Ahad, 18 Mac 2012

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


D'Perbatasan

Posted: 18 Mar 2012 07:25 PM PDT

D'Perbatasan


Dokumen rahsia Scorpene akan didedah di Mahkamah Perancis

Posted: 18 Mar 2012 02:52 AM PDT

Tukar Tiub

Posted: 18 Mar 2012 07:17 PM PDT

Tukar Tiub


LEBAI CHIA AKAN TANDING DI BATU PAHAT

Posted: 18 Mar 2012 11:03 AM PDT

HANYA SEORANG LEBAIKEADILAN MENGALU-ALUKAN DATO' SERI CHUA SOI LEK BERTANDING DI BATU PAHAT


Saya merujuk laporan-laporan media baru yang menyebut ura-ura UMNO memberi laluan kepada MCA yang akan menurunkan Dato' Seri Chua Soi Lek untuk bertanding di Parlimen Batu Pahat.

Saya menyambut baik perkembangan ini kerana KEADILAN Batu Pahat bersedia pada bila-bila masa untuk berdepan dengan mana-mana parti Barisan Nasional. Jika ini berlaku, ia mengesahkan keresahan pimpinan UMNO di Johor yang tidak yakin dapat memenangi hati pengundi pelbagai kaum di Batu Pahat. Walaupun ini tidaklah mengejutkan, tetapi ia melunturkan lagi kedudukan UMNO sebagai parti utama yang boleh menjadi tunjang kepada sebuah kerajaan persekutuan kerana ia ditolak oleh sebahagian besar pengundi bukan Melayu di Batu Pahat khususnya dan Malaysia secara amnya.

Tindakan MCA menurunkan Dato' Seri Chua Soi Lek di Batu Pahat akan menguatkan lagi peluang KEADILAN dan Pakatan Rakyat merampas kerusi ini. Selain dari peristiwa mengaibkan melibatkan Dato' Seri Chua Soi Lek yang berlaku di Batu Pahat sendiri, sebahagian besar dari pengundi Cina di Batu Pahat terdiri dari pengundi muda yang tidak terpengaruh dengan rekod wakil rakyat Dato' Seri Chua Soi Lek di masa lalu.

Mereka juga mengambil pendirian yang konsisten mengenai perlunya ada reformasi yang menyeluruh di dalam negara.

Keputusan persaingan dalam Pilihanraya Umum Ke-13 di Batu Pahat kelak akan ditentukan oleh pengundi muda berbilang bangsa. Jentera KEADILAN Batu Pahat yang sebahagian besarnya terdiri dari anak-anak muda di bawah 30 tahun menguatkan lagi semangat dan keyakinan KEADILAN bahawa peluang Pakatan Rakyat di Batu Pahat adalah baik; tidak kiralah calon atau parti Barisan Nasional mana yang bertanding.

SYED HAMID SYED ALI
Ketua Cabang KEADILAN Batu Pahat
Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN
18 Mac 2012
Batu Pahat

GEROMBOLAN REMBAT LAGI

Posted: 18 Mar 2012 10:56 AM PDTSAHEH TIPUPENJUALAN LEBUHRAYA KL-PUTRAJAYA (MAJU EXPRESSWAY):
GERAN KERAJAAN BERNILAI RM976.7 JUTA PERLU DIPULANGKAN KEPADA RAKYATSaya mengikuti dengan rapat penjualan konsesi Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya oleh Maju Holdings Sdn Bhd kepada EP Manufacturing Berhad dalam urusniaga yang dilaporkan bernilai RM1.7 bilion.

Ini menimbulkan keraguan serta merta memandangkan pembinaan lebuhraya tersebut menggunakan dana awam yang besar melalui geran kerajaan bernilai RM976.7 juta. Kos keseluruhan lebuhraya tersebut dianggarkan bernilai RM1.32 bilion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh rakyat melalui geran RM976.7 juta yang diberikan kerajaan kepada Maju Holdings Sdn Bhd. Selain geran tersebut, saya menganggarkan suntikan dana yang dibuat oleh Maju Holdings Sdn Bhd hanyalah sekitar RM60 juta (iaitu 4.5% dari kos keseluruhan) kerana ia turut meminjam RM370 juta dari institusi kewangan.

Oleh yang demikian, penjualan berjumlah RM1.7 bilion ini akan memberi durian runtuh kepada Maju Holdings Sdn Bhd sekiranya geran oleh kerajaan berjumlah RM976.6 juta tidak dikembalikan. Jika ini berlaku, selepas membayar hutang institusi kewangan berjumlah RM370 juta, bermakna Maju Holdings Sdn Bhd bakal membuat keuntungan berjumlah sekitar RM1.33 bilion sedangkan modal pelaburannya dianggarkan RM60 juta sahaja.

Saya mendesak Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan mengesahkan sama ada Maju Holdings Sdn Bhd akan mengembalikan dana rakyat sejumlah RM976.7 juta itu, kerana jika tidak ia menimbulkan lebih banyak persoalan yang akan terus menaikkan kemarahan rakyat.

Jika keuntungan RM1.33 bilion itu disimpan oleh Maju Holdings Sdn Bhd, apakah perjanjian di antara Perdana Menteri dengan pemilik Maju Holdings Sdn Bhd yang diketahui umum penyokong kuat UMNO? Adakah wujud persefahaman agar keuntungan atas angin yang merampas dana rakyat itu akan disalurkan kembali kepada UMNO sebagai dana pilihanraya?

Sejak akhir-akhir ini, keghairahan Perdana Menteri meluluskan urusniaga melibatkan kroni UMNO/Barisan Nasional bernilai berbilion ringgit menguatkan syak wasangka rakyat bahawa harga yang tinggi yang dikenakan kroni merugikan rakyat. Tambahan pula, urusniaga dalam serba kerahsiaan dan tiadanya ketelusan boleh menguatkan lagi wasangka rakyat itu.

Penjualan konsesi lebuhraya ini adalah urusniaga yang kedua dalam masa sebulan yang membelakangkan kepentingan rakyat, selepas pembelian aset dan perniagaan Ananda Krishnan oleh dana 1MDB yang dikawal sepenuhnya Perdana Menteri berjumlah RM8 bilion, walaupun 1MDB tidak pernah ada sebarang pengalaman di dalam industri penjanaan tenaga.

Jumlah dana rakyat yang terlibat sebanyak RM976.6 juta itu adalah empat kali ganda lebih tinggi dari dana yang membabitkan NFC. Perdana Menteri mungkin berfikiran beliau boleh mendiamkan diri mengenai NFC, tetapi sudah tentu jumlah dana rakyat sebesar RM976.6 juta ini memerlukan jawapan dari beliau memandangkan urusniaga tersebut tidak boleh berlaku tanpa kelulusan beliau sendiri sebagai Menteri Kewangan.

MOHD RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi KEADILAN
18 Mac 2012 (dikeluarkan di Batu Pahat)


KE JALAN RAYA SEBELUM KE PILIHAN RAYA

Posted: 17 Mar 2012 09:53 PM PDT
BERSIKAN SEKALI LAGI DI JALAN RAYA

PKR : PINDAH ZON MENGUNDI KHALID KESALAHAN SERIUS
- mkini

PKR hari ini mendakwa bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya telah melakukan "kesalahan serius" mengikut Akta Pilihan Raya 1958 dengan mengalihkan kawasan mengundi untuk menteri besar Selangor Khalid Ibrahim daripada Petaling Jaya Selatan ke Lembah Pantai.

Naib presiden PKR, Fuziah Salleh berkata, SPR boleh melakukan Urusan Belah Bahagi Kawasan Mengundi ke atas lokaliti seseorang pengundi.

Bagaimanapun, langkah itu terhad kepada sesuatu negeri dan kawasan mengundi untuk seseorang pengundi, kata Fuziah lagi yang turut menunjukkan dokumen daripada laman web SPR.

Katanya, SPR tidak dibenarkan untuk memindahkan sesorang pegundi di luar daripada negeri asal ataupun kawasan mengundi asal tanpa pengetahuan pengundi berkenaan.

"Itulah yang berlaku ke atas Khalid," kata Fuziah lagi dalam satu sidang media di Petaling Jaya hari ini.

Beliau mendakwa, tindakan SPR itu menggunakan kaedah mengikut undang-undang tetapi bertujuan untuk melakukan sesuatu yang melanggar undang-undang.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... KITA TERIMA HAKIKAT INI KESALAHAN... kah kah kah..

kah kah kah..MEMANG BETUL SPR BUAT JAHAT... kah kah kah..

kah kah kah...MEMANG SAHEH INI CARA NAK KALAHKAN PAKATAN RAKYAT... kah kah kah..KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SOALNYA... FAUZIAH SALEH HOI... HANG NAK BUAT APA?.... kah kah kah..

kah kah kah.... BUAT SIDANG AKHBAR DI PARLEMEN?.... kah kah kah..

kah kah kah... HANTAR MEMO PADA SPR..... kah kah kah....

kah kah kah..TUNTUT SPR MINTA MAAF?.... jkah kah kah..

woit...APA PUNYA TUUUR.... kah kah kah..

woit...SUSUN LAH RAKYAT TURUN KE JALAN RAYA.... kah kah kah..

kah kah kah...BARU BOLEH BERUBAH.... kah kah kah.... kah kah kah
DUNIACACAMARBA

Posted: 18 Mar 2012 03:31 PM PDT

DUNIACACAMARBA


Penggemar Seks Oral, Terutama Lelaki, AWAS!!!

Posted: 18 Mar 2012 08:00 AM PDT


[HM] LONDON: Peningkatan kes kanser mulut dikatakan berpunca daripada amalan seks oral yang semakin meluas.

Dalam hasil kajian diterbitkan semalam, pakar di Pusat Kajian Kanser United Kingdom mendapati, seramai 6,200 orang dewasa disahkan menghidal penyakit itu tahun lalu.

Dua pertiga daripada penghidap itu pula terdiri daripada golongan lelaki.

Ketua penyelidik, Richard Shaw, berkata pada 2001, hanya 4,000 orang dewasa menghadapi kanser mulut.

Sebelum ini, katanya, pakar sering mengaitkan kanser mulut dengan amalan merokok dan minum arak berlebihan.

"Bagaimanapun, kajian terbaru menunjukkan peningkatan dramatik itu mempunyai kaitan dengan sejenis virus dikenali sebagai HPV (human papillomavirus) yang boleh disebarkan ketika seseorang melakukan seks," katanya.

Shaw berkata, kajian terbaru juga mendapati, pesakit menghidap kanser akibat HPV juga kini semakin muda.

"Sebahagian daripada mereka mungkin tidak merokok," katanya. - TS
[Wajib Baca] Menteri Mengaku Malaysia Ada Hubungan Dagang dengan Israel Laknatullah

Posted: 18 Mar 2012 06:44 AM PDTMenurut berita SH, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, "Sebagai sebuah negara Islam, kita tidak iktiraf Israel kerana mereka menindas rakyat Palestin dari segi kepentingan hak rakyat, namun Kerajaan Pusat tidak pernah menyembunyikan yang kita ada jalankan perniagaan dengan mereka.


Kerana dalam perkembangan dunia hari ini amat sukar untuk mengasingkan perdagangan dengan negara luar termasuk Israel," katanya kepada pemberita selepas majlis seminar panel penasihat peringkat Kelantan di Politeknik Kota Bharu, hari ini.

"Namun dari segi politik kita memang tidak langsung menyokong mereka dan masih menganggap mereka masih sebagai musuh dalam Islam, Insya-Allah saya akan beri penerangan mengenai perkara ini di Parlimen dalam masa terdekat," katanya lagi.

Pengakuan Mustafa Mohamed membuktikan bahawa Malaysia menyokong ekonomi Israel secara langsung. Dengan sokongan ekonomi ini, Israel memperoleh wang/pendapatan/dana untuk membiayai kempen ketenteraan mereka termasuk kekejaman terhadap rakyat Palestine. Apalah maknanya Malaysia tidak menjalinkan hubungan diplomatik, sedangkan Malaysia membantu membangunkan/mengembangkan ekonomi Israel. Walhal kita tahu, kekuatan ekonomi adalah lebih penting daripada hubungan politik.

Menurut Mustafa, dalam perkembangan hari ini agak sukar Malaysia mengelakkan perdagangan dengan Israel. Adakah sukar untuk mengelakkan hubungan dengan Israel sedangkan ada hampir 200 buah negara yang menjadi ahli PBB? Untuk mengetahui tahap keakraban hubungan dagang antara Malaysia dengan Israel, anda perlu melihat statistik/kedudukan yang dikeluarkan oleh PBB di bawah ini.

Sebelum itu, Reuters ada melaporkan bahawa Malaysia menghentikan eksport minyak kelapa sawit ke Iran, namun dalam diam-diam mengeksport minyak kelapa sawit ke Israel. Tindakan Malaysia itu dikatakan kerana mengikut telunjuk AS dan Israel dalam usaha memberikan tekanan ekonomi kepada Iran. Jika benar, jelas dan terang bahawa Malaysia sanggup menjadi pak turut kepada negara kuasa besar itu untuk menzalimi negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam. 

Apabila diselidik, hubungan dagang antara Malaysia dengan Israel rupa-rupanya sudah berlangsung selama 12 tahun. Agak-agaknya sudah berapa banyak wang hasil dagangan Malaysia-Israel digunakan untuk membiayai kempen kekejaman Israel terhadap Palestine?

Menurut Data Statistik Perdagangan Komoditi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang dilaporkan di Harakah Daily, pada tahun 2001 sahaja, Malaysia telah mengimport ASD615.924 juta (RM1,847 juta) barangan Israel. Pada tahun itu, Malaysia telah mengeksport ASD26.553 juta (RM79.65 juta) barangannya ke negara haram itu.

Sejak itu, perdagangan antara Malaysia dengan Israel sentiasa meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 2010, Malaysia mengimport ASD798.069 juta (RM2,394 juta) barangan Israel berbanding dengan ASD85.129 juta (RM255.38 juta) barangan yang dieksport Malaysia ke Israel.Menurut pangkalan data itu juga, Malaysia adalah negara ke 18 di dunia yang menerima barangan eksport dari Israel dengan Amerika menjadi negara paling banyak menerima barangan dari negara haram itu.

Dengan kedudukan ke 18, nilai eksport Israel ke Malaysia jauh lebih tinggi berbanding dengan Cyprus yang berada di kedudukan ke-19, Kanada (20), Taiwan (21), Japan (22), Australia (23), Singapura (24) dan Thailand (25). Cuba lihat dan bandingkan betapa hebatnya hubungan dagang antara Malaysia dengan Israel. Cuba bayangkan peranan Malaysia dalam membantu Israel membiayai kempen ketenteraan mereka terhadap negara Islam di rantau Arab!

Berdasarkan fakta ini, rakyat Malaysia sepatutnya mendapat gambaran yang jelas tentang pihak yang benar-benar menyokong Israel dengan pihak yang benar-benar mahu melihat rakyat Palestine bebas daripada kesengsaraan yang dihadapi oleh mereka hari ini. -DCMP/s: Menurut Tuan Presiden PAS, orang Islam dibolehkan berdagang dengan Yahudi berdasarkan sejarah hubungan dagang pada zaman Nabi Muhammad, namun orang Islam tidak boleh sesekali berdagang dengan Israel! Sudah terang lagi bersuluh Malaysia, walaupun cuba dibelitkan oleh pemimpin dan jurublog UMNO, ada hubungan dagang dengan Israel. Siapa pengkhianat Islam yang sebenar?

Remaja "Melacur" untuk Tampung Kos Pil Gugur Bayi

Posted: 18 Mar 2012 05:00 AM PDT

Sekadar hiasan.

[SH] Kulim - "Untuk mendapatkan pil mengugurkan kehamilan, saya terpaksa melakukan hubungan seks dengan beberapa kenalan lain bagi mendapatkan modal, " itu kata seorang pelajar tingkatan lima di sini yang terpaksa menawarkan khidmat seks untuk mendapatkan wang bagi mengugurkan kandungannya.

Pelajar tingkatan lima yang hanya mahu dikenali dengan nama Shasha berkata, dia terpaksa bertindak sedemikian selepas teman lelakinya ketika itu bersikap lepas tangan sehingga dia terpaksa menempuh pelbagai masalah seorang diri.

Menurutnya, selain disahkan hamil dia juga hampir dibuang sekolah gara-gara sikap teman lelakinya ketika itu.

"Pil itu (gugurkan kandungan) terbahagi kepada dua jenis. Empat biji dimakan serta-merta manakala empat biji lagi dimakan selepas 12 jam. Harga pil ini sekitar RM350 hingga RM400.

"Untuk mendapatkan wang saya akan berjumpa seorang rakan lain dan meminta dia memperkenalkan diri saya kepada beberapa pelanggan atau kenalannya, " katanya.

Shasha berkata, dia akan mengenakan bayaran sekitar RM100 setiap kali bersama mereka. Dengan duit itulah dia akan membeli pil itu.

Menurutnya, pil itu hanya berkesan bagi kandungan di bawah tiga bulan sahaja. Setelah memakan pil itu, dia akan berasa sakit perut dan memulas untuk beberapa jam dan akan datang haid semula seperti biasa selepas itu.

Segala kesengsaraan itu terpaksa dialaminya sendiri dan bermula dari detik itu, dia menjadi takut untuk menjalinkan hubungan dengan lelaki dan mengubah selera kepada kaum sejenis.

Shasha berkata, dia menjalinkan hubungan cinta sejenis sejak setahun lalu. Namun sehingga kini keluarganya tidak mengetahui perkara itu.

Menurutnya dia dan kekasihnya yang hanya mahu dikenali sebagai Faiz akan tidur di rumahnya setiap hujung minggu.

"Cara ini lebih senang, ibu bapa tidak tahu kami sedang bercinta. Mereka akan menyatakan kami perempuan dan adalah lebih baik saya melepak dalam bilik dengan seorang kenalan perempuan dari keluar bersama teman lelaki. Saya jadi fobia untuk berkawan dengan lelaki kerana banyak keburukannya.

"Bagi saya bercinta sesama jenis lebih baik kerana ibu bapa tidak akan dapat mengesan perlakuan atau hubungan seks yang kami lakukan selain itu, ia tidak akan mengakibatkan saya hamil seperti dulu," katanya.  

Rekod Buruk, Gagal, Flip Flop, Kaki Perempuan....???

Posted: 18 Mar 2012 03:11 AM PDT


[MC] Bagaimana seorang individu yang tidak dapat memahami konsep yang ringkas dan terang boleh berada di kedudukan mengurus dan memimpin negara? Lihatlah kegagagalan skim MyFirst Home dan keputusan terbaru memansuhkan skim saraan kakitangan kerajaan,selain dari kegagalan yanglain-lain.

Dilancarkan setahun yang lepas, skim pemilikan rumah untuk golongan berpendapatan rendah gagal kerana pihak bank enggan memberi pinjaman 100% kepada pemohon yang berpendapatan kurang dari RM3000 sebulan.Bagaimana Najib boleh tidak dapat memahami fakta bahawa dengan pendapatan demikian, seseorang mungkin tidak ada wang tambahan untuk membayar ansuran rumah?Seharusnya Najib ketahui yang seorang individu perlu membayar berbagai-bagai keperluan seperti makanan,pengangkutan dan perbelanjaan lain. Selepas potongan EPF dan Socso, tiada lagi wang yang tinggal.

Walaupun Najib bukan seorang yang arif tentang kewangan,beliau ada penasihat,pakar,ahli-ahli dan 1.4 juta kkaitangan kerajaan untuk beliau mendapatkan idea dan formula. Yang utama, skim tersebut bertujuan memancing pengundi terutamanya golongan muda. Najib bergantung kepada skim tersebut kerana beliau perlu menang dengan apa cara sekalipun dalam PRU ke 13.tetapi ianya menjadi satu kegagalan.

Hal yang sama berlaku kepada skim saraan kakitangan awam yang diumumkan Febuari lepas dimana jurang perbezaan antara kakitangan awam eringkat tinggi dan mereka yang berda dalam gerd yang lebih rendah-iaitu golongan majoriti- sangat luas. Pelan ini menjadi bahan kritikan sejak awal lagi dan akhirnya dimansuhkan oleh Najib kerana terlalu hangat untuk diteruskan. SBPA juga bertujuan memancing undi untuk PRU 13.

'Popularity poll' that went unnoticed and incompetent advisers

Tidak mengejutkan bila kajian populariti beliau langsung tidak dihiraukan, hanya segelintir sahaja rakyat yang mempersoalkan kenapa ianya meningkat ke 69%.Dakah ianya sesuatu yang dibuat-buat?Adakah kerana bagaimana soalan-soalan poll tersebut dirangka? Bagaimanapun, selain dari kajian meragukan dikalangan rakyat Malaysia, kekurangan respon menunjukkan rakyat telah membuat keputusan dan tidak akan mengubah fikiran hanya dengan keputusan man-mana kajian

Najib gagal kerana beliau terlalu jahil.Beliau terus meletakkan orang yang salah di kedudukan yang tinggi.Mereka yang perlu membantu beliau dalam program transformasi ,tetapi transformasi yang dilihat oleh rakyat ialah dari Ah Jib Gor kepada Ah Chep Gor, akibat dari dakwaan bahawa beliau menggunakan RM400,000 duit rakyat untuk majlis pertunangan anak perempuan nya.

Ah Jib Gor ialah nama panggilan yang diberikan oleh penasihat2 nya untuk memancing pengundi Cina.Tapi mereka tidak sedar nama panggilan tersebut membuat masyarakat Cina merasa penghinaan dan kurang rasa hormat terhadap tahap intelektual dan kematangan mereka ialah satu lagi tanda kesilapan besar percaturan pasukan perangka strategi Najib.

Dana 1MDB yang membeli aset Ananda Krishnan untuk jumlah kontroversi RM8.5billion mempunyai panel penasihat dan pengarah2 yang mem[unyai latarbelakang yang meragukan.1MDB, yang dikatakan oleh pemimpin pembangkang,Anwar Inrahim sebagai dana lumpur berbaur politik, kini mahu melupuskan aset2 lapuk tersebut diluar negara, yang mana para penganalisa mensyaki satu cubaan untuk menutup mulut rakyat tentang harga belian yang terlalu tinggi.

Tambahan pula,program transformasi ekonomi dan politik Najib juga gagal. Senarai panjang yang selalu digembar gembur tidak perlu kerana rakyat sudah tahu.Tidak banyak yang berjaya menarik perhatian pelabur manakala jumlah hutang negara terus naik.

Satu lagi kes memalukan yang bakal meletup ialah penyenaraian saham Felda Global Ventures. Setiap hari, ada saja peneroka Felda yang menolak idea yang mungkin akan memberi kekayaan kepada mereka di peringkat awal, tetapi kemudian mendedahkan mereka kepada risiko kehilangan tanah kerana pengambilalihan oleh pakar pasaran saham.

Tetapi akhirnya isu kurang pemahaman PM terhadap isu dan konsep, ditambah pula dengan nasihat dari orang-orang yang salah,akan membawa kepada kejatuhan pemerintahan beliau. Pemerintahan yang dicemari malapetaka, ketidakupayaan, tidak jujur dan hiprokrit.

Rekod buruk Najib

Sejak Najib dipanggil balik dari England dan menceburi diri di bidang politik pada usia 23 tahun pada tahun 1976 setelah bapanya PM kedua Abdul Razak, meninggal dunia, beliau telah memegang beberapa jawatan dalam kabinet bermula dengan Timbalan Menteri Telekom dan Pos,Timbalan Menteri Pelajaran dan juga Timbalan Menteri Kewangan.

Kemudian beliau dipilih sebagai Menteri Besar Pahang pada usia muda,28 tahun pada tahun 1982.Walaupun perjalanan lancar dalam bidang politik dan pendedahan yang diberikan oleh UMNO, beliau tidak menyumbang apap-apa yang berkesan kepada parti, pendapat nasionalis Melayu,Malaysia dan juga kedudukan politiknya sendiri.

Sepatutnya pengalaman sedemikian dapat membentuk beliau menjadi ahli politik sejati, yang mempunyai kematangan dalam demokrasi Malaysia yang moden dan membangun,pemimpin yang peka,prihatin dan memenuhi aspirasi rakyat. Seorang Perdana Menteri yang boleh dibangga kan oleh rakyat.

Sambung baca di sini.


[PANAS] Skandal Scorpene: Mahkamah Perancis Mulakan Inkuiri Terbuka

Posted: 18 Mar 2012 02:10 AM PDT


Skandal Scorpene: Mahkamah Perancis Mulakan Inkuiri Terbuka

[KD] KUALA LUMPUR 17 Mac: Pengarah NGO Hak Asasi Manusia, Suaram, Cynthia Gabriel berkata, Mahkamah Perancis akan memulakan inkuiri terbuka berhubung kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene.

Beliau mendedahkan perkara itu dalam laman twitternya tengah hari tadi.

Difahamkan, 'hakim arahan' bagi kes itu telah dilantik dan mahkamah akan bermula pada 1 April.

Di bawah undang-undang Perancis, 'hakim arahan' adalah majistret yang bertanggungjawab mengendalikan siasatan untuk menentukan sama ada sesuatu kes itu diteruskan menjalani perbicaraan jenayah.

Ketika dihubungi, Cynthia berkata, maklumat lanjut mengenai perkara itu akan didedahkan dalam sidang media yang akan diadakan di Dewan Himpunan Cina Selangor Kuala Lumpur, pada jam 11 pagi esok.

"Kita akan dedahkan maklumat lanjut mengenainya kepada media dalam sidang media esok," kata Cynthia.

Pada 2009, peguam Joseph Breham, yang dilantik mewakili Suaram telah memfailkan kes terhadap firma pembuat kapal selam Perancis, DCN, melibatkan pembelian dua buah kapal selam bernilai RM7.3 bilion.

Kontroversi pembelian kapal selam itu melibatkan jutaan ringgit dalam bentuk komisyen kepada pemimpin negara dan pegawai tertinggi tentera.

Sebanyak 114 juta Euro atau RM570 juta dibayar sebagai komisen kepada Syarikat Perimekar Sdn Bhd yang dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda- seorang kenalan rapat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib adalah menteri pertahanan semasa urus niaga pembelian Scorpene itu dijalankan. Skandal itu dikatakan mengheret pembunuhan kejam penterjemah dari Mongolia, Altantuya Shaariibu pada 2006.

Mayat Altantuya diletupkan dengan bom C4 di Puncak Alam, Shah Alam oleh dua anggota Unit Tindakan Khas, salah seorangnya merupakan pegawai pengiring kepada Najib.

Razak Baginda didakwa turut bersubahat dalam kes itu, namun dibebaskan oleh mahkamah tanpa dipanggil membela diri.

Pada Oktober tahun lalu, Breham berkata pembabitan Najib dalam pembelian Scorpene boleh menyebabkan beliau disepina untuk hadir ke mahkamah Perancis bagi membantu siasatan.


Berkaitan:

Kes Scorpene Akhirnya ke Mahkamah Perancis

[MK] Kes yang dibawa oleh NGO hak asasi manusia Malaysia, Suaram, terhadap syarikat gergasi pembuat kapal Perancis, DCNS,  akhirnya akan dibicarakan di mahkamah setelah tiga tahun menunggu.

Pengarah Suaram, Cynthia Gabriel mengesahkan kes itu akan didengar
Idi mahkamah Paris, tetapi hanya akan mendedahkan maklumat lanjut mengenainya dalam sidang akhbar esok.

"Masanya sudah tiba. Kes ini akan dibicarakan di Perancis. Kami amat teruja," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.
Ia telah tertangguh disebabkan oleh perkembangan politik di Perancis dan Malaysia kerana ia dianggap sebagai kes berprofil tinggi.

Syarikat Perancis yang membekalkan dua kapal selam Scorpene kepada Malaysia itu, dituduh membayar berjuta-juta ringgit sogokan kepada pegawai tertinggi Malaysia yang terlibat dalam pembelian.

Di bawah undang-undang Perancis, apa-apa bayaran atau komisen itu dianggap sebagai haram.

Melibatkan pembelian sebanyak RM7.3 bilion untuk dua kapal selam
kelas Scorpene pada tahun 2002 oleh kerajaan Malaysia, skandal itu berlaku ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi menteri pertahanan.

Cynthia (kiri) berkata kes itu terlewat sebelum ini kerana kedua-dua negara berdepan dengan kemungkinan menghadapi pilihan raya, dan kesannya adalah tinggi terhadap ahli-ahli politik yang didakwa terlibat dalam pemerolehan itu.


Dokumen Rahsia Scorpene Akan Didedah di Mahkamah Perancis

[KD] KUALA LUMPUR 18 Mac: Dokumen berkaitan pembelian kapal selam Scorpene, yang diklasifikasi di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) akan didedahkan pada inkuiri terbuka di Mahkamah Pengadilan Tinggi Perancis (Tribunal de Grande Instance) kata Pengarah Suaram, Cynthia Gabriel.

 "Kedua-dua pihak (kerajaan Malaysia dan firma pertahanan Perancis DCNS) mempunyai dokumen sama. Bezanya, Malaysia klasifikasikan dokumen itu sebagai Akta Rahsia Rasmi.

"Berbanding Perancis, mahkamahnya boleh mengeluarkan perintah agar pihak berkaitan membuat pendedahan," kata Cynthia pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor (KLSCAH), hari ini.

Syarikat DCNS, yang membekalkan dua kapal selam itu sebelum ini didakwa membayar sogokan jutaan ringgit kepada pegawai tertinggi Malaysia.

Urus niaga berharga RM7.1 bilion itu dibuat ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjadi menteri pertahanan dan dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda, kenalan rapat Najib yang mendapat komisen bernilai RM540 juta melalui syarikat Perimekar Sdn Bhd.

Di bawah undang-undang Perancis, pembelian kelengkapan ketenteraan yang melibatkan bayaran komisen adalah menjadi satu kesalahan.

Menurut Cynthia, beliau mendapat makluman persediaan mahkamah dari peguam Suaram, William Bourdon dan Joseph Breham, 16 Mac lalu.

Tambah beliau, dua hakim penyiasat yang mengendalikan kes tersebut ialah Roger L Roire dan Serge Tounaire.

"Nama-nama yang sebelum ini tak pernah didengari akan didedahkan," tambah beliau namun enggan membuat spekulasi atau mendedahkan individu terbabit sebagai mematuhi prosedur mahkamah.

"Sebagai pengadu, Suaram kini punyai akses penuh kepada laporan siasatan pendakwaraya dan polis Perancis. Besar beza prosedur dan ketelusan siasatan antara Malaysia dan Perancis," katanya.

Pada sidang media sama, Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah memberikan komitmen untuk membawa isu tersebut ke Dewan Rakyat pada minggu hadapan.

"Telah 10 tahun sejak 2002, kes ini tergantung. Kerajaan Malaysia wajar berikan kerjasama penuh, bukannya menghalang siasatan dibuat," tegasnya.Susulan Cerita Remaja Bunuh Diri Kerana Dipaksa Kahwini Perogol, Aktivis Tunjuk Perasaan Bantah Undang-undang Zalim

Posted: 18 Mar 2012 01:15 AM PDT

 
 [SH] RABAT - Beratus aktivis wanita Maghribi mengadakan demonstrasi di luar bangunan Parlimen menuntut agar dimansuhkan undang-undang berkaitan keganasan seks.

Kanun Keseksaan negara itu membenarkan penjenayah kes rogol berkahwin dengan mangsa jika mangsa seorang bawah umur bagi mengelakkan pendakwaan di mahkamah.

Seorang mangsa, Amina Filali, 16, membunuh diri seminggu yang lalu selepas dipukul dengan teruk ketika dipaksa berkahwin dengan lelaki yang merogolnya.

Penunjuk perasaan membawa sepanduk berbunyi "undang-undang telah membunuh Amina".

Ibu bapa Amina Filali menyertai tunjuk perasaan, lapor BBC hari ini.

Mereka mendakwa anak perempuan mereka dikenakan tekanan oleh mahkamah tempatan agar berkahwin dengan perogol, yang kemudian menganiaya dia.

Dia mati selepas mengambil racun tikus pada 10 Mac lalu.

Kes membabitkan remaja itu mengejutkan banyak pihak di Maghribi.

Laporan BBC juga menyebut, kumpulan hak asasi wanita telah memulakan kempen atas talian menggesa Seksyen 475 Kanun Keseksaan dimansuhkan.

Akaun laman sosial Facebook atas nama "Kami semua Amina Filali" juga telah dimulakan.

Presiden Liga Hak Asasi Wanita,

Fouzia Assouli berkata, pemansuhan peruntukkan itu satu langkah ke depan dalam persekitaran sikap konservatif yang semakin berubah.

Bagaimanapun, peserta protes kecewa kerana kurang respons daripada kerajaan dan mereka marah dengan Menteri Kehakiman kerana enggan mengadakan inkuiri berhubung kematian Amina, yang tinggal di bandar kecil Larache dekat Tangiers.

Mereka juga mahu hak asasi wanita dihormati, bukan dilanggar.

"Apa yang kita telah saksikan adalah skandal. Kita sudah hadapi banyak kes. Kita mesti meminda Kanun Keseksaan," kata Presiden Liga Demokratik Bagi Hak Asasi Wanita, Fouzia Assouli.

Di kawasan-kawasan konservatif seperti yang keluarga Amina tinggal, situasi budak perempuan hilang dara sebelum kahwin tidak boleh diterima dan dianggap sebagai penghinaan ke atas maruah keluarga meskipun mangsa dirogol, kata laporan BBC.

Had kelayakan minimum untuk berkahwin di bawah undang-undang Maghribi adalah 18 tahun kecuali dalam kes-kes tertentu, seperti kes Amina, berkahwin meskipun dia bawah umur.

Seorang hakim hanya boleh membuat syor jika semua pihak yang terlibat bersetuju.

Bagaimanapun aktivis mendakwa dalam kebanyakan masa tekanan dikenakan ke atas keluarga mangsa bagi mengelakkan persepsi skandal.

Bapa Amina berkata, apabila dia membuat aduan mengenai kes anaknya dirogol, dia telah dinasihatkan tentang opsyen agar berkahwin oleh pegawai-pegawai mahkamah.

"Pendakwa menasihatkan anak perempuan saya agar berkahwin," kata Lahcen Filali kepada akhbar atas talian, goud.ma.

Aktivis juga mahu hakim yang membenarkan perkahwinan dan perogol dalam kes Amina dikenakan hukuman penjara.
 
 
Berita awal di sini.
 
 
 

Budak 15 Tahun Diperkosa Kekasih dan Bekas Kekasih

Posted: 18 Mar 2012 12:10 AM PDT

Sekadar hiasan.

[HM] KUALA TERENGGANU: Polis menahan dua lelaki dipercayai kekasih dan bekas kekasih seorang pelajar berusia 15 tahun yang menjadi mangsa rogol di sebuah chalet di Kampung Raja, Besut, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, suspek pertama berusia 17 tahun yang tidak bersekolah adalah kekasih gadis itu berasal dari Kampung Keluang, Besut, manakala suspek kedua, bekas kekasihnya yang juga tidak bersekolah berusia 18 tahun dari Kampung Gong Pasir, Kerandang, Besut.

Menurutnya, mangsa, seorang pelajar tingkatan tiga berasal dari Kampung Tanah Merah, Kerandang, Besut mendakwa dirogol dua lelaki itu pada tarikh dan tempat berbeza.

"Mengikut laporan, kira-kira jam 9.45 malam Khamis lalu, mangsa keluar mengikut teman lelakinya, suspek pertama ke sebuah chalet di Kampung Bukit Keluang, Kampung Raja, Besut," katanya. 


Kalau Tidak Sanggup Jadi Pak Sanggup Jangan Sanggup, Jika Tidak, Terjadi Begini...

Posted: 17 Mar 2012 11:15 PM PDT[HM] Kuala Lumpur: Badan berbirat akibat dibelasah dengan tali pinggang manakala penampar dan sepak terajang menjadi 'makanan' harian seorang gadis sejak kecil, gara-gara dendam tidak berkesudahan lelaki dipanggil bapa.

Seksaan diterima Arisya (bukan nama sebenar), 24, hanya disebabkan lelaki berkenaan tidak dapat menerima hakikat dia terpaksa menjadi 'pak sanggup' dengan mengahwini ibunya selepas wanita itu hamil sebelum bernikah.

Menurut Arisya, zaman kanak-kanaknya tidak seperti rakan sebaya lain yang sentiasa disaluti kasih sayang ibu bapa serta kegembiraan.

Katanya, kehidupannya penuh kedukaan kerana didera 'bapanya' tanpa belas kasihan setiap kali melakukan kesilapan, biarpun tidak sebesar mana.

Disebabkan sering menerima layanan buruk 'bapa sendiri', Arisya sering tertanya-tanya, apakah dosa dilakukannya sehingga diperlakukan sedemikian.

Menginjak usia remaja, dia pernah terdengar pertengkaran besar di antara orang tuanya. Bapanya mengungkit yang dia terpaksa menjadi 'pak sanggup' kerana ibunya mengandung benih orang lain.

Akibat dendam kesumat itu, bapanya sering menjadikan ibunya sebagai mangsa deraan apabila cuba menyebelahi Arisya.

"Sebenarnya, ayah seorang yang panas baran terhadap emak, saya mahupun adik-adik. Namun saya paling teruk dibelasah walaupun kerana ingin bergurau, bergaduh kecil atau bermanja dengan adik-adik, seolah-olah melakukan kesalahan sangat besar.

"Saya tak tahu mengapa ayah terlalu baran dengan saya. Penampar yang diberi bertahun-tahun membuatkan jiwa saya tertekan.

"Terakhir ketika saya berusia 14 tahun apabila dibelasah dengan tali pinggang hingga menangis seharian akibat menanggung kesakitan yang amat sangat. Kesan daripada situ, saya membuat keputusan lari daripada rumah tapi tidak tahu ke mana hendak dituju.

"Ketika itu, yang terfikir ialah melarikan diri ke balai polis lalu membuat laporan saya didera ayah kandung. Polis kemudian membuat tangkapan dan ayah ditahan kerana kesalahan mendera berdasarkan laporan kesihatan oleh pihak hospital," katanya kepada Metro Ahad.

Bagaimanapun, kesan psikologi terhadap Arisya sangat teruk kerana terpaksa melalui dugaan yang bukan sedikit apabila dihantar ke rumah perlindungan kanak-kanak dan berpisah dengan keluarga.

"Ia pengalaman sukar yang terpaksa diharungi bagi remaja yang masih mentah seperti saya. Disebabkan laporan itu ayah dibuang kerja, menyebabkan kebenciannya terhadap saya makin meluap-luap.

"Namun, saya mungkin selamat kerana berada di rumah perlindungan kanak-kanak tapi terfikir juga, apa akan jadi dengan emak dan adik lain sepanjang ketiadaan saya," kata anak sulung itu.

Apabila ditempatkan di rumah perlindungan bawah pengawasan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), kedudukan tempat itu jauh daripada ibu kota dan di situlah bermula episod baru dalam hidup Arisya.

Keindahan hidup diimpikan Arisya tidak seindah disangka walaupun dia diterima masuk ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Ketika menuntut di IPTA, dia terpaut dengan rakan sekuliah dikenali sebagai Izzat (bukan nama sebenar) tetapi berlainan bidang pengajian dan hubungan mereka direstui kedua-dua keluarga.

Sebaik tamat pengajian mereka, Izzat menghantar keluarganya untuk meminang dan keluarga Arisya menetapkan tempoh pertunangan dua tahun kerana masing-masing ingin mengukuhkan kerjaya.

Sekali lagi Arisya diuji dengan peristiwa dahsyat apabila setahun selepas bertunang, Izzat meminta hubungan itu diputuskan tanpa sebab.

Puas memikirkan kesilapan dilakukan dan mendesak tunangnya menjelaskan perkara sebenar, akhirnya Izzat membuat pengakuan dan perkara itu benar-benar melukakan hatinya.

"Sebenarnya, emak Izzat yang meminta pertunangan diputuskan selepas dia mendapat tahu saya anak tidak sah taraf atau bahasa kasarnya, anak luar nikah.

"Bayangkan, luluhnya hati saya saat itu sehingga membuatkan jiwa tertekan, sekali gus jatuh sakit beberapa bulan. Walaupun Izzat meminta saya supaya tabah, apalah ertinya sebab dia sendiri tidak memberi sebarang harapan untuk memujuk emaknya.

"Akhirnya, saya terima hakikat yang Izzat sebenarnya 'anak emak' sebab apa saja keputusan ibunya diterima bulat-bulat, walaupun dia tidak mahu hubungan kami diputuskan," katanya.

Lebih memilukan Arisya, bekas tunangnya berkahwin beberapa bulan selepas itu dengan gadis pilihan ibunya, tetapi sehingga kini lelaki itu masih menghubunginya.

Katanya, Izzat menyatakan rasa kesalnya terhadap apa yang berlaku tetapi lelaki itu kini dianggapnya kawan biasa.

Walaupun jauh di sudut hati, kasih sayang lelaki itu terhadapnya terlalu mendalam memandangkan Arisya cinta pertamanya, segala-galanya terpaksa dikorbankan kerana tidak sanggup memusnahkan rumah tangga Izzat yang dibina atas pilihan orang tuanya.

Kini Arisya tinggal bersama rakan di sebuah kondominium dan semangatnya semakin kuat menempuh setiap ujian hidup serta berhasrat untuk lebih berjaya dalam bidang diceburi walaupun kini belum ada pengganti.

 
ARISYA... dapat 'ayah' pendendam dan panas baran

Berkaitan:

Berdosa besar kahwin wanita hamil anak tak sah
[HM] KUALA LUMPUR: Haram dan berdosa besar bagi lelaki yang mengetahui seorang wanita mengandungkan anak luar nikah jikalau menikahi wanita hamil itu.

Pernikahan cuma boleh dilangsungkan selepas wanita terbabit melahirkan anak, malah anak yang lahir tidak boleh dibin atau dibintikan lelaki yang menjadi pak sanggup kerana zuriat berkenaan bukan daripada benihnya.

Dalam Islam, anak yang lahir perlu dibinkan wanita itu sendiri manakala dalam hukum lebih longgar, ia dibolehkan berbin atau binti Abdullah (hamba Allah).

Pendakwah bebas yang juga Pengarah Urusan Telaga Biru, Dr Zahazan Mohamed (gambar), berkata anak berkenaan juga tidak boleh berkahwin dengan lelaki terbabit (pak sanggup) kerana lelaki itu menikahi ibunya.

"Gadis anak zina adalah mahram dengan bapa tiri tetapi bukan mahram dengan lelaki yang berzina dengan ibunya," katanya.

Menurutnya, dalam budaya masyarakat Malaysia, jika seorang wanita hamil anak luar nikah, dia dan teman lelaki yang membuntingkannya dinasihatkan lekas kahwin bagi menutup aib serta menjaga maruah keluarga.

"Mengikut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), anak berusia enam bulan ke bawah ketika dalam kandungan, boleh dibinkan lelaki berkenaan. Ini hukum di sisi manusia bagi menyelamatkan maruah," katanya.

Zahazan berkata, hukum di sisi Allah, seorang wanita penzina tidak layak berkahwin melainkan lelaki penzina (ayat 3 surah an-Nur) dan jika wanita itu ingin bertaubat, anak berkenaan dibolehkan berbin atau berbintikan nama wanita terbabit.Wajah Suspek Pembunuhan Dirang, Kesemua Disambung Reman 7 Hari

Posted: 17 Mar 2012 10:06 PM PDT


SAMBUNG REMAN... tiga suspek utama kes pembunuhan Dirang di Mahkamah Majistret Johor Bahru, semalam.

[HM] Johor Bahru: Mahkamah Majistret, di sini, semalam meluluskan permohonan lanjutan reman seminggu lagi terhadap tiga suspek utama kes bunuh dan bakar kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang, sehingga 23 Mac ini.

Pendaftar Mahkamah Rendah, Nuriza Mustaffa melanjutkan tempoh tahanan reman itu bermula semalam bagi membolehkan polis meneruskan siasatan lanjut, selain mengumpul bukti berhubung kes terbabit.

Ketiga-tiga suspek, termasuk seorang wanita, berusia 30-an serta 40-an yang dikawal ketat anggota polis memakai baju lokap berwarna oren tiba di perkarangan Mahkamah Majistret menaiki kenderaan polis jam 9.45 pagi bagi mendapatkan perintah reman berkenaan.

Perkarangan mahkamah dipenuhi wakil media daripada pelbagai organisasi yang menunggu kehadiran mereka.

Mereka berjalan sambil menundukkan muka bagi mengelak wajah dirakam.

Ibu Dirang, Roselyn Alan, 25, berkata, dia sekeluarga mengharapkan siasatan dan hukuman dapat dijatuhi terhadap penjenayah yang melakukan perbuatan kejam terhadap anaknya.

"Dirang hanya anak kecil yang tak tahu apa-apa. Dia langsung tak bersalah. Perlakuan penjenayah terbabit sungguh tidak berperikemanusiaan," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin berkata, lanjutan tahanan reman itu dibuat bagi membolehkan pihaknya mengumpul bahan bukti sebelum menyerahkan kertas pendakwaan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.

"Bapa kandung Dirang, warga negara Filipina yang ditahan sebelum ini, dijangka dihantar pulang ke negara asalnya, esok.

"Saya bersama anggota polis yang lain komited dan berjanji akan menjalankan siasatan secara terperinci bagi memberi keadilan sepatutnya kepada Dirang sekeluarga," katanya.

Pada 1 Mac lalu, Dirang dilaporkan hilang ketika membeli mi segera dan telur di kedai runcit berhampiran rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam sebelum disahkan meninggal dunia akibat dibunuh dan dibakar, 12 Mac lalu.

Kematiannya disahkan melalui ujian deoxyribonucleic asid (DNA) yang dijalankan terhadap rangka manusia yang ditemui di ladang kelapa sawit di Nusa Damai, Masai 8 Mac lalu, yang sepadan dengan DNA Roselyn.

Ketiga-tiga suspek iaitu dua lelaki dan seorang wanita ditahan polis pada hari Dirang dilaporkan hilang, manakala bapa kandung kanak-kanak berkenaan turut ditahan bagi membantu siasatan pada 8 Mac lalu.

Kelmarin, bapa kandung Dirang disahkan tidak mempunyai kaitan dengan pembunuhan kejam itu.


Berkaitan:

Tiga suspek kes bunuh Dirang positif ambil dadah

[BH] JOHOR BAHRU: Mahkamah Majistret, di sini semalam membenarkan perintah tahanan reman terhadap tiga suspek yang dipercayai terbabit dengan pembunuhan Nurul Nadirah Abdullah, 5, atau Dirang, dilanjutkan sehingga Jumaat ini.

Tiga suspek termasuk seorang wanita yang berusia 30 hingga 40 tahun itu dibawa dengan van polis tiba di pekarangan mahkamah jam 9.45 pagi.

Perintah tahanan reman dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Rendah, Nuriza Mustaffa selepas mendengar permohonan pihak polis.

Ketika tiba di mahkamah, semua suspek memakai baju lokap dengan seluar pendek paras lutut hanya menundukkan kepala bagi mengelak muka mereka dirakam jurugambar media yang menunggu di perkarangan mahkamah seawal jam 8 pagi.

Ketiga-tiga suspek disahkan positif dadah Methamphetamine dan syabu, selain dua daripadanya turut mempunyai rekod jenayah lampau kes penyalahgunaan dadah dan mencuri.

Pada mulanya ketiga-tiga suspek direman dua minggu bermula 2 Mac lalu di bawah Akta Dadah Berbahaya susulan siasatan membabitkan kehilangan Dirang selepas dilaporkan keluar membeli mi segera di kedai blok bawah Flet Sri Delima, yang ketika itu diklasifikasikan sebagai orang hilang.

Bagaimanapun, selepas ujian DNA mendapati rangka manusia yang ditemui terbakar di sebuah tapak pembinaan terbengkalai, Nusa Damai yang pada 12 Mac lalu disahkan milik kanak-kanak malang terbabit, kes disiasat mengikut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin, berkata suspek akan dihadapkan ke mahkamah selepas kertas siasatan dikemukakan kepada Pejabat Pendakwa Raya.


ALHUSSEYN

Posted: 18 Mar 2012 03:24 PM PDT

ALHUSSEYN


Lawak Terbaik Setiausaha Agong Umno

Posted: 18 Mar 2012 09:01 AM PDT

Nak bukti apa lagi wahai Nan? Janganlah cuba nak tutup bangkai gajah dengan sehelai daun lalang! Satu duni dah terhidu bau busuk Umno yang sampai ke ususnya itu.Bukan kita orang cakap, tapi Mahathir sendiri yang pernah cakap!

"...kalau betul kita (lembaga disiplin) akan ambil tindakan," Nan buat lawak di sini

Kerabu Bersuara ®

Posted: 18 Mar 2012 03:11 PM PDT

Kerabu Bersuara ®


Kerajaan akui hubungan dagang dengan Israel

Posted: 18 Mar 2012 07:57 AM PDT


Oleh: ROSALWANI CHE SOH

KOTA BHARU - Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, beliau akan memperjelaskan isu mengenai hubungan perdagangan dengan Israel pada sidang Parlimen dalam masa terdekat.

Persidangan Dewan Rakyat yang bermula Isnin lalu akan disambung esok.

Menurutnya, kerajaan tidak pernah menyembunyikan fakta bahawa negara ini mempunyai hubungan dagangan dengan Israel, namun sama sekali tidak mengiktiraf negara tersebut yang jelas menindas rakyat Palestin.

"Sebagai sebuah negara Islam, kita tidak iktiraf Israel kerana mereka menindas rakyat Palestin dari segi kepentingan hak rakyat, namun Kerajaan Pusat tidak pernah menyembunyikan yang kita ada jalankan perniagaan dengan mereka.

Kerana dalam perkembangan dunia hari ini amat sukar untuk mengasingkan perdagangan dengan negara luar termasuk Israel," katanya kepada pemberita selepas majlis seminar panel penasihat peringkat Kelantan di Politeknik Kota Bharu, hari ini.

Turut hadir Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan, Makhtar Mustafa serta Pengarah Kesihatan Datuk Dr. Nordayanah Hassan.

Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menegaskan negara Islam boleh bekerjasama dengan Israel dari segi hubungan dagangan namun tidak menyokong kefahaman Zionis.

Abdul Hadi berkata, bangsa Yahudi pernah menjalankan hubungan perniagaan dengan Nabi Muhammad SAW ketika berada di Madinah. Sebelum ini Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengkritik Kerajaan Pusat menjalinkan hubungan dagang dengan Israel dan membenarkan pelabuhan negara disinggahi kapal Israel.

Mustapa yang juga Pengerusi Perhubungan Barisan Nasional Kelantan berkata, hubungan perdagangan dengan Israel melibatkan perniagaan yang dijalankan oleh syarikat-syarikat multinasional.

"Namun dari segi politik kita memang tidak langsung menyokong mereka dan masih menganggap mereka masih sebagai musuh dalam Islam, Insya-Allah saya akan beri penerangan mengenai perkara ini di Parlimen dalam masa terdekat," katanya.

Annuar Musa: Azzuddin tiada kuasa buat kenyataan

Posted: 18 Mar 2012 07:55 AM PDT


Oleh: Wartawan Sinar Harian

SHAH ALAM - Tan Sri Annuar Musa menegaskan, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad tidak wajar mengeluarkan kenyataan media bahawa beliau telah dipanggil untuk menghadap Jawatankuasa Tatatertib badan itu.

Timbalan Presiden FAM ini berkata, Azzuddin tidak diberikan kuasa untuk mengeluarkan kenyataan media dan berharap Setiausaha Agung itu tidak dihadapkan kepada jawatankuasa disiplin ekoran tindakannya.

"Setahu saya, Jawatankuasa FAM tidak pernah memberi kebenaran kepadanya untuk membuat sebarang kenyataan akhbar apatah lagi mendedahkan secara terperinci pertuduhan sebelum ianya sampai kepada saya.

"Lagipun buat masa ini Presiden berada di luar negara dan saya adalah antara pegawai tertinggi yang ada dalam negara untuk dirujuk," kata beliau dalam laman Facebooknya, petang ini.

Annuar berkata demikian mengulas laporan media hari ini bahawa Jawatankuasa Tatatertib FAM kelmarin telah memanggilnya menghadap FAM berhubung kenyataannya mengenai prestasi skuad kebangsaan ketika Majlis Penutup Bengkel Pemasaran dan Pembangunan Penyokong Kelab MSL, Selasa lalu.

Azzuddin dipetik berkata, surat yang dihantar melalui faks dan e-mel itu lebih bertujuan kepada perbincangan.

"Kita akan menunggu maklum balas timbalan presiden sehingga 23 Mac ini. Sekiranya beliau tidak mengaku salah, barulah kita akan meneruskan siasatan dan mengadakan pertemuan dengannya 29 Mac nanti," kata Azzuddin kepada Sinar Harian.

Dalam tulisannya, Annuar juga berkata, beliau masih lagi belum menerima sebarang surat yang telah dinyatakan oleh setiausaha agung itu.

"Mungkin kerana saya masih lagi di Ipoh sementara itu pula pejabat saya di Kota Bharu cuti pada hari Jumaat dan Sabtu manakala KL pula cuti hari sabtu dan ahad jadi saya perlu mencari surat itu dulu sebelum memberi sebarang komen," katanya.

Annuar yang dipetik dari laman sosialnya juga berkata, beliau berharap Setiausaha Agung itu tidak akan dibawa ke jawatankuasa disiplin kerana telah membuat kenyataan media.

Tiada rombakan Pas Kedah

Posted: 17 Mar 2012 07:03 PM PDT


Oleh: ROSNANI SAAD

KOTA SARANG SEMUT - Tiada rombakan dalam Jawatankuasa Perhubungan Pas Kedah walaupun kira-kira 90 peratus suara dari kawasan mahu penyusunan semula dilakukan bagi memantapkan jentera parti menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) susulan kemelut kepimpinan negeri baru-baru ini.

Sinar Harian difahamkan, usul penyusunan semula jawatankuasa itu dikemukakan oleh Dewan Pemuda Pas negeri dan mendapat sokongan majoriti kepimpinan kawasan termasuk Sungai Petani, Jerlun, Kulim-Bandar Baharu, Kubang Pasu dan Pokok Sena.

Malah, majoriti wakil yang menghadiri mesyuarat bulanan Pas Kedah di Kompleks Pas Batu 9, semalam, turut menyuarakan kebimbangan mengenai kesukaran yang mungkin dihadapi jika kedua-dua timbalan pesuruhjaya Pas, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh, kekal dalam jawatankuasa itu.

Susulan kebimbangan itu, ada wakil Pas kawasan yang mengutarakan usul mendesak agar Phahrolrazi dan Ismail dilucutkan jawatan, namun Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Seri Azizan Abdul Razak telah menolak.

Difahamkan, keengganan Azizan adalah disebabkan pendiriannya tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan ,selain memberi ruang kepada kedua-duanya untuk memperbaiki keadaan.

Sementara itu, Azizan ketika ditemui media selepas mempengerusikan mesyuarat terbabit, tidak menafikan isu mengenai usul penyusunan semula jawatankuasa Perhubungan Pas negeri turut dibincangkan.

"Tidak semestinya bila ada orang minta lucut, kita akan lucutkan (jawatan), tetapi kita ada bincang secara umum mengenainya," katanya.

Menurutnya, terdapat dua peringkat pelucutan iaitu peringkat keahlian dan pelucutan beberapa jawatan.

"Peringkat keahlian, bukan hak negeri tetapi hak Pusat, mengenai pelucutan beberapa jawatan pula, bukan hak pesuruhjaya tetapi pesuruhjaya boleh membuat tuntutan dengan persetujuan jawatankuasa. Namun ada beberapa faktor yang perlu diambil kira, tidak semudah itu," katanya.

Azizan berkata, selain isu berkenaan, mesyuarat bulanan yang bermula jam 9.30 pagi sehingga 2 petang itu turut menyentuh pelbagai isu termasuk kewangan, program serta persiapan pilihan raya.

Biaqpila

Posted: 18 Mar 2012 03:08 PM PDT

Biaqpila


PAYUDARA MELETUP

Posted: 18 Mar 2012 06:39 AM PDTSTOCKHOLM – Seorang peserta siri realiti televisyen Sweden terpaksa dikejarkan ke hospital apabila implan dalam buah dadanya meletup gara-gara aksinya bergusti dalam lumpur, lapor media semalam.

Lina Hellqvist (gambar) menyertai siri Djungelns Drottning (Ratu Hutan) yang mengisahkan kehidupan sekumpulan 10 peserta hidup dalam hutan tanpa bantuan sebarang teknologi.

Ketika kejadian, Lina, 24, sedang bergusti dengan beberapa peserta lain apabila dia berasa satu daripada buah dadanya berbunyi.

Sumber berkata, bimbang dengan keadaan itu, kakitangan produksi Djungelns Drottning menggunakan helikopter untuk memindahkan Lina ke hospital.

Menurut Lina, dia tidak menyangka sama sekali implan pada buah dadanya boleh meletup tiba-tiba.

"Apabila ia meletup, peserta lain benar-benar bimbang dan saya pula berasa sangat tidak selesa," katanya.

Masih mendapatkan rawatan, Lina berkata, dia masih berasa ada yang tidak kena pada buah dadanya.Lina – turut menganggap dirinya seorang bloger – kini menunggu masa sesuai untuk menjalani pembedahan bagi membetulkan semula implan berkenaan.

Djungelns Drottning adalah siri realiti yang mencabar kemampuan wanita hidup dalam serba kekurangan.

Antara tugasan mereka dalam hutan ialah menghidupkan api menggunakan perapi rambut.

Walaupun sesetengah media melaporkan insiden itu berlaku dalam hutan di Malaysia, media lain mendakwa, penggambaran dibuat di Thailand.

Ogos tahun lalu, seorang wanita Britain mengalami nasib sama apabila implan buah dadanya meletup terkena tembakan peluru paintball. – MirrorKONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

LAWAK AHAD: PEMBANTU RUMAH YANG COCOK

Posted: 17 Mar 2012 06:00 PM PDTSeorang sahabat sedang mencari pembantu rumah dan setelah diselidik di agensi... senarai akhir... adalah 3 orang wanita indonesia yang tersenarai...

Banyak la soalan yang ditanya..kesemuanya sama antara ketiga-tiga calon tu... sapa nama... umur... status... pengalaman kerja...

calon 1..
Apa nama?
Erni
Umur berapa?
22 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Ahh..tuan... masih bujang.
Kenapa tak kahwin?
Belum ada yang COCOK.

calon 2
Apa nama?
Esah
Umur berapa?
24 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Sudah tuan...sudah ada yang COCOK.

calon3
Apa nama?
Piah
Umur berapa?
23 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Ahh..tuan...sudah bercerai.
Aii..muda-muda lagi dah bercerai?
Kurang COCOK tuan...
KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

Anggota polis tawar beri keterangan pada tribunal

Posted: 17 Mar 2012 03:00 PM PDT


Beberapa anggota polis yang masih berkhidmat, telah memaklumkan kepada Malaysiakini mengenai kesediaan mereka tampil secara sukarela memberi keterangan kepada tribunal berhubung dakwaan salahlaku terhadap Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Keterangan tersebut, tegas mereka, akan melampaui dakwaan wujudnya pakatan sulit antara kedua-duanya dengan penjenayah.

Malaysiakini telah menyiarkan satu siri laporan sejak seminggu lalu mengenai dakwaan bahawa pasukan polis bersekongkol dengan penjenayah.

Ia dipercayai telah mendorong anggota polis berkenaan yang masih berkhidmat itu, untuk tampil memberi keterangan.

Mereka - yang enggan mendedahkan nama melainkan sebuah tribunal ditubuhkan - berkata ketika pasukan itu bertambah baik di bawah kepimpinan Tan sri Ismail Omar sekarang, namun pengaruh Peguam Negara Abdul Gani masih menimbulkan rasa takut di kalangan banyak pihak.

Ini, kata mereka, akan berterusan melainkan sebuah tribunal bebas ditubuhkan.

perkasa visit kdn on isa 290911 hishamuddinIsnin lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (kiri) meminta bukti terhadap dakwaan salahlaku tersebut.

Ini ekoran laporan Malaysiakini mengenai ucapan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan (CCID), Datuk Ramli Yusuff, yang mendakwa Gani bersama dengan Musa dan Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika itu, telah menganiayainya dan orang-orangnya.

Tuduhan itu berasal daripada siasatan mereka terhadap Goh Cheng Poh atau Tengku Goh, seorang penjenayah dari Johor yang didakwa mendapat sokongan Musa.

Tengku Goh ditangkap oleh Ramli pada 1 Ogos 2007 tetapi dibebaskan empat bulan kemudian.

Ketika dakwaan semakin menggunung, Musa kemudiannya disiasat dan dibersihkan oleh Abdul Gani dan BPR, manakala kontrak perkhidmatannya sebagai Ketua  Polis Negara disambung sehingga persaraannya pada 2010.

Bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini persoalan mengenai dakwaan pembabitan kedua-duanya itu, masih berterusan.-MKKONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

Muslimeen United

Posted: 18 Mar 2012 01:30 PM PDT

Muslimeen United


Bekas Komando 69 PGK serah borang ahli Pas kepada Tuan Guru Presiden

Posted: 18 Mar 2012 07:59 AM PDT


IPOH : Semasa program Jamuan bersama rakyat di Taman Pinji Mewah, Pengkalan Pegoh, telah berlangsungnya satu acara yang istimewa.

Bekas-bekas Anggota Komando 69 Pasukan Gerak Khas (PGK -Unit Elit TUDM) dengan diwakili oleh Mohamad Ismail Bin Hj Saleh telah berbesar hati untuk menyampaikan sendiri borang-borang kemasukan mereka ke dalam Pas kepada Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

Lebih istimewa dan uniknya apabila Mohamad Ismail telah menyerahkan borang-borang tersebut dengan penuh istiadat dan penghormatan seorang angkatan tentera kepada Tuan Guru Presiden.

Aksi-aksi beliau semasa penyerahan borang-borang tersebut telah sempat saya rakamkan. Mari saksikan adegan tersebut:-


Mohamad Ismail melutut di hadapan Tuan Guru untuk memulakan penghormatan beliau


Songkok yang dipakai telah ditukar kepada beret Komando PGK yang disertakan dengan logo Pas


Beret dipakai kemas dikepala


Beliau bangun dengan penuh tertib dan hormat setelah memakai beret tadi


Tabik hormat seorang bekas anggota komando PGK kepada Tuan Guru Haji Hadi
Bersalaman sebelum menyerahkan borang


Borang diserahkan kepada Tuan Guru Presiden bagi menandakan beliau dan rakan-rakannya ingin bersama di dalam jemaah Islam parti Pas. Takbir!!!Betapa Jahatnya Kerajaan UMNO/BN terhadap Rakyat Kelantan

Posted: 18 Mar 2012 07:54 AM PDT

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/420521_10150653263483046_215868293045_8822569_1334582958_n.jpg

Ustaz Azhar di kepung Polis !!

Posted: 18 Mar 2012 07:44 AM PDTRibuan muslimin & muslimat hadir mendengar kuliah Maghrib dari Ust.Azhar Idrus di Masjid Negeri Pulau Pinang...Hebat orang P.Pinang serta hebatnya Aura Ustaz Azhar Idrus .


Lihat Pak - Pak Polisi pun jadi peminat Ustaz Azhar bergambar bersama Ustaz Azhar.
La Peminat rupanya !! ingatkan kena kepung pasal buat ceramah tanpa permit...........

Skandal Terbaru Kerajaan Najib : RM976.6 juta

Posted: 18 Mar 2012 07:43 AM PDT

Penjualan konsesi Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya oleh Maju Holdings Sdn Bhd kepada EP Manufacturing Berhad dalam urusniaga yang dilaporkan bernilai RM1.7 bilion.

Ini menimbulkan keraguan serta merta memandangkan pembinaan lebuhraya tersebut menggunakan Wang Rakyat yang besar melalui geran kerajaan bernilai RM976.7 juta. Kos keseluruhan lebuhraya tersebut dianggarkan bernilai RM1.32 bilion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh Rakyat melalui geran RM976.7 juta yang diberikan kerajaan kepada Maju Holdings Sdn Bhd.

 
Selain geran tersebut, dianggarkan suntikan dana yang dibuat oleh Maju Holdings Sdn Bhd hanyalah sekitar RM60 juta kerana ia turut meminjam RM370 juta dari institusi kewangan.


Mana wang Rakyat RM976.7 juta ?
Dikembalikan...?  atau "Lu tolong gua… Gua tolong lu…"
 
Oleh yang demikian, penjualan berjumlah RM1.7 bilion ini akan memberi keuntungan kepada Maju Holdings Sdn Bhd sekiranya geran oleh kerajaan berjumlah RM976.6 juta tidak dikembalikan.  Jika ini berlaku, selepas membayar hutang institusi kewangan berjumlah RM370 juta, bermakna Maju Holdings Sdn Bhd bakal membuat keuntungan berjumlah sekitar RM1.33 bilion sedangkan modal pelaburannya dianggarkan RM60 juta sahaja.
 
 
Kembali dana rakyat
 
Kita mendesak Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan mengesahkan sama ada Maju Holdings Sdn Bhd akan mengembalikan dana rakyat sejumlah RM976.7 juta itu, kerana jika tidak ia menimbulkan lebih banyak persoalan yang akan terus menaikkan kemarahan rakyat?
 
Sejak akhir-akhir ini, keghairahan Perdana Menteri meluluskan urusniaga melibatkan kroni UMNO/Barisan Nasional bernilai berbilion ringgit menguatkan syak wasangka rakyat bahawa harga yang tinggi yang dikenakan kroni merugikan rakyat.
 
Penjualan konsesi lebuhraya ini adalah urusniaga yang kedua dalam masa sebulan yang membelakangkan kepentingan rakyat, selepas pembelian aset dan perniagaan Ananda Krishnan oleh dana 1MDB yang dikawal sepenuhnya Perdana Menteri berjumlah RM8 bilion, walaupun 1MDB tidak pernah ada sebarang pengalaman di dalam industri penjanaan tenaga.
 
Perdana Menteri mungkin berfikiran beliau boleh mendiamkan diri mengenai NFC, tetapi sudah tentu jumlah dana rakyat sebesar RM976.6 juta ini memerlukan jawapan dari beliau memandangkan urusniaga tersebut tidak boleh berlaku tanpa kelulusan beliau sendiri sebagai Menteri Kewangan.

Najib memang bijak memanipulasikan wang... apa sahaja guna wang, termasuklah nak tarik sokongan Rakyat... guna wang...!

"Lu ingat Rakyat ni apa........???" 

Rakyat bijak menilai ...


Gelombang unggu tuntut kerajaan bebas rasuah

Posted: 18 Mar 2012 07:39 AM PDT


Jalan-jalan sekitar Petaling Jaya, Selangor hari ini menyaksikan gelombang ungu apabila kira-kira 4,000 sebahagian besar mereka wanita berarak dari dua lokasi berbeza dalam usaha  menuntut untuk kerajaan bebas rasuah dan bersih tadbir urus yang bersih.

women's day rally 180312Sambil berpakaian ungu dan sarung tangan putih, mereka berkumpul di dua tempat berasingan - tasik Taman Jaya dan Masjid Tun Abdul Aziz di Seksyen 14 pada jam 2 petang tadi, meskipun hujan gerimis.

Dengan melaungkan slogan seperti "Hidup, Hidup, Hidup wanita" dan "Tolak, tolak, tolak rasuah" mereka juga membawa sepanduk, kain rentang dan poster yang bertemakan anti rasuah dan anti diskriminasi terhadap wanita.

Mereka kemudiannya membanjiri Padang Astaka, Petaling Jaya bagi menghadiri Himpunan Wanita Suara Perubahan.

Himpunan yang bermula pada pukul 3.15 itu dihadiri oleh pimpinan Pakatan Rakyat. Antara mereka, exco kanan kerajaan negeri Selangor, Teresa Kok, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Ketua Muslimat PAS, Siti Zailah Yusuf.
superwomen rally 180312 15Selain pimpinan Pakatan, turut mencuri tumpuan pada perhimpunan itu ialah 20 orang wakil Jaringan Kampung Orang Asli Semenanjung.

Ketika berarak, peserta melaungkan 'Wanita mahukan perubahan', 'Hentikan rasuah' sambil membawa sepanduk seperti 'Keganasan terhadap wanita siapa peduli' dan 'Negara maju kami miskin'.

Himpunan anjuran gabungan 15 NGO ini juga turut diserikan lagi dengan acara tarian oleh jawatankuasa Wanita Suara Perubahan dan paluan gendang daripada kumpulan KL Street Drummers.

Selain itu, exco kebajikan, hal ehwal wanita, sains teknologi dan inovasi, Rodziah Ismail ketika berucap menyeru agar perubahan pentadbiran dilakukan bukan sahaja di Selangor malah di seluruh Malaysia.
Tukar kerajaan

Sambil mendapat sokongan gemuruh, Rodziah juga berkata, semua wanita perlu bekerja kuat dan turun padang bagi memastikan kerajaan akan datang adalah sebuah kerajaan yang bersih.

superwomen rally 180312 nurul"Kita perlu lakukan perubahan dengan memastikan kerajaan yang bersih. Kita juga perlu bersihkan BN.

"Sebagai wanita bukan sahaja perlu pastikan perubahan ini boleh dilakukan tetapi berjanji akan pastikan kerajaan juga ditukar," katanya yang juga merupakan ADUN Batu Tiga.

Bagi wakil masyarakat kaum Orang Asli, Fatimah Bahsin pula  berkata, beliau mahu kerajaan memberi jaminan akan melindung hak tanah adat mereka dan tidak menindas wanita Orang Asli.

Fatimah berkata, penindasan terhadap wanita Orang Asli perlu dihentikan kerana jelasnya, golongan itu juga mampu melaksanakan kerja mereka dengan bagus.

womans day rally"Jangan singkirkan Orang Asli. Wanita Orang Asli sebelum ini dibuli kerana tidak berpendidikan. Kita juga mampu buat kerja bagus dan kami minta beri gaji berpatutan kepada kami.

"Kerajaan juga perlu bagi tanah kepada kami kerana itulah mata pencarian Orang Asli," katanya sambil mendapat tepukan daripada peserta himpunan.

Sementara itu, Jawatankuasa Wanita Suara Perubahan, Adriene Leong berkata, himpunan hari ini berjaya mencapai sasaran, Malah, katanya, beliau tidak menyangka peserta yang hadir akan mencecah ribuan orang.
Keluar mengundi

Menurut Adriene yang juga merupakan ahli Empower, matlamat utama himpunan ini adalah bagi menuntut kerajaan yang bersih tidak kira dari parti mana yang bakal memimpin negara.

superwomen rally 180312 13"Kita juga sebenarnya menjemput semua ADUN dan ahli parlimen untuk hadir pada himpunan hari ini. Sesiapa pun sebenarnya boleh hadir tidak hanya sebelah pihak sahaja.

"Dan kita bukan mahu ubah kerajaan tetapi tidak kira siapa yang menjadi kerajaan, mereka perlu bersih," katanya.

Menurut Adriene lagi, himpunan ini juga merupakan antara cara bagi menggesa wanita supaya keluar mengundi pada pilihan raya umum serta menjadikan isu wanita sebagai isu negara.

"Tidak kira dari parti mana, isu wanita perlu diletakkan sebagai isu negara dan kemungkinan juga, pada Hari Wanita tahun hadapan, kita akan buat lagi himpunan seperti ini," ujarnya. -M'kini
  


VIDEO PANAS DARI PARLIMEN : MP PASIR SALAK HINA RAKYAT KELANTAN!!

Posted: 17 Mar 2012 08:35 PM PDT


BONGKAR!: Najib Kaki Perempuan

Posted: 17 Mar 2012 08:27 PM PDT


Najib, kaki perempuan yang membawa Malaysia ke arah kehancuran


Bagaimana seorang individu yang tidak dapat memahami konsep yang ringkas dan terang boleh berada di kedudukan mengurus dan memimpin negara? Lihatlah kegagagalan skim MyFirst Home dan keputusan terbaru memansuhkan skim saraan kakitangan kerajaan,selain dari kegagalan yanglain-lain.

Dilancarkan setahun yang lepas, skim pemilikan rumah untuk golongan berpendapatan rendah gagal kerana pihak bank enggan memberi pinjaman 100% kepada pemohon yang berpendapatan kurang dari RM3000 sebulan.Bagaimana Najib boleh tidak dapat memahami fakta bahawa dengan pendapatan demikian, seseorang mungkin tidak ada wang tambahan untuk membayar ansuran rumah?Seharusnya Najib ketahui yang seorang individu perlu membayar berbagai-bagai keperluan seperti makanan,pengangkutan dan perbelanjaan lain. Selepas potongan EPF dan Socso, tiada lagi wang yang tinggal.

Walaupun Najib bukan seorang yang arif tentang kewangan,beliau ada penasihat,pakar,ahli-ahli dan 1.4 juta kkaitangan kerajaan untuk beliau mendapatkan idea dan formula. Yang utama, skim tersebut bertujuan memancing pengundi terutamanya golongan muda. Najib bergantung kepada skim tersebut kerana beliau perlu menang dengan apa cara sekalipun dalam PRU ke 13.tetapi ianya menjadi satu kegagalan.

Hal yang sama berlaku kepada skim saraan kakitangan awam yang diumumkan Febuari lepas dimana jurang perbezaan antara kakitangan awam eringkat tinggi dan mereka yang berda dalam gerd yang lebih rendah-iaitu golongan majoriti- sangat luas. Pelan ini menjadi bahan kritikan sejak awal lagi dan akhirnya dimansuhkan oleh Najib kerana terlalu hangat untuk diteruskan. SBPA juga bertujuan memancing undi untuk PRU 13.

'Popularity poll' that went unnoticed and incompetent advisers


Tidak mengejutkan bila kajian populariti beliau langsung tidak dihiraukan, hanya segelintir sahaja rakyat yang mempersoalkan kenapa ianya meningkat ke 69%.Dakah ianya sesuatu yang dibuat-buat?Adakah kerana bagaimana soalan-soalan poll tersebut dirangka? Bagaimanapun, selain dari kajian meragukan dikalangan rakyat Malaysia, kekurangan respon menunjukkan rakyat telah membuat keputusan dan tidak akan mengubah fikiran hanya dengan keputusan man-mana kajian.

Najib gagal kerana beliau terlalu jahil.Beliau terus meletakkan orang yang salah di kedudukan yang tinggi.Mereka yang perlu membantu beliau dalam program transformasi ,tetapi transformasi yang dilihat oleh rakyat ialah dari Ah Jib Gor kepada Ah Chep Gor, akibat dari dakwaan bahawa beliau menggunakan RM400,000 duit rakyat untuk majlis pertunangan anak perempuan nya.

Ah Jib Gor ialah nama panggilan yang diberikan oleh penasihat2 nya untuk memancing pengundi Cina.Tapi mereka tidak sedar nama panggilan tersebut membuat masyarakat Cina merasa penghinaan dan kurang rasa hormat terhadap tahap intelektual dan kematangan mereka ialah satu lagi tanda kesilapan besar percaturan pasukan perangka strategi Najib.


Dana 1MDB yang membeli aset Ananda Krishnan untuk jumlah kontroversi RM8.5billion mempunyai panel penasihat dan pengarah2 yang mem[unyai latarbelakang yang meragukan.1MDB, yang dikatakan oleh pemimpin pembangkang,Anwar Inrahim sebagai dana lumpur berbaur politik, kini mahu melupuskan aset2 lapuk tersebut diluar negara, yang mana para penganalisa mensyaki satu cubaan untuk menutup mulut rakyat tentang harga belian yang terlalu tinggi.

Tambahan pula,program transformasi ekonomi dan politik Najib juga gagal. Senarai panjang yang selalu digembar gembur tidak perlu kerana rakyat sudah tahu.Tidak banyak yang berjaya menarik perhatian pelabur manakala jumlah hutang negara terus naik.

Satu lagi kes memalukan yang bakal meletup ialah penyenaraian saham Felda Global Ventures. Setiap hari, ada saja peneroka Felda yang menolak idea yang mungkin akan memberi kekayaan kepada mereka di peringkat awal, tetapi kemudian mendedahkan mereka kepada risiko kehilangan tanah kerana pengambilalihan oleh pakar pasaran saham.

Tetapi akhirnya isu kurang pemahaman PM terhadap isu dan konsep, ditambah pula dengan nasihat dari orang-orang yang salah,akan membawa kepada kejatuhan pemerintahan beliau. Pemerintahan yang dicemari malapetaka, ketidakupayaan, tidak jujur dan hiprokrit.

Rekod buruk Najib


Sejak Najib dipanggil balik dari England dan menceburi diri di bidang politik pada usia 23 tahun pada tahun 1976 setelah bapanya PM kedua Abdul Razak, meninggal dunia, beliau telah memegang beberapa jawatan dalam kabinet bermula dengan Timbalan Menteri Telekom dan Pos,Timbalan Menteri Pelajaran dan juga Timbalan Menteri Kewangan.

Kemudian beliau di pilih sebagai Menteri Besar Pahang pada usia muda,28 tahun pada tahun 1982.Walaupun perjalanan lancar dalam bidang politik dan pendedahan yang diberikan oleh UMNO, beliau tidak menyumbang apap-apa yang berkesan kepada parti, pendapat nasionalis Melayu,Malaysia dan juga kedudukan politiknya sendiri.

Sepatutnya pengalaman sedemikian dapat membentuk beliau menjadi ahli politik sejati, yang mempunyai kematangan dalam demokrasi Malaysia yang moden dan membangun,pemimpin yang peka,prihatin dan memenuhi aspirasi rakyat. Seorang Perdana Menteri yang boleh dibangga kan oleh rakyat.

Kaki perempuan dan pertemuan dengan Rosmah Mansor


Najib bergelumang dengan skandal peribadi sebagaimana yang diberitahu oleh bapanya kepada seorang diplomat asing pada satu jamuan minum the. Razak membeirtahu anak lelakinya kaki perempuan sejak dari zaman universiti. Kemudian ada dakwaan khalwat bila dia ditangkap apa yang tidak sepatutnya dilakukan denganseorang penyanyi di Port Dickson.

Najib juga terlibat dengan kontroversi bila meninggalkan isteri pertamanya untuk berkhawin dengan isteri orang, Rosmah Mansor. Ada yang menyalahkan Rosmah ,yang mata duitan sebagai faktor utama dalam keputusan politik Najib.Tapi sama sepeti pasukan penasihat nya, Rosmah yang boros,terburu-buru dan agresif hanya sebahagian dari masalah Najib.

Tanggungan terbesar Najib ialah dirinya sendiri, kekurangan fokus,intelek dan keupayaan untuk mengenal dan memilih yang terbaik. Inilah sebab beliu sentiasa dalam kesusahan dan alasan nya sentiasa beliau tidak mendapat nasihat yang betul..Beberapa kali hal ini berlaku ,sebbelum rakyat sedar hanya orang jahil dan bodoh shaja akan sewenang nnya dan kerap kali tersilap.

Altantuya dan zaman mewah Najib di Kementerian Pertahanan


Masih terbayang bayang dalam kepadanya seperti kata-kata Damocles ialah pembunuhan Altantuya Shaaribu, dimama Rosmah dituduh terlibat. Sudah tentu 2 bekas pengawla peribadi yang didapati bersalah atas tuduhan tersebut. Najib dan kawan baiknya Razak Baginda juga dituduh mengambil secara tidak jujur RM570 juta wang imbuhan dari syarikat gergasi menjual senjata Perancis DCN kerana bersetuju mmebeli kapal sleam Scorpene bagi pihak kerajaan Malaysia.

Semasa Najib sebagai Menteri Pertahanan,beliau terlibat dalam pembelian 12 buah helikopter Eurocopter EC725 Cougar berjumlah RM2.3 billion,walaupun Brazil membayar hanya RM4.5 juta untuk 50 unit model yang sama.Najib juga memantau pembelian 18 buah jet pejuang Sukhoi dari Rusia bernilai RM3.2 billion, dimana komisen dibayar kepada syarikat Malaysia IMT Defence, pada kadar 12 peratus dari belian atau RM380 juta. Jumlah sebesar itu untuk menjadi orang tengah. Tapi Najib terlepas kerana UMNO.

Semasa zaman mewah beliau sebagai menteri pertahanan, Najib juga terlibat dalam skandal PSC-Naval Dackyard,dimana kontrak diberikan kepada PSCpada tahun 2004 untuk membekalkan bot patrol kepada tentera laut.harga kontrak meningkat dari harga asal RM5.35 billion kepada RM6.75 billion menjelang Januari 2007.Lebih buruk lagi,hanya 2 bot yang rosak dari 6 buah yang sepatutnya.Dan 298 aduan direkodkan berkenaan 2 bot tersebut yang didapati masing-masing terdapat 100 dan 383 item tidak lengkap.

Rasuah dan perkauman makin buruk


Ikrar Najib untuk memerangai rasuah ternyata palsu. Najib membuatkan amalan rasuha makin teruk dalam 3 tahun lepas belaiu menjadi PM selepas Abdullah Badawi dalam tahun 2009.

Dibawah pemerintahanya ,Proton terus dalam kerugian dengan rugi bersih RM88.2 juta untuk suku ketiga berbanding RM68.1 juta yang dicatat dalam masa yang sama satu ketika dulu. Perolehan merosot ke RM1.43 billion berbanding RM1.83bil dahulu>MAS juga mengalami kerugian walau terdapat kerjasama kontroversi dengan Air Asia.Kerugian tidak dapat dibendung,dan kerugian RM2.5 bil diumumkan minggu lepas.

Sekarang Najib bergantung kepada platform 1Malaysia untuk menyatupadukan negara,beliau gagal meraih respon. Hakikatnya beliau mungkin kelihatan tenang dan tidak perkauman, tetapi beliau mempunyai karakte yang meragukan. Beliau ialah Ketua Pemuda UMNO yang mengugut akan memandikan keris dengan darah kaum Cina pada satu rali di kampung Baru,Kuala Lumpur pada tahun 1987,tidak lama sebelum bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad melancarkan gerakan besar-besaran menangkap pemimpim2 pembangkang dan aktivis yang digelar operasi lalang.

Walau beliau mewarwarkan perlunya kesederhanaan,Najib memberi sokongan kepada kumpulan ekstrimis dan perkauman seperti Perkasa dan Jati. Rosmah sendiri hadir ke majlis anjuran Perkasa sebagai sokongan,memberikan indikasi bahawa penerimaan dan pengiktirfan dari pemimpin tertinggi.Sebagaimana kata para pengkritik,bagaimana rakyat boleh percaya beliau seruis berkenaan kesaksamaan dan keharmonian kaum?

Jadi apa kejayaan yang telah Najib capai selama ini?


Didalam negara,Najib tidak mencapai sebarang kejayaan yang boleh dibanggakan dan apa yang konon nya dikatakan berjaya hanyalah rekaan semata. Beliau juga gagal membaiki imeh selelpas berbelanjan jutaan ringgit,dengan perundinag media dari UK yang tertangkap menaja berita yang secara sengaja menggambarkan Najib dalam imej postif kepada pemerhati anarabangsa.

Najib juga gagal membaiki UMNO.Beliau gagal memberi pimpinan parti yang diperlukan untuk memberi nafas baru kepada UMNO.UMNO masih ditakuk lama dengan tabiat menipu,membeli undi,menyebar propaganda palsu dan memberi imbuhan untuk menang pilihanraya.

UMNO masih tiada isi dan integriti,gagal mencari ahli baru yang berbabkat kedalam parti.Jika di bandingkan,PKR dan Pas lebih berjaya menarik golongan professional Melayu menyertai mereka berbanding UMNO.Perlu diberi perhatian kata singkatan ABU direka ketika zaman Najib- Anything But UMNO.


Di peringkat antarabangsa ,Najib terkenal dengan percutian mewah keluar negara dan perjumpaan dengan VVIP-jelas penuh kemewahan dan dibayar oleh pembayar cukai negara.The Global Movement of Moderates, yang dilancarkan oleh Najib pada 16 Januari 2012 sebagai tinggalannya kepada dunia, gagal. GMM ggal meraih sokongan kerana Najib bukan orang yang berkebolehan.Bila beliau bercakap berkenaan idea- idea mulia dan persamaan hak manusia diluar negara, di negara snediri beliau melaungkan retorik perkauman, amaran yang beliau akan terus memegang kuasa walaupun bermakna"crushed bocies',"lost lives' dan"ethnic cleancing".

Tamparan paling hebat dalam cita-cita Najib diperingkat natarabangsa datangnya bulan lepas bila Washington Post menyiarkan berita bertajuk Najib juara " champion of doubletalk" bila pemerintahan nya secara tidak sah menghantar pulang penulis Hamza Kashgari untuk menghadapau hukuman pancung kerana dakwaan murtad.

Mungkin, ketidakupayaan nyata beliau ialah kegagalannya mengawal isteri nya.Bagaimana seorang lelaki yang lemah boleh mengurus negara dengan hutang RM460 bil,dan tergelumang rasuah di setiap tahap dalam kerajaan nya. Memang Najib tidak berkeupayaan,beliau tidak sepatutnya dilantik sebagai Perdana Menteri.UMNO tiada pilihan-siapa lagi kalau bukan Najib? Jika demikian, apa lagi UMNO?
Malaysia Chronicle

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 18 Mar 2012 01:12 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


KAKITANGAN AWAM - GETIK DENGAN UMNO

Posted: 17 Mar 2012 07:57 AM PDT

shalehudin

Posted: 18 Mar 2012 11:21 AM PDT

shalehudin


FAKTA: Cina pun pandai bodek gak... kahkahkah...

Posted: 18 Mar 2012 10:11 AM PDT

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak menerima cenderahati berupa gambar kenangan Allahyarham bapanya, Tun Razak daripada Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Jamuan Malam, Ng Him Fook (dua kanan) pada majlis Jamuan Malam Perdana Menteri bersama Persatuan-Persatuan Agama Cina Perak anjuran Tokong Tow Boh Keong, Ipoh dan Persatuan-Persatuan Agama Cina Perak di SMJK Yuk Choy, malam tadi. Tun Razak pernah berkunjung ke Tokong Tow Boh Keong pada 14 Mac 1968. - Foto BERNAMA

GEMPAQ: Najib bakal dihadiahkan tanah kubur... kahkahkah...

Posted: 18 Mar 2012 08:22 AM PDT

Tanah sisa Lynas diserah kepada PM, menteri

IPOH, 18 Mac: Gabungan aktivis anti-Lynas, Selamatkan Malaysia Hentikan Lynas (SMSL) bercadang menghadiahkan contoh tanah tempat pembungan sisa pepejal nadir bumi di Bukit Merah untuk disimpan anggota kabinet termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Pengerusinya Tan Bun Teat berkata, tindakan itu bagi melihat adakah pihak kerajaan, sedia menerima sisa radioaktif itu yang didakwa mereka sebagai selamat dan tidak merbahaya sehingga meluluskan pembinaan loji nadir bumi The Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) di Gebeng, Pahang.

"EALB (Lembaga Perlesenan Atom & Nuklear Malaysia) dan menteri-menteri kabinet kata sisa buangan radioaktif itu tidak merbahaya sampai dia kata 'kosong ancaman'. Kita nak tahu sama ada mereka akan mengotakan kata-kata mereka.

"Kita akan bawa balik sedikit sisa nadir bumi ini, dan kita cabar mereka untuk simpan dirumah mereka. Mereka jangn cakap tak serupa bikin," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada sesi lawatan sehari ke Perak semalam bagi meninjau bekas tapak loji sisa nadir bumi di Kampung Bukit Merah yang telah ditutup pada 1992, di sini semalam.

Bagaimanapun katanya, tanah tersebut terlebih dahulu akan dijadikan baja untuk pokok bunga seperti cadangan EALB sebelum pasu bunga itu diserahkan.

Ketika mengambil sampel tanah tersebut, beliau mendapati biarpun sudah lebih 20 tahun ditinggalkan, kadar radiasi tanah tersebut masih melepasi paras bahaya.

Terdahulu hampir 50 orang rombongan SMSL dari Kuantan datang ke sini mengadakan pertemuan dengan penduduk Kampung Baru Bukit Merah di sini bagi mendapatkan maklumbalas berhubung kesan loji nadir bumi yang pernah beroperasi di sini.

Dalam pertemuan yang diadakan di Dewan Pusat Rukun Tetangga kawasan Bukit Merah itu, satu jawatankuasa penduduk dibentuk sebagai menyokong tindakan SMSL membantah Lynas di Pahang.

Tukar kerajaan penyelesaian terbaik

Sementara itu, Naib Pengerusi SMSL Ismail Abu Bakar berkata, langkah terakhir bagi menyelesaikan isu Lynas ini adalah dengan menukar kerajaan.

Katanya, kerajaan yang tidak mahu mendengar suara rakyat dan mahu menggadai keselamatan rakyat harus ditolak dan diganti kerajaan yang lebih bertanggungjawab.

"Apa yang kita dah buat jika tak berjaya, akhirnya kita terpaksa balik kepada rakyat.

"Kita akan mintak rakyat tukar kerajaan sebab Pakatan Rakyat sudah janji akan tutup Lynas jika menguasai kerajaan persekutuan," katanya.

Hoi DAP, apahal nie...

Posted: 18 Mar 2012 03:00 AM PDT

Pertikaman Karpal-Ramasamy masih berterusan

Pengerusi DAP Karpal Singh menolak keputusan jawatankuasa disiplin parti itu yang membebaskan Timbalan Setiausaha Agung P Ramasamy daripada tuduhan melanggar tatatertib parti.

Pada sidang akhbar di Pulau Pinang hari ini, Karpal berkata jawatankuasa tatatertib itu tidak layak membuat keputusan kerana Ramasamy juga adalah seorang ahli panel yang sama.

Karpal, seorang peguam veteran dan juga ahli parlimen, berkata ahli-ahli jawatankuasa tatatertib sepatutnya berundur dan membiarkan jawatankuasa baru ditubuhkan bagi mendengar kes berkenaan.

"Benih pemusnahan telah pun disemai sejak dari awal. Mereka duduk dan membuat keputusan terhadap salah seorang daripada mereka" katanya.

Selain daripada Ramasamy, tiga yang lain menganggotai jawatankuasa itu adalah Setiausaha Agung Lim Guan Eng, Naib Pengerusi kebangsaan Tan Kok Wai dan naib pengerusi DAP Pulau Pinang Lim Hock Seng.

Karpal juga berkata bahawa dua pemimpin DAP Pulau Pinang - RSN Rayer dan A Tanasekharan - telah memfailkan rayuan bagi pihak 33 yang lain terhadap keputusan jawatankuasa yang membebaskan Ramasamy itu.

Beliau menjangkakan perkara itu akan dibincangkan oleh jawatankuasa eksekutif pusat DAP tidak lama lagi, dan jika perlu, akan dibawa ke kongres parti itu untuk keputusan.

"Dalam mana-mana mahkamah, ini tidak boleh diterima. Ia tidak sepatutnya dilakukan dan tidak seharusnya dilakukan (untuk menduduki jawatankuasa penghakiman ahli sendiri)," katanya.

Ramasamy dituduh mendalangi demonstrasi di luar Hotel Pearl View tempat konvensyen parti itu di Pulau Pinang diadakan pada 11 Disember - bagi menentang Rayer dan Tanasekharan.

Tan, yang mempengerusikan jawatankuasa disiplin pada 12 Mac lalu, berkata bahawa "tiada bukti secara langsung" yang mengaitkan Ramasamy dengan kejadian itu, justeru, beliau dibebaskan.

HOT!! Konfom pilihanraya bulan JUN...

Posted: 18 Mar 2012 02:33 AM PDT

Perdana Menteri sudah bersedia, tetapi mahkamah belum lagi. Kes-kes memalukan dijadualkan hanya bermula selepas Jun, iaitu selepas pilihan raya umum ke-13 diramal diadakan. Apa persamaan kontroversi berkenaan?

 • Diumumkan pada hujung minggu lalu bahawa Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, menteri wanita, keluarga dan pembangunan masyarakat, terpaksa melepaskan jawatannya berikutan apa yang kini dikenali sebagai 'skandal lembu' dan akan berundur pada 8 April apabila tempoh beliau sebagai senator berakhir.

 • Pada 13 Mac, hari suami, Shahrizat, Datuk Seri Mohamed Salleh Ismail, dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan salah guna wang pinjaman mudah RM250 juta yang diberikan kerajaan. Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin cuba membawa usul di Dewan Rakyat bagi membahaskan kemelut itu tetapi dimaklumkan oleh speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, bahawa perkara itu kini di mahkamah dan adalah sub judice - jika dibincangkan. Ini bermakna pembangkan kehilangan modal berkempenyang mantap.

 • Pada hujung minggu yang sama, Suruhanjaya Sekuriti mengumumkan pengerusinya Datuk Zarinah Anwar, akan meletakkan jawatan pada akhir bulan ini berikutan konflik kepentingan peribadi memababitkan suaminya dalam urusan niaga saham.

 • Hujah bagi rayuan dua anggota polis yang disabitkan membunuh warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, yang sepatutnya didengar pada 10 Februari tetapi kemudiannya ditangguhkan sehingga 9 Mac, kini sekali lagi ditangguhkan sehingga 27 dan 28 Ogos.

 • Pada 9 Januari, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan daripada tuduhan meliwat, tetapi pada 25 Januari pihak pendakwaan mengumumkan bahawa mereka akan membuat rayuan. Perbicaraan rayuan keputusan tidak-bersalah itu dijangka berlarutan dan mengambil masa yang lama.

 • Terdapat pelbagai kontroversi lain, termasuk perbicaraan bekas presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik berhubung skandal pembinaan Zon Bebas Pelabuhan Klang, di mana kerajaan kerugian sebanyak RM12.45 bilion. Kes pendakwaan terhadap Ling selesai beberapa bulan lalu tetapi hanya baru-baru ini diumumkan bahawa beliau mesti membela diri. Tidak pasti bila beliau akan dipanggil untuk berbuat demikian.

Apakah kes-kes berkenaan mempunyai persamaan seumpama ini ditunda ke hadapan, soal beberapa pemerhati di Kuala Lumpur.

"Mereka akan cuba menolak segala-gala kes selepas bulan Jun atau Julai yang menjadikan kita semakin yakin pilihan raya umum akan diadakan bulan Jun," kata seorang ahli perniagaan.

Tiga suspek ni warga asing ka?

Posted: 17 Mar 2012 11:27 PM PDT

TIGA suspek kes pembunuhan Nurul Nadhirah Abdullah, 5, atau Dirang termasuk seorang wanita dibawa ke mahkamah Majistret Johor Bahru pagi semalam bagi penyambungan tempoh tahanan reman. - Foto Zulkarnain Ahmad Tajuddin

Punca Najib kena tidoq luaq... kahkahkah...

Posted: 17 Mar 2012 09:36 PM PDT

Kes Scorpene akhirnya ke mahkamah Paris

Kes yang dibawa oleh NGO hak asasi manusia Malaysia, Suaram, terhadap syarikat gergasi pembuat kapal Perancis, DCNS, akhirnya akan dibicarakan di mahkamah setelah tiga tahun menunggu.

Pengarah Suaram, Cynthia Gabriel mengesahkan kes itu akan didengar di mahkamah Paris, tetapi hanya akan mendedahkan maklumat lanjut mengenainya dalam sidang akhbar esok.

"Masanya sudah tiba. Kes ini akan dibicarakan di Perancis. Kami amat teruja," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Ia telah tertangguh disebabkan oleh perkembangan politik di Perancis dan Malaysia kerana ia dianggap sebagai kes berprofil tinggi.

Syarikat Perancis yang membekalkan dua kapal selam Scorpene kepada Malaysia itu, dituduh membayar berjuta-juta ringgit sogokan kepada pegawai tertinggi Malaysia yang terlibat dalam pembelian.

Di bawah undang-undang Perancis, apa-apa bayaran atau komisen itu dianggap sebagai haram.

Melibatkan pembelian sebanyak RM7.3 bilion untuk dua kapal selam kelas Scorpene pada tahun 2002 oleh kerajaan Malaysia, skandal itu berlaku ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi menteri pertahanan.

Cynthia (kiri) berkata kes itu terlewat sebelum ini kerana kedua-dua negara berdepan dengan kemungkinan menghadapi pilihan raya, dan kesannya adalah tinggi terhadap ahli-ahli politik yang didakwa terlibat dalam pemerolehan itu.- M'kini

HOT!! Tabik pada Polis yang berani mati nih...

Posted: 17 Mar 2012 06:40 PM PDT

Anggota polis tawar beri keterangan pada tribunal

Beberapa anggota polis yang masih berkhidmat, telah memaklumkan kepada Malaysiakini mengenai kesediaan mereka tampil secara sukarela memberi keterangan kepada tribunal berhubung dakwaan salahlaku terhadap Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Keterangan tersebut, tegas mereka, akan melampaui dakwaan wujudnya pakatan sulit antara kedua-duanya dengan penjenayah.

Malaysiakini telah menyiarkan satu siri laporan sejak seminggu lalu mengenai dakwaan bahawa pasukan polis bersekongkol dengan penjenayah.

Ia dipercayai telah mendorong anggota polis berkenaan yang masih berkhidmat itu, untuk tampil memberi keterangan.

Mereka - yang enggan mendedahkan nama melainkan sebuah tribunal ditubuhkan - berkata ketika pasukan itu bertambah baik di bawah kepimpinan Tan sri Ismail Omar sekarang, namun pengaruh Peguam Negara Abdul Gani masih menimbulkan rasa takut di kalangan banyak pihak.

Ini, kata mereka, akan berterusan melainkan sebuah tribunal bebas ditubuhkan.


Isnin lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (kiri) meminta bukti terhadap dakwaan salahlaku tersebut.

Ini ekoran laporan Malaysiakini mengenai ucapan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan (CCID), Datuk Ramli Yusuff, yang mendakwa Gani bersama dengan Musa dan Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika itu, telah menganiayainya dan orang-orangnya.

Tuduhan itu berasal daripada siasatan mereka terhadap Goh Cheng Poh atau Tengku Goh, seorang penjenayah dari Johor yang didakwa mendapat sokongan Musa.

Tengku Goh ditangkap oleh Ramli pada 1 Ogos 2007 tetapi dibebaskan empat bulan kemudian.

Ketika dakwaan semakin menggunung, Musa kemudiannya disiasat dan dibersihkan oleh Abdul Gani dan BPR, manakala kontrak perkhidmatannya sebagai Ketua Polis Negara disambung sehingga persaraannya pada 2010.

Bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini persoalan mengenai dakwaan pembabitan kedua-duanya itu, masih berterusan.- M'kini

Addin

Posted: 18 Mar 2012 11:16 AM PDT

Addin


Ali Rustam Sahut Cabaran Debat Ganti Najib?

Posted: 18 Mar 2012 09:45 AM PDT


Dalam kehangatan cabaran debat ke atas Najib, dan rakyat Malaysia rata-rata menunggu sahutan dari Najib rupa-rupanya Najib hanya berani berhujah seorang diri atas pentas di Puchong malam tadi. Dalam berita tv malam tadi, macam-macam Najib perli Pakatan Rakyat, namun sebenarnya Najib hanya seorang pemimpin yang pengecut.

Hanya berani berkokok diluar gelanggang. Ajak beradu di dalam gelanggang, lari lintang pukang. Najib dalam parlimen pun tak berani menjawab soalan yang diberikan. Inilah spesis Umno.. dasar pengecut!!

Mula-mula terkejut jugak Addin tengok banner di atas tuh.. realiti atau fantasi tapi rupa-rupanya fantasi semata-mata. Pesuruhjaya PAS Melaka, Sdr. Adly Zahari juga pernah mengajukan cabaran untuk berdebat dengan Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam. (rujuk sini.)

Cabaran debat kepada Ali Rustam ini bukannya yang pertama kali bahkan sejak Pesuruhjaya Melaka yang terdahulu yang di pegang oleh Ustaz Ghani juga pernah mencadangkan.

Namun sehingga ke hari ini Ali Rustam tidak berani untuk menyahut cabaran walaupun sebelum ini pernah beliau sendiri bersetuju untuk berdebat. Namun Ali Rustam mengenakan syarat yang tidak masuk di akal, iaitu berdebat di pentas yang berbeza, dan berjauhan antara satu sama lain.

Senang cerita, ceramah bersebelahan seperti mana yang sering kali berlaku di setiap kali ceramah PAS di adakan di Melaka.

Iaitu pada masa sama Umno juga turut berceramah di sebelah dengan dengan terpekik terlolong macam orang gila meroyan, inilah method debat yang Ali Rustam mahukan. Lihat video debat ala Ali Rustam kat bawah nih..Awas!! Blog Pro Pakatan Rakyat Nih Adalah Ciptaan Umno

Posted: 18 Mar 2012 08:30 AM PDT


Begitulah sedikit sebanyak cerita tentang warna-warni blogger UMNO elitis yang siang malam bertungkus lumus menyembah Ringgit Malaysia. Sedikit peringatan kepada blog-blog PR, www.suarapakatanrakyat.com adalah ciptaan blogger UMNO Elitis yang diselenggarakan oleh anak-anak buahnya.

Taktiknya mudah, menyiarkan berita ala portal news berkaitan Pakatan Rakyat dan akhirnya akan memberikan pandangan yang melaga-lagakan individu dalam PR khasnya PKR dan Anwar Ibrahim. Melihat gambar Anwar Ibrahim yang diberikan tulisan "Manusia Paling Suci" oleh blog ini sudah menggambarkan betapa antinya pemilik blog ini kepada Anwar Ibrahim.

Selama ini blog terbabit cuma digunakan oleh blogger UMNO Elitis untuk menunjukkan blog PR juga membelasah PKR tetapi penulis terkejut apabila portal Tranungkite menyiarkan berita dipetik daripada blog itu berkenaan Rafizi Ramli kurang ajar dengan Anwar Ibrahim.

Setahu penulis, portal Tranungkite dipunyai oleh Pas Kawasan Dungun dan turut mempunya ribuan link dengan blogger PR lain. Semoga blog-blog PR lebih berhati-hati dengan blog seperti ini dan mengambil iktibar daripada kejadian ini. Tahniah kepada Kickdefella yang telah bernaung dengan pakatan The Mole. 
Tidak adakah pemimpin Pakatan Rakyat (PR) nak kemukakan soalan berapa jumlah peruntukan Jabatan Perdana Menteri atau Felda Global Venture kepada blogger bagi menerangkan isu Felda dan lain-lain?. ~pahangdaily

Addin :

Sebenarnya Addin ada kerap kali terima e-mel berbentuk artikel dari blog Suara Pakatan Rakyat. Addin akui apa yang di bongkarkan oleh PDO. Semua tulisannya adalah berbentuk provokasi. Blog tersebut cuba menjadi neutral tapi sebenarnya dalam diam mereka mencucuk jarum prejudis.

Tapi Addin yakin, para pembaca pandai menilai dan oleh sebab itu blog Suara Pakatan rakyat tidak mendapat sambutan di alam maya.


(Video) Demonstrasi Bantah Loji Gas Di Pengerang

Posted: 18 Mar 2012 05:30 AM PDT

pengerang protest demo 180312Pengerang dikejutkan dengan bantahan loji gas

Pengerang di Johor yang dianggap lesu, hari ini menyaksikan kira-kira 200 orang mengadakan bantahan terhadap rancangan Petronas untuk menubuhkan sebuah kilang petrokimia bagi projek pembangunan hab industri minyak dan gas penapis gas di pekan itu.

Mereka bimbang bahawa loji penapisan berharga RM20 bilion itu akan mencemarkan alam sekitar.

Selain itu, mereka juga kuathir bahawa loji berkenaan akan turut menjejaskan aktiviti penangkapan ikan laut, yang merupakan sumber pendapatan utama bagi penduduk tempatan.
Perhimpunan yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Bertindak Penduduk-penduduk Pengerang berlangsung jam 10 pagi.

Peliknya, acara bantah yang menyaksikan penunjuk perasaan membawa sepanduk dan poster selain melaungkan slogan di pantai berhampiran Kampung Sungai Kapal hanya berlangsung kira-kira 20 minit.
Penduduk dan aktivis alam sekitar membawa pelbagai poster dan kain rentang bagi membantah projek berkenaan antaranya tertulis:

"Selamatkan Bumi Pengerang", "Jamgan Cemarkan Bumi Pengerang" dan "Pengerang tanah tumpah darahku".

Manakala kain retang pula tertulis "Kekalkan Alam Semula Jadi Pengerang" dan "Kekalkan Kampung Tradisi Kami".

pengerang protest demo 180312 che mahazan che aikKetua Polis daerah Kota Tinggi Che Mahazan Che Aik memberitahu pemberita kemudiannya bahawa penganjur memaklumkan bahawa mereka cuma mahu berkumpul dengan aman selama 30 minit.
"Polis tidak ada halangan selagi ia dibuat dengan aman, tanpa apa-apa pepecahan dari segi keamanan, tentangan dan sebagainya.

"Ia sudah berjalan dengan aman. Kehadiran polis untuk menjaga keamanan. Tidak ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku," katanya sambil menambah seramai 15 anggota polis yang mengawal keadaan di situ.

Ada racun, toksik

Pengambilan tanah fasa pertama melibatkan 9,500 ekar tanah dalam proses untuk diambil bagi projek berkenaan yang melibatkan tujuh kampung. Manakala bagi fasa kedua melibatkan 22,500 ekar bagi fasa kedua bakal menyusul.

Pada sidang media selepas perhimpunan itu, pengerusi Jawatankuasa Bertindak Penduduk-penduduk Pengerang Kasran Abdullah berkata pihaknya tidak menolak pembangunan tetapi tidak melibat pengambilan tanah sehingga penduduk akan dipindahkan di tempat yang jauh.

pengerang protest demo 180312 kasran abdullah"Kilang-kilang petrokimia akan menyebabkan pencemaran alam sekitar.

"Bagaimana dengan pencemaran udara, akan ada racun, toksik. Kehidupan penduduk akan terancam dan boleh membawa maut. Ia termasuk haiwan di laut," kata Kasran yang juga bekas guru besar.

Menurut Kasran lagi, penduduk khususnya petani, peniaga dan nelayan juga bakal berdepan dengan risiko kehilangan pendapatan.

"Tanah empat, lima ekar untuk kelapa sawit yang memberi hasil RM1,000 hingga RM2,000, jika mereka berpindah, mereka mahu makan apa.

"Pendapatan mereka akan hilang jika terlibat dengan pengambilan tanah," katanya.

pengerang protest demo 180312Menurut Kasran lagi, 35 peratus nelayan di situ, turut berdepan dengan situasi demikian dalam tempoh jangka masa panjang.

Ini kerana projek tersebut akan mengganggu dan merosakkan habitat laut seperti ikan, udang galah dan burung-burung yang berhampiran di kawasan itu.

"Jadi identiti Pengerang, apabila orang Singapura datang mahu makan udang galah, (hasilnya) sudah berkurangan.

"Dulu nelayan turun dapat 20 ekor, sekarang turun, dapat satu, dua ekor sahaja," katanya.

Melayu berpecah

Menurut Kasran lagi, kebanyakkan peniaga di sini juga risau dengan masa depan perniagaan mereka jika tanah itu diambil bahkan mereka akan ditempatkan di Kg Baru Teluk Rumania yang terletak dua hingga tiga kilometer dari kawasan projek.

Kasrun juga mendakwa kesan pengambilan tanah telah menyebabkan penduduk dan institusi keluarga berpecah belah khususnya bagi penduduk Melayu.

pengerang protest demo 180312Ini kerana terdapat kelompok di kalangan mereka yang "mengira wang" untuk menjual tanah mereka, dan ada yang membantah pengambilan tanah itu.

"Sudah berpuluh-puluh tahun orang tua-tua buat rumah cantik-cantik. Tapi (hari ini) seperti dalam kena 'bom' , (ada pihak) datang, mahu ambil tanah.

"Kami mahu kekal seperti ini, mahu cari makan cara masing-masing... Perancang projek ini tidak memikirkan faktor kemanusiaan, tetapi hanya keuntungan.

"Penduduk perlu diutamakan, kita rakyat Malaysia," katanya dalam sidang media yang diadakan di bangunan MCA cawangan Kg Sungai Kapal.

Sehubungan itu, jawatankuasanya akan menghantar memorandum rayuan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mempertimbangkan rayuan mereka.

Memorandum itu akan diserahkan melalui MCA.~malaysiakini

Gambar Menarik Sekitar Lawatan Najib Ke Perak Semalam

Posted: 17 Mar 2012 11:00 PM PDT


Inilah standard pemikiran Umno, kalau nak tipu biarlah nampak intelek sikit. Nih budak sekolah pun boleh nilai.. apabila duit yang kita punya,diserahkan kembali kepada kita lepas tu kita memuji-muji dan menjilat - jilat orang yang memberi wang tersebut.

Yang puji kerja-kerja jijik macam nih adalah pembodek sahaja, bodek ingin dapat kerusi. Tambahan pulak dekat dengan PRU 13 nih..

Gambar kat atas nih menunjukkan Najib Razak menerima kad ucapan terima kasih dari penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) seluruh negeri Perak pada Program Sepagi Bersama Perdana Menteri di Padang Sekolah Menengah Kebangsaan Changkat Beruas di Beruas sempena lawatan sehari beliau ke Perak pada Sabtu.

Kat bawah nih pula adalah gambar yang sempat di rakam oleh salah seorang Addin Group sekitar Tapah. Mengikut maklumat Najib melawat ke Batu 8, Jalan Pahang, Tapah semalam. Ratusan bas dapat di lihat memakir bas mereka di sepanjang jalan.

Yoep!! bas dari Kelantan pun adeJalan pun jadi sempit kerana bas yang terlalu banyak

Cuba bandingkan dengan program Pakatan Rakyat, yang banyak adalah kenderaan persendirian seperti kereta dan motor. 

Jikalau dibandingkan  dengan program Umno ratusan bas akan dapat dilihat, bermakna Umno paksa orang ramai datang dengan disediakan bas serta duit poket..

klik untuk besarkan

So janganlah ko nak berbangga Najib dengan berkicau - kicau dalam Twitter ko..


PERAKITE

Posted: 18 Mar 2012 11:08 AM PDT

PERAKITE


Pencipta dan bilionair RED BULL meninggal

Posted: 17 Mar 2012 05:48 PM PDT

Bilionair, Chaleo Yoovidhya ...pengasas bersama minuman tenaga Red Bull meninggal dunia  semalam, kata seorang jurucakap syarikat berkenaan.

Menurut majalah Forbes, Chaleo. 89, ialah lelaki kedua terkaya di Thailand dengan nilai aset AS$5 bilion (RM15.2 bilion) pada tahun lepas.

Dilahirkan dalam keluarga miskin berketurunan China-Thai, Chaleo membina kilang farmaseutikal,TC Pharmaceuticals menghasilkan minuman tonik bernama Krating Daeng yang mendapat sambutan hebat di kalangan pekerja kilang dan pemandu lori.

Pada tahun 1984, beliau mengasaskan minuman Red Bull bersama pakar pemasaran Austria, Dietrich Mateschitz, yang menyedari potensi minuman tonik (Krating Daeng) semasa melawat rantau Asia.

Red Bull mula dipasar di Austria pada tahun 1987. Red Bull yang dihasilkan di kilang milik Chaleo kini dijual di lebih 70 negara di seluruh dunia.

Bilionair itu berkahwin sebanyak dua kali dan dikurniakan 11 orang anak, lima oleh isteri pertamanya dan enam hasil perkahwinan keduanya.

Selain perniagaan minuman tenaga, Red Bull turut memiliki dua pasukan bola sepak, Red Bull Salzburg di Austria dan New York Red Bulls di Amerika Syarikat. Red Bull juga merupakan pemilik pasukan Formula Satu dengan nama yang sama.

Antara Ferrari dan Kancil

Posted: 17 Mar 2012 05:41 PM PDT


Sebuah kereta Ferrari F430 bernilai lebih RM1 juta yang dipandu lelaki berusia 50an tiba-tiba terbakar di Kilometer 28.2, Lebuhraya Kajang Seremban, dekat Mantin semalam.


Difahamkan, ketika kejadian lelaki tersebut memandu jentera mewahnya itu dalam satu konvoi ke Seremban.


Enjin kereta itu tiba-tiba mengeluarkan asap sebelum pemandunya memberhentikan kenderaannya di tepi jalan lalu terbakar.

Al Ikram

Posted: 18 Mar 2012 09:31 AM PDT

Al Ikram


KERJA JIJIK GEROMBOLAN PARTI PANDI KUTTY

Posted: 17 Mar 2012 06:14 PM PDT

Anak Sungai Derhaka

Posted: 18 Mar 2012 09:26 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Akhbar Singapura dedahkan Keluarga Sharizat punya empat Syarikat di Singapura dengan modal RM8.85 Juta..

Posted: 18 Mar 2012 06:00 AM PDTScandal National Feedlot Corporation (NFC) yang melibatkankeluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dari UMNO iaitu Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil nampaknya kini turut mendapat perhatian pihak Media dari Singapura.


Akhbar harian Singapura iaitu 'The Straits Times' beberapa hari lalu telah menyenaraikan empat Syarikat yang dimiliki oleh Keluarga Menteri dari UMNO itu di Singapura, ianya melibatkan Restaurant, Makanan dan Bahanapi, Firma Pelaburan dan juga Pasaraya.

Salah satu dari empat Syarikat yang disenaraikan itu ialah firma pelaburan Icube Investments Pte Ltd yang mempunyai modal berbayar sebanyak S$1 Juta atau bersamaan dengan RM2.4 Juta.

Menurut 'The Straits Times' berdasarkan profile syarikat yang diperolehi mereka dari 'Singaporean Accounting and Corporate Regulatory Authority (ACRA)' , Pengarah Urusan dan pemegang saham adalah suami Sharizat iaitu Mohamad Salleh Ismail dan anak lelaki mereka, Wan Shahinur Izran.

Sebelum ini pihak PKR melalui Pengarah Strategiknya Rafizi Ramli telah mendedahkan tiga syarikat yang dimiliki oleh keluarga Sharizat di Singapura iaitu Global Biofuture Pte Ltd, Meatworks (Singapore) Pte Ltd dan Farmhouse Supermarkets Pte Ltd.

Disamping Salleh dan Izran, Anak perempuan Sharizat Wan Izzana Fatimah Zabedah dan seorang lagi anak lelakinya, Wan Shahinur Izmir juga adalah Pengarah didalam Syarikat-syarikat ini..

Modal berbayar bagi keseluruhan syarikat-syarikat di Singapura ini mencecah S$3.65 Juta, atau RM8.85 Juta.

Menurut harian dari Singapura itu lagi kesemua Syarikat ini mempunyai alamat yang sama iaitu di Clifford Centre, Raffles Place. Bagaimanapun alamat tersebut adalah alamat pejabat sebuah Firma Guaman iaitu Wong Alliance.

Here are the reports from Malaysiakini..

Shahrizat's kin also owns investment firm in Singapore

The National Feedlot Corporation (NFC) scandal involving the family of Women, Family and Community Development Shahrizat Minister Abdul Jalil has caught the attention of Singapore media.

Singaporean daily The Straits Times on Thursday listed all four companies owned by Shahrizat's family members in the island republic involving restaurants, food and fuel trading, investment holding and the supermarket business.

NONEAmong them is an investment holding company, Icube Investments Pte Ltd, with a paid-up capital of S$1 million (RM2.4 million).

According to the company profile obtained from the Singaporean Accounting and Corporate Regulatory Authority (ACRA), the directors and shareholders are Shahrizat's husband Mohamad Salleh Ismail and their son, Wan Shahinur Izran.

The other three companies were earlier exposed by the opposition - Global Biofuture Pte Ltd, Meatworks (Singapore) Pte Ltd and Farmhouse Supermarkets Pte Ltd.

Daughter, two sons also directors


Besides Salleh and Izran, Shahrizat's daughter Wan Izzana Fatimah Zabedah and another son, Wan Shahinur Izmir, are also directors of these companies.

The opposition has raised suspicion that the RM250 million government soft loan given to NFC to develop the National Feedlot Center project had been illegally transferred to other companies under their personal names.

The paid-up capital for all these four companies in Singapore is S$3.65 million, or RM8.85 million.

According to the daily, all of the companies share the same address in Clifford Centre in Raffles Place. However, it is the registered address and office of legal firm, Wong Alliance.

orchard scotts condominium 2Malaysiakini noted that the four companies were formed soon after Shahrizat's family secured the National Feedlot Centre project in 2007 and obtained its first drawdown of RM7 million of the government loan in January 2008.

The family also owns a number high-end condominiums in Singapore, including a unit in the posh Orchard Scotts (right).

In the wake of the scandal, Shahrizat will relinquish her minister's post when the term of her senatorship ends next month.

Demo bantah Loji Gas di Pengerang (Video Inside)

Posted: 18 Mar 2012 12:50 AM PDTSebelum itu.. projek Hab Minyak dan Gas (HMG) Pengerang yang bernilai RM60 bilion ini melibatkan 10 buah kampung - dengan jumlah penduduknya lebih kurang 4,000 orang, daripada 1,268 keluarga.


Selain pampasan dalam bentuk wang (yang masih lagi belum diketahui amaunnya), setiap keluarga yang terlibat dan terpaksa dipindahkan akan diberi sebuah rumah kediaman dengan tanah seluas 0.8 hektar (hampir 2 ekar).

Difahamkan bahawa dalam fasa pertama pemindahan, 570 keluarga daripada tiga buah kampung (iaitu Kampung Sungai Kapal, Kampung Teluk Empang dan Kampung Langkah Baik) terpaksa berpindah bagi memberi laluan kepada projek HMG ini yang dijangka akan mula beroperasi pada Oktober 2013.

Dalam fasa kedua nanti, operasi pemindahan akan melibatkan penduduk tujuh kampung selebihnya, iaitu Kampung Sungai Buntu, Jawa, Lepau, Bukit Buluh, Batu Mas, Sebong dan Penyerang.

Kesemua penduduk kampung ini akan dipindahkan ke suatu lokasi penempatan baru seluas 474.8 hektar terletak di Teluk Ramunia ke arah sebelah timur dari pusat bandar Johor Bahru.

Ketika mengumumkan kerja pemindahan besar-besaran itu, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman dipetik berkata bahawa kerajaan negeri "belum dapat menetapkan nilai pampasan yang akan dibayar" kepada setiap keluarga penduduk terjejas kerana "proses penilaian" pampasan tanah masih lagi berjalan.

Ghani bagaimanapun "memberi jaminan" kepentingan penduduk akan terpelihara, memandangkan kerajaan negeri ada "cukup pengalaman menyelesaikan isu sama" membabitkan pengambilan lebih 12,000 hektar tanah bagi projek Nusajaya pada masa dulu.

Ghani juga berjanji dalam tempoh 18 bulan mulai Mac depan ini, rumah penduduk yang dibina di penempatan baru itu akan siap sedia untuk dihuni.

Pendek kata sebelum matahari terbenam di akhir tahun 2013, setiap seorang warga 10 kampung yang dipindahkan itu akan menikmati hidup di rumah baru mereka dengan wang pampasan ratusan ribu ringgit (mungkin ada yang mencecah sejuta ringgit) yang diterima daripada Kerajaan Negeri Johor.

Ghani menyambung " Sebagai tanda terima kasih dan penghargaan, kerajaan bersetuju mengurniakan dua ekar tanah (0.8 hektar) kepada setiap keluarga penduduk terbabit.

Apa yang jelas bagi mereka yang berpandangan jauh, wang ringgit bukanlah segalanya dan bagi mereka yang punya kededaran mereka tidak mahu mewariskan kepada anak cucu mereka bumi yang tercemar hanya kerana imbuhan yang dijanjikan kepada mereka.

Lantaran itu hari ini satu demonstrasi telah diadakan di Pekan Pengerang

***********************************************

Pengerang dikejutkan dengan bantahan loji gas

Pengerang di Johor yang dianggap lesu, hari ini menyaksikan kira-kira 200 orang mengadakan bantahan terhadap rancangan Petronas untuk menubuhkan sebuah kilang petrokimia bagi projek pembangunan hab industri minyak dan gas penapis gas di pekan itu.

Mereka bimbang bahawa loji penapisan berharga RM20 bilion itu akan mencemarkan alam sekitar.

pengerang protest demo 180312Selain itu, mereka juga kuathir bahawa loji berkenaan akan turut menjejaskan aktiviti penangkapan ikan laut, yang merupakan sumber pendapatan utama bagi penduduk tempatan.

Perhimpunan yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Bertindak Penduduk-penduduk Pengerang berlangsung jam 10 pagi.

Peliknya, acara bantah yang menyaksikan penunjuk perasaan membawa sepanduk dan poster selain melaungkan slogan di pantai berhampiran Kampung Sungai Kapal hanya berlangsung kira-kira 20 minit.

Penduduk dan aktivis alam sekitar membawa pelbagai poster dan kain rentang bagi membantah projek berkenaan antaranya tertulis:

"Selamatkan Bumi Pengerang", "Jamgan Cemarkan Bumi Pengerang" dan "Pengerang tanah tumpah darahku".

Manakala kain retang pula tertulis "Kekalkan Alam Semula Jadi Pengerang" dan "Kekalkan Kampung Tradisi Kami".

pengerang protest demo 180312 che mahazan che aikKetua Polis daerah Kota Tinggi Che Mahazan Che Aik memberitahu pemberita kemudiannya bahawa penganjur memaklumkan bahawa mereka cuma mahu berkumpul dengan aman selama 30 minit.

"Polis tidak ada halangan selagi ia dibuat dengan aman, tanpa apa-apa pepecahan dari segi keamanan, tentangan dan sebagainya.

"Ia sudah berjalan dengan aman. Kehadiran polis untuk menjaga keamanan. Tidak ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku," katanya sambil menambah seramai 15 anggota polis yang mengawal keadaan di situ.

Ada racun, toksik

Pengambilan tanah fasa pertama melibatkan 9,500 ekar tanah dalam proses untuk diambil bagi projek berkenaan yang melibatkan tujuh kampung. Manakala bagi fasa kedua melibatkan 22,500 ekar bagi fasa kedua bakal menyusul.

Pada sidang media selepas perhimpunan itu, pengerusi Jawatankuasa Bertindak Penduduk-penduduk Pengerang Kasran Abdullah berkata pihaknya tidak menolak pembangunan tetapi tidak melibat pengambilan tanah sehingga penduduk akan dipindahkan di tempat yang jauh.

pengerang protest demo 180312 kasran abdullah"Kilang-kilang petrokimia akan menyebabkan pencemaran alam sekitar.

"Bagaimana dengan pencemaran udara, akan ada racun, toksik. Kehidupan penduduk akan terancam dan boleh membawa maut. Ia termasuk haiwan di laut," kata Kasran yang juga bekas guru besar.

Menurut Kasran lagi, penduduk khususnya petani, peniaga dan nelayan juga bakal berdepan dengan risiko kehilangan pendapatan.

"Tanah empat, lima ekar untuk kelapa sawit yang memberi hasil RM1,000 hingga RM2,000, jika mereka berpindah, mereka mahu makan apa.

"Pendapatan mereka akan hilang jika terlibat dengan pengambilan tanah," katanya.

pengerang protest demo 180312Menurut Kasran lagi, 35 peratus nelayan di situ, turut berdepan dengan situasi demikian dalam tempoh jangka masa panjang.

Ini kerana projek tersebut akan mengganggu dan merosakkan habitat laut seperti ikan, udang galah dan burung-burung yang berhampiran di kawasan itu.

"Jadi identiti Pengerang, apabila orang Singapura datang mahu makan udang galah, (hasilnya) sudah berkurangan.

"Dulu nelayan turun dapat 20 ekor, sekarang turun, dapat satu, dua ekor sahaja," katanya.

Melayu berpecah

Menurut Kasran lagi, kebanyakkan peniaga di sini juga risau dengan masa depan perniagaan mereka jika tanah itu diambil bahkan mereka akan ditempatkan di Kg Baru Teluk Rumania yang terletak dua hingga tiga kilometer dari kawasan projek.

Kasrun juga mendakwa kesan pengambilan tanah telah menyebabkan penduduk dan institusi keluarga berpecah belah khususnya bagi penduduk Melayu.

pengerang protest demo 180312Ini kerana terdapat kelompok di kalangan mereka yang "mengira wang" untuk menjual tanah mereka, dan ada yang membantah pengambilan tanah itu.

"Sudah berpuluh-puluh tahun orang tua-tua buat rumah cantik-cantik. Tapi (hari ini) seperti dalam kena 'bom' , (ada pihak) datang, mahu ambil tanah.

"Kami mahu kekal seperti ini, mahu cari makan cara masing-masing... Perancang projek ini tidak memikirkan faktor kemanusiaan, tetapi hanya keuntungan.

"Penduduk perlu diutamakan, kita rakyat Malaysia," katanya dalam sidang media yang diadakan di bangunan MCA cawangan Kg Sungai Kapal.

Sehubungan itu, jawatankuasanya akan menghantar memorandum rayuan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mempertimbangkan rayuan mereka.

Memorandum itu akan diserahkan melalui MCA.Malaysiakini

pemuda cheh

Posted: 18 Mar 2012 09:25 AM PDT

pemuda cheh


Najib persiapkan diri untuk PRU-13

Posted: 17 Mar 2012 08:25 PM PDT

Perdana Menteri sudah bersedia, tetapi mahkamah belum lagi. Kes-kes memalukan dijadualkan hanya bermula selepas Jun, iaitu selepas pilihan raya umum ke-13 diramal diadakan. Apa persamaan kontroversi berkenaan?

 • Diumumkan pada hujung minggu lalu bahawa Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, menteri wanita, keluarga dan pembangunan masyarakat, terpaksa melepaskan jawatannya berikutan apa yang kini dikenali sebagai 'skandal lembu' dan akan berundur pada 8 April apabila tempoh beliau sebagai senator berakhir.
 • NONEPada 13 Mac, hari suami, Shahrizat, Datuk Seri Mohamed Salleh Ismail, dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan salah guna wang pinjaman mudah RM250 juta yang diberikan kerajaan. Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin cuba membawa usul di Dewan Rakyat bagi membahaskan kemelut itu tetapi dimaklumkan oleh speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, bahawa perkara itu kini di mahkamah dan adalah sub judice - jika dibincangkan. Ini bermakna pembangkan kehilangan modal berkempenyang mantap.
 • Pada hujung minggu yang sama, Suruhanjaya Sekuriti mengumumkan pengerusinya Datuk Zarinah Anwar, akan meletakkan jawatan pada akhir bulan ini berikutan konflik kepentingan peribadi memababitkan suaminya dalam urusan niaga saham.
 • azlanHujah bagi rayuan dua anggota polis yang disabitkan membunuh warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, yang sepatutnya didengar pada 10 Februari tetapi kemudiannya ditangguhkan sehingga 9 Mac, kini sekali lagi ditangguhkan sehingga 27 dan 28 Ogos.
 • Pada 9 Januari, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan daripada tuduhan meliwat, tetapi pada 25 Januari pihak pendakwaan mengumumkan bahawa mereka akan membuat rayuan. Perbicaraan rayuan keputusan tidak-bersalah itu dijangka berlarutan dan mengambil masa yang lama.
 • Terdapat pelbagai kontroversi lain, termasuk perbicaraan bekas presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik berhubung skandal pembinaan Zon Bebas Pelabuhan Klang, di mana kerajaan kerugian sebanyak RM12.45 bilion. Kes pendakwaan terhadap Ling selesai beberapa bulan lalu tetapi hanya baru-baru ini diumumkan bahawa beliau mesti membela diri. Tidak pasti bila beliau  akan dipanggil untuk berbuat demikian.
azlanApakah kes-kes berkenaan mempunyai persamaan seumpama ini ditunda ke hadapan, soal beberapa pemerhati di Kuala Lumpur.

"Mereka akan cuba menolak segala-gala kes selepas bulan Jun atau Julai yang menjadikan kita semakin yakin pilihan raya umum akan diadakan bulan Jun," kata seorang ahli perniagaan.

A Mum Of Three Mohd

Posted: 18 Mar 2012 09:18 AM PDT

A Mum Of Three Mohd


Siapa anak jantan??

Posted: 18 Mar 2012 07:45 AM PDT


Ewah.. ewaah.... eawaahh....

Anwar takut berdebat dengan Raja Petra kerana takut mamat tu bocorkan rahsia-rahsianya, ek?? Rahsia apa, ek??

Rahsia tentang kes liwat Anwar?? Rahsia tentang penyelewengan Anwar?? Rahsia yang Anwar ejen Amerika... ejen Yahudi... ejen barat?? Rahsia yang Anwar pengkhianat Melayu, pro-Cina??

Weh.... rahsia apa lagi?? Bukan ke satu dunia sudah tahu bahawa Anwar adalah sejahat-jahat manusia di muka bumi Malaysia ini. Tak der orang lain di Malaysia yang sejahat Anwar bin Ibrahim. Anwarlah manusia yang paling jelek kelakunya.

Anwar kaki liwat... Anwar kaki betina... Anwar pemecahbelah bangsa Melayu.... Anwar pengkhianat negara.... Anwar gila kuasa.... Anwar nak jadi piem Malaysia. Anwar nak musnahkan Malaysia.... and so on... and so on... Haiyoo... Ini Anwar manyiak jahat punya kaki ooo!!

Weh... itu bukan rahsia. Itu common knowledge. Informasi sensasi yang disebarluaskan oleh UMNO dan balaci-balaci mereka termasuklah yang terkini dalam senarai.... Raja Petra Kamaruddin.

Anwar tak mahu debat dengan Raja Petra sebab dia bukan jenis yang bertanggung jawab dengan apa yang dia dakwa. Hahahaha.... Dia hanya pandai bikin gempak.. tunjuk hero.... lepas tu lari keluar negara untuk elak pendakwaan. Lepas tu, tunjuk macho dan menyalak macam anjing gila buat tuduhan itu dan ini dari luar. Pompang... pompang..... buat tuduh itu dan ini.... tapi habuk pun taraakkk!! Weh... kuat sangat menjilat tu, sebab kempunan nak balik kampung, ke?? Kesian anak raja ni...

Hahahaha.... sapa Raja Petra nak berdebat dengan Anwar. Dia cuma anak raja yang ber'mulut besar' jer. Dia bukan Perdana Menteri. Dia bukan TPM. Dia bukan menteri. Dia bukan Wakil Rakyat. Sapa dia nak berdebat dengan Ketua Pembangkang Malaysia??

Lawan Anwar bukan Raja Petra. Lawan Anwar ialah Perdana Menteri Malaysia. So.... yang takut di sini ialah Najib Razak. Berkali-kali, Anwar ajak dia berdebat tetapi dia mengelak dengan memberi pelbagai alasan bodoh. Tak ke penakut namanya itu.

Ok ler.... kalau Najib takut, apa kata TPM Muhyiddin Yassin pulak ambil tempatnya. Kira ok gak tu... TPM versus Ketua Pembangkang. Amacam??

Percayalah.... mati hidup balik, Muhyiddin Yassin tak berani punyer. Dia nak kata Anwar penakut tapi.... dia ler sebenarnya penakut. Penakut nak mampuus!! Hahahaha..... banyak rahsia dia yang Anwar tahu. Almaklumlah..... Anwar once upon a time dahulu, seorang TPM macam dia. Masa tu, dia orang bawah Anwar jer. Anwar tahu siapa Muhyiddin Yassin yang sebenarnya.

Weh.... yang syiuknyer, dia siap cabar Anwar supaya menjadi anak jantan. Hello... Anwar memang dah terbukti anak jantan. Dia tak lari apabila berdepan dengan tuduhan gila. Dia tak lari apabila bedepan dengan pendakwaan. Dia menghadapi segala-segalanya kerana dia anak jantan.

Bercakap pasal anak jantan ni, rasanyer... molek sangat jika cabaran itu ditujukan oleh Munyiddin Yassin kepada boss dia iaitu PM Malaysia... Najib Razak. Anak jantan ke Najib Razak jika masuk mahkamah pun takut.... Anak jantan ke Najib Razak jika nak berdebat pun takut??

Usah kata Najib.... Muhiddin pun sudah pasti bukan anak jantan kerana tak berani nak berdebat tentang skandal NFC.

Sekarang apa macam?? Siapa anak jantan dan siapa tak bertelor??

[sumber]

Barai pundi kencing Najib

Posted: 18 Mar 2012 05:00 AM PDT


Sejak dia terajui kerajaan, lebih-lebih lagi sejak dua menjak ini.... Najib sering 'terkencing' akibat pendedahan demi pendedahan tentang kepincangan pentadbirannya yang dilakukan oleh pihak pembangkang.

Macam-macam ragam kepincangan yang didedahkan. From bad to worse, wa cakap lu. Before they get worst... kita mesti ubah. Ubah kepada yang lebih bermaruah dan amanah.

Hahahaha... Najib ter'kencing' akibatnya kuat sangat 'mengencing' rakyat. Last..last... apabila 'kencing'nyer terdedah, dia pulak yang terkencing. Tapi dia ni, tak serik-serik.... dan tak makan saman. Mentang-mentang ler tengah genggam kuasa. Dan, menjelang PRU13 ini.... lagi banyak dia tabur janji pada rakyat di sana sini. Janji pulak tu bukan sikit-sikit beb... Main ratusan juta RM!!

Sana, ratusan juta RM... sini, ratusan juta RM. Fuuuh... cer korang campur-campurkan ratusan juta RM yang dia tabur sana sini. Entah-entah lebih daripada jumlah hutang negara iaitu sebanyak RM437.2 Billion. Baca sini.

Persoalannya.... dengan hutang negara semakin bertapuk-tapuk, dapatkah dia penuhi semua janji-janji yang ditaburkannya??

Dia tabur janji, macam tabur gula-gula jer... Aha, gula-gula pilihan raya. Serius.... dapatkah dia penuhi semua janji-janjinya itu dalam keadaan hutang negara begitu menggunung sekali?? Awas... Gula-gula beracun tu beb!! Rakyat dan negara bisa hancur dengan gula-gula beracun ini.

Sebab tu... kita katakan yang Najib ni cuba 'kencing' rakyat, semata-mata kerana amat terdesak untuk menang pilihan raya ke 13 yang bakal diadakan. Jangan lupa... banyak 'kencing' depa dalam PRU12 lalu, yang masih berbau hancing lagi. Ini.... depa nak kencing lagi?? Jangan tertipu...

Katakan kepadanya.... we have had enough. Thank you but no thank you. We don't want you no more. We want yang baru. A new government for a new Malaysia. Yes... a new and better Malaysia for all Malaysians. Amacam.... boleh, kan??

Okay... berbalik kita kepada cerita kencing. Kes yang dipendamkan lama oleh Najib di Malaysia ini, akan meletop di Perancis dan 'letopan' ini bakal membaraikan pundi kencing Najib. [sini]

Hahahaha... Najib pasti akan terkecing-kencing akibat daripada perbuatannya sendiri. Bak kata orang putih..... 'You will reap what you sow'

Kita tunggu dan lihat apa kesudahan skandal 'Scorpene' ini dan apa kesannya kepada Najib. Roh Altantunya juga pasti gumbira. Ya.... gumbira kerana mungkin kematiannya akan mendapat pembelaan dan keadilan juga akhirnya.

Berita Melotop dan Terlotop

Posted: 18 Mar 2012 02:32 AM PDT


Anwar Ibrahim bakal ditelanjangkan oleh Ummi Hafida.

Fuuhh... Dahsat!! Dahsat!!

Pasti box-office ceramah Ummi Hafilda setiap minggu di seluruh negara.

Mak aaaiih... terrer ler Anwar Ibrahim ni. Makin depa telanjangkan dia.... makin masih bertutup 'aurat' dia. Steady jer dia ke hulu je hilir.

Uisshh.... ilmu apa dia pakai, ek??

Hebat... hebat...

Nanti... kita tengok pulak ilmu yang Ummi Hafida pakai..... Boleh tak dia 'telanjangkan' Anwar Ibrahim??

Entah-entah.... nasib tak baik, terbalik kot pulak jadinyaer. Hahahaha... habis 'aurat' si Ummi pulak yang terbarai nanti. Tapi.... ada ke sesapa yang masih nak lihat 'aurat' si Ummi. Bukan ke 'aurat' dia dah barai terselak dan terdedah dan rakyat semua dah tengok. Dah basi dah.... On top of that, tak enak mata memandanglah. Eeeee... geli!!

Lagi pon... dosa tau.

Kah kah kah kah....

Pasir Salak meroyan sakan. No class lah!!

Posted: 17 Mar 2012 11:22 PM PDT
Bikin malu betoi ler orang Peghak sorang ni. Tak der class whatsoever sebagai MP.

Mengena orang, bukan main suka dia. Tapi, apabila dia pulak terkena... bukan main menggila marahnya!! Huh.. Padan muka!!

Yang bangangnya, balik-balik memperkecilkan negeri Kelantan, kononnya tak der pembangunan ekonomi. Weh.... sedorler pembangunan ekonomi ala UMNO@BN, orang Kelantan tak heran ler. Sebab tu.... selama 22 tahun, rakyat Kelantan tak termakan hasutan dan propaganda komer orang. Sebaliknya, mereka terus memberikan mandat kepada PAS untuk memerintah Kelantan.

Infact, UMNO@BN yang sepatutnya berasa malu kerana ketidaksudian rakyat Kelantan memilih parti rasuah itu sebagai pemerintah. Ha ah.... walau pun UMNO cuba memberi gambaran, kononnya mereka itu hebat. Ciitt.... Pigiiraah!! Rakyat Kelantan tak butalah. Mereka celik politik, alhamdulillah.

Seperti kata YB Kamaruddin Jaafar, walaupun pelbagai sekatan dan layanan tidak adil kerajaan pusat yang diterajui UMNO@BN terhadap Kelantan tapi rakyatnya masih berasa selesa dan sejahtera di bawah kerajaan PAS. Pembangunan ala UMNO..... boleh blahhh lah!!

As for orang Kelantan berniaga Tom Yam di luar Kelantan.... apa masalahnya?? Orang Kelantan mungkin lebih suka jadi their own boss dan mengikut sunnah Nabi dengan berniaga sebagai sumber rezeki. Dan, rakyat Kelantan keluar daripada Kelantan untuk berniaga tak salah, asalkan, bisness itu lebih mendatangkan keuntungkan kepada mereka. Yang penting.... Allah SWT memberkatinya dan rezeki itu halal. Rezeki Allah ada di mana-mana muka bumi ciptaanNYA.

Hahahaha.... bukan macam Melayu UMNO. Pada mereka....rezeki mereka hanya datang dari UMNO. Sebab tu, hidup mati mereka, mesti dalam UMNO!! Mereka bertongkat dengan UMNO. No UMNO, soru miss!! Dan, MP Pasir Salak.... tak terkecuali.

Sebab tu.... pada aku ler, MP Pasir Salak ini memang bangang apabila dia menimbulkan pembangunan di Kelantan dan mengaitkannya dengan orang Kelantan keluar negeri untuk berniaga Tom Yam. Otak kontot dia ni. Sebab tu dia, tak boleh berfikir di luar kotak. Haishhh.... jumudnya otak MP Pasir Salak. Yang dia tahu..... menyaaaaalak jer!! Bila kena sergah.... dia naik meroyan.

Kalau macam ni ler tak der kelasnya si Tajudin anak Pak Rahman..... rasanya its high time, rakyat Pasir Salak pilih orang lain sebagai MP mereka. Bikin malu oghang Peghak jer!!

Sebelum aku blah dari N3 ini.... aku nak nasihat sikit pada UMNO@BN. Jangan nak berlagak kononnya korang hebat dan memperkecilkan kerajaan PAS Kelantan. Nak tanya sikit... mana yang hina, yang perompak atau kena rompak??

Pastinya si perompak, kan??

So... UMNO@BN yang merompak royalti minyak Kelantan, jangan dok nak ek sangat, ya?? Apa kata beri balik royalti minyak tersebut dan kita lihat bagaimana PAS akan bangunkan Kelantan. Dan... jika PAS Kelantan bermurah hati... perhaps mereka akan bina pusara yang amat cantik untuk UMNO, buat tatapan generasi akan datang.

Wallahua'lam dan wassalam.

Statement Nan Raja Badut

Posted: 17 Mar 2012 09:17 PM PDT


Adnan Mansor kata...

'Umno-BN tak pernah, tak perlu beli undi'


Kah kah kah kah kah....

Badut..... badut....

Lawak, kan.... statement badut ni??

Sekian tima kasih.

Senyum Tangis Sendu

Posted: 18 Mar 2012 09:17 AM PDT

Senyum Tangis Sendu


Debat Mr Bean vs Pesuruhjaya PAS Melaka

Posted: 18 Mar 2012 09:06 AM PDT


Aku dapat berita dari JKKK bahawa Mr. Bean Melaka nak berdebat dengan Pesuruhjaya PAS Melaka. Betul ke ni? Macam tidak percaya sahaja UMNO nak berdebat. Setahu aku, Sabree Chik sahaja yang berani berdebat dan Khairy. Lain-lain semua jaga telur.

Aku harap Mr. Bean tidak merapu ketika berdebat. Ada pemuda UMNO bagi tahu aku semasa sidang DUN Melaka, Mr Bean banyak 'melancong' dari kemukakan fakta. Lain yang ditanya maka lain yang dijawabnya. Beliau banyak melancong ke Pulau Pinang.

Aku harap debat Melaka Maju Negeriku Sayang, Negeri Bandar Teknologi Hijau ini menjadi kenyataan. Aku pun nak datang Melaka juga nak dengar Mr Bean berucap. Pemuda UMNO bagi tau, Mr Bean pernah cabar puak-puak PAS debat dan mungkin ini masanya.

Selamat berdebat Datuk Seri Ali Rustam dan Adly Zahari.

Ketua Penerangan Paling Bangsat

Posted: 17 Mar 2012 08:54 PM PDT


Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan membidas tindakan PAS dan DAP yang terus membisu berhubung dakwaan kononnya wujud kerjasama antara Parti Keadilan Nasional (PKR) dan dua badan asing berkaitan Yahudi.

Beliau berkata sehingga kini pemimpin  kedua-dua parti itu masih menyepi dan belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung isu berkenaan.


Sekiranya dakwaan itu benar, ia adalah satu perkara besar yang perlu diberi perhatian dan disiasat. Saya menyifatkan pakatan pembangkang sebagai pakatan yang rapuh umpama 'perkahwinan sementara'

Pada pandangan saya pemimpin-pemimpin PAS kalau bukan kerana pilihan raya mereka mungkin mengkaji semula hubungan dengan PKR dan DAP tetapi hanya kerana pilihan raya mereka terpaksa (bersama) - Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan.

Melalak pula jaga kain orang mamat ni. Baik tegvur UMNO dulu sebelum nak tegur orang lain. Nak jadi pencacai pun kena cerdik. Jangan jadi orang suruhan seperti fidlot dicucuk hidung. Macam ni kelas Ketua Penerangan UMNO ke? Tidak cerdik langsung.

Siasat dulu UMNO yang berdagang dengan Israel. Nak tuduk orang berak pun tengok dulu dalam seluar yang umno sudah berak. Jangan kerana najis kamu, tuduh orang lain berak. Ini perangai UMNO. Berak dahulu, pijak najis kemudian. UMNO the best!

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 18 Mar 2012 09:06 AM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Wow, Menunggu GODOT ...?

Posted: 18 Mar 2012 05:56 AM PDT

"Samuel Beckett — warga Ireland yang bermastautin di kota Paris - telah menulis teater Waiting For Godot pada tahun 1949. Dua watak — Vladimir dan Estragon telah duduk menunggu Godot yang tak kunjung-kunjung sampai. Ini sebuah sandiwara 'absurd'. Apakah Godot ini 'tuhan' yang ditunggu-tunggu oleh umat manusia tetapi tidak sampai-sampai? Semuanya terpulang kepada kefahaman penonton.

Hari ini 28 juta Vladimir dan Estragon yang menjadi warga Malaysia sedang tertunggu-tunggu bila pula Godot Pilihanraya akan sampai. Pilihan raya ke 13 ini dirasakan seperti tak sampai-sampai. Warga Malaysia ketika ini merasakan diri sama seperti seorang banduan yang telah dijatuhkan hukuman mati dan sedang menunggu bila masanya dia akan dibawa ke bilik gantung.

Ibu kota Kuala Lumpur kita ketika ini terus sibuk dengan banjir dan kesesakan lalu lintas. Kuala Lumpur kita ini adalah sebuah kota yang tandus dengan aktiviti budaya. Galerinya kering, sinemanya kontang dan teaternya muncul sekali sekala. Gerakan intelektualnya agak nipis dan ringin.

Justeru warga kotanya yang gersang budaya dan keintelektualan akan mengalih perhatian kepada makan. Jika tidak makan mereka akan bersembang tentang politik. Ini adalah gambaran yang agak tepat juga tentang Malaysia."

Sepenuhnya di sini ...

Hah haaa, ini memang Panasyy ...?

Posted: 18 Mar 2012 12:41 AM PDT

Pahang Daily Online

Posted: 18 Mar 2012 07:47 AM PDT

Pahang Daily Online


Bongkar: 'Blogger UMNO' Dapat Puluhan Ribu RM Untuk 'Menyerang Anwar', Memainkan Provokasi Isu Seks, Agama Serta Yang Berbaur Perkauman !!

Posted: 17 Mar 2012 09:28 PM PDT

Sungguh mengejutkan apabila PDO dilaporkan ada Blogger UMNO mendapat imbuhan lumayan mencecah puluhan ribu ringgit bagi tujuan menyerang Anwar Ibrahim, memainkan isu agama dan perkauman. Inilah hakikat yang berlaku mutakhir ini. Malah lebih mengejutkan blogger-blogger terbabit juga dapat "aksess" maklumat dari mana-mana agensi kerajaan termasuk juga pihak polis dengan mudah sekali. Justeru, tidak hairanlah dalam beberapa kes kita melihat kenapa mereka begitu cepat mendapat sesuatu berita, walhal ia belum lagi dihebahkan kepada umum oleh media arus perdana itu sendiri. Inilah yang berlaku dalam isu "kontroversi video seks" yang dikatakan melibatkan Anwar baru-baru ini. Video asal dipercayai telah diserahkan oleh "Trio Datuk T" kepada pihak polis, anehnya ada blogger UMNO yang boleh menaik turun video terbabit ke internet (Youtube). Begitu juga dalam kes Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamad yang mati meninggal dunia ketika Himpunan Bersih 2.0. Keluarga Allahyarham dikatakan terpaksa membuat laporan kepada SPRM kerana dakwaan beliau mempunyai seorang perempuan simpanan. Malah mengejutkan Blogger UMNO yang membuat kontroversi tersebut turut melibatkan bahan bukti yang didakwanya diambil daripada siasatan badan itu ke atas kes Allahyarham. Apa yang menimbulkan persoalan adalah bagaimana gambar berkenaan dapat terlepas ke blog berkenaan. Kenapa gambar dalam telefon bimbit arwah dapat kepada blogger terbabit (Papagomo)?. Semua ini menunjukkan mereka memang mempunyai akses dengan jabatan terbabit dan ini membimbangkan rakyat Malaysia sebenarnya. Terdapat bukti, pihak polis bekerja sama dengan blogger-blogger UMNO bagi tujuan menyerang Pakatan Rakyat. Senario ini cukup membimbangkan sebenarnya. Terdapat dakwaan dan bukti blogger berkenaan ditaja dan mendapat kerjasama daripada pihak yang sepatutnya berkecuali dalam menjaga keselamatan negara (Polis Di Raja Malaysia) itu sendiri.

UMNO Melabur Ratusan Ribu Ringgit Beli Blogger

Pelaburan yang dilakukan oleh UMNO melalui Unit Media Baru (UMB) yang dipimpin oleh Exco Pemudanya iaitu Tun Faisal Ismail Aziz (foto) didapati meningkat dengan berganda sejak dua tahun lalu. Pada awalnya penubuhan UMB ini disokong oleh otai-otai blogger UMNO tetapi disebabkan UMB ini dilihat sebagai kerja fisabilillah atau kurang 'masyuk' berbanding berkhidmat kepada tuan tertentu, ramai otai blogger yang telah meninggalkan UMB. Blogger otai UMNO pula terdiri daripada blogger berkhidmat dengan ikhlas da nada yang berkhidmat kerana kertas berkepala Agong (Ringgit Malaysia). Yang pasti majoriti blogger elitis ini menolak Khairy Jamaludin, Ketua Pemuda UMNO yang masih lagi kekal di persada politik UMNO walaupun blogger elitis ini telah mendakwa merekalah yang berjaya menyingkirkan Pak Lah dengan mengkritik keras pentadbiran Pak Lah, mengkritik tindak tanduk 'budak tingkat empat' dan berkempen untuk menjatuhkan KJ semasa pemilihan Agung UMNO sebelum ini tetapi gagal. Blogger elitis ini lebih mudah berkerja dengan Jabatan Perdana Menteri (JPM) atau secara terus dengan tokoh-tokoh politik tertentu. Sumber-sumber kewangan diperolehi blogger UMNO mengikut keutamaan berikut ini:-

1) Sumbangan Daripada Tokoh Individu UMNO

Antara tokoh UMNO paling terkenal kerana kemurahan hati adalah Datuk Ahmad Maslan yang mempunyai akses terhadap kewangan Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Rais Yatim menggunakan peruntukan Kementerian Komunikasi & Kebudayaan, Datuk Shafie Afdal, Dato Seri Nazri Aziz dan Datuk Saifuddin Abdullah. Selain tokoh UMNO, tokoh-tokoh korporat juga menggunakan perkhidmatan blogger bagi perkhidmatan 'pengurusan persepsi' demi menjatuhkan pihak lawan.

2) Peruntukan Jabatan Perdana Menteri (JPM)

Melalui peruntukan khas yang diuruskan oleh Datuk Ahmad Maslan yang juga Ketua Penerangan UMNO serta peranan Setiausaha Akhbar Perdana Menteri dan lain-lain pegawai. Peruntukan ini semakin bertambah setiap masa dan membimbangkan Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan (Bekas CEO TV3) yang mengetahui bahawa blogger-blogger meminta peruntukan ini makan kiri kanan atas bawah dan dari segi audit, sukar untuk mengira keberkesanan dan 'value for money' setiap artikel dan post dikeluarkan. Inilah yang ditakuti mereka.

3) Sumbangan Daripada GLC, Yayasan Dan NGO

Terdapat juga GLC di atas nasihat konsultan dan pengamal media melaburkan sejumlah wang yang amat besar untuk mengupah blogger. Tender ini kebiasaannya dilakukan secara tertutup. Sebagai contoh, pada bulan Januari Felda Global Ventures telah menjemput blogger-blogger untuk memberikan sebutharga dan profil masing-masing bagi tujuan memerangi persepsi bahawa penyenaraian Felda akan merugikan peneroka. Blogger Big Dog dan rakan-rakan di dalam gabungan The Mole dan MyKMU telah berjaya dipilih di dalam tender bernilai ratusan ribu ringgit tersebut. Pembayaran pula diuruskan melalui Yayasan Felda dan Komunikasi Korporat Felda Global Ventures.

4) Peruntukkan Daripada Unit Media Baru (UMB)

Kelemahan Tun Faisal sebagai Pengerusi UMB mendapatkan peruntukan daripada parti disebabkan nama Tun Faisal sendiri telah diburukkan di kalangan Blogger Elitis yang menganggap Tun Faisal sebagai exco pilihan Khairy Jamaluddin (KJ). Selain itu, blogger menyokong Tun Faisal dianggap blogger 'nyamuk' dan 'tiada kelas' dan turut dihentam oleh Blogger Elitis ini seperti dialami oleh blogger umno-reform dan pirates of putrajaya. Dijangkakan walaupun bertukar pengerusi, Unit Media Baru (UMB) UMNO akan terus lemah kerana Blogger Elitis lebih suka berurusan dengan individu dan masing-masing mempunyai blogger baru dibawahnya dan sedia berkhidmat untuk sekeping dua not RM50. Blogger-blogger UMB lebih dihormati lawan di dalam Pakatan Rakyat (PR) kerana cuba mengelak menggunakan kata-kata kesat dan Tun Faisal sendiri sanggup duduk semeja dengan Hishammudin Rais bagi membincangkan peranan dan etika blogger.

Dua Kumpulan Blogger Dapat Habuan Lumayan

Sepertimana tuan-tuannya di dalam UMNO, majoriti blogger UMNO gemar memainkan isu peribadi seperti seks, perkauman dan agama. Sebelum itu, kita kenali dahulu sedikit sebanyak blogger Elitis UMNO dan kecenderungan mereka. Bagi Blogger Elitis Penyerang Individu mereka biasanta berpendapatan melebihi RM25,000 sebulan dengan sekurang-kurangnya empat individu penaja dengan setiap individu memberikan tidak kurang RM2,000 sebulan. Mereka juga diminta berdaftar dengan Jabatan Perdana Menteri dan mempunyai akses sulit kepada laporan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Special Branch (SB) dan perisikan tentera yang dipermudahkan oleh individu berprofil tinggi yang menaja. Berkecenderungan memilih subjek Anwar Ibrahim dan serangan peribadi menggunakan isu perkauman dan Islam. Mereka juga jarang mengambil assignment melibatkan korporat kecuali melalui rujukan rakan dan wang tersebut telah tersedia. Antara blogger terbabit ialah Papagomo, Parpukari dan Gelombang Wangsa Maju.


Dua Blogger Pencacai UMNO yang dipercayai turut mendapat tajaan yang
cukup lumayan iaitu seperti Si Papa Gomo (kiri) dan Si Parpukari (kanan)

Sementara itu bagi Blogger Elitis Penyerang Berkumpulan pula mereka juga berpendapatan melebihi RM25,000 sebulan secara individu dengan sekurang-kurangnya dua individu penaja menyumbang RM3,000 sebulan dan mengambil sekurang-kurangnya dua assignment korporat dan politik berkumpulan sebanyak RM250,000 setiap satu. Mereja juga berdaftar dengan Jabatan Perdana Menteri dan mempunyai akses kepada korporat dan pemain media utama seperti Utusan Malaysia, New Strait Times, TV3, Malay Mail dan sebagainya. Merekalebih gemar mengambil tugasan berkaitan korporat dan politik yang menguntungkan individu atau kumpulan tertentu dalam UMNO. Kumpulan ini juga demi keuntungan sanggup menghadap musuh untuk mengadakan kerjasama atau menjual software. Sebagai contoh, blogger big dog pernah bekerjasama dengan blogger Jeff Ooi dari DAP untuk menjual software kepada Kerajaan Pulau Pinang (Lim Guan Eng) dan blogger Rockybru atau Datuk Ahiruddin Atan bekerjasama dengan Malaysiakini untuk berkongsi maklumat. Antara kumpulan yang dikenalpasti adalah pakatan blogger BlogHouse Malaysia, pakatan The Mole, pakatan MyKMU, pakatan IsuPolitikSemasa dan pakatan Gelombang Wangsa Maju. Di antara pakatan ini, yang paling kaya adalah pakatan BlogHouse Malaysia dan The Mole yang berjaya mendapatkan jutaan ringgit assignment setiap bulan. Adakalanya Blogger Elitis Individu berasa bengang dengan kumpulan ini yang sanggup serang mana-mana individu UMNO atau tokoh korporat kerana upah yang lumayan. Selain itu, teknik mereka adalah untuk menyerang terlebih dahulu individu atau korporat tertentu dan kemudian datang kepada individu meminta wang jika tidak mahu dibongkarkan atau mahu perbetulkan persepsi orang ramai. Kumpulan ini juga anggap diri mereka terlalu otai, suka berada dikalangan individu berpengaruh sahaja, tidak turun padang dan tidak gemar bergaul dengan blogger-blogger nyamuk.


Blog suarapakatanrakyat dipercayai ciptaan blogger UMNO Elitis
untuk kelirukan rakyat kononnya mereka bebas dan berkecuali

[Begitulah sedikit sebanyak cerita tentang warna-warni blogger UMNO elitis yang siang malam bertungkus lumus menyembah Ringgit Malaysia. Sedikit peringatan kepada blog-blog PR, www.suarapakatanrakyat.com adalah ciptaan blogger UMNO Elitis yang diselenggarakan oleh anak-anak buahnya. Taktiknya mudah, menyiarkan berita ala portal news berkaitan Pakatan Rakyat dan akhirnya akan memberikan pandangan yang melaga-lagakan individu dalam PR khasnya PKR dan Anwar Ibrahim. Melihat gambar Anwar Ibrahim yang diberikan tulisan "Manusia Paling Suci" oleh blog ini sudah menggambarkan betapa antinya pemilik blog ini kepada Anwar Ibrahim. Selama ini blog terbabit cuma digunakan oleh blogger UMNO Elitis untuk menunjukkan blog PR juga membelasah PKR tetapi penulis terkejut apabila portal Tranungkite menyiarkan berita dipetik daripada blog itu berkenaan Rafizi Ramli kurang ajar dengan Anwar Ibrahim. Setahu penulis, portal Tranungkite dipunyai oleh Pas Kawasan Dungun dan turut mempunya ribuan link dengan blogger PR lain. Semoga blog-blog PR lebih berhati-hati dengan blog seperti ini dan mengambil iktibar daripada kejadian ini. Tahniah kepada Kickdefella yang telah bernaung dengan pakatan The Mole. Tidak adakah pemimpin Pakatan Rakyat (PR) nak kemukakan soalan berapa jumlah peruntukan Jabatan Perdana Menteri atau Felda Global Venture kepada blogger bagi menerangkan isu Felda dan lain-lain?. Nantikan pendedahan seterusnya].

Video: MP Pasir Salak Menghina Rakyat Kelantan

Posted: 17 Mar 2012 09:25 PM PDT

Panas: PEDAS Buat 'Laporan SPRM', Dakwa Bekas Pemimpin UMNO BN Khianat Tanah Rizab Melayu

Posted: 17 Mar 2012 03:04 PM PDT

KUANTAN, 18 Mac - Sebuah NGO yang dikenali sebagai Pengerak Anti Rasuah Dan Salahguna Kuasa (PEDAS) baru-baru ini telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang, berhubung satu isu penyelewengan tanah yang dilakukan oleh pemimpin UMNO di negeri ini. Laporan telah dibuat oleh wakil mereka, Ram Ponnusamy (foto) dan Pang Jon Kong di pejabat SPRM Pahang, Tingkat 10, Wisma Persekutuan dekat sini. Turut mengiringi mereka ialah beberapa orang pemimpin PAS Kawasan Kuantan termasuk Cikgu Sulaiman Md Derus (Timbalan Yang DiPertua) dan Ustaz Syed Anis Syed Hussin (Naib Yang DiPertua). Dalam laporan tersebut, pihak terbabit mendedahkan satu penyelewengan tanah (No Hak Milik 7793, Lot 468 Seksyen 39) yang dilakukan oleh bekas Pengerusi Perhubungan UMNO Pahang yang juga bekas Menteri Besar iaitu, Tun Khalil Yaakob dan barisan exconya (Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pahang). Difahamkan, MB Ahli MMK telah berkerjasama memecahbelahkan Tanah Simpanan (Rizab) Melayu Tok Sira kepada 14 lot perumahan yang masing-masing mempunyai pajakan 99 tahun dengan menggunakan Pasdec Corporation bagi mengaburi mata rakyat atas tindakan ini. Menurut Ram, tanah disitu (Tok Sira) adalah Tanah Rizab Melayu dan tanah tersebut masih dirujukkan atau dikategorikan sebagai Tanah Rizab Melayu sehingga ke hari ini berdasarkan maklumat dari Pejabat Tanah Dan Daerah Kuantan serta Pejabat Ukur Dan Pemetaan. "Mereka gunakan Pasdec Corporation Sdn Bhd untuk permohonan tersebut dan kemudiannya dipecahkan kepada 14 bahagian untuk tujuan lot-lot perumahan. Permohonan telah diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pahang (MMK) pada 2 April 1997 dan ia diberi milik kepada Pasdec pada 25 Oktober 1997", Kata Ram. Pasdec kemudiannya telah menjualkan lot terbabit kepada ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Pahang dengan kadar harga yang terlampau murah.


Pang Jon Kong, Cikgu Sulaiman, Ram Ponnusamy dan juga Ustaz Syed Anis
bergambar di lobi Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia


Antara yang disebut dalam laporan itu ialah bekas MB Tun Khalil Yaakob,
Dato' Hamdan (PKNP), Dato Hassan dan juga Dato' Omar (bekas Exco)

"Antara yang menandatangi Borang 14A (pndah lot) bagi lot tersebut pada 31 Disember 2001 ialah bekas Timbalan Menteri Besar Pahang Dato' Hassan Ariffin dengan harga RM76,499. Harga itu terlalu rendah jika dibanding dengan harga pasaran ketika itu iaitu RM213,000 (dinyata dalam surat pejabat duti setem bertarikh 23 Januari 2002)", kata Ram lagi. Beliau turut mendedahkan, antara ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) yang mendapat lot-lot tanah itu lagi ialah Rahadian Mahmud Mohd Khalil (anak MB) bagi lot PN 7792, Lot 467, Seksyen 39; Dato' Omar Othman (Exco) bagi lot PN7800, Lot 475, Seksyen 39; Dato' Hamdan Jaafar (PKNP) bagi lot PN7803, Lot 478, Seksyen 39; Dato' Halim Hj Ibrahim bagi lot PN7804, Lot 479, Seksyen 39 serta ahli MMK lainnya.

Pemimpin UMNO BN Khianat Tanah Rizab Melayu

Difahamkan, selepas lot-lot tersebut dipindahmilik kepada exco terbabit, syarat tanah (Rizab Melayu) tersebut telah dilepaskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri Pahang. Ia bagi memudahkan urusan penjualan tanah tersebut kepada "bukan Melayu". Menurut Ram lagi, selepas syarat dibuang (Rizab Melayu) tanah tersebut telah dijual kepada bukan Melayu dan ia bercanggah dengan dasar kerajaan sendiri sebenarnya. "Dato' Hassan Ariffin menjual lot tanahnya kepada seorang bukan Melayu berbangsa Cina yang bernama Ti Lian Yeah pada 8 September 2004 dengan harga RM397,683.02 iaitu lebih daripada lima kali ganda daripada harga jualan Pasdec kepada beliau iaitu RM76,499. "Yang aneh, lot tersebut masih dirujuk atau dikategorikan sebagai Tanah Rizab Melayu sehingga ke hari ini tetapi bagaimana ia boleh dipindahmilik kepada bukan Melayu?. Bila isu ini dibawa ke mahkamah, hakim secara terus terang mengatakan beliau tidak mahu tahu latar belakang bagaimana Dato' Hassan Ariffin (pemilik) atau Ti Lien Yeah (pembeli baru) menjadi tuan punya berdaftar lot tersebut", katanya lagi. Malah, difahamkan Ti Lin Yeah telah menyerah balik pajakan lot tersebut untuk tujuan menukar pajakan 99 tahun kepada geran kekal selamanya (freehold). Sekiranya Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) bersetuju, maka proses rampasan Tanah Rizab Melayu ini akhirnya terlaksana jua. "Saya rasa dalam isu ini, ia jelas menunjukkan Kerajaan Negeri Pahang yang dipimpin oleh UMNO telah menyalahgunakan kuasa untuk merampas Tanah Rizab Melayu untuk dijual kepada Bukan Melayu. Ia menguntungkan individu terbabit dan jelas sekali mereka telah khianat kepada orang Melayu itu sendiri", tambah Ram lagi.


[Pendedahan yang dibuat oleh PEDAS ini sebenarnya tidak terlalu mengejutkan rakyat Pahang. Ini kerana mereka kebanyakkannya tahu memang inilah kerja-kerja terkutuk yang dilakukan oleh pemimpin UMNO sejak dulu, kini dan selamanya. Di depan rakyat mereka kononnya "membela orang Melayu", tetapi bila dibelakang mereka dulu yang sapu. Sikap dan perangai ini tidak habis disitu, bahkan kekal dengan pentadbiran Kerajaan Negeri Pahang yang ada sekarang. Mereka gemar merompak tanah, hutan dan sebagainya untuk dijual kepada "bukan Melayu". Malah, banyak juga ladang sawit dan tanah milik UMNO Pahang sendiri kini sudah terjual kepada bukan Melayu terutamanya dari Singapura. Inilah yang berlaku kepada ladang-ladang milik beberapa buah anak syarikat Kerajaan Negeri Pahang itu sendiri. Begitulah juga yang terjadi kepada tanah-tanah milik Melayu dalam bandar Kuantan ini sendiri. Bukti jelas apabila UMNO gagal membela "Tanah Rizab Melayu Transit Kuaters" dari dijual kepada "bukan Melayu". Kini segalanya sudah terbukti, UMNO gagal membela nasib Melayu. Malah, merekalah yang telah khianat kepada Melayu. Tidak perlulah mereka mendabik dada kononnya peruangan Melayu. Apa yang diperjuangkan sebenarnya ialah Melayu kroni mereka dan proksi-proksi yang boleh memberi untung. Rakyat hanya ditabur wang ketika menjelang pilihanraya semata-mata. Inilah amalan UMNO yang menyebabkan parti itu kini ditolak rakyat. Selagi mereka tidak berubah, lantaran itulah rakyat akan terus melakukan perubahan demi masa depan anak cucu mereka. Jom, ubahlah sekarang !].

Video: Fuziah, MB Selangor Tak Hilang Kelayakan

Posted: 17 Mar 2012 12:40 PM PDT

Panas, Mahfuz Omar, 'Tuduh Yahudi Biayai' PKR Tapi UMNO BN Sudah Lama Guna Khidmat Israel

Posted: 17 Mar 2012 11:58 AM PDT

SHAH ALAM, 17 Mac - Tindakan pimpinan UMNO BN menaburkan propaganda bahawa wujudnya ancaman asing dalam bentuk pemberian bantuan dana kepada Pakatan Rakyat menggambarkan pimpinan kian UMNO BN ketandusan idea dan semakin terdesak untuk meraih sokongan rakyat. Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar (foto) berkata tindakan pimpinan UMNO BN itu sebenarnya adalah untuk menutup segala kepincangan dan salah laku parti itu berhadapan serangan bertali arus Pakatan Rakyat yang mempersoalkan urus tadbir negara dan salah laku pimpinan UMNO BN yang menggunakan wang rakyat untuk kepentingan mereka sendiri. "Pimpinan UMNO BN sudah tiada daya upaya untuk menyakinkan rakyat dengan dasar-dasar dan polisi yang dilaksanakan selama ini kerana rakyat telah hilang kepercayaan kepada mereka dan melihat kegagalan yang teramat sangat dalam urus tadbir negara," tegas Mahfuz. Menurut Mahfuz tindakan kerajaan pimpinan UMNO BN yang menggunakan khidmat perunding luar, APCO membuktikan sikap hipokrit mereka terhadap dasar luar negara khususnya berkaitan dengan kepentingan Israel. "Sebelum itu pada zaman Tun Dr Mahathir telah menggunakan syarikat Satchi And Satchi iaitu sebuah konsultan Yahudi yang dilantik untuk membantu kempen dalam pilihanraya UMNO BN pada zaman Tun Mahathir. " UUMNO BN memberi duit termasuklah melalui hubungan dagang dengan Israel termasuk membantu dalam minyak masak dan sebagainya bermakna ia memberikan kesihatan dan makan kepada Israel termasuk tentera mereka dan kemudiannya melanyak Palestin. "Dan pada hari ini melalui Apco dan beberapa kabel-kabel gerakan zionist antarabangsa digunakan untuk kepentingan politik mereka sampai mereka menggunakan wang negara yang merupakan wang rakyat untuk dibayar kepada konsultan daripada Zionist," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena itu. Sebelum ini, media melaporkan bahawa Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed mendakwa bahawa Ketua Pembangkang yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggunakan khidmat agensi Yahudi bagi mengerakkan parti itu merancang kempen pilihan rayanya.


Bukti, inilah surat perjanjian APCO dengan kerajaan Malaysia seperti
yang telah didedah oleh pemimpin Pakatan Rakyat. Lagi info KLIK

Justeru itu menurut Mahfuz, beliau yakin rakyat tidak akan termakan dengan hasutan dan dakyah pimpinan UMNO BN yang mendakwa Pakatan Rakyat menerima dana asing seraya menegaskan supaya pimpinan UMNO BN menumpukan kepada usaha memperbaiki institusi negara yang rosak dan porak peranda. "Apa yang penting bagi parti politik ialah menawarkan kepada rakyat dengan bersaing secara sihat daripada sudut mengemukakan dasar polisi tawaran yang baik kepada masa hadapan negara kita. " Negara kita kini menghadapi kerosakan kepada institusi negara kita yang diakui oleh bekas ketua hakim negara,institusi kehakiman rosak apabila Tun Mahathir membuat pindaan terhadap artikel perlembagaan sehingga menyebabkan hakim-hakim takut. " Hari ini terdedah bagaimana institusi Peguam Negara dan institusi Kepolisian yang diketuai oleh ketua polis negara terlibat dalam gerakan kongsi gelap,ini yang mesti diperbetulkan," kata Mahfuz Omar lagi.

[Nampaknya, tuduhan yang dibuat oleh UMNO BN terhadap PKR ini seolah-olah untuk menutup isu sebenar bahawa kerajaan yang ada hari inilah yang berbuat demikian sebenarnya. Malah Kementerian Dalam Negeri (KDN) sendiri telah meminta Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamad Hashim supaya mengemukakan bukti mengenai wujudnya kerjasama PKR dengan dua badan asing berkaitan Yahudi supaya siasatan mengenainya dapat dilakukan. Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya akan melakukan siasatan berhubung dakwaan tersebut tetapi iaa perlu bersandarkan pada bukti yang didakwa ada pada Ahli Parlimen itu. Rupa-rupanya, yang membuka cerita ini ialah bekas wakil rakyat lompat PKR sendiri, maka wajarlah ia dilihat sebagai satu ruang untuk "membodek". Zahrain mungkin bercita-cita besar untuk bertanding atas tiket BN pada PRU-13 ini. Lantaran itulah beliau perlu membuat pendedahan panas agar namanya diberi perhatian oleh pucuk pimpinan tertinggi BN terutamanya Perdana Menteri Najib Razak sendiri].

Video: Dato' Fauzi Ulas Pasal Projek Kilang Lynas !

Posted: 14 Mar 2012 02:15 AM PDT

Penyenaraian: Ahmad Maslan Nyata Berbohong !!

Posted: 13 Mar 2012 09:41 AM PDT

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 18 Mar 2012 07:36 AM PDT

Pendapat peribadi hamba.


KITA BUKAN UMNO, JADI JANGAN JADI PERANGAI MACAM UMNO.

Posted: 18 Mar 2012 06:37 AM PDT

TANAH HARAM ADA 3, BUKAN 2.

Posted: 17 Mar 2012 10:59 PM PDT

PR BISING2 PD SPR, TETAPI ISU BORANG 14, KENAPA SENYAP?

Posted: 17 Mar 2012 09:24 PM PDT

PENOREH GETAH

Posted: 18 Mar 2012 07:30 AM PDT

PENOREH GETAH


GAMBAR NURUL IZZAH DI FELDA CHINI

Posted: 17 Mar 2012 10:55 PM PDT

Gambar lagi di FACEBOOK

GAMBAR SEKITAR NURUL IZZAH DI LEPAR HILIR 1

Posted: 17 Mar 2012 10:40 PM PDT

17 / 3 / 12.
Nurul Izzah bersama suami beliau telah datang kali kedua ke Felda Lepas Hilir 1 ..
Tidak ada perkara yang tidak diingini berlaku sepertimana pada kedatangan beliau yang lalu ..
Suara-suara dalam gelap masih ada kedengaran tetapi ia langsung tidak memberi kesan pada ceramah malam tersebut.
Gambar seterusnya di facebook

Najib tinggal dua bulan lagi

Posted: 17 Mar 2012 09:43 PM PDT

SAYA ditanya tentang ratus ribu belanja bertunang anak Perdana Menteri dan banyak ribu lagi untuk hari jadinya yang bayarannya dikatakan dibuat dari Jabatan Perdana Menteri serta berbilion membeli undi – RM500, RM200 dan RM100 bagi seorang.

Apa reaksi saya tentang Perdana Menteri itu, 'Biarkanlah. Dia tinggal dua bulan saja lagi jadi Perdana Menteri.'

Mengapa?

Kalau pilihan raya diadakan hujung Mei atau awal Jun, lepas itu habislah tempohnya. Orang lainlah pula jadi Perdana Menteri.

Bagaimana?

Tidak perlu dicerita lagi. Orang lain dari parti lainlah yang mengambil kuasa di Putrajaya.

Lagi cepat pilihan raya itu diadakan, lagi cepatlah Rosmah Mansor tidak bergelar Wanita Pertama.

Habis, Perdana Menteri macam mana? Siapa pula?

Anwar Ibrahimlah! Siapa lagi?

Kalau begitu Dr. Wan Azizahlah jadi Wanita Pertama?

Tidak. Ia diserahkan semula kepada Raja Permaisuri Agong. Tiada lagi selepas itu orang biasa menjadi Wanita Pertama. Isteri Najib saja orang biasa pertama dan terakhir jadi Wanita Pertama.

Memulangkannya kepada Raja Permaisuri Agong adalah adab memelihara institusi istana. Tidaklah lagi orang-orang di kayangan mengata institusi istana sudah goyah.

Apakah tempoh Perdana Menteri Najib hendak berakhir?

Apa lagi yang ditunggu?

Memanjangkan tempohnya hingga setahun lagi akan menyegerakan negara jadi macam Greece dan Itali, berada di ambang muflis. Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri sudah berkata, Malasyia boleh bankrap sebelum tahun 2020.

Yang menyebabkan muflis itu bukan lagi kerana meneruskan subsidi tertentu, tetapi berbelanja menteri kewangan seperti hujan lebat mencurah bumi. Jika lepas dua bulan nanti Najib tidak digantikan, tunggulah berlakunya amaran Idris Jala.

Apakah selepas dua bulan ini Najib akan pergi? Jika dia adakan pilihan raya seperti yang dirancangnya itu, maka dia menempah untuk pergi cepat. Kalau ditunggunya hingga tahun depan, bagaimana? Tunggu tahun depanlah pula.

Apa yang tidak sempat dibuat kiranya Najib digantikan dua bulan lagi?

Mungkin rayuan pembebasan Anwar atas kes liwat 2 tidak sempat diselesaikan. Tetapi entahlah kalau ia disegerakan.

Bagaimana kalau rayuan itu lambat selesai?

Sempat Anwar jadi Perdana Menteri dulu.

Apa ajaibnya kalau Najib berakhir dua bulan lagi?

Ia memberi peluang kepada Dr. Mahathir melihat apa yang dia tidak mahu lihat selama ini.

Bukankah ia memakbulkan impian Anwar selama ini?

Itu Anwar dulu. Semasa dia berdua Mahathir. Tetapi sudah dia tidak lagi berdua, keutamaannya Dr. Mahathir tidak mahu melihatnya menjadi Perdana Menteri.

Kalau Najib tumbang dua bulan lagi, ia bukan kekalahan Najib yang utama, tetapi yang utama itu ialah kegagalan dan kekecewaan Dr. Mahathir. Najib itu sekadar buah catur Mahathir saja.

Yang membuang Abdullah Badawi dulu ialah Mahathir. Tetapi kalau Najib dibuang ia kerana Dr. Mahathir sudah tidak tahu nak apa lagi. Ia adalah kerana orang ramai hendak menyelamatkan negara jadi muflis seperti yang Idris Jala sebut dan mahu mengelakkan Perdana Menteri berbelanja ikut suka hati isteri.

Anwar sudah tidak seperti dulu lagi hendak menjadi Perdanahttp://www.blogger.com/img/blank.gif Menteri. Hal itu sudah jadi payah apabila Mahathir buat dia begitu. Tetapi yang mahukan Anwar menggantikan Najib ialah sekalian rakyat dan orang-orang yang kesiankan Malaysia yang tidak lalu lagi tinggal di bawah penyelewengan UMNO, BN dan Najib.

Setakat ini dia yang berupaya untuk mencabar kerakusan UMNO dan Najib.

Tunggulah dua bulan lagi apakah dapat diselamatkan atau pun terpaksa menanggung beban lagi?

http://bm.harakahdaily.net/index.php/columnist/subky-latif/8846-najib-tinggal-dua-bulan-lagi

KRAI Utara

Posted: 18 Mar 2012 07:19 AM PDT

KRAI Utara


oh artis: najib kaki auta....hasut hati gua

Posted: 17 Mar 2012 12:44 PM PDT

negeri mana negeri miskin, pling miskin kat malaysia? kelantan, kuat sikit  KELANTAN, tanya najib kepada audiens sewaktu ke sabah sedikit hari lalu. dan orang umno kat kampong gua turut terhangguk hangguk mengiyakan saranan najib itu. bukan takat rakyat ulu ceruk pendalaman sabah saja yang berjaya di pelawakkan oleh najib, hatta ketua JKKK kat semenanjung pon ramai yg tertipu....walaupon mereka nampok sikit cerdik dalam balutan baju batik. hakikatnya mereka sedikit saja cerdiknya!

Gua saja tak berapa makan hasutan najib yg meng"klaim" bahawa negeri tumpoh daroh, dimano sok dan uri gua di tanam tu benar2 negeri paling miskin rakyatnya. tak berapo cayo gua kat najib ni, bukan gua sangsi ngan kejujuran laki puan rosmah tu, cumonya gua kurang yakin ssjo dengan ucapan para pemimpin umno ni. makno kato bukan setakat brader najib gua xpakai kato2 yg kuar dari mulut beliau, kato2 ketuo cawangan pas pom gua sangsi kalo di kato kelantanlah negeri pling mundur.

mano xcuak bro., setakat gua pandai mikir ni tadak sekor pon ayam, itik lembu kambing mati terbongkang kerana xcukup makan malah manusia yg terbongkang kat kampong gua ni pon ramai yang mati akibat lebih makan ada la.

dan, yang menamboh gua cuak ialah laporan berita semalam ada cakap rakyat kelantan adalah pemunya kuasa  beli yg tertinggi di asia ikutkan kemampuan mereka menghabiskan barang di hyperstore sekitar kelantan kata dr azizan osman. tu pon ikut rekod yg d kuarkan oleh peniaga, gua rasa nak caya sikit sebab dr tu bukan orang politik cam najib!

tapi bagaimana boleh orang miskin ada duit banyak, atau memang orang miskin ni kaki boros, nak boros macam mana kalu dah miskin, pening gua ngan najib ni. ooooo rupanya bagi najib rakyat kelantan memang miskin sebab suka habiskan duit berjuta di pasaraya? dan rakyat kelantan suka beli barangan mahal lalu jatuh miskin atau rakyat kelantan suka buang duit di store2 dan xsuko buang duit kat genting maka kelantan miskin?

xxx paham gua dengan arti miskin dalam ilmu najib, atau memang najib ni suka pusing2 ayat, buat2 auta supaya rakyat jadi kapla pusing? macam mana lu boleh jadi pm pon gua pening la najib!

labun KulupSakah...

Posted: 18 Mar 2012 03:44 AM PDT

labun KulupSakah...


Jejak Rasul

Posted: 18 Mar 2012 12:07 AM PDT

Jumaat hari itu kami berkesempatan ke masjid Niu Jie, Beijing kira-kira 40 km dari Haidian, daerah kami tinggal. Masjid Niu Jie dibina pada kurun ke 10, sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu lagi. (fakta Islam di Tanah Melayu dibuktikan dengan penemuan Batu Bersurat Terengganu pada kurun 13-14). Rombongan Saad bin Abi Waqs, sahabat Rasulullah SAW ditugaskan menyebar Islam ke tanah China ketika era pemerintahan Sayidina Uthman Affan. Dan Islam terus berkembang. Jika kita menelaah wikipedia, dinyatakan tiada rekod jelas sentimen anti agama di China.
Kami ke sana menaiki teksi.Islam sifatnya sejagat. Bisa meresap ke segenap ruang melangkaui batas adat dan kaum. Seakan tokong dengan patung-patung naga serta ukiran dan kaligrafi cina, masjid Niu Jie bak muzium dalam tempat ibadat.
Kekacauan yang berlaku pada suatu masa dahulu membuat ramai umat Islam berhijrah dan dalam masa yang sama menyebarkan Islam ke seluruh dunia. Di Kelantan dan di Melaka juga kita dapat lihat rekabentuk masjid yang ada unsur-unsur begini.


AJK masjid sentiasa menyambut dengan mesra jemaah. Segera aku teringat insiden lempar kepala babi di masjid Malaysia kononnya angkara kaum atau agama lain yang cuba cetus ketegangan. Penganut Islam di China adalah minoriti tetapi masih bisa mengamalkan ritual dengan aman. Kita di Malaysia sibuk suruh mualaf jadi Melayu, suruh cina mualaf tinggalkan chopstick dan suruh depa pakai kain pelekat walhal cina muslim di China hampir sama ramai dengan keseluruhan rakyat Malaysia.


Jemaah melimpah sampai ke laman seperti gelanggang kung fu...Kalau di Malaysia kita lihat pakaian jemaah berwarna putih atau cerah, di musim sejuk ini ramai berpakaian tebal, berjaket kulit gelap.
Foto di atas adalah pintu masuk ke balai solat wanita. Jemaah muslimah ramai bersolat Jumaat.


Foto bawah: Sham bersama petugas wanita yang boleh sedikit bertutur Bahasa Melayu...Mamat-mamat dari Turki. Bekerja di Radio China International untuk channel Turki. RCI juga ada saluran dalam Bahasa Melayu. Cuba google...


Jumpa pelancong dari JB...Lagi rombongan dari Malaysia. Penuh satu bas.... Lain macam perasaan jumpa orang kita...Selepas solat kami ambil peluang meninjau kawasan sekitar pekan Niu Jie, pekan Islam. Restoran, pasar yang menjual barangan mentah seperti daging, sayur-sayuran, kuih muih dan macam-macam lagi dijamin halal. Foto di bawah Sham dan An-Nur dengan latar belakangnya sebuah pasaraya besar menjual barangan halal. Di tingkat atasnya ada food court masakan cina yang halal. Niu Jie adalah pekan wajib dilawati jika ke Beijing.


Puas juga kami hari itu. Melihat sendiri situasi sebenar yang selalu kita baca dan tonton. Malah aku mengaku tak khusyuk solat sebab terlalu tersentuh dengan bacaan imam ketika solat. Surat At-Tiin dan Al Fath begitu menusuk. Ketika kita selalu bertaki soal tajwid dan wajah bacaan, pelat cina ini bagai suatu perasaan sakti dingin meresap ke dalam nuraniku. Perjalanan pulang kami dihiburkan oleh pak cik pemandu teksi yang ramah walaupun dia itik dan aku ayam. Hahaha....

Aha! 2.30 pagi tadi salji turun. Persis koboi ternampak whisky, aku dan Sham turun jakun menghayati titis-titis salji yang turun sambil berlatarbelakangkan lagu Winter Sonata... Simbol yang aku gayakan itu bukan simbol 1Malaysia tapi simbol yang selalu digayakan oleh arwah Annisa semasa hayatnya.
Wo ai ne!

Era Pasca

Posted: 18 Mar 2012 03:30 AM PDT

Era Pasca


Gempar!!! Ternow!!! Najib Umum Bubar Parlimen!!!!

Posted: 18 Mar 2012 01:15 AM PDT MAMPOS NAJIB RAZAK JIKA PRU 13 
DI ADAKAN TAHUN INI..
TAK PERCAYA?
SILA LIHAT ANALISA TIEWNAMA
DI BAWAH INI..
KAH KAH KAH


salam pada semua sahabat2

di sini gua akan bicarakan kepada umum utk kita menganalisa..
APAKAH PRU13 AKAN DI ADAKAN PADA TAHUN INI?

mengikut kajian gua yg tidak bertauliah ini serta beberapa
maklumat penting utk rujukan kita bersama , ini analisa ringkas..

1. skandal NFC  oleh menteri jaga wanita shahrizat jalil
terlalu panas utk di sejukkan,
mungkin mengambil masa 1 tahun utk ianya di sejuk bekukan kembali..


2. skandal scopene yg di palitkan pada najib razak
dgn mana rasuah rm 500 juta wang rakyat di rembat seadanya..


3. belanja rm 300 ribu rosmah mansor
semasa di australia membuatkan rakyat
menjadi jijik dan menyampah..


4. skandal menteri rogol amah yg mana amah indon itu
terpaksa melarikan diri kerana tidak tahan di rogol..


5. skandal nuklear lynas yg mana, kabar kabar mengatakan
adanya skandal rasuah rm 100 juta di dalamnya..


6. skandal PKFZ yg mana kerajaan pusat hilang rm 12.4 billion


7. skandal pembunuhan altantuya rujukan pada skandal kapal selam scopene
yg akan berlangsung 1 april 2012 ini di mahkamah perancis


8. skandal menteri pertahanan yg mahu menanam hidup hidup seorang
warganegara malaysia selepas puas separuh mati ia di belasah..


9. skandal SPR yg mana jelas dan terlalu nampak cuba utk mengalihkan pengundi
yg di syaki akan mengundi pembangkang dan tidak kepada BN dgn pemetaan semula
kawasan pilihanraya..


10. skandal ketua polis negara dan ketua peguam negara yg mesra BN
bermain golf dgn penjenayah yg di kehendaki..


11. skandal najib  berbelanja mewah rm 400 ribu hanya semata mata
untuk anaknya bertunang dgn mafia kazakhstan..


12. skandal najib razak yg mana mewah dan berlebih lebihan membaham
wang rakyat hanya utk sebuah kek harijadi menelan dan membakar rm 80 ribu


13. skandal apco yg di bayar rm 77juta setahun adalah agen zionis


14. skandal perdagangan mersa zionis yg telah di hidu oleh rakyat malaysia
dan anak anak muda bilamana kapal2 kontena zionis dgn mudah memasuki malaysia..


15. skandal felda yg mana 80% penduduk felda tidak setuju dgn felda
akan di sahamkan di BSKL kerana ianya berisiko utk felda bangkrup.


16. skandal royalti minyak petrol kelantan yg di bekukan oleh BN


17. skandal BN membekal minyak sawit kepada zionis dan membekukan
penghantaran minyak sawit ke negara islam iran.


18. skandal menteri yg menjaga zakat bilamana dia merembat
wang zakat fitrah hanya semata mata kerana mahu membayar
 kos guaman utk tolak hukum kazaf anwar ibrahim


19. skandal BN mengupah gengster utk mengganggu majlis2
pakatan rakyat..


20.skandal 6% cukai kerajaan BN utk di kenakan pada setiap rakyat 
malaysia walau apa barang pun yg di belinya termasuklah minum teh
di kedai kedai mamak hatta nak kencing sekalipun..

21. skandal 1care yg mana setiap rakyat di wajibkan membayar
kepada BN setiap gaji mereka setiap bulan..

MAKA DGN INI PADA ANALISA GUA..
SEKALI TIDAK AKAN DATO SRI HAJI MUHD NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
MEMBUBARKAN PARLIMEN PADA TAHUN INI KERANA..

TERLALU BANYAK SKANDAL SKANDAL YG SEDANG PANAS DAN MEMBARA
SERTA JIKA LAGI LAMA LAGI AKAN TERBONGKAR 1 PER 1 KEBEJATAN
SANG PEMERINTAH YG DURJANA INI..

LOGIKA GUA..

NAJIB RAZAK AKAN MEMILIH TARIKH TERAKHIR..
PARLIMEN AKAN DI BUBARKAN PADA 20 FEB 2013
YG MANA TARIKH AKHIR UTK SEBUAH MANDAT SEBAGAI PEMERINTAH..

DAN PADA TARIKH ITU JUGA, BERMAKNA..
AKAN BERMULALAH PERANG ANTARA ANAK MUDA
DAN KERAJAAN BN YG MEMERINTAH..
BN AKAN KE MUZIUM NEGARA UTK TEMPOH 50 TAHUN! -
kah kah kah

BOTAK KEPALA NAJIB RAZAK
KERANA TEKANAN ANAK ANAK MUDA!
KAH KAH KAH KAH KAHEDISI MENGUNGKIT: KHAS UNTUK HASSAN ALI JATI [RAKAMAN VIDEO DISERTAKAN]

Posted: 17 Mar 2012 01:01 PM PDT

Dah teruk Mahathir ni. Sanggup hina hukum Allah dengan mengatakan hukum hudud tidak adil atas dasar negara kita berbilang kaum. Adakah dizaman Rasulullah dahulu semasa hudud dilaksanakan semua masyarakat dibawah pemerintahan Nabi Muhammad S.A.W itu Islam?
Antara isi ucapan ORANG TUA ni?
 • Hukum hudud ini ciptaan ahli Fekah
 • Hukum hudud ini tidak dapat dalam Al Quran
 • Hukum hudud ini tidak adil kerana orang islam dikenakan hudud, bukan islam tidak kena hudud.
 • Hukum hudud tidak boleh dilaksanakan dimalaysia kerana kita berbilang kaum 


Aku sediakan video yang dirakam di Konvensyen Kebangsaan Politik dan Patriotisme (K2P) di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) pada 26 Februari 2012.. Amek kaaaaww!!


Ape maksud Tun menyebut hukum2 zina, murtad dan lain lain adalah rekaan ahli2 Feqah? Bukankah perlaksanaan hukum hudud mengikut hadis nabi SAW dan Alquran? Apakah bangsa MELAYU dan Tun xtau surah al Maidah ayat 38 suruh potong tangan pencuri lelaki dan permpuan? Surah An Nur ayat dua menyuruh penzina lelaki prmpuan disebat 100kali? Dan Tun kata Hudud terlalu keras?

Tun ni nampaknya sudah nyanyuk ataupun sengaja memutarkan belit ataupun memang dia tidak faham tentang islam secara menyeluruh. Ada jugak org yg sokong si tun ni. Aduhai. Malangnya nasib kau. Hududdullah adalah milik Allah yang wajib diguna pakai oleh manusia di bumi ini supaya dapat mencegah 5 bentuk jenayah . Allah tu sapa? Allah Maha Pencipta. Dia Maha tahu segalanya. Kenapalah bodoh sangat orang tua ni? Org tua ni mmg dah nak mampus kot?


JATI xmau bertindak ke? Berkaitan aqidah umat islam ni.
Mana Hassan Ali ni yang menjadi penyelamat akidah umat, tolong selamatkan akidah tua nyanyuk yang tolak Hukum Allah ni
Kah kah kaaaaaaaaaaaaaaahh!!! 
Laknat la ko!!! .

Posted: 18 Mar 2012 03:28 AM PDT

.


Santai Ahad

Posted: 17 Mar 2012 08:13 PM PDT

Ada Yang Bertaruh RM15,000
Kalau Brahim Dapat Laluan Dari BN


Ada dua cerita atau maklumat sikit pelik dari Kelantan yang sampai ke telinga saya pagi ini. Satunya mengenai keberanian seorang perniaga gerai makan bertaruh sebanyak RM15,000 sekiranya Inchek Ibrahim Ali mendapat laluan untuk bertanding atas tikit BN berlambangkan dacing. Syarat pertaruhan itu juga sekiranya Ibrahim diberi laluan oleh BN dalam pilihan raya akan datang.

Wang pertaruhan itu katanya sudah diserahkan kepada orang tengah. Peniaga itu begitu yakin bahawa Ibrahim tidak akan mendapat laluan dari BN seperti mana Pas berikan pada tahun ahli parlimen 'kera' itu pada tahun 2008.

Sebelum ini ahli perniagaan peringkat gerai di bandar Pasir Mas itu bertaruh sekadar RM5,000 sahaja. Namun kerana dia yakin Umno Pasir Mas tidak akan memberi laluan menaikkan nilai pertaruhannya.

Berita kedua ialah mengenai nasib ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman untuk menjadi calon dalam pilihan raya umum akan datang juga seperti mengharap pelangi berbuah rambai.

Zawawi yang lebih dikenali cikgu Awi sudah tidak dipedulikan lagi. Semalam sewaktu timbalan menteri pelajaran Puad Zarkasi datang ke Pasir Puteh untuk memenuhi satu undangan parti beliau dikatakan singgah di rumah Kamaruddin Mohd Noor untuk berihat.

Kamaruddin bekas ketua bahagian disebut-sebut akan diletakkan bertanding di kerusi Parlimen Pasir Puteh di mana kerusi berkenaan sepatutnya tempat cik Awi. Tindakan Puad itu katanya menimbulkan kemarahan para penyokong cikug Awi yang menganggap satu pukulan buat ketua Umno bahagian Pasir Puteh itu.

Pihak lain pula menterjemahkan kunjungan Puad itu menjelaskan bahawa Kamaruddin yang tewas dalam perebutan ketua bahagian ditangan cikgu Awi sudah sahih akan bertanding di kerusi parlimen Pasir Puteh. [wm.kl.2:10 pm 18/03/12]

Merah Hitam

Posted: 18 Mar 2012 03:04 AM PDT

Merah Hitam


Anda wanita yang mahukan perubahan?

Posted: 17 Mar 2012 06:11 AM PDT

Poster ni dah lama di letakkan oleh Cik Aiman Athirah di FB saya. Rasanya, ramai yang dah tengok gambar ni.Esok Ahad 18 Mac ada banyak jemputan kenduri@walimatul urus dan perlu hantar anak bujang kami balik ke kolejnya. Wah!!! Macam ada banyak kerja yang perlu dilakukan......
Tetapi hubby @suami dah pesan dan ingatkan banyak kali supaya rancang betul2 program esok.... yang penting, kena sampai di salah satu tempat yang di janjikan dengan selamat dan dapat menyertai wanita lain yang ingin mahukan perubahan di Malaysia ini....

Ehhh....dia beberapa kali kata, "cari baju atau tudung warna ungu .."..:))
So, petang tadi, sebagai tanda sokongan moral, suami dan anak membantu mencari sarung tangan putih di beberapa buah kedai tidak jauh dari rumah kami....Kebetulan pula sarung tangan yang putih melepak ni kebanyakankedai dah "out of stock"...dan akhirnya..jumpa ini, satu-satunya yang ada di daerah tempat kami tinggal.....syukur pada Allah..:))

Alhamdulillah dan semoga Allah akan permudahkan segala urusan ....

Anda yang membaca posting ni, jom join sekali ya.....Jangan lupa pakai sebarang pakaian berwarna ungu dan sarung tangan putih ya....