Sabtu, 17 Disember 2011

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 16 Dec 2011 11:33 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Transformasi? Ya, berlaku di Palong

Posted: 16 Dec 2011 05:25 PM PST

Tiada siapa boleh menduga. UMNO yang berada didalam "comfort zone" tidak menduga. PKR yang sentiasa tertekan dan ditekan didalam rancangan-rancangan Felda tidak pernah menduga.

Dato Seri Anwar Ibrahim tidak pernah menduga bahawa kehadirannya di Felda Palong 6 dalam siri lawatannya ke Negeri Sembilan berjaya menjemput lebih dari 2000 orang Peneroka Felda sekitar Palong dan menerima kemasukan lebih 350 orang anggota baru yang disampaikan oleh Ketua PKR Ranting Felda Palong 6, Sdr Ariffin, yang baru bulan lepas menyertai PKR dari UMNO.

YB Zuraida Kamaruddin tidak pernah menduga bahawa kehadirannya di Felda Palong 8 didalam siri lawatan kerjanya di DUN Palong berjaya mengumpulkan hampir 1000 orang peneroka Felda Palong 8.

Saya samasekali tidak menduga kebangkitan yang begini pesat di DUN Palong. Saya turut diundang semasa penubuhan PKR Ranting Palong 10, Palong 9, Palong 4, Palong 5, Palong 6 dan Palong 7 dan 8.

Dari minggu ke minggu saya dipanggil untuk Majlis Ceramah dan Majlis Dialog di DUN Palong. Peneroka-peneroka Felda di DUN Palong mempunyai pelbagai masalah yang didatangkan oleh Felda dan UMNO.

Kayu getah mereka dijualkan oleh Felda, JKKR dan UMNO dengan harga tak sampai dari separuh dari harga pasaran.

Mereka menjemput Sdr T.Kumar, Rebin dan saya kedalam Majlis Dialog, beberapa Majlis Dialog; dan mereka yang menyertai Majlis-Majlis Dialog ini terdiri daripada ahli-ahli UMNO yang tidak berpuas hati.

Akhirnya, masalah-masalah mereka dibawa ke Mahkamah. Ada kes yang telah diputuskan oleh Mahkamah dan kemenangan memihak kepada peneroka-peneroka. Banyak lagi kes-kes mereka yang sudah difailkan di Mahkamah, tetapi tarikh perbicaraan belum ditetapkan lagi.

Isunya, bukan siapa menang siapa kalah di Mahkamah, tetapi keupayaan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR mengadakan dialog dengan peneroka-peneroka yang terdiri daripada ahli-ahli UMNO, dan akhirnya mereka menyertai PKR dan rantiing-ranting baru yang ditubuhkan adalah dipimpin oleh bekas ahli-ahli UMNO dan keanggotaanya terdiri daripada 100% bekas ahli-ahli UMNO.

Mereka tidak memperdulikan "durian runtuh", tidak memperdulikan bayaran RM100.00 bagi setiap anak yang bersekolah kerana itu melibatkan duit Kerajaan iaitu duit rakyat bukan duit UMNO, mereka tidak memperdulikan bayaran RM500.00 kepada mereka yang berpendapatan RM3000.00 kebawah. Itu semua bayaran "one-off" yang mereka sudah baca sebagai umpan Pilihanraya. Mereka akan ambil bayaran RM100 itu dan RM500 itu, dan mereka tidak lagi dapat dipancing dengan umpan yang begitu kecil

Mereka lebih berminat dengan lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada mereka oleh Felda yang dikira sebanyak RM150,000.00 setelah 5 tahun ladang mereka mengeluarkan hasil.

Mereka lebih berminat dengan seruan PKR untuk penghapusan hutang mereka kerana mengikut kira-kira bahawa Feldalah yang berhutang dengan mereka. Mereka tidak mahu menanggung hutang atas angin yang dikenakan oleh Felda sebanyak lebih RM90,000.00 setelah 8 tahun kebun mereka ditanam semula, sedangkan pendapatan sebenar mereka adalah melebihin RM200,000.00 dan mengikut kira-kira itu, Feldalah yang berhutang dengan mereka.

Mereka lebih berminat agar Felda Technoplant/Felda menyempurnakan tanam semula kebun-kebun mereka kerana sehingga kini ada kebun-kebun mereka yang sudah melebihi 3 tahun selepas penebangan tidak ditanam semula oleh Felda walaupun mereka sudah menandatangani surat menyerahkan kebun masing-masing untuk ditanam semula oleh Felda.

Apalah sangat wang RM100.00 atau RM500.00 jika dibandingkan wang mereka yang tidak dikembalikan oleh Felda berjumlah beratus ribu ringgit.

Apalah sangat wang sebanyak itu jika dibandingkan dengan kegagalan Felda menyempurnakan tanam semula untuk kebun-kebun mereka.

Apalah sangat wang yang segelintir itu jika dibandingkan dengan hutang yang dibebankan oleh Felda sebanyak RM90,000.00 iaitu hutang atas angin yang Felda sendiri tidak berupaya mengeluarkan Penyata Kira-Kira keatas pendapatan dan tanggungan peneroka-peneroka.

Mereka mahu menuntut yang lebih asas, hak dan kepentingan mereka, bukan secebis wang yang bertujuan untuk memancing undi.

Anak-anak muda mahukan supaya Felda Plantation dibubarkan dan mereka mahukan tanah-tanah itu diagih-agihkan kepada mereka seperti yang dijanjikan oleh Pakatan Rakyat didalam Buku Jingga. Tetapi tindakan Felda dan Kerajaan sangat mengeciwakan anak-anak muda kerana Felda Plantation dipajakkan kepada Felda Global Ventures untuk penyenaraian di Bursa Saham yang akhirnya akan menghapuskan peluang anak-anak muda untuk mendapatkan tanah sebagai Peneroka Baru.

UMNO boleh menipu rakyat di sesuatu ketika tetapi tidak boleh terus menerus menipu rakyat sepanjang zaman. Pembohongan dan penipuan UMNO sudah terdedah.

Apakah dia transformasi di Palong? Peneroka-Peneroka Felda dan Generasi Baru Felda kini beralih bukan setakat mahu menyokong Pakatan Rakyat tetapi terus menyertai Parti Keadilan Rakyat sebagai anggota dan memimpin peneroka-peneroka bagi membawakan perubahan.

Transformasi? Ya, benar! Palong akan membawa perubahan dari UMNO kepada Parti Keadilan Rakyat!

Posted: 16 Dec 2011 05:25 PM PST

Keadilan Bahagian Tampin

Posted: 16 Dec 2011 12:40 PM PST

Keadilan Bahagian Tampin


Ketakutan gerombolan Umno telah menghampiri kemuncak!

Posted: 15 Dec 2011 11:44 PM PST

Mengapa Anwar Ibrahim begitu ditakuti oleh gerombolan Umno?

  1. Anwar Ibrahim menjadi ikon kebangkitan rakyat dan mencetuskan kesedaran rakyat tentang kebobrokan pimpinan BN.

  2. Tokoh yang berjaya menyatukan para pimpinan PAS dan DAP untuk membentuk gagasan rakyat menentang gerombolan Umno-BN dengan mewujudkan Pakatan Rakyat. Sebelum itu, ilham penyatuan Parti Keadilan Nasional dan Parti Rakyat Malaysia juga cetusan idea Dato' Seri Anwar Ibrahim. Hasilnya, penyatuan kedua parti telah membentuk sebuah parti pelbagai kaum yang unggul di tanahair.

  3. Seorang pemimpin yang disegani dan dihormati sekalian rakyat tanpa mengira kaum hatta ahli-ahli Umno juga masih ramai yang menyokong beliau sehingga kini.

  4. Banyak rahsia pemimpin Umno diketahui oleh beliau.

Gwo-Burne for Kelana Jaya

Posted: 16 Dec 2011 11:55 AM PST

Gwo-Burne for Kelana Jaya


Acara 18 Disember 2011

Posted: 16 Dec 2011 06:14 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 16 Dec 2011 11:45 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Bob Lokman, Dato Fauzi 19 Dis 2011 di Seremban

Posted: 15 Dec 2011 07:53 PM PSTCERAMAH UMUM
Tarikh : 19 Dis 2011, Isnin
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Taman Angsamas, Mambau (Jln Seremban-Mambau-Rantau)
Bersama :
Bob Lokman
Dato Fauzi (Bekas Timb. Menteri Pnerangan)
YB Taufek
YB Guna
CheGuBard

Semua dijemput hadir

BULETIN RAKYAT

Posted: 16 Dec 2011 11:25 AM PST

BULETIN RAKYAT


ABU - Satu Gerakkan Massa Dari Rakyat Untuk Rakyat !

Posted: 16 Dec 2011 01:29 AM PST

9 Disember, 2011: Kami merayu dan menyeru kepada semua; pekerja, petani, nelayan, persatuan dan pertubuhan, badan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO), parti politik komponen Barisan Nasional, kecuali UMNO, parti pembangkang atau parti politik bebas, golongan profesional, ahli akademik dan cendiakawan, mahasiswa, karyawan, para artis dan pekerja seni, malah semua kelompok rakyat tersisih dan tertindas (marginalised) seperti kumpulan Mat Rempit, gelandangan (homeless), penganggur (jobless) dan lain-lain supaya melahirkan dengan nyata (melalui kenyataan media seperti ini atau tunjuk perasaan dan sebagainya) rasa tidak yakin kita masing-masing terhadap UMNO yang sudah tidak sedar diri, korup, angkuh, menindas, zalim dan kebelakangan ini BODOH SOMBONG!!!

Kini bukan masanya lagi untuk kita terus mendiamkan diri dan tidak mahu ambil tahu, kecuali anda rela mewariskan Malaysia yang musnah kepada generasi akan datang. Masihkah kita tidak nampak atau sengaja mahu membiarkan saja apabila sisa-baki hak demokratik rakyat yang hanya tinggal secebis itu pun dinafikan, manakala segala tuntutan rakyat terus diabaikan?

Sepanjang pemerintahan UMNO/BN kita semua juga sebenarnya telah bersama-sama menyumbang –akibat sikap kita yang 'biarkanlah', 'tidak kisah' serta 'ignorant', dll– dalam menyemai kuasa kuku besi pemerintah yang kejam hinggalah kini kuasa itu menjadi parah dan terlalu mencengkam.

ABU akan melancarkan kempen ke seluruh Negara untuk menyeru rakyat supaya berani menyatakan pendirian jijik dan perasaan meluat mereka terhadap penyelewengan dan rasuah yang UMNO/BN amalkan, lantas dengan tidak teragak-agak menolak UMNO/BN.

Kesan yang kini dirasai rakyat ialah kenaikan harga barang yang melampau. 80 peratus rakyat Malaysia kini terpaksa menanggung beban kos sarahidup yang semakin tinggi. Sedangkan pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya hidup dengan mewah sekali.

Kewujudan undang-undang kejam yang menekan dan menzalimi rakyat sehingga teguran dan rintihan rakyat tidak dipedulikan. Bantahan rakyat dengan angkuh diperangi secara kejam dan ganas. Kini timbul pula undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang langsung tidak masuk akal.

Politik perkauman digunakan untuk menakutkan rakyat. Taktik 'pecah' dan 'perintah' dilaksanakan untuk menutup berita penyelewengan dan rasuah serta boros dan tamaknya pemimpin-peminpin UMNO/BN ini. Selama pemerintahan UMNO/BN rakyat Malaysia didodoikan dengan slogan perkauman sempit. Kini isu agama dicipta dan diapi-apikan untuk memastikan kelangsungan jangkahayat politik UMNO/BN.

Kini keselamatan rakyat akan terancam dengan kewujudan kilang Lynas dimana kesan radioaktif akan membahayakan mereka. Alasan petroleum semakin kering digunakan bagi kononnya mencari sumber ekonomi yang baru malah wang simpanan Negara telah masuk ke dalam poket pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya. Lynas akan menjamin keuntungan mereka walaupun membahayakan rakyat.

Operator-operator kami di seluruh Negara sudahpun menjalankan kerja-kerja penerangan kepada rakyat, termasuk anggota polis, tentera dan kakitangan awam agar lebih celik kepada pembohongan dan kekejaman yang dilakukan pada mereka oleh UMNO/BN.

Kini, ketika cebisan harapan hak-hak rakyat dalam keadaan uzur kritikal yang hampir saja mustahil dapat dipertahankan akibat dibantai pemerintah selama ini, apakah lagi alasan dapat mewajarkan ketakutan dibiarkan bermaharaja-lela membungkam suara hati kita?

Apabila tuntutan rakyat tidak dihiraukan malah terus saja dipersendakan pemerintah, cukupkah sekadar bersandarkan alasan-alasan ideal (umpamanya; apolitical, non-partisan, impartial dan macam-macam lagi) sebagai lapik indah. Sudah tiba masanya bagi kita untuk tidak lagi menghalalkan sifat 'dayus' dan 'bacul' kita dengan terus kekal takut untuk bangkit berjuang menyatakan pendirian dan terus menolak UMNO/BN.

Dengan ini kami umumkan pada 15 Disember 2011 jam 8.00 malam satu forum besar-besaran akan diadakan di KL-Selangor Chinese Assembly Hall. Forum yang akan dihadiri oleh rakyat dari seluruh Negara ini akan juga membuat satu lagi pengumuman besar yang akan merubah situasi politik di Negara Malaysia
Lewat hari ini, Edyes akan menampilkan laporan dari semua sidang media yang berlangsung di seluruh pelusuk negara, bersama gambar-gambar dan klip video. Nantikan...


Berikut adalah berita yang dilaporkan oleh Malaysiakini;

Aktivis, NGO, kumpulan masyarakat sivil dan parti politik telah bergabung untuk menumbangkan Umno daripada pentadbiran negara datang pilihan raya umum akan datang.

Dikenali sebagai 'Asalkan Bukan Umno' atau ABU, pergerakan itu berkata walaupun ia mendapat sokongan parti-parti politik, tetapi ia akan kekal sebagai gerakan rakyat untuk mengembalikan hak dan kekayaan negara.

Pergerakan ini telah dilancarkan dalam sidang akhbar yang diadakan serentak di seluruh Semenanjung Malaysia hari ini, manakala pelancarannya di Sabah dan Sarawak akan diadakan minggu depan.

ANYTHING BUT UMNO ~ABU BAKAL MENENTUKAN MASADEPAN RAKYAT MALAYSIA

Posted: 16 Dec 2011 12:57 AM PST

KUALA LUMPUR 16 Dis: Lebih seribu hadir pada Rapat Rakyat sempena pelancaran ABU (Asalkan Bukan Umno) di perkarangan Markaz Tarbiyah Pas Pusat, Taman Melewar, malam tadi.
Turut hadir, Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar, Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM)  S.Arutchelvam, penyelaras kebangsaan Hindraf, W Sambulingam dan pimpinan Parti Progresif Sabah (SAPP) Benny Low.
Dipengerusikan Ketua Cabang KEADILAN Rembau, Badrul Hisham Shaharin atau CheGuBard, beliau menegaskan, tiada makna sekiranya rakyat merungut  tentang pentadbiram negara, sekiranya mereka sendiri tidak bergerak menghapuskan punca masalah, iaitu Umno dan Barisan Nasional.
"Sebab itu kita akan jelajah ke seluruh negara. Ini pentas suara rakyat. Setiap isu yang dibawa mereka adalah perjuangan kita," kata CheGuBard mengingatkan hadirin dosa Umno paling utama – iaitu memperbodohkan orang Melayu.

"Kita akan bekerjasama dengan mana-mana gerakan rakyat. Di kampung, di bandar, di Felda, di kampus dan juga di Sabah dan Sarawak," kata CheGuBard yang turut melancarkan baju-T ABU.
Pada rapat tersebut, wakil masyarakat pelbagai latar belakang turut diberi peluang menyampaikan ucapan masing-masing.
Mereka terdiri dari suri rumah,  pekerja kilang, kontraktor kelas F, mahasiswa, eksekutif muda, orang Asal, peniaga pasar malam, malah jurulatih karate dan pengerusi Rela  (Ikatan Relawan Rakyat).
Wakil suri rumah dan kaum ibu, Teh Kamaruddin dari Sik, Kedah kecewa dengan sikap kerajaan 'menghukum' suaminya, seorang kakitangan awam kerana terlibat dalam gerakan Reformasi pada 1998.
"Suami dipaksa berpindah dari Sik ke Alor Setar, kira-kira 80 kilometer dari tempat asal. Kami tak boleh tinggal di bandar seperti Alor Setar kerana kos hidup yang tinggi," katanya yang komited akan meneruskan kempen ABU dikalangan suri rumah.
Yusof Tapa, seorang kontraktor kelas F dari Negeri Sembilan pula menyatakan sudah muak mendengar dendangan 'lagu' Umno yang kononnya mahu membela orang Melayu.
"Umno ini sifatnya dengki. Dia tak boleh tengok orang lain yang buat kerja dengan baik mendapat pulangan. Jadi dia 'senaraihitam' nama kita untuk masukkan kroni dia. Mana dia membela Melayu? soalnya.
Manakala wakil orang Asal, Arsian Toepoeloe dari Chenderiang, Perak berpengalaman sendiri diperdaya Jabatan hal Ehwal Orang Asli (JHEOA)
Katanya, isu tanah yang menjadi maruah orang Asal sehingga hari ini gagal diselesaikan.
"Senator orang Asal yang dibawa ke Dewan Negara itu bukannya mewakili suara orang Asal, tapi suara Umno. Masalah tanah tak selsesai.
"Kalau peneroka Felda dan Felcra boleh dapat tanah, mengapa kami orang Asal tiada hak? Ada Belanjawan 2012 sebut tentang kami?," soalnya.
Beliau mendedahkan, Akta Orang Asal juga digubal penjajah British, malah Umno tidak memberikan apa-apa kepada mereka.
"Nasib baik kerajaan Selangor ada juga beri geran," katanya disambut tepukan hadirin.

Tiada ulasan:

Catat Komen