Selasa, 8 Mei 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 08 May 2012 03:44 AM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA


NAJIB UMUM LAGI..... KALI INI DI JERANTUT UTK PENEROKA..

Posted: 08 May 2012 12:00 AM PDT

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

Posted: 07 May 2012 11:03 PM PDT

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Imej polis makin buruk angkara media, blog Umno

Posted: 07 May 2012 04:57 AM PDT

KUALA LUMPUR: Tindakan polis menjadikan Khalid Mohd Ismath sebagai orang yang disyaki hanya berdasarkan tuduhan blog-blog Umno memburukkan lagi imej pasukan keselamatan itu, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

"Pasukan polis mempunyai segala kelengkapan yang canggih untuk membuat penyiasatan bagi mengenal pasti siapakah lelaki berbaju belang yang menendang polis itu.

"Amat tidak professional dan zalim jika polis menjadikan Khalid sebagai orang yang disyaki hanya berdasarkan tuduhan blog-blog Umno yang sebelum itu memfitnahkan pelajar itu sebagai lelaki berkenaan.

"Dengan tindakan itu, polis meletakkan dirinya sama taraf dengan Utusan Malaysia dan memburukkan lagi imejnya," kata beliau.

Utusan Malaysia semalam menyiarkan di muka hadapan gambar Khalid dan gambar lelaki yang menendang polis itu untuk memberikan gambaran bahawa Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami) itulah yang menendang polis ketika perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Malah, di bawah gambar lelaki yang menendang polis itu, akhbar tersebut dengan jelas menulis "Khalid Mohd. Ismath menendang anggota polis trafik sewaktu perhimpunan Bersih 3.0".

Mahfuz berkata, polis tidak sepatutnya meletakkan pihaknya sama taraf dengan Utusan dan blog-blog Umno yang sebelum itu menuduh Khalid adalah lelaki berkenaan.

"Polis tidak sepatutnya melakukan perbuatan yang menyebabkan masyarakat semakin hilang kepercayaan terhadapnya dan tidak lagi meyakininya.

"Tindakan polis menahan Khalid hanya berdasarkan gambar itu bukan sahaja menyebabkan masyarakat tidak mempercayainya malah ia dibimbangi boleh mengakibatkan polis menjadi bahan cacian dan ejekan yang dimaki-maki," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mengenai tindakan polis yang mahu menangkap lagi Khalid berikutan tulisannya di dalam laman Facebook, Mahfuz berkata perkara itu berlaku kerana Khalid sangat tertekan setelah ibunya, Faridah Abdul, cedera teruk akibat tindakan polis semasa perhimpunan Bersih 3.0  pada 28 April lalu.

"Perlu juga diambilkira apa yang menyebabkan Khalid menulis luahan kemarahan sedemikian.

"Jangan ketepikan hakikat bahawa ibunya sendiri cedera parah akibat tindakan polis menyerang mereka yang berhimpun," katanya.


Sumber: Harakahdaily.net

5,422 pengundi tak ikut kod kelahiran

Posted: 07 May 2012 04:10 AM PDT

KUALA LUMPUR, 7 Mei: Berdasarkan daftar pemilih bagi suku pertama 2012 yang dipamerkan, PAS mengenalpasti 5,422 pengundi yang kad pengenalannya tidak mengikut kod kelahiran yang ditetapkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, berkata hasil penelitian dari daftar pemilih yang dipamerkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sehingga jam satu pagi, semalam, pihaknya mendapati kod kelahiran pada sejumlah nama itu tidak sama seperti ditetapkan di JPN.

Beliau berkata, JPN mempunyai kod-kod kelahiran khusus membabitkan negeri seperti 14 bagi Wilayah Persekutuan, dan kod-kod lain bagi negeri lain, sedangkan beliau menemukan kod kelahiran seperti 70, 76, 74, 62, 66, 85 dan lain-lain.

Bercakap ketika sidang media di Pejabat Agung PAS, hari ini, Ahli Parlimen Pokok Sena itu memberikan beberapa contoh, seperti kad pengenalan yang bernombor 890327665045 yang dimiliki Lim Jain Zao.

"Kod 66 itu tidak terdapat dalam kod kelahiran yang tersenarai atau ditetapkan JPN.  Persoalannya, di negeri manakah pemegang IC ini lahir?" soal beliau, sambil mendakwa kemungkinan mereka merupakan warga asing yang didaftarkan SPR sebagai 'pendaftaran baru'.

Mahfuz menambah, biarpun nama-nama terbabit terdapat dalam sistem JPN, SPR sebagai sebuah badan bebas sewajarnya mempersoalkan kod kelahiran yang janggal itu kepada JPN.

Dalam pada itu, beliau turut mempersoalkan senarai daftar pemilih yang dikatakan mempunyai 'senarai pemilih yang tidak perlu hadir', yang bermaksud tidak hadir pada hari pengundian.

Senarai tersebut, difahamkan merupakan pengundi pos yang akan mengundi awal dan diletakkan di lokaliti tentera.

Jelas Mahfuz, sejumlah 113 nama diletakkan di lokaliti tentera, yang kod lokalitinya 400 ke atas dan dinamakan sebagai Palapes.

"Apa yang saya faham, mereka ini merupakan mahasiswa yang terlibat dengan Palapes.  Kenapa mereka didaftarkan dalam lokaliti tentera, sedangkan mereka belum berkhidmat dalam tentera?" soal beliau.

Tambah beliau, sebahagian daripada Palapes itu mempunyai kad pengenalan tentera, manakala kebanyakannya mempunyai IC awam yang sepatutnya diletakkan di lokaliti biasa.

Ekoran itu, Mahfuz menyifatkan perkara ini sebagai penyelewengan SPR dan satu rangka 'task force' yang beroperasi di Jabatan Perdana Menteri (JPM) seperti yang didakwa beliau sebelum ini.

Sehubungan itu, Mahfuz mendesak JPN dan SPR segera menjelaskan keraguan berhubung kedua-dua perkara yang dibangkitkan beliau bagi mengelakkan tanggapan buruk orang ramai terhadap dua agensi kerajaan terbabit.

Sebelum ini, Mahfuz mendedahkan wujudnya 'task force' yang bertanggungjawab memberi taraf kerakyatan kepada warga asing bagi membolehkan mereka mengundi pada pilihan raya umum nanti.

Beliau juga bertindak menyerahkan memorandum kepada pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja berhubung isu tersebut bagi menarik perhatian Yang di-Pertuan Agong.


Sumber: Harakahdaily.net

Scorpene: Umno patut adakan perhimpunan khas

Posted: 07 May 2012 04:00 AM PDT

Berbagai-bagai isu yang dihadapi oleh PM Najib nampakya tidak pula mendapat pembelaan dari pemimpin partinya dengan jelas. Pemimpin-pemimpin besar UMNO tidak ada yang ke hadapan untuk mempertahankan Najib dalam isu Scorpene.yang Najib dikatakan terlibat secara terus. Pendakwaraya di Perancis telah memberitahu Suaram yang Najib pernah meminta USD 1 billion untuk dimasukkan ke akaun Paremekar Sdn Bhd sebagai syarat untuk DCNI bertemu dengan beliau di Paris. Kenyataan pihak pendakwa itu amat serius kerana ia melibatkan ketua negara sebuah negara yang dikatakan berdaulat ini.
Selalunya jika ada apa-apa tuduhan dan kenyataan yang disebut sebagai salah laku pemimpin kita, akan bertalu-talulah pemimpin-pemimpin UMNO dan kerajaan membela yang dilibatkan itu. Najib nampaknya kesaorangan dan tidak ada menteri-menteri dan ahli-ahli jemaah kabinetnya mengeluarkan kenyataan mempertahankan Perdana Menteri yang telah melantik dan diberi tanggungjawab oleh Najib. Tidak ada satu pun media perdana menyentuh isu dakwaan terhadap Najib ini. Saya telah membeli Utusan untuk menyemak samada akhbar organ UMNO itu menyentuh isu ini atau tidak.

Tuduhan ini amat serius dalam masa Najib sedang berhempas pulas untuk mendapatkan kembali sokongan rakyat yang telah jelas tidak lagi memberikan dukungan yang pernah diperolehi oleh Perdana Menteri-Perdana Menteri sebelum beliau. Rakyat sedang menunggu reaksi Muhyiddin Yassin, sepupu Najib, Hishamuddin Husein serta panglima-panglima Najib yang lain.

Saya tidak tahu kenapa UMNO tidak membuat perhimpunan Agong Khas untuk menangani isu ini dan membuat keputusan memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi terhadap  Presidennya yang sedang menghadapi berbagai-bagai cobaan dan masalah yang besar sejak akhir-akhir ini. Mendiamkan diri dalam isu ini bermakna bersetuju dengan tuduhan pendakwa di negara Perancis itu. Persidangan khas untuk menangkis isu ini amat wajar diadakan dengan segera.

Lepas satu isu datang lagi isu-isu yang berat yang menghadapi Najib dan sikap ramai pemimpin-pemimpin tertinggi parti sekarang ini seolah-olah ada perancangan untuk membiarkan Najib menghadapi isu kepimpinan seorang diri sahaja. Saya mencadangkan supaya Majlis Tertinggi bermesyuarat dan mengeluarkan kenyataan resmi tentang pendirian parti keatas isu yang dihadapi oleh seorang Perdana Menteri negara kita ini.

Ini melibatkan isu dan tuduhan rasuah seorang Perdana Menteri sebuah negara merdeka. Najib bukannya pemimpin kecil. Beliau seorang Perdana Menteri Malaysia yang mempunyai kuasa memasukkan dan mengeluarkan sesiapa yang beliau suka ke penjara. Najib bukannya Presiden Filipina yang mana seorang Presiden boleh dihadapkan ke Mahkamah di atas berbagai-bagai masalah.

Perdana Menteri Malaysia adalah kebal dari tindakan undang-undang dan boleh melakukan apa yang beliau suka walaupun kerja-kerja jenayah yang besar-besar. Yang tidak boleh lari dari tindakan mahkamah ialah mata-mata (Polis) yang menerima rasuah dua tiga ratus atau pun kerani pejabat tanah yang menerima suapan dua ratus ringgit.

Berbalik kepada tuduhan pendakwa Perancis yang telah menghantar kandungan komunikasi Najib dengan DCNI itu tentang permintaan USD 1billion oleh Najib itu kepada Suaram amat memberi kesan yang amat buruk kepada negara.

Rakyat mahu melihat pemimpin-pemimpin politik UMNO dan BN mengeluarkan kenyataan dan menzahirkan pendirian mereka terhadap isu yang melibatkan Perdana Menteri kita. Reaksi barisan pimpinan kita amat penting kerana ia melibatkan maruah negara kita. Yang dinamakan sebagai seorang yang terlibat dalam isu sensitif ini ialah Perdana Menteri negara yang berdaulat dan merdeka.

Dengan berdiam diri boleh ditakrifkan yang pemimpin-pemimpin lain dalam UMNO dan BN mempunyai kepercayaan yang kuat yang apa yang dikatakan oleh pendakwa di Paris itu adalah benar belaka. Jika itulah pandangan barisan kepimpinan UMNO maka yang kita tunggu ialah untuk melihat bagaimana Najib akan disingkir atau tersingkir dari jawatan yang amat beliau perlukan untuk dikekalkan.

Itulah sebabnya blog ini selalu mengingatkan Najib yang penting beliau uruskan ialah pemimpin-pemimpin dalam partinya sendiri; bukannya menumpukan perhatian kepada parti-parti pembangkang.

Najib perlu sedar yang musuh yang terang dihadapan beliau tidak begitu merbahaya untuk beliau. Yang lebih bahaya ialah ular-ular sawa yang sedang mengintai-ngintai untuk mematuk dan membelit beliau.

Sesungguhnya Najib adalah seorang pemimpin yang dalam kesunyian. Beliau kesaorangan. Beliau nampaknya akan mengalami apa yang dialami oleh Abdullah Badawi. Sejarah Abdullah akan berulang.

Apabila saya memikirkan bermacam isu yang menjejaskan rakyat dan negara ini dengan mendalam, saya merasakan saya telah bersama dengan beberapa orang yang lain telah melakukan yang terbaik dengan menyertai DAP. Parti ini tidak ada masalah kepimpinan yang dipersoalkan kewibawaan  mereka seperti yang berlaku terhadap ramai kepimpinan BN.

Bagi mengelak dan menjauhi diri dari kumpulan yang tidak bermoral ini, keluar dari UMNO itu merupakan satu-satunya jalan yang ada kepada kita semua. Ramai yang tidak faham lagi sikap dan sifat kepimpinan UMNO. Bercakap berderai-derai tentang Islam tetapi apa yang dilakukan mereka semuanya anti dan bersalahan dengan syariat Islam. Itulah namanya sifat hipokrit

Bagi mereka yang tetap imannya mereka boleh berada dimana-mana kerana orang yang beriman itu seperti ikan yang hidup dilautan yang dalam dan masin. Ikan yang hidup tidak akan rasa masin jika dikeluarkan dari lautan yang masin itu. Ikan yang jenis ini adalah ikan segar dan begitu enak dimasak dan di gulai.

Sebaliknya kepada ikan yang telah mati (tidak berjiwa lagi) jika dikeluarkan dari lautan dan dijemur akan menjadi ikan kering masin. Ikan masin hanya sedap dijadikan perasa di dalam masakan sayuran kangkong dan kailan sahaja.  Maksud saya pimpinan UMNO sudah tidak berjiwa lagi.
 
Dalam isu Scorpene ini UMNO patut memanggil Persidangan Agong khas untuk menyelesaikan isu ini secara resmi. Yang dituduh itu bukannya Mat Rempit. Beliau adalah Perdana Menteri. - http://aspanaliasnet.blogspot.com


Sumber: Harakahdaily.net

Saya dibelasah teruk kerana dituduh pukul polis

Posted: 07 May 2012 03:40 AM PDT

SHAH ALAM: Seorang anggota Unit Amal PAS, Mohd Fahmi Mohd Noor mendakwa beliau dipukul ketika ditahan pihak polis dan sepanjang perjalanan ke Dataran Merdeka sebelum dibawa menaiki trak polis.

Fahmi mendakwa beliau ditahan kira-kira jam 4.30 petang di persimpangan lampu isyarat di hadapan bangunan Sime Darby di Jalan Raja Laut ketika sedang mengarahkan peserta Bersih 3.0 beredar dan tidak menimbulkan sebarang tindakan yang boleh menaikkan kemarahan pihak polis.

Menurut Fahmi, beliau ketika itu dalam posisi membelakangi polis menyebabkan beliau tidak sedar bahawa polis sudah menghampiri beliau menyebabkan beliau ditangkap walaupun pada waktu itu beliau sedang mengarahkan peserta bertenang serta beredar.

"Saya sedang mengarahkan agar peserta tidak melakukan provokasi saya pula ditangkap.

"Dalam perjalanan ke Dataran Merdeka ketika melalui kaki lima saya telah dipukul oleh pihak polis termasuk ditendang malah terdapat di antara mereka mengeluarkan kata-kata kesat dan lucah," katanya ketika ditemui Harakahdaily.

Menceritakan insiden itu lebih lanjut, Fahmi berkata, ketika ditahan beliau sempat bertanya kepada polis samada beliau sedang melakukan provokasi ataupun mengawal keadaan.

Namun salah seorang anggota polis itu ada mengatakan memang tiada provokasi dilakukan oleh beliau tetapi beliau harus juga ditangkap.

Beliau kemudian dibawa ke Dataran Merdeka bersama kumpulan lain yang lebih awal ditangkap.

"Jarak perjalanan agak jauh dan saya sendiri tidak pasti berapa kali dipukul, malah ketika sudah hampir di Kelab Di Raja Selangor saya sekali lagi dipukul oleh empat orang polis, disepak dan menyebabkan saya jatuh," ceritanya lagi.

Fahmi memberitahu setelah dipukul, beliau diletakkan bersama-sama dengan tahanan yang lain termasuk dengan bekas Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Abdul Aziz Bari.

"Ketika saya duduk bersama-sama tahanan yang lain, terdapat seorang anggota polis menjerit dan mengatakan saya telah memukul anggota polis, tindakan tersebut menyebabkan saya sekali lagi ditarik dan dibawa ke belakang trak polis sebelum dibelasah teruk oleh sembilan orang anggota polis.

"Ketika itu saya dipukul dengan teruk termasuk dipijak di perut, ditendang di bahagian dada dan belakang. Saya telah ditumbuk menyebabkan cermin mata saya telah jatuh.

"Dalam keadaan samar akibat kehilangan cermin mata saya cuba mengambil semula cermin mata tersebut tetapi salah seorang anggota polis telah memijak cermin mata saya sehingga pecah, saya dipukul dengan teruk tanpa ada belas kasihan langsung oleh pihak polis," sambung beliau lagi.

Sewaktu dipukul, beliau juga mendakwa ada mendengar Aziz Bari merayu meminta polis berhenti memukul beliau.

Akibat dibelasah beramai-ramai itu, Fahmi mengalami kecederaan di bahagian muka, dada dan belakang.

Tidak lama kemudian, beliau bersama tahanan yang lain dibawa ke Pulapol untuk diambil keterangan.

Ketika memberi keterangan pula, Fahmi mendakwa  polis hanya mengambil maklumat peribadi sahaja tanpa bertanya apa yang berlaku terhadapnya sebenarnya.

Beliau yang baru enam bulan menyertai Unit Amal Shah Alam itu kemudiannya membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam pada hari Isnin 30 April sebelum membuat pemeriksaan kesihatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang juga pada hari yang sama.

"Biarlah apa yang polis lakukan terhadap saya itu diadili oleh Allah dan saya tidak mempunyai apa-apa dendam dengan mereka.

"Cuma yang paling menyentuh perasaan saya ketika saya diarahkan menanggalkan beret yang dipakai oleh saya dan saya sendiri tidak mengetahui apa alasan sebenarnya polis suruh saya tanggalkan beret tersebut," katanya.


Sumber: Harakahdaily.net

Kejayaan awal, Umno pun sertai himpunan tanah

Posted: 07 May 2012 03:20 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pengerusi Himpunan Tanah Rakyat (Tanah) Mazlan Aliman menyifatkan himpunan yang dihadiri ribuan rakyat di Plaza Angsana Johor Bahru semalam satu kejayaan awal menarik kesedaran rakyat.

Menurutnya, kehadiran ramai itu juga membuktikan isu tanah adalah antara isu besar yang sedang dihadapi rakyat di negara ini.

"Bagi saya ini satu kejayaan awal kepada kita dalam usaha menggesa kerajaan pusat dan negeri menyelesaikan isu tanah rakyat ini.

"Bahkan orang Umno juga datang dan memberi ucapan dalam himpunan itu dengan menyatakan masalah tanah yang dihadapi di tempat mereka," kata Mazlan ketika dihubungi Harakahdaily.

Semalam ribuan rakyat menyertai himpunan Tanah di Plaza Angsana Johor Bahru bagi menyatakan solidariti penduduk negeri Johor yang banyak menghadapi masalah tanah yang gagal diselesaikan oleh kerajaan negeri.

Himpunan yamg bermula jam 2 petang itu berlangsung amantanpa sebarang provokasi dari mana-mana pihak.

Mereka turut membuat 10 resolusi sebagai tuntutan kepada Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Johor untuk menyelesaikan masalah tanah.

Tuntutan itu antara lain mahu kerajaan Johor menuntut semula Pulau Batu Puteh, siasat penyerahan tanah KTM Tanjung Pagar, hentikan pengurniaan tanah KPRJ atau kroni, rampas tanah penyeleweng serta selamatkan tanah rizab Melayu.

Selain itu mereka juga mahu kerajaan negeri mewartakan tanah rizab orang asal, memastikan ketelusan pengurniaan tanah, pemilik tanah miliki ekuiti projek mega, selesaikan projek rumah terbengkalai dan hentikan manipulasi dan kurangkan birokrasi.

Sebagai langkah penerusan menurut Mazlan, pihaknya akan mengadakan siri jelajah ke seluruh daerah di negeri Johor.

"Kita juga akan serahkan 10 tuntutan ini kepada pihak yang berautoriti untuk diambil tindakan sewajarnya.

"Kita juga tidak teragak-agak untuk menggerakkan himpunan lebih besar di hadapan pejabat menteri besar jika tiada sebarang respon positif dari mereka terhadap tuntutan rakyat ini," katanya.


Sumber: harakahdaily.net

Sokongan buta tuli bekas KPN p’raya tak bersih

Posted: 07 May 2012 03:05 AM PDT

Sokongan membuta-tuli tidak berasas oleh tiga bekas Ketua Polis Negara berasaskan dakwaan Najib Razak bahawa perhimpunan aman "Duduk Bantah" Bersih 3.0 merupakan satu percubaan oleh pihak pembangkang untuk menggulingkan kerajaan sekarang adalah bukti terbaru yang menunjukkan bahawa reformasi proses pilihanraya supaya bersih dan adil tidak mungkin akan dijalankan.
Hampir setiap hari, rakyat Malaysia dijamu dengan bukti terbaru bahawa tidak akan wujud suatu platform dimana pilihanraya yang berlandaskan proses yang bebas dan adil di Malaysia boleh berlaku dan kerajaan Barisan Nasional nampaknya telah jauh terpesong daripada menjawab 8 tuntutan Bersih 2.0 dalam perhimpunan aman 9 Julai 2011 untuk pilihanraya yang bebas dan adil. Apatah lagi 3 tuntutan tambahan perhimpunan aman "duduk bantah" Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Lapan Tuntutan Bersih 2.0 adalah:
1. Pembersihan senarai pengundi berdaftar
2. Mereformasikan undi pos
3. Penggunaan dakwat kekal
4. Tempoh berkempen minima 21 hari
5. Akses media yang bebas dan adil bagi media arus perdana
6. Pengukuhan institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor

Tiga Tuntutan Tambahan "Duduk-Bantah" Bersih 3.0 adalah :

1.       Suruhanjaya Pilihanraya mesti meletak jawatan, terutama sekali atas kegagalannya dalam melaksanakan tanggungjawab dan telah kehilangan kepercayaan umum.
2.       Proses pilihanraya mesti dibersihkan sebelum Pilihanraya Umum Ke-13.
3.       Menjemput pemerhati antarabangsa untuk meneliti proses Pilihanraya Umum Ke-13.
Bukti terbaru yang menunjukkan bahawa Malaysia masih jauh daripada melaksanakan pilihanraya yang bebas dan adil adalah, pertamanya, tuduhan melulu dan dakwaan Perdana Menteri Najib Tun Razak bahawa perhimpunan Bersih 3.0 adalah satu percubaan untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional; dan keduanya, sokongan membuta tuli yang telah diberi oleh tiga bekas Ketua Polis Negara terhadap dakwaan Najib itu.

Muka hadapan hari ini akhbar Berita Harian milik UMNO, telah memaparkan berita tiga bekas Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar, Tan Sri Rahim Noor dan Tan Sri Musa Hassan turut membantu menguatkan tuduhan melulu Najib bahawa perhimpunan "428" "duduk-bantah" Bersih 3.0 merupakan satu percubaan untuk menggulingkan kerajaan, dengan menggesa pihak polis untuk mengambil tindakan keatas dakwaan cubaan merampas kuasa.

Nampaknya, ketiga-tiga bekas Ketua Polis Negara dipergunakan untuk memberi justifikasi kepada tindakan keras yang telah digunakan, yang mengingatkan kita kepada penahanan beramai-ramai dalam Operasi Lalang pada tahun 1987!

Apa wujudkah sekelumit bukti pun yang menunjukkan bahawa perhimpunan aman "duduk-bantah" Bersih 3.0 adalah satu percubaan untuk menggulingkan kerajaan sepertimana yang didakwa oleh Najib dan disokong oleh tiga bekas Ketua Polis Negara untuk memberi justifikasi kepada tindakan yang bakal diambil polis?

Tidak sama sekali, seperti yang terbukti dalam pengakuan Haniff sendiri. Berikut adalah kenyataan Haniff:

"Perlu ada bukti kerana Perdana Menteri tidak boleh membuat andaian semata-mata. Ianya mungkin berlaku dan pasti ada segolongan yang akan melakukan  sedemikian untuk kepentingan masing-masing"

Ini adalah puncak segala yang tidak masuk akal, dan buat pertama dalam sejarah 55 tahun negara ini wujud sebuah dakwaan bahawa sebuah kenyataan yang dibuat oleh Perdana Menteri sendiri, tidak kira bagaimana liar dan tidak masuk akal, menjadi bukti sahih yang mencukupi untuk tindakan lanjut pihak kerajaan.

Tidak ada seorang pun dari kalangan lima Perdana Menteri  sebelum ini, termasuklah Tun Dr Mahathir sendiri dalam tempoh masa 22 tahun sebagai Perdana Menteri yang keempat, telah membuat dakwaan bahawa kenyataannya tidak boleh diragui.

Ini bukan sahaja percubaan yang berbahaya untuk menjadikan kenyataan Perdana Menteri bertaraf seakan undang-undang malah untuk menjadikannya bukti mutlak dan tidak boleh diragui, tidak kira betapa tidak masuk akal atau tidak munasabah dakwaan yang ditujukan itu.

Dua daripada lapan tuntutan Bersih 2.0 adalah "akses bebas dan adil bagi media arus perdana" dan "hentikan politik kotor".

Rakyat Malaysia sedang menyaksikan "politik kotor" yang paling teruk dalam sejarah 55 tahun negara ini dalam rangka menuju Pilihanraya Umum Ke-13, mendapat tempat di dalam media arus perdana dan diberi kebebasan yang dinafikan bagi pihak-pihak lain yang bertanding dan mempunyai kepentingan terhadap pilihanraya yang bebas dan adil.

Telatah yang tidak bertanggungjawab oleh pihak Perdana Menteri  dan tiga bekas Ketua Polis Negara merupakan contoh terkini dan contoh yang jelas mengapa Lapan Tuntutan Bersih 2.0 masih relevan, penting dan tidak mungkin ditunaikan, dan merupakan satu sebab kukuh bagi semua rakyat Malaysia yang menghargai kebebasan yang ada untuk mendesak sekeras-kerasnya untuk Pilihanraya Umum Ke-13 dijalankan di atas medan yang adil.

Sumber: Harakahdailynet

Nik Aziz: Keputusan Majlis Fatwa 'guna sebelah mata'

Posted: 07 May 2012 02:50 AM PDT

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang mengharamkan perhimpunan yang menurut majlis itu bertujuan tidak baik sepertimana yang berlaku dalam perhimpunan 28 April lalu, dibuat hanya menggunakan "sebelah mata".

Mengulas kenyataan pengerusi Majlis Fatwa Kebangsan, Prof Tan Sri Dr Abdul Shukor Hussin mengenai perkara itu, Nik Aziz berkata, beliau setuju bahawa perhimpunan yang bertujuan untuk mencetuskan huru hara dan merosakkan harta benda adalah haram.

"Bagaimanapun, apabila dikaitkan dengan himpunan BERSIH 3.0 yang dikatakan menimbulkan huru-hara, saya berpandangan bahawa kenyataan tersebut dikeluarkan dengan hanya menggunakan sebelah mata.

"Mata yang digunakan pula adalah kabur dengan cermin mata yang telahpun rosak," katanya sambil menambah beliau menghormati anggota Majlis Fatwa Kebangsaan.

"Namun dalam hal ini saya amat berbeza dengan pendirian yang dikemukakan oleh Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan ini," kata Nik Aziz dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Abdul Shukor dilaporkan berkata Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan haram untuk umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang dan kekacauan di dalam negara.

Menurut laporan akhbar, pengerusi Majlis Fatwa itu berkata Islam membenarkan mencari keadilan tetapi melaui tindakan beradab.

Mengulas lanjut, menteri besar Kelantan itu berkata perhimpunan BERSIH 3.0 bukannya bertujuan untuk mencetuskan huru-hara

Perhimpunan itu, tambahnya, menggariskan lapan tuntutan untuk membersihkan pilihan raya dan jauh sekali untuk mencetuskan huru-hara bagi menjatuhkan kerajaan melalui jalan raya.

"Jika dikatakan menggunakan cara beradab dibenarkan, maka suka saya bertanya, apakah jalan beradab yang lebih aman melainkan pergi dan duduk?

"Pernahkah Majlis Fatwa memandang dan memahami di sebalik lapan tuntutan yang dikemukakan oleh BERSIH untuk mengatasi isu pengundi hantu dan penipuan di dalam pilihan raya yang implikasinya lebih besar kepada negara?" soal Nik Aziz.

Sehubungan itu, beliau yakin bahawa fatwa tersebut hanya "laporan akhbar pro-kerajaan sahaja tanpa mendapat penjelasan dari penganjur BERSIH 3.0 sebelum membuat pertimbangan dibuat.

"Justeru, soalan saya ialah fatwa-kah namanya sekiranya tanpa penjelasan dari kedua-dua belah pihak, terus sahaja dijatuhkan hukuman?" kata Nik Aziz lagi.

Sebaliknya, kata menteri besar Kelantan itu, huru-hara tercetus jika ia dihalang.

"Andaikan himpunan di Gua Musang dan RTC, Kota Bharu ketika kedatangan Perdana Menteri baru-baru ini ke Kelantan dihalang dan disembur dengan air, tidak mustahil ia turut menjadi huru-hara. 

"Jika BERSIH berhimpun dianggap haram, apa pula hukum perhimpunan Presiden Umno di Gua Musang dan RTC baru-baru ini yang tujuannya jelas mengajak rakyat menukar kerajaan Kelantan?

"Justeru cukuplah saya mengatakan, jangan berjalan sebelah kaki, nanti pincang mengatur langkah. Salam hormat saya buat Majlis Fatwa Kebangsaan," tambahnya.


Sumber: Malaysiakini

PKR: Fatwa haram demo ikut kehendak Umno

Posted: 07 May 2012 02:35 AM PDT

Ketua penerangan PKR Dr Muhammad Nur Manuty mendakwa fatwa mengharamkan orang Islam daripada menyertai demonstrasi dibuat untuk memenuhi kehendak pemimpin Umno.

"Adalah jelas bahawa fatwa tersebut semata-mata bertujuan untuk memenuhi kehendak pimpinan Umno yang terdesak menggunakan isu-isu agama Islam dan bangsa Melayu bagi survival politik mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian dengan mempersoalkan pendirian jawatankuasa tersebut dalam isu yang sering digunakan untuk menyerang pemimpin Pakatan Rakyat.

"Di manakah pendirian rasmi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan terhadap amalan budaya fitnah jahat, perbuatan mengaibkan individu Muslim serta penyebaran video seks yang begitu berleluasa penyebarannya serta mendapat perlindungan dari pemerintah?"

Beliau mengulas keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang memutuskan haram bagi umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang serta mencetuskan huru-hara dan kekacauan dalam negara.

Fatwa memeranjatkan itu dikeluarkan semalam selepas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April merupakan usaha untuk mengguling kerajaan yang dipilih oleh rakyat menerusi sistem demokrasi.

Sedangkan, penganjur sejak awal lagi menyatakan bahawa perhimpunan itu diadakan bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil, kata Muhammad Nur.

Malah pengharaman itu juga bertentangan dengan hukum keharusan berdemonstrasi seperti pandangan presiden Persatuan Ulama Sedunia Yusuf Al-Qaradhawi, katanya.

"(Yusuf) berpendapat bahawa demonstrasi adalah harus kerana ia adalah salah satu kaedah untuk membebaskan rakyat dari cengkaman pemerintahan yang zalim, tidak adil serta tidak memberikan kebebasan rakyat bersuara dan bergerak dalam suasana yang aman," katanya.


Sumber: Malaysiakini

PAS: Bimbang diguling, Najib takut bayang-bayang

Posted: 07 May 2012 02:15 AM PDT

Naib presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menyanggah dakwaan perdana mentgeri bahawa perhimpunan BERSIH 3.0 merupakan usaha untuk menumbangkan kerajaan seperti Arab Spring yang berlaku di negara-negara Arab.

Katanya perhimpunan berkenaan tidak menuntut supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan tetapi untuk membolehkan pilihan raya bersih dan adil diadakan.

"Najib takut bayang-bayang dia sendiri. Kita bukan mintak kerajaan turun. Kita tak minta Najib turun.

"Kita minta pilihan raya bersih, bukan nak guling kerajaan. Berbeza dengan Mesir, (peserta demonstrasi) minta (bekas presiden, Jeneral) Hosni (Mubarak) turun, nak rampas (kuasa).

"Di Malaysia, bukan minta dia turun. Itu minta kemenangan percuma. Kita mahu menang atau kalah dalam pilihan raya bersih dan adil," katanya lagi dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur.

Beliau mengulas kenyataan Najib yang bimbang sekiranya peserta perhimpunan BERSIH 3.0 akan terus menduduki Dataran Merdeka seperti yang dilakukan di Dataran Tahrir, Mesir.

Perdana Menteri berkata kerajaan tidak boleh berkompromi dengan kumpulan tersebut yang cuba menumbangkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat secara sah.


Sumber: Malaysiakini

Warga Siber Siar Foto Polis yang 'dikehendaki'

Posted: 07 May 2012 02:00 AM PDT

Kecewa dengan tanggapan bahawa polis tidak mengambil tindakan terhadap anggotanya yang didakwa menggunakan kekerasan berlebihan semasa perhimpunan BERSIH 3.0, warga siber memulakan inisiatif untuk mengenal pasti mereka yang dikatakan telah menyerang seorang jurugambar akhbar.

Satu imej empat anggota polis yang dikatakan telah menyerang
Huang An Jian - jurugambar akhbar berbahasa Cina, Guang Ming Daily - telah dimuatkan dalam halaman peminat Facebook berbahasa Cina.

Postingnya bermaksud 'Masa untuk balas dendam! Kongsi ini! Empat anggota polis yang menyerang wartawan Guang Ming Daily!".

Dalam masa 24 jam, imej tersebut telah menarik lebih 3,000 'likes' dan lebih 200 komen. Ia telah dikongsi oleh lebih 6,000 pengguna Facebook.

Perhimpunan di Kuala Lumpur pada 28 April lalu telah dicemari oleh keganasan yang membabitkan kedua-dua pihak - anggota polis dan para peserta.

Polis telah menerbitkan gambar 91 peserta, meminta mereka tampil membantu siasatan dakwaan berlaku keganasan. Gambar-gambar lain menunjukkan peserta 'merempuh benteng polis'.

Sekurang-kurangnya 13 wartawan, jurugambar dan juruvideo telah diserang semasa perhimpunan tersebut. Kebanyakan mereka mendakwa telah dikasari polis walaupun mereka menunjukkan kad media dan memperkenalkan diri mereka sebagai petugas media.

Banyak gambar atau klip video yang menunjukkan dakwaan
kekejaman polis, telah dimuatnaik di Internet oleh para saksi.

Polis, bagaimanapun, hanya menerbit gambar satu sahaja insiden tersebut dan meminta saksi dan mangsanya menghubungi mereka.

Ini menyebabkan warga siber mengkritik pihak polis kerana didakwa menjalankan siasatan berat sebelah dan cuba melindungi anggotanya yang terbabit.


Sumber: Malaysiakini

Demo Mansuhkan Tol Batu 3 dan dg Rasau

Posted: 07 May 2012 12:00 AM PDT


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 07 May 2012 11:01 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Perasmian Bilik Gerakan PKR Kg Dato Shariff Ahmad, Kuala Krau

Posted: 07 May 2012 05:48 PM PDT

 Ketua PKR Cabang Kuala Krau
 Hadirin di Majlis Perasmian Bilik Gerakan PKR Kg Dato Shariff Ahmad, Kuala Krau - 7.5.12
 (kiri) YB Syed Hamid Syed Mohamad, Adun PAS Kuala Semantan, penceramah
 Mohd Nazri Yunus, Ketua AMK PKR Negeri Sembilan, penceramah
 Hadirin
 Hadirin
 Hadirin
 Hadirin
 Hadirin
 Hadirin
 Hadirin

YB Manickavasagam merasmikan Bilik Gerakan PKR Kg Dato Shariff Ahmad

Anwar Ibrahim

Posted: 07 May 2012 07:09 PM PDT

Anwar Ibrahim


Rains Begin: Rearm Versus Dengue Anew 

Posted: 07 May 2012 06:32 AM PDT

The Philippine Star

By Jarius Bondoc

So debilitating and deadly, dengue is one of the most researched tropical diseases. The Aedes Aegypti mosquito spreads it wide in the northern half of South America, the central belt of Africa, and all of Asia. Resultant high fever and lost blood platelets downed 87,409 Filipinos in 2010 and 63,741 in 2011, with corresponding 586 and 373 fatalities. Four in five patients were aged 1 to 20 years, of both genders, rich and poor.

Having identified most of patients as of school age, state officials combat the menace right in schoolhouses. The Department of Health encourages the installation of chemical-laced window and door screens. Effective for five years, the nets kill the insects and keep them out of classrooms. For good measure, the science and education departments are distributing 81,000 O/L (ovicidal/larvicidal) kits. Costing only P15 apiece, the kit is actually a small black piece of wood treated with a type of pepper and dipped in water in a black tumbler. Black is said to attract egg-laying mosquitos. The simple weapons probably accounted for the significant 27-percent drop in dengue cases from 2010 to 2011.

Only the female dengue-carrying mosquito bites, usually from dawn to mid-morning and mid-afternoon to dusk. Dengue fever has four strains, sero-1 to -4, with 2 and 3 the most prevalent during the rainy season, most conducive for the Aedes Aegypti to multiply. Zamboanga City, however, is registering of late an alarming rise in sero-4 cases. Health assistant secretary for epidemiology Eric Tayag worries that even past victims could get infected because yet un-immune to the rare strain. Researchers are verifying, meanwhile, if the Aedes Aegypti, that lays eggs in clean stagnant water, has adapted to filthy clogged canals. Citing studies at the U.P.-Los Baños, an entomologist group is warning that the night-biting Aedes Albopictus female mosquito too has become a dengue spreader. Whether Aegypti or Albopictus, the female lives about two weeks, and lays hundreds of eggs. Unchecked, that one blood-sucking dengue (and malaria) spreader multiplies exponentially to millions in a year.

Not taking any chances, local officials are trying out other dengue preventions. Some provincial governors and city mayors are trying out a larvicide invented in Texas, the US state with highest dengue incidence, and now mass-produced in Malaysia and the Philippines. Called mousticide to distinguish it from other mosquito larvae killers, it is safe if ingested by larvae eating insects and animals (dragonflies, fish, bats) and humans. The chemical is soaked in palay husk (ipa) that floats on water and kills only mosquito wrigglers at the surface of stagnant ponds or rainwater in roof gutters and flowerpots. A team from U.P.-Manila has conducted studies on lethal efficacy, and Malaysian philanthropist-prince Tunku Naquiyuddin reportedly is arriving in Manila to help finance the anti-dengue drive.

The war against dengue is all-out, health and science bureaucrats declared in late 2010. Another season of rains is coming up, along with the usual dengue epidemic. Whether or not equipped with larvicides in nets, tumblers and ipa, barangay leaders must mobilize their constituents for the war. Residents need to check their dwellings and workplaces to drain dark or bright, big or small spots where water accumulates: fridge pans, old tires, storm drains, garden fonts, indoor vases, everywhere.
* * *
For a while there, things were turning rosy for Malaysian Prime Minister Najib Razak. His approval ratings have risen to 69 percent, he learned to deliver coherent political messages, and his 55-year reigning UMNO party was consolidating behind him. He seemed ready to call for overdue national elections, by June perhaps.

But the past has a way of creeping up to politicians and ruining their day. In Najib's case, it is not only the UMNO's repressiveness that became hot topic anew, after police tear-gassed a students' assembly last week. The murder too of a Mongolian socialite in Kuala Lumpur in 2006, linked to then-defense minister Najib's purchase of two French submarines in 2002, has resurfaced in the news.

The controlled mainstream press has strived to ignore the events. But Malaysians are gobbling up what's happening from small opposition organs and global Internet news. The French government, which began investigating the defense contracting giant DCNS in 2009, has provided 153 documents to Kuala Lumpur human rights group Suaram. From the papers, it appeared that not only Najib's close aide and security adviser Abdul Razak Baginda was involved in a $40-million kickback from the $1-billion submarine deal. Boss Najib must have been too, given his signed instructions to the French supplier.

The damning page showed that Najib, as defense chief, demanded payment "for the stay in France" of Perimekar Ltd, Baginda's wholly owned front company. The instructions were seen to mean Najib wanted kickbacks for Perimekar's negotiating the submarine supply in behalf of his defense ministry.

After the contract was inked in 2002 Najib, Baginda and Mongolia-born interpreter Altantuya Shaaribuqin toured France in a sports car. In 2006 Altantuya reportedly demanded her share of the released kickback, and picketed Baginda's house when the latter's jealous wife forbade payment. Two Najib bodyguards, lent to Baginda, abducted the pregnant woman and burnt her in the forest with military explosives. Confessing to the crime, they were convicted in 2009. Baguinda escaped punishment and migrated to England; Najib by then had become PM.

The revived controversy, coupled with calls for civil liberties and workers benefits, are seen to boost opposition leader Anwar Ibrahim's bid for parliament victory.
* * *
I confess. Exposés: Investigative Reporting for Clean Government almost was titled The Futility of Exposés. The compilation of my selected Gotcha columns on the biggest scams in recent years is available at National Bookstore and Powerbooks.

Tear Gas in Your Eyes (Parody of Smoke Gets in Your Eyes)

Posted: 07 May 2012 12:51 AM PDT

AMK BATU

Posted: 07 May 2012 09:54 AM PDT

AMK BATU


Fatwa Majlis Kebangsaan Ehwal Islam Mengenai Hukuman Haram Berdemonstrasi

Posted: 07 May 2012 01:50 AM PDT

BIRO PENERANGAN
PARTI KEADILAN RAKYAT
KENYATAAN MEDIA

Petaling Jaya, Selangor, 7 Mei2012.  KEADILAN berpendirian tegas bahawa pandangan Pengerusi Tan Sri Profesor Emeritus Dr. Abdul Shukur Hussain, Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan seperti yang disiarkan dalam media semalam (5hb Mei 2012) adalah sangat bertentangan dengan fatwa yang telah dikeluarkan oleh seorang ilmuan Islam yang sangat berotoriti iaitu Shaikh Yusuf al-Qaradawi, Presiden Persatuan Ulama Sedunia seperti yang tercatat dalam buku yang berjudul Thawrah al-Sha'b (Revolusi Rakyat). Beliau berpendapat bahawa demonstrasi adalah harus kerana ia adalah salah satu kaedah untuk membebaskan rakyat dari cengkaman pemerintahan yang zalim, tidak adil serta tidak memberikan kebebasan rakyat bersuara dan bergerak dalam suasana yang aman.

Adalah jelas bahawa fatwa tersebut semata-mata bertujuan untuk memenuhi kehendak pimpinan UMNO yang terdesak menggunakan isu-isu agama Islam dan bangsa Melayu bagi survival politik mereka. Sewajarnya Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan merujuk dahulu kepada beberapa pimpinan utama Pakatan Rakyat bagi mendapat fakta yang sebenar apa yang telah berlaku pada 28 hb April yang lalu. Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan tidak wajar berat sebelah. Yang jelas Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan telah gagal melihat insiden 28hb April secara menyeluruh. KEADILAN yakin bahawa pihak penganjur Bersih 3.0 sejak dari awal lagi mempunyai tujuan yang jelas itu perhimpunan secara aman demi untuk mempastikan berlakunya keadilan dan ketulusan dalam pengurusan pilihanraya di Malaysia.

Justeru, kewibawaan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan sebagai sebuah badan tertinggi dalam pembuatan fatwa amat diragukan kredibilitinya. Kita ingin bertanya di manakah pendirian rasmi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan terhadap amalan budaya fitnah jahat,  perbuatan mengaibkan individu Muslim serta penyebaran video seks yang begitu berleluasa penyebarannya serta mendapat perlindungan dari pemerintah? Apakah pandangan Jawatankuasa Fatwa terhadapan keganasan fizikal yang telah dilakukan oleh pasukan PDRM ke atas demonstran dalam demonstrasi Bersih 3.0? Rakyat berhak mendapat jawapan-jawapan yang ikhlas dari Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dalam isu-isu tersebut demi kebenaran dan keadilan sejagat.

Sesungguhnya peranan jawatankuasa Fatwa Kebangsaan adalah untuk mempastikan fatwa-fatwa yang dikeluarkan memenuhi ciri-ciri kesahihan sesuatu fatwa seperti yang dikehendaki dalam Islam iaitu mempastikan fakta yang diperolehi adalah benar bukan artificial atau penuh dengan sangkaan buruk (su' al-zann), mempunyai sandaran hukum yang berpaksi kepada al-Qur'an, Sunnah dan lain-lain sumber yang muktabar, serta adil. Adalah jelas bahawa fatwa Jawatankuasa Kebangsaan lebih berbaur "politik murahan" dari kewibaan fatwa yang dibahaskan oleh alim ulama yang berotoriti.

Dr Muhammad Nur Manuty
Ketua Penerangan
Parti Keadilan Rakyat
Tel: 019-332-8302
Email: dr_manuty@hotmail.com

www.telokkemang.blogspot.com/

Posted: 07 May 2012 07:37 AM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/


KENYATAAN MEDIA AHLI PARLIMEN/DEWAN NEGARA PARTI KEADILAN RAKYAT - 4 MEI 2012

Posted: 06 May 2012 07:53 PM PDT

KENYATAAN MEDIA AHLI PARLIMEN/DEWAN NEGARA
PARTI KEADILAN RAKYAT
4 MEI 2012
TOLAK BUDAYA FITNAH & LUCAH DALAM POLITIK NEGARA
Kami Ahli Parlimen/Dewan Negara Parti Keadilan Rakyat menolak keras dan mengecam politik  fitnah dan tuduhan jahat media pro-UMNO terhadap Timbalan Presiden KEADILAN, YB. Azmin Ali atas tuduhan kononnya beliau terlibat dalam adegan lucah yang sudahpun dipapar dengan cara yang tidak bermaruah dan bermoral oleh beberapa media cetak dan paparan media elektronik.
Kami mendesak agar pihak-pihak yang membuat tuduhan dan menyiarkan gambar tohmahan tersebut agar meminta maaf dengan kadar yang segera terhadap Timbalan Presiden KEADILAN atas fitnah jahat yang merupakan percubaan bersiri dalam usaha mereka untuk menjatuhkan reputasi pimpinan Pakatan Rakyat apatah lagi tatkala rangkaian dan pimpinan UMNO/BN gagal menjawab isu-isu berkepentingan rakyat seumpama isu NFC, isu PTPTN dan isu harga barang naik. Ini adalah bukti rangkaian pimpinan UMNO/BN cuba untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap isu korupsi dan kelemahan pentadbiran mereka.
Isu gambar dan imej lucah yang didakwa sebagai kononnya Timbalan Presiden KEADILAN sengaja didedahkan di media blog pro-UMNO/BN boleh disifatkan sebagai cubaan niat jahat politik untuk meruntuhkan kredibiliti pimpinan kanan Pakatan Rakyat. Kita persoalkan tindakan mereka yang menggunakan media blog berbanding membuat laporan polis jika benar wujud gambar lucah yang disebar secara haram tersebut. Tindakan menyiarkan gambar lucah diblog berbanding membuat laporan polis adalah mengesahkan niat jahat politik secara terancang yang dilakukan melalui media pro-UMNO/BN dalam mengaibkan maruah pimpinan Pakatan Rakyat.
Kebangkitan rakyat pada BERSIH 3.0 dan menolak UMNO/BN telah mempercepatkan penyebaran gambar dan imej lucah Timbalan Presiden KEADILAN dalam siri tohmahan media pro-UMNO/BN bagi memperlahankan momentum sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat. Ternyata tindakan mereka ini gagal kerana rakyat dan anak muda semakin meluat dengan politik lucah dan seks tajaan media pro-UMNO/BN berbanding politik fakta, hujah dan perlaksanaan kebajikan rakyat oleh Pakatan Rakyat di Selangor, Pulau Pinang, Kedah & Kelantan.
Kami mendesak agar pihak polis menyiasat penyebaran tuduhan gambar lucah tersebut dan siapa individu atau kumpulan yang bertanggungjawab dalam menyebarkan bahan imej lucah tersebut secara haram dikalangan masyarakat yang tidakpun memberikan erti kepada pembangunan minda dan politik rakyat secara bersih. Tindakan penyebaran gambar lucah dan seks adalah suatu jenayah yang perlu diambil tindakan oleh pihak polis dan badan yang berkaitan.
Ahli - Ahli Parlimen/Dewan Negara Parti Keadilan Rakyat & Pengerusi-Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri

INTERIM REPORT – International Fact-Finding Mission on Elections in Malaysia, 25-29 April 2012

Posted: 06 May 2012 07:49 PM PDT

LINK FROM:-http://kpru2010.files.wordpress.com/2012/05/international-fact-finding-mission-april-2012.pdf

1


INTERIM REPORT – International Fact-Finding Mission on Elections in Malaysia, 25-29 April 2012

EXPLANATORY NOTE

This is the Interim Report of the International Observer Group which conducted a Fact-Finding Mission on Elections in Malaysia, 25-29 April 2012.

The Report is reproduced here in the form in which it was completed by the members of the Group on 29 April 2012. Copies were transmitted to, and comments invited from, the Chairman of the Electoral Commission of Malaysia, the Government of Malaysia, the leadership of the Malaysian Opposition, BERSIH (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil), and the Malaysian Bar Council. Copies were subsequently made available online to all other interested parties.1

1 For electronic copies, see the Friedrich Naumann Foundation Regional Office for Southeast and East Asia (www.fnfasia.org), the Office of the Independent Senator for South Australia, Senator Nick Xenophon (http://www.aph.gov.au/Senators_and_Members/Parliamentarian?MPID=8IV), and others.

2

Letter of Transmittal

29 April 2012

We have the pleasure in sending you the Interim Report of the International Observer Group which conducted a Fact-Finding Mission on Elections in Malaysia from 25-29 April 2012. You are invited to examine this Report and provide comments on or before 10 May 2012. The final report will be prepared within twenty one (21) days after submissions have been received. Our aim, simply expressed, is to help governments and institutions make better decisions in the long-term interest of Malaysia. We hope that this report will be of assistance to the people of Malaysia and that it will assist in strengthening Malaysia's democracy in the years to come.

Yours sincerely,

The Members of the International Observer Group on Elections in Malaysia:

Mr Mobashar Jawed Akbar, Republic of India.

Senator Mir Hasil Khan Bizenjo, Islamic Republic of Pakistan.

Dr Clinton Fernandes, Commonwealth of Australia.

Ms Juliane Schmucker, Federal Republic of Germany.

Dr Mohamad Nasir Tamara Tamimi, Republic of Indonesia.

Dean Amado D. Valdez, Republic of the Philippines.

Senator Nick Xenophon, Commonwealth of Australia.

3

Contents

Chapter One – Introduction

Chapter Two – The Electoral Framework

Chapter Three – The Campaign

Chapter Four – The Poll, Count and Results Process

4

Chapter One – Introduction

Invitation

The invitation to conduct this Fact-Finding Mission came from the Office of the Leader of the Opposition in mid-April 2012.

Members of the Group were invited in their individual capacities and it was made clear that the views they expressed would be their own and not those of their respective governments or institutions. They subsequently confirmed their intentions to constitute an International Observer Group in order to conduct a fact-finding mission. Having been given the necessary assurances on access and after establishing that there would be broad support for its presence, the Group then conducted a Pre-Election Fact-Finding Mission in Malaysia from 25-29 April 2012.

Terms of Reference

The Terms of Reference of the Group were as follows:

The International Observer Group will conduct a pre-election Fact-Finding Mission on Elections in Malaysia from 25-29 April 2012.

The Group will focus on the federal elections in the House of Representatives.

The Group is to act impartially and independently and shall conduct itself according to the standards expressed in the International Declaration of Principles, to which the Commonwealth, of which Malaysia is a member, is a signatory.

The Group is to gather information concerning the laws, processes and institutions related to elections and the overall electoral environment.

The Group is to analyse such information impartially and offer recommendations to improve the integrity of elections and the overall electoral environment.

The Group will be process oriented; it will not be concerned with any particular electoral result. Members of the Group will be free from political, economic or other conflicts of interest that may interfere with accurate and impartial observations. Members of the Group will not accept payment or support (other than basic logistical support) from any stakeholder in the Malaysian elections.

The Group is to consider the laws, practices and institutions related to:

 The credibility of the electoral rolls.

 The integrity of the postal voting system.

 The appropriateness of an absentee voting system.

 The appropriateness of a Caretaker Convention in the Malaysian context.

 The electorate's access to information during the election campaign.

 Prevention of slander/defamation of election candidates.

5

 The conduct of the electoral process in the areas of voting, counting and declaration of results.

The Group is to determine in its own judgment based on facts gathered whether the elections can be conducted according to the standards for democratic elections to which Malaysia has committed itself, with reference to national election-related legislation and relevant regional, Commonwealth and other international commitments.

The Group has no executive role. It may only propose recommendations for change on institutional, procedural and other matters as would assist the holding of elections.

The Group is to submit its report to the Chairman of the Election Commission of Malaysia, the Government of Malaysia, the leadership of the Malaysian Opposition, BERSIH (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil), and the Malaysian Bar Council. The report is to be made available online subsequently to all interested parties.

Activities of the Group

Members of the Group began arriving from 24 April 2012 onwards. They traveled to various locations in Kuala Lumpur, Selangor and Putrajaya. They met a range of stakeholders including:

 Datuk Wira Hj. Wan Ahmad Bin Wan Omar, the Deputy Chairman of the Election Commission.

 Dato' Seri Mohamed Nazri Bin Abdul Aziz, Minister in the Prime Minister's Department.

 Datuk Seri Tengku Adnan B. Tengku Mansor, Secretary-General of the United Malays National Organisation and Secretary-General of the Barisan Nasional.

 Dato' Seri Anwar Ibrahim, Leader of the Opposition.

 Tan Sri Mohamed Khalid Ibrahim, Menteri Besar of Selangor State Government.

 Maria Chin Abdullah, a representative of BERSIH (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil).

Members of the Group held a press conference on 29 April 2012. They released this Interim Report at the press conference. They left Malaysia shortly thereafter.

6

Chapter Two – The Electoral Framework

The legal framework governing parliamentary elections in Malaysia consists of the Federal Constitution, the Election Offences Act 1954, the Election Commission Act 1957, and the Elections Act 1958 & Regulations (1959, 1981, 2002, 2003).

Related to this, other Acts of Parliament should be considered, insofar as they have a direct impact on the conduct of election campaigns. These Acts include the Police Act 1967, the Malaysian Anti-Corruption Commission Act 2009, the Printing and Publications Act 1984 and the Sedition Act 1948.

Constitutional background

Malaysia is a federation of 13 states. The capital, Kuala Lumpur, the administrative capital, Putrajaya, and the island of Labuan are separate Federal Territories. The country is divided into 137 administrative districts. The Malaysian Constitution describes the powers of the executive, the legislature and the judiciary.

The head of state, or Supreme Head of Malaysia, is a monarch (Yang di-Pertuan Agong), elected for a five-year term (with a Deputy head of state) by and from the hereditary rulers of nine of the states. The monarch acts on the advice of Parliament and the Cabinet. The head of state appoints the Prime Minister and, on the latter's recommendation, other ministers. The Cabinet is responsible to Parliament.

Parliament consists of the Dewan Negara (Senate) and the Dewan Rakyat (House of Representatives). The Senate has 70 members. The head of state appoints 44 of them and the 13 State Legislative Assemblies choose two each. The House of Representatives has 222 members (increased from 219 at the March 2008 general election), elected for five years by universal adult suffrage: 165 from Peninsular Malaysia (including 11 from Kuala Lumpur and one from Putrajaya), 31 from Sarawak and 26 from Sabah (including one from Labuan).

The Election Commission

The Election Commission is empowered under article 113 of the Federal Constitution to conduct elections to the House of Representatives and the Legislative Assemblies of the States and prepare and revise electoral rolls for such elections. It is also empowered to delineate electoral constituencies and to recommend changes to the delineation of these constituencies.

The 13th Schedule to the Constitution, Part I, 2 (c) provides for the number of electors within each constituency in a State 'to be approximately equal except that, having regard to the greater difficulty of reaching electors in the country districts and the other disadvantages facing rural constituencies, a measure of weightage for area ought to be given to such constituencies.'

The International Observer Group considers that the term 'a measure of weightage' permits unacceptably wide latitude in constituency delineation. This can lead to mal-apportionment of constituencies (also known as a gerrymander). Dato' Seri Mohamed Nazri Bin Abdul

7

Aziz, Minister in the Prime Minister's Department, confirmed that while the Malaysian election system enshrined the principle of 'everyone having one vote,' it did not enshrine the principle of 'everyone's vote being of equal value.'

The Group recommends that the Government take steps to reduce the difficulty of reaching electors in the country districts. Members from rural constituencies should be given extra resources (staffing, transport, allowances and infrastructure) to enable them to reach their electors. In the longer term, steps should be taken to reduce the 'other disadvantages facing rural constituencies.'

In addition, the Election Commission confirmed that certain constituencies, although not rural at all, have a much smaller number of voters than others. Putrajaya, with only approximately 7,000 voters, was cited as one such example by the Deputy Chairman of the Election Commission, compared with over 100,000 voters in some other constituencies.

The Group notes that the 13th Schedule to the Constitution, Part I, 3A, provides for Putrajaya to be regarded as a State. Since 2 (a) of Part I states that 'constituencies ought to be delimited so that they do not cross State boundaries,' the only feasible option for the voters of Putrajaya to preserve the spirit and letter of 2 (c) of Part I (and thus not be significantly over-represented) may be to not regard Putrajaya as a State but to absorb it within the boundaries of a neighbouring constituency. Other non-rural constituencies should also be audited and redrawn as necessary so that they may be delineated fairly, preserving the spirit and letter of 2 (c) of Part I of the 13th Schedule to the Constitution.

Some of the Group's interlocutors expressed concern at the large increase in the number of voters in certain constituencies (largely held by members of the Opposition). They suggested that these voters may be allocated to these constituencies in order to enable government candidates to win elections.

The Election Commission rejected this view. It stated that its initiative in aggressively promoting and calling out to register as voters, and the publicity surrounding the general elections were the main factors contributing to the increase in the number of voters. However, concern has been raised by a number of interlocutors that some of these increases could not be credibly explained. The Election Commission advised that 'in some constituencies, the increase in total registration was rather high, exceeding 30% in some cases compared to the number of electors in 2008. This includes constituencies such as P.107 Subang (34%), P. 158 Tebrau (34%), P.111 Kota Raja (33%), P.086 Pekan (33%) and P. 032 Gua Musang (30%).'

The Group notes that the rapid increase is not confined exclusively to Opposition-held constituencies. However, to allay concerns that the increase in registration may have some nefarious purpose, the Group recommends that the Election Commission should constitute its own verification team. It needs to physically verify the identities of the new voters in order to build public confidence in the democratic process.

Some of the Group's interlocutors expressed concern about the length of the campaign period in the election timetable. In the 2008 elections, the time period from the Nomination Day to Election Day was eleven days. Such a short timeframe disenfranchises hundreds of thousands of Malaysians who are out of the country as well as those who are away from their registered voting address.

8

The Group notes that at the time of writing this report, the Election Commission has not announced the timetable for the next election. According to an Election Commission statement, the campaign period for the forthcoming period will be at least seven days long. The Group recommends that there should be a reasonable time of not less than 21 days to inform the voters of the relevant campaign issues and to allow them to arrange travels to their registered voting constituencies.

The Group discussed the absence of a Caretaker Convention with Dato' Seri Mohamed Nazri Bin Abdul Aziz, Minister in the Prime Minister's Department responsible for electoral matters. The Minister explained in general terms that the Government's preference in these and other matters was for the Westminster model as practiced in the United Kingdom.

The Group recommends that the Caretaker Convention as practiced in the United Kingdom be introduced.

Several of the Group's interlocutors raised allegations of tens of thousands of doubtful voters being on the electoral roll. The Group raised these allegations with the Election Commission, which explained that the National Registration Department advised it in September 2011 that of the total of 12.5 million electors, there were 42,051 names of electors about whom it did not have clear and reliable information. This means that these 42,051 electors cannot be contacted because their addresses are not recorded, and that they had not been to any of the NRD offices to update their status. Accordingly, the Election Commission decided to categorize the 42,051 electors as doubtful. The Commission further explained that on 28 March 2012, the NRD informed it that the number of electors with dubious status was reduced to 40,803 people. This is due to the fact that there had been individuals who went to the NRD to update the information on their identity cards while others, as heirs, came forward with evidence to the NRD on the death of family members or their relatives. According to the advice provided to the Group by the Election Commission, there still remain 40,803 electors of dubious status.

The Group notes that at all times there is a need to weigh the risk of denying a vote to a legitimate voter who might be an 'elector of dubious status' against the risk of electoral fraud. Currently, not enough weighting is given to the latter consideration. The Group recommends that the Election Commission should constitute its own verification team. It recommends that the Commission should conduct its own physical verification, including door-knocking if necessary, in order to ensure that only legitimate voters are on the rolls and that there are no 'electors of dubious status.'

The Group considered the issue of the independence of the Election Commission. It notes that Article 114 (2) of the Constitution deals with 'the importance of securing an Election Commission which enjoys public confidence.' The Election Commission confirmed that it understood the importance of public confidence. The Deputy Chairman of the Commission expressed his personal view that no member of the Commission ought to belong to a political party. He stated that to the best of his understanding no current member of the current Election Commission belongs to a political party. The Group welcomes this assurance.

The Group has identified a problem concerning voters who come from Sarawak and Sabah but are working in Peninsular Malaysia. They face special difficulties in going back home to vote. The Deputy Chairman of the Election Commission advised the Group, 'That is the

9

reality in Malaysia. They should change their registration. We proposed that Parliament should legislate to introduce postal voting for people in Sabah and Sarawak. Our proposal was not accepted.' The Group has also identified a more general problem of Malaysian voters who are required to go back to their registered constituency to vote. The Election Commission stated, 'There is high mobility in Malaysia. So voters must go back to their voting addresses to vote. No absentee voting is possible.'

The Group recommends that Parliament should legislate to enable absentee voting.

The Group considered the issue of voters who have not updated their voting addresses. The Election Commission advised the Group that approximately three million voters may have changed their details held by the National Registration Department but have not updated their voting addresses, and are therefore not on the electoral roll. The International Observer Group asked the Election Commission about the possibility of automatic registration. The Election Commission advised that there is no automatic registration in Malaysia. The Group recommends that appropriate legislation be enacted to introduce automatic registration.

The Group expresses deep concerns about the postal voting system. In particular, it sees no reason why the 240,000 election workers who will be deployed during the forthcoming campaign cannot conduct early voting. To require them to engage in postal voting is to expose the system to the possibility of massive electoral fraud. Accordingly, the Group recommends that the 240,000 election workers be required to vote early and not by postal voting.

10

Chapter Three – The Campaign

Parity of media coverage

Some of the Group's interlocutors expressed the strong view that there needed to be laws or conventions to ensure that political parties receive parity of coverage during an election campaign. National politics, particularly during the heightened atmosphere of an election campaign, is heavily influenced by media coverage. In the contemporary age, national politics is played out on national television.

The Election Commission advised that the power to control the media during the election is not under the authority and responsibility of the Commission. The Group concludes that the absence of a law or a widely accepted convention requiring the media to provide equal access to all parties contesting the elections is a serious concern.

The Group believes that it is in the public interest to provide fair and balanced coverage in order to ensure that voters have the opportunity to make an informed decision. The Group notes that the Constitution provides the Election Commission with wide latitude in the conduct of the electoral process. Even in the absence of a legal provision, the Group recommends that the Election Commission exercises its moral and persuasive authority by releasing a report on each day of the campaign as to its view regarding whether the national television stations (publicly and privately owned) have provided balanced coverage over that 24 hour period.

The Group recommends that government-owned electronic media be required to provide fair and balanced coverage of the election campaign including time for party political broadcasts (similar to the system in the UK, which Minister Nazri confirmed was the government's preferred point of reference).

The government has the absolute authority to issue broadcasting and publication licenses. The Group concludes that restrictions in relation to newspapers and newsletters are draconian because they prevent alternative views from being heard. The Group recommends that these restrictions be lifted.

The Group notes that Article 115 (2) of the Constitution states that 'All public authorities shall on the request of the [Election] Commission give the Commission such assistance in the discharge of its duties as may be practicable.' Some of the Group's interlocutors offered the opinion that this provision might empower the Commission to compel the state-owned media to give parity of coverage to political parties during the election campaign. The Deputy Chairman of the Election Commission did not share this opinion. His view was that Article 115 (2) of the Constitution empowered the Election Commission to obtain 'logistical assistance only.' Nonetheless, to clear all doubts on this matter, the Group recommends clear legislation to require the state-owned media to give parity of coverage to political parties during the election campaign.

11

Vilification of candidates

Concern was expressed to the Group that candidates are often vilified by sections of the media during the course of an election campaign. The Group believes that the absence of regulatory law or precedents in this regard can be a problem. There was apprehension that the content of the campaign could be open to the use of scurrilous accusations in the absence of a well-defined code of conduct. The Group was assured by the Deputy Chairman of the Election Commission that slander and other vilification would not be allowed. The Group welcomes this assurance.

The International Observer Group held valuable discussions with Datuk Seri Tengku Adnan B. Tengku Mansor, Secretary-General of the United Malays National Organisation and Secretary-General of the Barisan Nasional. He stressed the importance of 'avoiding racial strife' and asked, 'Are our people mature for freedom?' Commenting on political developments in Indonesia, he offered the view that 'One of the problems with Indonesia is that there is too much freedom.'

It is the view of the Group that these comments are disturbing, and that they reflect the authoritarian attitudes at the highest levels of power.

12

Chapter Four – The Poll, Count and Results Process

The International Observer Group is committed to the integrity of the election rather than to a political party or candidate. It notes that the Parliamentary Select Committee into electoral matters in Paragraph 13.3 of its Report was of the unanimous view that there should be further investigations into dubious electoral rolls such as in the state of Sabah as well as recommending the establishment of a Royal Commission of Inquiry to achieve the aim of an electoral roll that is recognized as honest by all parties prior to the implementation of proposed automatic registration of voters.

To date, the Government has failed to act on this key and serious recommendation despite the fact that Government MPs also supported it. The Group recommends that a Royal Commission of Inquiry be established in accordance with the Parliamentary Select Committee's Report as a matter of urgency.

The Group identified the problem that following a recent legislative amendment, for the coming elections, political party agents are no longer allowed in the voter verification booth. In the 2008 elections up to four people could be appointed to check voter identification in order to prevent phantom voting. According to the government, the reason for that amendment was that 'the attendance of observers at the booths causes difficulties to the election workers in performing their duties.'

The Group was of the view that this amendment alone would increase the risk of electoral fraud. Some of the Group's interlocutors raised the issue of traceability of votes through the recording of identification card and ballot serial numbers. Other interlocutors stated that this practice occurred in the 2004 election but not in the 2008 election. The Group hopes that the recent legislative amendments preventing party agents from being present at voter verification booths will not compromise the principle of voter anonymity. The Group recommends re-establishing the presence of voter verification agents to ensure that only registered citizens are able to cast their vote.

The Group also heard disturbing, first-hand testimony from a former senior military officer of apparently widespread practices during the 2008 election. This individual, who requested anonymity, indicated that military personnel's votes could be easily traced given the procedures adopted within the military of forms being completed and certified in the presence of an officer. This witness stated: 'There was a definite fear factor amongst the soldiers that if they did not vote for the government they could be victimized because they knew that their vote could be traced. Troops would discuss this in front of me. I and other officers would say "You can vote any way you want." Troops would laugh and say "Who will give us protection if we're traced?... It was common and widespread knowledge amongst military personnel that they knew they could face retribution if they voted the wrong way.'

The Group recommends that the postal vote system for military personnel be reformed and protocols changed to ensure fair practice.