Selasa, 29 Julai 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 29 Jul 2014 03:13 AM PDT

bumiyang


Mat Sabu dan Mahfuz Desak Presiden Pas, Suruh Berhenti???

Posted: 28 Jul 2014 07:00 PM PDT

TS Khalid Cabar Anwar Kalau Nak Jawatan MB Adakan Pilihanraya Negeri - Ada Bran???

Posted: 28 Jul 2014 05:49 AM PDT

The Unspinners

Posted: 28 Jul 2014 11:12 PM PDT

The Unspinners


Polis berbakti dan berkorban, sekurang-kurangnya bersopanlah BABI!!!

Posted: 28 Jul 2014 07:48 AM PDT


Keselamtan dan selesaan keluarga anda sebab ada mereka yang sedia berkorban. Sekurang-kurangnya hargailah pengorbanan mereka.


You think your f___ing tax is so much? 

Personal income tax only contribute 12% of government revenue. Your BABI investment won't pay government salary. Significant number of Chinese businesses evade tax to the government but demand so much.

Petronas pay 50% of government tax revenue. That is not inclusive of GLCs. Government generate the bulk of tax revenue and not YOU!!!

Read ABITW HERE.

Kesopanan dan kesusilaan adalah asas perpaduan negara kita.

Negara lain pun tak mahu terima warganegara baru yang tidak ada kesopanan dan kesusilaan kerana kewujudan mereka di negara lain hanya akan porak perandakan keamanan dan kesejahteraan negara tersebut.

Panglima Perang Cyber

Posted: 28 Jul 2014 11:10 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Minta semula mandat rakyat jalan terbaik tukar MB - @Khalid_Ibrahim | Astro Awani

Posted: 28 Jul 2014 04:51 PM PDT


Adakah ini petanda bubar dun ? Inilah jalan terbaik untuk dapatkan mandat rakyat selepas PKR mahu ganti MB dengan isteri Ketua Penasihatnya. - panglima 


KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat tidak harus memperalatkan rakyat Selangor sebagai batu loncatan untuk menguasai Putrajaya tanpa mendapat persetujuan mereka terlebih dahulu, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut Khalid, kalau Pakatan Rakyat mahu menjadikan Selangor sebagai asas pelancaran ke Putrajaya, ia perlu meminta semula mandat daripada rakyat.

"Walaupun rakyat bersetuju bahawa Pakatan terus berkembang tetapi tidak boleh diperalatkan untuk dijadikan batu loncatan kepada Putrajaya.

"Kalau ini nak dijadikan adalah baik meminta mandat semula kepada rakyat Selangor," katanya dalam satu wawancara dengan Selangorkini.

Krisis politik di selangor bermula beberapa bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) apabila beberapa pemimpin PKR mengkritik pentadbiran Abdul Khalid.

Biarpun Abdul Khalid dikatakan amat cemerlang dalam pentadbirannya pada penggal lepas, namun beberapa pemimpin PKR termasuk Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berpandangan, Selangor memerlukan seorang menteri besar yang mampu melonjakkan lagi negeri tersebut.

Bagi meneruskan hasrat menggantikan Abdul Khalid, PKR mengatur strategi yang dinamakan 'Langkah Kajang' dengan meminta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang mengosongkan kerusinya.

Awalnya, Anwar dinamakan sebagai calon mewakili PKR dan Pakatan Rakyat bertanding di kerusi DUN Kajang seterusnya akan mengambil alih tempat Abdul Khalid sebagai menteri besar.

'Langkah Kajang' ini dikatakan bukan setakat Anwar menjadi menteri besar tetapi usaha membuktikan kehebatan Anwar menerajui kerajaan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata tindakan mengosongkan kerusi Dun Kajang dan menamakan Anwar sebagai calon adalah satu strategi radikal untuk menawan Putrajaya.

Beliau mengaku langkah itu tidak popular tetapi ia sesuatu yang diperlukan oleh Pakatan Rakyat untuk menjadikan Selangor sebagai kubu kuatnya.

"Selangor harus lebih baik daripada hari ini sekiranya ia mahu jadi wadah Pakatan dalam usahanya menawan Putrajaya," katanya.

Namun usaha ini terhalang apabila Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar selepas didapati bersalah atas pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan enam tahun lepas.

PKR seterusnya menamakan Presidennya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon bertanding dalam pilihan raya kecil Dun Kajang.

Selepas Wan Azizah memenangi pilihan raya kecil itu, usaha untuk menggugurkan Abdul Khalid diteruskan dengan desakan yang lebih hebat.

PKR berpendapat, pentadbiran Abdul Khalid di Selangor semakin bermasalah dan menamakan wan Azizah untuk sebagai calon menteri besar Selangor yang baharu.

Biarpun didesak partinya sendiri supaya berundur, Abdul Khalid menegaskan beliau akan terus memegang jawatan menteri besar hingga tamat penggal ini.

Pendirian Abdul Khalid itu mendapat sokongan PAS menerusi kenyataan yang dibuat oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Khalid berpendapat kemelut jawatan Menteri Besar itu kalau "tak diselesaikan dengan penuh tertib dan penuh adab" boleh menjejaskan bukan saja Pakatan Rakyat di Selangor tetapi juga dalam pilihan raya umum ke-14 nanti.


Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 28 Jul 2014 11:10 PM PDT

Belantan


Anwar didesak jawab tuduhan?

Posted: 28 Jul 2014 04:42 PM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim diminta menjawab tuduhan mengatakan beliau telah mengarahkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya membeli syarikat konsesi air, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn. Bhd. (Splash) pada harga RM2.5 bilion berbanding tawaran asal sebanyak RM250 juta.

Ketua Pemuda Pakatan Anak Selangor Menyokong Menteri Besar (Pasmeb), Norizwan Mohamed berkata, Anwar perlu memberi penjelasan kerana tindakan tersebut adalah satu cubaan rasuah dan pecah amanah menggunakan duit rakyat dalam jumlah yang sangat besar.

Norizwan berkata, terdapat beberapa dakwaan yang turut mengaitkan keengganan Abdul Khalid memenuhi permintaan itu menyebabkan desakan daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk beliau berundur daripada jawatannya dan digantikan dengan Presiden parti, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail semakin kuat.

"Sebagai penyokong, kami mahu bersangka baik tetapi dakwaan ini terlalu berat apabila sebuah syarikat yang nilainya adalah RM250 juta dikatakan mahu dibeli pada harga RM2.5 bilion iaitu 10 kali ganda lebih tinggi.

"Khabar angin ini tidak boleh dibiarkan, jadi kami mendesak Anwar sendiri memberi penjelasan memandangkan dakwaan mengatakan beliau yang mengarahkan Abdul Khalid supaya membeli dengan nilai yang terlalu tinggi," katanya dalam satu kenyataan kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Baru-baru ini, pengendali portal propembangkang, Raja Petra Kamarudin dalam pendedahannya mendakwa, Anwar menyokong supaya Splash dibeli dengan harga RM2.5 bilion dan telah mengatur satu pertemuan antara Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah (pemegang 30 peratus saham Splash) dengan Abdul Khalid untuk memastikan transaksi tersebut berjaya.

Raja Petra menerusi portal malaysia-today.net berkata, Abdul Khalid bagaimanapun enggan melakukannya menyebabkan kemarahan Anwar dan juga dikatakan menjadi sebab Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mengeluarkan kenyataan Kerajaan PKR Selangor akan mengkaji semula perjanjian air di negeri itu selepas Wan Azizah dilantik Menteri Besar. - UMO

Suara Politik
Belantan

Isu MB Selangor: PKR-PAS Kembali bergolak?

Posted: 28 Jul 2014 09:13 AM PDT


Hubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS kembali bergolak apabila kedua-dua sekutu pakatan pembangkang itu dilihat tidak sehaluan dalam komplot menggulingkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Terbaharu, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail mengingatkan PAS supaya menghormati persetujuan bersama yang dibuat pada mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat pada 23 Julai lalu mengenai isu pelantikan Menteri Besar.

Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang membawa mandat dari parti masing-masing pada hari itu mengesahkan komitmen setiap parti bahawa pada dasarnya,

" PAS dan DAP menghormati prinsip pencalonan jawatan Menteri Besar adalah dari PKR."

Oleh yang demikian, PKR akan berpegang kepada keputusan rasmi Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat itu dalam hal pertukaran Menteri Besar Selangor," katanya menerusi kenyataan pada hari ini .

Manakala Presiden PAS dalam kenyataan terbaru menyebut bahawa PAS akan terus menyokong Khalid untuk terus memegang jawatan MB Selangor dan ini dilihat akan mencetuskan konflik yg lebih besar diantara kudua parti.

Tetapi satu tindakan cukup baik untuk parti itu yg dilihat hilang bisanya dan sudah lari dari landasan sebenar perjuangan bilamana PAS lebih dilihat menjadi "yes man" didalam Pakatan Rakyat oleh rakyat Malaysia?

Suara Politik
Belantan

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri.

Posted: 28 Jul 2014 06:43 AM PDT


Semangat fitrah makin kurang dihayati ketika rai Aidilfitri

Ramadan dan Syawal datang silih berganti. Kehadiran dua bulan berkat ini sememangnya dinantikan umat Islam. Ramadan adalah bulan ujian dan Syawal membawa bersamanya perayaan Aidilfitri meraikan kejayaan umat Islam berjaya melalui ujian Ramadan.

Sesuai dengan namanya, Aidilfitri adalah perayaan bagi meraikan tuntutan fitrah anugerah Allah kepada seluruh umat manusia. Fitrah makan dan minum, berkasih-sayang, menghubungkan silaturahim, mencintai keharmonian melalui tradisi bermaaf-maafan, berhias-hiasan, dan kasih-mengasihi sesama manusia tanpa mengenal darjat, taraf dan bangsa.

Islam sesungguhnya adalah agama yang memelihara tuntutan fitrah manusia sehingga diwujudkan suatu hari istimewa untuk meraikannya. Menariknya, meraikan fitrah tidak akan menjejaskan kredibiliti iman seseorang, sebaliknya, meninggalkan fitrah dianggap suatu pengkhianatan besar terhadap agama.

Namun, berapa ramaikah daripada kita yang menyedari hakikat ini sedangkan inilah dia semangat fitrah yang seharusnya diketahui, dirai dan dihayati umat Islam semua lebih-lebih lagi di Aidilfitri yang mulia.

Allah menegaskan bahawa 'fitrah' adalah 'ketetapan Allah yang telah ditentukan kepada umat manusia sejak awal penciptaannya. Imam al-Ghazali, Ismail Raji al-Faruqi dan Sayed Naquib al-Attas adalah kalangan sarjana Islam yang membincangkan secara terperinci berkaitan fitrah dalam karya ilmiah mereka.

Secara umumnya, mereka menyimpulkan bahawa fitrah sebagai suatu potensi dalam diri manusia yang cenderung kepada nilai positif sejagat meliputi kecenderungan kepada kehidupan beragama dan nilai dipegang agama.

Perbincangan mengenai Aidilfitri, sewajarnya umat Islam merenung kembali sejauh manakah Aidilfitri diraikan dalam suasana menghayati fitrah. Pada hari ini, umat Islam bersuka-ria, bergembira, menikmati juadah enak, memakai pakaian baru, menghias kediaman, ziarah-menziarahi, bermohon maaf antara sanak saudara dan taulan, mengeluarkan zakat fitrah untuk disedekahkan kepada yang memerlukan.

Kesimpulannya, Aidilfitri adalah hari di mana nilai positif sejagat diraikan sebagai satu tuntutan agama. Adalah malang sekali andainya Aidilfitri semata-mata menjadi hari di mana kita membalas dendam terhadap nafsu makan dan minum yang dikekang di Ramadan yang lalu.

Berpakaian baru dan menghias kediaman sekadar menunjuk-nunjuk. Ziarah-menziarahi dan bermohon maaf sekadar suatu tradisi. Zakat fitrah, sedekah raya semata-mata kerana memenuhi tanggung-jawab peribadi dan sosial.

Mampukah semangat fitrah ini dihayati seandainya lebih ramai daripada kita memilih untuk duduk saja di rumah menonton rancangan menarik yang disajikan. Daripada sudut ekstrem, ada antara kita memilih memulakan puasa sunat seawal dua Aidilfitri sehingga menghalang budaya ziarah-menziarahi yang digalakkan di Aidilfitri.

Sesungguhnya, Aidilfitri adalah bukti rahmat Allah kepada umat Islam. Dari sudut sejarah, Allah menggantikan dua perayaan jahiliah kepada dua perayaan mulia iaitu Aidilfitri dan Aidiladha.

Jadi sempena di hari yang mulia ini, saya mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan-rakan bloggers yang jauh mahupun yang dekat dan juga pengikut-pengikut setia belantan.blogspot.com. serta pembaca dan pengulas yang budiman. Jika ada tersalah kata atau terkasar bahasa semasa saya berkarya di blog ini harap dapat kalian semua maafkan. Maaf Zahir Dan Batin.

Ikhlas dari
Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 28 Jul 2014 09:30 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


BABI...WALAU DITUKAR NAMANYA KEPADA KHINZIR TIDAK AKAN MENGHILANGKAN SIFAT KEBABIANNYA...

Posted: 28 Jul 2014 04:51 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 28 Jul 2014 09:09 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 28 Jul 2014 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


#MH17: Laporan dapatan kotak hitam pesawat mengejutkan

Posted: 28 Jul 2014 09:01 AM PDT

MOSCOW – RUSIA. Data yang diperoleh daripada kotak hitam MH17 yang terhempas baru-baru ini menunjukkan kapal terbang itu telah ditembak jatuh sehingga menyebabkan berlakunya letupan besar.

Melalui laporan sebuah portal hari ini, kenyataan tersebut didakwa didedahkan oleh jurucakap Majlis Pertahanan dan Keselamatan Ukraine, Andriv Lysenko.

Bagaimanapun pihak berkuasa Eropah yang turut menganalisa data dan maklumat yang terdapat dalam kotak hitam terbabit masih belum membuat sebarang pendedahan setakat ini.

Pesawat MH17 yang membawa 298 penumpang dan anak kapal termasuk bayi telah disahkan ditembak jatuh pada 17 Julai lalu pada ketinggian 33,000 kaki di udara.

Nahas tersebut telah mengorbankan kesemua nyawa penumpang dan anak kapalnya.

Dalam pada itu, Malaysia kini sedang mengadakan usaha rundingan bagi menggesa Belanda untuk mempercepatkan proses mengecam dan bedah siasat ke atas mangsa bagi memastikan jenazah rakyat Malaysia dapat dibawa pulang secepat mungkin.

Data penerbangan dan perakam suara kokpit pesawat pesawat tersebut direka dan dipasarkan pada pertengahan tahun 1990-an dan ia mungkin akan menyukarkan pasukan penyiasat untuk memperoleh data jelas dan lengkap.

Sukan Komanwel: Skuad hoki M'sia dibelasah England

Posted: 28 Jul 2014 08:48 AM PDT

GLASGOW — Skuad hoki lelaki negara diaibkan dengan kekalahan besar 1-8 kepada England pada aksi kedua Kumpulan B di Stadium Hoki Nasional, Glasgow di sini pada Ahad.

Ashley Jackson muncul wira pasukan England selepas menghasilkan empat gol iaitu pada minit ketiga, minit ke-43, minit ke-55 dan minit ke-60.

Baki empat lagi jaringan disumbangkan oleh Adam Dixion pada minit ke-49, Mark Gleghorne minit ke-64, Phil Roper minit ke-67 dan Alastair Brogdon melengkapkan pesta gol England pada minit ke-69.

Manakala jaringan saguhati negara hadir menerusi Muhammad Shahril Saabah pada minit ke-25.

Pada perlawanan pembukaan skuad hoki negara mencatat kemenangan 2-0 menentang Kanada.

Penolong jurulatih skuad hoki lelaki negara K.Gobinathan menyifatkan keputusan itu sudah seperti dijangka sebagaimana beliau mengakui kehebatan pasukan nombor lima dunia tersebut.

"Inilah pasukan lawan paling kuat skuad negara hadapi…yang pasti kita kena mempertingkatkan lagi benteng pertahanan negara. Pemain England mempunyai kelebihan dari aspek fizikal," katanya kepada pemberita.

Malaysia dijadualkan bertemu Trinidad and Tobago pada Selasa, pukul 11 pagi waktu tempatan atau 6 petang waktu Malaysia dan New Zealand pada 31 Julai bagi perlawanan akhir peringkat kumpulan.– BERNAMA

Sukan Komanwel: Nicol hadiah emas kedua untuk Malaysia

Posted: 28 Jul 2014 08:34 AM PDT

Glasgow: Ratu skuasy negara, Nicol David menghadiahkan pingat emas kedua negara apabila menewaskan Laura Massaro dari England 12-10,11-2, 11-5 pada perlawanan akhir, sebentar tadi.

Kejayaan Nicol itu mempertahankan pingat emas yang dimenanginya empat tahun lalu di New Delhi, India.

Hadi tidak matang, cuba malukan Anwar Ibrahim

Posted: 28 Jul 2014 06:31 AM PDT

Kemelut jawatan Menteri Besar Selangor menjadi bertambah kacau dan caca marba. Jika sebelum ini hanya Umno yang dilihat cuba menanggguk di air keruh dengan tiba-tiba memberi sokongan kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim agar terus kekal di jawatan itu, scenario terbaru menjadi bertambah parah apabila Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga turut mempertahankan supaya Khalid juga dikekalkan.

Walaupun pendirian Hadi lebih bersifat peribadi dan bukan diputuskan dalam mesyuarat PAS tetapi beberapa pimpinan PAS seperti Datuk Nik Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan juga pemangku Ketua Dewan Ulama, Datuk Ahmad Yaakob serta Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Samad sudah pun mula menyokong pendirian Hadi itu.

Tidak mustahil akhirnya pendirian Hadi itu akan menjadi pendirian rasmi PAS walaupun ia nampak berbeza dengan pendirian wakil-wakil PAS yang hadir dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini yang bersetuju dengan hasrat PKR menukar Khalid dan akan mengesahkannya dalam mesyuarat rasmi selepas Hari Raya nanti.

Tetapi dengan Hadi mendahului mengeluarkan kenyataan mahu Khalid terus dikekalkan, beliau bukan saja tidak menghormati pimpinan PAS yang lain, bahkan terlihat cuba memalukan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan-rakan PR yang lain.

Hadi jelas tidak matang dan ada agendanya sendiri. Tidak mustahil juga sikap Hadi ini menyebabkan PR diambang perpecahan dan sesuatu yang menggembirakan Datuk Seri Najib Razak dalam usahanya mempertahankan Putrajaya dalam pilihan raya akan datang.

Sudah tentu juga pendirian Hadi ini segera dikaitkan sekali lagi dengan kedudukan menantunya, Zaharuddin Mohamad atau Din Ayam yang sejak beberapa tahun lalu bekerja dan diberi jawatan khas dalam sebuah GLC Selangor.

Sebagaimana pengaruh Din Ayam dikatakan menjadi punca Hadi merestui tindakan PAS meletakkan calon bertindih dengan PKR di beberapa kawasan dalam pilihan raya umum lalu seperti Kota Damansara, Semenyih dan Sungai Acheh sehingga menyebabkan BN memenangi kerusi itu, kini sekali lagi hal yang sama berlaku.

Rupa-rupanya bukan saja bekas Perdana Menteri, Pak Lah yang kalah dan membiarkan dirinya dipapancaturkan oleh menantunya, Khairy Jamaluddin semasa berkuasa dahulu, Hadi juga dilihat mempunyai kecenderungan yang sama.

Begitu juga dalam pilihan raya lalu, tiba-tiba Hadi mengaitkan ada calon PKR sebagai pengedar pil kuda dengan membuat dakwaan terbuka, ketidakmatangan beliau selaku Presiden PAS dalam bertindak dan memahami erti kesepakatan lebih banyak membawa kerugian kepada PAS dan PR.

Melalui sokongan terbuka Hadi dan beberapa pimpinan PAS itu, Khalid lantas gembira dan seolah-olah mendapat nyawa semula. Sebenarnya bukan saja sokongan PAS itu memalukan parti Islam itu kerana menunjukkan ketidakmatangan dan ketidakfahaman erti permuafakatan, malah Khalid juga seharusnya malu menerima sokongan PAS itu.

Bukankah sudah dipersetujui sebelum ini kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik PKR? Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali sendiri mengesahkan sebelum ini bahawa PAS tidak akan menuntut kerusi itu dan menyerahkan kepada PKR menentukan pengganti Khalid yang sesuai.

Kenapakah PAS yang sentiasa menjaga halal haram dalam pemakanan dan tingkah laku serta nama Allah jarang lekang dari bibir, menjadi tidak berprinsip, goyah pendirian dan mudah melupakan janji apabila melibatkan kuasa, pangkat, wang dan kedudukan?

Apakah berpegang pada janji dan menepati janji permuafakatan bukan sebahagian daripada kehendak Islam? Mungkinkah ini penyebabnya PAS yang ditubuhkan sejak 1951 tapi masih lagi tidak ke mana dalam politik arus perdana?

Berbeza dengan DAP yang tetap berpegang pada janjinya yang dibuat sebelum ini iaitu kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik PKR.

Dulu mereka berjanji, sehingga sekarang pendirian itu tidak goyah walaupun tidak mengamalkan cara hidup Islam, memakan babi dan sesetengahnya mungkin ada yang mengambil minuman beralkohol.

Bagaimaha agaknya perasaan PAS jika dalam kes Menteri Besar Kedah sebelum ini yang beria-ia dipertahankan oleh Hadi andainya PKR dan DAP turut membuat kacau daun?

Tidakkah juga PAS belajar bahawa disebabkan sikap Hadi yang enggan bertindak terhadap Tan Sri Azizan Razak dan menentang arus kehendak ahli dan pimpinan negeri yang lain dalam isu Menteri Besar Kedah sebekum ini menyebabkan Umno berjaya menawan semula Kedah?

Tindakan Hadi ini juga secara langsung memberi ruang kepada mana-mana parti untuk campurtangan dalam soal pelantikan menteri besar di negeri-negeri, meskipun sudah ada persetujuan dan kesepakatan.

Khalid pula seharusnya sedar diri bahawa PKRlah menjadikannya Menteri Besar.

Oleh kerana PKR yang memilihnya dan PAS serta DAP yang merupakan rakan gabungan hanya pelengkap dalam memberi persetujuan, maka jadilah beliau ketua kerajaan negeri.

Apabila PKR mahu menukarnya, beliau seharusnya akur kerana itulah lumrah jatuh bangun dalam politik. Menukar Menteri Besar tidak semestinya menunggu sehingga melakukan pecah amanah, rasuah, penyelewengan dan sebagainya.

Sudah berapa banyak Menteri Besar ditukar oleh Umno sebelum ini bukanlah kerana adanya kes-kes jenayah atau rasuah, tetapi kadang-kadang pertukaran itu penting untuk memberi nafas baru dan meniupkan angin segar dalam politik dan pentadbiran kerajaan.

Mungkin benar Khalid tidak mengkhianati rakyat dalam menjalankan tugasnya tetapi sikapnya yang lebih pro-Umno dan Pusat sejak kebelakangan ini seperti dalam isu air dan Lebuh Raya Kidex, adalah juga pengkhianatan kepada parti yang menaunginya selama ini. Apakah PAS tidak nampak perkara ini?

Tindakan Khalid berbangga dengan sokongan PAS tetapi tidak malu kerana tidak lagi dikehendaki oleh PKR menunjukkan beliau juga tidak faham politik.

Sepatutnya sokongan daripada PKR itulah yang lebih penting manakala sokongan daripada PAS dan DAP pula hanyalah kepada PKR, bukannya kepada mana-mana individu.

Sementara kemelut ini menanti jalan penyelesaiannya dan diharapkan tidak mendatangkan sesuatu yang lebih buruk kepada kerajaan Selangor dan juga PR, ada baiknya mulai sekarang ini Khalid dan Hadi mencari "cermin besar" untuk mencermin diri dan melihat wajah politiknya selama ini.

Jika sebulan Ramadan ini ramai yang mencari hidayah dan keredaan, Hadi dan Khalid sebenarnya lebih memerlukan hidayah dalam politiknya agar kedudukan mereka sebagai pemimpin lebih mendatangkan kebaikan berbanding menimbulkan kesusahan kepada orang lain. – shahbudindotcom.blogspot.com, 28 Julai, 2014.

Serah mandat semula kepada rakyat langkah terbaik - MB Khalid

Posted: 28 Jul 2014 01:01 AM PDT

Walaupun rakyat bersetuju bahawa Pakatan terus berkembang tetapi tidak boleh diperalatkan untuk dijadikan batu loncatan kepada Putrajaya.

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat tidak harus memperalatkan rakyat Selangor sebagai batu loncatan untuk menguasai Putrajaya tanpa mendapat persetujuan mereka terlebih dahulu, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut Khalid, kalau Pakatan Rakyat mahu menjadikan Selangor sebagai asas pelancaran ke Putrajaya, ia perlu meminta semula mandat daripada rakyat.

"Walaupun rakyat bersetuju bahawa Pakatan terus berkembang tetapi tidak boleh diperalatkan untuk dijadikan batu loncatan kepada Putrajaya.

"Kalau ini nak dijadikan adalah baik meminta mandat semula kepada rakyat Selangor," katanya dalam satu wawancara dengan Selangorkini.

Krisis politik di selangor bermula beberapa bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) apabila beberapa pemimpin PKR mengkritik pentadbiran Abdul Khalid.

Biarpun Abdul Khalid dikatakan amat cemerlang dalam pentadbirannya pada penggal lepas, namun beberapa pemimpin PKR termasuk Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berpandangan, Selangor memerlukan seorang menteri besar yang mampu melonjakkan lagi negeri tersebut.

Bagi meneruskan hasrat menggantikan Abdul Khalid, PKR mengatur strategi yang dinamakan 'Langkah Kajang' dengan meminta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang mengosongkan kerusinya.

Awalnya, Anwar dinamakan sebagai calon mewakili PKR dan Pakatan Rakyat bertanding di kerusi DUN Kajang seterusnya akan mengambil alih tempat Abdul Khalid sebagai menteri besar.

'Langkah Kajang' ini dikatakan bukan setakat Anwar menjadi menteri besar tetapi usaha membuktikan kehebatan Anwar menerajui kerajaan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata tindakan mengosongkan kerusi Dun Kajang dan menamakan Anwar sebagai calon adalah satu strategi radikal untuk menawan Putrajaya.

Beliau mengaku langkah itu tidak popular tetapi ia sesuatu yang diperlukan oleh Pakatan Rakyat untuk menjadikan Selangor sebagai kubu kuatnya.

"Selangor harus lebih baik daripada hari ini sekiranya ia mahu jadi wadah Pakatan dalam usahanya menawan Putrajaya," katanya.

Namun usaha ini terhalang apabila Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar selepas didapati bersalah atas pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan enam tahun lepas.

PKR seterusnya menamakan Presidennya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon bertanding dalam pilihan raya kecil Dun Kajang.

Selepas Wan Azizah memenangi pilihan raya kecil itu, usaha untuk menggugurkan Abdul Khalid diteruskan dengan desakan yang lebih hebat.

PKR berpendapat, pentadbiran Abdul Khalid di Selangor semakin bermasalah dan menamakan wan Azizah untuk sebagai calon menteri besar Selangor yang baharu.

Biarpun didesak partinya sendiri supaya berundur, Abdul Khalid menegaskan beliau akan terus memegang jawatan menteri besar hingga tamat penggal ini.

Pendirian Abdul Khalid itu mendapat sokongan PAS menerusi kenyataan yang dibuat oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Khalid berpendapat kemelut jawatan Menteri Besar itu kalau "tak diselesaikan dengan penuh tertib dan penuh adab" boleh menjejaskan bukan saja Pakatan Rakyat di Selangor tetapi juga dalam pilihan raya umum ke-14 nanti.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/minta-semula-mandat-rakyat-jalan-terbaik-tukar-mb-khalid-ibrahim-40817?cp

Kami mungkin berpecah selepas Aidilfitri - PAS

Posted: 28 Jul 2014 12:21 AM PDT

Pakatan Rakyat (PR) mungkin berpecah selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri berikutan tindakan presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menidakkan keputusan Majlis Pimpinan PR yang sudah bersetuju Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim digantikan dengan calon lain dari PKR sebagai menteri besar Selangor, kata sumber dalaman parti Islam itu.

Menurut sumber yang turut menghadiri mesyuarat PR mengenai isu menteri besar Selangor itu, mesyuarat PAS pada 10 Ogos ini akan menyaksikan pertembungan hebat di antara golongan yang mahu Khalid kekal dan golongan yang menghormati keputusan PKR meletakkan calon lain.

"Nampak gayanya PR akan berpecah selepas Aidilfitri ini. Nampak kuat sangat ke arah itu. Hadi langgar keputusan mesyuarat PAS dan PR yang beliau sendiri tidak hadir," kata pemimpin itu kepada The Malaysian Insider, dengan syarat tidak dinamakan."Macam mana kami tak marah, kami hadir ke mesyuarat PR selepas PAS membuat keputusan malam sebelum itu," kata sumber itu merujuk kepada mesyuarat PAS pusat 22 Julai lalu di Kuala Lumpur.
Menurut pemimpin PAS itu, kumpulan yang menyokong keputusan PR dalam isu penggantian menteri besar Selangor terdiri daripada kumpulan profesional manakala yang mahu Khalid terus kekal adalah dari kumpulan konservatif Dewan Ulama dan Pemuda parti itu.

Menurutnya lagi, kumpulan konservatif dalam PAS yang selama ini tidak begitu berminat parti Islam itu terus berada dalam PR akan menggunakan mesyuarat 10 Ogos ini untuk menyokong penuh kenyataan Hadi, sekaligus akan mengguris PKR dan DAP.

"Apabila ketegangan memuncak, mereka akan desak PAS keluar dari PR, sekaligus menyaksikan perpecahan," katanya.

"Takpalah, saya pun dah bersedia untuk PAS kembali jadi macam dulu, hanya jadi pembangkang. Boleh menang hanya di Kelantan."

Sementara itu, ahli jawatankuasa PAS pusat Dr Dzulkefly Ahmad tidak menolak kemungkinan perpecahan PR dengan keadaan yang berlaku sekarang.

"Syair Arab ada berkata 'kita mahukan kejayaan, tapi kita tidak melalui lebuh raya kejayaan'.

"Kita sedang dalam 'self-destruct mode'. Kalau kita sendiri tidak berusaha untuk selamatkan PR, perpecahan tidak mustahil berlaku," katanya.

"Saya sekarang mengharapkan 'divine intervention' (pertolongan Allah) untuk bantu selamatkan PR… bila semua usaha lain gagal," tambah bekas ahli parlimen Kuala Selangor itu.

Mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat juga menyokong penuh kenyataan Hadi agar Khalid dikekalkan sebagai menteri besar Selangor.

"PAS ini ada nakhodanya iaitu tuan guru presiden. Saya penuh yakin beliau mendapat maklumat yang cukup sebelum mengeluarkan kenyataan. Saya sendiri turut mendapat maklumat dari banyak pihak yang sebahagiannya tidak perlu saya jelaskan di sini.

"Cukuplah untuk saya nyatakan bahawa, buat masa ini, ahli PAS hendaklah meletakkan keutamaan ketaatan kepada apa yang telah dinyatakan presiden. Benar, nakhoda barangkali tersalah, tetapi jika anak kapal pula beramai-ramai ingin menjadi nakhoda, barang tentu bahtera tidak akan belayar dengan baik," katanya.

Bekas menteri besar Kelantan itu turut mengingatkan PR perlu terus kukuh bertahan dalam medan politik negara.

"Akar umbi perlu sentiasa segar dengan maklumat agar sikap dan tingkah laku pemimpin difahami dengan jelas. Jika akar rapuh, pohon yang rendang sekalipun tidak akan bertahan lama," katanya.

DAP membayangkan kemungkinan PR akan berpecah akibat kegagalan parti komponen menghormati dan memegang janji.

Setiausaha agungnya Lim Guan Eng berkata, tindakan salah satu parti komponen yang menidakkan persetujuan Majlis Pimpinan PR boleh menyebabkan kredibiliti dan survival gabungan itu tergugat.

"Sekiranya keputusan yang dicapai bersama dalam Majlis Pimpinan PR boleh ditidakkan begitu sahaja oleh suatu pihak, maka kredibiliti dan survival PR akan terus tergugat," kata Lim dalam perutusan Hari Raya hari ini.

Menurut Lim, isu terbesar selepas sambutan Aidilfitri adalah apakah sistem dua parti di Malaysia akan terus kekal ekoran kemungkinan Pakatan berpecah kerana kegagalan atau keengganan salah satu parti komponen untuk menghormati dan memegang janji berasaskan keputusan yang dicapai bersama.

"Tanpa PR, Malaysia akan kembali kepada era monopoli kuasa yang rakus menindas rakyat dan hanya memihak kepada kroni tertentu," katanya.

Semalam, PKR meminta Hadi menghormati keputusan mesyuarat Majlis Pimpinan PR yang memperakui prinsip pencalonan jawatan menteri besar Selangor adalah daripada PKR.

Setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, keputusan PKR untuk mencalonkan presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar dibentangkan dan diterima Majlis Pimpinan dalam mesyuarat pada 23 Julai lalu.

Menurut Saifuddin, PAS dalam mesyuarat itu diwakili enam pemimpin tertinggi, iaitu timbalan presiden Mohamad Sabu, setiausaha agung Datuk Mustafa Ali, naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Husam Musa, ketua pemuda Suhaizan Kaiyat, serta ahli kawatankuasa pusat Dr Hatta Ramli.

"Oleh yang demikian, PKR akan berpegang kepada keputusan Majlis Pimpinan PR itu dalam hal pertukaran menteri besar Selangor.

"Kaedah dan prinsip inilah yang selama ini digunakan dalam menentukan menteri besar di negeri Pakatan lain seperti di Pulau Pinang, Kedah, dan Kelantan," katanya dalam satu kenyataan semalam. – 28 Julai, 2014

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pakatan-mungkin-berpecah-selepas-aidilfitri-kata-pemimpin-pas#sthash.7y0al1RW.dpuf

(Video) Peminat dakwa penyanyi jelita diraba depan khalayak

Posted: 27 Jul 2014 11:01 PM PDT

Pada 26 Julai yang lalu, miss A's Suzy telah menghadiri majlis pelancaran untuk "Sinchon Water Gun Festival" di Changchun-dong, bagi menyertai countdown 'Sprite Shower' kerana beliau merupakan duta kepada syarikat minuman tersebut.

Sebuah video amatur yang dirakam peminat ketika majlis tersebut berlangsung telah dimuat naik ke Youtube menyaksikan Suzy sedang berucap. Namun begitu, beberapa aksi 'kurang sopan' telah didakwa terlihat di dalam video tersebut. Peminat telah mendakwa Suzy telah 'disentuh' di bahagian peha dan punggunnya oleh lelaki yang berdiri berdekatan dengannya.

Peminat mendakwa, moderator untuk majlis tersebut dengan sengaja meraba Suzy di bahagian peha dan punggungnya dua kali. Ianya berlaku pada saat 0:23 dan 1:49 dalam video tersebut.

Berikutan dengan tuduhan tersebut, peminat menganggap ianya satu tindakan yang disengajakan dan menuntut penjelasan dan permohonan maaf dari pihak penganjur.

Pihak penganjur tampil memberi penjelasan bahawa tindakan tersebut lebih kepada memberi cue kepada Suzy namun ramai yang masih belum dapat menerimanya.

Perlakuan kurang sopan, biadap Chacha Maembong ditegur

Posted: 27 Jul 2014 09:01 PM PDT

Cakap pasal hormat, Cik Pang nak tegur sikit pelakon baru muda jelita, Chacha Maembong yang dengarnya 'kurang sopan' dengan kru dan pelakon lebih berusia dengannya, sebelum ini.

Sebenarnya ramai juga meluahkan rasa tak puas hati terhadap adik pelakon popular Emma Maembong ini. Malah, bukan sekali dua Cik Pang dengar cerita hampir sama.

Antara rungutan yang sering melekat di telinga Cik Pang pasal si gadis belasan tahun ini ialah sikap sombongnya dengan pelakon lain dan kru, suka merengek serta manja berlebih-lebihan dengan pengarah.

Malah, ada juga insiden dia dilihat sengaja menghayun beg tangan ke kepala pelakon lain hanya kerana tidak berpuas hati dengan baju yang terpaksa dipakai, manakala si pelakon yang menjadi mangsa berpakaian lebih cantik daripadanya.

Itu belum lagi kisah insiden pernah kehilangan telefon bimbit atas sebab kecuaian sendiri tetapi disalahkan orang lain.

Paling Cik Pang tak berkenan, lepas buat kesalahan, tak pandai nak ringankan mulut minta maaf atau ada rasa bersalah dalam diri sendiri. Kalau ya pun bukan disengajakan, rasanya tidak salah meminta maaf, kan?

Terbaru, Cik Pang dengar cerita Chacha mula ditegur beberapa pengarah dan kru kerana tidak menjaga penampilan diri sehingga nampak berisi di skrin. Pendek kata, Chacha nampak gemuk dalam skrin.

Walaupun isu mahu gemuk atau tidak itu hak individu, tapi kalau orang mula tegur tetapi langsung tidak mahu diendahkan, rasanya ia bukan lagi berkaitan masalah 'hak' tetapi lebih kepada masalah sikap ego dan diva tak bertempat.

Orang mungkin tak kenal siapa Cik Pang secara zahir tapi sebagai pemerhati yang lebih dua dekad berada dalam industri, cuma nak nasihatkan, sebagai orang baru dalam industri seni, kena ada sikap rendah diri dan jangan terlalu bersikap diva melampau hanya kerana nama popular atau sering jadi pilihan stesen TV.

Bukan apa, kalau orang menyampah tahap 'dewa', takut beri kesan pula pada hubungan sesama golongan anak seni kemudian hari.

Lagipun, sebagai orang muda dan perlu timba lebih banyak ilmu dalam bidang ini, seelok-eloknya ada sikap keterbukaan untuk terima teguran dan belajar daripada kesilapan.

Cik Pang

Guna nama suami artis untuk tiduri bakat baru

Posted: 27 Jul 2014 07:00 PM PDT

Zaski Adya Mecca dan suaminya Hanung Bramantyo
Artis Indonesia, Zaskia Adya Mecca boleh dikategorikan sebagai terlalu berani apabila mengambil keputusan untuk memerangkap seorang lelaki yang menyamar sebagai suaminya di laman media sosial lapor Kapanlagi.com.

Langkah berani tersebut diambil untuk memerangkap Hanung Bramantyo 'palsu' setelah mendapat kebenaran dari suaminya.

"Saya minta izin dengan suami untuk memberi kebenaran memerangkap lelaki ini kerana pada masa itu suami saya tidak mahu. Saya bersama pihak polis berjaya menangkapnya ketika berada di Sendayan City," kata Zaskia Adya Mecca dalam Trans TV, Khamis lalu.

Lima tahun yang lalu, Zaskia mendakwa ada seorang lelaki telah menggunakan nama suaminya, Hanung Bramayanto di laman Facebook. Sejak itu, beberapa orang mendakwa jika mahu berlakon dalam filem Hanung harus mempunyai wang jutaan rupiah.

"Kemudian, ada juga yang mendakwa rakan mereka diperkosa oleh pembantu Hanung. Wang didakwa sudah dibayar untuk lakonkan adegan seksi dan perlu memakai pakaian dalam. Lakonan juga perlu ada aksi di ranjang," kata Zaskia lagi.

"Setelah tertangkap, lelaki palsu berkenaan memberi kerjasama. Dia mengaku perbuatannya itu. Pelaku itu juga mengaku sudah meniduri mangsa-mangsa wanita dan menafikan mereka diperkosa. Beliau juga mendakwa tidak pernah memaksa mereka untuk melakukan hubungan seks.

"Saya juga bertanya, sudah berapa orang kamu perkosa? Dia berkata adalah beberapa orang. Katanya lagi beliau tidak memperkosa mereka kerana beliau tidak memaksa mereka. Setelah saya menggunakan nama Hanung, mereka terus approvekan aku sebagai rakan mereka di Facebook," jelas Zaskia.

MB Selangor: PAS guna skrip UMNO Kelantan 1977

Posted: 27 Jul 2014 04:25 PM PDT

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari PKR (gambar) hilang kepercayaan partinya seperti Mohamad Nasir dari PAS pada 1977. 
Begini kisahnya: Menteri besar sebuah negeri yang ditadbir satu kerajaan pakatan telah hilang keyakinan partinya sendiri yang mahu beliau ditukar.

Beliau tidak mahu letak jawatan dan partinya, yang menguasai Dewan Undangan Uegeri (DUN), mengusulkan undi tidak percaya terhadapnya. Dua puluh wakil rakyat dari partinya mengundinya keluar, tetapi 14 wakil dari partinya bertindak keluar dewan kerana tidak setuju dengan penyingkirannya.

Namun, menteri besar masih enggan menyerahkan takhta, sebaliknya mahu DUN dibubarkan bagi membolehkan sebuah pilihan raya negeri diadakan. Kekecohan tercetus dan darurat diisytiharkan.

Tidak. Ini bukan tentang Selangor pada 2014, tetapi Kelantan pada 1977.
Menteri besar itu bukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari PKR, tetapi Mohamad Nasir dari PAS.

Tetapi situasinya seakan hampir sama.

Seperti Khalid hari ini, Nasir hilang kepercayaan partinya – PAS. Dan seperti Khalid hari ini, Nasir tidak disokong oleh ahli partinya, tapi ahli parti rakannya – Umno dan MCA.

PAS menjadi mangsa pada 1977 kerana rakannya (Umno dan MCA) enggan mematuhi prinsip pakatan di mana parti yang layak mendapat jawatan menteri besar akan dapat hak penuh untuk menamakan calon pilihannya.

Pada 2014, PKR ialah mangsanya apabila presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang lakukan kepada PKR apa yang Umno lakukan kepada partinya sendiri pada 1977.

Di sinilah ironinya, kerana pemimpin PAS selalu katakan mereka tidak akan lupakan atau maafkan Umno atas apa yang ia lakukan di Kelantan 37 tahun lalu.

Hilang ingatan di sini nampaknya menjadi satu kemudahan politik ("political convenience").

Tapi, bagaimanapun, mungkin Hadi bukan hilang ingatan, tetapi memutuskan untuk mengikut skrip 1977 Kelantan pada 2014 untuk mendapatkan jawatan menteri besar Selangor dari parti rakan.

Sesetengah ahli PAS menganjurkan 15 wakil rakyatnya di Selangor boleh bergabung dengan Khalid, seorang lagi wakil rakyat PKR mungkin, dan 12 wakil rakyat Umno, bagi membentuk satu kerajaan dengan majoriti mudah di negeri terkaya di Malaysia ini.

Tetapi, adakah semua dalam PAS Selangor akan setuju? Mahukah mereka bekerjasama dengan Umno? Dan mahukah PAS ikut jejak langkah Umno dan menegaskannya kepada PKR seperti apa yang Umno lakukan kepada PAS pada 1977? – 28 Julai, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dejavu-pas-lakukan-kepada-pkr-apa-yang-umno-lakukan-pada-pas-dulu#sthash.ztxXyjQj.dpuf

Apa Yang Tersirat

Posted: 28 Jul 2014 01:29 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Isu Menteri Besar Selangor: Apa Kah Pakatan Berpecah?

Posted: 28 Jul 2014 02:51 AM PDT

Namanya juga pakatan longgar!!! bila-bila sahaja bakal berpecah; sebenarnya keadaan berpecahnya ikatan longgar antara PAS dan parti-parti pembangkang; sudah bermula sejak tahun 90-an dan terakhir selepas PRU-11. Namun menjelang sahaja sebuah pilihanraya mereka berpakat lagi, terakhir mereka berpakat pada tahun 2008; walaupun masa itu berlakunya hampir free for all antara PKR-DAP dan PAS. Selepas keputusan PRU-12; yang memang tidak disangka-sangka tiga parti mendapat 82 kerusi parlimen secara keseluruhan; malah berjaya membentuk kerajaan di Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Perak dan mempertahankan Kelantan; maka diwujudkan PAKATAN tiga parti, hanya untuk sebutan; atas sebab; gabungan mereka tidak rasmi.

Ikatan tiga parti itu diperkuat pada PRU-13 lalu; di mana hampir semua kawasan mereka berdepan dengan BN satu lawan satu, walaupun ada kawasan-kawasan tertentu berlaku bertembungan antara PAS dan PKR; sementara kawasan yang ditandingi DAP tidak dicuit oleh mana-mana samada PKR atau PAS; atas sebab itu; DAP memenangi semua kawasan yang ditandinginya. Pada PRU-13, semua kita tahu, bahawa tiga parti itu menambah 7 kerusi parlimen, daripada 82 kepada 89; namun di peringkat dewan undangan negeri, tidak mampu mengulangi prestasi tahun 2008 bagi Kedah dan Perak; akan tetapi berjaya membentuk kerajaan dengan kuasa 2/3 di Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang.

Seperti biasa Anwar berpura-pura terperanjat dengan keputusan PRU-13; dengan bersandarkan kepada undi popular; maka Anwar enggan menerima keputusan PRU itu; yang sememangnya sejak negara diwujudkan kemenangan berasaskan kepada jumlah kerusi; bukannya undi popular.

Anwar menabur fitnah dengan mengajak penyokongnya berdemonstrasi menolak keputusan pilihanraya. Anwar menuduh BN membawa masuk 40,000 pengundi Bangla untuk mengundi; menduduh SPR melakukan penipuan dalam pilihanraya; dan berbagai-bagai fitnah; yang kemudiannya diketahui bahawa semua fitnah Anwar itu tetap fitnah.

Anwar terlopong untuk menjadi Perdana Menteri; namun dibenaknya dia mahu menjadi ketua. Ekoran daripada itu, maka timbullah LANGKAH KAJANG secara tergesa-gesa pada Januari tahun ini; tujuan langkah Kajang adalah selain mahu mempengaruhi keputusan Mahkamah atas kes liwat yang didengar pada awal mac, juga untuk membolehkan Anwar dilantik sebagai Menteri Besar Selangor; sebuah negeri yang terkaya dan termaju di negara ini.

Keputusan mahkamah rayuan menjatuhkan Anwar penjara 5 tahun; walaupun kes itu masih di mahkamah persekutuan dan akan dibicarakan pada ogos ini. Akibat keputusan mahkamah itu, maka menurut undang-undang tubuh kerajaan Selangor; Anwar hilang kelayakan sebagai calon; maka LANGKAH KAJANG sebenarnya hanya tinggal langkah.

Selepas Anwar gagal memenuhi kehendaknya menjadi MB Selangor, maka diwujudkan  langkah baru, yakni untuk merealiasikan LANGKAH KAJANG; dengan menimbulkan isu baru; iaitu; Tan Sri Khalid perlu diganti. Penyokong Anwar mula mencari-cari alasan untuk menggantikan Khalid; maka bermunculanlah strategi menggulingkan MB itu; antaranya menggalakan Khalid untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR melawan Azmin Ali; satu langkah yang tidak dapat dibaca oleh Khalid sendiri; tujuan menggalakan beliau bertanding; agar kalau kalah ianya dijadikan alasan, bahawa akar umbi parti telah menolak beliau. Benar juga; Khalid bukan sahaja tewas malah kehilangan Ketua Cabang kerana kalah.

Penyokong tegar Anwar seperti Shamul Akin Iskandar, mantan Ketua AMK menggunakan kekalahan itu; dengan mengandaikan bahawa akar umbi telah menolak MB Selangor itu, maka beliau perlu letak jawatan.

Melihat kepada keadaan itu; strategi Anwar untuk menggantikan/menggugurkan Khalid semakin bertapak; maka dengan bangga mengambil kesempatan dengan mengumumkan bahawa Khalid sewajarnya diganti; dan mengumumkan isterinya sendiri sebagai calon pengganti.

Pengumuman Anwar itu tidak dapat sambutan baik daripada Presiden PAS dan Mursidul Pas- Datuk Seri Hadi Awang dan Datuk Seri Nik Aziz; walaupun beberapa pemimpin PAS yang tergolong profesional seperti Mat Sabu, Mahfuz Umar cuba menyanggah kenyataan Presidennya sendiri dengan menyatakan bahawa keputusan Presiden itu adalah pendapat peribadi. Konotasi kepada kenyataan Mat Sabu dan Mahfuz itu; bahawa mereka tidak lagi yakin dengan Presiden sendiri; di mana ianya secara tidak langsung sebagai penentangan.

Adalah jarang berlaku; seseorang yang berjawatan lebih rendah dalam sesebuah parti; boleh menyatakan bahawa pendapat/kenyataan Presidennya adalah kenyataan Peribadi.

Apa yang kita nampak; isu pergantian MB Selangor; bukan bertujuan straregi politik; sebenarnya itu yang dilihat oleh Hadi dan Nik Aziz; perlucutan jawatan Khalid; hanya semata-mata bertujuan memenuhi keperluan nafsu dan kuasa Anwar.

Hadi dan Nik Aziz pemimpin ulung PAS, tidak mahu terjebak dengan memenuhi hawa nafsu Anwar; atas sebab mereka tidak mahu tercatat dalam sejarah negara sebagai pemimpin yang tamak dan haloba. Cukuplah negara ini, mempunyai pemimpin seperti Anwar yang penuh dengan fatamorgana; penuh dengan warna warni; namun ada sahaja rakyat yang menyokongnya. 

Jika dalam isu perlucutan Khalid, Hadi dan Nik Aziz serta PAS akur; maka akan tercatat dalam sejarah negara, bahawa para pemimpin ulamak; tunduk kepada seorang yang mempunyai rekod moral bukan sahaja ditega dalam agama, akan tetapi diuar tabii kemanusian yang bertamadun.

Jika Hadi bertegas; maka selepas 10 ogos, kita akan ketahui, bahawa PR akan berpecah!! jika berpecah; maka parti mana yang membentuk kerajaan di Selangor? Kedududkan DUN Selangor masa ini, BN=12; PAS=15; DAP=15 dan PKR=14; jika PAS secara enblock menyokong Presidennya dan Khalid mampu membawa 3 ADUN; maka akan terbentuk kerajaan campuran di Selangor; sama-sama kita tunggu.

Cucu Tok Selampit

Posted: 28 Jul 2014 01:17 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Cara Pemimpin DAP Ucap Selamat Hari Raya - Lambang Roket Mesti Ada!

Posted: 27 Jul 2014 08:40 PM PDT

Perlukan pemimpin-pemimpin parti pembangkang untuk berpolitik 24 jam sehari, 365 hari setahun? Sehinggakan hendak membuat poster untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri perlu diletakkan lambang atau logo parti politik? YB-YB ini ikhlas atau tidak untuk mengucapkan ucapan Raya atau sekadar untuk mempublisiti lambang dan logo parti?

Sementelah itu, CTS mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin kepada semua pembaca-pembaca budiman CTS yang tidak pernah jemu untuk kembali membaca dan membuat komen ke atas posting blog yang tidak sepertinya ini. Semoga Allah merahmati anda semua dan semoga Aidil Fitri menjadi Hari Raya yang berkat dan penuh bermakna.