Isnin, 18 November 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 18 Nov 2013 01:27 PM PST

Cucu Tok Selampit


Apa Rasionalnya Kereta 12 Tahun Ke Atas Diharamkan Di Jalanraya? cc. @HishammuddinH2O

Posted: 18 Nov 2013 01:32 AM PST


Apa rasionalnya tindakan Kerajaan mahu menghadkan umur kereta yang boleh berada di jalan raya tidak melebihi 12 tahun? Kerajaan ingat rakyat semua macam Menteri-Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri yang boleh tukar kereta setahun sekali? Bayangkan tempoh pembiayaan yang selalunya dipohon oleh Rakyat Marhaen yang miskin adalah dalam tempoh 5 ke 9 tahun. Sekiranya Kerajaan menghadkan usia 12 tahun sahaja kereta boleh berada di jalanraya, sehabis 9 tahun tempoh pinjaman, Rakyat boleh berehat selama 3 tahun sebelum terpaksa memohon pinjaman semula untuk membeli kereta baru. 

Bagi golongan muda pastinya tidak mengalami masalah hendak membuat pinjaman. Bagi yang sudah mencapai usia persaraan, bagaimana golongan ini mahu mendpatkan pinjaman bagi membeli kereta baru? Sudahlah harga kereta di Malaysia dikatakan yang kedua mahalnya di dunia! Kini mereka dibeban pula dengan usia tertentu bagi kenderaan yang mereka miliki. Keadaannya lebih parah bagi pembeli dari keluarga berpendapatan rendah. Kebanyakan mereka hanya mampu membeli kereta terpakai yang sudah pun berusia.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi berkata bahawa kerajaan akan menimbangkan untuk melaksanakan had jangka hayat kenderaan berikutan saranan oleh Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) bahawa kereta berusia 12 tahun ke atas adalah tidak selamat. Beliau berkata keputusan itu "perlu dibuat segera demi keselamatan rakyat". Terkejutkah CTS dengan kenyataan tersebut? Tidak!!! Ini kerana Timbalan Menteri yang sama pernah mengemparkan negara apabila mendefinasikan "Golongan Pertengahan" sebagai:
"Golongan pertengahan yang saya maksudkan merujuk kepada orang Melayu yang boleh miliki kereta Mercedes-Benz, ada rumah banglo, mempunyai harta yang kata orang antara RM2 juta hingga RM3 juta." (Sumber: Utusan Malaysia)

Buruk Bebenor Makcik-Makcik Menari Giyomi Dengan Memakai Baju BN

Posted: 17 Nov 2013 09:34 PM PST


Tidak dapat dipastikan apa yang ada di dalam akal fikiran Makcik-Makcik di atas ketika melakukan aksi tarian popular Jepun, Giyomi. Hendak ditegur dan dikutuk berlebihan, rasanya usia makcik-makcik di atas ada yang sebaya dengan Mak CTS sendiri. Video ini mungkin untuk suka-suka, namun tindakan memuatnaik video berkenaan ke alam maya mengundang kontroversi 1Malaysia. Tambahan lagi dengan baju biru parti Barisan Nasional yang dipakai oleh Makcik-Makcik berkenaan. 

Tindakan mereka menari sesama kaum hawa tidak salah. Tindakan merakam dan memuatnaik ke internet sahaja bagi CTS tidak wajar. Mungkin di lain kali, perkara sebegini tidak perlulah dirakam kerana dikuatiri pihak-pihak tidak bertanggungjawab menyebarkan di internet dan menjadi 'viral' sehingga menjatuhkan maruah diri sendiri.

Tun Dr Mahathir Pasti Menangis Punyai Anak Sebegini

Posted: 17 Nov 2013 04:00 PM PST


Dalam setandan pisang, tidak mungkin kesemua buahnya baik dan berkualiti, pastinya ada buah yang buruk dan busuk. Begitulah juga dalam keluarga Ayahanda Tun Dr Mahathir. Entah di mana silapnya, anak perempuan yang seorang ini tidak langsung mewarisi sifat-sifat murni keluarganya. Datin Paduka Marina Tun Dr Mahathir adalah salah seorang daripada Ahli Lembaga Pengarah Sisters In Islam (SIS), yang juga penyokong kuat gerakan COMANGO. 

COMANGO adalah Gabungan NGO-NGO Hak Asasi Manusia yang menuntut hak kebebasan orientasi seks, lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), hak kebebasan murtad bagi orang Islam dan hak kesamarataan agama di negara ini. Lihatlah gambar di atas, ajaran sesat apakah yang diamalkan oleh mereka? Mungkin satu baiah dalam upacara vigil yang tidak CTS ketahui. Wallahualam.

SPAD Dan Gabungan Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Harus Bersemuka - Jangan Perjudikan Keselamatan Murid

Posted: 07 Nov 2013 11:00 PM PST


Kemelut di antara Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) dan Gabungan Pengusaha Bas Sekolah Malaysia (GPBSM) masih tidak menampakkan titik pertemuan. Tiada kata sepakat dicapai berhubung syarat-syarat yang dikenakan oleh pihak SPAD sebelum sesuatu lesen bas dikeluarkan. GPBSM menyifatkan syarat memastikan pengusaha perlu mempunyai modal sekurang-kurangnya 30 peratus daripada nilai kenderaan sebelum layak diberi permit sebagai tidak masuk akal. 

Presidennya Mohd Rofik Mohd Yusof dilapor berkata, SPAD juga menetapkan pengusaha supaya menggunakan bas baru berbanding kebanyakan mereka yang mempunyai bas berusia, yang sekali gus menggalakkan mereka beroperasi secara haram. 

Mengulas perkara berkenaan, Ketua Pegawai Eksekutif SPAD Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal berkata, pihaknya tidak mensyaratkan semua pengusaha bas sekolah supaya menggunakan bas yang baru, sebaliknya mereka masih lagi diberi peluang memaksimumkan penggunaan bas yang berusia di bawah 20 tahun. 

Menurut Mohd Nur Ikhmal, syarat pelesenan misalnya dibentuk untuk menentukan perkhidmatan yang memuaskan dapat diberi kepada pengguna, malah peningkatannya dilaksana secara berperingkat selaras ciri transformasi pengangkutan awam darat. 

Kita sebagai pengguna mengesa agar kedua-dua pihak ini bersemuka bagi menyelesaikan kemelut ini. Yang pastinya, syarat-syarat yang dikenakan oleh pihak SPAD bukan untuk menyusahkan sesiapa. Kalau pengusaha sendiri fikirkan ada syarat yang mengarut atau menyusahkan, datanglah berjumpa SPAD dan kita yakin SPAD sentiasa bersedia untuk mendengar dan memberi pertolongan. Jangan jadikan keselamatan pelajar-pelajar sekolah sebagai cagaran pergeseran pendapat ini.

Tindakan Berterusan SPAD Menguatkuasakan Undang-Undang Harus Dipuji

Posted: 03 Nov 2013 10:30 PM PSTSebagai Rakyat Markaen yang menggunakan teksi sebagai salah satu alternatif pengangkutan awam di Ibu Kota, kita menyanjung tinggi tindakan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) yang berterusan dan istiqamah di dalam menjalankan operasi bagi membendung salah laku dan perlanggaran undang-undang dan peraturan oleh pemandu-pemandu teksi. Seperti kata pepatah, pelanduk selalu lupakan jerat tetapi jerat tidak pernah lupakan pelanduk. 

Begitulah hakikatnya, SPAD tidak pernah melupakan mengawasi pemandu-pemandu teksi agar sentiasa mengikut peraturan yang sedia ada. Malam semalam, SPAD bekerjasama dengan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah melakukan Operasi Tak Guna Meter (Ops TGM) di sekitar di Bukit Bintang, Pavillion, KLCC, Pudu dan KL Sentral. Operasi dilakukan secara penyamaran. Seramai 90 anggota SPAD dan 13 polis terlibat dalam operasi berkenaan.

Pengurus Besar Bahagian Penguatkuasaan SPAD , Datuk Paduka Mejar (B) Che Hasni Che Ahmad berkata, pada keseluruhannya, dalam operasi kali ini SPAD telah dapat menangkap sebanyak 28 kes di mana 23 kes teksi tak guna meter, tiga kes kerana kesalahan menetapkan kadar tambang, satu kes tiada kad pemandu dan satu lagi kes atas lain-lain kesalahan. Pemandu-pemandu teksi berkenaan akan dituduh di bawah Seksyen 22-23, Akta Pengangkutan Awam Darat.

Adalah diharapkan kita turut sama membantu pihak SPAD di dalam menguatkuasakan undang-undang dan pada masa yang sama kita menegakkan hak kita sebagai pengguna agar tidak ditipu. Hak kita sebagai pengguna adalah kita boleh membuat sebarang aduan mengenai kesalahan pemandu teksi, bas atau lori dengan menghubungi hotline SPAD di talian SPAD 1-800-88-7723 atau e-mel kepada aduan@spad.gov.my atau menerusi laman sosial twitter ke @aduanSPAD.

otai

Posted: 18 Nov 2013 11:24 AM PST

otai


Salam hormat.

Posted: 17 Nov 2013 12:03 PM PSTSalam hormat.

Dengan izin dan limpah dan kurnia  Yang Maha Kuasa saya masih lagi
berpeluang meneruskan hidup ini.Walau saya tahu entah esok atau luasa masa
akan datang dan saya akan dipanggil untuk menemui yang Kuasa. Saya tahu
hari demi hari kondisi tubuh saya semakin lemah dan penyakit Leukimia yang
saya tanggung semakin parah .Saya pasrah pada ajal dan maut tapi sebagai
manusia ada hajat yang tidak kesampaian.Bagaikan tak terasa begitu
cepat masa berlalu tannpa saya dapat mengejarnya Sebagai insan biasa di
bumi ALLAH saya tahu saya tak dapat lari dari melakukan kesilapan .Hari
demi hari berlalu dan saya tetap seperti dan doktor juga memberitahu yang
saat itu semakin dekat.Seperti yang saya katakan saya reda Tiada apa yang
tinggal hanya lah sedikit harta yang akan saya sumbangkan  untuk bantuan
kemanusiaan kepada yang memerlukan dari saya dan juga allahyarham suami
mandangkan kami tidak  mempunyai pewaris.

Saya tidak mengharapkan apa-apa sebagai balasan cuma dengan izin ALLAH
sedikit sumbangan yang akan saya salurkan ke jalan yang benar akan menjadi
amal jariah untuk saya dan Almarhum suami insyallah.    Dana  simpanan
kami sebanyak  £ 2,000,000.00 (Dua Juta Great Britain Pounds) telah saya
berikan amanah dan kuasa kepada peguam saya untuk menguruskan hal
selebihnya sehingga ianya dapat dipindahkan kepada pewaris saya yang
amanah dan bertanggungjawab demi menunaikan niat saya dan arwah suami saya
untuk membantu projek amal kepada yang memerlukan.Harapan saya ianya dapat
dilakukan sebelum saya menutup mata.

Semoga ALLAH  SWT  memberi petunjuk dan membantu kita bersama-sama
melakukan amal jariah Amin.

Sekian,
Puan  Mrs Maryan Forsythe Ahmad.

PEJUANG BANGSA

Posted: 18 Nov 2013 11:19 AM PST

PEJUANG BANGSA


Terkini ! Pemuda Umno Jelutong buat laporan polis isu hina azan dan agama Islam !

Posted: 18 Nov 2013 03:02 AM PST


Hari ini  Pemuda Umno Bahagian Jelutong  membuat lapuran Polis berhubung penghinaan terhadap laungan azan dan agama Islam oleh seorang Cina di laman sosial facebook .

Mereka mendesak pihak berkuasa menyiasat penghinaan agama yang cukup biadap ini .

Di mana Pemuda Pas & PKR P.Pinang  bila laungan azan dihina ?


Jawapan KPN dakwaan 30 SB bazir duit rakyat dihantar ke London !!

Posted: 17 Nov 2013 11:30 PM PST


Jangan nak main cakap saja.Sekarang ini Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar kena buktikan dari mana beliau dapat angka itu.
Malah sewaktu Ahli Parlimen Lembah Pantai ini membangkitakan dakwaan Polis Diuraja Malaysia (PDRM ) ada menempatkan 30 orang anggota polis cawangan khas ramai yang merasakan ia tidak masuk akal.
Soalnya apa yang mereka nak buat.Lagipun London merupakan sebuah tempat yang tidak ada risiko keselamatan.
Apakah mereka nak mengintip ramai rakyat dan pelajar Malaysia di sana.Apa bendanya yang nak diintip.
Pagi Sabtu,jawapan dari Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sendiri boelh buat Nurulk gigit jari.
Beliau yang ditemui wartawan selepas satu majlis di Bukit Aman hanya menyifatkan dakwaan anak Ketua Pembangkang itu sebagai ,"Sesetengah orang mempunyai imaginasi yang lebih."
Katanya jumlah itu ada terlalu besar dan tidak munasabah.
Menurut Khalid apa yang didakwa oleh Nurul Izzah itu tidak benar.
Ketua Polis Negara mengakui ada anggota SB ditempatkan di sana tetapi jumlahnya adalah kecil.
Katanya polis tidak merancang ambil apa-apa tindakan terhadap Nurul  Izzah kerana ia membazir masa siasat perkata yangb tidak betul.
Nurul Izzah membuat dakwaan itu di satu forum di Bangsar baru-baru ini.
Beliau cuba menimbulkan pandangan negatif terhadao kerajaan dengan mendakwa  kos menempatkan kontinjen SB di London dibiayai oleh dana awam itu satu pembaziran.
Sebelum ini perbuatan beliau bercakap soal penempatan SB itu telah mencetuskan kecaman dikalangan para pemimpin Barisan Nasional.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim antara lain berkata  PKR tidak perlu mempertikaikan usaha kerajaan untuk menempatkan berapa saja anggota SB dimana pun.
"Saya kalau dari segi keselamatan, kalau kita perlukan 60 orang pegawai SB dari segi keselamatan, maka 60 oranglah, kalau 30 orang, 30 oranglah, mereka hendak intip ke apa ke, itu kita tidak tahu. Itu tugas mereka...
Shahidan  menilai Nurul Izzah sengaja mempertikaikan tindakan itu semata-mata mahu mempolitikkan isu tersebut.
Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee mahu tindakan tegas diambil terhadap mana-mana pemimpin politik yang sengaja membocorkan rahsia atau maklumat sulit strategi keselamatan demi menjaga kepentingan negara.
"Pembangkang di negara ini sanggup melakukan apa sahaja untuk meraih kuasa termasuk menjual maklumat atau membocorkan rahsia keselamatan negara kepada pihak berkepentingan.
"Pihak berkuasa harus menyiasat bagaimana Nurul Izzah tahu maklumat tersebut dan apa motifnya mendedahkan kepada umum sedangkan perkara itu adalah rahsia strategi keselamatan negara," katanya.-16/11/2013

PEMUDA PAS DEDAHKAN BUKTI KARPAL BERBOHONG , DESAK MOHON MAAF

Posted: 17 Nov 2013 06:46 PM PSTNaib Ketua Dewan Pemuda Pas, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob mempertahankan dakwaannya sebelum ini bahawa Pengerusi DAP, Karpal Singh berbohong apabila menafikan beliau meminta pendaftaran Pas dibatalkan.

Sehubungan itu, Raja Ahmad Iskandar menegaskan, Dewan Pemuda Pas mendesak kepemimpinan DAP mengarahkan Karpal meminta maaf kepada Pas dalam tempoh lima hari mulai hari ini.

Menurut beliau, sekiranya Karpal gagal berbuat demikian, Dewan Pemuda Pas akan mengambil tindakan susulan termasuk kemungkinan memanjangkan perkara itu kepada Majlis Syura Ulama untuk tindakan selanjutnya.

"Kami menuntut kepemimpinan DAP meminta Karpal memohon maaf kepada Pas dan menarik balik kenyataan terbaharunya tentang tidak perlu diwujudkan parti politik yang diasaskan kepada pertimbangan keagamaan di Malaysia.

"Dan juga mengenai hasrat beliau untuk pada akhirnya menghapuskan secara mutlak dari medan politik Malaysia parti yang diasaskan kepada pertimbangan keagamaan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kelmarin, Raja Ahmad Iskandar mendakwa, beliau mempunyai cakera padat (CD) yang mengandungi rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Karpal di Pulau Pinang, 5 November lalu bagi membuktikan Ahli Parlimen Gelugor itu berbohong.
Karpal sebelum ini pernah menafikan beliau meminta pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan kaum dan agama termasuk Pas, dibatalkan kerana membahayakan negara

Sebaliknya, Karpal dalam kenyataannya semalam memberi amaran supaya Raja Ahmad Iskandar berhati-hati dalam membuat kenyataan sambil menuduhnya berbohong serta mencabar pemimpin muda Pas itu mengeluarkan keseluruhan transkrip sidang akhbar berkenaan.

Walau bagaimanapun, merujuk kepada petikan transkrip terjemahan bahasa Melayu yang dilampirkan bersama kenyataan Raja Ahmad Iskandar,

Karpal berkata:

"Ia boleh, memang, seperti saya katakan sebelum ini. Bergerak di atas garis-garis keagamaan, perkauman, adalah satu perkara yang sangat membahayakan di dalam sebuah masyarakat berbilang kaum dan berbilang agama seperti masyarakat kita. 

Saya fikir masanya mungkin sudah tiba bagi semua parti perkauman untuk dibatalkan pendaftarannya, ini malangnya merangkumi Pas juga. 

Kita perlu bersikap praktikal, kita perlu bersikap praktikal, jika kita mahu sebuah negara yang bersatu padu maka kita mesti mempunyai parti-parti yang berbilang kaum."

Raja Ahmad Iskandar menambah, kenyataan Karpal yang berdegar-degar itu tidak mampu mencalarkan pendiriannya walau sedikit pun.

"Hakikat yang tidak mampu diubah oleh sesiapa, malah tidak sama sekali dinafikan oleh Karpal sendiri dalam kenyataan terbaharunya ialah bahawa beliau dalam sidang akhbar pada 5 November memang memasukkan Pas ke dalam senarai parti perkauman dan keagamaan yang perlu dibatalkan pendaftarannya," ujarnya.


Ohpolitik!™

Posted: 18 Nov 2013 03:24 AM PST

Ohpolitik!™


#PMAnwarIbrahim HENTAM SYED MOKHTAR "Lintah Darat" #MalaysiaNews #Cinabeng

Posted: 17 Nov 2013 11:37 PM PST


NUAR BERAHI sedang menghentam SYED MOKHTAR kononnya dia adalah lintah darat yang diberi keistimewaan oleh kerajaan dalam DASAR PENSWASTAAN....yang kononya mencekik dan menghisap darah para petani miskin!!!! Yang aku tahu lebih banyak subsidi dan bantuan serta imbuhan yang ditawarkan oleh BERNAS yang lebih banyak memberi manfaat kepada pesawah!!! NUAR BERAHI lebih sanggup cina DAPig yang sebelum ini mengcekik dan menipu pesawah melayu... di TAMBAH lagi dengan isu gula pulak!!!! KUAT BETOL HENTAM SYED MOKHTAR... kenape yer?... IOI syarikat keluarga NUAR tak dapat SAHAM ker?... atau ambil upah taukeh2 cina untuk hentam?...kerana ADE SHARE dengan DAPig ler tu....!!!! NUAR BERAHI sedang menghasut dan menabur benih2 dusta di PARLIMEN yang sedang berlangsung sekarang.....!!!!!

Hanya Khabar Angin : 23 Kanak-Kanak Hilang di Banglo Berhantu, Villa Nabila #MalaysiaNews

Posted: 17 Nov 2013 10:35 PM PST

Laporan mengenai kehilangan seramai 23 orang kanak-kanak di banglo berhantu, Villa Nabila yang tersebar di media sosial adalah tidak benar.
Timbalan ketua Polis Johor Bahru Selatan, Supritendan Abdul Samad Salleh berkata, polis hanya menerima satu laporan mengenai seorang remaja lelaki berusia 16 tahun yang hilang sejak Sabtu lalu dan kononnya dilihat memasuki villa tersebut.
"Ia hanya khabar angin. Saya menasihati orang ramai supaya tidak mempercayainya dan berhenti menyebarkan khabar angin itu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.
Khabar angin tersebar di Internet mengenai sekumpulan kanak-kanak bermain di rumah tinggalan itu dilaporkan hilang.
Abdul Samad berkata polis telah menerima satu laporan mengenai kehilangan seorang remaja lelaki.
Baru-baru ini, portal pelancongan yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Expedia menyenaraikan Danga Bay sebagai antara lima destinasi berhantu di Malaysia kerana lokasi Villa Nabila.
Banglo itu terletak di atas bukit yang menghadap Selat Johor.
Terdapat beberapa versi bagaimana banglo berusia 40 tahun itu mendapat namanya termasuk kisah pembunuhan keluarga Caucasian kaya yang pernah tinggal di situ.
Versi lain mendedahkan bagaimana pembantu rumah merupakan dalang pembunuhan itu dan membunuh keluarga tersebut termasuk seorang anak perempuan bernama Nabila dan mayatnya ditanam di suatu lokasi dekat kawasan banglo tersebut.
Salah satu cerita yang menarik perhatian adalah ahli keluarga tersebut dibunuh oleh dua lelaki yang diupah oleh saudara mereka kerana sikap tamak.

TERKINI : Tun M DiMasukkan ke IJN #MalaysiaNews

Posted: 17 Nov 2013 10:33 PM PST


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) pada Isnin selepas mengadu sakit dada. - BERNAMA

Semoga kesihatan Tun M kembali pulih.

bumiyang

Posted: 18 Nov 2013 03:14 AM PST

bumiyang


Pas Jangan Berdolak-dalih!!! Laksanakan Sahaja Hudud di Kelantan!!!

Posted: 17 Nov 2013 11:16 PM PST

Hebat!!! Anak Melayu Juara Moto 2 di Litar Ricardo Tomo, Valencia Sepanyol!!!

Posted: 17 Nov 2013 05:04 PM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 18 Nov 2013 03:11 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Ahli politik mengenai IT, Pakar IT mengenai hati

Posted: 16 Nov 2013 10:44 PM PST


Simpulan bahasa Melayu berkata hanya jauhari mengenal manikam. Komala Devi lebih mengenali Maniam. Begitu juga dalam siber dan Internet, biarlah pakar IT yang bercakap.

Dato Ahmad Shabery Chik baru berkata Malaysia berdaya menghadapi pencerobohan siber. Ini adalah usaha untuk menyedapkan hati orang ramai yang dikhabarkan mengenai pencerobohan siber besar-besaran terhadap sistem-sistem kerajaan Singapura. Pelakunya beroperasi dari Malaysia.

Bulan lepas pula, terdedah kisah Amerika dan Australia mengintip perbualan talipon pemimpin tertentu Malaysia dan 135 negara lain. Jawapan kerajaan agak kurang tegas dalam hal ini lalu Shabery memberitahu kerajaan akan kemaskini sistem yang ada dan tingkatkan keselamatan sistem.

Isunya berkenaan IT tapi ianya hanya ahli politik sedang mengurus persepsi dan hati orang ramai. Maka janganlah pula pakar IT ingat Shabery bercakap berkenaan hal luar kemampuannya dan mereka pula mahu bercakap pasal hati pula.

Bagi pakar IT, nanti dikatakan hati perempuan macam WIFI. Hanya orang yang ada PASSWORD boleh buka. Manakala, hati lelaki macam BLUETOOTH. Bila dekat dia sentiasa CONNECT, tapi bila berjauhan dia akan TRY TO SEARCH A NEW DEVICE....♡

Wow! Saudagar Cairo mengenal unta

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 17 Nov 2013 11:46 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Kerajaan India Arah Roboh 1,219 Kuil Hindu Dan Jain Atas Arahan Mahkamah. @TengkuAdnanReal

Posted: 17 Nov 2013 09:05 PM PST

Negara India merupakan negara yang begitu menjunjung tinggi undang-undang negara tersebut.

Buktinya, Mahkamah Agung India telah memutuskan bahawa sebanyak 1,219 kuil yang melanggar undang-undang perlu dirobohkan.Jika Kerajaan India sendiri merobohkan kuil kerana tidak mengikut syarat, mengapakah Waytha dan Surendran melatah bila DBKL hanya menurut arahan mahkamah merobohkan gerai haram di atas tanah pemaju?

Yang pastinya DBKL hanya merobohkan gerai haram, tempat pemujaan (bukan kuil) masih lagi kekal.


*DBKL terlalu bertoleransi tetapi geng Waytha dan Surendran tetap masih nak fitnah DBKL. Tolonglah hormat undang-undang negara. Setidak-tidaknya belajar dari pemimpin Kerajaan India.

Belantan

Posted: 17 Nov 2013 11:40 PM PST

Belantan


Isu Kalimah Allah - Hadi kata sembelihan orang Kristian boleh dimakan oleh orang Islam?

Posted: 17 Nov 2013 07:28 PM PSTLihat sampai habis video ini. Kemudian tanya pada diri sendiri apakah ini kenyataan terdesak dari seorang Presiden PAS? Apakah beliau takut akan Anwar dan Lim Kit Siang sehingga sanggup menjual agama kerana mahukan KUASA! Fikir dan renongkanlah. Wallahuallam.

Suara Politik
Belantan

Amaran buat Wee Ka Siong...!!! Jangan Nak Tunjuk Biadap Dengan Sultan?

Posted: 17 Nov 2013 05:04 AM PST


Pimpinan Perkasa Selangor tidak dapat menerima kenyataan Ketua Pemuda MCA, Wee Ka Siong yang memperlihatkan politik biadap dan sempit apabila memperlekehkan titah Tuanku Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkaitan kalimah Allah di laman web free malaysia today.

Beliau bukan sahaja biadap malah pada masa yang sama mengeluarkan kenyataan menyindir apabila boleh memberikan penjelasan sebanyak dua muka surat untuk membolehkan kalimah ALLAH digunakan kafir.

Apakah politik biadap dan sempit ini semata-mata ingin mengalih perhatian umum terhadap kemelut yang dialami MCA atau sekadar menonjolkan 'kehebatan' mereka menjelang pemilihan MCA akan datang dan mungkin mereka juga bertindak sebagai 'suara' bagi DAP untuk menghina institusi Raja?.

Jika titah Sultan sebagai ketua bagi agama Islam dalam negeri di Malaysia boleh dibantah secara terbuka dan tidak menghormati beliau, Perkasa Selangor melihat beliau tidak layak menggunakan sebarang gelaran mahupun kurniaan dari institusi Diraja.

Beliau sewajarnya menyerahkan kembali gelaran datuk yang digunakannya sekarang.

Titah baginda Tuanku Sulatan Selangor sebelum ini , sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 17 Nov 2013 11:22 PM PST

Panglima Perang Cyber


Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (PENA) 24 Nov 2013 di Masjid Wilayah Persekutuan Dirasmi PM @NAJIBRAZAK

Posted: 17 Nov 2013 07:35 AM PST

Bersama kita meramaikan seminar ini.

TIMBALAN KETUA BAHAGIAN PERAK DITAHAN LCCT MINGGU LEPAS AKAN DIDAKWA ESOK ? Cc @NAJIBRAZAK @MUHYIDDINYASSIN @ZAHID_HAMIDI @zambryabdkadir

Posted: 17 Nov 2013 07:16 AM PST

Sebelum ini berita penahanan Timbalan Ketua Bahagian Tanjung Malim Perak Datuk Kamarul Rashadan sudah diulas di sini dengan maksud ingin mengetahui adakah benar atau tidak.

Beliau juga merupakan salah seorang teraju SPNB seperti gambar di sini.

Link artikel sebelum ini :

http://www.penembak-tepat.com/2013/11/benarkah-ada-timbalan-ketua-bahagian.html?m=1

Gambar beliau dengan Ketua Kampung yang dikatakan menerima duit ada dimasukkan di sini.

Selepas itu ada info datang memberitahu esok beliau akan didakwa SPRM.

Dan ada usaha cuba dilakukan untuk memastikan ia dihalang.

Harap SPRM tetap teguh memastikan yang bersalah akan didakwa di Mahkamah.

Kita tunggu apakah akan ada pendakwaan dilakukan esok atau tidak.

Tugas panglima sebagai blogger adalah untuk memastikan UMNO tidak dipimpin pemimpin yang rasuah dan tidak bermoral.

Kepada Allah kita berserah!

sekupangdua

Posted: 17 Nov 2013 11:17 PM PST

sekupangdua


RUPANYA BETINA TAIK NIE DAH BELAKON SEBELUM NIE...

Posted: 17 Nov 2013 08:58 PM PST

Tu dia... budak yg mintak maaf pasal tak berhasrat nak aibkan sebuah restoran kononnya tak berniat hanya anggap sebagai gurauan bila kecoh hasil posting dia sendiri kononnya periuk yg digunakan untuk memasak ditampal dengan najis (tahi)

Rupanya bila makin ramai yg tahu makin terbongkar siapa pelakun tahi nie. Myka boleh tahan tapi hati macam gampang... apa lagi bila makin banyak yg tahu makin banyak yg terbongkar... rupanya dalam diam dia memang jenus busuk perut... mana tidaknya...

Korang tengok la saoa dalam gambar propaganda barua Roket bila melakunkan drama blackout semasa di PRU 13 yg lalu. Drama yg dilakunkan dahulu sebagai satu persediaa bahan untuk diprotes... bagaimana pun kegagalan menyakinkan rakyat supaya ditipu kononnya ada penyelewengan semasa dalam PRU 13 yg lalu...

Drama yg dirancang tidak menjadi bila mereka sendiri bertindak bodoh dengan persediaan untuk drama haram jadah nie. Semuanya kantoi bila terbongkar bila dikesan semasa di siang hari mereka sip sedia membawa beberapa barang keperluan seperti torchlight, saksi upahan 3dan beberapa pekara sebagai prop dalam babak blackout tersebut

Jadi tak hairan la minah nie macam haram bila kita tengok dia cuba menarik perhatian denga. Isu periuk ditampal tahi dan sama lah mulut dia sebusuk taik jugak... tengok sapa dalam ini gambar?... memang haram jadah

The Unspinners

Posted: 17 Nov 2013 11:14 PM PST

oyabun

Posted: 17 Nov 2013 11:04 PM PST

oyabun


Kembalinya gerakan LGBT?

Posted: 17 Nov 2013 07:45 AM PST

Prinsip-prinsip Yogjakarta merupakan satu agenda bahaya yang secara berterusan menjadi usaha yang berselindung di sebalik nama hak asasi manusia sejagat. - Gambar hiasan

Pada 7 Mac 2012, Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) telah menganjurkan suatu panel perbincangan berkenaan "Diskriminasi dan Keganasan berdasarkan

Orientasi Seksual dan Identiti Gender" yang berlangsung sebagai sebahagian acara tahunan sesi ke 19 Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva, Switzerland. Panel tersebut telah mendapat bantahan daripada Kumpulan Negara OIC bagi Hak Asasi Manusia, yang telah mengirim sepucuk surat kepada Presiden Majlis Hak Asasi Manusia PBB, Laura Dupuy Lasserre bagi menyatakan kebimbangan negara-negara OIC terhadap usaha untuk memperkenalkan di dalam Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia (UDHR) terma-terma serta standard-standard berkenaan Orientasi Seksual dan identiti Gender (SOGI) yang asing di dalam "bahasa" dan "penerimaan nilai-nilai sejagat" berkenaan hak Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual, serta dengan jelas menolak sebarang usaha untuk menjadikan orientasi Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT) sebagai nilai yang sepatutnya diterima semua negara anggota PBB sebagai sebahagian dari hak-hak asasi manusia sejagat.

Percubaan panel tersebut banyak mendapat inspirasi awal dari Prinsip-prinsip Yogjakarta (Yogyakarta Principles), yang merupakan satu set prinsip berhubung orientasi seksual dan identiti jantina yang diwujudkan dengan hasrat untuk memohon piawaian undang-undang hak asasi manusia antarabangsa bagi menangani penyalahgunaan kuasa hak asasi manusia golongan LGBT, dan isu-isu antara seks (intersexuality). Prinsip-prinsip tersebut telah dihasilkan pada satu mesyuarat antara Suruhanjaya Juri Antarabangsa , Perkhidmatan Antarabangsa bagi Hak Asasi Manusia dan pakar-pakar hak asasi manusia dari seluruh dunia di Universiti Mada di Pulau Jawa pada 6 hingga 9 November 2006.


Dokumen penutup "mengandungi 29 prinsip yang didakwa diterima dengan sebulat suara oleh pakar-pakar bersama dengan cadangan kepada kerajaan, institusi-institusi antara kerajaan daerah, masyarakat awam dan PBB sendiri" dinamakan sempena Yogyakarta, wilayah paling kecil Indonesia (tidak termasuk Jakarta) yang terletak di pulau Pulau Jawa. Prinsip-prinsip ini belum diterima oleh negara-negara dalam satu perjanjian, maka secara kendiri, ia bukan bahagian undang-undang hak asasi manusia antarabangsa yang mengikat secara sah, walaupun prinsip-prinsip tersebut bertujuan bertindak sebagai bantuan penafsiran terhadap perjanjian hak asasi manusia.

Antara 29 penandatangan prinsip-prinsip adalah Mary Robinson, Manfred Nowak, Martin Scheinin, Elizabeth Evatt, Philip Alston, Edwin Cameron, Asma Jahangir, yang kesemuanya berhasrat supaya prinsip-prinsip Yogyakarta harus diterima sebagai standard sejagat, mengesahkan standard undang-undang antarabangsa yang mengikat yang mana semua negara mesti patuhi. Walaubagaimanapun, beberapa negara anggota khususnya negara-negara OIC telah menyatakan keraguan mereka terhadap pandangan tersebut.

Prinsip-prinsip tersebut, selain dari mencetuskan Resolusi 17/19 PBB berhubung hak-hak LGBT, telah menjadi sebahagian perkara yang dinyatakan di dalam Laporan Gabungan NGO Malaysia (COMANGO) bertarikh 11 Mac 2013 yang dijadikan asas semakan rekod Hak Asasi Manusia Malaysia pada 24 Oktober 2013 yang lalu. COMANGO telah secara khusus menuntut supaya seksyen 377A Kanun Keseksaan dihapuskan, selain mengesyorkan Malaysia menurut prinsip-prinsip Yogyakarta. Kesan jangka panjang tuntutan ini, yang berselindung di sebalik istilah 'diskriminasi minoriti', ialah untuk membolehkan perkahwinan sesama jenis dijalankan di Malaysia tanpa sebarang halangan undang-undang atau kawalan moral.


Berselindung

Ternyata prinsip-prinsip Yogyakarta ini merupakan satu agenda bahaya yang secara berterusan menjadi usaha yang berselindung di sebalik nama hak asasi manusia sejagat. Bagi negara-negara OIC khususnya, bantahan yang dinyatakan melalui surat bertarikh 14 Februari 2012 tersebut menggambarkan kegusaran yang mendalam terhadap usaha-usaha agresif untuk mengiktiraf secara terbuka hak-hak yang berlawanan dengan fitrah semulajadi manusia. Hal ini demikian oleh kerana negara-negara Islam sedar bahawa tuntutan terhadap hak-hak sedemikian melampaui garis normal kemanusiaan yang akhirnya akan membawa pada kebinasaan tamadun manusia.

Amaran Qurani yang sangat jelas seperti pembalasan yang dikenakan terhadap kaum Nabi Luth a.s yang mengingkari panduan hubungan manusia secara sejahtera menjadi peringatan yang tetap relevan hingga ke akhir zaman.

Melalui Kumpulan Negara-negara OIC bagi Hak Asasi Manusia, Malaysia telah pun menyatakan undian bantahan terhadap Resolusi 17/19 berkenaan hak-hak LGBT. Malaysia sendiri menghadapi arus kempen yang kuat di dalam negara yang menunjukkan bibit-bibit sokongan terhadap hak-hak LGBT ini telah pun dipengaruhi prinsip-prinsip Yogyakarta.


Sebagai contoh, susulan pengaruh prinsip-prinsip Yogyakarta tersebut juga, sebuah pertubuhan hak asasi manusia yang berpengaruh di Amerika Syarikat, Human Rights Watch (HRW) berhujah undang-undang anti-liwat yang berkuatkuasa di Malaysia sudah ketinggalan zaman (archaic) kerana bertentangan dengan hak asasi manusia. Oleh itu, badan hak asasi antarabangsa itu menggesa Malaysia menghapuskan undang-undang anti-liwat yang kononnya melanggar hak privasi dan berbentuk diskriminasi serta perlu diganti dengan undang-undang baru yang membenarkan aktiviti liwat. Menurutnya, undang-undang baru itu mestilah selaras dengan prinsip-prinsip Yogyakarta, laporan Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia

Bangsa-Bangsa Bersatu dan Deklarasi Vienna yang mengiktiraf hak-hak asasi manusia termasuk melakukan aktiviti seks luar tabie atas dasar suka sama suka.

Prinsip-prinsip tersebut juga telah mula mendapat tempat dalam kalangan segelintir NGO Hak Asasi Manusia dan beberapa parti politik di Malaysia. Penganjuran Seksualiti Merdeka misalnya, jelas mendapat inspirasi dari usaha-usaha di peringkat global untuk mendapatkan "hak dan pengiktirafan" bagi golongan LGBT, atas dasar kononnya teguran atau tindakan untuk memandu golongan ini disifatkan sebagai "diskriminasi" dan "tekanan sosial' terhadap mereka. Mereka juga merasakan sepatutnya dibenarkan untuk bebas memilih orientasi seks, meskipun orientasi tersebut berlawanan dengan fitrah keagamaan dan kacamata ketamadunan manusia.

Malaysia seharusnya memimpin usaha menentang perkembangan yang sangat berbahaya ini. Sehingga kini, sebanyak 14 negara di dunia yang telah mengiktiraf dan mempunyai undang-undang perkahwinan sejenis. Seperti yang dilaporkan agensi Reuters, 13 November baru-baru ini menyaksikan Hawaii menjadi negeri terkini di dalam Amerika Syarikat yang mengiktiraf perkahwinan sejenis apabila gabenornya Neil Abercrombie menandatangani rang undang-undang untuk mengesahkan keizinan tersebut. Ternyata Amerika Syarikat sedang berhadapan dengan masalah yang sangat serius yang bakal menghancurkan sisa-sisa kemanusiaan yang masih ada padanya.


Sebagai sebuah negara yang menjadikan Islam sebagai agama persekutuan, Malaysia perlu terus mengekalkan kedaulatannya dengan tidak tunduk terhadap tekanan antarabangsa melalui penerimaan terhadap prinsip-prinsip Yogyakarta dan lain-lain instrumen yang digunakan untuk menerbitkan hak-hak songsang mereka yang berjuang di sebalik gagasan hak asasi manusia sejagat. Peranan Islam sebagai agama negara dan tugas Yang di-Pertuan Agong untuk memelihara Islam berdasarkan sumpah jawatan pada Jadual Keempat, Perkara 37 Perlembagaan Persekutuan, ditambah dengan penerimaan prinsip-prinsip Rukun Negara yang jauh sekali menerima hak dan aktiviti songsang seperti yang dituntut golongan LGBT ini, sepatutnya menzahirkan keunikan dan kemampuan Malaysia untuk mematuhi prinsip hak asasi manusia sejagat tanpa mengorbankan nilai agama, budaya setempat dan realiti negara. Malah hal ini adalah seperti mana yang telah dipersetujui bersama melalui Persidangan Hak Asasi Manusia 1993 di Vienna berkenaan kepentingan mengambil kira faktor-faktor tersebut di dalam menuntut sesebuah negara untuk patuh dengan hak-hak asasi manusia sejagat.

Secara khususnya, pada bulan Mac depan, kerajaan Malaysia perlu tegas menolak beberapa syor negara-negara seperti Jerman, Belanda dan Austria yang mahukan Malaysia menghapuskan undang-undang anti-liwat dan mengiktiraf hak-hak LGBT, sebagaimana yang dizahirkan di antara 232 syor-syor pada sesi UPR baru-baru ini. Malaysia perlu meneruskan sikap dan pendirian konsisten menolak pengiktirafan hak-hak LGBT sebagaimana yang telah ditegaskan ketika menolak Resolusi 17/19 PBB dan ketika menandatangani Deklarasi Hak Asasi Manusia ASEAN pada November tahun lepas.

Selain itu, wujud keperluan segera untuk Malaysia memulakan gerakan menghapuskan prinsip-prinsip Yogyakarta 2006 yang sangat berbahaya terhadap kelangsungan tamadun kemanusiaan. Malah, gerakan ini sangat mendesak oleh kerana prinsip sedemikian, tanpa ramai yang menyedari, telah dimaktubkan di negara Islam terbesar di dunia, Indonesia yang juga merupakan jiran terdekat rumpun melayu-Islam dan negara anggota OIC.-UMO

Wasabi Oyabun..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 17 Nov 2013 09:27 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Pemuda PAS Mahu Keluar Daripada Pakatan Pembangkang

Posted: 17 Nov 2013 04:00 PM PSTBetulkah hendak keluar? 
Atau ini hanya agenda kempen untuk pemilihan muktamar PAS.

Masjid Diroboh, Punca Taufan Haiyan Di Filifina?

Posted: 17 Nov 2013 07:30 AM PST
Berikut adalah nukilan daripada blog tentang ribut Taufan Haiyan yang berlaku di Filipina. Apa pun yang berlaku, moga kita sebagai umat Islam di Malaysia mengambil iktibar dan pengajaran. Malaysia turut sama menyalurkan bantuan kemanusian atas dasar persahabatan terhadap mangsa mangsa taufan. Berikut adan nukilan blog tersebut :

Kita sadis dan simpati apabila melihat bencana alam yang menimpa Filipina baru-baru ini. Taufan Haiyan telah meragut banyak nyawa dan memusnahkan harta benda. Kini wilayah tengah Filipina kini bagaikan padang jarak padang tekukur selepas dibadai Taufan Haiyan yang merupakan ribut paling kuat di dunia pada tahun ini.

Taufan yang dahsyat tersebut mencetuskan ombak besar seperti tsunami yang melanda pulau-pulau di Filipina sejak Jumaat lalu. Taufan Haiyan turut mengakibatkan kemusnahan teruk di sekurang-kurangnya enam daripada 7,000 kepulauan negara itu dengan Leyte, Pulau Samar dan bahagian utara Cebu paling teruk terkesan.

Di sebalik daripada kejadian ini pasti ramai tak tahu, mungkin ini adalah salah satu bala yang menimpa negara tersebut setelah sebuah masjid di robohkan di Manila pada September 2013 dan Allah turunkan bala dengan kelajuan angin 315km/sejam di mana yang terkuat sekali terjadi di dunia yang pernah di catatkan.

Dalam kejadian perobohan masjid tersebut pergolakan telah berlaku bagi mempertahankan masjid tersebut dan dikatakan 3 orang terbunuh dalam kejadian tersebut.

Abdelmanan Tanandato, seorang pemimpin Islam berkata, tiga orang terbunuh dalam pertembungan - Yakob Macalnas, 37; Hakim Usman, 30, dan Rajid Batalo.

Beliau berkata Macalnas meninggal dunia di Hospital San Juan de Dios daripada dua luka tembakan manakala Usman dan Batalo terbunuh di tempat kejadian.

Penduduk cedera apabila polis melepaskan tembakan amaran menguatkuasakan perintah untuk merobohkan masjid pada masyarakat Islam di daerah Baclaran dan melepaskan tembakan bagi menentang penduduk yang mempertahankan masjid tersebut.

Salah seorang yang memberikan komen pada video pemusnahan masjid berkata:

They destroy the mosque, Allah gave them instant disaster, they said oh we have this kind of typhoon every year so nothing to do with Allah curse, but they forget to open eyes and see how many victim dead this time, it's not normal and it should be remembered.

Wa Allahu'alam..
sumber : waazin

http://philippinenewscentral.wordpress.com/2013/09/26/philippine-star-mosque-in-baclaran-demolished-a-mosque-in-baclaran-paranaque-city-was-demol/

Mujahid Yusof Rawa Wajar Tarik Balik Kenyataan Bisikan Syaitan

Posted: 17 Nov 2013 04:44 AM PST


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 17 Nov 2013 09:25 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


KURANG AJAR PUNYA PEMUDA PAS ! MANA PERGI KETAATAN KAMU PADA DAP ?

Posted: 17 Nov 2013 09:00 PM PST

CK NG KATA BUNYI AZAN KUAT SANGAT.. KAJIAN DISEBALIK SERANGAN CINABENG TERHADAP ISLAM / MELAYU DI MALAYSIA .

Posted: 17 Nov 2013 12:56 PM PST

PenangWasabi

Posted: 17 Nov 2013 09:14 PM PST

PenangWasabi


Peguam pembangkang dicabar beri khidmat guaman kepada Loade Ardina?

Posted: 17 Nov 2013 07:30 AM PST


Pembangkang di negara ini terbukti bersikap anti polis kerana tiada sebarang ucapan tahniah mahupun penghargaan dibuat terhadap kejayaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) memberkas Ardi Hamza atau nama sebenarnya Loade Ardina Loade Rasila.

Mursyidul Am Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, sebaliknya pembangkang lebih gemar membela penjenayah termasuk kumpulan gangster sehingga sanggup menuduh polis sebagai trigger happy (menembak sesuka hati).

Namun jelas beliau, tuduhan pembangkang itu jelas berniat jahat kerana terbukti Loade Ardina, suspek utama dalam kes pembunuhan kakitangan AmBank, Norazita Abu Talib, ditangkap tanpa sebutir peluru pun dilepaskan pihak polis serta tiada secalit calar pun di badannya.


"Sebab itu, saya nak cabar pembangkang terutamanya peguam terkemuka mereka. Sila beri khidmat guaman percuma kepada Loade Ardina kerana ini detik terbaik untuk mereka mendapat publisiti murahan sebagaimana dilakukan sebelum ini," katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam kejadian pada 23 Oktober lalu, Norazita yang ketika itu sedang membuka peti besi, maut selepas ditembak di muka menggunakan senjata jenis pump gun sebelum suspek yang juga warga Indonesia melarikan wang tunai berjumlah RM450,000.

Suspek bagaimanapun berjaya diberkas ketika cuba meloloskan diri melalui laluan tikus di Kota Tinggi, Johor, selepas 19 hari diburu pihak berkuasa.

Penang Wasabi..

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 17 Nov 2013 03:20 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Faizul juara Akademi Fantasia 13

Posted: 17 Nov 2013 03:01 PM PST

Kedudukan Finalis Bintang #AF2013 selepas #Inspirer Dato #SitiNurhaliza mengumumkan #faizulaf2013 Juara #AF2013.

Juara : #faizulaf2013
Naib Juara : #azhaelaf2013
Tempat ke-3 : #amiraaf2013
Tempat ke-4 : #indahaf2013
Tempat ke -5 : #nabilaaf2013
Tempat ke-6 : #aisyahaf2013

Diharap anda semua terhibur dengan persembahan mereka di #KonsertAF Akhir.Terima Kasih sekali lagi kepada yang menyokong #AF2013.

P. Pinang juga bakal laksana hudud?

Posted: 17 Nov 2013 06:30 AM PST

SHAH ALAM – Usul supaya negeri-negeri di bawah pentabiran PR melaksanakan hudud akan dibentangkan pada Muktamar Pas ke-59, demikian ujar Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menurutnya, usul tersebut akan terus dibahas diperingkat Pas Pusat sehingga menemui resolusi sekaligus akan dibawa ke peringkat Dewan Rakyat.

Beliau menambah, Pas telah menerima empat usul berhubung isu pelaksanaan undang-undang syariat Islam termasuk hukum hudud pada muktamar kali ini.

"Dalam muktamar itu juga kita akan desak negeri-negeri yang dikuasai PR melaksanakan undang-undang itu, " katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Sebelum ini media melaporkan, Kerajaan Kelantan akan memperuntukan RM 1 juta untuk melaksanakan hukum tersebut.

Susulan itu, ahli Majlis Tertinggi Umno yang juga Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa turut menyambut baik perkara tersebut dan menegaskan parti bukan Islam lain tidak perlu masuk campur dalam perkara tersebut.

Dalam perkembangan sama, Tuan Ibrahim yang juga Pengerusi Usul berkata, resolusi yang diperolehi daripada perbahasan usul hudud pada muktamar akan diteruskan ke peringkat Kerajaan Pusat.

"Selepas kita berbahas usul itu pada muktamar kita akan hantar memorandum mendesak Kerajaan Pusat memberi laluan kepada sistem perundangan Islam itu," katanya.

Selain itu, Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya Pahang berkata Pas turut menerima usul untuk membincangkan isu Tahaaluf Siyaasi pada muktamar tersebut.

"Kita juga telah menerima tiga atau empat kawasan yang menyerahkan usul untuk membahaskan isu Tahaluf Siyaasi.

"Jadi kita diperingkat Pusat telah terima dan akan dibahaskan di peringkat Pusat," ujarnya lagi.

Kisah sebenar sebalik surat ayah kecualikan anak belajar agama di sekolah

Posted: 17 Nov 2013 05:31 AM PST

Gambar hiasan
Kecoh dua tiga hari ini mengenai surat seorang bapa kepada pihak sekolah yang meminta anaknya dikecualikan dari pembelajaran perkara asas agama Islam di sekolahnya.

Memang sah kewujudan data murid tersebut dan surat tersebut bukan sengaja digembar-gemburkan.

Di bawah adalah surat tersebut.
Kisah ini mendapat perhatian ramai dan kami cuba menyingkap alasan sebenar ianya terjadi.

Berhubung isu surat bapa mohon sekolah jangan libatkan anak dgn aktiviti agama di sekolah, berikut respon yg di terima:

" Imam surau kejiranan Presint11 dh dpt citer sebenar dr guru sekolah tu. Dia br pindah ke putrajaya, tak sangka ramai bertudung kat sekolah anak dia. Dia jumpa tudung dlm beg sekolah anak. Si anak bawak sorok2. X nk ayah dia tau. Ayah dia terus hubungi sekolah. X nk org dakwah anak dia. Masa kelas agama anak dia diatur masuk kelas pendidikan moral. Ayah juga buat laporan supaya tiada dakwah agama kpd anak dia.
Statement si ayah:
"kuno rupanya putrajaya ni. Ramai pakai tudung. Ingat kan moden"

Hmmm...masih ada lagi yang berfikiran kolot seperti ini. Kepada masyarakat sekeliling, harap tidak terus menghentam pelajar tersebut, perlu juga dilihat latar belakang bapanya yang kelihatan agak jahil ini..

(Video) Afdlin Hina Gaza Di Maharaja Lawak Mega?

Posted: 17 Nov 2013 02:00 AM PST

Pelakon dan pengarah Afdlin Shauki pada pertandingan malam pertama Maharaja Lawak Mega (MLM) 2013 dilihat mengeluarkan kenyataan yang bersifat memperlekehkan saudara kita sesama Islam di Gaza, Palestin.

Afdlin menyertai pertandingan itu dengan nama kumpulan Boboi bersama pelakon Harun Salim Bachik tanpa kelibat pelawak Nabil yang menyertai kumpulan Boboi pada MLM tahun lepas.

Pada persembahan Boboi Jumaat lepas, ada dialog Afdlin yang kononnya diterjemahkan dalam bahasa Arab bermaksud menghina sudara Islam Palestin di Gaza.

Sebaik Afdlin habis bercakap kononnya dalam bahasa Arab, beliau berkata "Eh.. bawak balik budak gemuk ni, makanan kita dah habis," kata Afdlin dengan dialog itu konon-konon sebagai dialog yang dikatakan oleh penduduk Gaza.

Kata-kata itu disambut dengan gelak ketawa besar oleh penonton MLM di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) tetapi jelas ia terdapar unsur menghina penduduk Palestin.

Sudah pasti penduduk Gaza bersyukur dengan kehadiran orang luar yang bersama-sama ingin berkongsi kesedihan dan kesesusahan dengan mereka. Sudah pastinya juga penduduk di Gaza melayan Afdlin dengan baik dengan makanan yang mencukupi.

Sudah pasti juga di hati rakyat Gaza tidak timbul benci kepada Afdlin kerana sifat kuat makannya itu.

Jika Afdlin hanya mereka-reka dialog itu, jelas ia satu fitnah kepada penduduk Gaza biarpun ia sekadar berlawak atau bergurau.

Pada 25 Februari lepas, Afdlin mengakui sudah berhijrah mendalami ajaran agama Islam agar menjadi Muslim yang benar-benar bertakwa selepas pulang dari wilayah bergolak itu.

Sebagai pelakon dan pelawak profesional, dialog sebegitu seharusnya tidak keluar daripada mulutnya kerana ia kelihatan seperti mengambil kesempatan menjadikan Gaza sebagai bahan jenaka.

Percayalah, apa yang berlaku di Gaza tidak pernah dianggap sebagai jenaka oleh penduduk di sana melainkan Afdlin yang menjadikannya ia bahan lucu dan untuk ditertawakan. – mynewshub.my

SPPBS: Ada pihak ugut guru

Posted: 17 Nov 2013 01:07 AM PST

Borang aduan rasmo
Kemelut di antara guru dengan Kementerian Pendidikan berhubung Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) dilihat semakin rumit apabila ada dakwaan terdapat sebilangan guru diugut oleh pihak-pihak tertentu.

Perkara itu terjadi apabila guru-guru berkenaan lantang menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap sistem tersebut di samping menyatakan sokongan terbuka terhadap page "Kami Mahu SPPBS Dimansuhkan" di laman sosial Facebook

Menurut admin page berkenaan, guru-guru yang menerima ugutan sama ada daripada pegawai-pegawai kementerian atau sebagainya boleh membuat aduan rasmi dengan menyatakan nama penuh dan jawatan pegawai berkenaan, tarikh, jenis ugutan dan laporan ringkas mengenai perkara tersebut kepada admin.

Identiti pelapor akan dirahsiakan oleh admin page berkenaan serta KGM.

"Adalah penting untuk guru-guru menzahirkan kekuatan kita. Saya percaya ada pihak yang takut apabila guru bersatu kerana guru adalah golongan paling hampir dengan masyarakat," katanya.

Page Kami Mahu SPPBS Dimansuhkan diwujudkan sejak akhir bulan lalu adalah satu inisiatif yang digerakkan oleh para guru menerusi satu pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Kesatuan Guru-Guru Malaysia (KGM) sebagai penaja.

Ini bagi menyuarakan keluhan guru-guru di samping mengumpulkan sokongan daripada semua pihak supaya sistem SPPBS dan PBS yang dilaksanakan sejak tiga tahun lalu dimansuhkan kerana tdilihat gagal menambah baik sistem pendidikan negara selain menambah beban tidak perlu kepada para guru.

Page tersebut mensasarkan 200,000 like serta 50,000 ahli berdaftar dengan KGM menjelang Disember bagi membolehkan keluhan para guru boleh dibawa ke perhatian Menteri Pendidikan yang juga Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Selain itu, pihak terbabit dengan SPPBS dan PBS seperti guru, ibubapa dan masyarakat diminta untuk mengisi borang aduan mengenai kelemahan sistem tersebut untuk dimasukkan ke dalam memorandum yang bakal diserahkan kepada menteri nanti.

Dikatakan hampir 80 peratus daripada 400,000 guru terlibat dengan SPPBS dan PBS.

Bermotokan 1 like = 1 usaha = 1 suara page tersebut tersebut telah menerima hampir 40,000 like walaupun belum sampai sebulan dibuka secara rasmi.

Hudud: Dewan Rakyat sedia bahas

Posted: 17 Nov 2013 12:31 AM PST

SHAH ALAM – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim menegaskan akan menerima usul perbahasan mengenai hudud di Kelantan jika ada ahli parlimen membawanya ke Dewan Rakyat.

Bagaimanapun menurutnya, perkara tersebut terserah kepada pihak Pas sekiranya mereka mahu membahaskannya.

"Kita sedia mendengar usul tersebut, tetapi keputusan tertakluk kepada sokongan semua ahli dewan.

"Kerana jika di bawa ke Parlimen, suara mereka (Pas) hanya minoriti, kita tidak tahu sokongan daripada rakan PR yang lain," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa menyifatkan cadangan membawa usul meminda undang-undang bagi memberi laluan Kelantan melaksanakan hudud di Dewan Rakyat sebagai tidak relevan.

Beliau bagaimanapun tetap menyokong sepenuhnya perlaksanaan hudud di negeri itu.

Pas 'main-main' dengan perlaksaan hudud

Posted: 17 Nov 2013 12:01 AM PST

Impian rakyat Kelantan untuk melihat pelaksanaan hukum hudud yang telah dijanjikan sejak tahun 1990 terpaksa ditangguhkan lagi kerana Kerajaan Pas Kelantan mengakui masih belum bersedia melaksanakannya.

Ini berikutan persediaan untuk melaksanakan hukum hudud setakat ini hanya terhad kepada soal infrastruktur semata-mata sebaliknya dalam soal perundangan.

Jawatankuasa Teknikal Hudud yang dibentuk pada Oktober 2011 belum pernah mengadakan sebarang mesyuarat kecuali beberapa pertemuan biasa di antara ahlinya sebanyak empat kali.

"Saya kena jelaskan kenyataan Ketua Hakim Syarie Kelantan (Datuk Daud Muhammad) itu bahawa bersedia itu daripada segi infrastruktur maknanya bangunan sudah ada cuma apa yang perlu ditambah adalah jumlah hakim dan kita perlu mewujudkan satu mahkamah khas untuk melaksanakan hudud.

"Sebab itu kita ada bajet RM1 juta untuk infrastruktur, cuma kena bagi masa sikitlah kepada kita, benda ini tidak boleh buat dengan tergesa-gesa, kita nak tengok daripada segi perundangan dan sebagainya, kita tidak mahu kita buat ini bertembung dengan banyak halangan, kita cuba melakukannya sebaik yang boleh," katanya

'Check' peha isteri, ramai wanita tak sedar dirogol jin

Posted: 16 Nov 2013 11:06 PM PST

Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Jika isteri sering marah-marah dan enggan melayani anda di tempat tidur, elok segera siasat.

Periksa pangkal peha isteri dan jika terdapat kesan lebam, jangan buang masa, buat pemeriksaan lebih rapi.

Jika anda dapati pada tempat lebam di pangala peha isteri anda itu terdapat lima lubang halus, jangan berlengah. Itu tandanya isteri anda telah diperkosa jin atau makhluk halis tanpa disedarinya.

Menurut pendakwah dan pengamal perubatan Islam, ramai isteri tidak menyedari tubuh mereka telah diperkosa jin dan makhluk halus ketika tidur disebabkan mengabaikan doa pendinding diri sebelum tidur.

Klik keratan berita untuk bacaan lanjutVideo seks, pelajar sekolah jadi hamba nafsu teman lelaki

Posted: 16 Nov 2013 08:01 PM PST

Gambar hiasan
BATU GAJAH - Disebabkan bimbang rakaman klip video memaparkan dirinya diperkosa disebarkan, seorang gadis berusia 15 tahun terpaksa menjadi hamba seks teman lelakinya sejak dua bulan lalu.

Mangsa turut dipaksa mengadakan hubungan seks dengan rakan lelaki terbabit.

Ketua Polis Daerah Batu Gajah, Asisten Komisioner Shaharon Anuar Abdul Latif berkata, pada 13 September lalu, mangsa dibawa teman lelakinya yang berusia 20 tahun ke sebuah rumah di Jalan Tanjung Tualang, di sini.

Menurutnya, lelaki terbabit memaksa mangsa melakukan hubungan seks dengannya di dalam bilik di rumah berkenaan.

Katanya, selepas melempiaskan nafsunya, lelaki itu menghantar mangsa ke perhentian bas berhampiran dan menyuruhnya pulang ke rumah menaiki bas.

"Kira-kira dua minggu selepas itu, suspek sekali lagi bawa mangsa ke rumah sama untuk melampiaskan nafsunya.

"Namun kali ini, mangsa menolak namun lelaki itu ugut ingin beritahu apa dilakukan mereka kepada keluarga mangsa jika enggan menurut kemahuannya," katanya.

Shaharon berkata, mangsa diperkosa sekali lagi oleh teman lelakinya itu dan suspek merakamkan perbuatan jijiknya itu menggunakan telefon bimbitnya.

Katanya, suspek kemudian memaksa mangsa mengikutnya ke rumah seorang rakan di kampung Baru Bakap, Jalan Tanjung Tualang, di sini, pada jam 8 pagi kelmarin.

Menurutnya, pada mulanya mangsa enggan namun terpaksa akur selepas suspek mengugut akan menyebarkan klip video dirakamnya.

"Mangsa dicium di dalam rumah itu dan dipaksa melakukan hubungan seks dengan rakan suspek berusia 18 tahun sebelum dia dihantar pulang ke rumahnya," katanya.

Beliau berkata, mangsa yang tidak tahan diugut dan dipaksa menyerahkan tubuhnya membuat laporan polis di Balai Polis Batu Gajah, di sini.

Katanya, susulan laporan tersebut, polis berjaya memberkas suspek berusia 18 tahun di sebuah rumah di Kampung Seri Meriah pada jam 3 pagi semalam. Polis kini masih memburu teman lelaki mangsa.

Artis wanita seksi, tapi buta huruf!

Posted: 16 Nov 2013 07:01 PM PST

Courtney Stodden
SEJAK akhir-akhir ini, ada saja tingkah laku pelik yang dilakukan oleh Courtney Stodden dan kali ini dia membuat kenyataan mengejutkan apabila mengakui tidak tahu membaca dan menulis.

Menurut laporan E! Online, Courtney tidak menyatakan secara langsung namun saat muncul di program Bethenny Frankel, wanita berusia 19 tahun itu berkata dia tidak pernah membaca dan menulis dan ini memberikan spekulasi bahawa dia tidak sememangnya tidak boleh membuat dua perkara tersebut.

"Saya tidak boleh membaca mahupun menulis," katanya pada Jumaat.

Tidak pasti sama ada dia benar-benar buta huruf atau perkara lain, namun yang pasti, setiap surat yang diterima tidak pernah dibaca atau dibalas.

Baru-baru ini, Courtner baharu saja bercerai dengan suaminya Doug Hutchison. Perkahwinan mereka hanya bertahan untuk dua tahun.

Muslimat PAS 'marah-marah sayang' Karpal Singh

Posted: 16 Nov 2013 06:31 PM PST

KUALA LUMPUR 16 Nov. - Dewan Muslimat Pas hari ini mendesak Karpal Singh meminta maaf berhubung kenyataan beliau menyarankan pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk Pas dibatalkan kerana merbahayakan negara.

Dalam kenyataan melalui laman sosial Facebook, dewan itu menegaskan, Karpal perlu memohon maaf atas dua perkara iaitu;

Pertama kerana mempunyai pendirian yang langsung tidak menghormati sensitiviti dan dasar perjuangan parti rakan dalam pakatan pembangkang iaitu Pas yang jelas meletakkan Islam sebagai dasar seperti terkandung dalam Perlembagaannya.

Kedua, kerana berbohong mengatakan beliau tidak pernah mengaitkan Pas dalam kenyataan yang dibuat.

''Dewan Muslimat menganggap ia adalah satu pelanggaran sikap pakatan yang sangat serius dan tidak selari dengan semangat saling menghormati dalam Pakatan Rakyat.

''Bahkan ia tidak sesuai ditonjolkan oleh mana-mana pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat yang sepatutnya sudah jauh lebih matang dalam memahami hasrat keseluruhan rakyat,'' kata kenyataan itu.

Kenyataan tersebut sebagai reaksi kepada pendedahan Dewan Pemuda Pas Pusat, semalam yang mendakwa mereka mempunyai bukti Karpal berbohong dalam isu itu.

Naib Ketuanya, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob mendedahkan, bukti tersebut terkandung dalam cakera padat rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu di Pulau Pinang 5 November lalu.

Dalam kenyataannya juga, Dewan Muslimat Pas kesal dengan pendirian Karpal dan pembohongan yang beliau lakukan serta menganggap ia melunturkan kredibiliti beliau di mata rakyat Malaysia khususnya umat Islam yang menyokong Pas.

''Dewan Muslimat mendesak agar Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat segera bersidang bagi menangani masalah ini sebelum tindakan lebih tegas diambil oleh pihak Dewan Muslimat bersama Dewan Pemuda,'' kata kenyataan itu lagi.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd.Amar Nik Abdullah berkata, Karpal adalah seorang pemimpin yang mempunyai sikap tidak berhati-hati dan sudah banyak kali menyentuh sensitiviti Pas.

Sehubungan itu, beliau mahu Pengerusi DAP tersebut berhenti bersikap demikian.

Mohd. Amar bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai Karpal tetapi dalam nada tegas menyatakan pandangannya mengenai pemimpin DAP itu sudah disiarkan akhbar ini pada 7 November lalu.

"Saya sudah komen dalam Utusan Malaysia hari itu dan disiarkan di muka depan. Itulah Karpal Singh, awak boleh baca jadi saya tidak mahu komen apa-apa lagi," katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP) di sini hari ini.

Karpal 'nasihat' Naib KP PAS jangan cakap bohong

Posted: 16 Nov 2013 05:31 PM PST

KUALA LUMPUR 16 Nov. - Pengerusi DAP, Karpal Singh menempelak Naib Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob yang menuduhnya berbohong ketika menafikan pernah meminta supaya pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk Pas dibatalkan kerana membahayakan negara.

Sambil memberi amaran supaya Raja Ahmad Iskandar berhati-hati dalam membuat kenyataan, Karpal turut menuduh Raja Ahmad Iskandar berbohong.

"Raja Ahmad (Iskandar) sepatutnya lebih berani untuk mengeluarkan keseluruhan transkrip yang akan menunjukkan saya merujuk supaya Pas mengadakan unit yang dibarisi oleh penyokong bukan Islam yang bukan ahli secara langsung, sekali gus mengecualikan Pas dalam organisasi politik yang saya maksudkan," katanya seperti dipetik menerusi portal propembangkang, Malaysiakini hari ini.

Semalam, Raja Ahmad Iskandar mendakwa mempunyai bukti Karpal berbohong apabila menafikan beliau pernah meminta supaya pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk Pas dibatalkan kerana membahayakan negara.

Beliau mendedahkan, bukti tersebut terkandung dalam cakera padat rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu di Pulau Pinang, 5 November lalu.

Raja Ahmad Iskandar berkata, menerusi penelitian mereka terhadap rakaman tersebut jelas menunjukkan Karpal telah berbohong apabila menyatakan beliau tidak langsung menyarankan supaya Pas dibatalkan pendaftarannya sedangkan yang sebenarnya adalah sebaliknya.

Dalam pada itu, Karpal berkata, tuduhan Raja Ahmad Iskandar itu merupakan 'penipuan' (unadulterated lie) kerana dibuat berdasarkan rakaman sidang akhbar yang tidak lengkap ketika beliau membuat kenyataan mengenai isu tersebut.

Malah, Karpal menegaskan, Pas sepatutnya berterima kasih kepada beliau berbanding mendesak supaya memohon maaf menerusi seorang ahli politik yang digambarkan beliau tidak berpengaruh (minor politican) seperti Raja Ahmad Iskandar.

Bekas Pengerusi PKR Kedah Umum Keluar Parti

Posted: 16 Nov 2013 05:00 PM PST

Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Langkawi, Datuk Wan Salleh Wan Isa mengadakan sidang media bagi mengumumkan perletakan jawatan dalam parti itu berkuatkuasa serta merta di Langkawi pada Sabtu.
LANGKAWI: Bekas Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kedah, Datuk Wan Salleh Wan Isa mengumumkan keluar daripada parti itu berkuat kuasa pada Sabtu.

Wan Salleh yang juga Ketua Cabang PKR Langkawi, berkata tindakan itu dibuat berikutan rasa tidak puas hati dengan pucuk pimpinan tertinggi parti yang membelakangkannya dalam beberapa perkara termasuk pemilihan calon dalam pilihan raya umum ke-13 yang lalu, ketika beliau masih mengetuai parti itu di Kedah.

"Saya dengan ini mengisytiharkan meletak jawatan sebagai Ketua Cabang PKR Langkawi dan keluar daripada parti PKR berkuat kuasa hari ini dan tidak akan melibatkan diri lagi dengan PKR," katanya dalam sidang media di sini.

Wan Salleh meletakkan jawatan sebagai Pengerusi PKR Kedah pada 15 Mei lepas.

Katanya keegoan dan keangkuhan pucuk pimpinan menyebabkan beliau tawar hati untuk meneruskan perjuangan dalam parti itu.

"Kepimpinan pusat tidak mahu mendengar nasihat kepimpinan tempatan," katanya menambah terdapat keputusan yang dibuat oleh pucuk pimpinan tertinggi parti berhubung beberapa isu tanpa merujuk kepada beliau terlebih dahulu.

Beliau berkata peletakan jawatan itu bukan atas desakan mana-mana pihak tetapi keputusan beliau sendiri.

Wan Salleh berkata beliau juga tidak akan menyertai mana-mana parti sebaliknya akan menumpukan kepada kerja-kerja amal untuk membantu masyarakat.

Katanya beliau juga akan terus menabur bakti kepada penduduk di Langkawi namun bukan atas tiket politik.

BERNAMA

THE FLYING KICK

Posted: 17 Nov 2013 01:31 PM PST

THE FLYING KICK


PAS PATUT BERTERIMA KASIH BUKANNYA PAKSA MINTA MAAF, KATA KARPAL SINGH!!!

Posted: 16 Nov 2013 09:29 PM PST

tun faisal dot com

Posted: 17 Nov 2013 01:21 PM PST

tun faisal dot com


[Video] Parlimen : @RazaliIbrahim kantoikan penipuan @AzminAli tentang pelaburan dan usul potong gaji

Posted: 17 Nov 2013 10:21 AM PST


Jawapan yang baik dan bernas dari Ahli Parlimen Muda. KSU, pegawai kementerian dan pegawai Menteri dan Timbalan Menteri kena ambil perhatian, barulah bahan-bahan yang nak disediakan untuk Menteri dan Timbalan Menteri jawab menjawab persoalan dan menggagalkan usaha pembangkang untuk menjadikannya sebagai satu isu. Apa cerita dan prestasi researcher BN di Parlimen yang ramai tu? 

Apa Yang Tersirat

Posted: 17 Nov 2013 01:18 PM PST

Apa Yang Tersirat


Sabah: Selepas Krisis Kg Tanduo Kini Krisis Pulau POM-POM

Posted: 17 Nov 2013 01:12 AM PST

DI Sabah, pulau itu lebih dikenal dengan sebutan Pulau Bum-Bum. Pulau itu, kini bukan sahaja sebagai tempat peranginan mewah, namun kini turut dikenali kerana penembakan pelancong daripada Taiwan awal minggu ini.

Pada Februari lalu, Sabah turut menjadi perhatian, bukan sahaja oleh rakyat negara ini, malah dunia, ekoran pencerobohan 200 militan pimpinan Jamalul Kiram III, di Kg Tanduo, Lahad Datu.

Dalam setahun, Sabah dikenali di dunia, bukan kerana perkara-peraka yang baik, namun yang jelek-jelek. Inilah hadiah kepada negeri yang mempunyai pantai yang panjang, kira-kira 1,400km, yang terdedah kepada pencerobohan daripada negara jiran, yang kurang kuat ekonominya. 

Kejadian di Pulau Bum-Bum, bukan sahaja kegusaran kepada ESSCOM yang ditubuhkan pada Mac lalu, malah kejadian itu dipolitikan oleh pihak pembangkang, malah ada pemimpin pembangkang meminta Menteri Dalam Negeri dan Menteri Pertahanan meletakan jawatan, sebagai tanggungjawab terhadap kejadian yang terbaru.

Pada Mac lalu, Perdana Menteri mengumumkan penubuhan ESSCOM atau ESSZONE dengan menempatkan sekurang-kurangnya 7 batalion pasukan keselamatan, namun seperti kata Pengarah ESSCOM Datuk Mohammad Mentek, disebabkan panjangnya, pesisir pantai, maka tidak mungkin dapat mengawal setiap inci kawasan itu. Setidak-tidaknya itulah alasan yang diberikan, kerana gagal mengesan penculik dan pembunuh itu sebelum bertindak.

Ironinya, kejadian itu, berada kira-kira 800 meter daripada pos keselamatan yang terdekat; apa yang malangnya, mengapa, kejadian itu boleh berlaku, dengan jarak seperti itu?.

Laporan awal, berkaitan dengan kejadian itu bersimpang siur, ada yang mengatakan dilakukan oleh penjenayah tempatan, dan kini kononnya didalangi oleh ABU SAYAF dan AL-QAEDA.

Pulau Bum-Bum, memang dekat dengan Pulau Tawi-Tawi, Filipina. Hanya 30 minit dengan boat laju diperlukan untuk sampai. 

Kejadian ribut Haiyan yang melanda Filipina, juga pada awal minggu ini, menyebabkan pasukan keselamtan negara itu dikerahkan membantu rakyat negara itu yang menjadi mangsa, menyebabkan kawalan di sebelah selatan negara itu menjadi poros, ESSCOM sepatutnya mengantisipasi keadaan ini.. Kalaulah tindakan awal dilakukan, mungkin, kejadian pembunuhan pelancong Taiwan yang berumur 57 tahun dan penculikan isterinya yang berumur 56 tahun tidak akan berlaku. Kini Sabah menjadi liputan di Negara Taiwan for the wrong reason.

Tiada ulasan:

Catat Komen