Ahad, 20 Oktober 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 20 Oct 2013 01:20 PM PDT

waadat


Kesah ludin dan maniam

Posted: 20 Oct 2013 05:19 AM PDT

Ludin: Maniam, saya nak tumpang rumah awak boleh.
Maniam: berapa lama?
Ludin: sampai bila-bila la.
Maniam: itu macam mana boleh.
Ludin: alaa.. boleh la Maniam.
Maniam: awak seorang ka?
Ludin: tak. Semua ahli keluarga saya pun nak tumpang sama.

Dipendekkan cerita maka setelah pujuk memujuk berlaku maka Maniam pun bersetujulah menumpangkan Ludin dan kaum kerabat Ludin di rumahnya.

Ludin dan keluarganya pula sedar lah diri hidup menumpang di rumah orang. Tidak lah mereka menegur atau membantah kepercayaan tuan rumah yang menyembah berhala dan mengamalkan ajaran agama mereka.

Manakala Maniam pun tidaklah membantah jika Ludin dan keluarganya mengamalkan ajaran agama mereka.

Hiduplah mereka secara harmoni sambil saling menghormati antara satu sama lain.

Lima puluh tahun kemudian salah seorang anak Ludin menelefon anak Maniam.

Anak Ludin: hello. Saya dengar awak sembah berhala dalam rumah. Saya tak suka.

Anak Maniam: itu saya punya kepercayaan turun temurun dan ini rumah saya.

Anak Ludin: ini pun rumah saya juga.

Anak Maniam: ...

THE FLYING KICK

Posted: 20 Oct 2013 01:19 PM PDT

Other Perspektif

Posted: 20 Oct 2013 01:17 PM PDT

Other Perspektif


Sokong Cadangan SPRM utk penjawat awam Rugikan Kerajaan

Posted: 20 Oct 2013 01:01 AM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 20 Oct 2013 01:13 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Saf Kepimpinan Umno: Meski Orang Lama Tapi Berfikiran Baru: Tun Dr Mahathir

Posted: 20 Oct 2013 05:48 AM PDT

Selepas Pemilihan Mukhriz Tujuk Prestasi Menggalakan- PM. Komen Selepas pemilihan Lagi Disini Sebelum pemilihan dan Komen Selepas Pemilihan Lagi dan Lagi 

Komen awal Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir berhubung Saf Baru Parti "Daripada segi fizikalnya, tak berjaya (transformasi). Tapi mungkin pemikiran orang yang dipilih ini akan menjadi baharu, ia (Umno) diremajakan," katanya.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed berkata beliau sudah menjangka awal-awal lagi anaknya Datuk Mukhriz tidak akan berjaya dalam percubaan merebut satu daripada tiga jawatan Naib
Presiden Umno.

Katanya, keputusan pemilihan semalam juga menunjukkan anggota Umno terus mahukan muka-muka lama.

"Saya nampak orang lama yang dipilih semula, nampak Umno hendak orang lama kekal," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian hadiah Kejohanan Mendayung dan Perahu Panjang Putrajaya 2013, di Putrajaya hari ini.

"Sebelum dia (Mukhriz) bertanding lagi, saya dah kata dia (Mukhriz) nak kalah, dia (Mukhriz) punya peluang 50-50 atau kurang. Saya punya andaian memang betullah," katanya.

Sebanyak 146,500 perwakilan dari sejumlah 191 bahagian Umno mengundi mengikut sistem electoral college bagi memilih tiga Naib Presiden baharu. Setiap seorang daripada tiga calon yang memperoleh bilangan undi paling banyak daripada perwakilan bahagian, dikira meraih satu undi dari bahagian berkenaan.

Keputusan rasmi pemilihan Naib Presiden yang diumum awal pagi ini menunjukkan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang memperoleh 103 undi bahagian mendapat saingan sengit daripada Mukhriz yang memperoleh 93 undi bahagian.

Ditanya sekiranya keputusan pemilihan jawatan Naib Presiden parti itu mungkin menyukarkan proses transformasi Umno, Tun Mahathir berkata keputusan pemilihan semalam membuktikan arus perubahan dalam parti itu tidak berjaya.

"Tak tahulah...sesetengah orang hendak perubahan. Sesetengah orang hendak kekal. Itu terpulanglah"

Pemilhan Umno; Apa Yang Berubah?

Posted: 20 Oct 2013 01:08 AM PDT

HARAPAN tinggi yang diharapkan oleh rakyat melihat perubahan yang ketara dalam pemilihan Umno, ternyata melicit. Perwakilan Umno tidak sanggup melakukan transformasi, tidak sanggup mengubah status quo.

AYT sebelum ini, bererapa kali menulis dalam blog ini, walaupun sistem pemilihan parti telah diubah, namun pada akhirnya, Bahagian atau pemimpin juga akhirnya yang akan menentukan keputusan barisan kepimpinan parti.

Akan tetapi, kita juga sedikit lega, kerana keputusan pemilihan parti yang berakhir semalam, dan diketahui keputusannya dengan muktamad tengah hari tadi, telah menghalang sebahagian besar calon yang terpalit dengan politik wang, kecuali seorang.

Melihat kepada keputusan pemilihan parti semalam, samada melibatkan 2,500 perwakilan atau 146,000 nampaknya Umno tidak mampu berubah, tidak boleh membuat anjakan dan tidak berupaya membuktikan pewarisan yang meyakinkan.

Seperti yang AYT ramalkan berulang kali, status quo kepemimpinan tertinggi Umno kekal, walaupun sistem pemilihan parti berubah. AYT berulang kali menyatakan, bahawa pada pemilihan kali ini hanya calon-calon yang termasuk dalam "sistem" Presiden bakal menang, manakala mereka yang diluar "sistem" meskipun mempunyai ketokohan yang boleh membantu parti ke merecu kegemilangan tidak akan mampu menebusi lapisan sistem itu.

Najib kini memperolehi apa yang beliau inginkan, mempertahankan status quo bagi jawatan Naib Presiden. Keputusan pemilihan parti itu, memang baik untuk beliau dan parti, namun apa kah keputusan itu mampu membantu parti berdepan rakyat terutama dalam pilihanraya?

Semua kita tahu, bahawa barisan itulah yang berdepan dengan rakyat pada PRU-13 lalu, walaupun Umno mampu menambah kerusi daripada 79 kepada 88, namun secara keseluruhan BN kehilangan 7 kerusi daripada 140 turun kepada 133.

Keputusan Majlis Tertinggi semalam, yang membariskan pemimpin lama, membuktikan parti belum bersedia menyutik darah muda dan parti belum mahu kepada penyegaraan parti . 

Meskipun ada pemimpin baru yang berjaya masuk dalam barisan 25 AMT, tetapi jumlahnya amat sedikit, ertinya kehadiran mereka itu akan hanya memberi impak yang sedikit kepada wajah parti. 

Keputusan pemilihan semalam, nampaknya tidak ada tanda nyata bahawa Umno semakin muda, segar dan dibarisi generasi pelapis.

Sebelum pemilihan, memang satu keinginan agar berlaku kombinasi pemimpin lama dan muda, pemimpin yang mempunyai jawatan dan yang tidak, namun apa yang berlaku, majoriti AMT adalah daripada kalangan mereka yang berjawatan. Ertinya, kekangan ada pada mereka untuk bersuara lantang, kerana mereka pada masa yang sama mewakili kerajaan.

Apa kah Melayu terbela? melalui saf kepimpina parti yang baru!!! Apakah rakyat umum akan menyokong parti dan BN pada PRU-14? sesuai dengan saf kepimpinan yang ada? sama-sama kita tunggu.

Cucu Tok Selampit

Posted: 20 Oct 2013 01:02 PM PDT

Cucu Tok Selampit


DAP Pulau Pinang Rasis!!! Papantanda Kawasan Perumahan Bertulisan Cina

Posted: 19 Oct 2013 09:53 PM PDT


Pendedahan yang dilakukan oleh rakan Facebook, Analisa Politik Terkini, cukup mengejutkan. Pintu masuk Projek Taman Perumahan berhampiran persimpangan bulatan ke Lapangan Terbang Pulau Pinang menggunakan tulisan Cina sepenuhnya!!! Kalau tidak salah CTS terdapat undang-undang kecil pihak berkuasa tempatan yang menetapkan adalah menjadi satu kesalahan membuat iklan dan papan tanda tanpa kebenaran dan menggunakan bahasa selain Bahasa Malaysia.

Adakah Pulau Pinang sudah menjadi Pulau Mini Cina? Adakah perumahan itu khas untuk orang-orang Cina? Adakah orang-orang Melayu dan India di Pulau Pinang tidak mampu beli rumah lagi dan tinggal di kawasan pulau? Apakah ini tidak RASIS!!! Ini taman perumahan dan bukan taman Nirwana tempat simpan abu orang-orang Cina. Ini Malaysia dan bukan negara Republik of China. Mana pihak berkuasa tempatan? Sudah kena suapkah?

Kadar Baru Tambang Teksi Akan Diumum Suku Pertama Tahun Depan - SPAD

Posted: 18 Oct 2013 12:00 AM PDT


Satu kadar baru tambang perkhidmatan teksi di Semanjung Malaysia akan diumumkan pada suku pertama tahun depan. Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, kadar baru itu akan ditetapkan selepas mengambil kira hasil kajian dan semakan holistik yang dijalankan oleh agensi terbabit dan semua pihak yang terlibat.

Pelarasan kadar baru secara holistik ini akan mengambil kira enam kos komponen iaitu kenderaan, peralatan, bahan api, penyelenggaraan, overhead dan kos buruh selain kos hidup dan kualiti perkhidmatan. Pengerusi SPAD berkata demikian ketika merasmikan Program Interaksi Bersama Pengguna dan Industri Teksi - Kajian Kadar Tambang Teksi. Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Eksekutif SPAD, Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal.

Menurut TS Syed Hamid, penetapan kadar baru itu adalah bersesuaian kerana kali terakhir ia disemak semula pada 2009. Menurut TS Syed Hamid, SPAD sudah banyak kali mengadakan perbincangan dengan semua pihak terlibat tetapi ini adalah kali pertama kami menyediakan kertas kerja untuk memudahkan proses perbincangan dan menjadi asas kepada keputusan yang dibuat nanti. 

Semoga pelarasan harga teksi ini akan mengamalkan konsep menang-menang. Kita mengharapkan kenaikan tambang teksi ini dapat memberi sedikit kelegaan kepada golongan-golongan pemandu teksi dalam mencari sara hidup. Dalam masa yang sama, pengguna-pengguna teksi juga tidak terbeban dengan masalah kenaikan tambang teksi berkenaan.


TEKS1M Teksi Baru Amat Istemewa - Boleh Guna Kad Kredit / Debit Untuk Bayar Tambang!

Posted: 12 Oct 2013 10:00 PM PDT


Canggih, memang canggih!!! Naik teksi sekarang sudah boleh pakai kad kredit atau kad debit untuk membayar tambang. Ini  pasti satu lagi penambahan kepada opsyen sedia ada bagi pengguna kenderaan awam khusus nya bagi penduduk kota macam di Lembah Klang ini. Teksi ini pula  bukan teksi sembarangan tetapi teksi Proton EXORA baru yang besar dan selesa.

Jika sebelum ini, pelancong-pelancong luar selalu membuat aduan teksi Malaysia amat kecil dan tidak selesa, kini tidak lagi. Nampaknya agenda transformasi industri teksi berjalan lancar dan skim seperti TEKS1M ini menjadi kenyataan. Bukan sahaja cantik, bersih dan besar tapi Proton Exora ini masih mengenakan tambang bajet! Itu yang pasti menggembirakan penumpang mendengarnya.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) SPAD melihat keperluan menyatukan ketiga-tiga kelas teksi (teksi bajet, eksekutif dan premier) adalah bagi mengurangkan jurang kualiti perkhidmatan, sekaligus mewujudkan satu kelas perkhidmatan teksi sahaja di kawasan bandar, iaitu TEKS1M.

Dari maklumat yang diperolehi dari pihak SPAD, fakta-fakta berikut harus di ketahui oleh orang ramai dan juga sebagai pengguna teksi:

1) Terdapat sebanyak 16,012 kereta sewa di seluruh Malaysia yang mana daripada jumlah itu 87 peratus (13,923) milik individu dan 12 peratus (2,089) milik syarikat.

 2) 170 teksi premier yang terdapat di negara ini adalah milik syarikat sepenuhnya. Jumlah teksi lapangan terbang pula ialah 2,226. Daripada jumlah ini individu hanya memiliki 20 peratus (435) manakala 80 peratus (1,781) dimiliki syarikat.

 3) Ada terdapat 39,056 teksi bajet di negara ini dan daripada jumlah itu 48 peratus (18,759) adalah milik individu. Selebihnya, iaitu 52 peratus (20,297) dimiliki oleh syarikat.

 4) 33% peratus (957) dari jumlah 2,884 teksi  adalah milik individu dan 67 peratus (1,927) milik syarikat.  Berbeza dengan teksi bandar yang hanya boleh beroperasi di pusat bandar Lembah Klang, Johor Bahru dan Pulau Pinang, teksi eksekutif dibenarkan membawa penumpang ke mana-mana sahaja di Malaysia.

PEJUANG BANGSA

Posted: 20 Oct 2013 11:16 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Bila Ulama Umno Fathul Bari jumpa Anwar Ibrahim

Posted: 20 Oct 2013 04:49 AM PDTApa agaknya yang dibicarakan antara tokoh ulama muda Umno , Ustaz Dr Fathul Bari   bila berjumpa Anwar Ibrahim ?

Isu kalimah Allah ? Isu Melayu ? Pemilihan Umno ?

Hanya mereka sahaja nak tahu ..

KALIMAH ALLAH : NGO PERSOAL KDN & PDRM TAK BERANI BERTINDAK TERHADAP GUAN ENG ??

Posted: 19 Oct 2013 07:00 PM PDT
 Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) disoal berhubung kekebalan atau imuniti yang dimiliki Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang terus berkeras dengan pendirian parti itu berhubung isu kalimah ALLAH.

Penyelaras Jaringan Muslim Pulau Pinang (JMPP), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, polis dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan didesak selepas ini sekiranya tidak mengambil tindakan terhadap individu yang ingkar dengan perintah mahkamah.

"Sebelum ini ada pemimpin yang menyebut mahu membakar kitab Bible dan beliau diminta untuk memberi keterangan di Bukit Aman, tetapi kenapa Guan Eng yang sering berdegil untuk menggunakan kalimah suci ALLAH tidak dipanggil?
"Apa imuniti yang dia (Guan Eng) ada? Kenapa dia begitu kebal dalam isu ini sedangkan isu ini sangat sensitif. Dia berani mempersendakan kalimah suci ALLAH dan dengan bangga mengatakan pendirian partinya sedangkan mahkamah dah buat keputusan," katanya kepada media selepas demonstrasi di Masjid Simpang Enam, semalam.Pihaknya juga memberi amaran kepada Guan Eng dan DAP supaya tidak terus berdegil dengan pendirian mereka itu sekiranya tidak mahu negeri ini dalam keadaan kritikal.

Terdahulu, kira-kira 50 badan bukan kerajaan (NGO) Islam Pulau Pinang mengadakan demonstrasi secara aman di Masjid Simpang Enam dan berarak ke Komtar untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap kenyataan Guan Eng sebelum ini.

Demonstrasi melibatkan Perkasa, Persatuan Anak Jati Malaysia (Pajim),  Persatuan Muka Buku dan Gerakan Pelajar Semenanjung (GPMS) itu, sedikit kecoh apabila dihalang anggota polis ketika menyerbu ke tingkat 3 Komtar.

Walaupun dihalang polis,  mereka terus bergegas ke tingkat 3, Komtar dan menyerbu masuk ke pekarangan pejabat serta menghala ke arah lif bangunan itu.

Bagaimanapun dengan usaha polis, mereka akur dengan arahan dan beredar.

Mohamed Hafiz berkata, pihaknya menyokong usaha polis dalam menjalankan tugas namun kecewa apabila Guan Eng langsung tidak diambil tindakan walaupun banyak laporan ke atasnya dibuat.

Sebelum ini, Guan Eng menyatakan pendirian DAP yang bertegas menggunakan kalimah ALLAH yang mana parti itu tetap mempertahankan dan tidak akan berganjak daripada pendirian mereka.

Guan Eng berkata, walaupun Mahkamah Rayuan memutuskan Gereja Katolik dilarang menggunakan kalimah ALLAH dalam penerbitan akhbar mingguannya The Herald, DAP tetap dengan pendirian seperti sebelum ini dan pendirian itu jelas

AKAR UMBI DAH BERSUARA , 3 TRIO PENYANDANG NAIB PRESIDEN KEKAL

Posted: 19 Oct 2013 05:56 PM PDTDatuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengekalkan kerusi Naib Presiden UMNO dalam pemilihan penuh dramatik khususnya bagi menentukan tempat ketiga.

 Ketika Ahmad Zahid dan Shafie secara tidak rasmi diisytiharkan mengekalkan kedudukan mereka lebih awal iaitu kira-kira pukul 7 malam, Hishammuddin pula terpaksa menanti sehingga pukul 1 pagi sebelum keputusan tidak rasmi menunjukkan beliau menang. Ini berikutan saingan sengit yang diberikan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir yang mengejar rapat Hishammuddin dari segi perolehan undi bahagian.

 Biarpun Mukhriz memperolehi 90 undi bahagian tetapi secara tidak rasmi beliau menang dari segi perolehan undi popular. Ahmad Zahid mendapat 184 undi bahagian, Mohd. Shafie 173 undi manakala Hishammuddin 100 undi.
 Kejayaan Ahmad Zahid mengekalkan kedudukan nombor satu di kerusi tersebut sememangnya sudah diduga berikutan populariti beliau sejak memimpin Kementerian Dalam

Negeri. Sebelum ini, populariti beliau juga dikatakan melonjak ketika memimpin Kementerian Pertahanan apabila turut menamatkan konflik pencerobohan pengganas Kiram di Lahad Datu. Bagi Mohd. Shafie pula, beliau berjaya memperbaiki kedudukan dari tempat ketiga ke tempat kedua. Kegigihan beliau menjalankan tugas sebagai Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dikatakan banyak membantu beliau untuk mencapai kemenangan.


DIMENSI

Posted: 20 Oct 2013 11:05 AM PDT

DIMENSI


Pemilihan MT UMNO: Syabas betey!..Fuckatan mati pucuk! huhuhu

Posted: 19 Oct 2013 08:45 PM PDT

Media Pembangkang Bantu Popularkan Saya - Zahid

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, media cetak dan elektronik banyak membantu beliau dalam mempertahankan jawatan naib presiden bagi pemilihan kàli ini.

Beliau berkata, media pro-pembangkang turut mempengaruhi undi yang diperolehi dan membantu dari segi meraih populariti politik.

"Saya ucapkan terima kasih kepada portal-portal, majalah dan bahan-bahan liputan di media sosial pro-pembangkang.

"Mereka sebenarnya turut membantu mempopularkan saya," katanya kepada pemberita ketika hadir di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, awal pagi Ahad.

Ahmad Zahid berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai naib presiden dalam pemilihan kali ini bersama dua lagi penyandang Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Seri Shafie Apdal.

Beliau mendapat 185 undi, Shafie 174 undi dan Hishammuddin mendapat 100 undi.

Tiga lagi pencabar bagi jawatan tersebut iaitu Datuk Mukhriz Mahathir mendapat 91 undi dan Tan Sri Isa Samad serta Datuk Seri Mohd Ali Rustam masing-masing mendapat tujuh undi.

Beliau menambah, liputan yang diberikan dan isu-isu yang dimainkan media pembangkang banyak memberi keuntungan kepada beliau.

"Saya harap lepas ini mereka (pembangkang) jangan menyesal memberikan liputan kepada saya.

"Ini memberikan keberuntungan kepada saya dalam politik Umno," katanya.

Dalam pada itu, Menteri Dalam Negeri ini juga menjelaskan bahawa beliau bersama dua naib presiden lagi akan meneruskan agenda transformasi dan proses keremajaan Umno.

Katanya, beliau tidak mahu menjadi pemimpin bermusim dan sentiasa bersedia mendengar pandangan ahli sehingga peringkat akar umbi.

"Saya telah diberi kepercayaan oleh perwakilan di peringkat akar umbi dan bahagian untuk meneruskan agenda Umno.

"Saya yakin dengan prinsip yang saya pegang selama ini bahawa saya tidak mahu jadi pemimpin bermusim yang hanya bertemu rakan-rakan politik pada pilihan raya atau pemilihan parti sahaja," katanya. - mstar

keputusan pemilihan MT dah pun selesai dan pemenangnye dah pun di ketahui. mungkin kedengaran suare2 sumbang namun itu perkare biase ler dalam mana2 pemilihan pucuk pimpinan parti. takde ler sampai baling2 kerusi heheh. pun begitu sama ada cai ke tak cai akar umbi dah pun memilih yang terbaik. 

tahniah kepada yang menang dan syabas kepade yang tewas kerna dapat menerima kekalahan dengan hati yang terbuka. itu menandakan UMNO semakin matang dan terus relevan demi memperjuangkan agenda bangsa. 

Ok...masa utk merapatkan kembali saf2 yang ade. Ini ler masa untuk kita berperang di sg. limau. PRK yang akan membuktikan keikhlasan barisan kepimpinan baru UMNO berjuang untuk rakyat di sg. limau..mcm kate the unspinner..Kita ada kerja di Sg Limau dan Sarawak. DAP perlu dikerjakan. Kalau itu yang dipilih, banyak kerja perlu dilakukan untuk PRU14."

Maka bersiapsedia ler kite yekkk...opps jangan lupe bwk peluru penabur sbb peluru ni bley kene byk sasaran! kehkehkehkeh >:D

p/s: tahniah kepada Dato' Mohamad Aziz (timb. setiausaha tetap umno) dan Dato' Sri Ismail Sabri (Ahli Majlis Tertinggi) kerana berjaya mengekalkan kedudukan masing2.

bumiyang

Posted: 20 Oct 2013 03:27 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Oct 2013 01:24 AM PDT

Taipingmali (tm)


Keputusan pemilihan AJK Umno Bahagian Taiping

Posted: 20 Oct 2013 12:04 AM PDT

MT UMNO 2013-2016

Posted: 19 Oct 2013 05:48 PM PDT


Shalimin kekal Ketua Umno Bahagian Taiping

Posted: 19 Oct 2013 09:15 AM PDT


Yang Berbahgia Dato Shalimin Shaffie berjaya mengekalkan jawatan Ketua Bahagian yang dimenanginya dalam pemilihan 2009 yang lalu.

Shalimin mendapat 309 undi dan pencabarnya Dr Said Abu Hassan Said Abu Fasal yang hanya mendapat 19 undi.

Kerusi panas Timbalan Ketua Bahagian dimenangi oleh Saudara Ton Zalani Mat Darus dengan undi sebanyak 194 menewaskan Hj Shariful Juhari Abu Hasan yang mendapat 127 undi.

Sementara itu YB Dato Mohammad Zahir Mohd Khalid Exco Kerajaan Perak berjaya menewaskan dua pencabarnya iaitu Saudara Mohamad Nor Osman yang mendapat 98 undi dan Saiful Hizam Abu Zarim yang mendapat 2 undi sahaja. Undi yang diperolehi oleh Zahir ialah 213.

Keputusan pemilihan MT tidak diumumkan dan diserah kepada Umno Pusat.

Sahabat-Gunung

Posted: 20 Oct 2013 01:11 AM PDT

Sahabat-Gunung


`Orang Lama’ UMNO Johor, Shahrir Samad Kekal Ketua Bahagian

Posted: 19 Oct 2013 09:17 AM PDT

Tan Sri Shahrir Abdul Samad terus diberi kepercayaan oleh Umno Bahagian Johor Baharu apabila dipilih semula sebagai ketua bahagian pada pemilihan parti hari ini.

Pengerusi Tetap Umno Bahagian Johor Baharu Daud Mohd Noor berkata Shahrir, 64, yang kali pertama dicabar selepas memegang jawatan itu sejak 31 tahun menerima 396 undi berbanding dua lagi pencabarnya iaitu Datuk Ahmad Kemin (137 undi) dan Zulkifli Ismail (16).


Shahrir yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC)  percaya kejayaan mengekalkan jawatan itu adalah hasil sokongan berterusan yang diberikan anggota bahagian berkenaan ke atas khidmat yang dilakukannya di Johor Baharu sejak 30 tahun dahulu.

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Oct 2013 11:37 PM PDT

Panglima Perang Cyber


UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PENYOKONG DAN PENGUNDI VP01 DS @ZAHID_HAMIDI

Posted: 19 Oct 2013 08:29 PM PDT

Mesej ini dari penyokong kuat DS Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang bersyukur atas kemenangan beliau selepas usaha dan doa sehabis mungkin dilakukan.

Berterima kasih atas segala sokongan di semua arena dari segenap pelusuk masyarakat tanda penghargaan atas bantuan yang diberikan.

Meskipun hebat dan sengit namun suasana kekeluargaan telah menyelamatkan parti dari berpecah selepas pemilihan selesai dijalankan.

Marilah kita kembali bersatu atas perjuangan yang satu demi Alif ba ta DAN  BUKAN demi takhta wanita atau harta selepas selesai pemilihan ini.

Sejurus selepas menang DS Dr Ahmad Zahid Hamidi terus bersama penyokong beliau di sana sebelum pulang kira-kira jam 3 pagi.

Sempat juga dihubungi sahabat beliau di Mekah yang mendoakannya di Arafah untuk memberitahu kemenangan beliau semalam.

Kita bersyukur Allah makbulkan hasrat kita untuk menaikkan pemimpin terbaik kalangan yang baik-baik.

TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN PADU TUAN PUAN SEMUA DAN SEMOGA IA BERKEKALAN ATAS NIAT DEMI AGAMA BANGSA DAN NEGARA KITA.

Senarai Pendahulu 25 AJK Majlis Tertinggi UMNO

Posted: 19 Oct 2013 04:17 AM PDT

Berikut adalah 25 calon ahli Majlis Tertinggi (MT) yang mendahului 37 pencabar bagi mengisi penggal 2013-2016 setakat jam 5.45 petang:


1. Mustapa Mohamed (3) undi
2. Ismail Sabri Yaakob (3) undi
3. Ahmad Shabery Cheek (3) undi
4. Razali Ibrahim (3) undi
5. Shahidan Kassim (3) undi
6. Idris Haron (3) undi
7. Abdul Azeez Abdul Rahim (3) undi
8. Shamsul Anuar Nasarah (3)
9. Azalina Othman (3) undi
10. Mahdzir Khalid (3) undi
11. Abd Rahman Dahlan (3) undi
12. Tajuddin Abdul Rahman (3) undi
13. Ab Aziz Kaprawi (3) undi
14. Tawfiq Abu Bakar Titingan (3) undi
15. Hasan Malek (3) undi
16. Rizal Merican (3) undi
17. Jamil Khir Baharom (2) undi
18. Idris Jusoh (2) undi
19. Annuar Musa (2) undi
20. Jamaluddin Jarjis (2) undi
21. Mohamad Hasan (2) undi
22. Rosnah Abd Rashid Shirlin (2) undi
23. Sohaimi Shahadan (2) undi
24. Abd. Latiff Ahmad (2) undi
25. Wan Mohammad Khair-Il Anuar Wan Ahmad (1) undi


Setakat 6.22 PM - Ini Keputusan Naib Presiden UMNO 2013

Posted: 19 Oct 2013 03:48 AM PDT

menurut info tidak rasmi  :


Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi = 100

Datuk Seri Shafie Apdal = 86

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien = 56

Datuk Mukhriz Mahathir = 45

Datuk Seri Ali Rustam = 5

Tan Sri Isa Samad = 5info GAP klik sini http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com/2013/10/terkini-naib-presidenmakin-hot.html

KEPUTUSAN NAIB PRESIDEN UMNO SETAKAT 6 PETANG

Posted: 19 Oct 2013 03:33 AM PDT

Sumber tidak rasmi.

Keputusan Naib Presiden Setakat 5.30 pm : @Zahid_Hamidi terus mendahului dengan @MohdShafieapdal

Posted: 19 Oct 2013 03:05 AM PDT


menurut info tidak rasmi  :


Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi = 78

Datuk Seri Shafie Apdal = 68

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien = 46

Datuk Mukhriz Mahathir = 32

Datuk Seri Ali Rustam = 4

Tan Sri Isa Samad = 4

Pengerusi Selangor @NohOmar Putus Pemilihan Semula Wanita PJS Bahagian Gombak Puteri Pemuda Sepang

Posted: 19 Oct 2013 02:52 AM PDT

TANJONG KARANG - Pergerakan Wanita Umno Bahagian Petaling Jaya Selatan (PJS) dan Bahagian Gombak serta Pergerakan Puteri dan Pemuda Bahagian Sepang diarah mengadakan semula mesyuarat pemilihan sayap masing-masing oleh Jawatankuasa Aduan Umno Selangor.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, keputusan itu dibuat selepas jawatankuasa berkenaan menghantar laporan kepada Umno pusat berhubung aduan yang diterima berkaitan pemilihan kepimpinan sayap peringkat bahagian Sabtu lepas.

"Jawatankuasa aduan ini menerima 12 aduan dan selepas diteliti, empat aduan ini mempunyai bukti yang kukuh dan perbincangan selama dua hari telah diadakan sebelum dimajukan kepada Umno pusat," katanya pada sidang akhbar di Dewan Dato' Hormat di sini, hari ini.

Beliau berkata, aduan membabitkan sayap Wanita PJS adalah berkaitan pertukaran perwakilan sehingga menimbulkan pertikaian perbezaan dua undi untuk jawatan Ketua Wanita Umno bahagian itu.

Wanita bahagian Gombak pula membuat aduan berhubung perkiraan undi yang meragukan dengan beza satu undi sahaja selepas empat kali kiraan juga bagi jawatan Ketua Wanita, katanya.

Noh berkata, aduan sayap Puteri Sepang pula melibatkan 10 anggota jawatankuasa yang baharu dipilih manakala Naib Ketua Puterinya meletak jawatan kerana tidak puas hati dengan proses pemilihan yang dijalankan walaupun memenangi jawatan masing-masing.

Beliau berkata, aduan Pemuda Sepang pula berkaitan perjalanan pemilihan di bahagian itu yang didapati tidak mengikut prosedur standard yang ditetapkan oleh Umno pusat.

Panel Jawatankuasa Aduan itu yang terdiri daripada Noh, Setiausaha Umno Selangor Datuk Johan Abdul Aziz, Pengerusi Pemantau Jawatankuasa Pemilihan Umno Selangor Tan Sri Abu Hassan Omar dan Setiausahanya Datuk Salamon Selamat akan mengadakan mesyuarat pada Selasa ini bagi memutuskan tarikh mesyuarat pemilihan semula untuk keempat-empat sayap bahagian itu. - Bernama

Sinar Harian - Keputusan Sehingga 5 Petang : @Zahid_Hamidi Mendahului dan @MukhrizMahathir Menghampiri @HishammuddinH20

Posted: 19 Oct 2013 02:24 AM PDT


KUALA LUMPUR  - [KEMASKINI] Sehingga jam 5 petang tadi, pengundian bagi jawatan naib presiden menyaksikan pungutan undi:

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi = 63

Datuk Seri Shafie Apdal = 56

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien = 35

Datuk Mukhriz Mahathir = 30

Datuk Seri Ali Rustam = 4

Tan Sri Isa Samad = 4


sumber : http://www.sinarharian.com.my/penyandang-kekal-di-depan-zahid-dahului-1.212674

IMAM SYIAH MATI ATAS MIMBAR DIHEMPAP KIPAS KETIKA HINA RASULULLAH SAW

Posted: 19 Oct 2013 01:44 AM PDTKeputusan Naib Presiden UMNO - DS @Zahid_Hamidi Mendahului Diikuti Shafie Apdal - @Bernamaradio24

Posted: 19 Oct 2013 01:31 AM PDT

@bernamaradio24:

Umno N/Pres - Tidak rasmi: Zahid Hamidi (30 bahagian), Shafie Apdal (24), Hishammuddin (18), Mukhriz (15), Ali Rustam (3), Isa Samad (3)

The Unspinners

Posted: 19 Oct 2013 11:34 PM PDT

sekupangdua

Posted: 19 Oct 2013 11:21 PM PDT

sekupangdua


AZMAN BERTAMBAH POPULAR, RITA RUDANI PUN TAK LEPAS PELUANG BERGAMBARDENGAN NYA

Posted: 19 Oct 2013 09:12 PM PDT

Rupanya orang tidak lupakan lagi Pak Guard Azman kita ni.
Penghinaan yang diterima beliau itu nyata tidak dapat dimaafkan dengan mudah.
Simpati banyak pihak kepada beliau masih belum berakhir.


Rita Rudaini Sekeluarga Bergambar Dengan Pak Guard Azman Sindir


Ramai yang masih lagi mengambil peluang untuk bergambar dengan beliau sebagai tanda sokongan dan simpati setelah dimalukan oleh 'seseorang'.
Terkini, Rita Rudaini yang berada di Terminal Skypark bersama keluarganya hari ini pun sempat bertemu dengan Pak Guard Azman.

Siap bawak anak-anak dia berjumpa dengan Pak Guard Azman… hah…ini barulah contoh perempuan cantik yang baik kan.
Lagipun…Rita tunjuk sokongan kepada Pak Guard Azman ni ada sindiran jauh ke kepada sesiapa tu yang duduk sepasukan dengan sorang lagi tu ke…


APANAMA

Posted: 19 Oct 2013 11:02 PM PDT

APANAMA


WANTED TERRORIST Jamalul Kiram III is dead

Posted: 19 Oct 2013 08:35 PM PDT

Belantan

Posted: 19 Oct 2013 11:01 PM PDT

Belantan


Tewas bergaya - Nampaknya Mukhriz Lebih Popular Dari Hisham?

Posted: 19 Oct 2013 05:54 PM PDT


Ketiga-tiga penyandang, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO dalam pemilihan parti semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Mohd. Tajol Rosli Ghazali ketika mengumumkannya dalam sidang akhbar pukul 1.40 pagi ini berkata, setelah 188 daripada 191 bahagian disahkan kiraan undi, Ahmad Zahid memperoleh 185 undi manakala Mohd. Shafie mendapat 174 undi dan Hishammuddin, 100 undi.

Pesaing terdekat, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir pula mendapat 91 undi. Walaupun kalah dalam pemilihan mengikut sistem "electoral college", namun Mukhriz mengatasi Hishammuddin dari segi undi popular. Beliau mendapat 55,290 undi manakala Hishammuddin 54,829 undi.

Dua lagi calon, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam masing-masing sekadar mendapat lapan dan tujuh undi.

Mukhriz telah membuktikan malam ini bahawa beliau adalah future leader dan kita kena terus beri sokongan supaya beliau menjadi Naib Presiden No 1 pada pemilihan akan datang datang iaitu 3 tahun dari sekarang.

Kepada penyokong-penyokong Mukhriz diluar sana, jangan putus asa, perjalanan masih jauh lagi dan perjuangan belum selesai. Maju ke hadapan dan Perjuangan diteruskan. Mukhriz ada satu lagi tugas yang perlu dia lakukan iaitu PRK Sg Limau.


Lebih 146,000 ahli akar umbi Umno membuat pemilihan barisan pimpinan Majlis Tertinggi (MT) termasuk tiga jawatan Naib Presiden dalam mesyuarat perwakilan serentak di 191 bahagian di seluruh negara hari ini.

Bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, kedua-duanya telah dimenangi tanpa bertanding, masing-masing oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Selain memilih kepimpinan tertinggi Umno di peringkat pusat, perwakilan juga memilih barisan pimpinan di peringkat bahagian masing-masing.

Pada 12 Oktober lalu, pemilihan secara serentak juga diadakan bagi sayap-sayap meliputi Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri, juga di semua 191 bahagian.

Bagi jawatan pusat, pemilihan kali ini diadakan mengikut kaedah "electoral college", yang mana calon yang mendapat undi tertinggi di satu-satu bahagian dikira pemenang di bahagian terbabit dan mendapat satu undi.

Umno menganggap sistem baru ini sebagai usaha untuk mendemokrasikan parti dan membanteras politik wang. Sebelum ini, pemilihan Umno bagi peringkat pusat hanya membabitkan sekitar 2,500 orang dan diadakan bersempena perhimpunan agung parti di ibu negara.

Kepada mereka yang menang pada pemilihan parti hari ini, hendaklah menghulurkan tangan persahabatan dan bukannya bermegah atau angkuh dengan kuasa yang ada demi masa depan lebih gemilang. Ingat, kemenangan diraih perlu dianggap sebagai amanah besar yang perlu dipikul!

Yang kalah, tidak kalah dalam perjuangan. Perjuangan masih boleh diteruskan. Inilah semangat ahli UMNO yang sejati. Inilah yang dikatakan pertandingan persahabatan dalam keluarga.

Rapatkan barisan, teruskan perjuangan. Masih ada hari esok dan biarlah hari esok itu lebih hebat dan gemilang daripada hari ini!

Suara Politik
Belantan

Gempar...!!! Penerbit Filem Hina Rasulullah Tunai Haji Selepas Masuk Islam?

Posted: 19 Oct 2013 05:31 AM PDT


RIYADH, 18 Okt - Seorang penerbit filem Belanda yang memeluk Islam setelah mencetuskan kontroversi apabila menerbitkan filem yang menghina Nabi Muhammad S.A.W. berasa tenang dapat mengerjakan ibadat haji ketika ini.

Arnold Fandor dalam wawancara dengan akhbar Okaz Arab Saudi menceritakan bagaimana beliau mendapat ketenangan jiwa setelah memeluk Islam kira-kira setahun lalu, menyebabkan beliau bertaubat di atas segala dosanya.

Fandor yang bersedia untuk melontar di Jamrah bagi melengkapkan rukun hajinya, semasa diwawancara berkata beliau merasakan hatinya menjerit kegembiraan ketika menunaikan haji.

"Di dalam hati saya kini merasai ketenangan. Setiap kali saya berdoa saya akan mengelap air mata apabila mengenangkan dosa-dosa saya yang lalu dan bertaubat.

"Kini saya akan berkhidmat dan berusaha di dalam menghasilkan filem dan produk yang dapat menaikkan Islam serta yang mencerminkan kehebatan pencipta dan keperibadian akhlak mulia Rasulullah S.A.W. selepas pulang daripada haji," beliau dipetik sebagai berkata dalam akhbar itu semalam.


Sambil tersenyum, Fandor menyatakan beliau merasakan satu kepuasan yang tidak dapat digambarkan ketika menjejakkan kaki ke tanah suci.

Air matanya tidak henti-henti mengalir, menurut akhbar itu.

"Pada mulanya, terdapat kesulitan yang dihadapi oleh saya pada peringkat awal saya memeluk Islam kerana saya bukan datang daripada keluarga Islam dan membesar di persekitaran Islam.

"Walau bagaimanapun, ini tidak mematahkan semangat saya untuk belajar dengan lebih mendalam berkenaan agama yang agung ini.

"Saya berasa teruja untuk mendalami dan mengetahui tentang Islam. Lalu saya membaca banyak tentang Islam sehinggalah ia meresap ke dalam hati saya dan fikiran saya mengatakan bahawa agama Islam membawa satu mesej yang besar dan mulia.


"Kemudian perasaan tersebut semakin kuat sehingga hati saya terbuka lalu saya membuat keputusan untuk memeluk Islam. Sekarang saya bersyukur dan merasa amat bahagia serta memiliki ketenangan jiwa.

"Sebelum memeluk Islam, saya hanya membayangkan bahawa hidup ini hanya untuk menyedut udara sahaja.

"Saya dapati tidak ada ketenangan yang sempurna sehinggalah saya menziarahi makam Rasulullah S.A.W dan ketika itulah saya berhasrat untuk menerbitkan filem berkenaan keperibadian baginda yang mulia," katanya.

Fandor berkata ini kali pertama beliau mengerjakan haji dan kali kedua menjejakkan kaki ke tanah suci selepas melakukan umrah pada Februari lepas.

Katanya selepas selesai menyempurnakan urusan haji, beliau bercadang meluangkan masa beberapa hari di Madinah al-Munawwarah kerana beliau berasa amat selesa dan aman untuk membaca al-Quran dan kitab-kitab agama di Masjid Nabawi.- BERNAMA

Suara Politik
Belantan

Mukhriz Cuba Di Sabotaj Dengan Akaun Palsu FB TPM?

Posted: 19 Oct 2013 01:33 AM PDT


Muhyiddin Nafi Keluar Kenyataan Dalam FB Mukhriz Disingkir Kerana Politik Wang

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menafikan mengeluarkan kenyataan yang dibuat dalam satu akaun Facebook mengenai dakwaan adanya keputusan Jawatankuasa Disiplin Umno ke atas Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

Muhyiddin yang juga timbalan presiden Umno menegaskan akaun Facebook itu bukan milik beliau dan telah meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyiasat akaun Facebook itu yang menggunakan nama Tansri Muhyiddin Yasin'.

"Saya menafikan kenyataan yang dibuat dalam satu akaun FB (Facebook) mengenai dakwaan adanya keputusan Jawatankuasa Disiplin Umno ke atas Datuk Mukhriz.


"Saya tidak mengeluarkan kenyataan itu dan akaun FB itu bukan milik saya," katanya dalam kenyataan ringkas kepada media di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh di sini Sabtu.

Akaun Facebook itu dikesan memuat naik kenyataan pada pukul 8.30 pagi ini yang menyebut Mukhriz telah disingkir daripada percalonan naib presiden Umno.

Kenyataan itu, antara lain berbunyi "Pihak Lembaga Disiplin Umno telah membuat keputusan bahawa calon didapati telah melanggar etika parti dan secara langsung terlibat dalam penglibatan wang yang besar dan diedarkan pada program khas yang diadakan oleh pihak calon baru-baru ini.


"Saya berharap pihak Lembaga Disiplin Umno dapat menyiasat perkara ini secepat mungkin," menurut status dalam Facebook itu.

Status yang dimuat naik itu telah mendapat 45 komen dan 32 like setakat 1.30 petang ini.

Sementara itu di KUALA LUMPUR, Muhyiddin turut mengeluarkan kenyataan melalui akaun Facebook rasmi beliau, menafikan mengeluarkan kenyataan mengenai Mukhriz itu.

Suara Politik
Belantan

PenangWasabi

Posted: 19 Oct 2013 09:14 PM PDT

PenangWasabi


PAS SELANGOR BONGKAK, DAKWA TIDAK PERLU UNDI MELAYU UNTUK MENANG?

Posted: 19 Oct 2013 05:36 AM PDT


SHAH ALAM - PAS Selangor kini mula mendabik dada apabila mendakwa mereka tidak memerlukan undi kaum Melayu semata-mata sebaliknya pengundi kaum lain bagi memastikan kemenangan calon mereka di Selangor.

Mengakui perkara itu, Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abd Rani Osman berkata sebagai contoh di kawasannya, ( DUN Meru) dia tidak terlalu mengharapkan sokongan orang Melayu.

"Di DUN saya, kalau hanya mengharapkan undi Melayu semata-mata, tidak mungkin saya menang pada 2008, kerana mereka daripada kaum lain juga mengundi PAS. Ini kerana, kami dalam pakatan rakyat berjanji untuk memberi kemenangan kepada calon rakan dalam pakatan ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Pejabat PAS Selangor, di sini, semalam.

Katanya, PAS Pusat dijadual mengumumkan senarai penuh calon parti itu selepas mesyuarat barisan kepemimpinan parti esok (hari ini).

Sehubungan itu katanya, pakatan rakyat Selangor akan mengadakan satu majlis untuk memperkenalkan calon mereka dalam tempoh terdekat bagi membolehkan rakyat mengenali lebih dekat bakal wakil rakyat mereka.

Dalam majlis itu semalam, PAS Selangor turut memutuskan untuk mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan sebelum ini pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Selanjutnya sila baca di sini.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Oct 2013 09:07 PM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 19 Oct 2013 07:31 PM PDT

JURI RAKYAT


5 Macam Makanan Yang Dapat Menurunkan Kecerdasan Otak

Posted: 19 Oct 2013 07:11 AM PDT

makanan menurunkan kecerdasan

Makanan selain menjadi sumber tenaga dan nutrisi bagi tubuh, ternyata makanan juga dapat menjadi salah satu faktor menurunkan kecerdasan. Salah memilih makanan juga berbahaya bagi kesehatan tubuh kita . Nah berikut ini beberapa makanan yang dapat menurunkan kesehatan : 

1. Makanan manis 
Makanan yang manis -  manis yang mengandung gula dan zat aditif ini dapat menurunkan kecerdasan otak, hal ini dikarenakan karena  tingginya zat fruktosa yang ada di dalam makanan manis akan menimbulkan masalah neurologis. 

2. Alkohol 
Mengkonsumsi alkohol bukan hanya dapat membahayakan fungsi hati, tetapi juga dapat menurunkan kecerdasan otak . 

3. Junk food 
junk food merupakan salah satu makanan yang mengandung lemak , lemak yang ada di dalam junk food akan mempengaruhi produksi dopamin di dalam otak sehingga dapat menurunkan kecerdasan otak . 

4. Rokok atau nikotin 
Rokok atau nikotin bukanlah salah satu produk makanan, tapi rokok saat ini sering dii konsumsi oleh para pria dan wanita , di dalam rokok mengandung zat aditif yang berbahaya bagi tubuh , selain itu rokok juga dapat menurunkan kecerdasan otak kita karena rokok atau nikotin ini dapat mempengaruhi produksi dan fungsi neurotransmitter. Neurotransmitter berfungsi untuk mengencangkan kapiler, pembuluh darah yang memainkan peranan penting dalam fungsi otak. 

5. Makanan olahan 
Makanan olahan merupakan makanan yang dapat menurunkan kecerdasan otak, karena hampir semua makanan olahan mengandung bahan kimia berbahaya seperti zat pewarna, zat adiktif, perasa buatan, dan pengawet yang tentu sangat berdampak buruk bagi kesehatan tubuh kita. Itulah beberapa makanan yang dapat menurunkan kecerdasan otak kita , sebaiknya hindari  jenis – jenis  makanan seperti diatas .

5 Wanita Yang Melahirkan Tanpa Hamil

Posted: 19 Oct 2013 06:54 AM PDT

Melahirkan tanpa hamil merupakan hal yang tidak mungkin terjadi tapi nyatanya di dunia ini ada beberapa wanita yang melahirkan bayi mereka tanpa hamil pastinya kamu tidak akan percaya sebelum membaca cerita 5 orang berikut ini yang melahirkan tanpa hamil terlebih dahulu penasaran seperti apa simak 5 wanita yang melahikan bayi tanpa hamil berikut ini. 
1. Suryati Suryati merupakan janda yang tidak memiliki suami namun kejadian aneh datang menghampirinya ketika tanggal 7 Mei 2010 sekitar pukul 20.40 WIB suryatai melahirkan tampa proses kehamilan yang dialami pada wanita pada umumnya. 

Wanita yang kesehariannya bekerja sebagai buruh tani ini sebelumnya tidak ada tanda-tanda akan melahirkan seorang bayi. Suryati melahirkan usai pulang dari membantu hajatan tetangganya. 

Saat hendak tidur ia merasakan sakit yang luar biasa di bagian perut. Tanpa ia sadari perutnya semakin membesar. Bidan setempat, Syamsiyah, mengakui keanehan atas apa yang menimpa Suryati. Sebab, menurut Syamsiah, untuk bisa melahirkan seorang perempuan akan melalui proses yang sangat panjang dan lama. Tak hanya itu, sang bayi yang kemudian diberi nama Wahyu Cahyono ini ternyata terlahir dalam keadaan sudah disunat.

2. Amanda Burger Amanda Burger wanita asal Waterloo, Iowa, AS, mengalamai kejadian yang mungkin tidak bisa di lupakan dalam hidupnya. Pada tahun 2010 lalu Amanda Burger melahirkna seorang bayi perempuan bernama Mckinlee Burger tanpa tahu jika  dirinya sedang hamil. Amanda mengaku bahwa dirinya tidak pernah merasakan kehamilan bahkan tanda tanda kehamilan pada dirinya tidak pernah datang bahkan setiap bulanya Amanda selalu datang haid, namun ia mengaku jika waktu itu berat badanya bertambah 7-10 kg.

3. Amanda Prentice 

http://1.bp.blogspot.com/-OIwbZ4frEcw/T6guHow9KJI/AAAAAAAAQ6M/7n2BxOF9cLU/s320/Amanda+Prentice.jpg

Kejadian unik terjadi pada pasangan suami istri antara Amanda dan Bill Prentice selama 4 tahun pasangan ini selalu melakukan program untuk mendapatkan momongan namun hasilnya nihil. 

Kejadian unik terjadi ketika Amanda mengalami pendarahan yang cukup luar biasa segeralah suami Amanda membawakan istrinya kesebuah rumah sakit terdekat dari hasil pemeriksan dokter ternyata Amanda telah hamil selama 8 bulan hasil pemeriksaan dokter ini tentu saja mengejutkan sang suami sebab selama ini istrintya tidak pernah menunjukan tanda tanda kehamilan. 

Untuk menyelamatkan bayi yang dikandung Amanda dokter harus melakukan oprasi caesar. Melalui tindakan medis, pasangan ini kemudian memiliki buah hati yang diberi nama Aleanna Makenleigh Rose atau kerap dipanggil Allie Mckinley Rose.

4. Jennifer West 

http://a.abcnews.com//images/GMA/abc_pregnant_080729_mn.jpg

Jennifer West melahirkan setelah dua jam dikabarkan hamil oleh dokter. Kejadian ini terjadi akibat Jennifer West merasa ada yang tidak beres pada dirinya ketika ia sedang liburan bersama suaminya Jennifer West mengalami sakit yang luar biasa. Sang suami kemudian membawa Jennifer West ke rumah sakit dan ditangani di ruang gawat darurat. Namun dari hasil pemeriksan dokter ternyata sang suami tidak mendapatkan kabar tetntang penyakit yang dialami istrinya melainkan kabar gembira bahwa istrinya tidak lama lagi akan melahirkan akhirnya setelah duajam mendapatkan perawatan tim medis Jennifer West melahirkan seorang bayi yang diberi nama Robert Heyward West. Jennifer West merasa tidak pernah merasakan tanda tanda kehamilan ketika dibawa kerumah sakit oleh suaminya  bahkan ia masih terus mengkonsumsi pil kontrasepsi untuk mencegah kehamilan .

5. Jessica Kosciuszko Akibat rasa sakit perut yang luar biasa yang dialami Jessica Kosciuszko sang tunagan kemudian membawa dirinya kerumah sakit terdekat untuk mendapatkan tindakan medis namun alangkah kagetnya ketika dokter menyatakan bahwa Jessica Kosciuszko lagi hamil seorang bayi setelah 15 menit pemeriksaan dokter Jessica Kosciuszko hamil anak perempuan yang diberi nama Alexis Barbara. Kejadian ini sangat mengejutkan Jessica Kosciuszko sebab hasil tes kehamilan yang dilakukan Jessica Kosciuszko menunjukan dirinya tidak hamil. Setelah dua minggu Alexis Barbara lahir Jesika dan tunanganya memutuskan untuk menikah.

Kamera Ponsel Canggih Bisa Tembus Dinding dan Baju

Posted: 19 Oct 2013 06:41 AM PDT

Apa yang akan kamu lakukan jika kamera ponsel kamu bisa melihat apa yang ada di balik dinding, palasti, bahakan yang ada di dalam baju pastinya seru banget bukan. 


Kamera Cangih

Kini para ilmuan telah mengembangkan sebuah kamera ponsel yang dapat melihat 'menembus' dinding, kayu dan plastik dan bahkan kain, seperti baju.  

Ponsel kmu bisa sebagai 'kacamata sinar-x' yang dapat melihat apa aja . Sebuah cips cangih telah di kembangkan para ilmuan cips ini akan di tanamkan di dalam kamera ponsel sehinga kamera ponsel bisa mengetahui apa yang ada di balik dinding bahkan bisa melihat apa yang ada di balik pakaiyan, natinya pengunan cips ini dapat membatu para petugas keaman untuk mendeteksi uang palsu dan melihat barang apa aja yang di bawa di dalam baju dan tas. 


Untuk saat ini, chip ini baru bisa bekerja untuk waktu yang singkat. Chip ini bekerja di jaringan Terahertz (THz) dari spectrum elektromagnet yang merupakan salah satu rangkaian panjang gelombang yang ada di antara gelombang mikro dan sinar infra merah. "Kami berhasil menciptakan pendekatan untuk membuka porsi itu. 


THz memiliki potensi yang sangat menguntungkan," ungkap profesor teknik elektro Dr Kenneth O dari UT Dallas. Chip ini natinya akan di gunakan bersaman dengan chips  CMOS karena harganya yang terjangkau dan banyak digunakan di berbagai produk sehari-hari, seperti komputer, ponsel pintar, TV definisi tinggi dan konsol game. 


Sehinga biyaya yang di keluarkan untuk mendapatkan cips ini menjadi cukup murah. Kita tungu saja chips ini sampai di produksi masal sehinga ponsel kamu nati bisa melihat apa aja di balik benda yang tertutup.

Jupe Berpose Topless Tanpa Bra

Posted: 19 Oct 2013 06:37 AM PDT

Jupe Alias Julia Peres berpose tanpa bra  atau topless untuk memperingati hari tanpa bra sedunia

Jupe topless di hari tanpa bra

Hari tanpa bra sendiri diperingati untuk kepedulain terhadap kanker payudara, sebab banyak orang yang menduga dengan menggunakan bra dapat menimbulkan resiko konker payudara pada wanita. 

Kanker payudara sendiri merupakan kanker paling membunuh wanita setiap tahunya. Nah untuk memperingati hari tanpa bra ini Jupe artis yang terkenal memiliki payudara yang sangat besar memperingatinya dengan berpose tanpa bra alias toples foto Jupe topless ini kemudian di unggah ke media sosial milik jupe  seperti twitter dan instagram. 

Di foto pertama, Jupe benar-benar tanpa bra. Ia sengaja berpose menghadap kamera. Jupe memeluk boneka super besar. Jupe sengaja menutupi tubuhnya dengan boneka itu agar payudaranya tak terlihat. "No bra se-dunia. Peduli boobs cancer," begitu jupe menulis. Di foto satu lagi, Jupe berpose membelakangi kamera. Ia membiarkan punggungnya terlihat mulus, sebagai bukti kalau dirinya tidak mengenakan bra. "So much care," katanya.

Inilah Gua Terbesar di Dunia

Posted: 19 Oct 2013 06:20 AM PDT

Gua Son Doong, Vietnam disebut sebagai gua terbesar di dunia. Cukup masuk akal, karena saking besarnya sanggup menampung gedung setinggi 40 lantai. Bayangkan, lebarnya lebih dari 200 meter, tinggi 150 meter, dan panjangnya 9 kilometer.
Gua ini ditemukan oleh masyarakat setempat tahun 1991. Namun saat itu belum ada yang berani masuk karena jalan masuknya terlalu curam. Barulah pada 2009 petualang Inggris menjelajah ke dalamnya. Dan langsung terpesona dengan luasnya gua tersebut.

Gua Son Doong terletak di Taman Nasional Phong Nha-Ke Bang. Son Doong adalah satu dari banyak gua yang terletak di taman nasional seluas 85.754 hektare ini, yang merupakan situs Warisan Dunia UNESCO.
Gua Son Doong saat ini akan dibuka untuk wisatawan. Seperti dilansir Huffington Post, Senin (9/9/2013) agen wisata Oxalis  siap membawa wisatawan masuk hingga ke 80 meter bagian dalam gua.
 Di hari pertama, wisatawan akan bermalam di Hand of Dog, sebuah stalakmit besar di dalam gua, yang bentuknya seperti tangan anjing. Kemudian, pengunjung akan melihat ke hutan di dalam gua, yang juga dihuni oleh monyet dan rubah. 
Lorong gua serta sungai-sungai bawah tanah yang ada di dalam gua memberikan pengunjung sebuah pengalaman perjalanan menuju ke pusat bumi yang berbeda. Berminat? Kabarnya paket wisata tersebut ditawarkan seharga USD3000 (sekira Rp30 juta).

Cara Alami Mengusir Serangga dan Tikus dari Rumah

Posted: 19 Oct 2013 06:16 AM PDT

Apakah rumah Anda banyak kecoa, semut, nyamuk, dan tikus? Bila iya maka tips berikut ini akan sangat membantu Anda untuk menjauhkan hewan-hewan pengganggu itu dari rumah Anda. 

Cara alami ini menggunakan sesuatu yang memang tidak disukai oleh hewan-hewan pengganggu seperti di atas. Semua bahannya relatif mudah untuk dicari. 


Bahan-bahan yang perlu disiapkan 

1. Merica Butir 2. Minyak Serai 


3. Jeruk Nipis 4. Buah Mengkudu 


5. Kain Kasa 

6. Kain Lap7. Karet Gelang Cara Membasmi Kecoa 
 1. Haluskan merica butir
 2. Tempatkan dalam kain kasa
 3. Ikat dengan karet gelang dan buat beberapa buah
 4. Letakkan di tempat-tempat yang menjadi sarang atau tempat lalu-lintas kecoa.


Cara Membasmi Nyamuk 
 1. Sekarang mulai banyak dijual sari pati serai atau biasa disebut minyak serai.
 2. Gunakan minyak serai sebagai pengusir nyamuk.
 3. Caranya, teteskan sekitar 10 tetes minyak serai ke dalam 1 liter air untuk ngepel lantai.
 4. Aroma serai akan mengusir nyamuk.
 5. Lakukan secara teratur setiap hari agar nyamuk tidak berani mendekat.

Cara Membasmi Semut 

 1. Gunakan perasan air jeruk nipis untuk menghilangan semut.
 2. Caranya, peras jeruk nipis dan campur airnya ke dalam 50cc air.
 3. Celupkan kain lap, dan gunakan kain itu untuk membersihkan tempat berkumpulnya semut atau jalur yang biasa dilewati semut.

Cara Membasmi Tikus 

 1. Gunakan buah mengkudu yang sudah masak.
 2. Kenakan sarung tangan, lalu potong-potong buah tersebut.
 3. Sarung tangan diperlukan untuk menghindari getah buah mengkudu, sebab jika terkena tangan getahnya dapat menimbulkan rasa gatal.
 4. Letakkan potongan buah di dalam beberapa wadah lalu tempatkan wadah-wadah tersebut di sudut-sudut yang sering dilalui tikus atau pada tempat-tempat di mana tikus bersarang.
 5. Bau buah mengkudu akan membuat tikus kabur dan kapok datang lagi.

Inilah Alasan Mengapa Pria Lebih Baik dari Wanita dalam Mengemudi

Posted: 19 Oct 2013 06:08 AM PDT

Seringkali terdengar candaan yang mengatakan bahwa wanita tidak mampu mengemudi sebaik pria, hal ini ternyata benar, karena ilmuwan menemukan alasannya. Pria lebih baik saat mengemudi dibanding wanita karena pengaruh hormon testosteronnya.


Ketika mengemudikan mobil atau kendaraan lain, seseorang membutuhkan kendali arah yang baik, hal ini dapat dipengaruhi oleh hormon testosteron. Menurut sebuah studi analitis, testosteron inilah yang menyebabkan kemampuan navigasi spasial pria lebih baik daripada wanita.

"Penelitian yang kami lakukan sebelumnya menunjukkan bahwa wanita yang mendapatkan testosteron mengalami peningkatan ketrampilan dalam hal navigasi," kata Justin Rhodes, profesor psikologi di University of Illinois, yang memimpin penelitian tersebut.

Selain memiliki kemampuan navigasi yang lebih baik, hormon testosteron juga dapat membuat pria lebih adaptif. Sifat adaptif ini memberikan keuntungan bagi pria agar lebih mudah menyesuaikan diri dengan keadaan atau hal-hal yang baru dan menantang.

Rhodes bersama tim peneliti yang lain menganalisa 35 studi lain yang mencakup data tentang rentang kemampuan spasial dari 11 spesies hewan, seperti cumi-cumi, tikus, rusa, kuda, dan lain sebagainya termasuk manusia.

Tim peneliti menemukan bahwa 8 dari 11 spesies tersebut menunjukkan bahwa pejantan atau laki-laki (pada manusia) memiliki kemampuan spasial yang lebih baik dari spesies betina atau perempuan (pada manusia).

"Temuan ini mendukung hipotesis yang seringkali diabaikan, bahwa pria lebih baik dalam hal navigasi spasial atau arah," tambah Rhodes, seperti dilansir Health India.

Komputer Saku Bangsa Islam Di Abad Pertengahan

Posted: 19 Oct 2013 05:53 AM PDT

Bangsa-bangsa Islam di abad pertengahan ternyata sudah punya "komputer ajaib" yang bisa membantu mengetahui waktu dan posisi benda-benda di angkasa, membantu dalam pelayaran, mempertahakan keakuratan kalender, memperkirakan gerhana, bahkan mengukur bumi.

Komputer ini umumnya tidak besar, bentuknya bundar seperti jam saku dengan diameter 15 cm saja (ada beberapa yang dibuat dalam skala besar). Astrolab, demikian namanya.

Astrolab / nicolas.brodu.numerimoire.net


Astrolab merupakan peranti astronomi yang paling penting sebelum era teleskop muncul. Ilmuwan abad pertengahan di Timur Tengah, khususnya bangsa Islam telah menggunakan alat ini untuk berbagai hal, seperti tertulis di awal artikel.

Astrolab secara prinsip sebenarnya sudah ada sejak sekitar 150 SM. Namun, bentuk fisiknya baru muncul kira-kira 400 M. Alat ini menjadi bagian penting di periode Islam sejak tahun 800 M.

Astrolab terdiri dari sebuah model langit yang tertera pada lempeng logam melingkar.  Di sekliling lingkar luar lempeng logam itu terukir skala derajat, atau kadang penanda waktu. Jarum penunjuk yang bisa diputar (alidad) digunakan untuk menentukan ketinggian suatu bintang ketika peranti ini diangkat setinggi lengan yang teracung. Hasilnya kemudian terbaca pada ukuran berskala.
republika.co.id


Dengan astrolab ini, penggunannya juga bisa mengenali bintang-bintang, memprediksi kapan matahari terbit dan tenggelam setiap hari, menentukan jarak ke Mekah, menyurvei tanah, menghitung tinggi objek, hingga.... berlayar!

Tak heran, bangsa-bangsa Islam masa itu menjadi petualang tangguh baik di darat atau laut. Lewat merekalah, akhirnya astrolab diperkenalkan kepada bangsa Eropa melalui Spanyol (Moor).

Meskipun bangsa Yunani dulu sudah meyakini bentuk bumi adalah bulat, entah mengapa pada perkembangannya bangsa-bangsa di Eropa lebih menerima pendapat soal bumi yang datar. Mata mereka mulai terbuka setelah Copernicus dan Galileo-Galilei memberi pembuktian soal bumi bulat.

Padahal dalam Perjanjian Lama, kitab suci umat Kristen sendiri sudah menulis tentang bumi itu bulat. Demikian juga Quran meyakini bentuk bumi pun bulat.

Ilmuwan-ilmuwan muslim membukitkan iman mereka dengan penyelidikan lanjut, diantaranya melalui astrolab ini.

Sekitar abad 9 M, saat bangsa Islam menguasai separuh dunia, naskah-naskah ilmiah seperti karya astronom Yunani Ptolemeus diterjemahkan ke bahasa Arab. Dinasti Abbasiyah juga mendapatkan naskah-naskah Sansekerta yang kaya akan informasi tentang matematika, astronomi, dan ilmu pengetahuan lainnya.

Observatorium juga banyak dibangun di kota-kota tempat peradaban Islam berada. Di tempat ini, para ilmuwan memiliki berbagai alat paling canggih masa itu seperti astrolab, kuadran, sekstan, dan  jam matahari.

Penetapan Mekah sebagai kiblat mendorong cendikiawan Muslim mempelajari ilmu falak. Sejak abad 13, banyak masjid dibangun memperkerjakan seorang astronom profesional (muwaqqit) sehingga bisa menentukan arah kiblat secara tepat. Lagi-lagi, komputer saku astrolab jadi panduan utama.
yolanitaseptiana.blogspot.com

Tidak itu saja, ilmuwan Muslim bisa menentukan tanggal dan hari-hari raya untuk ibadah berdasar pengamatan pada peredaran bulan dan matahari, dan mereka juga bisa membantu orang yang akan naik haji merencanakan rute perjalanan paling efisien ke Mekah.
Ini satu contoh ilmu mutakhir yang hingga kini diakui kebenarannya: 

Tahun 1031, Abu Raihan al-Biruni sudah menyebutkan kemungkinan bahwa planet-planet berotasi mengikuti orbit yang elips, bukan bulat.
Mengukur Bumi

Ekspansi Islam ke berbagai belahan bumi menciptakan pembuatan peta bumi ini, termasuk pembuatan globe. Para pembuat peta berupaya keras melakukan pengukuran yang akurat.

Khalifah al-Makmun pernah mengutus dua tim survei ke Gurun Siria dilengkapi astrolab serta tongkat dan tali pengukur. Dua tim tersebut berjalan berlawan arah hingga mereka mengamati satu derajat perubahan ketinggian Bintang Utara. Hasil perhitungan mereka menunjukkan bahwa jarak yang mereka tempuh sama dengan satu derajat garis Lintang, atau 1/360 keliling bumi.

Monumen astrolab di Dubai / sciencephoto.com


Jadi, setelah dikalkulasi, keliling bumi dari kutub ke kutub adalah 37,369 kiometer. Perhitungan ini sangat mendekati dengan hasil teknologi modern jaman sekarang, yakni 40,008 kilometer!

Maka kesimpulannya, tak menutup kemungkinan bila peradaban bangsa Islam saat jaya dulu menyebar hingga ke ujung-ujung bumi, dan bahkan (boleh jadi) sampai ke Amerika.

Mimpi-mimpi Seperti Ini Bisa Menunjukkan Kondisi Kesehatan Anda

Posted: 19 Oct 2013 05:51 AM PDT

Semua orang pasti pernah bermimpi saat tidur, baik mimpi indah maupun mimpi buruk. Ada banyak cara untuk menafsirkan mimpi, misalnya terkait dengan peruntungan. Secara medis, bisa punya menunjukkan status kesehatan.

Diperkirakan, manusia mengalami mengalami 4-6 mimpi dalam semalam. Namun dari sekian banyak mimpi, hanya sekitar 2-3 yang bisa diingat saat bangun tidur. Dibanding laki-laki, perempuan lebih banyak mengingat mimpi.

Beberapa penelitian mengaitkan jenis-jenis mimpi dengan status kesehatan seperti dikutip dari Daily Mail.


1. Mimpi buruk


Kemungkinan penyebab mimpi buruk adalah pemakaian obat-obat jantung dan tekanan darah tinggi golongan beta blocker, gangguan migrain, maupun kurang tidur. Obat-obat golongan beta blocker diyakini mengubah komposisi kimia otak sehingga memicu terjadinya mimpi buruk.

Lemah jantung juga sering memicu mimpi buruk saat tidur. Hal itu dibuktikan dalam penelitian pada 6.000 orang dan dipublikasikan di Netherland Journal of Medicine. Menurut penelitian ini, seseorang dengan denyut jantung tidak teratur akan mengalami peningkatan risiko mimpi buruk sebanyak 3 kali lipat.

Kemungkinan penyebab lainnya adalah gangguan pernapasan. Berkurangnya pasokan oksigen ke otak memicu perubahan komposisi kimia yang menghadirkan mimpi buruk saat tidur.


2. Mimpi yang muncul lebih sering dari biasanya

Kemungkinan penyebabnya adalah temperatur udara yang terlalu dingin atau terlalu hangat di malam hari. Perubahan hormon, nyeri kronis dan pemakaian antidepresan juga bisa menyebabkan mimpi muncul lebih sering dari biasanya.

Prof Jim Horne, pakar kesehatan tidur dari Loughborough University membenarkan bahwa temperatur udara di malam hari bisa mengubah ritme bermimpi karena kenyamanan tidur terganggu.

"Makin sering tidurnya terganggu, makin besar pula kemungkinan terbangun tengah malam dan itu berarti lebih banyak mengingat mimpi," kata Prof Horne.

Prof Horne menambahkan, pengaruh hormon terhadap mimpi juga bisa diamati pada perempuan yang sedang datang bulan. Biasanya, rasa tidak nyaman membuat para perempuan mengalami gangguan tidur dan sering terbangun sehingga lebih banyak mengingat mimpi. Akibatnya, mimpinya seolah jadi lebih sering.


3. Mimpi diserang

Kemungkinan penyebabnya adalah gangguan pada saraf otak misalnya penyakit Alzheimer dan Parkinson. Kecenderungan untuk sering bermimpi buruk bahkan bisa muncul 10 tahun sebelum gejala Alzheimer muncul.

"Ini bisa menjadi gejala pertama yang kita lihat. Saya mengingatkan orang yang didiagnosis dengan gangguan ini untuk mengamati tanda lain misalnya gangguan saraf, tremor (gemetar) dan ingatan mudah lupa. Tujuannya agar bisa ditangani sejak dini," kata Prof Horne.


4. Mimpi yang membuat orang sering terbangun

Pola makan yang tidak sehat merupakan salah satu penyebab munculnya mimpi-mimpi yang membuat orang terbangun tengah malam. Makan makanan berlemak, mengalami kegemukan, dan makan karena stres bisa memkicu mimpi jenis ini.

Prof Horne mengatakan makan terlalu banyak apalagi yang berlemak, menyebabkan tekanan pada katup pembatas lambung dengan kerongkongan meningkat. Bila katup terbuka, asam lambung akan naik dan memicu rasa tidak nyaman hingga akhirnya orang tersebut terbangun.


5. Mimpi aneh dan tak terlupakan

Konsumsi alkohol, infeksi, menopause dan penggunaan obat anti malaria bisa memicu mimpi jenis ini. Mimpi-mimpi tak wajar yang terus tergiang-ngiang dalam ingatan saat terbangun dar tidur.

"Cuaca tidak menyenangkan juga bisa menyebabkan kondisi setengah tidur dan setengah bangun, yang memicu mimpi-mimpi aneh," kata Dr Patrick McNamara, ahli saraf dari Boston University Medical School.

Obat malaria sering memicu mimpi aneh karena menganggu pelepasan senyawa asetilkolin di otak. Senyawa tersebut berhubungan dengan kemampuan mengontrol mimpi, sehingga mimpi menjadi aneh-aneh saat kadarnya berkurang.


6. Mimpi erotis

Mimpi tentang hal-hal berbau seksual merupakan hal yang wajar di semua usia, dan meningkat saat beranjak tua. Bahkan sampai usia 60-an tahun, mimpi erotis masih sering muncul dalam tidur.

"Banyak klien kami di usia 60-70 tahun masih mengalami mimpi erotis. Yang mengejutkan, mimpi tersebut tidak benar-benar berhubungan dengan kehidupan seksualnya, tapi justru terkait dengan kreativitasnya," kata seorang psikolog, Ian Wallace.

120 Juta Tahun Lalu, Burung Punya Dua Ekor

Posted: 19 Oct 2013 05:48 AM PDT

Tim paleontologi dari Chinese Academy of Sciences, di Beijing, China, mengungkapkan bahwa 120 juta tahun lalu burung memiliki dua ekor. Temuan ini membuat jalur evolusi yang rumit dari spesies burung.

Melansir Fox News, hal itu diketahui dari fosil burung purba Jeholornis. Habitatnya di China bersama hewan pra-sejarah lainnya.


Burung Jolohornis [ilustrasi]

Dari temuan fosil, Jeholornis merupakan burung berukuran lebih besar dari kalkun, memiliki cakar pada sayap-sayapnya, dan terdapat tiga gigi kecil di bagian rahang bawah.

Uniknya, para ahli paleontologi juga menemukan Jeholornis jantan mempunyai ekor yang panjang dan berjumlah dua. Belum diketahui apa fungsi dari dua ekor itu, apakah sebagai pendukung terbang atau hanya berfungsi untuk memikat lawan jenisnya.

"Dua ekor yang ditemukan pada burung Jeholornis sangat mengherankan. Ini merupakan jalur evolusi baru untuk hewan spesies burung," kata Jingmai O'Connor, Pemimpin Penelitian dari Chinese Academy of Sciences.

"Fungsi salah satu ekor yang dipenuhi bulu-bulu berwarna-warni sepertinya mirip dengan fitur yang ada pada burung merak, yaitu untuk memikat perhatian lawan jenisnya," ujar O'Connor.

Burung Jolohornis [ilustrasi]

Namun, menurut Julia Clarke, ahli paleontologi dari University of Texas, AS, fungsi dari dua ekor adalah untuk menciptakan stabilitas terbang. 

Sebagian menyimpulkan, salah satu ekor itu sepertinya tidak mempunyai fungsi tertentu dan berevolusi menjadi satu ekor saja pada burung-burung modern.

"Bentuk dua ekor itu adalah sebuah jalur evolusi pada spesies burung. Tapi, temuan dua ekor pada burung Jeholornis adalah aneh dan ganjil," tutup Clarke.

Hasil penelitian sudah diterbitkan di Proceedings of the National Academy of Sciences dengan judul "Unique caudal plumage of Jeholornis and complex tail evolution in early birds."

Astaga! Kepala Boneka Manekin Ini Bisa Bergerak!

Posted: 19 Oct 2013 02:42 AM PDT

Astaga! Kepala Boneka Manekin Ini Bisa Bergerak!

Jantung siapa yang tidak nyaris copot melihat kepala boneka manekin bisa bergerak. Beberapa orang ini pernah mengalaminya.
Tentu saja itu hanya bagian dari acara reality show. Prank ini dikonsep serapi mungkin sehingga banyak orang tertipu. Seperti apa? Simak videonya berikut ini.

Merokok saat Berbuka Puasa Bisa Bikin Kamu Mati

Posted: 18 Oct 2013 11:46 PM PDT

buka puasa dengan rokok

Kebanyakan orang ketika berbuka puasa langsung menghidupkan dan menghisap sebatang rokok padahal kebiasaan seperti ini tidak baik sebab berbuka puasa dengan rokok bisa menyebabkan kamu mati mendadak. 

Bagi pecandu rokok hal yang paling dinantikan ketika berbuka puasa adalah menghisap rokok, padahal hal ini tidak baik untuk kesehatan dan sangat berbahaya sekali jika terus dilakukan. 

"Merokok saat berbuka puasa sangatlah berbahaya, karena kepulan asap rokok yang dihirup saat perut kosong dalam jangka waktu lama, dapat memicu gejala kontraksi kardiovaskular serius," kata dr ZulHilmiYaakob Bach,Med,Sci, MBBS (Aust), MMED(UM), dalam surat elektroniknya kepada Serambi, pekan lalu, seperti yang dilansir dari Yahoo!. 

Ketika berbuka puasa yang paling dibutuhkan tubuh pertama kali adalah cairan dan glukosa dan bukan asap rokok, nah jika kamu merokok sudah pasti asap rokok tadilah yang akan diserap oleh tubuh kamu. 

Kabar buruknya asap rokok yang kamu hisap tadi bisa menimbulkan kontraksi pembuluh darah dan akan menghambat aliran oksigen yang dibutuhkan oleh tubuh, sehingga dapat menjadi pemicu serangan jantung. 

Nah jika kamu mengalami serangan jantung dan tidak cepat tertolong apa yang aka terjadi pasti kamu akan mati. Nah sudah tahukan akibat buruk menghisap rokok ketika berbuka puasa, sebaiknya ketika buka puasa makan dan minumlah sesudah kenyang baru kamu hisap rokok kamu.

Aneh, Wanita Ini Rela Masuk Penjara Untuk Berhenti Merokok

Posted: 18 Oct 2013 11:43 PM PDT

Etta Mae Lopez

Demi bisa menghentikan kebiasaan merokok wanita asal Kota Sacramento, Amerika ini rela masuk penjara. Banyak cara yang bisa dilakukan orang untuk bisa berheti dari kecanduan merokok mulai dari cara yang biasa hingga cara yang luar biasa untuk menghentikan kecanduan rokok. 

Seorang wanita bernama Etta Mae Lopez punya cara berheti merokok yang unik ia rela masuk penjara Sacramento agar bisa berheti merokok. Di Penjara Sacramento semua tahanan di larang merokok inilah alasan kenapa Etta Mae Lopez memilih untuk masuk dalam penjara ini. 

Untuk bisa masuk penjara maka Etta Mae Lopez harus melakukan sebuah kejahatan agar ia bisa di hukum dan akhrinya masuk dalam penjara yang di inginkan. Untuk melancarkan aksinya itu Etta Mae Lopez menyerang sorang polisi yang lewat, menyerang polisi merupakan tindak kejahatan di Amerika Serikat "Dia menunggu seorang polisi melewatinya. 

Dia tahu akan masuk penjara jika menyerang polisi," ujar petugas kepolisian Matt Campoy, seperti dikutip Associated Press, Minggu (12/5/2013). Polisi sial  yang menjadi korban Etta Mae Lopez adalah Campoy ia harus menrima beberapa kali tamparan dari Etta Mae Lopez. "Dia tiba-tiba berdiri di depan saya dan mulai menampari muka saya," terang Campoy. Lopez pun mendapatkan apa yang diinginkannya. 

Dia dihukum penjara selama 63 hari oleh pengadilan karena menyerang petugas. Lopez dikabarkan tidak mengajukan banding atas keputusan tersebut.

Aneh, Kura Kura Ini Kecanduan Hisap Rokok

Posted: 18 Oct 2013 11:40 PM PDT

kura-kura kecanduan rokok

Tidak hanya manusia saja yang bisa kecanduan menghisap rokok hewan pun ternyata juga bisa salah satu contohnya adalah kura kura ini. 

Kura kura berjenis alligator ini setidaknya setiap hari bisa menghisap rokok sebanyak 10 batang. Nah awal mula kura kura ini mulai menghisap rokok karena seorang koki bermarga Tang, memberi kura kura ini sebatang rokok untuk mengambil tulang yang tersangkut di tenggorokan kura kura ini. 

Sejak itu kura kura ini mulai suka mengihisap rokok dalam satu hari Tang sebagai peilik kura kura harus menyediakan 10 batang rokok. 

Jika tang tidak memberikan kura kura ini rokok maka kura kura ini akan megeluarkan suara suara aneh dan akan mengikuti tang kemana pun pergi. Kecanduan rokok pada binatang ini bukan yang pertama kali terjadi. 

Pada 2011 silam seekor orangutan dari Malaysia yang bernama Shirley kecanduan rokok setelah banyak pengunjung kebun binatang di Malaysia ini melempar puntung rokok ke dalam kandang.

Foto Telanjang Dewi Persik Di Filem Pantai Selatan Hebohkan Dunia Maya

Posted: 18 Oct 2013 11:22 PM PDT

Dalam film terbarunya Pantai Selatan Dewi Perssik diwajibkan beradegan telanjang nah ingin tahu sperti apa Dewi Perssik telanjang dalam film Pantai Selatan. 


Dewi Perssik telanjang di film

Dalam suting Film Pantai Selatan Dewi Persik mengaku jika ada beberapa adegan fulgar yang harus dilakoninya. "Sebenarnya ada adegan ciuman dan enggak pake baju. 


Semuanya saya yang atur, termasuk kostum," ungkap Depe di Planet Hollywood, Jakarta Selatan Dewi Perssik juga mengatakan perlu keberanian ekstra untuk beradegan telanjang di film ini dan baginya adegan telanjang merupakan adegan yang penuh tantangan dan butuh keberanian melakukannya di depan kamera.
 "Semuanya saya yang atur, termasuk kostum. Itu yang membuat saya semangat bekerja. 
Jadi tidak hanya sekedar main. Makanya saya berani telanjang, keluar dari kepompong, sambil berjalan kaki tanpa sehelai benang pun," tandas Dewi Perssik.. Nah penasaran seperti apa foto telanjang Dewi Perssik di film  Pantai Selatan?

Foto Telanjang Dewi Perssik di Film Pantai Selatan

Foto Telanjang Dewi Perssik di Film Pantai Selatan

Foto Telanjang Dewi Perssik di Film Pantai Selatan


Sumber Foto : Kapanlagi.com

Seorang Fotografer Pria Ini Pamerkan Foto Telanjang Ibunya ke Publik

Posted: 18 Oct 2013 11:15 PM PDT

Seorang fotografier asal Amerika, Leigh Ledare melakukan hal yang gila selain memamerkan foto foto telanjang ibunya ternyata pria ini juga sering melakukan hubungan seksual dengan sang ibu. 


Foto telanjang ibu

Leigh Ledare secara mengejutkan ternyata memanfaatkan ibu kandungnya sendiri sebagai model dalm karya seni foto grafinya dan parahnya lagi ternyata karya seninya ini memperlihatkan sang ibu sedang bugil tanpa menggunakan pakiyan sama sekali, bahkan dalam karyanya terlihat beberapa pria sedang asik bermesraan dengan sang ibunya. 

Tidak hanya memanfaatkan ibunya sebagai model telanjang dalam karya seninya, Leigh Ledare ternyata terlibat langsung hubungan seks dengan sang ibu bahkan foto kemesraan antara dirinya dan sang ibu ikut diperlihatkan dalam sebuah pameran foto pada tahun 2009 di Festival Fotografi Arles. 


Awalnya banyak orang yangmengira jika wanita yang ada dalam foto tersebut adalah model wanita paruh baya biasa namun setelah melihat judulnya yang tertulis ibu, barulah banyak orang yang mengerti jika foto tersebut adalah foto ibu sang fotografer. 


Leigh Ledare sengaja membuat karya seni ini untuk menunjukan sisi intim kehidupan pribadi antara dirinya dan sang ibu. "Saya ingin menunjukkan sisi intim kehidupan pribadi saya bersama ibu saya dan saya tuangkan dalam karya ini," katanya pada The Guardian. Ledare mengaku telah terlibat aktivitas seksual dengan ibunya sejak lama. 


Dirinya melihat perselingkuhan adalah sarana untuk mengekspresikan penentangan terhadap ayahnya yang memperlakukan sang ibu dengan buruk. "Dia (ibunya) 'memaksa' saya terlibat dalam aktivitas seksualnya," cetusnya.

Fakta tentang Soekarno, Proklamasi dan Indonesia

Posted: 18 Oct 2013 10:29 PM PDT


Berikut beberapa Fakta Terselubung tentang Soekarno, Proklamasi dan Indonesia
1. Pada 17 Agustus 1945 pukul 08.00, ternyata Bung Karno masih tidur nyenyak di kamarnya, di Jalan Pegangsaan Timur 56, Cikini. Dia terkena gejala malaria tertiana

2. Upacara Proklamasi Kemerdekaan Indonesia ternyata berlangsung tanpa protokol, tak ada korps musik, tak ada konduktor dan tak ada pancaragam. Tiang bendera pun dibuat dari batang bambu secara kasar, serta ditanam hanya beberapa menit menjelang upacara. Tetapi itulah, kenyataan yang yang terjadi pada sebuah upacara sakral yang dinanti-nanti selama lebih dari tiga ratus tahun!

3. Bendera Pusaka Sang Merah Putih adalah bendera resmi pertama bagi RI. Warna putihnya dari kain sprei tempat tidur dan warna merahnya dari kain tukang soto!

4. Setelah merdeka 43 tahun, Indonesia baru memiliki seorang menteri pertama yang benar-benar "orang Indonesia asli". Karena dahulu, semua menteri sebelumnya lahir sebelum 17 Agustus 1945. "Orang Indonesia asli" pertama yang menjadi menteri adalah Ir Akbar Tanjung (lahir di Sibolga, Sumatera Utara, 30 Agustus 1945), sebagai Menteri Negara Pemuda dan Olah Raga pada Kabinet Pembangunan V (1988-1993).

5. Pulau kalimantan pernah disebut paling unik di dunia. Di pulau tersebut, ada 3 kepala negara yang memerintah! Presiden Soeharto (memerintah 4 wilayah provinsi), PM Mahathir Mohamad (Sabah dan Serawak) serta Sultan Hassanal Bolkiah (Brunei).

6. Pada 1956 di sebuah hotel di hollywood, Maryln monroe menyapa Bung Karno bukan dengan "Mr President" atau "Your Excellency", tetapi dengan "Prince Soekarno!" (ada yg bilang si maryln malemnya "one night stand" dengan soekarno)

7. Naskah asli teks Proklamasi Kemerdekaan Indonesia yang ditulis tangan oleh Bung Karno dan didikte oleh Bung Hatta, ternyata tidak pernah dimiliki dan disimpan oleh Pemerintah! Anehnya, naskah historis tersebut justru disimpan dengan baik oleh wartawan BM Diah. Diah menemukan draft proklamasi itu di keranjang sampah di rumah Laksamana Maeda, 17 Agustus 1945 dini hari, setelah disalin dan diketik oleh Sajuti Melik.
Pada 29 Mei 1992, Diah menyerahkan draft tersebut kepada Presiden Soeharto, setelah menyimpannya selama 46 tahun 9 bulan 19 hari.

8. Kata-kata pertama yang keluar dari mulut Bung Karno setelah keluar dari pengasingan adalah masalah tentang sepotong jas! "Potongan jasmu bagus sekali!" komentar Bung Karno pertama kali tentang jas double breast yang dipakai oleh bekas iparnya, Anwar Tjokoroaminoto, yang menjemputnya bersama Bung Hatta dan segelintir tokoh nasionalis.

9. Rasa-rasanya di dunia ini, hanya the founding fathers Indonesia yang pernah mandi air seni. Saat pulang dari Dalat (Cipanasnya Saigon), Vietnam,13 Agustus 1945, Soekarno bersama Bung Hatta, dr Radjiman Wedyodiningrat dan dr Soeharto (dokter pribadi Bung Karno) menumpang pesawat fighter bomber bermotor ganda. 

Dalam perjalanan, Soekarno ingin sekali buang air kecil, tetapi tak ada tempat.
Setelah dipikir, dicari jalan keluarnya untuk hasrat yang tak tertahan itu. Melihat lubang-lubang kecil di dinding pesawat, di situlah Bung Karno melepaskan hajat kecilnya. Karena angin begitu kencang sekali, bersemburlah air seni itu dan membasahi semua penumpang.

10. Bila 17 Agustus menjadi tanggal kelahiran Indonesia, justru tanggal tersebut menjadi tanggal kematian bagi pencetus pilar Indonesia. Pada tanggal itu, pencipta lagu kebangsaan "Indonesia Raya", WR Soepratman (wafat 1937) dan pencetus ilmu bahasa Indonesia, Herman Neubronner van der Tuuk (wafat 1894) meninggal dunia.

11. Jakarta, tempat diproklamasikannya kemerdekaan Indonesia dan kota tempat Bung Karno dan Bung Hatta berjuang, tidak memberi imbalan yang cukup untuk mengenang co-proklamator Indonesia. Sampai detik ini, tidak ada "Jalan Soekarno-Hatta" di ibu kota Jakarta.
Bahkan, nama mereka tidak pernah diabadikan untuk sebuah objek bangunan fasilitas umum apa pun sampai 1985, ketika sebuah bandara diresmikan dengan memakai nama mereka.

12. Gelar Proklamator untuk Bung Karno dan Bung Hatta, hanyalah gelar lisan yang diberikan rakyat Indonesia kepadanya selama 41 tahun! Sebab, baru 1986 Permerintah memberikan gelar proklamator secara resmi kepada mereka.

13. Menteri kabinet RI. Soepeno, Menteri Pembangunan dan Pemuda dalam Kabinet Hatta, merupakan satu-satunya menteri yang tewas ditembak Belanda. Sebuah ujung revolver, dimasukkan ke dalam mulutnya dan diledakkan secara keji oleh seorang tentara Belanda. Pelipis kirinya tembus kena peluru, ketika ia dan ajudannya sedang mandi di air terjun.

14. Belum ada negara di dunia yang memiliki ibu kota sampai tiga dalam kurun waktu relatif singkat. Antara 1945 dan 1948, Indonesia mempunyai 3 ibu kota, yakni Jakarta (1945-1946), Yogyakarta (1946-1948) dan Bukittinggi (1948-1949).

15. Wayang ternyata memiliki simbol pembawa sial bagi rezim yang memerintah Indonesia. Betapa tidak, pada 1938-1939, Pemerintah Hindia Belanda melalui De Javasche Bank menerbitkan uang kertas seri wayang orang dan pada 1942, Hindia Belanda runtuh dikalahkan Jepang.
Pada 1943, Pemerintah Pendudukan Jepang menerbitkan uang kertas seri wayang Arjuna dan Gatotkoco dan 1945, Jepang terusir dari Indonesia oleh pihak Sekutu.
Pada 1964, Presiden Soekarno mengeluarkan uang kertas baru seri wayang dengan pecahan Rp 1 dan Rp 2,5 dan 1965 menjadi awal keruntuhan pemerintahannya menyusul peristiwa G30S/PKI.

16. Perintah pertama Presiden Soekarno saat dipilih sebagai presiden pertama RI, bukanlah membentuk sebuah kabinet atau menandatangani sebuah dekret, melainkan memanggil tukang sate! Itu dilakukannya dalam perjalanan pulang, setelah terpilih secara aklamasi sebagai presiden. Kebetulan di jalan bertemu seorang tukang sate bertelanjang dada dan nyeker (tidak memakai alas kaki).
"Sate ayam lima puluh tusuk!", perintah Presiden Soekarno. Disantapnya sate dengan lahap dekat sebuah selokan yang kotor. Dan itulah, perintah pertama pada rakyatnya sekaligus pesta pertama atas pengangkatannya sebagai pemimpin dari 70 juta jiwa lebih rakyat dari sebuah negara besar yang baru berusia satu hari.

17. Sutan Sjahrir, mantan Perdana Menteri RI pertama, menjadi orang Indonesia yang memiliki prestasi "luar biasa" dan tidak akan pernah ada yang menandinginya. Waktu beliau wafat 1966 di Zurich, Swiss, statusnya sebagai tahanan politik. Tetapi waktu dimakamkan di Jakarta beberapa hari kemudian, statusnya berubah sebagai Pahlawan Nasional Indonesia

8 Penemuan Karena Perang

Posted: 18 Oct 2013 09:46 PM PDTBeberapa penemuan dan inovasi muncul dari perang antara Union dan Konfederasi. Konflik yang menewaskan lebih dari 620.000 orang atau sekitar 2 persen dari penduduk AS.
Di saat itu juga merupakan waktu kreativitas industri yang besar. Sebuah rekor 5.000 paten dicatat pada tahun 1864, dan tidak semua terkait dengan perang. Berikut 8 Penemuan yang Disebabkan Karena Perang.

1. Uang Kertas
Perang Saudara mengubah sistem perbankan AS. Uang kertas menjadi alat pembayaran yang sah untuk pertama kalinya dan "greenbacks" (dinamai anti-pemalsuan tinta hijau digunakan di bagian belakang dari notes) yang dikeluarkan oleh pemerintah federal, mengganti kertas catatan yang diterbitkan oleh bank-bank lokal di seluruh negeri.

Catatan-catatan lokal tidak selalu dihormati di berbagai daerah, catatan bank yang diterbitkan hanya menerima 90 persen dari nilai nominal. Catatan baru didukung oleh pemerintah federal. Bahkan, beberapa tentara Konfederasi dituntut untuk dibayar dengan greenbacks Union.

2. Makanan Kaleng
Selama perang, makanan disiapkan dan dimakan secara lokal. Gail Borden, mematenkan susu kental pada 1854 dan ketika perang dimulai dia menjual kopi Angkatan Laut yang terkondensasi sari.

Pada 1862, puluhan ribu tentara sudah mulai makan makanan kalengan nya, biskuit daging, kopi kental dan susu kental. Pengusaha seperti Van Camp, Armour dan Swift memberikan nama pada kacang kalengan tunggal dan daging.
Ketersediaan baru dari makanan kaleng membuat tentara serasa dirumah dan mencakup hal-hal seperti kue lobster, blueberry, kornet dan jahe.
Makanan kaleng baru di industri, kemudian diizinkan untuk kolonisasi Australia dan Argentina, di mana pendatang bisa membawa makanan sehat untuk memulai kehidupan baru mereka.

3. Jam Saku
Selama perang, Timepieces portabel adalah barang mewah. Perusahaan Waltham Watch di Massachusetts menemukan cara untuk membuat diskon untuk arloji saku mereka, yang membuat jam terjangkau pada waktu itu.

Terobosan manufaktur bertepatan dengan dimulainya perang, dan tentara mulai membawa jam tangan ke dalam pertempuran. Di salah satu sisinya bisa dibuat ukiran yang dapat mengingatkan orang-orang tercinta di rumah. Dan juga memungkinkan mereka untuk mengikuti jadwal teratur kehidupan kamp.

4. Mesin Jahit
Pengembangan mesin jahit diperbolehkan untuk ekspansi besar dalam segala hal dari tenda pelindung untuk seragam militer dan selimut.

Hal ini juga menyebabkan kain dilapisi tenda terpal kanvas dan karet. Perangkat ini portabel dan sering dibawa oleh resimen infanteri pada kampanye.

5. Standar Ukuran
Jika Anda ingin sepasang sepatu baru, kemungkinan Anda akan berkunjung ke tukang sepatu lokal Anda. Tetapi sebagai tentara mungkin itu adalah hal yang sangat sulit dilakukan. Untuk pertama kalinya, ukuran sepatu standar ditetapkan, bersama dengan ukuran untuk seragam.


6. Persenjataan
Revolver enam-peluru diciptakan dan dikeluarkan untuk petugas. Juga senapan dan karaben bisa menghasilkan beberapa kali tembakan sebelum mengisi ulang.


7. Telegraph
E-mail dari abad ke-19 adalah alat utama baik bagi militer maupun pers. Penemuan Samuel Morse telah membuat dampak di tahun-tahun sebelum perang, dengan 50.000 mil dari kawat telegraf digantung pada tahun 1860.

15.000 mil lain ditambahkan oleh Tentara Union dan Presiden Lincoln menggunakan telegraf untuk mendapatkan info real-time dari jendral.
Pada bulan Oktober 1861, telegraf membentang dari pantai ke pantai, hingga menghilangkan layanan Pony Express. Selama perang, hak patennya dictat untuk meningkatkan jarak dan kekuatan telegraf Morse asli.

8. Kapal Perang Baja
Konfederasi Angkatan Laut tidak bisa berbuat banyak dengan kapal Uni, sehingga mereka membutuhkan senjata-super untuk mengubah keseimbangan kekuasaan.

5 Serangan Hacker Terhebat Dalam Sejarah

Posted: 18 Oct 2013 09:42 PM PDT

Demonstrators from the 'Occupy London St
Dunia peretasan memang unik dan menarik untuk diikuti perkembangannya. Ada banyak kasus mulai dari yang menjadikan tersangka peretasan sebagai terpidana sampai menjadikannya seorang yang terkenal karena direkrut oleh organisasi atau perusahaan besar karena keahliannya tersebut. ada beberapa daftar peretasan terbesar sepanjang sejarah, ada 5 aksi peretasan dimulai sebelum tahun 2006 sampai 2011 kemarin ditambah dengan penyerbuan Anonymous ke Israel beberapa bulan lalu.

1. Op Israel
Memang sampai sekarang tidak ada informasi resmi terkait serangan yang dilancarkan oleh Anonymous dan pengikutnya dari seluruh dunia termasuk kelompok hacker lainnya.

Pihak Israel menyebutkan bahwa aksi yang dilakukan Anonymous tersebut gagal untuk melenyapkan Israel dari internet sesuai janji mereka. Namun pihak Anonymous menyatakan bahwa aksi mereka berhasil dengan merontokkan ribuan situs pemerintahan, militer, perusahaan sampai dengan account Facebook, Twitter atau juga data penting kenegaraan serta data kartu kredit.

2. Sony PlayStation Networ
Pada tahun 2011 silam, kelompok peretas berhasil membobol jaringan Sony PlayStation Network. Aksi peretasan ini mengabikbatkan lebih dari 70 juta data kartu kredit berhasil dicuri. Karena aksi tersebut, Sony akhirnya menutup semua layanannya selama beberapa minggu dan membenahi segala hal termasuk memberikan kompensasi kepada para pelanggannya.


3. Epsilon
Salah satu perusahaan marketing email bernama Epsilon melaporkan bahwa mereka telah menjadi korban aksi peretasan pada tahun 2011 silam, Dalam aksi tersebut, Epsilon mengatakan bahwa ada banyak data yang diambil dari mereka.

Sayangnya, Epsilon tidak menyebutkan jumlah pasti berapa data yang berhasil dicuri. Epsilon juga mengatakan bahwa data yang diambil tersebut hanyalah daftar nama dan email saja. Setiap tahunnya, Epsilon menerima kiriman 40 juta lebih email dari pelbagai perusahaan termasuk 2000 perusahaan ternama di dunia seperti Marks and Spencer.

4. Heartland Payment Systems
Perusahaan pemroses pembayaran di New Jersey, Amerika Serikat, bernama Heartland Payment Systems pernah kehilangan sekitar 10 juta data kartu kredit pada tahun 2009 silam karena aksi peretasan.

Dari jumlah tersebut sekitar 175 ribu data kartu kredit milik pebisnis berhasil dicuri. Menurut penelitian, serangan ini dilakukan oleh seorang peretas bernama Alberto Gonzalez yang ditengarai juga sebagai dalang peretasan TJX di tahun 2007

5. TJX
Pada tahun 2007 silam, ada sebuah aksi peretasan yang menjadikan sebuah perusahaan Amerika Serikat bernama TJX sebagai target. Dari aksi peretasan ini lebih dari 45 juta kartu kredit orang-orang yang berbelanja di TJ MAxx dicuri.

Beberapa pakar atau pengamat teknologi mengatakan bahwa jumlah yang diberitakan hanyalah sedikit dari jumlah aslinya. Menurut mereka jumlah kartu kredit yang berhasil dicuri sebanyak mendekati 94 juta.

Dampak Bila Keseringan Mengupil

Posted: 18 Oct 2013 09:38 PM PDTBagi beberapa orang mengupil adalah kegiatan yang mengasyikkan atau menyenangkan. Tapi mengupil terlalu sering ternyata bisa berbahaya bagi kesehatan dan tubuh seseorang.
Berdasarkan survei yang dilakukan oleh tim peneliti dari Wisconsin dengan melibatkan 200 partisipan, diketahui bahwa rata-rata seseorang mengupil sebanyak 4 kali sehari yang dilakukan saat sedang senggang atau santai.
Mengupil adalah kegiatan yang positif karena membantu membersihkan hidung dari kotoran atau benda asing yang masuk dengan menggunakan jari. Meskipun kegiatan yang umum, tapi bagi budaya tertentu cenderung tabu karena bisa menimbulkan perasaan jijik dan geli.
Upil yang ada di hidung sebenarnya terbentuk dari lendir yang mengering. Membran mukosa di rongga hidung akan terus menerus menghasilkan lendir basah yang berfungsi menghilangkan debu dan benda-benda asing lainnya yang masuk ke hidung. Lendir yang mengering ini akan menyebabkan sensasi iritasi yang kadang menimbulkan rasa gatal dan memicu orang untuk mengupil.
 ada beberapa alasan yang membuat seseorang harus mengupil, yaitu:
Sedang bengong atau memikirkan sesuatu

Penyebab paling umum orang mengupil terjadi ketika seseorang sedang tidak memikirkan apa-apa, bingung atau bosan. Tindakan ini hampir sama dengan kebiasaan menggigit kuku atau mengisap jempol, karenanya tak jarang orang tanpa sadar melakukannya di depan umum.


Menghilangkan iritasi
Hidung memiliki kecenderungan menjadi kering dan teriritasi oleh hal-hal seperti alergi, bahan kimia dan polusi udara. Saat hidung mengalami iritasi, maka akan timbul rasa gatal dan keinginan untuk menggaruk melalui cara mengupil.


Untuk menghilangkan sekresi hidung
Ketika sedang pilek, infeksi sinus dan alergi bisa menyebabkan sekresi hidung atau lendir meningkat. Sekresi ini seiring waktu akan mengering yang membuat seseorang sulit bernapas. Karenanya seseorang akan mengupil untuk membuat napasnya lega dan menghilangkan penumpukan lendir.


Gangguan obsesif-kompulsif
Salah satu tanda gangguan obsesif kompulsif adalah suka mengupil yang disebut dengan rhinotillexomania. Mengupil dilakukan untuk meringankan perasaan-perasaan negatif yang mengganggu pikirannya, karenanya seringkali ia mengupil di depan umum dan tidak melihat kondisi di sekitarnya. Orang dengan gangguan ini membutuhkan bantuan medis atau psikolog.


Satu hal yang pasti adalah selalu mencuci tangan sebelum dan sesudah mengupil, memotong kuku dan jangan menarik upil terlalu keras agar tidak melukai lapisan di dalam hidung.
Tapi jika seseorang terlalu sering mengupil bisa menyebabkan hidung menjadi kering yang dapat memicu perdarahan. Hal ini karena secara alami hidung tetap membutuhkan pelumas setiap saat untuk mencegahnya dari kekeringan.
Sedangkan jika seseorang jarang mengupil, maka lendir yang bercampur dengan kotoran tersebut akan semakin mengeras yang menghambat pernapasan (sulit bernapas) serta membuat hidung tidak lagi bisa efektif menyaring benda-benda asing dari luar.

Akibat keseringan mengupil adalah:
1. Mudah terkena flu
Virus flu bisa melewati selaput lendir yang salah satunya terdapat di dalam hidung. Memasukkan jari-jari yang terkontaminasi virus ini ke dalam hidung bisa menyebabkan seseorang terkena flu yang disebabkan oleh diri sendiri. Dalam beberapa hari ke depan, seseorang bisa saja mengalami flu, tenggorokan gatal dan serangan bersin-bersin.


2. Mimisan
Jika terlalu sering mengupil atau mengupil dengan keras bisa menyebabkan kerusakan pada lapisan di hidung yang berfungsi melindungi tubuh dari bakteri dan benda-benda asing di udara, sehingga memicu terjadinya mimisan.


3. Infeksi
Selain infeksi virus flu, terlalu sering mengupil menyebabkan kuman dan bakteri lebih mudah masuk ke hidung dan menyebar ke bagian tubuh lain.


4. Merontokkan rambut hidung
Ketika mengupil secara konsisten dna terus menerus akan menyebabkan rambut hidung rontok. Padahal rambut ini memiliki fungsi penting untuk menyaring debu dan polutan di udara. Tanpa rambut hidung akan membuka jalan bagi semua jenis penyakit dan infeksi masuk ke dalam tubuh.


5. Bisa meninggal
Kondisi ini bisa terjadi jika seseorang berusaha mengeluarkan upil yang besar. Karena di dalam hidung ada tulang yang disebut tulang ethmoid, tulang ini memisahkan hidung dari otak. Jika saat mengupil seseorang menusuk tulang ini, maka cairan di otak bisa bocor yang menyebabkan meningitis.

7 Hal Yang Paling Banyak Ditakuti Manusia di Dunia

Posted: 18 Oct 2013 09:35 PM PDT


Secara umum, ketakutan-ketakutan yang banyak dialami orang di dunia, berkisar pada hal hal yang menyangkut kehidupan sehari-hari, mulai dari hubungan, keluarga, hingga keuangan. Berikut adalah 7 hal yang paling banyak di takuti orang di dunia.
1. Takut Mati.
Takut mati adalah ketakutan yang paling utama yang dialami manusia. Hampir semua orang tidak siap akan mati meskipun tahu kematian itu cepat atau lambat pasti datang. Banyak orang takut dan khawatir tentang apa yang mungkin terjadi setelah kematian. Untuk mengatasi rasa takut ini, penting untuk memahami bahwa hidup adalah siklus yang terdiri dari kelahiran dan kematian, keduanya merupakan dua sisi mata uang yang sama. Ketakutan yang berlebihan terhadap kematian disebut Thanatofobia.

2.Takut Gagal.
Ketika mencoba sesuatu, selalu ada dua kemungkinan, yaitu berhasil atau gagal. Atychiphobia adalah ketakutan yang tak rasional terhadap kegagalan yang pada akhirnya membuat seseorang tidak mau berbuat sesuatu karena takut menemui kegagalan. Jika fobia tetap tidak diobati, gejalanya akan terus memburuk dari waktu ke waktu. Hilangnya motivasi dan penurunan rasa percaya diri akan segera mengikuti yang dapat menyebabkan gejala yang lebih parah seperti depresi.

3. Takut Ditolak.
Setiap orang ingin kehadirannya diterima, baik oleh lingkungan maupun orang yang disayangi. Beberapa orang bahkan ada yang begitu tergantung pada pengakuan, persetujuan atau penilaian orang lain terhadap dirinya sendiri. Orang-orang ini begitu didorong oleh kebutuhan untuk diterima sehingga kehilangan identitasnya sendiri. Beberapa orang kemudian menarik diri karena takut ditolak. Mereka ini akhirnya menjauhkan diri dari teman-teman, keluarga dan pengasuh yang merawatnya.

4. Takut Gelap.
Kecuali untuk kepentingan tidur, hampir semua manusia yang tidak dalam kondisi tidur akan takut dengan kegelapan. Daerah-daerah gelap juga sering jadi sumber kriminalitas. Ketakutan ini muncul dari ketidakpastian yang dihadapi karena tidak dapat melihat objek di sekitarnya dengan jelas. Ketakutan yang berlebihan terhadap gelap disebut Lygophobia, yaitu ketakutan yang intens terhadap sesuatu yang tidak menimbulkan bahaya secara nyata. Pada banyak kasus, ketakutan ini bercampur dengan ketakutan terhadap hantu atau sosok-sosok mistis lainnya.

5. Takut Jatuh dari Ketinggian.
Membayangkan diri sendiri berada di ketinggian sering membuat panik dan takut. Gejalanya antara lain keringat dingin, gemetar dan mual. Ketakutan yang berlebihan terhadap ketinggian disebut Hypsiphobia.

6. Takut Kehilangan Orang yang Disayangi.
Kebersamaan bersama orang yang disayangi adalah saat-saat yang paling membahagiakan dalam hidup. Ketika tiba saatnya harus mengakhiri kebersamaan tersebut, baik karena perpisahan, perceraian ataupun kematian, banyak orang yang kemudian jatuh sedih hingga depresi. Luangkan banyak waktu bersama keluarga dan teman-teman yang dicintai. Ketika tiba saatnya harus kehilangan mereka, maka kenangan yang indah akan tetap membuat orang yang ditinggalkan merasa bersemangat menjalani hidup.

7. Takut Miskin.
Jika pernah miskin atau tumbuh di lingkungan yang miskin, orang umumnya memiliki ketakutan yang sangat kuat terhadap kemiskinan. Cara terbaik untuk memerangi kemiskinan adalah dengan mendidik diri sendiri dan mempelajari bagaimana cara mendapatkan uang. Uang memainkan peran sentral dalam kehidupan kita dan layak menjadi perhatian. Namun ada kalanya orang begitu takut jatuh miskin dan kehilangan kekayaan. Ketakutan berlebihan ini disebut Peniaphobia.

Kenapa Kaki & Ketiak Gampang Geli?

Posted: 18 Oct 2013 09:32 PM PDTKetiak dan telapak kaki bagi banyak orang menjadi bagian tubuh yang paling tidak tahan geli. Kenapa dua bagian ini paling sensitif dan tidak tahan jika digelitik atau disentuh?
Beberapa orang mungkin memiliki bagian sensitif yang berbeda, karena pada titik tersebut menghasilkan refleks geli dengan derajat yang bervariasi atau bahkan tidak sama sekali. Seseorang mungkin memiliki daerah sensitif dimana orang lain tidak merasakan apapun.
Telapak kaki dan ketiak merupakan dua daerah dalam tubuh yang paling sensitif bagi kebanyakan orang. Hal ini karena pada telapak kaki memiliki konsentrasi Meissner's corpuscles yang lebih tinggi. Ujung dari saraf ini akan membuat telapak kaki memiliki kadar geli yang lebih tinggi daripada bagian tubuh lainnya.


Biasanya tempat yang paling geli adalah tempat yang sangat rentan terhadap serangan, setidaknya di sekitar bagian atas tubuh. Pada bagian ketiak mengandung pembuluh darah dan arteri, serta memungkinkan akses leluasa ke jantung karena tulang rusuk sangkar tidak lagi memberikan perlindungan kepada rongga dada di sekitar ketiak.

Hal yang sama juga berlaku pada bagian tubuh yang geli lainnya seperti leher. Karena tidak ada perlindungan dari tulang, maka secara otomatis seseorang akan bereaksi ketika daerah tersebut disentuh oleh orang lain. Sebagai tambahan, saraf reseptor yang dekat dengan permukaan kulit akan membuat sensitifitasnya makin tinggi.

Selain itu, leher juga mengandung bagian-bagian penting. Seperti karotid yang akan memasok darah ke otak serta batang leher yang membawa udara ke paru-paru juga terletak dibagian depan leher.

Peneliti juga menunjukkan bahwa cerebellum (otak kecil), yang merespons sentuhan akan menunjukkan aktivitas yang lebih saat diberi sentuhan yang mendadak dibandingkan dengan sesuatu yang telah diantisipasi. Jika otak sudah bisa mengenali sentuhan yang akan datang, hal ini akan membuat saraf respons tidak terlalu intens. Makanya seseorang tidak akan pernah berhasil menggelitik diri sendiri.

Seseorang yang tertawa saat digelitik dipengaruhi oleh faktor sosial, karena orang akan tertawa jika yang melakukan sentuhan tersebut adalah seseorang yang dekat atau sudah merasa nyaman satu sama lain seperti orang tua, sahabat, atau teman. Namun, jika yang melakukannya adalah orang lain, responsnya bukan tertawa tapi bisa saja menjadi marah.

5 Obat Pintar yang Jarang di Ketahui

Posted: 18 Oct 2013 09:28 PM PDTSejak berabad lalu manusia mencari cara untuk meningkatkan kemampuan fungsi organ tubuhnya bahkan kemampuan kognitif (mengingat, berpikir dan memecahkan masalah). Salah satunya adalah mencari obat yang dapat menoptimalkan fungsi otak.
Otak merupakan organ vital yang dimiliki manusia, semua rangsangan dan perintah diproses, serta diaplikasikan atas perintah otak. Tidak semua manusia mengetahui jenis obat medis dan herbal yang dapat membuat 'pintar' dirinya. Berikut 5 obat pintar yang jarang diketahui.

1. Modafinil
Modafinil merupakan salah satu stimulan ringan yang dapat membangkitkan semangat dan fokus untuk melakukan suatu aktifitas. Modafinil merupakan obat yang dipakai untuk mengobati pasien penderita narkolepsi dan gangguan tidur (pekerja shift biasanya).

Modafinil bukanlah obat-obatan umum, keberadaannya jarang diketahui masyarakat bahkan di Amerika Serikat memasukannya ke dalam obat-obatan terlarang. Namun pada kenyataan keberadaan modafinil tercium oleh para remaja, mahasiswa dan pekerja di Amerika Serikat yang nakal dan menjadi favorit mereka. Sementara di Amerika Serikat bahkan dokter pun tidak sembarangan memberikan resep modafinil, di beberapa negara lainnya justru sangat mudah untuk mendapatkannya.

2. Piracetam
Piracetam merupakan salah satu obat 'perangsang' yang paling tua keberadaannya sekaligus popular. Piracetam dibuat pada 1964, penemuannya memincu produksi obat pintar lainnya yang lebih hebat di masa datang. Disebut sebagai obat pintar karena dapat meningkatkan kinerja memori, syaraf, daya kognitif dan intelejensi seseorang. Bahkan penelitian lainnya menyatakan bahwa piracetam dapat digunakan sebagai terapi gangguan mental, meningkatkan motivasi, dan gangguan verbal.

Obat pintar yang satu ini pun digunakan sebagai upaya untuk melindungi kerusakan syaraf, termasuk memperbaiki sel dendritis (kekebalan tubuh) akibat mengonsumsi alkohol secara berlebihan. Piracetam merupakan suplemen yang baik digunakan dalam jangka panjang untuk terapi gangguan mental dan meningkatkan kemampuan kognitif seseorang, mengingat, mempelajari dan memecahkan masalah.

3. Selegiline
Obat pintar yang satu ini sebenarnya digunakan untuk merawat pasien penderita parkinson, depresi dan demensia (gangguan mental dan hilangnya ingatan). Selegiline berfungsi sebagai penghambat MAO-B yang disebabkan oleh kelebihan dopamine di dalam otak. Selegiline pun dikenal sebagai obat terapi gangguang syaraf, dan yang lebih mengejutkan hasil penelitian mengungkapkan dapat memperpanjang usia tikus. Sementara kegunaan lainnya bagi manusia adalah untuk melindungi dan memperbaiki kerusakan sel otak dan frigiditas.


4. Lion's Mane
Lion's Mane merupakan jamur yang digunakan sebagai obat tradisional untuk meningkatkan NGF (nerve growth factor). NGF merupakan protein yang berperan penting dalam membuat dan memperbaiki sel otak dan organ penghubung antar sel otak. Sebagai obat medis jarang sekali orang yang mengetahu fungsi sebenarnya dari jamur lion's mane. Orang-rang Jepang mengenalnya dengan sebutan yamabushitake, sementara orang barat menamainya "Pom-Pom Blanc."


5. Theanine
Obat herbal yang jarang diketahui lainnya adalah Theanine atau asam amino yang berasal dari The Hijau. Tak heran jika masyarakat Jepang sangat menyukainya, karena dengan meminum teh hijau dapat meningkatkan memori, menumbuhkan 'mood' dan menjaga kesehatan syaraf. Efek samping theanine akan lebih efektif jika dikombinasikan dengan kafein, meningkatkan nalar, responsif, tidak merasakan gugup dan mengurangi kelelahan mental.

5 Olahraga yang Bisa Menghilangkan Keperawanan

Posted: 18 Oct 2013 09:23 PM PDT


Menjaga keperawanan sampai menikah merupakan impian setiap wanita, namun bagi pria juga harus mengetahui jika keperawanan wanita juga bisa hilang tanpa adanya hubungan seks. Sebab ada beberapa olahraga yang memang bisa membuat perawan wanita hilang karena selaput daranya robek.

Nah berikut ini ada beberapa olahraga yang bisa membuat keperawanan wanita menjadi hilang.

1. Perawan hilang akibat olahrga perenggangan Yang paling berisiko adalah ketika latihan split atau membentangkan kedua kaki ke arah berlawanan. Tujuannya adalah untuk melenturkan otot selangkangan, tapi harus diwaspadai ini juga bisa menyebabkan selaput dara rusak, bahkan robek.

2. Perawan hilang akibat olahraga berenag Siapa pun pasti suka berenang apa lagi pas cuaca panas sepertinya berenang sangat enak ya, namun kamu wanita ada baiknya berhati hati ketika berenag sebeb bisa membuat selaput dara robek terutama ketika berenang yang memberi tekanan paling banyak terhadap otot-otot panggul.

3. Perawan hilang akibat Bersepeda Olahraga bersepeda memang sangat menyenagkan namun tekanan pada sadel kebagian organ intim wanita bisa saja membuat selaput dara robek akibatnya kamu jadi tidak perawan lagi.

4. Perawan hilang akibat Berkuda Posisi berkuda yang mengangkang dan tubuh yang melambung lambung di kuda bisa berisiko merusak selaput dara.

5. Senam lantai Senam lantai biasanya lebih banyak ke arah peregangan dan tekanan, ini yang berisiko menyebabkan selaput dara rusak. Akibatnya kamu menjadi kehilangan keperwawanan.
Nah itulah beberapa olahraga yang bisa menghilangkan keperawanan wanita, tidak hanya berhubungan seks saja yang bisa membuat selaput dara robek, banyak juga hal lain yang bisa membuat perawan wanita hilang.

5 Hewan Ahli Regenerasi

Posted: 18 Oct 2013 09:19 PM PDT


Pernah melihat cicak yang ekornya terputus, lalu bisa tumbuh kembali? Itulah yang disebut regenerasi. Ternyata di dunia ada jenis hewan lain dengan kemampuan serupa. Dan, regenerasi menjadi keahlian alami yang tak dimiliki manusia.
Inilah daftar hewan yang punya kemampuan hebat meregenarsi anggota tubuhnya.
1. Bintang laut
Makhluk berkaki lima juga memiliki kemampuan untuk meregenerasi lengan mereka bahkan terkadang mampu meregenarasi seluruh tubuh mereka.

Hebatnya lagi, jika bintang laut tersebut hanya memiliki satu lengan sekalipun, selama masih memiliki cincin saraf pusat yang masih utuh, maka dapat tumbuh kembali menjadi bintang laut yang sama sekali baru.
2. Rusa
Seekor rusa dapat membuang kemudian menumbuhkan kembali tanduk mereka dengan besar dan teratur. "Tanduk yang dapat tumbuh kembali merupakan salah satu regenarasi yang paling ekstrem," jelas Monaghan. Rusa dapat menumbuhkan kembali tanduknya yang seberat 27 kilogram dalam kurun waktu tiga bulan saja.

Monaghan menjelaskan bahwa mamalia memilki kemampuan regenerasi yang lebih baik dari apa yang kita kira sebelumnya. Contoh lainnya terjadi pada kelinci yang dapat meregenerasi cuping teliganya, kelelawar yang dapat meregenerasi bagian sayap mereka, tikus berduri dengan cepat meregenerasi kulit dan memperbarui lubang di telinga mereka.
3. Axolotl (salamander meksiko)
Sekilas mungkin kamu pernah melihat hewan ini, tapi memang namanya belum terlalu populer. Axolotl merupakan hewan pekerja keras, ia mampu meregenerasi anggota tubuh yang hilang mulai dari ekor, otak, jantung, hingga rahang bawah. Kemampuan regnerasi axolotl menjadikannya subyek penelitian favorit bagi para ilmuwan.

James Monaghan, seorang ahli biologi di Boston Northeastern University, mengungkapkan, jika axolotl mengalami kelumpuhan di bagian belakang, mereka dapat mengembalikan fungsi kakinya.
"Mereka mampu menciptakan seluruh neuron baru dan penghubung baru yang memungkinkannya menggunakan kaki mereka kembali. Ini benar-benar salah satu contoh pemulihan yang sangat luar biasa," kata Monaghan.
4. Sea squirt (Tunicate)
Sea squirt atau tunicate bereproduksi dengan dua cara, jenis soliter bereproduksi secara seksual dan jenis sea squirts kolonial bereproduksi dengan cara aseksual dengan membangun tunas satu sama lain.

Otto Guedelhoefer, seorang peneliti di University of California, Santa Barbara, menjelaskan bahwa anggota dari jenis koloni berbagi sistem peredaran darah dan mampu meregenerasi seluruh tubuh mereka. Tim penelitian internasional baru-baru ini mengurutkan genom dari tunicate dan menemukan bahwa 77 persen dari gen manusia hadir. Ini jelas memberikan harapan untuk mengembangkan obat-obatan regeneratif bagi masyarakat.
5. Cacing pipih
Jika kamu memotong cacing menjadi dua bagian bukanlah kematian yang ia dapat, malahan justru ia berkembang menjadi dua ekor cacing." Itulah yang menarik," kata Monaghan. Tahun ini, peneliti dari Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics di Jerman menemukan molekul pada cacing pipih yang memungkinkannya untuk mengembangkan kepala baru.

r b f

Posted: 19 Oct 2013 07:26 PM PDT

r b f


Rasmi Hingga 5.30 Petang : Mukhriz Ketinggalan 9 Kerusi Di Belakang Hisham, Zahid Jauh Di Depan

Posted: 19 Oct 2013 02:37 AM PDT


Untuk keputusan rasmi selanjutnya selepas ini sila klik di sini

4.30 Petang : Mukhriz Mengejar Hisham Dengan Rapat, Isa Dapat Undi Pertama

Posted: 19 Oct 2013 01:30 AM PDT


Keputusan Hingga Jam 3.30 Petang: Zahid Unggul Di Depan, Hisham, Mukhriz, Ali Bersaing Rapat

Posted: 19 Oct 2013 12:39 AM PDT


Rilek...rilek...rilek....belum sampai 10 bahagian lagi...

Ada 191 bahagian semuanya....

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Oct 2013 03:15 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Rasmi: Zahid, Shafie, Hishammuddin kekal Naib Presiden

Posted: 19 Oct 2013 03:00 PM PDT

PERDANA Menteri, Najib Tun Razak bersalaman mengucapkan tahniah kepada Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO ketika Presiden UMNO itu melawat pusat penjumlahan undi pemilihan parti di PWTC, Kuala Lumpur malam tadi. - BERNAMA

KUALA LUMPUR 20 Okt. - Ketiga-tiga penyandang, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO dalam pemilihan parti semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Mohd. Tajol Rosli Ghazali ketika mengumumkannya dalam sidang akhbar pukul 1.40 pagi ini berkata, setelah 188 daripada 191 bahagian disahkan kiraan undi, Ahmad Zahid memperoleh 185 undi manakala Mohd. Shafie mendapat 174 undi dan Hishammuddin, 100 undi.

Pesaing terdekat, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir pula mendapat 91 undi. Dua lagi calon, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam masing-masing sekadar mendapat lapan dan tujuh undi. - UTUSAN ONLINE

Tidak rasmi: Razali, Reezal Wakil Pemuda Dalam MT

Posted: 19 Oct 2013 09:31 AM PDT

KUALA LUMPUR: Dua calon daripada sayap Pemuda dan dua calon Puteri berjaya menempatkan diri dalam 25 calon teratas bagi kerusi Majlis Tertinggi (MT) sehingga pukul 10.30 malam.

Mereka ialah Datuk Razali Ibrahim dan Datuk Reezal Merican manakala Datuk Azalina Othman dan Datuk Rosnah Rashid Shirlin turut tersenarai yang mana kedua-dua mereka adalah bekas ketua Puteri Umno.

Razali mendapat 60 undi, Azalina mendapat 50 undi dan Rosnah memperolehi 50 undi dari 191 bahagian.

Reezal pula mendapat 35 undi.

Sementara itu, Datuk Seri Mustapa Mohamed mendahului senarai calon dengan 72 undi, (2)Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (70 undi), (3) Datuk Seri Idris Jusoh memperoleh 70 undi.

Sementara itu, (4) Datuk Seri Jamil Khir Baharom memperoleh 69 undi dan (5) Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dengan 69 undi.

Tidak Rasmi: Zahid, Shafie, Hishamuddin Kekal Naib Presiden

Posted: 19 Oct 2013 09:00 AM PDT

Dari kiri, Hishammuddin, Zahid dan Shafie berjaya mempertahankan jawatan Naib Presiden Umno.
KUALA LUMPUR: Ketiga-tiga penyandang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein kekal sebagai Naib Presiden Umno dalam pemilihan parti pada Sabtu.

Setakat pukul 11 malam, Hishammuddin secara tidak rasmi memperoleh 92 undi mendahului pencabar terdekatnya Datuk Mukhriz Mahathir with 77.

Kiraan setakat 10 malam menunjukkan Zahid memperoleh 153 undi, diikuti Shafie (142), Datuk Seri Hishammuddin Hussein (84), Datuk Seri Mukhriz Mahathir (67), Tan Sri Mohd Ali Rustam (8) dan Tan Sri Isa Samad (7).

Ahmad Zahid berkata, beliau mengucapkan terima kasih kepada anggota parti di peringkat akar umbi dan bahagian Bagan Datoh di atas kepercayaan terhadapnya untuk kembali menjadi Naib Presiden Umno.

"Saya berterima kasih kepada semua jentera, teman-teman saya yang banyak membantu saya dan para perwakilan yang meletakkan saya membarisi kepimpinan Umno," katanya dalam satu kenyataan selepas beliau secara tidak rasmi mempertahankan jawatan naib presiden parti.

Shafie berkata, beliau berasa rendah diri di atas sokongan kuat yang diterima, sambil menambah bahawa Umno perlu maju dalam membantu presiden dan timbalan presiden parti dalam menghadapi cabaran akan datang.

"Ia juga penting bahawa apapun yang dihadapi dalam pemilihan, kita semua bersatu, mengekalkan perpaduan supaya Umno lebih kukuh daripada sebelum ini," katanya.

Beberapa bahagian yang mengundi Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri adalah Gerik, Beruas, Paya Besar, Raub, Padang Rengas, Pagoh, Bentong, Tambun, Kampar, Ipoh Barat, Cheras, Tapah, Batu Gajah dan Bukit Bendera.

Manakala Shafie yang merupakan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah memperoleh undi dari bahagian Raub, Padang Rengas, Pagoh, Bentong, Tambun, Kampar, Ipoh Barat, Tapah dan Batu Gajah.

Keputusan sehingga jam 11:30 malam
Sementara itu, seorang lagi penyandang naib presiden iaitu Menteri Pertahanan dan pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memperoleh 73 undi dengan sebahagian undinya dari bahagian Padang Rengas, Pagoh, Bentong, Tapah, Cheras dan Bukit Bendera.

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berada di tempat keempat dengan 57 undi.

Dua lagi calon naib presiden iaitu bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Mohd Ali Rustam dan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad masing-masing berada jauh di belakang dalam merebut jawatan itu.

Dua jawatan tertingi yang dimenangi tanpa bertanding adalah Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengekalkan jawatan sebagai presiden manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin mengekalkan jawatannya sebagai timbalan presiden.

Penyandang jawatan naib presiden ialah Ahmad Zahid, Hishammuddin dan Shafie.

Saya kalah kerana tidak amal politik wang, kata Saifuddin

Posted: 19 Oct 2013 08:18 AM PDT

SHAH ALAM: Bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah percaya kegagalannya mempertahankan jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Temerloh adalah kerana beliau tidak mengamalkan politik wang.

Saifuddin melalui laman mikro Twitternya berkata beliau akur dengan keputusan itu namun kesal dengan kaedah baru pemilihan yang masih tidak dapat membendung politik wang dalam Umno.

Saifuddin sebelum ini mengumumkan beliau gagal mempertahankan kerusi Timbalan Ketua Umno Bahagian Temerloh.

Beliau tewas kepada Azmi Mat Ludin yang kini dipilih untuk menjawat jawatan itu.
"Saya mengucapkan tahniah kepada Azmi Mat Ludin yang dipilih Timbalan Ketua Umno Temerloh yang baru.

"Saya akur keputusan perwakilan," katanya.

Pemilihan Naib Presiden Umno, Isa Samad, Ali Rustam tewas

Posted: 19 Oct 2013 08:01 AM PDT

KUALA LUMPUR: Keputusan tidak rasmi menunjukkan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam kalah dalam pemilihan Naib Presiden Umno.

Kedua-dua calon itu sehingga jam 9 malam tadi gagal melepasi undi minimum iaitu sekurang-kurangnya 96 undi daripada 191 bahagian.

Mohd. Isa dan Mohd Ali masing-masing hanya memperoleh lapan dan tujuh undi setakat ini. Jika mereka mendapat undi daripada semua baki 60 bahagian itu, jumlah undi tertinggi mereka hanya 68 dan 67, jauh di bawah 96 undi minimum.

Ketika ini, dua penyandang, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berjaya mempertahankan jawatan apabila masing-masing memperoleh 130 dan 119 undi.

Saingan bagi tempat ketiga jawatan Naib Presiden masih terbuka antara Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang kini mendapat 73 undi dan Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir, 57 undi.

Puteri terima video, mesej lucah

Posted: 19 Oct 2013 07:01 AM PDT

Mesej lucah yang diterima beberapa perwakilan Puteri UMNO.
BENTONG: Beberapa perwakilan Puteri UMNO yang hadir pada mesyuarat perwakilan di Dewan Majlis Perbandaran Bentong, di sini terkejut apabila menerima video dan mesej lucah di telefon masing-masing daripada nombor tidak dikenali.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10.20 pagi tadi ketika proses pengundian baru bermula apabila perwakilan menerima video dan rantaian mesej yang menunjukkan seolah-olah penghantar memerhatikan mereka kerana memberi gambaran mengenai pakaian dan bentuk badan.

Difahamkan perkara itu sudah dimaklumkan kepada Ketua Bahagian Bentong, Datuk Seri Adnan Yaakob yang berjanji membawa perwakilan yang menerima gangguan seksual membuat laporan polis selepas mesyuarat tamat.

'Saya nikah 5 kali, bukan 5 isteri' - Salih Yaacob

Posted: 19 Oct 2013 04:00 AM PDT

Seremban: "Memang saya pernah berkahwin lima kali tetapi saya tidak pernah memiliki lima isteri dalam satu masa.

"Jangan menyebarkan fitnah kerana setiap tuduhan itu akan diminta atas tanggungjawabnya," tegas pelawak tanah air, Salih Yaacob, 52 yang menjawab dakwaan dan desas-desus mengatakan dirinya kini memiliki lima isteri dalam satu masa.

Salih yang dihubungi Harian Metro semalam berkata, dakwaan mengatakan dirinya miliki lima isteri tidak masuk akal kerana ia bertentangan ajaran al-Quran dan as-Sunnah. Katanya, dirinya bukan bodoh untuk melakukan perkara yang karut tambahan pula menyalahi hukum-hukum Islam.

"Islam membenarkan umatnya menguruskan hanya empat isteri bukan lima. Tetapi kalau berkahwin lima kali dan memiliki empat isteri tidak mengapa," katanya.

Kata Salih, dakwaan berkenaan adalah fitnah semata-mata dan tidak elok untuk disebarkan tanpa bukti.

"Jika benar dakwaan mengatakan saya memiliki lima isteri, saya mohon tampil dan kemukakan bukti terbabit," katanya.

Menurutnya, pada 1993 dia pernah bercerai bersama isteri pertama sebelum berkahwin bersama empat isterinya kini. Empat isterinya adalah Norliza Mamat, 50, Noraha Hamat, 44, Nor Farawahida Sulaiman, 35 dan Emi, 26.

(Gambar) Bas Bawa Rombongan Pengantin Terbabas

Posted: 19 Oct 2013 03:01 AM PDT

JERTEH: Rombongan 27 orang termasuk pengantin lelaki yang dalam perjalanan ke rumah pengantin perempuan di Kota Baharu, Kelantan, berdepan detik menakutkan apabila bas sewa khas yang dinaiki terbabas dan terbalik di Km 104, Jalan Kuala Terengganu-Kota Baharu awal pagi Sabtu.

Dalam kejadian 6.30 pagi itu, semua anggota rombongan dari Johor Baharu, Johor terbabit hanya mengalami cedera ringan dan dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Besut.

Jurucakap polis Besut yang dihubungi Bernama mengesahkan kejadian dan berkata siasatan awal mendapati nahas berlaku apabila bas itu cuba mengelak sebuah kereta yang hilang kawalan dan memasuki laluannya.

Akibat itu bas terbabit terbabas ke bahu kiri jalan dan terbalik, katanya.

Beginilah keadaan bas sewa khas yang membawa 27 ahli rombongan pengantin lelaki dari Johor Bahru termasuk pengantin untuk majlis perkahwinan di Kota Baru yang terbabas dan terbalik ke dalam sebuah parit di Kampung Gerai dekat Jerteh Terengganu kira-kira pukul 6.30 pagi Sabtu. Bagaimanapun kesemua penumpang termasuk pemandu bas hanya cedera ringan dan dirawat di Hospital Daerah Besut sebagai pesakit luar sahaja. - fotoBERNAMA
Sementara itu saksi kejadian, Badli Wahab, 33, berkata kejadian berlaku kira-kira 15 meter dari rumahnya di Kampung Gerai.

Saya terdengar bunyi dentuman yang kuat dan apabila menjengah keluar saya nampak sebuah bas terbalik dengan sebahagian badannya berada di dalam longkang yang dipenuhi air hujan, katanya kepada pemberita.

Menurutnya dia kemudian bergegas menyelamatkan mangsa. - BERNAMA

Khir Toyo ditahan SPRM pagi tadi?

Posted: 19 Oct 2013 02:34 AM PDT

SHAH ALAM: Bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo hari ini menafikan laporan beliau ditangkap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika menyogok anggota perwakilan Umno di Sungai Besar pagi ini.

"Saya berada di Shah Alam hari ini...saya bawa anak ke klinik. Saya tidak balik pun ke Sungai Besar hari ini," katanya di sini.

Dr Mohamad Khir yang juga bekas Ketua Bahagian Umno Sungai Besar itu berkata beliau dimaklumkan mengenai laporan itu oleh ibunya, yang menyangka beliau ditahan SPRM.

Beliau turut mendapat panggilan daripada rakan-rakannya yang bertanyakan mengenai laporan itu.

Menurutnya beliau tidak menghadiri mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Sungai Besar kerana tidak lagi bertanding mana-mana jawatan dalam bahagian.

Selain itu, beliau mahu mengelak kekecohan jika hadir kerana difahamkan ada pihak yang tidak menyenangi kehadirannya di sana.

Pertandingan Ketua Bahagian Sungai Besar kali ini menyaksikan pertembungan pengusaha Restoran Sekinchan Ikan Bakar dan Ketua Umno Cawangan Tali Air 7, Sungai Leman Datuk Jamal Md Yunos dan Naib Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Mardi Sukir. - BERNAMA

Keputusan pemilihan Ahli Majlis Tertinggi UMNO 2013

Posted: 19 Oct 2013 02:01 AM PDT

Seramai 65 calon berentap bagi merebut jawatan Majlis Tertinggi UMNO. Berikut adalah keputusan semasa bagi semua calon-calon yang bertanding.
 Setakat 10.35 malam tadiSetakat 10.15 malam tadi
 Setakat 9.45 malam tadi


 Hingga jam 6.01 petang:Hingga jam 5.45 petang: Hingga jam 5.30 petang:Hingga jam 5.00 petang:

Maklumat terkini klik SINI

Keputusan pemilihan Naib Presiden UMNO 2013

Posted: 19 Oct 2013 01:34 AM PDT

KUALA LUMPUR 12 Okt. - Berikut keputusan tidak rasmi Pemilihan UMNO 2013 bagi Jawatan Naib Presiden UMNO yang berlangsung hari ini.

Jawatan ini ditandingi oleh enam orang calon, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi,  Datuk Seri Mohd Shafie Apdal,  Datuk Mukhriz Mahathir, Datuk Seri Hishammuddin Hussein,  Tan Sri Isa Samad dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam
 Setakat 10.35 malam tadi
 Setakat 10.15 malam tadiSetakat 9.45 malam tadiSetakat 6.01 petang tadi Setakat 5.45 petang tadi
 Setakat 5.30 petang tadi


Setakat 5.10 petang tadi

KEMASKINI 4.30 PETANG


Untuk keputusan terkini, sila klik SINI

PAU 2013: Team Transformasi Permatang Pauh menang bergaya

Posted: 19 Oct 2013 01:04 AM PDT

Bukit Mertajam: Kepimpinan UMNO Bahagian Permatang Pauh melalui transformasi besar-besaran apabila dua jawatan tertinggi bahagian itu dimenangi muka baru dalam keputusan tidak rasmi di sini sebentar tadi.

Bekas Ketua Pemuda UMNO bahagian, Mohd Zaidi Mohd Said dijangka menang dengan majoriti besar 303 mengalahkan tiga calon lain termasuk penyandang yang memegang jawatan itu selama tiga penggal berturut-turut, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.

Manakala, bagi jawatan Timbalan Ketua Bahagian, dimenangi Ibrahim Ahmad yang mengalahkan penyandang, Datuk Mohammad Nasir Abdullah dengan 272 undi serta dua calon lain.

Seramai 588 perwakilan membuang undi dalam pemilihan bahagian itu di Politeknik Seberang Perai di sini.

Abdul Jalil dan Mohammad Nasir kelihatan meninggalkan dewan kira-kira jam 2.45 petang.

(Video) Menyanyi sambil tayang lurah payudara di FB

Posted: 19 Oct 2013 12:31 AM PDT

Hai, apa sudah jadi dengan budak-budak zaman sekarang?

Sudah menjadi trend agaknya kalau bercinta atau putus cinta, buat video dan muatnaik di laman sosial.

Hasilnya, dapatlah kutukan dan cacian dari segenap manusia yang menonton.

Nampaknya, budak-budak ini tidak belajar atau sengaja tidak mahu mengambil iktibar dari apa yang terjadi kepada 'Couple Seminggu Puteri Awani' dan 'Cinta Alang dan Fatien'.

Dalam rakaman video yang tersebar di laman Facebook ini, remaja perempuan ini bukan sahaja menangis dan menyanyi kerana putus cinta, tetapi turut menayangkan 'lurah dendam' untuk dijadikan tatapan bekas teman lelakinya.

Mungkin itu taktik untuk melembutkan hati jejaka kesayangan agaknya?

Khairy Jamaluddin 'cabar' Aaron Aziz

Posted: 18 Oct 2013 11:31 PM PDT

Kehangatan acara anugerah hiburan paling hip di Malaysia Shout Awards! semakin terasa. Kini bakal kembali untuk memberi pengiktirafan dan menghargai bakat dan kreativiti yang telah menggegarkan industri hiburan Malaysia.

Pada tahun ini buat pertama kalinya dalam sejarah industri hiburan tanah air seorang ahli politik terkenal Khairy Jamaluddin telah dicalonkan dalam kategori Wired Celebrity Award bersama-sama dengan Aaron aziz, Adibah Noor, Fatimah Abu Bakar/Sharifah Amani/Sharifah Aleya, Sofia Jane dan penyanyi yang mencipta nama di luar negara, Yunalis Zarai.

Khairy Jamaluddin memang dikenali ramai sebagai salah sati figura politik yang sangat aktif di media sosial dna tidak hairan jika pihak Shout Awards 2013 mengambil keputusan untuk memasukkan nama beliau dalam senarai calon — dan baca reaksi beliau di Twitter.


Sementara itu, pada tahun lepas kita telah dihiburkan dengan 2 kumpulan K-Pop dari Korea Selatan iaitu kumpulan Vixx dan Nuest. Pada tahun ini bagi memenuhi permintaan para peminat di Malaysia, pihak Shout Awards telah menjemput penyanyi antarabangsa iaitu salah seorang anggota dari kumpulan Westlife, Shane Filan.

Buat peminat-peminat yang ingin mengetahui maklumat lanjut atau cara utuk mengundi artis-artis yang telah tercalon dalam Shout Awards 2013, bolehlah anda layari www.shoutawards.com.my atau www.8tv.com.my.

Enam minggu dirogol selepas lari dari rumah

Posted: 18 Oct 2013 10:31 PM PDT

Gambar hiasan
Sabak Bernam: Seorang remaja perempuan yang lari dari rumah di Batu 4 Sepintas, di sini, sejak 4 September lalu dipercayai dijadikan 'keldai dadah' sebelum dijumpai semula dalam serbuan dijalankan sepasukan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak, Rabu lalu.

Kejadian berlaku selepas mangsa berusia 16 tahun, dipercayai keluar dari rumah keluarga secara sembunyi untuk mengikut seorang lelaki berusia 27 tahun.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam Superintendan Noor Mushar Muhammad berkata, laporan berhubung kehilangan remaja terbabit dibuat bapanya di Ibu Pejabat Polis (IPD) Sabak Bernam.

"Mangsa dipercayai keluar rumah dan mengikut suspek yang kononnya mahu membantu menghantarnya ke rumah rakannya di kawasan berhampiran, namun lelaki itu tidak membawa mangsa ke tempat dijanjikan sebaliknya ke sebuah rumah di Kampung Parit 13, Sungai Panjang," katanya.

Menurutnya, keesokannya mangsa dibawa ke satu lokasi lain dan dipercayai dirogol di sebuah rumah di Kampung Parit 8, Sungai Besar, sebelum suspek membawanya ke lokasi 'port' penagih dadah di kawasan ladang kelapa sawit Perak Timur, Hutan Melintang, Perak.

"Mangsa yang takut dicederakan hanya menurut arahan suspek dan sepanjang berada bersama suspek, mangsa diarah mema dan mengedarkan dadah di sekitar Hutan Melintang," katanya.

Noor Mushar berkata, mangsa takut untuk membantah atau melarikan diri kerana suspek mengugut akan membunuh semua ahli keluarganya jika tidak menurut arahan.

"Siasatan awal polis juga mendapati, mangsa dirogol berkali-kali di ladang kelapa sawit itu sebelum sepasukan anggota polis dari Hilir Perak menjalankan serbuan sehingga mangsa yang dipercayai hilang sejak enam minggu lalu ditemui," katanya.

Menurutnya, mangsa yang baru mengenali suspek kira-kira tiga bulan lalu kini ditahan reman di IPD berkenaan untuk siasatan lanjut dan suspek yang sempat melarikan diri ketika serbuan kini masih diburu.

"Mangsa akan dibawa ke hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan dan disoal siasat bagi membantu polis mengesan rumah dan mengenal pasti individu yang terbabit dalam kes itu," katanya.

Kes kini disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol dan Seksyen 506 Kanun Keseksaan atas kesalahan membuat ugutan jenayah.

TMI mengaku fitnah dan mohon maaf pada Mukhriz

Posted: 18 Oct 2013 10:01 PM PDT

PETALING JAYA: Sebuah portal berita yang mendakwa Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir mengamalkan politik wang telah menarik balik artikel tersebut dan memohon maaf kepada beliau kira-kira pukul 10 pagi Sabtu.

Pada Jumaat, portal berita itu menyiarkan satu artikel yang mendakwa Mukhriz menghantar 1.2 juta khidmat pesan ringkas (SMS) untuk meraih undi dan memberi wang untuk mengisi jawatan Naib Presiden Umno.

Portal berita tersebut memetik sumber Umno yang mengatakan jentera parti beliau telah bergerak ke seluruh negara sejak pagi Jumaat untuk mendekati pengundi.

Terdahulu, Mukhriz mengarahkan portal berita itu supaya menarik balik artikel berkenaan atau beliau akan mengambil tindakan undang-undang.

Ketika ditanya sama ada terdapat dalang disebalik penyiaran artikel itu, beliau tidak pasti tetapi mendakwa portal berita itu 'cukup terkenal dengan agendanya menentang kerajaan' dan sering mengecamnya.

Dalam permohonan maaf itu, portal itu turut menyatakan rasa kesal di atas kesulitan yang ditimbulkan terhadap Mukhriz.

"Kami dapati laporan itu tidak tepat dan artikel tersebut telah dikeluarkan."

Wanita dinoda selepas disamun dalam lif

Posted: 18 Oct 2013 09:05 PM PDT

Petaling Jaya: Seorang wanita bukan saja disamun, malah dirogol seorang lelaki dipercayai warga asing di kondominium miliknya di Damansara Perdana, di sini Rabu lalu.

Difahamkan, dalam kejadian jam 11 malam itu, mangsa yang juga warga tempatan berusia 38 tahun sedang menaiki lif sebelum diekori lelaki terbabit yang berusia 30-an.

Lelaki terbabit kemudian mengikat tangan dan mengambil wang tunai berjumlah RM800 berserta telefon bimbit yang terletak di dalam beg tangan mangsa.

Mangsa turut diugut sebelum ditolak masuk ke dalam rumah dan dirogol sebelum melarikan diri.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, siasatan awal polis berjaya menahan seorang lelaki warga asing berusia 40 tahun bagi membantu siasatan.

Katanya, lelaki terbabit ditahan di Cheras pagi semalam bagi membantu polis memburu suspek sebenar yang merogol mangsa.

"Hasil siasatan awal, polis mengesyaki suspek telah menjual telefon bimbit mangsa kepada lelaki lain.

"Polis juga percaya perbuatan ini dilakukan penyewa atau penduduk di situ kerana sistem kawalan keselamatan kondominium dikawal rapi 24 jam dan pelawat memerlukan kad akses untuk masuk ke dalam bangunan," katanya.

Menurut Arjunaidi, polis masih menyiasat lanjut berhubung perkara itu dan lelaki terbabit direman bermula semalam.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol dan Seksyen 394 Kanun Keseksaan kerana sengaja menyebabkan kecederaan dengan melakukan rompakan.

Adik ipar perkosa pembantu rumah

Posted: 18 Oct 2013 08:01 PM PDT

Gambar hiasan
KUALA TERENGGANU: Polis menahan seorang suspek lelaki berumur 25 tahun berhubung kes samun dan rogol seorang pembantu rumah warga asing di Dungun, Sabtu lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner K Manoharan berkata suspek ditahan kira-kira 10 pagi di rumahnya di Dungun selepas pembantu rumah itu membuat laporan polis mendakwa dia dirogol dan disamun pada kira-kira 5 pagi hari yang sama.

Ketika kejadian pembantu rumah itu bersendirian di rumah majikannya, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Katanya, suspek yang adalah adik ipar majikan pembantu rumah itu didakwa mengacukan golok di leher pembantu rumah itu dan turut merampas barangan kemasnya dan dua telefon bimbit.

Katanya, ujian saringan air kencing mendapati suspek positif dadah jenis Methamphetamine dan siasatan mendapati suspek terlibat tiga kes jenayah dan dalam senarai dikehendaki polis.

Sementara itu, Manoharan berkata seorang tukang rumah cedera setelah dilanggar kereta dipandu seorang lelaki yang dipercayai kurang siuman di Kampung Cheneh Baru, Kemaman, pada Isnin lalu.

Katanya, kejadian berlaku kira-kira jam 4 petang ketika tukang rumah berumur 59 tahun itu berdiri berhampiran motosikalnya di depan sebuah kedai runcit.

"Selepas melanggar mangsa, suspek mengundurkan keretanya dan melanggar mangsa sekali lagi sehingga jatuh lalu suspek terus melarikan diri.

"Akibat pelanggaran itu mangsa mengalami kecederaan di bahagian badan, kepala dan patah tiga jari kaki kiri dan sedang menerima rawatan di Hospital Kemaman," katanya.

Katanya, suspek berusia 38 tahun itu ditahan kira-kira jam 1.45 pagi ini di rumahnya di Felda Neram 2, Kemaman dan maklumat awal menunjukkan suspek dipercayai kurang siuman.

- BERNAMA

Menjawab persoalan Kalimah Allah kepada yang masih bebal!

Posted: 18 Oct 2013 07:00 PM PDT

Kami agak hairan dengan pendirian Dr Maza berkenaan perihal Kalimah Allah ini. Bermatian-matian beliau menyindir Noh Gadut apabila mufti berkenaan mengatakan seseorang boleh murtad jika pertikai larangan penggunaan kalimah Allah.

Noh Gadut pula mungkin terlalu awal memberi pendapatnya, dan pandangannya itu mungkin tidak merujuk kepada keputusan mahkamah tetapi secara umum. 


Yang anehnya, Dr Maza tidak sedikit melahirkan pendapat beliau berkenaan penggunaan kalimah tersebut. Melalui Malaysiakini, kata-kata beliau dipetik hanya berkenaan kebenaran penggunaan kalimah tersebut, tetapi tidak membicarakan tentang aspek bahasa, tujuan sebenar.

Tak tahulah sama ada Malaysiakini yang memang bijak memutarbelitkan berita memang sengaja berbuat demikian tanpa pengetahuan Dr Maza, atau memang Dr Maza sengaja merahsiakan pendirian sebaliknya lebih suka tunggu dan lihat apa yang terjadi.

Dari situ juga kami percaya artikel dari Zul Nordin telah ditulis. Memang mudah faham terutama kepada yang masih lagi jahil mengenal tauhid!

Selamat membaca!


Salam 2 all.

Rupanya masih ada lagi dikalangan mereka yang mengaku Islam diluar sana yang menjadi keliru dan beku dalam isu kalimah ALLAH. Pelbagai persoalan dilontarkan sehingga ada yang melakukan syirik tanpa menyedarinya. Lebih parah ada yang menjadi kufur tanpa sedar.

Semuanya akibat mempolitikkan isu ini. Ada yang terlalu ghairah nak mencari populariti, walau bergelar agamawan dan ilmuwan dengan ijazah berjela sampai PhD pun ada; tetapi tenggelam dalam kesyirikan dan kekufuran. Mereka bukan sahaja syirik dan kufur, malah mensyirikkan dan mengkufurkan pengikut dan penyokong mereka, na'uzubillah.

Antara isu dan persoalan yang mereka bangkitkan untuk menghalalkan kristian mengguna-pakai kalimah ALLAH adalah seperti berikut:

1. 'Arab kristian dah lama pakai!

Tiba-tiba semua orang jadi pakar bahasa 'arab. Siap dengan segala analisa dan kupasan, tanpa sedikit pun menyedari bahawa bahasa 'arab dan bahasa Melayu sangat berbeza.

Dalam bahasa 'arab, terjemahan bagi perkataan 'god' ialah 'allah'. Ini kerana sejak Adam a.s lagi, perkataan god yang diketahui mereka ialah allah.
Kalimah ALLAH dalam bahasa arab ditulis seperti berikut: الله

Dalam bahasa arab, mereka tidak membezakan antara nama am (common noun) dengan nama khas (proper noun) melalui tulisan, berbeza dengan Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.

Bagi kita orang Melayu, kita boleh membezakan antara nama am dengan nama khas melalui tulisan, walaupun ejaan dan bunyinya sama. Contohnya:

Perkataan 'bush' dengan 'Bush'.

Apa perbezaan antara kedua perkataan ini?

Ejaan dan bunyi sama sahaja. Tetapi bila melihat tulisan perkataan 'bush', kita orang Melayu terus faham itu adalah 'nama am' bermaksud semak.

Tetapi bila melihat tulisan 'Bush', kita tahu itu nama khas, nama orang, nama bekas Presiden Amerika!

Bahasa Melayu membezakan 'nama am' dengan 'nama khas' melalui penggunaan huruf kecil dan huruf besar.

Tetapi dalam bahasa arab, tidak ada perbezaan penulisan perkataan.
Perkataan nama khas 'Allah' dan nama am 'allah' ditulis sama sahaja iaitu: الله

Orang arab bila melihat tulisan itu mereka faham. jika yang menyebutnya bukan Islam, mereka faham itu terjemahan nama am bagi perkataan 'god'. Atau dalam tulisan rumi, mereka faham 'allah' itu ialah ganti nama am perkataan 'god'.

Tetapi bila yang menyebutnya Muslim, orang Islam, mereka faham itu nama khas bagi God; atau lebih tepat dalam tulisan rumi bahasa Melayu 'ALLAH'.

Itulah perbezaannya. Ini namanya 'uruf al-balad. Kefahaman setempat. Apa yang difahami di Arab tidak sama dengan apa yang difahami di Malaysia. Walaupun perkataan itu sama. Bila orang arab sebut haram, itu mereka faham sebagai Mekah atau Masjid Nabawi. Tetapi orang Melayu faham lain.

Bila orang Indonesia sebut 'Bapak Anuar membutuhkan Pak Khalid', orang Indonesia faham Bapak Anwar memerlukan Pak Khalid. Tetapi bagi Melayu Malaysia, itu maksudnya Bapak Anuar meliwat Pak Khalid (perumpaan sahaja tidak ada kena mengena dengan sesiapa samada yang hidup apatah lagi yang dah padam)!

Lain padang, lain belalang. Lain tempat, lain kefahamannya. Itulah 'uruf al-balad.

Sebab itu kita tidak boleh kata memandangkan kristian arab pakai kalimah 'allah', maka kristian Malaysia sini pun boleh pakai. Bagi orang arab, ini persoalan bahasa. Bagi kita ini soal aqidah, nama ketuhanan.

2. Jadi apa nama tuhan yang diguanakan oleh arab kristian?

Sebab itu bila kita tanya orang kristian arab apa nama tuhan dia, mereka tidak akan sebut 'ALLAH'. Sebaliknya mereka akan sebut seperti berikut:

بِاسْمِ الآبِ وَالاِبْنِ وَالرُّوحِ الْقُدُسِ

Atau dalam tulisan rumi ditulis seperti berikut: Bismil-Ābi wal-Ibni war-Rūḥil-Qudus; Dengan nama Tuhan Bapak, Tuhan Anak dan Ruh Kudus; In the name of The Father, The Son and The Holy Spirit!

Dan orang arab kristian tidak menggunakan nama 'Jesus' sebaliknya mereka menggunakan perkataan Al-Masīḥ atau أَلْمَسِيح atau Yasu - iaitu terjemahan perkataan atau Yeshua dalam bahasa Hebrew.

Jadi kita orang Melayu tidak sepatutnya keliru atau dikelirukan dengan hujah sesat menyatakan memandangkan kristian 'arab boleh pakai kalimah allah, maka kristian Malaysia pun boleh guna! Itu adalah pendapat yang sesat lagi menyesatkan!

3. Kenapa kristian tidak terjemah gantinama 'god' dengan perkataan lain?

Itulah yang menjadi persoalannya sekarang. Perkataan 'god' dalam Bahasa Inggeris sepatutnya dan betulnya bila diterjemahkan ke Bahasa Melayu ialah dengan menggunakan perkataan 'tuhan', bukan 'allah'.

Kita orang Melayu tidak terjemah perkataan 'God The Father, God The Son & God The Holy Spirit' dengan 'Allah Bapak, Allah Putra & Allah Roh Kudus'.

Kita tahu itu tidak betul. Sepatutnya diterjemahkan dengan betul ke Bahasa Melayu dengan perkataan 'Tuhan Bapak, Tuhan Anak & Tuhan Roh Kudus'. Itu baru betul!

Atau mereka boleh terjemah menggunakan perkataan Hebrew iaitu Eli atau Eloi atau Elohim (semuanya bermakna 'god' dalam bahasa Hebrew dan memang digunakan dalam Kitab Perjanjian Lama sehingga sekarang). Maka ia akan jadi 'Eli Bapak, Eli Putra & Eli Roh Kudus'.

Kenapa mereka berdegil mahu terjemah perkataan 'god' dengan menggunakan kalimah ALLAH saya pun tidak tahu! Adakah mereka mempunyai agenda tersirat?
Tetapi kalau ikut pendedahan majalah mereka sendiri Christianity Today (dikeluarkan di Chicago, Amerika Syarikat terbitan bulan Julai 2009) yang dengan jelas menyatakan "penggunaan kalimah Allah (dalam terjemahan versi Melayu-Indonesia) adalah suatu usaha strategik kalau bertujuan untuk membuatkan mereka meemahami siapa Christ! Jika kalimah ALLAH tidak digunakan akan menyebabkan umat Islam tidak akan membaca Bible!".
(sila rujuk www.christianitytoday.com/ct/2009/august/14.15.html di mukasurat 2).

4. Habis macam mana kristian nak nyanyi lagu Negeri Kedah?

Ada yang lebih teruk berhujah, kalau macam tu kristian dan non-muslim lain tidak boleh lah menyanyikan lagui negeri Kedah!!!

Lirik Lagu Kebesaran Negeri Kedah

Allah Selamat Sultan Mahkota
Berpanjangan Usia Di Atas Takhta
Memelihara Agama Nabi Kita
Negeri Kedah Serata-rata

Saya sampai menggelengkan kepala bertanya, awat lah hangpa boleh jadi bengong sampai macam tu?

Jawapannya mudah sahaja. Dalam konteks lirik lagu Negeri Kedah diatas, kalimah ALLAH dalam lirik ALLAH selamat Sultan Mahkota itu membawa maksud ALLAH Hu-Ahad, ALLAH Maha Esa, ALLAH Yang Satu.

Sesiapa pun yang menyanyi lirik lagu itu faham, atau kena faham ianya membawa maksud ALLAH-Hu-Ahad, ALLAH Maha Esa, ALLAH Yang Satu! Ia tidak pernah bermaksud, dan tidak diniatkan sebagai Allah-Hus-Salis, Allah Tiga Dalam Satu, Allah Triniti, Allah Bapak, Allah Putra & Allah Ruh Suci!!!

Bukan...bukan...bukan!!!

5. Lencana Polis, Askar macam mana?

Ada juga memberi hujah yang kurang cerdik; habis polis bukan Islam pakai lambang atau lencana ada kalimah 'ALLAH' macam mana?

Sekali lagi, seperti soalan lagu Negeri Kedah, kalimah ALLAH yang tertera di lencana polis, tentera atau mana-mana di Malaysia ini membawa maksud ALLAH-Hu-Ahad, ALLAH Maha Esa, ALLAH Yang Satu. Ia tidak pernah bermaksud, atau diniatkan sebagai Allah-Hus-Salis, Allah Triniti, Allah Tiga Dalam Satu, atau Allah Bapak, Allah Putra & Allah Ruh Kudus!!!

Samada yang memakai lencana tertera kalimah ALLAH itu bangsa Melayu, Cina, India, Punjabi, atau beragama Islam, Kristian, Hindu, Budha, Sikh atau Tao; maksud kalimah ALLAH dilencana atau lambang polis, tentera dan lain-lain itu ialah ALLAH-Hu-Ahad, ALLAH Maha Esa, ALLAH Yang Satu!

6. Dalam Al-Quran kafir sebut kalimah ALLAH!

Ini hujah yang cukup popular dikalangan peliwat democrazy dan para parasit pelesit dan yang sewaktu dengannya!

Mereka akan mencemek bibir sambil berkata, Allah sendiri berfirman dalam Al-Quran seperti berikut:

'Dan sesungguhnya jika engkau (Muhammad) bertanya kepada mereka (kafir dan musyrik) itu: Siapakah yang menciptakan langit dan bumi, dan yang memudahkan matahari dan bulan(untuk faedah makhluknya)?. Sudah tentu mereka akan menjawab ALLAH. Maka bagaimana mereka tergamak dipalingkan (oleh hawa nafsunya daripada mengakui keesaan ALLAH dan memtauhi perintahNya?'. Al-Ankabut: 29-61 (rujuk juga Al-Ankabut: 29:63-66)

Maka bertempiklah para peliwat democrazy dan parasit pelesit dengan penuh ketakburan! Tengok, ALLAH sendiri kata kafir guna kalimah ALLAH dalam menjawab soalan yang ditanya!

Dalam ayat-ayat seperti ini, kalimah ALLAH digunakan dalam bentuk rubbubiyah; dalam bentuk sifat. Sifat ALLAH sebagai pencipta langit, sifat ALLAH sebagai pencipta bumi, sifat ALLAH sebagai penurun hujan, sifat ALLAH sebagai pemberi nyawa, sifat ALLAH sebagai pencipta matahari, bulan, bintang, cakrawala, lembu, unta, dan macam-macam lagi sifat ALLAH.

Kalau non-Muslim hendak menggunakan kalimah ALLAH dalam bentuk rubbubiyah, pakailah. Kita tidak ada masalah. Cuma jaga adab dan syarat penggunaan. Seperti jangan pakai dalam toilet, jangan pakai sambil nak beli nombor ekor, jangan guna masa nak berliwat atau berzina, jangan pakai masa nak makan babi, dan lain-lain syarat seperti yang ditetapkan syara'.

7. Habis tu, kenapa kita larang kristian gunakan kalimah ALLAH?

Kita menentang kristian di Malaysia ini guna kalimah ALLAH kerana mereka mahu memakainya dalam bentuk uluhiyyah, iaitu dalam bentuk i'tiqad atau aqidah.yang syirik dan kufur!

Iaitu mereka mengatakan ALLAH itu Allah-Hus-Salis, Allah Triniti, Allah Tiga-Dalam-Satu, Allah Bapak, Allah Anak & Allah Ruh Kudus.

Mereka telah, samada dengan sengaja atau tidak, telah menyalahgunakan kalimah ALLAH!
Mari kita lihat bagaimana contoh-contoh kalimah ALLAH yang telah disalahgunakan untuk membawa maksud yang mensyirikkan, bahawa kalimah ALLAH itu adalah Allah-Hus-Salis, Allah Triniti – Tuhan Tiga Dalam Satu iaitu Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Tuhan Ruh Kudus.

Disebut dalam terjemahan Al Kitab (ms 197 ayat 25-27) "Akulah yang memberi hidup dan membangkitkan orang mati", kata Yesus kepada Marta. "Orang yang percaya kepada Ku akan hidup, walaupun ia sudah mati. Dan orang hidup yang percaya pada Ku, selama-lamanya tidak akan mati. Percayakah engkau akan hal itu. "Tuhan," jawab Marta, "saya percaya Tuhan Anak Allah, Raja Penyelamat yang akan datang kedunia ini".

Disebut alam terjemahan Al Kitab (ms 379 ayat 9) "jika Peti Perjanjian itu dibawa kearah negerinya sendiri, iaitu Bet-Semes, itu bererti bahawa Allah orang Israellah yang telah mendatangkan celaka yang hebat itu kepada kita. Tetapi jika pedati itu tidak menuju kesana, kita akan tahu bahwa musibah itu bukan dari Allah Israel, melainkan kebetulan saja";

Disebut dalam terjemahan Al Kitab (ms 246 ayat 13) "hormatilah TUHAN, Allahmu, dan berbaktilah kepada Dia sahaja, dan bila kamu bersumpah, lakukanlah demi nama Nya saja";

Lafaz dalam upacara baptis berbunyi "saya membaptiskan kamu dengan atas nama Allah Bapa, dengan atas nama Allah Putera dan dengan atas nama Allah Ruh Kudus";

Risalah menyebut "Rencana Allah Untuk Menyelamatkan Kita Dari Dosa Ialah Dengan Mengutus Anaknya Yang Tunggal";

Risalah menyebut "Yesus Adalah Allah Dalam Bentuk Manusia";
Risalah bertajuk "Allah Pilih Pemimpin" menceritakan ketuhanan triniti;
Risalah bertajuk "Firman Allah Hidup" menceritakan tentang bible;
Risalah bertajuk "Jalan Kepada Allah" menceritakan tentang pengutusan Jesus;
Nama sebuah gereja iaitu Gereja Katolik Santa Maria Bonda Allah;
Nama sebuah gereja iaitu Gereja Kristus Domba Allah;
Nama sebuah gereja iaitu Gereja Sidang Jemaat Allah;
Nama sebuah gereja iaitu Gereja Allah Itu Kasih;

Tajuk lagu "Allah Peduli" dengan lirik menyebut "Allah mengerti, Allah peduli, Segala persoalan yang kita hadapi, Tak akan pernah dibiarkannya, ku bergumul sendiri, Sebab Allah Yesus ku mengerti" nyanyian Agnes Monica;

Tajuk lagu "Harapan Bangsa" dengan lirik menyebut "Bapa engkaulah harapan negara ini, Kaulah satu-satunya harapan di bumi Malaysia, Yesus engkaulah harapan segala bangsa, Nyatakanlah kebenaran mu" nyanyian Jaclyn Victor.

Sedangkan ALLAH telah berfirman dengan cukup jelas didalam Al-Quran:

"Sesungguhnya telah kafirlah orang yang berkata 'Sesungguhnya ALLAH ialah Isa Al-Masih ibnu Maryam'. Pada Isa Al-Masih sendiri berkata,'Wahai Bani Israel, sembahlah ALLAH, Tuhanku dan Tuhanmu, bahawa sesiapa yang menyengutukan ALLAH dengan sesuatu yang lain, maka ALLAH pasti mengharamkan kepadanya syurga dan tempat kembalinya ialah neraka. Sesungguhnya tiada seorang pun penolong bagi kaum yang zalim.

Sesungguhnya telah kafirlah orang yang berkata,'Bahawasanya ALLAH ialah satu daripada tiga tuhan.' Padahal tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan ALLAH Yang Maha Esa. Jika mereka tidak berhenti daripada apa yang mereka katakan itu, sudah tentu orang yang kafir antara mereka akan dikenakan azab yang pedih".
Surah Al-Maidah:72-73

Jadi bagi kita umat Islam ini adalah soal aqidah! Ini soal keimanan! Ini soal kepercayaan! Ini soal perintah ALLAH!

Atas sebab itulah kita menentang! Itu sebabnya kita melarang! Dan kita tidak akan berkompromi walau sebesar habuk pun dalam isu ini!

8. Kalimah ALLAH bukan hakmilik mutlak orang Islam!

Memang benar kalimah ALLAH bukan milik umat Islam. Kalimah ALLAH bukan milik Nabi Muhammad saw. Kalimah ALLAH bukan milik UMNO. Kalimah ALLAH bukan milik PAS. Kalimah ALLAH bukan milik Mahkamah!

Betul...betul...betul!!!

Jadi siapa pemilik kalimah ALLAH?

Jawapannya mudah.

Pemilik kalimah ALLAH ialah ALLAH sendiri!

Dialah Pemilik mutlak kalimah itu. Dan hanya Dia yang berhak mutlak memberi kebenaran siapa yang boleh menggunakannya. Dan hanya Dia yang berhak mutlak memberi syarat penggunaannya. Hanya Dia yang berhak mutlak menentukan cara penggunaaannya. Hanya Dia yang berhak mutlak menentukan deskripsi kalimah itu! Hanya Dia - ALLAH swt!!!

Dan Dia telah menegaskannya dengan cukup jelas tanpa sebarang keraguan sedikit pun didalam Al-Quran:

Katakanlah bahawa (kalimah) ALLAH itu (bermaksud) Maha Esa (Yang Satu);
(Dan sifatnya ialah) kepada ALLAH tempat segala sesuatu bergantung;
Dia ALLAH tidak beranak, atau diperanakkan;
Dan tidak ada sesuatu apapun yang setara atau sekufu dengan ALLAH!
Al-Ikhlas: 112:1-4

Jadi Pemilik Mutlak kalimah ALLAH telah menegaskan bahawa kalau mahu mengguna kalimah ALLAH persilakan tetapi mesti merujuk kepada empat syarat iaitu Dia hanya Satu; Dia tempat bergantung segala makhluk; Dia tidak ada anak; Dia tidak ada sekutu!

Sebaliknya bila kristian mahu mengguna kalimah ALLAH ia berubah menjadi bentuk syirik dan kufur seperti berikut:

Katakanlah bahawa ALLAH itu Tiga-Dalam-Satu;
Kami bergantung kepada Jesus (untuk penebus dosa dan lain-lain);
Bahawa ALLAH ada anak bernama Jesus;
Bahawa Ruh Suci (malaikat) itu sekutu dan setara dengan ALLAH;

Maka jelas sejelas-jelasnya bahawa maksud yang dibawa oleh kristian dalam penggunaan kalimah ALLAH adalah bercanggah sama sekali dengan maksud yang Pemilik kalimah ALLAH itu sendiri nyatakan!

Rumusan: jadi apa pendirian kita?

Pendirian kita umat Islam ialah berpegang semula kepada Al-Quran. Dan jelas didalam Al-Quran ALLAH menyebut:

Wahai Ahli Kitab! Janganlah kamu melampaui batas dalam agama mu, dan janganlah kamu mengatakan terhadap ALLAH kecuali yang benar. Sungguh, Al Masih 'Isa putra Maryam itu adalah utusan ALLAH dan (yang diciptakan dengan) kalimah Nya yang disampaikan Nya kepada Maryam, dan (dengan tiupan) roh dari Nya. Maka berimanlah kepada ALLAH dan Rasul Nya dan janganlah kamu mengatakan "(ALLAH itu) Tiga (triniti)". Berhentilah (dari berkata sedemikian). Itu lebih baik bagimu. Sesungguhnya ALLAH Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci dia dari (tohmahan) mempunyai anak. Milik Nya apa yang ada di langit, dan apa yang ada di bumi. Dan cukuplah ALLAH sebagai Pelindung (An-Nisaa' 4: 171).

Tugas dan tanggunjawab kita umat Islam ialah bukan dengan bersekongkol atau bersetuju atau meredhai perbuatan mensyirikkan ALLAH yang boleh membawa kepada kekufuran ini. Jangan kita beriya-iya punya nak sokongan dan undi mereka sampai sanggup menggadai aqidah dan keimanan, konon bertaqqiyah untuk mendapatkan kuasa.

Tak boleh. Kita bukan syiah yang sanggup dan boleh bertaqqiyyah, walau dalam soal aqidah!

Kita ahli sunnah wal jamaah patutnya cukup jelas pendirian dan pegangan kita. Tidak perlu kita bersorok-sorok, main aci-aci bukak pintu semata-mata kerana gila undi, gila kerusi! Sampai bangga dipanggil Mat Gereja!!!

Tugas dan tanggunjawab kita pertama ialah dengan mencegah kekufuran, kesyirikan dan kemungkaran besar ini. Kerja kita ialah memperbetulkan penyalahgunaan kalimah ALLAH ini. Maknanya kita kena turun padang. Pergi jumpa dengan mereka, terutama penganut kristian. Malah ini merupakan satu peluang untuk kita melaksanakan tugas Rasulullah saw - DAKWAH!

Beritahu mereka dengan jelas; kalimah ALLAH yang kamu gunakan itu sebenarnya dan sepatutnya membawa maksud ALLAH Tuhan Yang Satu, ALLAH yang kita bergantung sepenuhnya kepada dia (bukan makhluk atau patung atau haiwan dan lain-lain); bahawa ALLAH itu tidak ada anak dan tidak ada bapak; dan ALLAH itu tidak ada yang sama setaraf dan sekufu dengan dia!

Nah, itulah kerja dan tugas kita. Jangan cakap sahaja, keluar dan laksanakannya. Kata Nabi saw, baalighul anni walau aayah - sampaikan daripada ku walau sepotong ayat!

Semoga ALLAH swt memberikan petunjuk dan hidayah kepada kita, memelhiara keimanan dan aqidah kita, dan memberikan kita kekuatan istiqomah mengharungi zaman fitan ini insya ALLAH!

Wallahua'lam dan Wassalam.

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
13 ZulHijjah 1434
18 Okt 2013


Kaabah 'bersalib' di kain rentang Aidiladha kerajaan DAP

Posted: 18 Oct 2013 06:01 PM PDT

Sebahagian daripada ahli pelbagai NGO Islam mengadakan bantahan aman mempertikaikan tindakan MPPP meluluskan kain rentang memaparkan gambar Kaabah bertanda seakan-akan salib di Georgetown, Pulau Pinang, semalam.
PULAU PINANG 18 Okt. - Tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang meluluskan permit penggantungan kain rentang sambutan Hari Raya Aidiladha yang mempunyai lambang menyerupai salib pada gambar kain penutup Kaabah diselar.

Kain rentang dengan kelulusan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) itu dikesan digantung di pekarangan beberapa masjid dan laluan utama di negeri ini sejak beberapa hari lalu.

Turut tertera pada kain rentang berkenaan adalah wajah beberapa pemimpin DAP seperti Ketua Menteri, Lim Guan Eng; Ahli Parlimen Tanjung, Ng Wei Aik dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar, Teh Lai Heng dengan ucapan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha dan Selamat Menunaikan Ibadah Korban.

Ketua Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Pulau Pinang, Mohd. Rizuad Mohd. Azudin berkata, perbuatan menggantung kain rentang sedemikian ternyata biadab kerana menghina orang Islam.

"MPPP sepatutnya lebih peka dengan perkara sebegini," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Beliau sebelum itu menyertai perhimpunan aman bagi membantah tindakan Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP untuk terus mempertahankan dan tidak mahu berganjak dengan pendirian partinya mendesak kerajaan supaya membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam Injil versi bahasa Melayu.

Perhimpunan yang bermula di Masjid Simpang 6 selepas solat Jumaat itu disertai kira-kira 50 ahli pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam seperti Gabungan Bela Hak Insan Pulau Pinang (Gabungan), Persatuan Anak Jati Melayu Pulau Pinang (Pajim), Persatuan Kebajikan Insan Mulia (PKIM) dan Persatuan Mukabuku Pulau Pinang.

Mereka kemudian berarak sejauh 100 meter ke Komtar yang menempatkan pejabat pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang dan berhimpun di situ kira-kira 30 minit sebelum bersurai.

Portal TMI tuduh Mukhriz agih wang untuk raih undi

Posted: 18 Oct 2013 04:36 PM PDT

KUALA LUMPUR 19 Okt. - Calon Naib Presiden UMNO, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir menafikan sekeras-kerasnya tuduhan portal propembangkang, The Malaysian Insider kononnya beliau mengamalkan politik wang menjelang saat-saat akhir kempen pemilihan parti.

Serentak dengan itu, beliau yang juga Menteri Besar Kedah mendesak The Malaysian Insider supaya menarik balik artikel fitnah tersebut dan memohon maaf kepadanya secara terbuka sebelum pukul 10 pagi ini (Sabtu) atau bakal berdepan tindakan undang-undang.

"Ini satu perbuatan berniat jahat yang bertujuan mencemar reputasi saya. Saya tidak pernah mengamalkan politik wang dalam karier politik saya. Sebaliknya saya penentang keras amalan politik wang. Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan The Malaysian Insider.

"Saya beri tempoh sehingga pukul 10 pagi kepada portal tersebut tarik balik artikel dan mohon maaf secara terbuka kepada saya. Jika tidak tindakan undang-undang akan diambil," katanya dalam satu kenyataan kepada Utusan Malaysia, di sini malam tadi. - UTUSAN ONLINE