Khamis, 20 Disember 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 19 Dec 2012 11:53 PM PST

Suara Sri Andalas


Kerajaan Selangor: Menjaga Kebajikan Hingga Ke Akhir Hayat

Posted: 19 Dec 2012 06:30 PM PSTLima Profesional Teliti Projek Kontroversi Kondo Batu Caves

Posted: 19 Dec 2012 01:15 AM PST

SHAH ALAM 19 DIS : Lima profesional dilantik oleh Kerajaan Negeri bagi menganggotai jawatankuasa bebas untuk meneliti kelulusan projek pembinaan kondominium di Batu Caves dan kawasan sekitarnya.

Ahli-ahli profesional itu adalah Orang Besar Daerah Klang, Datuk Setia Diraja Datuk Abdul Ghani Pateh ; Pakar bedah neuro, Dr M Nachiappan ; bekas Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Ranita Hussein ; pakar undang-undang pembinaan, Harbans Singh dan Pakar Geologi, Tan Boon Kong.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata jawatankuasa itu akan mengkaji isu tersebut dengan bebas dan profesional, dan menasihati Kerajaan Negeri tentang isu itu.

Jawatankuasa tersebut akan memulakan mesyuarat rasminya pertama dalam masa terdekat.

"Kerajaan Negeri berterima kasih kepada lima profesional ini kerana kesediaan mereka untuk membantu menyelesaikan perkara ini," katanya dalam sidang media selepas mesyuarat exco Selangor di ibupejabat SUK di sini.

Sebelum ini, Projek Dolomite Park Avenue oleh pemaju Dolomite Properties Sdn Bhd di Batu Caves mendapat tentangan yang behat kerana kawasan tersebut merupakan tumpuan masyarakat Hindu beribadat.

Ekoran itu, ratusan penganut dan aktivis Hindu mengadakan perhimpunan untuk membatah pembinaan tersebut.

Manakala, sesetengah pihak menuduh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor meluluskan pembinaan kondominium itu.

Bagaimanapun, Majlis Perbandaran Selayang (MPSp) kemudiannya mendedahkan minit mesyuarat penuh bulanannya yang menunjukkan projek tersebut diluluskan pada 2007 ketika pentadbiran Umno-BN.

Sumber: Selangorku

Rumah Berhala Kecil Boleh Bina Dalam Rumah

Posted: 19 Dec 2012 01:00 AM PST

SHAH ALAM 19 DIS : "Altar" atau rumah berhala kecil bagi individu dan keluarga yang dibina di dalam rumah tidak perlu mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Bagaimanapun, kelulusan mesti diperolehi untuk membina tambahan atau struktur lain di luar rumah kata Menteri Besar Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Keputusan itu dicapai selepas meneliti laporan Majlis Perbandaran Sepang (MPSp) berhubung isu perobohan sebuah "altar" di Bandar Baru Salak Tinggi, bulan lepas.

"MPS sudah menerangkan kepada Kerajaan Negeri mengenai perobohan altar di Sepang.

"Kami juga sudah menerima dan meneliti memorandum daripada masyarakat kaum tersebut selain pandangan kumpulan-kumpulan lain yang meminta kita cari jalan yang sesuai selesaikan masalah ini.

"Jadi keputusanya kita sudah tetapkan," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco di ibupejabat Kerajaan Negeri di sini.

Abdul Khalid berkata Kerajaan Negeri akan meneliti operasi MPSp untuk berlaku adil kepada semua pihak.

Pada Nov 20, seramai 30 pegawai penguatkuasa MPSp memasuki kawasan berpagar seorang penganut Hindu, Umah Devi di Bandar Baru Salak Tinggi dan meruntuhkan altar kecil yang dibinanya.

Tindakan tersebut mendapat teguran daripada beberapa pihak yang mendakwa Kerajaan Negeri melanggar kebebasan beribadat keluarga itu.

Ekoran itu, Kerajaan Negeri memulakan siasatan tentang operasi tersebut selepas didedahkan bahawa ia tidak mendapat kelulusan dari Yang Di-Pertua MPSp Sayuthi Bakar dan Exco-exco yang bertanggungjawab terhadap hal-ehwal bukan Islam.

Sumber: Selangorku

Dr Xavier Serah 631 Permohonan MyKad Biru Kepada JPN

Posted: 18 Dec 2012 01:45 AM PST

PUTRA JAYA, 18 DIS: Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar hari ini menyerahkan 631 borang permohonan MyKad biru kepada ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di sini.

Permohonan tersebut merupakan permohonan dari warganegara Malaysia yang sah dari Klang, tetapi sehingga kini masih tidak memperolehi MyKad biru sepertimana warganegara lain.

Antara yang terlibat termasuklah mereka yang telah melalui proses permohonan berpuluh tahun, tetapi masih gagal memperolehi Mykad biru.

"Mereka terdiri daripada 467 dari kaum India, 110 Cina dan 54 Melayu dari seluruh Klang.

"Ada yang mempunyai MyKad merah, dah mohon lama untuk dapat MyKad biru, datang ke JPN berkali-kali, tetapi masih tak dapat sehingga ada yang dah hilang kepercayaan kepada JPN, berputus asa untuk mencuba lagi," kata Dr Xavier selepas menyerahkan borang permohonan kepada pihak JPN.

Menurut Dr Xavier, jumlah permohonan yang dibawa ini merupakan sebahagian dari 300 ribu yang tidak mempunyai MyKad seperti yang didakwa Naib Presiden PKR, N Surendran baru-baru ini.

"Selepas ini kami bawa lagi secara berperingkat, kalau perlu bawa pemohon juga kami akan usahakan," kata Dr Xavier lagi.

Menurut Dr Xavier, ramai di antara pemohon MyKad tersebut merupakan golongan miskin tegar, tidak mempunyai pendidikan dan tidak mempunyai pengetahuan yang baik tentang prosedur permohonan MyKad.

"Mereka ini termasuklah warga emas dan miskin tegar, jadi mereka terlepas hak mereka untuk menerima pelbagai bantuan samada dari program Kerajaan Negeri mahupun dari Kerajaan Pusat," katanya lagi.

Dr Xavier memberitahu lagi, selain golongan warga emas, masa hadapan golongan belia yang terlibat turut menjadi gelap apabila mereka tidak menerima sebarang pendidikan formal di sekolah-sekolah bantuan penuh kerajaan.

Dalam isu sama, Dr Xavier turut menggesa agar Exco berkaitan di negeri-negeri lain agar bertindak pro-aktif mengambil langkah sama menangani masalah warganegara yang tidak memiliki MyKad.

Sebelum itu, Timbalan Ketua Pengarah Pengurusan JPN, Abu Hassan Dahaman menerima 631 permohonan MyKad biru dari Dr Xavier dan delegasinya.

Selain Dr Xavier turut sama dalam delegasi tersebut, Naib Ketua AMK Azmizam Zaman Huri.

Sumber: Selangorku

EXCO Selangor serah Permohonan My Kad Merah ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Putrajaya

Posted: 18 Dec 2012 01:40 AM PST

Exco Kerajaan Negeri Selangor telah menyerah kira-kira 631 fail bagi permohonan My Kad Merah Kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)  dalam satu sesi pertemuan dengan pengurusan tinggi JPN petang tadi.

Fail dokumen tersebut diterima oleh Abu Hassan Bin Dahaman, Timbalan Ketua Pengarah - Pengurusan bagi pihak JPN.

Turut serta ialah Hassan Bin Wahid, Pengarah-Kewarganegaraan dan Wan Zakaria Wan Awang, Pengarah Siasatan & Penguatkuasa JPN.

Fail permohonan tersebut terdiri dari : 

54 orang bangsa Melayu / Islam & beberapa orang Indonesia yang telah lama bermastautin di Negara ini. 
·        110 orang permohonan masyarakat Cina.
·        467 orang dari masyarakat India.

# 144 lagi permohonan telah dihantar terus ke JPN cawangan Klang oleh 'MySel', sebuah pusat pendaftaran bagi kes-kes My Kad Merah, Surat Beranak dan Kewarganegaraan kelolaan Kerajaan Negeri Selangor berpejabat di Plaza MPK, Klang, Selangor.
Dokumen dan butiran Pemohon ini dikumpulkan oleh Kerajaan Negeri Selangor dalam satu program perhimpunan Daerah Klang yang diadakan di Dewan Majlis Perbandaran Klang (MPK) pada 27 Mei, 2012 yang lalu.

Ini adalah bagi menyahut saranan YB Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein agar berjumpa beliau bagi kes-kes melibatkan MyKad Merah, Surat Beranak dan Kewarganegaraan.

Walaubagiamana pun sejak Julai 2012 , empat pucuk surat telah dihantar kepada YB Menteri untuk mendapatkan temujanji bagi menyerahkan fail-fail tersebut tetapi tidak mendapat maklumbalas dari pihak YB Menteri.

JPN Putrajaya hanya memberi respon baru-baru ini apabila Pengarah - Bahagian Kewarganegaraan menghubungi pejabat YB Dr. Xavier Jayakumar Exco Negeri Selangor awal bulan Disember 2012 baru ini.

Dalam perbincangan singkat tersebut , YB Dr. Xavier telah membangkit isu pembayaran RM300 bagi penukaran My Kad Merah kepada My Kad Biru dimana katanya ramai kalangan Pemohon tidak mampu menjelaskannya.

YB Exco mencadangkan agar JPN memberikan senarai Permohonan (hanya rakyat Negeri Selangor sahaja ) yang telah lulus tersebut untuk dibayar oleh Kerajaan Negeri Selangor bagi meringan beban kewangan Pemohon-pemohon  yang tidak berkemampuan tersebut..

Ekoran respon yang baik dari pihak JPN itu, ujar Dr. Xavier lagi Kerajaan Negeri Selangor bercadang mengadakan  perhimpunan dan membuka kaunter pendaftaran yang dianjorkan oleh Kerajaan Negeri bagi mengumpul  butiran pemohon- pemohon My Kad Merah di 8 buah daerah lagi di seluruh Negeri Selangor dan kemudiannya dolumen-dokumen tersebut akan diserahkan kepada pihak JPN. 


 

Surendran: Kerajaan Pusat Mesti Selesai Kes IC Masyarakat India

Posted: 18 Dec 2012 01:30 AM PST

SHAH ALAM 18 DIS : Kerajaan Umno-BN diminta segera menyelesaikan masalah ketiadaan dokumen pengenalan diri melibatkan masyarakat India di negara ini dan tidak berdolak dalik berhubung isu berkenaan.

In kerana menurutnya Naib Presiden PKR, N Surendran, umum mengetahui perkara itu memang berlaku dengan beratus ribu masyarakat India terutamanya di Semenanjung dinafikan hak memiliki dokumen pengenalan diri biarpun mereka adalah rakyat yang lahir dan menetap di negara ini.

Beliau berkata, cabaran supaya dibuktikan terdapat kira-kira 300,000 masyarakat India tidak mempunyai dokumen pengenalan diri, hanya akan dibuat seandainya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menunjukkan komitmen bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

"Saya nak Najib dan kerajaan terangkan dulu kepada rakyat mengapa selepas 55 tahun merdeka masih ada begitu ramai rakyat negara kita yang dinafikan kad pengenalan biru walaupun mereka rakyat. Jikalau mereka (kerajaan Umno-BN) dapat memberikan jawapan yang munasabah, saya akan menunjukkan bukti mengenai kes 300,000 ini.

"Kita menuntut supaya kerajaan menyelesaikan masalah ini secepat mungkin dan jangan keluarkan cabaran-cabaran yang kosong dan tidak bermakna ini," katanya kepada TVSelangor di sini hari ini.

Surendran mengulas kenyataan dibuat Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk SK Devamany yang sedia meletakkan jawatan jika pakatan pembangkang dapat membuktikan dakwaan 300,000 masyarakat India di negara ini tiada dokumen pengenalan diri seperti dilaporkan Bernama.

Kenyataan tersebut disifatkannya sebagai tidak bertanggungjawab daripada seorang Timbalan Menteri kerana sepatutnya tiada seorangpun rakyat yang lahir dan hidup di negara ini dinafikan hak memiliki dokumen itu.

"Saya lihat tiada apa-apa komitmen oleh kerajaan temasuk Perdana Menteri dan MIC untuk menyelesaikan masalah yang amat kritikal ini. Kita tahu beratus ribu rakyat menghadapi masalah ini," katanya lagi.

Pada 12 Disember lalu, Surendran dan beberapa pemimpin PKR mengetuai Himpunan Duduk Bantah di Jabatan Pendaftaran Negara, Putrajaya yang dihadiri lebih 300 orang bagi menuntut Kerajaan Pusat menyelesaikan masalah masyarakat India yang dinafi hak sebagai warganegara.

Sumber: Selangorku

MB: Cukai Pintu Ditetap Kementerian Kewangan Bukan PBT

Posted: 18 Dec 2012 01:15 AM PST

SHAH ALAM 18 DIS : Proses kenaikan cukai pintu dan lesen perniagaan bukan ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan(PBT) di Selangor tetapi ia ditetapkan oleh Jabatan Penilaian Harta (JPPH) dan Kementerian Kewangan, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Tak ada 10 kali ganda, itu Zin tak pandai kira, perkara ini bukan dibuat oleh pegawai PBT dengan sewenangnya tapi ada undang-undang, ia berasaskan nilai tanah semasa, bukan dibuat oleh pegawai MBSA atau PBT lain, tetapi dibuat olh JPPH dari kementerian kewangan.

"Mereka yang tentukan nilai dan kita tidak boleh tukarkan nilainya, jadi jangan salahkan PBT.

"Semua pihak harus memahami nilai hartanah di sekitar Lembah Klang tinggi, ditambah pula pelaburan negeri lebih tinggi berbanding negeri lain, jadi tidak mustahil mereka menaikkan cukai itu," katanya ketika mengulas kenyataan Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin mendakwa kenaikan cukai pintu sehingga 10 kali ganda berlaku di Kampung Baru Sungai Buloh dan Kampung Baru Subang serta kawasan lain mulai tahun depan.

Abdul Khalid juga memaklumkan Kerajaan Negeri akan berjumpa dengan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan pihak terlibat berhubung isu kenaikan cukai pintu dan lesen perniagaan Januari depan.

Menteri Besar berkata, selepas perjumpaan itu, pihaknya akan mengadakan sesi penerangan kenaikan cukai, bagaimana proses dilakukan seterusnya keputusan hasil perbincangan itu.

"Setakat ini kita sudah membuatnya dengan telus, cara kita buat kiraan sangat telus dan kita boleh bagi beberapa potongan sementara sehingga selesai kenaikan kos itu," katanya dalam sidang media selepas merasmikan program Himpunan Artis Sayang Islam (HIAS).

Hadir sama Timbalan Pengarah Jabatan Agama Islam negeri, Ahmad Zaki Arshad dan Exco Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali.

Sumber: Selangorku

Minta TNB, TM Baiki Kabel Runtuh Punca Banjir Kilat

Posted: 18 Dec 2012 01:00 AM PST

SHAH ALAM, 18 DIS : Pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Telekom Malaysia (TM) digesa segera bertindak terhadap runtuhan jambatan kabel yang menyekat laluan air ke Sungai Kandis, di sini sehingga mengakibatkan banjir kilat di beberapa kawasan di Sri Muda.

Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei berkata, pihaknya membuat aduan kepada jabatan berkaitan pada 3 November lepas, namun sehingga kini masih tiada sebarang tindakan diambil.

Beliau berkata, ekoran kejadian itu, banjir kilat dilaporkan masih berlaku sehingga semalam di sekitar kawasan Bukit Naga, Kampung Sri Gambut, Kampung Batu Lapan, Taman Sri Meena, Sentosa, Taman Mewah Jaya dan Bukit Rimau.

"Punca utama berlakunya banjir sudah tentu disebabkan hujan lebat, namun ia turut membabitkan masalah saliran. Kita  banyak bersihkan saliran tetapi masih terdapat parit yang yang belum dibaiki salah satunya kabel voltan ke arah Sungai Kandis.

"Jadi itu antara punca yang menyebabkan air tersekat dan tidak boleh mengalir. Bila air banyak, saliran itu akan bergerak perlahan dan menyebabkan banjir kilat," katanya ketika dihubungi TV Selangor.

Beliau berkata, sebagai langkah awal, pihaknya memaklumkan perkara itu kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk mengatasi masalah berkenaan.

Katanya lagi, insiden banjir kilat kawasan Sri Muda dilaporkan berlaku sejak 16 November lalu.

"Untuk kawasan yang teruk dilanda banjir seperti Kampung Johan Setia, pihak JPS telah mengambil tindakan membersihkan 11 parit sepenuhnya. Maka apabila hujan turun, air tidak masuk ke dalam rumah dan mengalir terus ke Sungai Air Hitam.

"Beberapa kawasan lain belum diatasi sepenuhnya ekoran utiliti masih belum dibaiki. Bagaimanapun, kita akan laksanakan tindakan segera," ujarnya.

Turun Padang Melawat Kawasan Banjir

Posted: 17 Dec 2012 07:50 AM PST

Taman Sentosa, Klang, 17 Disember 2012 - Berikutan hujan lebat yang berlaku selama beberapa jam, beberapa kawasan di sekitar DUN Seri Andalas telah dinaiki air banjir. YB Dr Xavier Jayakumar telah turun padang pada malam tersebut untuk melihat sendiri dan memastikan pemasangan mesin pam dilakukan untuk menyalurkan air banjir ke dalam sungai untuk mengurangkan paras banjir.
Jambatan Ke-Tiga Klang Akan Siap Dalam Dua Tahun, Elak Kesesakan

Posted: 17 Dec 2012 01:00 AM PST

SHAH ALAM, 17 DIS: Pengguna jalan raya tidak perlu lagi meredah kesesakan di tengah bandaraya Klang untuk ke Kuala Lumpur atau sebaliknya ke Pelabuhan Klang, selepas jambatan ke-tiga Klang siap sepenuhnya dalam dua tahun lagi.

Jambatan enam lorong yang akan merentasi Sungai Klang itu akan menyalurkan trafik antara Klang Utara dan Klang Selatan tanpa melalui Klang yang merupakan pekan ke-tiga terpadat di Selangor.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pembinaan jambatan sepanjang 500 meter itu akan memakan kos RM 300 juta dan bakal dimulakan awal tahun depan.

"BN gagal tepati janji untuk bina jambatan ke-tiga, walaupun sebenarnya ia sudah perlu dilakukan sebelum 2008 lagi kerana mengikut kajian lebih 200,000 kenderaan melalui jambatan-jambatan di Klang, bermakna ia penuh sesak.

"Orang dari Sijangkang, Banting, Pelabuhan Klang yang ingin ke Shah Alam, Kuala Lumpur, Petaling Jaya tak perlu melalui Bandar Klang dengan jambatan ke-tiga ini dan dapat mengurangkan kemasukan kenderaan di Bandar Klang," kata Abdul Khalid.

Beliau berakata demikian selepas mengadakan lawatan di tapak cadangan pembinaan jambatan tersebut.

Lokasi pembinaan jambatan yang merentasi Sungai Kelang itu terletak di Kampung Sungai Pinang di sebelah Klang Utara dan Sungai Bertih di sebelah Klang Selatan.

Selain itu, menurut Abdul Khalid, walaupun kos pembinaan jambatan ke tiga Klang tersebut ditanggung oleh Kerajaan Negeri, beliau berharap agar projek ini dapat dimasukkan dalam Rancangan Malaysia yang akan datang.

"RM 300 juta peruntukan adalah dari wang rizab Kerajaan Negeri, tetapi kita harap dapat masukan dalam Rancangan Malaysia yang akan datang," ujar beliau lagi.

"Bulan depan kita akan tunjuk pelan rekabentuknya dan dijangka akan ambil masa sekurang-kurang dua tahun untuk disiapkan," kata Abdul Khalid.

Abdul Khalid mengumumkan pembinaan jambatan baru tersebut pada sesi Dewan Negeri Selangor bulan lepas.

Jambatan tersebut pada mulanya, dijanjikan oleh Kerajaan Pusat Umno-BN seminggu sebelum pilihanraya ke-12 pada Mac 2008. Akan tetapi, sampai sekarang kerajaan pusat masih tidak menepati janji tersebut.

Terdahulu, Abdul Khalid diiringi beberapa Exco Kerajaan Negeri mengadakan lawatan kerja di beberapa lokasi pembinaan jambatan tersebut.

Turut sama dalam lawatan itu, Speaker DNS, Datuk Teng Chang Kim, Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Perihatin, Dr Xavier Jayakumar dan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali.

Sumber: Selangorku

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 19 Dec 2012 11:21 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Laman Rasmi: SEKITAR PROGRAM KEADILAN CABANG RAUB

Posted: 19 Dec 2012 03:05 PM PST

Laman Rasmi: SEKITAR PROGRAM KEADILAN CABANG RAUB: KEADILAN terus merancakkan kempen di segenap pelusuk daerah di kawasan Pahang memandangkan hanya beberapa bulan sahaja dijangkakan PRU ke 1...

No News Is Bad News: Umno must be buried politically to save Malaysia

Posted: 19 Dec 2012 02:17 PM PST

No News Is Bad News: Umno must be buried politically to save Malaysia: Umno must be buried politically to save Malaysia   THE content below has bee...

No News Is Bad News: Foul-smelling ex-IGP Musa at ‘war’ in multiple fro...

Posted: 19 Dec 2012 02:10 PM PST

No News Is Bad News: Foul-smelling ex-IGP Musa at 'war' in multiple fro...: Foul-smelling ex-IGP Musa at 'war' in multiple fronts THIS ex-top cop is now singing like a canary, going rogue against Prime Mini...

No News Is Bad News: More shit for PM Najib’s cesspool

Posted: 19 Dec 2012 01:42 PM PST

No News Is Bad News: More shit for PM Najib's cesspool: More shit for PM Najib's cesspool   WELL! It looks like Prime Minister Najib Abdul Razak's cesspool is beginning to overflow and ...

No News Is Bad News: Malaysia’s Dr Jekyll and Hyde, so are Umno and BN

Posted: 19 Dec 2012 01:38 PM PST

No News Is Bad News: Malaysia's Dr Jekyll and Hyde, so are Umno and BN: Malaysia's Dr Jekyll and Hyde, so are Umno and BN   Mahathir a double-speak pol...

Anwar Ibrahim

Posted: 19 Dec 2012 07:29 PM PST

Anwar Ibrahim


[SIDANG MEDIA] Aliran Terbaru Keluar Wang Haram (20 Disember 2012)

Posted: 19 Dec 2012 02:27 AM PST

Bermula minggu ini, Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang dan Ketua Umum KEADILAN akan mengadakan sidang media mingguan mengenai pelbagai isu. Selain membentangkan dasar Pakatan Rakyat menjelang Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13), sidang media mingguan ini juga akan digunakan untuk menjawab pelbagai isu rakyat atau serangan politik dari Barisan Nasional secara tersusun sehinggalah kempen rasmi PRU13 diumumkan.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan mengulas mengenai laporan terbaru aliran keluar wang haram (illicit fund transfers) dalam sidang media mingguan pertama yang akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 20 Disember 2012, Khamis
Jam : 11.00 pagi
Tempat : Pusat Media, Ibupejabat KEADILAN, Merchants Square, Tropicana

 

[KENYATAAN MEDIA] Serangan Biadab Ke Atas Pemimpin Indonesia: Menteri Penerangan Wajar Pohon Maaf

Posted: 19 Dec 2012 12:24 AM PST

KENYATAAN MEDIA
UNTUK EDARAN SEGERA

19 DISEMBER 2012

SERANGAN BIADAB KE ATAS PEMIMPIN INDONESIA: MENTERI PENERANGAN WAJAR POHON MAAF

Serangan dangkal dan biadab Zainudin Maidin ke atas mantan Presiden Indonesia, YTH BJ Habibie kini merebak kepada Almarhum Gus Dur dan Amien Rais pula. Ternyata, Zainudin mewakili sosok pimpinan UMNO yang angkuh dan anti-demokrasi.

Menteri Penerangan, Dr. Rais Yatim sewajarnya tidak berdolak-dalih dan memberi alasan lagi memandangkan perancangan biadab menghina tokoh pimpinan Indonesia ini disiarkan di dalam Utusan Malaysia, sebuah media yang diketahui dimiliki oleh UMNO!

Justeru, apakah tidak wajar untuk pimpinan UMNO mendesak Zainudin dan Utusan Malaysia supaya memohon maaf secara terbuka? Saya percaya dan yakin bahawa kebiadaban sebegini tidak sekali-kali mewakili sentimen rakyat malah dibantah keras oleh majoriti rakyat Malaysia yang amat menghormati tokoh-tokoh Indonesia tersebut.

ANWAR IBRAHIM

In Top 3 For illicit Capital Outflow

Posted: 18 Dec 2012 09:14 PM PST

From The Edge

Malaysia ranks number three globally in terms of illicit capital outflow over a 10-year period from 2001 to 2010, according to a report released by the Washington-based Global Financial Integrity (GFI) on Monday.

A whopping US$285.24 billion (RM872.8 billion) of illicit outflow occurred in the country between 2001 and 2010, or an average of US$28.5 billion annually. An illicit outflow refers to a form of illegal capital flight and occurs when money is illegally earned, transferred or spent.

The GFI report said China and Mexico topped Malaysia during the 10-year period, with illicit outflows of US$2,740 billion and US$475.6 billion respectively
Other countries in the top 10 list were Saudi Arabia, Russia, the Philippines, Nigeria, India, Indonesia, and the United Arab Emirates.

According to the report, in 2010 Malaysia was the world's number two in terms of illegal capital outflow with US$64.4 billion. China was in the top spot with US$420.4 billion.
The outflow of US$64.4 billion was the highest ever level for Malaysia in the 10-year period, an increase of 111.8% compared with the US$30.4 billion recorded in 2009. It was five times or 414% more than the outflow of US$12.54 billion recorded by Malaysia in 2002.

Malaysia's capital flight has been increasing every year since 2002, except in 2009 when the outflow was US$7 billion lower than 2008.

The GFI report revealed that Asia was still the main driver of such flows, accounting for 61.2% of cumulative outflows. Five of the 10 countries with the largest illicit outflows — China, Malaysia, the Philippines, India, and Indonesia — are in Asia.

"The private sector in developing countries transfers illicit capital into the global shadow financial system through different channels, depending on the country of origin. For instance, while trade mispricing is the preferred method of sending illicit funds out of China, the balance of payments is the major channel for transferring unrecorded capital from oil exporters such as Nigeria, the Russian Federation, Saudi Arabia and Indonesia.

"Mexico and Malaysia are the only oil exporters where trade mispricing is the preferred method of transferring illicit capital abroad," the report noted.

Interestingly, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak last year gave Parliament a lower outflow figure of RM135.3 billion from 2000 to 2009. The GFI report, however, put Malaysia's illicit outflow at US$220.84 billion for the 2001-2009 period.

The GFI, launched in September 2006, receives funding from the Ford Foundation, the Task Force on Financial Integrity & Economic Development and various individual donors.

Centre for Policy Initiatives director Dr Lim Teck Ghee said the findings are not surprising given the prevalence of high-level corruption in Malaysia, as well as its elevated position in global corruption ranking.

"Illicit outflows are so large because of the tremendous amount of financial gains related to kickbacks, corruption and other illegal means," he said.

He also noted that it is alarming that Malaysia belongs to the same league as China.

"Our population and national output of goods and services are many times smaller than China's. Hence, for us to belong to the same league as China in terms of absolute size of illicit outflows is an alarming indicator of the extent of financial pillage taking place," he added.

He pointed out that there was also little enforcement to curb such practices. "There isn't even any interest in the government to pursue the matter. In January 2011, an offer was made by a senior staff member of GFI to assist Bank Negara Malaysia and the government to look into the outflows and to see how they can be prevented, but it appears that the offer has been completely ignored," he said.

RHB Research Institute executive director and economist Lim Chee Sing said it is not unusual for developing countries to experience illegal capital outflow.

"While it is hard to ascertain the actual figures, I believe illegal practices of capital being siphoned off do happen. During the Asian financial crisis in 1997/98, there were reports of people trying to take capital out illegally but we don't hear much of this today," he told The Edge Financial Daily.

An executive with a local stockbroking firm said it is not unusual for local companies to transfer prices via inter-company transactions to evade taxes. "Such practices are common even for foreign companies with operations in Malaysia, so they can avoid paying higher taxes to the government. As to how much capital has escaped taxes, I think it is quite difficult to track," he noted.

Nevertheless, he pointed out that the estimated outflow of US$285 billion from Malaysia over 10 years was a startling figure. "If it is true, the figure is very high even for an exporting nation such as Malaysia. Consider Singapore which has a higher volume of exports, but it is not on the list," he said.

He opined that the lack of illegal capital outflow in Singapore could be attributed to the stronger capital governance laws there.

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 19 Dec 2012 11:25 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Bughak Anak Ghombau 29 Dis 2012

Posted: 19 Dec 2012 01:03 AM PSTBUGHAK ANAK GHOMBAU
Haghi : 29 Dis 2012, Sabtu
Maso : 9 malam
Poghak : Kg Batang Nyamor,  Kota, N.Sembilan
Anak Ghombau :
- YB Dato Kamarul Baharin Abbas, Ahli Parlimen Telok Kemang, Pengerusi PKR N.Sembilan
- Mohd Nazree Mohd Yunus, Ketua AMK N.Sembilan
- Rozmal Malakan, Timbalan Yang Dipertua PAS Rembau
- Puan Norwani, Ketua Muslimat PAS Rembau

Anjuran : Penyokong Pakatan Rakyat DUN Kota

Maklumat lanjut hubungi Izamri 013-2124086

Tiada ulasan:

Catat Komen