Ahad, 23 Februari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 23 Feb 2014 01:01 PM PST

THE FLYING KICK


JAKIM PERLU DISTRUKTURKAN SEMULA... GAGAL DAN HANYA JADI SARANG TEMPAT MEMBIAKNYA GOLONGAN KOPIAH GOYANG KAKI!!!

Posted: 23 Feb 2014 06:35 AM PST

GURU TUMBUK PELAJAR TINGKATAN SATU SEBAB TUMPAHKAN AIR, DOKTOR JERKAH PESAKIT DI LANGKAWI... KAKITANGAN AWAM DAH SEMAKIN MERENG!!!

Posted: 23 Feb 2014 03:47 AM PST

BR1M... INGATKAN PANDAI LER SANGAT SEBAB BERCAKAP PANDAI, RUPA-RUPANYA TAK RETI SATU HAPA PUN BILA 'HILANG' RM50!!!

Posted: 23 Feb 2014 01:39 AM PST

10 MANGSA SERANGAN GANAS RBA DAN SASARAN UTAMA MEREKA ADALAH CINA SOKONG BN!!!

Posted: 23 Feb 2014 12:03 AM PST

PAGE FACEBOOK RBA YANG ADA 510,000 FOLLOWER AKHIRNYA DITUTUP, PECACAI DAP MEROYAN SAKAN!!!

Posted: 22 Feb 2014 10:54 PM PST

ICJ KATA MAHKAMAH TINGGI MALAYSIA BODOH!

Posted: 22 Feb 2014 05:30 PM PST

KUA KIA SOONG, PEMBELIT AKADEMIK VERSI DAP KATA, ANGKATAN TENTERA DARAT MALAYSIA, SATU PEMBAZIRAN DAN TAK GUNA WALAU SEDUIT PUN!!!

Posted: 22 Feb 2014 03:00 PM PST

PEJUANG BANGSA

Posted: 23 Feb 2014 11:07 AM PST

PEJUANG BANGSA


MALAYSIA NAK BAWA BALIK HARTA KARUN MELAYU TERMAHAL DUNIA RM6.4 BILLION " FLOR DE LA MAR "

Posted: 23 Feb 2014 12:27 AM PST
Usaha mengapungkan kapal Portugis, Flor De La mar yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh, Indonesia ketika membawa rampasan khazanah empayar Melaka bernilai kira-kira AS$2 bilion (RM6.4 bilion) dijangka dapat direalisasi dengan kerjasama tiga negara.
Pengerusi Jawatankuasa Penyelaras dan Penyelidikan usaha tersebut, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, negara terbabit ialah Malaysia, Indonesia serta Portugal dan untuk mencapai hasrat itu, beliau telah mengusulkan cadangan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini untuk melaksanakan projek itu.
"Sejak dahulu beberapa percubaan telah dibuat oleh pemburu harta karun dari Eropah dan Asia untuk kenal pasti lokasi kapal Portugis itu, tetapi cubaan itu gagal atas beberapa perkara teknikal.
"Ini kerana terdapat 30 kapal di lokasi tersebut. Jadi, jika hendak mengenal pasti yang mana satu kapal Flor De Lamar, kita memerlukan teknologi canggih serta melibatkan kos kira-kira AS$30 juta (RM96 juta)," katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri Program Usahawan Bumiputera Perlu Bijak Rancang Strategi di Dewan Bandar Putera, di sini hari ini.
Beliau yang juga Pengerusi Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) percaya dengan kerjasama kerajaan ketiga-tiga negara terbabit, kapal tersebut boleh diapungkan dan secara langsung mengembalikan warisan dan kehebatan empayar Melaka ketika itu yang telah pun diambil oleh Portugis," katanya.
Rahim berkata, harta karun di dalam kapal Portugis itu yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh diyakini masih tidak terusik kerana sudah dilitupi lumpur dan ditumbuhi batu karang.
"Kami difahamkan dalam kapal itu ada lebih 40 jenis barangan berharga yang hendak dibawa ke Portugal dari Melaka pada 1511, setelah dirampas oleh Panglima Afonso de Albuquerque.
"Senarai khazanah Melaka itu kemudian telah disenaraikan oleh anak Alfonso sebelum dibawa ke London dan badan lelongan harta purba di sana menganggar nilainya lebih AS$2 bilion.
"Antara harta karun itu ialah 22 peti wang emas dan perak serta dua patung monyet emas bertatahkan batu permata yang diberikan kerajaan Thai kepada Melaka," katanya sambil memberitahu harta berkenaan bukan sahaja mempunyai nilai kewangan, malah warisan sejarah.
Beliau berkata, sekiranya usaha mengapungkan harta tersebut berjaya, projek raksaksa itu mampu menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan utama dunia.
"Menurut undang-undang laut antarabangsa, biasanya di mana kapal itu tenggelam, khazanah itu akan menjadi hak milik negara berkenaan. Tetapi Indonesia hingga kini tidak dapat mengenal pasti lokasi kedudukan kapal tersebut.
"Menurut pihak Indonesia, jika kita dapat buktikan khazanah itu dari Empayar Kesultanan Melaka, harta itu boleh menjadi khazanah Malaysia," katanya.
Katanya, kerjasama berkenaan pernah cuba dijalankan antara Malaysia dan Indonesia ketika beliau menjadi Ketua Menteri Melaka dari 1982 hingga 1994, tetapi tidak berhasil.


Komen GPB
Usaha yang wajar dipuji kerajaan Malaysia yang mahu membawa balik harta karun termahal dunia milik tamadun Melayu . 

Video : Fathul Bari belasah kaw- kaw Dalang Broker isu Sek Menengah Tamil !!

Posted: 22 Feb 2014 07:26 PM PST
Kupasan  Ustaz Dr Fathul Bari  mengenai  ada Dalang  Broker disebalik isu Sek Men Tamil yang mana  mahu lihat kaum India marah kepada kerajaan .

Mengapa Guan Eng sebagai Ahli Parlimen tidak membawa isu ini ke Parlimen ?

Mengapa perlu menghantar surat pemohonan kepada Kementerian ??
 

ISU SEK MENENGAH TAMIL BUKTI KEBODOHAN GUAN ENG BUTA AKTA PENDIDIKAN @dzainalabidin @NajibRazak @RRafizal

Posted: 22 Feb 2014 05:30 PM PST


1.  Isu Sek Menengah Tamil mahu dibina kerajaan DAP P.Pinang tiba-tiba meletup  bila Guan Eng selaku Ketua Menteri   meroyan di sidang media dengan   menghentam Kerajaan Persekutuan UMNO-BN kerana menolak pemohonan  untuk membina sekolah menengah Tamil  di Bagan Dalam, Butterworth. 


"Kami hanya meminta satu sekolah menengah Tamil. Ini tidak akan menjejaskan sesiapa," katanya pada sidang media di Komtar, seperti dilaporkan The Malaysian Insider.

"Kami juga tidak cukup dana," tambah Ahli Parlimen DAP Bagan itu.

Kerajaan Negeri kemudiannya mendapat jawapan melalui surat bertarikh 8 Januari daripada Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof bahawa tiada peruntukan mengikut Akta Pendidikan 1996, bagi membina sekolah menengah Tamil.


2.  Jawapan Kementerian  Pendidikan memang benar & betul   bahawa tiada peruntukan dalam Akta bagi membina Sek Men Tamil  dan yang  KURANG  CERDIK & BODOH   adalah Guan Eng sendiri yang terus  memalukan rakyat P.Pinang  .

3. Ini kerana selaku Ketua Menteri & Ahli Parlimen , beliau tentu mengkaji dulu Akta Pendidikan 1996 samada  terdapat atau tidak peruntukan untuk membina  Sek Men Tamil di negara ini .  Di dalam  Akta Pendidikan 1996  sebenarnya    telah mengambil kira kepentingan semua kaum dengan  mengekalkan status quo sekolah rendah jenis kebangsaan dan juga hanya  60 buah sekolah Cina swasta.

4. Tetapi Guan Eng  tanpa segan silu dan BUAT  BODOH nya telah  menghantar surat kepada Kementerian yang  mana  sudah tentunya mendapat satu surat jawapan penolakan  pemohonan !! 

5. Mengapa Guan Eng  sebagai Ahli Parlimen tidak membawa isu ini ke Parlimen dahulu  kerana untuk membina Sek Men Tamil perlu dipinda peruntukan dalam Akta Pendidikan 1996 .  Hanya di dalam Parlimen boleh meminda sebarang peruntukan berkaitan akta . 


6. Ini kerana  dengan sekeping surat  jawapan  Kementerian ini akan menjadi senjata politik PUTAR BELIT LIDAH BIAWAK nya untuk dijaja kepada kaum India negeri ini bahawa kerajaan UMNO - BN termasuk MIC telah   menolak pembinaan Sek Men Tamil pertama di negara ini  yang mahu direalisasikan kerajaan DAP. 

7. Seperti kata Dr Fathul Bari , ini lah wajah  BROKER  yang mahu lihat  kaum India marah &  benci kerajaan. 

Jadi ,  kepada rakyat P.Pinang ,  berhati-hatilah  dengan manusia  putar belit Guan Eng ini  agar kita  tidak terus diperdayakan  dengan pembohongan demi pembohongan . ISU SEK MEN TAMIL ADALAH STRATEGI POLITIK  DAP -  RAFIZAL ABD RAHIMIPOHMALAY

Posted: 23 Feb 2014 09:21 AM PST

IPOHMALAY


DAP hanya pertikai kekayaan Melayu, siapa yang perkauman?

Posted: 23 Feb 2014 04:43 AM PST

KUALA LUMPUR 21 Feb. - Sikap pembangkang khususnya DAP yang sering mempertikaikan kedudukan kekayaan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary termasuk beberapa bilionair Melayu dan bumiputera lain dilihat sebagai berat sebelah apabila 'limpahan' kekayaan yang dikecapi kaum lain seakan 'dilindungi'.

Persoalan itu ditimbulkan penulis blog, sematan ke lawas (http://www.sematankelawas.com) yang merujuk reaksi tidak puas hati pembangkang termasuk kaum lain terhadap kekayaan yang dimiliki orang Melayu dan bumiputera.

Malah apa yang menghairankan, jelas penulis blog itu, pertikaian berhubung kekayaan yang dimiliki Syed Mokhtar dikaitkan pula dengan rasuah terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Rasa tidak puas hati ini sering kali disuarakan (oleh pembangkang). Tan Sri (Syed Mokhtar) menjadi sasaran utama dan akan sentiasa dicemuh dalam bentuk hasutan politik.

"Namun apa yang ingin dipersoalkan adalah mengapa kekayaan beliau (Syed Mokhtar) dipertikaikan sedangkan beliau cuma orang keenam terkaya di negara ini?

''Mengapa orang paling kaya seperti Tan Sri Robert Kuok, Tan Sri T. Ananda Krishnan, Tan Sri Teh Hong Piow, Tan Sri Lee Shin Cheng dan lain-lain tidak pernah disebut dan dipertikaikan hasil atau punca kekayaannya?," soal penulis blog itu seperti dipetik dalam blognya hari ini.

Baru-baru ini, majalah perniagaan utama, Malaysian Business melaporkan senarai 10 orang terkaya di Malaysia yang didahului Robert Kuok dengan kekayaan RM54.48 bilion diikuti Ananda (RM33.19 bilion).

Syed Mokhtar berada pada kedudukan keenam dengan kekayaan berjumlah RM11.07 bilion, jatuh satu anak tangga berbanding kedudukan kelima sebelum ini.

Penulis blog itu menambah, dalam ceramah politik pembangkang terutama DAP, mereka sering mengatakan kerajaan BN sebagai berat sebelah dalam memberi projek-projek besar kerajaan.

"Tetapi fakta dan hakikat yang sengaja disembunyikan adalah jumlah orang Cina yang kaya hasilnya daripada kontrak projek kerajaan.

"Kenapa tidak pernah dipersoalkan dari mana hasil kekayaan mereka di negara ini?. Kenapa tidak dipersoal aset-aset yang dimiliki mereka?," soalnya lagi.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140222/po_07/Mengapa-DAP-pertikai-kekayaan-Melayu#ixzz2u9G73w1E 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

bumiyang

Posted: 23 Feb 2014 03:30 AM PST

bumiyang


PRK Kajang: Giliran TS Mohamad Taib Berkempen Awal Untuk Anwar???

Posted: 23 Feb 2014 12:06 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 23 Feb 2014 03:29 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Di mana letakya kehebatan Anwar hingga dipanggil "world class"?

Posted: 22 Feb 2014 05:43 PM PST


Orang kalau sudah taksub tu, apa saja sanggup dikatakan.

Pada Husin, Dato Seri Anwar Ibrahim hanya pandai bercakap atau ceramah dan putarbelit. Tiada pencapaiannya yang hebat sepanjang jadi Menteri Kewangan merangkap Timbalan PM. Apa yang dikatanya teoretikal dan retorik serta bercanggah antara satu sama lain.

Entahlah kenapa Azmin kata Anwar pemimpin "world class"? Di mana kehebatan Anwar hingga dianggap pemimpin "world class"?


Pemimpin "world class" yang kita ambil contoh mestilah Presiden Amerika Obama. Nampaknya ada persamaan dengan Anwar.


Jika itu jadi pengukur, maka ramai lagi pemimpin pembangkang yang "world class" rupanya.Selalu rupanya Khalid Samad korek...


Anak Nik Aziz pun rupanya bakat pemimpin "world class" yang terpendam.


Sorry Rafizi dan KJ.... anda berdua belum liga world class.

Sayangnya ...


... PM mantan dan terkini hanya di sipi-sipi. Nasib tak sama "world class" dengan mereka.

Azmin juga yang tidak "world class", malah tidak ada "class". Macam mana nak ada "class" bila boleh "share-share".

Wow! Class gitu

SENJALIZA

Posted: 23 Feb 2014 03:19 AM PST

SENJALIZA


Kajang O Kajang II: Mampukah Ia Menyelesai Kemelut Pakatan?

Posted: 22 Feb 2014 09:02 PM PST

Datin Paduka Chew Mei Fun mantan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia. LIHAT di sini
Kajang O Kajang, PRK Kajang, telah memperlihatkan kepada umum mengenai pendekatan, formula dan ramuan Ketua Umum PKR-KUP menyelesaikan kemelut dalaman kepimpinan PKR. Kemelut kepimpinan PKR ini mesti diselesaikan KUP dengan apa juga kos. Wang rakyat bagi mengendalikan PRK Kajang dan harga bagi mantan ADUN Kajang Lee Chin Cheh untuk meletakkan jawatan yang baru sahaja dimenanginya dalam PRU13 yang lalu sudah tidak lagi penting. Yang penting ialah survival politik Pakatan khasnya di Selangor dan di Malaysia amnya.
Chew Mei Fun adalah juga Mantan Setiausaha Parliment Kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia dari 2004 ke 2008; dalam 2009 setelah dolantik sebagai Senator, beliau dilantik sebagai  Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 
Kajang O Kajang diharapkan KUP mencuba untuk mengalihkan pandangan umum mengenai Tsunami yang melanda tembok kepimpinan PKR. Pendedahan demi pendedahan mengenai badai Tsunami ini tidak mampu dibendung melalui spinning isu politik. Media terus menelanjangkan satu persatu. Malah penyakit lama yang masih menyeksa terus saja dibongkar.

Kajang O Kajang. Tiada KEMARAAN KUP yang perlu dibendung oleh BN dalam konteks PRK Kajang. Jika nawaitunya untuk mengambil alih Tampuk Kerajaan Selangor sebagai Menteri Besar, Khalid Ibrahim sudah membayangkan untuk ingin kekal sebagai Menteri Besar. Jika KUP itu menang dalam PRK Kajang, belum pasti ianya sebagai satu keadaan yang bergemarlapan bagi DAP setelah mengambil kira style kepimpinan KUP yang mengkehendakkan konsep "toe the line" atau pecat. Apakah pula DAP yang akan memaksa KUP supaya "tole the DAP line"?.. Apakah kemenangan KUP di Kajang sebenarnya adalah penyelesaian kepada Selangor Saga?..

Jika Anwar mengambil alih jawatan MB Selangor, ke mana Khalid Ibrahim nak diletakkan? Adakah dia bersedia diletakkan lebih junior dar Azmin Ali? Apakah Azmin Ali akan berpesta setelah KUP jadi MB? Apakah kegusaran DAP dan penyokong-penyokongnya lenyap bila "toe the line" berkuasa? Semua ini akan kekal sebagai kemelut dan Tsunami yang mengancam Pakatan apapun keputusan PRK Kajang.

Datin Paduka Chew Mei Fun, calon BN dalam PRK Kajang bukanlah halangan yang mudah untuk dihadapi KUP. Mengatakan bahawa pengundi Kajang bertuah diwakili KUP hanyalah satu momokan politik. Realitinya jika ingin memperkasakan kemajuan, pembangunan dan kesejateraan rakyat diutamakan, sesuatu kawasan itu adalah lebih wajar diwakili pemimpin kerajaan, khasnya Wakil Rakyat Kerajaan Persekutuan, BUKAN oleh Wakil Rakyat Pembangkang.

Penggunaan PRK Kajang sebagai "road to Putrajaya" tidak lebih dari impian 16 September dan cerita "I have the number" (merujuk kepada 30 MP dari Sabah dan Sarawak seketika dahulu). Ianya hanya satu ilusi politik yang cuba mengubah presepsi rakyat tentang politik Malaysia. Akhirnya impian itu tidak lebih dari keinginan melampau untuk cuba menjatuhkan Kerajaan tanpa melalui proses demokrasi yang sebenar-benarnya.

Di pihak pembangkang, Kajang O Kajang, akan dijadikan medan untuk menjadikan Kerajaan kelihatan hodoh di mata rakyat. Di pihak Kerajaan ianya akan cuba mengetengahkan transformasi yang ditakuti KUP. Kedua-dua pihak akan mendedahkan kepincangan kepimpinan masing-masing. Spinning fakta semakin menjadi displin harian sepanjang PRK Kajang.

Kerajaan sudah sedar bahawa PRK Kajang ini tidak akan dibanjirkan dengan wang rakyat sekali lagi. PRK BUKAN lagi satu medan bagi mencurahkan wang rakyat melalui projek. Walaupun ini merupakan alternatif bagi Pembangkang untuk memaksa pihak kerajaan untuk menawarkan jutaan habuan pembangunan, tetapi menyedari taktik ini satu taktik yang lapuk, juga di Kajang O Kajang, ianya tidak mungkin berlaku.

Media sosial sudah semakin rancak menelanjangkan isu Khalid-Azmin. Kali ini ianya menjadi masalah tiga segi, Anwar-Khalid-Azmin. Media sosial sudah bertanya bagaimana Khalid menyelesaikan bagaimana Khalid menyelesaikan hutangnya di luar mahkamah. Azmin pula sudah mula mempertahkan dirinya dari serangan dalaman dari kepimpina PKR sendiri, khasnya kumpulan yang lebih condong kepada kepimpinan Khalid..

Apakah Kajang O Kajang, PRK Kajang sudah cukup berupaya dan bertenaga menutup KEMELUT PKR?.

Umum melihat, yang pasti ialah KUP akan berhadapan dengan Datin Paduka Chew Mei Fun . Laluan KUP menjadi sukar dan tidaklah semudah yang disangkakan dan diungkapkan KUP selama ini. Tentangan sengit pasti berlaku. Kini Kajang O Kajang pastinya menjadi everybodies game now.. Kemenangan boleh saja memihak kepada mana-mana calon.

Sahabat-Gunung

Posted: 23 Feb 2014 01:33 AM PST

Sahabat-Gunung


Al-Fatihah .........

Posted: 22 Feb 2014 06:58 PM PST
Info@KesatriaMuda

Al Fatihah Pada Pejuang-pejuang Yg Mempertahankan Negara. Hari Ini, Genap 64 Tahun Tragedi Bukit Kepong (23/2/1950 - 23/2/2014). 

Semoga Roh Para Pejuang Negara Dicucuri Rahmat Dan Ditempatkan Dikalangan Para Syuhada, Salah Satu Bukti Kezaliman Komunis Menyerang Pondok Polis Di Bukit Kepong Sehingga Menyebabkan Kematian 25 Anggota Polis Termasuk 2 Orang Isteri Anggota Polis Tersebut. 

Komunis Dahulu Gunakan Senjata Utk Menjajah, Kini Gerakan Mereka Dilihat Seperti Kembali Cuma Kini Mrk Mengunakan Penjajahan Minda, Renung2kan. Al-Fatihah.


#1Nadi1Harapan1SuaraBKM

BN Tiada Sebarang Pakatan Dengan Calon Bebas Dalam PRK Kajang

Posted: 22 Feb 2014 07:19 AM PST


Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai sebarang pakatan dengan mana-mana calon yang bertanding atas tiket bebas dalam Pilihan Raya Kecil (PKR) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, 23 Mac ini.

Sebaliknya, Setiausaha Agungnya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Umno dan rakan-rakan parti komponen BN akan membantu calon BN iaitu naib presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun untuk memenangi kerusi tersebut.

BN adalah pembangkang di Selangor dan kempen-kempen yang dijalankan adalah sebagaimana tindakan sebuah parti pembangkang, katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Kenduri 1 Wilayah Persekutuan peringkat Parlimen Lembah Pantai, di sini hari ini.

Tengku Adnan, yang juga Menteri Wilayah Persekutuan, berkata walaupun BN adalah bukan pilihan tetapi akan berusaha untuk merampas kerusi tersebut daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Kerusi DUN Kajang kosong selepas wakil rakyatnya Lee Chin Cheh dari PKR  meletak jawatan pada 27 Jan lepas untuk memberi laluan kepada Ketua Umum parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

Mereka Yang Ditolak Permohonan BR1M Boleh Kemuka Rayuan - Ahmad Maslan

Posted: 22 Feb 2014 06:45 AM PST


Pemohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang ditolak permohonannya boleh mengemukakan rayuan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk dipertimbangkan semula.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata mereka boleh berbuat demikian dengan mendapatkan maklumat lanjut menerusi laman sesawang LHDN di www.hasil.gov.my atau terus ke pejabat LHDN berhampiran.

Menurutnya kerajaan sentiasa berusaha menambah baik pemberian BR1M untuk mengurangkan bebanan rakyat dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup pada masa kini, sekali gus menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap kebajikan mereka.

Untuk BR1M 3.0 yang mula diagihkan hari ini, kerajaan memperuntukkan RM4.6 bilion yang memberi manfaat kepada 7.9 juta penerima dan antara penambahbaikan yang dilakukan ialah memperluas pemberian kepada isi rumah berpendapatan bulanan antara RM3,000 dan RM4,000.


Selain itu kerajaan turut memperkenalkan Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia (i-BR1M) bernilai RM50 kepada penerima isi rumah BR1M dengan nilai perlindungan minimum RM1,000 (kematian biasa) dan maksimum RM30,000 sekiranya berlaku kematian akibat kemalangan atau hilang upaya kekal.

Taipingmali (tm)

Posted: 23 Feb 2014 01:07 AM PST

Taipingmali (tm)


Sebab tu lah kegiatan haram sukar dihapuskan

Posted: 22 Feb 2014 09:45 PM PST

Siasatan selama enam bulan yang dijalankan terhadap 60 pegawai polis yang disyaki terlibat dalam rasuah dan menggelapkan wang membongkar sesuatu yang mengejutkan – seorang pegawai kanannya mempunyai RM20 juta dalam beberapa akaun banknya, kata seorang pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Dengan syarat namanya tidak disiarkan, pegawai itu memberitahu The Malaysian Insider bahawa pegawai kanan tersebut tidak dapat menjawab dari mana datangnya wang dalam banknya itu. "Siasatan masih dijalankan. Akan ada lagi beberapa pendedahan dalam minggu-minggu akan datang," kata sumber itu. Sumber juga berkata, tidak mustahil ada ramai lagi pegawai polis yang mengumpul harta boleh pindah atau tidak boleh pindah yang bernilai jutaan ringgit. "Penyiasat juga terkejut dengan jumlah wang yang ada pada pegawai kanan ini, tetapi kami percaya banyak lagi yang akan kami temui," katanya.

Mat Sabu jujur atau berpura-pura?

Posted: 22 Feb 2014 06:51 PM PST

(Bernama) – PAS menolak sebarang fahaman yang bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah di negara ini, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Beliau berkata fahaman seumpama itu adalah bahaya dan umat Islam perlu bersatu menentang ideologi yang bercanggah dengan asas ajaran Islam termasuk menolak hadis.

“Pandangan sebegini sebenarnya terlalu bahaya untuk umat Islam kerana hadis adalah sumber rujukan selepas Al-Quran dan tidak wajar untuk kita memperlekehkannya,” katanya kepada pemberita selepas perasmian Munaqasah Ucapan Dasar Presiden PAS Peringkat Negeri Pulau Pinang di sini, hari ini.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata demikian ketika diminta mengulas isu bekas aktivis politik Dr Kassim Ahmad yang didakwa mengeluarkan kenyataan yang boleh menyesatkan akidah umat Islam, baru-baru ini.

Seminar ‘Pemikiran Kassim Ahmad: Suatu Penilaian’ di Putrajaya pada 15 dan 16 Feb lepas mengundang kontroversi apabila beliau mempertikaikan hadis selain meletakkan ulama Islam setaraf dengan ‘kasta’ paderi Kristian.

Perkara itu kini disiasat Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

The Unspinners

Posted: 22 Feb 2014 11:24 PM PST

The Unspinners


Kassim Ahmad tak sesat ...

Posted: 22 Feb 2014 10:27 PM PST

Orang tua yang muka macam syaitan penyesat alam

... tapi dah serupa keluar dari Islam!!!

Tullisan Unspinners lepas di SINI menarik juga komentar yang simpati pada Kassim Ahmad.

Buku Kassim Ahmad penilaian semula memang ada dalam simpanan Unspinners. Memang secara rambang buku itu hanya mahu kita menilai kembali ajaran Islam yang ada. Kononnya dia mahu kita nilai semula hadith.

Namun jika diketahui pendirian dan latarbelakang sosialis Kassim Ahmad, ia mungkin agak renggang dan liberal pemhaman Islamnya. 

Dia pun seorang yang agak sensasionalis dalam meluahkan pandangannya di masa lepas. Ia membantu melakukan buku-buku tulisannya. Suatu masa Kassim AHmad yang dari Pulau Pinang kuat ngampu editor akhbar dan publisher untk dapat tulis buku dan jual sebagai cari makan.

Walaupun Tun Dr Mahathir pun menyatakan bukunya dulu itu bukan anti hadis namun nawaitu disebalik bbuku itu adalah mahu semua nilai dan bincang supaya dia boleh banyakkan lagi pengikutnya. 

Dengn ada Internet, blog dan media sosial banyak kumpulan anti hadith atau menggelar diri mereka Quranic sudah muncul. Maka lagi beranilah mereka kini bersuara.

Pandangan Tun M hanya berdasarkan buku dan dia merasmikan ppada hari pertama. Kassim Ahmad memberi pandangan sesatnya esok harinya. Nurul Izzah pun takut nak ada di situ sebagai panel kerana menjangka namanya akan lagi butuk dari terpalit dengan kontroversi baru bakal dilakukan Kassim Ahmad.

Apa ucapan Kassim Ahmad? Bigdogdotcom ada menyiarkan sepenuhnya ucapannya SINI

Dia menghina ulamak dengan menyamakan ulamak dengan sistem paderi:

(1) Umat Islam pada hari ini tidak mengikut ajaran-ajaran nabi Muhammad dalam Quran. Inilah kesilapan yang besar yang telah mereka lakukan. Mereka ikut satu kasta paderi yang dipanggil ulama, seperti penganut-penganut agama Hindu dan Kristian dulu. Kasta paderi ini tidak wujud dalam zaman Nabi dan empat khalifah rasyidun. Mereka muncul kira-kira 300 tahun kemudian dan melantik diri mereka sendiri sebagai pentafsir ugama kepada umat Islam.

Mahu komunis seperti dia pun berhak interpretasi ISlam walaupun  bukan ilmunya:

(a) Mereka mendewa-dewakan pemimpin ugama yang mereka anggap maksum dan yang telah memutuskan semua soalan dalam kehidupan mereka – apa yang dikatakan 'penutupan pintu ijtihad'. Dalam puak ahli sunnah wal jamaah, empat pemimpin besar boleh dikenal pasti, iatu : Imam Shafi'e (767-820), Imam Hanafi (699-767), Imam Hanbali (780-855) dan Imam Maliki (711-795). Dalam mazhab Syiah, mereka ada imam-imam mereka pula. Imam-imam ini telah mereka dewa-dewakan berlawanan dengan perintah Tuhan melarang pendewaan seseorang pemimpin atau sarjana, dan, malah, berlawanan dengan ajaran imam-imam besar itu sendiri.Menghina perbuatan syahadah dan selawat:

(b) Mereka mendewa-dewakan Nabi Muhammad. Syahadah yang kedua itu satu bukti. [8] Juga di kebanyakan rumah orang Islam, perkataan-perkataan 'Allah' dan 'Muhammad' ditulis sama besar dan sama paras. Apabila disebut nama Muhammad, frasa 'sa'al-Lallahu 'alaihi wasallam' (SAW) disebut sekali, sedangkan apabila disebut nama nabi-nabi lain, disebut 'alihissalam'. Pada hal frasa SAW itu ditujukan juga kepada orang mukmin juga dalam Quran. [9] Juga perkataan 'salla/yusalli' bermakna 'restu', 'bantu' dan 'sokong', bukan selawat, seperti yang dibuat sekarang.

Kassim menyatakan dengan jelas untuk bersyahadah tak perlu menyebut Muhammad itu pesuruh Allah. Sahlah Kassim Ahmad berpandangan orientalis dari belajar dari School of Orientalist sudies bbegitu jelas.

Mengunakan akal semata-mata tanpa kepercayaan. Kalau nak saintifik betul, atheis lah akhirnya!!! 

Anihnya sebagai seorang yang kononnya akademik atau ilmuwan dia  mempertikaikan usaha baik untuk mengumpul hadith dan kata-kata Nabbi Muhammad:

Siapakah yang mewajibkan hadis sebagai satu sumber undang-undang sama seperti Quran dalam masyarakat Islam? Jawabnya, Imam Shafi'e (767-820). Beliaulah yang bertanggungjawab membuat doktrin baru menyatakan hadis satu sumber hukum sama seperti Quran. [11] Sebelum beliau, apa yang dikatakan hadis sudah muncul, tetapi bilangannya sedikit sekali dan tidak diwajibkan diikut oleh umat Islam. Sejarah mencatat khalifah-khalifah Abu Bakr, Omar Ibni Khattab, Uthman Ibni Affan dan Ali Abi Thalib memiliki buku-buku nota yang mereka tulis perkataan-perkataan dan perbuatan-perbuatan Nabi. Catitan-catitan ini tidak banyak dan hanya menjadi ikutan, jika sesuai, tetapi tidak diwajibkan.

Setelah doktrin baru oleh Imam Shafi'e ini diterima oleh masyarakat Islam, timbullah pengumpul-pengumpul hadis seperti Imam Bukhari (m. 870), Imam Muslim (m. 875) dan lain-lain. Imam Bukhari dilaporkan telah mengumpul 600,000 hadis dan beliau menapis hadis-hadis ini sehingga akhirnya tinggal 7,275 hadis yang beliau isytiharkan sebagai hadis sahih. [12]

Ada pihak perlekehkan seolah-olah nabi mengeluarkan hadith setiap hari. Nyata orang ini tidak ada langsung ilmu berkenaan ilmu hadis. Ada banyak hadis yang diriwayat berbeza-beza sedikit dari seorang ke seorang yang lain tapi mesej yang sama dna tak bercanggah dengan Quran.

Proses authetication pun dijalankan oleh orang yang alim, berilmu dan pengamalkan Islam dan mereka bertanggungjawab untuk memastikan hadith itu tidak bercanggah.

Ada hadith yang tidak dapat difahami maka terpulang pada pembangunan ilmu semasa untuk lebih memahami.

Satu saja Unspinners kata Kassim Ahmad dah menyerupa orang yang sudah tak percaya pada Islam dan ilmu ugama yang terbina beribu tahun.

Pandangan Kassim ahmad hanya pandangan seorang iilmuwan sosiologis atau ilmu kemasyarakatan dan bukan ilmu ugama. 

Boleh murtad akhirnya sesiapa yang ikut Kassim Ahmad.

Perang dalaman PKR bertambah sengit

Posted: 22 Feb 2014 04:04 PM PST


Menurut teori ABITW di SINI, Azmin akan dipancung lepas PRK kajang ketika pemilehan PKR. Orang yang dikedepan untuk pancung Azmin adalah Saifuddin Nasution.

Dari perkembangan terkini, Khalid nampaknya akan dikerjakan di SELCAT dan menuju ke PRK Kajang dan SELCAT, nama Khalid sedang didedah dan dicaci.

Malaysian Chronicles milik Tian Chua dan Malaysiakini sedang persoalkan mana Khalid dapat duit untuk bayar out-of-court settlement dengan Bank Islam sebanyak RM80 juta.

Mat Taib ke bayarkan hutang Khalid?

Tak tentu pasal Tun Daim, yang dituduh sesetengah blogger pro UMNO yang buah kurang masak mahu jatuhkan Najib, boleh pula dipertanggungjawabkan untuk membuat deal menyelesaikan isu air. Kononnya Khalid dah jual diri kepada Daim..

Malangnya teori yang di mainkan Tian chua hanya terpalit nama mantan MB Selangor yang masuk PAS.


Ada juga usaha nak dedahkan bahawa Khalid yang lebih diterima awam dari Anwar untuk duduk kerusi MB tidaklah seperti gambaran Mr Clean yang mereka percayai. Pelbagai cerita mengenai "urusniaga" Khalid didedahkan oleh ABITW di SINI.

ABITW telah mengupas habis-habisan isu PKNS hinggadah sampai siri ke 6.

Nampaknya Khalid tidak berdiam diri.


Zaid Ibrahim, yang diketahui ramai adalah calun kumpulan faction Wan Azizah-Nurul-Khalid masa dia dalam PKR dan telah menentang Azmin untuk Timbalan Presiden, kini telah umumkan pencalunan.

Dipercayai ramai bahawa Zaid Ibrahim jadi calun untuk membalas dendam pada Anwar-Azmin yang menang secara tipu pada pemilehan PKR yang lepas. Biasalah anak mamak estet dari Kuala Krai yang perasan dirinya juga Melayu dan lebih-lebih mahukan perhatian.

Tak hairan Khalid sudah parking Zaid untuk lemahkan Anwar. Padahal dia adalah Pengarah Pilihanraya Kecil Kajang ... sekurang-kurangnya pada nama.

Nampaknya usaha untuk kerjakan Azmin pun dah mula apabila Hishamuddin rais mula menggelarkan Azmin sebagai berjiwa UMNO atau Ketuanan Melayu. Baca petikan Selagor Chronicle berikut:

Azmin Ali Akan Saman Keadilan Daily Sebab Tuduh Dia Agen UMNO!

Sungguh aneh dan sungguh menakjubkan apabila seorang Timbalan Presiden parti mahu menyaman surat khabar parti sendiri!
Itulah yang berlaku apabila Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR diramalkan akan mengambil prosiding fitnah terhadap akhbar parti itu, Suara Keadilan.

Tindakan Azmin Ali itu mungkin terdorong daripada sebuah artikel yang disiarkan oleh tablois mingguan tersebut pada minggu lepas. Suara-suara dari kem Azmin Ali mengesahkan bahawa Azmin akan mengambil tindakan undang-undang ke atas tabloid terbabit.

Difahamkan, editor tabloid tersebut telah dipanggil untuk memberi keterangan berhubung penyiaran artikel itu di hadapan beberapa orang pemimpin tertinggi PKR baru-baru ini. Artikel tersebut telah disiarkan pada 11 Februari dan ditulis oleh penulis pojok tetap, Hishamuddin Rais.

Hishamuddin Rais yang juga merupakan aktivis tegar PKR dan penyokong kuat Anwar Ibrahim, telah melabelkan Azmin Ali sebagai berotakkan KETUANAN MELAYU versi UMNO dan turut mengulangi dakwaan tersebut menerusi temubual di radio. Kata Hishamuddin Rais lagi, Azmin Ali tidak seharusnya malu kerana DNAnya sendiri mengesahkan dia memang memiliki mentaliti UMNO.

Beberapa orang pemimpin PKR lain turut dinamakan oleh Hishamuddin Rais sebagai HANTU UMNO DLAM PKR termasuklah Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution, Rahim Ghouse dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul. Menurutnya lagi, Khalid Ibrahim juga memiliki DNA 'Budak Ekonomi UMNO' yang membolehkan Khalid Ibrahim menjadi sangat kaya-raya. 

Baca sepenuh SINI


Hishamuddin Rais yang penyokong kuat Anwar dah bantai Azmin. Turut kena balun adalah Saifuddin Nasution yang bakal lawan Azmin.

Menarik bila Azmin akan saman Suara Keadilan...

Nampakya Hishamuddin Rais dah fed-up dengan perang dalaman PKR tapi tak pula dia salahkan Anwar dan Rafizi AP Pondan.

Inilah dia parti dan kerajaan yang muncul dari aktiviti jalanan.

Akhirnya tingkah laku pun macam budak kutu berahak tepi jalan. Semua tak ada totokromo dan main suka hati mereka. Apa dalam ota semua diluahkan tanpa tahan-tahan dan tanpa fikir panjang .....Kah kah kah ....


Cina mudah lupa (pasal Anwar) rupanya

Posted: 22 Feb 2014 03:09 AM PST


Juhaidi Yean Abdullah – Peranan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Tragedi 13 Mei 1969 kurang diketahui umum. Menurut Judith Nagata, Anwar mengambil bahagian dalam perarakan besar-besaran membantah penghinaan orang Cina terhadap Melayu sehari sebelum itu.

Perarakan pelampau Cina sambil mengeluarkan kata-kata kesat terhadap orang Melayu turut memberi kesan kepada Anwar. Sehingga malam 13 Mei, kira-kira 200 orang terbunuh. Tidak berhenti di situ, Anwar turut berdemonstrasi bersama 1,500 pelajar Melayu di Universiti Malaya (UM) pada Julai tahun itu, seterusnya pada Ogos dan Oktober. Ratusan pelajar merosakkan dan menumbangkan semua papan tanda bertulis dalam bahasa Inggeris.

Mereka berarak ke kediaman Naib Canselor UM dan menuntut penggunaan bahasa Melayu dilaksanakan serta-merta di universiti itu.

Krisis berterusan hingga 1980-an
 
'Krisis' Anwar dengan masyarakat Cina berterusan hingga pertengahan 1980-an ketika banyak kepentingan Cina dalam koperasi yang mengambil deposit mengalami kerugian besar, dianggarkan RM3.6 bilion.

Pertubuhan, syarikat dan parti politik Cina mendesak kerajaan menyelamatkan koperasi yang rugi dan membantu pelabur Cina, tetapi Anwar bertegas. Beliau juga enggan menemui wakil pertubuhan guru-guru sekolah Cina yang mahu menyekat kuasa Menteri Pelajaran.

Sebaliknya, beliau menempatkan 100 pengetua dan guru kanan yang tidak berbahasa Mandarin ke sekolah rendah Cina. Tindakan Anwar menimbulkan kemarahan masyarakat Cina, lalu mendorong DAP dan MCA mengadakan demonstrasi membabitkan 2,000 orang. Penyokong Anwar membalas dengan mengadakan demonstrasi 15,000 orang di Chow Kit, lokasi peristiwa berdarah 13 Mei.

Kegawatan ekonomi sekitar 1985-86 menyebabkan orang Cina sekali lagi mempertikai asas Dasar Ekonomi Baru yang dilihat pro-Melayu. Keadaan yang tegang dan kritikal menggugat keharmonian antara kaum dan menggugat keselamatan dalam negeri sehingga kerajaan terpaksa melancarkan 'Operasi Lalang' pada 1987 bagi meredakan suasana.

Baca sepenuhnya di AIDC SINI

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 Feb 2014 09:24 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Sayuti Omar Kecam Dasar Pakatan Rakyat #PRKkajang

Posted: 22 Feb 2014 05:51 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 22 Feb 2014 07:17 PM PST

JURI RAKYAT


Wartawan Cilik Siswa SD Virginia Terbitkan Koran Bulanan

Posted: 22 Feb 2014 01:39 AM PST

Meskipun banyak koran di seluruh Amerika kesulitan mempertahankan langgananya, penerbit koran bulanan di kota Arlington di negara bagian Virginia tidak mengalami kesulitan.


The little ditulis dan diterbitkan oleh sekelompok murid kelas empat sampai lima di SD Long Branch
Elementary School. Menerbitkan koran sekolah memberi anak-anak usia 10-11 tahun ini kesempatan untuk meningkatkan kemampuan menulis, berekspresi dan merasakan seperti apa rasanya menjadi wartawan.

Ketika guru Jillian Williams mulai pertemuan mingguan staff Little Lion, setiap siswa diberi topik laporan untuk menerbitan edisi berikutnya koran sekolah yang diberi nama seperti maskot sekolah itu. Long Branch Lion.

Williams mengatakan, "Semua yang dimuat di koran ini berkisar mengenai sekolah kami. Long Branch. Jadi kalau ada artikel mengenai olahraga, maka artikel itu tentang olahraga yang diikuti oleh murid. Kuncinya adalah artikel yang di buat murid kami. Kami memuat acara-acara penting yang berlangssung di sekolah, seperti malam internasional, jadi salah satu murid menulis mengenai pengalaman dan apa yang mereka lakukan. Kami menulis mengenai piknik, tinjuan buku, hal-hal yang dibaca siswa dan yang mereka anjurkan" 

Semira usia 9 tahun, ditugaskan untuk menulis artikel meengenai seorang guru baru di sekolah itu, jadi ia mewancarai guru tersebut.

"Pertama-tama kami menulis pertanyaan atau mengetiknya lalu kami menanyai mereka. setelah mereka menjawab pertayaan, kami tuangkan semuanya dalam satu atau dua paragaf" kata samira.

Nicholas yang menulis sebuah arikel olahraga pada edisi bulan sebelumnya, sedangkan mengerjakan "Permainan Matematika"

Nicholas mengatakan, "Kami memuat soa-soal penjumlahan untuk kelas satu dan TK. Perkalian untuk kelas dua dan tiga serta untuk kelas empat dan lima tentang pembagian sehingga bisa dikerjakan pembaca."

Teman sekelasnya, Blaire mengatakan menulis untuk koran itu membuatnya merasa bebas dan kreatif.
"Memberi saya kesempatan untuk menyatakan apa yang saya ingin katakan, mendorong saya untuk
untuk membaca koran lebih banyak lagi karena sebelumnya saya menganggap koran hanya untuk orang dewasa, bukan untuk anak-anak, tapi saya sekarang sadar saya keliru," kata Blaire.

Murid-mrid Long Branch sebelumnya sudah memproduksi siaran televisi mingguan mengenai berita-berita terkini di sekolah itu. Dirambahkan koran bulanan Little Lion, tahun ajaran ini, kata Williams, murid-muridnya punya kesempatan lebih banyak untuk menembangkan kemampuan baru.
Melihat hasil karya mereka tercetak meningkatkan rasa percaya diri para penulis muda ini.

"Mereka bisa merasa senang kalau menghasilkan sesuatu dari awal sampai akhir yang bisa dilihat pembaca,"
kata Williams.

Dan mereka bisa merasakan seperti apa rasanya menjadi seorang wartawan.

Jillian Williams dan staf penulisnya berencana untuk terus mengembangkan The Little Lion sambil terus
memuat lebih banyak topik setiap bulan dan mendorong lebih banyak murid dan orang tua untuk membaca koran sekolah itu.

Foto Bugil Mirip Artis Emma Stone Beredar Di Internet

Posted: 21 Feb 2014 11:45 PM PST


Foto bugil yang diduga adalah artis cantik Emma Stone beredar di internet, diduga foto Emma Stone di ambil ketika adegan ranjang dalam sebuah film.

Artis Emma Stone dapat mendapat gosip yang tidak sedap di internet kini beredar foto bugil mirip sekali dengan wajah Emma Stone.

Dalam foto bugil Emma Stone yang beredar di internet ini terlihat wanita sedang mengambil foto bugil mengunakan kamera ponsel dengan memenfaatkan pantulan cermin.

Kabar yang beredar menyebutkan jika foto Emma Stone ini diambil ketika Emma Stone memerankan sebuah film adegan ranjang dalam film " Gangster Squad ".

Namun dari pihak Emma Stone belum mau komentar terkait keberedaan foto bugil Emma Stone yang beredar di internet ini, mereka hanya mengatakan jika ketika bermain di film " Gangster Squad", rambut Emma berwarna pirang dan bukan berwarna hitam.

5 Manfaat Sering Pelukan Setiap Hari

Posted: 21 Feb 2014 11:22 PM PST


Pelukan sering di anggap sebagai bukti untuk menunjukan rasa kasih sayang seorang kepada orang yang dipeluknya. Tak hanya itu, pelukan juga dapat memberi banyak manfaat dan kesehatan yang sudah terbukti secara alamiah.

Nah, berikut ada beberapa manfaat pelukan sekaligus sebagai alasan mengapa kamu harus berpelukan setiap hari.

1. Membuat lebih tenang dan sabar

1. Membuat lebih tenang dan sabar Pelukan merupakan salah satu cara untuk menunjukan kepedulian terhadap orang lain. Pelukan akan membuat orang lebih tenang saat menghadapi suatu masalah. Selain itu, pelukan juga dapat membuat orang lebih sabar untuk melakukan sesuatu.

Sumber: http://www.unikdunia.com/2014/02/5-manfaat-sering-pelukan-setiap-hari.html
Konten ini memiliki hak cipta
Pelukan merupakan salah satu cara untuk menunjukan keprdulian terhadap orang lain.
Pelukan akan membuat orang lebih tenang saat menghadapi suatu masalah. Selain itu, pelukan juga bisa membuat orang lebih sabar melakukan sesuatu.

2. Mencegah penyakit
Pelukan sering dianggap sebagai bukti untuk menunjukan rasa kasih sayang seseorang kepada orang yang dipeluknya. Tak hanya itu, pelukan juga dapat memberikan banyak manfaat kesehatan yang sudah terbukti secara ilmiah. Nah, berikut ini ada beberapa manfaat pelukan sekaligus sebagai alasan mengapa kamu harus berpelukan setiap hari.

Sumber: http://www.unikdunia.com/2014/02/5-manfaat-sering-pelukan-setiap-hari.html
Konten ini memiliki hak cipta
Pelukan sering dianggap sebagai bukti untuk menunjukan rasa kasih sayang seseorang kepada orang yang dipeluknya. Tak hanya itu, pelukan juga dapat memberikan banyak manfaat kesehatan yang sudah terbukti secara ilmiah. Nah, berikut ini ada beberapa manfaat pelukan sekaligus sebagai alasan mengapa kamu harus berpelukan setiap hari. 1. Membuat lebih tenang dan sabar Pelukan merupakan salah satu cara untuk menunjukan kepedulian terhadap orang lain. Pelukan akan membuat orang lebih tenang saat menghadapi suatu masalah. Selain itu, pelukan juga dapat membuat orang lebih sabar untuk melakukan sesuatu.

Sumber: http://www.unikdunia.com/2014/02/5-manfaat-sering-pelukan-setiap-hari.html
Konten ini memiliki hak cipta

Pelukan sering dianggap sebagai bukti untuk menunjukan rasa kasih sayang seseorang kepada orang yang dipeluknya. Tak hanya itu, pelukan juga dapat memberikan banyak manfaat kesehatan yang sudah terbukti secara ilmiah. Nah, berikut ini ada beberapa manfaat pelukan sekaligus sebagai alasan mengapa kamu harus berpelukan setiap hari. 1. Membuat lebih tenang dan sabar Pelukan merupakan salah satu cara untuk menunjukan kepedulian terhadap orang lain. Pelukan akan membuat orang lebih tenang saat menghadapi suatu masalah. Selain itu, pelukan juga dapat membuat orang lebih sabar untuk melakukan sesuatu.

Sumber: http://www.unikdunia.com/2014/02/5-manfaat-sering-pelukan-setiap-hari.html
Konten ini memiliki hak cipta
Menurut hasil penelitian, pelukan dapat mencegah berbagai penyakit, seperti meredakan rasa sakit, meningkatkan kekebalan tubuh pada pasien kanker, serta dapat membantu bayi prematur menjadi cepat lebih sembuh.

3. Merangsang kelenjar timus

Kelenjar timus merupakan kelenjar yang sangat di butuhkan oleh manusia. Salah kegunaanya bagi remaya yaitu, untuk mengatur pertumbuhan dan pubertas. Sedangkan untuk rang dewasa berkaitan dengan produksi sel darah putih.

4. Produksi dopamin

Berpelukan dapat membantu tubuh seseorang untuk menghasilkan dopamin. Dopamin merupakan zat yang di berikan rasa bahagia sekaligus menghilangkan rasa stres.

5. Keseimbangi sistem saraf

Saat berpelukan kulit merasa bersentuhan yang akan berkaitan langsung dengan otak melalui saraf vagus. Respon tersebut akan diterima oleh otak dan akan membuat saraf parasimpatik akan lebih seimbang dan berfungsi dengan baik. 
Itulah dia kelima manfaat yang kamu dapat saat pelukan.

5 Makanan Indonesia Yang Mahal Di Belanda

Posted: 21 Feb 2014 10:00 AM PST


Banyak makanan tradisional Indonesia yang bahkan tak digemari di negara sendiri, namun bagi kalian anak
muda yang lebih memlilih makanan impor maka salah besar! Bahkan di Belanda saja makanan Indonesia
dijual dengan harga termahal. Apalagi sebabnya kalau bukan karena banyak penggemarnya.
Ternyata masakan nusantara pun masih menjadi primadona di negeri Kincir Angin tersebut. Lalu apa sajakah makanan tersebut ?

1. Bika Ambon

Data Kementrian Perdagangan menujukkan bahwa Bika Ambon adalah makanan Indonesia yang termahal
di Belanda. Menurut data kemendag, harga rata-rata kue khas medan itu mencapai EUR 8,5 (Rp 106. 192)
per 600 gram

2. Bolu Kukus

Kue bolo kukus yang sering dijumpai di pasar tradisional ternyata juga populer di Belanda. Sayangnya,
harganya sangat mahal yaitu EUR 5,25 (Rp 65.589) per 400 gram.

3. Rempeyek Kacang

Makanan ringan ala Indonesia juga digemari di negara tersebut. Salah satunya adalah rempeyek kacang
tanah yang beraal dari tanah Jawa. Rempeyek dengan sebutan "Javaanserempeje" ini dijual dengan harga
EUR 1,25 per bungkusnya. Satu bungkus berisi rempeyek dengan berat 80 gram saja.

4. Pisang Goreng

Masakan yang sering beredar di pinggir jalan Indonesia dan dijajakan oleh penjual gorengan juga dijual
dengan harga yang mahal. Harga pisang ini bisa sekitar EUR 5(Rp 62.466) per porsi. Satu porsi biasanya
berisi satu pisang goreng saja.

5. Paket Nasi Ala Indonesia

Di Belanda juga tak jarang ditemui restoran yang menyediakan masakan Indonesia seperti rendang dan olahan ikan. Untuk satu porsi untuk satu orang, paket nasi dan luak tersebut dijual sekitar EUR 15 (Rp 187.399) per porsi.

Trik Bercinta Kesukaan Wanita

Posted: 21 Feb 2014 09:04 AM PST

Mengetahui kesukaan wanita idaman adalah hal penting bagi pria sejati. Apalagi jika ingin memuaskan wanita tercantik
dambaan hati dalam berhubungan badan atau sex, karena kenyamanan dan kenikmatan perlu dirasakan oleh dua belah pihak.

Namun sudah bukan rahasia lagi jika banyak istri yang merasakan hal yang sebaliknya. Seks membosankan, seks menyakitkan, seks tidak enak dan lain-lain.

Anda tentu tidak mau,  istri  Anda merasakan hal yang demikian bukan? Jika ya bearti anda perlu mengetahui cara memuaskan istri di ranjang ketika berhubungan.

Ada banyak kesalahan yang mungkin dapat dilakukan para suami berhubungan badan dengan sang istri, yang
mungkin dapat dapat mencoreng kenikmatan surga dunia ini. Sebagai suami, anda perlu mengetahui sikap seks super.

Perilaku seks yang tidak menjadi kesukaan wanita
Tanpa pemansan
Kadang kala memang dapat Anda coba berhubungan badan tanpa melakukan pemanasan atau foreplay, Namun itu hanya
dapat dilakukan bila Anda dan istri sedang dalam puncak gairah yang membara. Namun, setiap hubungan seks selalu baik
bila Anda melakukan pemanasan terlebih dahulu. Pemansanpun bukan asal-asalan saja. Dan jangan membiasakan
menjadwalkan waktunya. Let it flow. Wanita memerlukan sedikit pemanasan sebelum sampai ke hubungan intim.
Pemanasan dapat berupa belaian, cumbuan, bisikan kata-kata mesra dan mengairahkan.

Wanita benci dengan pria yang "Kurang persiapan"
Anda tak dapat memungkiri pentinya peranan situasi dan kondisi yang ada pada saat Anda hendak berhubungan
badan. Tak perlu Anda mendekorasi ulang ruangan tidur Anda. Namun, kebersihan dan kenyamanan penting untuk
senantiasa diadakan di dalam ruangan tersebut. Hindari ruang sumpek, karena ini akan menyumpekkan pikiran Anda
juga. Rapikan ruangan tersebut dari pakian kotor, tumpukan koran amjalah, kertas kerja. Boleh juga Anda mengurangi
pencahayaan, diiringi musik yang lembut serta semprotkan pewangi ruangan.

Asal-asalan
Cobalah menahan diri saat melihat pasangan mengenakan baju tidurnya yang seksi. Jangan asal main sergap saja. Tatap matanya yang "memanggil" serta senyumannya yang menggoda. Kendalikan diri Anda ketika duduk berdampingan di tempat tidur dan dia tidak sengaja menyentuh lutut Anda dan pura-pura membuang muka ketika Anda menatapnya. Kemampuan mengontrol diri di tempat tidur akan membuat pasangan semakin bergairah dan justru istri Anda yang kehilangan kendali. Nikmati segala sesuatunya dan percayalah, Anda berdua pasti bahagia.

Capek Yang Mengesalkan

Kebanyakan istri agak sungkan mengatakan terus terang apa yang diinginkannya. Tetapi Anda tetap dapat mengetahuinya lewat bahasa tubuhnya. Jangan perlakukan dia seperti boneka, tetapi cobalah untuk mengerti apa yang diinginkannya. Rasakan bagaimana dia merespons sentuhan yang anda berikan dan berikan reaksi terhadap bahasa tubuh yang diperlihatkannya. Bila Anda merasa dia menjadi tegang pada sentuhan atau belaian tertentu, kemungkinan gerakan Anda kasar atau pasangan mudah merasa geli. Nah, perlembut sentuhan Anda.

Tidak banyak gaya
Jangan khawatir, sebagian besar wanita memiliki sifat petualangan dan ingin mencoba sesuatu yang baru di tempat tidur. Tapi bila Anda ingin memperkenalkan posisi-posisi baru, lakukanlah dengan hati-hati dan jangan memaksa. Ajak istri Anda secara bertahap dan perkenalkan fantasi anda secara perlahan.

Wanita benci jika tak menghargai
Bentuk penghargaan terhadap wanita banyak. Jangan Anda lupakan bahwa bagaimanapun, wanita tetap ingin dihargai. Di tempat tidur sekalipun. Kendati istri selalu berusaha menyenangkan Anda, sebenarnya hal tersebut sering membuat ia merasa benci. Jadi sebelum anda memanggilnya dengan sapaan mesra, pastikan untuk mengajaknya 'bermain" bersama atau membiarkannya mencapai kenikmatan lebih dulu.

Terlalu Mengatur
Dengan kata lain, Anda selalu mementingkan keinginan pribadi. Jangan mengatur dan mengharapkan dia mematuhi Anda begitu saja. Seks merupakan sesutu yang menyenangkan tanpa paksaan, bukan sesuatu yang membuat seseorang menjadi tidak nyaman dan tertekan. Komunikasikan keinginan Anda melalui kata-kata yang manis atau menggerakkan tubuhnya dengan lembut utnuk posisi yang Anda inginkan. Cara tersebut akan memberikan hasil yang lebih menyenangkan dibandingkan dengan cara memerintah atau memaksa.

Jangan Banyak Diam Di Satu Tempat
Tubuh wanita penuh dengan bagian-bagian yang peka terhadap rangsangan seks. Jangan hanya tertarik pada satu titik tertentu. Bila Anda berada di ranjang bersama pasangan, ciumilah bagian lehernya. Tepatnya, tempat dimana bahu bertemu dengan leher, perlahan dan lembut raba bagian punggungnya dengan jari jemari Anda, belai telapak kakinya. Hal ini akan membuat istri menjadi "panas" dan dia akan berbalik berusaha menyenangkan Anda dengan cara apapun juga.

Demikianlah Trik Kesukaan para Wanita, semoga artikel ini dapat membantuanda dalam memuaskan pasangan / wanita tercinta.

Unik Dan Aneh, Perilaku Buaya Bisa Memanjat Pohon

Posted: 20 Feb 2014 11:52 PM PST

Pada sebuah pohon, peneliti Universitas Tennessee AS dan Insitut Risaet Lingkungan dan Mata Pencaharian
Chareles Darwin Unirversity Austrlia, menemukan sisa gigi buaya dan diduga buaya yang memanjat pohon
hanyalah perilaku buaya masa lalu yang telah punah.

Namun, peneliti menemukan kecenderungan perilaku aneh ini juga terjadi pada buaya masa kini. Untuk
mencari tahu, digalilah sumber-sumber informasi yang pernah ada.
Pertama fenomena ini pernah termuat alam sebuah literatur dengan sumber anonim dari tahun 1972.
Disebutkan, ayi buaya dapat naik ke semak-semak, pohon dan bahkan menggelantung seperti bunglon.

Kedua, ada yang menyebut perilaku buaya memanjat pohon sudah pernah dilihat masyarakat yang tinggal
dekat daerah yang banyak spesies buaya.

Misalnya di Tukum, Meksiko, buaya pepohonan terlihat di rawa-rawa. Buaya yang memanjat juga ditemukan di Mississippi, sepanjang Sungai Nil, bahkan di Kolombia, buaya remaja ditemukan di atas pohon
dengam ketinggian 30 kaki atau 9,1 meter.

Guna menyakinkan perilaku buaya itu, peneliti melakukan pengamatan secara langsung. Alhasil, peneliti juga menemukan kecenderungan perilaku yang sama.

Di Australia, peneliti menemukan buaya diatas pohon. Pada kawasan Everglades, Florida, AS dan Amerika
Tengah banyak buaya yang berjemur pada ranting yang lebih rendah dari pohon bakau.

Sementar itu, di Sungai Nil dan Afrika, perilaku buaya memanjat pohon dikaitkan dengan adanya pohon di atas air.


Dalam banyak kasus, peneliti menambahkan buaya berbaring di atas ohon yang tak jauh dari air. Salah satunya terlihat pada batang kayu sepanjang 3,9 meer di atas air dan 4,8 meter dari tepi sungai.

"Buaya akan memiliki skala sampai 3,9 meter dan berjalan di antara ranting-ranting untuk mencapai akhir batang," kata peneliti melaporkan pada paper Herpetologi Notes.

Menariknya lagi, peneliti menemukan buaya di pohon terjadi pada siang dan dalam hari. Jika sudah nangkring di atas pohon, buaya cenderung diam.

Peneliti juga mengatakan, kecenderungan buaya memanjat pohon menunjukan pengaturan suhu tubuh dan pengawasan lingkungan.

Heboh Pizza Termahal Di Dunia , 4 Juta Perloyang

Posted: 20 Feb 2014 11:01 PM PST


Pizza! Siapa yang bisa menolak kelezatan makanan khas Italia itu. Legit, gurih, dan lumer di mulut. Kini pizza
bukan lagi makanan mewah di restoran mahal. Kita tetap bisa mencicipi varian pizza istimewa ala kaki lima.

Sayangnya, pizza yang satu ini bukan kelas kaki lima. Ini adalah pizza termahal yang berhasil mencetak rekor
dunia sebagi pizza termahal dunia, menurut World Record Record Academy.

Stevenson Pizza Co, rantai restoran pizza di British Columbia telah membuat pizza yang berisi lobster
Thermidor, ikan cod hitam Alaska dan Kaviar Osentra Rusia. berdasarkan laporan Herald Calgary.

Nader Hatami pemilik Stevenson Pizza Co, hanyal menjual satu loyang pizza termahal untuk orang yang sangat kaya. Terang saja harga satu pizza di bandrol seharga USD 450 atau setara Rp 4 juta perloyang.
Untuk bisa menikmati pizza ini, pelanggan harus memesannya dari jauh-jauh hari alias tidak bisa dadakan.

Nader Hatami menamai pizza mewahnya dengan nama C6. Satangnya, ia tidak menjelaskan apa arti sebenarnya dari kata C6. Hmmm... Kira-kira apa ya?

Budaya Potong Jari Yang Berkembang Di Papua

Posted: 20 Feb 2014 07:36 PM PST


Jika salah satu bagian dari keluarga kita ada yang meninggal dunia, paling paling kita hanya menangis 7 hari 7 malem saja paling lama. Atau teriak teriak kayak orang kesetanan. Tapi lain halnya dengan masyarakat pengunungan tengah Papua (Wamena).

Ungkapan kesedihan akibat kehilangan salah satu anggota keluarga tidak hanya dengan menangis saja. Mereka melumuri tubuhnya dengan lumpur dan yang paling sadis, mereka juga harus memotong jari tangannya. sebuah tradisi dari masyarakat yang tidak mengenal pengetahuan.

Hampir sama dengan apa yang dilakukan oleh para Yakuza (kelompok orangasasi garis keras terkenal di Jepang) jika mereka telah melanggar aturan yang telah ditetapkan oleh organisasi atau gagal dalam menjalankan misi mereka. Sebagai ungkapan penyesalannya, mereka wajib memotong salah satu jarimereka. Bagi masyarakat pengunungan tengah, pemotongan jari dilakukan apabila anggota keluarga terdekat seperti suami, istri, ayah, ibu, anak, kakak, atau adik meninggal dunia.

Pemotongan jari ini melambangkan kepedihan dan sakitnya bila kehilangan anggota keluarga yang dicintai.

Ungkapan yang begitu mendalam, bahkan harus kehilangan anggota tubuh. Bagi masyarakat pegunungan tengah, keluarga memiliki peranan yang sangat penting. Bagi masyarakat Balim Jayawijaya kebersamaan dalam sebuah keluarga memiliki nilai-nilai tersendiri.


Pemotongan jari itu umumnya dilakukan oleh kaum ibu. Namun tidak menutup kemungkinan pemotongan jari dilakukan oleh anggota keluarga dari pihak orang tua laki-laki atau pun perempuan. Pemotongan jari tersebut dapat pula diartikan sebagai upaya untuk mencegah 'terulang kembali' malapetaka yang telah merenggut nyawa seseorang di dalam keluarga yang berduka.

Pemotongan jari dilakukan dengan berbagai cara. Ada yang memotong jari dengan menggunakan alat tajam seperti pisau, parang, atau kapak. Cara lainnya adalah dengan mengikat jari dengan seutas tali beberapa waktu lamanya sehingga jaringan yang terikat menjadi mati kemudian dipotong.

Namun kini budaya 'potong jari' sudah ditinggalkan. sekarang jarang ditemui orang yang melakukannya beberapa dekade belakangan ini. Hal ini disebabkan oleh karena pengaruh agama yang telah masuk hingga ke pelosok daerah di Papua.

Tapi di sebagian tempat masih dapat kita jumpai saat ini yaitu mereka yang masih tinggal di pedalaman hutan Papua.

5 Tempat di Indonesia Abg Melakukan Sex

Posted: 20 Feb 2014 07:33 PM PST

Pergaulan bebas atau seks bebas anak baru gede (ABG) di kota-kota besar Indonesia sudah sangat mengkhawatirkan. Menurut survei, lebih dari 50 persen ABG-nya sudah tidak perawan lagi akibat pergaulan seks bebas.

Sadar keuangan yang tak mumpuni, mereka mencari tempat tersendiri yang bisa menekan pengeluaran tetapi bisa melampiaskan hasratnya. 

Maka remaja hamil di luar nikah makin marak. Apalagi rata-rata mereka melakukan hubungan seks tanpa alat kontrasepsi.Berikut 5 Tempat Persembunyian ABG Melakukan Seks Bebas seperti yang dikutip dari merdeka.com :


1. Gerbong kereta bekas

Terkadang sejoli tidak peduli jika gairah cinta mereka sudah mencapai puncaknya. Sampai-sampai persetubuhan terjadi di tempat yang tak layak.

Inilah yang terjadi pada muda-mudi di Purwakarta. Jika Jakarta terkenal dengan jembatan layang cinta, Purwakarta dikenal dengan 'kereta cinta'.

"Biasanya banyak yang gituan dan pacaran di gerbong kereta bekas di stasiun Purwakarta, Karang Layung kalau malam-malam," jelas Pramana pelajar di SMKN Purwakarta kepada merdeka.com di Purwakarta, Minggu (2/2).

Pelajar yang sering lewat stasiun tersebut merasa jengah dengan rintihan wanita di dalam gerbong tersebut. Pramana tidak habis pikir dengan teman seumurannya yang berani pacaran di tempat dan gelap tersebut.

"Ya gimana kalau sudah gituan mah enggak kerasa seremnya," ujar Pramana menirukan pengakuan temannya.


2. Warnet

Di bilik warnet, fenomena menjalin asmara ini seolah menjadi tren. Di situ ABG bisa berjam-jam bebas bermesraan sambil menonton film porno. Bermodalkan uang jajan, lapak seadanya disulap menjadi tempat mesum.

Sudah urusan nafsu, kadang pengawasan di dalam warnet diabaikan. Masih ingat dengan tindakan mesum pelajar SMK asal Kulonprogo, Jawa Tengah, pada akhir 2012 lalu? Akibat nafsu sesaat siswi K (15) hamil gara-gara mesum di warnet.

Bukan sekali atau dua kali, tapi aksi tak senonoh ini dilakukan hingga 10 kali, di warnet langganannya, di kawasan Bendungan, Kecamatan Wates.

Sang pacar, AI (18) yang merupakan pengangguran ini kerap mengajak K untuk berbuat mesum. Lantaran dinding bilik yang tertutup pelaku pun merasa aman untuk berbuat mesum.

K bahkan mengaku keperawanannya juga direngut di bilik warnet itu. Pada aksi nekatnya yang ke-9 itu sebenarnya K sudah dalam kondisi hamil, namun AI lagi-lagi menyatakan bahwa dirinya akan bertanggung jawab.


3. Alun-alun

Alun-alun Timur Kota Serang, Banten, ternyata kerap di jadikan tempat mesum remaja. Buktinya, masyarakat memergoki sepasang remaja berbuat mesum di dalam toilet alun-alun pada Rabu (15/1), kemarin.

Hal tersebut juga dibenarkan oleh Kepala Satpol PP Kota Serang Akhmad Mujimi. Dia mengaku banyak menerima laporan adanya pasangan remaja yang bercumbu di area alun-alun itu.

"Sering mendapat laporan dari anggota. Tapi memang sebelumnya pelaku hanya bercumbu di area luar alun-alun," ujarnya, Kamis (16/1).

Akhmad Mujimi menjelaskan, tidak hanya remaja berbuat mesum di sana, tapi anggotanya di lapangan kerap menemukan remaja yang sedang mengonsumsi minuman keras. "Kami berharap peran pengelola (Disporaparbud) agar lebih eksis lagi memberikan pengawasan," katanya.

Berdasarkan pantauan merdeka.com, Alun-alun Kota Serang setiap pagi dan sore digunakan oleh sebagian besar masyarakat Kota Serang untuk melakukan kegiatan olah raga. Namun malam hari berubah drastis menjadi lahan esek-esek


4. Mobil

Jajaran Polres Bangkalan, Madura, Jawa Timur, menangkap sepasang kekasih yang sedang bermesraan di dalam mobilnya di Jalan Raya Tangkel Kecamatan Burneh, Bangkalan. 

Pasangan yang sedang dimabuk asmara itu ketahuan berbuat mesum oleh anggota polisi yang sedang berpatroli di wilayah Kecamatan Burneh, Kamis malam. Sesampainya di jalan raya Tangkel, polisi menemukan mobil bergoyang yang diparkir di pinggir jalan.

Karena mencurigakan, salah seorang petugas lalu menghampiri mobil carry warna hitam bernomor polisi L 1118 E itu. Petugas terkejut ketika melihat dua orang yang berlawanan jenis itu sedang berbuat mesum.

Saat itu pula polisi langsung mengetok pintu mobil dan menyuruh keduanya keluar. Ketahuan kepergok polisi, wajah kedua orang itu langsung pucat dan bergegas memperbaiki pakaiannya yang acak-acakan.

"Kedua pasangan mesum ini kami jerat dengan pasal 284 tentang perzinahan dengan ancaman hukuman penjara delapan bulan," kata kasat Reskrim Polres Bangkalan, Iptu Sulaiman, Jumat (24/10).


5. Indekos

Petugas Satuan Polisi Pamong Praja (Satpol PP) Kabupaten Pamekasan, Jawa Timur, mengamankan dua pasang pelajar-mahasiswa berlainan jenis yang diketahui tinggal bersama di kamar kos tanpa ikatan nikah atau kumpul kebo.

Menurut Kepala Satpol PP Pemkab Pamekasan Masrukin, pelajar dan mahasiswa kumpul kebo itu terjaring saat razia ke sejumlah rumah kos di wilayah setempat, Rabu (20/11) seperti dilansir antara.

"Saat razia itu, kami menemukan adanya pelajar dan mahasiswa yang tinggal bersama layaknya suami istri," kata Masrukin menjelaskan.

Dua pasang pelajar dan mahasiswa yang tinggal bersama tanpa nikah itu telah diperiksa oleh petugas Satpol PP Pemkab Pamekasan."Pelajarnya dua orang dan mahasiswanya dua orang," terang Masrukin.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 Feb 2014 03:06 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Luluh hati suami, rakam isteri berzina dalam kereta dengan lelaki

Posted: 22 Feb 2014 08:02 AM PST

Gambar hiasan
Saya bekerja sebagai seorang ketua eksekutif di sebuah syarikat swasta. Isteri saya adalah juru audit di sebuah syarikat swasta juga. Kami mempunyai seorang anak perempuan yang kini berumur 13 tahun. Dialah buah hati saya dunia dan akhirat.

KISAH ini terjadi pada dua tahun lepas. Saya perhatikan sikap isteri saya tak macam biasa. Saya dapat kesan perubahan sikapnya kerana dah lebih 10 tahun kami bersama. Mana tidaknya, kadangkala saya sembunyi-sembunyi perhatikan tingkah lakunya.

Saya lihat dia semakin gemar membawa handphonenya kemana-mana walau ke bilik air. Saya cuba mintak nak lihat handphonenya tetapi berjuta alasan yang dia berikan. Saya dah terfikir macam-macam. Saya cuba selami apa yang dia alami tetapi gagal. Nampak seperti dia menyembunyikan sesuatu dan layanannya juga tidak seperti dulu.

SEBELUM INI, bila saya buat lawak, pasti dia yang akan ketawa dahulu walau pun cerita yang saya nak sampaikan belum habis lagi. KINI, setakat ketawa kecil untuk ambil hati saya saja. Soal Atas Katil pun begitu, dalam sebulan sekitar 5 kali yang saya minta cuma sekali yang saya dapat. Itu pun rasa macam beraksi dengan patung. Kalau dulu, bila saya mintak 5 kali, 8 kali pun dia sanggup walaupun dia sampai susah nak bangun pagi tapi sekarang nyata berbeza.

SUATU HARI, mungkin tuhan nak kabulkan doa saya supaya diberi petunjuk dalam menghadapi situasi ini. Isteri saya mandi dan tertinggal handphonenya dalam laci. Saya yang sedang bersiap nak pergi kerja terdengar handphonenya berbunyi tanda ada mesej diterima. Terus saya capai handphonenya dan buka peti mesejnya. Tiada nama terpapar, cuma nombor sahaja. Saya cepat-cepat catat nombor handphone yang tertera. Kemudian saya baca isi mesejnya. Kesangsian saya mula memuncak bila terbaca mesejnya yang berbunyi "Lepas kerja tunggu kat tempat biasa". Hati saya mula bergelora dan fikiran mula bercelaru. Tapi saya tahankan dan cepat-cepat padam mesej tu dan letakkan kembali handphone tu ditempatnya. Perlahan-lahan saya keluar dari bilik dan bersarapan.

Semasa saya bersarapan isteri saya siap mandi dan kemudian dia bersarapan bersama-sama saya. Saya cuba tahankan perasaan saya ketika itu dan buat macam tidak ada apa-apa yang berlaku. Kemudian kami pergi kerja menaiki kereta masing-masing. Sebelum itu, saya bawa bersama viewcam untuk digunakan sebagai pengumpul bukti.

PETANG ITU Saya menantikan kelibat isteri saya selepas waktu kerja dengan menunggu di hadapan pejabatnya di dalam kereta yang saya pinjam dari rakan. Saya tidak gunakan kereta saya, takut isteri saya perasan. Hati saya bergelora apabila terlihat isteri saya keluar dari pejabatnya dan terus menuju ke arah kereta yang tidak saya kenali. Nampaknya kereta tersebut telahpun menunggu isteri saya sebelum saya sampai.

Saya perhatikan kereta tersebut meninggalkan perkarangan pejabat isteri saya. Dengan berhati-hati saya ekori kereta tersebut dalam jarak yang selamat. Tiba-tiba handphone saya berdering, rupanya isteri saya telefon saya. Saya pelik, adakah dia dapat menghidu perbuatan saya. Saya jawab panggilannya dan hati saya hancur apabila dia memberitahu bahawa pada hari itu dia balik lewat dan ada meeting katanya. Bila saya tanya dia berada di mana, dia kata sedang bekerja di pejabat. Sungguh pilu hati saya melihat isteri saya berbohong.

Saya kuatkan semangat ingin membongkar apa sebenarnya yang terjadi dengan isteri saya. Saya ekori hingga ke sebuah restoran yang terkenal. Saya lihat isteri saya keluar dari kereta dan menuju ke restoran berkenaan bersama seorang lelaki yang saya rasa jauh lebih muda dari isteri saya. Setelah mereka masuk, saya mencari sudut yang memudahkan untuk saya memerhatikan mereka. Hampir 3 jam saya lihat kemesraan mereka berdua. Kadangkala saya nampak lelaki itu seperti membetulkan tudung isteri saya dan mereka kadangkala ketawa kecil. Entah apa yang mereka bualkan saya pun tidak tahu. Berdosa saya pada hari itu kerana telah meninggalkan solat Asar dan Maghrib semata-mata mencari kebenaran.

Saya menunggu di dalam kereta sampai lenguh seluruh badan saya. Sekali sekala saya rakam perbuatan mereka di dalam view cam. Setelah sekian lama menanti, akhirnya mereka keluar dari restoran dan menuju ke arah kereta tadi. Saya rakam segala perbuatan mereka. Kemudian mereka bergerak menuju ke arah yang saya tidak pasti. Saya ekori lagi hinggalah saya tahu kemana tujuan mereka. Rupanya mereka kembali ke pejabat isteri saya tetapi melalui lorong belakang yang gelap dan sempit itu. Saya tidak dapat ikut kerana takut mereka sedar akibat lampu yang saya pasang.

Saya mengambil keputusan untuk berjalan menyusup ke tempat-tempat yang tersembunyi untuk merakam perbuatan mereka di dalam kereta di tempat yang gelap itu dengan meletakkan kereta saya di tempat yang sesuai. Suasana di lorong itu amat gelap. Yang kedengaran hanya deruman bunyi kereta lelaki tadi yang tidak dimatikan enjinnya. Saya cari tempat yang sesuai dan tersembunyi agar tidak disedari mereka. Saya hidupkan fungsi night vision yang mana saya dapat merakam setiap aksi mereka walaupun dalam keadaan yang amat gelap.

Bagai nak luruh jantung saya berdebar, amat terkejut bila mendapati mereka sedang #berasmara. Saya lihat mulut mereka bercantum dan setelah agak lama, saya lihat lelaki itu menurunkan tempat duduk yang diduduki oleh isteri saya. Saya agak mereka pasti sedang berbaring bersama dan terpaksa berdiri lebih dekat di tempat yang selamat untuk merakam apa yang mereka lakukan.

HATI SAYA HANCUR LULUH pada ketika itu. Syaitan mula berbisik menyuruh saya menamatkan sahaja riwayat kedua-dua makhluk yang sedang berzina itu di situ juga, tetapi saya tetap bersabar dan terus merakam setiap perbuatan mereka. Saya sedar, tuhan menyebelahi saya. Kebencian saya meluap-luap. Terus saya padamkan view cam dan dengan berhati-hati saya berjalan kembali ke kereta. Selepas memulangkan kembali kereta rakan, saya pun memandu kereta saya pulang.

Dalam solat saya menangis dan berserah kepada Allah untuk menegakkan jalan bengkang bengkok yang dicipta oleh isteri saya itu. Kemudian saya pergi ke bilik anak saya. Saya lihat anak saya sedang lena tidur. Sekali lagi saya menangis melihat anak saya yang tidak berdosa itu. Pada ketika itu saya terfikir, apakah dosa saya sehingga begini hebat dugaan tuhan kepada saya.

Apabila terdengar bunyi kereta isteri saya tiba di garaj, saya keluar dari bilik anak saya dan menuju ke pintu untuk membukakan pintu supaya isteri mudah masuk ke dalam. Isteri saya terkejut melihat saya masih belum tidur. Dia cuma tersenyum dan mengatakan banyak perkara-perkara berbangkit ketika mesyuarat yang membuatkan dia pulang lewat. Dalam hati saya menyumpah sendirian, perempuan laknat!!. Berani kau menipu hidup aku dan anak aku. Tetapi saya sembunyikan perasaan itu dengan tersenyum dan saya lihat pakaian dan tudungnya semuanya rapi seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku. Dasar perempuan jalang, tahu sahaja menyembunyikan perbuatan keji di jalan tadi.

Malam itu saya biarkan isteri saya tidur sendirian. Saya tidur menemankan anak saya didalam bilik anak saya walau pun pada malam itu, selepas isteri saya mandi, dia minta disetubuhi. Saya beri alasan saya penat, sedangkan saya tahu niatnya, untuk menyembunyikan angkara perbuatannya tadi. Manalah tahu jika ianya membuahkan hasil, sekurang-kurangnya dia dapat meyakinkan bahawa hasil itu adalah dari benih saya. Sudahlah, saya dah menjangkakan semua kemungkinan dan muslihat itu setelah melihat apa yang dia lakukan tadi.

Pada keesokkannya, saya ambil kesempatan untuk memasukkan apa yang saya rakamkan malam tadi ke dalam CD menggunakan laptop saya secara senyap. Pada sebelah petangnya saya berbincang bersama isteri saya berdua di dalam bilik. Saya bertanyakan adakah dia mahu jika saya menceraikannya jika dia sudah mempunyai lelaki yang lebih baik dari saya.

Dia menyangkal kata-kata saya dengan mengatakan saya kuat cemburu dan dia meyakinkan saya bahawa tiada insan lain dalam hidupnya melainkan saya sorang. Kemudian saya katakan kepadanya, bagaimana jika saya ada bukti yang menunjukkan bahawa dia berbohong. Pada ketika itu air muka isteri saya mula berubah. Seperti biasa, dia sengaja mengalihkan cerita. Saya yang sudah tidak dapat bersabar terus mengarahkannya mengemas pakaian dan memberitahu bahawa kami akan pulang ke rumah ibu bapanya pada hari itu juga.

Isteri saya terkejut dengan tindakan saya. Kemudian dia mula menanyakan berbagai soalan. Dari nada suaranya saya tahu, dia sedang dalam keresahan. Dia takut saya dapat menghidu perbuatannya. Saya terpaksa meninggikan suara akibat terdorong rasa marah yang teramat sangat. Tak pernah saya bersikap sebegitu selepas kawin cuma pada hari bersejarah itulah saya bertukar rupa sebentar. Kemudian saya meminta anak saya mengemas pakaiannya dan memberitahu bahawa kami akan pulang ke kampung.

Alangkah gembiranya anak saya, dapat berjumpa atuk dan neneknya yang dirindui. Tetapi hati saya menjadi sebak melihat telatah anak yang mash tidak mengerti erti hidup. Anak saya seakan mengetahui hati saya. Tiba-tiba dia berhenti melompat kegirangan dan dia terus menuju kepada saya sambil bertanya kenapa saya nampak sedih. Saya berkata saya letih tetapi anak saya kata saya tipu. Dia seboleh-boleh minta saya beritahunya kenapa perwatakan saya tidak seperti biasa.

Saya menjadi teramat sebak dan mengalirkan air mata. Seorang anak kecil menjadi terlalu prihatin dengan papanya. Saya peluk anak saya, saya cium dia. Saya beritahu dia bahawa nanti bila sampai rumah atuk dia akan tahu. Anak saya hanya mengangguk dan terus masuk ke biliknya mengemas pakaian selepas diminta oleh saya.

Dalam perjalanan kami tidak banyak berbual. Saya hanya menumpukan perhatian pada jalan raya dan hilang selera saya untuk berbual bersama isteri. Isteri saya tidak habis-habis bertanyakan kenapa saya membisu dan tidak banyak bercakap. Tetapi saya hanya diam. Cuma celoteh anak saya yang membuatkan saya kadang-kadang tertawa kecil.

Sampai di rumah mertua saya, mereka sungguh gembira melihat anak, menantu dan cucunya pulang. Terasa seperti tidak sampai hati untuk saya meluahkan apa yang terbuku di hati saya kepada mereka. Sehinggalah pada keesokkannya, selepas solat zohor saya meminta kedua-dua mertua saya dan isteri saya duduk di ruang tamu untuk membincangkan satu perkara. Isteri saya kelihatan tenang dan saya tahu, itu hanyalah luaran sahaja, sedangkan hatinya lebih berkecamuk akibat kecurangannya.

Akhirnya bapa mertua saya bertanya, apakah hajat sebenarnya saya memanggil mereka. Apakah perkara yang hendak dibincangkan. Saya seperti hendak menangis ketika saya bertanyakan kepada mereka, apakah pendapat mereka jika saya pulangkan kembali isteri saya kepada mereka. Mereka terkejut, begitu juga isteri saya. Kemudian mereka bertanya, apakah salah anak mereka sehingga saya ingin mengambil keputusan sebegitu rupa. Saya terdiam tidak terkata. Setelah berkali-kali dihujani soalan kenapa dan mengapa, akhirnya saya mengatakan bahawa isteri saya telah pun berzina dengan disaksikan oleh mata saya sendiri.

Mertua saya mengucap panjang. Mereka terus bertanyakan kepada isteri saya. Isteri saya menafikan sesungguh-sungguhnya sambil memeluk ibunya. Tidak cukup dengan itu, isteri saya terus mengatakan bahawa saya kuat cemburu dan mengatakan dia memang selalu pulang lewat malam tetapi atas urusan tugas, bukan berselengkoh orang lain. Mertua saya bertanyakan soalan bertalu-talu kepada saya dan isteri saya. Akhirnya saya pergi ke kereta, mengambil CD dan saya pasangkannya di VCD player yang terletak di ruang tamu.

Mertua saya mengucap tidak henti-henti setelah melihat apa yang ditayangkan dihadapan mata mereka. Itulah rakaman kecurangan anak mereka 'sedang #bermain' di hadapan mata mereka. Isteri saya hanya menundukkan kepala sambil menangis teresak-esak. Kemudian isteri saya bangun mendapatkan saya dan dipeluknya kaki saya sambil meraung-raung meminta ampun dan berjanji untuk tidak mengulangi perbuatannya itu.

Anak saya dan Mak Usunya tiba-tiba keluar daripada bilik akibat terdengar raungan isteri saya. Mereka terus ke ruang tamu tanpa kami sedari dan turut melihat tayangan kecurangan isteri saya. Kemudian saya terdengar suara anak saya bertanyakan kenapa mamanya memeluk lelaki lain dan bukan papanya di dalam television itu dan kenapa mamanya biarkan lelaki itu memegang buah dadanya. Saya yang menyedari anak saya berada di ruang tamu dengan pantas menutup television. Saya lihat wajah anak saya yang kehairanan akibat terlihat tayangan tersebut dan juga setelah melihat mamanya meraung-raung dikaki saya.

Wajah adik ipar saya juga dalam keadaan terkejut. Tangannya menutup mulutnya dengan matanya yang terbeliak akibat terkejut setelah mengetahui perbuatan kakaknya itu. Terus sahaja dia menarik tangan anak saya masuk ke bilik. Kedua-dua mertua saya tidak dapat berkata walau sepatah kata pun. Seminggu selepas itu, saya dan isteri saya pergi ke mahkamah syariah dan memohon perceraian. Selepas perbicaraan dan bukti-bukti yang kukuh, saya mendapat hak penjagaan anak saya. Kemudian saya meminta bekas isteri saya supaya menikah dengan lelaki yang saya nampak pada hari itu dengan disaksikan oleh hakim dan orang-orang pejabat agama.

Selepas kejadian itu, saya tinggal bersama anak saya dan sebulan sekali bekas isteri saya datang melawat anaknya. Sehinggalah selepas beberapa bulan, saya tidak nampak lagi batang hidungnya menjengok anaknya. Dari cerita yang saya dengar dari orang-orang tempat dia bertugas, selepas bekas isteri saya berkahwin dengan lelaki tersebut, dia memakan hati kerana lelaki tersebut ada hubungan sulit dengan perempuan lain. Mungkin itulah balasan Allah kepadanya.

Pada hari raya puasa yang lalu, saya berziarah ke rumah bekas mertua saya atas desakan anak saya. Di sana saya berpeluang berjumpa dengan bekas isteri saya. Saya lihat, dirinya tidak lagi seperti dahulu. Tubuh yang dahulunya montok dan menawan kini kurus kering. Dari wajahnya saya tahu bahawa dia memang benar-benar makan hati dengan suami barunya yang diberahikan itu. Biarlah, Allah sudah pun temukan mereka berdua. Bahagia atau tidak itu bukan kerja saya, itu kerja tuhan. Yang penting, saya kini memulakan hidup baru dengan anak kesayangan saya. Dialah harta yang tidak ternilai untuk saya di dunia dan akhirat. Saya akan pastikan anak saya melalui jalan hidup yang betul agar hidupnya tidak menyimpang daripada ajaran Allah yang sebenar.

KESIMPULAN


Semuga kisah pedih pengalaman sahabat kita ini dapat menyedarkan pasangan lain di luar sana. Ingatlah 'lelaki yang tidak cemburu terhadap isteri dan anaknya adalah dayus dan tidak akan mencium syurga'. Iman wanita amatlah tipis dan amat mudah tergoda, khususnya apabila mereka bebas sewaktu bekerja.

WARGA PRIHATIN ada banyak kes sebegini dalam simpanan fail kami. Zina bagi yang sudah berkahwin hukumannya rejam sampai mati.

Jika tidak direjam secara muhkamat, mereka tetap direjam secara mutasyabihat. Aktiviti haram memang dipromosi oleh syaitan. Ia dilakukan semata-mata kerana nafsu, tanpa ikatan dan tanggungjawab. Oleh itu, menjadi trend sekarang semua perbuatan zina itu dirakam untuk 'kenangan'. Apabila nafsu sudah memuncak, masing-masing sudah tidak kisah untuk dirakam aksi ranjangnya. Banyak sekali kes yang pihak wanita sendiri yang merakam aksinya berkali-kali.

Seorang suami yang berprinsip tidak akan mampu menerima semula isteri yang berlaku curang. Itu adalah ego atau 'pride' lelaki yang Allah kurniakan secara fitrah. Pengalaman kami menunjukkan suami akan menceraikan isterinya pada kadar segera sebaik sahaja mendapat bukti. Memanglah hakikatnya seorang wanita hanya untuk seorang lelaki sahaja. Tidak mungkin 2 lelaki atau lebih boleh hidup bersama seorang wanita dalam masa yang sama.

Hasil kajian dan pengalaman kami juga menunjukkan situasi yang amat berbeza dengan sikap isteri yang masih mampu walaupun pahit untuk menerima suami yang berselingkuh dengan wanita lain. Mungkin para isteri memikirkan soal nasib anak, nasib diri yang mungkin menjanda, menjaga maruah diri serta keluarga dan sebagainya. Kebetulan pula dalam Islam ada Poligami yang sering diambil peluang oleh suami untuk berbuat sewenangnya. Kononnya boleh tambah isteri bila 'terkantoi'. Maka meranalah si isteri.

Janganlah biarkan isteri kita BERKELIARAN, samada melalui aktiviti sosial secara zahir maupun melalui alam maya. Jika isteri kita diizinkan bekerja, pantaulah gerak geri mereka. Begitulah juga dengan para suami. Janganlah buang masa melayan isteri dan anak dara orang. Jika kita benar-benar mampu dan mahu, bernikahlah sahaja agar perhubungan itu ada berkatnya.

Pengalaman seorang dari kami amat mengejutkan sekali. Seorang artis terkenal yang sudah bersuami dipelawa di hadapannya oleh rakan lelakinya hanya dengan ayat "can I have #se'x with you, I have got a room here'. Beliau yang sedang makan di restoran Hotel itu bersama rakan beliau boleh dengan mudah ikut naik ke bilik. Ironinya, ia tidak berlaku di hadapan rakan kami dan rakan-rakan artis itu, bukan secara rahsia. Beliau turut menceritakan kisah zina yang berleluasa secara terang-terangan di kalangan artis dan penari budaya.

Lihatlah penceraian yang berlaku apabila suami dapat tahu isterinya bertukar gambar alat kelamin dengan artis, melakukan perbualan #lu-ca'h melalui telefon, sms, facebook, Whatsapp dan sebagainya. Hari ini ramai lelaki yang mengadu isteri mengabaikan suami dan anak kerana aktiviti ini. Dari aktiviti maya itu mereka berjumpa dan akhirnya syaitan akan menggoda masing-masing melakukan zina. Ingatlah, rakaman dan berita dari kerosakan akhlak ini akan menjadi rejaman masyarakat terhadap kita hingga ke anak-cucu, bahkan ke akhir hayat.

Telah Allah tegaskan bahawa "berkeliaran itu membawa kerosakan". Seharusnya kita mematuhi arahan Allah itu agar mampu kita hentikan segala kerosakan akhlak ini segera. Kita sudah terlalu jauh dari landasan agama kita. Kerana itulah hidup masyarakat kita ini amat 'tidak sejahtera'. -fb

Wan Kuzain Wan Kamal, anak muda Malaysia beraksi untuk USA

Posted: 22 Feb 2014 07:14 AM PST

Wan Kuzain Wan Kamal pernah menjadi sensasi di laman sosial Malaysia satu masa dahulu kerana bakat bola sepak beliau yang hebat. Terdapat khabar angin yang mengatakan bahawa anak muda ini beraksi untuk skuad di USA. Sungguh teruja melihat kemahiran pemain muda ini, boleh dikatakan kemahiran beliau setaraf pemain muda yang lahir di negara gergasi bola sepak!

Sudah Ada Pihak Tuntut Malaysia Haramkan Pukul Anak

Posted: 22 Feb 2014 06:01 AM PST

SUSULAN kes pasangan Malaysia yang dibicarakan di Sweden, sudah timbul desakan dari beberapa kumpulan hak asasi manusia menuntut supaya undang-undang mirip Sweden dikuatkuasakan di Malaysia.

Sebuah pertubuhan, Protect And Save Children mahu agar perbuatan menghukum anak dengan cara fizikal seperti merotan dan lain-lain diharamkan sama sekali kerana ia didakwa melanggar hak asasi kanak-kanak tersebut.

Pengarah Eksekutifnya P Nagasayee Malathy berkata, hukuman sebegitu rupa mencabul hak asasi seorang kanak-kanak yang masih kecil dan ia dikhuatiri akan menjejaskan keperluan hak asasi lain, katanya memetik laporan dari The Malay Mail Online.

Perkembangan ini sebenarnya sudah boleh dijangka kerana di Malaysia turut terjadinya kes penderaan kanak-kanak yang melibatkan kecederaan malahan ada yang sehingga melibatkan kematian.

Bagaimanapun, untuk menghalang terus perbuatan menghukum anak-anak ia adalah satu perkara yang mustahil kerana didikan sebegitu kadangkala diperlukan memandangkan anak-anak yang masih kecil serta masih perlu banyak bimbingan.

Ekoran umur yang masih kecil, mereka mungkin terdedah kepada pengaruh yang luas tidak kira negatif atau positif. Tanpa didikan yang tegas, pemikiran mereka bimbang akan tercemar dengan unsur negatif yang boleh menggugat kehidupan sosial.

Anak yang tidak dididik dengan tegas akan menyemai rasa bebas untuk melakukan sesuatu tanpa dihalang dan ia akan menjadi semakin buruk apabila kanak-kanak itu semakin meningkat dewasa.

Beberapa pihak di Sweden sendiri sudah mula merasa kekesalan ekoran penguatkuasaan undang-undang sebegitu di Sweden yang dilihat banyak melahirkan anak-anak yang biadab dan kurang ajar kepada orang dewasa.

Menurut satu buku bertajuk "How Children Took Power" Seorang pakar psikiatri David Eberhard berkata keluarga di Sweden sendiri tidak berminat dalam mendisiplinkan anak-anak mereka.

Sweden01
Pada tahun 1979, Sweden menjadi negara pertama untuk mengharamkan sama sekali perbuatan memukul anak.

"Kita sekarang hidup di dalam budaya yang mana pakar berkata kanak-kanak juga setaraf dengan orang dewasa sehingga satu kesimpulan kanak-kanak perlu diberi kuasa sepenuhnya menentukan apa yang boleh dimakan, apa yang perlu dipakai serta bila untuk masuk tidur," kata David.

Jika dilihat dari aspek lain pula, ramai pemimpin dan cerdik pandai di negara ini dididik dengan ketegasan yang kuat disertakan sekali dengan perbuatan merotan dan memukul mereka untuk tujuan disiplin.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri mengakui bapanya seorang yang garang dan beliau hanya berbual dengan bapanya jika ada perkara yang betul-betul penting.

Berapa ramai pula doktor, peguam dan jurutera yang kini mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa mereka yang mendidik mereka dengan rotan sehingga mereka boleh berjaya seperti hari ini.

Kebanyakan mereka membayangkan mereka akan menjadi individu berbeza jika ibu bapa mereka tidak memukul mereka. - IBNU K/Mynewshub.my

Pemilik Laman FB 'Murtad in Pantai Timur' bekas pelajar MRSM

Posted: 22 Feb 2014 05:23 AM PST

Selain mendakwa dirinya kafir kerana sudah murtad, pemilik sebuah akaun Facebook (FB) dikenali sebagai Murtads in Pantai Timur (MPT) turut biadab apabila mengatakan Allah SWT tidak wujud serta mengeji Nabi Muhammad SAW.

Itu antara pos pengendali FB berkenaan yang mendapat kecaman hebat orang ramai yang mahu laman itu segera ditutup, namun tidak diendahkan pemiliknya malah mencabar pihak terbabit melaporkan perkara itu kepada pihak berkuasa serta akhbar termasuk Harian Metro.

Berdasarkan pemerhatian Harian Metro, laman memperjuangkan murtad di negeri Darul Naim, Darul Iman dan Darul Makmur sebagai motonya, baru dimulakan pada 12 Februari lalu dan sehingga kini sudah mengumpul lebih 2,000 'likes'.

Malah dalam satu pos, pemilik akaun terbabit turut menyatakan 'Majulah Murtad untuk Pantai Timur' dan mendakwa penganut agama Islam adalah bodoh.

Hampir keseluruhan pos pemilik FB biadab itu adalah provokasi kepada umat Islam dan menggunakan loghat Pantai Timur dalam tulisannya.

Pemerhatian juga mendapati, pemilik FB berkenaan mendakwa dia adalah anak jati Kelantan dan sudah murtad serta memperkenalkan diri sebagai Che Awe Donde atau Pok Nik.

Katanya, memandangkan usia sudah meningkat dan tua selain mempunyai ilmu tinggi, dia sedar Islam yang dianuti selama ini sebenarnya adalah agama palsu.

Pemilik FB berkenaan turut mendakwa semakin tinggi belajar mengenai agama, baru diketahui Islam adalah agama bodoh dan dia kini berjuang untuk murtad.

Menurutnya, dia akan berjuang menyedarkan masyarakat Islam bahawa agama rekaan Nabi Muhammad (dipanggilnya Muhammad babi) akan dihapuskan dari muka bumi Kelantan.

Berikut maklumat pemilik page Murtad In Pantai Timur – MPT itu:

id: 1452759477
name: Juli Jalaludin
first_name: Juli
last_name: Jalaludin
link: http://www.facebook.com/juli.jalaludin
gender: female
locale: en_US
username: juli.jalaludin Juli Jalaludin

Di bawah ini saudaranya yg berdekatan:

https://www.facebook.com/jasrul.jalaludin (abang)
https://www.facebook.com/julieni.jalaludin (kakak)
https://www.facebook.com/hja931ba52b0h0 (abang)
https://www.facebook.com/salniah.muhammadshah (sepupu)

Patut ke kita libatkan keluarga si murtad ni? Mungkin boleh dapat info sikit dari keluarga dia.

8 disedut pasir jerlus

Posted: 21 Feb 2014 08:31 PM PST

Satu demi satu 'ditelan sungai'

Segamat: "Ya Allah... Zikri... Ayoi... tolong aku." Itu ungkapan terakhir mangsa pertama tragedi lemas di Sungai Muar, Buloh Kasap, dekat sini, yang mengorbankan tiga remaja manakala lima lagi rakan mereka masih hilang, semalam.

Dalam kejadian jam 8.50 pagi itu, Mohd Hafizuddin Kamal, 16, yang berjalan di kawasan berpasir di sungai itu bersama 11 rakannya, tiba-tiba tergelincir ke dalam sungai itu sebelum tujuh rakannya yang cuba membantu turut hilang.

Sehingga jam 11 malam tadi, tiga mayat ditemui iaitu Mohd Hafizul Daniel Norhashim, Mohd Zikri Zaidi dan Naz-rul Aminuddin.

Ketiga-tiga mayat itu ditemui dasar sungai berhampiran satu sama lain. Daripada lapan remaja berkenaan, dua daripada mereka adalah adik beradik, iaitu Mohd Zikri dan abangnya, Mohd Zaki.

Empat lagi rakan mangsa, Mohd Shahrul Abd Halim, 14; Mohd Amerul Shah Ammar, 14; Hafizuddin Zamri, 15; Norshafila Abdullah, 16, terselamat kerana tidak terjun ke dalam sungai selepas melihat satu demi satu kawan baik mereka 'ditelan sungai'.

Semua remaja berkenaan adalah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Buloh Kasap.

Pasir jerlus

Kejadian dipercayai berpunca daripada pasir jerlus di Sungai Muar dekat Buloh Kasap, yang seolah-olah 'menyedut', mangsa apabila terpijak dasar sungai itu.

Apabila mangsa memijak dasar sungai yang mencecah kedalaman sehingga enam meter, kaki terbenam dan 'disedut' sehingga gagal menyelamatkan diri.

Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat, Datuk So'iman Jahid, berkata lokasi mempunyai kedalaman lebih berbanding tempat lain kerana kegiatan mengorek pasir dilakukan di kawasan itu.

"Cuaca panas sejak kebelakangan menyebabkan air sungai menjadi cetek sehingga terbentuknya teluk dan beting pasir jerlus di tengah sungai," katanya.

Sebelum kejadian itu, 12 remaja berkenaan dari Taman Mewah, yang terletak kira-kira dua kilometer dari sungai itu, berjoging di tepi sungai berkenaan.

Mereka yang berjoging kira-kira jam 6.30 pagi, singgah menghirup udara pagi di tepi Sungai Muar berhampiran lokasi kejadian.

Mohd Shahrul berkata, ketika berada di tepi sungai itu, ada dalam kalangan mereka mengingati sesama sendiri supaya tidak pergi ke gigi air kerana bimbang terjatuh.

"Belum habis bercakap, tiba-tiba Mohd Hafizuddin tergelincir dan terjatuh ke dalam sungai dan tangan terkapai-kapai.

"Pada mulanya, kami ingatkan dia bergurau, tetapi apabila dia tenggelam, Mohd Izoan dan Mohd Noreen terus terjun untuk menyelamatkannya.

"Apabila melihat Mohd Izoan dan Mohd Noreen tidak juga timbul, Mohd Zikri dan Nazrul Aminuddin pula terjun bagi menyelamatkan mereka," katanya.

Dalam keadaan cemas dan panik, Nazrul atau dikenali Ayoi, meminta rakannya yang terkapai-kapai dalam sungai supaya bersabar dan mengarahkan rakan di darat mencari tali dan kayu.

Bagaimanapun, belum sempat empat rakan yang berada di darat mendapatkan tali atau kayu, Ayoi turut tenggelam.

Nekad terjun

Melihatkan seorang demi seorang rakan mereka hilang, Mohd Shafiq dan Mohd Hafizul Daniel, nekad terjun untuk menyelamatkan mangsa.

Bagaimanapun, kedua-duanya turut mengalami nasib yang sama.

Mohd Shahrul berkata, Mohd Zaki pula tanpa berfikir panjang, terus terjun untuk menyelamatkan tujuh rakan yang sudah tenggelam, tetapi dia juga tenggelam.

"Kami berempat tergamam apabila melihat kelapan-lapan teman baik semuanya tidak timbul," katanya sambil menambah kejadian itu berlaku dalam masa kurang lima minit.

Sementara itu, Mohd Amerul Shah berkata, dia yang panik dan terkejut, menelefon ibu dan bapa mangsa untuk mendapatkan bantuan.

Norshafila, satu-satunya perempuan dalam kumpulan itu, berlari pulang ke rumah bagi memaklumkan kepada keluarga.

Buah dada ditoreh penyamun di Teluk Intan

Posted: 21 Feb 2014 07:01 PM PST

Gambar hiasan
Teluk Intan: Seorang wanita menempuh azab apabila dia bukan saja dirompak, malah dada dan payudaranya ditoreh berulang kali oleh dua perompak ketika mangsa dalam perjalanan menjual ikan dalam kejadian berhampiran Jalan Bandar di sini, pagi semalam.

Dalam kejadian jam 4.30 pagi, mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Tan, 54, berkata, kejadian berlaku ketika dia menunggang motosikal menuju ke pasar Teluk Intan untuk bekerja mengambil upah menjual ikan.

Menurutnya, dia yang menunggang motosikal bersendirian terkejut apabila dua lelaki tidak dikenali muncul dan mengekorinya dengan menaiki motosikal.

"Tiba-tiba mereka memintas motosikal sebelum salah seorang lelaki itu terjun daripada motosikalnya menyebabkan saya hilang kawalan sebelum terjatuh.

TANGAN mangsa lebam akibat diserang penjenayah

"Dalam keadaan kesakitan, lelaki terbabit merampas beg duit berisi wang tunai RM300, namun saya terkejut apabila salah seorang lelaki itu mengeluarkan pisau dan menghiris dada saya," katanya.


Tan berkata, dia yang berada dalam kesakitan merayu supaya tidak dicederakan berikutan penjenayah terbabit sudah memperoleh duitnya.

"Lelaki terbabit terus bertindak menoreh dada saya berulang kali hingga mencederakan puting saya. Akibat kesakitan, saya terus pitam di tempat kejadian," katanya


Harian Metro

Berhenti sekolah, menari lucah ganti ibu di Serdang

Posted: 21 Feb 2014 06:01 PM PST

Gambar hiasan
SERI KEMBANGAN: Seorang gadis 15 tahun adalah antara penyanyi dan penari separa lucah ditahan dalam Ops Noda di Medan Selera Serdang, di Taman Perindustrian Bukit Serdang, di sini, malam tadi.

Gadis berasal dari Bandar Tun Razak itu dikatakan berhenti sekolah tahun lalu kerana menggantikan ibunya yang juga penghibur di medan selera itu.

Gadis berkenaan mendakwa dia pertama kali membuat persembahan menggantikan ibunya yang sakit dan tidak boleh menyanyi.

Ibunya berusia 53 tahun turut ditahan ketika serbuan dilakukan sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang, kira-kira 11 malam.

Serbuan berkenaan diterajui Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafiknya, Asisten Superintendan Ramsay Embol.

Ramsay berkata, ketika serbuan terdapat 15 wanita sedang berada di atas pentas menari dan dikalungkan bunga.

"Serbuan dilakukan 23 anggota termasuk empat pegawai selepas mendapat maklumat awam berhubung persembahan kurang sopan di medan selera itu.
"Semua 15 penari dan penyanyi berusia antara 15 hingga 50-an iaitu tujuh tempatan, tujuh warga China dan satu dari Thailand ditahan untuk siasatan lanjut.

"Dua lelaki tempatan yang disyaki penjaga premis berkenaan turut ditahan," katanya.

Menurutnya, semua tangkapan dibawa balik ke Balai Polis Seri Kembangan di atas pelbagai kesalahan antaranya tiada permit hiburan, menggajikan pekerja tanpa permit, salah guna pas pelawat dan pas pelajar serta pasport tamat tempoh atau tinggal lebih masa.

Difahamkan, pengunjung yang berpuas hati dengan persembahan akan mengalungkan bunga di samping tips RM10 sehingga RM100 kepada penari.

Erra Fariza sedih perceraiannya dijadikan bahan lawak di internet

Posted: 21 Feb 2014 05:31 PM PST

SHAH ALAM: Pelakon dan penyanyi popular, Erra Fazira terkilan apabila kes perceraiannya menjadi bahan lawak di laman sosial Facebook dan Twitter.

Beliau yang baru sahaja bercerai talak satu dengan suaminya Engku Emran Engku Ahmad berkata pelayar internet bertindak mempersendakan perpisahan itu.

"Saya sendiri serba-salah untuk memberikan sebarang kenyataan membabitkan perceraian ini memandangkan banyak pihak bertindak melampau dengan mempersendakan perceraian kami di laman sosial. Pada saya apa yang dilakukan itu sangat keterlaluan."

"Mereka tidak melaluinya jadi mereka tidak tahu. Dalam hal ini berat mata memandang berat lagi bahu memikul, tetapi tidak semua perkara yang boleh dikongsi bersama umum," ujarnya kepada wartawan selepas sesi rakaman Primadona, terbitan Astro.

Erra atau nama sebenarnya Fazira Wan Chik, 40, berkata kenyataannya berkaitan perceraian itu disalah tafsir orang ramai.

"Susah! Kalau cakap lega dan bersyukur orang akan salah anggap, cuma apa yang boleh saya perkatakan persoalan yang timbul sebelum ini sudah terjawab dan segala sudah terlerai.

"Ada yang saya kongsi sudah disalah tafsir dan jadi bahan mainan dan ia tidak bagus. Ada juga yang agak sensitif apabila membicarakan mengenai isu perceraian ini," ujarnya.

Erra dan bekas suaminya itu bersetuju untuk menyerahkan hak penjagaan sepenuhnya anak tunggalnya kepada Engku Emran.

Erra diberikan hak lawatan dan bermalam selain cuti sekolah dan hari perayaan.

Erra juga bersetuju untuk tidak menuntut sebarang nafkah daripada bekas suaminya itu.

Bekas Ratu Cantik Malaysia itu pernah berkahwin dengan pelakon, penyanyi, pengarah Yusry Abdul halim pada tahun 2003.

Beliau juga pernah digosipkan dengan pelakon terkenal Hans Issac dan Awie sebelum berkahwin dengan Engku Emran.

Jakim bidas Kassim Ahmad menerusi khutbah Jumaat

Posted: 21 Feb 2014 05:15 PM PST

SHAH ALAM: Umat Islam di negara ini diminta agar tidak mudah percaya kepada kepada sesuatu pandangan atau hujah tertentu yang hanya dikeluarkan berdasar emosi semata-mata.

Itu peringatan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui khutbah Jumaatnya hari ini.

Jakim menegaskan pertuturan yang disampaikan Rasulullah adalah wahyu daripada Allah yang merupakan sumber perundangan untuk mengatur kehidupan.

"Janganlah kita mudah percaya sesuatu pandangan atau pun hujah tertentu yang hanya dikeluarkan berdasarkan emosi dan kepentingan peribadi semata-mata.

"Sesungguhnya wahyu Al-Quran sudah sempurna namun kita memerlukan hadis atau sunnah sebagai sumber perundangan untuk mengatur kehidupan," katanya melalui khutbah Jumaat hari ini bertajuk "Hadis: Sumber Perundangan Islam".

Khutbah itu dikarang bagi menjawab tuduhan yang dibuat pemikir kontroversi, Kassim Ahmad yang menyifatkan ummat Islam terlalu mendewa-dewakan Nabi Muhammad S.A.W.

Minggu lalu, Kassim dalam satu seminar di Putrajaya menuduh ulama mengawal Islam di Malaysia menggunakan sistem "kasta paderi", menyoal penggunaan hadis dalam menjelaskan ajaran Al-Quran dan mengatakan salah bagi orang Islam mendewakan Nabi Muhammad kerana "beliau hanya pesuruh Allah".

Kassim juga mempersoalkan pemakaian tudung oleh wanita Islam, mengatakan "rambut bukan sebahagian daripada aurat" dalam ceramahnya yang bertajuk, "Hala Tuju Malaysia dalam Masa 30 Tahun".

Jakim turut mengingatkan umat Islam agar membuat rujukan terlebih dahulu daripada sumber yang sahih dan hanya berpegang kepada sumber diiktiraf syarak bagi mengelak umat Islam berpecah-belah.

Katanya, terdapat empat sumber hukum yang disepakati jumhur ulama di dalam perundangan Islam iaitu Al-Quran, sunnah, ijma' dan qias.

"Percayalah dengan memahami sumber disepakati ulama yang menjadi rujukan sumber perundangan dalam Islam ia pasti dapat menjamin masyarakat daripada terkeliru ataupun dikelirukan.

"Sesungguhnya hadis iaitu segala yang bersandarkan kepada Rasulullah sama ada perkataan, perbuatan dan pengakuan memainkan peranan penting di samping Al-Quran," katanya.

Jakim berkata, terdapat empat peranan utama hadis iaitu sebagai penjelas kandungan Al-Quran dan memperincikan apa yang tidak diperincikan dalam Al-Quran,

Katanya, dua peranan lain adalah membataskan apa yang tidak dibataskan dan menetapkan sesuatu hukum yang tidak terdapat di dalam Al-Quran.

"Tugas Rasulullah selain menyampaikan isi kandungan Al-Quran, baginda juga dipertanggungjawab menerangkan dengan terperinci isi kandungan Al-Quran yang meliputi hukum, undang-undang dan sebagainya.

"Sebagaimana kita maklum, sifat Al-Quran itu ringkas maka peranan sunnah itu untuk memperincikannya seperti hadis yang menjelaskan hukum sesuatu amalan seperti sembahyang, cara melakukannya, syarat serta tegahannya," katanya.

Jakim berkata, golongan yang memperlekehkan hadis ini wujud akibat kecetekan ilmu agama selain tidak mengamalkan ajaran Islam dengan sempurna.

Katanya, isu akidah yang mencemarkan nama baik Islam seperti ancaman ajaran sesat, cubaan menukar agama, anti hadis, Islam liberal, fahaman sekular, pluralisme, komunisme dan Syiah mempengaruhi umat Islam dengan mudahnya.

Antarapos

UMNO pecat lima ahli sabotaj parti

Posted: 21 Feb 2014 05:00 PM PST

KUALA LUMPUR: Lembaga Disiplin Umno memecat lima anggotanya berkuat-kuasa serta merta di atas pelbagai kesalahan semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lalu.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, antara kesalahan yang dikenal pasti ialah bertindak mensabotaj parti, menjadi penceramah pembangkang serta membantu kempen pembangkang menentang calon Barisan Nasional (BN).

Lima yang berkenaan ialah Bahrim Abdullah dari Bahagian Kuala Pilah, Abdul Mohsin Sharif dan Mohd Amri Che Ad (Tasek Gelugor), Hasan Bahri Mat Isa (Jempol Palong 15) dan Mohd Zulkifli Zakaria (Bachok).

Najib berkata, kesemua yang dipecat itu bagaimanapun masih boleh membuat rayuan kepada Lembaga Disiplin Umno.

"Mereka boleh buat rayuan, tapi mesti habis tempoh edah dahulu dan terpulang kepada Lembaga Disiplin dan Jawatankuasa Pengurusan," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Datuk Onn di sini, Jumaat.

BN 'Underdog' Di DUN Kajang - PM

Posted: 21 Feb 2014 04:45 PM PST

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Tan Sri Muhyiddin Yassin (dua, kanan) mengumumkan Datin Paduka Chew Mei Fun (tengah) sebagai calon BN bagi Pilihanraya Kecil (PRK) Dun Kajang di Ibu Pejabat BN di Menara Dato' Onn, Kuala Lumpur pada Jumaat. -fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun disifatkan sebagai calon 'underdog' dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada 23 Mac depan.

Bagaimanapun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) akan melakukan yang terbaik terutama bagi memberi saingan terhadap calon lain pada PRK itu nanti.

"Kali ini kami (BN) akan bertanding sebagai calon 'underdog'.

"BN akan bekerja keras untuk pastikan kami memperoleh keputusan yang terbaik," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Datuk Onn di sini, Jumaat.

Mengulas lanjut Najib berkata, Umno sebagai komponen terbesar dalam BN akan memberi sokongan padu kepada wakil MCA itu nanti.

"Kami akan sokong beliau. Kami akan cuba yang terbaik," katanya yang juga presiden Umno.

Kerusi DUN Kajang kosong berikutan peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan (Adun) Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lee Chin Cheh pada 27 Januari lalu.

PKR menamakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon.

Manakala bekas Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim turut mengumumkan pencalonannya sebagai wakil Bebas.

Kenapa Chew Mei Fun? Ini Jawapan TPM

Posted: 21 Feb 2014 04:10 PM PST

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan Datuk Paduka Chew Mei Fun adalah calon terbaik kerana mempunyai pengalaman luas dan pemilihan beliau mendapat sokongan anggota parti di semua peringkat.

"Setelah mengambil kira pandangan daripada pelbagai pihak, walaupun tewas dengan majoriti 6,824 pada PRU13 yang lalu, kami (BN) memutuskan akan meletakkan calon dalam PRK Kajang.

"Walaupun kita tahu akan mendapat tentangan yang hebat tetapi kita anggap ini sebagai satu peluang untuk kita menawarkan khidmat kita dengan meletakkan calon yang berpengalaman dan pernah berkhidmat dalam kabinet.

"Kita yakin calon yang dipilih ini calon yang paling sesuai," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat UMNO, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Jumaat.

Muhyiddin juga menolak tanggapan BN mengambil masa terlalu untuk membuat keputusan sama ada untuk bertanding atau tidak.

Muhyiddin juga menyifatkan PRK Kajang ini akan dijadikan platform parti untuk menjawab segala dakyah dan tohmahan daripada mana-mana pihak terutamanya pembangkang.

"Bukan lewat tetapi dalam tempoh masa yang sesuai. Biasanya kita buat pengumuman calon dua hari sebelum hari penamaan calon," ujarnya.

"Inilah langkah yang sebaik-baiknya untuk menawarkan khidmat kita kepada penduduk Kajang. Kita sedar pihak pembangkang akan mengambil kesempatan dan menjadikan Kajang sebagai platform untuk membuat pelbagai perkara terhadap BN.

"Akan ada banyak isu yang akan dibangkitkan mereka. Sekiranya kita tidak bertanding siapa yang akan menjawab dan menjelaskan isu-isu yang dibangkitkan," tegasnya.

Dalam sidang media tersebut, Muhyiddin turut menyampaikan watikah pelantikan sebagai calon kepada Mei Fun.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Mac ini sebagai tarikh mengundi untuk PRK kajang yang mempunyai pengundi dan 11 Mac sebagai tarikh penamaan calon.

Kekosongan DUN Kajang berlaku berikutan peletakkan jawatan secara tiba-tiba bekas ADUN Lee Chin Cheh untuk memberi ruang kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kerusi tersebut.

Mei Fun telah meletakkan jawatan sebagai Ketua Wanita MCA pada 8 April, 2010, dua minggu selepas Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dipilih sebagai presiden.

Selepas menghilangkan diri daripada arena politik selama tiga tahun, bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysiaa muncul semula dengan memenangi kerusi Naib Presiden MCA dalam pemilihan parti hujung tahun lalu. -bnbbc.my

"Saya Sedia Berdepan Dengan Anwar" - Chew Mei Fun

Posted: 21 Feb 2014 04:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun sedia berdepan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pilihan raya kecil (PRK) Kajang 11 Mac ini.

Chew berkata, beliau tidak takut untuk berdepan dengan Anwar walaupun tokoh pembangkang itu adalah satu nama besar dalam arena politik negara.

"Ia sudah menjadi tanggungjawab saya apabila dipilih sebagai calon bagi Barisan Nasional (BN) pada PRK Kajang.

"Saya sedar pilihan raya kecil ini adalah satu cabaran yang amat besar kepada saya kerana terpaksa berdepan dengan seorang pemimpin yang ada nama besar dalam politik.

"Namun saya sedar bahawa pilihan raya kecil ini diadakan secara sengaja oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi menyelesaikan masalah dalaman parti mereka.

"Oleh itu, bagi mempertahankan prinsip demokrasi, saya perlu dan terpanggil untuk menerima cabaran ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menerima watikah pelantikan sebagai calon BN bagi PRK Kajang daripada Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Menara Datuk Onn di sini, Jumaat.

Chew berkata, BN tetap akan berdepan dengan cabaran supaya memberi peluang kepada rakyat untuk mempertahankan semangat demokrasi.

"Kita tidak mahu melihat mana-mana pihak yang berniat untuk memanipulasikan prinsip demokrasi kita sewenang-wenangnya.

"Seperti yang selalu disebut oleh Pakatan Rakyat bahawa perkembangan budaya politik yang lebih sihat dalam sistem dua parti, PRK ini merupakan satu peluang bagi pengundi-pengundi Kajang untuk memilih seorang Adun (Ahli Dewan Undangan Negeri) MCA ke dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) supaya parti pembangkang Selangor iaitu BN dapat menyatupadukan kekuatan dan mendengar suara segenap lapisan masyarakat dalam DUN," katanya.

Menurut Chew, beliau memohon restu dan sokongan daripada pengundi-pengundi supaya dipilih sebagai Adun Kajang.

"Yang mana, ini dapat memperkuatkan lagi parti pembangkang di Selangor dalam peranan kami sebagai sebuah entiti 'check and balance ' kepada Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

"Sekiranya ditakdirkan kemenangan tercapai, ini bukan anugerah kepada Chew Mei Fun semata-mata sebagai individu tetapi melambangkan DUN dapat menghala ke arah sistem dua parti yang lebih sihat dan bersesuaian dengan ciri-ciri kepelbagaian negara kita," katanya.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua pengundi Kajang supaya memberi satu peluang kepada beliau dan BN untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Berdasarkan rekod saya semasa saya pernah menjadi Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, saya berikrar akan terus menjadi seorang wakil rakyat yang mudah didampingi dan dihubungi rakyat, yang benar-benar membantu rakyat.

"Ini adalah janji saya, jika saya menjadi calon pilihan pengundi di Kajang maka saya akan menggalas dan memikul tanggungjawab sendiri kepada pengundi, dan bukannya melalui pembantu atau setiausaha saya.

"Saya menyeru kepada anda semua supaya memberi satu peluang kepada saya, untuk bekerja untuk anda," katanya.

Selain pernah menjadi Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara antara 1999 dan 2008, Chew juga pernah berkhidmat sebagai timbalan menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, senator dan ketua wanita MCA.

Lantak kaulah Mat Yo!

Posted: 21 Feb 2014 03:31 PM PST

Kelana Jaya: Jurulatih Harimau Malaya Datuk Ong Kim Swee sudah tidak mahu ambil 'pusing' mengenai ketiadaan Norshahrul Idlan Talaha apabila menegaskan hanya mahu memberikan fokus terhadap mereka yang benar-benar berminat menyarung jersi negara.

Katanya, beliau tidak tahu mengenai alasan peribadi Norshahrul atau turut dikenali Mat Yo untuk meminta pengecualian daripada menjalani latihan pusat kebangsaan selain daripada urusan menunaikan umrah pada 3 Mac depan.

"Saya tidak tahu alasan peribadinya (Norshahrul) kerana dia hanya memaklumkan kepada pengurus pasukan (Datuk Seri Subahan Kamal). Menerusi perbualan telefon sebelum ini, saya memintanya datang melaporkan diri (Rabu lalu) dan membawa bersama surat, selepas itu dia boleh mendapat pelepasan, tapi dia tidak datang.

"Saya tidak kecewa dengan tindakannya, bagi saya sesiapa yang gagal hadir untuk menyarung jersi negara bermakna mereka tidak berminat. Kita mempunyai alasan tersendiri tapi yang mustahak di sini keutamaan kepada negara. Saya tidak mempunyai masalah dengan ketiadaan Mat Yo kerana kita masih mempunyai Bobby (Gonzales), Ahmad Fakri (Saarani), Safee Sali dan Baddrol Bakhtiar," kata Kim Swee semalam.

Noshahrul yang beraksi bersama Johor Darul Ta'zim mencetuskan kontroversi apabila gagal melaporkan diri Rabu lalu bersama dengan 24 lagi pemain pelatih skuad kebangsaan namun penyerang berpengalaman berusia 27 tahun itu diberikan pengecualian selepas mengadakan pertemuan dengan Subahan.

Apa Yang Tersirat

Posted: 22 Feb 2014 01:32 PM PST

Apa Yang Tersirat


PRK Kajang: Myanmar Pula!!!!

Posted: 22 Feb 2014 04:03 AM PST

SPR terpaksa awal-awal mengeluarkan kenyataan menafikan dakwaan balaci Anwar kononnya kelewatan PRK Kajang adalah untuk membantu BN menang, melalui undi warga Myanmar. Penafian SPR itu disini

Mengapa politik Anwar penuh penipuan??? Umum mengetahui bahawa kekuatan sebenar PKR yang diterajui Anwar Ibrahim adalah terbina atas dasar penipuan, manipulasi, provokasi dan propaganda.

Pada PRU-13, bagaimana pengundi cina tertipu dengan dakwaan Anwar menjelang pembuangan undi, bahwa kemenangan PR bakal diragut Bn, kerana kehadiran 40,000 pengundi Bangla. Benar juga, akibat dakwaan itu, kawasan yang berpengundi cina, hampir sebulat suara memberikan undi kepada calon-calon PR. Akibatnya, DAP yang mendapat keuntungan besar apabila hampir semua calonnya menang. Selain itu, kawasan2 yang bermajoriti cina yang ditandingi calon melayu seperti Pandan, undi majoriti calon PKR ditahap yang luar biasa.

Kini, berdepan dengan PRK Kajang, balaci Anwar seperti Chegu Bard, melalui SAMM haramnya, mencuba cara pada PRU-13 lalu, kali ini pula menggunakan warga Myanmar. Mereka dengan tipu muslihatnya, dengan cara yang tersusun, menggambarkan bahawa telah berjalan penambahan undi bagi PRK Kajang, atas sebab itu, kononnya sejak akhir-akhir ini begitu banyaknya bas-bas besar pelancong bertolak daripada KLIA dan terus ke Kajang bagi menurunkan warga Myanmar yang telah diimport.

Pennyokong Anwar, merekayasa, bahawa lambatnya penamaan calon adalah untuk membolehkan SPR mendaftar warga Myanmar itu.

Berjayakah Anwar dengan cara begini melalui PRK Kajang?

PRK Kajang: Antara Pemimpin Bertaraf Dunia dan Pemimpin Tempatan

Posted: 21 Feb 2014 05:44 PM PST

Kalau calon BN Datin Paduka Chew mei Fun menang, maka beliau senantiasa bersama pengundi Kajang untuk setiap keadaan; sebabnya selain sebagai pemimpin tempatan tetapi juga beliau mempunyai masa demikian, kerana beliau bukan pemimpin bertaraf dunia. Sementara itu, jika Anwar yang menang, pengundi Kajang hanya akan dapat mengikuti kelibat wakil rakyat mereka melalui facebook, twitter, surat khabar atau media lain, kerana wakil rakyat mereka senantiasa sibuk di manca negara kerana tarafnya sebagai pemimpin bertaraf dunia.

pengundi Kajang perlu memilih, apa kah mereka mahu seorang wakil rakyat yang mewakili mereka senantiasa bersama-sama mereka dikala susah dan senang? atau kah seorang wakil rakyat selain pemimpin yang senantiasa sibuk, juga masih mewakili satu kawasan lagi yang beratus kilometer daripada Kajang.

Janji calon Bn Mei Fun yang juga Naib Presiden MCA, mantan timbalan Menteri, mantan MP "saya akan berkhidmat sepenuh hati" pada penggundi dan penduduk Kajang. Janji itu, satu pengakuan yang sangat jujur. "Pada pandangan saya, orang Kajang perlukan seseorang yang bukan sahaja boleh menyuarakan isi hati mereka, tetapi juga sentiasa dilihat berada di sana (Kajang), boleh dihubungi dan wakil rakyatnya sentiasa ada di sana".demikian kata calon Bn itu sebaik diumumkan sebagai calon Bn bagi PRK Kajang.

PRK Kajang, adalah pilihanraya kecil hasil rekayasa Anwar Ibrahim, yang mempunyai beberapa tujuan:- menyelesaikan kemelut PKR di Selangor, Anwar memerlukan flatform untuk menakluki Putrajaya, dan laluan mudah bagi Azmin menjadi Menteri Besar Selangor. Selain itu, Anwar akur dengan strategi DAP, agar PAS tidak berkesempatan dilantik sebagai MB Selangor, jika krisis antara Azmin dan Khalid terus merunsing. Kehadiran Anwar, boleh menolak sepenuhnya peluang Pas, itulah sebenarnya salah satu tujuan PRK Kajang.

Kehadiran Mei Fun sebagai calon PRK Kajang, dilihat tidak mudah bagi Anwar untuk menang. Mei Fun selain anak jati Selangor, beliau juga seorang yang berwibawa dan mempunyai kredibiliti. Jika pengundi Kajang melihat seorang wakil rakyat yang mempunyai kredibliti dan bebas masalah, maka mereka tiada pilihan selain mengundi Mei Fun pada 23 Mac nanti.

Tiada ulasan:

Catat Komen