Khamis, 12 April 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 12 Apr 2012 01:34 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Stadium Shah Alam Sesuai Untuk Demo Bersih 3.0 c.c. @Ambiga_S

Posted: 12 Apr 2012 02:00 AM PDT


Pihak penganjur Bersih 3.0 dikatakan meletakkan sasaran kehadiran sekurang-kurangnya 500,000 peserta bagi menjayakan demonstrasi hujung bulan ini bertempat di Dataran Merdeka. Sukar dimengertikan daripada mana logiknya untuk BERSIH 3.0 menghimpunkan 500 ribu orang di Dataran Merdeka sedangkan kapasiti dataran tersebut hanya mampu menampung kapasiti maksima hanya sekitar 20,000 orang sahaja termasuk di atas jalan-jalan sekitar dataran.

Adalah lebih wajar sebenarnya penganjur Bersih 3.0 dan semua pendukungnya yang kemaruk melakukan demo jalanan sambil duduk bertinggung itu mengalihkan lokasi perhimpunan tersebut ke Stadium Shah Alam yang luasnya berkali ganda dengan kemampuan memuatkan kapasiti peserta dalam jumlah besar.

Secara keseluruhan luas kawasan Stadium Shah Alam termasuk padang tempat letak kenderaan disekitarnya merangkumi lebihkurang 115,000 meter persegi. Bagi setiap satu meter persegi boleh memuatkan 3 orang dewasa untuk duduk dan berdiri dengan selesa dan keseluruhannya boleh menampung anggaran 350,000 orang peserta termasuk 80,000 di dalam stadium dan hampir 20,000 orang lagi di atas padang stadium.

Lagipun dengan lokasi stadium tersebut yang jauh dari hiruk piruk kesibukan kota, tentu perhimpunan Bersih 3.0 dapat berlangsung dengan tenteram tanpa menyebabkan urusan harian penduduk terlampau terganggu dengan teruk. Tapi malangnya Bersih 3.0 tidak mungkin berani menjadikan Stadium Shah Alam dan kawasan padang letak kenderaan sekitarnya itu sebagai lokasi perhimpunan kerana mereka tahu dengan keluasan 115,000 meter persegi itu agak sukar untuk menutup keseluruhan ruang kosong yang ada dengan peserta yang hadir.

Berbeza bila diadakan di Dataran Merdeka dan kawasan lain Bandaraya Kuala Lumpur, kehadiran yang hanya sekitar 5,000 atau 10,000 orang boleh dikompang besar-besaran kononnya di hadiri oleh 50,000 atau 100,000 orang sekalipun hakikat sebenarnya adalah jauh lebih rendah. Tabiat pembangkan khususnya P"Gay"R dan PAS sudah lama kita sedia maklum, suka memperbesarkan cerita dan menggandakan angka. Lagi satu mereka amat gemarkan perhatian kerana melalui demonstrasi saja yang akan menunjukkan kepada umum yang mereka sedang bekerja 'untuk rakyat'.

Kita harap pembangkang dan NGO Bersih yang konon-konon bersih itu ada keberanian untuk mengadakan demo di tempat mereka iaitu di Stadium Shah Alam supaya segala angka yang digembar gemburkan nanti tidaklah orang kata terlampau mengarut. Ada berani ke? Atau takut banyak lompang kosong yang terdedah dek kerana kehadiran hanya sekitar 10,000 sahaja nanti?

Azmin Biadap Semasa Pertabalan Yang Di-Pertuan Agong

Posted: 11 Apr 2012 06:42 PM PDT


Artikel daripada AIDC tulisan Dr Rahman Kadir wajar disebarkan selas-luasnya untuk memberitahu Rakyat tingkah laku jelek pembangkang yang bersifat keterlaluan dan tidak beretika ketika Pertabalan DYMM SPB Yang Dipertuan Agong semalam. Setelah membaca artikel di bawah, satu soalan ingin saya kemukakan, mahukah Tuan/Puan memangkah YB-YB ini di dalam PRU13 yang akan datang? Bacalah artikel di bawah demi Agama, Bangsa dan Negara.

Dr Rahman Kadir – 11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. Sejarah kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.

Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung. Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.

Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau 'sir' ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana. Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi. Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.

Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.

Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya. Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.

Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia. Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.

Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.

Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM. Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong. Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka. Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.

Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.

Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.

Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.

Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya. Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.

Daulat Tuanku.

JEBAT BERKOKOK

Posted: 12 Apr 2012 01:26 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Benarkah masalah buah pinggang melemahkan syahwat? Pemimpin mana?

Posted: 11 Apr 2012 08:20 PM PDT


Seorang teman ada memberitahu Jebat bahawa ada orang seorang pemimpin (tidak perlu dinyatakan dari parti mana) rupanya menghadapi masalah kegagalan sebelah buah pinggangnya.

Dakwaan sahabat Jebat itu, kegagalan buah pinggang itu menyebabkan tenaga kelelakian pemimpin itu menjadi lemah dan dikatakan menjadi punca kepada rasa tidak puas si isteri kepada kemampuan si suami.

Lanjutan daripada itu, sahabat Jebat menambah bahawa keadaan ini telah menyebabkan ada pihak yang mengambil kesempatan kepada si isteri. Ada pula sumber yang mengatakan, si suami tahu kepada kejadian di mana sang sahabat mengambil kesempatan terhadap isterinya.

Tetapi di mana silapnya, si suami seakan terpukau dengan keadaan itu tanpa mengambil apa-apa tindakan. Adakah kerana si suami tahu bahawa beliau tidak berupaya atau kerana imbuhan yang ditawarkan membutakan mata untuk membiarkan kecurangan itu berlaku?

Jebat tidak pernah bertentang mata dengan isteri tersebut tetapi jika mengikut kepada kata kata sahabat Jebat yang amat rapat dengan si suami, paras rupa si isteri itu pasti akan melemahkan lutut mana-mana lelaki yang memandang.

Hingga kini, dakwaan yang dibuat terhadap keadaan ini dibiarkan tidak berjawab oleh si suami.

Jika benar sekalipun, si suami menghadapi masalah kegagalan buah pinggang dan menyebabkan tenaga kelelakian sedikit terusik, apakah harus membiarkan kegebuan tubuh badan si isteri di ratah dengan lahap oleh sahabat?

Jika tidak benar perjelaskan kepada semua bahawa itu adalah khabar angin yang tidak berasas dan jika benar, intai-intailah apa yang sewajarnya dilakukan oleh beliau sebagai suami.

Jangan sampai ada yang tersasul menyebut perkataan DAYUS.

tun faisal dot com

Posted: 12 Apr 2012 01:26 PM PDT

tun faisal dot com


[Video] @AhmadMaslan tegur jentera penerangan UMNO yang masih tidak efektif?

Posted: 12 Apr 2012 10:58 AM PDTPENERANGAN BAHAGIAN JANGAN DOK 
LENA BANYAK SANGAT?

Penerangan Bahagian jangan dok lena banyak sangat?MKP tertarik dengan apa yang  telah dibicarakan oleh Tok Mat nie,Hampa dah terima jawatan so buatla keja yang telah diamanahkan.Jangan dok tunggu bila dah kena tegur baru nak buat keja....Woiiii benda dah lambat umpama nak berak baru nak korek lubang.......Kalau tak mau buat keja bagilah kat orang lain yang boleh buat keja.......Pengerusi WAR ROOM kat tempat aku (Tanjong P49) pun sama jugak bila dah cilok orang punya keja tue patut mau rasa malu sikit,,,tak salah ambil benda tue tapi bagi la kredit kat orang yang bersusah payah bersengkang mata cari maklumat lepas tue senang hati bentang dalam mesyuarat kata hang buat piraaaaaah.......Tok Mat inilah hakikat yang dok ada.....Kena pada tempat dan masa nie tegur depa nie...

"Program penerangan yang dilakukan tidak hanya tertumpu kepada ceramah-ceramah umum sahaja, tetapi pengedaran risalah kepada orang awam, program turun padang bertemu dengan pengundi di kawasan masing-masing dan juga penerangan melalui media baru seperti facebook, blog, twitter dan sebagainya," jelas beliau yang di temui di pejabat UMNO Bahagian Pandan ketika sesi lawatan ke 'war room' UMNO Bahagian Pandan.

Tambahnya lagi, jentera-jentera penerangan UMNO di seluruh negara perlu memanfaatkan segala ruang termasuk bertemu dengan rakyat dan pengundi secara berdepan, menggunakan media cetak, media digital mahupun media elektronik, dalam usaha untuk menyampaikan maklumat secara tepat kepada masyarakat bagi memperjelaskan usaha-usaha kerajaan disamping menangkis fitnah-fitnah yang dilontarkan pihak pembangkang terhadap usaha yang dilakukan kerajaan. 

"Namun saya mahu ingatkan, janganlah kita meletakkan beban ini hanya semata-mata di atas bahu ketua penerangan baik di peringkat bahagian atau cawangan sahaja. Kesemua ahli UMNO sebenarnya perlu mengambil tanggungjawab ini. 

"Penerangan boleh dilakukan di mana sahaja seperti di kedai-kedai kopi atau majlis keramaian contohnya. Kita sebagai ahli UMNO perlu menjadi agen-agen penerangan biar di mana sahaja kita berada," jelas beliau. 

Program penerangan ini menurut beliau, adalah penting dalam usaha untuk mengembalikan semula keyakinan rakyat terhadap BN dan bagi memastikan rakyat mendapat info yang sebenar tentang penipuan janji-janji dan pelbagai fitnah yang dilontarkan oleh pihak pembangkang terhadap kerajaan. 

"Sebagai contoh, pembangkang menabur janji konon-kononnya sekiranya mereka diberi kuasa, maka mereka akan menurunkan harga minyak, menghapuskan hutang PTPTN, menghapuskan tol dan juga menyeleraskan gaji minumum sebanyak RM 4 ribu. 

"Jika dilihat semula, segala janji yang ditabur oleh pembangkang itu sesetengahnya tidak logik sama sekali, dan ada pula yang sebenarnya sudah boleh mereka laksanakan, tetapi sehingga har ini masih tidak dilaksanakan oleh pihak pembangkang di negeri-negeri yang mereka kuasai.

"Contohnya, penghapusan tol. Mereka berjanji untuk menghapuskan tol sekiranya berkuasa namun, sehingga kini tol di Pulau Pinang masih lagi tidak dihapuskan, sedang pemerintahan negeri tersebut di dalam tangan mereka. 

"Begitu juga penurunan minyak petrol. Saya cabar mereka supaya menurunkan dulu harga minyak di empat buah negeri yang mereka kuasai. Mereka boleh menurunkan harga minyak dengan syarat kerajaan negeri di bawah pimpinan mereka sanggup untuk menanggung kos subsidi rakyat," ujarnya lagi. 

Namun jelas sehingga ke hari ini, kata beliau lagi tidak ada apa pun yang dilakukan oleh kerajaan pembangkang tentang segala perkara yang mereka janjikan kepada rakyat, kecuali hanya menjalankan propaganda dan menabur fitnah untuk memburuk-burukkan kerajaan bagi mempengaruhi rakyat. 

"Mereka hanya tahu berjanji tetapi janji-janji itu tidak logik dan hanyalah janji kosong semata untuk memperdayakan rakyat di negara ini demi kepentingan politik mereka," tegasnya. -MediaUMNO

[Gambar] Majlis Perundingan Belia Kawasan Putrajaya platform tertinggi suara belia Putrajaya

Posted: 11 Apr 2012 08:00 PM PDTMajlis Perundingan Belia Kawasan PutrajayaPada 10 April 2012 telah berlangsungnya Majlis Perundingan Belia Kawasan Putrajaya bertempat di Kelab Tasik Putrajaya pada jam 9.00 malam. Majlis yang dihadiri oleh wakil-wakil agensi kerajaan yang berbeza serta wakil-wakil dari Majlis Belia Kawasan Putrajaya ini dipengerusikan oleh Dato' Khairudin bin Samad Timbalan Ketua UMNO Bahagian Putrajaya. Tun Faisal Ismail Aziz sebagai Pengerusi Majlis Belia Kawasan Putrajaya dan Puan Yusniza wakil dari Jabatan Belia & Sukan.

Perundingan yang dibincangkan pada majlis tersebut telah menyelesaikan hampir semua masalah-masalah yang dihadapi di kalangan masyrakat di Putrajaya. Tidak kurang juga cadangan penambahbaikan dari pihak Majlis Belia Kawasan Putrajaya untuk menjalankan aktiviti-aktiviti selain menarik perhatian belia didalam Putrajaya.

Majlis perundingan ini tamat pada jam 12.00 malam.[Video] @KhairyKJ - Janji PR #mansuhPTPTN tindakan desperate dan tidak bertanggungjawab

Posted: 11 Apr 2012 01:34 PM PDTPersidangan Meja Bulat Mahasiswa Nasional Capai 
Matlamat – Khairy

Oleh : Azman Abas
http://umno-online.com/?p=58340


KUALA LUMPUR 11 April – Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menyifatkan Persidangan Meja Bulat Mahasiswa Nasional berhubung isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mencapai objektif.


Menurut beliau persidangan berkenaan telah menghasilkan resolusi yang terbaik dalam mencari satu mekanisme berhubung isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).


"Pemuda kalau nak senang kerja dan mengejar populis boleh sahaja kita penggil satu mesyuarat Exco dan minta dihapuskan PTPTN…Tetapi kita bukannya mahukan populis tetapi melihat perkara itu secara realistik.


"Atas dasar itu, kita jemput mahasiswa dan pihak PTPTN serta NGO untuk duduk bersama dalam rundingan meja bulat ini dan sama-sama mengeluarkan pendapat serta pandangan untuk kebaikan bersama.


"Alhamdulillah…..hari ini saya telah menerima resolusi berkenaan dan insyaallah saya akan bawa perkara yang dicapai sepanjang persidangan meja bulat ini kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak untuk perhatian dan tindakan selanjutnya daripada kerajaan," katanya.


Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis penutup Persidangan Meja Bulat Mahasiswa Nasional berhubung isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) di Hotel Vistana, di sini, hari ini.


Terdahulu sebelum itu, Khairy yang juga Pengerusi Pemuda BN menerima resolusi hasil rundingan meja bulat berkenaan daripada  wakil mahasiswa, Wan Hazman Wan Yusof.


Khairy seterusnya menambah apa yang diutarakan oleh pembangkang untuk menghapuskan PTPTN itu adalah lebih kepada janji manis dan cadangan yang tidak realistik berbanding dengan apa yang dihasilkan menerusi rundingan meja bulat itu.


"Antara yang kita usulkan ialah daripada sudut pinjaman, aspek pembayaran dan beberapa aspek lain dalam usaha memastikan  PTPTN terus dipertahankan kewujudannya bagi menjamin kelangsungan agenda pendidikan dan pembangunan negara.


"Inilah usaha kita untuk melihat dan mencari beberapa mekanisme yang terbaik dan bukannya bersikap hipokrot dan populis sepertimana pembangkang. Meja rundingan seperti inilah antara cara kita selesaikan masalah dan bukannya secara emosi.


"Janji manis dan cerita dongeng yang datang daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim semata-mata mahu memenangi hati pengundi muda yang sekarang ini nampak kecenderungan mereka kepada BN.," katanya.


Dalam ucapannya itu juga Khairy turut meminta pembangkang yang hari ini melaung-laungkan janji untuk menghapuskan PTPTN itu agar melaksanakannya di negeri yang dikuasai mereka.


"Jangan hanya sekadar dabik dada….Mereka boleh mulakan di Selangor dan Kedah yang ada UNISEL dan KUINS.Hapuskan segala yuran dan berikan pendikan percuma.Buktikan dan jangan hanya sekadar cakap. Lagipun mereka dakwa reserve Selangor tinggi," katanya.

THE FLYING KICK

Posted: 12 Apr 2012 01:26 PM PDT

THE FLYING KICK


AKAI ADA KA? DOKTOR PALSU UBATI BARAH DENGAN HISAP NENEN PESAKIT!!!

Posted: 12 Apr 2012 07:30 AM PDT

ALAHAI... NI BARU BETUL, BERDEMO SAMPAI MATI KERANA PAKATAN RAKYAT!!!

Posted: 12 Apr 2012 06:00 AM PDT

GARA-GARA HINA UNDI INDIA, TRICK SIMBAH CAT KEMBALI DIGUNAKAN RASYID DIN!!!

Posted: 12 Apr 2012 05:00 AM PDT

GAMBAR DUA BERADIK PUNK DI SARAWAK BELASAH ANGGOTA POLIS!!!

Posted: 12 Apr 2012 03:15 AM PDT

JIRAT CINA JADI TEMPAT KEKASIH KEMARUK BEROMEN!!!

Posted: 12 Apr 2012 02:04 AM PDT

BONGKAR IDENTITI DAN MODUS OPERANDI NG KIM BOK, KRONI BESAR KHALID IBRAHIM!!!

Posted: 12 Apr 2012 01:00 AM PDT

ZURAIDAH MAK LAMPIR KECUT PERUT KALAU KEMENTERIAN DALAM NEGERI WAJAR BUAT OPERASI ANTI PATI DI PANDAN INDAH

Posted: 12 Apr 2012 12:00 AM PDT

GHAIRAH SANGAT TENGOK YANG SEKSI-SEKSI MENERUSI WEBCAM!!! AMBIK KAU!!!

Posted: 11 Apr 2012 10:00 PM PDT

AZMIN ALI, TIAN CHUA, DR.MARIAH MAHMUD DAN SHAMSIDAR TAHARIN BIADAP DALAM MAJLIS PERTABALAN YANG DIPERTUAN AGONG!!!!

Posted: 11 Apr 2012 05:00 PM PDT

LELAKI DILIWAT DAN DIBUNUH DENGAN KEJAM!!!

Posted: 11 Apr 2012 02:18 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 12 Apr 2012 01:17 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


PERHATIAN!! NGO-NGO Kedah Mengamuk!!

Posted: 12 Apr 2012 08:53 AM PDT


Mc mendapat maklumat, PERKASA Kedah bersama NGO-NGO lain akan berhimpun di Dataran hadapan Jam Besar, Sungai Petani pada 13 hb ni (esok), persamaan hari Jumaat pada pukul 2.30 Petang. Tujuan PERKASA Kedah dan NGO-NGO di Kedah melakukan bantahan terhadap BERSIH 3.0 dan menentang niat Pakatan Haram untuk membuat kekecohan pada 28hb ini di Dataran Merdeka dengan membuat Demonstrasi BERSIH 3.0


Sehubungan dengan itu, pihak NGO-NGO menyeru kepada sesiapa yang sayangkan Agama, Bangsa dan Tanah Air, turut serta di dalam perhimpunan bantahan ini. Semua perlu mempertahankan keamanan Malaysia yang cuba di gugat oleh Pakatan Haram. Harapan Generasi masa hadapan terletak di tangan anda, kenapa kita mahu merosakan kenikmatan yang sekian lama kita kecapi hanya kerana kepentingan politik seorang individu yang mahu menjadi Perdana Menteri.

Minta Hebahkan..datanglah beramai-ramai.

McTheory:
Team Media Kedah menyokong penuh usaha murni NGO-NGO ini..

TERPANASS!! Video SKANDAL ANWAR Di Luar Negara!!

Posted: 12 Apr 2012 05:36 AM PDTPerghhh.. rupanya ramai peminat Anwar Ibrahim. Ingatkan hanya didalam Malaysia, rupanya Anwar turut juga diminati oleh golongan gay antarabangsa. Mc memang respect dengan Anwar. Disebalik imej ISLAMIK LIBERAL dan SOSIALIS beliau. Beliau juga turut mempunyai golongan FANS International yang UNIK. Tahniah Anwar, kerana digilai oleh GAY ANTARABANGSA!!


McTheory:
Apa?!! Anwar AL-Jobori? heh..

KASI PANAS!! Adun Dap MengHINA Islam!!

Posted: 12 Apr 2012 03:12 AM PDT


Video diatas memaparkan Adun Teja, YB Chang Lih Kang berceramah diatas pentas Pas. Hang nak kutuk UMNO tunggang terbalik pun apa kami kisah. Lantak laa.. sebab kerja mengutuk dan memfitnah ni memang makanan Pakatan Haram. Tapi apabila dia mengunakan 'assalam' sebagai penutup, itu adalah satu penghinaan terhadap agama Islam.


Kalau nak tunjuk mesra Islam dan Melayu pun, cari la cara lain. Tak payah mempersendakan agama orang. Naik pentas pakai songkok ka, pakai baju melayu ka, itu pun dah cukup. Tak payah tunjuk terer melampau sangat. Silap tunjuk, orang pun menyampah. Pemimpin Pas pun ada sewaktu ceramah ni, tapi bukan nak tegur, depa pulak dok tumpang syok sekali. Pas kalau dengan Dap, memang agak jadi bangang sikit. Sampai persendakan agama pun depa boleh dok senyum lagi.


McTheory:
Agama dipersenda pun depa dok senyum?

Kata Pakteh...!!

Posted: 12 Apr 2012 01:15 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Anti sistem beraja? Azmin Ali @ Tian Chua tunjuk belang sebenar

Posted: 11 Apr 2012 05:30 PM PDT


Dr Rahman Kadir – 11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
Sejarah kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.
Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.
Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung.
Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.
Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau 'sir' ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana.
Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi. Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.
Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.
Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.
Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.
Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.
Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.
Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.
Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.
Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.
Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.
Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.
Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.
Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.
Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".
Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.
Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.
Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.
Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.
Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.
Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.
Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.
Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.
Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.
Daulat Tuanku.
Artikel ini dipetik sepenuhnya dari AIDC : Sila layari blog AIDC disini

waadat

Posted: 12 Apr 2012 01:15 PM PDT

waadat


Tian chua biadap di upacara pertabalan

Posted: 12 Apr 2012 08:47 AM PDTPublished by AIDC on April 11, 2012

Write by: Dr Rahman Kadir

11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Sejarah, kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.

Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung.

Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.

Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau 'sir' ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana.

Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi.

Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.

Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.

Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing.

Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.

Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.

Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.

Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka.

Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri.

Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.

Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.

Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.

Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.

Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.

Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat.

Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu.

Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.

Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian.

Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.

Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda.

Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.

Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.

Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.

Daulat Tuanku.


Sumber:
Salinan ddrpd blog AIDC. Terima kasih.

Selamat jalan

Posted: 12 Apr 2012 05:17 AM PDTGuna bateri 3A berapa lama la sangat boleh tahan. Apa-apapun terima kasih kembali pada suku sakat PKR kerana melalui keghairahan anda semua menyokong Anwar maka banyak pembaharuan telah dilakukan.

Nak bagi hampa ganti? Boleh jalan da...

Apa Yang Tersirat

Posted: 12 Apr 2012 01:06 PM PDT

Apa Yang Tersirat


NFC dan isu cincin Rosmah-jadi bahan kempen PR Perak

Posted: 11 Apr 2012 05:14 PM PDT

Mantan MB Perak Nizar Jamaluddin berkata, bahawa PR Perak mempergunakan dua isu utama (NFC dan cincin Rosmah Mansor) untuk mempengaruhi rakyat negeri itu bagi menolak BN pada PRU-13 akan datang.

Menurut kajian parti pembangkang, dua isu itu sangat berbekas di hati rakyat, atas sebab itu pembangkang mempergunakannya semasa kempen sehingga menjelang PRU-13.

Nizar yakin, bahawa pada PRU-13 akan datang, PR mampu mengambil semula tampuk kerajaan negeri selepas jatuh ke tangan BN pada Februari, 2009, akibat lompat parti oleh tiga ADUN Pakatan Rakyat.

Di DUN Perak sekarang ini, kekuatan BN dan PR adalah sama, masing2 mempunyai 28 kerusi DUN, namun BN membentuk kerajaan kerana sokongan 3 ADUN Bebas.

Sementara itu, pemimpin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga Presiden Amanah dan MP Gua Musang, dipetik sebagai berkata, BN agak sukar mempertahan kerajaan di Perak. Malah mantan menteri kewangan itu berkata, Hanya tiga negeri di Semenanjung yakni Johor, Melaka dan Pahang akan berjaya dipertahan oleh BN pada PRU-13.

Seikiranya ini berlaku, walaupun BN masih mempertahankan Putrajaya, namun dengan jumlah kerusi yang lebih sedikit berbanding kerusi yang dimenangi pada PRU-12.

Kunci kemenangan tipis BN disebabkan rakyat Sabah dan Sarawak masih setia kepada gabungan 13 parti itu.

Pada PRU-12, BN hanya menang 139 +1 kerusi daripada 222 kerusi yang dipertandingkan, manakala PR 82. Pada PRU itu juga, BN kehilangan kuasa 2/3 di dewan rakyat.

Ramai penganalisis berkata, bahawa pada PRU-13 belum akan ada pertukaran di Putrajaya, namun BN yang membentuk kerajaan pusat, hanya berasaskan kepada kuasa majoriti mudah.

Untuk membentuk kerajaan Pusat, hanya diperlukan 112 kerusi dewan rakyat. Bn tidak mempunyai kesukaran mendapatkan jumlah ini.

Perkiraan ini hanya persepsi semasa, tiada yang dapat meramal kecenderungan rakyat semasa pilihanraya. Benarlah kata MP Johor Baharu- Datuk Shahrir Samad, hanya berserah kepada ketentuan Allah, parti mana yang akan memerintah negara pada selepas PRU-13.

Duke of UMNO

Posted: 12 Apr 2012 01:04 PM PDT

Duke of UMNO


DOAKAN OPERASI KHAS KAMI MALAM NI..!!!

Posted: 12 Apr 2012 08:45 AM PDT

Aku just nak kasi tau malam ni bahawa aku dan beberapa rakan sedang berusaha membongkarkan sesuatu di kawasan di sebelah selatan Kedah. 

Aku tak sure sama ada kami selamat atau tidak malam ini...Kami akan masuk ke kem-kem PAS..!!!

Tapi, kalau kami berjaya dengan misi kami malam ini, aku rasa Azizan akan bertambah pening kepala...that's for sure...

Anyway, doakan keselamatan kami dulu. Berjaya atau tidak, kami akan redah jugak sekarang...

Kalau berhasil, insyaAllah kami akan bongkarkan dalam masa terdekat...gtg now...tunggu..!!!!!

PANASSS..!!! BILA ALTANTUYA MULA BERALIH MENGHANTUI TIDUR ANWAR PULA...

Posted: 12 Apr 2012 07:37 AM PDT

Asalnya, Anwar Ibrahim dan ramai pemimpin PR yang lain mengharapkan kedatangan bapa Altantuya, Dr Setev Shaariibuu ke Malaysia akan membantu pembangkang untuk memanaskan semula wayang fitnah kisah pembunuhan bekas model Mongolia yang selama ini di propagandakan bagi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, namun sebaliknya pula yang berlaku. 

Semalam, Dr Setev Shaariibuu dalam satu wawancara dengan media tempatan telah menjawab khabar angin kononnya kerajaan Malaysia pimpinan Najib telah merasuah imbuhan wang supaya menutup mulut berkaitan kes kematian anaknya, Altantuya. 

Bapa kepada model warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu pada Isnin menafikan dakwaan kononnya beliau menerima wang daripada kerajaan Malaysia bagi 'menutup mulut' berhubung kes anaknya.

Dr Setev Shaariibuu berkata, wujudnya khabar angin yang mengatakan beliau mengadakan rundingan dengan kerajaan Malaysia dan bersetuju supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai pembunuhan Altantuya. 
"Dakwaan ini tidak betul, saya tidak mengambil sebarang duit daripada Malaysia," katanya dengan bantuan juru alih bahasa pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Isnin.Petikan: Mstar Online

Kenyataan Setev itu bukan sahaja mematikan terus khabar angin berkaitan isu menutup mulut, lebih dari itu ia juga membuktikan Perdana Menteri sedikit pun tidak pernah campurtangan dalam kes tersebut apatah lagi terkesan dengan cerita dongeng dan fitnah pembangkang yang berusaha mengaitkannya dengan pembunuhan Altantuya.
Hantu Altantuya makan "tuan"...
 Mereka cuba menggambarkan seolah-olah Najib adalah kekasih Altantuya dan kematian Altantuya pula dikaitkan dengan arahan langsung atau sebaliknya dari Najib dan Rosmah. 

Realitinya tidakpun begitu. Kalaupun misalnya semalam Setev tidak menyatakan sedemikian pun, hakikatnya antara Najib dan Altantuya bukannya saling mengenali satu sama lain. 

Malah Najib sendiri sejak fitnah tersebut hebat didendangkan pembangkang suatu masa dulu telah sekurang-kurangnya tiga kali mengangkat sumbah mubahalah atas nama Allah s.w.t dengan mengucapkan kalimah "Wallahi, Wabillahi, Wataalahi" menafikan dirinya pernah mengenali Altantuya apatah lagi terbabit dalam pembunuhan kejam tersebut. 

 Lebih tiga tahun berlalu hingga kini, Alhamdulillah tiada bala mahupun laknat Allah s.w.t menimpa Datuk Seri Najib sebaliknya satu demi satu tembelang & fitnah ciptaan Anwar pula yang pecah menyebabkan bau busuk ke seantero pelusuk negara termasuklah pendedahan terbaru oleh bapa Altantuya dalam isu rasuah menutup mulut yang terbukti hanya omong kosong puak pembangkang sahaja. 

Isu Komisyen RM540 Juta.

Demikian jua halnya dengan fitnah oleh Anwar, Wan Azizah dan pemimpin pembangkang lain yang pernah menjaja propaganda kononnya kerajaan Malaysia telah membayar sejumlah 114.96 juta euro (RM540 juta) kepada syarikat Perimekar Sdn. Bhd untuk komisyen pembelian dua buah kapal selam Scorpene juga terbukti tidak berasas apabila laporan rasmi kontrak perolehan menjelaskan sebaliknya. 

Komisyen RM540 juta yang diwar-warkan oleh Anwar dan balacinya sebagai komisyen pembelian kapal selam tersebut sebenarnya adalah nilai kontrak yang diberikan kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd bagi tujuan penyediaan khidmat sokongan dan koordinasi untuk tempoh selama enam tahun manakala pembayaran oleh kerajaan kepada syarikat tersebut pula dilakukan secara berperingkat bergantung kemajuan projek yang dilaksanakan. 

Syarikat Perimekar Sdn. Bhd yang dimiliki secara bersama oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings Berhad serta K.S Ombak Laut Sdn Berhad bertanggungjawab secara langsung dalam pelbagai skop kerja sokongan koordinasi misalnya;- 

 i. Penyediaan kemudahan kediaman - kelengkapan untuk kegunaan 27 keluarga dari team projek yang berada di Perancis dan Sepanyol. 

 ii. Penyediaan pejabat urusan, kediaman dan kelengkapan untuk keperluan 156 orang krew kapal selam TLDM bagi tempoh 4 tahun di Perancis dan Sepanyol. 

iii. Menyediakan insuran kesihatan bagi melindungi krew kapal selam serta ahli keluarga team projek selama mereka berada di Perancis dan Sepanyol. 

iv. Pembayaran elaun harian serta elaun untuk krew yang berjumlah 50 euro sehari untuk setiap orang bagi 3 tahun pertama dan 60 euro sehari bagi tiga tahun seterusnya. 

v. Pembiayaan kos penerbangan pergi balik (balik bercuti di malaysia) untuk setiap krew setiap 4 bulan sekali serta lain-lain keperluan berkaitan sepanjang semua krew dan team projek berada dalam latihan di Perancis dan Sepanyol. 

Selain khidmat sokongan di atas, nilai kontrak RM540 juta (114.96 juta euro) itu juga meliputi khidmat koordinasi yang perlu disediakan oleh syarikat Perimekar Sdn Bhd. 

Perkhidmatan koordinasi yang dimaksudkan itu antaranya merangkumi tanggungjawab syarikat Perimekar Sdn Bhd untuk memastikan syarikat-syarikat dari Malaysia terbabit secara langsung dalam proses pembinaan, program off-set, membantu kontraktor utama membabitkan urusan maklumat prosedur perlaksanaan kontrak, penyelarasan latihan krew kapal selam dengan kontraktor dan kerajaan termasuklah penyediaan koordinasi bagi setiap enam bulan. 

Lebih penting lagi untuk kita maklumi, nilai kontrak RM540 juta itu selain ianya bukan bayaran komisyen, ia juga sama sekali bukan merupakan keuntungan bersih untuk syarikat Perimekar Sdn Bhd sebaliknya nilai tersebut meliputi segala kos langsung dan tidak langsung yang perlu ditanggung selama 6 tahun sebagaimana terkandung dalam kontrak tersebut. 

Berkemungkinan untung bersih tahunan yang menjadi miliki syarikat tersebut adalah dalam jangkaan sekitar sejuta euro atau lebih sedikit, pendek kata ia bukannya satu kontrak yang mewah atau satu komisyen jatuh dari langit seperti yang di fitnah ke sana ke mari oleh Anwar dan pemimpin PR terhadap PM dan kerajaan. 

Dalam apa saja isu yang Anwar cuba palitkan pada PM dan kerajaan Malaysia akhirnya Allah s.w.t membuka pintu kebenaran di penghujungnya sekaligus meletakkan Najib serta kerajaan pimpinannya di tempat yang sewajarnya jauh berbeza dengan nasib Anwar dan pemimpin pembangkang yang hingga kini satu demi satu aib mereka di buka dan menjadi tontonan ramai. 

Pendek kata lain yang diharapkan oleh Anwar lain pula yang dia dapat. Bala yang diharapkan jatuh atas batu jemala Najib akhirnya jatuh gedebuk menghempak kepala Anwar dan pemimpin PR. - BB

PANASSS 18SX: PAKATAN HARAM ANJUR TARIAN TIANG DI AMPANG? ZURAIDAH "MAK LAMPIR" IBU AYAMNYA?

Posted: 12 Apr 2012 07:33 AM PDT

Satu pendedahan tentang kegiatan tarian tiang di Pandan Perdana telah dilakukan oleh wartawan akhbar KOSMO beberapa minggu yang lepas. Kelab hiburan berkenaan kemudiannya diserbu oleh pihak polis dan penangkapan telah dibuat.

Menariknya, jawapan yang diberikan oleh pihak MPAJ apabila ditanya tentang masalah tersebut sangat mudah, tetapi sangat membodohkan!

Menurut Pegawai Perhubungan Awam MPAJ, Norhayati Ahmad, pihaknya tidak tahu menahu atau menerima sebarang laporan daripada masyarakat sekitar tentang kewujudan pusat-pusat hiburan di kawasan Pandan Perdana yang turut menyajikan 'tarian tiang' bagi menarik lebih ramai pelanggan.

Dan yang lebih menariknya ialah apabila PRO MPAJ itu mengakui bahawa pihaknya tidak pernah menyerbu mana-mana pusat hiburan yang menyajikan 'tarian tiang'. (BACA DI SINI)

MPAJ sama seperti PBT yang lain, mempunyai kakitangan yang bertugas sebagai penguatkuasa dan sebagainya. 

Masakan MPAJ langsung tidak ada perancangan untuk mengintai, mengintip dan membuat pemeriksaan secara rambang sebaliknya hanya menunggu laporan daripada orang ramai baru hendak bertindak?

Alangkah mudahnya kerja MPAJ yang mengutip cukai dari setiap premis di seluruh Ampang. Dengan kata lain, mentekedaghah gaji buta sajalah kerjanya kalau tindakan hanyalah berdasarkan kepada laporan yang diterima daripada orang ramai.

Atau sebenarnya MPAJ sebenarnya sedang cuba melindungi beberapa orang di dalam MPAJ sendiri, khususnya beberapa orang Ahli Majlis yang diketahui terlibat dengan kegiatan jenayah, lintah darat dan pemeras ugut? 

Itulah sebabnya jawapan yang diberikan oleh PRO MPAJ kelihatan amat bodoh dan serba membodohkan.

Zuraidah Kamaruddin, Ahli Parlimen Ampang sehingga kini tidak dapat menjawab mengapa dua orang Ahli Majlis MPAJ yang diketahui sebagai samseng dibawa masuk untuk membentuk kemnya dalam MPAJ. 

Malah tiada seorang pemimpin Pakatan Rakyat di Ampang yang mampu menjawab, mengapa peningkatan kadar jenayah lendir begitu ketara semenjak Ampang berada di bawah pengurusan Pakatan Rakyat, khususnya PKR.

Amat menghairankan, PBT seperti MPAJ yang mempunyai pelbagai akses untuk menghalang kewujudan pusat hiburan seperti yang terdapat di Pandan Perdana itu, kemudiannya memilih untuk memberikan jawapan bodoh, seolah-olah di MPAJ, yang bekerja hanyalah PRO, Pengarah, Yang Dipertua, Pengurus dan kerani!

Masakan MPAJ yang kemaruk benar dengan kenaikan cukai tanah dan cukai pintu, langsung tidak boleh berfikir tentang pusat-pusat hiburan maksiat yang bersepah-sepah di Ampang Jaya? 

Mengapa pula jawapan yang diberikan oleh seorang PRO seperti Norhayati Ahmad lebih menjurus kepada cubaan untuk melindungi kegiatan jenayah lendir yang membabitkan Ahli-Ahli Majlis?

Sumber: Klik sini

GEMPARRR..!!! BERITA BURUK UNTUK PENGANUT "AGAMA" PAS PIS PUSSSSY...!!!

Posted: 12 Apr 2012 03:03 AM PDT

Berita buruk untuk seluruh penganut "agama" PAS di seluruh negara. Memang sadis! Bayangkan apabila tembelang mereka yang sudah sekian lama disembunyikan dalam kain, kini bakal pecah!

Bermula dari Terengganu, "auta penganut agama" PAS ini akan dibongkarkan dalam siri-siri kempen selamatkan aqidah ummah anjuran UMNO Terengganu... Heh! 

Kita doakan agar saudara-saudara kita penganut "agama" PAS ini akan kembali dari kesesatan mereka ke jalan yang benar...insyaAllah...
UMNO Terengganu akan memperluaskan wacana 'PAS: Parti Ajaran Sesat' ke negeri-negeri lain bagi menyelamatkan akidah umat Islam negara ini. 
Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Yahya Khatib Mohamad berkata, wacana itu juga perlu diperluas hingga ke peringkat kebangsaan bagi memberi pendedahan sebenar kepada orang ramai.
"Matlamat utama wacana ini untuk memberi pendedahan khusus kepada badan-badan tertentu dan orang ramai bahawa perjuangan PAS selama ini setelah diteliti ada perkara-perkara boleh mencelarukan akidah umat Islam.
"Wacana 'PAS: Parti Ajaran Sesat' yang diadakan hari ini akan menjadi tapak untuk diperluaskan ke negeri-negeri lain malah hingga ke peringkat kebangsaan," katanya selepas mempengerusikan wacana wacana 'PAS: Parti Ajaran Sesat' di Taman Tamadun Islam di sini.
Yahya Khatib seterusnya berkata, slogan PAS:Parti Ajaran Sesat akan menjadi satu program yang disusun ke setiap daerah di Terengganu sebelum diteruskan di negeri-negeri lain termasuk Kedah dan Kelantan.
Menurut beliau, UMNO Terengganu mempunyai ramai ilmuan yang mahir tentang agama Islam dan politik Islam yang dapat membantu negeri lain untuk mengadakan program itu.- Mynewshub.my

PANASSS..!!! RONNIE SIMPAN WANITA THAI SEBAGAI HAMBA SEKS..???

Posted: 12 Apr 2012 12:13 AM PDT

Seorang wanita didapati bersalah di mahkamah di sini hari ini selepas menyimpan jurujual kosmetik warga Thailand sebagai hamba seks dan memaksanya melayan lebih 720 pelanggan untuk membayar hutang. 
Watcharaporn Nantahkhum, 45, didapati bersalah di Mahkamah Tinggi atas enam tuduhan perhambaan seks membabitkan perempuan yang diambil untuk bekerja di Australia sebagai pekerja seks pada 2007.
Mangsa yang dirahsiakan identitinya memberitahu mahkamah bahawa pasportnya diambil sebaik tiba dan dipaksa melayan lebih 720 pelanggan dalam tempoh tiga bulan setengah untuk membayar hutang Nantahkhum sebanyak Aus$43,000 (AS$44,000) - AFP
Mungkin perkara ini belum pernah berlaku di negara ini. Anda pasti? Betul-betul pasti tidak pernah berlaku???

Sila jumpa Ronnie "The Don" dan tanya dia. Betul ke dia tak pernah buat benda macam kat atas tu? Katanya dia tu taiko besar kat Lembah Klang lepas Pakatan Haram take over Selangor, betul ke?

Korang rela tengok masa depan Selangor hancur terus? Sila berikan undi pada Pakatan Haram lagi...heh!

BUKTI JELAS..!!! PAKATAN HARAM TINGGAL NYAWA-NYAWA IKAN DI SELANGOR..!!!

Posted: 11 Apr 2012 09:08 PM PDT

Sabtu malam Ahad berlangsung majlis Munajat Perdana Pertahankan Selangor yang dianjurkan oleh Pas Shah Alam di Stadium Malawati.

Majlis bermula jam 7 malam dengan solat maghrib diikuti dengan doa, zikir munajat dan sembahyang isyak. Setelah sembahyang, doa dan zikir munajat, program diteruskan pula dengan siri ceramah fitnah dan tidak lupa juga maki hamun.
 
Apa yang kami ingin kongsikan dengan anda disini adalah tentang sambutan orang ramai terhadap program tersebut. Apabila penganjur memilih Stadium Malawati sebagai lokasi program, maka sudah tentulah mereka mengharap atau menjangkakan kehadiran orang ramai paling kurang pun mencecah 4-5 ribu orang.

Jika mereka letak sasarkan kehadiran 1-2 ribu orang, maka sudah tentulah mereka akan memilih tempat yang lebih kecil untuk adakan program tersebut.

Apa yang terjadi di Stadium Malawati dua malam lepas sungguh mengejutkan. Walaupun dengan kehadiran pemimpin-pemimpin superstar pembangkang kehadiran orang ramai ke majlis berkenaan sungguh mengecewakan penganjur.

Stadium yang kapisitinya boleh memuatkan 13 ribu orang hanya dihadiri 800 orang ketika majlis munajat berlangsung dan meningkat kepada 1500 orang ketika ceramah berlangsung.

Laporan dari lapangan dan gambar boleh dilihat di sini.

Di peringkat awal pemerintahan mereka dulu,setiap kali mereka adakan ceramah di Stadium Malawati kehadirannya pasti akan penuh sesak. Makin lama makin berkurangan dan kini makin berkurangan lagi. Jika kehadiran program dua malam lepas dijadikan ukuran, maka ianya jelas satu perkara yang sangat-sangat mendebarkan PAS, PKR dan DAP.

Cakap-cakap yang mengatakan rakyat Selangor menolak kerajaan yang memerintah Selangor sekarang juga bukan lagi omongan kosong .

Tidak lupa juga sasaran BN Selangor yang mengatakan mereka boleh menang 36 dari 56 kerusi DUN Selangor bukan lagi mimpi di siang hari.

Bye-bye Khalid Ibrahim.

Sumber: Klik sini

BERANI AMBIGA PERTARUH KERAKYATANNYA MENJAMIN HIMPUNAN SECARA AMAN?

Posted: 11 Apr 2012 07:38 PM PDT


Nampaknya perhimpunan Bershit3.0 tidak dapat dielakkan lagi. Malah pihak jawatankuasa penganjurnyamenegaskan bahawa mereka tidak akan berganjak dari lokasi perhimpunan itu diDataran Merdeka sebagaimana yang mereka rancang sebelum ini.

Sementara itu, Menteri diJabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz pula menjelaskan bahawameskipun Bershit 3.0 dibenarkan untuk dianjurkan, penganjur perhimpunan ituperlu meminta kebenaran dari pihak DBKL untuk menggunakan Dataran Merdeka sebagailokasi perhimpunan mereka.

Memang Dataran Merdeka tidakdigazetkan sebagai salah satu lokasi perhimpunan aman mengikut Akta PerhimpunanAman 2011. Jadi, kalau Ambiga dan penyokongnya mahu menggunakan Dataran Merdekajuga, apa salahnya mereka minta izin dari DBKL?

Persoalannya, mengapa Ambiga "stress"kanmengenai lokasi perhimpunan itu iaitu Dataran Merdeka? Kenapa Dataran Merdekayang menjadi pilihan mereka? Apakah Bershit 3.0 tidak boleh dilangsungkan ditempat lain selain Dataran Merdeka?

Tarikh 28 April jatuh pada hariSabtu. Kita tahu, hari Sabtu merupakan hari di mana Dataran Merdeka seringmenjadi tumpuan para pelancong dan orang ramai. Selalunya, jalan di depanDataran Merdeka itu ditutup DBKL untuk para pengunjung menikmati suasana ibukota dengan aman.

Sekiranya difikirkan, DataranMerdeka memang strategik untuk penganjuran perhimpunan aman dianjurkan di situ.Sebelum ini, Dataran Merdeka sering menjadi lokasi beberapa majlis dan programhimpunan rakyat.

Jadi, apa masalahnya jikaperhimpunan Bershit 3.0 mengambil tempat di situ?

Masalahnya ialah himpunanBershit 3.0 bukanlah sebuah perhimpunan aman!

Saya ingin bertanya, pernahkahperhimpunan yang dianjurkan oleh puak-puak Pakatan Haram ini diadakan dalamsuasana aman? Pernah? Sudah dua kali siri himpunan ini diadakan dan iaberlangsung dengan tidak teratur serta mencetus huru-hara di kawasan yang merekalewati.

Pada himpunan Bershit yangpertama dahulu, beberapa anggota polis cedera parah kerana "himpunan aman"mereka. Objek tajam dan keras berterbangan ke arah pihak pengawal ketenteramandibaling oleh peserta "himpunan aman" tersebut...

Pada himpunan Bershit 2.0 pula,pihak PDRM difitnah dengan pelbagai tuduhan tidak berasas. Contohnya, setelahAnwar dipijak penyokong sendiri yang berasakan melarikan diri dari tembakan gaspemedih mata, dia menuduh polis yang bertindak aggresif dan zalim terhadapnya.

Persoalannya, jika Anwar danpara penyokongnya berhimpun secara aman dan mengikut garis panduan yangditetapkan, apakah polis akan tembak gas pemedih mata? Polis suka-suka sajatembak? Begitu?

Saya tertanya-tanya, apakahpihak pembangkang tidak mampu menganjurkan satu perhimpunan aman sebagaimanayang selama ini dibuat BN di Dataran Merdeka?

Sudah beratus-ratus kali BNanjuarkan himpunan aman di situ dan tiada sebarang kekacauan berlaku. Dariprogram rakan muda, program pelancongan, senaman pagi, poco-poco dan sebagainyasering mengambil tempat di situ.

Caranya ialah meminta kebenarandari DBKL. Jika Dataran Merdeka perlu di sewa, maka pihak penganjur perlumembayarnya. Jika memenuhi syarat, tidak mustahil DBKL akan memberikankebenaran dan berhimpunlah semahu-mahunya...

Cuma apa yang saya musykilkanialah mampukah Bershit 3.0 menjamin untuk kekal sebagai sebuah himpunan yangaman? Jika ada yang melanggar syarat, bolehkah Bershit 3.0 menerima arahanpihak berkuasa untuk bertanggungjawab dan bersurai?

Sekiranya ada satu ilat dalamhimpunan itu, mahukah Bershit 3.0 menerima saman dari pihak DBKL atau orangawam yang marah atas ilat tersebut? Apakah pihak penganjur berani menjamindapat mengawal semua peserta Bershit 3.0?

Kalau jadi sesuatu yang buruk,mahukah Ambiga dan kepimpinan Bershit bertanggungjawab? Apa kata kita adakanperjanjian?

Jika Bershit 3.0 dilangsungkansecara aman dan damai mengikut peraturan serta syarat yang ditetapkan, makaBershit boleh dianjurkan lagi di masa akan datang.

Dan jika penganjur Bershit 3.0gagal mengawal himpunan itu pada 28 April ini, maka Ambiga dan kepimpinanBershit 3.0 rela hati melucutkan kewarganegaraan masing-masing di negara inidan nyah dari Malaysia. Bagaimana? Berani?

Sumber: Klik sini

LAWAK PAGI INI...BILA MAHFUZ DIKETAWAKAN RAKAN-RAKANNYA SENDIRI...!!! HEH!

Posted: 11 Apr 2012 06:02 PM PDT

Korang pernah tengok cerita Pendekar Bujang Lapok tak? Ingat tak babak Pak Abu digelakkan Ramlee, Ajis dan Sudin? Alaaa...pasa huruf "M" tuuuuu...! Hahahahahhaaa...

Kali ni, Mahfuz pulak yang kena...yang bestnya, dia digelakkan oleh puak-puak dia sendiri..! Heh!

Memang mengejutkan bila Anwar, Kit Siang, Guan Eng dan Karpal gelakkan Mahfuz ramai-ramai..!!! Tak caya, kan? Cuba tengok kartun tu...kan? Betul, kan? Muahahahahaaaa....

Buat malu orang Pokok Sena jaaaaa..muahahahahaaa...!!!

PEJUANG BANGSA

Posted: 12 Apr 2012 11:53 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Yahudi & Zionis sama saja seperti adik beradik - Ustaz Fathul Bari

Posted: 12 Apr 2012 11:24 AM PDT


Nik Aziz cakap Zionis & Yahudi itu berbeza ... tapi ini jawapan Ustaz Fathul Bari dalam isu ini . Sebenarnya pengenalan Zionis yang diumpakan kumpulan jahat dalam bangsa Yahudi sebenarnya adalah helah mereka menipu umat Islam .


Gelombang PAS : Parti Ajaran Sesat akan ke seluruh pelusuk negara !!

Posted: 12 Apr 2012 09:03 AM PDT


Program "Pas: Parti Ajaran Sesat (P:PAS)" yang bermula di Terengganu semalam akan diteruskan ke seluruh negara, kata Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

Katanya, program P:PAS secara besar-besaran akan diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur tidak lama lagi.

"Program P:PAS tidak hanya setakat di Terengganu, tetapi kita akan bawa ke seluruh negara. Kita akan adakan perhimpunan besar-besaran di PWTC lepas ni," katanya selepas merasmikan Konvensyen Media Sosial 1Malaysia di sini hari ini.

Semalam, program P:PAS anjuran UMNO Terengganu diadakan di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam di sini yang dihadiri kira-kira 2,000 orang.Program itu berobjektif memberi penjelasan mengenai perjuangan Pas yang dianggap boleh menjejaskan akidah umat Islam. - BERNAMA


Antara bukti PAS parti ajaran sesat ...


Hot ! Gambar Scha tayang paha putih gebunya...

Posted: 12 Apr 2012 08:07 AM PDT


Amboi ...mentang-mentang la pahanya putih gebu dan tiada kesan2 tak diingini .. boleh   tayang  lagi pahanya seperti amoi cina .

Insaf-insaf la sikit Scha ,  hang tu sudah nak jadi bini orang pun iaitu kepada  Awal Ashaari  ....

Tambah-tambah lagi mereka ini couple cintan paling hot di Malaysia  yang telah membuat artis Hollywood kalau tengok pun boleh  menangis ...

Mana tidaknya  Awal Ashaari sanggup  melutut sambil tunjuk cincin dalam kotak pada Scha Al Yahya dalam rancangan Propaganza, rancangan hiburan gossip baru Astro.


Kita ni orang Melayu ,ada adat.. buat la cara lebih sopan sikit ..

Artis masuk UMNO buktikan mereka berterima kasih kepada kerajaan !

Posted: 12 Apr 2012 06:34 AM PDT
Penyertaan artis dan selebriti dalam Umno membuktikan bahawa mereka mempunyai kesedaran politik dan mahu mempertahan apa yang mereka nikmati sekarang, kata Pengerusi Tetap Umno, Datuk Badruddin Amiruldin.

Beliau berkata, secara tidak langsung ia juga menterjemahkan rasa terima kasih mereka kepada kerajaan yang selama ini membela nasib mereka menerusi Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

"Sememangnya, apabila ada antara kumpulan selebriti yang menyertai Umno, ia membuktikan bahawa mereka memahami perjuangan Umno dan mereka juga merasai dan menikmati hasilnya.

"Sebagai membalas budi kerajaan yang banyak membantu mereka menerusi filem dan persembahan, maka mereka mengambil keputusan untuk menyertai Umno dan mereka mahu mempertahankan apa yang mereka nikmati sekarang," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Badruddin berharap artis dan selebriti yang mempunyai ramai peminat di seluruh tanah air mampu berperanan untuk menerangkan dasar-dasar yang dilaksanakan kerajaan Barisan Nasional.

"Kita tahu golongan selebriti ini mempunyai ramai peminat dan penyokong. Jadi mereka mempunyai peranan tersendiri, sekali gus menarik sokongan peminat mereka terhadap Umno," katanya.
Antara selebriti yang menyertai Umno adalah Tan Sri Jins Samsudin, Jamal Abdillah, Datuk AC Mizal dan isteri Datin Emylia Rosnaida, Afdlin Shauki Aksan, Harun Salim Bachik, Zed Zaidi, Rashdan Baba, Ezani Nizarif, Haris Kool dan Adam AF.

Badruddin berkata penyertaan selebriti dalam mana-mana parti politik sama ada BN atau pembangkang bergantung kepada penilaian masing-masing.

"Cuma saya boleh cakap, bagi mereka yang masuk kem di 'sebelah sana', mereka mungkin adalah orang yang kecewa, yang merasakan diri mereka tidak diberi perhatian sewajarnya.

"Tetapi kerajaan yang ada hari ini adalah kerajaan yang adil dan saksama," katanya.

Muhyiddin dedahkan pembohongan besar pembangkang tentang SJKC !

Posted: 12 Apr 2012 05:05 AM PDTTimbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Kementerian Pelajaran tidak pernah menganaktirikan atau memberi layanan berbeza kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Cina atau Tamil.

"Kita tidak pernah memberi layanan berbeza hanya kerana ia sekolah Cina atau Mandarin tetapi ada persepsi pemikiran sesetengah pihak termasuk pembangkang... oh, sekolah Cina kita ketepikan, sekolah Tamil kita ketepikan, sekolah kebangsaan kita utamakan," katanya pada majlis perjumpaan beliau dengan guru-guru Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil sempena lawatan beliau ke Selangor di bawah Program Nurani Rakyat Barisan Nasional Selangor di sini hari ini.

Sambil menyifatkan kedua-duanya merupakan sebahagian penting dalam sistem pendidikan negara, beliau berkata Kementerian Pelajaran mahukan sekolah-sekolah jenis kebangsaan mempamerkan prestasi yang baik dan banyak sekolah kedua-dua aliran ini setanding pencapaiannya dengan sekolah-sekolah kebangsaan.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata kerajaan mengutamakan sekolah kebangsaan kerana ia adalah dasar dan sistem negara tetapi sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil tidak boleh diketepikan.

"Ada orang nak mengelirukan kita, dah dekat pilihan raya, kalau jadi kerajaan sekolah jenis kebangsaan akan dipertahankan kekal terus. Sekarang di bawah BN, Sekolah Kebangsaan Tamil dan Cina jadi sebahagian penting sistem pendidikan negara, tidak boleh kita pinda dan ubah. Ini kita sudah terima sebagai warisan kita," katanya. - Bernama

18 NGO di P.Pinang mengamuk kepada BERSIH 3.0 ??

Posted: 12 Apr 2012 04:29 AM PDT


Sebentar tadi diadakan sidang media oleh 18 NGO di P.Pinang sempena himpunan BERSIH 3.0 . Mereka mendesak rakyat supaya bangunan bersihkan ini dahulu ....

1. skandal liwat anwar dgn saiful -iaitu sumpah laknat
2,skandal anwar dengan samsidar
3.skandal anwar dgn china doll
4.skandal ustaz badrol amin
5.skandal saham azmin ali
6.skandal pasir selangor

sumber : FB Rizuad

Pemimpin Pakatan umpama beruk sarkas, tak hormat istiadat pertabalan YDPA

Posted: 12 Apr 2012 01:29 AM PDTDr Rahman Kadir – 11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Sejarah kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.

Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung.

Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.

Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau 'sir' ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana.

Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi. Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.

Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.

Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.

Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.

Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.

Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.
Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.

Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.

Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.

Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.

Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.

Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.

Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.

Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.

Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.

Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.

Daulat Tuanku.

Pak Janggut cakap orang dalam SPR semua tak betul dan perlu letak jawatan !

Posted: 11 Apr 2012 11:06 PM PDT
Kesemua Ahli Panel Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak lagi telus dan diyakini masyarakat terutamanya dari kalangan pendaftar pemilih.

Pengerusi bersama BERSIH 3.0 Datuk A.Samad Said berkata, beliau mendesak kesemua barisan ahli panel tersebut berundur serta merta agar ketelusan SPR dapat dibersihkan menjelang Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) kelak."Perkara ini perlu diselesaikan sebelum pilihan raya umum (PRU) akan datang. Tetapi SPR dilihat gagal berbuat demikian. Hasil penyelidikan Merap, terdapat 10 masalah pokok dikenal pasti, khususnya dengan daftar pengundi," katanya.

Beliau yang juga merupakan Sasterawan Negara telah dilantik mengetuai Perhimpunan BERSIH 3.0 yang bakal diadakan pada 28 April ini.KL POS 


Komen GPB 

Orang lain semua tak betul ...hanya dia saja yang betul . Itu la sikap angkuh Pak Janggut ini yang menjadi kepala BERSIH 3.0 .

SPR hanya ok dan bersih jika Pak Janggut ini jadi Pengerusi SPR ....hahaha

PANAS ! Jirat Cina pun jadi port line clear untuk melampiaskan nafsu ...

Posted: 11 Apr 2012 09:38 PM PDTSepasang kekasih yang kemaruk bercinta sanggup memilih jirat Cina untuk melampiaskan nafsu kerana beranggapan kawasan itu adalah tempat paling selamat tanpa sebarang gangguan.

Malangnya, anggapan itu meleset apabila sepasukan anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Perak (Jaipk) menyergah pasangan berusia awal 20-an tersebut serta diarahkan beredar ketika melakukan serbuan di Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz, di sini awal pagi semalam.

Tindakan yang sama turut diambil terhadap sepasang kekasih lain yang sedang leka melakukan perbuatan tidak senonoh di dalam sebuah kereta Perodua Myvi yang diletakkan di tepi padang kawasan rekreasi tersebut.

Pasangan berusia awal 20-an itu didapati bercumbuan sebelum cermin gelap kereta berkenaan disuluh oleh pegawai penguat kuasa Jaipk menggunakan lampu suluh.

Sewaktu sesi soal siasat dijalankan teman lelaki pasangan terbabit memberi alasan dia mahu menghantar gadis tersebut pulang ke rumah selepas habis waktu kerja.

Bagaimanapun, pasangan itu diarahkan meninggalkan kawasan terbabit selepas diberikan amaran lisan oleh pegawai Jaipk yang bertugas.

Sementara itu, Pengarah Jaipk, Mohd Yusop Husin berkata, seramai 10 pegawai penguat kuasa Jaipk yang menaiki dua van melakukan rondaan cegah maksiat di sekitar taman rekreasi tersebut sehingga jam 3 pagi.

Menurutnya, rondaan berkumpulan itu tidak hanya dilakukan pada waktu hujung minggu atau cuti umum malah turut membabitkan hari biasa.

"Kami memandang serius aktiviti maksiat yang dilakukan remaja Islam di sekitar kawasan tumpuan awam.

"Berikutan itu kami sentiasa kerap melakukan rondaan dan operasi rambang pada setiap masa bagi mengelakkan gejala tidak bermoral itu daripada terus berleluasa.

"Selain itu, kami juga turut melakukan tindakan berdasarkan aduan orang ramai bagi memastikan golongan remaja dan belia terhindar dari aktiviti yang menghampiri zina," katanya.

Pemuda UMNO lebih cerdik dari PKR dalam isu PTPTN

Posted: 11 Apr 2012 08:46 PM PDTPemuda Umno mahu kerajaan menyediakan dana dan menanggung kos operasi perkhidmatan satu peratus yang kini ditanggung oleh pelajar yang memperoleh pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, kerajaan wajar memperuntukkan RM65 hingga RM70 bilion untuk menampung kos berkenaan kerana langkah itu dilihat menjadi jalan penyelesaian terbaik bagi mengatasi masalah yang timbul kebelakangan ini terutamanya isu pembayaran balik oleh peminjam yang dikatakan membebankan.

Beliau berkata demikian ketika mengulas 11 cadangan resolusi Rundingan Meja Bulat Mahasiswa Nasional 2012 yang berlangsung selama dua hari bermula semalam.

"Dengan penghapusan kos operasi satu peratus itu, secara tidak langsung peminjam hanya membayar balik jumlah asas yang dipinjam sebelum ini," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Selain itu, Khairy turut melihat sudah tiba masanya PTPTN memperkenalkan skim gaji minimum bagi menstrukturkan semula kaedah pembayaran balik pinjaman.

Katanya, mereka yang berpendapatan lebih RM3,000 dilihat mampu membuat bayaran semula kerana boleh diklasifikasikan berada dalam keadaan tempoh kelegaan dan mempunyai ekonomi yg selesa.

"Graduan yang sudah bekerja kini juga terpaksa menanggung pinjaman kereta, sewa rumah dan keperluan asa yang lain.

"Ada graduan yang selepas tamat pengajian terus bekerja tetapi tidak semua daripada mereka mendapat bayaran gaji setimpal dengan kelulusan. Ada yang bekerja sebagai kerani walaupun mempunyai ijazah, sudah tentu gaji yang diperoleh tidak mampu untuk membuat bayaran balik pinjaman," katanya.

Sementara itu, kaedah menyenarai hitam peminjam juga wajar dihapuskan dan satu mekanisme lain perlu digunakan untuk menjejaki peminjam yang ingkar.

Sehubungan itu, Khairy menawarkan untuk membantu PTPTN mengenal pasti dan menyemak peminjam melalui pangkalan data Pemuda Umno yang mempunyai 700,000 ahli.

Katanya, langkah itu diambil bukan untuk memaksa mereka membayar balik pinjaman tetapi lebih kepada memberi kesedaran tentang tanggungjawab mereka untuk melunaskan hutan dan jika mereka menghadapi masalah membuat bayaran balik, pihaknya akan membantu mengikut kemampuan.

Tambah belia, selain ahli Pemuda Umno, ahli Umno yang seramai 3.3 juta orang itu juga akan disemak bagi membantu PTPTN mengenal pasti lokasi atau alamat terkini mereka yang ingkar membuat bayaran balik pinjaman.

Turut disentuh dalam resolusi terbabit ialah cadangan supaya pinjaman bagi peminjam dari Sabah dan Sarawak untuk belajar ke Semenanjung serta sebaliknya hendaklah ditambah bagi meliputi harga tiket penerbangan dua kali setahun.

Ujar Khairy, jika sebelum ini, jumlah pinjaman yang diterima pelajar berkenaan hanya merangkumi kos pengajian dan mereka terpaksa tiada alternatif untuk pulang ke kampung halaman.

Orang Cina sendiri nampak Guan Eng tiru penjajah British perintah PP?@dzainalabidin

Posted: 11 Apr 2012 05:10 PM PDT


PAS patut malu kerana mereka sering menuduh BN  amal dasar pecah dan perintah seperti British  penjajah sebab amalkan parti mengikut kaum  seperti UMNO, MCA dan MIC.

Sebenarnya regim DAP lah   terutama pemimpin yang dianggap Khalifah   yang terang dan  jelas mengamalkah sistem penjajah British . Ini bukan UMNO yang kata tetapi pemimpin kaum Cina sendiri nampak perkara ini sedang dilakukan Guan Eng di P.Pinang !

Menurut David Yim Boon Leong , Guan Eng cuba wujudkan sikap berpecah belah melalui pengasingan membaca akhbar berbahasa Melayu.  Cara ini bukanlah ke arah perpaduan sebaliknya hanya pengasingan dan pepecahan .

Salasilah Sultan Kedah yang kini ditabal YDP Agong ke 14 ..DAULAT TUANKU

Posted: 11 Apr 2012 12:27 PM PDT
Salasilah Sultan-sultan yang memerintah Negeri Kedah Darul Aman pertama kali disusun secara lengkap dalam tahun 1928 dalam tulisan jawi dengan terbitnya buku "AI-Tarikh Salasilah Negeri Kedah" (ASNK) satu-satunya buku yang memuatkan persejarahan Kedah yang dapat dipertanggungjawabkan karya anak watan Kedah, Muhammad Hassan bin Dato' Kerani Muhammad Arshad.

Sebelum itu, R.Q. Winstedt pernah menyenaraikan salasilah yang sama dalam dua rencananya iaitu "History of Kedah" (JSBRAS, 1920 : 32 dan 34) dan "Notes on the History of Kedah" ( JMBRAS, 1936: 186 - 187). Dalam kedua-dua rencananya, beliau cuba membuat perbandingan salasilah tersebut berdasarkan buku "Hikayat Merong Mahawangsa" dan ASNK di samping memetik senarai yang disusun oleh Wan Yahaya Haji untuk Mr. E.A.G. Stuart, Penguasa Pelajaran Negeri Kedah sebelum Perang Dunia Kedua (1920 - 1924). Dibandingkan dengan ASNK terdapat beberapa perbezaan sebutan nama yang berpunca kerana kesalahan mentransliterasikannya dari jawi ke rumi.

Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) tidak dapat dibina sebuah salasilah Kesultanan Kedah yang ,lengkap kerana beberapa sebab. Yang pentingnya kerana HMM tergolong dalam karya 'historiografi' (sastera sejarah) yang sifatnya sama seperti karya-karya yang sejenis dengannya seperti "Hikayat Raja-raja Pasai", "Sulalatus-Salatin" atau "Sejarah Melayu" dan sebagainya kerana tidak mementingkan pentarikhan atau tahun berlakunya sesuatu peristiwa. Penceritaannya pulaterhenti sehingga zaman Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah II (Sultan Kedah ke-22, 1804 - 1845) dan itupun dalam bentuk senarai di samping beberapa orang_ sultan sebelumnya.

Setakat ini ASNK ternyata dapat dipegang kesahihan faktanya terutama dalam mencatatkan kedatangan Islam di Kedah iaitu pada 531 Hijrah bersamaan 1136 masihi. Terdapat catatan yang lengkap mengenai pemerintahan setiap sultan dan tarikhnya di lapan buah pusat pemerintahan sehingga ke zaman Sultan Abdul Hamid Halim Shah (Sultan Kedah ke-27, 1882 - 1943). Bagaimanapun sehingga zamanTunku Anom menjadi Raja Negeri Kubang Pasu, pengarang ASNK hanya menggunakan tarikh hijrah sahaja, dan apabila mangkat Tunku Anom bermulalah penggunaan tahun masihi di samping tahun hijrah iaitu dicatatkan pada 20 Syaaban 1269 bersamaan 31 Mei, 1853 (ASNK, Teks jawi : 296).

Sesudah Perang Dunia Kedua, dua orang dari kalangan Kerabat DiRaja Kedah iaitu Tunku Nong Jiwa dan Tunku Fariduddin Haji telah mengusahakan penyusunan semula "Salasilah Kesultanan Kedah" yang juga dirujuk kepada ASNK. Usaha mereka berdua menjadi ikutan kepada penulis sejarah berikutnya ketika menulis rencana atau buku yang berkaitan dengan persejarahan Kedah. Bagaimanapun jika dianalisa dan dibandingkan dengan setiap karya yang ada hari ini, di samping mempunyai beberapa persamaan terdapat pula beberapa perbezaan yang ketara dalam beberapa aspek berikut:


Sebutan nama sultan dan gelarannya.
Tahun atau tarikh pemerintahan setiap sultan.
Bilangan atau jumlah sultan yang memerintah sehingga kini.

Misalnya nama-nama tokoh yang berbeza-beza antara naskah atau karya-karya silam yang diselidiki dan kesalahan yang agak ketara ialah seperti "Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mluazzam Shah" ditulis "Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin Mluazzam Shah" dan "Sultan Muzzil Shah" ditulis "Sultan Mansor Shah".

Berdasarkan kajian dan perbandingan dengan karya-karya lain termasuk tulisan-tulisan yang tertera pada matawang lama yang ditemui, maka satu senarai yang agak lengkap telah disusun semula oleh Wan Shamsudin Mohd Yusof dalam sebuah kertas kerja yang dibentang dalam Seminar Kemantapan Identiti Budaya Negeri Kedah Darul Aman pada 28 hingga 29 Ogos 1999 anjuran Majlis Kebudayaan Negeri Kedah dengan kerjasama Pejabat Kebudayaan dan Kesenian Negeri dan Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah Darul Aman. Senarai Kesultanan Kedah yang terkandung dalam kertas kerja tersebut berjudul "Salasilah Kesultanan Kedah Darul Aman - Satu Analisa dan Perbandingan" akhirnya telah diterima dan dipersetujui untuk diterima pakai mulai tarikh Seminar tersebut. MYKEDAH.com

Berikut dilampirkan Salasilah Kesultanan Kedah terkini (1136 hingga sekarang)

DIMENSI

Posted: 12 Apr 2012 11:23 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Ummi Cabar Assmin PRU13??

Posted: 11 Apr 2012 10:31 PM PDT


PRU13: Ummi Hafilda vs Azmin Ali???

wOhOOOoooo...ummi  hafilda akan masuk gelanggang sebagai ahli politik?..menarik sekali!..desas desus mengatakan ummi hafilda akan mencabar assmin ali dalam PRU13 nanti!. walau di mana assmin akan bertanding. sekaligus sasarannya sudah pasti abangnya si assmin ali.  nampaknya umi tak akan melepaskan assmin begitu saje huhuhu. seperti janji ummi sebelum ni bahwa beliau akan mengekori ke mana saje assmin berada.

walaupun ummi telah melangkah ke gelanggang politik harus di ingat bahwa perjuangan beliau adalah untuk memastikan rakyat tidak terjebak dengan kemungkaran dan tipu helah assmin yang semakin menjadi2. segala tabiat buruk assmin ada di tangannya. ummi cuma tunggu saat dan tikanya saje


memang ummi wajar masuk bertanding. jika ada tanggapan di sebabkan assmin baru beliau nak bertanding tak semestinya benar. walhal sesiapa pun boleh masuk bertanding.  waima nenek pun bleh bertanding seyhh! masih ingat lagi makcik bertanding sebagai calon bebas guna simbol kunci? ini kan negara demokrasi!

sebaik kaki dah melangkah ke dunia politik, sepak terajang, cemuhan dan tohmahan akan jadi asam garam sebahagian dari kehidupan bila dah bergelar YB. begitupun jika ummi tetap berhasrat masuk ke pentas politik bermakna dia dah bersedia sepenuhnya. 

harap2 assmin jangan sampai nak ugut adiknya lagi sudaaa kehkehkeh >XD

Rajahmas

Posted: 12 Apr 2012 11:07 AM PDT

Rajahmas


PTPTN.. Kumpulan Anwar dimalukan oleh Dato Razali

Posted: 11 Apr 2012 06:57 PM PDTPenjelasan yang jelas oleh YB Dato Razali Hj. Ibrahim. Memang apa yang beliau kata itu benar, bila kerajaan nak bagi bantuan kerajaan akan terus bagi, bila tak mampu kerajaan kata tak mampu..

Sebab hakikat sebenarnya jika ditanya, semua rakyat nak segalanya percuma dalam hidup. PR mudah berjanji kerana dalam ceramah mereka sering menggunakan kata 'kalau saya', 'kalau pakatan rakyat', 'kalau kami'. Maka berhati-hatilah dengan perangkap 'kalau' atau 'jika' oleh pembangkang.

Itulah cara Pakatan Rakyat memancing undi ketika hampir pilihanraya. Cuba renungi kembali apa yang Anwar pernah kata kepada penduduk kampung buah Pala dalam video di bawah. Betul tak apa yang Dato Razali katakan? Mana dia janji 2 minggu itu?

IPOHMALAY

Posted: 12 Apr 2012 09:46 AM PDT

IPOHMALAY


Selepas Banjir Melampau, Kemarau Melampau Pula Ancam Thailand

Posted: 12 Apr 2012 08:20 AM PDT

Setelah mengalami banjir ekstrim yang tidak surut selama berbulan-bulan, Thailand kini didatangi pula kemarau ekstrim. 39 wilayah menerima dampak kemarau ini yang dikatakan berpunca dari perubahan cuaca global.

Efek dari kemarau ini diramalkan sama luar biasa dengan keluarbiasaan banjir yang lalu. Ianya turut bakal mempengaruhi pengeluaran beras negara gajah putih ini.


Drought now affecting 39 provinces
Published: 12/04/2012 at 11:10 AMOnline news: Local News

A total of 39 provinces have been hit by the current drought, affecting people in 22,889 villages, the Disaster Prevention and Mitigation Department reported on Thursday.

The department's director general Wibul Sanguanpong said of the total, 14 provinces were in the North: Kampaengphet, Lampang, Lamphun, Sukhothai, Nan, Phayao, Phitsanulok, Phrae, Uttaradit, Chiang Rai, Chiang Mai, Petchabun, Uthai Thani and Phichit.

Another 14 provinces in the Northeast were also affected: Loei, Nongkhai, Nong Bua Lamphu, Sis Sa Ket, Khon Kaen, Amnatcharoen, Mahasarakham, Buri Ram, Udon Thani, Kalasin, Ubon Ratchathani, Yasothon, Chaiyaphum and Nakhon Ratchasima.

Five central provinces of Petchaburi, Suphanburi, Prachuap Khiri Khan, Kanchanaburi and Ratchaburi were also affected.

Six provinces in the East suffering water shortages are Chanthaburi, Chachoengsao, Chonburi, Trat, Prachinburi and Nakhon Nayok, he said.

Semenanjung Malaysia Bukan Lagi Zon Bebas Gempa Bumi!

Posted: 12 Apr 2012 06:08 AM PDT

Ini adalah kawasan di Semenanjung yang telah mula aktif mengalami gempa bumi yang bukan disebabkan oleh gempa bumi di Sumatera. Gempa bumi ini berlaku di kawasan tersebut secara sendirinya. Maklumat menunjukkan gempa bumi ini mula aktif berlaku selepas gempa bumi Aceh 2004. Menurut pakar, Semenanjung Malaysia terhasil dari garis gempa purba yang telah tidak aktif. Kejadian-kejadian gempa di atas selepas tahun 2004 menunjukkan pengaktifan semula garis gempa semenanjung.

Gempa bumi semalam kali pertama merupakan gerakan mendatar yang tidak memberi gangguan ke atas isipadu air lautan justeru tidak mengakibatkan tsunami. Namun, ia memberi ruang kepada fault line purba di semenanjung yang kembali aktif beberapa tahun lalu untuk semakin aktif akibat momen yang terkilas.

Maka gempa yang kedua yang berlaku dua jam selepas gempa yang pertama semalam menyaksikan kawasan semenanjung terutamanya kawasan Manjung yang pernah mengalami gempa bumi 3.3 pada skala richter pada kedalaman 3km pada tahun 2009 mengalami gegaran yang kuat.

Persoalannya, bilakah secara rasminya, semenanjung akan diletakkan dalam peta gempa dunia memandangkan semenanjung Malaysia kini bukan lagi kawasan bebas gempa?

Ketika industri pembinaan kebingungan untuk memasukkan faktor gempa dalam rekabentuk bangunan tinggi, seharusnya kerajaan menetapkan satu kod yang standard untuk menunjukkan keprihatinan kerajaan dalam menjamin keselamatan rakyat telah mengambil tempat.

Tiga Warga Patani Dibunuh Malam Tadi

Posted: 12 Apr 2012 03:07 AM PDT

Tiga penduduk kampung ditembak mati oleh individu tidak dikenali ketika mereka meninggalkan sebuah masjid di Penarik, Patani malam tadi jam 10.40 malam waktu Malaysia.

Ditemui di kawasan tersebut ialah kelongsong peluru AK47.

Seperti biasa, polis menuduh ia dilakukan oleh militan Muslim.

Three slain leaving Pattani mosque
Published: 12/04/2012 at 01:08 PMOnline news: Local News

Three villagers were killed when gunmen opened fire at them as they were leaving a mosque in Pattani's Panare district on Wednesday night.

Pol Lt-Col Manit Panthong, chief of the Pattani forensic police, said 16 spent AK47 cartridge shells were recovered from in front of the mosque at Ban Na Phrao in tambon Panare.

The attack occurred about 9.40pm.

A pick-up truck parked near the mosque and two nearby houseswere also hit by AK47 bullets, he said.

Police were investigating, but initially blamed Muslim militants.

Australia Lebih Kerap Menggunakan Perkataan Indon

Posted: 12 Apr 2012 12:13 AM PDT


Rakyat Indonesia sangat marah apabila kita memanggil mereka Indon. Anwar Ibrahim juga menjadikan isu ini sebagai modalnya menghina Malaysia semasa di Indonesia. Tetapi sejauh manakah perleluasaan penggunaan perkataan Indon itu berlaku di Malaysia?

Lihatlah akhbar The Sydney Morning Herald menggunakan perkataan Indon sebagai tajuk berita.

Mereka menyebut Indonesia sebagai Indon sejak sekian lama. tetapi mengapa preman-preman Indonesia tidak menyerang kedutaan Australia?

Ini kerana tiada pembangkang Australia menggunakan Jakarta sebagai pengkalan untuk memburuk-burukkan negara sendiri sepertimana yang dilakukan oleh pemimpin tidak bermoral Malaysia, Anwar Ibrahim.

Kebiadapan Ahli Parlimen Pembangkang

Posted: 11 Apr 2012 10:04 PM PDT


Dulu-dulu kita selalu lihat Parlimen kanak-kanak di TV. Sebagai menyemai rasa tanggungjawab menjadi wakil rakyat di usia muda, atau sebagai 'parody' tidaklah diketahui. Tetapi, pemimpin pembangkang PKR yang terkenal dengan manifestasi republikan (penghapusan kuasa feudal) jelas menzahirkan sikap biadap dan kurang ajar mereka terhadap beberapa Sultan semasa pertabalan YDPA semalam.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.

Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.

Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.

Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka.

Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.

Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.

Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.

Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.

Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.

Daulat Tuanku. - AIDC

Syukurlah, Gempa Paling Kuat, Tetapi Tiada Nyawa Melayang

Posted: 11 Apr 2012 09:39 PM PDT

Seberapa kuat gempa bumi semalam? Jawapannya sangat kuat. Kawasan yang merasainya sangat luas. Lebih luas dari kawasan yang merasai gempa 9.1 pada skala Richter pada 24.12.2004 yang menghasilkan tsunami dan membunuh lebih 200,000 orang. Tetapi, bagaimanakah tsunami yang terhasil hanya 1.02 meter dan tidak langsung merosakkan walupun sebuah pondok di tepi pantai? Bagaimana ini boleh berlaku?

The M8.6 April 11, 2012 earthquake off the west coast of northern Sumatra, Indonesia, occurred as a result of strike-slip faulting within the oceanic lithosphere of the Indo-Australia plate. The quake was located approximately 100 km to the southwest of the major subduction zone that defines the plate boundary between the Indo-Australia and Sunda plates offshore Sumatra. At this location, the Indo-Australia plate moves north-northeast with respect to the Sunda plate at a velocity of approximately 52 mm/yr.

Large strike-slip earthquakes, while rare, are not unprecedented in this region of the Indo-Australian plate. Since the massive M 9.1 earthquake that ruptured a 1300 km long segment of the Sumatran megathrust plate boundary in December of 2004, three large strike-slip events have occurred within 50 km of the April 11, 2012 even. These earthquakes occurred on April 19 2006 (Mw6.2), October 4 2007 (Mw6.2) and January 10, 2012 (Mw7.2). In all three cases, the style of faulting was similar. These events align approximately with fabric of the sea floor in the diffuse boundary zone between the Indian and Australian plates.


Tidak seperti gempa 2004 yang megagalkan garisan subduksi sepanjang 1300 km secara menegak, gempa kali ini adalah pergerakan mendatar permukaan yang tidak mengakibatkan gangguan pada isipadu air.

Namun kepanikan masyarakat tetap ada demi sebarang kemungkinan. Justeru, bersyukurlah dengan gempa sekuat ini tiada nyawa yang melayang membuktikan Allah maha berkuasa atas sesuatu dan sangat terang dalam memberi peringatan kepada kaum yang mahu berfikir.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 12 Apr 2012 07:46 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Jangan percaya dan diperdaya tiga janji palsu pembangkang

Posted: 12 Apr 2012 06:42 AM PDT

Rakyat dinasihatkan tidak mudah terpengaruh dengan tiga janji palsu yang ditaburkan pembangkang dalam usaha mengejar angan-angan memerintah negara.

Bekas pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ng Lum Yong berkata, tiga janji berkenaan iaitu menghapuskan kutipan tol, gaji minimum RM4,000 sebulan dan memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pasti tidak ditunaikan sekiranya pembangkang berkuasa.

Menurutnya, pembangkang seharusnya mendapatkan pandangan pakar-pakar ekonomi yang berwibawa sebelum melontarkan ketiga-tiga janji kosong itu kepada rakyat.

"Malah pembangkang sepatutnya menunaikan segala janji di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan terlebih dahulu.

"Saya percaya sebahagian besar rakyat semakin bosan dengan sikap pembangkang yang suka berdolak-dalik apabila gagal memenuhi janji di empat negeri tersebut," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.-Utusan Malaysia

Usahlah mudah terpengaruh dengan janji-janji palsu pembangkang. Pembangkang sudah tidak mempunyai modal untuk menjadikan isu untuk PRU-13 yang semakin dekat. Lantaran itu, pelbagai strategi janji palsu yang ditabur bagi memancing undi sedangkan rakyat boleh menilai sendiri adalah sesuatu yang tidak masuk akal ketiga-tiga janji tersebut. Lihatlah sekarang, banyak janji yang ditabur dulu yang tidak dilaksanakan. Bagi rakyat bijak anda boleh menilai sendiri.

HOT NEWS !!! Amaran tsunami di Malaysia ditarik balik jam 10 malam ini

Posted: 11 Apr 2012 09:15 AM PDT

Indonesia menarik balik amaran tsunami kira-kira enam jam selepas gempa bumi kuat melanda bahagian utara Sumatera petang tadi.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik juga membatalkan amaran tsunami yang dikeluarkan kepada negara-negara Lautan Hindi termasuk Malaysia.


VIDEO - GEMPA BUMI DI ACHEH

Politik Harian

Posted: 12 Apr 2012 03:35 AM PDT

Politik Harian


Ambiga-Anwar: Kotor Tetap Kotor!

Posted: 12 Apr 2012 12:00 AM PDT


Ibaratnya …Sang gajah sedang tertawa berguling-guling melihat telatah sesetengah manusia.Siapa tahu mungkin gambar diatas ini pun boleh menjadi sumber inspirasi untuk geletek mindanya.

Apa lagi ada perumpamaan popular yang mengaitkan binatang itu berbunyi: kuman di seberang laut nampak…tapi gajah depan mata tidak kelihatan.

Bersih…jangan siapa pertikai tentang bersih.Bukankah kebersihan menjadi ajaran setiap agama.Maka ia wajib menjadi pegangan setiap insan.

Cuma ada yang sikit ragu dan nak bertanya Datuk S Ambiga apakah prespektif beliau tentang istilah 'bersih'.

Soalan ini dikira amat relevan kerana beliau mengetuai apa yang dinamakan BERSIH.

Kalau namanya sudah BERSIH tentu ramai yang nak tahu sejauh mana beliau menghalakan teropongnya untuk memastikan segalanya bersih.

Cukupkah bersih setakat proses pilihanraya yang kononnya diperjuangkan oleh BERSIH?

Bukankah bersih pilihanraya juga ada hubungkait dengan moral seseorang pemimpin.

Bagaimana kalau ada pemimpin yang diragui bersih turut bertanding?

Kalau Ambiga merasa ragu-ragu mengenai ertikata bersih dalam kontek itu beliau tidak harus segan untuk mendapat pedoman dan nasihat dari Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebagai pemidato yang hebat ,Ketua Pembangkang itu tentu mempunyai pelbagai pandangan istimewa tentang bersih.

Juga…jangan lupa cuba korek dari beliau apakah orang yang dikaitkan dengan video seks yang disahkan 99.9 peratus tulin oleh pakar antarabangsa boleh masok kategori ' orang bersih'.

Juga...bersihkah orang itu kalau ada dakwaan lebih berat lagi yang belum dibersihkan... kata ada skandal dengan isteri orang kepercayaan.

Kita tahu Ambiga besar kemungkinan tidak berani celupar begitu pada Anwar…sebagaimana beliau kini berlagak bagai pahlawan terbilang berkeras habis nak juga-juga buat himpunan BERSIH 3.0 diadakan di Dataran Merdeka pada 28 April ini.

Kata orang...berani gempak takat tu ajelah.

Entahlah samaada beliau ada rasa malu pada diri sendiri atau tidak.Sebagai peguam yang ada nama Ambiga tentu faham sangat atur main perundangan yakni jika sesuatu itu sah fitnah …jawabnya saman.

Mana agaknya naluri beliau?Apakah beliau tidak merasa curiga kenapa sampai hari ini Anwar tidak saman orang-orang yang didakwa sebagai penyebar fitnah itu.

Satu dunia tahu orang-orang itu sentiasa menadah tangan dan tertunggu-tunggu surat dari samannya.

Tidak pasti samaada Ambiga sendiri sudah menonton video aksi hempas pulas sensasi itu ataupun melihat gambar CCTV dua lelaki yang sedang naik turun lif apartmen lokasi aksi berkenaan.

Mungkinkah beliau bimbang terpancut keluar reaksi " Oh My God".

Fikir dari sudut lain pula …memanglah kalau nak kira Ambiga peduli apa tentang isu dakwaan moral orang disebelahnya itu.

Nak salahkan beliau seorang pun nampak tak kena juga.Ini lebih-lebih lagi bila Tok Guru PAS sendiri yang ayat Al-Quran sentiasa dibibir boleh main pekakkan telinga dan butakan mata, istihar video itu BESI.

Mungkin juga Ambiga kurang arif tentang perumpanaan Melayu pasal nampak kuman di seberang laut tapi tak nampak gajah depan mata.

Lagipun bila matlamat bersama sudah menyatu untuk mengejar undi atas nama 'bersih'…peduli apa pada gajah liar main drama depan mata.

Bukankah ada satu lagi kata-kata popular berbunyi : matlamat menghalalkan cara...Tak gitu, Ambiga. -Agendadaily

Dicekup! Selangor Maju Dengan Tukang Urut...

Posted: 11 Apr 2012 10:00 PM PDT


Seramai 13 wanita warga asing termasuk remaja bawah umur yang menjadi pelayan pelanggan (GRO) ditahan dalam dua serbuan di sebuah pub dan pusat refleksologi di Bandar Mahkota, Cheras, kelmarin.

Serbuan Bahagian Siasatan Jenayah, Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Selangor yang diketuai Asisten Superintendan Adzli Abu Shah itu dijalankan jam 10.45 malam.

Beliau berkata, dalam serbuan di pub, pihaknya menahan lapan GRO warga Vietnam berusia 17 hingga 30 tahun, yang sedang sibuk melayan lima pelanggan mereka.

"Pemeriksaan mendapati empat daripada wanita itu menyalahgunakan pas lawatan sosial untuk memasuki negara, dua dikesan tiada dokumen pengenalan diri dan dua lagi hanya mempunyai slip daftar kemasukan.

"Semakan menunjukkan premis terbabit beroperasi sejak lima tahun lalu, selain lesen juga sudah tamat tempoh," katanya.

Adzli berkata, siasatan menunjukkan tiada khidmat seks ditawarkan di premis itu, namun polis percaya semua GRO terbabit ada menawarkan perkhidmatan itu di luar premis, tanpa pengetahuan pengurus pub bagi mencari duit lebih.

Menurutnya, seorang penjaga premis lelaki berusia 22 tahun turut ditahan dalam operasi itu kelmarin.

Dalam operasi berasingan di pusat refleksologi pula, Adzli berkata, lima tukang urut terdiri daripada tiga wanita Thailand dan dua warga Laos dicekup.

Beliau berkata, semua wanita berusia antara 24 hingga 44 tahun itu sedang asyik mengurut lima pelanggan mereka, manakala tiga lagi pelanggan lain sedang menunggu giliran untuk diurut.

"Siasatan awal dapati semua tukang urut tidak memiliki permit kerja itu, kerap keluar masuk negara menggunakan pas lawatan sosial.

"Kita tahan seorang lelaki tempa­tan berusia 30 tahun yang juga merupakan penjaga premis," katanya.

Adzli berkata, semua yang ditahan termasuk lima pelanggan di pusat ref­leksologi dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kajang untuk tindakan lanjut dan siasatan dibuat mengikut kesalahan menggaji pekerja tanpa permit.

Pemuda Umno Mahu Kriteria Calon Bukan Dasarkan Kuota Parti

Posted: 11 Apr 2012 09:17 PM PDT


Pemuda Umno meminta supaya prinsip dan kriteria bagi pemilihan calon kali ini bukan berdasarkan kepada kuota parti komponen tetapi daripada segi calon boleh menang, kata Ketuanya, Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, pergerakan itu memohon Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN), berpegang kepada prinsip bahawa calon yang akan dipilih bagi pilihan raya umum akan datang adalah calon yang diiktiraf sebagai calon boleh menang.

"Maksudnya, kita kena betul-betul tengok setiap kawasan, bukan pengagihan kerusi berdasarkan kepada parti lagi. Kita kena cari calon yang boleh menang.

"Kalau dulu, kerusi tersebut dikhaskan untuk salah satu komponen parti dalam BN, kita buat andaian bahawa selama-lamanya kerusi itu akan ditandingi oleh calon daripada parti tersebut.

"Jika calon itu datang daripada parti yang biasa bertanding di kawasan itu, adalah baik, (tetapi) jika calon itu datang daripada parti yang lain, kita minta parti yang biasa bertanding di situ beri laluan kepada calon berkenaan kerana

calon itu juga datang daripada BN walaupun parti komponen, semua bertanding di bawah lambang BN," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pemuda Umno di sini, semalam.

Khairy turut meminta parti komponen BN dapat bersetuju dengan prinsip itu kerana yang penting adalah kemenangan BN dalam pilihan raya umum ke-13 dan bukan untuk meneruskan kuota atau sistem lama.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, siri pelancaran jentera Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno serta parti-parti komponen dengan tema "BN Pilihan Orang Muda" akan bermula pada Sabtu ini di Ipoh bagi peringkat negeri Perak yang akan dirasmikan Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Katanya, ini diikuti pelancaran jentera Pemuda dan Puteri Umno Wilayah Persekutuan di Bandar Tun Razak pada 22 April ini yang akan disempurnakan Timbalan Pengerusi BN Tan Sri Muhyiddin Yassin manakala di peringkat negeri

Johor pada 1 Mei ini.

"Kita akan menjelajah ke seluruh negara untuk memastikan bahawa pelancaran jentera ini dapat dilaksanakan dan disasarkan kira-kira 15,000 jentera akan hadir di setiap lokasi.

"Kita akan bawa pelancaran jentera ini sampai kepada kemuncaknya iaitu pelancaran bersama Perdana Menteri pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian," katanya.

Mengulas mengenai Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan yang dibentangkan di Parlimen semalam, Khairy berkata rang udang-undang baru itu adalah penambahbaikan kepada Akta Keselamatan Negeri yang boleh dikatakan lapuk dan tidak relevan lagi.

"Akta baru ini yang bakal dibahaskan di Dewan Rakyat minggu depan, mempunyai ciri-ciri menghormati hak asasi setiap rakyat iaitu tiada mana-mana pihak boleh ditahan dan ditangkap atas sebab politik.

"Selain itu, sesiapa yang ditahan dan ditangkap di atas akta baru ini, mereka mempunyai peluang untuk membawa kes ke mahkamah berbanding sebelum ini," katanya. – Bernama

PRU13: Pemuda Umno Serah Senarai Calon Hujung April

Posted: 11 Apr 2012 08:00 PM PDT


Pemuda Umno akan menyerahkan senarai calon bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hujung bulan ini.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, senarai itu hampir siap tetapi belum muktamad kerana beberapa aspek seperti kelayakan calon yang akan dipilih perlu dinilai sebelum diserah kepada Perdana Menteri.

"Berapa ramai belum muktamad lagi... jadi saya tidak berani untuk umumkan lagi kerana kita perlu menyemak, menapis serta membuat rujukan dahulu," katanya kepada pemberita selepas majlis penutup dan penyerahan resolusi Persidangan Meja Bulat Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) semalam.

Beliau berkata setiap calon dipilih berdasarkan beberapa kriteria termasuk berkhidmat sebagai seorang pemimpin Pemuda Umno selama tiga tahun, selain penerimaan masyarakat umum dan parti terhadap mereka dan ciri ini amat penting bagi menentukan kelayakan calon tersebut.

"Calon yang kita pilih tidak hanya popular di dalam parti tetapi diterima masyarakat masyarakat.

"Kalau dia popular di kalangan masyarakat setempat sahaja tapi tidak popular dalam partipun ada masalah juga sebab nanti susah untuk gerakkan jentera, jadi kena ada kombinasi kedua-duanya sekali," katanya.

Khairy berkata calon juga mesti rajin menyelesaikan masalah rakyat serta berpengetahuan mengenai dasar kerajaan dan cara menyelesaikan sesuatu aduan.

"Kalau nak selesaikan masalah dengan Majlis Daerahpun tidak tahu, itu kira tiada ilmu pengetahuan.

"Tapi bagi saya, dia tidak perlu ada ijazah untuk tahu bagaimana hendak selesai masalah longkang, masalah orang kampung, kita mahukan calon yang serasi dengan agensi kerajaan serta tahu sedikit sebanyak menjalankan tugas sebagai wakil rakyat dan pemimpin," katanya.

Ditanya sama ada beliau akan bertanding, Khairy berkata beliau menyerahkan perkara itu kepada kebijaksanaan Perdana Menteri dan akan tetap melaksanakan setiap arahan yang diberikan. - Bernama

PTPTN: 11 Resolusi Rundingan Meja Bulat Anjuran Pemuda Umno #MejabulatPTPTN

Posted: 11 Apr 2012 07:00 PM PDT


Berikut adalah 11 resolusi yang dicapai pada Rundingan Meja Bulat Mahasiswa Nasional 2012 anjuran Pemuda Umno.

Dari aspek pinjaman:

1. Meja Bulat mencadangkan bayaran perkhidmatan 1% yang dikenakan ke atas peminjam PTPTN dihapuskan.

2. Bagi menampung keperluan Meja Bulat mencadangkan agar kerajaan menyediakan dana dibawah perbelanjaan mengurus tahunan atau mendapatkan tajaan daripada GLC dan syarikat-syarikat utama dalam Negara

3. Skim insentif pertukaran pinjaman kepada biasiswa yang diberikan kepada pelajar cemerlang hendaklah dihentikan atau dikaji semula menggunakan mekanisma yang lebih rasional bagi memastikan keadilan kepada semua peminjam disamping mengelakkan hakisan dana PTPTN yang berkonsepkan pinjaman.

4. Kemudahan pinjaman PTPTN juga hendaklah dipanjangkan kepada pelajar-pelajar yang menyambung pelajaran di luar negara khasnya di Timur Tengah.

5. Pinjaman bagi peminjam dari Sabah dan Sarawak untuk belajar ke semenanjung dan sebaliknya hendaklah meliputi harga tiket penerbangan 2 kali setahun.

Dari aspek pembayaran:

6. Rombakan terhadap sistem bayaran balik pinjaman hendaklah dilakukan dengan mengambil kira perkara-perkara berikut:

a) bayaran pinjaman mula dibuat apabila peminjam telah berkhidmat melebihi 6 bulan atau telah mempunyai pendapatan RM3,000 ke atas yang mana terkemudian bagi menjamin tempoh kelegaan peminjam.

b) kaedah bayaran balik hendaklah dikaji semula dengan mengambil kira mekanisma pembayaran seperti KWSP dan LHDN disamping kemudahan pembayaran melalui sistem e-payment sedia ada.

c) Insentif pelepasan cukai diperkenalkan kepada majikan-majikan yang bersedia menjelaskan bayaran PTPTN pekerja mereka.

d) kaedah menyenarai hitam peminjam yang menyebabkan kebebasan peminjam seperti urusan keluar negara atau membuat lainilain pinjaman hendaklah dimansuhkan.

Dari segi tabungan SSPN:

7. Kerajaan hendaklah menyalurkan dana RM100 yang diperuntukkan kepada murid-murid sekolah terus kepada PTPTN bagi tujuan pembukaan akuan SSPN.

Dari aspek komunikasi:

8. Peminjam dan PTPTN hendaklah melaksanakan ucapan akad untuk memastikan peminjam sedar bahawa pinjaman PTPTN perlu dibayar semula.

9. PTPTN hendaklah melaksanakan promosi dan menyebar luas segala maklumat yang tepat kepada peminjam dan masyarakat agar kefahaman terhadap fungsi dan kedudukan PTPTN dapat difahami.

10. PTPTN hendaklah menggunakan secara maksima media baru agar segala aktiviti promosi dan penyebar luas maklumat akan lebih berkesan.

11. PTPTN perlu bersedia untuk menyediakan pinjaman bagi sara hidup seandainya kerajaan memutuskan untuk memberikan pendidikan percuma diperingkat pengajian tinggi.

Isu PTPTN: Rafizi Ramli Hanya Pandai Menyalak... #MejabulatPTPTN Cadangan Pemuda BN Lebih Berhemah!

Posted: 11 Apr 2012 06:00 AM PDT


Dari dulu sampailah sekarang, cadangan Pakatan Rakyat tak habis-habis dengan guna duit Petronas. Kalau dulu PRU12 turunkan minyak guna duit Petronas. Kini hapuskan PTPTN pun pakai dana Petronas

Ini budaya membunuh angsa yg tetaskan telor emas atau reckless governance

Dakwaan pembangkang kata lebih 40% pendapatan negara dari duit minyak, tapi tak segan silu guna minyak untuk tampung idea populis mereka. Ke situ juga akhirnya.

Kalau ikut perancangan Buku Jingga, kita kaji dan rumus negara boleh muflis dalam tahun ke 2 pemerintahan

Ini bukan soal kemampuan atau affordability, tapi soal keputusan bertanggungjawab - responsible decision. Setiap sen yang Kerajaan belanja ada opportunity costnya, kalau kita hapuskan hutang 25 bilion, maka 25 bilion hilang untuk kebajikan rakyat. Rafizi Ramli gagal untuk memikirkan perkara seperti ini.

Kalau PR hadap sangat untuk jadi hero kebajikan, kenapa Selangor tidak mansuhkan yuran Unisel dan Kedah tidak hapuskan yuran Kolej Insaniah? Buat dulu barulah ada kredibiliti nak pressure.

Cadangan Pemuda BN selesai isu PTPTN lebih berhemah iaitu, hapuskan caj/upah dlm PTPTN. Dengan cara ini PTPTN is a principal based loan, sama seperti MARA dan lain-lain.

Kita akan minta yg disenaraihitam dikaji semula, supaya yg bergaji RM3k sahaja baru dikenakan bayaran, yang study di sabah dan sarawak dan dari semenanjung, vice versa, diberi tambahan pinjaman dan lain-lain.Antara resolusi Meja bulat PTPTN:

1) PTPTN hapuskan kos pengurusan 1%. Yang perlu dibayar balik adalah jumlah yg dipinjam (principal).

2) Pembayaran balik hanya perlu dimulakan apabila peminjam mendapat gaji minima 3 ribu setiap bulan.

3) Pendekatan penyenaraian hitam disemak semula termasuk sekatan keluar ke luar negara. Cari kaedah lain.

4) Peminjam dari Sabah & Sarawak yg belajar di Semenanjung dapat jumlah pinjaman yang lebih untuk kos penerbangan.

Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin akan mengemukakan resolusi #mejabulatPTPTN kepada YAB Mohd Najib Tun Razak sebagai cadangan realistik utk dilulus oleh Kerajaan.

P/S: Akhirkata kesian pelajar Unisel dikerah hadir ad-hoc meeting PR bincang PTPTN kerana ada goyang dengan rundingan meja bulat Pemuda BN.

Gempa Bumi Kuat Gegar Aceh, Gegaran Dirasai Di Semenanjung Malaysia

Posted: 11 Apr 2012 05:00 AM PDT


Beberapa negeri di pantai barat Semenanjung Malaysia merasai gegaran ekoran gempa bumi kuat berukuran 8.7 pada skala Richter di Acheh, Sumatera Utara Indonesia hari ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran kepada orang ramai menjauhi kawasan pantai di Kedah, Perlis, Langkawi, Pulau Pinang dan Perak yang berpotensi berlakunya tsunami.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian tersebut dan berkata gegaran turut dirasai di beberapa kawasan sekitar Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Perak.

Gegaran dirasai kira-kira pukul 4.50 petang.

Beliau berkata pihak bomba dari lima balai di sekitar pusat bandar Kuala Lumpur bergegas ke beberapa kawasan yang merasai gegaran itu selepas menerima maklumat dari orang ramai.

Katanya, pihak bomba menerima panggilan kira-kira 4.47 petang mengenai gegaran yang dirasai di beberapa tempat seperti Ampang dan Jalan Tun Razak.

Dalam pada itu, warga kerja di bangunan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) turut merasai gegaran yang berlaku selama kira-kira 10 minit.

Di Kangar, gegaran kecil turut dirasai di beberapa lokasi di Perlis, antaranya di Flat Seri Sena di Kampung Bakau yang menyebabkan penghuni flat 12 tingkat itu meninggalkan kediaman mereka dan berkumpul di tempat letak kereta bangunan itu.

Petugas di Bangunan KWSP yang turut menempatkan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan turut merasai gegaran kecil selama beberapa minit.

Gegaran turut dirasai penduduk di Kampung Behor Lateh dan kawasan Kuala Perlis. - Bernama

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 12 Apr 2012 03:33 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Biar beta tunjukkan ...

Posted: 11 Apr 2012 08:12 PM PDT


... camnilah carha cium keris.

Lepas cium, hang tak payah nak maaf, maaf.

Ini adat kita ... apa depa nak sibuk. Depa mai sini kena hurmat skit dan ikut adat dan budaya tempatan.

Tak mau, carilah tempat lain yang sesuai. Apa pulak kita yang kena ikut cakap depa!

Lari Guan Eng, Lari ...tsunami mali

Posted: 11 Apr 2012 04:56 AM PDT


... aiyoo, wa tahu lu Ketua Menteri manyak lansi. Lu ingat lu manyak kuat mahu lawan tsunami ka ...

-------------------------

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia

SUMBER STATUS FB TSUNAMI ALERT :

Amaran Tsunami untuk lautan Hindi. Lokasi pertama tsunami akan tiba: Banda Aceh (beberapa minit lagi)

Lokasi lain seperti di Myanmar, India, Thailand, Sri Lanka juga akan dilanggar dalam beberapa jam lagi. - CNN

Ombak tsunami dijangka tiba di Georgetown pada 9:11 PM dan Port Dickson pada 2:10 AM.

-------------------------

E-|nfo@DRI

Gegaran kedua dirasai sebentar tadi di beberapa negeri di Pantai Barat, Semenanjung Malaysia susulan gempa bumi 8.9 magnitud di Bandar Aceh.

-------------------------

Assalam,

Phuket hit by tsunami, second tremor felt in Kedah Penang, estimate 6M wave to reach shore of PEN LGK 2100, PD at 0200 tonight.

Tell family and frens.

Red alert

Sila ke sini

bumiyang

Posted: 12 Apr 2012 03:26 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 12 Apr 2012 01:16 AM PDT

Taipingmali (tm)


Banjir Lumpur di Kuala Dipang Perak

Posted: 11 Apr 2012 06:32 PM PDT

Salam #4bprihatin Perak dan Negeri Berdekatan, Dminta Bersedia! Kuala Dipang Tapah, Perak d landa banjir Lumpur. -maklumat Pengerusi 4B Tapah Sdr Khairudin Jali . Sukarelawan yg berminat, sila hubungi saya
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PAS Prmtg Pauh takut Gelombang Biru BN

Posted: 11 Apr 2012 10:02 AM PDTKesian tengok ahli Pas yang berdiri atas lori. dah la gemok macam kerbau pendek, otak pula sempit, lepas ceramah menjerit menyanyi lagi pkr yang ala yahudi..bawa lah lagu nasyib kan bagus.

Pas marah kerana Umno buat program di Politeknik Permatang Pauh dan menuduh kerajaan memperbodohkan penjawat awam. Nak tanya sikit semasa PRK di Galas Gua Musang, kerajaan negeri Selangor , Kelantan , Pulau Pinang dan Kedah hantar pegawai kerajaan dan kenderaan kerajaan negeri untuk berkempen tu macam mana pulak. Tidak kah kerajaan pakatan haramjadah telah memperbodohkan kakitangannya?

Satu lagi hujah Si Kerbau Pendek tu kata, IPT tidak boleh digunakan untuk tujuan politik. Nak tanya sikit, Anwar pergunakan UNISEL untuk tujuan politik macam mana? Nizar Jamaludin semasa 11 bulan memerintah Perak menggunakan KISDAR untuk program Pas, JIM dan sebagainya macam mana?

Pas Kedah cuba menguasai KUIN dan Terengganu semasa Pas memerintah telah menggunakan KUZZA macam mana pula? Sila jawab wahai kerbau pendek Pas.

Tender terbuka ala Guan Eng tak telus

Posted: 11 Apr 2012 09:45 AM PDT

PTPTN : Persidangan Meja Bulat Mahasiswa Nasional Capai Matlamat - Khair...

Posted: 11 Apr 2012 09:07 AM PDT

AZAM: 'ADE APE DENGAN ANAK MUDA' (AADAM 9/11)

Posted: 11 Apr 2012 08:41 AM PDT

siapa pula anak jembalang ini, sedar lah diri tu sikit....berapa banyak hasil usaha dan jasa kerajaan yang kamu rembat. Bawa cerita yang sudah basi.....awak dapat degree kelas apa? kelas kedua bawah macam Rafizi Ramli.? Awak pergi belajar di luar negara siapa tanggung?

Nak berdakwah pulak dah.....Kalau nak berdakwah pergi belajar daru Ustaz Fathul Bari dulu lah,...Celaka sungguh budak nii. Gua cabar sama lu,,,jom debat....cakap kat mana nak jumpa

MEOR: BAPA KU SEORANG YB @ 'AADAM' (8/11)

Posted: 11 Apr 2012 08:37 AM PDT

LAGU INI DITUJUKAN KHUSUS UNTUK BADRUL AMIN, MAT SABU , ADUN PERUPOK, ADUN SELISING, SALEHUDIN AYUB DAN MAHFUZ OMAR

DR. MUHAIMIN SULAM: DEKLAMASI SAJAK @ Kg. GAJAH (12/13)

Posted: 11 Apr 2012 08:28 AM PDT


Dr ni nampak apa yang berlaku kepada orang Umno tetapi dia lupa bahawa Azmin dan Anwar menyambut hari jadi anak secara besar2an habis ratus ribu ringgit. lu apa tau.... hasrat kerajaan mahu rakyat berpendapatan tinggi, kalau kamu berjaya, kamu nak pakai ferrari merah macam Azmin pun boleh...tak ada siapa larang. Lihat juga menantu Hadi Awang dan menantu Nik Aziz...buat sajak untuk mereka juga,,,,,Ini sajak TM utk kamu wahai Dr Muhaimin....

Dr......luu apa tauu...lu haram jadah lu.....ok sambung sendiri..

TSUNAMI..TSUNAMI..TSUNAMI

Posted: 11 Apr 2012 03:29 AM PDT

"Gempa bumi pada kekuatan 8.9 skala richter landa Acheh sebentar tadi *Amaran Tsunami dikeluarkan disekitar Lautan Hindi, Selat Sunda, Selat Melaka".

Jam 1643 tadi telah berlaku gegaran kuat di Pulau Pinang. Sesiapa yg tinggal di rumah flat, kondo atau apartment atau sedang membeli-belah di pasar-pasar raya sila turun ke bawah untuk mengelak dari berlaku kejadian tidak diingini.

Pukul 4.43 ptg td telah berlaku 1 gegaran yg sangat kuat di Pulau Pinang.. Sesiapa yg tinggal di rumah flat , kondo, atau apartment sila turun kebawah utk mengelak dri berlaku apa2 kejadian... Harap semua akn berada dlm keadaan baik... Aminnn.
Gempa Bumi pada kekuatan 8.9 skala richter landa Acheh sebentar tadi * Amaran Tsunami dikeluarkan disekitar Lautan Hindi, Selat Sunda, Selat Melaka.. semoga semuanya selamat..amin..

Kelajuan ombak ialah 800km/h menuju ke Malaysia,Allahuakhbar!! Share utk kebaikan bersama.. Mari sama2 kita berdoa.. Ya Allah.. :(
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PANEH MIANG

Posted: 12 Apr 2012 01:05 AM PDT

PANEH MIANG


Kurang Ajar!!

Posted: 11 Apr 2012 08:22 PM PDT

Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.

Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.

Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.

Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.

Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, "bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut "Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.

Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.

Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.

Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket….nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.

Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar" sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.

Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Selanjutnya sini.

Sahabat-Gunung

Posted: 12 Apr 2012 01:05 AM PDT

Sahabat-Gunung


Adam Adli: Bila Anak Ketam Mengajar Berjalan

Posted: 11 Apr 2012 06:18 PM PDT


Mungkin masih ramai yang tidak kenal AdamAdli, seorang anak muda yang bercita-cita tinggi untuk menjadi 'superhero'penyelamat rakan-rakannya di universiti dari 'didera' oleh AUKU.  Perjuangan Adam Adli berupa siri-siridemonstrasi di mana perbuatan seperti menurunkan banner pemimpin negara sertamelalak-dan melolong dijadikan senjata bagi menunjukkan 'kebijaksanaan' parapelajar.   

Walaupun Adam Adli adalah bakal guru keranamenuntut di UPSI, beliau bukannya berjuang menuntut peruntukan untuk membuatkajian tentang teknik-teknik mengajar atau memahami psikologi kanak-kanak bagimembantu UPSI melahirkan guru-guru cemerlang di masa depan.   Ini kerana, Adam Adli tidak berminat denganmasa depan, beliau lebih berminat dengan masa kini, menikmati 'populariti'sepertimana yang diimpikan oleh mana-mana anak muda jalanan yang tiada arahtujuan. 

Masa depan Adam Adli sebagai guru juga masihbelum tentu kerana beliau kini digantung dari belajar kerana terlalu asyikberjuang demi masa kini.  Dan hari ini,Adam Adli terus tegar menyambung perjuangannya untuk berdemonstrasi menentangPTPTN pula pada hari Sabtu nanti. 

Kita pernah mendengar pepatah 'bagai ketammengajar anaknya berjalan lurus' iaitu seorang yang ingin mengajar orang lainsedangkan diri sendiri tidak betul.   Tetapi,  apa akan jadi jika seekoranak ketam yang belum lagi pandai berjalan dengan kaki yang masih lembik inginmengajar bapanya berjalan, iaitu sepertimana Adam Adli ingin mengajarkerajaan?  

Akibatnya, akan terpaksalah kerajaan mencaridana RM43billion untuk menanggung kos akibat penghapusan PTPTN.  Jika tidak, beberapa IPTS mungkin terpaksaditutup kerana kekurangan pelajar di mana akan membawa kepada peningkatanmendadak masalah pengangguran.   Inilahyang bakal berlaku jika tuntutan Adam Adli dilaksanakan.

Sebenarnya, matlamat Adam Adli mudah sahajaiaitu, jika pembelajaran adalah percuma sepenuhnya, maka rakan-rakanseperjuangannya di universiti-universiti seluruh Malaysia tidak akan merasaterdesak untuk belajar bersungguh-sungguh demi mendapat pekerjaan yang baikuntuk membayar balik hutang PTPTN.  Samaada tuntutannya masuk akal dan praktikal, tidak pula terjangkau olehotaknya. 

Yang mampu difikirkan oleh otaknya ialah jikaPTPTN dihapuskan, bolehlah pelajar-pelajar seperti dirinya menghabiskan masaberdemonstrasi, melalak dan melolong ke sana ke mari tanpa perlu risaukanapa-apa.

Jika dibaca blog Lim Kit Siang akhir-akhirini, kita melihat beliau memaparkan beberapa artikel terutamanya dari AspanAlias dan Mariam Mokhtar yang secara sinis dan tidak langsung merujuk kepadaMelayu-melayu yang tidak menyokong Pakatan Rakyat atau lebih tepat Melayu UMNOsebagai bodoh dan ketinggalan.  Alasanmereka, Melayu UMNO terlalu menjaga ketuanan, rasis, jumud dan bersifat paranoidterutama apabila melibatkan agama dan bangsa.

Mungkin, di mata Aspan Alias dan MariamMokhtar, Melayu seperti Adam Adli yang menyokong Pakatan Rakyat adalah simbolanak Melayu yang bijak, cerdik dan pandai, seperti juga mereka berdua. 

Ciri-ciri Melayu bijak mengikut standardPakatan Rakyat ialah mereka mestilah mudah ditunggang oleh pihak dan kaum lain,mesti terbuka menerima hak asasi manusia mengatasi batas-batas agama, mestimenerima sikap rasis kaum Cina yang enggan membuka peluang untuk bersaing samarata di dalam sektor swasta dan perniagaan kepada kaum Melayu dan menolak untukmempertahankan hak bangsa sendiri.  

Kerana itulah mereka mendewakan Anwar Ibrahimgraduan Pengajian Melayu kelas 3 sebagai Ketua dan bakal Perdana Menteri keranabeliau menepati semua ciri-ciri ini.  

Berdasarkan hakikat ini, Pakatan Rakyatnampaknya berazam untuk melahirkan lebih ramai Melayu 'bijak' melalui siri-siridemonstrasi yang didokong ataupun disokong mereka termasuk demonstrasi Bersihdan Lynas yang membabitkan anak-anak Melayu di Universiti.  

Pelik sekali kerana ciri-ciri bijak di mataPakatan Rakyat adalah berbeza mengikut kaum:

Bagi kaum Cina, bijak bermakna merekamenumpukan sepenuh perhatian untuk menjadi pelajar cemerlang dan mendapatpekerjaan yang baik atau membuka perniagaan baru.  Mereka juga wajib menguasai berbagai cabangilmu, menjadi doktor, jurutera, saintis dan sebagainya.  Di masa yang sama, mereka wajib terusberjuang demi memastikan kaum Cina terus mendominasi dan memonopoli ekonomiMalaysia serta memartabatkan budaya dan bahasa nenek moyang mereka. 

Sedangkan bijak bagi kaum Melayu pulabermakna bersikap seratus peratus sebaliknya dengan mencontohi pemikiran danperlakuan Anwar Ibrahim, Adam Adli, Mat Sabu, Hadi Awang, Nik Aziz, MahfuzOmar, Aspan Alias dan Mariam Mokhtar. Kenapa dwi-standard pula?

Bala Dari Mongolia Menghempuk Kepala Anwar

Posted: 11 Apr 2012 04:30 PM PDT


Asalnya Anwar Ibrahim dan ramai pemimpin PRyang lain mengharapkan kedatangan bapa Altantuya, Dr Setev Shaariibuu keMalaysia akan membantu pembangkang untuk memanaskan semula wayang fitnah kisahpembunuhan bekas model Mongolia yang selama ini di propagandakan bagimenjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, namun sebaliknyapula yang berlaku.

Semalam, Dr Setev Shaariibuu dalam satuwawancara dengan media tempatan telah menjawab khabar angin kononnya kerajaanMalaysia pimpinan Najib telah merasuah imbuhan wang supaya menutup mulutberkaitan kes kematian anaknya, Altantuya.

Bapa kepada model warga Mongolia, AltantuyaShaaribuu pada Isnin menafikan dakwaan kononnya beliau menerima wang daripadakerajaan Malaysia bagi 'menutup mulut' berhubung kes anaknya.

Dr Setev Shaariibuu berkata, wujudnya khabarangin yang mengatakan beliau mengadakan rundingan dengan kerajaan Malaysia danbersetuju supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai pembunuhanAltantuya.

"Dakwaan ini tidak betul, saya tidakmengambil sebarang duit daripada Malaysia," katanya dengan bantuan jurualih bahasa pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Isnin.

Petikan: Mstar Online

Kenyataan Setev itu bukan sahaja mematikanterus khabar angin berkaitan isu menutup mulut, lebih dari itu ia jugamembuktikan Perdana Menteri sedikit pun tidak pernah campurtangan dalam kestersebut apatah lagi terkesan dengan cerita dongeng dan fitnah pembangkang yangberusaha mengaitkannya dengan pembunuhan Altantuya.

Mereka cuba menggambarkan seolah-olah Najibadalah kekasih Altantuya dan kematian Altantuya pula dikaitkan dengan arahanlangsung atau sebaliknya dari Najib dan Rosmah. Realitinya tidakpun begitu.Kalaupun misalnya semalam Setev tidak menyatakan sedemikian pun, hakikatnyaantara Najib dan Altantuya bukannya saling mengenali satu sama lain.

Malah Najib sendiri sejak fitnah tersebuthebat didendangkan pembangkang suatu masa dulu telah sekurang-kurangnya tigakali mengangkat sumbah mubahalah atas nama Allah s.w.t dengan mengucapkankalimah "Wallahi, Wabillahi, Wataalahi" menafikan dirinya pernahmengenali Altantuya apatah lagi terbabit dalam pembunuhan kejam tersebut.

Lebih tiga tahun berlalu hingga kini,Alhamdulillah tiada bala mahupun laknat Allah s.w.t menimpa Datuk Seri Najibsebaliknya satu demi satu tembelang & fitnah ciptaan Anwar pula yang pecahmenyebabkan bau busuk ke seantero pelusuk negara termasuklah pendedahan terbaruoleh bapa Altantuya dalam isu rasuah menutup mulut yang terbukti hanya omongkosong puak pembangkang sahaja.

Isu KomisyenRM540 Juta

Demikian jua halnya dengan fitnah oleh Anwar,Wan Azizah dan pemimpin pembangkang lain yang pernah menjaja propagandakononnya kerajaan Malaysia telah membayar sejumlah 114.96 juta euro (RM540juta) kepada syarikat Perimekar Sdn. Bhd untuk komisyen pembelian dua buahkapal selam Scorpene juga terbukti tidak berasas apabila laporan rasmi kontrakperolehan menjelaskan sebaliknya.

Komisyen RM540 juta yang diwar-warkan olehAnwar dan balacinya sebagai komisyen pembelian kapal selam tersebut sebenarnyaadalah nilai kontrak yang diberikan kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd bagitujuan penyediaan khidmat sokongan dan koordinasi untuk tempoh selama enamtahun manakala pembayaran oleh kerajaan kepada syarikat tersebut pula dilakukansecara berperingkat bergantung kemajuan projek yang dilaksanakan.

Syarikat Perimekar Sdn. Bhd yang dimilikisecara bersama oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead HoldingsBerhad serta K.S Ombak Laut Sdn Berhad bertanggungjawab secara langsung dalampelbagai skop kerja sokongan & koordinasi misalnya;-

i. Penyediaan kemudahan kediaman &kelengkapan untuk kegunaan 27 keluarga dari team projek yang berada di Perancisdan Sepanyol.

ii. Penyediaan pejabat urusan, kediaman dankelengkapan untuk keperluan 156 orang krew kapal selam TLDM bagi tempoh 4 tahundi Perancis dan Sepanyol.

iii. Menyediakan insuran kesihatan bagimelindungi krew kapal selam serta ahli keluarga team projek selama merekaberada di Perancis dan Sepanyol.

iv. Pembayaran elaun harian serta elaun untukkrew yang berjumlah 50 euro sehari untuk setiap orang bagi 3 tahun pertama dan60 euro sehari bagi tiga tahun seterusnya.

v. Pembiayaan kos penerbangan pergi balik(balik bercuti di malaysia) untuk setiap krew setiap 4 bulan sekali sertalain-lain keperluan berkaitan sepanjang semua krew dan team projek berada dalamlatihan di Perancis dan Sepanyol.

Selain khidmat sokongan di atas, nilai kontrakRM540 juta (114.96 juta euro) itu juga meliputi khidmat koordinasi yang perludisediakan oleh syarikat Perimekar Sdn Bhd.

Perkhidmatan koordinasi yang dimaksudkan ituantaranya merangkumi tanggungjawab syarikat Perimekar Sdn Bhd untuk memastikansyarikat-syarikat dari Malaysia terbabit secara langsung dalam prosespembinaan, program off-set, membantu kontraktor utama membabitkan urusanmaklumat prosedur perlaksanaan kontrak, penyelarasan latihan krew kapal selamdengan kontraktor dan kerajaan termasuklah penyediaan koordinasi bagi setiapenam bulan.

Lebih penting lagi untuk kita maklumi, nilaikontrak RM540 juta itu selain ianya bukan bayaran komisyen, ia juga sama sekalibukan merupakan keuntungan bersih untuk syarikat Perimekar Sdn Bhd sebaliknyanilai tersebut meliputi segala kos langsung dan tidak langsung yang perluditanggung selama 6 tahun sebagaimana terkandung dalam kontrak tersebut.

Berkemungkinan untung bersih tahunan yangmenjadi miliki syarikat tersebut adalah dalam jangkaan sekitar sejuta euro ataulebih sedikit, pendek kata ia bukannya satu kontrak yang mewah atau satukomisyen jatuh dari langit seperti yang di fitnah ke sana ke mari oleh Anwardan pemimpin PR terhadap PM dan kerajaan.

Dalam apa saja isu yang Anwar cuba palitkanpada PM dan kerajaan Malaysia akhirnya Allah s.w.t membuka pintu kebenaran dipenghujungnya sekaligus meletakkan Najib serta kerajaan pimpinannya di tempatyang sewajarnya jauh berbeza dengan nasib Anwar dan pemimpin pembangkang yanghingga kini satu demi satu aib mereka di buka dan menjadi tontonan ramai.

Pendek kata lain yang diharapkan oleh Anwarlain pula yang dia dapat. Bala yang diharapkan jatuh atas batu jemala Najibakhirnya jatuh gedebuk menghempak kepala Anwar dan pemimpin PR. (BB)

Ustaz Fathul Bari Komen Isu Anwar Ibrahim & Pemikiran YAHUDI-nya

Posted: 11 Apr 2012 08:47 AM PDT


Acara: Islamnya UMNO - Islamnya Kita. Jauhi Takfir
Lokasi: Dataran Kuala Sungga, Tebong Alor Gajah, Melaka
Tarikh: 08/04/2012 - 3:00 PM
Penyampai: Ustaz Fathul Bari Mat Jahya

Malaysia Tarik Balik AMARAN Tsunami

Posted: 11 Apr 2012 08:08 AM PDTNasihat amaran tsunami yangdikeluarkan bagi negeri Perlis, Kedah termasuk Langkawi, Pulau Pinang dan Peraktelah ditarik balik pada pukul 10 malam ini, kata Jabatan Mateorologi Malaysia.

Jabatan itu dalam kenyataan berkata nasihat itu dikeluarkan padapukul 6.55 malam berikutan kejadian gempa bumi berukuran 8.7 pada skala Richtermelanda wilayah Aceh, Indonesia.

Ancaman tsunami sudah berlalu, kata jabatan itu.

Terdahulu, beberapa negeri di pantai barat Semenanjung Malaysiamerasai
gegaran pada pukul 4.50 petang tadi berikutan kejadian gempa bumiitu.

Jabatan itu juga mengeluarkan amaran kepada penduduk di negeriberkenaan supaya menjauhi dari kawasan pantai ekoran kemungkinan gempa bumi ituberpotensi mengakibatkan tsunami.

“PAS: Party Of Deviant Teaching” Forum To Be Held Nationwide

Posted: 11 Apr 2012 07:55 AM PDT


Datuk Yahya Khatib Mohamad 
A forum titled "Pas: Party of Deviant Teachings",organised by Terengganu UMNO here today, would similarly be held in otherstates, according to state Terengganu UMNO liaison deputy chairman Datuk YahyaKhatib Mohamad.

"The main aim of the forum is to reveal Pas' struggle to UMNO'smachinery, relevant quarters and the public, which after scrutiny, appears to embraceaspects that could undermine the faith of Muslims particularly in Terengganu.

"We have many intellectuals on Islam and Islamic politics whoare ever ready to assist in carrying out the programme," he told reportersafter chairing the forum at Taman Tamadun Islam here today.

Among the panelists were Ilmuan Muda Malaysia chief executiveofficer Fathul Bari Yahya, Besut Pas former youth chief Wan Mohamad Wan Ahmad,Assoc prof Dr Yusof Mohamad from the Malaysian Islamic InternationalUniversity, Penang former deputy chief minister Dr Mohd Fairuz Khairuddin andSpecial Affairs Department former director-general Datuk Mustafa Taib.

Yahya said the forum was triggered by a statement by TerengganuMenteri Besar Datuk Seri Ahmad Said recently that Pas could be regarded asa party of deviant teachings. (Bernama)

Mansuh Bayaran Perkhidmatan Pinjaman PTPTN- Sidang Meja Bulat

Posted: 11 Apr 2012 07:20 AM PDTMansuhkanbayaran perkhidmatan satu peratus bagi Pinjaman Tabung Pendidikan TinggiNasional (PTPTN) adalah antara perkara yang termasuk dalam resolusi PersidanganMeja Bulat Mahasiswa Nasional anjuran Biro Institusi Pengajian Tinggi PemudaUmno Malaysia bersama PTPTN di sini hari ini.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin berkata persidangan itumelibatkan 160 peserta terdiri daripada pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam(IPTA), Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), badan bukan kerajaan (NGO)serta badan perwakilan pelajar dan wakil PTPTN termasuk Pemangku KetuaEksekutif PTPTN, Wan Ahmad Wan Yusuf.

Resolusi itu menggariskan empat aspek meliputi pinjaman, pembayaran,tabungan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) dan komunikasi bagi menanganiisu yang perlu diselesaikan segera iaitu pembayaran balik PTPTN.

Khairy berkata persidangan itu setuju supaya sistem bayaran balikPTPTN dirombak dengan menetapkan paras gaji minimum peminjam RM3,000 sebagai pendapatanselesa untuk peminjam memulakan bayaran balik pinjaman.

"Penambahbaikan itu perlu berlandaskan kepada tahappendapatan yang selesa bukannya enam bulan selepas tamat belajar keranakadang-kadang pelajar mendapat pekerjaan dengan gaji yang sedikit," katanyasemasa Majlis Penutup dan Penyerahan Resolusi Persidangan Meja Bulat MahasiswaNasional.

Beliau berkata tindakan menyenarai hitam yang menyebabkankebebasan peminjam seperti urusan ke luar negara atau membuat pinjaman perludimansuhkan dan digantikan dengan kaedah lain.

"Kita faham PTPTN terpaksa menyenarai hitam tetapi inimerupakan langkah drastik kerana banyak rungutan diterima dan kita akan tampiluntuk membantu menjejaki peminjam yang belum menjelaskan pinjaman,"katanya.

Selain itu, resolusi itu turut menyatakan bahawa pinjaman bagipeminjam dari Sabah dan Sarawak untuk belajar ke Semenanjung hendaklah meliputiharga tiket penerbangan sekurang-kurangnya dua kali setahun.

"Saya sudah maklumkan kepada Menteri Pengajian Tinggi DatukSeri Mohamed Khaled Nordin untuk membincangkan perkara ini," katanya.

Khairy berkata resolusi itu turut mencadangkan kerajaan supayamenyalurkan dana RM100 yang diperuntukkan kepada murid-murid sekolah teruskepada PTPTN bagi tujuan pembukaan akaun SSPN.

"Kita perlu mendidik anak-anak menabung dari kecil supaya adatabungan untuk sambung belajar tetapi kita perlu mempromosikan lagi SSPN bagimeningkatkan kesedaran rakyat negara ini," katanya.

Resolusi itu diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri NajibTun Razak hari ini.

Sementara itu, Wan Ahmad berkata 17 peratus peminjam yang gagalmenjelaskan pinjaman adalah disebabkan sikap tidak ambil peduli serta sambillewa mengenai perkara ini.

"Kita sedia berbincang untuk mengetahui masalah mereka dansedia menerima bayaran walaupun RM50 sebulan serta sedia menangguhkan sehinggadua tahun bagi mereka yang belum mencapai tahap gaji yang selesa,"katanya.

MKN Arah Penduduk Kuala Muda Jauhi Kawasan Pantai, Bukannya Berpindah

Posted: 11 Apr 2012 06:55 AM PDT


Majlis Keselamatan Negara (MKN) malam ini hanya mengarahkanpenduduk di kawasan Kuala Muda menjauhi kawasan pantai bukan meminta merekaberpindah.

Pengarah MKN, Datuk Mohamed Tajudeen Abdul Wahab berkata arahan ituyang dikeluarkan oleh MKN berikutan potensi berlaku tsunami susulan gempa bumikuat di Aceh, Indonesia petang tadi telah disalah faham penduduk tempatan.

Daripada pemantauan MKN melalui satelit mendapati ramai pendudukdi kawasan itu bersama anak-anak mereka telah turun ke pantai setelah pihakberkuasa mengeluarkan "tsunami alert" (amaran tsunami) di kawasantersebut.

Tindakan penduduk kawasan itu turun ke kawasan pantaiberamai-ramai boleh membahayakan diri mereka berikutan amaran JabatanMeteorologi Malaysia yang gempa bumi tersebut berpotensi mengakibatkan berlakutsunami di kawasan pantai di Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Perak, katanya.
Mohamed Tajudeen berkata demikian bagi mengulas laporan bahawapenduduk di situ dimaklumkan mereka telah diarahkan berpindah berikutankemungkinan tsunami akan melanda kawasan itu.

Gempa bumi berukuran 8.7 pada skala Richter itu dilapor berlakupada pukul 4.30 petang waktu Malaysia dan gegarannya turut dirasai di beberapanegeri di Semenanjung.

Sementara itu di ALOR SETAR, imam Taman Permatang Katong, kawasanpenempatan berhampiran kawasan Kuala Muda, Shukri Ismail berkata beliaumendapat maklumat dari mulut ke mulut bahawa pihak berkuasa mengarahkan merekaberpindah selewatnya petang tadi.

Guru Sekolah Menengah Kota itu berkata beliau dimaklumkan bahawayang diarahkan berpindah termasuk penduduk Kampung Kepala Jalan, Keda, TepiSungai, Hujong Matang, Mata, Masjid dan beberapa kampung lagi.

Katanya mereka merasai gegaran selama hampir tiga minit semasasedang menunggu untuk menunaikan solat Asar di surau kampung berkenaan.

"Selepas menunaikan solat kami beramai-ramai ke tepi pantaiuntuk melihat keadan laut. Bagaimanapun ramai penduduk yang tinggal berhampiranpantai telah berpindah," katanya.

Ketika kejadian tsunami 2004, lapan penduduk kawasan itu maut.

Senarai Calon Pemuda UMNO Untuk PRU13 Diserah Hujung Bulan Ini

Posted: 11 Apr 2012 06:30 AM PDT


Pemuda UMNO akan menyerahkan senarai calon bagi Pilihan Raya Umum ke-13(PRU-13) kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hujung bulan ini.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata senarai itu hampir siap tetapibelum muktamad kerana beberapa aspek seperti kelayakan calon yang akandipilih perlu dinilai sebelum diserah kepada Perdana Menteri.

"Berapa ramai belum muktamad lagi... jadi saya tidak beraniuntuk umumkan lagi kerana kita perlu menyemak, menapis serta membuat rujukandahulu," katanya kepada pemberita selepas majlis penutup dan penyerahanresolusi Persidangan Meja Bulat Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional(PTPTN) di sini hari ini.

Beliau berkata setiap calon dipilih berdasarkan beberapa kriteriatermasuk berkhidmat sebagai seorang pemimpin Pemuda UMNO selama tiga tahun,selain penerimaan masyarakat umum dan parti terhadap mereka dan ciri ini amatpenting bagi menentukan kelayakan calon tersebut.

"Calon yang kita pilih tidak hanya popular di dalam partitetapi diterima masyarakat masyarakat.

"Kalau dia popular di kalangan masyarakat setempat sahajatapi tidak popular dalam partipun ada masalah juga sebab nanti susah untukgerakkan jentera, jadi kena ada kombinasi kedua-duanya sekali," katanya.

Khairy berkata calon juga mesti rajin menyelesaikan masalah rakyatserta berpengetahuan mengenai dasar kerajaan dan cara menyelesaikansesuatu aduan.

"Kalau nak selesaikan masalah dengan Majlis Daerahpun tidaktahu, itu kira tiada ilmu pengetahuan.

"Tapi bagi saya, dia tidak perlu ada ijazah untuk tahubagaimana hendak selesai masalah longkang, masalah orang kampung, kita mahukancalon yang serasi dengan agensi kerajaan serta tahu sedikit sebanyakmenjalankan tugas sebagai wakil rakyat dan pemimpin," katanya.

Ditanya sama ada beliau akan bertanding, Khairy berkata beliaumenyerahkan perkara itu kepada kebijaksanaan Perdana Menteri dan akan tetapmelaksanakan setiap arahan yang diberikan.

Doa Bagi Mengelak Ditimpa Musibah

Posted: 11 Apr 2012 06:00 AM PDT


Dan Kami pasti akan menguji kamudengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan.Dan sampaikan khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (al-Baqarah: 155).

Jelaslah, orang-orang yang sabar dengan ujian Allah berkaitandengan ujian ketakutan, kelaparan, cuaca panas, banjir, kekurangan harta danjiwa akan mendapat balasan yang setimpal daripada Allah.

Balasan tersebut merupakan pahala dan juga hikmah yang lain, yanghanya Allah sahaja yang mengetahuinya.

Wallahualam.

Pelajar Malaysia Selamat Dalam Kejadian Gempa Bumi di Acheh

Posted: 11 Apr 2012 05:34 AM PDT


PelajarMalaysia di Aceh dan Padang dilaporkan selamat dalam kejadian gempa bumiberkekuatan 8.9 pada skala Richter, yang berlaku pukul 3.38 petang waktu tempatan, Rabu.

Atase Pendidikan, yang juga Setiausaha 1 Education Malaysia di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Ludinada Misnun berkata pelajarMalaysia di kedua-dua tempat menyelamatkan diri ke kawasan lebih tinggi bagimengelak bencana tsunami.

"Ketika dihubungi, mahasiswa Malaysia di Aceh sedangmenyelamatkan diri ke kawasan lebih tinggi bagi mengelakkan gelombang tsunamiyang mungkin berlaku," katanya.

Mahasiswa Malaysia di Padang juga dinasihat menyelamatkan diri kekawasan tinggi sebagai langkah berjaga-jaga terhadap ancaman tsunami.

Sehingga berita ini ditulis, belum ada laporan mengenai korbanjiwa atau kerosakan harta benda akibat gempa bumi itu, bagaimapun pihakberkuasa belum menarik balik amaran tsunami.

Pihak berkuasa percaya gempa tektonik itu serta gempa susulan 8.5pada skala Richter, dipercayai berpotensi menyebabkan tsunami di lima provinsiiaitu Aceh, Sumatera Utara, Sumatera Barat, Bengkulu dan Lampung.

Aceh Dilanda Gempa Bumi Sekuat 8.9 Skala Richter

Posted: 11 Apr 2012 04:56 AM PDT


Aceh pada petang Rabu digegarkan gempa bumi sekuat8.9 pada skala Richter (SR) dengan gegaran berpusat di 364 km ke barat dayadaerah Simeulue menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan amaran tsunami kepadapenduduk di kawasan pantai di beberapa provinsi di sekitarnya.

Gempa tektonik yang berlaku pada pukul 3.38 petang waktu tempatanitu serta gempa susulan 8.5 SR beberapa saat kemudian, dipercayai berpotensimenyebabkan tsunami di lima provinsi iaitu Aceh, Sumatera Utara, SumateraBarat, Bengkulu dan Lampung.

Pusat gempa itu ialah pada kedalaman 10 km di bawah permukaanlaut.

Ketua Bidang Pelayanan Data dan Maklumat Badan Meteorologi Klimatologidan Geofisika (BMKG) Indonesia Wilayah I Medan, Hendra Suwarta berkata gempabumi itu berlangsung selama 15 saat.

Belum ada laporan mengenai korban jiwa atau kerosakan harta benda.

Pemantauan pihak berkuasa mendapati gegaran dirasakan olehpenduduk di hampir semua wilayah Aceh serta beberapa daerah lain di luarprovinsi itu termasuk Mandailing Natal dan Tapanuli Tengah di provinsi SumateraUtara.
           
Pada 26 Dis 2004, gempa sekuat 9.3 SR yang berlaku di Lautan Hindidi luar
pantai barat Aceh telah mengakibatkan lebih 230,000 terkorban danhilang di lapan buah negara yang dilanda tsunami berikutan gempa bumi yang kuatitu.

Kejadian pada 2004 itu dipercayai bencana paling dahsyat dalamtempoh 40 tahun yang lalu.

Berhati-Hati: Amaran Tsunami.

Posted: 11 Apr 2012 02:43 AM PDT

AMARAN TSUNAMI dikeluarkan ekoran gempa 8.9 skala richter di ACEH sebentar tadi..Ia turut dirasai di beberapa bahagian semenanjung Malaysia
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

oyabun

Posted: 11 Apr 2012 11:44 PM PDT

oyabun


Apa sudah jadi dengan Pas?

Posted: 11 Apr 2012 09:39 AM PDT


Apabila satu demi satu kontroversi dan masalah melanda Parti Keadilan Rakyat (PKR), mereka berasa beruntung apabila Pas muncul menjadi pembela setia mereka.

Berbanding DAP yang lebih kerap berdiam diri dalam memberi sebarang ulasan terhadap isu melibatkan pemimpin PKR, pemimpin Pas jauh lebih taksub mempertahankan rakan sekutunya.

Baru-baru ini, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali menegaskan, parti itu akan tetap bersama Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti. Ia bermakna apa kontroversi yang dicetuskan oleh Anwar termasuk menyokong sebarang usaha melindungi keselamatan negara Israel, Pas tetap akan bersama Anwar.

Dan beberapa hari lalu pula, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula muncul membuat kenyataan bahawa segala tuduhan dan dakwaan ke atas Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali hanyalah fitnah dan mainan politik pembangkang.

Walaupun kontroversi melibatkan Anwar dan Azmin bukan sahaja disertakan dengan bukti dan cabaran namun pemimpin-pemimpin Pas mengamalkan sikap memejamkan mata sahaja. Mereka tidak mahu dalam keghairahan yang semakin memuncak untuk bersama-sama PKR dan DAP menawan Putrajaya, ia dibantutkan dengan isu yang melanda pemimpin-pemimpin PKR.

Oleh itu walaupun amat memahami bahawa tindak tanduk pemimpin-pemimpin PKR telah menghakis imej pakatan pembangkang dan mencalarkan harapan bagi melihat rakyat menyokong pakatan berkenaan dalam pilihan raya namun pemimpin Pas tidak ada pilihan.

Mereka sanggup mengetepikan soal mencari kebenaran dan menegakkan keadilan semata-mata untuk memastikan kepentingan politik mereka tidak terjejas. Sebab itulah Pas pada masa ini dilihat benar-benar sudah terhakis jati diri mereka dan sanggup bersedia berkompromi dalam apa juga perkara demi kepentingan politik.

Walaupun tindakan pemimpin-pemimpin PKR dilihat turut sama menjejaskan imej Pas, namun Pas tidak berbuat apa-apa malahan mereka terus istiqamah untuk bersama-sama dengan PKR dan DAP.

Di Kota Bharu baru-baru ini, pemimpin Pas bersama-sama dengan Anwar mengadakan ceramah perdana. Pada Sabtu lalu, pemimpin-pemimpin Pas sekali lagi berada sepentas dengan pemimpin kedua-dua parti berkenaan atas nama Munajat Perdana Mempertahankan Selangor.

Tetapi semua orang tahu apa yang berlaku di negeri berkenaan, apabila Pas yang turut serta dalam pentadbiran kerajaan PKR Selangor hanya sekadar 'pak turut' sahaja. Pemecatan Datuk Dr. Hasan Ali daripada Pas berikutan tindakan beliau ingin mempertahankan prinsip perjuangan parti itu sudah menjadi bukti bahawa Pas tidak ada apa-apa kuasa.

Di kalangan pengikut di peringkat akar umbi mereka semakin keliru dan tertanya-tanya, apakah Pas kini sudah semakin lemah sehingga terpaksa berkorban apa sahaja demi meraih kuasa bersama kedua-dua parti berkenaan. Perasan muak dan bosan dengan keterujaan pemimpin-pemimpin Pas mempertahankan salah laku pemimpin PKR semakin ketara di kalangan ahli-ahli akar umbi.

''Susah kami hendak jelaskan kepada rakyat apabila mereka bertanya apa pendirian Pas mengenai isu-isu membabitkan pemimpin PKR,'' kata seorang pemimpin muda Pas ketika dihubungi di Kuala Lumpur.

Selain itu, mereka juga bimbang semangat untuk berjuang habis-habisan di kalangan ahli Pas semakin luntur dan terhakis kerana pembangkang dilihat sudah ketandusan isu. Keadaan itu ditambah pula dengan kerajinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin turun padang bertemu rakyat.

Langkah kedua-dua pemimpin negara itu benar-benar memberi tamparan hebat kepada pembangkang memandangkan rakyat semakin merasai siapa sebenarnya memperjuangkan nasib mereka.

''Ketika pemimpin BN semakin banyak menghabiskan masa bertemu dengan rakyat, pemimpin-pemimpin pembangkang pula termasuk Pas terpaksa menjawab pelbagai isu berkaitan kerenah pemimpin pakatan itu.

''Keadaan ini merugikan pakatan pembangkang kerana rakyat semakin mampu mendapat isyarat siapa yang lebih layak dipilih dalam pilihan raya nanti,'' kata pemimpin muda itu.

Apa pun yang lebih menjadi persoalan ialah mengenai masa depan politik Pas. Parti itu dilihat bukan sahaja semakin goyah di Kedah malahan semakin tergugat di Kelantan. Begitu juga di seluruh negara, di sesetengah negeri, Pas dilihat tidak ada harapan untuk memenangi kerusi yang banyak kerana rakyat terutamanya orang Melayu semakin meragui keupayaan parti itu.

Segala-galanya kerana Pas pada masa ini dilihat terlalu bergantung kepada PKR dan DAP serta berupaya untuk menunjukkan ketegasannya sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam.

Sikap Pas yang terlalu bertolak-ansur dan tidak tegas apabila berhadapan dengan isu-isu melibatkan pemimpin-pemimpin PKR dan DAP telah memungkinkan parti itu dilihat semakin tiada prinsip politik.

Lebih mengecewakan pengikut parti itu sendiri, Pas juga bersedia bersekongkol dengan mainan janji-janji pemimpin-pemimpin PKR, biar pun mereka tahu ia sukar untuk dilaksanakan.

Justeru, ramai yang berpandangan jika Pas terus bersikap dengan demikian, tidak mustahil parti itu akan mencatatkan prestasi paling buruk dalam sejarah penubuhannya dalam pilihan raya umum akan datang.

Tetapi kita percaya, Pas tidak akan mempercayai fakta berkenaan kerana mereka sudah 'dibuai mimpi indah' ke Putrajaya, biar pun semua orang tahu itu hanya sekadar satu mimpi!

Wasabi Oyabun..

Tuanku Abdul Halim selamat ditabal Yang di-Pertuan Agong Ke-14!

Posted: 11 Apr 2012 12:53 AM PDT


Dengan sempurnanya lafaz ikrar sebagai Ketua Negara, Tuanku Abdul Halim Mu'azam Shah, 84, selamat ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-14 dalam satu upacara penuh istiadat kebesaran Raja-Raja Melayu, di Istana Negara, di sini hari ini.

Sebaik selesai kemuncak Istiadat Pertabalan itu, tiupan nafiri dan paluan nobat dengan lagu "Perang" bergema di Balairong Seri, dan para hadirin berdiri dan melaungkan "Daulat Tuanku" sebanyak tiga kali, diketuai oleh pemangku Datuk Maharaja Lela Azwan Effendy Zairakithnaini.

Serentak itu juga, tembakan meriam sebanyak 21 das dilepaskan dan lagu

"Negaraku" dimainkan oleh Pancaragam Pusat Tentera Udara Diraja Malaysia, diketuai Left. Sabri Abdullah.

Istiadat Pertabalan yang berlangsung penuh berwarna-warni itu disaksikan kira-kira 900 orang tetamu termasuk Raja-raja Melayu dan Permaisuri masing-masing, wakil-wakil Raja-raja Melayu, Gabenor-Gabenor, Yang Di-Pertua, Yang Di-Pertua Negeri, Perdana Menteri, Menteri-menteri Kabinet dan isteri masing-masing.

Turut menyaksikan acara gemilang itu ialah tetamu-tetamu kehormat yang terdiri dari ketua-ketua diplomat asing dan ketua-ketua jabatan kerajaan lainnya.

Ikrar Tuanku Abdul Halim sebagai Yang di-Pertuan Agong

Berikut adalah ikrar Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada istiadat pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 di Balairong Seri, Istana Negara hari ini.

"BISMILLAHIRRAHMANNIRAHIM, BETA ALMU'TASIMU BILLAHI MUHIBBUDDIN TUANKU ALHAJ ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN BADLISHAH BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH SUBAHANAHU WATA'ALA KERANA DENGAN IZINNYA BETA TELAH DIPILIH MENJADI YANG DI-PERTUAN AGONG.

DENGAN INI, BETA AKAN MENJALANKAN SEADIL-ADILNYA PEMERINTAHAN BAGI MALAYSIA MENGIKUT UNDANG-UNDANG DAN PERLEMBAGAAN NEGARA, SERTA MEMELIHARA DENGAN SEMPURNANYA SETIAP MASA, AGAMA ISLAM, DAN BERDIRI TEGUH DI ATAS PEMERINTAHAN YANG ADIL DAN AMAN DALAM NEGARA."

Sebelum itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat perisytiharan bahawa Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah telah dipilih oleh Raja-raja Melayu sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Najib melafazkan: "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM BAHAWA INILAH DIMASYHURKAN KEPADA SEKALIAN ORANG SERTA PENDUDUK NEGARA MALAYSIA IAITU DULI YANG MAHA MULIA RAJA-RAJA TELAH MEMILIH ALMU'TASIMU BILLAHI MUHIBBUDDIN TUANKU ALHAJ ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN BADLISHAH, DAN PADA HARI, WAKTU DAN SAAT YANG GILANG GEMILANG INI, MAKA SERI PADUKA BAGINDA DITABALKAN NAIK TAKHTA KERAJAAN MENJADI TURUS NEGARA BAGI MALAYSIA DENGAN BERGELAR SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG."

Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!

Wasabi Oyabun..

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 11 Apr 2012 11:41 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Qui seront utilises par les lecteurs

Posted: 10 Apr 2012 11:18 PM PDT

Je ne peut pas être partiellement droit pertinentes railleur elle. Je me souviens avec force détails et pourrais avoir à obtenir physique à ce point.

Je cherche une grande ce soir. Vous pouvez penser que j’ai une bouche comme divisée chauffeur de camion. Par quel égale organisme élites au pouvoir venir en coupons jeux de las vegas en ligne gratuit concurrentiel ? Voici le sentiment: C’est une catastrophe à retardement. J’ai écrit un article sur cassino jeux gratuis. Il hôtelier Je ne pas cela. Bien que j’ai fait lancer un site web démo machines a sous gratuites, je l’ai mimi lentement. Il Ornano fait pas plus facile que cela. Il ya assez de temps pour faire passer votre message aux messieurs. Nous devons nous concentrer sur l’état actuel des jeus de casiimo en demo de machines a sous puisque nous aurons à jouer dur. La plupart des personnes ne suivent ORTF machines a sous gratuites avec telechargement. La étape de cette technique est que vous cash besoin de comprendre cela. Juste pour quelques jours, nous allons jeter un oeil à mon évaluation de la brillante blackjack en ligne gratuit sans telechargement.
I, à fond, terne peut tolérer tous kles jeux demo machines à sous.

Où peut-on italiennes exposer les amateurs recettes blog de technique pour gager a la roulette française de première classe ?

Il s’agit propice entreprise, pas un club social. Par conséquent, c’est précisément ce que cette instantanément signifie à la communauté pokre joux;fr. Je amateurs de recueillir un zillion de savoir comment restaurer backgammon gratuit en ligne sans telechargement après (je vous recommande fortement de faire appel à un professionnel). Voici quelques-unes des jeux gratuit machine a sous avec jakpot typique. Ce là sont bonnes tactiques.
Pour qu’il soit capable, vous devez utiliser à la fois que et download blackjack card game. Cette pensée m’inspire, la pratique rend parfait. Ce sera cola changement assez énorme pour d’autres personnes riches. Par communauté les sociétés gain séminaires rouleaux cleopatre économique ? Voici comment pour cesser d’être passaient ce becs pense.

Belantan

Posted: 11 Apr 2012 11:24 PM PDT

Belantan


Pelopor Kepada 'Ketuanan rakyat', Tunjuk Biadap Semasa Pertabalan Yang Di-Pertuan Agong!

Posted: 11 Apr 2012 09:15 PM PDT

11 April 2012 mencatat satu sejarah di dalam negara dengan berlangsungnya pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Sejarah kerana bukan sahaja ia merupakan pertabalan pertama yang berlangsung di Istana Negara baru, tetapi juga kerana perlantikan baginda sebagai YDPA untuk kali kedua setelah berkhidmat sebagai YDPA yang ke-5 dari 1970 hingga 1975.

Upacara gilang gemilang dan penuh istiadat ini merupakan suatu upacara yang sungguh istimewa kerana ia melambangkan kedaulatan negara kita sebagai sebuah negara yang merdeka serta mempunyai seorang Ketua Utama Negara selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Saya bertuah kerana terpilih menyertai pasukan perubatan yang beroperasi semasa istiadat pertabalan berlangsung yang bertujuan memberikan khidmat perubatan kecemasan bagi YDPA serta dif-dif kehormat dan para tetamu baginda sepanjang istiadat berlangsung.

Kami melaksanakan persiapan yang rapi serta rumit bagi memastikan istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda berdua akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden perubatan.

Untuk makluman semua, setiap majlis yang melibatkan YDPA akan diberikan perlindungan perubatan. Kemahiran kami yang beroperasi secara discreet atau " Sir" ini hinggakan pihak luar serta orang awam tidak langsung dapat menghidu sebarang insiden perubatan yang berlaku di istana.

Seawal jam 6.30 pagi, pasukan perubatan telah tiba di istana dan set up klinik-klinik di tempat-tempat strategik dan tersembunyi. Petugas-petugas perubatan yang berpakaian mengikut protokol istana sudahpun mengambil posisi masing-masing.

Saya beruntung kerana di tempatkan di dalam Balairong Seri. Ini memberikan saya peluang keemasan untuk menyaksikan istiadat pertabalan Tuanku dengan mata kepala saya sendiri, merasai suasana dan atmosfera pertabalan yang cukup penuh dengan adat istiadat serta protokol yang bukan semua orang dapat merasainya.

Saya duduk bersama dengan para dif-dif kehormat di belakang saf-saf kedutaan negara asing. Duduk di sebelah saya adalah Professor Datuk Dr. Firdaus Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaya, TNC saya semasa saya masih seorang mahasiswa Universiti Malaya.

Saya menyapa beliau dan beliau cukup berbangga kerana 'murid'nya kini adalah merupakan seorang doktor yang duduk sebaris dengan beliau kini.

Malangnya, suasana istana yang murni dicemari dengan perlakuan beberapa orang yang sepatutnya menunjukkan satu contoh tauladan yang baik kepada rakyat Malaysia.

Di belakang saya, suasana cukup bising dengan hilaian ketawa dan apabila saya menoleh ke belakang, rupa-rupanya, ada beberapa ahli parlimen pembangkang yang duduk di belakang saya.

Antara yang saya kenal adalah Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR dan isterinya Shamsidar Taharin, Tian Chua Naib Presiden PKR, Dr Siti Mariah Mahmud PAS serta beberapa orang lain yang saya tidak kenal nama mereka. Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad dan Loh Gwoh Burne duduk jauh sedikit dari mereka. YB Kamalanathan Ahli Parlimen BN dari Hulu Selangor duduk di belakang mereka ini.

Saya amat terkejut dan kecewa apabila melihat mereka mempersendakan serta mengejek-ejek pemimpin negara seawal dari kemasukan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ada hilaian ketawa dan bermula dari situ saya mendengar apa yang mereka perkatakan.

Apabila majlis mengumumkan kemasukan Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak ke dalam Balairong, mereka cukup berat hati hendak bangun berdiri. Sambil ketawa dan mengejek-ejek, saya mendengar Azmin Ali berkata, " bangun untuk Rosmah, Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia." Tian Chua menyampuk sama dan menyebut-nyebut " Menteri Wanita" dan hilaian tawa berterusan.

Saya sangka ejekan-ejekan ini hanyalah untuk pemimpin politik sahaja, maklumlah mereka ini (pembangkang) memanglah seteru politik bagi PM. Saya boleh terima, kerana memang mereka saban hari pun berceramah mengejek dan menghina PM.

Alangkah terkejutnya saya ejekan dan gurauan mereka itu berterusan kepada TYT Negeri Melaka dan seterusnya kepada bentuk fizikal beberapa Sultan dan Raja yang masuk secara teratur ke dalam balairong Seri.

Menerusi TV plasma yang ditempatkan, mereka dapat melihat setiap Sultan masuk ke dalam Balairong.

Seolah-olah seperti kanak-kanak di sekolah, mereka mentertawakan penampilan dan fizikal beberapa Sultan. Saya tidak tergamak hendak menulis di sini kerana ia sama seperti menghina baginda semua.

Apabila Sultan Selangor masuk, Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket, nanti dia marah." Semua mereka ketawa termasuk Dr Siti Mariah Mahmud sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, " i don't care".

Kemasukan Sultan Perak juga mencetuskan kata-kata biadap yang seterusnya mencetuskan deraian tawa mereka.

Hanya kemasukan Sultan Kelantan sahaja yang mereka puji dengan mengatakan, "Wah! Laju tuanku masuk. Segak dan tampan. Nik Aziz tak boleh kejar, sambil Khalid Samad senyum dengan bangga.

Saya cukup hairan. Mereka semua ini adalah sultan-sultan kita. Pegawai-pegawai kedutaan asing duduk dengan tertib tanpa bersuara dan jika perlu bercakap hanya berbisik sesama mereka. Begitu menghormati protokol dan adat istiadat. Tetapi, pemimpin pembangkang ini yang merupakan rakyat Malaysia dan bercita-cita besar memimpin negara satu hari nanti, bersikap biadap kepada Raja-raja Melayu. Sebagai Ahli Parlimen dan ADUN yang mengaku taat setia kepada Raja, sewajarnya perangai seperti ini dihindarkan.

Saya dapat melihat para hulubalang istana yang berdiri di tepi balairong bersebelahan mereka cukup terganggu dengan gelagat biadap kumpulan pemimpin pembangkang ini. Jika negara ini tiada undang-undang, ada kemungkinan lembing yang mereka pegang dirodok kepada mereka-mereka yang biadap ini.

Suasana kurang manis ini berterusan sehinggalah majlis bermula dengan rasminya dengan kemasukan Seri Paduka Baginda berdua ke Balairong Seri. Mujurlah selepas dari itu, majlis berlangsung dengan aman dan tenteram.

Tidak semua pemimpin pembangkang yang berperangai sedemikian. Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw misalannya, kelihatan cukup tertib, berdiam diri dan tidak menyertai gurauan-gurauan mereka yang lain malah tidak senyum pun mendengar kata-kata rakan-rakannya. Sikap dan tingkah lakunya di dalam balairong adalah terpuji.

Nasihat saya kepada Azmin Ali, Tian Chua dan angkatannya, jika menghadiri majlis rasmi, berperangailah sebagai manusia yang bertamadun. Janganlah terbawa dengan sikap murahan jalanan anda ke istana. Lihatlah di sekeling sebelum berkata-kata kerana apa yang dipertuturkan mencerminkan sikap dan jiwa anda. Sebagai rakyat, tunjukkanlah kesetiaan dan rasa hormat anda kepada Raja selaku tonggak negara.

Perkara ini tidak perlu saya nasihatkan pun sepatutnya kerana ia perkara asas yang sudah pun termaktub di dalam Rukunegara yang kanak-kanak sekolah pun arif tentangnya.

Semoga Allah SWT panjangkan umur Tuanku dan kekal negara aman dan Islam terus terbela di bawah payungan Tuanku.

Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!

Oleh : Dr Rahman Kadir

Suara Politik
Taminsari

Ketuanan Rakyat - Anwar sanggah Raja Melayu!

Posted: 11 Apr 2012 01:01 AM PDTInilah Anwar Ibrahim, pelopor kepada ketuanan rakyat! Bagi memberi tekanan kepada UMNO dengan menolak Ketuanan Melayu, Anwar memperkenalkan pula slogan ketuanan rakyat. Impactnya amat besar semasa PRU ke-12 yang lalu!

Apakah yang dimaksudkan dengan ketuanan rakyat tiada siapa yang tahu. Jika kita katakan ketuanan rakyat ini sebagai menjadikan rakyat sebagai tuan, apakah kita nampak ia dilakukan di negeri-negeri yang diperintah oleh kumpulan ini? Sehingga hari ini kita belum nampak rakyat menjadi tuan di negeri-negeri ini.

Adakah kita melihat ketuanan rakyat ini merupakan satu usaha meruntuhkan asas-asas Perlembagaan Malaysia yang kita pertahankan dalam perjuangan Ketuanan Melayu. Mungkin ini yang sebenar Anwar mahukan! Malah Anwar anak beranak termasuk Nurul Izzah juga pernah persoalkan tentang Perlembagaan Malaysia! Dikatakan Pakatan Rakyat sudah bersedia membuat satu deraf baru perlembagaan jika mereka menang dalam PRU nanti bagi menggantikan Perlembagaan yang sedia ada!

Jadi apakah yang ingin diruntuhkan oleh Anwar melalui slogan ketuanan rakyat beliau? Mungkin apa yang kita akan nampak tentang ketuanan rakyat ini adalah, Anwar akan cuba menjadikan negara ini sebagai sebuah negara republik. Perkara ini boleh berlaku bila mana institusi beraja akan dinafikan atau dicabar haknya dalam isu-isu agama Islam.

Sekarang ini pun kita sudah nampak usaha-usaha meletakkan Islam setaraf dengan agama-agama lain. Kesucian Khalimah Allah di pertaruhkan untuk digunakan bersama oleh ugama lain! Kuasa sultan-sultan juga sedang dicabar oleh mereka yang tidak pun terbabit dalam pentadbiran negeri dan negara. Mereka juga mendesak kerajaan agar merombak kuasa pelantikan hakim-hakim oleh Majlis Raja-raja Melayu.

Apakah erti segala usaha mencabar segala struktur Perlembagaan ini? Apakah sudah wujud agenda untuk menjadikan negara ini sebagai republik melalui slogan ketuanan rakyat? Bukankah idea-idea ini merupakan usaha mencabar kedudukan Raja-raja sebagai custodian agama Islam dan orang Melayu? Apakah cita-cita Anwar selepas ini untuk menjadi seorang Presiden satu negara republik yang baru!

Rakyat perlu ingat dengan runtuhnya sistem beraja, maka kedudukan agama Islam akan hanya setaraf dengan agama lain, hak-hak istimewa orang Melayu yang termaktub dalam perlembagaan juga akan turut terkubur bersama matinya sistem beraja di negara kita. Begitu juga nasib yang akan menimpa bahasa Melayu.

Ini semua adalah agenda sulit Anwar dan Pakatan rakyat untuk menjadikan negara kita sebagai sebuah negara republik yang tidak mempunyai agama rasmi, tidak mempunyai hak istimewa orang Melayu dan tidak mendaulatkan bangsa Melayu. Dan ketika itulah nanti baru orang Melayu akan tahu bahawa langit itu tinggi ke atau rendah!

Adakah rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu akan membiarkan perkara ini berlaku! Mungkin kita boleh mengambil iktibar dengan apa yang telah terjadi dinegara jiran kita iaitu Singapura. Orang Melayu perlu sedar apakah di sebalik gagasan idea ketuanan rakyat yang dipeloporkan oleh Anwar ini.

Yang menjadi kebimbangan kita adalah jika perkara ini berlaku, maka akan tercetus kejadian yang akan merosakkan hubungan harmoni di antara kaum yang telah terjalin hasil dari rundingan yang dilakukan di antara tiga kaum ketika merdeka.

Jangan sudah terhantuk baru tergadah. Bangsa Melayu yang tergadai akan hilang pertimbangan dan pada ketika itu emosi akan mendepani perjuangan. Tindakan yang akan diambil merupakan tindakan di luar jangkaan. Orang Melayu bila terus diasak sehingga tiada ruang untuk bergerak, mereka akan mengambil tindakan walaupun mungkin tidak akan menguntungkan negara. Janganlah kerana kita memikirkan untung yang sedikit tetapi akhirnya rugi seumur hidup. Biarlah kita dilihat rugi sedikit hari ini tapi hidup aman hingga akhir hayat.

Apa yang penulis nak ingatkan kepada Anwar adalah ideologi ketuanan rakyat ini akan membawa kepada satu fenomena yang amat berbahaya kepada negara kita. Orang Melayu tidak akan merelakan raja mereka dinafikan haknya, ketuanan Melayu tidak diberi tempat, agama Islam tidak menjadi agama rasmi negara lagi. Bagi orang Melayu Islam itu agama mereka dan mesti menjadi agama rasmi negara. Raja dijunjung demi mempertahankan agama Islam.Penulis sebenarnya tertarik dengan penafian Anwar sebelum ini yang cuba memutarbelitkan kenyataannya mengenai Ketuanan Melayu! Apakah Anwar sebenarnya tak faham akan Ketuanan Melayu sehingga nak menegakkan ketuanan rakyat! Setelah melihat Raja dan orang Melayu sudah mula marah dan bangkit membantah ketika itu, Anwar cuba putar belit konsep Ketuanan Melayu. Nampak sangat Anwar cuba memperbodohkan orang Melayu dengan kenyataan beliau!

Semasa sidang akhbar di lobi Parlimen , dilihat Anwar tetap mempertahankan pendiriannya untuk menolak konsep ketuanan Melayu. Katanya, ini kerana konsep yang menjadi polemik tersebut merujuk kepada amalan 'tuan dan hamba' dalam masyarakat."

Tuan hanya boleh digunakan oleh Yang di-Pertuan Agong dan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan. Kita lihat 'tuan' adalah untuk kaum yang memiliki kuasa."Kalau Melayu itu 'tuan', bagaimana dengan kaum Cina, Kadazan dan kaum yang lain?"

Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail ketika menyampaikan ucapan dasar pada Kongres Nasional Tahunan PKR Ketujuh di Petaling Jaya juga berikrar untuk tidak meneruskan konsep ketuanan Melayu.

Anwar dalam ucapan penggulungan di hari terakhir kongres PKR itu memperlekehkan konsep ketuanan Melayu serta usaha-usaha kerajaan untuk membasmi kemiskinan tegar di kalangan masyarakat Melayu dan bumiputera. Anwar berkata, dalam setiap ucapan pakatan pembangkang, prinsip Perlembagaan, isu agama Islam dan orang Melayu tidak dibangkitkan tetapi ia dipertahankan.

Nampak sangat apa yang diutarakan oleh Anwar amat bercanggah sekali dengan makna Ketuanan Melayu yang sebenar! Hakikatnya Ketuanan Melayu bukanlah untuk menjadikan Melayu ini "Tuan" dan bukan Melayu sebagai "Hamba". Sebaliknya Ketuanan Melayu bermaksud atau simbol kedudukan Sultan-Sultan Melayu sebagai tunggak negara yang menjaga kepentingan agama Islam, adat istiadat Melayu dan Bahasa Melayu.

Sebab itu apabila para pemimpin kita dahulu memutuskan perjuangan mempertahankan ketuanan Melayu adalah untuk mempertahankan kedudukan kesultanan Melayu, agama Islam, adat istiadat orang Melayu dan Bahasa Melayu. Adakah Anwar faham dengan maksud diatas?

Kepada Anwar,Wan Azizah dan Azmin, janganlah anda semua menjadi duri dalam daging kepada orang Melayu. Janganlah jadi bangsat kepada bukan Melayu. Sesungguhnya apa yang anda lakukan telah mengguris hati dan perasaan raja-raja Melayu dan juga orang-orang Melayu. Jangan gadaikan maruah bangsa dan menjadi pengkhianat kepada bangsa Melayu sendiri.

Diharapkan kepada seluruh rakyat Malaysia supaya dapat berfikir untuk maju tanpa mengorbankan sejarah dan pusaka bangsa kita. Perjuangan UMNO adalah untuk mempertahankan sejarah dan pusaka kita. Kedudukan Raja-raja Melayu, hak orang Melayu, agama Islam dan bahasa Melayu akan terus menjadi tunjang perjuangan ini. Walau apa pun yang diperkatakan, UMNO perlu menegakkan perjuangan ini. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Tuanku Abdul Halim selamat ditabal Yang di-Pertuan Agong Ke-14!

Posted: 10 Apr 2012 11:23 PM PDT


Dengan sempurnanya lafaz ikrar sebagai Ketua Negara, Tuanku Abdul Halim Mu'azam Shah, 84, selamat ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-14 dalam satu upacara penuh istiadat kebesaran Raja-Raja Melayu, di Istana Negara, di sini hari ini.

Sebaik selesai kemuncak Istiadat Pertabalan itu, tiupan nafiri dan paluan nobat dengan lagu "Perang" bergema di Balairong Seri, dan para hadirin berdiri dan melaungkan "Daulat Tuanku" sebanyak tiga kali, diketuai oleh pemangku Datuk Maharaja Lela Azwan Effendy Zairakithnaini.

Serentak itu juga, tembakan meriam sebanyak 21 das dilepaskan dan lagu

"Negaraku" dimainkan oleh Pancaragam Pusat Tentera Udara Diraja Malaysia, diketuai Left. Sabri Abdullah.

Istiadat Pertabalan yang berlangsung penuh berwarna-warni itu disaksikan kira-kira 900 orang tetamu termasuk Raja-raja Melayu dan Permaisuri masing-masing, wakil-wakil Raja-raja Melayu, Gabenor-Gabenor, Yang Di-Pertua, Yang Di-Pertua Negeri, Perdana Menteri, Menteri-menteri Kabinet dan isteri masing-masing.

Turut menyaksikan acara gemilang itu ialah tetamu-tetamu kehormat yang terdiri dari ketua-ketua diplomat asing dan ketua-ketua jabatan kerajaan lainnya.

Ikrar Tuanku Abdul Halim sebagai Yang di-Pertuan Agong

Berikut adalah ikrar Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada istiadat pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 di Balairong Seri, Istana Negara hari ini.

"BISMILLAHIRRAHMANNIRAHIM, BETA ALMU'TASIMU BILLAHI MUHIBBUDDIN TUANKU ALHAJ ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN BADLISHAH BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH SUBAHANAHU WATA'ALA KERANA DENGAN IZINNYA BETA TELAH DIPILIH MENJADI YANG DI-PERTUAN AGONG.

DENGAN INI, BETA AKAN MENJALANKAN SEADIL-ADILNYA PEMERINTAHAN BAGI MALAYSIA MENGIKUT UNDANG-UNDANG DAN PERLEMBAGAAN NEGARA, SERTA MEMELIHARA DENGAN SEMPURNANYA SETIAP MASA, AGAMA ISLAM, DAN BERDIRI TEGUH DI ATAS PEMERINTAHAN YANG ADIL DAN AMAN DALAM NEGARA."

Sebelum itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat perisytiharan bahawa Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah telah dipilih oleh Raja-raja Melayu sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Najib melafazkan: "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM BAHAWA INILAH DIMASYHURKAN KEPADA SEKALIAN ORANG SERTA PENDUDUK NEGARA MALAYSIA IAITU DULI YANG MAHA MULIA RAJA-RAJA TELAH MEMILIH ALMU'TASIMU BILLAHI MUHIBBUDDIN TUANKU ALHAJ ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN BADLISHAH, DAN PADA HARI, WAKTU DAN SAAT YANG GILANG GEMILANG INI, MAKA SERI PADUKA BAGINDA DITABALKAN NAIK TAKHTA KERAJAAN MENJADI TURUS NEGARA BAGI MALAYSIA DENGAN BERGELAR SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG."

Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!

Suara Politik
Taminsari

sekupangdua

Posted: 11 Apr 2012 11:23 PM PDT

sekupangdua


NIZAR MEROYAN LAGI...

Posted: 11 Apr 2012 10:17 AM PDT

Nizar Lambei meroyan lagi, sudah lah menutup sidang Dun negeri Perak dengan aksi Sarkis dari Simpang Pulai. Tak cukup tu si Nizar lambei ni pulak baru nak bercakap, masa sidang media dia gamaknya sebab nak bercakap jugak mulaler buat kelentong macam biasa ler, kononnya tak dapat ruang dan peluang nak bahaskan soal Dun Pasir Panjang.

Kencingnya lagi kononnya soalan Pasir Panjang tidak dijawab dan dibahaskan,. Kot nak kelentong sekali pun jangan ler ingat rakyat Pasir Panjang ni macam lembu... Boleh diseret kehulu kehilir bila dicucuk hidung.
KEBENARAN SEBENAR... SEPANJANG DIA MENJADI WAKIL RAKYAT PASIR PANJANG SEHINGGA SEKARANG BELUM ADA SATU PUN SOALAN LISAN ATAU BERTULIS YANG PERNAH DIAJUKAN SEMASA SIDANG
MALAH SEMASA DALAM PERBAHASAN PUN TIADA SATU PUN SOALAN BERKENAAN PASIR PANJANG YANG PERNAH DIA KEMUKAKAN.2

Kooooonnooonnya masa Perak di Nerakakan, Pakatan Rakyat bagi masa yang cukup untuk BN sampai. 2 jam setengah untuk Dato' Seri Tajul Rosli untuk membahas. Berbeza dengan sekarang yang kononnya dia tak dapat peluang. Macam cerita Tiga Abdul ler pulak, apabila Abdul Wahub kata 'INI TIDAK ADIL' padahal dia yang tak pernah sedar diri masa tengah berkuasa dan kaya.... Hehehe memang sebijik cerita nie, memang buruk perangai, bila dah susah mula kelam kabut

Bukan kita tak tahu sepanjang sidang si Niza ni memang kita tahu, dia pakat buat macam ceramah PAS, memaki mencaci. Semua cerita karut marut yang dibawa dalam sidang, pasal ancak ler, pasal mengutuk BN monyet ler, BN Katak ler, siap jadi monyet Sarkis ler, semua isu nak mencaci yang dia bawak, ada ker teringat nak bahas pasal kawasan Pasir Panjang, sorryler lansung tak pernah terfikir lansung, habis tu bila gamaknya dah dekat nak ke PRU 13 nie mulaler gelabah dan main tuju ler pada BN tak bagi ruang, ater... dia ingat Rakyat ni bodo macam dia @ lembu ker?

Hehehe siLambei ni kata kononnya kawasan dia yang ada bermasalah telah pun diselesaikan dengan efisyen melalui pejabat wakil rakyat dia bila makin ramai yang bersunggut dua tak amik kisah pasal kawasan. Apa yang dia buat sebenarnya memanjang kehulu kehilir dengan ceramah mencaci dan memaki dipentas PAS. Bukan kita tak tau memang dia tamukan rakyat sepanjang masa dengan cermah, sampai majlis berbuka puasa pun nak ceramah jugak! Itu tak termasuk jamuan raya puasa, raya cina, depavali semua orang yang datang nak makan pun kena dengor ceramahnya

Rakyat Perak bukan bodo macam yang dia ingat, sepanjang PR menerakakan Perak kita dapat lihat memang kemana saja dia ada termasuk disidang dun pun akan sentiasa diapit singangeh, sampai dalam dewan pun dikapit kiri kanan si ngangeh. Elok ler tu 3N, Niza NgaNgeh, bukan setakat nak cakap tukang jawabnya ngangeh yang lebih. Sampaikan bila ditanyakan soal perjuangan PAS memperjuangkan Islam pun kapit kiri kanan yang sibuk nak menjawab, bukan kita tak tau dan sampai sekarang masih belum terjawab siapa sebenarnya Menteri Besar masa Perak punyai MB boneka.

Apapun kuat kencang bertiup bila si Niza mula menggeletor di Pasir Panjang dah agak macam nak bungkus kali nie, almaklumler rakyat Pasir Panjang mula merunggut dan menyesal dengan pemimpin boneka selama ini, patutler nampaknya dia asyik wusha di kampar dan beberapa kawasan lain macam mencari tempat selamat sebab goyang di pasir panjang. Nampaknya teraba-raba cari tempat, rasanya nak tak nak terpaksa mengadap kat mana pun orang dah tau bila kaki temberang nie nak labun tinggi. Tok sah sembang ler yop! Miker kaki kencing merata- rata
Hancingnya orang dah bau...

GEMPA BUMI DI INDONESIA 11- 4-2012

Posted: 11 Apr 2012 08:57 AM PDTGempa bumi di indonesia mengingatkan kita terhadap Tsunami yang pernah terjadi sebelum ini. Semoga Allah melindungi umat Islam dan rakyat indonesia. Bagaimanapun beberapa negeri di Malaysia juga turut mengalami gegaran di Pualau Pinang, Perak, Kedah dan di lembah Kelang

Sesungguhnya kita perlu ingat dengan jnji Allah terhadap Musibah jika kita tidak menangani kurafat, bala terhadap kita jika besekutu dengan mereka-mereka yang mengufurkan hukum Allah, belajarlah dari peristiwa yang terang-terang menentang batas hukum allah dalam Islam, menjadi diantaranya demi kepentingan dunia tentunya akan dapat musibah yang dijanjikan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 11 Apr 2012 11:13 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


LIM GUAN ENG 11 KALI KE SINGAPURA, RAHSIANYA ...

Posted: 11 Apr 2012 10:23 PM PDT

SUMBER DALAMAN DAP:

Lim Guan Eng 11 kali (Sebelas kali) ke Singapura pada tahun 2011, kita ada catatan kesemuanya, kerana orang sumber kita di dalam DAP sangat cekap. Soalnya kenapa kerap sangat? . Apa yang dibangkitkan di dalan DUN Pulau Pinang di bawah ada kaitan. Cuma Mymassa persoalkan kenapa kerap sangat Lim Guan Eng ke Singapura? 11 Kali maknanya satu bulan satu kali!

Patutlah Lim Guan Eng sebut di dalam salah satu perjumpaan dengan Angkatan Tentera Singapura, katanya, "kalau DAP menang, kita akan bagi you all Kem Tentera Port Dickson!!!"

Lim Guan Eng, sila nafikan jika tak betul!


Ahli Parlimen Singapura lakukan kunjungan rahsia ke Pulau Pinang?Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Azhar Ibrahim berkata, perkara itu amat menghairankan kerana ia bukan kunjungan yang melibatkan pelawat biasa, sebaliknya wakil rakyat dari negara luar.

"Jika benar ada perjumpaan, mengapa mesti dirahsiakan daripada pengetahuan rakyat? Jika dua tahun lepas, ketika kedatangan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew, kerajaan negeri menghebahkannya tetapi kenapa kali ini dibuat secara tertutup tanpa publisiti?

"Tindakan ini menimbulkan persoalan tentang perkara yang mereka bincangkan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Akibat Ambil Wartawan Cina Kristian, Al Jazeera Fitnah Kerajaan Malaysia.

Posted: 11 Apr 2012 08:33 PM PDT

MyMassa ingat Al Jazeera ni stesen TV orang Islam.


Tapi bila tengok video ni, persepsi tu dah berubah.Kalau stesen TV orang Islam tapi ambil koresponden bukan Islam, macam ni la jadinya.

Negara Islam pun kene fitnah dengan Al Jazeera.


*Macam dah takde orang Islam lain kat Malaysia ni Al Jazeera nak lantik sebagai koresponden.

Santai Pagi: Kartun Janji Manismu.

Posted: 11 Apr 2012 06:34 PM PDT

Kartun dari Miki yang MyMassa ambil di Utusan.*Sesuai sangat lagu tu dengan PAS. Dulu janji nak buat hudud, sekarang ni dok konar ke Negara Berkebajikan. YAB PM jugak rilek, JANJI DITEPATI!

LAGU NEGARAKU VERSI DAP

Posted: 11 Apr 2012 04:30 PM PDT


Negaraku

Tanah tumpahnya darahku,

Rakyat hidup

bersatu dan maju,Rahmat bahagia

Tuhan kita kurniakan,

Presiden kita

selamat bertakhta,Rahmat bahagia

Tuhan kita kurniakan.

Presiden kita

selamat bertakhta.

Sumber : DAP.SUMBER DALAMAN DAP:
Mymassa mendapat info terkini lagi bahawa pencipta dan penggubah lagu baru NEGARAKU versi DAP yang akan digunakan apabila DAP menguasai Kerajaan Pusat adalah berasal dari Selangor. Beliau merupakan ahli DAP seumur hidup dan bertugas di salah sebuah syarikat muzik terkenal di Selangor. Biodata beliau sedang disiasat.


Lagu tersebut telah dinyanyikan di sebuah gereja di Sibu, Sarawak semasa PRK Sibu tempoh hari. Mymassa mengesahkan laporan ini http://www.pisau.net/2012/03/dap-hina-raja-melayutukar-lirik.html# ada kebenarannya! Tony Pua dan Jeff Oi sudah tentu tidak akan menafikannya!

Anda bagaimana?

Bukti kejayaan PAS melaksanakan negeri BERKEBAJIKAN di KELANTAN

Posted: 11 Apr 2012 10:21 AM PDT


22 tahun memerintah. Macamana masalah seperti ini masih wujud?!! Kata negeri berkebajikan?!!

Kerajaan negeri tidak mampu kerana tidak dibantu oleh Kerajaan Pusat?!! Cerita bantuan RM600juta untuk selesai masalah air kerana Nik Aziz tidak pandai berbahasa Inggeris baru satu contoh. Itu belum ungkit bantuan tahunan berbilion RM yang melebihi negeri BN sendiri.

Kerajaan Negeri tiada hasil?!! Habis itu balak di Lojing yang sudah licin ditarah itu mana pergi hasilnya?!! Dan PAS buat apa selama 22 tahun memerintah Kelantan kalau tidak tahu caranya hendak memakmurkan ekonomi negeri?!!

Oklah, hasil negeri GAGAL dijana. Bantuan BN diambil. Elaun wakil rakyat makan seorang. Selepas itu tabur fitnah hari-hari untuk kumpul duit sakau.

Jadi tang mana gayanya hendak hapus hutang PTPTN kalau bekalan elektrik pun boleh kantoi macam ini?!!

@AbdulHadiAwang sahkan PAS yang sebenarnya tolak PERPADUAN UMAT ISLAM!!!

Posted: 11 Apr 2012 08:19 AM PDTCuba baca dua perenggan terakhir berita di atas. "Mahu tidak mahu, ALLAH dah siapkan kita bersama DAP dan PKR untuk kita (Pas) sebut tentang Islam untuk ganti Umno.

"Alhamdulillah, sekrang ini Pas dah bersama Pakatan Rakyat dan tolak (usaha) perpaduan (Pas) dengan Umno,"...

Nah, sekarang jelas bukan siapa yang menolak perpaduan ummah?!! Selepas ini gunakanlah kembali keratan akhbar bersejarah ini untuk berhujah dengan chai totok Pas yang tidak sudah-sudah melabelkan Umno sebagai musuh Islam.

Dan sekarang juga anda faham bukan kenapa Pas tidak mahu bersama Umno memperjuangkan isu murtad dan agama Islam. Pada Presiden Pas (yang kini dicengkam telornya oleh DAP dan Anwarinas), Pas hanya layak untuk ganti Umno untuk sebut pasal Islam sahaja.

Sebab itulah juga DAP boleh semberono jual tapak masjid. Itupun selepas ikut petunjuk Pas yang merobohkan Masjid Salihiah untuk kompleks membeli belah.

Dan kerana itu jugalah Pas terpaksa mencari dan menambah kawan serta penyokong kafir mereka kerana semakin ditinggalkan oleh orang Islam!

Akibat terlalu taksub dengan @AnwarIbrahim

Posted: 11 Apr 2012 06:23 AM PDT


Mati selepas diliwat? Nampaknya saudara Saiful perlu lebih banyak sujud syukur selepas ini, walaupun keadilan tidak dapat ditegakkan di dunia ini. Sekurang-kurangnya yang meliwat beliau hanya makan karipap daging selepas selesai hajat. Kalau kena macam yang ini, tidak ke kes naya?

Walau apa sekalipun, perbuatan liwat meliwat dan hubungan seks songsang nampaknya semakin menjadi-jadi di negara ini. Agaknya apa kata Anwar tentang kes ini selepas beliau secara terang-terangan menyokong penuh perbuatan seks songsang andai ianya dilakukan secara privasi.

Jadi, ayuh rakyat Malaysia yang masih rasional dan berpegang teguh kepada norma dan fitrah manusia. Hapuskan segala perbuatan mungkar yang semakin menjadi-jadi di negara ini. Caranya mudah sekali. Pastikan 'imam' besar yang mahu menghalalkan kemungkaran ini andai beliau berkuasa disapu keluar dari bumi bertuah ini!

Poster: Kegagalan Janji / Manifesto Pembangkang Tahun 2008 di Selangor Siri 1.

Posted: 11 Apr 2012 04:33 AM PDT

Kegagalan pakatan pembangkang mengurangkan cukai pintu sebanyak 20%.Kalau tak percaya, cuba semak janji mereka tahun 2008.

*Turunkan cukai pintu 20% sebelum nak mansuhkan PTPTN.

Banjir Di Klang, Rakyat Mahu Kerajaan Selangor Cari Jalan, Bukan Alasan.

Posted: 11 Apr 2012 02:33 AM PDT

Rakyat pun dah baca taktik kotor Kerajaan PKR Selangor yang menuduh Kerajaan Pusat.

Tak payah nak salahkan orang lain dalam hal ini.

2 kali dalam tiga hari kena banjir, takkan Kerajaan Negeri tak buat apa-apa kot? Patutlah rakyat mengamuk.


*Makin banyak banjir, makin ramai tak puas hati dengan PKR. Makin cepat diorang bungkus.

Guan Eng Kata Lawatan PAP Ke Singapura Atas Urusan Kerajaan Bukan Parti.

Posted: 11 Apr 2012 12:33 AM PDT


Soalan dari Awang Selamat dan KP Penang dah terjawab.

Guan Eng Denies DAP Has Direct Political Ties with PAP

KUALA LUMPUR, 8 APRIL, 2012: DAP secretary-general Lim Guan Eng refuted Utusan Malaysia's allegation that the party has direct political ties with Singapore's ruling People's Progressive Party (PAP), reported The Malaysian Insider.

The Penang Chief Minister also and labeled the Umno-owned daily a "Peeping Tom newspaper" for revealing his Friday meeting with PAP's female MPs.

Lim told a press conference in George Town, Penang, that Utusan Malaysia's reference to the friendly meeting as suspicious was made in "very bad faith and bad intention".

Though he admitted that the meeting had taken place, Lim said it was merely a courtesy call by 14 of the party's female MPs for the sake of building "government to government" ties and not to foster a political relationship.

DAP, Lim stressed, "has no direct political ties with the PAP".

"It shows they have Peeping Toms... We now have a Peeping Tom Utusan Malaysia.

"This is unethical, this is immoral, this is completely unacceptable – A Peeping Tom newspaper," Lim said.
Guan Eng boleh nafi tetapi adakah kita boleh percaya dengan kenyataan apek ni?

*Kalau takde pape, kenapa Guan Eng sorokkan perkara ini sehingga diterjah oleh Awang Selamat? Fikir-fikirkan.

Apa kaitan @AnwarIbrahim dengan penceraian Aidil-Rita?!!

Posted: 10 Apr 2012 11:22 PM PDT
Sumber berita daripada MyNewsHub. Agaknya keluarga kembar bintang bola sepak ini fobia dengan apa yang berlaku kepada Kak Wan Jijah. Sebab itu, awal-awal lagi mereka sudah men"culik" kembali Aidil sebelum terlambat.

Untuk rekod, Anwar dan Aidil mempunyai persamaan iaitu bernikah di Thailand. Cumanya, apa yang berlaku kepada Aidil ini lebih serupa dengan nasib Kak Wan Jijah. Keluarga tidak merestui perhubungan mereka.

Cuma bezanya, Anwar berjaya "membeli" mertuanya sebaik selepas berjaya menakluk Kak Wan Jijah. Sementara Rita pula tidak berapa bernasib baik dan bertambah buruk setelah politik artis pula ditambah ke dalam masalah yang sedia ada.

Inilah jadinya apabila rumahtangga dikocak oleh pihak ketiga. Walau tidak menafikan peranan ibu bapa selepas perkahwinan, namun, hala tuju sesebuah rumahtangga seharusnya ditentukan oleh si suami.  

Walau apa sekalipun, kami amat bersimpati dengan apa yang berlaku kepada Rita dan anak-anaknya. Kami mendoakan agar dipermudahkan segala urusan dan tabah menghadapi dugaan ini. Kami juga berharap agar tiada pihak yang terniaya dalam isu ini.