Selasa, 13 September 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


DIMENSI

Posted: 13 Sep 2011 11:38 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Krisis fuckatan - tanda2 retak atau satu lagi drama

Posted: 13 Sep 2011 07:14 AM PDT
"Saya fikir ianya adil… PKR mempunyai 11 kerusi (Parlimen)… ia patut beri satu atau dua kerusi kepada DAP," katanya.

Dalam pilihan raya umum lalu, daripada 26 kerusi Parlimen di Johor, DAP bertanding enam kerusi dan PAS lapan kerusi, dan PKR 11 kerusi. Satu lagi kerusi dimenangi BN tanpa bertanding.

Menurut Boo, PKR keberatan menyerahkan kerusi tersebut kerana bimbang DAP akan muncul parti dominan di Johor dan menjejaskan 'imbangan kaum".

Sebaliknya, kata beliau, kebimbangan dalam Pakatan yang DAP akan menjadi lebih menyerlah adalah tidak berasas. 

Boo menyifatkannya sebagai sesuatu yang tidak sihat kerana kemenangan parti itu adalah untuk Pakatan. - M'kini
percakaran dalaman fuckatan di Johor berterusan apabila masing2 bertelagah berebut kerusi yang mahu di miliki sebelum menjelang pru13. 

Pas sebelum ni cukup berbangga dengan mendakwa konon2 mereka memiliki kekuatan dan bersedia nak menawan kubu kuat UMNO di Johor dengan bantuan dap dan pkr. Tapi dengan perkembangan semasa membuatkan pas terpaksa berfikir 2 kali sama ada impian menggunung mereka nak meruntuhkan kubu terkuat UMNO mampu di terjemahkan. atau adakah ini satu lagi drama pakatan menjelang pru13?

Begitu pun kegagalan dap dan pkr juga sikit sebanyak menyumbang kepada pembikinan drama pakatan. Kini Dap dan Pkr terpaksa membantu pas mendapatkan semula kepercayaan rakyat setelah pas lebih banyak menimbulkan masalah dari rakan2 yang lain sebelum ni. pkr dan dap di percayai terpaksa pula berkorban dengan 'bercakaran' sesama sendiri untuk menutup kelemahan pas

kalau di lihat dari sudut berbeza, pertelagahan yang berlaku dalam pakatan  tak ubah seperti nak meraih simpati pengundi melayu terhadap pas. Buat sementara waktu Pkr dan Dap di percayai terpaksa berlakon bercakaran sesama sendiri supaya rakyat merasa belas kasihan dan memberikan perhatian kepada pas terutama dari pengundi melayu

Jika mereka dapat menarik kembali sokongan orang melayu kepada pas, dap pulak tak mengalami masalah untuk menarik pengundi cina terhadap mereka di sebabkan pendekatan menakut2kan, seperti yang pernah mereka lakukan sebelum ini. manakala pkr mengharapkan kes keliwatan anuwar tak menjejaskan terus peluang mereka untuk merebut beberapa kerusi simpati huhuhu.

Pendek kata pkr hanya menunggu masa untuk di kuburkan dalam masa terdekat >|D

PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Sep 2011 11:37 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Mengapa RM100 Guan Eng untuk bayi ada syarat sebagai pengundi berdaftar P.Pinang ?

Posted: 13 Sep 2011 09:14 AM PDTBila kita cakap  kerajaan DAP bermodalkan RM 100 untuk bayi baru lahir di negeri ini  untuk pancing undi , depa tuduh  macam -macam la dan anggap fitnah  .

Kalau betul la Guan Eng dan kerajaan  DAP ada lebihan wang kononnya hasil jimat cermat perbelanjaan , mengapa diberi wang RM 100 kepada ibubapa bayi yang berdaftar mengundi di negeri ini saja ?

 Nampak sangat kerajaan DAP ini tidak ikhlas hingga meletakkan syarat yang dilihat bermotifkan politik .NIBONG TEBAL, 13 Sept – Program Anak Emas Pulau Pinang yang diperkenalkan kerajaan negeri sebenarnya adalah mainan dan helah politik pakatan pembangkang untuk memancing undi dengan memberikan wang.


Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, program yang memberikan wang sebanyak RM100 bagi bayi yang baru dilahirkan itu jelas menunjukkan Ketua Menteri Lim Guan Eng kini terdesak untuk meraih undi rakyat.


Kalau sumbangan RM100 untuk bayi yang baru dilahirkan adalah ikhlas kenapa ia hanya diberi kepada pengundi yang berdaftar di negeri ini dan ini memperlihatkan bagaimana kerajaan negeri menggunakan wang untuk meraih undi," katanya.


Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Seminar Ancaman Keselamatan Negara dan Global Masa Kini di sini hari ini.


Zainal berkata demikian sebagai mengulas program Anak Emas Pulau Pinang anjuran kerajaan negeri yang memberikan wang hadiah RM100 bagi bayi yang baru dilahirkan di negeri ini dengan syarat ibu bapa bayi itu berdaftar sebagai pengundi di Pulau Pinang.Selain itu, pendapatan isi rumah keluarga bayi itu hendaklah tidak melebihi RM4,000 sebulan.

Guan Eng : Siapa Fitnah Siapa ?? Nah sekarang disaman RM 30 juta !

Posted: 13 Sep 2011 05:28 AM PDTSyabas !   Inilah saatnya orang Melayu , NGO dan   seluruh ahli UMNO di negeri P.Pinang nantikan .

Kita ajar saja Guan Eng chauvinis   ini dengan undang-undang di atas kebiadapan lidah biawaknya yang selalu melakukan fitnah  direct kepada  UMNO P.Pinang   .

Sudah lama GPB dan rakan-rakan blogger P.Pinang seperti Blog MIM , MPP , Pisau , Empayar Pemuda , Anak Seberang mendedahkan pembohongan , fitnah ,dan putar belit Guan Eng ketika sidang medianya yang selalu  menyalahkan UMNO negeri . Bila apa saja isu berlaku kepada kerajaan DAP dituduhnya ini fitnah UMNO  dan salahkan parti Melayu ini .

GPB punya ramalan terhadap  apek  Lim Guan Eng ini  selepas notis tuntutan dihantar ini ialah beliau  tidak akan mohon maaf secara terbuka dan lawan juga di mahkamah . Tetapi sebelum itu beliau akan cuba menyerang UMNO & Dato Zainal  dengan kepakaran  lidah biawaknya  membohongi orang .

GEORGE TOWN, 13 Sept – Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang menghantar notis tuntutan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kerana membuat tohmahan dan fitnah terhadap UMNO bertujuan mencemar nama baik dan kredibiliti UMNO sebagai sebuah parti politik orang Melayu.


Pengerusinya Datuk Zainal Abidin Osman berkata, notis tuntutan itu meminta Lim tempoh tujuh hari mulai esok untuk memohon maaf secara terbuka dan memberi jawapan kenapa beliau membuat fitnah kepada UMNO.


Katanya, jika Lim gagal berbuat demikian, UMNO akan memfailkan saman malu di mahkamah sivil sebagai tindakan susulan.


Beliau dalam kenyataannya kepada UMNO-Online memberitahu UMNO Pulau Pinang telah melantik Datuk Jahaberdeen Mohamed Yunoos daripada Jahaberdeen & Co. sebagai peguam mengendalikan kes saman malu ini dan membuat tuntutan sebanyak RM30 juta.


"Sekiranya menang wang ini kita akan gunakan untuk rakyat negeri ini, Bantu orang miskin, anak-anak yatim, ibu tunggal dan mereka yang memerlukan," katanya.


Tegas beliau lagi saman malu yang difailkan terhadap Lim adalah atas beberapa tuduhan fitnah antaranya ialah dakwaan kononnya UMNO terlibat secara langsung dalam demonstrasi aman di hadapan Komtar dan di atas Jambatan Pulau Pinang pada 1 Julai lepas.


"UMNO tidak boleh dipertanggungjawabkan atas setiap perbuatan dan tindakan yang dilakukan oleh setiap anggotanya. Bagi kes demonstrasi ia sebenarnya dianjurkan oleh badan bukan kerajaan (NGO) yang tidak berpuas hati dengan pentadbiran Lim dan kerajaan negeri Pulau Pinang.


"Lim tidak boleh terima penjelasan saya dan menuduh saya menipu atas alasan penglibatan Senator Ezam Mohamad Nor dan beberapa individu lain yang ada kaitan dengan UMNO," katanya.


Jelas beliau lagi UMNO sebagai sebuah parti politik yang dianggotai oleh seramai lebih 3 juta ahli, sudah tentu tidak akan dapat mengawal setiap perbuatan dan tindakan individu yang menggotai sesebuah pertubuhan NGO.


Lim juga telah menuduh anggota UMNO terlibat dalam kejadian kebakaran di luar pejabat DAP Pulau Pinang di Jalan Talipon pada 17 Ogos lepas, walaupun polis baru sahaja memulakan siasatan terhadap kes itu.


"Lim Guan Eng secara terang telah menuduh UMNO menjadi penyebab dan punca berlakunya kejadian tersebut kerana tindakan beberapa pihak dari UMNO dan media yang dikaitkan dengan UMNO mempersoalkan pekeliling arahan larangan penggunaan pembesar suara untuk menyiarkan bacaan Al-Quran sebelum Azan Subuh kepada surau-surau dan masjid-masjid oleh Jabatan Agama Islam Pulau Pinang", ujarnya.


Beliau juga berkata Guan Eng juga telah menuduh UMNOcubauntuk menimbulkan perselisihan dan ketegangan antara kaum apabila mempersoalkan arahan yang dikeluarkan oleh JAIPP tersebut.


"Pada pandangan saya, Lim Guan Eng sendiri yang sebenarnyacubauntuk menimbulkan ketegangan antara kaum dengan melemparkan tuduhan demikian kepada UMNO.


"Malah, Guan Eng juga cuba untuk membayangkan UMNO terlibat dengan perbuatan melemparkan cat merah ke pejabat yang sama dan Pusat Khidmat Adun Komtar, Ng Wei Aik seminggu sebelumnya", tambah beliau.


Tegas Zainal lagi beliau telah pun membuat kenyataan menafikan pembabitan UMNO dalam insiden-insiden berkenaan.


"…dan sebagai menghormati hak untuk bersuara beliau (Guan Eng) dan kemungkinan kenyataannya dibuat bersandarkan emosi semasa itu yang tidak terkawal; saya juga telah meminta beliau memohon maaf kepada UMNO dan menarik balik tuduhan-tuduhan tersebut.


"Berdasarkan sangkaan baik sedemikianlah, UMNO tidak tergesa-gesa untuk mengambil sebarang tindakan undang-undang ke atas kenyatannya . Saya telah memberikan beliau tempoh selama 7 hari untuk memohon maaf kepada UMNO dan orang-orang Melayu serta menarik balik kenyataan yang dikeluarkannya", terang Zainal lagi.


Namun demikian tegas beliau, Lim Guan Eng ENGGAN untuk menarik balik tuduhan serta menjelaskan keadaan yang sebenarnya.


Ini jelas tambah beliau menunjukkan bahawa Guan Eng lebih mementingkan "political scoring" daripada menyatakan fakta sebenar.


"Di atas keengganan Lim Guan Eng, untuk menarik balik kenyataannya dan memohon maaf kepada UMNO; maka saya dan UMNO tidak teragak-agak untuk meneruskan dengan dengan mengmbil tindakan undang-undang terhadap Lim Guan Eng.


"Saya dan UMNO Pulau Pinang sudah cukup bersabar dengan tingkah laku dan keceluparan Lim Guan Eng membuat tohmahan dan fitnah terhadap UMNO Pulau Pinang dan saya sendiri selama ini", katanya.


Oleh yang demikian tegas beliau, UMNO Pulau Pinang telah mengambil keputusan untuk memfailkan saman malu terhadap Lim Guan Eng di Mahkamah.GEMPAR ! Ketua regim DAP Guan Eng akan disaman RM 30 juta !

Posted: 13 Sep 2011 02:26 AM PDTHari ini UMNO Pulau Pinang  diketuai Dato Zainal Abidin Osman  akan menyamann Ketua regim DAP Lim Guan Eng sebanyak RM30 juta kerana pelbagai fitnah  yang dilontarkan terhadap UMNO negeri ini .

Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman berkata, tindakan saman berhubung kenyataan Guan Eng, didakwa cuba mengaitkan isu perkauman ekoran insiden simbahan cat di ibu pejabat DAP pada 14 Ogos yang lalu..

laporan mengenai saman oleh pihak UMNO P.Pinang akan menyusul ............

Woi Apek ...Lu mahu lari mana lagi ???

Khutbah Jumaat Ostat PAS ajak jemaah sokong Mat Sabu Komunis !

Posted: 12 Sep 2011 08:56 PM PDTPergerakan Pemuda UMNO Hulu Selangor kesal dengan kebiadapan pembangkang yang terus mempergunakan masjid sebagai gelanggang politik mereka sekaligus engkar dengan arahan dan sengaja mahu mencabar arahan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor yang tidak mahu mana-mana pihak mempergunakan masjid dan surau sebagai gelanggang politik yang bertujuan menjaga kesucian dan keharmonian tempat ibadat orang Islam.

Ketua Pemudanya, Mahmud Karim berkata, namun kebiadapan khatib yang membaca khutbah Jumaat di Masjid As Salam, Bukit Sentosa, Ustaz Mohd Naim Mohd Hashim yang baru-baru ini telah menimbulkan rasa tidak puas di kalangan jemaah yang hadir, kerana khutbahnya mampu memecah-belahkan umat Islam di kariah Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa.

"Antara yang diungkapkan dalam khutbahnya ialah menyokong kenyataan Timbalan Presiden Pas, Mohammad Sabu berhubung isu perjuangan Parti Komunis Malaya (PKM). 


Khatib juga menyatakan tokoh-tokoh seperti Tuanku Abdul Rahman, Datuk Onn Jaafar dan Tun Abdul Razak sebagai tidak perlu diagung-agungkan sebagai tokoh kemerdekaan kerana mereka merupakan anak buah penjajah.

Sehubungan dengan itu, Pemuda UMNO Hulu Selangor telah bersama salah seorang kariah Masjid As Salam, Bukit Sentosa untuk membuat laporan polis berhubungan tindakan Ustaz Mohd Naim semalam, kami mahu pihak berkuasa menyiasat perkara ini dengan terperinci agar perkara sebegini tidak lagi berulang," katanya kepada UMNO-Online di sini.Dalam masa yang sama, khutbah Jumaat Ustaz Mohd Naim turut usaha kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dituduh merosakkan minda dan pegangan umat Islam dan generasi muda hari ini melalui pengisian makna kemerdekaan.

"Dia turut menuduh kerajaan BN kononnya bersekongkol dengan Yahudi dengan mengamalkan dasar melalaikan umat Islam seperti hiburan melampau, ketagihan dadah dan perjudian.


"Dia turut mengatakan dasar kerajaan BN yang tidak sesuai diikuti penduduk Islam sambil membidas penerapan konsep 'merdekaraya' yang didakwa melanggar hukum syarak. 


Khutbahnya juga mengajak menjatuhkan kerajaan BN kerana dikatakan diwariskan daripada penjajah," ujarnya lagi.

Sehubungan dengan itu, laporan polis oleh penduduk dan kariah Masjid As Salam dibuat kerana mereka tersinggung dengan perkara-perkara yang dituturkan oleh khatib tersebut yang terang-terangan berbaur politik dan melanggah titah DYMM Sultan Selangor supaya masjid-mashid dan surau serta khutbah Jumaat tidak dipolitikkan sebagaimana surat pekeliling rujukan (64) dalam. Pej. DYMM. Sul. Sel.M/3/01. Jld 18 bertarikh 30 Ogos 2010.

"Khutbah tersebut juga turut melanggar arahan JAIS kepada semua Nazir seluruh negeri Selangor atas isu yang sama rujukan JAI.SEL.BPM/01/006/2(65) bertarikh 9 Ogos 2011.
Komen GPB

Bila PAS tersepit dalam isu komunis , akhirnya  masjid juga  digunakan sebagai pentas  mereka untuk menghalalkan  sokongan Mat Sabu kepada komunis yang menyerang Bukit Kepong .

Jika berlaku di Selangor , ini  bermakna PAS  telah melanggar titah DYMM Sultan Selangor supaya masjid ,surauy serta khutbah Jumaat tidak dipolitikkan .

Nampaknya PAS lebih utamakan  perjuangan  mengagungkan Komunis dan  putar belit Mat Sabu daripada akur titah DYMM Sultan Selangor .

Guan Eng cuba lepas tangan isu projek tempat letak kereta Bukit Bendera

Posted: 12 Sep 2011 07:46 PM PDTInilah sikap sebenar Ketua regim DP  yang cuba lepas tangan  jika melibatkan kerajaannya  dan  menyalahkan orang lain . Siapa yang memerintah pada 2008 & menguasai PDC ?

PDC bukan di bawa seliaan kerajaan Persekutuan sebalik kerajaan negeri DAP dan Guan Eng sendiri sebagai Pengerusi .  Sebagai kerajaan yang dok cakap CAT ,  beliau perlu bertanggungjawab sepenuhnya dan jika berlaku penyelewengan ia perlu diambil tindakan .
PULAU PINANG 11 Sept. – Kerajaan DAP Pulau Pinang bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kelewatan projek pembinaan tempat letak kereta bertingkat Bukit Bendera bernilai RM5 juta yang kini belum dibuka kepada orang ramai.


Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir (gambar) berkata, meskipun perancangannya dibuat oleh Barisan Nasional (BN) pada 2007, peruntukan kewangan untuk projek berkenaan telah disalurkan kerajaan Pusat pada 2008, iaitu semasa pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang.


Sehubungan itu, jelas beliau, Ketua Menteri selaku Pengerusi Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) perlu bertanggungjawab terhadap kelewatan berkenaan.


"PDC melantik kontraktor untuk membina tempat letak kereta tersebut. Mana boleh tutup kelemahan itu. Guan Eng kena jawab isu ini, jangan salahkan orang lain," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.


Beliau ditemui pada majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri anjuran UMNO Bahagian Bukit Gelugor di sini malam tadi.


Hadir sama Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penaga, Datuk Azhar Ibrahim dan Ketua UMNO Bahagian Bukit Gelugor, Datuk Omar Faudzar.


Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) baru-baru ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta Guan Eng, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan PDC disiasat berhubung pembinaan tempat letak kereta bertingkat bernilai RM5 juta di Bukit Bendera.Bangunan empat tingkat itu dijadual siap pada suku ketiga 2010 namun sehingga kini ia belum dibuka kepada umum.

PANAS ! Jins Shamsudin balun Mat Sabu Komunis yang buta sejarah

Posted: 12 Sep 2011 05:52 PM PDT


Ini jawapan oleh Pengarah , pelakon utama Filem Bukit Kepong tentang tuduhan Mat Sabu yang menghina filem itu hanya kerana beliau adalah ahli UMNO.

Filem Bukit Kepong yang mengisahkan serangan komunis terhadap Balai Polis Bukit Kepong dibuat berdasarkan sejarah sebenar tragedi berdarah pada 23 Februari 1950 itu, bukannya mengikut perspektif UMNO seperti dituduh Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu.


Pengarahnya, Tan Sri Jins Shamsuddin berkata, beliau membuat penyelidikan rapi dengan menemu bual bekas anggota komunis yang terbabit dalam serangan itu, waris mangsa serta ahli keluarga terdekat Muhammad Indera, lelaki tempatan yang bersekongkol dengan pengganas komunis.Justeru itu, beliau menolak kenyataan Mohamad atau Mat Sabu yang menganggap 200 anggota Pasukan Kompeni Keempat, Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh 25 anggota keselamatan serta ahli keluarga mereka dalam tragedi itu, ialah hero sebenar.

Pada masa sama, beliau menafikan dakwaan kononnya Muhammad Indera mengetuai operasi itu bagi 'mengajar' anggota keselamatan yang mabuk.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan Mat Sabu bahawa filem ini dihasilkan berdasarkan perspektif UMNO hanya kerana saya ahli UMNO. Filem ini digarap berdasarkan fakta sejarah yang sebenar dan saya sendiri menetap di Pagoh, Johor selama setahun.

"Saya sendiri membuat penyelidikan dan hasil penyelidikan tersebut, faktanya langsung tidak bercanggah dengan apa yang diberikan oleh pihak polis. Malah, ahli keluarga Muhammad Indera sendiri datang berjumpa dengan saya bagi berbincang mengenai filem ini.

"Muhammad Indera terlibat secara langsung dalam serangan ini. Benar dia tidak membunuh dan ada menyuruh beberapa mangsa supaya melarikan diri tetapi hasil arahan dia ( Mat Indera ) yang menyebabkan 25 nyawa menjadi korban," katanya kepada pemberita di Studio Panca Delima di sini hari ini.Beliau mengadakan sidang akhbar khas itu bagi mengulas kenyataan biadab Mat Sabu yang memperlekehkan pergorbanan anggota keselamatan dalam tragedi Bukit Kepong, sebaliknya mengagungkan pula pengganas komunis sebagai hero sebenar.

Mat Sabu semasa berceramah di Padang Menora, Tasik Gelugur dilaporkan berkata: "Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan sebenar, yang serang itu Mat Indera.

"Jins Shamsuddin buat filem, Jins Shamsuddin ini orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula jahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung."

Mengulas lanjut mengenai penyelidikannya, Jins berkata, berdasarkan keterangan daripada bekas anggota komunis, mereka mengesahkan bahawa operasi itu diketuai Mat Indera dan bekas guru agama tersebut yang bertanggungjawab mengarahkan serangan melalui tiupan trompet.

Tambahnya, operasi berkenaan juga dirancang dengan begitu rapi dan pengganas komunis sudah mula mengambil posisi dari atas Bukit Kepong sejak petang sebelum serangan bermula lagi.

Sejarah & agenda Parti Komunis Malaya di Tanah Melayu

Posted: 12 Sep 2011 11:34 AM PDT Oleh : Sangtawal Sakranta.


Mungkin ramai dari kalangan kita yang sudah lupa atau tidak tahu bahawa suatu masa dahulu sudah ada usaha atau idealisme untuk menubuhkan sebuah Negara atau Republik Komunis Malaya oleh PKM [Parti Komunis Malaya].

Oleh kerana kita semua tidak membaca atau menghayati sejarah perjuangan bangsa, maka kita mudah terkeliru dengan dakyah musuh-musuh kita yang sememangnya suka memutar belitkan sejarah.

Ada yang mendakwa pejuang melayu awal menuntut kemerdekaan bukanlah pejuang kemerdekaan sebenar, malah mereka menuduh para pejuang awal sanggup bersekongkol dengan British demi untuk mencapai kemerdekaan negara seterusnya mengikut telunjuk penjajah dalam membentuk sebuah Negara Bangsa. Lebih teruk dan malang lagi bila mereka mula mengagung-agungkan perjuangan Komunis dalam usaha mencapai kemerdekaan Negara ini walhal mereka tidak tahu atau sengaja menyembunyikan fakta bahawa yang menubuhkan Pasukan Tentera Anti-Jepun atau MPAJA adalah Komunis [ PKM ]. Penubuhan MPAJA juga turut direstui , malah disokong penuh oleh British.

Mereka juga terlupa atau telah buat-buat lupa bahawa British pernah mengiktiraf PKM pada tahun 1942.

Mereka jangan lupa bahawa mereka juga pernah dibekalkan oleh tentera British yang berpengkalan di Ceylon (Sri Lanka) dan India dengan senjata, peluru, bahan letupan, peralatan perang, makanan, peralatan radio wireles dan sumber kewangan.

Semua bekalan dihantar oleh tentera British kepada gerila Komunis MPAJA melalui kapal selam dan pengguguran dengan payung terjun.

Setelah tentera Jepun kalah perang, tentera British kembali ke Tanah Melayu, telah meminta anggota MPAJA untuk meletak senjata dan memulangkan semula semua kelengkapan yang pernah diberikan untuk menentang Jepun sebelumnya, tetapi sayap bersenjata PKM enggan .Ini adalah kerana agenda besar mereka adalah untuk menubuhkan sebuah Negara Komunis di Tanah Melayu masih belum tercapai.

Maka , sejak dari itu bermulalah penentangan PKM terhadap tentera British di Tanah Melayu.
PKM yang ketika itu dipimpin oleh Chin Peng sebagai Setiausaha Agungnya, memulakan penentangan bersenjata terhadap tentera British di Tanah Melayu pada tahun 1948 berakhir selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan iaitu hingga tahun 1960.

Konfrontasi tamat pada tahun 1966 dan tentera British berundur dari Malaysia pada tahun 1967. Selepas itu PKM yang merasakan ketiadaan tentera British adalah satu peluang keemasan untuk mereka menubuhkan sebuah republik komunis, telah meneruskan penentangan bersenjata terhadap kerajaan Persekutuan Malaysia mulai tahun 1968 hingga tahun 1989.

Perlu di ingat , antara tahun 1942 hingga 1945, MPAJA sudah mempunyai ahli seramai 4 hingga 5 ribu orang. Di saat inilah juga PKM melalui MPAJA telah menggerakkan agenda besar sebenar mereka untuk menubuhkan sebuah Negara Komunis dengan berselindung di sebalik perjuangan menentang tentera Jepun untuk menarik sokongan orang melayu agar menyokong mereka padahal itu bukan matlamat sebenar mereka.

Jangan kita lupa bahawa selepas British kalah dan di era pendudukan Jepun , lebih daripada 10 ribu nyawa yang terkorban angkara MPAJA dan PKM. Itu angka yang dicatatkan dan dilaporkan, angka yang sebenar mungkin lebih banyak. Kekejaman mereka berakhir dengan kembalinya British ke Tanah Melayu dan membawa idea Malayan Union.

Pejuang bangsa ketika itu sebenarnya menghadapi dua rintangan dan cabaran yang besar iaitu dalam menentang Malayan Union dan dalam masa yang sama menentang PKM dan MPAJA.

Sejarah nampaknya kini berulang bagi mereka yang sudah nampak akan permainan tangan-tangan ghaib di bumi Melayu yang bertuah ini!

Ingat, permainan mereka dulu telah berjaya menjadikan Temasek iaitu sebahagian dari Tanah Melayu sebagai Nan Yang , sebuah Negara Cina Baru atau Negara Cina Seberang Laut. Parti PAP Singapura berjaya mengklonkan legasi mereka di tanah melayu, walaupun nama parti berlainan tetapi matlamat mereka adalah sama! Mengapa orang melayu-islam tidak nampak atau sengaja tidak mahu ambil peduli tentang perkara ini?

Permainan mereka kali ini belum mencapai target mereka yang sebenar iaitu untuk menjadikan seluruh tanah melayu ini milik mereka, walaupun Pulau Ka-Satu atau "First Island" yang ibu negerinya dulu disebut Tanjung Penaga( kini disebut George Town) secara simbolik nampaknya kini sudah jatuh ke tangan mereka.

Minta dijauhkan oleh Allah SWT akan usaha-usaha ke arah menghidupkan semula Republic Communist Of Malaya atau Negara Nan Yang ke-2 selepas Temasek. Semoga bangsa melayu-islam kita tidak menyokong atau memilih perjuangan cara komunis ini.

Saya terjumpa satu artikel menarik yang ditulis oleh Mokhtar Petah dalam manuskrip bukunya, Memoir, Patah Sayap Bertongkatkan Paruh yang mengatakan bahawa dulu Mufti Mesir pernah berfatwa bahawa sesiapa yang menerima ajaran Komunis ini maka ia dikira murtad! Baca tulisan beliau dibawah :

[[.... Pada satu hari aku telah terjumpa surat khabar lama, 'Majlis', dalam peti di rumah datukku. Aku telah membaca surat khabar bertulisan Jawi itu dengan mengeja atau merangkak-rangkak. Aku telah membaca dan memahami rencana pengarangnya, iaitu:

'Punca atau ibu komunis itu ialah di tanah Rusia dan dari sanalah menjalar ke benua China ke India dan juga ke Eropah dan dari situ menjalar pula ke negeri-negeri Islam seperti, Mesir, Turki, Farsi (Iran), dan negeri-negeri sekelilingnya akan tetapi benih itu tidak dapat hidup dengan suburnya di negeri-negeri Islam oleh kerana sangat-sangat berlawanan dengan agama al Quran – oleh itu Mufti Mesir dengan persetujuan ulama-ulama Azhar (Universiti al Azhar) memfatwakan bahawa barang siapa yang menerima atau membenarkan ajaran komunis maka sanya ia telah murtad (keluar dari agama Islam)..... ]].

Anda boleh membaca tulisan penuh beliau seterusnya dalam artikel pilihan 2 di bawah ini.

Sebuah buku yang diterbitkan pada tahun 1954 , di tulis oleh Dr Purcell, menceritakan berkaitan dengan era-komunis di tanah melayu.


Boleh baca ringkasannya di sini, KlikArtikel Pilihan 1

Sumber : Klik


MPAJA...Komunis atau Pejuang Kemerdekaan ?

Siapa sebenarnya MPAJA...? sebuah pertubuhan berideologikan komunis atau pasukan tentera yang memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu.

Banyak pihak kini keliru mengenai Malayan People Anti Japanese Army, MPAJA atau Pasukan Tentera Anti-Jepun ini.

Apakah benar MPAJA berjuang untuk kemerdekaan Tanah Melayu atau ada agenda lain disebaliknya?.

MPAJA, ditubuhkan oleh Parti Komunis Malaya, PKM, semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu pada tahun 1942 hingga 1945.

MPAJA ditubuh bagi melancarkan serangan gerila terhadap Jepun di Tanah Melayu.

Penubuhan MPAJA pada 1942 disokong penuh oleh British yang tertarik dengan ketegasan PKM menentang Jepun. British menggunakan kesempatan ini untuk bekerjasama dengan MPAJA.

Serentak itu, British telah mengiktiraf PKM pada tahun 1942 sebaik sahaja British kalah di tangan Jepun.

Seorang putra negara yang menyimpan banyak maklumat dan pengalaman berkaitan MPAJA, mendedahkan hubungan peringkat awal British dengan komunis.

Datuk Seri J.J Raj pernah menjadi ketua polis di beberapa negeri, berkhidmat dalam Polis Diraja Malaysia, PDRM mulai 1947, iaitu dua tahun selepas Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia Kedua.

Apa kata beliau mengenai MPAJA....

"Ya..MPAJA adalah Komunis. MPAJA dalam tahun 1944 dapat banyak bantuan daripada British-sediakan airdrop dan beribu-ribu senjata untuk menentang Jepun...MPAJA dalam masa pemerintahan Jepun 1942 hingga 1945, mereka dalam hutan jalani latihan dan British bantu termasuk hantar pasukan tenteranya untuk sama-sama jalani latihan dengan MPAJA termasuk pegawai polis pun turut serta dalam latihan. Tetapi apabila Jepun menyerah diri, pada masa itu MPAJA mula keluar dari hutan dan ambilalih, masa itu tiada siapa, polis boleh dikatakan amat kurang, jadi MPAJA bermaharajalela lebih kurang 3 bulan".

MPAJA adalah sebuah gerakan bersenjata yang ditubuhkan bukan bertujuan untuk mempertahankan Tanah melayu sebagai tanah air, tetapi kerana sentimen anti Jepun kaum Cina yang berakar umbi sejak konflik China-Jepun dan kerana layanan buruk tentera Jepun terhadap kaum Cina.

Semua orang tahu bahawa negara China dan Jepun mempunyai sejarah politik yang agak panjang.

Bagi orang Cina, perasaan anti Jepun wujud lanjutan daripada perselisihan di antara China-Jepun di Timur Jauh.

Penglibatan Jepun di China akhir kurun ke-19 sehingga Perang Dunia Pertama dan tindakan Jepun menyerang China pada tahun 1937 menambahkan perasaan benci dan marah orang-orang Cina terhadap Jepun.

Oleh itu, kedatangan Jepun ke Tanah Melayu mendapat tentangan daripada orang-orang Cina.

Beribu-ribu orang Cina dibunuh atau diseksa dengan kejam oleh tentera Jepun, tanpa mengira sama ada mereka bersalah atau tidak.

Selain itu, mereka menerima pelbagai sekatan dan tekanan seperti dipaksa membayar cukai kepala, dihalang menghantar wang ke negara China, disekat keluar rumah dan sebagainya.

Ramai orang Cina terpaksa melarikan diri ke hutan dan bertindak balas dengan menyertai Parti Komunis Malaya, PKM.

PKM pula menggunakan kesempatan ini untuk menyatukan orang cina dengan menubuhkan MPAJA bagi menentang Jepun. Peluang PKM terbuka apabila Kuomintang yang menjadi saingan mereka mulai lemah.

MPAJA mempunyai kekuatan antara 4 ribu hingga 5 ribu orang.

Semasa pendudukan Jepun ini juga, kesempatan diambil oleh PKM melalui MPAJA untuk menumpukan usaha menubuhkan negara Komunis.

Menurut Datuk Seri J.J Raj, sebaik sahaja Jepun menyerah kalah dan meninggalkan Tanah Melayu, anggota PKM atau Bintang Tiga telah keluar daripada hutan untuk membalas dendam. Mereka melakukan keganasan dan kezaliman serta bertindak menawan beberapa balai polis selain membunuh ramai anggota keselamatan serta orang awam.

"Komunis itu sebenarnya adalah di kalangan rakyat Tanah Melayu yang masuk dalam hutan tujuan menentang kerajaan Malaya dan menubuhkan Republic Comunist Of Malaya, itulah tujuannya. Daripada tahun 1948 hingga 1952, lebih kurang 10 tahun mereka berada dalam hutan dan menentang kerajaan. Pada masa itu, mereka menembak, membunuh polis dan Pasukan Keselamatan. Boleh dikatakan pada tahun 1947-1948 tentera Malaya, Polis masih lemah dan tidak cukup kelengkapan. Bagaimanapun, pada 1950, polis mula kuat dan sudah cukup latihan dan mula bertindak untuk menentang komunis".

PKM juga melakukan serangan terhadap pasukan polis yang keseluruhannya terdiri daripada orang-orang Melayu, pemimpin-pemimpin kampung dan orang-orang Cina yang dicap sebagai pembelot.

Mereka menggunakan latihan dan persenjataan yang dibekalkan oleh British ketika melawan Jepun untuk membunuh orang awam dan menentang pasukan keselamatan selepas perang berakhir.

Gerakan ganas itu telah menyebabkan lebih 10 ribu anggota tentera, polis dan orang awam cedera atau terbunuh.

Tindakan itu terus berlarutan sehingga British kembali semula ke Tanah Melayu dengan membawa rancangan untuk menubuhkan Malayan Union.

Kini ramai yang keliru dengan status MPAJA. Mereka menganggap anggota MPAJA adalah pejuang kemerdekaan. Apa yang sebenar ialah, anggota MPJA merupakan alat PKM untuk menentang Jepun bagi menubuhkan sebuah negara Komunis di Malaya ketika itu.

PKM dan MPAJA tidak terlibat dalam membawa kemerdekaan Tanah Melayu. Ketika Dato' Onn dan Tunku Abdul Rahman berjuang mendapatkan kemerdekaan daripada British secara aman, PKM kembali ke dalam hutan dan melakukan kegiatan subversif serta melakukan pembunuhan dan sabotaj.

Kegagalan rundingan Baling 1955 menunjukkan bahawa PKM lebih suka menggunakan kekerasan dan bukan demokrasi.

Pembinaan sebuah memorial dan tugu memperingati perjuangan komunis menentang penjajahan Jepun di Tanah Melayu oleh Gecinta di Taman peringatan Nilai, Negeri sembilan telah mengundang kontroversi.

Memorial itu dibina untuk memperingati 18 orang pemimpin MPAJA yang dibunuh oleh tentera Jepun akibat pengkhianatan pemimpin kanan mereka sendiri pada 1 September 1942.

Memorial tersebut terpahat perkataan "Hero 1 September".

Manakala sebuah tugu peringatan yang dibina bersebelahan dengan memorial itu dipahat dengan perkataan: "Sebuah monumen memperingati hero-hero Malaya dalam gerakan menentang penaklukan Jepun 1941 hingga 1945".

Persoalannya, wajarkah pengiktirafan sebesar itu diberi kepada MPAJA yang umum mengetahui, hanya berjuang berdasarkan iedologi dan bukannya perjuangan untuk memerdekakan Tanah Melayu.

Ramai pihak menyuarakan rasa tidak senang terhadap pembinaan memorial itu yang dibimbangi hanya akan mengundang kekeliruan.

Datuk Seri J.J Raj menyangkal pendapat segelintir pihak yang menganggap Jepun dan komunis turut memainkan peranan ke arah kemerdekaan negara. Menurut beliau, kedatangan Jepun serta Komunis ke Tanah Melayu sebenarnya hanya mempunyai agenda dan kepentingan peribadi.

"Ramai orang claim dia yang jadi pejuang kemerdekaan. Itu hanya khabar angin, Jepun hanya ingin menakluki negara-negara Asia Tenggara dan Malaya satu daripadanya. Kedua, kerana pengganas komunis, British serah diri itu adalah salah. Tujuan komunis adalah untuk tubuhkan Republic Comunist Of Malaya, jadi bagaimana kita kata mereka yang bawa kemerdekaan....orang pertama pejuang kemerdekaan ialah Dato' Onn Jaafar..the greatest Worrior..bekerjasama dengan united all Malaya untuk capai kemerdekaan Malaya..kemudian Dato' Onn serah kepada Tunku Abdul Rahman yang berunding dengan British untuk kemerdekaan."

Tidak dinafikan orang cina turut memainkan peranan dan memberi sumbangan ke arah kemerdekaan serta pembangunan negara.

Penglibatan dan sumbangan orang cina seperti Tun HS Lee dan Tun Tan Cheng Lock yang menyertai rombongan menuntut kemerdekaan daripada British yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman tidak boleh diperkecilkan.

Sebaliknya MPAJA atau PKM hanya menentang Jepun kerana ideologi mereka untuk menubuhkan negara Komunis di Malaya bukan untuk membawa demokrasi dan kebebasan.
Posted by blograjamaria at 9:12 PM Tuesday, August 14, 2007


Artikel Pilihan 2

Sumber : Klik

MENGENANG ZAMAN LAMPAU

by Mokhtar Petah on Friday, October 22, 2010 at 11:09am

PARTI KOMUNIS MALAYA

Kerajaan Jepun telah melantik bapaku menjadi ketua kampung Ngor dan kampung-kampung kecil sekitarnya, iaitu Changkat Duku, Tualang Bengok dan Tanjung Tok Yen. Sebagai ketua kampung bapaku telah dianugerahkan sebuah lencana tembaga sebesar mata kukuran dan disekelilingnya berbentuk seperti mata gergaji. Kuasa ketua kampung pada masa itu sama dengan ketua-ketua kampung pada masa ini.

Manakala Parti Komunis Malaya (PKM) dan Malayan People's Anti Japanese Army (MPJA) telah melantik bapaku menjadi ketua orang-orang Melayu yang menyertai pergerakan mereka. Bapaku dan penduduk-penduduk kampung terpaksa menjadi seperti 'golok bermata dua'; menyokong kerajaan Jepun dan menyokong orang-orang dari Parti Komunis Malaya (PKM).

Beberapa orang ahli-ahli Malayan People's Anti Japanese Army(MPAJA) dan ahli Jawatankuasa cawangan Parti Komunis Malaya (PKM) daerah Kuala Kangsar sering datang menemui bapaku di Paya Pak Banun. Mereka telah mengadakan perjumpaan dengan penduduk-penduduk kampungku dan kampung-kampung lain.

Di antara keder-keder Parti Komunis Malaya (PKM), Wang Seng (lelaki Cina, berkelulusan Senior Cambridge) dan bekas wartawan sebuah surat khabar Inggeris di Singapura. Dia menganut fahaman Marxisme dan berkiblatkan kepada Komunis China, Baharuddin Tahir atau Baharuddin 'topi mengkuang', berasal dari Sumatera, tinggal di Kati. Jadi anggota KMM sebelum perang dunia Kedua, menyertai gerakan anti-Jepun dan menjadi anggota PKM dan kader penyusunan massa. Dia sentiasa memakai topi mengkuang, lepasan sekolah agama Islam di Indonesia.

Seorang guru agama Islam – Mudir Madrasatul Kamaliah, Kati, Kuala Kangsar, Fakeh Haji Ghazali berasar dari Chemor dekat Ipoh, telah menjadi mubaligh agama Islam bagi pihak Malayan People's Anti Jamapenese Army (MPAJA).

Fakeh Ghazali telah mengeluarkan fatwa, bahawa orang-orang Melayu dan Islam lebih baik bekerjasama dengan Parti Komunis Malaya (PKM) daripada bekerjsama dan menyokong penjajah Jepun dan penjajah Inggeris yang berkuasa atas orang Melayu dan umat Islam.

"Parti Komunis Malaya (PKM) berjuang menentang penjajah Jepun dan Inggeris dan membantu orang Melayu memerdekakan tanah air mereka, tetapi orang Islam jangan sampai merosak akidah kerana bekerjasama dengan pihak parti komunis," katanya.

Fakeh Ghazali telah memberi amaran kepada umat Islam, bahawa komunis menafikan wujud Allah. Fahaman itu amat bahaya kepada umat Islam, setiap orang Islam yang menganut fahaman komunis menjadi murtad dan kafir.

Menurutnya, penjajah Jepun dan penjajah Inggeris mengamalkan dasar kapitalisme dan memperhambakan manusia. Mereka boleh melakukan apa sahaja asalkan boleh menguasai umat Islam

Dua orang perempuan Cina masih muda kader Parti Komunis Malaya (PKM), iaitu Che Som dan Che Bee telah menjadi penyebar fahaman komunis di kalangan kaum ibu Melayu di kawasan Kuala Kangsar telah tiga kali datang ke kami.

Mereka telah meminta bapaku, supaya memujuk seorang perempuan muda yang cantik, isteri orang, di kampung Changkat Duku supaya menjadi kader Parti Komunis Malaya (PKM) seperti mereka. Tetapi bapaku telah menolak pemintaan mereka itu.

Pada satu hari, dalam satu perjumpaan antara Jawatankuasa Parti Komunis Malaya (PKM) dengan orang-orang kampungku, telah tercetus pertengkaran antara bapaku dengan beberapa orang ahli Jawatankuasa Parti Komunis Malaya (PKM) kawasan Kuala Kangsar dan Hulu Pera. Pertengkaran itu terjadi setelah bapaku menentang pendapat mereka yang mengatakan komunisme sama dengan Islam.

"Kalau nak ajak kami masuk komunis, kami tak nak, kami orang Islam,… kami boleh bekerjasama kerana melawan Jepun,…tapi kalau ajak kami jadi kafir kami tak boleh," kata bapaku kepada mereka.

Pertengkaran itu telah dapat diredakan setelah Baharuddin 'topi mengkuang' menyokong pendapat bapaku. Dia memberitahu, fahaman komunis tidak boleh diterima oleh orang-orang Islam. Orang-orang Melayu boleh bekerjasama dengan orang-orang komunis kerana sebab-sebab tertentu, seperti menentang penjajah. Walau pun pertengkaran itu menjadi reda dan masing-masing telah faham, tetapi beberapa orang lelaki China telah menyimpan perasaan marah kepada bapaku.

Sebenarnya di kalangan Parti Komunis Malaya (PKM) ada di antara orang-orang Cina – sama dengan orang-orang China dalam parti-parti politik mereka sekarang – , yang berhasrat hendak menjadikan Tanah Melayu sebuah negara Cina baru atau Cina seberang laut (nan yang) – negara komunis dan semua orang Melayu menganut komunis.

Singapura yang dulunya sebuah negeri Melayu, tetapi kerana cita-cita kalangan orang-orang Cina seperti yang aku utarakan di atas ini, maka kini pulau itu Temasik itu telah menjadi sebuah republik yang dikuasai oleh orang-orang China seberang laut.

Sebagai seorang yang telah dewasa dengan pergolakan politik tanah air dan dunia, aku mendapati penjajah yang dilakukan dengan senjata dan politik sama bahasanya dengan penjajahan ekonomi seperti yang wujud di negara kita sekarang ini.

Kejayaan penjajahan ekonomi oleh penghijrah-penghijrah (immigrants) dalam sesebuah negara, akan menjadikan penduduk-penduduk asal negara itu lemah dalam semua bidang. Mereka terkapai-kapai ke sana kemari dalam keadaan 'menang sorak kampung tergadai. Anak-anak muda mereka, walaupun berpendidikan tinggi, tetapi tidak lebih dari jadi buruh dalam negara sendiri, sama ada buruh kasar atau pun buruh berkolar putih.

Tiga malam kemudian, kira-kira tujuh orang lelaki China telah datang ke dangau kami. Mereka telah mengajak bapaku mengikut mereka ke dalam kebun getah tidak jauh dari belakang dangau kami kerana hendak berunding. Tetapi apa bila tiba dalam kebun getah itu mereka telah menangkap bapaku dan mengikatnya pada sebatang pokok getah di situ.

Mereka memberi kata dua kepada bapaku; kalau bapaku mengaku akan bekerjasama dengan Parti Komunis Malaya (PKM), mereka tidak akan membunuh bapaku, tetapi kalau bapaku tidak mahu bekerjasama dengan mereka, maka mereka akan membunuhnya.

Menurut bapaku, setelah dia mengaku akan bekerjasama dengan Parti Komunis Malaya (PKM) dan tidak akan menyebelahi Jepun, maka mereka telah melepaskan bapaku dan mereka telah meminta maaf kepadanya.

Semenjak dari malam itu, bapaku telah berpura-pura bekerjasama dengan orang-orang Parti Komunis Malaya (PKM). Secara sulit dia telah berhubung dengan dua orang sheikh 'Pergerakan Parang Panjang', iaitu Sheikh Othman di Kampung Baiyan, Taiping dan Kiyai Salleh, Batu Pahat, Johor.

Kerana bapa dan ibuku mementing pelajaran aku dan adikku, lebih-lebih lagi kerana di huma kami tiada guru untuk mengajar kami membaca Quran, maka mereka mengambil keputusan berpindah dari huma itu ke kampung kami.

Setelah kami berpindah ke kampung, tidak ramai orang Parti Komunis Malaya (PKM) yang datang ke rumah kami. Hanya Wang Seng dan Baharuddin topi mengkuang yang sering datang secara bersembunyi-sembunyi.

Pada tiap-tiap malam gurila-gurila Parti Komunis Malaya (PMK) sentiasa berkeliaran di sekitar kebun getah dan belukar di pinggir kampung kami. Mereka juga telah menyebarkan surat-surat khabar Parti komunis Malaya (PKM) di kampung kami dan kampung-kampung lain. Di antara surat-surat khabar dalam bahasa Melayu menggunakan tulisan Rumi dan Jawi, ialah Bintang Merah, Berita Benar, Suara Rakyat dan Bintang Timur.

Perigi tempat kami mengambil air mandi terletak di bawah bukit, kira-kira 300 ela dari rumah kami. Kira-kira seminggu sekali aku mendapati surat-surat khabar itu diletak di pinggir telaga itu dan ditutup dengan daun pisang.

Sama ada di rumah datukku mahupun di rumah bapaku tidak ada tersimpan surat-surat khabar lama. Datuk dan bapaku seperti kebanyakan orang kampung Melayu di hulu-hulu negeri dan di pendalaman pada masa itu amat jarang membaca surat khabar.

Pada masa itu hanya surat-surat khabar Parti Komunis Malaya (PKM) itu sahaja yang ada. Media itu telah menjadi bahan bacaanku dan sumber ilmu pengetahuan am(general knowlege)ku, terutama mengenai media hal ehwal dunia.

Aku masih ingat-ingat lupa, iaitu pada muka dua surat khabar Bintang Merah ada sebuah artikel tiga kolum. Dalam artikel itu ada tulisan lebih kurang begini '…British, Amerika dan mereka yang beragama Kristian tidak akan henti-henti untuk memusnahkan umat Islam. Mereka mempengaruhi umat Islam dengan kemewahan hidup, budaya alat mereka yang berlawanan dengan Islam dan bahasa Inggeris, kerana bahasa itu menjadi bahasa dunia'.

Walaupun aku masih belajar dalam darjah tiga di sekolah Melayu, tetapi kerana aku rajin membaca surat khabar Jawi dan buku-buku agama bertulisan jawi juga, maka aku telah mempunyai pengetahuan am yang agak baik berbanding dengan murid-murid sedarjah denganku, di sekolah Melayu tempat aku belajar.

Walaupun aku masih kanak-kanak, tetapi aku telah mengetahui kerja dan peranan pemberita dan wartawan. Pada usia begitu aku telah mempunyai cita-cita untuk menjadi wartawan seperti Wang Seng anggota Parti Komunis Malaya(PKM) atau macam abang saudaraku, Abdullah Kuak yang pandai menulis rencana-rencana untuk majalah-majalah agama di Pulau Pinang dan Singapura.

Aku mulai mengetahui tugas dan peranan wartawan ialah dari Baharuddin (topi mengkuang) dan Wang Seng. Manakala Wang Seng telah mengajarku mengenai surat-surat khabar di negara China dan negara-negara lain.

Aku masih ingat akan kata-kata Wang Seng, "…orang baca surat khabar dapat banyak ilmu, orang tak baca surat khabar fikirannya jadi lemah."

Wang Seng juga orang yang pertama telah mengajar ilmu kewartawanan kepadaku. Walaupun dia tidak mengajarku bagaiamana menulis berita, rencana dan sebagainya, tetapi dia telah memberitahu kepadaku, di mana surat khabar di terbitkan, bagaimana berita-berita, rencana-rencana dan gambar-gambar didapati oleh surat-surat khabar di seluruh dunia. Dia juga memberitahu, orang-orang China memandang wartawan sebagai 'Raja yang tidak bermahkota'.
Dengan menggunakan surat khabar 'Bintang Merah', Wang Seng telah mengajarku mengenai kepala berita (head line), berita dalam negeri, berita luar negeri dan beberapa pengetahuan mengenai persurat khabaran.

Wang Seng telah menasihatkan aku, apabila aku telah tamat belajar nanti, pekerjaan yang baik bagiku ialah bekerja sebagai wartawan. Katanya, bekeraja sebagai wartawan boleh memusing dan mencorakkan dunia ini. Menurutnya guru hanya mengajar murid-muridnya di sekolah, tetapi wartawan mengajar semua manusia, walaupun mereka itu raja, presiden, pegawai kerajaan, pedagang, buruh kasar atau para petani di kampung-kampung.

Sementara Baharuddin 'topi mengkuang', telah memberitahu ramalannya kepada bapa dan ibuku, iaitu apabila aku telah besar dan dewasa nanti, aku akan menjadi orang yang berilmu pengetahuan dan terkenal atau tersohor. Manakala adikku, Ghazali, akan menjadi seorang yang berilmu pengetahuan, tetapai tidak terkenal atau tidak tersohor seperti aku.

Perkataan dan ramal Baharuddin 'topi mengkuang' itu telah merangsang semangatku untuk menjadi seorang pemberita atau wartawan. Kerana cita-cita itulah agaknya, aku telah menjadi seorang kanak-kanak yang rajin membaca. Ingin mengetahui sesuatu yang wujud di alam ini. Di sekolahku, aku pernah dimarah oleh dua tiga orang guruku, kerana aku telah banyak bertanya kepada mereka akan perkara-perkara yang mereka tidak dapat menjawabnya atau sengaja tidak mahu menjawab.

Aku masih ingat, pada masa itu kebanyakan guru tidak suka murid-murid mereka lebih pandai dari mereka. Mereka itu masih kuat memegang pada fahaman 'guru makan garam dulu dari murid'.

Aku sering mendengar dua orang kader Parti Komnunis Malaya (PKM) itu bercakap dengan bapaku, bahawa orang-orang komunis yang menentang Jepun bertujuan untuk membela orang-orang Melayu, membela agama Islam dan menolong mereka menuntut kemerdekaan. Tetapi, walaupun aku masih kecil, aku tidak percaya kepada percakapan mereka itu. Aku sering diberitahu oleh ustaz Mohd.Amin Farid dan ustaz Mohd. Khir Nawawi yang mengajar aku mengaji Quran, iaitu orang-orang komunis tidak percayakan Allah dan musuh agama Islam.

Pada satu hari aku telah terjumpa surat khabar lama, 'Majlis', dalam peti di rumah datukku. Aku telah membaca surat khabar bertulisan Jawi itu dengan mengeja atau merangkak-rangkak. Aku telah membaca dan memahami rencana pengarangnya, iaitu:

'Punca atau ibu komunis itu ialah di tanah Rusia dan dari sanalah menjalar ke benua China ke India dan juga ke Eropah dan dari situ menjalar pula ke negeri-negeri Islam seperti, Mesir, Turki, Farsi (Iran), dan negeri-negeri sekelilingnya akan tetapi benih itu tidak dapat hidup dengan suburnya di negeri-negeri Islam oleh kerana sangat-sangat berlawanan dengan agama al Quran – oleh itu Mufti Mesir dengan persetujuan ulama-ulama Azhar (Universiti al Azhar) memfatwakan bahawa barang siapa yang menerima atau membenarkan ajaran komunis maka sanya ia telah murtad (keluar dari agama Islam).

Kita pernah mewartakan 30,000 buah masjid Islam di Russia telah ditutup oleh kerajaan komunis sama ada dijadikan panggung wayang atau pun kandang kuda dan jamban dan beberapa banyak pula gereja Kristian telah bernasib seperti masjid-masjid itu.'

Pada masa itu gerila-gerila Parti Komunis Malaya (PKM) dalam kawasan Kuala Kangsar dan Hulu Perak terdiri dari orang-orang China yang kebanyakan dari mereka penanam-penanam sayur dan tembakau, halia, sayur-sayuran secara haram di dalam kawasan-kwasan Hutan Simpan, di sepanjang kaki banjaran Gunung Bintang Hijau dari daerah Kuala Kangsar hingga ke daerah Grik atau Hulu Perak.

Selain dari mereka itu, terdapat juga guru-guru sekolah cina, peniaga-peniaga kecil seperti tukang basikal, bengkel kenderaan, tukang kayu dan buruh ladang getah dan lombong bijih timah.

Manakala dalam kawasan Sungai Siput Utara, Kinta hingga ke Perak Selatan, Tanjung Maling anggota-anggota Parti Komunis Malaya (PKM) dan Malayan People's Anti Japanese Army (MPAJA) terdiri dari pemuda dan pemudi China yang bekerja sebagai buruh ladang getah dan buruh lombong bijih Timah. Dan sedikit dari mereka itu terdiri dari guru-guru China, peniga dan mereka yang bekerja dengan kerajaan Inggeris.

Kebanyakan orang-orang China suku Hainam, suku Kong Sai yang bekerja di Rumah Rehat, hotel dan restoran menjadi ahli Parti Komunis Malaya (PKM). 'Parti Komunis Malaya telah mengambil peluang menggunakan perasaan anti-Jepun khususnya di kalangan penduduk-penduduk China. Parti Komunis Malaya telah menubuhkan Tentera Anti – Jepun Penduduk Tanah Melayu. Keanggotaannya terbuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. Topi yang dipakai oleh Tentera Anti – Jepun ini mempunyai tiga bintang yang dianggap mewakili orang Melayu, China dan India. Tentera ini juga lebih dikenali sebagai askar Bintang Tiga. Oleh kerana semasa pendudukan Jepun, pertubuhan yang teratur dan kuat untuk menentang Jepun ialah Bintang Tiga yang dikendalikan oleh Parti Komunis, maka ramai orang China, yang tidak pun bersimpati dengan fahaman komunis, telah menganggotai Bintang Tiga kerana mereka bencikan Jepun. Jadi, satu lagi kesan pendudukan Jepun yang penting ialah menguatkan Parti Komunis Malaya.

Usaha Jepun hendak menentang Bintang Tiga membawa kesan yang buruk. Kebanyakan anggota polis Jepun ialah orang Melayu. Apabila Jepun hendak menghapuskan Bintang Tiga, orang Melayu yang menjadi polis Jepun diarah melakukannya. Jadi, sebenarnys pertentangan Jepun dengan Bintang Tiga, telah merupakan pertikaian orang Melayu dengan orang China kerana dalam pasukan polis Jepun ramai orang Melayu dan dalam Bintang Tiga kebanyakan-nya orang China. Dengan itu hubungan orang Melayu dengan orang China menjadi renggang.'

Sementara hartawan-hartawan China menjadi golok mata gua; mereka membantu Jepun dan membantu Inggeris. Kata datukku, bahawa orang-orang China seperti punai dengan pokok jerai, di mana ada buah jerai masak , di situlah banyak burung punai.

Kerana bapakku ketua kampung, maka semua orang China suku Kong Sai yang hidup sebagai setinggan atas tanah Hutan Simpan kerajaan telah 'bergantung harap' kepadanya, terutama untuk menolong mereka supaya tidak diganggu gugat oleh askar Jepun. Sama ada terpaksa atau secara sukarela, mereka itu adalah penyokong-penyokong Parti Komunis Malaya (PKM).

Mereka sering membawa kepada ayah dan ibuku ayam Tongsan dan sayur-sayuran. Aku telah belajar menggatih basikal dengan menggunakan basikal orang-orang China kebun sayur yang sering datang ke rumahku.

Semenjak pada zaman penjajah Inggeris hingga pada masa ini, ada di antara orang-orang pendatang di Tanah Melayu atau Malaysia mempunyai perasaan jujur bergaul dengan orang-orang Melayu, ada yang perpura-pura bergaul tetapi hati di dalam bermusuhan dan ada pula yang berbaik- baik dengan orang-orang Melayu dengan berazimatkan ' anti perkauman' tetapi mereka mempunyai tujuan yang tertentu atau 'ada udang di sebalik batu'.

Sekumpulan orang-orang Cina yang kaya raya di Ipoh telah pergi ke London membuat tuntutan kepada Kerajaan British supaya tidak memberi kemerdekaan kepada orang-orang Melayu. Sementara itu sebilangan besar orang-orang Cina di Johor dan Singapura yang menunggu-nunggu masa untuk menjadikan Singapura sebuah Negara Cina Seberang laut. Mereka telah berhasrat demikian setelah terbitnya sebuah buku geografi di Negara Cina yang memaparkan peta Kepulauan Melayu sebahagian dari Negara China.

Amalan-amalan tidak sihat itu masih berlaku dalam pergaulan hari-hari, politik, sosial, pendidikan dan pernigaaan dan perdagangan pada masa kini. Maka sama ada pemimpin-pemimpin Melayu nampak atau tidak, bahawa falsafah 'telunjuk lurus kelingking berkait' terus wujud dalam masyarakat 'majmuk dan muhibbah' di negara ini.

Pada masa aku menulis buku ini, aku khuatir negara kita ini akan berlaku seperti pantun Melayu yang telah ditulis oleh seorang ahli parti Islam, Hizbul Muslimin pada tahun 1945, penulis dan guru agama, Yahaya Nasim:

Dari mana hendak ke mana,
Tinggi rumput dari padi,
Sini Cina sana Cina,
Malaya jadi pajak judi.

( Disunting dari manuskrip buku, Memoir, Patah Sayap Bertongkatkan Paruh, oleh: Mokhtar Petah )


Artikel Pilihan 3

Sumber : Klik


Red star over Malaya

By CHEAH BOON KHENG

A look at how communism took root in Malaya.

COMMUNISM made its way into Peninsular Malaysia in the 1920s through the efforts of Indonesian agents, such as Tan Malaka, Alimin and Musso.

Its ideas were first formally introduced in Asia in 1914, in Dutch-ruled Indonesia, with the founding of the Indies Social Democratic Association (ISDA), led by the Dutch Marxist and trade unionist, Hendricus Sneevliet.

The association later became the Perserikataan Komunist Indonesia, or Indonesian Communist Party, on May 23, 1920 – the first communist party in Asia.A 1980 communist propaganda poster extolling the Communist Party of Malaya's 50-year struggle. – File photo

The China Communist Party (CCP) was not founded until May 1921 and the Indian Communist Party, not until December 1925.

Of the Indonesian agents, Tan Malaka was the most outstanding and impressive. He was the South-East Asian representative of the Moscow-based Communist International (Comintern), and operated widely in Bangkok, Manila, Penang and Singapore. As he successfully evaded arrest, his secret activities won the respect and admiration of Western intelligence officials who described him in their reports as, "The Scarlet Pimpernel".

Tan Malaka's dismal assessment of communism's future in Malaya, in a coded message dated Nov 25, 1925, which was intercepted by British Special Branch, said the agents' work so far had not been successful among Malays and Indians, and any success could only come from the Chinese "whatever sort of movement it may be".

On his recommendation, CCP agents were invited over to Malaya to win over Chinese workers and to address Chinese schools and night classes. In 1925 they succeeded in forming an "overseas branch of the CCP", which later became the Nanyang (South Seas) Communist Party under the leadership of Fu Ta Ching.

It was around this time, too, that CCP agents arrived as teachers and spread their wings in Chinese schools in Sarawak, which joined Malaysia in 1963, and where a Chinese-led communist movement grew but was never acknowledged by the Comintern as being in Malaya. (An amorphous body, the Sarawak Communist Organisation, emerged in the 1960s, launched an uprising in 1962 but disbanded itself in 1972-73.)

The Nanyang Communist Party was the forerunner of the Communist Party of Malaya, which was established in 1930 by the Vietnamese Nguyen Ai Quoc (better known as Ho Chi Minh), who had replaced Tan Malaka as the Comintern representative in South-East Asia.

Ho reportedly criticised the poor record of CCP agents in Malaya, especially their failure to make headway in recruiting Malays and Indians, and urged the CPM to resolve the racial question.
Not a registered body, the CPM worked underground. It was constantly harassed by the British police, which raided its meeting places and printing presses and carried out arrests, detentions and banishments (of those who were Chinese nationals) to disrupt their activities.

The party established new cells in both urban and rural areas, but its support never extended into the Malay and Indian population, making more headway among Chinese workers and their trade unions. Its documents were usually issued in Chinese.

According to British intelligence, its membership for the period 1934-1940 remained around 1,500 to 1,700 owing to its own stringent conditions. This was the same even for the post-World War II period when membership rose slightly. The ratio of Chinese to Malays in communist-front organisations was said to be 15:1 and as high as50:1 in the CPM itself.

In 1932 and again in 1935, the CPM suffered schisms, which led to purges. This gave the police an opportunity to plant Lai Tek, a British agent, in the party. A Chinese-speaking Vietnamese, he was passed on to the British Special Branch from the French Surete in Saigon and worked his way up to become secretary-general by a claim of Ho Chi Minh's friendship and support after the latter's arrest in Hong Kong in 1932.

Lai Tek secretly passed on information to the police, which allowed them to disrupt the organisation. His collaboration continued until the outbreak of war, when he was captured by the Japanese Army and he collaborated with them as well.

Before Malaya fell, he concluded an anti-Japanese front with the British authorities, under which CPM members were trained, armed and sent out to conduct guerrilla warfare behind enemy lines in the last few weeks of the war.

Fortuitously, the CPM thereby acquired a 7,000-strong guerrilla force, the Malayan People's Anti-Japanese Army (MPAJA), during the Japanese Occupation as well as British official recognition of the party.

Although Lai Tek collaborated with the Japanese in an extensive destruction of the CPM, he kept the MPAJA intact to assist the British Army. He was keeping his options open.

After the war the party disbanded the MPAJA, but did not relinquish all its arms, adopted a moderate policy of cooperation with the British, scaled down its goal of a "Malayan People's Republic" to self-government, and, not surprisingly, did not demand independence due to Lai Tek's continuing role as British agent.

But in 1947, he was unmasked and ousted. He managed to escape with the party's funds to Hong Kong, but it eventually tracked him down and he was killed.

Post-war industrial unrest, caused by unemployment, low wages, employers' intransigence and trade union militancy in which communists were involved, culminated in a series of murders of employers and plantation managers, which were blamed on the CPM.

The British administration, unable to control the situation, declared a State Of Emergency, closed down communist-dominated trade unions and arrested their leaders.

The CPM's rank-and-file scattered underground, and the party issued a call to them and to former MPAJA comrades to take up arms again and flee to the hills and jungles.

Clearly taken by surprise, the CPM's decision to revolt was made in panic, accelerated by and partly in response to the severity of government action. A month later, the CPM was proscribed.
The declaration of the State of Emergency had far-reaching unintended consequences. It led to draconian Emergency laws, the rise of communalism, and an initial military regime (under General Sir Gerald Templer) to combat communist subversion and terrorism, ethnic urbanisation, the end of colonial rule and the birth and building of a new nation.

But, until it laid down its arms in 1989, the CPM had by-passed the mainstream of politics, nation-building and major developments in Malaysia. It failed to stop the formation of Malaysia, her rapid social and economic development since the May 13, 1969, riots, and Malaysia's turn to a non-aligned and neutral foreign policy and rapprochement with Soviet Russia and Communist China, which undermined their support of the CPM's struggle and which led to its isolation and final disarmament and dissolution.

'The writer was professor of history at Universiti Sains Malaysia until his retirement, and until recently was a visiting professor at the National University of Singapore. He has written several books, including 'The Masked Comrades: A Study of the Communist United Front in Malaya' (1979) and 'Red Star Over Malaya: Resistance and Social Conflict During and After the Japanese Occupation, 1941-1946' (1983)
Dd i n b u n g a

Posted: 13 Sep 2011 08:04 AM PDT

Dd i n b u n g a


KOMUNIS OH KOMUNIS, DULU DAN SEKARANG

Posted: 12 Sep 2011 10:07 PM PDT


1. DULU DALAM HUTAN , SEKARANG DALAM KAMPONG DAN BANDAR
2. DULU WARNA MERAH, SEKARANG WARNA HIJAU ADA BIRU ADA PUTEH ADA
3. DULU BINTANG, SEKARANG BULAT MACAM BULAN
4. DULU KULIT PUTEH, SEKARANG SAWO MATANG
5. DULU PAKAI TOPI, SEKARANG PAKAI KETAYAP
6. DULU PANGGIL UNIFORM, SEKARANG PANGGIL JUBAH
7. DULU PAKAI SENAPANG, SEKARANG PAKAI MULUT DAN LIDAH
8. DULU ROGOL ANAK GADIS DAN ISTERI ORANG, SEKARANG ROGOL ANAK LELAKI ORANG, ISTERI DAN JANDA ORANG
9. DULU ROGOL ORANG DALAM RUMAH DAN HUTAN, SEKARANG ROGOL ORANG DALAM APARTMENT, HOTEL, KERETAPI
10. DULU JALAN KAKI, SEKARANG PAKAI MERC, FERARI, BMW
11. DULU RAMPAS HARTA BENDA ORANG, SEKARANG RAMPAS TANAH ORANG
12. DULU LAWAN PEMERINTAH, SEKARANG FITNAH PEMERINTAH
13. DULU MARKAZ BAWAH TANAH, SEKARANG MARKAZ ATAS TANAH DALAM KAMPONG
14. DULU TAK MAHU PEMBERIAN PEMERINTAH, SEKARANG APA BAGI SAPU
15. DULU TAK ADA TANAH SENDIRI, SEKARANG  TANAH SENDIRI BEREKAR EKAR
16. DULU JAGA HUTAN, SEKARANG BALAK DIHUTAN SAPU
17. DULU HIDUP PINDAH RANDAH HUTAN KE HUTAN, SEKARANG PINDAH RANDAH SURAU KE SURAU
18. DULU TAK DENGAR CAKAP KENA SEPAK, SEKARANG TAK DENGAR CAKAP TAK MASUK SYURGA
19. DULU MATI KATAK, SEKARANG MATI SYAHID
20. DULU TAK SEKOLAH, SEKARANG MASUK UNIVERSITI
21. DULU TEMBAK POLIS, SEKARANG APA - APA SIKIT REPORT POLIS
22. DULU BAKAR RUMAH ORANG, SEKARANG ROBOH RUMAH ORANG
23. DULU BELAJAR MENEMBAK, SEKARANG BELAJAR MEMBOHONG

Politik Harian

Posted: 13 Sep 2011 03:51 AM PDT

Politik Harian


UMNO P.Pinang Saman Lim Guan Eng RM30 Juta

Posted: 13 Sep 2011 02:03 AM PDT


UMNO Pulau Pinang hari ini akan saman RM30 juta kepada Lim Guan Eng DAP diatas pelbagai fitnah yang dilontarkan terhadap UMNO Pulau Pinang.

Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman berkata, kita ada bukti kukuh dan juga berharap pihak polis akan siasat dibawah kes jenayah S 499/500 kanun keseksaan.

Inilah Yang Rakyat Mahukan: Penerangan Dan Cadangan Ketua Pemuda UMNO Mengenai Cukai Pra Bayar

Posted: 12 Sep 2011 11:00 PM PDT


Ramai rakan-rakan Twitter tanya kenapa tidak dimansuh terus service tax untuk perkhidmatan pra-bayar. Kenapa hanya ditangguh? Saya cuba jelaskan. Cukai perkhidmatan lima peratus ini dikenakan sejak tahun 1998 kepada semua syarikat telco. Cuma (selama ini) telco telah tanggung cukai ini tanpa dialihkan kepada penguna.

Cukai ini telah dibayar kepada kerajaan oleh telco tanpa dialihkan tanggungan tersebut kepada pengguna sebagai tambahan kos pembelian produk. Isu terkini timbul bila Kerajaan naikkan service tax ke enam peratus. Maka telco mengambil peluang alihkan semua kos pada pengguna (lima peratus asal + satu peratus baru)

Bagi telco hujah mereka mengapa dikenakan cukai dua kali: cukai korporat DAN kena tanggung cukai perkhidmatan yang patut dibayar pengguna.

Jadi kerajaan melalui Datuk Seri Rais Yatim runding supaya perkara ini ditangguhkan dulu. Kenapa tidak dimansuhkan terus?

Sebab sekiranya dimansuhkan, kerajaan hilang pendapatan. Dan pendapatan ini dibayar oleh telco, bukan pelanggan pun.

Oleh yang demikian, walaupun tidak dimansuhkan ia tidak bebankan rakyat sebab balik pada senario asal iaitu syarikat telco yang bayar dan Kerajaan peroleh cukai. Saya antara yang bantah cukai ini dialih kepada pengguna. Tidak munasabah dalam keadaan ekonomi hari ini juga terlalu mengejut.

Isu cukai senang dimanipulasi dan perkara yang sedikit rumit (untuk) difahami. Sepatutnya penerangan dibuat dulu. Cakap ini tanggungan pengguna sebenarnya. Lepas tu adakan pelan peralihan. Tiga tahun kedudukan sama. Lepas tu satu peratus dulu dialih kepada pengguna.

Setiap tahun mungkin ada tambahan satu peratus. Ada jadual jelas. Dan buat pengecualian total untuk pelajar contohnya. Barulah mudah diterima. Cuma cadangan dari Ketua Pemuda kerdil tapi saya percaya tidak akan mengejutkan dan meletup seperti isu hari ini. Wallahualam.-12/9/2011

NOTA PENGARANG: Kenyataan ini berasal dari tweet Saudara Khairy Jamaluddin dan diemailkan kepada agendadaily oleh brojinggo@gmail.com (aku ler..)

HOT: Gambar Pelakon Awan Dania 2 Cium Mulut Tersebar Di Internet... #barai

Posted: 12 Sep 2011 09:00 PM PDT

Ini aksi ala-ala Mat Sabu dan Normah...

Macam PAS pianngggg la artis ni.... Comolot pun nak ambik gambar? Hah... terimalah padah diatas perbuatan bodoh ini...  


Gambar-gambar ini dipetik daripada laman blog selebriti tempatan. Memang agak susah kita mengira bagaimana gambar 'superprivacy' ini begitu tersebar diluas di internet. Memandangkan ianya mengambil kira soal maruah dan pribadi diri. Siapa gambar dibawah ini? dia adalah pelakon Awan Dania 2, singaktan namanya QWH...

Kalau dapat kat Anwar Ibrahim ni... Dua-dua lobang dia taji....


PAS kata tak pa.. biaq pi laaaa... gambar, pita video mana boleh pakai.... 
kalau tak ada 4 saksi... na... Nasihat aku kepada adik-adik manis zaman sekarang, jangan lah tiru aksi bangang ini... cuba fikirkan dalam hal ini sape yang best dan untung? mamat tu jugak yang untungkan... korang dapat apa? #barai 

18 SX: Phonesex Mat Sabu Said... No Komen, I Likee.... #marxsabu

Posted: 12 Sep 2011 07:00 PM PDT


Tak hairanlah, jika Mat Sabu kata no komen... sebab dia tahu memang itu suara dia... kalau tak betul dah lama blogger 1 Peluru kena saman brooooo....

Sila dengar perbualan lucah diantara Mat Sabu dan Normah di sini....


Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu enggan memberi sebarang komen berhubung rakaman perbualan telefon berunsur seks di laman YouTube yang didakwa suaranya dengan seorang wanita.

"No komen," katanya kepada sekumpulan wartawan yang hadir pada jamuan hari raya anjuran Pas Pusat di Taman Melewar petang semalam seperti dipetik di http://www.agendadaily.com. hari ini.

Menurut portal berita AgendaDaily itu, Mohamad atau Mat Sabu menyebut perkataan tiada komen sebanyak tiga kali apabila wartawan bertanya kepadanya tentang isu tersebut.

Soalan pertama yang ditanya ialah sama ada beliau sudah mendengar rakaman itu dan dijawabnya tiada komen.

Beliau juga menjawab tiada komen apabila ditanya sama ada mahu menafikan suara di dalam rakaman itu atau sebaliknya.

Sekali lagi Mat Sabu berkata tiada komen ketika ditanya mahu menyaman pihak yang menyiarkan rakaman itu.

Portal berita tersebut mendakwa, nadanya agak serius apabila menjawab soalan yang ketiga itu.

Sebelum ini Mohamad dan Normah Abdul Halim pernah ditahan atas tuduhan berkhalwat kerana berdua-duaan di bilik 121 Hotel Perdana, Kota Bharu, Kelantan.

Bagaimana kedua-duanya dibebaskan oleh mahkamah daripada tuduhan tersebut kerana kekurangan bukti.

Normah pada masa itu berstatus isteri orang.

Kad Prepaid: Cukai Enam Peratus Pra Bayar Ditangguh

Posted: 12 Sep 2011 06:00 PM PDT


Kesemua syarikat telekomunikasi hari ini bersetuju menangguhkan caj cukai perkhidmatan enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadual dikuat-kuasakan Khamis ini.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata antara cadangan yang dibincangkan bersama TELCO adalah caj enam peratus itu hanya dikenakan kepada pengguna yang membeli pek permulaan prabayar.

"Kerajaan mengambil kira sumbangan sebanyak RM6 bilion oleh TELCO kepada pendapatan negara dari 1998 hingga kini," katanya.

"Perbincangan melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U Mobile berlangsung dalam suasana cukup baik, mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya kepada pemberita selepas perbincangan kira-kira sejam bersama wakil pengurusan tertinggi syarikat telekomunikasi itu.

Mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom Datuk Shazalli Ramly, CEO Kumpulan Digi Henrik Clausen, CEO Kumpulan Maxis Sandip Das dan CEO U Mobile Dr Kaizad Heerjee.

Rais berkata penangguhan itu bagi membolehkan kajian semula dibuat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan syarikat telekomunikasi berkenaan bagi menentukan bila perkhidmatan itu wajar dikenakan cukai serta kadar yang boleh dikenakan.

"Saya rasa lega bahawa mereka bersetuju untuk menangguhkannya dan kementerian akan membuat beberapa kajian tentang isu yang dibangkitkan seperti bila waktu terbaik bagi pengenaan cukai perkhidmatan dilaksanakan dan di paras mana pengguna perlu membayar sama ada pada ketika membeli kad prabayar pertama atau pada setiap kali membaharuinya," katanya.

Menurutnya semua perkara yang dibangkitkan itu akan dibawa kepada mesyuarat kabinet akan datang.

Sehubungan itu, beliau berharap isu cukai perkhidmatan itu tidak dibangkitkan lagi kerana syarikat telekomunikasi berkenaan sudah menangguhkan pelaksanaan caj itu.

Rais berkata bagi menghargai syarikat telekomunikasi yang membayar RM6 bilion melalui hasil cukai perkhidmatan kepada kerajaan sejak 1998 serta peranannya dalam memberikan perkhidmatan telekomunikasi kepada hampir 26 juta pengguna telefon prabayar di negara ini, beliau akan menyarankan agar kerajaan memberikan penghargaan atas sumbangan tersebut.

bumiyang

Posted: 13 Sep 2011 03:27 AM PDT

bumiyang


Persamaan MCA, PKR dan PAS???

Posted: 13 Sep 2011 12:35 AM PDT

Betapa "Cerdiknya" Melayu Alaf Baru!!!

Posted: 12 Sep 2011 07:33 PM PDT

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 13 Sep 2011 03:27 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Durian baru Balik Pulau

Posted: 12 Sep 2011 07:24 PM PDT


Macam-macam perkataan teknikal dalam ilmu durian. Kalau dapat durian yang satu ulas mengambil penuh satu pangsa, itu namanya anak kucing.

Kalau dapat durian yang bijinya tipis, itu namanya durian kesep.

Saintis Mardi di Pulau Pinang telah berjaya menggunakan teknik genetik untuk mereka satu jenis durian lebih hebat dari durian anak kucing dan kesep.

Mereka berjaya menguji dan menanamnya secara komersil di Balik Pulau, Pulau Pinang. Sebelum ini, Balik Pulau terkenal dengan durian udang merah yang mahal dan warna cantik kemerah-merahan.

Durian specie baru Mardi ini tidak diberi nama seperti D22 atau D16 tapi dinamakan Durian Koh Tsu Koon sempena mantan Ketua Menteri Pulau Pinang.

Peniaga-peniaga dan penanam durian Koh Tsu Koon yang kebanyakkan adalah dari kaum Hokkien mempromosikan durian ini sebagai Bah Kut Lolian. Maksudnya dalam bahasa Melayu, durian tidak berbiji.

Durian ni mereka jual ke pasaran luar saja.

Ohpolitik!™

Posted: 13 Sep 2011 03:24 AM PDT

Ohpolitik!™


PRU13 : Puak Fuckatan Pening Sapa nak jadi PM?

Posted: 13 Sep 2011 12:46 AM PDT Dalam soal menentukan siapa yang layak menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sekiranya Pakatan rakyat (PR) berjaya membentuk kerajaan dalam pilihan raya akan datang, PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) nyata  berbeza pandangan.


Jika sebelum ini Pakatan Rakyat (PR) melalui kenyataan orang kepercayaannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa jawatan Timbalan Perdana Menteri boleh diisi oleh pemimpin bukan Islam atau mewujudkan jawatan Timbalan Perdana Menteri Kedua untuk membalas kepercayaan penyokong mereka yang bukan Islam, nada yang disuarakan oleh PAS hari ini pula berbeza.


Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali semalam memberi jaminan kepada ahli PAS bahawa jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri akan diisi oleh pemimpin Islam sekiranya PR berjaya menubuhkan kerajaan dalam pilihan raya akan datang.


Apa yang disuarakan oleh PAS itu bukan sahaja bertentangan dengan kenyataan yang pernah dikeluarkan oleh Anwar Ibrahim tetapi juga menunjukkan dalam soal menentukan siapa yang layak menjadi pemimpin tertinggi, PAS mempunyai pandangan dan pendirian yang nyata berbeza.


Pendirian berbeza PAS dan sekutu dalam Pakatan dalam soal ini menunjukkan mereka hanya bersatu dan kuat untuk menjatuhkan kerajaan dengan apa cara sekali pun tetapi dalam soal kepentingan dan perjuangan parti, masing-masing ada haluan sendiri.


Jika sebelum ini mereka bertelagah dalam isu pengagihan kerusi dalam pilihan raya akan datang, isu yang mereka timbulkan kali ini jelas menunjukkan ketidaksefahaman apabila membabitkan soal kepentingan walaupun ia sedaya upaya cuba ditutup oleh pemimpin-pemimpin mereka.


Naib Presiden PKR, Tian Chua ketika mengulas kenyataan Mustafa Ali itu menganggap jaminan yang diberikan oleh PAS mengenai kedua-dua jawatan tertinggi itu adalah pendirian politik PAS dan bukannya persetujuan bersama. Sebaliknya perkara tersebut akan dibincangkan semula sekiranya Pakatan berjaya menguasai kerajaan.


Apa yang disuarakan oleh Tian Chua itu jelas menunjukkan baik PAS mahu pun PKR dan DAP, masing-masing mempunyai pandangan dan pendirian berbeza dan kenyataan Tian Chua itu juga menunjukkan PKR turut berminat dan bercita-cita untuk menempatkan calon dari bukan Melayu (Islam) untuk jawatan tersebut dan bukannya mengekalkan status quo seperti mana yang diamalkan oleh UMNO hari ini.


Sementara dalam soal itu pula, PAS menggunakan isu tersebut untuk terus mempertahankan sokongan pengundi Melayu dengan memberikan jaminan yang belum tentu dipersetujui oleh rakan sekutu mereka.


Memberikan jaminan yang hanya membuai sentimen pengundi Melayu, PAS sebenarnya semakin tersepit dalam perjuangannya yang kini semakin dibayangi oleh PKR dan DAP.


Semua ini jelas dilihat melalui kenyataan-kenyataan dibangkitkan oleh pemimpin-pemimpin PAS kebelakangan ini yang bertujuan untuk mengalih sokongan pengundi Melayu dengan mengeluarkan kenyataan berbentuk fitnah dan tohmahan tidak berasas untuk menjatuhkan imej UMNO.


Dan kelompok yang rugi dengan permainan politik PAS ini sudah tentunya bangsa Melayu yang kini berpecah belah semata-mata terpengaruh dengan politik berkepentingan PAS yang semakin dihakis oleh PKR dan DAP.
sumber dipetik dari Malaysiaaktif


GHOSTWRITER : Susah sangat bagi DAP jerla..

PAS hanya perlukan RM16K untuk tutup Isu Murtad?

Posted: 13 Sep 2011 12:08 AM PDT

1. Menurut maklumat yang diterima secara terus dari YB Parlimen Kota Bharu, beliau ingin mengetengahkan cerita-cerita mengenai pejuang-pejuang Melayu yang menentang penjajahan British di Kelantan serta ingin menjejaki saudara mara Mat Indera yang menetap di Kelantan. 


2. Beliau telah mengarahkan 4 orang yang dikatakan berminat akan isu ini bagi mendapat maklumat berkaitan sebelum Buletin dikeluarkan. 


3. Keempat-empat mereka ini sedang ke kawasan yang mempunyai kaitan dengan isu ini. Antara kawasan-kawasan tersebut ialah :


 a) Kg. Kandek (DUN Dabong- Kuala Krai) – Di kampung ini dikatakan terdapat seorang sahabat baik Mat Indera. 


b) Kg. Pemberian (DUN Dabong – Kuala Krai) – Di kampung ini dikatakan terdapat anak kepada sahabat baik Mat Indera. 


c) Kg. Lepan Jenut (DUN Manek Urai –Kuala Krai) – Dikampung ini dikatakan terdapat ramai anak-anak serta cucu-cucu mereka yang berjuang bersama-sama Rashid Maidin di Benta, Pahang. 


d) Di Pasir Mas (Nama kampung masih belum dikenalpasti) – Dikatakan terdapat seorang cucu perempuan Mat Indera menetap di Pasir Mas. 


4. Keempat-empat mereka ini akan dibayar sekitar RM4000 seorang yang mana segala urusan dokumen akan diuruskan oleh YB Datuk Rahim untuk diangkat pada PAS Negeri. 


 Baca seterusnya di MyMassa

GHOSTWRITER : cuma RM16,000, Tiada lagi isu murtad, hanya tinggal hanya Isu Mat Syabun dan komunisnya.

JOM BACA!! Penjelasan Cukai Perkhidmatan yang dikenakan oleh TELCO!!

Posted: 12 Sep 2011 09:20 PM PDTRamai rakan-rakan Twitter tanya kenapa tidak dimansuh terus service tax untuk perkhidmatan pra-bayar. Kenapa hanya ditangguh? Saya cuba jelaskan. Cukai perkhidmatan lima peratus ini dikenakan sejak tahun 1998 kepada semua syarikat telco. Cuma (selama ini) telco telah tanggung cukai ini tanpa dialihkan kepada penguna. 

Cukai ini telah dibayar kepada kerajaan oleh telco tanpa dialihkan tanggungan tersebut kepada pengguna sebagai tambahan kos pembelian produk.

Isu terkini timbul bila Kerajaan naikkan service tax ke enam peratus. Maka telco mengambil peluang alihkan semua kos pada pengguna (lima peratus asal + satu peratus baru) 

Bagi telco hujah mereka mengapa dikenakan cukai dua kali: cukai korporat DAN kena tanggung cukai perkhidmatan yang patut dibayar pengguna. 

Jadi kerajaan melalui Datuk Seri Rais Yatim runding supaya perkara ini ditangguhkan dulu. Kenapa tidak dimansuhkan terus?Sebab sekiranya dimansuhkan, kerajaan hilang pendapatan. Dan pendapatan ini dibayar oleh telco, bukan pelanggan pun. 

Oleh yang demikian, walaupun tidak dimansuhkan ia tidak bebankan rakyat sebab balik pada senario asal iaitu syarikat telco yang bayar dan Kerajaan peroleh cukai. Saya antara yang bantah cukai ini dialih kepada pengguna. Tidak munasabah dalam keadaan ekonomi hari ini juga terlalu mengejut. 

Isu cukai senang dimanipulasi dan perkara yang sedikit rumit (untuk) difahami. Sepatutnya penerangan dibuat dulu. Cakap ini tanggungan pengguna sebenarnya. Lepas tu adakan pelan peralihan. Tiga tahun kedudukan sama. Lepas tu satu peratus dulu dialih kepada pengguna.

Setiap tahun mungkin ada tambahan satu peratus. Ada jadual jelas. Dan buat pengecualian total untuk pelajar contohnya. Barulah mudah diterima. Cuma cadangan dari Ketua Pemuda kerdil tapi saya percaya tidak akan mengejutkan dan meletup seperti isu hari ini. Wallahualam.


12/9/2011NOTA PENGARANG: Kenyataan ini berasal dari tweet Saudara Khairy Jamaluddin dan diemailkan kepada agendadaily oleh brojinggo@gmail.com

Cukai 6% Bonus Undi FREE Buat Fuckatan!!

Posted: 12 Sep 2011 04:33 PM PDT

Pelik aku dengan tuduhan puak Fuckatan ni. Jika dikaji segaja tuduhan semuanya tidak berasas. Contohnya menuduh seperti ini :-


Tuduhan sesetengah pihak kononnya cukai perkhidmatan 6 peratus yang akan dikenakan ke atas pembelian tambah nilai prabayar, pek atau kad SIM adalah untuk UMNO membiayai pilihan raya umum kelak, amat tidak bertanggungjawab.  
 Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, dakwaan itu tidak benar sama sekali dan tiada kaitan langsung dengan pilihan raya."Ia satu tuduhan melulu dan tidak waras,". 
Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan yakin syarikat-syarikat berkenaan akan mengambil tindakan bijak sesuai dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahukan pihak terbabit menimbang semula keputusan itu.  
Katanya, jika cukai itu tidak dikenakan ka atas pengguna, syarikat-syarikat berkaitan masih mampu meraih keuntungan.  
Awang Adek berkata, jika syarikat-syarikat terbabit menyahut saranan Perdana Menteri itu, mereka bukan sahaja dapat membantu kerajaan merangsang ekonomi negara tetapi juga akan disanjungi pengguna."Jika berlaku sebaliknya mereka seolah-olah membelakangi kerajaan," katanya. 

GHOSTWRITER : Bagi aku, jika dikenakan charge terhadap pengguna pun, bukan UMNO/BN yang untung, Fuckatan yang untung besar. Dapat undi tanpa perlu dibayar. 

Analisa Kumbang

Posted: 13 Sep 2011 03:08 AM PDT

Analisa Kumbang


TERBONGKAAARR..!! Pimpinan Tertinggi PAS Sesak Nafaass...!

Posted: 12 Sep 2011 08:16 PM PDT

s...!

1. The best of Datuk Seri Abdul Hadi Awang, announced at a recent congressional Pass that his party drop the goal of forming an Islamic state, but want to create berkebajikan country if it can be ruled Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad, to congratulate the DAP chairman Karpal Singh.

2. This is because after decades, finally DAP chairman and his party's intention to prevent the pass to form an Islamic state has been successful. Pass the struggle since the 1950's was broken DAP. Said the Kelantan, "Pass aloh DAP ko" (PAS lost to DAP).

3. This fact is difficult to accept the pass. Round U announced Hadi Awang open only embarrass many grassroots supporters of PAS, but is considered insulting fighters and activists before. Thus, recognize the dominant position in the opposition DAP to which he belongs.

4. A week after the conference, Vice President Passes Salahuddin Ayub announced that a special panel will be formed to discuss the content desired berkebajikan Pass. As the concept of Islamic state, PAS speak first, think later.

5. And in this case, due Pass brains to fill in the concept of nation is still not clear berkebajikan. I believe that most thought was how to ensure that the concept of berkebajikan not opposed by the DAP later. Passes have to consider the feelings of the DAP and the risk of political opposition in terms of ideology.

6. Kedah Government's decision to withdraw instructions to implement the regulations on entertainment premises in the month of Ramadan is another episode of "co aloh Pass DAP". Although PAS leaders giving the excuse that it was not so and give all sorts of spin on it, the fact is that the decision was made after threatened by Karpal Singh.

I Love You Dr Mashitah...! Mmmuuaahh...!!!

Posted: 12 Sep 2011 08:15 PM PDT

1. The best of Datuk Seri Abdul Hadi Awang, announced at a recent congressional Pass that his party drop the goal of forming an Islamic state, but want to create berkebajikan country if it can be ruled Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad, to congratulate the DAP chairman Karpal Singh.

2. This is because after decades, finally DAP chairman and his party's intention to prevent the pass to form an Islamic state has been successful. Pass the struggle since the 1950's was broken DAP. Said the Kelantan, "Pass aloh DAP ko" (PAS lost to DAP).

3. This fact is difficult to accept the pass. Round U announced Hadi Awang open only embarrass many grassroots supporters of PAS, but is considered insulting fighters and activists before. Thus, recognize the dominant position in the opposition DAP to which he belongs.

4. A week after the conference, Vice President Passes Salahuddin Ayub announced that a special panel will be formed to discuss the content desired berkebajikan Pass. As the concept of Islamic state, PAS speak first, think later.

5. And in this case, due Pass brains to fill in the concept of nation is still not clear berkebajikan. I believe that most thought was how to ensure that the concept of berkebajikan not opposed by the DAP later. Passes have to consider the feelings of the DAP and the risk of political opposition in terms of ideology.

6. Kedah Government's decision to withdraw instructions to implement the regulations on entertainment premises in the month of Ramadan is another episode of "co aloh Pass DAP". Although PAS leaders giving the excuse that it was not so and give all sorts of spin on it, the fact is that the decision was made after threatened by Karpal Singh.

Isu Serbu Gereja…! Ada Mualaf Miskin Terima Bantuan Dari NGO Bukan Islam….

Posted: 12 Sep 2011 08:14 PM PDT

Issues raid by Jais church recently met Muslims and converts the poor who receive assistance from NGOs to help them. But such assistance is apparently only the movies and instead they try to spread the propaganda that distorts the faith.

Why Muslims do not seek assistance from other Islamic organizations or the government through the Welfare Department?


Minister of Women, Family and Community Development, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, ask those who face financial difficulties and can not get the defense, to come directly to the Social Welfare Department (JKM) for help.

He said his ministry through the department spent a total of RM1.2 billion a year to help about 450,000 people.

He said there is no issue of government assistance provided is not sufficient because there are many agencies, including individuals, non-governmental organizations (NGOs) and other ministries which also provide assistance.

No country in the world or the government can help all people in all situations. We are not a welfare state but we are a caring government.

"If a family or any people who really have no defense, no money came to the office of the Social Welfare Department. That's all we need,"

She was commenting on press reports that some NGOs to hide the name of charity, active in helping the poor and single mothers of Islam, before deflecting their faith.

Pra Tonton – Selak Sikit Rahsia Besaarr DUMC…! Siapa Perempuan Ini…??

Posted: 12 Sep 2011 08:13 PM PDT

In 2007, he is an excellent student when the SPM results were announced .... Son of a fisherman, has shown the difficulty of life is not a barrier to obtaining 14A.

He earned nine 1A and 2A in the examination of five announced has announced ...

According to the fourth of five brothers, what is important is the will to succeed with every effort to realize these desires. He attended school at SMK Sultanah Asma told, he had no specific time for a review, but will study the subject at the time that allow them to focus on ....

Is the 2007 women's past relationship with the Secret Besaaar DUMC ..? Nantikannya tomorrow at 10 am

Kenapakah Pembantu Rumah Ini SANGAT Penting Dalam Kes Liwat Saiful…?

Posted: 12 Sep 2011 08:12 PM PDT

Link
As a longtime partner in the fight against reform, let us pray that Anwar's probably have the best chance to reveal TRUTH in sodomy case that will last the whole month of this ramadhan. Perhaps this is the greatest wisdom ramadhan for Anwar so that he and his family can show proof of a valid and bright that nothing happened between Mr. Sheikh and Saiful afternoon.

If Anwar is capable of doing, as a people we must accept with open hearts. Similarly with Anwar and when the case of permanent and recognized by the court - then the best answer REDHA.

Anwar should blame themselves for allowing a gadfly like Saiful was in the office environment. As a drop-out from the University Saiful still have ambition. Around Anwar is one of the most he needs at that time.

Not about the salary. Not about the allowance. Everything is really small. But barring the payment and assistance schemes that could cause Saiful live. What is the allowance of RM1, 000 provided by the Office of PKR simply Saiful his lifespan? Saiful expenses per month just beyond the far greater numbers. Anwar is aware and knows that Saiful weakness is money. Thus, if there is space for Anwar to give 'comfort' to Saiful - it is not wrong.

Day after day during this ramadhan, Anwar's house in Segambut always fully attended by the priest and, clerics, spiritual care practitioners, school children to pray that Anwar's booth will be given guidance to deal with his case. We also expect the same thing. Having been with Anwar in the reform - whether we pray that this is going to happen.

Berpoligami Pandai..., TETAPI

Posted: 12 Sep 2011 10:00 AM PDT

Badrol Ustaz Amin is committed to attracting young people from the entertainment lagha. That he said. That promise he expressed in a mosque in Port Klang.

But as a group of people ride the boat. The person behind the busy rowing, the middle of the abdomen to remove water from the boat, but the front no matter what boat diperut busy drilling holes.

I do not think this pronouncement Amin Badrol realistic promises. Perhaps the only shock Badrol Amin himself and pretend to forget, karaoke, clubs and massage parlors love remains growing like mushrooms.

Under the administration of Khalid Ibrahim (boss Badrol Amin) wide outside the natural action performed by the "Father of Entertainment NSW" as Cineplex at U8, entertainment center 24 hours in I-City and had yet to chapter entertainment in the church!

Anwar Sekeluarga PANAASS Tonton Video Klip Ini...

Posted: 12 Sep 2011 09:00 AM PDTIn our case, I blame 100% to Azmil Mustapha would be so too. The mosque committee members who wise to go pick one person who is not qualified to tell them. Tens or hundreds of other educated Muslim religious scholars in and outside the state, school and graduated from Al Azhar's hut, which can give talks and tazkirah at the mosque and the mosque.

Panas Jugak..! Ada Lagi Artis Dah Bertaubat Digunakan Oleh PAS Untuk H

Posted: 12 Sep 2011 08:01 AM PDT

Take another example of a famous female artist is quite wild during adolescence. Now, since becoming a TV host and familiarized herself with the party, the Islamic talk not cracked in the mouth. He is great, the best example of his son, that is.

When the show hosting plans children on TV, air "make up" thick eyebrows but also shaved. Is this true believer features ala PAS? He did not know the ruling on shaving the eyebrows on the side of Islam illegal?

Can not any of our artists even if we want to repent, take Yussuf Islam such as a user? He was once a athies called Cat Steven, is not extreme when the depth, reach and expand Islam.

In fact he was preaching in his own right is preaching through nasyidnya music that praises God, Islam and Prophet Muhammad PBUH. For me, I am more interested in preaching this same pattern.

In our case, I blame 100% to Azmil Mustapha would be so too. The mosque committee members who wise to go pick one person who is not qualified to tell them. Tens or hundreds of other educated Muslim religious scholars in and outside the state, school and graduated from Al Azhar's hut, which can give talks and tazkirah at the mosque and the mosque.

What can we do, this is the characteristics of Malaysian-style Islamic state. Those non-Muslims in the Mosque out preach mock verses the Qur'an, Muslims too busy to break the fast in the church while the verses of the Koran prohibited heard publicly in the mosque by the State Fatwa Council pulak tu, allegedly want to please pagan harbi. Allahhuakbar.

Na’uzubillaaahhh....! Video MURTAD Seorang Anak Melayu...

Posted: 12 Sep 2011 08:00 AM PDT

In fact he was preaching in his own right is preaching through nasyidnya music that praises God, Islam and Prophet Muhammad PBUH. For me, I am more interested in preaching this same pattern.

In our case, I blame 100% to Azmil Mustapha would be so too. The mosque committee members who wise to go pick one person who is not qualified to tell them. Tens or hundreds of other educated Muslim religious scholars in and outside the state, school and graduated from Al Azhar's hut, which can give talks and tazkirah at the mosque and the mosque.

What can we do, this is the characteristics of Malaysian-style Islamic state. Those non-Muslims in the Mosque out preach mock verses the Qur'an, Muslims too busy to break the fast in the church while the verses of the Koran prohibited heard publicly in the mosque by the State Fatwa Council pulak tu, allegedly want to please pagan harbi. Allahhuakbar.

Panas Jugak..! Ada Lagi Artis Dah Bertaubat Digunakan Oleh PAS Untuk Hentam Kerajaan BN...

Posted: 12 Sep 2011 07:00 AM PDT

Apparently, many of the children khariah Masjid An Nur, Malay Kampung Subang lift legs without first leaving the mosque to perform prayers tarawikh night.

This is due to dissatisfaction with them and fed up with lectures by Azmil Mustapha, or better known as Ali Satan, the effect of the character it holds in the 80's era film.

In his talk, Azmil Mustapha, a few years familiarized herself with the PAS, many criticizing government policies, is now un-Islamic government slashed, slashed the New Economic Policy (NEP) as the Economic Policy stupid and even called for the Sultan and the King not to be respected .

This ragamnya our artists. Provided that "so Called" I repent, in the party, supposedly had "confirmed" to hold the key to heaven. Save a little beard, forehead, put a little black, wear lebai, wear robes, was able to preach in stages PAS, prayer and the mosque.

Not kisahlah knowledge in the chest or not. If we listen to lectures Bob Lokman and Azmil Mustapha, we will see more trash than substance in their speeches.

Inilah Video Klip AMK PKR Sabah Bikin Anwar Pening Kepala...!

Posted: 12 Sep 2011 07:00 AM PDT

Gempaar PERDANA..! Anwar Berjaya Dedahkan Bukti Sahih Rosmah Beli Cincin RM24 Juta....

Posted: 12 Sep 2011 05:00 AM PDT

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak described the opposition charges that the examination of the Islamic Religious Department (Jais) against the Church Methodis Damansara Utama (DUMC) recently masterminded olehUmno is something that does not make sense.

Umno president said, are unfounded if Umno dikaitkandengan incidents as IRAD is under the jurisdiction kuasakerajaan opposition-run state.

"These charges, how we want to point people who are not under Umno. IRAD under whom?

"Love can drive the non-Umno Umno do this, this is not masukakal ... it's difficult if not come to make accusations Posted, reckless allegations," he told reporters after chairing a meeting MajlisTertinggi (MT) Umno here Friday.

Recently, PAS secretary-general Datuk Mustafa Ali menegaskanbahawa he has evidence which shows that Umnomerupakan mastermind of an inspection terhadapDUMC IRAD action on 3 August.

Meanwhile, Najib said Umno's stand clear on the issue berkenaanadalah adjust the Federal Constitution that Islam is the official remarks that while other religions are freely practiced.

"This is about the state and not the federal government, it perludiselesaikan at the state level.

"For Umno is in line with the Constitution, Islam is agamaPersekutuan and no one can sully its purity.

"This includes trying to pervert the Islamic faith yangberagama Malaysians," he said.

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak described the opposition charges that the examination of the Islamic Religious Department (Jais) against the Church Me

Posted: 12 Sep 2011 05:00 AM PDT

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak described the opposition charges that the examination of the Islamic Religious Department (Jais) against the Church Methodis Damansara Utama (DUMC) recently masterminded olehUmno is something that does not make sense.

Umno president said, are unfounded if Umno dikaitkandengan incidents as IRAD is under the jurisdiction kuasakerajaan opposition-run state.

"These charges, how we want to point people who are not under Umno. IRAD under whom?

"Love can drive the non-Umno Umno do this, this is not masukakal ... it's difficult if not come to make accusations Posted, reckless allegations," he told reporters after chairing a meeting MajlisTertinggi (MT) Umno here Friday.

Recently, PAS secretary-general Datuk Mustafa Ali menegaskanbahawa he has evidence which shows that Umnomerupakan mastermind of an inspection terhadapDUMC IRAD action on 3 August.

Meanwhile, Najib said Umno's stand clear on the issue berkenaanadalah adjust the Federal Constitution that Islam is the official remarks that while other religions are freely practiced.

"This is about the state and not the federal government, it perludiselesaikan at the state level.

"For Umno is in line with the Constitution, Islam is agamaPersekutuan and no one can sully its purity.

"This includes trying to pervert the Islamic faith yangberagama Malaysians," he said.

Hubungan Najib – Muhyiddin Kian Retak… PRU Ke 13 BN Tewas, Gagal Bentuk Kerajaan….?

Posted: 12 Sep 2011 04:00 AM PDT

We can make some 'prediction' beginning of what will happen in the West in the elections later. In the last elections in Peninsular BN won only 80 seats, including chair of the independent candidates have won by using the symbol of PAS, namely Ibrahim Ali.

In the 80 BN candidate who wins is the 15 won by the MCA, one by the movement and two by the MIC. In other words peninsula just UMNO won 62 seats to 70 seats and if the mix with chairs UMNO / BN won Sabah.

If UMNO can maintain all the seats contested in the West it means that Umno has only 62 seats apart from the addition of eight seats in Sabah (if won).

If the party lost 11 seats in the West as in has been input by many in the West only the BN won 67 seats in total. BN is thus forced to make Sabah and Sarawak as a focus for sufficient seats to form a government with a simple majority of 112 seats.

If on the basis of the BN's victory of 67 seats in the peninsula, then the BN should be looking for win 55 seats in Sabah and Sarawak to obtain an easy victory in Parliament.

But in Sabah and Sarawak is the sum of all the parliamentary seats, 26 in Sarawak and 25 in Sabah and the number of all in the two East Malaysian states are only 51 seats.

If the BN won all seats in both the state already, it will not achieve the goal of establishing a simple government in the Federation. The question now is how much can the BN won all 56 parliamentary seats in Sabah and Sarawak, while the DAP is expanding its influence in Sarawak especially in areas Bumiputra Sarawak.

The party has' advantage is great because the party is the party's multi-meaningless things which may consist of any tribe shall include the Iban, Dayak and others. In Sarawak state elections recently we have seen the victory of DAP in the 12 state seats in urban areas there.

Many argue that the coalition would lose eight seats in Sarawak and Sabah da seven parliamentary seats. But both the state BN only managed to win 41 seats from 56 in all.

If 67 BN in Peninsular (including the MCA) in the mix with 41 seats in Sabah and Sarawak, the BN would have won only 108 seats in total and we do not see how the BN can trust will be able to form a government even with "simple majority".

In whatever arrangements we have to put figures to kontijensi. 67 seats will be won by the merged BN should have kontijensinya percentage. We do not know yet what happened to the BN candidate in the parliamentary elections this game.

In our earlier estimates did not enter the possibility of Pasir Mas which will be returned to the PAS is now in the sling by Ibrahim Ali. Ibrahim Ali had won the seat on the symbol as if Ibrahim Ali PAS running on an independent ticket history has proved that Abraham had lost their deposits in the 2004 election first. Pasir Mas is said to have fallen hands of PAS.

Many within the party states that Tengku Razaleigh will not be passed by the UMNO this time as a candidate. If this news is true then the Gua Musang also fell to PAS. If Pasir Mas and Gua Musang, Jeli fell to PAS but also to fall thus are not going to any victory in Kelantan.

If this happens then the 67 BN in Peninsular above will fall to 64 only. I had the opportunity to discuss with the leaders of UMNO in the state lately.

UMNO Terengganu will not be able to win at least three major parliamentary seat for the turmoil in UMNO in the state if this news is true then the number of seats in Peninsular BN will fall further to 61 seats only.

BOCOR Dari Mesyuarat Khas Pakatan Rakyat…! Nurul Izzah BANTAH Azmin Dicalonkan Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen…?

Posted: 12 Sep 2011 04:00 AM PDT

Link
In a special meeting of the People's Alliance for the establishment of the Special Panel (Select Committee) Parliament on Election Reform; Anwar are individuals who are very vocal against the establishment of the panel.

There is also the view that it is something positive; but quickly admits Anwar by saying NO sincerity of the government in the establishment of the panel.

Alas, it is difficult, he is already behaving as God. Know and understand the sincerity. Anwar is now somewhat of high rank.

As citizens, we just want Anwar to be mature in this regard. The important thing is CHANGE and REFORM the system. Not who headed the panel. Do not be like the boys. Little-bit I boycott. Little bit-I sulk. Little-bit I dispute.

PR must take the opportunity to use the panel as representing the views of the field. Rather than boycotts and MELALAK from outside. Why Anwar seems eager reject the establishment of this panel?

The only problem and fear is a question of Anwar Najib RATING growing up. No sky, but up periodically. Anwar was in the same time and faced with the question of a "crisis of faith '.

Anwar did not like hearing this chapter TRUST CRISIS. In fact, when informed by an independent observer who is always called by the People's Alliance; Anwar dismiss the appeal 'as Shallow Political views OBSERVATION. Anwar still do not want to accept that he is faced with a crisis of confidence more pressing. Sodomy case. Sex video case. Everything is a problem to him.

In fact, efforts to push Syarie Anwar case is also unpopular Sumitro PKR adviser. Anwar looks very desperate and desperate. They had already been advised Anwar - do not need to set aside the lawyer. Again, Anwar did not want to hear.

Anwar should use the opportunity to put the establishment of this panel Kel in the front line of politics. Izzah who will be in the Special Panel will be able to bring Anwar's image in the panel. This will provide long-term benefits to the PKR.

Anwar, if continued to play politics like the boys like this will only make more people Disgust. Do not believe? Whether we wait.

Apakah Maksud Sebenar "Duri Dalam Daging"..?

Posted: 12 Sep 2011 04:00 AM PDT

At the same time we have never even CIMB advertise or provide advertising for the Daily Herald newspaper published and owned by Bumiputera entrepreneurs and employees of nearly 95% are indigenous.

If you want to be seen daily Sinar contribution to the government and the country far better than that Malaysiakini is only contributing to the government's hatred of the younger generation. Just look at the issue of Electoral Election. Malaysiakini's attempt to cast doubt and instill propaganda that the government committed fraud in the electoral roll even has several times proved their accusations and propaganda is not true.

Daily Herald had a lot of time conducting their own investigation and prove that almost 90% claim diterbirkan by Malaysiakini is false and reckless nature. However, the portal continued to publish seditious material to instill in the minds of today's readers that the government corrupt, a liar and not transparent in the electoral roll.

However, CIMB still advertise in Malaysiakini, and do not contribute anything to the Daily Herald.

We are certain that CIMB will provide reasons for the publication of an ad is determined by the three companies given contracts by the bank to manage the ads CIMB. These reasons often given by GLC for passing the buck or is "stupid moron" in the advertising world or do they want to help destroy the BN.

Is not strange provisions of tens of millions a year by the GLCs like CIMB, but the decision to advertise in any fully determined by a third party?

Now we want answers from Nazir Razak of CIMB why continue to advertise in the portals of the pro-opposition news to sabotage his brother's own efforts to restore the country's image and strengthen the Barisan Nasional?

Should he continue as CEO of CIMB if he failed to deal with matters such as to make the CIMB as contributing indirectly to work down the BN government?

Sahabat-Gunung

Posted: 13 Sep 2011 01:28 AM PDT

Sahabat-Gunung


Filem Bukit Kepong Berdasarkan Kajian Menyeluruh, Bukannya Hentam Keromo – Jins Shamsuddin

Posted: 12 Sep 2011 09:25 PM PDT

Kuala Lumpur, 13 September- Dakwaan bahawa filem Bukit kepong sebagai sebuah filem mengikut acuan UMNO sebagaimana yang didakwa oleh Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu disanggah sepenuhnya oleh pengarah filem tersebut, Tan Sri Jins Shamsuddin sebaliknya kajian menyeluruh termasuk mendapat bantuan pihak Polis bagi memastikan ketulenan dan kesahihan sejarah tragedi berdarah 23 Februari 1950an itu.

"Saya telah diminta oleh Tun Haniff Omar, ketika itu dia Ketua Polis Negara yang mencadangkan kepada saya untuk membuat filem Bukit Kepong, kerana sebelum itu, dia ada juga bekerjasama dengan beberapa agensi kerajaan lain tetapi kos untuk membuat file mini terlalu mahal.

Saya telah penyelidikan rapi termasuk menemu bual bekas anggota komunis yang terbabit dalam serangan itu, waris mangsa serta ahli keluarga terdekat Muhammad Indera, lelaki tempatan yang bersekongkol dengan pengganas komunis," ujarnya.

Filem Bukit Kepong yang mengisahkan serangan komunis terhadap Balai Polis Bukit Kepong dibuat berdasarkan sejarah sebenar tragedi berdarah pada 23 Februari 1950 itu, bukannya mengikut perspektif UMNO seperti dituduh Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan Mat Sabu bahawa filem ini dihasilkan berdasarkan perspektif dan arahan UMNO. Filem ini digarap berdasarkan fakta sejarah yang sebenar dan saya sendiri menetap di Pagoh, Johor selama setahun.

"Saya sendiri membuat penyelidikan dan hasil penyelidikan tersebut, faktanya langsung tidak bercanggah dengan apa yang diberikan oleh pihak polis," tambahnya lagi.

Ujarnya, filem Bukit Kepong ini merupakan filem berkisarkan pada sejarah negara. Sejarah ini kita kena buat penyelidikan, kita tidak boleh suka-suka hati buat.

Mengulas lanjut mengenai penyelidikannya, Jins berkata, berdasarkan keterangan daripada bekas anggota komunis, mereka mengesahkan bahawa operasi itu diketuai Mat Indera dan bekas guru agama tersebut yang bertanggungjawab mengarahkan serangan melalui tiupan trompet.

Tambahnya, operasi berkenaan juga dirancang dengan begitu rapi dan pengganas komunis sudah mula mengambil posisi dari atas Bukit Kepong sejak petang sebelum serangan bermula lagi.

"Saya sedih dan kesal dengan kenyataan Mat Sabu yang menganggap 200 anggota Pasukan Kompeni Keempat, Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh 25 anggota keselamatan serta ahli keluarga mereka dalam tragedi itu, ialah hero sebenar.

Sebaliknya pengorbanan 25 anggota polis yang terbunuh dalam serangan berdarah inilah yang kita boleh ibaratkan sebagai hero sebenar. Saya juga ingin berpesan kepada generasi muda agar jangan lupa sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan negara, jasa pejuang-pejuang terdahulu yang hari ini, kita nampak hasilnya dengan hidup aman damai, persefahaman dan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia," ujarnya lagi.

HOT: Gambar Pelakon Awan Dania 2 Cium Mulut Tersebar Di Internet... #barai

Posted: 12 Sep 2011 09:04 PM PDT

Ini aksi ala-ala Mat Sabu dan Normah...

Macam PAS pianngggg la artis ni.... Comolot pun nak ambik gambar? Hah... terimalah padah diatas perbuatan bodoh ini...


Gambar-gambar ini dipetik daripada laman blog selebriti tempatan. Memang agak susah kita mengira bagaimana gambar 'superprivacy' ini begitu tersebar diluas di internet. Memandangkan ianya mengambil kira soal maruah dan pribadi diri. Siapa gambar dibawah ini? dia adalah pelakon Awan Dania 2, singaktan namanya QWH...

Kalau dapat kat Anwar Ibrahim ni... Dua-dua lobang dia taji....


PAS kata tak pa.. biaq pi laaaa... gambar, pita video mana boleh pakai....
kalau tak ada 4 saksi... na...Nasihat aku kepada adik-adik manis zaman sekarang, jangan lah tiru aksi bangang ini... cuba fikirkan dalam hal ini sape yang best dan untung? mamat tu jugak yang untungkan... korang dapat apa? #barai -

Sumber: Jinggo World

Daniel Arif

Posted: 13 Sep 2011 01:24 AM PDT

Daniel Arif


Kodak Easyshare C613 Carrying CaseCrown Simply Camera Case in Faux Suede (Hot Pink) in Sacramento

Posted: 12 Sep 2011 06:06 PM PDT

Kodak Easyshare C613 Carrying CaseCrown Simply Camera Case in Faux Suede (Hot Pink)

Kodak Easyshare C613 Carrying CaseCrown Simply Camera Case in Faux Suede (Hot Pink)

View more pics

  • Fits Kodak Easyshare C613 Digital Camera
  • Simply protects your camera from unwanted damages
  • Padded for extra support
  • zipper scratch free
  • Stylish and Compact Design

Full description

 

Kodak Easyshare C613 Carrying CaseCrown Simply Camera Case in Faux Suede (Hot Pink)

Price: $5.21

Coupon Okidata 41514708 Black Laser Toner Image Drum, Works for C9200, C9200dxn, C9200n, C9400

Posted: 12 Sep 2011 05:08 PM PDT

Okidata 41514708 Black Laser Toner Image Drum, Works for C9200, C9200dxn, C9200n, C9400

Okidata 41514708 Black Laser Toner Image Drum, Works for C9200, C9200dxn, C9200n, C9400

View more pics

  • Brand New Original (OEM) Item

Full description

 

Okidata 41514708 Black Laser Toner Image Drum, Works for C9200, C9200dxn, C9200n, C9400

Price: $222.26

PANEH MIANG

Posted: 13 Sep 2011 01:17 AM PDT

PANEH MIANG


Daripada membazir ke PERMATA, lebih baik melabur pada IKSEP

Posted: 12 Sep 2011 08:39 PM PDT

Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme yang wujud di Melaka pada 1996, nampaknya GAGAL selesaikan isu-isu SEJARAH Bangsa Melayu, Tamadun Bangsa dan Ketuanan Islam di Bumi Melayu.

Apakah IKSEP bekerja atas maksud politik atau wujud untuk beri kerja kepada orang yang dah pencen, tak produktif serta tak cukup peluang kerjaya di Melaka? Jika masih wujud IKSEP, Pengerusinya ialah Jamil Mukmin yang dulunya Setiausaha Agung MBM dan orang kuat Gerakan Belia 4B Malaysia. Mula bertapak di Negeri Sembilan, dan pulang ke Melaka akhirnya.

Isu-isu komunis Melayu, IKSEP wajib jawab! Isu-isu Kesultanan Melayu dan salasilah keagungan empayar serta Kerajaan Melayu, IKSEP wajib jawab!

Andai tidak cukup bajet, minta peruntukan Persekutuan sebanyak RM1 billion untuk buat kerja-kerja KAJIAN Sejarah dan Patriotisme yang tulen. Takdelah duit kerajaan tu membazir ke Rosmah Permata. IKSEP tak boleh menyepi dan duduk di gigi kali. Pepatah Melayu pesan "Melukut di Tepi Gantang".

Adakah Ali Rustam yang tidak dibenarkan bertanding Timbalan Presiden UMNO "tidak ambil pusing" soal IKSEP? Jika kabinet kerja IKSEP tidak reaktif, produktif, partisipatif, agresif, dan segala mak-nenek sif, WUJUDKAN harakah dan halaqah IKSEP yang baru, muda, berwawasan dan tangkas.

Jangan heboh nak tambak laut sepanjang Pantai Puteri, Pantai Klebang hingga Pantai di Bandar Hilir sahaja. Jangan heboh nak indahkan Sungai Melaka dan lupa aliran asal Sungai Melaka ini. Buat Eskavasi Teroka A'Famosa semula dalam Bandar Melaka itu. Penjelajahan lautan Selat Melaka di mana di kenalpasti Pelabuhan asal atau tapak-tapak asal sumber kekayaan Melaka. Inilah tujuannya Peruntukan Negara sebanyak RM1 billion. Barulah namanya, Bandaraya Bersejarah Melaka dan Bandaraya Warisan Dunia, atau Warisan Penjajahan Portugis, Belanda, atau pembuktian kuasa-kuasa Kerajaan Melayu Melaka.

Den tahu bonar pasal IKSEP sobab pado Mac 1997, den dipanggil temuduga untuk jawatan Pengurus Projek. Banyak dicadangkan maso temuduga tu, tapi haram satu pun tak di apik. Hari ini, PADAN MUKO KAU. Maso tu den posan "Kocik jangan di sangka anak, godang jangan di sangko bapak".

Ketua Menteri Melaka, Kembalikanlah 'Kuasa' Taming Sari.

Soalan Bocor SPM 2011

Posted: 12 Sep 2011 08:29 AM PDT


Kredit tang sini. Klik gambar untuk besarkan.

Belantan

Posted: 13 Sep 2011 12:09 AM PDT

Belantan


Anwar Ibrahim : Penyingkirannya selamatkan bangsa!

Posted: 12 Sep 2011 08:18 AM PDT

Mungkin ini satu rahmat tersembunyi yang ramai orang tidak tahu jika tidak menghayati perjuangan sebenar orang Melayu khususnya UMNO. Penyingkiran Anwar Ibrahim daripada kerajaan dan UMNO adalah tindakan yang tepat kerana ia mengetepikan satu anasir yang boleh mengharu-birukan bangsa Melayu dalam menghadapi alaf akan datang. Tindakan itu juga menyelamatkan UMNO dari dirosakkan oleh orang yang bukan berjiwa UMNO.

Sejarah yang terjadi pada 1982 ketika Anwar menyertai kabinet cukup pahit buat perjuangan UMNO. Pada tahun itu turun seorang lelaki seolah-olah seperti Kaladewata dari langit ketujuh untuk duduk di singgahsana selama 16 tahun. Dengan kedudukan itu, lelaki tersebut telah memasang beberapa mentol lampu di setiap pelosok dan di mana sahaja tempat yang difikirkan perlu. Jelas, lelaki ini telah memasang niat yang tertentu di awal kehadirannya.

Justeru, apabila berlakunya peristiwa penyingkirannya, maka dipetiklah suis mentol lampu itu dan berduyunlah manusia turun ke Kampung Bharu dan sebagainya untuk melaungkan reformasi. Satu budaya yang bukan menjadi amalan UMNO.

Terbuktilah selama ini siapakah dalang yang sebenarnya yang pakar dalam melakukan konspirasi. Siapa yang sebenarnya zalim dan siapa yang mempunyai hati yang busuk serta niat yang jahat.

Selama 16 tahun dalam kerajaan, Anwar Ibrahim begitu licik melakukan pelbagai strategi bagi merealisasikan tujuan asalnya. Dia begitu bijak menutup kezaliman yang dilakukannya. Pernah suatu ketika, seorang wanita di kawasan Permatang Pauh meminta jasa baik TV3 untuk menyiarkan kemiskinan keluarganya dengan kesengsaraan menanggung seorang anaknya yang cacat untuk mendapatkan sumbangan namun Anwar Ibrahim telah mengeluarkan arahan agar TV3 tidak melayan permintaan wanita itu. Ini dilakukan semata-mata untuk menjaga imejnya selaku ahli Parlimen di kawasan itu. Tambahan pula pada waktu itu hampir ke semua media dikawal oleh kroni-kroninya. Ini cerita benar.

Sesungguhnya Anwar Ibrahim adalah seorang manusia yang betul-betul hipokrit. Di waktu di luar kerajaan dahulu Anwar menjerit-jerit untuk membela orang miskin, tetapi sepanjang 16 tahun dalam kerajaan beliau menumpukan perhatian kepada memperkayakan keluarga dan kawan-kawannya sahaja. Membantu orang miskin hanya secara simbolik dan tidak bersungguh-sungguh seperti mengumpul harta.

Seperkara yang amat menyedihkan ialah ketika tidak bersama kerajaan beliau begitu lantang menyuarakan pembelaan ke atas umat Islam di Filipina yang berjuang melalui MORO tetapi apabila duduk di kerusi empuk dalam kerajaan beliau hanya bergaul mesra dengan bekas bintang filem Filipina yang anti-Islam yang semasa itu menjadi Presiden, Estrada. Lebih dahsyat merestui anaknya Nurul Izzah menyembah Estrada si bangsat kaki betina ini.

Ketika melancarkan reformasinya, Anwar Ibrahim memang seorang pelakon yang baik, tidak segan silu menyatakan akan membela rakyat miskin dan mengajak rakyat bersama menentang kerajaan yang dituduhnya suka membuat pembaziran. Namun, dia lupa, semua rakyat dah tahu pe'elnya yang suka memperagakan pakaian yang bernilai puluhan ribu. Hinggakan Anwar Ibrahim digelar pemimpin paling bergaya yang pernah dilahirkan UMNO.

Lebih kejam lagi yang hingga kini, orang Islam Pulau Pinang tidak akan lupa ialah rancangan merobohkan Masjid Jamek, Wakaf Hj.Abdul Wahab di Simpang Enam bagi memenuhi hasratnya untuk membinan bangunan baru bertingkat yang lebih menguntungkan. Masya' Allah.

Ini adalah sebahagian dari rentetan peristiwa manusia hipokrit yang sentiasa hidup bertopengkan malaikat. Dosa-dosanya selama ini sentiasa berada di pekung dadanya. Negara bersyukur, akibat balasan tuhan manusia seperti ini telah pun mendapat hukuman. Sehingga kini walaupun sudah menjalani hukuman dan dibebaskan, namun 'nafsu serakah' untuk menjadi Perdana Menteri masih belum terpadam? Masih berusaha untuk memecahbelahkan perpaduan Melayu demi mencapai cita-citanya.

Orang Melayu khususnya umat Islam sebenarnya terselamat daripada kemusnahan angkara manusia durjana ini andainya dia terus berkuasa. Dengan mengetahui rahsia sebenar manusia yang bernama ANWAR BIN IBRAHIM ini dengan lebih mendalam lagi, nescaya semua orang akan mengakui betapa ketiadaannya satu rahmat. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 12 Sep 2011 11:35 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


PKR & DAP Tempelak PAS Pasal PM Dan TPM Orang Melayu Islam.

Posted: 12 Sep 2011 10:02 PM PDT

Setiausaha Agung PAS Mustapha Ali buat kenyataan bahawa Pakatan Rakyat akan memilih Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dikalangan orang Melayu/Islam jika berkuasa sudah ada 'bantahan' dari dua lagi parti dalam PR iaitu DAP dan PKR.

Malah, pemimpin dua parti tersebut tidak melihat kenyataan Mustapha Ali itu suatu isu yang"sangat serius" sambil menegaskan, perkara itu masih belum pun dibincangkan oleh kepimpinan Pakatan Rakyat.

Kelmarin Mustapha memberi jaminan kepada seluruh akar umbi PAS bahawa dua jawatan tertinggi kerajaan pusat - perdana menteri dan timbalan perdana menteri — akan diketuai oleh komuniti Islam jika Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan pusat dalam pilihan raya umum ke-13 dan jaminan itu di berikan ketika menjawab kebimbangan majoriti ahli PAS semasa Konvensyen Negara Berkebajikan di Markaz PAS Taman Melewar.

"Saya boleh memberi anda jaminan bahawa perdana menteri semestinya haruslah seorang yang beragama Islam dan semoga timbalan perdana menteri juga seorang beragama Islam," kata beliau.

"Imam (perdana menteri), Insya-Allah, selamat," katanya.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail kenyataan Mustapha Ali itu, sekadar menyatakan pendirian PAS bukan pendirian Pakatan Rakyat.

"Kita Pakatan Rakyat masih belum berbincang sampai ke tahap itu, kini parti yang majoriti adalah DAP, lazimnya ketua pembangkang dipilih berdasarkan parti yang majoriti atau kerusi majoriti," dan Ketua Pemuda DAP Anthony Loke turut memberi jawapan yang sama bahawa dua jawatan tertinggi negara masih belum dibincangkan.

Tun Dr. Mahathir: Di Bicara Negarawan.

Posted: 12 Sep 2011 07:07 PM PDT


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Sep 2011 11:30 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


DAP Edar Risalah Di Masjid.

Posted: 12 Sep 2011 11:05 PM PDT

Apa kejadah DAP sampai edar risalah di masjid.

Jika masjid pun dibuat pengedaran oleh DAP, adakah perkara yang sama turut dibuat di gereja oleh DAP?

Nampaknya budaya menggunakan masjid untuk tujuan politik telah menular di Sarawak. Mesti kerja PAS yang sebarkan budaya ini ke Sarawak.

Sejarah Bergambar Mengenai Komunis

Posted: 12 Sep 2011 09:33 PM PDT


Sejumlah besar gambar mengenai Parti Komunis Malaya yang disusun menjadi video.

Video ini menunjukkan beberapa gambar yang jarang kita jumpa di mana-mana.

Selamat menonton.

Gempar! PAS Bayar RM16,000 Untuk Tipu Sejarah.

Posted: 12 Sep 2011 08:05 PM PDT

Ini maklumat yang baru MyMassa terima.


1.          Menurut maklumat yang diterima secara terus dari YB Parlimen Kota Bharu, beliau ingin mengetengahkan cerita-cerita mengenai pejuang-pejuang Melayu yang menentang penjajahan British di Kelantan serta ingin menjejaki saudara mara Mat Indera yang menetap di Kelantan.

2.         Beliau telah mengarahkan 4 orang yang dikatakan berminat akan isu ini bagi mendapat maklumat berkaitan sebelum Buletin dikeluarkan.

3.         Keempat-empat mereka ini sedang ke kawasan yang mempunyai kaitan dengan isu ini.  Antara kawasan-kawasan tersebut ialah :

a)       Kg. Kandek (DUN Dabong- Kuala Krai) – Di kampung ini dikatakan terdapat seorang sahabat baik Mat Indera.
b)       Kg. Pemberian (DUN Dabong – Kuala Krai) – Di kampung ini dikatakan terdapat anak kepada sahabat baik Mat Indera.

c)       Kg. Lepan Jenut  (DUN Manek Urai –Kuala Krai) – Dikampung ini dikatakan terdapat ramai anak-anak serta cucu-cucu mereka yang berjuang bersama-sama Rashid Maidin di Benta, Pahang.

d)       Di Pasir Mas (Nama kampung masih belum dikenalpasti) – Dikatakan terdapat seorang cucu perempuan Mat Indera menetap di Pasir Mas.

4.     Keempat-empat mereka ini akan dibayar sekitar RM4000 seorang yang mana segala urusan dokumen akan diuruskan oleh YB Datuk Rahim untuk diangkat pada PAS Negeri.

Jelas PAS bersungguh-sungguh untuk backing Mat Sabu dalam isu ini sehingga sanggup main duit.

Keji betul PAS kali ini. Demi menutup pembohongan Mat Sabu, sanggup mereka rasuah orang.

Rasuah ni perkara biasa dalam PAS sebab Mursyidul Am pun buat jugak.*PAS menegakkan benang yang basah. Kalau benang basah tak pe lagi. Jangan anu basah Anwar dah la.

Menjelang 16 September, Bongkar Kembali Pembohongan Anwar.

Posted: 12 Sep 2011 06:33 PM PDT


 16 September 2008.

Janji Anwar untuk menawan Putrajaya.

Janji ini bukan sahaja dibuat kepada penyokongnya malah satu dunia Anwar dah canang bahawa dia akan jadi Perdana Menteri.

Semua penyokongnya telah menanti penuh minat detik Anwar menjadi PM setelah lama mereka tunggu.

Malangnya semuanya tertipu dengan pembohongan Anwar.

Sudah hampir 3 tahun berlalu, mari kita sama-sama soroti grand design pembohongan Anwar Ibrahim.
*Kalau tak menipu bukan Anwar namanya.

AT-TALAAQ

Posted: 12 Sep 2011 05:00 PM PDT


MUQADDIMAH SURAH AT-TALAAQ 
Surah ini diturunkan di Madinah, mengandungi 12 ayat. Dinamakan surah "At-Talaaq" (Perihal Talak) kerana pada awal surah ini dan ayat-ayat yang berikutnya, Allah Ta'ala menerangkan hukum talak dan perkara-perkara yang berhubung dengannya. Lalu ditegaskan: Bahawa sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah yang telah diterangkan itu, maka sesungguhnya ia telah berlaku zalim kepada dirinya sendiri, dan buruk akibatnya. 
Intisari kandungannya: Menerangkan dengan panjang lebar tentang cara seseorang Islam menceraikan isterinya setelah hal itu tidak dapat dielakkan lagi; demikian juga tentang soal isteri yang telah diceraikan dan memerlukan tempat tinggal (sementara selesai 'iddahnya). 
Kepada orang yang terlanjur menceraikan isterinya, diperintahkan supaya mematuhi hukum Allah yang telah diterangkan mengenainya: 
"(Patuhilah hukum-hukum itu, kerana) engkau tidak megetahui boleh jadi Allah akan mengadakan, sesudah itu, sesuatu perkara (yang lain)". 
Ya'ni boleh jadi orang itu akan menyesal menceraikan isterinya dan ingin merujukkannya. 
Kemudian diterangkan: Apabila si isteri yang diceraikan itu hampir habis tempoh "iddahnya", maka bolehlah suaminya merujukkannya dengan cara yang baik, atau melepaskannya dengan cara yang baik.
Kemudian ditegaskan lagi: Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar dari segala perkara yang menyusahkannya, "serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya". 
Oleh itu, sesiapa yang berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya – untuk menolong dan menyelamatkannya.

Sejak Bila Nik Aziz Boleh Keluar Fatwa?

Posted: 12 Sep 2011 08:02 AM PDT

Hebat betul tok guru ni. Sampai boleh keluar fatwa.

Jom baca macammana Datuk Ibrahim Ali balun Nik Aziz.

Klik untuk besarkan imej

*Mantap Datuk Ibrahim. Walaupun sering diejek katak tapi tetap balun pembangkang.

Najibconomics Diakui Di Peringkat Dunia.

Posted: 12 Sep 2011 06:33 AM PDT

Tahniah Dato' Sri Najib. Semoga lebih banyak kejayaan yang Malaysia capai di bawah pentadbiran Dato' Sri Najib.

Model Baru Ekonomi: Forbes puji Najib

Presiden majalah perniagaan terkemuka di dunia, Forbes, hari ini, menyambut baik usaha Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melakukan pembaharuan ekonomi melalui Model Baru Ekonomi (MBE).

NONE"Dua tahun lalu, Perdana Menteri adalah jelas lebih baru berbanding hari ini dan berkata perkara-perkara yang baik. Tetapi hari ini kita telah melihat tindakan susulannya," kata Steve Forbes (kanan), penerbit dan ahli perniagaan jutawan Amerika itu.

"Perkara ini sebenarnya yang dilakukan dari segi positif dengan penyusunan semula persekitaran ekonomi dan mengurangkan halangan - berurusan dengan subsidi, berurusan dengan cukai dan berurusan dengan rintangan kepada pelaburan.

"Ia bukan hanya kata-kata kerajaan, tetapi pemerhati luar juga memerhatikannya dengan cara yang objektif".

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Kuala Lumpur pagi ini bersempena dengan pelancaran persidangan antarabangsa CEO Forbes selama tiuga hari. Kali terakhir sidang ini diadakan pada tahun 2009.

Turut hadir ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed dan Presiden Forbes Asia William Adamopoulous.

NONEDiminta mengulas mengenai tindakan afirmatif, Forbes berkata adalah penting bagi kerajaan bagi memastikan pembaharuan atau reformasi ekonomi negara berada di landasan yang betul.

"Perkara utama adalah untuk memastikan aliran perubahan positif yang berterusan bagi membolehkan Malaysia membuat transisi dan mencapai matlamatnya - dalam dekad yang akan datang - untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi," katanya.


http://www.malaysiakini.com/news/175586

Pemuda PKR Gila Jawatan.

Posted: 12 Sep 2011 05:02 AM PDT


PRU-13: Sayap muda PKR sudah senarai pasti bakal calon, kerusi disaing
September 12, 2011


KUALA LUMPUR, 12 Sept — Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah memuktamadkan senarai bakal calonnya untuk diturunkan pada pilihan raya umum ke-13, kata ketuanya Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Beliau berkata, senarai nama itu bersama kawasan bakal ditandingi telah pun diserahkan kepada pucuk kepimpinan pusat untuk membuat keputusan akhir.

Sehubungan itu beliau juga berkata sayap pemuda PKR akan mengekalkan wakil mereka yang telah memenangi pilihan raya umum tiga tahun lalu.

Calon-calon yang telah dikenal pasti itu berusia antara 25 dan 40 tahun.

Kata Shamsul Iskandar (gambar), pihaknya menyerahkan sehingga 25 nama untuk bertanding di peringkat Parlimen dan 40 nama lagi untuk bersaing kerusi Dewan Undangan Negeri.

Pada pilihan raya umum 2008, sayap pemuda PKR diwakili oleh sekitar 15 calon di peringkat Dewan Rakyat dan 20 lagi di kawasan Dewan Undangan Negeri, kata Shamsul Iskandar.

PKR bertanding di 97 kawasan Parlimen dan 176 kawasan Dewan Undangan Negeri pada 8 Mac 2008.

The Malaysian Insider difahamkan kemungkinan ada calon yang pernah bertanding atau memenangi kerusi Parlimen akan dipindahkan ke kawasan Dewan Undangan Negeri dan sebaliknya.

"Kita telah mencadangkan kedua-dua nama dan kerusi untuk ditandingi kali ini. Nama-nama ini dikemukakan bulan lalu dan kami menyerahkan kepada pucuk kepimpinan untuk membuat keputusan mutkamad... bila keputusan akhir akan dicapai, kami serahkan kepada mereka (kepimpinan pusat)," kata Shamsul Iskandar ketika ditemui The Malaysian Insider.

Justeru beliau tidak menolak kemungkinan akan ada perubahan pada senarai akhir nanti, mengambil kira pertimbangan yang akan digunakan oleh Biro Politik kelak.

Beliau yang juga pengerusi PKR Melaka mengakui nama-nama itu dan kerusi yang hendak ditandingi mereka belum dibincangkan bersama kepimpinan muda komponen Pakatan Rakyat.

Pilihan raya umum ke-13 disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat, kemungkinan dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Mengambil kira perkembangan sebelum ini yang menyaksikan beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Parlimen keluar parti, Shamsul Iskandar berkata, pihaknya mengambil langkah lebih berhati-hati dalam memilih bakal calon kali ini.

"Memang diakui ramai yang cadangkan (nama mereka) untuk bertanding dan kita berhati-hati agar pengalaman lama tidak berulang.

"Dan, tentunya satu kriteria ialah kemampuan calon untuk menyelesaikan masalah rakyat... ini dibuat berdasarkan laporan gerak kerja mereka," kata beliau.

Kata beliau, pihaknya turut mengambil kira kematangan berpolitik, latar belakang pendidikan dan komitmen mereka sebagai kriteria tambahan dalam memilih bakal calon.
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pru-13-sayap-muda-pkr-sudah-senarai-pasti-bakal-calon-kerusi-disaing/

Belum apa-apa lagi Pemuda PKR dah mintak bertanding kerusi mana.

Memang sah gila nak jadi wakil rakyat.

Harap-harap penyakit yang sama tak berjangkit dekat Pemuda UMNO.

Pemuda parti sepatutnya menjadi jentera pilihan raya paling ampuh untuk melanyak pembangkang, bukannya belum apa-apa dah mintak jawatan yang macam-macam.

Tahniah Pemuda UMNO kerana anda semua jauh lebih baik dari pemuda PKR.

*Harap semua pihak sokong agenda winnable candidate Pengerusi BN merangkap Presiden UMNO.

Terima Kasih Kerajaan!

Posted: 12 Sep 2011 03:59 AM PDTTerima kasih kerajaan kerana berjaya menyekat syarikat telekomunikasi mengenakan cukai 6% kepada rakyat setakat ini.

Jika syarikat ini masih berdegil, sila kenakan hukuman di bawah Akta Anti Pencatutan 2011 kerana semua syarikat ini telah untuk besar dalam perniagaan mereka.


Syarikat Telekomunikasi Tangguh Laksana Caj 6 % Telefon Prabayar

KUALA LUMPUR: Syarikat-syarikat telekomunikasi pada Isnin bersetuju menangguhkan caj cukai perkhidmatan enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadual dikuatkuasakan Khamis ini.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata persetujuan itu diputuskan secara bersama oleh empat pengendali utama telekomunikasi di negara ini selepas mengadakan perbincangan bersama kementerian itu di pejabatnya di Angkasapuri di sini.

"Setelah mengadakan perundingan dengan syarikat-syarikat telekomunikasi utama yang terlibat dengan isu cukai perkhidmatan, kesemuanya telah bersetuju supaya cukai perkhidmatan enam peratus yang akan dikenakan kepada pengguna ditangguhkan dan tidak lagi dikuatkuasakan seperti yang diumumkan sebelum ini.

"Perbincangan melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U Mobile berlangsung dalam suasana cukup baik, mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya kepada pemberita selepas perbincangan kira-kira sejam bersama wakil pengurusan tertinggi syarikat telekomunikasi itu.

Mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom Datuk Shazalli Ramly, CEO Kumpulan Digi Henrik Clausen, CEO Kumpulan Maxis Sandip Das dan CEO U Mobile Dr Kaizad Heerjee.

Rais berkata penangguhan itu bagi membolehkan kajian semula dibuat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan syarikat telekomunikasi berkenaan bagi menentukan bila perkhidmatan itu wajar dikenakan cukai serta kadar yang boleh dikenakan.

"Saya rasa lega bahawa mereka bersetuju untuk menangguhkannya dan kementerian akan membuat beberapa kajian tentang isu yang dibangkitkan seperti bila waktu terbaik bagi pengenaan cukai perkhidmatan dilaksanakan dan di paras mana pengguna perlu membayar sama ada pada ketika membeli kad prabayar pertama atau pada setiap kali membaharuinya," katanya.

Menurutnya semua perkara yang dibangkitkan itu akan dibawa kepada mesyuarat kabinet akan datang.

Sehubungan itu, beliau berharap isu cukai perkhidmatan itu tidak dibangkitkan lagi kerana syarikat telekomunikasi berkenaan sudah menangguhkan pelaksanaan caj itu.

Rais berkata bagi menghargai syarikat telekomunikasi yang membayar RM6 bilion melalui hasil cukai perkhidmatan kepada kerajaan sejak 1998 serta peranannya dalam memberikan perkhidmatan telekomunikasi kepada hampir 26 juta pengguna telefon prabayar di negara ini, beliau akan menyarankan agar kerajaan memberikan penghargaan atas sumbangan tersebut. - BERNAMA

*Pencatutan = Mengaut keuntungan berlebihan.

Wan Azizah Dicabar!

Posted: 12 Sep 2011 01:33 AM PDT

Cabaran Datuk Johari patut disambut oleh Wan Azizah sekiranya dia dipihak yang benar.

Itupun dia berada di pihak yang benar.

Klik untuk besarkan imej.
*Berani kerana benar, takut kerana salah.

Antara Tentera Malaysia Dan Tentera PAS

Posted: 12 Sep 2011 01:01 AM PDT

Orang PAS boleh cakap banyak sebab mereka tak pernah berjuang.

Dalam ramai-ramai pemimpin PAS yang pernah bekerja dengan tentera, takde sorang pun yang sokong Mat Sabu. Yang sokong Mat Sabu semuanya ostat-ostat yang tak pernah berjihad menentang komunis.

Jom layan kartun dari Harian Metro.

Klik untuk lihat kartun ini secara terperinci.

The Unspinners

Posted: 12 Sep 2011 11:27 PM PDT

oyabun

Posted: 12 Sep 2011 11:22 PM PDT

oyabun


Kita layan dahulu episod-episod pembohongan PAS!

Posted: 12 Sep 2011 01:44 AM PDT

Bagi menutup malu Pas kerana terhimpit dalam isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di sebuah gereja 3 Ogos lalu, Datuk Mustafa Ali cuba mengalih pandangan dan menuduh UMNO sebagai dalang di sebalik isu itu. Bagi UMNO Selangor, ini satu pembohongan, dan sudahpun memulakan proses menyaman Setiausaha Agung Pas itu.

Dalam pada itu, seorang pemimpin Pas, Dr. Che Rosli Che Mat menyelar Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh kerana banyak mengeluarkan kenyataan tidak benar mengenai projek pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng. Che Rosli, seorang pakar sains nuklear, mendapati Fuziah menggunakan fakta palsu. Che Rosli juga mengkritik Harakah kerana menyiarkan laporan tidak benar. Tapi Penerangan Pas Pusat dan kalangan pemimpin Pas tidak senang dengan tindakan Ahli Parlimen Pas Hulu Langat ini. Ini semua bermaksud apa? Pas lebih senang rakyat terus dibohongi dengan maklumat palsu daripada diberikan fakta sebenar.

Terbaru, Jamilah Abu Bakar, yang melihat ibu bapa dan adiknya ditembak komunis 61 tahun lalu, memberitahu bahawa Naib Yang Dipertua Pas Pulai, Zaaba Ibrahim, telah memperkenalkan diri sebagai seorang pegawai kerajaan semasa melawat ke rumahnya Ahad lalu bagi pihak Mat Sabu. Jirannya, Mokhtar Jalok, 72, berkata pemimpin Pas itu berbohong kerana dia kenal Zaaba bukan kakitangan awam tapi peniaga besi buruk.

Jamilah dan keluarganya tidak mahu berjumpa Mat Sabu kerana sakit hati dengan pembohongan Timbalan Presiden Pas itu mengenai peranan dan jasa pahlawan Melayu yang menentang komunis. Mat Sabu berkeras mengatakan komunis adalah wira, seolah-olah polis dan tentera adalah tali barut British.

Sebelum ini, Mat Sabu terbabit dalam kontroversi pasca-Bersih. Dia mendakwa cedera dilanggar kereta polis. Rakaman polis yang ditonton jutaan penduduk Malaysia menerusi TV menunjukkan beliau tidak dilanggar kereta polis, malah jatuh longkang kerana motornya terbabas. Dia menafikan versi polis tapi ramai percaya dia berbohong.

UMNO tidak perlu berbuat apa sebenarnya. Sejak akhir-akhir ini, pemimpin Pas seperti Mat Sabu dan parti pembangkang lain bagaikan menggali kubur sendiri atas percakapan dan tindakan yang menyakiti hati rakyat. Episod terbaru ini pasti menyebabkan Pas kehilangan banyak sokongan dan undi orang Melayu.

Padahal Pas beria-ia benar mahu menggantikan UMNO sebagai parti tunggal orang Melayu dan pernah menguar-uarkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai bakal Perdana Menteri. Ini sekadar mimpi kerana Pas sudah menjadi parti terkecil dalam Pakatan Rakyat. Hakikatnya, populariti UMNO semakin melonjak dan Pas pula merudum.

Hari ini, UMNO mempunyai 79 kerusi di Parlimen, Pas hanya ada 24 sahaja. UMNO juga memenangi empat pilihan raya kecil berturut-turut, mengalahkan calon Pas di Galas (4 November 2010), Tenang (30 Jan. 2011), Merlimau (6 Mac 2011), dan Kerdau (6 Mac 2011). Undi yang Pas perolehi di DUN-DUN bermajoriti Melayu dalam Pilihan Raya Kecil 2010 dan 2011 semuanya semakin menguncup berbanding yang diperolehinya pada 2008.

Bilangan kerusi Pas di Parlimen adalah paling sedikit. Apabila bersekongkol dengan DAP dan PKR bermakna Pas tidak mungkin lagi dapat bertanding kerusi Parlimen yang mencukupi dalam pilihan raya untuk membolehkannya menjadi parti terbesar di Dewan Rakyat. Ini juga bermakna sampai bila-bila pun Pas tidak boleh menubuhkan negara berkebajikan. Inilah realiti yang harus disedari semua ahli dan penyokong Pas.

Ramai berkata, punca populariti Pas menjunam sekarang adalah kerana kerjasama politiknya dengan PKR dan DAP. Pemimpin Pas pernah menyatakan kesanggupan bekerjasama dengan sesiapa saja, waima syaitan, untuk menjatuhkan UMNO. Belum sempat berpakat dengan syaitan, baru dengan PKR dan DAP pun, Pas sudah longlai dan tidak konsisten dalam perjuangannya. Kerana mahu ambil hati kawan, Pas sanggup gadai prinsip perjuangan.

Kerana ingin mengecap sedikit kuasa, Pas tidak lagi mempertahankan konsep Negara Islam, tidak bercakap mengenai hukum hudud, malah bersekongkol dalam soal penjualan arak, judi dan rumah urut di Selangor. Untuk pilihan raya umum 2004 dan 2008, Pas tidak lagi mengangkat Dokumen Negara Islam seperti 1999, tapi menjunjung pula Buku Jingga, yang sarat dengan janji palsu yang tidak tertunai.

Janji palsu terbesarnya ialah hudud. Pas menentang UMNO di Kelantan pada 1990 dan Terengganu pada 1999 kerana tidak melaksanakan undang-undang Islam. Bila dapat memerintah, Pas memberi pelbagai alasan kenapa tidak melaksanakan hudud. Antaranya, sekatan Kerajaan Persekutuan, mahu memberi masa kepada rakyat terutama bukan Islam memahami konsepnya dan tidak cukup pelaksana seperti peguam dan hakim.

Sebagai Menteri Besar Terengganu, Abdul Hadi pernah berkata hudud tidak penting untuk dilaksanakan kerana ia cuma 0.00001 peratus daripada syariah Islam. Di muktamar Pas ke-57 lalu, dia baru sedar negara Islam tidak disebut dalam al-Quran. Dalam keadaan sekarang, kerana bersekongkol dengan PKR dan DAP yang sememangnya menolak undang-undang syariah, maka janji Pas ini tidak akan tertunai sampai bila-bila.

Dan dalam keadaan beginilah, bagaikan orang mabuk baru bangun tidur, Pas membuat kenyataan mahu kembali mempertahankan hak orang Melayu meskipun selama ini menolak perjuangan berasaskan bangsa. Dulu, Pas menolak hak keistimewaan orang Melayu. Pas juga menolak Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang banyak menyumbang kepada peningkatan sosio-ekonomi orang Melayu. Adakah Pas sudah berubah sikap dan pendirian mengenai kedua-dua perkara ini? Bolehkah orang Melayu mempercayai Pas lagi? Pemimpin Pas kutuk bangsa sendiri, malu jadi Melayu kononnya. Pas anggap orang Melayu yang tidak menyokong calonnya sebagai jahiliah. Sejak 1950an lagi orang Melayu dikafirkan, dan masyarakat Melayu berpecah-belah kerana fatwa yang songsang. Mat Sabu pula menghina pemimpin Melayu seperti Tunku Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak serta anggota keselamatan, yang sebahagian besarnya Melayu, menentang komunis untuk mencapai kemerdekaan.

Kenapa tiba-tiba Pas mahu jadi jaguh perjuang orang Melayu? Jika benarlah Pas sungguh-sungguh hendak menjadi parti mewakili Melayu, kenapa Pas tidak memperjuangkan hak orang Melayu di Pulau Pinang, yang dilayan bagaikan orang Melayu di Singapura, dan di negeri-negeri lain? Kenapa pemimpin Pas sanggup 'bisu dan pekak' walaupun DAP sering mengganggu gugat urusan agama Islam?

Malah, dalam kertas kerjanya di Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa - Jaminan Pas pada 19 Februari lalu, Abdul Hadi sangat kabur dalam penjelasannya mengenai pengupayaan bangsa Melayu. Tiada saranan khusus bagaimana meningkatkan keupayaan dan penguasaan orang Melayu. Dia cuma berkata perjuangan Pas untuk memakmurkan "seluruh penghuni bumi termasuk binatang dan alam sekitar."

Pas jelas adalah sebuah parti oportunis, dan hanya gilakan kuasa. Dulu Pas mahu lelong Putrajaya, sekarang mahu menguasai Putrajaya pula. Tapi Pas tahu bahawa ia akan kehilangan kira-kira 34 kerusi Parlimen jika gagal mendapat semula sokongan pengundi Melayu dalam PRU-13 nanti. Kerana itulah ia mahu kembali menjadikan pengundi Melayu sebagai 'power base'nya.

Pada 2008, hampir semua kawasan yang Pas berjaya catat prestasi baik adalah di kawasan majoriti bukan Melayu. Oleh itu, bila nak undi orang Cina dan India, dia kata tidak bangga jadi Melayu.

Bila nak undi Melayu, dia sebut Ketuanan Islam pula. Kononnya pemimpin UMNO tidak Islamik, kepimpinan negara mewarisi pemikiran penjajah dan akan menerima nasib yang sama seperti pemimpin Mesir dan Tunisia.

Pemimpin Pas apabila bercakap, sering merujuk diri dan kerja mereka dengan apa yang dibuat oleh Nabi Muhammad SAW. Kelantan pula disebut sebagai Serambi Mekah, dan Kota Bharu pula sebagai Kota Islam. Ini adalah strategi melengkapkan gambaran Islamik kepada pemimpin Pas dan negeri yang mereka perintah.

Tapi di manakah Islamiknya pemimpin Pas jika suka berbohong dan cakap berbelit-belit? Apakah merit parti yang menggunakan nama 'Islam' tapi memberi janji palsu, memberi gelaran buruk dan hina Muslimin lain? Ingatlah, Nabi Muhammad menggunakan agama untuk mengislamkan orang-orang kafir. Tapi Nik Aziz dan Abdul Hadi menggunakan agama untuk mengkafirkan orang yang sudah Islam. Itu bezanya.

Oleh : DATUK DR. MASHITAH IBRAHIM

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Sep 2011 11:20 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Panasss : Mat Sabu Enggan Jawab Tiga Soalan Tentang Rakaman Telefon Seks Mirip Suara Beliau !!!

Posted: 12 Sep 2011 09:45 PM PDT
KUALA LUMPUR 12 Sept 2011 - "No komen," jawapan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu kepada wartawan yang hadir pada jamuan hari raya anjuran parti PAS Pusat di Taman Melewar petang semalam.

Beliau dilihat enggan memberi sebarang komen berhubung rakaman perbualan telefon berunsur seks di laman YouTube yang didakwa suaranya dengan seorang wanita.

Mohammad Sabu menyebut perkataan tiada komen setelah ditanya sebanyak tiga kali berhubung dengan isu tersebut.

Beliau menjawab tiada komen bagi ketiga-tiga soalan iaitu sama ada beliau sudah mendengar rakaman itu,  sama ada mahu menafikan suara di dalam rakaman itu atau sebaliknya dan tindakan saman ke atas pihak yang menyiarkan rakamantersebut.

Panglima : orang takut biasanya orang bersalah. 

Sekarang ini bukan soal manusia berjawatan Timbalan Presiden PAS yang bernama Mohammad Sabu atau Mat Sabu tetapi soal berintegritikah pemimpin Pakatan Rakyat yang telah menjanjikan berbagai janji kepada rakyat dan telah memperdayakan kebanyakan rakyat ???

Keengganan menjawa soalan membuktikan Mat Sabu takut akan terkena sekali lagi dengan kesilapannya sendiri. 

Satu persatu Allah telah tunjukkan kepada kita bukti kesilapan beliau dalam menjelaskan isu kepada rakyat. Seperti isu dilanggar polis semasa demo Bersih 2.0.

Rakyat perlu sedar siapakah merka semua ini dan jangan memberi kepercayaan untuk mereka semua memerintah negara kita.

Pesanan ini penting agar tidak akan berlaku penjajahan bentuk baru oleh puak yang cenderung kepada komunis,sosialis,kapitalis dan pluralisme serta wahabi yang rela menjadi alat kepada musuh Islam,Melayu dan Malaysia.

Segala-galanya demi kuasa,wanita dan harta.

Video rakaman perbualan berunsur seks beliau anda boleh dengar di sini :


Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih
Blogger MyMassa Buktikan Prof Datuk Dr Zainal Kling Betul Menyatakan Malaysia Bukan Dijajah Tetapi Dinaungi British !!!

Posted: 12 Sep 2011 02:22 AM PDT

 

Lihat minit 6.13 jelas dinyatakan Malaysia negeri naungan British... Lihat penjelasan sebelumnya oleh Prof Datuk Dr Zainal Kling adalah sahih bahawa Malaysia tidak pernah dijajah tetapi dinaungi British.  

Berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British, kata sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling.

"Fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British). Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik," katanya.

Sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

"Dinaungi tidak sama dengan kolonial... Hanya tiga negeri sahaja yang merupakan tanah jajahan iaitu, Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

"(Negeri-negeri) yang lain adalah dinaungi (atau) dilindungi... Sejak mula Tanah Melayu bukan tanah jajahan atau koloni. Ini fakta sejarah dan perspektif sejarah (itu) perlu diubah.
Terma penjajahan digunakan adalah merujuk kepada "kesan pentadbiran British itu merupakan satu bentuk penjajahan".

video beliau lihat di bawah :


Ulasan lanjut sila klik dua blog ini :
Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasihg a R a m a N i s

Posted: 12 Sep 2011 11:20 PM PDT

g a R a m a N i s


PRU Dah Dekat: Yang Kalah Pasti Akan Salahkan Orang Lain

Posted: 12 Sep 2011 12:30 AM PDT

Melihat senario semasa beberapa YB pembangkang banyak yang berpotensi akan kalah dalam PRU akan datang. Isu DUMC, kenyataan menyokong komunis Mat Sabu, isu kesucian Islam dan beberapa lagi isu yang telah menyedarkan orang Melayu.

Apabila kesedaran mulai timbul dalam fikiran dan sanubari orang melayu serta beberapa kekalahan pembangkang dalam siri PRK sebelum ini, gabungan ini mula mempersoalkan ketelusan dan gerak kerja proses demokrasi.

Perkara ini boleh dilihat apabila pembangkang galak menyerang beberapa agensi kerajaan. Menimbulkan isu pengundi hantu (Phantom Voters) dan pengundi Pos (Postal Voters) diibaratkan sebagai bom tangan untuk menimbulkan persepsi yang buruk terhadap agensi pelaksana demokrasi.

Dalam pada itu, beberapa dakwaan pemindahan pengundi yang kononnya didalangi oleh kerajaan juga cuba dieksploitasi semacam perkara sedemikian tidak langsung terfikir untuk dibuat oleh pembangkang. 

Contoh terbesar ialah pemindahan pengundi yang masuk ke dalam Pulau Pinang. Tindakan pengukuhan pengundi ke dalam Pulau Pinang boleh disifatkan sebagai mengukuh penguasaan DAP ke atas pulau itu.

Adalah logik untuk diperdebatkan jika kelompok pengundi berbangsa Cina mencatatkan peratusan perpindahan yang tinggi ke dalam Pulau Pinang sedangkan bilangan penduduk Melayu merangkumi tanah besar dan pulau mencatatkan bilangan yang tinggi melebihi penduduk berbangsa Cina. Bukankah sokongan pengundi Cina lebih memihak kepada pembangkang khususnya DAP?

Disebabkan itu beberapa pemimpin pembangkang cuba mewujudkan persepsi buruk terhadap kerajaan dengan cubaan membawa usul pindah undi ke sesi Parlimen. Dengan sokongan beberapa jentera psywar pembangkang seperti MKini, TMI, Harakah Daily (Sumber Kelentong Anda) serta bantuan laman blog propembangkang membuatkan isu ini seolah-olah barah yang tiada pengubatnya.

Apa yang mahu ditonjolkan dalam artikel ini ialah kedatangan PRU Ke-13 dan kekalahan beberapa ahli parlimen dari side pembangkang memang sudah tidak boleh dielakkan. Biarpun pada ketika kempen kelak berbakul bakul janji pilihanraya ditabur, apakah orang melayu dan pengundi amnya akan terus memberi undi kepada sebuah gabungan yang carca marba dan tidak beretika?

Banyak sudah isu yang dilihat orang melayu sebagai mengecewakan kerana konsistensi pembangkang yang enggan mengaku kalah dan menyokong kerana lebih mahu menjaga sensitiviti politik daripada menjaga sensitiviti kaum.

Melihat daripada itu, kekalahan yang sudah dijangka tidak dapat dielakkan dan apa yang pasti kekalahan ini sudah pasti akan disertakan dengan beberapa dakwaan yang tidak masuk akal. Logikkah jika usia jenama demokrasi sudah melangkau 60 tahun untuk menidakkan ketelusan yang sudah diyakini.

For sure yang kalah itu akan menafikan kelemahan sendiri tetapi akan menunding jari menyalahkan orang lain itu pun jika BN mampu menguruskan konflik menjelang PRU supaya dilihat lebih segar dan diyakini.

Baca juga disini dan disini untuk memahami suara rakyat disaat keyakinan rakyat terhadap BN semakin mendekat

My Longest Yard

Posted: 12 Sep 2011 11:20 PM PDT

My Longest Yard


Harga hartanah Malaysia masih rendah. Anda setuju?

Posted: 12 Sep 2011 01:30 AM PDT


Berita di atas agak kurang sesuai untuk bacaan rakyat Malaysia. Boleh buat darah mendidih. Lebih-lebih lagi kepada mereka yang terdesak benar nak beli rumah sendiri.

Nak buat perbandingan, haruslah sesuai. Apple to apple.

Inilah realiti sebenar harga hartanah di Malaysia.

Nak cari rumah double storey area Lembah Kelang dengan harga RM250 ribu memang susah nak dapat. Cuba survey di mudah.com atau iproperty. Rumah baru ke, rumah secondhand ke, memang agak sukar.

Nak cari rumah single storey area Lembah Kelang? Pun susah jugak sebab kebanyakan developer lebih berminat nak bina rumah double storey. Untung berkali ganda!

Kalau nak dapat rumah murah jugak, boleh. Cuba tanya mana-mana rumah yang orang kata ada hantu. Harga mesti jatuh gila. Tapi, sanggup ke anda beli?

Paling kurang, harga rumah double storey sekarang adalah RM450 ribu. Untung kalau boleh dapat kurang daripada itu. Lokasinya mungkin jauh seperti Sepang, Nilai, Rawang, atau Bukit Raja. Tapi, kena fikir pasal kos petrol dan tol lah pulak.

Kerana perbedaan pendapat, Dr Zainal Kling dan TS Khoo 'disumpah' habis-habisan

Posted: 11 Sep 2011 11:27 PM PDT

Begitulah tipikal dan kolotnya PAS.

Mana-mana profesional atau para cendikiawan yang mengeluarkan kenyataan yang tidak sependapat dengan PAS, maka mereka akan dikutuk dan dihina hingga tidak cukup tanah.

Tengok apa mereka telah cakap mengenai Datuk Dr Zainal Kling.
Tan Sri Khoo Kay Kim pun terima nasib yang sama.

Bila tokoh sejarahwan negara menyanggah, macam-macam label dikeluarkan oleh PAS.
Profesor keliru, profesor kongkang, profesor tidur. Macam-macam lagi.

PAS memang dari dulu. Pemikiran kolotnya tak pernah berubah.

Kami tahu, PAS hanya sayang pada sorang saja iaitu Prof Aziz Bari.


APANAMA

Posted: 12 Sep 2011 11:09 PM PDT

APANAMA


Going NATURALLY ?

Posted: 12 Sep 2011 10:39 AM PDT"Naturally, (my husband) had no knowledge of the Sime Darby purchase at the time as this is a sale by the major shareholders and the Board was not told of the negotiations until later".


"I have also briefed YAB the Prime Minister who expressed his understanding." - Zarinah Anwar, Securities Commission chairman
NATURALLY, whether she is the chairman or chairwoman of the SC, Zarinah Anwar has to do the Prime Minister a little justice (since she has dragged the PM into her domestic problems by insinuating in her memo to SC staff that the PM "expressed his understanding") and step down. 


The ambitious Government Transformation Program would NATURALLY be a failure if tainted personalities continue to hold vital positions in the government's engine room. 


The GTP requires clean hands and those hands must be seen and perceived to be clean too since everything revolves around perception nowadays. 


I'm sure Zarinah wouldn't want to give Najib's GTP a red mark ... a negative perception among the business community and more importantly among the investors whom we have been courting at great expense. 


Being a learned person Zarinah should by now also realise what is NATURALLY good for her and her NATURALLY innocent husband Azizan.

If "good corporate governance is the key to the integrity of corporations, financial institutions and markets, and central to the health of our economy and its stability"  as Zarinah herself puts it then it would only be NATURAL for those overseeing and ensuring good corporate governance to walk the talk.

You, Tan Sri Zarinah Anwar, have failed on all counts and many of the dubious deals starting from the infamous ECM LIBRA - Avenue Capital saga to the latest Sime Darby - E&O has raised BIG QUESTIONS on your professionalism and integrity. 


It simply defies logic and common sense for you to imply that your NATURAL husband is NATURALLY innocent and doesn't know anything about those questionable deals as both of you should NATURALLY still be on the same bed.


Shouldn't you NATURALLY step down and save SC and the Government from further disrepute since the smelly stuff has hit the fan...HERE , HERE , HERE , HERE  & HERE ?


The choice is still yours, NATURALLY!Site Meter

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA

Posted: 12 Sep 2011 11:06 PM PDT

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA


Posted: 12 Sep 2011 08:55 PM PDT

Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 : Selangor


BN

Pas

DAP

PKR

Bebas

PRM
Parlimen5
(22)
4
(7)
4
(4)
9
(11)
0
(1)
0
(1)


BN

Pas

DAP

PKR

Bebas
DUN20
(56)
8
(19)
13
(15)
15
(20)
0
(2)


Peta Kawasan Pilihan Raya Negeri Selangor

Klik pada setiap bahagian untuk dapatkan senarai penuh calon.

Kawasan Parlimen Negeri Selangor
Dewan Undangan Negeri


PM sudah kenalpasti calon MB Selangor

Posted: 12 Sep 2011 08:27 PM PDT

Kini telah ada 2 org Calon yg telah masuk pusingan akhir sebagai Calon MB Selangor. Siapakah gerangan pemimpin hebat dan garang ini. Ya, namanya kami rahsiakan. Kerana mereka cukup hebat sekali. Jadi bakal-bakal Calon BN di Selangor hendaklah bekerja dengan kuat.

Daripada Unit Risikan PerakBangkit, kerusi MCA di DUN Subang Jaya pun kita boleh tawan. Apa lagi di tempat-tempat lain. Tetapi kita hanya akan berjaya sekiranya kita patuhi konsep 5+2. Jangan leka dan banyak main.

Jika nak tahu tentang konsep 5+2 anda bolehlah email kami di perakbangkit@yahoo.com. Kami akan membantu anda. Tetapi sebelum itu kami kan bertanyakan beberapa soalan sebagai kod utk kami kenal pasti siapakah anda. Meskipun kita di dunia maya, ada caranya untuk mengetahui siapa itu siapa?

Musnahkan harapan Nurul Izzah untuk mencipta sejarah sebagai MB Wanita yang Pertama di Malaysia. Izzah pasti akan gagal seperti bapanya.....

Oh ya! Siapakah bakal MB Selangor itu? Kedua-duanya kini bukanlah YB sedia ada. Tetapi mereka amat hebat untuk dinobatkan. Yang lain, simpan sahaja apa jua angan-angan untuk menjadi MB. Fikir bagaimana untuk menang. Oh ya! Siapakah bakal Calon-calon di DUN Selangor yang mewakili BN. Jika anda nak tahu adakah anda terpilih sebagai Calon, boleh juga email kepada kami di perakbangkit@yahoo.com. Kami akan semak kelayakan anda.

Jangan melobi kepada agensi-agensi sulit untuk jadi Calon. Anda tak boleh melobi dengan mereka. Elakkan guna RM kepada agensi sulit berkenaan kerana itu akan menjatuhkan markah anda.

Jika semaua nasihat di Perak Bangkit dipatuhi oleh bakal Calon. Anda akan menang dengan selesa. Selamat berjuang.....

Nurul Izzah adalah bakal MB Selangor

Posted: 12 Sep 2011 08:45 AM PDT

Keyakinan Pakatan Rakyat mengekalkan kemenangan di Selangor bagaikan pasti. Cantas mencantas di kalangan politikus PR sedang berlaku. Kerana mesti kini over over kondifen menang di Selangor. Yang penting jadi Calon. Menang dalam tangan.

Yeah. Gadis comel anak pemimpin ulung PR kini sedang berlatih menjadi seorang MB. Menteri Besar. Nurul Izzah sedang belajar tetnag protokol menjadi MB. YAB. Yang Amat Berhormat. Bukalah web page Nurul Izzah.

Memiliki ijazah sarjana muda di dalam bidang Kejuruteraan Elektrikal & Elektronik dari Universiti Tenaga Nasional, beliau kemudiannya menyambung pengajian di peringkat sarjana di School of Advanced International Studies (SAIS), Universiti Johns Hopkins, Washington, D.C. di dalam bidang Kajian Asia Tenggara, Hubungan Antarabangsa.

DUN mana yang dia akan bertanding? Nak tahu tanyalah Jabatan Pendaftaran Negara. Apakah alamat kad pengenalan dia sekarang. Dia mesti menjadi pengundi di DUN tersebut. Jadi pesanan ringkas untuk UMNO Selangor. Teruskan percakaran. Potong memotong dan kikis mengikis. Sikap sedemikian akan menggagal hasrat Nurul Izzah atau hasrat bapanya untuk menjadi dia sebagai MB Wanita yang Pertama di Malaysia.

PISAU.NET

Posted: 12 Sep 2011 10:08 PM PDT

PISAU.NET


Guan Eng Menghasut Cuba Cetuskan Rusuhan Kaum

Posted: 12 Sep 2011 06:00 PM PDTKetua Menteri paling celaka dalam sejarah kerajaan negeri,Lim Guan Eng harus disaman,jangan sangka kita lupa dakwaan beliau menuduh,mengfitnah terhadap Umno kononnya pejabat buruk DAP dibakar adalah kerja Umno.

Lim Guan Eng menghasut kaum cina agar membenci UMNO sebuah parti orang melayu dalam satu sidang akhbar yang dikhaskan untuk akhbar berbahasa cina, tujuannya untuk menyebarkan fitnah dan hasutan agar membenci kepada bangsa MELAYU.

Untuk makluman,Guan Eng sering kali mengadakan 2 sesi sidang akhbar,satu dikhaskan untuk akhbar bahasa cina.Kenapa ? Ini semua untuk memudahkan beliau menghasut agar bangsa cina membenci terhadap Umno sebuah parti melayu.


Kenapa beliau tidak berani bercakap dihadapan wartawan bukan cina?Inilah sikap lidah bercabang pembelit kononnya beliau tidak anti melayu,tetapi sedarkah anda awal awal lagi apabila tersebar pejabat buruk dibaling cat merah dan kemudian dibakar, beliau terus menuduh orang melayu dan Umno yang melakukan. Sedangkan ketika itu siasatan pun belum dimulakan oleh pihak polis.

Adakah perbuatan membaling cat merah dan membakar pejabat buruk DAP untuk menutup cerita pengharaman bacaan quran pada waktu subuh?

Sebenarnya lelaki cina yang bakar pejabat buruk DAP : klik sini

Baca selanjutnya fitnah dan hasutan Lim Guan Eng di sini


Pisau menantikan Perhubungan Umno Negeri mengambil tindakan saman terhadap DAP dan Lim Guan Eng.Jangan lepaskan biawak ini terlepas daripada perbuatan membuat fitnah dan menghasut!Pisau kata " Itu orang ada pi jumpa doktor di IJN,apa pasal? wa ada bikin lu sakit jantung ka? "

Anwar Kini Sertai Persidangan Kristian Di Munich, Jerman

Posted: 12 Sep 2011 08:11 AM PDT

AIDCNews – 12/09/11 – Datuk Seri Anwar Ibrahim kini sedang berada di Munich, Jerman untuk mengikuti "International Meetings of Prayer for Peace" dari 11 Sept hingga 13 sept 2011.


Perkara ini disahkan sendiri oleh Anwar dalam twitternya dan blog rasminya, anwaribrahimblog.com.


Menurut themunichtimes.com, program yang dijangkakan melibatkan Lebih 400 orang dari 60 buah negara itu dianjurkan anjuran the community of Sant'Egidio dengan kerjasama the Archdiocese of Munich-Freising.


The Community of Sant'Egidio adalah satu komuniti masyarakat Kristian yang diiktiraf secara rasmi oleh Gereja Katolik sebagai 'Persatuan Gereja Awam'.

Komuniti Sant'Egidio diasaskan di Rom pada tahun 1968, dinamakan sempena Gereja Rom Sant'Egidio (Itali untuk Saint Giles) di Trastevere, di mana bermula tempat pertemuan pertama.


Sejak tahun 1968, masyarakat telah berkumpul di situ pada setiap malam untuk berdoa dan membaca Alkitab, menelaah Injil, yang akhirnya merebak di seluruh dunia dengan misi membantu Kristinisasi kepada golongan-golongan yang memerlukan.


Antara aktiviti utama komuniti ini adalah acara prayer (sembahyang), yang berpusat di sekitar pembacaan Alkitab, menyebarkan Injil untuk membantu orang-orang yang mencari pedoman kehidupan, membantu golongan miskin, perpaduan di kalangan mazhab berbeza Kristian (Ecumenism) dan menganjurkan dialog antara agama (pluralisme antara agama).


"Munich: wacana bukan untuk mengukuhkan kejahilan, prejudis atau Islamofobia. Pertahankan keselamatan Israel tetapi disenyapkan nasib rakyat Palestin", tulis Anwar dalam twitternya 5 jam lalu.


Kehadiran wakil-wakil Gereja Kristian dan Komuniti Ecclesial dalam acara perasmian pada 11 SeptAnwar dijadualkan berucap hari ini, 12 Sept. dengan tajuk "Humanistic and Religious Believers: an Agenda of Coexistence", di Residenz, Cuvilliés-Theater.

Ketua Umum PKR itu terlibat dalam panel ke-14 yang mengupas ucapan Paul Poupard (Cardinal, President Emeritus of the Pontifical Council for Culture, Holy See). Turut mengupas bersama Anwar adalah lima orang ahli panel lain iaitu Riccardo Di Segni (Chief Rabbi of Rome, Italy), Simon Xavier Guerrend Hermès (President of Guerrand Hermès Foundation for Peace, France), Vincenzo Paglia (Catholic Bishop, Italy), Walter Jürgen Schmid (Ambassador of Germany to the Holy See) dan Paolo Borzatta (Senior Partner of "The European House-Ambrosetti, Italy).


Ucapan Anwar turut disiarkan di laman rasmi Anwar, anwaribrahimblog. Untuk membacanya, sila klik di sini

Program yang dirasmikan oleh Presiden Republik Persekutuan Jerman, Christian Wulff itu turut membariskan beberapa ucapan pemimpin agama lain antaranya; Reinhard Marx (Cardinal, Archbishop of Munich and Freising), Horst Seehofer (Minister-President of Baviera), Shear-Yashuv Cohen (Emeritus Chief Rabbi of Haifa, Israel), Daniel (Patriarch of the Romanian Orthodox Church) dan Datò' Seri Anwar Ibrahim (Member of Parliament, Malaysia).


Selain itu, beberapa ahli panel lain turut terlibat antaranya; Munib Younan (President of the Lutheran World Federation) dan Angela Merkel (Chancellor of the German Federal Republic)

Nama Munib Younan pernah disebut oleh Bishop Philip Lok (Presiden Persatuan Gereja Lutheran Malaysia dan Singapura) sebagai individu yang Anwar pernah 'materai' perjanjian untuk menjamin beri kalimah Allah kepada penganut Kristian di Malaysia.


Manakala Angela Merkel adalah Pengerusi Christian Democratic Union of Germany (CDU) yang memiliki badan pemikirnyanya dinamakan Konrad Adenauer Stiftung (KAS).

KAS merupakan salah satu penaja utama badan pemikir Anwar sejak dari tahun 1984.


Dalam persidangan itu Anwar diperkenalkan sebagai "seorang pejuang hak asasi manusia..bapa Asian Renaissance..dan penaja utama dialog antara agama di Asia"

Anwar Ibrahim di Rom, Itali, Church of Sant'Egidio pada 4 Oktober 2010


Turut disertakan sekeping foto penglibatan Anwar dalam program yang sama yang pernah diadakan di Rom, Itali pada 4 Oktober tahun lepas iaitu Persidangan Antarabangsa Solat Untuk Keamanan.-aidc

‘There Are Muslims Wanting to be Apostates’ at DUMC

Posted: 12 Sep 2011 05:30 AM PDT


AIDCNews – 10/09/11 – Human rights lawyer at the Bar Council tweeted that he, too, was involved in the apostasy case, which has turned into a controversy when the Selangor Religious Islamic Affairs Department (JAIS) conducted 'Ops Akidah' at the Dream Centre, Damansara Utama Methodist Church (DUMC) on August 3.


In a twitter message dated August 4, a day after the incident happened, he wrote, "Will try to negotiate with the Selangor government not to oppose our clients right to leave Islam, but it is as if JAIS/MAIS are not under the state government,"


The twitter message was brought to light by blogger Helen Ang in her article, "Maybe it is true some wanted to be apostates."


The blogger alleged Edmund's tweet showed he was involved in legal efforts to apostasise the Muslims concerned when he admitted he would negotiate with the Selangor state government so that it would not oppose the rights of his clients to renounce Islam.
Panel moderator Helen Ang at the BUM 2010 forum

"Who is the client referred by Edmund Bon, and was his tweet message related to the 12 Malays questioned by JAIS?" asked the blogger.

According to her, based on the incident there was solid ground for JAIS to launch a check on the premises as it was aimed at ascertaining if there was any truth in allegations that there were Muslims in the programme, and if there were, what was their purpose in being present at a Christian event?


As far as she could see the action taken by JAIS to investigate the presence of Muslims at the premises did not mean the Islamic religious authorities did not allow Muslims to mix with Christians in the alleged charity multiracial dinner, but to find out if it was true the programme was organised as part of efforts to apostasise Muslims.


She said Edmund Bon was once Chairman the Constitutional Law Committee and the Human Rights Committee of the Bar Council. He was also among the founders of the 'Loyar Burok People Centre.'


According to records Edmund Bon was one of the lawyers in Datuk Seri Anwar Ibrahim's defence team when Haji Sulaiman Abdullah was heading it.

Edmund Bon is also a colleague of lawyer Annou Xavier who is representing the DUMC.

This has been confirmed by the pro Anwar news portal, Malaysiakini, which reported that Annou Xavier was a lawyer for DUMC's Dream Centre.


Excerpt of JAIS report on 'Ops Akidah': "…upon arriving at the location, it was found that the layout of the complex was more like a community centre with the name 'Dream Centre' placed attractively, while the words 'Damansara Utama Methodist Church' in smaller letters were placed right below, making it quite illegible when viewed at night."
According to blogger 'screwkuat,' lawyer Annou Xavier was the mastermind who made sure that the 12 individuals did not attend the questioning session at JAIS.


The blogger added that apostasisation activities in Selangor is protected and masterminded by senior EXCO, Teresa Kok, who is also Selangor DAP Chairman.


On last August 10, JAIS applied to the Syariah Court for warrants of arrest when the 12 Muslim individuals failed to present themselves to give statements and assist in investigations related to the DUMC check.

This had to be done after all 12 refused to cooperate despite JAIS sending letters and calling each one of them to be present.


The lawyer appointed by DUMC, Lim Heng Seng who represents the group said he was responsible in directing his clients not to give statements to JAIS because the directive was not complete.


Lim questioned whether his clients were called to give statements or to attend a counseling session.

What the lawyer did was as though he was giving a signal to the group of Muslims that it was the right of DUMC and henceforth not governed by the Islamic syariah laws.


Lim Heng Seng is a compatriot of Annou Xavier, who represented Jill Ireland Lawrence Bill, the woman Christian activist who challenged the decision of Home Minister Tan Sri Syed Hamid Albar in 2008 over the seizure of compact discs containing the word 'Allah."


Her lawyers were Annou Xavier and Lim Heng Seng, who severally brought up three questions relating to the Christian CDs containing the word "Allah." They asked in what way the CDs were a threat to national security; how it transgressed the rules and guidelines of the Malaysian Islamic Affairs Department (JAKIM) and how the word Allah could cause confusion, considering that it had been used widely by non-Muslims in Sabah and Sarawak since the 17th century?


Senior EXCO,Teresa Kok (circled red), who exerted considerable influence on the policies of the Selangor Menteri Besar and is seen as the mastermind behind Christianisation initiatives in Selangor.


On last August 3, 13 JAIS enforcement officers accompanied by a team of police officers from Petaling Jaya conducted a check on the complex, which was suspected to be operating as a community centre and church at Hall 3 of the Dream Centre, Jalan 13/1, Section 13, 46700 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

According to the blog 'mymassa,' DUMC is a Protestant church headed by Reverend Daniel Ho. It was registered on May 23, 2007 and was built on the site of a former factory acquired by five Christian owners and turned into a church.

DUMC was the location of the forum on 'The Election Laws, Election Commission and Electoral Reform' organised by the Association for the Promotion of Human Rights (Proham) and opposition parties.

Several opposition leaders have been seen attending Sunday Mass at the church on August 7. They include Lim Guan Eng, Teresa Kok and Hannah Yeo.

The check by JAIS on DUMC on August 3 was made following a tip off claiming there had been Muslim guests at the breaking of fast event at the church which was named "Thanksgiving Dinner."


The check was made under Section 10 of the Selangor Criminal Offences Enactment, 1995 for insulting Islam.

Follow up investigations will also be made under the Non-Islamic Religions (Control of Propagation Amongst Muslims) Enactment 1988, which is enforceable on non-Muslims and Muslims.


It was reported that the Thanksgiving Dinner was suspected to have been organised to welcome the conversion of some of the Muslim individuals into Christianity, and was alleged to be an overt act of insulting and humiliating Islam on the pretext of having a breaking of fast event.


During the check by JAIS, a woman in the group wearing a tag with the word 'Sophia written on it admitted being the organiser of the programme. She spoke in English and disputed the authority of the JAIS officers to investigate private premises.


It was reported she denied having Muslims in the programme, and when asked what her religion was, she said "I believe in God" and refused to admit being a Muslim although her identity card indicated her being a Malay and Muslim.


After checking her identity card, it was found that her name was Nadeane binti Che Mohd Salleh, 32 years with her home address in Kuala Lumpur's Taman Seputeh.


The blog 'screwkuat' reported that "Nadeane, who was wearing the tag with the name 'Sophia', was the programme organiser and it is believed that she is an apostate."

Further investigations found there were 12 Muslims in the programme. They were Nadeane Binti Che Mohd Salleh, Muhammad Khairul Dhillon Bin Abdullah, Ina Reima Fitriza Binti Mahadzir, Ade Andrian Putra Bin Mahadzir, Nea Reima Mareana Binti Mahadzir, Rasyidah Binti Razak, Nur Umrah Binti Razak, Mohd Haslan Bin Bob Hasnan, Faridah Binti Abdul Rahman, Nur-Al Ashikin Binti Shaikh Dawood, Faridah Binti Abdul Latep and Sahrunida Binti Asaad.


Following is a video of 'Ops Akidah' by JAIS at the DUMC'Jalan-Jalan Buka Puasa, Thanksgiving Dinner, Hall 3, Damansara Methodist Church August 3, 2011', which was downloaded by screkuat69.blogspot.com

sumber AIDC

Taktik Pas Guna Al-Quran Untuk Mengkafirkan UMNO

Posted: 12 Sep 2011 02:23 AM PDTPisau kata " pasaipa dia baca sekerat,hat sekerat tu untung dia"

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Sep 2011 09:49 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


DOKUMEN SALAH LAKU DAN RASUAH YAYASAN SELANGOR DIDEDAHKAN !

Posted: 12 Sep 2011 09:00 PM PDT

NAMEWEE : NAJIB JANGAN LUKAKAN PERASAAN KAMI !

Posted: 12 Sep 2011 12:57 PM PDT

INI BUKAN FAKTOR UTAMA KEMENANGAN.

Posted: 11 Sep 2011 09:30 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Sep 2011 09:46 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Filem Bukit Kepong Dibuat Berdasarkan Kajian

Posted: 12 Sep 2011 08:32 PM PDT


"Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan Mat Sabu bahawa filem ini dihasilkan berdasarkan perspektif UMNO hanya kerana saya ahli UMNO. Filem ini digarap berdasarkan fakta sejarah yang sebenar dan saya sendiri menetap di Pagoh, Johor selama setahun.

"Saya sendiri membuat penyelidikan dan hasil penyelidikan tersebut, faktanya langsung tidak bercanggah dengan apa yang diberikan oleh pihak polis. Malah, ahli keluarga Muhammad Indera sendiri datang berjumpa dengan saya bagi berbincang mengenai filem ini.

"Muhammad Indera terlibat secara langsung dalam serangan ini. Benar dia tidak membunuh dan ada menyuruh beberapa mangsa supaya melarikan diri tetapi hasil arahan dia yang menyebabkan 25 nyawa menjadi korban," kata Jins Shamsuddin, pengarah filem Bukit Kepong. (baca lanjut).

Mat Sabu Marah Ditanya Mengenai Perbualan Sex

Posted: 12 Sep 2011 07:27 PM PDT

Mat Sabu enggan memberi sebarang komen berhubung rakaman perbualan telefon berunsur seks di laman YouTube yang didakwa suaranya dengan seorang wanita. Mat Sabu terlupa pula ke?

Soalan pertama yang ditanya ialah sama ada beliau sudah mendengar rakaman itu dan dijawabnya tiada komen.

"No komen," katanya kepada sekumpulan wartawan yang hadir pada jamuan hari raya anjuran Pas Pusat di Taman Melewar. (agendadaily.com).

Menurut AgendaDaily itu, Mat Sabu menyebut perkataan tiada komen sebanyak tiga kali apabila wartawan bertanya kepadanya tentang isu tersebut.

Beliau juga menjawab tiada komen apabila ditanya sama ada mahu menafikan suara di dalam rakaman itu atau sebaliknya.

Sekali lagi Mat Sabu berkata tiada komen ketika ditanya mahu menyaman pihak yang menyiarkan rakaman itu.

Mat Sabu menjawab soalan yang ketiga itu dengan nada yang agak serius. Patutlah Mat Sabu lemah sejarah, rupanya Mat Sabu memang seorang yang mudah terlupa.

PAS Lupa Sejarah Sendiri

Posted: 11 Sep 2011 11:55 PM PDT


PAS mungkin terlupa sejarahnya sendiri. Siapa yang luluskan pendaftaran PAS? PAS nama asalnya Pan Malayan Islamic Party ditubuhkan pada 23 Ogos 1951. Diizinkan penubuhannya oleh British dan tidak diharamkan penubuhannya seperti Hizbul Muslimin Gunung Semanggol.

Orang yang meluluskan PAS adalah seorang pegawai British berbangsa India bernama Nadarajan. Kalau ikut logik Mat Sabu, bolehlah dikatakan juga bahawa lawan PAS juga macam lawan British? PAS diasakan oleh Tuan Haji Ahmad Fuad yang merupakan Pengerusi Biro Agama UMNO. Setelah kalah bertanding Presiden UMNO, Ahmad Fuad mengasaskan PAS.

Namun ianya tidak kekal lama, Ahmad Fuad bersama beberapa orang ulama yang pada awalnya menubuhkan PAS kemudian masuk semula ke dalam UMNO. Kemudian kepimpinan PAS diteruskan oleh seorang doktor kerajaan British (baca sini). Bukan Ahmad Fuad sahaja yang kembali selepas itu Asri juga masuk UMNO. Kepimpinan PAS sekarang akan menidakkan fakta sejarah PAS ini. Mengapa dalam sejarah PAS tidak diceritakan kisah pengasas PAS sendiri?

PenangWasabi

Posted: 12 Sep 2011 09:14 PM PDT

PenangWasabi


MB Azizan tetap bertahan walaupun digugat!

Posted: 12 Sep 2011 02:27 AM PDT


Setelah lebih seminggu Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak diselubungi kontroversi dengan isu bahawa jawatannya akan digantikan ekoran masalah kesihatan, Azizan membuat sidang akhbar mesyuarat Exco yang pertama selepas cuti umum Aidilfitri, pada Rabu lalu.

Seperti biasa, percakapannya jelas serta beliau menjawab soalan dengan tenang dan sekali-sekala berseloroh dengan pemberita. Sikapnya itu menggambarkan desas-desus sebelum ini yang kononnya akan berlaku peralihan kepimpinan negeri, adalah sesuatu yang tidak mengganggu fikirannya.

Desas-desas itu kononnya pucuk pimpinan Pas Pusat mahu menggantikan Azizan dengan pemimpin lain kerana tidak lagi memberi kepercayaan kepadanya untuk memegang jawatan tersebut ekoran masalah kesihatan yang kurang memuaskan.

Selain itu, khabar angin juga ditiup oleh pihak tertentu bahawa ada percubaan hendak menjatuhkan beliau dan terdapat tiga pemimpin Pas Kedah yang dikaitkan layak menggantikan Azizan jika berlaku sesuatu terhadap menteri besar berkenaan.

Ekoran itu juga, Azizan menolak cadangan agar diwujudkan jawatan Timbalan Menteri Besar kerana ia adalah sesuatu yang bertentangan dengan Undang-undang Tubuh Negeri Kedah.

Hakikatnya, Pesuruhjaya Pas Kedah itu kelihatan sudah sihat dan mula bekerja seperti biasa. Bahkan khabar angin yang menyatakan kononnya Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan mengadakan perbincangan mengenai peralihan kuasa di Kedah ternyata palsu kerana sehingga hari ini tidak menjadi kenyataan!

Yang terzahir kebenaran ketika ini ialah tidak boleh dinafikan terdapat beberapa pemimpin dalam parti itu bersaing untuk menyandang jawatan nombor satu dalam kerajaan negeri itu pada suatu hari.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Taib Azamuddin Md. Taib berpendapat, adalah tidak bijak jika jawatan menteri besar hendak bertukar tangan ketika pilihan raya umum dijangka berlaku tidak lama lagi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Baling berkata, Azizan perlu diberikan masa lebih lama memegang jawatan itu kerana kepimpinan singkat sekitar dua atau tiga tahun tidak mampu membawa banyak kejayaan kepada sesebuah negeri seperti yang berlaku dalam sistem penggiliran Ketua Menteri di Sabah suatu ketika dahulu.

"Lagi pun beliau masih sihat dan berkemampuan dan mendapat keyakinan rakyat untuk memimpin.

"Jadi apalah sangat ukuran yang boleh diberikan dalam tempoh tiga tahun mentadbir maka jangan dok sibuk nak tukar orang," tegasnya yang juga bekas Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kedah.

Bagaimanapun, Taib menyifatkan desas-desus dan kontroversi mengenai usaha yang cuba menjatuhkan Azizan adalah suatu perang saraf pihak tertentu ketika pilihan raya umum semakin hampir.

Untuk rekod, tiga nama pemimpin yang sering disebut-sebut layak menggantikan Azizan ialah Datuk Phahrolrazi Mohd. Zawawi, 58, (ADUN Pengkalan Kundor); Datuk Amiruddin Hamzah, 49, (ADUN Anak Bukit), dan Datuk Mohamad Taulan Mat Rasul, 69, (ADUN Tokai).

Dalam soal kepimpinan, veteran politik Tan Sri Khalid Abdullah berpendapat, Azizan ialah menteri besar terbaik daripada Pas yang ada ketika ini dan mana-mana pemimpin dalam parti itu tidak dapat menggantikannya setakat ini.

"Amat jelas beliau mempunyai kebijaksanaan dalam tindakannya disebabkan latar belakangnya yang memiliki ilmu, pengalaman dan berpengetahuan tinggi.

Khalid berkata, dalam banyak hal sejak dahulu, Azizan terbukti bukan pemimpin Islam yang ekstremis tetapi sentiasa bersederhana dan rasional.

Contohnya, sejak menjadi Menteri Besar, hubungan pentadbiran antara kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat berjalan baik kerana Azizan memahami dengan mendalam soal federalisme dan hubungannya dengan negeri.

"Saya tak nampak kenapa beliau perlu diganti, melainkan jika beliau sendiri tidak mahu meneruskan (memegang jawatannya) kerana suatu takdir yang tidak dapat dielakkan," katanya.

Bagi rakyat negeri jelapang padi ini, hubungan baik Azizan dengan pelbagai pihak iaitu bukan sahaja ahli Pas malahan ahli dan para pemimpin UMNO seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad adalah sesuatu yang diketahui umum.

Setakat ini juga, tiada komen-komen tidak menyenangkan disuarakan oleh kakitangan dan pegawai kerajaan negeri terhadap corak kepimpinan Azizan.

Namun apakan daya, semua kualiti di atas bukan satu tiket jaminan bagi mana-mana pemimpin sekali pun untuk mampu mengekalkan status quo kuasa kerana dalam politik 'macam-macam kemungkinan boleh berlaku.'

Lebih-lebih lagi sejarah membuktikan golongan yang kerap terlibat dalam perbuatan menikam dari belakang adalah kelompok orang politik iaitu dalam kalangan orang terdekat dan rakan kepercayaan sendiri.

Kita berharap keadaan itu tidak berlaku dalam putaran ganas persaingan politik dalaman Pas Kedah, tetapi jika ia berlaku maka ia menjadi satu lagi bukti bahawa Pas bukanlah parti Islam sebenar kerana nyata tewas dalam kerakusan memburu kuasa.

Penang Wasabi..