Khamis, 10 Oktober 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 10 Oct 2013 01:25 PM PDT

tun faisal dot com


#PemilihanUMNO : Tak faham semangat dan tujuan sebenar pindaan Perlembagaan UMNO 2009?

Posted: 09 Oct 2013 07:10 PM PDT


Saya adalah di antara saksi hidup yang pernah terlibat dalam membantu Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan dan berada di dalam dewan semasa usul meminda Perlembagaan UMNO dibentangkan. Sedikit sebanyak saya mempunyai memori dan memahami tentang hasrat dan semangat sebenar pindaan perlembagaan ini. Ucapan daripada Pengerusi Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pernah saya siarkan pada 16 Oktober 2009 dan saya paparkan.

Menghayati semangat Pindaan Perlembagaan UMNO, teks penuh ucapan Datuk Seri Hishammuddin

dimuat naik pada tarikh 16 Oktober 2009

Alhamdulillah, langkah pertama transformasi UMNO telah dimulakan apabila Usul Pindaan Perlembagaan diluluskan semalam. Saya suka hendak menulis panjang mengenainya tetapi mungkin elok untuk saya biarkan pembaca membaca ucapan pembentang usul tersebut bagi pihak Majlis Tertinggi UMNO, iaitu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein supaya rakan-rakan semua dapat menghayati semangat dan roh di sebalik pindaan ini. Apa yang penting, UMNO telah memulakan langkah yang amat penting ini dan berresponsif dengan kehendak akar umbi dan rakyat. Bagi saya, ianya satu detik yang bersejarah dalam UMNO; saya merasa amat terharu dan bangga kerana menjadi salah seorang daripada lebih 2000 orang perwakilan yang terlibat meluluskan pindaan tadi demi survival UMNO, bagi menjadikannya terus relevan dan demi masa depannya yang lebih cemerlang.

MENJANA TRANSFORMASI

YBhg Datuk Pengerusi Tetap

1. Sebentar tadi kita telah mendengar dan menghayati dengan penuh tekun akan harapan, hasrat dan cita-cita besar Presiden kita, YAB Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak untuk melakukan transformasi demi memastikan kelangsungan dan survival parti yang kita semua sayangi ini. Kita perlu segera berubah. Semua tahu bahawa kita tiada pilihan. Berubah atau rebah. Tranformasi yang dimaksudkan menuntut perubahan dari segi sikap kita sebagai ahli dan perubahan dari segi struktur organisasi. Ianya perlu bersifat drastik, berani dan menunjukkan bahawa UMNO benar-benar serius untuk melakukan perubahan. Yang akan menilai kesungguhan untuk melaksanakan perubahan ini bukan semata-mata kita dalam umno sahaja tetapi rakyat di luar sana. Seperti yang sering diingatkan oleh YAB Presiden, "tidak guna kita pegang jawatan dalam parti jika kita tidak ada kuasa".

2. Selaku Pengerusi Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan Parti yang diamanahkan oleh Majlis Tertinggi UMNO, berdirinya saya di sini adalah untuk menyempurnakan tanggungjawab bagi memenuhi tuntutan kepada transformasi besar ini. Ianya merupakan amanah yang begitu berat kerana pindaan-pindaan yang dikemukakan ini adalah semata-mata bertujuan untuk memperkukuh parti, memperteguh lunas-lunas demokrasi serta menghak-upayakan ahli-ahli parti agar UMNO menjadi lebih terbuka, lebih inklusif dan lebih demokratik.

3. Insya-Allah apabila diluluskan nanti, pindaan kepada perlembagaan UMNO ini bakal mencatat sejarah paling bermakna, paling drastik dan paling berani pernah dilakukan sepanjang tempoh 62 tahun kewujudan parti keramat UMNO kita ini.

Datuk Pengerusi Tetap,

4. Izinkan saya memberikan sedikit latar belakang kepada usaha penyediaan usul pindaan perlembagaan UMNO yang akan kita bahaskan hari ini. Untuk makluman sidang perwakilan, saya dan seluruh Ahli Jawatankuasa telah memulakan gerakerja seawal 30hb Mei 2009 dengan meminta maklum balas sewaktu Persidangan Cawangan berlangsung dan disusuli pula dengan maklum balas ketika bahagian-bahagian bermesyuarat.

5. Jawatankuasa kemudiannya telah bermesyuarat beberapa kali untuk menyediakan draf awal cadangan pindaan perlembagaan ini, sebelum draf ini diangkat untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Pengurusan Parti, yang dipengerusikan oleh YAB Timbalan Presiden, sebanyak tiga (3) kali.

6. Draf ini kemudiannya dibentangkan kepada Majlis Tertinggi pada 11hb September dan secara prinsipnya telah dipersetujui dan telah diputuskan untuk ianya diperhalusi lagi oleh mesyuarat Biro Politik, yang dipengerusikan oleh YAB Presiden sendiri, dan turut dianggotai oleh semua Pengerusi Badan Perhubungan Negeri-Negeri.

7. Langkah penyediaan tidak terhenti di sini dan bagi memastikan semua Ketua Bahagian mendapat maklumat mutakhir tentang draf ini, saya telah diminta untuk memberi taklimat kepada mereka di Kursus Orientasi Perdana di Janda Baik, di mana dalam taklimat tersebut ia turut dihadiri oleh pimpinan tertinggi sayap-sayap parti.

8. Malah sebelum dibentangkan di dalam Perhimpunan Agung Khas ini pun, draf tersebut telah dibawa ke mesyuarat khas yang dihadiri oleh wakil-wakil Negeri pada pagi semalam. Akhirnya cadangan pindaan perlembagaan yang saya bentangkan ini telah mendapat persetujuan Majlis Tertinggi yang bermesyuarat malam semalam. Keseluruhan proses ini dilakukan agar cadangan pindaan ini dapat disediakan dengan sebaik mampu. Untuk makluman, sebanyak 36 Fasal dan sub-Fasal terlibat dalam cadangan ini yang boleh saya rumuskan kepada 7 perkara.

i. Perluasan jumlah perwakilan

ii. Penghapusan kuota

iii. Penambahan bilangan Ahli Jawatankuasa Majlis Tertinggi, Bahagian dan Cawangan lantikan;

iv. Penubuhan Jawatankuasa Pemilihan UMNO;

v. Penghapusan Yuran Tahunan;

vi. Pendaftaran Keahlian;

vii. Pengiktirafan kepada Setiausaha Bahagian;

9. Bagi memudahkan Sidang Perwakilan menyemak fasal-fasal berkaitan dengan setiap perkara yang akan disentuh sebentar lagi, pihak ibu pejabat ada membekalkan Buku Usul Pindaan Perlembagaan UMNO (berwarna merah) beserta addendumnya dan Ringkasan Usul Pindaan sebagai rujukan kepada semua perwakilan.

Datuk Pengerusi Tetap,

10. Di sini izinkan saya mengupas dan mengulas fasal-fasal pindaan yang telah saya bentangkan sebentar tadi yang merupakan fasal-fasal yang dipinda, fasal-fasal yang perlu dimansukh dan fasal-fasal baru merealisasikan 7 perkara yg saya sebutkan tadi.

11. Perkara pertama adalah berkaitan dengan perluasan jumlah perwakilan. Tujuan pindaan ini adalah bagi menjadikan UMNO lebih inklusif dengan menghakupayakan ahli-ahli di peringkat akar umbi, sekaligus akan menjadikan UMNO lebih demokratik dalam soal pemilihan. Ia juga berdasarkan kepada maklum balas yang diterima, rata-rata berpandangan bahawa UMNO perlu melebarkan jumlah perwakilan dalam proses pemilihan pemimpin tertinggi dengan mengembalikan hak memilih kepada lebih ramai ahli selaras dengan semangat dan roh parti UMNO itu sendiri.

12. Mengambil Majlis Tertinggi sebagai contoh, jika sebelum ini, pemilihan ahli Majlis Tertinggi hanya dibuat oleh 2,510 orang perwakilan, maka adalah dicadangkan agar seramai 146,500 orang perwakilan akan terlibat dalam proses membuat pemilihan ini pada masa akan datang.

13. Jumlah 146,500 ini adalah berdasarkan kepada anggaran jumlah perwakilan mengikuti formula berikut:

i. secara purata diandaikan terdapat seramai 500 orang perwakilan di dalam satu Bahagian yang ada pada hari ini. Maka, 500 orang x 191 bahagian bersamaan 95,500 orang.

ii. cadangan untuk memberi taraf perwakilan secara automatik kepada ketua sayap-sayap cawangan dengan mengambil kira secara purata terdapat 17,000 cawangan yang ada hari ini, maka, 3 orang ketua sayap-sayap x 17,000 cawangan bersamaan 51,000 orang. Justeru, 95,500 campur 51,000 menjadikan jumlah keseluruhan seramai 146,500 orang pemilih.

14. Langkah ini akan memberi pengiktirafan kepada suara dan peranan ketua pergerakan sayap-sayap cawangan dan perwakilan di peringkat bahagian untuk terlibat sama dalam pemilihan pemimpin di peringkat tertinggi parti semasa mesyuarat bahagian.

15. Majlis Tertinggi sedia maklum bahawa perubahan cadangan ini telah menarik minat ahli tentang urusan logistik dan kos pelaksanaannya yang akan melibatkan jumlah yang lebih besar. Sukacita, saya memaklumkan bahawa sebuah Jawatankuasa Khas akan ditubuhkan bagi menangani perkara ini yang akan saya perjelaskan sebentar nanti. Inilah di antara perkara yang amat ditunggu-tunggu oleh ahli akar umbi dan rakyat. Apabila diluluskan nanti, pindaan ini bakal mencatatkan sejarah kerana tiada mana-mana pemimpin, khususnya yang berkuasa mentadbir negara sanggup mengubah sistem yang meletakkan mereka di persada kuasa. Jelas ini adalah manifestasi sikap keterbukaan dan demokratik pemimpin UMNO terhadap citarasa serta harapan ahli parti dan rakyat, dan apabila dipersetujui, saya percaya ianya tidak akan mengecewakan kerana ianya merupakan penambahan 5,800 peratus (5,800%) dari jumlah perwakilan yang sedia ada.

Datuk Pengerusi Tetap,

16. Perkara kedua, adalah perkara yang berhubung kait dengan penghapusan sistem kuota. Tujuan pindaan ini adalah untuk menjadikan UMNO lebih demokratik dan membuka ruang seluas-luasnya kepada ahli parti untuk bertanding, manakala sekatan-sekatan dalam melayakkan seseorang ahli menawarkan diri untuk bertanding akan dihapuskan.

17. Walaupun Majlis Tertinggi bersetuju secara prinsipnya dengan cadangan Jawatankuasa termasuk berkaitan kriteria kelayakan calon-calon, namun ia mencadangkan agar hanya kriteria kelayakan minimum sahaja dikenakan untuk melayakkan seseorang menawarkan diri bertanding bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden. Rasional Majlis Tertinggi ini adalah untuk melindungi institusi Presiden dan Timbalan Presiden kerana secara adatnya, mereka berdua merupakan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri negara.

18. Tetapi apabila cadangan ini dibawa kepada Biro Politik, kedua-dua penjawat sekarang, YAB Dato' Seri Mohd Najib dan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin menolak cadangan ini dan berpendirian bahawa mereka berdua tidak memerlukan apa-apa perlindungan dan tidak akan berselindung di sebalik syarat yang dicadangkan itu.

19. Walaupun demikian, bagi memastikan agar calon-calon dapat melalui proses kepimpinan parti di samping membolehkan mereka menghayati persekitaran politik akar umbi serta menjiwai semangat perjuangan parti yang sebenar sebelum menawarkan diri, maka satu kelayakan minimum dicadangkan untuk diwujudkan, di mana;

i. bagi mana-mana ahli yang ingin bertanding untuk mana-mana jawatan Ahli Majlis Tertinggi, mereka hendaklah mendaftarkan diri dan pernah memegang mana-mana jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi atau Ahli Jawatankuasa Bahagian selama satu penggal.

ii. Manakala bagi ahli-ahli yang ingin bertanding untuk jawatan Ahli Jawatankuasa Bahagian, mereka hanya perlu menjadi ahli parti selama tiga tahun.

Datuk Pengerusi Tetap,

20. Perkara ketiga adalah untuk membolehkan pelantikan tambahan seorang lagi Wakil Wanita dalam Majlis Tertinggi, Bahagian dan Cawangan.

21. Kita amat mengiktiraf peranan yang telah dimainkan oleh seluruh warga Pergerakan Wanita terhadap UMNO. Sanjungan serta penghormatan sangat wajar diberikan kepada mereka di atas pengorbanan dan khidmat bakti yang telah diberikan kepada parti. Sumbangan Wanita memang cukup besar dan tidak kita nafikan. Justeru di atas prinsip inklusif dan untuk mengiktiraf sumbangan dan peranan Wanita selama ini, maka dicadangkan bahawa tambahan seorang lagi wakil Wanita untuk jawatan Ahli Jawatankuasa lantikan di peringkat Majlis Tertinggi, Bahagian dan Cawangan.

22. Namun begitu, bagi tidak menjejaskan kuasa lantikan Presiden, Ketua Bahagian atau Ketua Cawangan, maka dicadangkan supaya jumlah keseluruhan bilangan Ahli Jawatankuasa lantikan di peringkat Majlis Tertinggi ditambah daripada 12 kepada 13 orang, di peringkat bahagian daripada 7 kepada 8 orang dan di peringkat cawangan daripada 5 kepada 6 orang. Pindaan ini akan menambah suara Wanita di peringkat cawangan sehinggalah ke peringkat tertinggi parti.

Datuk Pengerusi Tetap,

23. Perkara keempat adalah mengenai penubuhan Jawatankuasa Pemilihan UMNO (JPU).

24. Sama ada disukai atau tidak, hari ini, UMNO sedang dibelenggu oleh persepsi yang negatif sewaktu kita menjalani pemilihan parti. Di peringkat parti, pelbagai usaha telah dijalankan bagi memerangi persepsi negatif ini. Salah satu cadangannya adalah dengan melaksanakan mesyuarat perwakilan bahagian-bahagian seluruh negara pada tahun pemilihan secara serentak. Dengan kaedah ini, ia akan mengatasi persepsi negatif tadi agar kita boleh memberi tumpuan kepada tugas-tugas parti berbanding kempen yang berpanjangan.

25. Kita memahami dan menyedari bahawa mungkin timbul perkara-perkara yang berhubung kait dengan masalah kos pelaksanaan, pentadbiran, penyelarasan, perjalanan dan pengawal seliaan sewaktu pemilihan. Di atas kesedaran itu satu jawatankuasa khas yang akan diinstitusikan di peringkat UMNO pusat yang dikenali sebagai Jawatankuasa Pemilihan UMNO akan ditubuhkan untuk menyelaras perkara-perkara yang menjadi kerisauan ahli-ahli. Malah di dalam taklimat Presiden, Presiden telah menyatakan bahawa perkara ini akan ditangani dengan sebaik-baiknya.

Datuk Pengerusi Tetap,

26. Perkara kelima bertujuan untuk menghapuskan yuran tahunan dan menggantikannya dengan yuran seumur hidup.

27. Berdasarkan statistik ibu pejabat terdapat 27,000 kes diterima dan di antara aduan yang paling kerap timbul adalah berkaitan dengan pembayaran yuran tahunan, khususnya semasa tahun pemilihan. Hal ini tidak sepatutnya berlaku. Justeru dicadangkan agar yuran tahunan dihapuskan dan digantikan dengan yuran seumur hidup sebanyak RM2 kepada ahli baru. Ini dapat mengurangkan pelbagai aduan berkaitan soal yuran dan mengelakkan permasalahan atau pertikaian tentang keahlian daripada berlaku.

28. Berikutan pindaan ini, sekiranya diterima, tuan-tuan dan puan-puan sidang perwakilan semua, secara automatik telah menjadi ahli seumur hidup.

Datuk Pengerusi Tetap,

29. Perkara keenam adalah membenarkan ketua-ketua sayap untuk menerima keahlian.

30. Walaupun pelbagai pindaan telah dibuat sebelum ini terhadap pendaftaran keahlian, masih kedengaran ramai yang menimbulkan soal kesukaran utk menadi ahli UMNO. Benar atau tidak, ianya menjadi bahan perbualan dan malangnya ia menjadi senjata untuk menyerang kita. Justeru kita mencadangkan proses penerimaan keahlian diperluaskan kepada semua ketua sayap-sayap.

Dengan menghakupayakan ketua sayap-sayap, diharapkan agar kelulusan permohonan ahli dapat dibuat dengan lebih cepat dan seterusnya mengupayakan Ketua sayap-sayap bagi sama-sama memikul tanggung jawab menarik keanggotaan lebih ramai ahli di kalangan golongan sasar tersebut, khususnya golongan muda dengan harapan mereka akan merasa terpanggil untuk menyertai dan berkhidmat untuk parti.

Datuk Pengerusi Tetap,

31. Perkara ketujuh dan terakhir adalah untuk memberikan taraf perwakilan secara automatik kepada Setiausaha Bahagian bagi menghadiri Perhimpunan Agung Tahunan. Ini adalah untuk memberi pengiktirafan kepada Setiausaha Bahagian-bahagian yang menjadi tonggak pentadbiran parti. Dengan lulusnya cadangan pindaan ini, jumlah perwakilan UMNO akan bertambah seramai 191 orang lagi.

Datuk Pengerusi Tetap,

32. Kesemua cadangan-cadangan di atas terkandung dalam tujuh (7) perkara teras pindaan yang saya kemukakan sebentar tadi. Ia bertujuan untuk memenuhi tanggungjawab dan amanah kita bagi melaksanakan transformasi dalam parti. YAB Timbalan Presiden menyatakan di dalam ucapan perasmian sayap-sayap Pemuda, Wanita dan Puteri bahawa tanda aras kepada perubahan ini bukan hanya ditentukan oleh kita, ahli-ahli parti sahaja, tetapi ia hanya diterima sebagai berjaya dan terlaksana, hanya jika rakyat dapat merasakan bahawa UMNO benar-benar berubah menjadi lebih inklusif, terbuka dan demokratik.
33. Bagi pihak Majlis Tertinggi, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih di atas sokongan padu yang diberikan oleh pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO kepada cadangan Pindaan Perlembagaan ini semasa persidangan masing-masing semalam.

Datuk Pengerusi Tetap,

34. Suka tidak suka, rakyat mengikuti rapat perkembangan yang berlaku di dalam UMNO, terutama tatkala pemilihan parti dijalankan. Saya yakin rakyat terutamanya orang-orang Melayu masih sayangkan UMNO, apatah lagi UMNO telah banyak berjasa kepada Agama, Bangsa dan Negara. Tambahan pula Presiden UMNO juga merupakan Perdana Menteri kepada seluruh rakyat. Sudah tentulah harapan mereka untuk kita melaksanakan tugas dan amanah ini perlu segera kita penuhi. Kesemua cadangan ini perlu kita jayakan secara kesatuan niat dan tekad. Saya yakin apa yang kita lakukan hari ini, nescaya, akan dikenang sebagai pengorbanan dan sumbangan yang paling besar kepada Agama, Bangsa. Tanah Air, ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Ya Allah – penuhilah cita-cita dan harapan kami ini. Amin ya Rabbal Alamin.

Ybhg Datuk Pengerusi Tetap, saya mohon mencadangkan.


Cucu Tok Selampit

Posted: 10 Oct 2013 01:21 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Gambar-Gambar MASWINGS Terbabas di Kudat, Sabah, Jam 2.50 Petang Tadi

Posted: 10 Oct 2013 02:00 AM PDT
Sekurang-kurang tiga orang cedera apabila sebuah pesawat ringan jenis 'Twin Otter' milik MASWINGS tergelincir dari landasan dan merempuh sebuah rumah semasa mendarat di Lapangan Terbang Kudat di bahagian Utara Sabah. Kejadian berlaku lebih kurang pada 2.50 petang, hari ini. 

Difahamkan juruterbang dan dua yang lain dalam keadaan parah manakala penumpang lain hanya mengalami kecederaan kecil. Terdapat 16 penumpang di dalam kapal terbang itu termasuk juruterbang. Semua penumpang telah dikejarkan ke Hospital Kudat untuk rawatan segera.
Status Update
By MASwings
[MEDIA STATEMENT: 7.00pm] MH3002 Incident at Kudat, Sabah
Malaysia Airlines regretfully confirms that there has been one fatality following the MASwings' Twin Otter, DHC6 9M-MDM MH3002 crash incident. The total number of injuries is five. The total number of passengers and crew on-board were 16 persons. The crash happened in the vicinity of Kudat Airport at 2.50pm on 10th October 2013.
Malaysia Airlines' Group Chief Executive Officer/MASwings Chairman, Ahmad Jauhari Yahya is on his way to Kota Kinabalu for a press conference to address the incident at 10.00pm today, 10 October 2013 at the Ming Garden Hotel, Kota Kinabalu. This is the first incident involving MASwings at Kudat. Updates on the injured passengers will be confirmed in the upcoming statement.
The cause of the incident is still under investigation. Focus of the airline is on the well-being of the passengers, crew and other affected parties. Malaysia Airlines together with MASwings will also continue to monitor the situation at the crash site and update on the situation.
Families of passengers who were on-board may call +603- 78841234 for further enquiries. The media hotline is +603- 87871276. The contact number in Kota Kinabalu, Sabah is +088-515320

Kurang Ajar! Pesta 'Mambo Jambo' Di Kelab Malam Zouk Semperna Hari Raya Haji

Posted: 09 Oct 2013 11:00 PM PDT


Agak keterlaluan dan biadap Kelab Malam Zouk menganjurkan pesta tarian bertema "Mambo Jumbo" semperna Hari Raya Haji. Nasib baik ianya diadakan di Zouk Singapura dan bukannya di Malaysia. Umat Islam di Singapura tidak mempunyai suara apabila Islam dihina di sana.

Di Malaysia, kita masih bernasib baik masyarakat Islam masih mempunyai sensitiviti terhadap Agama Islam. Nak buat pesta mabuk tungging terbalik di kelab malam Singapura, buatlah. Kenapa hendak mengadakan promosi pengiklanan dengan menghina Agama Islam?

Kenapa Akhramsyah Perlu Mengusung Tun Dr Mahathir Untuk Kempen Ketua Pemuda?

Posted: 09 Oct 2013 08:30 PM PDT


Yang menawarkan diri untuk bertanding kamu. Yang hendak bertanding Ketua Pemuda UMNO kamu. Kenapa perlu kamu mengusung Tokoh Negarawan Negara, Tun Dr Mahathir Mohamed untuk menarik sokongan perwakilan? Apakah diri kamu tidak mempunyai kredibiliti untuk memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO dengan pengaruh kamu sendiri. Datuk Mukhriz sendiri dulupun tidak pernah mengusung Bapanya sendiri ketika beliau bertanding menentang Khairy Jamaluddin untuk jawatan yang sama satu ketika dulu. Datuk Mukhriz bertanding atas kapasiti beliau sendiri.

Di sidang media atau "live tele conference" bersama Saudara Akhramsyah Sanusi, beliau dilihat semakin agresif dalam menyatakan perjuangan beliau demi Pemuda UMNO. Satu sahaja pertanyaan CTS buat calon Ketua Pemuda UMNO ini. Di manakah Akhramsyah ketika Pemuda-Pemuda UMNO bertungkus lumus berusaha memenangkan calon-calon Barisan Nasional di dalam Pilihanraya Umum Ke 13? Kenapa baru sekarang baru nampak muka? CTS juga ingin bertanya kepada Pemuda-Pemuda UMNO seluruh Malaysia, kenalkah anda dengan nama Akhramsyah sebelum beliau menawarkan diri untuk bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO?

Adakah Akhramsyah calon proksi? Atau Akhramsyah calon bermusim? Menang kalah tidak ada bezanya. Hanya timbul masa pemilihan. Kalau kalah akan muncul 3 atau 4 tahun selepas itu. Lihat sahaja apa kata Akhramsyah, dipetik dari Malaysiakini, di sini:
Jika Khairy mengekalkan jawatannya, Akhramsyah berkata beliau mungkin merenggangkan dirinya dari sayap tersebut kerana beliau mempunyai falsafah politik yang sama sekali berbeza daripada kepimpinan pergerakan itu.
Hanya akan berkhidmat dengan Pemuda kalau anda menang sahaja Akhramsyah? Anak bapak ... 

Video Temubual Taukeh Kedai Mengapa Restoran Caj Sarapan VVIP RM6,000

Posted: 09 Oct 2013 07:00 PM PDT


Gara-gara mengenakan bayaran RM6,000 kepada kumpulan VVIP untuk sarapan pada 6 Oktober lepas, sebuah restoran di Pengkalan Chepa, di sini, telah diserbu penguatkuasa Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PDNKK). Rombongan yang dilaporkan akhbar Sinar Harian seramai 50 orang itu, termasuk mereka yang datang dari luar Kelantan untuk menghadiri satu majlis rasmi di bandar ini.

Berikut adalah penjelasan oleh pemilik Restoran Selera Daun Pisang mengenai dakwaan yang digembar-gemburkan dan serbuan KPDNKK ke atas kedainya setelah dilaporkan mengenakan caj RM6,000 kepada sekumpulan VVIP yang bersarapan di kedainya itu. Tonton dan nilaikan sendiri. Kalau mengikut ceritanya seramai 400 orang yang datang makan secara percuma di kedainya pada pagi itu dan ada juga yang 'tapau' membawa pulang. RM6,000 jumlah caj yang dikenakan jika dibahagikan dengan 400 orang, harga lebih kurang RM15 seorang. Tidaklah terlalu mahal untuk hidangan sarapan pagi.

THE FLYING KICK

Posted: 10 Oct 2013 01:12 PM PDT

THE FLYING KICK


PELAJAR KPTM MATI DIROGOL 13 PENDATANG DI LRT PANDAN JAYA!!!

Posted: 10 Oct 2013 08:10 AM PDT

SORRY LER... MUKHRIZ TIDAK AKAN BAGI KEMENANGAN PERCUMA KEPADA PAS DI SUNGAI LIMAU!!!

Posted: 10 Oct 2013 07:30 AM PDT

CUEPACS DESAK MINTA KENAIKAN GAJI LAGI TANPA RASA MALU LANGSUNG DENGAN LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA!!!

Posted: 10 Oct 2013 06:20 AM PDT

UPDATE KAPAL TERBANG MASWING TERHEMPAS DI KUDAT!!! SEORANG MANGSA DISAHKAN MENINGGAL DUNIA!!!

Posted: 10 Oct 2013 05:32 AM PDT

POLIS JAHAT KERANA TEMBAK MATI TIGA DARIPADA EMPAT ORANG PEROMPAK KEDAI EMAS DI MERU, IPOH, PAGI TADI!!!

Posted: 10 Oct 2013 02:21 AM PDT

AKRAMSYAH GELARKAN TEMAN RAPAT KHAIRY JAMALUDDIN SEBAGAI BABI!!!

Posted: 10 Oct 2013 12:48 AM PDT

HAKIM BENGONG! PENGURUSAN MASJID CELAKA! PUSAT ZAKAT SIAL!!!

Posted: 09 Oct 2013 10:45 PM PDT

MAZA SOKONG FATHUL BARI UNTUK JAWATAN EXCO PEMUDA UMNO!!!

Posted: 09 Oct 2013 09:46 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Oct 2013 11:03 AM PDT

PEJUANG BANGSA


KERANA PERTAHAN MELAYU, ALI RUSTAM DITUDUH PEJUANG NAZI OLEH DAP !!

Posted: 10 Oct 2013 02:00 AM PDT Bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam membidas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam sebuah portal yang mengibaratkannya sebagai pejuang Nazi kerana menghina kaum bukan Melayu khususnya kaum Cina.
"Adakah salah saya mempertahankan perlembagaan yang melindungi hak-hak orang Melayu, Bumiputera dan Islam yang cuba dihapuskan oleh DAP.
"Beliau (Lim) perlu cermin diri dia dahulu kerana sikap kuku besinya dalam DAP sendiri," katanya ketika ditemui pada sesi pengenalan calon anggota majlis tertinggi dan pergerakan sayap Umno di sini, Rabu.
Portal berkenaan hari ini melaporkan gesaan setiausaha agung DAP itu agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil tindakan tegas terhadap Mohd Ali atas penghinaan terhadap kaum bukan Melayu bagi membuktikan beliau serius menegakkan aspirasi 1Malaysia serta mengelak pemimpin UMNO terus menyebar fitnah ke atas pembangkang.
Calon Naib Presiden UMNO itu tidak hairan dituduh rasis oleh pembangkang kerana perjuangannya terhadap hak kaum Melayu dan Bumiputera.
Beliau berkata tuduhan dan cemuhan pembangkang tidak mematahkan semangatnya memperjuangkan perlembagaan, khususnya dalam mempertahankan hak Melayu, Bumiputera dan rakyat beragama Islam di negara ini. BERNAMA

TAK TAHAN KETEGASAN @ZAHID_HAMIDI ,AMBIGA HASUT MCA & MIC KELUAR BN !!

Posted: 10 Oct 2013 12:30 AM PDT
Pengerusi bersama BERSIH Datuk S Ambabiga berkata, MCA dan MIC patut keluar BN sekiranya masih mempunyai harga diri.

"Selepas mendengar kenyataan menteri dalam negeri saya benar-benar ingin tahu apa yang MCA dan MIC lakukan dalam BN.

"Tolonglah ada sedikit kehormatan diri dan keluar!" katanya.

Pengamal undang-undang itu juga menyindir perdana menteri yang menurutnya sibuk memberitahu rakyat luar negara bahawa beliau seorang yang moderat dan mengambil berat kaum bukan Melayu.

"PM kita tiada masa untuk menegur menterinya yang menyeleweng," tulis Ambabiga di laman blog mikro Twitter.

Beliau merujuk kepada kenyataan kontroversi Zahid berhubung dasar "tembak dulu" terhadap suspek sebelum ini.

Dalam sebuah program di Melaka Sabtu lalu, Zahid antaranya berkata, mangsa-mangsa rompakan kebanyakannya orang Melayu dan langkah terbaik dengan tidak berkompromi dan "tembak dulu" jika terdapat bukti.

"Jangan ada lagi amaran kepada mereka, kita dapat bukti kita tembak dulu," katanya. 

CHEGUBARD ANGGAP CHIN PENG TOKOH PEJUANG HEBAT , ABU PUN KERAJAAN BN TAKUT !

Posted: 09 Oct 2013 11:26 PM PDT

"Hari ini bagi kita ialah Chin Peng adalah pejuang dan damailah kamu Chin Peng.. Kami anak muda terus membawa semangat perjuangan menentang fasis dan kapitalis," katanya ketika menjadi panel jemputan dalam satu majlis forum anjuran Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang bertajuk Chin Peng Pejuang @ Pengganas? Disebalik Perjanjian Hatyai di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor malam tadi.

Turut menjadi panel dalam majlis tersebut Bekas Komunis Malaya, Effandi, Ahli Jawatankuasa Pusat PSM, Dr.Jeyakumar, Aktivis Oral History, Aziz Suriani dan Aktivis Masyarakat, Lee Ban Chen.

Sementara itu, beliau turut mendakwa Kerajaan Malaysia sepatutnya tidak perlu gusar akan kematian Bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng untuk membawa abu mayat komunis tersebut untuk disemadikan di Malaysia.

Katanya, kematian Chin Peng membawa erti yang besar kepada kerajaan Malaysia selepas pintu sempadan Malaysia dijaga rapi untuk tidak membenarkan abu mayat Chin Peng dibawa masuk ke dalam negara.
alt
"Saya rasa adalah tidak adil bagi saya sebagai insan yang kecil untuk berada dalam medan perjuangan yang besar jika tidak memberi ruang penghormatan kepada tokoh yang saya rasa dia cukup hebat kerana hidup dan matinya menjadi ketakutan rejim penguasa ini.

"Bukan saja mati (malah) sudah dibakar menjadi abu. Pintu sepadan dijaga dengan begitu hebat," katanya merujuk pengawalan ketat pasukan keselamatan Malaysia baru-baru ini untuk tidak membenarkan abu mayat Chin Peng untuk dibawa masuk ke Malaysia. 

*** Kalau malaun ini hidup zaman Darurat ...dia ini lah pengkhianat yang akan angkat senjata bersama KOMUNIS untuk menhuru-harakan negara .

MEMALUKAN ! CALON KP UMNO AKRAMSHAH HERET TUN M KEMPEN !!

Posted: 09 Oct 2013 09:46 PM PDT


Calon Bermusim & HIDUP MELAYU , Sdr Akhramsyah memang tak malu betul . Nak bertanding Ketua Pemuda UMNO Malaysia tapi terpaksa mengheret Tun Mahathir berkempen sekali & anda boleh melihat sendiri melalui gambar sidang media ini . KLIK DI SINI 

 Muhkriz dahulu pun masa bertanding KP UMNO Malaysia , tak pun menggunakan pengaruh bapanya semasa berkempen . Beliau bertanding atas menggunakan kekuatannya sendiri .

 Jadi , di mana kekuatan hidup Melayu perjuangan nak dibawa Akramsyah ??

 Lagi satu di mana beliau semasa kempen PRU13 ?? Adakah beliau membantu parti terutama di negerinya seperti berceramah dan berkempen ??

 Bila  ada musim pemilihan baru , tiba-tiba  muncul dengan slogan Hidup Melayu ...

DAP SEMAKIN PANAS PUNGGUNG , UTUSAN PROMOSI BLOG BONGKAR PENIPUAN DINASTI LIM !!

Posted: 09 Oct 2013 05:38 PM PDT
- Kepesatan media sosial telah membawa kepada wujudnya sebuah blog baharu, thedapinsider.blogspot.com yang menceritakan mengenai kisah-kisah dalaman parti tersebut.
Blog itu yang mula beroperasi mulai 18 September lalu dikendalikan seorang lelaki bernama Peter yang mendakwa merupakan ahli DAP di sebuah cawangan di Johor sejak 1998.

Melalui thedapinsider, Peter berazam mendedahkan kisah sebenar di sebalik perjuangan DAP dan perkara itu ditegaskan beliau ketika mula-mula mengoperasikan blog tersebut.


Sejak itu, Peter telah mendedahkan pelbagai kisah dalaman DAP yang sebelum ini menjadi perbualan hangat termasuk tentang kontroversi dalam pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC).

Anak Omak

Posted: 10 Oct 2013 09:32 AM PDT

Anak Omak


Khairy tidak boleh diharap pertahankan Melayu

Posted: 10 Oct 2013 08:35 AM PDT

Khairy tunduk diam kepada Tony Pua

Tony Pua menggelar ROS dan Utusan Malaysia sebagai 'anjing UMNO'. Malangnya, tiada sambut balas dari Khairy di atas penghinaan yang dilakukan Tony Pua.

Khairy berani mengkritik dan membidas Perkasa, memarahi persatuan-persatuan sukan, menahan dana persatuan-persatuan belia dan apa lagi. Apabila sahabat bersama di Oxford, Tony Pua bersuara, dia hanya berdiam dan biarkan saja.

Khairy mesra betul bersama Tony Pua

Ianya seolah-olah dia tidak terasa apa-apa dari bahasa membenci dan kurang ajar Tony Pua.


Khairy bagaikan sudah dijinakkan oleh Setiausaha Akhbarnya, Regina Lee yang merupakan penyokong kuat DAP dan telah membina imej Hannah Yeoh, Teo Nie Ching dan lain-lain.


Menurut Helen Ang, Khairy mempunyai hubungan rahsia dengan Tony Pua yang mana Regina Lee merupakan perantara untuk menyalutkan maklumat kepada Tony Pua.Padanlah Khairy bagaikan tidak sensitif dengan penghinaan Tony Pua yang bertujuan mempersoalkan integriti institusi kerajaan yang dibangunkan oleh kerajaan UMNO/Barisan Nasional dan memperlecehkan Utusan Malaysia sebagai legasi perjuangan Islam, Melayu dan Malaysia.


Adakah ini yang dikatakan Khary sebagai mahu mengubah DNA Pemuda UMNO menjadi anak kucing yang sudah dijinakkan dari harimau yang garang dan berani?

Sementara itu, Akramsyah tidak membiarkan tindak tanduk Tony Pua:Akhramsyah gelar Tony Pua "anjing DAP"
OCTOBER 10, 2013

Calon Ketua Pemuda Umno, Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi (gambar) menyifatkan Ketua Publisiti DAP, Tony Pua sebagai 'anjing DAP' kerana sering menyalak untuk menutup kepincangan parti itu dengan menghina Pertubuhan Pendaftar (RoS) dan akhbar Utusan Malaysia.

Akhramsyah berkata, Pua bertindak sedemikian bagi mengalih perhatian orang ramai daripada melihat kelemahan DAP khususnya berkaitan dengan isu pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti pembangkang itu.

"Sebenarnya beliau (Pua) `anjing DAP' kerana sikapnya yang sering menyalak untuk menutup kepincangan parti berkenaan dan beliau sepatutnya melihat semula kepincangan dalam CEC itu kerana ia dibangkitkan sendiri oleh ahli DAP.

"Jangan mengheret orang lain kerana pemilihan semula itu adalah kehendak majoriti ahli DAP selepas merasakan berlaku manipulasi dan penyelewengan dalam pemilihan CEC terdahulu," katanya pada sidang akhbar, di Butterworth hari ini.

Pua dalam laman Facebooknya baru-baru ini menggelar RoS dan Utusan Malaysia sebagai 'anjing Umno' selepas parti itu diarah menjalankan pemilihan semula CEC berikutan  pelbagai pihak mempertikai kewibawaan proses pemilihan CEC pertama pada 15 Disember lalu.
Akramsyah yang juga Ketua Pemuda Umno Cawangan Bendang Baru Langkawi, berkata sikap Pua yang enggan memohon maaf kepada RoS dan Utusan Malaysia ekoran kenyataannya itu hanya menyerlahkan sifat angkuh Anggota Parlimen Petaling Jaya Utara itu.

"Sebagai seorang ahli Umno saya mendesak Pua memohon maaf secara terbuka kepada seluruh ahli Umno, kakitangan RoS dan Utusan Malaysia di atas tindakannya yang begitu celupar serta biadap sehingga melangkaui batas dan nilai murni kehidupan," katanya.

Beliau turut mengesyorkan supaya Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng meletak jawatan atas kegagalannya mentadbir parti itu sehingga menyebabkan DAP di ambang pembatalan pendaftarannya.

"Mungkin tugas Lim sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang terlalu berat untuk dipikul bersama dengan tugas Setiausaha Agung DAP jadi saya rasa lebih baik beliau melepaskan jawatan Setiausaha Agung itu," katanya.

Sementara itu, Akramsyah menyerahkan kepada perwakilan untuk menentukan nasibnya dalam persaingan merebut jawatan Ketua Pemuda Umno pada pemilihan sayap Umno 12 Oktober ini.

"Saya turun padang bertemu perwakilan dan sebagai seorang Islam sekarang ini saya berserah kepada Allah untuk jawatan itu tetapi berdasarkan maklum balas, keyakinan untuk menang adalah dalam 60 hingga 65 peratus," katanya.

Beliau yang juga anak sulung kepada bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Sanusi Junid berkata, beliau tidak akan kecewa jika kalah dan akan terus memperjuang serta menghidupkan kembali agenda perjuangan Melayu. - Bernama, 10 Oktober, 2013.

anakbukitgantang says

Posted: 10 Oct 2013 03:33 AM PDT

anakbukitgantang says


kelebihan beramal pada awal bulan Zulhijjah

Posted: 09 Oct 2013 07:38 PM PDT

Apakah kelebihan puasa pada hari-hari awal 10 Zulhijjah? Dan apakah amalan lain yang digalakkan pada hari-hari tersebut?

Zinnirah 
Kulai, Johor.


shahidah1

 Ustazah Shahidah Sheikh AhmadJAWAPAN:
Banyak di sana hadis-hadis yang menunjukkan kelebihan 10 awal zulhijjah dan puasa pada hari2 tersebut, antaranya,

1. Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu 'Abbas RA bahawa Baginda Nabi SAW bersabda yg bermaksud :
"Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu sepuluh hari Zulhijjah-". Para Sahabat Baginda bertanya : "Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah ?". Ujar Baginda : "Tidak juga (termasuk) berjihad pada jalan Allah kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun". 


2. Imam Ahmad Rahimahullah meriwayatkan dari Ibnu 'Umar RA bahawa Baginda SAW bersabda maksudnya : "Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari sepuluh Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah) , takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah)".
 
3. Ibnu Hibban di dalam kitab Sahihnya meriwayatkan dari Jabir RA bahawa Baginda SAW bersabda : "Seutama-utama hari adalah hari 'Arafah".
 
JENIS AMALAN YANG DIANJURKAN PADANYA. 

Pertama

: Menunaikan ibadah haji dan 'umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadith yang menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi SAW : "Satu 'umrah ke 'umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan Syurga". Kedua : Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari 'Arafah. 


Dari Abu Sa'id al Khudri RA berkata : 'Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Tiada seorangpun yang berpuasa pada satu hari di jalan Allah melainkan Allah menjauhkan dengan puasanya itu mukanya dari api neraka sejauh tujuh puluh tahun" (Muttafaq 'alaih).
Imam Muslim Rahimahullah meriwayatkan dari Abi Qatadah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda : "Puasa pada hari 'Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang". 


Ketiga : Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah Ta'ala yang bermaksud : "(Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum)", hari-hari tersebut dijelaskan sebagai sepuluh hari di bulan Zulhijjah. Oleh kerana itulah para 'Ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadith Ibnu 'Umar RA yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad Rahimahullah, di antaranya : "Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah) , takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah)".


Lazimnya kita memahami zikir-zikir ini disebut pada hari-hari raya sahaja, tetapi dalam hadis ini menunjukkan kita disarankan untuk membanyakkannya pada 10 hari pertama.
Imam Al Bukhari meriwayatkan bahawa Ibnu 'Umar dan Abu Hurairah RA kedua mereka pada hari-hari tersebut selalu keluar ke pasar bertakbir dan diikuti oleh orang ramai. Imam Ishaq meriwayatkan bahawa para Fuqaha' (ahli feqah) di kalangan Tabi'in (generasi selepas Sahabat Nabi) sentiasa membaca pada hari-hari itu,
"[Allahu Akbar, Allahu Akbar, La Ilaha Illa Allah, wa Allahu Akbar, Allahu Akbar, wa LillahI Hamdu]".
Adalah amat digalakkan supaya suara ditinggikan ketika bertakbir di pasar, rumah, jalan, masjid dan selainnya berdasarkan firman Allah Ta'ala yang bermaksud : "( Dan supaya kamu membesarkan (bertakbir) Allah di atas ni'matNya menghidayat kamu)". Dibolehkan juga pada hari-hari tersebut berzikir dengan apa-apa zikir yang lain dan segala do'a yang baik. 


Keempat : Bertaubat dan meninggalkan segala ma'siat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana ma'siat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya. Di dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, Baginda Nabi SAW bersabda : "Sesungguhnya Allah mencemburui (tidak suka) apabila seseorang hambaNya melakukan perkara yang ditegahNya" (Muttafaq 'alaihi). 
Kelima : Memperbanyakkan amalan soleh (baik) terutama amalan-amalan sunat tambahan seperti solat sunat, bersedekah, berjihad, membaca al Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana kesemuanya akan digandakan pahalanya pada hari-hari tersebut.


Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun ia kecil tetapi ianya lebih disukai oleh Allah Ta'ala jika dibandingkan pada hari-hari lain, begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikatogerikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid). 


Keenam : Disyari'atkan bertakbir pada beberapa hari yang raya mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjamaah. Bagi mereka yang tidak menunaikan 'ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari 'Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zohor hari raya haji (10 Zulhijjah), kesemuanya berakhir sehingga waktu 'Asar pada hari ketiga belas (13) Zulhijjah. 
Ketujuh : Disyari'atkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunnah (amalan) Nabi Allah Ibrahim 'AS setelah Allah Ta'ala mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail 'AS tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih. 
Kelapan : Imam Muslim Rahimahullah meriwayatkan dari Ummu Salamah RA bahawa Nabi SAW bersabda : "Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya",


Dan di dalam riwayat lain : "Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban". Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah Ta'ala, maksudnya : "(Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Makkah) itu sampai ke tempatnya)". Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemunya haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang berkenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya. 


Kesembilan : Setiap muslim hendaklah berusaha untuk menunaikan solat hari raya secara berjamaah, menunggu mendengar khutbah yang dibaca oleh imam selepas selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya. Sepatutnyalah dia mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini ; ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan.


 
Kesimpulan:
Kita disunatkan berpuasa selama 9 hari dari 1 hingga 9 Zulhijjah, jika tidak mampu puasalah berapa hari yg mampu, atau paling kurang pada hari ke 9. Jika tidak mampu melakukan semua, janganlah tinggalkan semua. Begitu juga amalan-amalan lain yang disebut di atas.
Wallahu 'Aklam.

tunku

Posted: 10 Oct 2013 03:30 AM PDT

tunku


Human Rights Watch Should Not Motivate Criminals

Posted: 10 Oct 2013 02:35 AM PDT

Human Rights Watch (HRW) must have a funny way of choosing whose rights to be given priority, whose rights can be discounted and whose rights to fight all the way for.  And in Malaysia, HRW is seen to be more interested in the rights of the minorities and the outlaws, whom, in a way, represent the Oppositions.
Malaysian Oppositions has been very vocal in fighting and defending the rights of the criminals and they are not shy about it.  In fact, they are the ones responsible for putting the contained criminals back on the streets through their constant fight to abolish the Prevention Act, which they finally won.

The Oppositions are also known to be the champion of LGBT rights even though 'un-natural sex' is a crime in this country.  And there is also the Bumiputera Rights that the Oppositions swear to abolish for the sake of 'equality' and in the name of 'justice', especially for the already rich Chinese.

Therefore, it couldn't be wrong for us to connect the words 'minorities and outlaws' to the Oppositions.
And the statement made by HRW on Malaysia's Home Minister's recent speech, has made us wonder just how far does this 'connection' goes.  HRW's statement, could at any time, be taken as a write-up by Malaysiakini, a pro-Opposition news portal.  Co-incidentally or not, Malaysiakini is currently building up a personal vendetta against the Minister for his blunt attack on the portal's 'habit' of spinning his words in its reports.

After communist threat that ended in the late 80s, modern Malaysia has been a safe country to live in for almost forever, except for a few isolated tragedies involving extremists such as Sauk and May the 13th 1969 racial riots.  Even those were contained at a certain parameter and ended as fast as they occurred.
In other words, Malaysians have never really known what it's like to live in fear.

However, the prosperity and peace of the country not only attract the attention of peace-loving and fun-seeking tourists, but also criminals who see the country as a gold-mine. Malaysia has been swarmed by all sorts of criminals from all over the world from petty theft and brutal murderers from Indonesia to human traffickers from China and Thailand or drug dealers and the more cunning IT-savvy robbers from Africa and Latin America.

At the same time, local criminals have also 'upgraded' themselves along with the country's rapid development.

We cannot deny that the crime rate has been rising almost 'steadily' in the past few years but the police have always had it under control.

Only until the Prevention Act was abolished which, was a quick and almost unexpected decision, that the police was caught by surprise as they were forced to let the hard-core criminals free.  These criminals waited no time at all to roam the streets, paying long overdue debts and picking up things at where they left off.

The sound of gunshots and sirens are not norms in Malaysia and Malaysians are not even used to the sight of a gun except on TV.  For so long, the most terrifying deaths reported in Malaysia are road accidents.
But 'thanks' to the Oppositions we now are 'getting-used' to reports of people being gunned down in the streets.  This, must be the new modern-Malaysia that the Oppositions want to bring us to.

So, Malaysians took the Home Minister's declaration of war against crime very positively. Zahid knows that Malaysians do not tolerate crime and the only way to make sure that no man would ever even think of committing a crime here again, is to ensure that he knows that he will not be compromised.
For that, Dato' Seri Zahid Hamidi is practically a hero, for having the guts and shows it off through his fierce speeches.

HRW however, has a different view about Zahid Hamidi.  The organization is now echoing our Oppositions by condemning our Home Minister – instead of the criminals.

Zahid is under attack for his statement that the police 'will shoot first, ask questions later'.  But his next sentence that 'there must be proof and evidence before the shooting starts' was somehow disregarded.
HRW went on referring to our Home Minister as 'unlawful and having callous disregard for basic rights to live'.  The organization even urge our government to take action against him!

Well, the way the Malaysians see it, the only person that is 'unlawful and having callous disregard for basic rights to live', is the criminals who go around shooting people on the streets.
And HRW has, in a way, just renewed these criminals 'licence to kill' by attacking Zahid.

By doing so, HRW is also indirectly motivating the criminals and help them twist things into becoming a racial issue just because most of the gunned down criminals are Indians.  But yesterday, three criminals were shot dead in a gunfight with the police on the streets of Kuala Lumpur and they are not Indians, but Indonesians.
HRW should have known that racial issues could have caused an even worse kind of crimes. Therefore, HRW is just as bad as the criminals themselves or even worse.

While Dato' Zahid Hamidi gives us hopes to live in peace of minds like we always have, HRW gives the criminals and potential criminals hopes and dreams to get away with their crime.

And this, is the organization that is supposed to 'watch' for our rights?  Serious?

Zahid Should Sue Malaysiakini:

Posted: 09 Oct 2013 04:35 AM PDT

1. We are wondering whether an English news report by Malaysiakini titled "With Criminals, We Shoot First, Admits Home Minister" is a declaration of war by the news portal against Dato' Seri Zahid Hamidi?

2. It was written in the report thet "Zahid Hamidi indicated in a speech that it was best to shoot first and ask questions later".

3. To enforce their story, Malaysiakini published a link of the video that shows Zahid Hamidi making the statement.

What's weird is that the video cannot be watched at all. The link was practically non-existence.
It is weirder that when in the same news portal, it shows the real transcript of the Minister saying "If we have evidence, we will shoot". This particular statement is also the title of the same report in Bahasa Malaysia.

It seems that, Malaysiakini is inviting Zahid to a shootout.
The dirty game made by Malaysiakini is not that surprising to us. Why does this portal have to put a different translation in the same report is not that surprising.

Majority of the readers in the English article are not Malays. They are an easy target for the opposition to persuade them in hating the government. However, the Malay version of the article has been sugar coated as to appeal to the police where many of them are Malays.

That is not the question. The main reason for this particular act by Malaysiakini is to convey a message to the public in order to defame the Home Minister.

This is because in the first sentence "Shoot first, Ask Later" and the second sentence "we have proof, and then we shoot", is totally different in meaning. The first sentence was used by Malaysiakini to summarize the statement made by the Home Minister, shows that the portal wants to potray Zahid Hamidi as a ruthless minister and he is above the law.

However, the second sentence, the real transcript of the statement made by Zahid proves otherwise. In this sentence, the statement made to ensure that the police will only take action if there is ample evidence.

The fact of the matter is, Zahid Hamidi is not a cruel minister, and he is indeed strict. The cruel ones is for those who supports the criminals, like Malaysiakini for example.

Zahid Hamidi's strict demeanour has made Malaysiakini loses their focus. Just because Zahid's action of telling the reporter of the portal to stop spinning issues, then the portal wants to take revenge in twisting Zahid Hamidi's statement in order to ruin his image.

However, there are a lot of people who will believe that Malaysiakini's report on the statement made by Zahid. Malaysiakini is nothing more than a bunch of political thugs and the ultime cyber bully of all time. They are slamming Zahid while the rakyat is cheering for the Home Minister.

Because Malaysiakini did not learn their lessons, we would like to suggest to Zahid to take this matter to the court of law. What we can learn from this particular incident that Malaysiakini reporter has the same mentality of the DAP that they are not afraid to lie, and cover the first lie with another lie.

To ensure that they've learned their lessons, it is good for them to be sued so that they cannot make any more statement defaming any ministers or the government.

Ohpolitik!™

Posted: 10 Oct 2013 03:21 AM PDT

Ohpolitik!™


#AnwarTakLaku : Pentas Perdana #BantahTPPA Jual Gambar TunM #MalaysiaNews

Posted: 10 Oct 2013 12:08 AM PDT


Bila Anwar Ibrahim sendiri kini sudah hilang kepercayaan penyokong dan orang ramai, publisiti jenis menjual gambar tokoh mantan PM sebagai umpan. Tengok pada gambar poster pun sudah ada message yang cuba disampaikan. Gambar Anwar ibrahim senyum lebar sambil membuka baju ala-ala masa main ngan cinaDoll, gambar Tun M sebek. Kenapa?

Konfrem, malam ini, pengacara majlis akan kata, TunM tidak dapat hadir adalah sebab biasala orang UMNO, itu ini semua dia jer yang betul, orang len semua salah.

Makan RM6000 Untuk 400 Orang : Apa Ada Hal? #MalaysiaNews

Posted: 09 Oct 2013 07:04 PM PDT


Gara-gara mengenakan bayaran RM6,000 kepada kumpulan VVIP untuk sarapan pada 6 Oktober lepas, sebuah restoran di Pengkalan Chepa, di sini, telah diserbu penguatkuasa Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PDNKK). Rombongan yang dilaporkan akhbar Sinar Harian seramai 50 orang itu, termasuk mereka yang datang dari luar Kelantan untuk menghadiri satu majlis rasmi di bandar ini.

Berikut adalah penjelasan oleh pemilik Restoran Selera Daun Pisang mengenai dakwaan yang digembar-gemburkan dan serbuan KPDNKK ke atas kedainya setelah dilaporkan mengenakan caj RM6,000 kepada sekumpulan VVIP yang bersarapan di kedainya itu. Tonton dan nilaikan sendiri. Kalau mengikut ceritanya seramai 400 orang yang datang makan secara percuma di kedainya pada pagi itu dan ada juga yang 'tapau' membawa pulang. RM6,000 jumlah caj yang dikenakan jika dibahagikan dengan 400 orang, harga lebih kurang RM15 seorang. Tidaklah terlalu mahal untuk hidangan sarapan pagi.


Perdana Menteri 16 September Bentang Belanjawan Botoxnya 21 Oktober ini di Parlimen? #MalaysiaNews

Posted: 09 Oct 2013 06:45 PM PDT


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan beliau akan membentangkan Belanjawan Pakatan Rakyat di Parlimen pada 21 Oktober ini.

Bagaimanapun katanya sebelum belanjawan itu dibentangkan kepada Ahli Parlimen dan rakyat, beliau akan memberikan gambaran awal kerangka itu dalam satu forum di Dewan Sivik, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Jumaat ini.

"Saya akan berikan sedikit gambaran tentang kerangka Belanjawan Pakatan Rakyat, Jumaat ini.

"...Insya-ALLAH kita akan bentangkannya pada 21 Oktober ini di Parlimen," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas lanjut perkembangan terkini belanjawan pembangkang berikutan Bajet 2014 akan dibentangkan kerajaan pada hujung bulan ini.

Pada 28 September tahun lalu, Pakatan Rakyat membentangkan Belanjawan 2013, iaitu dua hari lebih awal daripada Barisan Nasional.

Belanjawan yang bertemakan 'Ekonomi Rakyat Negara Berkat' itu mempunyai tujuh teras utama iaitu reformasi dan ketelusan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), membina daya saing ekonomi, mengangkat martabat wanita, hasil minyak untuk negeri, menurunkan harga kereta, reformasi membanteras jenayah serta perumahan untuk rakyat.

Jumlah perbelanjaan dalam Belanjawan PR tahun lalu berjumlah RM233 bilion, iaitu lebih rendah daripada Bajet kerajaan yang melibatkan peruntukan RM251.6 bilion.

Sinar Harian

#RumahMampuMilik Kerajaan Selangor : Dulu #DatumJelatek Kini #DatumBangi #MalaysiaNews

Posted: 09 Oct 2013 04:44 PM PDT

Admin terjumpa satu lagi cadangan pembangunan tanah kosong PKNS bersebelahan Taman Tasik Cempaka kita.. kali ini dari Firma Rekabentuk Antrabangsa yg berpusat di Singapura..

Site Area 18,281 sqm
Built Up Area 73,124 sqm
Plot Ratio 4

pautan asal di http://hide.my/BBB60 

Lokasi yg sama ini juga ada di buat rekabentuk pembangunan oleh Firma Arkitek tempatan kita.. album khas dihttp://hide.my/BBB61
ADUN Pulau Bentong Menjadi Mangsa Seterusnya Akibat Makan #AyamBeracun ? #MalaysiaNews

Posted: 09 Oct 2013 04:35 PM PDT

Adun keracunan makanan kerana ayam

Adun Pulau Betong, Muhamad Farid Saad dimasukkan ke Hospital Balik Pulau kelmarin kerana disyaki makan ayam tercemar.

Ketika dihubungi Sinar Harian beliau berkata, beliau sekeluarga ke Shah Alam dan menikmati hidangan di salah sebuah restoran di sana.

Menurutnya, hanya beliau sahaja yang memilih menu ayam sementara anak-anak memilih untuk makan daging.

"Setelah beberapa jam selepas menikmati makanan berkenaan, saya mula tidak sedap perut.

"Pada mulanya saya hanya menjangka ia perkara biasa dan sakit perut yang normal, namun saya sempat balik ke Pulau Pinang sebelum ia semakin melarat," katanya.

Kemudian setibanya di Balik Pulau, Muhamad Farid mengakui dia tidak boleh tidur dan mengalami sakit kepala.

Akibat kondisi badan yang semakin lemah, pada jam 5 petang kelmarin dia segera ke Hospital Balik Pulau dan ditahan kira-kira dua jam di wad kecemasan.

"Jururawat memasukkan dua botol air ke dalam badan, alhamdulillah saya tidak ditahan untuk bermalam di hospital dan jam 7 petang pada hari yang sama saya sudah keluar.

"Sakit perut berkenaan sudah beransur pulih dan kini melakukan tugas seperti biasa, namun saya dapat pengajaran supaya memilih makanan dengan lebih berhati-hati," katanya.

Dia yang sempat berkongsi kisahnya dimasukkan ke hospital akibat keracunan makanan di laman Facebook peribadinya itu turut menasihatkan orang ramai berhati-hati memilih hidangan ayam.

"Bukan tidak boleh makan namun kita perlu tahu sumbernya dari mana dan tambahan lagi sekarang sudah kecoh ada saja yang keracunan akibat makan ayam, jadi kita perlu berhati-hati," katanya.

-sinarharian-

bumiyang

Posted: 10 Oct 2013 03:12 AM PDT

bumiyang


Husam Bedal Kerajaan Pas Kelantan - Akibat Dendam Kesumat???

Posted: 09 Oct 2013 08:51 PM PDT

Panas!!! "Brain Drain" Keturunan Cina Berhijrah ke Australia Bakal Kembali ke Malaysia???

Posted: 09 Oct 2013 06:15 AM PDT

Politik Harian

Posted: 10 Oct 2013 03:05 AM PDT

Politik Harian


#PemilihanUMNO : Pendirian @Khairykj Dalam Kancah Politik

Posted: 10 Oct 2013 01:28 AM PDT


Ikuti temubual eksklusif bersama Wartawan Kanan Sinar Harian Negeri Sembilan, Sarinah Mat Kasim, bersama jurufoto Syamilah Zulkifli, bagi mendapatkan gambaran sejauh mana kesediaan Menteri Belia dan Sukan ini menghadapi Pemilihan Umno.

Ada juga ISU panas yang di ketengahkan oleh blogger KRO sila baca disini....

MUKADIMAH

SEBUT sahaja nama Khairy Jamaluddin atau KJ sudah pasti semua orang tahu dan kenal dengannya. Di sebalik kelantangan bersuara di Parlimen, beliau juga antara Ketua Pemuda Umno yang agresif dalam menyatakan pendirian serta menolak sesuatu yang dirasakan tidak betul tidak kira di dalam parti atau kerajaan.

Bagi mengetahui sejauh mana pendiriannya dalam kancah politik ini, ikuti temubual eksklusif bersama Wartawan Kanan Sinar Harian Negeri Sembilan, Sarinah Mat Kasim, bersama jurufoto Syamilah Zulkifli, bagi mendapatkan gambaran sejauh mana kesediaan Menteri Belia dan Sukan ini menghadapi Pemilihan Umno.


Bagaimana persediaan YB dengan pemilihan yang akan datang tidak lama lagi ini?

Buat masa ini, segala persediaan dari segi mental dan fizikal telah pun saya siap sedia sepenuhnya. Malah sebarang bentuk cabaran dan juga liku-liku sepanjang menjalani proses berkempen juga telah saya lalui dengan baik sekali.

Alhamdulillah, setakat ini perwakilan menerima saya dengan senang hati dan mana-mana jua saya pergi mereka menyatakan sokongan terhadap saya. Insya-ALLAH semua yang dirancang berjalan dengan baik.


Apa komen YB tentang keputusan Lembaga Disiplin dan Ahli Jawatankuasa Pemilihan yang membuat keputusan memberi kelonggaran berkempen kepada semua calon yang bertanding?

Sebaik sahaja menerima perubahan syarat itu, saya berasa lega dan berterima kasih kepada mereka kerana mendengar keluhan setiap orang seperti kami ini (calon bertanding).

Seperti sedia maklum, setiap calon yang bertanding itu sudah pastinya memerlukan ruang yang lebih terbuka dan luas untuk berkempen bagi memperkenalkan diri serta kehebatan masing-masing.

Jika disekat, saya khuatir tidak semua calon akan dapat bergaul mesra dengan perwakilan. Saya juga bimbang, jika berkempen juga ada syarat yang ketat, bagaimana perwakilan mahu kenal dengan calon mereka.

Macam saya ini tak apalah, sebab semua orang kenal atas kapasiti menteri dan penyandang Ketua Pemuda Umno Malaysia, tetapi bagi calon yang lain, tidak semua orang kenal, termasuklah saya sendiri yang tidak kenal siapa mereka semua ini, sebelum mereka menawarkan diri bertanding di kerusi yang sama dengan saya.


Oleh yang demikian, saya menerima baik dengan keputusan tersebut, sekaligus mengharapkan agar pihak pengurusan dapat menilai semula Tatacara Etika Kempen, agar ianya lebih relevan dengan suasana politik semasa.

Ia selaras dengan pindaan perlembagaan pada 2009, yang membolehkan semua ahli Umno bertanding dan jumlah perwakilan juga dilihat meningkat menjadi 146,500 orang berbanding sebelum ini hanya 2,500 orang sahaja.


Apa pandangan YB apabila terdapat ramai calon pemuda yang menawarkan diri bertanding pada pemilihan kali ini, termasuk empat calon baru yang akan bertanding di kerusi Ketua Pemuda?

Saya menganggap apa yang berlaku ini merupakan sesuatu yang positif. Malah jika dibandingkan dengan sayap lain, Pergerakan Pemuda mempunyai calon Ahli Jawatan Kuasa iaitu seramai 77 orang, antara yang paling ramai sekali.

Ini menunjukkan satu isyarat yang baik, apabila ramai yang berminat untuk bertanding merebut jawatan, bermakna mereka berminat dengan Pemuda, dengan itu kita dapat pastikan bahawa Pergerakan Pemuda ini masih relevan dan masih lagi menjadi tumpuan ramai golongan muda.

Bagi empat calon yang bertanding bersama saya itu, saya menganggapnya sebagai sesuatu yang positif.

Walaupun ada di antara calon itu saya sendiri tidak kenal, namun saya melihat proses ini sebagai sesuatu yang baik. Sejak tahun 2000 saya bersama Pemuda dan kini sudah hampir memasuki tahun ke 14 saya bersama Pergerakan Pemuda.

Saya bermula dengan exco Pemuda, kemudian Naib Ketua Pemuda, seterusnya Ketua Pemuda Umno Malaysia, dan pernah juga menjadi Ketua Pemuda Bahagian selama dua penggal. Jadi saya telah melalui setiap tangga dalam pergerakan Pemuda Umno ini.

Saya bertanding berdasarkan 'track' rekod dan visi, yang lain saya tidak tahu mengapa mereka bertanding. Apa pun, saya serah kepada perwakilan dan saya yakin telah pun buat yang terbaik pada penggal lepas. InsyALLAH saya dapat yakinkan kepada semua perwakilan untuk memilih semula saya menerajui mereka.Menerusi pencalonan ramai di peringkat tertinggi Pergerakan Pemuda ini, adakah YB merasakan wujudnya perasaan protes atau tidak berpuas hati dengan cara kerja YB selama ini?

Saya tidak merasakan ada wujudnya protes atau perasaan tidak puas hati ini, memandangkan mereka yang bertanding itu terdiri daripada ahli biasa sahaja. Malah ada di antara mereka yang baru sahaja memegang jawatan dalam peringkat cawangan dan kini mahu mencuba nasib di peringkat yang lebih tinggi.

Kalau tidak puas hati baik pencabar saya terdiri daripada mereka yang dikenali dan mempunyai nama yang besar atau pun gergasi-gergasi politik misalnya dalam MT atau dalam Exco Pemuda Pusat. Saya yakin, kebanyakan yang bertanding hanya mahu mencuba nasib.

Tetapi saya bersyukur kepada pemimpin kanan Umno yang sedia ada ini, tidak bertanding di kerusi saya dan memberi laluan kepada saya untuk bertanding dan mempertahankan jawatan.


Terdapat dakwaan yang mengatakan YB menyokong calon naib presiden, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein secara terang-terangan, Adakah benar YB akan membantu calon naib presiden ini dalam berkempen?


Iya. Itu sememangnya tidak dapat dinafikan kerana kami mempunyai keserasian yang sangat rapat. Sudah pasti saya serasi dengan Datuk Seri Hishammuddin.

Selama empat tahun saya jadi naib dengan beliau, dan empat tahun menjadi ahli exco dengan beliau. Beliau adalah individu yang bawa saya masuk ke dalam politik. Beliaulah juga orang yang bertanggungjawab masukkan saya dalam Pemuda Umno.

Sudah pasti saya menyokongnya. Lebih-lebih lagi beliau adalah bekas Ketua Pemuda kita. Kita akan 'promote' sesiapa sahaja yang melalui 'kilang' pemuda, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga pernah menjadi Ketua Pemuda, dan Datuk Shafie juga sebagai Ketua Pemuda Sabah.

Walau bagaimanapun, saya percaya setiap calon mempunyai kehebatan masing-masing dan terserah kepada perwakilan untuk menilai mereka, termasuklah saya.


Bagaimana pula dengan Datuk Mukhriz Tun Mahathir, ada dakwaan yang mengatakan bahawa YB berpakat antara satu sama lain bagi membantu memikat hati perwakilan? Komen YB.

Saya dengan Mukhriz? Bagi saya tidak wujudnya pakatan atau berpakat antara semua calon, kerana saya serahkan semuanya kepada perwakilan. Kita bertanding atas kekuatan masing-masing.

Saya hormati setiap calon yang bertanding. Saya serah kepada perwakilan. Tidak ada pakat-pakat, kita serah semuanya kepada perwakilan. Kalau kita pakat-pakat seolah-olah kita menidakkan hak perwakilan.Ramai pihak pernah buat andaian bahawa YB adalah calon terbaik untuk menjadi Perdana Menteri di masa akan datang, adakah YB bercita-cita sedemikian?

Saya tidak bercita-cita tinggi dalam politik. Saya serahkan kepada Tuhan dan serahkan kepada rakyat dan perwakilan. Saya bertanding di Rembau saya serah kepada rakyat, saya bertanding dalam Umno saya serah kepada ahli Umno.

Seterusnya apa yang akan berlaku selepas ini saya tidak fikir lagi. Yang penting BN dan Umno akan menang dalam PRU14 dan tugas pemuda sendiri haruslah sentiasa membantu parti dalam membentuk kerajaan.

Saya tidak letak target yang terlalu tinggi. Syukurlah sebab saya masih ada dalam kancah politik tanahair ini dan masih diterima di kawasan saya lagi. Selebihnya saya serahkan kepada perwakilan dan rakyat.

Mungkin disebabkan saya muka baru, sebab itulah mudah dapat perhatian ramai. Selain itu, kekerapan penggunaan saya dengan media sosial ini juga, sedikit sebanyak memberi kelebihan dari sudut publisiti, sebab itulah orang melihat saya lebih berbanding yang lain.


Akhir sekali, apa harapan YB kepada perwakilan?

Harapan saya semoga pemilihan kali ini berjalan dengan lancar dan sempurna. Semoga para perwakilan dapat menilai dan melihat prestasi yang telah saya lakukan pada penggal lalu, yang mana ianya banyak membawa kepada perubahan serta kemajuan di kalangan pemuda itu sendiri.

Penambahbaikan akan dilakukan secara berterusan bagi memantapkan lagi Pergerakan Pemuda Umno, sekaligus melahirkan modal insan yang cemerlang di kalangan pemuda. Pilihlah dengan bijak seseorang pemimpin itu bagi memastikan arah tuju Pemuda akan kekal terus gemilang.

#PemilihanUMNO Video 50 Minit Bersama Khairy Jamaludin #KJ4KP @Khairykj

Posted: 09 Oct 2013 07:00 PM PDT


Video eksklusif bersama Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaludin. Video URL: http://youtu.be/ZEVGjjGoAx8

#PemilihanUMNO Bantulah Annuar Musa Yang Terlepas Kempen MT Sebab Sakit

Posted: 09 Oct 2013 09:06 AM PDT


Ketika calon-calon yang bertanding jawatan Majlis Tertinggi UMNO sibuk berkempen, nasib tidak menyebelahi ahli Parlimen Ketereh Tan Sri Annuar Musa kerana terpaksa terlantar di unit rawatan kritikal (CCU) Hospital Kuala Lumpur.

Beliau sendiri tidak menduga menerima rawatan kerana dipercayai dijangkiti demam denggi selepas menyerahkan borang mencalonkan diri bertanding jawatan Majlis Tertinggi UMNO.

Annuar bukan sahaja tidak dapat berkempen atau menyertai majlis memperkenalkan calon tetapi out of touch dengan 'dunia luar' kerana dirawat dalam CCU.

Hanya selepas tujuh hari di unit berkenaan, Anwar di tempatkan di wad biasa dan sudahpun keluar hospital hujung minggu lalu.

Namun Pengerusi MARA itu berkata, doktor menasihatkan beliau berehat dan melakukan tugas-tugas ringan sahaja sehingga pulih sepenuhnya.

Ketika dihubungi Agendadaily.com, Annuar yang tidak dapat berkempen seperti calon-calon lain berharap perwakilan menilai track rekod beliau selama dalam UMNO dan kerajaan ketima membuat penilaian bagi memilih calon yang seseuai.

"Nombor keahlian saya adalah 124. Saya juga antara penggerakan semula UMNO selepas parti itu diharamkan dulu. Sekaligus seniority saya dalam parti kekal begitu juga jawatan sebagai Ketua Bahagian selama lapan penggal," katanya.

Annuar berharap terpilih anggota MT UMNO bagi memudahkan beliau membawa agenda Melayu supaya lebih mantap dalam perjuangan parti.

Katanya, sebagai Pengerusi MARA, agensi itu berkaitan rapat dalam agenda memperkasakan Melayu.

Bagaimanapun beliau yang Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) menegaskan tidak sanggup bersaing dengan sesiapa apatah lagi dianggap ancaman kepada individu tertertentu dalam parti yang bersaing merebut jawatan sekarang. -Agendadaily

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Oct 2013 01:19 AM PDT

Taipingmali (tm)


Apakah KJ bersalah atau penyokong yang bangang?

Posted: 09 Oct 2013 11:36 PM PDT

GAMBAR DI ATAS TIDAK ADA KENA MENGENA DENGAN PEMILIHAN PEMUDA UMNO PUN

Zahir lawan Tukang Kebun dah masuk paper pun....TQ

Posted: 09 Oct 2013 11:15 PM PDT

Ini baru nama roti banggali, main pijak

Posted: 09 Oct 2013 11:11 PM PDT


Bangang punya driver

Posted: 09 Oct 2013 07:36 PM PDT

Lori milik Malcontruk Sdn Bhd yang beralamat Lebuh Bukit Jambul Bayan Lepas no pendaftaran  AEL 6811 dengan pekerja seramai 5 orang punya lah tak ada sivik.

Apa tidaknya, berhenti makan dan lepak dalam restoran tetapi tak matikan enjin, tak sedar kah mereka ia menyebabkan pencemaran udara dan bunyi.

Bila kita tegur, pandang semacam nak cari gaduh .

Mat Sabu tidak sepatutnya di tolak oleh Pas dalam muktamar kali ini

Posted: 09 Oct 2013 06:05 PM PDT

Penyandang Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu dilihat bukan calon pilihan di kesemua enam Pas kawasan di negeri ini yang telah pun selesai bermesyuarat bagi mencadangkan calon jawatan tertinggi Pas Pusat.

Enam kawasan selesai membuat pencalonan adalah Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Dungun dan Kemaman, manakala Hulu Terengganu serta Marang masih belum mencadangkan calon, sebaliknya akan diputuskan dalam mesyuarat Pas kawasan masing-masing Sabtu ini dan Khamis depan.

Kesemua enam kawasan tersebut bagaimanapun, sebulat suara melalui mesyuarat jawatankuasa Pas kawasan mengekalkan calon Presiden kepada penyandang sedia ada iaitu Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Dua calon yang dilihat menjadi pilihan Timbalan Presiden setakat ini adalah, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah dan Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Nik Mohd Amar mendapat empat pencalonan dari Besut, Kuala Nerus, Kuala Terengganu dan Dungun manakala Tuan Ibrahim mendapat sokongan sebulat suara oleh Pas kawasan Kemaman dan Setiu bagi mencabar Mohamad Sabu dalam pemilihan parti itu, November depan.

Bagaimanapun, pencalonan terhadap Mohamad Sabu mungkin boleh berlaku di Hulu Terengganu dan Marang memandangkan kedua-duanya belum membuat sebarang keputusan setakat ini.

Dalam perkembangan lain, ia sekali gus memperlihatkan Pas kawasan di negeri ini lebih mengutamakan calon Timbalan Presiden daripada kalangan ulama untuk digandingkan dengan Abdul Hadi.

Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Nerus, M Shukrimun Shamsudin ketika ditanya mengenai pencalonan tersebut memberitahu, walaupun Pas kawasan memilih Nik Mohd Amar sebagai timbalan presiden, ia tidak bermakna pihaknya menolak pemimpin profesional untuk diletakkan dalam kepimpinan kedua tertinggi parti.

Beliau menjelaskan, sesiapa yang lebih memahami agama lebih layak memimpin parti tanpa mengambil kira sama ada ulama atau profesional.

“Saya tidak setuju mereka yang mengkategorikan ulama dan profesional kerana tidak timbul soal ini.

"Sesiapa sahaja yang mampu untuk pertahankan matlamat perjuangan parti adalah dikira layak untuk memimpin,” katanya.

Bagi Yang Dipertua Pas Kawasan Besut, Wan Azhar Wan Ahmad, walaupun nama pemimpin tertentu tidak tersenarai, ia tidak menggambarkan mereka tidak bagus sebaliknya keputusan berdasarkan undian tertinggi di pihak jawatankuasa Pas kawasan.

Sementara itu, bagi jawatan naib presiden, Salahudin Ayub yang merupakan penyandang  mendapat sokongan daripada keenam-enam kawasan untuk beliau terus mengekalkan jawatan tersebut.

Tuan Ibrahim pula mendapat empat pencalonan, Datuk Mahfuz Omar (tiga), manakala Datuk Abu Bakar Chik dan Idris Ahmad masing-masing dengan dua pencalonan.

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa yang juga Adun Salor hanya mendapat satu pencalonan dari Pas kawasan Kemaman.

Kes Syiah Taiping ditangguh ke 12 November depan

Posted: 09 Oct 2013 05:53 PM PDT

Pada 8 Oktober 2013, Selasa lalu, kes perbicaraan syiah disebut untuk perbicaraan kali kedua.

Dua mengikut ajaran syiah yang dituduh tidak datang dengan kereta mereka iaitu Mercedes SL320 sebaliknya kenderaan lain dan memasuki ke kamar perbicaraan melalui pintu belakang.

Pada awalnya didapati ramai penyokong Syiah yang hadir tetapi jangkaan TM meleset kerana yang hadir ramai adalah guru-guru KAFA yang hadir untuk satu taklimat pengurusan sekolah

Jumlah penyokong yang hadir agak ramai tetapi sukar dikesan kerana mereka terus ke kamar bicara.

Di luar mahkamah terdapat segelintir pengikut Syiah yang hadir agak lewat dan berlegar di dalam dan luar kawasan mahkamah tersebut.

Sememang Syiah mendapat sokongan Pas kerana kelihatan beberapa ekor muka penyokong mereka datang dengan menaiki van milik Pas Bukit Gantang.

Tertuduh diwakili oleh peguambela En. Aminuddin dari Tanjung Malim. Kes akan disebut semula untuk kali ketiga pada 12 November,  Selasa sebulan dari sekarang

Peguambela En. Aminuddin Zulkifli  dari Tanjung Malim menjadi Peguam Bela untuk orang kena tuduh berkaitan kes memiliki dan menyimpankan dokumen berkaitan ajaran Syiah yang bercanggah dengan Fatwa Kerajaan Negeri Perak.

Dua orang kena tuduh ialah Ridzuwan  dari Kg Klian Pauh dan isteri Profesor Dr Azmi mengamal dan pemilik klinik homeophaty di Kamunting dituduh dalam kes menyimpan dan memiliki dokumen berkaitan ajaran syiah dalam satu serbuan oleh Jabatan Agama Islam Perak Ogos lalu.

Anwar makin sewel, nak bentang bajet PKR pula.

Posted: 09 Oct 2013 03:59 PM PDT

Anwar Ibrahim mengesahkan beliau akan membentangkan Belanjawan Pakatan Rakyat di Parlimen pada 21 Oktober ini.

Bagaimanapun katanya sebelum belanjawan itu dibentangkan kepada Ahli Parlimen dan rakyat, beliau akan memberikan gambaran awal kerangka itu dalam satu forum di Dewan Sivik, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Jumaat ini.

"Saya akan berikan sedikit gambaran tentang kerangka Belanjawan Pakatan Rakyat, Jumaat ini.

"...Insya-ALLAH kita akan bentangkannya pada 21 Oktober ini di Parlimen," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas lanjut perkembangan terkini belanjawan pembangkang berikutan Bajet 2014 akan dibentangkan kerajaan pada hujung bulan ini.

Pada 28 September tahun lalu, Pakatan Rakyat membentangkan Belanjawan 2013, iaitu dua hari lebih awal daripada Barisan Nasional.

Belanjawan yang bertemakan 'Ekonomi Rakyat Negara Berkat' itu mempunyai tujuh teras utama iaitu reformasi dan ketelusan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), membina daya saing ekonomi, mengangkat martabat wanita, hasil minyak untuk negeri, menurunkan harga kereta, reformasi membanteras jenayah serta perumahan untuk rakyat.

Jumlah perbelanjaan dalam Belanjawan PR tahun lalu berjumlah RM233 bilion, iaitu lebih rendah daripada Bajet kerajaan yang melibatkan peruntukan RM251.6 bilion.

Shabery Chek: Ini baru gentelman, joom undi no 13

Posted: 09 Oct 2013 06:03 AM PDT

Ketika banyak calon Umno bekerja keras untuk memastikan kemenangan mereka pada pemilihan parti tidak lama lagi, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek sebaliknya sibuk mempromosi Malaysia di mata dunia di sini.

Beliau bukan berjumpa dan beramah mesra dengan perwakilan Umno tetapi dengan pemimpin dan penggiat industri kandungan kreatif dunia untuk merintis jalan yang lebih besar dan luas bagi memudahkan produk-produk kreatif keluaran Malaysia menembusi pasaran global dan menjana pendapatan negara.

Lawatan kerjanya selama empat hari ke MIPCOM 2013, pasaran terbesar global bagi produk industri kandungan dan kreatif, mengetuai 60 syarikat Malaysia, telah membuahkan hasil jualan sebanyak US$50 juta (RM156 juta) sama ada dalam bentuk produk mahu pun perjanjian penerbitan bersama atau pelaburan dalam industri itu.

"Kehadiran menteri kita di sini banyak membantu... beliau memberi semangat kepada kami. Di sini ada 4,000 pembeli dari luar negara dan bila yang datang ke gerai pameran kami diberitahu hal ini mereka menganggapnya sebagai sokongan serius kerajaan kepada kami," kata seorang peserta Malaysia.

Penjual produk animasi Malaysia itu berkata pembeli produk kandungan dan kreatif hanya mahu berurusan dengan penjual atau penerbit yang serius, yang mempunyai produk bermutu dan boleh menjamin kesinambungan hubungan perniagaan untuk jangka panjang.

Tidak ada siapa yang tahu di sini bahawa Ahmad Shabery akan bertanding untuk jawatan anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno dengan memakai nombor 13, namun itu tidak menghalang beliau daripada mengadakan pertemuan dan perbincangan bukan saja dengan penggiat industri tetapi juga ketua-ketua delegasi negara lain.

Ketika ditanya mengenai persiapan beliau untuk pertandingan jawatan MT Umno itu, Ahmad Shabery berkata, "Saya serah kepada Tuhan dan kepada perwakilan untuk menilai kerja saya."

Walaupun sedang memikul tugas di sebarang laut, Umno dan perwakilan parti sentiasa dekat di hatinya malah tidak pernah lekang daripada ingatannya lantaran itu beliau dengan rendah hati memohon maaf kepada mereka kerana tidak sempat bertemu seperti semahunya.

"Saya meminta maaf kerana tidak sempat turun ke negeri dan bahagian untuk berjumpa perwakilan. Tugas di sini adalah amanah negara yang mesti saya sempurnakan," katanya.

Beliau sedar bahawa syarikat-syarikat Malaysia yang menyertai MIPCOM 2013 memerlukan kehadirannya dan memberitahu wartawan Malaysia bahawa: "Di sini juga saya rasakan mereka memerlukan (saya) dan saya mengadakan beberapa pertemuan dengan para penggiat strategik industri ini yang saya tak boleh hantar wakil."

Menurut pemerhatian penulis, misi Ahmad Shabery di sini memberi kesan jangka panjang kepada industri kandungan dan kreatif Malaysia dan kesan berganda yang besar kepada negara dari segi menarik pelaburan asing yang sekali gus mewujudkan banyak peluang pekerjaan dan menjana pendapatan.

Mengenai harapan beliau terhadap perwakilan pada pemilihan Umno nanti, beliau berharap mereka membuat pilihan yang bijak.

"Saya (menawarkan diri) hanyalah untuk bekerja memberi sumbangan membantu negara dan parti. Saya percaya perwakilan kita bijak dan tahu siapakah yang akhirnya membolehkan Umno lebih diterima dan lebih dilihat sebagai parti terbaik untuk negara," tambahnya.

Mengenai peremajaan Umno, beliau berkata Umno mestilah dilihat bersedia menyesuaikan diri untuk masa depan bagi memenuhi selera dan tuntutan masyarakat sepanjang masa, menjalani transformasi tetapi tetap mengekalkan teras perjuangan.

"Orang terima hakikat bahawa Malaysia yang ada sekarang ini adalah hasil yang diusahakan oleh kerajaan BN. Negara kita stabil, politik kita baik, ekonomi kita bagus dan berkembang sebab itu kita dapat apa yang kita ada dan nikmati sekarang.

"Saya katakan kita (Umno) tidaklah sempurna dan ada kelemahannya tetapi hakikat yang tetap ialah pembangkang bukanlah pilihan," katanya. - Bernama

Aspirasi Bangsa

Posted: 10 Oct 2013 01:17 AM PDT

Aspirasi Bangsa


#DAPpenipu : DAP Tried To Bribe ROS With RM 500,000.00 - Episode 2

Posted: 09 Oct 2013 05:30 AM PDT

Belantan

Posted: 09 Oct 2013 11:33 PM PDT

Belantan


Husam guna sidang DUN untuk 'bantai' kerajaan PAS Kelantan?

Posted: 09 Oct 2013 10:23 PM PDT


Buat pertama kali dalam sejarah sejak tahun 1990, kerajaan Pas Kelantan 'dikritik hebat' oleh penyokongnya sendiri dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan yang berlangsung hari ini.

Datuk Husam Musa yang baru sebulan mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor, dilihat seolah-olah bertindak sebagai 'pembangkang' apabila mengkritik kerajaan negeri habis-habisan.

Beliau seperti cuba membuka 'pekung' kerajaan negeri yang pernah disertainya selama dua penggal sebelum tidak dilantik semula sebagai Exco selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu, sehingga timbul pertikaman lidah dengan Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat negeri, Hanifa Ahmad serta Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Serantau negeri, Datuk Mohd. Nassuruddin Daud.

Husam bangun mencelah beberapa kali ketika sesi penggulungan oleh kedua-dua wakil kerajaan itu biarpun pada mulanya tidak dibenarkan oleh Speaker, Abdullah Ya'kub.

Antara isu yang dibangkitkan oleh Naib Presiden Pas itu ialah urus tadbir syarikat Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB), pembinaan lebuh raya rakyat, pelantikan Ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negeri (PAC) dan pelaksanaan hukum hudud di negeri ini.


Malah ketika bertikam lidah dengan Mohd. Nassuruddin, Husam berkata, beliau tidak akan teragak-agak mendedahkan lebih banyak pekung kerajaan negeri jika 'dipaksa' berbuat demikian.

"Jenayah syariah saya bukan kata Kelantan guna pada pilihan raya tetapi tengok dalam surat khabar ketika pilihan raya dahulu.

"Rakyat hendak tengok apa yang kita sudah buat untuk melaksanakan hudud, dari segi infrastruktur, pelaksanaan, hakim dan kakitangan untuk melaksanakannya.

"Jangan paksa saya cakap benda yang tidak sepatutnya dalam Dewan, saya sudah cakap dalam parti sudah banyak kali tetapi tidak ada tindakan," katanya.

Terdahulu, Mohd. Nassuruddin membidas Husam kerana mendakwa kerajaan negeri tidak serius dalam melaksanakan hukum hudud.

"Kerajaan sentiasa serius untuk melaksanakan hudud malah, pada tahun depan kita memperuntukkan RM1 juta untuk kemudahan melaksanakan hukum tersebut.

"Apa yang kita putuskan dalam dewan ini akan dilaksanakan dan sekarang mesyuarat teknikal pelaksanaan hudud sudah bermula," katanya.

Dalam pada itu, Hanifa pula membidas Husam kerana tidak menyertai lawatan ke loji rawatan air yang dianjurkan oleh pihaknya untuk melihat sendiri keupayaan operasi loji tersebut.

"Yang Berhormat Salor tidak datang ketika kita membuat lawatan ke loji rawatan air, kita amat mengalu-alukan kedatangan YB untuk melihat sendiri dan memberikan pendapat agar ia dapat dilaksanakan dengan sebaik mungkin," katanya.

Beliau menjawab cabaran Husam supaya AKSB membawa ADUN melawat loji rawatan air esok bagi melihat sendiri keupayaan loji tersebut.-UMO

Suara Politik
Belantan

Pendatang Cina di Australia digesa mencari 'tanah baru' untuk berhijrah jika masih tak sedar diri?

Posted: 09 Oct 2013 09:39 AM PDT


Bekas PM Australia Bosan dengan orang Cina Australia…!!!

1. Orang Cina yang harus sesuaikan diri di negara ini, bukan kami sebagai Australian. Terima atau keluar sahaja dari sini. Saya selaku bekas Perdana Menteri bosan dengan negara yang bimbang tentang sama ada kita menyinggung orang Cina yang tinggal dinegara ini. Sejak serangan pengganas di Bali, kami telah mengalami peningkatan dalam patriotik oleh majoriti Australia. Oleh itu, budaya orang kami telah dibangunkan sejak dua abad perjuangan, melalui pelbagai ujian dan kemenangan diperjuangkan oleh orang asal Australian yang berjuang mendapatkan kebebasan.

2. Bahasa:
Kami orang Australian bertutur didalam Bahasa Inggeris, bukan bahasa Mandarin, Hokkien atau bahasa Cina yang lain. Oleh itu, jika anda orang Cina ingin menjadi sebahagian daripada masyarakat kita atau menyesuaikan keadaan disini, sila belajar bahasa kami iaitu Bahasa Inggeris. Bukan kami yang perlu belajar bahasa Cina. Sikap kamu orang Cina yang berkelompok dan hanya menggunakan bahasa Cina sesama kamu membuatkan kami orang asal Australia tidak faham dan ini seperti menghina kami.

3. Agama:
Kebanyakan Australian percaya kepada God (Kristian). Kenyataan ini bukanlah kerana semata mata hendak menyebarkan dakwah agama Kristian atau kerana politik. Tetapi hakikatnya negara ini diasaskan oleh orang-orang Kristian, prinsip-prinsip Kristian, dan ini telah dijelas didalam perlembagaan negara Australia. Ia sudah pasti sesuai dan menjadi keperluan untuk dipaparkan di dinding setiap semua sekolah di Australia. Mengapa sudah ada suara suara dari orang Cina untuk menuntut hak yang sama supaya dipaparkan juga agama budha?


4. Pendidikan:
Orang Cina yang menetap disini sepatutnya tidak boleh menuntut hak yang sama atau dengan sengaja mempersoalkan mengapa perlu berbahasa inggeris dan menghormati agama Kristian disini. Jika perkataan God (Kristian) itu menyinggung anda, maka saya selaku bekas Perdana Menteri mencadangkan anda orang cina perlu mencari negara lain untuk menetap. Ini kerana perkataan God (Kristian) adalah salah satu bahagian didalam adat yang dipraktikkan di Australia ini.

5. Kami akan menerima kepercayaan anda, dan tidak akan mempersoalkan mengapa. Apa yang kami minta ialah anda menerima kami sebagai penduduk asal Australia, dan hiduplah dalam suasana harmoni dengan kenikmatan yang telah kami kongsikan.

6. Ini adalah NEGARA KAMI, TANAH KAMI iaitu Australia. Kami Australian yang memboleh serta membenarkan anda orang Cina peluang untuk menikmati kehidupan di Australia ini. Tetapi apabila anda orang Cina telah selesa di negara kami, mengapa anda tiba-tiba mengadu dan merengek? Jika kamu orang Cina merasakan ini semua tidak adil tentang Bendera negara kami, Perlembagaan kami, cara kami membelanjakan wang yang fokus kepada penduduk asal, mengenai agama Kristian kami, cara hidup kami, kerajaan kami, saya rasa selaku bekas Perdana Menteri Australia memberi pintu terbuka kepada mana-mana orang Cina untuk keluar dari negara ini dan pilih negara yang lebih bebas yang dapat menerima semua permintaan kamu ini.

John Horward.
Ex-Prime Minister, Australia.

Credit to http://headbomb.blogspot.com/2013/10/bekas-perdana-menteri-australia-bosan.html

Suara Politik
Belantan

Karpal sesuai dan layak digelar 'Badut Jelutong'?

Posted: 09 Oct 2013 03:10 AM PDT


Pengerusi DAP, Karpal Singh digesa untuk menukar gelaran beliau daripada 'Harimau Jelutong' kepada 'Badut Jelutong' kerana lebih bersesuaian dengan dirinya.

Ini berikutan sikapnya yang sentiasa menari mengikut rentak yang dimainkan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang dilihat lebih berkuasa serta dominan dalam parti itu.

Timbalan Ketua Pemuda MIC Bukit Bintang, Datuk R.Ramanan berkata, Karpal sanggup membuat pusingan 'U' berhubung tarikh pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) dari 10 minggu notis kepada empat minggu berikutan arahan Guan Eng.

Dakwa Ramanan, tindakan Karpal itu sebenarnya arahan yang terpaksa dipersetujui sebulat suara walaupun menyalahi perlembagaan parti itu.

"Kita difahamkan Guan Eng sering memberi kelas 'tuisyen' kepada Karpal serta anak-anaknya, Gobind Singh dan Jagdeep berhubung undang-undang dan perlembagaan parti.


"Karpal serta anak-anak beliau hanya layak digelar sebagai badut berikutan sikap tidak profesional yang ditonjolkan oleh mereka kerana hanya mengangguk kepada semua arahan Guan Eng," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

DAP pada 15 Ogos lalu akhirnya akur untuk mengadakan pemilihan semula CEC selepas pemilihan tahun lalu didakwa wujud penyelewengan kerana parti itu dikatakan gagal memberi notis kepada 753 perwakilan yang merupakan ahli sah untuk mengundi.

Walau bagaimanapun, pemilihan semula CEC itu yang dijadual pada 29 September ini menimbulkan tanda tanya selepas dikritik ahli DAP sendiri kerana didakwa akan diadakan tanpa mengikut perlembagaan parti.

Kongres Kebangsaan memerlukan notis sekurang-kurangnya 10 minggu sebelum diadakan manakala notis Kongres Khas pula hanya dalam tempoh tujuh hari.

Jelas Ramanan, Karpal tidak layak memegang jawatan nombor satu DAP sekiranya hanya tertakluk dengan kehendak dinasti Lim semata-mata.

Suara Politik
Belantan

sekupangdua

Posted: 09 Oct 2013 11:27 PM PDT

sekupangdua


JEPUN CIPTA KAEDAH KITAR SEMULA NAJIS UNTUK JADIKAN MAKANAN

Posted: 09 Oct 2013 09:49 AM PDT


Satu pasukan penyelidik dari Jepun yang diketuai oleh Mitsuyuki Ikeda dari Makmal Okayama telah mencipta satu cara untuk mengitar najis manusia jadi makanan dalam bentuk daging.


Konsep baru yang sangat menjijikkan ini ditemui apabila Ikeda telah diminta untuk melihat pelbagai kegunaan yang boleh diperolehi dari bahan kumbahan. Dia tidak merasa jijik ketika melakukan tugasan itu, malah rasa teruja bila mendapati kawasan kumbahan mengandungi banyak protein disebabkan oleh bakteria yang ada di situ. Idea ini kedengaran sangat teruk dan menjijikkan bukan? Tetapi ia bukan lah seperti "daging" dicipta dengan mengambil tahi dan terus meletakkannya ke atas burger. Proses itu melibatkan mengekstrak protein daripada kumbahan kemudian menggabungkannya dengan "reaction enhancer" dan memasukkannya ke dalam "exploder." Magik sains pun lengkap dan dapatlah hasilnya - daging tahi.

http://youtu.be/u1N6QfuIh0g

Setelah itu, daging ini akan diletakkan pewarna merah dan rasa dipertingkatkan dengan protein soya. Produk yang telah siap dipecahkan seperti berikut: 63% protein, 25% karbohidrat, lipid 3%, dan 9% mineral. Tetapi bagaimanakah rasanya? Menurut laporan awal, rasanya seperti daging lembu. 

Bahagian paling sukar dari idea pelik ini ialah mengajak orang ramai untuk makan daging ini. Menurut Profesor Ikeda, matlamat utama adalah untuk meyakinkan orang ramai bahawa makan daging tahi tidak seburuk yang disangka dan akan membawa kebaikan pada alam sekitar. Sekarang produk ini berharga 10-20 kali ganda lebih mahal berbanding harga daging biasa disebabkan kos penyelidikan.

BILA BANGGANG BIN BONGGONG ANGGAP RAKYAT CACAI DAN LEMBU MACAM DIA ORANG

Posted: 09 Oct 2013 02:14 AM PDT

Bijak dema nie... Naik rega minyak dema longgokan kepada kerajaan, sampai sanggup dicacaikan duduk atas jalan pegang poster. Apa boleh buat dah dema nie ni berubah kerana holly roket water...kononnya semua kerajaan bebankan rakyat...

Bila gula naik dema jadi ungka marah bebenor..

Bila Rokok naik dema tak lak protes, pasai apa lak tu? Macam menyokong lak, bukan dema ni banggang tapi sebenornya BENUT bin BODO. 

Tak ker nak tahu ataupun memang jenis baghal bin bonggong yang pembunuh nom satu dari sebab gula! Naper nak protes pelbagai melainkan sebab status cai roket la tu.

Atau memang khalifah roket besar dema Senang cai kan dema... Tak semua pekara yang tak boleh diterima akal itu tak baik... Kita sorot bagaimana baginda nabi hidir a.s yang buat semua pekara pelik sebenarnya ada matlamat...
Dek kerana dah tertelan kencingan aljub maka makin kuat angguk nya dema nie...

Minyak kita menguntungkan semua orang berada, bukan dema heran pun, pendatang asing, jiran singapura dan thailand yg paling pasti isi minyak Full Tank siap boleh seludup lagi...

80 peratus yang guna petrol sebenarnya orang berada, pendatang asing dan lain-lain. Agak-agak la kalau kata kita orang dikategori sebagai pengguna nom satu? Macam la satu malaya ada atau dua kereta dirumah..

Kenapa lak tak nak sokong atau setuju bila BRIM dinaikan jumlah pendapatan sesebuah keluarga ke 5 ribu layak dapat dua kali dalam setahun, dari 500 ke seribu lagi tu...

Ater kalau dah komer katakan kerajaan kejam, teman cabor ler kat dema jangan ambik duit tu. Jangan pergi ambik lansung, itu kalau berEGG ler... Apa pasai buang karen jer... 

Toksah ler komer nak bagi alasan yang 

- DIA BAGI KITA AMBIK LA, BUKAN KITA MINTA TAPI DEMA YANG BAGI 
- NIE DUIT RAKYAT BUKAN DUIT UMNO PUN

Bukan semua rakyat bodo macam korang, korang boleh la dilembukan, ater komer ingat semua rakyat bodo macam lu..

Rentikan bukan sesaja kerajaan bagi BRIM KAT KOMER, komer ingat senang kencing merata? Kalau tak isi borang tak kan komer dapat, 

Rentikan bagi alasan DUIT RAKYAT, benggap benor komer nie... Bila masanya komer bayor cukai kat kerajaan sebab yang dapat nie semuanya pendapatan di bawah garis pendapatan serta bukan pembayar cukai. 

Rentikan komer kencing dan tipu kononnya bagi brim tapi kutip balik masa bayor income tax yang tinggi... Lagi tonggong ler komer... Masa bila pulak kena bayor tax tinggi? yang dapat BRIM tu kategori pendapatan bawah status yang tidak kena income tax


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Oct 2013 11:23 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Edisi Prihatin: Kerajaan PAS Kelantan naikkan tarif air tanpa beritahu rakyat

Posted: 09 Oct 2013 10:00 PM PDT

Klik untuk bacaan penuh
Kerajaan PAS Kelantan memang prihatin... Oleh kerana tidak mahu rakyat rasa terbeban, Kerajaan negeri menaikkan tarif air tanpa mengumumkan kepada rakyat. 

Ini kata penduduk yang terjejas:
Air yang diterima sekejap ada, sekejap tiada. Kalau kenaikan tarif setimpal dengan mutu perkhidmatan dan bekalan, saya boleh terima, nak naik sampai 50 peratus pun boleh. Namun kalau hampir setiap hari tiada air, terpaksa mandi di surau dan angkut air dari rumah jiran, memang kenaikan itu langsung tak patut: - Zahari Abu Bakar
Jangan selepas ini Kerajaan Pusat pula dipersalahkan. Ibarat "Kuman di Seberang Laut Nampak, Gajah di Depan Mata tak Nampak"


CINABENG DAH MULA RASA HANGAT BADAN, SO WHAT?

Posted: 09 Oct 2013 08:13 PM PDT

Keratan akhbar Berita Harian 10 Oktober 2013 

Bila kita hanya bercakap dan mempertahankan tentang hak asasi Melayu dan Islam, adalah pihak yang mula terasa hati dan menuduhnya rasis. Tetapi apabila puak chauvinist memperlekehkan hak Melayu, Islam dan Raja-Raja Melayu mereka mendakwa itu hak asasi mereka untuk bersuara. 

Kami ingin ingatkan Mukhriz dan juga pemimpin-pemimpin Melayu yang lain tak kira dari UMNO, PAS mahupun PKR di seluruh negara bahawa orang Melayu-Islam dan Bumiputera merangkumi 67.4% penduduk di negara ini. Menjelang tahun 2015 penduduk Melayu-Islam dan Bumiputera akan meningkat kepada 70%. Di Kedah saja Melayu-Islam dan Bumiputera melebihi 90% komposisi penduduk Negeri. Maka sewajarnya hak-hak Melayu-Bumiputera (dan juga masyarakat India dan Siam) dipertahankan dan pengagihan perlu mengikut merit majoriti. 

Betul kata Mukhriz, kalau usaha mengutamakan Melayu dilihat sebagai bersifat perkauman, maka cara pengundian dibuat oleh kaum-kaum tertentu pada PRU 13 lepas juga boleh dilihat sebagai perkauman. 

Dah banyak pengorbanan dilakukan oleh Kerajaan BN dan juga UMNO kepada kaum-kaum tertentu tetapi mereka jenis tak sedar diri, tikam dari belakang malah sentiasa angkuh mempersoalkan hak-hak orang lain. Macamlah banyak sangat cukai yang mereka bayar pada negara ini!

Pemerintahan PAS Kedah dahulupun cuba membantu Melayu tetapi sekutu mereka dari sebuah parti chauvinist  hebat membantah hinggakan arwah Menteri Besar terpaksa membatalkan beberapa peraturan dan dasar yang pro Melayu dan Islam hanya kerana sekor dua chauvinist yang menentang. 

Kini bila UMNO nak bantu Melayu dan kaum minoriti lain yang susah, puak-puak chauvinist bertopengkan hak asasi ini bersama-sama senada membantah usaha tersebut. Apakah selama ini puak-puak itu terpaksa hidup di dalam longkang dan di bawah kolong jembatan serta meminta sedekah sana sini kerana kerajaan Melayu (PAS atau UMNO) zalim?

Khabarnya Anwar meroyan nak bentangkan Bajet Pakatan Pembangkang pada 21 Oktober ini. Maka bolehlah 'puak-puak itu' meminta Anwar memberi apa saja yang mereka mahu  dengan menggunakan dana-dana Yahudi dan dana-dana hasil kegiatan kongsi gelap dan tipu menipu dalam bisnis yang mereka kumpulkan selama ini.

Maaf Mymassa bukan rasis tetapi kami  menjunjung prinsip keadilan dan kebebasan bersuara di sebuah negara demokrasi yang merdeka selaras dengan undang-undang dan konvensyen antarabangsa. 

Negara Kita Tanggungjawab Kita, Tak suka boleh blah di mana-mana saja pintu keluar di seluruh negara ini. 

PROMO PROGRAM PENERANGAN BAHAYA SYIAH

Posted: 09 Oct 2013 05:45 PM PDT

Di USM, Pulau Pinang


Di Alor Setar, KedahDatanglah beramai-ramai untuk mendapat ilmu yang manfaat.

KENAPA ORANG CINA LARI? KETAKUTAN?

Posted: 09 Oct 2013 03:15 AM PDT

Orang Cina Lari Bertempiaran Ke Malaysia

Chinese-Invasion-of-Australia

Bekas PM Australia Bosan dengan orang Cina Australia…!!!

1. Orang Cina yang harus sesuaikan diri di negara ini, bukan kami sebagai Australian. Terima atau keluar sahaja dari sini. Saya selaku bekas Perdana Menteri bosan dengan negara yang bimbang tentang sama ada kita menyinggung orang Cina yang tinggal dinegara ini. Sejak serangan pengganas di Bali, kami telah mengalami peningkatan dalam patriotik oleh majoriti Australia. Oleh itu, budaya orang kami telah dibangunkan sejak dua abad perjuangan, melalui pelbagai ujian dan kemenangan diperjuangkan oleh orang asal Australian yang berjuang mendapatkan kebebasan.

2. Bahasa:
Kami orang Australian bertutur didalam Bahasa Inggeris, bukan bahasa Mandarin, Hokkien atau bahasa Cina yang lain. Oleh itu, jika anda orang Cina ingin menjadi sebahagian daripada masyarakat kita atau menyesuaikan keadaan disini, sila belajar bahasa kami iaitu Bahasa Inggeris. Bukan kami yang perlu belajar bahasa Cina. Sikap kamu orang Cina yang berkelompok dan hanya menggunakan bahasa Cina sesama kamu membuatkan kami orang asal Australia tidak faham dan ini seperti menghina kami.

3. Agama:
Kebanyakan Australian percaya kepada God (Kristian). Kenyataan ini bukanlah kerana semata mata hendak menyebarkan dakwah agama Kristian atau kerana politik. Tetapi hakikatnya negara ini diasaskan oleh orang-orang Kristian, prinsip-prinsip Kristian, dan ini telah dijelas didalam perlembagaan negara Australia. Ia sudah pasti sesuai dan menjadi keperluan untuk dipaparkan di dinding setiap semua sekolah di Australia. Mengapa sudah ada suara suara dari orang Cina untuk menuntut hak yang sama supaya dipaparkan juga agama budha?

4. Pendidikan:
Orang Cina yang menetap disini sepatutnya tidak boleh menuntut hak yang sama atau dengan sengaja mempersoalkan mengapa perlu berbahasa inggeris dan menghormati agama Kristian disini. Jika perkataan God (Kristian) itu menyinggung anda, maka saya selaku bekas Perdana Menteri mencadangkan anda orang cina perlu mencari negara lain untuk menetap. Ini kerana perkataan God (Kristian) adalah salah satu bahagian didalam adat yang dipraktikkan di Australia ini.

5. Kami akan menerima kepercayaan anda, dan tidak akan mempersoalkan mengapa. Apa yang kami minta ialah anda menerima kami sebagai penduduk asal Australia, dan hiduplah dalam suasana harmoni dengan kenikmatan yang telah kami kongsikan.
6. Ini adalah NEGARA KAMI, TANAH KAMI iaitu Australia. Kami Australian yang memboleh serta membenarkan anda orang Cina peluang untuk menikmati kehidupan di Australia ini. Tetapi apabila anda orang Cina telah selesa di negara kami, mengapa anda tiba-tiba mengadu dan merengek? Jika kamu orang Cina merasakan ini semua tidak adil tentang Bendera negara kami, Perlembagaan kami, cara kami membelanjakan wang yang fokus kepada penduduk asal, mengenai agama Kristian kami, cara hidup kami, kerajaan kami, saya rasa selaku bekas Perdana Menteri Australia memberi pintu terbuka kepada mana-mana orang Cina untuk keluar dari negara ini dan pilih negara yang lebih bebas yang dapat menerima semua permintaan kamu ini.

John Horward.
Ex-Prime Minister, Australia.

Credit to http://headbomb.blogspot.com/2013/10/bekas-perdana-menteri-australia-bosan.html and also https://www.facebook.com/photo.php?fbid=695372127158997&set=a.221417201221161.68187.117910068238542&type=1&theater etc.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 09 Oct 2013 11:20 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Sejak Bila CKMM Concern Pasal PRK Nie..???

Posted: 09 Oct 2013 08:00 PM PDT


Ada beberapa kawan tanya aku, untuk prk sungai limau nanti, siapa yang akan jadi pengarah pilihanraya, tan sri muhyiddin atau cakmm? aku jawab kalau mengikut kelaziman, biasanya timbalan presiden umno akan jadi pengarah pilihanraya dan menteri besar atau pengerusi perhubungan negeri akan jadi timbalan pengarah pilihanraya...

Tapi sejak kebelakangan ini mamber aku cakap, kenapa ckmm beria-ia sangat bercerita pasal pkr sungai limau, adakah tan sri muhyiddin menyerahkan tugas pengarah prk sungai limau kepada ckmm? aku yakin tidak, tapi kenapa ckmm beria-ia sangat bercerita pasal prk tu?

Sebelum ini pun ckmm di lihat mendahului menteri besar johor apa bila dia kononnya bagi pihak menteri besar mengumumkan umno johor akan menubuhkan jentera prk sungai limau, (klik sini) betul ke dia umum bagi pihak atau dia yang memandai-mandai ? atau mungkin menteri besar johor dah serahkan tugas itu pada ckmm...

Agak pelik sejak bila ckmm mula "concern" pasal prk nie? pada penggal lepas ada berbelas-belas prk yang berlaku, tapi aku tengok tak pulak ckmm bersuara macam sekarang nie, kalau dulu dia buat deek je, tapi kenapa sekarang dia beria-ia sangat?

Mungkin itulah sahaja peluang untuk ckmm menonjolkan dirinya di dalam media...

Jasa Kak Midah Kembalikan Kerajaan Perak Tahun 2009 Kepada UMNO Jangan Kita Lupa...

Posted: 09 Oct 2013 06:00 PM PDT

Kalau tak ada kak midah, aku yakin nizar lambai akan jadi menteri besar perak sampai sekarang ini, kita jangan lupa, tumbangnya kerajaan dan mb boneka dap kerana kak midah, dia lah antara mastermind yang menyebabkan nizar kempunan beruk nak jadi mb...

Inilah kriteria pemimpin parti yang WAJIB diangkat oleh para perwakilan UMNO yang akan membuat pemilihan pada tanggal 19 oktober nanti. kita kena ingat, bukan kerja senang untuk jatuhkan kerajaan boneka dap yang mana ngah dan ngeh dua sepupu rapat chin peng menjadi exco kerajaan negeri ketika itu, walau pun menerima ugutan, kak midah terpaksa persetankan demi menjaga survival orang melayu di perak...

Kepada 146,500 para perwakilan UMNO janganlah sia siakan peluang untuk memilih kak midah sebagai anggota majlis tertinggi UMNO pada pemilihan parti kali ini.

Beliau memang layak berada dalam saf kepimpinan yang akan membimbing ahli akar umbi untuk berjuang mempertahankan kerajaan BN pada PRU ke 14 nanti…


Encik Khairy Jamaludin Saya Sekadar Nak Bertanya...

Posted: 09 Oct 2013 06:00 AM PDT


Encik khairy, saya sekadar nak bertanya

Kenapa warna font itu mirip warna pkr?

Tidak adakah warna lain dalam dunia ini kenapa warna mirip bendera pkr juga yang di pilih...?

Betul warna itu bukan hak mutlak pkr tapi susunan warna itu cukup mirip kepada warna bendera pkr...

Kenapa ya encik khairy pilih warna itu...???

oyabun

Posted: 09 Oct 2013 11:15 PM PDT

oyabun


#Pemilihan UMNO : Bantulah Annuar Musa Yang Terlepas Kempen MT Sebab Sakit!

Posted: 09 Oct 2013 09:49 AM PDT


Ketika calon-calon yang bertanding jawatan Majlis Tertinggi UMNO sibuk berkempen, nasib tidak menyebelahi ahli Parlimen Ketereh Tan Sri Annuar Musa kerana terpaksa terlantar di unit rawatan kritikal (CCU) Hospital Kuala Lumpur.

Beliau sendiri tidak menduga menerima rawatan kerana dipercayai dijangkiti demam denggi selepas menyerahkan borang mencalonkan diri bertanding jawatan Majlis Tertinggi UMNO.

Annuar bukan sahaja tidak dapat berkempen atau menyertai majlis memperkenalkan calon tetapi out of touch dengan 'dunia luar' kerana dirawat dalam CCU.

Hanya selepas tujuh hari di unit berkenaan, Anwar di tempatkan di wad biasa dan sudahpun keluar hospital hujung minggu lalu.

Namun Pengerusi MARA itu berkata, doktor menasihatkan beliau berehat dan melakukan tugas-tugas ringan sahaja sehingga pulih sepenuhnya.

Ketika dihubungi Agendadaily.com, Annuar yang tidak dapat berkempen seperti calon-calon lain berharap perwakilan menilai track rekod beliau selama dalam UMNO dan kerajaan ketima membuat penilaian bagi memilih calon yang seseuai.

"Nombor keahlian saya adalah 124. Saya juga antara penggerakan semula UMNO selepas parti itu diharamkan dulu. Sekaligus seniority saya dalam parti kekal begitu juga jawatan sebagai Ketua Bahagian selama lapan penggal," katanya.

Annuar berharap terpilih anggota MT UMNO bagi memudahkan beliau membawa agenda Melayu supaya lebih mantap dalam perjuangan parti.

Katanya, sebagai Pengerusi MARA, agensi itu berkaitan rapat dalam agenda memperkasakan Melayu.

Bagaimanapun beliau yang Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) menegaskan tidak sanggup bersaing dengan sesiapa apatah lagi dianggap ancaman kepada individu tertertentu dalam parti yang bersaing merebut jawatan sekarang. -Agendadaily

Wasabi Oyabun..

APANAMA

Posted: 09 Oct 2013 11:08 PM PDT

APANAMA


Evergreen oldies for the night

Posted: 09 Oct 2013 06:59 AM PDT

The Unspinners

Posted: 09 Oct 2013 11:08 PM PDT

The Unspinners


Akram punya kapasiti sendiri, KJ kelebihan penyandang dan menteri

Posted: 09 Oct 2013 08:30 PM PDT

PAS tak ada calun, recycle yang dua kali kalah

Posted: 09 Oct 2013 05:30 PM PDT

"Kalau mati, baru aku tengok (Azizan)," kata Phahrolrazi

Posted: 08 Oct 2013 11:25 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 09 Oct 2013 11:07 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Watch "Kuasa diberikan sepenuhnya pada pihak berkuasa - @Zahid_Hamidi " on YouTube

Posted: 09 Oct 2013 10:14 PM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=UD8Ayopihv0&feature=youtube_gdata_player

PenangWasabi

Posted: 09 Oct 2013 09:41 PM PDT

PenangWasabi


Polis dedah nama dan gambar dalang kes pembunuhan pengasas AmBank?

Posted: 09 Oct 2013 10:39 AM PDT

LIM Yuen Soo iaitu majikan kepada suspek utama kes pembunuhan Hussain Ahmad Najadi diedarkan oleh PDRM, hari ini.

Polis hari ini mendedahkan nama dan gambar lelaki disyaki dalang kes pembunuhan pengasas kumpulan perbankan Arab-Malaysian (Ambank) Hussain Ahmad Najadi, yang dipercayai meninggalkan negara selepas kejadian pembunuhan itu.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh, berkata lelaki tempatan itu, Lim Yuen Soo, 53, beralamat terakhir di No. 9, Jalan Bayu Segar 3, Bayu Segar, Cheras, Kuala Lumpur, juga merupakan majikan suspek utama kes itu.

Beliau berkata orang ramai yang mengenali Lim diminta tampil membantu siasatan dan menurutnya polis turut meminta bantuan Interpol di Australia bagi menangkapnya untuk dibawa balik ke Malaysia dan dihadapkan ke mahkamah.

"Lelaki ini sebenarnya terbabit dalam perniagaan pusat hiburan dan merupakan pemilik beberapa kawasan parkir di ibu negara," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) di sini, hari ini.

Pada 1 Oktober lepas, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata lelaki terbabit dipercayai melarikan diri ke Australia selepas pembunuhan itu.


Pada 22 September lalu, suspek utama kes itu ditahan bersama-sama dua rakannya dalam serbuan 12.30 tengah malam di sebuah rumah di Taiping, Perak, dan pada 3 Okt lepas dia dihadapkan ke Mahkamah Majistret atas tuduhan membunuh.

Hussain, 75, maut manakala isterinya cedera parah akibat ditembak dari jarak dekat di kawasan parkir kereta sejurus keluar dari Tokong Kuan Yin di Lorong Ceylon di sini pada 29 Julai lepas. Mohmad berkata usaha mencari senjata api yang digunakan dalam pembunuhan Hussain masih diteruskan.

"Kami masih meneruskan pencarian senjata itu, bukan perkara yang mudah untuk mencari senjata yang kecil di lombong yang agak besar itu. Tapi kita akan tetap teruskan dengan kemampuan penyelam-penyelam yang polis ada untuk kita terus mencari," katanya.

Pada 30 September lepas, polis menjalankan operasi mencari pistol yang diguna dalam pembunuhan Hussain yang telah dibuang di kawasan Tasik Mines bersebelahan Lebuhraya Besraya. - BERNAMA

Penang Wasabi

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Oct 2013 09:23 PM PDT

r b f

Posted: 09 Oct 2013 07:21 PM PDT

r b f


Apakah Harakah Daily Sudah Lancarkan Perang Terhadap Kerajaan Kelantan ???

Posted: 08 Oct 2013 08:30 PM PDT

Bukan menjadi satu amalan atau kelaziman bagi media Pas tidak kiralah samada Harakah edisi cetak atau Harakah Daily untuk mengkritik , menegur, apatah lagi membongkar penyelewengan orang-orang Pas, pemimpin Pas atau Kerajaan Pas.

Mereka kebiasaannya akan melaporkan yang baik-baik sahaja. Berbeza dengan media yang dimiliki Umno, Utusan Malaysia yang sering mengkritik pemimpin Umno sendiri. 

Bagaimanapun hari ini satu sejarah telah tercipta apabila Harakah Daily selaku media rasmi Pas telah membuat satu transformasi apabila secara terbuka mengkritik Kerajaan Kelantan.

Bukan sekadar kritik, malah turut memberi gambaran seolah-olah Kerajaan Kelantan melakukan penyelewengan atau salah guna kuasa berhubung satu kawasan perlombongan bijih besi. Dan yang paling menyeronokkan apabila berita yang disiarakan Harakah itu adalah kenyataan dari Naib Presiden Pas sendiri.


Menurutnya juga permohonan lebih awal dibuat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) bagi mengusaha lombong besi di Sungai Tuang dengan mengajukan permohonan di Pejabat Tanah dan Galian pada November 2011. 
"Bagaimanapun permohonan pihak lain pula masuk sehingga menenggelamkan permohonan asal PMBK," ujarnya.

Beliau juga memberitahu Majlis Mesyuarat Kerajaan pada Mac 2013 bersetuju menyerah kawasan seluas 3,000 hektar di Sungai Tuang kepada PMBK. 
"Malangnya saya difahamkan kelulusan itu telah ditarik balik selepas itu, sedangkan tender terbuka dibuat pada November 2012," ujarnya. 
Harakah Daily 09/10/2013
Apakah anda ingat wartawan itu berani menulis berita diatas dan ketua pengarang Harakah Daily berani menyiarkannya jika tidak disuruh atau dilindungi pihak-pihak tertentu ? 

Mereka tidak akan berani menulis buta-buta atau sesuka hati kerana berita tersebut memberi kesan yang  tidak baik yang sangat besar kepada sebuah Kerajaan Pas. 

Dengan penyiaran berita seperti diatas ianya memberikan satu lagi bukti kepada kita bahawa Pas tidaklah sesuci atau setelus yang mereka gambarkan selama ini. Bukan kita yang tuduh, bukan kita yang fitnah. Orang mereka sendiri yang beritahu, media mereka sendiri yang siarkan.

JURI RAKYAT

Posted: 09 Oct 2013 07:04 PM PDT

JURI RAKYAT


Madagaskar? Keturunan Indonesia, tuh!

Posted: 09 Oct 2013 08:38 AM PDT

Penemuan (dengan bukti) spektakuler baru-baru ini: Perempuan Indonesia nenek moyang Madagaskar!

Media lokal dan luar sedang terpesona dengan hasil temuan bahwa beberapa perempuan Indonesia menjadi pendiri dari koloni Madagaskar 1.200 tahun yang lalu. Karuan, hal ini menjadi salah satu episode aneh dalam sejarah pengembaraan manusia. Demikian pendapat para peneliti pada Rabu seperti dikutip dari AFP.


Antropolog banyak yang terpesona dengan Madagaskar, karena pulau itu jauh dari sejarah penaklukan manusia di planet ini selama ribuan tahun.

Pulau itu kemudian menjadi tempat tinggal bagi penduduk asli Afrika serta orang Indonesia, yang terletak 8.000 kilometer dari Madagaskar.

Sebuah tim yang dipimpin oleh ahli biologi molekuler Murray Cox dari Massey University, Selandia Baru, meneliti DNA penduduk Madagaskar demi mencari petunjuk atas penjelasan teka-teki imigrasi tersebut.

Mereka mencari ciri-ciri yang diturunkan kromosom melalui garis ibu, dengan contoh DNA yang diambil dari 266 orang yang berasal dari tiga kelompok etnis Malagasi.


 
Dua puluh dua persen dari DNA itu memiliki variasi dari "motif Polinesia," karakteristik gen yang ditemukan di penduduk Polinesia, tapi sangat jarang ada di bagian barat Indonesia. Di salah satu kelompok entis Malagasi, satu dari dua orang memiliki karakteristik ini.

Jika hasil itu benar, maka sekitar 30 perempuan Indonesia menjadi pendiri dari populasi Malagasi "dengan kontribusi yang lebih kecil, tapi sama pentingnya, dengan yang berasal dari Afrika," ujarnya.

Penelitian itu berfokus kepada DNA mitokondria, yang diturunkan melalui ibu, jadi masih ada kemungkinan ada beberapa pria Indonesia yang tiba bersamaan dengan para wanita pertama itu.
Simulasi komputer menunjukan kalau pemukiman dimulai sekitar 830 AD, saat Indonesia sedang mengembangkan jalur perdagangan di bawah kekuasaan Kerajaan Sriwijaya di Sumatra.

Secara linguistik, penduduk Madagaskar berbicara dengan dialek yang bila ditelurusi berasal dari Indonesia.
Kebanyakan leksikon, daftar istilah sesuai abjad, berasal dari bahasa Maanyan, bahasa yang digunakan di daerah lembah Sungai Barito di tenggara Kalimantan -- daerah pedalaman yang terpencil -- dengan beberapa tambahan dari bahasa Jawa, Melayu atau Sansekerta.

Bukti lain dari kependudukan Indonesia itu datang dari penemuan perahu cadik, peralatan besi, alat musik seperti gambang dan "kebudayaan makanan-makanan tropis" seperti budidaya nasi, pisang, ubi jalar dan talas yang dibawa dari seberang lautan.


"Madagaskar mulai ditempati sekitar 1.200 tahun lalu, terutama oleh sekelompok kecil perempuan Indonesia, dan kontribusi Indonesia -- seperti bahasa, budaya dan gen -- terus berlanjut mendomniasi Madagaskar sampai saat ini," ujar laporan tersebut.

Bagaimana cara 30 wanita itu menyebrangi Samudra Hindia untuk sampai ke Madagaskar masih menjadi misteri.

Salah satu teori menyebutkan kalau mereka datang dengan kapal pedagang, meski belum ditemukan bukti kalau wanita ikut dalam pelayaran panjang di kapal pedagang Indonesia.

Teori lain menyebutkan kalau Madagaskar dimulai dari koloni pedagang resmi, atau mungkin menjadi pusat pelarian pengungsi yang kehilangan tanah dan kekuatan di masa ekpansi wilayah kekuasaan Kerajaan Sriwijaya.

Tapi hipotesa ketiga -- dan yang paling berani -- menyebutkan kalau para wanita tersebut berada di kapal itu karena melakukan pelayaran antar samudra secara kebetulan. Pemikiran itu didukung oleh simulasi pelayaran menggunakan indikasi arus laut dan pola cuaca musim monsun, ujar tim Cox.

 
Kejayaan Maritim Nusantara

Sebenarnya sebelum peneliti mencari fakta lewat telisik DNA, sudah banyak tulisan-tulisan yang menunjukkan kedigdayaan pelaut Indonesia.

Misalnya, Robert Dick-Read lewat bukunya "Penjelajah Bahari" menulis mengenai kejayaan pelayar Nusantara di abad sebelum Masehi,yang berdagang dan menangkap budak sampai di Afrika Timur dan Afrika Barat, dan tinggalannya yang nyata adalah bangsa Melayu-Merina sawo matang di Madagaskar, yang mungkin tercecer atau menetap di Pulau tersebut karena berhasil menjadi elit pemerintah di Pulau yang terasing tersebut.


Kemudian buku Anthony Reid, yang menulis buku "Asia Tenggara dalam Kurun Niaga" yang mengungkap mengenai kejayaan Nusantara di "kurun niaga" yakni abad ke 15 M.

Zaman itu, Nusantara adalah penguasa perdagangan antar pulau, sehingga manusia Nusantara kaya raya, bahkan kuli pelabuhan gajinya sangat tinggi. Perbandingannya ialah, bekerja di pelabuhan seminggu sudah cukup untuk hidup sebulan. 

Telah Ditemukan Fosil Tengkorak Alien?

Posted: 09 Oct 2013 08:33 AM PDT

Hasil penggalian sejumlah arkeolog di dekat desa Onavas, Meksiko menghasilkan temuan menakjubkan yakni tengkorak dengan tempurung kepala lonjong ke atas. Akhirnya fosil alien, mahluk dari planet lain telah terbukti?

 Lebih jauh, tidak hanya satu melainkan 13 tengkorak dalam pemakaman ini. Bila dibayangkan, bentuk kepala lonjong itu mengingatkan pada berbagai film fiksi Hollywood tentang alien.


Nyatanya, para peminat UFO harus siap-siap kecewa. Karena temuan tersebut tidak membuktikan keberadaan alien di masa lalu, melainkan keragaman budaya yang pernah ada di wilayah Amerika Selatan. Beberapa catatan tertulis bertanggal hingga 400 SM pernah dideskripsikan Hippocrates soal kepala panjang.

Demikian pula fosil yang ditemukan di Meksiko, ini merupakan bagian dari ritual budaya masyarakat Chinookan. Pada masa tersebut ada anak-anak yang dipaksa memiliki kepala lonjong. Caranya dengan meratakan bagian kepala atas. Lebih jelasnya bisa dilihat pada gambar di bawah.


Penggunaan papan kayu berguna untuk menekan (press) bagian tempurung hingga bisa berbentuk lonjong. Biasanya prosesi ini dilakukan saat masih anak-anak, karena tulang kepala mereka belum keras seperti milik orang dewasa. Tujuannya adalah sebagai pembeda dalam status sosial di masyarakat.

Pastinya metode ini penuh resiko tinggi. Bila tak berhasil maka si anak bisa mati. Para peneliti percaya dengan menemukan banyaknya tengkorak rusak karena mati muda. Selain pembentukan kepala lonjong, para peneliti juga melihat kemungkinan ritual pemotongan gigi berlaku pada masa tersebut dari hasil temuan.

Fosil-fosil tersebut diperkirakan lebih dari 1000 tahun lalu. Chinookan termasuk dari bagian suku Maya.

Unik, Udang Jadi Pengganti Sikat Gigi

Posted: 09 Oct 2013 08:28 AM PDT

Jika pada umumnya sikat gigi digunakan sebagai alat membersihkan rongga mulut dari sisa makanan, hal tersebut berbeda untuk Russell Laman. Anak laki-laki berusia 13 tahun ini menyikat giginya dengan bantuan udang di laut.

Russell Laman dan sang ayah, Tim Laman, mencoba pengalaman baru pada kunjungan mereka ke Bali. Russell tertarik menjadi bagian dari ekosistem laut dan bekerja sama dengan spesies udang White-banded untuk menyikat giginya.

"Ini adalah bagian dari ekosistem laut," terang Russell Laman. "Ikan besar bergantung pada udang-udang kecil untuk membersihkan mulut mereka. Jadi, aku pun tertarik melakukan hal itu."

Spesies udang White-banded memang dikenal sebagai pembersih bagi ikan besar oleh para ilmuwan dan penyelam. Namun, sangat jarang yang menangkap spesies kecil ini melakukan tugasnya pada manusia.

Russell melakukan hal yang sama dengan ikan besar. Ia mendekat ke tempat udang White-banded berada kemudian membuka mulutnya. Ketika proses sudah selesei, maka ia pun juga akan menutup mulutnya perlahan.
"Rasanya seperti ketika dokter gigi membersihkan gigiku," ungkap Russell. "Ada sensasi geli ketika proses pembersihan dilakukan."

"Aku melihat bahwa udang akan keluar ketika ikan mulai menutup mulut mereka," jelas Russell. "Aku pun melakukan hal yang sama. Aku menutup mulutku dengan perlahan ketika aku mulai kehabisan udara. Lalu si udang pun akan keluar."

Tidak semua penyelam dapat melakukan apa yang dilakukan Russell. Diperlukan kesantaian seorang penyelam untuk melepas alat bantuan nafas mereka di kedalaman tertentu. Selain itu, dia juga harus menahan nafas setidaknya selama 30 detik.

Bakteri Bisa Tumbuh Lebih Besar dan Ganas di Luar Angkasa

Posted: 09 Oct 2013 08:24 AM PDT

Berdasarkan penelitian terbaru yang dipublikasikan oleh para ilmuwan, didapatkan fakta bahwa bakteri ternyata bisa tumbuh dan berkembang menjadi lebih besar dan ganas di tempat dengan gaya gravitasi mikro seperti di luar angkasa. 

Pada misi Atlantis terdahulu, dilakukan sejumlah percobaan dengan membuat media koloni hidupnya bakteri (biofilm) untuk kemudian dilihat perkembangannya. Ternyata bakteri tumbuh menjadi lebih besar dan lebih tebal. Hal itu tentu sangat membahayakan bila sampai masuk ke dalam tubuh manusia. 


Media untuk penelitian bakteri yg dibawa pesawat ulang alik Atlantis.
Image credit: plosone

"Bakteri tumbuh selama penerbangan luar angkasa dan memiliki lebih banyak sel-sel hidup, memiliki biomassa yang lebih banyak, dan juga lebih tebal daripada bakteri yang ada pada kondisi gravitasi normal," ungkap juru bicara NASA dalam sebuah jumpa pers.

Jenis bakteri yang diamati adalah Pseudomonas aeruginosa yang tumbuh cepat selama tiga hari dalam sebuah media urin buatan. Menurut NASA media urin buatan sangat cocok sebagai tempat koloni bakteri terbentuk, baik di dalam atau di luar tubuh manusia dan mengingat itu juga termasuk limbang di pesawat ulang allik, maka media urin buatan dipilih untuk mengatahui sejauh mana efeknya terhadap kesehatan astronot.

Sampel bakteri Pseudomonas aeruginosa. Image credit: google


Hasil penelitian. Image credit: plosone


Hasil penelitian. Image credit: plosone

Setiap media tempat tumbuh bakteri diberi membran selulosa dimana bakteri bisa tumbuh di sana. Metode yang sama juga telah diterapkan pada penelitian di Bumi. 

"Ini masih dalam tahap awal penelitian dan memerlukan penelitian lebih lanjut lagi untuk mengetahui bagaimana gaya gravitasi mikro mempengaruhi pertumbuhan bakteri atau mikroorganisme lain," ungkap Cynthia Collins dari Rensselaer Polytechnic Institute. 

"Sebelum kita mengirim astronot ke luar angkasa, kita harus meyakinkan dulu bahwa mereka telah disterilisasi dari bakteri dan mikroorganisme lain untuk mengurangi resiko mereka sebagai pembawa dan tempat tumbuhnya bakteri yang dapat menyebar ke astronot lain dan juga peralatan yang ada," tambah Collins. 

Sumber : UT, PS, Adi Saputro / www.astronomi.us

Hewan Purba : Platybelodon, Gajah Purba yang Mirip Monster

Posted: 09 Oct 2013 04:54 AM PDT

Pasti kamu sudah tidak asing lagi dengan gajah, hewan yang memiliki belalai dan berukuran besar ini ternyata memiliki bentuk yang sangat aneh ketika zaman purba. 


Sebuah laporan dari dari Daily Mail memberitahukan bentuk gajah purba yang sangat aneh, gajah purba ini tidak memiliki belalai seperti gajah moderen melainkan memiliki mulut yang panjang dan lebar mirip seperti sekop. 

Diperkirakan pada awal mula kehidupan gajah ini sekitar 20 juta tahun lalu, hidup di dekat perairan, sehingga bentuk mulut yang mirip seperti skop digunakan untuk mengali makanan di rawa rawa. Nah nama gajah purba ini dikenal sebagai Platybelodon. 


Platybelodon sendiri memiliki sebuah gading besar yang tumbuh menyeruak di sudut bibirnya yang digunakan sebagai pengoyak vegetasi yang sulit. 


Gajah purba ini tidak seperti hewan hewan purba lainya yang memiliki ukuran yang besar, gajah ini lebih kecil dari gajah modern yang ada. Hewan ini hidup antara 8 hingga 20 juta tahun yang lalu di daratan Afrika, Eropa, Asia, dan Amerika Utara. Pada masa itu mereka mampu berkembang biak sebelum akhirnya punah.

Aneh Tapi Nyata, Ada Ikan Hidup Dalam Paru-Paru Anak Ini

Posted: 09 Oct 2013 02:49 AM PDT

Seorang bocah berusia 12 tahun menelan seekor ikan hidup-hidup. Alih-alih masuk pencernaan, ikan ini malah terperangkap dalam paru-paru si anak dan hidup di dalamnya.

thesun.co.uk

Ikan ini memiliki ukuran panjang 3,5 inci dan termasuk ikan bersisik. The Sunmenyebutkan, si anak yang bernama Anil Barela asal Madya Pradesh, India, ini pun sesak nafas dan kemudian dilarikan ke rumah sakit.


Para dokter pun melakukan operasi bedah selama 45 menit, dan sang bocah pun bisa kembali bernafas normal seperti sedia kala.

"Ini menjadi kasus pertama dalam 20 tahun karir saya, ada seekor ikan masuk ke dalam paru-paru," ujar Dr Pramod Jhawar.

Yuhong Berangkat Sekolah Dengan Tangan

Posted: 09 Oct 2013 02:26 AM PDT

Seorang anak di Desa Jiaba, Yibin di Provinsi Hubei, China setiap hari pergi sekolah berjalan dengan kedua tangannya. Hal ini dilakukan sejak empat tahun terakhir. Bagaimana bisa begitu?

Yan Yuhong, demikian nama anak ini telah menderita lumpuh sebagian sehingga dua kakinya tak bisa buat berjalan. Yuhong harus merangkak untuk bisa bergerak. Kemudia ia belajar berjalan menggunakan tangannya ketika berusia empat tahun.

Agar tiba di sekolah tepat waktu, Yuhong harus bangun lebih awal karena perjalanan menuju sekolah membutuhkan waktu sekitar satu setengah jam. Sebenarnya ia bisa menggunakan tongkat, tetapi menurutnya lebih cepat berjalan dengan tangannya.
 


Ayah Yan juga cacat, hanya ibunya jadi sumber pencari nafkah. Karena itu Yuhong bertekad untuk menyelesaikan sekolahnya. "Saya tidak ingin berhenti" katanya. "Saya ingin belajar keras, dan mendukung diri saya di masa depan." Semangat terus, ya.

Berani Kencan dengan Hantu? Sekarang Ada Situsnya

Posted: 09 Oct 2013 02:17 AM PDT

Patah hati, kesepian, atau punya nyali besar? Coba saja kunjungi situs jejaring sosial baru ini. Kita bakal ditawarkan berkencan dengan hantu. Situs dari Inggris ini untuk menampung orang yang patah hati dalam hal asmara. 
Seperti yang dilaporkan Metro, terdapat juga sejumlah profil dari orang yang sudah meninggal yang sangat berpotensial untuk dikencani. Dan pengunjung bisa juga membuat profil di sana.Nantinya, di situs tersebut pengunjung akan dimudahkan dengan fitur pencarian untuk memilih manusia atau hantu yang meninggal secara misterius, tragis, dan mengerikan.

Salah seorang pengguna, Phantom4u, yang memberi tahu umurnya 134 tahun menulis di profilnya, "Aku telah meninggal sejak 1902 dan aku sangat bosan."

Bahkan ia juga menulis, "Aku hanya ingin bersenang-senang dan aku tidak ingin sesuatu yang serius."

Selain itu, profil yang menamakan dirinya lonely4ever menulis, "Aku sangat kesepian, tidak ada air mata lagi yang dapat kuusap."

Sebenarnya terdapat fitur obrolan dengan hantu-hantu tersebut dalam situs itu, akan tetapi akhirnya fitur itu dilarang keras dan yang masih hidup diingatkan agar tidak mengobrol dengan hantu-hantu itu. Nah, berani? Coba saja klik ghostsingles.com

Duh, kok jadi kebayang hantu Marilyn Monroe, ya he...he...he...

Ayo Saksikan Hujan Meteor Malam ini

Posted: 09 Oct 2013 02:10 AM PDT

Kemarin lupa melihat langit? Masih ada kesempatan. Siap-siap berburu hujan meteor Draconid setelah magrib. Kalau Anda penggemar dunia astromi, jangan lewatkan fenomena astronomi tersebut karena tahun ini akan terlihat lebih terang. Catat waktunya, 8-9 Oktober pukul 18:00 hingga 22:00 WIB.

Sinar lampu kota sering jadi penghalang. Untuk mengoptimalkan penglihatan, sebaiknya Anda pergi ke tempat yang minim cahaya lampu, dan biarkan mata beradaptasi dengan kegelapan selama 20 menit.
 
space.com
Hujan meteor Draconid berasal dari sisa-sisa debu komet Giacobini-Zinner yang berada di konstelasi Draco dan Naga. Pada Oktober ini, komet Giacobini-Zinner tidak akan meninggalkan sisa debu dan es yang banyak ke Bumi.

Dua tahun lalu, Oktober 2011, tercatat ada 600 meteor per jam hingga jadi fenomena hujan meteor Draconid yang paling menarik. Konon, cahaya silau yang dihasilkannya hampir bisa dilihat oleh orang-orang di wilayah Eropa.

Pastinya, untuk bisa melihat pertunjukan alam nan indah ini perlu lokasi yang tepat. Selain tak terganggu bias cahaya penerangan kota atau pemukiman, syarat mutlak lainnya yakni cuaca yang cerah. Nah, semoga malam ini langit terang tanpa hujan. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 09 Oct 2013 03:41 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Peminat keliru, artis jelita ini telanjang atau berbaju?

Posted: 09 Oct 2013 03:01 PM PDT

Ramai pelakon terkenal Korea hadir di karpet merah Busan International Film Festival yang ke 17.

Mereka hadir dengan pelbagai fesyen yang menarik terutamanya selebriti-selebriti wanitanya.

Namun begitu, salah seorang daripada selebriti pada malam tersebut yang menjadi sebutan di kalangan media adalah Bae So Eun.

Beliau hadir dengan memakai gaun yang dijahit tangan, disaluti sutera berwarna kulit dan batu Swaronski yang ditenun disetiap penghujung bajunya.

Gaun yang dianggarkan berharga 4 juta KRW (RM 11884) itu menampilkan bukaan yang luas dibahagian belakang pelakon itu dan hanya sedikit menutup payudaranya dibahagian hadapan.

Ada peminat memberi komen:

"Saya tidak tahu di mana hendak melihat, ianya seperti beliau bertelanjang, tetapi saya akui ianya memang nampak seksi"

(Video) Penjelasan tuan punya kedai sarapan RM6000

Posted: 09 Oct 2013 08:01 AM PDT

Rata-rata media prima mahupun media alternatif menulis berita yang negatif berkenaan sebuah gerai yang kenakan caj RM 6000 untuk sarapan pagi sebuah rombongan VVIP Dato Mukhriz Mahathir.

Kemudian KPDNKK pula didakwa menyaman kedai tersebut. Namun benarkah ianya berlaku seperti mana di laporkan?

Tonton penjelasan pemilik kedai Selera Daun Pisang ini untuk penilaian anda...

Seronok jadi lesbian

Posted: 09 Oct 2013 06:01 AM PDT

SETIAP musim, drama muzikal Glee pastinya tidak ketinggalan menjemput selebriti terkenal menjadi pelakon undangan dalam produksi tersebut.

Kali ini tiba giliran penyanyi Demi Lovato tampil menerusi drama muzikal arahan Ryan Murphy itu dengan memegang watak sebagai gadis lesbian berpasangan dengan watak Santana lakonan Naya Rivera.

"Saya gembira memegang watak sebagai lesbian kerana ianya mengambarkan situasi sekarang di mana normal bercinta dengan pasangan sejenis.

"Jika 15 tahun dahulu, watak sebegini pastinya diharamkan untuk ditayang, namun kini masyarakat sudah semakin terbuka dan saya bangga dapat memegang watak sebegini sebagai mewakili mereka di luar sana," katanya.

Episod pengenalan bagi musim kelima Glee telah pun bersiaran di saluran Fox bermula 26 September lalu.

Rakyat Kelantan liat bayar cukai tanah - MB Kelantan

Posted: 09 Oct 2013 05:14 AM PDT

ya
KOTA BHARU - Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob hari ini menegur rakyat Kelantan kerana liat menjelaskan cukai tanah yang kini tunggakannya mencecah RM21 juta.

Beliau berkata sikap mereka amat dikesali kerana sukar membayar cukai namun mudah membeli rokok.

"Harga rokok naik lebih RM10 boleh dibeli, tetapi cukai tanah yang dibayar untuk tempoh setahun sekali sukar untuk menjelaskannya," katanya ketika menjawab soalan Abdul Rahman Yunus (PAS-Pasir Tumboh) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Ahmad yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi dan Kewangan Negeri berkata, kerajaan negeri menubuhkan dua jawatankuasa bertindak bagi mengutip tunggakan itu termasuk berbincang dengan pemilik tanah.

Beliau berkata pemilik tanah yang terbabit dengan hakisan pantai diminta menukar status tanah kerana tanah yang terhakis menjadi lautan tidak dikenakan cukai tanah.

Sementara itu, persidangan dewan turut dimaklumkan bahawa pelaksanaan fasa pertama pembinaan projek tebatan banjir di Rantau Panjang membabitkan RM300 juta dijangka bermula pada tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat Negeri Hanifa Ahmad berkata Jabatan Pengairan dan Saliran telah menyiapkan tender projek itu dan sedang menunggu kelulusan kewangan.

Beliau berkata terdapat tiga komponen dalam pembinaan fasa pertama itu iaitu membina batas banjir, membina laluan air dan lencongan air Sungai Golok daripada menenggelamkan Rantau Panjang.

"Jumlah keseluruhan pembinaan tebatan banjir itu dianggarkan berharga RM1.3 bilion yang meliputi tiga fasa sepanjang 50 kilometer dari Tumpat sehingga Rantau Panjang," katanya ketika menjawab soalan Muhamad Awang (PAS-Gual Periuk). - Bernama

Foto isteri KJ 'kangkang' pun jadi modal kempen

Posted: 09 Oct 2013 03:38 AM PDT

Tinggal lagi tiga hari menjelang 12 Oktober 2013, iaitu hari yang dinanti-nantikan oleh para perwakilan untuk memilih pucuk pimpinan tertinggi sayap pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO.

Pertandingan bagi jawatan Ketua Pemuda UMNO semakin panas, malangnya suhu kepanasan yang dirasai sekarang ini bukan disebabkan persaingan sengit di antara calon dengan penyandang kerusi Ketua Pemuda iaitu Khairy Jamaluddin.

Tetapi dipanaskan dengan serangan politik bodoh yang dilakukan ke atas KJ. Saya tidak peduli jika KJ dikatakan tiada jati diri Melayu, saya juga tidak peduli jika KJ dikatakan liberal tetapi saya perlu peduli apabila mereka yang tidak terlibat dalam Pemilihan UMNO 2013 turut menjadi mangsa.

Kita perlu peduli kerana tindakan mereka ini memalukan institusi pemuda sekaligus mencemar imej UMNO itu sendiri.

Di bawah antara contoh serangan politik bodoh, bangang. Banyak lagi jika hendak ditampal di sini, tapi cukuplah dengan satu contoh di bawah :
Sambung baca di Double Y

(Gambar) Wanita maut terjatuh dari tingkat 4 pejabat

Posted: 09 Oct 2013 02:01 AM PDT

KUALA TERENGGANU 9 Okt. - Seorang tukang cuci maut selepas dipercayai terjatuh dari tingkat empat bangunan Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Terengganu di Kompleks Darul Iman di sini kira-kira pukul 12 tengah hari tadi.

Mangsa, Zurina Idris, 31, yang juga seorang ibu tunggal dikatakan tergelincir sebelum ditemui tertiarap berhampiran tangga di tingkat bawah bangunan tersebut. - UTUSAN ONLINE

Gred naik, 45,000 juruteknik nikmati skim gaji baharu

Posted: 09 Oct 2013 12:48 AM PDT

KUCHING, 9 Oktober 2013: Seramai kira-kira 45,000 juruteknik yang berkhidmat dalam sektor awam di negara ini kini menikmati skim gaji baharu ekoran keputusan kerajaan menaikkan gred jawatan daripada J17, J22 dan J26 kepada J29 berkuat kuasa 1 Julai 2013.

Skim gaji baharu itu dijangka diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2014 di Parlimen, lewat bulan ini.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) Datuk Omar Osman berkata, ia melibatkan semua juruteknik yang berkhidmat dalam sektor awam persekutuan, negeri, badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara, melainkan yang mempunyai kes jenayah atau disiplin serius.

"Skim baharu ini telah disahkan semasa taklimat dengan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia pada 10 September lalu dan ia telah berkuat kuasa pada 1 Julai 2013.

"Apabila skim berubah, gred penjawatan juga berubah.

Juruteknik berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sekolah Menengah Vokasional (SMV) akan dinaikkan ke peringkat diploma.

"Sudah tentu tangga gaji akan berubah, gaji permulaan juga berbeza, misalnya kalau sebelum ini juruteknik baharu dilantik gaji permulaan RM820, apabila dinaikkan ke gred J29 mereka akan menikmati gaji permulaan sekitar RM1055," jelasnya pada sidang media di sini semalam.

Terdahulu beliau menyampaikan ucap tama pada Persidangan Kebangsaan Pertama bagi Juruteknik dan TVET Semi-Profesional Sarawak CREATE 2013.

Beliau menjelaskan, di bawah skim baharu itu, perubahan tangga gaji seseorang juruteknik bergantung kepada gaji semasa dan tempoh dalam perkhidmatan.

"Kenaikan pangkat menerusi 'Time Based' akan memberi peluang sama rata kepada juruteknik yang sudah lama berkhidmat menikmati gred dan tangga gaji lebih baik.

Maknanya, ia tidak lagi statik seperti sebelum ini.

"Sebelum ini kalau seseorang itu juruteknik gred J26, kalau ada diploma atau ijazah sekali pun, dia tidak boleh naik (pangkat) jika tiada kekosongan.

Sebab itu, juruteknik kerajaan tidak setanding syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang sentiasa berpeluang menikmati kenaikan pangkat serta gaji," jelasnya.

Selain itu, katanya, sebagai sebahagian daripada Program Transformasi Kerajaan, jawatan juruteknik dalam sektor kerajaan akan dihapuskan dan digantikan dengan jawatan baharu iaitu Penolong Jurutera berkuat kuasa 1 Januari 2014.

"Mulai tahun hadapan, tidak ada lagi jawatan juruteknik dalam sektor kerajaan, ia diganti dengan jawatan Penolong Jurutera.

Bagaimanapun, kelulusan masih sama iaitu lepasan SPM, SMV atau diploma daripada politeknik atau mana-mana institusi pengajian tinggi menawarkan pengajian teknikal atau bidang kejuruteraan," katanya.

Sementara itu, dalam ucap tamanya, Omar berkata semua juruteknik harus mempersiapkan diri menghadapi transformasi dengan mengubah cara berfikir dan bekerja serta memberi penjenamaan semula untuk menjadi penolong jurutera yang berkemahiran tinggi.

Sehubungan itu, katanya, CUEPACS memeterai Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) supaya semua juruteknik mesti ada 'Green Card.' "Pemberian 'Green Card' itu penting kerana bidang tugas juruteknik memerlukan mereka melawat tapak, tetapi tidak ada (dilaksanakan). Sudah 30 tahun sebagai juruteknik J22 dan J26 tetapi tidak tahu bidang kerja mereka dalam gred itu.

"Skim kita hari ini mundur kalau dibandingkan dengan juruteknik syarikat GLC. Sebab itu kita naik taraf juruteknik, mansuhkannya. Tiada lagi jawatan juruteknik, hendak jadi juruteknik mesti lepasan Politeknik dan 'Time Based' dari J29 terus ke J54," katanya

(Gambar) Miley Cyrus makin 'gila', bogel macam bintang porno

Posted: 08 Oct 2013 11:01 PM PDT

Miley Cyrus buat kejutan lagi. Selepas video klip terbarunya beliau tampil telanjang bulat, kini tersebar pula foto-foto dari seorang jurugambar bebas, Terry Richardson yang menampilkan aksi-aksi separa lucah dari Miley sendiri.

Dalam foto tersebut, Miley tampil dalam keadaan separuh bogel. Ada diantaranya hingga menampakkan kemaluan serta puting payudaranya.

Ada juga foto-foto dalam keadaan beliau menjilat cermin dan menghisap curut.

Miley kini dikritik hebat oleh majalah hiburan di US kerana penampilan mengejutnya setelah beliau 'cukup' umur.PAU 2013: Calon muflis perlu sedar diri

Posted: 08 Oct 2013 10:31 PM PDT

SEREMBAN – Calon yang diisytiharkan muflis perlu sedar diri sebelum membuat keputusan untuk bertanding pada pemilihan Umno bulan ini.

Calon Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, tindakan calon berkenaan bukan sahaja menyusahkan perwakilan tetapi menunjukkan mereka tidak ikhlas untuk bertanding.

"Sudah tahu bankrap tetapi mahu pula bertanding dan berkempen. Tindakan ini memang menyusahkan orang lain dan parti.

"Mereka perlu sedar diri kenapa mahu bertanding. Setiap calon yang bertanding sepatutnya mempunyai keikhlasan diri dan bukannya sekadar suka-suka," katanya kepada pemberita ketika ditemui di
Klana Resort di sini semalam pada majlis pengenalan calon pemilihan Umno 2013.

Menurutnya, setiap ahli Umno perlu mendidik diri untuk menjadi lebih telus, ikhlas serta jujur apabila menawarkan diri untuk bertanding pada masa akan datang.

Dalam perkembangan lain, Mohd Puad menyambut baik keputusan Lembaga Disiplin parti yang mengubah syarat sebelum ini dengan membenarkan calon berkempen secara terbuka.

"Keputusan ini cukup melegakan kami yang bertanding terutamanya calon-calon swasta seperti saya yang tidak lagi mempunyai sebarang jawatan dalam menteri kabinet dan agensi.

"Sepatutnya perkara ini dibenarkan lebih awal lagi kerana kempen bertujuan memberi peluang kepada calon menyatakan misi dan visi bertanding. Lagipun jika pilihan raya umum memberikan ruang berkempen seluasnya kenapa tidak pada pemilihan parti," katanya.

Sementara itu, beliau turut mencadangkan agar satu jawatankuasa khas diwujudkan bagi memikirkan secara terperinci kaedah-kaedah kempen yang dibenarkan.

Kekejaman Chin Peng mengatasi jasanya

Posted: 08 Oct 2013 10:01 PM PDT

KUALA LUMPUR - Kekejaman yang dilakukan bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) terhadap anggota keselamatan mengatasi jasanya kepada kemerdekaaan Tanah Melayu antara sebab utama jasad mahupun abu mayatnya dihalang dibawa pulang ke tanahair.

Menurut bekas ahli PKM, Au Heng Fong atau nama penanya, Affendi, 83, apa pun kekejaman yang dilakukan oleh Chin Peng, biarlah ahli dan pakar sejarah menilainya tanpa perlu menafikan sumbangannya kepada kemerdekaan negara.

"Persetujuan damai telah ditandatangani, kedua-dua pihak sudah berdamai, satu pihak masih terus mengungkit kematian tentera dan polis untuk halang Chin Peng pulang.

"Ternyata tuduhan pengganas oleh pihak berkuasa itu telah langgar penjanjian damai," dakwanya pada forum 'Chin Peng, Pejuang@Pengganas di Sebalik Perjanjian Hatyai' di sini, malam tadi.

Sementara itu, Presiden Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shahrin mendakwa kekejaman Chin Peng sengaja diperbesarkan kerajaan British sebelum merdeka susulan pembunuhan Pesuruhjaya Tingginya, Sir Henry Gurney yang dikaitkan dengan rampasan tanah di Persekutuan Tanah Melayu.

"Kita diperbodohkan British, mereka gambarkan komunis itu jahat, selepas Henry Gurney ditembak mati.

"Henry Gurney adalah orang yang bertanggungjawab mewujudkan tapak zionis dan dia bawa taktik pecah dan perintah ke Tanah Melayu hingga menindas rakyat miskin," katanya.

Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua dilahirkan pada 1924.

Bekas Setiausaha Agung PKM itu yang tinggal dalam buangan di Thailand meninggal dunia akibat sakit tua di sebuah hospital di Bangkok pada 16 September lalu.

Beliau diburu pihak berkuasa Malaysia susulan pemberontakan PKM yang menyebabkan ramai rakyat Malaysia terbunuh.

Pemburuan itu berakhir pada 1989 selepas perjanjian damai ditandatangani pada 1989.

Lagu 'Botingkek' vs 'Racks' - Bukan ciplak, tapi olahan semula

Posted: 08 Oct 2013 09:30 PM PDT

Kuala Lumpur: Penulis dan penerbit lagu hip hop, DJ Fuzz menyangkal dakwaan lagu Botingkek yang dipopularkan Waris meniru lagu Racks nyanyian asal penyanyi rap Amerika Syarikat, YC.

Sebaliknya, Fuzz atau nama sebenarnya Farzwa De Attaher Emir, 35, berkata, Botingkek yang dihasilkan bersama Waris adalah olahan lagu Racks sebagai penghormatan kepada pemilik karya asalnya.

"Lagu Botingkek bukan meniru atau menciplak Racks. Botingkek dihasilkan dengan mengambil inspirasi daripada lagu itu saja dengan olahan baru.

"Sebenarnya olahan adalah perkara biasa dan menjadi budaya dalam genre rap dan hip hop di mana-mana pun," katanya, semalam.

Fuzz berkata, sejak lagu itu dikeluarkan pertengahan tahun ini pihaknya tidak pernah mengumumkan kepada khalayak lagu Botingkek karya ciptaannya.

"Masyarakat perlu faham kebanyakan karya hip hop hari ini banyak mengolah lagu sedia ada. Hanya kerana kami ambil contoh muzik asal tak bermakna kami tiru atau curi lagu.

"Saya hasilkan pelbagai lagu dan tak dinafikan banyak, di antaranya mengambil inspirasi daripada muzik asal pengkarya lain," katanya.

Fuzz berkata, dia berasa kecewa dengan tuduhan melulu ke atas pihaknya tanpa usul periksa hanya kerana segelintir pihak mengesan persamaan antara dua lagu itu.

"Segelintir pihak memang suka menggembar-gemburkan sesuatu perkara hanya mereka nampak persamaan.

"Pada saya perkara begini adalah bergantung kepada penilaian individu itu sendiri. Bagi saya, ini (olahan lagu) benda biasa dan tak patut jadi isu atau masalah pun," katanya.

Racks adalah lagu nyanyian YC atau nama sebenarnya Christopher Daniels Miller, 28, hasil ciptaan bersama komposer Nayvadius Wilburn dan Sonny Uwaezuoke. Ia dipetik daripada album YC berjudul Got Racks yang dikeluarkan pada April 2011.


Dendam dengan suami, isteri diperkosa

Posted: 08 Oct 2013 08:30 PM PDT

Kuala Lumpur: Marahkan suami, isteri jadi mangsa. Itulah nasib malang menimpa seorang wanita apabila diculik dan dirogol oleh samseng yang diupah lelaki yang marah serta berdendam dengan suaminya.

Mangsa yang berusia 28 tahun diculik ketika menikmati hidangan di restoran di Setapak, di sini, jam 3 pagi Ahad lalu, sebelum dirogol di satu kawasan hutan di pinggir ibu negara.

Sumber polis berkata, ketika mangsa asyik menjamu selera bersama suami dan keluarga mentuanya empat lelaki berpakaian serba hitam serta bersenjatakan parang dipercayai samseng upahan menghampirinya.

"Empat lelaki berusia 30-an itu nekad melarikan mangsa di depan suami dan keluarga mentuanya. Walaupun, ada cubaan menyelamatkan mangsa, namun gagal kerana suspek bersenjatakan parang.

"Malah, seorang daripada suspek mengacukan parang di leher suami mangsa yang berusia 30-an," katanya, semalam. Menurutnya, keempat-empat lelaki terbabit mengikat mata dan tangan mangsa sebelum mengheretnya masuk ke dalam kereta, lalu dibawa pergi.

Sumber itu berkata, ketika di dalam kenderaan mangsa menangis dan merayu minta dibebaskan, namun tidak diendahkan suspek, malah mangsa diancam untuk dicederakan dengan parang.

"Empat penjenayah itu membawa mangsa ke kawasan hutan dan di situ mangsa diserahkan kepada seorang lelaki yang dipercayai menjadi dalang penculikan itu. "Lelaki terbabit yang mengupah suspek menculik mangsa kemudian merogolnya. Selepas itu dia dengan selamba berkata menculik dan merogol mangsa kerana berdendam dengan suami mangsa," katanya.

Menurutnya, selepas itu mangsa dibawa semula menaiki kereta oleh empat suspek yang menculiknya ke lokasi lain, tetapi di dalam perjalanan itu mangsa membuat helah mahu membuang air kecil. Sumber itu berkata, apabila mangsa dibenarkan keluar kereta di satu perhentian rehat, seorang daripada penculik itu memberitahu dia kasihankan mangsa dan menyuruh mangsa melarikan diri.

"Mangsa meloloskan diri jam 9 malam hari sama. Dia dibantu sepasang suami isteri di hentian rehat itu dan dibawa ke ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi bagi membuat laporan kejadian," katanya.

Harian Metro difahamkan, kes terbabit dirujuk kepada polis daerah Kajang untuk siasatan lanjut memandangkan mangsa dipercayai dirogol di lokasi dalam daerah itu.

Celah peha pun jadi!

Posted: 08 Oct 2013 08:01 PM PDT

Gambar hiasan
RAWANG - Tindakan seorang wanita berusia lewat 40-an yang berulang kali memasuki pasar raya mini di Batu 16 di sini, menimbulkan keraguan kepada pekerja premis berkenaan lalu bertindak membuat pemeriksaan.

Hasilnya, beberapa paket susu ditemui disorokkan di bahagian paha wanita berkenaan.

Dalam kejadian jam 3.30 petang Sabtu lalu, wanita berkenaan dipercayai mencuri 11 paket susu pelbagai jenama dari pasar mini berkenaan berjumlah RM500.

Seorang pekerja yang enggan dikenali berkata, wanita tersebut cuba melawan dan mendakwa ingin membayar kesemua paket susu yang diambil.

"Dia nafi mencuri susu itu tetapi mahu membeli kesemua susu yang disorokkan di celah pahanya.

"Tindakan agresif wanita itu menyebabkan kami terpaksa menguncinya di bahagian stor sementara menanti bantuan polis tiba," katanya.

Katanya, insiden tersebut merupakan kejadian pertama berlaku di pasar raya itu yang baru beroperasi kurang dua bulan.

Pekerja Malaysia kurang masa bersama keluarga

Posted: 08 Oct 2013 07:39 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kajian terkini yang dikeluarkan oleh JobStreet.com menunjukkan bahawa majoriti rakyat Malaysia yang bekerja kurang masa bersama keluarga kerana kesibukan dan beban tugas yang banyak di pejabat.

Dalam laporan itu, hampir 63 peratus responden yang terlibat dalam kaji selidik oleh agensi pencarian kerja itu mengakui mereka tidak meluangkan banyak masa di sisi keluarga kerana masa bekerja terlalu panjang.

Manakala, hampir 70 peratus menghabiskan masa kira-kira dua hingga lima jam di luar waktu kerja setiap hari.

"Alasan utama responden bekerja masa lebih adalah kerana perlu menyiapkan kerja dengan cepat dan bebanan kerja yang banyak.

"Dengan tekanan kerja yang dihadapi pekerja untuk melengkapkan tugasan, pekerja menghabiskan masa di pejabat sekurang-kurangnya 9 ke 5 jam waktu pejabat," kata JobStreet dalam satu kenyataan hari ini.

Lebih mengejutkan, 75 peratus responden memilih untuk tidak meninggalkan pejabat malah terdapat juga pekerja yang tidak dibayar walaupun bekerja lebih masa.

Kajian tersebut yang melibatkan 954 pekerja dalam pelbagai industri turut mengeluh terpaksa bekerja walaupun sedang bercuti kerana sering mendapat tugasan kecemasan yang perlu disiapkan dengan cepat.

"54 peratus responden berkata mereka ada mengambil cuti tahunan tetapi hampir kesemuanya mendapat pesanan kecemasan daripada ketuanya.

"Hanya 25 peratus berkata mereka tidak mendapat gangguan semasa bercuti manakala 78 peratus tidak menutup telefon bimbit mereka supaya boleh dihubungi sepanjang masa," kata Jobstreet lagi.

Walaupun majikan mengambil inisiatif untuk menggalakan kehidupan bekerja seimbang, rata-rata pekerja mendapati ia tidak membantu kerana bebanan kerja yang perlu ditanggung mereka terlalu banyak serta tidak sempat untuk berehat.

Pengurus JobStreet di Malaysia, Chook Yu Yng menegaskan sesebuah syarikat perlu memastikan wujud keseimbangan antara kerja dan kehidupan bagi mengelakkan pekerja berdepan tekanan sehingga akan mengganggu produktiviti kerja mereka.

"Keseimbangan kehidupan bekerja adalah mengenai pengurusan yang berkesan antara kerja dan aktiviti lain yang penting untuk kita.

"Syarikat perlu meningkatkan strategi keseimbangan kerja dan kehidupan untuk kakitangan mereka kerana ia adalah salah satu cara yang paling mudah dan berkesan untuk memastikan mereka yang terlibat segar semula, dan bermotivasi," kata Chook.

Bagi menangani masalah tersebut, pekerja yang terlibat dalam kajian itu memberi beberapa pandangan antaranya mencadangkan syarikat memberi masa fleksibel di mana pekerja boleh memilih masa bekerja serta memperkenalkan polisi untuk menggalakkan pekerja bekerja kurang daripada 40 jam seminggu daripada waktu kerja ditetapkan antara 9 ke 6 jam setiap hari.

Menurut Kementerian Sumber Manusia, Malaysia memiliki sejumlah 12 juta tenaga kerja di Malaysia setakat ini.

Husam bidas kerajaan Kelantan

Posted: 08 Oct 2013 07:25 PM PDT

KOTA BHARU - Seorang Adun Pas yang juga bekas exco kanan kerajaan Kelantan hari ini membuat kejutan apabila membidas beberapa tindakan kerajaan negeri yang disifatkannya tidak wajar dan menyimpang dari konsep ketelusan.

Datuk Husam Musa (Pas-Salor) yang membahaskan usul Belanjawan 2014 kerajaan Kelantan antara lain membangkitkan isu pembalakan Hutan Simpan Kekal Ulu Sat di Machang dan kenaikan tarif air yang berkuat kuasa Ogos lalu.

Menyentuh isu pembalakan itu, Husam meminta kerajaan negeri tidak meluluskan permohonan sebuah syarikat untuk menebang kawasan seluas 1,400 hektar di hutan simpan berkenaan.

Tegasnya ketika Kelantan diteraju Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, satu keputusan sudah dicapai agar semua permohonan baharu di kawasan hutan simpan itu
mesti ditolak.

"Seingat saya, kata Tok Guru (Nik Abdul Aziz), Hutan Ulu Sat dan Cabang Tongkat adalah paru-paru untuk mengeluarkan udara segar dan bersih bagi penduduk
Kelantan. Biarlah ia kekal untuk anak cucu kita," kata Husam yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan.

Husam juga berkata, syarikat berkenaan bakal menerima kawasan tersebut tanpa membuat sebarang tender.

"Ia sangat meragukan sekali. Seingat saya, semasa pentadbiran YAB Tok Guru dahulu, tidak ada kawasan seluas itu diberikan kepada mana-mana individu.

Adakah hanya dengan permohanan ringkas dua muka surat, serta-merta permohonan ini akan ditimbangkan?," katanya.

Mengenai kenaikan tarif air, Husam berkata, jika Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) diurus dengan lebih amanah, kenaikan itu sepatutnya boleh dielak.

Beliau berkata AKSB sebenarnya telah gagal meningkatkan kualiti bekalan air di Kelantan walaupun beberapa loji air utama telah dinaik taraf.

Husam memberi contoh naik taraf Loji Rawatan Air Jeli bertujuan mencapai 10 juta liter (JLH) air sehari dengan kos RM21 juta, namun hanya mencapai 6.6 JLH.

"Naik taraf loji rawatan air Bukit Remah, Tanah Merah dengan kos RM16.4 juta bagi meningkatkan pengeluaran kepada 42 JLH tetapi pencapaian 36.6 JLH.

"Naik taraf loji rawatan air Pintu Geng membabitkan kos RM52 juta dengan sasaran 30 JLH namun dengan kos sebesar itu hanya mengeluarkan 12.5 JLH,"
katanya.

Untuk mengurangkan kebocoran paip, AKSB membelanjakan RM130 juta setakat Julai tahun ini, namun kadar air tanpa hasil masih 52 peratus, bererti gagal
sama sekali, katanya.

Beliau turut meluahkan rasa kecewa apabila kerajaan negeri yang baharu ini menamatkan kontrak dengan kontraktor dari Korea Selatan untuk membina Lebuh Raya Rakyat yang diasaskan olehnya kira-kira dua tahun lepas.

"Kerajaan baharu tidak boleh dengan mudah memutuskan hubungan dengan kotraktor yang dikira berkebolehan yang telah dipilih lebih awal dan datang dengan cadangan baharu yang pada hemat saya meragukan," katanya.

Husam yang ditemui di luar dewan selepas itu berkata segala tegurannya adalah kerana sayangkan Kelantan dan mahu melihat negeri itu jauh lebih maju.

"Kerajaan baharu ini masih jauh lagi dan apa yang saya sebutkan ini bukanlah salah kepimpinan," katanya. - Bernama

(Gambar) Inilah wajah 'Predator' Malaysia yang sebenar

Posted: 08 Oct 2013 07:01 PM PDT

Kuala Lumpur: "Saya pakai begitu sebab utamakan keselamatan, bukannya mahu mencari glamor,".

Demikian kata Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Malaysia (MPCAM) Dr Jim Loi Duan Kong mengenai tindakannya memakai sut daripada filem aksi sains fiksyen Predator memasuki Balai Polis Subang Jaya 1 Oktober lalu.

Gambarnya bersama sut sambil menunggang motosikal berkuasa tinggi jenis Suzuki B-King GSX1300 itu kemudian dimuat naik di beberapa blog dan mendapat pelbagai reaksi termasuk menggelarnya sebagai Predator Malaysia.

"Saya pergi ke sana untuk membuat laporan polis berkenaan kes penjualan sijil sakit (MC) palsu di Facebook, tetapi tidak sangka sebaik memasuki balai, sut filem aksi sains fiksyen Amerika Syarikat itu menjadi tumpuan polis yang bertugas.
"Selesai membuat laporan, mereka minta saya pakai semula topi keledar yang direka mengikut kepala Predator sebelum mengambil gambar bersama motosikal dan memuat naik di Internet tanpa pengetahuan saya," katanya kepada Harian Metro ketika ditemui di kliniknya, di sini, semalam.

BL1M - Institut memandu saman kerajaan

Posted: 08 Oct 2013 06:31 PM PDT

KUALA LUMPUR - Sepuluh syarikat institut memandu memfailkan saman terhadap Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan (JPJ), Pengerusi Sekretariat Hal Ehwal Bandar Pemuda Umno (SHEB) dan tiga lain berhubung pelaksanaan Program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M).

Syarikat Arah Mura Sdn Bhd; MSDC Sdn Bhd; Akademi Memandu Ngah Sdn Bhd; Institut Memandu IKMP (Perlis) Sdn Bhd; Jimat Canggih Sdn Bhd; Express Track Sdn Bhd; Akademi Memandu Mega Sdn Bhd; Akademi Memandu Kuala Pilah Sdn Bhd; Akademi Memandu Anda Sdn Bhd; dan Gabongan Sekolah Memandu (Hilir Perak) Sdn Bhd, dinamakan sebagai plaintif dalam kes ini.

Saman difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi melalui Tetuan Messers Wong Kian Kheong pada 15 Ogos lalu.

Selain bekas Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Solah Mat Hassan sebagai defendan pertama, Pengerusi SHEB, Tengku Azman Tengku Zainul Abidin turut dinamakan sebagai defendan diikuti sebuah syarikat pelaksana projek perkhidmatan elektronik kerajaan, My E.G Services Berhad; Ketua Pengarah JPJ, dan Kerajaan Persekutuan.

Mereka mendakwa yuran BL1M ditawarkan adalah jauh lebih rendah berbanding yuran yang ditetapkan Jawatankuasa Perlesenan Institut Memandu (JPIM) sebanyak RM261.

Kesemua plaintif tidak pernah memberi persetujuan berhubung penglibatan mereka dalam program BL1M dan telah menyuarakan bantahan mereka terhadap program itu.

TPPA - Malaysia bukan 'pak turut'

Posted: 08 Oct 2013 06:07 PM PDT

Najib Tun Razak (kanan) hadir pada Mesyuarat Pemimpin-Pemimpin Perjanjian Perdagangan Trans-Pasifik (TPPA) di Nusa Dua, Bali, Indonesia semalam. - BERNAMA
NUSA DUA (BALI) 8 Okt. - Malaysia sama sekali bukan 'pak turut' dalam rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) sebaliknya terlibat memberi input dan pandangan berasaskan kepentingan negara dalam proses untuk menentukan kerangka perdagangan bebas dunia yang baru itu, tegas Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri turut menekankan sekali lagi bahawa tiada paksaan kepada 12 negara yang merundingi TPPA termasuk Malaysia untuk memuktamadkan perjanjian itu sebelum hujung tahun ini.

"Kita bukan 'pak turut'. Dalam rundingan itu, memang saya bersuara tegas menyatakan pendirian kita dalam hal ini. Kita tidak menjadi pak turut sama sekali. Itu tidak benar. Kita masuk dengan kerelaan hati kerana kita merupakan antara negara perdagangan yang terbesar di dunia.

"Sebab itu kita ada kepentingan masuk sebagai rakan TPPA supaya kita ada peluang untuk menentukan kerangka perdagangan bebas dunia yang baru. Sebab ia dalam proses untuk menggariskan peraturan perdagangan bebas dunia pada masa depan.

"Kalau kita tidak terlibat dalam rundingan itu maka kita tidak ada peluang untuk memberi input dan pandangan kita dalam kita mencorakkan masa depan perdagangan bebas dunia.

Jadi sekarang ini, Malaysia adalah sebahagian daripada anggota (TPPA) dan kita ada hak untuk berbuat demikian," katanya kepada wartawan Malaysia sejurus selesai menghadiri mesyuarat TPPA yang diadakan di luar Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Ke-21 di sini hari ini.

Perdana Menteri menyangkal dakwaan sesetengah pihak kononnya Malaysia hanya mengikut telunjuk negara lain yang mahukan perjanjian itu dimuktamadkan segera sebaliknya menegaskan kerajaan konsisten dengan pendirian bahawa kepentingan nasional menjadi keutamaan.

"Bukan bererti kita akan terima segala-galanya. Saya sudah katakan berkali-kali dan Datuk Seri Mustapa Mohamed pun sudah ulangi bahawa kita tidak akan korbankan kepentingan nasional.

"Maknanya kita hendak TPPA tetapi TPPA yang tidak mengorbankan kepentingan nasional," tegasnya.

Justeru Najib menjelaskan walaupun TPPA menetapkan objektif pada hujung tahun ini, sasaran itu tidak semestinya dicapai sebaliknya mungkin dilanjutkan sekiranya ada isu-isu tertentu yang penting yang tidak dapat diputuskan dalam tempoh masa tersebut.

Perdana Menteri mengulangi secara prinsipnya Malaysia tidak ada masalah dalam soal perdagangan dan pelaburan kerana mempunyai rekod yang cemerlang dalam dua bidang utama itu namun terdapat sensitiviti dalam aspek-aspek tertentu yang bersangkut paut soal kedaulatan negara dan hak untuk menentukan dasar-dasar tempatan.

Ini termasuk katanya, soal pemerolehan kerajaan, syarikat milik kerajaan, penyelesaian pertikaian dan harta intelek (IPR).

Menurut Najib, beliau juga telah memaklumkan pada mesyuarat TPPA tentang proses domestik yang perlu dilalui oleh Malaysia sejajar dengan pendirian kerajaan untuk bersikap telus dalam isu itu.

"Saya perlu terangkan kepada Kabinet, selepas itu rakyat Malaysia dan disusuli perbahasan di Parlimen. Jadi ini adalah proses domestik yang perlu kita lalui," katanya.

Menurutnya, anggota TPPA lain memahami pendirian Malaysia itu walaupun kebanyakan negara terlibat mahu ia dimuktamadkan secepat mungkin kerana tidak mahu menyekat momentum tambahan pula mereka tidak ada cabaran dan sensitiviti seperti Malaysia.

"Kita di Malaysia ada sensitiviti tertentu. Mereka faham dan saya sudah minta Tok Pa (Mustapa) dan pegawai-pegawai yang terlibat dalam proses ini untuk merundingkan perkara ini berdasarkan kepentingan Malaysia," jelasnya.

TPPA menjadi isu yang cukup kontroversi sejak idea pembentukannya yang ketika itu dikenali sebagai Perjanjian Perkongsian Strategik Ekonomi Trans-Pasifik atau P4 bermatlamat meliberalisasi ekonomi rantau Asia Pasifik digerakkan oleh Brunei, Chile, New Zealand dan Singapura pada 2005.

Malaysia menyertai rundingan TPPA pada 2010. Rundingan tersebut kini diperluaskan meliputi 12 anggota.

Negara lain yang turut menyertai rundingan TPPA ialah Australia, Vietnam, Mexico, Kanada, Peru, Amerika Syarikat dan Jepun. - UTUSAN