Isnin, 13 Jun 2011

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

Posted: 13 Jun 2011 01:34 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Ceramah Khalid Samad

Posted: 12 Jun 2011 08:29 PM PDT

Penceramah : YB Khalid Samad(MP Shah Alam-AJK Pas Pusat) & Richard Wong(DHPP Perak)

Tempat : Taman Berkat,Simpang 

Masa :  9.00 Malam

Tarikh : 18 Jun 2011(Sabtu)

Anjuran : Pas Cawangan Taman Berkat.


Kuliah Maghrib YB Khalid Samad

Tempat : Surau Kampung Air Putih,Simpang

Masa : 7.30 Malam

Tarikh : 18 Jun 2011

Untuk keterangan lanjut hubungi HP-012-5024014(Hanizam)

Suara Sri Andalas

Posted: 12 Jun 2011 11:43 PM PDT

Suara Sri Andalas


Exco Selangor Ingatkan Rakyat Jangan Terpedaya Laporan Media Kawalan Umno

Posted: 11 Jun 2011 06:00 PM PDT

SEPANG 11 JUN : Rakyat Selangor diingatkan supaya tidak mudah terpedaya dengan berita yang disiarkan sesetengah akhbar tempatan masa kini terutamanya laporan berkaitan permasalahan yang timbul di negeri ini kerana sebilangan besarnya adalah rekaan semata-mata.

Menurut Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar, pelbagai usaha dilakukan oleh media kawalan Umno-BN untuk mengaburi mata rakyat termasuklah isu status tanah di Sungai Buloh dan Hulu Selangor. 

Menurut Xavier, isu Lesen Pendudukan Sementara (TOL) Kampung Sungai Kerandang dan tapak semaian bunga di Sungai Buloh akan terus disensasikan untuk membohongi rakyat. 

Justeru itu katanya kerajaan negeri akan bertindak mendedahkan nama pihak yang bertanggungjawab menyerahkan tanah berstatus TOL itu untuk didiami dan diusahakan memandangkan ia adalah hak milik kerajaan negeri.

"Kita tidak ada tanah lagi di Selangor. Kalau kita tidak pertahankan tanah-tanah yang ada sekarang khususnya tanah hutan yang cuma tinggal 30 peratus sahaja lagi, kita akan berhadapan dengan masalah pada masa akan datang," katanya dalam ceramah perdana 'Agenda Negeri Selangor', dekat sini malam tadi. 


Sementara itu, Dr Xavier dalam ucapannya turut menekankan pelaksanaan bayaran premium tanah sejumlah RM1,000 yang diperkenalkan kerajaan negeri  menerusi Skim Pemilikan Kediaman Persendirian yang bertujuan memudahkan rakyat Selangor memiliki kediaman dengan bayaran premium yang fleksibel.

Tegasnya, ia adalah satu perkara baik yang tidak pernah dilakukan kerajaan pemerintah Umno-Barisan Nasional (BN) baik di Selangor mahupun Malaysia.

"Kita bagi RM1,000 kepada pemilik yang duduk di atas tanah tersebut. Bila-bila masa siapa pun yang hendak jual tanah tersebut kepada orang lain, dia perlu membayar balik premium pada kerajaan negeri dengan harga yang ditentukan,"katanya. 

Malah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim semalam memberitahu kerajaan negeri bersetuju untuk membantu rakyat di negeri di Selangor yang tidak mampu membayar premium tanah seperti yang ditetapkan oleh kerajaan negeri dengan menggantikannya melalui kerja-kerja amal di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


Sumber: TVSNEWS

MB: Aset Sebenar Air Selangor RM12 bilion

Posted: 11 Jun 2011 02:00 AM PDT

SEPANG, 11 Jun — Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan aset air di Selangor sebenarnya bernilai RM12 bilion dan rakyat akan terus menikmati pemberian bekalan 20 meter padu air percuma setiap bulan selagi Pakatan Rakyat memerintah negeri itu.

Menurut Abdul Khalid, kerajaan pimpinannya sudah melakukan penyelidikan mengenai nilai sebenar aset air ekoran kegagalan pentadbiran BN menentukan nilai yang tepat semasa mereka memerintah negeri itu selama lima dekad.

"Kita  memperuntukkan sebanyak RM760,000 untuk mengkaji nilai aset air di Selangor dan saya sudah dimaklumkan nilai sebenar aset air kita berjumlah RM12 bilion yang mana sebelum ini BN mengatakan ia bernilai RM1 bilion sahaja.

Inilah silap besar BN, mereka salah kira tapi kita tidak… kita semak balik, pening juga kita, dengan jumlah yang ada ini kalau kita jual RM1 bilion aset air ini rakyat boleh mendapat air percuma lebih daripada lapan tahun," katanya pada ceramah perdana Agenda Negeri Selangor di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi di sini.


Pemberian air percuma dilaksanakan kerajaan negeri Selangor selepas pilihan raya umum ke-12  sejak 2008, yang mana Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih pentadbiran daripada BN.

Kata Abdul Khalid, kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat akan terus memastikan kebajikan rakyat sentiasa terjamin.

"Kita akan pastikan rakyat dapat manfaat daripada apa yang kita lakukan, wang yang kita dapat akan dikembalikan semula kepada rakyat.

"Kebajikan kita akan jaga, BN setelah lebih 50 tahun gagal melaksanakan ini, anda boleh semak semua ini sama ada kita telus atau tidak.

"Kita sudah buktikan, kita bukan hanya bercakap… ini perbezaan kita dengan BN, kita terjemahkan ia (dalam bentuk tindakan), jadi saya minta agar anda terus memberikan sokongan kepada kita," katanya.

Turut hadir Penasihat Ekonomi kerajaan negeri Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi Dr Xavier Jayakumar, Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Teresa Kok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda Shuhaimi Shafiei.

Menurut Abdul Khalid, rakyat Selangor membuat keputusan bijak kerana memilih Pakatan Rakyat untuk menggantikan BN pada pilihan raya umum 2008.

"Saya nak katakan bahawa anda telah memilih kita (Pakatan Rakyat) kerana mahukan reformasi, mahukan perubahan yang sudah lama dituntut.

"Anda memilih kita bukan sebab 1 Malaysia, anda tidak pilih kita atas dasar 1 Malaysia tapi anda pilih kita atas dasar reformasi… anda pilih kita sebab nak tahu sama ada PKR, PAS dan DAP boleh buat kerja atau tidak," katanya.

Tambah beliau, walaupun baru tiga tahu memerintah Selangor, namun sehingga kini kerajaan negeri Pakatan Rakyat berjaya memberikan lebih banyak manfaat kepada rakyat dan terbaru pemilikan hak milik tanah dengan kadar premium yang rendah.

"Sudah tiga tahun saya jadi menteri besar, sama ada betul atau tidak (kerajaan negeri jaga kebajikan) anda sudah tahu.

"Kita dah buat macam-macam, kita beri air percuma dan terbaru kita beri pemilikan tanah kepada rakyat dengan bayaran yang rendah… dulu masa kita mula-mula beri air percuma, kita teruk dikecam (oleh Umno)… mereka kata tidak boleh, jadi saya minta senarai orang Umno yang tidak mahu air percuma tapi tidak diberikan," katanya.

Malah menurut Abdul Khalid, sejak mengambil alih pentadbiran negeri Pakatan Rakyat sudah berjaya "membetulkan kesilapan" yang dilakukan BN dulu.


Sumber: Selangorkini

Selangor Bantu Rakyat Bayar Premium Tanah

Posted: 11 Jun 2011 01:30 AM PDT

SEPANG 11 Jun -  Rakyat yang menghadapi masalah menjelaskan bayaran premium tanah akan dibantu kerajaan negeri demi memastikan rakyat di Selangor memiliki rumah sendiri.

Kerajaan negeri menetapkan bayaran serendah RM1,000 bagi penyelesaian isu itu dan bagi mereka yang masih tidak mampu berbuat demikian, mereka boleh menjalankan aktiviti kemasyarakatan di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang kemudiannya akan membantu individu tersebut menjelaskan bayaran premium berkenaan.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri prihatin dan menyedari terdapat sebahagian rakyat di negeri ini menghadapi masalah menjelaskan bayaran premium yang tinggi bagi pemilikan tanah.

Ekoran itu katanya kerajaan negeri  membuat keputusan rakyat yang diberikan hak pemilikan tanah boleh membayar premium tersebut dengan bayaran minima sebanyak RM1,000.

Bagi mereka yang masih tidak dapat menjelaskan bayaran RM1,000 itu, katanya, bantuan menerusi JKM akan diberikan dengan syarat golongan tersebut perlu menjalankan tugas kemasyarakatan yang akan ditetapkan mengikut keperluan.


Jelasnya, pendekatan itu diambil kerana kerajaan negeri mahu membantu rakyat di Selangor terutama yang kurang berkemampuan memiliki kediaman sendiri.

"Rakyat mesti diberi kesempatan untuk memiliki tanah kediaman mereka jadi oleh sebab itu kerajaan negeri telah banyak buat program bagi borang 5A iaitu borang yang kita setujui penghuni rumah tersebut boleh mendapat geran tanah.

"Tapi yang susahnya bila baca surat itu ada bayaran premium di mana bayaran itu berasaskan nilai tanah, lagi mahal tanah lagi banyak premium kena dibayar iaitu sekurang-kurangnya 20 peratus daripada nilai tanah," katanya pada Program Mesra Antara Menteri Besar Dan Rakyat di Dengkil. Turut hadir pada program sama ialah barisan Exco negeri Selangor, Teresa Kok, Dr Xavier Jayakumar dan Ronnie Liu.

Menurut Abdul Khalid, berikutan itu kerajaan negeri menerima banyak permintaan bagi mengurangkan bayaran premium tersebut.

"Cara yang terbaik kalau mereka tak dapat membayar premium, cara yang kita beri kita akan tawarkan mereka satu cara yang lain iaitu mereka yang tak boleh membayar, kita benarkan mendapatkan geran tanah dengan hanya membayar RM1,000 sahaja.

"Kalau lagi ada keluarga yang tidak boleh membayar RM1,000, kita juga akan bantu melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat supaya mereka dibantu.. tetapi mereka kena buat kerja, tak bayar dengan duit mereka kena buat kerja kebajikan," katanya.

Abdul Khalid berkata, tindakan itu dikenakan kerana mahu rakyat di Selangor bertanggungjawab terhadap apa yang mereka miliki dan tidak menganggap mudah segala bantuan diberikan kepada mereka.

Beliau menambah, kerajaan negeri sentiasa mementingkan kebajikan rakyat dan sering memberi keutamaan kepada mereka demi memastikan nasib golongan itu mendapat pembelaan sewajarnya.

Sumber: Selangorkini

Selangor Beri RM6 Juta Kepada Sekolah Agama, Cina dan Tamil

Posted: 09 Jun 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 9 JUN : Kerajaan Selangor menyampaikan bantuan RM6 juta kepada sekolah agama, sekolah Cina dan sekolah Tamil di negeri ini di bawah fasa pertama untuk memantapkan prestasi sekolah-sekolah berkenaan.

Bantuan itu adalah sebahagian daripada peruntukan RM16 juta yang diluluskan kerajaan negeri untuk tahun ini, kata Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Dr Halimah Ali.

Peruntukan itu akan disalurkan menerusi Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri dan penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat di kesemua 56 DUN Selangor untuk diserahkan kepada sekolah-sekolah terbabit. 

Dr Halimah Ali menyarankan Adun-Adun dan Pusat Khidmat Masyarakat  menyampaikan maklumat berhubung peruntukan tersebut disamping membantu menguruskan permohonan untk mend apatkan peruntukan itu.

"Pihak Adun dan Pusat Khidmat juga diminta untuk memantau sekolah-sekolah yang menerima bantuan pembangunan pendidikan daripada kerajaan negeri," ujarnya dalam satu kenyataan.


Bagi tahun 2011, kerajaan negeri meluluskan peruntukan pendidikan sebanyak RM16 juta iaitu RM6 juta untuk SAR, SJKC (RM6 juta) dan SJKT (RM4 juta).

Katanya, keseluruhan peruntukan bagi bantuan pembangunan pendidikan fasa pertama melibatkan tiga aliran sekolah itu adalah RM6,652,786.

Halimah yang juga Adun Selat Klang berkata, sebanyak 121 Sekolah Agama Rakyat  menerima peruntukan di bawahFasa Pertama 2011, manakala 75 adalah sekolah Cina  dan 97 sekolah Tamil (97).

Permohonan untuk mendapatkan Bantuan Pembangunan Pendidikan bagi Fasa Kedua akan mula di terima mulai esok manakala tarikh tutup permohonan adalah 11 Julai depan.

Borang boleh didapati sama ada melalui portal selangor http://www.selangor.gov.my/main.php, atau di pejabat Adun, Pusat Khidmat Masyarakat serta Unit Pendidikan di Bangunan Pejabat  Setiausaha Kerajaan Negeri pada talian 03-55212283.

Biasiswa Selangor Merentasi Perkauman

Posted: 08 Jun 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 8 JUN : Biasiswa Pelajaran oleh Yayasan Selangor diberikan tanpa mengira kaum dan agama namun kaum Cina dan India kurang memberi sambutan kepada bantuan itu berbanding kaum Melayu. 

Exco Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali menafikan dakwaan MIC dan MCA kononnya kerajaan negeri dan Yayasan Selangor menimbangkan latar belakang agama dan kaum dalam memberikan biasiswa itu. 

Beliau menjelaskan rekod pengambilan pinjaman pelajaran bagi tahu 2000 hingga 2011 menunjukkan pelajar bukan bumiputera iaitu Cina dan India tidak membuat permohonan pinjaman dengan Yayasan Selangor sebaliknya membuat pinjaman dengan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinngi Nasional (PTPTN) yang menawarkan jumlah pinjaman yang lebih tinggi.

"Pada tahun 2011, Yayasan Selangor mendapat 350 permohonan daripada bumiputera, daripada jumlah itu 227 ditawarkan pinjaman kerana yang lain tidak menepati syarat dan sebagainya. Daripada 227 hanya 142 yang menerima tawaran.


"Ini adalah merupakan trend dan dari segi keperluan pinjaman itu sendiri samada pelajar tersebut mahukan atau tidak," katanya.

Halimah berkata demikian mengulas dakwaan MIC dan MCA yang menuduh Yayasan Selangor berat sebelah dalam memberikan biasiswa dan pinjaman pendidikan dan meminggirkan pelajar berbangsa Cina dan India.  

"Kaum Tionghua hanya 4 memohon daripada 4, 2 ditawarkan pinjaman dan tidak ada daripada mereka menerima tawaran kerana rata- rata mereka mengambil kursus yang melebihi bantuan pinjaman yang ditawarkan. 

"Untuk pelajar India, kita menerima 19 permohonan dan 11 telah ditawarkan pinjaman, 6 menerima tawaran," Jelas Halimah.

Beliau menambah Yayasan Selangor hanya menawarkan jumlah biasiswa yang terhad iaitu sebanyak RM35,000 sahaja. Faktor itu memungkinkan kebanyakan pelajar tidak menerima tawaran tawaran tersebut.

Halimah menambah, Yayasan Selangor giat menawarkan biasiswa dan pinjaman pendidikan kepada pelajar Selangor yang mendapat keputusan cemerlang, menerusi akhbar berbahasa Melayu, Cina dan India.

"Nak membuktikan bahawa kerajaan negeri tidak berat sebelah dalam memberi bantuan pinjaman, yayasan Selangor telah mengiklan permohonan bantuan pinjaman tersebut di surat khabar Tamil (Makkal Ossai) dan surat khabar Cina dan Melayu," ujar Halimah.


Sumber: TVSNEWS

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 12 Jun 2011 11:23 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


700 orang peneroka saman Felda

Posted: 12 Jun 2011 08:35 PM PDT

Seramai 700 orang peneroka Felda di kawasan Jengka tetapi di luar DUN Jengka akan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Temerloh pada 17hb Jun 2011 jam 2.30 petang.

Peguam-Peguam Parti Keadilan Rakyat terdiri daripada Sdr Sivarasa Rasiah, Lateefah Koya, T. Kumar, Haji Suhaimi Said, Ahmad Nizam Hamid dan Surina Suhaimi akan berada di Mahkamah.

Peneroka-peneroka yang membuat tuntutan tersebut dinasihatkan menunaikan Solat Jumaat di Masjid Abu Bakar Temerloh dan sebaik sahaja selesai solat Jumaat hendaklah berada di Mahkamah Tinggi Temerloh.

Satu PC akan diadakan selepas pemfailan tersebut.

Penerangan mengnai saman tersebut akan didedahkan semasa Ceramah Penerangan yang akan diadakan di Felda Jengka 4 pada sebelah malam bermula jam 8.45 malam 17hb Jun 2011.


Zulkifli Noordin

Posted: 12 Jun 2011 09:17 PM PDT

Zulkifli Noordin


POLITIK KALKATU

Posted: 12 Jun 2011 03:26 AM PDT

Salam 2 all.

"Umat Islam itu umpama lidi, bila ia diikat seberkas, ia menjadi kuat dan boleh mnyapu segala sampah yang ada besar atau kecil, tetapi bila dirungkai menjadi taburan lidi, habuk sebesar hama pun ia tidak mampu membuangnya".

Sebab itu kesatuan, perpaduan dan persaudaraan itu sangat dititik beratkan oleh Islam. Perkara pertama yang Rasululllah saw lakukan selepas mendirikan Masjid Nabawi semasa peristiwa hijrah ialah menyatukan umat Islam Makkah-Auz-Khazraj menjadi Muhajirin & Ansar yang bersatu sabagai satu umat - umat Islam.

Bangsa Melayu sangat bernasib baik kerana menjadi satu-satunya bangsa didunia ini yang dikaitkan dengan agama. Dita'rifkan ciri Melayu sebagai wajib beragama Islam dibawah Perlembagaan Persekutuan. Satu-satunya bangsa yang diperakui agamanya berdasarkan undang-undang.

Namun malang umat Islam bangsa Melayu; yang punya Satu Tuhan, Satu Nabi, Satu Kitab dan Satu Qiblat, tetapi gagal menjadi satu bangsa yang bersatu. Sedangkan ALLAH jelas menyebut bahawa umat Islam wajib bersatu padu dibawah naungan Al Quran.

Dan yang lebih malang, bukan sekadar tidak bersatu, ada kalangan umat Islam bangsa Melayu yang bersedia menjadi barua non-Muslim bukan Melayu semata-mata untuk memenuhi nafsu masing-masing; yang akhirnya menyebabkan bangsa Melayu itu menjadi lemah, lesu dan layu.

Sejarah bangsa Melayu membuktikannya. Kejatuhan Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka bukan kerana kekuatan Portugis. Tetapi hanya kerana pengkhianatan bangsa sendiri yang bernafsu mahu menjadi Bendahara. Maka pengkhianat-pengkhianat ini sanggup bersekongkol dengan penjajah. Akhirnya tumbang Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka, tidak bangkit-bangkit sehingga hari ini.

Begitu juga kejatuhan Kerajaan-Kerajaan Melayu di negeri-negeri Tanah Melayu. Ianya bukan kerana kekuatan British. Mereka hanya sedikit. Tetapi British pandai mengadu-domba bangsa Melayu, sehingga mencetuskan perang saudara dikalangan orang Melayu. Akhirnya Kerajaan-Kerajaan Melayu tumbang, dan British yang jumlahnya terlalu sedikit berjaya berkuasa dan menjajah Tanah Melayu. Bangsa Melayu hanya terlopong menjadi bangsa merempoat dinegara sendiri.

Kesilapan paling besar yang dibuat oleh bangsa Melayu ialah apabila mereka terlalu ghairah mahu merdeka, mereka sanggup menggadaikan kewarganegaraan Tanah Melayu kepada bangsa asing.

Walaupun ditentang hebat, segelintir Melayu sanggup bersekongkol dengan British dan menerima prinsip "jos solai - hak kewarnegaraan mutlak berdasarkan kelahiran". Dan hak ini diberi berserta dengan hak memiliki tanah, hak menentukan kerajaan pemerintah dan pelbagai hak lain. Akhirnya, walaupun merdeka dari segi politik, tetapi menjadi hamba tambatan dinegeri sendiri. Tepat saperti yang disebut dalam satu hadis Melayu, "menang sorak kampung tergadai!!!".

Dan kesan daripada itu, bangsa Melayu hari ini membayar dengan harga yang mahal akan kesilapan nenek moyang mereka. Hari ini dimana-mana pun sering dikompangkan bahawa kuasa Melayu bergantung kepada undi Cina. Pengundi Cina adalah penentu. Pelik, dibumi tanah Melayu tetapi bukan Melayu dikatakan menjadi penentu. Maka riuhlah parti orang Melayu menggadai prinsip menjual perjuangan demi undi Cina. Dan hari ini, warisan pengkhianatan dan persekongkolan silam diteruskan oleh bangsa Melayu.

Kita lihat dihadapan mata kita hari ini bagaimana bangsa Melayu menjadi begitu lemah. Bukan sahaja mereka gagal memperkasakan kuasa politik yang sedia ada untuk menafaat dan kebajikan bangsa sendiri, malah hak mereka yang sedia ada pun habis dicabar dan tergadai.

Lihat bagaimana isu biasisiswa yang diperuntukkan didalam Perlembagaan khas hanya untuk bangsa Melayu, akhirya bukan sahaja bangsa lain mendapat habuan besar, hak Melayu sendiri terhakis; ramai anak Melayu menangis sepi tidak mendapat hak biasiswanya, dan dinafikan hak pendidikan yang dimaktubkan kepadanya.

Kita lihat pula isu perhimpunan haram yang hendak dibuat pada bulan Julai ini. Ada segelintir bangsa Melayu yang bersedia diperkudakan oleh himpunan haram yang diketuai oleh bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreevanasan. Sedangkan mereka tahu inilah kumpulan yang kuat menentang Islam, penganjur IFC, penyokong kes murtad Lina Joy. Tetapi demi memenuhi nafsu ghairah kekuasaan, segelintir Melayu ini sanggup menjadi kalkatu yang rela diperkudakan kerana terpukau dengan sinaran palsu kekuasaan! Melayu-Islam menjadi lemah dan rosak akibat "tangan-tangan kotor" mereka sendiri!

Dan yang paling hina, ada segelintir bangsat dikalangan orang Melayu yang bersedia menjual agamanya atas nama "political survival", ditopengkan dengan label 'arab "siasah syara'iah. Maka halal lah bibel Melayu versi Indonesia! Proses menghina diri ini sampai kepuncaknya apabila orang Melayu sanggup menjual kalimah ALLAH nama tuhannya demi mendapat sedikit pangkahan kuffar!!! Walau ulama'nya sendiri mengisytiharkan kafir sesiapa yang meredhai kemungkaran itu! Namun para politikus lacuran ini terus menerus melacurkan diri, sehingga ke peringkat anak isteri jadi bahan dagangan politik.

Bangsa yang sanggup menggadai agamanya, hatta Tuhannya sendiri, dan menganggap anak isteri sebagai komoditi politik murahan adalah bangsa yang sedang membunuh dan menghancurkan diri sendiri! Apakah begitu parah dan bansgatnya segelintir Melayu-Islam hari ini?

Kerana apa terdapat segelintir politikus Melayu-Islam yang sampai begitu sanggup melacurkan perjuangan dan prinsipnya? Adakah kerana Melayu tiada kuasa politik? Jawapannya tidak. Hakikatnya kuasa politik Melayu berkuasa mutlak. Kita punya majoriti mutlak dalam Dewan Rakyat. Ahli Parlimen Muslim bangsa Melayu hari ini lebih daripada 130 orang, sudah boleh membentuk Kerajaan Persekutuan bersendirian tanpa perlu bangsa lain.

Dan dengan kuasa mutlak itu, kita bulkan sahaja boleh membela dan memperkasakan bangsa Melayu, malah boleh memartabat dan mendaulatkan Islam.

Tetapi kenapa itu semua gagal dicapai? Kerana umat Islam bangsa Melayu bukan sahaja tidak bersatu, malah bersedia bersekongkol dengan golongan kafir anti Islam anti Melayu; semata-mata untuk memenuhi nafsu mahu berkuasa. DAP tidak kuat! MCA tidak hebat! Gerakan tidak mantap! MIC tinggal nama!

Yang hebatnya UMNO, yang gagahnya PAS! Tetapi dek kerana sikap pengkhianatan dan persekongkolan songsang, kehebatan menjadi kebejatan, kegagahan menjadi kedayusan. Malah ada yang sanggup menjual roh perjuangannya, tunduk kepada tuntutan rakan kongkolan. Akhirnya menjadi parti "mayat hidup", tinggal nama tanpa roh perjuangan!!!

Lihat apa yang terjadi di Iraq, Afghanistan, dan sekarang Libya. Kerana nafsu segelintir yang mahu berkuasa, mereka sanggup bersekongkol dengan kafir untuk menjahanamkan negara sendiri. Akhirnya menderita, yang sengsara, yang merempat ialah umat Islam bangsa sendiri.

Lihat apa yang terjadi Syria. Hanya kerana keghairahan mahu berkuasa, mereka sanggup merosakkan negara, menyebabkan Kerajaan dan Angkatan Tentera Syria sibuk mempertahankan negara. Dan kesempatan itu diambil oleh Israel zionis la'natullah untuk membunuh dan menyembelih umat Islam Falastin di sempadan Golan-Syria yang tidak dapat dipertahankan dan dibela oleh tentera Syria!

Wahai umat Islam bangsa Melayu! Bangkitlah! Sedarlah! Kamu sedang menjadi kaum yang "self-destructive" - menghancurkan diri sendiri. Jangan ulangi kesilapan silam. Jangan diwarisi sikap pengkhianatan dan persekongkolan songsang ini. Kita sebenarnya kuat! Kita sebenarnya hebat! Kita sebenarnya gagah!

Apa yang penting sekarang semua wadah dan platform umat Islam bangsa Melayu, samada parti politik, NGO, pertubuhan atau individu-individu berpengaruh; wajib duduk satu meja dan mengadakan muzakarah dan perbincangan untuk memperbetulkan saf dan halatuju perjuangan umat Islam bangsa Melayu. Saya cadangkan diadakan Himpunan Melayu-Islam bagi tujuan mencari satu "win-win formula" bagi memartabatkan, memperkasakan dan membela agama dan bangsa.

Dimana sebenarnya kekuatan bangsa Melayu? Pada ekonominya kah? Atau kekayaannya kah? Sebenarnya kekuatan Melayu terletak kepada huruf "Mim" - Mim Lam Alif Ya Wau - Melayu. Tanpa huruf "Mim" bangsa ini akan jadi "Layu". Dan huruf "Mim" itu adalah kerana Melayu itu Muslim. Disitulah letaknya kekuatan bangsa Melayu - iaitu pada agamanya!

Oleh itu, formulanya mengembalikan kekuatan dan keperkasaan Melayu hanya satu! Survival bangsa Melayu hanya satu. Bersatu, berpadu dibawah naungan Al Quran. Persoalan besar yang perlu ditanya oleh umat Islam bangsa Melayu hari ini ialah: adakah Melayu mahu hidup hanya untuk berpolitik, atau Melayu mahu berpolitik kerana agama dan bangsa! Tepuk dada tanyalah iman masing-masing.

Jangan nanti kita menjadi hanya sebatang lidi yang tidak mampu berbuat apa-apa. Tetapi ikatlah lidi-lidi menjadi seberkas penyapu yang kuat, dan dengan penyapu itu umat Islam bangsa Melayu boleh menyapu semua sampah yang boleh menganggu gugat umat dan bangsa. Jika tidak, anasir luar akan dengan mudah mematah-riukkan kita menjadi hancur dan lebur.

Yang baik datang dari ALLAH, yang tidak kelemahan saya sendiri. Semoga ALLAH mengampunkan kita, dan memberi kekuatan ukhwah serta istiqomah demi kesinambungan umat Islam bangsa Melayu didalam negara Tanah Melayu ini.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
10 Rejab 1432
12 Jun 2011

Anwar Ibrahim

Posted: 12 Jun 2011 07:33 PM PDT

Anwar Ibrahim


Umno Fears Losing Power In Fair Polls

Posted: 12 Jun 2011 06:23 PM PDT

From The Malaysian Insider

Datuk Seri Anwar Ibrahim accused Umno today of being afraid to hold fair and free elections, and pointed to a pro-government media campaign being waged against a planned electoral reforms rally.
The opposition leader also urged a 500-strong crowd in Brickfields here today to attend the rally organised by elections watchdog Bersih 2.0 on July 9.

"Why can't Umno conduct free and fair elections?" said Anwar today.

"If they conduct free and fair elections, the fear is that they will lose," he added.

Bersih's first rally in 2007, where up to 50,000 were reported to have gathered in the city here, was said to have played a major role in bringing record gains for the opposition electoral pact in Election 2008, where it swept five state governments and won 82 parliamentary seats.

Umno daily Utusan Malaysia today urged Malaysians to boycott the protest and quoted Home Minister Datuk Seri Hishamuddin Hussein's warning that "it will be chaotic when those for and against the street demonstration clash".

Protesters during the first Bersih rally in 2007 were dispersed by water cannons and tear gas launched by the police.

Anwar accused government-controlled media of representing "the unjust and the corrupt".

He said the people merely wanted to reclaim their constitutional rights to fair and free elections.

"Elections now are not fair and free," said the PKR de facto leader.

"We're not asking for extra votes for Indians, extra privileges for the Malays. We're just demanding what the country promised," he said.

Anwar further slammed Barisan Nasional (BN) for barring Bersih 2.0 chairman Datuk Ambiga Sreenevasan from entering Sarawak just before the recent state elections there.

He said Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan had invited him to observe the country's elections today.

"He's confident he has fair and free elections. Here, we're not even outsiders (and the) Bersih chief was not even allowed to monitor elections. It means you have something to hide," said Anwar.

PAS has promised to bring hundreds of thousands of supporters to the rally in the city, ahead of speculation that a general election will be called within a year.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Anwar Ups The Ante On Bersih 2.0

Posted: 12 Jun 2011 06:20 PM PDT

From Malaysiakini

Opposition Leader Anwar Ibrahim, whose travel and speaking engagements these days remind observers of the self-punishing regimen of marathon runners, will take part in the Bersih 2.0 rally scheduled for July 9.

Speaking to about 1,200 people who had gathered at the Girl Guides’ Hall in Brickfields to hear a briefing on the Bersih march by its chairperson, Ambiga Seenivasan, Anwar, who was the final speaker at the gathering, disclosed that he would be present at the rally, called to push the cause of electoral reform.

NONEThe crowd cheered and although Anwar had taken part in the first Bersih rally in November 2007, these days his crisscrossing the country and frequent court appearances in connection with Sodomy II seem to preclude a repeat participation in Bersih’s second edition.

The first Bersih rally, which drew a crowd that was estimated at 40,000, was held on Nov 10, 2007. It was a gathering whose size foreshadowed the sizeable turnout for the Hindraf rally held 15 days later.

Together, the rallies in late 2007 heralded the electoral swing that saw the opposition coalition of PKR, DAP and PAS deny BN a two-thirds majority in the general election of March 2008.

The way the government-controlled mainstream media is fulminating against Bersih 2.0 betrays anxiety that it would turn out to be as ominous for BN’s electoral fortunes as its predecessor was.

Thus Anwar’s intended participation will be interpreted by the opposition Pakatan Rakyat’s supporters as an encouragement to turn out in numbers for event.

If Turkey can do it, why not us?

Anwar let drop the news of his participation after giving the crowd an inkling of his punishing schedule these days.

"Four days ago, I was in Kuwait just for a day to deliver a speech at a seminar on finance," he said in his speech.

"In the course of the day, I was contacted by the representative of the prime minister of Turkey who extended an invitation for PKR officials to observe the elections in that country scheduled for today," continued Anwar.

"PKR sent a few of its MPs, including Nurul Izzah, who was invited to monitor the elections in a part of the country where the contest would be intense," Anwar elaborated. Nurul is MP for Lembah Pantai which counts Brickfields as one of its wards. 

"If Turkey can invite representatives from something like 16 countries, I don’t see why the authorities here cannot allow the Bersih rally to take place peacefully because it a demonstration of the right of our people to clean and fair elections," Anwar asserted.

Anwar claimed Umno-BN these days were motivated by "the fear of losing" besides displaying sundry symptoms of "the arrogance of power" towards the opposition.

Earlier, Anwar, as explanation of his seeming indefatigability in the teeth of a punishing schedule of travel and speaking engagements, said he took heart from the rousing crowds that regularly turn up at his functions.

"I have a wonderful wife, good children and a circle of loyal friends who give me the strength to carry on," he said to cheers from the crowd, which besieged him when he ended his speech and made his way to his car.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

Posted: 12 Jun 2011 07:23 PM PDT

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


UMNO TERBAIK..???? PENGAKUAN PUTERI UMNO

Posted: 12 Jun 2011 05:29 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Kepimpinan Umno Cawangan Banggol Donas termasuk sayap puterinya mendakwa Umno dan kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu khianat dan zalim.

Pengkhianatan dan kezaliman yang dilakukan itu tanpa mempedulikan hak serta nasib rakyat yang terlibat dengan pengambilan balik tanah bagi Projek Jalan dari Kampung Jeram ke Banggol Tuan Muda melalui Kampung Banggol Donas.

Ketua Puteri Umno cawangan Banggol Donas, Puan Rosni Hassan, 37, melahirkan rasa dukacita terhadap sikap wakil rakyat Barisan Nasional dan kerajaan negeri.

Katanya, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teluk Pasu, Dato' Abdul Rahin Mohd Said langsung tidak mahu berbincang dengan penduduk terbabit.

"Saya ini Ketua Puteri Umno cawangan (Banggol Donas), kita buat bantahan kepada semua pihak termasuk pihak Suhakam, jabatan-jabatan, menteri besar, kementerian hingga kepada Perdana Menteri.

"Saya cukup kecewa dan 'meluat' dengan Umno dan Barisan Nasional sekarang. Apa lagi untuk sebut Puteri Umno…'meluat' sungguh kepada kami sekarang," ujarnya dengan gimik muka yang jengkel.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyerahkan laporan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Tingkat 10, Wisma Persekutuan, dekat sini, hari ini.

Menurutnya, demi kepentingan projek pihak tertentu nasib rakyat termasuk di kalangan ahli dan penyokong Umno-BN sendiri diabaikan.

Hari ini (12 Jun), sekumpulan wakil penduduk Kampung Banggol Donas yang tanah warisan mereka 'dirampas' secara terhormat atas nama pembangunan datang beramai-ramai ke pejabat SPRM di Wisma Darul Iman.

Malah, kedatangan kumpulan tersebut turut membawa warga emas serta kanak-kanak sebagai 'protes' terhadap pengambilan balik tanah yang tidak mengikut peraturan serta disyaki berlaku unsur penyelewengan.

Memorandum diserahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Penduduk Kampung Banggol Donas, Salleh Embong kepada Timbalan Pengarah SPRM Terengganu, Encik Azmi Yusuf pada jam10.30 pagi setelah pertemuan selama satu jam.

Pada 11 Mei lalu, kumpulan yang sama telah menyerahkan memorandum berkenaan kepada Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said di Lobi U2 Dewan Undangan Negeri (Dun) Wisma Darul Iman.

Ahmad Said ketika menerima serahan memorandum tersebut menjelaskan kerajaan negeri Terengganu tidak boleh berbuat apa-apa lagi kerana projek jalan tersebut sedang berjalan.

[Gambar - Rosni paling kiri, bergambar di Wisma Persekutuan selepas menyerahkan memorandum kepada SPRM]

Katanya, kerajaan negeri hanya bertanggungjawab menyediakan kos projek dan berkaitan jajaran adalah dibawah pengurusan Jabatan Kerja Raya (JKR).

"Kita (kerajaan) sudah tidak boleh buat apa-apa lagi kerana projek ini telah berjalan dengan kerja-kerja menambung tanah dan sebagainya.

"Jika awal dulu boleh kita tengok dan itu (jajaran) tugas JKR yang tentukan dan kita hanya keluarkan kos projek, sekarang tak boleh buat apa-apa lagi," ujarnya kepada wakil penduduk tersebut.

Buletinonline dimaklumkan, aduan pernah dibuat kepada pihak SUHAKAM yang turut mendapat 'respons' agar dihentikan sementara projek tersebut.

Pada bulan April 2010, penduduk pernah menulis surat kepada Jabatan Perdana Menteri melalui Setiausaha Sulit Kanannya.

Manakala, bulan April 2011 lepas, sekali lagi mereka (jawatankuasa) menulis surat kepada Perdana Menteri dan dijawab surat itu serta dihantar kepada Kementerian Luar Bandar, salinan kepada Jawatankuasa Bertindak tetapi tidak kepada MB (Terengganu).

Menurut sumber, Projek Jalan dari Kampung Jeram ke Banggol Tuan Muda melalui Kampung Banggol Dona itu dimiliki oleh Ketua Pemuda Umno Terengganu, Saiful Bahari Baharudin.

Projek "OKU" (Orang Kuat Umno) itu hanya sepanjang 5.6 kilometer tetapi menelan belanja RM226 juta yang dianggap tidak manasabah.

Hadir sama mengiringi penyerahan memorandum tersebut Adun Bukit Tunggal, Dr Alias Razak, Ketua Pemuda PAS Kuala Nerus, Ustaz Ridhuan Hashim, Ketua Cawangan PAS Paya Datu, Ustaz Awang Embong, Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Fariz Musa, Ketua Cabang PKR Kuala Nerus, Muzafeq Affyulzaifuzan Muhammad serta beberapa orang penduduk kampung berkenaan.

Tiada ulasan:

Catat Komen