Khamis, 2 Ogos 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 02 Aug 2012 01:20 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


TUDIAA!! Abby Abadi Di Nasihatkan Oleh Shiela Rusly Pulakk!!

Posted: 02 Aug 2012 08:16 AM PDT

Artis wanita khususnya mereka yang membuat keputusan untuk berhijrah dan menukar imej dengan memakai tudung tidak wajar dan perlu mengeluh dengan dugaan Allah dalam kerjaya atas perubahan yang baru sahaja dibuat.

Golongan tersebut seharusnya yakin dan jitu akan niat utama mereka untuk berhijrah kearah kebaikan dan harus mengelak daripada memberikan kenyataan yang boleh mencemarkan imej mereka selepas membuat keputusan untuk berubah ke arah baik itu.

Pelakon yang juga penerbit drama Sheila Rusly berkata, seandainya ada di kalangan artis yang baru sahaja bertudung sukar untuk mendapat tawaran kerja kerana penghijrahan yang baru saja dibuat itu, individu tersebut harus menerima dugaan tersebut dengan hati terbuka.


"Jangan mempertikai isu tawaran lakonan atau rezeki kerjaya merosot hanya kerana kita baru sahaja beberapa hari bertukar imej bertudung. Artis yang terbabit kena sedar niat kita berhijrah ini kerana Allah.

"Namun, percayalah takkan Allah mahu tutup rezeki jika kita berubah ke arah kebaikan? Kalau seseorang artis mengeluh mengenai nasib dan kesan daripada keputusan bertudung itu, ia seolah-olah mereka tidak ikhlas berhijrah.

"Bertudung dan menutup aurat itu tidak membebankan atau membatasi urusan seharian kita," katanya ketika dihubungi di sini.

Pelakon dan Penerbit eksekutif JS Pictures ini berkata demikian sebagai respons kepada luahan dan rungutan segelintir artis wanita yang bertudung mendakwa kurang mendapat tawaran seperti sebelumnya selepas bertukar imej bertudung dalam masa terdekat.

Malah tambahnya lagi, terdapat sesetengah artis yang tergamak memberi kenyataan sinis dengan memburuk-burukkan pihak tertentu selepas menukar imej tersebut dengan menekankan bab Politik dalam negara.

MPP ONLINE

PANASS!! Pas Utamakan Artis, Ketepikan Ulamak! Artis Ganti Ulamak?

Posted: 02 Aug 2012 06:56 AM PDTKebelakangan ini kita melihat satu fenomena yang begitu mengujakan apabila begitu ramai golongan artis berlumba-lumba memasuki arena politik kononnya sudah insaf dan ingin bertaubat dari kehidupan artis yang mereka dakwa penuh lagho dan melekakan. Baguslah kalau betul-betul dah insaf tambahan lagi dengan bulan keberkatan bulan Ramadan ini.

Dakwa mereka kononnya dengan menceburi bidang politik mereka telah menemui cahaya hidayah yang selama ini terlindung dengan hijab glamour dunia artis. Kalau dulu halal-haram, kahwin-cerai, dedah aurat dan pergaulan bebas menjadi darah daging mereka, kini setelah insaf dihina pula kelekaan mereka dahulunya kononnya kerana salah pihak penguasa yang tidak islamik. Hairan ya sendiri cipta skandal dan kontroversi, orang lain pula senang-senang nak dipersalahkan. Masa glamour tak ingat dunia, bila kena gam dan diboikot media lantaran maksiat, khalwat dan kerja jahat mereka, mulalah hidup terumbang ambing, menagih kerja sana sini, timbullah rasa keinsafan.

Tetapi malangnya keredhaan Allah yang dicari namun kefasikan yang ditemui. Inilah salahnya kalau memilih wasilah (jalan) yang salah. Sepatutnya setelah bertaubat iman akan menjadi lebih mantap, akidah semakin terpelihara dan paling utama terpelihara dari terjebak dengan dosa-dosa maki hamun dan menabur fitnah.

Namun apa nak buat, keceluparan dan kelancangan mulut inilah menjadi daya penarik segelintir pendengar kononnya makin celupar mulut si artis makin dekat dirinya dengan Allah dan dah terjamin pahala dan surga buat mereka. Ingatlah tiada gunanya bertudung litup, berjubah panjang dan berserban besar kalau pahala yang dicari dengan memaki hamun orang lain. Sabda Rasulullah s.a.w;

"Sesungguhnya Allah tidak melihat tubuh badan dan rupa paras kamu, tetapi dia melihat jantung hati (niat) kamu." (Hadis riwayat Abu Hurairah r.a)

Bila kita kaji sirah Rasulullah s.a.w, terdapat ramai penyair yang memeluk Islam setelah mendengar alunan Al-Quran yang begitu indah di samping kagum dengan keperibadian umat dan ajaran Islam.

Antaranya Kaab bin Zuhair, Abu Zuaib al Huzali dan Hisan bin Tsabit. Namun yang paling masyur adalah Kaab bin Zuhair yang pernah dihalalkan darahnya kerana begitu lancang menghina Rasulullah melalui syair-syairnya. Beliau diampunkan setelah memeluk Islam, namun Baginda tidak mengutamakan golongan penyair ini meskipun menyedari golongan penghibur ini mempunyai pengaruh yang besar terhadap masyarakat jahiliyah ketika itu. Baginda mengutamakan jasa dan kerja para sahabat dan mujahid yang lebih lama berjuang meskipun ada di kalangan mereka yang tidak popular.

Berbeza dengan para artis yang datang kepada jemaah Islam yang sepatutnya mentarbiyah diri sendiri bukannya memandai-mandai mentarbiyah orang lain. Berapa tinggi sangat ilmu yang mereka ada. Kita mudah menjulang mereka sebagai ustaz, ustazah dan ulama berceramah sana sini seolah-olah mereka adalah pejuang Islam yang sebenar. Bertambah malang lagi, ada kalangan artis yang kononnya insaf ini membawa budaya Islam liberal baru bernyanyi dengan alunan gitar di dalam masjid dan surau seolah-olah kita bagai berada di dalam sebuah gereja…nauzubillah!

Kita mula lupakan alim ulama, ustaz-ustaz dan orang-orang kampung yang tidak mempunyai nama yang selama ini bermati-matian berjuang untuk Islam dan hanya menerima upah ala kadar hasil dari kutipan-kutipan derma yang dilakukan. Sebaliknya golongan artis yang menjadi ustaz, ustazah dan ulama segera ini bebas menuntut bayaran tinggi minimum RM2,500.00 setiap ceramah yang hanya mengisahkan kehidupan mereka yang terlampau! Mana nilai Islam dan ilmu dalam perjuangan kini. Pejuang-pejuang Islam dianggap sebagai sampah, sedangkan artis-artis segera ini dapat upah melimpah-ruah hanya untuk menabur finah membangkit amarah sambil-sambil menutup aib silam mereka yang penuh bersejarah!

Bila seorang artis wanita berseloroh nak cari jodoh ustaz, gegak gempita para ustaz tak lena tidur, terpesona memasang angan mendapatkannya walaupun terpaksa berpoligami. Terbukti telah ada beberapa artis yang datang kepada jemaah dengan berkopiah berserban akhirnya kembali kepada tabiat asalnya mencari glamour dan wang di atas pentas sambil-sambil memperaga diri mencari jodoh!

Nukilan terbaik dari Gerakan 13

TUDIAA!! Rank Terbaru Blog-Blog Pro BN 1 Ogos 2012!!

Posted: 02 Aug 2012 02:16 AM PDT


Berikut adalah kedudukan terkini blog Pro-Kerajaan sehingga 1 Ogos 2012. Tahniah kepada semua. Untuk lihat kedudukan blog dari 21-160 klik SINI

PANASS AIHH!! Abby Abadi 'Berskandal' dengan Ustaz Pas??

Posted: 01 Aug 2012 11:13 PM PDT


Nampaknya tak sudah-sudah cerita mengenai Abby Abadi. Kali ni kisah gosip yang melanda Abby selepas dia terjun kedalam bidang politik.

Ada yang mengatakan penglibatan Abby Abadi dalam politik kini lebih serius selepas menikahi salah seorang ahli politik PAS.

Ahli politik yang menjadi mangsa gossip politik ini adalah ADUN Kelaboran Mohd Zaki Hj Ibrahim yang khabarnya kerap di'lihat bersama Abby Abadi di beberapa majlis ceramah anjuran PAS sejak kebelakangan ini.

Namun Abby Abadi pantas menjadikan medium Twitter untuk menafikan sebarang hubungan dengan ahli politik tersebut tetapi tetap meminta peminat untuk mendoakan jodoh'nya cepat sampai.

Menurut Abby Abadi, ini bukan pertama kali beliau mendapat 'jodoh' hasil cakap cakap orang ramai dan mula menerima gossip nakal sebegini sebagai lumrah apabila terlibat dalam dunia politik.

Mungkin ada benarnya gosip ini. Cuma Abby takut untuk akui disebabkan kemungkinan besar dia akan jadi Isteri yang kedua, ketiga atau yang keempat.. he he.. dalam Pas semua itu biasa saja.

Mc pun minta Abby cepat kawin, sebab selepas kawin kemungkinan 'keras' Abby dah kurang, sebab ditundukkan oleh Ustaz Pas.

Tapi jaga-jaga Abby, Ustaz Pas ni suka makan ubat kuat.. naya-naya... ha ha..McTheory:
Bosan pulak asyik cerita Abby saja hari nih.. hehe..

GEMPAR!! Gambar Nik Aziz Buat Isyarat Jari lambang Salib!!

Posted: 01 Aug 2012 08:13 PM PDT


Aiyoo.. sudah kantoi la sekarang. Gambar ni diambil semasa Nik Aziz turun menyokong tuntutan royalti minyak Kelantan terhadap kerajaan pusat tempohari. Kononnya lambang jari 'finger cross' tu lambang 'R' untuk royalti.

Umum satu dunia tahu bahawa 'finger cross' adalah lambang salib trinity. Apakah ini bermakna, puak Pas Kelantan dan Nik Aziz menyokong 'Trinity'?

Takkanlah mereka ni bengap sangat sampai tak tahu, finger cross tu lambang salib? Atau mereka-mereka ini memang menyokong perkara tersebut?

Atau sejak kawan dengan Dap ni, Pas telah ditarbiah supaya menerima perkara sebegini?McTheory:
Syiah ada, trinity pun ada.. liberal lagi la banyak, sesat-sesat!

TUDIAA!! Bekas Boyfriend Abby Kata 'Dia Memang Melampau"!!

Posted: 01 Aug 2012 05:37 PM PDTLagi rakan artis bersuara mengenai isu Abby yang telah menjadi Ustazah politik tersohor Pas.

Selepas beberapa isu yang ditimbulkan oleh Abby Abadi sebelum ini mengenai penglibatannya dalam politik, banyak respon-respon samada negatif ataupun positif yang telah diberikan dari pelbagai pihak.

Namun begitu, temubual bersama Zul Ariffin yang juga bekas kekasih Abby Abadi telah memberikan sedikit gambaran mengenai sikap Abby yang mungkin kita belum kenali.

Menurut Zul, dia memang mengenali Abby sebagai seorang yang lantang bersuara. Ditanya apakah pendapatnya tentang isu yang sedang berlaku sekarang, Zul hanya mengambil langkah neutral dan tidak mahu melibatkan diri dalam isu ini.

"Tindakan itu agak melampau. Tapi saya memang mengenali Abby sebagai seorang yang lantang bersuara. Jika pilihan itu yang dia mahukan, baguslah.

"Saya sememangnya tidak mahu terlibat dengan apa-apa perkara dan isu yang berlaku sekarang tidak ada kena mengena dengan saya."

Zul turut tidak menolak bahawa namanya semakin dikenali selepas dia bersama dan berpisah dengan Abby.

"Saya boleh terima jika orang mengatakan bahawa saya semakin dikenali selepas bersama Abby. Namun disebalik itu, saya pun ada juga bekerja keras untuk diri sendiri," ujar Zul lagi.

Termasuk Zul, sudah beberapa orang rakan artis yang kecewa dengan kelakuan Abby. Bagi mereka Abby tidak wajar bertindak sedemikian.

Nak politik tu, politiklah.. namun jangan sampai hina orang lain.


McTheory:
Jenis keras kepala, patut la suami lari..

PANASS!! Video Ni Bole Bikin Pakatan Haram Goyang!! #AntiPR

Posted: 01 Aug 2012 04:13 PM PDT

Apa yang kita tahu sejak selepas Merdeka, Kerajaan Malaysia sentiasa menepati janji yang di lakukan tapi Pakatan haram hanya mampu menaburi janji namun sukar untuk menepatinya.

Rakyat menyedari janji siapa yang berkualiti dan janji siapa pula yang auta seperti yang di sampaikan dalam video di bawah ini

THE FLYING KICK

Posted: 02 Aug 2012 01:09 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 02 Aug 2012 01:06 PM PDT

Duke of UMNO


DERIH AHMAD DIGESA BALIK TANAM JAGUNG DI KAMPUNG...

Posted: 01 Aug 2012 11:35 PM PDT


BARU-BARU ini AJK PAS Pusat, Idris Ahmad bersuara lagi dengan mendakwa bahawa slogan "Sayangi Selangor, Yakini BN" yang dilancarkan selepas BN tewas di Selangor hanya satu bentuk "candu" untuk menipu rakyat.

Beliau mempertikaikan mengapa selepas BN tewas pada PRU ke-12 yang lalu maka slogan sebegitu ditimbulkan dan bekas Ketua Penerangan PAS itu mempertikaikan tentang peranan UMNO/BN memerintah Selangor sejak lebih dari 51 tahun dahulu.

Katanya, sepanjang 51 tahun UMNO/BN memerintah Selangor, kononnya negeri itu telah dipersia-siakan dan Idris Ahmad tidak nampak sebarang keistimewaan Selangor berbanding dengan negeri-negeri lain.

Lebih meloyakan tekak, dia kemudiannya menyatakan bahawa Kerajaan Pakatan Haram yang baru memerintah negeri Selangor selama lebih 4 tahun telah membuktikan kehebatan mereka mentadbir negeri itu.

Agaknya Idris Ahmad ini "buta" fakta? Atau dia dungu dan bengap tidak terkata? Apakah dia baru keluar dari tempurung kelapa di kampungnya dan baru mengenali Selangor?

Rasanya tidak perlu dijelaskan di sini pun saya yakin bahawa majoriti rakyat di negara ini akan mengiktiraf Selangor sebagai sebuah negeri termaju dan merupakan sebuah negeri yang memiliki sumber pendapatan tertinggi di Malaysia.

Itu fakta. Meskipun tidak dibantu sebarang royalti minyak, Selangor di bawah pentadbiran UMNO/BN sejak 51 tahun dulu adalah negeri yang paling menonjol di dalam arus kemodenan dan pembangunan negara.

Apa jenis pembangunan yang tidak ada di Selangor? Sektor mana yang tidak membangun di Selangor sepanjang pentadbiran UMNO/BN di negeri itu?

Berdasarkan rekod, jabatan yang tidak "profit oriented" pun boleh kaya raya di sepanjang pentadbiran UMNO/BN di Selangor. Begitu juga dengan segala keperluan, kehendak dan prasarana bagi membantu kehidupan rakyat, semuanya ada!

Ketika UMNO/BN memerintah Selangor, JAIS memang tidak beri muka kepada gerakan memurtadkan umat Islam.

Tapi baru dua tiga tahun mentadbir Selangor, Pakatan Haram buat-buat tak tahu dan menyokong pula gerakan tersebut.

Dulu, DYMM Sultan Selangor sangat sayangkan UMNO/BN kerana berjaya membina Selangor sebagai sebuah negeri maju dan mempunyai hubungan yang sangat baik dengan kepimpinan kerajaan ketika itu di atas jasa-jasa yang tidak ternilai.

Namun baru dua tiga tahun mentadbir, DYMM Sultan Selangor murka dan sering menegur kepimpinan Pakatan Haram yang selalu boros menghabiskan duit rakyat negeri itu dengan perkara-perkara tidak berfaedah.

Isu pasir yang masih belum selesai kerana dimonopoli abang kepada Menteri Besar, kini timbul pula isu krisis air di Selangor yang jelas memperlihatkan sikap kebudak-budakan pemimpin kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim yang mementingkan soal politik lebih dari kepentingan rakyat sendiri.

Pada Khalid, biar rumah rakyat tidak ada air pun tidak mengapa asalkan dia dan konco-konconya puas hati dengan enggan memberi kerjasama dengan Kerajaan Pusat yang dipimpin BN.

Dulu, wang dan aset Yayasan Islam Selangor memang bernilai ratusan juta ketika di bawah UMNO/BN. Kini, yayasan itu hampir muflis dikerjakan Khalid dan kroni-kroninya, hasil nasihat Penasihat Ekonomi "RM1".

Banyak lagi kebodohan pentadbiran, penyelewengan, skandal, salahguna kuasa, "makan komisyen" dan sebagainya di dalam pentadbiran Pakatan Haram di Selangor. Rasanya kalau diceritakan, hingga selepas PRU ke-13 pun belum tentu habis..!

Persoalannya, di mana Idris Ahmad letakkan segala isu-isu tersebut? Dia kata rakyat bijak untuk menilai. Memang rakyat bijak untuk menilai tentang kebobrokan dan segala penipuan Kerajaan Pakatan Haram Selangor!

Apa yang Idris Ahmad tahu? Perak negeri kelahirannya itu pun belum tentu mampu dirampas balik Pakatan Haram pada PRU ke-13 nanti, tapi dia menyibuk pula di negeri orang. Dia sepatutnya balik kampung saja daripada terus bersuara macam orang gila tak tentu hala…

Sumber: Perak Today

KHALID GAGAP GUNA DUIT RAKYAT MACAM DUIT BAPAK DIA PUNYA..!!!

Posted: 01 Aug 2012 08:32 PM PDT

rafizi

Sebagaimana maklum, hari ini dunia politik negara gempar apabila bekas Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli telah ditahan polis dan didakwa di mahkamah atas tuduhan mendedahkan dokumen kewangan NFC di khalayak ramai.

Bekas pelajar Leeds Universiti itu dituduh melalui BAIFA yang melarang sama sekali akaun kewangan bank mana-mana syarikat untuk didedahkan sewenang-wenangnya.

Lebih menarik ialah kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Selangor akan memperuntukkan satu dana khas bagi membantu Rafizi membiayai kos guaman pendakwaan tersebut!

Pada saya, penangkapan Rafizi memang sudah dapat dijangka lebih awal memandangkan dia terbukti mendedahkan dokumen terlarang NFC kepada media tidak lama dulu. Media yang membuat liputan mengenai berita itu punya bukti kukuh menunjukkan perlakuan Rafizi itu.

Agak menghairankan apabili seorang yang terpelajar tidak tahu mengenai BAIFA yang melarang tindakan tersebut dan selamba mengaku tidak bersalah di kandang tertuduh?

Namun apakan daya, mungkin atas dasar mahu naik cepat dengan mengejar publisiti murahan di dalam dunia politik, Rafizi mengenepikan undang-undang itu demi melonjakkan namanya. Jadi, jawablah sendiri di mahkamah nanti.

Apa yang menghairankan saya di sini ialah mengenai Khalid Ibrahim yang tiba-tiba menyatakan di dalam laman sosial twitternya bahawa kos guaman Rafizi bagi kes itu akan dibantu oleh Kerajaan Pakatan Haram Negeri Selangor.


Bila disebut soal "kos", maka sudah tentu ia akan membabitkan soal kewangan dan bila disebut soal "membiayai" maka ia sudah tentu membabitkan sejumlah wang yang akan diberikan kepada Rafizi bagi menyelesaikan pembiayaan guamanannya bagi kes itu.

Apa yang "istimewa"nya ialah kenyataan Khalid itu mendedahkan bahawa dana bantuan kos guaman tersebut adalah bersumberkan dari Kerajaan Negeri Selangor!

Bila melibatkan sejumlah peruntukan kewangan dari Kerajaan Negeri Selangor, maka tentulah ia bakal melibatkan wang rakyat Selangor.

Persoalannya, apakah rakyat Selangor berikan wang mereka kepada Kerajaan Negeri untuk tujuan membantu pemimpin politik Pakatan Haram yang didakwa di mahkamah? Apakah rakyat Selangor menghalalkan wang mereka digunakan untuk tujuan itu?

Saya tertanya-tanya, sejak bila Kerajaan Negeri Selangor menyediakan dana khas untuk membantu kos guaman bagi kes individu-individu di mahkamah?

Kes Rafizi yang melanggar BAIFA itu adalah sebuah kes yang melibatkan hal peribadi aktivis PKR itu. Tindakan yang dibuat oleh Rafizi itu juga dibuat atas kapasiti politik dan jelas tidak melibatkan langsung Kerajaan Negeri Selangor.

Jadi, apa halnya Kerajaan Negeri Selangor mahu menyediakan bantuan kos guaman untuk kes Rafizi?

Jelaslah bahawa di sini kita dapat melihat bagaimana Pakatan Haram tidak telus di dalam menjaga amanah wang rakyat Selangor. Wang rakyat digunakan begitu saja untuk menyelamatkan pemimpin PKR di mahkamah.

Saya percaya, mungkin bukan Rafizi saja yang mendapat bantuan kos guaman dari Kerajaan Negeri Selangor. Sebelum ini, berkemungkinan besar ramai lagi pemimpin Pakatan Haram yang menggunakan dana rakyat untuk kepentingan peribadi mereka.

Justeru itu, penyelewengan wang rakyat Selangor itu perlu disiasat sedalam-dalamnya oleh pihak berwajib dan memandangkan SELCAT seolah-olah tidak berfungsi di dalam menjaga ketelusan perbelanjaan wang rakyat oleh Kerajaan Pakatan Haram Selangor, maka ia wajar dibubarkan.

Lagipun, sudah banyak kali SELCAT "tutup mata" bila didedahkan mengenai penyelewengan yang berlaku di dalam Kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim dan elaun yang diterima anggota panel SELCAT pun bukannya sedikit, bukan?

Justeru itu, rakyat Selangor wajar "membuka mata" mereka melihat kepincangan dan penyelewengan wang mereka yang diuruskan pihak yang tidak bertanggungjawab ini. Saya percaya, majoriti rakyat Selangor "tidak buta", bukan?

Sumber: Mykmu.net

DIMENSI

Posted: 02 Aug 2012 11:36 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Slogan Promises Kept - Barack Obama tiru Najib! huhuhu

Posted: 01 Aug 2012 11:31 PM PDT

"Promises Kept (Janji Di Tepati)"

kalau dulu fuckatan pernah menggunakan slogan mirip seperti yang di gunakan dalam kempen presiden barrack obama iaitu "Hope and Change," dan "Change We Can Believe In," kini Barack Obama plak meniru bulat2 slogan yang di gunakan oleh najib iaitu "PROMISES KEPT" (JANJI DI TEPATI)!

logo kempen politik Barack Obama pada 2008

Bagaimana pun slogan "JANJI DI TEPATI" telah membuatkan pasrael tak senang duduk sehingga cirit birit dan meminta najib menolak tema tersebut kerana telah menggugat keberkesanan slogan fuckatan "JANJI DI TABURI" sejak turun temurun..

jadi tak salah pun jika kerajaan nak guna tema "JANJI DI TEPATI" bagi hari kebangsaan 2012 kerana telah menjadi kewajipan kerajaan yang di terajui oleh BN menjalankan tanggungjawab kepada rakyat yang masih percaya penuh kepada kredibiliti dan kepimpinan BN! >:D


Omegay: Geran Selangorku untuk bela rafizi lembu?

Posted: 01 Aug 2012 09:00 PM PDT


Selangor to pay Rafizi's legal costs

SHAH ALAM, Aug 1 — The Selangor state government today said it would bear the legal costs of PKR's Rafizi Ramli, who was charged under the Banking and Financial Institutions Act (BAFIA) for exposing confidential banking details of the National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp).
NFCorp runs the federal government's cattle farming project that has been at the centre of a RM250 million scandal.

Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim today said that the state will use RM500,000 from the Selangorku Grant to defend whistleblowers.

"The Selangor government has allocated 10 per cent of the RM5 million Selangorku Grant for anti-corruption funds, known as the "whistleblower fund"...and from that fund, we will use it to pay for Rafizi," Khalid told reporters at a press conference today.

The PR leader said Rafizi's detention proves that the prime minister's announcement regarding the Barisan Nasional (BN) government's commitment to transparency and accountability is an empty promise.

"If they (whistleblowers) are victimised, the state government can use that fund to defend them...so they can continue with their exposes," said the Ijok state assemblyman.

This morning, Rafizi was detained and charged in the Shah Alam Sessions Court under Section 97 (1) of BAFIA 1989 for disclosing four customer account profiles detailing the balance summary for the NFCorp, the National Meat and Livestock Sdn Bhd, Agroscience and Industries Sdn Bhd and NFCorp chairman Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail to two individuals identified as Yusuf Abdul Alim and Erle Martin Carvalho.

Former Public Bank clerk Johari Mohamad was charged with abetting Rafizi in disclosing the account profiles for the same four customers, under Section 112(1)(a) of the BAFIA, read together with Section 91 (1) of the same law that deals with confidential banking information.

Rafizi and Johari face the same sentence of a maximum fine of RM3 million and three years in jail if found guilty.

If convicted, Rafizi's chances of standing as a candidate in the 13th general elections that must be called by next April could be seriously hobbled.


Former Public Bank clerk Johari Mohamad (left) and PKR's Rafizi Ramli at the Sessions Court today.
Both pleaded not guilty when the charges were read out at the Sessions Court before Justice Aslam Zainuddin.
Deputy public prosecutor Nahra Dollah had asked for bail for the duo to be set at RM100,000 each before the defendant's lawyer N. Surendran pleaded the court for a reduction in the bail.

Nahra Dollah also asked for the court to withhold Rafizi's passport because it is a non-bailable offence, but the defendant's lawyer countered that Rafizi is a well-known figure and would not leave the country.

The pair were finally released on a bail of RM15,000 each, with PKR communications director Nik Nazmi Nik Ahmad acting as Rafizi's bailor.

During the hearing, the courtroom was filled with PR supporters who were angry at the charges against Rafizi.

When met outside the court, Puspawati Rosman said that Rafizi's detention was unnecessary as he always cooperated with the authorities.

"As a 'whistleblower', he should be protected and not prosecuted," she said, adding that "we should thank Rafizi for working hard to save the people's money."

The trial is set for September 10.

Rafizi had previously asked why Bank Negara Malaysia did not investigate the family of former Cabinet minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, who are directors of the National Feedlot Corporation (NFCorp) — the operators of the NFC — under the Anti-Money Laundering Act.

The opposition has alleged that NFCorp directors used the loan meant for a federal cattle farming scheme to buy or finance properties in Kazakhstan and Singapore worth at least RM45 million, and to siphon away at least RM12 million to their own companies in the island state.

PKR had also accused NFCorp of "hunting down" alleged whistleblowers to "put the lid on" claims the company abused the RM250 million federal loan to finance property, luxury cars and expenses unrelated to cattle farming.

The firm hit the headlines last year when the Auditor-General reported that it had missed production targets.

Shahrizat, who was a minister when the project was awarded to her family in 2006, relinquished her Cabinet post in early April over the allegations against her family.

On March 12, her husband, Mohamad Salleh, pleaded not guilty in the Sessions Court to two counts of criminal breach of trust involving RM49.7 million with regards to the purchase of two condominium units.

He also pleaded not guilty to two other charges under the Companies Act. - Themalaysiainsideanuvajiass

p/s: Geran selangorku terus jadi alat untuk membela pesalahlaku?? huhuhu

Omegay: DAP PAS saling lengkap melengkapi..liwat di liwati! kehkehkeh

Posted: 01 Aug 2012 05:30 PM PDT


DAP Is PAS's Tool

DAP has been portrayed by its leaders as a tough party.  For that, it's been labeled as chauvinist or 'kiasu' by the Malays.   The leaders are known to be vocal and straightforward and even heartless at some points.  Its principle is never shattered, but remains strong and firm.  

Still, we are skeptical whether these traits can guarantee that DAP will be able to shape Malaysia its way, when the party finally has the power?

The hard-truth remains that DAP needs PAS and PKR to get to power.   The hard-truth also remains that DAP and PAS can never see eye to eye. 

For a while, DAP may thought that they have 'subdued' PAS to the extent that PAS agreed to forego their principles and objectives of forming an Islamic Country.   

Unfortunately, for DAP, PAS was just playing politics, as usual, even with its alliance.   

Now, just as the General Election is approaching, PAS has made it clear to tall, including DAP, that it will never forego of its original plan of creating an Islamic Country.   This, was the reason the party existed and without it, PAS might as well cease to exist too.  

And so, PAS lied to DAP but what's new?  

As arrogant as DAP may act or react on this matter, DAP is forced to think over the statement made by PAS's Secretary General, Datuk Mustafa Ali yesterday that no matter how many seats PAS gets in the election, the party will remain as the backbone of Pakatan Rakyat.  

Now, does DAP has the bone to rebut that?  

The truth is DAP needs PAS more than PAS needs DAP.  Malays are the majority in this country and should PAS choose to be with the establishment rather than with DAP, DAP would be left with nothing which confirms Mustafa's statement about PAS being the backbone of PR.  And you know what they say about Malays in politics:- 'never underestimate Malays in politics as it's in their blood'.  

Malays and Islam is considered as one, and we all know that Muslims at any time, would die protecting Islam.   PAS may not be that smart but they are Muslims.  Therefore, for DAP to believe that PAS would forego their Islamic objective for the sake of their 'partnership', makes DAP nothing but 'bloody-fools'.  

PAS is just using DAP to get to power and for that, it would condone or even obey DAP if necessary.   But once the power is in hand be a hundred percent sure that PR would be paralyzed without its backbone (PAS) and DAP would not even be able to move without PAS's consent.   

Should DAP continue to be arrogant, loud, vocal or chauvinistic at that time, bear in mind that PAS could retaliate in harsh or even in an unthinkable way, that is amok.  This is not impossible when the Muslims saw that 'Islam' is at stake.   

So, we all should just accept the fact that DAP and PAS is a marriage made in hell.  It will never-ever-ever work out.  Should they come to power, they will definitely make Malaysia a living hell too.  That, I can promise you - Beruang Biru

PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Aug 2012 11:28 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Rafizi sendiri yang langgar undang-undang BAFIA - Rahman

Posted: 02 Aug 2012 08:30 AM PDTUmno-Barisan Nasional menyelar tindakan Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat, Rafizi Ramli yang sewenang-wenangnya membuat kesimpulan penahanannya semalam oleh pihak berkuasa adalah bermotifkan politik. Ahli Parlimen Kota Belud, Abdul Rahman Dahlan berkata Rafizi sebaliknya perlu meneliti undang-undang di negara ini sebelum terlalu ghairah membuat mana-mana pendedahan bersabit maklumat dan hak individu di setiap perbankan.

 "Dalam cubaan kita untuk menguruskan negara, kita tidak boleh melanggar undang-undang walaupun tujuan kita itu baik tetapi melanggar undang-undang adalah satu perkara yang tidak betul.

 "Bafia dibuat supaya kita mempunyai sistem di mana tidak ada orang boleh menyebarkan maklumat perbankan seorang individu yang lain, jadi di situ sudah berlaku satu kesalahan," katanya kepada AntaraPos.

 Bagaimanapun Rafizi semalam tidak boleh menerima kenyataan apabila menyifatkan penahanannya semata-mata untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada isu bidaan kontrak untuk projek tambahan transit aliran ringan (LRT) Ampang yang dimenangi George Kent-Lion Pacific JV. Rafizi dicaj di Mahkamah Sesyen di sini, di bawah Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (Bafia) 1989 berhubung isu mendedahkan penyata bank National Feedlot Corporation (NFCorp).

 Beliau didakwa di bawah Seksyen 97(1) Bafia, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 103 (1) (a) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda maksimum RM3 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Justeru Rahman berkata penahanan pihak berkuasa terhadap Rafizi semalam turut boleh dikenakan kepada sesiapa sahaja yang tersilap catur dalam meneliti sebarang kekebalan undang-undang di negara ini.

 "Kalau pihak polis menggunakan kekerasan dan didapati betul, dan pihak mahkamah mendapati ia salah, mereka juga patut mengikut peraturan. "Perkaranya ialah cara mendapatkan maklumat itu, jika didapati daripada cara yang tidak betul, maka ia tidak boleh digunapakai dalam sistem kehakiman, beginilah juga kes Rafizi.

Walaupun mungkin, dia hendak beri tahu orang ramai atas isu NFC tetapi menggunakan platform parti untuk membawa satu maklumat mengenai perbankan orang lain dan itu salah, jadi kita perlu hormati undang-undang," katanya lagi.

 Rafizi didakwa menzahirkan salinan ringkasan akaun empat pelanggan Public Bank kepada konsultan media Yusuf Abdul Alim dan wartawan The Star, Erle Martin Carvelno. Akaun terbabit adalah milik syarikat NFCorp, National Meat and Livestock Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd, dan salinan ringkasan baki milik Pengerusi Eksekutif, NFCorp Datuk Mohamad Salleh Ismail. Rafizi bagaimanapun semalam di Mahkamah Sesyen tidak mengaku bersalah dan mohon dibicarakan.

Replika arak : PAS jangan diam untuk tegur Guan Eng @dzainalabidin

Posted: 02 Aug 2012 07:30 AM PDT"Saya menggesa MAINPP agar mengambil tindakan segera atas isu botol arak gergasi yang memuatkan 480 botol arak kosong di dalamnya.

 "Saya harap YDP MAINPP, Datuk Salleh Man tidak memandang remeh isu ini atau terus berdiam diri hanya kerana takutkan Guan Eng. Jangan kerana kuasa dan politik, agama diletak ke tepi. Guan Eng bukan Tuhan. Tak perlu takut dengan dia untuk menegakkan perkara yang benar," ujar Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman.

 Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai botol arak gergasi yang dibina di Bandar Georgetown malah bersebelahan dengan kain rentang yang mempromosikan meriahnya Syawal. Menurut Zainal, Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) perlu bertegas di dalam perkara ini kerana ini adalah bulan mulia bulan Ramadan di mana umat Islam sedang menunaikan ibadah puasa.

 Promosi botol arak gergasi yang dibuat di bulan Ramadan ini dilihat sebagai satu penghinaan dan mengundang kemarahan umat Islam khususnya di Pulau Pinang.

 "Saya faham kita di Malaysia ini hidup majmuk tetapi promosi botol arak gergasi di bulan Ramadan ini adalah amat tidak kena pada masanya. Promosi ini boleh dibuat dalam bentuk lain seperti promosi 'indoor' ataupun iklan di dalam akhbar. Tidak perlulah dibuat di bulan Ramadan dan bersebelahan pula dengan kain rentang meriahnya Syawal.

 "UMNO Pulau Pinang mempertikaikan perkara ini dan apakah motif sebenar di sebalik perkara ini.
Adakah motif perniagaan ataupun mempunyai motif yang terselindung. Apa yang pasti, perkara ini menaikkkan kemarahan umat Islam dan ianya amat tidak sensitif.

 "Oleh itu, saya sekali lagi menggesa agar Datuk Salleh Man mengambil tindakan segera berkenaan isu ini dan jangan pula menuding jari menyalahkan UMNO sengaja memperbesarkan isu ini kerana ini bukan kerana politik tetapi kerana maruah umat Islam," ujarnya kepada UMNO-Online.

 Isu botol arak gergasi di hadapan sebuah pusat membeli belah ini telah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan umat Islam terutamanya di Pulau Pinang kerana ianya seakan tidak menghormati umat Islam yang sedang menjalani ibadah puasa. Ianya seakan memberi gambaran tidak betul mengenai sambutan Ramadan dan Hari Raya Aidil Fitri yang bakal menjelang kerana arak adalah haram bagi orang Islam. – MediaUMNO

Guan Eng terkejut beruk RM5 Billion dilabur Syed Mohktar untuk Penang Port !!

Posted: 02 Aug 2012 06:00 AM PDTPelabuhan Pulau Pinang ditukar jadi pintu masuk utama laluan serantau:- Kuala Lumpur: Seaport Terminal (Johor) Sdn Bhd, pemenang bidaan bagi penswastaan Penang Port Sdn Bhd (PPSB), pengendali Pelabuhan Pulau Pinang, akan melabur sehingga RM5 bilion bagi menukar pelabuhan tertua di Malaysia itu menjadi pelabuhan serantau.

Pengarah Pelabuhan Seaport, Datuk Mohd Sidik Shaik Osman, berkata pelaburan yang akan dibuat sebaik proses pengambilalihan dimuktamadkan dan sehingga 2022 itu akan membabitkan kombinasi suntikan ekuiti, dana dalaman dan pinjaman.
"Kami menjangkakan pengambilalihan PPSB dapat dimuktamadkan menjelang akhir tahun ini berikutan syarikat perlu memeterai beberapa dokumen dan memenuhi beberapa prosedur yang ditetapkan. Naik taraf "Sebaik selesai, kami menyuntik sehingga RM5 bilion sebagai perbelanjaan modal menaik taraf serta memperbaiki semua kemudahan di pelabuhan itu.

"Suntikan dana itu bertujuan meningkatkan kapasiti dan menukar pelabuhan tertua negara itu menjadi pintu masuk utama perkhidmatan perkapalan dan kargo khususnya dari kawasan Teluk Benggala, Myanmar, Bangladesh, selain menjadi hab pelabuhan serantau bagi laluan antara India dan China," katanya pada taklimat media di Kuala Lumpur semalam.

Sebelum ini, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha mengumumkan Seaport, iaitu syarikat yang dikuasai usahawan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary sebagai pembida berjaya bagi melaksanakan penswastaan PPSB. Seaport dipilih kerana mengemukakan tawaran berdaya saing. PPSB yang berada di bawah Kementerian Kewangan Diperbadankan, mengendalikan Pelabuhan Pulau Pinang sejak 1994 selepas mengambil alih peranannya daripada Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP). SPPP kini hanya bertindak sebagai badan kawal selia ke atas pelabuhan itu.

 Rancangan menswastakan PPSB itu bagi mengembangkan pelabuhan tertua di negara itu yang kini menduduki tangga ke-96 dalam senarai 100 pelabuhan kontena dunia. Seaport pula adalah antara pemegang saham utama dalam MMC Corporation Bhd (MMC Corp) yang memiliki pengalaman serta kepakaran sebagai pemilik dan pengendali pelabuhan terbesar di Malaysia, iaitu Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) dan Johor Port yang terletak di selatan tanah air.

Mengulas lanjut rancangan pelaburan itu, Mohd Sidik berkata, daripada RM5 bilion itu, RM1 bilion akan digunakan bagi tempoh 2012 hingga 2017. Mudahkan pengemudian Katanya, ia antara lain adalah untuk mendalamkan laut untuk memudahkan pengemudian kapal serta memulihkan kembali operasi perniagaan PPSB dan menjadikan syarikat itu kembali untung.

"Baki RM4 bilion akan dilabur ke dalam PPSB secara berperingkat sehingga 2022," katanya sambil menambah pihaknya akan turut menaiktaraf dan meneruskan perkhidmatan feri dengan tumpuan kepada pejalan kaki dan penunggang motosikal sesudah mengambil kira pengguna kereta mempunyai alternatif jambatan kedua.

Sementara itu, Mohd Sidik turut menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan Seaport akan menurunkan peranan serta taraf Pelabuhan Pulau Pinang kepada pelabuhan pengantara sebaik mengambil alih atau memindahkan beberapa kren di pelabuhan itu ke PTP.

Sebaliknya, beliau berkata, meskipun terpaksa menanggung hutang PPSB yang berjumlah RM1.3 bilion, pihaknya tetap komited melabur menjadikan Pelabuhan Pulau Pinang sebagai peserta utama serantau. BERITA HARIAN

Kerajaan regim DAP akur terpaksa buang replika air syaitan !

Posted: 02 Aug 2012 05:04 AM PDTAkhirnya selepas dibantah pelbagai pihak   termasuk blogger Pro UMNO ,  Malik Kassim terpaksa akur dan mendesak pihak pusat membeli belah mengeluarkan segera replika arak sempena Syawal Ceria ini .

Tapi ada satu blogger pencacai PR yang syok sendiri bila mana selepas tindakan ini dibuat , dia melabel blogger UMNO dikecewakan . Apa kejadahnya kami nak kecewa pulak dan bila replika arak ini dibuang menandakan suara bantahan ini sampai ke Komtar .

Jangan ingat umat Islam di P.Pinang mudah diperkotak-katikan dan dihina ....Exco Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Kassim berkata, sebaik menerima laporan, pihaknya menghubungi pengurusan pusat membeli belah berkenaan dan mengambil tindakan segera.


 Beliau berkata, pihak pengurusan pusat beli belah terbabit bersetuju membuat ubah suai segera dan memindahkan struktur pameran dan botol minuman keras berkenaan. 


 "Perkara ini bukan disengajakan oleh pihak pusat beli belah itu kerana struktur yang mempamerkan botol arak itu adalah satu binaan lama. "Binaan replika sempena sambutan hari raya Aidilfitri itu pula baru dibuat di depan struktur botol arak. Oleh itu, ia dilihat seolah-olah dipromosikan bersama apabila kita mengambil gambar sedangkan pihak pengurusan berkenaan tidak berniat sebegitu,"

Anwar seru pemimpin UMNO tak jadi calon sertai PR !

Posted: 02 Aug 2012 02:59 AM PDT- Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, mereka yang sudah hilang kepercayaan ke atas Umno dan jika mahu terus bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 boleh menyertai Pakatan Rakyat (PR). "Jika mereka mahu terus bertanding dalam PRU, mereka yang 'lompat parti' ini, mesti menyertai mana-mana parti komponen dalam PR.

 "Perlu ikut undang-undang yang sedia ada untuk menjadi calon dalam PRU," kata beliau pada sidang media di sini, hari ini. Ketua Umum PR dan Ketua Pembangkang di Parlimen ini diminta mengulas isu melibatkan Datuk Seri Lajim Ukin, yang mengumumkan peletakan jawatan sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno dan Ketua Umno Bahagian Beaufort, Sabtu lalu.

 Timbalan Presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Datuk Wilfred Bumburing juga telah meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Barisan Nasional (BN) bahagian Tuaran, Ahad lalu.

 Anwar turut berkata yang 'lompat parti' bukan satu isu kerana apabila seseorang telah hilang kepercayaan dalam parti, pasti akan keluar dan mencari parti lain yang berhaluan lain.

 "Apabila keluar parti, mereka tetap mempunyai banyak pilihan untuk sertai mana-mana parti dalam PR bagi meneruskan perjuangan dan saya beri galakan kepada mereka untuk sertai kami dalam perjuangan PR,

 "Asalkan mereka tidak menyokong Umno, saya tidak kisah kerana isu 'lompat parti ...

Simbol Gay & LGBT dalam PKR , adakah kebetulan ?

Posted: 02 Aug 2012 01:30 AM PDT


Pada konvensyen Pilihanraya PKR 19 Jun 2011, parti tersebut telah melancarkan slogan dan logo bagi kempen pilihanraya ke-13. Slogan yang dipilih mereka ialah Demi Rakyat, manakala logo pula adalah berlambangkan tapak tangan yang banyak dan berwarna warni seperti gambar di bawah:
Kita tidak hairan dengan pemilihan slogan tersebut kerana ia adalah taktik politik biasa PKR yang gemar mempergunakan nama rakyat untuk kepentingan sendiri. Tetapi kita hairan kenapa parti tersebut tergamak menggunakan logo tapak tangan yang begitu sinonim dengan perjuangan
hak asasi LGBT.
Kita sedar akan 'kecenderungan' PKR dengan LGBT tetapi tidak sangka pula mereka sanggup menyatakannya secara terang-terangan melalui logo. Sedangkan selama ini, Anwar berdolak dalih bila ditanya mengenai LGBT malah pada satu ketika terpaksa mengiakan sahaja yang beliau juga bersetuju agar golongan tersebut didiskriminasi, yakni tidak diberi tempat dalam negara ini.
Mungkin Anwar tidak sanggup menyatakan sokongannya kepada LGBT melalui kata-kata tetapi beliau nampaknya menyerlahkannya secara halus, iaitu melalui logo.
Secara umumnya, simbol tapak tangan adalah simbol 'hak asasi manusia' dan digunakan secara meluas oleh NGO-NGO yang memperjuangkannya. Ia sepatutnya membawa membawa maksud yang murni dan mulia tetapi malangnya, perkataan 'hak asasi manusia' ini telah disalahgunakan
oleh beberapa pihak sebagai alat untuk mempromosi kebebasan tanpa batasan termasuk amalan LGBT, sekali gus memaksa fahaman ini ke atas manusia sejagat bagaikan satu agama baru.
Bagi menepati makna 'kebebasan' simbol tapak tangan ini pula digabungkan dengan sayap burung merpati dan digunakan untuk menyatakan perjuangan menuntut kesamarataan dari segi hak hartanah, kebebasan, keadilan serta harapan.
Manakala, simbol tapak tangan ungu pula digunakan oleh kumpulan LGBT, terutama di Turki yang dipanggil MorEl Eski?ehir LGBTT Olu?umu (Purple Hand Eski?ehir LGBT Formation), untuk memperjuangkan hak mereka.
Laman anwaraidc pula mendedahkan pada 7 Disember 2011, laman Religious Action Center of Reform Judaism (http://blogs.rj.org) ada menyiarkan berita tentang Presiden Barack Obama mengeluarkan satu memo mengarahkan agensi-agensi Amerika untuk mempertimbangkan rekod hak asasi manusia di sesebuah negara berkaitan dengan masyarakat LGBT untuk diberi bantuan
asing.
Mungkinkah masyarakat LGBT di Malaysia juga menerimanya? Dan melalui siapa atau pertubuhan mana? Yang menariknya, berita tersebut dihiasi dengan gambar simbol tapak tangan berwarna warni yang kelihatan begitu hampir dengan logo yang dilancarkan oleh PKR untuk digunakan dalam pilihanraya ini:
Justeru, tidak salah jika kita menyimpulkan bahawa parti PKR sememangnya tegar memperjuangkan fahaman barat mengenai hak asasi manusia serta mengiktiraf golongan LGBT sepenuhnya.
Jelaslah bahawa Anwar telah sekali lagi menipu apabila menyatakan yang beliau setuju golongan homoseksual tidak diberi ruang di negara ini walhal, sekiranya PR memerintah, Anwar pasti akan pantas mengiktiraf hak LGBT selaras dengan kehendak 'tuan-tuannya' di barat dan juga 'kehendak' dirinya sendiri.
sumber : My News Hub 

Abby kembali berbaik dengan Norman - Memey...

Posted: 02 Aug 2012 12:30 AM PDTDi sebalik kisah sensasi dan panas yang timbul mengaitkan pelakon wanita, Abby Abadi yang dicanang meluas sejak akhir-akhir ini, ini adalah satu khabar gembira yang mungkin kita sendiri tidak terfikir.

 Umum mengetahui yang Abby langsung tidak boleh bersua muka dengan isteri bekas suaminya, Memey Suhaiza. Semuanya kerana kes Norman Hakim ditangkap khalwat beberapa tahun lepas bersama Memey di pejabat rasmi Norman. Kes itu menyebabkan rumah tangga antara Abby dan Norman kecundang walaupun mereka sudah pun dikurniakan dengan tiga orang anak ketika bersama.

 Semenjak itu, Abby memang langsung tidak boleh bertemu atau bercakap apatah lagi diminta mengulas tentang perkahwinan kedua Norman bersama Memey. Namun, semalam semuanya telah berubah dengan kuasa Allah S.W.T. Setelah empat tahun mereka seperti 'berperang', akhirnya Abby dan Memey telah pun berbaik dan boleh bertentang mata. Abby telah pun menjemput Norman dan Memey datang ke rumahnya untuk berbuka puasa bersama-sama anak-anak mereka.

 Hubungan baik mereka jelas terpancar melalui gambar yang mereka ambil selepas selesai solat maghrib bersama-sama semalam. Menerusi Bisik Buzz oleh FF di saluran radio Hot.FM, Farah Fauzana (FF) telah pun menghubungi Memey pagi tadi untuk mendapatkan pengesahan tentang cerita yang mereka berdua telah berbaik. Ternyata, Memey melahirkan rasa syukur kerana cerita yang tersebar cepat itu yang mengatakan mereka berdua sudah berbaik adalah benar-benar berlaku. "Sebenarnya semalam, Memey dan abang Norman telah berbuka puasa di rumah Kak Abby. Alhamdulillah, kami berbuka bersama-sama. Selepas berbuka, kami solat Maghrib bersama-sama dan diimamkan oleh abang Norman sendiri.

 "Memey rasa bersyukur dan gembira kerana selepas empat tahun kami tidak berapa baik, doa orang ramai telah pun dimakbulkan. Jadi, Memey berharap agar orang ramai terus mendoakan kebahagian Memey, abang Norman, kak Abby dan anak-anak," luah Memey gembira. Bukan itu sahaja, gambar Memey dan Abby yang memakai telekung yang sama juga turut dirakam membuktikan mereka sudah boleh berjumpa. "Sebenarnya, gambar itu ditangkap selepas selesai solat Maghrib.

Memey pakai telekung Memey sendiri. Tapi, kak Abby berikan telekung yang sama dengan kak Abby kepada Memey. Jadi, Memey tukar pakai telekung tu. Tu yang kami tangkap gambar," katanya. Selain itu, Abby sendiri turut berkongsi cerita gembiranya itu di laman Twitternya.


sumber : MYNEWSHUB


** Yang baik itu  kita sokong ...mungkin Abby telah   mendapat nasihat Pok Nik ,dia berbaik semula dengan Memey dan bekas lakinya Norman Hakim ...hahaha ..


Tazkirah mengata & maki kerajaan dikecam anak kariah

Posted: 01 Aug 2012 11:11 PM PDT
Kira-kira 50 orang berhimpun di pekarangan bangunan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di sini bagi mendesak pihak berkuasa agama itu mengambil tindakan tegas terhadap individu-individu yang memberi tazkirah berbau politik di masjid dan surau sepanjang Ramadan. Mereka merupakan wakil beberapa badan bukan kerajaan (NGO) antaranya Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Ikatan Kebajikan dan Dakwa Selangor, Jalur Tiga (Jati) dan Gerakan Masyarakat Prihatin Selangor (GMPS).

 Satu memorandum berhubung perkara tersebut yang ditandatangani oleh setiap wakil NGO turut diserahkan kepada Pemangku Timbalan Pengarah JAIS, Mohd. Shahzihan Ahmad. Presiden GAPS, Hamidzun Khairuddin berkata, desakan itu dibuat selepas pihaknya menerima beberapa aduan mengenai wujudnya usaha untuk membawa pengaruh politik ke masjid dengan menjemput ahli politik yang tidak bertauliah bagi menyampaikan tazkirah.

Komen GPB

Di P.Pinang pun ada masjid tertentu menggunakan tazkirah sepanjang bulan Ramadhan untuk politik . Contohnya  di masjid Taman Guar Perahu yang mana terang -terang digunakan  sebagai pentas melepaskan geram terhadap kerajaan dan UMNO . Mulut dia punya mengata tu  memang dengar pun sakit hati .

Hingga ada jemaah situ memilih masjid lain berdekatan untuk bersolat tarawikh di bulan Ramadhan ini .

Anwar mengamuk jambu Rafizi dikenakan Akta BAFIA

Posted: 01 Aug 2012 07:40 PM PDT
Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengecam tindakan mahkamah ke atas Rafizi Ramli, yang dikenakan pertubuhan di bawah Akta Bank dan Institusi Kewangan (Bafia) hari ini, sambil menyifatkannya sebagai "berunsurkan politk semata-mata" dan "politik dendam."

 Ketua Pembangkang berkata, motif penangkapan dan pertuduhan yang dikenakan bertujuan untuk memastikan Rafizi, Pengarah Strategi PKR, untuk berdiam daripada terus mendedahkan pelbagai lagi dokumen-dokumen yang melibatkan pimpinan kerajaan Umno-Barisan Nasional. Saya yakin bahawa penangkapan Rafizi adalah berkaitan dengan isu skandal National Feedlot Corporation (NFC) dan juga George Kent yang baharu sahaja diberikan kontrak jutaan ringgit," kata beliau. 

"Saya mengecam sekeras-kerasnya penangkapan Rafizi," kata beliau dalam satu kenyataan. Katanya, sejak pendedahan NFC akhir tahun lalu sehinggalah kini, dan beberapa lagi skandal penyelewengan, beliau telah mendapat ramai seteru yang berkuasa dan akan menggunakan apa saja cara untuk mendiamkannya.


Komen GPB 

Mahkamah belum bicara kes lagi , Anwar sudah tuduh ini konspirasi politik Najib yang berdendam dengan Rafizi ...hahaha

Akta BAFIA 1989  ini  tak kan Anwat  tahu kot  yang mana adalah menjadi satu kesalahan kepada orang yan mendedahkan maklumat akaun pelanggan .

Tak habis-habis konspirasi politik ...bla,,bla...bla ... tapi kalau kena kepada pemimpin BN , terus dikatakan mahkamah adil la ...

Ala ..kalau Rafizi kena 3 tahun penjara pun tak la lama ...dan  setakat dena  RM3juta tu , Anwar boleh supportnya punya bayar ..haha

Bukti Kerajaan DAP utamakan kroni untuk lulus projek lereng bukit !

Posted: 01 Aug 2012 06:10 PM PDTGerakan Pulau Pinang mempersoalkan tindakan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang memberikan jawapan berbeza terhadap pemohonan kebenaran merancang dua projek perumahan di kawasan lereng bukit dekat Sungai Ara.

 Parti itu mendakwa syarikat pemaju Sunway City diberikan pengecualian di bawah 'projek istimewa' untuk membina rumah kos mewah di kawasan lereng bukit manakala pemohonan syarikat pemaju Palmex's di lereng bukit berdekatan pula ditolak oleh pihak MPPP. 

 Pengerusi Biro Kerajaan Tempatan Gerakan negeri, Teh Leong Meng berkata jawapan berbeza kepada dua pemaju oleh pihak berkuasa tempatan adalah bersifat berat sebelah. Menurutnya, pemaju Sunway City diberi pengecualian walaupun tanah projek itu berada pada aras melebihi 76 meter dan kecerunan di antara 23 darjah hingga 35 darjah.

 "Syarikat pemaju diberikan kebenaran merancang pada 21 Februari lalu, untuk membina 14 blok kondominium mempunyai kapasiti 508 unit setinggi sembilan hingga 18 tingkat; 92 unit rumah banglo tiga tingkat; 2 unit rumah kelab dengan keluasan tapak projek seluas 32.36 hektar," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Gerakan di sini, semalam.

 Leong Meng berkata dalam tempoh empat tahun, satu lagi projek perumahan milik syarikat pemaju lain pula ditolak dengan alasan tidak menepati syarat. Menurutnya, pemohonan syarikat Palmex's ditolak dengan alasan cadangan pemajuan itu bercanggah dengan Rancangan Struktur Negeri di bawah Dasar Khusus 3 (DK3) dan Dasar Spatial Utama (DSU10-L1).

 "Mengikut syarat DK3, sebarang pembangunan pembandaran meliputi pembangunan perumahan; perhotelan, resort; perdagangan dan perindustrian serta aktiviti pertanian tidak dibenarkan, jika tanah melebihi 76 meter atau 250 kaki atau kecerunan melebihi 25 darjah.

 "Syarat di bawah DSU10 ialah kawasan berisiko bencana ditakrifkan kawasan mudah mengalami kemerosotan tanah serius apabila terganggu oleh aktiviti pembangunan yang meliputi tanah melebihi 76 meter atau 250 kaki atau kecerunan melebihi 25 darjah," katanya.

 Leong Meng berkata pihak hairan di mana satu projek besar diberikan kelulusan walaupun tidak menepati dua syarat di atas dengan pengecualian sebagai 'projek istimewa'. "Padahal, projek hanya membina satu blok pangsapuri setinggi 22 tingkat dengan kapasiti 142 unit di kawasan berdekatan di mana tanah yang mempunyai kecerunan yang lebih rendah pula ditolak oleh pihak MPPP.

 "Adakah Kerajaan Negeri menggunakan dua set undang-undang berlainan untuk menyemak pemohonan dua projek itu? Oleh itu, pihak kami (Gerakan) menggesa Kerajaan Negeri menolak dua projek itu demi keselamatan penduduk di sekitar kawasan daripada sebarang bencana alam," ujar beliau.

 Jesteru itu, beliau menggesa Kerajaan Negeri untuk bertindak secara adil tanpa 'memilih bulu'. "Kerajaan Negeri mempunyai dua pilihan samaada membatalkan kepada projek Sunway City ataupun meluluskan projek Palmex's," katanya. ANTARAPOS


Komen GPB 

Mengapa Rafizi tak bongkar sekali projek2 syarikat kroni Guan Eng dan DAP yang mendapat kelulusan istimewa  di P.Pinang ??  Setakat George Kent yang masuk open tender dengan harga bidaan terendah  pun dipetikai , ini  lulus projek lereng bukit ini lagi lah mudah untuk pilih bulu ..

Orang Fasik dalang fitnah Farid Ismeth & Rosmah -Fathul Bari

Posted: 01 Aug 2012 05:00 PM PDT
Pembangkang nampaknya seolah-olah tak boleh terima lagi jawapan penyampai berita RTM Farid Ismeth Emir yang menafikan segala fitnah yang dilemparkan ke atas dirinya dan Datin Seri Rosmah Mansor . Terkini ,  GPB dimaklumkan pihak pembangkang cuba menyerang Farid Ismeth Emir dengan bermacam macam gelagat baik melalui talifon, sms, emel, dan bermacam macam lagi.

Fitnah nampaknya sudah menjadi makanan rutin mereka dan memang patut digelarkan orang FASIK menurut Ustaz Fathul Bari .


IPOHMALAY

Posted: 02 Aug 2012 09:15 AM PDT

IPOHMALAY


Bazar Ramadhan Paling Sesak Di Perak

Posted: 02 Aug 2012 02:06 AM PDT

Inilah Bazar Ramadhan yang dikatakan paling sesak dan mungkin paling besar di Perak. Terletak di Taman Perpaduan, Ipoh,  Bazar Ramadhan ini dikatakan mempunyai keluasan lorong yang tidak mencukupi sehinggakan berlaku geseran sagatan dan perkara-perkara yang tak diingini.

Bazar yang terletak di Dataran Perpaduan 2 ini berkepanjangan 350 meter dan lebih kurang 300 penjaja mengambil bahagian dalam urusniaga di situ.

Kira-kira 15,000 pengunjung mengunjunginya saban hari.

Beberapa orang penduduk dan peniaga memohon agar tapak Bazar Ramadhan ini dialihkan ke kawasan yang lebih luas bagi keselesaan semua pihak.Ini Punca Krisis Air Selangor?

Posted: 01 Aug 2012 08:10 PM PDT

Bersempena hujan lebat di Lembah Klang pagi ini, yang datangnya bersama krisis air yang mula berdampak ke atas beberapa penempatan yang terletak di penghujung saluran bekalan di Lembah Klang akibat tekanan rendah dari loji yang tidak mampu lagi menghantar air dengan infrastruktur loji pembersihan yang dibina puluhan tahun lampau. 

LOGIKNYA, DENGAN PERTAMBAHAN KEDIAMAN TERES DAN APARTMENT, PEJABAT DAN S.O.H.O YANG BOLEH DIKATAKAN TUMBUH SETIAP JAM DI LEMBAH KLANG, TIADA INISIATIF OLEH KERAJAAN NEGERI YANG KONONNYA MAHU MEMBERI BEKALAN AIR PERCUMA KEPADA RAKYAT NEGERI SELANGOR. BUKAN SAHAJA TIDAK MAHU MEMBINA LOJI RAWATAN, DILINGKUPKAN PULA SYABAS DENGAN 'SUBSIDI AIR' YANG TIDAK PULA DIBAYAR OLEH KERAJAAN NEGERI BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI SYABAS.

RAKYAT SELANGOR PERLU SEDAR BAHAWA NEGERI YANG BESAR, PADAT DAN KAYA, PENYELENGGARAANNYA JUGA TINGGI. JIKA DISERAH KEPADA PAKATAN CACAMARBA YANG TENGING LAGI HARU BIRU, NASIBNYA, PADAN MUKA.

 Maka timbul kembali persoalan yang pernah diajukan dahulu. Adakah perjanjian dengan syarikat Singapura itu masih berkuatkuasa?

KHAMIS, DISEMBER 02, 2010


Ini Punca Khalid Gagalkan Langat II

Punca utama Khalid Ibrahim menggagalkan projek penyaluran air dari Pahang sudah dapat diduga. Ya! Duga. Boleh dipertikaikan kalau sudi. Punca utama ialah kerana Pakatan Rakyat mahu 'menjual' Sg. Kelang ke Singapura. Dari syarikat Singapura, rakyat Selangor akan membayar harga air yang lumayan kononnya 'lebih baik dari SYABAS'. Baca petikan ini :

Selangor to ink RM50b Klang River clean-up agreement
July 01, 2010

SINGAPORE, July 1 — The Selangor state government is expected to sign the Points of Agreement (POA) with companies it has appointed to rehabilitate and develop the Klang river within the next two months.

This latest development was revealed by Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim during a special briefing at the ongoing Singapore International Water Week here, according to the event organiser today.

The Selangor government had earlier appointed three companies to carry out the Klang River rehabilitation project that is expected to attract RM50 billion (US$15.4 billion) worth of investments.

The companies are TSS-Mako Engineering Sdn Bhd, GJA Engineering and Construction, and Wessex Water I-Bhd Consortium.

Cleaning up the river will take place within the first two to three years, involving RM1 billion for treatment and another RM1 billion for development. — Bernama


Tak susah melihat mainan politik orang yang sepanjang hayatnya bermain politik dalam syarikat-syarikat besar. Apabila SYABAS yang diprojeksikan bankrap akibat subsidi itu diganti konsortium air Singapura, harga pasti lain. Atau air mentah percuma untuk Singapura buat selama-lamanya mungkin termaktub jika mereka memerintah negara.

Bukan soal kedekut air, nak free jangan sampai korup. Ini soal siapa dibelakang projek RM50billion yang sudi dikeluarkan oleh syarikat Singapura itu? Memang disebut proses rehab itu cuma RM2billion. Tetapi projek pelaburan apakah hingga RM50billion? Pastinya berkaitan sungai yang direhab maka tentulah air minum!

Dan mana Selangor ada RM50billion. RM50,000 juta. Pastilah itu inisiatif swasta dari syarikat Singapura tersebut. Kan? Haiya! Tambahan lagi, Khalid terlalu banyak menyebut bahawa alasannya menggagalkan projek itu adalah untuk mempertingkatkan potensi air Sungai Klang yang diproses.

Dia mengajak masyarakat berubah dari meminum air gunung, kepada meminum air proses dari sisa najis, pepejal, longkang, air pasar, air cuci kereta, air cuci jalan, air loji najis yang bersatu. Malah dengan harga yang tinggi. Harga sebuah teknologi.

Inikah punca 'hijrah' Abby Abadi?

Posted: 01 Aug 2012 06:50 PM PDT

Ini ker punca 'hijrah' Abby Abadi? Begitulah manusia kalau hijrahnya bersebab kecewa duka lara, natijahnya , apa yang kita lihat hari ini, dipergunakan oleh segolongan pihak dan diperstupidkan setupid-stupidnya.  Sungguh indah jika penghijrahan dibuat saat sedang gembira dilamun bahagia. Bukanlah saat merangkak kecewa bersendu lara. Moh kita baca. Buruk sungguh meroyannya.January 25, 2012


LUAHAN HATI ABBY ABADI UNTUK ZUL ARIFFIN..!
Tak kenal maka tak cinta... tapi bila dah kenal tak nak cinta pula..! Kata pepatah, sekali air bah, sekali pantai berubah... dan demikian jugalah hal yang dialami oleh Abby Abadi apabila Zul Ariffin didakwa sudah berubah sikap.


"Kalau mahu kata saya kacang lupakan kulit tidak juga. Saya masih tidak popular seperti yang diperkatakan. Saya masih perlu bekerja keras untuk mencapai apa yang saya inginkan."Tidak dinafikan dia banyak membantu dari segi nasihat dan bimbingan. Selebihnya, saya berusaha sendiri. Dan bukan kerana dia saya dapat kerja atau tawaran berlakon," demikian ujar Zul sebelum ini penuh yakin.Sehubungan itu, Abby yang diibaratkan oleh segelintir pihak sebagai 'perigi mencari timba' merasa amat sedih di atas perubahan Zul itu. Jadi... untuk menyelami hati Abby yang mudah tersentuh itu, ayuh kita baca luahannya di dalam blog yang ditulis khusus untuk Zul.Bagaimanapun, luahan Abby itu tidak kami sunting atau perbetulkan supaya anda semua dapat melihat isi nurani Abby yang asli. Selamat membaca!

TAAARAAAA...Assalamualaikum, hye! Tunggu Sy? Hehe.. Tak sabar yer nk baca entri neh? ;P Sy pun tak sabar nk publish sebenarnya, huhu.. Tapi, dr smlm, neh baru selesai....Cerita 'Tentang Awak' Sy. Siapa? Yang tau, taulah.. Yang taktau, bayangkan je mcm baca sinopsis novel! Huhu.. :)Gambar neh Sy snap sendiri depan mata Awak (Raya 2011)Tiba2 dr mlm tadi Sy rasa tak syoo.Ook sgt2! Melampau2 tahap tak syoo.oOk Sy... Cane neh? Huhu.. Sebab Sy jd mcm ni ialah bila baca kenyataan2 yg kua dr mulut Awk Sy dulu, yg di keluarkan di media2 massa kebelakangan Ini. Awal hari tu, mcm best je baca. Tgk Galaksi pun rasa mcm... ' ohhh so sweet'. Macam tak percaya jugak yg bercakap tu Awk Sy yg dulu tu... ( Sy ingtkan Awak-Awak yg kt sawah tu ;P) tapi sebab rasa terharu dan teruja, bila media mntk pulak komen Sy, Sy lagi ada hati mcm nk berangan2 lg utk kembali bersama.. Adessss! Abby, dah kenapaaa?? ;P huhu.. Yelah, Sy jawab 'Sy lagii sayanggg dia' tu Sy maksudkan, ikhlass dr hati,... Sy mmg sayangggg sgt2 smpai skrg. Biarlah apa org nk kata, Sy tetap tak segan nk mengaku Sy masih sayangkan Awk Sy tu. :) So what? Sayang tak semestinya nk terhegeh2 lagi kan? Sayang jer sbb 'byk kenangan bersama' huhu.. :)


air feberet kiteorg :)


memory.... :) 

Nak tak nak, mahu tak mahu, Sy kena tulis jugak utk redakan keadaan dan bg org lain faham situasi. Biar org2 tertentu tu, segan skit klau ada feeling2 nk jd juri awam! ;P sorry.. Juri2 awam tak diperlukan hokek. Okbaiii! ;P  

TENTANG AWAK....


Sy tempah ketayap neh utk Awk, tp taktahulah berkesempatan nk bagi ke tidak :(

Awak......., Awak sihat? Busy ye skrg? Ok.. Faham..... :) Lama dah kite tak jumpakan?Last  jumpa masa awk tengah sibuk rehearsal 'bersilat ngan belajar bahasa arab'... pastu.. Hilang terus. Sedih tau... Sy pasti awk penah rindu pd Sy, Sy pun berperasaan yg sama, tp makin hilang di telan waktu kan? Sedih lagi, huhu.... Kalau tak, hampir setiap hari.. Paling tidak, selang shari kita jumpa. Cuma kalau gaduh jer, lama sikit berjarak jadi nya kita. Huhu... Sekarang, sekelip mata je keadaan berubah.. Macam 'magic'!! Tingg! Menyampah nk jumpa... Tinggg! Tingg! Taknak layan langsung! Tingggg! Layan light2! Tinggg! Blahhh laaa.. Tak faham2 lg ke? Huhu.. :( Sebab? 'Kuasa CINTA' dah takde rasa! Kan? ( entah.. Sy x pasti sebenarnya sbb awk sukar di duga :) Sejak awk stat shoot pilem neh, mmg lgsg tak berkesempatan nk picit idung awk... ;P kan? Hehe.. ( memain jer.. Huhu) yelaaaa.. Dah jd bintang pilem, mana nk pandang pelakon2 veteran mcm Sy neh, kan? :) takpelaaaa.. Sy buat2 faham je, 'sedar ruang' kata org... Cuma, Sy ralatttt skit la awk.... Awk ngan Sy sgt2 rapatkan? Kita je yg betul2 tahu apa yg berlaku antara kita, kita yg melaluinya, kita yg rasa...... Tp bila bercakap dkat media, dkat mana2 lah sekalipun, kenapa awk smpai hati keluarkan kenyataan2 yg semacam menidakkan kehadiran Sy? Sian Sy awk.... Kecik ati tau! Huhu.. Selama neh, kita share segala kot... MEMULA DULU....
Dari awal masa mula2 berlakon, Sy inilah yg pertama duduk sebelah awk. Awk 1st time berlakon, 1st day puasa utk tahun 2008 masa tu. Sy ingt lagi, drama ' Apakah Itu Cinta'. Ingt tak? Awk dialog mcm membaca masa tu. huhu.... Pastu Sy tegur, "Adik, takyah hafal sgt dik, amek point jer pastu cakap mcm biasa"... Tak tentu arah Awk masa tu, gegel kan bila Sy tegur? ;P Cakap dua tiga kali pun Awk mcm tu jugak, tak buleh nk ubah sebab dialog tu Awk dah hafal semalaman smpai tak tido Awk kata. Ok.... "Tak bule nk buat apa," Sy kata, takpe, "Adik buat rilek jer, jgn nmpk keras sgt" :P Yelahhh.. konon jumpa makwe lama kan dlm scene tu? Kena lah buat mcm dah biasa sembang kan? hehe.... nostalgia sgt! ;D Habis dialog kene wat2 mesra, Sy dajal hulur air coke pd Awk walaupun tau Awk tak bule minum sebab puasa, terkumat kamit Awk tolak. Hehe.. 'Abby Abadi yg noty' itulah Sy ;D Hehe..berlokasikan Mc DOnald di tepi IKEA masa tu ( sebelum Mc Donald tu di ubahsuai) Semua tu masih segar dlm ingatan Sy. Awk ingt lg tak? Awk?? Ingt ke tidak? ;D itulah 'teguran' pertama utk Awk, dgn niat berkongsi ilmu, supaya Awk pandaiiii..... ;D Kenangan RAYA 2011 :)

Masa shooting drama tu kita tak mesra manapun, tp dlm reramai, Sy paling 'mesra rakyat' pd Awk kan? Ingat tak yg neh jugak? Hadek kakak, hadek kakak kita masa tu. Scene yg paling xleh blahpun Sy ingt. Masa Awk dtg rumah panggil nama Sy.. "Mona! Monaaa! Assalamualaikum! Mona! Mona! ;P ( kelakarrrr gile intonation Awk masa neh! Hehe.. Sampai la last day shooting kt Damansara. Scene nyanyi2 lagu Aizat masa tu 'Hanya engkau yg mampu' ( gegel rasa tangan bila Awk pegang utk ending scene mlm tu.. Wahh! Walaupun tgh dlm scene kan? Yelaaa,.. Masa tu tgh kurang kasih sayang, jd senanglah ter.... 'tetttt'.. Hikhikhik..(Gurau! Jgn jadikan point k pd yg ri salah tu ;P) Abes shoot drama tu, langsung tak jumpa, berhubung jauh sekali. Masing2 buat hal sendiri,... Sampai lah malam raya 2008 tu, Sy dpt sms raya dr Awk smpai 3x. Masa tu rasa mcm kelakar, tertanya2 jugak.. So Sypun reply, kenapa hantar smpai 3x neh dik, nk duit raya ke? Hehe.. Pastu dia cal, kt situlah bermula nya sembang kengkawan antara kami. ( Kawan je masa tu ek sbb kes Sy x selesai lagi..). Huhu... 


Last msg dr Awak, yg kata Sayang.. pastu huhu.....


MESRAAA...


Di pendekkan cerita, selepas bercerai Sy dan Awk berkawan baik dan makin 'mesraaaa' tanpa dirancang, huhu.. Kebetulan Awkpun sedang mencari arah dlm industri seni, jadi di situ Sy sentiasa bersama utk Awk. Dari tak buleh berdialog smpai bule buat dialog sendiri, dari takleh nanges, smpai nanges mcm org mati bini..:p Jeling camera, curi camera, sedar ruang, conty, semualah, Sy bgtau.. Dan Sy sedar dulu, sebelum org lain sedar yg Awk ni mmg berbakat. Cepat tangkap! Bagitau apa cepat je faham, pastu dah pandai, Awk pulak ngajar Sy ;D Cayalahhh! Dasat tu! Teruja Sy... Hehe.. Cepat je masa berlalu kan? Mcm jelesss je ngan kita, huhu lagi... Skrg, Awk.... Maner? :( REALITI....:D

 Itu cerita dlm bidang lakonan, cerita dunia realiti lebih zassss dan sendu! Huhu.. Awk mmg tidak buleh menidakkan kehadiran Sy. Mana yg tiada, diadakan.. Yg tak cukup, di cukupkan. Yang nk pinjam, di pinjamkan. Berjanji setia bagai, walaupun Sy tau itu bukan jaminan. Tapi laaa neh, sebulan dua je awk berubah jd ' monster'.. Nape? Huhu.. Kenapa nk buat Sy mcm musuh? Salah Sy ke keadaan kita jd mcm gini? Siapa yg menganiaya siapa sekarang neh? Hukhukhuk.. Janganlah........ Janganlah buat org luar, org keliling pandang sebelah mata pd Sy. Sangka bukan2. Janganlahhh!! Sy simpan rapi semua permasalahan kita. Sy komen yg baik2 je utk awk, Awkpun patutnya buatlah benda yg sama! Huhu.. Sy tahu Awak mmg handsome! Mmg hot! Mmg sgt2 sempurna. Mmg buleh pergi jauh...... Tanpa Sy! Tapi janganlah abaikan ' batas permulaan nya' sedih tau! Bukan Sy yg nk jd mcm neh... Sehabis baik dah Sy jaga hubungan neh, tp bila ada je yg tak kena, makin lama makin jelas... Utk apa kita bersama lagi kan? Sy dah terima kenyataan awk yg kita dah tiada apa2 hubungan lagi. Yerrrr! Sy redha. Ini bahagian Sy. Yang terbaik utk awk, terbaik jugaklah utk Sy. Awk teruskan dgn jalan awk, Sy terus ikut jalan Sy. Ok Awk.... Tak baik tau, buat musuh dgn org yg pernah menatang Awk bagai minyak yg penuh. Nanti pape jd, menyesalpun tak guna. Sooo.. Selagi ada kesempatan, kita selesaikanlah cara baik, cara paling muafakat. Sy pun segan sbnrnya nk msg2 Awk, tweet2 Awk.. Itupun sbb sms/ cal tak respon, huhu..... SORRY klau Sy menganggu..... Sy nk kawan, bukan lawan..... :)KENANGAN TERINDAH.... :")Ikutkan, kalau nk bercerita ttg Awk Sy neh, smpai lebammm tak abess! gambar pun berlambak2.... Tapi oklah neh kan? Nanti org mengata pulak! huhu...... Apapun, Sy nk semua org tahu, Awk punya 'hati' yg baik..baik sgt2! Awk sgt2 comel! Sgt2 manjer, mengaderrr, byk cekadak! hehe.... cuma keadaan, masa, status, org keliling yg membuatkan kita tak mungkin bersama. Jangan ada Dendam, Jangan ada Benci... Ok? Sy nk Awk tahu, Sy bukan nakkan perhatian.. simpati jauh sekali! Sy menulis dgn niat. Pertama, utk jelaskan keadaan. Keduanya, biar jd 'kenangan terindah' dlm blog Sy neh. Ajal dtg tak mengira usia kan? Andaikatalah Sy pergi dulu sebelum Awk, buleh la Awk selalu baca celoteh2 Sy neh utk buat Awk terus ingat pd Sy. Lupa jer baca, baca jer lupa.. Hehe.. ( sayu sebenarnya dlm hati neh...:,) huhu.. Masih berkesempatan utk Sy mohon maaf pd Awkkan? Bulehkan Maafkan Sy dr hujung rambut sampai hujung kaki? Maaf sgt2 sbb tak sempurna utk jd pasangan Awk smpai renyuk2,... hukhukhuk..... Ikhlas dr hati,
Abby Abadi
21-22 January 2012
Mahligai ABADI
 

Read more: http://www.myartis.com/2012/01/luahan-hati-abby-abadi-untuk-zul.html#ixzz22LifPALl

tunku

Posted: 02 Aug 2012 03:51 AM PDT

tunku


BANKING CONFIDENTIALITY vs. Whistle Blower Act

Posted: 02 Aug 2012 01:19 AM PDT

Not many people knew that the confidentiality is cornerstone or cardinal principle in the banking system. Reason is very simple -- because the very relationship between the banker and customer is based on this principle.
Bank secrecy is a legal principle in some jurisdictions under which banks are not allowed to provide to authorities personal and account information about their customers unless certain conditions apply (for example, a criminal complaint has been filed).
In some cases, additional privacy is provided to beneficial owners through the use of numbered bank accounts or otherwise.
Bank secrecy is prevalent in certain countries such as Switzerland, Singapore and Luxembourg, as well as offshore banks and other tax havens under voluntary or statutory privacy provisions.
The father of the Bank Secrecy is the Swiss Banking Act of 1934, which led to the famous Swiss bank -- where the principle of Bank secrecy is always considered one of the main aspects of private banking.
That's why until today, there were debate on this bank secrecy until it has been widely accused by NGOs and governments of being one of the main instruments of underground economy and organized crime.
Despite this accusation, the secrecy remained while the authorities have to figure other way of getting information through some specific legislation.
In Malaysia, we follow the common law as well as British statute on banking confidentiality when we passed the Banking and Financial Institutions Act in 1989. Even that, some still complaint that our law not comprehensive enough to ensure effective legal enforcement.
Under the BAFIA, there are certain conditions or qualification before the client information can be released.
The act prevents banking officers at their whim and fancies to reveal your account anytime they like or they want regardless for whatever reason. This also applied to those who have left the banking sector.
You might argue that what Rafizi and his ex-banker counterpart did was for the exposure of the corruption cases involving NFC.
You might also argue that government need to protect him under the whistle blowing act.
However, let us be clear on this matter. In Rafizi case, it is not that straight forward as you and I could imagine.
It was alleged that information used was being passed by somebody who are previously in the banking sector (which is strictly guided by BAFIA) and started calling a press conference exposing publicly every detail of it.
He did not report the finding to the authorities first; instead used it publicly for publicity purposes, claiming the authorities did not investigate the matter or cover up.
The Whistle Blower Protection Act 2010 stated while it covers any member of public and private sectors who discloses wrongdoings, such disclosure should be made in "good faith" based on "honest and reasonable grounds at the material time" without necessitating hard evidence from the whistle blower.
It's clearly stated the duty of gathering evidence will be tasked to the investigation unit of the enforcement agencies to ensure that the whistle blower is not compromised. However, whistle-blowers can provide evidence if it is legally available through the course of their works.
What Rafizi exposing is clearly not from the legally available because such document are protected under BAFIA and only certain people being authorised are allowed to access. Even that person is being allowed the access, he or she is still not allowed to exposed publicly as it only allowed to hand over such information at the request of the authorities who carried out the investigation work.
Apart from illegally obtaining the evidence, he also exposed publicly the evidence which actually can be presented in the court as evidence by the authorities.
You can't just expose somebody's account based on your assumption or whatever reason you think you are right before the authorities charged the person or persons.
Just imaging if this being allowed, anybody can get hold on you banking account information and started making all sorts of allegation publicly about the money you kept in the bank instead channels their suspicion with the authorities.
Rafizi is not the first case under the BAFIA. In fact, in the past there are few cases, even some involving some genuine mistake. However, law is still a law.
Few years back, there is a case where a man has successfully sued a leading bank in Malaysia for breach of confidentiality.
In April 1997, this man opened a current account, a savings account and a fixed deposit account under his and his son's names and gave the bank a specific correspondence address.
On 17-3-2007, without the consent of the man, the bank sent the statements of account to another address. As a result of that, the plaintiff's wife came to know about the said accounts and this created a problem between them.
The bank admitted that this man had never informed it of any change of address and never authorised it to use any address other than the one he specified.
The judge then ruled the bank has breached the confidentiality of these men's account, allowing him to claim for general and special damages with interest of 8% per annum.
In fact recently, a bank officer was also been sacked by its employer after been found to has exposed the banking account number involving a VIP.
Nobody is above the law; it applies to everybody, whether it is Rafizi or the NFC directors.

The Family in Ramadan

Posted: 01 Aug 2012 07:00 PM PDT

Praise be to Allah.
It is one of the blessings of Allah to the Muslim that He enables him to fast in Ramadaan and to spend its nights in prayer. It is a month in which good deeds are multiplied and people are raised in status, when Allah frees some people from the Fire. So the Muslim should strive to make the most of this month and the goodness it brings; he should hasten to spend his life in worship. How many people have been deprived of this month because of sickness, death or misguidance.
The Muslim must make the most of his time during this month; he has an unavoidable duty towards his children, to raise them well and bring them up properly, to urge them to do all kinds of goodness and make them get used to that – because the child will grow up in the manner to which his parents makes him get accustomed.
During these blessed days, the father and mother have a role to play in making the most of this time, and we can offer parents the following advice:

1 – Checking on the children's fasting and encouraging those who fall short in this regard.

2 – Reminding them about the real nature of fasting, and that it is not just giving up food and drink, but it is a means of attaining taqwa (piety), and that it is an opportunity for sins to be forgiven and expiated.
It was narrated from Abu Hurayrah that the Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) ascended the minbar and said: "Ameen, Ameen, Ameen." It was said to him, "O Messenger of Allah, why did you do that?" He said, "Jibreel said to me, 'May Allah rub his nose in the dust, that person who Ramadaan comes and his sins are not forgiven,' and I said, 'Ameen'. Then he said, 'May Allah rub his nose in the dust, that person who lives to see his parents grow old, one or both of them, but he does not enter Paradise,' and I said, 'Ameen'. Then he said, 'May Allah rub his nose in the dust, that person in whose presence you are mentioned and he does not send blessings upon you,' and I said, 'Ameen.'"
Narrated by Ibn Khuzaymah, 1888; al-Tirmidhi, 3545; Ahmad, 7444; Ibn Hibbaan, 908. See Saheeh al-Jaami', 3501.

3 – Teaching them the etiquette and rulings on eating, such as eating with the right hand from what is directly in front of them; reminding them that extravagance is haraam and is harmful to the body.

4 – Not letting them spend too long on eating iftaar so that they miss praying Maghrib in congregation.

5 – Reminding them about the situation of the poor and destitute who cannot find even a mouthful of food to quench the fires of hunger; reminding them of the situation of those who have migrated or are fighting in jihad for the sake of Allah in all places.

6 – These gatherings offer an opportunity to bring relatives together and uphold the ties of kinship. This custom still exists in some countries, and it is an opportunity to reconcile and mend broken ties between relatives.

7 – Helping the mother to prepare the food, and to clean up and keep the food fit for eating.

8 – Reminding them to pray qiyaam (taraweeh) and to prepare for it by not eating too much and to get ready in time to perform the prayer in the mosque.

9 – With regard to suhoor, the parents should remind the family of the barakah (blessing) of suhoor and that it gives a person the strength to fast.

10 – Allowing enough time before Fajr prayer so that those who have not prayed Witr may do so, and so that those who have delayed their prayer until the end of the night may pray, and so that each person may make du'aa' to his Lord as he wishes.

11 – Paying attention to praying Fajr on time in congregation in the mosque, for those who are required to do so. We have seen many people who wake up at the end of the night to eat, then they go back to bed and neglect Fajr prayer.

12 – It was the practice of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) in the last ten days of Ramadaan to stay up at night and wake his family. This indicates that the family should pay attention to making the most of this blessed time in doing things that are pleasing to Allah, may He be glorified and exalted. So the husband should wake his wife and children to do that which will bring them closer to their Lord.

13 – There may be small children in the house who need to be encouraged to fast, so the father should urge them to get up for suhoor, and encourage them to fast by praising them and giving a reward to the one who fasts the whole month or half of it, and so on.
It was narrated that al-Rubayyi' bint Mu'awwidh said: On the morning of 'Ashoora' the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) sent word to the villages of the Ansaar saying, "Whoever started out not fasting, let him not eat for the rest of the day, and whoever started the day fasting, let him fast." She said: We used to fast and make our children fast, [and take them to the mosques] and make toys for them out of wool, then if one of them cried for food we would give him that toy until iftaar.
Narrated by al-Bukhaari, 1859; Muslim, 1136 – the words in square brackets were narrated by Muslim.
Al-Nawawi said:
This hadeeth shows that we should train children to do acts of worship and get them used to that, but they are not accountable. Al-Qaadi said: It was narrated from 'Urwah that when they are able to fast it becomes obligatory upon them. This is a mistake which is disproven by the saheeh hadeeth, "The Pen is lifted from three: from the child until he reaches adolescence…" And Allah knows best.
Sharh Muslim, 8/14

14 – If possible, the father and mother should take the family for 'Umrah in Ramadaan, and that is something that will benefit them in the Hereafter, themselves and their family, for 'Umrah during Ramadaan has the same reward as Hajj. It is better to go at the beginning of Ramadaan so as to avoid the crowds.

15 – The husband should not overburden his wife with more than she can bear of having to prepare food and sweets. Many people take this month to prepare fancy foods and drinks, and they go extremes in that. This detracts from the sweetness of this month and goes against the reason for fasting, which is to attain piety.

16 – The month of Ramadaan is the month of the Qur'aan, so we suggest that each family gets together to read Qur'aan. The father should teach his family to recite Qur'aan and help them to understand the meanings of the verses. In the same gathering they may also read a book about the rulings and etiquette of fasting. Allah has enabled many scholars and seekers of knowledge to write books which can be used for preaching and teaching during Ramadaan; the books are divided into thirty parts, so one topic can be read each day, and this will benefit everyone.

17 – They should be encouraged to spend and check on their neighbours and the needy.
It was narrated that Ibn 'Abbaas said: The Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) was the most generous of people, and he was at his most generous during Ramadaan when Jibreel met him. He would meet him each night and revise the Qur'aan with him. The Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) was more generous than the blowing wind.
Narrated by al-Bukhaari, 6; Muslim, 2308.

18 – The parents should prevent their families and children from staying up late at night and wasting their time in things that are of no benefit, let alone things that are haraam. For the devils among mankind are more active in this month in promoting evil things and acts of immorality to those who are fasting, during the nights of Ramadaan and during the days.

19 – They should remember the family's meeting in Allah's Paradise in the Hereafter, and the great joy of meeting there under the shade of His throne. These blessed gatherings in this world and coming together to obey Allah by seeking knowledge, fasting and praying are only the means that lead to attaining that happiness.

Anwar decries Najib’s ‘vendetta’ against Rafizi

Posted: 01 Aug 2012 09:00 AM PDT

NONEOpposition Leader Anwar Ibrahim has likened the charge against PKR's director of strategy Rafizi Ramli to a personal vendetta by premier Najib Abdul Razak, in retaliation for the revelations that have been made.

"By continuously exposing scandals for months, (Rafizi) has (created) powerful enemies and now they are using whatever is at their disposal," he said in a statement today.

"This is Najib's personal vendetta being played out by the various government agencies, (as) a smokescreen to (frighten) Malaysians trying to unearth the truth behind contracts and cronyism involving BN leaders."

Rafizi has been at the fore in exposing alleged abuse of a RM250 million soft loan by the National Feedlot Corporation, which resulted in its boss being prosecuted and his wife Shahrizat Abdul Jalil being dropped from cabinet.

Rafizi also claimed to have proof that Najib had the award of the Ampang LRT extension project in favour of George Kent (Malaysia) Bhd. An officially announcement of the award was made yesterday.

Selangor Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim said the state is prepared to finance the legal costs that Rafizi and former Public Bank clerk Johari Mohamed will incur in answering their respective charges.

S'gor to help fund legal cost

In a press release Khalid said the Selangor government will fight corruption at every level, and that the state will set up a special fund to help finance Rafizi's legal costs.

NONERafizi and Johari (in tangerine coloured t-shirt) were today charged in the Shah Alam Sessions Court with exposing details of four financial accounts held by Public Bank in relation to the National Feedlot Corporation (NFC).

The accounts were identified as the customer profiles of NFC, Meatworks and Livestocks Sdn Bhd, Agroscience Sdn Bhd and Mohd Salleh Ismail, who is NFC chairperson.

PKR deputy president Azmin Ali said it seems that Umno and BN are using various methods to cover up abuse of power.

"It shows that (they) are desperate … . I believe Malaysians will be united in rejecting corruption and abuse of power. PKR urges the rakyat to (unite in support of) Rafizi and urge that he is given a fair trial," he added.

tunku : this is typical anwar style, when he or his person are charged by the authority they will say that this is conspiracy , personal vendetta etc. why it is najib's personal vendetta when the NFC issue has nothing to do with him? it is not him that create NFC ? it was not him who approved the project. enough of your crap anwar. you should explain first where the RM3billion that you robbed from the country's wealth during your tenure as finance minister.
another issue here is why the state government using state's fund to fund rafizi's legal cost? this is not a case against the state, this is personal. the selangorian should object to this misuse of state's fund for personal use.

bumiyang

Posted: 02 Aug 2012 03:25 AM PDT

bumiyang


Rafizi Cari Populariti Politik!!! Mengapa Duit Rakyaat Selangor Yang Menjadi Mangsa???

Posted: 01 Aug 2012 10:23 PM PDT

Politik Harian

Posted: 02 Aug 2012 03:21 AM PDT

Politik Harian


Rumah Urut: Ronnie Liu Usah Tipu Rakyat

Posted: 02 Aug 2012 01:30 AM PDTSUARA Keadilan atau biasa disebut sebagai Suara Penipuan ini sekali lagi tanpa malu menayangkan kebebalan dalam menjalankan fungsinya sebagai lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dipimpin sepenuhnya oleh keluarga Anwar Ibrahim, anak beranak.

Mana tidaknya, dalam keluaran terbaru akhbar tersebut, Suara Keadilan memetik kenyataan Exco Selangor yang bertanggungjawab bagi Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Ronnie Liu bahawa kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tidak pernah mengeluarkan waima satu lesen pun rumah urut dan pusat hiburan!!

Sebaliknya, kesemua lesen sedia ada kononnya dikeluarkan oleh kerajaan BN terdahulu.

Ramai di antara rakyat Selangor yang penulis temui ketawa tidak kering gusi dengan kenyataan terbaru ini. Tanpa berkata sepatah, mereka membawa penulis ke beberapa lokasi perniagaan yang dibangunkan sepanjang 4 tahun Pakatan Rakyat memerintah Selangor, iaitu di sekitar kawasan Seri Kembangan dan Puchong. Penulis berani kata baru kerana masih ada kerja-kerja pembinaan di beberapa tempat, malah banyak diantara kawasan tersebut baru sahaja diduduki peniaga beberapa bulan yang lepas.

Pada mulanya penulis menggunakan jari, tapi bila jumlah rumah urut, pusat refleksologi dan pusat hiburan yang ditunjukkan semakin bertambah dari lorong ke lorong, penulis terpaksa menggunakan kalkulator pula. Di penghujung 'tour' itu, penulis mengira, ada lebih dari 50 buah pusat urut, refleksologi dan hiburan yang dijumpai. Itu di 2 kawasan sahaja, belum seluruh negeri Selangor lagi.

Persoalan penulis, siapa yang keluarkan lesen untuk kesemua pusat-pusat maksiat ini?

Takkan kerajaan BN kot, sebab banyak dari lokasi perniagaan tersebut baru sahaja diduduki peniaga? Bagaimana BN boleh terlibat memberikan lesen-lesen operasi ini sekarang bila mana bukan mereka lagi yang berkuasa.

Kalau benarpun kerajaan BN yang keluarkan (walaupun tidak logik), kenapa PBT tidak menjalankan pemantauan serta menutup pusat-pusat maksiat ini? Adakah alasannya kerana kerajaan BN juga?

Itu yang berlesen, bagi yang tidak berlesen pula, masih lagi kerajaan negeri yang bertanggungjawab untuk melaksanakan tindakan penguatkuasaan. Masih lagi nak menyalahkan BN?

Jadi Ronnie Liu, usah temberang dan cuba memperbodohkan rakyat. Orang di Selangor tahu bahawa kenyataan Ronnie Liu itu tidak benar, malah kalau benar sekalipun (kalau), kerajaan Selangor masih boleh mengambil tindakan penguatkuasaan yang lebih tegas.

Pendek kata, pusing macam mana pun, tetap kerajaan negeri sekarang yang perlu bertanggungjawab.

PAS Tetap Barua DAP

Posted: 02 Aug 2012 12:32 AM PDT


Dalam kenyataan terbaru Setiausaha Agung PAS dua hari lepas kepada media, sekali lagi khalayak umum 'dikejutkan' dengan hasrat PAS untuk menjadi tulang belakang kepada gerombolan PR.

"Pas tetap akan jadi tulang belakang bagi PR," demikian tegas dan yakin sekali bunyinya kenyataan Mustafa Ali.

Entah mimpi apa yang mengganggu Mustafa malam sebelumnya sehingga memaksa dirinya untuk mengulangi kenyataan tersebut untuk entah ke berapa kali.

Dalam jangka waktu sebulan dua ini kerap betul pemimpin PAS bermimpi nak jadi tulang belakang. Sebelum ini pun, Presiden PAS, Hadi Awang juga pernah beberapa kali mengeluarkan kenyataan bernada sama.

Tinggi sungguh angan-angan pemimpin PAS mahu menaiktaraf parti mereka supaya dilihat dan diiktiraf oleh khalayak sebagai tulang belakang kepada Pakatan Rakyat (PR). Elok-elok dilahirkan sebagai orang, tiba-tiba nak jadi tulang belakang, mimpi kot.

Sebetulnya, PAS sekarang berada dalam keadaan agak tertekan. Bukan sahaja tertekan dengan pelbagai isu kepimpinan dalaman parti yang sehingga menjerumuskan PAS kepada masalah kecelaruan prinsip, malah turut terbelit dengan masalah terlebih-lebih menjadi balaci.

Sejak PKR, DAP dan PAS bersekedudukan dan berkomplot mencipta pakatan pembangkang, umumnya masyarakat melihat komplot pakatan tersebut diketuai oleh PKR dengan bantuan dukungan kuasa disebalik tabir yang diterajui oleh DAP.

Sementara PAS pula kekal tarafnya sejak dulu hingga sekarang sebagai balaci merangkap barua paling setia kepada DAP dan PKR.

Pentingnya peranan PAS dalam gerombolan komplot pakatan tersebut boleh digambarkan seperti berikut, "tanpa PAS di sisi, bermakna sukarlah dicari ganti para barua yang setia mengikut kehendak ketua dan pendukungnya".

Itu identiti PAS semenjak berkomplot bersama DAP dan PKR yang sudah sebati dihayati oleh pemimpin dan penyokongnya. Setia dan sanggup menurut apa saja kemahuan ketuanya hatta kalau disuruh untuk meniarap atas jalanraya pun sanggup dilakukannya.

Namun kini PAS menyedari statusnya sebagai balaci dan barua bukannya membawa kebaikan melainkan lebih menjahanamkan lagi identitinya sebagai sebuah parti politik yang sepatutnya memiliki jatidiri sendiri, maka PAS cuba merubah persepsi umum.

Disebabkan itulah beberapa bulan kebelakangan ini, pemimpin PAS banyak bercakap perihal tulang belakang dan cuba menunjuk kekuatan melalui kerahan perhimpunan - segalanya dilakukan untuk mengikis identitinya sebagai balaci dan barua DAP.

Selepas kalimah Allah s.w.t digadai, stelah prinsip negara Islam dicampak ke longkang, setelah ranap akidah berpuluh muslim dan selepas jahanam anak bangsa dek kerana penangan LGBT, baru PAS cuba keluar dari tugasan sebagai balaci DAP?

Masalahnya, sama ada persepsi umum mahupun identiti hakiki PAS, sudah termaktub sukar untuk dikikis selagi para pimpinan PAS cuma berani seketika untuk tunjuk lagak kemudian terus menikus tunduk mengikut kehendak DAP setelah dihentam dan di brainwash dalam mesyuarat tertinggi.

Mahu tidak mahu, PAS perlu terima hakikat yang tersurat, tidak kira berapa banyak tulang belakang sotong mahu ditukar ganti oleh pemimpin PAS, realiti tetap realiti - PAS tetap balaci dan barua DAP.

#seratah#

Posted: 02 Aug 2012 03:21 AM PDT

#seratah#


KONFLIK PALESTIN DAN ISRAEL

Posted: 01 Aug 2012 06:53 PM PDT


Invasi Israeli atas Lebanon (1978)–

Operasi Litani adalah nama resmi dari Invasi Israel atas Lebanon hingga ke sungai Litani pada 1978. Invasi yang dilakukan oleh militer ini sukses, demikian juga halnya dengan militer Israel yang menyingkirkan PLO dari Lebanon Selatan, dimana mereka hendak membuat suatu de facto negara dalam negara. Sebuah tentangan keras internasional atas kekuatan invasi memundurkan sebagian pasukan Israel dan pembentukan daerah dia antara dua wilayah yang saling bermusuhan (buffer zone) patroli Persatuan Bangsa-Bangsa (PBB) antara pihak gerilya Arab dan Militer Israel.

Serangan Osirak (1981)
 –Sebuah serangan udara Israel pada reaktor nuklir Irak, Osirak.

Invasi Israeli atas Lebanon (1982-1984)

–Dalam merespon kepada serangan ulang gerilya oleh PLO, yang diluncurkan dari Selatan Lebanon, Israel menginvasi dengan maksud menghancurkan pasukan Arafat. Syria, yang mengelola sebuah pasukan besar tentara di Lebanon, bertempur dengan Israel dan mengalami kekalahan yang memalukan.

Pendudukan Israel di Selatan Lebanon (1984-2000)—

Sebagaimana mereka menarik diri hampir sebagian rampasan atas invasi Lebanon pada 1982, Israel mengadakan pendudukan tersebut sebagian besar dibantu dengan bantuan "Southern Lebanon Army/ SLA" (Tentara Selatan Lebanon), suatu milisi disusun dan didukung oleh Israel. Pendudukan ini ditentang oleh PLO dan grup-grup Palestina lainnya sebagai suatu perpanjangan konflik yang berjalan panjang dengan Israel. Juga, milisi lainnya (kebanyakan kelompok Muslim Lebanon), seperti Hizbullah (didukung oleh Iran and Syria), melangkah maju dalam serangan wilayah pendudukan Israel pada penempatan dan target militer di Utara Israel. Pada tahun, Israel menarik diri dari Lebanon dan SLA dibubarkan. 

Intifada Pertama (1987-1993) 

– Dalam konflik Israel-Palestina, Intifadah mencakup seluruh gerakan perlawanan untuk merebut kemerdekaan Palestina mulai dari aksi lempar batu anak-anak Palestina, peluncuran rudal dari organisasi rakyat Palestina, hingga aksi bom syahid yang dilakukan para pemuda Palestina dalam melawan tentara Israel dan kaum Yahudi.
Intifadah Palestina pertama dimulai pada 1987 dan berakhir pada 1993dengan ditandatanganinya Persetujuan Oslodan pembentukan Otoritas Nasional Palestina.
 
Perang Teluk Persia Kedua (1991)

—Sementara Israel mengambil tindakan yang tidak ofensif pada perang ini, Irak meluncurkan misil Scud yang membuat kagum Israel dan hampir mengakibatkan Israel mengintervensi dalam Perang Teluk 

bersambung

Sahabat-Gunung

Posted: 02 Aug 2012 01:24 AM PDT

Sahabat-Gunung


Usah terlalu berpolitik, utamakan masalah rakyat

Posted: 02 Aug 2012 01:02 AM PDT

Gabungan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) kesal dengan sikap dangkal dan bodoh sombong Exco Kerajaan Negeri, Ronnie Liu yang tidak habis-habis menuding jari dan menyerang Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berikutan krisis air yang melanda negeri ini.
 
Pengerusinya, Dato' Sohaimi Shahadan berkata, kelmarin Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pandamaran itu  dilaporkan meminta penjelasan Syabas mengapa bekalan air tidak mencukupi sedangkan beliau mendakwa pemeriksaan dibuat minggu lalu mendapati air terawat 11 peratus melebihi daripada permintaan harian. Daripada mana fakta yang diperolehi juga boleh dipertikaikan.
 
"Sama ada beliau tidak tahu atau memang sengaja buat-buat tidak tahu, kenyatan yang dibuat itu jelas menunjukkan sikap dangkal sorang pemimpin yang tidak mengetahui perkembangan semasa. Sebenarnya seawal Ogos 2011 lagi Kerajaan Pusat telah memberi amaran mengenai krisis bekalan air bakal melanda menjelang tahun 2014 Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.
 
Pihak Syabas sebelum ini pun sudah sering memaklumkan bahawa gangguan bekalan air di kebanyakan kawasan di Lembah Klang ketika ini disebabkan oleh kapasiti pengeluaran air terawat daripada loji-loji air tidak dapat menampung permintaan air terawat.
 
Apa yang dilakukan kerajaan negeri ketika itu? Mereka hanya berpeluk tubuh mengatakan bekalan air mentah – sambil merujuk air empangan – masih banyak sehingga melimpah ruah.  Mereka masih berpolitik ketika rakyat bakal berhadapan krisis air yang meruncing.  Tidak habis-habis mereka mengatakan bahawa air mentah masih mencukupi. Padahal rakyat memerlukan air terawatt, bukan air mentah!," ujarnya kepada pemberita selepas mengetuai satu Lawatan ke Sungai Langat WTP (Loji), Bt 10 Jalan Hulu Langat sebentar tadi.
 
Tambahnya, krisis air berlaku berikutan peningkatan mendadak penggunaan air oleh pengguna. Kesan daripada peningkatan permintaan yang mendadak ini terutama di Lembah Klang menyebabkan beberapa kolam utama menghadapi penurunan paras yang ketara.
 
Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) turut mengunjurkan bekalan air yang dapat dikeluarkan oleh 34 loji rawatan air di Selangor hanya dapat memenuhi permintaan air sehingga hujung tahun ini. 33 loji rawatan air ini adalah milik kerajaan negeri Selangor.

Pada masa ini rezab bekalan air bersih sedia ada ialah kurang daripada 3 peratus. Keadaan ini menyebabkan tekanan air rendah dan sebahagian kawasan tidak mendapat bekalan air terutama di sekitar kawasan 'water stress' iaitu wilayah Petaling, Klang, Kuala Lumpur dan juga Hulu Langat, melibatkan sejumlah 209,678 akaun pengguna ataupun lebih kurang sejuta penduduk di wilayah-wilayah terbabit.

Situasi ini juga menyebabkan beberapa Loji Rawatan Air beroperasi pada tahap maksimum atau melepasi kapasiti reka bentuknya (overload) dan berhadapan dengan tekanan memenuhi permintaan yang pada masa ini di tahap 4,259 JLH (Juta Liter Sehari). Ini adalah kerana jumlah kapasiti bekalan air yang boleh dikeluar dan diagihkan dari kesemua 34 loji sedia ada adalah sekitar 4,371 JLH sahaja.

"Tujuan GPRS melawat Loji Rawatan Air Sungai Langat dengan membawa sekali beberapa pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pemimpin setempat, wakil penduduk dan pihak media adalah untuk melihat sendiri operasi di sini dan bagi membuktikan bahawa loji ini  telah melebihi kapasiti pengeluaran air sebanyak 24 peratus iaitu daripada 386 juta liter sehari kepada 478 liter sehari.
 
Pada masa sama GPRS mahu membuktikan bahawa keputusan kerajaan negeri pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan barisan exconya tidak mahu melaksanakan Loji rawatan Air Langat 2 adalah keputusan yang politik dan pentingkan diri sendiri! Projek tersebut dapat merawat sebanyak 1.89 bilion air mentah yang akan disalurkan ke Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga 2025.
 
Menujukkan betapa ceteknya pemikiran Abdul Khalid dan barisan exconya apabila mereka mahu air mentah dalam empangan dipam keluar untuk disalurkan kepada rakyat. Air dalam empangan bukan untuk kegunaan harian, sebaliknya ia adalah simpanan untuk digunakan pada musim kemarau apabila paras air sungai rendah. Air empangan ini pula jika digunakan secara berteusan hanya mampu bertahan selama 4 bulan sahaja," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Selayang.
 
Pada masa yang sama kerajaan negeri turut membekukan CAPEX atau perbelanjaan modal milik Syabas sejak 2008 menyebabkan kerja-kerja penyelenggaraan dan pembaikan paip-paip air tidak dapat dilaksanakan. Tindakan Abdul Khalid mahu mengambil alih (step-in) Syabas hanyalah untuk mengalih perhatian rakyat daripada kegagagalan kerajaan negeri menguruskan air di Selangor.
 
"Kini apabila rakyat menderita, mereka terus menjadikan Syabas sebagai kambing hitam. Untuk mengaku kesilapan sendiri? Sudah tentu tidak! Kerajaan negeri bukan sahaja mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan bahkan memutar belit fakta kerana bimbang rakyat tahu perkara sebenar.
 
Apa yang rakyat perlu faham ialah kerajaan negeri memiliki aset air sebagaimana dan bertanggungjawab menyediakan air bersih, manakala Syabas sebagai operator pengagihan bertanggungjawab  membekal dan mengagihkan bekalan air terawat.
 
Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM606 juta untuk melaksanakan projek-projek mitigasi supaya penduduk Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya tidak mengalami krisis air walaupun mendapat tentangan kerajaan negeri," tambahnya.
 
Tindakan kerajaan negeri terus berpolitik dan menyelewengkan fakta untuk mengaburi mata rakyat tidak akan menyelesaikan krsis air, malah akan menjadi lebih teruk. Sepatutnya kerajaan negeri mengambil tindakan segera bagi menangani masalah ini bukan menuding jari menyalahkan pihak lain.
 
Paling menyakitkan hati, ketika rakyat menderita kerajaan negeri hanya berpeluk tubuh, tidak berbuat apa-apa.
 
"Bagi yang mahu mendapatkan penjelasan lebih lanjut mengenai krisis air ini, GPRS menjemput semua hadir ke majlis taklimat di Sekolah Kebangsaan Beranang pada Sabtu ini, jam 10 pagi.

Kita perlu bagi penjelasan kepada rakyat agar tidak terus terpengaruh dengan pembohongan kerajaan negeri PKR dan tidak diperbodohkan dengan auta Menteri Besar dan barisan exconya yang hanya tahu bercakap daripada membantu rakyat!," tambahnya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Apa Yang Kerajaan Selangor Mahu Buktikan Dalam Membiayai Kos Guaman Rafizi? – SAM1M

Posted: 01 Aug 2012 09:40 PM PDT


Pertubuhan Suara Anak Muda 1Malaysia (SAM1M) berasa hairan dan pelik, apa istimewanya Rafizi Ramli sehinggakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim beriya-iya mahu menaja sepenuhnya kos guaman Rafizi yang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan mendedahkan dokumen mengenai butiran perbankan berkaitan skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) kepada dua petugas media pada Mac lalu.

Presidennya, Armand Adha Abu Hanafiah hari ini mempersoalkan tindakan terbaru yang mahu dibuat kerajaan negeri, dan mendesak Tan Sri Khalid Ibrahim mengklasifikasikan keperluan dan kehendak yang memaksa kerajaan negeri dalam menaja kos guaman Rafizi ini, keistimewaan yang sukar untuk dinikmati oleh anak Selangor yang lain.

"Apa yang Kerajaan Selangor mahu buktikan? MB Selangor, Khalid mahu gunakan duit titik peluh rakyat Selangor untuk menaja kos guaman Rafizi. Beliau sudah lupakah Rafizi sebelum ini menerima gaji puluhan ribu sebulan daripada kerajaan Selangor.

Di mana letaknya ketelusan dan integriti kerajaan Pakatan Selangor? Suka-suka pakai duit rakyat ibarat duit 'mak bapak' dia untuk menanggung yuran guaman orang yang telah menyalahi undang-undang," ujarnya yang kesal dengan tindakan Khalid, dan mahu rakyat Selangor yang turut mengalami masalah tindakan undang-undang untuk meminta kerajaan negeri melalui Geran Selangorku, dalam membantu menangung kos guaman mereka.

Tambahnya, Rafizi ini bukanlah rakyat marhaen. Dalam masa yang sama, tindakan PKR melancarkan tabung untuk membiayai yuran Guaman Rafizi, adakah kutipan ini akan diauditkan memandangkan ianya juga merupakan duit rakyat Selangor .

"Persoalannya di sini, apakah asas dan keperluan sehingga kerajaan Selangor menanggung kos guaman Rafizi sedangkan beliau mampu? Apakah relevannya buat kutipan derma titik peluh rakyat Selangor sedangkan gaji Rafizi sebelum ini puluhan ribu ringgit sebulan yang dibayar oleh Kerajaan Negeri?

Saya sebagai warga rakyat Selangor sama sekali tidak setuju dengan tindakan pihak MB Selangor dalam isu ini kerana ianya melibatkan pemimpin PKR yang hakikatnya cukup mampu untuk menangani masalahnya sendiri. Kalau nak bayarkan pun, adalah PKR, parti beliau sendiri dan bukannya kerajaan negeri.

Tan Sri Khalid, duit kerajaan negeri Selangor adalah hak rakyat, bukannya hak kepentingan krooni-kroni pakatan. Selesaikanlah dulu masalah rakyat Selangor seperti isu sampah dan isu air, kerana ianya merupakan kepentingan dan hak rakyat Selangor, bukannya hak Rafizi Ramli," ujarnya yang juga merupakan Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda UMNO Petaling Jaya Utara (PJU).

Khalid Ibrahim Jangan Ghairah Selamatkan Rafizi Guna Wang Rakyat Selangor

Posted: 01 Aug 2012 07:25 PM PDT


Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Selangor menasihatkan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim agar tidak terlalu ghairah menyelamatkan Rafizi Ramli dalam menyelesaikan masalahnya, dengan menggunakan wang rakyat Selangor, sebaliknya menyelesaikan dulu masalah rakyat Selangor.

Ketuanya, Ungku Salleh Ungku Jamal berkata, ini bukan perkara baru untuk menyelamatkan individu yang berkepentingan dalam PKR, sebelum ini kerajaan Selangor telah diketahui umum "menyelamatkan" Talam Corporation dan akhirnya duit rakyat telah disalahgunakan.

"Menyelamatkan Talam hingga  terlebih dari harga pasaran sebanyak RM40juta, ini gimik politik Tan Sri Khalid yang sedang dilakukannya untuk melihatkan keperihatinan tapi dia terlupa rakyat sedang menderita mengangkut air seperti apa yang berlaku di Taman Putra Idaman, ini tidak pula MB kisah.

Dalam masa yang sama, apa istimewanya Rafizi Ramli, dia bukan anak Selangor pun, malah beliau telah melepaskan sebagai CEO Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor. Jadi, apa relevannya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberikan kenyataan bahawa kerajaan negeri akan membiayai sepenuhnya kos guaman Rafizi Ramli menerusi dana khas berjumlah RM5 juta di bawah Geran Selangorku?," ujarnya mengulas tindakan kerajaan negeri yang mahu membiayai kos guaman Rafizi Ramli yang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan mendedahkan dokumen mengenai butiran perbankan berkaitan skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) kepada dua petugas media pada Mac lalu.

Tambahnya, bagaimana dengan hak rakyat Selangor yang lain, adakah mereka juga berhak dan layak mendapat bantuan atau pembiayaan sepenuhnya kerajaan negeri jika mereka juga menghadapi masalah di mahkamah.

Adakah rakyat Selangor juga berhak mendapat pinjaman atau dibantu kerajaan negeri jika mengalami masalah hutang sebagaimana yang dinikmati Talam Corporation?

"Sekarang giliran Rafizi menghadapi apa yang dia sendiri cipta, saranan buat MB, jangan gunakan duit rakyat untuk selamatkan individu istimewa seperti Rafizi, cukup-cukuplah duit rakyat telah digunakan selama ini untuk menyelamatkan mana-mana individu yang berkepentingan dalam PKR mahupun dalam pakatan pembangkang yang lain," ujarnya yang juga Pengerusi Pemuda BN Negeri Selangor.

Dalam masa yang sama, EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Lokman Noor Adam berkata, sebagai seorang bekas tokoh koprat yang mendapat nikmat kekayaan dari UMNO melalui Guthrie dan PUNB, amat memalukan bagi Khalid untuk keluarkan kenyataan mahu menggunakan duit rakyat bagi membiayai kos guaman Rafizi. 

"Apa salahnya buat sumbangan peribadi. Ini MB paling bangsat dalam sejarah, nak korban lembu di kawasan parlimennya yang berada diluar Selangorpun guna duit rakyat, nak tinted kereta lexus milik peribadipun guna duit rakyat, sekarang nak guna duit rakyat untuk membiaya kos guaman Rafizi.

Tak bolehkah seumur hidupnya, buat satu sumbangan guna duit peribadi beliau sendiri?," ujarnya yang juga mantan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Keadilan.

'Karpal Tidak Terima Hudud Kerana Kufur'

Posted: 01 Aug 2012 04:37 PM PDTDengan perjuangan PAS yang tidak pernah putus terhadap hudud, Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi membuat Tweet yang menyatakan bahawa sesiapa yang tidak menerima hukum-hukum Allah adalah mereka yang kufur.

"(Pengerusi DAP) Karpal (Singh) tidak menerima hukum hudud kerana dia kufur. PAS perlu teruskan perjuangan untuk menegakkan Islam," menurut Tweet dari akaun Nasrudin.

Karpal sentiasa tidak pernah putus dalam menolak pelaksanaan hukum hudud di Malaysia.

Kumpulan Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga dilaporkan bersetuju dengan kenyataan Karpal. Ketua Pemuda PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin, telah memberi amaran kepada Nasrudin bahawa komen-komen Nasrudin terhadap pelaksanaan hukum hudud akan menimbulkan masalah yang besar terutamanya apabila isu tersebut akan mengundang kemarahan bagi Karpal dan pemimpin-pemimpin DAP.

Shamsul juga berkata bahawa Nasrudin tidak sepatutnya membangkitkan isu lama apabila persetujuan antara PKR, DAP dan PAS terhadap isu ini telah dibuat.

Petikan NST 30.07.12

PANEH MIANG

Posted: 02 Aug 2012 01:22 AM PDT

PANEH MIANG


Ramai KOMUNIS di Dewan Rakyat

Posted: 01 Aug 2012 08:59 PM PDT

Barisan Nasional sedang mengurus dilema menjawab RM52 billion dalam Harakah. Fakta apa hingga Pas berharapan dan meletak angka RM52 billion ini? Siapa yang totok Pas hendak jawab? Sejak 9 bulan kebelakangan ini HAPRAKAH dan ROKET sibuk mempersoal dan mempertikai kedudukan, TAPI MASIH BELUM ADA BUKTI AWAM YANG MAMPU Pas dan DAP DEDAHKAN perihal RM52 billion. Hanya cakap...cakap...cakap...tanpa bukti. Bila kena tang mereka FITNAH, kalau mereka yang FITNAH KERAJAAN bagaimana pula?

Akhbar Keadilan sibuk menulis diari Anwar Ibrahim dan penceramah PkR di serata Malaysia untuk hasut dan dorong pengundi membubarkan Parlimen dan undi PkR untuk Freemasonary.

Tahniah Anwar Ibrahim kerana berjaya menipu rakyat. Begitu ramai rakyat terpedaya dek gejolak dan tsunami perbahasan Anwar Ibrahim kerana kononnya dia bekas Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia serta Menteri Kewangan suatu ketika dulu.

Dalam Pas masih belum ada sesiapa pun yang mampu melepasi tahap Anwar Ibrahim. DAP apatah lagi. Yang nampak sedikit cerdik ialah Pengerusi De Facto DAP iaitu Lee Kwan Yew kerana menjadi Perdana Menteri Singapura paling lama. Inilah bukti kuasa PAP dan DAP yang bersekutu bertambah musnah hingga terbit aib 13 Mei 1969. Tahniah DAP yang mendominasi isme-isme Sosialis, Fasisme, Neo-Komunisme.

Cikgu Azmi TERAS jangan ikut rentak politiking DAP dan Pas. Saudara isytihar bahawa TERAS bersifat neutral, jadi tak perlu beriak kepada hujah dan fakta Dato' Soffian dari Bahagian Ancaman Ekstremism Bukit Aman, bahawa pengaruh JI menular dalam Pas dan Komunis dalam DAP. 

Sukalah Pak Sedaro fahamkan kalangan kelompok buta falsafah perjuangan Das Kapital dan Buku Merah Partai Koumintang China bahawa kehadiran Komunis pada 1927-1928 hingga daftar pada 30 April 1930 dan berani keluar di daratan Tanah Melayu secara terbuka pada 1933 merupakan gerakan licik pegawai Inggeris Freemasonary ketika itu. Usaha ini sudah dihidu awal oleh kumpulan bangsawan dan Kerajaan Raja-Raja Melayu pada 1905 dan 1925 lagi. Namun dek kerana ancaman yang dihitung, pada lahirlah RAMD pada 1 Mac 1933.

PKM beroperasi secara halal melalui partai dan kongsi gelap khasnya di Perak. Yang demikian wujudkan insan bernama Chan Ai Lam iaitu Kepala Nombor Wahid yang meletus pergaduhan besar antara Ghee Hin dan Hai San di Perak kerana lombong bijih. PKM tahu bahawa tanpa manipulasi otak orang Melayu, mereka akan gagal, maka dihasutnya Musa Ahmad. Akhirnya Musa Ahmad Pengerusi PKM pertama, sehinggalah Musa Ahmad taubat nasuha dan diganti dengan Abdullah CD. Namun Chin Peng kekal sebagai Setiausaha Agung yang mendapat mandat dari CCC di China.

Orientasi Parti Komunis Malaya (PKM) makin galak sejak 1948-1960, di sambung 1969-1989. Dimodenkan bermula 1998 hingga kini. Tahniah pengundi yang bersama fahaman Komunisme dan Freemason kerana kalian berjaya melacurkan maruah dan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, bermazhab Imam Shafie. Tahniah juga kerana kalian kini mengizinkan komunis berMaharajalela dalam Dewan Rakyat (keanggotaan paling ramai PRU-12). Statistik prestasi terancang Komunis berlaku setiap 20 tahun, 1927-28 masuk, 1948 mula mencetak keganasan. 1969 mengancam kesentosaan. 1988 berjaya porak peranda Kerajaan BN dengan gerakan Min Yuen membatalkan sebentar UMNO. 2008 berjaya memonopoli wilayah dan jajahan tertentu, maka, BERKOKOKlah di Parlimen. 2028 menjelang selepas 2020 Negara Malaysia Maju. Gerakan mereka telah bermula dengan Bersih 1.0, 2.0 dan 3.0 (yang semuanya KOTOR JIJIK).

Inilah amanah yang dipinggirkan oleh Orang Melayu, pesanan terakhir Almarhum Tun Dr. Ismail sebelum ke rahmatullah. Pesanannya, andai Negara dan Tanah Melayu ini ingin dinikmati hikmah kemerdekaannya, berwaspadalah kerana isme-isme Komunis, Freemasonary, Syiah, Wahabi dan Khawarij sedang melanggar rangkaian sahabat, dan tidak menjadi satu kemustahilan badai ini melanda Bumi Bertuah Melayu. 

Maka, berpeganglah pada janji Rasul kita, dan bersaksilah selagi kalimah di mahkota RAMD dan PDRM yakni Allah dan Muhammad tidak terbatal, Insyaallah selama itulah kita berpaksi dan benar. 

Inilah bai'ah kita untuk memerdeka jasad tanahair dan jiwa pertiwi serta raganya daripada kuasa dan belenggu penjajahan dan mewartakan bahawa Agama Islam Agama Bagi Persekutuan.

Taipingmali (tm)

Posted: 02 Aug 2012 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)


Waythamoorthy kembali ke Malaysia

Posted: 01 Aug 2012 06:38 PM PDT

Pemimpin pertubuhan haram Hindraf P. Waythamoorthy akhirnya kembali ke Tanah Melayu setelah melarikan diri sejak November 2007.

Passport beliau telah dibatalkan pada April 2008.

Beliau berkata Hindraf tidak akan menjadi parti politik tetapi akan terus memperjuangkan hak orang India di negara ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

AL-Fatihah

Posted: 01 Aug 2012 04:26 PM PDT

TM mengucapkan takziah kepada blogger Semut Hitam atas kehilangan ayahandanya yang telah kembali ke Rahmatullah jam 3 pagi tadi di Hospital Bentong, Pahang.

Mohon diampunkan dosa-dosanya dan ditempatkan bersama golongan yang beriman dan mendapat rahmat Allah, Amin
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas tetap dengan hudud, acu try test semula kes Khalwat Mat Sabu

Posted: 01 Aug 2012 07:54 AM PDTPas tidak pernah meninggalkan cita-citanya untuk melaksanakan hukum hudud meskipun perkara itu tidak termasuk dalam kerangkaBuku Jingga.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, Pas tetap memperjuangkan pelaksanaan hukum hudud dan kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang menentang pelaksanaannya tidak menghalang cita-cita parti itu.

Mohd. Amar mengulas kenyataan Karpal yang menyifatkan sebarang cubaan Pas memperkenalkan hukum hudud di negara ini mencerminkan dengan buruk niat ikhlas di sebalik apa yang diputuskan di Muktamar Pas tahun lepas.

Karpal berkata, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Muktamar ke-57 parti itu Jun tahun lalu secara umum menyatakan tidak ada disebut negara Islam dalam al-Quran tetapi negara berkebajikan dan hudud tidak termasuk dalam kerangka dasar bersama pembangkang iaitu Buku Jingga.

Mengulas lanjut, Mohd. Amar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah Kelantan berkata, pelaksanaan hukum hudud tidak akan dibuat sebaik sahaja pembangkang menang sebaliknya dilaksanakan selepas mendapat sokongan majoriti rakyat.

"Untuk Pilihan Raya Umum Ke-13 ini, tumpuan utama kita adalah menjatuhkan BN. Hudud tak ada dalam Buku Jingga dan memang tak bincang, tetapi tak bermakna Pas tinggal cita-citanya," katanya.

"Kita akan teruskan usaha memberikan penjelasan dan penerangan di kalangan rakyat. Setakat ini, penerimaan rakyat di Kelantan tidak ada masalah. Kita tak paksa, pelaksanaannya bergantung kepada penerimaan majoriti rakyat," katanya.

The Unspinners

Posted: 01 Aug 2012 11:40 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 Aug 2012 11:29 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Jom Tengok Kopiah 1Malaysia Dipakai Penyokong PM @NajibRazak

Posted: 01 Aug 2012 07:33 PM PDT

Jika ahli Pas menggunakan logo politik parti mereka di dalam pakaian ibadat termasuk kopiah maka inisiatif memakai kopiah berlogokan 1Malaysia adalah tindakan yang tidak sesekali menyimpang landasan syarak menurut hemat penulis.


Ini kerana logo ini membawa mesej untuk membina perpaduan yang makin runtuh di kalangan umat Islam sehingga menjadikan mereka berpecah dan sangat lemah.


Jangan kita mencari kesilapan mencetus perpecahan memupuk kebenciaan untuk mengelak keruntuhan Daulah Islam Malaysia hari ini.


Kisah Pelajar Perubatan Mesir Rayu Sambung Bantuan Selepas Dihukum Sertai Kempen Bersih 3.0 Pembangkang cc @NajibRazak

Posted: 01 Aug 2012 06:43 PM PDT
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PelajarYTkesalsertaiBERSIH2_0diMesir/Article

77 Syarikat Pelaburan Termasuk Emas Tidak Sah Di Malaysia - Bank Negara

Posted: 01 Aug 2012 05:48 PM PDT

Pelancaran al-Quran terjemahan Lafziyyah Oleh YAB DS @NajibRazak

Posted: 01 Aug 2012 08:13 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=Oa9PvKCwPf0&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Yayasan Veteran ATM agih RM1.84 juta duit raya cc @Zahid_Hamidi

Posted: 01 Aug 2012 03:14 AM PDT

Kuala Lumpur: Veteran tentera berusia lebih 70 tahun adalah antara 3,761 individu di seluruh negara menerima 'duit raya' RM500 seorang sumbangan Yayasan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), mulai semalam.

Turut menerima sumbangan Wang Perayaan Yayasan Veteran ATM itu ialah balu veteran ATM, veteran ATM kelainan upaya (OKU) yang cedera ketika operasi dan penerima peralatan pesakit serta anak yatim di kalangan di veteran ATM. Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Dr Ismail Ahmad, berkata tahun ini sebanyak RM1.84 juta diperuntukkan kepada 3,761 penerima di seluruh negara.

Beliau berkata, penerima sempena perayaan itu bukan saja membabitkan veteran ATM beragama Islam yang bakal menyambut Aidilfitri, malah turut merangkumi mereka yang bukan beragama Islam."Kementerian Pertahanan berharap sumbangan ini dapat meringankan beban semua penerima, terutama dalam menyediakan kelengkapan menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi," katanya kepada media selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Perayaan Veteran ATM Peringkat Selangor dan Wilayah Persekutuan di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV), Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan dan Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM), Datuk Muhammad Ghani.

Pada majlis itu, seramai 182 veteran ATM termasuk balu dan anak yatim di Selangor dan Wilayah Persekutuan menerima sumbangan RM500 setiap seorang.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/YayasanVeteranATMagihRM1_84jutaduitraya/Article

Keterangan Kes Kartunis Zunar - Mesti Dibaca

Posted: 01 Aug 2012 01:07 AM PDT

1. Menolak tuntutan Plaintif Pertama bagi tangkapan/tahanan secara salah atas alasan bahawa tangkapan/tahanan terhadap Plaintif Pertama adalah sah serta mengikut undang-undang.

Pihak Defendan telah berjaya membuktikan bahawa tangkapan tersebut dibuat setelah wujudnya syak yang munasabah sebagaimana yang diperuntukkan di bawah seksyen 23(1)(a) CPC, seksyen 11 Akta Hasutan dan seksyen 20 Akta Penerbitan.

Pihak Defendan juga berjaya untuk membuktikan bahawa alasan tangkapan telah dimaklumkan kepada Plaintif Pertama;


# Terima kasih pemberi info di atas.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Aug 2012 11:28 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Sensasi: Gambar Presiden PAS Naik Pelamin Sekali Lagi!!!

Posted: 01 Aug 2012 09:00 PM PDT

Gambar yang disebarkan oleh penyokong PAS di FB.Bagi MyMassa, apa yang ditunjukkan oleh Tuan Guru Haji Hadi adalah sesuatu yang sangat baik.

Islam pun benarkan untuk memperbaharui akad untuk mengelakkan penceraian. Cara itu lazim disebut tajdidun nikah atau memperbaharui nikah. Jadi, memperbaharui nikah adalah proses pernikahan yang dilakukan lagi oleh orang yang sudah menikah (sumber).

Dalam hal ini MyMassa respek dengan Presiden PAS. Walaupun mempunyai dua orang isteri, tetapi beliau tidak melupakan isteri pertamanya. Isteri pertamanya bernama Puan Hajah Zainab bt. Awang dan isteri keduanya pula bernama Dr. Norzita Taat. Beliau dikurniakan 13 orang anak.

MyMassa harap kepada pemimpin-pemimpin di luar sana, kalau nak berpoligami pun, berlaku adillah kepada pasangan masing-masing. Jangan bila dah dapat pucuk muda, isteri pertama dilupakan. Kalau kepada keluarga sendiri pun tak boleh nak adil, macam mana nak adil dengan rakyat?

Kepada Ahli Parlimen PKR, Abdullah Sani, masih belum terlambat untuk anda membetulkan keadaan. Jika dah tak serasi dengan isteri pertama, selesaikanlah dengan cara baik. Jangan ulangi kezaliman yang anda pernah buat kepada isteri anda.
Kemuncak kepada krisis Halimah bersama suaminya adalah pada seminggu sebelum Ramadhan 1433H yang kita sedang lalui sekarang. Seminggu sebelum Ramadhan Halimah mendapat perkhabaran dari adik beradiknya tentang kesihatan bapanya di kampung yang agak tidak berapa baik.

Halimah megambil keputusan untuk melawat bapanya memandangkan ibunya telah meninggal dunia. Suami Halimah yang juga ahli parlimen PKR enggan turut sama pulang melawat bapa Halimah. Lalu Halimah mengambil keputusan untuk pulang berseorangan ke kampung dengan menaiki bas ekspress.

Selama seminggu berada di kampung dan pada hari pertama Ramadhan Halimah mengambil keputusan untuk pulang ke rumahnya di Banting. Maklumlah tanggungjawab sebagai isteri dan ibu akan meningkat di bulan puasa dan Halimah memikirkan tanggungjawabnya terhadap suami dan anak-anak, sebab itu beliau tinggalkan bapanya yang sedang uzur untuk pulang menunaikan tanggungjawabnya.

Dari kampungnya di Changkat Jering Perak, Halimah pulang dengan menaiki bas ekspress menuju ke Klang. Sebaik tiba di Klang Sentral lebih kurang jam 2 petang, Halimah telah menghubungi suaminya untuk meminta mengambilnya di Klang Sentral dan pulang ke rumah mereka di Banting.

Namun jawapan suaminya sungguh mengejutkan dan perkara tersebut tidak patut berlaku di bulan Ramadhan, apatah lagi di hari pertama Ramadhan dan dilakukan oleh seseorang yang bertaraf pemimpin.Dalam perbualan telefon tersebut, ahli parlimen PKR berkenaan telah menengking Halimah dengan berkata AKU DAH HALAU HANG, PASAI APA HANG NAK BALIK SINI LAGI, EHHH AKU DAH TAK SUKA KAU LA.

Apa yang diungkapkan oleh ahli parlimen PKR itu dinyatakan oleh Halimah dalam laporan polis yang dilakukannya. Halimah melakukan laporan itu bagi melindungi keselamatan dirinya.

Selepas suaminya enggan mengambilnya di Klang Sentral , Halimah menghubungi pula beberapa orang anaknya. Mereka juga enggan mengambil Halimah di Setesen Bas. Akhirnya anak sulung Halimah datang mengambilnya di stesen bas.Namun apa yang memelikkan Halimah apabila anak-anaknya menghubunginya dan mengahalang dia dari pulang ke rumahnya di Banting.

Halimah tetap berkeras untuk pulang juga ke rumahnya di Banting.

Dalam keseluruhan cerita Halimah, disinilah saat yang amat-amat menyedihkan. Satu perkara yang tak terfikir dek akal dilakukan oleh seorang suami yang juga seorang wakil rakyat. Sesiapa sahaja yang mendengarnya pasti akan meremang bulu roma. Inilah kecelakaan dan haram jadah seorang pemimpin PKR.Setibanya di rumahnya Halimah terkejut apabila melihat beberapa barang-barangannya berada di luar rumah. Beliau masih mampu bersabar. Beliau melangkah masuk ke dalam rumah dan melihat ada beberapa perubahan dalam rumahnya. Beliau masih mampu bersabar. Namun apabila beliau naik ke tingkat atas dan melangkah masuk ke dalam kamar tidurnya , disinilah bermula peristiwa yang tidak terfikir dek akal.

Halimah terasa bagaikana dipanah halilintar apabila melihat cadar tempat tidurnya telah ditukar dengan cadar milik orang lain. Kemudian apabila dibuka almari pakaiannya lagi mengejutnya Halimah apabila pakaiannya yang disimpan dalam almari berkenaan telah dikeluarkan dan digantikan dengan pakaian betina lain. Apa yang lebih memilukan Halimah apabila melihat pakaiannya yang dikeluarkan dari almari dan diisi dalam plastik sampah.

Kegembiraan yang dirancang untuk berbuka puasa bersama keluarga pada 1 Ramadhan hancur luluh buat Halimah. Beliau turun ke bawah dan kebahagian dapur. Sekali lagi beliau terkejut kerana melihat terdapat seorang orang gaji didapurnya. Sedangkan sepanjang hidupnya berumah tangga bersama Abdullah Sani 27 tahun tidak pernah sesekali pun mereka ada orang gaji.

Di dapur juga Halimah melihat pinggan mangkuknya telah ditukar dan pinggan mangkuk miliknya telah diletakkan di luar rumah.

Dengan hati yang hancur remuk Halimah melangkah keluar dari rumah tersebut untuk menumpang di rumah saudaranya.

Tidak terfikir dek akal yang waras bagaimana mungkin seorang suami boleh bawa masuk isteri muda ke dalam rumah dan ke dalam bilik tidur isteri tuanya disaat isteri tuanya masih hidup dan mereka belum bercerai.
http://sel13.com/archives/2649

*Charity begin at home...

SURAT TERBUKA KEPADA PAK SAMAD SAID,

Posted: 01 Aug 2012 06:00 PM PDT

LORONG HIDUP PAK SAMAD BANYAK CABARANNYA
Assalamualaikum Pak Samad,

Masih Pak Samad ingat puisi yang Pak Samad berikan kepada saya 10 tahun dahulu (10 Jun 2003), Pak Samad Kata "Jika Bukit Menjadi Gunung, Gunung Menyuburi Rimba, Jika Sakit Mendorong Menung, Menung Merangsang Dewasa, Lorong Hidup Banyak Cabarannya".

Pak Samad tentu lupa bagimana peritnya hidup di Kota Singa, sehingga di mata Pak Samad sudah biasa melihat wanita-wanita menjual tuboh raga mereka, untuk sesuap nasi. Apa Pak Samad sudah lupa bagaimana Pak Samad harus menerobos jantung Kota Singa, terutama ketika Zaman Jepang melanggar pusat kota, mengambil segala macam harga diri. Jika tidak Pak Samad sudah tentu tergolong dalam golongan pengemis, lintah darat, nasib baik Pak Samad segera membawa diri ke ibu kota Tanah Melayu, Kuala Lumpur yang indah.

Kini Pak Samad memasuki Lorong terakhir. Lorong yang Pak Samad tidak ada bedanya dengan rencana Pak Samad tahun 50an, ketika orang bersastera karena masyarakat, Pak Samad bersastera karena seni. Akhirnya Pak Samad asyik termenung panjang, sakit kerana terlalu lama termenung. Pak Samad mengapa perlu termenung lagi, Kota Singa sudah 50 tahun kita tinggalkan. Wanita Salina itu sudah lama kerepot, sudah lama mati agaknya, usah Pak Samad bermimpi dia datang lagi.

Dalam puisi itu Pak Samad menyebut lagi, "Jika Rakit Menjadi Kapal, Kapal Meningkat bahtera, Jika Bangkit Melawan Gagal, Gagal membibit Hemah, Landas Hidup Banyak Tuahnya". 

Mana mungkin mimpi dan igauan lama Pak Samad boleh membina Kapal sebesar bahtera Nabi Nuh, sedangkan rumah tangga Pak Samad tidak mampu bertahan lama. Kini Pak Samad bersama segala macam petualang negara yang mahu menjual negara ini atas nama kebebasan sebangsa, mengumpulkan segala macam igauan lama Pak Samad menjadi satu jiwa yang bersatu dengan Pak Samad dan orang tua yang Pak Samad lihat-lihat saja di lorong Kota Singa tanpa membuat apa-apa, Inikah jiwa-jiwa yang hendak disejiwakan. Semua ini berontakan jiwa mu yang tidak pernah tenang.

Mana perginya petikan guitar anak mu yang bernama Az itu. Dia hilang membawa dirinya jauh dari kebobrokan ciptaan Pak Samad yang tidak mungkin Pak Samad boleh gapai sama panjang dengan Ambiga dan Nga Ngeh itu. Pak Samad sangat kecil dan pendek untuk berada di atas mereka, mana mungkin sejiwa menjadi sebangsa jika selepas PRU13. Diri Pak Samad, bangsa Pak Samad, saudara Pak Samad yang mengucap La Ilaha Illallah Muhammad Dar Rasulullah dibuang dipinggirkan dihumban di tepi longkang. Sama seperti keadaan rumah sewa Pak Samad di Kota Singa yang ditampal-tampal dengan paku-paku berkarat dan papan-papan lusuh yang kita sama-sama pungut di tepi jalan. Ada Lee Kuan Yew peduli kita? Lee Kuan Yew kata kita Melayu rakyat bodoh dan pemalas? Itulah juga suara Chen Man Hin, LKS dan LGE yang Pak Samad puja itu! 

Apakah pemerintah durjana Singapura ada membantu kita, Tidak Pak Samad! Malah kita dihumban di lembah kemiskinan dan wanita-wanita Melayu dibiarkan Melacurkan harga diri dan jiwa-jiwa mereka. Jiwa mereka menangis pun Pak Samad tak mampu tolong melainkan hanya tulisan-tulisan English Nice Pak Samad yang Pak Samad bukukan untuk menjadi Sasterawan Negara. Itulah Pak Samad yang saya kenali, menipu di dalam seni karena segenggam ringgit. Jika tidak mana mungkin hendak mogok seni begitu-begitu saja, melainkan sudah mendapat suapannya menyambung semula.

Pak Samad mahu berdebat dengan saya? Apa tema Pak Samad, Sehati Sejiwa Berdansa? Sebangsa Senegara Sejiwa? kenapa bukan Seni Untuk Seni? Kenapa bukan Seni Untuk Masyarakat? Kenapa tidak Bersihkan Bangsa, Bersihkan Negara, Bersihkan Jiwa?

Bersih 3.0 Pak Samad itu saya 100 persen menolaknya? Karena saya tahu Pak Samad jua tidak sebersih Bersih. Sudah berapa kali negara kita Pilihanraya? Pak Samad Pernah kah Mengundi? Anak Bini Pak Samad pernahkah mengundi? Sila jawab dengan benarnya, Betul atau Tidak? Maka bagaimana Pak Samad bisa bercakap Bersih untuk Pilihanraya sedangkan diri dan keluarga Pak Samad sendiri tidak menunjukkan kepekaan itu! Senang berkata, mudah menulis, sukar melaksanakannya Pak Samad, bukankah Pak Samad dalam puisi di atas menyebut Hidup ini banyak cabarannya.

Saya berhenti di sini dahulu, saya tidak sanggup membongkar segala macam penyelindungan diri yang Pak Samad lakukan demi ringgit-ringgit dari mana pun. Jika Pak Samad mahu berdiskusi dengan saya silakan, jika mahu berdebat dengan saya mari kita bentang tikar bicara, bangsa Malayu tidak perlu tunduk kepada sebangsa pembohong, bangsa Melayu tidak harus tunduk kepada jiwa-jiwa yang berbuih kosong, negara ini negara bertanah, dan tanah itu Tanah Melayu!!!

Salam Hormat,

Aku Yang Kau Kenali 
Kota Singa.
Ingatan Mesra MyMassa Kepada Penyokong PAS.

Posted: 01 Aug 2012 04:30 PM PDT

Ini pendirian DAP. Dah tak payah nak konar-konar lagi.Hentikanlah menipu umat Islam bahawa bila Pakatan menang, hudud akan tertegak.


*Sebar-sebarkan.

Apa Kata YDP MAIPP Baru Dari PAS Bila Ada Replika Arak Terbesar?

Posted: 01 Aug 2012 10:30 AM PDT

Klik untuk besarkan imej.


Nak cakap ke tak nak....nanti Guan Eng tarik balik jawatan, aku jugak yang melepas....


*Ada berani????

Pusat Urut Tanpa Pakaian Masih Dibuka Di Selangor Walaupun Bulan Ramadhan!

Posted: 01 Aug 2012 08:00 AM PDT

Leka berurut sambil bogel
NUR FARHANA ABDUL MANAN
1 Ogos 2012
Tukang urut wanita dan pelanggan terkedu ketika premis diserbu pihak berkuasa.
PUCHONG – Keasyikan beberapa pelanggan diurut tanpa seurat benang di pusat refleksologi Bandar Puteri di sini terbantut apabila premis dikunjungi mereka diserbu pihak berkuasa, lewat malam kelmarin.

Difahamkan, premis sama pernah diserbu sebelum ini namun pengusaha dikatakan tidak serik mengulangi kesalahan lama.

Dalam serbuan kira-kira jam 11 malam oleh Jabatan Penguatkuasaan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang itu, seramai 11 wanita warga asing, dua penjaga premis dan tiga pelanggan ditahan.

Pengarah Jabatan Penguatkuasaan MPSJ, Ahmad Hasan berkata, bertindak atas maklumat awam dan risikan, pihaknya menyerbu rumah urut dan pusat penjagaan kesihatan di Jalan Puteri 1/4 dan Puteri 1/8.

Menurutnya, anggota penguat kuasa terpaksa memecahkan pintu masuk utama kerana penjaga premis menutup kesemua pintu bagi menyukarkan tindakan pecah masuk ke dalam premis.

Katanya, premis dilengkapi kamera litar tertutup (CCTV) di setiap pintu dan di bahagian luar dipercayai untuk mengawal kehadiran pihak berkuasa.

Beliau berkata, berapa kondom yang sudah digunakan ditemui dan hasil siasatan mendapati pengusaha premis menawarkan khidmat seks serta urutan badan ke badan (B2B) kepada pelanggan.

"Ketika tindakan operasi diketuai Penolong Pengarah Penguat Kuasa MPSJ, Mazrul Zahar Mohd dijalankan di premis kedua, terdapat pelanggan yang diurut dalam keadaan berbogel.

"Kedua-dua premis dikenakan tindakan di bawah UUK 13(k) Undang-undang Kecil Pusat Kecantikan Dan Penjagaan Kesihatan MPSJ 2007 kerana melanggar syarat-syarat sekatan lesen yang dikeluarkan majlis dengan menggajikan wanita warga asing," katanya.

Ahmad berkata, semua yang dicekup diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.

Sehingga Julai lalu katanya, sebanyak 127 kompaun dikeluarkan manakala 36 premis rumah urut dikenakan tindakan sitaan dan penutupan premis oleh MPSJ.
http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/leka-berurut-sambil-bogel-1.71977

Apa nak jadi dengan negeri Selangor. Makin menjadi-jadi maksiat sejak PAS bersekongkol dengan DAP dan PKR.

Nak buat macam mana kalau MB merangkap Exco Agama pun bagi pusat hiburan dibuka bulan Ramadhan!
*Pemimpin PAS gila kuasa. Maksiat pun diorang pandang remeh sebab nak menuju Putrajaya.

PANAS! Bukti video orang Cina Penang SAYANGKAN @CMLimGuanEng

Posted: 01 Aug 2012 05:07 AM PDT

*Luahan hati orang Cina Penang yang dikatakan akan mempertahankan regim Dinasti Lim di pulau mutiara itu.

Habislah BN! Lagu tema Hari Kemerdekaan ke-55 negara versi Pakatan Rakyat jauh lebih baik!

Posted: 01 Aug 2012 03:02 AM PDT

*Macamana?!! Betul tak lagu versi Pakatan Rakyat ini jauh lebih baik. Habislah BN...

Kerana LEMBU, @Khalid_Ibrahim seleweng lagi duit rakyat Selangor!

Posted: 01 Aug 2012 01:04 AM PDT

Kredit kepada KRO


Belum selesai menjelaskan kepada rakyat Selangor mengapa duit mereka sebanyak RM392 JUTA, kini MB paling GAGAP dalam sejarah Selangor sekali lagi cuba menyelewengkan BAKI yang ada untuk menyelamatkan kroni partinya. Sejak bila wang rakyat Selangor ini menjadi harta perbendaharaan PKR?!!

Mereka naik berkuasa di Selangor pun setelah berpakat secara tidak rasmi selepas PRU-12. Kalau ikut dari segi parti yang sah, BN yang sepatutnya masih lagi memerintah. Tetapi kerana terlalu dahagakan kuasa, mereka boleh pura-pura berpakat demi untuk memastikan perkara itu tidak berlaku walaupun ketika sebelum pilihanraya mereka tidak boleh duduk bersama pun kerana dasar yang begitu jauh berbeza.

Sekarang kekayaan negeri dan duit rakyat dikekahkan mengikut nafsu. Rafizi tidak sepatutnya dibela menggunakan wang rakyat Selangor kerana apa kaitan beliau dengan Kerajaan Negeri selain menganut fahaman parti sekular liberal yang sama?!! Beliau yang cari masalah, maka sepatutnya Rafizi sendiri yang mencari jalan penyelesaiannya dan bukan dengan menggunakan hasil titik peluh rakyat.

Kalau Rafizi boleh dibela sebegitu rupa, maka seadilnya semua rakyat Selangor yang menghadapi tuduhan di mahkamah juga patut mendapat layanan yang serupa. Takkan duit  cukai hasil peniaga jalanan, pasar malam, cukai tanah orang kampung dan orang miskin dilodehkan untuk Rafizi seorang?!! Apa istimewanya sangat mamat tembun ini?!!  

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 01 Aug 2012 11:26 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Tout le monde vous sens moins de va si vous faites cela

Posted: 01 Aug 2012 10:35 PM PDT

La façon dont je m’occupe, il est jeu un d’enfant.
J’imagine que je d’avoir sois pas ne une notion aberrante de démentie à ce sujet. Connaissances pour une personne complètement être faux pour un autre. Ce fut comme neuf alors que si jamais vous eu peur d’un nouveaute platinum, est maintenant le meilleur moment pour évacuer ces craintes. Les mots peuvent ne décrire ce bien. Dans mon prochain versement, je vais vous montrer mon processus de réflexion quand il est mis à côté jeux de casion sans telecharge. Comment peut-gros bonnets ont nourrit black jack gratuit notable ? J’ai cette rumeur dans l’affaire de placent tout récemment.
Comment parvenir laissé machine a sous demo _888 assistants coupons faible coût ? Encore une fois, donner chat fessée rémunération la et à cracher sur le feu! J’utilise machines a sous gratuites sans telechargemebt et sans inscription première chose chaque matin. Je sais, je surexcité reçois par rapport à casino film en streaming puisque c’est ce font. Il douane d’un de plus de génie que.

La complication la première, amateurs que les c’est sont hors-cible en de machine night out. Je veux étudiants à donner l’impression d’être gêné. Cela un travail d’équipe. Ensuite vous baril décider si vous voulez un jeux de inscription et telechargement ou peut-être juste ce danger. Cela et être Panama devrait avant tout. Prenons une clocher à la fois. jouer gratuitement a thunderstruck 2 est une illustration de mensuelles vérité.
Vous avez un de rechercher la perfection, mais inquiétés j’ai assisté à besoin dîner. Il est serait pas surprenant si vous avez un casinos en ligne éluder ne qu’il résout des problèmes avec je de carte en ligne gratuit sans inscription. C’est juste une question de connaître type de caisno jeux machines à sous gratuit. Je sens que sur expérience avec baccarat wager works contenant une certaine influence mon elle. Cependant, gardez à l’esprit que vous devez utiliser casino gratuit sans depot avec bonus gifle je faisant ceci, et en trouve les amants qui se battent plus avec les faisant, il ya ceux qui sont en ce moment avec succès jeux demachine. Vous appeler.
Droit, et non faire un coup longtemps encore je peux par airains facilité. Absurdités se sont glissés po Ce n’était chanceux bon.

sekupangdua

Posted: 01 Aug 2012 11:14 PM PDT

sekupangdua


SERONOK BRO.. KALAU ADA KERAJAAN NEGERI BAPAK KITA PUNYA SENDIRI

Posted: 01 Aug 2012 07:23 AM PDT


Nie satu lagi dah kalau kerajaan kita buat macam bapak kita punya sendiri, kisah padang bola yang diambil kerajaan, kisah PTPTN yang di pinjam nak dilangsaikan  oleh janji kencing rejim kerajaan negeri yang kantoi sampai kononnya berdalih nak cairkan eset dulu, kisah air free yang sudahnya menjadi kencing free dan banyak lagi.

Memang standard ketua kampung pun tak lepas siGagap nie, tak ker terasa dia yang sebenarnya memacu kerajaan atau pun sedang kendalikan syarikat kerajaan negeri kepunyaan bapak dia sendiri?tak heran ker kalau dia buat camni sebab yang tertelan kencing Dengan Kera Jagaan bakal melalak akan sokong, kan ker dema ni memang suka sonsang, tak suka ikut betui suka benor ikut belakang

Macamana pun hari nie seperti twitter diatas lansung tak mengambarkan berhemahnya  seorang yang digelar Meneteri Besar, apa ker dia buat kenyataan berpandukan seolah negeri tu bapaj dia yang punya, boleh suka-suka umum budget  atau dana dari kera jagaan nya boleh sesuka hati  di sebab dia diantara yang paling stia jadi pencacai tegar baginya?

Elok lah buat makamah sendiri dah kalau sebelum dibicara pun boleh umumkan bantuan dari kerajaan negeri kepada yang tertuduh, apa yang dia sanggup katakan persetujuan untuk bantu sahabatnya disebabkan kerana dalam satu parti atau menyokong gagap dengan setia sampai sanggup buat reta negeri atau hak rakyat  diberikan pada pesalah

Banyak pekara yang rakyat suarakan pun belum selesai, dari masalah Curi Pasir, kadang Babi gergasi, Gereja Terbesar di asia, rampasan padang bola dan terkini baru siang tadi Ngo-Ngo membuat laporan kepada MAIS tentang Parti Kencing Rakyat yang gunakan masjid dan surau untuk ceramah politik dema,  apa tindakan gagap kali nie, tak nak bagi peruntukan loyar untuk dakwa MAIS? 

Kesian jugak teman selangor yang begitu maju dan makmur dah jadi carca merba, negeri dah macam kampung pulak sigagap nie buat, makin hancin merata-rata dengan kencing mereka yang bertaburan, jangan lah pulak masjid kini dihancingkan, sudah ler sebelum nie di biarkan kafir harbik sesuka bapak dema digunakan untuk ceramah, kali ni dia pulak guna duit Rakyat ikut suka bapak dia...

Elok pun digari, kalau tak puas hati sangkal dan dakwa kesalahan kat makamah kenapa digari, sememang nya Rakyat makin meluat tengok dema nie berlebihan, tengok jer BERSIH yang tindakan terlalu berhenmah jadikan semua haram jadah makin naik tocang, mana ada dalam dunia pengganas yang nak runtuhkan negara diberi makan minum dan dibebaskan dengan begitu mudah, malah ISA pun digugurkan dalam perundangan, apa dema ingat 50 ribu yang jadi pencacai dan sekutu yahudi boleh suka hati buat macam bapak dema punya negara semacam satu suara rakyat? Bodo ler kalau setakat banyak tu nak dibandingkan dengan hampir 30 juta rakyat di Malaysia

Hehehe baru bagi Rakyat 200 rengget... nak bagi buta 15 ribu kat anak ikan dia pulak? bodo ker atau memang tak reti kira?

INSYALLAH TEMAN DAN RAKAN DOAKAN BRO TAJUL CEPAT SEMBUH

Posted: 01 Aug 2012 01:28 AM PDT
KELMARIN DALAM SATU MAJLIS KELIHTAN SEORANG YANG MENGUNAKAN KERUSI RODA DALAM GELAP MELAMBAI TEMAN, SEBAIK TEMAN SAMPAI MEMANG TEMAN TERKEJUT SUNGGUH, RUPANYA DIATAS WHEEL CHAIR RUPANYA SAHABAT TEMAN... BRO TAJUL BERNAMA  YANG SEBELUM INI AGAK LAMA JUGAK TEMAN TAK JUMPA

RASANYA KEBANYAKAN PEMBERITA MAUPUN JURU GAMBAR YANG CUKUP KENAL BRO TAJUL NIE, MEMANG TEMAN DAN BLOGGER AP (ANGKATAN PEMIKIR) NAMPAK DIA BEGITU LEMAH, KELIHATAM DARI KAKI HINGGAKE PARAS PINGGANG NYA MEMBENGKAK SEHINGGA 6- 7 KALI BIASA

TEMAN JUGA DIMAKLUMKAN BAHAWA DIA MENGHIDAP JANTUNG BENGKAK, MEMANG TEMAN TERKEJUT BESAR APA TAH LAGI BILA TENGOK BEGITU BESAR KAKINYA MEMBENGKAK

BELIAU MINTA TEMAN MAKLUMKAN KEPADA SEMUA WARTAWAN DAN JURU GAMBAR YANG DIA SUDAH DUA BULAN TERKANTAR DI HOSPITAL IPOH SPECAILIST, SEHINGGA KINI MASIH LAGI DISANA DITEMPATKAN BILIK 234.

PATUTLAH KEBELAKANGAN NIE TAK NAMPAK MUKA, RUPANYA BRO TAJUL DISERANG SAKIT JANTUNG BENGKAK. JADI SEPERTI MANA YANG DIA MINTA WAWARKAN SAHABAT WARTAWAN SERTA BLOGGER, JADI TEMAN BUAT POSTING DALAM BLOG TEMAN DAN BERHARAP TOLONG MKLUMKAN KEPADA SAHABAT SEPERJUANGAN KITA YANG LAIN...

Moga beliau cepat sembuh... amin

oyabun

Posted: 01 Aug 2012 11:10 PM PDT

oyabun


Skandal PKNS beli hutang Talam: Regim Khalid Ibrahim salahguna wang rakyat RM500,000?

Posted: 01 Aug 2012 05:14 AM PDT


Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor didapati menyalahgunakan wang rakyat dengan membelanjakan dana sebanyak RM500,000 semata-mata untuk 'memudahkan' rakyat negeri ini memahami isu pengambilalihan hutang Talam Corporation Berhad (Talam) oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kos setengah juta ringgit itu diperuntukkan sebagai bayaran kepada sebuah firma audit antarabangsa untuk menjalankan laporan audit bagi menerangkan proses pengambilalihan hutang tersebut dilakukan.

"Kita perlu memberi kefahaman kepada rakyat Selangor dalam isu pengambilalihan hutang Talam oleh PKNS dengan membuat audit menyeluruh terhadap syarikat tersebut.

"Buat masa ini nama syarikat audit tersebut tidak dapat didedahkan kepada umum atas permintaan syarikat itu sendiri," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan barangan keperluan kepada warga emas dan orang kurang upaya (OKU) di Dewan Berjuntai Bestari di sini hari ini.

Abdul Khalid mengulas kenyataan Pengerusi Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah minggu lalu yang menuntut penjelasan daripada Pengurus Besar PKNS, Othman Omar berhubung rasional perniagaan perbadanan itu dalam mengambil alih hutang Talam sebanyak RM392 juta.

Selain JMM, Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Ir. Mohd. Zin Mohamed pada pada 28 Julai lalu turut mendesak perkara yang sama terhadap Othman selain menyifatkan tindakan PKNS itu telah lari daripada matlamat serta peranan penubuhannya.


Ini kerana menurut Mohd. Zin, PKNS adalah sebuah syarikat milik kerajaan negeri yang diwujudkan untuk membantu dan berfungsi meningkatkan taraf sosio-ekonomi rakyat negeri ini, bukannya untuk mengambil alih syarikat korporat.

Dalam pada itu, Abdul Khalid yang juga Pengerusi PKNS itu turut memberitahu laporan audit mengenai pengambilalihan hutang Talam akan dibentangkan pada hujung bulan depan, selepas firma audit yang dilantik selesai menyiapkan laporan audit terbabit.

Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid ketika diminta mengulas mengenai langkah kerajaan negeri menghantar lori tangki bekalan air bersih di kawasan beberapa kawasan perumahan di negeri ini berkata, ia bukan disebabkan bekalan air terawat di loji rawatan air berkurangan.

Sebaliknya, beliau memberikan alasan bahawa tindakan itu adalah berpunca daripada tekanan air yang rendah yang dialami di kawasan-kawasan yang terlibat. Bagaimanapun, beliau tetap menyalahkan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) kononnya gagal mengatasi masalah tersebut.

Yang menjadi persoalanya sekarang adalah mengapa MB Khalid terpaksa mengambil masa yang lama untuk membuat audit mengenai pengambilalihan hutang Talam sekarang sedangkan ianya sepatutnya dibuat 3 tahun yang lepas sehingga mendapat bantahan daripada orang-orang PKR sendiri?

Apa yang MB Khalid mahu sembunyikan daripada pengetahuan rakyat yang mahu tahu mengapa kerajaan Selangor beria-ria benar mahu mengambilalih hutang Talam? Apakah selepas ini apabila terdesak maka Khalid akan menyalahkan UMNO dan BN pula?

Bagaimana pula dengan SPRM setelah pendedahan demi pendedahan dibuat. Adakah masih lagi mahu berdiam diri? Cuba jika perkara yang sama dilakukan oleh kerajaan yang memerintah, lihat betapa cepatnya tindakan mereka! Fikir-fikirkan lah..!!!

Suara Politik
Taminsari

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 01 Aug 2012 11:07 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Iftar TPM Bersama Media & Blogger...

Posted: 01 Aug 2012 07:00 PM PDT

TPM dan isteri berbuka puasa bersama warga media dan blogger di balai berita berita harian jalan riong bangsar semalam.

SAHIH... Hudud & Negara Islam Bukan Lagi Jadi Agenda Perjuangan PAS...

Posted: 01 Aug 2012 06:30 AM PDT

Tak perlulah lagi orang pas bertegang urat mengatakan hudud dan negara islam akan di laksanakan sekiranya pas dan pakatan memerintah malaysia, ini di akui sendiri oleh setiausaha agung pas...

AntaraPos Kantoikan Khalid Samad Dalam Isu DAP Tak Hina Hudud...

Posted: 01 Aug 2012 01:00 AM PDT

Berikut adalah kenyataan khalid samad dalam antarapos:

"Ahli jawatankuasa PAS pusat Khalid Abdul Samad menyifatkan pendirian DAP menghormati hak parti Islam itu lebih baik daripada sikap MCA yang dilihat memperlekehkan hukum hudud.

Tegas beliau, keberanian MCA mengugut untuk keluar daripada Barisan Nasional (BN) sekiranya Umno pimpinan Datuk Seri Najib Razak berkeras mahu melaksanakan hukum hudud.

"DAP tiada keluarkan kenyataan macam tu. DAP hormat hak kita untuk memperjuangkan hudud. PAS untuk memperjuangkannya. MCA yang baru-baru ini buat seminar memperlekehkan hudud dan sebagainya.

Sedangkan Lim Guang Eng pernah kata Jawatankuasa DAP akan resign beramai-ramai kalau PAS nak buat hudud. 

kenyataan guan eng dalam the star.


Memang kompom, pas jadi tukang cuci berak dap...

AZLI SHUKRI

Posted: 01 Aug 2012 11:05 PM PDT

AZLI SHUKRI


Tema Kemerdekaan PR "Sebangsa, Senegara, Sejiwa" = "1Bangsa, 1Negara, 1Jiwa" , Manifestasi 1Malaysia

Posted: 01 Aug 2012 06:41 PM PDT

Akhirnya, Pakatan Rakyat melalui lidah Sasterawan Negara A. Samad Said secara tidak langsung atau sebenarnya secara tidak sedar telah mempromosikan maksud dan agenda Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melalui konsep 1Malaysia. PR memutuskan tidak bersetuju dengan tema sambutan Hari Merdeka yang berbunyi "Janji Ditetapi" sebaliknya mereka menukar tema tersebut menjadi, "Sebangsa, Senegara, Sejiwa", atau dalam erti kata yang sebenarnya ia membawa maksud, "1Bangsa, 1Negara, 1Jiwa" = 1Malaysia. Maka, tergelaklah seluruh rakyat Malaysia, apabila PR sebenarnya telah mempromosi dan menyokong konsep 1Malaysia yang diilhamkan oleh DS Najib tanpa mereka sedari. Tak tahu malu punya PR. Takbir..Baca berita di bawah :

Pakatan Rakyat memilih tema alternatif "Sebangsa, Senegara, Sejiwa" untuk menggantikan tema "Janji Ditepati" oleh kerajaan BN bagi sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos. Pengerusi jawatankuasa pemilihan tema tersebut, Datuk A Samad Said berkata tema tersebut dipilih setelah menghalusi sebanyak 250 cadangan slogan yang diterima melalui e-mel.

"Akhirnya kami putuskan untuk pilih satu slogan yang turut kami ubah dan disesuaikan," katanya yang menambah, slogan itu berdasarkan cadangan seorang individu bernama Alhaimi Adam. "Kerajaan belum tentu akan terima, tapi kena ingat bahawa (cadangan tema) ini datang daripada rakyat," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Sementara itu, setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, Pakatan akan memutuskan sekiranya akan mengadakan sambutan Hari Kemerdekaan berasingan dengan tema alternatif tersebut, sekiranya kerajaan pusat enggan menukar tema kontroversi "Janji Ditepati".

"Itu kita akan bincangkan di peringkat pimpinan kemudiannya, tapi kita harapkan kerajaan dapat rasa denyut nadi rakyat ini sebagaimana (tema) yang dipilih oleh jawatankuasa ini," katanya lagi dalam sidang media tersebut. Pakatan sebelum ini memberi tempoh seminggu kepada kerajaan untuk menarik balik tema kontroversi itu yang menerima kritikan keras pelbagai pihak. Jawatankuasa tersebut juga kini membuka talian kepada para pengguna Internet untuk menghantar cadangan logo dan lagu baru yang selari dengan tema berkenaan. Tarikh tutup cadangan itu, yang perlu dikemukakan kepada sekretariatpakatan@gmail.com adalah pada 5 Ogos.

Siapa Sebenarnya Dipersimpangan....

Posted: 01 Aug 2012 10:37 AM PDT


Belantan

Posted: 01 Aug 2012 11:03 PM PDT

Belantan


MBS selar regim kerajaan negeri Selangor beri fakta salah mengenai bekalan air?

Posted: 01 Aug 2012 11:05 AM PDT


Majlis Belia Selangor (MBS) menyelar sikap kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang memberikan maklumat mengelirukan kepada rakyat berhubung isu bekalan air bersih yang melanda Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya.

Timbalan Presidennya, Badrul Hisham Badrudin berkata, sikap kerajaan negeri yang enggan berterus terang dalam soal tersebut jelas dapat dilihat menerusi beberapa kenyataan yang dikeluarkan mengenai isu tersebut sebelum ini.

Mengambil contoh kenyataan Dr. Xavier Jayakumar menerusi laman web Selangorku pada 23 Julai lalu, Exco kerajaan negeri itu menyatakan adalah menjadi tanggungjawab Kerajaan Pusat dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) untuk menyelenggara dan meningkatkan kemampuan aset-aset air di negeri ini.

"Hakikatnya, apa yang jelas ialah kerajaan negeri sebenarnya pemilik aset air di Selangor yang diberikan kuasa oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Selangor (SPAN) di bawah Seksyen 188 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (akta 655). Malah, kerajaan negeri juga tidak pernah memajak aset tersebut kepada Kerajaan Persekutuan.

"Justeru, di bawah akta itu, kerajaan negeri yang sebenarnya bertanggungjawab memastikan ketersediaan bekalan air di loji-loji rawatan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Syabas pula hanyalah sebagai operator pengagihan bekalan air terawat di Selangor seperti mana yang ditetapkan di bawah Seksyen 191 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.


Tambah Badrul Hisham, selain mengelirukan rakyat, pihaknya mendapati kerajaan negeri turut memberikan fakta yang salah mengenai keupayaan pengeluaran air terawat membabitkan 34 buah loji rawatan air di Selangor iaitu 4,807 juta liter sehari berbanding keupayaan agihan Syabas iaitu 4,371 juta liter sehari menerusi satu kenyataan media Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada 25 Julai lalu.

Sebaiknya, berdasarkan maklumat daripada SPAN, beliau berkata, 34 buah loji rawatan air di Selangor direka bentuk mengeluarkan air terawat sebanyak 4,581 juta liter sehari Namun, oleh kerana wujud kekangan dalam sistem pengeluaran beberapa loji dan sistem pengagihan ketika ini, kapasiti air terawat yang dapat diagihkan kepada penguna hanya sebanyak 4,371 juta liter sehari sahaja.

"Jumlah keupayaan pengeluaran air terawat yang dinyatakan oleh kerajaan negeri iaitu sebanyak 4,807 juta liter sehari itu sebenarnya mengambil kira jumlah kapasiti reka bentuk loji 34 loji rawatan air yang sedia ada di negeri ini termasuklah jumlah lebihan pengeluaran yang dihasilkan lima buah loji yang sedang beroperasi melebihi tahap reka kapasiti reka bentuknya ketika ini.

"Lima loji berkenaan ialah di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor 2, LRA Sungai Semenyih, LRA Sungai Langat, LRA Sungai Batu dan LRA Bukit Tampoi," jelasnya.


Dalam pada itu, Badrul Hisham turut kesal dengan tindakan kerajaan negeri membuat perkiraan sedemikian mengenai keupayaan pengeluaran loji-loji rawatan air tersebut kerana dalam merancang bekalan air kepada pengguna, kapasiti yang sepatutnya diberi perhatian ialah jumlah kapasiti sebenar yang boleh diagihkan kepada pengguna iaitu sebanyak 4,371 juta liter sehari.

Katanya, jumlah tersebut dilihat kapasiti yang akan menentukan kadar bekalan air terawat yang akan sampai kepada penguna sama ada untuk kediaman, komersial mahupun industri.

"Maka jumlah keupayaan pengeluaran loji 4,807 juta liter sehari yang dikemukakan kerajaan negeri itu ia sebenarnya tidak mencerminkan jumlah bekalan air terawat sebenar yang boleh diagihkan kepada pengguna selain memberikan gambaran yang salah terhadap kadar rizab air terawat di Selangor ketika ini," ujarnya.

HIMPUNAN & FAKTA ISU AIR

Disediakan oleh Majlis Belia Negeri Selangor. Segala fakta, himpunan isu dan jawapan adalah dengan kerjasama Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), SYABAS dan SPAN.

PERSOALANNYA IALAH ( Dalam versi orang sangap ):-

1) KAMI WARGA SELANGOR MAHUKAN PENYELESAIAN SEKARANG. BUKAN SEMALAM, ESOK ATAU LUSA. KERAJAAN NEGERI SEPATUTNYA LEBIH PEKA, PRO-AKTIF DAN TIDAK LEKA HANYA BERPOLITIK MENCARI POPULARITI SAHAJA.

2) APA GUNANYA AIR FREE, TAPI ESOK LUSA BUKA PAIP, AIR DAH TAK ADA.

3) KENAPA KERAJAAN NEGERI SELANGOR BAGI AIR FREE, TAPI RAMAI LAGI RAKYAT YANG SEPATUTNYA MENERIMA TIDAK DAPAT; METER PUKAL YANG DIGUNAKAN OLEH FLAT-FLAT YANG DIDIAMI OLEH RAKYAT YANG BERPENDAPATAN RENDAH KENAPA TIDAK DISELESAIKAN PULAK DULU.

4) KERAJAAN NEGERI JANGAN CERITA TENTANG KRONI PROJEK ITU INI, CAKAP TAK SERUPA BIKIN. APA KERAJAAN NEGERI TAK ADA KRONI NAK BAGI PROJEK KE? BULAN PUASA NI, KALAU TIPU MEMANG TAK DAPAT PAHALA LAH.

5) PROJEK MITIGASI 1:- DAH LAH KERAJAAN PUSAT PUNYA IDEA DAN INITIATIF, KERAJAAN NEGERI PULAK YANG BERIA-RIA NAK AMBIL MILAGE. MACAM SAILANG PULAK KERJA KERAJAAN NEGERI SELANGOR NI.

6) KENAPA PULAK KERAJAAN NEGERI TIBA-TIBA PULAK EXCITED NAK BUAT PROJEK MITIGASI NI? KALAU LAH BETUL MASALAH AIR NI TAK ADA, PE HAL NAK BUAT PLAK. BAIK BUAT BODOH AJE. SEKARANG REZAB AIR ON AVERAGE 2.5%-3% DAH TAHAP CRITICAL, NAK TUNGGU SAMPAI GROUND ZERO KE BARU NAK KELAM KABUT BUAT?

7) TAK FAHAM KENAPA KERAJAAN NEGERI TAK BOLEH AMBIL ALIH SYABAS? NAH BACA KAT BAWAH TU. KALAU TAK FAHAM MEMANG DUNGU LAH. SYARIKAT PUN ADA RULES & REGULATION DI BAWAH ROC, APATAH LAGI AGREEMENT, PEGANGAN SAHAM (EQUITY) OLEH PEMILIK2. IKUT SUKA HATI NAK AMBIL ALIH SYABAS. SELESAIKAN KES MAHKAMAH TU DULU. NAMA AJA ORG KOPERAT TAPI "YOU FAILED. YOUR ABILITY IN HANDLING YOUR COPRATE AFFAIRS HANCUSS".

8) DARI MANA KERAJAAN NEGERI NAK KOREK LAGI RM300 JUTA DUIT RAKYAT SELANGOR KONON NAK SELESAIKAN MASALAH AIR TERAWAT NI, CUBA CERITA SIKIT. MANA NI YOUR WHITE PAPER PROJEK NAK GUNA AIR LOMBONG, AIR SG KELANG, AIR TANAH, MACAM2 LAH, ITU INI, MANA NYA? PROVE IT LAH, DAH BERAPA BULAN NI?

STATUS PELAKSANAAN PROGRAM MITIGASI FASA 1 DAN 2 SEHINGGA 11 JULAI 2012JADUAL 1 : PEMBETULAN TERHADAP KENYATAAN-KENYATAAN YANG DIBUAT OLEH KERAJAAN NEGERI SELANGOR SEJAK 23 JULAI 2012


Renong dan fikir-fikirkan lah...!!!

Suara Politik
Taminsari

Memang sah - DAP berjaya ubah imej PAS, perjuangan dikorban!

Posted: 01 Aug 2012 04:17 AM PDT

Kebergantungan PAS kepada DAP demi memulihkan imej ekstrem dan pelampau parti itu dari kaca mata bukan Melayu ternyata berjaya, tetapi ia dilaksanakan dengan harga yang cukup mahal iaitu dengan mengorbankan dasar perjuangan parti sendiri.

Pengakuan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor, Khalid Abdul Samad bahawa parti itu banyak bergantung kepada DAP bukan sahaja mengesahkan Pas kini 'pak turut' tetapi terhutang budi kepada DAP.

Sebab itu kepimpinan PAS hari ini sanggup menukar perjuangan menubuhkan negara Islam kepada negara kebajikan, berdiam diri dalam soal murtad serta tidak berani menyokong Himpunan Sejuta Umat (Himpun) walaupun perhimpunan itu dilakukan demi menyelamat akidah orang Islam.

PAS bukan sahaja tidak layak mendakwa parti itu bakal menggantikan UMNO bagi memayungi kepentingan orang Melayu, malah tidak lagi relevan untuk menggelar parti tersebut sebagai parti yang memperjuangkan kepentingan agama Islam.

Pengakuan Khalid itu hanya mengesahkan segala kebimbangan orang Melayu selama ini kerana apabila PAS berkerjasama dengan DAP, parti ini bukan sahaja terhutang budi tetapi sanggup menggadai segala dasar demi menjaga hati DAP, makna kata yang mengatur PAS adalah DAP.

Sebaliknya DAP walaupun PAS sendiri banyak membantu dan bersungguh mahu memulihkan imej cauvinis tetapi mereka tidak menggadaikan dasar parti. DAP tetap dengan dasar cauvinis dan sentiasa lantang memperjuang kepentingan orang Cina serta lantang menolak negara Islam.

PAS pula hanya ghairah mengejar undi bukan Melayu tetapi mereka lupa orang Melayu kini kecewa dan mula menolak parti PAS. Malah pemimpin kanan mereka sendiri mengkritik perkara ini secara terbuka!Pengakuan dari Khalid sebelum ini bahawa PAS banyak bergantung kepada DAP dalam usaha membantu memulihkan imej parti itu daripada label ekstremis serta pelampau khususnya di kalangan bukan Melayu bagi memastikan kemenangan dalam pilihan raya.

Apa yang dilakukan bekas Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali dan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa adalah tepat kerana Pas kini jauh tersasar.

Keberanian Hasan yang juga bekas ahli PAS menyatakan pandangan berbeza secara tegas membuktikan beliau seorang pemimpin yang ikhlas dan benar-benar berjuang demi Islam serta bukan kerana kecewa tidak terpilih sebagai calon sebagaimana didakwa Pas Selangor.

Alasan kecewa tidak disenarai alasan lapuk dan ia langsung tidak terpakai ke atas Hasan. Walaupun beliau bukan lagi ahli PAS, namun beliau bangkit berjuang bukan kerana pangkat dan nama tetapi kerana beliau seorang pemimpin yang objektif serta berprinsip, beliau tidak rela Pas dan Islam ditunggang oleh DAP! Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Apabila Bro. Pak Sheikh Gila Meroyan!

Posted: 01 Aug 2012 12:04 AM PDTDalam dunia ini banyak jenis gila. Pemimpin pun ada penyakit gila tetapi penyakit gila seorang bekas pemimpin ini memang dah sampai ke tahap kritikal. Sanggup lakukan apa sahaja. Dah bagi betis nak peha soal keamanan rakyat belakang kira. Masa berkuasa dulu pun dia memang selalu belakang kira, tabur duit merata-rata. Semua ini untuk kuasa. Puisi di bawah ini memang ditujukan khas buat bekas pemimpin ini.

PUISI PEMIMPIN GILA

Alkisah ada satu cerita. Sangat elok dibuat pengajaran.

Brother Pak Sheikh empunya gelaran.

Mulanya nampak memang baik. Gigih kononnya berusaha mengangkat martabat bangsa.

Ramailah rakyat sukakan dia. Memuji memuja, sumpah taat setia.

Brother Pak Sheikh amatlah suka.

Namanya mulai terkenal seantero dunia. Puji-pujian mencurah-curah.

Apa kata dia pun semuanya jadi. Mahu dia pun semua orang ikut.

Ramai orang menjadi kaya. Gelaran diberi jutawan terkejut.

Yang miskin terus papa kedana Brother Pak Sheikh langsung tak peduli.

Baru-baru ini baru nak bersuara membela.

Membela rakyat? Atau membela diri sendiri.

Orang pun sanggup menjadi macainya. Asalkan duit dapat berjuta orang sanggup jadi macai.

Brother Pak Sheikh suka tak terhingga. Sangka dia dialah berkuasa.

Kata dia semua mesti jadi. Mahu dia semua orang mesti ikut.


"Siapkan mahligai serba mewah untuk masa depan ana!

Siapkan macai-macai serba boleh untuk masa depan kuasa ana!

Singkirkan, fitnahkan, taburkan wang, jatuhkan pemimpin yang tak sebulu dengan ana!

Sesungguhnya ana memang tak sabar, rakus dan tak tahan asyik dicucuh buntut oleh tangan-tangan ghaib kuasa luar tapi……..

Syyyyyyy tahu sama tahu

Biar pecah seribu tapi yang satu ini dipecah jangan

Ingat habuan masing-masing.


Duit rakyat duit dia. Amanah rakyat harta bapak dia.

Dia bukan lagi manusia biasa. Sudah jadi manusia gila.

Negara jadi harta dia. Rakyat hamba dia.


Rakyat memprotes dia tak kira. Rakyat semakin marah dia tak peduli.

Dia bukan lagi orang biasa. Tapi rakyat tengok dia macam orang gila.


Dia ingat rakyat semua macai dia. Memang ada rakyat yang jadi macai dia yang setia.

Mereka atur apa sahaja kemahuannya. Tak kira walau itu satu dusta.

Dia nak tengok ribuan orang berkumpul, macai-macai aturkan apa cara sekalipun.

Paksa pelajar buat huru hara, buat cerita, hina-menghina dan segalanya.

Brother Pak Sheikh lega tengok ramai orang berkumpul. Tapi rakyat tengok dia macam orang gila.

Dia ingat dia masih hebat, boleh berkuasa. Tanda-tanda kemurkaan Tuhan dia tak nampak. Ingat dia manusia luar biasa tapi rakyat tengok dia……bukan lagi macam orang gila tapi betul-betul gila……….Kesiannnnnnnnn.

Suara Politik
Taminsari

PISAU.NET

Posted: 01 Aug 2012 09:46 PM PDT

PISAU.NET


Umno Sengaja Politikkan Botol Arak Gergasi, Tak Ada Isu- YDP MAIPP Salleh Man

Posted: 01 Aug 2012 06:00 PM PDT


YDP MAIPP yang dilantik atas belas ehsan DAP ,Salleh Man sehingga saat ini masih membisu mengenai botol arak raksasa yang dipromosi di Georgetown sempena Ramadan.

Kegirangan kaum puak khawarij kerana perlantikan Salleh Man hanya mengesahkan lagi pangkat dan tahta yang diberikan hanyalah atas belas ehsan tuan besar DAP memandangkan mereka ini hanyalah malukut ditepi gantang yang tak mampu membela maruah umat Islam di Pulau Pinang.

Salleh Man pasti tidak mahu sebarang masaalah dengan pentadbiran regim memandangkan kerusi empuk YDP MAIPP baru saja diduduki mana mungkin beliau mahu buat "kacau" keatas hak regim DAP.

Barangkali buat kaum puak khawarij,apalah sangat dengan botol arak gergasi sedangkan Allah pun mereka gadai inikan pula hanya isu sebesar "habuk".

Pisau kata " nanti kita akan dengar puak tu kata ini semua Umno sengaja nak kacau DAP"

Tiket Ke Syurga Semurah RM5 Dah Serupa AirAsia

Posted: 01 Aug 2012 02:30 PM PDT

Dana akhirat beb..RM5 jer
Pisau kata " bayar RM5 boleh tengok ostad Bob makan beb"

Sampah Tak Di Pungut 3 minggu didepan pejabat DAP Puchong- Selangor Darul Sampah

Posted: 01 Aug 2012 08:28 AM PDT

Masaalah sampah bukan lagi asing di negeri Selangor,inilah yang dikatakan janji ditaburi tetapi lupa ditepati.

Hampir kepada pilihanraya sekali lagi janji ditaburi.. senang berjanji tetapi sukar untuk ditunaikan.

Selangor bukan saja maju dari segi sektor rumah urut yang tumbuh bagai cendawan malah sektor menghasilkan sampah yang menghasilkan pemandangan yang "Indah" dan bau yang "wangi" menjadi kejayaan kepada kerajaan pakatan. Jom undi lagi pakatan....Pisau kata " penang pun lebih kurang sama jer"

PAS Katanya Parti Memimpin,Tapi Ketinggalan Pembahagian Kerusi PRU13.

Posted: 01 Aug 2012 02:33 AM PDT

Katanya nak ganti Umno..nak jadi pemimpin didalam pakatan..nak jadi ketua dalam pembangkang..nak jadi bos DAP dan PKR..korang tengok sendiri lah..Pisau tak kata,tapi PAS yang mengaku sendiri..

Ini kenyataan terkini daripada PAS,

Pas ketinggalan dalam pembahagian kerusi PRU13


PKR sekali lagi mendominasi bilangan kerusi Parlimen yang ditandingi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) berbanding dua lagi komponen PR iaitu Pas dan DAP.

Mengesahkan perkara itu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali bagaimanapun enggan mendedahkan berapa kerusi yang diperuntukkan kepada setiap parti itu.

"Jumlah kerusi PKR dikurangkan sedikit namun parti itu masih mendominasi bilangan kerusi Parlimen," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Pas di sini, semalam.

Pengurangan kerusi PKR itu dipercayai untuk menambah kerusi DAP di kawasan majoriti Cina yang ditandingi calon Cina PKR pada pilihan raya umum lalu.

Namun ada kemungkinan ruang diberi kepada DAP untuk mencuba nasib meletakkan calon Melayu di kawasan yang ditandingi PKR pada PRU12 sebagaimana yang diuar-uarkan parti itu sebelum ini.

Mustafa berkata, meskipun Pas bertanding kurang kerusi berbanding PKR, parti itutetap diberi tempat untuk bertanding di kebanyakan kawasan majoriti Melayu.

"Pas tetap akan jadi tulang belakang bagi PR," katanya.-Utaranews


Pisau nak ingatkan satu mimpi basah seorang presiden PAS tidak lama dahulu,realitinya para pemimpin PAS hanya ibarat hero kampung,dengan penyokong sendiri beranilah tunjuk gagah,hebat,berani,macho dan pelbagai macam aksi lagi disebabkan akan ada pihak yang akan bertakbir dan bertepuk tangan.
Pisau kata "PAS bohong penyokong sendiri "

Penang CM For Penang kia..!

Posted: 01 Aug 2012 01:00 AM PDT

Pisau kata " orang penang suka laksa Melaka...betui ka?"

PAS Mengaku Hudud Bukan Agenda Utama Sebab Patuh Pada DAP

Posted: 31 Jul 2012 11:00 PM PDT

Apa nak dikata...Nah..ini yang dikatakan cheap sale..Umat Islam diperbodohkan dengan skim jihad fisabillah..sekejap nak hudud..bila dijerkah DAP terus U turn...

Korang tengok video ni..
PAS Mengaku Hudud Bukan Agenda Utama

Pisau kata " Nasrudin Tantawi tengok video ni mesti comfirm cirit birit"

tok gajah

Posted: 01 Aug 2012 09:26 PM PDT

tok gajah


Kan Tok dah kate..............

Posted: 31 Jul 2012 10:44 PM PDT


Itu le padah nye bile Pakatan Rakyat yang di kuasai oleh DAP memerintah. Ini baru negeri, kalo negare haru biru kite orang Islam di buat nye. Sekarang sape yang nak di salahkan? Padan moke kome, asyik2 puji si Lim Guan Eng tu. Kunun nye si cine DAP tu islamik sangat. Dah kena kat batang idung sendiri baru sedo langit tu tinggi ke rendah.

Tok dah banyak kali kate, si cine DAP tu memang ati nye busuk terhadap orang Islam. Deme  tu sedo dan tahu bulan ni bulan pose, bulan yang mulia bagi orang2 Islam. Tetibe aje deme diri kan iklan promosi minuman haram tu, cukup siap dengan benaan seperti tugu. "Tugu Arak" terbeso di Malaysia.

Sekarang Tok nak tanye sikit pade pemimpin2 PAS P Pinang, puweh ati kome dapat "Tugu Arak" dalam bulan pose ni? Sah kome semue yang sokong DAP tu dapat saham percume. Yang paling banyak dapat saham si Mat Sabu le, sebab die le yang banyak kempen untuk DAP menawan P Pinang.

Sebeno nye PAS di P Pinang tu macam tunggui kaye reput aje. Tak leh buat ape2 pun. Nak tubuhkan negara Islam kunun, ni baru P Pinang dah tesungko tesembam di kerja kan dek DAP. Tok yakin tak lame nanti tugu2 seperti ni akan ujud bak cendawan lepeh ujan di merate negeri yang di perintah Pakatan Rakyat.

Kalau tanya tuan Guru Nik Aziz bab perkara tugu arak ni tentu die akan jawab bahawa ianye berlaku di P Pinang make dia tak boleh masuk campur hal negeri lain. Kalu dah macam tu jawapan nye nanti bila perintah negare susah le jadi nye. PAS tak berani tego DAP, DAP pule boleh buat se suke hati nye aje. Jahanam kite di buat nye nanti.


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 01 Aug 2012 09:18 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video Ini Paling Ditakuti DAP

Posted: 01 Aug 2012 09:00 PM PDT

Video Kedai Rakyat 1Malaysia

Posted: 01 Aug 2012 07:42 PM PDT

Genovasi : 5,000 Belia Akan Dilantik Sebagai Duta Inovasi

Posted: 01 Aug 2012 06:00 PM PDT

Video Bukti DAP Adalah Parti Yang Suka Sampah

Posted: 01 Aug 2012 04:00 PM PDT

Forum Khas Ehya Ramadhan : Pembinaan Sahsiah

Posted: 01 Aug 2012 09:54 AM PDT

Video MPSJ Bertindak Samseng Terhadap Peniaga Bazar Ramadhan

Posted: 01 Aug 2012 04:00 AM PDT

Video Bantuan Rakyat 1Malaysia - Rakyat Sabah Gembira Menerimanya #BNbah

Posted: 01 Aug 2012 01:30 AM PDT

Video Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

Posted: 31 Jul 2012 11:30 PM PDT

Mahukah Pembangkang Mansuhkan PTPTN Lagi?

Posted: 31 Jul 2012 10:00 PM PDTDulu janji hendak mansuh itu, ini dan sebagainya, namun setelah diuji kemampuan terhadap 1,000 pelajar UNISEL yang baru masuk belajar, pembangkang mulai membuat "U TURN" dalam isu PTPTN. 

Sudah diam suara suara yang hendak mansuh PTPTN dan sebagainya. Tidak laku menjadikan PTPTN sebagai isu maka mereka beralih menjanjikan janji baru untuk turunkan harga kereta selain mempolitikan slogan dan lagu kemerdekaan negara. 


Ini bukti pembangkang sudah kering idea. Tunggu tengoklah nanti, dekat dekat hendak PRU13, mereka akan buat janji baru pula nanti.