Isnin, 14 Mac 2011

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


KEDAH online

Posted: 14 Mar 2011 03:36 AM PDT

KEDAH online


Kuasa siber

Posted: 13 Mar 2011 09:27 AM PDT

Pembinaan jambatan Melaka perlu diteruskan kerana impak positif ekonomi

Posted: 13 Mar 2011 09:23 AM PDT

Explosion at nuclear plant in Japan

Posted: 13 Mar 2011 05:43 AM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 14 Mar 2011 12:02 AM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kekurangan sokongan 2.4% (119 undi) BN di Felda Jengka 22 PRK DUN Kerdau

Posted: 13 Mar 2011 07:58 AM PDT

Daripada 13 UPU di PRK DUN Kerdau, hanya 2 kawasan sahaja melihat kekurangan undi BN berbanding PRU-12 iaitu Felda Jengka 25 dengan kekurangan -0.1% dan Felda Jengka 22 dengan -2.4% (-119 undi).

Di Felda Jengka 22 diuruskan oleh Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau, manakala di Felda Jengka 25 diuruskan oleh PAS.

UPU-UPU lain menampakkan penambahan undi kepada BN seperti berikut:

1. Rumpun Makmur penambahan undi BN sebanyak 5.3%
2. Kg Batu Sawar - 12.3%
3. Felda Jengka 23 - 2.2%
4. Kuala Tekal (Kg asal calon BN) 20.3%
5. Pulau Pasir Mandi - 2.7%
6. Kerai - 12.8%
7. Lipat Kajang - 7.8%
8. Desa Murni -1`2.1%
9. Kerdau 13.5%
10. Kuala Kerdau - 4.7%
11. Telok Sentang - 7.3%

Selaku Ketua PKR Cabang Kuala Krau yang dimandatkan untuk melakukan kerja-kerja kempen di Felda Jengka 22, saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada petugas-petugas dari Kuala Krau dan dari Felda Jengka 22 sendiri.

Memang ada cara kelainan kami bertugas di Felda Jengka 22. Pertamanya, kami tidak menggalakkan kehadiran "pelancung-pelancung politik/pemantau-pemantau politik" yang tidak mendatangkan apa-apa menfaat kepada kerancakan kempen.

Setiap petugas tetap melakukan tugas masing-masing dari jam 8.00 pagi hinggalah ke jam 12.00 malam bermula dengan kerja-kerja "touch-and-go" dari rumah ke rumah (semua rumah) bagi mengedarkan risalah-risalah yang khas untuk peneroka-peneroka Felda dan kami elakkan kesilapan di Hulu Selangor yakni kami elakkan mengedar risalah yang tebal-tebal dengan isu-isu yang tidak ada kena mengena dengan masalah peneroka Felda.

Kerja-kerja ini akan diikuti dengan ziarah rumah ke rumah khususnya oleh petugas-petugas wanita bagi mengenalpasti penyokong-penyokong, penentang-penentang (yang tegar) dan yang tidak tegar, dan pengundi-pengundi atas pagar, dan golonga OKU dan yang uzur, dan dengan saringan itu memudahkan kerja-kerja follow-up.

Disebelah tengah hari, kami pergi lagi dari rumah ke rumah menjemput penduduk-penduduk untuk hadir ke ceramah yang kami adakan disebelah malam, dan kerja ini diikuti dengan laungan untuk ceramah-ceramah itu dari jam 5.00 hingga 6.30 petang.

Ertinya, ceramah yang kami adakan adalah sebahagian dari kerja-kerja yang sambung bersambung dari pagi, bukan "ceramah untuk ceramah".

Memang sukar untuk mengatasi UMNO/BN disini kerana mereka menggunakan wang dan habuan yang melampau dan tawaran Dato Seri Najib Tun Razak untuk membayar caruman cess yang berbaki RM13,000.00 membuatkan peneroka-peneroka hilang panduan dan mereka komited memperjuangkan kemenangan untuk BN untuk mempastikan mereka boleh dapat bayaran RM13,000.00.

Justeru itu, dengan kami berjaya mengurangkan peratusan undi BN sebanyak 2.4% (-119 undi) seolah-olah kami telah berjaya didalam perjuangan diatas padang permainan yang tidak sama "level" ini.

Sekali lagi, saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada petugas-petugas PKR dari Cabang Kuala Krau, dan juga kepada Wanita PKR dari Negeri Perak yang membantu kami.

Zulkifli Noordin

Posted: 13 Mar 2011 09:21 PM PDT

Zulkifli Noordin


AL-KITAB

Posted: 12 Mar 2011 04:40 AM PST


(Bible versi Bahasa Melayu Al Kitab yang diperolehi tahun 2006 di Kuala Lumpur)

Salam 2 all.

Semalam selepas kuliah teman bertemu dengan beberapa rakan bergelar ustad-ustad, mereka ini lulusan pengajian Islam dan ada yang aktif dalam politik. Sambil bersembang, teman tunjukkan buku diatas bertajuk "Al Kitab". Respon awal mereka berkata tak pernah pulak tengok kitab ni, dan ada antara mereka bertanya "ulama' mana yang tulis ni sheh?". Bila teman katakan ini adalah bible versi bahasa Melayu, mereka terkedu tak terkata apa. Jelas mereka sendiri terkeliru dan terpedaya! Bagaimana pula umat Islam awam yang bukan ustad agaknya?

Sesiapa juga yang melihat tajuk buku tersebut diatas pasti akan terfikir ianya adalah sebuah kitab berkaitan Islam. Dan kita tidak akan persalahkan sesiapa kerana memang itulah kelaziman kefahaman di Malaysia ini.

Sebenarnya isu bible versi bahasa Melayu ini pada teman ialah isu Perlembagaan. Artikel 11 (4) Perlembagaan jelas membuat suatu peruntukkan bahawa penyebaran agama bukan Islam kepada umat Islam di Malaysia ini, dan bagi maksud itu kesemua negeri diberi kuasa membuat undang-undang pelarangan tersebut. Boleh dikatakan kesemua negeri sudahpun mempunyai peruntukan mengharamkan penyebaran agama lain kepada umat Islam dan penggunaan beberapa perkataan saperti "ALLAH, Rasulullah, wahyu, qiblat" dan banyak lagi oleh mereka yang bukan Islam. Bermakna kalau bible versi bahasa Melayu ini dibawa ke Selangor, Negeri Sembilan dan lain-lain, ianya akan menyebabkan pembawanya melakukan satu kesalahan jenayah!

Yang teman pelik bin heran, ada para penyokong puak kristian ini dan pro-murtad menyatakan bahawa penyebaran dan penggunaan bible versi bahasa Melayu ini adalah hak asasi puak kristian. Hairannya puak-puak ini bila ada peruntukkan Perlembagaan yang memihak kepada umat Islam dan bangsa Melayu, ianya diputar-belitkansebagai isu hak asasi kemanusiaan. Tapi kalau peruntukkan Perlembagaan itu nampak memihak kepada mereka, dengan cepat mereka berkokok dan menyalak memperjuangkan Perlembagaan kononnya. Begitulah hipokritnya puak-puak ini!!!

Adalah jelas bible versi bahasa Melayu ini adalah bercanggah dengan peruntukkan Perlembagaan dan undang-undang anti-propagasi yang telahpun dikanunkan. Kita lihat contoh-contoh tajuk dan ayat-ayat yang digunakan didalam Al-Kitab ini:

"Sepuluh Perintah Allah, Pemerintahan Allah, Kerajaan Allah, Mengenal Allah etc". Beikut petikan ayat didalam Al Kitab ini iaitu: "AlKitab akan menjawab pertanyaan saya tentang Allah", "Anda akan menemukan petunjuk-petunjuk dari tindakan Allah terhadap keadaan (kesedihan) itu", "Al Kitab akan dapat mengilhami anda tentang betapa besarnya kuat kuasa Allah", "Al Kitab dapat menjawab keraguan anda, dan Al Kitab dapat menunjukkan anda bagaimana mempercayai Allah".

Kalau macam ni punya jelas pun ada puak yang masih mengambil sikap tidak mahu memahami putar belit dan niat sebenar segelintir puak missionary kristian ini, tak tahulah teman nak kata apa lagi yop! Sebab itu ALAH mengingatkan kita didalam Surah Al Baqarah: 120, "sesungguhnya Yahudi & Kristian ini tidak akan redho dengan kamu (umat Islam) selama-lamanya sehinggalah kamu mengikut cara hidup mereka".

Ada segelintir daripada mereka mendakwa bahawa Al Kitab versi bahasa Melayu ini adalah untuk kegunaan kaum pribumi Sabah & Sarawak. Pada teman ini satu pembohongan. Kerana teman sendiri menerima naskah Al Kitab ini pada tahun 2006. Dan terdapat catatan tulisan tangan didalamnya yang menyebut "semoga anda disentuh oleh kebenaran buku ini. Luv in Christ".

Selanjutnya, persoalan kita mahu tanya mengapa sampai 35,000 naskah bible versi bahasa Melayu ini hendak dibawa masuk, dan 5,000 naskah daripadanya sedang ditahan di Pelabuhan Klang? Ramai betul kaum Kristian yang tak faham bahasa Inggeris ini agaknya? Kalau benar ianya untuk kegunaan kaum pribumi Sabah & Sarawak, kenapa tidak ditulis sahaja bible versi bahasa kadazan, dayak, iban, dan banyak lagi? Kenapa mesti bahasa Melayu? Ada antara kaum pribumi ni bahasa Melayu pun dia tidak faham!?

Teman masih ingat pada 07.08.2006, semasa hangat isu murtadnya Azlina Jailani @ Lina Joy, timbul isu mengenai bible versi bahasa Melayu di internet. Mantan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Fu Ah Kiow dalam kenyataan yang disiarkan akhbar The Star berkaitan isu ini menyatakan ianya hanya bertujuan untuk "penganut Kristian Sabah & Sarawak". Tahun 2006 mereka bercakap tentang hak nak guna bible versi bahasa Melayu di internet, dalam tempoh lima tahun sekarang mereka bercakap tentang hak nak bawa masuk naskah bible versi bahasa Melayu pulak. Teman tidak akan terkejut lagi lima tahun mereka akan mendesak orang Melayu diberi hak membaca bible versi bahasa Melayu ini. Dan lima tahun selepas itu mereka akan mendesak prang Melayu diberi hak memilih untuk murtad dan masuk kristian. Amaran ALLAH itu tetap benar!!!

Ada juga diantara mereka menyatakan mengapa bible versi bahasa Melayu ini boleh dicetak dan diedarkan di Indonesia. Sedangkan Indonesia ada 200 juta lebih umat beragama Islam, dan mereka tidak bising pun.

Pertama teman ingin tegaskan sebenarnya ramai umat Islam di Indonesia yang membantah tentang bible versi bahasa Melayu ini, tetapi Indonesia terperangkap dengan fahaman Pancasila yang diamalkan.

Kedua, kalau hendak sangat ikut cara Indonesia, kita perlu ikut semua. Di Indonesia, semua rakyatnya tidak kira apa bangsa dan agama mesti pakai dan gunakan nama Melayu. Tidak ada Karpal, tidak ada Kitsiang, tidak ada kecuali semuanya nama Melayu. Di Indonesia tidak ada sekolah jenis Cina, Tamil atau sekolah missionary. Semuanya sekolah kebangsaan, berbahasa Melayu. Kalau hendak sangat ikut Indonesia, kita kena ikut semua, baru adil! Persoalannya, mahukah puak-puak ni berbuat sedemikian; buang nama bukan Melayu, tutup semua sekolah bukan Melayu dan lain-lain. Kalau berani, persilakan!

Dan kalau beriya sangat nak guna frasa-frasa Islam saperti nama ALLAH; teman cabar supaya kita tukar prinsip pertama Rukunegara daripada "Kepercayaan Kepada Tuhan" kepada "Kepercayaan Kepada ALLAH". Berani? Kalau berani jom kita lakukan!

Teman membantah cubaan untuk membawa masuk dan menggunakan bible versi bahasa Melayu yang dipanggil Al Kitab. Ianya hanya memperkuatkan apa yang ALLAH telahpun nyatakan kepada kita umat Islam dalam ayat yang teman sebut diatas yang dinyatakan didalam Surah Al Baqarah: 120. Yakinlah apa yang disebut ALLAH itu benar; dan amaran ALLAH itu juga adalah benar.

Oleh itu teman mendesak kerajaan khususnya Kementerian dalam Negeri supaya bertegas dalam melarang kemasukan bible versi bahasa Melayu ini. Jangan tunduk kepada tekanan melampau segelintir kaum fanatik dan missionaruy kristian dan penyokong pro-murtad. Ingat, jangan ingat orang bukan Islam sahaja ada perasaan sensitif, orang Melayu beragama Islam juga punya perasaan sensitif. Jangan dicabar kami melampau-lampau, kerana tiap kesabaran itu ada hadnya!!!

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
07 Rabi'ul Akhir 1432
12 Mac 2011

AMK KEDAH

Posted: 13 Mar 2011 09:10 PM PDT

AMK KEDAH


HIMPUNAN BELIA SEJAHTERA

Posted: 12 Mar 2011 11:16 PM PSTPada 12 hb MAC 2011(SABTU) KERAJAAN NEGERI KEDAH telah menganjurkan PROGRAM HIMPUNAN BELIA SEJAHTERA.Ia berlangsung di perkarangan STADIUM DARUL AMAN,program tersebut di rasmikan OLEH MB KEDAH iaitu USTAZ AZIZAN ABD RAZAK.Himpunan bermula sekitar jam 5 petang di hadiri oleh ribuan belia yang terdiri daripada lelaki dan wanita.Antara tetamu VIP yang turut hadir adalah AHLI MAJLIS MESYURAT KERAJAAN NEGERI KEDAH(EXCO),ADUN dan juga beberapa orang AHLI PARLIMEN sekitar negeri kedah.

Program tersebut di serikan dengan acara simbolik iaitu kutipan tandatangan oleh para belia seluruh kedah yang menyokong KERAJAAN PAKATAN RAKYAT KEDAH.Selain daripada itu terdapat program-program yang lain telah pun di susun sempena ULANG TAHUN KE 3 KERAJAAN PR di NEGERI KEDAH,seperti pertunjukkan motosikal,pertandingan SOUND SYSTEM untuk kereta dan banyak lagi.

Kepada para belia yang hadir pada program 12 hb tersebut di ucapkan tahniah dan syabas kerana di atas usaha dan kesungguhan untuk hadir di dalam program HIMPUNAN BELIA SEJAHTERA...

Anwar Ibrahim

Posted: 13 Mar 2011 07:08 PM PDT

Anwar Ibrahim


Mysterious “Power Cut” While Anwar Ibrahim Speaking At Kg Baru

Posted: 13 Mar 2011 04:25 AM PDT


Wee Choo Keong

Posted: 13 Mar 2011 04:29 PM PDT

Wee Choo Keong


Congratulation Datuk Lee Chong Wei!

Posted: 13 Mar 2011 10:41 AM PDT

Congratulation to Datuk Lee Chong Wei for winning the Yonex All England championship by beating Lin Dan of China 21-17 & 21-17.  Datuk Lee Chong Wei, you have made all Malaysians proud tonight.  Malaysia Boleh! Thank you. Tagged: Datuk Lee Chong Wei, Yonex All England Badminton Championship

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 13 Mar 2011 12:28 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kain rentang dibakar, Pakatan Rakyat akan menang di N.Sembilan

Posted: 12 Mar 2011 11:50 PM PST


Hari demi hari, apa saja aktiviti Pakatan Rakyat di N.Sembilan disabotaj dengan begitu teruk sekali. Sebelum ni kain rentang Makan Malam PAS Rembau yang digantung tak sampai sehari hilang. Hari Raya tahun 2010 kain-kain rentang ADUN Pakatan Rakyat dicabut oleh petugas Majlis Perbandaran Seremban. Semasa PRU 2008, kain rentang PKR dibakar depan Giant, Senawang. Kini DAP buat Makan Malam pun diBAKAR kain rentangnya. AYUH KITA PASTIKAN KEMENANGAN PAKATAN RAKYAT DI N.SEMBILAN !

Banner Makan Malam Rembau kena CURI di
http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2011/03/banner-makan-malam-rembau-kena-curi-jom.html

MPS turun kain rentang ADUN Pakatan di http://pasns.blogspot.com/2010/09/pbt-turun-kain-rentang.html

Sepanduk PKR dibakar depan Giant , Senawang di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2008/03/sepanduk-gambar-anwar-dibakar-di-rembau.html

Kain rentang DAP kena bakar
Sinar Harian 13 Mac 2011

SEREMBAN – Kain rentang hebahan Majlis Makan Malam Ulangtahun ke-45 DAP yang digantung di depan khemah sebuah tapak lapang Fasa 8, Seremban Jaya, di sini menjadi mangsa khianat, pagi semalam.

Kain rentang untuk majlis yang berlangsung minggu depan itu didapati terbakar dipercayai dilakukan mereka tidak bertanggungjawab.

Timbalan Pengerusi DAP, P.Gunasekaran berkata, kejadian disedari kira-kira pukul 9.30 pagi, semalam.

"Apa yang menghairankan, sepanjang 10 hari kain rentang itu dipasang, tidak ada sebarang perbuatan khianat berlaku.

"Tetapi apa berlaku hari ini sesuatu yang mengejutkan kerana sebahagiannya sudah terbakar," katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senawang tidak menolak kemungkinan perbuatan itu dilakukan mereka yang tidak berpuas hati dengan parti itu.

Sementara itu, Ketua Wanita DAP, Wong May May berkata, sejak DAP negeri membuat pengumuman mengenai majlis makan malam berkenaan, mereka menerima banyak tekanan daripada pelbagai pihak.

"Namun, ia tetap diteruskan dan kejadian ini tidak sedikit pun mematahkan semangat kita," katanya.

Majlis makan malam itu akan diadakan pada 18 Mac ini dijangka akan dihadiri Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story8861662.asp

Penjual buah yang jatuhkan pemimpin negara, artikel The Star

Posted: 12 Mar 2011 05:16 PM PST


Pelik juga tengok akhbar The Star ini yang menyiarkan artikel bagaimana seorang penjual buah di Tunisia yang ditindas oleh pihak berkuasa tempatan untuk mencari sesuap nasi dengan minta rasuah dan sebagainya akhirnya menjadi ikon tumbangnya seorang pemimpin negara yang memerintah Tunisia lebih 20 tahun pada awal tahun 2011 baru-baru ini, dan merebak ke seluruh negara Arab. Apakah The Star hendak penjual burger, penjual pisang goreng di Malaysia mencontohi pemuda Tunisia ini? Berani tak Utusan Malaysia siar artikel The Star ini?

The Star, Sunday March 13, 2011
FRUIT SELLER IGNITES A REVOLUTION
The Star visits the family and village of Mohamed Bouazizi, a poor fruit seller who set himself on fire to protest against official harassment. The incident triggered a revolution in Tunisia and also sparked off protests against autocratic governments in several Arab countries.

IT was early Friday, just before 8am. After picking olives from a farm, Manuobya looked in on her 26-year-old son Mohamed Bouazizi, who was still asleep and something stirred inside her.

"I felt a kind of love and affection that I never felt before. I said to myself: 'Mohamed, you are so tired. May God give you a car and another job,'" she tells Sunday Star during an interview at her home in a village near Sidi Bouzid.

Just the night before, Manuobya recounts, Mohamed Bouazizi, who sold fruits from a push cart, was talking about working harder to earn enough to buy a pick-up truck which would make it easier for him to transport his produce. And that night, he gave his mother quite a lot of cash.

"He told me: 'You know, mother, I've never got so much money as I have this week.'

Painful reminder: Manuobya caressing a giant poster of her late son Mohamed Bouazizi who has become a hero in his country and the Arab world.

"He told his sister Leila: 'If you succeed in school, I will pay for your education.'

"He said to his brothers: 'If you do well, I will buy you what you want,'" Manuobya relates, looking both sad and proud at the same time as she talks about Mohamed Bouazizi.

Her son, she remembers, was in such good spirits that Thursday night.

And he was teasing, playing and laughing with his eight-year-old half-brother Ziyad a lot more than usual before they went to sleep.

Manuobya says she even ticked them off for making "so much noise" for fear it might disturb the neighbours.

Before he went to bed, Mohamed Bouazizi told his mother of his plans for the next few days.

Where it all started: A view of the Government building in Sidi Bouzid where Mohamed Bouazizi set himself alight on Dec 17.

He said he was getting nicer fruits and would work on Friday and Saturday, and rest on Sunday to go to Sfax (a town in Tunisia) to see his elder brother Salem.

But a few hours later, things changed forever for Mohamed Bouazizi, his family and Tunisia.

On that fateful Friday of Dec 17, after Mohamed Bouazizi had woken up, dressed and gone to his usual spot in the small of town of Sidi Bouzid to sell fruits from his cart, a municipal inspector, Faida Hamdi, and her three aides came after him.

Manuobya says Mohamed Bouazizi was the happy sort but the "police and the government always want money from him and won't let him do his job".

"They say he is selling fruits illegally. They want a rasuah (bribe) from him, so he is always fighting to do his job," Manoubya elaborates.

When Mohamed Bouazizi refused to pay the bribe, Faida and her aides tried to seize the fruits. He then phoned his uncle, who is also his stepfather, for help.

But this angered the municipal officers even more.

"Faida told him that she would leave the other fruit sellers alone but not him and that she would come after him every day.

"She grabbed the fruits but when she wanted to remove the weighing scales, Mohamed Bouazizi wouldn't let her because the scales were not his.

"That was when Faiza slapped him on the face, spat at him and said terrible things about his dead father," relates Manuobya, who heard details of the incident from eye witnesses, including her son's friends.

She believes the public humiliation – being slapped and spat on by a woman who also insulted his late father – was too much for her son to bear.

"He was so shocked and utterly humiliated. It was so shameful and, to him, a loss of dignity."

When Mohamed Bouazizi, who wanted to seek justice, knocked on the municipal office door, the people there would not entertain him.

"Nobody would listen," his grief-stricken mother says.

That was when Mohamed Bouazizi made his desperate and last cry for help.

He drenched himself with petrol and then lit himself up – right in front of the government building.

People rushed to douse the flames with their jackets, and someone even grabbed a fire hydrant but found it empty.

It was too late. Within seconds, Mohamed Bouazizi was charred but still alive. And that was how his stepfather Omar found him.

"I couldn't recognise him because he was totally burnt. Then he uttered the Kalimah Shahadah (a Muslim declaration of faith).

"And I knew from the voice that it was Mohamed Bouazizi. Those were the last words he spoke," says Omar, adding that both of them were supposed to have gone for Friday prayers that day.

Mohamed Bouazizi was rushed from one hospital to another because they could not treat the severe burns. He lived on for another 18 days and died on Jan 4.

By this time, news of what had happened to the poor fruit seller who just wanted to make a living spread through Tunisia like wildfire. His town, Sidi Bouzid, was the first to rise up.

Noha Farah left her children at home and went to the government building every day to protest and shout for change and for the president to quit.

She says she knew Mohamed Bouazizi personally.

"I always bought fruits from him. He was a very nice person. I cried when I saw what had happened," she shares.

Through Facebook and Twitter, word spread and the protests grew all over Tunisia, shocking the world.

Here was Tunisia– an educated, moderate and stable country.

Yet its people, fed up with poverty, unemployment and a rotten corrupt system, spontaneously rose up to kick out their leader of 23 years, Zine El Abidine Ben Ali.

They wanted to reform their government which made it tough for people like Mohamed Bouazizi to make a living.

And soon, the Tunisian revolution caught on in other Arab countries.

Egypt managed to chuck out its strongman Hosni Mubarak who ruled the country with an iron fist for 30 years.

Libya is still in the process of trying to oust its leader of 41 years, Colonel Muammar Gaddafi.

The spark for change has also been lit in Bahrain, Yemen, Jordan, Iraq and even Saudi Arabia. And although Manuobya wishes every night that Mohamed Bouazizi's death is just a bad dream because she misses him dreadfully, she believes what he did was for a greater good.

"It is unbelievable what has happened. I thank God that things are better for all of Tunisia. I'm happy that He has opened the door for a lot of Arab countries. Freedom is a good thing," she adds.

Manuobya followed the events in Egypt closely until Mubarak fell and her focus now is on what is happening in neighbouring Libya.

She wants the "evil" Gaddafi who has killed too many of his people to be replaced.

"God help Libya," she says.

A neighbour, Alfiyah, tells how women, including strangers, drop by to visit Manuobya from time to time and offer words of comfort because they know how painful it is to lose a child.

"The women say 'thank you for your son and for changing Tunisia'. The situation in Tunisia is still not all that we have hoped for but it is still early days yet," she adds.

Noha Farah, however, feels something is still missing.

"We are happy but our happiness will not be complete until the Libyan revolution ends and the people there are also free," she says.

Overnight, Mohamed Bouazizi has become a hero in his town, country and the Arab world.

Muhammad Han Zuli, 31, who speaks flawless English and lives in Sidi Bouzid, has tremendous respect for the fruit seller who triggered off a revolution.

"He gave us the best things in the world – freedom and democracy."

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/3/13/nation/8240636&sec=nation

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.

Posted: 13 Mar 2011 12:04 PM PDT

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.


Mengapa Anwar tak serah DNA??

Posted: 13 Mar 2011 09:35 AM PDT

Amaran Ahli Sains: Bukti DNA Boleh Dipalsukan Dan Diletakkan Di Lokasi Jenayah !!

Ahli-ahli sains telah membuktikan wujud kebarangkalian pemalsuan bukti DNA, atau nama saintifiknya Deoxyribonucleic acid sekaligus berpotensi memusnahkan kredibiliti teknik utama forensik.

Dengan menggunakan peralatan yang boleh dijumpai di makmal-makmal di seluruh negara, mereka melenyapkan semua kesan DNA dari sampel darah dan menambah bahan genetik individu lain pada sampel tersebut.

Pemalsuan ini sangat berjaya sehingga mampu memperdaya ahli-ahli sains yang menjalankan ujian DNA cap jari di mahkamah-mahkamah di Amerika Syarikat.

Perkembangan ini menimbulkan kemungkinan sampel darah atau air liur diletakkan di lokasi di mana jenayah berlaku, sehingga mengakibatkan mereka yang tidak bersalah dihukum manakala mereka yang bersalah terlepas bebas.

Menurut Dan Frumkin, penyelidik yang menghasilkan DNA palsu menyatakan: 'Jika anda boleh memalsukan darah, air liur atau mana-mana tisu, anda boleh mencipta lokasi jenayah. Mana-mana pelajar jurusan biologi pun mampu melakukannya.

Dr. Frumkin - yang mendakwa bahawa syarikatnya telah berjaya mencipta kit untuk membezakan sampel DNA sebenar dengan yang palsu - menggunakan dua teknik untuk memalsukan bukti.

Pada peringkat awal, mereka akan akan mengasingkan sampel minit bahan genetik dari helaian rambut dan menggandakannya beberapa kali.

Kemudian mereka akan memasukkan DNA ini ke dalam sel darah yang telah diasingkan dari segala klu genetik pemilik asal.

Kini sel darah ini mengandungi cap jari genetik milik individu pertama, demikian menurut laporan Journal Forensic Science International: Genetics.

Secara teori, ianya boleh diletakkan di tempat kejadian jenayah. Rambut, gula getah, puntung rokok, cawan dan gelas boleh membekalkan sampel awal DNA.

Syarikat ini juga telah membangunkan satu teknik yang rumit, yang mana bergantung kepada pengetahuan mengenai cap jari DNA - satu 'kod bar' genetik daripada 20 set kedudukan-kedudukan pada satu rantaian DNA seseorang individu.

Ahli sains ini telah membina 'perpustakaan' yang mengandungi ratusan cebisan DNA yang merangkumi semua kod genetik yang muncul di tempat-tempat yang telah diperiksa oleh polis. Untuk membuat padanan satu-satu cap jari, mereka hanya perlu mencari dari 'perpustakaan' untuk gabungan yang betul dan dicampurkan di dalam tabung uji.

Para pengkaji percaya, lambat laun teknologi ini bakal digunakan oleh penjenayah.

Mereka memberi amaran: 'Bukti DNA adalah kunci kepada sabitan atau pembebasan suspek daripada pelbagai bentuk jenayah, waima dari rogol hinggalah bunuh. Namun begitu, kita telah terlepas perhatian akan kemungkinan yang menggusarkan bahawa bukti DNA boleh dipalsukan.

'DNA dengan profil genetik yang diinginkan dengan mudah disintesis (baca: dihasilkan melalui makmal) dengan hanya menggunakan teknik biologikal biasa dan yang baru dibangunkan, diintegrasi ke dalam tisu manusia atau dibubuh pada permukaan-permukaan objek, dan kemudiannya diletakkan di tempat kejadian jenayah.'

Namun pakar British berpendapat adalah suatu yang hampir mustahil bagi mana-mana penjenayah untuk melakukan sesuatu seperti itu. Dr. Gill Tully dari Perkhidmatan Sains Forensik Kerajaan menyatakan:

'Anda memerlukan satu makmal biologi molekul yang lengkap, peralatan yang bernilai ribuan pound dan seorang ahli sains biologi molekul yang cekap atau juruteknik makmal.'

'Dan majoriti daripada mereka yang terlibat dengan jenayah tidak akan mempunyai akses kepada bahan-bahan ini.'

Dr. John Manlove, seorang ahli sains forensik dan saksi pakar di dalam kes-kes mahkamah, berkata: 'Ya, ianya satu kemungkinan dari segi sains, tetapi ia adalah untuk seseorang yang benar-benar terdesak.

'DNA adalah sangat penting di dalam sesuatu kes, tetapi penyiasatan tidak harus berasaskan kepada bukti DNA semata-mata.'

Diterjemahkan oleh Dr. Afif Bahardin dan Najwan Halimi dari artikel berjudul "DNA evidence can be fabricated and planted at crime scenes, scientists warn" tulisan Fiona Macrae yang diterbitkan di laman The Daily Mail UK pada 19 Ogos 2009.

Saifooooool bersama peminat spender :P~

http://malaysiakini.com/news/158213

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 13 Mar 2011 10:22 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Majlis Malam PKR Cabang Gerik....Pecahkan Kubu Kuat BN Di Gerik Pililanraya Ke 13 !!!

Posted: 12 Mar 2011 09:46 AM PST

Gerik, 12 March 2011 - Majlis Makan Malam anjuran PKR Gerik bersama Dato Seri Anwar Ibrahim yang diadakan malam tadi mendapat sambutan hangat oleh penduduk di sekitar gerik. Kelihatan Dewan Hokkian Gerik dibanjiri oleh 900 orang pengunjung yang terdiri daripada pelbagai latar belakang. Namun Anwar Ibrahim tidak dapat hadir dan digantikan oleh anak beliau Nurul Izzah.

Nurul Izzah tiba di Dewan hokkien Gerik pada jam 9.30 malam serta dikuti pemimpin-pemimpin pakatan rakyat yang lain.

Turut hadir adalah Dato Seri Nizar Jamaluddin Ahli Parlimen Bukit Gantang, Ahli Parlimen Gopeng Dr Lee Boon Chye, Adun Teja YB Chang Li Kang Adun Bukit Lanjan Elizabeth Wong, Dr Muhammad Nur Manuty serta Anuar Zakaria.

Orang ramai mula membanjiri dewan tersebut seawal jam 7.30 malam lagi. Para penyokong dari sekitar gerik beramai-ramai hadir untuk memberikan sokongan terhadap majlis makan malam ini.

Majlis ini tamat lebih kurang jam 12 malam. Semuga PKR Cabang Gerik terus bergerak mara dalam perjuangan dengan sentiasa mengadakan aktiviti-aktivi bagi menyebarkan maklumat-maklumat terkini agar pengundi-pengundi DUN Temnggor tidak lagi diperbodohkan dengan cerita-cerita bohong dan fitnah oleh puak UMNGOK.

Mereka bebas menggunakan media-media arus perdana untuk memfitnah dan memburuk-burukan pakatan rakyat maka dengan itu pakatan rakyat khususnya PKR harus mengembelingkan jiwa dan fikiran untuk menangkis segala tomohan dan teruskan semangat perjuangan bagi menghapuskan segala kekejaman dan kezaliman serta kejahatan pihak UMNGOK agar kebenaran dan keadilan dapat ditegakkan.

GEMPUR DUN TEMENGGOR !!!!!

Memang Dasyhattttt Nizar Ni !!!!!


Tiada ulasan:

Catat Komen