Selasa, 27 Mac 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 27 Mar 2012 03:08 AM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 26 Mar 2012 11:31 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Undang-Undang Adat bagi tanah adat Orang Asal di Sabah adalah lebih kukuh dari peruntukan undang-undang - Dato Kong Hong Ming.

Posted: 26 Mar 2012 08:49 PM PDT

Tanah Adat di Negeri Sabah menurut undang-undang:

Dato Kong Hong Ming, Ketua Parti Keadilan Rakyat Cabang Tawau telah menghuraikan undang-undang mengenai tanah adat Orang Asal di Sabah sebagai amalan dan tidak bergantung kepada undang-undang bertulis tetapi amalan yang diamalkan oleh Orang Asal di Sabah.

Sebagai seorang peguam, Dato Kong telah memperjuangkan hak tanah Orang Asal Sabah dan telah memenangkan kes-kes tanah Orang Asal sehingga ke Mahkamah Persekutuan.

"Tanah Adat bukanlah perkara baru," kata Dato Kong semasa bercakap dihadapan penduduk-penduduk Kg Tambisan didalam kawasan Parlimen Tawau pada 24hb Mac lalu, "Tanah Adat tidak bergantung kepada undang-undang bertulis tetapi amalan Orang Asal yang diamalkan mereka sejak datuk moyang mereka."

Mengikut Dato Kong, apabila wujud manusia, maka wujud Tanah Adat, "Kita lahir disitu, kita buka hutan, kita huni kawasan itu, kita hidup dan kita mati disitu.  Cara kehidupan itulah yang dikatakan Tanah Adat."

Didalam Perlembagaan Malaysia Perkara 160 memperuntukkan Tanah Orang Asal, "Dan kita gunakan adat tempatan untuk pergi ke Mahkamah."

Untuk ditetapkan sebagai Tanah Adat mesti wujud 3 syarat:

1.  Orang yang menuntut itu mestilah Orang Asal, dan Orang Asal itu bermaksud "Tuan Rumah di Negeri ini." Kalau pendatang dari Indonesia atau Filipina, umpamanya, bukanlah Orang Asal.  Sekarang ini orang asing sudah boleh mengundi, taktik BN di Sabah kini telah digunakan di Semenanjung, dan Orang Asal di Semenanjung sudah tidak dihormati lagi, Tanah Adat Orang Asal di Semenanjung telah diketepikan oleh UMNO/BN.

2. Tanah yang dituntut itu bukanlah tanah yang bergeran atau tanah rezab untuk penggunaan awam.  Tanah itu mestilah tanah kosong.  Sebelum datangnya British dulu, tanah-tanah ini sudah didiami oleh Orang Asal, paling lama kini sudah didiami 13 generasi, kebanyakannya 6 hingga 8 generasi, ada juga 5 generasi, bahkan sebelum adanya kerajaan Orang Asal sudah berada di sana.

3.  Tanah itu mestilah diusahakan oleh Orang Asal.  Tanah itu dikerjakan dan sekurang-kurangnya ada 50 pokok sudah ditanam diatas tanah itu, dan jenis pokoknya tidak ditentukan; 50 batang pisang pun sudah memadai; ada rumah didirikan diatas tanah itu, dan tanaman itu hendaklah ditanam memadai dengan 3 tahun sahaja.

Tanah adat adalah lebih kuat dari tanah geran.  Jika tanah adat diceroboh atau sudah dikeluarkan geran kepada mana-mana syarikat, geran itu boleh dibatalkan, dan keputusan ini terkandung didalam keputusan Mahkamah Persekutuan.

Dato Kong juga menyentuh mengenai tanah didalam Rancangan Felda.  Semasa Dato Harris Salleh menjadi Ketua Menteri Sabah, beliau telah menjemput Felda membuka tanah di Sabah dengan syarat tidak kurang 20,000 orang peneroka ditempatkan didalam Rancangan Felda di Sabah.

Tetapi setelah pertukaran Kerajaan Berjaya kerajaan-kerajaan BN selepas itu tidak menghormati penetapan oleh Harris Salleh.  Kini 306,000 ekar tanah di Sabah telah dimajukan oleh Felda tetapi rakyat Sabah tidak diambil untuk menjadi peneroka.  Setakat ini hanya wujud 3000 orang sahaja peneroka di Sabah, tanah-tanah yang dimajukan oleh Felda dijadikan Felda Plantation dan tidak ada peneroka dimasukkan kedalam tanah-tanah itu.

Rakyat Sabah menuntut supaya tanah-tanah di Felda Plantation ini dimasukkan peneroka-peneroka untuk mengatasi masalah kelaparan tanah oleh petani-petani di Sabah, dan rakyat Sabah sekali-kali tidak bersetuju tanah Felda Plantation di Sabah ini diserahkan kepada Felda Global Ventures untuk disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur.

Suara Sri Andalas

Posted: 26 Mar 2012 11:15 PM PDT

Suara Sri Andalas


Selangor Cabar Chin Debat 'Krisis Air'

Posted: 26 Mar 2012 09:50 PM PDT

Exco Kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar mencabar Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Peter Chin Fah Kui mengadakan debat terbuka mengenai isu berlarutan bekalan air di Selangor.

"Kami mencabar Chin untuk debat terbuka dengan kerajaan Selangor supaya rakyat Malaysia, khususnya rakyat Selangor, dapat membuat penghakiman mereka sendiri berhubung isu air di Selangor," katanya ketika menggulung halehwal jawatankuasanya di sidang Dewan Undangan Negeri semalam.

Kerajaan negeri Selangor sedang 'berperang' dengan kerajaan pusat pimpinan BN yang merancang untuk mengambil alih pengurusan air di negeri itu, tetapi rundingan mengenainya sejak dua tahun lalu telah menemui jalan buntu.

Putrajaya telah menggesa kerajaan negeri supaya meluluskan projek loji rawatan air Langat 2 untuk membolehkan pemindahan air dari Pahang, jika tidak, Selangor akan berdepan dengan masalah kekurangan air yang serius pada tahun 2014.

Tetapi unjuran itu ditolak oleh kerajaan negeri, yang berhujah bahawa  Selangor mempunyai bekalan air yang cukup.

Xavier mengkritik projek RM8 bilion untuk memindahkan air dari Pahang, yang didakwanya bertujuan untuk memperkayakan kroni BN kerana menurutnya, ia melibatkan jumlah sogokan dan komisen yang besar.

Sebaliknya, kata beliau, apa yang diperlukan adalah untuk menaik taraf infrastruktur loji rawatan air semasa bagi meningkatkan rizab air di Selangor.

Xavier juga membidas SYABAS - pengendali perkhidmatan air di negeri itu - yang didakwanya kerap mengganggu bekalan air di bawah alasan penyelenggaraan loji rawatan air.


Sumber: Malaysiakini

Ucapan Penggulungan YB Dr Xavier Jayakumar Semasa Sesi Pengulungan Sidang Dewan Negeri Selangor Pada 26 Mac, 2012

Posted: 26 Mar 2012 03:00 AM PDT

Isnin, 26 Mac, 2012

 Isu Air di Negeri Selangor

Minggu lepas YAB Ijok telah membangkitkan isu yang melibatkan industri air di negeri Selangor dan saya ingin membuat sedikit penambahan fakta tentang isu ini.

Sekali lagi Utusan Malaysia, TV 3 dan Kumpulan NST  memutarbelit berita mengatakan Selangor akan menghadapi krisis air pada tahun 2014 sekiranya tidak segera melaksanakan projek penyaluran air dari Pahang dan projek pembinaan Loji Air Langat 2.

Isu ini terus disensasi oleh Datuk Peter Chin Fah Kui Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan  Air yang terus mendesak Kerajaan Negeri memberikan 'lampu hijau' untuk melaksanakan projek tersebut dengan tergesa-gesa.

Tapi pemimpin-pemimpin  Barisan Nasional samada sengaja atau tidak sengaja telah "menyembunyikan" fakta kos projek tersebut dari pengetahuan rakyat Selangor khasnya dan rakyat Malaysia amnya.

Saya kurang pasti samaada Utusan Malaysia atau TV3 ada menghebahkan tentang kos sebenar projek tersebut

Untuk pengetahuan Yang Berhormat di Dewan ini ……….kos projek tersebut ialah Ringgit Malaysia
8 Bilion……Saya ulang sekali lagi RM8 Bilion dan seingat saya kecuali akhbar Sinar Harian ada menyebut jumlah tersebut…..Utusan Malaysia dan TV 3 tidak pernah menyebut angka tersebut dalam beritanya kerana angka tersebut akan menaikan lagi kemarahan rakyat Malaysia kerana dengan angka RM250 Juta yang disalahgunakan dalam skandal "Lembu NFC" sudah cukup menjadikan mimpi ngeri kepada Najib Tun Razak dan pemimpin-pemimpin UMNO yang lain. 

Kita berpendapat angka  8 billion Ringgit adalah satu angka yang tidak disenangi oleh kalangan rakyat Malaysia dalam mereka menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini …tetapi bagi pemimpin UMNO dan Barisan Nasional ianya merupakan kaedah memperkayakan diri mereka dan syarikat kroni mereka. Syarikat-syarikat kroni yang rapat dengan pemimpin UMNO terus melobi agar projek tersebut disegerakan.

Ekoran itu Utusan Malaysia, Kumpulan NST  dan TV3 tanpa henti-henti memutarkan berita berunsur bohong dan fitnah  mengatakan bahawa Negeri Selangor dan Kuala Lumpur akan menghadapi krisis air menjelang 2014 dengan harapan agar rakyat Selangor akan bangkit menentang Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor tetapi rakyat Selangor tidak termakan pembohongan tersebut.

Di sini kita ingin memberi amaran keras kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) jangan berniat jahat untuk sabotaj pembekalan air kepada rakyat Selangor dengan kerapkali mengumumkan gangguan bekalan di merata kawasan di Negeri Selangor dengan alasan penyelengaraan loji air dan sebagainya kerana Kerajaan Negeri tidak teragak-agak menggunakan kuasa yang diberikan oleh undang-undang untuk mengambil alih asset-aset air di negeri ini dari mereka demi untuk melindungi kepentingan rakyat Selangor.   

Ianya sudah menjadi semacam 'trend' oleh Syabas untuk mengumumkan ganguan air dan kemudian kita saksikan rakyat bersusah payah menyediakan tong-tong air bagi tujuan untuk menyimpan air. Saya berpendapat ini merupakan satu bentuk modus operandi untuk 'menakut-nakut' rakyat konon krisis air akan berlaku semasa pemerintahan Pakatan Rakyat di Negeri Selangor 

Kita ingin tegas di sini bahawa bekalan air mentah yang boleh kita dapat dari banyak sungai-sungai dan beberapa lagi sumber air yang lain  Negeri Selangor, adalah sudah lebih dari mencukupi untuk rakyat Selangor dan Kuala Lumpur menjangkau tahun 2019 dan kita tidak nampak sebarang keperluan untuk kita 'impot' air dari Pahang.      

Isu air di Selangor ialah berkaitan air mentah yang telah 'dirawat' dan bukannya kuantiti air mentah yang tidak dirawat seperti yang dicanangkan oleh pemimpin BN untuk kita "impot" air dari Pahang itu.

Kita tegaskan disini bahawa projek '8 Bilion' tersebut tidak ada kaitan dengan rasa prihatin atau peduli pemimpin-pemimpin BN terhadap keperluan air rakyat Selangor tetapi sebaliknya tujuan utama mereka ialah untuk meng'kaya' syarikat-syarikat kroni pemimpin-pemimpin BN tersebut. Kita berpendapat bahawa 'kick back' serta komisyennya agak lumayan bagi projek yang bernilai besar ini.

Apa yang kita perlukan ialah menaik taraf infrastruktur loji-loji yang sedia ada bagi menambah kapasiti penyimpanan air.

Sekali lagi kita sarankan kepada Menteri Pusat yang bertanggungjawab terhadap urusan Air  agar tidak berdolak dalih untuk melaksanakan penstrukturan industri di Selangor.

Harus diingat bahawa Kerajaan Persekutuan terikat di bawah Akta Perkhidmatan Industri Air (Water Services Industry Act (WSIA) 2006 yang telah didebat dan diluluskan di Parlimen pada tahun 2006.

Dalam Akta tersebut ianya menjadi tanggungjawab Kerajaan Pusat untuk mengambil alih pengurusan semua aset air di seluruh negara dan dikembalikan  aset-aset air untuk diurus selia oleh Kerajaan Negeri masing-masing.

Tetapi dalam kes ini kita merasa sedih kerana Kerajaan Pusat bukan saja gagal menyerah balik aset-aset air tersebut sebalik terus mencari alasan untuk mengagalkan proses penstrukturan  tersebut.

Lantaran itu kita mencabar Datuk Peter Chin agar berani berdebat secara terbuka dengan kerajaan Selangor bagi membolehkan rakyat Selangor khas dan rakyat Malaysia umumnya membuat penilaian mereka sendiri berkaitan isu air di Negeri Selangor .

Ini juga dapat menyelesaikan masalah tuding menuding jari yang berpanjangan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri bagi mencari jalan penyelesaian.   


Isu Yayasan Basmi Kemiskinan

Kita begitu terkejut bagaimana Najib Tun Razak begitu menaruh harapan menggunung kepada sebuah NGO 'celah gigi' seperti YBK dalam memperjuangkan nasib golongan miskin di Negeri Selangor.

Saya rasa ada sesuatu yang 'agak kurang' tentang Najib. Masakan sebuah NGO yang hidup atas belas ehsan orangramai, syarikat-syarikat korporat dan bantuan dana kerajaan boleh diberikan kredit yang begitu tinggi oleh tinggi oleh seorang Perdana Menteri.

Kerajaan Negeri mempunyai stanco 'Kemiskinan' di bawah saya dan stanco 'Kebajikan' di bawah Yang Berhormat Batu Tiga dan kita telah memperuntukan dana kewangan yang  mencukupi untuk melaksanakan beberapa program pembasmian kemiskinan.

Program-program 'blueprint' pemberian  kelengkapan atau jentera pertanian serta peralatan untuk perniagaan kecil disediakan oleh Kerajaan Negeri melalui Seksyen Sektoral, Upen bagi menambahkan pendapatan golongan miskin di Negeri Selangor.

Program baik pulih dan bina baru rumah golongan ini dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri secara berterusan bagi memberikan tempat tinggal yang agak selesa kepada golongan ini.

Rekod kita menunjukkan bahawa akaun YBK tidak pernah diaudit sejak beberapa tahun dan urusniaganya meragukan.

Kredibiliti Lembaga Pengarahnya yang terdiri dari bekas-bekas pemimpin UMNO sangat diragui tahap keboleh percayaan nya.

Yang peliknya sebuah NGO yang dikatakan 'core business' nya membasmi kemiskinan mempunyai anak syarikat yang terlibat menjadi pengedar menjual kereta nasional kedua.     

Kerajaan Negeri merampas tanah di Serendah disebabkan YBK gagal menjelaskan cukai tanah lebih dari 13 tahun di atas tanah berkeluasan 876 ekar tersebut

Tetapi YBK kemudian memanipulasi isu dengan mengatakan bahawa tanah tersebut telah di tawarkan untuk membina sebuah kampus UiTM di tapak tersebut tetapi kita meragui kesahihan cadangan pembinaan kampus itu.

Untuk makluman Yang Berhormat di dewan yang mulai ini, Kerajaan telah menawarkan kepada UiTM tanah seluas 1,085 ekar di Jeram, Selangor dan UiTM baru saja menyiapkan pembinaan Fasa 1, kampusnya yang  dikenali sebagai Kampus Puncak Alam. Kita juga dapati masih banyak tanah yang diberikan oleh Kerajaan di tapak tersebut yang belum dibangunkan.      

Jadi kita ragui kenyataan pihak tertentu bahawa UiTM bercadang membina kampusnya di Serendah itu sebaliknya ianya dijadikan  sebagai alasan dan modal UMNO dan Barisan Nasional kononnya Kerajaan Negeri menindas sebuah institusi pendidikan milik orang Melayu.

Kita juga ingin menasihati pengurusan UiTM agar bersikap professional dan jangan 'bermain api' dengan Kerajaan Negeri dengan "menari mengikut rentak" pemimpin UMNO dan Barisan Nasional.

Kerajaan Negeri sedang menjalinkan  hubungan dengan beberapa persatuan pelajar UiTM agar menjadi "check and balance" supaya UiTM tidak lari dari matlamat dan hala tuju untuk asalnya menaikan taraf hidup dan sosio ekonomi orang-orang Melayu dan Kaum Bumiputera Sabah dan Sarawak dan bukannya menjadi 'kubu gelanggang permainan politik' UMNO dan Barisan Nasional.       


Skim 1 Care

Saya ingin menarik perhatian Yang Berhormat terhadap kenyataan Presiden Keadilan, Datuk Seri Wan Azizah Bte Wan Ismail baru-baru ini antara lain menyatakan bahawa isu melibatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan di Malaysia, dimana jalan penyelesaiannya bukanlah melalui 1 Care sebaliknya peningkatan peratusan perbelanjaan Kerajaan untuk kesihatan dalam tempuh beberapa tahun bagi melebarkan kekuatan infrastruktur asas kesihatan yang ada di Malaysia hari ini.

Dalam lain perkataan kita sarankan agar Kerajaan Pusat memperbaiki sistem kesihatan sedia ada yang mana ianya adalah lebih baik berbanding melaksanakan skim 1 Care yang mendapat tentangan hebat oleh lapisan masyarakat di Malaysia sejak isu ini dibangkit baru-baru ini.

Melihat kepada bantahan yang begitu hebat terhadap sekim ini, kita dimaklumkan bahawa Kerajaan Pusat 'menangguh buat sementara' perlaksanaan skim tersebut dan besar kemungkinan ianya akan dilaksanakan dengan serta merta sekiranya Barisan Nasional diberikan mandat selepas Piliharaya yang akan datang.

Kita difahamkan melalui skim 1Care ini sebanyak 10% dari pendapatan rakyat akan dipotong bagi membiayai skim tersebut dan ini membebankan rakyat yang sedang menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat ekoran kenaikan harga minyak dan harga barang sejak kebelakangan ini.

Dalam kata lain, 1Care bermakna rakyat dan kerajaan akan memberi subsidi kepada hospital swasta dalam mendapatkan perkhidmatan kesihatan.

Hospital-hospital kerajaan menjadi mangsa dalam proses penswastaan perkhidmatan asas dan memberikan keuntungan yang besar kepada syarikat-syarikat kroni pemimpin Barisan Nasional sebaliknya merugikan pembayar cukai dan pesakit.


Berdasarkan laporan Kesihatan Sedunia 2010 oleh WHO berkaitan Pembiayaan Sistem Kesihatan menunjukkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan dibazirkan disebabkan ketidakcekapan sistem tersebut.

Apa yang jelas ialah apabila sesuatu skim itu yang melibatkan 'projek' untuk 'memperkayakan syarikat kroni ianya dilakukan dengan secepat kilat tanpa berbincang dengan masyarakat sivil yang berkepentingan terlebih dahulu, tetapi apabila ianya melibatkan kepentingan rakyat terbanyak maka kita lihat ianya dilaksanakan begitu lembab dan secara sambil lewa…dan inilah yang terjadi terhadap pembinaan Hospital Shah Alam yang tertangguh beberapa kali dan hingga ke hari ini masih belum siap.

Seperti komitmen kita dalam Buku Jingga, kita  akan membentuk Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan sekiranya diberi mandat menduduki Putrajaya bagi meningkatkan mutu perkhidmatan, menilai semula pendapatan pekerja sektor kesihatan, memastikan perbelanjaan yang telus dan mengkaji semula perkhidmatan yang telah diswastakan di hospital-hospital kerajaan.

YB Xavier Jayakumar
EXCO Kesihatan, Pekerja Ladang,
Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri Selangor
(ADUN Seri Andalas)

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 26 Mar 2012 11:03 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Dialog Bersama Penduduk Subang Suria

Posted: 25 Mar 2012 11:22 PM PDT

Pada Hari Ahad, 25hb Mac, Sivarasa turun bersama penduduk-penduduk Subang Suria di U5, Shah Alam.

Dalam lawatan ini, Sivarasa juga berpeluang untuk dialog dengan penduduk-penduduk yang membangkitkan berbagai masalah kepada wakil rakyat mereka.

Isu-isu yang dibangkitkan termasuk skim air percuma, masalah strata serta kekurangan tempat letak kereta.

Masalah kekurangan barangan dan infrastuktur telah juga dibangkitkan oleh AJK Surau.

Lebih 300 penduduk-penduduk mengambil kesempatan untuk bersama wakil rakyat mereka, untuk bergambar dan bersalam.

Dalam program ini, Sivarasa telah memberikan sumbangan sebuah Khemah untuk kegunaan surau.

Banner yang disediakan penganjur program

Sivarasa mendekati penduduk semasa memberi ucapan

Bersama pimpinan masyarakat dalam sessi dialog

Press Conference at Parliament - Pictures

Posted: 25 Mar 2012 11:10 PM PDT

At press conference in Parliament with YB Tian, YB Fuziah and YB Nurul Izzah

PC re: Electoral Roll Abuses by SPR

Present in support, James Ng, Councillor MBSA

Sivarasa menyokong Tuntutan SRJK Effingham

Posted: 25 Mar 2012 11:05 PM PDT

Sivarasa turun memberi sokongan moral kepada kumpulan NGO REFLEX (Return Effingham Land).

Kumpulan ini menuntut kembali 3 ekar tanah Sekolah Rendah Tamil Effingham di Bandar Utama, yang telah dicuri oleh MIC. Pihak pemaju Bandar Utama telah memperuntukan 6 ekar tanah untuk SRJK Effingham. Sekolah tersebut telah dibina atas 3 ekar tanah sahaja dan baki 3 ekar telah ditukarmilik kepada MIC.

Kumpulan ini telah membuat lapuran polis serta lapuran kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia.

Pada setial hari Sabtu, jam 8:00malam, di Brickfields, kumpulan ini akan mengadakan vigil lilin untuk menuntut kembali tanah ini daripada MIC. Vigil Lilin ini juga bertujuan untuk menghebohkan  penyelewengan MIC mencuri tanah sekolah.

Hadir bersama adalah Exco Sgor dan ADUN Bukit Lanjan, YB Elizabeth Wong

Turut Bersama Memberi Sokongan, YB Tian Chua, MP Batu dan Naib Presiden PKR

Sivarasa memberi ucapan sokongan

Anak-anak muda Ara Damansara bersama memberikan sokongan

Anwar Ibrahim

Posted: 26 Mar 2012 07:32 PM PDT

Anwar Ibrahim


PRU13: Masa Untuk Menilai Semula Prestasi BN

Posted: 26 Mar 2012 03:28 AM PDT

Malaysia Chronicle

Cubalah kita bayangkan jika anda adalah seorang pemilik sebuah syarikat perniagaan dan apakah yang akan anda lakukakan jika sekiranya ada seorang "pekerja" anda yang tidak pernah mempamerkan prestasi yang memuaskan sepanjang tempoh penggajiannya dengan syarikat anda? Kenapa? "Pekerja" yang prestasinya yang tidak baik selama ini sudah tentunya akan menerima tindakan yang sewajarnya, sama ada penggantungan kerja ataupun penamatan perkhidmatan. Dan ini adalah merupakan suatu keadaan yang hampir sama sekali apabila tibanya pilihanraya umum ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

Kita semua selaku rakyat dan pengundi umum adalah merupakan "majikan" kepada kerajaan yang dipilih dan oleh itu, kita akan menilai semula prestasi kerajaan apabila PRU menjelang pada setiap lima tahun. Di dalam PRU 2008 yang lalu, rakyat telahpun memberikan satu peringatan dan amaran keras kepada kerajaan persekutuan BN agar berubah atau menghadapi penyingkiran di dalam PRU yang akan datang.

Namum demikian, nampaknya rakyat jelata dilihat akan memberikan BN satu lagi peluang apabila kerajaan BN tanpa segan silu merasuah kita semua, selaku "majikan" dengan pemberian RM500 seorang, permohonan maaf yang tidak begitu ikhlas dan pelbagai-bagai janji-janji manis kononnya mereka akan berubah menjadi lebih baik.

Jika sekiranya amalan ini berlaku di sesebuah syarikat swasta di mana seorang pekerja yang cuba merasuah majikan untuk terus bekerja di situ, sudah tentu pekerja tersebut akan disingkirkan serta-merta kerana cubaan merasuah majikan. Perkara yang sama inilah yang kini cuba dilakukan oleh kerajaan BN terhadap rakyat jelata.

Apakah jenis "pekerja" ini? Dari masa ke semasa, kerajaan BN sering merayu rakyat agar mereka diberikan peluang dan kita senantiasa memberi laluan yang begitu mudah untuk kerajaan BN untuk kembali berkuasa pada setiap PRU. Akan tetapi, BN sering memungkiri janji-janjinya dengan tanggapan rakyat akan mudah lupa. Ini sememangnya sikap para pemimpin BN, seringkali menabur pelbagai janji dan akhirnya memungkirinya apabila PRU berlalu.

Jika anda adalah "majikan" di dalam keadaan di atas, sudah tnetu "pekerja" sebegini akan disingkirkan dan digantikan denhan pekerja baru yang lebih berkebolehan. Inilah yang kita perlu tunjukkan kepada kerajaan BN siapakah yang sebenarnya Bos di negara ini.

Dan dengan kad laporan prestasi BN inilah akan dijadikan sebagai satu daya pengukur di dalam persidangan parlimen yang telahpun berlangsung dari 12 Mac hingga 12 April dan berdasarkan keadaan yang terkini, sidang parlimen ini mungkin menjadi seesi yang terakhir buat BN.

Isu-isu hangat

Antara isu-isu yang dijangka "akan cuba dibangkitkan" oleh ahli-ahli parlimen gabungan pembangkang, Pakatan Rakyat (PR) adalah seperti yang berikut:

1) Skandal kondo-lembu NFC,

2) Penetapan kadar gaji minimum,

3) Skim kesihatan 1Care,

4) Pembinaan kilang penapisan sisa toksik Lynas,

5) Kos Lebuhraya Ekspres Kinrara-Damansara (KIDEX) yang semakin meningkat,

6) Janji BN untuk membina enam buah sekolah jenis kebangsaan (Tamil) yang masih tinggal janji,

7) Pembiakan nyamuk yang diubahsuai secara genetik,

8) Penyenaraian saham Felda.

Perkataan "akan cuba dibangkitkan" digunakan pada perenggan yang lalu kerana di kebanyakan seesi persidangan parlimen yang lalu, ahli-ahli parlimen PR tidak diberikan masa yang mencukupi untuk mengemukakan soalan ataupun membahaskan sesuatu perkara demi kepentingan rakyat dan negara.

Pertama, siasatan terhadap skandal kondo-lembu NFC itu telah mengambil masa yang begitu lama sekali di dalam menentukan sama ada para pengarah syarikat berkenaan harus didakwa atau sebaliknya. Malah pihak polis dan pejabat peguam negara saling tolak menolak hasil kertas siasatan sebelum ini. Adakah ia merupakan suatu taktik kerajaan BN untuk melengahkan masa dan keadaan agar rakyat akan mudah melupakan kes tersebut? Akan tetapi, para pemimpin PR terus berusaha memberikan tekanan yang menyeluruh terhadap kes tersebut yang akhirnya berjaya dikemukakan ke mahkamah untuk didakwa para pesalahnya.

Kita tengoklah apa yang telah berlaku pada kes skandal Port Klang Free Zone (PKFZ) yang menyebabkan kerugian berjuta-juta Ringgit. Walaupun bekas presiden MCA dan bekas menteri pengangkutan Dr Ling Liong Sik yang kini sedang didakwa berkaitan kes berkenaan, namum, satu demi satu bukti-bukti skandal dilesap atau dihilangkan dengan begitu sahaja agar kerajaan BN tidak akan menerima tamparan akibat daripada siri perbicaraan tersebut.

Sementara isu yang kedua pula adalah mengenai penetapan kadar gaji minima yang kini hangat diperkatakan ramai. Apabila PR mengemukakan cadangan gaji minimanya pada kadar RM1100 sebulan melalui pembentangan Bajet Alternatif 2012 ppada 4 Oktober 2011 yang lalu, para pemimpin BN dengan lantas mentertawakan cadangan tersebut bagaikan jenaka.

Kini tiba giliran BN pula yang akan mengemukakan cadangan gaji minimanya pada kadar di antara RM880 hingga RM900 sebulan yang dianggap rakyat jelata terlalu rendah berbanding dengan kenaikan kadar inflasi yang begitu mendadak. Seperti biasa golongan pekerja akan terus menjadi mangsa. Suatu perseimbangan kadar di antara majikan dan pekerja perlu diwujudkan bagi menangani masalah inflasi yang kini semakin meningkat agar suatu kadar gaji yang adil dapat dilaksanakan dan tidak membebankan kedua-dua belah pihak.

Isu yang ketiga melibatkan skim insurans kesihatan 1Care yang penuh dengan misteri. Adalah difahamkan bahawa 10 peratus daripada gaji pekerja swasta akan dipotong pada setiap bulan untuk disalurkan kepada 1Care. Menurut BN, insurans sedemikian adalah untuk membantu mereka yang memerlukan rawatan bagi penyakit-penyakit yang serius. Tetapi, apakah yang akan berlaku jka sekiranya wang di dalam 1Care itu tidak digunakan oleh mereka-mereka yang sentiasa sihat dan tidak mempunyai sebarang penyakit? Ahli-ahli parlimen PR kini sedang memberikan tekanan yang menyeluruh terhadap timbalan presiden MCA dan menteri kesihatan Liow Tiong Lai agar mengemukakan maklumat yang lebih terperinci, namum sehingga hari ini Liow masih membisu dan enggan menggulas lanjut.

Kontroversi yang seterusnya adalah pembinaan kilang pemprosesan sisa toksik Lynas di Gebeng, Pahang. Sebelum projek pembinaan itu dilaksanakan kerajaan BN telah merahsiakan tujuan pembinaan kilang itu daripada rakyat. Namun, akhirnya rakyat tetap juga mengetahuinya dan keluar beramai-ramai untuk membantah projek Lynas tersebut. Apakah yang telah berlaku pada slogan "Rakyat Didahulukan" uang sering dilaung-laungkan oleh perdana menteri dan presiden Umno Najib Razak sebelum ini?

Kalaulah Lynas itu merupakan satu projek yang selamat dan berfaedah seperti yang didakwa oleh Najib, kenapa pula merahsiakannya daripada rakyat sebelum ini? Dan kenapa pula kilang tersebut tidak dibina di atas tanah Australia itu sendiri oleh kerana syarikat itu milik pelabur Australia?

Walau macam manapun, ahli-ahli parlimen PR akan tetap meneruskan tekanan mereka di dalam parlimen agar kilang tersebut segera ditutup demi memastikan keselamatan dan kesihatan rakyat jelata tidak tidak tergadai begitu sahaja demi keuntungan sesetengah pihak yang didokong oleh BN.

Bagi projek Lebihraya Ekspres Kinrara-Damansara (KIDEX), kita juga dapati bahawa kos projek pembinaan tersebut telah meningkat secara mendadak sehingga mencecah RM2 bilion dan persoalannya adalah kenapa projek pembinaan tersebut tidak ditawarkan melalui proses tender terbuka seperti yang diwajibkan mengikut undang-undang?

Selain daripada itu, kerajaan BN sebelum ini telah berjanji kepada masyarakat India bahawa 6 buah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) akan dibina tidak lama lagi, namum sehingga pada hari ini, janji tersebut hanya tinggal janji dan kerajaan BN masih tetap menjanjikannya tetapi tidak memberikan sebarang tarikh perlaksanaan tersebut. Persoalannya adalah bila? Adakah ianya hanya merupakan suatu tipu muslihat agar masyarakat India kembali menyokong BN pada PRU yang akan datang?

Isu yang ketujuh pula adalah berkenaan projek pembiakan sejenis nyamuk yang dibuat secara genetik bagi memerangi ancaman nyamuk aedes, namum tidak ada maklumat terperinci yang dapat dikemukakan oleh kementerian kesihatan bagi memastikan pembiakan baka baru nyamuk tersebut tidak mengamcam orang ramai khususnya kanak-kanak. Apa yang pihak kementerian berikan sehingga pada hari ini adalah hanya maklumat-maklumat yang masih kabur dan tidak jelas.

Cadangan penyenaraian Felda di dalam Bursa Saham oleh kerajaan BN turut menerima bantahan yang begitu hebat daripada para pemimpin PR dan sebilangan besar peneroka Felda itu sendiri yang telah melihat penyenaraian tersebut bakal mengancam kedudukan dan kebajikan mereka sebagai peneroka di masa yang akan datang. Walaupun kerajaan BN sebelum ini telah menjanjikan pulangan yang paling lumayan daripada penyenaraian Felda, namun para peneroka Felda masih tidak berpuashati mengenai maklumat-maklumat urusan tersebut yang dikatakan tidak telus dan kurang jelas serta tidak mudah difahami.

Oleh yang demikian, kajian semua terhadap penyenaraian itu adalah perlu bagi memastikan kebajikan para peneroka Felda ini tidak tergadai dengan begitu sahaja pada masa yang akan datang.

Ketidakseimbangan dalam parlimen

Masalah yang utama sekarang adalah di kebanyakan seesi persidangan parlimen, ahli-ahli parlimen PR selalunya tidak diberikan peluang yang mencukupi bagi membahas dan mengemukakan soalan-soalan yang berkaitan. Selain daripada itu, ramai di antara menteri-menteri kerajaan BN juga gagal atau tidak dapat memberikan jawapan yang sempurna apabila disoal mengenai beberapa perlaksanaan dan projek di bawah kelolaan kementerian masing-masing.

Maklumat mengenai persidangan parlimen yang diperolehi daripada rekod Hansard sering menunjukkan ahli-ahli parlimen BN dan menteri-menteri khususnya daripada Umno suka menunjukkan tingkahlaku yang tidak profesional apabila sedang bersemuka dengan ahli-ahli parlimen PR yang lebih giat menumpukan perhatian mereka terhadap tanggungjawab mereka sebagai ahli parlimen.

Sementara speaker dan timbalan speaker parlimen yang kedua-duanya ahli BN juga asyik menghalang seesi perbahasan yang efektif daripada berjalan dengan lancar khususnya di pihak PR dengan alasan "masa tidak mencukupi" dan pada masa yang sama akan memberikan masa yang lebih panjang kepada ahli-ahli parlimen BN untuk berbahas dan mengemukakan sokongan mereka.

Keadaan tersebut juga telah menyebabkan ketidakseimbangan kuasa di dalam parlimen dan mengakibatkan keseluruhan persidangan tersebut menjadi kurang berkesan dan tidak adil sama sekali pada akhirnya.

Tibalah masa untuk rakyat untuk menunjukkan kepada BN siapakah "majikan" sebenarnya daripada terus dibuli sedemikian. Lebih baik BN ini digantikan dengan seberapa segera yang boleh, agar negara ini dapat kembali ke pangkal jalan demi kepentingan rakyat jelata.

Kenyataan Media Yb Nurul Izzah Mengenai CUEPACS Dan SSM

Posted: 26 Mar 2012 02:22 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
26 March 2012
UNTUK SEBARAN SEGERA

Mengapa CUEPACS diketepikan sekali lagi?

Sekali lagi rakyat gelisah mendengar berita bahawa CUEPACS, seperti yang disebut presidennya Datuk Omar Osman, tidak dimaklumkan tentang siapa yang akan menyertai suruhanjaya untuk mengkaji penyelaran gaji perkhidmatan awam selepas pembatalan tiba-tiba skim Saraan Baru Perkidmatan Awam (SBPA).

Pakatan Rakyat menyokong penuh gesaan CUEPACS untuk dijadikan salah satu pihak berkepentingan (“stakeholder”) dalam isu ini, tapi juga agar pihak kerajaan tidak lagi melakukan tindakan bersifat “unilateral” seperti skim SBPA dahulu, yang telah gagal akibat tentangan yang begitu kuat dari pelbagai pihak.

Pakatan Rakyat juga sedar akan usaha kerajaan untuk meneruskan dan menambahbaik sistem Skim Saraan Malaysia (SSM) sedia ada, termasuk menubuhkan suruhanjaya khas untuk melaksanakan penambahbaikan yang “komprehensif dan menyeluruh” terhadap perkhidmatan awam negara.

Oleh itu, kami menyarankan satu Jawatankuasa Tetap Parlimen ditubuhkan agar semua pihak berkepentingan termasuklah pihak Pembangkang akan dapat memberi cadangan-cadangan membina bagi perkhidmatan awam, yang merupakan salah satu tunjang pembangunan negara.

YB Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai, merangkap
Naib Presiden KEADILAN

+++++

MEDIA STATEMENT
26 March 2012
FOR IMMEDIATE RELEASE

Why keep CUEPACS in the dark, again?

It is of public interest and a grave concern that CUEPACS, according to its president Datuk Omar Osman, has not been informed on the necessary details including the identity of the members of a public service pay review commission after the abrupt cancellation of the Civil Service Remuneration Scheme (SBPA).

Pakatan Rakyat not only supports the call by CUEPACS to be consulted as a rightful stakeholder, but also not to repeat the government's penchant for unilateral action which caused the earlier SBPA scheme to be unceremoniously scrapped due to strong opposition.

Pakatan Rakyat is also aware of the government's effort to maintain and improve the existing Malaysian Remuneration System (SSM) which includes the formation of a special commission tasked to review in a "comprehensive and holistic" manner all aspects on how to improve the country's civil service.

Therefore, we propose that a Permanent Parliamentary Committee be established for the Civil Service so that all stakeholder's including from the Royal Opposition will be able to contribute constructively in the affairs of one of our nation's key pillar in development.

YB Nurul Izzah Anwar
MP for Lembah Pantai and
Vice President of KEADILAN

Anwar Sues Nallakaruppan, Utusan for RM100m

Posted: 26 Mar 2012 01:11 AM PDT

The Malaysian Insider

Pakatan Rakyat de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has filed a RM100 million defamation suit against Senator Datuk S. Nallakaruppan, Utusan Melayu (M) Bhd and its editor-in-chief Datuk Abdul Aziz Ishak over a March 20 article which appeared in the Utusan Malaysia.

Anwar claimed the article in the Umno daily, which quoted Nallakaruppan, implied that he "is of low moral".

According to a report in The Star Online, Anwar also claimed that Nallakaruppan's statement in the article meant that Anwar "is unqualified to hold the opposition leader's post and a Muslim leader whose conduct is not in accordance with Islamic teachings."

The opposition leader said the words had seriously injured his reputation, character, dignity and published with bad intention.

Tribunal Will Show A-G’s Hand in Altantuya Trial, says Mat Zain

Posted: 26 Mar 2012 12:57 AM PDT

The Malaysian Insider

Datuk Mat Zain Ibrahim today continued to pressure the prime minister to investigate the Attorney-General for alleged abuse of power, arguing that a tribunal will prove Tan Sri Abdul Gani Patail's "manipulation" in the Altantuya Shaariibuu murder trial.

PM Datuk Seri Najib Razak had on Friday said there was no need to probe claims against the A-G made by Mat Zain and former Bukit Aman commercial criminal investigations chief Datuk Ramli Yusoff, saying they were mere allegations.

But Mat Zain claimed today a tribunal would "expose the wrongdoings of Abdul Gani in manipulating, hiding material evidence" in the Altantuya trial.

The A-G's manipulation, said the ex-cop, was evident with the change in prosecutors in the trial, where deputy public prosecutor Datuk Sallehuddin Saidin was replaced by Datuk Tun Majid Hamzah.

Mat Zain said the reason given by Abdul Gani (picture) back then was that Sallehuddin had an "intimate relationship" with the presiding judge as they were "badminton partners", and that that might affect the trial process.

"If the close ties betwen judge Mohd Zaki and Sallehuddin are being questioned, why did Gani Patail hide his personal relationship with Mohd Zaki and as well as Tun Majid's ties with the judge?

"Mohd Zaki was a judicial commissioner (JC) under Abdul Gani in 2005. Tun Majid, like Sallehuddin had close ties with Mohd Zaki as they were working together in Perak in 1987, and then the A-G's chambers," Mat Zain said today in an open letter addressed to Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar.

He said that if Abdul Gani had really wanted to be fair and impartial, he would have ensured that another judge presided over the Altantuya murder trial.

"By withholding material evidence, it is an offence under Section 415 of the Penal Code, and Gani cannot do this," added the ex-cop.

Mat Zain also claimed that former trial suspect Abdul Razak Baginda had signed an affidavit relating to the case in 2007, but the contents of the affidavit were never challenged by the A-G.

"Mohd Zaki released him without calling for his defence, as though his affidavit was not challenged.

"When Razak Baginda was freed, Gani Patail did not want to file an appeal even though there were a lot of calls to do so."

Mat Zain also alleged that a tribunal would shed some light into instances of power abuse and manipulation of facts in Datuk Seri Anwar Ibrahim's Sodomy II trial and 1998 "black eye" incident involving the A-G and former IGP Tan Sri Musa Hassan.

He accused the two of stealing Anwar's blood samples for DNA tests in the Sodomy II trial and using it against him.

Mat Zain stressed that these were merely parts of a "no holds barred" testimony that he is prepared to give in front of the tribunal, should it be formed.

"The issue of a tribunal will not go away as long as both Abdul Gani and Musa Hassan are not brought to justice. Their transgression…is too serious to be forgiven."

Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Rapat Rakyat Kuala Selangor 25/03/2012

Posted: 26 Mar 2012 12:53 AM PDT

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Ampang

Posted: 25 Mar 2012 10:13 PM PDT

Demi Rakyat

27 Mac 2012 (Selasa)

1) 8.30 – 11.00 mlm – Majlis Makan Malam

Lokasi: Kelab Darul Ehsan, Ampang Jaya

2) 9.00 – 12.00 mlm – Rapat Rakyat Perdana

Lokasi: Padang Awam, Taman Kosas, Ampang
(Sebelah Sek Ren Taman Kosas)

3) Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YBhg Mat Sabu
iii. YB Azmin Ali
iv. YB Zuraida Kamaruddin
v. YB Mat Kassim

Wee Choo Keong

Posted: 26 Mar 2012 03:35 PM PDT

Wee Choo Keong


WAU! “Open Tender is no Push Full in this country”

Posted: 26 Mar 2012 09:57 AM PDT

At 1:30 pm on 26-3-2012 MAS management came to Parliament to brief MPs. MAS Management team was represented by En Ahmad Jauhari Yahya (AJ), Tan Sri Md Nor Yusof (Md Nor) and Tun Abdullah Hj Ahmad Badawi, as MAS Advisor. Another person from MAS, whom yours truly is not familiar with.  It could be En [...]

PKR PENGKALAN HULU

Posted: 26 Mar 2012 01:16 PM PDT

PKR PENGKALAN HULU


UMNO bertambah lemah kerana rakyat kini rakyat bermaklumat

Posted: 26 Mar 2012 05:03 AM PDT

Keadaan dunia hari ini tidak lagi boleh sesebuah parti atau kumpulan pemimpin-pemimpin yang tidak beretika dan bermoral bertahan lebih lama lagi. Keadaan itu juga melibatkan negara dan rakyatnya sekali. Seperti dinegara kita UMNO telah memerintah negara sejak merdeka dan dalam keadaan negara yang baru merdeka, UMNO menjadi dukungan rakyat bukan sahaja oleh bangsa Melayu tetapi juga bangsa bukan Melayu. Justru UMNO telah mengepalai kepimpinan negara sejak zaman itu kerana rakyat belum lagi cukup maklumat tentang apa yang sebenarnya berlaku dalam kepimpinan UMNO itu.

Tetapi sekarang, oleh kerana negara kita bersama-sama menikmati perubahan serta kemajuan dalam teknologi dan bidang-bidang pembangunan manusia yang lain, rakyat negara ini juga sudah menjadi rakyat yang bermaklumat. Walaupun masih ada yang belum bermaklumat tetapi angka dari masa kesemasa mereka juga akhirnya akan dihampiri oleh maklumat-maklumat yang tepat tentang apa yang berlaku disekeliling mereka.

Rakyat bermaklumat ini merupakan rakyat yang susah untuk ditipu helah keatas mereka kerana mereka sudah bijak berfikir dan memahami yang mana satu yang benar dan yang tidak benar. Pembangunan manusia moden ini juga membentuk satu elemen yang penting dalam kehidupan mereka, iaitu elemen etika dan moral yang tinggi sejajar dengan pendidikan dan pergaulan dengan masyarakat yang membangun dalam semua bidang kehidupan seperti ekonomi dan sosial manusia sejagat.

Agama kita pun menuntut umat Islam untuk hidup mengikut waktu dan zamannya. Nilai-nilai Islam itu merupakan nilai sejagat dan nilai itu merupakan nilai yang membentuk manusia hidup secara 'civil' dan tidak melakukan perkara-perkara yang tidak diizinkan oleh agama kita yang suci ini serta mana-mana agama sekali pun. Rakyat yang bermaklumat merupakan rakyat yang hidup jiwanya.

Tetapi sebaliknya rakyat yang tidak bermaklumat itu sangat kecil jiwa mereka dan fakir dari segi pemikiran dan persepsi-persepsi mereka terhadap isu-isu yang mengelilingi kehidupan seharian mereka. Orang yang tidak bermaklumat atau mereka yang tidak tahu menilai sesuatu maklumat itu akan sentiasa terjerumus dengan tipu helah pihak-pihak yang ingin menggunakan mereka untuk kepentingan kumpulan yang mahu terus-menerus untuk mengambil kesempatan seperti semasa rakyat ramai yang belum bermaklumat itu.

Disini saya ingin mengambil sekali lagi contoh yang berhadapan dengan kita semua di negara ini khususnya mereka yang bermain politik sempit dan jumud pemikiran. Penyertaan orang Melayu Islam didalam DAP dianggap sebagai pengkhianatan terhadap bangsa dan agamanya. Tetapi anggapan itu sudah ditentang oleh mereka yang memahami politik serta agama yang bermaklumat.

Saya menyebut perkara ini kerana mereka yang mengkritik saya kerana menyertai DAP dan meninggalkan UMNO ini tidak habis-habis menuduh saya sebagai kafir dan anti Islam dan petualang kepada bangsa Melayu. Saya ingin memberikan jawapan kepada isu yang dilemparkan oleh OKU-OKU (Orang kuat UMNO) terhadap saya ini lagi sekali dan saya tidak akan lagi menjawabnya pada masa-masa yang akan datang dalam tulisan saya. Saya akan hanya menjawbnya di dalam ceramah-ceramah di mana saya dijemput untuk berucap di seluruh negara.

Saya meninggalkan UMNO adalah kerana sebab yang sama seperti yang dituduh terhadap saya itu. Saya menentang budaya rasuah yang tidak lagi dapat diselesaikan oleh pimpinan kerana rasuah itu sudah sebati dengan kerajaan hari ini. Apa pun yang dikatakan oleh pimpinan Najib tentang kebaikkan kerajaan hari ini, tetapi jika rasuah masih menempel dan bertenggek diatas kerajaan ini selagi itulah tidak ada perkara yang diputuskan oleh kerajaan itu akan menjadi betul dan benar lagi.

Apabila rasuah berluas-luasa maka segala perkara yang lain tidak akan terlingkung di dalam kehendak dan kemahuan agama kita lagi. Jika saya dikatakan sebagai anti Islam itu merupakan tuduhan yang melulu kerana rasuah itu adalah perkara yang amat bertentangan dengan agama kita.

Maka saya ingin mengingatkan kepada siapa yang menyokong pimpinan UMNO pada hari ini yang mereka adalah gulungan yang membiarkan unsur rasuah didalam pimpinan yang amat bertentangan sekali dengan agama kita serta agama-agama yang lain. Malahan kita jangan lupa pesanan agama kita yang sesiapa yang memakan rasuah itu, menyerupai orang yang memakan daging saudaranya sendiri.

Tidak ada negara dan pimpinan serta tamaddun yang kekal jika rasuah melanda sesebuah negara dan tamaddunnya. Bacalah sejarah mana sekali pun, samada sejarah lama atau pun yang baru. Kenapa kita tidak mahu belajar dari contoh-contoh nyata ini? Kenapa perlu kita melalui pengalaman yang buruk tamaddun dan banyak negara lain yang telah melalui kesengsaraan negara dan rakyatnya yang dihasilkan oleh rasuah yang tidak dapat dikawal ini?

Bukankah kita tahu yang penamat kepada kerja rasuah ini ialah kehancuran sesebuah negara itu dan negara kita sekarang benar-benar sedang berada dilandasan yang begitu bahaya ini. Jika kita benar-benar beragama apakah peranan yang kita mesti lakukan jika kita tahu yang negara kita suatu hari akan hancur oleh kerana rasuah ini?

Adakah cukup kita ini beragama dengan hanya melaungkan Islam..Islam….tetapi di samping laungan itu pimpinan kita yang beragama Islam itu sedang melakukan perkara-perkara yang terkutuk itu? Tidak salah jika saya katakan yang mereka ini hanya setakat melaungkan isu-isu agama tetapi tidak pernah menjadikan Islam itu sebagai addin seperti yang dilaungkan disetiap perhimpunan agong UMNO dalam usul agama.

Addin kata orang, addin kata kita. Apa dia addin tidak siapa yang mahu berusaha untuk mengaddinkan agama seperti yang mereka laungkan itu. Salahguna kuasa, rasuah, melanggar perjanjian persekutuan dan menindas orang Melayu yang kononnya dalam perlindungan UMNO seperti yang dilaungkan sejak berdekad-dekad dahulu. Kerajaan Persekutuan telah merampas harta rakyat yang kebanyakkan nya Melayu dalam isu hasil minyak negeri Kelantan. Di manakah letaknya Islam dan addinnya di sini selain dari hanya memperjuangkan sebahagian kecil Melayu dalam UMNO itu sahaja?

Bagaimana dengan Melayu yang lain dan dimana Islam dan nilainya? Islam itu merupakan agama yang mempunyai nilai sejagat. Malahan disemua negara yang telah maju itu mengamalkan nilai Islam yang tinggi yang telah membawa kemajuan kepada negara mereka.

Apakah diantara banyak nilai Islam yang mereka laksanakan atau mereka addinkan itu?. Yang paling menonjol ialah, rasuah amat berkurangan kerana mereka tahu Islam dan agama mereka juga menolak rasuah habis-habisan. Selagi ada rasuah negara tidak akan berkembang apatah lagi dalam kontek pembangunan pemikiran dan nilai kehidupan. Mungkin mereka tidak Islam tetapi mereka melaksanakan kehendak serta tuntutan Islam.

Di negara ini juga sudah ada bukti yang kerajaan yang beretika dan sedang mengikut kehendak Islam yang sebenarnya dalam mentadbir beberapa buah negeri. Yang paling nyata nilai ini mula terlaksana ialah Pulau Pinang, Selangor dan negeri-negeri lain yang diperintah oleh parti alternatif kepada BN. Rasuahnya amat kecil malahan tidak nampak ianya berkembang, malahan mereka dalam kerajaan negeri-negeri dibawah PR ini sedang berhempas pulas untuk menghilangkan budaya rasuah yang besar-besar ini.

Tidak ada pula pemimpin PR yang menggunakan wang ringgit rakyat untuk membiayai majlis pertunangan anak mereka untuk 'berglamour'. Tidak ada kes kerugian seperti kes PKFZ yang melibatkan RM12 billion. Tidak ada kes yang melibatkan pemimpin kanan menggunakan pengaruh mereka untuk mendapatkan pinjaman RM250 juta untuk memulakan bisnes monopoli lembu yang akhirnya menggunaka wang sebesar itu membeli harta-harta mewah di seluruh dunia untuk ahli-ahli keluarga mereka.

Tidak ada kes Menteri Besar yang mengaku miskin yang hanya menjual surat khabar dalam hidupnya telah membina mahligai semasa menjadi Menteri Besar. Saya tidak percaya jualan surat khabar dan tempe dahulu boleh mengumpulkan wang sebanyak berjuta-juta ringgit untuk membina sebuah mahligai. Tidak juga kedengaran Menteri Besar PR yang telah memindahkan wang RM10 juta melalui penggurup wang yang begitu 'dubious' keadaannya.

Dalam BN ada pemimpin tertinggi yang menggunakan kedudukannya untuk berniaga dengan Surahanjaya Pilihanraya melalui anak dan menantunya yang berjumlah ratusan juta. Tetapi pemimpin ini jugalah yang berdiri dihadapan perwakilan UMNO membaca cebisan-cebisan ayat-ayat al Quran dengan selambanya.

Mereka-mereka ini membaca ayat-ayat suci dari kitab Quran tetapi apabila melaksanakan tugas mereka menggunakan kedudukan mereka seperti apa yang dilakukan oleh Qarun seorang yang hampir dan rapat dengan raja Firaun dahulu.

Quran dan elemen Qarun ada dengan mereka dan dipergunakan silih berganti mengikut kehendak nafsu dan nafsi mereka. Apa pun orang nak mengata saya, saya tidak peduli kerana saya tahu dan memahami yang DAP telah berusaha untuk melaksanakan pentadbiran di Pulau Pinang itu sedang menghampiri nilai-nilai yang dituntut agama kita.

Jika UMNO berteriak tentang addin biarkan DAP melaksanakan addin itu. DAP juga telah membantu kerajaan pimpinan TS Khalid Ibrahim untuk melakukan kebaikkan seperti tuntutan Islam itu tadi….jauhkan rasuah dan salahguna kuasa dan melakukan perkara-perkara yang tidak pernah dilakukan oleh kerajaan BN sebelum ini.

Saya berdoa agar TS Khalid akan berjaya melakukan perkara yang beliau sedang lakukan dengan baik itu, walaupun beliau sentiasa ditekan oleh pihak UMNO. TS Khalid mesti faham yang UMNO tidak suka kepada kebaikkan yang dilakukan oleh TS Khalid.

Mereka sedang berusaha untuk merampas kembali negeri itu kerana negeri itu kaya raya supaya dapat menggunakan kekayaan negeri itu untuk pemimpin mereka sesama sendiri. Kita semua tahu apa yang berlaku di dalam UMNO kerana kita sekarang semuanya sedang berada di dalam dunia bermaklumat.

Sumber: http://aspanaliasnet.blogspot.com/

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 26 Mar 2012 11:34 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Md Sabu, Husam Musa dll 1 Apr 2012 di Jempol, N9

Posted: 25 Mar 2012 10:58 PM PDTSOLAT HAJAT & CERAMAH MEGA
1 April 2012, Ahad, Jam 8 Mlm
Di Muassasah Darul Syariff, Batu Kikir, N.Sembilan
Bersama : Tn Hj Mohamad Sabu, YB Dato' Paduka Husam Musa, YB Dato Tn Guru Harun Taib, YB Dato Kamarul Baharin Abbas, YB Anthony Loke, YB Dr Hatta Ramli, Ustaz Nasaruddin Tantawi, YB Hj Taufek Abd Ghani dan Sdr Abd Rahman Ramly

Masjid usang bahayakan jemaah di Melaka

Posted: 25 Mar 2012 08:55 PM PDTMasjid di Kampung Bukit Pegoh, Melaka ini mengalami kerosakan selepas beberapa siling berhampiran kubah runtuh sejak tiga tahun lalu. Adakah ini masjid yang sama yang berhadapan situasi bersolat dengan diimamkan oleh dua imam dipercayai akibat perbezaan fahaman politik sejak awal April 2010? Lebih menghairankan Jabatan Agama Islam Melaka tidak mempunyai peruntukan mencukupi untuk membaiki kerosakan siling tersebut yang dianggarkan berrnilai RM260,000.00.

26 Mac 2012 TELOK MAS - "Mungkin hendak tunggu ada yang cedera di masjid ini baru perlu ambil tindakan," kata Mohamad Ali Abdullah, 76, jemaah Masjid Al-Watani di Kampung Bukit Pegoh, di sini.

Dia berkata demikian akibat kecewa apabila keadaan masjid berkenaan tidak sempurna serta tidak mendapat perhatian pihak terbabit.

Menurutnya, kerosakan masjid dibina sejak tahun 1960-an itu mengalami kerosakan selepas beberapa siling berhampiran kubah runtuh sejak tiga tahun lalu.

"Siling yang runtuh ketika itu turut menimpa beberapa jemaah yang sedang bersolat, namun bernasib baik tiada nyawa yang melayang," katanya.

Seorang lagi jemaah masjid dikenali sebagai Ishak Kari berkata, hampir dua tahun lalu, siling di ruang solat pula dilihat mula terhakis hingga menampak struktur besi, selain cat siling juga tertanggal.

"Ia dipercayai berlaku akibat faktor cuaca dan pembuatan yang tidak mengikut spesifikasi hingga memboleh air hujan menyerap masuk.

"Memang ada jemaah yang terkena air menitik ketika sedang solat, namun hendak buat bagaimana dan mereka tetap teruskan solat berjemaah," katanya.

Sementara itu, Pengerusi masjid berkenaan, Md Jani Gembor berkata, pihaknya sudah beberapa kali mengajukan masalah terbabit kepada Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan berkenaan, namun tidak mendapat maklum balas positif diterima.

"Beberapa bahagian siling plaster berhampiran kubah masjid itu runtuh tiga tahun lalu kerana serapan air hujan dan sehingga kini ia masih tidak dibaiki akibat faktor kekangan kewangan.

"Berdasarkan penilaian Jabatan Kerja Raya (JKR) tiga tahun lalu, kos diperlukan bagi membaiki kerosakan siling runtuh berhampiran kubah adalah kira-kira RM260,000. Bagaimanapun, Jaim mendakwa tidak mempunyai peruntukan mencukupi," katanya.

Md Jani berkata, masalah terbabit tidak pernah lepas daripada dibangkitkan dalam setiap mesyuarat Jawatankuasa Penyelaras Pembangunan Dewan Undangan Negeri (Japerun) serta Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), namun hanya jawapan dolak dalih yang mereka terima.

"Masjid ini menjadi tumpuan masyarakat Islam daripada enam kampung dan perumahan setiap minggu dengan mengadakan aktiviti keagamaan. Jadi, saya khuatir jika lambat laun terjadi perkara yang tidak diingini terhadap jemaah.

"Wang masjid sedia ada tidak boleh digunakan sebarangan, apatah lagi ia tidak cukup untuk memperbaiki keadaan masjid ini," katanya.

Menurutnya, selain masalah siling yang rosak teruk, sistem pengudaraan masjid terbabit juga kurang sempurna menyebabkan jemaah terpaksa bersolat dalam keadaan tidak selesa akibat panas.

"Kemudahan pendingin hawa memang disediakan, namun penggunaan yang kerap akan meningkatkan lagi jumlah bil elektrik bulanan masjid.

"Saya berharap pihak berkenaan dapat berbuat sesuatu bagi memulihkan struktur binaan masjid ini secepat mungkin," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/masjid-usang-bahayakan-jemaah-1.35170

Sembahyang dua imam di Bukit Pegoh

MELAKA 9 Mei 2010 - Ahli jemaah kariah Masjid Bukit Pegoh, Pernu di sini berada dalam dilema apabila berhadapan situasi bersolat dengan diimamkan oleh dua imam dipercayai akibat perbezaan fahaman politik sejak awal April lalu.

Pengerusi masjid tersebut, Md. Jani Gembor, 65, berkata, perselisihan faham antara imam masjid tersebut yang dilantik Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dan seorang imam muda berumur 28 tahun itu bermula sejak setahun lalu.

Beliau mendakwa, bukan sekadar mengajar agama tanpa tauliah sejak setahun yang lalu, malah imam muda itu juga seolah-olah menghasut dengan mengatakan Imam 1 masjid terbabit tidak layak menjadi imam.

Tambahnya, menyedari beliau mengajar tanpa tauliah, kariah masjid kemudian memintanya mendapat tauliah daripada Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) terlebih dahulu.

"Awal tahun ini, kita telah minta dia mendapatkan tauliah mengajar agama tetapi dia enggan, malah pengikutnya terdiri antara 15 dan 20 orang juga memarahi tindakan kami itu.

"Ekoran itu pada 1 April lalu, ahli kariah masjid telah membuat laporan kepada JAIM dan sejak itu imam muda bersama pengikutnya itu melakukan solat berasingan di masjid ini," katanya ketika di temui di sini semalam.

Menurut Md. Jani, imam muda dari Masjid Tanah itu bersama pengikut-pengikutnya akan datang sebelum masuk waktu solat lima waktu, namun tidak menyertai solat berimamkan imam masjid tersebut.

Sebaliknya, kata beliau, mereka akan menunggu di saf belakang sehingga solat selesai dan setelah itu, barulah imam muda tersebut mengimamkan solat diikuti pengikut-pengikutnya itu.

Sementara itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam ketika diminta mengulas berkata, isu tersebut tidak sepatutnya timbul.

Sehubungan itu, beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Tanah, Kewangan dan Perancangan Ekonomi negeri akan memanggil penghulu kampung terbabit.

"Saya akan panggil penghulu kampung tersebut untuk membincangkannya dan mahu isu ini dibawa pada mesyuarat Exco Rabu ini," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0510&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_29.htm

Jemaah Bukit Pegoh dilema solat dua imam
2010/05/10

JASIN: Ahli jemaah kariah Masjid Bukit Pegoh di Pernu, dekat sini, bagaikan dalam dilema apabila mereka berhadapan situasi melakukan solat berimamkan dua imam, sejak awal April lalu, dipercayai akibat perbezaan fahaman politik.

Pengerusi masjid berkenaan, Md Jani Gembor, 65, berkata perselisihan faham antara imam masjid itu yang dilantik Majlis Agama Islam Melaka (Maim) dengan seorang imam muda berusia 28 tahun bermula tahun lalu.

Beliau mendakwa, bukan sekadar mengajar ilmu agama tanpa tauliah sejak setahun yang lalu, imam muda itu juga seolah-olah menghasut dengan mengatakan Imam 1 masjid terbabit tidak layak menjadi imam.

Katanya, menyedari imam muda itu mengajar tanpa tauliah, kariah masjid memintanya untuk mendapatkan tauliah terlebih dulu daripada Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim).

"Pada awal tahun ini, kita memintanya mendapatkan tauliah mengajar agama tetapi dia enggan, malah pengikutnya seramai kira-kira 15 orang hingga 20 orang memarahi kami.

"Berikutan itu, pada 1 April lalu, ahli kariah masjid membuat laporan kepada Jaim dan sejak itu imam muda bersama pengikutnya melakukan solat dua imam di masjid ini," katanya di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Md Jani berkata, imam muda dari Masjid Tanah itu bersama pengikutnya akan datang sebelum masuk waktu solat lima waktu, namun akan melihat dan menunggu di saf belakang sehingga solat selesai dan selepas itu, barulah beliau mengimamkan solat.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/JemaahBukitPegohdilemasolatduaimam/Article/print_html

Santai bersama Md Sabu 1 Apr 2012 di Senawang

Posted: 25 Mar 2012 07:08 PM PDT


MAJLIS MINUM PETANG DAN CERAMAH
Bersama :
~ Tn Hj Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS
~ YB Dato' Paduka Husam Musa, EXCO Kerajaan Negeri Kelantan
~ YB Dr. Hatta Ramli, Pengarah Pilihanraya PAS Pusat
Tarikh : 1 April 2012, Ahad
Masa : 5 ptg
Tempat : Pasti Hasanah, Bandar Seremban Selatan Fasa 1, Senawang

Semua dijemput hadir

(Minum petang percuma, kupon tidak diperlukan)

Sebarang sumbangan untuk menjayakan majlis ini atau sumbangan untuk Tabung Dana Pilihanraya PAS DUN Paroi sila salurkan melalui akaun Bank Islam (BIMB) :
Nama akaun : PAS Dun Paroi
No akaun : 05012010063902

Untuk pertanyaan sila hubungi Sdr Hassan 019-2171942


PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 26 Mar 2012 11:23 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Turun Padang PR NS bersama rakyat: Pekan Dangi

Posted: 26 Mar 2012 02:55 AM PDT

Pada hari Jumaat, 23 Mac 2012 lalu satu program 'walkabout' atau turun padang bertemu rakyat oleh Pimpinan Pakatan Rakyat NS telah berlangsung di Pekan Dangi yang merupakan salah satu dearah mengundi dalam Dun Johol, Parlimen Kuala Pilah.

Program bermula seawal jam 9.30 pagi telah dijayakan oleh beberapa pimpinan Cabang Keadilan Kuala Pilah, pimpinan MPN Keadilan NS dan pimpinan utama DAP NS. Antara yang hadir adalah Pengerusi DAP NS, YB Loke Siew Fook, Ketua Cabang Keadilan Kuala Pilah, Nordin Ismail, Pengarah Strategik Keadilan NS, Haji Muhammad Kamel Yassin, Penyelaras Dun Johol, Ustaz Norazman, Setiausaha Publisiti DAP NS, YB Teo Kok Seong dan beberapa lagi pimpinan PR NS.

Kehadiran pimpinan PR NS tersebut telah mendapat perhatian daripada kebanyakan penduduk Pekan Dangi.

Ini adalah program 'walkabout' yang kedua setelah berlangsung seminggu sebelum itu di Pekan Kuala Pilah. Hasil program tersebut telah memperlihatkan sikap dan sokongan penduduk tempatan terhadap PR. Rata-rata yang ditemui mahukan suatu perubahan kepada Negeri Sembilan dan mengharapkan PR NS mampu melaksanakan hasrat perubahan tersebut.


Kadir: 'Serangan media perdana usaha terancang'

Posted: 26 Mar 2012 02:25 AM PDT

Timbalan Presiden Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir mendakwa serangan dan kecaman media massa arus perdana ekoran kritikannya terhadap Umno dibuat "secara terancang dari pihak yang berkuasa".

Dan serangan dan kecaman tersebutlah yang menyebabkan beliau keluar dari Umno, katanya dalam satu sidang akhbar hari ini.

NONEBeliau, yang lama berjuang dalam parti, mendakwa usaha tersebut dibuat "secara terancang dari pihak yang berkuasa".

"Ini diikuti pula oleh kenyataan Setiausaha Agung Umno (Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor) sendiri meminta keluar parti.

"Maka, saya keluarlah sebagai ahli Umno yang telah saya abdikan segala jiwa raga saya selama 56 tahun," katanya.

Ditanya mengenai "pihak yang berkuasa" yang dimaksudkannya, Kadir yang juga bekas menteri penerangan mendakwa:

"Saya difahamkan dari kawan saya dalam media, ada seseorang sama ada dari unit media Jabatan Perdana Menteri (JPM), atau dalam ibu pejabat BN atau Umno yang mengkoordinasi mengenai isu yang hendak diketengahkan dan siapa yang perlu dikecam".

"Dan kamu akan melihat laporan yang sama dalam akhbar arus perdana," katanya lagi.

Bagaimanapun, tegas Kadir berkata, beliau tidak akan meninggalkan perjuangan Umno yang diasaskan oleh pengasas parti itu terdahulu.

Antara teguran dan kritikannya yang dikecam dan didakwanya diputarbelitkan oleh media massa arus perdana adalah berhubung dakwaan pemberian wang dalam pilihan raya, perggunaan jabatan kerajaan untuk berkempen bagi satu pihak serta menuntut media bebas dan adil.

Beliau berpendapat cadangan tersebut bukan baru, kerana ianya telah diperkatakan oleh mantan Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin sendiri.

Abdul Kadir yang juga bekas penerangan berkata Umno kini "keadaannya telah menyimpang begitu jauh dengan niat murni pengasas negara dan Umno dahulu".

"Dalam memerdekakan Persekutuan Tanah Melayu dan Malaysia, dari saat yang pertama lagi, mereka tegas bahawa negara kita hendaklah benar-benar demokratik.

"Perlembagaan negara yang mereka lahirkan jelas membuktikan hakikat ini.

"Ini bermakna kebebasan mutlak rakyat dan hak asasi mereka hendaklan dihormati dan disanjungi - hak bersuara, hak berpolitik, hak menubuh parti politik, hak tunjuk perasaan, media yang bebas dan berbagai lagi," katanya.

Ditanya sama ada beliau kecewa menyebabkan beliau bertindak keluar parti, Kadir yang juga bekas menteri pelancongan enggan menyebutnya begitu.

"Saya sayang kepada kawan-kawan saya, kita tak boleh putuskan hubungan. Saya tak nak kata yang tidak baik.

"Kalau tahu buat salah, kita bertaubat buang, kerana merosakkan apa diperjuangkan oleh pengasas dan pemimpin Umno dahulu," katanya.

Ditanya sama ada menerima tawaran daripada Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyertai parti itu, Kadir berkata beliau "tidak tahu dan tidak mahu sebut begitu".

Bagaimanapun, beliau mengakui terdapat pemimpin Pakatan Rakyat ada memujuknya berbuat demikian.

"Saya akan buat keputusan, tapi bukan (masuk) kerana pujukan," katanya.

"Saya akan aktif memberi ceramah atas isu-isu nasional, atas jemputan NGO buat masa ini.

"Ada jemputan NGO untuk memberi ceramah tentang pelbagai isu, saya akan terima. Apabila berhenti (dari Umno) saya bebas sikit, saya hanya terima jemputan NGO," katanya yang keluar daripada Umno pada 19 Mac lalu.

Beliau menjadi ahli Umno dan memegang jawatan dalam parti itu selama 56 tahun sejak tahun 1956.

Abdul Kadir pernah menyandang jawatan ahli Majlis Tertinggi Umno, exco Pemuda Umno, ketua bahagian dan ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu selama 30 tahun.

Ditanya sama ada beliau tidak menolak kemungkinan untuk menyertai Pakatan pembangkang, Abdul Kadi berkata:

"Buat saya ini, saya bersama dengan NGO (AMANAH), perkara-perkara lain, belum terfikir lagi.

"Kalau depa tabuh kuat sangat, kita terjun la," katanya sinis.

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 26 Mar 2012 09:06 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Video - Kadir Mendedahkan Kenapa Beliau Keluar UMNO

Posted: 26 Mar 2012 07:21 AM PDT

Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor Dalam Keadaan Genting

Posted: 26 Mar 2012 07:09 AM PDT

Kalau kita baca kenyataan terbaru Najib Tun Razak, jelas terbayang di muka beliau betapa yakinnya mereka untuk menawan kembali negeri Selangor.

Dengan jelas dan terang beliau kata beliau yakin dapat menawan semula Selangor.

Maklumat yang Tulang Besi dapat adalah sangat merisaukan.

DEngan bantuan SPR dan JPN, UMNO telah berjaya:


1.0 Menukar puluh ribuan pengundi2 Pakatan Rakyat dari DUN masing-masing
2.0 Mendaftar pendatang asing sebagai pengundi yang sah
3.0 Menukar alamat pengundi2 UMNO dari Johor, Melaka dan Pahang untuk mengundi di DUN PKR dan PAS
4.0 Mendaftar banyak pengundi2 hantu yang tidak dikenali dan tidak wujud di Selangor
Mengikut bilangan terkini, bilangan kerusi yang bakal dimenangi oleh UMNO/BN adalah 35 berbanding Pakatan Rakyat 21

Menjelang pilihanraya umum bulan Jun 2012 nanti, bilangan kerusi yang bakal dimenangi BN adalah 43 berbanding Pakatan Rakyat 13.

UMNO dan BArisan Nasional sekarang ini bukan setakat yakin untuk memerintah Selangor tetapi yakin mendapat kembali majoriti 2/3 di DUN Selangor.

Setakat yang saya tahu, amat sedikit sangat usaha yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat untuk menangkis penipuan UMNO/BN ini.

Disebabkan kos membantah nama dalam daftar pemilih yang diragui ditetapkan oleh SPR RM10 untuk satu nama, maka PAS Selangor tidak mampu membantah dengan banyak walaupun mereka kuat bekerja.

Usaha mereka untuk mendapat wang dari sumber2 yang rasmi pun sering menemui jalan buntu.

PAS Selangor terpaksa berpekin2 menggunakan wang sendiri untuk menjalankan proses bantahan kerana tiada bantuan kewangan dari mana-mana sumber rasmi.

Sekiranya rakyat Selangor masih mahu terus menikmati pemerintahan yang adil, sayang rakyat, bersih dan menjaga kebajikan maka terletak di bahu rakyat Selangor sekelian untuk menghalang penipuan dan pembohongan UMNO dan Barisan Nasional.

Tulang Besi tidak nampak siapa lagi yang mampu menghalang penipuan dan pembohongan UMNO dan Barisan Nasional.

Langkah pertama adalah memeriksa nama masing2 di sini. Pastikan nama2 saudara/ri tidak dipindah ke negeri atau kawasan lain kerana berpuluh ribu pengundi telah dibuang dan baling keluar dari kawasan asal mereka.

Jangan lupa berdoa dan bermunajat kepada Allah SWT demi mengagalkan penipuan dan pembohongan mereka itu. Inshaalah, dengan bantuan Allah SWT penipuan mereka akan gagal.

Lakukan yang terbaik dan termampu. Inshaalah, bantuan Allah SWT akan turun.

Tulang Besi

Sumber: http://www.malaysiawaves.com/

Rakyat Bersuara: Sharizat Letak Jawatan, UMNO Telah Berubah?

Posted: 26 Mar 2012 06:02 AM PDT

Anwar Ibrahim: Rapat Rakyat Kuala Selangor 25/03/2012

Posted: 25 Mar 2012 10:16 PM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/

Posted: 26 Mar 2012 07:56 AM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/


Anwar Ibrahim di Lukut - Ribuan Rakyat Bersama

Posted: 25 Mar 2012 10:05 PM PDT

SOALAN PARLIMEN - MAC 2012 - MP TELOK KEMANG

Posted: 25 Mar 2012 09:39 PM PDT

PERTANYAAN-PERTANYAAN BAGI MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL KELIMA

PARLIMEN KEDUABELAS

JAWAB LISAN

1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KESIHATAN menyatakan :-

a. Rancangan Kementerian untuk membina Hospital Daerah Rembau seperti mana yang dijanjikan ketika Pilihanraya Umum Ke-12 yang lalu; dan

b. Bilakah pembinaan dijangka bermula dan jangkaan kos yang terlibat dan nisbah doktor berbanding pesakit.

2. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a. Cara mana Koperasi Permodalan FELDA (KPF) dikatakan memegang saham secara langsung dalam syarikat tersenarai FELDA Global Ventures Holdings Sdn. Bhd. (FGVH) sekiranya ditubuhkan FELDA Asset Holdings Co. Sdn Bhd. (FAH) untuk memegang saham-saham tersebut dan mewakili KPF dalam Lembaga Pengarah FELDA Global Ventures Berhad (FGVB).

3. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KERJA RAYA menyatakan :-

a. Kriteria-kriteria yang melayakkan Syarikat Europlus Bhd melaksanakan Projek

Lebuhraya Banting-Taiping dan apakah ianya diuruskan melalui tender terbuka; dan

b. Apakah rasional penganugerahan pinjaman mudah sebanyak RM2.24 bilion kepada

Europlus dan kadar faedah serta jangka masa pembayaran.

4. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan :-

a. Penglibatan Malaysia dalam Perjanjian Trans-Pasific Partnership (TPP) dan manfaat

kepada ekonomi negara; dan

b. Setakat mana Bank Negara mengambil tindakan menyiapkan bank tempatan untuk

menghadapi pasaran terbuka (open market) menjelang tahun 2015.

5. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERTANIAN & INDUSTRI ASAS TANI menyatakan :-

a. Pinjaman dan Geran yang telah di berikan kepada Projek Berimpak Besar selain

National Feedlot Centre (NFC) seperti Pembangunan Zon Industri Akuakultur (ZIA),

Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM), Pembangunan Usahawan Industri

Asas Tani (UIAT) & Ladang Kontrak; dan

b. Status perkembangan projek-projek tersebut berbanding sasaran.

6. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a. Jumlah dan sumber dana yang digunakan bagi Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M), Projek Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA), Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia (SARA) di seluruh negara dan pecahan yang menerima mengikut negeri.

7. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a. Perkembangan penyiasatan kes dakwaan rasuah yang melibatkan pegawai-pegawai

Kastam Diraja Malaysia (KDRM) termasuk yang melibatkan arwah Ahmad Sarbaini

Mohamed.

8. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGAJIAN TINGGI menyatakan :-

a. Jumlah bantuan kewangan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Negeri Sarawak kepada Curtin University of Technology Sarawak.

9. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan :-

a. Kewajaran menjual saham Proton kepada DRB-Hicom dengan harga RM 5.50

sesaham apabila Harta Ketara Bersih (Net-Tangible Asset) Proton bernilai RM 9.81

sesaham; dan

b. Jumlah keuntungan yang dihasilkan oleh Khazanah Nasional Berhad dalam transaksi ini.

10. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KESIHATAN menyatakan :-

a. Pelancaran Ninebio Sdn. Bhd (9Bio) pada tahun 2003 dengan peruntukan awal

sebanyak RM 350 juta yang telah meningkat kepada RM 1.9 bilion.

b. Apakah yang telah berlaku ke atas perkembangan projek tersebut berbanding

sasaran.

JAWAB BERTULIS

1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERTAHANAN menyatakan :-

a. Jangkamasa rancangan Kerajaan untuk membina pengkalan baru Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Sendayan dimulakan dan jumlah kos projek tersebut.

2. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI & KEPENGGUNAAN menyatakan :-

a. Jumlah dan sumber dana yang digunakan untuk mengendalikan Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) dan berapakah jumlah kedai tersebut diseluruh negara.

3. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a. Apakah perbezaan diantara pendekatan atau Konsep Wasatiyyah yang dilancarkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini dengan Islam Hadhari dan kos yang digunakan bagi membiayai Institut Wasatiyyah dan dimana letaknya Islam Hadhari dalam konsep tersebut.

4. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a. Kesediaan Perdana Menteri dan Kabinet untuk mengisytiharkan harta kepada rakyat; dan

b. Bagaimanakah mekanisme pengisytiharan harta tersebut.

5. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI LUAR NEGERI menyatakan :-

a. Dasar luar negara berkaitan prinsip Penyelesaian Dua Negara (Two-States Solution) sebagaimana yang diungkapkan oleh Menteri Luar Negeri ketika Perbahasan Perhimpunan Agung PBB Sesi ke-66 pada 27 September 2011 di New York.

Dato' Kamarul Baharin Abbas

Telok Kemang

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

Posted: 26 Mar 2012 01:29 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Ceramah DSAI di Kepala Batas, Pulau Pinang Pada 24 Mac 2012

Posted: 25 Mar 2012 11:36 PM PDT

Part 1
Part 2

Ceramah DSAI di Lukut, Negeri Sembilan Pada 22 Mac 2012

Posted: 25 Mar 2012 11:30 PM PDT

Part 1
Part 2

Ceramah 13 April 2012 Bertukar Tempat

Posted: 25 Mar 2012 09:54 PM PDT


AMK Bukit Gantang telah membuat keputusan rasmi bahawa tempat ceramah pada 13 April 2012 ini bakal diadakan di perkarangan Pejabat Keadilan Cabang Bukit Gantang Taman Molek.

Mengikut perangan awal ceramah ini dirancang mahu buat di Taman Mewah, Kemunting. Namun, atas beberapa faktor, AMK Bukit Gantang telah menbuat keputusan dan mengesahkan bahawa tempat ceramah bakal diadakan di Taman Molek.

Barisan penceramah yang bakal mengegarkan Taman Molek, Simpang, Bukit Gantang pada tarikh berkenaan ialah YB Amirul Shari (ADUN Batu Caves), Hilman Idham (Aktivis Mahasiswa), Hasmi Hashim (Ketua Cabang Parit Sulong) serta beberapa pemimpin tempatan.

Ayuh! Anak Muda jom gegarkan Bukit Gantang pada 13 April 2012 ini.

Suara Sri Andalas

Posted: 25 Mar 2012 11:12 PM PDT

Suara Sri Andalas


Rakyat Diseru Terus Sokong Pakatan Rakyat

Posted: 25 Mar 2012 05:00 AM PDT

KUALA SELANGOR, 25 Mac: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyeru rakyat negeri ini untuk terus menyokong kepimpinan Pakatan Rakyat yang telah membuktikan kemampuan memerintah negeri dengan lebih baik.

Menurut beliau, selama empat tahun memerintah negeri itu sejak 2008, pendapatan negeri itu meningkat mendadak dan hasilnya dapat dinikmati rakyat yang disalurkan melalui program-program merakyatkan ekonomi Selangor.

"Hasil negeri melonjak lebih baik dari sebelum 2008 dan ini bukan harapan lagi. Angka-angka ini adalah telah dibuktikan, telah nyata dan tidak boleh dipertikaikan dan kalau tidak dijaga dgn baik, akan terjerumus.

"Oleh itu marilah kita bersama berkerja sebagai satu keluaga, Selangorku untuk semua rakyat Selangor, pecahkanlah benteng perbezaan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan program Karnival Terima Kasih Rakyat di Stadium Kuala Selangor di sini petang ini.

Program hari ini antara lain sempena empat tahun negeri Selangor diperintah Pakatan Rakyat.

Hadir sama pada program itu seluruh pimpinan kerajaan negeri termasuk Exco, Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat serta Ahli Parlimen Kuala Selangor.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada rakyat kerana memberi mandat pada 2008, Abdul Khalid juga memberi komitmen bahawa pasukannya akan meneruskan banyak lagi program kebajikan kepada rakyat jika masih dipilih pada PRU-13 nanti.

"Orang kata bagi air percuma kita akan bankrap, tapi sudah empat tahun, bukan kita bankrap tapi kita makin kaya dan rakyat mendoakan kita menjadi lebih maju.

"Kita akan perkenalkan beberapa program lg yang akan memberi manfaat kepada suri rumah tangga, ana-anak dan belia," katanya lagi.

Amalan pentadbiran yang bersih dan cekap oleh Pakatan Rakyat ujar Khalid, telah menjadikan Selangor  jauh lebih baik dari sebelumnya.

Hasil itu juga katanya, hampir RM600 juta hasil pendapatan negeri diagihkan kepada rakyat.
"Rizab kewangan negeri Selangor 2005 (zaman BN) adalah sekitar RM800 juta, tapi selepas empat tahun Pakatan Rakyat perintah, rizab kita sekarang RM1.9 bilion.
"Rakyat tidak disia-siakan. Selangorku dan merakyatkan ekonomi tak akan meninggalkan sesiapa.

"Selangor kaya, kekayaan ini lah kita akan salurkan kepada rakyat," katanya sambil menyeru rakyat Kuala Selangor untuk sekali lagi bersama Pakatan Rakyat untuk meningkatkan lagi ekonomi rakyat negeri ini.

Sumber: Harakahdaily

Bazar Esplanade Tarikan Baru Pelancongan Klang

Posted: 25 Mar 2012 03:00 AM PDT

KLANG,25 MAC : Penduduk disekitar Klang  dan Shah Alam kini mempunyai kawasan tarikan baru untuk dikunjungi di hujung minggu dengan adanya kawasan pelancongan di Tanjung Harapan dengan adanya usaha Majlis Perbandaran Klang (MPK) mewujudkan Bazar Esplanade di sini.

Tanjung Harapan merupakan kawasan berpantai di Selangor yang terdekat untuk dikunjungi oleh orang ramai dengan tarikan pemandangan indah dengan boleh melihat aktiviti kapal-kapal dagang dan bot-bot kecil yang berlabuh dan keluar masuk ke pelabuhan.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semasa merasmikan Bazar Esplanade  berkata usaha ini merupakan langkah awal usaha penjenamaan semula sektor pelancongan dan dijangka mampu menarik para pelancong dari luar ke daerah Klang.

"Lebih 40,000 ahli-ahli keluarga di Klang yang mencari tempat untuk makan dan untuk membuat aktiviti antara pukul 8.00 sehingga 10.30 malam, jadi apabila ada program pertunjukkan begitu ramai orang yang datang sebab di Klang agak kurang tempat tumpuan," kata Abdul Khalid.

Abdul Khalid juga berharap agar masyarakat sentiasa menjaga kebersihan kawasan pelancongan ini dan mengesorkan kepada para peniaga untuk mempelbagaikan barangan dan produk yang boleh ditawarkan kepada pengunjung untuk menarik perhatian lebih banyak pengunjung dari luar.

" MPK diharap akan teruskan usaha dan ramai orang yang akan memberikan idea-idea bagaimana pembangunan bazar Esplanade ini dapat diteruskan," katanya.

Beliau berkata lagi,masyarakat di Klang memerlukan kawasan destinasi pelancongan untuk bersantai dihujung minggu dan usaha MPK ini perlu dicontohi kerana daya inisiatif mempelbagaikan kawasan tarikan yang boleh dikomersilkan.

Bazar Esplanade ini dipenuhi kelompok kedai kecil atau gerai tempat menjual pelbagai jenis barang termasuk pakaian,cendermata, buku, makanan dan sebagainya.

Turut hadir dalam majlis pelancaran ini ialah Exco Selangor, Dr Halimah Ali dan Dr Yaakob Sapari,Ahli Parlimen Kapar Manikavasagam, Timbalan YDP Klang, Tuan Ikhsan Mukri.

Sumber: Selangorku.com

YB Dr Xavier Jayakumar Berharap Lebih Ramai Pelajar Cemerlang Seperti Navin Yang Mencatat 12A Dalam SPM

Posted: 23 Mar 2012 08:55 AM PDT

Taman Sentosa, 23 Mac 2012 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini meluangkan masa melawat seorang pelajar, Navin A/L Ravi yang telah mencatatkan keputusan cemerlang 12A dalam peperiksaan SPM.

Keputusan cemerlang yang diperolehinya itu merupakan sejarah pencapaian SPM buat kali pertama dalam tempoh 11 tahun sekolah SMK Kampung Jawa.

Navin yang bercita-cita untuk menjadi seorang doktor juga meminati bidang kejuruteraan kimia merupakan seorang pelajar yang rajin dan berdedikasi. Bapanya telah lama sakit dan tidak bekerja dan hanya menerima pendapatan daripada SOCSO serta ibunya bekerja sebagai operator. Navin mempunyai 2 orang adik lelaki dan seorang adik perempuan.

Dua tahun yang lepas YB Dr xavier telah memberikan sumbangan basikal untuk membantu Navin memudahkan perjalanan ke sekolah. Navin juga telah menggunakan peluang dengan sebaik-baiknya dengan mengikuti kelas Tuisyen Rakyat setiap hari Ahad. Program Tusiyen Rakyat adalah inisiatif Kerajaan Negeri Selangor memberikan kelas tuisyen secara percuma kepada pelajar-pelajar dari keluarga berpendapatan rendah yang layak.

YB Dr Xavier Jayakumar berbangga dengan kejayaan yang dicapai Navin dan berharap lebih ramai pelajar mengutamakan pelajaran mereka dan mengambil peluang dengan program-program pendidikan dan bantuan yang diberikan kerajaan negeri. YB Dr Xavier percaya dengan pendidikan yang baik, taraf sesebuah keluarga dapat ditingkatkan.

Sebagai menghargai kerajinan yang ditunjukkan Navin dan untuk menggalakkannya meneruskan kecemerlangan, YB Dr Xavier telah menghadiahkannya RM500.


Anwar Ibrahim

Posted: 25 Mar 2012 07:32 PM PDT

Anwar Ibrahim


Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Kepala Batas 24/03/2012

Posted: 25 Mar 2012 06:54 PM PDT

Ihsan Media Rakyat

Hands off Selangor, Anwar tells Najib

Posted: 25 Mar 2012 06:45 PM PDT

The Malaysian Insider

The battle for Selangor has begun ahead of the next general election as Datuk Seri Anwar Ibrahim challenged the prime minister to try and win Selangor for Barisan Nasional (BN), dismissing the ruling federal coalition as a potential threat to Pakatan Rakyat (PR).

The PKR de facto leader told about 5,000 PR supporters that the time had come to "launch a war" against Umno-BN, and that elections were very much around the corner.

"Najib says he wants to take over Selangor… what are you talking about? He wants to come and take Selangor? We want to take over Putrajaya!" Anwar (picture) screamed to loud cheers of approval from the crowd here last night.

The opposition leader said the reason why Najib cannot win Selangor was because BN's line-up of leaders promised and nurtured a culture of cronyism and corruption.

Anwar wasted little time and launched into a verbal tirade against the PM, and questioned him for not taking stern action against Wanita Umno chief Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil over the National Feedlot Centre (NFC) scandal.

"Our leaders in PR, in Selangor, in our states are clean, not dirty, and our leaders are not plunderers," Anwar exclaimed.

Najib said yesterday that BN was ready to win the next general election as well as take back Selangor, and that public feedback has been encouraging.

He said that people have been telling him BN has regained public support since the 2008 polls.

The PM has said BN must win back Selangor, a key state due to its industrial and natural resources, "at all costs."

Anwar spent a good portion of his speech last night on Najib and warned the PM against using the mainstream media to launch personal attacks.

"Who is the leader of Umno? Najib? What happened to Altantuya? What happened in Port Dickson?

"I must warn him, confine (attacks) to rule of law, good governance and not personal attacks. I have been victimised enough," said Anwar.

Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, who spoke before Anwar, said that state reserves had improved tremendously under PR and that it was currently at RM1.9 billion. He also said that Selangor contributed 22 per cent of the country's gross domestic income.

Khalid also said Selangor's successes were partly due to Anwar, who is the state economic adviser.

"These are all indicators that to guard the state's finances, we have been better than the previous state government.

"If he (Anwar) is not there, how can I give these figures? Anwar was finance minister. Any Umno representatives in Selangor with that kind of credentials?" Khalid asked.

The function last night hit a temporary snag when several youths entered the stadium where the event was held, holding placards and banners.

PR security staff took the youths away when the crowd became restless and went after them.

"Thugs. Hooligans. Umno goons," Anwar said later, referring to the youths who were detained by security personnel.

A Prelude to GE, Send in The Clowns

Posted: 24 Mar 2012 10:19 PM PDT

Malaysiakini

As the winds of war gather strength, political opportunists like Nallakaruppan are having a field day resorting to plying their infamous trade…

Nalla to Anwar: See you in court

Chuath: We have more important things to worry about – like corrupt police, wastage of public funds, illegal immigrants, graduates who are unemployable, etc, etc – than waiting with bated breath to see PKR de facto leader Anwar Ibrahim’s private photos.

I wish they would use their money to plant more trees in Kuala Lumpur instead of putting up front-page advertisements for a character assassination campaign.

Anonymous: What a shame. I pay taxes to put scums like senators S Nallakaruppan, Ezam Mohd Nor and Shahrizat Abdul Jalil in Parliament. Najib, please return the tax money I have paid.

Trueglitter: As the winds of war gather strength on our horizon at the approach of the next GE, political opportunists like Nalla are having a field day resorting to plying their infamous trade, a profession Nalla is well adept at, by resorting to and indulging in character assassination of especially Anwar.

The embittered and treacherous turncoat is well-known for his ambitious greed for power and position, even when he was with Anwar, and it was mainly due to his inconsolable disappointment at not being given a high position in the party that had caused him to abandon ship, and hopefully in the process be courted by the BN and be Najib’s favourite lapdog.

Alongside with the obnoxious and much-despised Nalla, the rakyat will once again be treated to a tantalising floor show of sorts by the political harlot of Umno, Ummi Hafilda, who has promised to bare all – not her own bodily self though – but of Anwar’s alleged misdeeds upon the announcement of the election date by her political master, Najib.

Anonymous: The goal is to create doubt in the minds of Pakatan Rakyat supporters. Is it true? Is it not? But here’s a question we need to ponder – why are they not equally questioning the morally questionable leader of the corrupt and crony-infested Umno-BN?

So when these trio go about their poo-pooing, and the fact is that their agenda seems very personal and nothing to do about the nation, we who are in doubt, need to disregard them as ultimately, Najib’s and Anwar’s sexuality will not determine our economic and family’s future.

It’s corruption and cronyism that will destroy us.

Inspektor Klueso: Firstly, the fact that Nalla chose to do the press conference at Perkasa’s HQ says it all. Secondly, his 'senatorship’ is the second giveaway as to his sponsorship.

Lastly, we don’t give a rats arse about Anwar’s sexuality, as long as he delivers justice, transparency and democracy to the long suffering rakyat.

Scandal-ridden BN on the ropes?

Kairos: To Neil Khor’s five problems, let me add two more.

Firstly, the constant harassment of Christians by religious Islamic zealots is counterproductive to the BN cause. The lack of rebuke and, in fact, the tacit support of some Umno top guns on the raids and the anti-Christian rallies send the message that the Christian vote is unimportant.

Secondly, the untimely emergence of interest in the Altantuya Shaariibuu murder case here and the forthcoming judicial enquiry in France is a huge headache to BN.

People are moved by the brutality of the murder and are of the opinion that there is as yet no just closure of the case in spite of the court judgment. People feel that somebody big is being protected here.

Blind Freddo: It is fine to talk about all these scandals as though BN’s loss is a foregone conclusion. But the author forgets that Malaysians are immune to scandal. They are exposed to a constant barrage of scandals and they know nothing will be done about them.

There is no clear evidence that Pakatan will do anything serious about addressing all these. You also can’t expect elected politicians to spend the next five years sniffing out the crimes of BN, although that seems to be all they are capable of doing.

The second point that is conveniently overlooked is that Umno/Islam have been working for generations to keep the Malays downtrodden, ignorant and dependent on the officers of Islam to tell them what to do, and those in turn will tell them what Umno wants to tell them.

Add to all that the tactics of the Elections Commission (EC) and you have an almost foregone guarantee that BN will win.

Plus it’s time someone started talking about what will happen if BN does lose and they fail to step down gracefully. BN leaders have been shown to have no regard for ethics or principles, and they have the police and the armed forces eating out of their hand.

On top of all that negativity, there is the most negative aspect of this campaign, that Pakatan has offered nothing to Malaysians to show what their future will be.

You commented that many people are surprised that Pakatan has held together so long. The answer is Malaysian greed and Malaysian lust for power. That’s all they are after and that’s why they have no philosophy, because they cannot agree on anything other than Anything But Umno (ABU).

A nation governed on that basis is guaranteed to fail. But Malaysians seem to be as unaware of that as they are unaware that they haven’t a clue and don’t care what they are voting for apart from ABU.

Not Convinced: So Blind Freddo, what’s your answer? Vote for more of the same? Didn’t someone say that insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results?

Yes, Pakatan is not perfect. But shouldn’t citizens be better served when there is real competition between political parties? We need a two-party system. And the only way to achieve that is to vote BN out of power, at least for one or two terms.

And should Pakatan fail to deliver, something which you are so certain of, we can always bring back BN.

Anwar: Najib Scared of Mahathir and Rosmah

Posted: 24 Mar 2012 10:09 PM PDT

Malaysiakini

Prime Minister Najib Abdul Razak and his wife Rosmah became the butt of jokes by Opposition leader Anwar Ibrahim today in one of his many ceramahs in his home state of Penang.

He made a direct hit at arch rival Najib (right) accusing him of cowardice, when he said the prime minister was afraid of his wife, Rosmah Mansor.

The head of the family should be more fearless than his wife, said Anwar, likewise a village headman should be braver than the villagers.

“But the head of this country is afraid of former premier Mahathir Mohamad, USA President Barack Obama, and his own wife,” he added at a PKR event in Machang Bubok, drawing laughter and applause from the 300-odd crowd.

Anwar went on the say that a wife should not be feared but loved, as she is his life partner.

He then related how after 32 years, he managed to bring his spouse PKR president Dr Wan Azizah Wan Ismail, to Agra to see the famous icon of love, the Taj Mahal.

“Even though it’s 32 years late, we kept our pledge to visit the place in India, during my last trip there,” he said.

“But Umno, after 50 over years, have yet to fulfill many of its pledges to the people!” he stormed.

No response

Anwar was referring to Najib’s reluctance to debate with him.

The former deputy prime minister had recently invited Najib to the United Kingdom, to join him in a debate with rebel blogger Raja Petra Kamaruddin, in a Wikileaks forum arrange by its founder, Julian Assange.

However, Najib has yet to respond to Anwar’s invitation.

The Permatang Pauh MP is on a two-day visit to Penang and Kedah to meet with supporters and participate as a main speaker in various ceramah.

At the event today, Anwar charmed the crowd with his usual fiery and humorous style, and even abandoned the stage to speak on the ground where he could engage with the audience.

The multi-racial crowd easily warmed to him, and were in stitches, especially when he repeated “cow jokes”, directed at former federal minister and Wanita Umno chief Sharizat Abdul Jalil.

Sharizat (left), the former Lembah Pantai MP whose family is involved in the RM250 million National Feedlot Corporation controversy, will be giving up her minister’s post next month.

During the function, Anwar also launched the constituency’s election machinery which will involve 100 youths, and presented certificates of appointment to 34 voluntary corps members from Taman Alam Jaya.

Politics of conscience

Meanwhile, Anwar said this election, which may be called in June, would see Pakatan target MPs and state assemblypersons that are “with integrity, who are clean and virtuous, and practise politics of conscience”.

He related the example of Kelantan Menteri Besar and PAS spirtual advisor Nik Aziz Nik Mat, who had been in office for 20-odd years and yet were free of any whiff of corruption.

“Do you see him buying land? Do you see his children owning companies? Do you hear him involved in any scandals?” he queried with the crowd responding in the negative.

“BN or Umno Menteri Besar will say Nik Aziz is stupid (for not accumulating any wealth),” he added, followed by laughter and beaming faces from the crowd- many of them senior citizens – who didn’t mind putting up with the scorching heat in the tent.

Wee Choo Keong

Posted: 25 Mar 2012 03:42 PM PDT

Wee Choo Keong


AJ & Rashdan: “What Cost Cutting?” Part 5 – MAS uplifted Firefly passengers with Zero Fare

Posted: 25 Mar 2012 08:36 AM PDT

In November 2010  Firefly commenced its commercial jets for domestic routes and begin with crossover routes, e.g. Kota Kinabalu and Kuching, on Jan 15. Asean will be its next stop. Firefly started to operate new routes with is jets to compete with AirAsia. Competition is, of course, good for consumers/travelers. AirAsia and AirAsia X Sdn Bhd [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 25 Mar 2012 11:36 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Pidato Anak Muda 6 Apr 2012 Seremban

Posted: 25 Mar 2012 12:19 AM PDT


PIDATO ANAK MUDA

Tarikh : 6 Apr 2012, Jumaat

Masa : 9 mlm

Tempat : Pusat Tarbiyyah MTD Lenggeng, Taman Pancor Jaya, Seremban

Pemidato ;

~ Ustaz Khairil Anuar Wafa, Ketua Pemuda PAS N.Sembilan

~ Chegubard, Penyelaras SAMM

~ Adam Adli, Aktivis Mahasiswa

~ YB Cha Kee Chin, Setiausaha DAP N.Sembilan

~ Zulkarnain Zaki, Ketua Pemuda PAS Seremban

Semua dijemput hadir

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 25 Mar 2012 09:45 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Anwar Ibrahim: Ceramah Khas Pendedahan, Lukut 22/03/2012

Posted: 25 Mar 2012 08:06 AM PDTMEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 25 Mar 2012 03:21 AM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA


BRUCE LEE DALAM KENANGAN ~ EMPTY YOUR MIND LIKE WATER

Posted: 24 Mar 2012 07:33 PM PDT

Suara Sri Andalas

Posted: 24 Mar 2012 11:12 PM PDT

Suara Sri Andalas


PBT Selangor Yang Terbaik - Sistem Star Rating

Posted: 24 Mar 2012 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 24 Mac: Negeri Selangor mendahului negeri-negeri lain di Malaysia apabila dua majlis bandaraya dan enam majlis perbandaran mendapat empat bintang dalam "Sistem Star Rating" bagi Pihak Berkuasa Tempatan pada 2010/2011.

Majlis bandaraya dan majlis perbandaran di Negeri Selangor yang mendapat empat bintang ialah  Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Majlis Perbandaran Klang (MPK), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Majlis Perbandaran Sepang (MPSp) dan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Manakala empat majlis daerah di Selangor mendapat taraf tiga bintang iaitu Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS), Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL), Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) dan Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).

Keputusan ini satu peningkatan drastik dan memberangsangkan bagi kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan di Negeri Selangor.

Ia juga membuktikan kerjasama baik antara kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan dalam usaha meningkatkan perkhidmatan kepada rakyat.

Sehingga kini difahamkan Kementerian yang berkenaan tidak mahu mengisytiharkan keputusan ini ekoran kejayaan utama negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat khasnya Selangor.

Kejayaan dicapai Selangor ini berlaku ketika media BN terus-terusan memburuk-burukkan kerajaan negeri Selangor dalam media mereka.

"Saya mengucapkan tahniah kepada semua Dato' Bandar dan Yang di-Pertua (YDP) pihak berkuasa tempatan serta pegawai mereka dan berharap mereka akan terus berusaha bagi memastikan penyampaian perkhidmatan berjalan dengan baik," kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sebanyak 354 indikator digunakan dalam Sistem Star Rating bagi Pihak Berkuasa Tempatan  berdasarkan 4 bidang utama iaitu pengurusan, perkhidmatan-perkhidmatan teras, pengurusan pelanggan dan penyertaan komuniti.

Sistem ini – yang bermula pada 2008 atas saranan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan – juga menggunakan borang soal selidik daripada responden yang terdiri daripada penduduk (70%), peniaga (20%) dan NGO (10%).

Sistem Star Rating bagi Pihak Berkuasa Tempatan bagi tahun 2010/2011 ini, tiada satu pun pihak berkuasa tempatan di Malaysia yang berjaya mendapat taraf 5 bintang.


Sumber: Harakahdaily

Anwar Ibrahim

Posted: 24 Mar 2012 07:15 PM PDT

Anwar Ibrahim


Umno Has Turned The EPF Into Its Private Cookie Jar

Posted: 24 Mar 2012 11:50 AM PDT

Malaysia Chronicle

The Employees Provident Fund (EPF) is one of the largest savings funds in the world which has accumulated more than RM 440.52 billion in 2011. And this represents the life savings of about 12 million Malaysians. Of course money kept under the pillow would not generate more income. It has to be invested prudently. The issue now is has the EPF under UMNO-led government invested the hard-earned savings of Malaysians judiciously. Until 2011 the government has already used 60 per cent of the people’s savings on various loans and investments.

The 12 million EPF contributors are not somewhat contented with the government. Many EPF contributors surveyed across the nation have the perception that they have been taken for a ride by the government. Their life-long savings is not giving them good returns. "The government is taking big loans from the EPF. Could this be the reason why the EPF is now getting employers to increase their mandatory contributions from 12% to 13%?" asked a 50-year-old single mother attached to a government-linked company (GLC).

Government still owed the EPF RM240 billion

On 23 June 2011, the EPF said that 60 per cent of its funds have been lent to or borrowed by the Malaysian government. As at Dec 2010 the government still owed the EPF about RM240 billion. In other words, the UMNO-led government has already spent or used 60 per cent of all the savings. The fact is it does not really have a good track record of how to manage the economy sensibly. 2012 will spot the 15th year of budget deficit by the Federal government with no sign of financial intelligences.

If money lent to the government is used for profitable business they are wondering why the dividend to the EPF contributors is so low – hovering around 4 to 5% before 2011. "They are paying us a paltry dividend. We are bearing the burden of diminishing returns," said a senior clerk attached to a chemical industry in Kemaman. "The paltry dividend only indicates that the EPF money is not invested in rewarding business but those with links to UMNO," she added.

"Even the latest 6% dividend came as no surprise to the contributors. This is a one-off affair that only happens when UMNO is facing a general election. All figures will normally go up during this time – dividends for PNB unit trusts (more than 7 per cent including bonus), Tabung Haji (6 per cent) and so on," she reproved.

High-risk – no-return investments

The EPF contributors are now worried that their money has gone into high-risk – no-return investments. The Auditor-General's Report 2010 indicated that the EPF had approved loans worth an astounding RM55.1 billion not backed by government guarantees. The 13 debtors however were not named. The Auditor-General's Report 2010 also found only one of the 13 debtors was qualified to obtain a loan without such a guarantee. That particular debtor was extended credit worth RM21.3 billion.

This form of lending must have obviously side-stepped good practices and apposite financial procedures. It also reflects on the lack of transparency and accountability on the government part.

"They are gambling with the people’s life savings for their retirement and old age. Things are never transparent and we don't actually know what's happening to our savings. A lot of things are hidden from us. What are the trade unions doing? The board of directors and the ministry of Finance?" chided a 43 year-old senior manager with a manufacturing company.

Instead of issuing bonds that has a better liquidity the borrowers find a short-cut to put their hands into the EPF's till. These are usually borrowers who cannot secure loans from the banks or from any international sources. Taking a huge loan from the EPF – usually with a very low interest rate – is one sure way of getting their business going regardless of its competitiveness. On this basis too the government is indebted to help if these companies fail in their business;

There will be massive financial implications to the country’s economy and the EPF when these companies were to default on their payments or go bankrupt. However, the EPF can give cheaper loans than commercial banks to GLCs and crony companies to save them from bankruptcy and in some cases make big profits from the people's hard-earned contributions.

"This is not money that belongs to the state. It’s the people’s pension fund. But it is being used and abused for chiefly political purposes," said a lecturer in a local private university.

How they can pay dividends

It is interesting to find out how the EPF can pay dividends of 4 to 5% when their returns from their huge loans are usually not more than 2 to 3%? They are practically not making much money out of these investments when the interests are charged at these figures. And when it comes to paying dividends this does not come from business profits but they have to sell some of their interests in the listed companies, or else nothing much could be paid to the workers.

"Or else how can the government pay a dividend of + or – 5 % when banks' FD rates are less than 3.5%, some trust funds are losing money, some GLC’s are also doing badly?" chided another 39-year-old bank executive

In other words, the EPF is actually not doing any viable business but assisting the government to help some UMNO-linked companies and the GLCs. When these businesses fail the government has again to bail them out and money from the EPF, among other sources, is used.

"The Employees Provident Fund (EPF) sold a whopping RM441.09mil worth of Malaysia-listed equities on March 7 alone, in line with its trend of active disposals over the last two weeks." reported a local daily.

"Bursa Malaysia filings showed that on March 7, the EPF along with its portfolio managers dumped a total 83.68 million shares on the open market, substantially more than the 7.4 million shares it had acquired the same day. The number of shares disposed of represents almost half the total volume traded that day, which stood at 173.14 million shares. Fund managers reckon that the fund was merely taking profit."

To the economists, the EPF needs the money to pay the "feel-good" pre-election dividend of 6% to the contributors.

Controversial NFCorp

Unlike dealing with commercial banks dealing with the government or the EPF which is under government control the interests incurred would normally be around 2% or less for any loans given out. Take for instance the controversial NFCorp . It was given a soft loan of RM250 million from the government with only 2% interest rate and a five-year grace period before repayment. Even earning from this amount is quite controversial as in many cases they end up as non-performing loans and when payment is defaulted the lender will be in trouble. But in most cases the government will step in to bail the failed companies by using taxpayers' money, the EPF or Petronas dollars.

"Being an EPF contributor, I am not surprised. The EPF has been giving an average 4 to 5 % return over the past 10 years. Now we know with facts why they are giving only such low rate of return. Take in the unofficial inflation rate of 4%, this makes our real return at only 1 % or nil," quipped a 54 year-old-worker in a private firm.

Rightfully, workers should not be happy with 5% per cent dividends in this context. All savings will have to take into consideration of depreciated value of their savings due to inflation.

"Just imagine if the EPF welcomes the extension of retirement age to 60 then that contributors cannot withdraw their savings for another five years. This will only benefit the government more," said a 43 year-old lady executive with a local bank.

RM6.5 billion loan to Felda

RM6.5 billion loan was taken by Federal Land Development Authority (Felda) from the Employees Provident Fund (EPF). It seems the EPF statement had stated that the company regarded the loan as an investment that could contribute to a "better dividend achievement" for its contributors. But if Felda, as claimed by the government is in sound financial shape why the RM6.5 billion loan from the EPF? Why not from the banks or other international lenders? Of course these lenders would look into Felda's risk rating and the interest rate will be higher. It cannot be a meagre 2% interest. Thus using the EPF money will be the most convenient for the government to avoid all these hassles.

Beyond that, if Felda has a healthy bank balance or cash reserves and claims to have assets worth more than RM19 billion why must it bother to take a huge loan from the EPF? And is the government transparent on all transactions involving the EPF – the amount of loans taken, who are those given the loans, their credentials and the profit and the loss incurred thus far? A senior manager of a company has this to say, "the EPF has not been transparent in its dealings, especially pertaining to its investments and “unrealised losses”.

Government debt stands at 53%

Government’s borrowing is not risk free. If the government borrows disproportionately in relation to its GDP and without exercising judiciousness on the projects it is financing, the long-term implication can be disastrous. The country's federal debt level reached RM456 billion at the end of 2011, which is a discernible 88.4 per cent increase from the RM242 billion in 2006. This debt level will further increase with more borrowings to develop more projects.

The Constitution of Malaysia caps government debt at 55 per cent of GDP. As of 30 June 2011, government debt stands at 53 per cent but this figure only includes government borrowing, not public borrowing. When both government and public borrowings are encompassed the figure may surpass far more than the 55 per cent cap. Seemingly when it touches 55 per cent, the BN government will officially be in crisis and the Constitution may need to be changed to increase borrowing or possibly it will require a bailout. But with all the uncertainties in the world economies, with less prudent financial management the Malaysian economy can crumble at any time due to this "financial crunch".

Unlike developed countries with strong fundamentals like the US, where debts and spending go more than savings a small country like Malaysia cannot sustain the pressure of a 'financial crunch". Foreigners will lose confidence in the Malaysian economy like what has happened to Greece. Printing more money will not resolve the problem as high inflation will set in and money will lose its value. This will affect local and international businesses.

It’s when rating agencies such as S&P’s or Moody downgrade Malaysia’s sovereign rating by 2 or 3 points will indicate the country has exceeded the limit. And this will cause an abrupt plunge of the ringgit. That’s what has happened to Greece where the government had to write off 50 per cent of their outstanding government loans. And if this happens to Malaysia, the EPF will be asked to take a 50 per cent cut of outstanding debt owed by the government. More than half of savers' EPF money will be lost and the UMNO-led government would then plead to the people to remain patient and be patriotic. And after more than 30 to 40 years of working hard worker's EPF savings would shrink. Dividends paid will totally diminish and even the money saved will become half the value. Printing more money is not going to help.

Refused to grant the funding

Venturing into any non-profitable housing scheme will undermine the interests of the EPF because the buyers will not be able to or will not repay the loan. The government has the SPNB (Syarikat Perumahan Negara Bhd) that was initiated in1997 to provide for affordable homes to the poor. Now comes PR1MA (Perumahan Rakyat 1Malaysia), which is supposed to be for 20 000 house buyers in one precinct under an UMNO leader using the EPF money.

The use of RM1.5bil from the EPF in a scheme offering home loans to those who cannot qualify for bank financing will be disadvantageous to the EPF contributors. The government is not safeguarding the EPF's interests again, as this deal cannot ensure secure financial returns for the EPF. But this is not UMNO's concern. UMNO is more interested in politics and its own survival in the next GE.

There is a big risk in this scheme, as the three banks approached by the government had refused to grant the funding to these 20,000 house buyers. Why must the government involve the EPF then? If the government wants to hold the responsibility of any default, then rightfully the government should be involved directly to finance this scheme. This is the right way to safeguard the interests of the EPF.

The EPF is not UMNO's cookie jar. The money belongs to the workers and should not be used to achieve a political goal. If this is a charity program as claimed by UMNO then it is the onus of the government to support such a project on its own.

Not be used as a cash cow

Billions of ringgit from The Employees’ Provident Fund (EPF) today has been used to rescue failing companies listed on the Malaysian stock Exchange. Although the EPF is one of the biggest pension funds in the world, the workers feel that it should not be used as a cash cow to bail out financially troubled Government agencies or companies. "The workers must not be left in the dark. Every decision made by the EPF must be above board. If they can prove that after investing the money in a proper way, they still cannot get good returns, that is fine, we can accept it," commented a senior bank manager.

But taking the EPF funds for political reasons, to bail out failing companies or to lend the money out to UMNO crony companies is undeserved. This becomes a political agenda and not business. UMNO-BN cronies and their patron political select are actually feathering their own nests to the impairment of national interests and the rightful owners of that pension fund.

Ramli: My Men Disappointed With Tribunal Rejection

Posted: 24 Mar 2012 11:29 AM PDT

Malaysiakini

As the police force celebrates its 205th anniversary today, the sadness felt by a senior police officer and his men was strongly felt when Prime Minister Najib Abdul Razak last night rejected their calls for a tribunal to probe attorney-general Abdul Gani Patail and former IGP Musa Hassan.

The group of police officers had their rank, promotion, and wages suspended after they were allegedly wrongly charged over an investigation that then Deputy Internal Security Minister Johari Baharum had ordered, on directions of the cabinet.

They had ended up being implicated in the investigation, that was meant to curb the illegal loanshark and syndicate menace that unfortunately is still plaguing Johor today.

As a result of being charged with fabrication, these police officers have had difficulty making ends meet; some had to secretly moonlight as taxi drivers at night just to earn enough to support their families, as their wages had been suspended by half.

Following Najib's rejection for a tribunal yesterday, former Commercial Crime Investigation Department director Ramli Yusuff (right) told Malaysiakini in an immediate response that henceforth, the police force, and possibly the army too, will work in constant fear knowing that certain quarters are being protected by powerful individuals.

"The police and the army are supposed to be neutral and take care of the security of the country without fear or favour. They will now think twice about making a decision or using their discretion, even though the orders come from the higher-ups,” said the former top cop.

"Why should they follow their bosses' instructions if they are going to end up being charged for abuse, or in this instance for fabrication?

"This stigma will affect enforcement agencies. My boys and I have spent quite a lot to clear our names. Some have to drive a taxi at night (discreetly) in order to make ends meet," he said.

‘All of us cleared of all charges’

Ramli lamented that no one had lifted a finger to help them, not even the government.

"My pension and my gratuity is still being withheld since 2008. At this age, I still have to work hard,” said Ramli, who has just turned 60.

"All of us had been cleared of all the charges against us without our defence being called. I was acquitted and discharged by nine different judges.

"The charges were trumped-up, and there was no basis for them to charge my boys and I," he told Malaysiakini almost in tears.

Six of Ramli's men were charged by the Anti-Corruption Agency (ACA) for fabricating evidence in 2007.

Ramli who was once labelled the RM27 million cop, faced several charges by the ACA in Sabah and Kuala Lumpur that same year.

Besides Ramli, then army general Brig-Gen (Rtd) Mohamad Yasin Yahya, who was allegedly taken by Ramli on a Royal Malaysian Police Cessna Caravan aircraft for a aerial surveillance of two lots of land in Ulu Tungku, Lahad Datu, Sabah, had to face a perjury charge in the Sabah trial but he was later acquitted.

During the judgment in Ramli’s Sabah case for alleged abuse of power, the Sessions judge rejected Musa’s testimony as untrustworthy.

My officers have suffered

Ramli had been acquitted of all charges by the Court of Appeal without his defence being called.

"From the beginning, I have said I have been fixed and since then, I have been cleared by all the courts in the country from the Sessions Court, the High Court and the Court of Appeal.

"If Abdul Gani and Musa (right) face what I had faced in court or in a tribunal, can they confidently say they can be equally cleared?

“Is it because there is no guarantee they will be cleared that that is why the system (tribunal) is being circumvented?” he asked.

Ramli said following his men being charged, he had also helped support them financially and get them lawyers to defend themselves.

He said it was on his conscience that his officers had to suffer over his instructions to tackle the crime syndicates.

"I want to show that we are responsible officers protecting their junior officers.

“One day, it may happen that a general cannot control his subordinates and this would create a situation of a general without an army, because the chain of command is not being followed.

“The present IGP (Ismail Omar), DIGP (Khalid Abu Bakar) and most of the directors had worked with me before, and they know my style (of leadership)," he said.

Why Najib’s reluctance?

It has been reported that during the course of the investigation into the syndicates, Ramli had stumbled upon the alleged involvement of his boss, then IGP Musa, with underworld kingpin Goh Cheng Poh or Tengku Goh.

Questions remain as to why the police task force headed by Ramli was subsquently suspended and its members charged, while Musa and deputy internal security minister Johari were cleared.

During the course of Tengku Goh’s habeas corpus application, the attorney-general did not defend Ramli and his men, including Johari. The latter group had to seek a lawyer’s service to draft the necessary affidavits in reply.

Najib (left in photo) had yesterday rejected the call for a tribunal, saying there was insufficient evidence in the matter.

Questions remain regarding Najib’s decision, especially when both Abdul Gani and Musa are faced with such serious allegations.

Perhaps former Kuala Lumpur CID (Criminal Investigation Department) chief Mat Zain Ibrahim, who is another individual willing to testify over Abdul Gani and Musa’s alleged misconduct, hit the nail on the head.

He said Najib’s answer was expected as the PM does not want a tribunal lest other information held by the two former top cops be exposed in the process.

LIVE STREAMING :Eksklusif TVRI Fokus Internasional YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim 10.30 Malam Ini

Posted: 23 Mar 2012 08:45 PM PDT

TVRI stesen  rasmi Republik Indonesia akan menyiarkan rakaman wawancara khas bersama Dato Seri Anwar Ibrahim  jam 10:30 malam ini. Program yang bertajuk ‘fokus Internasoinal‘ ini memberi penekanan kepada buku yang pernah ditulis oleh beliau pada tahun 1996 berjudul “Gelombang Kebangkitan Asia”.

 

 

Klik untuk menyaksikan siaran di link ini: TVRI NASIONAL

Wee Choo Keong

Posted: 24 Mar 2012 03:46 PM PDT

Wee Choo Keong


AJ & Rashdan: “What Costing cutting?” Part 4 – Rashdan abused of Power

Posted: 24 Mar 2012 08:21 AM PDT

Tan Sri Azman Mokhtar (Amok)'s crony and ex-business partner in BinaFikir Sdn Bhd, En Mohammed Rashdan Yusof aka Danny (Rashdan), has no respect for company long established policies and the MAS Fist Class passengers, who are paying top Ringgit for their travel time. What do you expect from the clueless Amok's crony, Rashdan, who has [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 24 Mar 2012 11:21 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Anggota polis wanita ditahan kes kejadian tembak ala gengster

Posted: 23 Mar 2012 09:05 PM PDT

24 Mac 2012 - KOTA BHARU: Seorang anggota polis wanita yang kini digantung tugas kerana kes khalwat ditahan beberapa jam selepas kejadian tembak ala gengster di lampu isyarat di hadapan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), di sini semalam.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, wanita berusia 36 tahun itu ditahan untuk membantu siasatan ketika polis menyerbu sebuah rumah di Kampung Seterpa, Peringat, di sini, selepas menerima maklumat berkaitan sebuah kereta jenis Satria Neo digunakan suspek yang melepaskan tembakan. Katanya, suspek wanita itu dibawa ke Balai Polis Binjai, di sini, untuk disoal siasat.

"Sejurus menerima maklumat kejadian itu (kejadian tembak), kita menyerbu sebuah rumah di Kampung Seterpa, Peringat. Seorang wanita yang juga anggota polis yang kini digantung tugas kerana kes khalwat ditahan ketika berada di hadapan rumah itu.

"Polis menemui satu motosikal jenis Yamaha 125Z berwarna hitam dipercayai digunakan suspek dalam kejadian itu. Dua suspek lelaki melarikan diri dengan Perodua Kenari milik wanita itu ke Gunung Bachok," katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Anggotapoliswanitaditahan/Article/index_html

Sham Kamikaze di Gemencheh, N.Sembilan 5 Apr 2012

Posted: 23 Mar 2012 09:04 PM PDT


PROGRAM SANTAI

Bersama Sham KAMIKAZE

Tarikh : 5 April 2012, Khamis

Masa : 9 mlm

Tempat : Bidin Kraf, No 105, Peringkat 4, Felda Bukit Rokan, Gemencheh, N.Sembilan

Hubungi ; Nor Iskandar 019-2223231 , Isa 019-2169249

Ceramah dan Dialog DUN Gemencheh 3 Apr 2012

Posted: 23 Mar 2012 09:03 PM PDT


CERAMAH DAN DIALOG ISU SAHAM FELDA

Tempat Dialog : Bilik Gerakan PAS, Felda Bukit Rokan Utara, Gemencheh, N.Sembilan

Tarikh/Masa : 3 Apr 2012, Selasa , 5 ptg

Bersama : Mazlan Aliman dan Ustaz Zakaria Khalim


Tempat Ceramah : Felda Bukit Jalor, Gemencheh, N.Sembilan

Tarikh/Masa : 3 Apr 2012, Selasa , 8 mlm

Bersama : Mazlan Aliman dan Ustaz Zakaria Khalim

Suara Sri Andalas

Posted: 23 Mar 2012 11:27 PM PDT

Suara Sri Andalas


Geran Selangorku Lulus 20 Projek Pembangunan

Posted: 23 Mar 2012 02:09 AM PDT

SHAH ALAM 23 MAC : Jawatankuasa Pemandu Geran Selangorku meluluskan 20 projek pembangunan insfrastruktur serata Selangor dengan peruntukan lebih RM2 juta bagi fasa pertama.

Projek yang diluluskan ini antaranya bertujuan untuk menurap semula jalan dan membaiki jalan termasuk pemasangan lampu jalan dan pembinaan longkang di Seksyen 17 Shah Alam, Sekinchan, Meru, Ampang, Hulu Klang, dan Kuala Langat.

Menurut Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor, pemilihan kontraktor bagi menjalankan projek insfrastruktur oleh jawatankuasa berkenaan dibuat berdasarkan harga terendah dan menepati spesifikasi yang ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR).

"Jawatankuasa Pemandu Geran Selangorku menetapkan setiap projek insfrastruktur ini perlu disiapkan dalam tempoh antara dua hingga lima minggu.

Geran Selangorku memperuntukkan RM50 juta untuk projek insfrastruktur daripada jumlah keseluruhan peruntukan RM300 juta.


Sumber: Selangorku.com

Wan Azizah : 1Care Satu Lagi Agenda Retorik BN

Posted: 23 Mar 2012 02:00 AM PDT

PETALING JAYA 23 MAC : Tindakan Kementerian Kesihatan untuk mewujudkan sistem Kesihatan 1Care (1Care) merupakan satu lagi agenda rektorik politik sempit  kerajaan Umno-BN demi kelangsungan hayat politik mereka.

Perkara tersebut dinyatakan oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Wan Azizah Wan Ismail berhubung janji Kementerian itu untuk melancarkan satu sesi penerangan seluruh negara bagi menjelaskan dan mendengar pandangan rakyat tentang 1Care.

"Kami mengambil maklum jawapan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai bahawa rancangan 1Care hanya akan siap dalam masa dua tahun.

"Sebagaimana disebutkan di dalam kenyataan kami sebelum ini, kami mempersoalkan jaminan Menteri Kesihatan sebagaimana rekodnya di dalam kontroversi Lynas,"jelas Azizah.

Azizah turut mempersoalkan tindakan Menteri Kesihatan tersebut yang dilihat sebagai amat mengejutkan selepas 1Care mendapat tentangan daripada rakyat.

"Seperti pengumuman BN yang lain contohnya SBPA, proses perundingan nampaknya dilakukan selepas mendapat kritikan rakyat.

"Kami juga menerima aduan-aduan daripada doktor-doktor yang terlibat di dalam perbincangan mengenai 1Care sebelum ini bahawa tiada proses rundingan dan dialog sebenar. Kerajaan nampaknya akan meneruskan 1Care,"katanya.

Mengulas lanjut perkara ini, Azizah berharap agar Menteri Kesihatan akan memberi respons terhadap cadangan Pakatan Rakyat sebelum ini bagi langkah-langkah segera bagi menambahbaik system kesihatan Negara.

Dalam kenyataan sebelum ini, Azizah mendedahkan perbelanjaan kesihatan kerajaan sebanyak 2.2 peratus daripada KDNK pada 2008 adalah lebih rendah daripada cadangan WHO sebanyak 5 hingga 6 peratus.

WHO juga menganggarkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan kerajaan dibazirkan kerana ketidakcekapan termasuk rasuah.

"Justeru memperkenalkan 1Care tanpa mengatasi ketidakcekapan ini hanya akan membuka ruang untuk meningkatkan rasuah yang membebankan sistem kesihatan negara.

Aziziah menambah, amalan lazim kepimpinan kerajaan Umno-BN seperti penswastaan pelbagai sektor sistem kesihatan negara sepanjang dua dekad ini, bukanlah jawapan untuk meningkatkan kecekapan, sebaliknya hanya meningkatkan ketirisan.

Ini termasuklah penswastaan Stor Perubatan Kerajaan, Hospital-Hospital Universiti, Jabatan Kardiologi dan Perkhidmatan Sokongan Hospital yang telah membawa peningkatan kos yang tinggi tanpa meningkatkan kecekapan.


Sumber: Selangorku.com

PRESS RELEASE: Meeting on influencing judges - Najib may be in contempt of court

Posted: 22 Mar 2012 08:50 AM PDT

I refer to Felda Chairman Isa Samad's statement today that Felda will lodge a police report on its documents which were leaked to the opposition. On March 19 Keadilan Secretary-General Datuk Saifuddin Nasution had revealed minutes of a Felda meeting chaired by Prime Minister Najib Razak on June 27 2011 which suggested that the government was attempting to influence judges hearing Felda cases. The 'Najib minutes' revealed by Saifuddin Nasution are shocking, disturbing and unprecedented as it involves the Prime Minister personally. Until today Najib and the government have not responded to this serious allegation of interference with the judiciary which is backed up by documentary proof. In an obvious delaying tactic, Umno Information Chief Ahmad Maslan has said that he will only respond in Parliament on March 26. This is an urgent matter of grave public importance which involves the integrity and independence of the judiciary. What is the reason for delaying their response until 26th March 2012?

Further, the authorities are now threatening to lodge police reports against the person or persons who leaked the minutes. It has become standard practice for the government to go after the whistleblower instead of taking action on the wrongdoing which has been exposed. 

The contents of the 'Najib minutes' may amount to serious interference in the administration of justice and criminal contempt of court. The courts should immediately issue a notice to the Prime Minister ordering him to appear in court and explain why he should not be cited for contempt of court. The police and  MACC must also investigate whether there are elements of abuse of power. The silence and failure of the authorities to take any action on this matter will further erode public confidence in our institutions.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN


22 MARCH 2012

MB: Air Bekas Lombong Yang Dirawat Selamat di Guna

Posted: 22 Mar 2012 04:05 AM PDT

SHAH ALAM 22 MAC : Kerajaan Negeri Selangor memberi jaminan bahawa sumber alternatif bekalan air daripada air lombong yang dirawat adalah selamat dan menepati piawaian air mentah oleh Kementerian kesihatan Malaysia.

Jaminan terhadap cadangan sumber air alternatif itu dinyatakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menjawab pertanyaan daripada ADUN Tanjung Sepat, Datuk Abdul Karim Mansor berhubung cadangan Kerajaan Negeri menjadikan air lombong sebagai sumber alternatif bagi mengatasi masalah kekurangan air.

Sebelum ini, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor telah mengadakan pensampelan kualiti air terhadap 30 buah kolam bekas lombong pada tahun 2005.

Hasil kajian itu, sekurang-kurangnya 17 buah lombong didapati sesuai dijadikan sumber air alternatif.

"Pada tahun 2011, pensampelan dilakukan sekali lagi terhadap kesemua lombong yang dikenalpasti bagi kajian kesesuaian sumber air lombong untuk tujuan semakan kualiti dan juga pewartaan.

"Daripada analisis kualiti air kolam bekas lombongh yang hanya perlu melalui proses rawatan secara konvensional yang mana hanya memerlukan pengedosan minima bagi tawas (alum) dan di klorin bagi pembasmian kuman,"jelas Abdul Khalid.

Khalid menambah, kos rawatan menerusi kaedah tersebut adalah jauh lebih murah berbanding kos rawatan air sungai kerana kadar kekeruhannya yang rendah dan stabil berbanding air sungai yang memerlukan banyak alum bagi proses penggumpulan mendakan.

Kerajaan negeri mengambil pendirian projek Langat 2 yang akan menelan belanja RM8.6 bilion sebagai terlalu mahal dan tidak perlu disegerakan kerana bekalan air di Selangor mencukupi sehingga 2019.

Sumber: Selangorku.com

Pakatan Rakyat Meminta Kerajaan Menyokong Resolusi Berkenaan Sri Lanka Di Majlis Hak Asasi, Bangsa-Bangsa Bersatu

Posted: 19 Mar 2012 07:00 AM PDT

Beberapa hari lagi, Majlis Hak Asasi Manusia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang kini sedang bermesyuarat di Geneva akan membincangkan resolusi berkaitan Sri Langka yang menimbulkan dan menyentuh isu-isu berikut:
  1. Menggesa kerajaan Sri Lanka melaksanakan semua syor-syor dalam laporan 2010 daripada  Lessons Learnt and Reconciliation Commission (LLRC) and pastikan tindakkan bebas dan adil dilaksanakan demi mencapai keadilan untuk semua warga Sri Lanka; dan
  2. Meminta kerajaan Sri Lanka membentang satu pelan tindakkan komprehensif yang memperincikan langkah-langkah yang telah dan akan dilakukan untuk melaksanakan laporan LLRC dan menangani kelanggaran undang-undang antarabangsa
  3. Menggesa Pejabat Pesuruhjaya Hak Asasi Bangsa-bangsa Bersatu member dan kerajaan Sri Lanka menerima semua   bantuan untuk melaksanakan langkah-langkah tersebut dan melaporkan balek pada persidangan ke 22.
Walaupun resolusi ini tidak sekuat dan lemah kalau disbanding dengan versi asalnya, Parti Keadilan Rakyat menggesa agar kerajaan menyokong resolusi di atas.

Pengabaian terhadap pencabulan hak asasi manusia, jenayah peperangan dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan pada peringkat terakhir peperangan 2009 adalah perkara yang tidak boleh diterima dan dibiarkan begitu sahaja dengan pelakunya mengambil manfaat daripada daripada budaya ketiadaan kebertanggungjawaban atau "culture of impunity" yang kian wujud.

Dokumentari 'The Killing Fields of Sri Lanka" yang telah disiarkan melalui Channel 4 pada 14 Jun 2011 di United Kingdom dan seterusnya menerima publisiti luas di dunia telah memberikan bukti-bukti visual yang mengejutkan yang menyokong hakikat jenayah perang dalam bentuk laporan-laporan saksi, bahagian filem amatur, gambar-gambar dan video-video telefon bimbit.

Panel Pakar-Pakar (POE) yang telah dilantik oleh Setiausaha Agong Pertubuhan Bangsa-Bnagsa Bersatu, Ban Ki Moon telah menyimpulkan di dalam laporannya pada 2010 bahawa terdapat bukti-bukti kukuh jenayah peperangan dan menggesa agar Kerajaan Sri Langka "menjalankan siasatan bebas segera terhadap perkara tersebut dan lain-lain pencabulan terhadap Undang-Undang Kemanusian dan Hak Asasi Manusia yang telah dilakukan oleh kedua-dua pihak yang terlibat dengan konflik bersenjata". Laporan tersebut juga menyarankan agar Setiausaha Agong "mewujudkan satu mekanisma antarabangsa yang bebas dengan segera".

Kelulusan resolusi yang dicadangkan oleh Majlis Hak Asasi PBB ini adalah penting bagi penyelesaian jangka panjang terhadap situasi yang berlaku di Sri Langka.

Kerajaan Malaysia telah bertindak secara tepat sewaktu menyokong tindakan terhadap pencabulan hak asasi manusia yang berlaku di Bosnia pada 1990-an dan mengkritik tindakan yang sama ketika dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin. Kami menyokong tindakan sedemikian. Walaubagaimanapun kerajaan haruslah bertindak secara konsisten terhadap isu pencabulan hak asasi manusia yang disifatkan sebagai yang terburuk berlaku di Sri Langka - hak asasi manusia bagi mangsa-mangsa yang terkesan samada mereka adalah Tamil, Singhala, Hindu, Kristian atau Muslim tidak boleh dikorbankan demi untuk menjaga kepentingan ekonomi pihak-pihak tertentu.

Malaysia tidak seharusnya mengabaikan tanggungjawab sebagai anggota Majlis Hak Asasi sebagaimana yang telah dilakukan ketika menyokong resolusi yang menyebelahi Kerajaan Sri Langka pada tahun 2009.

Kami menggesa Perdana Menteri supaya menasihatkan Menteri Luar dan wakil-wakil kami di Bangsa-bangsa Bersatu agar menyokong resolusi tersebut dan menyatakan pendirian umum kerajaan dalam hal ini dengan segera.


DATO' HAJI MUSTAFA ALI
Parti Islam SeMalaysia

YB DR TAN SENG GIAW
Parti Tindakan Demokratik

YB DATO' SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Parti Keadilan Rakyat


19 MAC 2012

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

Posted: 23 Mar 2012 11:26 PM PDT

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Azmin dakwa Hasan Ali salah guna lebih RM800,000

Posted: 23 Mar 2012 02:40 AM PDT


SHAH ALAM: Adun Gombak Setia, Datuk Dr Hasan Ali didakwa menyalahguna wang kerajaan negeri mencecah lebih RM800, 000 untuk kegunaan program dan pengubahsuaian pejabat ketika menjadi exco kerajaan negeri Selangor,
Perkara itu didedahkan Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) ketika membahaskan usul titah Sultan Selangor dalam sidang dewan undangan negeri hari ini.
Azmin mendakwa Hasan yang juga exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, ketika itu berbelanja lebih RM500 , 000 untuk pelbagai program di bawah Perbadanan Adat Istiadat Melayu (PADAT).
Beliau juga mendakwa Hasan menggunakan RM300, 000 untuk mengubahsuai pejabat exco.
"Saya mendapat maklumat awal kerana jabatan audit telah menjalankan siasatan menyeluruh. Ia fakta dan bukan tuduhan. Tindakan beliau (Hasan) tidak boleh dimaafkan.
"Pembaziran ini jika dikaitkan dengan perjuangan dibawa Hasan (Islam, Raja, Melayu). Islam mana yang dibawa jika guna wang rakyat dengan tidak berhemah?" katanya kepada pemberita di luar lobi bangunan Annex, bangunan SUK Selangor

`Exco tidak bertanggungjawab'
Azmin turut menuduh Hasan sebagai exco yang tidak bertanggungjawab apabila membelakangkan dasar kerajaan negeri untuk mengamalkan tender terbuka.
Dakwa Azmin tindakan sedemikian adalah percubaan sabotaj yang dilakukan Hasan terhadap kerajaan negeri.
"Beliau sebagi exco membelakangkan dasar kerajaan negeri dengan menghantar terus senarai kontraktor kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk melantik kontraktor menyelenggara jalan di Selangor.
"Perkara ini tidak dapat diterima kerana kerajaan negeri mempertahankan sistem tender terbuka dan telus. Sedangkan ada exco kanan sabotaj dasar ini. Maka tindakan tegas perlu di ambil seperti mana kenyataan saya sebelum beliau dipecat," katanya.
Mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa BN yakin merampas Selangor, Azmin berkata ia amalan biasa yang dilakukan seperti yang terjadi di Perak.


Sumber: Freemalaysiatoday

1Care: Kerajaan tidak belajar dari SBPA

Posted: 23 Mar 2012 01:30 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: Presiden PKR, Datuk Sri Dr Wan Azizah Wan Ismail mempersoal tindakan kerajaan berhubung sesi penerangan 1Care yang hanya dibuat selepas dibantah rakyat.

Katanya, kerajaan seolah-olah tidak belajar dari rekod Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diperkenalkan dan kemudiannya dimansuhkan selepas dibantah rakyat.

"Sebagaimana disebutkan di dalam kenyataan kami sebelum ini, kami mempersoalkan jaminan Menteri Kesihatan sebagaimana rekodnya di dalam kontroversi Lynas.

"Seperti pengumuman BN yang lain contohnya SBPA, proses perundingan nampaknya dilakukan selepas mendapat kritikan rakyat," katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Wan Azizah lagi, beliau juga menerima aduan-aduan daripada doktor-doktor yang terlibat di dalam perbincangan mengenai 1Care sebelum ini bahawa tiada proses rundingan dan dialog sebenar dan kerajaan nampaknya akan meneruskan 1Care.

Sebagaimana disebut di dalam kenyataannya sebelum ini, perbelanjaan kesihatan kerajaan sebanyak 2.2 peratus daripada KDNK pada 2008 adalah lebih rendah daripada cadangan WHO sebanyak 5 hingga 6 peratus.

WHO juga menganggarkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan kerajaan dibazirkan kerana ketidakcekapan termasuk rasuah.

Justeru ujarnya, memperkenalkan 1Care tanpa mengatasi ketidakcekapan ini hanya akan membuka ruang untuk meningkatkan rasuah yang membebankan sistem kesihatan negara.

"Coraknya sama seperti penswastaan pelbagai sektor sistem kesihatan negara sepanjang dua dekad ini yang sepatutnya meningkatkan kecekapan tetapi sebaliknya hanya meningkatkan ketirisan.

"Ini termasuklah penswastaan Stor Perubatan Kerajaan, Hospital-Hospital Universiti, Jabatan Kardiologi dan Perkhidmatan Sokongan Hospital yang telah membawa peningkatan kos yang tinggi tanpa meningkatkan kecekapan," jelasnya.


Sumber: Harakahdaily

Umno jual 74 ekar tanah rizab Melayu

Posted: 23 Mar 2012 01:25 AM PDT


SHAH ALAM, 23 Mac: Adun Bukit Antarabangsa, Azmin Ali mendakwa kerakusan Umno di kawasan Gombak menyebabkan 74 ekar tanah rizab Melayu di Sungai Sering telah dijual dan dipindah milik kepada Syarikat Triump City Development Sdn Bhd tanpa sebarang gantian tanah di kawasan lain.

Dakwanya sewaktu membahas titah ucapan Diraja di Dewan Negeri Selangor, selain itu juga syarikat tersebut turut gagal membangunkan tanah berkenaan dan berdegil utuk menjelaskan bayaran premium tanah biarpun status tanah tersebut telah ditukar.

"Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat terpaksa merampas kembali tanah tersebut untuk menjaga kepentingan rakyat negeri Selangor.

"Ini satu amalan yang seringkali dilakukan oleh pentadbiran Umno dalam menguruskan tanah rizab Melayu ialah dengan menukarkan tanah rizab di kawasan bandar dan diberikan tanah di kawasan luar bandar yang bernilai jauh lebih rendah daripada harga tanah rizab yang asal," katanya.

Tambah beliau lagi, tindakan ini menyebabkan tanah rizab Melayu di Selangor susut nilai dan memberi impak kepada nilai aset orang Melayu, inilah amalah khianat Umno kepada orang Melayu di Selangor ketika mentadbir negeri ini.

"Kerajaan Pakatan Rakyat terbukti tidak menyalahgunakan mandat yang telah diberikan oleh rakyat.

"Oleh itu, adalah diharapkan agar Kerajaan Negeri dapat merangka satu Pelan Strategik Pengurusan Tanah Rizab Melayu supaya dapat dibangunkan secara tersusun dan dipelihara supaya terus mengekalkan status tanah demi kepentingan generasi masa depan," sambung beliau lagi.

"Isu Tanah Rizab Melayu turut dibangkitkan dalam titah Tuanku Sultan dan saya menyambut baik nasihat Tuanku supaya Kerajaan Negeri memelihara Tanah Rizab Melayu," katanya

Beliau yakin kerajaan negeri akan mematuhi peruntukan perlembagaan berkenaan tanah rizab Melayu selaras dengan prinsip 'rule of law' dan semangat berperlembagaan.


Sumber: Harakahdaily

Tarikh PRU: Najib teruskan legasi 'PM penakut'

Posted: 23 Mar 2012 01:15 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang masih berteka-teki dengan tarikh Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 disifatkan sebagai meneruskan legasi perdana menteri sebelum ini yang juga penakut.

Ketua Pengarah Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia Sany Hamzan (gambar) berkata, Najib hanya nampak gagah perkasa seperti Badang tetapi sebenarnya seorang yang penakut dan bacul kerana masih lagi terus berahsia.

"Datuk Seri Najib meneruskan legasi ketakutan perdana menteri sebelum beliau untuk mengumumkan tarikh pembubaran parlimen kerana mereka semua tidak mempunyai keyakinan diri sendiri terhadap kekuatan jentera dan sokongan rakyat kepada mereka.

"Datuk Seri Najib hanya akan berani membubarkan parlimen setelah petunjuk sokongan telah 'solid' untuk Umno dan Barisan Nasional," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Menurut Sany, Najib pada masa sama sebenarnya sedang melakukan kezaliman kepada parti-parti pembangkang kerana hanya pihak Umno dan Barisan Nasional sahajalah yang mendapat manfaat daripada merahsiakan tarikh tersebut.

Berbeza dengan negara yang dianggap kurang maju dari Malaysia seperti Thailand dan Indonesia, mereka juga lebih berani untuk mengumumkan tarikh pilihanraya mereka kepada rakyat supaya segala proses pengundian akan berjalan lebih lancar.

"Bahkan di Indonesia, Komisi Pemilihan Umum Republik Indonesia (seperti SPR) telah diberikan kuasa penuh untuk mengendalikan proses pilihanraya secara bebas tanpa campurtangan pihak kerajaan hingga te tahap pemilihan tarikh pengundian.

"Tetapi Malaysia yang dikatakan sebagai sebuah negara maju masih lagi memiliki seorang perdana menteri yang berfikiran kuno, sempit dan ketinggalan zaman," katanya.

Beliau berkata, biarpun Najib masih berahsia, Dewan Pemuda PAS telah mempersiapkan jentera mereka untuk berhadapan dengan pilihan raya pada bila-bila masa.

"Kita ingin memberi 'signal' kepada Umno dan Barisan Nasional walaupun mereka terus berahsia tentang tarikh pembubaran Dewan Rakyat tetapi pemuda PAS telah cukup bersedia untuk menghadapi pilihanraya umum pada bila-bila masa," katanya.


Sumber: Harakahdaily

Kroni dapat RM589 juta, rakyat dapat RM500 je

Posted: 23 Mar 2012 01:10 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: Kroni Umno, Tan Sri Tajudin Ramli dapat RM589 juta sedangkan rakyat berpendapatan rendah sekadar mendapat RM500 sahaja, kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

Beliau mengulas laporan Malaysiakini hari ini yang melaporkan, pengurusuan Danaharta Nasional Bhd melupuskan hutang Tajudin sebanyak RM589 juta sebagai sebahagian daripada penyelesaian luar mahkamah yang dicapai dengan beberapa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bulan lalu.

"Dengan segala riuh rendah yang tidak terkawal, rakyat berpendapatan rendah digula-gulakan dengan hanya RM500 sekali bagi sahaja.

"Pada masa yang sama, Tajudin boleh ketawa berdekah-dekah kerana sebesar RM589 juta diberikan percuma kepadanya," kata Mohamad.

Beliau menyifatkan kerajaan yang membelanjakan wang rakyat sesuka hati tanpa rasa bersalah adalah kerajaan yang sama sekali tidak bertanggung jawab.

"Kepada kroni itu bagi RM250 juta, kepada kroni ini pula RM589 juta.

"Itu kepada keluarga (Ketua Wanita Umno, Datuk Seri) Shahrizat (Abdul Jalil) dan kepada Tajudin, bolehkah dipercayai isteri dan anak Perdana Menteri tidak dapat apa-apa?

"Bagaimana pula dengan pembesar Umno yang lain serta keluarga mereka? Adakah anak serta menantu perdana-perdana menteri sebelum ini tidak dapat apa-apa?" Mohamad mempersoalkan.

Beliau meminta rakyat berfikir, adakah selepas menang di dalam pilihan raya akan datang, para pemimpin Umno dan kroni-kroni mereka tidak akan berbelanja sesama sendiri dengan lebih ganas lagi selepas menang pilihan raya akan datang.

"Dalam pada hendak menghadapi pilihan raya pun tidak takut langsung dan tidak rasa bersalah sedikit pun kerajaan Umno menggasak RM589 juta untuk kroninya, bayangkan apabila menang pilihan raya nanti," Mohamad mengingatkan.

Pembantaian wang rakyat itu, katanya, belum lagi termasuk pelbagai penyiksaan ke atas rakyat yang dijangka akan "dihempuk" oleh Umno ke tas rakyat seperti cukai barangan dan perkhidmatan (GST), pemotongan pelbagai subsidi seperti subsidi minyak yang pasti diikuti kenaikan harga barang yang mendadak dan meruncing, kenaikan tarif dan palbagai penyiksaan lain.

"Satu-satu pilihan yang ada untuk mengelakkan pembantaian wang rakyat dan penyiksaan itu ialah memastikan Umno dikalahkan dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Penyelesaian luar mahkamah yang dicapai oleh Tajudin dengan beberapa GLC itu adalah berikutan persetujuannya untuk menarik balik rayuannya pada 7 Disember, 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap beberapa litigan dan GLC termasuk Telekom Malaysia Bhd, Naluri Corporation, Celcom (M) Bhd, Atlan Holding Bhd dan Kumpulan CIMB Group.

Tiga tahun lalu, Mahkamah Tinggi mengarahkan Tajudin membayar jumlah berkenaan kepada Danaharta, jumlah wang yang beliau berhutang ketika pembelian kontroversi saham MAS pada tahun 1994, yang membuka jalan bagi hartawan untuk memiliki syarikat penerbangan nasional itu.

Pada masa yang sama, mahkamah juga membatalkan tuntutan balas RM13 bilion yang difailkan oleh Tajudin terhadap GLC berkenaan.


Sumber: harakahdaily

PSM saman 82 kerana 'salah tangkapan' EO6

Posted: 23 Mar 2012 01:05 AM PDT


Parti Sosialis Malaysia (PSM) hari ini memulakan saman sivil terhadap 82 defendan, yang sebahagian besar mereka adalah anggota polis, kerana salah menangkap dan memenjarakan enam pemimpin parti itu secara tidak sah di bawah Ordinan Darurat (EO) tahun lalu.

Saman berkenaan difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh peguam Yudistra Piagam Dorai. Ia menamakan Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Timbalan Ketua Polis Negara, Peguam Negara dan kerajaan Malaysia sebagai defendan.

Keenam-enam pemimpin itu juga menuntut ganti rugi kerana dibelasah, pendakwaan yang berniat jahat, tidak ada alasan yang munasabah ketika ditangkap dan salah guna proses pejabat awam.

Semua mereka ditahan selama 28 hari di bawah EO atas sebab-sebab yang tidak dijelaskan semasa polis bertindak tegas ke atas kumpulan hak sivil dan parti-parti pembangkang yang merancang perhimpunan BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan pilihan raya.

Keenam-enam mereka yang kemudiannya terkenal dengan jolokan EO6 adalah ahli parlimen Sungai Siput Dr Jeyakumar Devaraj dan aktivis PSM Choo Chon Kai, Sarat Babu, M Sarasvathy, Sukumaran dan A Letchumanan.


Sumber: Malaysiakini

Hutang RM589 juta Tajudin dilupuskan

Posted: 23 Mar 2012 01:00 AM PDT


Tan Sri Tajudin Ramli tidak perlu membayar RM589 juta wang yang dihutangnya daripada Pengurusuan Danaharta Nasional Bhd kerana ia sebahagian daripada penyelesaian luar mahkamah yang dicapai dengan beberapa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bulan lalu.

Ini disahkan kepada Malaysiakini oleh sumber dalaman selepas ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua pada 15 Februari lalu mendakwa terdapat penyelesaian rahsia yang dicatatkan oleh Mahkamah Rayuan di antara bekas pengerusi Malaysia Airlines (MAS) dan beberapa GLC.

"Daripada sumber saya, saya boleh sahkan bahawa hutang itu telah dlupuskan sepenuhnya sebagai sebahagian daripada penyelesaian itu. Saya tahu tentang ini daripada sumber dalaman. Penyelesaian ini menyebabkan negara serta merta kerugian RM589 juta," kata Pua kepada Malaysiakini bulan lalu.

Penyelesaian itu berikutan persetujuan Tajudin untuk menarik balik rayuannya pada 7 Disember, 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap beberapa litigan dan GLC termasuk Telekom Malaysia Bhd, Naluri Corporation, Celcom (M) Bhd, Atlan Holding Bhd dan Kumpulan CIMB Group.

Tiga tahun lalu, Mahkamah Tinggi mengarahkan Tajudin membayar jumlah berkenaan kepada Danaharta, jumlah wang yang beliau berhutang ketika pembelian kontroversi saham MAS pada tahun 1994, yang membuka jalan bagi hartawan untuk memiliki syarikat penerbangan nasional itu.

Pada masa yang sama, mahkamah juga membatalkan tuntutan balas RM13 bilion yang difailkan oleh Tajudin terhadap GLC berkenaan.


Sumber: Malaysiakini

Anwar Ibrahim

Posted: 23 Mar 2012 07:08 PM PDT

Anwar Ibrahim


Pidato Perdana Sempena 4 Tahun Pemerintahan Pakatan Rakyat Selangor

Posted: 23 Mar 2012 05:29 PM PDT

25 Mac 2012 (Ahad)

9.00 – 12.00 malam

Lokasi: Stadium Kuala Selangor

Pemidato:

1) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

2) YAB Tan Sri Khalid Ibrahim

3) YB Dato' Seri Haji Hadi Awang

4) YB Lim Kit Siang

Deklarasi Khas 3 Pemimpin, Muafakat Pakatan Rakyat, Perlembagaan Dipertahankan

Posted: 23 Mar 2012 01:24 AM PDT

Keadilankini

SHAH ALAM, 23 Mac: Muafakat Pakatan Rakyat dipegang teguh melalui deklarasi khas yang ditandatangani oleh tiga pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit siang dan juga Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 8 September 2008 yang lalu.

Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali sewaktu membahas titafh diraja Dewan Negeri Selangor menekankan melalui deklarasi Pakatan Rakyat akan mempertahankan dasar-dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan menjamin kebebasan mengamalkan agama-agama lain.

Menurutnya lagi, kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda serta kedaulatan Raja-Raja Melayu, malah kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembangaan.

“Ada pihak yang cuba menyinggung kita dengan membuat dakyah bahawa apabila Pakatan Rakyat menerajui Putrajaya, kita akan menukar pemerintahan Raja Berperlembagaan kepada sistem Republik.

“Ini adalah satu fitnah jahat yang bertentangan dengan akidah seorang Islam, sebaik sahaja berlaku tsunami politik pada tahun 2008, Pakatan Rakyat telah mengulangi ikrar melalui deklarasi khas yang ditandatangani oleh 3 pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat iaitu YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, YB Lim Kit Siang dan YB Dato’ Seri Abdul Hadi Awang pada 8 September 2008 dan in merupakan ikrar muafakat Pakatan Rakyat,” jelas Azmin.

Tambahnya, pengurusan ekonomi negeri yang terus berkembang biarpun berhadapan dengan persekitaran luar yang mencabar membuktikan kemampuan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Kerajaan Negeri mengurus khazanah dan amanah dengan tanggungjawab walaupun ada tekanan ke atas kerajaan negeri termasuk tekanan politik daripada Kerajaan Pusat yang menyalahgunakan institusi Kerajaan bagi tujuan politik mereka untuk merampas Negeri Selangor.

“Alhamdulillah, rakyat mengecapi hasil negeri yang merupakan hak mereka dan bukan kurniaan daripada pemerintah. Fakta, angka dan statistik yang dikemukakan ini membuktikan Pakatan Rakyat berupaya untuk mentadbir negeri dan mengurus ekonomi dengan berkesan berteraskan prinsip kewangan yang berhemah, tatakelola yang baik dan prinsip value for money.

“Selain pengurusan ekonomi, tadbir urus yang berkesan juga penting bagi sesebuah kerajaan yang unggul. Bagi memastikan tadbir urus negeri berada pada tahap yang terbaik, pentadbiran kerajaan harus memiliki ciri-ciri menggalakkan penyertaan rakyat, keputusan yang berorientasikan konsensus, telus, responsif, berkesan dan cekap, saksama dan inklusif serta menurut kedaulatan undang-undang,” sambung Adun Bukit Antarabangasa itu lagi.

Walau bagaimanapun, menurut Azmin karenah birokrasi yang keterlaluan menjadikan sistem penyampaian Kerajaan tidak efisyen seterusnya membantutkan produktiviti negeri.

“Sebagai sebuah kerajaan reformasi, sistem penyampaian  perlu menjadi keutamaan demi perkhidmatan kepada rakyat. Teknologi tinggi serba canggih serta keterbukaan teknologi maklumat harus menjadi asas reformasi sistem pentadbiran. Pentadbiran yang menggunapakai teknologi dapat menjimatkan kos, masa dan mengurangkan karenah birokrasi yang membebankan rakyat,” tambahnya.

Ini bukan sahaja menjamin usaha tadbir urus yang baik tetapi juga merupakan suatu usaha untuk memastikan pengurusan dan sistem perkhidmatan pentadbiran efisyen dan lancar. Kerajaan Negeri Selangor percaya pengurusan yang cekap adalah pengurusan yang mengurangkan karenah birokrasi dan meringankan kos yang ditanggung oleh rakyat.

Adakah Sesi Penerangan 1Care Hanya Difikirkan Selepas Kritikan Rakyat?

Posted: 23 Mar 2012 12:37 AM PDT

Kami mengambil maklum jawapan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai bahawa rancangan system kesihatan 1Care hanya akan siap dalam masa dua tahun.

Beliau juga telah berjanji melancarkan satu sesi penerangan seluruh negara bagi menjelaskan dan mendengar pandangan rakyat tentang 1Care.

Sebagaimana disebutkan di dalam kenyataan kami sebelum ini, kami mempersoalkan jaminan Menteri Kesihatan sebagaimana rekodnya di dalam kontroversi Lynas.

Juga amat mengejutkan bahawa Menteri Kesihatan hanya bercakap tentang menjelaskan dan mendengar pandangan rakyat sekarang, selepas 1Care mendapat tentangan daripada rakyat. Seperti pengumuman BN yang lain contohnya SBPA, proses perundingan nampaknya dilakukan selepas mendapat kritikan rakyat.

Kami juga menerima aduan-aduan daripada doktor-doktor yang terlibat didalam perbincangan mengenai 1Care sebelum ini bahawa tiada proses rundingan dan dialog sebenar. Kerajaan nampaknya akan meneruskan 1Care.

Kami juga berharap Menteri Kesihatan akan member respons terhadap cadangan kami bagi langkah-langkah segera bagi menambahbaik system kesihatan Negara. Sebagaimana disebut di dalam kenyataan saya sebelum ini, perbelanjaan kesihatan kerajaan sebanyak 2.2 peratus daripada KDNK pada 2008 adalah lebih rendah daripada cadangan WHO sebanyak 5 hingga 6 peratus. WHO juga menganggarkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan kerajaan dibazirkan kerana ketidakcekapan termasuk rasuah.

Justeru memperkenalkan 1Care tanpa mengatasi ketidakcekapan ini hanya akan membuka ruang untuk meningkatkan rasuah yang membebankan sistem kesihatan negara. Coraknya sama seperti penswastaan pelbagai sektor sistem kesihatan negara sepanjang dua dekad ini yang sepatutnya meningkatkan kecekapan tetapi sebaliknya hanya meningkatkan ketirisan.

Ini termasuklah penswastaan Stor Perubatan Kerajaan, Hospital-Hospital University, Jabatan Kardiologi dan Perkhidmatan Sokongan Hospital yang telah membawa peningkatan kos yang tinggi tanpa meningkatkan kecekapan.

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDEN
PARTI KEADILAN RAKYAT

—–


Is 1Care roadshow only an afterthought?

We note the answer from Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai that the blueprint for the controversial 1Care health system will only be done in two years.

The Minister has also promised to launch a road show to explain and engage the public regarding the 1Care health system.

As mentioned in our earlier statement, we question the commitment of the Minister's assurances with regards to his records vis-à-vis the Lynas controversy.

It is also surprising that the Minister is only talking about explaining and engaging with the public now, after 1Care has attracted a lot of opposition from the rakyat. Like other BN pronouncements such as the SBPA, it seems consultation is only an after-thought.

We have received complaints from doctors involved in previous consultations on 1Care that there was no true engagement and dialogue involved. The government is set to continue with 1Care.

We also hope the Minister will end his silence with regards to our suggestion for immediate measures to improve the country's healthcare system. As mentioned in my earlier statement, our government expenditure at 2.2 percent for health as a percentage to GDP in Malaysia in 2008 is still lower than the WHO recommendation of 5 to 6 percent. WHO has also estimated that 20 to 40 percent of government expenditure in health is wasted on inefficiencies including corruption.

Thus introducing 1Care without overcoming the existing inefficiencies will increase the opportunity for corruption which would be truly tragic for the country's health care system. This is similar to the privatisation of various sectors of the country's healthcare system over the past two decades which were supposed to increase efficiency yet only resulted in more leakages.

This includes the privatisation of the Government Medical Store,University Hospitals, the Cardiology Department of the Kuala Lumpur Hospital and the Hospital Support Services which has substantially increased healthcare costs in the country without improving efficiency.

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDENT
PARTI KEADILAN RAKYAT

Rakaman Ceramah Khas Pendedahan, Lukut 22/03/2012

Posted: 22 Mar 2012 08:40 PM PDT


Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Pulau Pinang

Posted: 22 Mar 2012 07:11 PM PDT

24 Mac 2012 (Sabtu)

1)    11.30 pagi – Jamuan Bersama Rakyat

       Lokasi : Astaka Mayang Pasir, Batu Maung

2)    2.00  Ptg. – Pelancaran Jentera Pakatan Rakyat  Macang Bubuk

       Lokasi :  Padang  awam Alma Jaya

3)    5.00 ptg – Hi – Tea Bersama Media Baru Pulau Pinang

       Lokasi:  Dewan Tati, Telok Air Tawar

4)    7.15 mlm  – Solat dan Tazkirah Maghrib

       Lokasi:  Masjid Kg Permatang Binjau, Telok Air Tawar

5)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 1

       Lokasi : Komplek Sukan  Bertam, Kepala Batas

6)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 2

       Lokasi: Simpang 3, Sungai Aceh

7)    Penceramah:

i)                   YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii)                 YB Dato' Mansor Othman

iii)               YB Mujahid Yusof

iv)               YBhg Cik Gu Bad

v)                 Sdri Siti Aisyah Sheikh Ismail