Rabu, 4 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 04 Jun 2014 01:35 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Cukai Pintu Di Terengganu Kerajaan Dah Cakap Tangguh, Yang Pi Demo Buat Apa?

Posted: 04 Jun 2014 01:43 AM PDT


Tak faham sungguh dengan puak-puak PAS dekat Terengganu ni. Suka sangat berdemo. Kerajaan Terengganu sudahpun memaklumkan bahawa kenaikan cukai pintu ditangguhkan. Yang pi demo tu buat apa? Yang sudah naik cukai pintu adalah di negeri yang diperintah oleh PR seperti di Selangor. Awat tak meroyan pi berdemo di sana? Bagilah masa Menteri Besar baru. Bukankah beliau memaklumkan baru dalam perbincangan? Hok ni la kata base bengong. Keja ang nok nyusoh orang ramai. Dok reti baca kot banner merata-rata kata tangguh?

Puak-puak ini telah diasuh didik oleh boss-boss mereka dengan isi perut yang penuh dengan kekotoran. Jangan pakai dan jangan percaya apa sahaja yang diperkatakan oleh pihak lain. Walaupun ada di kalangan hak yang berakal dah yakin janji kerajaan untuk tangguh dulu namun kerana hendakkan keuntungan politik serta ingin mendabik dada kelak bahawa penangguhan atau penurunan cukai pintu kelak adalah hasil demonstrasi anjuran mereka. Inilah strategi lakonan mereka.

P/s: Nampak gayanya sejak PAS bersekedudukan dengan DAP, warna hijau tidak lagi menjadi kegemaran. Warna merah DAP juga yang menjadi pujaan hati. Lantak Pak Haji lah!


tun faisal dot com

Posted: 04 Jun 2014 01:17 PM PDT

tun faisal dot com


#FakeFollowers: 250,000 (50%) pengikut twitter @AnwarIbrahim PALSU

Posted: 03 Jun 2014 10:08 PM PDT
Anwar Raja Fake bulan ini. 250,000 follower Anwar adalah akaun palsu.

DNA Babi: Timbalan Menteri mengaku KKM salah?!!! Naya je #Cadbury dan JAKIM

Posted: 03 Jun 2014 04:06 PM PDTDNA Babi - Kenapa JADI PANIK dan GEMPAR?

Ketua Pengarah Kesihatan TIDAK merujuk Jawatankuasa Pensijilan Halal sebelum mengeluarkan kenyataan yang mengakibatkan KEGEMPARAN dan KERUGIAN kepada syarikat terbabit. 

Siapakah Jawatankuasa Pensijilan Halal yang tidak dirujuk oleh KSU KKM? 

Pertama, JAKIM dan Majlis Agama Islam Negeri yang dibantu oleh - 
 1. KPDNKK
 2. Kem. Perdagangan & Industri (MITI) - Matrade, Mida, HDC dan SME Corp.
 3. MOSTI - Jabatan Standard Malaysia serta Jabatan Kesihatan Malaysia pula menyediakan makmal analisa untuk sampel bagi tujuan pensijilan halal.
 4. Kementerian Kesihatan Malaysia - perkongsian kepakaran teknikal teknologi makanan dan keselamatan.
 5. MOA - Jabatan Perkhidmatan Veterinar.
Kedua, Jawatankuasa Halal Dalaman Cadbury yang ditubuhkan bagi memastikan syarikat mematuhi syarat-syarat dan standard pensijilan HALAL yang ditetapkan.
Apa kata KP JAKIM tentang KKM?

i. Isu ini kecoh dan meresahkan masyarakat apabila maklumat keputusan ujian makmal KKM dibocorkan dalam media sosial termasuk Facebook pada 23 Mei lalu sedangkan kami tidak tahu. Kuasa yang diberikan kepada makmal itu adalah memastikan bahan dalam sesuatu produk sama dengan yang tercatat di bungkusan.

ii. KKM hanya diberikan kuasa di bawah Akta Makanan 1983. Kalau bab halal ini, tindakan diambil mengikut Akta Perihal Dagangan 2011. Sebab itu, kami tidak boleh ambil keputusan ujian daripada KKM. Dari segi perundangan, hanya pegawai Jakim mempunyai kuasa untuk ambil sampel dihantar ke makmal dan untuk di bawa ke mahkamah. Bagi makmal KKM, Jabatan Standard Malaysia hanya memberikan akreditasi tidak sampai kepada ujian porcine tetapi hanya untuk proses makanan berasaskan daging dan susu.

iii. Sampel yang diambil oleh KKM adalah yang ada di pasaran. Kita tidak tahu apa yang berlaku di luar sana. Sebagai contoh, seekor ayam yang disembelih secara halal dan diberikan pensijilan keluar ke restoran dan dimasak dicampur dengan babi. Adakah kita hendak salahkan rumah sembelihan atau salahkan orang yang beri sijil halal sebab ia sudah di luar kawalan.
Ini puncanya - maklumat yang dibocorkan oleh sumber dalaman KKM tanpa mengetahui hujung pangkal

1. Sampel itu datang daripada mana? Malaysia atau negara jiran? Coklat lain yang disamarkan dengan bungkusan Cadbury? Sampel dari syarikat pesaing?

2. Siapa yang membocorkan maklumat ini? Apa tindakan yang patut diambil ke atas pegawai atau kakitangan makmal KKM ini yang telah membocorkan maklumat tanpa merujuk prosedur dan ketua jabatan dan kementerian.

3. Kenapa Ketua Pengarah KKM terlalu cepat membuat kenyataan berkaitan status HALAL produk? Hari ini Cadbury, esok mungkin lebih banyak lagi syarikat teraniaya apabila Kementerian tidak memahami autoriti dalam sesuatu bidang. Apakah tindakan pembetulan yang wajar dilakukan untuk membetulkan keadaan?


Apa kata Timbalan Menteri Kesihatan?

Kementerian Kesihatan mengaku melakukan kesilapan ketika membuat pengumuman mengenai ada kesan DNA babi di dalam coklat Cadbury sebelum ujian kali kedua dilakukan bagi mengesahkan kesahihan kandungan tersebut.


DNA babi: Ada pegawai bocor maklumat 
belum sahih

Hilmi dikerumuni wartawan bagi mendapatkan ulasan darinya berhubung status halal Cadbury selepas beliau merasmikan APHM International Healthcare Conference & Exhibition anjuran Persatuan Hospital Swasta Malaysia di Pusat Konvensyen Sunway, Petaling Jaya pada 3 Jun 2014. Foto: SAFWAN MANSOR.

Hilmi dikerumuni wartawan bagi mendapatkan ulasan darinya berhubung status halal Cadbury selepas beliau merasmikan APHM International Healthcare Conference & Exhibition anjuran Persatuan Hospital Swasta Malaysia di Pusat Konvensyen Sunway, Petaling Jaya pada 3 Jun 2014. Foto: SAFWAN MANSOR.

Kementerian Kesihatan mengaku melakukan kesilapan ketika membuat pengumuman mengenai ada kesan DNA babi di dalam coklat Cadbury sebelum ujian kali kedua dilakukan bagi mengesahkan kesahihan kandungan tersebut.

Justeru, pihaknya memandang serius mengenai kemungkinan ada pegawai kementerian yang membocorkan hasil laporan awal itu kepada orang ramai.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahya berkata, individu dalam kementerian terbabit tidak seharusnya bertindak secara terburu buru membocorkan maklumat awal ujian coklat kepada media sosial sebelum ujian makanan  dijalankan kali kedua ke atas coklat.

Keputusan pertama boleh jadi ada elemen-elemen pencemaran.

"Orang ramai tidak perlu panik dan keliru malah boleh meyakini siasatan ujian makmal JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) yang telah membuat pengesahan bahawa produk Cadbury tidak dicemari DNA babi.

"Satu kesilapan telah dibuat oleh pegawai kita sendiri kami sedang menjalankan siasatan dalaman. Kami tak pasti siapa individu bertanggungjawab itu dan KKM sedang melakukan siasatan dalaman  bagi mengenal pasti pegawai itu bagi mengambil tindakan yang sejawarnya mengikut jenis kesalahan," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Persidangan dan Pameran Penjagaan Kesihatan Antarabangsa ke22 2014 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sunway Pyramid Petaling Jaya di sini hari ini.

Dalam perkembangan yang sama,  Hilmi berkata, sebarang keputusan berkenaan status halal atau haram melibatkan sesuatu produk adalah bidang kuasa JAKIM dan akan diuruskan jabatan itu pada masa akan datang.

Bagaimanapun, beliau menolak kewujudan sebarang unsur sabotaj melibatkan isu kebocoran ujian awal coklat Cadbury itu.

"JAKIM dan KKM melakukan ujian makmal guna standard prosedur yang sama untuk mendapatkan keputusan. KKM mempunyai lebih 15 makmal bagi tujuan itu tetapi ujian coklat Cadbury dibuat di Sungai Buloh sebelum ia terbocor tanpa pengesahan dalam ujian awal Februari lalu," jelasnya.

"Kita buat test dan sekiranya ada unsur haram atau tidak halal pada ujian sebarang produk pada masa akan datang, kita akan beritahu JAKIM segera dan terpulang kepada jabatan itu untuk bertindak sewajarnya," katanya.

Semalam JAKIM dalam satu kenyataan memberitahu coklat susu Cadbury Rose Almond dan Hazelnut adalah halal  dan selamat dimakan selain kesanggupan jabatan itu memakan coklat itu untuk membuktikan kenyataan mereka. 


Kata Pakteh...!!

Posted: 04 Jun 2014 01:17 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Jangan tersilap ramalan, Dyana boleh menjadi Samsiah Fakeh

Posted: 03 Jun 2014 09:17 PM PDT


Ramai rakan meramalkan Dyana akan terkulai layu sebaik mencapai kemuncaknya. Dyana akan mudah dipatah-patahkan. Dyana akan berpaling dan mencari kelangsungan hidup melalui UMNO. Benarkah begitu?

Mengapa terlalu memandang rendah jiwa seorang perempuan?. Lupakah dengan "Tangan yang menghayun buaian boleh menggegar dunia" "Disebalik kejayaan seorang lelaki, pasti ada wanita dibelakangnya" Malah sejarah membuktikan hati wanita menjadi begitu kuat dan kebal apabila terdesak dan didesak.

Sejarah mungkin berulang. Apalah sangat pedoman dari UiTM untuk Dyana berbanding Samsiah Fakeh yang menerima ilmu agama di Sekolah Tinggi Islam, Pelangai Negeri Sembilan dan kemudian ke Madrasah Tuddimiah in Padang Panjang, Sumatera. Jika samsiah Fakeh yang dilihat mempunyai jiwa Islam yang lebih kental, tertarik dengan ajakan Komunis,  Dyana yang hidupnya bermewah dengan kesenangan Ibu, sudah pasti mudah dibeli jiwanya oleh DAP. Namun yang lebih penting, wanita yang berani menongkah arus pasti mempunyai "sesuatu" yang sangat kuat dalam dirinya. Samsiah Fakeh sudah teruji dengan segala macam cabaran yang lelaki sendiri tidak mampu hadapi....Malaysia moden kini akan perlu menghadapi seorang lagi wanita yang keberaniannya belum teruji namun sudah ada ciri-ciri itu melalui pengamatan di PRK Teluk Intan.


Jawatan Dyana dalam DAP tidak jauh bezanya dengan jawatan Mohamed Razali Abd Rahman yang membuat pendedahan tentang DAP sedikit waktu dulu. Dyana sudah pasti akan melalui pengalaman yang sama dan akan dikaderkan untuk menjadi pejuang DAP yang sejati. Dyana akan lebih berbahaya dari Mohamed Razali kerana Samsiah Fakeh sudah membuktikannya. Masa akan menentukan telahan ini betul atau salah
Dipihak UMNO? siapa yang ditonjolkan? 
PKR mempunyai Nurul Izzah dan DAP mempunyai Dyana........UMNO? Mengapa Puteri begitu longlai selepas Azalina?. Bersediakan puteri-puteri UMNO untuk berhadapan dengan Nurul Izzah dan Dyana?. Buat masa ini, Nurul Izzah jauh kehadapan dan Dyana sedang belajar untuk mengekori Nurul Izzah....Puteri UMNO sekadar memerhati langkah Dyana tanpa ada usaha untuk turut mengejar. 

PEJUANG BANGSA

Posted: 04 Jun 2014 11:03 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! AZMIN ALI BAKAL DIGANTUNG KEAHLIAN SEPERTI CHEGUBARD ??

Posted: 04 Jun 2014 10:12 AM PDTPemilihan PKR semakin panas dengan pelbagai dakwaan ia tidak telus dan berlaku rasuah !!  Terbaru Chegubard yang digantung keahlian (klik disini)  terus membongkar  & mendedahkan salahlaku & penyelewengan dilakukan Azmin Ali bagi mempertahankan Timb Presiden PKR . 

Chegubard yang kita maklum memang tak puas hati JPP & group  Azmin Ali telah menerima padanya bila di gantung keahlian beliau .

Cuma kali ini  beliau menggunakan media sosial sebagai medium kuat   untuk terus menghentam pemilihan PKR sertai isu UMNO/BN. Hari ni beliuau juga retweet & menyokong keahlian Azmin digantung kerana didakwa mereka terlibat dalam rasuah Hudud Dan PAS Punca DAP Tewas Di Teluk Intan – Gobind Singh Deo

Posted: 04 Jun 2014 03:12 AM PDTselepas menyalahkan kiraan undi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), DAP kini menyalahkan pula PAS apabila menganggap isu pelaksanaan undang-undang hudud yang dibawa oleh PAS menjadi antara punca kekalahan calon DAP, Dyana Sofea Mohd. Daud pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan 31 Mei lalu.

DAP juga bimbang sekiranya isu undang-undang Islam itu tidak diselesaikan dengan segera, ia akan menyebabkan Pakatan Rakyat (PR) menerima kesan lebih buruk pada pilihan raya akan datang.
Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo dari DAP berkata, isu hudud mungkin menyebabkan wujudnya undi protes terutama di kalangan pengundi Cina yang merupakan pengundi majoriti di kawasan itu.
"Ini mungkin hasil daripada undi protes secara senyap menentang Pakatan Rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Dalam PRK Teluk Intan, Dyana Sofya memperoleh 19,919 undi, tewas kepada calon Barisan Nasional (BN), Datuk Mah Siew Keong (20,157 undi) dengan majoriti 238 undi.

Berikutan keputusan itu, Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming menuduh SPR gagal memastikan ketelusan di dalam proses PRK itu sehingga menyebabkan kekeliruan dari segi jumlah yang keluar mengundi dan jumlah kertas undi yang dikeluarkan.

Nga berkata sepatutnya jumlah kiraan undi adalah 40,242 iaitu setelah dicampur pengundi awal (392 undi) dengan jumlah pengundi keluar mengundi (39,850 undi).

Namun apabila ditambah jumlah undi yang diperolehi DAP (19,919), jumlah undi yang diperolehi BN (20,157) dan undi rosak (505), ia nyata bercanggah, apabila mencatatkan angka 40,626 undi.

Kata Nga sepatutnya jumlah kiraan undi adalah 40,242 iaitu setelah dicampur pengundi awal (392 undi) dengan jumlah pengundi keluar mengundi (39,850 undi).
Namun apabila ditambah jumlah undi yang diperolehi DAP (19,919), jumlah undi yang diperolehi BN (20,157) dan undi rosak (505), ia nyata bercanggah, apabila mencatatkan angka 40,626 undi.

Bagaimanapun Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menafikan perkiraan itu kerana hakikatnya tidak berlaku kertas undi terlebih daripada jumlah sebenar.

Kata Aziz, tiada kesilapan perkiraan kerana jumlah undi yang dimenangi oleh Mah (20, 157), dicampur dengan jumlah undi yang diperoleh Dyana (19, 919), jumlah undi ditolak atau rosak (543) dan bilangan kertas undi yang dikeluarkan tetapi tidak dimasukkan dalam peti undi (49); maka ia akan selari dengan jumlah kertas undi yang dikeluarkan iaitu 40,668 undi.
Mengulas lanjut mengenai kekalahan DAP, Gobind memberitahu, dalam analisis awal yang dijalankan dan peratusan keluar mengundi rendah menunjukkan dengan jelas wujud faktor luaran lain menyumbang kepada kekalahan mereka hingga DAP hilang 25 peratus undi bukan Melayu.
"Saya berpendapat kontroversi melibatkan pelaksanaan hudud oleh PAS menyumbang secara signifikan kekalahan kami di Teluk Intan," katanya.
Walaupun beliau mempertahankan keputusan meletak calon Melayu, Dyana Sofya di Teluk Intan sebagai strategi yang tepat namun ia masih tidak memadai kerana rakan komponen Pakatan Rakyat berbeza pendapat dalam isu pelaksanaan hudud.
"Strategi dalam memilih calon dan visi masa depan semata-mata tidak boleh mengaburi isu semasa yang mendapat perhatian orang ramai seperti hudud," katanya.- Antarapos

bumiyang

Posted: 04 Jun 2014 04:01 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! Isu Cadbury, Subsidi Petrol Untuk Gaji 5 Ribu ke Bawah, Cubaan Bangkitkan Kemarahan Rakyaat???

Posted: 03 Jun 2014 08:54 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 04 Jun 2014 03:58 AM PDT

anakbukitgantang says


Keputusan Kementerian Kesihatan Malaysia tidak konklusif sebab tiada akredasi SAMM

Posted: 03 Jun 2014 05:37 AM PDTRujuk kepada  para bawah di mana kenyataan ini diletakkan

1- Tiada akredasi SAMM
2- Keputusan berdasarkan kepada sampel yang diterima
3-Keputusan ini TIDAK LENGKAP KECUALI DENGAN LAPORAN LENGKAP PIHAK MAKMAL


Makmal yang dimaksudkan ialah Jabatan Kimia yang akan membuat test lanjut

SAMM ialah satu lembaga akreadis utk makmal yang menjalankan ujikaji . Antara lain makmal perlu lengkap. mengikut international audit program  dan mempunyai pengurusan makmal yang baik.

SAMM dan penerangan lengkap di bawah:-

SAMM (Skim Akreditasi Makmal Malaysia) is a National Laboratory Accreditation Scheme set up by the Government on August 15th 1990.

 • SAMM is open to any testing laboratory or calibration centre irrespective of its application - private, government or in-house.
 • SAMM is managed by the Department of Standards Malaysia.
 • SAMM accredits almost every testing facility and technology - from chemical testing to engineering.
 • SAMM only accredits those facilities that meet all its criteria for testing competence and sound laboratory practice.
 • SAMM rigorously examines and re-examines every accredited facility.
 • SAMM promotes the interests of laboratories and their clients locally and in overseas markets.
 • SAMM provides updated directory of accredited laboratories to serve your needs.

Only the SAMM - Endorsed test report gives you confidence in all of the following:

 • The validity of test or measurement data.
 • The laboratory has been independently assessed for technical competence.
 • The test was done in accordance with the stated specification, test or calibration method and correct test environment.
 • The test piece was handled and stored properly.
 • The equipment used in the test was calibrated correctly.
 • The test report accurately describes the test results.
 • The appropriate quality control was performed.

A laboratory must be able to demonstrate:

Only after all these criteria are met does a laboratory become SAMM accredited. But this is not the end of the process. To remain SAMM accredited, the laboratory must be able to demonstrate continued compliance with the above criteria every time SAMM assesses its testing operations.


It is this initial and on-going evaluation of a laboratory by SAMM that gives you confidence its quality of service and in the validity of test data. Test report from SAMM accredited laboratories are recognized by all government departments such as Energy Commission, Department of Environment and Department of Health.


 • Competence to perform specific tests,measurements or calibration.
 • Sound laboratory management.
 • Suitable qualified and trained staff.
 • Proper equipment management and adherence to calibration and maintenance programmes.
 • Accurate and complete record keeping.
 • Adequate quality control and quality assurance procedures.
 • Adherence to internal audit programme.
 • Appropriate facilities for the handling, storage and testing of samples.
 • Assurance on essential consumables and outside support services.
 • Not just an interest, but a commitment to doing things right.

tunku

Posted: 04 Jun 2014 03:52 AM PDT

tunku


Tunku Sallehuddin is new Kedah Regency Council chairman

Posted: 04 Jun 2014 02:27 AM PDT

Tunku Temenggong Kedah Tan Sri Tunku Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah  has been appointed as the new Kedah Regency Council Chairman effective May 21.

Kedah Mentri Besar Datuk Seri Mukhriz said the appointment has received the consent of the Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, who is also the Sultan of Kedah.

"On behalf of the Kedah state government and the rakyat, I would like to congratulate Tan Sri Tunku Sallehuddin on his appointment," he said in a statement Wednesday.

Tan Sri Tunku Sallehuddin took over the position from his brother, Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah, after the latter passed away following a heart attack at the Ipoh Pantai Hospital at 12.20am on May 21 at the age of 75.

#seratah#

Posted: 04 Jun 2014 03:34 AM PDT

#seratah#


TUN DR. ISMAIL DATO' HJ ABDUL RAHMAN

Posted: 03 Jun 2014 07:58 PM PDT

sambungan.


Timbilan Perdana Menteri KeDua.

Apabila negara telah pulih selepas peristiwa 13 Mei  1969, Tun Abdul Razak telah dipilih sebagai Perdana Menteri kedua, telah melantik Tun Dr. Ismail sebagai Timbilan Perdana Menteri pada 1971, Tun Dr.Ismail telah menampilkan prestasi kerja yang amat membanggakan satu gandingan yang amat mantap  Tun Razak dengan Tun Dr. Ismail,  beliau banyak membantu meringankan tugas-tugas serta tekanan yang dihadapi oleh Tun Razak ketika itu.

Tun Dr. Ismail pernah memangku jawatan Perdana Menteri ketika Tengku Abdul Rahman dan Tun Razak berada di luar negara.

Allah lebih sayangkan Tun Dr. Ismail beliau telah kembali ke rahmatullah pada 2 ogos 1973 akibat sakita jantung, beliau menyembunyikan kesihatannya kapada umun boleh dikatakan hanya orang yang tertentu sahaja yang tau beliau sakit.

Satu ungapan yang beliau nyatakan yang sangat terkenal hingga kehari ini iaitu JANGAN SAPU KE BAWAH PERMAIDANI, ungkapan ini timbul berikutan permasalahan ekonomi orang Melayu yang sangat daif tetapi cuba ditutup bagitu saja, sahingga akhirnya tercetus Peristiwa 13 Mei.

Pemergian beliau negara kehilangan sebutir permata, beliau merupakan pemimpin tulin yang sentiasa mendahulukan kepentingan negara dari kepentingan pribadi, melihat negara baru mencapa usi setahun jagung ketika itu.

TUN DR. ISMAIL DALAM KENANGAN  AL FATIHAH BUATNYA.

TUN DR.ISMAIL DATUK HJ ABDUL RAHMAN 1915 -- 1973

Posted: 02 Jun 2014 08:00 PM PDTDilahirkan pada  4 November  1915 di Johor Baharu Tokoh ini disegani oleh kawan dan lawan.

Anak kelihiran Johor Baharu mendapat pendidikan awal di  sekolah Bukit Zaharah, dan kemudian melanjutkan pelajaran di English College, kedua-duanya di Johor Baharu, setelah lulus dengan cemerlang dalam pendidikan peringkat menengah, melanjutkan pelajaran ke kolej perubatan King Edward, Singapura dari tahun 1936 hingga 1939.

Selepas itu beliau mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di  Queen's College Melbourne University, Australia sahingga memperoleh ijazah Sarjana Muda Perubatan pada tahun 1945 beliau mendapat penghargaan dan menjadi anak melayu pertama yang lulus Ijazah Perubatan dari University tersebut. sekembalinya ketanah air , beliau menyertai Jabatan Kesihatan Johor buat seketika dan kemudian membuka klinik perubatannya sendiri yang dikenali sebagai Klinik Tawakkal di Johor Baharu.

Tun Dr. Ismail mula menempah nama di persada politik apabila dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerjaan Negeri Johor dari tahun 1948 hingga  1954, pada peringkat persekutuan pula, kerjaya politik Tun Dr. Ismail  apabila mula menyertai UMNO pada 1951 setelah Dato Onn Jaafar meletak jawatan dan Tengku Abdul Rahman Putra Al-Haj diangkat sebagai Presiden UMNO, beliau juga menganggotai Majlis Perunding Persekutuan yang ditubuhkan oleh Sir Garald Templer pada 1955 dan setahun selepas itu, beliau dilantik sebagai Menteri Tanah, Perlombongan dan Perhubungan dalam kebinet Persediaan Tengku Abdul Rahman.

Beliau merupakan salah saorang anggota rombongan ke London pada Fabruari 1956 bagi  merundingkan kemerdekaan Tanah Melayu.

Pada tahun 1957 hingga 1959 beliau telah dilantik menjadi Duta Malaya ke Amarika Syarikat yang pertama atas keprcayaan negara kapada beliau yang bijaksana dan kepetahan berhujah mengemukakan idea serta sikap optomis beliau terhadap masa depan Negara, pada taun yang sama juga sebagai wakil Malaya ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sebaik pulang ke tanah air khidmat dan pengalaman luas beliau dalam politik amat diperlukan dan beliau dilantik  Menteri Perdagangan dan Perindustrian  buat kali kedua, serta Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri antara tahun 1960 hingga 1967.

Atas sebab kesihatan, Tun  Dr. Ismail bersara seketika daripada politik  negara dan menjalani rawatan kenser di London, Namun desakan keadaan selepas peristiwa 13 Mei 1969, Tun Dr.Ismail mengetepikan segala masalah kesihatan yang dihidapinya demi agama Bangsa dan Negara beliau menerima lamaran Tun Abdul Razak untuk kembali melibatkan diri  dalam kancah politik demi kepentingan negara.

Beliau dilantik sekali lagi sebagai Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan bertanggungjawab membantu Tun Razak meredakan ketengangan dalaman dan sebagaibTimbilan Pengerusi Majlis Gerakan Negara (MAGERAN).

bersambung.

Ohpolitik!™

Posted: 04 Jun 2014 03:13 AM PDT

Ohpolitik!™


Alkisah Pendedahan Whatsapp Antara Babi dan Panda

Posted: 03 Jun 2014 09:02 PM PDT


"Untunglah hang, Panda. Dapat layanan first class. Sangkar ja dah 25 juta. Dok dalam aircond. Aku ni ... mana nak dapat layanan camtu. Orang jijik dengan aku ni," rungut seekor babi.

"Aku ni binatang yang dah nak pupus, Babi woi!" jawab Panda.

"Hang pun panggil aku Babi? Kecik hati aku."

"La ... dah memang hang Babi kan? Takkan nak panggil Babun lak?"

"Gunalah panggilan yang manja sikit ... Khinzir ka. Taklah terasa sangat."

"Erm ... macam-macam la hang ni. Aku rasa, hanglah haiwan paling glamer la ni. Rata-rata orang dok sebut pasai hang. Dalam FB, paper, blog ... jeles aku!"

"Takda maknanya, Panda woi. Depa tu dok marah kat aku ja. Depa kata aku ni pandai-pandai pi masuk dalam coklat. Habis aku kena marah," kata si Babi dalam nada sebak.

"Sabaq, Bi... ni semua ujian. Walaupun kat dunia hang kena kutuk macam-macam, tapi kat akhirat nanti kita tak masuk neraka. Yang masuk neraka ni manusia dan jin. Binatang macam kita ni tak kena hukum." Panda cuba mententeramkan Babi.

"Aku taulah aku ni najis mughallazah. Haram dimakan. Kalau manusia sentuh aku, depa kena sertu."

"Tapi aku tengok page Dr. Maza, dia kata takyah sertu. Cuma bilas ja."

"Erm... dia ada fatwa dia sendiri. Biaq pi kat dia lah."

"Sat aku nak tanya. Tapi, hang jangan kecik hati lak."

"Tanya ja."

"Dulu, aku ada dengaq. Kat badan hang ni ada kuman. Kalau hang bersentuh dengan manusia, kuman tu akan berpindah ke badan depa. Satu-satunya cara nak matikan kuman tu, kena cuci dengan tanah. Betoi ka?"

"Taktaulak aku. Aku tak ngaji medic. Try hang GOOGLE. Kot-kot ada jawapan. Manusia pun la ni mudah ja. Semua jawapan cari kat Google ja," jawab Babi dengan rileks."Hang pulak, pasaipa depa bawak mai hang dari China?"

"Erm... depa kata nak perbaiki hubungan. Kan, China marah kat Malaysia kes MH370 tu. So, aku ni jadi alat diplomatik la."

"Oh... kalaulah Malaysia jadikan aku alat diplomatik jugak kan baguih."

"Pala hotak hang. Mana boleh. Hang tu tak layak!"

"Huhu. Kecik hati aku."

"Alahai... touching la pulak. Hrm."

"Mana tak touching, Da. Manusia ni, kalau nak maki ... nama aku gak yang depa guna. Kenapa tak maki guna nama hang?"

"Aku haiwan suci. Sentuh takyah sertu. Haha," jawab Panda dengan bangganya.

"Tapi, sebab hang ... negara dah habis berjuta ringgit. Padahal ramai rakyat miskin. Depa nak makan apa?"

"Kalau darurat sangat, makan hang pun boleh. Haha." Panda bergurau. "Sebenarnya, ramai orang taktau... Aku adalah haiwan yang akan pupus. Tak banyak dah spesis Giant Panda macam aku ni. Sebab tu, kalau aku depa letak kat zoo, jumlah pengunjung akan meningkat dan jualan tiket bertambah. Ini dapat menjana ekonomi negara."

"Tapi, teori tu perlukan masa untuk dibuktikan. Bukan mudah rakyat nak faham."

"Sebenarnya, dalam dunia ni cuma ada 12 buah zoo saja yang ada Giant Panda. Semua panda tu mai dari China. Negara lain depa minta kat kerajaan nak bela Panda. Tapi, untuk Malaysia, China yang offer," jelas Panda.

"Malaysia, kot mana pun terpaksa terima jugak. China kan tengah marah kat Malaysia. Kalau Malaysia taknak ambik hang, lagilah parah. Sedangkan hubungan China dan Malaysia sangat penting. Takkan nak alih arah ke Amerika pulak."

"Pandai jugak hang no bab-bab ekonomi ni," puji Panda. "Ingatkan bodo."

"Aku pun baca kat Google. Haha."

"Weh, Bi. Kes DNA hang dalam coklat tu apa citer? Rugi mampuih kilang Cadbury. Tang mana depa nak buang semua coklat tu?"

"Bagi kat hang makan la, mau?"

"Aku okey ja. Binatang tak berdosa makan coklat ada babi. Manusia ja yang berdosa."

"Pandai jugak hang bab hukum ni ek?"

"Aku pun baca Google gak. Haha. Mana la ada masa nak pi jumpa ulama tanya. Asyik terkurung ja dalam sangkaq. Mujur ada smart fon."

"Aku nak tanya satu soalan. Kalau ada kambing terminum susu aku, kiranya manusia halal tak makan kambing tu?"

"Begini. Macam aku cakap. Kambing tak berdosa minum susu hang, Bi. Jadi, ikut hukum Fekah, kambing tu halal dimakan. Tapi, MAKRUH. Dan, ada ulama fatwa MAKRUH TANZIH, MAKRUH TAHRIMI dan ada juga yang fatwa HARAM."

"Kalau manusia taktau dalam makanan depa ada DNA babi, berdosa tak?"

"Dah taktau, takpala. Kalau dah tau, tak kuar fatwa pun depa dah takmau makan."

"Huhu. Jijiknya aku ni."

"Sedaq diri takpa. Haha. Tapi, manusia yang tak bersolat lebih jijik daripada hang, Bi. Umat zaman dulu, kalau langgaq perintah Tuhan, terus ditukaq jadi babi dan kera. Umat akhir zaman ni, Tuhan bagi peluang. Tu pun depa tak sedaq. Bab coklat ada DNA babi, bukan main lagi melatah. Rasuah makan. Aurat dedah. Solat tinggai. Mengumpat, memfitnah ... tu macam makan daging manusia hidup-hidup tau. Manusia tak sedaq semua tu. Bagi depa, yang haram ni BABI ja. Sampai nak sebut dan tulis babi pun, orang akan kata mencarut. Terpaksa sebut khinzir. Padahal sama ja, kan?"

"Aku terpaksa mengaku, ya. Walaupun aku pun rasa sama ada sebut babi atau khinzir, aku tetap jijik."

"Okaylah, Bi. Aku nak logout dulu. Next time kita Whatsapp lagi

HANYA SPEKULASI : Pengguna Pendapatan Kurang RM5,000 / Kenderaan 2,000cc ke Bawah layak Nikmati Subsidi

Posted: 03 Jun 2014 04:37 PM PDT


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini menafikan laporan bahawa hanya pengguna berpendapatan kurang RM5,000 dan membawa kenderaan berkuasa kurang 2,000cc layak menikmati pembelian bahan api bersubsidi secara sepenuhnya.

Laporan itu hanyalah satu spekulasi, kata Ketua Setiausaha KPDNKK Datuk Seri Alias Ahmad kepada pemberita di sini.

Beliau mengulas laporan sebuah akhbar bahawa pemilik kenderaan yang mempunyai pendapatan bulanan antara RM5,000 hingga RM10,000 diperuntukkan kuota petrol RON95 dan diesel bersubsidi sebanyak 300 liter dan selepas habis kuota itu, pemilik kenderaan itu perlu membeli bahan api mengikut harga pasaran.

Alias berkata memang ada pendekatan baharu berhubung subsidi petrol dan diesel tetapi kerajaan masih mengkaji perkara itu.- KPDNKK Kena Siasat siapa orang dalam bocorkan maklumat kerajaan yang masih dalam kajian itu. Maklumat seperti ini memang dinantikan CAI PR yang senantiasa melompat riang dengan berita Minyak Naik.

Terdahulu, beliau menghadiri majlis perundingan tahunan KPDNKK bersama sektor koperasi, yang turut dihadiri menteri berkenaan Datuk Seri Hasan Malek.

Dalam perkembangan lain, Alias berkata KPDNKK akan mengadakan pertemuan dengan para pembekal barang keperluan makanan bagi memastikan barangan mencukupi semasa Ramadan dan Aidilfitri.

"Mungkin minggu depan kita akan tetapkan satu tarikh untuk bermesyuarat," katanya. – Bernama

Di bawah ini pula berita yang digembar gemburkan oleh macai PR.


Hanya mereka yang mempunyai pendapatan kurang RM5,000 dan membawa kenderaan kurang daripada 2,000 cc layak menikmati pembelian bahan api bersubsidi secara sepenuhnya.

Di bawah pendekatan baharu yang akan dilaksanakan mulai September ini, pemilik kenderaan yang mempunyai pendapatan bulanan antara RM5,000 hingga RM10,000 pula diperuntukkan kuota petrol RON95 dan diesel bersubsidi sebanyak 300 liter.

Sebaik menghabiskan kuota 300 liter, pemilik kenderaan berkenaan tiada pilihan melainkan membeli bahan api mengikut harga pasaran.

Bagi mereka yang mempunyai pendapatan RM10,000 ke atas pula, mereka dijangka tidak akan dibenarkan membeli petrol atau diesel menggunakan harga subsidi.

Sinchew Daily yang memetik sumber Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melaporkan, pemilik kenderaan di bawah 2,000 cc juga dijangka dapat membeli bahan api bersubsidi.

Di bawah sistem baharu tersebut, semua warga asing dan kereta asing tidak dibenarkan membeli bahan api bersubsidi.

Aspirasi Bangsa

Posted: 04 Jun 2014 02:07 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Wajar letak kepercayaan pd Jakim

Posted: 03 Jun 2014 05:16 AM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 03 Jun 2014 11:56 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Blogger Dedah Anak Yammy Samat @Dyanasmd Tinggal Serumah Dengan Lelaki Tak Bersunat - Betulkah ???

Posted: 03 Jun 2014 09:13 PM PDT


baru sahaja membaca pendedahan blogger Theunspinners dan Medan Info Kita tentang anak Yammy Samat.

Lengkap dengan gambar rumah dan no hp lelaki nama Ooi yang dimaksudkan. Bukan semua pendedahan blogger adalah benar namun bukan semua adalah tidak benar. Kerana itu Panglima mahu penjelasan dibuat tentang hal ini oleh ibu Dyana sendiri. 

Sudah tentu perkara ini baru idedahkan selepas PRK demi menunjukkan keikhlasan menyedarkan anak bangsa melampaui keuntungan pilihanraya.

Tentu sebagai ibu beliau sepatutnya akan bangkit menepis tuduhan tersebut. Namun jika beliau reda maksiat dilakukan anaknya maka kita khuatir neraka menunggunya.

Sebagai orang Islam kita mendoakan agar hidayah Allah kepada keluarga ini.

Jangan kerana dunia kita terpedaya dan jangan gadai maruah bangsa dan agama kita kerana kejarkan harta.

Kekayaan ada di mana-mana dan jangan fikir rezeki Allah hanya dengan DAP sahaja.

Sementara itu ada juga yang mengkritik tawaran Pemuda Umno menerima Dyana Sofya. Seperti tulisan Abe Din di sini http://dinturtle.blogspot.com/2014/06/pemuda-umno-ajak-dyana-masuk-umno-tak.html

Bagi Panglima jika mereka sudah sedar bolehlah diterima dengan syarat tidak diberi jawatan penting / besar selama dua penggal. 

Jika tidak maka tidak perlu kita membuang masa menerima manusia yang telah melukakan hati-hati pejuang Alif Ba Ta kerana ketaksubannya kepada prinsip Kesamarataan yang dibawa dulu kini dan selamanya oleh DAP !


Benarkah @PDRMsia Tidak Ambil Berat Kehilangan Warga Britain Gareth David Huntley di Pulau Tioman ??? cc @Zahid_Hamidi @NajibRazak

Posted: 03 Jun 2014 08:06 PM PDTBerita di media antarabangsa kadangkala tidak semua tepat. Mereka ada agenda tersendiri dan dengan kehilangan warga asing di bumi Malaysia sudah tentu pelbagai tohmahan dilakukan. Seperti isu MH 370 dan terbaru kehilangan warga Britian seorang sukarelawan di projek penetasan penyu 'Juara Penyu' di sana.

Laporan polis kehilangan beliau telah dibuat pada Khamis 29 Mei 2014 jam 2.13 petang mengikut laporan Mstar http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/05/31/Brtish-Missing-Gareth-David-Huntley/ 

Satu artikel telah diterbitkan di link http://www.ibtimes.co.uk/malaysia-police-criticised-over-search-british-man-gareth-huntley-missing-jungle-1450686 berkenaan kehilangan warga Britain bernama Gareth David Huntley di Pulau Tioman pada 27 Mei 2014 yang mengkritik pihak polis Malaysia yang didakwa tidak bertindak dengan sewajarnya.


Berita tersebut :

Friends of a British man who went missing while enjoying a paradise island adventure in Malaysia have criticised local authorities' half-hearted attempts to find him.

Gareth David Huntley, 34, has not been seen for four days, since he set off to find a hidden waterfall from the turtle sanctuary at which he was a volunteer.

A search party from the turtle refuge failed to find him, but the authorities have scarcely lifted a finger to help, claimed a friend.

Sophie Wilson said: "Nothing has come from the authorities. As far as we aware the police were informed and haven't been doing anything. They have been incredibly lethargic.

"They've said that they are performing a search but all evidence on the ground suggests that they are just not taking this seriously.

"They are not providing this with the resources that it needs."

Huntley, from London, was staying on Tioman Island, off the east coast of Malaysia, at theJuara Turtle Project.

Police were told he was missing on the second day after his disappearance, but did not send out a search party.

Concern about the pace of efforts to find Huntley were echoed by his family, who have had no contact at all with the Malaysian authorities.

Mother Janet Southwell said: "I am extremely concerned and anxious about my son.

"He has been missing for four days now, and as yet I have had no contact from any official agency advising me as to the progress of the search.

"At this stage I feel it is essential that the search be intensified as time is running out for Gareth, so I would really appreciate the support of the Malaysian Authorities and the UK government."

The UK Foreign Office said it was providing assistance and support, and friends have set up aFacebook page campaigning for more effective action.


berita ini telah diterbitkan pada May 31, 2014 11:10 BST

Manakala Kenyataan Polis berhubung kes tersebut telah disiarkan di link :


 
KUANTAN: The police are trying their best in the search for a British man who went missing in Pulau Tioman on Tuesday, but can only do so much before calling off the search, said Rompin OCPD Deputy Supt Johari Jahaya.
He said a canine unit and the General Operations Force had been deployed to look for Gareth David Huntley, 34, but there was still no sign of the man.
"We are also getting help from the locals to look for him.


Mengikut laporan lain di : http://news.malaysia.msn.com/tmi/family-thanks-british-pm-putrajaya-as-search-for-missing-briton-intensifies-%E2%80%93-bernama bertajuk : 
Family thanks British PM, Putrajaya as search for missing Briton intensifies – Bernama 


A professional search team is now being deployed, including 10 paramilitary operations commandos, five police officers, three canine guides with two dogs and three civil defence officers.

An 8-strong fire rescue team, two marine patrol boats, and one helicopter were also deployed.


Maknanya polis kita sudah melakukan usaha terbaik untuk menjejaki kehilangan warga asing Britain ini dan tidak seharusnya ia dijadikan alasan untuk mengkritik polis kita yang pasti telah berusaha sedaya mungkin untuk menjejaki kehilangan beliau secara misteri ini.

Kadangkala ada kes bertahun tahun baru dapat diselesaikan bergantung kepada petunjuk terbaru dan ia tidak ditutup begitu sahaja.
8 Perkara Untuk Menyegarkan Umno semula @NajibRazak @MuhyiddinYassin @Zahid_Hamidi

Posted: 03 Jun 2014 06:25 AM PDT


Pandangan saya untuk menghidupkan semangat perjuangan Umno 


1.pemimpin perlu meningkatkan aspek kerohanian dalam diri, keluarga dan negara dan mampu menjadi contoh. Barulah parti dikagumi semua.


2.pejuang yang ikhlas perlu dipilih dan mampu menaikkan semangat pejuang yang lain dan diberi penghargaan sewajarnya.rasa kecewa wujud bila mereka hanya dijadikan alat bukan sebagai SAHABAT.


3.pemimpin perlu turun kawasan dengan lebih kerap dengan jadual ditentukan ibu pejabat Umno untuk menyentuh hati membakar semangat jentera parti setiap masa.

Bukan ketika pemilihan atau PRU semata-mata.


4.pemimpin Umno hebat berceramah perlu diusung setiaponggi jelajah ke kawasan hitam pro pembangkang untuk ceramah dan juga sesi rumah ke rumah diiringi media massa / sosial. Sentuhan terus ke hati rakyat perlu dilipat ganda.


5. Berikan barang yang mengingatkan rakyat kepada Umno setiap kali pertemuan diadakan. Walau kecil namun ia besar di mata rakyat khususnya yang menyokong pembangkang.


6.memastikan setiap pemimpin aktif di laman sosial dan rajin menjawab setiap komen yang ditulis rakyat. Baru rakyat merasa kewujudan pemimpin dan menyayanginya.


7.membuat debat dengan pemimpin pembangkang isu isu yang menjadi senjata utama kempen Pembangkang.keberanian berdebat adalah separuh dari kemenangan psikologi bagi rakyat.

 

8.cepat menjawab setiap isu khususnya dalam ceramah bersama rakyat agar mereka tidak keliru dengan fitnah pembangkang.

Kelembapan menjawab walau dengan sepatah perkataan akan membuat rakyat keliru dan akan mengelirukan orang di sekeliling mereka.Sekadar pandangan untuk difikirkan.


penembak-tepat.blogspot.comSent from my iPhone

Ibu Dyana Sofya Kena Surat Tunjuk Sebab Kempen untuk anaknya calon DAP #PRKTELUKINTAN

Posted: 03 Jun 2014 12:53 AM PDT

menerusi tweet @Bernama jam 3.30 petang menulis bahawa ' Umno hantar surat tunjuk sebab kepada Yammy Samat kerana berkempen untuk anaknya Dyana Sofya Mohd Daud pada PRK Teluk Intan - Tengku Adnan

Tahniah atas tindakan ini.Ia sangat wajar dan beliau patut dipecat kerana menyokong perjuangan anaknya dalam DAP yang jelas menolak Hak Istimewa Melayu Bumiputera dan berjuang untuk kesamarataan yang jelas tidak selari dengan peruntukan undang-undang negara kita.

semalam 45 bloggers juga telah mendesak agar ibu Dyana Sofya dipecat seperti artikel di sini http://penembak-tepat.blogspot.com/2014/06/r45-blogger-umno-desak-umno-pecat-ibu.html 

Yammy ketika diminta mengulas tentang perbezaan haluan politik antaranya dengan Dyana Sofya berkata, sokongannya terhadap calon DAP itu atas kapasiti sebagai ibu wanita itu.

"Sebagai ibu, saya akan sokong anak saya. Saya akan ikut dia berkempen juga kerana dia anak saya, bukan parti (DAP). Saya adalah ahli UMNO dan saya tidak akan keluar UMNO selain jika dipecat parti,


sumber http://medan-info-kita.blogspot.com/2014/05/yammy-samat-ahli-wanita-umno-perak-akan.htmlbaca kembali tentang Hak Istimewa Melayu dalam Perlembagaan :

Setiap orang di Tanah Melayu mempunyai hak-hak dan kewajipan yang sama, namun, rakyat yang berketurunan Melayu mempunyai hak yang istimewa berbanding bangsa lain di Tanah Melayu. Hak-hak istimewa orang Melayu ini bukan merupakan peraturan baru, malahan hak-hak ini telah tercatat dalam Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948, dan perjanjian-perjanjian ini telah pun diamalkan di negeri-negeri Melayu yang tidak bersekutu sebelum perang lagi.


Jawatan Yang di-Pertuan Agong, tidak merupakan hak istimewa orang Melayu tetapi akan dipegang oleh orang Melayu sampai bila-bila. Hak-hak ini akan dipatut sampai bila-bila kecuali jika perlembagaan diubah atau dicabuli. Tapi jawatan seperti Perdana Menteri, Ketua Menteri, Menteri Besar dan Gabenor-gabenor boleh dipegang oleh mana-mana bangsa lain selain daripada Melayu asalkan beliau lahir di Persekutuan Tanah Melayu.

Isi kandungan Hak-hak istimewa orang Melayu


Merujuk kepada perjanjian lama, hak-hak orang Melayu adalah seperti berikut: 

Tanah untuk Orang Melayu
Hak untuk orang Melayu mendapat tanah dengan kebenaran oleh Kerajaan Negeri (kerana pembukaan tanah adalah dibawah kawal-selia Kerajaan Negeri). Kerajaan Negeri boleh membuka tanah khas untuk Melayu tanpa sebarang syarat. 

Jawatan dalam Kerajaan
Jawatan-jawatan kanan dalam Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, mestilah diperuntukkan pada nisbah yang tertentu untuk orang Melayu dan orang bukan Melayu. 

Peruntukan biasiswa
Peruntukan biasiswa atau bantuan yang lebih banyak untuk kepada penuntut-penuntut Melayu daripada penuntut-penuntut bukan Melayu. 

Bantuan Ekonomi
Peraturan hendaklah dibuat untuk membolehkan orang Melayu mendapat lesen-lesen atau kebenaran-kebenaran tertentu bagi membolehkan mereka menjalankan aktiviti perusahaan dan aktiviti-aktiviti ekonomi lain.


Hak-hak istimewa orang Melayu adalah di bawah perlindungan Yang di-Pertuan Agung. Segala perubahan baharu berkenaan dengan hak-hak istimewa orang Melayu adalah berdasarkan persetujuan Raja-raja Melayu. Hak-hak istimewa orang Melayu di negeri-negeri Melayu adalah terjamin selain daripada hak-hak istimewa orang Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan.


http://ms.wikipedia.org/wiki/Hak-hak_istimewa_orang_Melayu

Bayar dengan Touch N' Go di Mydin - @AstroAwani

Posted: 02 Jun 2014 11:26 PM PDT

Belantan

Posted: 03 Jun 2014 11:54 PM PDT

Belantan


Pengebom berani mati warga Malaysia?

Posted: 03 Jun 2014 08:38 AM PDT

Rakan Ahmad Tarmimi Maliki melihat gambar pemuda itu ketika mereka menjalani latihan ala ketenteraan di Port Dickson, Negeri Sembilan, tahun lalu.

Ahmad Tarmimi Maliki, 26, adalah seorang pekerja kilang biasa di Selangor tetapi di luar rutin aktiviti hariannya, dia rupa-rupanya telah direkrut sebagai pengebom berani mati.

Tanpa diketahui oleh keluarga dekatnya di Pahang, dia yang diberi nama Abu Ahmad Al-Malizzi telah menjadi pengebom berani mati dalam serangan di Ibu Pejabat Skuad Emas Pasukan Taktik dan Senjata Khas (SWAT) di daerah Al-Anbar, Iraq pada 26 Mei lalu.

Ahmad Tarmimi yang dikesan pernah mengikuti latihan ala ketenteraan sebuah kumpulan militan di Port Dickson akhir tahun lalu meletupkan dirinya bersama sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) tentera jenis Hummers sarat membawa beberapa tan bahan letupan sebelum disusuli serangan hendap oleh pasukan tentera kumpulan militan Daulah Islamiah Iraq dan Sham (ISIS).

Serangan itu dikatakan telah membunuh 25 anggota Skuad Emas SWAT di bangunan berkenaan.

Berita tentang serangan itu disiarkan di dalam media rasmi ISIS dengan tajuk utama Mujahidin Malaysia Syahid Dalam Operasi Martyrdom yang disertakan gambar Ahmad Tarmimi.

Dalam laporan itu turut dinyatakan pasukan ISIS merampas sejumlah besar senjata api termasuk raifal, mesingan ringan dan peluru.

Ahmad Tarmimi dipercayai menjadi rakyat Malaysia pertama terbunuh sebagai pengebom berani mati kerana sebelum ini terdapat beberapa kematian rakyat negara ini di luar negara dalam peperangan di Syria tetapi bukan sebagai pengebom berani mati,

Dalam pertemuan eksklusif Utusan Malaysia dengan Halimah, 34, kakak kepada Ahmad Tarmimi memberitahu, keluarganya mengetahui berita tentang adiknya itu melalui Facebook yang dikongsi oleh rakannya beberapa hari selepas kejadian.

Katanya, dia dan seluruh ahli keluarga sangat terkejut kerana kali terakhir berjumpa Ahmad Tarmimi di kampung pada Mac lalu, adiknya itu hanya memaklumkan akan ke Asia Barat untuk mendalami ilmu agama.

"Selama ini pun dia yang bekerja di sebuah kilang dan menetap di Selangor sejak 2012, tidak pernah bersikap luar biasa apabila pulang ke kampung kecuali menjadi lebih warak, suka menyendiri dan berahsia.

"Keluarga juga tidak tahu tentang penglibatan Ahmad Tarmimi di dalam mana-mana pertubuhan yang mempunyai kaitan dengan anasir pengganas.

"Malah kami pada mulanya tidak percaya dengan berita kematiannya di internet sehinggalah pihak polis datang ke rumah (semalam) dan memaklumkan perkara berkenaan. Hancur luluh hati kami apabila mendengar berita itu," katanya sebak.

Kata Halimah, berikutan itu mereka sekeluarga telah membuat bacaan tahlil ringkas semalam,

Suaminya yang hanya mahu dikenali sebagai Rozman, 38, pula memberitahu, dia dan keluarga kini bimbang sekiranya kejadian itu boleh mengancam keselamatan keluarga khususnya anaknya yang berusia tujuh tahun.

Menurutnya, dia memelihara Ahmad Tarmimi sejak berusia sembilan tahun selepas kematian ibu mentuanya manakala bapa mentuanya meninggal dunia tiga tahun sebelum itu.

Dalam pada itu, seorang bekas tahanan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang ditangkap dalam operasi polis baru-baru ini dan telah dibebaskan beberapa hari lepas mengesahkan Ahmad Tarmimi adalah salah seorang ahli kumpulannya yang pernah mengikuti latihan ala ketenteraan bersamanya serta sembilan yang lain di Port Dickson akhir tahun lalu.

Dia yang enggan dikenali berkata, pemergian Ahmad Tarmimi ke Syria melalui Turki diketahuinya melalui Facebook.

"Selepas beberapa hari saya gagal berkomunikasi dengan dia sehinggalah mengetahui tentang kematiannya selepas saya dibebaskan.

"Saya terkejut kerana tidak menyangka dia sanggup mengorbankan nyawanya dengan menjadi pengebom berani mati," katanya ketika ditemui di ibu negara, hari ini.-UMO

Suara Politik
Belantan


The Unspinners

Posted: 03 Jun 2014 11:36 PM PDT

The Unspinners


Pemuda dok onani Dyana, tapi PKR, DAP dan PAS dah usaha macam-macam

Posted: 03 Jun 2014 11:00 PM PDT


Apa gila Pemuda UMNO dok onanikan Dyana. Baca Sg Rapat SINI

Tak ada ahli lain ke mahu dicari? Adakah mesej yang mahu disampaikan adalah masuk pembangkang baru dijemput masuk UMNO?

Nak jadi ahli asyik dipangkah saja. Asal nampak persaingan pasal terpelajar atau bberkebolehan memimpin, maka dipastikan tak jadi ahli.

Pemuda UMNO punya peel pulak nak sangat jadi sayap eksklusif untuk kepong untuk pro KJ hingga tak mahu tambah keahlian. Bila pilihanraya jelas sekali nampak Pemuda tak ada cukup sukarelawan.

Nampak sangat mereka lebih tertarik pada Melayu liberal penyokong pembangkang macam Dyana dari orang Melayu cikgu askar polis dan orang kerja kampong, penuntut dan berkebolehan.

Difahamkan UMNO hanya peruntkan RM7 ribu setahun untuk tambah keahlian. Padahal Dato Najib suruh tambahkan keahlian supaya ada tenaga dan ide baru.

Baca juga komen The Chulan SINI dan Din Turtle SINI.

Yang Pemuda UMNO mahu adalah wanita liberal yang dipercayai hidup dalam dosa atau living in sin!!!

Tengok apa PKR dah buat ...DAP ...
PAS ...


 Pemuda UMNO pula ...


Hmmm ... modal untuk onani terbaru Dyana kot???

Dah ... Ooi yang Dyana bersekedudukan dah kahwin? Cepat repot polis Yammy!!!

Posted: 03 Jun 2014 07:00 PM PDT


Terbaca mana entah, Yammy berkata dia harap mahu kekal jadi ahli UMNO tapi terpulang kepada pucuk kepimpinan.Itu kan cakap seorang baruah.

Sepatutnya sebagai ahli UMNO, beliau bersama UMNO berkempen menentang DAP. Tak kiralah anak sendiri.


Tapi sementang anaknya yang tanding untuk DAP, dia nyatakan sokongan pada anaknya. Konon takkan saya nak buang anak.

Dia sertai PC DAP. Dia puji dan berterima kasih pada DAP.

Malah dia bersama angkat tangan bersama pemimpin DAP dan Dyana ketika pengumuman nama calun. Turut juga dia angkat manifesto pilihanraya Dyana bersama Kit SIang. Ada sama pada malam finale.

Dah jelas Yammy yang pernah bersama DAP ketika dalam Semangat 46 dan coalition Barisan Alternatf bersama DAP masih lagi ada ruang dalam dalam jiwanya untuk DAP. Maka Unspinners tidak hairan Yammy sendiri yang atur dan nego untuk Dyana masuk DAP dan bertanding. Yammy hanya mengikut percaturan sama yang melihat Aspan Alias masuk DAP.

Betul-betul tak bermaruah untuk masih nak jadi ahli UMNO sedangkan dia sendiri dah khianati UMNO. Kalau dia orang berprinsip, patut dia letak jawatan sendiri. Tapi kami pun tak faham apa pulak pengurusan hanya kasi surat tunjuk sebab saja? Lembik betul ....mesti pakai kondom!!!

Memang muka tak tahu malu.

Macam-macam dia sebat macam-macam semasa pegang jawatan dalam UMNO tapi buat laporan polis ke atas Dato Nawawi AP Langkawi.Nawi dah buat laporan polis pun semalam untuk nafi dan Twitter pun nafi akaun yang tertulis nama Nawawi adalah Nawawi. Ingat senang nak siasat?

SKMM kena buktikan Nawawi sendiri yang tulis postng tersebut. Kalau Nawi nafi dan budak yang jaga pun nafi, susah SKMM nak kumpul bukti.


Konon Nawawi fitmah tapi tak ada pun dia berani nak nafi. Ngaku sajalah Dyana masuk UiTM jalan belakang melalui seorang ahli Majlis UiTM.


Dan ngakulah keluarga cinanya yang merupakan tuan punya Regency Tower Ipoh beri kontrak lalu dengan hati terbuka dia tikam UMNO yang diperguna untuk salahguna kuasa dan pengaruh untuk buat harta kekayaan.

Konon masuk Perkasa nak bela rakyat dan perjuang hak Melayu tapi keluar pasal dah mirip politik. Tapi masih lagi nak kekal sebbagai ahli UMNO.

Tak ke cakap orang baruah.

Semut Hitam laporkan SINI bahawa Yammy mahu saman mereka yang buat fitnah. Nampaknya Yammy mahu terus cari gaduh dengan mencabar tunjukkan bukti.

Sila jawab siapa Ooi yang mana bersekedudukan bersama Dyana di sebuah rumah di Johor Baru yang didedahakn di SINI.Alamat di No. 98,Jln Jasa 41, Tmn Rini Hill Mutiara Rini, Johor Baru. Nama mamat tak bersunat tu Ooi... nak nama penuh boleh kasi sebagai bukti. Handphone pun ada. Dari situ kan senang korek lagi macam-macam.

Nak butiran lagi? Boleh ...

Khabarnya Ooi dah kahwin. Cuma masaalahnya sumber itu hanya dari kedai kopitiam tepi jalan di dalam kawasan Gelang Patah. Pemuda UMNO ... tak tahu saheh atau tidak.

Minta maknya yang kata dia tahu anaknya untuk jawab dan jelaskan.

Nak buat laporan polis pun boleh. Mahu lagi galak kami telanjangkan Dyana.

Dyana bersekedudukan dengan seorang bernama Ooi di JB?

Posted: 03 Jun 2014 03:20 AM PDT


Khabar terbaru diterima Yammy Samat telah dihantar surat tunjuk sebab oleh pengurusan UMNO kerana menyokong pembangkang dalam kempen. Kalau Yammy ada maruah dan bukan baruah, letak jawatan dan berkawanlah dengan cadbury DAP.

Dalam posting Unspinners berjodol. Yammy pertahankan RBA dan puji DAP ... SINGKIRKAN DIA!!!, dia menuduh blogger pro UMNO.

"Mereka kata Dyana ada hubungan dengan orang Cina, drinker (kaki botol), smoker (merokok). Itu semua tidak betul. Saya tahu (perangai) anak saya."

DIa merujuk kepada komen berikut oleh RBA tapi tuduh ianya datang dari blogger pro UMNO.


Tiada yang lebih menaikkan kemarahan dari menuduh blogger di atas sesuatu yang kami tidak buat. Kalau kami nak buat, ami tahu detail.

Baiklah, kalau betul Yammy tahu tingkah laku anaknya di luar pandangan matanya? Dia tahukah kisah berikut:Rumah di atas adalah rumah yang diduduki Dyana di Johor Baru beralamat di No. 98,Jln Jasa 41, Tmn Rini Hill Mutiara Rini.

Oleh kerana Yammy tahu serba serbi mengenai anaknya, bolehkah Yammy beritahu siapa lelaki yang bernama Ooi yang duduk bersama Dyana berdua-duaan tanpa orang lain dalam rumah sebesar itu?

Sumber beritahu lelaki itu juga pembantu khas Lim Kit Siang. Pembantu atau penyedap?

Hai Melayu .... bila lelaki dan perempuan berdua-duaan dalam satu rumah, orang ke 3 adalah setan yang menggoda. Bukankah ini kerja haram?

Padanlah Dyana takut pada hudud. Kalau tak percaya, hp Ooi itu adalah 012 xxx9775...betul ke tidak?

Hanya nak beritahu Yammy dan RBA,

Kalau nak main peribadi, kami boleh tapi tak main. Oleh  sebab butiran ini dikeluarkan lepas PRK, hanya menunjukkan kami tak main kotor macam RBA.

Hanya gambar bikini untuk test power.Lain tu semua kerja kotor RBA.

oyabun

Posted: 03 Jun 2014 11:24 PM PDT

oyabun


Pemilihan PKR kecoh lagi?

Posted: 03 Jun 2014 08:54 AM PDT

Bekas Timbalan Ketua PKR Cabang Sungai Petani, Ishak Man (tengah), Mohd. Sharmizi Nizam Abdul Rahim (kanan) dan bekas Ketua Penerangan AMK Kedah, Mohd. Zaidi Osman menunjukkan borang bantahan bagi proses pemilihan Ketua AMK di Dewan Serbaguna Taman Sejati Indah, Sungai Petani, Kedah, semalam. 

Pro­ses pemilihan bagi jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Sungai Petani sekali lagi kecoh apabila salah seorang calon bagi jawatan itu meminta proses pemilihan yang berlangsung hari ini dibatalkan.

Calon tersebut, Mohd. Sharmizi Nizam Abdul Rahim berkata, dia tidak berpuas hati dengan proses pemilihan jawatan itu hari ini kerana Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) tidak memaklumkan kepadanya bahawa dia layak untuk bertanding bagi jawatan tersebut walaupun sebelum ini dikatakan sebaliknya.

"Sebelum ini, pada 3 Mei lalu ketika proses pemilihan berlangsung di Taman Sri Wang, saya dimaklumkan bahawa saya tidak layak bertanding kerana masalah teknikal dan saya terima keputusan tersebut.

"Saya juga telah menghantar bantahan kepada JPP berhubung penolakan pencalonan saya pada pemilihan 3 Mei lalu namun tiada apa-apa jawapan daripada mereka.

"Tiba-tiba hari ini nama saya layak untuk bertanding tanpa pengetahuan saya dan saya tuntut proses pemilihan hari ini dibatalkan serta diadakan semula," katanya ketika ditemui di Dewan Serbaguna di Taman Sejati Indah di sini hari ini.

Pada 3 Mei lalu, proses pemilihan Ketua AMK Cabang Sungai Petani yang berlangsung di Taman Seri Wang ditangguhkan dan dilakukan semula hari ini di Dewan Serbaguna Taman Sejati Indah di sini kerana seorang calon S. Arvind Kumar mengemukakan bantahan.

Bantahan itu kerana Arvind Kumar mendakwa dia hanya mengetahui namanya tiada di dalam kertas undi bagi jawatan Ketua AMK Cabang Sungai Petani kira-kira pukul 11 pagi apabila tiba di pusat pengundian di Dewan Orang Ramai, Taman Sri Wang di sini.

Dalam pemilihan hari ini tiga calon layak bertanding iaitu Simon Ooi, S. Arvind Kumar dan Mohd. Sharmizi.

Menurut Mohd. Sharmizi, selepas namanya dikatakan tidak layak untuk bertanding kerana masalah teknikal dia telah membantu kempen seorang calon lain iaitu Arvind Kumar.

"Saya langsung tidak berkempen untuk diri sendiri bagi merebut jawatan Ketua AMK Cabang Sungai Petani ini sebab saya tidak fikir saya akan bertanding semula hari ini.

"Saya hanya mengetahui pagi ini melalui seorang rakan bahawa nama saya ada di dalam kertas undi.

"Saya sangat kecewa dengan proses pemilihan hari ini dan tidak akan mengiktiraf Ketua AMK Cabang Sungai Petani jika JPP tidak menangguhkan proses pemilihan ini," tegasnya.

Dalam pada itu, Ketua Pengawas Pemilih Sungai Petani, Zainal Abidin Samat berkata, dia akan mengemukakan bantahan yang dibuat oleh Mohd. Sharmizi itu kepada JPP.

"Proses pemilihan yang berlangsung hari ini diteruskan kerana saya tidak mempunyai kuasa untuk menangguhkan proses ini kerana ia tertakluk di bawah bidang kuasa JPP," jelasnya.

Sementara itu, proses pengundian bagi jawatan Ketua AMK Cabang Sungai Petani yang bermula pukul 10 pagi ditutup kira-kira pukul 5 petang ini.

Jumlah pengundi yang keluar mengundi untuk memilih jawatan itu ialah 62 orang dan Simon Ooi mendapat 52 undi manakala Arvind Kumar pula tujuh undi.

Simon ketika ditemui berkata, kekecohan yang ditimbulkan oleh Mohd. Sharmizi tidak sepatutnya berlaku kerana JPP telah mengumumkan mengenai pemilihan semula yang akan dijalankan hari ini.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 03 Jun 2014 11:19 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Pegawai Kerajaan GELOJOH, Tak Pasal-Pasal Kerajaan, JAKIM, UMNO dan Cadbury Jadi Mangsa...

Posted: 03 Jun 2014 10:00 PM PDT


Kementerian Kesihatan (KKM) sedang menyiasat pegawainya yang membocorkan laporan awal ujian Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi dalam coklat Cadbury, sebelum ujian makmal kedua sempat dijalankan untuk mengesahkan kandungan itu.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya berkata sikap terburu-buru seorang pegawai kementerian membocorkan laporan awal ujian itu telah menimbulkan kekeliruan dalam kalangan orang ramai.

"Satu kesilapan telah dibuat oleh pegawai kita sendiri…kini, kami sedang menjalankan siasatan dalaman. Kalau didapati bersalah, kita akan ambil tindakan terhadap pegawai berkenaan. sumber

Haa... nampak tak?


Ini semua memang pegawai kerajaan punya angkara, di sebabkan dia terlalu gelojoh untuk kenakan kerajaan, JAKIM, UMNO dan sabotaj syarikat cadbury, akhirnya tak pasal-pasal nama kilang itu busuk, dan rakyat hilang keyakinan dengan JAKIM dan kerajaan.

Ingat bukan semua pegawai kerajaan menyokong KERAJAAN BN, ramai yang duduk dalam pejabat kerajaan yang menyokong pembangkang, makan gaji buta dan hanya menunggu masa untuk membocorkan apa-apa maklumat sulit kerajaan kepada pembangkang.

Lembutnya Hati Pemimpin UMNO...

Posted: 03 Jun 2014 07:00 PM PDT

Siapa kata umno parti yang brutal, ganas dan bengis...? CAKAP SAPA KATA?

Tian chua tuduh umno berkospirasi dalam insiden lahad datu, UMNO berbesar hati mengampunkan tian chua...


Yammy samat, mak kepada calon DAP dyana sofea, yang terang-terang bersetuju dengan dasar DAP untuk menghapuskan hak-hak orang melayu dan juga turut turun berkempen untuk memenangkan calon DAP teluk
intan hanya di berikan surat tunjuk sebab kenapa dia kempen untuk DAP.


Nampak tak? bertapa mulianya hati pemimpin umno, orang tuduh umno berkonspirasi umno maafkan, orang umno tolong kempen untuk DAP, UMNO hanya beri surat tunjuk sebab je...

Mungkin pada pandangan lembaga disiplin umno, seorang ahlinya yang membantu dan berkempen untuk calon parti lawan tidak seberat kesalahan seperti bertanding sebagai calon bebas dan menentang umno/bn pada mana-mana pilihanraya.


Tak apa lah, ini secara tak langsung ini menunjukan yang semua pemimpin umno berjiwa besar dan sanggup mengampunkan kesalahan ahlinya asalkan ahlinya tidak bertanding atas tiket bebas untuk menentang umno/bn.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 03 Jun 2014 11:17 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KALAU IBRAHIM LIBYA MASIH HIDUP HABIS SEMUA ORANG PAS DIPANCUNGNYA, KERANA PAS SEMAKIN BODOH!

Posted: 03 Jun 2014 09:55 PM PDT

PAS BODOH, DAP CABAR HUDUD TAK BERANI DEMO, SESAMA ISLAM DIA BERANI DEMO
Hari ini segelintir ahli-ahli PAS menunjukkan kebodohan mereka di Kuala Terengganu. PAS berdemo kerana isu naik cukai pintu di Kuala Terengganu.  

PAS memang bodoh, stupid, ngoblok, berengset, pakkong, dongok. Tahu kenapa? Kerana apabila DAP cabar Hukum HUDUD PAS senyap! Apabila DAP naik cukai penjaja di Pulau Pinang tak demo pula!  Takkan PAS berani sesama Melayu saja. 

Mahfuz ko kat dalam negara pakai kopiah, kat oversea ko enjoy semacam macam koboi lintah darat! Ko Mat Sabu, kalau ke Medan enjoy ko sanggup tinggalkan PRK Kajang, DAP caci maki hamun menyalahkan Hukum Hudud ko diam semacam seolah barang ko termasuk ke dalam tak hidup-hidup!

Buanglah kontol kamu orang PAS, serah saja sama Lim Guan Eng, dia tahulah apa nak buat! Mereka DAP tiada satu sen pun takut atau hormat sama kamu, kerana mereka tahu kamu semua penakut, dayus terutama bodoh belaka!

PAS memang bodoh macam orang Arab di Timur Tengah. Orang Arab sesama Arab sanggup menentang dan berbunuhan sesama sendiri tapi takut dengan Israel, serupalah dengan PAS di Malaysia!. 
Arab kena ganyang dan dihina oleh Israel pun buat make do no saja. Serupalah DAP merendah-rendahkan Hukum Hudud PAS buat make do no saja. Parti Islam apa ne? Ko marah ker baca ne wahai orang PAS, apa ko nak marah Gobind Singh cabar Hudud pun ko tak mampu nak bersuara!

Apa tindakan PAS bilamana Kg Melayu dirobohkan, malah Rumah AJK PAS pun diroboh boleh diam diri begitu takuttnya kepada DAP. Astagfirullah parti Islam apa ne???

Puak-puak PAS, kamu belajarlah membezakan kepentingan umat Islam dan kepentingan peribadi kamu tu. Belajarlah mengenali siapa musuh sebenar umat Islam dan siapa lawan sebenar kamu. 


Sampai bila kamu nak jadi parti politik kelas ketiga! Parti melukut di tepi gantang, memalukan kalau Ibrahim Libya masih hidup sudah pasti kamu semua dia pancung kerana dia malu dengan kebodohan kamu! Parti buta kerana tak boleh membezakan mana najis dan mana rezeki!

Wala yang bodoh dan Baiah yang bodoh!!!

sumber

ANWAR DIDESAK PECAT ORANG KANANNYA

Posted: 03 Jun 2014 05:00 PM PDT

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Johari Abdul didesak supaya dipecat serta merta kerana didakwa tidak adil dan telus dalam mengendalikan pemilihan parti itu.
Desakan itu dibuat oleh bekas Timbalan Ketua Cabang PKR Sungai Petani, Ishak Man berkaitan dengan kepincangan pemilihan cabang itu Ahad lalu.
"Pengerusi JPP Pusat ada agenda tersendiri. Ada agenda yang nak memenangi kroni-kroni dia. Kalau macam ni yang dia lakukan, tak payah cakap bab SPR, UMNO, Barisan Nasional (kerana) pengerusi (JPP) itu sendiri lebih teruk daripada Pengerusi SPR.
"Kita minta, kita desak bahawa pimpinan pusat, pecat serta-merta..pecat serta merta Pengerusi JPP yang ada pada hari ini..,"katanya.
Sebelum itu, pada pemilihan bagi jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Sungai Petani sekali lagi berlaku kekecohan apabila Mohd. Sharmizi Nizam Abdul Rahim, salah seorang calon bagi jawatan itu meminta proses pemilihan yang dibatalkan kerana namanya dimasukan semula dalam senarai bertanding tanpa pengetahuannya.
"Saya hanya mengetahui pagi ini melalui seorang rakan bahawa nama saya ada di dalam kertas undi.
"Saya sangat kecewa dengan proses pemilihan hari ini dan tidak akan mengiktiraf Ketua AMK Cabang Sungai Petani jika JPP tidak menangguhkan proses pemilihan ini," tegasnya.

Adakah Ini Satu Lagi Kegagalan Kerajaan Negeri Selangor?

Posted: 03 Jun 2014 05:30 AM PDT

Telah 3 hari berlalu. Terbukti berita bahawa satu lagi anak syarikat di bawah Kerajaan Negeri Selangor telah ditutup kerana kegagalan mengurus aset mereka dengan baik. Berikut adalah berita mengenainya beberapa bulan yang lepas.
SHAH ALAM – Selepas kemelut 30 kakitangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Holdings diberhentikan kerja Februari lalu, kali ini 105 kakitangan Hotel Quality Shah Alam, di bawah Kumpulan Perangsang Selangor Berhad yang juga anak syarikat kerajaan negeri bakal menerima nasib sama.
Nasib 105 kakitangan berjawatan tetap itu kini dalam keadaan terumbang-ambing selepas dimaklumkan terpaksa diberhentikan oleh Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (KPS) berkuat kuasa 1 Jun ini.

Difahamkan pekerja hotel tersebut terkejut selepas dimaklumkan berita berkenaan dalam sesi taklimat kelmarin.

Tindakan drastik itu dikatakan terpaksa dibuat kerana prestasi kewangan hotel yang sudah beroperasi selama 26 tahun itu terjejas.

Ketua Jabatan Perhubungan Awam, Media dan Tanggungjawab Sosial Korporat KPS, Amin Lin Abdullah berkata, keputusan untuk menghentikan operasi hotel tersebut dibuat selepas perbincangan tahun lalu.

"Perniagaan perhotelan di sini sememangnya menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pelanggan mungkin disebabkan oleh faktor lokasi yang kurang strategik kerana jauh dari Kuala Lumpur.
"Jadi kita akan tutup hotel ini bermula 1 Jun," katanya.

Baca seterusnya di sini : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/105-staf-hotel-bakal-diberhentikan-1.266268

MyMassa ingat berita ini mungkin bukan satu kenyataan kerana saban hari rakyat Selangor dipropagandakan bahawa Kerajaan PKR paling bijak mengurus. Namun gambar yang tiba di kotak e-mel MyMassa menunjukkan sebaliknya.Dahulu, Kumpulan Perangsang Selangor (KPS) yang satu masa dahulu merupakan investment arm utama kepada Kerajaan Selangor. Kini, ada pula cakap-cakap seperti ini.


Sumber

Apa dah jadi dengan Kerajaan Selangor ketika ini?

*Jangan lupa Unisel pun makin rugi di bawah Kerajaan PKR.


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 03 Jun 2014 10:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Siapa Sebenarnya Yang Lebih Perkauman? Ini Buktinya

Posted: 03 Jun 2014 08:24 PM PDTDAP Jadikan Hudud Alasan Kalah Di Teluk Intan

Posted: 03 Jun 2014 05:18 AM PDT

Malaysiakini Kena Saman

Posted: 03 Jun 2014 01:30 AM PDT


Prime Minister Datuk Seri Najib Razak filed a defamation suit against online news portal Malaysiakini last Friday. According to Bernama, Najib filed the suit together with Umno's executive secretary Datuk Abdul Rauf Yusoh. It is learnt that the suit named Malaysiakini's publisher, editor-in-chief-Steven Gan and chief editor Fathi Aris Omar as defendants.

 Meanwhile, Malaysiakini said the writ and statement of claim was hand-delivered to their office in Bangsar today, adding that case management had been set for June 18. 

 On May 15, Malaysiakini received a letter of demand from law firm Hafarizam Wan & Aisha Mubarak, citing a compilation of readers' comments in two articles under their Yoursay column — "A case of the PM reaping what he sows" and "How much will Najib spend to keep Terengganu". The comments had been deemed defamatory and the letter also highlighted that six comments were also seditious. 

 Lawyer Mohd Hafarizam stated in the letter, as quoted by Malaysiakini, that the "accusations made by users on the news portal were totally baseless, without concrete proof and were very serious, on top of having ill-intent (mala fide) to damage the reputation and image of our clients". Among the demands made in the letter was that Malaysiakini must apologise unconditionally within 48 hours from the issuance of the letter. 

The letter also demanded a retraction of the said articles. Apart from that, Malaysiakini was asked to be careful in publishing readers' comments. If a response is not given, the law firm had received instructions to initiate court action.

PenangWasabi

Posted: 03 Jun 2014 09:54 PM PDT

PenangWasabi


Abby Abadi diceraikan suami menerusi SMS?

Posted: 03 Jun 2014 09:02 AM PDT


Pelakon yang juga aktivis PAS, Abby Abadi, memberitahu Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini semalam, yang dia diceraikan suaminya menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) pada 9 Mei lalu.

Abby atau nama sebenarnya, Arbaiyah Abdul Manan, 37, turut mendedahkan, suaminya, Muhammad Noor Farhan Che Bakar, 24, pada Januari lalu ada memberitahu rakan bahawa mereka sudah bercerai, tetapi pasangan itu tidak memfailkan kes untuk pengesahan mahkamah kerana berbaik kembali.

"Dia (suami) beritahu kawannya yang kami sudah cerai. Saya kemudian rujuk kepada ulama (bapa saudara suami yang juga imam masjid) sebelum diberitahu sah jatuh talak tetapi kami kemudian berbaik semula selepas itu. Sebab itu tak fail ke mahkamah," katanya.


Sejurus mendengar keterangan itu, Hakim Syarie, Shaiful Azli Jamaludin, menangguhkan kes terbabit sehingga 11 Jun ini sebelum memerintahkan Abby memfailkan satu lagi permohonan bagi mengesahkan terlebih dahulu status lafaz yang dibuat Noor Farhan pada Januari lalu.

Shaiful Azli berhujah, mahkamah tidak boleh meneruskan prosiding semalam, sebaliknya perlu mendengar terlebih dahulu kes lafaz pertama, sebelum membuat keputusan sama ada lafaz terbabit sah atau tidak.

"Kamu perlu sahkan dahulu lafaz yang terdahulu (Januari).

Jika lafaz kedua (9 Mei) difailkan, mahkamah khuatir akan bertambah jumlah talak, jika kedua-duanya disabitkan jatuh talak," katanya.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 03 Jun 2014 09:41 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


GERAKAN BOIKOT PENIAGA CINA DAPAT SOKONGAN RIDHUAN TEE !

Posted: 03 Jun 2014 05:12 AM PDT

BAHAYA DAP ANTARA PUNCA MELAYU SOKONG KEMPEN BUY MALAY FIRST !

Posted: 03 Jun 2014 12:42 AM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 03 Jun 2014 03:31 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Foto) Perlakuan Nad Zainal 'intai' anu lelaki dikritik

Posted: 03 Jun 2014 04:01 PM PDT

Sekeping foto pelakon cilik yang cantik Nad Zainal telah menimbulkan rasa kurang selesa kaum lelaki.

Nad Zainal melalui akaun Instagramnya telah memuatnaik foto percutiannya di Korea. Antara tempat-tempat menarik yang beliau kunjungi adalah muzium foto 3D.

Pelbagai foto 3D yang mengujakan telah dimuatnaik oleh pelakon cilik berkenaan dan salah satunya telah 'diculik' oleh blogger Rotikaya untuk dimuatnaik ke laman Facebook mereka.


Foto berkenaan menyaksikan Nad Zainal sedang 'mengintai' dalam seluar gambar seorang lelaki dan ianya seolah-olah dalam keadaan yang sebenar.

Peminat-peminatnya mula membanjiri ruangan komen dengan pelbagai kata-kata sindiran dan tak kurang juga yang memberi nasihat.

Semoga Nad terus bergembira dengan percutiaanya!

(Video) Adegan wanita berniqab dan lelaki dalam lif rosak

Posted: 03 Jun 2014 07:01 AM PDT

Sebuah filem pendek yang didakwa kononnya untuk mempromosikan keamanan di antara kaum, agama dan budaya telah dihasilkan dan dimuatnaik ke Youtube.

Filem ini mengisahkan seorang wanita berniqab dan seorang lelaki terperangkap di dalam sebuah lif yang rosak.

Lelaki berkenaan kemudiaannya menawarkan minuman kepada wanita berkenaan ketika suasana di dalam lif itu semakin panas. Walaupun wanita itu pada mulanya tidak memberi respon kepada lelaki berkenaan, beliau kemudian mengambil juga air yang diberi oleh lelaki berkenaan.

Suasana menjadi lebih tegang apabila lelaki tersebut tercedera hingga berdarah di kakinya. Sebagai membalas jasa lelaki berkenaan, wanita tersebut menanggalkan tudungnya untuk membalut kaki lelaki tersebut.

Filem ini kemudiaanya mendapat kritikan daripada penonton kerana mereka berpendapat ajaran Islam sebenar melarang wanita memperlihatkan aurat mereka dalam apa jua keadaan sekalipun. Malah ada yang beranggapan ianya satu kesilapan untuk mempromosikan toleransi agama dengan menggunakan Islam sebagai bahan contoh.

Bagaimana pula dengan anda yang lain?

Gadis Malaysia dapat lebih 2 juta views di Youtube kerana 'bukan Korea'

Posted: 03 Jun 2014 06:15 AM PDT

Joyce Chu, 17, menjadi selebriti Youtube secara tiba-tiba setelah mendedangkan sebuah lagu yang berentak 'catchy' bertajuk "Malaysia Chabo".

Lagu berkenaan menceritakan kisahnya sebagai seorang gadis Malaysia yang sejati dan meminta orang ramai tidak menggelarnya gadis Korea atau datang dari Korea.

Tajuk lagu tersebut, "Malaysian Chabor" (Chabor bermaksud 'wanita' dalam dialek Hokkien). Dalam lagu itu juga Cho memberitahu beliau berasal dari Johor Bharu, negeri di selatan Malaysia dan bukan Korea Selatan.

Seperti biasa, lagu-lagu dan video cliche seperti ini pasti ada penciptanya dan tidak lain tidak bukan beliau adalah Namewee. 

Hudud punca kekalahan DAP di Teluk Intan - Gobind

Posted: 03 Jun 2014 06:01 AM PDT

PETALING JAYA: Kontroversi pelaksanaan hukum hudud PAS 'menyumbang' kepada kekalahan DAP pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, kata Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo.

Beliau berkata analisis awal mendapati Pakatan Rakyat kehilangan kira-kira 25 peratus undi bukan Melayu dan fenomena itu perlu diberi perhatian.
"Kebanyakan mengandaikan punca kekalahan itu disebabkan jumlah pengundi keluar mengundi rendah tetapi terdapat beberapa faktor lain yang perlu diambil kira.

"Saya berpendapat, kontroversi berhubung pelaksanaan hudud oleh PAS, menyumbang kepada kekalahan di Teluk Intan," kata Gobind dalam satu kenyataan pada Selasa.
Pada PRK Teluk Intan, calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud tewas kepada Datuk Mah Siew Keong dari Barisan Nasional dengan 238 undi.

Gobind berkata, walaupun DAP berterima kasih kepada PAS di atas usaha keras sepanjang kempen ini, parti Islam itu tetap tegas dengan pendirian mereka mengenai hudud.

Beliau berkata PAS akan membentangkan rang undang-undang persendirian berkaitan hudud di Parlimen pada September walaupun DAP membantah keras tindakan itu.

"Bagi saya, perkara itu bermain di fikiran kebanyakan pengundi kerana ramai tidak menyokong hudud.

"Ini menyumbang kepada protes undi secara senyap terhadap Pakatan," katanya.

Gobinda berkata, kebanyakan pengundi berasa keliru untuk menyokong PAS dan oleh itu, mereka sangsi mengenai sokongan terhadap Pakatan.

Katanya, walaupun yakin DAP membuat keputusan terbaik dengan mencalonkan Dyana, ia tidak cukup memadamkan keperluan untuk mendapat penjelasan mengenai isu hudud.

"Akhirnya, ia menyekat keupayaan kita untuk bergerak, memberi inspirasi dan motivasi kepada rakyat.

"Kesan negatif isu seperti hudud perlu dirasai dan difahami menerusi kekalahan ini," katanya.

Jelas beliau, jika Pakatan gagal menyelesaikan masalah ini, kesannya akan 'lebih membinasakan'.

Baju Erin Malek pula jadi isu...

Posted: 03 Jun 2014 03:40 AM PDT

WOW! Jarang kita lihat Erin Malek berpakaian sederhana tetapi cukup elegan untuk sesebuah acara pelancaran filem.

Baru-baru ini, pada pelancaran filem Awak Nak Kahwin Dengan Saya? Di TGV Sunway Piramid, Erin tampil dengan gaun sederhana pendek tanpa lengan beserta rantai. Cukup stail dan sempurna buat si cantik ini. Orang kata 'less is more'.

Kata Erin, 21, dia membeli gaun jenama Dorothy Perkins itu pada hari pelancaran filem tersebut. Pada saat-saat akhir rupa-rupanya! Mujurlah dia sempat hendak bersiap.


Erin Malek menggayakan pakaian yang dibelinya dengan harga RM250.


"Maklumlah saya sibuk dengan penggambaran sehingga tidak sempat nak membeli baju lebih awal.

"Jadi, sebelum majlis bermula, saya kelam kabut mencari gaun yang sesuai dan terdapat dua jenis gaun yang membuatkan saya buntu mahu memilih. Satu harga kira-kira RM700 dan yang ini (gaun biru) hanya RM250.

"Bila fikir balik saya bukannya boleh pakai berulang kali, maka saya pilih gaun yang lebuh murah. Siap dapat percuma rantai lagi," katanya.
Tambah Erin, memandangkan dia seorang yang lasak, dia juga akan memastikan gaun tersebut memudahkan pergerakannya.

Dalam pada itu, Erin berkata, dia lebih selesa melepaskan rambutnya yang panjang agar dapat menutup pipinya yang tembam.

Ish! Mana ada pipi tembam? Erin dah cukup stail dan sempurna pada malam itu! Iye tak?

Rakan abang ipar usap kemaluan ketika tidur

Posted: 03 Jun 2014 01:31 AM PDT

SIBU – Seorang budak perempuan berusia 12 tahun dari Sibu Jaya mendakwa dirinya dicabul dua rakan abang iparnya ketika sedang tidur awal pagi Ahad lalu.

Kejadian itu berlaku sekitar jam 2 pagi ketika mangsa menyedari dia dipeluk oleh seseorang ketika sedang tidur di ruang tamu bersama adiknya yang berumur dua tahun.

Disebabkan tidak dapat melihat dalam kegelapan, mangsa bertindak menolak tangan lelaki itu dan bertanya siapa orang berkenaan.

Lelaki itu menjawab bahawa dia adalah rakan kepada abang iparnya dan tidak lama kemudian dia cuba meraba badannya.

Mangsa yang berasa tidak selesa bertindak menyepak dan menumbuk lelaki tersebut, sebelum melarikan diri untuk mendapatkan perlindungan di dalam bilik ibunya.

Budak perempuan tersebut kembali ke ruang tamu semula apabila mendapati lelaki itu sudah beredar dari situ.

Ketika itu, dia mendapati seorang lagi lelaki masuk ke dalam rumah melalui pintu dapur dan terus baring di sebelah adiknya.

Mangsa pura-pura tidur dan berdiam diri namun tertidur di situ.

Pada jam 5 pagi, mangsa sekali lagi dipeluk oleh lelaki berkenaan yang memasukkan tangannya ke dalam seluar dalamnya.

Apabila mangsa terasa kemaluannya disentuh, dia terus menjerit dan bergelut dengan lelaki itu sehingga berjaya melepaskan diri dan masuk semula ke dalam bilik tidur ibunya.

Mangsa percaya dia telah dicabul oleh dua lelaki yang dikenali oleh abang iparnya.

Ahli keluarganya membawa mangsa untuk membuat laporan di balai polis di sini.

Ketua Polis Daerah Sibu ACP Mohd Kamal Kordi ketika dihubungi mengesahkan laporan tersebut.

Menurutnya, polis kini sedang menjalankan siasatan lanjut berhubung kes tersebut.

Hidup mati Dyana adalah bersama DAP

Posted: 03 Jun 2014 01:11 AM PDT

KUALA LUMPUR 3 Jun - Calon DAP bagi pilihan raya Kecil (PRK) Teluk Intan yang baru berlalu, Dyana Sofya Mohd Daud, menafikan akan meninggalkan parti DAP ekoran kekalahan beliau.

Dyana Sofya berkata, DAP ialah parti pelbagai kaum dan akan terus berada dalam parti itu untuk meneruskan perjuangan politiknya.

"Saya akan tetap berjuang bersama DAP, tiada cadangan keluar daripada DAP setakat ini. Jika ada yang menganggap saya kecewa dan akan keluar (DAP), mereka salah," katanya kepada pemberita ketika waktu rehat Persidangan Meja Bulat Asia Pasifik ke-28 di sini hari ini.

Dyana Sofya merupakan seorang daripada peserta persidangan itu.

Semalam, bekas Naib Pengerusi DAP Tunku Abdul Aziz Ibrahim, berkata beliau percaya Dyana Sofya akan meninggalkan parti pembangkang itu. - BERNAMA

Perdana Menteri saman Malaysiakini

Posted: 03 Jun 2014 12:45 AM PDT

KUALA LUMPUR 3 Jun - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan saman terhadap portal berita propembangkang, Malaysiakini berhubung penerbitan dua artikel berunsur fitnah bertajuk 'A case of the PM reaping what he sows' dan 'How much will Najib spend to keep Terengganu'.

Saman tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi di sini pada 30 Mei lalu oleh Najib atas kapasiti peribadi beliau dan dinamakan sebagai plaintif kedua sementara Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab. Rauf Yusoh bagi pihak UMNO bertindak sebagai plaintif pertama.

Mereka menamakan syarikat Mkini Dotcom Sdn. Bhd.; Ketua Editor Malaysiakini, Steven Gan; dan Ketua Pengarangnya, Fathi Aris Omar masing-masing sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Dokumen mengenai saman tersebut yang difailkan melalui firma guaman Hafarizam Wan & Aisha Mubarak diterima oleh pihak media hari ini.

Pengurusan kes tersebut buat kali pertama dijadualkan didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, S.M. Komathy Suppiah pada 18 Jun ini. - Utusan ONLINE

(Video) Wanita mencarut depan Kaabah lihat lelaki separuh bogel

Posted: 03 Jun 2014 12:31 AM PDT

Seorang lelaki separuh bogel telah mengejutkan jemaah umrah yang sedang melakukan tawaf di Kaabah di Mekah apabila beliau berdiri di atas platform Hijr-Ismail dan mula memecahkan lampu dengan kerusi.

Apa yang mengecewakan adalah wanita yang merakamkan situsi berkenaan menggunakan kata-kata kesat di hadapan kaabah.

Adakah ini satu konspirasi?

DNA Babi: KKM akan siasat dalang bocor keputusan makmal

Posted: 02 Jun 2014 11:32 PM PDT

PETALING JAYA - Kementerian Kesihatan akan menjalankan siasatan dalaman berhubung kebocoran keputusan makmal sebelum ini yang mengesan DNA babi dalam dua produk coklat Cadbury.

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Dr Hilmi Yahya berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi mencari penyelesaikan terhadap kekeliruan yang timbul daripada perbezaan penemuan ke atas dua produk makanan itu di makmal Jabatan Kimia baru-baru ini.

Makmal Kementerian Kesihatan juga diakui tidak diberikan akreditasi untuk menentukan status halal sesuatu produk sebaliknya terhad memastikan kandungan makanan itu bebas daripada racun.

Datuk Seri Dr Hilmi Yahya juga berkata, pihaknya terpaksa akur dengan penemuan terbaru kajian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) semalam yang mengesahkan dua produk coklat Cadbury bebas daripada DNA babi dan ia halal dimakan.

Subsidi petrol kenderaan 2000cc ke atas akan ditarik?

Posted: 02 Jun 2014 10:15 PM PDT

Hanya mereka yang mempunyai pendapatan kurang RM5,000 dan membawa kenderaan kurang daripada 2,000 cc layak menikmati pembelian bahan api bersubsidi secara sepenuhnya.

Di bawah pendekatan baharu yang akan dilaksanakan mulai September ini, pemilik kenderaan yang mempunyai pendapatan bulanan antara RM5,000 hingga RM10,000 pula diperuntukkan kuota petrol RON95 dan diesel bersubsidi sebanyak 300 liter.

Sebaik menghabiskan kuota 300 liter, pemilik kenderaan berkenaan tiada pilihan melainkan membeli bahan api mengikut harga pasaran.

Bagi mereka yang mempunyai pendapatan RM10,000 ke atas pula, mereka dijangka tidak akan dibenarkan membeli petrol atau diesel menggunakan harga subsidi.

Sinchew Daily yang memetik sumber Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melaporkan, pemilik kenderaan di bawah 2,000 cc juga dijangka dapat membeli bahan api bersubsidi.

Di bawah sistem baharu tersebut, semua warga asing dan kereta asing tidak dibenarkan membeli bahan api bersubsidi.

Akhbar tersebut turut melaporkan, kerajaan sedang mengkaji sama ada mahu memasukkan fungsi pembelian minyak ke dalam MyKad atau mengeluarkan kad baharu untuk membolehkan pembelian bahan api bersubsidi dilakukan.

"Pemilik kenderaan tidak kira individu atau syarikat mungkin perlu menyerahkan maklumat peribadi seperti laporan cukai supaya kad pembelian minyak boleh dikeluarkan.

"Kad ini menunjukkan nama pemilik kenderaan, alamat dan kuota minyak subsidi yang dibenarkan.

"Ketika mengisi minyak, pemilik kenderaan perlu mengimbas kad terlebih dahulu untuk membeli minyak pada harga subsidi," demikian lapor akhbar tersebut.

Menurut sumber, penggunaan kad minyak yang khusus akan memudahkan kerajaan menjejak den merekodkan kadar penggunaan bahan api oleh pemilik kenderaan.

Sumber itu bagaimanapun berkata, memandangkan pendekatan baharu hanya dilaksanakan pada September, maka kerajaan belum membuat keputusan muktamad dan mungkin membuat perubahan selari dengan cadangan pihak berkepentingan.

Kerajaan sebelum ini dilaporkan akan memperkenalkan satu sistem baharu penjualan diesel dan petrol bersubsidi kepada pemilik kenderaan yang layak secara berperingkat mulai 1 September ini ~ MalaysiaGazette

'Saya akan lepaskan Emma' - Zizan Razak

Posted: 02 Jun 2014 08:00 PM PDT

Pelakon dan pelawak Zizan Razak berasa pelik bagaimana boleh timbul isu kekasihnya, Emma Maembong diberitakan bakal disaman oleh pihak pengurusan WireFame Entertainment (WFE). Sedangkan dia selaku pemilik bersama syarikat tersebut kurang jelas dan tidak tahu menahu mengenai hal itu.

"Saya pun sebenarnya pelik macam mana cerita saman itu boleh timbul. Setahu saya kalau diikutkan, kontrak Emma tamat sehingga bulan Jun ini. Jadi kenapa pula ada keluar cerita saman ini.

"Bagi saya, pihak pengurusan sepatutnya tak perlu lah nak besar-besarkan lagi perkara yang dah hampir nak selesai. Kontrak Emma pun dah hampir tamat", kata Zizan ketika diminta mengulas mengenai hal tersebut ketika ditemui pada majlis Astro Meraikan Media yang diadakan di hotel Le Meridien, Kuala Lumpur, semalam.

Menyatakan yang dia tidak menyokong mana-mana pihak, bintang filem 'Abang Long Fadil' itu bagaimanapun berharap agar konflik di antara Emma dan WFE tidak berpanjangan dan dapat diselesaikan secara baik.

Malah kata Zizan, kalau ditanyakan keputusannya selaku pemegang saham dalam syarikat tersebut, dia bersedia untuk membebaskan pelakon cantik Emma Maembong daripada syarikat sebaik saja tempoh kontrak Emma dengan WFE betul-betul tamat.

"Bagi saya, daripada menyusahkan kedua-dua pihak dan mungkin akan timbul lagi macam-macam masalah, saya akan release-kan (lepaskan) Emma. Saya harap perkara ini boleh selesai secara baik lah.

"Saya sendiri hendak berjumpa dengan pihak WFE untuk membincangkan beberapa perkara yang melibatkan diri saya. Sayangnya buat masa ini saya tidak ada ada peluang lagi kerana jadual saya terlalu padat", ujarnya yang kini telah menjadi artis naungan Astro.

Zizan yang dahulu juga merupakan artis dibawah naungan WFE, difahamkan sehingga kini masih kekal sebagai pemilik saham terbesar syarikat berkenaan iaitu sebanyak 70%.

Sementara ditanya mengenai perkembangan hubungan dengan Emma, jejaka kelahiran Terengganu ini berkata dia ada memikirkan untuk menyunting aktres itu menjadi isterinya namun setakat ini tiada sebarang perbincangan yang serius.

"Tarikh kahwin tak ada lagi. Belum bincang apa-apa lagi. Saya sibuk dengan kerja saya, dia sibuk dengan kerja dia. Lagipun hal ini bukan tentang kami berdua sahaja tapi melibatkan kedua-dua belah pihak keluarga", katanya yang turut meluahkan rasa gembira kerana ramai peminat yang merestui hubungan mereka berdua.

- mD

Suami kerap ke karaoke punca penceraian Abby Abadi?

Posted: 02 Jun 2014 07:01 PM PDT

Tarikh keramat 11 Jun bakal tiba tidak lama lagi. Tarikh tersebut bakal menentukan nasib Abby Abadi dan Noor Farhan Che Bakar apabila Hakim Syarie memerintahkan Abby memfailkan satu lagi permohonan bagi mengesahkan terlebih dahulu status lafaz yang dibuat Farhan.

Semua gara-gara Farhan didakwa oleh Abby pernah mengeluarkan kata-kata 'cerai' kepada rakannya pada Januari lalu.

Perkembangan terkini, anak lelaki sulung Abby, Mohamad Danish Hakim telah merayu bapa tirinya, Farhan atau 'Abi' agar kembali kepangkuannya.

Video pendek tersebut yang telah di padam di laman sosial Abby memaparkan Danish meminta bapa tirinya supaya tidak mengikut rakan-rakannya berpelesaran seperti berkaraoke dan mengunjungi cyber cafe pada setiap malam.
"Abang rindu Abi, Abi jangan ikut geng-geng Abi yang pergi karaoke, cyber cafe malam-malam tu. Itu semua duniawi. Ala, Abi kahwinlah dengan Mama balik. Apalah dosa Mama tu Abi," demikian lebih kurang kata-kata yang diucap oleh Danish menerusi video tersebut.

Dalam hal ini, ia (video) kemungkinan merupakan isi hati seorang anak yang rindukan bapanya... atau mungkinkah ia juga terselit nasihat yang mengandungi pepatah 'ada udang di sebalik batu'?. Allahu A'alam!

Lampard tinggalkan Chelsea

Posted: 02 Jun 2014 06:46 PM PDT

LONDON: Penjaring terbanyak Chelsea, Frank Lampard mengumumkan dirinya akan meninggalkan Stamford Bridge selepas 13 tahun menyarung jersi kelab berkenaan.

Pemain tengah skuad Piala Dunia England itu yang menyertai Chelsea selepas berhijrah dari West Ham United pada 2001 dengan bayaran 11 juta pound (AS$18.43 juta) menjaringkan 209 gol dalam semua pertandingan untuk Chelsea.

"Apapun cabaran selepas ini, saya akan selalu berada di antara anda dan Chelsea sentiasa terpahat dalam hati saya," katanya kepada penyokong kelab itu dalam kenyataan.

Lampard yang akan berusia 36 tahun pada 20 Jun ini dan menjadi penolong kapten England pada Piala Dunia di Brazil dikaitkan dengan perpindahan ke New York City bagi aksi Major League Soccer. - Reuters

Foto anggota tentera nikmati daging 'haram' disebar di FB

Posted: 02 Jun 2014 06:01 PM PDT

Sebuah laman Facebook Listen Listen Original pada 31 Mei lepas mempersoalkan beberapa keping gambar yang memaparkan beberapa anggota tentera yang tidak diketahui daripada negara mana menikmati makanan di dalam hutan.

Menurut Facebook berkenaan, ia mendakwa anggota tentera berkenaan mungkin dari Malaysia dan dilihat menjalani latihan memakan benda 'haram' sebagai latihan ketika darurat.

Gambar itu dikatakan dipaparkan pada mulanya di laman web maahadsas.edu.my mengatakan bahawa para anggota itu diberi latihan kelangsungan hidup atau bagaimana cara untuk menangkap, memasak serta memakan.

"Antara binatang yang kelihatan ialah monyet, katak dan beberapa binatang liar yang lain," katanya.

Di status Facebook berkenaan turut dipaparkan persoalan apakah tujuan sebenar latihan sebegitu diadakan dan ia dirujuk pula kepada kemungkinan latihan seorang ibu yang terdesak masalah kewangan untuk menjadi pelacur.

"Adakah ini latihan untuk menghadapi situasi darurat atau terdesak? Apakah selepas ini akan ada pula latihan melacur untuk ibu yang terdesak keputusan bekalan susu anak.

"Dr Mashitah dalam ruang soal jawab akhbar Harian Metro bertarikh 19 Jun 2005 mengatakan, dalam keadaan biasa memang melacur itu haram, tetapi jika terdesan dan darurat ia dimaafkan," katanya.

Selepas puas memberikan soalan berbaur provokasi baru laman Facebook itu memohon pencerahan daripada Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dalam isu gambar anggota tentera memakan haiwan yang pelik-pelik yang didakwa haram itu.

"Apakah perlu dilatih makan benda haram dalam keadaan darurat? Bagaimana pula jika latihan terebut dalam bulan Ramadhan, kerana orang berpuasa dalam bulan Ramadhan pun dibolehkan berbuka puasa sekiranya dalam keadaan darurat?," katanya.

Pelajar dirogol polis di Kelantan

Posted: 02 Jun 2014 04:50 PM PDT

KOTA BHARU - Seorang anggota polis berpangkat sarjan mejar dihukum penjara 15 tahun dan lapan sebatan oleh mahkamah sesyen, di sini, semalam selepas didapati bersalah merogol remaja berusia 14 tahun, lima tahun lalu.

Keputusan dibuat Hakim, Mohd Yusoff Yunos terhadap tertuduh Mahmad Abidin, 57, yang juga bekas ketua balai selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Mahmad didakwa merogol remaja perempuan berusia 14 tahun itu di dalam pejabat Ketua Polis Balai Polis Binjai, di sini, pada jam 2.30 petang, 15 Oktober 2009.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 376(1) kanun sama yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Ahmad Salam Yusof, manakala, tertuduh diwakili peguam bela, Datuk Sukri Mohamed.

Pada prosiding semalam, Ahmad Salam mohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal dengan ambil kira jenayah yang dilakukan lebih-lebih lagi membabitkan tertuduh yang berkhidmat sebagai penjawat awam.

"Saya mohon mahkamah mengambil kira kepentingan mangsa dan masyarakat di luar sana. Tertuduh dan masyarakat juga perlu mendapat pengajaran daripada kesalahan yang dilakukan," katanya.

Pada masa sama, Mohd Yusoff membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman dengan syarat rayuan difailkan pada hari sama.

Jaminan dinaikkan dari RM10,000 kepada RM15,000 dengan seorang penjamin berkuat kuasa sejurus notis rayuan difailkan.

Alat pengesan DNA babi di MCE 2014

Posted: 02 Jun 2014 04:15 PM PDT

ABD. Syukor Othman menunjukkan perbezaan keputusan ujian dua contoh makanan dengan menggunakan produk 'Pork Rapid Test' bagi mengesan kandungan babi dalam makanan di gerai sempena Ekspo Pengguna (MCE) 2014 di Menara Matrade Jalan Duta, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/AMIR HAFIZ ABD. RAHMAN
KUALA LUMPUR 31 Mei - Umat Islam di negara ini kini tidak perlu bimbang mengenai status halal produk makanan, minuman dan kegunaan harian yang terdapat di pasaran kerana mereka boleh menggunakan alat yang mampu mengesan DNA babi pada barangan tersebut.

Produk 'Rapid Pork Food Test' edaran Iftitah Solutions (M) Sdn. Bhd. (Iftitah Solutions) itu merupakan inovasi dari Rusia, pertama kali dipasarkan di negara ini untuk membantu pengguna mengenal pasti kewujudan DNA haiwan itu dengan mudah dan cepat.

Pengurus Iftitah Solutions, Abd. Syukor Othman, 39, berkata, produk tersebut me­rupakan kaedah terbaik setanding dengan pelaksanaan ujian di makmal.

"Konsep penggunaannya sama seperti alat ujian kehamilan. Pengguna berupaya mengenal pasti kehadiran DNA babi pada makanan dan minuman dengan cepat tanpa melibatkan kos yang tinggi berbanding ujian di makmal.

"Bentuknya yang kecil dan mudah menjadikan ia sesuai di bawa ke mana sahaja dan digunakan semua peringkat umur," katanya ketika ditemui pemberita di Ekspo Pengguna (MCE) 2014 di Menara Matrade Jalan Duta, di sini hari ini.

Ekspo anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dengan kerjasama program Strategi Lautan Biru Kebangsaan 6 (NBOS6): Kad Diskaun 1Malaysia (1MDC) itu dibuka kepada orang ramai bermula hari ini sehingga 8 Jun depan.

Turut mencuri perhatian adalah produk penjagaan tubuh berasaskan gaharu yang diusahakan syarikat baharu, Diamond Density Sdn. Bhd.

Eksekutif Pembangunan Perniagaan syarikat itu, Ratinah Rahmat, 39, berkata, losen bio-heat, pembersih peribadi wanita Serigaharu dan pewangi Gaharu adalah tiga produk berasaskan kayu gaharu yang baru dua bulan dipasarkan.

"Kesemua produk kami adalah 100 pe­ratus asli dan tidak menggunakan bahan kimia. Oleh itu ia sesuai digunakan semua golongan terutama kepada mereka yang mempunyai alahan terhadap bahan kimia.

"Pembersih wanita Serigaharu adalah yang pertama di pasaran di mana berasaskan kayu gaharu. Selain memiliki haruman yang tidak berlebihan, produk ini sesuai diaplikasikan kepada semua jenis kulit," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140601/dn_16/Alat-pengesan-DNA-babi-di-MCE-2014#ixzz33Uiou3bk
© Utusan Melayu (M) Bhd

Hoki Piala Dunia: Malaysia dibelasah Belgium

Posted: 02 Jun 2014 04:01 PM PDT

KUALA LUMPUR 2 Jun - Malaysia kecundang lagi, kali ini skuad hoki kebangsaan menjadi mangsa belasahan pasukan No. 4 dunia, Belgium 6-2 dalam perlawanan kedua Kumpulan A pada Piala Dunia 2014 di Stadium GreenFields, The Hague, Belanda, sebentar tadi.

Ini adalah kekalahan kedua Malaysia selepas kalah 0-4 kepada Australia dalam aksi pembukaan, minggu lalu. - UTUSAN ONLINE

tun faisal dot com

Posted: 03 Jun 2014 01:48 PM PDT

tun faisal dot com


Sampel Coklat #CADBURY yang dianalisis KKM datang dari Thailand?

Posted: 03 Jun 2014 08:38 AM PDT

Nota: Sampel coklat Cadbury yang dianalisis KKM khabarnya bukan dari Kilang Cadbury. Maksudnya ia bukan keluaran Cadbury Malaysia? Mungkinkah ia produk yang dihasilkan oleh Cadbury luar negara dan di packing semula atau produk tiruan yang disamàrkan sebagai produk Cadbury?

Kenyataan penuh Jamil Khir berkaitan DNA babi
Jamil Khir Baharom 

1. Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Jabatan Kimia Malaysia (JKM) kerana telah memberi keutamaan dalam  pengujian sampel bagi dua produk coklat cadbury yang menjadi isu nasional berikutan kenyataan akhbar Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada 24 Mei 2014 yang lalu.

2.  Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada 26 Mei 2014 telah mengambil kedua-dua sampel produk terlibat iaitu:

i.   Coklat dengan kacang hazel-Cadbury Dairy Milk Hazelnut dengan nombor kelompok (Batch no) 200813 M01HI2;  dan

ii.  Coklat susu dengan buah badam-Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan nombor kelompok (Batch No) 221013 N01RI1

3. Selain itu, Jakim juga turut mengambil empat (4) produk lain dalam aliran pemprosesan yang sama dan lima (5) jenis bahan mentah yang berpotensi mengandungi unsur haiwan.

4. Kesemua sampel diambil dari kilang pengeluar produk tersebut yang beralamat di Cadbury Confectionary (M) Sdn. Bhd., Persiaran Raja Muda, Seksyen 16, P.O. Box 7043, 40700 Shah Alam Selangor dan telah dihantar ke JKM pada hari yang sama.

5. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia pada hari ini (2 Jun 2014) telah menerima keputusan analisis makmal Jabatan Kimia Malaysia ke atas dua sampel produk keluaran Syarikat Cadbury Confectionary (M) Sdn. Bhd. iaitu:

i.   Coklat dengan kacang hazel-Cadbury Dairy Milk Hazelnut dengan nombor kelompok (Batch no) 200813 M01HI2 dan (Batch no) 200813 M01HI2;  dan

ii.  Coklat susu dengan buah badam-Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan nombor kelompok (Batch No) 221013 N01RI1

6. Keputusan analisis makmal adalah seperti berikut:

i.  Coklat dengan kacang hazel-Cadbury Dairy Milk Hazelnut dengan nombor kelompok (Batch no) 200813 M01HI2 dan (Batch no) 200813 M01HI2 – DNA BABI TIDAK DIKESAN

ii. Coklat susu dengan buah badam-Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan nombor kelompok (Batch No) 221013 N01RI1 – DNA BABI TIDAK DIKESAN

7.  Walau bagaimanapun memandangkan perkara ini melibatkan tanggungjawab dan integriti pihak syarikat, pemeriksaan menyeluruh akan dibuat semula ke atas seluruh rantaian pengeluaran produk syarikat Cadbury Confectionary (M) Sdn Bhd merangkumi bahan mentah, aliran pemprosesan, penyimpanan, peralatan dan lain-lain bagi memastikan syarikat benar-benar mematuhi piawaian pensijilan halal Malaysia.

8. Laporan pemeriksaan menyeluruh tersebut akan dibentangkan semula dalam Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia sebelum Sijil Pengesahan Halal Malaysia dua produk tersebut dikembalikan.

9. Jakim juga akan mengadakan mesyuarat bersama agensi-agensi berkaitan bagi membincangkan strategi pengurusan krisis sekiranya berlaku pengesanan DNA dalam sesuatu produk, oleh makmal mana-mana agensi kerajaan di masa-masa akan datang.

10.  Dalam masa terdekat, Saya juga akan mempengerusikan mesyuarat khas Jawatankuasa Pemandu Halal yang dianggotai oleh pelbagai agensi dan pakar-pakar berkaitan dengan halal bagi membincangkan isu-isu halal secara menyeluruh.

11.  Seterusnya, Jakim akan merangka program kesedaran pengguna Islam bagi menjelaskan mengenai pensijilan Halal Malaysia dan isu hukum DNA porcine serta kesannya terhadap kepenggunaan.


Sekian, terima kasih.

Y.B Mejar Jeneral Dato' Seri Jamil Khir Bin Hj. Baharom (B)
Menteri di Jabatan Perdana Menteri
2 Jun 2014

Isu #Cadbury - Ada yang nak sabotaj CADBURY dan JAKIM?

Posted: 02 Jun 2014 10:26 PM PDT

Kenapa perlu keliru dengan kenyataan JAKIM?
Sumber - blog mymassa

Saya kira, pihak JAKIM tidak pernah membuat tindakan U-TURN sepertimana yang mewarnai ruangan komen terhadap kenyataan pihak JAKIM hari ini.. Saya nasihatkan supaya perbanyakkan pembacaan dari sumber yang sahih sebelum kita membiakkan fitnah2 di alam yang serba laju ini..

[sumber disertakan]

Mari kita ikuti kronologi isu ini terlebih dahulu. Bermula dengan ketirisan 'screenshot'  dokumen sulit pihak Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) tentang pencemaran DNA babi bagi 2 produk Cadbury ke laman sosial pada 23 Mei [rujuk: dokumen sulit]. Dalam masa tidak sampai satu hari isu ini dimainkan dengan panasnya oleh orang ramai sehingga 'memaksa' pihak KKM mengeluarkan kenyataan rasmi pada hari berikutnya. [rujuk: kenyataan media KKM]. Jika difikirkan kesahihannya, ya, berita ini memang benar kerana ia disahkan sendiri oleh pihak KKM.. 

Namun perlu diingat, pengesahan seperti ini sepatutnya tidak berlaku kerana tidak mengikut prosedur yang sepatutnya. Ketua Pengarah JAKIM, sebaik sahaja menerima berita ini seolah2 terkejut lalu terus mengambil tindakan serta merta menggantung sijil halal untuk produk yang terlibat bertindak memulakan siasatan. Beliau menyatakan sepatutnya hal ini dimaklumkan kepada beliau terlebih dahulu untuk tindakan peringkat dalaman sebelum sampai ke tangan orang ramai [rujuk: kenyataan KP JAKIM]

menurut beliau, kuasa yg diberikan kepada makmal ujian tersebut hanyalah mengesahkannya sahaja, bukan menghebahkan kepada umum. Jika diteliti secara logik, ia hanyalah satu pencemaran DNA, bukan kandungan yang sengaja diadun oleh pihak Cadbury [Rujuk: penerangan pegawai JAKIM]. Jadi, ia hanyalah satu pemboleh-ubah yang masih boleh dikaji dan dibincangkan, bukan terus dihukum sepertimana sumpah seranah yang kita hamburkan!

Setakat itu, 2 persoalan yang timbul; 
1. Keputusan ujian dikeluarkan pada Februari, tapi kenapa Mei baru dihebahkan? 
- soalan ini sebenarnya perlu diajukan kepada KKM. KENAPA DI'BOCOR'KAN PADA MEI? malah sepanjang tempoh Februari hingga Mei, langsung tiada penjelasan yang dibuat oleh KKM kepada JAKIM. Salah siapa? Pihak JAKIM menegaskan jika Februari isu ini timbul, maka Februari lah tindakan diambil.
Namun begitu, JAKIM lah yang dihukum oleh rakyat..

2. Kenapa logo halal boleh diluluskan kepada Cadbury?
  - Diingatkan sekali lagi, ini hanyalah satu isu pencemaran yang mungkin boleh berlaku diluar kilang dan di kedai2. Cadbury memiliki sijil halal seawal 2004 dan sehingga Februari lalu masih tidak ada penyelewengan tentang status halal dalam pemprosesan harian mereka. Namun rakyat terlebih dahulu menghukum JAKIM sebelum kata putus dikeluarkan..
JAKIM sekali lagi dipijak-pijak!

Pada 26 Mei, JAKIM telah mengambil kedua dua jenis produk yang terlibat itu bersama-sama 4 produk lain serta 5 jenis bahan mentah yang berpotensi mengandungi unsur haiwan DARI KILANG untuk diserahkan kepada pihak Jabatan Kimia Malaysia(JKM) bagi tujuan ujian dan pengesahan. Berbeza dari ujian yang dilakukan oleh KKM tempoh hari yang mana sample diambil dari kedai, bukan dari kilang. Hal ini yang mungkin mengakibatkan berlakunya pencemaran tersebut.

Alhamdulillah, pada hari ini [2 Jun], pihak JKM telah tampil dengan keputusan ujikaji dan mengesahkan bahawa tiada DNA babi dikesan pada 2 jenis produk tersebut [rujuk: keputusan ujian JKM]. Walaubagaimanapun, pemeriksaan keseluruhan akan dijalankan keatas kilang Cadbury mengikut prosedur2 yang sepatutnya.

1 lagi persoalan timbul. Adakah ini satu sandiwara untuk menyelamatkan syarikat Cadbury dan adakah disana telah berlaku transaksi rasuah disebalik keputusan ini? 
- persoalan ini sering berlegar bila terbit sebarang kekeliruan dalam pengurusan pihak kerajaan. Janganlah kita mengambil isu ini sebagai bayangan kepada isu2 rasuah yang pernah terbukti berlaku sebelum ini. Hanya berbekalkan kebarangkalian yang direka sendiri, kita tidak berhak menuduh itu dan ini! Ini soal darah daging umat Islam di Malaysia. 

Adapun tersiar kenyataan dari Majlis Fatwa Kebangsaan yang menyatakan coklat Cadbury Halal dimakan sebelum didakwa tercemar [rujuk: Majlis Fatwa]. Ia bertujuan untuk meredakan perasaan orang ramai yang sangat beremosi sehingga ada yang mahu menyamak, menyucikan darah, membakar bangunan dan sebagainya dek takutnya akan coklat tersebut yang sudah menjadi darah daging mereka. Kenyataan ini boleh digunapakai samada sekiranya produk Cadbury itu terbukti haram, mahupun terbukti tiada DNA babi dikesan. Asasnya, kita sebagai orang awam yang tidak mampu untuk menyelidik setiap makanan secara saintifik dan hanya mampu bergantung kepada logo halal JAKIM, bukan menjadi kesalahan kita jika ia haram. Sebaliknya pihak yang bertanggung jawab itulah akan menanggung dosa disebabkan pengkhianatan terhadap amanah yang diberi. Kecuali memakan daging yang dilabel Pork yang bercop halal.  

Baca dan fahami betul2 sebelum baca komen orang ramai..

Perangai kita. 
Seperti terjumpa orang muda berambut kusut masai berbaju lusuh. Hanya bermodalkan penampilannya seperti seorang perompak ditambah dengan satu jeritan yang mendakwa dia seorang perompak, kita secara beramai2 menangkap dan membelasahnya sehingga koma tanpa soal siasat terlebih dahulu. Samada terbukti bersalah atau tidak, bukan itu caranya! Serahlah kepada pihak berwajib. yang pasti, setiap lebam2 yang diterima pasti ada balasannya terhadap si pemangsa di akhirat kelak. Apa-apa pun, kita lah yang berhak kepada kantung dosa dan pahala kita. Itupun kalau kita beriman kepada hari Akhirat! 

Pihak berwajib sudahpun bersidang dan tampil dengan keputusannya. Sekarang pilihan berada di tangan kita. Mahu terus boikot Cadbury, terpulang. Yang pasti jangan sesekali menghasut orang lain dengan membuat tuduhan dan fitnah. 

Tepuk dada tanya iman, sebelum mulut berkata sebelum tangan menulis, tanya diri seandainya timbangan dosa seberat timbangan pahala, adakah tulisan atau perkataan kita itu akan memberatkan sedikit timbangan dosa lalu menghumban kita ke neraka? 

JAKIM tidak pernah membuat U-TURN. Sebaliknya mereka hanya berjalan terus dengan langkah berhati-hati dan sedaya upaya menerangkan tentang apa yang sebenarnya berlaku.
hanya kita yang terlebih bersangka buruk..

Allahua'lam

rujukan;

Dokumen Sulit
https://www.dropbox.com/s/2mz68xrxrwyrvvl/sulit.jpg

Kenyataan Media KKM
https://www.dropbox.com/s/ny21ylgf6np4434/media%20kkm.jpg

Kenyataan KP JAKIM
https://www.dropbox.com/s/zmc791yezlir4sa/media.jakim.jpg

Penerangan pegawai JAKIM
@[666816963373225:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=666816963373225&set=a.259095060812086.80145.100001347838242&type=1&relevant_count=1]

keputusan ujian JKM
http://www.astroawani.com/news/show/kenyataan-media-berkenaan-keputusan-ujian-dna-babi-dalam-produk-cadbury-37022

Majlis fatwa
http://www.astroawani.com/news/show/coklat-cadbury-halal-majlis[truncated by WhatsApp]

Syed Mokhtar labur RM 2.5 bilion agar 2 juta rakyat miskin dapat tonton siaran TV Digital

Posted: 02 Jun 2014 07:00 PM PDT

puncaksemangat

Transformasi dari ANALOG ke DIGITAL - terima kasih Syed Mokhtar dan Puncak Semangat kerana menjadikan hasrat untuk mendigitalkan siaran RTM, TV3, NTV7, TV Hijrah dan sebagainya SATU KENYATAAN. Projek ini yang dilaksanakan secara Inisiatif Dana Swasta atau Private Funding Initiatives (PFI), bakal mengubah lanskap penyiaran TV dan penghasilan konten melalui pelbagai saluran TV yang disampaikan melalui infrastruktur gentian optik ke rumah rakyat Malaysia. Bila ia bermula? Tahun depan - April 2015! 


File:Digital broadcast standards.svg

Negara-negara yang telah menggunakan DTTV


Apa itu DTTV?

DTTV (digital terrestrial television, sometimes also abbreviated DTT) is digital television (DTV) broadcast entirely over earthbound circuits. A satellite is not used for any part of the link between the broadcaster and the end user.

DTTV signals are broadcast over essentially the same media as the older analog terrestrial TV signals. The most common circuits use coaxial cable at the subscriber end to connect the network to the TV receiver. Fiber optic and/or microwave links may be used between the studio and the broadcast station, or between the broadcast station and local community networks.

DTTV provides a clearer picture and superior sound quality when compared to analog TV, with less interference. DTTV offers far more channels, thus providing the viewer with a greater variety of programs to choose from. DTTV can be viewed on personal computers. Using a split-screen format, a computer user can surf the Web while watching TV - baca lagi di sini.2 juta Set-Top-Box (STB) dan alat kawalan jauh bernilai RM2.5 bilion untuk pengguna TV di kalangan rakyat miskin dan kurang berkemampuan di dalam senarai e-Kasih dan BR1M.


Puncak Semangat labur RM4.5 bilion untuk siaran TV digital
2014/06/02 - 18:47:56 PM Oleh Che Wan Badrul Alias Cetak Emel Kawan

KUALA LUMPUR: Puncak Semangat Sdn Bhd, syarikat dikuasai Billionaire Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary, akan melabur RM2 bilion sebagai perbelanjaan modal dan RM2.5 bilion bagi perbelanjaan operasi sepanjang tempoh konsesi DTT seperti yang ditetapkan SKMM.

Pengarah Projek, Nik Abdul Aziz Nik Yaacob, berkata pelaburan itu meliputi pembangunan Hab Penyiaran Media Digital (DMBH); Pusat Pemulihan Bencana (DRC); pembinaan enam pusat panggilan serantau dan lapan pusat perhubungan pelanggan; menaik taraf dan memasang 60 pemancar di kawasan utama termasuk 32 di Semenanjung dan bakinya di Sabah dan Sarawak. 

Pelaburan juga diperuntukkan bagi merapatkan jurang liputan di 30 kawasan kecil seluruh negara; mendapatkan perkhidmatan daripada penyedia rangkaian dan transponder satelit; dan pakej Set-Top Box (STB) dan antena mudah alih (CPE). 

"Pelaksanaan DTT akan dilaksanakan bermula dari kawasan luar bandar seterusnya ke bandar utama berdasarkan pengguna di luar bandar yang tidak memiliki ASTRO dan bergantung kepada penyiaran FTA.

"Kami bermula di Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah, Sarawak, Perlis, kedah, Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor sebelum ke fasa terakhir iaitu di Selangor, Lembah Klang dan Putrajaya," katanya dalam sidang media pengumuman pelan pembangunan DTT di Kuala Lumpur, hari ini.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Projek DTT Puncak Semangat, Mohamed Redzwan Yahya, akan menyediakan dua juta unit Set-Top Box percuma kepada pengguna kurang berkemampuan untuk membolehkan mereka menerima siaran percuma (FTA) Televisyen Digital Daratan (DTT). 

Katanya, apabila fasa pertama DTT yang akan bersiaran mulai April 2015 dilaksanakan, pengguna perlu menggunakan Set-Top Box untuk menerima siaran televisyen dalam format digital yang akan mempunyai keupayaan hingga 30 siaran. 

Siaran FTA DTT dijangka dilaksanakan sepenuhnya di seluruh negara menjelang Jun 2016. 

Bagaimanapun, bagi kalangan pengguna ASTRO sedia ada tidak perlu menggunakan Set-Top Box untuk mendapat siaran televisyen digital itu. 

Beliau berkata, syarikat sedang berunding dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk menetapkan spesifikasi Set-Top Box dan harga peranti terbabit.

Puncak Semangat yang memenangi konsesi 15 tahun bagi membangunkan kemudahan rangkaian dan infrastruktur DTT FTA Malaysia, yakin menyediakan liputan kepada 85 peratus penduduk dalam fasa pertama pelaksanaan sebelum berkembang kepada 98 peratus dalam fasa kedua. 

Sistem penyiaran analog sekarang memberi liputan kepada 98 peratus penduduk. 


Jumlah Undi #PRKTelukIntan: SPR dedahkan penipuan dan sahkan kiraan penyokong PR salah

Posted: 02 Jun 2014 04:30 PM PDT


Nota: Beza kiraan macai dengan kiraan SPR. Dalam isu penjumlahan undi, macai PR seharusnya mencari petugas-petugas Dap yang mengesahkan penjumlahan undi PRK Teluk Intan. Sudah tentu pengesahan dibuat selepas kedua-dua pihak berpuas hati dengan jumlah undi diterima. Wakil BN dan Dap berada di pusat pengundian sejak awal pengundian bermula, ketika nama pengundi disebut secara kuat oleh pegawai SPR, semasa peti undi dibawa ke pusat penjumlahan undi, semasa undi dijumlahkan dan diketepikan jika didapati rosak; ketika diminta membuat pengesahan sebelum keputusan diumumkan dan ketika keputusan diumumkan. Kalau tak puas hati - soal siasat petugas-petugas Dap dan tanya mereka kenapa mereka mengesahkan jumlah undi yang diterima oleh kedua-dua calon.

Kiraan pembangkang bukan boleh dipercayai sangat. Dap terbukti gagal mengira dengan baik 2,000 undi dalam pemilihan CEC. PKR pula terbukti mengira undi di dalam bilik semasa pemilihan PKR. Pas - jentera Pas macam boikot je PRK Teluk Intan, Pas ada jentera ke di dalam pusat penjumlahan undi? Kalau jentera mengira undi pun tak de, bagaimana pulak la blogger Pas boleh menyibuk nak mempertikaikan penjumlahan undi yang disahkan oleh petugas-petugas Dap yang berada di pusat penjumlahan undi? Kot ya pun nak menipu, logik-logik la sikit ... :)

SPR nafi kertas undi PRK Teluk Intan lebih
pada 02-06-2014 06:06 Ditulis Oleh Shuhainiza Said

SHAH ALAM: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof hari ini menjelaskan spekulasi yang sengaja ditimbulkan penyokong Pakatan Rakyat (PR) berhubung 'kertas undi lebih' pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan, Sabtu lalu.

Beliau ketika dihubungi Antarapos berkata, tindakan penyokong pembangkang yang menyebarkan fakta palsu bersabit jumlah kertas undi berlebihan sehingga menyaksikan kemenangan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Mah Siew Keong, adalah tidak bertanggungjawab.

Sehari selepas PRK Teluk Intan, pengguna laman sosial Facebook disajikan dengan beberapa fakta yang salah bersabit pilihan raya itu.

Pihak yang tidak bertanggungjawab mempersoalkan kenapa jumlah kertas undi dan jumlah pengudi yang keluar mengundi tidak sama.


Mereka berkata sepatutnya jumlah kiraan undi adalah 40,242 iaitu setelah dicampur pengundi awal (392 undi) dengan jumlah pengundi keluar mengundi (39,850 undi).

Namun apabila ditambah jumlah undi yang diperolehi DAP (19,919), jumlah undi yang diperolehi BN (20,157) dan undi rosak (505), ia nyata bercanggah, apabila mencatatkan angka 40,626 undi.

Mereka mempersoalkan mengapa terdapat lebihan 384 undi berbanding jumlah keseluruhan undi.

Kekeliruan bersabit perkiraan itu dipercayai berpunca daripada laporan akhbar berbahasa Inggeris yang melaporkan jumlah pengundi yang keluar mengundi adalah 39,850, walhal setelah ditonton semula rakaman pengumuman keputusan pengundian, pada Sabtu lalu mendapati,  pegawai pengurus pilihan raya langsung tidak menyebut mengenai angka tersebut.

Perkiraan rapuh itu mudah dipatahkan Aziz dengan berkata angka yang diperolehi pihak tidak bertanggungjawab itu tidak tepat.


Jelasnya, angka yang perlu diperhatikan rakyat Malaysia adalah jumlah keseluruhan kertas undi yang dikeluarkan SPR sebanyak 40,668 keping bukannya jumlah pengundi keluar mengundi pada hari berkenaan.

"Sebagai mana yang dimasukkan dalam Borang 16, di bawah Peraturan 27 Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya 1981) -- Jumlah pemilih 60,349.

"Jumlah kertas undi yang dikeluarkan dalam pengundian 40,668. Mah Siew Keong (BN) dapat 20,157.. Dyana Sofea Mohd Daud dari DAP dapat 19, 919.. Jadi jumlah undian oleh pemilih 40,076... iaitu apabila dicampurkan kedua-duanya," jelasnya.

Tambah beliau, daripada jumlah keseluruhan kertas undi yang dikeluarkan SPR, 543 undi daripada adalah undi rosak dan bukannya seperti yang didakwa pihak tidak bertanggungjawab itu iaitu sebanyak 505 undi.

Sebanyak 49 kertas undi dicatatkan tidak dimasukkan ke dalam peti undi (tidak dikembalikan kepada SPR setelah dikeluarkan), tegas Aziz.

Oleh itu kata Aziz, jumlah undi yang dimenangi oleh Mah (20, 157), dicampur dengan jumlah undi yang diperoleh Dyana (19, 919), jumlah undi ditolak atau rosak (543) dan bilangan kertas undi yang dikeluarkan tetapi tidak dimasukkan dalam peti undi (49); maka ia akan selari dengan jumlah kertas undi yang dikeluarkan iaitu 40,668 undi.

Jelasnya lagi, jumlah kertas undi yang dikeluarkan tidak sama dengan jumlah daftar pemilih adalah disebabkan peratusan yang keluar mengundi kecil iaitu 67.4 peratus. 

Mengulas lebih lanjut, Aziz turut melahirkan kekesalannya kerana penyokong parti pembangkang gemar mencari salah SPR sekiranya keputusan pengundian tidak memihak kepada mereka, sedangkan semua angka yang diperoleh SPR telah dipersetujui oleh wakil-wakil calon di setiap saluran.

Ujarnya lagi, sebelum pengumuman keputusan hendak dibuat, SPR gagal mendapatkan Dyana mahupun wakilnya untuk diterangkan mengenai perkiraan itu.

"Panggil calon DAP.. tak datang..wakil pun tak ada masa nak mengumumkan,"ujarnya.

Kata Aziz lagi, pihak yang mempunyai kekeliruan bersabit angka pengundian itu seharusnya mendapatkan penjelasan daripada SPR dan tidak membuat andaian membuta tuli.

"Kepada mereka yang suka menggunakan maklumat yang tidak lengkap, yang mereka sendiri tidak faham, elok bertanya kepada SPR. Jangan manipulasi yang bukan-bukan dan mengelirukan orang ramai,"katanya lagi.