Sabtu, 2 Jun 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 02 Jun 2012 01:32 PM PDT

tun faisal dot com


[Video] Bangkang dari Longkang: Pas + DAP + PKR = timebomb! #PenipuRakyat

Posted: 01 Jun 2012 02:28 PM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 02 Jun 2012 01:19 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Apabila Nizar mendoakan Kejatuhan PAS

Posted: 02 Jun 2012 08:07 AM PDT

Memang mengejutkan bila Himpunan Hijau yang merupakan himpunan Pas terbesar selepas himpunan Bersih3 menjadi medan pemimpin sendiri menghentam parti. Siapa lagi kalau bukan si Nizar wakil Pas dari Perak ini.

Dalam ucapantamanya, si Nizar telah tersasul dengan menyebut sepintas lalu petanda kejatuhan Pas disemua peringkat dihadapan beribu-ribu penyokong Pas didalam stadium Darul Aman.

Mungkin selepas ini, ada mulut yang akan menuduh si Nizar agen UMNO dan anggota cawangan Khas 'Special Branch' sehingga tergamak mengeluarkan ayat sedemikian.

Memang Nizar ini selalu membuat sensasi. Semasa PRK Tenang, Johor, dia membuat fatwa.. Haram mengundi Umno, awal minggu ini pula menghina Sultan Johor, dengan mendakwa DYMM Johor itu menggunakan wang rakyat untuk mendapatkan nombor kereta WWW1.

Nizar bukan sahaja menghentam Umno/BN malah partinya sendiri. Dah miring barang kali.. semenjak kehilangan Jawatan MB pada Februari, 2009.

Himpunan Hijau Pas: Gambarpun menipu

Posted: 02 Jun 2012 03:58 AM PDT

Dalam Gambar juga... nampaknya pada PAS kini... pergaulan antara Lelaki dan wanita dah dibolehkan.Cuba tengok gambar ini betul2.. apa bezanya dengan gambar bawah!!!

Kos persembahan K-Pop hanya RM0.9 bukan RM2.4 juta

Posted: 01 Jun 2012 08:01 PM PDT

Pembangkang kantoi lagi. KBS tak keluarkan wangpun. Kementerian itu dapat sponsor RM28 juta sempena himpunan Jutaan Belia Putrajaya.

Kos persembahan K-Pop hanya RM900,000 bukannya RM2.4 juta seperti yang dispin pihak pembangkang.

Pembangkang tidak habis menipu rakyat. Baru-baru ini salah seorang pemimpin pembangkang kena tempelak kerana cuba menghina Sultan Johor.

Ketandusan isu membuatkan pembangkang spin isu tanpa kebenaran.

Apabila sudah terbiasa menipu, pasti.. kalau membentuk kerajaan juga pasti menipu. Rakyat akan rugi besar jika para penipu ini diberi mandat.

Duke of UMNO

Posted: 02 Jun 2012 01:14 PM PDT

Duke of UMNO


SEKITAR PETANG SEMALAM..KATAK HIJAU MEMANGGIL HUJAN...

Posted: 02 Jun 2012 05:32 AM PDT

Hujan Di Himpunan Si Katak Hijau

Hari ini berlangsung satu Himpunan Hijau anjuran PAS yang diadakan di Stadium Darul Aman, Kedah. Sasaran kehadiran yang digembar gemburkan ialah 100,000 orang.

Surat pekeliling telah lama dihantar oleh Setiausaha Agung PAS sejak 19 Mei lepas meminta ahli-ahli PAS hadir bagi memenuhkan stadium sebab kalau ada sedikitpun ruang kosong alamatnya hasrat nak meniru Gelombang Merah tak kesampaian.

Tajuk surat bunyinya mengarut dan terdesak betul. Kerahan Ahli PAS Ke Himpunan Hijau menuju Putrajaya. Ini dah nama paksaan dah macam kerahan tenaga kalau tak ikut sama tiket syurga ditarik balik agaknya.

Nampak seperti terdesak sangat nak lawan Gelombang Merah yang menghimpunkan lebih 100,000 rakyat dan penyokong UMNO di Stadium Bukit Jalil.

Mengikut maklumat rakan-rakan banyak juga bas-bas yang parking di sekitar Stadium Darul Aman, betul ke? T-shirt free dan elaun serta upah wang kehadiran pun ada. Biar betul. Bukankah benda sebegitu kerap puak PAS kaitkan dengan UMNO?

Seperti kita sedia maklum, kapasiti tempat duduk Stadium Darul Aman ialah lebih kurang 32,000 dan sekiranya ruang berdiri tingkat atas dan ruang pejalan kaki setiap pintu dan ruang depan dipenuhi, total kapasiti akan menjadi sekitar 35,000 orang.

Bagi stadium size biasa seperti Stadium Darul Aman jika semua ruang duduk, ruang padang dan olahraga stadium dipenuhi tanpa sedikitpun ruang kosong  jumlah hampir 50,000 orang lebih logik, itupun dalam keadaan berhimpit-himpit dan sukar untuk bergerak.

 
Kot kalau ada mamat haprakdaily kata 60,000 berhimpun atas padang dan 44,000 ribu lagi duduk di kerusi sedia ada itu namanya kebanyakkan hadirin dalam keadaan berlaku tindih menindih atas perut dan atas kepala.

Kot ye pun nak cukupkan 100,000 orang kira biarlah logik dek akal, kan nampak sangat menipu namanya.

Entah dari mana dia dapat statistik 60,000 orang boleh duduk atas padang dan trek olahraga stadium, mengarut sungguh. Satu meter persegi sepuluh orang berhimpit-himpit jantan betina ka?

Setakat maklumat rakan-rakan, paling tinggipun 60,000 orang yang hadir itupun termasuk yang berada di luar stadium. Angka yang hampir tepat mungkin lagi kurang dari itu.

Dengar kata hujan mencurah-curah di Alor Setar Kedah tatkala petang tadi betul ke? Harapnya tidaklah, sebab kalau betul ada berlaku hujan automatik acara itu akan dikenali sebagai Himpunan 100,000 Katak Hijau.

Tapi hujan adalah rahmat, bukan begitu? Ya, rahmat hanya bila hujan turun waktu program PAS tapi dianggap bala bila hujan turun tatkala majlis anjuran UMNO berlangsung. Dwi standard itu biasalah dalam politik kepartian yang memperalatkan agama, tak gitu?

Sumber: Mykmu

PANASSS..!!! NASIB TERKINI ULAMA PAS...SEDIH WOOOO..!!!

Posted: 02 Jun 2012 04:09 AM PDT

BERMULA dengan kenyataan Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang melahirkan hasrat untuk tidak bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRI-13) nanti, seorang lagi daripada golongan ulama iaitu Datuk Seri Azizan Abdul Razak memberikan isyarat yang sama.

Bagaimanapun kita tidak boleh menyatakan bahawa pendirian mereka ini suatu yang pasti atau tidak kerana akhirnya keputusan muktamad terletak kepada parti. Namun ini tidak bermaksud kita tidak berhak untuk menghitung nasib golongan ulama di dalam Pas dalam pilihan raya umum akan datang.

Sememangnya, kedudukan golongan itu menjadi perhatian sama ada mereka akan menjadi calon majoriti atau sekadar ditempatkan dalam kelompok yang kecil untuk bertanding di kawasan-kawasan luar bandar (kampung-kampung).

Semua orang tahu bahawa biar pun Pas suatu ketika memperkasakan kepimpinan ulama namun slogan berkenaan boleh dikatakan hampir tidak kedengaran lagi, apa yang kita sering dengar kini adalah Pas Untuk Semua (Pas For All) .

Justeru timbul persoalan sejauh manakah suara ulama akan memainkan peranan penting dalam penentuan calon bagi Pas dalam PRU-13 nanti. Sama ada penyokong Pas hendak mengakui atau tidak, suara ulama di dalam parti itu sudah semakin menipis.

Segalanya berlaku sejak Pas bersekutu dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP, malahan pemilihan parti itu tahun lalu sudah menjadi bukti bagaimana golongan ulama tidak begitu lagi diharapkan untuk menjadi peneraju utama dalam mencapai cita-cita politik Pas mencapai kejayaan cemerlang dalam pilihan raya.

Mungkin atas dasar itu juga, Abdul Hadi ketika diminta mengulas mengenai kejayaan calon-calon profesional menduduki jawatan utama dalam parti itu menganggap, ''inilah barisan pilihan raya Pas."
Sememangnya Abdul Hadi tidak mampu berbuat apa-apa bagi menghalang penguasaan golongan ulama semakin luntur dalam parti itu. Biar pun Pas mempunyai Dewan Ulama atau Majlis Syura yang seharusnya menjadi pakar rujuk kepada sebarang tindakan politik Pas tetapi sejauh manakah badan-badan berkenaan berfungsi?

Apa yang menarik dari semasa ke semasa suara ulama yang lantang memperjuangkan sesuatu perkara atas nama kebenaran semakin dihalangi dengan cita-cita politik Pas. Sebab itulah kita melihat bagaimana Dr. Hasan Ali biar pun menjadi Exco Kerajaan Negeri Selangor beliau akhirnya disingkirkan, begitu juga dengan nasib Ahli Parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa yang dikatakan semakin tidak menentu kerana dilihat cenderung kepada usaha bekerjasama dengan UMNO.

Ramai pemerhati politik melihat, penguasaan golongan profesional bagi jawatan-jawatan utama dalam Pas akan turut mempengaruhi keputusan parti itu dalam penentuan calon-calon dalam pilihan raya umum akan datang.

Ini memandangkan, golongan profesional mungkin sudah merasakan masanya sudah tiba bagi mereka menguasai parti itu manakala golongan ulama hanya bertindak sebagai penasihat sahaja.

Mengulas perkara ini, penganalisis politik, Ahmad Masrizal Muhammad berkata, sesuatu yang menarik untuk diperhatikan dalam isu ini ialah bagaimana pengaruh pemimpin profesional dalam Pas membuat keputusan terbaik memilih calon untuk partinya dan setakat mana kumpulan aliran agama sanggup berkompromi.

Menurut beliau, secara strategiknya, peminggiran terhadap kumpulan berlatarbelakang agama dilakukan dalam beberapa situasi.

''Pertama, ia dibuat berdasarkan kepada faktor lokaliti iaitu kumpulan itu tetap akan menjadi taruhan terutama dalam kawasan yang majoriti Melayu konservatif namun bagi kawasan Melayu di bandar utama, pasti kumpulan ini tidak akan diberi peluang. Kumpulan profesional akan lebih diutamakan.

''Kedua, peminggiran berlaku dalam situasi kepimpinan struktural parti. Jawatan-jawatan utama yang strategik akan dipastikan diproksikan kepada kumpulan bukan aliran agama. Ini adalah lebih merbahaya kerana ia akan ada kaitan dengan hala tuju, dasar dan orientasi parti," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, dalam hal ini jika jawatan-jawatan utama parti dipegang oleh kumpulan profesional maka adalah tidak mustahil dalam pilihan raya umum nanti kita akan dihidangkan dengan lebih ramai calon-calon Pas yang bukan daripada aliran agama kerana sudah pasti mereka akan campur tangan menentukan calon-calonnya.

'' Jawatan utama mereka dalam parti adalah modal untuk mereka bertegas dalam membuat keputusan penting parti seperti calon-calon pilihan raya. Majlis Syura pun nampaknya sudah semakin menipis imunitinya. Inilah wajah dan warna baru pas di era kepimpinan profesional dengan tagline 'Pas For All'," katanya.

Namun apa pun yang hendak dilakukan oleh Pas, mereka tidak harus melupakan jasa golongan ulama yang bukan sahaja bertanggungjawab menubuhkan parti berkenaan tetapi juga meletakkan Pas pada tahap sekarang.

Bermula dengan hanya menangi satu kerusi dalam pilihan raya, Pas kini sudah berupaya memerintah dua negeri iaitu Kelantan dan Kedah serta suatu ketika pernah menawan Terengganu. Semua itu berlaku kerana jasa dan pengorbanan golongan ulama yang disifatkan oleh Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr.Haron Din sebagai juruterbang.

Malahan dalam satu wawancara dengan lidah rasmi Pas, Haron pernah mengingatkan bahawa sejak Pas ditubuhkan pada 1951, ia adalah sebuah parti Islam yang tujuan utamanya untuk melaksanakan tuntutan Allah bagi mengislamkan masyarakat dan negara.

Selain itu, Haron juga menyentuh bagaimana dalam era kepimpinan ulama, pencapaian besar perjuangan yang diletakkan atas landasan Islam bagi menuju matlamat, keagungan dan memartabatkannya menjadi perjuangan yang memikat hari majoriti umat Islam.

Tetapi itu dulu, Haron bercakap dalam wawancara yang disiarkan 15 Mei 2009, namun sekarang Pas sudah berbeza,. Matlamat negara Islam sudah tidak lagi menjadi sasaran parti itu dan ini kemungkinan akan disusuli dengan peminggiran konsep kepimpinan ulama secara terancang.

Ia terjadi kerana keterujaan Pas yang lebih bersikap terbuka dalam berpolitik merebut kekuasaan. Keterujaan inilah yang memungkinkan Pas sanggup berkompromi dan bersekongkol dengan PKR dan DAP biar pun banyak tindak-tanduk kedua-dua parti itu dilihat bertentangan dengan perjuangan Pas.

Oleh itu bagi penyokong-penyokong golongan ulama dalam Pas mereka perlu sedar tentang ancaman yang sedang dihadapi oleh golongan berkenaan menjelang pilihan raya umum akan datang. Seperti mana kita ketahui golongan ulama bukannya kumpulan yang semakin kuat dalam Pas malah semakin luntur kekuatan mereka.

Tanpa menduduki jawatan penting dalam parti kecuali Abdul Hadi yang menjadi Presiden, golongan ulama dalam Pas tidak boleh bersuara banyak. Selama ini pun kita sudah lihat bagaimana apabila ada ulama yang cuba bersuara lantang hatta dalam soal agama sekali pun mereka akan mendapat kritikan daripada dalam Pas sendiri.

Oleh itu, kata-kata kononnya golongan ulama akan menjadi jurupandu kepada perjuangan politik Pas hanyalah omong kosong dan nasib golongan itu akan terus terpinggir dalam pilihan raya umum akan datang.

Jika golongan ulama mahu memperkukuhkan semula kedudukan mereka dalam parti itu, mereka harus mematikan calon daripada golongan itu paling ramai menjadi calon kerana jika tidak percayalah haluan perjuangan Islam yang dipelopori oleh ulama pada 1951 hanya akan tinggal sekadar catatan sejarah. - Klik sini

PEDASSSS..!!! DULU DEPA NAK LELONG, SEKARANG DEPA NAK DUDUK KAT SITU..!!!

Posted: 02 Jun 2012 01:34 AM PDT

PENGANJURAN program 'Himpunan Hijau Ke Putrajaya' di Stadium Darulaman di Alor Setar, Kedah semalam, mengundang kelucuan bagi sesetengah rakyat negeri ini yang masih tidak lupa apa yang dilaungkan oleh pakatan pembangkang kira-kira lebih sedekad lalu.

Ketika Putrajaya mula dibuka oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sekitar 1999, parti pakatan pembangkang bersama Pas menjaja dakyah-dakyah antaranya ia adalah mega projek oleh kerajaan yang membazir dan menghabiskan duit rakyat.

Justeru, kesemua parti yang bersekongkol dalam pakatan itu memburuk-burukkan Putrajaya hingga ke tahap mahu ia dilelong sahaja.

Namun kini, lain pula ceritanya, 'ibarat cakap tak serupa bikin' dahulu mahu Putrajaya dilelong tetapi sekarang mereka pula yang 'terhegeh-hegeh' dan 'tergila-gilakan' Putrajaya.

Sungguh melucukan kerana amat jelas, apa yang diperkatakan oleh pemimpin mereka sejak dahulu (dan hari ini sebahagian pemimpin itu masih lagi hidup) adalah ibarat meludah ke langit lalu terkena muka sendiri.

Tapi tidak mengapalah, semua orang mempunyai hasrat atau impian dan mungkin pemimpin parti pembangkang tidak berfikir panjang ketika mengeluarkan kenyataan mahu melelong Putrajaya dan hari ini mereka tiba-tiba insaf kepentingan Putrajaya lalu mahu memilikinya.

Hakikatnya, ia menunjukkan satu lagi pengajaran bahawa Pas sentiasa tidak konsisten dalam apa jua dilakukan sama ada dasar negara Islam, negara kebajikan, perjuangan hukum hudud atau tidak dan sebagainya. Biar rakyat menilai. 

Dalam satu majlis di Dewan wawasan Jitra, Kedah baru-baru ini, Dr. Mahathir berkata: 
"Dulu depa mahu lelong Putrajaya tapi sekarang berjuang nak ke Putrajaya, saya sebenarnya nak belikan loceng kepada (Datuk Seri) Nik Aziz (Abdul Aziz) untuk dia guna waktu lelong," kata Dr. Mahathir berseloroh sambil disambut dengan sorakan daripada orang ramai. 
 Apapun begitulah Pas, yang mana rakyat negeri ini sudah puas 'geleng kepala' sejak 2008 apabila melihat satu persatu isu, masalah dan kontroversi timbul akibat kelemahan pentadbiran kerajaan negeri.

Sejak isu pelantikan Exco yang menyaksikan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak 'dipantau' oleh jawatankuasa pemandu Pas Pusat, pergolakan dalaman masih berlaku hingga ada pemimpin Pas negeri yang mahu agar orang muda diberi laluan memegang jawatan itu jika Pas memenangi semula Kedah.

Ini menunjukkan isu tersebut belum selesai bahkan kerajaan negeri tidak sudah-sudah berdepan dengan pelbagai masalah antaranya isu krisis kewangan Kolej Universiti Insaniah (Kuin) hingga menyebabkan para pelajar dan kakitangannya teraniaya. 

Ketika ini, Pas sering mendabik dada berbangga dengan Kuin yang mempunyai kursus-kursus pengajian seperti Syariah, Usuludin, Bahasa Arab dan Muamalat tetapi fakta sebenar ialah Kuin adalah projek yang dimulakan oleh Barisan Nasional (BN) sebelum Pas mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri.

Kuin di bawah Pas menghadapi banyak masalah antaranya kenaikan mendadak yuran pengajian pelajar dari RM60 ke RM200 sejam kredit, kegagalan menjelaskan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), potongan zakat dan ansuran bank bagi perumahan dan kenderaan walaupun gaji pekerja dipotong setiap bulan untuk tujuan tersebut.

Selain itu, kursus perubatan yang baru diperkenalkan juga tidak mendapat sambutan sewajarnya.
Ketika pembangkang kononnya mahu menuju ke arah pendidikan tinggi percuma, Kuin pula mengenakan caj RM25 seorang bagi membuat pemeriksaan terhadap sesi kemasukan pelajar.

Selain itu, Kuin menetapkan RM150 hingga RM250 seorang untuk menjalani pemeriksaan kesihatan di Kuin sahaja, sedangkan pemeriksaan itu boleh dijalankan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) dengan kos RM20 dan di klinik swasta sekitar RM70 seorang.

Rakyat juga tertanya-tanya apabila isu-isu tender terbuka terhadap beberapa projek kerajaan negeri juga masih gagal dijawab sewajarnya oleh kerajaan negeri. Mungkin ada baiknya jika Pas Kedah mencermin diri sendiri kerana begitu beria-ia mahu menawan Putrajaya sedangkan mentadbir kerajaan negeri dalam keadaan 'lintang pukang' dan dihimpit pelbagai masalah. 

Apapun, Himpunan Hijau Ke Putrajaya itu bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana pengisiannya adalah aktiviti biasa seperti ceramah-ceramah rutin Pas sebagai usaha untuk menguatkan momentum mereka kononnya bagi menawan Putrajaya yang terletak kira-kira 470 kilometer dari Stadium Darulaman.

Sebab itu, sasaran kehadiran 100,000 orang ke perhimpunan mulai pukul 4.30 petang hingga ke 9 malam itu, tidak tercapai atau menjadi sesuatu yang boleh dipertikaikan. - Klik sini

PEDASSS..!!! NIZAR DAN PEGUAM YANG GILA KUASA..!!!

Posted: 01 Jun 2012 11:04 PM PDT

azmi-sharom-june1
BUAT sebuah negara demokrasi seperti Malaysia, ada 2 cara dimana undang-undang digubal dan diterima pakai sebagai rujukan dinegara ini.  Yang pertama sudah tentulah melalui Parlimen, dimana ahli-ahli Dewan Rakyat yang dipilih akan duduk bersidang dan menentukan undang-undang.

Cara yang kedua ialah apabila sesuatu kes diputuskan di Mahkamah tertinggi negara (Mahkamah Persekutuan) yang mungkin berlainan daripada undang-undang asal dari yang diluluskan di Parlimen.  Ini adalah amalan biasa di negara-negara bekas jajahan British.  Undang-undang seumpama ini dipanggil Law of the land.

Dalam kedua-dua di atas, dimana para peguam terlibat?  Melainkan peguam itu adalah ahli Parlimen, maka jawapannya ialah tarak, yilek.

Justeru, amat menggelikan hati bila ada 2 peguam (seorang dipanggil pakar perundangan) yang memberikan pandangan bahawa Akta Hasutan tidak sepatutnya digunakan dalam kes Nizar memfitnah Sultan Johor kerana kononnya menggunakan wang rakyat untuk membida nombor plat WWW1, seperti disiarkan Malaysian Insider hari ini.

Tidak setakat itu, salah seorang dari mereka yang juga orang kuat Majlis Peguam, Syahredzan Johan dipetik sebagai berkata "This Act must go. It is against democracy and one's constitutional freedom of expression and speech" (Undang-undang itu mesti dihapuskan.  Ia bertentangan dengan demokrasi dan kebebasan berucap dan menyuarakan pendapat dalam perlembagaan).

Persoalannya sekarang lu dua orang sapa?

Keputusan untuk menghapuskan sesuatu undang-undang atau tidak perlu dibuat di platform yang betul iaitu Parlimen atau Mahkamah Persekutuan, bukan di tangan lawyer cabuk yang tak seberapa tapi dah diagung-agung sebagai pakar dan sebagainya.

Kalau rakyat memilih kerajaan sekarang, bermaksud mereka bersetuju (secara kolektif) dengan apa juga tindakan yang dibuat oleh wakil mereka di parlimen.  Kalau rasa nak buang atau kekalkan undang-undang, perlulah berdasarkan suara rakyat, bukan suara peguam yang tak berapa belas ribu orang tu.

Tak tahu bila ianya bermula, tapi kelihatannya peguam hari ini sudah rasa diri mereka lebih bagus mengatasi segala yang lain.  Sebab itulah segelintir dari mereka yang kemudian membentuk Majlis Peguam, beraja dimata bersultan dihati.

Nak cakap pasal keadilan tapi polis pukul perusuh, depa kondem, perusuh pukul, terbalikkan kereta polis, depa buat tak nampak, keadilankah itu?

Balik pada soal Nizar tadi, kalau bukan menghasut apa yang kita nak gelarkan tindakan Nizar tu?  Adakah itu nak dipanggil setia?  Toksah nak perbodohkan atau perlekeh sistem beraja di Malaysia inilah, setiap kelompok perlukan ketua dan ketua negara ini ialah Sultan dan Raja, terimalah hakikat itu.

Kalau Nizar boleh setia dan patuh kepada DAP, kenapa dengan institusi beraja dia boleh buat main-main?  DAP ada nama dalam rukun negarakah?

Tak payah faham undang-undang pun boleh tahu semua ni.  Peraturan yang direka manusia saja yang menjadikan peguam nampak 'somebody', itu pun dalam Mahkamah saja, luar mahkamah, lu orang sama macam orang lain jugak.

Sumber: Mykmu.net

PANASSS..!!! ZUNAR MEROYAN BILA DIHARAMKAN, DIA HARAMKAN ORANG BOLEH PULAK..!!!

Posted: 01 Jun 2012 08:36 PM PDT

zunar gari
Baru-baru ini Timbalan Pengerusi Suruhajaya Piliharaya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar mengumumkan bahawa penggunaan bahan kempen berbentuk karikatur tidak dibenarkan pada Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) ini.

Katanya, tindakan tersebut diputuskan bagi mengelak sebarang unsur fitnah yang dilukis pada karikatur tersebut memandangkan ia boleh direka-reka mengikut kehendak akal dan mampu menjurus kepada bentuk tohmahan yang tidak benar.

Maka ekoran pengumuman itu, maka melentinglah Zunar, seorang kartunis upahan pembangkang yang mencari rezeki mencipta persepsi dan fitnah berbentuk sindiran di dalam karikaturnya.

Reaksi itu adalah normal bagi mereka yang cari makan dengan kartun-kartun fitnah seperti Zunar dan rakan-rakannya.

Meskipun begitu, ia juga satu keputusan yang agak mengecewakan saya kerana saya sebelum ini banyak melihat kartun-kartun yang berbentuk positif, informatif dan berfaedah yang diterbitkan oleh pelbagai agensi kerajaan bagi menafikan dakyah kartun Zunar dan konco-konconya.

Bagaimanapun, saya terpaksa menghormati keputusan SPR tersebut memandangkan salah satu tanda sikap bertamadun ialah mematuhi undang-undang yang ditetapkan. Dalam konteks ini, saya perlu patuh pada keputusan SPR itu.

Namun, khabarnya Zunar sudah mengeluarkan kenyataannya semalam mengenai pengumuman SPR tersebut dan dia menegaskan bahawa dia tetap mahu meneruskan kempen PRU ke-13 kali ini dengan karikatur-karikatur karyanya bagi menentang BN.

Pasa saya, reaksi sebegitu pun sudah dijangkakan. Maklumlah, puak-puak Pakatan Haram sememangnya tidak bertamadun, menggunakan undang-undang rimba dan memang suka melanggar undang-undang yang ditetapkan.

Persoalannya, jika Zunar berdegil dan mahu SPR membatalkan keputusan itu, apakah Zunar sanggup menerima risiko buruk dari pembatalan tersebut?

Sekiranya dibatalkan keputusan SPR itu, Zunar sudah tentu akan lebih giat mengeluarkan karya-karya fitnah dan tohmahan dengan agenda hasutan jahat bagi mempengaruhi rakyat Malaysia untuk membenci BN.

Sudah pasti Zunar akan menggunakan kartun-kartunnya menggarap persepsi buruk terhadap para pemimpin BN pada PRU ke-13 ini.

Namun, apakah Zunar sanggup berhadapan dengan kartun-kartun yang bakal diterbitkan oleh para penyokong BN nanti?

Apakah Zunar sanggup melihat para penyokong BN melukis gambar-gambar aksi panas Anwar, Azmin, Shamsidar, China Doll, Siam Doll, Mat Sabu, Normah dan lain-lain pemimpin Pakatan Haram?

Bagaimana nanti kalau para penyokong BN mengeluarkan kartun dalam versi rakaman video pendek yang menceritakan bagaimana modus operandi Anwar menghilangkan diri selama 2 jam dan beraksi bersama China Doll?

Bagaimana pula nanti jika wujud pula komik bersiri mengenai rentetan kisah Anwar yang beraksi panas dengan Shamsidar sambil makan "ais krim" sebagaimana yang diceritakan oleh Nallakarupan menerusi koleksi-koleksi videonya?

Apa kata kalau para penyokong BN mengeluarkan karikatur Zunar sendiri yang mempamerkan dirinya menerima upah lumayan dan "Siam Doll" dari agen Yahudi untuk memburuk-burukkan para pemimpin BN dan UMNO?

Kalau karikatur-karikatur sedahsyat itu dikeluarkan oleh para penyokong BN dan Pakatan Haram pada PRU ke-13 nanti, apakah Zunar sanggup menanggung dosa para pelakunya?

Jelas sekali akal Zunar "pendek". Dia tidak merenung jauh tentang keputusan SPR itu dan tidak tahu untuk menilai yang mana satu baik dan yang mana satu yang buruk.

Agak memalukan apabila Zunar bersikap seperti keanak-anakan apabila gagal memahami sesuatu larangan yang mampu memberikan kebaikan kepada kedua-dua belah pihak. Agaknya, Zunar sudah kehabisan idea untuk menyerang kerajaan, mungkin…

Sumber: Mykmu.net

LAWAK PAGI INI...KADIAQ DAH MASUK PAS...?!!!

Posted: 01 Jun 2012 06:31 PM PDT


Semalam, aku nampak Kadiaq pi Himpunan Hijau Ke Stadium Darulaman...tapi dia tak pakai bow tie macam biasa...dia pakai songkok dan berbaju Melayu...

Ada budak PAS tu kata.."Tu Kadiaq tu...dia tertinggal bow tie kat rumah ke?"...bunyi sindiran...

Kawan dia menyampuk..."Aku dengar dia pakai bow tie tadi..tapi bila Azizan jegil biji mata kata dia...terus dia tukar pakai baju Melayu.." heh!

Tu la yang aku dengaq semalam...

Errr..actually semalam aku menyusup masuk ke himpunan tu... lecah! Habis kasut aku kena selut..aku dok berdiri tengah padang semalam...

Nak tahu apa cerita yang aku dapat semalam? Heh...takpa..baca dulu apa yang kawan-kawan aku cerita...nanti aku cerita pulak dari kaca mata aku...gambaq pun ada...heh!

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 02 Jun 2012 01:06 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


Terkini!! Himpunan Belia BN Pilihan Orang Muda Hanya 50 orang datang?? #BNPilihanOrgMuda

Posted: 02 Jun 2012 05:34 AM PDT

Himpunan BN Pilihan Orang muda. Cecah 15k orang di Jitra, Kedah.. Tak payah import orang luar. Walaupun dewan ni penuh. Mc tak sampai hati nak letak 100k.. Rasa macam tak logik la pulak..

Ternyata, BN tetap pilihan orang muda Kedah..

Ulasan penuh next posting!

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

PANASS!! Apabila Himpunan Hijau!! Harakah LAWAN MalaysiaKini Battle Of Penipu!! @Hdaily09 @Mkini #HimpunanHijau

Posted: 01 Jun 2012 11:12 PM PDT

Mai kita tengok laporan dari dua portal pro pembangkang..yang mana betul dan yang mana pulak kelentong.

Ini laporan dari Malaysiakini..

Ini laporan dari harakah..
Buat pertama kali Mc bersetuju dengan laporan dari Malaysiakini. Pelik pula kali ni Malaysiakini melaporkan perkara yang tepat. Sedangkan harakah dengan bangga dan muka tak malunya menipu rakyat Malaysia, apabila menulis angka 100 ribu. Mana mungkin stadium kapasiti 40 ribu boleh muat 100 ribu orang. Umpama peruk nasi boleh masuk 1 kilo tapi dok bohong kata masak nasi 10 kilo, mana logik akal fikiran manusia.

Nak bohong pun agak-agak laa.. sudah la harakah memang terkenal dengan kaki fitnah, ditambah pulak dengan pembohongan yang nyata, alamatnya yang menulis harakah ni umpama takdak agama dah.

Untuk laporan kehadiran Himpunan Hijau di Stadium Darulaman, Alor Setar, pembaca boleh rujuk kat SINI dan SINI.


McTheory:
Apabila pembohong lawan penipu.. jawapannya penyapu saja la.. heh..

TUDIAA!! Patut La.. Rupanya Puak Pas Main Angkut-Angkut!! #SaveKedah #HimpunanHijau

Posted: 01 Jun 2012 08:12 PM PDTKANTOI!!! Geng blogger di sana memberitahu yang kebanyakan ahli PAS yang datang adalah dari negeri Nik Aziz dari Kelantan. PAS Kedah sudah hilang ahli. Dikhabarkan ada lebih kurang 20 buah bas membawa ahli PAS dari serata ceruk kampung di Kelantan.

Adui orang PAS ni cakap besar lah tak kena bayar lah, tak kena angkut lah. Kan dah kantoi busuk sendiri. Sendiri kentut sendiri cium la. Rupanya import je semua tu.

Rakan blogger JawaBer6 membongkarkan kes angkut-angkut ni.. cehh.. angkut pun tak sampai juga 100 ribu orang.. apa dahh.. hehe..

EKSKLUSIF!! Himpunan Hijau Pas di Alor Setar Berjaya?? #SaveKedah #HimpunanHijau

Posted: 01 Jun 2012 05:12 PM PDT

Semalam Mc dan rakan-rakan Team Media Kedah bersama dengan puak Pas di dalam Himpunan Hijau. Mc ke sana hanyalah untuk mengambil gambar dan tunjukkan pada rakyat Malaysia apa yang terjadi di himpunan hijau raksaksa Pas.

Pada permulaannya, Pas target kehadiran 100 ribu orang keatas. Tapi apakah hasrat mereka tercapai? Mari kita tengok.

Azizan Razak pembuka majlis.. bosann..

Bekas pengacara TV Al-Hijrah.. syok sendiri..

Artis ayam pencen..

Bawah ni pula lautan manusia yang tak berapa nak jadi laut.. sebelum Mc komen banyak-banyak, sila tengok gambar sendiri.


awat kosong kat tengah tuu..

ishh budak-budak di latih untuk jadi tegar Pas..

Tengok belakang tu.. penuh kaa?

Macam lapang saja pun..

Tengok sendiri..

Tempat VIP pun tak penuh..


Ini geng Pas brutal punya.. hardcore habis.. he he..

Nak layan gambar lagi, boleh sambung tengok kat SINI.

Puak Pas kata Himpunan Hijau depa ni berjaya.. ishh.. Mc taktau nak kata apa. Depa target 100 ribu orang.. tapi apa yang Mc tengok dengan mata Mc sendiri, tak mungkin kehadiran serupa ni boleh capai sampai 100 ribu. Celah mana nak kira nak bagi sampai 100 ribu pun Mc tak tau.

Mc ada tengok gambar-gambar di blog geng sebelah sana. Banyak yang di edit dari yang betui. Malah ada artikel yang kata sambutan Himpunan Hijau ni cecah 100 ribu orang. Muntah darah Mc baca..nak bohong pun agak-agak la.. stadium Darulaman tempat duduk hanya 40 ribu orang.. campur tengah padang dan luar padang dalam lingkungan 45 ribu atau 50 ribu saja.

Bila ada yang tulis sampai 100 ribu orang tuu.. nampak sangat la pemohong besaqnya.. bawa-bawa la mengucap bro..

Paling best semalam, bila masa nak kutip derma, berduyun-duyun orang lari keluar dari stadium.. rasanya puak Pas pun dah malas nak bagi derma lagi kat pemimpin depa. Pemimpin Pas naik kereta besar sebab makan duit derma, pengikut dan penyokong naik kancil la sebab habih dok kena kikih.. he he..

McTheory:
Derma PRU tak sudah-sudah.. dah 4 tahun dok kutip derma PRU.. berjuta dok ada dah..

waadat

Posted: 02 Jun 2012 01:04 PM PDT

waadat


Sekitar himpunan pas ke putrajaya

Posted: 02 Jun 2012 12:20 AM PDT

Kalau ikut sejarah, PAS antara yang lantang mengutuk pembinaan putrajaya.

Tapi, ye lah. Sedangkan pantai lagikan berubah inikan pula hati orang.

Hari ini dengan berbekal 23 kerusi daripada 222 jumlah kerusi parlimen, PAS bukan main konfiden lagi untuk menguasai putrajaya.

23 kerusi! Itupun ketika UMNO sedang sakit tenat.

Lihat liputan perhimpunan tersebut di:

http://kedahan69ers.com/?p=1802

Sebelum itu lihat surat lampiran di bawah yang mengarahkan ahli pas ke situ.

Takkan itu pun nak tiru UMNO?


THE FLYING KICK

Posted: 02 Jun 2012 01:01 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Jun 2012 11:18 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Mustapa Kamal nak masuk PAS ke ??

Posted: 02 Jun 2012 10:24 AM PDT


GPB kenal Mustafa Kamal ini sejak kecil lagi ..zaman awal 90 an. Dia ni berlakon masa tu hero seangkatan dengan Mr Os .

Tapi dikhabar citer terbaru artis yang sekarang ini banyak membintangi drama bersiri sebagai " Papa /Daddy " ni ,  beliau kemungkinan  akan  join PAS seperti mana Bob Lokman , Aishah dan lain-lain .

Dah jadi satu trend pulak dah industri hiburan ini ...ada yang join UMNO , ada yang join PAS . PKR pun nasib baik la ada Dayangku Intan .
Kalau nak masuk PAS itu ..jangan hipokrit macam sesetenga artis  tu seperti  contoh Abby Abadi ...beraksi dan berucap   di pentas PAS ,tapi masih lagi tak mengaku meminati parti  yang dah tak nak negara Islam .

gambar terbaru Mustapa bersama pemimpin agong PAS ..


Parti Artis Semalaysia ( PAS) ..jangan lupa artis jika tawan Putrajaya -Aishah

Posted: 02 Jun 2012 09:00 AM PDT"Bila Pas sampai Putrajaya, jangan lupakan artis di sini." Demikian harapan penyanyi popular 1990-an, Wan Aishah Wan Ariffin yang menyertai Pas bulan lalu. Berucap pada Himpunan Hijau Menuju Putrajaya di Stadium Darul Aman, Alor Setar malam tadi, Aishah berkata:


 "Saya menyeru Pas bersabar dalam mentarbiyah golongan artis, bimbinglah kami untuk selamat di dunia dan akhirat."


** Aishah ini angan-angan nak  jadi calon PAS kot di PRU 13 ini ...hahaha

Live ! Sebab kenduri kahwin banyak, ceramah Merdeka Rakyat tak dapat sambutan !

Posted: 02 Jun 2012 07:47 AM PDT


GPB sekarang berada live di ceramah Merdeka Rakyat yang diadakan di padang awam Taman Guar Perahu .  Selepas Dr Mansor TKM1 merapu dan bercakap kosong di ceramahnya sebentar tadi , sekarang ini kelibat ayam sabung Anwar iaitu Chegubard mengambil tempat.

Sambutan orang ramai memang hambar !! .....

GPB tak tahu apa puncanya kerana banner ceramah besar Pakatan   ini bukan main lagi hebat digantung di seluruh cerok Permatang Pauh . Ini kerana malu la orang mai sikit sebab yang turun semua pemimpin agong parti iaitu ketua regim DAP, Lim Guan Eng & Anwar Ibrahim .

Kebanyakan yang hadir pun semuanya orang luar taman berkenaan .Kalau  betul la orang taman ini yang turun ke ceramah , memang lautan manusia la di padang ini .

Tapi anda sendiri boleh lihat la keadaanya ... adakah faktor kenduri kahwin  banyak hari ini menyebabkan orang terlampau kenyang hingga lupa atau malas nak pi ceramah Anwar & Guan Eng ini ..hahahah
Dikhabarkan kenduri dalam taman guar perahu ini pun banyak hari ini dan esok ...sebab itu kot orang malas nak keluar pi dengar kaki penipu & kelentong Pakatan ini melalak ..hahaha

Video inside: Skandal bukti sikap hipokrasi Guan Eng terhadap media

Posted: 02 Jun 2012 06:46 AM PDT


Bila wartawan /pihak media yang menyiarkan isu /berita yang tidak disukainya , Guan Eng cuba   mengugut terhadap  mereka dengan cara mahu menyaman  . Itu diungkapkan beliau di hadapan wartawan Cina yang selama ini banyak memuatkan berita mengenai DAP & politik Guan Eng di negeri ini .

Sebelum ini kerajaan DAP bukan main lagi cari publisiti dengan media dengan  meraikan Hari Kebebasan Media bersama mereka . Tapi bila berita yang tak disenangi mereka, terus nak disaman !

Ini lah hipokrasi sebenar ketua menteri paling celaka dalam sejarah PP iaitu Lim Guan Eng .Ikuti ceramah BONGKAR & HIPOKRASI yang dibongkarkan Sdr Azizi Safar  membidas  sikap hipokrasi Guan Eng terhadap wartawan /pihak media .
Ketua Menteri, Lim Guan Eng dibidas kerana cuba mengugut media dengan tindakan saman sekiranya mereka menyiarkan sesuatu isu yang tidak disukainya. Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Huan Cheng Guan mendakwa tindakan sedemikian menunjukkan Setiausaha Agung DAP itu seorang hipokrit.


 "Ketua Menteri baru-baru ini memakai baju hitam dan reben kuning sebagai sokongan kepada Hari Kebebasan Media pada 3 Mei lalu.


 "Sekarang dia pula ugut mahu saman media yang siarkan isu tidak digemarinya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Tindakan Guan Eng mengugut media itu disiarkan di dalam laman web YouTube. Dalam rakaman itu, Guan Eng mendakwa mahu menyaman mana-mana akhbar sekiranya mengeluarkan berita mengenai isu yang dikatakan tidak digemarinya.


 Guan Eng dipercayai bertindak demikian apabila disoal mengenai kesahihan cerita mengenai skandalnya dengan seorang guru wanita sekolah Cina seperti yang disiarkan di dalam laman web berbahasa Inggeris http://stopthelies.my sejak dua hari lalu.


 Sementara itu, Cheng Guan memberitahu, Guan Eng tidak sepatutnya bersikap sedemikian terhadap wartawan, sebaliknya boleh memilih untuk tidak mengulas.


 "Beliau boleh menjawab 'tidak' sahaja atau enggan cakap langsung, tetapi kenapa mahu ugut media dengan saman," katanya. "Saya akan berterus-terang dengan soalan yang ditanya oleh media kerana tidak bimbang reputasi terjejas sekiranya tidak membuat sesuatu yang salah," katanya.

Harakah VS Malaysiakini..siapa menipu paling expert ?

Posted: 02 Jun 2012 02:08 AM PDT

Nampaknya kali ini  angka bombastik  Harakah lagi kuat menipunya di himpunan hijau PAS semalam berbanding portal spin Malaysiakini iaitu 50 ribu .

Siapa sebenarnya yang  menipu ?  100 ribu ke 50 ribu ??

 Yang mana satu betul.... Malaysiakini ke Harakah ?Apapun  harakah yang memang terkenal akhbar kaki fitnah & menipu nampaknya lebih kuat menipunya serta berani  dari Malaysiakini .

Biar pi la stadium yang kecil  kapasiti 40 ribu pun ...tapi demi nak gempak kononnya dah bersedia ganti UMNO ..kena juga la tulis 100 ribu ..  1. himpunan lalat PAS tak dapat restu Allah ..hujan lebat turun mencurah
  2. -curah ...tapi pemimpin mereka tak kena pun setitik hujan ..

Nizar kantoi lagi ,no plat WWW 1 adalah untuk kereta nasional

Posted: 01 Jun 2012 11:50 PM PDT


Akhirnya Nizar biadap ini kantoi lagi spin dan fitnahnya ke atas DYMM Sultan Johor. Terbaru menurut sumber pihak media , kereta yang akan menggunakan ni plat WWW 1 adalah kereta nasional . Mungkin kah kereta berkenaan adalah Proton Preve?–

Nombor plat WWW 1 yang kini menjadi milik Sultan Johor akan digunakan ke atas kereta nasional. Sumber-sumber memberitahu mStar Online, Sultan Ibrahim Ibni AlMarhum Sultan Iskandar telah memutuskan untuk meletakkannya pada sebuah kereta Proton yang baru baginda beli.

Sebelum ini Sultan Ibrahim berjaya membida nombor WWW 1 itu pada harga RM520,000 daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan menggunakan wang peribadi baginda sendiri.

Adalah difahamkan juga, kereta Proton tersebut adalah sebuah kereta yang ditempa khas oleh Sultan Ibrahim untuk kegunaan salah seorang putera baginda. Kereta Proton tersebut telah dibeli oleh Sultan Ibrahim beberapa bulan yang lalu tetapi masih belum membawanya pulang ke Johor Baharu. Jelas sumber itu lagi, kereta Proton berkenaan akan tiba di Istana Pelangi, Johor Baharu dalam tempoh seminggu lagi.

Ia kini sedang di dalam proses pengubahsuaian hiasan dalaman sebelum diserahkan kepada Sultan Ibrahim. Baru-baru ini, JPJ melalui laman webnya telah menyenaraikan nama-nama pembida kepada nombor plat WWW dan "D.Y.M.M. Sultan Ibrahim Johor" telah dinyatakan sebagai pembida yang berjaya membuat bidaan tertinggi mengatasi 9,998 pembida yang lain. Jumlah RM520,000 yang dibayar oleh baginda adalah yang tertinggi yang pernah dibuat ke atas nombor tunggal.

Bidaan tertinggi untuk nombor plat satu digit sebelum ini adalah untuk nombor MCA 1, yang berjaya dijual oleh JPJ pada harga RM300,100 dua tahun yang lalu.

Sultan Ibrahim sememangnya dikenali sebagai seorang pengemar dan pengumpul kereta sports dan juga motosikal berkuasa tinggi. Baginda juga gemar mengumpul nombor-nombor plat yang memiliki satu digit antaranya yang dimiliki oleh baginda ialah JJJ 1, JJ 1 dan JJ 2. – mStar Online-

Posted using BlogPress from my iPad

Buletin Mutiara akhbar DAP menipu & membohongi rakyat PP !

Posted: 01 Jun 2012 08:30 PM PDT


Benarkah akhbar penipu Buletin Mutiara  yang dikeluarkan pejabat Ketua Menteri  setiap 2 bulan sekali ini dicetak ,diterbitkan & diedarkan diperuntukan sebanyak RM 300 ribu sebulan ?  Duit itu mai dari mana ? Adakah duit dari parti DAP atau menggunakan wang rakyat negeri ini hasil dari cukai yang dikutip ?

Kalau dulu mereka edar sendiri jika diprogram-program kerajaan DAP atau pun diletakkan di masjid-masjid . Tapi kini  mereka dah  lantik pun syarikat untuk mengedarkan akhbar penipu ini dari rumah ke rumah yang diisikan di peti surat .

Mengapa sampai perlu sampai upah orang untuk  edar rumah ke rumah  ?  Ini kerana akhbar ini tak dapat sambutan pun oleh rakyat PP walaupun ada yang diletakkan di pusat membeli belah yang menjadi tumpuan rakyat .


ikuti video pembongkaran mengenai taktik  Guan Eng mengunakan  Buletin Mutiara menipu rakyat PP ..

Harakah temberang 100 ribu tak padan dengan kapasiti stadium !

Posted: 01 Jun 2012 07:30 PM PDT


GPB dak cakap himpunan lalat hijau PAS ini lebih kurang standard  macam tengok bola sepak je ..itu pun masa zaman Marlon Alex James main ..memang penuh la stadium darul aman ni ..

Tapi bila Harakah tembak 100 ribu orang hadir bagi menyamai  Sambutan Ulangtahun UMNO ke 66 di Bukit Jalil , nak tergelak pun ada dengan angka wartawan akhbar kitab utama juak-juak Pas ini .

Stadium Bukit Jalil memang kita tahu kapasiti boleh muat 100 ribu , tapi ini stadium Darul Aman  berapa je jumlahnya untuk nak bandingkan dengan Bukit Jalil ?


Kalau nak tipu pun , pikiaq logik la sikit ... ini baju kecil saiz L   tiba-tiba nak sarung saiz XXL ... mana muat..hahaha...

GPB ingat parking pun tak cukup jika 100 ribu mai ke Darul Aman ....hahaha


Macam-macam urut ada di negeri Selangor ..hahaha

Posted: 01 Jun 2012 06:00 PM PDT
Mantap la video terbaru Bangkang Dari Longkang mengenai rumah urut terutamanya di negeri Pakatan Rakyat iaitu Selangor yang semakin pesat bertambah .

 Juak-juak Pakatan mesti meroyan la bila negeri ditadbir pemimpin mereka yang berlambak tempat massage ini  dijadikan cerita dalam video ini ..hahaha...

 Jom layan....macam-macam urutan ada  ...hahahaha


 

Belum sesuai lagi SENIMAN tuntut gaji minimun penggiat seni

Posted: 01 Jun 2012 12:00 PM PDT Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) akan mengemukakan usul kepada kerajaan agar pelaksanaan gaji minimum dapat diperkenalkan kepada penggiat seni di negara ini.

 Presiden Seniman yang baru Rozaidi Jamil atau lebih dikenali sebagai Zed Zaidi, berkata persatuan itu bercadang mewujudkan satu sistem mengikut gred supaya penetapan gaji berkenaan dapat dilakukan mengikut standard tertentu dan tidak berat sebelah. Katanya perbincangan lanjut akan diadakan bersama Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan serta persatuan yang lain untuk melihat mekanisme atau formula yang sesuai dalam menentukan gred berkenaan.

 "Mereka akan dinilai daripada pelbagai sudut termasuk pendidikan akademik, pengalaman serta kelayakan tertentu, dan ini sekali gus dapat menyelesaikan masalah pembayaran gaji kepada artis muda yang dikatakan lebih tinggi berbanding artis veteran," katanya ketika ditemubual dalam program 'Dalam Radar' terbitan Bernama Radio24.

 Zed Zaidi, yang baru dilantik sebagai Presiden Seniman bagi penggal 2012-2015, berkata persatuan itu juga akan mengemukakan usul untuk mendapatkan peruntukan bagi membolehkan Seniman menjadi badan royalti kepada pelakon. Beliau berkata peruntukan berbentuk insurans berkelompok itu akan membolehkan pelakon memperoleh royalti sepanjang filem mereka ditayangkan dan berfungsi sebagai pencen mereka.- BERNAMA

Komen GPB 

Bidang seni ini terlalu subjektif   bila mana menyentuh soal pembayaran gaji ..ia tak macam dalam kerjaya lain. Lagi lama ada bekerja di syarikat itu , gaji meningkat . Tapi dalam bidang seni terutaman lakonan , geng veteran terima bayaran lebih rendah daripada pelakon baru .


Pandangan GPB ialah usul gaji minimum untuk penggiat seni belum lagi boleh dilaksanakan ...

DIMENSI

Posted: 02 Jun 2012 11:17 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Si tanggang Assmin kena kacau? huhuhu

Posted: 02 Jun 2012 12:00 AM PDT

Azmin: 'Lebih 20 pemuda ganggu keluarga saya malam tadi' - SH

alahai min..dah takde cara lain ke nak bersihkan nama tu? kehkehkeh..sejak 2 menjak ni peegayrar terpaksa melakukan provokasi untuk memecahkan sokongan rakyat terhadap BN. kelmarin dalam ceramah anuwar dan nurul telah di katakan di ganggu oleh penyokong umno tapi ternyata ianya di sebabkan provokasi melampau anuwar dalam ceramahnya sendiri. anuwar mengeluarkan kata2 kesat terhadap pemuda umno dengan perkataan yang tak sepatutnya di keluarkan oleh seorang pemimpin!

sekarang assmin plak bertindak sama seperti bosnya..assmin tak tahan apabila kesnya (anak derhake, makan 'aiskrim' dan rasuah) telah di ketahui dan menjadi bahan bualan masyarakat. bila dah tak bley nak kontrol damage assmin mula memainkan sentimen simpati. assmin mendakwa terdapat 20 pemuda mengganggu keluarga beliau di luar rumahnya..siapa??

adakah assmin menuduh bahwa ini juga provokasi dari umno atau beliau sengaje mengupah orang lain seolah2 beliau telah menjadi mangsa sesetengah pihak yang tak puas hati dengan perangai beliau?..entah ler min..apa pun perangai antik lu memang dah dapat bace..tunggu je ler siasatan kes rasuah lu nanti kehkehkehkeh

Omegay: alahai kesian.."Pas mati pucuk sebelum projek" >XD

Posted: 01 Jun 2012 07:46 PM PDT


PAS's 100K Assembly: A Stepping Stone For PAS and Azizan's Fate

Today, as of Jume 1, 2012, PAS is scheduled to organize a 100,000 Assembly in Alor Setar, Kedah from 4.30pm until late. Few of the programs that are rumored in the internet include the appearance of singer, Aishah and comedian, Bob Lokman.   

At first, this program is known as Himpunan Raksaksa (Massive Assembly), then it was changed to PAS 100k Assembly, probably because they realize that trying to compete with UMNO's 66th Massive Assembly is quite impossible. Thus, to avoid humiliation, changing the name of the assembly is probably the best way to go.

PAS's worries over the fact that they might not get enough audience might be logical. This is because events that are hosted by the opposition have been getting cold attendance lately. Even their 'celebrity leaders' such as Anwar or Mat Sabu fail to get any audience.

With the constant scandals that are being revealed among their leaders, the opposition is now under a huge stress that they had to have their 'scholars' to come up with misguided fatwas to turn everything to halal and to cover their actions. Those fatwas somehow, is beginning to eat themselves up when the fatwas are then criticized by famous scholars including one of the Masjidil Haram Fatwa Council members.

All of this is beginning to tore up the motivation among PAS supporters and that they might not vote for PAS in the coming GE. Thus, this 100k Assembly is vital so that PAS would be able to give their supporters a fresh start to face the coming election. Either they would be able to achieve their target, no one can tell. Darul Aman Stadium has the capacity of 32,387 seats. If they really have 100,000 spectators, the stadium might have to get into the pitch as well.

As this article is being written, there seems to be four to five buses have been parked outside of Zahir Mosque, Alor Setar. A few mosques around the town of Alor Setar seems to have gotten 'guests' in one or two buses, perhaps they would spend their night there just for the sake of attending the assembly.
PAS had promoted about this assembly way back then. Even mosques made series of announcements regarding the matter.

In May 12, during the Kedah PAS's Election Assembly, Dato' Seri Azizan Razak, Kedah's Chief Minister said, "The stadium is ours, I am the Chairman, we should not be scared. Back then, all we can do is organize ceramah at the back of a house in a kampung, they chased us out like dogs. Now it is ours."

According to Azizan, UMNO is worried to face the election.

We do understand that the statement made by Azizan is a political statement to motivate his supporters who are beginning to have doubts with their political issues nowadays. The fact is, even Azizan and all of PAS leaders are scared to face the election. If they are not scared, there is no way that Hadi Awang would choose not to compete in the election this time around. Rumors are saying that even Azizan might not compete this time around.

Only those who are as same as Nik Aziz are thinking that PAS have do have the chance to be in Putrajaya and that they could have the same equal power as Anwar or Kit Siang. 

PAS sees this 100k Assembly as their stepping stone towards success, especially Azizan. With the issues of Islamic nation, Hudud and non-Malay Prime Minister are still in question, this assembly could hopefully provide answers on where PAS really is in Pakatan Rakyat.

If this event reaches its target, PAS would need to make a few drastic actions to raise rakyat's support to them. Few of the measures might include firing Azmin.

Hence, this assembly might not just be a stepping stone for PAS, it is also for Azizan - beruang biru

kehkehkeh pasrael dah mati pucuk! pasrael bercadang mengadakan perhimpunan 100 ribu di stadium darul aman tapi membatalkan hasrat untuk cuba menyaingi perhimpunan raksaksa umno tempohari dan sebaliknya mengadakannya di kompleks pas kedah. takut tak dapat sambutan huhuhu..ternyata pasrael mula kerisauan apabila setiap ceramah yang di anjurkan oleh pemimpin2 mereka walau di mana2 kini tidak lagi 'sepower' seperti dulu..

sambutan terhadap sesi ceramah maki seranah pas di lihat semakin layu walaupun penceramah2 pasrael bertaraf bekas selebriti seperti mat sabun, spongebob muka petak lokman dan aishah dan pelakon porno terkenal seperti anuwar pun tak masyukkk. ini cukup membimbangkan pemimpin2 ketua sesat atasan pas dan merasakan mereka harus berbuat sesuatu untuk mengembalikan sokongan rakyat terhadap mereka...

kalau dengan menjemput bekas x-star studed celebrity pun takde sambutan inikan pulak dengan menjemput ketua komunis menghadiri perhimpunan tersebut??..tak tau ler pasrael ni tengah sangap ker ape?? huhuhu..sebelum ni pak mustope ali gringo dalam wawancara bersama sinarharian begitu yakin dan bersemarak dengan mengatakan tsunami politik akan bermula dari selatan. Bagaimanapun akibat mulut cabol nizar setanirrajim secara drastik telah menguburkan peluang din puduraya dan sekaligus peluang pasrael di johor! huhuhuhu

perhimpunan 100,000 di stadium darul aman boleh ler di anggap sekadar perhimpunan nak menyelamatkan kedudukan azizan dan dalam masa yang sama cuba menaikkan semangat yang dah memang lama luntur. laungan keyakinan bahwa pakatan akan berjaya menawan putrajaya ibarat nak membangkitkan mayat dari kubor!..pasrael tak dapat terima hakikat bahwa politik jumud yang di bawa oleh mereka telah memakan diri...pasrael tak percaya mereka dah mati pucuk!!

biarpun hj hadi menyatakan bahwa pasrael akan terus bersama dalam pakatan namun seperti yang kita tahu persekongkolan antara pas dan 2 rakan yang bukan muhrimnya akan terus menjadi duri dalam daging!..buktinya sehingga sekarang pakatan tak dapat menamakan barisan kabinet bayangan jika berjaya menawan putrajaya kehkehkehkeh >XD

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 02 Jun 2012 07:26 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


RM1.95 juta untuk 611 penerima.

Posted: 02 Jun 2012 05:28 AM PDT

SUNGAI TERAP - Sebanyak RM1.95 juta diperuntukkan untuk bantuan ekonomi bantuan ekonomi kecil pertanian dan peralatan berbentuk mesin kepada 611 penduduk di Parlimen Tanjong Karang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, Sulaiman Abd Razak berkata, bantuan itu meliputi 111 usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) dengan jumlah RM411,500 serta 446 petani dengan jumlah RM1,118,500.

"45 penerima lagi dalam bidang perikanan menerima bantuan berjumlah RM372,000 dan penternakan pula menerima bantuan RM47,000 sekali gus membantu mereka mengembangkan perusahaan masing-masing.

"Peserta juga diberi pendedahan dan seminar dalam Program Seminar Keusahawanan Majlis Pembangunan Pertanian Kawasan Parlimen (MPPP) Tanjong Karang yang dikendalikan penceramah jemputan, Dr Ann Wang Seng.

"Seminar ini penting bagi memupuk semangat peserta supaya lebih berjaya dalam bidang yang diusahakan ditambah dengan bantuan yang disalurkan kerajaan untuk kemudahan mereka," katanya.

Politik Harian

Posted: 02 Jun 2012 03:35 AM PDT

Politik Harian


Himpunan Hijau: 'Jalan Ke Putrajaya Tidak Mudah' - Mat Sabu Mengaku Kalah Mah!!

Posted: 01 Jun 2012 09:00 PM PDT


Memang betul apa yang di katakan oleh Mat Sabu.... PAS masih belum bersedia untuk tawan Putrajaya... Kalau nak buat lebuhraya pun kena minta sedekah! Macamana nak bina negara...?

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mengakui bahawa jalan menuju ke Putrajaya - mengambil alih Kerajaan Pusat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU) umpama "mudah sahaja nak sebut tetapi jalannya penuh liku."

"Kita nak lalu lebuh raya supaya cepat sampai di Putrajaya. Untuk buat lebuh raya, semak samun perlu ditebas," kata beliau ketika berucap pada majlis pelancaran derma kilat untuk dana pilihan raya di Himpunan Hijau Ke Putrajaya, di Kompleks Pas Kota Sarang Semut.

PAS menangguhkan muktamar tahunannya dan digantikan dengan himpunan ini bagi memberi fokus kepada PRU13.

Mohamad berkata, bagi menawan Putrajaya, Pas memerlukan dana yang banyak bagi memperkemas gerak kerja pilihan raya di peringkat pusat.

"Pas memerlukan dana yang banyak jadi saya harap banyak dana dapat dikumpulkan hari ini.

"Wang bukan segala-galanya tapi segala-galanya perlukan wang," katanya dipetik Harakah Daily.

Hancur harapan puak PAS bila pemimpinnya mengaku kalah sebelum bertempur!!!

p/s Bertempur dalam bilik 121 Mat Sabu memang hebat!

Azmin Ali Diserang 20 Samseng Malam Tadi

Posted: 01 Jun 2012 07:43 PM PDT


Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata lebih 20 samseng, mengganggu keluarganya di rumah mereka di Ampang kira-kira dua jam lewat malam tadi.

Kumpulan itu dikatakan berada di pekarangan rumah Azmin, di Taman TAR, dan disuraikan oleh polis yang tiba sekitar jam 11.30 malam.

Dalam mesej menerusi Twitter lewat malam tadi, Azmin membuat tuduhan yang liar kononnya samseng tersebut adalah Pemuda UMNO.

Katanya polis tiba di rumah untuk memantau serangan lebih 20 ahli Pemuda, yang bermotosikal "untuk ganggu kacau keselamatan keluarga saya."

Seorang pegawainya memberitahu bahawa mereka berada di kawasan rumah Azmin sejak 10 malam dan hanya bersurai selepas polis tiba pada jam 11.30 malam.

Azmin berhadapan dengan insiden ini beberapa hari selepas pendedahan sebuah portal bahawa beliau tidak dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa dalam isu rasuah yang berlaku 17 tahun yang lalu.

Dari sudut pandangan aku ada besar kemungkinan, musuh dalamannya sendiri yang hantar samseng untuk mengugut Azmin agar beliau meninggalkan parti tersebut dengan segera! Ini kerana Azmin membawa terlalu banyak masalah dalam PKR!!

Himpunan Hijau PAS... Tak Lah Ramai Sangat! Gempak Je Lebih...

Posted: 01 Jun 2012 10:37 AM PDT


Menurut laporan dari sahabat McTheory yang berada di lokasi mengesahkan taklah.. ramai sangat orang yang hadir di himpunan hijau Pas.. Walau dikumpul dan dikerah seluruh Malaysia, paling tinggi boleh bagi hanya 50k saja la..

Menurut Mc lagi, itu pun bila depa kata nak kutip derma, ramai orang dah blah.. Agaknya orang Pas pun dah bosan bab kutip derma ni..

Kalo orang Pas kata himpunan ni boleh lawan sambutan ulang tahun UMNO. Sorry la der.. Jauh panggang dari api..

Dari sudut laporan dari MYKMU pula: Hari ini berlangsung satu Himpunan Hijau anjuran PAS yang diadakan di Stadium Darul Aman, Kedah. Sasaran kehadiran yang digembar gemburkan ialah 100,000 orang.

Surat pekeliling telah lama dihantar oleh Setiausaha Agung PAS sejak 19 Mei lepas meminta ahli-ahli PAS hadir bagi memenuhkan stadium sebab kalau ada sedikitpun ruang kosong alamatnya hasrat nak meniru Gelombang Merah tak kesampaian.

Tajuk surat bunyinya mengarut dan terdesak betul. Kerahan Ahli PAS Ke Himpunan Hijau menuju Putrajaya. Ini dah nama paksaan dah macam kerahan tenaga kalau tak ikut sama tiket syurga ditarik balik agaknya.

Nampak seperti terdesak sangat nak lawan Gelombang Merah yang menghimpunkan lebih 100,000 rakyat dan penyokong UMNO di Stadium Bukit Jalil.

Mengikut maklumat rakan-rakan banyak juga bas-bas yang parking di sekitar Stadium Darul Aman, betul ke? T-shirt free dan elaun serta upah wang kehadiran pun ada. Biar betul. Bukankah benda sebegitu kerap puak PAS kaitkan dengan UMNO?

Seperti kita sedia maklum, kapasiti tempat duduk Stadium Darul Aman ialah lebih kurang 32,000 dan sekiranya ruang berdiri tingkat atas dan ruang pejalan kaki setiap pintu dan ruang depan dipenuhi, total kapasiti akan menjadi sekitar 35,000 orang.

Bagi stadium size biasa seperti Stadium Darul Aman jika semua ruang duduk, ruang padang dan olahraga stadium dipenuhi tanpa sedikitpun ruang kosong jumlah hampir 50,000 orang lebih logik, itupun dalam keadaan berhimpit-himpit dan sukar untuk bergerak.

Kot kalau ada mamat haprakdaily kata 60,000 berhimpun atas padang dan 44,000 ribu lagi duduk di kerusi sedia ada itu namanya kebanyakkan hadirin dalam keadaan berlaku tindih menindih atas perut dan atas kepala.

Kot ye pun nak cukupkan 100,000 orang kira biarlah logik dek akal, kan nampak sangat menipu namanya.

Entah dari mana dia dapat statistik 60,000 orang boleh duduk atas padang dan trek olahraga stadium, mengarut sungguh. Satu meter persegi sepuluh orang berhimpit-himpit jantan betina ka?

Setakat maklumat rakan-rakan, paling tinggipun 60,000 orang yang hadir itupun termasuk yang berada di luar stadium. Angka yang hampir tepat mungkin lagi kurang dari itu.

Dengar kata hujan mencurah-curah di Alor Setar Kedah tatkala petang tadi betul ke? Harapnya tidaklah, sebab kalau betul ada berlaku hujan automatik acara itu akan dikenali sebagai Himpunan 100,000 Katak Hijau.

Tapi hujan adalah rahmat, bukan begitu? Ya, rahmat hanya bila hujan turun waktu program PAS tapi dianggap bala bila hujan turun tatkala majlis anjuran UMNO berlangsung. Dwi standard itu biasalah dalam politik kepartian yang memperalatkan agama, tak gitu?

* Err.. Tak jadi ke nak lelong Putrajaya disebabkan pembinaannya dulu dikatakan adalah satu 'pembaziran wang rakyat' oleh Tun Mahathir?

Berita terdahulu yang buat puak PAS meroyan: Himpunan Hijau Ke Putrajaya Tidak Memberangsangkan

Roadshow Hasan Ali Di Serbu!!! #Rembau

Posted: 01 Jun 2012 07:52 AM PDT


Ceramah "Selamatkah Masa Depan Politik Melayu Malaysia?" yang di sampaikan oleh YB Dato' Dr Hasan Ali yang sedang berlangsung di Taman Kobena mendapat sambutan yang luar biasa! Walaupun kita semua tahu Ketua pembangkang Anwar Ibrahim juga mengadakan ceramah pada waktu yang sama di Bahau Negeri Sembilan.

Menurut sumber Anwar Ibrahim sendiri telah mengeluarkan arahan supaya orang Pas tidak menghadiri ceramah Hasan Ali, namun arahan tersebut tidak diindahkan kerana mereka mahu turun untuk mendengar sendiri luahan dari hati seorang bekas Exco Pas yang disegani ramai.

Ini juga bukti perjuangkan Dr Hasan Ali tidak keseorangan, umat Islam sentiasa menyokong dan bersamanya kerana perjuangan Hasan Ali adalah untuk menegakkan perjuangan Islam.

Syabas Dr Hasan Ali, kerana perjuangan sebegini amatlah ditunggu-tunggu oleh masyarakat Islam di Malaysia.

Himpunan Hijau Ke Putrajaya Tidak Memberangsangkan

Posted: 01 Jun 2012 05:43 AM PDT
'Himpunan Hijau ke Putrajaya' yang diadakan di Stadium Darul Aman hari ini nampaknya gagal menyainggi Majlis Sambutan Ulang Tahun UMNO yang ke 66... Kat situ je aku boleh nampak puak PAS tak mampu menuju ke pintu gerbang Putrajaya... Haha malas nak cerita banyak nanti Nik Aziz marah!

Selanjutnya baca di sini....


anakbukitgantang says

Posted: 02 Jun 2012 03:19 AM PDT

anakbukitgantang says


The secret to Anwar's enormous wealth and why Hassan Merican was given the boot by Najib Razak

Posted: 01 Jun 2012 04:02 AM PDT

Originally taken from CHAPTER FOUR: THE FAMILY FIRM IS LAUNCHED; OR ANWAR. BHD


One might, in reading what I've shared so far, assume that the ex-pat community in Malaysia in the 1980s, commercial and intelligence service, were all Anwar obsessives; or at least, that those of us who contributed to the "I" Files were. This is hardly so. I, for example, was busy falling in love with my Malaysian secretary, working up the courage to ask her out, marrying her, and then beginning a family with her. In between, I worked hundreds of matters, the overwhelming majority of which had nothing or little to do with Anwar, and almost all of which revolved around ending the Soviets' murderous regime once and for all.

Aside from Anwar's continued ideological war on the Chinese and Christians – he had banned the singing of Christmas carols at shopping malls and public places, and rearranged the school holidays so Christmas did not fall during the long vacation period – his day-to-day doings did not significantly register for most of us.

Most of us had similar stories. The thing about Anwar Ibrahim, you must see, is that he was very different from almost everyone but Mahathir, in that he rapidly began to occupy the centre stage, and not long after he ascended to the post of Education Minister, one could not run any sort of intelligence operation in KL without running into him, his subordinates, his influence, or his financial connections.
We of course from time to time made him our focus, but usually, he simply appeared again and again on our radar. It was especially in his financial connections that he kept intruding into our daily lives, because as one soon discovered, Anwar had his fingers everywhere, directly or indirectly. There were already the Saudi ties, of course, and the House of Saud is composed of terribly shrewd investors; they choose their assets carefully, and they always take the long position.

But one did not then ascend the Umno ranks without money, and more than a few ringgits at that. Whatever his other faults, Anwar has always been a keen student of power, and he understood early the need to develop not only his own funding, but an array of financial backers who would help him rise in the ranks.

His financial empire – which has held him in good stead for decades, through good times and bad – began with the Saudis, but continued with his marriage. It continues to this day, and is how he is able to control his party's internal elections, and how he always seems to end up in the very best hotels when he travels.

It is here that I must beg your indulgence, dear reader. To understand Anwar's financial empire – how he built it and how he maintains it – will require that we step outside of the chronological narrative I have largely favoured to date. Nevertheless, it is a story worth telling, especially in light of Anwar's decisions in the 1990s and after his release from prison to style himself one of the common men of Malaysia – at least in his dealings with ordinary Malaysians and Western reporters.
My understanding of the matter began as I was hunting the Communists'' last vestiges, not long before the coup that overthrew Gorbachev and ended with the complete dissolution of the Soviet Union.
"How is Perak?"
The Yank, a Company man, was not asking me about the weather in the state. As I'd moved up in the world, I'd gained quite the reputation for hounding the Soviets and their allies into the waiting arms of local police and foreign intelligence wherever they hid. My legend was enhanced by my team, a group of brilliant young men from across the globe whose parents to a one had been devout Communists, and had turned away on seeing Stalin's purges; and by the Americans, who had under Reagan and then the elder Bush launched a multi-front black ops and military buildup war across the globe, determined to shatter the Soviet Empire once and for all. Southeast Asia was no different.
But without being immodest, I was quite good, and I knew it. "Dead," I replied. "Selangor and Penang are all that's left, and they're just stragglers." I was telling him what he already knew, or I wouldn't have told him; but we were involved in a clever little game in which he was praising me, and I was pretending not to realise it.
He nodded, a corner of his mouth turning up in a grin. He was almost a stereotype, a muscular fellow from Nebraska with a crew cut and a square jaw, but he was terribly clever, and he knew that Gorbachev was talking about openness to foreign reporters while doing the usual Soviet number on dissidents and ethnic minorities, usually Muslims, at home. He reveled in the Soviets' demise, and I had him pegged as a future station chief, if he wasn't already.
But that's not why he'd come to my office. My new secretary had been uncertain about him, and my old secretary was at home with our new son, so I'd had to clear him in. I was curious, to say the least. I waited for him to speak, and very shortly, he did.
"We're worried about Malaysia," he said. I was a bit perplexed – hadn't I made clear to him and the Box 850 fellows who had my office bugged (telephone, desk lamp, door handle, and left blind string) that the Russians weren't a threat anymore? – but seeing the look on my face, he shook his head. "Not about them. Have you come across anything about any … Government ministers while finishing Perak?"
Before I could nod, he opened his briefcase. "And would you be interested in some quid pro quo? For you, and for the folks listening through the draw string in your blinds?"
Readers by now will be familiar with Anwar's early financing at some level – the Wahhabis became his foremost financial backers, and remain so to this day. The devil, as they say, is in the details, and the details are remarkable.

By the mid-1980s, it had become obvious that Wan Azizah had brought more than love and devout faith into her marriage to Anwar. She had also brought a spine of steel, more than a little ambition, and a great deal of wealth through her family's substantial holdings.
His wife had provided much of the seed money for his political career, the Saudis the rest. Anwar's net worth at the time was estimated – according to these American numbers – at roughly $35 million, a not insignificant sum in 1990. It would grow with time; most private estimates today put his family's worth at roughly $4 billion.

Most of the papers I received that day were simply warming over much of what we already knew: The Saudis funded Anwar both directly and through the increasing number of third parties through which he was tied – universities, NGOs, and banks with significant ties to the man who, it was believed, would be Finance Minister within a year.
The growth came through some of the canniest and most blatantly corrupt financial dealings Malaysia has ever seen. He was always careful to leave the direct wealth accumulation in the hands of proxies in and out of Government – except in Bumiputra shares, an oversight that would cost him dearly at a critical time.
His involvement in Communist funding was more extensive than one would think, but we believed it was quite accidental – the Saudis had no love for the militant atheists in Moscow, and even less for the rival insurgents they had planted against the Saudis throughout the world. His name, his front companies, his personal banking arrangements – all arose more from his omnipresence than any sort of explicit association with the Russians.
But the new details were quite something to behold.
One name recurred again and again, one I'd not to that point seen connected to Anwar: Saleh Abdullah Kamel, one of the wealthiest men in Saudi Arabia. The Americans were some of the least trustful allies the Saudis had – quite the statement, to be sure – and they were diligent trackers of the wealthiest of the wealthy. Saleh Kamel had founded Al Baraka Bank, the largest source of Islamic finance in the world, and had generously spread his wealth around – with a catch.
His money went exclusively to Saudi proxies and their causes. Anwar was a direct recipient of a great deal of his largesse, and had been since his ABIM days. Saleh Kamel would become important again later in the I-Files, but at the time the extent of his fingerprint was already remarkable. Anwar's radical charities in other countries, his charities here – all of which of course paid him some sort of management fee – and his every project at home received some amount of Saleh Kamel's largesse.
All of this would be remarkable enough, but even then, those of us who did wetwork against the Soviets knew Al Baraka and Saleh Kamel from another source: He funded the mujahedeen in Afghanistan, or more accurately, the mujahedeen who truly believed in the Saudi vision. He funded the madrassas in Pakistan and the unreachable parts of Afghanistan that would birth the Taliban a mere handful of years later – even then, we were aware of some of the danger he posed.
Al Baraka would later be Osama bin Laden's and al Qaeda's first choice in banks, a fact that have never seemed to bother Anwar or Saleh Kamel – and certainly did not slow Anwar down from joining the board of Al Baraka on leaving prison. He even proudly boasts of it to this day.

Anwar understood the importance of maintaining a good relationship, and so worked to keep his patron happy. In 1994, while Finance Minister, Anwar privatised Bank Islam (which Anwar himself had founded), selling 2.89 million shares to Joint Arab Malaysian Investment, which already controlled 5.27 million shares. JAMI's largest shareholders were Al Baraka and Saleh Kamel; Anwar's longtime associate Kamaruddin Mohd Nor, several Saudi-controlled companies, and a handful of Anwar front groups were the remaining major shareholders. JAMI saw hundreds of millions off of the deal through off-books transactions.
As Finance Minister, Anwar always made certain that Al Baraka and Saleh Kamel received their share – they, and a mysterious figure we would come to know as 'Mr Ten Per Cent.'
The relationship has always been symbiotic. Anwar has over the years taken "consulting fees" for "introducing" foreign firms to Al Baraka and other Saudi enterprises; for example, in the last decade, he took $25,000,000 from the Hong Kong firm Pearl Oriental to "solicit investments" from Al Baraka.
It's good to be the king; or, failing that, the Finance Minister.

There was more, and it filled in more gaps that we'd never imagined existed from Anwar's early days. Ahmad al-Haj Totonji, the Iraqi who had apparently brokered Saudi funds to Anwar during his ABIM days, and Dr Abdul Hamid A Sulayman, his superior – and Anwar's appointment as second Rector of the International Islamic University Malaysia – helped fund Anwar's first American project, the International Institute of Islamic Thought. The Institute was not only a way for Anwar to help internationalise Saudi teachings under the cover of working with the more moderate factions of the Muslim Brotherhood, it was also a channel for Saudi funds into Anwar's coffers.
The IIIT would be a money channel for funds to pour into other groups and enterprises Anwar controlled through surrogates over the decades. Over tea and spread manila folders in 1999, some colleagues and I estimated he'd made somewhere on the order of £30 million off of IIIT's several ventures, in funds nominally dedicated to spreading a moderate and tolerant version of Islam.

By now, Anwar's closet extremism and his Saudi ties were no surprise; his ties to the advocates of violent jihad, however, were a bit jarring. The files also suggested that the Saudis had taught Anwar the value not merely of front companies, but of dealing with banks who could be trusted to be discreet, and who could maintain anonymous accounts indefinitely. The size of those accounts was an outright mystery.

We eventually learned the size of some of those accounts. By the time Anwar made his putsch attempt on Mahathir, he apparently held roughly RM3 billion in Bank Negara, through proxy accounts and straw holder accounts – a neat little trick he'd learned from the Saudis, who hold so much of their wealth in Asian and, until recently, Swiss banks through dummy corporation after dummy corporation. Although we had some inklings before Abdul Murad's statutory declaration just after Anwar's fall, the sheer scope of Anwar's holdings in Malaysia simply stunned us all as much as it did Mahathir.
We'd thought we had him pinned down, but there he was drawing down tens of millions of ringgits at a time underneath everyone's nose. More importantly – as we would later discover – Anwar had used those very accounts to create the network of public relations consulting agencies that would later rally to his side after his downfall.

But that is getting ahead of the story a bit.
Though much of this was an open secret in KL at some level, Mahathir was absolutely blind to it.
He was still fighting his internal battles, and Operation Lalang had damaged both the Barisan Nasional coalition and Mahathir's attention to his own Cabinet. It seemed beyond dispute that he was relying more and more on Anwar – faithful Anwar, who'd stayed with Umno Team A, who had become the perfect party man – to reliably keep doing whatever it was he was doing. Mahathir was too busy doing a march through the institutions and repairing his coalition to notice the corruption and extremism developing just beneath his nose. Or perhaps he did not wish to see it.
One place where money was already flowing was the new administrative capital, for which Mahathir had selected a choice spot in Selangor. Mahathir would later boast of the extent to which planning, materials, design, construction, and waste removal were handled by companies domestic to Malaysia. The files made clear that Anwar intended that his own, and his patrons', companies would be those domestic corporations.
Anwar's time in Government was therefore both a blend of cronyism and radical Islam, and a level of corruption and profit-taking from the public on a scale that would shame a lesser man. But then, Anwar never thought himself a lesser man, which is perhaps why he always seems so surprised when challenged in public.

But in the 1990s, Anwar intended to be the indispensable man, more than Mahathir had ever imagined being. And he was well on his way.
That, in turn, led to Petronas.
Roughly a month later, I was puttering about the office, trying to determine if I was needed that day or not. The tremendous advantage to being the boss is that one need only ask oneself permission to check out for the day; the tremendous disadvantage is that one rarely gives oneself permission.
This was shaping up to be one of the exceptions. Like most new fathers, I was convinced that my son had reinvented the fact of infancy, and his every movement was a delight. We were trying him on solids, and I was inclined to see him spit up first-hand. I called in my most senior subordinate to hand off some tasks.
By the time Phillip entered, I was already mentally on the walk home. I motioned for him to sit and opened my mouth when he uncharacteristically intruded.
"Sir," he began, his American upbringing showing. Half-Chinese, half-Welsh-French-Something American mix, I suspected he'd be supplanting me in this operation soon. No matter. Today he was my excuse to depart early. "Have you seen the latest data on Petronas?"
This was quite the last thing I'd expected him to say, so I reached across the desk to receive the folder he was handing me. I opened it up and resigned myself to being around a bit longer. I read, reviewed the graphs, stopped on the second page, backed up, started again, and finished. I closed the folder and looked up.
"What are they doing with the money?" I asked. Piercing through the financial gobbledygook, graphs, charts, and formulae was a single conclusion: Petronas was apparently selling a small part of its oil at a price well below market. Not all, not most, and unless one was running intelligence on the biggest companies in Malaysia, not enough to notice.
Phillip had noticed. Bright lad. However, he was as puzzled as I. "Not sure, chief. A lot of state oil companies use this as a way to take assets off the books. They allow majors to take the oil at a low price, sell at a good markup, split the difference with the state oil company, and the state concern gets to book a loss and take an off-books profit at the same time.
"Thing is, this is so small. It's barely worth the trouble. It's almost like they're running a pilot operation, trying to see if they can manage this without getting caught."
"They?" I asked. "Is 'they' Petronas or some of its executives?"
He frowned. "I'm not sure," he said, tasting the words as they left his mouth. "Without better contacts inside, I'm not certain there's any way to tell."
I steepled my fingers and thought for a moment. The sun was shining, the weather was unusually pleasant, and I had a beautiful wife and baby at home. Phillip had a young wife who was expecting, too. Most of my team either had families or were auditioning for the process.
"Close the office for today," I announced. "Petronas isn't going anywhere, the difference in the list price and the spot price won't change, and we need a break." I stood up, grinning, and practically raced home, feeling like a schoolboy let out early.
By itself, that episode apparently had little to do with Anwar; I tell it because like so many of the stories in the "I" Files, it would take later data to understand how it all tied together.
Friends of Anwar from his university and ABIM days had a way of entering into important positions in Government, state-owned industry, or private industry with Government contracts.
Over a decade later, I would discover Petronas apparently doing the same thing, but on a larger scale, never bothering to identify its rationale, and unwilling or unable to explain what happened to the difference or why they were using an under-market pricing method.
Digging to the bottom of that yielded more Anwar Ibrahim.

Another name would later be added to these files. Hassan Marican, who was in 1990 a rising star in Petronas, drew an enormous number of foreign intelligence reports. He'd been recruited there by Basir Ismail (Chairman of Petronas at the time, and a close confidant of Dr M) just a short time before, and was already making waves – and clearly aiming for the Presidency, then occupied by Azizan Zainul Abidin.

Hassan's rise mirrored Anwar's rise – if the files are to be believed, not coincidentally. Hassan's father had been one of Wan Azizah's father's colleagues in Psy-Ops in the 1970s. Hassan had attended Malay College, a scant five years Anwar's junior there, and had walked into the network Anwar developed. Anwar and Hassan worked hand-in-glove to engineer Hassan's rise up the ranks. By 1995, they had engineered Basir's retirement, moving Azizan into the position of Chairman. The petrochemical group naturally needed a President and CEO, and so Anwar proposed Hassan.
Mahathir was uncertain – Hassan was only 43 at the time – but by then, the old man trusted his Deputy Prime Minister implicitly, and so agreed to the appointment.

Hassan therefore had full rein on Petronas's coffers – and, more importantly, its operations. The trickle of underpriced crude Phillip had noticed expanded significantly and almost immediately, and all of our intelligence indicated that the missing money was being directed to Wahhabi and radical causes. As time went by, numerous intelligence services, including the Americans, developed credible information that Petronas – which had numerous Anwar allies and friends in its upper echelons – was diverting funds to Anwar front groups at home and abroad.

But the files told a bigger story. Price fixing was only the cleverest of the schemes the two MCKK men worked up together. Anwar cronies and vassals received the choicest construction, development, procurement, and service contracts from Petronas – billions of pounds' worth.
Between them, they almost singlehandedly created what amounted to an oil mafia, a source of constant graft and kickbacks to fund Anwar's war chest and to help him in his drive for Mahathir's seat.
All of this had the effect of diverting untold billions in revenue and savings from Malaysia's crown jewel – and source of so much public money. For all of the file material on this matter, for all of the several pages of graphs and analysis, there is no indication that either man lost a night's sleep over this.

Hassan was an interesting fellow in his own right. A frequent and open lover of alcohol – he was regularly observed nursing a tall draught of beer at the Long Bar of the members-only Royal Selangor Club – he was prone to let the wrong word slip with a bit too much beer in him.
More than once, he'd talk about his close relationship with Anwar – and with Mahathir – and of holding both men's affections as hedges against the other. There is a reason that he supported Mahathir's various pet projects aside from the enormous kickback system he and Anwar developed – Proton, Putrajaya, the acquisition/bailout of Mahathir's son Mirzan's disaster of Konsortium Perkapalan, all because he was determined to ride both men's coattails as long as possible.
It was only when Najib Razak became Prime Minister and summarily engineered Hassan's removal from Petronas that this enormous source of funds would stop flowing to Anwar.

Whether all of this was true or not was – when I first heard of Petronas's price fixing – not my concern, but in toto, it completed a web of funding that explained how Anwar, who had had so much taken from him after his fall, was immediately able to resume his old lifestyle at home and abroad much later, in 2004.

Thus, the story of Anwar is much like the story of a spider and its web – always adding a strand here, tending a strand there. Like his patrons the Wahhabis, he learned early the importance of taking the long view, and developing contingencies and protectors. It is thus that he began cultivating foreigners – especially Americans of both major political parties – and thus that the next chapter begins.

Excerp from the  I Files

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 02 Jun 2012 03:17 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Nizar pulak gagap?

Posted: 02 Jun 2012 01:36 AM PDT


Di Perhimpunan PAS semalam di Stadium Alor Setar, Nizar kata "Perhimpunan ini petanda kejatuhan PAS disemua peringkat."

Teringat Husin kepada Tan Sri Khalid Ibrahim di PRK Ijok tahun 2007. Dia suruh orang undi BN. akhirnya BN yang menang.

Tidak tahu pula Nizar gagap. Mungkin dia sudah tergelincir lidah, tetapi nampaknya yang jelas adalah ini petanda kejatuhan Nizar di Pasir Panjang dan Bukit Gantang.

Situ kau ... teruskanlah dengan kegilaan dan ketidak maluan kamu.

Nampaknya kemungkinan juga belum masa BN jatuh di pilihanraya yang akan datang. Cuma jangan lupa dan berhati-hati Dato Najib kerana lepas Khalid kalah pada PRK tahun 2007, dia menang pada PRU 2008.

Wow! Biar jual unta, jangan sampai hilang kuasa.

bumiyang

Posted: 02 Jun 2012 03:08 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 02 Jun 2012 01:24 AM PDT

Taipingmali (tm)


Perhimpunan Jijik di Kedah tak dapat restu Allah

Posted: 01 Jun 2012 08:10 PM PDT

Kenapa sampai sanggup pijak bendera PKR?
Lingkup padang

Lunyai
Luruskah saf mereka?
Mana serbannya?
Pas gagal dalam perhimpunan 100 ribu di Stadium Darul Aman malam tadi.

Kegagalan kerana niat jahat Pas untuk menumbangkan kerajaan dengan bersekutu dengan musuh no 1 mereka iaitu Anwar Al Juburi Walli Lawati dan Kapir Harbi yang menentang Islam.

Beberapa Ulamak muktabar telah menyatakan usaha Pas untuk merampas kerajaan secara demontrasi adalah haram apatah lagi kerajaan yang hendak ditumbangkan adalah kerajaan Islam.

Pas dari Ikhwan Muslimin sememangnya sesat dan ditambah lagi dengan pengaruh Syiah telah menambah lagi kesesatan mereka.

Oleh itu usaha Pas dalam usaha untuk merampas Putrajaya, awal-awal lagi tidak mendapat keberkatan.

Bukti jelas dengan 3 gambar ini. Bersolat pun tidak lurus safnya. Cuaca buruk menambah lagi derita Pas yang terpaksa berhimpit dan berhimpun dalam lumpur.

Paling lucu ialah sebahagian besar menjadi penonton sewaktu sebahagiannya bersolat.

Perhimpunan ini sepatutnya diadakan di Kota Bharu tetapi kerana masalah air dan kekesakan jalan yang tak terurus serta kadar jumlah bilik hotel yang terhad maka ia terpaksa dibawa ke tempat lain.

Kenapa tidak dibuat Stadium Shah Alam yang mampu muat 100 ribu, jawapannya mudah, sebab ini agenda Pas dan bukan agenda Pakatan Rakyat.

Pas rasa mereka sudah cukup kuat dan Pas perlu menang besar, lebih besar dari Pkr dan Dap untuk membolehkan Hadi Awang menjadi Perdana Menteri.

Satu lagi ialah Pas menganggap Selangor adalah milik PKR, jadi Alor Star adalah pilihan terbaik buat mereka.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Penyenaraian FGVH Beri Peluang Rakyat Berkongsi Kemakmuran Ahmad Maslan

Posted: 01 Jun 2012 09:21 AM PDT

Penyenaraian FELDA Global Ventures Holdings (FGVH) adalah idea unik yang diperkenalkan Perdana Menteri agar rakyat jelata dapat berkongsi kemakmuran yang sebelum ini dinikmati secara eksklusif oleh warga peneroka dan kakitangan Felda sahaja.

Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan, berkata melalui penyenaraian itu, tanah ladang seluas 350,000 hektar akan disewa kepada FGVH mengikut formula jangka panjang.

"Tanah Felda ini tidak akan hilang sebaliknya hanya disewakan kepada FGVH bagi menghasilkan keuntungan yang dijangka mencecah berbelas bilion.

"Jika sebelum ini kemakmuran Felda hanya dinikmati oleh warga peneroka, generasi kedua serta pekerja Felda, kini kerajaan mahu seluruh rakyat di luar sana turut berkongsi kemakmuran ini dengan menyenaraikan FGVH di Bursa Saham Kuala Lumpur.

"Penyenaraian ini merupakan yang terbesar di Asia tahun ini dan kedua terbesar di dunia selepas Facebook," katanya kepada pemberita di Ipoh, hari ini.

Terdahulu, Ahmad menyampaikan ceramah berkaitan Gagasan 1Malaysia di Institut Tadbiran Islam Malaysia (INTIM) yang dihadiri kira-kira 200 peserta dari seluruh negeri Perak.

Pada 31 Mei lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melancarkan prospektus Tawaran Awam Permulaan (IPO) FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) sempena penyenaraiannya di Pasaran Utama Bursa Malaysia.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, FELDA daripada organisasi domestik kini beralih kepada pelaku global yang berjaya.

"Penyenaraian ini mencatatkan dua detik bersejarah kepada negara dan FELDA iaitu ia adalah yang terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di dunia selepas Facebook untuk tahun ini," katanya.

Berdasarkan petunjuk harga IPO FGVH dengan unjuran RM10.5 bilion, ia adalah terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di dunia, tahun ini.

FGVH yang akan disenaraikan pada 28 Jun depan dijangka menjana pasaran modal berjumlah RM18 bilion.

Berdasarkan prospektus IPO FGVH, ia menawarkan 2.19 bilion saham yang mana 1.92 bilion saham ditawarkan untuk langganan pelabur institusi dan pelabur institusi Bumiputera, manakala 273.61 juta saham ditawarkan kepada pelabur awam, pengarah yang layak dan kakitangan FGVH. PERAK TODAY

Kejatuhan Anwar Ditentukan Tuhan Bukan Mahathir

Posted: 01 Jun 2012 07:33 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 02 Jun 2012 01:06 AM PDT

Sahabat-Gunung


RempitUnited "kami pun Anak Merdeka"

Posted: 01 Jun 2012 10:34 PM PDT

Hari nie aku berpeluang untuk turut serta dalam program Evolusi R - RempitUnited "kami pun anak merdeka."

Tahniah buat penganjur.

Program nie diibaratkan bagaikan skim peluang kedua buat mat rempit nie menjalani kehidupan yang lebih sempurna.

Pakatan Rakyat (PR) Perlu Minta Maaf Pada Shahrizat

Posted: 01 Jun 2012 10:06 AM PDT


Keputusan siasatan oleh Suruhanjaya pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan Datuk Shahrizat Abdul Jalil tidak terlibat dalam sebarang proses pemberian projek Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) serta pinjaman RM250 juta.

Sehubungan dengan itu siasatan terhadap bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat ditutup kerana tiada kes selepas terbukti beliau tidak terbabit dalam sebarang penyalahgunaan kuasa.

Dengan perkembangan terbaru ini sepatutnya pemimpin PR perlu berani tampil ke depan untuk meminta maaf setidak-tidaknya dapat menonjolkan masih ada sekelumit rasa insaf dalam hati selepas berbulan-bulan Shahrizat dijadikan punching beg.

Kalut isu NFC mula berkumandang selama beberapa bulan semuanya gara-gara kegilaan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli dan pemimpin pembangkang yang lain menyalahtafsir teguran penambahbaikan yang disediakan dalam laporan Audit 2010.

Setelah hampir 8 bulan imejnya di calarkan dengan cerita sensasi dan maruahnya diperkotak katikkan oleh pembangkang dengan tuduhan rasuah serta salahguna kuasa, akhirnya kebenaran muncul mengatasi pembohongan dan kebatilan.

Kini Shahrizat sudah boleh bernafas lega kerana kekalutan dan onak duri yang ditabur oleh Rafizi sudah berjaya diharungi. Bukan calang-calang wanita yang masih mampu berdiri sekalipun bertubi-tubi 'di tendang' oleh orang lelaki.

Namun kesan calar dan kerosakan maruah serta kredibiliti diri yang terguris tetap perlu mendapat pembelaan yang setimpal. Rafizi tetap perlu diajar erti keperitan menerima balasan diatas sikap galaknya bermain persepsi serta memfitnah sesuka hati.

Shahrizat jangan sesekali berundur daripada tindakannya menyaman Rafizi dan beberapa pemimpin pembangkang yang lain. Biarkan mereka menggelupur seperti cacing kepanasan.

WWW1 - Response For RPK

Posted: 01 Jun 2012 08:59 AM PDT


Even though it was not as direct as Nizar, the article made by Raja Petra Kamarudin (RPK) entitled 'Why is the Sultan so stupid?' clearly had insulted the actions of DYMM Sultan Johor in bidding for the WWW1 plate number and rakyat should take this seriously.

The idea that was suggested by RPK was that Sultan Johor should have asked for help from Datuk Seri Hishamudin and Datuk Seri Najib Tun Razak to get the rights for the number for free (without having to bid), was clearly an insult to the Sultan.

Didn't he think that if the number was given for free to the Sultan, rakyat might have lost RM500,000? Didn't RPK think that the Sultan was not the only one who wanted the number, and isn't it unfair for others who want to own the number if it was given to the Sultan just like that?

At least they knew that they fail to get the number because their bidding was not high enough.

This matter is never really an issue if it wasn't because of Nizar Jamaludin. Just what had DAP told Nizar that he then decided to tell rakyat to have the royal institution in this country - and using the plate number as an issue.
His first time was when he questioned the actions of DYMM Sultan Perak in rejecting his proposal to dissolve DUN Perak in 2009.

So, the argument made by RPK saying that rakyat did not question on the fact that the Sultan may have used rakyat's money for the bidding are not true. If we are to follow Nizar's Tweets, it is clear that he wants rakyat to hate Sultan Johor for using 'rakyat's money' to bid for the number.

When the fact is, Sultan Johor did not do that. Instead, he used his own money for the bidding. That was the message that was conveyed by Johor Crown Prince, Tunku Ismail, as soon as Nizar's Tweets turned to a national issue.

Actually, this is what Nizar wants. Negative impressions of the royal institution. This would be the start in forming a Republic of Malaysia.

And somehow, after the 2008 election, it seems that more and more Malaysians are forgetting their origin, including the fact that they are getting automatic citizenship even though originally, they are not the the original population of this country - at least after a government system was later established in this country.

And that is why they have to accept the royal institution, Islam as the official religion and Bahasa Melayu as the national language (this is only a few). Instead, all they know is, as long as their parents are Malaysian, they are Malaysian too.

That would be the same reason why some decided to insult the royal institution in this country by using some 'Malays' as their mule, they cannot do it themselves because they are afraid to.

Incidentally, Nizar are one of those few Malays who became a tool for DAP to implement their republic agenda within their Malaysian Malaysia slogan.
They can deny as much as they want, but that is their real agenda. The opportunity of internet access is used to poison the minds of younger generation so that they would object the idea of royal institution through the action.

As a man with no country, RPK can criticize about Malaysia all he want, but it seems obvious that he is more of a coward than an instigator.

Himpunan 100K PAS: Penentu Arah Tuju PAS dan Nasib Azizan

Posted: 01 Jun 2012 07:55 AM PDT


Hari ini, 1 Jun 2012, PAS dijadualkan mengadakan Himpunan 100,000 di Alor Setar, Kedah bermula pada jam 4.30 petang sehingga ke malam.  Antara aturcara yang diwar-warkan di internet ialah kemunculan penyanyi Aisyah dan pelawak Bob Lokman.  

Mulanya program  ini disebut sebagai Himpunan Raksaksa, tetapi kemudiannya ditukar kepada Himpunan 100K PAS, pastinya setelah mereka kembali berpijak di bumi nyata dan menyedari bahawa percubaan menyaingi perhimpunan raksaksa ulangtahun ke-66 UMNO baru-baru ini adalah mustahil sama sekali.   Justeru, bagi mengelak malu, adalah lebih baik nama Himpunan ini ditukar sejak awal. 

Kebimbangan PAS sekiranya jumlah hadirin tidak menepati sasaran sememangnya berasas.  Ini kerana, program-program anjuran pakatan pembangkang akhir-akhir ini mengalami kemerosotan yang agak drastik dari segi jumlah hadirin.  Malah pemimpin 'selebriti' mereka seperti Anwar atau Mat Sabu juga gagal mengumpan hadirin. 

Ditambah dengan  pendedahan yang bertali arus mengenai salahlaku pemimpin mereka, pembangkang benar-benar tertekan sehingga memaksa 'Ulama-ulama' mereka mengeluarkan berbagai-bagai jenis fatwa sesat bagi menghalalkan atau menutup perbuatan tersebut.  Fatwa-fatwa sesat yang diharapkan dapat menyelamatkan mereka, nampaknya memakan diri sendiri apabila ia disangkal oleh Ulama-ulama tersohor termasuk Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram. 

Semua ini membuatkan moral penyokong-penyokong mereka jatuh dan tidak kurang juga yang mula menyimpan niat untuk tidak lagi menyokong PAS atau pembangkang dalam PRU yang akan datang. 

Justeru, Himpunan 100K ini diharapkan dapat menyuntik semangat baru untuk menghadapi pilihanraya ini.   Sama ada jumlah tersebut mampu dicapai, tidak dapat dipastikan.  Stadium Darul Aman mempunyai kapasiti penonton berjumlah 32,387 dengan semuanya berkerusi.  Ini bermakna ramai yang akan terpaksa duduk di lantai dan di tengah padang jika benar yang hadir ialah 100,000 orang. 

Setakat artikel ini ditulis, kelihatan 4 – 5 buah bas di hadapan Masjid Zahir, Alor Setar.   Beberapa masjid dan surau di sekitar bandar Alor Setar juga dilihat menerima 'tetamu' dalam jumlah satu-dua biji bas, yang mungkin berehat atau bermalam di situ semalam semata-mata untuk menghadiri himpunan ini. 

PAS telah menyebarkan risalah perhimpunan ini jauh lebih awal.  Masjid-masjid dan surau-surau juga rancak mempromosi program ini sejak ia mula diumumkan. 

Pada 12 Mei lalu, ketika Himpunan Jentera Pilihan Raya PAS Kedah, Dato' Seri Azizan Razak, Menteri Besar Kedah berkata, "Stadium kita punya, saya Pengerusi takut apa. Dulu kita buat ceramah belakang rumah kat kampung kita, depa halau macam samseng.  Sekarang kita pegang."

Menurut Azizan, UMNO sekarang yang dalam keadaan bimbang untuk mengadakan Pilihanraya.

Kita faham bahawa kenyataan Azizan di atas adalah kenyataan politik yang bertujuan untuk menaikkan semangat penyokong yang semakin 'cuak' dengan perkembangan poolitik akhir-akhir ini.   Hakikatnya, Azizan tersangat  'cuak' dan begitu juga pemimpin PAS secara keseluruhannya.   Jika tidak kerana bimbang atau 'cuak', tidak mungkin Hadi Awang akan mengambil keputusan untuk tidak bertanding dalam pilihanraya kali ini.  Desas-desus dari dalam PAS juga kedengaran bahawa Azizan juga belum tentu akan bertanding lagi kali ini.   

Hanya penyokong-penyokong yang sama bingung dengan Nik Aziz sahaja yang masih bermimpi konon PAS mampu ke Putrajaya dan duduk sama tinggi dengan Anwar ataupun Kit Siang.

PAS melihat Himpunan 100K ini sebagai kayu-ukur kekuatan parti amnya, dan Azizan khasnya, dalam menghadapi PRU yang akan datang.  Dengan isu-isu Negara Islam, Hudud dan Perdana Menteri bukan Melayu masih menjadi tanda-tanya, maka himpunan ini diharap dapat memberi jawapan kepada ke mana arah tuju PAS  dalam Pakatan Rakyat. 

Jika Himpunan ini gagal mencapai sasaran maka beberapa langkah drastik perlu dilakukan oleh PAS bagi menarik kembali sokongan rakyat terhadap mereka.  Antara langkah tersebut juga mungkin termasuk pengunduran Azizan.

Justeru, Himpunan ini bukan sahaja menjadi penentu arah tuju PAS tetapi juga Azizan.

Oppositions' Debate Series Are Rubbish

Posted: 01 Jun 2012 07:51 AM PDT


It seems like the opposition is on a role in their debating season now. They would bring up just about any issue so that they could spread it to the public.

They also invited UMNO representatives to discuss upon a few issues - the last issue was about the opposition's proposal in abolishing PTPTN which was done between UMNO Youth Chief, Khairy Jamaluddin (KJ) and PKR's Strategy Chief, Rafizi Ramli.

As everyone had witnessed, along the debating series, only Rafizi is involved.
Where is Shamsul Iskandar Mohd Akin who is the Chief of AMK as he is the one who is supposed to be debating with KJ as a political colleague who is holding the position which is as same as his?

Is this the proof that Rafizi is indeed Anwar Ibrahim's golden boy as he gets all the limelight, leaving Shamsul with nothing? Well, it is clear now.

Obviously, for the opposition supporters, they think that they should win every each one of the debating series, even if UMNO had given factual and concrete points to justify their arguments.

The opposition seemed to be astonished with the debate concept that are held during the elections in America and Britain. To them, that is the peak of maturity in a democratic system.

But as for the debate that are held by the opposition here in this country, the only reason why they organize those debates are just to tarnish the Prime Minister's image and to insult his administration.

That is their intention. That is all there is.

They are just sessions of constant insults and accusations to the government, PM and that they also provide empty promises to those who are listening.

The opposition are nothing. They only talk and they never really find any way to actually fulfill their promises.

Another weird matter that really showed how stupid the opposition really is, especially its leaders such as Anwar and Nik Aziz Nik Mat is when they talked  about the issue of Malay unity.

The opposition seemed to be really exited to ask for UMNO to debate with them, but when UMNO had agreed to organize a muzakarah with PAS. Nik Aziz started to give excuses and then left the matter just like that.

PAS knew that if the muzakarah is held, their dirty secrets will be leaked just like that.

One of them can be seen through history on how PAS was formed. When Haji Ahmad Fuad Hassan (he was the Religious Biro Chairman in UMNO then) lost in a competition against Tunku Abdul Rahma Putra Alhaj for the position of President of UMNO after Dato' Onn Ja'afar left the party.

In short, PAS was formed due to the greed for power that its leader had back then, and the exact actions was the real reason why Malays fail to unite in Tanah Melayu back then.

PAS cannot handle that fact, that is why they said no to the muzakarah.
So, to cover the issue of the fact that PAS was the reason why Malays fail to unite, they then got together with PKR and DAP to organize series of debates on various issues but Malay unity.

It's not just that they are crazy for power, PAS also has this 61 year-old vengeance when their first leader actually lost an election - BB

KBS Tidak Bayar K-POP Guna Wang Kerajaan

Posted: 01 Jun 2012 06:38 AM PDT


Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, tidak menggunakan sebarang wang kerajaan untuk membayar persembahan K-Pop daripada Korea untuk persembahan mereka di Himpunan Jutaan Belia dari 23 hingga 27 Mei 2012.

Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Dato' Mohid Mohamed berkata, ini kerana kos untuk membawa tiga kumpulan tersebut ke Malaysia oleh Stadium First bernilai RM900,000 (USD300,000) akan dibuat melalui wang tajaan yang diterima oleh KBS daripada penaja-penaja.

"Bagaimanapun sehingga hari ini, KBS masih belum membuat sebarang pembayaran kepada Stadium First kerana ianya masih dalam proses perincian.

"Kos RM900,000 ini telah ditanggung oleh Stadium First selaku pembekal program kepada KBS dan kita akan menggunakan wang daripada tajaan pihak swasta untuk menyelesaikannya," ujarnya dalam satu kenyataan.

Kementerian Belia dan Sukan Malaysia menerima tajaan daripada pelbagai syarikat swasta bernilai RM28juta dalam bentuk wang tunai, barangan dan juga pelaksanaan program.

KBS ingin menjelaskan bahawa invois bernilai RM2.4juta yang telah diedarkan di dalam blog-blog itu adalah invois awal yang dibuat berdasarkan perkiraan awal yang dikenakan oleh agen kepada Stadium First.

Bagaimanapun menerusi perbincangan dengan agen tersebut akhirnya pihak Stadium First telah berjaya mendapatkan pengurangan dengan kos akhir membawa kumpulan K-pop tersebut hanya RM900,000.

Tiga kumpulan K-Pop dari Korea yang membuat persembahan di Himpunan Jutaan Belia adalah U KISS, TEEN TOP dan DAL SHABET.

Persembahan K-pop ini adalah salah satu daripada lebih 500 aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tempoh 5 hari Himpunan Jutaan Belia 2012.

PANEH MIANG

Posted: 02 Jun 2012 01:06 AM PDT

PANEH MIANG


KENYATAAN AKHBAR KBS

Posted: 01 Jun 2012 08:59 PM PDT


"1 BELIA 1 MALAYSIA"
HIMPUNAN JUTAAN BELIA-PUTRAJAYA MEI 2012


KBS TIDAK BAYAR K-POP GUNA WANG KERAJAAN

PUTRAJAYA, 1 JUN 2012-- Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, tidak menggunakan sebarang wang kerajaan untuk membayar persembahan K-Pop daripada Korea untuk persembahan mereka di Himpunan Jutaan Belia dari 23 hingga 27 Mei 2012.

Ini kerana kos untuk membawa tiga kumpulan tersebut ke Malaysia oleh Stadium First bernilai RM900,000 (USD300,000) akan dibuat melalui wang tajaan yang diterima oleh KBS daripada penaja-penaja.

Bagaimanapun sehingga hari ini, KBS masih belum membuat sebarang pembayaran kepada Stadium First kerana ianya masih dalam proses perincian.

Kos RM900,000 ini telah ditanggung oleh Stadium First selaku pembekal program kepada KBS dan kita akan menggunakan wang daripada tajaan pihak swasta untuk menyelesaikannya.

Kementerian Belia dan Sukan Malaysia menerima tajaan daripada pelbagai syarikat swasta bernilai RM28juta dalam bentuk wang tunai, barangan dan juga pelaksanaan program. 

KBS ingin menjelaskan bahawa invois bernilai RM2.4juta yang telah diedarkan di dalam blog-blog itu adalah invois awal yang dibuat berdasarkan perkiraan awal yang dikenakan oleh agen kepada Stadium First.

Bagaimanapun menerusi perbincangan dengan agen tersebut akhirnya pihak Stadium First telah berjaya mendapatkan pengurangan dengan kos akhir membawa kumpulan K-pop tersebut hanya RM900,000.

Tiga kumpulan K-Pop dari Korea yang membuat persembahan di Himpunan Jutaan Belia adalah U KISS, TEEN TOP dan DAL SHABET.

Persembahan K-pop ini adalah salah satu daripada lebih 500 aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tempoh 5 hari Himpunan Jutaan Belia 2012.

DATO' MOHID MOHAMED
KETUA SETIAUSAHA
KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA
1 JUN 2012

Untuk maklumat tambahan, sila berhubung
PUAN AZIAH AHMAD
Ketua Komunikasi Korporat, KBS
019-3315577

sekupangdua

Posted: 01 Jun 2012 11:36 PM PDT

sekupangdua


GABRA PAS, CUBA SAINGI 66 TAHUN UMNO & HIMPUNAN JUTAAN BELIA

Posted: 01 Jun 2012 07:41 PM PDT


PAS yang terdesak dan makin hilang kepercayaan Rakyat dengan terpaksa korbankan Muktamar tahunan Parti dengan mengantikan HIMPUNAN HIJAU KE PUTRAJAYA pada 1Hb Jun, 2012 (semalam) demi cubaan meraih sokongan Rakyat terhadap PAS yang nampaknya makin kritikal apa lagi dengan kehadiran PRU 13 membolehkan PAS sudah boleh ditalkinkan...

Tujuan utama juga untuk menyaingi rekod perhimpunan Raksasa Sambutan UMNO seramai 120 ribu kehadiran dan juga Perhimpuanan sejuta Belia di Putrajaya baru-baru ini yang berjaya menarik hampir 3 juta pengunjung maka tidak hairan lah kalau yang hadir kononnya lebih seratus ribu tetapi gambar yang dipaparkan boleh dikira berapa kepin, hahaha kat sini pembacaboleh menilai, akan mendapati gamabar agak kabur macam diambil mengunakan Hand Phone. Gambar juga akan cuba disuaikan sudut utk tidak nampak kelopongan, tak apa lah rasanya gambar sudah ada sebelum majlis, khas utk mempengaruhi pembaca dan rakyat, bagaimana pun dlam harakah sendiri mengakui bahawa stadium hanya mampu menampung seramai 55 ribu kehadiran termasuk pengunaan padang...

Bagaimana pun nampaknya mereka lebih berhati-hati, malah kalau kita lihat selama hari ini bukan main bercakap besar, contohnya bersih sasaran dan kemampuan yang mereka mampu semaksimun adalah diantara 30 ribu kebawah tetapi mereka akan mewawarkan kononnya 100 ribu yang bakal hadir, jumlah 3 kali ganda ini memang secara saikologinya untuk mengerun Kerajaan BN adalah strateginya

Menjadi tanda tanya kenapa pula himpunan gergasi yang dirancang ini dibuat di stadium Kedah Darul Aman? Semestinya atas sebab berhati-hati supaya tidak nampak gagal, paling tidak pun nampak grand.
Sepatutnya Stadium Shah Alam adalah paling sesuai kerana paling tidak boleh dipenuhi hampir 100 ribu, sedangankan mereka memaklumkan sasaran kehadiran kononnya bakal mencecah 100 ribu kehadiran, tentunya bila lokasi di Stadium Kedah ada sebab-sebab tertentu

1. Selangor punya tempat (stadium) yang amat sesuai tetapi baru-baru ini bila Selngor di bawahn pimpinan Khaleed Gagap gagal menarik golongan belia yang dianjurkan oleh kerajaan negari, dengan berharap dapat mengurangkan pengunjung di Perhimpunan Sejuta Belia nyata buat kerajaan Negeri Selangor tak boleh nak sorok muka sebab KANTOI bila hanya sekitae 180 orang sahaja yang hadir jauh dari sasaran yang kononnya berharap mendapat respon sejuta kehadiran. Jadi PAS anggap ini sebgai CELAKA untuk mereka yng dpt malu. Mana mungkin buat di Selangor. Pakat bungkus ler nanti

2. Risau dengan keluasan stadium Shah Alam nampak lopong kalau kehadiran mengecewakan, malu besar bila ada perbandingan dengan sambutan 66 tahun UMNO dan Sejuta Belia nanti, atas tak berapa nak yakin jadi stadium ini terpaksa dikeluarkan dari senarai sasaran sekalipun Selangor mampu memberikan banyak kemudahan utk mereka..

3. Kedah yang nampaknya makin jauh untuk menang PRU 13 perlukan revolusi kebangkitan atau kena ada tindakan sebagai menyokong Hayat pemerintahan PAS yang makin malap. Perlu ada program menarik semula sokongan rakyat kedah terutamanya

4. Kapaksiti maksimum memenuhi Stadium keseluruhan hanyalah sekitar 55 ribu sahaja pun sebenarnya menjanjikan mereka tak berapa malu sangat, bila stadium nampak penuh maka boleh ler menutup aib kalau tak dapat menyaingi 66 tahun UMNO dan Himpunan Sejuta belia yang berjaya menarik seramai 120 ribu dan hampir 3 juta sepeeti yng direkodkan. Gambarannya nampak penuh sekali pun jika penuh satu stadium pun tak sampai separuh atau 50% pun dari rekod 66 tahun UMNO


Kerisauan tentang kehadiran menjadikan mereka sedaya upaya untuk tidak dilihat gagal, tidak terhenti disitu sahaja, nampaknya setip bahagian diminta hantar 1000 pemuda untuk program ini, paling minima 200 wakil MESTI di hantar, jadi tak heran ler kalau kehadiran yang di import dengan Bas Percuma dan duit belanja diantara kelebihan yang mahu hadir sekalipun sebelum ini mereka sering cuba memalukan disetiap pethimpunan UMNO atau BN kononnya diupah untuk hadir, kali ni memang kahak jatuh betul-betul atas hidung sendiri bila meludah kelangit.

BAMPAKNYA MEMANG AGAK KETARA SIKAO PAKATAN HARAM KALI INI KALAU SEBELUM INI DI BERSHIT SEKALI PUN BUKAN MAIN BESAR PROMOSI YANG ADA DILAMAN WEB, FLYERS, FACEBOOK, HARAKAH DAN LAIN-LAIN. KALI NIE NAMPAKNYA TAK SEHEBOH BERSHIT SEKALI PUN SASARAN NYA 100 RIBU KEHADIRAN YANG JUMLAHNYA 3 KALI GANDA DARI BERSHIT, KITA TUNGGU DAN TENGOK APA LAGI ALASANYANG AKAN DEMA BAGI NANTI...

MAT SABU HINA POLIS SEBAGAI PENJENAYAH, RASUAH & MELINDUNGI GENGSTER

Posted: 01 Jun 2012 10:40 AM PDT


MAT SABUN YANG SEBELUM INI MENGHINA TENTERA KALI INI POLIS PULA JADI SASARAN BELIAU, Mat sabu yang sebelum ini menghina tentera dengan mengatakan Komunislah sebenarnya Pejuang dengan mengaitkan Mat Indera adalah sebenarnya HERO yang telah menyebabkan begitu ramai bekas tentera merasa begitu amat Marah dan kecewa dengan kenyataan Mat Sabun tersebut

Kali ini Polis pula jadi sasaran Apabila dia dalam ucapan semasa majlis penyerahan borang keahlian PAS oleh Dato'FAUZI SHAARI Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah. dalam ucapan beliau dia dengan selamba mengatakan bahawa 'HANYA POLIS YANG TIDAK MELAKUKAN JENAYAH, RASUAH DAN YNG MELINDUNGI GENGSTER SAHAJA YANG BERANI MASUK PAS'

Ini bermaksud, Adakah anggota POLIS yang tidak menyertai PAS adalah yang terdiri dari yang melakukan Jenayah, Perasuah dan membela atau melindungi Gengster? Adakah anggota POLIS sekarang yang tidak menyertai PAS terdiri dari PENJENAYAH? bukan setakat itu sahaja keceluparannya kali ini dilihat tidak lansung SERIK dengan penghinaan kepada TENTERA sebelum ini?

Sikap Menghina dan memboleh rosakan imej PDRM dengan ucapannya yang diterbit terus di Akhbar lidah syaitan Harakah hari ini (31.5.2012) kalau begitu ungkapan beliau bermakna POLIS yang tidak bersama PAS juga adalah Perasuah dan melindungi Gengster atau oenjenayah?

Kenyataan Mat Tabu ni jelas menghina dan menuduh kononnya POLIS sekarang yang ada merupakan penjenayah, perasuah malah pelindunh gengster sekali gus dianggapan bukan menjaga keamanan sebaliknya yng merupakan dari golongan penjenayah yang amalkan rasuah dan penyebabkan gengsterism yang menjadi punca jenayah dan melakukan Rasuah.

Kenyataan Dia bukan sahaja Menghina Pihak POLIS malah seolah cubaan menjatuhkan Reputasi terhadap POLIS Malaysia dimata rakyat. Kenyataan ini juga berbaur penghinaan dan fitnah kepada badan penguatkuasa Utama bagi seluruh dunia yang kita tahu merupakan pelindung kepada keamanan negara, sekali gus nampaknya dia memperlekehkan POLIS yang kita tahu besar jasanya menjaga keamanan dari jenayah.

Nampaknya kenyataan dia untuk mencari Popular selepas Nizar yang selalu buat kenyataan menghina dan bertujuan mencari nama bila kerap berani fitnah rekaan beliau, Mat Tabu ni nampaknya semacam rasa makin kurang popular bila kebelakangan ini si Nizar lambei pula yang jadi perhatian bila menjadi pembohong dan menghina institusi kesultan yang ada. Rasanya tak jauh bezapundua-dua memang terbukti kaki kencing, kita masih ingat lagi bagaimana dia berbohong kononnya di Bersih 2 dia dilanggar oleh kenderaan Polis walaupun sebaliknya dia jatuh sendori dari motosikal Yang ditumpangnya bila PDRM menayangkan kisah yang sebenar sekali gus membuka pekung Beliau, Rasanya kalau Asyik POLIS difitnah melakukan jenayah dan bertindak kejam sekalipun sudah terbaik dan berhemah POLIS menangani segala rusuhan dan demo sesabar yang boleh, hahaha kalau tak buat pun dituduh dan diFitnahnya, Elok lerg lepas ni belasah dan Pukul betul-betul. Rasa teman memang ituler yang rakyat mahukan sebenarnya...

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 01 Jun 2012 11:33 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Ronnie Liew Tercirit, 10 Rakyat Perlabuhan Klang & Pandamaran Sambut Najib

Posted: 01 Jun 2012 07:00 PM PDT

Buat kali ke tiga najib gempur dun pandamaran, klang, semalam najib di sambut kira-kira 10 ribu orang yang majoritinya orang cina penduduk tempatan dalam majlis makan malam, jasa mu di hargai anjuran MCA bahagian klang...The Unspinners

Posted: 01 Jun 2012 11:29 PM PDT

The Unspinners


Helah Khalid sabotaj projek Pusat hanya susahkan rakyat

Posted: 01 Jun 2012 11:00 PM PDT

Video Anwar-Shamsidar insurans Nalla

Posted: 01 Jun 2012 08:00 PM PDT

Anak Zaid Ibrahim sama sesat macam bapaknya

Posted: 01 Jun 2012 06:00 PM PDT

Rafizi Lembu berangan tanding di Pandan

Posted: 01 Jun 2012 05:27 AM PDT

Anwar cari katak Sabah untuk ke Putrajaya?

Posted: 01 Jun 2012 02:28 AM PDT

oyabun

Posted: 01 Jun 2012 11:29 PM PDT

oyabun


Azmin, isteri didakwa miliki aset RM30j!

Posted: 01 Jun 2012 12:44 AM PDTUMMI Hafilda Ali menunjukkan muka hadapan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 29 Oktober 1999 yang memaparkan Anwar Ibrahim mengawal selia akaun RM3 bilion semasa sidang media khas berhubung pembabitan Azmin Ali berkaitan pemilikan aset di Damansara, Petaling Jaya, semalam. Gambar kecil salinan slip bank tertera nama Azmin Ali bagi urusan kewangan di sebuah bank pada 1992.


Ahli Perniagaan, Ummi Hafilda Ali buat pertama kali mendedahkan salinan dokumen sebahagian aset yang dimiliki oleh Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat, Azmin Ali serta isterinya, Shamsidar Taharin yang bernilai lebih RM3O juta.

Dokumen berkenaan iaitu salinan pembelian syer saham, deposit bank, resit pembayaran perabot serta salinan penyata dalam beberapa akaun bank itu merupakan sebahagian harta yang dimiliki Azmin dan Shamsidar dalam tempoh dua tahun iaitu 1992 hingga 1994.

Ummi Hafilda memberi tempoh dua minggu kepada Azmin dan Shamsidar untuk membuat laporan polis terhadapnya jika dokumen itu palsu atau beliau sendiri akan menyerahkan dokumen tersebut kepada polis selepas tempoh tersebut.

Kata Ummi Hafilda, beliau juga meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memandang serius kes tersebut kerana aset itu diperoleh Azmin dan Shamsidar semasa Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan.

Menurutnya, kekayaan tersebut adalah mustahil diperoleh oleh pasangan suami isteri tersebut kerana gaji Azmin sebagai setiausaha sulit Anwar adalah sekitar RM3,000 manakala Shamsidar hanya suri rumah.

''Kalau tengok setiap saham yang dibeli adalah ratusan ribu dan kalau dijumlah nilai saham syer berdasarkan dokumen di tangan saya, kesemuanya hampir RM30 juta.

''Selain itu dokumen berkenaan turut membuktikan 90 peratus daripada pegangan saham tersebut adalah atas nama Shamsidar manakala 10 peratus sahaja nama Azmin,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Ini merupakan pendedahan kedua melibatkan dakwaan Azmin dan Shamsidar memiliki kekayaan luar biasa.

Semalam, pengendali portal pro pembangkang, Raja Petra Kamaruddin turut berbuat demikian dengan mendedahkan bukti pemilikan saham oleh Shamsidar bernilai lebih RM7 juta. Beliau juga mendedahkan, aset Azmin dan Shamsidar yang berjumlah jutaan ringgit merangkumi rumah banglo, kereta mewah dan pemilikan saham.

Sementara itu, Ummi Hafilda turut mendakwa memiliki beberapa salinan asal resit deposit bank yang mana salah satunya berjumlah RM500,000.

Beliau juga mendakwa memiliki salinan penyata bank yang menunjukkan Shamsidar mempunyai simpanan sebanyak RM8 juta manakala Azmin memiliki lebih RM800,000 sekitar tahun 1994. Selain itu, Ummi Hafilda turut mendakwa Azmin dan Shamsidar berbelanja mewah untuk membeli perabot dan tilam berjenama yang bernilai puluhan ribu ringgit.

''Saya beri tempoh kepada Azmin membuat laporan polis fitnah jenayah ke atas saya kalau semua ini palsu, semua ini propaganda dan semua ini politik kotor UMNO,

'''Tetapi kalau selepas 14 hari masih tiada tindakan itu, saya akan membuat laporan kepada pihak polis komersial di Bukit Aman atas segala penyalah gunaan kuasa dan penyelewengan yang berlaku,'' katanya.-UMO

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Jun 2012 11:15 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Pengasas Asal Bukan UMNO (ABU) Mula Serang Azmin Ali.

Posted: 01 Jun 2012 11:00 PM PDT

Baguslah kalau macam ni. Geng TIBAI serang Anwar Ibrahim, geng ABU pula tibai Azmin Ali.

Cough up the truth, Haris tells Azmin

G Vinod | June 1, 2012

The lawyer-activist also wants Anwar Ibrahim to answer allegations that he had interfered in the corruption investigations when he was deputy premier.

PETALING JAYA: Pressure piled up against PKR deputy president Azmin Ali to explain the corruption allegation made against the him.

In a blog posting today, lawyer-activist Haris Ibrahim demanded that Azmin come clean and explain the allegation to the public as his voters deserved the truth.

"Azmin told an online news portal that his constituents need no explanation because they knew him well.

"I am not one of his constituents. I belong to that category that he and Anwar often refer to as the "BOSS". Yes, the people. The rakyat.

"We, the rakyat, are interested in the truth, Azmin," said Haris.

On Tuesday, blogger Raja Petra Kamarudin published classified investigation papers that Azmin was investigated by the Anti-Corruption Agency (ACA) for graft in 1995.

Azmin was at that time a private secretary to then deputy premier Anwar Ibrahim and he was probed on claims that he was receiving RM15,000 monthly from tycoon Vincent Tan.

He also accused of living beyond his means, owning houses and cars worth about RM1.5 million and almost RM10 million in cash, while drawing a salary of RM2,400 monthly.

Raja Petra alleged that while the ACA had enough evidence to prosecute Azmin for corruption, the-then ACA director-general Shafee Yahaya decided not to act on it, at the behest of Anwar.

Haris said that the allegations were also damaging Anwar, as the latter was accused of interfering in the investigation in his capacity as the then-deputy prime minister.

"To date, as far as I know, Anwar had remained silent (on the allegations)," he said.

He added that he had sent SMSes to both Anwar and Azmin three days ago, asking them to clarify Raja Petra's claims, but received no response from them.

Haris also said that while he supported the calls for Anyhing but Umno (ABU), it was also equally important for the people to reject corrupt leaders.

"As we work to get rid of the 'garbage' presently littering Putrajaya, we are not prepared to blindly replace them with 'rubbish'," said Haris.
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/06/01/cough-up-the-truth-haris-tells-azmin/

Kesan daripada menderhaka kepada ibunya, Azmin Ali telah dibalas di dunia lagi. Lepas kantoi biadap ketika pertabalan SPB YDP Agong, skandal ais krimnya tersebar. Kemudian ibunya pula buat kenyataan terbuka yang Azmin dah 8 bulan tak balik rumah. Kini skandal rasuahnya pula disiasat semula.Cuma MyMassa pelik. Walaupun begitu teruk moral dan akhlak Azmin Ali, ahli PKR tak berani nak suruh Azmin Ali letak jawatan sebagai Timbalan Presiden. Takkan mereka restu SEORANG ANAK DERHAKA menjadi ketua mereka?


*Walaupun Wan Azizah dah bersuara, namun Anwar Ibrahim tak berani nak tegur Azmin. Takut Azmin merajuk kot.

Gambar Bukti PAS Cipta BERHALA HADI Untuk Ke Putrajaya

Posted: 01 Jun 2012 09:00 PM PDT

Malam tadi MyMassa ada postkan yang PAS menggunakan patung untuk Himpunan Hijau Ke Putrajaya (http://mymassa.blogspot.com/2012/06/gempar-himpunan-hijau-pas-di-kedah.html).


Hari ni baru MyMassa tahu yang bukan ada satu patung, tapi dua. Satu bernama HADI, satu lagi HUDA.

Nampaknya PAS makin tersesat jauh dari ajaran Islam. Jika dahulu Nabi Muhammad musnahkan patung berhala ketika Fathu Makkah (Pembukaan Kota Mekah), kini PAS bina berhala untuk berkuasa.

Ironinya nama berhala PAS  adalah sama seperti nama Presiden PAS iaitu Haji Hadi Awang.


*PAS memang dah lari jauh dari perjuangan asal mereka untuk tegakkan Negara Islam. Sebelum ni muslimat PAS boleh berjoget atas jalan raya macam perempuan gila, sekarang Pemuda PAS pula bina berhala untuk ke Putrajaya.


PANAS! Gambar Ketua Wanita PKR, Zuraida Berkepit Dengan Suami Orang!!!

Posted: 01 Jun 2012 07:00 PM PDT

Pluralisme dalam PKR.

Suami orang dengan bini orang pun boleh berkepit di khalayak ramai. Tak malu langsung!


Kenapa pemimpin PAS tak berani menegur PKR? Adakah mereka benarkan perkara ini berlaku?


*Kalau tak silap MyMassa, yang kat belakang tu macam Pemuda PAS. Takkan maksiat depan mata tak nak tegur kot?

BEKAS ANAK MURID CIKGU AZMIN ALI GURU MATEMATIK

Posted: 01 Jun 2012 05:00 PM PDT

Cikgu Azmin Ali, Guru Matematik Sekolah Rendah, Gred DG3


Para Blogger terlupa Cikgu Azmin Ali, bekas Guru Matematik Sekolah Rendah, Gred DG3, bekerja di Kementerian Kewangan dengan gaji RM2244.00 tetapi mendapat harta berjuta-juta lemon http://harismibrahim.wordpress.com/2012/06/01/ill-shut-up-if-they-speak-up/ , juga isterinya Shamsidar yang mendapat harta kekayaan dengan cara meragukan http://www.anwaraidc.com/?p=24919

SPRM patut cek betul-betul lah, macam mana seorang cikgu bergaji RM2000 lebih boleh pakai BMW, beli saham bernilai jutaan, rumah dua biji lebih nilai RM500 ribu. Atau SPRM sama saja dengan BPR, tak dak perubahan. Kalau kes DS Shahrizat cepat benor buat siasatan, time Cikgu Azmin Ali lembab betullah.


Jom Kita Tengok Siapa Yang Datang Himpunan Hijau Di Kedah.

Posted: 01 Jun 2012 09:00 AM PDT

Blog-blog pembangkang dan Harakah mula keluarkan gambar-gambar yang menunjukkan begitu ramai peserta Himpunan Hijau Ke Putrajaya. Antaranya adalah gambar ini.Apa yang tak dipaparkan oleh media PAS adalah gambar-gambar anak kecil yang tak tahu pasal politik terpaksa hadir ke program PAS ini.

Budak-budak lain boleh pakai baju Angry Bird, Upin Ipin atau Boboiboy, anak kecil ini terpaksa pakai baju TOK GURU dan kibar bendera PAS.
Apa yang anak kecil ini tahu mengenai Putrajaya?
Kesian anak-anak kecil ini. Kalau pembaca zoom gambar yang pertama, pembaca akan nampak gambar anak-anak kecil terpaksa hadir ker program tersebtu.

Mungkin kerana surat KERAHAN TENAGA ini, maka semua cawangan PAS terpaksa membawa budak kecil untuk meramaikan program ini.*Patutlah ramai...

GEMPAR! Himpunan Hijau PAS Di Kedah Langgar Fatwa Nik Aziz!!!

Posted: 01 Jun 2012 07:30 AM PDT

Dalam keghairahan PAS menghimpunkan ahlinya untuk Himpunan Hijau ke Putrajaya, MyMassa terjumpa gambar ini.Boleh ke Parti Islam guna patung untuk perarakan / himpunan / program mereka?

MyMassa biar pembaca lihat FATWA DARI MAJLIS AGAMA ISLAM KELANTAN, negeri yang diperintah oleh PAS sendiri.

Hukum Membina Patung Dan Perarakan Patung Binatang Yang Bernyawa.

Tarikh Keputusan: 
10 Apr, 2002
Keputusan: 
 
Mesyuarat Jemaah Ulama' Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan yang bersidang pada 10 April 2002 telah membincangkan fatwa mengenai membina patung dan perarakan patung binatang yang bernyawa. Mesyuarat telah membuat keputusan bersetuju menfatwakan sebagaimana berikut:

1. Berdasarkan perspektif maqasid tanpa melihat kepada sebarang perincian pandangan, dirumuskan bahawa aktiviti pembuatan dan pemilikan patung atau objek samada berjisim atau tidak, dengan disertakan motif penyembahan, pemujaan atau sebarang motif yang bertentangan dengan maqasid syar"iah yang enam iaitu penjagaan agama, nyawa, akal, nasab, harta dan maruah maka hukumnya adalah haram dan wajib dihindarkan.

Namun begitu, pertimbangan daripada fiqh furu" wajar dihormati sebagaimana yang dianjurkan oleh al-Imam as-Sya"rani dalam mizannya.
Justeru itu, sekiranya persoalan pembuatan patung dan pemilikannya bebas daripada pertentangan dengan nilai-nilai maqasid yang disebut di atas, maka kenyataan-kenyataan berikut perlu dipegang :

a. Pembuatan dan pemilikan patung haiwan atau manusia yang berjisim secara lengkap anggota zahirnya adalah haram berasaskan zahir hadis dan prinsip sadduz-Zarai".(سد الزرائع ).

b. Pembuatan dan pemilikan patung haiwan atau manusia yang berjisim tetapi tidak lengkap anggota zahirnya yang merupakan anggota utama yang berkaitan nyawa dan kehidupan seperti kepala dan sebagainya, maka hukumnya adalah makruh tatapi masih di bawah lingkungan perkara-perkara yang harus.

c. Pembuatan dan pemilikan patung haiwan atau manusia yang sempurna tetapi berasaskan kemaslahatan yang mu"tabar di sisi Syara' maka hukumnya adalah dibolehkan seperti pembuatan dan pemilikan patung untuk tujuan pendidikan seperti anatomi badan manusia yang lengkap untuk pengajian biologi atau permainan kanak-kanak dan sebagainya

2. Tentang hukum perarakan burung Patalawati, maka hukumnya adalah mengikut perincian berikut:

a. Perarakan yang menerapkan unsur pemujaan adalah khurafat dan boleh membawa terjejasnya aqidah.

b. Kera"ian dan perarakan yang bersifat demikian wajar dielakkan samada dari segi penganjuran dan penyertaan.

c. Kalaupun kera"ian dan perarakan sedemikian tidak mengandungi unsur khurafat dan syirik tetapi perkara berkenaan tidak memberi sebarang kesan positif kepada mereka yang terlibat dengannya atau kepada yang menyaksikannya, maka hukumnya adalah termasuk di bawah perkara al-Lahwu ( اللهو ) yang makruh dan perlu dielakkan demi pertumbuhan dan pembangunan iman individu dan masyarakat.

d. Sekiranya kegiatan berkenaan memberi kesan negatif dan mudharat kepada agama dan dunia seperti wujud unsur pembaziran maka hukumnya adalah haram.
 
http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-membina-patung-dan-perarakan-patung-binatang-yang-bernyawa

Jika PAS sendiri langgar fatwa yang dikeluarkan oleh ULAMA dari Negeri Kelantan, anda boleh nilai sendiri apa yang PAS akan buat dengan Hudud jika mereka berjaya jadi Kerajaan.

PAS sekarang bukan lagi gerakan Islam seperti mana dahulu. PAS sekarang hanya parti politik yang gila kuasa untuk memerintah. Program terbaru PAS di Kedah hari ini menjadi bukti bahawa Islam hanya menjadi modal politik PAS sahaja. Jika tidak, mereka pasti tidak melanggar fatwa yang dikeluarkan oleh MUFTI NEGERI KELANTAN sendiri.

*Mohon blogger, facebooker dan pengguna twitter sebarkan penyelewangan terbaharu PAS terhadap Islam dengan melanggar fatwa dari mufti Kelantan.


PANAS! Top Blogger Pembangkang Kantoi Fitnah.

Posted: 01 Jun 2012 06:00 AM PDT

Semalam beberapa blog pembangkang cuba menfitnah Kerajaan dengan menuduh Kerajaan membelanjakan duit rakyat untuk panggil artis K-Pop. Antara blog yang mengeluarkan artikel fitnah tersebut adalah blog AmenoWorld dan AnakSungaiDerhaka.

Tak sampai sehari, blogger Talk With Hand (TWH) telah menjawab fitnah ini di sini (http://talkwithhand.blogspot.com/2012/06/hothot-k-pop-ditaja-oleh-swasta.html)

Malah blog TWH juga mengemukakan bukti ini.

Jika tidak jelas, MyMassa, lampirkan berita dari akhbar Sinar Harian bertarikh 22 Mei 2012.

Swasta taja lebih RM20 juta
NORHASPIDA YATIM
22 Mei 2012
Ahmad Shabery (tengah) menyaksikan pertukaran perjanjian antara Stadium First
Ahmad Shabery (tengah) menyaksikan pertukaran perjanjian antara Stadium
First dan Majlis Belia Malaysia 2012.
PUTRAJAYA - Kementerian Belia dan Sukan menerima tajaan lebih RM20 juta daripada pihak swasta bagi menjayakan Hari Belia Negara 2012 yang akan berlangsung selama lima hari bermula esok hingga 27 Mei depan.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, berdasarkan jumlah itu, sumbangan­ syarikat swasta pada sambutan Hari Belia Negara 2012 kali ini lebih besar berbanding yang dibelanjakan kerajaan.

"Perbelanjaan kerajaan untuk sambutan Hari Belia Negara kali ini lebih kecil berbanding apa yang dibelanjakan oleh syarikat swasta. Ini adalah reaksi positif yang menunjukkan usaha-usaha kerajaan untuk memartabatkan belia negara mendapat sambutan dan sokongan ramai.

"Tahun lalu kita terima tajaan daripada pihak swasta sebanyak RM15 juta manakala tahun ini jumlah itu bertambah RM5 juta dan saya yakin, ia akan semakin meningkat," katanya pada Majlis Penyerahan Penajaan daripada Penaja-Penaja Sambutan Hari Belia Negara 2012-Himpunan Jutaan Belia kepada KBS, semalam.

Pada majlis itu, sejumlah RM5 juta telah diberikan oleh syarikat-syarikat swasta bagi menjayakan Hari Belia Negara 2012 yang akan berlangsung pada 23 hingga 27 Mei depan.

"Kita mengalu-alukan mana-mana pihak yang sudi memberikan sumbangan bagi menjayakan Hari Belia Negara 2012 itu. Kita tidak akan melupakan setiap penaja pada setiap karnival yang diadakan setiap tahun dan akan meraikan mereka pada sebagai tanda menghormati serta menghargai sumbangan mereka," katanya.

Ahmad Shabery berkata, persiapan Hari Belia Negara 2012 kini telah berapa pada tahap 80 peratus dan dijangka akan siap sepenuhnya hari ini.

"Alhamdulillah, kalau kita lihat, khemah-khemah dan kanopi telah siap dipasang. Kita juga akan pastikan pengunjung dapat berkunjung ke sini dalam keadaan selesa," katanya.

Selain menerima penyerahan tajaan, Shabery turut menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Stadium First Sdn Bhd dan Majlis Belia Malaysia sempena penyertaan penganjur pada sambutan tersebut.

http://www.sinarharian.com.my/nasional/swasta-taja-lebih-rm20-juta-1.49906

Macam mana blogger pembangkang boleh tuduh Kerajaan bazir duit rakyat sekiranya yang menaja Hari Belia Negara adalah pihak swasta?

Walaupun pihak swasta telah menaja sebanyak RM20juta, perbelanjaan untuk pengurusan program tersebut adalah sebanyak RM15juta lebih (jika diikutkan bukti dari pihak pembangkang). Ertinya masih ada lebihan sebanyak RM5juta.

MyMassa nampak serangan pembangkang terhadap Hari Belia Negara yang dianjurkan oleh KBS adalah satu langkah ofensif untuk menutup kegagalan Hari Belia peringkat Negeri Selangor. Pembaca boleh lihat sendiri kegagalan program anjuran Kerajaan PKR ini.

Klik untuk besarkan imej
Jika blogger pembangkang ikhlas perjuangkan penyelewangan wang rakyat untuk program yang tak berfaedah dan gagal, mereka sepatutnya bertanyakan kepada Kerajaan Negeri Selangor tentang Hari Belia Selangor yang hanya mampu menarik 150 orang sahaja.

Takkan belia kat Selangor ada 150 orang sahaja? Untung betul siapa yang dapat tender program ni. Kalau dapat tender makanan lagi untung. Hanya sediakan untuk 150 orang sahaja. Yang lebih tu kira untung bersih.

Jelas di sini, isu yang dibangkitkan oleh blogger pembangkang hanya untuk menutup kegagalan pemimpin mereka. Walaupun kerajaan belanja duit penaja (bukan duit rakyat) mereka tetap nak jadikan isu kerana disuruh oleh Anwar Ibrahim dan Azmin Ali.

Tahniah kepada blogger Talk With Hand yang berjaya kemukakan bukti bahawa swasta taja sehingga RM20juta. Malah bukti tersebut telah dipaparkan pada 22 Mei 2012. Kalau pembangkang nak tuduh bukti tersebut direka untuk tutup isu ini memang tak patut.


*Pembangkang gunakan pembatalan ceramah Ustaz Azhar Idrus sebagai satu dalil untuk serang Hari Belia Negara. Kalau dah tau Ustaz Azhar Idrus free waktu tu, kenapa tak jemput Ustaz Azhar bagi ceramah kat Hari Belia Peringkat Negeri Selangor? Sekurang-kurangnya takde la malu sangat Kerajaan PKR bila buat program untuk orang muda, tapi hanya 150 orang je datang.

Panas! Video #Bersih 3.0 yang Polis takkan keluarkan sampai bila-bila!

Posted: 01 Jun 2012 04:00 AM PDT* Rasa geram kepada puak-puak fuckatan yang membelasah anggota polis ketika kekecohan tempoh hari masih belum reda. Sehingga kini, jiwa ini masih lagi pantang kalau ternampak sesiapa yang pegang bendera atau kenakan logo fuckatan. Rasa seperti hendak pijak-pijak sahaja kepala mereka!

Al-Fatihah. Seorang Blogger Meninggal Dunia.

Posted: 01 Jun 2012 02:59 AM PDT

Komrad Jingga 13 P.Pinang, blogger D'Perbatasan kembali ke Rahmatullah - Al-Fatihah

Sharpshooter baru sahaja menerima dari komrad Jingga 13 Pejuang Kemaafan, beliau maklumkan sdr Amir yg seminggu terlantar di Wad ICU Seberang Jaya telah menghembuskan nafas yang terakhir.

Sdr Amir 38 tahun meninggalkan seorang isteri dan seorang anak. Semoga Allah cucuri Rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan bersama-sama orang beriman..amin. 

http://sharpshooterblogger.blogspot.com/2012/06/komrad-jingga-13-ppinang-blogger.html

Al-Fatihah untuk blogger D'Perbatasan.

Walaupun saudara ini berlainan kem (Jingga 13), MyMassa harap agar semua pembaca sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Amir.

*Untuk renungan kita semua, hayati lirik lagu ini.Pusat Maksiat Di Kawasan Anak Karpal Singh Diserbu.

Posted: 01 Jun 2012 01:00 AM PDT


Gambar hiasan
Polis tahan tujuh GRO warga asing di pusat karaoke Puchong

May 31, 2012

KUALA LUMPUR, 31 Mei — Polis menahan lima warga Thailand dan dua warga Vietnam yang dipercayai bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di sebuah premis pusat karaoke di Jalan OP 1/6, Puchong malam tadi.

Ketua Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Selangor cawangan Perjudian, Kongsi Gelap dan Maksiat, Inspektor Joycelyn Liza Edmund berkata dalam Operasi Noda selama tiga jam mulai 10 malam tadi itu, kesemua wanita warga asing berkenaan yang berumur antara 19 hingga 28 tahun ditahan ketika sedang melayan pelanggan.

Beliau berkata polis turut menahan seorang lelaki berusia 30 tahun yang dipercayai penjaga premis berkenaan.

"Ketujuh-tujuh wanita itu telah menyalahgunakan pas lawatan sosial di negara ini dengan bekerja sebagai GRO, manakala penjaga premis itu didapati mengambil pekerja yang tiada permit," katanya kepada pemberita selepas operasi itu selesai awal pagi tadi.

Beliau berkata kesemua wanita itu akan disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan sosial serta permit sementara penjaga premis berkenaan akan disiasat mengikut Seksyen 55B Akta Imigresen iaitu menggaji dan melindungi warga asing bekerja tanpa permit.

Dalam operasi itu, polis turut merampas beberapa peralatan audio dan mikrofon di pusat berkenaan yang beroperasi sejak tiga bulan lalu tanpa lesen. — Bernama
*Kenapa PAS Selangor senyap pasal maksiat di Selangor, tak macam masa PAS jadi pembangkang? Dah kena kawtim dengan Ronnie Liu kot.

PANAS! Gambar Haji Hadi Bagi Isyarat Untuk Keluar PAS?

Posted: 31 May 2012 11:16 PM PDT

Cuba korang tengok isyarat tangan Haji Hadi dalam gambar ini.Tu bukan isyarat 1Malaysia ke?

Adakah ianya tanda Haji Hadi sokong 1Malaysia dan bakal tinggalkan PAS?


*Patutlah Haji Hadi dah tak nak bertanding dalam PRU akan datang, ada maksud lain rupanya.

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 Jun 2012 11:13 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Rupanya Ini Rahsia Kenapa Ramai Ahli PAS Di Himpunan Hijau Kedah Semalam - Jom Baca

Posted: 01 Jun 2012 10:40 PM PDTKalau tak ada surat ni, dan tak ada Ust Azhar Idrus tentu kosong stadium...Kalau difikirkan kembali PAS seperti ingin menunjukkan kekuatannya kepada Pakhatan bahawa mereka lebih patut menjadi PM jika Pakhatan menang. Karpal Singh tentu tidak senang melihat ratusan ribu ahli PAS datang menyertai Himpunan Hijau tersebut. Alangkah baiknya jika PAS bersama UMNO bukan bersama DAP PKR. 

Apa komen anda ? 

Menurut Ketua Wanita setiap bahagian menghantar 1000 orang. Link di sini http://bm.harakahdaily.net/  Kalau tidak tentu tidak penuh Stadium. Apa kata PKR DAP pula kumpulkan ahlinya seperti ini. Tentu kosong stadium. Cuma kanak-kanak kecil dikira juga ke ?  Tengok gambar di sini http://mymassa.blogspot.com/


Masa BERSIH 3.0 ahli PAS juga bawa anak kecil, datang ke Stadium juga bawa anak kecil. Patutlah ramai. Jika dari sebuah family tiga anak dibawa sudah tentu jumlah 100,000 perlu dibuang seramai 60,000 dengan anggapan dari 5 orang sekeluarga, tiga adalah kanak kecil.


Gambar Intim MP Ampang Zuraidah dan MP Indera Mahkota Azan Ismail - Apa Kata @NikAbdulAziz ?

Posted: 01 Jun 2012 10:24 PM PDTGambar semasa Bersih 2.0

kisah mereka pernah diulas di sini http://arkib.mykmu.net/ semasa Hulu Selangor


@AnwarIbrahim Kata RM 10 Bilion Pelaburan Jika Pakatan Menang - Kenapa Tidak Sekarang? cc @NajibRazak

Posted: 01 Jun 2012 06:51 PM PDT


Sumber dari SUARA KEADILAN 29.5.2012

Pagi  ini sempat menemui berita yang disiar Suara Keadilan edisi terbaru. Kebetulan menemui akhbar rasmi PKR semasa menikmati sarapan pagi di sini... Antara yang disebutkan ialah bahawa ada pelabur Arab akan melabur RM10 bilion jika Pakhatan menang.

Soalnya :

1. Kenapa perlu tunggu menang Malaysia baru mahu melabur di negeri Pakhatan perintah? Bukankah selama ini mana mana pelabur bebas melabur di mana sahaja tidak kira diperintah oleh BN atau Pakhatan asalkan menguntungkan negara kita?

2. Kenapa janji-janji lama belum ditunaikan dan janji baru pula mahu ditaburkan? Bila lagi segala janji mahu ditunaikan?

3. Di manakah rekod kejayaan atau KPI negeri Pakhatan selepas hampir sepenggal dipilih oleh rakyat? Di saat PM dengan gigih menerangkan satu persatu kejayaan Malaysia sepanjang tiga tahun bawah pimpinan beliau!

4. Kenapa Lebuhraya Rakyat Kelantan dilancar di saat PRU makin dekat dan tanpa segan meminta kos ditanggung oleh rakyat? Ke mana pergi hasil cukai yang dibayar oleh rakyat Kelantan sebelum ini?

Baru kita ingat bahawa Anwar Ibrahim hanya berkelulusan pengajian Bahasa Melayu bukan  belajar ekonomi apatah lagi layak digelar pakar ekonomi. Kerana itu Selangor nampak seperti semakin teruk apabila beliau menjadi penasihat ekonominya.

Mb Kelantan juga hanya berkelulusan pengajian Bahasa Arab dan kerana itu Kelantan tidak maju sepanjang 22 tahun di bawah pemerintahannya.

Malaysia tidak memerlukan pemimpin Pakhatan memerintah Malaysia dan selama ini janji tinggal janji dan banyak yang gagal ditepati berbanding PM YAB Datuk Seri Najib Tun Abd Razak.

Bukan ke sifat munafik berjanji tetapi tidak tepati?

Sesuailah jika kita kata Pakhatan Munafik ialah nama baru yang sesuai bagi Pakatan Rakyat...

Ayuh marilah kita tolak Pakhatan Songsang dengan mengundi Barisan untuk kemakmuran, kedamaian dan kejayaan berpanjangan.Published with Blogger-droid v2.0.2

Rakyat Selangor Marah Jerit Undur Pakatan Isu MPSJ

Posted: 01 Jun 2012 12:21 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Himpunan Hijau di Kedah Berjaya Selepas Peralat Nama @UstAzharIdrus Bukti @NikAbdulAziz Sudah Tidak Laku Kalangan Rakyat Umat Islam Malaysia

Posted: 01 Jun 2012 11:11 AM PDT


Jika PAS berani harap jangan ambil kesempatan nama orang popular seperti artis dan ulama untuk program mereka.

Harakahdaily juga mengesahkan Ust Azhar Idrus dijadikan umpan untuk menarik orang ramai menghadiri ceramah PAS.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/10702-puluhan-ribu-sudah-penuhi-stadium-darul-aman

Soalnya jika PAS benar-benar kuat kenapa masih perlu guna Ustaz Azhar Idrus? Adakah puluhan ribu penuntut ilmu UAI yang hadir di mana sahaja ceramah beliau, cara mudah dapatkan audien yang ramai tanpa kos?

Bukankah Hj Hadi dan Nik Aziz juga agamawan? Kenapa mereka tidak menyampaikan kuliah sebelum program bermula pada malamnya?

Soalan inilah yang bermain di fikiran saya dan barangkali betul juga soalan di minda berbunyi adakah Pas sangat terdesak angkara tersilap berkhalwat dengan DAP PKR hingga nama mereka juga tercalar dan makin dibenci rakyat dengan memperalat ulama popular seperti UAi?

Artikel saya UAI nafi ahli Pas dan nafi mahu jadi calon Pas perlu anda baca.

Tulis sahaja di ruang carian di atas ' ustaz azhar calon ahli Pas ' dan anda akan menemui bahan yang dimaksudkan..Published with Blogger-droid v2.0.2

68 Rakyat Miskin Bagan Datoh Dibantu Affin Islamic Bank - Tahniah DS Zahid Hamidi

Posted: 01 Jun 2012 10:45 AM PDT

Penulis baru sahaja memeriksa email dan menemui kiriman rakan dari Bagan Datoh Perak program Affin Islamic Bank bantu rakyat miskin di kawasan YB Datuk Seri Zahid Hamidi.


Seramai 68 orang miskin telah menerima bantuan tersebut.


Bantuan disampaikan sendiri oleh YB Ahli Parlimen Bagan Datoh tersebut yang juga merupakan Naib Presiden Umno.


Terima kasih rakan yang mengirim gambar ini.


Sudah tentu tugasan sebagai blogger semakin mudah dengan kiriman kawan yang sudi berkongsi bahan berita dan gambar.


Demi Allah saya tidak dibayar untuk menyiar gambar atau berita ini.


Sesiapa yang mahu juga boleh hantarkan bahan mereka kepada saya...seperti rakan twitter punk5nusa gambar program PR di Sepang.


Memandangkan seharian memandu pulang Kelantan hari ini sebetulnya sejak semalam, maka berita ini agak lambat disiarkan.


Panglima tiba rumah ayahanda bonda di kampung jam 6 petang tadi.


Terima kasih kerana kunjungan saudara semua ke blog ini.


Nantikan bahan selanjutnya akan dimuatnaik...


Published with Blogger-droid v2.0.2

SPRM Dapati DS @ShahrizatJalil Tidak Bersalah Isu NFC

Posted: 01 Jun 2012 10:30 AM PDTDatuk Seri Shahrizat Jalil boleh menarik nafas lega.Isu utama yang menghantui karier politiknya sudah beres.
Pengerusi Panel Penilaian Operasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ,Tan Sri Dr Hadenan Jalil hari ini mengumumkan bahawa bekas Menteri Pembangunan Wanita,Keluarga dan Masyarakat itu didapati tidak terlibat dalam proses keputusan memberi pinjaman RM250 juta kepada NFC.
NFC adalah syarikat yang dipimpin oleh suaminya Datuk Seri Dr Mohamed Salleh Ismail.
Hanedan berkata bekas menteri itu tidak terlibat dalam keputusan memberi kontrak kepada NFC.
Beliau memberitahu maka siasatan mengenai penglibatan Shahrizat ditutup.
Shahrizat telah letak jawatan sebagai menteri baru-baru ini menjelang suaminya didakwa di mahkamah atas kes NFC.
Beliau kini masih memegang jawatan Ketua Pergerakan Wanita UMNO Malaysia.
Sementara itu dalam satu kenyataan Ketua Penerangan Pergerakan Wanita UMNO Malaysia Datuk Hamidah Osman mendesak pihak Pakatan pembangkang terutama Saifuddin Nasution, Zuraidah Kamaruddin dan Rafizi Ramli supaya memohon maaf secara terbuka bagi menebus maruah dan nama baik Shahrizat.
"Saya selaku Ketua Penerangan, Pergerakan Wanita UMNO Malaysia amat bersyukur kepada Allah SWT kerana akhirnya kebenaran berpihak kepada YBhg Dato' Sri Shahrizat Abdul Jalil apabila SPRM telahpun memutuskan bahawa Dato' Sri Shahrizat tidak terbabit di dalam isu pinjaman RM250 juta kepada NFC.
"Pengumuman yang dibuat oleh pihak SPRM ini juga membuktikan bahawa pihak pembangkang sengaja membuat tuduhan liar yang mengaitkan Dato' Sri Shahrizat dalam isu NFC itu adalah semata-mata bermotifkan politik. Ini merupakan tindakan yang tidak bertanggungjawab dan penganiayaan besar yang telah dilakukan oleh pihak pembangkang kepada Dato' Sri Shahrizat yang telah mencemarkan nama baik beliau serta menjejaskan kredibiliti beliau sebagai seorang Menteri dan Ketua Pergerakan Wanita UMNO Malaysia.

"Saya merasakan bahawa beliau telah menjadi mangsa mainan politik kotor pembangkang. Walaubagaimanapun, saya yakin keputusan SPRM ini pasti tidak akan diterima oleh pembangkang kerana itu sudah menjadi sikap mereka. Apa sahaja yang tidak memihak kepada mereka, mereka akan pasti membuat pelbagai tuduhan lain pula,"katanya.- 31/5/2012

Sumber : AgendaDaily

Alhamdulillah kebenaran berjaya ditegakkan... Dugaan maha hebat ini tentu ada banyak rahsia di sebaliknya. WANITA UMNO akan lebih bersemangat lagi tentunya dengan berita gembira ini. Selamat berjuang untuk kemenangan PRU13 akan datang.

Sent from my Samsung Galaxy Tab

Video Terbaru PM @ NajibRazak : Pelancaran MJIIT Campus UTM dan Kunjungan Hormat Hatoyama Presiden Japan

Posted: 01 Jun 2012 10:20 AM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Penjelasan Hukum Pakai Rantai PM @NajibRazak

Posted: 31 May 2012 08:52 PM PDThttp://yuseriyusoff.blogspot.com/2012/05/rantai-apa-yang-dipakai-oleh-ds.html


Sent from my Samsung Galaxy Tab

Belantan

Posted: 01 Jun 2012 11:12 PM PDT

Belantan


Nik Aziz Bapak 'Joker' Pakatan Rakyat!

Posted: 01 Jun 2012 10:14 PM PDTTerbaru kenyataan Nik Aziz menolak Pra Syarat Bangsa Melayu sebagai kriteria bagi jawatan PM kerana ianya merupakan fahaman Kebangsaan yang jelek dan tidak releven. Nik Aziz mendakwa PAS menerima bangsa selain Melayu bagi memegang jawatan PM asalkan dirinya beragama Islam.

Sungguh memualkan bila melihat gelagat pemimpin politik pembangkang yang hanya berbangga dengan kepala besarnya sahaja tapi berotak kecil. Daripada tindak-tanduk pemimpin Pas kebelakangan ini, jelas menampakkan parti itu tidak dapat lagi menggunakan pemikiran politik yang waras.

Pas seolah-olah tidak lagi berpijak di bumi nyata. Mereka lupa tindakan itu akan menimbulkan masalah besar dan berpanjangan hingga ke beberapa generasi akan datang, mungkin untuk selama-lamanya. Pas bukan saja bertindak mengenepikan inti perjuangan parti itu jika ada, malah sanggup mencemarkan Islam dan ketuanan Melayu.

Sebelum ini juga kenyataan Nik Aziz yang pernah mengatakan bahawa Pas bersedia menerima pemimpin DAP walaupun bukan Islam sebagai Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang memenangi pilihan raya umum akan datang, sebenarnya mempamirkan kebodohan parti itu sendiri. Ini kerana orang Melayu dan umat Islam di Malaysia tidak akan memberi perkenan terhadap kenyataan Pas itu.


Tindakan parti itu hanyalah untuk menjadikan perumpamaan 'menang sorak, kampung tergadai' sebagai kenyataan. Sekiranya Pas dan gabungan pembangkang memenangi pilihan raya umum kelak, inilah realiti yang akan berlaku. Adakah orang Melayu dan umat Islam di negara ini, boleh menerima realiti ini? Bagi parti yang matang dan bijaksana, biarlah tumpas sekali pun, namun untuk menggadaikan maruah agama dan bangsa jangan sekali-kali dilakukan.

Tujuan Pas berbuat demikian mudah difahami. Parti itu mahu memenangi hati bukan Melayu supaya memilih parti itu dan parti gabungannya terutama DAP. Ia adalah semata-mata bertujuan untuk meraih undi, dengan apa cara sekali pun kerana menyedari semua parti pembangkang sukar mendapat sokongan bukan Melayu.

Pas kononnya cuba bertindak membantu mereka. Pas cuba menggunakan umpan yang kononnya boleh menjinakkan pengundi bukan Melayu. Tidak mustahil juga kenyataan Nik Aziz itu dibuat atas desakan parti pembangkang lain. Jika ini berlaku, Pas kini sudah pun dijadikan alat oleh parti Pakatan Rakyat.

Pas tidak boleh lagi dianggap peneraju pakatan pembangkang tetapi terbukti ada suara lain yang lebih digeruni parti itu. DAP lebih bijak mengatur strateginya demi menjadikan Pas kelihatan buruk dan mangsa bebal. Mereka sedar jika Pas gagal mendapat kerusi sewajarnya, DAP yang akan berkuasa. Ini bermakna Pas dijadikan alat untuk membolehkan mereka mendapat sokongan bukan Melayu. Sebelum ini, DAP sukar mendapat sokongan kaum Cina atau India yang lebih percaya kepada MCA, Gerakan atau MIC. Nampaknya Pas membiarkan dirinya diperbodoh-bodohkan.


Paling dahsyat, Pas membuat kenyataan itu untuk memenuhi agenda politik yang terselindung. Dengan membuat kenyataan seperti itu, mereka sedar akan mendapat reaksi spontan daripada orang Melayu. Mereka juga mengharapkan reaksi sebaliknya daripada pengundi bukan Melayu yang akan memihak kepada mereka. Niat parti itu adalah mudah dan murahan.

Mereka sanggup melihat negara ini menjadi 'padang jarak, padang tekukur'. Jika Pas yang menjadikan Islam sebagai lambang perjuangannya bertindak cuba melaga-lagakan rakyat, tidak hairanlah satu hari nanti Islam akan mendapat nama yang buruk dan dipandang hina. Apakah hanya untuk memenangi pilihan raya, Pas sanggup melakukan apa saja hingga merendahkan martabat agama dan kedudukan orang Melayu?

Orang Melayu tidak mempunyai jalan lain, kecuali memerangi sikap buruk Pas itu. Rakyat seharusnya mempertikaikan niat Pas yang semata-mata mahu mewujudkan ketegangan di dalam negara. Soal siapa yang mentadbir negara ini sudah pun dipersetujui bersama. Tidak ada sebab parti-parti pembangkang cuba menimbulkan rasa syak wasangka di kalangan rakyat. Walau pun ingin bermain politik, janganlah cuba menimbulkan keresahan rakyat.

Hakikatnya, Pas sudah berjanji. Apakah janji ini boleh ditunaikan. Inilah akibatnya jika terlalu berangan-angan memerintah negara sedangkan kemampuan terbatas. Ini adalah petanda jelas yang menunjukkan Pas akan terkubur selepas pilihan raya ke-13 kali ini. Apa yang tinggal hanyalah bendera-bendera yang lusuh dan koyak rabak yang masih terjuntai di pucuk-pucuk pokok. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari


PAS TUDUH UMNO BUANG ISLAM!

Posted: 01 Jun 2012 09:55 AM PDT
Selain daripada PAS menuduh UMNO menolak Hukum Hudud, maka timbul pula tuduhan lain yang tak kurang pentingnya untuk PAS, iaitu menuduh UMNO hendak membuangkan Islam. Tuduhan ini dibuat oleh pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli PAS berikutan satu cadangan yang dikemukakan oleh para perwakilan UMNO di Perhimpunan Agong parti pada 18, 19 dan 20 November 1994, supaya kerajaan mengharamkan perkataan Islam yang dinamakan kepada parti PAS.

Cadangan ini dikemukakan iaitu berdasarkan pandangan bahawa menamakan Islam kepada sebuah pertubuhan politik itu adalah suatu perbuatan menghina dan mengotori kesucian Islam kerana Islam itu adalah satu agama (addin) yang diciptakan oleh ALLAH S.W.T melalui kitab AL-QURAN kepada junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W yang tidak ada tolok bandingnya sebagaimana firman ALLAH S.W.T. dalam AL-QURAN Surah Al Imran ayat 19 bermaksud 'Sesungguhnya agama disisi ALLAH ialah Islam'. Sedangkan parti politik ialah merupakan suatu badan yang mengandungi peraturan dan undang-undang yang dicipta oleh manusia, di dalamnya menjelma berbagai-bagai sikap dan perilaku manusia untuk mendapatkan pengaruh dan kuasa.

Kalaulah Islam dicampur aduk dan dinamakan kepada sebuah pertubuhan politik maka ianya boleh diibaratkan sebiji permata yang dicampakkan ke dalam lumpur sehingga menyebabkan orang tidak mengenali permata itu kecuali mereka yang benar-benar ahli, demikian juga Islam sebagai agama (Addin) yang maha suci, kalaulah perkataan Islam itu dinamakan kepada sebuah parti politik seperti PAS yang kita kenali sekarang ini, maka jelas ianya terpesong dan mengelirukan akidah umat Islam. Bukan akidah orang-orang yang berkelulusan Al-Azhar yang menjadi pemimpin PAS, tetapi akidah umat Islam di kampung-kampung seperti di Kelantan dan Terengganu yang tidak mendalami Islam hanya setakat tahu sembahyang dan puasa.

Oleh kerana itulah tidak ada sebuah pertubuhan politik pun dalam dunia Islam yang menamakan Islam terus kepada pertubuhan itu, umpamanya di Mesir dinamakan 'Ikhwanul Muslimin', di Pakistan 'Jamiatul Islamiah', di Indonesia 'Mahsumi' yakni Majlis Syura umat Islam Indonesia kecuali di Malaysia iaitu PAS (Parti Islam Semalaysia). Oleh yang demikian janganlah terperanjat kalau kalau ada umat Islam di negara ini yang meletakkan lambang PAS di tempat sujud sembahyang, di masjid, di surau, di bilik sembahyang dan mengatakan PAS itu Islam, Islam itu PAS, serta menuduh kafir kepada umat Islam yang tidak menyokong PAS, melakukan pernikahan dua kali, tidak menunaikan fardhu Jumaat beberapa ketika kerana Imam di kampungnya menyokong UMNO dan bermacam-macam peristiwa lagi.

Atas dasar untuk memelihara kesucian Islam dan mengelakkan daripada kekeliruan inilah maka cadangan untuk mengharamkan perkataan Islam kepada parti PAS dikemukakan di Perhimpunan Agung UMNO lalu, tetapi oleh kerana kepentingan politik dan muslihat-muslihat tertentu PAS maka pemimpin dan ahli-ahlinya telah memutarbelitkan cadangan itu serta menuduh UMNO hendak membuang Islam. Tuduhan ini disebarluaskan ke seluruh negara sebagai isu politik PAS dan yang lebih mendukacitakan PAS telah mempolitikkan ibadat puasa dan sembahyang hajat dengan maksud bermunajat kepada Allah bagi menentang golongan yang mahu membuangkan Islam.

Sebenarnya tidak ada siapa yang boleh membuangkan Islam, hanya yang boleh sekadar untuk menjatuhkan maruah Islam dan memporak perandakan umatnya dan orang yang boleh melakukan semua ialah orang yang bertindak kasar tidak menurut cara dan tata tertib Islam seperti parti pembangkang Melayu yang kita kenali kini. Cara parti itu sangat-sangat bercanggah dengan tuntutan AL-Quran 42:13 yang bermaksud ' Tegakkanlah agama (ISLAM) jangan (haram) berpecah belah padanya'.

Oleh itu tuduhan yang mengatakan UMNO hendak membuang Islam itu adalah amat sukar untuk diterima oleh umat Islam yang berpandangan waras, ianya hanya sekadar untuk menimbulkan perasaan buruk sangka dan permusuhan umat Islam sesama umat Islam yang tidak memahami sejarah, kerana umum diketahui bahawa lahirnya UMNO pada tahun 1946 itu adalah umtuk membela umat Melayu dan Islam negara ini dari angkara dasar penjajah Malayan Union yang akan menghakiskan ketuanan Melayu dan agama Islam dan dinyatakan bahawa penubuhan parti itu antara lain untuk menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam di negara ini.

Justeru itulah tidak ada siapa pun yang boleh menafikan bahawa pembangunan dan kemajuan Islam yang kita saksikan pada hari ini sehingga Malaysia menjadi contoh kepada negara-negara Islam yang lain adalah hasil daripada perjuangan UMNO yang memerintah sejak merdeka lagi, bukan hasil perjuangan PAS, walaupun pembangunan dan kemajuan itu terdapat juga kelemahan dan kekurangan di sana sini, itu adalah perkara biasa kerana yang melakukan adalah manusia dan manusia tidak seratus peratus sempurna.

Oleh yang demikian tidaklah keterlaluan kalau kita menyatakan bahawa terhalangnya sedikit sebanyak kelancaran pembangunan baik di bidang ekonomi maupun agama di negara ini adalah angkara sikap dan tindak tanduk PAS yang lebih mementingkan politiknya daripada pembangunan itu, umpamanya penubuhan Bank Islam yang dilancarkan oleh kerajaan pada 1984, PAS awal-awal lagi telah menuduh dan memfitnah penubuhan bank itu dengan mengatakan ia hanya sebagai kulit yang tidak memberi erti apa-apa.

Tuduhan dan fitnah itu sudah barang tentu dapat melemahkan semangat orang ramai khasnya umat Islam untuk memberi sokongan terhadap kewujudan bank itu, sehingga perkembangannya tidak secepat yang dijangka, sedangkan penubuhan bank itu, penubuhan bank itu adalah sebagai asas untuk melaksanakan pengurusan ekonomi dan kewangan Islam pada keseluruhannya, demikian jugalah pembangunan-pembangunan Islam yang lain.

Di sini jelaslah bahawa tuduhan PAS terhadap UMNO hendak membuangkan Islam itu adalah palsu dan putar belit belaka, sebaliknya cara dan tindakan PAS yang bertopengkan Islam itulah yang akan melemah dan memporak perandakan Islam, hanya orang yang melampau dan tidak faham politik saja yang menyokong PAS.

Tuduhan PAS terhadap UMNO hendak menghapuskan Islam, nampaknya telah mempengaruhi emosi seorang tokoh agama yang dikatakan begitu dihormati sehingga tokoh itu sanggup mengatakan orang-orang UMNO beku, jumud dan sempit malah lebih daripada itu mensifatkan mereka lebih teruk daripada orang kafir. Sebagai seorang Ketua Ulama PAS, kata-kata itu menampakkan beliau tidak begitu sabar dalam menangani masalah umat Islam.

Suara Politik
Taminsari

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 01 Jun 2012 09:36 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Mensyukuri Nikmat Hidup Di Malaysia

Posted: 01 Jun 2012 08:00 PM PDTOleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

KALAULAH kita boleh duduk dan tenang-tenang sebentar. Kemudian ambil masa sedikit hirup udara segar. Dan renung-renungkan betapa bernasib baik dan beruntungnya kita tinggal di bumi Malaysia bertuah ini.

Bukan memaksa, tapi cubalah.

Barangkali, tentu dan akan ada ungkapan 'apa aku kisah' kerana apa sahaja prasarana, kemudahan asas sehinggalah penyaluran subsidi 'itu memang tanggungjawab kerajaan. Kerajaan banyak duit dan itu adalah duit rakyat'. Dan memang wajarlah ia dibelanjakan oleh kerajaan untuk rakyat. 'Itukan hak rakyat'.

Demikian juga dengan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan barangkali apa sahaja yang berkaitan dengan pengumuman peruntukan, antaranya Felda, Belanjawan Negara dan dan apa sahajalah...'itu duit rakyat'. Boleh diterimakah tanggapan sebegini?

Untuk pergi jauh menjengah isu ini, maka marilah kita luangkan sedikit masa sekejap menilai fakta-fakta seterusnya ini.

Ya! kita tidak seperti negara-negara tetangga di rantau ini.

Di Indonesia, kerajaannya hanya memberi subsidi untuk golongan berpendapatan rendah. Antaranya, beras (gred rendah), gas LPG (berat tong 3 kilogram) dan petrol RON88. Lain-lain produk tidak disubsidikan atau dijual pada harga pasaran.

Thailand pula hanya memberi subsidi untuk diesel bagi golongan nelayan manakala Singapura tidak memberi apa-apa subsidi kepada mana-mana barang atau produk keperluan harian.

Kadar tanggungan subsidi bagi setiap negara jiran tidak diketahui.

Malaysia - berasaskan fakta, mempunyai tanggungan subsidi tertinggi berbanding negara jiran. Negara ini menanggung subsidi bagi tujuh barang keperluan seperti beras, gula, tepung gandum, minyak masak, petrol, diesel, LPG dan termasuk bil elektrik, pendidikan dan kesihatan.

Dalam aspek ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah diberikan peruntukan berjumlah RM200 juta untuk melaksanakan Program Penyeragaman Harga di pedalaman Semenanjung, Sabah dan Sarawak bagi tahun ini.

Peruntukan ini bertujuan membiayai perkhidmatan transporter yang telah dilantik untuk mengedar dan membekalkan barang keperluan bersubsidi iaitu gula, tepung gandum, minyak masak, Beras Nasional, gas memasak (LPG 14 kg), petrol dan diesel bagi memastikan masyarakat di pedalaman menikmati faedah subsidi kerajaan.

Sebagai contoh di Ba'kelalan, Sarawak, harga gas memasak sebelum pelaksanaan projek adalah RM70/tong, gula RM5/kg, beras nasional RM45/kg, petrol dan diesel RM5.50/liter. Harga selepas projek pula dilaksanakan mematuhi harga ditetapkan kerajaan iaitu bagi gas memasak adalah RM26.60/tong, gula RM2.50/kg, beras nasional RM18/kg, petrol RM1.90/liter dan diesel RM1.80/liter, setelah kerajaan menanggung kos pengangkutan yang tinggi.

Pelaksanaan program ini membantu golongan sasaran yang berpendapatan rendah di kawasan pedalaman hidup dengan kos sara hidup yang rendah. Sepanjang pelaksanaan program penyeragaman harga ini (2009-2011), sejumlah 1.77 juta penduduk (Semenanjung, sabah dan Sarawak) telah memperolehi manfaat penjimatan boleh guna hasil daripada penyeragaman harga kawalan ini.

Kawasan yang dipilih bagi pelaksanaan projek adalah berdasarkan kedudukan harga runcit barang keperluan pengguna di tempat berkenaan melebihi 15% daripada harga kawalan kerajaan.

Kesukaran penduduk tempatan mendapatkan barang keperluan adalah disebabkan oleh keadaan muka bumi dan kos pengangkutan yang tinggi, menyebabkan barang keperluan menjadi mahal.

Contohnya, di kawasan yang tidak mempunyai kemudahan jalan berturap dan hanya menggunakan kenderaan pacuan 4 roda sahaja yang mampu melalui kawasan tersebut. Terdapat juga kawasan yang hanya boleh dihubungi melalui jalan air seperti sungai, tasik dan laut.

Barang keperluan yang dibekalkan di sesuatu kawasan tersebut adalah untuk kegunaan penduduk setempat dalam komuniti berkenaan sahaja. Contohnya seperti kegunaan petrol dan diesel bagi bot sangkut persendirian, set penjana elektrik, mesin padi dan jentera-jentera persendirian.

Langkah kawalan harga barangan perlu oleh kerajaan merupakan faktor penyumbang kepada pengekalan kadar inflasi yang sederhana di negara ini. Ia telah dapat memastikan harga barangan perlu adalah lebih rendah berbanding dengan negara-negara jiran di rantau ini.

Kawalan harga telah memberikan impak yang minimum ke atas harga barang-barang perlu dalam negara walaupun harga makanan dan komoditi di pasaran dunia semakin meningkat.

Bagaimana peranan rakyat untuk memanfaatkan konsep subsidi barangan ini supaya ia bukan suatu pembaziran kepada kerajaan dan benar-benar menyumbang kepada ekonomi dalam negara?

Kerana itu, rakyat perlu 'mengubah cara hidup' ke arah kesederhanaan dan berbelanja mengikut kemampuan dan secara berhemah.

@Khalid_Ibrahim & Isu Sampah, Bila Hendak Selesai?

Posted: 01 Jun 2012 06:00 PM PDT


Prestasi Daya Saing : Malaysia Tangga Ke-14 Di Dunia

Posted: 01 Jun 2012 04:00 PM PDT


Bukti Perhimpunan #UMNO66 Lebih Berjaya Dari #BERSIH3

Posted: 01 Jun 2012 10:30 AM PDT

Tun Mahathir : @anwaribrahim Pernah Arah Polis Takutkan Rakyat

Posted: 01 Jun 2012 08:45 AM PDT


WWW1 : Bukan Guna Wang Rakyat @HRHJohor2

Posted: 01 Jun 2012 07:30 AM PDT


Kisah & Tauladan Buat Peneroka FELDA

Posted: 01 Jun 2012 05:30 AM PDT


Syukur Itu Nikmat : FELDA Ke Peringkat Dunia

Posted: 01 Jun 2012 03:30 AM PDT


KUALA LUMPUR: Peneroka Felda tetap mendapat keutamaan dalam langkah penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) apabila lebih 70 peratus saham terbitan penawaran runcit FGVH diperuntukkan kepada golongan peneroka, warga pekerja Felda dan individu yang menyumbang kepada organisasi itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, ketika melancarkan prospektus FGVH hari ini sempena penyenaraian gergasi perladangan itu, mengumumkan daripada 255,371,000 saham terbitan penawaran runcit, sebanyak 182,408,000 saham terbitan diperuntukkan kepada peneroka, pekerja dan mereka yang telah memberi sumbangan kepada organisasi tersebut manakala 72,963,000 saham selebihnya adalah untuk pelabur awam.


@AzminAli Kena Maki Sebab Pelan RTPJ2 Ini

Posted: 01 Jun 2012 01:30 AM PDT


Ini satu lagi penipuan yang jelas kepada rakyat. Penipuan yang dibuat oleh kerajaan pakatan PKR-PAS-DAP di Selangor. Lebih memalukan, Azmin Ali bertindak menyebelahi pemaju bukannya rakyat. 

Pelan pun ditipu dan dimanipulasikan untuk membolehkan pemaju membuat sesuka hati mereka. SPRM perlu menyiasat sama mengapa Azmin Ali berpihak kepada pemaju dalam kes ini? Apakah ada unsur-unsur campurtangan daripada beliau untuk menipu penduduk dalam isu Padang PKNS ini?Senarai Harta Luar Biasa @AzminAli & Shamsidar

Posted: 31 May 2012 11:30 PM PDT
PISAU.NET

Posted: 01 Jun 2012 09:26 PM PDT

PISAU.NET


Why Is PKR Still Keeping Azmin?

Posted: 01 Jun 2012 08:01 AM PDT


Up to this moment, the name of Azmin Ali is often discussed among Malaysians when it comes to the topic of this country's politics. From his ice-cream issue, him cheating his wife. betraying his mother until the reveal on illogical ownership of property when he was Anwar's Personal Secretary in 1995 made by Raja Petra Kamarudin (RPK).


PKR supporters are beginning to play this theory saying that it is a personal attack to divert rakyat's attention from cases that are surrounding Azmin right now. This is PKR's usual tactic if they ever find loophole among their leaders. Lets take the example of Anwar;s case in having sex with the Chinese prostitute. Instead of focusing on Anwar, the questioned other things such as hair, stomach etc.


Writer personally do not care about Azmin's issues because writer is already aware that Azmin is never clean, he and Anwar really had fun misusing their powers in the Finance Ministry back then that it had scratched BN's name up until today.


What writer would like to question here is that with all the talks going around, why didn't PKR take any action against Azmin? If they need documents, it is there. Picture? It's there, Video, we might have to wait for that. Even if they do not want to sack him, they least they should do is to suspend him until the investigation is over.


How can PKR be fair to rakyat if even now, mistakes that are made by certain people (those who are close with Anwar) roam free and they simply create conspiracy theories to deny every one of the claims made?


This is just about Azmin, we are not even talking about Anwar. Anwar is another thing because PKR is Anwar and Anwar is PKR, that is why it is not surprising with the fact that PKR would defend Anwar every time he is involved in any scandal. He is not as same as Azmin because Azmin only has certain leaders to support him.


If this is how things go, rakyat has a huge obligation to object PKR and its allies in Pakatan Rakyat. Their cronyism and nepotism behavior is too obvious especially among PKR and DAP that it is ridiculous. Imagine how it would be if Anwar becomes the Prime Minister and Azmin commits crime. Do you think Azmin would be charged? Considering to what is happening now.


Writer is certain that no actions will be taken against him. Instead, Azmin, or anyone who is part of Anwar's inner circle can simply roam free after they have committed their crimes. And when they are in power, every single government agencies and ministries will be in their hands.


Only rakyat have the power to change all this from happening.

Tayang Betis Hingga Di Jerkah Seorang Perempuan, Guan Eng Cabut Lari!

Posted: 01 Jun 2012 06:00 AM PDT

Sebelum ini Guan Eng pernah ditampar oleh Pak Ali seorang warga mas dek kerana keceluparan mulut dan zalim terhadap rakyat.

Kali ini Guan Eng cabut lari apabila dijerkah oleh Cik Lily apabila masuk kampung Jalan P Ramlee kononnya membuat lawatan banjir.

Hari ini berlaku banjir sekitar jam 8 pagi hingga ke paras lutut,paling melucukan apabila Lim Guan Eng bersama rombongannya Jagdep & Ng Wei Aik masuk ke kampung dalam keadaan menyingsing seluar hingga ke paras lutut kononnya nak meredah banjir walhal air banjir dah surut..

Nak tunjuk konon buat kerja si Adun kepala gengster Komtar Ng Wei siap berkaki ayam.Sebaik saja Guan Eng masuk kampung beliau ditegur oleh Cik Lily yang kebetulan berada didepan rumahnya yang turut dinaiki air.

Cik Lily persoalkan "kenapa sebelum ini tidak pernah masuk kampung walaupun beberapa kali banjir?,kenapa baru sekarang nak tunjuk muka? Dah nak dekat PRU13 baru nak masuk kampung?"

Jawap Guan Eng" kita ada jawatankuasa yang pantau setiap kali banjir " sebelum Guan Eng habis bercakap Cik Lily terus mencelah " kalau ada jawatankuasa yang pantau dikawasan ni macam mana u boleh tak tau orang sini setiap kali banjir tak boleh memasak dan tidak ada bantuan makanan langsung sejak 2008"

Sebelum itu Jagdep Singh anak kepada Karpal mencelah,katanya beliau pernah masuk ke kampung dengan menaiki sampan, paling memalukan apabila Cik Lili jawap "itu 2008 sebelum pilihanraya,tapi lepas menang muka u pun tak pernah nampak! " Jagdep terkedu dan terdiam apabila disergah sebegitu..

Guan Eng merah mukanya ketika itu dan ramai wartawan berada dilokasi,sebaik saja dijerkah sebegitu Guan Eng langsung tidak melawat rumah rumah yang dinaiki air apatah lagi masuk kerumah melihat kesusahan rakyat.

Guan Eng terus bergegas keluar dari kampung pulang ke pejabat tanpa mengadakan sidang akhbar .Cik Lily adalah Ketua Puteri Umno Bahagian Jelutong.

Pisau kata " Guan Eng Redah Banjir Di Paras Tumit Kaki,"

Himpunan 100K PAS: Penentu Arah Tuju PAS dan Nasib Azizan

Posted: 01 Jun 2012 03:00 AM PDT


Hari ini, 1 Jun 2012, PAS dijadualkan mengadakan Himpunan 100,000 di Alor Setar, Kedah bermula pada jam 4.30 petang sehingga ke malam. Antara aturcara yang diwar-warkan di internet ialah kemunculan penyanyi Aisyah dan pelawak Bob Lokman.


Mulanya program ini disebut sebagai Himpunan Raksaksa, tetapi kemudiannya ditukar kepada Himpunan 100K PAS, pastinya setelah mereka kembali berpijak di bumi nyata dan menyedari bahawa percubaan menyaingi perhimpunan raksaksa ulangtahun ke-66 UMNO baru-baru ini adalah mustahil sama sekali. Justeru, bagi mengelak malu, adalah lebih baik nama Himpunan ini ditukar sejak awal.


Kebimbangan PAS sekiranya jumlah hadirin tidak menepati sasaran sememangnya berasas. Ini kerana, program-program anjuran pakatan pembangkang akhir-akhir ini mengalami kemerosotan yang agak drastik dari segi jumlah hadirin. Malah pemimpin 'selebriti' mereka seperti Anwar atau Mat Sabu juga gagal mengumpan hadirin.


Ditambah dengan pendedahan yang bertali arus mengenai salahlaku pemimpin mereka, pembangkang benar-benar tertekan sehingga memaksa 'Ulama-ulama' mereka mengeluarkan berbagai-bagai jenis fatwa sesat bagi menghalalkan atau menutup perbuatan tersebut. Fatwa-fatwa sesat yang diharapkan dapat menyelamatkan mereka, nampaknya memakan diri sendiri apabila ia disangkal oleh Ulama-ulama tersohor termasuk Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram.Semua ini membuatkan moral penyokong-penyokong mereka jatuh dan tidak kurang juga yang mula menyimpan niat untuk tidak lagi menyokong PAS atau pembangkang dalam PRU yang akan datang.Justeru, Himpunan 100K ini diharapkan dapat menyuntik semangat baru untuk menghadapi pilihanraya ini. Sama ada jumlah tersebut mampu dicapai, tidak dapat dipastikan. Stadium Darul Aman mempunyai kapasiti penonton berjumlah 32,387 dengan semuanya berkerusi. Ini bermakna ramai yang akan terpaksa duduk di lantai dan di tengah padang jika benar yang hadir ialah 100,000 orang.Setakat artikel ini ditulis, kelihatan 4 – 5 buah bas di hadapan Masjid Zahir, Alor Setar. Beberapa masjid dan surau di sekitar bandar Alor Setar juga dilihat menerima 'tetamu' dalam jumlah satu-dua biji bas, yang mungkin berehat atau bermalam di situ semalam semata-mata untuk menghadiri himpunan ini.PAS telah menyebarkan risalah perhimpunan ini jauh lebih awal. Masjid-masjid dan surau-surau juga rancak mempromosi program ini sejak ia mula diumumkan.


Pada 12 Mei lalu, ketika Himpunan Jentera Pilihan Raya PAS Kedah, Dato' Seri Azizan Razak, Menteri Besar Kedah berkata, "Stadium kita punya, saya Pengerusi takut apa. Dulu kita buat ceramah belakang rumah kat kampung kita, depa halau macam samseng. Sekarang kita pegang."


Menurut Azizan, UMNO sekarang yang dalam keadaan bimbang untuk mengadakan Pilihanraya.


Kita faham bahawa kenyataan Azizan di atas adalah kenyataan politik yang bertujuan untuk menaikkan semangat penyokong yang semakin 'cuak' dengan perkembangan poolitik akhir-akhir ini. Hakikatnya, Azizan tersangat 'cuak' dan begitu juga pemimpin PAS secara keseluruhannya. Jika tidak kerana bimbang atau 'cuak', tidak mungkin Hadi Awang akan mengambil keputusan untuk tidak bertanding dalam pilihanraya kali ini. Desas-desus dari dalam PAS juga kedengaran bahawa Azizan juga belum tentu akan bertanding lagi kali ini.


Hanya penyokong-penyokong yang sama bingung dengan Nik Aziz sahaja yang masih bermimpi konon PAS mampu ke Putrajaya dan duduk sama tinggi dengan Anwar ataupun Kit Siang.


PAS melihat Himpunan 100K ini sebagai kayu-ukur kekuatan parti amnya, dan Azizan khasnya, dalam menghadapi PRU yang akan datang. Dengan isu-isu Negara Islam, Hudud dan Perdana Menteri bukan Melayu masih menjadi tanda-tanya, maka himpunan ini diharap dapat memberi jawapan kepada ke mana arah tuju PAS dalam Pakatan Rakyat.


Jika Himpunan ini gagal mencapai sasaran maka beberapa langkah drastik perlu dilakukan oleh PAS bagi menarik kembali sokongan rakyat terhadap mereka. Antara langkah tersebut juga mungkin termasuk pengunduran Azizan.

Justeru, Himpunan ini bukan sahaja menjadi penentu arah tuju PAS tetapi juga Azizan.

Kebebasan Media Hanya Sah Jika Sokong Pakatan,2 Wartawan Di Halau.

Posted: 01 Jun 2012 01:08 AM PDT

Kebebasan media,freedom of speech langsung tidak dipraktikkan oleh regim DAP Pulau Pinang.Sebelum ini wartawan Utusan dan juga NST di halau keluar dan tidak dibenarkan masuk ke dewan undangan negeri.Kebetulan waktu itu adalah hari kebebasan media,tapi apa yang dilaungkan tak lebih kepada retorik politik semata mata.


Kebebasan media yang dimaksudkan oleh haprak pakatan adalah kebebasan untuk mebuat fitnah dan juga berbohong kepada rakyat. Realitinya apabila media yang melaporkan akan kebenaran akan pembohongan ,fitnah dan juga dakyah pakatan akan dilayan seperti penjahat dan dihalau.

Di Pulau Pinang 2 wartawan dari Utusan dan NST dihalau dengan kasar oleh Ahli Majlis daripada membuat liputan operasi pemeriksaan kebersihan yang dijalankan oleh pihak MPPP dan juga jabatan kesihatan.

Inilah yang dikatakan DAP ultrakiasu chauvanis dan rasis,mereka bagaikan pertubuhan mafia yang sangat berkuasa hingga boleh melakukan apa saja,bayangkan jika mereka ini berkuasa di seluruh Malaysia..

Pisau kata " Guan Eng kena maki dengan orang kampung...nanti aku siarkan gambar"