Jumaat, 5 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 05 Sep 2014 01:43 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Untung Pembangkang Dapat Jumpa @ahmadmaslan Bagi Idea Bajet 2014

Posted: 05 Sep 2014 04:49 AM PDT

SAMM hari ini telah diberi ruang untuk satu sesi bertemu Kementerian Kewangan bagi membentangkan cadangan anak muda akar umbi menjelang Bajet 2014. Pertemuan ini diadakan pada pukul 11.45 pagi di Tingkat 11, Pejabat Kementerian Kewangan, Putrajaya. CheguBard bersama deligasi SAMM telah membentangkan cadangan dan bertukar pandangan di hadapan Dato Ahmad Maslan dan pegawai-pegawai Kementerian Kewangan.

Maafkan saya Tok Mat. Mereka ini pernah membakar bendera UMNO, mereka pernah memfitnah DS Rosmah Mansor, pernah dan tidak berhenti menghina kepimpinan UMNO terutama Presiden UMNO, DS Najib Tun Razak. Tok Mat telah memberi mereka ruang sebegini kepada mereka? Saya siang malam pagi petang pertahankan Kerajaan, bolehkah saya dapat keistimewaan sebegini. Bagaimana penyokong Kerajaan yang lain? Terguris lagi hati orang-orang UMNO.

Saya cadangankan Tok Mat Sebagai Timbalan Menteri alang-alang meminta pendapat Chegubard dan SAMM, letakkan saja Chegubard sebagai Pegawai Khas Tok Mat atau letakkan di dalam mana-mana GLC Kerajaan. Kita kena lawan Kerajaan dahulu nampak gayanya baru Pak-Pak Menteri memandang kita kan?


CEO Singapura Yang Paling 'Humble' - Adakah Ada CEO Sebegini Di Malaysia?

Posted: 04 Sep 2014 07:32 PM PDT

'Uncle' berbangsa Cina ini hanyalah antara ribuan pengguna MRT setiap pagi di Singapura. Tidak ramai yang mengenali 'Uncle' ini sehinggalah baru-baru ini akhbar Republik berkenaan mendedahkan identiti beliau. 'Uncle' yang dimaksudkan itu sebenarnya adalah Lim Siong Guan. Lim untuk pengetahuan semua adalah orang nombor satu di negara republik berkenaan yang ditugaskan untuk mentadbir pelaburan dan sumber khazanah Singapura. Jawatannya adalah 'Group President of Singapore Sovereign Wealth Fund GIC', atau kalau diterjemahkan ke Bahasa Melayu adalah Presiden Kumpulan Pertubuhan Pelaburan Pemerintah Singapura. 

Punyalah 'humble' (rendah diri) dan 'sempoy' Uncle Lim ini, sehinggakan beg duit beliau pun tidak pernah berganti sejak 10 tahun lalu. Malah, siap ada 'sticker' yang dilekatkan oleh cucu-cucunya. Agak-agaknya ada tak mana-mana Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di syarikat-syarikat milik Kerajaan (GLC) atau Con Sultan-Con Sultan yang berada di sekeliling DS Najib Razak yang mempunyai kelakuan sepert 'Uncle' Lim ni? Lupakanlah. Jangan harap!

Apa Yang Tersirat

Posted: 05 Sep 2014 01:43 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Jika ADUN Pas Yang Terpilih?

Posted: 05 Sep 2014 06:32 AM PDT

JIKA ADUN Pas yang terpilih? Pakatan Rakyat akan berpecah. Pas juga akan berpecah. CLC Pas yang dikawal penyokong Anwar pada 17 Ogos telah memutuskan bahawa dua nama dicadangkan untuk menggantikan Khalid Ibrahim, Wan Azizah dan Azmin; namun pada hari yang sama Azmin menolak, kemudian MPP Pakatan bersetuju agar hanya Wan Azizah dihantar kepada Sultan. Pas yang diwakili Mat Sabu bersetuju dengan membelakangkan keputusan CLC parti sendiri.

Kini, tiba giliran Presiden Pas membelakangkan keputusan CLC, dikhabarkan Majlis Syura parti itu memberi nasehat kepada Presiden agar menghantar tiga nama exco Pas dalam kerajaan negeri Selangor untuk dipertimbangkan oleh Sultan Selangor.

Presiden Pas, Dato Hadi Awang sebelum mesyuarat CLC pada 17 Ogos telah berulang kali tidak bersetuju Khalid digantikan, malah Dato Nik Aziz Nik Mat juga sepandangan dengan beliau; selain itu majlis Syura, badan tertinggi Pas juga bersetuju agar Khalid tidak diganti; Lajnah politik parti itu juga tidak mengiktiraf Wan Azizah sebagai pengganti Khalid; keadaan itu sebelum mesyuarat CLC pada 17 ogos.

CLC Pas pada 17 Ogos terpaksa membuat U Turn, atas sebab dua ADUN parti itu membelot; untuk itu walaupun 13 ADUN Pas masih menyokong Khalid, namun Pas dan Khalid tiada majoriti di DUN walaupun 12 ADUN Bn tidak membantah Khalid meneruskan jawatannya.

Dalam senario sekarang, jika Sultan Selangor memilih ADUN Pas, apa kah PKR dan DAP menyokong? sudah tentu tidak. Jika tidak, maka besar kemungkinan Pas akan mengwujudkan Kerajaan Perpaduan dengan BN, soalnya jika itu jalan itu ditempoh, apakah dua ADUN yang membelot itu akan menarik sokongan terhadap Wan Azizah? Jika dua Adun Pas yang membelot itu (Saari Sungip ADUN Hulu Kelang, Hasnul Baharuddin ADUN Morib) tetap menyokong Wan Azizah, maka MB baru yang dilantik akan serupa dengan Khalid, tiada sokongan majoriti mudah di DUN Selangor. 

Dalam keadaan demikian, maka Sultan tiada pilihan selain memberi restu untuk membubarkan DUN Selangor bagi memberi laluan kepada Pilihanraya Negeri, 

Dalam keadaan sekarang, apa yang jelas, tindakan Anwar untuk menjadikan kedudukan MB Selangor sebagai krisis politik; bukan sahaja Pakatan Rakyat akan berpecah malah Pas juga.

Kemelut MB Selangor: Jika ADUN Pas Yang Dilantik? Apa Kah Anwar Akur?

Posted: 05 Sep 2014 12:36 AM PDT

NAMPAKNYA hasrat Anwar Ibrahim untuk meletakan isterinya sebagai MB Selangor, bakal terhalang. Memang dari awal-awal lagi pihak istana kurang berkenaan kepada isteri Anwar untuk menggantikan Khalid yang dipecat Anwar daripada PKR. Bukan sahaja Sultan, malahan sebahagian besar rakyat Selangor kurang setuju kepada perlantikan Wan Azizah sebagai MB.

Kesmuskilan yang besar yang difikirkan oleh Sultan dan rakyat Selangor, bahawa jika Azizah dilantik, beliau di bawah pengaruh suaminya, atas sebab itu beliau tidak akan mampu berkhidmat dengan rakyat Selangor.

Bukan sahaja Sultan maklum akan tetapi rakyat Selangor juga tahu, bahawa tindakan menggantikan Khalid, atas sebab MB Selangor itu enggan menurut arahan Anwar agar kewangan negeri dipergunakan untuk memperkuat Pakatan Rakyat umumnya dan PKR khasnya.

Dengan keadaan yang demikian, maka untuk melantik Azizah sebagai MB, terlalu tipis, dan mungkin itulah prasyarat yang diminta oleh Sultan Selangor, bahawa setiap parti DAP,PKR dan PAS perlu mengantar sekurang-kurangnya tiga nama untuk pertimbangan.

Senario yang ada adalah, Wan Azizah tidak sesuai, manakala Azmin Ali awal-awal lagi menolok untuk dilantik, dan kini tinggal calon daripada Pas. Jika calon daripada Pas dilantik, apa kah Anwar akur? atau apa kah DAP juga akur? Sangkaan awal, Anwar bakal menolok, demikian juga DAP akan menolak, apa kah keadaan itu, bakal menghancurkan pakatan tiga parti???

tun faisal dot com

Posted: 05 Sep 2014 01:26 PM PDT

tun faisal dot com


#AktaHasutan: Akhirnya Rukunegara ke4 Kedaulatan Undang-undang ditegakkan

Posted: 04 Sep 2014 09:32 PM PDT

Alhamdulillah. Tahniah Jabatan Peguam. BARU lah nampak bekerja. Ramai Penasihat Undang2 di kementerian-kementerian, rakyat akan tertanya-tanya apa peranan mereka jika undang-undang tidak didaulatkan..

Aktivis mahasiswa pro pembangkang Muhd Safwan Anang didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi KL berhubung kesalahan menghasut pada PRU13 di bawah Akta Hasutan 1948. Peguambela memohon supaya hukuman ringan dikenakan dan membantah keras hukuman penjara atas alasan OKT masih muda dan mempunyai 1 isteri serta 1 anak berusia 8bulan. Namun hujah itu dibalas oleh pendakwaraya dengan mengatakan gejalan menghasut semakin berleluasa dan perlu ditangani dengan serius.

Mahkamah Tinggi KL memutuskan penjara 10 bulan kepada aktivis mahasiswa pro pembangkang Muhd Safwan Anang berhubung kes menghasut keputusan PRU13 lalu dibawah Akta Hasutan 1948. Namun hukuman ditangguhkan untuk proses rayuan di peringkat Mahkamah Persekutuan dan dalam masa sama OKT dikenakan kenaikan wang ikat jamin daripada RM5000 kepada RM15000....

PEJUANG BANGSA

Posted: 05 Sep 2014 11:29 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Tudia ! Kereta patrol PPS tertera logo roket DAP

Posted: 05 Sep 2014 03:18 AM PDT


Tudia ...kereta Patrol  macam POLIS pun PPS haram kerajaan Dap ada..

Siap dengan logo DAP lagi di depan..

Macam polis parti pulak tetapi sapu duit  rakyat negeri ini  sebagai dana ...
tunku

Posted: 05 Sep 2014 03:28 AM PDT

tunku


PAS breakaway party about to be launched

Posted: 05 Sep 2014 12:53 AM PDT

This was a long time coming. The ulama' faction in PAS and what is referred to as the Erdogan group a.k.a. the liberals a.k.a. the Anwarinas were already heading for a split many party conventions ago. So it was a matter of time before the marriage that was on the rocks finally ends.

The problem is PAS is split between the pro-Anwar faction and the anti-Anwar faction. This was basically what happened to Umno in 1997-1998. The pro-Anwar faction in Umno clashed with the pro-Mahathir faction and thereafter PKR (then called PKN) and Barisan Alternatif (the alternative to Barisan Nasional) were born.

In 1997-1998, Anwar was the catalyst to the problems in Umno. Today, Anwar is also the catalyst to the problems in PAS. And we may soon see what happened to Umno in 1997-1998 happening again, but this time to PAS.

There is going to be an exodus from PAS and the Erdogan group a.k.a. the liberals a.k.a. the Anwarinas are going to form a new party called PASMA, or 'Pas Baru' if you wish. They have already started meeting and are about to launch a road show to recruit converts.

This is not something that has not happened before. PAS itself is a splinter of Umno when the ulama' faction left Umno just before Merdeka to form a new Islamic party (five years after Umno was formed). Then, later on, the more liberal, disgruntled group in PAS, led by Mohamad Nasir, left the party to form Berjasa in 1977. In 1983, another more liberal, disgruntled group in PAS, led by Asri Muda, left the party to form Hamim.

So you see, every time PAS becomes a bit too Islamic, the liberals leave the party to form a new party. First it was Berjasa, then Hamim, and now PASMA. Maybe some of you have never heard of PAS-breakaway Berjasa (formed in 1977) or PAS-breakaway Hamim (formed in 1983). Well, probably by 2050 many Malaysians will have never heard of PAS-breakaway PASMA as well (registered just three weeks ago).
Currently, PASMA is registered as an association, like ADIL was in 1999. But in just a few months ADIL the NGO became Parti Keadilan Nasional the political party. And that is the same route PASMA will be taking.

What is Anwar Ibrahim's greatest achievement? How will Anwar be remembered? He will be remembered as the person who broke up and weakened the largest and strongest Malay party, Umno, and then broke up and weakened the largest and strongest Muslim party, PAS.

And with that PKR will emerge as the largest and strongest multi-racial party where race, religion and feudalism (royalty), the 3Rs of Malaysian politics, will no longer be the culture of Malaysian politics.
I suppose we should hail this as the new dawn of Malaysian politics where Malays, Chinese, Indians, 'others', Muslims, Christians, Hindus, Buddhists and so on will no longer exist and what will replace all that will be Malaysians not identified by race and who are free to believe that God does not exist and the so-called holy books are works of fiction.

I suppose in the pursuit of progress and modernisation we need to abandon the shackles of race, religion and feudalism and, for that to happen, race-based, religion-based and feudalism-based politics has to end. Hence political parties such as Umno, MCA, MIC, PAS, etc., need to be exterminated and replaced with non-race-based and non-religion-based parties.

Raja Petra Kamarudin

Selangor MB crisis: Naming of three PAS excos not the party stand, says Mat Sabu

Posted: 04 Sep 2014 11:48 PM PDT

PAS deputy president Mohamed Sabu said the nomination of three PAS exco members for the Selangor Mentri Besar post is not the party stand.

"The committee, on Aug 17, unanimously agreed to nominate Datuk Seri Wan Azizah Wan Ibrahim and Azmin Ali for the position. I was not informed of their names being excluded from the list.

"Media reports also mentioned that secretary-general Datuk Mustafa Ali acknowledged the listing of a PAS Exco member for candidate.

"We, however, are not aware of this as it was not decided in the meetings," he said in a statement on Friday.
Mat Sabu stressed that in the party Executive Committee meeting on Aug 25, everyone agreed that the names decided on in the Aug 17 meeting would be submitted to the Selangor Sultan.

On Sept 4, Mustafa Ali confirmed that party president Datuk Seri Abdul Hadi Awang had sent three names for the MB post.

Mustafa said that were three nominations as the palace had instructed all parties to submit more than two names.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 05 Sep 2014 03:21 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Mahu sama rata ... minta saham mana boleh!

Posted: 04 Sep 2014 06:27 AM PDT


Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut.

Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada
diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu
mesti diberikan sama rata demi keadilan.

Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupun kami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payah semenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara.

Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.

Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan
Tan Sri?

Tan Sri: Oh... sudah lama.

Praba ni dah bekerja dengan saya hampir 30 tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarang bekerja dengan saya lebih 10 tahun. Mereka ini adalah pekerja saya yang paling berdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.

Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada
mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak
menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sri tadi.

Tan Sri: Eh.. mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada
mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh
senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.

Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milik orang Melayu. Milik raja-
raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata
dengan alasan kerana telah banyak menyumbang.. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?

Tan Sri: ............ (diam)

Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis
perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan.

Wow! Sudah kaya masih mintak

bumiyang

Posted: 05 Sep 2014 03:15 AM PDT

bumiyang


Isu MB Selangor - PAS Tikam Belakang Pakatan Rakyaat???

Posted: 04 Sep 2014 06:39 PM PDT

The Unspinners

Posted: 04 Sep 2014 11:35 PM PDT

The Unspinners


Tanya sama Human Right ... cakap ini macam patut ka.

Posted: 04 Sep 2014 09:30 PM PDT


PKR Johor buat seminar persoal relevensi Raja?

Posted: 04 Sep 2014 07:30 PM PDT


Hari itu ada dua peguam golongan kiri mahu persoal kedudukan Islam Melayu dan Raja dalam forum di masjid. Isu-isu ini isu pokok perlembagaan negara ini dan tidak boleh dipersoalkan.

Baca seterus di SINI.

Kini ada tersebar khabar PKR  Johor pun nak buat hal sama?


Baik-baiklah kalau nak tentang Raja, you are going to have to deal with ...


NGO PasMa untuk lawan ulamak tapi tak pulak keluar PAS

Posted: 04 Sep 2014 05:33 PM PDT

Puak Anwarinas yang bela peliwat kini tolak Tok Lebsi tua untuk pucuk muda

Lebih 100 ahli PAS bertemu di Kota Baru, Kelantan pada 31 Ogos lalu untuk menubuhkan PasMa.

Sekumpulan ahli PAS sudah memulakan kempen untuk memastikan parti Islam itu kekal dalam Pakatan Rakyat (PR), satu langkah yang boleh dilihat sebagai cabaran kepada kepimpinan konservatif Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) ditubuhkan selepas lebih 100 ahli PAS bertemu di Kota Baru, Kelantan pada Ahad, kata satu sumber dengan sasaran menghalang parti Islam itu meninggalkan PR dan bekerjasama dengan Umno.

"Dalam pertemuan pada hari Merdeka itu, kita berjaya kumpul 100 orang yang datang dari seluruh negara untuk tujuan yang sama iaitu meletakkan perjuangan PAS atas landasan yang betul," kata salah seorang penggerak utamanya.

Beliau enggan dikenali kerana kumpulan konservatif dalam parti itu tidak boleh bertoleransi dengan perbezaan pendapat.

Inisiatif ini bermula selepas Hadi memberitahu Jawatankuasa PAS Pusat pada 25 Ogos beliau mahu bekerjasama dengan Umno untuk menubuhkan kerajaan di Selangor.

Masih belum dipastikan bagaimana pimpinan PAS akan memberikan reaksi terhadap gerakan ini.

Minggu lepas Hadi mencadangkan PAS, Umno dan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bekerjasama dengan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai menteri besar.

Bagaimanapun, setiausaha politik presiden PAS itu, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menafikan laporan itu dan menegaskan tiada perbincangan dilakukan di antara Azmin dan Hadi.

Sumber memberitahu, PasMa akan mengadakan majlis penerangan di seluruh negara untuk menjelaskan mengapa PAS perlu kekal dalam PR dan menolak Umno.

Majlis penerangan pertama akan diadakan di sebuah hotel di Shah Alam pada 8 September dan akan menampilkan tiga ahli panel iaitu Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, Ahli Jawatankuasa (AJK) Pusat Datuk Dr Mujahid Yusof dan bekas ahli Majlis Syura Ahmad Awang.

"Kita akan gabungkan semua pihak dalam majlis penerangan ini, khasnya profesional dan ulama," kata sumber itu.

Hubungan dalam PR menjadi kucar kacir kebelakangan ini disebabkan Langkah Kajang untuk menggantikan Khalid sebagai menteri besar Selangor.

Presiden, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan diikuti dengan Majlis Syura Ulama PAS menentang langkah itu dan mempertahankan Khalid.

Tetapi selepas PKR memecat Khalid, PAS menerima keputusan untuk menggantikannya dengan calon lain.

Bagaimanapun PAS tidak berapa senang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikan Khalid walaupun mesyuarat Jawatankuasa PAS 17 Ogos lalu mencalonkan beliau dan Azmin untuk menggantikan Khalid.

Dalam usaha untuk memastikan Dr Wan Azizah menjadi menteri besar Selangor, PKR berjaya mendapatkan sokongan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS untuk mencukupkan sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Sesetengah pihak dalam PAS tidak berpuas hati dengan perkara ini dan bertindak memujuk Azmin untuk bersama mereka dalam gabungan 13 Adun PAS, 12 Adun Umno dan beberapa Adun PKR.

Baru-baru ini, khabar angin mula tersebar kononnya seorang pemimpin kanan PAS membawa tiga Adun PKR Selangor bertemu dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mesyuarat itu bertujuan membuka jalan kerjasama antara tiga Adun PKR itu dengan PAS dan Umno bagi membentuk kerajaan baru di Selangor.

Semalam Husam dalam kenyataannya berkata, matlamat utama Umno dalam kerjasama ini adalah untuk mendapatkan kembali majoriti dua pertiga di Parlimen bagi membolehkan persempadanan pilihan raya baru dilakukan.

"Selangor adalah umpan terdekat mereka," kata Husam dalam artikelnya dan menambah beliau yakin usaha Umno akan menemui kegagalan.

Sumber Internet yg diterima dari Whats App

YES to ISA and sedition law, NO to troublemaker Human Rights!

Posted: 04 Sep 2014 06:30 AM PDT
SUA batalkan pencalunan dari President?

Posted: 04 Sep 2014 04:38 AM PDT
Satu lagi penyokong KIPAS yang terencat akal

Posted: 04 Sep 2014 02:33 AM PDTGitu ke ciri-ciri pemimpin kepada penyokong fanatik PKR yang sama terencat akal dengan Setiausaha Agong PKR?

Baca komen Flying Kick SINI

PRN S'ngor atau KETUM masuk Sg Buloh ... mana dulu?

Posted: 03 Sep 2014 11:30 PM PDT


Pendengaran rayuan terakhir Anwar Ibrahim wal KETUM bila adalah pada Oktober 28 dan 29hb.

Sementara kes saman Anwar versus Dato Anifah Aman yang berjalan pada Ogos 25 ke 29 akan bersambng pada September 15hb ke 17hb 7hb ke 8hb Oktober. Baca di Rakyat News SINI.

Di situ pun sudah penuh jadual Anwar sebelum ke penjara. Mana pula nak hadapi pilihanraya negeri?

Ramai pihak merasakan elok dijalankan pilihanraya negeri untuk tentukan MB baru. Itu termasuk juga Presiden Perkasa, Dato Ibrahim ali. Namun, itu tidak boleh diteruskan selagi Sultan belum selesai menuntut dua nama cadangan dari parti PKR, DAP dan PAS masing-masing.

Sultan berhak menuntut cadangan dan boleh memberi masa yang lebih untuk ketiga-tiga pihak untuk menimbangkan nama-nama yang sesuai. Ini masih dibidang kuasa raja.

Mana tahu hal ding dong dari istana ke parti masing-masing berpanjangan hingga ke November untuk sidang DUN? Sebenarnya, tak perlu buat undi tak percaya kerana TSKI sudah serahkan letak jawatan.

Oleh kerana ramai pihak dalam pembangkang yang mahukan penyelesaian seperti negeri Perak, maka Sultan ambilkira permintaan itu dahulu sebelum cuba cara pilihanraya yang bakal menelan banyak wang dan suatu pembaziran.

Agak-agaknya sempatkah Anwar terlibat dalam pilihanraya umum Selangor sebelum masuk Sg Buloh untuk direhatkan?

Belantan

Posted: 04 Sep 2014 11:33 PM PDT

Belantan


Krisis MB Selangor : Istana Selangor akan maklum!

Posted: 04 Sep 2014 10:53 AM PDT

Abdul Khalid Ibrahim (tengah) bersama Exco Selangor, Ir. Iskandar Abdul Samad (kiri) dan Dr. Halimah Ali sewaktu sidang akhbar selepas mesyuarat Exco di bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor di Shah Alam, semalam.

Istana Selangor dijangka mengemukakan maklum balas berhubung senarai calon Menteri Besar yang telah dihantar oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas dalam tempoh terdekat.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mengumumkan perkara itu mengesahkan ketiga-tiga parti berkenaan telah mempersembahkan senarai calon masing-masing kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah selepas tempoh yang diberikan baginda tamat pada hari ini.

Sehubungan itu, katanya, segala urusan pemilihan Menteri Besar selepas ini hanya akan dilakukan oleh Istana Selangor mengikut enakmen yang termaktub dalam Perlembagaan negeri.

"Bagi saya, semua orang perlu tahu adalah penting untuk membuat sesuatu keputusan yang betul (dalam pemilihan Menteri Besar)," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.Dalam pada itu, Abdul Khalid berkata, beliau tidak tahu mengenai jumlah keseluruhan calon yang dikemukakan tiga parti sekutu pembangkang itu selain menegaskan tidak boleh mencampuri atau terlibat dalam urusan pemilihan berkenaan kerana merupakan pihak berkepentingan.

"Oleh itu, saya rasa lebih baik saya hanya diberitahu mengenai keputusan yang dibuat oleh pihak Istana nanti.

"Hanya Istana Selangor akan memberi maklum balas mengenai cadangan nama calon yang dipersembahkan melalui surat rasmi. Kita akan lihat nanti apabila Sultan Selangor memutuskan calon yang layak dan selepas itu barulah saya jalankan tugas saya (melaksanakan proses peralihan kuasa)," jelasnya.

Mengenai pandangan masyarakat supaya pilihan raya negeri diadakan bagi menyelesaikan kemelut yang berlarutan itu, Abdul Khalid berkata, perkara itu terpulang kepada budi bicara Sultan Selangor.

Malah, beliau menjelaskan tidak boleh membuat sebarang kenyataan mengenai keperluan pilihan raya tersebut bagi mengelakkan sebarang spekulasi.

Abdul Khalid juga meminta semua pihak supaya bersabar dan menunggu proses pelantikan Menteri Besar baharu yang dijalankan mengikut tatacara Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 serta adat istiadat negeri ini diselesaikan.

Suara Politik
Belantan

Krisis MB Selangor : Apa kesudahannya?

Posted: 04 Sep 2014 05:21 AM PDT


Sebenarnya isu MB Selangor boleh diselesaikan dengan mudah iaitu PKR, DAP dan Pas hanya perlu memenuhi permintaan istana iaitu menghantar tiga nama calon.

Pas sudah bersetuju tetapi PKR dan DAP seolah-olah terus mahu mengheret isu tersebut yang sekali gus akan mendatangkan kemudaratan kepada rakyat iaitu mencalonkan Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail - dalam bahasa mudah permintaan istana ditolak.

Jika benar PKR dan DAP memperjuangkan nasib rakyat dan mengutamakan rak­yat sehingga bersedia menamakan pakatan pembangkang sebagai Pakatan Rakyat, mereka seharusnya berusaha untuk menyelesaikan isu ini secepat mungkin.

Tetapi malangnya itu tidak berlaku, sebaliknya PKR dan DAP hanya melihat Wan Azizah paling layak berbanding 29 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) lain.

Malah Penasihat PKR, Anwar Ibrahim secara terbuka menyatakan pencalonan isterinya sebagai calon tunggal jawatan itu adalah muktamad.

Kedegilan Anwar itu mungkin kerana begitu yakin isterinya mendapat sokongan 29 ADUN, biar pun kata putus terletak di tangan Sultan Selangor.

Namun begitu Anwar boleh terus dengan sikap degilnya tetapi ia tidak akan mendatangkan apa-apa faedah dalam menamatkan kemelut krisis MB Selangor. Malah ia menimbulkan pertanyaan kenapakah Anwar tetap juga mahukan Wan Azizah walaupun semua orang tahu sejauh manakah keupayaan Presiden PKR tersebut yang selama ini dianggap 'penghias organisasi' sahaja.

Jika benar Anwar menghormati integriti Abdul Khalid dan mahu menyelesaikan segala masalah rakyat yang kononnya tidak dapat diselesaikan oleh MB Selangor tersebut, beliau sepatutnya mempermudahkan urusan pelantikan MB dan bukannya mengheret ia bagi tempoh yang panjang.


Anwar tidak harus memberi tekanan seolah-olah mahu tidak mahu istana perlu mengikut kehendak beliau dan PKR sedang­kan undang-undang tubuh negeri sudah jelas menyatakan pelantikan MB terletak di bawah budi bicara Sultan Selangor.

Ia bermakna kalau pun PKR dan DAP memberi sokongan kepada Wan Azizah tetapi jika pihak istana melihat individu berkenaan tidak layak menduduki jawatan MB, maka Sultan Selangor berhak menolak.

Inilah hakikat yang perlu difahami oleh Anwar dan Wan Azizah. Walaupun mereka bukan orang Selangor tetapi mereka sepatutnya belajar untuk memahami undang-undang tubuh negeri itu.

Atas sebab itulah, Pas tidak mahu bersekongkol dengan sentimen Anwar biar pun berada dalam satu pakatan. Pas mempunyai pandangan sendiri dan ia secara halus memberi isyarat bahawa apa pun berlaku parti itu tetap menolak Wan Azizah.

Keadaan itulah yang memungkinkan hubungan antara PKR dan Pas kini bukan lagi berada di tahap retak menanti belah, tetapi sebenarnya sudah pun `terbelah' tetapi cuba dilindungi dengan diletakkan gam atau pelekat supaya ia tidak terburai.

Tetapi 'bau hanyir' daripada pekung akibat perbalahan itu sudah tersebar ke seluruh negara. Pemimpin Pas khususnya daripada golongan ulama secara terbuka mengkritik pemimpin-pemimpin PKR begitulah sebaliknya.

Walaupun di dalam Pas ada pemimpinnya yang berjiwa PKR tetapi di dalam PKR tiada pemimpin parti itu berjiwa Pas, namun keretakan hubungan antara kedua-dua parti tersebut sudah tidak mampu dibendung lagi.

Mungkin mereka boleh bersandiwara dengan retorik-retorik politik kononnya Pas akan terus bersama pakatan manakala PKR menganggap apa yang berlaku sekadar satu perbezaan pendapat tetapi sebenarnya kedua-duanya sudah tidak selesa untuk bekerjasama lagi.

Kalau berdasarkan kenyataan pe­mimpin kedua-dua parti itu apa yang cuba dilakukan oleh mereka untuk terus bertahan dalam menjalin kerjasama ibarat 'tidur dalam satu selimut tetapi masing-masing tidak mampu lagi melelapkan mata'.

Ia kerana perasaan sebenar antara satu sama lain semakin terserlah dan sekali gus membuktikan kerjasama selama ini hanyalah sandiwara politik yang diindahkan dengan sulaman retorik dan hipokrit.


Keadaan itu menimbulkan persoalan apakah isu MB Selangor yang tercetus sekarang boleh diselesaikan secara damai kalau dua parti utama yang terlibat bertelagah sesama sendiri?

PKR mendakwa, pencalonan Wan Azizah telah dipersetujui oleh pakatan pembangkang dan Pas patut menghormatinya tetapi Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula mendakwa, kesepakatan yang dicapai ialah selain Wan Azizah, nama Azmin Ali juga dipersetujui untuk dihantar kepada pihak istana.

Sekali lagi Pas dipaksa untuk mengikut kehendak PKR dan perlu patuh kepada apa juga kemahuan DAP. Ertinya, kalau PKR dan DAP sudah sepakat, Pas perlu menghormatinya.

Persoalannya apakah selama ini kedua-dua parti itu menghormati pendirian Pas? Apakah PKR dan DAP berpendapat suara Pas juga harus didengari? serta adakah hak Pas sebagai sebuah parti bermaruah perlu didengari?

Sudah pasti tidak! Apa yang sering kali kita saksikan ialah Pas bagaikan 'dibuli' dalam pakatan pembangkang. Oleh itu dalam isu MB Selangor, Pas sepatutnya diberi kebebasan untuk membuat pendirian.

Tambahan pula, kalau mahu diikutkan dari segi jumlah kerusi Pas lebih berhak untuk mencalonkan nama daripada parti itu tetapi seperti biasa Pas bersedia mengalah demi menjaga hubungan dengan PKR dan DAP.

Sepatutnya, kedua-dua parti itu berterima kasih kerana Pas sudah membuat keputusan tidak akan mencalonkan nama daripada parti itu sebaliknya tetap akan menyerahkan kerusi MB kepada PKR.

Oleh itu apa lagi PKR mahu? Kenapakah hendak memaksa Pas untuk mencalonkan nama Wan Azizah sahaja sedangkan istana mahukan tiga nama.

Pas pasti akan mencalonkan tiga atau sekurang-kurangnya dua nama dan sudah pasti kedua-duanya daripada PKR. Kenapakah PKR mahu terus memberi tekanan kepada Pas?

Apa pun, seluruh rakyat Selangor sedang menanti kesudahan episod memualkan yang dicetuskan oleh PKR dalam krisis MB Selangor tersebut.

Mereka sudah bosan apabila dipaksa melihat sandiwara politik oleh PKR yang disokong oleh DAP semata-mata bagi memenuhi impian Anwar.

Justeru mungkin cara terbaik untuk mengajar Anwar dan PKR yang terus berdegil mahu melantik Wan Azizah ialah membubarkan DUN. Apakah itu kesudahannya? Sama-samalah kita tunggu. Yang pasti penulis yakin sepenuhnya kebijaksanaan Sultan Selangor dalam menangani isu ini.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 04 Sep 2014 11:32 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PPS: KERETA PERONDA 'POLIS' PULAU PINANG...BANYAKNYE DUIT DAP!

Posted: 04 Sep 2014 05:15 PM PDT


Apa yang anda nampak di atas akan memberikan pelbagai tafsiran.

Banyak betul duit DAP yer sehinggakan boleh menubuhkan sebuah pasukan elit ala-ala Gestapo dan Shin Bet yang berkuasa memukul orang ramai.

Kalau bab-bab merobohkan gerai-gerai Melayu mereka akan memberi tugasan tersebut kepada petugas-petugas PBT Melayu. Biar Melayu bunuh Melayu...

Kalau menjaga gerai-gerai haram cina tepi jalan mereka memberikan tugasan kepada PPS yang kesemuanya cina DAP untuk menjaganya tanpa boleh disentuh atau dipertikai mana-mana pihak meskipun gerai-gerai haram tepi jalan tersebut mengganggu lalu lintas. Adil pada DAP kan?

Berbalik pada kereta kotak Proton Juara PPS ni. Pada pandangan masyarakat yang buta hati mungkin akan memuji-muji regim DAP baguih betui kerajaan negeri pimpinan DAP ni.

Logo Proton bergambar bendera Malaysia atau Harimau Malaya yang berbau Melayu dibuang rakus dan digantikan dengan logo roket terpacak DAP.


Dalam masa yang sama regim DAP memainkan sentimen bahawa PDRM gagal menjaga keamanan negeri. 

Banyak kes rasuah dan jenayah.

Hakikatnya golongan manakah yang banyak dan selalu cuba menyogok rasuah kepada mana-mana pegawai penguatkuasa yang tidak amanah, khianat dan gelap mata?

Puak manakah yang paling banyak membuat bisnes haram di negeri tersebut hinggakan mampu mengumpul kekayaan dan mewariskan kemewahan tersebut bergenerasi lamanya?

Hinggakan apabila terancam dengan penguatkuasaan pihak berkuasa mereka bertindak menubuhkan sendiri 'pasukan polis negeri' yang akhirnya bertindak seperti polis rahsia kempeitai atau mafia yang mengawal aset-aset dan bisnes-bisnes haram.

Mereka masih belum tunjuk belang lagi kerana tidak memiliki senjata api...

Duit-duit haram yang bernilai berjuta-juta ringgit inilah dibersihkan dan digunakan sebagai dana pilihanraya mereka.

Beri sikit duit haram itu pada Melayu PAS dan PKR.

Biar PAS dan PKR buta hati bila makan duit haram.

Memang patutpun duit haram kerja-kerja pun mesti macam haram dan menjurus kepada yang haram-haram dan langgar undang-undang dan batas agama.

Duit-duit haram DAP ini jugalah digunakan untuk membeli seberapa banyak aset dan hartanah di Pulau dan seluruh negara.

Beli segala tanah-tanah orang-orang Melayu dan India, halau mereka dari Pulau dan masukkan seberapa banyak nama-nama pengundi DAP ke dalam Pulau dan bandar.

Dalam masa yang sama halang pembinaan rumah pangsa kos rendah untuk orang miskin yang majoritinya Melayu asal penduduk Pulau agar kaum-kaum DAP terus menguasai negeri itu.    

Terancangkan DAP buat kerja-kerja ini?

Senangkan nak bersihkan duit haram?

Inilah taktik yang dibuat PAP di Singapura menghalau peribumi jauh ke tempat lain. 

Siapakah yang mengajar Singapura buat demikian kalau bukan Zionis yang berjaya mengusir rakyat Palestine di bumi sendiri?

Fikir dan bertindaklah segera!


Hangpa kena baca yang ni jugak;

1.http://mymassa.blogspot.com/2014/09/joseph-lim-guan-eng-dedah-rahsia-hanya.html
2.http://mymassa.blogspot.com/2014/09/anugerah-cina-paling-bodoh-di-malaysia.html
3.http://mymassa.blogspot.com/2014/09/tu-dia-nak-habaq-maimr-bean-pun-kalut.html
4.http://mymassa.blogspot.com/2014/09/regim-dap-tak-puas-hati-pada-pdrm-cuba.html
5.http://mymassa.blogspot.com/2014/08/regim-dap-kepanasan-mula-mempertahankan.html
6.http://mymassa.blogspot.com/2014/08/pdrmsegerakan-tindakan-tegas-terhadap.html
7.http://mymassa.blogspot.com/2014/08/ts-khalid-ketua-polis-terbaik-tenang.html

NEGARA SABAH TIDAK MASUK AKAL

Posted: 04 Sep 2014 05:00 AM PDT


SABAH SEBUAH NEGARA, SATU REALITI SEJARAH (Gambar Hiasan)

MENJELANG Hari Penubuhan Malaysia pada 16 September 2014, terdapat pihak tertentu yang mengapi-apikan suasana khususnya di alam siber kononnya Sabah itu sebuah negara mengikut perjanjian 1963 dan pelbagai lagi isu-isu di dalam Perkara 20. 

Lebih lanjut lagi, usaha digerakkan seperti kempen mendapatkan tandatangan, ceramah dan seminar. Jika ianya bersifat akademik, saya fikir tiada masalah, tetapi seandainya ianya bersifat provokasi dan mempunyai niat yang jelas, pihak kerajaan tidak sepatutnya berlengah-lengah.

Sebagai ahli sejarah, saya tidak menafikan akan kewujudan Perjanjian 20 Perkara itu. Namun begitu, harus juga dilihat secara tepat sepanjang Sabah merdeka dan menyertai pembentukan Malaysia pada 16 September 1963, adakah kerajaan persekutuan pernah menafikan mana-mana isu dalam Perkara 20 itu?

Soal agama rasmi misalannya, adakah kerajaan di Sabah sejak perikatan USNO/UNKO/SANAP/Pasok Momogun, BERJAYA,PBS dan BN sekarang pernah mengisytiharkan mana-mana agama sebagai agama rasmi Sabah? Sudah tentu jawapannya tidak bukan. 

Dalam konteks kerajaan persekutuan, Perkara 3 memang jelas menyatakan agama Islam sebagai agama Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai. Hal ini tidak berlaku di Sabah kerana menghormati Perkara 20. 

Begitu juga dalam konteks istilah 'Negara' kerana wujudnya perkataan Yang DiPertua Negara dalam Perkara 18. Ianya bukanlah bermaksud Sabah itu sebuah negara, kerana dalam Perkara 19, dinyatakan nama bagi negeri dalam Perkara 19 itu ialah "Sabah" bukannya "Negara Sabah". Ini sangat jelas.

Pada era penjajahan, istilah state itu didefinisikan sebagai Negara dalam bahasa Melayu, sedangkan dalam terjemahan moden state itu merujuk kepada Negeri. 

Kita ambil contoh negara United Kingdom (UK). United Kingdom merupakan sebuah negara unitari beraja berperlembagaan, dan juga sebuah negara yang terdiri daripada empat negeri: England, Ireland Utara, Scotland, dan Wales. 

UK ditadbir oleh sistem berparlimen yang berpusat di ibu negara,London. Ireland Utara, Wales dan Scotland juga mempunyai pentadbiran peringkat negeri yang berbeza-beza kuasanya dan berpusat di ibu negeri masing-masing, iaitu Belfast, Cardiff dan Edinburgh. 

UK mempunyai tiga Wilayah Tanggungan Mahkota dan 14 Wilayah Luar Negeri yang tidak menganggotai UK secara resam. Wilayah-wilayah tersebut merupakan tinggalan Empayar British yang pernah menguasai satu perempat jumlah daratan sedunia di zaman kemuncaknya pada tahun 1922, menjadikannya empayar terbesar dalam sejarah. 

Kesan pengaruh British masih terasa di kebanyakan bekas jajahannya yang masih memakai bahasa, budaya dan sistem perundangan bekas penjajahnya. Sehingga ke hari ini ramai dalam kalangan bekas tanah jajahan British masih duduk di hadapan TV menonton bola sepak Inggeris (EPL), kerana hakikatnya masih lagi English Nice. Malah ada yang sangat kecewa apabila Manchester United, Liverpool atau Arsenal tidak menjadi juara.

NEGARA DALAM NEGARA
Kita hendaklah faham, bahawa Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan sesebuah negara hendaklah hanya mempunyai sebuah kerajaan yang sah sahaja, bukannya dua kerajaan. Bayangkan apakah akan terjadi sekiranya sebuah negara mempunyai 2 Perdana Menteri? Kita mesti faham bahawa tidak boleh wujud konsep "Negara dalam Negara", yakni tidak boleh ada dua pentadbiran dalam sesebuah negara.

Saya berpandangan, kita di Sabah tidak perlu terlalu emosi dan bermain dengan persepsi kerana sebagai sebuah negeri di dalam Malaysia, hak-hak kita sebagai "Sabahan" tetap terpulihara khususnya semua Perkara 20 itu.

Sebagai contoh yang lain, dalam hal Imigresen, walaupun Kerajaan Persekutuan berkuasa ke atas Imigresen tetapi dalam konteks Sabah & Sarawak, negeri kita masih mempunyai kuasa eksekutif di mana YAB Ketua Menteri mempunyai kuasa untuk menerima atau menolak permohonan mana-mana pihak untuk memasuki Sabah. 

Sebab itulah apabila sesetengah individu yang dikesan berpotensi menimbulkan kekacauan di negeri Sabah atau Sarawak, YAB Ketua Menteri mempunyai kuasa untuk menghalangnya memasuki negeri. 

Begitu juga dalam hal Tanah, Kerajaan Persekutuan walaupun mempunyai Majlis Tanah Negara (MTN), tetapi kuasa-kuasa Tanah di negeri Sabah dan Sarawak masih di dalam genggaman kuasa kerajaan negeri.

Pada 1 September 2014, apabila saya dijemput oleh Bernama TV dalam program Ruang Bicara, saya telah menyatakan bahawa keamanan, ketenangan dan kedamaian di negeri Sabah sekarang janganlah diruntuhkan hanya kerana ketidakpuasan kita di dalam beberapa perkara.  Saya sangat yakin Tun Datu Mustapha dan Tun Fuad Stephens semasa mereka memimpin negeri Sabah telah meletakkan asas yang kukuh untuk rakyat Sabah hidup aman bahagia di dalam Malaysia.

Malah, saya telah meminta pihak Kerajaan Persekutuan supaya menyenaraikan dan mendedahkan kepada rakyat Sabah dengan lebih terperinci jumlah Peruntukan dari Kerajaan Persekutuan dan projek-projek di kawasan masing-masing. Dengan cara itu, rakyat di Sabah boleh melihat sendiri jumlah peruntukan yang disalurkan di kawasan mereka. Kita mesti terbuka kerana rakyat semakin bijak. Dedahkan butir-butir Bajet itu secara terperinci di tiap-tiap kawasan bukannya secara jumlah besar, baharulah rakyat di Sabah merasai pembangunan di kawasan mereka tidak dianaktirikan.

Pengalaman ketika Lee Kuan Yew di Singapura dahulu, walaupun Singapura sudah berada di dalam Malaysia tetapi apabila Lee Kuan Yew melakukan lawatan ke luar negara, Lee Kuan Yew mengamalkan konsep "Negara dalam Negara". Dia membahasakan dirinya sebagai Perdana Menteri walaupun dia tahu Perdana Menteri adalah Tunku Abdul Rahman. Dia memperkenalkan pegawai-pegawainya di luar negara sebagai Duta-Duta walhal Singapura bukannya sebuah negara pada ketika. Anda boleh baca kisah ini di dalam buku "Memoir Lee Kuan Yew" yang ditulis oleh dirinya sendiri.

Kesimpulannya, konsep Negara Sabah adalah tidak masuk akal. 
JOSEPH LIM GUAN ENG DEDAH RAHSIA HANYA JUAL UBAT SAJA KAUMNYA MAMPU HIDUP KAYA RAYA...

Posted: 04 Sep 2014 12:43 AM PDT


Joseph Lim Guan Eng; Ketua Menteri paling celaka dalam sejarah Pulau Pinang telah mendedahkan rahsia dan pekung bahawa ubat-ubatan Cina mengandungi pelbagai jenis dadah.

Ini dibongkarkan sendiri apabila ditanya mengapa ahli Pee Pee Ass (PPS) ditahan kerana air kencing mereka didapati positif dadah merbahaya.

Oooo patutlah mereka boleh kaya bergenerasi lamanya, rupa-rupanya jual dadah terlarang kepada rakyat dengan berselindung di sebalik kedai sinsei ubat cina.

Patutlah juga banyak bisnes-bisnes ini tak mahu declare dan daftar di bawah GST...takut rahsia mereka terbongkar.


Jadi lepas ni bolehlah Mat Gian dan Mat Pet yang majoritinya Melayu ambil dadah di kedai-kedai ubat cina.

Nak syabu, metaphetamin, estacy, kokain semuanya ada di kedai ubat cina.

So terima kasih Joseph kerana lu sendiri dedah maklumat ini. Tentu LGE ada banyak maklumat tentang bisnes dadah yang berselindung disebalik bisness kedai ubat cina ini, jika tidak sudah tentu beliau tidak berani atau tersasul menyebutnya.

PDRM sila ambil tindakan terhadap pengedar dadah berdaftar ini.


Memang celaka si Joseph ni...bukan saja dengan Melayu, UMNO, BN, Polis saja apek ni cari pasal sekarang dengan tokey-tokey kedai ubat cina pun terheret sama dituduh sembrono oleh si Ketua Menteri paling celaka dalam sejarah Pulau Pinang ni.

Tapi mungkinkah ada kebenaran dakwaan si Joseph ni...heran juga ada yang jual ubat jer tapi boleh survive dan kaya raya bergenerasi lamanya...

oyabun

Posted: 04 Sep 2014 11:31 PM PDT

oyabun


Krisis MB Selangor : Enggan hantar lebih dari dua calon?

Posted: 04 Sep 2014 11:05 AM PDT

Kiri Mohd. Zahid Md. Arip, Hamidzun Khairuddin

Sikap 'keras kepala' Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas yang dilihat enggan berganjak daripada keputusan awal berhubung senarai calon untuk dipilih sebagai Menteri Besar disifatkan sebagai menderhaka terhadap titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Mursyidul Am Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, tindakan kedua-dua parti pembangkang itu yang enggan menurut titah Sultan Sharafuddin juga jelas menghina institusi diraja.

"Tindakan kedua-dua parti itu dilihat sebagai satu penderhakaan dan pembohongan yang amat jelas. Bagaimana mereka boleh diberi keyakinan untuk mentadbir sesebuah negeri sedangkan titah Sultan Sharafuddin pun mereka gagal turuti?

"Disebabkan sikap 'keras kepala' membuatkan mereka terasa kebal sehinggakan titah Sultan diambil ringan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan PKR yang hanya menamakan Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail manakala Pas pula menamakan Wan Azizah dan timbalannya, Azmin Ali sebagai calon Menteri Besar Selangor.

Sultan Sharafuddin sebelum ini menitahkan setiap parti perlu mencalonkan lebih daripada dua nama.

Sementara itu, Presiden Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin pula berpendapat, tindakan kedua-dua parti tersebut bukan sahaja menderhaka terhadap Sultan Selangor, malah membelakangkan Undang-undang Tubuh Negeri yang turut menetapkan kuasa budi bicara Sultan sebagai elemen penting yang wajib dipatuhi.

"Ini kriteria yang sangat penting. Undang-undang Tubuh Negeri telah menyebut bahawa pemilihan Menteri Besar perlu dalam kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), beragama Islam, Melayu dan yang paling utama, mendapat perkenan Sultan Selangor. Jika titah Sultan tidak dituruti, maka sudah jatuh hukum menderhaka," katanya.

Wasabi Oyabun...

AZLI SHUKRI

Posted: 04 Sep 2014 11:11 PM PDT

AZLI SHUKRI


MH370 : Kesimpulan Mungkar!

Posted: 04 Sep 2014 08:01 PM PDT

Akhirnya - seperti yang dijangka dan bakal dibenci oleh hampir seluruh umat Islam-Melayu  di Malaysia, episod kehilangan MH370 sudah semakin hampir dimuktamadkan. Dengan kesimpulan yang sememang sudah dapat diramal sejak awal-awal lagi. Penulis buku "Good Night Malaysian 370: The Truth Behind the Loss of Flight 370." - Geoff Taylor and Ewan Wilson akhirnya bertindak senada dengan media-media Barat yang sebelum ini begitu galak  menyimpulkan bahawa Kapten Zaharie Ahmad Shah, juruterbang MH370 - sebagai perancang dan pelaku yang telah mengakibatkan pesawat malang itu hilang di Lautan Hindi. Hebat! sungguh hebat. Itulah yang dapat kami katakan. Kapten Zaharie nampaknya jauh lebih hebat daripada perisikan CIA, Mossad, KGB dan seangkatan dengannya, sehingga berjaya membuat sebuah kapal terbang hilang secara misteri sehingga tidak ditemui jawapannya sehingga ke hari ini. 

Hakikatnya, buku tulisan juruterbang dan wartawan itu tidak lebih sekadar mengesahkan kesimpulan dan fitnah yang sudah lama dirancang oleh media Barat - hanya dengan cara menyalahkan Zaharie sahaja, buku tersebut boleh dipasar dan dijualkan ke pasaran Barat - ia sama sekali sukar diterima di negara ini. Apakah yang mereka peroleh dengan menyalahkan Zaharie sebagai penyebab dan pemusnah MH370? Ia hanya akan lebih mengundang kebencian dan meningkatkan sikap prejudis masyarakat dunia terhadap orang Islam yang dikaitkan sebagai pengganas.

Buku yang menonjolkan perkataan "Kebenaran di Sebalik MH370" - adalah disengajakan bagi membuat satu tanggapan rumusan terakhir yang bersifat laporan keputusan yang mahu "memaksa" dunia agar menerima kesimpulan tersebut, sekali gus membina satu persepsi global bahawa umat Islam-Melayu Malaysia juga boleh mengundang bahaya kepada dunia. 

Ini bukan lagi percubaan - buku tersebut ditulis dengan agenda tertentu. Ia bukan mencari kebenaran, sebaliknya mahu mengundang kontroversi dan persepsi. Mereka mahu buku tersebut diperdebatkan, dibincang dan yang lebih penting mereka seolah-olah mahu buku tersebut dijadikan rujukan utama bagi meletakkan Zaharie di dalam kandang pesalah secara total. Benarkan mereka mahu mensasarkan Zaharie seorang? Atau sebenarnya mahu memperlihatkan bahawa juruterbang Melayu-Islam juga berpotensi menjadi pengganas yang mengancam komuniti antarabangsa?

Jika Zaharie mampu melakukan semuanya ini, maka beliau adalah juruterbang paling hebat di dunia dan perancang yang jauh lebih gagah daripada Osama bin Laden - iaitu watak yang  dituduh sebagai dalang  menghancurkan WTC dalam tragedi 11 September 2001. Umat Islam di Malaysia sememangnya dalam perhatian, namun bagaimana cara mereka memerhatikan kita, kita masih tidak mengetahuinya. Bacaan tambahan sila klik di sini : International Business Times.

Abdullah Terperangkap?

Posted: 13 Aug 2013 07:24 PM PDT

KUALA LUMPUR 13 Ogos - Penerbitan buku Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia dilihat sebagai satu strategi pihak tertentu untuk memecah-belahkan UMNO terutama menjelang perhimpunan agung parti itu pada Disember nanti. Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Azmi Hassan berkata, penyusun dan penerbit berkenaan didakwa sengaja mempergunakan persepsi buku ini yang seolah-olah pandangan 100 peratus bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, sedangkan sebenarnya tidak sedemikian. "Pandangan Abdullah sebenarnya biasa tetapi yang menimbulkan kontroversi adalah penulisan penyusun buku terbabit yang seolah-olah memberi persepsi buruk kepada bekas Perdana Menteri itu, khususnya menyentuh hubungannya dengan bekas Perdana Menteri keempat, Tun Dr. Mahathir Mohamad. "Jelas mereka pergunakan Abdullah untuk merosakkan perpaduan UMNO, lebih-lebih lagi menjelang Perhimpunan Agung UMNO," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. 

Abdullah yang juga bekas Perdana Menteri kelima semalam menafikan beliau terlibat dalam penulisan, penerbitan dan pelancaran buku Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia yang bakal dilancarkan oleh pemimpin pembangkang, Nurul Izzah Anwar dalam waktu terdekat. Menurutnya, persetujuan beliau diwawancara oleh penyusun buku, Prof. James Chin dan Prof. Bridget Welsh berlandaskan kepada prinsip keterbukaan yang menjadi pegangannya. Malah kata Abdullah, cerita yang cuba digambarkan oleh penyusun-penyusun buku itu bukan hasil sebenar apa yang telah mereka peroleh ketika temuramah dilakukan pada tahun 2011. Menurut Azmi, pihak yang berkenaan akan menggunakan apa sahaja medium untuk menimbulkan salah tanggapan terhadap Abdullah dan UMNO. "Satu daripada strategi mereka adalah menggunakan orang dalam kalangan UMNO dan bukan pembangkang untuk mengkritik parti itu," ujarnya. Sementara itu, Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Dr. P. Sivamurugan tidak menolak sebahagian isi kandungan buku itu dibuat atas persepsi penulis. "Secara peribadi saya belum lagi membaca lagi tentang buku ini tetapi berdasarkan ulasan yang disiarkan dalam akhbar, saya dapati itu merupakan buku kompilasi artikel hasil wawancara beberapa tokoh termasuk daripada kalangan Barisan Nasional (BN) untuk mengulas kepimpinan Abdullah. 

"Ini menimbulkan dilema baharu sama ada wawancara Abdullah yang menyentuh tentang kepimpinan UMNO selepas zamannya itu berdasarkan fakta sebenar berlaku dalam parti atau hanya mungkin persepsi penulis itu," katanya. Menurutnya, jika terdapat percanggahan maklumat yang mengelirukan dan mungkin diadakan dengan niat terancang untuk memecahbelahkan parti, pemimpin UMNO mempunyai kuasa untuk memperbetulkan dan memperjelaskan dengan kadar segera supaya tidak menimbulkan kekeliruan dan perdebatan dalam kalangan rakyat, khususnya ahli-ahli UMNO.

Rencana Terbaik Shahbudin Husin : Alvin Tan dan Vivian Lee Sebahagian daripada Produk 1Malaysia Najib!

Posted: 16 Jul 2013 10:12 PM PDT

Dalam bulan Ramadan kali ini, umat Islam negara ini menghadapi dua cabaran yang tidak pernah dihadapi sebelum ini. Pertama, penghinaan dan kebiadapan pasangan bukan Islam yang lebih dikenali dengan blogger seks, Alvin Tan dan Vivian Lee yang memaparkan juadah bak kut teh (sup tulang babi) sebagai hidangan berbuka puasa dalam laman Facebook mereka. Kedua, tindakan Duta Vatican City, Joseph Marino yang menyokong penggunaan kalimah Allah bagi penganut agama Kristian negara ini. 

Kedua-dua perkara itu jelas menghina dan mencabar kesabaran umat Islam kerana ia sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali. Umat Islam tidak boleh menerima promosi biadap yang cuba dilakukan Alvin dan Vivian walaupun untuk maksud melawak dan bergurau senda. Begitu juga kita tidak boleh menerima tindakan duta negara asing yang cuba mencampuri urusan negara ini, lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan agama Islam. Bagi blogger seks itu, mereka kini sudah pun disiasat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan juga polis selepas begitu banyak protes, bantahan serta laporan polis dibuat. 

Terbaru ini, pasangan itu juga turut menerima ugutan bunuh dan kecederaan sehingga mereka terpaksa membuat rayuan supaya dihentikan semua tindakan itu dengan alasan sudah meminta maaf. Kini semuanya terserah kepada Peguam Negara untuk menentukan tindakan selanjutnya sama ada mahu dihukum atau dibiarkan terlepas sebagaimana Namewee yang sebelum ini juga memghina orang Melayu dan lagu Negaraku. Tetapi sementara Peguam Negara memikirkan langkah selanjutnya, yang nyata bahawa kesabaran umat Islam negara ini ada hadnya. 

Tidak selamanya mereka boleh dihina dan dipijak kepala sebegitu rupa. Bagi keceluparan mulut Duta Vatican City itu pula, beberapa protes dan bantahan turut dilakukan beberapa NGO, pemimpin kerajaan dan parti politik. Ada yang menyarankan kedutaan itu ditutup, dutanya yang tidak sayang mulut itu dihantar pulang, mengemukakan nota bantahan dan sebagainya. Tetapi sehingga ini kerajaan hanya berdiam diri saja. Selepas ini kita tidak tahu apa lagi bentuk penghinaan kepada agama yang terpaksa kita hadapi pula. Tetapi sementara kita bersedih dan mendidih darah dengan semua kejadian itu, elok kita merenung punca segala kejadian itu berlaku. 

Orang tua sendiri selalu berkata, sesat di hujung jalan, kembalilah ke pangkal jalan atau untuk membuka benang yang kusut, carilah pangkalnya untuk membukanya. Begitu juga dalam dua kejadian ini, kebiadaan Alvin dan Vivian serta keceluparan Joseph Marino terhadap umat dan agama Islam. Ia tidak mungkin berlaku begitu saja tanpa ada punca dan sebabnya. Sebelum ini, tidak pernah kejadian seburuk itu berlaku. Kenapa hanya sekarang ia berlaku? Sejak Najib memimpin negara, beliau memperkenalkan dasar 1Malaysia yang memperlihatkan sikap bertolak-ansur kerajaan terhadap bukan Melayu. 

Dalam masa sama, Najib juga menunjukkan sikap berlembut, pemurah, baik hati serta merintih terhadap kaum Cina dengan tujuan mendapat sokongan daripada kaum itu. Sebelum pilihan raya, pelbagai tolak ansur dilakukan kerajaan terhadap kaum Cina dan pada masa sama muncul pula individu seperti Namewee yang menghina orang Melayu dan lagu Negaraku, kejadian memaling kepala babi ke dalam masjid dan sebagainya. Malangnya, walaupun banyak desakan tetapi tiada tindakan yang sewajarnya diambil. Namewee yang menjadi kemarahan orang Melayu, sebaliknya dijemput ke Parlimen oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz walaupun beliau hadir dengan pakaian seperti mahu ke konsert rock. 

Namawee diraikan dan dipuja pemimpin Melayu kerana takut kehilangan undi Cina. Jauh sekali mahu diambil tindakan undang-undang. Semua ini secara halus merangsang kebangkitan elemen untuk terus mencuit dan mencabar hati serta perasaan orang Melayu. Mungkin wujud kelompok ekstremis Cina yang mahu terus mencabar kerana berpendapat kerajaan tidak mungkin mengambil tindakan disebabkan takut kehilangan sokongan, selain ingin membuktikan inilah 1Malaysia sebenarnya. Dalam tindakan lunak kerajaan yang lain, walaupun yang banyak diprotes ialah Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA, Najib juga bersikap pemurah dengan menawarkan untuk memansuhkan sekali Ordinan Darurat dan Akta Hasutan 1948. Semuanya kerana Najib mahu dilihat baik hati, liberal, mempunyai tolerasi yang tinggi dan mengharapkan ia dibalas dengan undi dan sokongan. 

Lebih dari itu, untuk menunjukkan pro Cinanya, Najib juga mewujudkan laman Facebook dalam bahasa Mandarin dengan menukar namanya kepada Ah Jib Gor. Tindakan ini memperlihatkan Najib turut mahu menjadi sebahagian daripada orang Cina di kalangan masyarakat itu. Ini bukan saja sesuatu yang luar biasa, bahkan tidak pernah dibuat oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini. Sikap terlalu lembut dan kekurangan jati diri dalam diri seorang Perdana Menteri dan diikuti pemimpin lain inilah akhirnya menyebabkan munculnya kelompok ekstemis dalam masyarakat Cina di mana Alvin dan Vivian adalah sebahagian daripadanya. 

Mereka tidak takut kerana pemimpin sendiri tunduk dan takut dengan mereka. Sebelum ini mereka juga memuatkan video seks dalam blog dan mempersenda bendera BN tetapi oleh kerana ia dilakukan sebelum pilihanraya dan Najib masih mengharapkan keajabaiban sokongan kelompok itu, maka mereka terlepas daripada sebarang tindakan undang-undang. Tidak diragui lagi bahawa kemunculan Alvin dan Vivian adalah produk sampingan 1Malaysia yang gagal ditangani kerajaan dan Najib kerana terlalu memikirkan undi dan sokongan. Slogan itu dicipta semata-mata untuk mendapatkan undi tetapi akhirnya semua yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Bersikap pemurah, baik hati, liberal bahkan menjadi Ah Jib Gor pun tidak dibalas dengan undi. Undi Cina ke laut akhirnya, yang muncul ialah elemen seperti Namewee dan Alvin serta Vivian. Ini semua salah Ah Jib Gor.

Mengenai komen Duta Vatican City mengenai kalimah Allah, tidak perlu berselindung juga ia adalah salah dan silap Najib sendiri. Dalam usaha Najib menunjukkan keterbukaan dan sikap liberalnya terhadap agama Kristian sambil mengharapkan pengundi Kristian terutama di Sabah dan Sarawak terus menyokong kerajaan, beliau mengadakan lawatan ke Vatican City pada Julai 2011. Dalam lawatan itu beliau mengadakan pertemuan serta perbincangan dengan Pope Benedict, kononnya untuk kepentingan dan kerjasama antara Islam dan Kristian, yang kemudian disusuli dengan persetujuan negara terkecil dalam dunia itu membuka kedutaannya di negara kita. 

Ketika itu, semua pengampu dan pembodek memuji lawatan Najib itu. Najib digambarkan sebagai pemimpin berjiwa besar dan mengutamakan keharmonian antara agama dan tidak semua pemimpin dikatakan mempunyai jiwa seperti beliau. Sebahagian daripada NGO yang mengecam kenyataan Duta Vatican City hari ini adalah juga mereka yang memuji ketika Najib berkunjung ke Vatican City dulu. Amat jelas bahawa adanya kedutaan Vatican City adalah kerana Najib. Najib yang mengadakan lawatan ke negara itu dan menjemput mereka membuka kedutaannya. Vatican City adalah sebuah negara agama, ia tidak ada produk lain selain Ktistian. 

Apabila ia dibenarkan membuka kedutaannya di negara kita, tentulah promosinya juga agama Kristian. Sebab itu, apabila ia memberi komen megenai kalimah Allah dan walaupun dianggap mencampuri kedaulatan negara, ia sebenarnya tidak menghairankan kerana ia memang sebahagian daripada peranannya. Dutanya yang bertugas di sini pun orang agama, bukannya orang diplomatik. Dalam dua kejadian yang sedang menjadi perbualan serta kemarahan umat Islam ini, tidak diragui lagi bahawa semuanya berpunca daripada Perdana Menteri sendiri. Beliau yang mencampak benih sehingga wujudnya Alvin, Vivian dan Vatican City di negara ini. -  shahbudindotcom.blogspot.com, 17 Julai, 2013.

Merealisasikan Mahkamah Syaitan?

Posted: 26 Jun 2013 07:26 PM PDT

Lagi cerita tentang mahkamah di Malaysia yang hukum serta undang-undang yang digunapakai, kelihatan sangat bercelaru dan terbalik sana sini. Sudahlah Pejabat Peguam Negara menjadi pertikaian banyak pihak ekoran tindakan-tindakan yang diambil kelihatan 'terlalu misteri', tetapi juga pertimbangan yang dibuat oleh para hakim dan majistret juga, kelihatan terlalu mencurigakan. Selepas kali terakhir Majistret bernama Norashikin Sahat membuat keputusan kontroversi membebaskan Tian Chua, Haris Ibrahim dan Tamrin Ghafar serta merta dan tidak membenarkan tahanan reman oleh polis hanya kerana menurutnya, polis tidak menyatakan individu khusus yang mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan.
 
Walhal permohonan yang dibuat oleh polis adalah untuk siasatan yang lebih menyeluruh bagi tujuan pendakwaan. Tindakan majistret tersebut memberikan gambaran seolah-olah polis telah melakukan tangkapan secara rambang, tidak mempunyai asas dan suka-suka nak tangkap suspek. Itu satu kes. Kes-kes sebelumnya melibatkan hakim dan mahkamah di Malaysia apabila membabitkan isu-isu atau kes-kes yang berkaitan dengan politik atau yang dipolitikkan juga, nampaknya turut mengundang tahap pemikiran yang sangat tinggi untuk memikirkan mengapa keputusannya jadi sebegitu rupa.
 
Selepas Mahkamah Rayuan membenarkan seorang peguam bukan Islam menjadi peguam syarie, semalam Mahkamah Tinggi pula menganugerahkan RM801,700 dan tambahan RM50,000 sebagai gantirugi teladan kepada keluarga penjenayah A.Kugan setelah hakim dalam perkiraan dan pertimbangannya secara tidak langsung menyatakan bahawa polis sengaja membunuh lelaki India itu di dalam tahanan! A.Kugan mati ketika dalam tahanan lokap Balai Polis Subang Jaya pada tahun 2009. 

Kematiannya telah disensasikan oleh peguam-peguam PKR terutama sekali oleh N.Surendran dan Sivarasa Rasiah. Ibunya, Indra Nallathamby, 43, pada Januari tahun lepas, menfailkan saman sivil untuk menuntut kerugian RM100 juta daripada kerajaan dan polis yang didakwanya melakukan 'pembunuhan kejam' terhadap anaknya itu setelah menerima nasihat daripada barisan peguam India PKR. Ketua Polis Selangor pada ketika itu, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang kini merupakan Ketua Polis Negara, pegawai polis Navindran Vivekanandan, Ketua Polis Subang Jaya ketika itu, Zainal Rashid Abu Bakar (telah meninggal dunia) termasuklah Ketua Polis Negara pada waktu itu, dan Kerajaan Malaysia telah dinamakan sebagai defendan. 

Keputusan melibatkan A.Kugan dan hadiah yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi kepada keluarga penjenayah berkenaan, telah membuka satu ruang baru iaitu PENJENAYAH DIBELA, POLIS DICERCA. Sekaligus memberi makna bahawa menurut sistem perundangan di negara ini, penjenayah merupakan raja dan tidak boleh disentuh. Sebarang perbuatan yang melibatkan kematian mereka, akan dianggap mengacau hak asasi seorang penjenayah. Justeru, kalau apa pun yang mereka ingin lakukan, maka polis perlu melakukan dengan penuh sopan santun. Polis tidak boleh meninggi suara sama sekali kepada para penjenayah. Kalau perlu digari, permohonan perlulah dibuat secara tapisan dan rundingan. 

Untuk melakukan siasatan, polis hendaklah menjemput para penjenayah ke balai polis. Kalau penjenayah enggan berbuat demikian, maka polis tidak boleh berbuat apa-apa, memandangkan terdapat ramai peguam terutama sekali yang menentang kerajaan sudi untuk membela mereka. Barangkali akan ada pihak yang sakit hati dan melihat sebarang keputusan mahkamah yang tidak disenangi dan dirungutkan, menganggap perlaksanaan perjalanan undang-undang itu sebenarnya tidak lain dan tidak bukan hanyalah atas dasar politik semata-mata. Apatah lagi keputusan berkenaan hanya melibatkan kaum India. 

Sekaligus pada masa yang sama, sebarang keputusan mahkamah di Malaysia dilihat tidak berkredibiliti dan terlalu politik sifatnya! Adakah ini keadilan yang dimaksudkan? Adakah ini sebenarnya tujuan mahkamah ditubuhkan di negara ini iaitu untuk membantu pihak-pihak tertentu meraih populariti mudah dengan menjadikan undang-undang negara dan tahap keselamatan rakyat Malaysia yang tidak terlibat dalam jenayah mahupun yang menjadi mangsa jenayah, sebagai bahan mainan mereka? Yang pasti dalam kes ini, sekali lagi polis yang tugas mereka menjaga keselamatan dalam negeri, dipersalahkan kerana kematian seorang penjenayah. Dan akibat daripada kematian penjenayah tersebut, maka polis serta rakyat Malaysia perlu membayar ganti rugi kepada keluarga si penjenayah terbabit kerana Hakim Mahkamah Tinggi yang memutuskannya! (Baca di sini).

P/S : Maklumat yang saya terima, sekarang ini polis semakin malas nak bertindak dan menangkap penjenayah..sebabnya mudah, kumpul segala bukti, tapi akhirnya peguam negara tidak mahu bertindak atas alasan politik, yang keduanya pula..NGO-NGO pro pembangkang dan para peguamnya sering menjadikan polis sebagai mangsa dan mereka banyak membantu melepaskan para penjenayah.

Nazri Aziz di Sebalik Tabir

Posted: 13 Jun 2013 09:29 PM PDT

"Menyentuh mengenai siri demonstrasi pembangkang pula, Mohamed Nazri yang juga Menteri Pelancongan dan Kebudayaan secara sinis berkata, beliau berhajat untuk menjadikan demonstrasi itu sebagai salah satu produk pelancongan jika pelancong mahu melihat demokrasi Malaysia. "Kalau mereka boleh buat selalu demonstrasi ini, saya nak buat sebagai produk pelancongan bagaimana demokrasi di Malaysia berjalan sebab selepas pilihan raya pun masih berlaku demonstrasi dengan perangai ala-ala Orang Utan pemimpin pembangkang," katanya sinis." - Nazri Aziz, Menteri Pelancongan Malaysia. 

Saya sangat bersetuju menjadikan demonstrasi jalanan ala-Orang Utan yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim dan para pengikutnya selama ini sebagai salah satu produk pelancongan untuk menggalakkan masyarakat antarabangsa mengenali kebebasan dan demonstrasi di negara ini yang sebenarnya berada pada tahap yang sangat cemerlang. Cara pemikiran kreatif DS Nazri ini pada perkiraan saya sangat bijak - yakni mempositifkan tindakan demonstrasi jalanan agar menjadi lebih produktif dan menjana pendapatn negara. Idea ini mesti dipandangan secara serius oleh kita semua. Belum pernah rasanya idea ini dilaksanakan oleh mana-mana negara yang sering kali melihat demonstrasi jalanan sebagai ancaman dan bukan peluang menjana pendapatan negara.

Maka, antara cadangan saya adalah seperti berikut :

1. Tunjukkan kepada dunia statistik/jumlah demonstrasi jalanan Pakatan Rakyat yang dilakukan selama ini. Beri penekanan terhadap "bertapa baik dan mulianya kerajaan Malaysia membiarkan mereka berhimpun, berarak dan diberi layanan yang sangat baik" Statistik tersebut haruslah secara perbandingan dan perkembangan sejak 10 tahun kebelakangan ini.

2. Promosikan Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi, bebas bersuara, bebas berhimpun dan bebas berdemonstrasi jalanan - para pelancong boleh menonton gelagat dan kerajaan menyediakan tempat khas untuk menyaksikan kebebasan bersuara dan perhimpunan tersebut secara langsung.

3. Demonstrasi jalanan juga mampu menjadi sebahagian kecil industri pelancongan - dengan keadaan orang ramai yang hadir, gerai-gerai makanan, cenderahati dan pakaian boleh dibuka dan dikenakan sedikit yuran tapak. Kerajaan juga boleh terlibat atau mengambil kesempatan dengan menjual T-Shit, topi, payung dan apa-apa sahaja material demonstrasi jalanan mereka bagi tujuan simpanan peribadi pelancong dan kenang-kenangan mereka untuk dibawa pulang ke negara masing-masing.

4. Dianggarkan hampir 1 billion pendapat boleh disumbang kepada negara melalui aktiviti demonstrasi jalanan anjuran Anwar Ibrahim dan Ambiga ini. Pokoknya, kita harus mencari jalan bagaimana aktiviti yang sangat diminati oleh Anwar Ibrahim dan Ambiga ini mampu menambahkan lagi pendapatan negara. Kita percaya ia mampu dilakukan, dengan syarat fikir diluar kotak!

5. Setiap peserta demonstrasi jalanan ala-Anwar Ibrahim dan Ambiga ini diwajibkan mengambil insuran pelindungan daripada pihak agen yang dilantik oleh kerajaan. Ini bertujuan bagi menjamin keselamatan mereka sepanjang mengadakan demonstrasi tersebut. Dengan cara rekod mereka boleh disimpan dengan baik dan mereka juga boleh membuat tuntutan bayaran sekiranya mengalami kecerderaan akibat kekasaran daripada pihak berkuasa. Kepada sesiapa yang tidak mempunyai insuran ini, segala kecerderaan adalah tangungjawab sendiri.

Sampai Bila Ahli UMNO Akar Umbi Mahu Ditipu dan Diperbodohkan?

Posted: 13 Jun 2013 08:04 PM PDT

Ini satu lagi cadangan tahap kepala lutut! Habis semua jawatan tertinggi UMNO mahu "disejuk bekukan" sampai bila-bila. Mula-mula beritahu kepada ahli UMNO akar umbi, "Kita tangguh pemilihan 18 bulan untuk menghadapi PRU ke-13, rapatkan ukhwah kita...nanti selepas PRU ke-13 kita akan buka semula pertandingan. Habis PRU, sekali lagi ahli UMNO akar umbi kena tipu.."Kita dah menang besar...UMNO dapat 88 kerusi..so kita minta agar tiada pertandingan kepimpinan tertinggi UMNO kali ini, demi mengukuhkan UMNO menghadapi PRU ke-14 pula.." Namun demikian..kami pucuk pimpinan tertinggi UMNO tidak menghalang bahkan sangat menggalakkan agar setiap cawangan dan bahagian UMNO mengadakan pemilihan di peringkat masing-masing, bagi menyuburkan demokrasi di dalam UMNO.."

UMNO akan menyembah bumi tersungkur selepas ini..percaya la..UMNO tak mahu belajar dan tidak mahu membina jentera pelapis dan plan penggantian kepimpinan yang jelas dan utuh..sayonara UMNO, digarhayu namamu...kami sedia ditipu.
 
KOTA BHARU 13 Jun - Wanita UMNO Kelantan menyarankan supaya jawatan Ketua Wanita UMNO yang kini disandang oleh Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil turut tidak dipertandingkan pada pemilihan parti hujung tahun ini. Pada masa sama, Ketuanya, Datin Rahimah Mohamad berkata, pergerakan itu mahu supaya semua petualang dan pengkhianat parti pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dibersihkan sebelum UMNO mengadakan pemilihannya. Rahimah berkata, kedua-dua perkara tersebut diputuskan pergerakan itu pada mesyuaratnya semalam dan disokong sebulat suara oleh ketua-ketua Wanita bahagian yang hadir. 

Katanya, Wanita UMNO negeri berpendapat, semua jawatan tertinggi dalam parti termasuk ketiga-tiga sayap iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri, tidak perlu dipertandingkan bagi menjamin keutuhan UMNO sebagai tunjang kerajaan. "Bila ada pertandingan akan ada masalah, jadi untuk mengelakkan perselisihan dalam UMNO maka sewajarnya jawatan tertinggi parti termasuk jawatan ketua-ketua sayap tidak dipertandingkan. 

"Wanita UMNO Kelantan yakin bila jawatan tertinggi dikekalkan, ia akan membantu kekuatan parti bagi menghadapi pakatan pembangkang dan cabaran mendatang," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Sebelum ini, Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan mencadangkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti tidak dipertandingkan dalam pemilihan UMNO hujung tahun ini bagi memastikan kekuatan parti terus utuh dan cadangan itu disokong oleh banyak pihak. Mengulas 'pembersihan' petualang dan pengkhianat parti pada PRU-13 lalu, kata Rahimah, usaha itu perlu bagi memastikan UMNO benar-benar dianggotai individu yang ikhlas terhadap perjuangannya dalam membela dan mempertahankan agama, bangsa serta negara. 

Jelas beliau, kewujudan petualang dan pengkhianat dalam UMNO akan hanya menggugat masa depan parti orang Melayu terbesar itu dalam melaksanakan agenda perjuangannya. "UMNO perlu dipimpin dan dianggotai oleh mereka yang benar-benar ikhlas dalam perjuangannya untuk menegakkan agama, bangsa dan negara. Jatuh bangun UMNO akan turut memberi kesan kepada kedudukan agama Islam dan bangsa Melayu itu sendiri," katanya.

Jawatan Presiden UMNO : Tengku Razaleigh Mahu Bertanding?

Posted: 13 Jun 2013 01:30 AM PDT

Kita sama sekali tidak boleh menolak kemungkinan ini - Ku Li bakal mencabar Najib - untuk merebut jawatan Presiden UMNO. Sudah kedengaran suara-suara nakal yang mahukan Ku Li bertanding sekali lagi bagi merebut jawatan tertinggi dalam parti terbesar orang Melayu itu. Menurut beberapa ahli UMNO, mereka menyatakan dengan sangat jelas bahawa, "Kami suka Najib sebagai Perdana Menteri, tetapi kami tidak suka beliau menjadi Presiden UMNO." Kenyataan tersebut membawa terlalu banyak maksud denotasi yang saling berkait - sama ada ia sebagai sindiran atau pun sebagai mesej kepada satu bentuk berubahan kepimpinan UMNO yang dikehendaki oleh ahli akar umbi november ini? - Jawatan Presiden UMNO tidak akan membawa apa-apa makna signifikan - tanpa kuasa sebagai Perdana Menteri. Sehingga hari ini - ahli-ahli UMNO bawahan masih menyembunyikan "rasa dan kemahuan" mereka yang sebenar. Jika sebelum ini Saifuddin Abdullah, yang tewas kepada Ketua Pemuda PAS Nasharuddin Tantawi di Parlimen Temerloh, menjadi "mangsa" pertama "Politik Baru" yang beliau sendiri tulis dan perkenalkan - maka, adalah tidak mustahil pada pemilihan UMNO kali ini, DS Najib pula menjadi "mangsa" kepada istilah "Transformasi" yang beliau sendiri canangkan. Hal ini sangat jelas kepada Ku Li - jika benar UMNO berkeinginan terhadap transformasi politik - maka, buktikan terlebih dahulu bahawa demokrasi masih wujud dalam UMNO. 

KUALA LUMPUR, 13 Jun – Tengku Razaleigh Hamzah telah bertemu dengan lebih ramai ahli Parlimen daripada kedua-dua gabungan bertelagah minggu ini dalam usaha untuk dipilih sebagai perdana menteri selepas Parlimen bermula pada 24 Jun, kata sumber. The Malaysian Insider difahamkan, putera raja Kelantan itu telah mengaturkan mesyuarat di rumah a la White Housenya di Langak Golf di sini untuk membincangkan strategi mendapatkan cukup angka dalam Parlimen ke 13 untuk mengambil alih jawatan Datuk Seri Najib Razak. 

Beliau hanya memerlukan 112 undi, termasuk dirinya, jika usul diluluskan bagi 222 anggota Dewan Rakyat memilih perdana menteri. Akan tetapi masih diragui sama ada beliau boleh mendapatkan cukup sokongan untuk menjatuhkan Najib. "Sesetengah ahli Parlimen bersetuju Ku Li adalah satu-satunya boleh menyediakan kepimpinan," kata sumber yang biasa dengan mesyuarat tersebut kepada The Malaysian Insider merujuk kepada nama samaran putera raja Kelantan itu. "Kita bercakap tentang sokongan dari PAS dan DAP juga," tambah beliau. PAS dan DAP masing-masing memenangi 21 dan 38 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum 5 Mei yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) hanya mendapat 133 kerusi Parlimen, lebih rendah tujuh berbanding 140 dimenanginya pada Pilihan Raya 2008. 

Sekutu PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR), PKR mendapat 30 kerusi Parlimen dan pemimpinnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat sebagai calon gabungan itu bagi jawatan perdana menteri jika mereka menawan Putrajaya. Satu sumber lain mengatakan Tengku Razaleigh dilihat sebagai calon kompromi oleh ahli-ahli Parlimen BN yang tidak menyokong sama ada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atau Anwar untuk jawatan tertinggi itu. "Pemilihan untuk ahli-ahli Parlimen BN yang tidak gembira mudah. Ku Li atau Muhyiddin akan tetapi memilih TPM bermakna penerusan polisi Mahathir. 

Tiada beza diantara Najib dan Muhyiddin. "Ku Li sebagai PM akan bebas daripada polisi seperti itu," kata sumber kepada The Malaysian Insider merujuk kepada pesaing ahli Parlimen Gua Musang itu, perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad. Kem Mahathir sudah memberikan tekanan kepada Najib untuk membuang penasihat-penasihatnya yang mana strategi mereka menyebabkan prestasi buruk BN dalam PRU13. Najib masih belum melantik semula setiausaha politiknya yang kalah akan tetapi ahli strategi "bilik perang" kekal bertugas, dengan dua daripada mereka masing-masing dilantik sebagai menteri dan timbalan menteri. 

Pelantikan Kabinet Najib bulan lepas menyebabkan kemarahan beberapa ahli Parlimen terutamanya dari Sabah dan Sabah yang merasakan mereka layak diberikan jawatan tinggi kerajaan. Difahamkan Najib telah menjanjikan sesetengah daripada mereka jawatan dalam agensi kerajaan beberapa minggu lagi. Akan tetapi beberapa ahli Parlimen BN dari Malaysia Timur yang tidak berpuas hati bertemu dengan Tengku Razaleigh Hamzah Isnin malam bagi membincangkan pilihan masa depan mereka. 

Ahli-ahli Parlimen yang dipilih pada pilihan raya umum 5 Mei berada di sini selama dua hari untuk diterangkan tentang prosedur dan etika Parlimen. BN mendapat 47 daripada 56 kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak, menyumbangkan satu pertiga dari 133 kerusi mereka menangi daripada 222 jumlah kerusi di Parlimen. Walau bagaimanapun, Najib hanya memberikan 20 jawatan menteri dan timbalan menteri kepada ahli Parlimen Malaysia Timur, menyebabkan parti seperti SPDP dari Sarawak hanya mempunyai satu wakil walaupun menang empat kerusi Parlimen. Sebaliknya MIC dari semenanjung Malaysia menyaksikan empat ahli Parlimen mereka mendapat jawatan menteri dan timbalan menteri dalam pentadbiran Najib – yang mempunyai 32 menteri penuh termasuk lapan di Jabatan Perdana Menteri.

Di Depan Api, Di Belakang Duri - Buku Wajib Baca untuk CEO AirAsia dan CIMB

Posted: 12 Jun 2013 07:54 PM PDT

Sebelum mengutuk dan mencaci akhbar Utusan Malaysia - tolong baca buku ini dahulu. Tetapi - generasi hari ini "benci" membaca buku sejarah. CEO-CEO syarikat besar seperti CIMB dan Air Asia tak baca pun buku seperti ini, mereka sudah berasa terlalu hebat dan cara hidup pun ala-ala Barat. Betul tak? Sebenarnya susah nak cari CEO Melayu yang jiwanya masih seperti orang Melayu dan taat pula dengan suruhan Islam. Buat masa ini, hanya Syed Mokhtar al-Bukhary sahaja CEO Melayu bertaraf dunia yang masih ada mengekalkan sikap, cara berfikir dan kehidupan seperti seorang Melayu-Islam tulen. Wallahualam.

Sisi Gelap Nazir Razak

Posted: 10 Jun 2013 08:29 PM PDT

Saya tidak terkejut dengan pujian terbaru DS Nazir Razak terhadap CEO AirAsia X yang dikritik hebat kerana "mengutuk Utusan Malaysia" secara melampau - pada saya yang pernah bertemu dan mewawancara DS Nazir Razak - sikap beliau tersebut adalah "normal" - kerana sejak tahun 2008 lagi, sewaktu saya bertandang ke pejabat beliau, beliau secara tersirat sememangnya telah menunjukkan sedikit sebanyak sikap "kurang senang"nya dengan beberapa agenda yang jelas membantu orang Melayu. Nazir Razak pernah mengkritik DEB dan mendakwa dasar tersebut sebenarnya telah banyak merugikan orang Melayu, malah sewaktu saya mewawancara beliau, secara peribadi beliau telah meminta agar kenyataannya berhubung DEB tidak akan saya paparkan di dalam rencana utama Majalah Dewan Ekonomi - walaupun saya tidak mengendahkan permintaan beliau dan menerbitkan juga rencana tersebut - setidak-tidaknya sejak tahun 2008, saya sudah dapat menghidu gaya "pemikiran" beliau terhadap segala dasar kerajaan yang selama ini begitu banyak membantu orang Melayu. Mungkin DS Nazir Razak mempunyai hujahnya tersendiri - tetapi harus diingat, asal-usul segala dasar tersebut adalah daripada ayahnya sendiri juga! Pada 19 Ogos 2010 saya ada menulis artikel yang dituju khusus kepada DS Nazir Razak, berikut saya paparkan semula :

1. Seandainya, benar bahawa Datuk Nazir Razak, CEO CIMB yang juga merupakan adik kepada Perdana Menteri Malaysia menyatakan kritikan pedasnya terhadap Dasar Ekonomi Baru (DEB) dengan kata-katanya yang berbunyi, "DEB seolah-olah dilihat dipernyataan-haramkan (Bastardisation)" - maka saya fikir, saya terpaksa meluahkan rasa kecewa. Saya pernah menemui beliau - berbincang dan mewawancara beliau berkenaan kejayaannya membawa CIMB ke mercu kejayaan. (Baca di sini) dan (di sini)
 
2. Saya fikir, secara ringkas - saya menyanjungi beliau atas kapasiti seorang usahawa Melayu yang berjaya atas usaha dan kesungguhan diri sendiri. Tetapi - jika benar kata-kata di atas itu terkeluar daripada mulut Nazir Razak - saya rasa ia sudah terlalu jauh daripada kebenaran. Izinkan saya yang serba daif ini membuat sedikit kesimpulan terhadap kritikan pedas daripada CEO CIMB tersebut. Walauapa pun alasan kita - hakikatnya DEB tidak boleh disalahkan, yang bersalah dan berdosa adalah manusia yang menyelewengkan dan menyalahgunakan dasar tersebut. 
 
3. Saya setuju, sekiranya yang dimaksudkan oleh Nazir Razak di atas adalah merujuk kepada penyelewengan DEB sehingga ia melemahkan orang Melayu itu sendiri. Hujah ini ada rasionalnya - Melayu dimanjakan dengan psikologi "kamu akan diselamatkan sampai bila-bila dengan asalkan kamu orang Melayu". Tetapi - walaupun kita cuba mengkritik DEB - tidaklah sampai kita mesti mengeluarkan kata-kata "bastardisation" - ini mungkin dianggap melampau. 
 
4. Saya selalu memberi contoh yang hampir sempurna berkenaan seorang hamba Allah yang bernama Syed Mokhtar al-Bukhari - salah seorang manusia yang disenaraikan dalam kalangan 10 orang terkaya di Malaysia - dan lebih kaya daripada Nazir Razak sendiri. Beliau - menurut pandangan saya adalah satu-satunya usahawan Melayu yang berjaya menggabungkan antara "kesungguhan dan kerajinan bekerja", "menikmati dasar perlindungan yang ada" dengan "kesyukuran kepada Allah dan kerajaan" - inilah satu-satunya usahawan Melayu yang tidak pernah mengkritik DEB, bahkan beliau seringkali memuji kebaikan DEB, sekali gus membuktikan, sekiranya DEB digunakan dengan sebaik-baiknya - orang Melayu mampu berjaya. 
 
5. DEB bukanlah masalah - jauh sekali menyebabkan orang Melayu malas bekerja - Syed Mokhtar telah membuktikannya. Walaupun beliau menerima bantuan dan limpahan kebaikan DEB - hal ini sama sekali tidak membunuh kerajinan dan kesungguhannya untuk berjaya dan membantu usahawan Melayu yang lain pula. Dengan pegangan agama yang kuat, dengan kehidupan yang zuhud dan dengan kemurahan tangannya menderma dan bersedekah - menjadikan beliau tidak hanya kaya dan berharta - bahkan kekayaan jiwanya itu jauh lebih bernilai daripada wang ringgit yang beliau ada. Inilah produk DEB Melayu yang kita inginkan. Apakah DEB masih perlu di"bastardisation"kan? Saya fikir kita sudah terlalu jauh berburuk sangka dan menyalahkan DEB - dan pada masa yang sama, kita terlalu jauh untuk bersyukur serta berterima kasih. Fikir-fikirkan. Wallahualam.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO ) AirAsia X Azran Osman hari ini menerima pujian daripada CEO Kumpulan CIMB Datuk Seri Nazir Razak yang melabelnya sebagai "tanda sebagai pemimpin" walaupun dikritik akhbar milik Umno Utusan Malaysia dan kumpulan pendesak Melayu ekoran kenyataannya di laman Twitter. Peneraju syarikat tambang murah itu menjadi sasaran akhbar Umno itu sejak bulan lalu selepas beliau mengkritik akhbar berkenaan secara terbuka yang dikatakannya bersifat perkauman selepas Pilihan Raya 2013 pada 5 Mei lalu.

Nazir, yang merupakan pembiaya utama Air Asia X memuji Azran kerana meluahkan isi hatinya dengan mempercayai ia adalah perkara yang benar. "Itulah tanda seornang pemimpin," kata Nazir ketika pelancaran prospektus Air Asia X di sini pagi tadi.

Adik bongsu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu menambah disebabkan kualiti seperti itu pasukan syarikat penerbangan berkenaan yang menunjukkan 70 peratus perkembangan tahunan keuntungan sejak dilancarkan pada November 2007. Azran dikritik bulan lalu selepas beliau melalui akaun twitternya, @azranosmanrani, mengatakan melihat serangan perkauman selepas pilihan raya.

Beliau turut dilaporkan menerima kritikan daripada Perkasa, kumpulan pendesak Melayu atas kenyataan kerasnya itu. Sebagai balasan, akhbar berkenaan menyiarkan pandangan pemimpin Perkasa, Persatuan Pengguna Islam Malaysia dan aktivis pro Umno menyelar Azran dan menggelarnya "sombong" dan Melayu yang lupa daratan. Pengerusi AirAsia X Tan Sri Rafizah Aziz dan pengarahnya, Datuk Seri Kalimullah Hassan juga turut diserang daripada pelbagai kumpulan selepas kedua-duanya mempertahankan kenyataan Azran.

Perkasa, Persatuan Veteran Penjawat Awam, Gerakan Reformis Malaysia dan Jaringan Melayu Malaysia antara kumpulan yang menyerang Rafidah dan Kalimullah dan menuntut mereka meminta maaf terhadap kenyataannya terhadap Utusan.

Pemangku Presiden Perkasa Datuk Abdul Rahman Bakar turut menyokong akhbar berkenaan dan berkata Azran tidak akan berada di posisi sekarang tanpa "perjuangan Melayu yang dilakukan Utusan Malaysia." Kolumnis Utusan, Awang Selamat turut menggesa Utusan supaya tidak lagi menerima iklan daripada syarikat penerbangan terbabit sehingga permohonan maaf dikeluarkan.

Awang turut membandingkan Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) dan mengatakan syarikat penerbangan nasional itu mempunyai servis yang lebih baik dan lebih bersifat nasionalisme ~ The Malaysian Insider

Hezbollah Parti Syaitan - Yusuf Qardhawi

Posted: 10 Jun 2013 06:34 PM PDT

DOHA 10 Jun - Ulama terkemuka dari Qatar, Sheikh Yusuf al-Qaradawi menyifatkan pergerakan Hezbollah di Lebanon sebagai 'parti Syaitan' yang berusaha 'mencetuskan perbalahan' antara penganut Islam. Beliau yang juga Presiden Persatuan Cendekiawan Islam Antarabangsa turut menyuarakan kekesalan kerana sebelum ini pernah mempertahankan pergerakan itu dan Iran ketika kebanyakan ulama Islam terutamanya di Arab Saudi menyuarakan keraguan berhubung komplot kumpulan tersebut di rantau ini. "Ketika Hezbollah bertempur menentang Israel, saya mempertahankannya dan saya menentang cendekiawan Arab Saudi yang memberi amaran tentang rancangan Hezbollah yang mahu memecah belahkan umat Islam. "Mereka yang berjuang menentang rakyat Syria dan menggelar diri mereka sebagai Hezbollah adalah parti syaitan," katanya dalam satu temu bual dengan al-Arabiya yang disiarkan, semalam. - AGENSI

Saat-saat Akhir Hayat UMNO...

Posted: 09 Jun 2013 08:21 PM PDT

UMNO sesungguhnya tidak akan berubah dan tidak mahu berubah sampai bila-bila. Ada baiknya juga kata-kata sesetengah para blogger..yang berpandangan - BN lebih elok kalah dalam PRU ke-13 yang lalu, beri sedikit pengajaran setelah begitu lama hidup dengan selesa dan terlalu sukar untuk berubah. Baca berita di bawah - kalau semua pemimpin tertinggi UMNO dah fikir seperti ini, lebih baik gubal aje perlembagaan baru UMNO yang berbunyi "Semua Penyandang Jawatan Presiden UMNO, Timbalan Presiden UMNO, Naib Presiden UMNO, Ketua Pemuda UMNO, Ketua Wanita UMNO dan Ketua Puteri UMNO dikekalkan sampai MATI!"
 
KOTA BHARU 9 Jun - Pemuda UMNO Kelantan hari ini mencadangkan jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang disandang oleh Khairy Jamaluddin tidak dipertandingkan pada pemilihan parti hujung tahun ini. Pada masa yang sama, Pemuda UMNO negeri juga menyokong penuh cadangan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti tidak dicabar pada pemilihan akan datang bagi membolehkan kedua-dua pemimpin tertinggi itu meneruskan agenda mengukuhkan parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Ketua Pemuda UMNO Kelantan, Anuar Safian berkata, jawatan Ketua Pemuda UMNO perlu dikekalkan tanpa sebarang pertandingan memandangkan penyandangnya, Khairy telah berjaya membuktikan komitmen beliau sebagai Ketua Pergerakan itu selain telah dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan. Katanya, Pemuda UMNO negeri melihat transformasi yang hendak dilaksanakan Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak akan dapat diteruskan oleh Khairy. "Kita juga berharap Presiden dan Timbalan Presiden akan dapat meneruskan perjuangan menjadikan UMNO sebagai wadah perjuangan orang Melayu di samping kita juga mahu terus melihat Pemuda yang dipimpin Khairy akan dapat terus membela orang muda," katanya di sini hari ini. Mengulas lanjut, Anuar berpendapat, ahli-ahli UMNO perlu mempertahankan transformasi politik yang sedang digerakkan oleh Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Katanya, transformasi itu telah berjaya membuahkan hasil apabila sokongan rakyat terhadap UMNO pada PRU-13 menunjukkan peningkatan berbanding pilihan raya sebelumnya. "Dari segi prestasi yang dilihat, UMNO sebelum ini hanya menang 79 kerusi Parlimen tetapi memperoleh 88 kerusi Parlimen dalam PRU-13. "Maka Pemuda UMNO Kelantan turut menyokong supaya jawatan kedua-dua pemimpin itu tidak dipertandingkan bagi meneruskan agenda untuk menguatkan parti," katanya.

Asri yang Satu Lagi...

Posted: 06 Jun 2013 08:27 PM PDT

Ramai tokoh-tokoh UMNO bertanya pendapat saya, apakah caranya untuk memulihkan UMNO. Saya terlebih akui bahawa saya bukan 'orang politik' untuk menghuraikan masalah UMNO. Namun, sebagai seorang yang dianggap ada sedikit sebanyak pengetahuan tentang Islam, saya ingin menyentuh soal Islam dalam UMNO.

Islam itu sebagai ad-din dalam kehidupan masyarakat Islam, termasuklah masyarakat melayu yang secara majoritinya mengakui Islam sebagai nadi hidup mereka. Jika UMNO inginkan masyarakat melayu menerima mereka, UMNO mestilah mendokong dan menjaga nadi hidup mereka ini dengan baik.

Justeru itu, jawapan saya mudah sahaja: "UMNO! Kembalilah kepada Islam tulen!" UMNO mesti memainkan peranan sebagai gerakan dakwah kepada Islam yang tulen, moderat dan progresif. Apabila saya kata demikian, bukan bererti saya menafikan keislaman UMNO sebelum ini, atau unsur-unsur Islam yang sedia ada dalam UMNO. Namun apa yang jelas keislaman UMNO itu perlu diperkukuh dan proses perbaikan kelemahan perlu dibuat segera.

Allah sendiri dalam al-Quran pernah menyebut: (maksudnya)
"Wahai orang-orang yang beriman! Berimanlah kamu kepada Allah dan RasulNya, serta kepada kitab (Al-Quran) yang telah diturunkan kepada RasulNya (Muhammad, s.a.w), juga kepada Kitab yang telah diturunkan sebelum daripada itu. Dan sesiapa yang ingkar kepada Allah, Malaikat-malaikatNya, Kitab-kitabNya, Rasul-rasulNya dan juga Hari Akhirat, maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang amat jauh." (Surah al-Nisa, ayat 136).

Dalam ayat ini Allah memerintahkan orang yang beriman agar beriman. Bagaimana begitu? Tidakkah itu seakan-akan memerintahkan apa yang sudah terlaksana?! Tidak!

Maksudnya seperti kata al-Imam Ibn Kathir dalam menafsirkan ayat ini: "Allah ta'ala memerintahkan hamba-hambaNya yang beriman agar masuk secara keseluruhan dalam segala syariat iman, cabang, rukun dan tiangnya. Ini bukan suruhan agar melakukan perkara yang sudah tersedia, sebaliknya ia bermaksud lebih menyempurnakan yang sempurna, menetapkannya, mengukuhkannya dan berterusan atasnya".

Dalam konteks UMNO, hendaklah mereka menghidupkan Islam dalam gerakannya kerana yang sedia ada itu tidak mencukupi.

Islamisasi Program

Di sini, saya tidak mahu bercakap tentang falsafah-falsafah politik yang besar-besar. Sudah saya sentuh isu-isu yang lebih prinsip dalam banyak tulisan saya yang lepas. Saya juga tidak berbicara untuk tujuan bagaimana UMNO ingin mengekalkan kuasa. Itu kerja orang politik.

Saya bercakap untuk kepentingan setiap individu muslim yang ada dalam UMNO. Saya ingin mengajak orang UMNO berfikir secara 'kampung' sahaja. Saya harap orang UMNO jangan kecil hati, saya bermaksud ingin menceritakan ubat bukan untuk menambahkan penyakit.

Saya ingin bertanya, apakah kita dengar seorang ibu atau bapa menyebut: 'anak saya dulu lemah pegangan Islamnya, atau kefahaman Islamnya, tetapi sekarang menjadi muslim yang baik penghayatan dan kefahamannya kerana aktif dalam UMNO?!. Atau anak saya dahulu kurang kefahaman agamanya tetapi selepas aktif UMNO, dia lebih memahami Islam yang sebenar.

Saya rasa agak sukar ungkapan seperti itu ditemui. Jika adapun mungkin kes terpencil bukan fonomena umum. Saya jumpa ramai orang yang ingin kembali menghayati Islam, kebanyakan mereka tidak akan memilih UMNO. Sama ada mereka memilih organisasi atau gerak kerja Islam yang lain, atau pertubuhan politik yang lebih 'mensepandukkan' lambang Islamnya.

Secara jujur, akuilah iklim dan suasana islamik tidak cukup kuat dalam UMNO untuk mereka yang ada semangat Islam rasa selesa boleh menumpang atau mengambil manfaat. Namun saya tidak menafikan UMNO juga ada membuka dan mengusahakan pelbagai ruang untuk Islam dalam kerajaannya. Itu kerajaan, namun di sudut parti jika ada program-program Islamik dalam UMNO ia amat terhad.

Lebih menyedihkan lagi berputar sekitar 'kenduri tahlil', barzanji, kenduri arwah dan yang sewaktu dengannya. Di samping program-program itu boleh dipertikaikan sejauh manakah tuntutan Islam mengenainya, ia juga tidak memberikan impak yang dapat merubah peribadi atau meninggalkan kefahaman dan penghayatan seseorang individu muslim.

Seseorang aktif dalam sesuatu pertubuhan atau organisasi atas dua kepentingan, sama ada untuk dirinya atau masyarakat. Atau, boleh juga disebut kerana ikhlas tanpa kepentingan atau 'ada udang di sebaliknya mee'. Untuk menjadikan seseorang ikhlas, bagi muslim agama adalah faktor penting.

Apabila kita merasakan gerakerja itu ibadah, jika tiada keuntungan pun kita akan buat, harta sanggup berikan, nyawa sanggup kita taruhnya. Inilah kekuatan organisasi Islam. Sekalipun sebahagian yang bernama Islam itu pada hakikatnya tidak Islamik, namun apabila mereka berjaya mencetuskan suasana yang Islamik, ramai yang tertarik. UMNO hendaklah jujur terhadap Islamzahir dan batin.

Hidupkan program-program Islam dalam UMNO. UMNO kena galakkan pengajian dan suasana ilmu dalam UMNO. Hidupkan pendekatan Islam yang tulen, matang dan progresif. Sehingga setiap yang masuk akan terasa perubahan diri, sikap, pemikiran dan akhlaknya. Jadikan ibubapa akan rasa seronok jika anaknya aktif UMNO kerana nanti nilai-nilai ketinggian budi, kematangan pemikiran, keutuhan ilmu akan terzahir pada kehidupannya.

Tokoh-tokoh pemikir yang baik, jujur dan progresif hendaklah dijadikan tonggak pengisian UMNO. Jangan paksa atau ajak ulama masuk UMNO, tetapi ambillah pendapat dan cadangan yang baik daripada para ulama yang ikhlas, progresif dan tidak berkepentingan. Jika hal itu dapat digarabkan ke seluruh pelusuk masyarakat melayu, penghayatan Islam akan meningkat, secara tidak langsung mudah-mudahan Allah memberikan kebaikan kepada niat yang jujur ini. Jika pun UMNO tidak menang pilihanraya, UMNO boleh menang pahala mengajak masyarakat menghayati Islam dan persepsi negatif akan dapat dikikis.

Imej UMNO sering dikaitkan dengan kurang islamik. Di sudut kefahaman UMNO dikatakan kurang faham Islam. Walaupun sebahagian pihak yang mendakwa itu, kefahaman mereka belum juga tentu betul dengan Islam tulen yang dibawa oleh Nabi s.a.w.

Sebaliknya sebahagian mereka yang mendakwa itu sekadar memahami Islam berdasarkan rekabentuk atau rupa paras yang dicorakkan oleh organisasi atau parti mereka. Tafsiran mereka berdasar tuntutan semasa politik mereka. Namun apapun, imej Islam itu dikaitkan dengan mereka samada ia benar atau disalahgunakan.

Tidak dengan UMNO, sedangkan ruang menonjolkan Islam yang tulen serta progresif begitu diperlu oleh umat manusia terutama dalam negara kita ini. Bukan semesti pemimpin UMNO kena tukar jadi ulama. Banyak organisasi dakwah atau Islam tidak dipimpin oleh mereka yang bertaraf ulama, tetapi diakui nilai islamik mereka.

Jangan UMNO takut kehilangan undi bukan Islam, itu satu kesilapan. Islam jika ditonjolkan secara adil dan bijaksana ia akan menarik hati semua pihak. Masyarakat ingin melihat nilai akhlak dan budi yang baik. Dalam soal Islam, UMNO mestilah bebas dari unsur kemelayuan, kerana Islam agama sejagat. Jika Islam yang universal itu ditonjolkan, bukan sahaja boleh memikat perasaan mereka, bahkan mungkin menjadi dakwah untuk mengajak mereka kepada Islam.

Mungkin ada yang menganggap mustahil hal ini boleh berlaku dalam UMNO. Walaupun saya secara peribadi bukan ahli UMNO, namun pernah cuba membaiki dan menguatkan pegangan Islam dalam Kerajaan UMNO Perlis ketika saya menjadi Mufti Perlis. Alhamdulillah, saya melihat ada kesannya yang bukan sedikit.

Ramai pemimpin ketika itu yang menjadi peminat pengajian ilmu sehingga program-program wakil rakyat dipenuhi dengan pengisian ilmu. Lantas, perjalanan kerajaan pun ditekankan soal penghayatan Islam. Orang kampong keluar berduyun-duyun tanpa dipaksa apabila saya dan kepimpinan kerajaan pergi ke masjid-masjid atau majlis untuk berucap. Hubungan hati antara kerajaan dan rakyat menguasai suasana.

Maka, kesan tidak langsung ketika itu rakyat tidak membuang UMNO di Perlis, walaupun disingkirkan di Kedah yang bersebelahan dengannya. Namun, bukanlah agenda saya untuk memenangkan UMNO dalam pilihanraya, tapi agenda saya ialah dakwah. Saya inginkan Islam itu subur dalam semua organisasi termasuklah UMNO.

Dakwah ini merentasi sempadan parti dan organisasi. Justeru itulah saya menasihati UMNO. Nabi s.a.w pernah menghantar surat Hercules berbunyi:

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, daripada Muhammad Pesuruh Allah kepada Hercules Pembesar Rom, salam sejahtera kepada sesiapa yang mengikut petunjuk. Seterusnya, aku menyeru kamu dengan seruan Islam, terimalah Islam nescaya kamu selamat. Allah akan memberikan kamu dua ganjaran. Jika kamu enggan, kamu menanggung dosa rakyat bawahanmu..(Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Menjejaki sunnah itu, maka saya katakan kepada UMNO, lakukan proses islamisasi politik secara bersungguh-sungguh, nescaya kamu selamat!

Tahniah Tuan Asyraf!

Posted: 04 Jun 2013 11:33 PM PDT


PUTRAJAYA 4 Jun - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melantik Dr. Asyraf Wajdi Dusuki sebagai Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) yang baharu berkuat kuasa semalam. Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan di sini memaklumkan, perlantikan Asyraf Wajdi adalah untuk tempoh selama dua tahun. "Pelantikan beliau berkuat kuasa 3 Jun 2013," menurut kenyataan tersebut. Jawatan Yang Dipertua Yadim sebelum ini dipegang oleh Datuk Dr. Aziz Jamaludin Mhd Tahir. 

Nama Asyraf Wajdi yang dilahirkan pada 14 Mei 1976 bukan asing dalam dunia keilmuan, gerakan dan perbankan Islam di negara ini. Beliau merupakan anak kepada Datuk Dusuki Ahmad yang juga pernah menjadi Yang Dipertua Yadim. Pemegang ijazah doktor falsafah (PhD) dalam Perbankan dan Kewangan Islam itu sebelum ini memegang jawatan Ketua Hubungan Kajian, Akademi Kajian Syariah Antarabangsa untuk Kewangan Islam (ISRA) dan Profesor Madya di Pusat Antarabangsa Bagi Pendidikan Dalam Kewangan Islam (INCEIF). 

Sementara itu, Asyraf Wajdi ketika dihubungi menyifatkan pelantikan itu tanda keterbukaan kerajaan menerima orang muda untuk menerajui pertubuhan dakwah tersebut. "Ini turut membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah meminggirkan agenda Islam dalam pentadbiran negara. "Saya percaya pelantikan ini merupakan peluang buat saya membantu masyarakat tentang cara hidup Islam sebenar, sekali gus memberi pemahaman yang lebih jelas mengenai dakwah Islam," katanya. Menurutnya, agenda memperkasa bidang dakwah dan Islam bukan hanya tugas golongan 'veteran' semata-mata malah tanggungjawab semua peringkat umur. "Penerimaan masyarakat terutama golongan muda dalam pendekatan dakwah perlu seiring dengan kecanggihan teknologi masa ini yang sentiasa berubah," katanya. Beliau turut berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana mempercayai golongan muda untuk menerajui Yadim.

Rakyat Malaysia Keliru : Siapakah Sebenarnya Perdana Menteri Malaysia?

Posted: 03 Jun 2013 05:44 PM PDT

Saya sangat tertarik dengan ulasan dan tulisan daripada sahabat blogger Gelombang Kick (klik di sini), dan saya salin semula tulisan tersebut di bawah ini. Semoga tulisan ini mampu memberi kesedaran kepada Perdana Menteri yang kita sayangi...

Datuk Seri Ah Jib Gor ni ada-ada saja transformasi yang nak dilakukan, namun bercanggah ataupun songsang daripada kemahuan dan perjuangan parti yang didokong beliau, Ah Jib Gor dilihat terlalu tunduk dengan desakan pembangkang yang menentangnya, tapi tidak pernah pula ingin mendengar rintihan insan-insan kerdil yang setia menyokongnya.

Mujarab sungguh minyak senyonyong yang diguna-gunakan keatas Ah Jib Gor, sedarkah Ah Jib Gor apa saja tuntutan pembangkang yang dipenuhinya tidak pernah berakhir dengan penerimaan yang baik, kerana apa ? Kerana tuntutan-tuntutan yang dibuat tidak ikhlas dan sekadar untuk memenuhi sifatnya sebagai pembangkang. Itu saja, sedarlah wahai Ah Jib Gor. Sebagai contoh, berhubung pengumuman terbaru bahawa kerajaan telah memutuskan untuk memindahkan kawal selia dan fungsi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kepada satu Jawatankuasa Khas Parlimen yang bebas dan dwipartisan dianggotai wakil rakyat kerajaan dan pembangkang. Apa kata pemimpin pembangkang ?

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, "Pada saya, ini sebenarnya tidak lain hanyalah sebesar-besar bukti bahawa proses perjalanan pilihanraya yang dikendalikan oleh SPR sangat pincang. Jika sebelum ini, ada pemimpin UMNO yang mencadangkan agar sesiapa yang tidak berpuas hati dengan perjalanan pilihanraya boleh keluar dari bumi Malaysia, di mana agaknya wajahnya ingin diletakkan dengan pengumuman Presiden UMNO itu sendiri"?

Adakah Ah Jib Gor sependapat dengan pandangan Nik Aziz itu ? Tidak...Tujuan sebenar Ah Jib Gor ialah untuk membuktikan ketelusan SPR supaya tidak akan berlakunya pertikaian mengenai keputusan PRU dimasa akan datang, tapi dalam keadaan sekarang ini, tindakan itu seolah-olah menampakkan dakwaan pembangkang sebelum ini adalah benar. Begitu juga dengan tuntutan himpunan Bersih, antaranya dakwat kekal, setelah kerajaan memenuhi tuntutan penggunaan dakwat kekal, apa yang berlaku ?, adakah kesannya baik ?  Tidak.. Ianya dimanipulasikan menjadi bertambah buruk, isunya juga bertambah.

Keadaan itu semua sepatutnya sudah diambil iktibar diatas perkara yang telah dilakukan dalam usaha memikat hati pengundi cina, mengambil kira daripada program-program makan besar, bertukar nama kepada Ah Jib Gor, memalu gendang dalam iklan Tahun Baru Cina dsbnya, lebih parah lagi  Gangnam Style, Are you ready for BN ? No..... Tauladannya, melaburlah berapa banyak sekalipun, buatlah apapun, mereka tetap berkata "No"... Namun Ah Jib Gor tidak berpuas hati lalu seraya bertanya, Apa lagi cina mahu ? Jawapannya cina tak mahukan anda. Cina mahukan Lim Kit Siang menggantikan tempat anda. Ada faham ???

Berbeza dengan PM sebelum ini, PM sebelum ini tidak menjadi Ah Lah atau Ah Thir, tapi mereka tidak pula mendapat tsunami cina. Sedangkan Ah Jib Gor tak pernah meminggirkan cina malah terkadang melebihkannya melebihi Melayu, tapi  cina tetap menolak Ah Jib Gor? Takkanlah hal simple itu sukar untuk faham, berbalik kepada isu transformasi yang hendak dilakukan kepada SPR, apa keperluannya ? Takkan kerana desakan demontrasi pembangkang seorang ketua kerajaan nak dilihat bacul, soalnya sekarang keputusan pilihanraya itu sengaja ditimbulkan oleh pembangkang, jika benar apa yang dituduh oleh pembangkang dengan pembangkang mengemukakan bukti, oklah, kita boleh terima transformasi berkenaan. Ini tidak, pembangkang hanya menuduh, pembangkang kata berlakunya 'blackout', kita bertanya, di mana? Pembangkang menjawab, di kawasan-kawasan yang kita kurang jentera, kawasan-kawasan yang mereka fokus mereka mesti menang, mereka lakukan 'blackout'. Soalnya sekarang dimana ? nama kawasan! Takkan tiada nama kawasan itu, sebutlah nama parlimen mana, kalau DUN, DUN mana ?

Akhirnya dengan begitu detail sekali pembangkang menyenaraikan tempat blackout yang berlaku yaitu hanya di bilik pengiraan undi Saluran 3 DUN Seri Serdang, pada jam 7.32 malam, DUN tersebut dimenangi oleh calon Pas Noor Hanim Ismail dengan majoriti 16,521 undi. So apa masalahnya dengan isu 'blackout' ini ? Dimana asasnya untuk mempertikaikan kredibiliti SPR sehingga perlunya ditransformasikan suruhanjaya berkenaan? Dengan itu sudah tiba masanya untuk Ah Jib Gor ditransformasikan kepada YAB Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak yang sebenar, berdiri pada landasan perjuangan yang sebenar, untuk bangsa kita Melayu, agama kita Islam dan negara kita Malaysia, permantapkanlah orang-orang kita untuk menghadapi orang-orang cina, kerana orang-orang cina sudah mencabar kuasa kita dan telah membuktikannya, jadi inilah masanya untuk kita semua bersama Ah Jib Gor sedar dan bersatu.

Come on lah Ah Jib Gor, tak perlulah nak jadi Ah Jib Gorblok, jadilah diri anda yang sebenar berpaksi kepada perjuangan yang didokong, usahlah bersikap seperti mengasah senjata untuk dihalakan kepada diri sendiri, kerana hari ini kita semua dapat lihat dimana Ah Jib Gor hanya  mendengar suara pembangkang, suara cina, memenuhi tuntutan pembangkang, tuntutan cina, siapa pembangkang? siapa cina ? Adakah pembangkang atau cina yang membantu dan menyokong Ah Jib Gor untuk mengekalkan kerajaan sekaligus menjadikannya Perdana Menteri ? Jika begitu siapa pula kita ini ? Melayu tak terbela. Insan kerdil yang kurang mendapat kasih sayang ? terpinggir dan dipinggirkan ! Tidak berharga dan tidak dihargai, tiada guna dan tidak digunakan ?... Jika pun kami ghaib dialam maya, tolonglah nampak kami pada alam yang nyata. Jika pun kami berjuang dengan ikhlasnya, tolonglah kami kerana ia lebih baik daripada menolong cina. Anda Mampu Mengubahnya.

Mimpi Ngeri Malaysia

Posted: 03 Jun 2013 05:21 PM PDT

KUALA LUMPUR 3 Jun - Kekecohan dan huru-hara dijangka berlaku dalam salah satu daripada lima demonstrasi jalanan yang dirancang oleh pembangkang bulan ini. Bekas pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ng Lum Yong berkata, maklumat tentang perancangan itu diperolehinya daripada sumber dalaman pembangkang. Beliau mendakwa, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim merancang mencetuskan suasana huru-hara itu bagi membangkitkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan. "Walaupun pakatan pembangkang mendakwa mereka berhimpun secara aman, kita khuatir insiden tidak diingini seperti letupan akan berlaku sehingga mengakibatkan peserta demonstrasi tercedera. "Anwar seterusnya akan menyalahkan Barisan Nasional (BN) dan UMNO sebagai dalang di sebalik insiden tersebut," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. 

Lum Yong mengulas kenyataan Ahli Dewan Negara, Senator Ezam Mohd. Noor yang mendakwa Anwar menganjurkan perhimpunan haram di seluruh negara kerana mahu mengalihkan tumpuan rakyat daripada tiga perkara yang paling ditakutinya. Tiga perkara itu ialah rayuan kes liwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan, isu pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu, Sabah dan pendedahan bekas rakan karibnya, Datuk S. Nallakaruppan berhubung aktiviti seks beliau. Tambah Lum Yong, Anwar merancang untuk melakukan sesuatu yang drastik apabila menyedari momentum perhimpunan haram yang dianjurkannya selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) semakin berkurangan. "Anwar akan tetap meneruskan perancangannya walaupun tidak mendapat persetujuan daripada Pas dan Bersih," ujarnya. 

Beliau juga berpandangan, motif utama Anwar menganjurkan siri perhimpunan haram adalah untuk memuaskan keghairahannya menjadi Perdana Menteri. Sementara itu, bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu, Fakhrul Azman Abu Bakar memberitahu, rakyat mahu melihat kerajaan bertindak tegas untuk mengekang perhimpunan haram anjuran pakatan pembangkang. "Kita tidak sepatutnya membiarkan Anwar terus membohongi rakyat dengan tuduhan palsu terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerusi siri perhimpunan haram," ujarnya. Jelas beliau, tindakan Anwar selepas PRU-13 tidak menghairankan kerana segalanya telah dirancang sejak sekian lama.

Panglima Perang Cyber

Posted: 04 Sep 2014 11:06 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Ahmad @Zahid_Hamidi antara tujuh menteri terima Pingat Kedaulatan Negara | Astro Awani

Posted: 04 Sep 2014 12:52 PM PDTKUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi antara tujuh menteri kabinet menerima Pingat Kedaulatan Negara sebagai menghargai jasa dan peranan mereka dalam Operasi Daulat bagi membanteras penceroboh bersenjata dari selatan Filipina yang menceroboh Sabah.

Selain itu Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal; Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek; Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai; Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim; dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim turut menerima anugerah sama.

Pingat disampaikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak, di sini hari ini.

Tujuh menteri berkenaan merupakan antara 129 penerima Pingat Kedaulatan Negara yang diwujudkan khas kepada anggota keselamatan serta pegawai awam yang telah menyumbang khidmat sokongan dalam Operasi Daulat di Sabah.

Antara pemimpin lain menerima pingat itu ialah Penasihat Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan kepada kerajaan Tan Sri Dr Rais Yatim, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa, Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Lebih 200 penceroboh bersenjata menceroboh kawasan Pantai Timur Sabah di Kampung Tanduo, Lahad Datu dan Semporna pada 12 Feb 2013.

Ogos tahun lepas,Najib turut menyampaikan Pingat Kedaulatan Negara kepada 227 pengamal mediayang membuat liputan insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu, Sabah.

Ia bagi menghargai pengorbanan pengamal media yang membuat liputan semasa Ops Daulat kerana mereka turut terdedah kepada risiko yang tinggi.Sent from my iPhone

Video Blog Gosip Rakyat Dedah Punca #PPS Ditahan @PDRMsia cc @cmlimguaneng @zahid_hamidi

Posted: 04 Sep 2014 12:34 PM PDT


VIDEO WAJIB TENGOK: PERTUBUHAN #PPS YANG MENJADI KEAGUNGAN RAKYAT P.PINANG? @PDRMsia @cmlimguaneng


Sent from my iPhone

Wartawan @Malaysiakini ditahan @pdrmsia berhubung artikel #PPS

Posted: 04 Sep 2014 04:48 AM PDT

Post Pic

 

GEORGETOWN: Wartawan Malaysiakini yang disiasat bawah Akta Hasutan berkaitan tulisannya berhubung temu bual dengan exco Pulau Pinang Phee Boon Poh ditahan polis.
 
Susan Loone ditahan ketika disoal siasat di ibu pejabat polis daerah (IPD) Timur Laut, Pulau Pinang hari ini.
 
Beliau dijangka dibebaskan dengan jaminan polis malam ini.
 
Susan sebelum ini hadir ke IPD itu memberi keterangan kira-kira jam 3 petang.
 
Siasatan itu ekoran 10 laporan polis yang dibuat pada Selasa oleh PERKASA dan 13 NGO lain di Pulau Pinang.
 
Kumpulan yang diketuai oleh Ketua Wira PERKASA Pulau Pinang Mohd Rizuad Azudin itu menggesa polis bertindak terhadap Susan dan Malaysiakini kerana didakwanya memfitnah polis.
 
Artikel dipertikaikan itu bertajuk "Disoal siasat Selama 4 jam, dakwa dilayan seperti 'penjenayah'," yang diterbitkan pada Isnin.
 
Ia terjemahan Bahasa Malaysia artikel dalam bahasa Inggeris yang bertajuk "Exco man grilled for four hours, treated like 'criminal'," yang diterbitkan pada hari sama. - malaysiakini


Sent from my iPhone

tok gajah

Posted: 04 Sep 2014 09:29 PM PDT

tok gajah


Akta hasutan dan ISA perlu ujud untuk menjamin masa hadapan bangsa Melayu terus kekal memerintah negara.

Posted: 04 Sep 2014 11:15 PM PDT


Tok peratikan nampak nye kaum 'pendatang' ni semakin hari semakin jadi melampau. Buat ikut sesuke hati mereke aje. Tok tau ade juge orang melayu yang ikut turut same perangai nye macam kaum pendatang tu. Langsung tak tau menghormati pemerintah, raja2 melayu dan agama Islam.

Perkare ni dah menjadi semakin memburuk apebile kerajaan menghapuskan ISA, Mereke tahu bahawe kerajaan sukar bertindak tanpa akta ISA tu, tulah sebab nye mereke tidak lagi segan silu untuk melakukan perbuatan yang menyalahi undang2 negare.

Tok sangat berharaf supaye akta ISA tu di kembalikan dan di kuatkuase kan semule dengan secepat yang mungkin. Begitu juge hal nye dengan akta Hasutan ianye sangat perlu di pertahan kan dan terus di kekalkan.

Sebenar nye ke due2 kuasa akta ini sangat perlu demi mengekalkan kuase Melayu memerintah negare. Kuase Melayu memerintah akan hancur jike tidak di lindungi oleh sebarang akta atau kuase yang boleh mengatasi segale undang2 yang ade pade hari ini.

PAS telah laku kan perkara yang betul di Selangor

Posted: 04 Sep 2014 08:00 PM PDT


Pade pandangan Tok ape yang di lakukan oleh PAS ni memang tepat dan telah mematuhi segale kehendak perintah yang telah di titahkan oleh Baginda Sultan Selangor. Barang siape yang anggap perbuatan PAS ni tidak betul boleh di tafsir kan sebagai 'penderhake'.

Seperti yang diketahui, PKR hanye menghantar 1 nama calon sahaje dan ini boleh di anggap tidak mematuhi titah Baginda Sultan Selangor. Susah sangat ke nak mematuhi titah Baginda ni? Adekah PKR Selangor tidak punye calon yang layak selain dari Wan Azizah?

Bagi pehak DAP pule, memang le mereke tu tidak punye calon yang layak untuk di kemuke kan ke pade Baginda Sultan.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 04 Sep 2014 09:28 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 04 Sep 2014 09:22 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Pengundi Cina Ugut Tidak Mahu Undi PAS Jika Ada PRN Selangor

Posted: 04 Sep 2014 06:04 AM PDTHadi Sudah Bersuara, PAS Sah Tolak Azmin & Azizah

Posted: 03 Sep 2014 11:30 PM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 04 Sep 2014 07:38 PM PDT

JURI RAKYAT


Foto Mumi di Museum Mayat Meksiko

Posted: 03 Sep 2014 10:57 PM PDT

Peristiwa tragis pada masa lampau meninggalkan pembelajaran penting untuk masa kini. Penyakit-penyakit yang sekarang sudah dengan mudah disembuhkan, ternyata menjadi wabah mengerikan pada masa lalu, dengan akibat-akibat yang juga mengerikan. Dengan pembelajaran, sejarah tidak perlu berulang.
Untuk urusan jalan-jalan, jika Anda termasuk jenis orang yang lebih suka The Mutter Museum daripada Abad Pertengahan, dan lebih suka naik kuda daripada minivan, Meksico bisa jadi merupakan tempat sempurna untuk menjadi tujuan wisata.
Seperti yang dikutip dari Liputan6.com, ada saja hal-hal aneh di sana. Ada La Popular, suatu toko perlengkapan pernikahan di mana suatu mayat menjadi model pakaian-pakaian pernikahan, ada patung mengerikan yang terbuat dari bagian-bagian tubuh manusia di Gereja Immaculate Conception, atau Pulau Boneka (Isla de las Muñecas), di mana ribuan boneka dikabarkan hidup kembali pada malam hari dan membunuhi hewan-hewan.
Suatu tujuan wisata yang paling menyeramkan adalah museum yang didirikan untuk menyimpan mayat-mayat, termasuk satu mayat wanita yang meninggal karena dikubur hidup-hidup.
The Mummies of Guanajuato di Meksico memiliki riwayat yang sedih namun menarik yang bermula pada wabah kolera pada tahun 1833. Sekitar 30 puluh tahun setelah wabah itu, pemakaman kota menjadi penuh sehingga terjadi kekurangan serius akan ruang pemakaman. Sebagai upaya untuk memperbaiki masalah itu, Guanajuato menerapkan pajak yang menuntut para keluarga untuk membayar penguburan saudara-saudara mereka.
Pada suatu masa, pajak itu pernah mencapai 170 peso per tahun untuk 3 tahun. Sayangnya, kebanyakan warga tidak mampu membayar atau tidak peduli, sehingga 90% kuburan itu terbengkalai.
Lalu apa yang terjadi dengan jasad-jasad yang dikeluarkan paksa? Kota Guanajuato tinggal membawanya ke pergudangan kota untuk penyimpanan. Setelah tersiar kabar bahwa bangunan itu menyimpan banyak jenazah yang menjadi terawetkan secara alamiah, para wisatawan perlahan-lahan mendatangi kota itu karena ingin melihat ruang penyimpanan yang terkutuk itu.
Para penjaga kuburan, yang ingin mencari keuntungan keuangan dari ketenaran tempat itu, mulai memungut sejumlah uang sebesar beberapa peso untuk mereka yang ingin masuk ke dalamnya. Gagasan itu menjadi besar sehingga akhirnya tempat itu dijadikan museum resmi dengan nama De Museo De Las Momias.
Pada 1958, disetujuilah undang-undang yang melarang pameran jenazah, tapi pada saat itu museum tersebut sudah sangat terkenal sehingga dibiarkan dan terus memamerkan jasad-jasad. Museum itu semakin terkenal melalui film 1970-an yang berjudul Santo Versus the Mummies of Guanajuato. Film itu menceritakan tentang seorang Santo yang berperang melawan mumi-mumi di museum itu, yang secara sihir hidup kembali.
Saat ini museum tersebut tetap menjadi suatu tempat tujuan wisata terkenal di seluruh negeri, dan menyimpan 108 mayat berbagai ukuran dan usia kematian, termasuk satu mumi terkecil di dunia, yakni suatu janin dari wanita yang menjadi korban wabah kholera.
Namun demikian, mumi yang paling terkenal adalah Ignacia Alguilar, seorang wanita yang belakangan diketahui telah terkubur hidup-hidup.
Di tengah-tengah wabah kolera itu, korban-korban yang meninggal dikuburkan sesegera mungkin supaya mencegah penyebaran penyakit tersebut. Lazimnya, mereka yang meninggal dimakamkan dalam waktu satu hari setelah kematiannya. Dapat dibayangkan, dengan kurangnya pengetahuan kedokteran dan sempitnya waktu untuk penguburan berakibat kepada beberapa kesalahan. Ignacia adalah salah satu di antaranya.
Ignacia Aguilar memiliki kondisi kesehatan yang khas yang menyebabkan jantungnya kadang-kadang berhenti, atau berdetak secara lembut sehingga tidak mudah dideteksi.
Ia memiliki keadaan itu seumur hidupnya namun tidak pernah menjadi sakit karenanya. Namun setelah ia menderita kolera, keluarganya mengira ia meninggal dan tergesa-gesa menguburkannya.
Beberapa tahun kemudian, ketika jasadnya dikeluarkan karena keluarganya tidak membayar pajak pemakaman, ia didapati bertelungkup di dalam peti matinya, dengan jidat yang dipenuhi cakaran-cakaran. Mulutnya penuh dengan darah karena menggigiti tangannya sendiri. Jasadnya masih dipajang di museum itu dan mulutnya masih ternganga lebar karena berteriak di dalam peti matinya.
Ada suatu kasus yang sangat mirip, yaitu penguburan hidup-hidup seseorang yang mengidap penyakit kolera di Edisto Island Presbyterian Church di Negara Bagian California, Amerika Serikat.
Biaya masuk ke Museo de Las Momias adalah 55 peso, atau sekitar US$ 4,25 (sekitar Rp 50 ribu). Dengan tambahan beberapa dolar AS, pengunjung diperbolehkan untuk mengambil semua foto-foto menyeramkan sesukanya. Silakan saja orang-orang bersenang-senang liburan musim semi di Cancun di Mexico dengan pantainya yang indah itu, tapi tidak banyak orang yang selfie dengan mumi.
Ada beberapa tempat mumi lain misalnya Ye Olde Curiosity Shop di Kota Seattle, Negara Bagian Washington, tempat Sylvester dan Sylvia, yang adalah dua mummi yang terawetkan paling bagik di dunia. Ada juga Barbour County Historical Museum, yang memajang korban-korban ilmuwan-ilmuwan gila.

Misteri Kerangka Manusia yang Hidup di Jaman Nabi Nuh

Posted: 03 Sep 2014 10:02 PM PDT


Para ilmuwan di Penn Museum di Philadelphia secara harfiah menemukankan kerangka dalam lemari mereka. Seperti yang dikutip dari Alam Mengembang Jadi Guru, Staf di Penn Museum di Philadelphia baru-baru ini menemukan kembali kerangka manusia berusia 6.500 puluh tahun di dalam sebuah kotak yang disimpan di ruang bawah tanah museum tersebut selama 85 tahun.
Terselip di sebuah gudang, kotak kayu itu tidak memiliki nomor identifikasi atau kartu katalog. Tapi upaya terakhir untuk mendigitalisasi beberapa catatan museum tua melahirkan informasi baru tentang sejarah kotak misterius dan kerangka yang ada didalamnya, yang dijuluki "Noah".
Menurut catatan, kerangka manusia dalam kotak itu awalnya digali antara tahun 1929 dan 1930 di situs Ur, Irak oleh Sir Leonard Woolley dan timnya dari Museum Penn Inggris.
Ekskavasi yang dilakukan Woolley cukup terkenal karena mengungkap "kuburan kerajaan" Mesopotamia, terdiri dari ratusan kuburan dan 16 kamar makam dengan artefak budaya. Tapi arkeolog dan timnya juga menemukan kuburan yang jauh lebih tua (sekitar 2000 tahun lebih tua) dari makam kerajaan tersebut.
Dalam dataran banjir, hampir 15 meter di bawah permukaan situs Ur, tim menemukan 48 kuburan yang bertanggal kembali ke periode Ubaid, sekitar 5500 SM – 4000 SM. Meskipun sisa-sisa dari periode ini sangat langka bahkan pada tahun 1929, Woolley memutuskan untuk memulihkan hanya satu kerangka dari situs. Ia melapisi tulang dan tanah sekitarnya dengan lilin, memasukkannya ke dalam kotak dan mengirimkannya ke London, lalu dikirim ke Philadelphia.


Kerangka Noah saat masih dilapisi lilin.

Satu set daftar menguraikan kemana saja artefak dari penggalian tahun 1929-1930 itu dikirim – setengah dari artefak tetap di Irak, yang lainnya di kirim ke London dan Philadelphia. Salah satu daftar menyatakan bahwa Museum Penn menerima nampan lumpur dari penggalian, serta dua kerangka.
Tapi ketika William Hafford, manajer proyek yang bertanggung jawab untuk digitalisasi catatan museum, melihat daftar, ia bingung. Salah satu dari dua kerangka di daftar itu tak bisa ditemukan.


Close-up dari tubuh bagian atas dan tengkorak kerangka 6.500 tahun yang ditemukan di Ur. Giginya masih terjaga dengan baik.

Penelitian lebih lanjut ke dalam database museum mengungkapkan kerangka tak dikenal telah dicatat sebagai "tidak diperhitungkan" pada tahun 1990. Untuk menemukan kerangka yang hilang ini, Hafford mulai menjelajahi catatan ekstensif yang ditulis oleh Woolley sendiri.
Setelah mencari informasi tambahan, termasuk gambar dari kerangka yang hilang, Hafford mendekati Janet Monge, kurator antropologi fisik Penn Museum. Tapi Monge, seperti Hafford, belum pernah melihat kerangka tersebut sebelumnya. Saat itulah Monge teringat kotak misterius berada di ruang bawah tanah.
Ketika Monge membuka kotak hari itu, dia menemukan bahwa kerangka itu adalah kerangka yang sama dengan yang terdaftar sebagai dikemas dan dikirim oleh Woolley.
Kerangka tersebut adalah kerangka seorang laki-laki, berusia 50 tahun atau lebih, yang tingginya sekitar 173-178 cm. Peneliti Penn Museum kemudian memberi nama kerangka tersebut dengan namam"Noah," karena ia diyakini hidup di zaman setelah banjir besar melanda wilayah Ur.
Para arkeolog yakin, bencana tersebut lah yang diungkap dalam kitab suci agama Samawi yang ditulis beberapa milenium kemudian. "Ia (kerangka itu) diberi nama berdasarkan epik Gilgamesh sebagai orang yang selamat dari banjir besar, meski belum jelas siapa sejatinya identitas pria itu.
Teknik ilmiah baru yang belum tersedia pada masa Woolley, bisa membantu para ilmuwan di Museum Penn untuk menentukan lebih lanjut tentang periode masa dari mana kerangka kuno tersebut berasal termasuk pola makan, asal-usul keturunan, trauma, stres, dan penyakit apa yang dideritanya

Suku di Andaman yang Mengisolasi Diri Hingga Ribuan Tahun

Posted: 03 Sep 2014 09:52 PM PDT

Jika ada sekelompok orang yang memenuhi syarat untuk istilah "Terputus dari Dunia Luar" itu adalah suku Sentinelese. Seperti pribumi pulau Andaman lainnya, mereka telah berhasil hidup selama ribuan tahun di dekat salah satu jalur pelayaran paling kuno namun tetap terhindar dari pengaruh peradaban luar.


North Sentinel Island
Terletak di Teluk Bengal, kepulauan Andaman telah diketahui dunia luar sejak zaman kuno. Suku-suku di kepulauan Andaman merespon dengan permusuhan yang intens pada setiap upaya kontak yang dilakukan oleh orang dari luar wilayah mereka, dengan melesatkan anak panah, tombak dan batu kepada setiap pengunjung yang beruntung dapat mendekati pantai mereka.
Dokumen Arab dan Persia awal melaporkan bahwa pulau-pulau Andaman dihuni oleh suku-suku ganas. Kemudian penjelajah India dan Eropa menjauhi pulau-pulau ini untuk menghindari suku-suku yang ganas ini.
Marco Polo menyebut mereka "Masarakat yang paling keras dan kejam yang tampaknya memakan semua orang yang mereka tangkap". Dengan kata lain, selama ratusan tahun di mana seluruh dunia saling menginvasi dan saling menaklukkan satu sama lain, namun suku-suku di kepulauan Andaman ini terhindar dari invasi dan penaklukan karena ketidakramahan kekejaman mereka, sehingga membuat semua penjelajah jaman dahulu memutuskan untuk membiarkan saja kepulauan ini.
Namun lambat laun hal-hal diatas mulai berubah. Selama pemerintahan kolonial Inggris di India dan Burma, pemukiman Eropa yang permanen pertama, koloni hukuman, didirikan pada akhir 1700-an di pulau Andaman Besar. Satu demi satu suku setempat perlahan mulai melepaskan isolasi mereka. beberapa suku punah. Suku terakhir yang akhirnya mau berhubungan dengan dunia luar adalah suku Jarawa, yang melakukan kontak damai pertama dengan pemerintah India pada tahun 1997.

Perbandingan peta yang menunjukkan distribusi suku-suku Andaman di Kepulauan Andaman – awal 1800-an dibandingkan dengan tahun 2004.
(a) depopulasi cepat tenggara tanah air suku Jarawa pada periode 1789-1793
(b) Onge (warna biru) dan penyusutan Andaman Besar untuk pemukiman terisolasi
(c) Suku Jangil punah pada tahun 1931
(d) Jarawa pindah ke pantai barat Andaman Besar
(e) Hanya zona Sentinelese yang agak utuh

Sedangkan suku Sentinelese, penduduk pulau Utara Sentinel kecil, adalah satu-satunya suku yang tersisa di rantai Andaman yang mempertahankan isolasi mereka. Sejak tahun 1967 pemerintah India telah berusaha untuk melakukan kontak damai dengan Sentinelese dibawah naungan penelitian antropologi . "Ekspedisi Kontak" ini terdiri dari serangkaian kunjungan dengan membawa hadiah seperti kelapa dan barang-barang yang diperkirakan dibutuhkan oleh Sentinelese, dengan tujuan untuk membujuk Sentinelese agar menghilangkan adat permusuhan mereka kepada orang luar. Hampir semua upaya ini disambut dengan hujan anak panah dan batu!
Pada tahun 2006, pemanah Sentinelese menewaskan dua orang nelayan yang sedang memancing secara ilegal di dekat pulau mereka, dan mereka juga mengusir helikopter yang dikirim untuk mengambil mayat nelayan dengan hujan panah. Akhirnya pemerintah India mengambil kebijakan untuk membiarkan pulau Sentinel utara tetap tak terganggu. Saat ini tidak ada upaya terencana untuk menghubungi Sentinelese dan akses ke pulau Utara Sentinel dilarang keras.

Perahu nelayan yang direbut Sentinelese karena terlalu dekat dengan pulau mereka

Semua pengetahuan tentang Sentinelese berasal dari pengamatan dari jarak jauh atau dari perbandingan dengan suku-suku kepulauan Andaman lainnya. Mereka diklasifikasikan sebagai Negritos, kelompok yang memiliki keterkaitan jauh dengan masyarakat yang mendiami daerah terisolasi di Asia Tenggara, namun menunjukkan karakteristik fisik seperti yang umumnya ditemukan di Afrika, seperti warna kulit yang sangat gelap dan rambut keriting jagung. Suku Sentinelese kelihatannya lebih tinggi daripada rata-rata orang Andaman lainnya.
Sentinelese tidak mengenakan pakaian, hanya memakai daun, dawai serat atau bahan sejenis sebagai hiasan. Bando yang terbuat dari tanaman merambat tampaknya menjadi mode di kalangan pria. Tidak ada tanda-tanda pertanian di pulau itu. Sebagian besar alat dan senjata mereka terbuat dari batu dan tulang hewan, dan tampaknya suku Sentinelese memanfaatkan kepingan-kepingan logam yang terdampar di pantai mereka.
Populasi pulau Sentinel Utara diperkirakan mencapai 250 orang. Setelah tsunami Samudera Hindia tahun 2004, ada ketakutan bahwa Sentinelese mungkin telah hancur, namun mereka tampaknya telah selamat acara relatif tanpa cedera.

Foto ini diambil tepat setelah Sunami 26 Desember 2004 Dari Helikopter. Tampak Seorang Sentinelese berusaha mengusir Helikopter

Kita Telah lihat bahwa orang-orang Sentinelese ini sehat-sehat dan sepertinya tidak kekurangan apapun. Bahkan mereka bisa selamat dari bencana Sunami 2004 dengan cara mereka sendiri. Jadi sepertinya mereka memang tidak membutuhkan orang luar untuk membantu mereka. Oleh karena itu, mengapa kita tidak menghormati pilihan mereka untuk tidak berhubungan dengan orang luar seperti kita?

Candi Sukuh - adalah sebuah candi porno

Posted: 03 Sep 2014 09:43 PM PDT

Candi Sukuh adalah sebuah kompleks candi agama Hindu yang terletak di Kabupaten Karanganyar, eks Karesidenan Surakarta, Jawa Tengah. Candi ini dikategorikan sebagai candi Hindu karena ditemukannya obyek pujaan lingga dan yoni. Candi ini digolongkan kontroversial karena bentuknya yang kurang lazim dan karena banyaknya obyek-obyek lingga dan yoni yang melambangkan seksualitas. Seperti yang dikutip dari versesofuniverse.blogspot.com, orang sering mengidentikkan Candi Sukuh di Karanganyar, dengan istilah candi porno atau candi erotis. Ini wajar saja, sebab sejumlah relief yang terpahat di dinding atau bagian candi lain, tergambar vulgar, tak seperti relief pada lantai teras pertama Candi Sukuh, terpampang lingga saling berhadapan dengan Yoni dalam bentuk yang sebenarnya.
Lalu orang pun menghubungkan relief yang disebut-sebut sebagai lambang kesuburan ini dengan kepercayaan mistik. Tersebutlah kepercayaan, seorang wanita akan mengalami peristiwa memalukan seperti sobek ataupun lepas kain yang dikenakan, manakala melewati relief ini, jika ia memiliki perilaku kurang terpuji. Bahkan ada pula kepercayaan, seorang gadis yang tidak perawan lagi, dari kemaluannya akan meneteskan darah manakala melangkahi relief lingga dan yoni itu.

Benar atau tidak kepercayaan berbau mistik ini, yang jelas candi yang diperkirakan dibuat sekitar abad XV ini menjadi menarik manakala dikaitkan dengan misteri yang senantiasa menyelimutinya. Banyak relief di Candi Sukuh hingga sekarang tak terpecahkan kerahasiaannya. Termasuk pakar sejarah Dr. WF Stutterneim yang pernah meneliti candi Sukuh dan Candi Cetho, belum bisa mengungkap secara tuntas misteri candi yang satu ini. Belum lagi bila dipertemukan dengan pembuat candi tersebut.
Dari sisi fisik relief, sungguh berbeda dengan candi lain seperti Candi Borobudur atau Prambanan yang tertatah halus dan rapi. Relief yang terpahat di Candi Sukuh ini kasar, wagu, dan sederhana karenanya, bukan mustahil jika relief di Candi Sukuh ini dikerjakan masyarakat biasa, atau paling tidak bukan seniman pahat, bahkan barangkali dikerjakan orang-orang terpencil.

Sejarah singkat penemuan
Situs candi Sukuh ditemukan kembali pada masa pemerintahan Britania Raya di tanah Jawa pada tahun 1815 oleh Johnson, Residen Surakarta. Johnson kala itu ditugasi oleh Thomas Stanford Raffles untuk mengumpulkan data-data guna menulis bukunya The History of Java. Kemudian setelah masa pemerintahan Britania Raya berlalu, pada tahun 1842, Van der Vlis, yang berwarganegara Belanda melakukan penelitian. Lalu pada tahun 1928, pemugaran dimulai.

Denah candi Sukuh.
Bangunan candi Sukuh memberikan kesan kesederhanaan yang menyolok pada para pengunjung. Kesan yang didapatkan dari candi ini sungguh berbeda dengan yang didapatkan dari candi-candi besar di Jawa Tengah lainnya yaitu Candi Borobudur dan Candi Prambanan. Bahkan bentuk bangunan candi Sukuh cenderung mirip dengan peninggalan budaya Maya di Meksiko atau peninggalan budaya Inca di Peru. Struktur ini juga mengingatkan para pengunjung akan bentuk-bentuk piramida di Mesir. Di bawah akan dibahas lebih lanjut mengenai bentuk ini.

Kesan kesederhanaan ini menarik perhatian arkeolog termashyur Belanda W.F. Stutterheim pada tahun 1930. Beliau lalu mencoba menjelaskannya dengan memberikan tiga argumen: pertama, kemungkinan pemahat candi Sukuh bukan seorang tukang batu melainkan tukang kayu dari desa dan bukan dari kalangan keraton, kedua candi dibuat dengan agak tergesa-gesa sehingga kurang rapi atau ketiga, keadaan politik kala itu dengan menjelang keruntuhannya Majapahit karena didesak oleh pasukan Islam Demak tidak memungkinkan untuk membuat candi yang besar dan megah.
Para pengunjung yang memasuki pintu utama lalu memasuki gapura terbesar akan melihat bentuk arsitektur khas bahwa ini tidak disusun tegak lurus namun agak miring, berbentuk trapesium dengan atap di atasnya. Batu-batuan di candi ini berwarna agak kemerahan, sebab batu-batu yang dipakai adalah jenis andesit.

Gapura utama candi Sukuh.
Pada teras pertama terdapat gapura utama. Pada gapura ini ada sebuah sangkala dalam bahasa Jawa yang berbunyi gapura buta abara wong. Artinya dalam bahasa Indonesia adalah "Gapura sang raksasa memangsa manusia". Kata-kata ini memiliki makna 9, 5, 3, dan 1. Jika dibalik maka didapatkan tahun 1359 Saka atau tahun 1437 Masehi.

Gerbang pertama candi
Begitu memasuki teras pertama Candi Sukuh, orang sudah dihadapkan pada tanda tanya besar. Betapa pada bagian ini terdapat gapura yang mirip dengan pylon sejenis gapura masuk ke piramida di Mesir. Dari sini pula pakar sejarah purbakala sering menghubungkan keberadaan gapura teras pertama Candi Sukuh tersebut dengan seni Mesir dan Meksiko, dengan menganalogkan fisik keduanya.

Lingga dan Yoni.
Hal yg biasa ditemukan di semua candi hindu, sbg lambang kesuburan, tetapi dalam candi ini bentuknya dibuat sangat mirip dg kelamin manusia

ini terdapat di dalam gapura utama (saat ini tertutup gerbang) terdapat relief yang cukup unik yaitu relief lingga-yoni dalam ikatan rantai. Diartikan sebagai awal mula kehidupan yang dimulai dari pria dan wanita dalam suatu ikatan. Relief unik ini termasuk salah satu yang dikeramatkan, karena konon diyakini dapat memprediksi 'keperawanan' seorang wanita. Ada salah satu ritual yang dulu sangat diyakini untuk mengetahui keperawanan seorang perempuan, maka seorang perempuan dengan menggunakan kain/jarik saat akan melangkah di atas relief tersebut, bila dia perawan maka akan 'berdarah' namun bila tidak lagi perawan, kain yang di gunakannya akan tercabik-cabik (mohon di koreksi bila ternyata saya salah). Hebatnya orang jaman dulu itu, sudah bisa membuat virginity detector.

Teras kedua candi
Gapura pada teras kedua sudah rusak. Di kanan dan kiri gapura yang biasanya terdapat patung penjaga pintu atau dwarapala, didapati pula, namun dalam keadaan rusak dan sudah tidak jelas bentuknya lagi. Gapura sudah tidak beratap dan pada teras ini tidak dijumpai banyak patung-patung. Namun pada gapura ini terdapat sebuah candrasangkala pula dalam bahasa Jawa yang berbunyi gajah wiku anahut buntut. Artinya dalam bahasa Indonesia adalah "Gajah pendeta menggigit ekor". Kata-kata ini memiliki makna 8, 7, 3, dan 1. Jika dibalik maka didapatkan tahun 1378 Saka atau tahun 1456 Masehi. Jadi jika bilangan ini benar, maka ada selisih hampir duapuluh tahun dengan gapura di teras pertama!

Teras ketiga candi
Pada teras ketiga ini terdapat pelataran besar dengan candi induk dan beberapa relief di sebelah kiri serta patung-patung di sebelah kanan. Jika para pengunjung ingin mendatangi candi induk yang suci ini, maka batuan berundak yang relatif lebih tinggi daripada batu berundak sebelumnya harus dilalui. Selain itu lorongnya juga sempit. Konon arsitektur ini sengaja dibuat demikian. Sebab candi induk yang mirip dengan bentuk vagina ini, menurut beberapa pakar memang dibuat untuk mengetes keperawanan para gadis. Menurut cerita, jika seorang gadis yang masih perawan mendakinya, maka selaput daranya akan robek dan berdarah. Namun apabila ia tidak perawan lagi, maka ketika melangkahi batu undak ini, kain yang dipakainya akan robek dan terlepas.
Candi utama … lebih mirip candi bangsa Maya

Kemudian ada sebuah bangunan kecil di depan candi utama yang disebut candi pewara. Di bagian tengahnya, bangunan ini berlubang dan terdapat patung kecil tanpa kepala. Patung ini oleh beberapa kalangan masih dikeramatkan sebab seringkali diberi sesajian.
Kemudian pada bagian kiri candi induk terdapat serangkaian relief-relief yang merupakan mitologi utama Candi Sukuh dan telah diidentifikasi sebagai relief cerita Kidung Sudamala.
Beberapa bangunan dan patung lainnya selain candi utama dan patung-patung kura-kura, garuda serta relief-relief, masih ditemukan pula beberapa patung hewan berbentuk celeng (babi hutan) dan gajah berpelana. Pada zaman dahulu para ksatria dan kaum bangsawan berwahana gajah
Kaum bangsawan yg berkendaraan gajah

Relief gajah dan lihatlah bagian bawahnya … kaki kelima gajah?

Babi bertanduk seperti kerbau dan bersirip seperti ikan? Chimera ala Jawa?

Lalu ada pula bangunan berelief tapal kuda dengan dua sosok manusia di dalamnya, di sebelah kira dan kanan yang berhadapan satu sama lain. Ada yang berpendapat bahwa relief ini melambangkan rahim seorang wanita dan sosok sebelah kiri melambangkan kejahatan dan sosok sebelah kanan melambangkan kebajikan. Namun hal ini belum begitu jelas.

Ada lagi relief yang mungkin melambangkan kekuasaan

Patung Paling Kontroversial dan yg paling bertanggungjawab atas dituduhnya candi Sukuh ini sebagai candi Porno adalah patung dibawah ini …..

Beberapa ahli berpendapat ini hanyalah patung dewa kesuburan. Ataukah patung ini menunjukkan bahwa laki2 harus menjaga kemaluannya? di sebelah patung ini terdapat altar lebar dengan patung yang sudah hilang, konon katanya di atas altar ini terdapat patung lingga (testis) yang besar (entah dimana patung itu berada sekarang???)
Dan satu lagi relief yang membingungkan membuat para ahli berbeda pendapat

Catatan
Memang dalam aliran Tantrayana, atau sinkritisme antara hindu dan budha ini, didalam ajarannya mempunyai orientasi kosmologis dan kosmogenis dimana mikrokosmos merupakan bagian tak terpisahkan dengan makrokosmos(mirip dengan konsep manunggaling kawula lan gusti Siti Jenar), lantaran adanya kesamaan dalam hakekat. Dalam konteks ajaran ini, tubuh manusia merupakan miniatur alam semesta menjadi pusat pencarian yang tunggal.
Pencarian kepada sangkan paraning dumadi (asal muasal kehidupan) dilambangkan dengan pencapaian ke arah puncak candi induk di Candi Sukuh ini yang terletak di teras ketiga. Puncak candi induk ini melambangkan nirwana atau surga dalam mitologi Jawa kuno. Jadi mungkin candi ini memang untuk ibadah aliran tantrayana tersebut. mengenai mesum atau tidak, porno atau tidak, terserah anda yang menilainya. Yang jelas candi dan budaya ini mau tidak mau harus diakui sebagai salah satu peninggalan nenek moyang kita.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 04 Sep 2014 03:06 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Jimmy bimbang anak jadi liar ikut gaya hidup bekas isteri

Posted: 04 Sep 2014 06:20 AM PDT

SHAH ALAM - Pengacara, Jimmy Shanley Norjahan Saleh, 34, memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah di sini hari ini dia bimbang anaknya, Zahra Rania Shanley, 2, akan terikut dengan gaya hidup bekas isterinya yang terlalu gemarkan hiburan.

Jimmy Shanley juga bimbang anaknya juga tidak akan terdidik dengan baik oleh plaintif, Nursuhaila Eliani Suhaimy, 28.

Menurutnya, dia turut bimbang dengan kesihatan anaknya terjejas kerana bekas isterinya didakwa merokok.

"Walaupun dia pernah bersumpah dan mengaku tidak menghisap rokok lagi, namun pada sambutan ulang tahun kelahirannya, Nursuhaila Eliani masih merokok dan ia dirakamkan oleh orang awam," katanya.

Beliau selaku defendan berkata demikian menerusi afidavit keterangan ketika perbicaraan kes untuk mengetepikan perintah hak untuk bermalam dengan anaknya, Zahra Rania Shanley, yang dikemukakan bekas isterinya.

Jimmy juga tidak bersetuju dengan bekas isterinya yang menawarkan hak bermalam apabila anak itu mencapai umur tujuh tahun.

"Jika hak itu dihalang, saya khuatir jika hubungan anak dengan saya selaku bapanya menjadi renggang," katanya.

Menurutnya, dia bimbang sekiranya Zahra Rania Shanley membesar dan dimanjakan dengan kemewahan.

Jimmy Shanley dan Nursuhaila Eliani mendirikan rumah tangga pada 1 Oktober 2010 dan mula tinggal berasingan selepas 20 hari pernikahan mereka atas alasan tiada persefahaman.

Pasangan itu kemudian sah bercerai pada Oktober 2012.

Kiamat jika PAS dan UMNO bersatu - Dr Dzulkefly Ahmad

Posted: 04 Sep 2014 04:29 AM PDT

Cakap-cakap berhubung kerjasama PAS dan Umno kini membimbangkan pemimpin parti Islam itu.

Tanpa bersembunyi, anggota jawatankuasa Pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad memberikan amaran supaya perkara itu tidak berlaku kerana "kiamat jika PAS bekerjasama dengan Umno".

Katanya, tiada sebarang kemungkinan untuk bekerjasama dengan parti lawan itu atau mana-mana blok ketuanan Melayu kerana "ia bukan cara negara ini untuk membangun".

"Ia bertentangan dengan perkara pokok pentadbiran dan kerajaan seperti disebut dalam al-Quran, yang dipegang PAS selama ini.

"(Kerjasama dengan Umno) seolah-olah datangnya hari kiamat," katanya kepada Malaysiakini.

Remaja Dirogol Bomoh Dua Kali Ketika Rawatan

Posted: 04 Sep 2014 02:31 AM PDT

KAMPAR: Seorang remaja berusia 19 tahun dirogol dua kali dalam keadaan separa sedar ketika mengikuti tiga rakannya mendapatkan rawatan tradisional daripada dua bomoh di sebuah sungai di sini, Ahad lalu.

Dalam kejadian itu, mangsa dan rakannya yang berasal dari Kota Damansara mengunjungi sebuah pondok yang terletak di dalam sebuah dusun dengan menaiki kereta milik pengamal tradisional tersebut kira-kira jam 1 pagi.

Ketua Polis Daerah Kampar, Superintendan Ng Kong Soon berkata, sebaik tiba di pondok tersebut yang terletak jauh dari kawasan penduduk, mangsa diajak berbual oleh seorang daripada bomoh terbabit yang berusia 42 tahun sambil bersiar-siar di sekitar kampung.

"Suspek memberitahu mangsa perlu menjalani mandian bunga di sungai terbabit bagi membuang 'benda' yang terdapat dalam badannya secara batin. Pemerkosaan berlaku ketika mangsa dalam keadaan separa sedar selepas dipercayai dipukau.

"Mangsa kemudiannya diperkosa kali kedua dengan alasan perlu menjalani proses itu sekali lagi menggunakan mandian air kelapa kira-kira jam 3 petang," katanya di sini, semalam.

Koong Soon berkata, mangsa dan rakannya kemudiannya dibawa sehingga ke Kuala Kangsar kononnya untuk membuang 'benda' yang dikeluarkan daripada mangsa ke Sungai Perak.

"Mereka kemudiannya dibawa bersiar-siar sehingga ke Beruas sebelum dihantar pulang ke Kota Damansara di mana mangsa segera membuat laporan polis," katanya.

Katanya, keterangan mangsa dan rakannya diambil dan suspek berjaya ditahan di Rembau, Negeri Sembilan untuk disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan iaitu rogol.


- Sinar Harian

Baju sendat Mawar, Fizo Omar kena 'bahan' dek peminat

Posted: 04 Sep 2014 12:45 AM PDT

Setiap manusia tidak sempurna dan akan sentiasa cuba memperbaiki diri sendiri kan? Itulah persepsi pertama saya apabila membaca lambakan kritikan yang diterima oleh Fizo Omar.

Ha.. kali ini bukan pasal tudung Fareeda lagi dah. Tapi lebih kepada kutukan yang dilemparkan kepada isterinya, Mawar dek kerana menyarung jersi sebuah pasukan bola yang dikatakan agak ketat pada pandangan orang ramai.
Foto tersebut mula mendapat perhatian para netizen apabila ia dijadikan sebagai profile picture di Facebook Fizo, lantas mengundang perbalahan di kalangan mereka.

Kebanyakan mereka dilihat menyalahkan Fizo yang dikatakan tidak mampu menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang suami untuk menjaga aurat isterinya.

Malah, ada juga yang mempersoalkan lambang salib yang berada di logo pasukan bola berkenaan dan dikatakan tidak patut disarungkan oleh umat Islam.
Bagaimanapun, masih ada yang simpati dengan Fizo dan mengeluarkan kata-kata yang berunsur nasihat kepada pasangan itu supaya perbalahan itu menjadi reda.

Macam saya cakap tadi lah. Manusia ni penuh dengan khilaf. Mungkin bila dah dapat banyak kritikan macam ni, Fizo dan Mawar akan jadi lebih alert lepas ni. Tegur menegur tu bagus, tapi janganlah sampai menyumbang aib pula ya!-ohbulan

Terima Khalid sekarang bukan idea baik, kata PAS Selangor

Posted: 04 Sep 2014 12:26 AM PDT

PAS Selangor enggan menerima penyertaan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sekiranya Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu mahu menyertai parti Islam itu.

Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Abdul Samad berkata, sekarang bukan masa yang baik bagi PAS menerima Khalid masuk memandangkan krisis di Selangor masih belum selesai.

"Saya rasa bukan idea yang baik kalau beliau hendak sertai (PAS) pada masa ini.

"Sekarang beliau ada banyak isu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) di Bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) di Shah Alam, hari ini.

Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa kelmarin berkata, cadangan menerima Khalid untuk membentuk kerajaan minoriti dengan Umno di Selangor perlu diputuskan dalam mesyuarat Ahli Jawatankuasa (AJK) parti itu. – 4 September, 2014.

Hadi mahu exco PAS jadi MB Selangor

Posted: 04 Sep 2014 12:01 AM PDT

Krisis menteri besar (MB) Selangor bakal bergolak lagi selepas PAS dilaporkan menghantar nama tiga ahli majlis mesyuarat negeri (Exco) mereka untuk jawatan tertinggi negeri itu.

Akhbar berbahasa Inggeris The Star Online melaporkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menghantar tiga nama kepada istana Selangor untuk dipertimbangkan sebagai MB Selangor.

Sumber memberitahu akhbar itu, Hadi sendiri menandatangani surat yang dihantar ke istana Selangor itu.

Menurut akhbar berkenaan, tiga nama yang dihantar Hadi untuk dipertimbangkan Sultan Selangor sebagai pengganti Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah Iskandar Abdul Samad, Sallehin Mukhyi and Dr Ahmad Yunus Hairi.

Menurut The Star Online, seorang pegawai kanan Hadi "tidak menafikan surat sedemikian dihantar" tetapi mengatakan biarlah pemimpin parti yang memberikan kenyataan.

"Ini adalah perkara sulit dan saya tidak boleh berbincang mengenainya," katanya seperti dilaporkan The Star Online.

Langkah PAS ini akan meretakkan lagi hubungan parti Islam itu dan parti komponen Pakatan Rakyat (PR) PKR dan DAP, yang hanya menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon MB Selangor.

Hadi dan Majlis Syura PAS sebelum ini secara terbuka menyokong Khalid dikekalkan sebagai MB Selangor walaupun PKR dan DAP mahu menggantikan beliau.

Bagaimanapun, selepas PKR memecat Khalid, PAS pada 17 Ogos mengubah pendiriannya dan bersetuju menyokong Dr Wan Azizah, tetapi turut menamakan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai calon pengganti Khalid. – 4 September, 2014.

Aksi lucah malam merdeka yang terbaru pula disebarkan

Posted: 03 Sep 2014 10:01 PM PDT

Belum lagi reda kisah seorang wanita tempatan yang muncul bogel sebelum gambarnya tersebar melalui laman sosial Facebook (FB) sejak kelmarin, hari ini muncul lagi seorang gadis yang dikatakan berbogel dan menunjukkan kesan love bite di bahagian kewanitaannya.

Wanita dipercayai berusia 22 tahun yang dipercayai pemilik gambar berkenaan yang turut dikongsi ramai pemilik FB mencetuskan rasa kurang senang apatah lagi wanita itu tampil memakai tudung.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) Datin Asmawati Ahmad menasihati orang ramai berhenti menyebarkan gambar berkenaan bagi tidak memburukkan lagi keadaan.

Katanya lagi, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandang serius penyebaran gambar lucah itu yang jelas menyalahi undang-undang dan akan mengambil tindakan kepada sesiapa sahaja yang turut menyebarkan gambar tersebut.

"Polis kemudian akan melakukan siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang walaupun pihak tersebut hanya menyebarkan. Akta penyebaran bahan lucah akan dikenakan jika disabitkan kesalahan."

Dia menyifatkan kegiatan penyebaran gambar seumpama itu hanya akan memalukan mangsa selain menyebabkan ia menjadi ikutan golongan remaja.

Namun, pihak polis juga akan berusaha mencari jalan bagi membendung perkara ini yang sudah menjadi seperti trend remaja masakini.

Sumber

Foto pegang kemaluan Julia Perrez undang kontroversi

Posted: 03 Sep 2014 09:01 PM PDT

Bukan Julia Perez namanya kalau tak timbulkan kontroversi yang sensasi. Mantan kekasih Gaston Castano itu sering memuat naik foto kontroversinya melalui akaun Instagram beliau.

Beberapa hari yang lalu, artis seksi ini kembali mengundang kontroversi. Beliau telah memuat naik sekeping foto yang yang membuatkan peminat-peminatnya tercengang dan masing-masing berlumba melontarkan komen.

Foto yang memaparkan tangan beliau dibahagian sulitnya menggemparkan peminat. Caption yang ditulis juga cukup untuk membuatkan suasana menjadi bertambah panas.

"kalau anda lihat gambar ini 'bergerak', artinya anda stress kaga dapet jatah," tulisnya diakhiri dengan sebuah emoticon tertawa.

PAS Cadang Letak Anggota Unit Amal Di Stesen LRT

Posted: 03 Sep 2014 08:50 PM PDT

AMPANG: PAS kawasan Pandan yang bermesyuarat malam tadi bersetuju untuk mempertimbangkan cadangan bagi menempatkan anggota-angota Unit Amal di Stesen Perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) Pandan Indah di sini.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Samad berkata, pihaknya yakin bahawa anggota-angota Unit Amal yang akan diletakkan mampu membantu pihak berkuasa dalam menjalankan tugas mereka terutamanya melibatkan kes jenayah di kawasan tersebut.

Katanya, cadangan tersebut disuarakan berikutan kes tetak dan ragut yang berlaku di stesen tersebut baharu-baharu ini.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan (ADUN) Cempaka menambah, Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) juga akan digesa supaya melakukan kerja-kerja naik taraf seperti memasang penghadang atau menyediakan lebih banyak lampu di sekitar stesen tersebut bagi mengekang jenayah ragut dan sebagainya.

Dalam kenyataannya juga, Iskandar berkata bahawa beliau sendiri akan turun padang melakukan rondaan bersama Unit Amal yang mana dijadualkan mula menjalankan tugas pada malam ini.

Pada 28 Ogos lalu, seorang pelajar kolej swasta di Ibu Kota telah disamun dan ditetak dibahagian lengan menggunakan pisau pemotong daging oleh seorang penyamun di kawasan perumahan Pandan Indah.

PAS sebelum ini turut menegaskan bahawa Unit Amal yang ditubuhkan sejak lebih 2 dekad yang lalu telah berdaftar dibawah sayap pemuda PAS dan mengikut perlembagaan parti.


- mD

Sultan sekali lagi titah PKR kemuka dua lagi nama selain Wan Azizah

Posted: 03 Sep 2014 08:37 PM PDT

KUALA LUMPUR: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini mengeluarkan surat kepada PKR menitahkan parti itu mengemukakan lebih dua nama bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar, selain Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Penerimaan surat terbabit disahkan Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dan penjelasan lanjut mengenainya akan dibuat hari ini, selepas ulasan awalnya malam tadi ditarik balik.

Batal hasrat rogol selepas kena tazkirah oleh mangsa bogel

Posted: 03 Sep 2014 07:46 PM PDT

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki yang sudah membogelkan rakan sekelasnya membatalkan niat memperkosa mangsa sejurus diberikan 'tazkirah' berhubung dosa besar bakal ditanggung.

Dalam kejadian jam 10 malam kelmarin, suspek yang berusia 20-an sebaliknya meminta maaf, selain membantu mangsa memakai semula jubah yang sebelum itu ditanggalkan.

Sumber polis berkata, kejadian bermula apabila mangsa tertinggal Mykad di dalam kereta suspek yang dinaiki sebaik mangsa pulang dari menghadiri kelas di sebuah kolej swasta di Cheras.

Menurutnya, mangsa yang berusia 23 tahun itu kemudian menghubungi suspek dan meminta Mykad itu dihantar kembali kepadanya.

"Bagaimanapun, mangsa diminta berjumpa di restoran berdekatan untuk mengambil semula Mykad itu sejam kemudian.

"Sebaik berjumpa dengan lelaki itu, suspek memberi alasan Mykad mangsa tertinggal di dalam bilik hotel. Dia kemudian meminta mangsa mengikutnya hingga bilik hotel berkenaan," katanya.

Dia berkata, mangsa bagaimanapun ditolak ke atas katil sebelum cuba diperkosa.

- Harian Metro


Cucu Tok Selampit

Posted: 04 Sep 2014 01:17 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Drama Terbaru DAP - Bina Tandas Awam Di Kampung Ulu Tual, Pahang

Posted: 04 Sep 2014 01:27 AM PDT

Drama apakah yang cuba dimainkan oleh DAP. Cuba untuk menarik sokongan Rakyat Pahang dengan membuat program sukarelawan untuk membina tandas awam di Kampung Ulu Tual? Berapa banyak tandas awam hendak mereka bina? Kenapa hanya tandas awam dibina? Kenapa tidak dibuat terus beberapa rumah untuk keperluan penduduk kampung bekenaan?

Kerajaan Barisan Nasional Pahang tidak pernah gagal untuk menaiktaraf kemudahan asas penduduk Pahang. DAP secara tiba-tiba hendak buat lakonan dan projek murahan ini untuk promosi kononnya mereka parti yang mesra Rakyat.

Buat Dyana Sofya yang menjadi model dalam iklan poster berkenaan, satu sahaja nasihat CTS. Kalau hendak berlakon pegang cangkul sekalipun, buanglah plastik kedai di cangkul itu terlebih dahulu. Teruk betul kamu punya lakonan. Jom Ubah DAP sudah gagal, DAP sekarang guna 'tagline' baru seperti Impian Sabah, Impian Sarawak dan Impian Malaysia.

Penjualan Daging Babi Terbuka Di Gunung Rapat, Ipoh - Apa Tindakan Pihak Berkuasa?

Posted: 03 Sep 2014 08:05 PM PDT

Ini adalah pemandangan yang menyakitkan mata di Jalan Wirajaya, Taman Rapat Setia Baru / Taman Ipoh Jaya Timur, Gunung Rapat, Ipoh, Perak. Penjualan daging babi secara terbuka menggunakan kenderaan di tepi jalan adalah satu pencemaran. Persoalannya, apakah peranan Majlis Bandaraya Ipoh, khususnya bahagian penguatkuasa dan mungkin juga asa kaitan dengan Jabatan Veterinar Perak.

Selain mengambilkira sensitiviti Agama Islam sebagai Agama Rasmi Malaysia, kita risaukan penyakit berjangkit seperti yang dialami di Pulau Pinang menular di Ipoh, Perak. Betulkan CTS kalau salah, bukankah penjualan daging babi secara terbuka adalah satu kesalahan di Malaysia?

waadat

Posted: 04 Sep 2014 01:12 PM PDT

waadat


Sandiwara MH370 terbongkar

Posted: 03 Sep 2014 09:39 PM PDT

Beberapa hari lalu Demang terima sebuah buku bertajuk Selamat Malam MH370 - apabila kebenaran adalah racun;  dan malam tadi Demang selesai membaca buku bersaiz poket itu.

Oleh kerana Demang bukan dapat percuma, maka tidak perlulah Demang memuji-muji secara berlebihan kandungan buku tersebut cuma Demang ingin katakan bahawa RM25 yang Demang keluarkan itu memang berbaloi.

Buktinya, Demang boleh tangguhkan waktu makan dan waktu tidur ketika membaca buku yang ditulis penulis halimunan memakai nama Oxford Man.

Agak berbeza daripada sangkaan asal Demang, buku tersebut bukan sekadar menyiarkan semula peristiwa kehilangan MH370 bahkan pembaca seolah diajak ke belakang pentas untuk melihat manusia-manusia yang terlibat dalam penggambaran filem MH370.

Bahkan selepas itu Oxford-Man turut membongkar bilik penulis skrip dan pengarah MH370 dan hasilnya kita menemui beberapa skrip baru yang telah ditulis tetapi belum disiapkan untuk tayangan umum.

Lebih memeranjatkan kerana dalam skrip tersebut, kita dapati kita akan terlibat secara langsung malah memegang watak penting. Cuma belum pasti adakah watak kita itu akan menjadi hero atau pengganas!

Bagi Demang buku tersebut amat perlu disebarkan agar diketahui oleh orang ramai kerana hanya itu sahaja caranya bagi menggagalkan pembikinan filem baru yang telah mereka rancang.

Jika tidak memikirkan betapa penulis dan penerbit buku juga perlukan wang untuk membayar pelbagai kos serta menyara keluarganya, mau sahaja Demang salin seluruh isi kandungan buku itu ke blog ini agar anda dapat membacanya secara percuma.

Apapun, sesiapa yang berminat mendapatkan buku tersebut boleh email pada Demang kerana Oxford Man belum bersedia untuk bertemu pihak CIA buat masa ini.

Duke of UMNO

Posted: 04 Sep 2014 01:07 PM PDT

Duke of UMNO


INGAT LAGI TAK KAT MINAH "HEROIN" MAHASISWA NI?

Posted: 04 Sep 2014 06:37 AM PDT

Kawan-kawan ingat tak dengan minah kat atas ni?

Ingat tak? Ingat lagi tak minah ni dengan kawan-kawan di ceroboh buat khemah masa "Occupy Dataran" dulu? Kononnya dia kempen tak bagi budak-budak bayar hutang...

Nak tahu apa perkembangan minah ni tak?

 

Kalau nak tahu, sila klik kat sini.. tengok sendiri akhlak dia.. 

Tu yang Pakatan Haram suka sangat tu... dah lebih kurang Ketua Pembangkang dah minah ni.. lebih omputih dari omputih... apa nak jadi laaa... macam ni ka minah yang dijulang sangat budak-budak mahasiswa kita?

Patut pun mahasiswa sekarang ni ramai yang rosakkkk...

"NOTA CINTA" YANG PERLU ORANG KEMENTERIAN PENDIDIKAN BACA...

Posted: 04 Sep 2014 12:28 AM PDT

Rasanya ramai yang rasa bahawa guru-guru kat Malaysia ni lebih ramai yang sokong pembangkang berbanding BN. Yaaa... saya faham...guru-guru yang sokong BN ni selalunya depa lebih suka jadi "silent voters" sebab malas nak bertekak dengan guru-guru sebok berpolitik dari mengajar anak murid...

Kalau tak silap saya, guru merupakan antara penjawat awam paling ramai kat Malaysia ni. Lebih dari 420,000 orang...ramai, kan? Tapi...tak kira depa sokong pembangkang atau BN, depa memang setuju mengatakan sistem pendidikan kita sejak kebelakangan ni ntah hapa-hapaaaa...

Dah banyak kali dah saya dengar rintihan guru-guru ni. Bukan sorang dua kawan-kawan saya yang jadi cikgu... ramai! Lebih dari 30 orang....tapi semuanya komplen pasal beberapa perkara yang sama... 


Baru ni, saya terbaca di sini tentang satu "nota cinta" dari guru yang sengaja pencen awal. Secara peribadi, saya setuju sangat dengan "nota cinta" tu...tepat, padat dan memang benar apa yang ditulis...

Salah satunya yang disebut ialah pasal konsep Guru Penyayang. Bila saya tanya kawan-kawan saya, memang betul depa diarahkan dok kat pintu pagar sekolah pagi-pagi atau tengahari. Buat apa? Depa kena sambut murid-murid...sebut "Selamat Datang"...muka kena manisssss... tak boleh kelat!

Ni apa benda ni? Konsep tu dah betul. Tapi bila perlaksanaannya jadi macam tu pulak dah? Nak jadi guru penyayang maka cikgu-cikgu kita tu kena pi tunggu anak-anak murid kat pintu pagar sekolah? Lagu tu? Dulu tok guru Imam Shafiee tunggu anak-anak murid dia depan pintu pagar masjid ka?

Perlaksanaan macam tu bukan saja men"down grade"kan guru-guru yang memberi ilmu, malah kaedah macam tu sama sekali menjatuhkan maruah ILMU itu sendiri! Faham tak?

Patut la sekarang ni ramai guru yang tak puas hati, mengajar ala kadar, malas, ponteng, hilang semangat nak mengajar dan sokong parti pembangkang! Saya nak tanya... sapa yang cadangkan idea yang kurang akal ni? Dia tak pernah jadi cikgu ke apa? 

Sorry to say... KSU Kementerian Pendidikan perlu ubah segera perkara ni.. tak perlu ubah konsep guru penyayang... ubah arahan suruh tunggu kat pintu pagar tu... sayang isteri ditinggal-tinggalkan, sayang anak ditangan-tangankan...faham tak peribahasa tu? Harap maklum sebelum nasi jadi bubur...

Apa Yang Tersirat

Posted: 04 Sep 2014 01:06 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Pas Turut Senarai ADUN Parti itu

Posted: 04 Sep 2014 12:16 AM PDT

NAMPAKNYA kemelut pergantian MB Selangor semakin rancak, apabila PAS dikatakan turut menghantar ADUN parti itu. Terlalu sulit diperkatakan, PAS hanya mengemukakan tiga ADUN daripada parti itu, tanpa nama Wan Azizah Wan Ismail mahupun Azmin Ali.

ADUN Pas yang dipersembahkan kepada Sultan adalah Iskandar Abdul Samad, Sallehin Mukhyi dan Ahmad Yunus.

Sementara itu, petang semalam pihak Istana sekali lagi menulis surat kepada PKR agar mematuhi permintaan Sultan agar parti itu mengemukakan tiga nama; dalam perkataan yang mudah, Sultan tidak berkenaan dengan calon tunggal parti itu, Wan Azizah Wan Ismail. Di sebabkan pihak istana tidak menghantar surat serupa kepada DAP, ertinya parti itu telah memenuhi permintaan Sultan menghantar tiga nama. Nampaknya dalam diam DAP juga mematuhi permintaan Sultan.