Ahad, 28 Ogos 2011

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


D'Perbatasan

Posted: 28 Aug 2011 07:28 PM PDT

Tukar Tiub

Posted: 28 Aug 2011 07:14 PM PDT

Tukar Tiub


MAT SABU - MAT POPULAR

Posted: 28 Aug 2011 11:33 AM PDT
PEMINAT SETIA BERADA DIMANA SAJA

PERSATUAN BEKAS POLIS BUAT LAPORAN POLIS TERHADAP MAT SABU
- meloya

Persatuan Bekas Anggota Polis Negeri Terengganu yang mempunyai 4,500 anggota hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu yang dianggap keterlaluan hingga sanggup menghina polis demi mencari populariti.

Pengerusinya Hussin Awang Ngah berkata tindakan Mohamad menyanjung komunis dan merendahkan maruah anggota keselamatan amat dikesali, sekaligus menunjukkan beliau telah terpengaruh dengan ideologi komunis.

"Saya hairan kenapa sekarang orang kuat nombor dua PAS itu baru menimbulkan perkara tersebut dan tidak membangkitkannya selama ini.

"Saya percaya, tujuannya tiada lain kerana beliau nak mencari populariti kerana tiada isu lain yang boleh dibangkit memandangkan pilihan raya umum telah hampir tiba," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kampung Raja di Besut hari ini.

Kata Hussin, beliau sedih dengan pendirian Mohamad Sabu yang sanggup memainkan apa jua isu asalkan dirinya mendapat sokongan dalam kalangan penyokongnya.

KAH AKH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAh


woit... PERSATUAN BEKAS TENTERA INI OKAY... kah kah kah...

kah kah kah...INI NGO YANG BAIK... kah kah kah

kah kah kah...TAPI BILA PENGERUSI PERSATUAN INI BUKA MULUT...kah kah kah

kah kah kah ... NAMPAK BENGONG NYA.... kah kah kah...

woit... MAT SABU TAK PERLU PUBLISITI.... kah kah kah..

kah kah kah...SATU NEGARA TAHU SIAPA MAT SABU INI...kah kah kah...

kah kah kah...MAT SABU TAK PERLU CARI PUBLISITI.... kah kah kah...

woit...YANG PERLU CARI PUBLICITY ...kassh kah kah..

kah kah kah....PRESIDEN PERSATUAN WAJIB TAHU APA MAKNA PUBLISITI.... kh kah kah...

MALAPETA 31 OGOS

Posted: 27 Aug 2011 11:41 PM PDT
MAT SABU HINA PEJUANG NEGARA
- meloya

KUALA LUMPUR 26 Ogos – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain hanya memihak kepada UMNO.

"Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu tapi semua sejarah itu ditutup."Jins Shamsudin buat filem, Jins Shamsudin itu orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula penjahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung," katanya dalam ceramah itu.

Dalam tragedi berdarah Bukit Kepong yang bermula kira-kira pukul 5 pagi pada 23 Februari 1950, satu persatu anggota keselamatan dan ahli keluarga mereka gugur selepas diserang dari setiap sudut oleh 200 pengganas komunis, malah sebahagian daripada mangsa dicampak hidup-hidup ke dalam api.

Mohamad mendakwa semua sejarah negara adalah bohong apabila pegawai British diangkat sebagai pejuang kemerdekaan manakala yang melawan British menjadi penjahat.

"Semua sejarah negara kita bohong, pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi penjahat. Siapa pegawai British? Onn dan Tunku Abdul Rahman itulah pegawai British. Tapi bila tiba bulan merdeka hanya mereka yang ditonjolkan. Kalau begitu UMNO seorang sajalah yang merdeka, betul tidak," tuduhnya.


WAJAH NASIONALIS PEJUANG BANGSA
KOMENTAR TUKAR TIUB


Ucapan dan ceramah yang disampaikan oleh pimpinan parti Pas saudara Mat Sabu itu adalah tepat dan benar. Malah Tukar Tiub dari awal lagi telah berkata bahawa pada bulan Ogos ini United Malay National Organisation akan menjadi mamai. Pada bulan Malapetaka ini United Malay National Organsiation akan membuka kesah kesah dongeng tentang perjuangan mereka.

Mereka menaburkan kesah dogeng bahawa mereka bangun menentang komunis. Ini cerita sasau. Rakyat Tanah Melayu sedang bermandi darah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British. Mangkok hayun ini melawan orang yang melawan British. Nationalis kepala bana jenis apa ini?

Mari kita ambil pertempuran gerila Rakyat Tanah Melayu pada tahun 1950 di Bukit Kepong. Baca betul betul. Ini berlaku pada 23 Februari tahun 1950. Yang berkuasa British. Justeru yang diserang ialah soldadu upahan British. Ketika itu ada soldadu upahan British dari Ghana, Kenya, Fiji, Nepal dan termasuk anak tempatan. Anak tempatan direkrut kerana tidak ada kerja lalu menjadi soldadu upahan Bristish. Ini hakikat. Ini hakikat fakta sejarah.

Sila pergi lawati Taman Tasek di Taiping atau pergi ke tanah perkuburan di hadapan Dewan Bahasa para pembaca budiman akan bertemu dengan kubur soldadu upahan dari luar negara. Jika ini bukan bukti wujudnya tentera upahan British maka Rosmah Mansor masih anak dara lagi.

Dalam serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong – yang memimpin serang ini ialah Mat Indera. Sosok ini adalah nasionalis yang bangun mengangkat senjata bersama Parti Komunis Malaya untuk memnghalau British. Memang betul soldadu dalam Rumah Pasong ialah Melayu – mereka soldadu upahan. Memang betul Mat Indera juga MelayuDalam serangan ini bukan Melayu atau Punjabi atau Mamak Kutty yang di pentingkan. Yang penting ialah garis perjuangan – menentang British atau menjadi barua British. Inilah dua garis politik ketika itu. Hanya gerombolan United Malay National Organisation yang kepala hangguk - heboh tentang Melayu hingga ke hari ini.

Sekali lagi Tukar Tiub mengingatkn para bahawa bahawa serangan keatas Rumah Pasong di Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 – di zaman British memerintah. Sila buka kepala dan fikir betul betul.

Pejuang Mat Indera ini penuh dengan cerita dan mitos rakyat. Hingga ke hari ini. Terbukti kesah kebenaraan tidak mungkin dapat ditutup. Mungkin untuk sementara fakta sejarah boleh dikaburi tetapi akhirnya fakta akan muncul.

Akhirnya Mat Indera mati digantung oleh British. Saya sendiri telah melihat tempat Mat Indera di gantung. Pejuang nasionalis kita ini digantung di penjara Ayer Molek Johor Bahru. Saya sempat melihat tempat itu kerana pada September 1974 saya telah ditahan di penjara yang sama kerana menyokong peneroka bandar Tasek Utara. Seorang warden Melayu dengan sedih tetapi merasa bangga telah menunjukkan kepada saya wilayah dimana nasionalis Mat Indera digantung. ( Jika apa yang saya nyatakan ini salah – maka saya telah diberi maklumat yang salah)

Apakah Onn Jaafar nasionalis?
Apakah Tunku nasionalis?


Pasti jawabnya TIDAK dan BUKAN. Mereka bukan berjuang menentang British. Mereka tidak bangun berjuang menentang British. Mereka berebut-rebut untuk menjadi barua British. Cuba ingatkan apa kata Onn Jaafar '... nak buat jarum pun belum tahu...inikan pula nak merdeka....' Ini hakikat sejarah. Hari ini dengan wujudnya internet satu demi satu cerita karut lagi marut dari United Malay National Organisation telah dibongkar.

Ini fakta sejarah - parti nasionalis yang tertua di Tanah Melayu ialah KMM – Kesatuan Melayu Muda . Ditubuhkan pada tahun 1938.....deek sila lihat tarikh ini... 1938 deek. Slogan mereka ialah MERDEKA.

United Malay National Organisation yang memakai nama Inggeris hingga ke hari ini ditubuh pada 1946. Gerombolan ini tidak berani bangun menuntut Medeka. Justeru slogan mereka ialah Melayu kurang oxygen - Hidup Melayu – hingga ke tahun 2011 ini mereka masih lagi kureeeng oxygen.

Bulan Ogos ini adalah Malapetaka untuk Tanah Melayu. Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin mengingati Nakba. Nakba ialah malapetaka yang terjadi pada tarikh ini apabila Israel diwujudkan di bumi Arab. Tanah Melayu juga ada Nakba nya – Malapetaka terjadi pada 31 Ogos 1957 apabila British menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Seluruh Tanah Melayu ditimpa Malapetaka.

Kepada jenerasi muda yang kurang faham biar diterangkan disini. Pada tahun 1958 bukan main heboh lagi gerombolan ini berlabon tentang pencapaian Merdeka tanpa tumpah darah. Bongak. Ini bohong. Rakyat Tanah Melayu telah bangun angkat senjata untuk menghalau British. Kuasa imperial Brtish telah digugat hingga ke akar umbi oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya – ini fakta sejarah. Jika kurang percaya sila pergi rujuk ke Colonial Office di Kew Garden London. Semua bahan sejarah ini wujud disana. Busuk busuk pun British mereka TIDAK akan mengubah fakta sejarah – mereka mungkin memberi analisa yang berbeza. Ini British - mereka main criket bukan main guli.

Kalau tak yakin sila selidik dan tanya siapa dia Shamsiah Fakeh. Siapa dia Ahmad Boestaman. Siapa dia Burhanuddin al-Helmi. Siapa dia Rashid Mydin. Siapa dia Abdullah Sidi. Siapa dia Chen Peng. Siapa dia Mukhtaruddin Lasso. Siapa dia Ibrahim Yacob.

Justeru, kenyataan Mat Sabu berasaskan fakta. Tidak ada apa apa penghinaan. Menyangkut kan mat Sabu dengan DAP adalah hujah lapok gerombolan. Untuk Hishamudin Husssein sila jangan buka bontot sendiri. Hussein Onn anak Jaafar Onn ayah kepada Hishamudin ini adalah soldadu upahan British. Ketika British menjajah Iraq, Hussein Onn adalah barua setia kepada British. Sila lihat dan baca fakta sejarah. Jangan malas membaca dan menkaji. Jangan Jadi Melayu yang malas.Jangan jadi Melayu yang suka mendengar tetapi malas membaca dan mentelaah.

Justeru, amat jelas bahawa United Malay National Organisation membawa Malapetaka ke Tanah Melayu. Buktinya lagu Terang Bulan diciplak untuk dijadikan lagu kebangsaan kita. Tidak ada apa apa kebangsaan dalam lagu Terang Bulan ini. Ini bukan lagu ciptaan anak watan Tanah Melayu. Ini diciplak dari lagu Memula Moon lagu Peranchis. Lagu ini wajib dilupuskan.

Satu lagi bukti yang jelas ialah bendera. Ini juga dicaplak dari bendera Amerika. Motif Nusantra ialah Merah dan Puteh. Justeru lihat bendera Singapura, lihat bendera Indonesia malah bendera United Malay National Organisation sendiri menggunakan motif Nusantra. Bendera ini juga wajib dilupuskan dan direka bendera baru.

Kita jangan merasa gentar dengan ancaman dan tuduhan bahawa kita tidak hormat atau menghina Onn Jaafar atau Tunku. Tidak ada apa apa yang perlu dihormati. Mereka berdua hanya sibuk berebut untuk menjadi barua British.

Tidak ada apa apa yang hebat. Kalau tak percaya sila tanya Mahathir Muhamad sendiri. Apabila Tunku meninggal dunia Mahathir Muhamad Perdana Menteri ketika itu. Apa terjadi? Tidak ada cuti am untuk pengkebumian Tunku. Mahathir Muhamad yang menjadi Presiden United Malay National Organsiation sendiri tidak hormat kepada Tunku – jangan harap orang lain ambil pot. Pelik ketika itu tidak ada pula yang berani menuduh Panddy Kuttyy ini tidak hormat pada Tunku.Juga sila jangan campur adukkan tentang Bukit Kepong sebagai penghinaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Kesetiaan mata-mata upahan pada ketika itu kepada Baginda Raja Britain.

Biar saya dituliskan disini sejelas mungkin. Pada tahun 1950 mereka BUKAN dipanggil polis. Orang Melayu dengan tepat telah memanggil mereka MATA-MATA. Sila rujuk sejarah – ini bukan tohmah. Justeru mereka adalah mata-mata penjajah. Juga tempat itu bukan BALAI POLIS tetapi dipanggil RUMAH PASONG. Ini nama yang telah diberi oleh orang Melayu kerana rumah ini ramai rakyat telah dipasong.

Justeru serangan pada 23 Febuarari itu ialah serangan nasionalis terhadap Mata-Mata British di Rumah Pasong Bukit Kepong.Khalas.Perid.End. Fin.

SENYUM PETANG AHAD

Posted: 27 Aug 2011 11:32 PM PDTNOTA:


paling susah dalam dunia ini
ialah mencari di mana letaknya
sentral bik mama
dimana punat bik mama tersepit
di celah celah berkilo kilo daging
mana sentralnya kah kah kahLAGU NEGARA KU ADALAH LAGU CIPLAK

Posted: 27 Aug 2011 11:12 PM PDT
DENGAR LAGU MEMULA MOON INI

nota:
lagu ini diciplak
bagimana lagi kebangsaan pun diciplak?


DIALOG RAKYAT

Posted: 28 Aug 2011 03:55 PM PDT

DIALOG RAKYAT


Penyanyi Ini Buat Sumbangan Sampai Satu Treler... Syabas...

Posted: 28 Aug 2011 03:47 PM PDT


JAMAL menyampaikan sumbangan beras kepada anak-anak yatim dan wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Ipoh semalam.

IPOH – Penyanyi terkenal, Jamal Abdillah menyumbang satu treler beras kepada golongan fakir miskin, anak yatim dan ibu tunggal seluruh Perak semalam.

Jamal atau nama sebenarnya, Jamal Ubaidillah Ali, 52, berkata, sumbangan 1,520 kampit beras bernilai RM20,000 itu bertujuan untuk membantu golongan terbabit menyambut Aidilfitri yang bakal tiba beberapa hari lagi.

"Saya bersyukur menerima rahmat dan hidayah oleh Allah untuk menghadapi kehidupan yang penuh pancaroba ini dan diberi anugerah (menyanyi) untuk memperoleh rezeki.

"Saya pulangkan semula sebahagian daripada rezeki itu kepada golongan memerlukan. Saya niat untuk sedekah pahalanya kepada roh arwah ayah dan ibu saya," katanya.

MAS Yang Bukan Lagi Emas

Posted: 28 Aug 2011 03:19 PM PDT

Oleh SHIRZAD LIFEBOAT


HATTA dicurahkan dana setinggi Gunung Everest sekalipun, sesebuah perniagaan akan mengalami keadaan hidup segan mati tak mahu sekiranya mereka yang terlibat mengendalikannya – daripada peringkat pengurusan atas sehinggalah kepada pekerja biasa – tidak berdedikasi dan menganggap segala sumber kewangan itu, bak kata peribahasa pasar, "harta bapak dia."

Jika ia sebuah entiti swasta di mana modalnya dibiayai oleh pemegang saham persendirian maka tentulah tak perlu masa begitu lama untuk ia akhirnya gulung tikar atau diisytihar muflis atau setidak-tidaknya 'tak solven' oleh mahkamah. Bukanlah sesuatu luar biasa sekiranya reincarnation atau penjelmaan semula kehidupan baru ini mengambil nama yang berbeza walaupun aset tetap asal dan sebahagian besar kakitangannya terus menjadi tubuh dan bahagian anggota entiti perniagaan berkenaan.

Ambil sahaja contoh Bank Bumiputra Malaysia Berhad (BBMB) yang ditubuhkan oleh kerajaan pada tahun 1965 untuk membantu orang Melayu berniaga. Skandal 1980-an anak syarikatnya, BMF pada nada sekitar RM2.5 bilion yang menyapu bersih seluruh modal berbayarnya mengakibat bank milik kerajaan ini bertukar nama beberapa kali menerusi pengambilalihan oleh GLC lain, kemudiannya penggabungan di mana kerajaan masih memegang saham majoriti dan akhirnya penggabungan di mana kerajaan tidak lagi memegang saham majoritinya.

Kini fenomena penjelmaan semula ini nampaknya mula melanda syarikat penerbangan nasional setelah sekian lama ia seolah-olah diurus dengan berkonvensyenkan sistem pengurusan 'harta bapak dia'.

Dari penerbangan sulung Kuala-Lumpur-Pulau Pinang MAL (Malayan Airways Limited) pada 2 Februari 1947 kepada Malaysian Airways Limited pada November 1963, kepada Malaysia-Singapore Airlines pada Ogos 1965 sehinggalah kepada Malaysian Airline System (MAS) pada April 1971, syarikat penerbangan yang diasosiasikan oleh dunia sebagai sesuatu dari Malaysia ini terus mencatatkan prestasi kewangan yang boleh diterima akal.

Malah penjelmaan atau penjenamaan semula hanyalah disebabkan penstrukturan semula yang tidak berdasarkan keperluan penyuntikan modal disebabkan hutang dan lainlain beban kewangan.

Pada tahun 1987 tatkala kerajaan di bawah kepimpinan Dato' Seri Dr Mahathir Mohamad (kini Tun) sedang begitu kemaruk dengan penswastaan, syarikat penerbangan negara ini bertukar menjadi Malaysian Airlines dan untuk memenuhi impian penswastaan ini sebanyak 29.9 peratus saham syarikat ini telah dijual kepada seorang individu Bumiputra pada tahun 1994. Tidak perlu disebutkan di sini betapa individu ini ketika itu adalah merupakan anak emas kepada pemimpin tertentu Umno yang berjawatan menteri.

Di sebalik cakap-cakap perniagaan dalam media oleh individu ini serta beberapa orang pengurus kanannya yang bertanggungjawab terhadap pengurusan penjelmaan/ penjanamaan syarikat penerbangan nasional, yang bunyinya lebih hebat daripada Howard Putnam (tokoh CEO lagenda syarikat penerbangan yang telah menjadikan Southwest Airlines, sebuah syarikat penerbangan kecil berpangkalan di Dallas, Amerika Syarikat kepada sebuah syarikat pemimpin industri penerbangan di dunia dengan rekod untung selama 35 tahun berturut-turut sejak ia ditubuhkan), rupa-rupanya ia ibarat memukul tong kosong sahaja.

Pada ketika individu ini mula menerajui MAS, jumlah liabiliti syarikat itu adalah RM6.6 bilion tetapi ketika beliau menyerah kalah dan akhirnya menyedari dia bukanlah seorang seperti Howard Putnam dan menjualkan semula saham MAS kepada kerajaan pada harga asal yang dibelinya, syarikat penerbangan itu mencatatkan hutang atau jumlah lialibiliti sebanyak RM9.5 bilion.

Tidaklah diketahui sekiranya Dr Mahathir ketika itu menyedari betapa dalam sebutan Malaysia Incorporated, konsep yang disadurnya daripada Jepun, kerajaannya bukan sahaja terpaksa menanggung tambahan hutang RM3 bilion tetapi terpaksa menyerap kerugian perbezaan di antara harga saham semasa dengan harga yang harus dibayar kembali kepada individu berkenaan.

(Akhbar Utusan Malaysia, 21 Disember 2001 melaporkan: "Sementara itu, difahamkan kerajaan menggunakan wang Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) bagi pembelian MAS pada harga RM1,792 bilion.") Bermula saat ini, keadaan syarikat penerbangan negara terus merosot.

Kalau ia sebuah syarikat swasta, sudah lama gulung tikar. Tetapi disebabkan ia sebuah GLC, sebagaimana yang disebut, betapa super nazak sekalipun keadaan yang dialami, ia tetap dapat dihidupkan semula.

Pada tahun 2005 Dato' Idris Jala telah dilantik selaku CEO baru MAS menggantikan beberapa tokoh pengurusan tertinggi Melayu yang gagal mempamerkan sebarang prestasi bagi menunjukkan MAS sudah mula mengorak langkah pemulihan.

Idris Jala tampak hebat dengan Business Turnaround Plan (BTP) beliau yang dibentangkan pada Februari 2006 dan malah berjaya mengubah angka keuntungan MAS daripada angka dalam kurungan kepada angka tanpa kuru ngan.

Namun di sebalik sorak sorai media dengan segala puji-pujiannya, masalah MAS jauh daripada selesai. Hari ini, lima tahun selepas BTP, penyata kewangan MAS masih lagi mencerminkan pelbagai kebobrokan pengurusan.

Kerajaan tentu sekali berupaya mengekalkan status MAS sebagai sebuah syarikat kerajaan dengan profil pegangan saham 69.5 peratus dan menyuntik dana tambahan serta dalam waktu yang sama melantik tokoh yang bersedia bekerja keras untuk syarikat penerbangan itu dan bukannya sekadar seorang yang seronok datang ke pejabat dengan berkot dan menaiki penerbangan kelas pertama secara percuma ke semua destinasi.

Bagaimanapun di atas sebab yang hanya diketahui oleh kerajaan Umno-BN, 20 peratus daripada pegangan ini kini dijual kepada sebuah syarikat penerbangan lain.

Dengan jumlah liabiliti pada paras menghampiri RM4 bilion dan kerugian terkumpul sejumlah RM5.7 bilion se perti ditunjukkan oleh penyata kewangan MAS bagi tahun berakhir 31 Disember 2010, tidaklah pasti sekiranya keputusan menjual saham MAS itu merupakan satu keputusan baik.

Tidak mustahil dalam masa beberapa tahun dari sekarang, pembeli 20 peratus saham MAS ini akan menjual kembali pegangannya kepada kerajaan sebagaimana yang berlaku pada individu yang disebut itu.

Jika ini berlaku, apa pula yang kerajaan Umno-BN mahu lakukan selanjutnya.

Namun bagi sesebuah entiti perniagaan milik kerajaan, kini disebut dengan istilah popular, GLC, bermaksud Government-Linked Companies, keupayaan dihidupkan semula walaupun sudah mengalami keadaan super nazak adalah sesuatu boleh berlaku berulang-ulang kali.

Syiah menular ke Melaka & Terengganu

Posted: 28 Aug 2011 03:15 PM PDT

KL TODAYKerajaan negeri Melaka menerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) akan menyiasat individu yang menjadi dalang kepada penyebaran fahaman Syiah di negeri ini bagi mengekang fahaman itu daripada menular kepada orang ramai.Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata individu itu yang dipercayai pengasas kepada sebuah produk minuman kesihatan yang dikeluarkan di negeri ini.

"Kita akan mengmbil tindakan sewajarnya termasuk membatalkan lesen syarikat tersebut yang mempunyai sebuah kilang mengeluarkan produk itu di sini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Khatam Al-Quran Perdana di Masjid Tun Syed Ahmad Al-Haj di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) yang menyerbu sebuah rumah di Taman Paya Dalam yang dipercayai markas Syiah di negeri ini.

Dalam serbuan itu, sejumlah 35,000 buah buku dan risalah fahaman itu yang diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) ditemui dan siap dibungkus untuk diedarkan melalui pos ke seluruh masjdi dan jabatan kerajaan.

"Buku dan risalah yang dirampas oleh JAIM dan enam remaja yang ditahan ketika serbuan itu akan diambil tindakan sewajarnya mengikut undang-undang dan enakmen kerajaan negeri," katanya.

Mohd Ali berkata semua masjid dan surau di negeri ini yang pernah menerima sumbangan minuman kesihatan itu juga diarah tidak lagi menerimanya.

"Kita tidak tahu sebelum ini individu itu berselindung di sebalik produk yang dikeluarkannya untuk menyebarkan fahaman Syiah," katanya.

Produk minuman kesihatan itu agak popular di negeri ini dan kini dilaporkan mengembangkan sayapnya ke Lembah Klang menerusi usahasama dengan sebuah syarikat dari negara China.

Mohd Ali juga berkata tiada masjid di negeri ini yang menyebarkan fahaman Syiah.

Sementara itu, gerakan penyebaran fahaman Syiah turut dikesan di Terengganu dengan semua pengerusi masjid negeri itu dilaporkan menerima bahan bacaan berkaitan ajaran itu.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Khazan Che Mat berkata semua pengerusi masjid dan pihak berkenaan menerima kiriman berkenaan menerusi khidmat Pos Berdaftar beberapa hari lalu.

Sehubungan itu, Khazan berkata semua yang menerima bahan bacaan berkenaan perlu menyerahkannya kepada pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) supaya fahaman itu tidak tersebar di negeri ini.

Beliau berkata pihak JHEAT telahpun meneliti kandungan beberapa buku yang telah diserahkan kepada mereka untuk mengetahui setakat mana pengaruh yang cuba disebarkan.

"Kita teliti dahulu sebelum mengambil langkah seterusnya termasuk mengambil tindakan yang perlu," katanya katanya kepada pemberita pada majlis anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) "RTM Sepanjang Jalan 2011″ di Besut-Pasir Puteh yang merupakan sempadan Terengganu/Kelantan, di sini, Ahad.

Kumpulan Sepah sah berpecah

Posted: 28 Aug 2011 03:11 PM PDT

KL TODAYJuara Maharaja Lawak, Kumpulan Sepah hari ini mengesahkan bahawa kumpulan itu secara rasminya berpecah setelah tidak lagi mempunyai persefahaman dan masalah peribadi di kalangan anggotanya.Seorang anggota kumpulan itu, Jepp, dilaporkan memberitahu akhbar bahawa anggota kumpulan lawak paling mantap itu sebelum ini beberapa kali kurang mampu memberikan komitmen kepada kumpulan dan terpaksa dibina kembali untuk pertandingan Maharaja Lawak yang lalu.

Bagaimanapun, beliau memberitahu bahawa tidak tahan lagi dengan situasi tersebut dan mengambil keputusan untuk berpecah.

"Selepas kemenangan itu (Raja Lawak 2009), semua displin dibentuk oleh anggota Sepah semakin berkurangan dan ia terus tenggelam apabila kami berjaya mencipta nama. Kemudian Tuhan memberi peluang kedua di dalam Maharaja Lawak, kami bina semula nama Sepah itu, tetapi hari ini saya nekad berpecah selepas sekian lama memendam perasaan," katanya yang dipetik dari akhbar Berita Harian hari ini.

Sementara itu, seorang lagi anggota kumpulan tersebut, Shuib, turut senada dan pasrah dengan apa yang terjadi kepada Maharaja Lawak itu.

Shuib mengaku pernah ada melakukan perbincangan bersama anggota lain mengenai masalah kumpulan itu, namun ianya tidak mencapai kata sepakat dan akur dengan keputusan untuk berpecah meskipun sangat sayang pada kewujudan kumpulan itu.

"Saya sayang kumpulan Sepah tetapi jika Jep sudah berkata begitu, saya ikutkan saja. Perkara ini memang ada kami bincangkan sebelum ini. Saya tidak ada apa yang ingin dicakapkan kerana perkara ini baru hari ini diputuskan dan kami akan berpecah, apa yang saya boleh buat saya akan menjaga diri sendiri selepas ini," katanya yang dipetik dari akhbar yang sama hari ini.

Kemantapan kumpulan paling lawak di dalam industri hiburan tanahair itu dikesali pelbagai pihak dan peminat, serta menyifatkannya sebagai satu kehilangan besar khususnya kepada persembahan bercorak komedi.

Blog hiburan terkenal, Beautifulnara.com.my berkata, memandangkan industri komedi negara ketandusan dengan artis-artis yang mampu menghiburkan dengan lawak jenaka mereka, pepecahan yang berlaku kepada Kumpulan Sepah adalah sangat dikesali.

Bagaimanapun, Abang Nara mencadangkan agar anggota kumpulan itu agar jangan berputus asa dan mungkin mereka boleh bergabung dengan kumpulan lawak lain untuk menggamatkan lagi industri hiburan komedi tanahair.

Sikap PAS terhadap Isu PPSMI

Posted: 28 Aug 2011 03:09 PM PDT

Oleh Dato' Ustaz Abu Bakar Chik


Merujuk kepada kenyataan yang telah dibuat oleh The Parent Action Group For Education (PAGE) yang meminta untuk bertemu dengan kabinet, supaya dapat diadakan pertemuan dan seterusnya kabinet didesak
mengambil langkah untuk mengembalikan semula PPSMI-Pengajaran Dan Pembelajaran Sains Dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris.

PAS telah mengambil perjalanan berdasarkan kepada gabungan 80 NGO dalam Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) yang kita (PAS) telah bersama-sama dengan mereka (GMP) membuat desakan didalam satu

demostrasi yang besar dan ekoran dari itu kerajaan telah membuat peraturan (keputusan) untuk mengembalikan semula kepada dasar asal, dimana Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin

mengumumkan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik di sekolah kebangsaan akan dilaksanakan dalam Bahasa Malaysia berkuatkuasa pada 2012.

Kemudiannya, kerajaan membuat pengubahsuaian dalam erti (kata) memperteguhkan (memantapkan) Bahasa Inggeris dan memperkasakan (memartabatkan) Bahasa Melayu.

Walaupun PAS berpandangan, ia suatu keputusan yang kurang jelas, pada umumnya kita menganggap bahawa ia adalah sesuatu ubahsuai diatas keperluan yang dihajatkan oleh rakyat bagi membasmi PPSMI dan

PPSMI tidak akan diteruskan sama sekali, walaupun ada keinginan untuk perbaikkan didalam Bahasa Inggeris dalam konteks yang lain.

Tetapi apabila PAGE pada hari ini melalui Presidennya Datuk Noor Azimah (membuat kenyataan), kita menganggapkan ini satu perkara yang luarbiasa, satu perkara yang baru yang mendatang, yang menurut

kenyataannya dia mempunyai bukti dan mendapat sokongan lebih 90% ibu bapa.

Kita sebenarnya tidak sama sekali dapat menerima kenyataan ini, dan saya minta untuk kita mengadakan pertemuan dengan pihak PAGE ini, kita mahu dengar daripada mereka apa alasan daripada mereka sebab

kita mewakili majoriti rakyat yang tidak mahu kepda PPSMI.

Bagaimana beliau boleh mendakwa bahawa beliau ada bukti dan mendapat sokongan sedangkan rata-rata kajian yang dibuat PPSMI gagal untuk memajukan Bahasa Inggeris dikalangan anak-anak terutama diluar

bandar bagi mendepani pendidikan Sains dan Matematik. Apatah lagi kita boleh mengatakan bahawa, keciciran (dikalangan pelajar) telah begitu banyak dan begitu meluas sekali kerana akibat daripada PPSMI ini.

Jadi saya harap kita akan dapat mengadakan pertemuan segera mereka (dan) kita mahu mendengar alasan mereka (namun begitu) dari segi untuk mendesak kabinet supaya membolehkan (PPSMI dikembalikan)

kita menentang sama sekali dalam apa bentuk sekali pun. Tetapi dengan PAGE kita mahu mendengar daripada mereka apa alasan yang mereka hendak bawa (kepada kabinet) tentang perkara ini.

Saya ingat tidak kurang daripada 80 badan (NGO) yang tidak bersetuju (dengan perlaksanaan PPSMI) dan sekurang- kurangnya lebih 30 badan (NGO) yang besar yang asas telah menentang PPSMI ini diantaranya

Jawatankuasa GMP itu sendiri yang terdiri daripada Professor-profesor dalam pelbagai lapangan termasuk Pak Samad Said sebagai Sasterawan Negara, Professor Abdullah Hassan, Professor Sahril yang pakar dalam

bidang Sains dan Matematik dan Teras Pengupayaan Melayu (Teras) yang kita anggap sebagai badan yang boleh mewakili masyarakat Melayu, badan-badan seperti ABIM, JIM satuan Ulamak Malaysia (PUM).

Selain itu Perastuan Penerbit, (Pengerusinya) Puan Ainon, mereka mempersoalkan dan mereka memang menentang PPSMI termasuk Professor Linguistik, Professor Awang Sariyan dan Dr Nik Safiah Karim.Mereka

semua adalah tokoh-tokoh yang kita kenali dalam masyarakat yang berpengalaman.

Mungkin ada alasan daripada mereka (PAGE) (mungkin) dengan alasan-alasan baru itu yang kita mahu dengar dari mereka, sebab kita anggap ini bukan suatu percubaan (tetapi) ini adalah suatu perkara yang serius.

Kenyatan Media;
Dato' Ustaz Abu Bakar Chik
Pngerusi Lajnah Pendidikan PAS
28 Ogos, 2011

Lanjutan bil elektrik TNB tinggi Gila Babi

Posted: 28 Aug 2011 03:07 PM PDT

Oleh: rozmal


"Lanjutan artikel saya sebelum ini berkenaan isu bil elektrik TNB yang mengGila Babi tinggi sekarang ini ketika semua harga barangan naik. Kini di Laman Web Aduan Rakyat ada yang mengadu sebelum ini bil elektriknya ialah RM70, kini bil elektriknya mencapai sehingga RM300 sebulan.

Menteri apa kisah, dia suruh sajalah kita rakyat buat aduan di TNB, macam bola jadinya kita.

Apa kan daya kita ni rakyat umpama mentimun, terima sajalah apa sekali kadar bil elektrik, tak nak bayar gunalah pelita atau lilin.

Artikel Bil elektrik kini Gila Babi di http://waghih.blogspot.com

BIL ELEKTRIK TNB TERLALU TINGGI
Aduan Rakyat , 27 Ogos 2011

Saya ingin membuat aduan mengenai kenaikan bil elektrik saya yang bagi saya adalah merupakan penipuan terancang. Saya tidak berpuas hati kerana bil elektik kami kebiasaannya di bawah paras RM70. Apabila TNB melaksanakan kadar tarif baru dan bacaan meter pos. Bil elektrik kami melambong sehingga RM300.

Kenaikan seperti ini tidak munasabah langsung kerana tiada peralatan elektrik baru yang dibeli dalam tempoh 3 bulan ini. Tiada pertambahan penghuni rumah malah kami mengurangkan penggunaan aircond dari 7 jam sehari kepada hanya 4 jam sehari.

Kami juga telah membuat aduan kepada TNB Sungai Petani malah telah menukar meter kepada meter baru.

Bapa kami sudah pencen dan perkara seperti ini sememangnya membebankan beliau yang merupakan pesara bomba. Diharapkan pihak aduan rakyat dapat membantu kami dalam menyelesaikan hal ini.

By: NORFAIZAL

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/bil-elektrik-tnb-terlalu-tinggi

"

Dipukul tanpa sebab

Posted: 28 Aug 2011 03:01 PM PDT

Laporan dan foto RUDY SYAREME SHERIFFUDIN


KESAL... Muhammad Farzuan (kanan) dan Fendi menunjukkan laporan polis yang dibuat, semalam.

KESAL... Muhammad Farzuan (kanan) dan Fendi menunjukkan laporan polis yang dibuat, semalam.

GEORGETOWN: "Kami dipukul, dipijak dan ditendang seperti haiwan di depan orang ramai, sedangkan kami tidak melakukan apa-apa kesalahan," dakwa dua sahabat apabila dipukul sekumpulan 15 anggota skim rondaan sukarela (SRS) di Batu Ferringhi, di sini, malam Khamis lalu.

Muhammad Farzuan Romzi, 20, dan Fendi Abdul Latif, 21, masing-masing dari Teluk Bahang berkata, kejadian berlaku jam 11.30 malam ketika mereka mengunjungi rumah seorang rakan di Mutiara Apartment, Batu Ferringhi.


Bagaimanapun, Muhammad Farzuan berkata, rakannya yang menetap di tingkat empat tiada di rumah dan mereka menunggu di tepi tangga sebelum didatangi sekumpulan lelaki yang mendakwa mereka anggota SRS sebelum memukul mereka menggunakan kayu, besi dan topi keledar.

Katanya, dia dan rakannya hampir pengsan selepas dibelasah tanpa belas kasihan dan mengalami lebam di seluruh anggota badan dan muka sebelum dibawa ke Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk rawatan lanjut.


"Saya terkejut dengan kejadian itu dan lebih menyedihkan apabila dituduh cuba melakukan jenayah pecah rumah dan menghidu gam selain dibelasah dan diseret dari tingkat tiga hingga tingkat bawah tanpa belas kasihan serta diperlakukan seperti binatang," katanya.


Fendi berkata, dia kesal kerana kumpulan lelaki itu mengambil tindakan tanpa usul periksa, selain trauma dengan kejadian terbabit.

Berikutan itu, satu laporan polis dibuat di Balai Polis Batu Ferringghi, jam 11 pagi semalam bagi meminta polis melakukan siasatan.

Cabar TV3 Minta Maaf - Fuziah Salleh beri tempoh 7 hari.

Posted: 28 Aug 2011 03:04 AM PDT

KL POS

KUALA LUMPUR - Sehingga hari ini Stesen Televisyen TV3 dan wartawan Karam Singh Walia masih lagi diam membisu dan tidak membuat sebarang kenyataan balas mengenai amaran yang dikeluarkan Ahli Parlimen Kuantan YB Fuziah Salleh berkenaan isu Lynas.

Beliau yang juga merupakan Naib Presiden PKR dalam kenyataan yang dikeluarkan kelmarin mendesak pihak yang terlibat dalam menyiarkan Laporan Khas melalui Buletin Utama agar menarik semula kesemua apa yang disebut beliau 1 kenyataan penipuan terhadap rakyat tentang isu sebenar.

Jika pihak yang juga termasuklah Ketua MCA Kuantan, Ti Lian Ker enggan membuat demikian, maka beliau terpaksa mengeluarkan saman terhadap ketiga-tiga pihak terbabit.

Karam Singh telah membuat satu laporan khas mengenai Lynas Advanced Material Plant (LAMP) di Gebeng, dimana Karam mendakwa loji berkenaan selamat dan Fuziah sengaja memutar-belit isu berkenaan untuk menimbulkan perasaan takut.

Fuziah Salleh melalui peguam beliau N Surendren telah menghantar 3 surat amaran saman terhadap TV3, Karam Singh Walia dan Ti Lian Ker secara berasingan. Tempoh diberikan selama 7 hari bermula tarikh surat tersebut bagi menuntut ketiga-tiga pihak untuk memohon maaf kepada beliau sebelum berhadapan dengan tindakan saman.

Fuziah Salleh dalam 1 kenyataan yang sama secara tegas memandang serius kenyataan yang ditujukan kepada beliau menyamakan loji nadir bumi seperti loji nuklear seperti yang didakwa. Ianya ternyata tidak benar sama sekali.Rakyat Terengganu berpuasa,berhari raya dengan air mata

Posted: 28 Aug 2011 03:00 AM PDT

Oleh Dr Syed Azman Syed Ahmad


SEPANJANG Ramadan dan menjelang hari raya di Terengganu disambut dengan tekanan kenaikan harga barang keperluan harian seperti ikan, ayam, beras, gas, gula, tepung serta pelbagai keperluan harian lagi yang terlalu membebankan golongan bawahan.

Malahan ramai kalangan rakyat Terengganu mengeluh bahawa kos barang keperluan harian di negeri 'penyu bertelur' ini adalah jauh lebih ma hal dari kota-kota besar se perti Kuala Lumpur atau Georgetown ataupun Johor Bharu.

Kesan kenaikan harga barangan keperluan dan kos hidup ini lebih-lebih lagi dirasai oleh golongan miskin yang begitu ramai di negeri ini yang hidup 'kais pa gi makan pagi, kais petang ma kan petang' dengan hanya meng harap upah yang tidak seberapa.

Hari bekerja mereka akan mendapat gaji dan hari mereka tidak bekerja bermakna tiada sebarang pendapatan yang mampu di bawa pulang.

Golongan 'miskin' inilah yang merupakan golongan pertama menjadi mangsa kesan kenaikan harga barang serta kos kehidupan harian yang sedang berlaku sekarang. Risiko yang ditanggung mereka ini bertambah dengan peningkatan harga barangan keperluan harian, sedangkan jum lah pendapatan harian masih berada di tahap lama.

Ya, cuba bayangkan bagaimana dengan nasib Pak Mat di bandar Kuala Terengganu yang mengayuh beca saban hari dengan tulang empat keratnya bagi mencari re zeki halal buat mengisi perut la pan anaknya yang semuanya masih bersekolah?

Bagaimanakah pula dengan na sib Pak Dollah di pantai Chendering yang menjadi nelayan dan saban hari turun ke laut bagi mencari 'serial sehamas' (sedikit pendapatan) bagi menyuap nasi anak-anak di rumah usang di te pi pantai?

Dan bagaimana pula de ngan Mek Minah, seorang ba lu beranak lima dari Kampung Kuala Ibai Pantai yang kerjanya me nyiang ikan bagi membuat ke ropok lekor yang hidup dengan mengharapkan ihsan jiran-jiran yang simpati kepada mereka.

Seperti yang telah dijangkakan, kini kesan dari 'bahang' pe ngu rangan subsidi terhadap minyak dan beberapa barang keperluan utama yang dilaksanakan oleh kerajaan Umno-BN sedang men cengkam kehidupan rakyat awam terutamanya golongan berpendapatan rendah.

Kesan negatif ini jelas menunjukkan kaitan an tara pengurangan subsidi yang telah dilaksanakan oleh kerajaan Umno-BN de ngan kenaikan kos hidup yang terpaksa ditanggung oleh rakyat terutamanya golongan miskin.

Kenaikan tersebut turut memberi kesan kepada harga ma kanan dan minuman yang di sediakan di kedai-kedai makan dan warungwarung.

Kerajaan Terengganu di bawah pentadbiran Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said terus mencatatkan bajet tertinggi di seluruh Se menanjung Malaysia dengan me luluskan belanjawan berjumlah lebih dari RM1.887 bilion ba gi tahun 2011. Siapa boleh men jangkakan bahawa 'negeri ka ya rakyat miskin' ini boleh meluluskan bajet tahunan kerajaan negeri dengan jumlah yang amat besar dan menakjubkan.

Bajet negeri Terengganu terus mengatasi mengatasi negeri-negeri yang jauh lebih maju seperti Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Johor.

Persoalan yang selalu bermain di detik hati saya adalah, apa rele vannya perbelanjaan tahunan men cecah hampir RM2 bilion se tiap tahun kepada rakyat Terengganu sedangkan rakyat marhaen di Terengganu kini sedang menanggung bebanan kenaikan harga ba rangan keperluan harian dan dan kos hidup yang amat tinggi?

Di negeri 'Darul Iman' ini se bagai contohnya, penduduk mis kin sentiasa digula-gulakan ban tuan 'subsidi' melalui dana khas dan wang ihsan.

Malahan men jelang hari raya ini dianggar kan lebih 30,000 rakyat yang dikatakan 'golongan termiskin' akan disubsidikan dengan program 'bantuan hari raya' antara RM200-RM300 setiap seorang.

Namun, persoalan besarnya adalah sampai bila rakyat termiskin di negeri ini akan terus ter ikat dengan 'mentaliti subsidi' ini?

Bagi saya kemiskinan serta penderitaan rakyat Terengganu ma sih jauh dari dapat diatasi.

Rak yat bawahan kini mengeluh tentang bebanan besar kenaikan harga barang yang terpaksa ditanggung oleh mereka. Kadar inflasi akan terus meningkat dan kuasa membeli di kalangan golongan marhaen ini terus berkurangan.Namun, ketirisan dalam bajet perbelanjaan tahunan, penye lewengan serta menipulasi 'budaya subsidi' kepada rakyat termiskin adalah punca kepada bebanan berat rakyat ini.

Golongan miskin di ugut untuk menyokong kerajaan Umno-BN sekiranya mereka mahu mendapat 'subsidi' wang ihsan da ri pihak kerajaan.

Sesetengah pimpinan politik kerajaan negeri pula terus melaksanakan 'sepak te rajang' politik secara tidak bertanggungjawab dengan mengagih 'bantuan untuk rakyat miskin' ke pada kroni yang kaya raya serta tidak layak untuk menerima bantuan.

Inilah nasib malang nasib rak yat Gganukite ini. Yang miskin akan terus menjadi 'pengemis subsidi' dan 'wang ihsan' sedangkan masa depan mereka terus gelap dan tidak dapat keluar dari cengkaman kemiskinan ini.

Ya, apakah sifat rakyat Terengganu yang terkenal bertimbang rasa dan bertolak ansur ini akan 'memberontak' dan 'menukar se lera' akibat dari kesan bebanan kenaikan kos hidup dalam Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang?

AirAsia-MAS, sejarah kegagalan Mahathir!

Posted: 28 Aug 2011 02:53 AM PDT

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

PAS menyifatkan pertukaran saham antara Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (MAS) dengan AirAsia bakal mengulangi sejarah kegagalan dasar penswastaan era Tun Dr Mahathir Mohammad

Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar berkata, ketika era pemerintahan Tun Mahathir, berlakunya perpindahan MAS kepada Tan Sri Tajudin Ramli yang menyebabkan kini syarikat itu kerugian kira-kira RM8 bilion.

Ia boleh dilihat dengan kaitan isu penyelesaian luar mahkamah saman syarikat berkaitan kerajaan (GLC) terhadap Tajudin yang sekali gus menggambarkan kegagalan dasar bekas Perdana Menteri itu, kata Mahfuz.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang medianya di Pejabat Agung PAS dekat sini 15 Ogos lalu.

Ujar Mahfuz, keduadua perkara ini (pertukaran saham dan penyelesaian saman luar mahkamah) merupakan simbol kronisme dan rasuah yang paling hebat dan penswastaan.

Ianya dilakukan atas dasar 'who do you know' dan 'lu tolong gua, gua tolong lu', kata Mahfuz sinis.

Bagi Mahfuz, meskipun Mahathir telah bersara selama lebih kurang tujuh tahun, namun rakyat masih dihambat dengan bebanan yang ditinggalkan bekas Presiden Umno itu yang menerajui negara selama 22 tahun.

Bebanan paling besar ialah dasar penswastaan yang menjahanamkan wang rakyat terutama dalam isu peralihan MAS kepada Tajudin Ramli, ujarnya.

Beliau menyimpulkan pertukaran saham Air Asia yang lebih tinggi berbanding saham MAS akan sekali lagi menyaksikan sejarah berulang seperti mana perpindahan MAS, syarikat yang dimiliki rakyat dan negara kepada Tajudin Ramli Mahfuz mendakwa hal itu menunjukkan berlakunya permulaan kembali kepada zaman lama yang berkemungkinan suatu hari nanti AirAsia boleh mengambil alih MAS secara sepenuhnya.

Sambil menyifatkan ianya satu keputusan yang tiada ketelusan, beliau melihat kebobrokan pada zaman Mahathir kini diteruskan malah digandakan oleh anak didiknya, Dato' Seri Najib Tun Razak.

Mengulas hal itu, Mahfuz berkata beliau tidak pasti sama ada urusan pembelian saham tersebut sebelum itu diadakan mesyuarat agung dengan mendapat persetujuan pemegang saham minoriti.

Beliau meminta dalam isu penjualan pembelian saham MAS -AirAsia ini, kerajaan harus menjelaskan berapa liabiliti kedua-dua syarikat tersebut.

Rakyat perlu mendapat maklumat syarikat mana yang mempunyai liabiliti lebih besar, katanya.

Mahfuz berkata MAS suatu ketika dahulu setaraf dengan Singapore Airline, Cathay Pasific dan Etihad, tetapi kini syarikat berkenaan didakwa menanggung kerugian dan tidak dapat bersaing maju.

Bagaimanapun, beliau berkata lebih menyedihkan apabila perpindahan hak milik rakyat kepada Tajudin yang didakwanya menyebabkan MAS kerugian RM8 bilion dan tidak dipertanggungjawab atas kerugian tersebut.

Tiada siapa yang dipertanggungjawab atas segala kecurian sebanyak RM8 bilion, walapun pada peringkat awal sebelum itu ada usaha untuk mengheret Tajudin Ramli ke mahkamah, katanya.

Tetapi sekarang sudah ada keputusan untuk menyelesaikan atau menarik balik kes terhadap Tajudin Ramli daripada GLC-GLC yang terlibat, katanya lagi.

Baru-baru ini MAS dan AirAsia memeterai rangka kerja kerjasama komprehensif (CCF) untuk meneroka peluang sinergi dalam pelbagai bidang di bawah sektor penerbangan.

Di bawah perjanjian tersebut, Tune Air Sdn Bhd, pemegang saham terbesar dalam AirAsia, akan mengambil-alih 20.5 peratus saham dalam MAS manakala Kazanah Nasional Berhad pula akan memiliki pegangan 10 peratus saham AirAsia dan terus menjadi pemegang saham utama dan tunggal terbesar MAS.

Tiket Bas Tambahan Kurang Dapat Sambutan Sempena Musim Perayaan

Posted: 28 Aug 2011 02:49 AM PDT

TVS NEWS


KUALA LUMPUR : Sambutan orang ramai terhadap penjualan tiket bas tambahan untuk pulang berhari raya di saat-saat akhir Ramadan tahun ini hambar berbanding musim perayaan tahun lepas.

Tinjauan Bernama mendapati suasana di beberapa perhentian bas di Ibu Kota agak lengang dan menimbulkan keresahan kepada kerani kaunter tiket kerana penjualan tiket bas tambahan lembap memandangkan ramai sudah bercuti awal.

Di Pudu Sentral, kerani kaunter Syarikat Bas AB Ekspress Sdn Bhd, Rudhiah Awang, 53, berkata berbeza dengan tahun lepas, pada kali ini sambutan orang ramai untuk beli tiket bas tambahan ke Utara kurang menggalakkan.

Keadaan itu berlaku walaupun jumlah bas yang beroperasi di Puduraya telah berkurangan daripada lebih seratus kaunter tiket syarikat bas di masa dulu kepada 50 buah kaunter pada masa ini, katanya.

"Harga yang kami tawarkan tetap sama dan tiada surcaj tambahan namun hari ini suasana lengang seperti hari-hari biasa," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Kerani kaunter Syarikat Season Ekspress Sdn Bhd, Zubaidah Baharom, 44, pula berpendapat kekurangan sambutan terhadap bas tambahan kali ini kerana orang ramai telah membeli tiket pulang berhari raya sejak awal bulan lagi.

Beliau berkata walaupun tidak mendapat sambutan, syarikat basnya tetap menyediakan bas tambahan ke Utara dan kaunter tiket akan beroperasi pada hari raya pertama nanti.

Di Hentian Duta, kerani kaunter Syarikat Bas Cosmic Mesra Rakyat Express Nurul Fatihah Abu Hassan, 17 berkata penjualan tiket yang dibuka pada awal bulan ini habis dijual namun tiket bas tambahan kurang menggalakkan.

"Kami telah menyediakan sebanyak lima buah bas bagi penumpang yang belum membeli tiket... selalunya di saat-saat akhir ini masih ramai lagi membeli tiket untuk pulang berhari raya," katanya.

Di Hentian Putra, Pegawai Operasi Syarikat Bas Sani Ekspress, Kamal Hanizan Muhammad, 30, berkata orang Pantai Timur tidak perlu risau kerana tiket bas syarikat itu untuk pulang berhari raya masih ada sehingga esok.

"Semalam penjualan tiket bas tambahan ke Pantai Timur habis terjual dan kami telah menambah lima buah bas tambahan sehingga Isnin ini," katanya.

Kerani kaunter Cepat Ekspress Hassan Ali, 43, berkata jika mendapat sambutan syarikat bas itu menyediakan sebanyak lima buah bas tambahan dan akan menurunkan harga tiket bas kepada mereka yang masih belum mendapatkan tiket pulang berhari raya pada tahun ini.

Sementara itu, di Alor Setar, Kedah, Norhayati Mohd Akhir, 28, kecewa dengan sikap penjual tiket bas tambahan yang menaikkan harga tiket dengan alasan sempena musim perayaan.

"Saya sangat kecewa dan terkejut dengan harga tiket bas Syarikat Pancaran Matahari Ekspres Sdn Bhd dari Alor Setar ke Kuala Lumpur yang naik sehingga RM45 berbanding harga biasa RM39.

"Kerani kaunter tiket itu hanya memberi alasan harga tiket bas naik sejak dua hari lepas sempena musim perayaan dan syarikat bas Transnasional Express Sdn Bhd juga telah menaikkan harga tiket sebanyak RM44 daripada harga biasa sebanyak RM39," katanya.

Fitnah: NUBE menang saman empat pegawai kesatuan dalaman Maybank

Posted: 28 Aug 2011 02:48 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA LUMPUR — Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE) menang dalam kes saman ke atas empat pemimpin kanan kesatuan dalaman bukan eksekutif Maybank dan memperoleh ganti rugi RM250,000 kelmarin.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, Setiausaha Agung NUBE J Solomon berkata, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menganugerahkan ganti rugi teladan RM250,000 dan kos sebanyak RM100,000.

NUBE memfailkan saman ke atas empat pegawai kanan Kesatuan Bukan Eksekutif Maybank (Mayneu). Mayneu merupakan kesatuan dalaman bank utama negara ditubuhkan Oktober lalu.

"Hakim Mahkamah Tinggi juga mengarahkan kesemua defendan mengeluarkan permohonan maaf dan menarik kenyataan mereka dalam dua akhbar utama," kata Solomon sambil menambah, defendan juga dilarang menerbitkan dan mengedarkan risalah-risalah berbaur fitnah.

NUBE memfailkan saman fitnah ke atas Presiden Mayneu Ahmad Nazrul Wan Nawi, Sazali Mohamed (naib presiden), Rajagopal Rakkiah (setiausaha agung) dan Jesni Mahmood (ahli jawatankuasa).

Kesatuan kebangsaan itu mendakwa empat pemimpin terbabit bersama dua yang lain iaitu Penolong Setiausaha Mayneu Norzeela Lamin dan Zayuddin Mohamed Yusop, seorang lagi ahli jawatankuasa menerbitkan risalah bersifat fitnah terteta nama Mayneu.

Kata Solomon, kes membabitkan Norzeela dan Zayuddin ditetapkan untuk didengar pada 10 dan 11 Oktober ini.

Kes membabitkan Ahmad Nazrul, Sazali, Rajagopal dan Jesni didengar akhir bulan lalu.

"Kami menyambut baik penghakiman ini. Penghakiman ini mengetepikan pelbagai bentuk dakwaan yang dilemparkan ke atas NUBE dan kepimpinan. Penghakiman ini juga dipercayai akan mengelak pihak lain daripada membuat dakwaan-dakwaan tidak berasas pada masa depan," katanya lagi.

Mayneu didaftarkan di bawah Akta Kesatuan Sekerja 1959 pada 3 Januari lalu setelah mendapat pengiktirafan Kementerian Sumber Manusia.

Kedua-dua NUBE, yang berusia lebih lima dekad dan Mayneu menyasarkan pekerja-pekerja kumpulan bukan eksekutif.

Utusan dakwa Mat Sabu suara pihak mahu tulis semula Perlembagaan

Posted: 28 Aug 2011 02:46 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA LUMPUR — Akhbar milik Umno, Mingguan Malaysia mendakwa Timbalan Presiden Mohamad Sabu memberi kenyataan mengenai pejuang kemerdekaan dan komunis dalam ceramahnya baru-baru sebagai suara pihak lain untuk menulis semula perlembagaan dan sejarah Malaysia.

Dalam ruangannya Awang Selamat berkata, pihaknya tidak terkejut kerana Mohamad atau mesra dikenali sebagai "Mat Sabu" membawa aspirasi pihak lain yang memang sentiasa menyala agenda mereka untuk menulis semula kedua-dua perlembagaan dan sejarah negara.

Sebelum ini akhbar tersebut pernah mengaitkan PAS dipergunakan oleh DAP dalam mencapai cita-cita politik mereka.

DAP dan PAS merupakan komponen Pakatan Rakyat selain turut dianggotai PKR.

Awang Selamat mendakwa strategi pemimpin tertentu DAP untuk menjalin hubungan rapat dengan Mohamad ternyata membuahkan hasil.

"Difahamkan, beliau semakin kerap mewakili pemimpin kanan DAP ke majlis-majlis yang berkaitan dengan hal ehwal Melayu. Tidak mengapalah jika beliau mendapat kepercayaan DAP tetapi janganlah mudah sangat diperalatkan.

"Perbuatan menghasut orang ramai agar menafikan sejarah adalah lebih bahaya daripada ancaman pengganas militan. Setiap warga negara mesti patriotik dan kental asas kenegaraan, yang sepatutnya dijunjung oleh Mat Sabu," kata Awang Selamat dalam ruangan mingguannya.

Malah Awang Selamat juga mendakwa dia tidak terkejut sekiranya pembangkang memerintah, beliau akan menobatkan pemimpin Parti Komunis Malaya Chin Peng sebagai tokoh kebangsaan dan mencadangkan Malaysia dijadikan negara republik.

"Orang seperti Mat Sabu boleh mencari apa sahaja kewajaran walaupun terpaksa mengelirukan fakta sejarah," kata Awang Selamat mendakwa PAS mengangkat orang yang tidak berwibawa ke jawatan timbalan presiden.

"Awang simpati dengan PAS kerana mempunyai pemimpin seperti itu," kata Awang Selamat lagi sambil menambah, sebelum ini reputasi beliau selalu dipersoalkan.

"Beliau lebih dianggap sebagai Pak Badut dalam parti. Lagi banyak beliau buka mulut maka lagi buruk imej PAS.

"Mat Sabu juga mencerminkan kebodohan Melayu berpolitik. Ghairah untuk untung jangka pendek tetapi merugikan bangsa untuk selama-lamanya," tambah Awang Selamat.

Hari ini, Mingguan Malaysia akhbar edisi Ahad terbitan Kumpulan Utusan memperuntukan enam halaman termasuk muka depan mengecam Mat Sabu.

Utusan Malaysia dalam laporan muka depannya semalam menyiarkan kontroversi yang dicetuskan Mohamad apabila mendakwa Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Selain itu, dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut didakwa menggambarkan Datuk Onn dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Dalam komennya kepada The Malaysian Insider hari ini, Mohamad Sabu yang dipilih sebagai timbalan presiden Jun lalu mengambil pendirian untuk tidak memberikan sebarang komen berhubung dakwaan akhbar Utusan mengatakan beliau menghina pejuang kemerdekaan dalam satu ceramah di Tasik Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu.

Sebaliknya, Timbalan Presiden PAS menegaskan, beliau mahu melihat kembali rakaman video berhubung ceramah itu sebelum memberikan sebarang komen.

"Saya berucap pada 21 Ogos tapi keluar dalam Utusan Malaysia 27 Ogos, saya tidak mahu beri apa-apa komen lagi... saya nak dengar dan lihat balik rakaman video itu dulu.

"Saya tidak mahu nafi atau apa, saya nak tengok balik... saya tak tahu apa yang dilaporkan (dalam Utusan Malaysia) sama ada ia betul atau tidak," katanya.

Isteri disimbah asid, suami dicampak tepi jalan

Posted: 28 Aug 2011 02:43 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

ALOR SETAR — Seorang wanita melecur kira-kira 20 peratus pada bahagian muka, leher, mata dan dada akibat disimbah asid oleh dua lelaki dalam kejadian samun di Guar Chempedak dekat Yan malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan berkata, kejadian itu berlaku kira-kira pukul 11 malam apabila kereta Proton Waja yang dinaiki Rosnani Husin, 53, bersama suaminya dipercayai ditahan oleh dua lelaki yang tidak dikenali di sebuah stesen minyak di Kota Sarang Semut dekat sini.

Katanya, dua lelaki terbabit berpura-pura mahu menumpang kereta mangsa disebabkan kereta mereka kehabisan minyak dan suami mangsa bersetuju menumpangkan kedua-dua suspek menuju ke Jalan Baru melalui Jalan Permatang Buluh, Kota Sarang Semut.

"Ketika dalam perjalanan suspek, dikatakan mengacu pisau kepada kedua-dua mangsa dan mengikat kaki dan tangan suami mangsa sebelum mencampakkannya di tepi jalan di Jalan Baru, Bukit Besar.

"Kira-kira 50 kilometer dari tempat suami mangsa dicampak, suspek memberhentikan kereta (berdekatan Guar Chempedak) lalu menyimbah asid ke muka mangsa sebelum beredar dari tempat kejadian," katanya dipetik Bernama Online.

Suami mangsa dijumpai orang awam dalam keadaan kaki dan tangan berikat manakala mangsa dan kereta yang ditinggalkan ditemui Polis Guar Chempedak.

Jumlah kerugian yang dialami pasangan suami isteri terbabit belum dikenal pasti.

Adzaman berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan iaitu samun berkawan dengan mendatangkan kecederaan.

Mangsa kemudiannya dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini untuk menerima rawatan.

Pengarah HSB Dr Juita Ghazali ketika dihubungi berkata, mangsa dirawat di Unit Rawatan Kebakaran dan dalam keadaan stabil.

Mangsa terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan kerana menghadapi masalah paru-paru disebabkan terhidu asid yang terkena padanya.

Suami mangsa ketika ditemui pemberita di HSB enggan ditemu ramah kerana masih trauma dengan kejadian yang menimpa isterinya itu.

Khianat: Wajah Nik Aziz diconteng salib

Posted: 28 Aug 2011 02:40 AM PDT

Harakahdaily


KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya tiga kain rentang PAS yang digantung sebagai mengalukan kehadiran bulan Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidil Fitri di sekitar Shah Alam diconteng pihak tidak bertanggungjawab.

Malah lebih teruk dari itu, beberapa wajah pemimpin PAS pada kain rentang itu diconteng dengan tanda salib.

Kejadian tersebut dikesan sejak semalam di sekitar kawasan Seksyen 23, Shah Alam.

Antara yang menjadi mangsa perbuatan khianat tersebut adalah wajah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Abdul Samad yang diconteng dengan dakwat merah.

Menurut seorang penduduk yang memaklumkan kejadian itu kepada Harakahdaily, beliau berkata perbuatan khianat dan tak berakhlak tersebut dipercayai dilakukan semasa waktu berbuka puasa dan waktu ramai orang berada di masjid dan surau utk qiamullail.

"Sebelum kejadian ini sudah 4 kali kain-kain rentang sambut Ramadan yang jumlahnya 12 bidang kesemuanya telah dipotong pada waktu yg sama,' katanya yang tidak mahu namanya disiarkan.

Kejadian itu dipercayai ada kaitan dengan tindakan pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama awal Ogos lalu yang kini hangat diperdebatkan semua pihak.

Berhubung isu itu, PAS menyatakan pendirian mereka agar Jais membuat pendakwaan jika mempunyai bukti wujud usaha mengkristiankan orang Islam.

Sementara itu, Khalid ketika dihubungi Harakahdaily melahirkan rasa kesal dengan tindakan "puak-puak jahat" tersebut.

"Ini kerja orang yang tidak ada akhlak. Saya tidak mahu kata Umno yang buat tetapi rakyat tahu siapa yang buat ini dan dapat menilai sendiri," katanya.

Menurutnya lagi, PAS tidak pernah membuat perkara serupa kepada mana-mana pihak walaupun tidak berpuas hati terhadap satu-satu isu.

"Conteng salib itu seperti tuduh orang jadi Kristian lah. Ini bukan benda ringan, tetapi dah mereka jahil nak buat macam mana," katanya yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.

Ditanya sama ada beliau akan membuat laporan polis, beliau bagaimanapun tidak akan berbuat demikian dan hanya berdoa kepada Allah agar pihak yang bertanggungjawab diberikan hidayah.

Trafik di Utara semakin sesak, lancar di Selatan

Posted: 28 Aug 2011 02:38 AM PDT

NALAYSIA KINI


Aliran trafik di Lebuh Raya Utara Selatan (Plus) arah utara kekal bergerak perlahan dengan penambahan jumlah kenderaan manakala trafik arah selatan bergerak lancar.

Menurut petugas Pusat Kawalan Plus, jumlah kenderaan semakin bertambah dari Terowong Menora ke Kawasan Rehat dan Rawat Sungai Perak.

"Jumlah kenderaan yang bertambah di laluan tersebut menyebabkan trafik bergerak perlahan. Keadaan yang sama turut berlaku di Slim River menuju ke Bidor, Perak," katanya.

Laman Twitter Plus pula melaporkan pada pukul 12.10 tengahari, jumlah kenderaan juga meningkat dari Gua Tempurung menuju ke Gopeng, Perak manakala laporannya pada pukul 12.47 tengah hari, aliran trafik dari Skudai ke arah Simpang Renggam dan Yong Peng, Johor bergerak lancar.

Sementara itu, aliran trafik di sekitar Lembah Klang dilaporkan lancar.- Bernama

DAP kesan lagi 'kesilapan' daftar pemilih Pulau Pinang

Posted: 28 Aug 2011 02:35 AM PDT

Susan Loone


DAP Pulau Pinang telah mengesan pengundi dengan nombor kad pengenalan yang sama dan bimbang mereka mungkin pengundi hantu.

Parti itu juga mengesan nama pengundi yang berusia 90 tahun ke atas telah dipotong, sedangkan mereka masih hidup.

ANONEDUN Komtar, Ng Wei Aik (kanan) berkata pengundi dengan
nombor kad pengenalan yang sama itu dikesan dalam senarai pemilih di Kem Tun Razak, Markas 2 Divisyen di Batu Maung.

Batu Maung adalah kerusi yang diwakili ADUN PKR, Abdul Malik Abul Kassim, dan baru-baru ini kawasan tersebut didapati mempunyai pertambahan 1,400 pengundi baru.

Ng berkata tiga set pengundi dengan nombor kad pengenalan yang sama yang dikesan setakat ini ialah: Roziah bt Nordin dan Sujiah bt Mohd Sidek (7225477); Gustina bt Ahmad dan Zarina bt A Rahim (A1283855) dan Norazwani bt Daud dan Rohaila bt Zulkifli (A3455269)

"Selepas kami mendapati terdapat 1,400 undi pos baru didaftar di kem Batu Maung, kami menggunakan (program) Excel untuk menyemak senarai pemilih, dan mengesyaki mereka adalah pengundi hantu.

"Kami mendapati enam orang mempunyai nombor kad pengenalan baru yang berbeza, dan suami mereka yang merupakan anggota tentera, juga mempunyai nombor yang berbeza (daripada kad pengenalan sebenar mereka)," tambah saya.

"Ini menunjukkan ada yang amat tidak kena dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," tambahnya.

Persatuan bekas polis buat laporan polis terhadap Mat Sabu

Posted: 28 Aug 2011 02:23 AM PDT

MALAYSIA KINI


Persatuan Bekas Anggota Polis Negeri Terengganu yang mempunyai 4,500 anggota hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu yang dianggap keterlaluan hingga sanggup menghina polis demi mencari populariti.

Pengerusinya Hussin Awang Ngah berkata tindakan Mohamad menyanjung komunis dan merendahkan maruah anggota keselamatan amat dikesali, sekaligus menunjukkan beliau telah terpengaruh dengan ideologi komunis.

"Saya hairan kenapa sekarang orang kuat nombor dua PAS itu baru menimbulkan perkara tersebut dan tidak membangkitkannya selama ini.

"Saya percaya, tujuannya tiada lain kerana beliau nak mencari populariti kerana tiada isu lain yang boleh dibangkit memandangkan pilihan raya umum telah hampir tiba," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kampung Raja di Besut hari ini.

Kata Hussin, beliau sedih dengan pendirian Mohamad Sabu yang sanggup memainkan apa jua isu asalkan dirinya mendapat sokongan dalam kalangan penyokongnya.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lepas, Mohamad dilaporkan berkata pengganas komunis yang membunuh dengan kejam anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong adalah hero sebenar dalam perjuangan kemerdekaan negara. Bernama

Pembaharuan ekonomi dan MBE Najib ‘tin kosong’

Posted: 27 Aug 2011 10:24 PM PDT

Oleh SHAFRI SHAMSUDIN

Pembaharuan ekonomi dan model Baru Ekonomi (MBE) yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Dato Seri Najib Razak gagal diterjemahkan dengan tindakan dan ia umpama "tin kosong", kata pakar ekonomi, Dr Rosli Yaakob.

Kegagalan ini katanya, disebabkan Najib tidak mempunyai kekuatan me laksanakan reformasi ekonomi yang dijanjikan.

Ini kerana "pangkalan kuasa" Najib hari ini berpusat hanya kepada kaum Melayu sahaja, kerana BN pada hari ini tidak seperti dulu, di mana pengkalan kuasanya agak besar merangkumi orang Melayu dan bukan Melayu.

"Tetapi selepas Pilihan Raya Umum ke-12, pengkalan kuasa BN telah menjadi sempit dalam erti kata hanya mendapat sokongan daripada orang Melayu sahaja," katanya.

Menurut Dr Rosli yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, ini kerana BN tidak lagi mendapat sokongan orang bukan Melayu.

Sebab itulah katanya, Najib cuba memperkenalkan pembaharuan ekonomi dan MBE bertujuan untuk memulihkan pengkalan kuasa, ia bertujuan untuk menarik semula sokongan yang orang bukan Melayu terhadap BN.

Katanya, walaupun Najib telah menjadi perdana menteri lebih dua tahun pembaharuan ekonomi tidak berlaku dan MBE tidak dilaksanakan.

Turut mempengaruhi kegagalan Pembaharuan dan MBE itu adalah kerana terdapat desakan kuat daripada kaum Melayu yang masih mahukan Dasar Ekonomi Baru (DEB) diteruskan.

Konsep keadilan untuk semua tidak benar-benar dihayati dan Dr Rosli merasakan Perdana Menteri dipengaruhi oleh golongan pelampau Melayu di dalam dan luar Umno.

"Perdana Menteri termakan dengan dakyah presiden Per kasa, Dato' Ibrahim Ali yang menekankan tunggak pemerintahan Umno mesti berlandaskan ketuanan Melayu.

"Memikirkan Melayu pengkalan kuasanya yang utama, Najib tidak mahu ia terjejas dalam apa jua hal. Akhirnya, di sana ada ketidaksediaan untuk melaksanakan polisi-polisi yang telah dirangka dalam pembaharuan ekonomi dan MBE," jelas Dr Rosli.

Najib juga menurutnya tidak sehaluan dengan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan ini samalah terjadi sebagaimana ketika Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri tidak sehaluan dengan timbalannya, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Tetapi katanya, Mahathir lebih berani bertindak menyingkirkan timbalannya berbeza Najib tidak mempunyai kekuatan sebegitu.

Ini juga katanya, menyebabkan Najib tidak mampu untuk membuat keputusan yang bijak dan penting yang perlu beliau putuskan kerana kekurangan keberanian.

Muhyiddin juga tegasnya tidak memberikan sokongan yang sepenuhnya kepada Najib dalam setiap tindakan dan keputusan yang dibuat oleh beliau.

Ini jugalah katanya, menyebabkan Najib menjadi perdana menteri yang lemah pada masa ini.

Banyak fakta dalam buku sejarah tidak tepat dan diselewengkan

Posted: 27 Aug 2011 10:09 PM PDT

PASPB


Beberapa penulis dan ahli akedemik berkata, kandungan fakta dalam buku teks sejarah adalah tidak tepat dan berat sebelah.

Penulis buku, Dr Ranjit Singh Malhi, yang menulis buku sejak 1990 dan pernah menjadi penasihat buku teks sejarah kepada Kementerian Pelajaran, berkata, kebanyakan fakta yang terkandung dalam buku tersebut dibanjiri dengan fakta yang salah dan diputarbelitkan.

Dalam temu ramah kepada akhbar The Sun hari ini, Dr Ranjit berkata, beliau pernah cuba memaklumkan kesalahan fakta dalam kandungan buku-buku tersebut, namun telah ditolak oleh pegawai di kementerian terbabit malah mereka menuduhnya sebagai 'anti nasional'.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pengumuman bahawa sukatan pelajaran sedang dikaji semula dan bakal dijadikan subjek wajib lulus dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bermula 2013.

Lima daripada 10 bab dalam buku teks sejarah tingkatan empat berkisar tentang sejarah Islam berbanding kepada hanya satu bab saja dalam buku teks sebelumnya yang bertujuan untuk mendedahkan pelajar kita kepada sejarah dunia.

"Buku teks sejarah bagi sekolah menengah digunakan untuk mempromosikan kepentingan politik, sepatutnya ia dijuruskan kepada soal ilmuwan dan tidak bermotifkan politik", kata Dr Ranjit Singh Malhi.

Ranjit seterusnya memberi contoh bagaimana sesetengah personaliti tidak diberikan pengiktirafan yang sewajarnya, seperti Yap Ah Loy yang memainkan peranan besar memajukan Kuala Lumpur sebagai pusat komersil dan lombong bijih, terutamanya selepas kebakaran pada 1881 lalu.

Menurutnya, hanya sebaris ayat sahaja yang terdapat dalam buku teks sejarah tingkata dua menyatakan bahawa Yap sebagai salah seorang yang bertanggungjawab membangunkan Kualal Lumpur.

Pengalaman dan kenyataan Dr Ranjit berkenaan turut dipersetujui oleh Ng How Kuen yang menulis buku sejarah untuk Sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJK).

Ng melahirkan kebimbangannya bahawa seseorang pelajar itu akan terpaksa menerima sesuatu versi sejarah yang ditetapkan atau menghadapi risiko gagal dalam keputusan keseluruhan peperiksaan tersebut.

Menurut Ng, berdasarkan fakta-fakta yang salah dan diputarbelitkan itu, sudah tiba masanya kandungan fakta buku-buku teks berkenaan dikaji semula.

"Kita selalu terpaksa menerima atau mengikut kurikulum yang disediakan oleh Kementerian pelajaran dan sekali gus membolehkan parti pemerintah memiliki kelebihan dalam mentafsir sejarah kita" – Ng How Kuen

Beliau turut memberi contoh seperti sumbangan komunis dalam menuntut kemerdekaan telah diketepikan dalam fakta sejarah buku-buku teks tersebut.

Justeru, katanya lagi, buku-buku teks sejarah wajar ditulis oleh ahli-ahli sejarah dan bukan guru-guru kerana ahli sejarah tidak terikat kepada kurikulum yang ditetapkan.

Ng menambah, pelajar tahu fakta sebenar, tetapi oleh kerana buku teks tersebut ditulis mengikut kurikulum yang diluluskan, mereka akhirnya mempelajari sesuatu yang telah diputarbelitkan.

Pendapat tersebut turut dipersetujui pakar sejarah daripada Universiti Malaya (UM), Profesor Emeritus, Khoo Kay Khim.

"Saya rasa masalah sekarang ialah kebanyakan orang yang menulis buku teks bukan menggunakan pengetahuan berasaskan penyelidikan.

"Walaupun penulis yang diberi peluang itu bukan orang yang berpengalaman, sepatutnya tulisan mereka seharusnya dibaca dan dinilaikan oleh ahli sejarah yang mempunyai pengalaman, tapi ini tidak dilakukan, malah saya tahu banyak perkara yang penting tidak dibincangkan dalam buku teks.

"Itu saya rasa satu yang sangat membimbangkan, apa yang berasaskan dokumen dan berasaskan apa yang sudah dipastikan tidak sepatutnya ditolak oleh pegawai-pegawai yang kurang pengalaman dalam bidang sejarah itu," katanya kesal.

Rais mesti minta maaf – RTM siar berita palsu, hasutan mengenai murtad

Posted: 27 Aug 2011 10:07 PM PDT

Roletkini.com


PETALING JAYA – Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim perlu meminta maaf bagi pihak TV RTM yang dikuasai kerajaan Barisan Nasional kerana telah menyiarkan berita palsu dan hasutan menegnai murtad.

Berita yang disiarkan oleh TV1 pada jam 8 malam tadi telah mengaitkan para pemimpin Pakatan Rakyat, khususnya DAP, dengan sebuah laman Facebook yang dinamakan "Murtad in Malaysia & Singapore".

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua berkata Rais perlu bertanggungjawab terhadap fitnah yang amat berat itu dengan melakukan siasatan segera terhadap sikap tidak professonal TV1 dan TV3.

Katanya, mereka yang bertanggungjawab menyiarkan berita palsu dan hasutan itu perlu dipecat dari jawatan mereka.

Menurutnya, DAP mengutuk sekeras-kerasnya tindakan stesen-stesen TV berkenaan yang telah menyiarkan laporan palsu itu yang mengaitkan pemimpin DAP seperti Tan Kok Wai, Charles Santiago, Dr Boo Cheng Hau dan Ean Yong Hian Wah dengan laman Facebook tersebut.

Beliau berkata, TV1 turut mengaitkan Pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Nasir Hashim yang juga Adun Kota Damansara yang cuba digambarkan kononnya membelakangi kepercayaan agamanya.

"Berita (palsu) itu sudah tentu disebarkan untuk mengapi-apikan sentiment dan kemarahan orang Melayu dan Islam di negara ini, terutamanya terhadap Pakatan Rakyat, yang mana naman-nama pemimpin mereka telah 'dijumpai' kononnya menjadi sebahagian daripada kumpulan Facebook itu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pua menjelaskan, amat jelas sekali penyiaran berita palsu yang berniat menghasut itu oleh media milik kerajaan dan UMNO adalah sebahagian daripada kerja terkutuk yang terancang untuk memecahkan perpaduan rakyat bagi mengekalkan kuasa Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang.

Menurutnya, keadaan pentadbiran Najib yang amat terdesak kerana semakin kehilangan sokongan rakyat, termasuk sokongan orang Melayu sendiri, telah memaksanya untuk berbuat apa sahaja termasuk perbuatan keji seperti menyiarkan berita palsu dan menabur fitnah.

Malah, tambah beliau, demi kuasa, BN sanggup menggunakan sentimen agama yang boleh menghancurkan negara ini.

Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkata, TV1, sama ada benar-benar jahil atau sengaja tidak mahu tahu fungsi Facebook, bahawa tiada siapa yang dapat menyekat pentadbir mana-mana laman Facebook untuk memasukkan sesiapa sahaja (add to group) dalam kumpulan Facebook tersebut.

Tambahnya, tidak ada syarat yang memerlukan kebenaran sesiapa sahaja yang mempunyai laman Facebook untuk dimasukkan (add) dalam mana-mana kumpulan Facebook.

"Dengan itu, mereka yang dituduh menjadi penyokong laman Facebook tersebut sebenarnya tidak sedar atau tahu nama mereka berada dalam kumpulan tersebut. TV1 telah melanggar etika dalam laporannya kerana tidak mengesahkan berita dengan mereka yang terlibat.

"Sedangkan (TV1) tahu bahawa kebanyakan pemimpin Pakatan Rakyat amat mudah untuk dihubungi," ujarnya.

Pua berkata TV1 patut dikenakan tindakan kerana mencipta dan menyebarkan berita palsu untuk menghasut kebencian di kalangan rakyat jelata.

Beliau menambah bahawa tindakan TV1 menyiarkan berita palsu sama seperti TV3 yang menyiarkan berita palsu pada 21 Ogos lalu yang mendakwa kononnya wujud usaha memurtadkan orang Islam oleh sebuah pusat tuisyen di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur setelah mendapat aduan daripada "Surau Al-Musyrikin" yang tidak pernah wujud sama sekali.

Jelasnya, semua perbuatan jahat itu telah dirancang dengan rapi tanpa mempedulikan kesannya kepada keharmonian dan perpaduan kaum serta agama di negara ini.

Pengurusan Pembersihan Awam Di Selangor Diambil Alih PBT

Posted: 27 Aug 2011 10:05 PM PDT

TVS NEWS


SHAH ALAM : Penduduk di Selangor yang ingin membuat aduan mengenai perkhidmatan pembersihan awam di kawasan masing-masing kini perlu mengajukannya kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan.

Alam Flora Sdn Bhd yang sebelum ini mengendalikan perkhidmatan pembersihan awam, dalam satu kenyataan hari ini berkata perkhidmatan itu telah diambil alih sepenuhnya oleh PBT berkuat kuasa 1 Ogos.

Perkhidmatan tersebut mencakupi antara lain pembersihan longkang, menyapu jalan, pembersihan taman permainan, pemotongan rumput, kutipan sampah kebun, kutipan sampah pukal, pembersihan sampah haram dan pelupusan bangkai haiwan.

"Bagaimanapun perkhidmatan pengurusan sisa pepejal seperti kutipan sampah domestik di setiap rumah di Selangor masih lagi dikendalikan Alam Flora," kata kenyataan itu.

PAS: Jual Esso kepada firma Filipina bukti BN terus gagal

Posted: 27 Aug 2011 10:03 PM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA LUMPUR — PAS memandang serius cadangan penjualan Esso Malaysia Berhad dan syarikat berkaitannya kepada San Miguel Corporation — sebuah syarikat Filipina — dan mendakwa ia satu lagi kegagalan kerajaan Barisan Nasional (BN) mempertahankan kepentingan negara dalam industri strategik.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang (gambar) berkata urusan jualan itu jika diteruskan akan memberi kesan negatif jangka panjang kepada industri minyak dalam negara.

Baru-baru ini, San Miguel mencadangkan kepada ExxonMobil International Holdings Inc, untuk mengambil alih 65 peratus kepentingan ekuiti dalam Esso Malaysia melibatkan dana RM614.25 juta. Esso Malaysia ialah anak syarikat ExxonMobil International.

San Miguel berkata syarikat itu juga merancang membuat penawaran pengambilalihan mandatori untuk memperoleh baki saham yang tidak dimiliki oleh syarikat selepas cadangan pengambilalihan itu.

Serentak dengan tawaran pengambilalihan Esso Malaysia, San Miguel juga mencadangkan kepada Mobil International Petroleum Corp dan ExxonMobil International untuk mengambil alih ExxonMobil Malaysia dan ExxonMobil Borneo pada paras AS$403.979 (RM1.2 billion) juta.

Cadangan pengambilan alihan itu akan menyediakan San Miguel dengan peluang unik untuk meluaskan portfolio peniagaan penapisan dan pemasaran minyak di luar Filipina.

Awal minggu ini, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim juga meminta Putrajaya memberi penjelasan mengenai isu tersebut.

"Perlu diingat bahawa urusan niaga itu juga termasuk loji penapisan minyak milik Esso di Port Dickson, yang merupakan aset penting negara.

"Pihak kerajaan melalui pihak berkuasa kementerian yang berkenaan wajib untuk tidak meluluskan urus niaga tersebut dan Esso mestilah menawarkan penjualan asetnya kepada syarikat dalam negara, sebagaimana yang ditawarkan oleh beberapa pihak yang menunjukkan minatnya seperti Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT)," kata Hadi lagi.

Hadi menambah, perlu diingatkan bahawa Kongres Amerika Syarikat pernah menghalang penjualan Union Oil of California kepada syarikat minyak milik negara China atas kepentingan strategik.

"Sepatutnya kerajaan yang ada ini, bersama dengan Petronas melalui Petronas Dagangan Berhad bertindak untuk menentukan keselamatan bekalan bahan petroleum dan harga bahan petroleum kekal pada paras yang munasabah.

"Sekali gus Petronas Dagangan juga tidak boleh melupakan peranannya untuk membina dan mempertahankan usahawan-usahawan Bumiputera yang turut menyumbang kepada kerancakan perkembangan ekonomi negara," katanya.

Kata Hadi, walaupun Petronas Dagangan menduduki tempat pertama dalam pasaran bahan petroleum dan negara, penguasaannya dalam syer peruncitan iaitu pasaran stesen minyak hanyalah sekitar 30 peratus walhal sektor ini dipercayai menyumbangkan lebih 60 peratus dari keuntungan Petronas Dagangan.

"Sektor inilah yang paling banyak menerima subsidi kerajaan di mana hampir 70 peratus jumlah subsidi yang dibayar dengan menggunakan wang rakyat mengalir kepada syarikat-syarikat luar negara seperti ExxonMobil, Shell dan Caltex.

"Sepatutnya kerajaan yang menguasai Petronas Dagangan mempunyai pandangan strategik dengan menjadi syarikat pertama untuk mengambil alih Esso sekali gus menguasai sektor ini dari 30 peratus kepada hampir 50 peratus," katanya.

Beliau menambah PAS percaya bahawa masih belum terlambat bagi Petronas Dagangan atau LTAT untuk memulakan perundingan bagi mengambil alih Esso.

"PAS juga mendesak kerajaan supaya menyemak semula penstrukturan subsidi minyak supaya syarikat-syarikat luar negara tidak membolot sebahagian besar jumlah subsidi kerajaan yang berjumlah berbilion-bilion ringgit.

"Kerajaan dan Petronas mestilah bertindak pantas secara strategik supaya kestabilan bekalan bahan petroleum domestik pada paras harga munasabah terus dibina dan dilindungi dan kepentingan negara tidak terhakis," katanya lagi.

Malah kata beliau, PAS tidak akan bertolak ansur dalam isu strategik dan mempunyai impak jangka panjang kepada keselamatan negara, perkembangan ekonomi dan kepentingan rakyat Malaysia seperti penjualan Esso kepada kepentingan luar.

Gani Patail nafi dakwaan RPK disogok Ho Hup baiki rumah isteri

Posted: 27 Aug 2011 10:01 PM PDT
KUALA LUMPUR — Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail (gambar) menafikan dakwaan Raja Petra Kamarudin bahawa beliau disogok oleh bekas timbalan pengerusi eksekutif Ho Hup Bhd, Datuk Vincent Lye, atas sokonganya dalam pertikaian lembaga pengarah syarikat tersebut.

Dalam tulisan menerusi blognya Malaysia Today pada 23 Ogos lalu, Raja Petra mendakwa bahawa Lye telah memberi sogokan kepada Gani dan menggunakan dana Ho Hup untuk membayar kerja-kerja pengubahsuaian rumah isteri kedua ketua pendakwa raya itu di Negeri Sembilan.

Dalam respons pertama berhubung dakwaan Raja Petra, Gani memberitahu The Malaysian Insider, beliau tidak pernah menerima sebarang wang daripada syarikat pembinaan tersebut.

"Saya tidak menerima satu sen pun daripada Ho Hup. Saya ada satu peraturan, saya tidak ambil duit," katanya.

Ketika ditanya sama ada beliau memiliki rumah di Seremban, Gani berkata: "Saya tiada rumah di Seremban ataupun di mana-mana di Negeri Sembilan."

"Saya tidak tahu apa nak kata. Semua ini berlaku pada 2009 tetapi kes itu dibawa sejak 2010, jadi tidak masuk akal," kata beliau merujuk kepada kes yang difailkan ke atas Datuk TC Low.

Raja Petra mendakwa Peguam Negara telah menggunakan pengaruhnya bagi pihak Lye untuk mendakwa Low di mahkamah tahun ini berhubung isu pendedahan kepentingannya dalam syarikat tersebut.

Editor Malaysia Today itu juga menyiarkan foto di blognya invois-invois yang dijana daripada komputer, bertarikh 13 Julai 2009, daripada sebuah syarikat di Petaling Jaya kepada Ho Hup berkaitan kerja-kerja pemasangan lampu atas nama "AG's Bangalow at Seremban 2 — Sri Carcosa", satu invois tulisan tangan juga bertarikh 13 Julai kepada Lye untuk kerja-kerja pengubahsaian bagi Sri Carcosa di Seremban 2, baucar daripada Ho Hup bertarikh 12 Ogos bagi kerja-kerja yang telah dijalankan bagi rumah "AG Tan Sri Ghani Patail Bangalow at Seremban 2 — Sri Carcosa" bernilai RM18,000 dan satu cek RM18,000 yang dikeluarkan kepada pihak yang menjalankan kerja-kerja pengubahsaian.

Lye dan Low yang masing-masing mempunyai pegangan 28 dan 26 peratus ketika itu terlibat dalam pertikaian menguasai lembaga pengarah Ho Hup.

Bagaimanapun Lye telah diundi keluar pada mesyuarat tergempar Ho Hup pada Mac ini.

Pada Mei lalu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah membersihkan Gani daripada tuduhan rasuah berkaitan dengan urusan menunaikan haji tahun lalu.

Murtad: Dakwa Pakatan dengan Facebook, DAP gesa Rais ‘hukum’ TV1

Posted: 27 Aug 2011 09:57 PM PDT

THE MALAYSIAN INSIDERKUALA LUMPUR — DAP menggesa kerajaan menghukum mereka yang bertanggungjawab menyiarkan satu laporan menerusi saluran TV1 semalam — didakwa mengaitkan satu laman sosial Facebook menggalakkan murtad di kalangan Muslim dengan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

Saluran milik kerajaan itu menyiarkan bahan berkaitan kumpulan Facebook "Murtads in Malaysia and Singapore" menerusi segmen berita perdana 8 malam tadi, mengaitkan pemimpin-pemimpin seperti Tan Kok Wai, Charles Santiago, Dr Boo Cheng Hau dan Ean Yong Hian Wah.

Malah, laporan itu mendakwa Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Nasir Hashim sebagai seorang penyokong kumpulan tersebut.

Kandungan laporan itu mendakwa pemimpin-pemimpin itu sebagai anggota kumpulan tersebut.

Laporan itu memetik Setiausaha Gabungan NGO Malaysia Jurit Ramli berkata, pihak berkuasa seharusnya mengambil tindakan segera kononnya memurtadkan Muslim sebagai ancaman yang sebenar.

Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua (gambar) berkata, menjadi tanggungjawab Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim memastikan mereka yang bertanggungjawab menyiarkan bahan itu dipecat dengan segera.

"TV1 sangat tidak beretika dalam menyiarkan laporan itu tanpa memastikan kesahihan maklumat dengan pihak-pihak relevan yang dikaitkan oleh laman Facebook terbabit, memandangkan mereka merupakan pemimpin Pakatan Rakyat yang boleh dihubungi dengan mudah," katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Pua berkata, TV1 kelihatan jahil ataupun enggan mengetahui bahawa fungsi 'add to group' dalam Facebook tidak boleh menghalang pentadbir kumpulan daripada menambah anda dengan mana-mana kumpulan.

Oleh itu katanya, mereka yang didakwa sebagai penyokong laman sosial itu tidak berhasrat atau tidak tahu bahawa mereka telah menyertai kumpulan tersebut.

Ahli Parlimen itu menambah, saluran tersebut memilih untuk menyebarkan berita palsu dengan menekankan kononnya pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat kumpulan berkenaan sedangkan ia sepatutnya mengecam perbuatan tidak bertanggungjawab mengaitkan kepimpinan perikatan itu.

Pua juga mendakwa, media dikawal umno memilih arah aliran liputan berita sedemikian selepas langkah yang sama diambil oleh TV3 pada 21 Ogos kononnya sebuah pusat tuisyen di Jalan Klang Lama mahu memurtadkan Muslim.

Aduan dibuat oleh Surau Al-Musyrikin ke atas pusat tuisyen itu dan ia telah ditutup sejak itu.

Wakil rakyat dari Petaling Jaya Utara ini mendakwa Barisan Nasional (BN) memilih untuk menyebabkan ketegangan kaum sebagai salah satu cara untuk kekal berkuasa dalam pilihan raya umum akan datang.

"Kami amat mengecam tindakan stesen-stesen TV ini dan mahu Datuk Seri Dr Rais Yatim memohon maaf bagi pihak stesen-stesen TV yang membuat laporan palsu dan bersifat hasutan," katanya lagi sambil menambah, Rais seharusnya mengadakan satu siasatan dengan segera berhubung sikap tidak profesionalisme TV1 dan TV3.

DUNIACACAMARBA

Posted: 28 Aug 2011 03:49 PM PDT

DUNIACACAMARBA


Salam Aidilfitri & Selamat Hari Kebangsaan

Posted: 27 Aug 2011 05:30 PM PDT

DUNIACACAMARBA ingin mengucapkan  
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
Maaf Zahir dan Batin
& SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN 
kepada semua pengunjung DCM.


P/s: Mari kita merdekakan negara daripada penyangak dan perompak wang negara!


ALHUSSEYN

Posted: 28 Aug 2011 03:36 PM PDT

ALHUSSEYN


Selamat Hari Raya

Posted: 27 Aug 2011 07:01 PM PDT


Saya mengucapkan Selamat hari raya kepada semua sahabat-sahabat blogger dan para pengunjung laman blog ini.Maaf zahir dan batin dari saya.Marilah bersama mengkumandangkan kebesaran Allah Subhanahu Wa-ta'ala melalui klip video berikut:


Mengenali hero dan petualang agama sebenarnya

Posted: 27 Aug 2011 04:44 PM PDT


Pejuang-pejuang Melayu yang mendapat kemerdekaan dari orang puteh memang tidak pernah membenci orang puteh!Kalau orang kata mereka penjilat orang puteh yang pernah menjajah tanah air kita ini marah pula!

Inilah yang terjadi kepada Mat Sabu sekarang ini kerana cuba mengherokan Allahyarham Mat Indera dan kumpulannya yang menyerang Balai Polis Malaya , penjajahan orang puteh yang belum merdeka masa itu.

Kita jangan lupa, sebelum Merdeka, bahawa orang-orang Melayu yang berjiwa patriotik sebenarnya amat bencikan mereka yang bekerja dengan orang puteh. Sebab itu polis ketika itu lebih dikenali sebagai mata-mata – atau tali barut penjajah.

Malah bukan rahasia kepada kita semua bahawa mata-mata juga dikenali sebagai anjing ketika itu. Sebab itu juga , maka tidak ramai orang Melayu yang sanggup bekerja sebagai mata-mata menyebabkan orang putih terpaksa mengupah bangsa Singh sebagai mata-mata.

Begitu juga sewaktu penjajahan Jepun keatas Tanah Melayu atau Malaya itu, orang-orang Melayu yang berkerja dengan Tentera Jepun amat digeruni oleh kebanyakan orang Melayu sendiri dan amat dibenci.Mereka dilabel sebagai tali barut atau Barua kepada pihak Jepun.

Dan cuba kita lihat kepada satu contoh peristiwa setelah Merdeka ini – Peristiwa Memali. Apakah kita sanggup mengatakan bahawa polis kita itu adalah hero dalam peristiwa pembunuhan As-Syahid Ibrahim Libya? Siapa hero dan siapa petualang agama sebenarnya?


:: @ AL-BAKISTANI @ ::

Posted: 28 Aug 2011 03:31 PM PDT

:: @ AL-BAKISTANI @ ::


ANAK MUDA KENA TAU BAHAWA UMNO BARUA BRITISH

Posted: 28 Aug 2011 01:56 AM PDT

Ucapan dan ceramah yang disampaikan oleh pimpinan parti Pas saudara Mat Sabu itu adalah tepat dan benar. Malah Tukar Tiub dari awal lagi telah berkata bahawa pada bulan Ogos ini United Malay National Organisation akan menjadi mamai. Pada bulan Malapetaka ini United Malay National Organsiation akan membuka kesah kesah dongeng tentang perjuangan mereka. 

Mereka menaburkan kesah dogeng bahawa mereka bangun menentang komunis. Ini cerita sasau. Rakyat Tanah Melayu sedang bermandi darah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British. Mangkok hayun ini melawan orang yang melawan British. Nationalis kepala bana jenis apa ini? 

Mari kita ambil pertempuran gerila Rakyat Tanah Melayu pada tahun 1950 di Bukit Kepong. Baca betul betul. Ini berlaku pada 23 Februari tahun 1950. Yang berkuasa British. Justeru yang diserang ialah soldadu upahan British. Ketika itu ada soldadu upahan British dari Ghana, Kenya, Fiji, Nepal dan termasuk anak tempatan. Anak tempatan direkrut kerana tidak ada kerja lalu menjadi soldadu upahan Bristish. Ini hakikat. Ini hakikat fakta sejarah. 

Sila pergi lawati Taman Tasek di Taiping atau pergi ke tanah perkuburan di hadapan Dewan Bahasa para pembaca budiman akan bertemu dengan kubur soldadu upahan dari luar negara. Jika ini bukan bukti wujudnya tentera upahan British maka Rosmah Mansor masih anak dara lagi. 

Dalam serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong – yang memimpin serang ini ialah Mat Indera. Sosok ini adalah nasionalis yang bangun mengangkat senjata bersama Parti Komunis Malaya untuk memnghalau British. Memang betul soldadu dalam Rumah Pasong ialah Melayu – mereka soldadu upahan. Memang betul Mat Indera juga Melayu 

Dalam serangan ini bukan Melayu atau Punjabi atau Mamak Kutty yang di pentingkan. Yang penting ialah garis perjuangan – menentang British atau menjadi barua British. Inilah dua garis politik ketika itu. Hanya gerombolan United Malay National Organisation yang kepala hangguk - heboh tentang Melayu hingga ke hari ini. 

Sekali lagi Tukar Tiub mengingatkn para bahawa bahawa serangan keatas Rumah Pasong di Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 – di zaman British memerintah. Sila buka kepala dan fikir betul betul. 

Pejuang Mat Indera ini penuh dengan cerita dan mitos rakyat. Hingga ke hari ini. Terbukti kesah kebenaraan tidak mungkin dapat ditutup. Mungkin untuk sementara fakta sejarah boleh dikaburi tetapi akhirnya fakta akan muncul. 

Akhirnya Mat Indera mati digantung oleh British. Saya sendiri telah melihat tempat Mat Indera di gantung. Pejuang nasionalis kita ini digantung di penjara Ayer Molek Johor Bahru. Saya sempat melihat tempat itu kerana pada September 1974 saya telah ditahan di penjara yang sama kerana menyokong peneroka bandar Tasek Utara. Seorang warden Melayu dengan sedih tetapi merasa bangga telah menunjukkan kepada saya wilayah dimana nasionalis Mat Indera digantung. ( Jika apa yang saya nyatakan ini salah – maka saya telah diberi maklumat yang salah) 

Apakah Onn Jaafar nasionalis? 
Apakah Tunku nasionalis? 

Pasti jawabnya TIDAK dan BUKAN. Mereka bukan berjuang menentang British. Mereka tidak bangun berjuang menentang British. Mereka berebut-rebut untuk menjadi barua British. Cuba ingatkan apa kata Onn Jaafar '... nak buat jarum pun belum tahu...inikan pula nak merdeka....' Ini hakikat sejarah. Hari ini dengan wujudnya internet satu demi satu cerita karut lagi marut dari United Malay National Organisation telah dibongkar. 

Ini fakta sejarah - parti nasionalis yang tertua di Tanah Melayu ialah KMM – Kesatuan Melayu Muda . Ditubuhkan pada tahun 1938.....deek sila lihat tarikh ini... 1938 deek. Slogan mereka ialah MERDEKA. 

United Malay National Organisation yang memakai nama Inggeris hingga ke hari ini ditubuh pada 1946. Gerombolan ini tidak berani bangun menuntut Medeka. Justeru slogan mereka ialah Melayu kurang oxygen - Hidup Melayu – hingga ke tahun 2011 ini mereka masih lagi kureeeng oxygen. 

Bulan Ogos ini adalah Malapetaka untuk Tanah Melayu. Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin mengingati Nakba. Nakba ialah malapetaka yang terjadi pada tarikh ini apabila Israel diwujudkan di bumi Arab. Tanah Melayu juga ada Nakba nya – Malapetaka terjadi pada 31 Ogos 1957 apabila British menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Seluruh Tanah Melayu ditimpa Malapetaka. 

Kepada jenerasi muda yang kurang faham biar diterangkan disini. Pada tahun 1958 bukan main heboh lagi gerombolan ini berlabon tentang pencapaian Merdeka tanpa tumpah darah. Lanchau. Ini bohong. Rakyat Tanah Melayu telah bangun angkat senjata untuk menghalau British. Kuasa imperial Brtish telah digugat hingga ke akar umbi oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya – ini fakta sejarah. Jika kurang percaya sila pergi rujuk ke Colonial Office di Kew Garden London. Semua bahan sejarah ini wujud disana. Busuk busuk pun British mereka TIDAK akan mengubah fakta sejarah – mereka mungkin memberi analisa yang berbeza. Ini British - mereka main criket bukan main guli. 

Kalau tak yakin sila selidik dan tanya siapa dia Shamsiah Fakeh. Siapa dia Ahmad Boestaman. Siapa dia Rashid Mydin. Siapa dia Abdullah Sidi. Siapa dia Chen Peng. Siapa dia Mukhtaruddin Lasso. Siapa dia Ibrahim Yacob. 

Justeru, kenyataan Mat Sabu berasaskan fakta. Tidak ada apa apa penghinaan. Menyangkut kan mat Sabu dengan DAP adalah hujah lapok gerombolan. Untuk Hishamudin Husssein sila jangan buka bontot sendiri. Hussein Onn anak Jaafar Onn ayah kepada Hishamudin ini adalah soldadu upahan British. Ketika British menjajah Iraq, Hussein Onn adalah barua setia kepada British. Sila lihat dan baca fakta sejarah. Jangan malas membaca dan menkaji. Jangan Jadi Melayu yang malas.Jangan jadi Melayu yang suka mendengar tetapi malas membaca dan mentelaah. 

Justeru, amat jelas bahawa United Malay National Organisation membawa Malapetaka ke Tanah Melayu. Buktinya lagu Terang Bulan diciplak untuk dijadikan lagu kebangsaan kita. Tidak ada apa apa kebangsaan dalam lagu Terang Bulan ini. Ini bukan lagu ciptaan anak watan Tanah Melayu. Ini diciplak dari lagu Memula Moon lagu Peranchis. Lagu ini wajib dilupuskan. 

Satu lagi bukti yang jelas ialah bendera. Ini juga dicaplak dari bendera Amerika. Motif Nusantra ialah Merah dan Puteh. Justeru lihat bendera Singapura, lihat bendera Indonesia malah bendera United Malay National Organisation sendiri menggunakan motif Nusantra. Bendera ini juga wajib dilupuskan dan direka bendera baru. 

Kita jangan merasa gentar dengan ancaman dan tuduhan bahawa kita tidak hormat atau menghina Onn Jaafar atau Tunku. Tidak ada apa apa yang perlu dihormati. Mereka berdua hanya sibuk berebut untuk menjadi barua British. 

Tidak ada apa apa yang hebat. Kalau tak percaya sila tanya Mahathir Muhamad sendiri. Apabila Tunku meninggal dunia Mahathir Muhamad Perdana Menteri ketika itu. Apa terjadi? Tidak ada cuti am untuk pengkebumian Tunku. Mahathir Muhamad yang menjadi Presiden United Malay National Organsiation sendiri tidak hormat kepada Tunku – jangan harap orang lain ambil pot. Pelik ketika itu tidak ada pula yang berani menuduh Panddy Kuttyy ini tidak hormat pada Tunku. 

Juga sila jangan campur adukkan tentang Bukit Kepong sebagai penghinaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Kesetiaan mata-mata upahan pada ketika itu kepada Baginda Raja Britain. 

Biar saya dituliskan disini sejelas mungkin. Pada tahun 1950 mereka BUKAN dipanggil polis. Orang Melayu dengan tepat telah memanggil mereka MATA-MATA. Sila rujuk sejarah – ini bukan tohmah. Justeru mereka adalah mata-mata penjajah. Juga tempat itu bukan BALAI POLIS tetapi dipanggil RUMAH PASONG. Ini nama yang telah diberi oleh orang Melayu kerana rumah ini ramai rakyat telah dipasong. 

Justeru serangan pada 23 Febuarari itu ialah serangan nasionalis terhadap Mata-Mata British di Rumah Pasong Bukit Kepong.Khalas.Perid.End. Fin.

Biaqpila

Posted: 28 Aug 2011 03:23 PM PDT

Biaqpila


Blogger UMPORNO salah fakta pasai tak faham Bahasa Inggeris?

Posted: 28 Aug 2011 05:00 AM PDT

Semalam saksi kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu konsultan molekular genetik dari Australia, Dr Brian Mcdonald menggemparkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dengan pendedahannya bahawa Jabatan Kimia Malaysia (JKM) tidak mendapat pensijilan ISO17025 yang dikeluarkan oleh American Society of Crime Laboratories Directors (ASCLD).Dalam pendedahannya, Brian menyatakan bahawa mana-mana makmal yang menjalankan ujian DNA harus mendapat akreditasi di peringkat antarabangsa. Namun difahamkan makmal JKM di mana ujian sperma kes liwat Saiful dijalankan gagal memperoleh sijil ISO setelah tamat pada Oktober 2005.

Makmal tersebut yang diberi tempoh lima tahun daripada tarikh tamat untuk memenuhi piawaian masih tidak mendapat pengiktirafan malah diberikan tempoh lanjutan sebanyak dua kali yang akan berakhir pada Oktober nanti.Namun, anehnya tiba-tiba berlumba-lumbalah dalam blog-blog pro kerajaan mengatakan Dr.Brian dan pihak pembelaan Anwar telah "terkantoi" dengan tuduhan tersebut. Malah dalam blog seperti Empayar Pemuda, dengan jelas memaparkan tajuk "Terkini: Surat Dan Sijil Yang Mengkantoikan Dakwaan Anwar Dan Peguambelanya".Dalam sedar atau tidak ada sesuatu yang melucukan ketika mereka ghairah menyebarkan info terbaru ini. Seolah-olah pakar dari Australia yang mendedahkan perkara itu telah tersalah maklumat.

Sijil tamat tempoh berakhir pada 18 Oktober 2010

dan Surat lanjut tempoh berakhir pada 18 Oktober 2011
Namun, apa yang melucukan kami ialah rupa-rupanya mereka (Blogger UMNO) yang terkantoi dan tersalah maklumat dalam hal ini sebenarnya.Apa yang mereka paparkan itu hanyalah surat yang dikeluarkan oleh American Society of Crime Laboratories Directors untuk memberi peluang kepada Jabatan Kimia Malaysia (JKM) dilanjutkan tempoh permohonan mendapatkan Sijil ISO17025 yang diperkatakan itu.Sedangkan sijil sebenar memang masih belum diperolehi oleh pihak terbabit sebenarnya. Sila lihat bukti dibawah sebagai mengukuhkan lagi maklumat terbaru kami ini.Maknanya disini, siapakah yang terkantoi sebenarnya. Oleh itu, dinasihatkan kepada mereka supaya mengkaji terlebih dahulu sebelum mempertikaikan fakta yang telah didedahkan itu.

Bukti, Sijil sebenar ISO17025 yang sepatutnya diperolehi oleh JKM[Dengan pendedahan ini juga, maka ia jelas sekali membuktikan Jabatan Kimia Malaysia (JKM) memang tidak pernah mendapat sijil ISO seperti yang dinyatakan. Cuma yang ada ialah beberapa surat dan lanjutan terhadap permohonan mereka selama ini.Ia jelas membuktikan yang jabatan terbabit sememangnya tidak diiktiraf oleh antarabangsa terutamanya dalam melakukan ujian DNA itu sendiri.Oleh yang demikian benarlah laporan Dr.Brian Mcdonald bahawa Makmal tersebut yang diberi tempoh lima tahun daripada tarikh tamat untuk memenuhi piawaian masih tidak mendapat pengiktirafan malah diberikan tempoh lanjutan sebanyak dua kali yang akan berakhir pada Oktober tahun ini.Tidak ada manipulasi atau sebarang fakta bercanggah seperti yang diperkatakan oleh Blogger UMNO terbabit. Ini bermakna mereka sebenarnya yang telah "terkantoi" dan bukannya pihak pembelaan dalam kes yang sedang dihadapi oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim ini sebenarnya. Sama-samalah kita fikirkannya].

Pahang Daily OnlineAnak sungai DerhakaKONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KECOH!!! Ceramah politik di Masjid Alor Mengkudu

Posted: 28 Aug 2011 03:00 AM PDTOleh: Mat Kering Bakaq BataKecoh seketika di majlis Sumbangan Aidil Fitri Untuk Anak2 Yatim dan Majlis Berbuka Puasa di Masjid Alor Mengkudu apabila seorang anggota polis mendakwa dia diarah menyiasat laporan yang dibuat oleh pihak tertentu kononnya majlis tersebut adalah ceramah politik yang diadakan di masjid.'Tepuk dahi' pihak penganjur dengan pengakuan pihak polis itu, kerana majlis tersebut langsung tidak ada kena mengena dengan politik sebesar tungau pun. Ia adalah program anjuran bersama PKWR Dr. Ismail Salleh (ADUN Alor Mengkudu), KFA, Telekom (TM) dan KMC. Antara yang turun bagi pihak KFA ialah Ketua Jurulatih Wan Jamak Wan Hasan, Radhi Md Din, Ahmad Sobri Ismail, ketua pasukan Kedah serta seluruh pemain Kedah. TM dan KMC pun menghantar orang-orangnya untuk menghulurkan bantuan.Pihak polis jadi malu sendiri, akibat laporan salah oleh pecacai AMCO. Apa yang UMCO jadi meroyan sangat kalau Exco Kerajaan boleh berucap di perkarangan masjid, walhal tak sepatah pun sebut isu politik? Depa yang dok ceramah kat premis kerajaan termasuk masjid, PAS tak kisah pun. Sekali Exco PAS bercakap di perkarangan masjid, puak UMCO dah naik sasau.Sedihnya aku melihat teruknya perangai UMCO, ketakutan sudah berada ditahap gaban. Apa yang kerajaan negeri buat semuanya 'menakutkan' mereka. Dengar tapak kaki Exco PAS pun belaga kepala lutut. Kesian dekat pihak polis yang sentiasa teraniaya dek UMCO, depa guna polis dalam semua perkara.Sabagla sat polis, tunggu tak berapa bulan lagi depa tunggin kat Pusat, barulah polis dibebaskan dari menjadi hamba abdi UMCO.

kedahla


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Safiq Rahim ke Eropah

Posted: 28 Aug 2011 12:00 AM PDT


SAFIQ (kiri) bakal menyarung jersi Cardiff City dalam Liga Divisyen 2 England.


KAPTEN skuad bola sepak kebangsaan, Safiq Rahim bakal mencipta nama di bumi Eropah. Dia akan mencipta sejarah muncul pemain Malaysia pertama beraksi di saingan Liga Divisyen Dua England, Liga Kejuaraan.

Semalam, pemain tengah Selangor berusia 24 tahun itu telah menerima surat tawaran rasmi daripada Cardiff City untuk menjalani ujian percubaan (trial) selama tiga minggu pada penghujung Oktober depan.

"Saya sangat gembira apabila mendapat peluang keemasan seperti ini. Saya akan cuba melakukan yang terbaik sepanjang ujian percubaan itu nanti.

"Saya telah menerima surat tawaran dan dokumen berkaitan hari ini (semalam). Pada 5 September depan, saya akan mengadakan pertemuan rasmi dengan Datuk Chan Tien Ghee (Pengerusi Cardiff City).

"Insya-Allah kalau ada rezeki dan terpilih, dapatlah saya menyarung jersi Cardiff City pada musim perpindahan Januari nanti," kata Safiq ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pemain kelahiran Seremban, Negeri Sembilan yang membesar di Kuala Selangor itu turut lega apabila pihak Cardiff City memberi ruang untuknya memberi tumpuan kepada aksi Piala Malaysia terlebih dahulu.

"Mereka (Cardiff City) tidak mahu ganggu tugasan saya bersama Selangor dalam Piala Malaysia. Mereka mahu saya beri tumpuan penuh terhadap saingan itu terlebih dahulu sebelum menghadiri ujian percubaan tersebut.

"Buat masa ini memang saya seorang saja yang diberi tawaran ini tetapi mungkin selepas ini mereka akan tawarkan juga kepada Safee Sali (penyerang Pelita Jaya)," jelas Safiq.

Difahamkan, Cardiff City kendalian pengurus, Malky Mackay terpikat dengan aksi Safiq ketika menyaksikannya beraksi pada perlawanan menentang Liverpool dan Arsenal pada Julai lalu, terutamanya apabila dia menjaringkan gol menerusi sepakan percuma ketika bertemu Liverpool.

Kelmarin, tiga pemain skuad Olimpik negara, Wan Zack Haikal Wan Nor, Irfan Fazail dan Fadhli Shas telah sah bergelar pemain pinjaman kelab Liga Corgon Slovakia, ViOn Zlate Moravce selama dua bulan sehingga awal November depan.

Ia sekali gus membuka lembaran baharu buat pemain-pemain bola sepak negara mengembangkan bakat mereka beraksi di luar negara seperti dicetuskan Safee yang beraksi untuk Pelita Jaya sejak Februari lalu.

kosmo

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

LOKASI SPEEDTRAP SEMPENA HARI RAYA 2011

Posted: 27 Aug 2011 09:00 PM PDT

DEY MACHA!!!
GUA PUN TAK PASTI BETOI ATAU TIDAK MAKLUMAT NI
TAPI DEMI KESELAMATAN DIRI DAN ORANG LAIN
BAWA KERETA TU BIAQ DALAM KAWALAN
BAWA DENGAN CERMAT
INGAT ORANG TERSAYANG
INGAT LEMANG DI PAGI RAYA
KAH! KAH! KAH!


TEMPAT SPEEDTRAP
Lokasi lebuhraya yang memasang Speedtrap (perangkap had laju) Sempena hari raya 2011


PLUS Arah Utara (Dari KL):


1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)


PLUS Arah Selatan:


1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 – Km 249 (Persimpangan Seremban – Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak


PLUS Tengah:


1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi


NKVE


1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam


KESAS


1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom


ELITE (Dari arah KLIA)


1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 – Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ


JALAN PERSEKUTUAN


1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras


SUMBER

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

LAWAK AHAD: OUTSTATION

Posted: 27 Aug 2011 06:00 PM PDTBoss berkata kepada Secretary : Kita akan outstation selama seminggu, jadi aturkan segalanya.

Secretary menelefon Suaminya : Untuk seminggu boss saya dan saya akan outstation, awak pandai2 jaga diri nanti...

Suami menelefon Buah Hatinya : Isteri saya akan outstation selama seminggu,jadi mari kita habiskan masa bersama-sama....

Buah Hati menelefon Murid tuisyennya : Saya ade kerja selama seminggu,jadi awak tak perlu datang untuk tuisyen...

Murid tuisyen tersebut menelefon Atuknya : Atuk-atuk, untuk seminggu ni saya takde kelas sebab cikgu saya sibuk. Mari kita habiskan bermain-main ngan tuk...

Atuk (rupenye boss) menelefon Secretary : Minggu ni saya nak abiskan masa bersama cucu saya.. Batalkan outstation tu...

Secretary menelefon Suaminya : Minggu ni boss saya ade kerja, kami dah membatalkan outstation tu...

Suami menelefon Buah Hatinya : Kita tak dapat nak habiskan masa bersama untuk minggu ni, isteri saya dah membatalkan outstationnya..

Buah Hati menelefon Murid Tuisyennya : Minggu ni kelas tuisyen mcm biase.

Murid Tuisyen menelefon Atuknya : Atuk, cikgu saya cakap minggu ni saya kene pergi kelas tuisyen. Sori, saya tak bleh temankan atuk. lain kali le ye...

Atuk bagitau Secretary balik: Jangan risau, minggu ni kita jadi ke outstation. Uruskan semuanya..

kah kah kah....penat aku nak tulih lagi nie....hangpa tau bace je....

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOKBerita 'murtad' TV3 palsu, kata NGO

Posted: 27 Aug 2011 03:00 PM PDT


Sebuah NGO membuat laporan polis terhadap TV3 kerana didakwa mereka-reka berita dalam laporan beritanya mengenai pusat tuisyen di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, yang cuba memurtadkan umat Islam.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 6Kumpulan itu, Jingga 13 dalam laporannya berkata ahli-ahli surau yang dikatakan berdemo itu pada siaran berita Buletin Utama 21 Ogos lalu sebenarnya tidak wujud.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 3Klip berita itu memaparkan sekumpulan kira-kira 50 orang dari Surau Qariah Al-Musyrikin yang diketuai oleh Mustapha Kamal Mohd Yusof - dipercayai pemimpin Umno di cawangan Seputeh - berkumpul di hadapan pusat tuisyen berkenaan bagi membantah tindakan mengkristiankan umat Islam.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 5"Laporan itu cuba menggambarkan bahawa terdapat usaha untuk menyebarkan agama Kristian melalui kelas-kelas tuisyen, sehingga menyebabkan ahli-ahli surau membantah," kata penyelaras Jingga 13, Fariz Musa.

Namun, menurut Fariz, semakan mereka mendapati surau berkenaan tidak wujud di kawasan itu.

"Siasatan Jingga 13 mendapati pusat tuisyen itu terletak di kawasan sekitar setinggan di kawasan JalanKlang Lama, dan hasil perbualan dengan penduduk tempatan di sana, kami mendapati bahawa tidak ada satu surau pun wujud di kawasan itu," kata Fariz, yang adalah anggota exco PKR.

"Pusat tuisyen ini terletak di kawasan setinggan yang didiami khususnya oleh masyarakat Cina dan India, bersama-sama dengan beberapa pendatang Indonesia.

"Ia cukup jelas bahawa qariah dan surau yang dilaporkan di TV3 itu tidak wujud," katanya.

pkr youth samy vellu police report 160607 fariz musaFariz (kiri) juga berkata bahawa nama surau yang dilaporkan itu sendiri cukup meragukan dan cuba mempersendakan Islam.

"Nama surau 'Al-Musyrikin' seperti yang dilaporkan kelihatan seperti seolah-olah direka.

"Mustahil bagi seseorang Islam akan menamakan rumah Allah dengan nama seperti 'al-Musyrikin' (kafir).

"Agak jelas bahawa TV3 mereka berita palsu itu dan pada masa yang sama mempersendakan tempat ibadat Islam dengan nama yang al-Musyrikin," kata Fariz.

Menurut beliau, penduduk di kawasan setinggan berkenaan memberitahunya bahawa pusat tuisyen itu telah bertahun-tahun wujud dengan tujuan memberi didikan agama Kristian kepada kanak-kanak yang hidup di kawasan sekitar yang beragama Kristian.

"Mereka terdiri daripada pelajar-pelajar Cina, India dan sebilangan kecil Kristian Indonesia.

"Tiada orang Islam yang menghadiri kelas agama Kristian di sana," kata Fariz.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 4NGO berkenaan membuat laporan polis hari ini di ibu pejabat polis daerah Shah Alam terhadap stesen TV itu kerana niat jahat menyebarkan berita palsu, yang menurutnya bertujuan menyalakan api ketegangan agama dan kaum dan pada masa yang sama tmempersendakan Islam.

Sementara itu, tinjauan mendapati laporan berkenaan telah dikeluarkan dari laman web TV3.

MK


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Ajijoi

Posted: 28 Aug 2011 03:16 PM PDT

Ajijoi


Ucapan Salam Aidilfitri kepimpinan PAS Perak

Posted: 27 Aug 2011 11:44 PM PDT

Fahaman perkauman musuh no. 1 negara

Posted: 27 Aug 2011 11:31 PM PDT

Fahaman perkauman adalah barah no. 1 negara dan ia bukan merupakan preskripsi ubat yang cocok untuk menyelesaikan masalah politik dan sosial negara ini. Jika dahulu penjajah menjual fahaman ini sebagai syarat utama peralihan pewarisan kuasa daripada tangan penjajah ke tangan kerajaan Persekutuan, kini ia masih digunakan sebagai senjata tembak terakhir apabila segelintir pihak gagal menyelesaikan sesuatu isu.

Bila Pulau Pinang jatuh ke tangan Pakatan Rakyat, perkauman melayu ditiupkan dan dilagakan dengan polisi kerajaan negeri. Bila Pilihanraya Sarawak 2011 menyaksikan peningkatan undi pembangkang, rasis melayu terpekik melolong mengatakan kaum Cina bersatu menghancurkan melayu.


Bila isu gereja menyuap makanan kepada fakir miskin melayu, perkauman sekali lagi dikumandangkan walaupun ada cara agama yang lebih baik dan sesuai boleh digunakan.


Selepas Abdullah Badawi kini Perdana menteri terbaharu Najib pula kelihatan ingin diguling oleh rakan-rakannya sendiri atas nada perkauman walaupun diberikan alasan ekonomi, sosial dan kestabilan politik.


Laporan dalam portal berita, oleh Muda Mohd Noor, mencerita berkenaan Penawar, sebuah

badan bukan Kerajaan yang disertai oleh beberapa bekas ahli Parlimen UMNO yang dikatakan tidak puas hati dengan Dato Seri Najib sebagai Perdana Menteri.


Isu siapa lebih melayu antara Najib atau Muhyiddin Yasin memberi kesan besar kepada masa depan UMNO lebih daripada isu siapa lebih bertaqwa atau siapa lebih bermoral antara Najib dengan Muhyiddin.


Dengan banjirnya NGO perkauman seperti PERKASA yang bukan sahaja taksub dengan DNA Melayu (yang tidak akan ditanya oleh Allah di mahsyar kelak) malah cukup aktif mengeluar kenyataan jahil dan dangkal minda berhubung denga isu semasa (isu BERSIH, Kes tuduhan Liwat dan sebagainya). NGO sebegini diproksikan untuk menjadi tajdid semangat taksub bangsa, sebagai timbangtara jika UMNO tersasar daripada matlamat perkaumannya atau cenderung kepada Malaysian.


Najib dimomokkan sebagai pelopor fahaman Malaysian apabila giat mengantikan islam hadhari dengan fahaman 1 Malaysia yang semestinya ada nilai kejamakan kaum dalamnya. Sedangkan dahulu DAP pernah diserang teruk di Pulau Pinang apabila giat berkempen fahaman malaysian untuk semua warganegara.


Jika perkauman melayu digunakan untuk menjatuhkan dan memburuk kerajaan pakatan rakyat, kini ia menjadi senjata merosakkan dalaman UMNO.


Mahathir sendiri dalam blognya cuba melegitimasi fahaman perkauman;

"Saya pernah dilabel Malay ultra tetapi sepanjang saya menjadi Perdana Menteri apakah Melayu sahaja yang diberi layanan dan mendapat nikmat. Apakah pembangunan Malaysia dihasilkan oleh orang Melayu semata-mata dan mereka sahaja yang meraih kekayaan" . (http://chedet.cc/blog/?p=566#more-566 )


Biarlah digelar perkauman asalkan semua kaum ada peluang dalam negara ini. Ini bukan alasan yang bijak untuk menghalalkan semangat perkauman etnik yang jelas rekos pentadbiran beliau penuh dengan kronisme dan ketidak adilan.


Adalah lebih baik beliau berkata "walaupun saya penganut islam dan menobatkan syariah Islam, agama lain masih boleh diamal secara bebas di negara ini". Inilah jawapan yang kita inginkan daripada pemimpin etnik Melayu.


Fahaman perkauman umpama konsep 'daurr' dan 'tasalsul' dalam ilmu kalam (Aqidah) iaitu tiada kesudahannya, tiada penyelesaian, malah Hitler sendiri keletihan akhirnya apabila berjuang atas nama ras Aryan. Yang masih mendabik dada atas nama kaum hanyalah Zionis atas nama ras yahudi bani Israel. Adakah kita menjejak langkah Israel?


Walaupun Ibnu Khaldun menyarakankan penggunaan konsep asobiyyah untuk kelancaran proses pentadbiran serta mengelakkan kesusahan kepimpinan, ia bukan suatu lesen besar untuk kita membina negara melalui formula perkauman. Asobiyah atau perkauman (qaumiyyah) adalah nilai semulajadi sejajar dengan penciptaan Allah namun ia perlu dikawal sebaiknya sehingga kita memahami batas pemisah manusia hanyalah iman dan taqwa kepada Allah.


Adakah pemimpin etnik Melayu Malaysia tidak mengambil iktibar betapa negara yang diasaskan oleh dasar perkauman seumpama Singapura tidak selamanya berada di atas persada dunia. Lambat laun fahaman itu pasti menggigit pemimpin-pemimpinnya. Kita hingga kini gagal bersaing dengan Singapura apabila fahaman perkauman Cina Lee Kwan Yew cuba diatasi dengan kesatuan semangat perkauman Melayu suatu ketika dahulu.


Muhammad Nuruddin Bashah

Ketua Penerangan DPPK Gopeng


SOKONG PAKATAN RAKYAT

Posted: 28 Aug 2011 01:52 PM PDT

SOKONG PAKATAN RAKYAT


TERINGAT CERPEN USMAN AWANG

Posted: 28 Aug 2011 12:40 AM PDT

Saya terbaca koleksi cerpen Usman Awang. Entah di mana saya menyimpan buku tersebut. Ha ha.

Usman Awang atau Tongkat Warant pernah menjadi Polis Hutan di zaman British  Dalam salah satu cerpennya beliau menulis dengan  merakamkan  keresahannya sebagai Polis Hutan. Beliau tak tahu samada beliau benar atau Komunis yang benar. Antara lain tugas Polis Hutan ialah mengawal rumah sang pengurus estet  berbangsa British yang mengaut harta dari bumi Malaysia. Apakah komunis yang berusaha menghalau British dari negara ini benar atau Polis Hutan yang makan gaji dengan pemerIntah British yang benar - begitulah konfliknya jiwa Usman Awang.

Fasal itulah Usman Awang berhenti bekerja sebagai Polis Hutan di bawah regim British!!!!!

Orang Melayu berasa bekerja dengan British dahulu semacam kerja dengan kerajaan Melayu  juga. Ha ha.  Sampai la ni dok perasan macam itu juga.


RAYA MERDEKA !!!!!

Posted: 27 Aug 2011 02:43 PM PDT

Raya Deepavali

Kongsi Raya

Tahun ini - Raya Merdeka !!!!!

Wooooo.AKU INGIN BEBAS

Posted: 28 Aug 2011 01:33 PM PDT

AKU INGIN BEBAS


PANAS!... MAT SABU KHIANATI BANGSA & NEGARA

Posted: 27 Aug 2011 08:19 PM PDT

Kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berhubung tragedi Bukit Kepong adalah satu penghinaan dan pengkhianatan terhadap perjuangan bangsa Melayu menuntut kemerdekaan tanah air, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Selanjutnya...Briged Al-Akhdor LR2

Posted: 28 Aug 2011 01:24 PM PDT

Briged Al-Akhdor LR2


Sebenarnya Sejarah Kita Banyak yang Diseleweng..

Posted: 27 Aug 2011 09:59 PM PDT

Betul ke Mat Sabu hina Pejuang Negara?

Artikel ini sama sekali tidak bertujuan memperkecilkan dan jauh sekali menafikan peranan yang dimainkan oleh nama-nama besar yang kerap diulang-ulang di kaca tv dan media-media perdana lain malah jauh sekali untuk menyokong perjuangan Komunis.. Harap Maklum.

Lidah Rasmi UMNO melaporkan, Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.


Siapa pengganas dan siapa pula pejuang Negara sebenarnya dalam hal ini?


Pada sekitar Disember 1941,Bala tentera Jepun telah menyerang Malaya dan dengan begitu mudah mereka merampas penguasaan Malaya daipada British yang menjajah Malaya pada ketika itu.


Dan mereka menyerah kalah pada 14 Ogos 1945 setelah Hiroshima dan Nagasaki musnah di bom oleh tentera Amerika.


Dalam tempoh penjajahan mereka keatas Tanah Melayu atau Malaya itu, penduduk Tanah Melayu yang berkerja dengan Tentera Jepun dilabel sebagai tali barut atau Barua kepada pihak Jepun.


Itu adalah situasi pertama dan dibawah ini pula adalah situasi kedua.


Setelah Jepun menyerah, Pihak British kembali menjajah Tanah Melayu dan ramai penduduk Tanah Melayu yang berkerja pula dengan Penjajah British itu..


Ada antara mereka yang terkorban ketika bertugas untuk Penjajah British itu, antaranya ialah sepasukan Polis yang bertugas di Bukit Kepong dan mereka dikatakan sebagai pejuang Bangsa.


Cuba baca apa yang dicatatkan dalam WikiPedia ini..
Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu.


Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.-WikiPedia
Baca juga apa yang dicatat oleh WikiPedia tentang kemerdekaan Negara kita ini..
Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu merupakan peristiwa pengumuman kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Tarikh ini dipilih dalam mesyuarat antara Ketua Pemuda UMNO Tun Sardon Jubir dan timbalannya Haji Ahmad Badawi (bapa Perdana Menteri Malaysia ke-5) di Kepala Batas, Pulau Pinang pada 1956. - WikiPedia
Dari kedua-dua catatan WikiPedia diatas.. Tragedi atau Pertempuran Bukit Kepong telah berlaku pada 23 Februari 1950 iaitu tujuh tahun sebelum Negara kita merdeka, pihak Polis yang diserang oleh Komunis pada ketika itu adalah kakitangan kerajaan British yang menjajah Tanah Melayu.


Mereka diserang oleh Pasukan Komunis yang pada ketika itu memperjuangkan kemerdekaan untuk Tanah Melayu.. jadi jelas disini siapa sebenarnya Pejuang Bangsa pada ketika itu, Polis yang berkhidmat untuk penjajah atau Komunis yang berjuang untuk membebaskan Negara ini dari penjajah pada ketika itu?


Begitu juga Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman yang turut dianggap oleh Mohamad Sabu sebagai tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.


Bagaimanakah mereka boleh dianggap sebagai pejuang bangsa sedangkan dalam masa yang sama mereka adalah tali barut penjajah?


Apa bezanya mereka yang bertugas untuk Pihak Jepun dalam situasi pertama dengan mereka yang bertugas untuk Penjajah British dalam situasi kedua?


Hanya kerana mereka dari UMNO mereka dianggap sebagai pejuang bangsa walhal mereka adalah talibarut penjajah British yang berjuang menentang rakyat yang bangun menentang penjajahan British keatas Tanah Melayu pada ketika itu.


Sejarah jelas membuktikan pemimpin-pemimpin UMNO itu telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan penjajahan British pada ketika itu.


Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai kemerdekaan, pemimpin-pemimpin UMNO bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk merdeka.


Justeru, sebagai balasan menjadi budak suruhan yang setia, pada 31 Ogos 1957 penjajah British telah menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada UMNO.


Baca juga artikel dari FMT ini .Gerakan kiri kemerdekaan: Sejarah yang dikaburkan

Pulakdah!

Posted: 28 Aug 2011 01:10 PM PDT

Pulakdah!


STATUS Zainal Ratin MURTAD Salah Siapa, SPR atau MSK?

Posted: 28 Aug 2011 04:27 AM PDT

KUALA LUMPUR, 28 Ogos -- Zainal Ratin Zainal Abidin, 67 membuat laporan polis berkaitan namanya yang disenaraikan sebagai salah seorang yang didakwa telah murtad kerana menukar agama Islam kepada Kristian di sini, hari ini.


Zainal Ratin Zainal Abidin, 67 memberi kenyataan kepada media selepas membuat laporan polis berkaitan namanya disenaraikan sebagai salah seorang yang didakwa telah murtad kerana menukar agama Islam kepada Kristian di sini, hari ini.

Seorang bekas pengetua sekolah membuat laporan polis hari ini berhubung satu laman blog yang mendakwa beliau antara kalangan individu yang 'murtad' kerana menukar agamanya kepada Kristian.

Zainal Ratin Zainal Abidin, 67, membuat laporan itu di Balai Polis Taman Tun Dr Ismail di ibu negara dengan ditemani anaknya, Zainal Azam, kira-kira jam 2 petang.

Beliau berkata perkara itu disedari oleh seorang anaknya yang ketika melayari Internet malam tadi menemui senarai 430 nama individu beragama Islam yang telah bertukar kepada agama lain, antaranya Kristian, Hindu dan Buddha.

"Nama saya ada dalam senarai itu. Ini merupakan satu fitnah yang bagi saya amat besar kerana ia membabitkan diri, akidah dan maruah keluarga saya," katanya kepada pemberita.

Zainal Ratin meminta pihak yang bertanggungjawab, termasuk polis, membuat siasatan terperinci kerana ia melibatkan bilangan umat Islam yang ramai.

- Bernama


***************************************************************************

Nama Zainal Ratin antara yang disenaraikan oleh MSK di dalam blognya berdasarkan senarai Daftar Pemilih yang dikeluarkan oleh SPR.

Sebenarnya senarai yang dikeluarkan oleh MSK di dalam blog Malaysia Times itu berdasarkan rekod di dalam Daftar Pemilih negeri Perak. Jika MSK mengambil data tersebut daripada daftar pemilih yang dikeluarkan oleh SPR, jadi rasanya tidak timbul isu fitnah di sini. Isu yang akan timbul ialah isu salah rekod olah SPR yang dinyatakan sendiri oleh pengerusinya sekitar 0.0001%. Nak marah siapa pakcik oii!!: Author Faethal

Sakit Selepas MAKAN KATAK GERGASI Seberat 20kg

Posted: 28 Aug 2011 03:25 AM PDT

Seorang lelaki dari Gemencheh, Negeri Sembilan, mendakwa dia telah melihat katak besar yang seberat 20kg, sama seperti berat badan normal kanak-kanak berusia tujuh atau lapan tahun.

Lelaki itu menyaksikan tangkapan amfibia gergasi itu oleh seorang orang asli di tepi sungai di daerah pergunungan, dua minggu lalu.

Gambar katak, yang diambil secara rahsia dengan kamera telefon bimbitnya, menunjukkan butiran katak tersebut, yang mempunyai kaki belakang sebesar kaki kanak-kanak.

Foto yang diambil secara rahsia katak gergasi 20kg yang ditangkap di kawasan pergunungan di Gemencheh


Lelaki yang mengambil gambar katak tersebut telah menawarkan kepada orang asli tersebut RM500 untuk membelinya, tetapi dia menuntut RM1,000.

Lelaki itu bersetuju dan membuat keputusan untuk pulang ke rumah dan mengambil wang. Walau bagaimanapun, apabila dia kembali, dia mendapati bahawa katak sudah dipotong dan dimakan.

Dilaporkan juga bahawa seorang lelaki orang asli telah jatuh sakit selepas memakan katak tersebut dan terlantar di katil sejak itu.


-sinchew

AKSI Penunggang Motosikal INDIA, Menyebabkan Anda PECAH PERUT

Posted: 27 Aug 2011 10:49 PM PDT

Hati-hati kepada yang memandu pulang ke kampung untuk berhari raya. Jadikan 'aksi' penunggang motorsikal ini pengajaran. Moralnya, jangan menyusahkan orang lain ketika memandu. Layan video aksi paling 'ngeri' di bawah...dan jangan sampai membatalkan puasa anda.

Layan...

PILIHANRAYA Terakhir NAJIB, HARI RAYA Terakhir ANWAR

Posted: 27 Aug 2011 08:22 PM PDT


Kes liwat 2 Anwar Ibrahim akan jadi seperti liwat 1.

Pasukan peguam Anwar lebih bijak daripada pendakwa raya. Mereka telah berjaya menukar perbicaraan menjadi pentas politik.

Isu ini bukan lagi sama ada Anwar telah meliwat atau tidak melakukan perbuatan liwat. Isu ini adalah sama ada pihak pendakwa boleh membuktikan sama ada dia ada berbuat demikian. Oleh itu, mereka berlawan secara teknikal. Dan secara teknikalnya mereka memberi tumpuan kepada perkara mencipta bukti.

Itu adalah apa yang berlaku dalam perbicaraan liwat 1. Dan itu jugalah juga berlaku dalam perbicaraan liwat 2.

Jika Datuk Seri Najib Tun Razak berharap untuk mensabitkan Anwar dan menghantarnya ke penjara, yang akan berlaku, sudah tentu. Itu berlaku ketika Liwat 1 dan ia akan berlaku dalam di Liwat 2. Walau bagaimanapun, seperti apa yang berlaku di Liwat 1, rakyat tidak akan percaya bahawa Anwar mendapat perbicaraan yang adil.

Jadi, jika Najib merancang untuk mengadakan pilihan raya umum selepas mereka mensabitkan Anwar dan menghantarnya ke penjara, dengan harapan bahawa kehilangan Anwar ini akan mencemarkan namanya dan Pakatan Rakyat akan kehilangan kekuatan moral yang tinggi, ini tidak akan berlaku. Sebaliknya, kredibiliti Anwar semakin tinggi dan Pakatan Rakyat akan mendapat lebih kejayaan.

Jadi, tidak ada sebab untuk menahan pilihan raya umum selepas mereka mensabitkan Anwar bersalah dan menghantarnya ke penjara. Pakatan Rakyat, akan mendapat manfaat daripada isu ini. Najib akan memberikan Pakatan Rakyat 'satu bantuan' apabila menghantar Anwar ke penjara berdasarkan dakwaan-dakwaan yang digembar-gemburkan dan bukti yang direka-reka.

Ya, ia tidak akan baik untuk Najib. Pasukan Anwar memfokuskan semula perhatian bukan sama ada Anwar telah melakukan liwat atau tidak melakukan liwat, tetapi sama ada beliau mendapat perbicaraan yang adil atau tidak. Orang-orang yang bodoh telah merosakkan pendakwaan ketika meyakinkan semua pihak bahawa bukti itu adalah yang direka untuk mendapatkan sabitan bersalah.

Anwar akan ke penjara. Tetapi dia tidak dipenjara sebagai penjenayah dalam keadaan yang hina. Dia tidak dipenjara kerana telah melakukan jenayah liwat. Dia dipenjara kerana mereka melakukan penipuan.

Usah pedulikan sama ada Anwar benar-benar bersalah kes liwat. Isunya bukan sama ada dia melakukannya atau tidak sekarang. Isunya, mereka tidak dapat membuktikannya dan terpaksa mereka-reka bukti untuk membenarkan menghantarnya ke penjara.

Keadaan sekarang tidak baik bagi Najib. Keputusan Liwat 2 adalah sesuatu yang pasti. Tetapi ia akan menyakiti Najib lebih daripada ia akan menyakiti Anwar. Ia akan lebih menjahanamkan Barisan Nasional (BN) daripada ia akan merosakkan Pakatan Rakyat.

Jadi dengan mengadakan pilihan raya umum selepas mereka menghantar Anwar ke penjara akan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan kepada Barisan Nasional (BN). Maka adalah lebih baik mereka terpaksa mengadakan pilihan raya sekarang, selepas Hari Raya.

Ekonomi juga tidak berada dengan baik. United Kingdom dan Amerika Syarikat sedang bersedia untuk pendaratan kecemasan.

Pada bulan Oktober, Najib akan membentangkan bajet untuk 2012. Ia sepatutnya bajet pilihan raya. Tetapi tiada amaun untuk cantik untuk meyakinkan ramai bahawa semuanya adalah sangat bagus dan cerah.

Bajet Najib akan dikoyak menjadi cebisan kecil. Mereka akan ditelanjangkan dan akan terlihat apa yang dimaksudkan: retorik tanpa sumber. Jadi, dengan mengadakan pilihan raya selepas bajet, yang juga bermaksud selepas perbicaraan Anwar, akan menjadi pukulan hebat dua kali ganda bagi Barisan Nasional (BN).

Umno sedang meletup. Najib akan hadapi apa yang Dr Mahathir Mohamad hadapi pada pertengahan tahun 2002. Pada tahun 2002, Umno semakin tertutup untuk Dr Mahathir dan memaksa menghulurkan tangannya. Pada saat emosi penuh kelemahan, Dr Mahathir mengumumkan peletakan jawatannya dan menyerahkan kuasa kepada Abdullah Ahmad Badawi pada 1 November 2003.

Najib berjuang dari tiga arah. Pertama berdepan Anwar. Dari satu arah adalah ekonomi malang. Lebih penting lagi, bagaimanapun, dari arah ketiga adalah UMNO yang mahukan kepala Najib di atas piring perak.

Rosmah Mansor telah menjadi sangat senyap sejak akhir-akhir ini. Beliau telah diberitahu bahawa seorang isteri Perdana Menteri mestilah untuk dilihat, bukan untuk di dengar. Dalam kes Rosmah, adalah lebih baik untuknya agar juga tidak dilihat.

Rosmah diibaratkan Khairy untuk Najib. Rosmah bagi Najib adalah seperti  Khairy untuk Abdullah Badawi. Dan atas sebab-sebab yang sama Dr Mahathir memegang leher Najib.

Ya, dunia sedang runtuh di sekeliling Najib. Masa berlalu pergi dan semakin pendek. Masa bukan di sebelah Najib. Masa adalah kemewahan yang ia tidak mampu perolehi.

Najib perlu mengumukan tarikh pilihan raya umum selepas Hari Raya jika dia mahu mengadakannya sebelum Krismas. Jika tidak, dia akan masuk di dalam sejarah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang memerintah paling pendek.

Ya, jika saya Najib, saya akan mengadakan pilihan raya umum selepas Hari Raya. Jika tidak, maka ini akan jadi Hari Raya terakhir untuk beliau sebagai Perdana Menteri. Jika tidak, maka akan pada Hari Raya akan datang, kita akan melawat sama ada Anwar atau Muhyiddin Yassin di Putrajaya.

Itulah apa yang saya akan lakukan jika saya Najib. Saya akan mengadakan pilihan raya umum selepas Hari Raya. Maka saya akan menangkap Pakatan Rakyat yang tidak bersedia.

Pakatan Rakyat tidak lagi bersedia untuk pilihan raya. Mereka masih belum menyelesaikan pembahagian kerusi. Malah, mereka belum mula bercakap tentangnya lagi. Dan mereka jauh daripada menyenaraikan pemilihan senarai calon-calon.

Pakatan Rakyat masih tidur. Jika pilihan raya umum akan diadakan selepas Hari Raya, Pakatan Rakyat akan terperangkap dengan seluar ke bawah. Pakatan Rakyat akan menjadi seperti Amerika di Pearl Harbour. Mereka akan dibom dan tenggelam seperti di Pearl Harbour.

Ya, panggil pilihan raya selepas Hari Raya dan perhatikan bagaimana Pakatan Rakyat berebut seperti lipas yang berlarian apabila lampu dihidupkan. Itulah apa yang akan berlaku jika pilihan raya diadakan selepas Hari Raya.

Jika saya Najib, saya akan mengadakan pilihan raya umum selepas Hari Raya dan menyelesaikan semua masalah saya. Ia kemudiannya tidak penting lagi tentang perbicaraan Anwar. Ia tidak penting lagi pada ekonomi. Ia tidak penting lagi tentang apa yang Umno cuba lakukan terhadap saya.

Yang penting pilihan raya umum akan berakhir dan saya kekal sebagai Perdana Menteri yang sah. Kemudian ia akan memberi saya masa selama lima tahun untuk menyelesaikan semua masalah saya. Dan dalam tempoh lima tahun, semua masalah saya pada hari ini tidak lagi akan menjadi masalah.

Itulah sebabnya saya akan mengadakan pilihan raya umum selepas Hari Raya sekiranya saya Najib. Tetapi saya bukannya Najib. Dan itulah mengapa Najib akan jatuh, kerana dia bukan saya dan dia tidak akan melakukan apa yang saya lakukan jika saya menjadinya.


- m2day

PENYAPU SIAL

Posted: 28 Aug 2011 01:02 PM PDT

PENYAPU SIAL


Menangisi murtad dan zakat

Posted: 28 Aug 2011 06:30 AM PDT

 

Minggu lepas saya dan beberapa orang sahabat pergi menemui salah seorang dari 12 individu yang dikaitkan dengan isu murtad baru-baru ini. Dia seorang janda yang mempunyai tiga orang anak. Usianya masih muda. Latar pendidikannya saya rasa ‘amat sederhana’.

Saya tidak pergi untuk mempersalahkannya kerana pergi ke gereja dan terjebak dalam usaha kristiansasi. Saya pergi untuk membolehkan dia merasakan bahawa masih ramai yang ingin mengambil berat tentangnya. Lebih penting lagi, saya pergi untuk mengetahui apakah yang membawa dia sehingga terpaksa meminta simpati dan bantuan hidup dari pihak gereja.

Sedih

Saya sedih mendengar ceritanya. Menurutnya, dirinya seorang janda yang ditinggalkan suami. Terpaksa menanggung hidup tiga orang anak. Dalam kesempitan hidup yang amat, diminta keluar dari rumah sewa dan tenat mencari sesuap nasi untuk diri dan anak-anak dia pergi merintih di pejabat zakat.

Dia tidak dilayan. Bahkan pegawai bertugas dengan tegas memberitahunya peruntukan sudah habis. Rayuannya tidak diendahkan. Dia keluar berusaha lagi. Dia berjaya mendapatkan surat sokongan ahli politik. Kembali ke pejabat zakat membawa surat tersebut, terus sahaja dia mendapat peruntukan zakat. Peruntukan yang kononnya sudah habis sebelum itu, kembali ada untuknya.

Dengan berbekalkan wang zakat itu dia berusaha survive. Dia juga pergi ke bahagian kebajikan masyarakat, juga tidak dilayan. Dia bekerja untuk meneruskan hidupnya yang sempit.

Di tempat kerja, melihatkan keadaannya yang susah dan miskin maka ada rakan sekerja yang beragama kristian mencadangkan untuk dia pergi ke suatu tempat yang mudah dan mesra dalam memberikan bantuan. Di situlah bermula hubungan dia dengan pihak gereja.

Apa tidaknya, dia susah, kehidupan terhimpit dan anak-anak yang masih kecil memerlukan makanan dan perlindungan. Pihak gereja membantu keperluan hidupnya. Diberikan wang serta menziarahi keluarganya. Mereka tidak menjadikan dia peminta sedekah, tetapi mereka menggunakan pendekatan ‘mesra dan sayang’. Hatinya terpaut dengan kehalusan budi.

Walaupun saki baki akidahnya membantah untuk dia menukar agama, tetapi dia tidak dapat menafikan perasaan sayang dan terhutang budi kepada pihak gereja yang berjasa menyelamatkannya.Bagaimana mungkin untuk dia merasai kehebatan Islam di saat penganut yang seagama dengannya tidak memperdulikannya. Bahkan enggan membantunya.

Bagaimana pula dia dapat melihat kesilapan pihak gereja secara lahiriahnya sedangkan ternyata merekalah menolongnya? Orang mungkin berfalsafah dan berceramah secara retorik, namun jiwa insani terpengaruhi dengan apa yang dia rasai. Sakit demam anak-anaknya pihak gereja yang mengambil berat. Makan-minum mereka, pihak gereja yang membiayai. Bahkan keperluan rumah juga diberikan satu persatu.

Tangkap

Menurutnya, dia tidak menukar akidahnya, tetapi dia terus ke gereja membawa anak-anaknya. Anak-anaknya diterapkan ajaran Kristian oleh pihak gereja. Diajar nyanyian keagamaan dan nilai-nilai budi tertentu. Baginya, dilakukan semua itu untuk hidup. Rupanya ramai lagi yang senasib dengannya berada di bawah bantuan pihak gereja.

Sebahagian mereka memang menukar agama kerana kecewa dengan sikap masyarakat Islam dan terpengaruh dengan budi pihak gereja. Menurutnya juga, tiada paksaan dari pihak gereja. Cumanya, pendekatan mereka amat mempengaruhi.

Akhirnya, apabila pihak berkuasa agama mengetahui dia ke gereja, dia ditangkap untuk kali pertama dan beritanya disiarkan dalam akhbar. Menurutnya, sebaik sahaja ditangkap dan beritanya tersiar di media barulah pejabat zakat tergesa-gesa datang ke rumahnya.

Begitu juga pihak kebajikan masyarakat. Dia memberitahu kepada pihak zakat bahawa dia ingin membuka taska. Mereka menyuruh dia mendapatkan rumah yang sesuai dan mereka akan bantu. Dia pun mendapatkan sebuah rumah yang mereka setujui yang agak besar dan sudah pasti sewanya agak tinggi.

Malangnya, selepas dia menyewa rumah tersebut, selama tujuh bulan pihak zakat tidak menghulurkan bantuan kepadanya. Terkapai-kapai ketika itu. Pihak gereja jugalah yang datang dan melangsaikan kesempitannya untuk menjelaskan sewa rumah tersebut.

Sehinggalah apabila timbul isu, pegawai zakat menghubungi dan meminta agar dia memaklumkan kepada pihak yang bertanya bahawa pegawai zakat memang ada datang. Ya, selepas itu memanglah pihak zakat memberikan satu jumlah bantuan yang agak besar kepadanya dengan ‘tukaran’ yang tidak dapat saya maklumkan di sini.

Semasa pihak berkuasa agama membuat penyiasatan ke atas gereja berkenaan, dia berada dalam gereja berkenaan bersama dengan sejumlah orang Islam yang lain yang senasib dengannya. Walaupun, kali kedua media menyiarkan dia termasuk dalam senarai murtad dalam peristiwa itu, hakikatnya dia tidak murtad, cumanya ada di situ bersama dengan mereka yang senasib dengannya. Namun, menurutnya memang ada yang murtad.

Alhamdulillah dia masih kekal dengan keislamannya. Semuanya itu kerana desakan hidup. Terus-terang dia sebut ‘semua untuk wang kerana saya ingin membesarkan anak-anak saya’.

Semasa saya menziarahinya –tanpa notis awal- dia baru sahaja selesai menunaikan solat terawih. Menurut dia memang ramai lagi yang terpengaruh dengan usaha kristianisasi yang dilakukan. Mereka yang banyak terlibat terdiri dari kalangan ibu tunggal yang miskin, saudara baru muslim yang tidak dipedulikan, wanita yang mengandung tanpa suami, pesakit aids dan juga muslim dari Sabah dan Sarawak yang dalam kesusahan.

Apa yang hendak dipelikkan, begitulah tabiat agama yang merasakan mereka berkhidmat untuk Tuhan. Apa yang hendak pelik jika gereja mengajar ajaran Kristian kerana itu memang kerja gereja. Tak mungkin gereja hendak berdakwah kepada Islam.

Namun yang pelik apabila ada negeri yang puluhan individu yang mempunyai Ph.D dan masters dalam pengajian Islam yang disahkan oleh kerajaan tetapi tidak dibenarkan mengajar Islam di masjid dan menyampaikan Islam kepada orang Islam.
Salah Siapa?

Jika kita ingin melepaskan diri, mudah sahaja, kita letakkan kesalahan ini kesemua di pihak gereja. Kita tuduh merekalah punca segalanya. Kemudian kita buat demonstrasi, kita bakar semangat orang awam untuk bangun menentang gereja yang melakukan aktiviti bantuan dan ‘dakwah’. Adapun kita yang tidak membantu dan berdakwah ini, tidak perlulah disalahkan. Begitukah kita? Supaya orang dapat melupakan kesilapan kita, kita letakkan segala dosa ke atas orang lain semata.

Cubalah bayangkan jika ada sebuah rumah yang didiami oleh satu keluarga yang besar dan kaya tiba-tiba salah seorang ahli rumah itu lari ke rumah jiran atas atasan tidak diberikan perhatian dan mendapat perlindungan serta makanan. Sementara si jiran sebelah pula menghulurkan bantuan dengan pelbagai tawaran.

Apakah suatu penyelesaian yang tuntas dengan hanya kita mencadangkan agar dibakar rumah jiran, atau ditangkap si jiran atau dihukum si jiran kerana mempengaruhi ahli keluarga kita. Dalam masa yang sama kita, kita tidak persoalkan tanggungjawab kekeluargaan yang kita abaikan selama ini.

Zakat

Saya tidak menafikan usaha-usaha baik pengurusan zakat yang telah pun berjaya dilakukan. Kita tahu, zakat kita banyak. Jika dihimpun seluruh negara, mungkin mencecah lebih satu billion. Itu setiap tahun. Bangunan-bangunan zakat cantik dan indah. Iklan-iklan mengutip zakat juga canggih dan mahal. Gaji-gaji yang terlibat mengurusnya jangan ditanya lagi.

Cara membayar zakat juga dipermudahkan dengan pelbagai kaedah dan teknologi. Tiba-tiba si miskin kita terpaksa merintih simpati dari gereja?

Sesetengah pegawai zakat bersifat begitu meterialistik. Berwajah manis jika hadir di depannya pembayar zakat, tapi berwajah suram jika yang hadir itu pemohon zakat. Tiada semangat dakwah dan ukhuwwah Islamiyyah. Pemohonan menjadi sulit dan sukar.

Apatahlagi jika mak cik tua yang uzur disuruh mengisi borang. Maka, pemohon zakat bagaikan peminta sedekah. Sebab itu barangkali ramai fakir yang tidak sanggup ke pejabat zakat.

Jika program ‘Bersamamu’ boleh menemui si fakir saban minggu, kenapa pula pihak zakat gagal mengesan mereka. Jika usaha mengutip zakat begitu hebat, alangkah baik dihebatkan juga usaha mencari mereka yang layak menerima zakat.

Mencari orang miskin itu penting, bukan menunggu mereka datang. Bukan semua yang miskin sanggup atau dapat datang kepada pihak zakat. Menurut al-Quran, yang miskin tidak meminta itu lebih patut diutamakan. Firman Allah (maksudnya):

“(Pemberian sedekah itu) adalah untuk golongan fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela Islam), yang tidak berupaya mengembara di muka bumi (untuk berniaga dan sebagainya); orang yang jahil menyangka mereka kaya, kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta.

Engkau kenal mereka dengan (melihat) tanda-tanda mereka, mereka tidak meminta daripada orang ramai secara mendesak-desak, dan (ketahuilah), apa jua yang kamu belanjakan dari harta yang baik maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya”.( Surah al-Baqarah ayat 273)

Berilah zakat kepada mereka, kerana itu memang hak mereka. Jangan jadikan mereka pengemis di pejabat zakat. Berilah dengan kasih dan perancangan agar mereka keluar dari daerah kemiskinan. Kata Saidina ‘Umar r.a.:

“Apabila engkau memberi zakat, kayakanlah mereka”. Kata Ibn Hazm (meninggal 456H): “Apa yang kami tahu tiada sahabah yang berbeza dalam hal ini” (Ibn Hazm, Al-Muhalla 4/280, Beirut: Dar al-Kutub al-‘ilmiyyah).

Bahkan zakat boleh diberikan kepada bukan muslim yang miskin atas peruntukan fakir dan untuk dakwah atas peruntukan muallaf. Lihatlah perbahasan fekah yang lebih luas. Jika zakat berfungsi, bukan muslim akan tertarik dengan Islam. Jika ia tidak berfungsi, yang sudah Islam pun ingin keluar dari Islam!

Dipetik daripada blog Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

anjing melayu yang mampos kerana sokong british di bukit kepong di sanjung...pejuang tulin menentang penjajahan british di tangkap dan di keji...penjilat pantat minah salleh ( UMNOPORNO ) di pelihara...

Posted: 28 Aug 2011 06:00 AM PDT

ini dia penjilat betina mat salleh...penghianat negara tapi di sanjung sebagai bapak kemerdekaan negara...hamlau punya malaun...tipu rakyat selama 52 tahun..buku sejarah di olah supaya menyanjung penjilat british manakala pejuang tulin di ketepikan..

Antara intipati ucapan Tuan Guru Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang malam tadi ialah Penentang Penjajah seperti Dr Burhanuddin Helmi dan lain-lain ditangkap tetapi pemimpin Umno di'pelihara' oleh penjajah British kerana penjajah itu mahu mewarisi negara ini kepada orang yang sama 'fikrah' dengan mereka.

Jelas Umno mewarisi kemerdekaan dari penjajah kerana penjajah yakin Umno dapat menjaga kepentingan mereka pada masa depan. Sebaliknya penentang penjajah seperti Hj Abdul Rahman Limbong, Tok Janggut, Mat Kilau dan sebagainya mempertahankan tanah air dengan darah dan nyawa.

Lu fikirlah sendiri.....................

persatuan bekas penyamun pun nak berpolitik jugak...banggang ...jaga kebajikan ahli kamu dulu...komunis dulu berjuang nak halau pengaruh British ...nie polis bukit kepong bodoh jadi lembu british biorkan kan negara terus di jajah...UMNO buat apa...hanya tau jilat pantat minah salleh,,,!!!.

Posted: 28 Aug 2011 05:35 AM PDT

 

Persatuan bekas polis buat laporan polis terhadap Mat Sabu

Persatuan Bekas Anggota Polis Negeri Terengganu yang mempunyai 4,500 anggota hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu yang dianggap keterlaluan hingga sanggup menghina polis demi mencari populariti.

Pengerusinya Hussin Awang Ngah berkata tindakan Mohamad menyanjung komunis dan merendahkan maruah anggota keselamatan amat dikesali, sekaligus menunjukkan beliau telah terpengaruh dengan ideologi komunis.

"Saya hairan kenapa sekarang orang kuat nombor dua PAS itu baru menimbulkan perkara tersebut dan tidak membangkitkannya selama ini.

"Saya percaya, tujuannya tiada lain kerana beliau nak mencari populariti kerana tiada isu lain yang boleh dibangkit memandangkan pilihan raya umum telah hampir tiba," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kampung Raja di Besut hari ini.

Kata Hussin, beliau sedih dengan pendirian Mohamad Sabu yang sanggup memainkan apa jua isu asalkan dirinya mendapat sokongan dalam kalangan penyokongnya.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lepas, Mohamad dilaporkan berkata pengganas komunis yang membunuh dengan kejam anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong adalah hero sebenar dalam perjuangan kemerdekaan negara.
Di SELANGOR, 19 badan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis secara berasingan terhadap Mat Sabu, iaitu 10 laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam, tujuh di Balai Polis Seksyen 6 Shah Alam dan dua di IPD Klang Selatan, Klang.

Wakil barisan NGO berkenaan, Pengerusi Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) Hamidzun Khairuddin berkata Mat Sabu telah menyeleweng fakta sejarah, memfitnah pahlawan negara dan menyokong perjuangan komunis.

Beliau menyifatkan kenyataan Mat Sabu itu sebagai cubaan menghasut rakyat dengan menanam dan menghidupkan semula semangat komunis di negara ini.

Hamidzun berkata mereka turut meminta supaya pemimpin PAS itu disiasat mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri dan Akta Hasutan 1948.

Umno Bahagian Shah Alam turut membuat laporan polis berhubung isu sama di IPD Shah Alam.

 

Bernama

penyapu sial

Ni nak tanya Persatuan Bekas Polis, apa peranan persatuan bekas polis terhadap kebajikan kepada bekas2 polis, kalu nak d bandingkan dengan Persatuan Bekas Tentera Msia ibarat langit dgn bumi, jaga lah kebajikan anggota2 bekas polis daripada melalak2 tak tentu pasal, mengampu biar bertempat

Husin awang ngah perlu faham peristiwa bukit kepong terjadi pada tahun1950an yg ko emo sangat ni apsal.British masa tu tgh rakus amik hasil bumi kita..Angkatan pemuda Insaf,Kesatuan melayu muda,hizbul muslimin,meraka ni adalah pejuang sebenar dan tidak bersama british pd masa tu .......

Ni lagi BANGANG... masa UMNGOK maki sultan T, ganu... hampa dia saja.... siap kata "NATANG" lagi... Kalau Mat Sabu kata saja... hampa pangge pengkhianat... yang hampa dok tipu undi.. dok bagi I see senang2 kat PATI.. dok gabuih duit rakyat.... dok bela kroni dan anak pinak hampa tu nak pangge apa pulak?

Pengerusi bekas polis ni tak layak betul jadi pengerusi. Buta sejarah. Bila pulak polis diraja malaysia ada masa peristiwa bukit kepong. Mereka semua mata-mata. Polis upahan British. Yang menyerang adalah pejuang melayu. Bukan serang terhadap orang melayu, tapi serang kepentingan penjajah yang menakluk dan menjajah melayu iaitu British. Sebab tu lah aku rasa polis ni ikut kerajaan secara buta tuli kerana bodoh. orang bercakap dia bercakap, orang komen dia nak komen. Dah bodoh buatlah cara bodoh.

AdukaTaruna

Posted: 28 Aug 2011 11:35 AM PDT

AdukaTaruna


Dewan Bahasa dan Pustaka perlu diberikan kepada sasterawan jika PR memerintah Malaysia.

Posted: 28 Aug 2011 04:19 AM PDT

Oleh : AdukaTaruna

Dewan Bahasa dan Pustaka perlu bebas dari politik. Serahkan sesuatu itu kepada ahlinya. Mantapkan kuasa DBP sehingga boleh menentukan nama-nama pembangunan kerajaan Malaysia.

Kata lainnya, jika A Samad Said yang memimpin DBP, biar DBP sendiri yang memberikan nama kepada :

 1. KL Sentral.
 2. Pudu Sentral
 3. Presint Putrajaya
UMNO adalah barua British. Nama pun dalam bahasa Inggeris. Johor adalah tapak kelahiran barua penjajah. Temasik, tanah nenek moyang  diserahkan kepada Lee Kuan Yew oleh UMNO. Tiada sekor pun pejuang UMNO dipenjara atau calar dalam menuntut perjuangan. Sejarah ditulis oleh pihak yang menang. Rakyat perlu menang bagi membetulkan semula sejarah. Dan bebas dari barua penjajah sama ada British atau Jepun dalam erti kata sebenarnya.

This is our land.Gila babi fitnah media akhir zaman : Group FB murtad dicipta dan dimainkan untuk pengundi hutan.

Posted: 27 Aug 2011 10:11 PM PDT

Oleh : AdukaTaruna

Gua tertengok laporan khas Berita Utama TV1 malam tadi. Group murtad yang kononnya dianggotai Pakatan Rakyat. Ianya telah didedahkan oleh Milo Suam beberapa ketika lepas. Tapi dedahan itu hanya diketahui oleh pengundi internet. Manakala pengundi hutan?

Mereka yang rogol, dan kemudian mereka mengadu mereka dirogol. Fitnah akhir zaman yang gila babi.


Pemimpin Pakatan Rakyat sokong kumpulan murtad di Facebook?

Sumber : Milo Suam

SEBUAH kumpulan anti Islam menggunakan nama Murtads in Malaysia and Singapore dikesan di laman sosial facebook. Kumpulan ini lebih kurang sama dengan kumpulan-kumpulan anti Islam lain yang pernah didedahkan sebelum ini. Setakat artikel ini ditulis, kumpulan ini memiliki seramai 473 ahli [Facebook].

Apa yang mengejutkan, dalam diam-diam terdapat konspirasi jahat untuk mencemarkan nama baik Setiausaha Menteri Besar Selangor, Cik Faekah Binti Hussin. Blog gerombolan songkok tinggi (United Malays No Otak) memainkan isu kononnya Cik Faekah turut menyokong kumpulan anti Islam ini.

Blog United Malays No Otak menuduh Cik Faekah menyokong kumpulan Murtads in Malaysia and Singapore kerana beliau menjadi salah seorang ahli di dalam kumpulan tersebut [Facebook].

Beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat seperti Xavier Jayakumar dan Elizabeth Wong juga dilihat menjadi ahli kumpulan menyokong murtad itu. Selain itu ramai ahli kumpulan murtad tersebut yang memakai picbadge (lencana) BERSIH.

Apa yang ingin ReJaM© jelaskan di sini ialah, ini semua hanyalah konspirasi jahat untuk mencemarkan nama baik setiausaha MB Selangor, dan pemimpin Pakatan Rakyat, serta penyokong-penyokong BERSIH. Konspirator mahu menyebarkan dakyah dan fitnah jahat.

Group seperti ini boleh dibina dan dimanipulasi dengan mudah di Facebook. Walaupun tanpa persetujuan individu pemilik Facebook, pihak pentadbir sesebuah kumpulan seperti Murtads in Malaysia and Singapore ini boleh memasukkan sesiapa sahaja ke dalam kumpulan mereka sungguhpun tanpa persetujuan tuan punya akaun.

Sebagai contoh, ReJaM© ada membina sebuah Group "Faekah suka MiLo SuaM" di facebook. Salah seorang ahli group tersebut yang baru sahaja dibina ini ialah Faekah sendiri. Jelas di sini, group ini sangat mudah dimanipulasikan rujuk sini [Facebook].

Gila babi fitnah media akhir zaman : Berita 'murtad' TV3 adalah palsu.

Posted: 27 Aug 2011 10:04 PM PDT

Sebuah NGO membuat laporan polis terhadap TV3 kerana didakwa mereka-reka berita dalam laporan beritanya mengenai pusat tuisyen di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, yang cuba memurtadkan umat Islam.


Kumpulan itu, Jingga 13 dalam laporannya berkata ahli-ahli surau yang dikatakan berdemo itu pada siaran berita Buletin Utama 21 Ogos lalu sebenarnya tidak wujud.


Klip berita itu memaparkan sekumpulan kira-kira 50 orang dari Surau Qariah Al-Musyrikin yang diketuai oleh Mustapha Kamal Mohd Yusof - dipercayai pemimpin Umno di cawangan Seputeh - berkumpul di hadapan pusat tuisyen berkenaan bagi membantah tindakan mengkristiankan umat Islam.


"Laporan itu cuba menggambarkan bahawa terdapat usaha untuk menyebarkan agama Kristian melalui kelas-kelas tuisyen, sehingga menyebabkan ahli-ahli surau membantah," kata penyelaras Jingga 13, Fariz Musa.

Namun, menurut Fariz, semakan mereka mendapati surau berkenaan tidak wujud di kawasan itu.

"Siasatan Jingga 13 mendapati pusat tuisyen itu terletak di kawasan sekitar setinggan di kawasan JalanKlang Lama, dan hasil perbualan dengan penduduk tempatan di sana, kami mendapati bahawa tidak ada satu surau pun wujud di kawasan itu," kata Fariz, yang adalah anggota exco PKR.

"Pusat tuisyen ini terletak di kawasan setinggan yang didiami khususnya oleh masyarakat Cina dan India, bersama-sama dengan beberapa pendatang Indonesia.

"Ia cukup jelas bahawa qariah dan surau yang dilaporkan di TV3 itu tidak wujud," katanya.


Fariz (kiri) juga berkata bahawa nama surau yang dilaporkan itu sendiri cukup meragukan dan cuba mempersendakan Islam.

"Nama surau 'Al-Musyrikin' seperti yang dilaporkan kelihatan seperti seolah-olah direka.

"Mustahil bagi seseorang Islam akan menamakan rumah Allah dengan nama seperti 'al-Musyrikin' (kafir).

"Agak jelas bahawa TV3 mereka berita palsu itu dan pada masa yang sama mempersendakan tempat ibadat Islam dengan nama yang al-Musyrikin," kata Fariz.

Menurut beliau, penduduk di kawasan setinggan berkenaan memberitahunya bahawa pusat tuisyen itu telah bertahun-tahun wujud dengan tujuan memberi didikan agama Kristian kepada kanak-kanak yang hidup di kawasan sekitar yang beragama Kristian.

"Mereka terdiri daripada pelajar-pelajar Cina, India dan sebilangan kecil Kristian Indonesia.

"Tiada orang Islam yang menghadiri kelas agama Kristian di sana," kata Fariz.


NGO berkenaan membuat laporan polis hari ini di ibu pejabat polis daerah Shah Alam terhadap stesen TV itu kerana niat jahat menyebarkan berita palsu, yang menurutnya bertujuan menyalakan api ketegangan agama dan kaum dan pada masa yang sama tmempersendakan Islam.

Sementara itu, tinjauan mendapati laporan berkenaan telah dikeluarkan dari laman web TV3.Pendapat gua isu Lynas - Dr Che Rosli

Posted: 27 Aug 2011 09:56 PM PDT

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Isu ini 'adalah' isu Cina. Bukan isu Melayu. Ini isu teknikal, isu hartanah, isu kualiti hidup, isu intelektual, etc. Pada gua masyarat Cina memandang berat soal ini. Jika menara telekomunikasi di kawasan perumahan mereka pun mereka bantah, inikan pula Lynas.

[2]
Tetapi cara gua memandang Lynas maybe berbeza. Gua tiada masalah akan menara telekomunikasi di kawasan rumah gua selagi tiada bukti kukuh ianya membahayakan kesihatan. Begitu juga Lynas. Gua tiada masalah hatta Malaysia mahu membina logi nuklear untuk tenaga elektrik sekali pun. Asalkan ianya dibuat dengan pemerintah yang tidak korup.

Ketika ini, gua bantah Lynas bukan atas hujah sains. Tetapi hujah korup dan budaya hangat2 tahi ayam mematuhi SOP / piawaian dunia dan budaya ketiadaan media perdana yang bersedia mendedahkan apa yang berlaku jika Lynas cuai.

So, gua berijtihad, Malaysia belum mampu dari segi suasana pemerintahan untuk satu perkara sebesar Lynas. Gua membantah atas tajuk ini. Selama mana Lynas boleh mematuhi piawaian dunia yang ditetapkan dalam suasana Malaysia yang hangat2 tahi ayam? Sejauh mana Lynas boleh mengelak korup dan cuai dalam suasana media perdana yang pasti akan menutup segala2nya?

Buat stadium pun roboh, bro.. Sekali lagi, gua membantah Lynas atas tajuk ini. Bukan atas tajuk sains.

[3]
Berkenaan dengan Dr Rosli pula, gua bersetuju dengan segala hujah sainsnya. Tetapi apa yang dilakukannya boleh diasingkan dalam 3 tajuk.

1. Penggunaan media perdana.
2. Tuduhan Penerangan PAS halang.
3. Hujah sains.

Hujah sains gua sokong. Dia adalah ahli. Jika mahu dibantah hujah sainsnya, DAP / PKR / PAS perlu mendatangkan ahli sians bidang yang sama.

Tetapi masalahnya penggunaan media perdana. Mengapa tidak sekadar menggunakan FB atau blog. Dan media perdana hanya memetik kenyataan melalui FBnya dan blog? Mengapa perlu eksklusif muncul di TV3 seperti Tantawi yang guna Utusan selepas rasmi menang tanpa bertanding?

Jika benar sekali pun Penerangan PAS halang, adalah lebih baik dia publish hujahnya di media bukan UMNO. Malaysiakini ada. Blog dan FB ada. Biarkan suasana menjadi media UMNO memetik media bukan UMNO. Bukan media bukan UMNO terpaksa memetik media UMNO. Kita boleh berhujah dengan sihat dengan kadar risiko peluang untuk disabotaj musuh yang minima.

Ini adalah satu perkara paling bull shit selepas apa yang dilakukan Hasan Ali dan Tantawi dalam hal2 larangan PAS menggunakan media perdana. Ingat arahan PAS Pusat melalui SU Agung yang melarang pemimpin PAS menggunakan blog dan media UMNO atas isu UG? Tak sampai 2 hari, Hasan Ali jemput blogger UMNO. Bila dilawan, Khalid Samad yang kena gantung.

Tapi itu dulu. Sebelum Hadi Awang dilanggar. Cabut Hadi Awang, 80% masalah PAS settle. Tinggal sikit jer lagi. Wallahualam.

[4]
Seterusnya pecahan tajuk Penerangan PAS halang. Ini adalah sesuatu yang lebih berat. Benar atau tidak adalah isu PAS. Tapi isu rakyat ialah suasana pertikaian ke atas Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai Penerangan melalui pimpinan PAS sendiri boleh membantutkan harapan rakyat mendapatkan suasana politik baru untuk Malaysia.

PAS adalah antara kenderaan yang ditumpang oleh rakyat bagi tujuan maksud mendapatkan politik atau Malaysia Baru.

[5]
Jadi, gua berpendapat, PAS perlu mengasingkan isu Dr Che Rosli kepada 3 tajuk. Dan diselesaikan mengikut 3 tajuk.

 1. Hujah sains.
 2. Penggunaan media perdana.
 3. Tuduhan terhadap penerangan PAS.  Addin

  Posted: 28 Aug 2011 11:26 AM PDT

  Addin


  Panas!! Dakwaan Chegubard Benar, SPRM Siasat Pengurus Hingga 3 Pagi Berkaitan Cincin Rosmah

  Posted: 28 Aug 2011 07:00 AM PDT

  Pemimpin PKR Badrul Hisham Shahrin telah menggugurkan bom dalam pos terbaru blog beliau. Pegawai-pegawai SPRM telah pergi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan menemubual seseorang, A, Krishnan, yang namanya telah muncul di paparan gambar pangkalan data Kastam yang menunjukkan pembelian cincin berlian RM24.4 juta yang didakwa sebagai dibeli oleh Wanita Pertama itu. Walaubagaimanapun, adalah tidak jelas mengapa SPRM menemubual Pengurus Operasi itu, sama ada untuk mengetahui siapa yang membongkar cerita urus niaga atau untuk menyiasat jika cincin itu memang telah dipesan oleh Rosmah dan mengapa cukai tidak dikenakan ke atasnya.

  "Saya mendapat tahu dari sumber-sumber saya bahawa berikutan laporan saya, pegawai-pegawai SPRM pergi ke KLIA untuk menyiasat perkara itu. Mereka telah menahan A Krishnan selama berjam-jam sebelum melepaskan beliau pada pukul 3 pagi" kata Badrul dalam blognya (skrol ke bawah). "Laporan saya mestilah tepat, jika tidak, mengapa pegawai-pegawai SPRM mahu menyiasat perkara itu di KLIA dan membawa masuk pegawai itu untuk disoal siasat?"

  Wujudkan penipuan yang baru

  Badrul juga menegaskan bahawa beliau akan terus mendedahkan maklumat lanjut dan apabila sudah tepat pada masanya, akan ada usaha-usaha oleh pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menutup skandal tersebut.

  "Saya bukan hendak angkuh dengan mengatakan 'samanlah saya' tetapi jika ia berlaku, saya akan melihat ia sebagai peluang untuk mendedahkan lebih banyak lagi perihal barang kemas yang mahal Rosmah," tulis Badrul.

  Walaupun cantik, cincin berlian yang indah yang diimport dari sebuah kedai yang berpangkalan di New York-tukang emas Jacob & Co telah juga membawa longgokan skandal dan imej buruk untuk Rosmah dan Najib.

  Wanita berusia 60 tahun itu, yang Badrul yang sebut sebagai 'Imelda' Rosmah kerana menyerlahkan kecintaannya kepada barang-barang mewah, telah mengelak persoalan sama ada cincin itu kepunyaannya. Najib, pada hujung minggu lepas telah menafikan isterinya dan keluarganya mempunyai apa-apa kaitan dengan cincin tersebut.

  Tetapi ramai rakyat Malaysia percaya bahawa beliau mencipta penipuan baru untuk menutup penipuan lama. Pada hujung minggu lepas, orang kuat beliau meminta akhbar Kompas memohon maaf kepada Najib atas cincin itu. Kompas pada 4 Ogos telah melaporkan cincin itu sebagai milik Rosmah dan juga melaporkan bahawa Maira Nazarbayey, ibu Kazakh, menantu Najib mempunyai hubungan dengan mafia Rusia.

  Media kerajaan Malaysia, dengan segara mengambil kesempatan menyiarkan permohonan maaf akhbar itu justeru memberi gambaran bahawa laporan berita itu adalah fitnah. Namun Kompas tidak pernah mengeluarkan apa-apa permohonan maaf secara rasmi dan tidak pernah menarik balik laporan Ogos 4 itu.

  Editor dan Reporter Kanan akhbar tersebut yang sebenarnya meminta maaf apabila mereka diterbangkan dari Jakarta untuk menemu bual Najib yang jarang dilakukan beliau. Adalah dipercayai bahawa mereka kesal disebabkan rasa malu terhadap Najib dan keluarganya dan tidak pula menyatakan bahawa laporan mengenai cincin itu palsu begitu juga mengenai Maira.

  Ini bukan kali pertama Najib dan Rosmah telah terperangkap dalam situasi sedemikian, dan mengakibatkan kehilangan kredibiliti mereka.

  Sejak semalam che'GuBard dihubungi ramai wartawan dan teman khususnya apabila media arus perdana digunakan untuk 'menyerang' che'GuBard dalam isu pendedahan berlian bernilai RM24.45 juta yang dikaitkan dengan Rosmah Mansor.

  Che'GuBard dituntut mohon maaf dan dituduh diam dan gagal menjawab apabila kononya didedahkan menipu. Persoalan penting ialah adakah media arus perdana berani mengeluarkan kenyataan che'GuBard mengenai perkara ini.

  Sudah hampir sebulan pendedahan mengenai wujud satu kemasukan berlian bernilai RM24.45 j terkait nama 'Imelda' Rosmah. Sejak itu dia diam dan membisu cuma 'pengampu-pengampu' dia yang sibuk bertungkus lumus menjawab. Cuma sekali dia menjawab itupun hanya menuduh ia fitnah tanpa sebarang penjelasan.

  Menarik perlu diperhatikan di sini. Mulanya pengampu Imelda mengatakan bukti tersebut palsu dan akhirnya sudah tidak boleh menyangkal setelah SPRM mengesahkan dokumen tersebut maka muncul pula borang kastam kedua kononya belian itu dibawa keluar 4 hari selepas itu. Kononya belian itu untuk satu pameran berlian yang diadakan secara sulit, di tempat yang sulit dengan tetamu-tetamu yang sulit. Semua yang sulit itu sedang diusahakan dan disusun skripnya.

  Mungkin gagal menyusun skrip pameran sulit maka seorang lagi pengampu muncul dan mengatakan belian tersebut bukan milik Rosmah tetapi milik besannya. Jadi mana yang betul sebenarnya.

  Klik bahan - bahan di bawah untuk membaca mengenainya.

  * Pendedahan antara bukti yang diperolehi "gambar screen komputer kastam" yang mengandungi maklumat kemasukan belian bernilai RM24.45 j. Nilai ini saya sebut dari awal dalam RM bukan USD cuma mungkin ada blogger terkeliru dan menukarnya dalam USD. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/imelda-rosmah-dan-cincin-nilai-rm244.html sebaik sahaja bukti ini disiarkan pengampu - pengampu Imelda terus mengatakan ia gambar photoshop palsu.

  * Tidak kurang juga yang konon cabar kalau berani che'GuBard tampil buat laporan SPRM. maka pada 13 Jul. che'GuBard bersama teman-teman SAMM Pulau Pinang bersama juga wakil Dewan Pemuda PAS dan AMK P.Pinang hadir ke SPRM P.Pinang untuk membuat laporan SPRM dengan menyerahkan juga bberapa bukti yang masih belum disiarkan. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/samm-tampil-buat-laporan-sprm-isu.html

  * Ketika membuat carian mengenai barang-barang kemas Imelda Rosmah terjumpa pula gambar Rosmah Mansor yang sedang menggayakan gelang tangan yang sememangnya dari Jacob & co yang merupakan syarikat pengeluar belian RM24.45j tersebut. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/imelda-rosmah-memang-penggemar-jacob-co.html ini menguatkan hujah bahawa Imelda Rosmah memang peminat barangan Jacob & co.

  * Pengampu makin hilang punca dan menyerang yang kononya tidak masuk akal belian bernilai RM24.45 j wujud. Posting ini hanya untuk buktikan bahawa belian lebih mahal juga wujud dalam dunia yang mana manusia rakus mengejar kemewahan ini. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/masuk-akal-atau-tidak-cincin-bernilai.html

  * SPRm tidak boleh berdolak dalih perlu tampil untuk nyatakan pendirian mengenai kewujudan belian ini. Klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/sprm-kena-muncul-menyatakan-pendirian.html posting ini membuktikan bahawa sememangnya beberapa hari sebelum belian ini masuk ke Malaysia, Rosmah dan suaminya Najib baru sahaja pulang dari New York untuk lawatan ke sana.

  * Sah bukan dipalsukan bukti tersebut kerana SPRM telah menyerbu KLIA dan menurut sumber kami di sana A.Krishnan (yang tidak bersalah) diambil dari petang hingga subuh. Siasatan SPRM pula tumpu kepada bagaimana cukai boleh kosong. nampak sangat SPRM tidak buat kerja rumah. Najib pada belanjawan yang lepas sememangnya telah menghapuskan cukai perbagai perkara seperti pakaian, perhiasan dan seumpamanya. Kini baru rakyat sedar bahawa pemasuhan cukai itu mungkin ada kena mengena dengan perangai Imelda Rosmah yang akan bawa masuk perbagai barang hiasan mewah. Sistem kastam juga telah 'diganggu' selama tiga jam. http://chegubard.blogspot.com/2011/07/sistem-kastam-down-3-jam-semalam-dan.html dalam posting ini juga dinyatakan rupanya gelang Rosmah yang dibeli dari Jacob & co itu bernilai RM1.6 juta (paling murah) berdasarkan respon email Jacob & co sendiri yang di qoute dari sebuah laman portal klik http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/14/41834/ juga http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/13/now-rosmahs-diamond-bangles/

  * Pengampu panik bukti tersebut bukan palsu dan ternyata benar belian RM24.45 j masuk dan ada terkait Rosmah di dalam dokumen tersebut maka mereka masuk fasa baru dalam mengampu berkenaan isu ini. maka muncul borang kedua kononya belian itu dibawa keluar dari Malaysia ke Singapura pula selepas 4 hari di Malaysia. Konon belian itu untuk pameran di tempat rumah VVIP rahsia dengan tetamuVVIP rahsia. Semua sedang bertungkus lumus menyiapkan skrip. Namun borang kastam kedua itu banyak kelemahan klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/usaha-terdesak-untuk-lindungi-imelda.html

  * Tiba - tiba jumlah pelayar blog ini meningkat mendadak, jumlah komen juga meningkat. Hampir semua komen diluluskan kecuali yang mencarut dan lucah melampau. ternyata pengampu Umno terpaksa bertungkus lumus menjawab. kebanyakan komen dari IP yang sama termasuk yang mencarut kemudian hantar pula hadis nabi. Ini pula posting yang menyatakan komen seorang orang lama dalam Kastam mengenai kewujudan pembelaan kononya barang tersebut untuk pameran klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/maklumat-dari-orang-kastam-edyess.html

  * terbaru mereka guna media perdana termasuk Buliten Utama TV3 untuk menyerang che'GuBard. Kenyataan Anuar Shaari yang lagaknya umpama setiausaha sulit 'FLOM' menyatakan kononya berlian itu bukan milik Imelda Rosmah sebaliknya milik besannya. Ini menjadikan rakyat tertawa dengan semua hujah mengampu bela Imelda Rosmah dan lebih sedih dan marah dalam kesempitan hidup seharian.

  Persoalanya mula - mula tuduh pendedahan palsu, kemudian tuduh pula untuk pameran dan terbaru mengakui bukan sahaja berlian itu wujud masuk tetapi pusing cakap pula kata kononya berlian itu milik besannya tetapi Imelda Rosmah tetap diam.

  Ada pula geng pengampu Imelda yang tuduh kononya komplot serangan ini ada kaitan dengan Khairy Jamaluddin jawapanya ialah ia tidak ada kena mengena. Kalau mereka ada masalah antara mereka pun che'GuBard tak minat campur. 

  Ingat che'Gubard tidak menuduh sesiapa tetapi kewujudan borang kemasukan berlian bernilai tinggi itu dan tertera dengan jelas nama orang yang menyamar wanita pertama negara ketika rakyat susah dihimpit kenaikan kos hidup perlu diperjelaskan. Dia bukan pegawai kastam, dia bukan pegawai syarikat penghantaran dan adakah dia membuat kerja 'part time' sebagai penganjur pameran ? Adakah sesuai dengan imejnya yang menyamar sebagai wanita pertama dan membuat kerja part time ?

  Ada beberapa pengampu yang kononya sejak minggu lepas mendendangkan yang che'GuBard akan disaman, tetapi yang lucunya bukan disaman oleh Imelda Rosmah tetapi oleh syarikat yahudi Jacob & co.

  Tidak ada keperluan untuk che'GuBard mohon maaf. che'GuBard tidak ada kena mengena dengan permohonan maaf KOMPAS atau Pengarah Komunikasi PKR. Sebaliknya imelda Rosmah yang seharusnya tampil untuk menjelaskan duduk perkara sebenar.

  Kepada pengampu - pengampu lebih baik kamu semua diam dan nasihat Rosmah untuk jawab kerana lagi banyak pengampu ini jawab makin berbelit isu berlian ini. Cubaan kamu semua mengampu sebenarnya meletakkan Imelda Rosmah dalam keadaan lebih sukar. 

  Sila baca artikel Chegubard di sini, sini, dan sini.

  (Video) Perbandingan Kelajuan Kereta F1 Dan GT

  Posted: 28 Aug 2011 05:00 AM PDT

  Kalau kita melihat acara kejuaraan F1 mahupun GT di televisyen, kita pasti setuju dua kereta ini sama-sama cepat, tapi apakah mereka memiliki kecepatan yang sama? Tentu tidak, F1 secara teknik jelas lebih cepat, tapi kita mungkin selama ini tidak menyedari betapa jauh perbezaan kecepatan antara keduanya setelah melihat Video berikut ini.
  Panas!! Kerajaan BN Hina Mahkamah

  Posted: 28 Aug 2011 02:46 AM PDT

  Walaupun Mahkamah sudah mengiktiraf sebagai hak pemilikan tanah adat (NCR) secara sah, namun malangnya kerajaan Barisan Nasional masih berdegil dan langsung tidak mengendahkan keputusan Mahkamah; malah bertindak lebih ganas dan memberi tekanan yang cukup berat untuk ditanggung oleh semua pemilik tanah adat terbabit.   Aktivis Masyarakat, Galus Ahtoi yang sentiasa mengikuti perkembangan mengenai pembicaraan kes tanah adat yang sering menjadi mangsa rampasan oleh pihak yang bernafsu serakah, tamak dan rakus; menjelaskan bahawa kelmarin (26 Ogos 2011), Hakim Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu, Datuk Rahman Sebli telah memberikan kemenangan kepada para pemilik tanah adat (NCR), orang asal khususnya; penduduk kampung Lakang Paitan, Beluran dalam kes pembicaraan tersebut.

  Galus yang menghubungi Sabahkini.Net Wilayah Sandakan kelmarin antara lain menjelaskan Pejabat Pemungut Hasil Tanah (PPHT) Beluran telah mengakui bahawa penduduk Kampung Lakang mempunyai hak melalui Tanah Adat (NCR) tetapi kemudian 'Diterbalikkan' atau diputar belitkan oleh keputusan Pengarah Tanah dan Ukur dengan menggunakan Seksyen 42, Ordinan Tanah Sabah Bab 68.

  Justeru itu sebuah syarikat yang terbabit dalam pencerobohan tanah tersebut kemudiannya masuk ke kampung dan memusnahkan tanah adat kepunyaan penduduk-penduduk kampung tersebut.

  "Saya bagi pihak pemilik tanah adat yang menjadi mangsa rampasan oleh lanun-lanun darat mengucapkan jutaan terima kasih kepada Datuk Kong Hong Ming yang sentiasa bersama-sama berjuang habis-habisan untuk membela nasib penduduk kampung dalam menegakkan keadilan untuk mengembalikan hak-hak kepada pemilik asal tanah tanah tersebut tersebut," tambah Galus.

  Sebagai anak watan Sabah, kata Galus, mangsa terbabit telah bersumpah dengan darah binatang yang dikorbankan bahawa mereka tidak akan mengundi calon Barisan Nasional (BN) pada pilihanraya umum ke 13 nanti, kerana wakil rakyat yang ada sekarang jelas bersekongkol dengan orang-orang Semenanjung untuk membolot semua harta dan hak rakyat Sabah terutama sekali di kawasan Beluran, khususnya tanah-tanah adat," jelas Galus lagi.
  Sabahkini


  Muammar Gaddafi Melarikan Diri Ke Zimbabwe

  Posted: 27 Aug 2011 11:09 PM PDT

  Muammar Khadafy telah melarikan diri dari Libya ke Zimbabwe dengan menggunakan sebuah jet yang disediakan oleh Presiden Zimbabwe Robert Mugabe saat pasukan pemberontak bergerak menuju wilayah asal pemimpin Libya yang digulingkan dari kekuasaannya ini. Lawan politik Mugabe mengklaim mata-mata mereka melihat kedatangan Khadafy di Zimbabwe dengan menumpangi pesawat Angkatan Udara Zimbawe Rabu (24/8/2011) pagi. 


  "Tidak diragukan lagi Khadafy merupakan tamu khusus Mugabe," kata juru bicara Gerakan Perubahan Demokrasi oposisi kepada harian The Sun.  

  Apabila meninggalkan Libya, Khadafy diperkirakan bertolak dari pangkalan udara dari wilayah asalnya di kota Sirte yang telah dibombardir oleh pesawat pasukan Pakta Pertahanan Atlantik Utara, NATO, dalam beberapa hari terakhir. 

  Bunker persembunyian Khadafy di kota pesisir tersebut telah dihancurkan dengan hujan rudal rudal yang dimuntahkan oleh beberapa jet Tornado Inggris, Jumat (26/8/2011)/kompas

  shalehudin

  Posted: 28 Aug 2011 11:04 AM PDT

  shalehudin


  Dah la jahil, khianat pulak tue...

  Posted: 28 Aug 2011 09:13 AM PDT

  Khianat: Wajah Nik Aziz diconteng salib

  Harakahdaily
  KUALA LUMPUR, 28 Ogos: Sekurang-kurangnya tiga kain rentang PAS yang digantung sebagai mengalukan kehadiran bulan Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidil Fitri di sekitar Shah Alam diconteng pihak tidak bertanggungjawab.

  Malah lebih teruk dari itu, beberapa wajah pemimpin PAS pada kain rentang itu diconteng dengan tanda salib.

  Kejadian tersebut dikesan sejak semalam di sekitar kawasan Seksyen 23, Shah Alam.

  Antara yang menjadi mangsa perbuatan khianat tersebut adalah wajah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Abdul Samad yang diconteng dengan dakwat merah.

  Menurut seorang penduduk yang memaklumkan kejadian itu kepada Harakahdaily, beliau berkata perbuatan khianat dan tak berakhlak tersebut dipercayai dilakukan semasa waktu berbuka puasa dan waktu ramai orang berada di masjid dan surau utk qiamullail.

  "Sebelum kejadian ini sudah 4 kali kain-kain rentang sambut Ramadan yang jumlahnya 12 bidang kesemuanya telah dipotong pada waktu yg sama,' katanya yang tidak mahu namanya disiarkan.

  Kejadian itu dipercayai ada kaitan dengan tindakan pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama awal Ogos lalu yang kini hangat diperdebatkan semua pihak.

  Berhubung isu itu, PAS menyatakan pendirian mereka agar Jais membuat pendakwaan jika mempunyai bukti wujud usaha mengkristiankan orang Islam.

  Sementara itu, Khalid ketika dihubungi Harakahdaily melahirkan rasa kesal dengan tindakan "puak-puak jahat" tersebut.

  "Ini kerja orang yang tidak ada akhlak. Saya tidak mahu kata Umno yang buat tetapi rakyat tahu siapa yang buat ini dan dapat menilai sendiri," katanya.

  Menurutnya lagi, PAS tidak pernah membuat perkara serupa kepada mana-mana pihak walaupun tidak berpuas hati terhadap satu-satu isu.

  "Conteng salib itu seperti tuduh orang jadi Kristian lah. Ini bukan benda ringan, tetapi dah mereka jahil nak buat macam mana," katanya yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.

  Ditanya sama ada beliau akan membuat laporan polis, beliau bagaimanapun tidak akan berbuat demikian dan hanya berdoa kepada Allah agar pihak yang bertanggungjawab diberikan hidayah.

  Jom kita tilik kepala Najib sat...

  Posted: 28 Aug 2011 08:06 AM PDT

  'Membaca' Najib menjelang PRU13

  Oleh ZAMSHA

  AWAS! Ketika semakin ramai yang beranggapan PM Najib Razak kian lemah dan tertekan, beliau sebenarnya sedang menyusun strategi ampuh bagi membolehkan tangannya terus bergayut di dahan kuasa selepas pilihan raya umum (PRU) ke-13 nanti.

  Najib tentunya tidak mahu menyalin nasib yang menimpa Khir Toyo; daripada seorang Menteri Besar yang paling bergaya bertukar status 360 darjah, menjadi Ketua Pembangkang dan kini hanya menjadi Adun biasa.

  Pembedahan lutut yang sedang dijalaninya sekarang ini di Hospital Kuala Lumpur (ketika rencana ini sedang ditulis) merupakan satu isyarat jelas. Beliau akan kembali ke tengah padang politik tanah air dengan lutut yang lebih bertenaga untuk "menendang" sesiapa sahaja yang difikirkan wajar oleh beliau untuk ditendang.

  Semua pihak harus berawas dan pesanan ini tidak terkecuali ditujukan kepada orang nombor dua; Muhyiddin Yassin. Segera ikrar dan zahirkan setia, atau hanya menghitung masa untuk menjadi tokoh terbuang seperti yang pernah menimpa Timbalan Perdana Menteri @ Timbalan Presiden Umno sebelum ini seperti Musa Hitam, Ghafar Baba dan Anwar Ibrahim.

  Percayalah dengan lutut yang lebih bertenaga, Najib bukan sahaja boleh mengambil sepakan penalti dalam acara futsal tetapi beliau juga mampu memanfaatkan untuk kepentingan politik beliau. Najib akan bergerak lebih selesa untuk merancang strategi politiknya.

  Harus diingat Najib bukanlah begitu naïf untuk disingkir sesuka hati. Najib sudah mula mengorak langkah. Dua buah negeri paling utara iaitu Perlis dan Kedah sudah dikunjungi Najib dalam gerak awal beliau untuk memukul gendang pilihan raya umum.

  Bagi memudahkan pergerakan menjelajah ke seluruh negara untuk mencari sokongan di peringkat akar umbi, Najib sekali memerlukan lutut yang sihat bagi melancarkan kembara politiknya.

  Tradisi menjelajah ke seluruh negara oleh Perdana Menteri @ Presiden Umno sebelum ini bagi meninjau sokongan rakyat sebelum PRU dijelmakan diteruskan oleh Najib dengan penuh semangat dan iltizam.

  Sepasang lutut yang sihat akan memudahkan segala-galanya. Lawatan ke negeri-negeri ini juga dikira sebagai acara pusingan akhir sebelum beliau mengumumkan tarikh pembubaran Parlimen.

  Cakap-cakap umum pergeseran fikrah antara Najib dan timbalannya merupakan satu perkara yang tidak boleh diremehkan begitu sahaja. Pergeseran itu mungkin ada benarnya dan mungkin juga sebuah lagi filem pendek yang diarahkan oleh Najib dan dilakonkan sendiri oleh beliau dan timbalannya.

  Gagasan 1-Malaysia yang dibawa Najib didakwa oleh banyak orang cuba diperkecilkan oleh Muhyiddin yang khabarnya lebih mendahulukan Melayu. Atau, mungkinkah imej yang sedang disarung Muhyiddin sekarang merupakan persefahaman belakang tabir antara Najib dengan Muhyidin bagi menjamin undi Melayu tetap di karung Barisan Nasional? Percaturannya kira-kira begini.

  Najib akan ditempa sebagai pembela nasib semua bangsa bagi menjamin undi kaum bukan Melayu tetap berpihak kepada BN.

  Sementara Muhyiddin sengaja dibiarkan berwatak ultra Melayu bagi memastikan undi Melayu tidak lari dan terus bertompok pada BN.

  Baju yang sama juga sedang disarung oleh Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi yang dilihat cenderung kepada perjuangan para pelajar dalam beberapa isu kontroversi yang melibatkan pelajar. Bukanlah satu perkara yang mustahil apabila watakwatak seperti dimainkan oleh Saifuddin sengaja dicipta Umno dan BN bagi memperlihatkan kepada masyarakat umum dan bakal pengundi khususnya, betapa masih berbaki pemimpin Umno BN yang terus menyanjung ideaidea yang diperjuangkan rakyat.

  Sikap Saifudin amat kontra sifatnya dengan Menteri Pengajian Tinggi, Khaled Nordin. Maka di sini, sewajarnya tidak ada manamana pihak yang terperangkap dengan permainan licik mereka ini.

  Dalam kes Saifuddin misalnya, tanpa restu pimpinan tertinggi, dalam parti yang tidak begitu tinggi darjah demokrasinya seperti Umno, sudah lama rasanya beliau akan berhadapan dengan Lembaga Tatatertib jika dilihat seseorang itu berkayuh menongkah arus. Begitu jugalah dengan idea yang berbeza yang cuba ditonjolkan oleh Muhyiddin.

  Terbaharu, sekarang ini boleh dilihat di mana-mana sahaja bergayut kain rentang yang meminta warga asing mendaftar dalam satu kempen yang diberikan nama sebagai pemutihan. Hampir pada setiap simpang dan lokasi strategik digayut kain rentang tersebut. Yang berwarna kuning pun ada.

  Sekali lagi program yang digerakkan secara besar-besaran ini menuntut semua pihak untuk berfikir. Apakah ada cerita lain yang sedang bersarang dalam fikiran para pemimpin Umno dan BN sewaktu menganjurkan gerakan proses pemutihan yang berskala besar-besaran ini?

  Satu persoalan yang memerlukan satu jawapan yang jujur, mengapakah gerakan pemutihan ini dilaksanakan sekarang ketika saat PRU ke- 13 semakin hampir? Lebih menimbulkan tanda tanya, ialah kewujudan perkataan "pendaftaran pemutihan secara biometrik" pada kain rentang tersebut.

  Apakah perkataan biometrik yang terpampang pada kain rentang pemutihan itu sama atau mempunyai hubung kait dengan perkataan "biometrik" yang mahu dilaksanakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada pilihanraya akan datang?

  Apakah kemunculan perkataan "biometrik" di dua tempat yang berbeza hanyalah satu kebetulan atau memang ada perencanaan baharu yang tidak diketahui umum? Segalanya mungkin ya, dan mungkin tidak.

  Segala kemungkinan yang menjadi persoalan itu tidak mustahil benar-benar berlaku dan ceritanya seakan beriringan dengan operasi pemindahan pengundi termasuk pendatang tanpa izin yang berlaku di Selangor sebagaimana didedahkan Harakah satu ketika dahulu.

  Najib tanpa segan-silu kelihatan beriya-iya untuk menawan negeri yang mempunyai lubuk kekayaan, iaitu Selangor dengan apa cara sekalipun.

  Negeri itu mempunyai segalagalanya yang membuatkan ramai saudagar-saudagar kroni yang sering meleleh air liur setiap kali bermimpi di waktu malam.

  Salah satu cara yang mudah ialah dengan mewujudkan satu "perjanjian persefahaman" dengan pihak yang dipertanggungjawab menguruskan hal ehwal pilihan raya.

  Semua ini barangkali sudah disimpan dalam poket para pemimpin parti-parti dalam Pakatan Rakyat. Hal ini perlu diberikan perhatian serius dan ditangani dengan bijak.

  Jika tidak sejarah pemerintahan Terengganu selama hanya satu penggal cerah berulang semula di Selangor. Benar Umno dan BN sekarang ini bukanlah berada di posisi yang paling kuat untuk mempertahankan kerusi dan kedudukan mereka.

  Namun ini tidak bermakna mereka hanya berpeluk tubuh menyerahkan diri pada ketentuan takdir. Najib sendiri pernah mengungkapkan tekadnya bagi merampas semula Selangor dengan apa cara sekalipun.

  Jika di Terengganu mereka tergiur dengan minyak yang melimpah ruah, maka di Selangor gunung emas yang menjulang tinggi sentiasa menyebabkan tidur mereka asyik terjaga.

  Usaha perlu dilakukan oleh Pakatan Rakyat bagi mempertahankan Kelantan, Selangor, Pulau Pinang, dan Kedah pada pilihan raya akan datang.

  Benar kata orang mempertahankan kemenangan merupakan satu tugas yang jauh lebih sukar daripada mendapatkannya.

  Pakatan Rakyat juga perlu bersiap siaga bagi merampas semula Perak dan Terengganu.

  Usaha yang berlipat kali ganda untuk mendapatkan Pahang, Perlis, Johor, Negeri Sembilan, Melaka dan Sabah perlu diatur dengan teliti dan penuh bijaksana.

  Negeri tentunya berada dalam senarai paling atas berbanding negeri-negeri lain yang kelihatan masih liat tetapi tidak mustahil untuk dilenturkan.

  Jika strategi ini berjaya diurus dengan baik, maka tidak mustahil Putrajaya akan berada dalam genggaman Pakatan Rakyat. Mood rakyat sebagaimana yang diterjemahkan pada 9 Julai seharusnya sentiasa dipupuk dan dikekalkan. Ajak lebih ramai orang-orang seperti Sasterawan Negara, A. Samaid Said menyertai gerakan seperti ini. Insyallah, Putrajaya semakin hampir.

  Negeri tentunya berada dalam senarai paling atas berbanding negeri-negeri lain yang kelihatan masih liat tetapi tidak mustahil untuk dilenturkan.

  Jika strategi ini berjaya diurus dengan baik, maka tidak mustahil Putrajaya akan berada dalam genggaman Pakatan Rakyat. Mood rakyat sebagaimana yang diterjemahkan pada 9 Julai seharusnya sentiasa dipupuk dan dikekalkan. Ajak lebih ramai orang-orang seperti Sasterawan Negara, A. Samaid Said menyertai gerakan seperti ini. Insyallah, Putrajaya semakin hampir.

  Arab Saudi raya Rabu?

  Posted: 28 Aug 2011 12:00 AM PDT

  Ahli falak Arab yakin raya Rabu

  BEBERAPA lelaki menunggu giliran untuk membeli juadah bersahur di sebuah gerai di Jeddah, semalam.Mahkamah Agung Riyadh arah lihat anak bulan petang 29 Ramadan

  JEDDAH: Mahkamah Agung Arab Saudi meminta umat Islam di negara itu untuk melihat anak bulan Syawal pada petang Isnin yang jatuh pada hari ke-29 Ramadan (29 Ogos) dan melaporkan perkara itu kepada mahkamah terdekat jika sesiapa melihat anak bulan sama ada dengan mata kasar atau bantuan teropong.
  Mahkamah mengarahkan mereka yang mahu melihat anak bulan terbabit menyertai jawatankuasa itu di setiap wilayah.

  Anak bulan tidak akan dilihat pada malam Isnin, 29 Ramadan, justeru Aidilfitri tidak akan disambut Selasa ini. - Majed Abu Zahra, Pengerusi Persatuan Astronomi Arab Saudi

  Tamatnya berpuasa dan Hari Raya Aidilfitri diputuskan dengan melihat anak bulan Syawal.

  Bagaimanapun, pakar kaji bintang yang berselisih pendapat berhubung permulaan bulan suci Ramadan berdasarkan pengiraan astronomi, berdebat sekali lagi mengenai permulaan Syawal.

  Mereka kini berhujah sama ada Aidilfitri, yang menandakan tamatnya bulan Ramadan, jatuh sama ada Selasa atau Rabu. Kontroversi berhubung permulaan Ramadan juga mencetuskan perdebatan.

  Persatuan Astronomi Arab Saudi menjangka Ramadan berlanjutan selama 30 hari tahun ini dan dalam kes itu, ia akan berakhir pada Selasa, 30 Ogos, dengan lebaran jatuh pada Rabu, 31 Ogos. Persatuan itu berkata anak bulan tidak akan dilihat pada malam Isnin, 29 Ramadan, justeru Aidilfitri tidak akan disambut Selasa ini.
  Pengerusi persatuan itu, Majed Abu Zahra berkata anak bulan pada Isnin, 29 Ogos, akan kelihatan sebelum matahari terbenam, justeru tiada sesiapa dapat melihatnya.

  Beliau menjelaskan pada hari berkenaan, bulan akan bertukar gerhana di semua bahagian pentadbiran kerajaan sebelum matahari terbenam sekurang-kurangnya tiga hingga enam minit justeru menjadikannya mustahil untuk melihat anak bulan terbabit.

  Katanya pada malam Selasa, 30 Ogos, bulan dapat dilihat dengan jelas tanpa bantuan teleskop sekali gus memberi petunjuk Aidilfitri akan jatuh pada hari berikutnya, Rabu, 31 Ogos.

  Abu Zahra berkata ada dua pilihan yang diambil pihak berkuasa Arab Saudi iaitu pertama menjadikan Selasa, 30 Ogos hari pertama Aidilfitri dengan penduduk berpuasa selama 29 hari menurut kiraan astronomi.

  Kedua, menjadikan Rabu, 31 Ogos, hari pertama lebaran ketika bulan dapat dilihat dengan mata kasar pada malam Selasa. – Agensi

  Jangan dihalang orang lain yang nak tolong orang

  Posted: 27 Aug 2011 11:00 PM PDT

  Anwar: Jangan halang kaum lain jika bantu umat Islam

  Oleh Yow Hong Chieh
  PETALING JAYA, 27 Ogos — Umat Islam tidak harus menghalang kaum lain daripada menghulurkan bantuan kepada Muslim yang miskin kerana menjadi kewajiban kepada semua bagi membantu mereka yang memerlukan bantuan, kata Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

  "Kita tidak harus menghalang mereka... sesiapa sahaja, mana-mana kaum, mana-mana agama daripada menjalankan atau mengambil inisiatif untuk membantu sesiapa," kata beliau kepada pemberita di ibu pejabat PKR di sini hari ini.

  Gereja minta agar mereka diberi kebebasan untuk membantu golongan miskin tanpa mengira kaum, di sebalik dakwaan bahawa masyarakat Kristian berusaha untuk menukar agama umat Islam menerusi kerja-kerja kebajikan.- TMI

  Tak baik tau Raja Petra tuduh orang camni... kahkahkah...

  Posted: 27 Aug 2011 09:00 PM PDT

  Gani Patail nafi dakwaan RPK disogok Ho Hup baiki rumah isteri


  KUALA LUMPUR, 27 Ogos — Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail (gambar)menafikan dakwaan Raja Petra Kamarudin bahawa beliau disogok oleh bekas timbalan pengerusi eksekutif Ho Hup Bhd, Datuk Vincent Lye, atas sokonganya dalam pertikaian lembaga pengarah syarikat tersebut.

  Dalam tulisan menerusi blognyaMalaysia Today pada 23 Ogos lalu, Raja Petra mendakwa bahawa Lye telah memberi sogokan kepada Gani dan menggunakan dana Ho Hup untuk membayar kerja-kerja pengubahsuaian rumah isteri kedua ketua pendakwa raya itu di Negeri Sembilan.

  Dalam respons pertama berhubung dakwaan Raja Petra, Gani memberitahu The Malaysian Insider, beliau tidak pernah menerima sebarang wang daripada syarikat pembinaan tersebut.

  "Saya tidak menerima satu sen pun daripada Ho Hup. Saya ada satu peraturan, saya tidak ambil duit," katanya.

  Ketika ditanya sama ada beliau memiliki rumah di Seremban, Gani berkata: "Saya tiada rumah di Seremban ataupun di mana-mana di Negeri Sembilan."

  "Saya tidak tahu apa nak kata. Semua ini berlaku pada 2009 tetapi kes itu dibawa sejak 2010, jadi tidak masuk akal," kata beliau merujuk kepada kes yang difailkan ke atas Datuk TC Low.

  Raja Petra mendakwa Peguam Negara telah menggunakan pengaruhnya bagi pihak Lye untuk mendakwa Low di mahkamah tahun ini berhubung isu pendedahan kepentingannya dalam syarikat tersebut.

  Editor Malaysia Today itu juga menyiarkan foto di blognya invois-invois yang dijana daripada komputer, bertarikh 13 Julai 2009, daripada sebuah syarikat di Petaling Jaya kepada Ho Hup berkaitan kerja-kerja pemasangan lampu atas nama "AG's Bangalow at Seremban 2 — Sri Carcosa", satu invois tulisan tangan juga bertarikh 13 Julai kepada Lye untuk kerja-kerja pengubahsaian bagi Sri Carcosa di Seremban 2, baucar daripada Ho Hup bertarikh 12 Ogos bagi kerja-kerja yang telah dijalankan bagi rumah "AG Tan Sri Ghani Patail Bangalow at Seremban 2 — Sri Carcosa" bernilai RM18,000 dan satu cek RM18,000 yang dikeluarkan kepada pihak yang menjalankan kerja-kerja pengubahsaian.

  Lye dan Low yang masing-masing mempunyai pegangan 28 dan 26 peratus ketika itu terlibat dalam pertikaian menguasai lembaga pengarah Ho Hup.

  Bagaimanapun Lye telah diundi keluar pada mesyuarat tergempar Ho Hup pada Mac ini.

  Pada Mei lalu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah membersihkan Gani daripada tuduhan rasuah berkaitan dengan urusan menunaikan haji tahun lalu.

  Amacam, ada berani ka?

  Posted: 27 Aug 2011 07:00 PM PDT

  Kes Liwat II – Buat Saja Macam Filem Tamil.

  Apabila DS Anwar memilih untuk membuat penyataan tanpa perlu bersumpah, maka gegak gempita puak UMPORNO mengatakan DS Anwar penakut. Bahkan Pendakwaraya sendiri berkata betapa teringinnya beliau nak bersoal jawab dengan DS Anwar Ibrahim.

  Puak-puak UMPORNO ini sebenarnya tidak pernah mempelajari sejarah dan saya tabik spring kepada DS Anwar Ibrahim kerana mengkaji sejarah. Nelson Mandela terlebih dahulu bertindak seperti DS Anwar semasa perbicaraan dizaman apartheid. Ini bukan kerana Nelson Mandela pengecut tetapi ia menghadapai perbicaraan yang tidak adil. Sama seperti Nelson Mandela, perbicaraan DS Anwar dari awal lagi sudah menampakkan kepincangannya tetapi hakim tetap meneruskan kes ini juga. Nasib baik DS Anwar memilih cara tersebut kerana jika kenyataan secara bersumpah dilakukan, akan timbul kembali ayat popular suatu masa dahulu "NOT RELEVAN".

  Kini apabila memasuki fasa DNA, sekali lagi puak UMPORNO mengatakan bahawa kenyataan saksi-saksi pembela yang mempertikaikan tentang kesahihan dan keabsahan DNA tersebut dianggap sebagai masaalah teknikal yang tidak perlu dititik beratkan.

  Jadi sebagai seorang manusia yang tidak mempunyai asas pengetahuan undang-undang (dalam erti kata bukan seorang peguam), saya ingin mencadangkan kepada pihak peguambela dan pendakwaraya bagaimana untuk memastikan kebenaran hujah masing-masing.

  Caranya mudah……

  Ambil sampel DNA dari sesiapa sahaja samada dipihak pendakwaraya atau peguambela. Biarkan ia terdedah selama sepertimana yang berlaku pada sampel yang diambil oleh Jude Parera. Kemudian ambil pakar berkecuali dari luar yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak (pendakwa dan pembela). Kita lihat keputusannya, kenyataan pakar Malaysia ke atau Pakar dari Australia yang boleh dipercayai….

  Kan senang……

  Idea ni pun aku dapat dari filem tamil yang aku tonton. Aku tak ingat tajuk dia… tapi cara itu boleh membuat pendakwaraya atau penguambela atau hakim sendiri terkedu….

  Apa macam berani buat tak???????????????

  Depa bukan pemintak sedekah...

  Posted: 27 Aug 2011 05:00 PM PDT

  Pemohon bantuan pejabat zakat bukan pengemis

  Oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin

  Minggu lepas saya dan beberapa orang sahabat pergi menemui salah seorang dari 12 individu yang dikaitkan dengan isu murtad baru-baru ini. Dia seorang janda yang mempunyai tiga orang anak.

  Usianya masih muda. Latar pendidikannya saya rasa 'amat sederhana'. Saya tidak pergi untuk mempersalahkannya kerana pergi ke gereja dan terjebak dalam usaha kristiansasi.

  Saya pergi untuk membolehkan dia merasakan bahawa masih ramai yang ingin mengambil berat tentangnya. Lebih penting lagi, saya pergi untuk mengetahui apakah yang membawa dia sehingga terpaksa meminta simpati dan bantuan hidup dari pihak gereja.

  Saya sedih mendengar ceritanya. Menurutnya, dirinya seorang janda yang ditinggalkan suami. Terpaksa menanggung hidup tiga orang anak. Dalam kesempitan hidup yang amat, diminta keluar dari rumah sewa dan tenat mencari sesuap nasi untuk diri dan anak-anak dia pergi merintih di pejabat zakat.

  Dia tidak dilayan. Bahkan pegawai bertugas dengan tegas memberitahunya peruntukan sudah habis. Rayuannya tidak diendahkan. Dia keluar berusaha lagi. Dia berjaya mendapatkan surat sokongan ahli politik.

  Kembali ke pejabat zakat membawa surat tersebut, terus sahaja dia mendapat peruntukan zakat. Peruntukan yang kononnya sudah habis sebelum itu, kembali ada untuknya.

  Dengan berbekalkan wang zakat itu dia berusaha survive. Dia juga pergi ke bahagian kebajikan masyarakat, juga tidak dilayan. Dia bekerja untuk meneruskan hidupnya yang sempit.

  Mesra dan sayang

  Di tempat kerja, melihatkan keadaannya yang susah dan miskin maka ada rakan sekerja yang beragama kristian mencadangkan untuk dia pergi ke suatu tempat yang mudah dan mesra dalam memberikan bantuan.

  Di situlah bermula hubungan dia dengan pihak gereja. Apa tidaknya, dia susah, kehidupan terhimpit dan anak-anak yang masih kecil memerlukan makanan dan perlindungan. Pihak gereja membantu keperluan hidupnya. Diberikan wang serta menziarahi keluarganya.

  Mereka tidak menjadikan dia peminta sedekah, tetapi mereka menggunakan pendekatan 'mesra dan sayang'.

  Hatinya terpaut dengan kehalusan budi. Walaupun saki baki akidahnya membantah untuk dia menukar agama, tetapi dia tidak dapat menafikan perasaan sayang dan terhutang budi kepada pihak gereja yang berjasa menyelamatkannya.

  Bagaimana mungkin untuk dia merasai kehebatan Islam di saat penganut yang seagama dengannya tidak memperdulikannya. Bahkan enggan membantunya. Bagaimana pula dia dapat melihat kesilapan pihak gereja secara lahiriahnya sedangkan ternyata merekalah menolongnya?

  Orang mungkin berfalsafah dan berceramah secara retorik, namun jiwa insani terpengaruhi dengan apa yang dia rasai. Sakit demam anak-anaknya pihak gereja yang mengambil berat.

  Makan-minum mereka, pihak gereja yang membiayai. Bahkan keperluan rumah juga diberikan satu persatu.

  Menurutnya, dia tidak menukar akidahnya, tetapi dia terus ke gereja membawa anak-anaknya. Anak-anaknya diterapkan ajaran Kristian oleh pihak gereja. Diajar nyanyian keagamaan dan nilai-nilai budi tertentu.

  Kekal keislaman

  Baginya, dilakukan semua itu untuk hidup. Rupanya ramai lagi yang senasib dengannya berada di bawah bantuan pihak gereja. Sebahagian mereka memang menukar agama kerana kecewa dengan sikap masyarakat Islam dan terpengaruh dengan budi pihak gereja.

  Menurutnya juga, tiada paksaan dari pihak gereja. Cumanya, pendekatan mereka amat mempengaruhi.

  Akhirnya, apabila pihak berkuasa agama mengetahui dia ke gereja, dia ditangkap untuk kali pertama dan beritanya disiarkan dalam akhbar. Menurutnya, sebaik sahaja ditangkap dan beritanya tersiar di media barulah pejabat zakat tergesa-gesa datang ke rumahnya. Begitu juga pihak kebajikan masyarakat.

  Dia memberitahu kepada pihak zakat bahawa dia ingin membuka taska. Mereka menyuruh dia mendapatkan rumah yang sesuai dan mereka akan bantu.

  Dia pun mendapatkan sebuah rumah yang mereka setujui yang agak besar dan sudah pasti sewanya agak tinggi. Malangnya, selepas dia menyewa rumah tersebut, selama tujuh bulan pihak zakat tidak menghulurkan bantuan kepadanya.

  Terkapai-kapai ketika itu. Pihak gereja jugalah yang datang dan melangsaikan kesempitannya untuk menjelaskan sewa rumah tersebut.

  Sehinggalah apabila timbul isu, pegawai zakat menghubungi dan meminta agar dia memaklumkan kepada pihak yang bertanya bahawa pegawai zakat memang ada datang.

  Ya, selepas itu memanglah pihak zakat memberikan satu jumlah bantuan yang agak besar kepadanya dengan 'tukaran' yang tidak dapat saya maklumkan di sini.

  Semasa pihak berkuasa agama membuat penyiasatan ke atas gereja berkenaan, dia berada dalam gereja berkenaan bersama dengan sejumlah orang Islam yang lain yang senasib dengannya.

  Walaupun, kali kedua media menyiarkan dia termasuk dalam senarai murtad dalam peristiwa itu, hakikatnya dia tidak murtad, cumanya ada di situ bersama dengan mereka yang senasib dengannya. Namun, menurutnya memang ada yang murtad.

  Alhamdulillah dia masih kekal dengan keislamannya. Semuanya itu kerana desakan hidup. Terus-terang dia sebut 'semua untuk wang kerana saya ingin membesarkan anak-anak saya.

  Semasa saya menziarahinya - tanpa notis awal - dia baru sahaja selesai menunaikan solat terawih.

  Menurut dia memang ramai lagi yang terpengaruh dengan usaha kristianisasi yang dilakukan. Mereka yang banyak terlibat terdiri dari kalangan ibu tunggal yang miskin, saudara baru muslim yang tidak dipedulikan, wanita yang mengandung tanpa suami, pesakit Aids dan juga muslim dari Sabah dan Sarawak yang dalam kesusahan.

  Apa yang hendak dipelikkan, begitulah tabiat agama yang merasakan mereka berkhidmat untuk Tuhan. Apa yang hendak pelik jika gereja mengajar ajaran Kristian kerana itu memang kerja gereja. Tak mungkin gereja hendak berdakwah kepada Islam.

  Namun yang pelik apabila ada negeri yang puluhan individu yang mempunyai PhD dan sarjana dalam pengajian Islam yang disahkan oleh kerajaan tetapi tidak dibenarkan mengajar Islam di masjid dan menyampaikan Islam kepada orang Islam.

  Salahkan gereja

  Jika kita ingin melepaskan diri, mudah sahaja, kita letakkan kesalahan ini kesemua di pihak gereja. Kita tuduh merekalah punca segalanya. Kemudian kita buat demonstrasi, kita bakar semangat orang awam untuk bangun menentang gereja yang melakukan aktiviti bantuan dan 'dakwah'.

  Adapun kita yang tidak membantu dan berdakwah ini, tidak perlulah disalahkan. Begitukah kita? Supaya orang dapat melupakan kesilapan kita, kita letakkan segala dosa ke atas orang lain semata.

  Cubalah bayangkan jika ada sebuah rumah yang didiami oleh satu keluarga yang besar dan kaya tiba-tiba salah seorang ahli rumah itu lari ke rumah jiran atas atasan tidak diberikan perhatian dan mendapat perlindungan serta makanan.

  Sementara si jiran sebelah pula menghulurkan bantuan dengan pelbagai tawaran. Apakah suatu penyelesaian yang tuntas dengan hanya kita mencadangkan agar dibakar rumah jiran, atau ditangkap si jiran atau dihukum si jiran kerana mempengaruhi ahli keluarga kita.

  Dalam masa yang sama kita, kita tidak persoalkan tanggungjawab kekeluargaan yang kita abaikan selama ini.

  Saya tidak menafikan usaha-usaha baik pengurusan zakat yang telah pun berjaya dilakukan. Kita tahu, zakat kita banyak. Jika dihimpun seluruh negara, mungkin mencecah lebih satu bilion. Itu setiap tahun.

  Cari, bukan tunggu penerima zakat

  Bangunan-bangunan zakat cantik dan indah. Iklan-iklan mengutip zakat juga canggih dan mahal. Gaji-gaji yang terlibat mengurusnya jangan ditanya lagi. Cara membayar zakat juga dipermudahkan dengan pelbagai kaedah dan teknologi. Tiba-tiba si miskin kita terpaksa merintih simpati dari gereja?

  Sesetengah pegawai zakat bersifat begitu meterialistik. Berwajah manis jika hadir di depannya pembayar zakat, tetapi berwajah suram jika yang hadir itu pemohon zakat. Tiada semangat dakwah dan ukhuwah Islamiah.

  Pemohonan menjadi sulit dan sukar. Apatah lagi jika mak cik tua yang uzur disuruh mengisi borang. Maka, pemohon zakat bagaikan peminta sedekah. Sebab itu barangkali ramai fakir yang tidak sanggup ke pejabat zakat.

  Jika program "Bersamamu" boleh menemui si fakir saban minggu, kenapa pula pihak zakat gagal mengesan mereka. Jika usaha mengutip zakat begitu hebat, alangkah baik dihebatkan juga usaha mencari mereka yang layak menerima zakat.

  Mencari orang miskin itu penting, bukan menunggu mereka datang. Bukan semua yang miskin sanggup atau dapat datang kepada pihak zakat. Menurut al-Quran, yang miskin tidak meminta itu lebih patut diutamakan.

  Firman Allah (maksudnya): "(Pemberian sedekah itu) adalah untuk golongan fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela Islam), yang tidak berupaya mengembara di muka bumi (untuk berniaga dan sebagainya); orang yang jahil menyangka mereka kaya, kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta. Engkau kenal mereka dengan (melihat) tanda-tanda mereka, mereka tidak meminta daripada orang ramai secara mendesak-desak, dan (ketahuilah), apa jua yang kamu belanjakan dari harta yang baik maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya". (Surah al-Baqarah ayat 273)

  Berilah zakat kepada mereka, kerana itu memang hak mereka. Jangan jadikan mereka pengemis di pejabat zakat. Berilah dengan kasih dan perancangan agar mereka keluar dari daerah kemiskinan.

  Kata Saidina 'Umar RA: "Apabila engkau memberi zakat, kayakanlah mereka."

  Kata Ibn Hazm (meninggal 456H): "Apa yang kami tahu tiada sahabah yang berbeza dalam hal ini." (Ibn Hazm, Al-Muhalla 4/280, Beirut: Dar al-Kutub al-'ilmiyyah).

  Bahkan zakat boleh diberikan kepada bukan muslim yang miskin atas peruntukan fakir dan untuk dakwah atas peruntukan muallaf. Lihatlah perbahasan fekah yang lebih luas.

  Jika zakat berfungsi, bukan muslim akan tertarik dengan Islam. Jika ia tidak berfungsi, yang sudah Islam pun ingin keluar dari Islam!

  Amboi... beraya jauh budak nih...

  Posted: 27 Aug 2011 03:30 PM PDT

  Lari ikut kekasih beraya di Nepal

  Oleh Azahar Hashim
  KULIM: "Ketika umat Islam lain bersiap sedia bersama sanak-saudara untuk menyambut Aidilfitri, keluarga kami pula dibelenggu kesedihan mengenangkan nasib anak perempuan yang lari kerana mengikuti teman lelaki warga Nepal ke negara asalnya," kata Siti Fatimah Yassin, 45, dari Taman Kenangan, Sungai Karangan, dekat sini, apabila anak perempuannya, Noorshaheera Mohd Rasul, 21, keluar dari rumah dengan alasan mahu bertemu rakannya pada 22 Ogos lalu.

  Bagaimanapun, wanita berkenaan tidak pulang ke rumah sehingga kini menyebabkan timbul kebimbangan di kalangan ahli keluarganya walaupun sudah puas mencarinya.

  Siti Fatimah berkata, Noorshaheera keluar dari rumah kira-kira jam 1 tengah hari dengan membawa sebuah beg kecil dan sehelai pakaian kerana mahu berbuka puasa dan bermalam di rumah rakan perempuannya di Sungai Petani.

  "Saya membenarkannya kerana dia ingin berbuka puasa dan mengambil kembali wang yang dipinjam rakannya itu, selain berjanji akan pulang semula kira-kira jam 11 malam pada keesokkan harinya bersama rakannya itu.

  "Bagaimanapun, Noorshaheera tidak juga muncul pada masa dijanjikan lalu menghubungi rakannya, tetapi dia juga tidak mengetahui ke mana anak kami pergi sepanjang dua hari itu," katanya selepas menerima kunjungan Ketua Pemuda Umno Bahagian Padang Serai, Asmaidi Abu Talib di rumahnya, di sini, semalam.

  Siti Fatimah berkata, rakan anaknya itu kemudian memaklumkan Noorshaheera berpesan kepadanya supaya memberitahu ibunya mengenai sekeping nota yang disimpan di dalam laci almari biliknya.

  Menurutnya, sebaik membaca nota itu, dia terkejut apabila anaknya meminta maaf kerana mengikut kekasihnya, lelaki warga Nepal berusia 20-an yang dikenali sejak setahun lalu ketika bekerja di sebuah kilang di Sungai Karangan.

  "Kami berusaha mencarinya pada keesokkan harinya dan dimaklumkan rakan senegara lelaki itu, mereka merancang kembali ke negara berkenaan menyebabkan kami bergegas pergi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas di Pulau Pinang.

  "Berdasarkan maklumat, anak saya dan lelaki Nepal itu menaiki penerbangan dari Pulau Pinang sebelum transit di Bangkok dan menuju ke Kathmandu pada 23 Ogos lalu," katanya.

  Al Ikram

  Posted: 28 Aug 2011 09:53 AM PDT

  Al Ikram


  FAKTA YANG DIPUTAR PARTI PANDI KUTTY !

  Posted: 28 Aug 2011 02:52 AM PDT

  BABI LAGI CERDIK DARI BLOGGER UMNO !

  Posted: 27 Aug 2011 12:49 PM PDT

  Anak Sungai Derhaka

  Posted: 28 Aug 2011 09:15 AM PDT

  Anak Sungai Derhaka


  Video : Ucapan Mat Sabu yang dikata Menghina 'Pejuang Negara'

  Posted: 28 Aug 2011 06:15 AM PDT  Diakhir entry ini adalah sedutan dari Rakaman video Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu ketika berucap di Pusat Pendidikan Islam Padang Menora, Tasek Gelugor baru-baru ini yang dikatakan menghina Pejuang Negara oleh Lidah Rasmi UMNO.


  Pejuang Negara yang dimaksudkan ialah anggota-anggota Polis yang berkhidmat dengan kerajaan Penjajah British yang menjajah Tanah Melayu pada ketika itu.

  Mereka terbunuh akibat serangan sekumpulan Komunis yang memperjuangkan kemerdekaan negara pada ketika itu dan diketuai oleh Muhammad Indera.

  Sedikit fakta untuk dikongsi bersama..

  Serangan keatas Balai Polis Bukit Kepong telah berlaku pada 23 Februari 1950 iaitu tujuh tahun sebelum Negara kita Merdeka.

  Keseluruhan anggota Polis yang diserang pada ketika itu adalah mereka yang berkhidmat atau melafazkan taat setia kepada British dan Queen bukannya taat kepada Malaysia dan Agong.
  Sila baca penjelasan yang lebih detail di SINI dan juga di SINI

  Puak-puak jahat mana punya kerja ni?

  Posted: 28 Aug 2011 05:37 AM PDT  KUALA LUMPUR, 28 Ogos: Sekurang-kurangnya tiga kain rentang PAS yang digantung sebagai mengalukan kehadiran bulan Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidil Fitri di sekitar Shah Alam diconteng pihak tidak bertanggungjawab.


  Malah lebih teruk dari itu, beberapa wajah pemimpin PAS pada kain rentang itu diconteng dengan tanda salib.

  Kejadian tersebut dikesan sejak semalam di sekitar kawasan Seksyen 23, Shah Alam.

  Antara yang menjadi mangsa perbuatan khianat tersebut adalah wajah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Abdul Samad yang diconteng dengan dakwat merah.

  Menurut seorang penduduk yang memaklumkan kejadian itu kepada Harakahdaily, beliau berkata perbuatan khianat dan tak berakhlak tersebut dipercayai dilakukan semasa waktu berbuka puasa dan waktu ramai orang berada di masjid dan surau utk qiamullail.

  "Sebelum kejadian ini sudah 4 kali kain-kain rentang sambut Ramadan yang jumlahnya 12 bidang kesemuanya telah dipotong pada waktu yg sama,' katanya yang tidak mahu namanya disiarkan.

  Kejadian itu dipercayai ada kaitan dengan tindakan pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama awal Ogos lalu yang kini hangat diperdebatkan semua pihak.  Berhubung isu itu, PAS menyatakan pendirian mereka agar Jais membuat pendakwaan jika mempunyai bukti wujud usaha mengkristiankan orang Islam.

  Sementara itu, Khalid ketika dihubungi Harakahdaily melahirkan rasa kesal dengan tindakan "puak-puak jahat" tersebut.

  "Ini kerja orang yang tidak ada akhlak. Saya tidak mahu kata Umno yang buat tetapi rakyat tahu siapa yang buat ini dan dapat menilai sendiri," katanya.

  Menurutnya lagi, PAS tidak pernah membuat perkara serupa kepada mana-mana pihak walaupun tidak berpuas hati terhadap satu-satu isu.

  "Conteng salib itu seperti tuduh orang jadi Kristian lah. Ini bukan benda ringan, tetapi dah mereka jahil nak buat macam mana," katanya yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.

  Ditanya sama ada beliau akan membuat laporan polis, beliau bagaimanapun tidak akan berbuat demikian dan hanya berdoa kepada Allah agar pihak yang bertanggungjawab diberikan hidayah.

  Harakahdaily


  Ucapan Mat Sabu adalah tepat dan benar.

  Posted: 28 Aug 2011 12:28 AM PDT

  Ucapan dan ceramah yang disampaikan oleh pimpinan parti Pas saudara Mat Sabu itu adalah tepat dan benar. Malah Tukar Tiub dari awal lagi telah berkata bahawa pada bulan Ogos ini United Malay National Organisation akan menjadi mamai. Pada bulan Malapetaka ini United Malay National Organsiation akan membuka kesah kesah dongeng tentang perjuangan mereka.


  Mereka menaburkan kesah dogeng bahawa mereka bangun menentang komunis. Ini cerita sasau. Rakyat Tanah Melayu sedang bermandi darah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British. Mangkok hayun ini melawan orang yang melawan British. Nationalis kepala bana jenis apa ini?

  Mari kita ambil pertempuran gerila Rakyat Tanah Melayu pada tahun 1950 di Bukit Kepong. Baca betul betul. Ini berlaku pada 23 Februari tahun 1950. Yang berkuasa British. Justeru yang diserang ialah soldadu upahan British. Ketika itu ada soldadu upahan British dari Ghana, Kenya, Fiji, Nepal dan termasuk anak tempatan. Anak tempatan direkrut kerana tidak ada kerja lalu menjadi soldadu upahan Bristish. Ini hakikat. Ini hakikat fakta sejarah.

  Sila pergi lawati Taman Tasek di Taiping atau pergi ke tanah perkuburan di hadapan Dewan Bahasa para pembaca budiman akan bertemu dengan kubur soldadu upahan dari luar negara. Jika ini bukan bukti wujudnya tentera upahan British maka Rosmah Mansor masih anak dara lagi.

  Dalam serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong – yang memimpin serang ini ialah Mat Indera. Sosok ini adalah nasionalis yang bangun mengangkat senjata bersama Parti Komunis Malaya untuk memnghalau British. Memang betul soldadu dalam Rumah Pasong ialah Melayu – mereka soldadu upahan. Memang betul Mat Indera juga Melayu

  Dalam serangan ini bukan Melayu atau Punjabi atau Mamak Kutty yang di pentingkan. Yang penting ialah garis perjuangan – menentang British atau menjadi barua British. Inilah dua garis politik ketika itu. Hanya gerombolan United Malay National Organisation yang kepala hangguk - heboh tentang Melayu hingga ke hari ini.

  Sekali lagi Tukar Tiub mengingatkn para bahawa bahawa serangan keatas Rumah Pasong di Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 – di zaman British memerintah. Sila buka kepala dan fikir betul betul.

  Pejuang Mat Indera ini penuh dengan cerita dan mitos rakyat. Hingga ke hari ini. Terbukti kesah kebenaraan tidak mungkin dapat ditutup. Mungkin untuk sementara fakta sejarah boleh dikaburi tetapi akhirnya fakta akan muncul.

  Akhirnya Mat Indera mati digantung oleh British. Saya sendiri telah melihat tempat Mat Indera di gantung. Pejuang nasionalis kita ini digantung di penjara Ayer Molek Johor Bahru. Saya sempat melihat tempat itu kerana pada September 1974 saya telah ditahan di penjara yang sama kerana menyokong peneroka bandar Tasek Utara. Seorang warden Melayu dengan sedih tetapi merasa bangga telah menunjukkan kepada saya wilayah dimana nasionalis Mat Indera digantung. ( Jika apa yang saya nyatakan ini salah – maka saya telah diberi maklumat yang salah)

  Apakah Onn Jaafar nasionalis?
  Apakah Tunku nasionalis?


  Pasti jawabnya TIDAK dan BUKAN. Mereka bukan berjuang menentang British. Mereka tidak bangun berjuang menentang British. Mereka berebut-rebut untuk menjadi barua British. Cuba ingatkan apa kata Onn Jaafar '... nak buat jarum pun belum tahu...inikan pula nak merdeka....' Ini hakikat sejarah. Hari ini dengan wujudnya internet satu demi satu cerita karut lagi marut dari United Malay National Organisation telah dibongkar.

  Ini fakta sejarah - parti nasionalis yang tertua di Tanah Melayu ialah KMM – Kesatuan Melayu Muda . Ditubuhkan pada tahun 1938.....deek sila lihat tarikh ini... 1938 deek. Slogan mereka ialah MERDEKA.

  United Malay National Organisation yang memakai nama Inggeris hingga ke hari ini ditubuh pada 1946. Gerombolan ini tidak berani bangun menuntut Medeka. Justeru slogan mereka ialah Melayu kurang oxygen - Hidup Melayu – hingga ke tahun 2011 ini mereka masih lagi kureeeng oxygen.

  Bulan Ogos ini adalah Malapetaka untuk Tanah Melayu. Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin mengingati Nakba. Nakba ialah malapetaka yang terjadi pada tarikh ini apabila Israel diwujudkan di bumi Arab. Tanah Melayu juga ada Nakba nya – Malapetaka terjadi pada 31 Ogos 1957 apabila British menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Seluruh Tanah Melayu ditimpa Malapetaka.

  Kepada jenerasi muda yang kurang faham biar diterangkan disini. Pada tahun 1958 bukan main heboh lagi gerombolan ini berlabon tentang pencapaian Merdeka tanpa tumpah darah. Lanchau. Ini bohong. Rakyat Tanah Melayu telah bangun angkat senjata untuk menghalau British. Kuasa imperial Brtish telah digugat hingga ke akar umbi oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya – ini fakta sejarah. Jika kurang percaya sila pergi rujuk ke Colonial Office di Kew Garden London. Semua bahan sejarah ini wujud disana. Busuk busuk pun British mereka TIDAK akan mengubah fakta sejarah – mereka mungkin memberi analisa yang berbeza. Ini British - mereka main criket bukan main guli.

  Kalau tak yakin sila selidik dan tanya siapa dia Shamsiah Fakeh. Siapa dia Ahmad Boestaman. Siapa dia Rashid Mydin. Siapa dia Abdullah Sidi. Siapa dia Chen Peng. Siapa dia Mukhtaruddin Lasso. Siapa dia Ibrahim Yacob.

  Justeru, kenyataan Mat Sabu berasaskan fakta. Tidak ada apa apa penghinaan. Menyangkut kan mat Sabu dengan DAP adalah hujah lapok gerombolan. Untuk Hishamudin Husssein sila jangan buka bontot sendiri. Hussein Onn anak Jaafar Onn ayah kepada Hishamudin ini adalah soldadu upahan British. Ketika British menjajah Iraq, Hussein Onn adalah barua setia kepada British. Sila lihat dan baca fakta sejarah. Jangan malas membaca dan menkaji. Jangan Jadi Melayu yang malas.Jangan jadi Melayu yang suka mendengar tetapi malas membaca dan mentelaah.

  Justeru, amat jelas bahawa United Malay National Organisation membawa Malapetaka ke Tanah Melayu. Buktinya lagu Terang Bulan diciplak untuk dijadikan lagu kebangsaan kita. Tidak ada apa apa kebangsaan dalam lagu Terang Bulan ini. Ini bukan lagu ciptaan anak watan Tanah Melayu. Ini diciplak dari lagu Memula Moon lagu Peranchis. Lagu ini wajib dilupuskan.

  Satu lagi bukti yang jelas ialah bendera. Ini juga dicaplak dari bendera Amerika. Motif Nusantra ialah Merah dan Puteh. Justeru lihat bendera Singapura, lihat bendera Indonesia malah bendera United Malay National Organisation sendiri menggunakan motif Nusantra. Bendera ini juga wajib dilupuskan dan direka bendera baru.

  Kita jangan merasa gentar dengan ancaman dan tuduhan bahawa kita tidak hormat atau menghina Onn Jaafar atau Tunku. Tidak ada apa apa yang perlu dihormati. Mereka berdua hanya sibuk berebut untuk menjadi barua British.

  Tidak ada apa apa yang hebat. Kalau tak percaya sila tanya Mahathir Muhamad sendiri. Apabila Tunku meninggal dunia Mahathir Muhamad Perdana Menteri ketika itu. Apa terjadi? Tidak ada cuti am untuk pengkebumian Tunku. Mahathir Muhamad yang menjadi Presiden United Malay National Organsiation sendiri tidak hormat kepada Tunku – jangan harap orang lain ambil pot. Pelik ketika itu tidak ada pula yang berani menuduh Panddy Kuttyy ini tidak hormat pada Tunku.

  Juga sila jangan campur adukkan tentang Bukit Kepong sebagai penghinaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Kesetiaan mata-mata upahan pada ketika itu kepada Baginda Raja Britain.

  Biar saya dituliskan disini sejelas mungkin. Pada tahun 1950 mereka BUKAN dipanggil polis. Orang Melayu dengan tepat telah memanggil mereka MATA-MATA. Sila rujuk sejarah – ini bukan tohmah. Justeru mereka adalah mata-mata penjajah. Juga tempat itu bukan BALAI POLIS tetapi dipanggil RUMAH PASONG. Ini nama yang telah diberi oleh orang Melayu kerana rumah ini ramai rakyat telah dipasong.

  Justeru serangan pada 23 Febuarari itu ialah serangan nasionalis terhadap Mata-Mata British di Rumah Pasong Bukit Kepong.


  Tukar Tiub

  Muhyiddin dakwa Mat Sabu khianati bangsa, gesa minta maaf

  Posted: 27 Aug 2011 09:10 PM PDT

  Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berhubung tragedi Bukit Kepong satu penghinaan dan pengkhianatan terhadap perjuangan bangsa Melayu menuntut kemerdekaan tanah air.

  Alahai Muhyiddin... tak faham sejarah rupanya Pemimpin Melayu dari UMNO ini..


  Cuba famahi betul-betul ketika tragedi Bukit Kepong yang berlaku sebelum negara kita merdeka pihak Polis berada di pihak mana? Penjajah atau Pejuang Kemerdekaan?

  Siapa yang bayar gaji pihak Polis itu kalau bukan dibayar oleh Penjajah British.. Apakah benar pihak polis yang berkhidmat dengan penjajah British pada zaman sebelum merdeka itu berjuang untuk mempertahankan Bangsa dan Agama?

  Sedangkan pada ketika itu mereka berkhidmat untuk penjajah British yang menjajah Tanah Air dan juga Bangsa..

  Dalam hal ini kita sewajarnya lebih rasional, kita perlu tahu apa bezanya kedudukan Polis sebelum Merdeka dan juga selepas Merdeka.. Tugasnya sama tapi kesetiaannya kepada pihak yang berbeza.. fikir-fikirkan..

  Sebelum merdeka kesetiaan pihak Polis adalah kepada Penjajah British, selepas merdeka pula.. orang kata kesetiaan pihak Polis adalah kepada UMNO?

  Pasal Bukit Kepong tu sila baca di SINI


  Muhyiddin dakwa Mat Sabu khianati bangsa, gesa minta maaf

  KUALA LUMPUR, 28 Ogos — Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berhubung tragedi Bukit Kepong satu penghinaan dan pengkhianatan terhadap perjuangan bangsa Melayu menuntut kemerdekaan tanah air.

  "Saya amat kesal dengan kenyataan Mohamad Sabu itu bahawa pengganas komunis yang membunuh dengan kejam anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong adalah hero sebenar dalam perjuangan kemerdekaan negara," katanya dalam satu kenyataan dipetik Bernama Online.

  Mohamad didakwa membuat kenyataan itu pada satu ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu.

  Muhyiddin (gambar) berkata pemimpin PAS itu turut membuat kenyataan biadab dengan mendakwa Allahyarham Datuk Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj tidak layak dianggap pejuang kemerdekaan.

  "Beliau dengan angkuhnya telah mengangkat kezaliman pengganas komunis sebagai satu kemuliaan. Kenyataan seperti itu adalah manifestasi kealpaan Mohamad Sabu terhadap sumbangan besar pemimpin Melayu terdahulu dalam memperjuangkan kemerdekaan tanah air," katanya.

  Muhyiddin menegaskan Mohamad wajar memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana membuat kenyataan yang amat tidak bertanggungjawab itu.

  "Beliau (Mohamad Sabu) lupa bahawa hasil perjuangan mereka (pemimpin Melayu), bangsa Melayu telah mendapat suntikan semangat dan kesedaran politik luar biasa untuk bangkit menentang penjajah Inggeris dan Malayan Union.

  "Hasil sumbangan tokoh-tokoh besar pemimpin Melayu inilah, bangsa Melayu bangkit bersatu melalui persatuan-persatuan Melayu, yang kemudiannya melahirkan wadah Umno untuk memperjuangkan kemerdekaan negara serta mempertahankan kedudukan Raja-Raja Melayu, hak keistimewaan Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam," kata Muhyiddin.

  Beliau berkata hasil perjuangan suci barisan pemimpin Melayu berkenaan, negara bukan sahaja mencapai kemerdekaan, malah kedudukan Raja-Raja Melayu, hak-hak keistimewaan Melayu, bahasa Melayu, agama Islam dan hak-hak yang sah bagi kaum lain telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Katanya, perkara asas ini yang menjadi teras pembentukan negara Malaysia yang merdeka, telah terpahat dalam perlembagaan dan terpelihara sehingga ke hari ini.

  "Hakikatnya, penyatuan bangsa Melayu dan persefahaman murni dengan kaum-kaum lain yang dipelopori oleh pemimpin kita terdahulu telah membolehkan negara kita mencapai kemerdekaan dalam masa yang singkat tanpa pertumpahan darah.

  "Hakikat sejarah ini tidak boleh dipadamkan atau ditulis semula oleh sesiapapun," tegas Muhyiddin.

  Muhyiddin menyifatkan Mohamad sebagai buta sejarah apabila beliau sanggup bersubahat dengan orang zalim dan pembunuh dengan mengagungkan komunis.

  "Perjuangan komunis bukanlah untuk membebaskan rakyat daripada belenggu penjajahan. Sebaliknya, mereka hanya berminat untuk membentuk sebuah negara komunis dengan pemerintahan kuku besi," jelas beliau.

  Beliau berkata rakyat Malaysia yang mengingati dan memahami sejarah tentunya tidak lupa tentang keganasan komunis yang telah mencetuskan rusuhan, pembunuhan orang awam yang tidak berdosa dan perbalahan kaum sejurus selepas tentera Jepun menyerah kalah.

  "Jika dilihat sejarah hitam kekejaman pemerintahan rejim komunis di beberapa buah negara di rantau ini sewaktu negara kita bergelut menentang kegiatan subversif Parti Komunis Malaya, kita pastinya bersyukur kerana rakyat berbilang kaum di negara kita telah memilih untuk tidak menyokong perjuangan komunis," katanya.


  The Malaysian Insider

  Mat Sabu hina Pejuang Negara?

  Posted: 27 Aug 2011 11:04 AM PDT

  Artikel ini sama sekali tidak bertujuan memperkecilkan dan jauh sekali menafikan peranan yang dimainkan oleh nama-nama besar yang kerap diulang-ulang di kaca tv dan media-media perdana lain malah jauh sekali untuk menyokong perjuangan Komunis.. Harap Maklum.  Lidah Rasmi UMNO melaporkan, Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.


  Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

  Siapa pengganas dan siapa pula pejuang Negara sebenarnya dalam hal ini?

  Pada sekitar Disember 1941,Bala tentera Jepun telah menyerang Malaya dan dengan begitu mudah mereka merampas penguasaan Malaya daipada British yang menjajah Malaya pada ketika itu.

  Dan mereka menyerah kalah pada 14 Ogos 1945 setelah Hiroshima dan Nagasaki musnah di bom oleh tentera Amerika.

  Dalam tempoh penjajahan mereka keatas Tanah Melayu atau Malaya itu, penduduk Tanah Melayu yang berkerja dengan Tentera Jepun dilabel sebagai tali barut atau Barua kepada pihak Jepun.

  Itu adalah situasi pertama dan dibawah ini pula adalah situasi kedua.

  Setelah Jepun menyerah, Pihak British kembali menjajah Tanah Melayu dan ramai penduduk Tanah Melayu yang berkerja pula dengan Penjajah British itu..

  Ada antara mereka yang terkorban ketika bertugas untuk Penjajah British itu, antaranya ialah sepasukan Polis yang bertugas di Bukit Kepong dan mereka dikatakan sebagai pejuang Bangsa.

  Cuba baca apa yang dicatatkan dalam WikiPedia ini..
  Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu.

  Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.-WikiPedia
  Baca juga apa yang dicatat oleh WikiPedia tentang kemerdekaan Negara kita ini..
  Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu merupakan peristiwa pengumuman kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Tarikh ini dipilih dalam mesyuarat antara Ketua Pemuda UMNO Tun Sardon Jubir dan timbalannya Haji Ahmad Badawi (bapa Perdana Menteri Malaysia ke-5) di Kepala Batas, Pulau Pinang pada 1956. - WikiPedia
  Dari kedua-dua catatan WikiPedia diatas.. Tragedi atau Pertempuran Bukit Kepong telah berlaku pada 23 Februari 1950 iaitu tujuh tahun sebelum Negara kita merdeka, pihak Polis yang diserang oleh Komunis pada ketika itu adalah kakitangan kerajaan British yang menjajah Tanah Melayu.

  Mereka diserang oleh Pasukan Komunis yang pada ketika itu memperjuangkan kemerdekaan untuk Tanah Melayu.. jadi jelas disini siapa sebenarnya Pejuang Bangsa pada ketika itu, Polis yang berkhidmat untuk penjajah atau Komunis yang berjuang untuk membebaskan Negara ini dari penjajah pada ketika itu?

  Begitu juga Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman yang turut dianggap oleh Mohamad Sabu sebagai tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

  Bagaimanakah mereka boleh dianggap sebagai pejuang bangsa sedangkan dalam masa yang sama mereka adalah tali barut penjajah?

  Apa bezanya mereka yang bertugas untuk Pihak Jepun dalam situasi pertama dengan mereka yang bertugas untuk Penjajah British dalam situasi kedua?

  Hanya kerana mereka dari UMNO mereka dianggap sebagai pejuang bangsa walhal mereka adalah talibarut penjajah British yang berjuang menentang rakyat yang bangun menentang penjajahan British keatas Tanah Melayu pada ketika itu.

  Sejarah jelas membuktikan pemimpin-pemimpin UMNO itu telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan penjajahan British pada ketika itu.

  Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai kemerdekaan, pemimpin-pemimpin UMNO bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk merdeka.

  Justeru, sebagai balasan menjadi budak suruhan yang setia, pada 31 Ogos 1957 penjajah British telah menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada UMNO.


  Baca juga artikel dari FMT ini .Gerakan kiri kemerdekaan: Sejarah yang dikaburkan

  Artikel dari Utusan atau Lidah Rasmi UMNO..

  Mat Sabu hina pejuang negara

  KUALA LUMPUR 26 Ogos – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

  Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

  Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Dato' Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

  Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain hanya memihak kepada UMNO.

  "Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu tapi semua sejarah itu ditutup.

  "Jins Shamsudin (Tan Sri) buat filem, Jins Shamsudin itu orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula penjahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung," katanya dalam ceramah itu.

  Dalam tragedi berdarah Bukit Kepong yang bermula kira-kira pukul 5 pagi pada 23 Februari 1950, satu persatu anggota keselamatan dan ahli keluarga mereka gugur selepas diserang dari setiap sudut oleh 200 pengganas komunis, malah sebahagian daripada mangsa dicampak hidup-hidup ke dalam api.

  Mohamad mendakwa semua sejarah negara adalah bohong apabila pegawai British diangkat sebagai pejuang kemerdekaan manakala yang melawan British menjadi penjahat.

  "Semua sejarah negara kita bohong, pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi penjahat. Siapa pegawai British? Dato' Onn dan Tunku Abdul Rahman itulah pegawai British. Tapi bila tiba bulan merdeka hanya mereka yang ditonjolkan. Kalau begitu UMNO seorang sajalah yang merdeka, betul tidak," tuduhnya.

  Lidah Rasmi UMNO

  Senyum Tangis Sendu

  Posted: 28 Aug 2011 09:14 AM PDT

  Senyum Tangis Sendu


  UMNO Punya AUKU Memang Sial

  Posted: 27 Aug 2011 09:45 PM PDT


  Macam sial AUKU. Pelajar yang menyokong Pakatan Rakyat engkau kenakan AUKU. Bawa naik turun mahkamah kononnya terlibat politik. Tetapi pelajar yang terlibat dengan politik jamban engkau benarkan asalkan jamban engkau itu cuci.

  Memalukan sebuah universiti yang dikatakan universiti totok UMNO membawa pelajar untuk persidangan UMNO bahagian. Macam sial punya UMNO. Nampak sangat umno hampir pupus di Kelantan sehingga menjadikan pelajar kampus hadiri UMNO bahagian. Ptuih.

  Patutlah UMNO macam sial tidak mahu mansuhkan AUKU, rupa-rupanya AUKU adalah untuk kepentingan politik bangsat mereka. Sial la lu UMNO. Kalau mahu bertarung anak jantan, mansuhkan AUKU dan kita tengok budak universiti sokong parti mana. Adakah BN atau PR? 

  Tapi UMNO memang tiada telur untuk bertarung di atas padang yang rata sebab mereka suka buat kerja-kerja dalam jamban. Dalam jamban siapa tahu. Syaitan sahaja yang tahu. Pengecut punya UMNO. Jika berani, mnsuh AUKU dan kita ajak mahasiswa berpolitik. Ada berani?


  Surat ini pula rujuk tahun 2004. Surat bodoh UMNO untuk cawangan dan mengajak budak-budak sekolah untuk berpolitik. UMNO Machang macam ada masalah sehinggakan pelajar digunakan untuk terlibat politik jamban mereka.

  Kalau tahap sekolah maka penglibatan lebih fokus kepada cawangan-cawangan UMNO. Sebab itu UMNO kuat dicawangan kerana budak sekolah telah diupah dengan RM10. Begitu murah harga ahli cawangan UMNO yang diupah.

  Bagi peringkat universiti, ia merupakan tahap tinggi dari bahagian. Maka pelajar kampus akan bertarung di UMNO bahagian. Platform terbaik untuk budak universiti itu adalah dikerah dari Universiti Teknologi Melayu (UiTM) kampus Machang.

  Sial punya UMNO!

  Lori Langgar Traktor

  Posted: 27 Aug 2011 07:15 PM PDT

  SEREMBAN: Seorang pekerja ladang warga Bangladesh maut selepas traktor membawa muatan kelapa sawit dinaikinya dirempuh sebuah lori di Jalan Labu-Gadong, dekat sini, kelmarin.

  Dalam kejadian jam 10.30 pagi, lori membawa muatan batu itu dikatakan dalam perjalanan menghala ke Kampung LBJ, Labu, dekat sini, sebelum terbabit dalam kemalangan.

  Gambar hiasan

  Jurucakap polis berkata, Rashidul Islam, 26, yang duduk di bahagian belakang traktor, maut di tempat kejadian kerana cedera parah di kepala dan badan.

  "Pemandu lori berusia 54 tahun itu dipercayai gagal mengawal kenderaannya ketika menuruni bukit lalu merempuh bahagian belakang traktor.

  "Akibat perlanggaran itu, mangsa dipercayai tercampak beberapa meter dari tempat duduk di bahagian belakang traktor dan maut di tempat kejadian," katanya di sini, semalam.

  Menurut beliau, seorang rakan sekerja mangsa yang duduk di tempat sama sempat menyelamatkan diri ketika kemalangan berlaku.

  Katanya, rempuhan kuat itu menyebabkan bahagian depan lori dan bahagian belakang traktor remuk teruk.

  "Mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja'afar Seremban (HTJS), di sini, untuk bedah siasat sebelum dituntut pihak kedutaan.

  "Bagaimanapun, pemandu traktor dan pemandu lori tidak cedera," katanya.

  Sementara itu, Pegawai Turus Trafik negeri, Asisten Superintendan Abd Halil Hamzah ketika mengesahkan kejadian itu berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

  Fakulti Siyasah Syar'iyah

  Posted: 28 Aug 2011 09:01 AM PDT

  Fakulti Siyasah Syar'iyah


  Video Special ...? (Tidak membatalkan puasa)

  Posted: 28 Aug 2011 07:54 AM PDT

  Pemimpin Nombor 2 al-Qaidah terbunuh ...?

  Posted: 27 Aug 2011 06:52 PM PDT

  jiwo kelate

  Posted: 28 Aug 2011 08:06 AM PDT

  jiwo kelate


  Doa senjata sulit atas muslihat BN dalam PRU13

  Posted: 27 Aug 2011 04:37 PM PDT

  Harakahdaily melaporkan, Biar pun tanpa nasi bungkus percuma untuk bersahur, namun ribuan anak-anak muda memenuhi Qaryah Ramadan di perkarangan Stadium Sultan Mohammad Ke IV awal pagi tadi bagi mengikuti munajat pilihan raya.

  Malah ada membawa beg galas besar, kemungkinan baru kembali ke kampung halaman, bercuti sempena Hari Raya Aidilfitri dua hari lagi. Ada juga yang keletihan tidur di belakang khemah solat tarawih.

  Khemah gergasi tempat solat dan munajat itu penuh sesak dengan orang ramai. Khemah tersebut boleh memuatkan sehingga 3,000 orang. Sebahagian lagi terpaksa solat dan munajat di bahagian luar khemah.

  Jumlah kehadiran itu dianggap luar biasa memandangkan bulan Ramadan sekarang lebih ramai memilih bersahur bersama keluarga. Malah program agak sendat apabila amanat pimpinan yang disiarkan secara langsung menerusi internet berakhir jam 12 malam tadi, disambung pula dengan munajat.

  Sebahagian peserta yang hadir rata-rata golongan muda. Program bermula jam 3 pagi diimamkan Ustaz Hussin Ibrahim Masri dari Pondok Lubuk Tapah, Pasir Mas.

  Bacaan zikir dan munajat pula dikepalai Ketua Pengelola Unit Dakwah Halaqat, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan, Ustaz Abdullah Abdul Razak. Hadir sama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, anggota-anggota Exco dan wakil-wakil rakyat.

  Program munajat berakhir kira-kira jam 4.50 pagi, bagi memberi peluang orang ramai yang hadir bersahur. Jualan nasi bungkus disediakan berhampiran Qaryah Ramadan.

  Mubarak Kafe di sebelah khemah tarawih kelihatan penuh sesak dengan pelanggan. Beberapa kedai makan dan restoran di Dataran Usahawan juga masih beroperasi.

  Berucap ringkas sebelum itu Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, Kelantan terus memancak Islam dalam segenap aspek kehidupan sejak mengambil alih pentadbiran negeri ini pada akhir 1990.

  "Usaha itu berterusan dilakukan sehingga ke saat ini. Ketika ini merupakan saat yang paling baik bagi umat Islam beribadat di akhir Ramadan bagi membersihkan diri kita daripada segala dosa," katanya.

  Menurutnya, hanya doa sebagai senjata akhir bagi orang Islam ketika berdepan dengan kegentingan bagi menghadapi pilihan raya bila mana pihak lawan cuba menggunakan pelbagai taktik kotor untuk mengekalkan kuasa.

  Ketika ucapan yang disiarkan secara langsung di 19 lokasi di seluruh negara termasuk boleh diikuti di Sabah dan Sarawak malam tadi Menteri Besar berkata, taktik buruk pihak lawan bagi mengekalkan kuasa hanya dapat dihadapi dengan munajat kepada Allah Taala.

  Katanya di negara lain tentera digunakan bagi mempertahan kuasa pemimpin sedia ada, namun di negara kita pendatang diberi kad pengenalan bagi membolehkan pemerintah mengekalkan kuasa.

  Kata beliau senjata doa tiada hijab yang boleh menghalang kerana ia akan terus sampai ke Allah Taala, lebih-lebih lagi kalau berkebetulan pula dengan Lailatul Qadar.

  "Kita luahkan segala isi hati. Malam ini berkebetulan pula 27 Ramadan, iaitu malam-malam ganjil yang kemungkinan besar berlaku Lailatul Qadar. Allah Taala membuka pintu langit bagi membolehkan menerima terus doa daripada hambaNya," ujarnya pada program yang diadakan di Dewan Zulkifli Mohamad , pejabat Perhubungan PAS Kelantan.

  Program itu bermula jam 10 malam di mana siaran internet dipancarkan dari dua lagi lokasi iaitu Rusila, Terengganu dan Taman Melewar, Kuala Lumpur.

  Sebanyak 19 tempat pemimpin dan penyokong PAS berkumpul bagi mengikuti program berkenaan. Siaran itu boleh diikuti dengan jelas gambar dan audionya. Pengerusi program, Ustaz Idris Ahmad berada di Taman Melewar.

  Di Rusila dua pemimpin berucap iaitu Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Khairuddin Ahmad Ghazali.


  Pesanan Khas dari BERSIH 2.0 Sempena Hari Raya dan Hari Merdeka

  Posted: 27 Aug 2011 04:14 PM PDT

  BERSIH 2.0 ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya dan Selamat Hari Merdeka kepada semua warga Malaysia. Kami ingin menyampaikan satu pesanan khas kepada semua warga Malaysia sempena musim perayaan ini.

  Akhir-akhir ini, BERSIH 2.0 telah menerima beberapa kes di mana individu-individu yang belum mendaftar mendapati mereka dimasukkan dalam daftar pemilih. Terdapat juga kes di mana kawasan mengundi telah ditukar tanpa diberi notis.

  Oleh itu, BERSIH 2.0 menyeru semua rakyat Malaysia untuk mengambil langkah-langkah ringkas berikut untuk memastikan setiap warga Malaysia memastikan hak anda kepada pilihan raya yang bersih, bebas dan adil tidak dicabuli:

  Semak nama anda dalam daftar pemilih untuk memastikan maklumat anda dalam dafter pemilih adalah tepat. Semakan daftar pemilih boleh dilakukan di laman web ini: http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/

  Kami berharap semua warga Malaysia tidak kira di dalam atau di luar negera untuk menyemak nama dalam daftar pemilih. Individu yang belum mendaftar untuk mengundi juga digalakkan untuk menyemak nama.

  2. Sekiranya anda mendapat tahu kawasan mengundi anda telah ditukar tanpa pengetahuan atau nama anda dilampirkan dalam dafter pemilih walaupun belum mendaftar, sila berikan maklumat terperinci kepada kami di info@bersih.org atau faks kepada 03-77844978.

  3. Sekiranya anda masih belum mendaftar untuk mengundi, sila mendaftar di pejabat-pejabat pos yang terdekat selepas Hari Raya.

  4. Jangan mengabaikan hak mengundi anda! Pastikan anda mengundi ketika pilihan raya nanti.

  BERSIH 2.0 menyeru kepada semua warga Malaysia yang balik ke kampung sempena musim perayaan ini untuk membawa pesanan ini kepada rakan-rakan dan ahli-ahli keluarga di kampung. Kami berharap individu-individu yang lebih fasih dalam penggunaan Internet membantu rakan-rakan dan ahli-ahli keluarga untuk menyemak nama mereka dalam daftar pemilih.

  * Kenyataan media oleh Jawatankuasa Pepandu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0)

  Jawatankuasa Pepandu BERSIH 2.0 terdiri daripada:

  Dato' Ambiga Sreenevasan (Pengerusi), Andrew Khoo, Arul Prakkash, Arumugam K., Dr Farouk Musa, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard Y W Yeoh, Dr Subramaniam Pillay, Dato' Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Dato' Yeo Yang Poh and Zaid Kamaruddin.

  - Sumber BERSIH 2.0


  Roslan SMS Corner

  Posted: 28 Aug 2011 07:35 AM PDT

  Roslan SMS Corner


  Bala Allah di ambang Syawal

  Posted: 27 Aug 2011 09:25 PM PDT

  Diambang Syawal ini Allah swt mentakdirkan angin ribut melebihi 100 batu sejam melanda pantai timur Amerika Syarikat.

  Diketika ini CNN melaporkan ombak besar, banjir kilat dan angin ribut melanda beberapa negeri di pantai timur AS. North Carolina. Delaware, Virginia, New Jersey, Philadelphia Bandaraya New York dijangka akan dilanda angin ribut Hurricane Irene awal pagi Ahad ini. Menurut BBC setakat ini 8 sudah terkorban. Difamakan semua penerbangan ke sana telah dibatalkan.

  Sekuat dan sehandal AS rupanya tiada yang dapat mengatasi kekuatan dan murka Allah swt, Subhanallah!

  Rupanya Eidul Fitri bukan sekadar waktu bergembira, ada juga yang Allah terus uji dan bagi saudara-saudara kita di AS dengan bencana alam ini

  Semoga Allah swt melindungi mereka semua di sana. Ya Allah ampunilah dosa-dosa kami, kasihanilah kami, jangan Engkau timpakan bala bencana Kamu ke atas kami yang lemah ini

  Pahang Daily Online

  Posted: 28 Aug 2011 07:26 AM PDT

  Pahang Daily Online


  Warta Pahang: MB 'Adnan Yaakob', Ucap Selamat Hari Raya, Ingatkan Rakyat Agar Tidak Membazir

  Posted: 28 Aug 2011 02:22 AM PDT

  KUANTAN 28 Ogos - Masyarakat Islam di negeri Pahang ini diingatkan supaya berbelanja secara berhemat mengikut keperluan dan tidak membazir menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri. Menteri Besar, Dato' Seri Adnan Yaakob (foto) berkata, dalam meraikan kemeriahan Syawal, umat Islam tidak seharusnya berbelanja secara bermewah-mewah dan jangan sesekali membazir. "Berbelanja banyak mungkin boleh, mengikut keperluan. Kalau keluarga besar maka belanja pun besar. "Tetapi yang menjadi masalah kepada kita ialah pembaziran yang tidak sepatutnya berlaku," katanya. Menurutnya, beliau bagi pihak Kerajaan Negeri mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh muslimin dan muslimat di Pahang. "Harapan saya dengan semangat Aidifitri, mudah-mudahan semua kita saudara sesama Islam sebenar-benarnya menunjukkan kita orang Islam dan Islam itu bersaudara. "Justeru, kita wajib menghormati, tolong-menolong, bersatu-padu dan berteguh hati dalam menghadapi ancaman yang mungkin datang pada bila-bila masa," jelasnya.

  [Sementara itu, tambah Adnan, sempena Ulang Tahun Kemerdekaan negara yang ke- 54 pada 31 Ogos ini, beliau berharap segenap lapisan masyarakat agar bersama-sama menjaga keamanan, kemakmuran dan keharmonian negara. "Janganlah ada antara kita yang cuba meruntuhkan keamanan, kemakmuran dan keharmonian negara dengan membawa perkara-perkara yang boleh mengganggu-gugat perasaan sesuatu pihak yang lain. "Sewajarnya perpaduan kaum ini mesti dipelihara kerana ia kunci kepada keamanan dan keamanan juga akan sebabkan kita mudah kekalkan kemakmuran dan kebahagiaan," jelasnya].

  Eksklusif: Kekecohan, 'Pesta Berbuka Puasa' Mega Kuantan Petang Semalam Mencemarkan Kesucian Bulan Ramadan, "JAIP" Di Gesa Bertindak Segera!

  Posted: 28 Aug 2011 12:45 AM PDT


  KUANTAN, 28 Ogos - Umat Islam kecewa dengan kekecohan yang berlaku ketika orang ramai sibuk berbuka puasa di Padang MPK1, di hadapan Masjid Negeri Sultan Hj.Ahmad Shah I (foto) dekat sini petang semalam. Kekecohan itu berlaku apabila mercun yang dilepaskan ke udara oleh beberapa orang anak muda tiba-tiba jatuh dan meletup betul-betul di kawasan orang ramai yang sedang berbuka puasa. Ini menyebabkan mereka yang terlibat tersentak dan terkejut atas perbuatan tersebut. Suasana menjadi kecoh apabila orang ramai mula mengerumuni lokasi tersebut. Menurut seorang saksi kejadian tersebut adalah yang pertama kali berlaku sejak beliau berbuka puasa di situ. "Sungguh sedih dan kecewa melihat apa yang terjadi. Bayangkan ketika kami sedang sibuk berbuka puasa ada orang yang tergamak bermain mercun dan bunga api. Malah mereka mula menembak bunga api ketika jemaah solat Maghrib di dalam masjid yang terletak beberapa meter dari lokasi berkenaan. Situasi ini tidak sepatutnya berlaku. Mereka jelas sekali tidak menghormati kesucian bulan Ramadan malah rumah Allah yang berhampiran", katanya. Tinjauan kami ke lokasi terbabit mendapati ribuan umat Islam berbuka di padang itu petang semalam. Malah, kehadiran orang ramai ke "Pesta Berbuka Puasa Mega" di situ adalah yang paling ramai semalam. Lokasi tersebut sememangnya sudah sinonim dengan aktiviti berbuka puasa bagi warga Kuantan sejak sekian lama. Sebelum ini apa yang dipertikaikan ialah keenganan sebahagian besar umat Islam untuk berjemaah di masjid negeri selepas mereka berbuka puasa. Majoriti mereka akan bertebaran dan bertempiaran meninggalkan lokasi tersebut selepas berbuka puasa. Malah, mereka tidak ada langsung niat untuk bersama-sama berjemaah dalam masjid biarpun lokasinya hanya beberapa meter sahaja dari kawasan terbabit. Malah ada juga yang masih berada dan melepak di atas padang itu biarpun sudah masuknya waktu Isyak. Mereka hadir hanya untuk berbuka puasa tetapi bukan bersolat yang merupakan "tiang agama". Inilah senario yang berlaku sejak sekian lama.


  Suasana yang sungguh menakjubkan, buka puasa sudah jadi satu pesta
  Video membuktikan ribuan umat Islam berbuka puasa di padang tersebut

  Berbuka puasa sudah menjadi pesta di bulan Ramadan bagi warga Kuantan

  Isu lain yang turut menjadi perbualan ialah soal ramainya remaja dan anak muda yang berpeleseran di kawasan itu, tidak menutup aurat dan bergaul bebas antara bukan muhrim dengan sewenang-wenangnya. Mereka menjadikan lokasi terbabit sebagai satu tempat untuk bersuka ria disamping hajat untuk berbuka puasa. Paling menyedihkan, ada yang sudah duduk disitu sebelum masuknya waktu asar lagi, tanpa memperdulikan kewajipan untuk menunaikan solat. Senario ini amatlah mengecewakan ramai pihak sejak kawasan itu dijadikan lokasi dan pusat tumpuan berbuka puasa bagi warga Kuantan. Senario yang sama juga dapat dilihat kepada para peniaga di bazar Ramadan bersebelahan lokasi itu. Mereka berniaga di hadapan masjid, namun masing-maisng dilihat terlupa tanggungjawab terhadap tuntutan agama Islam itu sendiri. Ada yang membuka gerai sebelum waktu asar semata-mata mahu mencari rezeki di Bulan Ramadan. Bukankah ini sesuatu yang tidak wajar berlaku.

  Video yang diambil ketika kekecohan bermula akibat mercun dan bunga api

  Kekecohan berlaku, mereka langsung tidak hormati bulan Ramadan ini

  Kekecohan memuncak apabila orang ramai tiba-tiba berlari dan menyerbu

  Pihak berkuasa agama terutamanya Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) yang pejabatnya terletak di hadapan padang berkenaan digesa mengambil tindakan segera terhadap insiden ini. Kekeocahan yang berlaku jelas sekali telah mencemarkan kesucian bulan Ramadan dan maruah agama Islam itu sendiri sebenarnya. Apakah mereka yang bekerja di JAIP sanggup melihat segala kemungkaran yang berlaku ini didepan mereka tanpa dapat membuat sebarang tindakan. malah, difahamkan rata-rata kakitangan JAIP tahu dan memahami senario yang berlaku. Cuma mungkin masing-masing sibuk dengan urusan yang berkenaan, apa yang berlaku di depan mata tidak prihatin di hati mereka. Inilah yang memusykilkan kita sebenarnya. Maka, sudah tiba masanya mereka bertindak termasuk mengetatkan larangan kepada umat Islam yang mahu berbuka puasa di lokasi terbabit. Apa yang jelas dapat dilihat, pihak masjid negeri hanya menasihatkan orang ramai supaya tidak membuang sampah merata-rata tanpa mengajak mereka bersolat jemaah Maghrib bersama-sama di dalam masjid berkenaan. Kenyataan itu senantiasa diulang-ulang oleh Bilal masjid ketika ingin melaungkan azan Maghrib.


  Bukti,pejabat JAIP hanya beberapa meter dari lokasi terbabit sebenarnya

  Biarpun berhari-hari dinasihatkan pihak masjid namun sampah sarap terus
  dilihat bersepah di sana sini tanpa ada keinsafan dikalangan orang ramai

  Apa yang berlaku ini perlulah dijadikan ikhtibar oleh pihak yang berkenaan. Sesungguhnya pembinaan sesebuah masjid berhampiran padang awam sebenarnya banyak risikonya. Lantaran itu umat Islam perlu peka dan prihatin terhadap insiden seperti ini. Berbuka puasa itu tidak menjadi kesalahan walau di mana jua. Namun, berpesta dan mencampurkan aktiviti maksiat dan yang mencemarkan maruah Islam itu tidak sewajarnya berlaku. Nampak benar, orang Islam terutamanya para remaja sudah hilang roh dan rasa hormat mereka terhadap Islam itu sendiri. Siapakah yang harus dipersalahkan dalam hal ini. Maka, langkah terbaik ialah pihak berkenaan seperti Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) dan pengurusan Masjid Negeri Sultan Hj.Ahmad Shah I Kuantan mencari jalan bagaimana untuk memulihkan keadaan ini. Cadangan sesetengan pihak supaya padang itu ditutup kepada orang awam amatlah tidak relevan sama sekali.


  Alangkah indahnya jika solat atas padang sebegini di adakan di Padang MPK
  [Sewajarnya pihak masjid mencuba adakan solat Maghrib, Isyak dan Tarawih secara berjemaah di kawasan padang berkenaan. Mungkin ia lebih afdal dari membiarkan umat Islam yang lain terus lalai menunaikan tanggungjawab mereka. Solat diatas padang ini biasa dilakukan di negeri Kelantan dan yang lainnya. Pihak masjid pula perlu sediakan paip air diluar masjid untuk tujuan berkenaan. Pentas dan kanopi besar perlu disediakan bagi menggelakkan cuaca buruk. Sebelum masuknya waktu berbuka puasa, maka elok diadakan ceramah agama dan persembahan nasyid bermula jam 5.00 hingga 7.00 malam. Bukankah ia lebih berfaedah dan mencerminkan hasrat untuk kita mewujudkan umat Islam yang cemerlang akhlaknya. Langkah membiarkan "Pesta Berbuka Puasa Mega" sedemikian rupa dikhuatiri mengundang fitnah yang lebih buruk selepas ini. Maka beringatlah, bahawa matlamat itu sebenarnya tidak menghalalkan cara].

  al-brangi

  Posted: 28 Aug 2011 04:18 AM PDT

  al-brangi


  Is Fabio Capello an Italian in disguise?

  Posted: 27 Aug 2011 08:34 PM PDT

  how do we know for sure that he has England's interest at heart and not Italy's? The first match vs. USA was really bad.  Is he really getting paid for that fuckup?  Answer on Is Fabio Capello an Italian in disguise?  I see what you mean - is he an Italian at heart and therefore he prefers to see Italy go through than england. This is a good point, because the evidence points to this. He has a wishy washy attitude to the team drinking. He seems to be the kind of guy who just wants a paycheck adn will look the other way when it comes to the England players boozing it up all night. Robert Green sure looked very hung over and he has the face of an alcoholic. Frank Lampard, James Milner, Wayne Rooney, Jamie Carragher and Peter Crouch also looked like the typical hung over boozers that they are.

  SharpShooter

  Posted: 28 Aug 2011 03:58 AM PDT

  SharpShooter


  Ayah Anuar telah pergi buat selamanya..

  Posted: 28 Aug 2011 01:23 AM PDT

  Ayah kepada Anuar (Permatang Langsat), bekas Amk Kepala Batas telah menghembuskan nafas terakhir jam 3.30 ptg tadi.

  Jenazahnya masih di Hospital Sg Petani..semoga roh ayahnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang beriman..

  Takziah diucapkan dan semoga Anuar tabah menghadapi ujian ini ketika mahu menyambut hari lebaran.. Al-Fatihah..

  Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone