Sabtu, 14 Mei 2011

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


UMNO Cawangan Bukit Ampang

Posted: 14 May 2011 01:25 AM PDT

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Petronas bangunkan RAPID RM60b

Posted: 13 May 2011 07:09 PM PDT

KUALA LUMPUR 13 Mei – Petroliam Nasional Bhd. (Petronas) akan membangunkan projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) bernilai AS$20 bilion (RM60 bilion).

Projek yang dibangunkan di Pengerang, Johor dan dijadual siap pada 2016 itu bakal menjadikan Malaysia sebagai pusat dagangan bersepadu minyak, gas dan petrokimia bertaraf dunia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, projek tersebut membabitkan pembinaan loji penapisan minyak mentah dengan kapasiti 300,000 tong sehari untuk menghasilkan gasolin, minyak jet dan diesel serta menawarkan peluang eksport diesel spesifikasi Euro-4 dan Euro-5.

Kilang itu juga mempunyai peretak naphtha (pecahan komponen) dengan kapasiti pengeluaran tiga juta tan ethylene, propylene, selain olefin C4 dan C5.

Menurut beliau, RAPID juga membabitkan pembangunan petrokimia bersama dengan syarikat kimia bertaraf dunia.

Najib berkata, projek itu bakal menarik pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan swasta dalam jumlah yang besar serta memperluaskan lagi akses negara kepada teknologi bertaraf dunia.

''Komitmen ini merupakan satu pengembangan Petronas dalam keupayaan pengeluaran hiliran menunjukkan keupayaan syarikat ini untuk meneroka peluang dalam pasaran kimia dan tenaga yang dinamik.

''Saya gembira usaha ini akan mengukuhkan dan membantu keupayaan kepelbagaian eksport negara,'' katanya ketika membuat pengumuman projek itu di Menara Berkembar Petronas di sini hari ini.

Hadir sama ialah Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman serta Presiden dan Ketua Eksekutif Petronas, Datuk Shamsul Azhar Abbas.

Perdana Menteri berkata, pengeluaran produk minyak dan gas yang akan dihasilkan di RAPID akan mengatasi pengeluaran di Melaka dan Kerteh.

Malah, pembangunan petrokimianya pula lebih tinggi berbanding di Kompleks Petrokimia Bersepadu Gebeng dan Kerteh.

Sambil melahirkan rasa bangga terhadap projek itu, Najib berkata, pembangunan RAPID bukan sahaja mencipta satu lagi sejarah bagi Petronas tetapi pembangunan industri di Malaysia.

Najib menambah, RAPID juga akan membuka sebanyak 4,000 peluang pekerjaan bagi profesional dan pekerja berkemahiran tinggi khusus dalam bidang minyak dan gas.

''Di samping itu, sebanyak 20,000 lagi peluang pekerjaan akan tersedia sepanjang proses pembinaan projek ini, tidak termasuk impak-impak ekonomi lain daripada projek berkenaan," kata beliau.

Najib berkata, Petronas juga akan menilai kajian kebolehlaksanaan Terminal Pengasan Semula dan Penerimaan Gas Asli Cecair (LNG) bagi melengkapi keperluan tenaga bagi RAPID.

Menurut beliau, sekiranya terminal itu sesuai dibangunkan, ia akan menjadi terminal kedua seumpamanya di negara ini, selepas Melaka, sekali gus dijangka mampu meningkatkan jaminan bekalan gas di Semenanjung Malaysia.

-utusan

Mesyuarat Tahunan Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang Kali Ke 8 Tahun 2011

Posted: 13 May 2011 07:05 PM PDT

Perhatian kepada semua Pemuda UMNO Ampang,

Majlis Perasmian Persidangan Tahunan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang Kali Ke Lapan akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 14 Mei 2011 (Sabtu)

Masa: 1.30 petang

Tempat: Auditorium Risda, Bangunan Risda, Jalan Ampang

Perasmian akan dilakukan oleh YB Dato' Razali Ibrahim, Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia merangkap Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia.


ahmadmaslan.blogspot.com

Posted: 13 May 2011 09:41 PM PDT

ahmadmaslan.blogspot.com


AHMAD MASLAN BERAZAM BAWA MASUK PAS KE DALAM BN

Posted: 12 May 2011 07:40 AM PDT

KUALA LUMPUR DAN JAKARTA DIHARAP SELESAI MASALAH SEMPADAN PERAIRAN

Posted: 12 May 2011 07:39 AM PDT

Posted: 12 May 2011 07:29 AM PDT

12 MEI 2011

Posted: 12 May 2011 07:23 AM PDT

11 MEI 2011

Posted: 12 May 2011 06:51 AM PDT

Jadikan penyatuan Melayu hasrat utama UMNO

Posted: 12 May 2011 06:47 AM PDT

SELAMAT HARI LAHIR UMNO ke 65

Posted: 12 May 2011 06:46 AM PDT

Anwar perlu sumpah nafi dakwaan

Posted: 12 May 2011 06:45 AM PDT

Tiada konspirasi UMNO, BN dan Najib dalam kes Anwar

Posted: 12 May 2011 06:44 AM PDT

'Terima kasih Perdana Menteri'

Posted: 12 May 2011 06:42 AM PDT

umno bahagian cheras

Posted: 13 May 2011 01:28 PM PDT

umno bahagian cheras


Syed Ali desak KDN tahan Anwar dibawah ISA

Posted: 13 Apr 2011 08:00 PM PDT

PENASIHAT Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana kegiatan politik menghasutnya boleh menjejaskan kestabilan negara.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, tindakan Anwar dan beberapa orang rakan rapatnya mengaitkan Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes kematian wanita Monggolia jelas merupakan fitnah berniat jahat.

"Beliau melancarkan hasutan secara terancang kononnya Perdana Menteri dan isteri terbabit dalam kes pembunuhan Altantuya Shaarribbu supaya timbul kebencian rakyat kepada kerajaan," tegasnya.

Tindakan Anwar itu kata Syed Ali bertujuan memperokperandakan kestabilan negara dan meruntuhkan semangat perpaduan rakyat pelbagai kaum bagi mencapai cita-cita beliau untuk menjadi Perdana Menteri.

"Melihat kepada aktiviti politkya yang sangat berbahaya kepada negara, kerajaan didesak supaya Anwar dikenakan tindakan ISA ," tegasnya.

Sementara itu katanya paspot antarabangsa Anwar perlu dirampas segera bagi menghalang beliau meloloskan diri ke luar negeri.

Beliau menjelaskan, kerajaan perlu tegas dalam menangani isu Anwar kerana aktivitinya selama ini banyak menimbulkan kecelaruan dalam masyarakat.

Katanya, Anwar yang terlalu kempunan untuk menjadi Perdana Menteri sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-cita Mat Jeninnya itu.

"Di peringkat antarabangsa, Anwar berkongsi dengan rakan Yahudinya untuk memburukkan imej Malaysia di mata dunia. Ini perbuatan khianat yang tidak boleh dipandang ringan," tegasnya lagi.

Menurutnya lagi, kadangkala rakyat kecewa dan tertanya-tanya kenapa kerajaan khususnya Kementerian Dalam Negeri (KDN) dilihat begitu takut untuk mengambil tindakan terhadap Anwar.

"Diperingkat UMNO, kita juga terpaksa memberi pelbagai jawapan kepada ahli-ahli parti di akar umbi bertanyakan soalan yang sama, walaupun kita tahu mereka juga tidak berpuashati dengan penjelasan tersebut," ujarnya.

Syed Ali yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan mengulas pendedahan terbaru pengendali laman web antikerajaan, Raja Petra Kamaruddin yang menghilangkan diri sejak sekian lama, malam tadi muncul dengan pengakuan bahawa beliau tidak pernah menuduh Najib Tun Razak dan Rosmah terlibat dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibu.

Sebaliknya Raja Petra menegaskan, beliau berbuat demikian kerana didesak dan dipengaruhi oleh beberapa individu yang tidak mahu melihat Najib menerajui kepimpinan negara sebagai Perdana Menteri apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan.

Dalam temu bual eksklusif dengan Pengarang Kumpulan TV3, Datuk Ashraf Abdullah di Perth, Australia baru-baru ini, Raja Petra turut memberitahu Akuan Bersumpah (SD) yang beliau buat pada 18 Jun 2008 hanyalah bersandarkan maklumat yang diperolehi daripada beberapa individu.

Raja Petra berkata, individu-individu itu mempunyai kaitan dengan beberapa tokoh politik termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mengulas lanjut pengakuan Raja Petra itu, Syed Ali berkata akhirnya kebenaran telah terbukti dakwaan pembangkang termasuk Anwar bahawa Perdana Menteri ada kaitan dengan kes pembunuhan tersebut sebagai satu pembohongan besar.

"Selama ini pembangkang sengaja merekakan cerita fitnah, melemparkan tuduhan tidak berasas dan sengaja berbohong untuk memburukkan Najib supaya reputasi dan maruah beliau sebagai Perdana Menteri akan terjejas," katanya.

"Sekarang siapa sebenarnya kaki pembohong ?, Anwar atau pun Najib, sedangkan Perdana Menteri sebelum ini sudah berulang kali bersumpah di masjid bahawa beliau tiada kaitan dan tidak mengenali Altantuya.

Syed Ali yakin, banyak lagi siri fitnah dan pembohongan membabitkan Anwar akan didedahkan oleh bekas-bekas rakan karibnya yang mula sedar selama ini mereka hanya diperalatkan untuk kepentingan politi.

Raja Petra, 60, menghilangkan diri selepas dua waran tangkap dikeluarkan terhadapnya kerana gagal hadir ke mahkamah pada 23 April dan 23 Mei 2009 bagi perbicaraan menerbitkan artikel berbaur hasutan dan memfitnah Rosmah.

ahmadmaslan.blogspot.com

Posted: 13 May 2011 09:44 AM PDT

ahmadmaslan.blogspot.com


AHMAD MASLAN BERAZAM BAWA MASUK PAS KE DALAM BN

Posted: 12 May 2011 07:39 AM PDT

KUALA LUMPUR DAN JAKARTA DIHARAP SELESAI MASALAH SEMPADAN PERAIRAN

Posted: 12 May 2011 07:38 AM PDT

Posted: 12 May 2011 07:28 AM PDT

12 MEI 2011

Posted: 12 May 2011 07:20 AM PDT

11 MEI 2011

Posted: 12 May 2011 06:51 AM PDT

Jadikan penyatuan Melayu hasrat utama UMNO

Posted: 12 May 2011 06:47 AM PDT

SELAMAT HARI LAHIR UMNO ke 65

Posted: 12 May 2011 06:45 AM PDT

Anwar perlu sumpah nafi dakwaan

Posted: 12 May 2011 06:44 AM PDT

Tiada konspirasi UMNO, BN dan Najib dalam kes Anwar

Posted: 12 May 2011 06:43 AM PDT

'Terima kasih Perdana Menteri'

Posted: 12 May 2011 06:42 AM PDT

umno bahagian cheras

Posted: 13 May 2011 09:39 AM PDT

umno bahagian cheras


Syed Ali cadangkan mereka yang pertikai kedudukan agama Islam dikenakan ISA

Posted: 11 May 2011 11:23 PM PDT

MEREKA yang cuba memprovokasikan agama lain perlu dijadikan agama rasmi selain Islam sepertimana yang sudah termaktub dalam perlembagaan, perlu dikenakan tindakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, kerajaan perlu tegas menangani isu tersebut kerana jika dibiarkan akan mengundang keresahan antara penganut pelbagai agama di negara ini.

"Jika kerajaan hanya sekadar memberi teguran atau ingatan, ianya dilihat tidak berkesan kecuali mereka yang terbabit dikenakan tindakan lebih tegas seperti ISA," ujarnya.

Beliau berkata, isu agama sering dimanipulasikan oleh sesetengah pihak dilihat boleh mencetuskan ketegangan antara kaum dan dikhuatiri akan menjejaskan keamanan negara.

"Keadaan akan menjadi bertambah buruk apabila isu tersebut dieksploitasikan oleh parti-parti pembangkang yang cuba meraih sokongan," tambahnya.

Katanya, isu agama dan perkauman sudah lama dijadikan modal politik oleh parti-parti pembangkang terutama menjelang Pilihan Raya Umum (PRU).

Beliau menegaskan, semua pihak harus menerima dan menghormati Islam sebagai agama rasmi sepertimana tercatat dalam Perlembagaan Persekutuan dan tidak perlu dipertikaikan lagi.

Sehubungan itu, Syed Ali menyarankan pelbagai pertubuhan agama yang ada di negara ini menghormati penegasan Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa Islam sebagai agama rasmi yang tidak boleh diubah dalam apa jua kedaan.

"Semua penganut pelbagai agama di negara ini harus menghormati ingatan Perdana Menteri bagi menjaga keharmonian dan hubungan baik rakyat pelbagai kaum," ujarnya.

Dalam pertemuan dengan para cendiakawan Islam di Putrajaya semalam, Najib menegaskan Perlembagaan amat jelas tentang kedudukan Islam dan agama-agama lain dalam apa jua keadaan. Perlembagaan Negara tidak boleh dipinda.

Perdana Menteri memberi ingatan tersebut ekoran mengenai satu pertemuan paderi dari seluruh negara di Pulau Pinang baru-baru ini yang antara lain didakwa membawa agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan.

Menurut Syed Ali lagi, mereka yang membawa agenda tersebut (kristian) secara jelas cuba memperlekehkan agama Islam dan sekaligus menghina kedudukan Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong selaku ketua agama.

"Kerajaan tidak sepatutnya berdiam diri atau sekadar memberi teguran kerana kejadian seumpama itu tidak mustahil akan berulang lagi," katanya.

Mengulas lanjut saranan Perdana Menetri itu, beliau menegaskan pihak yang mempertikaikan kedudukan agama Islam itu sengaja berbuat demikian kerana mempunyai agenda tersendiri.

"Saya tidak nampak mereka tidak memahami sejarah dan perlembagaan, tetapi sengaja membangkitkan isu tersebut untuk mendapat sokongan kaum atau penganut agama tertentu," katanya.

Syed Ali tidak menolak kemungkinan mereka sengaja berbuat demikian kerana melihat orang Melayu dan umat Islam di negara ini sedang berpecah-belah kerana persengketaan politik.

"Inilah akibatnya jika kita lemah dan tiada perpaduan, akhirnya bukan Islam cuba mengambil peluang tersebut untuk meminggirkan kedudukan orang Melayu," tegasnya.

DunSemarang

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

DunSemarang


TERIIMA KASIH UMNO

Posted: 11 May 2011 02:07 AM PDT

Kami Warga Pendidik SMK Datuk Menteri, ingin mengucapkan SELAMAT ULANG TAHUN UMNO KE 65.
UMNO BHG AYER HITAM dan UMNO DUN SEMARANG. Terima kasih kami ucapkan atas jasa dan bakti yang telah ditebarkan kepada anak Bangsa, Agama dan Tanah Ayer. TERIMA KASIH UMNO.

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN


JOM-JUMPA ORANG MUDA THE SIRIES..

Posted: 11 May 2011 12:47 AM PDT

Peluang dan ruang yang ada dimanfaat dengan mengatur secara ad-hoc untuk menemui anak-anak muda bagi mengeratkan hubungan selain ramah mesra mengetahui permasalahan yang dihadapi.


Bertempat di padang awam FELDA Keratong 2,pertemuan telah diadakan dengan pemuda dan belia daripada sekitar Gugusan Keratong.Perlawanan bolasepak persahabatan telah diadakan antara pasukan PPU menentang pilihan Gugusan.Semoga aktiviti seumpama ini walau dianggap tidak mega tapi dapat bertemu secara terus selain dapat menyalurkan maklumat mengenai perancangan semasa.Insyaallah program seterusnya akan diadakan di Pantai Bernas..
Mana-mana ahli pemuda dan belia yang berkelapangan dijemput hadir bersama-sama memeriahkan program yang akan kita adakan nanti.Sebarang INFORMASI akan disebarluas melalui medium ini.Harap Maklum.

Pemuda Johor Bahru

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

Pemuda Johor Bahru


Selamat Menyambut Hari Ulangtahun UMNO Ke-65

Posted: 10 May 2011 11:03 PM PDT

Share/Save/Bookmark

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


SELAMAT ULANG TAHUN UMNO YANG KE 65 TAHUN.

Posted: 10 May 2011 05:13 PM PDT


HIDUP UMNO, HIDUP UMNO, HIDUP UMNO.

GENERASI MUDA ADALAH ASSET BUKAN MUSUH....

Posted: 10 May 2011 05:06 PM PDT

Cabaran UMNO seterusnya


Potret Presiden UMNO sejak ditubuhkan pada 1946 hingga sekarang. UMNO kini berusia 65 tahun sudah tentu banyak cabaran dan kejayaan diharungi oleh barisan kepimpinannya.


ABAD ke-18 hingga 20, adalah era Barat menghancurkan negara-negara empayar di Eropah seperti Prussia, Timur Tengah, empayar Otthoman Turki iaitu empayar Islam terakhir. Sebelum itu, dalam abad ke-15, Empayar Melayu Melaka di Nusantara dan Empayar Islam di Andalusia (Eropah) ditumpaskan.
Sejak abad ke-19, lahirlah nation states atau negara bangsa seperti Iraq, Syria, Lebanon, India, Pakistan, Arab Saudi, Malaya, Indonesia, Singapura, Australia, Kanada dan lain-lain. Agenda Barat mewujudkan negara bangsa diteruskan dengan menciptakan teori pemerintahan "demokrasi" daripada falsafah Yunani dan Rom untuk diterapkan di negara-negara bangsa yang baru muncul itu.
Tanah Melayu tidak terkecuali mengalami proses penjajahan dan proses menerima konsep sistem politik demokrasi Barat tersebut.
Di situlah, UMNO yang kini berusia 65 tahun sempena 11 Mei 2011 hari ini, muncul di tengah-tengah perjuangan membebaskan negara daripada penjajahan British!
UMNO berjuang di tengah-tengah masyarakat majmuk ciptaan British semasa menduduki negara ini lebih 120 tahun lalu.
Apabila konsep negara bangsa itu diperkenalkan, kebanyakan negara di dunia baik Asia, Eropah, Amerika atau Australia, majoriti penduduk negara-negara itu adalah satu bangsa, kaum dan budaya yang sama, malah agama.
Hal ini unik bagi Malaysia, yang mempunyai jumlah penduduk bukan Melayu hampir sama jumlahnya dengan kaum pribumi dan berbeza agama, budaya dan bahasa.
Sistem politik demokrasi Barat itu semacam dipaksa untuk dipraktikkan di semua negara bangsa yang dimerdekakan itu, termasuk Malaysia!
Apabila Perang Dunia Kedua dan Perang Jepun tamat pada 1945, di situlah peranan UMNO yang berjaya menyatukan orang Melayu yang sebelum ini berpuak-puak dan pelbagai fahaman ke dalam satu wadah politik Melayu UMNO, yang mana semua penduduk Melayu yang beragama Islam berada di bawah UMNO ketika menentang Malayan Union 1946.
Ketika itu, UMNO dianggap parti sederhana yang berslogan "untuk bangsa, agama dan negara" berbanding parti-parti politik lain seperti Hisbul Muslimin, Kesatuan Melayu Muda (KMM), Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Parti Komunis Malaya yang dianggap British sebagai parti kiri, radikal dan revolusioner dan tentunya dihapuskan daripada bergerak dalam politik.
Dalam keadaan serba kekurangan, menjelang 1957, orang Melayu melalui UMNO mengajak parti-parti kaum Cina (MCA) dan India (MIC) untuk berkongsi kuasa dan seterusnya menuntut kemerdekaan.
British memberikan kemerdekaan atas dasar Perikatan yang dipimpin UMNO yang tentunya banyak mengorbankan hak Melayu sendiri sebagai pribumi negara ini dan menerima perlembagaan baru bagi Tanah Melayu merdeka yang memberi kewarganegaraan dan hak yang sama kepada Cina dan India (kerana British bertanggungjawab membawa Cina dan India ke Tanah Melayu, dan mereka tidak mahu pulang ke negara asal - ini menggusarkan British), dengan beberapa syarat dipersetujui bersama dalam suatu kontrak sosial oleh ketiga-tiga parti tersebut.
Ketika itu, UMNO, MCA dan MIC dianggap mewakili kaum masing-masing berdepan dengan pihak British menuntut kemerdekaan.
Pemimpin Perikatan tidaklah menyangka sama sekali akan wujud parti-parti pembangkang yang agak kuat daripada orang Melayu (Pas), Cina (DAP) dan kini ditambah dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang menggugat Barisan Nasional (BN).
Kerajaan pula ketika itu membenarkan kewujudan parti berlainan ideologi dan menentang sebahagian daripada Perlembagaan negara atas dasar "kebebasan bersuara" dan "acuan Barat" tersebut!
Sebenarnya, semacam satu kemujuran sejarah, di mana UMNO berada dalam suasana orang Melayu terpaksa menyokong parti itu, kerana orang Melayu semacam tidak ada banyak pilihan untuk memilih parti yang boleh mewakili dan memperjuangkan kepentingan mereka. Sedangkan di negara-negara lain, rakyat bebas memilih mana parti yang mereka suka kerana penduduknya tidak bersifat majmuk seperti di Malaysia!
Inilah dilema Melayu! Dalam keadaan kemajmukan itu, jika orang Melayu beralih daripada UMNO kepada parti lain, yang terjadi parti itu tidak dapat mempertahankan kekuasaan politik terus berada di tangan orang Melayu. Jika pun berada di tangan Melayu seperti di Perak, ia hanya dianggap "boneka" kepada pembangkang seperti DAP, kerana undi Melayu berpecah! Jika berlaku di peringkat nasional seperti di Perak, sukar diramalkan apa akan berlaku!
Namun, dalam pada orang Melayu tidak banyak pilihan dalam berpolitik, parti UMNO/ BN meneruskan agenda pembangunan ekonomi bumiputera dan rakyat umumnya dan pencapaiannya tidak boleh dinafikan.
Pencapaian ekonomi bukan Melayu juga melonjak naik dari dahulu hingga kini. Itulah Malaysia, politiknya berasaskan kaum, tetapi ekonominya hebat!
UMNO dan Perikatan memenangi kesemua pilihan raya umum (PRU) yang diadakan sejak 1955 hingga PRU 2008.
Dalam meniti era pembangunan, memang terdapat pasang surut dalam perjuangan parti tersebut. Peristiwa paling mengecewakan adalah PRU 1969, di mana UMNO menghadapi kemerosotan undi daripada orang Melayu dan bukan Melayu dengan Perikatan mendapat 76 kerusi Parlimen, pembangkang 37 kerusi; dan berlaku sekali lagi pada PRU 2008 di mana BN hanya mendapat 142 kerusi, pembangkang 80 kerusi.
UMNO yang hampir patah sayap, tetap bertongkatkan paroh, terus menerajui negara sehingga pada 1 Januari 1973, UMNO dan Pas menubuhkan kerajaan campuran.
Saat yang paling manis ini memperlihatkan kedua-dua parti Melayu itu, satu nasionalis (UMNO), dan yang satu lagi Islamis (Pas) bersatu dan membentuk sebuah kerajaan campuran. Perkahwinan Pas -UMNO tidak lama, pada 1977 berakhir dengan perceraian "talak" tiga! Masing-masing mencari haluan sendiri.
Dalam keadaan politik pasang surut, UMNO berjaya mengatasinya dengan pelbagai pendekatan. Misalnya pada 1946, UMNO di bawah kepimpinan Datuk Onn Jaafar berjaya menyatukan orang Melayu dengan "Hidup Melayu." Tahun 1957 Tunku membawa wadah "Merdeka." Tahun 1963 Tunku membawa Gagasan Malaysia dan berjaya menghadapi "Konfrontasi Indonesia." Tahun 1969 - UMNO menghadapi pergaduhan kaum tetapi berjaya memulihkan keadaan dan menubuhkan Majlis Gerakan Negara (Mageran).
Tahun 1970, di bawah kepimpinan Tun Abdul Razak, Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan. Pada 1973 UMNO dan Pas bergabung mewujudkan kerajaan campuran. Pada 1987, Tengku Razaleigh menentang Presiden UMNO, Tun Dr. Mahathir Mohamad, dan UMNO diharamkan pada 12 Februari 1988. Pada 14 Februari 1988 UMNO Baru diwujudkan sebagai wadah baru UMNO. Diikuti dengan penubuhan Semangat 46.
Pada 1996 Semangat 46 diserap semula ke dalam UMNO. Pada 1998/1999 sebahagian ahli UMNO keluar mengikut Datuk Seri Anwar Ibrahim ekoran pemecatan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan ahli UMNO kerana dituduh hendak menjatuhkan kepimpinan Dr. Mahathir dan menubuhkan PKR.
Pada PRU 2008, UMNO mengalami kekalahan yang teruk di mana lima buah negeri ditawan oleh pakatan pembangkang.
Cabaran UMNO kini sangat berat. Yang mendatang belum tahu! Antaranya, DAP tidak hanya menentang UMNO/BN tetapi menentang sebahagian besar kandungan Perlembagaan! Pengundi Cina mula berpaling daripada menyokong MCA dan Gerakan.
Penulis hanya melontarkan persoalan, apakah UMNO sekali lagi terpaksa mengorbankan hak-hak Melayu demi hendak memperoleh sokongan kepada BN dan melayan tuntutan golongan ini?
Ketiga, Pas sukar diajak berunding seperti era kerajaan campuran UMNO-Pas dahulu. UMNO masih menganggap dengan kerjasama Pas, masalah perpecahan sesama Melayu boleh diredakan. Pas memang dikenang banyak memberi sumbangan kepada negara semasa di bawah kepimpinan Datuk Asri Muda. Antaranya, menyokong gagasan Malaysia, menyokong ISA, menyokong Singapura keluar dari Malaysia dan tentunya semasa Pas berada di dalam kerajaan campuran 1973-1977 dahulu.
Atas dasar itulah UMNO tidak berhenti mengundang Pas untuk berunding ke arah penyatuan Melayu! Masalahnya, Pas dahulu macam benang, sekarang sudah menjadi kain. Dahulu ideologi Islam Pas lain dengan ideologi Islam Pas sekarang. Pas kini mirip fahaman pemerintahan ulama ala-Iran.
Lagi pun Pas sudah mendapat rakan baru iaitu DAP dan PKR. Sebab itu, Pas kini berlainan fahaman dan aspirasinya berbanding semasa era Datuk Asri dahulu.
Dahulu mereka berhasrat hanya mahu menjadi parti pendakwah Islam, soal politik dan menjadi pembangkang adalah soal kedua. Kini Pas mahu "memerintah Malaysia". Tentulah "politik" didahulukan" daripada agenda lain.
Perbezaan fahaman politik UMNO dan Pas kian melebar dan tentunya disebabkan tiada usaha memupuk hubungan antara UMNO dan Pas sejak 1977 hingga kini. Justeru, jarak masa 34 tahun itu tentu sekali membuatkan kedua-dua parti itu mempunyai jurang pendapat yang luas dan haluan berbeza.
Cabaran keempat, adalah bagaimana UMNO hendak memperoleh semula sokongan padu orang Melayu? Dikatakan parti itu sedang melakukan beberapa pendekatan baru. Di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak, diyakini akan dapat mengembalikan sokongan orang Melayu kepada UMNO, begitu juga sokongan bukan Melayu.
Antara langkah-langkah yang sedang diambil adalah memperkenalkan transformasi politik, ekonomi dan sosial. Di bawah transformasi politik, difahamkan agenda untuk mengajak Pas bergabung dengan UMNO masih diteruskan. Ini akan kita analisis kemudian.
UMNO juga telah membuat perubahan drastik berhubung sistem pemilihan pemimpin supaya lebih demokratik. Lebih 160,000 ahli UMNO akan terlibat dalam pemilihan tersebut, berbanding hanya 1,800 ahli sahaja sebelum ini.
Strategi menerapkan beberapa ciri penting untuk dijadikan panduan kepimpinan. Contohnya memilih pemimpin yang amanah, jujur, dedikasi, beragama, berakhlak mulia , mempunyai etika dan sahsiah diri. Semua bakal calon pilihan raya mestilah terdiri daripada mereka yang profesional dalam pelbagai bidang.
Para pemimpin muda yang berkaliber perlu dilatih dari sekarang sebagai persediaan apabila sampai waktunya nanti akan mengambil alih kepimpinan di semua peringkat. Ini mengelakkan parti tidak punya banyak pilihan.
Beberapa tingkah laku yang tidak baik membawa kepada kekalahan BN/UMNO pada PRU-12. Justeru pemimpin-pemimpin UMNO haruslah bersikap tidak mengada-ngada, memahami perasaan dan kehendak rakyat, perlu menerima maklumat dari akar umbi, perlu ada rasa "kekitaan" tidak bersikap angkuh, sombong, bermegah-megah dan menunjuk-nunjuk, bersikap simpati dan "empati" terhadap kesusahan rakyat dan berfikiran terbuka.
Anggapkan kemasukan orang muda dalam parti sebagai "aset, bukan musuh yang mengancam kedudukan; tidak mencantas kepimpinan baru; pemimpin perlu turun padang secara berkala, perlu merapatkan diri dengan masyarakat, jangan terlalu yakin dan selesa dengan prestasi parti."
Budaya politik baru perlu diwujudkan, UMNO sedang dalam proses mengubah mindset daripada budaya politik yang lama kepada budaya politik yang baru; UMNO perlu berwajah baru - wajah yang memberi harapan baru kepada bangsa Melayu ke arah menawan semula hati mereka yang sudah luka, rawan dan tidak keruan sekarang ini.
UMNO sedang dalam proses membuka seluas-luasnya keahlian kepada semua pihak, profesional, pegawai kerajaan, ahli-ahli korporat dan usahawan-usahawan Melayu.
Akhir sekali, UMNO harus menonjolkan budaya politik yang berteraskan kasih sayang dan tolak ansur sesama manusia walaupun berbeza ideologi politik.
Budaya politik baru ini seharusnya berteraskan prinsip agama dan nilai akhlak yang mulia dan tidak terjerat dengan emosi melulu serta fahaman agama yang sempit.

BUNYIKAN SEMBOYAN, PUKULLAH GENDANG PERANG, PANASKAN JENTERA

Posted: 10 May 2011 04:59 PM PDT


UMNO perlu mantapkan persiapan hadapi PRU Ke-13 - Najib

KUALA LUMPUR 10 Mei — Seluruh anggota parti perlu meningkatkan usaha memantapkan persiapan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 yang pasti tiba, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Bunyikan semboyan, pukullah gendang perang dan panaskan jentera. Jangan sesekali membiarkan fitnah, kepalsuan dan cubaan untuk memperdaya rakyat berjaya.

"Ingatlah, jasa-jasa lalu akan hanya tinggal dalam lipatan lembaran sejarah jika kita gagal dalam ujian yang besar ini. UMNO perlu terus gagah dan relevan untuk melakar jasa-jasa baru demi untuk agama, bangsa dan negara," katanya dalam perutusan sempena Hari Ulang Tahun UMNO ke-65 yang akan disambut esok.

Perdana Menteri berkata, badai yang telah melanda parti pada pilihan raya umum yang lepas bukanlah alasan untuk terus bersikap pesimistik dan kini bukan masanya untuk terus mengeluh serta mengenang perkara lalu.

"Hakikatnya jika kita masih lagi tidak mengenal pasti apa kesilapan kita dan mengambil langkah-langkah pembetulan setelah lebih tiga tahun Pilihan Raya Umum Ke-12 berlalu maka kita sebenarnya hanya menempah masa depan yang kelam untuk parti dan rakyat.

"Kini adalah masa untuk bertindak dan bekerja bukannya masa untuk bernostalgia dan beremosi," katanya.

Beliau berkata, anggota parti harus bersyukur ke hadrat Allah SWT dan berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana masih menjadi parti pemerintah yang mendapat kepercayaan dan diyakini orang-orang Melayu dan Bumiputera khasnya serta rakyat Malaysia amnya.

Katanya, kepercayaan dan keyakinan ini bukan wujud secara semula jadi tetapi dimenangi serta dipupuk hasil keikhlasan dan iltizam perjuangan generasi kepimpinan dan anggota UMNO silih berganti.

"Ia tidak mungkin berterusan tanpa kemampuan kepimpinan dan ahli-ahli UMNO untuk terus merasai denyut nadi rakyat serta mendukung aspirasi mereka," katanya.

Najib berkata, dalam usia 65 tahun, UMNO telah menempuh pelbagai cabaran serta tribulasi.

"Pengalaman dan sejarah telah menjadikan UMNO parti politik yang kuat, realistik, matang serta berpijak di bumi nyata. Ia telah mencanai UMNO dengan keanjalan untuk berubah sesuai dengan tuntutan landskap politik mutakhir, memastikan parti terus segar dan relevan," katanya.

Sejak mula ditubuhkan sebelum merdeka lagi, UMNO telah membuktikan kemampuannya sebagai sebuah parti politik yang bukan sahaja mampu menyatukan orang Melayu tetapi juga untuk menerajui pemerintahan negara, katanya.

"Sejarah telah membuktikan betapa besarnya peranan dan sumbangan UMNO. Kita tidak akan lupa jasa tokoh-tokoh seperti Datuk Onn (Jaafar), Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Abdul Razak (Hussein), Tun Hussein Onn, Tun Dr Mahathir (Mohamad), Tun Abdullah Ahmad Badawi serta lain-lain tokoh UMNO yang telah begitu banyak berjasa kepada parti dan negara.

"Sementara kita semua menghargai jasa dan sumbangan para pejuang bangsa ini, pemimpin, ahli, dan penyokong UMNO perlu sedar bahawa segala jasa dan sumbangan UMNO terhadap agama, bangsa dan negara tidak menjamin kelangsungan sokongan rakyat kepada UMNO sebagai parti pemerintah di negara ini.

"Untuk itu kita perlu meneruskan perjuangan pendahulu-pendahulu kita untuk menjadi juara rakyat," katanya.

Najib berkata, UMNO dan rakan-rakan komponen Barisan Nasional (BN) perlu memastikan agar hari ini untuk warga Malaysia adalah lebih baik dari hari semalam dan fajar menyinsing di hari esok akan menjanjikan sesuatu yang lebih baik untuk mereka dan anak-anak mereka.

"Marilah kita bersama-sama rakan-rakan dalam BN untuk terus bekerja keras dan berusaha dengan gigih bagi mencipta masa depan Malaysia yang lebih makmur, marilah kita bersama-sama untuk meletakkan negara tercinta ini di tempatnya yang hak di persada antarabangsa.

"Insya-Allah berkat kesungguhan dan iltizam padu kita, UMNO akan terus berjaya," katanya. - BERNAMA

PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN RIMBA TERJUN

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN RIMBA TERJUN


Selamat Menyambut Ulang Tahun UMNO Ke - 65 Tahun, 11 Mei 2011, Bersamaan 7 Jamadilakhir 1432 H

Posted: 11 May 2011 08:41 AM PDT

KUALA LUMPUR, 10 Mei – Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak menyeru seluruh ahli parti untuk meningkatkan usaha dan bekerja keras bagi mencipta masa depan negara yang cemerlang termasuk di persada antarabangsa.

Katanya, kepercayaan dan keyakinan bukan wujud secara semulajadi tetapi dimenangi serta dipupuk hasil keikhlasan dan iltizam kepimpinan dan ahli UMNO sepanjang 65 tahun penubuhannya.

"Dalam usia 65 tahun, UMNO telah menempuh pelbagai cabaran serta dugaan dan pengalaman ini telah menjadikan UMNO parti politik yang kuat, realistik, matang serta berpijak di bumi nyata. Ia telah mencanai UMNO dengan keanjalan untuk berubah sesuai dengan tuntutan landskap politik semasa," katanya.

"Dalam usia 65 tahun, UMNO telah menempuh pelbagai cabaran serta dugaan dan pengalaman ini telah menjadikan UMNO parti politik yang kuat, realistik, matang serta berpijak di bumi nyata. Ia telah mencanai UMNO dengan keanjalan untuk berubah sesuai dengan tuntutan landskap politik semasa,"

Beliau berkata demikian dalam perutusan melalui UMNO-Online sempena Ulang Tahun UMNO ke-65 yang akan diraikan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 11 Mei ini.

Ujarnya, badai yang melanda UMNO pada pilihan raya umum yang lalu bukanlah alasan untuk terus bersikap pesimistik atau tersu mengeluh panjang dan mengenang perkara lalu.

"Hakikatnya, jika kita masih lagi tidak mengenal pasti apa kesilapan kita dan mengambil langkah-langkah pembetulan maka sebenarnya ia hanya menempah masa depan yang kelam untuk parti dan rakyat. Kini adalah masa untuk bertindak dan bekerja bukannya masa untuk bernostalgia dan beremosi.

"Justeru seluruh ahli parti perlu meningkatkan usaha untuk memantapkan persiapan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang. Bunyikan semboyan, pukullah gendang perang dan panaskan jentera, jangan sesekali biarkan fitnah, kepalsuan dan cubaan untuk memperdaya rakyat berjaya."

Tegasnya lagi, ingatlah jasa-jasa lalu akan hanya tinggal dalam lipatan lembaran sejarah jika kita gagal dalam ujian yang besar ini.

"UMNO perlu terus gagah dan relevan untuk melakar jasa-jasa baru demi agama, bangsa dan negara," katanya.

Beliau yang juga Presiden UMNO ketujuh turut mengimbas perjuangan UMNO yang bermula sebelum merdeka telah membuktikan kemampuannya sebagai sebuah parti politik yang bukan hanya mampu menyatukan orang Melayu tetapi juga untuk menerajui pemerintahan negara.

"Sejarah telah membuktikan betapa besarnya peranan dan sumbangan UMNO malah kita tidak akan lupa jasa-jasa tokoh-tokoh seperti Datuk Onn, Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Abdul Razak, Tun Hussein, Tun Dr. Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi serta lain-lain tokoh UMNO yang begitu banyak berjasa.

"Kita perlu meneruskan perjuangan pendahulu-pendahulu kita untuk menjadi juara rakyat dan bersama-sama rakan-rakan komponen BN perlu memastikan agar hari ini untuk warga Malaysia adalah lebih baik dari hari semalam." – MediaUMNO


Berita Bertarikh 10 May 2011 Pada 4:01 PM
Sekitar Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Tanjong Piai 2011

Posted: 11 May 2011 08:20 AM PDT

Perwakilan Pemuda Cawangan Ke Persidangan Pemuda Bahagian :
1. Sdr. Mohd Hafif Bin Abdul Kamal (Ketua)
2. Sdr. Nasharuddin Bin Jumaat (Naib Ketua)
3. Sdr. Mohd. Nazir Bin Abdul Kamal (Setiausaha)
4. Sdr. Fathullah Bin Babol (G2)
5. Sdr. Affandi Bin Sahadi (G2)

Perwakilan Bahagian Ke Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (G2) :
1. Sdr. Zulkarnain Bin Mohamed Said
2. Mohd. Rawi Bin Mohd. Tahir

Majlis Bermula jam 10.00 Pagi dan berakhir kira-kira jam 4.00 Petang. Turut Hadir sama ke Persidangan Pemuda UMNO Bahagian Tanjong Piai ialah Y.Bhg. Datuk Nasir Bin safar, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Tanjong Piai.umno bahagian cheras

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

umno bahagian cheras


65 TAHUN UMNO PENDINDING UMAT MELAYU

Posted: 10 May 2011 09:05 PM PDT

Oleh SYED ALI ALHABSHEE

HARI ini 11 Mei 2011, usia UMNO sudah menjangkau 65 tahun. Seluruh ahli dan pejuang UMNO merayakannya walaupun dengan cara sederhana tetapi penuh semangat patriotik.

Kemuncak sambutannya akan berlangsung di PWTC dengan solat Maghrib bersama Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak.

Begitulah, saban tahun kita merayakan ulang tahun UMNO, parti yang banyak jasanya kepada kita dan turut dikecapi oleh bukan Melayu.

Selain mengingati perjaungan pemimpin terdahulu, sambutan itu juga sebagai simbolik memperkasakan perjuangan UMNO, untuk hari ini dan hari-hari akan datang.

Kepada generasi muda yang mula berkecimpung bersama UMNO, hari ini adalah hari terbaik untuk mereka turut mengenang pengorbanan bekas-bekas pemimpin negara.

Tokoh seperti Datuk Onn Jaafar, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Tun Razak Hussein dan Datuk Hussein Onn. Semuanya sudah pun kembali ke rahmatullah.

Namun jasa dan titik peluh pengorbanan mereka masih segar dalam memori sejarah dan pasti akan dikenang selama-lamanya.

Bagaimanapun, keunggulan dan kehebatan kepimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad masih lagi mejadi ikon kepada pejuang UMNO.

Manakala kesederhanaan kepimpinan Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi sebagai bekas Perdana Menteri tetap dalam ingatan.

Kini UMNO diterajui oleh Najib, kesinambungan daripada perjuangan Tun Razak yang membawa slogan 'Pencapaian Diutamakan, Rakyat Didahulukan' - yang disuburkan pula dengan gagasan 1Malaysia.

Jika dihitung pada usia 65 tahuh, ianya satu jarak usia yang cukup matang dan gagah melepasi pelbagai cabaran dan dugaan.

Bermula detik awal menentang Malayan Union, bergerak pada pasca kemerdekaan sehingga Malaya merdeka, berdepan ancaman komunis dan Bintang Tiga, UMNO yang mendominasi kerajaan Persekutuan berjaya melepasinya dengan penuh kejayaan.

Selepas itu, negara sekali lagi dilanda ombak perkauman sehingga tercetusnya peristiwa berdarah 13 Mei, sekali lagi kerajaan berjaya mengatasinya dan menjadi asas kepada piagam Rukun Negara.

Ternyata, UMNO telah banyak mengharungi pelbagai detik suka duka dalam arus perjuangannya mempertahankan kepentingan orang Melayu dan umat Islam di negara ini.

Walaupun berpaksikan perjuangan nasionalis Melayu, tetapi UMNO tetap menjunjung kemuliaan agama Islam sebagai agama rasmi negara.

UMNO menjadikan Islam sebagai wadah perjuangannya bagi memastikan hak orang Melayu, ketuanan Melayu dan maruah umat Islam tidak terpinggir oleh asakkan politik.

Pada saya, sebenarnya UMNO amat relevan dengan perjuangan orang Melayu. Tanpa UMNO, belum pasti orang Melayu kekal seperti yang ada hari ini.

Mana lagi ada parti poltik di negara ini yang teras perjuangannya adalah untuk kepentingan Melayu selain UMNO ?

PAS, parti itu bukan memperjuangkan masa depan Melayu dan umat Islam. Mereka bermain politik untuk kuasa dengan memperalatkan slogan agama.

Manakala PKR pula hanya sebuah parti serpihan yang diwujudkan di tepi jalan kerana hasutan dendam dan kebencian membabi-buta terhadap pemimpin UMNO. Itu saja matlamatnya.

Oleh sebab itu, PAS dan PKR boleh berpakat melacurkan masa depan orang Melayu bagi memastikan cita-cita politik DAP termakbul.

Maknanya PAS dan PKR hanya membiarkan diri mereka menjadi keldai politik kepada sekumpulan orang Cina yang rasis.

Pada kesempatan ini, saya ingin mengingatkan ahli-ahli dan seluruh pejuang UMNO supaya bersatu dan terus bersatu di atas satu landasan perjuangan yang betul.

Jangan menjadikan UMNO sebagai batu loncatan untuk memenuhi agenda peribadi. Jangan persendakan UMNO kerana kecewa tidak mendapat habuan.

Sebaliknya kita harus terus mempertahankan kekuatan dan survival parti agar mejadi pendiding kepada ketuanan Melayu untuk selama-lamanya.

Sebenarnya, cabaran semakin sengit menanti kita dan apa yang pasti, Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 semakin hampir.

Jika kita leka dan lalai, akhirnya kita akan tersungkur. Selagi kita tidak berubah, pastinya kita akan rebah.

Bersempena dengan sambutan ke-65 tahun UMNO hari ini, kita perlu bermuhasabah diri dan menguatkan tekad bagi memperkasakan parti.

Kita perlu bersatu dan mengekalkan semangat perpaduan sedia ada kerana itulah yang menjadi benteng kekuatan UMNO dan orang Melayu.

Dengan mengambil slogan yang pernah dilaungkan pemimpin terdahlu ' mempertahankan hak dan masa depan agama, bangsa dan tanahair', maka hari ini kita hendaklah bangkit dengan kekuatan baru.

Kita harus bersifat waja untuk mempertahankan maruah dan martabat agama Islam, bangsa kita dan negara kita, kerana kita tidak mahu anak cucu kita merempat di tanahairnya sendiri.

Ayuh, bangun lah dengan satu tekad, bersatu dengn satu azam, bersama dengan satu matlamat dan berjuang dalam satu barisan, iaitu demi orang Melayu.

Sesungguhnya, bersyukurlah kita kepada Allah S.W.T. kerana UMNO terus kuat dan kita memiliki apa yang ada hari ini.

Selamat berjuang dan terus berjuang.

"Hidup UMNO, Hidup Melayu, Hidup Islam "

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


ULANGTAHUN UMNO KE 65

Posted: 10 May 2011 09:44 PM PDT

Perutusan Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak Sempena 65 Tahun UMNO

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

SYUKUR Alhamdulillah, marilah bersama-sama kita merafakkan sepenuh rasa tawaduk ke hadrat Allah S.W.T. yang memberi izin dan inayah-Nya membolehkan kita berkumpul sekali lagi dalam dewan yang penuh keramat ini untuk meraikan ulang tahun UMNO yang ke-65. Ucapan Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. selaku pemimpin yang dimuliakan dan sentiasa diambil pengajaran dariNya.

UMNO lahir daripada suara hati dan aspirasi orang Melayu dan rakyat akar umbi. Sepanjang usia 65 tahun, UMNO telah menterjemahkan agenda transformasi dan membuktikan bahawa sokongan kepada parti ini tidak pernah luntur.

Kepercayaan dan keyakinan ini bukan wujud secara semula jadi tetapi dimenangi serta dipupuk hasil keikhlasan dan iltizam perjuangan generasi kepimpinan dan ahli UMNO silih berganti. Ia tidak mungkin berterusan tanpa kemampuan kepimpinan dan ahli-ahli UMNO untuk terus merasai denyut nadi rakyat serta mendokong aspirasi mereka.

Dalam menyambut ulang tahun yang ke-65, jangan kita lupa UMNOlah satu-satunya parti yang menggerakkan kesedaran nasionalisme, semangat patriotisme dan demokrasi politik. Kepimpinan UMNO berjaya sebagai teraju ulung mentransformasikan Malaysia dengan begitu pantas seperti apa yang kita kecapi hari ini.

Marilah sama-sama kita bersumpah taat setia, berikrar untuk tetap menunaikan amanah memartabatkan bangsa, agama dan tanah air.

UMNO tidak sekali-kali akan membiarkan bangsa Melayu menjadi bangsa yang melukut di tepi gantang, bangsa yang menjadi dagang di negeri sendiri. UMNO komited untuk melakukan bukan sahaja apa yang terbaik, tetapi apa yang betul demi untuk rumpun Melayu.

Sejak mula ditubuhkan sebelum merdeka lagi, UMNO telah membuktikan kemampuannya sebagai sebuah parti politik yang bukan sahaja mampu menyatukan orang Melayu tetapi juga menerajui pemerintahan negara. Untuk itu, kita perlu meneruskan perjuangan pendahulu-pendahulu kita untuk menjadi juara rakyat. UMNO dan rakan-rakan komponen Barisan Nasional perlu memastikan agar hari ini untuk warga Malaysia adalah lebih baik dari hari semalam dan fajar menyinsing di hari esok akan menjanjikan sesuatu yang lebih baik untuk mereka dan anak-anak mereka.

Marilah kita bersama-sama rakan-rakan dalam Barisan Nasional untuk terus berkerja keras dan berusaha dengan gigih bagi mencipta masa depan Malaysia yang lebih makmur, marilah kita bersama-sama untuk meletakkan negara tercinta ini ditempatnya yang hak di persada antarabangsa. – MediaUMNO


Berita Bertarikh 11 May 2011

NOTA KAKI : 11 Mei 2011….. Maka genaplah 65 tahun usia UMNO. Dalam usia sebegini, seharusnya UMNO di lihat sebagai sebuah Parti siasah dan politik yang lebih matang dalam menghadapi dan menangani masalah yang sentiasa hadir dalm pelbagai bentuk dan teori serangan politik.
www.pemuda-enggang.org

Posted: 13 May 2011 01:34 PM PDT

www.pemuda-enggang.org


Mesyuarat Tahunan Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang Kali Ke 8 Tahun 2011

Posted: 11 May 2011 12:11 AM PDT

Assalamualaikum, Merujuk kepada perkara di atas, semua adalah dijemput ke Majlis Perasmian Persidangan Tahunan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang Kali Ke Lapan yang dijadualkan seperti berikut: Tarikh : 14 Mei 2011 (Sabtu) Masa: 1.30 petang Tempat: Auditorium Risda, Bangunan Risda, … Continue reading

Sambutan Hari Belia Negara – Himpunan 1 Juta Belia

Posted: 10 May 2011 11:58 PM PDT

Mesyuarat Tahunan Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang Kali Ke 8 Tahun 2011

Posted: 10 May 2011 11:55 PM PDT

Assalamualaikum, Merujuk kepada perkara di atas, semua adalah dijemput ke Majlis Perasmian Persidangan Tahunan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang Kali Ke Lapan yang dijadualkan seperti berikut: Tarikh : 14 Mei 2011 (Sabtu) Masa: 1.30 petang Tempat: Auditorium Risda, Bangunan Risda, … Continue reading

Tiada ulasan:

Catat Komen