Selasa, 21 Mei 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Other Perspektif

Posted: 21 May 2013 01:12 PM PDT

Other Perspektif


Syed Akbar Ali's slap on the Malaysian Chinese forehead kick ass article! ALL RATIONAL MALAYSIANS MUST READ!!!

Posted: 20 May 2013 11:00 PM PDT

waadat

Posted: 21 May 2013 01:10 PM PDT

waadat


Antara Robinhood, Panglima Nayan, Manik Baasha, dan Anwar Ibrahim

Posted: 20 May 2013 10:10 PM PDT


Petang Ahad semalam Demang menongkah adat apabila menonton sebuah filem Tamil dari A-Z.

Selain kerana kebetulan, Demang sebenarnya menyahut saranan sendiri iaitu jika mahu memahami corak pemikiran dan 'view' masyarakat semasa, semak perkara yang mereka suka.

Memantau media sosial seperti FB dan lain-lain adalah satu cara mengetahui corak pemikiran seseorang namun untuk memahami sesebuah masyarakat kita perlu menyemak sebanyak mungkin akaun-akaun individu untuk dicari kesimpulan. Ia bukanlah satu tugas yang mudah.

Sebelum ini Demang cadangkan satu kaedah yang dapat membantu kita memahami masyarakat ialah dengan turut membaca buku yang mereka baca iaitu buku-buku 'best seller'.

Selain itu, filem juga merupakan satu medium untuk kita memahami masyarakat massa.

Menggunakan filem sebagai sumber penyiasatan menerbitkan dua tadahan idea iaitu:

Pertama, filem adalah cerminan masyarakat semasa yang merangkumi kenyataan dan impian mereka. Penulis skrip dan pengarah bukan berimaginasi sendirian sebaliknya menyerap impian masyarakat dan memapar semula dalam bentuk kreatif.

Sesuatu filem hanya dapat diterima sekiranya terdapat persamaaan rasa antara penulis skrip (atau pengarah) dengan audiens.

Kedua, di samping memaparkan kehidupan masyarakat serta impian mereka, penulis skrip (atau pengarah) juga bertindak menggarap ideologi serta gagasan mereka bagi membentuk satu pemikiran baru pada khalayak.

Berbalik pada filem Tamil klasik lakonan Rajinikanth yang Demang tonton itu, biarpun ia bukan filem Malaysia namun apabila ia diterima di sini bermakna itulah cerminan masyarakat kita.

'Terdapat penerimaan yang baik' terhadap sesuatu filem bermaksud itulah gambaran perasaan dan impian sebenar penonton.

'Baasha' adalah watak seorang wira seakan Robin Hood. Dalam masyarakat Melayu kita ada Panglima Nayan namun Demang tak pasti berapa ramai yang pernah membacanya dan daripada jumlah tersebut berapa ramai yang masih hidup?

'Baasha' lahir daripada mimpi kaum marhaen yang dianiaya secara terang-terangan. Jika kaum Robin Hood dan Panglima Nayan ditindas secara tidak langsung oleh golongan feudal dan kapitalis, 'kaum Baasha' bahkan didera, diseksa, ditindas secara fizikal oleh kuncu-kuncu Anthony tanpa mampu melawan.

Ketika inilah muncul super hero yang dengan kegagahan luar biasa berjaya menewaskan para penjahat.

Keberanian dan kehebatan Baasha melimpah keluar dan segera menyedarkan ramai lelaki lain untuk bangkit melawan Anthony. Dari situ Baasha membentuk 'kerajaan baru' setelah kerajaan sedia ada bukan sahaja gagal membendung kebiadaban Anthony malah sebahagian besar anggota kerajaan termasuk polis dan menteri sebenarnya takluk pada pengaruh dan kuasa Anthony.

Suatu kebetulan yang amat menarik dalam filem ini ialah kebangkitan Baasha adalah tindak balas pada kematian sahabatnya bernama Anwar dan seluruh perjuangan Baasha adalah bagi meneruskan kesinambungan perjuangan lelaki tersebut.

Penerimaan audiens terhadap filem ini juga sedikit sebanyak dipengaruhi pelakon utama iaitu Rajinikanth yang digelar 'superstar' oleh peminatnya. Beliau lahir dalam keluarga sederhana rendah serta pernah bekerja sebagai buruh kasar dan pemandu lori.

Latar belakang tersebut dengan mudah menambat hati peminat yang merasakan sang adiwira adalah sebahagian daripada diri mereka sendiri.

Masyarakat di India memang diketahui cenderung mencampur aduk antara filem dengan dunia sebenar. Itu sebabnya pelakon terkenal mampu menjadi pemimpin politik dan pernah berlaku pawagam dibakar hanya kerana heronya mati di penghujung cerita.

Waadat adalah blog sosio-politik dan adalah janggal jika pembicaraan di atas tiada kaitan dengan politik negara.

Justeru Demang berpendapat, sebagaimana penonton di India, penonton di Malaysia juga sedang merindui seorang super hero yang mampu membantu mereka keluar daripada pelbagai kemelut kehidupan yang amat mencabar.

Barangkali satu ironi apabila menyebut 'kesusahan' di sebuah negara yang agak mewah seperti Malaysia. Malah ramai yang akan tidak bersetuju dengan Demang dalam perkara ini. Bahkan Demang sendiri akan mencerca diri sendiri jika menyamakan rakyat Malaysia dengan rakyat India.

Namun apabila timbul protes berterusan dan ia mendapat sokongan maka sudah tentu ada sesuatu yang belum beres. Berbeza dengan kekejaman Anthony yang nampak terang-terangan, kelemahan kerajaan kita sering dianggap sebagai persepsi.

Benarkah ia hanya persepsi? Tidakkah persepsi itu sebuah realiti? Jika majoriti masyarakat sudah hidup dalam mimpi maka yang mana satu kehidupan sebenar? Ketika tidur atau ketika jaga?

Bagi Demang apabila kebanyakan rakyat sedang tidur dan sedang bermimpi maka kerajaan wajar menjaga kebajikan tidur dan mimpi rakyat.

Robin Hood (kalau Demang tak silap) dan Panglima Nayan (Demang pasti) akhirnya mati di hujung perjuangan manakala Baasha kembali kepada kehidupan normal, mengadap realiti kehidupan.

Sebaik menutup ketiga-tiga cerita penglipurlara rakyat di atas, kita tersedar bahawa kehidupan tidaklah sempurna sebagaimana yang diimpikan. Demikianlah Baasha yang menukar kembali namanya ke nama asal dan melihat betapa kerajaan yang ada tidak perlu ditukar sebaliknya diperbaiki.

Kembali pada realiti di negara kita, PRU 2008 adalah satu gerakan besar-besaran bagi memaksa satu perubahan besar dalam jentera pentadbiran negara.

PRU2013 pula adalah semakan pada ketelusan dan kesungguhan kerajaan dalam menangani kehendak sebenar rakyat.

Berdasarkan keputusan undi rakyat, UMNO dilihat telah berjaya melakukan perubahan besar sebaliknya kecacatan terlihat jelas pada MCA. Gerakan ikut terbias kerana berada dalam Barisan Nasional.

Sebagaimana tulisan Demang sebelum ini, fenomena tsunami cina tidak perlu dirisaukan sangat kerana ia hanya berlaku dalam lingkungan mereka sahaja yakni sekitar 67 kerusi parlimen.

Yang perlu orang Melayu usahakan ialah pastikan setiap orang Melayu yang layak mendaftar sebagai pengundi melekukannya bagi memastikan 154 kawasan parlimen kekal milik mereka.

Anwar; samada Anwar dalam filem 'Baasha' mahupun Anwar di pentas politik Malaysia hanyalah alat atau pemangkin ke arah transformasi Malaysia.

Anwar bukan sahaja akan mati juga bahkan Anwar Ibrahim sebenarnya telah lama mati. Anwar Ibrahim yang ada sekarang hanyalah 'roh' yang digunakan oleh rakyat bagi menyampaikan hasrat sebenar mereka.

Sia-sia sahaja usaha membunuh kreadibiliti Anwar kerana bagi sebilangan rakyat, Anwar bukan seorang manusia tetapi sekadar alasan untuk menyuarakan kehendak mereka.

DS Najib dan seluruh jentera beliau perlu memahami benar-benar perkara ini. PRU ke 14 masih terlalu jauh bahkan ia belum pasti akan muncul. Gunakan tempoh yang ada bagi memperbetul keadaan.

Jangan beritahu rakyat bahawa Anwar tidak mampu memerintah kerana rakyat sudah lama tahu perkara tersebut. Anwar Ibrahim bukan muda lagi dan 90% rakan-rakannya sudah meninggalkannya untuk mengambil kedudukan baru yang lebih stabil bersama BN.

Kaum cina juga bukan bodoh untuk merampas negara ini secara tidak sah. Mereka tahu akibat yang akan menimpa jika mereka cuba mempermainkan orang Melayu.

Orang Melayu tidak banyak harta untuk disayangi berbanding orang cina. Justeru jika sampai satu tahap kesabaran, apabila yang kalah jadi abu dan yang menang jadi arang, orang cina lebih merasakan kerugiannya berbanding orang Melayu yang memang tiada apa-apa untuk dirugikan.

Bahkan selepas huru-hara, ada kemungkinan harta orang cina akan berpindah ke tangan orang melayu atau terus dirampas orang asing seperti kata pepatah; jong pecah yu kenyang.

Robin Hood, Panglima Nayan, dan Manik Baasha akan terus datang dan pergi. Mereka adalah adiwira atau superhero yang dirindui pada setiap zaman untuk rakyat menyalurkan keluh kesah.

Meski sekadar fantasi namun jika kerajaan yang memerintah gagal memahaminya, rakyat lebih rela berpindah ke neraka daripada berkongsi negara dengan orang yang sombong dan tamak.

Demang percaya, Najib Tun Razak mampu menjadi adiwira baru bagi rakyat negara ini kerana kemewahan seseorang pemimpin bukanlah alasan untuk dibenci rakyat.

Rakyat cuma mahukan hak mereka. Itu sahaja.

Apa Yang Tersirat

Posted: 21 May 2013 01:05 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Orang Cina Kaya- Sumber rasuah?

Posted: 21 May 2013 07:37 AM PDT

SIAPA PEMBERI RASUAH PALING BESAR DI MALAYSIA?

Apabila seseorang bersuara lantang menentang rasuah, maka persepsi ramai adalah dia bersih dari rasuah dan demikianlah anggapan orang ramai terhadap media yang paling lantang mendedahkan penyelewengan kerajaan dan rasuah pemimpin-pemimpin politik.

Untuk itu akhbar-akhbar di Malaysia sanggup menggadaikan nyawa ribuan manusia bagi menutup, bahaya terbang dengan sebuah syarikat penerbangan yang paling tidak selamat di Malaysia.

Akhbar-akhbar di Malaysia adalah juga penerima rasuah untuk menutup keburukan syarikat-syarikat besar. Bagaimana? (Akan menyusul tulisan saya nanti mengenai rasuah besar dari Air Asia kepada media cetak).

Demikianlah juga bagaimana akhbar-akhbar Cina menutup perihal orang Cina yang merupakan pemberi rasuah paling besar kepada orang Melayu.

Oleh kerana kerajaan yang ada sekarang didokong oleh orang Melayu, Raja Melayu, Perdana Menteri Melayu, KPN Melayu, KSN Melayu dan lain-lain kuasa Melayu, maka persepsi umum terutamanya bukan Melayu; yang menerima rasuah ialah orang Melayu, tetapi pada hakikatnya siapakah yang menggalakan rasuah dan mampu memberi rasuah di negara ini?

Saya percaya 99% yang memberikan rasuah ialah orang Cina, tetapi mereka tidak memberitahu apa yang mereka dapat, kemudahan yang dinikmati, harta dan wang berbillion sehingga melempah keluar negara.

Tidak ramai Cina yang kaya dengan secara jujur, tetapi kerana kebijaksanaan mereka memberikan rasuah, melakukan penyelewengan, penipuan dan sebagainya. Cina yang jujur tetap miskin.

Apabila persaingan berlaku antara mereka untuk mendapatkan sesuatu kontrak kerajaan, maka yang gagal akan membuat fitnah untuk menunjukkan yang jahat ialah Melayu atau Bumiputra seperti apa yang mereka lakukan terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud.

Apabila pecacai seorang ahli politik Cina membunuh diri kerana tidak dapat lagi menutup pekong ketuanya yang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), maka SPRM telah dituduh membunuhnya dan telah dijadikan isu perkauman.

Apabila seorang pegawai tinggi Kastam dibunuh kerana bersikap tegas dan mahu membantu menegakkan kerajaan yang bersih, parti Cina DAP tidak menghebohkan tentang kebaikkan pegawai ini seperti mudahnya mereka memburukkan pegawai SPRM dan membuat konklusi pecacai itu tidak berdosa, walaupun penyiasatan belum selesai.

Kenapa mereka tidak boleh segera membuat konklusi bahawa pegawai ini telah mati kerana enggan menerima rasuah dari orang Cina?

Inilah politik prejudis yang dimainkan oleh DAP selama ini. 

KETUA PENGARANG THE STAR TERUSKAN MISI POLITIKNYA

Wong Chun Wai
Akhbar The Star hari ini (21 Mei) melaporkan berita tentang Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli mendakwa lapan orang telah tidak dapat mengundi dalam pilihan raya 5 Mei lalu, kerana orang lain telah mengundi bagi pihak mereka.

Adakah akhbar The Star bersifat profesional dalam soal ini?

Apakah tidak terfikir oleh The Star sesiapa juga boleh membuat dakwaan yang begitu mudah. UMNO atau MCA juga boleh mencari orang untuk membuat dakwaan demikian. Kenapa Star cepat percaya kepada laporan yang tidak berasas dan terus melaporkannya. 

Kalau bukan wartawan pun boleh nampak kelemahan asas berita ini, maka apakah The Star buta?

Oleh kerana laporan ini dibuat oleh seorang Melayu, The Star tidak seharusnya memperkecilkan keupayaan orang Melayu untuk melihat ini sebagai permainan perkauman yang bertujuan untuk menghakiskan keyakinan orang Cina terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), salah satu institusi yang menjadi matlamat DAP.

The Star tentu tahu dalam keadaan sekarang jika laporan seumpama itu dibuat oleh UMNO atau MCA, tidak akan dipercayai, tetapi apa juga pembohongan yang dibuat oleh pembangkang, Lim Kit Siang dan Anwar Ibrahim ketika pengikut-pengikutnya berada dalam keadaan lupa diri tentunya diterima tanpa usul periksa.

Dan dalam hal ini sumbangan The Star cukup besar. 

The Star bukannya berusaha untuk membantu memantapkan keyakinan rakyat kepada kerajaan yang telah dipilih dengan sah tetapi menggunakan kuasa beritanya untuk membantu pembangkang menimbulkan keraguan rakyat kepada semua institusi kerajaan.

Dan dia cuba membodohkan Datuk Seri Najib dengan bermain wayang kulit dengan menonjolkan usaha untuk pemulihan keyakinan dan perpaduan.

Tulisan asal dari blog Zamkata disini

Jumlah Elaun: Keluhan Ahli Parlimen

Posted: 20 May 2013 09:55 PM PDT

Sebahagian elaun yang diperolehi oleh ahli Parlimen dibelanjakan untuk pengundi mereka - ini termasuklah memberikan sumbangan di majlis perkahwinan dan pengebumian, untuk bahan api, makanan dan lain-lain perbelanjaan yang tidak diduga.

Ramai juga yang mengakui secara peribadi bahawa mereka mendekati perniagaan dan penderma swasta untuk mendapatkan pembiayaan tambahan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri berkata, "untuk ahli Parlimen dalam parti yang memerintah, konstituen menaruh harapan besar daripada kami dan kami perlu kerap melawat kawasan.

"Ini menyebabkan lebih banyak wang diperlukan untuk petrol, sewa bot, makanan dan perbelanjaan yang tidak dijangka," katanya.

Dilaporkan bahawa ahli Parlimen yang dipilih boleh menjana pendapatan sehingga RM10,000 dalam faedah bulanan.

Merujuk Kertas Statut 235 Tahun 1983, Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980, seorang ahli Parlimen diberikan elaun bulanan seperti untuk keraian (RM1,500), pemandu peribadi (RM1,200), perjalanan (RM1,500) dan telefon (RM900).

Nancy, yang merupakan Ahli Parlimen Batang Sadong berkata banyak wang telah dibelanjakan terutama oleh ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak.

"Oleh itu, kita tidak mempunyai wang persediaan terutama bagi kami ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak.

"Kami menggunakan banyak perbelanjaan untuk bergerak dan tinggal di kawasan pilihan raya," katanya.

Beliau mencadangkan supaya semua ahli Parlimen perlu diberikan sekurang-kurangnya seorang penyelidik pilihan mereka yang akan dibayar oleh Parlimen atau parti.

Setiausaha Agung Transparency International-Malaysia (TI-M) S Josie M. Fernandez percaya gaji ahli Parlimen perlu ditambah untuk mengelakkan 'godaan'.

"Kita perlu memastikan bahawa pembiayaan diperolehi daripada perniagaan persendirian dan penderma yang sah dan tidak berkompromi atau mempengaruhi ahli-ahli politik dalam mana-mana cara.

"TI-M juga mengemukakan hal-hal pembiayaan politik kepada Perdana Menteri dan saya percaya adalah penting mereka dibayar dengan sewajarnya selaras dengan kehendak rakyat," katanya.

Ahli Parlimen Beluran Datuk Ronald Kiandee yang juga bekas timbalan speaker, berkata sudah tiba masanya untuk kerajaan mengkaji gaji ahli Parlimen.

"Walaupun elaun kami telah meningkat secara beransur-ansur, ia kekal lebih rendah daripada kakitangan kerajaan Jusa C," katanya.

Ahli Parlimen Subang R. Sivarasa juga bersetuju dengan mengatakan masalah yang sebenar adalah tidak ada sumber kewangan yang diperuntukkan untuk membiayai pusat perkhidmatan setiap ahli parlimen dan kakitangan.

"Kami menggunakan elaun kita untuk membiayai pusat dan kakitangan," katanya, sambil menambah bahawa keadaan mesti berubah sejajar dengan sistem parlimen yang lain.

Beliau berkata, "pada masa yang sama, saya percaya ahli Parlimen kita perlu dibayar selaras dengan amaun yang dibayar kepada kakitangan kanan dan pertengahan dalam sektor swasta."

PEJUANG BANGSA

Posted: 21 May 2013 11:25 AM PDT

PEJUANG BANGSA


KENYATAAN MAS YANG MEMBAWA PULANG BAYI MARYAM & IBUNYA !!

Posted: 21 May 2013 02:10 AM PDTBerikut adalah terjemahan dari kenyataan di atas. Jika terdapat perbezaan, sila rujuk kepada kenyataan di atas: 


1. SUBANG: Malaysia Airlines telah menerima pelbagai pertanyaan mengenai kesukaran yang dihadapi Izan Suhaila Mohd Ali bersama bayinya, Maryam Sofea yang telah dinafikan untuk terbang pulang melalui sebuah syarikat penerbangan semalam.


2. Kenyataan ini adalah merekodkan kronologi kejadian di pejabat Malaysia Airlines di bandar Ho Chi Minh (Saigon), Vietnam yang menjurus kepada keputusan untuk menerbangkan keduanya pulang ke Malaysia.


3. Malaysia Airlines mengetahui mengenai kejadian malang melibatkan Izan bersama bayi berusia 14 bulannya, Maryam dari pihak Tourism Malaysia. Berikutan ia adalah prosedur lazim bagi setiap penumpang yang mempunyai simptom penyakit berjangkit mendapatkan sijil 'sihat untuk terbang' daripada seorang doktor, Malaysia Airlines membuat keputusan membawa Maryam Sofea menemui doktor. Ini bagi memastikan tiada mana-mana penumpang yang bakal menaiki penerbangan MAS memberi risiko kesihatan terhadap penumpang lain.
 
 

4. Berikutan itu, kakitangan Malaysia Airlines mengambil Izan bersama bayinya dari hotel penginapan untuk ke sebuah klinik. Doktor yang melakukan pemeriksaan mengesahkan yang bayi itu tidak menyebar penyakit. Doktor juga mengesahkan bayi itu keluar dari tempoh pengasingan dan tanda hitam adalah kuping kering.

5. Sejurus kemudian, kakitangan Malaysia Airlines terus menyediakan dokumen perjalanan untuik Izan, Maryam dan dua orang saudaranya. Mereka telah ditempatkan untuk terbang melalui penerbangan MH759 berlepas dari Ho Chin Minh semalam agar mereka tidak perlu lagi bermalam di Saigon yang menanggung pelbagai kos lagi.

 
6. Kakitangan Malaysia Airlines sendiri yang memandu keluarga ini ke lapangan terbang daripada hotel penginapan mereka. Sebaik tiba di lapangan terbang pada jam 1550 (3.50 petang), kakitangan Khidmat Lapangan Terbang sudahpun menyediakan kesemua dokumen bagi memastikan kemasukan segera. Seorang kakitangan lapangan turut dikhususkan bagi membantu keluarga ini melepasi pemeriksaan Imigresen dan Kastam.

 
7. Ini adalah penting kerana terdapat pertanyaan terhadap chop imigresen pada pasport mereka berikutan insiden sehari sebelum. Izan, bayinya Maryam dan keluarga menaiki penerbangan Malaysia Airlines MH759 dan meninggalkan Saigon pada jam 1640 (4.40 petang).

8. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari berkata, "Kami merasa bangga kerana pasukan di Saigon memaparkan 100 peratus Malaysian Hospitality dalam situasi ini. Kemampuan pasukan ini bertindak melebihi tugas lazim mereka sangat dipuji."

 
9. "Ia juga sangat dipuji kerana pasukan yang sama tidak melanggar sebarang peraturan mengikut prosedur standard yang dipatuhi namun mampu melaksanakan tanggungjawab berlandaskan belas kasihan dan empati. Saya ingin merakamkan terima kasih kepada semua kakitangan yang terlibat mengendalikan kes ini," tambah Ahmad Jauhari.

 
10. Keselamatan semua penumpang adalah keutamaan Malaysia Airlines dan semua langkah-langkah diambil bagi membantu penumpang yang terkandas sambil memastikan kesihatan penumpang lain tidak berisiko.


11. Malaysia Airlines terbang tiga kali sehari ke bandar Ho Chi Minh, Vietnam

Biadap ! Anjing DAP tunjuk isyarat lucah sebab demo tak dapat sambutan !

Posted: 21 May 2013 01:00 AM PDT
Rancangan ahli DAP, Hata Wahari untuk mengadakan demonstrasi di hadapan ibu pejabat Utusan Melayu (M) Berhad di sini tidak mendapat sambutan apabila hanya dia bersendirian yang hadir petang tadi.

 Walaupun telah digembar-gemburkan di laman-laman sosial sejak lebih seminggu lalu namun demonstrasi yang dirancang diadakan pukul 5 petang itu itu ternyata gagal mendapat sokongan. 

Malahan kira-kira 100 kakitangan Utusan yang menanti kehadiran para pendemonstrasi itu ternyata "kecewa" apabila hanya kelibat Hata yang juga bekas wartawan Utusan Malaysia yang telah dipecat itu sahaja yang hadir.

 Disambut dengan jeritan "Hidup Utusan!", "Hidup Melayu!" dan "pengkhianat" akhirnya ahli DAP itu meninggalkan kawasan ibu pejabat bekas majikannya itu kira-kira 10 minit kemudian.

 Sementara itu, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang turut merancang mengadakan perhimpunan bagi menyokong akhbar tersebut di tempat dan waktu yang sama hari ini bagaimanapun akur dengan arahan pihak berkuasa yang melarang mereka berbuat demikian.

Tunjuk Isyarat Lucah Kepada Kakitangan UTUSAN 


Bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) dan kini menyertai DAP, Hata Wahari hari ini muncul untuk beberapa minit di hadapan ibu pejabat Utusan Melayu (M) Berhad, di Kuala Lumpur bagi meluahkan bantahan ke atas gaya dan kandungan penerbitan syarikat akhbar tersebut.

 Namun, bak kata bijak pandai…kalau diri sendiri dah buruk perangai, apa kejadah nak menegur orang lain. Kalau kita rasa diri kita bagus, tegurlah dengan cara berhemah dan penuh kesabaran. Datang mengacau rumah orang, kena provoke sikit, terus meroyan.

 Dalam protest jiwa kacau petang tadi, jurugambar Mynewshub berjaya merakamkan aksi di mana Hata memperlihatkan isyarat lucah kepada kumpulan kakitangan Utusan yang menunggu kehadirannya sejak pagi lagi. 

Kejadian itu dapat dilihat pada saat ke-14 dalam klip di bawah. Mungkin Hata tidak menyangka jurugambar Mynewshub akan berada di belakangnya ketika dia berbuat demikian.

 Hakikatnya, kalau kakitangan Utusan memperlihatkan rasa kurang senang mereka memang patutlah kerana Hata datang ke pejabat mereka melakukan satu bentuk tindakan yang boleh ditafsir sebagai memperkecilkan syarikat berkenaan.

 Namun, untuk Hata memperlihatkan isyarat lucah, itu mencerminkan pemikiran yang sempit dan sangat tidak profesional.

 Apa yang menarik, walaupun di kalangan kakitangan Utusan ada yang melaungkan "boo", "balik", "komunis" dan "hidup Utusan", namun tidak ada seorang pun yang dikesan memperlihatkan sebarang isyarat lucah kembali kepada Hata.

 Jadi kepada Hata, renunglah sahsiah diri anda sendiri sebelum mahu menegur orang lain yea.-Mynewshub

Kantoi ! Yang jadi Bangla Pengundi Hantu adalah MACAI Pakatan sendiri !!

Posted: 20 May 2013 11:10 PM PDT


Rupa-rupanya hantu Bangla semasa hari pengundia  yang didakwa Anwar adalah orang mereka sendiri .  Korang lihat lah bangla yang ditangkap mereka sendiri bergambar sambil pakai tie lagi dengan Ambiga dan Pompuan Listen .

Dalang Lahad Datu tak boleh lari lagi, bukti sudah ada di KDN !!

Posted: 20 May 2013 05:34 PM PDT

 Pihak berkuasa sudah memperoleh semua dokumen dan maklumat terperinci mengenai penglibatan tiga pemimpin pembangkang yang dipercayai mendalangi pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu, Sabah pada Februari lalu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kesemua dokumen dan maklumat tersebut sedang diteliti bagi memperkukuhkan hujah apabila tiga pemimpin itu didakwa mahkamah nanti."Ketika saya menjadi Menteri Pertahanan, saya ada dedahkan terdapat beberapa individu terlibat membantu kumpulan pengganas menceroboh Lahad Datu dan mereka pernah mengadakan pertemuan dengan kumpulan pengganas Kiram.

"Semua dokumen dan maklumat terperinci mengenai perkara itu telah kita peroleh dan sedang diteliti dari segi undang-undang untuk memperkuatkan hujah di mahkamah nanti," katanya dalam sidang akhbar sempena lawatan kerja kali pertama sebagai Menteri Dalam Negeri di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini hari ini.

Yang turut hadir Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan timbalannya, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin serta pegawai-pegawai tinggi Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Sabah, Yong Teck Lee, semalam mendesak agar tiga pemimpin pembangkang yang didakwa terlibat dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, didedahkan.

Sebelum ini, Ahmad Zahid pernah memaklumkan tiga pemimpin pembangkang terdiri daripada dua orang daripada Semenanjung dan seorang lagi dari Sabah dijangka diheret ke mahkamah tidak lama lagi kerana dipercayai mendalangi pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu.
Menurut beliau, pihaknya mempunyai maklumat terkumpul penglibatan pemimpin-pemimpin itu, namun bukti-bukti kukuh dari segi perundangan sedang diusahakan bagi membolehkan mereka dibawa ke muka pengadilan selepas Pilihan Raya Umum Ke-13.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, pihak PDRM dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mengadakan mesyuarat dengan Peguam Negara untuk berbincang tindakan lanjut yang akan diambil terhadap ketiga-tiga pemimpin berkenaan.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan mereka kerana tidak mahu berlaku prasangka atau prejudis apabila kes itu dibawa ke mahkamah.

"Saya serahkan sepenuhnya kepada pihak profesional khususnya Peguam Negara untuk mengambil tindakan terhadap individu berkenaan," katanya.


DIMENSI

Posted: 21 May 2013 11:13 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Tinjauan WVS - Bukti kaum cina paling rasis!

Posted: 21 May 2013 05:31 AM PDT


Tinjauan World Value Survey Buktikan Cina Paling Rasis

World Value Survey baru-baru ini memaparkan hasil tinjauan mengenai sikap sosial penduduk di 80 buah negara berdasarkan penilaian yang dibuat selama lebih tiga dekad.  Utusan Malaysia memetik tinjauan tersebut yang antara lain menunjukkan bahawa kaum Cina, terutamanya di Hong Kong merupakan kaum paling rasis di mana 71.8% dari mereka enggan tinggal bersebelahan dengan bangsa lain.  

Dalam pada itu, Malaysia pula mencatatkan 20% – 39.9% penduduk dengan sikap yang sama iaitu kurang toleransi dalam perkauman. Mungkin tidak salah jika dikatakan bahawa kedudukan Malaysia ini diperolehi kerana 23% dari penduduk negara ini adalah kaum Cina.

Hasil tinjauan World Value Survey sebenarnya menepati pemerhatian secara rambang dan rawak berkenaan sikap kaum Cina di mana-mana sahaja.   

Di Malaysia adalah yang paling jelas kerana jangankan berjiran dengan kaum lain, kaum Cina di sini juga berkeras dan berdegil untuk terus mengasingkan anak-anak mereka dari kaum lain melalui Sekolah Vernakular. Ini adalah bukti paling kukuh bahawa kaum Cina tidak punya toleransi, enggan berinteraksi serta menolak sebarang bentuk perpaduan dengan kaum lain.  

Bukti lain pula boleh dilihat dari aktiviti ekonomi negara ini yang mana dikuasai kaum Cina.  

Bukan rahsia bahawa syarikat-syarikat swasta yang diterajui Cina menjadikan 'kaum' sebagai faktor utama dalam mencari pekerja.  Ini dilakukan dengan meletakkan bahasa ibunda mereka sebagai kelayakan penting untuk bekerja di tempat mereka dan di masa yang sama mengenepikan terus bahasa kebangsaan. Dengan cara ini, mereka akan dapat menghadkan pekerja kepada kaum mereka sahaja.  

Alasan kononnya bahasa Mandarin adalah penting di dalam dunia hari ini adalah alasan paling dangkal kerana terbukti Singapura yang menjadi kiblat orang Cina Malaysia juga langsung tidak mengiktiraf Mandarin.  Malah negara itu meletakkan Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama dan ekonomi Singapura tetap berkembang maju. Singapura juga tidak ada sekolah Cina untuk tujuan 'memelihara' budaya Cina.  

Namun, itu tidak bermakna Cina Singapura tidak turut berkongsi sikap perkauman saudara mereka di seberang sini. Satu-satunya sebab kenapa Singapura tidak mendirikan sekolah Cina atau menjulang Mandarin sebagai bahasa utama ialah kerana di Singapura, kaum Cina sudah punya kuasa mutlak.  

Ini menjelaskan sikap sebenar kaum Cina secara keseluruhan iaitu mereka bukannya begitu berminat untuk memelihara budaya atau bahasa mereka, tetapi yang menjadi tonggak hidup mereka hanyalah soal 'kaum' iaitu dari segi kedudukan atau kuasa kaum mereka.  

Alasan memelihara budaya hanyalah untuk menutup agenda dan sikap rasis mereka.  

Oleh itu, kita lihat di dalam perniagaan juga sama di mana kaum Cina tidak akan sekali-kali membenarkan kaum lain menyaingi mereka secara sihat.  Beberapa kali mereka dikesan mengsabotaj usahawan Melayu secara halus walaupun pada hakikatnya, kaum Melayu tidak pernah menyoal monopoli mereka selama ini.   Malah, mereka juga akan menuduh kerajaan sebagai rasis jika sesuatu projek dianugerahkan kepada syarikat Melayu, walaupun terdapat lebih ramai dari kaum mereka yang telah mendapat peluang yang sama.   

Buruknya sikap kaum ini ialah mereka menjerit-jeritkan inginkan saingan sihat tetapi mereka juga akan pantas mengecam dan menghalang segala usaha ke arah mewujudkan saingan yang sihat itu.  

Ini menunjukkan bahawa mereka bukan sahaja rasis, tetapi hipokrit dan penindas.  

Secara ringkasnya, kaum Cina sebenarnya tidak akan berpuas hati selagi tidak berada di tempat teratas.  Apabila mereka berhijrah ke mana-mana negara, termasuk negara barat, perkara pertama yang mereka lakukan ialah mewujudkan 'kawasan' mereka sendiri yang dipanggil China Town. Kedai-kedai di China Town tidak akan memberi peluang pekerjaan kepada kaum lain kerana ingin benar-benar hidup dalam kelompok mereka sendiri, berasingan dari kaum asal dan kaum-kaum pendatang lain. Dari situ mereka membentuk 'kuasa' sendiri melalui kongsi-kongsi gelap serta bersikap samseng dan tidak menghormati 'orang luar' walaupun hakikatnya merekalah 'orang luar' itu.  

Bagi mereka yang pernah bekerja atau berurusan dengan syarikat dari negara China, pasti tahu bahawa kaum Cina amat sukar melafazkan 'maaf' atau 'terima kasih' walaupun kepada pelanggan sendiri.   

Dan inilah sikap semulajadi Cina iaitu 'keras' - tiada toleransi, tidak hormat dan tidak prihatin pada orang lain. Sikap ini masih berakar umbi jauh ke dalam jiwa dan minda kaum Cina walaupun mereka telah lama meninggalkan tanah asal mereka.  Cuma kadangkala sikap itu sukar dilihat kerana telah sedikit terpengaruh dengan budaya kaum lain. Namun, hari ini, sikap 'keras' kaum Cina ini kembali menyerlah di dalam generasi Cina Malaysia hari ini akibat pergaulan mereka yang terhad di SJKC.

Kesimpulannya, kaum Cina adalah punca ketegangan kaum di Malaysia dan di mana-mana jua. Mereka mungkin kelihatan 'normal' dalam kumpulan kecil, tetapi apabila mereka ramai, mereka akan menimbulkan ketidakselesaan dan keresahan dalam masyarakat akibat sikap mereka yang 'keras' dan sukar serta enggan bergaul dengan kaum lain. - Beruang Biru

Omegay: Anuwar Tersentap - Niat nak buat huru hara akan di tentang habis2an!...Syabas Inspekter Zahid saab >:]

Posted: 20 May 2013 09:30 PM PDT


Musim berlembut sudah berakhir! -

KENYATAAN 'panas' Menteri Dalam Negeri baharu bagaikan tamparan padu ke muka kumpulan 'puak pemberontak' di negara ini yang mahu mengambil alih pentadbiran negara tanpa mengira kesannya jika berlaku perpecahan kaum mahupun perpecahan orang Melayu sendiri.

Seperti cacing kepanasan, taktik memancing simpati rakyat dirancakkan untuk menunjukkan pihak berkuasa semakin zalim terhadap mereka yang 'memperjuangkan rakyat' melalui media sosial dan blog, seterusnya menyemarakkan lagi kebencian terhadap kerajaan.

Sudah sampai masanya pasukan menteri dan kepimpinan baharu Polis Diraja Malaysia menamatkan dasar berlembut yang diamalkan sejak lima tahun lalu dan mengembalikan ketegasan serta imej 'berani' kepada pasukan beruniform negara.

Walaupun rakyat khususnya majoriti Melayu dan bumiputera berterusan menyokong Barisan Nasional (BN), ramai yang memendam rasa kecewa apabila Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan, sementara pelbagai demonstrasi dan rusuhan cuma dibalas 'amaran' serta kenduri makan untuk peserta rusuhan.

Rakyat kini mahukan ketegasan dalam pelaksanaan dasar keselamatan dan ketenteraman awam terutama sekali apabila ada gerakan 'Malaysia spring' untuk menggunakan kekerasan menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi dan telah pun mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Perlu dilaksanakan semua undang-undang sedia ada, termasuk Akta Perhimpunan Aman 2012 yang setakat ini tidak nampak impaknya, agar pesalah dilayan sebagai penjenayah dan rakyat tidak lagi dibelenggu provokasi melampau politik jalanan.

Presiden Persatuan Pegawai-pegawai Kanan Polis Bersara Malaysia (Respa), Datuk Mohd. Jamil Mohd. Hassan berharap selepas ini tiada lagi 'nasihat' atau amaran kerana sudah sampai masanya untuk penguatkuasaan undang-undang.

"Kita ada undang-undang dan cukup difahami semua peringkat. Masanya sudah tiba, jangan lagi dibazirkan masa dengan menerima 'kecelakaan-kecelakaan' yang dilakukan mereka yang sengaja mempermainkan undang-undang negara kita.

"Dengan 'orang baharu' yang mengambil alih, kita berharap tiada lagi tolak ansur dan amaran tetapi tindakan tegas terhadap orang-orang yang sentiasa kacau keselesaan rakyat," tegasnya.

Beliau bersimpati melihat rakyat khususnya yang mencari rezeki harian terjejas secara langsung akibat perbuatan musibah segelintir manusia yang mempunyai agenda peribadi itu.

Tambahnya, pemansuhan ISA sebelum ini ada baik buruknya, dan walaupun ada yang mahu akta itu dikembalikan tetapi ia tidak perlu dibangkitkan lagi kerana semuanya sudah berlalu.

"Kita masih mempunyai undang-undang lain yang cukup untuk menghadapi pelbagai situasi, asalkan dilaksanakan sebaik-baiknya dan akan berkesan jika tindakan tegas diambil, bukannya berlemah lembut (dengan penjenayah)," katanya.

Menurut beliau, mereka yang membuat kesalahan dan perlu ditangkap, tangkaplah, seterusnya segera serah kepada pihak mahkamah jika cukup buktinya.

Beliau khuatir jika diteruskan berlembut dan menangguh tindakan tegas, maka akhirnya tiada kesan, khususnya apabila golongan terbabit semakin 'naik minyak' daripada mahukan pilihan raya bersih kepada mahu menggulingkan kerajaan.

"Niat buruk mahu guling kerajaan (gunakan keganasan) ini dapat dielak jika ketegasan sedia wujud dalam pelaksanaan undang-undang sepanjang masa.

"Jika tegas, tidak akan dapat guling (dengan kekerasan) dan tiada sambutan. Tegas juga bukan makna bertindak kejam tetapi tindakan pantas mengikut kuasa peruntukan undang-undang sedia ada," jelasnya.

Mohd. Jamil turut menempelak pihak yang cuba meracun minda rakyat dengan persepsi serong kononnya pihak berkuasa mahu 'tangkap dan seksa' mereka yang terlibat, sebaliknya hanya mereka yang melakukan kesalahan akan ditahan.

Menurutnya lagi, Kementerian Dalam Negeri (KDN), polis, mahkamah, tentera dan agensi kerajaan lain perlu bekerjasama dan bersatu demi menjaga ketenteraman dan keselamatan awam.

"Walaupun polis penguat kuasa utama untuk menjaga ketenteraman dan keselamatan, semua pihak berwajib juga perlu bertindak tegas mengikut peruntukan kuasa perundangan masing-masing.

"Mereka kata pihak berkuasa mahu guna kekerasan berlebihan, ini tidak wujud pun tetapi hanya mainan persepsi. Kita cuma tidak mahu ada yang cedera, apatah lagi maut kerana perbuatan segelintir manusia ini," ujarnya.

Bagi pemerhati antarabangsa dan keselamatan, Mohamad Faisol Keling pula, pelantikan Datuk Ahmad Zahid Hamidi mengetuai KDN akan meningkatkan keberkesan kementerian tersebut khususnya mengambil kira pengalaman beliau selaku Menteri Pertahanan sebelum ini.

"Pengalaman Ahmad Zahid menguruskan angkatan tentera akan mendorong keutamaan diberi kepada keselamatan dan ketenteraman rakyat dan KDN akan lebih berkesan dalam melaksanakan dasar-dasar kedaulatan perundangan.

"Namun, KDN kini perlu beri penegasan keamanan secara komprehensif di dua peringkat iaitu di bandar dan juga luar bandar. Ini akan menyuntik keyakinan rakyat terhadap keamanan negara dan kedaulatan undang-undang," kata pensyarah Universiti Utara Malaysia itu.

Tambahnya lagi, suntikan keyakinan kepada rakyat akan membawa kepada pembangunan politik, ekonomi dan sistem sosial yang lebih stabil untuk kemakmuran negara kelak.

Beliau turut menegaskan tindakan pihak berkuasa melaksanakan undang-undang bukannya satu usaha menyekat kebebasan sebaliknya menetapkan satu tanda aras maksimum kesempurnaan hidup.

"Pelaksanaan undang-undang itu asas untuk masyarakat, organisasi mahupun negara mempunyai sebuah kehidupan teratur, maka agensi dan badan kerajaan terbabit perlu beri penegasan dalam aspek kedaulatan undang-undang.

"Undang-undang juga dapat mengawal akhlak masyarakat agar lebih beretika dan membentuk perilaku serta kehidupan lebih bertata susila. Kalau ada sistem perundangan tetapi tidak dilaksanakan, maka akan runtuhlah masyarakat dan negara itu sendiri," ujarnya.

Mengambil contoh kecenderungan sesetengah pihak di negara ini mengadakan demonstrasi, beliau menegaskan tidak salah melakukan bantahan selagi tidak melanggar undang-undang sedia ada mahupun mengancam keselamatan awam.

Mohamad Faisol turut mempersoalkan gerakan tersebut yang jelas bertentangan dengan peruntukan undang-undang negara tetapi menuduh pihak berkuasa kejam pula apabila tindakan perlu dilaksanakan.

"Kalau berani buat, kena berani tanggung akibatnya. Bukan dihalang pun nak demonstrasi tetapi kenalah ikut batas-batas perundangan, Islam pun pentingkan undang-undang sebagai garis panduan - jangan fitnah, umpat dan buat perkara yang dilarang.

"Isu kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), beberapa pemimpin mereka sendiri menerimanya (malah sudah angkat sumpah), negara luar pun iktiraf. Jika tetap mahu gulingkan kerajaan yang dipilih secara sah, bersedialah terima akibatnya," tegasnya. - Utusan Malaysiaku sayang

Omegay: Boikot Air Asia!

Posted: 20 May 2013 05:25 PM PDT


Wartawan TV3 pertikai penjelasan Tony Fernandes

Mazidul Akmal
KUALA LUMPUR 20 Mei - Tragedi malang yang menimpa seorang ibu, Izan Suhaila Mohd. Ali, 36, dan anaknya, Maryam Sofea Mohd. Reza, 14 bulan, menunjukkan AirAsia hanya mementingkan keuntungan berbanding melaksana tanggungjawab sosial.

Wartawan TV3, Mazidul Akmal Sidek berkata, AirAsia juga dilihat lepas tangan dalam kejadian itu kerana bergantung sepenuhnya kepada prosedur syarikat tanpa menggunakan budi bicara.

Sambil melahirkan rasa kesal, Mazidul Akmal yang turut menyaksikan kejadian itu menambah, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes tidak sepatutnya membuat kenyataan melulu mempertahan kakitangannya tanpa mendapat penjelasan lanjut daripada mangsa.

Malah, beliau menempelak Tony yang seolah-olah berbangga menawarkan tiket penerbangan AirAsia percuma kepada Izan Suhaila serta saudaranya sebaik sahaja tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sedangkan mangsa sebelum itu dibiarkan terkapai-kapai di Ho Chi Minh, Vietnam.

"Malah, ketika kejadian itu juga tidak ada seorang pun daripada kakitangan AirAsia membantu mereka," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Mazidul Akmal mengulas tragedi yang menimpa Izan Suhaila yang dihalang menaiki pesawat tambang murah AirAsia, AK 1455 untuk pulang ke negara ini dari lapangan terbang Ho Chi Minh dengan alasan anaknya, Maryam Sofea menghidap demam campak.

Tindakan tidak berperikemanusiaan AirAsia itu mencetuskan kemarahan banyak pihak selepas kejadian tersebut disiarkan Mazidul Akmal menerusi blognya di http://www.mazidulakmal.com semalam.

Sementara itu, Mazidul Akmal mempersoal penjelasan Tony kononnya seorang kakitangan perubatan memeriksa keadaan Maryam Sofea kerana wanita yang dimaksudkan memakai pakaian seperti seorang jururawat.

Katanya, 'doktor' itu juga hanya membisu dan menghilangkan diri tanpa menjelaskan status kesihatan Maryam Sofea kepada ibu mangsa.

"Tony menyebut seorang doktor perubatan datang merawat bayi itu tetapi saya hairan adakah doktor di Vietnam berpakaian seperti jururawat?," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut berbangga kerana penumpang dalam pesawat AK 1455 sanggup menghulurkan wang kepada Izan Suhaila selepas mengetahui mengenai nasib malang ibu berkenaan sedangkan tanggungjawab tersebut sepatutnya diambil AirAsia. - Utusan Malaysiaku sayang

IPOHMALAY

Posted: 21 May 2013 09:11 AM PDT

IPOHMALAY


91 Maut Setakat Ini Akibat Puting Beliung Di Oklahoma

Posted: 21 May 2013 01:30 AM PDT

Sekurang-kurangnya 91 orang dikhuatiri terbunuh setakat ini di Oklahoma City akibat puting beliung ganas termasuk 20 orang kanak-kanak. Pegawai perubatan meramalkan mayat-mayat akan terus ditemui. 


UNTHINKABLE: AT LEAST 20 CHILDREN, SOME OF WHICH DROWNED, AMONG THE 91 REPORTEDLY KILLED IN OKLAHOMA TORNADO


UPDATE 12:53 a.m. — Amy Elliot, the chief administrative officer of the Oklahoma office of the Chief Medical Examiner, told CNN's Piers Morgan that 40 additional bodies have been discovered — bringing the death toll to at least 91.

Elliot said she still expects the death toll to increase significantly. The official death toll remains at 51.

Appearing live on CNN Monday night, Amy Elliot, the chief administrative officer of the Oklahoma office of the Chief Medical Examiner, confirmed that 51 people are dead in the aftermath of the massive tornado outside of Oklahoma City. Tragically, at least 20 of those who died are children, she added.

Elliot also said the medical examiner's office has received calls from officials informing them to expect even more victims.

Seven children were killed at Plaza Towers Elementary School in Moore, Okla., according to a police official. CNN reports that emergency personnel were searching through the rubble at the school looking for additional children.

At least 145 people have been hospitalized in the Oklahoma City area following the deadly twister, hospital officials said.

Pesawat MAS Nyaris Salah Mendarat Di Medan

Posted: 21 May 2013 12:23 AM PDT

Alamak. Kejadian juruterbang keliru dengan tempat mendarat di Medan terjadi lagi dan kali ini melibatkan pesawat MAS. Pesawat tersebut hampir mendarat  landasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu, Medan yang telah siap namun masih belum beroperasi.

Pesawat tersebut seharusnya mendarat di airport Medan yang lama iaitu Lapangan Terbang Polonia. 

Menyedari kesilapan tersebut, pesawat dinaikkan semula untuk menuju Polonia.

Kejadian yang berlaku Sabtu lalu masih diselidiki oleh pihak berkuasa udara Indonesia.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu adalah lapangan terbang moden terbesar di Sumatera, telah siap dan dikatakan oleh pihak Indonesia, bakal menjadi hab penerbangan tambang murah dari Korea dan kononnya bakal 'melingkupkan' KLIA yang terletak 200km berseberangan Selat Melaka darinya.

Senin, 20/05/2013 20:27 WIB

Pesawat Malaysia Airlines Hampir Salah Mendarat di Bandara Kuala Namu

Khairul Ikhwan - detikNews

Medan - Kesalahan lokasi pendaratan pesawat kembali terjadi di Indonesia. Kali ini kesalahan itu dilakukan pilot pesawat Malaysia Airlines (MAS). Pesawat itu nyaris salah mendarat di Bandara Internasional Kuala Namu di Sumatera Utara (Sumut).

Kepala Otoritas Bandar Udara Wilayah II Abdul Hani menyatakan masih menyelidiki kasus ini. Pengumpulan informasi mendalam sedang dilakukan.

"Tidak sempat mendarat. Hanya mendekati atau approach istilahnya, kita sedang selidiki penyebabnya," kata Abdul Hani kepada detikcom di Medan, Senin (20/5/2013) malam.

Keterangan yang diperoleh menyebutkan, insiden itu terjadi pada Sabtu (18/5/2013) sekitar pukul 15.30 WIB. Pesawat itu tiba-tiba memasuki kawasan udara Bandara Kuala Namu dan sudah siap mencecahkan ban ke runway.

Kemungkinan menyadari rencana lokasi pendaratannya salah, pilot kembali menerbangkan pesawat. Diduga pesawat Malaysia Airlines itu terbang dari Kuala Lumpur, Malaysia dan seharusnya mendarat di Bandara Polonia di Medan.

Bandara International Kuala Namu yang berada di Kabupaten di Deli Serdang, Sumut, sebetulnya belum beroperasi. Operasional terbatas baru akan dimulai Juli mendatang. Bandara ini akan menggantikan Polonia yang berada di pusat Kota Medan.


(rul/ndr)

Kit Siang Dakwa Zahid Hamidi Takut Tegurannya Dibahaskan

Posted: 20 May 2013 06:42 PM PDT


(Terjemahan terus dari Bahasa Cina) Kuala Lumpur - 20 Mei: Pemimpin Kongres , Lim Kit Siang dari DAP mendesak Perdana Menteri memperuntukkan satu hari pada minggu pertama sidang untuk Sidang Dewan Rakyat membahaskan tindakan Zahid Hamidi menyarankan pengundi yang tidak berpuas hati dengan sistem pemilihan negara ini untuk keluar dari negara ini.

Kit Siang hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa keberanian Zahid Hamidi berkata demikian haruslah berselari dengan keberaniannya menghadapi perbahasan tersebut.

Walaubagaimanapun, Kit Siang beri jaminan bahawa Perdana Menteri tidak akan berani menyahut usul tersebut dan Zahid Hamidi sebenarnya takut diperbahaskan ucapannya dan keseluruhan ahli kabinet dan menteri juga ketakutan usul pembahasan ke atas Zahid itu. - CHINA PRESSARTIKEL ASAL :


林吉祥促國會預留一天 辯論動議彈劾阿末扎希

20 May 2013 23:37
(吉隆坡20日訊)民主行動黨國會領袖林吉祥促請首相宣佈,在第13屆國會首週預留一天時間,辯論動議彈劾發表"選民不滿選舉制度可移民外國"言論的內政部長拿督斯里阿末扎希。
 林吉祥今日發表文告指出,既然阿末扎希對其發表的言論,表明不畏懼及做好准備面對在國會遭受彈劾動議,首相拿督斯里納吉主持來屆內閣會議后,應宣佈國會預留一天時間,辯論彈劾阿末扎希。
 不過,他不認為首相會宣佈彈劾動議,因為除了阿末扎希害怕面對彈劾動議,首相納吉和全體內閣部長,皆擔心和害怕彈劾阿末扎希的動議。

Mengapa dia perlu takut? Dibelakangnya terdapat berjuta yang bersetuju dengan kenyataannya. Cuma tidak perlulah dia dan juga kita melayan sangat kehendak kamu, Kit Sial.  Jika dia melayan, ramai pula yang menunggu untuk melayan kamu dan puak-puak kamu pula. Isu jika mahu diperbesarkan, maka besarlah ia. Bersediakah ?

Inikah Azran Osman Rani Si Lupa Rumput Di Bumi?

Posted: 20 May 2013 05:49 PM PDTPatuuutlah beria-ia menegak agenda Anwar Ibrahim. Rupanya empunya diri terkait dengan kecelaruan identiti. Maka terasa comel dan ayulah CEO Air Asia untuk bersolek seperti di bawah. Semoga kena demam campak dan tidak dibenarkan naik pesawat. Bacaan dan tinjauan lanjut KLIK SINI.


Liow Tiong Lai Sedia Maafkan Pencetus Mula Khabar Angin "Blackout"

Posted: 20 May 2013 05:17 PM PDT

Kuala Lumpur - 20 Mei : Ahli Parlimen Bentong dari MCA, Liow Tiong Lai bersedia memaafkan penyampai Astro AEC, Yang Jinhan atas kesilapannya melaporkan terjadinya polemik  "terputus bekalan elektrik di Bentong" namun berharap pihak polis menyiasat sumber khabar angin tersebut.

Katanya, khabar angin 'blackout' bukan sahaja pembunuhan karekter ke atasnya malah memberi kesan besar ke atas integriti MCA dan BN khususnya serta membuatkan orang ramai resah.

"Bagi membendung budaya tidak sihat ini, Yang Jinhan wajar membuat pengakuan kepada pihak polis dan bagi menegakkan keadilan, Astro AEC wajar menyiarkan permohonan maafnya di televisyen, agar orang ramai dapat penerangan sebenar, juga menghalang khabar angin dari terus tersebar." - China Press

ublished: Monday May 20, 2013 MYT 8:41:00 PM

Liow accepts Astro host apology over blackout posting

KUALA LUMPUR: MCA deputy president Datuk Seri Liow Tiong Lai has accepted the apology by Astro AEC host Gan Jiang Han who posted a message that a blackout had allegedly occurred in Bentong that led to the Barisan Nasional winning the parliamentary seat in the May 5 polls.

Liow said the Astro AEC should also carry the apology as a news report in one of its shows.

"It must tell the truth and only then will the rumours stop spreading," Liow said in a statement Monday.

Liow had expressed his unhappiness over Gan's posting on his Facebook fanpage.

Liow had said that it misled the people into believing there was indeed a blackout at the Bentong counting centre.

Liow hoped that Gan would cooperate with the police in its investigation to establish how the blackout rumour began in the first place.

"The rumour is not only a form of character assassination, it also damaged the credibility of the Barisan and created anger and dissatisfaction among the public," he said.

On Monday, Sin Chew Daily reported that Gan had apologised to Liow.

Gan had said in a statement that he posted the message in his personal capacity and took responsibility over the controversy it had caused.

He added that he had deleted the message, clarified the incident and issued an apology on May 7.

Gan got Astro AEC into hot water when he posted on his Facebook that "when my child is born, I will ask him to write an essay with the title, The Blackout Night.

"The beginning of the essay would be on May 5, 2013, there was a stiff fight in the Bentong seat. Someone had said that he would cut his ears if it is lost, and then the counting process started, blackout..."

His message had been shared by 18,775 people and 73,576 people had clicked "like" within 15 hours after he posted it.

Several reporters as well as DAP assemblymen Chow Yu Hui (Bilut) and Lee Chin Chen (Ketari) clarified later that there was no blackout or any sudden "appearance" of a ballot box.

Liow retained his Bentong parliamentary seat in a close fight with DAP's Wong Tack.

Ulasan
Nasi sudah jadi bubur. Yang bodoh dah semakin membodohkan diri merata-rata. Blackout sana, blackout sini. Seperti biasa, jika pemimpin pembangkang suruh mereka makan segumpal tahi, tentu mereka jamah licin. Apalah sangat pembetulan yang tak akan memberi kesan apa-apa. Percayalah. Itulah yang dimahukan penyampai Astro ini. Jika tidak masakan mengambil masa yang lama untuk membuat penjelasan dan meminta maaf? Ramai juga yang kini menyebut "Blackout 505" sebagai "Butahati 505".

Dd i n b u n g a

Posted: 21 May 2013 07:11 AM PDT

Dd i n b u n g a


MALAYSIA SPRING TAIK KUCING!!!!

Posted: 20 May 2013 09:23 PM PDT


APA PUN ALASAN NYA PUAK LONGKANG, BARISAN SUDAH MENANG.

DALAM KEADAAN SEKARANG KEMARUK MAKIN MEMUNCAK SEBAB UMUR DAH LANJUT, RUMAH HALAU SURUH PERGI, KUBUR MEMANGGIL, MAHU TAK MAHU SEBAB NAK JAGA MARUAH PUNGKOK SENDIRI MALAYSIA SPRING ALA ARAB SPRING KENA CREATE KALAU TAK, ALAMAT KEMPUNAN SAMPAI MAMPUSSSS.

BUAT DS NAJIB, BIAR DIA ORANG GILA MAIN SPRING..... DS TERUSKAN AGENDA TRANSFORMASI UNT ANAK BANGSA. BERJUTA JUTA LAGI RAKYAT MENYOKONG DS.

Politik Harian

Posted: 21 May 2013 03:23 AM PDT

Politik Harian


Jom Ke Festival Belia Putrajaya 2013

Posted: 20 May 2013 11:00 PM PDT


Ayuh anak muda! Acara Terbesar Di Malaysia iaitu Festival Belia Malaysia 2013 akan berlangsung dari 23-26 Mei 2013 bertempat di Putrajaya.
Anwar Mungkir Janji!

Posted: 20 May 2013 08:26 PM PDT


Mantan Wakil Presiden bagi Republik Indonesia (RI), Jusuf Kalla melahirkan rasa kecewanya apabila Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim enggan menerima kekalahannya di dalam pilihraya umum-ke13 yang lalu. Tambah mengecewakan Jusuf yang juga merupakan sahabat karib Ketua Umum PKR itu, bilamana Anwar enggan melakukan perdamaian dengan Barisan Nasional (BN) selaku parti yang mendapat majoriti dan mandat rakyat.

Perkara tersebut disuarakan oleh bekas Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Hamid Awaluddin melalui kenyataan yang dikeluarkan pada Sabtu lalu melalui agensi berita Antaranews (RI).

"Ya Tentu saja pak Jusuf Kalla kecewa tapi saya berusaha untuk cuba agar suasana seperti biasa kembali," katanya.

Menurut Hamid lagi, sebagai sahabat karib Anwar sebelum ini pernah berjanji dengan Jusuf untuk menerima dan mengawal pakatan pembangkang sekiranya kalah di dalam pilihan raya umum nanti.

"Tetapi, hingga kini, demo demi demo protes dilancarkan di berbagai tempat. Anwar bersama pengikutnya mengesyaki (kononnya) adanya kecurangan, sesuatu yang harus dibuktikan secara undang-undang. "Namun, Anwar belum bergerak menempuh jalur itu," tambahnya lagi.

Hamid turut menegaskan semenjak dari awal lagi Anwar telah menanam persepsi ke dalam minda masyarakat bahawa pakatan akan menang dalam pilihanraya ini. Malah pelbagai slogan diguna pakai seperti #inikalilah, #ubah, #selamatkanmalaysia dan banyak lagi, bagi menanam persepsi ke dalam minda masyarakat.

Selain dari itu, Anwar turut menggunakan pelbagai isu khususnya yang membabitkan SPR seperti pengundi hantu dan sebagainya. Doktrin yang dilaungkan saban hari itu, semenjak beberapa tahun yang lalu akhirnya telah berjaya diresapkan ke hati masyarakat khususnya anak-anak muda.

Maka tidak hairanlah, apabila Anwar tidak berjaya membentuk kerajaan, isu tersebut dibangkitkan bagi menarik sokongan dan simpati rakyat untuk menolak keputusan pilihan raya ini. Lihat sahaja gerakan yang cuba disuburkan oleh anak muda dokongan Anwar seperti Adam Adli yang akhirnya meminta rakyat agar turun ke jalanraya untuk satu tujuan iaitu, menumbangkan kerajaan yang dipilih rakyat.

Hampir saban malam, Anwar melakukan program jelajah ke setiap pelosok tanah air untuk meminta agar rakyat bangkit menumbangkan kerajaan. Antara ayat yang sering digunakan ialah menolak keputusan pilihan raya dan kemenangan yang telah dicuri oleh kerajaan BN/Umno.

Sedangkan secara rasionalnya, sekiranya benar kerajaan ingin melakukan penipuan, adalah mustahil pakatan berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti 2 pertiga 3 di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan. Dengan kekuatan negeri paling kaya di Malaysia, kekalahan BN/Umno di Selangor boleh di umpamakan menyerahkan gedung duit kepada pembangkang.

Kesimpulannya gerakan dan mobilisasi rakyat yang dilakukan oleh Anwar ini bukanlah berpaksikan kepada isu yang melibatkan SPR semata-mata, tetapi lebih merupakan gerakan untuk memenuhi impian dan harapan dirinya untuk bergelar Perdana Menteri.

bumiyang

Posted: 21 May 2013 03:13 AM PDT

bumiyang


Pereka Fesyen Calvin Thoo Peluk Islam???

Posted: 21 May 2013 01:30 AM PDT

Tiga Anak Felda Takluk Puncak Gunung Everest!!!

Posted: 20 May 2013 09:50 PM PDT

Antara Sicelik dan Sibuta - Satu Memusnah dan Satu Membangun Negara???

Posted: 20 May 2013 05:30 PM PDT

Pasca PRU 13 - Siapakah Yang Menipu???

Posted: 20 May 2013 05:23 AM PDT

Ohpolitik!™

Posted: 21 May 2013 03:08 AM PDT

Ohpolitik!™


Lagi Isu Kebebasan MEDIA ALA Pakatan Rakyat!!

Posted: 20 May 2013 06:12 PM PDT

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menolak dakwaan bahawa Pakatan Rakyat tidak mendapat liputan dalam media massa kerana gabungan parti berkenaan menurutnya masih mendapat tempat di media baru.NONE"Sebenarnya ini tidak benar (pembangkang tak diberikan akses kepada media) kerana, terbukti sebenarnya mereka dapat akses. 
"Cuma sekarang ini hanya berkaitan dengan akses media (tradisional). Semakin lama peranannya semakin terbatas. 
"Tetapi media baru adalah satu media yang berkembang dan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Dan mahu tak mahu mesti mengakui bahwa sebenarnya mereka (pembangkang) boleh akses pada media baru," katanya. 
Dalam sidang media sama, Shabery berkata, kerajaan memberi kebebasan dan tidak mengadakan tapisan terhadap media baru seperti di negara lain.NONEJelasnya, walaupun ada sesetengah negara yang mengharamkan penggunaan laman Facebook dan membuat tapisan pada kandungan media baru, perkara itu tidak akan terjadi di negara ini.
"Negara kita tak ada (sekatan ke atas media baru). Itu adalah bukti yang paling besar bahawa kebebasan bersuara sudah pun ada dan sudah diamalkan dalam negara kita. 
"Mungkin tidak sepenuhnya tapi sekurang-kurangnya asas itu penting dan patut dihargai," katanya lagi. 
Beliau berkata demikian dalam satu sidang media selepas majlis penyerahan tugas oleh Datuk Seri Rais Yatim di Putrajaya hari ini. 
Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz. sumber malaysiakini

Pakatan rakyat hari ini macam tak puas hati pula, kurang mendapat tempat di media massa. Mereka macam lupa apa yang mereka buat pada media bila media hadir di PC mereka. nak aku ulang tanyang? Nah ambil Kebebasan Media Ala Pakatan Rakyat...


Mana perginya ayat Menghormati kematangan pengamal media untuk menyusun atur industri media supaya bebas?

Adakah layanan Anwar di dalam video di atas menunjukkan 
KEBEBASAN MEDIA BERSUARA DAN BERTANYA TERUS KEPADA DIA?

APAKAH SALAH SOALAN WARTAWAN ITU TERUS KEPADA DIA?

RAKYAT MENILAI, BELUM MEMERINTAH DAH MACAMNI, KALU DAH MEMERINTAH TAK TAU LER... SILAP SIKIT MAMPUS KENA HALAU.. 

U ULANG I SAMAN!!Pejuang kebebasan media... tapi paling banyak menyaman mediatunku

Posted: 21 May 2013 03:01 AM PDT

tunku


‘Racial-Boycott’ will not hurt us – Malaysian Chinese

Posted: 21 May 2013 01:39 AM PDT

The Malay and Chinese Chambers of Commerce representative, Yeah Kim Leng yesterday told the Malaysian Insider that the 'racial boycott' promoted by the 'pro-UMNO bloggers' is going to 'hurt' the Malaysian economy and 'frightened' the investors away. 

He is obviously talking about the call for boycott all Chinese pro-DAP products by the  Malays, which is now going viral. 

We could call it a 'side-effect' from the GE-13 result that witnessed a total rejection of the Chinese towards the ruling party a.k.a the Malay-led government.  Yeah urges Putrajaya to intervene in order to stop the boycott. 

I am sure that Yeah is well aware that the Malays have been putting up with the racist game played by Chinese newspapers and the 'over-reacting' of the Chinese on racial issues for so long, hoping that the Chinese would one day appreciate their tolerance.  

However, the Chinese took the tolerance as an ego-booster.  The arrogance that the Chinese once displayed during the 13th May tragedy was again displayed throughout the GE-13 campaigns. 

The truth is, the majority is sick over the 'hypocritical-sensitivity' of the Chinese.  Every time they are reminded of the social contract, they would retaliate by shouting 'racist'!  Every time they are questioned of their nationalism and patriotism, they would bark 'racist'!   And when Utusan Malaysia asked them about what more do they want, which is an innocent, direct, simple question, the paper is condemned as 'ultra-racist'! 

On the other hand, the Chinese newspapers and politicians keep playing the racist card real hard that it comes to the point where the Chinese community failed to differentiate between 'hate Malays and hate Malaysia'.  And today we see their kids took pictures holding the Malaysia flag upside down - and proud of it. 

After the GE-13, these racist Chinese extremists finally meet their par.  Many Malay teachers and students in Chinese schools started speaking out of their experience in encountering racism in their schools.  And many more started to question the role the Chinese newspapers have been playing all along in inciting prejudice, doubts and hatred towards the Malay-led government.  The Malay politicians too, are fed-up the Chinese hypocrisy. 

It's now time to lay the racist card for everybody to see.  As I have always said to my friends, when you deal with a racist, you have no choice but to be a racist or you will be oppressed.  And the Chinese has always been wanting to do that to others – 'oppress'.  

So, the Malays have had enough of the Chinese chauvinism and arrogance, and so they say:  "If you want to play racism, let's play it".

One might think that this is how the 'racial boycott' started. 

In actual fact, it has started long ago when the Chinese slyly attacked and sabotaged all bumi products.  

One example, when a Malay tycoon bought over Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd a few years ago over the worries of 'halal' status of the flour supply which has all the while being a Chinese tycoon monopoly, the Chinese community waited no time to launch a boycott over all Gardenia products. 

Their excuse?  It's an UMNO-crony's company. 

This is a typical racist way of thinking; that it is okay for the Chinese to practice monopoly but it is never okay for a Malay to break the monopoly and provide a healthy competition because that would be cronysm.  Unless, the competitor is a Chinese too, then it should be okay.  As Yeah put it, it's 'unhealthy, childish and racist' for the Malay to boycott Chinese products but it is 'consumers' rights' for the Chinese to boycott Malay products. 

It is also a well-known secret of how the Chinese play their racist cards in hiring people in the private sectors, that is by stating 'mandarin' as a requirement in the job advertisements.  Up north, the racist card is often played out in the open where Chinese-owned organizations would not give an equal chance for the Malays to 'grow' in the company.  Some even blatantly impose a double-standard salary scheme for different races under an 'unwritten company procedure' - of course.   

And all the while, the Chinese is as arrogant as ever, telling the others that there is nothing they can do as the Chinese controls the economy. 

May be it's true that there is nothing others can do and that this boycott Chinese products will not get the Malays anywhere. 

And so, if it's true, we believe that there is no need for Yeah Kim Leng to be worried.  Never mind the country's economy, as the Chinese will not be affected.  After all, it's the Chinese that he is so concerned about, isn't he?

The Chinese has stated that they don't need others, so others have to 'learn' to live without the Chinese.  And the learning starts now, through 'boycott Chinese products'. 

Blogger denies he is Papa Gomo

Posted: 21 May 2013 12:41 AM PDT

Blogger Wan Muhammad Azri Wan Deris has denied he is the owner or publisher of the Papa Gomo blog.
Wan Muhammad Azri, 30, is being sued by PKR advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim over the posting of a sex video linking him with another man.

In his statement of defence filed on Tuesday, he said he has no intention to damage Anwar's reputation and position as claimed by the Opposition Leader in his libel suit against him.
He said he has no knowledge and is not responsible for the publication of any libelous words and images of Anwar.

He said that the defamation suit by Anwar against him was frivolous, vexatious and abuse of the court process.

Judicial Commissioner Lee Heng Cheong set June 5 for case management after meeting the parties in chambers Tuesday.

Anwar's lawyer Muhammad Afiq Mohamad Noor told reporters that they received the defence's statement through fax on Monday and the court has given them 14 days to reply.

On March 21, Anwar filed a RM100mil suit against Wan Muhammad Azri for allegedly posting a series of defamatory remarks on the www.papagomo.com blog in March.

He is seeking general, aggravated, exemplary damages and other relief deemed fit by the court and an injunction to restrain the defendant from continuing to post such remarks and images.

Tunku Aziz Stands Up to Karpal’s Bullying Tactics

Posted: 20 May 2013 11:41 PM PDT

Despite the threats from DAP National Chairman Karpal Singh, the party's former Vice-Chairman Tunku Abdul Aziz Ibrahim has remained steadfast against his one-time colleague, insisting that he is "duty-bound" to expose the problems within the Opposition if they concern Malaysia's security.
Tunku Aziz was threatened with legal action after Karpal Singh warned him to stop talking about DAP in public. But the former head of Transparency International – Malaysia said he would not cower from what it right.

"I am waiting with great anticipation for Karpal to take me to court if he wishes to do so," Tunku Aziz said.
"When I joined DAP, I did not sell away my soul. I have no obligation to them to protect any actions which I deem as a threat to peace and security."

Tunku Abdul Aziz served DAP for nearly four years before being forced out for his views on Bersih 3.0 – an event that he said the Opposition should not get involved with at the time.
Since then he has been an open critic of the party and its handling of affairs, such as the dubious results of the Central Executive Committee elections last December.

Legal threats by the Opposition are, of course, nothing unusual. Indeed several key leaders such as Datuk Seri Anwar Ibrahim have made it something of a hobby of bandying around multi-million ringgit court cases.
Even gagging is nothing new, with PAS famously banning its own nuclear expert from confirming that the Lynas Advanced Materials Plant was, in fact, safe – despite false Opposition claims to the contrary.
"As a real gentleman, he should not disclose party secrets to the public," Karpal said.

"I will take him to court if he is still stubborn. The party has obviously made a serious misjudgement by trusting and believing Tunku Abdul Aziz."
Speaking ahead of what police have described as an "illegal rally" organised by the Penang State Government this weekend, Tunku Aziz urged Putrajaya to put an end to what he described as Anwar Ibrahim's "invitation to anarchy."

"The rallies pose a serious threat to national security and public order. It is time the authorities put a stop to his selfish act which is bordering on the criminal, and has gone far enough," he said.
Tunku Aziz probably speaks not only on behalf of the majority of the rakyat, but even for many members of the Opposition, who are also keen to move on. So why take him to court for speaking the truth.

MAS flew baby home with doctor's certification, says CEO Ahmad Jauhari

Posted: 20 May 2013 10:30 PM PDT

Malaysia Airlines (MAS) flew home a Malaysian mother and her 14-month-old daughter, who were earlier prevented from boarding a flight from another carrier, after getting the doctors to certify that the girl was not a health risk to passengers.

Izan Suhaila Mohd Ali, 36, and Mariam Sofea Mohd Reza were held back at Ho Chi Minh airport in Vietnam on Saturday night after their daughter was suspected of having symptoms of a contagious disease.
MAS chief executive officer Ahmad Jauhari Yahya (pix) said MAS staff had taken Mariam to a doctor as it was a standard procedure for all passengers with symptoms of contagious disease to get a fit-to-fly certification from a doctor.

"This is to ensure that no one passenger puts the health of another passenger at risk," he said in a statement on Monday.

Ahmad Jauhari said the doctor examined the baby and confirmed she was no longer contagious and was out of the incubation period, while the black spots on her body were actually just dry scabs.
"Immediately after that, MAS worked on preparing the travel documents for Izan, Maryam and two other relatives. They were booked onto flight MH759 that departed Ho Chi Minh airport yesterday, so that they would not have to spend another night in that city and incur more costs," he said.
Ahmad Jauhari said the MAS staff from the city also drove the family back to the airport from their hotel and as they reached the airport, the airport services team had prepared all the necessary documentation to ensure fast check-in.

"A ground staff was especially assigned to escort the family through Immigration & Customs. This was important as there was a query on the immigration stamp in their passports due to the previous day's incident," he said.

Izan and her family managed to board MAS flight MH759 and departed for home at 4.40pm.
Ahmad Jauhari said: "We are glad that the team in Ho Chi Minh City displayed 100 per cent Malaysian hospitality in this situation."

He said the ability of the team to act beyond their normal duties was to be highly applauded and it was also commendable that they did not break any rule of the standard procedures.
MAS flies three times daily to Ho Chi Minh City.

Grassroots Attack on Azmin Finds Him Increasingly Isolated

Posted: 20 May 2013 09:07 PM PDT

Azmin Ali is discovering what it is like to be locked out of power. The Deputy President of PKR has begun taking brickbats from all corners in the wake of his now-infamous press conference in which he accused PKR President Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail of "nepotism" and of failing to take the consensus of Selangor PKR before submitting a proposed name for Menteri Besar to the Sultan.
Azmin is the head of Selangor PKR.

Speaking to Opposition web portal Free Malaysia Today, Dr V Neduchelian, a member from the Kapar PKR division, lashed out at Azmin for airing the party's dirty linen in public. "What Azmin did was really unhealthy for the party. And we, party members want him to apologise to Wan Azizah," he said.

He then added a twist, turning Azmin's own instruction against him. "All discussions involving party matters should be discussed behind closed doors. This is the advice given to us. But what surprises us, is that the same leader who propagates this uses the media to attack the president," he added.
"Azmin is not fit to talk about nepotism or cronyism since he himself piggybacked on PKR de facto leader Anwar Ibrahim's popularity to reach where he is now," he added.

The significance of a single grassroots leader attacking Azmin in FMT is easy to both overestimate and underestimate. Neduchelian is not a party leader, and in PKR, the party leadership is as autocratic as anyone has ever accused Umno of being. This is not one of those regular outbursts from the top of the party that shows the fissures and cracks running throughout; Azmin is in no immediate danger.
But it is unlikely that Neduchelian would have spontaneously decided to air his own dirty linen absent backing within the party. He almost certainly had backing, and perhaps direction, before beginning this gambit.

All of this, as FMT correctly notes, is almost certainly a prelude to the party elections later this year. Nurul Izzah Anwar, fresh off defending her seat in a tightly-fought contest, is rumoured to be interested in Azmin's position as Deputy President, as a way to end the battle between PKR's squabbling factions once and for all.

Perhaps coincidentally, Azmin's fortunes have seen a tumble of late. Many had believed he would be MB after GE13, only to see Datuk Seri Anwar Ibrahim's family work with the rest of Pakatan to return Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim to the post. Khalid also let it be known that Azmin is almost certainly not in the proposed executive council list, the post from which Azmin had attacked him for years.

Azmin finds himself increasingly isolated in the party he helped to found.
Azmin has been a cagey survivor for years, and it is too early to say he has lost.
But unless he is careful, that day is almost certainly coming.

Identities Of Trio Will Not Be Divulged, Says Zahid

Posted: 20 May 2013 04:30 PM PDT

The identities of three opposition leaders, who were said to be behind the Lahad Datu armed incursion, will not be divulged to avoid prejudice when the case is brought to court, said Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

He said all documents and detailed information acquired by the police and the Defence Ministry on the trio, two of them from the peninsular and another from Sabah, would be submitted to the Attorney-General's Chambers for scrutiny.

Ahmad Zahid was responding to a call by SAPP president Datuk Yong Teck Lee to him to name the three opposition leaders allegedly involved in the incursion by a group of armed terrorists from southern Philippines in February.

At the height of 'Ops Daulat' to flush out the terrorists, Ahmad Zahid was quoted as saying that the identities of the trio would be disclosed after the 13th general election to avoid accusations that the issue would be used for political expediency.

He was visiting Bukit Aman along with his deputy, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, and Home Ministry secretary-general Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi.

They were received by Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar.

No More Warnings, But Action Against Those Bent On Creating Trouble - Ahmad Zahid

Posted: 20 May 2013 02:30 PM PDT

The government would not be issuing warnings anymore but would act tough against individuals whose extreme actions would only disrupt public order, said Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi today.

He said the Inspector-General of Policen (IGP), and heads of departments and agencies under the home ministry had been given the full power to carry out the task within their respective jurisdiction and without political interference.

Ahmad Zahid said any action taken by the ministry to maintain public order must not be regarded as politically motivated but was based on the existing laws of the country.

Hence, he reminded the opposition leaders not to politicise the actions to be taken by the authorities in order to preserve peace and stability in the country.

He warned these leaders that they would face a big risk if they insisted on being stubborn.

"Lim Kit Siang and Lim Guan Eng should differentiate political objectives and political measures from the implementation of laws. Do not politicise every law enforcement by the IGP and other agencies under the ministry.

"We will not compromise but will act in accordance with the existing Acts and enactments. We will not give anymore warnings, so don't be angry with us when we take action," he said at a news conference in conjunction with his first day as home minister, here.

Also present were his deputy Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar and the new IGP, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

To ensure smooth implementation of whatever by the ministry, Ahmad Zahid said it required the cooperation, support, views, suggestions and feedback from all quarters including the local communities, institutions, NGOs and political leaders from in and outside the government.

"This is not for our (Barisan Nasional) own political interest but for the good of society and country," he said.

On statements made by opposition leaders over various matters recently, Ahmad Zahid said these could be argued out in parliament.

"As politicians, we meet in the political arena, not on the street or at the open field but in the Dewan Rakyat," he added.

Zahid promises no political interference in police force

Posted: 20 May 2013 11:30 AM PDT

Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi promised that there would be no political interference in the police force.

He said the police have full jurisdiction to uphold the law.

"There will be no interference whatsoever from me, my deputy or others at the ministry.
"The police will carry out its law enforcement duties to the fullest extent," he told a press conference after his working visit to the Bukit Aman police headquarters Monday.

He also said the police and the Armed Forces would be holding discussions with the Attorney-General Chambers in order to strengthen their case against four persons of interest, who were involved in the Lahad Datu intrusion.

Ahmad Zahid said complete documents had been obtained to build a case against the four individuals involved-two from Peninsular Malaysia and two from Sabah.

"We have obtained all the documents against the individuals.
"However, the police and the Armed Forces will have a discussion with the AG Chambers regarding the matter in order to build a solid case against those involved," he said.

STORMY PAS ASSEMBLY EXPECTED IN NOVEMBER

Posted: 20 May 2013 09:30 AM PDT

PAS general assembly in November is expected to be a stormy affair with several factions scrambling to dominate the leadership as the party loosening up its hard stand on Umno.
On one side, the party has the Kelantan faction headed by Husam Musa who was angry when he was pushed aside, dashing his dream of becoming the Mentri Besar or at the very least Deputy Mentri besar.

This group is known for its close affiliation with Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Anwar Ibrahim which explains why former Kelantan Mentri Besar Nik Aziz Nik Mat bent the party's stand on several matters to suit the party's stand to that of PKR.

Then there is the Terengganu faction headed by party president Abdul Hadi awing with his 'side-kick' party secretary-general Mustapha Ali, who are fundamentalists but changes according to political needs.

The fundamentalists have been defending the party from the 'invasion' of Anwar's friends into the leadership but they failed in 2009 when their candidate Nasharuddin Isa was defeated by Mohamed Sabu for the deputy president post.

And recently, emerging from the verbal conflict between PAS and DAP on  several Islamic issues, is the youth wing that called on the party leadership to stick to its original struggles.
The factions in the party have been at loggerheads but managed to keep their differences low in the wake of the general election and to project the good and close relationship with the other parties in the opposition pact of Pakatan Rakyat.

However, after the conclusion of the general election and with Anwar and DAP continuing questioning the election results through rallies, PAS is distancing itself and softening on its stand to Umno.

PAS is softening up given the change in the political landscape that cut through racial lines as reflected in the result of the general election despite needing the Chinese votes for the party's survival.

The party leaders, particularly the fundamentalists are wary of the need for Malay dominance which form the basis of the party's pillar although Islam is the party's brand and struggle.

Given such a background, the party assembly to be held this November is expected to be stormy as delegates pick the leaders for the next three year-term and at the same time chart the party's path.
Top on the list to be debated with be the co-operation with Umno in the name of Malay unity as the party youth wing intends to explore the possibility of a closer and more understanding relationship.
The youth wing leaders and members have been vocal against DAP's Karpal Singh and Lim Guan Eng on several matters concerning Islam and its principles, especially when Karpal belittle the role of PAS Ulamak Council that has kept the party on its Islamic track against the wishes and desires of Anwar and DAP.

Then the party election where Anwar's friends are expected to contest all posts except the president post where Husam is the main player in leading the group, this time replacing Mohamed Sabu with himself as candidate for deputy president.

It will be a stormy assembly where the several factions are expected to collude and the assembly taking the party to a new path – maybe with Umno or on its own.

Karpal Blames DAP For Not Being Transparent

Posted: 20 May 2013 07:30 AM PDT

The opposition claims that GE13 is all about change, so I would like to say that it is true. Whether we realize this or not, we are all waiting for that change. The change does not entirely revolve around landscape or the country's administration's structure, but in terms of society's mindset.

GE13 opened the eyes of everyone and it helped us to really see our true colors. PAS now really knows DAP, DAP knows PKR etc. The government also realize how the Chinese are, regardless of them being in DAP, MCA or Gerakan. And the Chinese now know PAS Malay, UMNO Malay and PKR Malay.

The only thing which we still might not know is that DAP Chinese, product of SJKC goes around the country in black while listening to Anwar's hopeful speech on 'Chinese Supremacy'. We let those Chinese youth kept on believing their hope because they are not that smart to even discuss anything.
However, with this 'change', that is why we urge those who are smart, wise and mature to stop being hypocrites. PAS no longer have to pretend to fight for Islam, PKR do not have to pretend to fight for justice and DAP do not have to pretend to fight for transparency, UMNO and MIC do not have to pretend to believe MCA and Gerakan's hypocrisy. Let us all fight over the truth.

Today, BN have began working and PAS decided to be 'quiet'. PKR however, chooses to deny their lost and keep on fighting instead.
And we are not sure about DAP's path. As DAP leaders who won the GE and already took the oath and denied supporting illegal rallies, Chinese youth DAP fans kept on rallying with Anwar/PKR protesting against GE results.

That is why, what we can conclude here is, perhaps there are still no official orders from Tokong Lim to these Chinese kids to leave Anwar alone. Perhaps DAP is still hoping that Anwar could do something to bring the government down.

DAP is now struggling with the rise of Malays who finally know their true colors. Their attempt to use the racist label towards anyone who question their actions do not lead anywhere. Even their threats to take legal actions are ignored. This is because, each time they accuse people for being racist, they appear to be even more racist.

DAP's attitude is almost as similar as the Jews which often 'attack' those who question Zionists actions snatching Palestine lands as racist by referring to the holocaust. Fact is, that is just an excuse to cover their evil agenda.

The same tactic is being used by DAP and it is proven when Karpal Singh orders former DAP Chairman, Tunku Aziz to keep his mouth shut and not reveal DAP's 'secret'.
The fact that DAP is being secretive to rakyat is very interesting because that is the same party which promotes 'transparency' as if everything they do is opened for public to know and they do not have anything to hide. Thus, when Karpal admit that DAP do have secrets, all of the party's hypocrisy is now proven.

Not just that, Karpal also threatened that he will take action against Tunku Aziz if the 'secrets' were told to public.
What is certain, DAP's 'secrets' should not be something good for rakyat. If not, why should DAP keep it as secrets?

So, we would like to ask Karpal Singh, where is DAP's transparency if the party is filled with secrets? And where is freedom of speech if anyone who speaks will be sued, threatened and blackmailed?
As a political party which hopes to be rulers, DAP should not keep secrets with rakyat. Especially if DAP want to keep on chanting the idea of transparency as freedom in its fight.
As mentioned above, Malaysia politics' experiencing changes where we now play on the 'truth' platform. If DAP chooses to keep on pretending to be good, transparent, clean and not racist, then the party is left far behind in the current political situation because everyone is aware of what kind of party DAP is.

It is time for us to speak the truth and defend the things which we think is true, and let rakyat choose the truth. Besides, isn't it DAP which chants the word 'ubah'? Thus, we urge DAP to really ubah. Your call, DAP.

World Value Survey Prove Chinese As The Most Racist

Posted: 20 May 2013 05:02 AM PDT

World Value Survey recently presented its survey result regarding the social behavior of people from 80 countries based on evaluations which has been made for three decades. Utusan Malaysia quoted the survey and the findings show that Chinese, especially those in Hong Kong are the most racist where 71.8% of them refuse to be neighbours with other races.

Malaysia in the other hand, recorded 20% – 39.9% number of people with the same attitude, lack of tolerance between races. Perhaps it is not wrong for us to say that Malaysia receive this number because 23% of the population in the country consist of Chinese.
The result from World Value Survey clearly show the attitude of Chinese no matter where they are.
Malaysia is the place where it is most obvious because not just that the Chinese here refuse to be neighbours with other races, they also prefer to segregate their children away from other races through Vernacular School. This is enough to show that the Chinese do not tolerate, refuse to interact as well as reject any form of unity with other races.
Other evidence can be seen through the country's economic activity where it is controlled by the Chinese.

It is no longer a secret that private companies owned by Chinese uses 'race' as their key factor towards looking for employees. This is done by putting the usage of their mother tongue as a vital requirement for those who want to work for them and at the same time entirely pushes the national language aside. By doing so, they are able to limit their employees to their race only.
The excuse saying that Mandarin is important in the world today is just a stupid excuse because even Singapore, Malaysian Chinese' favourite place, do not acknowledge Mandarin. Instead, the country set English as its main language and Singapore's economy still thrives. Singapore do not have any Chinese schools to 'protect' Chinese culture.

However, this does not mean that Singaporean Chinese do not share the same racist attitude as practiced by their fellow Malaysian Chinese. The only reason why there are no Chinese schools in Singapore as well as putting Mandarin in front is because in Singapore, the Chinese have already gained total power.

This explains the real attitude of Chinese where they are not interested to protect their culture or language. All they want is their 'race', where their race should control everything.
The excuse to protect their culture is just to cover their racist agenda.
That is why, in business, we see how the Chinese never let other races compete with them in a healthy manner. They have been detected a few times, sabotaging Malay entrepreneurs in subtle ways even though the Malays never question the fact that the Chinese monopoly everything all these while. They even accuse the government as racist if projects are awarded to Malay companies, even though their race did get fair share for those projects.

The ugly side of this race is that they often shout for healthy competition, but at the same time they would criticize anything that leads towards healthy competition.
This show that they are not just racist, but hypocrite and oppressor as well.

In short, the Chinese will never be satisfied until they are on top. When they migrate to any countries, including the west, the first thing that they would establish their own 'area', often known as China Town. Shops in China Town will never give any chance to other races as they really want to live within their own community, isolated from other races. From there, they form their own 'power' through triads and they never respect 'outsiders' despite of the fact that they are the migrants.
For those who work or deal with companies from China, they should be aware on how tough it is for the Chinese to say 'sorry' or 'thank you', even to their own customers.
And this is the real attitude of the Chinese, 'rude' - no tolerance, no respect and they do not care for others.

Conclusion, the Chinese are the main factor for racial issues in Malaysia, and anywhere, really. They may seem 'normal' in small groups, but they will cause discomfort and anxiety among society due to their rudeness and the nature of refusing to mix with other races.

NO AIRASIA ADS TILL AZRAN OSMAN RANI APOLOGISES, ‘UTUSAN’ SAYS

Posted: 20 May 2013 03:24 AM PDT

Claiming AirAsia advertisements to be cheaper than hair and herbal products, Utusan Malaysia's Awang Selamat has told the Umno-owned paper to stop taking the airline's ads until its sister company's chief executive apologises for criticising the broadsheet's racist piece.

In its Mingguan Malaysia weekend edition today, columnist Awang Selamat — the nom-de-plume for the paper's collective editorial voice — said AirAsia should be thankful that the Malay paper had never written or criticised the budget airline with any negative articles.

"Awang would like to suggest that the Utusan Group not accept any AirAsia ad as long as there is no apology. Let the company's advertisement go to another paper, but not Utusan.

"Without AirAsia, Awang Selamat will not have any problem. Furthermore, the value of the advertisment given is very small, lower than advertisements for herbal and hair treatments," it said.
"To those who serve we are polite, especially the Malaysian airline whose service is better and thick with nationalism," it said.

Azran had come under Utusan's hammer after criticising Utusan on his Twitter account for what he reportedly saw as a racial instigation in the aftermath of the May 5 polls. – File picAirAsia X chief executive Azran Osman Rani had come under the right-wing daily's hammer after criticising Utusan on his Twitter account for what he reportedly saw as a racial instigation in the aftermath of the May 5 polls.
He was also reported to have criticised Malay group Perkasa for its hardline stance as an irrelevent organisation that had caused Malays to be myopic.

In response, the paper had published daily views from Perkasa leaders, the Muslim Consumers Society of Malaysia and pro-Umno activists who slammed Azran, branding him "arrogant" and a Malay who had  forgotten his roots.

Perkasa's acting president Datuk Abdul Rahman Bakar who had rallied to the paper's defence blasted Azran, saying the latter could not have climbed up to his present position without the "Malay power fought for by Utusan Malaysia".

"Has Azran never thought also that the licence issued by the government to AirAsia is because at first the airline was owned by Malays?" Abdul Rahman was quoted as saying in one such report.

Taipingmali (tm)

Posted: 21 May 2013 01:21 AM PDT

Taipingmali (tm)


MAS flew baby home

Posted: 20 May 2013 10:20 PM PDT

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines (MAS) flew home a Malaysian mother and her 14-month-old daughter, who were earlier prevented from boarding a flight from another carrier, after getting the doctors to certify that the girl was not a health risk to passengers.

Izan Suhaila Mohd Ali, 36, and Mariam Sofea Mohd Reza were held back at Ho Chi Minh airport in Vietnam on Saturday night after their daughter was suspected of having symptoms of a contagious disease.

MAS chief executive officer Ahmad Jauhari Yahya (pix) said MAS staff had taken Mariam to a doctor as it was a standard procedure for all passengers with symptoms of contagious disease to get a fit-to-fly certification from a doctor.

"This is to ensure that no one passenger puts the health of another passenger at risk," he said in a statement on Monday.

Ahmad Jauhari said the doctor examined the baby and confirmed she was no longer contagious and was out of the incubation period, while the black spots on her body were actually just dry scabs.

"Immediately after that, MAS worked on preparing the travel documents for Izan, Maryam and two other relatives. They were booked onto flight MH759 that departed Ho Chi Minh airport yesterday, so that they would not have to spend another night in that city and incur more costs," he said.

Ahmad Jauhari said the MAS staff from the city also drove the family back to the airport from their hotel and as they reached the airport, the airport services team had prepared all the necessary documentation to ensure fast check-in.

"A ground staff was especially assigned to escort the family through Immigration & Customs. This was important as there was a query on the immigration stamp in their passports due to the previous day's incident," he said.

Izan and her family managed to board MAS flight MH759 and departed for home at 4.40pm.

Ahmad Jauhari said: "We are glad that the team in Ho Chi Minh City displayed 100 per cent Malaysian hospitality in this situation."

He said the ability of the team to act beyond their normal duties was to be highly applauded and it was also commendable that they did not break any rule of the standard procedures.

MAS flies three times daily to Ho Chi Minh City. - Bernama
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dalang Pencerobohan Lahad Datu Tidak Akan Didedah, Elak Prejudis – Zahid

Posted: 20 May 2013 04:37 PM PDTTiga pemimpin pembangkang yang didakwa terlibat dalam insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah tidak akan didedahkan untuk mengelakkan prasangka atau prejudis apabila kes itu dibawa ke mahkamah, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya, semua dokumen dan maklumat terperinci yang telah diperoleh akan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk mengambil tindakan terhadap individu terbabit.

"Semua dokumen dan maklumat terperinci telah diperoleh dan penelitian dari segi undang-undang untuk kuatkan hujah di mahkamah sedang diteliti… kami iaitu Polis Diraja Malaysia dan Kementerian Pertahanan akan adakan mesyuarat dengan pihak peguam negara untuk serahkan dokumen tersebut untuk tindakan selanjutnya.

"Saya tidak berhajat untuk menamakan individu terlibat iaitu dua dari semenanjung dan seorang dari Sabah sebab saya tidak mahu berlakunya satu keadaan prasangka atau prejudis bila kes ini dibawa ke mahkamah," katanya pada sidang media selepas melakukan lawatan kerja pertama ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini, Isnin.

Turut hadir, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau mengulas kenyataan Bekas Ketua Menteri Sabah Yong Teck Lee semalam, yang mendesak agar tiga pemimpin pembangkang yang didakwa terlibat dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, didedahkan.

Sebelum ini, Ahmad Zahid ketika menjadi Menteri Pertahanan berkata kementeriannya telah mengenal pasti tiga pemimpin pembangkang yang menjadi dalang kepada insiden pencerobohan kumpulan bersenjata di Lahad Datu, Sabah.

Ahmad Zahid juga sebelum ini dipetik sebagai berkata, masa yang terbaik untuk mendedahkan dalang tersebut adalah selepas pilihan raya umum ke-13 (PRU-13)kerana jika pendedahan dibuat sebelum PRU13, ia seolah-olah mempunyai tujuan politik.

http://taipingmali.blogspot.com/2013/05/anwar-bakal-hadapi-tali-gantung-isu.html

KERANA ARTIKEL INI, DUA AHLI UMNO TAIPING DIHADAPKAN KE LEMBAGA DISIPLIN PARTI UMNO PUSAT

Posted: 20 May 2013 09:08 AM PDT

Selasa, 23 April 2013

PRU13: Panas..!!! Ust Mohd Fakharudin Calon PAS N16 dapat Sokongan Mantan SU UMNO Taiping

24 April : Kemunting Taiping -- Perjumpaan atas persetujuan kedua-dua belah pihak diantara Ust Mohd Fakharudin dan 2 orang kuat UMNO Taiping telah berlangsung di sebuah kedai makan disini.

Perjumpaan santai sambil sarapan pagi yang penuh bermakna ini sebenarnya adalah bagi menyatakan sokongan dua individu yang boleh dianggap "orang kuat" didalam UMNO BN Taiping kepada Ust Mohd Fakharudin sebagai calon PAS bagi N16 DUN Kemunting.Cikgu Yusuf

Yusuf b. Yunus (68) lebih mesra dipanggil Cikgu Yusuf adalah orang lama didalam UMNO Bahagian Taiping, menceburi dunia politik bersama UMNO sejak 1970.

cikgu Yusuf pernah menjawat beberapa jawatan penting sebelum ini,antara jawatan yang pernah disandangnya ialah Ketua Cawangan UMNO Bukit Jana selama 21 tahun, Setiausaha UMNO Bahagian Taiping selama 3 tahun dan beberapa jawatan serta tugas penting lain didalam politik bersama UMNO.

Dalam sessi perjumpaan hari ini cikgu Yusuf meluahkan rasa tidak puas hati terhadap UMNO Bahagian Taiping yang selama ini hanya mementingkan kroni dalam semua aspek.

"Saya amat kecewa dengan Dato Zahir dan Datuk Shalimin (K/B UMNO Taiping) kerana mementingkan kroni didalam apa juga tindakan,sehinggakan saya yang masih didalam UMNO pun di anggap musuh kerana dituduh berpihak kepada seseorang yang dianggap mengugat kedudukan mereka. "mereka berdua tuduh saya orang kuat Datuk Malik,sedangkan Datuk Malik pun ahli UMNO juga"- Ujar Cikgu Yusuf.

Ketika ditanya mengenai calon PAS bagi DUN Kemunting Cikgu Yusuf berkata beliau amat mengenali keterampilan Ust Fakharudin sejak sekian lama dan beliau wajar diberi peluang.

Bagaimanapun tentang sokongan terhadap calon PAS di DUN Kemunting pada PRU13 ini,Cikgu Yusuf hanya menjawap ringkas "Undi itu rahsia, tapi fikir sendirilah kenapa saya tampil bersama calon PAS hari ini".


Jaffry

Individu kedua yang juga tampil bersama dalam perjumpaan ini ialah Sdr Jeffry b. Rejab (41) yang pernah memegang jawatan Ketua Penerangan Pemuda UMNO Bahagian Taiping dan pernah menjawat jawatan Setiausaha Cawangan UMNO kampung Jambu.

Sdr Jeffry banyak mendedahkan kepincangan dalaman yang sedang berlaku didalam UMNO Taiping khususnya UMNO Kemunting.

" Golongan berumur 40 tahun ke atas,golongan muda dan masyarakat cina kebanyakan sudah lari dalam diam dari UMNO BN,"dan saya yakin di masa hadapan UMNO akan kehilangan pimpinan,kerana tiada pelapis untuk dinaikkan sebagai pemimpin didalam UMNO sekarang".

"Dalam UMNO kebanyakan golongan muda yang nampak ada sifat ketokohan sebagai pemimpin akan terus di cantas oleh mereka yang ada kuasa hari ini kerana takut tergugat"- Sdr Jeffry.Dalam pada itu Ust Mohd Fakharudin menyambut baik sokongan dari kedua-dua orang kuat UMNO Taiping. "Kita dalam dalam Pakatan Rakyat khususnya PAS mengamalkan sikap keterbukaan dalam sokongan politik dan saling hormat menghormati,walaupun cikgu Yusuf dahulunya menyokong kuat perjuangan UMNO dan kini nampak menyokong kepada kita, saya sejak dahulu menghormati beliau dan tidak pernah mengangapnya dari sudut negatif hinggalah sekarang"- Ujar Ust Mohd Fakharudin.

PRU13 bagi DUN N16 Kemunting menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Ust Mohd Fakharudin b. Abd Aziz (PAS) dan Dato' Zahir (BN).Sarapan pagi: Calon PAS bersama Mantan SU UMNO Bahagian dan SU Penerangan Pemuda UMNO TaipingMesra: Cikgu Yusuf dan Jeffry bersama Ust Mohd Fakharudin

Artikel ini ditemui dari sebuah blog pembangkang.

TM akan terjah mereka untuk mendapatkan maklumat terbaru dari mereka berdua.BACA JUGA LINK DI BAWAH

KDN TAK BAGI AMARAN, DIA JEREKAH TERUS!! AMEK KAU MALAYSIAKINI DAH JADI MALAYSIAKUCIL PULAK

Posted: 20 May 2013 08:32 AM PDT

PENSYARAH UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA PASANG BENDERA PKR?

Posted: 20 May 2013 08:24 AM PDT

RAPERA ..

Posted: 21 May 2013 01:19 AM PDT

RAPERA ..


Melayu di hina lagi? Kata Siapa?

Posted: 20 May 2013 05:14 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 21 May 2013 01:19 AM PDT

Sahabat-Gunung


Sejak Menjadi Ahli DAP, Hata Wahari semakin kurang ajar dan BIADAP

Posted: 21 May 2013 01:15 AM PDTBekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hatta Wahari sejak menyertai parti 'ultra kiasu' DAP dilihat semakin berjaya meresapi ideologi dan mentaliti pembangkang yang gemar berpolitik di jalanan. Namun amat malang baginya apabila demonstrasi yang dianjurkan itu GAGAL mendapat sambutan seperti yang diharapkan apabila hanya dihadiri oleh ahli DAP itu sahaja.

Dia yang pada mulanya berhasrat untuk meluahkan bantahan ke atas gaya dan kandungan penerbitan akhbar arus perdana Utusan Malaysia, muncul untuk beberapa minit sahaja di hadapan premis syarikat itu. Namun, insiden tersebut mengundang reaksi negatif mereka yang berada di tempat kejadian apabila, Hatta selaku PENGANJUR dan KETUA DEMO tidak dapat menahan rasa malu telah menunjukkan isyarat lucah kepada kakitangan Utusan yang 'menyambut' kehadirannya.

Menurut rekod, Hata adalah merupakan bekas kakitangan Utusan yang dipecat kerana di dapati bersalah mengeluarkan kenyataan yang cenderung menyokong ideologi pakatan pembangkang. Malah beliau juga sebelum ini pernah mengugut akan mendedahkan kepada umum identiti sebenar 'Awang Selamat'

Berbalik kepada isu menunjukkan isyarat lucah tadi, sebagai seorang yang berpendidikan dan  kononnya mempunyai maruah diri, dia sepatutnya tidak melakukan perkara sedemikian. Ini secara tidak langsung menunjukkan pemikiran yang sempit serta sikap tidak profesional yang wujud dan membelenggu dirinya. Tak ubah seperti orang yang 'gila talak'.

Sedangkan secara rasionalnya, jika benar terdapat rasa tidak puas hati, Hatta boleh menyuarakan perkara tersebut dengan cara yang lebih berhemah dan beradab. Syukur kakitangan Utusan mempunyai tahap mentaliti yang tinggi, kalau tidak meriah juga aktiviti demonstrasi petang semalam.

Sebagai seorang yang telah terjun ke kancah politik, dia seharusnya menunjukkan sikap orang yang mempunyai sahsiah diri yang baik serta tidak menjatuhkan maruah sendiri dan agama. Orang politik akan bergaul dengan segenap lapisan masyarakat dan sikap yang kurang rasional dan tidak profesional boleh mendatangkan impak negatif.

Tetapi, inilah cara politik pembangkang, mereka lebih selesa gunakan kekerasan dan menunjukkan kebodohan masing-masing bagi mencapai kepuasan yang diingini. Kalau dapat diubah, mesti lebih cantik corak perjalanan politik negara yang mewujudkan satu persaingan yang sihat.

Kalau beginilah gayanya pembangkang, memang tidak jauh perginya. Untuk menggantikan kerajaan sedia ada, haruslah menjadi yang lebih baik. Kalau orang-orang seperti Hatta Wahari ini yang dikumpul Pakatan Rakyat, memang buruk lah pakatan sampai bila-bila dan tidak akan wujud daya persaingan yang sihat.

Biarlah bodoh sedikit, asal tinggi budi pekertinya. Kerana dengan adab yang tinggi, banyak ilmu yang dapat dipelajari. Kawan pun senang untuk dicari. Cuma satu menjadi kemusykilan ialah, sejak ahli DAP ini dipecat dari Utusan, dia yang sebelum ini hanya memakai kereta cabuk, dilihat semakin bergaya dengan kereta mewah. Persoalannya dari mana sumber kewangan tersebut diperoleh? Renung-renungkan.

EXCO Selangor - Ibarat "rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi" - Budiman

Posted: 21 May 2013 12:20 AM PDT


Walaupun kemelut yang kerajaan negeri Selangor hari ini di bawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim diibaratkan `bagai api dalam sekam' namun Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi ingin merakam terima kasih atas kuasa demokrasi, rakyat telah memilih kerajaan pakatan untuk menerajui kerajaan negeri Selangor pada PRU13 yang lalu.

Sehubungan dengan itu, kuasa rakyat terus untuk memilih kerajaan terus subur dalam Negara kita dan Selangor menjadi bukti proses demokrasi berjalan dengan lancar dan tersusun.

"Namun, kemenangan besar kerajaan pakatan ini tidak mencerminkan gabungan mereka yang sebenarnya, 'rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi,' itulah perumpamaan yang sesuai untuk digambarkan kepada wajah kerajaan pimpinan pakatan di negeri Selangor pada ketika ini.

Hampir dua minggu PRU13 meninggalkan kita, tapi di mana kerajaan negeri Selangor yang sebenarnya? Sampai hari ini, Khalid Ibrahim seakan-akan sukar untuk membentuk barisan EXCO kerajaannya.

Ianya bermula sebelum perlantikan jawatan Menteri Besar, apabila Timbalan Presiden PKR yang juga Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali seakan-akan memperlekeh kewibawaan Tan Sri Khalid Ibrahim secara tidak langsung menerusi twitternya," ujarnya yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Sungai Besar.

Tambahnya, usaha memperlekeh Khalid Ibrahim tidak terhenti begitu sahaja, malah selepas mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar, beliau masih gagal membentuk barisan EXCO dan yang terkini, DAP yang merupakan rakan sekutu pakatan pula mempersoal jumlah kerusi EXCO yang bakal diterima oleh DAP.

"Adakah kemelut demi kemelut yang melanda pantadbiran kerajaan Khalid Ibrahim ini akan membantu rakyat Selangor menghadapi kehidupan yang lebih selesa?

Oleh itu, rakyat harus sedar, hanya kerajaan yang stabil sahaja mampu memberikan kehidupan yang sempurna kepada rakyat, tetapi apa yang diperlihatkan di negeri Selangor hari ini, kesannya tidak baik kepada rakyat.

Rakyat harus melihat kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan dan pentadbiran kerajaan BN, tidak banyak kemelut dalam perlantikan Menteri Besar, kalau ada pun akhirnya dapat diselesaikan dalam suasana keharmonian dan persaudaraan. Bahkan dalam pemilihan EXCO kerajaan negeri, perlantikan dibuat dengan teratur dan memenuhi keperluan rakyat," tambahnya lagi.  

Kejayaan Tawan Everest Bukti Kehebatan Warga Felda

Posted: 20 May 2013 11:32 PM PDT

Mohd Nasuha Shamsuddin 21 tahun..pendaki anak Felda pertama yg tiba di puncak Everest tepat jam 8.31 pg td...tahniah


Mohamad Asyraf Mohd Halim, 25 tahun..pendaki kedua anak Felda tiba di puncak Everest tepat jam 8.48 pg td...tahniah

Krew TV3 yang turut bersama dalam Misi Everest-Felda 2013
Misi Everest-Felda 2013 yang melibatkan tujuh pendaki telah berjaya diselesaikan apabila 5 dari 7 pendaki tiba di puncak tertinggi iaitu 8,848 meter dari paras laut, pada jam 10.15 pagi, 21hb Mei 2013. 

Pendakian ini sekali gus meletakkan satu rekod baru dalam sejarah pendakian gunung tertinggi itu oleh rakyat Malaysia kerana diketuai oleh seorang wanita Islam termuda iaitu Siti Hanisah Sharuddin yang berusia 23 tahun. 

Ekspedisi ini dianjurkan oleh Kelab Ekplorasi 7 Benua Malaysia (KE7B) dengan kerjasama Majlis Belia Felda serta mendapat tajaan dari Felda dan Felda Global Ventures Holding (FGVH).   Kelab Eksplorasi 7 Benua Malaysia (KE7B) sedang melaksanakan Projek Ekspedisi 7 Puncak 7 Benua 7 Nilai atau lebih dikenali sebagai 7 Summit's Expedition dalam usaha meletakkan nama Malaysia dalam peta pendakian dunia.

Selain Gunung Everest, Program 7 Summit's Expedition ini melibatkan pendakian ke Gunung Everest,  misi pendakian yang lain adalah Gunung McKinley (Benua Amerika Utara), Gunung Kilimanjaro (Benua Afrika), Gunung Elbrus (Benua Eropah), Gunung Aconcagua (Benua Amerika Selatan), Gunung Vinson Massif (Benua Antartika) dan Gunung Casztern Pyramid (Benua Oceanic).

Misi kali ini lebih menarik kerana ia melibatkan anak-anak Felda secara langsung, di mana 4 dari mereka dibentuk untuk menjadi pendaki utama dengan objektif jangka panjang untuk melahirkan Everest Speaker & Motivator.  

Secara keseluruhannya, misi ini membuktikan kebolehan anak-anak Felda untuk menyahut cabaran serta merealisasikan impian.  

Walaupun Felda sering dirujuk sebagai kawasan yang 'jauh ke dalam' di mana warganya dikatakan mempunyai pergaulan dan pandangan yang terhad, tetapi itu tidak bermakna yang mereka tidak mampu untuk menguasai dunia.  Segalanya mungkin dengan azam dan usaha. 

Mendaki puncak tertinggi seperti Everest memerlukan bukan sahaja kecerdasan fizikal tetapi mental.  Dan yang lebih penting ialah keupayaan mengawal diri dalam menerima cabaran selain fokus dan tekad untuk menyelesaikan apa yang telah dirancang dan diusahakan.  

Bak kata orang yang bijaksana, yang penting bukan apa yang ada di puncak atau apa yang ada di sebalik gunung.  Tetapi, pendakian itulah ganjarannya. 

Melalui satu ekspedisi yang begitu mencabar minda dan tenaga mampu menjadikan kita seorang manusia yang lebih baik.  Ini kerana, ia mendedahkan kita bukan sahaja kepada ragam dan karenah orang di sekeliling kita yang turut tertekan dan tercabar oleh keadaan, tetapi juga kita akan belajar mengenali diri sendiri melalui cara kita mengendalikan situasi selain dapat menilai tahap kekuatan diri. 

Semua ini merupakan pengetahuan yang penting dalam kehidupan seharian selain menjadi pedoman di masa depan. 

Oleh itu, kejayaan anak-anak Felda menawan Everest bukanlah satu pencapaian yang bersifat sementara, sebaliknya ia merupakan 'tanda aras' mengenai kemampuan sebenar anak-anak Felda yang sewajarnya setanding dengan jenama 'Felda' itu sendiri iaitu sebuah organisasi gergasi bertaraf dunia.  

Buntu Lantik Exco Serlahkan Konsep Sepakat Untuk Tidak Sepakat Pakatan Pembangkang - Lokman Noor Adam

Posted: 20 May 2013 08:45 PM PDTWalaupun pilihan raya umum ke-13 sudah dua minggu berlalu dan pihak pakatan menang lebih selesa dan mengekalkan penguasaan di negeri Selangor, namun sehingga ke hari ini, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim masih gagal mewujudkan barisan EXCO kerajaan negeri, membuktikan bahawa pihak pakatan ini hanya 'tidur sebantal tapi mimpi lain-lain'.

EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Lokman Noor Adam berkata, scenario politik pakatan di Selangor ini membuktikan tidak wujud konsep persepakatan dan permuafakatan dalam menentukan barisan kepimpinan negeri, sedangkan pada dasarnya, PRU13 ini, penguasaan mereka lebih baik berbanding pada PRU12.


"Ini berbeza dengan BN, kita mempunyai prinsip yang jelas siapa yang layak dan sewajarnya menjadi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri sehinggalah kepada kepimpinan kerajaan negeri di bawah pentadbiran kerajaan BN.

Dalam masa yang sama, perlantikan menteri cabinet ditentukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan ianya diterima baik oleh akar umbi," ujarnya yang juga mantan Majlis Kerja Tertinggi Parti Keadilan Nasional.

Tambahnya, konsep persepakatan dan permuafakatan dalam BN ini tidak wujud dalam pakatan kerana mereka saling berebut kuasa dari jawatan Perdana Menteri sehinggalah ke jawatan EXCO Kerajaan negeri, contohnya di Selangor.

Sebelum ini, Timbalan Presiden PKR yang juga Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali difahamkan mengintai jawatan penting di negeri terkaya itu sehingga tercetus sedikit pertikaian dan drama dan berakhir selepas Abdul Khalid mengangkat sumpah Selasa lalu, lebih seminggu selepas selesai pilihan raya umum 5 Mei.

Khalid telah dilantik semula sebagai menteri besar Selangor untuk penggal kedua selepas Pakatan Rakyat (PR) memenangi majoriti dua pertiga dalam Pilihan Raya 2013 dengan meraih 44 kerusi 56 kerusi DUN.

PAS dan DAP memenangi 15 kerusi setiap satu, manakala PKR pula 14 kerusi.

Lagi penipuan cybertroopers DAP

Posted: 20 May 2013 08:02 PM PDTKisah blackout yang digembar-gemburkan oleh penyokong DAP sebenarnya telah dirancang dengan baik oleh DAP.

Selain dari memulakan khabar angin di media social, petugas-petugas DAP (polling agents) telah bersedia dengan lampu suluh di pusat pengiraan undi.

Video parodi ini juga telah dimuatnaik ke YouTube pada hari pembuangan undi.

Bagaimana mereka boleh menyiapkan video ini dan menerbitkannya di YouTube dalam tempoh yang singkat?

Jika diambil kira perbezaan waktu pun, video ini dianggarkan dimuatnaik sekitar jam 1:30 pagi 6 Mei, hanya beberapa jam selepas keputusan rasmi diumumkan.

Video ini telah dirakam dan disunting secara profesional, bukannya dirakam menggunakan telefon pintar.

Ini bermakna mereka telah pun menyiapkan video ini sebelum hari mengundi lagi.

Baru beberapa hari, video ini telah ditonton lebih 500,000 pengguna YouTube.

Taktik cybertroopers DAP sangat licik di internet dan penipuan ini harus didedahkan, satu persatu.

The Unspinners

Posted: 20 May 2013 11:26 PM PDT

The Unspinners


Betulkah Anwar sudah gila, tidak siuman?

Posted: 20 May 2013 05:41 PM PDT

Belantan

Posted: 20 May 2013 11:26 PM PDT

Belantan


Ugutan anarki: Bagaimana tindakan PDRM?

Posted: 20 May 2013 09:36 PM PDT

Harris Ibrahim

Tanpa berselindung lagi, elemen anarki tempatan sudah menggugut kerajaan - "Kita akan gulingkan kerajaan menerusi protes jalanan besar-besaran". Itulah yang diucapkan oleh Harris Ibrahim, pemimpin pergerakan ABU (Asalkan Bukan UMNO) pada satu perhimpunan yang dihadiri 1,000 orang di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor pada 13 Mei lalu.

Katanya lagi, dia tidak berhasrat menggunakan kekerasan, tetapi menerusi "kuasa rakyat" (people power). Rakyat tak boleh tunggu lima tahun lagi, tetapi mesti bertindak sekarang, tambahnya.

Jawapan segera telah diberi oleh Tan Sri Ismail Omar pada 16 Mei lalu, sehari sebelum beliau bersara wajib. Kata beliau "Jangan sesiapa pun cuba mengubah kerajaan menerusi cara yang tidak demokratik". Kalau rakyat mahu ubah kerajaan, buatlah menerusi cara yang demokratik - iaitu menerusi peti undi, tambahnya lagi.

Pada 17 Mei lalu, pengarah komunikasi PKR yang juga ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya apabila dituduh melakukan kesalahan di bawah seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Awam 2012, yang membawa kepada hukuman denda maksimum RM10,000 jika sabit kesalahan.


Mengikut fakta kes, dia dituduh gagal memberi notis 10 hari yang diperlukan di bawah Akta itu sebelum menganjurkan perhimpunan di Stadium Kelana Jaya pada 8 Mei lalu. Kes ini masih berjalan, dan kita tidak boleh membuat apa-apa komen atau spekulasi lebih lanjut lagi, misalnya bila dan bagaimana ia akan berakhir.

Pun begitu, akhbar tempatan sehari dua ini sudah menyiarkan pendapat beberapa pihak agar Akta Perhimpunan Awam 2012 itu dikaji semula, kerana ramai berpendapat hukuman yang disebutkan dalam Akta itu terlalu ringan dan tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan serta impak buruk kepada masyarakat setempat dan negara.

Orang ramai yang mengikuti perkembangan ini sedia maklum bahawa perhimpunan haram ini (tidak mematuhi Akta berkenaan) telah diadakan di beberapa negeri dan akan diteruskan lagi pada masa akan datang.

Nampaknya segala amaran oleh Polis Di-Raja Malaysia (PDRM) langsung tidak dipedulikan. Nasihat yang diberi oleh pelbagai pihak (termasuk badan-badan bukan kerajaan dan wakil masyarakat setempat) seumpama mencurah air di daun keladi.


Sementara itu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah mengugut akan menggerakkan 1 juta rakyat (paling minimum) turun ke jalan raya Kuala Lumpur untuk satu protes besar-besaran pada bila-bila masa sebelum akhir bulan Mei ini.


Badrul Hisham Shaharin (juga dikenali sebagai Chegubard) memberitahu wakil media, dia akan memaklumkan orang awam tempat dan tarikh protes jalanan itu lima hari sebelumnya.

Pada mulanya dia merancang mengadakan protes jalanan itu pada 18 Mei lalu, tetapi beberapa pihak lain yang akan menyertainya memaklumkannya bahawa tarikh itu terlalu suntuk untuk menggerakkan orang awam hadir sama.

Bercakap bagi pihak pakatan pembangkang, Anwar Ibrahim menyatakan bahawa cadangan menggulingkan kerajaan menerusi protes jalanan itu "tidak pernah dikemukakan" oleh pihak berkenaan kepadanya dan "tidak pernah dibincang" oleh pakatan pembangkang.

Kata Anwar lagi, pakatan akan meneruskan perhimpunan rakyat pada masa depan (kini digelar "Black 505", sempena tarikh PRU-13 iaitu 5 Mei), tetapi di tempat yang tertutup dan bukan di jalan raya.

Pada 16 Mei, Harris Ibrahim dipetik oleh blog Malaysia Today sebagai berkata "Kita akan teruskan protes jalanan, sama ada disokong oleh pakatan pembangkang atau tidak". Harris menegaskan lagi bahawa protes jalanan ini bukan inisiatif pakatan, tetapi "inisiatif rakyat" (sila lihat http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/newscommentaries/56798-haris-street-rally-will-go-on).

Kajian fenomena protes jalanan yang berlaku di beberapa negara menunjukkan lazimnya penganjur ada membuat aku janji tidak akan menggunakan kekerasan. Soalnya, apabila peserta protes jalanan itu terlalu ramai dan lambat laun pastinya tidak dapat dikawal sepenuhnya oleh penganjur, apakah ketiadaan kekerasan masih boleh terjamin?

Perlu diingat bahawa hak yang diberi kepada rakyat negara ini di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 tidak termasuk "protes jalanan" - s.4(1)(c). Apa yang dimaksudkan oleh istilah "protes jalanan" itu telah diberi takrif yang terperinci dalam s. 3.

Andainya satu perhimpunan awam yang sah itu (maksudnya telah mematuhi kehendak Akta berkenaan) kemudian bertukar menjadi satu protes jalanan, pegawai polis diberi kuasa di bawah s. 21 Akta itu memerintahkan peserta protes jalanan itu untuk bersurai dengan serta-merta - s. 21(1)(b).

Bagi tujuan menjalankan kuasanya itu, pegawai polis berkenaan dibolehkan "menggunakan segala kekerasan yang munasabah" - s. 21)(2). Sesiapa sahaja yang ingkar bersurai apabila diperintahkan oleh pegawai polis boleh dihukum, jika sabit kesalahan, denda tidak melebihi RM20,000.

Di sinilah letaknya kelemahan Akta Perhimpunan Awam 2012. Di sinilah puncanya pengajur protes jalanan seperti SAMM dan ABU begitu berani menganjurkan protes jalanan sejuta rakyat.


Walaupun kumpulan anarki yang menganjur protes jalanan dan menghasut orang awam menghadiri protes tersebut tidak boleh dikenakan hukuman yang berat di bawah Akta 2012 itu, pihak berkuasa masih boleh menggunakan undang-undang jenayah utama kita iaitu Kanun Keseksaan.

Seksyen 141 mengandungi takrif kesalahan perhimpunan haram (unlawful assembly), seksyen 142 (menyertai perhimpunan haram), manakala seksyen 143 menyatakan hukumannya (penjara tidak melebihi 6 bulan, denda atau kedua-duanya sekali).

Selain itu ada juga kesalahan lain, seperti memiliki senjata semasa menyertai perhimpunan haram (seksyen 144, penjara 2 tahun), terus menyertai perhimpunan haram walau pun telah diperintahkan bersurai (seksyen 145, penjara 2 tahun), dan merusuh (seksyen 147, penjara 2 tahun).

Selain Kanun Keseksaan, yang mengandungi banyak peruntukan mengenai kesalahan perhimpunan awam, Akta Hasutan boleh juga dirujuk oleh PDRM andainya ada ucapan-ucapan melampau yang "berkecenderungan menghasut" (umpamanya membakar api permusuhan atau rasa kebencian rakyat dan sebagainya) oleh penganjur atau mana-mana peserta dalam protes jalanan itu.

Kesimpulannya, kekurangan atau kelemahan yang terdapat dalam Akta Perhimpunan Awam 2012 tidak sewajarnya melemahkan semangat dan komitmen PDRM melakukan yang terbaik dengan segera, agar elemen anarki yang sudah timbul dalam kalangan masyarakat kita pada masa ini tidak seterusnya dibiarkan bermaharajalela.-UMO

Suara Politik
Belantan

Peniaga Cina mula terasa bahang - Boikot perkauman lembapkan pembaharuan ekonomi, kata pakar perniagaan!

Posted: 20 May 2013 08:04 AM PDT

Gambar fail penjual sayur di pasaran SS2 di Petaling Jaya. Pertubuhan Melayu telah memanggil untuk memboikot perniagaan Cina.

Kempen memboikot barangan pengguna daripada peniaga kaum Cina akan membantutkan perancangan transformasi ekonomi kerajaan, kata pemimpin korporat dan pakar ekonomi.

Dewan Perniagaan Melayu dan Cina, disamping pakar ekonomi Dr Yeah Kim Leng menekankan ketegangan perkauman akan menakutkan pelabur luar negara, walaupun keluaran dalam negara kasar (KDNK) berkembang pada 4.1 peratus dalam suku tahun pertama, rekod paling rendah dalam tempoh suku kesembilan sebelum ini.

Pengarah urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Christine Lagarde dilaporkan melahirkan kebimbangan November lalu terhadap aliran masuk pelaburan luar negara (FDI) ke Malaysia, hutang awam yang tinggi dan risiko ketidaksamaan pendapatan.

"Kita perlu lihat terhadap impak keseluruhan gesaan boikot tersebut," kata Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Melayu Malaysia(DPMM) Hanafee Yusof kepada The Malaysian Insider semalam.

"Mereka tidak boleh lakukannya berdasarkan sentimen... dalam ekonomi, kita bergantung antara satu sama lain," tambah beliau.

Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dilapor berkata kepada agensi berita nasional Bernama pada Rabu lalu permintaan domestik yang kukuh akan terus menjadi "pemacu utama pertumbuhan", disokong oleh perkembangan sektor swasta yang berterusan dan disokong oleh sektor awam.

Pakar ekonomi Datuk Dr Mohamed Ariff Abdul Kareem, yang merupakan bekas pengarah eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), berkata bulan lepas pertumbuhan ekonomi negara dijangka sederhana kepada 5 peratus tahun ini daripada 5.6 peratus tahun lepas, disebabkan oleh faktor luaran seperti krisis zon di Eropah.


Pertumbuhan ekonomi di rantau Asia-Pasifik dijangka melonjak kepada enam peratus tahun ini, daripada 5.6 peratus pada 2012, ia lebih perlahan daripada kadar pertumbuhan purata sebanyak 8 peratus sebelum krisis kewangan global yang melanda pada tahun 2008, kata Pertubuhan Ekonomi Bangsa-bangsa Bersatu Ekonomi dan Suruhanjaya Sosial bagi Asia dan Pasifik bulan lepas.

Hutang negara juga mencecah kepada 53 peratus KDNK — menghampiri siling 55 peratus — naik daripada 43 peratus pada tahun 2008.

Tan Poh Seng, yang merupakan salah seorang ahli lembaga dalam Dewan Perniagaan Cina (ACCCIM) menggesa semua ahli politik untuk melihat ke hadapan dan bukan sebaliknya masih mempertikaikan tentang keputusan pilihan raya buruk yang tidak dijangka bagi Barisan Nasional (BN) pada 5 Mei lalu.

"Mereka yang berada politik perlu pandang ke depan dan fokus kepada ekonomi," kata Tan kepada The Malaysian Insider.

"Beliau perlu memberitahu NGO tersebut yang mahu memboikot kami supaya tidak lakukannya," kata Tan lagi yang merujuk kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Hasan Malek.

Menteri Kabinet baru itu Sabtu lalu berkata Putrajaya tidak menyokong gesaan badan bukan kerajaan (NGO) dan blogger pro-BN yang melancarkan kempen memboikot perniagaan Cina tetapi tidak mampu menghalang mereka daripada meneruskan kempen tersebut.


Baru-baru ini selepas berakhir pilihan raya umum ke-13 (PRU13), beberapa NGO Melayu termasuk Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) secara terbuka menggesa memboikot perniagaan Cina, kempen tersebut kemudiaannya semakin meluas di kalangan blogger pro-BN.

Antara blogger yang sudah memulakan kempen memboikot tersebut adalah The "Thirteen million plus Ringgit" guy rambles, Gerakan Anti PKR, House PK, Another Brick in the Wall dan The Unspinners.

Gesaan itu dibuat untuk "menghukum" DAP dengan beberapa pemimpin Umno menuduh parti tersebut telah menghasut pengundi Cina, kaum minoriti yang berpengaruh dari segi ekonomi itu.

Ketua Ekonomi RAM Holdings Yeah mengatakan memboikot sesetengah kaum akan menyebabkan polarisasi lebih besar di negara ini dan boleh menjejaskan aliran FDI.

"Ia bukan sahaja memberi impak kepada negara, tetapi pelabur berpotensi juga akan menimbang semula isu perkauman sebegini dalam pasaran dan perniagaan," kata Yeah kepada The Malaysian Insider semalam.

"Kesannya ia akan melembapkan pendapatan negara, melembapkan pertumbuhan, menyebabkan banyak peluang kerja hilang," tambahnya lagi.

Pertikaian dan langkah menyalahkan pengundi masyarakat Cina bermula apabila Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, menggunakan istilah "tsunami Cina" selepas keputusan pilihan raya menunjukkan BN kekal berkuasa tetapi prestasi merosot, apabila memenangi hanya 133 daripada 222 kerusi Parlimen.

Suara Politik
Belantan

Inikah gaya lifestyle CEO Air Asia X ..patut pun anti Utusan?

Posted: 20 May 2013 03:00 AM PDT


Rupa-rupanya bukan pasal RASIS je mengapa CEO Air Asia X ini menghentam UTUSAN, tapi ada juga sebab-sebab lain .

Kita semua sedia maklum Utusan Malaysia merupakan akhbar yang anti LGBT dan kalau kita lihat gaya 'lifestyle' seorang CEO Melayu lupa diri ini , memang betul lah dalam dirinya memang anti akhbar Melayu ini

Mesti ada seorang pemimpin pembangkang itu suka akan lelaki-lelaki yang seperti ini?


Selanjutnya sila lihat di sini.

Suara Politik
Belantan

Sahabat karib Anwar kecewa?

Posted: 19 May 2013 11:55 PM PDT


Bekas Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla dikatakan kecewa dengan tindakan sahabat karibnya, Anwar Ibrahim yang enggan menerima kekalahan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu.

Malah Jusuf juga kecewa dengan sikap Anwar yang tidak mahu melakukan perdamaian dengan Barisan Nasional (BN) di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perkara itu dinyatakan oleh bekas Menteri Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Hamid Awaludin di sini kelmarin, seperti mana dilaporkan agensi berita ANTARA.

"Ya, sudah tentu Jusuf kecewa tetapi saya berusaha untuk mencuba agar suasana pulih kembali," katanya.


Hamid berkata, Anwar pernah berjanji kepada Jusuf sebagai sahabat bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu akan mengawal pakatan pembangkang jika mereka tewas dalam PRU-13.

"Tetapi sehingga kini, demonstrasi demi demonstrasi dilancarkan di banyak tempat di Malaysia. Anwar bersama penyokongnya mendakwa berlaku penipuan, sesuatu yang harus dibuktikan melalui undang-undang, tetapi (setakat ini) Anwar belum berbuat demikian," katanya.

Sejak awal lagi, kata Hamid, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sudah mewujudkan persepsi dan yakin akan menang.

Tegas Hamid, keyakinan Anwar itu berdasarkan pelbagai kaji selidik yang dijalankan sebelum pilihan raya umum berlangsung.


Tambahan pula, kata Hamid, setiap kali Anwar mengadakan kempen beribu-ribu orang hadir dan ini memberi keyakinan kepada Anwar, beliau akan menang.

"Atas keyakinan itu, Anwar telah bertemu Jusuf bagi meminta bekas Naib Presiden Indonesia itu menyampaikan kepada Najib supaya siapa pun yang menang, mereka harus bekerjasama dengan yang kalah. Permintaan itu disambut baik oleh Jusuf," katanya.

Bagaimanapun kata Hamid, keyakinan Anwar musnah apabila Najib memenangi pertarungan politik di negara itu.

"Anwar mungkir janji yang dibuatnya kepada Jusuf untuk mengawal anggota pakatan pembangkang, sedangkan Najib konsisten dengan ucapannya. Ia terbukti beberapa jam setelah diumumkan menang, Najib mengajak penyatuan nasional demi masa depan negara," katanya.-UMO

Suara Politik
Belantansekupangdua

Posted: 20 May 2013 11:24 PM PDT

sekupangdua


ANWAR MENGADU ATAU NAK BAGI LAPORAN KENAPA KALAH KAT TAUKEY AMERIKA?

Posted: 20 May 2013 01:30 AM PDT

Anwar Ibrahim
Anwar tiba kira-kira jam 9 malam disambut para penyokongnya.
Apa sebenarnya yang nuar buat perhimpunan Blackout dan nak mengadu kat Barack Obama pasal kekalahan beliau di PRU 13 yang lalu, kenapa nak mengadu kat obama? Pelik kan... Bagaimanapun kita patut tahu bagaimana segala perbelanjaan untuk perhimpunan haram, bersih, lynas, dan banyak lagi yang dijayakannya yang palaing pasti memerlukan jutaan ringgit bagi menjana segala pergerakan dan perhimpunan sebesar ini, bukan sekali malah berkali-kali,  dari mana datangnya dana yang begitu banyak menjadi persoalan, sehingga kini belum terjawab. Mana mungkin dengan gajinya sebagai penasihat boleh mengadakan begitu besar dana yang diperlukan? Dalam akhbar sinar juga mendedahkan bahawa nuar akan mengadu pasal kekalahan Pakatan Rakyat di PRU 13 yang lalu, kenapa pulak nak mengadu kat Barrack Obama sebagai Presiden Amerika? Menjadi tanda tanya kenapa dia sanggup berbuat demikian, mengadu ataupun melaporkan kenapa ia kalah? Almaklumlah kalau tukang beri dana pun nak tahu jugak bila  dia boleh jadi Perdana Menteri, modal dah keluar hasil masih tak nampak!

KUANTAN - Pakatan Rakyat (PR) akan menyerahkan bukti mengenai penipuan yang didakwa berlaku dalam PRU13, 5 Mei lalu kepada Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata,  PR mahu kuasa besar itu menjawab mengenai kemenangan BN yang didakwanya turut disumbangkan oleh pengundi bukan warganegara.

"Saya nak beritahu kepada Amerika bahawa kita akan mengemukakan bukti penipuan itu dan menunggu apa  reaksi beliau berhubung kemenangan BN dalam PRU13 lalu," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya sempena Himpunan 'Black 505' di sini malam kelmarin bagi mengulas laporan bahawa Obama menelefon Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengucapkan tahniah kepada perdana menteri atas kejayaan beliau mendapat mandat untuk terus menerajui Malaysia.

Dalam ucapan beliau itu, Anwar terus mengulangi pendiriannya membidas SPR yang didakwanya 'menipu' dengan menerima undi bukan warganegara Malaysia.

"Sebab itu, saya  nak selamatkan negara ini dan pertama sekali yang perlu undur ialah Pengerusi SPR," katanya.

Himpunan Tolak Penipuan PRU 13 (Black 505) kali ke empat itu menyaksikan pengunjung berpakaian hitam memenuhi perkarangan Pejabat PKR Pahang, Jalan Beserah, di sini.

Walaupun lokasi perhimpunan itu terpaksa ditukar pada saat-saat akhir, kehadiran penyokong memenuhi kawasan itu menggambarkan kebangkitan rakyat terutama golongan muda untuk  melawan penipuan pilihan raya lalu.

Himpunan itu asalnya dijadualkan berlangsung di Padang Bola Mahkota Aman, Jalan Gambang, namun terpaksa ditukar di saat akhir atas faktor keselamatan dan arahan polis serta Majlis Perbandaran Kuantan yang tidak membenarkan perhimpunan di situ.

Program yang bermula kira-kira jam 9 malam itu menampilkan beberapa pemimpin PR termasuk Adun Semambu, Lee Chean Chun, Adun Teruntum, Sim Chong Siang, Ahli Jawatankuasa Wanita PKR, Felicia Ling, Timbalan Pengerusi PKR Pahang, Ahmad Nizam Hamid dan Ketua Serikandi PKR, Siti Aishah Shaik Ismail menyampaikan ceramah masing-masing.

Diikuti Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, Pengerusi PKR Pahang, Datuk Fauzi Rahman, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa, Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli dan diakhiri Anwar  Ibrahim.

Puisi bertajuk 'Ibu Segala Tipu' disampaikan Sasterawan Rakyat, Datuk A Samad Said menyebabkan hadirin terdiam seketika.

Himpunan dipengerusikan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul itu berjaya memperoleh kutipan derma orang ramai  kira-kira  RM13,000.

Panglima Perang Cyber

Posted: 20 May 2013 11:20 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Selepas MB Kelantan Kini Nik Abduh Tolak Jatuhkan Kerajaan Melalui Perhimpunan Jalanan

Posted: 20 May 2013 06:26 PM PDT
DALAM NEGERI

Itu perbuatan gopoh - Nik Abduh

KUALA LUMPUR 20 Mei - Seorang lagi pemimpin Pas secara terbuka menolak usaha Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjatuhkan Kerajaan Persekutuan yang dipilih secara sah oleh rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 melalui siri perhimpunan jalanan dengan menyifatkan tindakan tersebut sebagai gopoh.

Malah, Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohd. Abduh Nik Abdul Aziz mengajak orang ramai memikirkan kemenangan melalui kesabaran, bukannya melalui ledakan di jalan raya.

"Anda terfikir untuk 'spring' dan memperolehi kerajaan melalui ledakan di jalan raya?

Itu adalah gopoh.

"Fikirkan kemenangan melalui kesabaran. Kesabaran adalah kunci yang membuka. Apa perlu kemenangan yang isinya belum ranum," katanya menerusi laman Facebook beliau hari ini.

Niat pembangkang mencetuskan huru-hara bagi menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dipilih secara sah oleh rakyat pada 5 Mei lalu semakin jelas selepas melakukan beberapa siri demonstrasi sebelum ini selain merancang siri demonstrasi lain pada masa depan.

Malah, hasrat jahat pembangkang itu turut yang dinyatakan aktivis jalanan propembangkang, Hishamuddin Rais dan aktivis mahasiswa propembangkang, Adam Adli Abd. Halim dalam Perhimpunan 13 Mei di Dewan Perhimpunan Cina Selangor minggu lalu.

Semalam, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dalam Facebooknya berkata, pihaknya berpegang teguh bahawa demokrasi merupakan jalan terbaik untuk menukar kerajaan di negara ini.

Jelasnya, pendirian beliau itu selari dengan kepimpinan Pas Pusat yang sejak dahulu sentiasa memilih jalan demokrasi untuk menukar kerajaan.

Menurut Nik Mohd. Abduh, golongan muda perlu insaf kerana semangat berkobar-kobar tidak boleh meminggirkan sifat sabar dalam memburu kemenangan.

"Padukan tenaga. Tambahkan bilangan. Berikan senjata ilmu dan maklumat untuk anak muda. Gerhana bulan adalah kekuatan dan keagungan, bukan kesedihan dan ketakutan," ujarnya.© Utusan Melayu (M) Bhd Sent from my iPhone

Kemalangan Maut di MRR2 yang meragut 4 nyawa Semalam - YouTube

Posted: 20 May 2013 05:00 AM PDT

Berhati-hati memandu. Doalah dahulu minta Allah selamatkan perjalanan kita.

Saksikan video merakam situasi sejurus selepas kemalangan berlaku semalam...

https://www.youtube.com/watch?v=BfJ16d7QIHs


Sent from my iPad

Jom Ke @FestivalBelia13 di Putrajaya Mula 23-26 Mei 2013 cc @Khairykj - YouTube

Posted: 20 May 2013 03:48 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=MXCAl2ezNQg&noredirect=1


Sent from my iPad

Kembara Politik

Posted: 20 May 2013 11:14 PM PDT

Kembara Politik


Hak Rakyat Merdeka: Hak Mengundi & Hak Membeli!

Posted: 20 May 2013 08:59 AM PDT

1. Kita akur dengan keputusan PRU13. Setinggi 90% kaum Cina membuat keputusan mengundi DAP. Itu sudah jadi sejarah. Sejarah yang perlu diteliti oleh semua rakyat. Lebih-lebih lagi orang Melayu dan Bumiputera.

2. Kaum Cina telah melaksanakan hak sah mereka sebagai rakyat Malaysia iaitu hak mengundi untuk mencorak halatuju politik tanahair.

3. Bagi kaum Melayu dan Bumiputera pula kita kena ambil tahu juga bahawa kita juga ada hak yang sah sebagai rakyat merdeka untuk tentukan halatuju ekonomi kaum Melayu dan Bumiputera. Kita pun mahu kaum Bumiputera duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan kaum Cina dalam bidang ekonomi dan perniagaan.

4. Jika 90% kaum Cina boleh bersatu dalam melaksanakan hak mengundi pada PRU13, apakah kaum Melayu dan Bumiputera tidak boleh bersatu dalam melaksanakan hak sah sebagai pengguna dan rakyat Malaysia iaitu hak membeli?

5. Mari sama-sama gunakan hak membeli untuk tingkatkan penguasaan ekonomi Bumiputera! Sokonglah sebarang kegiatan ekonomi kaum Melayu dan Bumiputera!

Nota: Saya sudah lama menjadi ahli PPIM dan sekian lamanya melaksanakan hak membeli saya dengan menyokong produk Melayu dan Bumiputera.

oyabun

Posted: 20 May 2013 11:13 PM PDT

oyabun


Perangai 'Boss' dan anak buah sama saja?

Posted: 20 May 2013 07:50 AM PDT

Biarlah semua gambar-gambar ini menceritakan segala-galanya?

Wasabi Oyabun...!!!

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 20 May 2013 11:11 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PENANGAN ZAHID : ANWAR, LKS KETAKUTAN, LIM GUAN ENG LARI KE LONDON

Posted: 20 May 2013 08:25 PM PDT

SAMPAI HATIKAU TINGGALKAN AKU LIM GUAN ENG
Mesyuarat Himpunan 505 di Petaling Jaya semalam menghasilkan beberapa keputusan drastik ekoran Ketegasan Datuk Zahid Hamidi.

Pertama, semua himpunan haram 505 telah ditukar tajuk kepada berunsur santai seperti "Pesta" rakyat. Kedua, oleh kerana ketegasan Datuk Zahid Hamidi, IGP baru dan dasar-dasar yang semakin tegas Anwar dan Lim Kit Siang telah memutuskan supaya semua Himpunan Haram diberi tanggungjawab kepada NGO dengan panglimanya Chegu Bard. 

Tujuannya untuk mengelak mereka sebagai YB ditangkap dan hilang kelayakan sebagai YB jika ditangkap dan dibicarakan. Mereka melihat penangkapan Adam Adli dan Nik Nazmi amat-amat menakutkan. Jika Chegu Bard ditangkap pun dia bukan YB pun, itulah modus operasi mereka kali ini.

Pada hujung minggu ini 25 Mei 2013, mereka mengubah lokasi Himpunan Haram 505 itu di padang berdekatan AmCorp Mall di Petaling Jaya dengan tema "pesta". Himpunan tersebut dibuat pada 25 Mei 2013 supaya lebih ramai orang datang dari seluruh negara yang kebetulan PKR melaksanakan Kongres PKR di Petaling Jaya.

Yang paling mengejutkan, Lim Guan Eng akan "melarikan" diri ke London menjelang 25 Mei 2013 meninggalkan Himpunan Haram 505 atau pesta itu, meninggalkan Anwar meroyan seorang diri di Petaling Jaya itu.

Kasihan Anwar orang Melayu yang mudah ditipu, Lim Guan Eng.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohd. Abduh Nik Abdul Aziz mengajak orang ramai memikirkan kemenangan melalui kesabaran, bukannya melalui ledakan di jalan raya.
 
"Anda terfikir untuk 'spring' dan memperolehi kerajaan melalui ledakan di jalan raya? Itu adalah gopoh.
 
"Fikirkan kemenangan melalui kesabaran. Kesabaran adalah kunci yang membuka. Apa perlu kemenangan yang isinya belum ranum," katanya menerusi laman Facebook beliau hari ini.

Dalam pada itu DAP dan Lim Kit Siang turut berubah nada, DAP dilihat telah berubah nada, daripada kenyataan asalnya mendesak Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid menarik balik kenyataannya dan membuat permohonan maaf terbuka kini menuntut pula ruang satu hari penuh pada minggu pertama berdebat dalam sidang Parlimen.

Nampaknya, tindakan Anwar menipu rakyat dan penyokongnya untuk hadir ke perhimpunan 505nya dibalas dengan ditinggalkan sendirian oleh Lim Guan Eng yang akan berangkat ke London hujung minggu ini. Bye Bye Anwar...


@AnwarIbrahim : Perdana Menteri Tanpa Menteri Kabinet. @NajibRazak

Posted: 20 May 2013 02:13 AM PDT

Hari ini genap 15 hari selepas keputusan PRU 13 diumumkan yang mana Barisan Nasional berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan dengan majoriti mudah.

Hari ini juga genap 5 hari selepas YAB Perdana Menteri mengumunkan barisan kabinet beliau. Negeri-negeri yang dimenangi oleh Barisan Nasional juga telah mengumumkan Barisan Exco mereka.

Dalam masa 15 hari ini, apa yang berlaku di kem pembangkang? Walaupun hanya menang 3 buah negeri, pembangkang masih belum dapat selesaikan perebutan jawatan EXCO di Selangor.

Lebih menyedihkan, 15 hari ini juga hanya digunakan oleh Anwar Ibrahim untuk menghentam sistem Pilihan Raya di Malaysia. Jika mereka tolak keputusan PRU, mengapa 3 orang pemimpin pakatan telah angkat sumpah sebagai Menteri Besar dan Ketua Menteri di negeri masing-masing?

Kali ini MyMassa ingin mengulas mengenai kabinet bayangan. Setelah pembangkang bersetuju untuk melantik Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang, secara tak langsung Anwar menjadi Perdana Menteri Bayangan dalam Parlimen. Ini kerana sistem Parlimen di Malaysia adalah berasaskan Sistem Parlimen Westminster (UK).
The Official Loyal Opposition Shadow Cabinet (usually known simply as the 'Shadow Cabinet') are, in British parliamentary practice, senior members of Her Majesty's Loyal Opposition who scrutinise their corresponding ministers in the Government, develop alternative policies, and hold the Government to account for its actions and responses. Since May 2010, the Labour Party has been Her Majesty's Loyal Opposition, and its leadership therefore forms the current Shadow Cabinet.
Not all Opposition frontbenchers are members of the Shadow Cabinet, which is composed of the most senior Opposition Members (usually around 20).
The Leader of the Opposition, the Opposition Chief Whip and Opposition Deputy Chief Whip are the only Members of the Official Opposition to draw remuneration for their Opposition roles in addition to their salaries as Members of Parliament.
http://en.wikipedia.org/wiki/Official_Opposition_Shadow_Cabinet_%28United_Kingdom%29

Mungkin ada pembaca yang bertanya, adakah sistem kabinet bayangan atau Perdana Menteri bayangan ini diguna pakai di Malaysia?

Jawapan untuk persoalan ini adalah, jika Malaysia tidak menggunakan sistem kabinet bayangan, bagaimanakah Anwar Ibrahim boleh mengumumkan BAJET BAYANGAN pada tahun lepas? Bagaimana seorang Perdana Menteri atau Menteri Kewangan membentangkan BAJET jika tiada kementerian yang bertanggungjawab terhadapnya?

Sudah tiba masanya Anwar Ibrahim berhenti ber'politiking' dan berusaha menjadi Perdana Menteri Bayangan yang baik dalam Parlimen. Bagi MyMassa, menjadi kewajipan untuk Anwar Ibrahim membentangkan senarai kabinetnya kali ini. Ini kerana, dalam PRU 13, masyarakat Cina telah memilih pemimpin-pemimpin pembangkang untuk mewakili mereka di Parlimen. Jadi nasib sekolah vernakular Cina akan diperjuangkan oleh Ahli Parlimen dari DAP, PKR dan PAS dalam Parlimen dan tidak lagi dibincangkan secara tertutup dalam mesyuarat Jemaah Menteri kerana MCA sendiri telah menolak jawatan Menteri. Rakyat Malaysia sama ada Melayu/Bumiputera, Cina, India dan lain-lain kaum mahu tahu siapakah Menteri Pelajaran yang dilantik oleh Anwar untuk perjuangkan nasib sekolah vernekular.

Rakyat juga mahu tahu kedudukan-kedudukan pemimpin pembangkang mengikut parti. Adakah dalam Barisan Kabinet Bayangan ini mengutamakan kroni, anak beranak atau kredibiliti pemimpin itu sendiri. Rakyat juga mahu tahu berapa lama masa yang diperlukan oleh pembangkang untuk bersepakat membahagi-bahagikan kementerian mengikut portfolio, adakah ianya sama panjang dengan tempoh melantik EXCO Kerajaan Selangor atau lebih panjang daripada itu?

*Kita tunggu apa lagi alasan yang Anwar Ibrahim beri jika dia gagal membentuk kabinet bayangannya.

AZLI SHUKRI

Posted: 20 May 2013 11:07 PM PDT

AZLI SHUKRI


Serangan Pertama Sudah Bermula!

Posted: 20 May 2013 02:06 AM PDT

Aktivis mahasiswa propembangkang, Adam Adli Abd. Halim ditahan reman selama lima hari mulai hari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 124 Kanun Keseksaan dan Seksyen 4(1) Akta Hasutan. Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh yang mengesahkan perkara itu memberitahu, bekas pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) itu ditahan reman sehingga Khamis ini dan perintah tahanan reman itu dikeluarkan seorang majistret di Balai Polis Jinjang, tengah hari ini. Adam Adli ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung kenyataannya yang menghasut orang ramai menggulingkan kerajaan menerusi demonstrasi jalanan yang dibuatnya baru-baru ini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia. 

Akhbar hari ini melaporkan, aktivis propembangkang itu ditangkap tidak jauh dari pejabat portal propembangkang, Malaysiakini di Jalan Bangsar kira-kira pukul 3.15 petang semalam sebelum dibawa ke Balap Polis Jinjang. Dia ditahan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 selepas berucap mengajak orang ramai turun berdemonstrasi jalanan sebagai protes menentang keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dalam program anjuran Suara Anak Muda Malaysia (SAMM). Dalam ucapan ringkas itu, Adam Adli didakwa mengajak semua pihak mengadakan demonstrasi jalanan kerana mendakwa PRU-13 baru-baru ini tidak sah kerana telah berlaku penipuan. Kalau ada polis, SB (cawangan khas), ejen UMNO, ejen Barisan Nasional di sini, nama saya Adam Adli Abd. Halim... ambil butiran saya, buat laporan polis kerana hari ini saya mahu mengajak semua rakyat, kita susun dan kita akan turun ke jalan raya untuk merampas balik kuasa. Kita tidak banyak masa lagi, kita akan turun ke jalan raya sebab dalam dunia ketiga seperti negara Malaysia ini, pilihan raya tidak akan menumbangkan kerajaan, yang boleh hanyalah kuasa rakyat. Ini sahaja peluang kita ada," katanya dalam ucapan seperti tersiar dalam Youtube. Mengulas lanjut, Mohmad mengesahkan, kenyataan berbaur menghasut itu dilakukan Adam Adli di Dewan Perhimpunan Cina di sini pada Isnin lalu.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 20 May 2013 11:01 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Hari Raya Ini Kita Jangan Bagi Cina Kaya Raya...

Posted: 20 May 2013 10:00 PM PDT


Kepada seluruh umat melayu/islam di malaysia, kita orang melayu tak akan mati kalau tak beli barang di kedai cina, ingat orang melayu ada kuasa membeli secara tunai...

Hari raya pun dah nak dekat, jadi inilah masanya untuk kita boikot habis-habisan perniagaan orang cina, kalau sapa nak beli kain baju atau langsir korang belilah di kedai kain rakyat 1malaysia atau jackel atau mana-mana kedai kain milik orang islam...

Yang nak balik kampung pulak, kalau nak naik transport awam aku cadangkan korang gunakanlah sani express atau carilah mana-mana syarikat bas milik orang melayu/islam atau kalau payah sangat gunalah kereta api tanah melayu (ktm) dah tentu itu melayu punya, kalau yang nak naik flight tempahlah tiket di malaysia airline (mas) atau fire fly ingat jangan guna air asia pasal mereka zalim...

Kepada pembaca semua, aku harap korang share info syarikat milik melayu/islam yang menjalankan perniagaan yang bersangkutan dengan keperluan kita pada hari raya ini... 

contoh:
kedai kain milik orang melayu/islam, 
syarikat bas milik melayu/islam, 
pasaraya atau mini market milik orang melayu/islam

Kepada kementerian pertanian, kalau boleh perbanyakan lagi pasar-pasar tani di bandar-bandar besar, boleh la kita elak pergi pasar yang di monopoli oleh peniaga cina dan juga dapat lah kita membantu petani melayu yang selama ini di tindas oleh peraih-peraih cina...

Aku Yakin Rakyat Akan Boikot Air Asia Lepas Baca Artikel Ini...

Posted: 20 May 2013 07:00 PM PDT


Kalau kita baca entri yang di tulis oleh madzidul (saksi hidup) mengenai seorang ibu dan anaknya di perlaku kejam oleh syarikat air asia dan kalau kita baca pula kenyataan tony dalam twitternya boleh la kita simpulkan disini bahawa, tony selama ini makan gaji buat, tak tau pasal operasi syarikat kerana dia sebok dok entertain bapuk mat salleh...

Mari kita baca apa yang di laporkan oleh madzidul dalam blognya benarkah ada doktor rasmi di airport  vietnam yang memeriksa tahap kesihatan bayi yang berusia 14 bulan itu...

Blog madzidul...

Medical doctor berbangsa Melayu, berkebetulan penumpang penerbangan sama, memperkenalkan diri  dan memaklumkan ground staff Air Asia, melalui pengamatan beliau,  Maryam  selamat untuk  diterbangkan.  Namun,  kenyataan doktor itu  tidak diambil kira. Doktor terbabit TIDAK bertugas di lapangan terbang,  beliau berstatus  pelancong di negara asing itu, cuma cuba ingin membantu menyelesaikan  masalah timbul.

Melalui pengamatan saya dan keluarga Izan,  TIADA  doktor   Vietnam  membuat  pemeriksaan terhadap  Maryam  di sekitar pintu 18   lapangan terbang. Hanya jururawat  ditugaskan  mengambil bacaan suhu badan Maryam.  Ditanya oleh ahli keluarga Maryam mengenai bacaan  suhu badan bayi berusia 14 bulan terbabit,  jururawat  warga asing  itu hanya membisu.

Jika benar status kesihatan Maryam  membahayakan penumpang lain,  bagaimanakah  bayi  itu   DIBENARKAN  oleh ground satff  Air Asia di LCCT  untuk menaiki pesawat ke Vietnam  pada 15  Mei tetapi  kemudian  dinafikan penerbangan 4 hari kemudian oleh ground staff di Ho Chi Minh?

Ini pula jawapan tony dalam twitternya...


Soalnya kenapa selepas beberapa ketika tony padam (delete) twitter nya itu...???

Adakah tony baru tersedar yang dia telah kantoi menipu atau tony main serkap jarang je, bila dia tahu keadaan yang sebenar untuk cover line, maka dia delete twitter itu...

Apa pun yang berlaku, kita harus ucapkan terima kasih kepada penerbangan malaysia (malaysian airline) kerana bermurah hati membantu ibu dan kanak-kanak berusia 14 bulan itu telah selamat kembali ke malaysia....

KANTOI... Sisi Lain Kehidupan CEO Air Asia X....

Posted: 20 May 2013 01:03 AM PDT

Utusan menentang LGBT, utusan membawa suara umat melayu islam di malaysia yang menentang LGBT, mangkok di bawah nie menentang utusan kononnya utusan rasis...

Kini baru aku tahu kenapa dia beria sangat marah kat utusan dan tak mahu minta maaf...

Auww.....


sumber: klik sini

PenangWasabi

Posted: 20 May 2013 09:29 PM PDT

PenangWasabi


Zahid Beri Amaran Kepada Portal Malaysiakini?

Posted: 20 May 2013 08:49 AM PDT


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Isnin memberi amaran kepada portal berita Malaysiakini supaya lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan berita.

Beliau berkata portal berita itu perlu berpegang kepada etika kewartawanan tanpa memutarbelitkan berita atau kenyataan asal menjadi kontroversi.

"Anda (wartawan Malaysiakini) selalu putar belitkan kenyataan, selalu sangat. Perkara yang tak ada anda buat ada, anda tulis elok-elok.

"Saya pantau setiap perkataan, ayat, perenggan, setiap berita di Malaysiakini. Anda jangan main api dengan saya. Anda selalu putar belit.

"Tolong cuba menulis mengikut etika kewartawanan okay?," katanya kepada wartawan portal itu pada sidang media sempena hari pertama beliau bertugas di kementerian itu, di sini Isnin.

Ahmad Zahid juga menegaskan beliau tidak akan memohon maaf kepada Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berhubung kenyataannya menggesa mereka yang tidak berpuas hati dengan keputusan pilihan raya di Malaysia supaya berhijrah ke negara di mana mereka boleh mempraktikkan kepercayaan politik mereka, yang menurutnya telah disalah tafsir.

"Dia (Lim) yang patut minta maaf kepada saya, sebab salah tafsir kenyataan saya. Bukan saya minta maaf kepadanya," katanya dengan nada serius. - BERNAMA

Penang Wasabi..

Saya tak gentar - Ahmad Zahid?

Posted: 19 May 2013 10:51 PM PDT


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi tidak gentar dengan desakan Lim Guan Eng yang mahu beliau menarik balik gesaan terhadap mana-mana pihak yang tidak setuju dengan sistem pilihan raya Malaysia supaya berhijrah ke negara republik.

Malah, beliau menegaskan kesediaannya berdepan dengan Setiausaha Agung DAP itu termasuk Penasihat parti berkenaan, Lim Kit Siang yang bercadang membawa usul mengecamnya dalam sesi Dewan Rakyat nanti.

''Saya sedia menghadapi usul kecaman dari Guan Eng. (Tetapi) kenapa pula dia yang merasa pedas? Dia termakan cilikah?

''Saya memang sudah biasa berdepan dengannya. Apa nak takut?'' tegas beliau kepada pemberita di sini hari ini.

Ahmad Zahid sebelum itu mengulas kenyataan Guan Eng yang mendesaknya menarik balik gesaan terhadap mana-mana pihak yang tidak setuju dengan sistem pilihan raya Malaysia supaya berhijrah ke negara republik.

Menurut Guan Eng, jika Ahmad Zahid gagal berbuat demikian, Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah akan membawa usul mengecamnya di Dewan Rakyat.

Selasa lalu, Ahmad Zahid berkata, pihak yang tidak setuju dengan sistem pilihan raya first past the post iaitu cuma seorang wakil rakyat mewakili kawasan ditandingi dan bukan single transferable vote boleh berhijrah ke negara republik kerana kerajaan Malaysia dipilih berdasarkan parti yang memenangi jumlah kerusi paling banyak.

Pelbagai pihak turut tampil menyatakan sokongan terhadap kenyataan berkenaan dan menegaskan saranan itu adalah wajar kerana pembangkang ketika ini sengaja menyemai benih kebencian dalam hati rakyat.

Sementara itu, Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO menggesa Guan Eng supaya tidak memutarbelitkan kenyataannya berhubung saranan berkenaan.

"Baca elok-elok (kenyataan terbabit). Kalau tak faham bahasa Melayu, elok masuk sekolah semula,'' katanya.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 20 May 2013 09:10 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Demi Maryam Sofea, Rakyat Malaysia Perlu Boikot Air Asia #BoikotAirAsia

Posted: 20 May 2013 11:14 AM PDT


Izan Suhaila Mohd. Ali mendukung anaknya Maryam Sofea Mohd. Reza berusia 14 bulan ketika berada di lapangan terbang Ho Chi Minh, Vietnam.

KUALA LUMPUR 19 Mei - Seorang ibu, Izan Suhaila Mohd. Ali, 36, bernasib baik selepas kesukaran yang dihadapinya di lapangan terbang Ho Chi Minh, Vietnam mendapat pembelaan syarikat penerbangan negara, Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) dan Tourism Malaysia.

Segala-galanya bermula selepas ibu malang itu tidak dibenarkan menaiki pesawat tambang murah AirAsia, AK 1455 untuk pulang ke negara ini pukul 9 malam semalam dengan alasan anaknya, Maryam Sofea Mohd. Reza, 14 bulan, menghidap demam campak.

Paling memilukan, kakitangan syarikat penerbangan itu tidak menghiraukan penjelasan Izan Suhaila anaknya sudah pulih daripada demam campak dan kesan tompokan hitam yang kelihatan merupakan parut akibat penyakit tersebut.

Mengulas kejadian itu, kakak Izan Suhaila, Norhamiza berkata, walaupun sudah dirujuk kepada jururawat warga tempatan dan disahkan seorang penumpang Malaysia yang merupakan doktor, namun kakitangan AirAsia tetap bertegas penyakit Maryam Sofea yang merupakan kanak-kanak orang kurang upaya (OKU) membahayakan penumpang lain.

Sambil meluahkan rasa kecewanya, Norhamiza mempersoal kewajaran AirAsia memaksa adiknya tinggal selama lima hari di negara itu sedangkan mereka langsung tidak memantau tahap kesihatan Maryam Sofea apatah lagi membawa anak saudaranya ke hospital tempatan untuk rawatan lanjut.

"Kami membayar tiket menaiki pesawat AirAsia. Apalah salahnya kakitangan mereka di Vietnam menghantar adik saya dan anaknya ke hospital malam itu. Sekurang-kurangnya kami tahu keadaan Izan Suhaila selamat.

"Bayangkan bagaimana perasaan 10 ahli keluarga kami termasuk ibu selepas terpaksa pulang ke Malaysia tanpa Izan Suhaila? Paling menyedihkan, kakitangan AirAsia langsung tidak membantu Izan Suhaila dan hanya menghantar adik saya ke terminal teksi," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kisah malang kedua-dua beranak itu menjadi tumpuan ramai sejurus selepas artikel berkenaannya disiarkan wartawan TV3, Mazidul Akmal Sidek di blognya http://www.mazidulakmal.com hari ini.

Mazidul Akmal yang kebetulan berada di tempat kejadian serta menyaksikan insiden itu berkongsi secara terperinci apa yang berlaku dan dengan sinis mempertikai sikap lepas tangan syarikat penerbangan tersebut.

Menerusi blognya, Mazidul Akmal menulis: "Adakah kejadian berlaku, bukti nyata nasib penumpang sah pesawat AirAsia boleh diperkotak-katikkan sesuka hati?

Jika wanita di dalam gambar di atas tidak terbabit dengan syarikat penerbangan tambang murah itu, mengapakah mereka bertugas di pintu 18 terpampang logo AirAsia? Maaf, kerana saya amat jarang menaiki pesawat AirAsia, justeru memerlukan sedikit pencerahan."

Dalam pada itu, Norhamiza meluahkan rasa syukurnya kerana kepayahan Izan Suhaila mendapat pembelaan MAS dan Tourism Malaysia yang menghulurkan bantuan walaupun pada hakikatnya inisiatif tersebut patut diambil AirAsia.

"Periksa secara teliti terlebih dahulu sebelum membuat keputusan. Jika Maryam Sofea membawa penyakit sudah pasti kami antara individu paling awal dijangkiti kerana kami bersama-samanya. Saya sendiri tidur sebilik dengan Maryam Sofea.

"Saya kesal dengan sikap AirAsia atas apa yang terjadi terhadap ahli keluarga saya. Tidak mustahil perkara yang sama boleh berlaku kepada orang lain pula," katanya.
Beza Gaji Ahli Parlimen Malaysia & Singapura

Posted: 20 May 2013 05:21 AM PDT

Persoalannya, ramai orang jarang mendengar ahli ahli parlimen PAS, PKR dan DAP memberi sumbangan dan derma pada masyarakat. Yang pernah didengari mereka buat ceramah dan kutip duit. Rupanya, mahal juga gaji ahli parlimen PAS ini, cuma mereka hanya pandai berceramah politik sahaja tetapi sumbangan kepada rakyat amat kurang.

Sambut Hari Guru Dengan Potong Kek Berlogo PAS

Posted: 20 May 2013 01:55 AM PDT

Apa sudah jadi dengan guru yang membuat tindakan fanatik sebegini. Mereka akan mendidik anak bangsa tetapi sudah tidak boleh membedakan antara politik kepartian dengan amanah sebagai seorang guru.

Sudah pasti jika ada tindakan yang mahu diambil, mereka akan katakan itulah kebebasan berpolitik. Berpolitik biarlah berpada jangan sampai rosak generasi bangsa