nga dan Ngeh..dan Nga pulak adalah Pengerusi DAP negeri.

   Entah macam mana, ketika bersembang dengan team Manogaran, nama seorang lagi disebut-sebut. Nama tersebut ialah Dyana, setiausaha politik Kit Siang. Sapa budak ni?

   Aku cuma pernah dengar sekali nama budak ni melalui Siti Aishah, Ketua Serikandi PKR, bila depa berceramah sama-sama. Tapi aku sendiri tak dapat nak bayangkan macam mana rupanya.

   Bila balik kerumah, aku cuba google dan cuma dapat satu gambar dia. Wow..cun woooo!!

   Aku cuba dapatkan info tentang Dyana melalui kabel aku dalam DAP. Dan aku diberitahu, Kit Siang tak akan lepaskan budak ni sebab Kit Siang sedang melatih Dyana untuk PRU 14 dan kemungkinan besarnya akan diletakkan di Johor. Aku cakap..go to hell la..

   Aku nak cuba sesuatu yang baru. Macam meletakkan Mat Sabu di Bukit Gelugor atas tiket DAP. Baru la ada kick. Kalau asyik letak muka recycle saja..aku pun tak minat dengan pilihanraya.

   Dan keesokan harinya, 10 Mei 2014, aku mula jolok Dyana Sofya. Tapi tak ramai yang dapat tangkap. Maklum la…sapa pun tak kenai.

   PENDUDUK TELUK INTAN HARUS TUNTUT JANJI Bn

   Posted: 01 Jun 2014 03:51 AM PDT

   Antara janji Bn ialah

   1.  Lebuh raya
   2. Universiti
   3. Internet berkelajuan Tinggi

   Setelah berjanji untuk memberi projek bernilai ratusan juta BN terpaksa berpuas hati menang 200 undi sahaja di Teluk Intan. ternyata pelaburan BN amat tidak berbaloi dan berkemungkinan semua janji pilihan raya seperti membina universiti, wifi lebih laju dan beberapa yang lain tidak akan ditunaikan.

   Manakala calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud, yang tewas tipis malam tadi tidak patah semangat dan menurutnya, akan terus berkhidmat di Teluk Intan sehingga PRU 14.

   Dyana sendiri ketika berdepan dengan kira-kira 200 orang penyokong berkata kekalahan itu bukanlah penamat bagi beliau dalam politik.

   "Ini bukanlah penamat bagi Dyana Sofya, saya tidak akan kecewakan anda," kata Dyana yang kelihatan tenang.

   Peguam muda itu, yang mengenakan baju kurung warna kundang dan selendang berwarna hitam pada malam ini berkata beliau tidak hanya berusaha untuk bertanding kerusi Parlimen, tapi untuk mencapai tujuan lebih besar.

   "Kita perlu menghentikan politik kaum. Saya tidak hanya menentang (Datuk) Mah (Siew Keong), namun seluruh jentera (BN).

   "Mah hanya menang (kira-kira) 238 undi," katanya yang menambah beliau akan terus berkhidmat untuk Teluk Intan walaupun tewas dalam pilihan raya kecil tersebut.

   Beliau ditemani penasihat DAP Lim Kit Siang, setiausaha agung Lim Guan Eng dan juga para pemimpin DAP lain yang hadir untuk menyatakan penghargaaan kepada para penyokong.


   Tukar Tiub

   Posted: 01 Jun 2014 07:37 PM PDT

   Tukar Tiub


   OH MAK DATUK

   Posted: 01 Jun 2014 07:04 PM PDT

   Kes tembak ahli perniagaan: 'Datuk' 

   antara empat ditahan 

   Tiga lelaki, termasuk seorang bergelar 'Datuk' dan seorang wanita ditahan polis kerana dipercayai terbabit dalam kes tembakan seorang ahli perniagaan di Temerloh pada Jumaat malam.
   Ketua Polis Pahang,  Sharifuddin Ab Ghani berkata tangkapan pertama dilakukan ke atas seorang lelaki berusia 36 tahun dan wanita terbabit, 22, di sebuah rumah di Taman Melawati, Kuala Lumpur pada kira-kira jam 6 pagi tadi.
   "Siasatan awal mendapati suspek lelaki merupakan penyewa kenderaan yang digunakan semasa menembak mangsa.   KAH KAH KAH
   ini contoh 
   media malaysia
   ada 875,489 ekor datuk di malaysia
   687,894 ekor duduk di kl
   7,532 ekor duduk di melawati

   datuk yang 
   mana satu
   kah kah kah

   --------

   RASUAH DALAM BOLA

   Posted: 01 Jun 2014 06:38 PM PDT
   BERITA  RASUAH BOLA
   ini bukan pekara baru
   fifa badan bola dunia
   dikatakan telah memileh qatar
   untuk piala dunia 2022
   kerana pegawai fifa telah di rasuah

   umum mengetahui bahawa
   bola dunia akan mengangkat
   negara tuan rumah

   besar kemungkinan
   akan diadakan pengundian sekali lagi

   kita lihat dan tunggu
   dalam masa yang sama
   buruh kontrek imigran di qatar
   saban hai jatuh mati
   dan mendapat kecelakaan pelbagai bentuk   Fifa faces call to vote again over 2022 World Cup after leaked Qatari emails
   ---------

   INI KES MUSTAHIL

   Posted: 01 Jun 2014 06:00 PM PDT   BETUL KE
   SUDAH NAIK HARGA   Skandal pinjaman RM32 juta tanpa faedah, Bank Negara perlu siasat! »

   "Bank Negara juga harus jujur dan memperhitungkan kesemua perjanjian mudah dan pemberian pinjaman mega kepada VIP yang mempunyai kedudukan kewangan…   KAH KAH KAH
   woit

   kes pkfz

   hilang 1 bilion

   tak siasat

   mustahil

   akan siasat

   32 juta ringgit

   kah kah kah


   -------------

   SIAPA JUAL SIAPA?

   Posted: 01 Jun 2014 07:17 AM PDT
   KOMENTAR
   pelik tetapi benar
   kelmarin menteri india
   kata boleh saman kementerian kesehatan


   petang ini jakim pulak  kata
   jakim sedia disaman

   pasal apa nak saman kementerian kesehatan
   pasal apa nak saman jakim

   macam sudah ada janji sulit
   antara syarikat cadbury
   dengan jakim danj kementerian
   nampaknay
   jakim dan kementerian
   sedang sedaya upaya
   cuba selamatkan syarikat babi ini

   Jakim sedia disaman dalam isu coklat Cadbury, kata ketua pengarah

   Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sedia disaman dalam isu coklat Cadbury yang mengandungi DNA babi atas prinsip ketelusan, kata ketua pengarahnya.
   Datuk Othman Mustapha dalam satu khidmat pesanan ringkas kepada The Malaysian Insider berkata, beliau bersetuju dengan tindakan pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) Jaringan Melayu Malaysia (JMM) yang akan memfailkan saman tersebut.
   "Saya setuju, boleh mereka hendak saman, biar kita ada ketelusan," katanya kepada The Malaysian Insider.   KAH KAH KAH

   woit 

   yang jual

   babi cadbury

   pasal apa 

   saman jakim?

   ini ada babi

   disebalik coklat

   kah kah kah

   -------------

   SAMPAI KIAMAT TAKUT

   Posted: 01 Jun 2014 05:00 AM PDT

   FACE BOOK


   2 hrs · Edited 
    

   Hmmmmm....
   Like ·  · Share
   KAH KAH KAH

   sampai kiamat

   tak berani lawan

   syarikat kapitalis

   rokok

   ---------

   TOK HENG LAGI

   Posted: 01 Jun 2014 12:30 AM PDT    | May 30, 2014
   Ibrahim Ali Perkasa
   Mana Perkasa terima taxpayer funding? Tajuk amat jahat untuk buat pembaca marah More ›

   PETALING JAYA: Nampaknya perkataan "celaka" yang disebut oleh ADUN Delima, S. Rayer di dalam sidang Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang baru-baru ini, kini menjadi sebutan popular.
   Dalam kejadian terbaru, Presiden Perkasa, Ibrahim Ali telah berkata, "Celaka punya tajuk. Malaysiakini ini betul-betul pembawa fitnah dan dajjal".
   Beliau marah kepada tajuk berita yang tersiar dalam portal itu, "Are taxpayers funding Perkasa's European foray?"
   Katanya, Malaysiakini buat tajuk macam ini dan buka kepada pembaca untuk komen.


   KAH KAH KAH

   tergolek dog

   kah kah kah


   -----------

   SUBSIDI DIESEL AKAN DILUPUS

   Posted: 31 May 2014 11:08 PM PDT


   KOMENTAR
   berita ini
   bertujuan untuk
   mengolah persetujuan
   agar subsidi diesel
   akan dilupus 

   ini makna berita ini

   TUMPAT 31 Mei - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengehadkan penjualan minyak diesel dan petrol di setiap stesen minyak di sempadan Kelantan-Thailand kepada... 
   KUALA LUMPUR 31 Mei - Jika di daratan terdapat anggota agensi penguat kuasa menerima rasuah satu sen bagi setiap satu liter diesel bersubsidi yang diselewengkan dan gejala sama turut berlaku di kawasan...


   KAH KAH KAH

   tak lama lagi
   subsidi diesel
   akan dilupus
   tak caya?
   tunngu dan nanti
   kah kah kah


   ------------

   NGO AKAN SAMAN BABI

   Posted: 31 May 2014 10:00 PM PDT


   KOMENTAR
   jika saman diteruskan
   ini ertinya ngo
   melawan kapitalis gergasi
   ini satu pekara yang baik

   kita lihat dan tunggu

   NGO akan terus saman Cadbury, dakwa kenyataan Majlis Fatwa keliru

   Meskipun Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan kenyataan bahawa produk Cadbury adalah halal dimakan sebelum disahkan  mengandungi Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi,  NGO Jaringan Melayu Malaysia (JMM) tetap akan meneruskan saman terhadap syarikat tersebut.
   Presiden JMM, Aswanddin Hamzah menyatakan biarpun dengan kenyataan terbaru Majlis Fatwa Kebangsaan itu, mereka akan meneruskan saman berdasarkan kenyataan pertama yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Kemajuan Islam (Jakim).
   "Bagi saya, kenyataan Majlis Fatwa itu dengan menyatakan ia halal dimakan sangat mengelirukan umat Islam, kerana semua orang tahu hukumnya sekiranya kita tidak tahu makanan yang kita makan halal atau tidak ia tidak sah, namun mereka tidak menjawab tentang isu ini yang sebenarnya.

   JMM antara berpuluh NGO Islam lain yang menyatakan akan memfailkan saman bernilai RM100 juta terhadap syarikat Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd (Cadbury) ekoran penemuan (DNA) babi pada dua produk keluaran syarikat terbabit pada 26 Mei lalu.   KAH KAH KAH
   betul ke ini
   tengok dan lihat
   nanti kena sogok
   semua senyap
   hangat hangat
   tahi melayu

   KAH KAH KAH

   dapat 100 juta

   tolong beri 

   ridhuan tee

   untuk tukar 

   darah

   kah kah kah   ---------

   DUNIACACAMARBA

   Posted: 01 Jun 2014 03:47 PM PDT

   DUNIACACAMARBA


   JAIS Serbu Perkahwinan Libatkan Pengantin Islam dan Bukan Islam

   Posted: 01 Jun 2014 07:01 AM PDT


   [HM] Petaling Jaya – Majlis perkahwinan yang dijalankan mengikut adat dan budaya agama Hindu tergendala apabila diserbu sepasukan pegawai dan anggota penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana didakwa membabitkan seorang pengantin wanita yang beragama Islam, di sini, pagi tadi.

   Tinjauan wartawan Harian Metro ke lokasi majlis di Jalan SS 1/25 pada jam 10.30 pagi tadi mendapati kira-kira 50 tetamu sudah tiba di majlis berkenaan sebelum empat pegawai penguatkuasa JAIS tiba untuk melakukan siasatan.

   Bagaimanapun, keadaan di lokasi terkawal apabila pihak keluarga kedua-dua pasangan pengantin dan tetamu yang hadir memberikan kerjasama kepada pegawai JAIS di samping kawalan ketat kira-kira 10 pegawai dan anggota polis di luar kawasan majlis tersebut.

   Menurut sumber, perkahwinan antara lelaki beragama Hindu dan pasangannya yang dipercayai beragama Islam dijangka dilangsungkan pada 10.30 pagi dan ia terpaksa dibatalkan selepas pihak berkuasa mendapat aduan bahawa perkahwinan tersebut melanggar undang-undang.

   "Pihak berkuasa menerima maklumat daripada orang awam bahawa ia (perkahwinan) akan dilangsungkan pada hari ini dan hasil siasatan mendapati maklumat itu tepat dan serbuan telah dijalankan," kata sumber. – Mohamad Azim Fitri Abd Aziz/1/6/14


   Kredit: MyNews Hub

   Polis Mungkin Dakwa Ibu Mangsa Kanak-Kanak Dipenggal Kepala

   Posted: 01 Jun 2014 06:50 AM PDT


   [Mstar] KUALA LUMPUR – Polis sedang melihat kemungkinan akan mendakwa ibu kepada Siti Soffea Emelda Abdullah kerana cuai sehingga mengakibatkan kanak-kanak berusia dua tahun itu dibunuh dengan kejam.

   Sumber daripada pasukan penyiasatan berkata, mereka mendapati wujud kenyataan bercanggah daripada ibu kanak-kanak malang itu, Siti Salmy Suib, 32, yang mendakwa dia meninggalkan anaknya itu kepada rakannya kerana mahu ke tandas di pusat membeli-belah Kota Raya pada pukul 3 petang.

   Apabila dia keluar dari tandas lima minit kemudian, Siti Salmy mendakwa anak perempuannya itu tiada bersama rakan-rakannya dan mula mencari anaknya itu.

   Dia turut mendakwa hanya mengetahui apa yang berlaku selepas polis menghubunginya pada malam kejadian.

   "Bagaimanapun apabila kami memeriksa rakaman CCTV, kanak-kanak perempuan itu dilihat bermain sendirian apabila suspek melarikan mangsa.

   "Tidak ada kawan-kawannya disekeliling. Mungkin ada, tapi mereka tidak ada di situ ketika kanak-kanak itu dilarikan.

   "Kami sedang melihat kembali kenyataan dia, mungkin dia cuba menyembunyikan sesuatu untuk lindungi dirinya," kata sumber itu.

   Tambah sumber itu lagi, rakaman CCTV menunjukkan seorang pengawal keselamatan sedang memerhatikan suspek membawa pergi Siti Soffea namun tidak mengambil apa-apa tindakan.

   Kata sumber berkenaan, menurut hasil rakaman percakapan pengawal keselamatan itu, dia memberitahu bahawa kerap kali melihat kanak-kanak itu dijaga oleh beberapa orang yang berbeza kerana Siti Soffea dan ibunya selalu berada di tempat berkenaan.

   "Kami mungkin boleh mengaitkan ibu mangsa kerana cuai apabila kertas siasatan dikemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya (DPP)," kata sumber itu.

   Sementara itu Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, SAC Gan Kong Meng berkata, polis masih menyiasat motif di sebalik kes pembunuhan kejam itu yang berakhir apabila suspek ditemui mati lemas.

   Sebelum ini mayat Siti Soffea ditemui dalam keadaan kepalanya terpisah daripada badan berhampiran stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM), Jalan Tun Sambanthan kira-kira pukul 9 malam.

   Polis turut menemui serpihan seramik yang dipercayai digunakan untuk mencederakan mangsa di tempat kejadian.

   Media sebelum ini melaporkan saksi melihat seorang lelaki merebahkan kanak-kanak tersebut di tepi sungai sebelum menghempaskan sesuatu ke kepalanya dan melakukan sesuatu pada leher mangsa. – 1/6/14


   Duit Misteri Tersembunyi Jadi Kegilaan, Mula Tersebar di Seluruh Dunia

   Posted: 01 Jun 2014 06:36 AM PDT


   [Mstar] WANG tunai yang tersembunyi di dalam sampul surat coklat pernah diperkatakan tetapi telah berubah dengan adanya Twitter.

   Seorang ahli perniagaan misteri telah mencetuskan kegilaan dengan menyembunyikan wang kertas £50 di bandar-bandar di seluruh Britain dan mendedahkan lokasinya di laman rangkaian sosial.

   Dalam masa kurang dari seminggu, eksperimen sosial 'anonymous' itu telah mendapat lebih dari 40,000 pengikut yang kebanyakannya tidak sabar menunggu penghantaran seterusnya.

   Dermawan misteri itu memberitahu Daily Telegraph bakal membuat penghantaran khas ke London esok, tetapi dengan bungkusan yang mengandungi wang tunai sehingga £200, menjadikan pemburuan wang tunai misteri itu semakin digilai.

   "Saya telah pun mempunyai beberapa perniagaan di e-dagang yang berjalan begitu baik untuk diri saya," katanya.

   "Saya mencapai tahap di mana ada begitu banyak barangan yang boleh saya beli dengan wang...saya mendapat lebih berbanding saya sendiri membelanjakan £50 untuk diri sendiri," katanya.

   "Saya perlu pergi ke luar negara tetapi saya telah menggesa sekumpulan orang untuk memastikan ia terus dijalankan. Ia akan menjadi lebih kerap, tetapi saya tidak mempunyai apa-apa rancangan untuk menghentikannya.

   "Tidak ada had tentang berapa banyak yang saya akan berikan. Selagi ada minat, saya akan terus melakukannya."

   Beliau menambah, beliau yakin George Groves akan memenangi perlawanan tinju malam ini menentang Carl Froch, tetapi akan menyembunyikan wang £200 itu di ibu negara jika dia tewas.

   Dan dia memberitahu Mail Online bahawa beliau berharap projek itu akan berpanjangan.

   Kegilaan ini bermula di Amerika Syarikat dan mencetuskan adegan penuh kegilaan di Los Angeles pada malam Khamis apabila beratus-ratus orang menggeledah seluruh taman dan perhentian bas dan menyebabkan huru-hara lalu lintas.

   Ia kemudian telah merebak di seluruh dunia termasuklah di Nigeria, India, Hong Kong dan Belanda.

   Sampul surat pertama di Britain telah disembunyikan di luar muzium bandar di Leeds pada Rabu dan ditemui kurang dari satu jam kemudian oleh juruelektrik Harry monichan.

   Kemudian ia ditemui di Manchester pada hari Khamis, Sheffield pada Jumaat dan lokasi di tepi pantai di Brighton Sabtu.

   Tindakan itu yang mendapat perhatian media membolehkan krew berita tempatan berjaya merakamkan saat-saat sampul surat di Brighton itu ditemui di dalam sebuah bot lama.

   Guru Sains Sophie Morris, 26, berkata dia berasa bosan dan melihat Facebook di telefonnya apabila dia menyedari sampul surat berada di satu sudut.


   Bayangan lokasi wang misteri yang diberikan di akaun Twitter @hiddencash_UK

   Mereka yang menjumpai wang diminta menghantar tweet gambar ke Akaun @HiddenCash_UK dengan hashtag #payitforward.

   Ada yang sudah mendermakan wang tersembunyi mereka untuk badan amal.

   Pengasas kegilaan ini di AS, yang telah mengumpulkan 400,000 pengikut Twitter, terpaksa mengeluarkan suatu notis keselamatan dalam kebimbangan terhadap perebutan itu.

   "Sila berjalan dan memandu dengan selamat. Seorang wanita muda berlari di hadapan kereta saya beberapa hari lalu. Saya akan melakukan yang terbaik untuk memilih lokasi yang selamat, tetapi sila gunakan akal dan berhati-hati," penderma menulis.

   "Sila hormati diri mereka dan tempat-tempat tertentu yang menjadi lokasi perniagaan di sekitarnya. Berbuat baik dan bergembira antara satu sama lain, kerana itulah tujuan ia dilakukan.'

   Tetapi penderma yang tidak diketahui ini juga menulis bahawa dia 'tidak mempunyai rancangan untuk menghentikannya' dan mahu 'terus memperluaskannya dan menjadikannya lebih baik'.

   Penderma itu menambah: "Idea yang lebih besar hanya dengan memberi semula, dari segi kewangan dan rasa seronok untuk berkongsi dengan masyarakat yang telah menjadikan saya kaya-raya." -1/6/14   Cicak Tokek 'Anak Ketiga' Pasangan Indonesia

   Posted: 01 Jun 2014 06:32 AM PDT


   [Mstar] KUPANG: Seorang wanita dari Kampung Oemolo di Nusa Tenggara Timur, Indonesia mengemparkan penduduk perkampungan itu apabila melahirkan cicak tokek atau gecko pada Jumaat.

   Nelci Nubatonis dilapor melahirkan haiwan itu pada awal pagi di rumahnya di daerah ini.

   Cicak tokek itu adalah 'anak ketiga' pasangan Nelci dan Wempi Loasana itu.

   Sumber memberitahu, proses bersalin Nelci dibantu seorang bidan dari Pusat Kesihatan Oenuntono, Josephine Lydia Hellen Wadu.

   Katanya, Nelci terpaksa bersalin di rumah sendiri kerana lokasi kediamannya yang jauh dari pusat kesihatan.

   "Untuk ke klinik, Nelci perlu melalui perjalanan selama empat jam," katanya yang memberitahu kandungan Nelci baru berusia lapan bulan.

   Katanya, kira-kira pukul 5.30 pagi, Nelci mengalami kesakitan dan dibantu untuk bersalin.

   "Kami terkejut kerana tiba-tiba yang keluar bukannya bayi tetapi cicak tokek," katanya.

   Sementara itu, Josephine yang tidak pernah berdepan pengalaman seperti itu berkata, dia terkejut melihat haiwan itu keluar dari rahim Nelci.

   Beliau kemudian membawa cicak tokek itu ke pusat kesihatan tempatan untuk diperiksa.

   "Kami tidak bertanya kepada Nelci mengapa keadaan sebegitu berlaku, namun dari apa yang dikatakan penduduk setempat mungkin wanita itu pernah bertapa beberapa lama," katanya. -1//6/14   SIASAH

   Posted: 01 Jun 2014 03:46 PM PDT

   SIASAH


   Jangan remehkan sensitiviti isu DNA babi

   Posted: 01 Jun 2014 05:36 AM PDT

   Kejutan besar penemuan DNA babi dalam produk coklat Cadburry telah mencetuskan satu polemik berpanjangan dan mengejutkan, apabila pelbagai pandangan aneh ditimbulkan oleh anggota masyarakat.

   Beberapa pandangan ekstrem dan tidak bersumberkan pemikiran yang teliti terhadap hukum agama telah ditimbulkan, termasuk keperluan menyamak mulut dan menukar darah.

   Malah, dalam tindakan yang menampakkan lagi kebodohan dan sikap terburu-buru, ada yang mengajak tindakan ganas dilakukan, seperti membakar kilang Cabdury.

   Lebih malang lagi, pandangan seperti ini diberi layanan sangat berlebihan daripada yang sepatutnya, dengan memberikannya perhatian dan respons yang memberikan pandangan-pandangan tersebut kedudukan seolah-olah penting, walaupun sebenarnya pandangan marginal berpunca daripada kejahilan.

   Tindakan memberi layanan kepada pandangan pinggiran ini menyebabkan isu sebenar ditenggelamkan, dan sikap terburu-buru itu mengambil tempat di pentas utama.

   Tindakan itu, yang dilakukan oleh sesetengah media, menunjukkan sikap politik mereka yang tidak prihatin terhadap umat Muslim, dan kemungkinan juga sikap memusuhi Muslim yang bersuara terhadap isu status halal produk makanan tersebut.

   Satu lagi perkembangan yang mengusutkan ialah sebilangan umat Muslim di negara ini kelihatan gagal menanggapi dan menangani isu DNA babi ini dengan cara yang sepatutnya, yakni dengan memberi respons tegas, berdasarkan hak sebagai Muslim dan sebagai pengguna.

   Sebilangan Muslim telah cuba mengambil sikap yang menyusahkan isu yang mudah ini, dengan menimbulkan persoalan seperti kenapa rasuah yang juga haram tidak ditangani dengan tegas seperti isu DNA babi.

   Mereka ini, yang cuba untuk dilihat liberal, telah cuba memberi gambaran yang isu penemuan DNA babi itu bukan satu isu yang besar, dan ada isu yang lebih utama perlu ditangani oleh umat, iaitu rasuah dan urus tadbir yang baik.

   Kekeliruan besar dalam persoalan ini ialah kenapa persoalan haramnya rasuah itu ditimbulkan dan dibandingkan dengan DNA babi, dengan memberi implikasi yang mereka yang marah itu bersikap selektif dengan hanya marah dengan kehadiran DNA babi dalam makanan mereka, tetapi mengabaikan amalan rasuah yang juga haram.

   Sebenarnya, isu halal haram ini tertakluk di bawah undang-undang yang berkaitan dengan pelabelan produk makanan yang perlu dikuatkuasakan oleh pelaksana amanah, yang jelas sekali bermakna isu ini sebahagian daripada isu urus tadbir baik.

   Di Britain tahun lalu, satu isu yang paling menggemparkan pengguna di sana ialah penemuan daging kuda dalam produk daging lembu. Isu ini melibatkan pelabelan, pemalsuan oleh syarikat pengeluar dan kehendak pengguna.

   Pada masa itu, mereka yang mengatakan rasuah juga haram seperti babi tentu sahaja tidak mampu dan berani untuk mengatakan sesuatu yang seumpamanya kepada pengguna di Britain.

   Ada banyak sudut pandang yang membolehkan isu ini dipolitikkan dan diremehkan sebagai respons orang bodoh, tetapi kemarahan dan respons keras daripada Muslim yang terkesan tidak boleh dinafikan dan ditolak begitu sahaja.

   Dalam kalangan yang marah itu, tidak boleh dielakkan akan ada segolongan yang berlebih-lebihan, tetapi ini sama sekali tidak menafikan kewajaran dan keperluan pengguna yang terjejas mengambil tindakan.

   Isu sebenarnya hanyalah kemungkinan kecuaian atau kegagalan pembuat coklat tersebut mematuhi peraturan yang telah ditetapkan, dan sebagai pengguna, mereka yang terjejas berhak untuk bertindak menurut undang-undang atau memboikot produk tersebut, seperti yang dilakukan oleh mana-mana pengguna di seluruh dunia.

   Ramai yang telah mengambil sikap apologetik dan cuba mengalih tumpuan daripada isu sebenar dengan memperbesarkan isu pinggiran yang ditimbulkan oleh mereka yang hanya mewakili sebahagian kecil daripada mereka yang terbabit.

   Umat Muslim di negara ini perlu mengambil pendirian tegas dengan menuntut kepatuhan terhadap peraturan halal yang ditetapkan, dan bertindak dengan lebih tegas dan rasional menangani isu ini. - Mei 30, 2014

   Biaqpila

   Posted: 01 Jun 2014 03:43 PM PDT

   Biaqpila


   LAWAK AHAD: PLANET MARIKH

   Posted: 31 May 2014 06:00 PM PDT
   MOSTI sedang mencari angkasawan untuk dihantar ke Planet Marikh. Walaubagaimanapun, mereka hanya boleh pergi sahaja, dan tidak akan pulang ke bumi.

   Calon pertama, seorang engineer ditanya berapa banyak wang yang dia mahu."Sejuta" jawapnya. "Saya nak sumbangkan utk anak-anak yatim."

   Calon seterusnya adalah seorang doktor. Dia juga ditanya soalan yang serupa. Dia menjawap, dua juta ringgit. "Sejuta saya nak bagi kat family saya. Yg sejuta lagi saya nak derma untuk buat research dan eksperimen."

   Calon terakhir adalah seorang peguam. Bila ditanya berapa banyak yang dia mahukan, dia berbisik ke telinga panel temuduga, "3 juta ringgit."

   "Kenapa lagi banyak dari yang dua orang calon tadi?" penemuduga bertanya.

   Peguam itu menjawab, "Kamu bagi saya 3 juta. Saya bagi kamu sejuta, Sejuta saya amik. Kemudian yg sejuta lagi tu, kita guna untuk hantar engineer tu ke planet Marikh".


   Bisnes jual topup termurah

   ALHUSSEYN

   Posted: 01 Jun 2014 03:36 PM PDT

   ALHUSSEYN


   Faktor kekalahan Dyana Sofea

   Posted: 01 Jun 2014 01:59 PM PDT

   Lim Guan Eng terima hakikat Dyana Sofya adalah muka 
   baharu di Teluk Intan dan tidak mempunyai cukup masa
    untuk membiasakan diri dengan penduduk setempat. 
   Foto oleh TRP
   DAP mendakwa terdapat tiga faktor yang membawa kekalahan parti itu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan.

    Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, berdasarkan analisis awal, peratusan keluar mengundi yang rendah iaitu 66.5 peratus adalah antara punca yang menyumbang kepada kekalahannya.

    "Peratusan keluar mengundi menurun kepada kira-kira 66 peratus, iaitu kurang 7,000 hingga 8,000 pemilih berbanding kira-kira 80 peratus pada PRU lepas," katanya.9 Beliau mendakwa, kebanyakan pemilih yang tidak mengundi terdiri daripada mereka yang berada di luar kawasan.

    Katanya dua faktor lagi yang menyebabkan kekalahan calon parti itu ialah permainan politik UMNO ketika berkempen.

    Dia juga menerima hakikat bahawa Dyana Sofya adalah muka baharu di kawasan itu dan tidak mempunyai cukup masa untuk membiasakan diri dengan penduduk setempat.

    Menurut Guan Eng, DAP akan membuat kajian terperinci tentang kekalahannya di Teluk Intan.

    "Kami tidak menyesal meletakkan calon muda Melayu (Dyana Sofya) di Teluk Intan kerana dia telah mempamerkan prestasi yang boleh dipuji," katanya sambil menegaskan bahawa walaupun kalah, Dyana akan terus berjuang dan berkhidmat kepada penduduk kawasan itu.

    Pada pilihan raya yang diadakan, BN menang kerusi Parlimen Teluk Intan apabila calonnya, Datuk Mah Siew Keong, yang juga Presiden Gerakan, memperoleh majoriti 238 undi setelah mendapat 20,157 undi, manakala calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud meraih 19,919 undi.SUMBER

   BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

   Posted: 01 Jun 2014 01:33 PM PDT

   BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


   PIALA THOMAS - SIAPA IZUAN

   Posted: 01 Jun 2014 03:30 AM PDT

   SOKONG PAKATAN RAKYAT

   Posted: 01 Jun 2014 01:05 PM PDT

   SOKONG PAKATAN RAKYAT


   DAP TEWAS, SALAH SIAPA

   Posted: 31 May 2014 10:57 PM PDT

   Jika undi Melayu jatuh, salah Pas.

   Jika undi Ciba  jatuh, salah DAP

   Jika menang, kerana kekuatan jentera parti.

   Jika kalah, kerana faktor calon.

   Mudahnya teori politik. Woooo

   .

   Posted: 01 Jun 2014 04:05 AM PDT

   .


   Teluk Intan menaranya tiba-tiba menjadi tegak?

   Posted: 31 May 2014 07:30 PM PDT

   ULASAN PAGI                                                                                      

   Lenguh dan peluh pilihan raya Teluk Intan masih belengas dan terasa di tubuh para peminat dan pencandu politik semua. Lebih-lebih lagi pada tubuh pemain langsungnya DAP dan BN. Calon BN, Mah Siew Keong, 53 sudah tentu dalam emosi lebih baik berbanding dengan Dyana Sofya Mohd Daud, 27 calon DAP. Kemenangan mengnyahkan kesakitan dan kepenatan.

   Bagaimana pun Dyana mungkin boleh berkeadaan biasa kerana itu pengalaman pertama buatnya, dengan usianya dia boleh pergi jauh dengan keriernya itu. Sebagai orang muda harus menerima kekalahan sebagai cabaran.

   Dia baru gagal sekali, berbanding dengan Mah Siew Keong yang sudah dua kali kalah. Mah lebih berpengalaman merasa keperitan dan kehinaan lantaran kalah berbanding Dyana.

   Tetapi tidak kepada Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guang Eng. Bagi mereka kekalahan itu satu pukulan takdir yang memedihkan. Teluk Intan adalah kerusi milik DAP. Kekalahan menyebabkan satu kerusi dan satu puncak ketinggian DAP turun setingkat. Walaupun pilihan raya itu praktikal, diterima oleh DAP, hakikatnya ia menyenakkan dan memalukan. Eksperimen DAP dalam usaha memperkasakan partinya gagal.

   PKR dan terutamanya Pas rakan DAP dalam Pakatan Rakyat tidak merasai apa-apa. Setengah yang masih memisahkan Pakatan Rakyat dengan "mu-mu aku-aku", maksudnya "bangsa dan agama" tidak merasa apa-apa dan memberi kesan atas kekalahan rakannya itu. Bagi mereka yang bersikap begitu, kekalahan DAP bukan memberi kesan apa-apa bahkan mungkin kemujuran. Bagi mereka sebegini yang berlawan selama lebih seminggu itu adalah antara Lim Kit Siang dengan Tajuddin Rahman, bukan melibatkan mereka. Mereka hanya pemerhati sahaja datang ke Teluk Intan hanya untuk melihat dari dekat menara yang senget itu.

   "Kalau pun DAP menang ia tidak memambahkan sokongan untuk hudud di Parlimen, jadi kemenangan di Teluk Intan tak memberi apa-apa erti buat Pas." Petikan kata-kata ini menjawab persoalan kenapa ada orang merasakan Teluk Intan tidak penting pada sisinya.

   Sudah banyak ulasan dan analisa dibuat berhubung pilihan raya yang baru berakhir itu. Tampaknya sebab utama kekalahan itu tertumpu kepada faktor pengundi luar. DAP kalah kerana tidak cukup power dari pengundi Cina yang berada di luar. Dianggarkan 6,000 atau 10% daripada pengundi di Teluk Intan berada di luar. Tanpa power tambahan ini, menyebabkan DAP kalah.

   Mah Siew Keong sudah melahirkan kebimbangan beliau terhadap kepulangan pengundi luar. Dia sudah berpesan kepada pengundian luar sebelum mengundi hendaklah merujuk kepada ibubapa dan keluarga masing-masing. Sebab dia tahu kalau mereka pulang undi mereka pasti untuk Dyana. Kebanyakan mereka yang berada di luar adalah generasi muda yang terlepas dari sangkar BN. Mah Siew Keong takut kepada pengundian luar.

   Peratus pengudian rendah hanya 66.7% atau kira 40,236  dari 60,439 adalah disebabkan kepulangan pengundi luar kurang. Saya awal-awal sudah menjelaskan kalau peratus pengudian rendah, Dyana akan bermasalah. Peratusn tinggi menjadikan Dyana lebih selesa. Ini benar-benar terjadi. Ada juga kemungkian peratus rendah ditambah segelintir pengundi lokal (yang saya kira Melayu berusia 60 tahun ke atas) tidak keluar mengundi. Kenapa, saya sudah bayangkan sebelum ini akan sebab dan kemungkinannya.

   Anggapan berlaku pengudian berasaskan kaum di Teluk Intan juga menyumbang kekalahan Dyana itu. Menurut Lim Guan Eng DAP kehilangan 10% undi dari semua kaum. 10% orang Cina yang mengundi DAP sebelum ini tidak mengundi Dyana. Sebabnya ialah kerana Dyana Melayu dan masih muda.

   Bagaimana pun ada sedikit keanihan di sini, kenapa 10% Melayu tidak terjadi seperti Cina untuk memilih Dyana? Faktor ini mungkina kerana latar belakang Dyana berbanding dengan Mah Siew Keong. Pengundi Melayu 10% itu lebih tertarik kepada Mah Siew Keong kerana latar belakangnya dan juga track rekodnya sebelum ini di Teluk Intan manakala Dyana datang dengan sehelai sepinggang kurang menarik buat mereka.

   Bagaimana kaum wanita yang tua kononnya Islam tidak bersetuju dengan karektor dan penampilan Dyana yang dilihat macam artis itu.

   Tetapi saya menolak pengundian di Teluk Intan berasaskan kaum. Kalau ia tegar berasaskan kaum saya fikir Dyana tidak mendapat 19,919 undi. Sudah tentu Mah Siew Keong akan menang dengan majoriti sekurang-kurangnya 3,000 - 5,000 undi bukannya 238 undi. Kalau pun ada yang bermain dengan sentimen kaum hanya kurang 5% dan itu normal.

   Kesimpulannya, sekiranya peratus keluar mengundi mencecah 70% dengan andaian 25% lagi adalah terdiri dari pengundi luar kawasan sudah pasti kemenangan berpihak kepada DAP. Dengan fenomena pengudian semalam Dyana akan menang sekitar 1,000 undi.

   BN amnya, tidak boleh berbangga dengan kemenangan itu. Ia bukan kemenangan mutlak dan hanya sekadar mengembalikan Mah Siew Keong ke kerusinya untuk membaiki prestasi Gerakan yang sebelum ini ghaib semua kerusi. Bagi DAP pula walaupun kalah tetapi parti itu berjaya membuat satu eksprimen menarik meletakkan calon Melayu dalam kawasan Cina sebagai ujian melihat politik Malaysia di masa depan dengan kanta politik baru.

   Eksprimen itu juga membolehkan arkid politik DAP menghimpun seberapa banyak kata-kata nesta, caci hamun yang dilemparkan kepada DAP khasnya dan kepada Dyana Puteri Melayu yang tampil menjadi serikandi politik menerusi saluran yang kontras dengan Melayu lain termasuk juga ibunya sendiri. Pilihan raya Teluk Intan juga menelanjangkan sikap samseng tahi kucing orang Melayu tanpa berpelajaran penuh.

   Apapun tindakan dan langkah DAP itu adalah satu sikap progresif dan menunjukkan parti itu hidup, kreatif dan sedia melakukan perubahan demi mencapai kejayaan lebih besar. DAP tidak jumud seperti parti lain yang masih kekal dengan sifat konvensionalnya. Ada parti tidak tahu menimbang kedudukan dalam dewan politik apakah ianya sebuah gerakan dakwah haraki atau pun sebuah badan siasah modern. [wm.kl.10:09 am 01/06/14]

   Kelab Greenboc

   Posted: 01 Jun 2014 01:58 AM PDT

   Kelab Greenboc


   Dyana Telah Memenangi Hati Kita

   Posted: 01 Jun 2014 01:09 AM PDT


   DDyana Sofya,

   Anda munkin telah tewas di dalam pilihan raya kecil ini namun anda sebenarnya telah memenangi hati ramai manusia, ramai rakyat Malaysia.

   Sekalipun dengan cara hodoh mereka cuba memalukan dan menjatuhkan anda, namun kami gembira anda tidak tenggelam ke tahap mereka yang lansung tidak tahu malu di dalam tingkah laku mereka.

   Kami tahu anda berbangsa Melayu, tetapi sepanjang kempen ini adalah jelas pertamanya anda paparkan anda seorang rakyat Malaysia dan berdiri untuk semua rakyat Malaysia. Justeru itu, kita jarang berfikir atau melihat anda sebagai seorang Melayu, tetapi lebih sebagai seorang rakan dan adik perempuan kami dan sebagai seorang Malaysia.

   Ia adalah penting untuk kita semua beralih daripada segala bentuk politik etnik, membuat keputusan berdasarkan etnik, kriteria etnik di dalan pemilihan dan lain-lain, kerana ia akan hanya akan terus memecahbelahkan kita. Jadi kami gembira dengan pendirian anda itu.

   Kami ingin memberi jaminan bahawa anda tidak kehilangan malah sebenarnya telah memenangi banyak hati.

   Dengan sejumlah tekanan, ugutan, fitnah, taburan janji dan lain-lain, yang telah digunakan sepanjang kempen adalah amat sukar untuk dipercayai. Gelagat itu amat tidak beretika di dalam mana-mana negara maju dan beretika.

   Jangan berputus asa.

   Kita semua berjuang untuk Satu Malaysia yang sebenar, di mana perbezaan etnik kita diraikan dan dihargai, di mana perbezaan agama kita dihormati dan dilindungi, di mana kita tidak lagi perlu mengklasifikasikan diri kita dengan etnik kita tetapi dengan identiti kita sebagai rakyat Malaysia.

   Seperti anda, kami merindui satu hari apabila rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat akan berjuang untuk manusia sesama mereka, tanpa mengira warna kulit, kepercayaan atau kedudukan mereka. Terima kasih kerana telah berbuat demikian.

   Amar Singh & Lim Swee Im   IKLAN BERBAYAR

   Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
   Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
   KLIK SINI
   LIKE kami di SINI

   Mayat Suspek Penggal Kepala Kanak-Kanak Ditemui

   Posted: 31 May 2014 10:05 PM PDT


   Suspek kes pembunuhan kejam kanak-kanak berusia dua tahun enam bulan, ditemui terapung di Sungai Klang berhampiran tol Sunway pada kira-kira 3 petang.

   Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur SAC Gan Kong Meng berkata mayat dalam keadaan terlentang itu ditemui orang awam yang memaklumkannya kepada polis.

   "Pemeriksaan awal mendapati mayat terbabit masih lengkap berpakaian dengan memakai baju kotak-kotak berwarna merah, berseluar panjang biru gelap, bertali pinggang, tidak berkasut namun tiada dokumen pengenalan diri dijumpai pada mangsa.

   "Bagaimanapun, rupa bentuk fizikal dan pakaian adalah bersamaan dengan gambar dari rakaman kamera litar tertutup (CCTV) serta dari gambaran yang diberikan oleh saksi yang mengejar suspek," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

   Gan berkata mayat dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat dan identiti suspek akan dikenal pasti melalui semakan rekod cap jari.

   "Dengan penemuan mayat suspek ini, polis yakin kes bunuh membabitkan kanak-kanak ini telah berjaya diselesaikan, bagaimanapun, motif pembunuhan masih dalam siasatan," katanya.

   Sementara itu, Pengarah Bahagian Operasi dan Penyelamat Bomba Selangor Sani Harul berkata pihaknya menerima panggilan daripada polis berhubung penemuan mayat seorang lelaki pada kira-kira 2.50 petang.

   Beliau berkata jentera pertama tiba di lokasi 10 minit kemudian dengan enam anggota untuk mengangkat mayat berkenaan.

   Khamis lepas, seorang kanak-kanak perempuan ditemui mati dalam keadaan menyayat hati dengan kepalanya terputus daripada badan dipercayai dikelar suspek di tepi Sungai Klang berhampiran Stesen Komuter Kuala Lumpur di Jalan Hishamuddin di sini.

   Saksi mendakwa melihat seorang lelaki merebahkan kanak-kanak itu di tepi sungai sebelum menghempaskan sesuatu ke kepalanya dan melakukan 'sesuatu' pada leher mangsa, dan apabila saksi cuba menghampiri suspek, dia melarikan diri dengan terjun ke dalam sungai.

   Susulan itu, pihak bomba menjalankan misi mencari suspek di sepanjang Sungai Klang sejak semalam.


   Kepala kanak-kanak dipenggal hingga putus   KUALA LUMPUR - Seorang kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun 6 bulan mati dalam keadaan tragis apabila lehernya dipenggal hingga putus dalam kejadian di tepi Sungai Klang, berhampiran Stesen Kereta Api Lama, Jalan Hishamuddin di sini, malam kelmarin.

   Penyerangnya dipercayai menghentak kepala mangsa menggunakan seramik dan mengelar lehernya sehingga putus.

   Sumber berkata, dua saksi kejadian melihat suspek mendukung mangsa sambil berjalan ke arah tempat kejadian.

   "Ketika itu, kanak-kanak tersebut masih hidup dan tidak berbaju," kata sumber itu.

   Menurutnya, saksi kemudian melihat suspek menekap mangsa ke tanah sebelum memukul mangsa dengan seramik.

   Selepas melihat kejadian itu, saksi terus menghubungi polis bantuan dekat tempat tersebut.

   "Suspek terus terjun ke dalam sungai apabila menyedari kehadiran polis bantuan terbabit," katanya.

   Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu daripada orang awam kira-kira jam 9 malam.

   "Polis menemui seramik yang pecah dan sepasang selipar, dipercayai milik suspek," katanya.

   Menurutnya, kepala mangsa terputus dari badan dan tempurung kepalanya juga pecah dipercayai akibat hentakan.

   Kong Meng berkata, polis sedang giat memburu suspek dengan dibantu anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

   Menurutnya, berdasarkan keterangan ibu mangsa yang berumur 32 tahun, dia melepak bersama beberapa orang rakannya di Plaza Kota Raya pada petang hari kejadian.

   "Dia meminta rakannya menjaga mangsa dan sebaik keluar dari bilik air, ibu mangsa mendapati anaknya tidak bersama rakannya," katanya.

   Kong Meng berkata, ibu mangsa serta rakannya terus mencari kanak-kanak berkenaan di seluruh plaza itu namun gagal ditemui.

   Mayat mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk bedah siasat dan kes ini disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
   -SH


   IKLAN BERBAYAR

   Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
   Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
   KLIK SINI
   LIKE kami di SINI

   Perjuangan Dyana Baru Bermula!

   Posted: 31 May 2014 04:07 PM PDT


   Dyana: Mah hanya menang sekitar 200 undi

   Suasana sebak menyelubungi suasana di pusat operasi kempen DAP Teluk Intan selepas keputusan yang diperolehi malam ini memihak kepada BN.

   Para penyokong calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud, dilihat berpelukan dan mengalirkan air mata semasa menenangkan antara satu sama lain.

   Dyana sendiri ketika berdepan dengan kira-kira 200 orang penyokong tersebut pada malam ini berkata ini bukanlah penamat bagi beliau dalam politik.

   "Ini bukanlah penamat bagi Dyana Sofya, saya tidak akan kecewakan anda," kata Dyana yang kelihatan tenang.

   Peguam muda itu, yang mengenakan baju kurung warna kundang dan selendang berwarna hitam pada malam ini berkata beliau tidak hanya berusaha untuk bertanding kerusi Parlimen, tapi untuk mencapai tujuan lebih besar.

   "Kita perlu menghentikan politik kaum. Saya tidak hanya menentang (Datuk) Mah (Siew Keong), namun seluruh jentera (BN).

   "Mah hanya menang (kira-kira) 200 undi," katanya yang menambah beliau akan terus berkhidmat untuk Teluk Intan walaupun tewas dalam pilihan raya kecil tersebut.

   Beliau ditemani penasihat DAP Lim Kit Siang, setiausaha agung Lim Guan Eng dan juga para pemimpin DAP lain yang hadir untuk menyatakan penghargaaan kepada para penyokong.

   Kerusi tersebut berjaya dirampas semula oleh bekas penyandangnya, presiden GERAKAN dengan majoriti tipis 238 undi.

   Sementara itu, suasana berbeza dapat dilihat di luar pusat operasi kempen GERAKAN, apabila Mah disambut dengan sorakan gembira oleh para penyokongnya.

   Beliau turut mengambil peluang menyindir "parti tertentu" yang menurutnya tidak sabar-sabar membuat pengumuman kemenangan.

   Dalam ucapan ringkasnya kepada para penyokong di bangunan tersebut, Mah berkata beliau berharap agar penyokongnya bersabar jika pengiraan semula dilakukan.

   "Sebab keputusan tidak rasmi sudah keluar tapi pihak lawan sudah cabar keputusan itu," katanya.

   "Jika SPR akan membuat kiraan semula dalam beberapa jam lagi dan kita sabar, tak macam satu parti, dia tak sabar dia tulis di Internet semua dia menang.

   "Kita hormati undang-undang, kita sabar sikit," kata Mah lagi yang disambut tepukan oleh para penyokongnya. -mk


   Kalah Tapi Permulaan Yang Baik Bagi Dyana

   Sebagaimana yang sudah diketahui umum, BN berjaya merampas kembali kerusi Teluk Intan yang kali terakhir pernah dimenanginya pada 2004 dahulu. Dalam keputusan yang diumumkan tadi, calon BN, Mah Siew Keong berjaya menewaskan calon DAP, Dyana Sofya dengan majoriti 238 undi.

   Dengan peratusan keluar mengundi begitu menurun iaitu hanya sebanyak 66.5 peratus, Mah memperolehi undi sebanyak 20,157 manakala Dyana Sofya meraih sebanyak 19,919 undi. Undi rosak pula sebanyak 550.

   Walaupun tewas dan percubaan DAP meneroka aliran politik yang merentasi batas perkauman ditolak oleh pengundi Teluk Intan, tetapi haruslah juga diakui bahawa ini merupakan permulaan yang baik bagi Dyana untuk mengembangkan lagi potensinya sebagai ahli politik masa depan.

   Kalah kali pertama tidak bererti akan kalah selamanya.

   Beliau secara umumnya diterima sebagai ikon orang muda dan percubaan kali pertama dalam usia 27 tahun ini tentunya memberi banyak pengajaran dan pengalaman kepadanya. Namun sebagai orang luar Teluk Intan yang kali pertama bertanding dan lawannya pula merupakan presiden parti keempat terbesar dalam BN, kejayaan memberi cabaran sengit kepada BN masih boleh dikira membanggakan.

   Selain berhadapan dengan Mah selaku Presiden Gerakan, Dyana turut berhadapan dengan kerajaan pusat dan juga kerajaan negeri Perak di mana pemimpinnya silih berganti turun berkempen dan menawarkan habuan kepada pengundi. Dengan peratusan pengundi Cina 42 peratus, Melayu 38 peratus dan India 19 peratus, latar belakang dan komposisi pengundi sebegini memang diakui memberi cabaran yang hebat kepada mana-mana calon pembangkang.

   Sekurang-kurangnya dua sebab utama menjadi punca kekalahan Dyana dan DAP dalam pilihanraya ini. Pertama, kekurangan sokongan pengundi Melayu yang mana kehadiran beliau sebagai calon telah berjaya dimanipulasi dan disensasikan oleh jentera BN melalui pelbagai isu berkaitan diri dan apa yang pernah diperkatakannya seperti mengenai hudud dan UiTM.

   Walaupun Dyana merupakan seorang Melayu tetapi jentera BN gigih memainkan isu bahawa di belakangnya adalah Cina dan berbeza dengan Mah yang walaupun Cina tetapi di belakangnya adalah Melayu.

   Dan sejak awal lagi BN memang memberi tumpuan yang lebih kepada pengundi Melayu kerana mereka merasakan tiada harapan untuk bergantung kepada pengundi Cina yang majoritinya memang menyokong DAP. Lagi pula pengundi Melayu yang banyak berlatarbelakangkan kampung agak mudah dipengaruhi.

   Sebab kedua kekalahan Dyana ialah wujudnya kecenderungan sebahagian pengundi Cina yang tidak mengundinya kerana masalah dalaman DAP. Mereka ini lebih mahukan calon tempatan diketengahkan dan bila kemunculan Dyana yang turut dibimbangi akan menenggelamkan terus calon tempatan dalam pilihanraya akan datang, maka penolakan golongan ini jadi membesar.

   Selain tidak mengundi DAP, pengundi Melayu dan Cina yang enggan menyokong Dyana ini juga sebahagiannya mengambil keputusan tidak turun mengundi atau merosakkan kertas undi. Hal ini sudah kedengaran di hari-hari terakhir sebelum pembuangan undi lagi.

   Sebab itu, tidak memeranjatkan jika peratusan yang keluar mengundi hanya 66.5 peratus saja manakala undi rosak pula sebanyak 550 dan lebih tinggi daripada majoriti kemenangan sebanyak 238 undi.

   Melalui kemenangan ini, sebagaimana yang dijanjikan oleh Perdana Menteri sendiri, Mah akan dilantik menjadi menteri atas kapasitinya sebagai Presiden Gerakan. Melalui beberapa janji yang terkandung dalam manifestonya pula, pembinaan sebuah universiti tentulah antara yang paling ditunggu-tunggu oleh penduduk Teluk Intan.

   Melalui beberapa janji menteri yang lain lain pula seperti wifi yang lebih laju, pembangunan yang lebih banyak, pembinaan lebuhraya Banting-Taiping yang dijanji dipercepatkan, uniform untuk anggota RELA dan sebagainya, semuanya itu sedang dinanti oleh penduduk Teluk Intan walaupun Mah berkata, semua itu bukan janjinya dan beliau tidak terikat dengannya.

   Namun jika semua janji itu tidak ternampak bayangnya atau sebatang tiang pun gagal dinaikkan menjelang pilihanraya 2018 nanti, tidak mustahil kerusi Teluk Intan ini kembali semula ke pangkuan DAP.

   Meskipun ada kemungkinan sesetengah pemimpin UMNO bersikap agak sombong dan poyo dengan kejayaan merampas kerusi Teluk Intan ini daripada DAP, tetapi secara keseluruhannya pola pengundian masih menjanjikan persaingan yang sengit dalam pilihanraya umum akan datang. Najib, UMNO dan BN belum boleh bersenang-lenang lagi.
   -shahbudindotcom   Teluk Intan: Dyana Sofya menang dari segi moral

   KUALA LUMPUR: Walaupun Dyana Sofya Mohd Daud kalah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, namun calon DAP yang mewakili Pakatan Rakyat itu tetap menang dari segi moral.

   Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi Harakahdaily berkata, kekalahan dengan majoriti yang kecil itu membuktikan kekalahan moral kepada calon Barisan Nasional (BN).

   BN memenangi PRK Parlimen Teluk Intan dengan majoriti 238 undi, apabila calonnya, Datuk Mah Siew Keong mendapat 20,157 undi manakala Dyana mendapat 19,919 undi.

   "Tahniah kepada Dyana kerana saingan yang beliau berikan kepada BN.

   "Walaupun kalah tetapi beliau tetap menang dari segi moral dan kemenangan tipis BN ini cukup memalukan apatah lagi yang bertanding merupakan Presiden Gerakan," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

   Katanya lagi, sejak awal lagi Dyana diserang dari pelbagai sudut termasuk daripada agensi kerajaan sendiri, namum beliau mampu menghadapinya.

   "Dyana bukan sahaja menghadapi serangan dari jentera BN tetapi dari agensi kerajaan.

   "Ketabahan yang beliau tunjukkan ini merupakan satu permulaan baik untuknya bagi meneruskan perjalanan politik pada masa akan datang," katanya lagi.

   Ketika ditanya mengenai peratusan keluar mengundi yang merosot iaitu hanya 66.5 peratus sahaja, beliau berkata jangan selesa dengan keputusan PRU13 lalu

   "Ini suatu peringatan kepada pengundi walaupun di mana sahaja, kita jangan berasa selesa bila melihat majoriti yang tinggi diperolehi pada pilihan raya umum yang lepas.

   "Setiap pengundi perlu keluar dan balik bila adanya PRK, kemenangan dahulu tidak boleh menjamin kemenangan akan datang, saya harap ini dapat memberi pengajaran," sambung beliau.
   -HD


   ULASAN GB

   Dyana kalah...? Biasa.. itu adat perjuangan, ada menang ada kalah, apatahlagi pertama kali masuk gelanggang. Bagi GB, perjuangan Dyana BARU SAJA BERMULA.

   Jangan lupa Ijok ada menyimpan sejarahnya tersendiri di dalam pilihanraya kecil ... bacalah...


   KISAH LAMA DI IJOK

   Pilihanraya Kecil Dun Ijok berlangsung tanggal 28 April 2007 berikutan kematian penyandang di kawasan tersebut, Mendiang Datuk Sivalingam A/L Arumugam Karuppiah.Ketika itu, Selangor adalah merupakan antara kubu terkuat Umno dan Barisan Nasional di Malaysia.Bayangkanlah, ketika itu, Dun Sifar Pembangkang telah hampir menjadi kenyataan kecualilah apabila Adun Sungai Pinang (DAP), Teng Chan Kim berjaya menjadi wakil tunggal dalam Dewan Undangan Negeri Selangor.

   Untuk rekod, dalam Pilihanraya Umum ke 11 pada Tahun 2004, Mendiang Siva telah berjaya memenangi kerusi tersebut setelah menewaskan calon PKR, Abdol Raman Moharam dengan majoriti selesa sekitar 1649 undi.Sebelum itu, dalam Tahun 1999, calon DAP di sana juga tewas dengan majoriti yang lebih besar iaitu sekitar 3166 undi.Malah, Ijok boleh dikatakan antara kubu MIC di negeri Selangor khususnya dan Malaysia amnya.

   Dalam Pilihanraya Kecil Ijok, satu nama baru dalam politik telah dinaikkan oleh PKR iaitu Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.Dalam Pilihanraya tersebut, provokasi lawan tidak kurang hebatnya.Rakaman video Anwar menari diulang tayang berpuluh kali oleh RTM, kononnya Anwar sudahpun hilang budaya Islam dalam dirinya. Ketika itu, Anwar mula mendaki naik semula dalam arena politik negara setelah dibebaskan daripada tahanan penjara.Provokasi BN berterusan apabila rakaman video calon PKR, Tan Sri Khalid Ibrahim yang tersasul mengajak pengundi untuk mengundi Barisan Nasional juga diulang tayang, kononnya Khalid adalah calon tangkap muat yang telah diambil oleh PKR untuk bertanding dalam Pilihanraya kecil tersebut.

   Seterusnya, Pilihanraya kecil tersebut juga memberi tamparan hebat buat PKR, apabila S.Nallakaruppan yang juga sahabat karib Anwar keluar parti setelah kecewa tidak dicalonkan dalam Pilihanraya Kecil tersebut memandangkan dia memang melobi untuk jawatan itu.Akhirnya, Nalla bertindak keluar parti dan menghentam Anwar dan PKR melalui pentas Barisan Nasional.Sedangkan, kredibiliti Tan Sri Khalid sebagai seorang ahli korporat yang berpengalaman dalam Kumpulan Guthrie langsung tidak dipandang oleh pengundi di Ijok pada masa itu.

   Setelah keputusan Pilihanraya Kecil Dun Ijok diumumkan, kemenangan akhirnya berpihak kepada calon MIC, Cikgu K.Phartiban yang mendapat 5884 undi manakala Khalid pula hanya mendapat 4034 undi.Majoriti kemenangan Phartiban adalah sekitar 1850 undi.

   Umno dan Barisan Nasional sesungguhnya cukup bongkak dan sombong dengan kemenangan tersebut. Maka, ramailah pemimpin ampu dan bodek mereka mengeluarkan fatwa mengatakan perjuangan PKR telah tamat. PKR telah ditolak pengundi dan sudah tidak lagi relevan.

   Pun begitu, kata-kata sombong mereka setelah menang dalam Pilihanraya Kecil di Ijok ketika itu akhirnya memakan diri mereka sendiri setelah orang yang mereka hina berjaya mencipta gelombang kebangkitan sebelas bulan berikutnya.Malah, calon tangkap muat PKR di Ijok juga bukan sahaja telah berjaya memenangi kerusi Dun Ijok tetapi juga dilantik menjadi Menteri Besar bagi Negeri Selangor Darul Ehsan.

   Slogan Sifar Pembangkang mereka juga telah menjadi sumpahan buat diri mereka sendiri apabila bukan sahaja pembangkang tidak menjadi sifar, sebaliknya mereka pula yang terpaksa menerima hakikat menjadi pembangkang dalam Dewan Undangan Negeri Selangor.

   IKLAN BERBAYAR

   Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
   Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
   KLIK SINI
   LIKE kami di SINI

   WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

   Posted: 31 May 2014 09:40 PM PDT

   WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


   [LIVE NOW ] 310514 - Ustaz Jafri Abu Bakar - Penawar Bagi Hati

   Posted: 31 May 2014 05:39 AM PDT


   Bn untung tipis 238 undi

   Posted: 31 May 2014 05:33 AM PDT

   Tak rasmi: BN umum kemenangan

   5:52PM May 31
   7.51pm: Pemimpin GERAKAN mengumumkan menang pilihan raya kecil dengan majoriti hanya 238 undi.

   DAP - 19,919
   BN - 20,157
   Majoriti - 238

    

   LIVE-FROM UBAH TV

   Posted: 31 May 2014 05:04 AM PDT

   Teluk Intan: DAP mendahului dengan majoriti tipis
    
    
    
    
    
    
   Proses pengundian berakhir pada jam 5 petang dengan peratusan pengundian yang agak rendah - 66.5 peratus atau 39,850 pengundi. Ini lebih rendah daripada sasaran DAP sebanyak 70 peratus, yang diharapkan parti itu akan memberi kemenangan kepada calon muka barunya, Dyana Sofya Mohd Daud yang berdepan dengan calon BN Datuk Mah Siew Keong.
    Pada 2013, jumlah keluar mengundi di Teluk Intan ialah 80.4 peratus. DAP menang kerusi Parlimen tersebut dengan majoriti 7,313 undi. Suruhanjaya Pilihan Raya dijangka memulakan proses penjumlahan rasmi pada jam 6.30 petang di Dewan SM Abdul Rahman Talib.

   KITA LIHAT AKSI-AKSI YANG MENYEBABKAN Bn AKAN TUMBANG

   Posted: 31 May 2014 04:52 AM PDT

    
   Ini lah sikap penyokong Bn apabila berkempen.Apa yang kita tahu mereka ini sudah tentulah ahli Umno.Umum mengetahui kempen ini dan perkataan yang dikeluarkan amat tidak akademik.Jadi betul lah kalau ada yang mengatakan Umno celaka.Aku rasa yang membuat provokasi ni pun tak cerdik.Hancur Bn/Umno jika inilah caranya.

   PAKAI KAIN NAK CAKAP BESAR    INI GAYA INSANE
   Tukar Tiub

   Posted: 31 May 2014 08:07 PM PDT

   Tukar Tiub


   TAK HABIS HABIS BABI

   Posted: 31 May 2014 07:36 PM PDT
   ARAB MAKAN BABI
   Ayat Qur'an mengenai babi merujuk kepada amalan pemakanan bangsa-bangsa yang duduk di Tanah Arab. maknanya, sebelum ada Ayat Qur'an mengenai babi, bangsa-bangsa tersebut pun makan babi juga. jadi apakah semua bangsa yang tinggal di Tanah Arab sudah tukarkan darah mereka? on PENCERAHAN PEMBACA
   Anonymous
   on 6/1/14
   PANDANG 
   BETUL BETUL
   BENTUK MULUT
   TT..lu tgk bentuk mulut ridhuan t tu.. sama mcm mulu nada je senget.. mmg sepesen.. tgk bentuk gigi pulak.. semiotik mulut ngan gigi ni mmg tuhan design cenggitu.. spesis biol mmg sama la.. Padal babi ni, pada gua bukan la masalah berat.. jika hang lalu..hang makan la.. pada gua, babi ni okey jer.. umat islam ni bodoh mcm pelir lepas pancut.. 

   Camana gua kata tak ok? Islam mengharamkan riba, tetiba bank rakyat luluskan hutang tanpa riba, PAS pulak terhegeh2 marah suruh siasat.. patutnya ucapkanlah tahniah kerana Bank Rakyat dah mula bagi hutang tanpa riba. Lepas ni pakat demo ramai2 ucapkan tahniah sebagai perasmian sistem hutang tanpa riba. Ini tidak, masih terhegeh2 ikut Sabarudin tukang kasut tu jugak.. 

   parti bodo ni mmg jenis ramai jer berserban..tapi otak nihil.. cakap ikut agama.. org buat pinjam tanpa riba, dimarah pulak.. patut sokong supaya pinjaman lps ni xder riba.. lantak la pasal salahguna kuasa..rembat duit bank..atau apa2 lagi reason..yg penting..tanpa riba..ini sudah on BABI OH BABI
   Anonymous
   on 5/31/14   ----------

   SELAMAT BERGAWAI

   Posted: 31 May 2014 06:58 PM PDT


   TIM TUKAR TIUB
   mengucapkan 
   selamat bertapai
   selamat berlangkau
   selamat bergawai
   kepada warga  sarawak
   -------

   SAMA SAMA KITA BERSAMA

   Posted: 31 May 2014 06:30 PM PDT

   Doakan Presiden PAS sejahtera - TG Nik Aziz

   HARAKAHDAILY
   .
   BELIAU berharap Tuan Guru Abdul Hadi dapat kembali semula ke tanah air dan meneruskan tugas memimpin PAS demi kesinambungan perjuangan yang suci ini.
   SAMA SAMA

   KITA

   BERSAMA

   SAMA


   -----------

   PENCERAHAN PEMBACA

   Posted: 31 May 2014 07:30 AM PDT   WAHAI
    BANI MELAYU
   jujur lah
   tengok muka ini
   tengok sekali lagi
   mata sepet
   adakah  ini muka melayu

   i rest my case my lord
   kah kah kah


   Kpd pembaca, apa yang Isham Rais maksud di sini tentang Ridhuan Tee , ialah " Ridhuan Tee telah makan babi, sebelum dia masuk Islam. Dan selepas dia (Ridhuan Tee) masuk Islam, ada kah Ridhuan Tee kena tukar darah kerana telah pernah makan babi ?" on APA CERITA RIDHUAN TEE?
   Publish | Delete | Spam
   Anonymous
   on 5/31/14

   ---------

   HEBAT ANAK MUDA MELAYU

   Posted: 31 May 2014 06:30 AM PDT
   FACE BOOK


   'KNOWLEDGEABLE' VS FITNAH
   Ini contoh fitnah penyokong asabiah di Facebook untuk memperbodoh Melayu supaya membenci pemimpin DAP.
   Sebenarnya, ADUN Seri Delima Rsn Rayer menyifatkan pemimpin dan penyokong Umno yang mengapi-apikan sentimen perkauman di Pulau Pinang belakangan ini sebagai 'Umno Celaka'.
   ...See More
   'KNOWLEDGEABLE' VS FITNAH Ini contoh fitnah penyokong asabiah di Facebook untuk memperbodoh Melayu supaya membenci pemimpin DAP. Sebenarnya, ADUN Seri Delima Rsn Rayer menyifatkan pemimpin dan penyokong Umno yang mengapi-apikan sentimen perkauman di Pulau Pinang belakangan ini sebagai 'Umno Celaka'. Lantas, penyokong Umno secara liar menceroboh DUN Pulau Pinang untuk menggambarkan Rayer menyebut 'Melayu Celaka'. Tetapi, hansard DUN mendedahkan wakil rakyat tersebut tidak pernah menyebut di dewan, sebagaimana difitnah cybertroopers Umno (contoh seperti di bawah) Yang menyebut 'DAP Haram Jadah' di DUN adalah Datuk Mahmud Zakaria, dan ADUN Umno bagi kawasan Sungai Acheh itu sendiri akhirnya mengaku di dewan. ADUN Datuk Keramat yang juga Exco Kerajaan Pulau Pinang Jagdeep Singh Deo dalam reaksinya di dewan turut menyebut bahawa DAP tiada niat untuk menceroboh dewan seperti samseng Umno, walaupun wakil rakyat Umno menyebut sedemikian. "Ini bezanya penyokong Pakatan dan samseng Umno terbabit," ujar anak mendiang Karpal Singh tersebut. Fitnah adalah kempen yang 'unmarketable', sebab Melayu dan kaum lain di Malaysia kian 'knowledgeable' Setuju? ZAINULFAQAR YAACOB Fotojurnalis P.Pinang +60194241583 zainulfaqary@gmail.com Faqar.blogspot.com   KOMENTAR
   sebenarnya fb ini
   milik anak muda melayu
   mereka amat benci pada raja
   tapi tak berani muncul
   tak berani tunjuk muka

   tapi mereka memang benci raja
   benci free loader

   sentimen anak muda melayu
   benci raja ini
   memang sedang merebak

   maka anak muda melayu ini
   gunakan yb rayer
   kerana yb ini berani
   berkata benar
   pernah berkata
   united malays national organistaion ini cilaka

   tahniah
   anak muda melayu!
   ----------

   BABI OH BABI

   Posted: 31 May 2014 12:39 AM PDT
   HEBOH HAL BABI
   tetiba gas 
   naik harga
   padan muka
   kah kah kah   DNA BABI
   Lanchow lah DNA babi korang boleh cari tapi kapal MH370 lebih gedebak dari Bik Mama tak dapat cari pulak! Macam sial aje! on HUKUM MANUSIA
   Suku Samdol
   on 5/30/14
   COP HALAL
   nak tanya ckit nie.. bukan kah asalnya Jakim yang bagi cop halal kat company nie.. maksudnya Jakim x check lah masa 1st time bg halal??? Napa sekarang yang duk terhegeh-hegeh pasal kes nie?sepatutnya rakyat kena saman Jakim bukan Cadbury sebab bg Chop HALAL tanpa Selidik... Bak kata pepatah.. Bukan salah ibu mengandung tapi salah bapak x pakai kodom on HUKUM MANUSIA
   rebelliuos monkey
   on 5/30/14
   COKLAT BABI HALAL
   itu lah lu kata rasuah haram dah apa dah jadi coklet babi dah halal pulak, secara techinikalnya rasuan jadi halal pulak on HUKUM MANUSIA
   Anonymous
   on 5/30/14
   NAK DAPAT 73 BIDADARI
   1.Rsanya adalah puak-puak JAKIM ini akan masuk neraka kerana isu DNA babi ni!ko bayangkan dah tiga bulan DNA babi ditemui!!baru JAKIM keluarkan kenyataan!!dalam tiga bulan beraparamai umat islam makan coklat haram ni!!! 

   2.JAKIM yang keluarkan HALAL!kena sentiasa pantau setiap makanan yang diberi status HALAL terutama dari syarikat kepunyaan puak kapiaq!!bukan dok goyang kaki di pejabat jee! kalau ko takut bertindak atas kepentingan tertentu!!lebih baik ko minta sedekah jee!lebih baik dan afdal dari ko dok permainkan islam!!!! 

   3.umat islam ramai juga dok guna akai dikepala lutut!!banyak lagi coklat dan barangan yang dikeluarkan oleh syarikat islam!!tapi depa suka makan barangan yang dikeluarkan syarikat kapiaq!!dah tau puak-puak kapiaq ni memang dah sah jadi ahli neraka!!menipu dan tak kenai yang halal atau haram!! 

   4.macam ko la jugak bhaiii!!dok jadi hamba kapiaq jeeee!!! on HUKUM MANUSIA
   Anonymous
   on 5/30/14
   TAKUT PADA CINA
   kah...kah...kah.... takut cina tak pangkah BN di teluk intan..... fuckwak cibai......... apalanchow?......... kah...kah...kah.... on HUKUM MANUSIA
   Anonymous
   on 5/30/14

   INI MUKA CINA
   ke
   muka melayu
   jangan cakap bohong

   -------------

   MINTA BANTUAN ORANG RAMAI

   Posted: 31 May 2014 12:00 AM PDT


   PENGUMUAN

   minta bantuan

   orang ramai   SIAPA DIA
   saorang  india
   dilaporkan telah memberi
   satu gumpal duit kepada malik husin

   malik husin ialah sosok
   yang bertanggung jawab
    dalam pemilihan pimpinan pkr
   yang sedang berjalan sekarang

   dilaporkan 
    duit ini disogok
   bertujuan untuk membeli sokongan
   agar menutup kes kes penipuan
   yang sedang disiasat

   dilaporkan malik husin
   telah membalingkan duit
   ini ke muka india ini

   awalnya telah dilapor
   saorang  budak india
   kini semakin jelas
   bukan seorang  budak india
   tapi seorang jantan india

   justeru semua pembaca tukar tiub
   jika ada maklumat
   tentang siapa jantan india ini
   sila hantarkan
   dan hebohkan maklumat ini

   untuk menghormati
   kerja baik malik husin
   justeru
   tidak sopan kalau
   kita bertanya dari beliau   ------

   PELOBI ANTARABANGSA SAMPAI

   Posted: 30 May 2014 10:38 PM PDT
    MENGOLAH 
   PERSETUJUAN


   KOMENTAR

   tukar tiub meramalkan
   cadbury akan diumum halal

   halal?

   bagaimana dna babi halal?

   diumumkan halal 
   kerana lobi kaum pemodal 
   lebih besar dari lobi
   allah dalam dunia ini

   mustahil ada menteri
   mustahil ada orang kerajaan
   berani melanggar kepentingan 
   kaum kapitalis multinasional

   syarikat cadbury 
   menjanjikan ringgit dan dolar
   allah hanya menjanjikan
   syurga sesudah mati

   lobi kaum pemodal
   pasti telah begerak cegas
   untuk memastikan dna babi ini halal


   APA MAKNA 

   HEBOH

   DNA BABI

   berita  dna babi ini
   hanya untuk mengolah persetujuan 
   untuk menyediakan dasar
   yang berkait rapat
   dengan rancangan projek skim kaya
   united malays national organisation

   ini  sebahagian dari
   persediana untuk projek halal hub

   heboh heboh dna babi ini
   akan melahirkan cadangan
   agar setiap kilang pembuat makanan
   akan ada ustaz sebagai penghalal

   ini bertujuan menyediakan
   ruang kerja
   untuk graduan
   dari jordan
   dari moroko
   dari mesir
   dari pakistan
   dari timur tengah

   graduan dari timur tengah
   melambak lambak
   bukan belajar ilmu dunia
   tetapi belajar ilmu sesudah dunia
   maka inilah peluang untuk mereka
   menjadi ustaz dalam kilang

   tak caya?

   sila tunggu   Analisis produk Cadbury diperolehi Rabu iniBernama | 9:00AM May 31
   Menteri berkenaan minta peniaga hentikan jualan dua produk coklat Cadbury yang mengandungi DNA khinzir sehingga analisis diperoleh
   ---------

   BUAT APA YANG MEREKA TAK SUKA

   Posted: 30 May 2014 09:30 PM PDT
   Kangkung muncul di Teluk Intan

   Isu kangkung masih menjadi modal penyokong Pakatan Rakyat menyindir Barisan Nasional di Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan.

   Insiden di Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia kira-kira jam 10 pagi tadi menyaksikan kekecohan berlaku apabila penyokong BN dan DAP yang dipisahkan hanya lima meter dari satu sama lain oleh dua buah kenderaan pacuan empat ronda bertengkar dan pergaduhan hampir tercetus.

   Penyokong BN berang apabila penyokong DAP menggantung kangkung dengan wang kertas RM1 di hujung galah.
   KAH KAH KAH

   KANG KANG

   KONG