Isnin, 23 Disember 2013

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


Pas Kawasan Tanjung Malim

Posted: 23 Dec 2013 01:36 AM PST

Pas Kawasan Tanjung Malim


Bukan Pujian Yang Diimpikan Unit Amal

Posted: 22 Dec 2013 07:48 PM PST

Pujian daripada masyarakat seringkali kedengaran tentang kehebatan anggota Amal yang sedia menyumbang bakti tanpa mengharapkan imbuhan. Inilah generasi pemuda Islam yang berjaya dilahirkan oleh Pas dalam mentarbiyyah ahli-ahlinya.

Walaupun sering mendapat pujian, itu bukanlah matlamat utama anggota Amal. Jangan hapuskan pahala beramal hanya kerana inginkan pujian.

YDP Pas Kawasan Tanjong Malim, Tn Hj Aminuddin Zulkipli berkata demikian ketika merasmikan Jambori Amal 2013 yang berlangsung di Kem Ansar, Sungkai.

Turut disampaikan cenderahati kepada 'Geng 40' yang merujuk kepada jawatankuasa pemuda sesi lalu yang telah mencapai usia 40 tahun.

YDP turut merakamkan ucapan tahniah kepada penganjur yang berjaya menjalankan Jambori Amal dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan.


PARTI ISLAM SEMALAYSIA KAWASAN BUKIT KATIL

Posted: 22 Dec 2013 07:27 PM PST

PARTI ISLAM SEMALAYSIA KAWASAN BUKIT KATIL


Najib Sudah Boleh Dikategori Perdana Menteri OKU

Posted: 22 Dec 2013 08:00 PM PST


Sesiapa pun kini tidak dapat lagi menyembunyikan kebimbangannya terhadap keupayaan Najib dalam memimpin negara ini. Pretasinya merosot hari demi hari, kedudukan ekonomi kian memburuk, hutang negara bertambah dan kehidupan rakyat tidak pernah menjadi lebih baik.

Menambahkan beban derita rakyat melalui pelbagai kenaikan kos sara hidup bagaikan sudah menjadi amalannya, terutama sejak berakhirnya PRU 13 lalu. Di sebalik pelbagai janji untuk memulihkan ekonomi dan menyatakan prestasi ekonomi negara berada di landasan yang betul, hakikatnya semakin hari semakin banyak wang dari poket rakyat yang cuba disedut atas nama kesejahteraan negara dalam jangka panjang kononnya.

Dan setiap kali berlaku kenaikan dan menambahkan derita rakyat, Najib seolah-olah tidak berasa berdosa melakukannya. Beliau sentiasa mencari hujah-hujah yang logik untuk mewajarnya segala kenaikan itu, walaupun banyak daripada hujahnya kelihatan dangkal dan tidak masuk akal.

Dalam mempertahankan kenaikan pelbagai harga barang dan perkhidmatan, Najib telah membandingkan dengan kenaikan gaji dan elaun wakil rakyat di Selangor dengan menyatakan kerajaan PRlah yang lebih dulu melakukan kenaikan. Sekali pandang, hujah Perdana Menteri itu nampak ada betulnya tetapi hakikatnya beliau lupa bahawa kerajaan telah menaikkan harga minyak sebaik saja berakhir pilihanraya pada 5 Mei lalu sedangkan kenaikan gaji wakil rakyat Selangor hanya baru diluluskan dan belum pun berkuatkuasa lagi.

Ia kemudian diikuti dengan kenaikan harga gula, tarif letrik, tol dan pelbagai lagi. Inilah yang telah menambahkan lagi kos sara hidup hidup rakyat. Lagi pula tiada kaitan antara kenaikan gaji wakil rakyat di Selangor dengan kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang dilakukan Najib itu. Beliau hanya cuba memesongkan kesalahannya ke bahu orang lain.

Dalam masa yang sama, jika Najib ingin membandingkan kenaikan gaji wakil rakyat, beliau sepatutnya melihat kepada kerajaan negeri Sarawak yang telah melakukan kenaikan gaji dan elaun lebih awal serta pada peratusan yang lebih tinggi lagi berbanding di Selangor.

Bercakap mengenai kenaikan kadar tol pula, Najib mempertahankan cadangan kenaikan itu dengan mengatakan jika tol tidak dinaikkan, maka cukai terpaksa dinaikkan. Terlihat di sini bahawa untuk menambah pendapatan dan mengelakkan hutang negara terus bertambah, Najib hanya melihat cara mudah untuk memperolehi wang iaitu melalui kenaikan harga barang, menambah kadar cukai dan penghapusan subsidi.

Bahkan melalui apa yang didedahkan oleh Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli bahawa kerajaan juga didapati telah menjual dan memajak beberapa aset negara untuk mencapai sasaran defisit negara 2013 pada kadar 4 peratus daripada KDNK sebagaimana yang dijanjikan, berbanding 4.5 peratus pada tahun lalu, jelas membuktikan bahawa Najib semakin kehilangan upaya dalam mentadbir negara ini.

Sudah tentu penjualan aset negara ini adalah berdasarkan nasihat daripada Pemandu yang diketuai oleh Idris Jala di mana ketika mengetuai MAS, beliau juga pernah mengambil pendekatan sama iaitu menjual bangunan ibu pejabatnya untuk memperolehi pendapatan.

Lalu apa jadi kepada MAS sekarang, sudahlah hilang bangunan, prestasinya juga terus merosot. Catatan untung hanya direkodkan pada tahun awal Idris Jala mengetuainya saja dan jelas keuntungan itu kerana menjual bangunannya.

Daripada menaikkan harga barang, menambah kadar cukai, menghapuskan subsidi dan menambah derita rakyat, Najib kini menjual aset negara pula. Beliau sudah menjadi seorang yang kurang upaya atau OKU dalam memimpin negara ini.

Jika dalam kehidupan seharian OKU bermaksud orang kelainan upaya tetapi dalam kes Najib, maksud yang sesuai ialah orang kurang upaya. Beliau kini dilihat tidak mampu lagi membawa negara melangkah lebih jauh menuju kemajuan dan memberi kebahagiaan kepada rakyatnya. Setiap hari berita yang diterima rakyat adalah berita sedih belaka.

Najib pada hakikatnya sudah menjadi Perdana Menteri yang OKU sifatnya. Yang beliau nampak hanyalah menaikkan cukai, memotong subsidi dan menaikkan harga barang sebagai jalan mudah memperolehi wang dan pendapatan bagi negara. Kesengsaraan dan kesusahan rakyat semakin jauh daripada lubuk hatinya.

Jika dalam dunia pekerjaan, mereka yang sudah mengalami kecacatan kekal atau dikategorikan OKU sudah dibolehkan mengambil pencen Socso, maka Najib juga sebenarnya layak dimasukkan dalam kategori itu. Beliau pada hakikatnya sudah menjadi OKU dalam memimpin, berfikir dan merencana sesuatu yang bermakna untuk negara. Beliau juga tidak mampu lagi memimpin dengan lebih kreatif atau beraksi dengan lebih baik untuk tahun-tahun seterusnya.

Lagi lama, lagi derita rakyat dibuatnya. Lagi lama juga, tiada apa lagi yang tinggal akhirnya nanti. ~shahbudindotcomDewan Pemuda Pas Kawasan Bukit Katil

Posted: 22 Dec 2013 01:01 PM PST

Dewan Pemuda Pas Kawasan Bukit Katil


Selepas Bangladesh, Mesir Dan Turki.. Kini Giliran PAS?

Posted: 22 Dec 2013 08:00 PM PST

Dunia dikejutkan dengan hukuman mati terhadap Penolong Setiausaha Agung Jamaat-e-Islami Bangladesh Abdul Quader Mullah (gambar).

PAS melalui kenyataan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, menyifatkan perbicaraan as-Syahid adalah satu momokan terhadap sistem keadilan, apabila disabitkan kesalahan dengan fakta yang meragukan dan penuh dengan sentimen politik dalaman Bangladesh.

"Jelas sekali tindakan menukar hukuman asal terhadap as-Syahid dari penjara seumur hidup adalah di atas desakan politik dalaman menerusi demonstrasi jadian seperti protes Shahbag pada Februari 2013 lalu yang menjadi tulang belakang agenda jahat kumpulan sekular yang bencikan Islam," ujar Presiden PAS.

Hukuman gantung terhadap pemimpin parti Islam itu tidak syak lagi adalah perancangan jahat pemerintah Bangladesh yang merasa tertekan dengan kebangkitan rakyat untuk menjatuhkan golongan sekular.

Tahun lalu dunia di kejutkan dengan kebangkitan umat Islam Bangladesh yang berjumlah ratusan ribu keluar ke jalanraya menuntut penegakan undang-undang syariah di samping menuntut pemerintah yang ada turun dari tampuk kuasa.

Mereka turun dengan tangan kosong tetapi berjaya 'melemahkan' polis dan tentera kerajaan kerana jumlahnya terlalu ramai. Jamaat-e-Islami dijangka membuat kejutan dalam pilihan raya umum yang berlaku selepas ini.

Namun di saat Abdul Quader maut di tali gantung, rakyat Bangladesh yag sedar akan kezaliman pemerintah kepada negara paling miskin di dunia itu tidak dapat berbuat apa-apa.

Kini Presiden Mesir yang digulingkan, Mohamed Morsi pula sedang berdepat dengan ancaman maut setelah didakwa atas tuduhan terlibat dalam kegiatan keganasan dan membocorkan maklumat rahsia ketenteraan negara.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh pendakwa raya Mesir, Mohamed Morsi dan pertubuhan Ikhwanul Muslimin telah melakukan kekerasan dan keganasan di Mesir. Selain itu, mereka disyaki bersekutu dengan Hamas Palestin dan Hezbollah Lubnan untuk merancang "serangan keganasan".

Morsi sehingga kini masih dalam tahanan pihak tentera sejak digulingkan pada 3 Julai lalu. Bersama Morsi yang turut didakwa adalah 35 pemimpin pergerakan Ikhwanul Muslimin. Antaranya Mohamad Badie, Khairat el-Shater dan Mahmoud Ezzat. Tuduhan itu boleh membawa kepada hukuman mati atau penjara seumur hidup terhadap mereka.

Dakwaan terhadap mereka adalah konspirasi regim tentera tetapi regim itu pula yang mendakwa Ikhwanul Muslimin yang berkonspirasi. Kononnya Ikhwan merancang sejak 2005 melibatkan penghantaran pelatih ke Gaza untuk menjalani latihan tentera oleh Hezbullah dan Pengawal Revolusi Iran.

Regim tentera terus berkelentong dengan dakwaan, selepas penggulingan Presiden Mubarak pada 2011, pasukan terbabit melancarkan serangan terhadap pasukan keselamatan seluruh Mesir. Kononnya kumpulan itu mahu tubuhkan negara Islam di Sinai Utara dan penasihat keselamatan Morsi iaitu Essam El-Haddad didakwa membocorkan maklumat kepada Iran dan Hezbullah sebagai membalas kerjasama yang diberikan sebelum ini.

Rakyat Mesir tentu ketawa besar dengan dakwaan tersebut sebagaimana rakyat Malaysia pernah ketawa dengan pelbagai tuduhan terhadap pihak pembangkang dahulu, lebih-lebih lagi semasa ISA masih bertaring. 

Pengalaman puak sekular Mesir menumbangkan kerajaan yang dipih secara sah oleh rakyat nampaknya menjadi sumber inspirasi puak sekular Turki. Tiba-tiba sahaja pihak berkuasa berkaitan keadilan di Turki (bebas dari cengkaman mana-mana parti politik) menahan berpuluh individu berprofil tinggi atas dakwaan rasuah. Berpuluh ketua polis dipecat sekaligus menyaksikan penahanan 51 orang termasuk anak kepada tiga menteri kerajaan pimpinan Erdogan dan beberapa ahli perniagaan terkenal.

Perdana Menteri Reccep Tayyip Erdogan menyifatkan penahanan itu merupakan konspirasi dan operasi kotor untuk menentang kerajaan pimpinannya. Sementara Timbalan Perdana Menteri Bulent Arinc berkata, operasi tersebut merupakan perang psikologi terhadap Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP).

Abdul Quader Mullah menerima 'padah' sewaktu partinya bergerak menuju kemenangan. Dr. Mohamad Morsi pernah berada di puncak kekuasaan, dijatuhkan dan sedang menunggu 'padah'. Manakala konspirasi menjatuhkan Reccep Tayyip Erdogan sedang diaktifkan pada fasa awal. Ketiga-tiganya adalah negara yang kononnya meraikan demokrasi. Perangai jahat puak sekular sama sahaja di mana-mana.

Jangan ada pihak terfikir (khususnya golongan agamawan) bahawa kerajaan sekular Malaysia lain dari yang lain kerana kononnya terdapat kebaikan yang terpancar. Percayalah mereka tetap sanggup melakukan apa saja bagi mempertahankan kekuasaan.

Kerajaan '47 peratus' yang sedang berkuasa kini berdepan dengan kemarahan melampau dari rakyat akibat tekanan kos hidup yang berpunca kegagalan mereka menguruskan ekonomi. Ramai kini marahkan BN, Najib, Rosmah serta seluruh pemimpin kerajaan Pusat, termasuk dari ahli dan penyokong BN sendiri.

Kemarahan berkaitan isu 'bread and butter' atau persoalan periuk nasi selalunya melampaui batas politik. Bila rakyat lapar dan tertekan mereka akan hilang rasa hormat pada kerajaan memerintah. Pada masa itu apa-apa saja boleh berlaku.

BN cuba menimbulkan isu Syiah untuk mengalih perhatian rakyat tetapi nampaknya gagal. Tuduhan yang cuba dikaitkan dengan PAS hanya jadi bahan gelak ketawa rakyat. Di saat genting ini pihak pembangkang kena bersedia dengan sebarang konspirasi yang besar kemungkinan dirancang oleh pemerintah. Mereka boleh beralih kepada isu lain pula, yang selama ini tidak pernah terfikir oleh kita.

Pemerintah yang terdesak kerana kebangkitan rakyat yang alami tekanan kos hidup, akan sanggup lakukan apa saja demi mengalih tumpuan rakyat dari isu yang dihadapi. Juga demi mengekalkan kekuasaan mereka.

Seperti di Bangladesh, Mesir dan Turki, pihak pembangkang di Malaysia; khususnya kumpulan Islam mesti bersedia menghadapi konspirasi puak sekular – termasuk ancaman terhadap para pemimpin PAS! Jangan pandang enteng… ~harakahdaily
Tiada ulasan:

Catat Komen