Selasa, 26 Julai 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


JEBAT BERKOKOK

Posted: 26 Jul 2011 01:53 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


AMANAH: Baru sekarang nak kata tak betul?

Posted: 26 Jul 2011 01:11 AM PDTGua dah cakap..AMANAH yang baru ditubuhkan ni akan jadi susah kalau yang duduk dalamnya adalah muka-muka politik. Orang politik boleh jadi sesumpah dan pandai bermuka-muka.

Baru sehari jagung ditubuhkan AMANAH dan pandai bercakap soal kronisme, korup dan arusnya yang nampak macam menyokong tindakan BerShit.

Ada yang duduk dalam AMANAH adalah bekas Menteri. Dah berpenggal dapat kemudahan sebagai Menteri dan pencen sebagai Menteri sekarang pandai pulak cakap yang kerajaan seharusnya mengkaji permintaan BerShit seolah-olah memang wujud kepincangan dalam sistem pilihanraya.

Dia ingat masa dia bertanding dalam pilihanraya dulu, modus operandi SPR tak sama ke dengan sekarang. Wah macamlah zaman dia SPR beri muka pada dia dan memenangkan dia. Sedar-sedarlah bahawa menang kalah dia dulu tak ada kena mengena dengan SPR tapi disebabkan kekuatan yang ada pada parti, BN.

Sekarang pandai pulak dia nak bercakap soal korup,kronisme dan segala-galanya macamlah kerajaan buruk sangat. Kalau tak pasal kerajaan jangan haraplah dia nak merasa jadi Menteri dan dapat pencen sebagai Menteri.

Harakahdaily sepantas kilat ceduk apa yang bekas Menteri tu cakap.. Orang yang pernah duduk dalam kerajaan cakap macam tu memanglah macam orang mengantuk disorongkan bantal pada Harakahdaily.

Siapa bekas Menteri tu? Ala yang sibuk pakai bow lah dulu-dulu masa jadi Menteri..Tak sedar diri lah pulak..

Siapa pemimpin yang tidak mahu buat perutusan kemerdekaan?

Posted: 25 Jul 2011 08:56 PM PDTGua baru dimaklumkan bahawa ada seorang pemimpin tertinggi negeri tidak mahu buat perutusan kemerdekaan yang akan disiarkan sewaktu pelancaran kibar Jalur Gemilang oleh PM.

Nik Ajis, Khalid Gagap telahpun membuat rakaman perutusan untuk peristiwa penting itu.

Sebenarnya biar apa pun pegangan dan ideologi politik, erti kemerdekaan bukan sahaja hanya perlu ditanam di dalam jiwa ahli dan rakyat yang menyokong Barisan Nasional tetapi perlu dihayati oleh setiap rakyat Malaysia kecuali mereka yang sudah benci dan tidak ada rasa sayang pada tanahair.

Gua tak hairan pun kalau pemimpin tertinggi negeri tu tak mahu berucap untuk membuat perutusan kemerdekaan pasal hajat dia nak bawa Chin Peng balik ke Malaysia belum tercapai. Agaknya kalau Chin Peng dah balik ke Malaysia baru dia rasa negara ni benar-benar merdeka.

Ke mana lagi kuah nak tumpah kalau bukan ke nasi? Tiba-tiba gua rasa nak makan nasi kandar..

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 26 Jul 2011 01:48 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


MUHASABAH DIRI! BLOGGER TOLONG JANGAN MENGUMPAT! - Ustaz Mohd Kazim

Posted: 26 Jul 2011 10:31 AM PDT


Sama la macam ceramah dan blogger Pas, penuh dengan fitnah dan caci maki..

McTheory:
Pas bukan Islam.. tapi Isle..

PANAS!! ISTERI PEMIMPIN PEMBANGKANG JUMPA BOMOH??

Posted: 26 Jul 2011 06:25 AM PDTDalam dua tiga hari ni Mc ada berulang alik ke Penang - JB atas urusan kerja. Lepas habis kerja, Mc hanya sempat berkunjung kerumah saudara Mc yang berada di Penang sementara menunggu waktu untuk terbang semula ke JB.

Selain Mc menikmati hasil karya kemajuan menjahanamkan melayu oleh Dap di Pulau Pinang yang juga mencorakkan bahagian pulau dan melingkupkan keindahan pandai. Mc juga nampak betapa banyaknya kuil hindu disekitar jalan yang Mc lalu. Banyak betul, dalam jarak yang dekat Mc kira lebih 10 kuil hindu haram yang telah dihalalkan.

Namun bukan ini yang menjadi persoalannya.

Mc diberitahu oleh penduduk sekitar kawasan sini yang juga penjaga tokong hindu paling lama dan paling tua. Ada Isteri pemimpin pembangkang sering berkunjung ke kuil hindu tersebut.

Jika dia beragama hindu, Mc tak kisah. Lantak la.. tapi dia ni beragama Islam dan bertudung labuh. Namun begitu dia sering naik turun ke kuil tersebut.

Mc pun tanya , apa yang dia buat naik ke kuil hindu?

Mc ingat dia naik pi kuil nak minta ubat ka, minta nombor ka.. tapi apa yang diterangkan penyampai maklumat Mc ni, yang juga berbangsa india. Dia kata isteri pemimpin pembangkang ni naik ke kuil untuk 'melakukan benda yang kurang elok'.

Apa benda yang kurang elok tu?

Maksudnya ilmu perbomohan india. Tapi dia tak tahu la, isteri si pemimpin pembangkang ni naik untuk 'membomohkan' orang, atau membomohkan apa. Namun, apa yang dia pasti, ada benda yang tak berapa elok yang di minta oleh isteri pemimpin pembangkang terbabit.

Takdak ka sebarang gambar atau bukti yang menunjukkan kehadiran dia di kuil tersebut. Dia kata, kalau nak bukti, nanti dia akan tangkap gambar dan serahkan pada Mc.

Lepas tu Mc ada tinggalkan nombor handphone, mana tahu kalau isteri pemimpin pembangkang tu pergi lagi, Mc minta dia call Mc atau ambil gambar.

Untuk pengetahuan pembaca semua. Cerita ini bukan rekaan, cerita ini bukan fitnah, ini adalah realiti, dan rahsia penting seorang pemimpin pembangkang yang tidak mempercayai Allah SWT dan mengunakan bomoh agama lain sebagai bantuannya dalam bidang politik.

Apabila kita menduakan Allah SWT, ia di panggil syirik. Syirik adalah dosa besar yang tidak terampun oleh Allah SWT kerana menduakan Allah SWT dengan meminta pertolongan dan mempercayai benda lain selain Allah SWT.

Sudah la perangai mengalahkan binatang, skandal sana-sini, khianati Agama, bangsa dan negara. Kini mengkhianati Tuhan pulak. Apa nak jadi dengan pemimpin pembangkang yang sekor ni.

Buat jahat serupa tak ingat nak mati.. memang setan terbesar di Malaya la dia ni..

McTheory:
Kesian.. pengikutnya yang sering ditipu.. patut la taksub dan keras hati.. rupanya guna bomoh..

WAJIB TENGOK! Truth that Cannot Be Covered [PART 2] Bersih 2.0

Posted: 26 Jul 2011 03:35 AM PDT

KASI PANAS!! P. RAMLEE NASIHATKAN PADA MELAYU TAK SEDAR DIRI!

Posted: 25 Jul 2011 11:53 PM PDT

ADIK MAT SABU SERTAI GENG BAS SEKOLAH

Posted: 25 Jul 2011 08:45 PM PDT


KAHKAHKAH...Ini la jadinya kalo kecik kecik tak pi tadika..

KASI PANAS!! DAKWAT KEKAL VS BIOMETRIK MANA LEBIH BAIK?

Posted: 25 Jul 2011 06:58 PM PDT


Biometrik merupakan kaedah untuk mengecam (recognize) individu berdasarkan ciri-ciri biologi (biological) dan tingkah laku (behavioral) individu tersebut.Ciri-ciri biologi dan tingkah laku individu seperti cap jari, tapak tangan,anak mata,suara,muka,pengecaman asid deoxyribonucleic (DNA),keystroke,tandatangan dan sebagainya telah digunakan untuk mengenal pasti individu sejak dahulu lagi.Di peringkat global,penggunaan teknologi biometrik telah meningkat terutamanya dalam bidang keselamatan dan forensik bagi tujuan pengenalpastian dan pengesahan identiti seseorang individu.Contohnya,semua lapangan terbang di Amerika Syarikat menggunakan sistem pengenalan biometrik yang mengandungi gambar serta cap jari pelawat-pelawat asing.Negara Jepun pula banyak menggunakan kaedah urat saraf (vein) bagi sistem kedatangan di pejabat /syarikat dan sistem maklumat peribadi di institusi-institusi pendidikan serta kesihatan.

Jenis-jenis teknologi biometrik

CAP JARI
Teknologi cap jari menggunakan imej optik atau electronic field imaging untuk
mengenal pasti identiti melalui pattern-matching dan minutiaes.Imbasan cap jari
individu akan dibandingkan dengan templat cap jari yang disimpan di dalam sistem.Kaedah biometrik ini mempunyai tahap ketepatan yang tinggi di mana telah terbukti tidak terdapat lebih dari satu individu yang mempunyai cap jari yang serupa.Kaedah ini telah lama digunakan di peringkat global bagi pengesahan identiti individu dan pengenalpastian penjenayah.
ANAK MATA (IRIS)
Teknik ini menggunakan ciri-ciri imej anak mata yang unik.Alat pengimbas mata
akan mengambil foto mata yang beresolusi tinggi dan merekodkan data tersebut.Data ini seterusnya akan ditukarkan kepada algoritma dan dibandingkan dengan karakter dan bentuk anak mata yang telah direkodkan.Kaedah ini sesuai digunakan untuk akses lokasi-lokasi yang bertahap keselamatan yang tinggi,contohnya memasuki bilik kebal yang mengandungi bahan-bahan rahsia.

MUKA
Teknologi biometrik ini menggunakan imbasan imej muka iaitu reka bentuk
muka sebagai pengesahan identiti seperti kedudukan hidung,mata,dagu dan
mulut.Sistem pengenalpastian muka akan membuat analisis ke atas data dan membandingkannya dengan templat muka yang terdapat di dalam kad pintar (smart
card)atau templat muka di dalam pangkalan data.Dari segi ketepatan,kaedah ini adalah kurang tepat jika imej muka yang diimbas dibandingkan dari sudut yang
berbeza.Kaedah ini sesuai digunakan bagi mengesan penjenayah terutamanya di kawasan-kawasan tumpuan orang awam seperti di lapangan terbang dan sebagainya.

MAKLUMAT LANJUT

KLIK DI SINI
Ketua Pembangkang sendiri mengakui kelebihan penggunaan biometrik tetapi sebaliknya mereka mempertikaikan kos penggunaan biometrik.Antara petikan daripada blog ketua pembangkang""Penggunaan Biometrik ini sebenarnya baik namun saya tak lihat ia praktikal untuk jangka masa pendek.SPR perlu betul-betul bersiap sedia kerana mereka memerlukan peralatan biometrik yang banyak memandangkan tempat mengundi yang banyak," katanya.
KLIK DI SINI
Jika benar kerajaan tidak mampu mengendalikan biometrik kenapa agensi-agensi serta sektor-sektor kerajaan mempergunakan sistem ini dalam urusan pekerjaan ??? saya percaya kerajaan mampu mengendalikan sistem pilihanraya yang adil selain kemampuan membekalkan teknologi jalur lebar kepada rakyat Malaysia diluar bandar.Baru-baru ini didalam ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib bersetuju memberikan peruntukan diberi kepada SPR untuk menggunakan kaedah biometrik untuk memastikan pilihanraya yang adil,telus & bersih adalah langkah yang bijak & tepat untuk menjawab segala tuntutan tidak munasabah daripada pakatan pembangkang.

Yang paling menjengkelkan adalah PAS dan rakan pakatannya yang ingin dakwat kekal dilaksanakan,tetapi adakah mereka(orang PAS) sebagai muslim sudah lupa keburukan penggunaan dakwat kekal ??? jika selepas mengundi adakah dakwat kekal masih boleh dibawa untuk bersolat ??? sebelum mengundi jika jari terkena dakwat pen atau dakwat print , adakah seseorang itu masih boleh mengundi ??? Penerangan oleh pengerusi SPR sangat kukuh dan tepat untuk tidak menggunakan dakwat kekal. Kenapa mereka (pakatan pembangkang) masih berdolak dalik ingin menggunakan dakwat kekal ???

SILA LIHAT VIDEO DI BAWAHPilihlah Yang Terbaik Demi Negara Kita Yang Tercinta

ehsan dari Papagomo

McTheory:
Rasanya biometrik lebih relevan dan sesuai..

PERGHH PANAS!! SEKSINYA PELAYAN KAT KEDAI NI!!

Posted: 25 Jul 2011 01:55 PM PDT


LOS ANGELES - Terdapat beberapa kafe kopi Vietnam di Santa Ana, selatan California yang menyediakan pelayan wanita seksi, lapor sebuah akhbar semalam.

Pelayan wanita itu memakai pakaian singkat dan skirt mini semasa melakukan tugas di kafe tersebut di Orange County yang dikenali sebagai Little Saigon.

"Ini merupakan trend baru dan kita tidak boleh memaksa orang daripada meniru idea yang baik," kata seorang pengurus Cafe Lu, Natalie Nguyen yang berumur 36 tahun.

Seorang pengurus Café Di Vang II di Garden Grove, Dan Nguyen berkata, kafenya turut menawarkan minuman kopi yang kuat pada harga rendah.

Walaupun dibubuh gula dan susu, kopi itu amat pekat sehingga tiada pelanggan yang dapat minum lebih daripada dua gelas.

Seorang pelayan seksi di Cafe Lu, Annie Pham berkata, ramai rakan setugasnya menyembunyikan kerjaya mereka itu daripada pengetahuan keluarga masing-masing kerana budaya Vietnam terlalu konservatif.

Namun kebanyakan pelanggan berasa selesa apabila berada di kafe seperti itu.

"Saya mengenali ramai pelayan wanita itu. Saya berasa selesa berada di sini," kata seorang pelanggan di sebuah kafe seksi itu, Nguyen Than.
Nak tengok lagi? klik SINI

Kalau Mc mau tersedak minum kat kedai ni.. he he he.. patut la ramai pelanggan, rupanya macam ni strategi depa woo..

McTheory:
Sambil makan, boleh cuci mata ye..

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 26 Jul 2011 01:41 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


Zahid Hamidi pelakon komidi?

Posted: 25 Jul 2011 03:40 PM PDT

bintang yang malap

Naib Presiden UMNO Zahid Hamidi yang juga menteri pertahanan sepertimana yang dilpur oleh media telah memberi ucapan tahniah kepada Mohamed Sabu Timbalan Presiden PAS kerana telah berjaya 'muncul sebagai pelakon politik terbaik.

Nampaknya pemimpin UMNO sudah kehabisan modal untuk menyakinkan rakyat supaya tidak menyokong perjuangan PAS dan untuk mengelak supaya isu polis repuh Mohamed Sabu dalam himpunan BERSIH baru-baru ini tidak mendapat sokongan.

Pihak yang berkepentingan dalam BN masih mempersoalkan lapuran kejadian tersebut yang dikatakan Mat Sabu direpuh oleh Land Rover polis sedangkan dalam video yang disediakan oleh polis jelas kelihatan Mat Sabu tidak direpuh oleh Land Rover polis, sehingga orang yang dikatakan cerdik seperti Zahid Hamidi pun terpengaruh.

Lalu Zahid Hamidi lantas berkata Mat Sabu pandai berlakun dan pandai berbohong. Sedangkan Mat Sabu dalam lapuran polis telah mengesahkan bahawa beliau dilanggar oleh kereta waja polis dan bukannya dilanggar oleh Land Rover polis seperti mana yang dihebohkan oleh polis dalam video yang disiarkan setelah lama peristiwa tersebut berlaku.

Dalam isu repuh Mat Sabu itu, Zahid Hamidi boleh dilihat seperti orang kehilangan fokas dan hilang arah perjuangan, kerana isu yang sepatut dibangkitkan oleh beliau bukan soal Mat Sabu pandai berlakun atau pun tidak tapi beliau harus menafikan bahawa pada PRU 13 nanti BN/UMNO akan tumbang. Beliau hendaklah terus berkata bahawa BN diterima oleh rakyat dan dapat mengekalkan Kerajaan PM Najib/Rosmah.

Kehancuran UMNO apabila sebilangan besar ahlinya protes apabila menyertai PERKASA dan terkini bekas pemimpin Kerajaan, bekas Menteri, bekas Timbalan Menteri, bekas wakil rakyat UMNO dan BN dan Ketua Bahagian UMNO telah menubuhkan NGO baru yang dikenali sebagai AMANAH dengan sendirinya dapat dilihat bahawa Kerajaan pimpinan PM Najib yang dibantu oleh Zahid Hamidi sedang menuju kejatuhan dari detik perdetik.

Yang sebenarnya Zahid Hamidi sedang berlakun untuk mengalih pandangan rakyat dari memberi tumpuan tentang kesakitan kerajaan BN dalam isu AMANAH dan Cincin 24juta dari terus dipersoalkan oleh rakyat dengan mewar-warkan bahawa Mat Sabu tidak dilanggar dalam himpunan BERSIH pada 9hb. Julai lalu.

Zahid Hamidi sebenar budak baik yang tidak pandai ambil kesempatan, sepertimana beliau tidak bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO sedangkan cita-cita politiknya besar, sekiranya beliau bertanding kini tentunya beliau sudah menjadi Timbalan Presiden UMNO dan juga Timbalan Perdana Menteri.

Dalam suasana sekarang kedudukan PM Najib sudah tidak selamat tentunya selangkah saja lagi Zahid Hamidi boleh ditabal sebagai Perdana Menteri Malaysia ke 7 sebelum pilihanraya umum ke 13 diadakan kerana apa cara sekali pun pada PRU 13 kelak Kerajaan BN tidak dapat diselamatkan disebabkan rakyat terbanyak akan tumbangkan kerajaan BN dengan undi tidak berpihak kepada Kerajaan dan Zahid Hamidi tak sempat jadi Perdana Menteri.

Zahid Hamidi akan dikenang sebagai pelakun komidi yang tak ada skrip seperti Charlie Chaplin.

Other Perspektif

Posted: 26 Jul 2011 01:33 PM PDT

Other Perspektif


Wajib Lihat - Bila Zina Dianggap Biasa.. - Ust Kazim

Posted: 26 Jul 2011 11:22 AM PDT

Duke of UMNO

Posted: 26 Jul 2011 01:28 PM PDT

Duke of UMNO


Memang patut pun si "Bodo" ni kena sekat masuk Tanah Melayu..!!!

Posted: 26 Jul 2011 01:36 AM PDT

Sikat rambut pun tidak...ada hati nak masuk Tanah Melayu..orang cam ni korang percaya? Cheh! Buang karan!

Aku nak tanya korang. Kalau la aku plan nak datang rumah korang, nak masuk rumah korang. Tapi, dan korang tahu bahawa aku akan hasut anak bini korang supaya memberontak. Fitnah korang depan anak bini korang...

Lepas tu aku ada-adakan salah korang depan anak bini korang. Aku keluarkan fakta bohong dan tak berkreadibiliti pasal rumah tangga korang. Kononnya, korang main kayu tiga kat belakang dan sebagainya....

Agak-agak, korang bagi tak aku masuk rumah korang? Tentu tidak, bukan? Sudah tentu korang akan halang aku masuk rumah korang. Silap-silap, korang awal-awal subuh lagi dah tunggu aku kat kepala simpang nak masuk rumah korang tu...nampak aku nak masuk je, terus korang balun dengan kayu, kan?!

Begitulah apa yang berlaku pada William Bourdon yang korang puja sangat tu. Kalau aku, bukan saja aku sekat dia kat KLIA, dia nak masuk jejak kaki kat Penang hari tu pun aku tak benarkan! Jenis omputih macam tu korang nak bagi masuk Tanah Melayu ni? Harammmmm aihhhh..!!!

Aku hairan. Kenapa korang suka sangat dengar fitnah. Kenapa? Suka sangat ke fitnah-fitnah ni? Tak cukup ke fitnah yang pemimpin-pemimpin korang dah buat tu? Takkan sampai nak import fitnah dari Perancis pulak kot? Gila fitnah ke apa korang ni??!!!

Biometrik salah, itu salah, ini salah...pembangkang nak pelempang..?!!!

Posted: 25 Jul 2011 11:33 PM PDT


Menyampah betul aku dengan puak-puak pembangkang ni. Bila orang beri cadangan penambah baikan sistem dalam SPR, diorang kira nak kondemmmmm je. Tak membina langsung! Tak pernah pun apa yang Kerajaan atau SPR buat nampak elok dimata diorang.

Macam-macam korang kutuk. Tak selamatlah, tak semestinya selesai masalah lah, tak bersih lah, macam-macam korang kata. Aku kasi pelempang kat korang, selesai kot?

Belum pun biometrik dilaksanakan, diorang dah tolak. Baru je biometrik diperkenalkan, diorang dah tolak. Apa ke benda ni? Dengar la dulu penjelasan dari SPR mengenai biometrik tu. Faham betul-betul benda alah tu...

Lepas tengok dan kaji implimentasinya, baru la beri komen! Ini belum apa-apa lagi dah dah tolak! Macam ni pembangkang yang sihat? Kepala hotak korang laaaa..!!!

Ntahapahapantahhhh la pembangkang ni. Patutnya, beri la cadangan yang membina. Bukannya mengkritik! SPR tu bukan Kerajaan. SPR tu bebas politik. BN pun tidak, PR pun tidak! Bantu la diorang nak baiki sistem. Kang kalau aku cakap korang bodoh, korang marah pulakkk!

Asyik nak menyalak je kerjanya. Anjing pun tak menyalak tiap-tiap hari tau! Agaknya korang pembangkang ni, kalau korang yang urus sendiri pilihanraya tu baru korang puas hati kot? Jadi macam sistem pemilihan PKR yang macam haram hari tu? Lagu tu???

TBH: DAP Tubuh Suruhanjaya, Sendiri Siasat, Sendiri Putuskan..?!!!

Posted: 25 Jul 2011 09:38 PM PDT


Ingat bila turut semua kehendak, DAP akan menerima dengan baik keputusan Suruhanjaya Diraja yang DAP juga minta ditubuhkan bagi menyiasat punca kematian TBH. Aleh, jauh daripada menerima dengan baik, isu kematian TBH ini makin hebat pulak, terbaru, dengan keluarga TBH menolak keputusan tersebut.

Kalau nak keputusan yang hanya ikut kehendak DAP dan keluarganya, baik tak payah ada Suruhanjaya Diraja!!!

Itulah, untuk mengatakan yang kami di alam siber ni handal, mungkin agak keterlaluan rasanya tapi sekarang dah terbukti dah, tindakan mengikut telunjuk pembangkang dari Mahkamah Koroner sehingga kepada Suruhanjaya Diraja, hanya mengundang bencana kepada kerajaan – sama macam pendirian kami dari mula.

Macam mana para penyokong kerajaan di alam maya (dengan sumber terbatas) boleh melihat kesudahan kepada kes TBH ini, dibanding dengan kerajaan yang punya serba serbi, masih menjadi tanda tanya.

Keputusan mengikut saja telunjuk pembangkang dalam kes ini hanya menyebabkan imej kerajaan lebih tercalar, kedudukkan BN dikalangan pengundi cina semakin menurun sehingga dengan yakin ada suratkhabar cina menyifatkan kalau DAP letak anjing jadi calon pun, mereka boleh menang.

Tak ke gila.

Celakanya DAP, walaupun dilaporkan DAP dan sekutunya menolak keputusan Suruhanjaya Diraja, tapi itu tak menghalang mereka dari menggunakan penemuan-penemuan tertentu oleh pihak Suruhanjaya sebagai senjata politik mereka, malah ia menjadi tambahan kepada pembohongan yang sedia ada dimana kebanyakkan sengaja direka.

Contohnya, TBH yang kononnya dibunuh SPRM!!

Kaedah penyiasatan SPRM yang menggunakan tekanan secara psikologi, menjadi satu kesalahan yang sama taraf dengan menyembelih orang sekarang. Walhal, diserata dunia, kaedah penyiasatan yang hampir sama digunakan untuk mendapatkan maklumat dari saksi mahupun pesalah.

Tak percaya, tengoklah channel CI, saluran Astro.

Kalau belasah salah, pakai mental pun salah juga, nak siasat macam mana baru nak dapat maklumat? Yang SPRM terpaksa berhadapan ini ialah orang yang salah tapi tak mahu kesalahannya diketahui. Kalau tak salah atau tak terlibat, buat macam mana pun tak salah juga. Tapi bila dah banyak petunjuk yang menunjukkan ada bukti ke arah itu, maka terdoronglah untuk membunuh diri.

Kalau nak lembut-lembut, baik ambik pondan jadi penyiasat. Mahu Anwar sukarela disiasat kalau itu berlaku.

Logiknya, berapa ramai saksi yang SPRM siasat dalam setahun atau sepanjang ditubuhkan? Daripada tempoh tersebut, berapa ramai saksi yang mati membunuh diri? Ada ke 10? atau 20? Takpun 100? Siapa boleh jawab ini?

Apapun jumlah, yang penulis tahu, bukan satu kebiasaan di Malaysia saksi yang dipanggil bagi tujuan penyiasatan SPRM mati membunuh diri. Maksudnya kes itu (kalau ada), sangatlah terpencil. Yang ini jadi isu besar kali ini sebab ia melibatkan ahli DAP dan hubung kait dengan salah laku yang dilakukannya ahli Dewan Undangan Negeri DAP.

Walhal, apa istimewanya dengan DAP? Pasal orang dia yang mati, kita semua nak kena belanja banyak duit rakyat untuk layan kehendaknya?

Penulis berharap benar agar kerajaan BN tidak lagi melayan sebarang kehendak seumpamanya dimasa hadapan, lebih lagi bila melibatkan DAP. Nyata sekali DAP bukan nak cari keadilan bagi yang telah mati, sebaliknya mahu cari jalan bagaimana nak mempolitikkan isu ini untuk kepentingan politik mereka.

Puak ini main kotor sentiasa, yang kerajaan BN nak play gentlemen sangat buat apa? Isu ini sudah jadi isu politik, apa yang gentlemen tentang itu?

Sumber: klik sini

Siapa musuh dalam selimut UMNO..?

Posted: 25 Jul 2011 07:32 PM PDT


Kebanyakan tumpuan dalam UMNO diberikan kepada Pakatan Rakyat. Para pemimpin sibuk mengira-ngira kerusi manakah yang perlu dirampas, kerusi manakah yang perlu dipertahankan dan kerusi mana yang tidak memerlukan kerja keras kerana UMNO-BN akan kalah walaupun seluruh kecerdikan ditumpahkan ke situ. Namun, seperti biasa, UMNO seringkali terlupa kepada musuh yang lebih besar iaitu MUSUH DALAM SELIMUT.

Semakin dekat dengan pilihanraya, semakin ramailah musuh dalam selimut yang berusaha untuk membunuh UMNO. Walaupun bukan secara besar-besaran tetapi pembunuhan UMNO dilakukan secara mikro atau lebih bersifat tempatan.

Banyak kekalahan UMNO disebabkan oleh ketidakpuasan dan perangai tikam belakang orang UMNO sendiri. Banyak juga kekalahan Barisan Nasional disebabkan oleh kecuaian para pemimpin Barisan Nasional terhadap isu-isu semasa yang perlu ditangani tetapi dibiarkan kerana beranggapan rakyat akan dapat menerima mereka tanpa sebarang reaksi negatif.

Pakatan Rakyat secara keseluruhannya hanya 'BERNASIB BAIK' pada PRU12 memandangkan isu utama yang menyebabkan UMNO-BN ditolak membabitkan kepimpinan utama serta para penasihatnya yang dilihat sangat berkuasa, dan pada masa yang sama, menjadi lintah yang menghisap darah dengan penuh serakah. Pakatan Rakyat yang hanya dicanangkan pembentukannya akibat krisis peralihan pentadbiran di Perak selepas UMNO-BN menerima kekalahan, hanya menerima tempias daripada kebencian dan kebosanan rakyat terhadap kepimpinan utama negara.

Pada masa yang sama, percaturan yang dibuat oleh pihak tertentu terutama membabitkan calon-calon UMNO, menyebabkan banyak pemimpin akar umbi yang sakit hati kerana calon-calon yang dipilih sebenarnya hanya mempunyai kaitan dengan pihak yang meletakkan mereka, tetapi mempunyai hubungan yang sangat jauh dengan akar umbi. Akhirnya pada hari pengundian, undi-undi yang sangat berharga, berpindah kepada PAS-PKR-DAP sehinggakan calon-calon daripada parti-parti pembangkang tersebut menang tanpa disangka-sangka, malah ramai yang tidak bersedia pun untuk menjadi wakil rakyat.

Dalam hal ini, siapa sebenarnya yang menjadi musuh dalam selimut kepada UMNO-BN?

Sudah tentulah bukan pengundi yang memberikan undi, sebaliknya pihak yang cuba mengatur kedudukan calon mengikut kesesuaian pihak berkenaan dalam usaha untuk mengukuhkan kelestarian mereka di dalam politik negara. Merekalah yang menyebabkan kekalahan UMNO-BN. Mereka inilah juga yang sampai sekarang, masih lagi berusaha untuk menjahanamkan UMNO-BN dengan pelbagai cara.

Puak-puak ini sangat licik dalam pergerakan mereka. Sebahagian daripada mereka mempunyai jawatan-jawatan besar dalam UMNO-BN. Sebahagian lagi berfungsi untuk menggerakkan tentera-tentera bawahan bagi mendapatkan sokongan akar umbi seperti yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim sewaktu dia masih menjadi salah seorang anggota Kabinet Malaysia.

Seandainya UMNO-BN mencari kemenangan, masalah ini yang perlu diatasi terlebih dahulu. Walaupun sehingga kini amalan UMNO-BN ialah menarik rambut di dalam tepung, namun berdasarkan daripada pemerhatian yang dibuat, budaya lobi-melobi dan kempen-mengencing masih berleluasa. Walaupun Perdana Menteri mencanangkan tentang faktor calon yang boleh menang, tetapi kebanyakan individu yang haloba tidak peduli pun nasihat tersebut.

Masing-masing masih lagi beranggapan bahawa mereka mampu membawa kemenangan walaupun hakikatnya mereka tidak disukai oleh akar umbi, bahkan berpotensi besar untuk meranapkan UMNO-BN. Mereka akan sanggup melakukan apa-apa sahaja asalkan kemahuan mereka dipenuhi oleh kepimpinan utama.

Bahaya inilah yang perlu diperhatikan dan dihapuskan oleh kepimpinan utama. Ancaman ini sebenarnya bukan sahaja akan memenangkan Pakatan Rakyat pada PRU13 nanti, sebaliknya mereka akan berusaha menimbulkan kebencian serta persepsi buruk para pengundi kepada UMNO-BN sepertimana yang sedang mereka lakukan sekarang.

Sumber: klik sini.

Lawak pagi ini..!!! Kit Siang & Son...

Posted: 25 Jul 2011 05:32 PM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 26 Jul 2011 01:26 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Himpunan Bersih: Niat Ambiga memang mahu cabar Kerajaan

Posted: 26 Jul 2011 09:24 AM PDT

Akhirnya kebenaran juga yang terdedah. Jika sebelum ini, pihak Pembangkang mendakwa bahawa himpunan Bersih mendapat perkenaan, atas sebab Ambiga dan A Samad Said diterima menghadap di istana, ternyata satu pembohongan.

Petang tadi semasa wacana selepas 9 Julai di Shah Alam, Ambiga sendiri mengaku bahawa Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan agar pihaknya tidak meneruskan perhimpunan jalanan seperti yang berlaku pada 9 Julai lalu.

Beliau turut mengaku bahawa baginda bertitah demikian empat hari sebelum perhimpunan haram berkenaan diteruskan ketika majlis menghadap di Istana Negara pada 5 Julai lalu.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Exco Pergerakan Pemuda Umno, Tun Faisal Ismail berhubung sama ada Yang di-Pertuan Agong pernah memberi peringatan kepadanya secara peribadi agar tidak meneruskan perhimpunan jalanan Bersih 2.0.

Bagaimanapun Ambiga berdegil dengan tetap menganjurkan demonstrasi jalanan berkenaan sehingga menimbulkan huhu-hara di ibu kota.

Wacana bertajuk 'Apa selepas 9 Julai' itu turut menampilkan Timbalan Pengerusi Suruhajaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar dan Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharudin sebagai ahli panel.

Selain itu berhubung persoalan mengapa pihaknya bertegas mahu mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka dan menolak tawaran Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menganjurkannya di Stadium Melawati Shah Alam, Ambiga memberi alasan bahawa pihaknya mengambil kira soal kedudukan yang strategik.

"Di Stadium Merdeka senang untuk orang ramai keluar masuk ke kawasan berkenaan, ia kawasan yang strategik.

"Lagipun ada banyak kemudahan pengangkutan awam untuk orang pergi ke sana," katanya.

Bekas Presiden Majlis Peguam itu turut menyatakan bahawa faktor masa yang terlalu singkat menyebabkan perancangan untuk mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka diteruskan.

"Kita bukan tak mahu elakkan keadaan huru-hara dengan menerima tawaran guna stadium di Shah Alam, tapi pengumuman awal telah dibuat dan kita hanya ada masa yang suntuk menguruskannya.

Fahaman Wahabi bukan sesat: Dr Mashitah

Posted: 26 Jul 2011 04:13 AM PDT

Thursday, November 5, 2009
Fahaman WAHABI Bukan Sesat: Dr Mashitah

Majlis Fatwa Kebangsaan tidak pernah mengkategorikan fahaman Wahabi sebagai salah dan sesat di negara ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

"Kalau kita kata sesat, maknanya kalau kita pergi Mekah, kita tak bolehlah sembahyang dengan tok imam di Mekah... tak sah, habislah jemaah haji kita.

"Dia (Wahabi) tak sesat, cumanya ia bergantung kepada kesesuaian di negara kita," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Pendidikan Fatwa Peringkat Kebangsaan bertajuk 'Pendermaan Organ dari Perspektif Islam' di Masjid Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur hari ini.

Antara ajaran fahaman Wahabi ialah tidak mengamalkan bacaan doa qunut dan Yaasiin selain tidak mengadakan tahlil dan tidak berzikir selepas solat seperti amalan biasa umat Islam di negara ini.

Mashitah yang menyifatkan isu mengenai Wahabi ini sebagai "sensitif", berkata setakat ini fahaman tersebut masih boleh dibendung dari terus berkembang ke seluruh negara.

"Kita juga perlu menjaga (sensitiviti) beberapa negeri, negara dan masyarakat kita. Jadi kalau kita timbulkan banyak isu ini, masyarakat akan jadi keliru.

"Sekarang ini kita tekankan di Malaysia ialah kita berpegang kepada Ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Perbezaan dalam aliran ini selagi tidak menyentuh mengenai akidah, maka ia adalah fahaman yang boleh diterima tetapi kalau sentuh soal akidah, contohnya Allah itu duduk ke tak duduk ke, maka kita akan ambil satu pendekatan yang lebih serius.

"Tetapi setakat ini fahaman Wahabi itu kita masih dapat bendung," katanya.

Mashitah ketika ditanya pemberita sama ada fahaman tersebut boleh dikategorikan sebagai berbahaya, berkata: "Kerajaan dan Majlis Fatwa sedang melihatnya dengan berhati-hati supaya tidak menimbul ketegangan dalam kalangan orang agama mahu pun masyarakat yang melihat.

"Kita di Malaysia ini mengambil pendekatan yang halus dan berdiplomasi. Sensitiviti kebanyakan orang itu, kita kena jagalah. Itu yang kita nak jaga supaya perpaduan sesama kita terpelihara."

Turut hadir pada seminar tersebut Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Othman Mustafa dan Pengarah Perkembangan Perubatan, Kementerian Kesihatan Datuk Dr Azmi Shapie.

Intisari warkah terbuka Dr Asri-ditujukan kepada pasukan polis

Posted: 26 Jul 2011 03:15 AM PDT

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin, yang semalam mendapat perhatian ekoran laporan bahawa menjadi fokus pihak berkuasa berhubung isu Wahabi dan terorisme, hari ini menulis warkah sambil meminta polis dapat mempertahankan keadilan sebaik mungkin agar pasukan itu tidak "dibenci" dan tidak "diragui" rakyat.

Bekas mufti Perlis ini berkata bidang tugas dan kuasa "saudara yang menghalang kezaliman itu, jika disalahgunakan boleh memberikan kesan yang sebaliknya."

"Ia boleh bertukar dari melindungi yang tidak bersalah kepada menginayainya, menghalang yang zalim kepada memberi peluang kepadanya, memberi hak kepada yang berhak kepada merampas hak dari tuannya," kata beliau dalam tulisannya bertajuk "Warkah Buat Saudaraku Anggota Polis", yang bersifat umum, yang diedarkan kepada media hari ini.

Tulisannya tidak merujuk kepada mana-mana kes khusus.

Mengikut laporan media semalam, Majlis Keselamatan Negara telah memutuskan agar agensi agama negeri dan para mufti memantau pergerakan fahaman Wahabi dan dipercayai boleh menjurus kepada aktiviti pengganas.

Asri (gambar) dilaporkan antara nama yang disenaraikan. Turut disenaraikan ialah mufti Perlis Dr Juanda Jaya dan sekitar 40 ulama muda yang menyertai Umno tahun lalu.

Asri dari dulu menafikan beliau mengamalkan fahaman Wahabi.

Hari ini dalam tulisannya, kata Asri, jika keadaan itu berlaku, maka "rosaklah masyarakat, hilanglah neraca keadilan, bermegah si zalim, kesakitanlah yang ditindas."

"Lantas, kebencian akan merebak, kepercayaan akan hilang dan saudaraku polis yang sepatutnya disayangi menjadi pihak dimusuhi, dibenci dan diragui," kata beliau yang tidak merujuk kepada mana-mana kes secara khusus.

Asri, yang dilihat sebagai tokoh agama progresif, banyak memberikan pandangan peribadinya mengenai isu-isu semasa termasuk yang terbaru mengenai perhimpunan Bersih 2.0 yang berlangsung pada 9 Julai.

Pihak polis diberi tanggungjawab menangani perhimpunan 9 Julai, tetapi tindakan mereka disifatkan sebagai terlalu oleh sesetengah pihak dan mengakibatkan mereka berhadapan kritikan dan kecaman.

Pentadbiran Najib mempertahankan tindakan polis.

Asri antara lain berpandangan bahawa rakyat harus diberikan kebebasan bersuara dan berhimpun.

Dalam tulisannya hari ini, Asri juga berkata pasukan polis boleh bertugas kepada sesiapa pun, tetapi jangan lupa tanggungjawab di hadapan Allah.

"Tiada cacatnya menjadi anggota polis. Saudara bukan musuh rakyat. Sebaliknya, saudara diperlukan rakyat.

"Apa yang cacat dan menimbulkan kebencian awam adalah tindakan kita sendiri jika menyalahi prinsip-prinsip keadilan dan keamanan. Jika itu tidak berlaku, sayang dan cinta rakyat tertumpah kepada saudara," kata ahli akademik ini.

"Ingatlah kata-kata Abu Bakar al-Siddiq: 'Benar adalah amanah, bohong adalah khianat'. Jika saudara benar, rakyat sayang, Allah juga sayang. Kedamaian jiwa pun menjelang. Jika saudara bohong rakyat benci, Allah juga benci. Rezeki tidak halal, hidup tidak bahagia," kata Asri lagi sambil menyifatkan tulisan ini sebagai "pandangan seorang rakyat marhaen awam seperti saya."

Katanya, tiada kebencian antara rakyat dan saudara jika keadilan itu tertegak di mana rakyat awam bukan sahaja mahukan keadilan yang ditafsirkan oleh pihak saudara, tetapi keadilan yang dapat difahami oleh semua.

"Bukan sahaja adil dari segi bicaranya, tetapi hendaklah kelihatannya juga adil. Semoga Allah merahmati saudara dan tugas saudara.

"Diberikan rezeki yang halal. Bebas dari kezaliman dan rasuah. Kami akan bersama menyanjungi saudara," katanya lagi.

Asri seterusnya berkata tiada siapa yang dapat menyelamatkan dirinya daripada hukuman Tuhan.

Kata beliau, seseorang mungkin telah melupai orang yang dizaliminya atau si mangsa juga mungkin terlupa ataupun pergi menemui Ilahi terlebih dahulu.

"Namun doanya tetap hidup. Akan ada waktu, ia tetap datang bertandang dalam kehidupan si zalim; meragut kebahagiaannya, ketenteraman hidupnya dan mencampakkan derita dalam pelbagai warna dan rupa.

"Mungkin si zalim ketika itu terpinga dan bertanya 'apakah salah saya?'. Dia terlupa bahawa Tuhan tidak lupa atas kezalimannya, di dunia dan akhirat sana," kata beliau lagi.

Sambil menarik perhatian bahawa dunia ini sementara, kata Asri, setiap "kita akan ada hari akhirnya."

"Akan berakhirlah sebuah kehidupan dan bermulalah mahkamah keadilan Tuhan. Tiada kuasa yang dapat membela, tiada pembesar yang dapat berkata. Semua tunduk menunggu balasan," katanya lagi.

Sodomi II: Anwar fail notis untuk temu bual DS Najib dan Datin Rosmah

Posted: 26 Jul 2011 12:39 AM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan satu notis usul memohon untuk pihak pembelaan menemu bual lima saksi dalam perbicaraan kes liwatnya sebelum beliau membela diri pada 8 Ogos.

Anwar yang memfailkan permohonannya menerusi Tetuan Karpal Singh & Co pagi ini, menamakan dua saksi berkenaan ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Tiga saksi yang lain ialah Hasanuddin Abd Hamid iaitu pemilik unit kondominium di mana kejadian didakwa berlaku; bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Anwar di dalam notis itu menyatakan bahawa mengikut undang-undang adalah menjadi tanggungjawab pihak pendakwaan untuk memastikan mereka mengemukakan semua saksi untuk ditemu bual pihak pembelaan dan semua kos ditanggung pihak pendakwaan.

Di dalam afidavit sokongannya, Anwar menyatakan bahawa peguamanya, S N Nair menerima sepucuk surak daripada Jabatan Siasatan Jenayah Brickfields bertarikh 18 Julai bahawa Mohd Rodwan, Najib, Rosmah dan Musa enggan ditemu bual tetapi bersetuju untuk menjadi saksi pihak pembelaan dengan syarat sapina dikeluarkan terhadap mereka.

"Sementara itu, Hasanuddin enggan ditemu bual kecuali jika ia dilakukan dengan kehadiran peguamnya," kata Anwar dalam afidavitnya.

Anwar berkata, jika semua saksi berkenaan gagal hadir untuk ditemu bual peguamnya, beliau sudah dinafikan hak untuk satu perbicaraan yang adil.

Daripada 25 orang yang dikenal pasti untuk ditemu bual pihak pembelaan, hanya lima ditemu bual setakat ini.

Mereka ialah bekas ratu pecut, Datuk Mumtaz Jaafar; bekas doktor PUSRAWI, Dr Mohd Osman Abd Hamid; adik perempuan Mohd Saiful Bukhari Azlan, Saidaiti Azlan; seorang doktor dari Hospital Kuala Lumpur, Dr Daniel; dan bekas pegawai khas Najib semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri, Khairil Anaz Yusof.

Pada 13 Julai, hakim perbicaraan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan 8 hingga 26 Ogos untuk mendengar hujahan pihak pembelaan.

Pada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bahawa bekas pembantu Ketua Pembangkang itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang juga pengadu kes itu ialah saksi yang boleh dipercayai dan berwibawa.

Pada penghujung kes pendakwaan, pihak pendakwaan mengemukakan 71 saksi, yang mana pihak pembelaan memilih untuk menemu bual 25 orang.

Pada 7 Ogos 2008, Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan meliwat bekas pembantunya di Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun, 2008. - BERNAMA

Muslihat Musa Aman terbongar

Posted: 25 Jul 2011 10:55 PM PDT

Berhadapan dengan Malaysia monument, sepanjang Jalan Pantai ada sebidang tanah, milik kerajaan. Sebelumnya tanah tersebut dijadikan tempat perhentian bas dan teksi. Saya difahamkan tanah tersebut milik Dewan Bandaraya Kota Kinabalu.

Kini ditanah tersebut tersergam megah Hotel Horizon and Spa. Hotel bertaraf 4 star itu dimiliki Gary Saw, seorang berbangsa Tionghua dari Semenanjung Malaysia. Gary Saw adalah bekas rakan kongsi perniagaan Datuk Musa Aman.

Seorang lagi pemaju yang banyak mendapat peluang perniagaan ialah Humphrey Tan juga bekas rakan kongsi Datuk Seri Musa Aman. Humphrey adalah pemaju Sabah Suria, sebuah hartanah milik kerajaan negeri.

Humphrey dan Musa adalah pemilik Syarikat Jasamu Development Sdn Bhd pernah membangunkan satu lagi tanah kerajaan milik kerajaan, KPD (Koperasi Pembangunan Desa) di Inananm, menjadi sebuah pasaraya yang kini dimiliki syarikat Giant.

Pada mulanya, rakyat Sabah merasa bertuah kerana Datuk Musa Aman yang menggantikan Tan Sri Chong Kah Kiat sebagai Ketua Menteri Sabah pada Mac 2003 adalah seorang yang telah kaya raya. Seorang peniaga dan seorang banker yang berjaya.

Biasanya orang yang berstatus seperti itu, tidak rakus atau terburu-buru mengejar harta dan kekayaan untuk diri sendiri. Sebaliknya fokus kepada pembangunan rakyat dan negeri Sabah!

Apabila Chong Kah Kiat mencadangkan Musa Aman sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Sabah, hanya satu dalam otaknya, orang yang telah kaya tidak tamak dan rakus. Dia juga berharap momentum pentadbiran yang bersih dan telus dapat diteruskan. Pembangunan wilayah seperti di Kudat boleh dikembangkan ke daerah-daerah lain. Begitu juga dengan usaha mengurangkan PTI. Harapan itu dikongsi seluruh rakyat Sabah terhadap Datuk Musa Aman.

Setelah 8 tahun dan dua penggal, negeri dan hasil mahsulnya diurus seperti mengurus sebuah syarikat private and family dan friends enterprise.

Dianggarkan 99% yang mendapat faedah dari hasil balak termasuk konsesi Yayasan Sabah adalah orang bukan Melayu/bumiputera dan bukan Islam. Pemimpin UMNO di Sabah termasuk ketua-ketua bahagian secara senyap-senyap melahirkan rasa amat kecewa. Mungkinkah time bomb yang hanya menunggu masa untuk meletup!?

Muncullah nama-nama seperti Freddy Lim – bekas nominee kepada Datuk Jeffrey Kitingan, Andrew Lim, Micheal Chai, Nasir Yeo, John Lim dan Datuk Elbert Lim. Nama-nama ini meniti dari bibir ke bibir rakyat Sabah yang terus dihimpit kemiskinan dan kesusahan hidup!

Projek-projek negeri yang bernilai ratusan juta pasti diberikan kepada nama-nama berikut: Datuk Robert Tan, Terrece Chung, Lawrence Chung (dua beradik pemilik kedai buku Ming Kiang books store), Gray Saw dan Humphrey Tan.

Manakala projek-projek swasta yang melibatkan hartatanah kerajaan dan GLC, dua nama utama yang dipilih sebagai pemaju ialah Raymond Chan (1Borneo, Warisan Square dan Water Front Project) dan Humphrey Tan (Sabah Suria).

Raymond Chan membangunkan tanah milik Pertubuhan Islam Sabah (USIA) menjadi megamall terbesar 1Borneo. Ramai yang tahu USIA telah ditipu oleh pemaju kerana USIA akhirnya tidak mendapat bahagian yang sepatutnya seperti dalam perjanjian. Tapi pengurusan USIA terlalu takut kepada Musa untuk mengambil tindakan undang-undang.Tulisan asal disini.

Pengganas kah Dr Asri?

Posted: 25 Jul 2011 10:06 PM PDT

Ramai yang terkejut apabila MKN mendapati mereka yang berfahaman wahabi adalah juga pengganas.

Yang lebih memperanjatkan lagi, apabila Dr Asri Zainul Abidin dan Mufti Perlis Dr Juanda beserta 40 ulama muda yang telah menyertai Umno telah dikaitkan dengan fahaman wahabi dan pengganas.

Dikatakan juga bahawa kerajaan Arab Saudi adalah dibelakang tokoh-tokoh agama tersebut untuk menyebar luaskan fahaman wahabi di negara ini.

Demi menjernihkan isu ini, MKN perlu perjelas, atas fakta dan kretiria apakah sehinggakan tokoh-tokoh agama tersebut dicap sebagai pengganas.

Dr Asri terkilan apabila dikaitkan dengan fahaman wahabi

Posted: 25 Jul 2011 07:42 PM PDT

Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berharap ulama-ulama muda, yang menyertai Umno tahun lalu, mengkaji balik kedudukan mereka dalam parti itu ekoran tindakan pihak tertentu terus mengaitkan mereka dengan fahaman Wahabi dan aktiviti pengganas.

Isu ini menjadi perhatian ekoran laporan media semalam bahawa Majlis Keselamatan Negara (MK) telah meminta para mufti dan agensi agama negeri mengambil tindakan memantau amalan tersebut.

Asri dan 40 ulama muda yang menyertai Umno tahun lalu disenaraikan sebagai pihak yang perlu dipantau.

Bagaimanapun sehingga kini belum ada pengesahan rasmi mengenai laporan media semalam.

Sehubungan itu, Asri (gambar) berkata, beliau terkejut apabila ada pihak yang menganggap sekitar 40 ulama muda, kebanyakannya merupakan rakan beliau dan menyertai parti teras Barisan Nasional (BN) itu setahun lalu, didakwa menggunakan politik sebagai platform untuk mengembangkan fahaman Wahabi dan dikaitkan boleh menjurus kepada aktiviti pengganas.

"Saya tahu mereka ini (ulama muda) bertungkus-lumus membantu Umno dalam menjalankan tanggungjawab sebagai ulama muda dalam parti politik dan menjalankan kerja-kerja mendakwah, tetapi mereka dilabelkan macam ini.Oleh yang demikian, eloklah mereka mengkaji semula kedudukan mereka dalam Umno.

Dalam tulisan di laman Facebooknya semalam, Asri berkata "pada hari ini satu taklimat keselamatan diberikan kepada para mufti dan pegawai agama di seluruh negara... tamat pada pukul 1 tengah hari... beberapa tokoh dimasukkan sebagai mengancam keselamatan negara... saya pun dimasukkan juga... saya tidak kisah, memang ada pun pendapat saya yang tidak sama dengan kerajaan pusat termasuk dalam isu Bersih."

"Namun yang peliknya 40 ulama muda Umno juga dimasukkan dalam senarai pengganas khusus Ustaz Fathul Bari (Mat Jahya)... demikian setelah mereka berhempas membela kerajaan Umno, inilah balasannya."

Malah kata Asri, "(kerajaan) Arab Saudi dan ulamanya dianggap negara pengganas.. parti politik tertentu yang menerima bantuan daripada Arab Saudi juga dianggap ada unsur pengganas... sudah pasti lulusan Madinah semuanya pengganas... inilah apabila madu dibalas racun, penawar dibalas tuba... elok ulama muda Umno mengambil langkah yang drastik..."

Ulama muda yang menyertai Umno tahun lalu dilihat sebagai rakan Asri. Asri juga pernah dikatakan akan menyertai Umno bersama mereka ketika itu, tetapi bekas mufti itu memutuskan untuk kekal di luar arena politik dan meneruskan pendirian beliau tanpa memihak mana-mana pihak.

Cakap-cakap mengenai isu Wahabi dan penyertaan ulama muda dalam Umno pernah kedengaran sebaik sahaja mereka menyertai parti itu tahun lalu tetapi dinafikan oleh mereka dalam pertemuan dengan The Malaysian Insider.

Difahamkan mesyuarat pagi semalam merumuskan pihak-pihak dipercayai ada kaitan dengan amalan Wahabi akan berakhir dengan pembabitan terorisme.

Mesyuarat itu adalah susulan kepada pertemuan tahun lalu yang membincangkan isu berkenaan amaln Wahabi di peringkat pusat pengajian tinggi.

Difahamkan mesyuarat semalam telah menyenaraikan beberapa nama pemimpin yang popular negara ini termasuk tokoh-tokoh ulama muda yang menyertai Umno tahun lalu.

Selain Asri antara nama yang disebutkan ialah Fathul dan Mufti Perlis Dr Juanda Jaya.

Dalam komen awal semalam, Asri berkata beliau terkejut dengan kemunculan semula isu amalan Wahabi sedangkan menurut beliau ia sepatutnya sudah "reda."

Sementara itu, Fathul Bari memberitahu semalam bahawa beliau tidak mahu memberi sebarang komen berhubung perkembangan terbaru ini.

Beliau sebaliknya menegaskan agar pihaknya diberi peluang untuk membuat penjelasan dengan MKN.

Isu mengaitkan Asri dengan fahaman Wahabi dan pengganas Jemaah Islamiah (JI) muncul awal tahun lalu.

Ketika itu nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim dan Juanda juga muncul. Nama tokoh-tokoh itu dilaporkan dibangkitkan pada satu taklimat keselamatan negara berhubung JI di Bukit Aman ketika itu.Namun pada kali ini nama Hadi dan Shahidan tidak muncul lagi.

Isu itu sekali lagi muncul April lalu apabila seorang pegawai kanan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia mengesyaki Imam Besar Masjidil Haram Sheikh Dr Abdul Rahman Ibn Abdul Aziz As-Sudais, yang berada di Malaysia, cuba menyuntik fahaman Wahabi di kalangan umat Islam negara ini dengan menggunakan platform "kerajaan dengan kerajaan."

Mengulas lanjut, Asri meminta agar pihak berkuasa boleh memanggilnya untuk mendapatkan penjelasan pada bila-bila masa, bukannya membuat tanggapan sedemikian.

"Dua hari lalu, bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi ada datang berjumpa saya di rumah saya (di Pulau Pinang). Ketika masa perhimpunan Bersih 2.0, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar juga ada menghubungi saya untuk berkongsi pandangan.

"Jadi, mereka (pihak berkuasa) boleh menghubungi saya bila-bila masa jika memerlukan maklumat dan penjelasan... bukan menyenaraikan dan melabelkan seperti ini," kata tenaga akademik Universiti Sains Malaysia ini, yang akhir 2009 dikenakan dakwaan oleh Jabatan Agama Islam Selangor mengadakan kuliah agama tanpa tauliah di Hulu Klang.

Bertolak daripada pendiriannya berkaitan dengan isu-isu politik mutakhir, Asri juga berkata, pihak-pihak tertentu menentang fahaman Wahabi kononnya membawa fahaman sempit dan bertentangan dengan prinsip sebenar Islam.

"Saya menyokong usaha menentang jika fahaman Wahabi membawa fahaman sempit. Tetapi pihak yang membawa amalan Wahabi cuba membawa unsur progresif dan unsur-unsur yang sesuai dengan persekitaran moden, tetapi tidak meninggalkan prinsip Islam... misalnya isu kedudukan wanita dalam masyarakat.

"Seperti yang dikatakan oleh Barat, kita patut menentang dan mengelak perkara-perkara yang membawa kepada fahaman sempit," kata Asri sambil menambah, "dalam perkembangan sekarang, mereka yang menentang kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan berhimpun juga seharusnya dianggap sebagai mereka yang mengamalkan fahaman Wahabi."

"Sebab mereka tidak dapat membezakan antara fahaman progresif dan konservatif," katanya lagi.

Asri merupakan antara tokoh agama progresif memberikan pandangan dan pendirian terbukanya mengenai perhimpunan Bersih 2.0 yang berlangsung di ibu negara 9 Julai lalu. Ia dikatakan kurang disenangi oleh sesetengah pihak dalam kerajaan dan Umno.

Etnik ini lah penyokong kuat BN Sabah

Posted: 25 Jul 2011 05:58 PM PDT

Kehidupan Bajau laut dalam kumpulan etnik BAJAU  yang mendiami Semporna, Sabah.

Bajau merupakan himpunan etnik kedua terbesar selepas Kadazan-Dusun-Murut di Sabah. Seperti KDM, Bajau juga mempunyai organisasinya sendiri yakni USBO.

Jangan peralatkan institusi Raja-Beri nasihat yang benar: Raja Nazrin

Posted: 25 Jul 2011 05:46 PM PDT

Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah bertitah adalah amat penting Raja-Raja disembah maklumkan secara berterus terang mengenai cerita sebenar dan sama sekali tidak dipagari oleh mereka yang berkepentingan diri sehingga Raja tergamak diperalatkan.

"Raja wajib memiliki kumpulan penasihat yang jujur lagi ikhlas, kumpulan penasihat yang peka kepada denyut jantung dan denyut nadi warga, kumpulan penasihat yang tegas lagi berani menyatakan yang benar," titah baginda dalam Wacana Ilmu Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang bertema "Peranan Institusi Raja Melayu Dalam Memupuk Perpaduan Warga" di Shah Alam hari ini.

Menurut baginda, Raja sendiri hendaklah bersedia menerima hakikat dan kenyataan, betapa pahit dan berat sekalipun, kerana keadilan tidak mungkin dapat ditegakkan tanpa kebenaran.

Raja Nazrin Shah (kiri) bertitah bahawa Raja tidak dapat berperanan secara bermakna sekiranya Raja sentiasa dilukiskan dengan sebaik-baik gambaran.

"Ia bukan sahaja melukiskan gambaran palsu tetapi telah tidak bersifat adil kepada Raja, menidakkan hak Raja menyempurnakan tanggungjawab secara saksama untuk membolehkan peranan Raja diterima baik oleh warga," titah baginda.

Baginda bertitah adalah benar persaingan politik semakin sengit dan juga benar isu agama dan isu kaum amat sensitif tetapi persaingan politik hanyalah mengambil kesempatan memperjudikan isu agama dan isu kaum serta mengeksploitasi sentimen ketidakpuasan hati rakyat yang lebih rencam.

"Dalam setiap perselisihan dan dalam segala perbalahan tidak mungkin satu pihak betul semua dan tidak mungkin satu pihak salah semua tetapi kaedah mencarikemenangan mutlak dan kaedah mahu menjatuhkan lawan telah mengetepikan elemen adab, elemen adat, elemen moral dan elemen agama," titah Raja Nazrin.

Baginda bimbang jika suhu politik semakin panas, impian untuk membina perpaduan akan menemui mimpi ngeri yang sangat menakutkan.

Oleh itu baginda bertitah perlu ada institusi yang berwibawa untuk menurunkan suhu politik yang semakin panas, institusi yang kekal berkecuali dan institusi yang dapat diterima untuk membantu menenangkan suasana.

Raja Nazrin bertitah untuk itu amatlah penting dipastikan Raja kekal dalam disiplin yang berada di atas polemik politik tetapi Raja juga ada amanah, ada tanggungjawab untuk memastikan negara aman dan warga hidup secara rukun secara damai.

"Tetapi Raja tidak memiliki lampu ajaib yang boleh memupuk perpaduan dalam sekelip mata apatah lagi jika suasana sudah terlalu berkecamuk," titah baginda.

Menurut Raja Nazrin, sebaik peranan kepada Raja adalah untuk memberi nasihat secara tertutup kepada pelbagai instrumen negara mengenai tanggungjawab masing-masing supaya Raja tidak disalahtafsir mencampuri secara langsung urus tadbir negara.

Baginda bertitah bahawa perpaduan tidak akan berjaya dipupuk dalam situasi politik yang tidak stabil dan tidak matang selepas pilihan raya umum ke-12 di mana perlu ada penerimaan kepada realiti dan pemahaman bahawa tuntutan melakukan perubahan kepada yang lebih baik adalah lumrah alam.

"Perpaduan memerlukan kesediaan melakukan pengorbanan, menerima kekalahan dengan reda dan merayakan kemenangan dengan keinsafan," titah baginda.

Raja Nazrin Shah juga bertitah bahawa dalam dinamik politik yang sedang berlaku, adalah bertambah penting Raja selaku tonggak kestabilan dan payung penyatuan rakyat, bersifat berkecuali supaya semasa berlakunya krisis, Raja berupaya memberikan nasihat, teguran dan pandangan yang mencerminkan keadilan tanpa memihak.

"Payung kedaulatan negara ini (Raja) jangan sama sekali dirosakkan, jangan sama sekali ditiriskan, jangan hanya dicari bila panas terlalu terik atau hujan sudah turun.

"Payung negara ini adalah lambang kedaulatan warga, lambang kedaulatan negara, memberi teduh di hari panas, menangkis air di hari hujan," titah baginda.Bernama

waadat

Posted: 26 Jul 2011 01:23 PM PDT

waadat


FB Najib diserang

Posted: 25 Jul 2011 10:22 PM PDT


Apa perasaan anda jika FB anda diserang begini?

Padahal Najib menggunakan FB bukan sekadar suka-suka. Ia adalah salah satu saluran untuk beliau menerima aduan rakyat.

Jika sekalipun anda tidak suka seseorang, tindakan menyerang bukanlah sesuatu yang dihalalkan. Bagaimana jika Najib bertindak balas dengan mengarahkan jenteranya menyerang anda semula? Sanggup anda dan keluarga anda hadapi?

Sila beri alasan kenapa Najib tidak wajar menyerang orang yang yang terlebih dahulu menyerang beliau?

Demang nasihatkan pihak berkenaan bersedialah dengan pembalasan Najib sebagai manusia biasa yang ada perasaan. Jangan nak menyesal nanti. Anda yang mulakan!

Kata Pakteh...!!

Posted: 26 Jul 2011 01:20 PM PDT

Kata Pakteh...!!


PR = Parti Seks

Posted: 25 Jul 2011 08:00 PM PDTUbat kuat dan perempuan bogel menjadi pilihan utama PR.
Apa komen PAS????

MUSLI OLI

Posted: 26 Jul 2011 01:18 PM PDT

MUSLI OLI


MUSA AMAN DAN KRONI - BAHAGIAN 5

Posted: 25 Jul 2011 10:36 PM PDT


YAB DATUK SERI MUSA HAJI AMAN

Berhadapan dengan Malaysia monument, sepanjang Jalan Pantai ada sebidang tanah,  milik kerajaan. Sebelumnya tanah tersebut dijadikan  tempat perhentian bas dan teksi. Saya difahamkan tanah tersebut milik Dewan Bandaraya Kota Kinabalu. Baca Selanjutnya http://www.rontogdaily.com/wp/?p=1343

Bersambung.....bahagian 6

House PK

Posted: 26 Jul 2011 01:07 PM PDT

THE FLYING KICK

Posted: 26 Jul 2011 01:03 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 26 Jul 2011 12:22 PM PDT

PEJUANG BANGSA


Panas ! ! Ini wacana ilmu ke aksi beruk Bersih dari hutan ??

Posted: 26 Jul 2011 08:46 AM PDT


Wacana ilmu hasil idea penganjur  Sinar Harian rupanya indah khabar  .  Dewan kompleks karangkraf  ini bertukar jadi  hutan  bila mana beruk  a.k.a monyet sarkas terdiri penjilat2 tegar Ambiga  melakukan aksi-aksi loncat mereka .

Sayang betul mereka dengan Ambiga hingga sanggup datang dari jauh dan ambil cuti semata-mata hadir menyokong betina kafir petualang negara ini .

Melihat soalan2  panas oleh  moderator ini Wan Saiful nampak seperti menyokong juak2 Bersih dan masa itu lah juak-juak jumud Ambiga menyalak sakan sehingga tak ingat dunia .

GPB melihat debat wacana pasca 9 Julai himpunan Bershit  ini jelas membuang masa dan tiada faedah pun .  Apa yang Kumpulan  Karangkraf cuba hendak tonjolkan  sebenarnya ? Adakah mereka ini hendak sama-sama membantu Pakatan   memburukkan imej dan kredibiliti  agensi kerajaan seperti SPR  ?

Cukup lah dengan apa yang berlaku hari ini dan  ia jelas memalukan penganjur sendiri . Jika Kumpulan Karangkraf hendak lagi wacana , aku cadangkan buat di stadium ..baru boleh BOO kuat sikit ! hahaha....

Kepada badan-badan kerajaan juga ,  hang pa  semua  sedang dihentam teruk oleh Pakatan seperti POLIS , SPR , SPRM  ini ...tak perlu dok gatai pi hadir debat2 dengan orang gila dari  Pakatan ini ! 

Kalau kita pi layan orang gila seperti   dalam wacana ini ...nanti kita pulak jangkit sama ...haha
Siapa sebenarnya yang bodoh ? Rakyat atau PAS ........

Posted: 26 Jul 2011 12:18 AM PDTUmno-Barisan Nasional(BN) diingatkan supaya tidak lagi memperbodohkan rakyat hari ini dengan penggunaan media tradisional yang dikuasai mereka, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Malah katanya, rakyat khususnya generasi muda hari ini bebas berfikir serta mendapatkan maklumat biarpun ia cuba disembunyikan pentadbiran Umno-BN.

"Kini, dalam rakyat kita sudah wujud satu generasi baru yang bebas berfikir, bebas mendapat maklumat dan mengetahui fakta sebenar. Disebabkan itu, kerajaan tidak seharusnya melayan rakyat seperti di era 1980-an walaupun radio nasional cuba mengembalikan nostalgia lama," katanya dipetik Harakahdaily.

Justeri itu, beliau menyifatkan zaman ini sebagai zaman kebangkitan rakyat dan menyeru BN melihat sendiri bukti itu pada waktu ini.

Katanya, ia termasuk kebangkitan masyarakat peneroka yang menyedari mereka ditipu oleh Felda selama bertahun-tahun, dan kini mula bangkit menyaman Felda, bahkan mereka sudah memenangi beberapa kes terhadap organisasi yang seharusnya menjaga kebajikan mereka.

Selain itu, rakyat juga sudah mula berani bangkit membantah saman ekor, kenaikan tol dan harga barangan lain.

Bukti paling jelas dan masih segar jelasnya, ditunjukkan rakyat pada himpunan Bersih 2.0 yang berlangsung 9 Julai lalu bagi menuntut pilihan raya yang adil, bersih dan telus.

Namun apa yang menyedihkan kata Tuan Ibrahim, kebangkitan rakyat itu dicop sebagai penentang kerajaan dan pro pembangkang.

"Kalaulah, kerana kesempitan hidup, mereka terpaksa berhimpun membantah kenaikan harga barang, maka hilangkan status mereka sebagai rakyat jelata parti pemerintah, mereka akan dicop rakyat pro pembangkang yang tidak harus dibantu.

"Kini, apabila mereka berani untuk berhimpun menuntut sesuatu yang lebih besar dari keperluan hidup mereka iaitu satu sistem pilihanraya yang lebih adil dan bersih demi masa depan anak-anak dan cucu-cucu mereka, mereka terus dicop sebagai peserta perhimpunan haram yang patut ditembak dengan air asid dan pemedih gas mata atas dakwaan cuba menjatuhkan kerajaan," katanya.

Tambahnya lagi, kerajaan kini begitu angkuh sehingga menganggap semua yang dilakukan mereka dikatakan semuanya betul - dan semua yang dilakukan rakyat salah belaka.


Komen GPB

GPB sudah naik jelak dengan skrip lapuk /basi juak-juak PAS ini yang selalu menuduh kerajaan memperbodohkan rakyat dan angkuh . Siapa sebenarnya yang bohong dan perbodohkan rakyat ?

Kerajaan DAP PP tak pernah bohong ke selama 3 tahun perintah PP ? Tol Sg Nyior bila mahu hapus dan Kg Buah Pala pun dah lenyap dari bumi negeri itu. Itu video Mat Sabu yang cakap dilanggar polis pun nak bodohkan rakyat juga ke ?

Malah  ada bukti video seperti Anwar balun Cina Doll pun masih lagi hendak tipu rakyat dengar menyatakan itu bukan pemimpin anugerah tuhan mereka ?

PANAS ! Kaum India Muslim P.Pinang dipinggirkan kerajaan DAP !

Posted: 25 Jul 2011 06:26 PM PDT
GEORGETOWN - Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) semalam meluahkan perasaan kecewa terhadap Kerajaan Negeri apabila enggan memberi kerjasama berhubung beberapa perkara yang diutarakan bagi menyelesaikan masalah masyarakat India Muslim di negeri itu.

Presiden Kimma Kebangsaan, Senator Datuk Syed Ibrahim Kader berkata luahan itu dinyatakan sendiri oleh masyarakat India Muslim di negeri itu ketika mereka membuat perjumpaan untuk mendengar masalah yang dihadapi mereka.

"Semasa meraih undi Kerajaan Negeri berjanji membuat perubahan kepada kesejahteraan rakyat namun ia tidak dikotakan," katanya kepada media, selepas merasmikan portal 'blood donour.org' di Lebuh King, di sini, semalam.

Menurutnya, rata-rata masyarakat India Muslim menyuarakan rasa tidak puas hati dan seperti dipinggirkan oleh Kerajaan Negeri terutamanya bagi peniaga-peniaga di sini.

"Saya dilantik sebagai Senator untuk menjaga dan membawa perkara yang berkaitan masyarakat India Muslim dan jika perkara ini berlarutan serta tiada jalan penyelesaian, saya akan bawa ke Parlimen," katanya.

Sementara itu, Syed Ibrahim berkata misi utama portal itu adalah untuk membantu masyarakat yang memerlukan darah.

"Portal berkenaan memudahkan orang ramai mendaftarkan diri sebagai penderma darah. Usaha ini, turut memudahkan Kementerian Kesihatan menghubungi penderma yang mendaftarkan diri di portal ini.

"Kimma turut menjadi rakan untuk menjayakan portal ini dengan menyebarkan maklumat kepada semua rakyat Malaysia agar dapat membantu mereka yang memerlukan darah," katanya.


Komen GPP

Walaupun golongan India Muslim a.k.a Mamak ini hanyalah minoriti di PP , tetapi nasib mereka terutama yang miskin wajib dibela oleh kerajaan DAP .

Masih lagi ada yang miskin . fakir memerlukan pembelaan kerajaan negeri dan jangan hanya ingat beri RM 100 kepada bayi , kanak2 ,

GEMPAR ! Suhardi pelakon pura-pura mati drama BERSIH 2.0 diburu Polis .....

Posted: 25 Jul 2011 04:52 PM PDT

 Polis sedang menyiasat seorang lelaki, Suhardi Mat Isa, individu yang dikatakan berlakon sebagai Allahyarham Baharudin Ahmad yang meninggal dunia dalam perhimpunan haram 9 Julai lepas.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh dalam satu kenyataan berkata, siasatan itu dilakukan selepas polis menerima dua laporan polis berkenaan kes itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi dan Cheras.

"Kami sedang menyiasat kes ini di bawah seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan iaitu kesalahan yang melibatkan kenyataan-kenyataan yang mendatangkan khianat awam dan juga Seksyen 233 Akta Multimedia iaitu kesalahan yang melibatkan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian dan lain-lain," katanya.

Gambar Suhardi, seorang peserta dalam perhimpunan itu, dikatakan telah dimanipulasi sesetengah pihak dengan mendakwa dia adalah Allahyarham Baharudin yang meninggal dunia akibat komplikasi jantung.

Bagaimanapun, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam satu sesi tayangan video mengenai perhimpunan itu menjelaskan bahawa gambar Suhardi bukanlah individu sebenar Baharudin. – Bernama

DIMENSI

Posted: 26 Jul 2011 11:56 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Pandangan ilmuan salafi tentang Bersih 2.0

Posted: 26 Jul 2011 01:15 AM PDT

Pandangan ustaz Fathul Bahri tentang perhimpunan bersih 2.0


Pandangan ustaz idris Sulaiman tentang mati perhimpunan bersih 2.0

Omegay: Menegakkan fahaman wahabi!...harkkk ptuih!

Posted: 25 Jul 2011 11:30 PM PDT


pandang aku - bagaimana pula dengan pihak sekolah yang mengadakan solat hajat dan berdoa supaya anak2 murid mendapat keputusan yang baik. kesian kat mak bapak yang sanggup amik cuti semata2 nak bersama2 dengan anak2 mereka bersolat hajat jemaah dan menyertai jemaah2 yang lain. bukankah solat berjemaah (walaupun solat hajat) itu satu perkara yang baik!Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berharap ulama-ulama muda, yang menyertai Umno tahun lalu, mengkaji balik kedudukan mereka dalam parti itu ekoran tindakan pihak tertentu terus mengaitkan mereka dengan fahaman Wahabi dan aktiviti pengganas.

Isu ini menjadi perhatian ekoran laporan media semalam bahawa Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah meminta para mufti dan agensi agama negeri mengambil tindakan memantau amalan tersebut.

Asri dan 40 ulama muda yang menyertai Umno tahun lalu disenaraikan sebagai pihak yang perlu dipantau.

Bagaimanapun sehingga kini belum ada pengesahan rasmi mengenai laporan media semalam.

Sehubungan itu, Asri (gambar) berkata, beliau terkejut apabila ada pihak yang menganggap sekitar 40 ulama muda, kebanyakannya merupakan rakan beliau dan menyertai parti teras Barisan Nasional (BN) itu setahun lalu, didakwa menggunakan politik sebagai platform untuk mengembangkan fahaman Wahabi dan dikaitkan boleh menjurus kepada aktiviti pengganas.

"Saya tahu mereka ini (ulama muda) bertungkus-lumus membantu Umno dalam menjalankan tanggungjawab sebagai ulama muda dalam parti politik dan menjalankan kerja-kerja mendakwah, tetapi mereka dilabelkan macam ini. - TheMalaysianinsideanuvajiiass

di bawah ada artikel yang di petik dari: http://al-ghari.blogspot.com/
wajib di baca! >:]

Memiliki sarjana Hadith bergelar Doktor @ bekas Mufti bukanlah boleh dijadikan lesen untuk menipu masyarakat. Menipu tetap haram sekalipun ia dilakukan secara profesional. Jika menggunakan nama agama..ia boleh diistilahkan sebagai 'haram jadah'. Demikianlah situasi tipu daya yang dilakukan Dr MAZA.

Buktinya, bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata beliau tidak pernah mendokong fahaman Wahabi seperti tanggapan umum terhadapnya selama ini. Oleh itu, beliau menolak tanggapan bahawa beliau terbabit dalam usaha untuk mengembangkan fahaman tersebut ketika menjadi mufti Perlis. Sebaliknya, kata tokoh agama yang sering mengundang kontroversi itu, Wahabi tidak pernah bertapak di Perlis. Menurutnya, fahaman juga tidak sama dengan "Sunnah Perlis" yang diamalkan oleh sebahagian penduduk Perlis sekarang."'Sunnah Perlis' bukanlah Wahabi, sebaliknya satu aliran pembaharuan bagi memajukan umat Islam dalam pelbagai bidang," katanya kepada Malaysiakini hari ini."Perlis tidak pernah menjadi Wahabi. Buku-buku (tokoh Wahabi) Muhammad Abdul Wahab tidak pernah diajarkan di Perlis. Pandangannya tidak pernah timbul dan dirujuk. Lihat: http://www.malaysiakini.com/news/113886

Sanggahan :
1) Semua alim ulamak dan cerdik pandai dulu dan kini mengakui bahawa Perlis mengikuti metodologi Wahhabiy hasil usaha gigih Bekas MBnya dan Dr MAZA. Lihatlah bukti dibawah. Jika Perlis bukan Wahhabiy, kenapa perlu dipromosi pemikiran Muhammad Abdul Wahhab ke seluruh negara? Kenapa diundang tokoh-tokoh Wahhabiy sedunia utk membentangkan kertas kerja pada seminar berkenaan. Tambahan pula, seminar ini dibuat sewaktu 'penjajahan' beliau sebagai Mufti Perlis. Bukankah dakwaan Dr MAZA satu pembohongan?


2) Kenyataan 'Sunnah Perlis' adalah 'kaum muda' dan bukan wahhabiy juga satu kekeliruan untuk memerangkap masyarakat. Memandangkan Dr MAZA tidak menguasai disiplin ilmu akidah & pemikiran Islam, maka beliau tidak mampu menjustifikasikan ketiga-tiga istilah berkenaan. Sebenarnya, istilah berkenaan membawa satu maksud sahaja. Hal ini boleh dibuktikan dgn kenyataan bekas MB Perlis sendiri yang mendakwa 'Perlis tidak mengamalkan bacaan yasin mlm jumaat, tahlil, kenduri arwah, doa qunut, talkin, wirid & berdoa beramai2 selepas solat DLL...kerana didakwa bid'ah sesat' kerana ia bukan dari amalan Nabi SAW. Sedangkan bila diteliti secara akademik amalan diatas mempunyai dalil-dalilnya. Ia telah dibincang para ulamak muktabar di dalam kitab2 mereka dlm permasalahn furuk. Cumanya mereka berkhilaf pandangan dan berlapang dada mengenainya. Namun, bila wujudnya golongan ini, terus dihukum bid'ah sesat bagi sesiapa yang melakukannya. Sunnah apa ni? Inilah metodologi Sunnah Wahhabiy. Tak mengaku takpa. Tapi justifikasi dibuat berdasarkan metodologi. Ternyata, ada persamaan kan?


3) Jika tuan/puan meneliti buku yang ditulis Dr MAZA (dibawah) ini, tuan/puan akan mendapati bahawa metod pemikiran Dr Asri sama dengan Wahhabiy dalam 'menyesatkan' umat Islam menyambut hari Keputeraan Nabi SAW. Bahkan beliau menganggap umat Islam 'sama' dengan kristian kerana menyambut hari kelahiran berkenaan. Na'uzubillah.

Buku ini sebahagian dari bukti pemikiran Dr MAZA = pemikiran Wahhabiy.

4) Satu lagi bukti antara bukti Wahhabiy aktif di Perlis ialah tentang :Kuliah Akidah yang disampaikan oleh Ustaz Abu Islam Fathul Bari;Tempat: Masjid Tuanku Syed Putra Kangar, Perlis, Muslimin dan muslimat dijemput hadir. Masa: 11.30 pagi - 1.00 tgh hari, Tarikh: 4 Julai 2009 (Sabtu). Kuliah ini akan memanfaatkan ilmu dari kitab Tiga Landasan Utama (Usul Tsalasah) karya Syeikh Muhammad Abdul Wahab. Apa semua ini?

Kesimpulannya, berdasarkan bukti2 yang dikemukakan di atas maka sahlah dr Asri dan pengikut2nya mengembangkan fahaman Wahhabiy di Perlis. Untuk ...tidak dituding kesalahan dengan fahaman keras dan sejarah hitam Wahhabiy yang membunuh umat Islam, maka istilah 'Sunnah' @ Salafi diketengahkan. Hakikatnya, walau tampil dengan jenama yang berbeza, doktrin ini gemar membid'ah dan menyesatkan ummat Islam walau hanya berkhilaf isu-isu kecil agama. Paparan ini juga membuktikan bahawa beliau seorang yang tidak boleh dipercayai, mereka-reka cerita dan kesaksiannya perlu ditolak sama sekali.

Apatah lagi untuk menjawat jawatan sebagai YDP YADIM yang baru. Menurut sumber terdekat, Dr MAZA menggunakan orang politik bagi melobi dirinya sebagai YDP YADIM bg menggantikan Dato Nakhaei. Khabarnya Menteri Agama dah setuju. Dan surat melapor diri pada 15hb Okt lalu telahpun dikeluarkan. Namun, perlantikan ini dibantah hebat hampir keseluruhan NGO Islam kecuali NGO Wahhabiy dan Liberal. Khabar sahih juga disebutkan bahawa YD Agung juga murka dengan situasi ini. Bagi saya, jika Dr MAZA dilantik untuk penambahbaikan umat ini tidak mengapa. Tetapi, jika beliau masih berkeras dengan metod pemikirannya..bencanalah umat ini. Beliau tidak sepatutnya melobi. Beliau juga bukanlah seorang yang berkelayakan untuk jawatan itu kerana biografinya berada dikoordinat Jarh. Orang yang mempunyai rekod Jarh (buruk) tidak layak diberi jawatan @ menerima jawatan. Maka berhati-hatilah dengan penipuan atas nama agama dan jawatan. Sedarlah wahai kaum bangsaku. Selamatkanlah akidahmu.

Omegay: WTF! - Anuwar bakal tergolek di pintu syurga kehkehkeh

Posted: 25 Jul 2011 08:30 PM PDT

"aiyaa lu sulah kantoi bladerr!"

Rabbi zionis israhell Abraham Cooper

Sape Rabbi Abraham Cooper kepada anuwar? dah berapa orang asing anuwar mintak nyawe??..dan kenape anuwar pandikutti terdesakkkkkkk sangat mintak bantuan rabbi zionist pulak??. bukti semakin kukuh bahwa anuwar memang penyokong, ejen yahudi zionist! aku gerenti lepas ni hancur la lu anuwarrr weiiii! kehkehkeh ..klik sini


Pengasas Askmusa

Abraham cooper juga adalah pengasas sebuah laman portal Askmusa. portal ini di wujudkan konon2 untuk memberikan pemahaman tentang kebaikan agama zionis kepada umat islam. Cuba teka sape lagi yang terlibat dalam mewujudkan portal ini? tak lain tak bukan bekas bapak presiden indonesia allahyarham gus dur. klik sini

Anwar dah tak jumpa jalan lain selain meminta syaitan2 besar membantunya melepaskan diri. Ini membuktikan anuwar sanggup melakukan apa saja asalkan rakyat ikut telunjuknya >:D

Omegay: Parti Majlis Peguam & kes TBH..Kit siyal mula panik

Posted: 25 Jul 2011 05:30 PM PDT


The Bar Council today demanded the government explain the deportation of French lawyer William Bourdon last week, saying Putrajaya's silence on the matter would only "cement" public opinion that it was linked to the controversial RM7 billion Scorpene submarine deal. - TheMalaysiainsideanuvajiass

petang tadi majlis peguam dah mula bersuara macam parti politik la plak. mereka mendesak kerajaan memberi kenyataan tentang pengusiran peguam perancis haram 'j' dari memasuki negara ni. pada aku tindakan kerajaan adalah tepat dan betul.

Tindakan mereka membawa masuk orang asing semata2 nak melakukan fitnah serta cuba mengugat keselamatan negara sedangkan kerajaan melalui kementerian pertahanan telah memberikan penerangan yang jelas berkaitan isu yang mereka cuba bangkitkan.

Jadi takde sebab mereka mempersoalkan tindakan kerajaan kerana keselamatan negara menjadi keutamaan!

Nampaknya btul la fuckatan terutama Kit siang dan konco2 komunisnya dah mula panas satu badan!. bila tengok berita kat tv3 ada demo berbaju kuning ingatkan ade perhimpunan bersih. tapi rupenya demo mintak ean yong ean wah dan perti komunis deeayypig bertanggungjawab atas kematian TBH..walauweyhhhhhh!!..macam tak pecaye plak!

kit siyal tetap nak menegakkan benang basah apabila beliau cuba terus menyerang sprm dengan pelbagai tuduhan berat seblah biarpun keputusan telah di umumkan oleh suruhanjaya di raja.

meskipun sprm telah bertindak menggantung 3 pengawainya dari tugas namun kit siyal seperti tak dapat menahan marah kerana beliau tahu skandal rasuah dalam parti beliau akan terdedah berikutan banyak fakta2 yang timbul sewaktu perbicaraan dijalankan dan menjurus kepada keterlibatan puak2 komunis deeaypig serta jika ada siasatan susulan di lakukan oleh pihak sprm

Perkarangan Dewan Serbaguna Seri Kembangan menjadi tempat sekumpulan penduduk Seri Kembangan berkumpul termasuk kira-kira 50 rakan mendiang - TV3

NG LUM YONG/BEKAS PENGASAS PKR
"Kerajaan telah buat sepenuhnya tentang siasatan, oleh itu saya berharap keluarga Teoh Beng Hock jangan lagi salahkan SPRM, jangan salahkan polis, walaupun SPRM mesti bertanggungjawab, kerajaan telah setuju akan buat satu siasatan tentang tiga pegawai yang secara tidak langsung menyebabkan kematian itu." - TV3

kit siyal dah tak boleh nak sorok2 kegiatan rasuah mereka lagi!. Keluarga TBH pun dah mula sangsi dengan tindak tanduk deeaypig yang cuba menyembunyikan sesuatu dari pengetahuan mereka.

Keluarga TBH juga tertanya2 kenapa deeaypig beriya2 menyalahkan kerajaan tapi tidak memberi penjelasan terperinci akan bukti2 yang di bentangkan di depan suruhanjaya oleh pihak saksi tentang kegiatan rasuah yang melibatkan anak mereka dan ean wah?.

Sebaliknya rakyat sudah mula muak dengan sandiwara deeayypig. Ternyata rakyat mula bersuara meminta deeayypig menerima kenyataan akan keputusan pihak suruhanjaya di raja dan bertanggungjawab akan perlakuan mereka terhadap keluarga TBH! >:]

dewakampung

Posted: 26 Jul 2011 11:15 AM PDT

dewakampung


Rakyat Mangsa Kerakusan Kerajaan Pulun Pinang

Posted: 25 Jul 2011 06:17 PM PDT


Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) telah melahirkan kekecewaan dengan tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang yang sengaja telah melambatkan serta melewatkan permohonan dari Kerajaan Pusat untuk membina perumahan kos rendah, selain itu projek-projek yang dibina oleh Kerajaan Pusat juga masih lagi tidak dapat diduduki kerana pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan DAP ini tidak memberi CF. lihat disini

Selain kelewatan memberikan CF, tetapi punca sebenar apabila kelulusan lewat daripada pihak Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Difahamkan terdapat dua projek perumahan dibawa Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) iaitu di Sungai Pinang dan di Pongsu Seribu, Bertam yang masih lagi tertangguh.

Apa yang jelas pihak pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah pun mempolitikan projek yang di bangunkan untuk rakyat berpendapatan rendah, apabila ini berlaku rakyat akan menjadi mangsa ke atas kerakusan DAP. Adalah perlu diingat disini rakyat yang berbangsa Melayu dan beragama Islam yang akan menjadi mangsa penindasan paling teruk di sebabkan kelewatan yang di lakukan oleh pihak DAP kerana rata-rata permohonan adalah dari kelompok Melayu-Islam.

Jelas membuktikan DAP di Pulau Pinang semakin rakus dan GILA KUASA

Dd i n b u n g a

Posted: 26 Jul 2011 07:07 AM PDT

Dd i n b u n g a


MANJOI DAN TANJONG RAMBUTAN BERUBAH WAJAH LAGI

Posted: 25 Jul 2011 10:37 PM PDT

PECAH TANAH PASAR BARU TANGJUNG RAMBUTAN, HULU KINTA

YB DS AHMAD HUSNI MELIHAT PELAN PEMBANGUNAN PASAR TG RAMBUTAN

CERIA, DS AHMAD HUSNI DIBERI TAKLIMAT OLEH PEGAWAI MAJLIS BANDARAYA IPOH

DS AHMAD HUSNI BERSAMA DATUK BANDAR DAN KETUA KAMPONG TG RAMBUTAN DI PAMERAN PELAN PASAR TG RAMBUTAN

DS AHMAD HUSNI MEMOTONG REBEN PERASMIAN, KELIHATAN YB DATO RUSNAH, ADUN HULU KINTA DAN DATUK BANDAR IPOH

DS AHMAD HUSNI MELAKUKAN PECAH TANAH PEMBINAAN PASAR BARU TG RAMBUTAN

SELEPAS KEJAYAAN PEMBINAAN SEBUAH KOLEJ PERUBATAN SAINS BERSEKUTU DIRASMIKAN OLEH YB DS AHMAD HUSNI PADA HUJUNG JUN 2011, KINI PEKAN TANGJUNG RAMBUTAN BERUBAH WAJAH LAGI DENGAN PEMBINAAN SEBUAH PASAR BARU BAGI MENGANTI PASAR LAMA YANG DILULUSKAN OLEH YB DS AHMAD HUSNI SELAKU MENTERI KEWANGAN II BERJUMLAH RM5.2 JUTA YANG JUGA MELIBATKAN BAGI MEMBINA DATARAN WATER FRONT SUNGAI KINTA BERHAMPIRAN PASAR TERSEBUT YANG AKAN MENCERIAKAN SUASANA PEKAN TG RAMBUTAN.

YB DS AHMAD HUSNI JUGA MENGUMUMKAN PASAR LAMA TG RAMBUTAN AKAN DIUBAH SUAI MENJADI SEBUAH MEDAN SELERA YANG MENELAN BELANJA SEBANYAK RM3 JUTA.

"SEMUA INI ADALAH UNTUK PENDUDUK TG RAMBUTAN, INI SEMUA ADALAH UNTUK MEMBELA DAN MENJANA EKONOMI PENIAGA - PENIAGA DI KAWASAN HULU KINTA, PELAJAR KOLEJ PERUBATAN SAINS BERSEKUTU DAN KAKITANGAN SERAMAI 3500 ORANG AKAN BERKAMPUNG DI TG RAMBUTAN, INI AKAN MEMBUKA ERA BARU KEPADA PENIAGA - PENIAGA DAN PEKAN TG RAMBUTAN AKAN BERUBAH WAJAH MENJADI SEBUAH BANDAR YANG DIKENALI OLEH SEMUA" - DS AHMAD HUSNI HANADZLAH, AHLI PARLIMEN TAMBUN

TAHNIAH PADA BN PARLIMEN TAMBUN DI BAWAH KEPIMPINAN YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH, MENTERI KEWANGAN II YANG JUGA AHLI PARLIMEN TAMBUN DAN KETUA UMNO BAHAGIAN TAMBUN YANG CUKUP DEDIKASI DALAM MEBANGUNKAN KAWASAN BELIAU DI PARLIMEN TAMBUN. TAHNIAH.


PERASMIAN PASAR BARU GUGUSAN MANJOI

DS HUSNI MELAWAT PASAR IKAN, BERSAMA KELIHATAN YB DATO NADZRI & DATUK BANDAR IPOH

DS HUSNI BERSAMA PEMIMPIN MASYARAKAT MEMOTONG REBEN PASAR IKAN

DS HUSNI MENANDATANGANI PLAK PERASMIAN PASAR GUGUSAN MANJOI

PENIAGA MENERIMA SIJIL PENGHARGAAN DIATAS SUMBANGAN BERSAMA MEMBANGUNKAN PASAR MANJOI DARI DS HUSNI

PERSATUAN SILAT MENYAMBUT KETIBAAN DS AHMAD HUSNI

GERAI KOLEKSI PAKAIAN YB DS AHMAD HUSNI YANG DIEDAR SECARA PERCUMA YANG DISERBU ORANG RAMAI

PERSEMBAHAN ULAR OLEH JPA PERAK

MANJOI BERUBAH WAJAH LAGI SELEPAS PADA MINGGU LEPAS MERASMIKAN PEMBINAAN GERBANG GUGUSAN MANJOI APABILA YB DS AHMAD HUSNI SECARA RASMINYA MEMBUKA PASAR BARU GUGUSAN MANJOI YANG SIAP DIBINA DENGAN PERUNTUKAN MENTERI KEWANGAN II BERJUMLAH RM600,000.

BANGUNAN PASAR BAGI BARANGAN BASAH DAN KERING YANG DIBINA BAGI MENAMBAHKAN LAGI BANGUNAN PASAR YANG SEDIA ADA YANG KINI MENAMPUNG SERAMAI 15 ORANG PENIAGA YANG SEDIA ADA KINI DITAMBAH KEPADA 24 ORANG PENIAGA MELAYU YANG AKAN BERNIAGA DI PASAR GUGUSAN MANJOI.

GUGUSAN MANJOI MEMPUNYAI POPULARITI SERAMAI 40,000 ORANG PENDUDUK MELAYU AKAN MENJANA EKONOMI PENIAGA PENIAGA DI PASAR TERSEBUT.

"KITA PENDUDUK MANJOI MEMPUNYAI EXTRA ORDINARY, SEBUAH PERKAMPUNGAN YANG LENGKAP DENGAN INFRA HASIL PERJUANGAN UMNO DAN SEMUA PEMIMPIN PEMIMPIN MASYARAKAT YANG MENYUMBANG KEPADA PEMBANGUNAN INI, TERDAPAT HINGGA 5 BUAH SEKOLAH DI GUGUSAN MANJOI, TERDAPAT SEBUAH PEJABAT TANAH DAN DAERAH IPOH DI GUGUSAN MANJOI, 6 BUAH MASJID DAN PULUHAN SURAU DAN SEKOLAH AGAMA RAKYAT, 16 DERETAN RUMAH KEDAI BARU DIBINA, SEBUAH MINI STADIUM, KITA ADA 4 BUAH PERPUSTAKAAN 1 MALAYSIA, KITA ADA 5 BUAH GELANGGANG RAKYAT DAN PEMBANGUNAN LAIN" - YB DS AHMAD HUSNI HANDZLAH, AHLI PARLIMEN TAMBUN.

TAHNAIH PADA YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH, KEJAYAAN DEMI KEJAYAAN YANG DICIPTA OLEH BN PARLIMEN TAMBUN, INI MEMBUKTIKAN BAHAWA BARISAN NASIONAL TERBUKTI PEMBELA RAKYAT. TAHNIAH BN TAMBUN!!!!!!

tunku

Posted: 26 Jul 2011 03:39 AM PDT

tunku


Airasia Not Moving Headquarter To Jakarta

Posted: 25 Jul 2011 09:00 AM PDT

KUALA LUMPUR, July 25 (Bernama) -- Low cost carrier AirAsia Bhd's headquarters will continue to be located where it is now -- the mezzanine floor of the Low-Cost Carrier Terminal (LCCT) in Sepang, said the company.
"There are absolutely no plans, nor the inclination, to move the headquarters of this Malaysian-incorporated company out of the country. And our Malaysian-registered fleet of aircraft will continue to operate from the LCCT."
The airline said this in a statement to clarify news reports that stated AirAsia is moving its "corporate headquarters" from Malaysia to Indonesia.
The office in Jakarta is to be called AirAsia Asean, an entity set up under the aegis of AirAsia, and the main goal of the unit is to serve as a representative office for AirAsia in efforts to broaden its branding as a "Truly Asean" airline and extend its outreach to various groups in the region in regards to aviation policies within Asean.
The decision to locate this representative office in Jakarta is based solely on the rationale that the Asean Secretariat is based in Jakarta, and a regional office there would help AirAsia present its ideas regarding regional aviation and tourism growth much more effectively.
This is particularly relevant at this time given that Indonesia is currently the chairman of Asean and is firmly committed to implementing the provisions of the Asean Connectivity initiative, it said.
"Also, Indonesia's growth trajectory indicates it is set to increase its share of Asean's GDP in the years to come, and AirAsia is but merely moving ahead of the curve in locating AirAsia Asean in Jakarta to help increase our visibility and profile in the region's most-populated nation."
This is particularly relevant at this time with AirAsia Indonesia heading for a listing on the Indonesian stock exchange.
"We believe that having our Asean representative office in Jakarta will also help our group coordinate more effectively with the Indonesian authorities and interact more closely with the 240-million people in that archipelagic nation to better serve them in their increasing need for affordable and convenient air travel," it added.

tunku : the opposition has been harping on this issue for the past few days. i am sure they are dead frustrated right now with airasia clarification on this matter.next time be sure of what are you telling(lying) to the people first.

Ohpolitik!™

Posted: 26 Jul 2011 03:35 AM PDT

Ohpolitik!™


GEMPAR!! PUAK PAS GUNA JALUR LEBAR SKMM UNTUK GERAK KERJA POLITIK PRU13!!

Posted: 25 Jul 2011 07:48 PM PDT


Hasil tinjauan telah dibuat pada 25.7.2011 di Pusat Jalur Lebar milik SKMM yang disediakan di Kampung Batu 30, Machang, beberapa aduan telah diterima daripada penduduk sekitar kampung tersebut. 

Pihak PAS telah mengambil kesempatan dengan menggunakan kemudahan pencetak dan juga internet bagi melaksanakan gerak kerja politik di jalur lebar yang disediakan oleh pihak kerajaan BARISAN NASIONAL. Hampir 80% pengguna kemudahan jalur lebar di sini terdiri daripada ahli PAS termasuklah kerani markaz PAS berdekatan.

GHOSTWRITER : "Berguna juga Jalur Lebar yang disediakan oleh kerajaan BN, namun tak tahu malu juga pauk PAS yang mempergunakan Jalur Lebar untuk kemudahan penduduk bagi melakukan gerak kerja Politik mereka.Ehem.. kerajaan PAS kelantan tak mampu nak sediakan kemudahan jalur lebar ke buat petugas politik mereka?"

NAJIB UMUM DUIT RAYA BUAT KAKITANGAN AWAM - PANGKAH BULAN PUN DAPEK!

Posted: 25 Jul 2011 07:21 PM PDT


Lebih 1.24 juta petugas awam dan 590,000 pesara kerajaan mendapat durian runtuh apabila kerajaan hari ini mengumumkan akan membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500. 
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa bayaran itu adalah untuk petugas dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan dan akan dibuat sebelum 1 Syawal. 
"Keputusan ini diambil setelah mengambil kira kebajikan kakitangan awam dan pesara Kerajaan terutamanya bagi meringankan beban kos persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri," katanya. 
Najib berkata, bayaran itu membabitkan perbelanjaan sebanyak RM934.6 juta iaitu RM639.6 juta bagi petugas awam dan RM295 juta bagi pesara. - BERNAMA

Yang korang baca berita kat atas tu berita PM umum yang tahun lepas. Dah basi pun. Tapi aku copy letakkan kat atas. Saja nak umpan. Hahaha...

Jangan marah yer. Apapun aku ada dengar angin bertiup kencang bahawa kakitangan awam tahu ni akan dapat 'double trouble'. Banyak. Lebey dari tahun lepas.

Yang best tew, kakitangan awam yang pangkah bule, yang pangkah roket, yang pangkah gerhana pun dapek. Pastew PAStinya akan dijawab kembali oleh puak yang tak pernah syukur "Ini semua sebab dah dekat pilihanraya umum, kira gula-gula dari kerajaan Najibla".

Yang pelik dan jeliknya, duit ambil, guna, kerja dengan kerajaan BN, tapi sokong Negara Ber"KEBAJIKAN" (bukan lagi Negara ISLE). Sokong Roket "Malaysian Malaysia"..

GHOSTWRITER : "Dengar2 Najib dah tak keluar negara lepas raya ni, apa petandanya tew? Bulan November ni jadi ke? Ke awal tahun depan. dekat dah ni"

NIK AJIS SOKONG NAJIB : GUNA SISTEM BIOMETRIK!!!

Posted: 25 Jul 2011 05:25 PM PDTMursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, menyokong sistem biometrik yang akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang jika terbukti tiada penyelewengan dalam pelaksanaannya.

Sehubungan itu, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, PAS bersedia untuk mendengar taklimat dan penjelasan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung sistem biometrik itu.

"Apa juga sistem sekali pun yang membawa kebersihan kita sokong... yang tidak membawa kebersihan mesti ditentang, yang boleh meragukan juga mesti ditentang.

"Kita boleh jumpa SPR, ada benda boleh bincang... boleh soal jawab. Terima kasih kalau SPR nak buat itu, lepas taklimat kita dengar dan kita bincang," katanya ketika ditanya mengenai sistem biometrik yang akan diperkenalkan SPR itu.

Terdahulu beliau merasmikan Majlis Perasmian Pelancaran Pelan Hala Tuju Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) Negeri Kelantan di Kompleks Kota Darulnaim di sini, semalam.

Akhbar melaporkan sistem biometrik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang akan digunakan SPR untuk pengesahan pengundi pada pilihan raya umum akan datang kebal daripada manipulasi dan tidak boleh ditembusi kepada penyalahgunaan oleh pihak berkepentingan untuk menipu ketika pilihan raya.

SPR turut membidas pembangkang yang terlalu cepat menolak sistem biometrik untuk digunakan pada pilihan raya umum sebelum sempat melihat dan menilai keberkesanan sistem berkenaan.

Pada Jumaat lalu, Nik Aziz ketika ditemui selepas melancarkan Ijtimak Pilihan Raya Negeri Kelantan, turut menegaskan sekiranya sistem biometrik itu memberi kebaikan maka perlulah dilaksanakan.

Mengulas lanjut, Nik Aziz bagaimanapun tetap menegaskan bahawa apa juga sistem yang membawa kepada ketelusan dalam pilihan raya, maka beliau akan menyokongnya, sebaliknya menolak apabila terdapat unsur 'kotor'.

"Ia begini, mula-mula sekali memerintah diri, kemudian jiran, terus kepada negeri dan negara adalah (berlandaskan) agama, satu daripada cara supaya benda boleh dapat berjalan dengan baik (ialah) mesti ada kerajaan.

"Jadi, untuk membentuk kerajaan sekarang ini, mesti melalui mengundi, tak boleh cara lain. Apa saja cara bersih saya sokong," katanya.


Sumber berita harian


GHOSTWRITER : "Alhamdulillah, bila kedua-dua pemimpin Islam/melayu bersefahaman dalam membuat keputusan.. Tapi apa kata cina DAPig pula lepas ni?"

SIAPAKAH DISEBALIK PEMBINAAN KFC di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV

Posted: 25 Jul 2011 05:19 PM PDT

Normala KFC satu nama yang tidak asing lagi semasa pilihanraya kecil Tenang. Namun bukan kisah Normala yang nak aku hidangkan hari ini. Tetapi kisah sebuah restoran KFC besar yang dibina dalam kawasan Stadium Sultan Muhammad ke-IV. Siapakah pemilik francais ini?

Umum tahu bahawa bola sepak Kelantan sedang meningkat naik. Jesteru, banyak pihak yang mula memikirkan bagaimana nak 'masyuk' dari kemenangan demi kemenangan Bola Sepak Kelantan. 

Antara yang dapat aku senaraikan disini, antara projek gila nak kaya oleh kerajaan negeri PAS Kelantan termasuklah :
  1. Pembinaan Restoran KFC (Ehem..Dengar kata pemilik Francais ini kutu PAS)
  2. Pembinaan Pondok Pungut hasil Parking di sekitar Stadium (Dulu free, kini berbayar ler)
  3. Pembinaan stadium baru kononnya lebih canggih dan tidak membazir.Aduhai PAS...Yang kearah keuntungan nampak, tapi masalah air karat yang disalurkan kat rakyat sampai bila nam selesai? Asyik bagi alasan salahkan UMNO je, cubala bawak salahkan diri sendiri sama. PAS bukan maksum pun. UlarMak PAS bukan konfrem masyuk syurga pun...

GHOSTWRITER : "Nik Aziz oiii..Gatai dah badan mandi ayaq karat hang ni..."

SENJALIZA

Posted: 26 Jul 2011 03:25 AM PDT

SENJALIZA


NEGARA KEBAJIKAN pula potong "api" rakyat!.

Posted: 26 Jul 2011 03:16 AM PDT

Bila nanti kezaliman seperti Kezaliman Barat terhadap Muslimah di Iraq berlaku barulah kita sibuk dengan "kebajikan"

 Peniaga Pasar Lama Arked MPKB Bantah Pemotongan Elektrik
"Biasanya peniaga memperolehi sekitar RM1,000 atau RM2,000 sehari dan bagi kedai-kedai yang agak besar atau cuti umum, mungkin mencecah sehingga RM5,000 sehari. Bayangkan kalau sebulan kami tak dapat berniaga, berapa kerugian yang akan kami tanggung, inikah konsep negara berkebajikan yang dilaungkan sebelum ini," di sini

Kalo macam ni, Konsep Negara Kebajikan itu dah tak betol lagi lah!

Ini pula lain: Nik Aziz Sokong, Hadi pula Bantah...

Posted: 26 Jul 2011 02:31 AM PDT

Dua dua angkat tangan tanda setuju. Tapi hati lain-lain. Itu sebab berlakunya seperti isu Kerajaan Perpaduan.
ISU cadangan  penggunaan sistem biometrik oleh SPR.

Ini Kata Nik Aziz
Mengulas lanjut, Nik Aziz bagaimanapun tetap menegaskan bahawa apa juga sistem yang membawa kepada ketelusan dalam pilihan raya, maka beliau akan menyokongnya, sebaliknya menolak apabila terdapat unsur 'kotor'. "Ia begini, mula-mula sekali memerintah diri, kemudian jiran, terus kepada negeri dan negara adalah (berlandaskan) agama, satu daripada cara supaya benda boleh dapat berjalan dengan baik (ialah) mesti ada kerajaan. "Jadi, untuk membentuk kerajaan sekarang ini, mesti melalui mengundi, tak boleh cara lain. Apa saja cara bersih saya sokong," katanya. di sini
 Ini pula kata Abdul Hadi Awang
Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, malah ia juga terdedah kepada manipulasi pihak yang mengendalikannya kerana hanya segelintir sahaja yang ada kepakaran dan terlibat mengendalikan biometrik...."PAS tetap berpendirian untuk mendesak supaya SPR menggunakan dakwat celup jari ketika mengundi bagi membasmi pengundi hantu dan juga pengundi yang mengundi banyak kali dalam setiap pilihan raya," ujarnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.Katanya, begitu juga dengan pendaftaran pemilih secara automatik."Kita pelik bagaimana SPR boleh bekerjasama dengan Jabatan Pendaftaran Negara dalam pengendalian biometrik ini, tetapi tidak boleh bekerjasama dalam mengendalikan pendaftaran pemilih secara automatik," ujarnya yang juga ahli Parlimen Marang. di sini
 SL nak tanya sikit...Sistem Pilihanraya dalam negara ini sapa yang patut buat? Pembangkang ker? Kerajaan ker? SPR ker? atau Bersih ?

SPR buatlah dengan tegas dan telus.
Taktik-taktik orang lain "put aside" siapapun mereka..

KEDAH SOKONG. SELANGOR TAK BANTAH KER?

Posted: 26 Jul 2011 01:38 AM PDT

Serah memo kerana pulisiti ke nak menyatakan pendirian sebenar?. Bila memo ke Selanor nak diserahkan?
Dewan Pemuda PAS menyokong MB Kedah atas tindakannya melarang Pusat Hiburan dibuka 24/7 sepanjang Bulan Ramadhan. Bagaimanapun MB Selangor sudah menyatakan keputusan Kerajaan Selangor bahawa Pusat Huiburan diseluruh Negeri Selangor terus beroperasi 24/7 sepanjang bulan Ramadhan.

Nak tanya DEWAN Pemuda PAS, tak nak hantar memorendum membantah ker kepada MB Selangor dan Kerajaannya?. Nampak fishylah sikit!. Sana kat Kedah sokong STOP operasi tapi sini kat Selangor pula SOKONG GO AHEAD operasi!. Fishy fishy....

DULU PAPA KURUS KERING. KINI ANAK SEMAKIN KURUS.TAUBATLAH.

Posted: 26 Jul 2011 01:20 AM PDT

PAPA NURUL SELEPAS KELUAR PENJARA..KURUS KERING..
Lepas Papa keluar Penjara...nampak kurus sangatlah Nurul...kesian. Kasutpun terlepas..longgar sangat ker?

BILA NAK TAUBAT DEMI ANAK ISTERI...

SIAPA YANG SEMAKIN REBAH..

Posted: 25 Jul 2011 10:55 PM PDT

 Exit 533 ke Serambi Mekah ker?

Budaya "tunding jari" memang subur dalam arena politik. Namun rakyat yang menililai dan memilih ada budayanya tersendiri. Ramai yang memilih kerana memang haknya untuk memilih. Mereka memilih untuk kesejahteraan, keamanan, kestabilan dan sewaktu dengannya pada amnya.

Berubah atau rebah adalah menu yang sudah lama dihidangkan kepada kerajaan yang memerintah kini. Kerajaan Barisan Nasional, khasnya parti komponen utama UMNO. PAS juga sudah berubah dari berpaksikan Kerajaan Islam ke Kerajaan Kebajikan. Dengan perubah ini, ideologi PAS berputar 360 degree.

Soalnya, perubahan yang diinginkan oleh pengundi adalah perubahan yang bagaimana hanya diketahui selepas PRU13. Siapa yang sedang dimamah anai-anai kini dapat dinilai melalui tindak-tanduk mereka, ideolgi mereka yang kukuh dan tidak "sinking" seperti Titanic dulu... Siapa agaknya yang sering menimbulkan huru-hara di negera ini? Dari Perlis hinggalah ke Sabah? Singgah sebentar di Perak!..singgah sebentar di Selangor!

Nak singgah di Sarawak; dapat dilihat bahawa PAS sudah rebah di Bumi Kenyalang. PAS hanya tumpang sorak dengan DAP di Sarawak. Bangga ker PAS! Di Sabah hanya 1 MP dan 1 DUN milik DAP. Sekali lagi PAS hanya dapat tumpang sorak. INI REALITI.
"Ia tidak lebih umpama bangunan yang telah dimamah anai-anai, walau kelihatan dari luarnya kukuh, sebenarnya ia hanya menunggu masa untuk rebah menyembah bumi,"- Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man
 Bagi SL, kenyataan Ketua Penerangan PAS Pusat, YM Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man memerlukan review yang amat menyeluruh. Jangan sampai kena ke batang hidung sendiri. Menumpang kasih tidaklah seindah "paddling our own boat to the shore of success". PAS hanya menumpang kepada DAP. Kita tak pasti samada anai-anai suka bersarang di pokok menumpang! atau Pokok tempat menumpang juga menjadi sasaran anai-anai...

RELATED
-Bila DAP berkehendak PAS mengiya

MACAM MINDA CHIPSMORE.

Posted: 25 Jul 2011 09:55 PM PDT

MANTAN Mufti Perlis Dr. Mohd Asri Zainul Abidin.

MANTAN Mufti Perlis Dr. Mohd Asri Zainul Abidin masih samar-samar lagi pendirian politiknya. Sekejap dengan PAS, sekejap dengan UMNO sekejap Pakatan Rakyat, sekejap tak ada parti. Macam CHIPSMORE, kejap ada kejap takde!

MANTAN Mufti Perlis Dr. Mohd Asri Zainul Abidin ini BUKAN lagi seorang MUFTI atau MUFTI Perlis..cuma dia masih pakai MINDA MUFTI....tapi mindanya tidak lagi seperti minda seorang mufti yang mempunyai pendirian yang TEGUH dan TEGAS.

Minda Asri ini macam CHIPSMORE. Jauh seperti MINDA MUFTI. Asri kenalah buat pendirian yang teguh dan tegas. Kalo kejap join team kerjaaan; Kejap dengan media pembangkang; kejap dengan media kerajaan; kejap join pembangkang..kejap tak join sapa-sapa! MINDA MUFTI apa ini?...Mufti ketinggalan perahu atau overtaken by time?. Fahaman dan anutan agama kenalah CLEAR dan jangan menyesatkan UMMAH! Jangan tersisih akhirnya...

Pakatan Riot: Kedah lain Selangor lain. Thats why kita TAK NAK!

Posted: 25 Jul 2011 07:47 PM PDT

Steady VS Gagap.

Songkok lebih kurang, Spek lebih kurang; Kerajaan sama iaitu Pakatan Rakyat: Polisi amat jauh BERBEZA. Di Selangor, Pusat Hiburan BEROPERASI  "lapan hari seminggu" sempena bulan Ramadhan. Di Kedah, Pusat Hiburan "tutup" hari-hari sepanjang bulan Ramadhan.

Di Kedah, MB steady dan tetap dengan pendirian bahawa Pusat Hiburan di Kedah tutup 24/7 sepanjang bulan Ramadhan. Mulanya PAS Pusat yang lebih DAP minta MB Kedah ini tunjuk sebab!. Di Selangor, MB masih gagap. Sebabnya, dia kena tunduk kepada permintaan DAP supaya pusat hiburan terus beroperasi "lapan hari seminggu" sepanjang bulan Ramadhan.

Pendirian yang berlainan ini adalah gambaran bahawa Pakatan Rakyat yang pro riot sering tak selari dan tak sehaluan, tak sependapat. Di Selangor, MB kena tunduk dengan DAP yang tidak mahu menghormati Ramadhan. Dulu Azanpun mereka bantah.......Toleransi adalah istilah yang DAP tak pakai. 

Kerajaan Malaysia guna "CONSENSUS".  DAP toleransipun TAK NAK!. Sebab itulah rakyat Malaysia yang berpegang kepada Demokrasi Berperlembagaan dan ingin melihat toleransi, harmoni dan perpaduan dalam kepelbagaian untuk membangunkan negara Malaysia yang maju harus mengatakan TAK NAK dengan Pakatan Rakyat ini!

RELATED:

Politik Harian

Posted: 26 Jul 2011 03:15 AM PDT

Politik Harian


Khalid Ibrahim Berang, Elizabeth Wong Curang!

Posted: 26 Jul 2011 01:00 AM PDT

Terima MMS Bergambar...

Cilaka Punya Apek!

Biggest Liar

Kenangan Terindah


Ooo OMG! Dafi

Kes Teoh, Ean Yong Di Desak Letak Jawatan

Posted: 26 Jul 2011 12:00 AM PDT


Sekumpulan 50 lelaki yang mendakwa rakan dan penyokong mendiang Teoh Beng Hock hari ini mendesak Anggota Exco Kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah, supaya meletakkan jawatan kerana didakwa bertanggungjawab terhadap kematian bekas pembantu politiknya itu.

Kumpulan itu mengadakan demonstrasi sambil membawa poster di Dewan Serbaguna Seri Kembangan di sini pada 11.45 pagi semalam tetapi diarah bersurai oleh polis yang tiba tidak lama kemudian.

Seorang daripada mereka, Allan Liew Sin Kim, memberitahu pemberita bahawa Ean Yong telah berlaku kejam terhadap Teoh dan tidak memberikan pembelaan yang adil kepada bekas pembantunya itu.

"Perhimpunan ini bertujuan menuntut keadilan bagi keluarga Teoh yang telah kehilangan seorang anak yang baik serta pekerja yang sentiasa menurut perintah," katanya.

Teoh, 30, ditemui mati di koridor tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam, Selangor, pada 16 Julai, 2009, selepas memberi kenyataan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor yang terletak di tingkat 14 bangunan itu.

Suruhanjaya Diraja yang menyiasat kematian Teoh dalam laporannya yang dikeluarkan Khamis lepas menyatakan bahawa Teoh membunuh diri akibat tertekan semasa sesi soal siasat.

-UmnoOnline

Nik Nazmi Syok Dengan Wardina Safiyyah, Lupa Amanah Rakyat Sebagai YB

Posted: 25 Jul 2011 09:55 PM PDT


Semalam, Isnin laman blog ini telah terjah isu syurga arak di Petaling Jaya - Nik Nazmi buat apa?. Baca disini...


Dimana pihak yang bertanggung jawab di kawasan itu ialah Ahli Dewan Undangan Selangor PKR, Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR).Dan ini pula respon yang ditinggalkan oleh Nik Nazmi melalui ruang komentar tersebut.."Salam terima kasih atas maklumat ini. Saya sudah maklumkan kepada MBPJ untuk ambil tindakan segera. Jika tiada tindakan sila maklumkan.

Kerenah arak ini bukan perkara baru. Sekurang-kurangnya di Selangor sudah dimulakan garispanduan baru yang bermula di Shah Alam dan kini dikembangkan ke kawasan majoriti Islam yang lain.

Apa-apa pun saya hargai maklumat ini dan jika ada lagi maklumat sila sampaikan. Boleh e-mel saya niknazmi@niknazmi.com atau ke blog http://www.facebook.com". Katanya.


Perkara ini sudah tersebar ni media massa baru nak jalankan tugas? Kalau tak diterjah kegiatan haram penjualan arak secara mudah kepada orang ramai, termasuk golongan remaja akan terus berlualuasa di Petaling Jaya.

Mungkin juga Nik Nazmi tak tahu apa sebenarnya yang berlaku disana, untuk pengetahuan Nik Nazmi rahsia harga murah tersebut disebabkan arak dalam tin itu belum dibayar cukai dan sepatutnya adalah untuk dieksport.

Pihak berkuasa pula seolah-olah 'merestui' urusniaga itu dengan tidak melakukan sebarang serbuan atau penangkapan walaupun terdapat anggota yang berkawal kira-kira 25 meter saja dari lorong itu.

Ini perkara serius, takkan asyik terlepas pandang sahaja... Proaktif lah sikit YB... Jangan asyik nak syok dengan Wardina Safiyyah saje, kebajikan rakyat juga harus dijaga.

Cute Girl Street In The State of PAS Rule And Friends

Posted: 25 Jul 2011 08:00 PM PDTWhere ni kind Hadi Awang, Tantawi, Mr. Ibrahim?

Umno change PAS was shocked that many contest gini-bogel bogel gini ye. Penang first time under the BN was not there, but when under PAS and friends there.

Hip Hip Hooray for PAS! We Love Abang Sabu! Read More...

by: Penjaga Ketuanan Melayu

Isu Wahabi dan Pengganas: Khairy Mahu Dr Asri Di Beri Peluang Bela Diri

Posted: 25 Jul 2011 07:00 PM PDT

Dr Asri

Khairy Jamaluddin mahu bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan mana-mana pihak yang dikaitkan dengan amalan Wahabi atau pengganas diberi peluang membela diri bagi menjelaskan kedudukan mereka.

Ketua Pemuda Umno Malaysia, menegaskan sebarang maklumat yang telah dibentangkan pada mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) hendaklah diteliti dan dihalusi secara adil dan amatlah tidak wajar sekiranya pihak yang berkenaan bersifat melulu dengan terus menjatuhkan ketetapan atau hukum tanpa usul periksa dan tidak memberikan peluang membela diri.

"Pada masa yang sama, saya ingin menegaskan bahawa daripada pengamatan serta pengalaman saya bertukar pendapat dengan beliau, saya dapati Dr Asri adalah seorang tokoh cendiakawan Islam yang begitu menonjol dengan pemikiran beliau yang bukan sahaja terbuka, moderat bahkan progresif di dalam usaha memajukan ummah serta usaha-usaha dakwah," kata Khairy dalam kenyataan menerusi laman Facebooknya http://www.facebook.com/khairykj .

Khairy berkata beliau sungguh terkejut dengan laporan media bahawa kononnya MKN, semasa mesyuaratnya yang telah diadakan pagi tadi, telah mengenal pasti Asri dan beberapa pemimpin agama Islam yang lain sebagai pendokong gerakan Wahabi serta pengganas dan merasakan ia sebagai suatu yang sangat keterlaluan sekiranya laporan ini betul.

Laporan itu dibawa oleh beberapa media petang semalam.

Ini bukan kali pertama dakwaan sedemikian dikenakan ke atas Asri dan telah dibincangkan pada mesyuarat peringkat tertinggi.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau menambah, beliau tidak nampak langsung sebarang tindakan atau usaha subversif daripada Asri yang melayakkan beliau untuk dilabel sebagai pengganas.

"Pada pendapat saya, sebarang langkah melulu terutama di dalam melabel serta menjatuhkan hukum kepada pihak-pihak tertentu tanpa penelitian yang mendalam serta memberikan mereka peluang untuk memberi penjelasan adalah suatu yang tidak boleh diterima apatah lagi apabila tuduhan atau label tersebut menyabitkan seseorang atau kelompok tertentu sebagai pengganas," katanya.

Oleh itu tegas Khairy, beliau mahu MKN memberi penjelasan berhubung laporan media yang berkenaan dan sekiranya benar memberi Asri dan mana-mana tokoh agama Islam yang telah disenaraikan sebagai pendokong gerakan Wahabi atau pengganas peluang untuk tampil memberikan penjelasan berhubung isu yang dibangkitkan.

Karnival Kerjaya Pemuda BN Di Sabah Tawar 7,000 Jawatan Kosong

Posted: 25 Jul 2011 06:00 PM PDT


Sebanyak 7,000 jawatan kosong akan ditawarkan oleh 150 syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan negeri (SGLC) sepanjang tiga hari berlangsungnya Karnival Kerjaya Pemuda Barisan Nasional (BN) di Pusat Perdagangan Likas yang bermula 29 Julai ini.

Pengerusi Pemuda BN Sabah, Awang Kadin Tang berkata penganjuran karnival kerjaya terbesar itu merupakan usaha baharu pergerakan Pemuda BN Sabah untuk membantu golongan muda mendapatkan pekerjaan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dijangka melancarkan karnival Pemuda BN peringkat negeri itu yang turut dihadiri oleh para pemimpin parti komponen BN negeri, katanya pada media di Bangunan UMNO dekat sini hari ini.

Awang Kadin berkata jawatan kosong yang ditawarkan meliputi pelbagai jenis bidang kerja termasuk perladangan dan industri minyak yang merangkumi jawatan daripada peringkat rendah hingga ke eksekutif di merata-rata tempat di seluruh negara.

"Saya yakin, berdasarkan sambutan yang menggalakkan terhadap program karnival di negeri-negeri lain di Semenanjung, karnival kerjaya Pemuda BN di Sabah turut mendapat sambutan yang baik," katanya.

Antara syarikat besar yang menyertai karnival kerjaya yang dibuka dari 10 pagi hingga 8 malam itu katanya ialah Petronas, Tan Chong Group, Labuan Shipyard, Sawit Kinabalu, Bernas, Lembaga Tabung Haji dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Sehubungan itu, Awang Kadin berharap golongan muda khususnya yang belum mendapat pekerjaan dapat datang beramai-ramai dan membawa bersama dokumen penting termasuk sijil kelayakan asal untuk memudahkan pendaftaran dalam sesi temuduga terbuka.

Katanya Pemuda BN juga telah berunding dengan pengusaha bas yang berpangkalan di terminal bas Wawasan Plaza di pusat bandaraya Kota Kinabalu untuk mengadakan perkhidmatan pengangkutan bas yang berulang-alik ke Pusat Perdagangan Likas sepanjang karnival berkenaan berlangsung.

Facebook PM, Najib Diserang Pengkhianat!

Posted: 25 Jul 2011 09:43 AM PDT
Kepada semua pakar-pakar IT, tumpukan ke laman fan page PM Dato' Seri Najib Razak sekarang!!!! Sebarkan dengan segera!!! Serangan dari puak pembangkang terlalu pantas!!!! Fuuuuh hebat jugak siut!!!

PUAK PEMBANGKANG TIDAK ADA MARUAH!!!!


Lim Guan Eng Jadikan Pesta Separa Bogel Acara Rasmi Di Penang

Posted: 25 Jul 2011 06:00 AM PDT

Meleleh air liur tangokkan... Inilah bahananya apabila DAP Komunis memerintah di Penang, dia peduli apa... apa pun boleh! Asalkan kerajaan negeri dapat untung berlipat ganda.

Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang, tak nak buat BERSIH kan penang pulak ke? Takkan Puak PAS nak biarkan sampai jadi sarang maksiat yang akan merosakkan remaja terutama remaja Islam Di Penang?

Lim Guan Eng memang suka menggalakkan rakyat Penang jadi galak. PAS pulak galak dok tengok je Guan Eng menggalak.

Lepas ni Penang akan jadi Haadyai no.2. Kalau nak tengok perempuan seksi separa bogel segala bagai, kita pi Penang je dah cukup.

Perempuan pulak kalau nak dapat duit RM2000 dengan segera, pi pakai bikini lekaih.

Info: Lidah Cicak

Sambutan Anwar Ibrahim Di Tanjong Tokong Suram, 20 Kehadiran

Posted: 25 Jul 2011 03:44 AM PDT

Kedatangan Anwar ibrahim bagi merasmikan Ranting Tanjong Tokong agak suam-suam kuku apabila penyokong luar dimport masuk kesini untuk kelihatan ramai.

Hanya 20 orang sahaja penduduk tempatan yang hadir pada petang itu manakala selebihnya orang luar... Purata kesumuanya tak sampai 100 orang pun yang hadir bagi merasmikan ranting yang kian patah itu.

Semasa ceramah mana orang kampung ?

Hanya 20 ahli berada di tempat ranting tersebut

Kerusi yang kosong dan cara penyusunan memang ahli kurang


MKP kata: Penduduk Sini bagitau Anuwar akan makan sumpahnya sendiri kerana pernah berjanji tidak akan memijakkan kaki lagi diTg Tokong.Kerana janji itulah penduduk kurang berminat lagi dengan janji manis orang yang bernama Pak sheik.

Info: Mat Kilau Penang

anakbukitgantang says

Posted: 26 Jul 2011 03:11 AM PDT

anakbukitgantang says


BERSIH 709- The Truth

Posted: 25 Jul 2011 11:18 PM PDTThe truth is BERSIH chairperson promised to hold a peaceful rally at a stadium- they failed to deliver their promise

The truth is BERSIH  represents a small segment of the Malaysian population

The Truth is BERSIH is targeting a takeover of the present democratically elected government via chaos and anarchy

The TRUTH is BERSIH is funded from foreign fund and carries foreign agenda

The BIGGEST aim of BERSIH is to topple the present democratically elected government and have proxies to rule Malaysia.

Please watch what the RAKYAT MARHAEN say about BERSIH


bumiyang

Posted: 26 Jul 2011 03:09 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 26 Jul 2011 01:42 AM PDT

Taipingmali (tm)


Debat Ambiga di Karangkraf

Posted: 26 Jul 2011 12:19 AM PDT

Keadaan sesak di komplek Karangkraf di Jalan Sepana Shah Alam petang ini. Ramai yang terpaksa berlegar diluar kerana tempat terhad.

Kenderaan sesak di kiri kanan laluan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TNB PERUNTUK RM6 JUTA UNTUK SL1M

Posted: 25 Jul 2011 10:27 PM PDT

BANGI, 26 Julai - Sejumlah RM6 juta diperuntukkan Tenaga Nasional
Berhad (TNB) bagi melaksanakan Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) yang melibatkan 378 graduan, kata Pengerusi TNB Tan Sri Leo Moggie. Beliau berkata pengambilan dibuat secara berperingkat, 81 orang untuk
peringkat pertama, 148 peringkat kedua pada Oktober depan, selebihnya peringkat ketiga pada Januari 2012.
"Sehingga tarikh tutup seramai hampir 4,000 ribu permohonan diterima melalui
online dan hanya 426 dipanggil untuk ditemuduga," katanya selepas pelancaran
SL1M peringkat TNB di sini hari ini.
Pelancaran disempurnakan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek
Hussin yang turut menyampaikan Sijil Latihan Kekompetanan dan Kecekapan Latihan Industri dan Teknikal.
SL1M dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak pada 1 Jun
lepas antara lain bertujuan membantu mengurangkan kadar pengangguran di kalangan siswazah.
Di bawah skim tersebut, siswazah yang tidak mendapat kerja dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian berpeluang menerima latihan dengan
syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) selama setahun. Mereka juga layak menerima elaun minimum RM1,000 sebulan sepanjang tempoh latihan tersebut
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Di penjara dan disebat

Posted: 25 Jul 2011 09:52 PM PDT

Buruh ladang simbah asid ke atas 2 kanak-kanak 19 Julai lepas dihukum penjara 16 tahun dan 4 sebatan oleh Mahkamah Sesyen Temerloh
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Biometrik utk menangkan BN, Dakwat Kekal utk menangkan PR.

Posted: 25 Jul 2011 09:09 PM PDT

SPR hampir pasti akan menggunakan sistem biometrik yang lebih efisien untuk PRU 13.

Hari ini sudah banyak jabatan kerajaan menggunakan pengimbas biometrik untuk mengesahkan cap jari individu sama dengan yang terdapat pada myKad.

Oleh itu tidak timbul isu biometrik untuk memberi kemenanga BN.

PRU 12 SPR merancang untuk menggunakan dakwat penanda tetapi terpaksa dibatalkan kerana ada pihak yang membeli dakwat yang sama bagi tujuan untuk menghalang makcik2 dikampung membuang undi.

Oleh itu mereka hanya mampu mengutip IC sahaja untuk menghalang mereka keluar. Satu lagi mereka juga membuat sekatan jalan dan buat kacau dan menakutkan pengundi keluar rumah.

Oleh itu jangan percaya tuduhan yang dibuat oleh Pas yang kononnya sistem biometrik untuk menangkan BN.

Tak percaya tunggulah PRU 13 nanti pasti ramai pembangkang akan kekal menang. Mereka ialah Lim Kit Siang anak menantu, Anwar anak beranak. Karpal Sink anak-anak, Nik Aziz anak menantu dll.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Idris Ahmad geli kerana kena kutu Babi.

Posted: 25 Jul 2011 08:43 PM PDT

AJK Pas pusat Ustok Idris Ahmad kata dia geli hati bila dengar seruan Datuk Seri Dr Rais Yatim supaya rakyat hanya melihat video berShit 2.0 yang ditayangkan oleh PDRM.

Kata Idris lagi, Rais memaksa rakyat percaya apa yang polis siarkan.

Tak cukup dengan itu Idris kata, akan datang Rais akan paksa rakyat baca Utusan Malaysia.

Bagaimana pula dengan sikap Pas yang memaksa pengikutnya mempercayai video yang ditayangkan oleh pembangkang sahaja.

Bagaimana pula Pas yang memaksa rakyat membaca harakah, Roket dan suara keadilan?

Tidakkah paksaan itu seperti peribahasa arab " kita boleh paksa kuda pergi minum air tetapi tidak boleh paksa kuda minum air".

Sudahlah wahai Idris Ahmad, janganlah nak membengongkan pengikut Pas.

Biarlah mereka nak tengok ke tidak! Pilihan ditangan mereka. Kita tak boleh paksa mereka memboikot Utusan, tak paksa mereka jangan menonton RTM atau TV3.

Idris patut balik kampung lah , jaga kawasan. Maklumlah Dap nak letak ramai calon Melayu supaya Lim Kit Siang dapat kuasai kerusi MB Perak kali kedua.

Relakah Idris Ahmad membiarkan Perak diperintah oleh komunis?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Genggam tak lepas?

Posted: 25 Jul 2011 07:13 PM PDT

Perhatikan betul-betul tangan YB Tan Sri Khalid Ibrahim geggam sungguh-sungguh tak mau terlepas negeri Selangor ke tangan BN.

Apa yang silap ialah gambar tersebut, hanya letak gambar Khalid sorang saja.

Mana Anwar Ibrahim, mana Lim Kit Siang, mana Ronnie Liu, mana Teresa Kok, mana Azmin.

Apakah pakatan rakyat ingin mengaburi orang Melayu yang membaca Sinar? Apa agenda Khalid?
Selangorku sebenarnya adalah idea Dap dan Pap Singapore. Di sana PM Lee menggunakan slogan yang sama iaitu MySingapore dan Khalid MySelangor.

Wah. Kalau macam itu baik kita berpegang kepada 1 Malaysia. Hanya Malaysialah tanah air ku . Tiada 2 tiada 3. Only One.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pembangkang yang Gabra

Posted: 25 Jul 2011 06:44 PM PDT

Pas menganjurkan FanPage mendesak Najib letak jawatan. Jumlah fanPage sudah menceah 200 ribu, kata mereka.

Bagaimana setelah FanPage Najib Razak dibangunkan dan jumlah Fan sudah hampir 1 juta lalu Pas jadi hangin satu badan.

Usaha mereka untuk melemahkan Najib gagal lagi. Akibatnya dengan sifat dengki khianat yang wujud di jiwa mereka fanPage Najib diserang.

" FanPage Najib Razak kena serang oleh FB2 pembangkang dgn perkataan DIAMLAH..."

Sepatutnya sebagai parti Islam dan satu lagi yang berpegang kepada prinsip keadilan perlulah akur dan menerima keputusan fanPage yang lebih memihak kepada Najib Razak.

Tak perlu dengki, tak perlu menyerang dan tak perlu khianat. Terima keputusan secara profesional.

Perlu mengaku kalah dan menutup fanPage desak Najib letak jawatan.

Main bola pun maksima 90 minit saja. Cukup masa Referee tiup wisel lah.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Fw: JANGAN JADI PENDERHAKA

Posted: 25 Jul 2011 03:18 AM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


From: othman mohamed <othmanmohamed6667@gmail.com>
Date: Mon, 25 Jul 2011 17:51:44 +0800
To: <taipingmali@gmail.com>; <tapakukuhiring@gmail.com>; <norlizaizul@gmail.com>; <rosezie2003@yahoo.com>; <irwanfahmi@hotmail.com>
Cc: <othmanmohamed6667@gmail.com>
Subject: JANGAN JADI PENDERHAKA

          Amat malang bagi 4000 Pertubuhan dan orang persaorangan yang membuat laporan Polis terhadap Perhimpunan Haram Bersih baru-baru ini, Kerana setakat ini belum ada tindakan yang diambil tehadap Penganjur dan Penyokong Perhimpunan Haram yang telah diadakan pada 9 July yang lalu.Malah lebih menyedihkan lagi seorang Pemimpin Pertubuhan Haram dibenarkan untuk mengadap DYMM SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG Sebenarnya Ambiga tidak layak untuk mengadap kerana beliau Memimpin sebuah Pertubuhan yang tidak berdaftar jadi Bersih adalah Pertubuhan Haram dan sebelum itu Pihak Polis telah mendapat Perentah dari Mahkamah untuk menghalang Bersih mengadakan Perhimpunan jadi apa lagi yang Ambiga mahu sepatutnya sebagai Pengamal Undang-Undang Ambiga faham tentang Perintah Mahkamah tetapi beliau tetap meneruskan Perhimpunan Haram yang bertujuan untuk menjatukan Kerajaan yang sedia ada dengan cara yang tidak bermoral demi untuk mencapai matlamat PARTI tertentu untuk Memerentah Negara ini  

          Kepada pihak yang bertanggong jawab tentang Keselamatan kenapa menunggu terlalu lama untuk bertindak terhadap kumpulan haram ini lebih menyedihkan lagi apabila pihak Polis terpaksa menayang rakaman kejadian pada hari tersebut untuk mencari kebenaran apabila pihak Polis dituduh sebagai zalim semasa menyurai kumpulam haram ini, Sekarang nampaknya pihak Polis yang melakukan kesalahan sedangkan Polis terpaksa bertindak apabila penyokong Perhimpunan Haram mula menyerang Polis ini semua tidak diambil kira tetapi apa yang pihak Polis buat semuanya tidak betul tetapi apa yang dibuat oleh penyokong Perhimpunan Haram ini semuanya betul, Jadi kami ingin mencadangkan kepada pihak yang terlibat dalam Perhimpunan Haram jangan pandang rendah pada Pasukan Polis kerana apabila Parti Pembangakang Memerentah pun Polis yang ada juga yang akan menjaga Keselamatan Negara bukan mudah-mudah nak tukar Polis dan Tentera yang ada mereka bukan hak Parti tertentu.

          Sikap Pemimpin Parti Politik yang bertindak menyokong tindakan Bersih memperlihatkan sikap kurang bijak Pemimpin Parti Politik yang ada di Malaysia masa kini, Kerana sanggup berkerja sama dengan Pertubuhan Haram dan Bersih juga telah melanggar Perintah Mahkamah yang diberi kepada Pihak Polis serta tidak menghormati Titah YANG DIPERTUAN AGONG, Titah DYMM SULTAN SELANGOR dan Titah DYMM SULTAN JOHOR.Jadi sekarang Rakyat sedang menunggu keputusan Kerajaan dan Pihak Berkuasa untuk bertindak terhadap penderhaka-penderhaka termasuk Pemimpin Parti Politik yang terlibat bersama Bersih pada 9 Julai 2011 yang lalu yang mana pengkianat-pengkianat ini telah sedikit sebanyak telah berjaya merosakan nama Negara Malaysia diluar Negara dan menyusahkan Rakyak dalam Negara pada hari tersebut maka sepatunya mereka ini dihadapkan kemuka Pengadilan dan kalau perlu gunakan AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI atau AKTA DARURAT maka Pihak bertanggong jawab perlu bertindak dengan segera demi kesejahtraan rakyat Negara ini.

          Sudah terang bahawa Mat Sabu telah membuat satu laporan Polis yang palsu dan memburuk-burukan Pihak Polis kononnya sebuah keindraan Polis telah melanggarnya ini menampakan Pemimpin Pembangkang suka berbohong kepada Rakyat, Mengapa Pihak Polis maseh belum mengambil tindakan terhadap Mat Sabu?Dan seoarang lagi Anuar Ibrahim kerana menipu Rakyat kononnya Polis bertindak ganas terhadap Peserta Perhimpunan.Kepada Pemimpin Pembangkang yang menyokong Bersih sebenarnya anda semua telah ditipu oleh pihak tertentu yang ingin melihat Negara ini dikuasai oleh pihak yang didokong peminpin yahudi kerana sekarang ini sudah ada diNegara ini Pemimpin tertentu yang berkerjasama dengan pihak yahudi dan juga ada segelintir Pemimpin sudah mula berkerjasama dengan Parti Kominis yang telah diharamkan untuk menghidupkan Perjuangan Kominis kembali.

          Kepada Rakyat Malaysia Jangan Salah Memilih Pemimpin Kerana Kalau Tersalah Pilih Akan Rosaklah Negara Malaysia


         

PANEH MIANG

Posted: 26 Jul 2011 01:37 AM PDT

PANEH MIANG


Ku Li yang Amanah?!

Posted: 25 Jul 2011 08:11 PM PDTBekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah ( Ku Li) mengesa rakyat bersama-sama melakukan perubahan segera menolak politik kotor, perkauman dan rasuah yang semakin membarah di negara ini, ketika bercakap semasa penubuhan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Angkatan Amanah Merdeka(AMANAH) di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra pada 22 Julai 2011 yang lalu.

Hadir sama di majlis pelancaran Amanah ialah Dato' Seri Ong Tee Keat, Dato' S.Subramaniam, Tan Sri Abdul KAdir Sheikh Fadzir, Dato' Wilfred Bumburing, Dato' Seri Danial Tajem dan Dato' Seri Bujang Ulis yang mana masing2 menjadi Timbalan Presiden Amanah.

manakala jawatan naib presiden Amanah terdiri daripada Dr Patau Lubis, Ong Hock Siew, Dato' Mohd Azmi Razak, Ragunath Kesavan,Tan Sri Simon Sipaun,Muhd Lukhman Ghani, dan Wan Saiful Wan Jan.


Adakah Ku Li selama ini adalah seorang yang benar-benar AMANAH? Cukup-cukuplah tu, orang yang sezaman dengan Ku Li semuanya sudah bersara. Sampai bila nak menongkat langit di Gua Musang? Adakah Ku Li seimpian dengan Anwar, masih berhasrat untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia? Kuasa tidak boleh dibawa ke kubur Ku Li! Berilah peluang kepada generasi baru!

Aspirasi Bangsa

Posted: 26 Jul 2011 01:25 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Syabas.. Pasberg terima ijazah kedoktoran dalam menipu rakyat!!!

Posted: 25 Jul 2011 04:09 PM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 26 Jul 2011 01:21 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pemimpin Pembangkang Digesa Usah Jadi Manusia “Lidah Bercabang”

Posted: 25 Jul 2011 08:15 PM PDT

KUALA LUMPUR 25 Julai – Pemimpin pembangkang hari ini dibidas agar tidak menjadi manusia "lidah bercabang" kerana masih lagi mempertikaikan keputusan Suruhanjaya Diraja Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock bahawa Setiausaha Politik Exco Selangor itu membunuh diri.

Pemerhati politik, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata tindakan mereka terus mempertikai keputusan tersebut adalah sesuatu yang cukup pelik dan membuktikan mereka hanya berniat untuk mempolitikkan isu tersebut semata-mata.

Menurut beliau pembangkang sebelum ini begitu lantang mendesak kerajaan menubuhkan suruhanjaya berkenaan selepas inkues diadakan, namun lain pula pendirian mereka sejurus rumusan dibuat oleh suruhanjaya berkenaan berhubug perkara tersebut.

"Sebab itulah saya katakan mereka ini lidah bercabang…. Dulu cukup lantang desak kerajaan tubuhkan suruhanjaya tersebut, namun setelah keputusan dibuat, mereka masih lagi tidak puas hati.

"Cukuplah dan usahlah terus menjadi manusia lidah bercabang. Bukankah ahli panelnya adalah dengan perkenan Yang Dipertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan suruhanjaya berkenaan adalah badan yang tertinggi serta bebas," katanya kepada UMNO-Online.

Beliau diminta mengulas reaksi pembangkang dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang tidak mempercayai rumusan Suruhanjaya Diraja Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock yang didedahkan kepada pihak media dan orang ramai.

Suruhanjaya Diraja Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock itu merumuskan bahawa Setiausaha Politik Exco Selangor itu membunuh diri dengan terjun dari pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di tingkat 14 Plaza Masalam, Shah Alam.

Dr Zainal seterusnya menegaskan semua pihak harus menghormati keputusan yang dibuat oleh badan tertinggi dan bebas itu.

"Mereka yang tidak berpuas hati gunalah saluran undang-undang yang betul dan bukannya mempertikaikan sesuka hati. Dan saya sarankan kerajaan agar melihat perkara ini dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka yang terus menyerang dan memfitnah suruhanjaya tersebut," katanya. -MediaUMNO

Agenda Halus Halau Rakyat Miskin Dari Pulau Pinang

Posted: 25 Jul 2011 06:11 PM PDT

Tindakan kerajaan DAP Penang lengah-lengahkan kelulusan pembinaan rumah kos rendah dan sederhana yang mahu dilaksana kerajaan pusat buktikan mereka tidak prihatin dan tidak ikhlas membantu rakyat yang memerlukan selain sebagai taktik halus mereka menafikan hak rakyat yang kurang berkemampuan di negeri itu.

Mereka menyalak bagai anjing menyalak di tepi bukit, mengatakan mereka mementingkan kebajikan rakyat, malah rakan sekutu mereka, Pas sendiri baru-baru ini tampil dengan Negara berkebajikannya namun apa yang berlaku hanya "indah khabar dari rupa".

Malah Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman dalam UMNO-Online melihat Ini adalah satu politik halus DAP yang mahu menghalau rakyat miskin dan yang kurang kemampuan untuk memiliki rumah dan tinggal di negeri itu.

"Mereka (kerajaan DAP) sengaja mewujudkan karenah birokrasi sehingga menyebabkan proses membina rumah berkenaan tergendala. Mereka tidak sepatutnya meletakkan pelbagai syarat jika benar-benar mahu membantu rakyat miskin", katanya kepada UMNO-Online semalam.

Jelasnya, empat agensi di bawah kerajaan persekutuan iaitu Perda, UDA Holdings Berhad, Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan JKP Sdn Bhd. Perda perlu melalui karenah birokrasi di dalam memohon kelulusan projek tetapi sekiranya permohonan pihak swasta, dengan mudah mendapatkan kelulusan daripada pihak Berkusa Tempatan (PBT).

Jelas beliau lagi semasa Pulau Pinang di bawah Pemerintahan Barisan Nasional (BN), empat agensi di bawah kerajaan persekutuan ini telah berjaya membina 1500 unit rumah kos rendah dan sederhana untuk rakyat Pulau Pinang mendapat hidup yang lebih selesa.

"Tetapi sepanjang tiga tahun DAP memerintah Pulau Pinang, tiada satupun rumah kos rendah yang dibina oleh mereka. Penang Development Corparation (PDC) yang ditubuhkan oleh Kerajaan BN dahulu untuk menguruskan pembinaan rumah kos rendah dan sederhana, kini juga telah diambil alih sepenuhnya oleh kerajaan negeri dan hanya membina rumah yang berharga RM400 ribu ke atas.

"Kerajaan BN juga dahulu telah meletakkan syarat kepada semua pemaju rumah mewah harus membina 30 peratus rumah kos rendah dalam projek mereka. Inilah perangai DAP yang hanya mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan nasib rakyat", ujarnya.

Apa yang sedang berlaku kini tegas beliau memperlihatkan kerajaan DAP Pulau Pinang sanggup melihat rakyat hidup susah dan terus melarat kerana tidak mampu membeli rumah mewah yang tumbuh bagi cendawan di negeri itu.

"Untuk mengaburi mata rakyat, kerajaan negeri umumkan imbuhan RM100 kepada setiap bayi yang baru lahir dan warga tua. Ini semua tipu muslihat mereka.

"Apa yang sebenarnya dilakukan ini tidak adil untuk rakyat golongan rendah dan sederhana. Sekiranya rumah kos rendah tidak dibina, bagaimana golongan yang tidak berkemampuan ini mahu memiliki rumah sendiri,? katanya.

Kesimpulan daripada tindakan kerajaan DAP ini kata beliau lagi membuktikan mereka lebih utamakan towkey-towkey mewah dan golongan kaya sedangkan rakyat bawahan dilayan seperti kucing kurap.