Rabu, 2 Oktober 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 02 Oct 2013 01:12 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Datuk Ali Rustam: Kini Senator

Posted: 02 Oct 2013 02:24 AM PDT

Mantan Ketua Menteri Melaka- Datuk Ali Rustam dilantik sebagai Ahli Dewan Negara mewakili DUN Melaka.

Dalam persidangan DUN negeri itu pada hari ini, Ketua Menteri Melaka- Datuk Idris Haron mencadangkan Ali sebagai Senator.

Ali bertanding Naib Presiden Umno pada pemilihan 19 oktober ini.

Apa kah perlantikan beliau itu, menjadi faktor tambahan kepada beliau untuk memenangi salah satu kerusi Naib?

Kerusi Naib Persiden parti ditandingi enam calon. Antaranya tiga penyandang- Datuk Zahid Hamidi, Datuk Hishamuddin Tun Hussien dan Datuk Shafie Apdal. Mereka disertai calon baru- Menteri Besar Kedah- Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir, Mantan Menteri Besar Negeri Sembilan- Tan Sri Isa Samad dan Mohd Ali sendiri.

Berasaskan bancian blog ini, kedudukan Ali berada ditempat yang ke-4, di mana yang teratas adalah Datuk Mukhriz, diikuti oleh Datuk Zahid dan kemudian Datuk Shafie.

Apakah perlantikan Ali sebagai Senator dan ada peluang untuk dilantik menganggotai kabinet Persekutuan, akan memberikan beliau advantage dalam pemilihan? Tetapi yang pasti, dengan perlantikan Ali sebagai senator memperancak lagi pertandingan Kerusi Naib Presiden Parti.

PRK Sungai Limau Kedah: Inilah Masanya BN Rampas: Tun Mahathir

Posted: 02 Oct 2013 01:51 AM PDT

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Barisan Nasional (BN) kini mempunyai peluang yang baik untuk memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri Sungai Limau pada pilihan raya kecil (PRK) nanti walaupun kerusi itu dikuasai PAS sejak lima pilihan raya umum (PRU).

Katanya PAS menang di kawasan itu sejak 1995 menerusi bekas Menteri Besar Kedah Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak disebabkan daya tarikan peribadi Azizan dalam kalangan pengundi.

"Dulu Tan Sri Azizan dia tak kempen pun tapi dia menang, kerana personaliti. Orang sokong dia kerana personaliti dia, bukan parti. Sekarang mungkin orang nak tukar selera," katanya kepada pemberita selepas melancarkan hotel terbaharu syarikat MK Land Holdings Berhad, 'Ombak Villa' di Langkawi  Isnin malam.

Dr Mahathir berkata BN boleh memajukan kawasan itu dengan lebih pesat jika berjaya memenangi kerusi DUN Sungai Limau.

Katanya apa yang penting, BN mesti mendekatkan diri dengan rakyat, mengambil tahu masalah rakyat dan cuba membantu menyelesaikan masalah itu.

PRK DUN Sungai Limau akan diadakan berikutan kematian Azizan Khamis lepas setelah lebih empat bulan mengalami masalah kesihatan yang serius.

Azizan mempertahan kerusi itu bagi penggal kelima pada PRU13 yang lepas dengan mengalahkan sepupunya Fazillah Mohd Ali dari BN dengan majoriti 2,774 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijadual mengadakan mesyuarat khas Khamis ini untuk menetapkan tarikh pilihan raya kecil itu.

DUN Sungai Limau yang berada dalam Parlimen P12 Jerai mempunyai tiga kawasan Dun. Antaranya Dun N21 Guar Chempedak dan N22 Gurun. Kawasan Parlimen dan dua Dun semuanya dimenangi BN pada PRU-13 lalu. Wakil Rakyat bagi Parlimen Jerai adalah Datuk Jamil Khir Baharom.

Calon Majlis Tertinggi: Rahman Dahalan Dan Tawfiq Titingan

Posted: 01 Oct 2013 10:29 PM PDT

BUKAN atas dasar bahawa penulis berasal daripada Sabah. Bukan juga atas dasar bahawa Rahman adalah wakil rakyat penulis yang mewakili Kota Belud sebagai ahli parlimen.

Penulis memberi fokus kepada kebolehan, kepimpinan dan keupayaan dua pemimpin ini.

Rahman dan Tawfiq merupakan pemimpin produk Umno. Rahman sejak masih mahasiswa lagi aktif sebagai pemimpin Umno luar negara, manakala Tawfiq pula telah berkecimpung dalam Umno sejak parti itu bertapak di Sabah 22 tahun lalu.

Kedua-dua pemimpin ini telah terorentasi pada pergerakaan pemuda. Rahman pernah memegang sebagai setiausaha pemuda pusat, manakala Tawfiq pula pernah menajdi Ketua Pemuda Umno Sabah bermula tahun 2000.

Melihat kepada pencapaian mereka berdua, yang bermula daripada bawah, sudah tentunya melalui perjalanan politik, mereka memahami gerak nadi ahli Umno khasnya dan rakyat amnya.

Kedua-dua pemimpin sejak masa muda telah diberikan pendedahan yang secukupinya. Rahman bermula sebagai Ketua Setiausaha Politik Kepada Ketua Menteri Sabah, manakala Tawfiq pula bermula sebagai Pembantu Menteri dalam jemaah menteri Sabah.

Kini, kedua-dua mereka mempunyai tugas penting untuk negara. Rahman dilantik sebagai Menteri penuh pada kabinet persekutuan selepas PRU-13, manakala Tawfik pula sebagai Menteri Penuh dalam kabinet negeri Sabah.Di peringkat parti, Rahman adalah Setiusaha Barisan Nasional Sabah merangkap Timbalan Ketua Bahagian umno Tuaran, manakala Tawfiq pula sebagai Ketua Bahagian Umno Tawau sejak tahun 2004.

Selain masih realtif muda, kedua-dua pemimpin ini boleh disifatkan sebagai "transformer" dalam parti. Pendekatan mereka yang disukai berbagai lapisan rakyat terutama kepada golongan muda, merupakan aset besar kepada parti, terutama proses parti ke arah transformasi.

Dua calon majlis tertinggi tersebut yang mempunyai urutan #32 bagi Rahman dan #08 bagi Tawfiq adalah calon yang perlu membarisi lapisan ketiga parti, kerana mereka adalah salah satu aset parti bagi berdepan dengan PRU-14 akan datang.

Kemenangan mereka, adalah untuk memperkuat Umno Sabah sebagai tunjang kerajaan Sabah dan untuk memastikan bahawa BN Sabah senantiasa sebagai simpanan tetap BN.

Sabah yang hanya mempunyai 26 Bahagian termasuk Labuan, tidak akan mampu memenangkan dua pemimpin muda ini, jika tidak mendapat sokongan 165 bahagian parti yang ada di Semenanjung.

Justeru itu, bagi perwkailan Umno seluruh negara, berilah peluang kepada dua pemimpin muda ini, kerana mereka diyakni mampu membantu pucuk pimpinan mengorak langkah parti agar kekal dan releven sepanjang masa.

BR1M: Mengapa Tun Dr Mahathir Tidak Bersetuju?

Posted: 01 Oct 2013 09:23 PM PDT

MENURUT Tun Dr Mahathir, hanya rakyat yang benar-benar daif sahaja yang perlu dibantu; bukan mereka yang boleh melakukan kerja.

Beliau berpendapat sebaiknya kerajaan memberi latihan kepada golongan ini untuk mendapatkan pendapatan agar dapat berdikari.

Dasar pemberian BR1M kerajaan adalah pendapatan isi keluarga yang kurang RM3,000 sebulan layak mendapat bantuan kerajaan secara one-off.

Telah dua kali kerajaan memberikan BR1M dengan kadar RM500. Tahun depan dikatakan nilai BR1M dinaikan kepada RM1,200.

Mahathir tidak bersetuju dengan BR1M, atas sebab, pemberian percuma, biasanya tidak mendapat penghargaan.

Sebenarnya, tujuan pemberian BR1M oleh kerajaan adalah untuk membantu secara sementara, kepada golongan berpendapatan rendah, ekoran kenaikan harga barang keperluan yang tidak selari dengan peningkatan pendapatan keluarga dalam golongan itu.

Bantuan itu akan dihentikan sebaik sahaja, golongan yang dikategorikan berpendapatan rendah mendapat manafaat dari berbagai aktivti ekonomi yang dijalankan oleh kerajaan.

THE FLYING KICK

Posted: 02 Oct 2013 01:08 PM PDT

THE FLYING KICK


WOI ANWAR!!! AMERIKA DAH NAK BANKRAP NUH... PI LER BAGI IDEA NAIKKAN EKONOMI NEGARA ANGKAT HANG!!!

Posted: 02 Oct 2013 07:21 AM PDT

SOKONGLAH MANA-MANA PEMIMPIN TAPI TAK PAYAHLAH NAK JELMAKAN SEBAGAI PUTERI DARI KAYANGAN PULAK!!!

Posted: 02 Oct 2013 06:08 AM PDT

ANWAR IBRAHIM AKAN JADIKAN PENTAS CERAMAH PRK DUN SUNGAI LIMAU UNTUK PENGKISAHAN KES SODOMINYA YANG DIBICARAKAN PADA 11 DAN 12 DISEMBER NANTI!!!

Posted: 02 Oct 2013 03:00 AM PDT

KETIRISAN DANA AWAM, ADAKAH KAKITANGAN AWAM AKAN TERLEPAS DAN MENTERI PULA YANG TERSANGKUT?

Posted: 02 Oct 2013 01:20 AM PDT

SPRM OOOO SPRM!!! APA CERITA KES DANGA BAY NIH? TAKKAN PEJAM MATA JUGA KUT?

Posted: 01 Oct 2013 11:05 PM PDT

BUNG MOKHTAR KATA, PAKATAN ENGGAN TERIMA UNDANG-UNDANG CEGAH JENAYAH SEBAB ADA KAITAN DENGAN KUMPULAN BAWAH TANAH!!!

Posted: 01 Oct 2013 10:10 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Oct 2013 11:25 AM PDT

PEJUANG BANGSA


KAKITANGAN KERAJAAN BUAT TAIK TERUS TERLEPAS , BN & UMNO JADI KAMBING HITAM !!

Posted: 02 Oct 2013 10:39 AM PDTMinggu ini isu panas selain PCA ialah Laporan Audit Negara 2012 . Pastinya ia menjadi modal utama akhbar untuk melariskan jualan  dengan meletakkan tajuk PANAS  di muka hadapan seperti dibuat Sinar Harian ini .

Macai-macai PR seperti berpesta la menghentam penyokong UMNO/BN seolah-olah parti ini pulak dipersalahkan sepenuhnya dalan penyelewengan ini . Nampak benar la mereka ini bangang dan bodoh tak faham sistem .

Walhal yang melakukan ini semua adalah kakitangan kerajaan yang tak amanah dalam melaksanakan dasar-dasar dibuat kerajaan .  Pak Menteri bukannya peduli  apa Ketua Pengarah , pegawai, & staff bawahnnya buat kerja .

Seperti contoh , tak kan nak beli jam dinding di RTM & kasut kakitangan KASTAM perlu mendapat kelulusan Menteri ??

Sampai bila sebenarnya hanya Menteri dan Timbalan Menteri yang dipersalahkan , tetapi Ketua Setiausaha, Ketua Pengarah, Pengarah dan pegawai-pegawai dalam perkhidmatan awam terus kekal jawatan di situ &  terlepas bebas dengan segala bentuk penyelewengan, kelemahan  seperti yang tercatat dalam laporan yang dikeluarkan setiap tahun .

Kalau di syarikat GLC , yang mana pegawainya  gagal & tidak amanah  ..mereka akan segera ditukar ke jabatan lain atau dipanggil siasatan seterusnya diarahkan meletakkan jawatan .** Pujian kepada YB KJ yang berani beri penjelasan berhubunga isu di kementeriannya walaupun ketika itu ditadbir pemimpin lain. 
PROJEK MEGA TOKONG DI GAMBANG ADALAH PENIPUAN BURUKKAN KERAJAAN !

Posted: 02 Oct 2013 09:44 AM PDT

Sebelum ini kita dikejutkan dengan satu projek pelancongan yang didakwa bernilai 10 bilion ringgit bakal dilaksanakan di Bukit Gambang, Pahang oleh sebuah syarikat bernama Enchant Acres Sdn Bhd.Projek yang dinamakan '1 Malaysia Spiritual Tourism' ini akan dibangunkan di atas tanah seluas 500 ekar.
Dalam sebuah video, Pengerusi MMEC Global KB Tan berkata, projek bertemakan pelancongan keagamaan (spiritual tourism) ini mahu menonjolkan Malaysia sebagai sebuah negara yang multi-nasional dengan pelbagai agama, masyarakat, budaya yang hidup dalam keamanan, keharmonian dan perpaduan. 
Katanya lagi, projek pelancongan ini bukanlah suatu perkara baru kerana sebelum ini konsep 'spiritual tourism' telah digunakan di beberapa tempat pelancongan seperti Kek Lok Si dan Sleeping Buddha di Pulau Pinang, Sam Po Thong Cave dan Perak Tong di Perak, Tian Hou Kong di Kuala Lumpur dan Batu Caves di Selangor.
Projek ini kononnya disokong sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia dan Tourism Malaysia dengan objektif untuk mempromosikan pelancongan di Malaysia.
Fasa pertama projek ini dijangka siap pada tahun 2016.

Di bawah adalah jawapan kepada isu tersebut :
Projek membina pusat pelancongan kerohanian pelbagai agama di Gambang, dekat sini seperti yang diuar-uarkan sebuah syarikat pemaju, Enchant Acres Sdn. Bhd. tidak pernah dibincangkan oleh kerajaan negeri. 
Sehubungan itu, Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob menegaskan,projek tersebut tidak akan dibuat di negeri ini dan apa yang ditimbulkan sebelum ini adalah satu bentuk penipuan. UM
Sebelum ini, Menteri Pelancongan telah berkata, beliau tidak tahu mengenai projek tersebut. Begitu juga pegawai Tourism Malaysia Pahang.

MiM berharap agar MB Pahang turut menegur dan jika perlu, mendakwa syarikat tersebut jika mereka didapati menyalahgunakan serta mengaitkan nama baik kerajaan. - DR MIM-

*** Difahamkan Kerajaan Pahang sudah membuat laporan Polis mengenai pembohongan ini.
Penjelasan @KhairyKJ mengenai bayaran artis K-Pop Hari Belia Negara 2012

Posted: 02 Oct 2013 05:23 AM PDT

Saya memandang serius pendedahan dalam Laporan Ketua Audit Negara. Jika kita serius melakukan transformasi kearah kerajaan yang lebih telus dan amanah, laporan tersebut tidak boleh diketepikan. Rakyat tidak mahu melihat pemimpin-pemimpin kerajaan membisu tentang laporan ini. 

Saya juga tidak boleh menggunakan alasan bahawa laporan ini adalah tentang perbelanjaan di KBS sebelum saya dilantik sebagai menteri. Prinsip kebertanggungjawaban bersama atau collective responsibility bermakna saya mesti menjawab dan bertindak keatas apa yang berlaku dalam kementerian saya. Kita tidak boleh lari dari tanggungjawab dan amanah.


Oleh itu saya telah jelaskan bahawa dalam kes claim kerja yang dibayar oleh Majlis Belia Malaysia dimana pembayaran untuk kerja yang sama dibuat beberapa kali, pihak SPRM telahpun menjalankan siasatan dan saya diberitahu siasatan tersebut sudah sampai peringkat terakhir. 

Mengenai konsert K-pop di sambutan Hari Belia 2012 yang mendapat perhatian orang ramai - memang betul konsert ini dibiayai oleh KBS. Kenyataan awal bahawa konsert itu ditaja oleh pihak swasta dibuat kerana pada ketika itu ada tawaran dari pihak swasta untuk menaja aktiviti tersebut. Namun, tajaan itu akhirnya tidak diberi dan KBS terpaksa tanggung pembayaran untuk konsert K-pop di Hari Belia 2012. Untuk makluman, acara konsert K-pop dibatalkan untuk Hari Belia 2013 dan seterusnya.


Mengenai perkara-perkara lain yang dibangkitkan dalam laporan audit, saya telah minta maklumbalas yang terperinci dari pegawai-pegawai tinggi KBS sebelum tindakan selanjutnya diambil pada pihak berkenaan yang bertanggungjawab keatas kes-kes tersebut.


Yang pasti, kami di KBS akan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk memastikan ketirisan dan kepincangan dapat diatasi. Dana karajaan adalah wang rakyat. Kita mesti accountable pada setiap sen yang dibelanjakan.
Harap maklum dan kalau ada apa-apa lagi perkembangan saya akan muat naik disini. - Khairy Jamaludin-

WARDINA MEROYAN DUIT CUKAINYA DISELEWENG KERAJAAN ?

Posted: 01 Oct 2013 11:48 PM PDT


Hari ini adalah hari modal macai2 pembangkang untuk hentam kerajaan Persekutuan berikutan laporan Audit 2012 telah keluar semalam .

 Di pejabat GPB bekerja hari ini pun , ada seorang pakcik PAS dengan bangganya tunjuk akhbar Sinar Harian hari ini bertajuk "BAZIR LAGI " & persoalkan penyelewengan yang berlaku dalam beberapa kementerian . Dia pun menghasut bahawa sebab nak cover hutang kerajaan inilah menyebabkan harga minyak terpaksa dinaikkan .

 Turut tak ketinggalan , artis Wardina yang hari ini meroyan di twitter pasal duit cukai dibayarnya diseleweng kerajaan . Berapa la agaknya duit cukai dibayar beliau setiap tahun kepada kerajaan ?? Cukai jalan , cukai pintu , cukai tengok wayang ??

 Tak perlu meroyan teruk sangat. Bukan semuanya salah Najib dan bukan semuanya kerajaan di dalam dunia ini sempurna . Harus juga kita akui ramai macai-macai pembangkang pun bekerja dalam kerajaan dan tak mustahil mereka mungkin terlibat dalam penyelewengan ini .

Tak kan semua penyelewengan dilakukan kakitangan kerajaan taik rasuah ini nak disalahlan kepada BN ? Kita ada SPRM , jika benar mereka salah menyeleweng wang kerajaan wajar dikenakan tindakan .


Lihat sendiri di Amerika yang dipanggil Polis Dunia pun terpaksa tutup
beberapa agensi kerajaan & 800 ribu kakitangan tepraksa
cuti tanpa gaji ..bersyukur lah kakitangan kerajaan Malaysia
yang mana gaji setiap bulan masih lagi masuk dalam
akaun setiap bulan

A Piece of My Mind

Posted: 02 Oct 2013 11:15 AM PDT

A Piece of My Mind


The queue did, bro

Posted: 02 Oct 2013 02:06 AM PDT


A few hours ago, I arrived in Washington International Airport for my transit flight to Orlando, Florida to attend the Global Oils and Fats Forum. No, I will not be going to the Universal Studios. Be my guest, feel free to stand at the entrance to verify. Here's the address - 1000 Universal Studios Plaza  Orlando, FL 32819.

But you can be assured that I will sink my teeth in one of those burger or grill outlets down the street of the Orange County Convention Centre.

Anyway, I was alerted about this article written by a blogger whose articles I follow religiously like my daily supplements - Another Brick in the Wall: PEMANDU: 'Driving' down moral disaster.

Bro, you started off with "This expose will definitely makes one's blood boil". When I read the first line, I was at the arrival hall - Border Patrol / Immigration queue in Washington Airport with easily 300 people in front of me serviced by only 3-4 counters. And I had a flight to catch in 1.5 hours. Bro, to be honest, the article did not make my blood boil, but the "selamat datang ke Amerika" queue did. It was the queue, bro.

Let's discuss the expose part by part. I think there are too many wrong information that have been circulating in public on PEMANDU, the animal.Part 1: Fellow blogger, Goh Wei Liang tried hard to dispel the perception against PEMANDU [read here]. He felt some 'senior bloggers' have not been fair to pick on Fara Intan's personal life and described it as "perception manipulation and deceptive."

Me: Sorry, in my previous article, I did not defend my colleague Farah Intan and will not do so. Neither do I agree that PEMANDU should respond to any expose or attacks against someone's personal life. The individuals should do it at his/her own time and capacity. Goh Wei Liang loves to drink tea and spends RM200 a month on that. PEMANDU can't be responding on why GWL is a tea addict, how he spends his money on tea making accessories. PEMANDU should not. But if GWL signed any official documents or made any decisions in his official capacity that are said to be unprofessional and/or illegal, PEMANDU should either respond or send this chap to the 40 sq feet unit in Sungai Buloh (penjara ya, bukan hotel).Part 2: Dr Ong Kian Meng exposed McKinsey & Co.'s RM20 million consultancy fee to do the Educational Masterplan which Tun Mahathir sarcastically brushed off as anyone can write masterplan. McKinsey is an accomplice of PEMANDU in fleecing government money for flimsy papers of little implementable value. Diverting the budget under MOE, the sum of RM20 million easily dispel Goh's proof.


Me:  No, that's not true. PEMANDU did not divert the budget to MOE to pay RM20 mil to McKinsey. You must check with the Ministry of Education. Someone is making PEMANDU the scapegoat here. Earlier, when Rockybru wrote "Inevitably, comparisons are made between Pemandu and the good old Economic Plannig Unit in the PM's Department, which has served the country well for decades without having to rely on million-bucks foreign consultants" here, I actually laughed out loud at home but didn't want to comment further because I know McKinsey and others had jobs in EPU and Treasury too. As recent as 2013. But I won't name them. It is 430am now over here in US and I might be typing the "wrong" things. I will just repeat what I said in my earlier blog post - "Surely, the consulting firms will not setup Public Consulting Units if they are not confident that there will be steady revenue streams. Believe me, ada. It is the easy way out, tak perlu susah payah buat Lab dengan PEMANDU, tak perlu KPI."Part 3: This is about the 1Azam fund that got into public attention arising from the detention for 5 days of questioning of former Political Secretary to the Minister for Women, Family and Community Development (MWFCD), Dato Suhaimi Ibrahim. It was only few nights back and it was late that we met were brought to an insider from the Ministry. He was able to give a big picture of what happened. He pointed it to the Ministry's MKRA officer by the name of Hazmi Samsudin as the schemer... Frankly, the NKRA officer is such a young ciku. There was no sophistication and his modus operandi was quite predictable. Kerja banyak auta. Mencuri pun tidak pandai.

Me: First of all, both Dato' Suhaimi Ibrahim and Hazmi Samsudin are not PEMANDU staff. You need to ask their bosses - Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil and the MWFCD Secretary General. While PEMANDU's role was tasked to advise on the development of the focus areas for the LIH NKRA and monitor the progress of the 1AZAM programme (to ensure the targets are achieved), the initiative is wholly undertaken and implemented by MWFCD. The budget allocations for the 1AZAM programme come directly under the purview of the Ministry and falls within the Ministry's internal controls as does the selection of vendors and suppliers. PEMANDU is not and has never been involved in the allocation of funds or the selection of vendors for the programme. Who was the Minister and the Secretary General (financial controller of the Ministry) when that happened? Who signed the approval letters? I know this guitarist below did not:(Pic from The Star)
Part 4: PEMANDU has stationed officers in Government Ministries, Departments and Corporation. Supposedly these young, genius and highly paid professionals will guide government officers and staff to improve delivery and performance.

Me: PEMANDU did not station officers in Government Ministries or Departments. What's the point of having the 100 staff in PEMANDU in PM's Department 1st and 3rd floor then? To monitor their PEMANDU colleagues that have been "stationed" in the Ministries or Departments? If PEMANDU or any Secretary General ever did suggest that, that's gonna make KSN and KPPA's blood pressure to go up to a reading of 180/100 and we will be sent to the nearest tiger conservation area. The matter of fact is PEMANDU worked out a sustainable system with the Public Service Department (JPA) and all the Ministries' Secretary Generals. This is what we call the Delivery Management Offices (DMO) in Ministries. Take for example, NKEA Wholesale and Retail. The NKEA Wholesale and Retail projects are coordinated and monitored by a Delivery Management Office. They are staffed by civil servants, some at M44 / M48 levels. And then we have another example - the NKRA Crime. They too have their own DMO. Just because someone carries the title Pegawai NKRA, it doesn't mean he is a PEMANDU plant. Chairman DMO NKRA Crime Datuk Wira Ayub Yaacob is a PEMANDU man? Certainly not too. I don't even know if he's handsome or not.


It is now 5.05am and from the window of my hotel room, I don't see any Mamak shops down the road. I am hungry. To my blogosphere seniors and brothers, let's have roti canai soon.You have my contact details. Looking forward to fit 5 roti canai in my belly.


Rajahmas

Posted: 02 Oct 2013 11:06 AM PDT

Rajahmas


Sexy Girl

Posted: 02 Oct 2013 01:22 AM PDT

girl friend

Posted: 01 Oct 2013 07:56 PM PDT

Cam show

Posted: 01 Oct 2013 10:30 AM PDT

IPOHMALAY

Posted: 02 Oct 2013 09:18 AM PDT

IPOHMALAY


Melayu Sokong DAP Ibarat Hamba Abdi Di Kandang Babi

Posted: 01 Oct 2013 06:27 PM PDT

Apa bezanya DAP dan Parti Komunis Malaya? Kedua-duanya merupakan benih jimak antara pembenci Melayu dan penjajah Tanah Melayu dari negeri Mata Sepet.

Justeru, persekongkolan orang Melayu atau India ke dalam DAP adalah tindakan terbodoh oleh kumpulan dari kaum tersebut kerana tidak ubah seperti ' memiliki kambing sekandang, tetapi tetap memilih bekerja di kandang babi milik orang'.

Pemimpin Melayu PKM didiskriminasi

SEBAHAGIAN anggota pengganas komunis PKM mendengar ceramah yang disampaikan oleh Mokhtar Mahmud Baginda dalam satu pertemuan di kem kumpulan tersebut di selatan Thailand pada 1988. - JABATAN PENERANGAN

KUALA LUMPUR 1 Okt. - Perjuangan Parti Komunis Malaya (PKM) adalah berorientasikan kaum Cina dalam segala segi termasuk daripada segi dasar, pendirian, strategi, perhubungan dan gerakan bersenjata.

Perjuangan itu telah digariskan oleh Setiausaha Agung PKM, Chin Peng sejak awal penubuhan PKM lagi.

Sehubungan itu, maka tidak hairanlah jika segala kepentingan kaum-kaum lain termasuk kepentingan kaum Melayu dan bumiputera tidak ditekankan dalam perjuangan PKM.

Penubuhan Rejimen Ke-10 PKM yang dianggotai dan dipimpin oleh orang Melayu adalah semata-mata untuk mengabui masyarakat antarabangsa dan orang Melayu di Malaya bahawa PKM dianggotai oleh parti berbilang kaum.

Malahan penyertaan orang bukan Cina di dalam PKM, terlalu kecil terutama daripada kaum India dan etnik bumiputera yang lain, berbanding kaum Cina.

Perjuangan PKM yang ditegakkan berorientasikan kaum Cina sebahagian besarnya didorong oleh dua faktor utama:

n Pertama kerana perjuangan PKM lebih berkiblat kepada Peking, walaupun ketika itu Moscow (Kesatuan Soviet) merupakan negara komunis lebih berpengaruh dan maju di dunia.

Ini kerana secara teorinya PKM mendokong konsep yang dibawa oleh pemimpin China, Mao Tze Tung yang menekankan tentang perjuangan bersenjata bagi mendapatkan kemerdekaan, serta menyokong dasar-dasar yang digariskan oleh Parti Komunis China (PKC).

n Faktor kedua adalah kerana Chin Peng berpendapat kaum Cina lebih maju dan lebih bijak serta menguasai bidang ekonomi di Malaya berbanding orang Melayu dan kaum-kaum lain, maka atas dasar itu, kaum Cinalah yang sepatutnya mendominasi dan menguasai PKM.

Chin Peng sering menekankan perkara itu dalam beberapa perbincangannya dengan pemimpin-pemimpin PKM, termasuk yang dihadiri oleh Pengerusi PKM, Musa Ahmad, bahawa perjuangan PKM di Malaya adalah berasaskan orang Cina.

Beliau memberi alasan pendiriannya itu adalah kerana majoriti kaum Cina terdiri daripada kelas pekerja dan mengikut teori komunis golongan pekerjalah yang seharusnya memimpin revolusi.

Pada masa yang sama, dalam meneruskan perjuangan mereka, pemimpin-pemimpin PKM melihat ke arah China bukan sahaja sebagai sumber inspirasi dan tetapi juga kesetiaan.

Hal ini dapat dilihat daripada sikap pemimpin-pemimpin Jawatankuasa Pusat PKM sering menganggap lawatan kerap mereka ke China sebagai 'HUI CHU KUO' yang membawa maksud kembali 'tanah ibunda'.

Chin Peng sering menganggap orang Melayu dengan kata-katanya yang berbunyi: ''bangsa Melayu adalah bodoh, mundur, pemikirannya tidak luas dan hanya berkisar dalam penghidupan kampung yag didiaminya, fanatik agama serta malas dan berpuas hati kepada keadaan mereka yang ada."

Chin Peng juga menolak hak-hak orang Melayu dan tidak menerima status bumiputera.

Chin Peng memberi alasan pendiriannya adalah kerana golongan Cina kelas pertengahan merupakan golongan revolusionist dan golongan Cina kelas pertengahan juga merupakan penyumbang terbesar kepada kemajuan Malaya, sedangkan golongan Melayu kelas pertengahan adalah alat kerajaan dan golongan Melayu kelas pertengahan bersekongkol dengan golongan kapitalis dan monopoli untuk menindas golongan rakyat bawahan.

Maka sepanjang PKM melancarkan pemberontakan bersenjata bagi menggulingkan kerajaan Malaya, PKM jelas mendokong fahaman perkauman (chauvinist) yang ketara dalam perjuangannya dan kepimpinannya.

Maka tidak hairanlah atas dasar itu, Chin Peng tidak mempunyai kepercayaan terhadap pemimpin-pemimpin Melayu dalam PKM serta sering mendiskriminasi pemimpin-pemimpin Melayu PKM.

Dalam banyak perkara terutama melibatkan rahsia dan dasar parti serta kewangan, Chin Peng tidak pernah berunding dengan pemimpin Melayu PKM.

Begitu juga, Chin peng tidak berminat untuk menggunakan bahasa Melayu dalam hal ehwal PKM.

Walaupun dalam propaganda PKM menyatakan tentang persamaan kaum, namun dalam hal bahasa, hanya bahasa Cina digunakan sebagai bahasa perhubungan dalam PKM dan bahasa-bahasa lain dipinggirkan.

Dokumen-dokumen parti, arahan-arahan dan ucapan-ucapan diterbitkan hanya dalam bahasa Cina, dan beberapa dokumen sahaja diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dan kemudian ke dalam bahasa Melayu.

Selain itu, semua mesyuarat Jawatankuasa Pusat PKM diadakan di dalam bahasa Cina dan anggota Melayu perlu menggunakan penterjemah Inggeris.

Pada persidangan antarabangsa, pemimpin PKM mengarahkan wakil PKM mesti berucap dalam bahasa Cina.

Ekoran keadaan itu, wujud perasaan tidak puas hati dalam kalangan pemimpin Melayu PKM terutama Pengerusi PKM, Musa Ahmad, sehingga akhirnya membawa perpecahan kepada kepimpinan PKM.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20131002/re_08/Pemimpin-Melayu-PKM-didiskriminasi#ixzz2gWUfkvLS 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

WARISAN@PAHANG

Posted: 02 Oct 2013 09:14 AM PDT

WARISAN@PAHANG


TERBONGKAR: DOKUMEN MENGENAI CHIN PENG DIDEDAHKAN

Posted: 01 Oct 2013 08:01 PM PDT


Mendiang Chin Peng mempunyai cengkaman kuat ke atas Parti Komunis Malaya (PKM), sejak mula ia ditubuhkan pada 20 April 1930 sehinggalah kematiannya pada 16 September 2013.
Baca lebih lanjut dokumen tersebut di mana telah merungkai bagaimana kekuasaan Chin Peng ke atas PKM yang telah bertindak kejam ke atas pejuang-pejuang negara dan penduduk Tanah Melayu dan Kepulauan Borneo.
Pun begitu masih ada juga rakyat Malaysia yang 'menyanginya' biarpun kekejaman melampau yang telah dilakukannya sepanjang hayatnya masih hidup.
(Sumber: http://halilintar56.blogspot.com/2013/10/terbongkar-dokumen-mengenai-chin-peng.html)

Ohpolitik!™

Posted: 02 Oct 2013 03:34 AM PDT

Ohpolitik!™


Jawapan Balas KBS Berhubung Isu Bayar K-POP RM1.6 juta #MalaysiaNews

Posted: 01 Oct 2013 11:16 PM PDT


Kementerian Belia dan Sukan Malaysia tidak menggunakan sebarang wang kerajaan untuk membayar persembahan K-POP daripada Korea untuk persembahan mereka di Himpunan Jutaan Belia dari 23 hingga 27 Mei 2012.

Ini kerana kos untuk membawa tiga kumpulan tersebut ke Malaysia oleh Stadium First bernilai RM900,000 akan dibuat melalui wang tajaan yang diterima oleh KBS daripada pihak penaja.

Bagaimanapun sehingga hari ini, KBS masih belum membuat sebarang pembayaran kepada Stadium First kerana ianya masih dalam proses perinchian.

Kos RM900,000 ini adalah ditanggung oleh Stadium First selaku pembekal program kepada KBS dan kita akan menggunakan wang daripada tajaan pihak swasta untuk penyelesaian.

Kementerian Belia dan Sukan menerima tajaan daripada pelbagai syarikat bernilai RM28 juta dalam bentuk wang tunai, barangan dan juga perlaksanaan program.

KBS ingin menjelaskan bahawa invois bernilai RM2.4juta yang telah diedarkan di dalam blog-blog itu adalah invois awal yag dibuat berdasarkan perkiraan awal yang dikenakan oleh agen kepada Stadium First.

Namun ini merupakan Siaran Media lama yang dikeluarkan tahun lepas. Apakah KBS akan menjawab isu Laporan Audit Negara yang dihebohkan kini seperti di bawah?


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Akta Pencegahan Jenayah Bukti #PakatanRanjang Bela Penjenayah #MalaysiaNews

Posted: 01 Oct 2013 08:30 PM PDT


Secara umumnya rakyat menyedari Akta ini amat diperlukan bagi memastikan pihak berkuasa seperti polis dan diberi ruang yang secukupnya untuk menjalankan tugas menjaga keamanan dan keharmonian negara.

Menurut rekod terdapat kira-kira 266,000 penjenayah yang bermaharajalela di dalam negara berikutan pemansuhan Akta Ordinan Darurat (EO) pada 2011. Angka itu diperoleh berdasarkan jumlah suspek yang dibebaskan dari Penjara Simpang Renggam tidak berapa lama dahulu.

Walaupun secara holistik, statistik jenayah menunjukkan penurunan namun jenayah berat atau dipanggil jenayah indeks menunjukkan peningkatan. Sebagai contoh pada hari raya pertama yang lalu, media melaporkan terdapat empat insiden tembakan berlaku dalam tempoh masa 24 jam dengan dua di Pulau Pinang dan masing-masing satu di Kuala Lumpur dan Perak.

Malah menurut satu kajian yang dilakukan kejadian tembak dan bunuh, mendapati sejumlah 31 kes serangan atau pembunuhan melibatkan senjata api telah berlaku dalam tempoh empat bulan (April – Julai 2013). Di mana seramai 43 orang telah menjadi mangsa, 22 nyawa telah terkorban dan 21 orang yang mengalami kecederaan.

Dalam bulan Julai 2013 sahaja, jelas memperlihatkan sebanyak 14 kes tembak-bunuh telah dilaporkan. Selain daripada itu, menurut kajian yang dilakukan oleh Penang Institute pula, dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2013 telah memperlihatkan bilangan kes tembak-bunuh yang jauh lebih banyak daripada tahun 2012 dengan mencatat sebanyak 38 kes, di mana 2 kejadian tembak-bunuh berlaku dalam tempoh seminggu secara purata.

Dengan merujuk kepada kedua-dua kajian tersebut, jelas menunjukkan bahawa kes tembak-bunuh berlaku dengan begitu konsistennya sepanjang tujuh bulan pertama tahun ini tanpa berhenti atau secara puratanya 2 kes dalam seminggu.

Kekerapan yang setinggi ini, secara telah mencetuskan kebimbangan dan ketakutan di kalangan masyarakat sekali gus menakutkan para pelabur yang ingin melabur di dalam negara. Sekiranya perkara ini tidak dibendung, besar kemungkinan negara akan mengalami kerugian dan seterusnya bakal menyebabkan ekonomi negara lumpuh.

Oleh yang demikian, pembangkang seharusnya mendahulukan kepentingan negara berbanding bermain politik demi kepentingan individu tertentu. Ini kerana sekiranya mereka benar-benar ikhlas ingin memperjuangkan nasib dan kebajikan rakyat perkara ini perlu diberi keutamaan seterusnya menyokong pindaan tambahan akta ini.

Malangnya, Dewan Rakyat pada semalam kembali kecoh dengan gelagat dan tindakan segelintir wakil-wakil rakyat dari blok pembangkang yang cuba menghalang pembentangan Rang Undang-Undang Pencegahan Jenayah (Pindaan Dan Perluasan) 2013 oleh Menteri Dalam Negeri.

Ia bermula apabila, ahli parlimen Gombak, Azmin Ali yang juga merupakan Timbalan Presiden PKR bangun mempertikaikan beberapa klausa yang ingin dimasukkan di di bawah akta ini.

Pelbagai hujah yang digunakan antaranya ia tidak bersifat universal dan kononnya bertentangan dengan hak asasi manusia. Namun tindakan pantas Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berjaya meredakan suasana.

Pendedahan Konspirasi #CinaBeng Hapuskan Kuasa Melayu #MalaysiaNews

Posted: 01 Oct 2013 08:26 PM PDT


Penulis berkesempatan untuk mengikuti satu simposium yang bertajuk "Mendepani Agenda Asing: Melayu Dalam Krisis Kepimpinan" yang dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) di Putrajaya pada 28 September yang lalu.

Pelbagai perkara telah dibincangkan di dalam siposium tersebut melalui sesi dialog bersama tokoh-tokoh ilmuan, ekonomi dan sejarah Melayu. Namun begitu apa yang begitu menarik perhatian penulis adalah sesi dialog pertama yang diterajui oleh Puan Zaharah Sulaiman seorang penulis dan pengkaji sejarah dari Persatuan Arkeologi Malaysia.

Tajuk yang dibawakan oleh Puan Zaharah Sulaiman adalah "Konspirasi Penghapusan Bangsa Melayu: Fokus Agenda Nam Tien". Penulis agak terkejut dengan beberapa pendedahan yang telah dibuat oleh Puan Zaharah. Namun begitu setelah penulis kembali ke rumah dan membuat sedikit kajian sendiri, penulis dapati bahawa apa yang dikatakan oleh ahli Persatuan Arkeologi Malaysia itu sememangnya benar.

Menurut kajian yang telah dilakukan, sejarah bangsa Melayu tidak bermula dengan pembukaan Melaka oleh Parameswara. Orang Melayu telah lama bertapak di Asia Tenggara beribu-ribu tahun lagi awal daripada pembukaan Melaka. Kerajaan-kerajaan kuno yang diwar-warkan sebagai permulaan sejarah Melayu seperti Kerajaan Kedah Tua dan Empayar Melaka adalah kerajaan yang moden jika dibandingkan dengan permulaan bangsa Melayu.

Sejarah telah membuktikan bangsa Melayu menjadi tumpuan dunia kerana keupayaan tanah-tanah di Nusantara yang menghasilkan emas yang banyak. Oleh itu ia menjadi impian semua empayar kuno untuk menakluki Nusantara yang penduduk asalnya adalah orang-orang Melayu. Dikatakan pada ketika itu takrifan kawasan Nusantara adalah sebegitu besar. Lingkungan Alam Melayu dari timur ke barat bermula dari Pulau Easter, Hawaii dan Madagascar. Dari Utara ke Selatan pula ia bermula dari Pulau Farmosa, Filipina Champa, Funan, Siam Malaysia, Indonesia, Pulau-Pulau kecil di Pasifik dan juga New Zealand. Hakikatnya pada ketika itu, semakin jauh ke Selatan Nusantara, semakin kuat sesuatu kerajaan Melayu di awal sejarahnya.

Namun begitu, dek terlalu kaya dengan hasil bumi yang mewah, ditambah pula dengan kecekapan pemerintah-pemerintah Melayu dalam menguruskan sumber, kekayaan orang Melayu amat dicemburui oleh empayar besar dunia. Ini termasuk Negeri Cina. Kegiatan emas dan bijih-bijih berharga dari perut bumi Melayu telah mengundang kedatangan bangsa-bangsa asing.

Bermula dengan pencerobohan dan rompakan emas Kerajaan Melayu Champa oleh seorang Gabenor dari Cina yang bernama Tan Henzhi. Satu gerakan seolah-olah dilaksanakan untuk menawan keseluruhan Tanah Nusantara yang menjadi pusat pemerintahan orang Melayu. Gerakan ini dinamakan sebagai Nam Tien atau dalam bahasa Melayu "Gerakan ke Selatan". Gerakan ini diusahakan oleh golongan penakluk, untuk mengepung dan menolak orang Melayu hingga ke 'penghujung dunia'.

Berikutan dari ledakan penambahan orang Cina di Thailand, Kemboja dan Vietnam sehingga mereka menubuhkan bangsa keturunan mereka sendiri yang digelarkan sebagai Dai Viet telah menyebabkan orang Melayu semakin dipinggir di negeri sendiri. Kini mereka berevolusi menjadi bangsa Khmer (Kemboja), Thai (Siam) dan Hmong, Mong dan Miao (Vietnam). Walaupun kini mereka memanggil diri mereka sebagai orang Thai, Kemboja atau Vietnam, mereka masih lagi berpegang teguh dengan ideologi asal kedatangan mereka ke Nusantara. Mereka terus berusaha hingga sekarang agar orang Melayu pupus dari muka bumi dan mereka berjaya menakluki Nusantara.

Nampaknya bukan bangsa Cina sahaja yang benar-benar ingin menakluki Nusantara, ini kerana bangsa-bangsa hibrid dari keturunan Cina juga terus berusaha untuk menolak dan menghancurkan kekuasaan orang Melayu. Kerajaan Melayu jatuh merudum apabila sedikit demi sedikit tanah mereka diambil oleh kaum lain.

Contoh yang paling dekat adalah penyewaan Pulau Pinang oleh kerajaan Kedah. British menipu Sultan Kedah lantas memberi peluang untuk orang Thai menakluk dan menjarah Kota Alor Setar pada tahun 1821 sehinggalah pada tahun 1842. Pada ketika Kesultanan Melayu (Selangor, Kelantan dan Pahang) ingin membantu Kedah, British mengeluarkan askar-askar mereka untuk mengepung Kedah dari menerima apa-apa bantuan.

Ini membuktikan, tiada satu bangsa lain pun yang akan menyelamatkan bangsa Melayu kecuali bangsa Melayu itu sendiri. Sedihnya lama kelamaan penduduk bumi Melayu semakin tersepit dan sungguhpun telah merdeka secara fizikal, sejarah Melayu telah diputar belitkan agar anak-anak Melayu tidak tahu akan kehebatan bangsa mereka sendiri.

1511 merupakan titik tolak kerajaan Melayu menjadi terlalu lemah apabila dikalahkan oleh Portugis dengan mudah. Namun begitu, umat Islam di Malaysia masih boleh berbangga kerana walaupun dijajah oleh pemerintah Kristian dan agama lain, umat Islam pada zaman dahulu menolak langsung apa jua peluang untuk di murtadkan oleh pemerintah baru mereka. Jika penjajah berjaya pada waktu itu untuk menyebarkan Gospel mereka, Malaysia akan jadi tidak ubah seperti negara Filipina yang pada dahulunya adalah sebuah negara Islam. Kini Filipina diterajui oleh orang Kristian yang telah didoktrinasikan untuk mengagungkan dunia Barat.

Kejatuhan Empayar Melayu Champa, Kerajaan Melayu Maylina, Kerajaan Melayu Tondo (Selatan Filipina) dan Kerajaan Melayu Lamayan (Utara Filipina) harus kita kenangi. Ini kerana mereka telah tumbang disebabkan oleh kerakusan bangsa asing yang sentiasa tidak kenyang sungguhpun telah meratah tanah Nusantara ini.

Kini gerakan Nam Tien seolah-olah muncul kembali untuk menghantui orang Melayu. Dalam bentuk penjajahan moden yang diberikan pelbagai nama. Panggilah ia demokrasi, liberalisasi, reformasi, ataupun apa pun ideologi yang diracun di dalam minda orang Melayu, natijahnya jelas. Ianya hanyalah untuk melemahkan pemikiran bangsa Melayu itu sendiri. Tuntasnya peperangan ideologi dan persepsi akan menjunamkan orang Melayu sekali lagi kedalam karung penjajahan.

Biarlah kejatuhan kerajaan Melayu pada zaman dahulu dijadikan contoh dan peringatan kepada semua orang Melayu akan kengerian yang menanti mereka sekiranya bangsa Melayu jatuh dari tampuk pemerintahan. Dan jangan sekali pun orang Melayu melupakan akan kejahatan yang ingin merampas hak warisan anak bangsa Melayu di Malaysia sejak dari beratus tahun dahulu hinggalah sekarang.

bumiyang

Posted: 02 Oct 2013 03:34 AM PDT

bumiyang


Tahaluf Siyasi - DAP Bakal Diislamkan Atau Dihapuskan???

Posted: 01 Oct 2013 05:30 PM PDT

Sebab Hj Hadi Tidak Ziarah Jenazah Ustaz Azizan Terjawab!!!

Posted: 01 Oct 2013 08:23 AM PDT

tunku

Posted: 02 Oct 2013 03:09 AM PDT

tunku


CEC DAP : Where is the other 845 DAP delegates

Posted: 02 Oct 2013 02:00 AM PDTThe DAP party is being watched with prejudice by all Malaysian as the new CEC election comes to an end. Before this, the DAP decision to abide by the rules that has been said by the ROS and to hold another re-election has been received badly by their members and also political spectators from outside the party.


Frankly speaking, no one will trust DAP is able to organize a fair and just election for all. All those who are waiting and guessing on how a DAP leader will manipulate the votes this time in ensuring they will gain the upper hand again.
           
            Finally, we will know their strategy as it is the same as before. They will ensure that not many will attend the meetings.  

            If the meeting before this saw 753 delegates did not attend because they did not receive the notice of meeting, now we are looking at a higher number of absentees in the amount of 845 delegates. This cannot be ensure that 753 delegates that has been left out before this did not attend the meeting at all. If that is so, then it is a very peculiar site for the ever racist DAP party.


For what the 753 delegates made a report to the ROS because they did not receive the notice in the last election, refuse to come to the re-election?


A lot of question and theory has been made by everyone because of these abnormalities. Some are accusing the DAP for tactics and some are accusing them for playing money politics with the delegates. As we all know, DAP is famous for their gang like attitude and practising corruption in their party.
  
Not only 845 from the 2576 delegates that are lost, but 17 out of 63 candidates withdraw at the last moment. Both of this amount each representing almost 1/3 from the total members who are eligible to vote and becomes a member.


1/3 is not a small amount. For a small party if compared to UMNO, it is actually a significant number. With only 2000 delegates, DAP must seek the attendance for at least 90% of its delegates. Much more with the fact that DAP is holding this election in the shadow of the last controversial party election.

            Moreover with a lot of money they held the meeting in a five star hotel, isn't it better for them to sponsor their own delegates to attend the election?


Whatever is the reason DAP seems to have lost its credibility. DAP leaders have no value anymore. They are not eligible to say anything about morality or integrity.

The only way for the DAP to replenished their reputation is to revamp their system and oust their main leader who became the playmaker to manipulate votes and implement dirty strategy to win any election must be kicked out.
  
However, we still have doubt against the DAP even though they say that they are particular about Clean election The Chinese do not care of the dirty things, this includes in politics, business, their house or even food.

If this is untrue, why Janice Lee who was furiously attacking the DAP before this and were sacked. Suddenly why is she smiling while casting their votes in the CEC? Even though she know that the DAP is dirty she still joins in with them . 

US Shutdown : Obama cancels visit to Malaysia, John Kerry to replace him

Posted: 01 Oct 2013 11:09 PM PDT

President Barack Obama has cancelled his visit to Malaysia due to the US partial shutdown, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

The Prime Minister said Obama telephoned him on Wednesday to inform him of the unexpected cancellation.

"President Obama said he is not able to visit Malaysia and will be sending state secretary John Kerry," he said after launching the expansion of SEA regional MRO centre here.

Obama is schedule to visit Malaysia in the middle of the month to attend the inauguration of Global Entrepreneurship Summit.

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 02 Oct 2013 03:06 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


Video Terkini Mukhriz Untuk Edaran ... #MM4VP ! .... VOTE MUKHRIZ ! .... BERANI BERUBAH !

Posted: 01 Oct 2013 05:55 AM PDT

.


Mohon kerjasama dan jasabaik kawan-kawan sekalian agar memanjangkan (forward) video ini kepada semua penyokong dan Perwakilan UMNO.

AloQStaQ terlebih dahulu mengucapkan Jutaan Terima Kasih di atas kerjasama dan bantuan kempen anda semua untuk Dato Paduka Mukhriz Mahathir untuk menjawat jawatan NAIB PRESIDEN UMNO 2013 ~!...
.
.


#MM4VP
AloQStaQ
SELASA
01-10-2013
8:55 Mlm

DATO NAJIB pernah menyatakan keyakinannya pada Mukhriz ... Para perwakilan sepatutnya faham, Mukhriz memang 100% layak !

Posted: 01 Oct 2013 05:13 AM PDT

AloQStaQBlog menyiarkan kembali posting KedahTimes sebagai renungan para penyokong & perwakilan UMNO dalam membuat pilihan tepat barisan kepimpinan UMNO 2013.

Ini mesej dari DS Najib kepada Rakyat Kedah semasa PRU13:


Saya ingin memaklumkan bahawa Datuk Mukhriz Mahathir (calon BN Dun Ayer Hitam) akan dilantik sebagai Menteri Besar Kedah jika Barisan Nasional diberi mandat untuk menubuhkan kerajaan negeri.

Beliau mempunyai kebolehan dan kemampuan untuk memimpin negeri Kedah sejajar dengan hasrat kita menjayakan perancangan transformasi negara.

Saya yakin beliau boleh memberi kepimpinan yang dinamik dan dapat memimpin Negeri Kedah ke arah kejayaan yang lebih besar.

Dato Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak
4 Mei 2013.

Terima kasihNOTA : Itu adalah mesej Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia untuk rakyat Kedah. Alhamdulillah, Kedah dapat ditawan kembali dengan mesej bahawa Datuk Mukhriz bakal menjadi MB Kedah.


Ini adalah membuktikan yang UMNO Kedah memerlukan tokoh dan ikon berwibawa untuk menawan kembali negeri yang ketinggalan di bawah pembangkang. DPMM yang bertanding di DUN yang sebelum ini UMNO kalah, tetapi menang dengan majoriti amat selesa.

Mungkin kerana ketokokohan ini, DS Najib tidak teragak-agak untuk mengumumkan perkara di atas sebelum hari mengundi diadakan.

Maka KedahTimes merasakan TOKOH yang sama juga boleh membantu Presiden dan Timbalan Presedien dalam memtransformasikan UMNO ke satu era yang gemilang dan hebat.

Maka Naib Presiden adalah jawatan yang amat sesuai untuk DPMM dalam membantu Presiden dan Timbalan Presiden melakukan kerja-kerja transformasi UMNO tersebut.

Jika Kedah boleh dikembalikan kepada UMNO dibawah ketokohan DPMM, kenapa TIDAK UMNO boleh dikembalikan kehebatannya dengan adanya TOKOH seperti Datuk Mukhriz ?


Kredit Kepada:
Blog KedahTimes

Sahabat-Gunung

Posted: 02 Oct 2013 01:31 AM PDT

Sahabat-Gunung


Tahniah @NazirHussin79 - Karnival Kerjaya Pemuda BN 2013 capai objektif

Posted: 01 Oct 2013 05:45 PM PDT
Karnival Kerjaya Pemuda BN yang berlangsung selama tiga hari bermula Jumaat lalu mencapai objektif apabila mencatatkan jumlah kehadiran lebih 200,000 pengunjung.

Tujuan ia diadakan bukan sekadar membuka peluang kerjaya, malah ia turut sama memberi kelebihan kepada golongan bekerjaya sedia ada menaiktarafkan kerjaya mereka.

Penganjur Program, Nazir Huzzin Akhtar Hussin yang juga pengerusi karnival kerjaya itu berkata, sambutan pada kali ini amat menggalakkan dengan kehadiran pengunjung melebihi jangkaan.

"Saya pada awalnya tidak menjangkakan kehadiran pengunjung yang amat memberangsangkan dan saya bersyukur kerana ia mendapat sambutan.

"Pada hari pertama, jangkaan kehadiran pengunjung adalah kira-kira 14,700 orang dan pada Sabtu ia meningkat kepada hampir 81,000 orang," katanya ketika ditemui pada karnival tersebut di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Sementara itu, seorang graduan dari Kolej Teknologi Profesional Kangar, Mickson Nasir, 21, ketika ditemui berkata, program itu diakui banyak membantunya dalam mencari peluang kerjaya selari dengan kriteria yang dimilikinya.

"Peluang kerjaya yang ditawarkan di sini maat cerah kerana terdapat banyak syarikat yang mengambil bahagian.

"Saya harap melalui program seperti ini dapat membantu saya dan juga graduan lain mencari pekerjaan sesuai dengan kelulusan yang ada," katanya.

Bagi pelajar tahun akhir Universiti Teknologi Mara (UiTM), Hafizatun Nadia Ahmad, 21, program ini merupakan satu pendekatan yang bagus kerana ia lebih mesra pengunjung.

"Karnival sebegini lebih bagus berbanding permohonan melalui dalam talian kerana kita sukar untuk berinteraksi secara dalam talian.

"Di karnival ini, kita dapat bersemuka terus dengan majikan-majikan yang mengambil bahagian pada karnival ini," katanya.

Sementara itu, graduan dari Kolej Universiti Antarabangsa INTI, Mohan Kumaran, 24, berpendapat, ini merupakan salah satu usaha daripada pihak kerajaan untuk membasmi masalah pengangguran dalam kalangan graduan dan ia perlu disokong serta diteruskan.

"Pada saya, kerajaan telah mengambil inisiatif yang sangat baik di mana karnival ini menajdi platform untuk pada graduan mencari peluang pekerjaan," katanya.

Karnival berkenaan dilihat bukan sahaja memberi kemudahan kepada graduan biasa malah ia turut menarik minat graduan daripada kalangan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Ahmad Ridhuan Husin, 29 yang merupakan pelatih dari Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan berkata, karnival memberi ruang kepada golongan OKU sepertinya mencari peluang pekerjaan yang lebih baik.

"Saya rasa karnival ini amat sesuai dan bagus diadakan setiap tahun kerana ia tidak sama sekali menyukarkan golongan OKU seperti saya untuk mencari pekerjaan yang sesuai," katanya.

Karnival yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) ini disertai lebih 350 majikan dengan 260 gerai yang menawarkan kira-kira 30,000 peluang kerjaya untuk direbut graduan dan belia yang memulakan perniagaan atas talian.


Ia juga merupakan Karnival yang diiktiraf oleh Malaysia Book of Records sebagai penganjuran karnival kerjaya terbesar di Malaysia selain telah berjaya mengurangkan sebanyak 160,000 masalah pengangguran sepanjang dua tahun penganjurannya - AgendaDaily

RM320J Peruntukan MARRIS Disalahguna Kerajaan PR Selangor - Noh Omar

Posted: 01 Oct 2013 09:42 AM PDT


UMNO Selangor hari ini mendakwa Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat (PR) menyalahgunakan peruntukan Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Malaysia (Marris) berjumlah RM320 juta yang disalurkan oleh Kerajaan Persekutuan.

Pengerusi Perhubungannya, Datuk Seri Noh Omar berkata, pihaknya mempunyai bukti bahawa selain dijadikan simpanan, ia turut digunakan untuk membayar gaji pekerja dan perkara lain yang tidak sepatutnya dibelanjakan.

"Patut duit Marris ni buatlah pembangunan, tapi kita difahamkan ada duit Marris ni dia tak buat pembangunan dia bayar gaji, jadi kalau kerajaan negeri nak nafikan, saya akan bawa dengan bukti bahawa duit Marris pun dia guna untuk bayar gaji," katanya.

Noh berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Persekutuan Negeri (MTPNg) Selangor di Pejabat Pembangunan Persekutuan Selangor (ICU) di Glenmarie, di sini hari ini.

Beliau menyelar kerajaan yang diterajui Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana tidak menggunakan peruntukan itu untuk faedah rakyat tetapi untuk kepentingan tertentu dan berbangga dapat mengumpulkan simpanan berjumlah hampir RM3 bilion sejak mentadbir Selangor.

Katanya, walaupun wang berkenaan adalah hak negeri mengikut Perlembagaan, tetapi ia tidak diguna seperti yang diperuntukkan.

"Dia patut dapat duit dia belanja untuk pembangunan tapi kita dapat maklum, duit dia dapat dia tak buat pembangunan dia simpan pun ada, untuk bayar gaji pun ada, duit pengurusan, jadi sebab itu kita tengok kadang-kadang projek-projek pembangunan ni federal (kerajaan pusat) lebih banyak buat," jelas beliau.

Dalam pada itu, Noh mengumumkan semua 12 ADUN dan 2 Ahli Parlimen Barisan Nasional Selangor hari ini dilantik sebagai Pengerusi Penyelaras kepada beberapa kementerian untuk melancarkan pelaksanaan projek-projek yang telah dirancang.

Katanya, ADUN serta Ahli Parlimen terbabit bertanggungjawab memantau dan menyalurkan terus maklumat kemajuan projek-projek yang dilaksanakan kepada kementerian-kementerian yang telah ditetapkan.

Menurut Noh, kerajaan pusat memperuntukan sejumlah RM5.5 bilion bagi melaksanakan pelbagai projek pembangunan di negeri Selangor dalam tempoh dua tahun mulai tahun ini.

Bagaimanapun, katanya hanya 31 peratus sahaja daripada RM2.8 bilion peruntukan tahun ini sudah dibelanjakan, manakala bakinya tidak dapat digunakan kerana menghadapi masalah seperti lewat siap, terbengkalai dan masalah pengurusan.


"Kalau peringkat kebangsaan, dia punya level 59 peratus, sepatutya duit sehingga hari ini kita sudah belanja 59 peratus, kita di bawah tahap federal (kerajaan pusat)," katanya.

Good Luck Qobin Mokhtar ..... Membawa Pemuda Ke Puncak Dunia

Posted: 01 Oct 2013 09:17 AM PDT


Aku orang gunung, jadi sokongan aku pasti buat orang gunung gak.... hehehehe.

Good Luck Qobin Mokhtar, yang bertanding EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia & Naib Ketua Pemuda UMNO UMNO bahagian Lembah Pantai....


Satu undi aku untuk ko di EXCO namun tak mampu aku berikan undi kepada ko di Lembah Pantai..... 

Joseph Pairin Kitingan Kekal Terajui PBS

Posted: 01 Oct 2013 09:09 AM PDT


Timbalan Ketua Menteri dan pengasas Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan menang tanpa bertanding jawatan presiden parti selepas pencalonan ditutup semalam.


Ketika mengumumkannya hari ini, pengerusi jawatankuasa pemilihan PBS Datuk Johnny Mositun berkata Pairin menerima pencalonan daripada kesemua 57 bahagian PBS, membuktikan keyakinan berterusan terhadap beliau untuk menerajui parti.

Aspirasi Bangsa

Posted: 02 Oct 2013 01:22 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Chin Peng adalah pengganas dan bukan pejuang!!

Posted: 02 Oct 2013 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 02 Oct 2013 01:21 AM PDT

Taipingmali (tm)


Shisa Haram, Syiah halal?

Posted: 02 Oct 2013 01:13 AM PDT

Terbaru dari negeri Kelantan MPKBBRI telah mengharamkan menghisap shisa berkuat kuasa 1 Oktober 2013.

Tahniah !

Bagaimana pula dengan Syiah? Semua negeri di Semenanjung dah haramkan Syiah kecuali Kelantan saja belum
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Asal usul Melayu

Posted: 02 Oct 2013 12:01 AM PDT

Kajian sekumpulan penyelidik sejarah mendapati bangsa Melayu berasal dari Timur Tengah berbanding teori sebelum ini yang menyebut bangsa itu berasal dari Yunan.

Presiden Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata kajian 20 tahun itu dilakukan Felo Penyelidik Utama dan Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Emeritus Datuk Dr Nik Hassan Suhaimi Nik Abd Rahman; Pensyarah Fakulti Pengajian dan Pengurusan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia Prof Datuk Dr Wan Hashim Wan Teh dan Pengerusi Suara Pribumi Zaharah Sulaiman.

Beliau berkata penemuan berkenaan disokong bukti saintifik sekaligus menyanggah penemuan sejarah terdahulu.

"Dari segi genetik daripada kajian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dilakukan, DNA kita tidak sama dari negara di utara khususnya dari Yunan, DNA orang Melayu ini sama dengan orang Timur Tengah.

"Kajian ini penting kerana DNA menentukan keturunan dan asal usul kita, penemuan baharu ini amat kuat dan boleh dipertahankan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Serantau Asal Usul Melayu Menelusuri Tunjang Melayu di sini, hari ini.

Mohd Ali berkata hasil kajian berkenaan telah dibukukan dan bakal diterbitkan untuk tatapan umum.

Sementara itu, Dr Nik Hassan Suhaimi berkata teori bangsa Melayu berasal dari Timur Tengah juga dapat dibuktikan melalui tiga lagi pendekatan kajian iaitu ethno-linguistik (bahasa), turun naik paras laut (geologi) dan kebudayaan material (artifak).
-- BERNAMA

Cerita penipuan untuk dikongsi

Posted: 01 Oct 2013 11:10 PM PDT

2 akaun bank terpaksa dibekukan,hampir terpedaya semalam dengan "Hutang Unifi" rm3800 dan kes dibawak ke "Bank Negara" untuk tindakan undang-undang.

Semalam dapat panggilan telefon "+1300881222" kata ada tertunggak unifi selama 3bulan,uitttss!!bila masa register unifi..call balik no tadi dan "pegawai" tu bacakan maklumat detail Nama Penuh,Nombor IC dan No.tel Telekom yang register untuk unifi,dia dengan niat nak "membantu" sarankan aku telefon "Bank Negara" untuk siasatan lanjut.

03-27885046/03-27885038 - Nombor bank negara dia bagi, sebijik sama sistem layan diri Bank Negara sediakan, aku pun pilih nak cakap dengan pegawai..pegawai tu pun mulakan siasatan minta detail aku,cuma kad bank yang 3 digit tu memang tak akan bagi,belajar dari pengalaman..maybank dah pesan jangan bagi sape2.

Pegawai tu siap tanya ada berapa akaun bank? ada berapa kat dalam tu? pelik jer soalan ni!tak pe la mungkin dia nak bantu..so bagitahu jelah,dia cakap akan telefon lagi sejam,kes akan dihantar ke mahkamah,dalam masa 3 hari tak dibenarkan buat transaksi dan jangan bagitahu sape2 dalam masa siasatan.

Sementara tunggu sejam tu,aku cuba call TM dan Bank Negara,tapi respon tak baik sebab hari minggu..Bank Negara tak operasi hari AHAD!mula ragu,biar betul diorang ni..pakej unifi paling mahal pun baru berapa?tak kan sampai rm3800 untuk 3 bulan?aku cuba call balik no. tadi dan menyamar seolah orang salah nombor..tiba2 dengar suara gaya indon,dan kurang sopan cara cakap!!SAH!PENIPU!JAHANAM!~

Aku pun cuba google no telepon tadi HASILNYA:
1- http://www.nst.com.my/mobile/nation/...ifles-1.349625

2- http://vsdaily.com/beware-macau-scam/

3- http://diabuatdah.blogspot.com/2013/...acau-scam.html

4- http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...i&pg=bt_23.htm

5- http://amkns.blogspot.com/2010/01/na...a-kad-atm.html

6- http://whocallsme.com/Phone-Number.aspx/0326988044

7- http://www.ohtidak.com/oh-hati-hati-...ari-nombor-tm/

8- http://azwandengkil.com/sindiket-penipuan-masih-aktif

Ya Allah rupanya sudah ramai yang tertipu dengan sindiket haram ni,terus call maybank dan cimb untuk bekukan akaun.Syukur,diberi petunjuk sebelum terkena.

Pesan saya untuk semua,hati-hati dengan nombor ni - +1300881222 ( hampir sama dengan nombor unifi,cuma ada tanda "+",nombor sebenar unifi tak ada simbol "+")
03-27885046/03-27885038 - Bank Negara PENIPU!!

p/s: harap tak ada yang jadi mangsa lagi.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kemalangan lagi

Posted: 01 Oct 2013 10:56 PM PDT

Sebuah kereta mewah jenis Mercedes rentung 100 peratus selepas merempuh bahagian belakang lori muatan 30 tan minyak kelapa sawit di Kilometer 235 Lebuhraya Utara-Selatan (arah utara), dekat Rembau, awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 12 tengah malam itu, pemandu kereta, Sim Wei Kuat, 36, seorang kontraktor yang dalam perjalanan pulang ke rumah dari Melaka ke Seremban dikejarkan ke hospital selepas mengalami kecederaan patah tangan.

Menurut pemandu lori berkenaan, Ker Eng Hock, 60, ketika kejadian, dia dalam perjalanan membawa muatan minyak sawit dari Air Kuning, Melaka menuju ke Port Klang, Selangor.

"Ketika sedang memandu di lorong kiri, saya melihat sepasang lampu semakin menghampiri bahagian belakang lori sebelum mendengar dentuman kuat dari arah belakang.

"Lori yang dipandu bergegar lalu saya segera memberhentikannya di bahu jalan dan dentuman kuat itu menghasilkan api.

"Saya segera membantu mengeluarkan mangsa dan bertanya sama ada ada penumpang lain bersamanya atau tidak sebelum membuka kepala lori untuk di bawa jauh dari bahagian kereta dan belakang lori yang terbakar," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, dekat sini, kelmarin.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kenali pengundi hantu dalam pemilihan DAP

Posted: 01 Oct 2013 08:33 PM PDT

Tak perlu kata apa, hanya senyum sahaja

PEMBANGKANG TAKUT KETELUSAN PCA

Posted: 01 Oct 2013 08:11 PM PDT

Pembangkang mula gentar apabila kerajaan bercadang untuk membentangkan Rang Undang-Undang Akta Pencegahan Jenayah (PCA) pada persidangan semasa Parlimen.

Hujah pembangkang PCA yang bakal dibahaskan dalam Dewan Rakyat tidak ubah seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang telah dimansuhkan pada tahun 2011.

ISA digantikan pula oleh Akta Perhimpunan Awam yang membolehkan perhimpunan diadakan tanpa banyak kekangan tapi masih perlu mematuhi beberapa syarat.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan PCA bukan bertujuan mengawal musuh politik Barisan Nasional (BN) dan badan bukan kerajaan.

PCA perlu diperkenalkan bukan bagi mengganti ISA tetapi sebagai menyesuaikan perundangan melindungi negara dan rakyat selari dengan suasana dan keadaan masyarakat.

Apabila berlakunya banyak jenayah seperti kes bunuh, ragut, rompakan, samun dan sebagainya, pembangkang sibuk mensasarkan kerajaan khususnya pihak polis atas kononnya kegagalan mengatasi masalah peningkatan jenayah.

Namun pada masa yang sama mereka turut mendesak agar kebebasan pasukan polis untuk melaksanakan tanggungjawab mereka diperketatkan.

Keadaan ini dilihat menekan pihak polis sehingga timbul persepsi bahawa kedua-kedua belah tangan anggota polis diikat atas desakan pembangkang yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia.

Pembangkang mahu supaya polis duduk diam memerhati sementara jenayah pula berleluasa.

Mereka lebih mementingkan isu hak asasi penjenayah daripada tugasan pihak penguatkuasa undang-undang dan keselamatan awam.

Ini adalah antara faktor penting yang menyebabkan kadar jenayah meningkat bukan kerana pihak polis tidak menjalankan tugas mereka tetapi disebabkan fungsi utama mereka telah dikekang.

PCA adalah usaha pro-aktif kerajaan untuk memperbetulkan kembali keadaan supaya pihak pasukan mampu menjalankan tugas hakiki mereka mencegah jenayah dengan lebih keyakinan.

PCA akan lebih terbuka dan telus kerana tiga pengamal undang-undang akan dilantik bagi mengganggotai badan pencegahan jenayah yang merupakan hakim mahkamah tinggi, rayuan yang akan dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

Di samping itu di dalam PCA tidak ada peruntukan bagi kuasa menteri.

Ini akan membuktikan bahawa perlaksanaan PCA kelak tidak akan mempunyai sebarang elemen tekanan politik dan pihak menteri berkenaan juga tidak mempunyai sebarang kuasa untuk mempengaruhi mana-mana keputusan pihak polis dalam menguatkuasakan akta tersebut.

Aspek penting ini menunjukkan kerajaan komited membawa perubahan kepada pentadbiran undang-undang bagi mengelak kerajaan dituduh menyalahgunakan kuasa oleh rakyat.

Jadi bantahan pembangkang dengan melemparkan berbagai tuduhan kepada kerajaan mengenai PCA adalah mengejutkan.

Mereka mahu Malaysia menjadi aman dan makumur dengan keselamatan awam terjamin dengan baik tetapi pada masa yang sama mereka menentang apa sahaja usaha kerajaan untuk mewujudkan masyarakat dan negara yang selamat.

Ini adalah percanggahan jelas di dalam minda pemimpin pembangkang yang membuktikan mereka lebih mahu bermain politik daripada mengutamakan kebajikan rakyat.

Pembangkang lebih rela supaya keselamatan negara tergugat asalkan mereka boleh meraih populariti politik dengan mengeskspolitasi isu-isu keselamatan.

Tidak kedengaran pembangkang memuji tindakan pihak polis ang berjaya menyelesaikan banyak kes jenayah serta menahan ribuan suspek.

Tetapi apabila pihak polis mengambil tindakan tegas terhadap penjenayah pembangkang akan terpekik terlolong mempertahankan hak penjenayah.

Ini berlaku semasa operasi melawan penceroboh Sulu di Lahad Datu, Sabah di mana pemimpin pembangkang seperti Tian Chua menghina keluarga anggota keselamatan yang digugur di medan pertempuran dengan mnengatakan kematian mereka adalah seperti mati katak.

Pembangkang akan menggunakan apa sahaja isu untuk menyerang kerajaan dengan harapan rakyat akan terpengaruh dengan dakyah kotor mereka.

Setelah melihat betapa jijiknya sikap pembangkang yang sanggup mengorbankan keselamatan negara demi meraih kuasa politik, kerajaan kini akan bertindak tegas tidak mengira sama ada pelaku kesalahan adalah penyokong mahu pun pembangkang.

Masa untuk mengalah dan tunduk kepada tekanan pembangkang sudah berlalu.

Masa untuk mengambil hati pembangkang sudah berakhir kerana rakyat sudah muak dan bosan dengan permainan politik murahan mereka.

Kini adalah masa untuk bertindak dengan tegas dan tidak memperdulikan salakan pembangkangan semana kuat sekali pun.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rokok dah mula naik harga

Posted: 01 Oct 2013 05:21 PM PDTRokok Dunhill 20 batang ini kini berharga RM 12.00 bermula petang semalam, apa pun kenaikan ini masih rendah berbanding dengan negara jiran.

Kenaikan harga rokok masih belum cukup untuk menghalang perokok mengurangkan tabiat merokok.

Mengikut seorang perokok tegar, beliau berharap kementerian kesihatan  dan KPDNKK dapat membuat peraturan baru tentang penjualan rokok, hari ini rokok masih mudah dibeli kerana pekedai masih mempamerkan rokok di belakang kaunter juru wang. Begitu juga sekiranya kita pergi ke pasaraya. Rokok akan diletakkan berhampiran kaunter pembayaran dan mudah dilihat oleh kanak-kanak dan perokok.

Di Thailand, Singapore dan negara-negara lain rokok langsung tidak dipamerkan. Begitu juga dengan iklan rokok yang masih banyak tergantung atau ditampal kan di dinding kedai makan di negara kita tetapi tidak di negara jiran.

Menurut perokok tegar ini, kanak-kanak yang selalu dibawa untuk makan di restoran atau kedai makan akan terdedah kepada iklan rokok yang cukup cantik dan mereka lah yang akan menjadi pelanggan baru kepada gejala penagihan rokok.

Budaya merokok di negara kita sukar dibendung, terutama kepada penduduk kampung, kanak-kanak seawal 7 atau 8 tahun sudah mula menghisap rokok daun dan menjadi amalan jika ke kebun atau ke hutan sebagai penghalau nyamuk.

Di bandar pula, kanak-kanak terdedah kepada budaya rokok seawal usia bayi lagi. Ini berlaku apabila seorang ayah atau ibu menghisap rokok dalam kereta atau dalam rumah, ini termasuk juga apabila si ayah mendokong atau menimang anak kecil sambil menghisap rokok. 

Oleh yang demikian kanak-kanak atau bayi tersebut bolehlah dikategorikan sebagai perokok pasif. Malah asap rokok yang memasuki rongga hidung anak tersebut lebih bahaya daripada asap rokok yang dihembuskan dari rongga hidung dan mulut perokok tersebut. Ini kerana asap yang dihasilkan daripada rokok mengandungi 4 ribu bahan kimia yang merbahaya setelah pembakaran berlaku dan ia seolah-olah racun pembunuh secara perlahan-lahan.

Ramai kaki pancing meninggal dunia dalam usia muda kerana terlalu kuat merokok dan kekurangan kandungan air di dalam badan, selain kaki pancing, mereka yang terdedah kepada kematian mengejut akibat rokok ialah perokok yang terlibat dalam kerjaya bidang tertentu yang menyebabkan mereka banyak menghabiskan  masa berkurung dalam bilik sehingga lewat malam. Untuk terus celik dan mengelakkan mengantuk maka rokok akan menjadi teman setia.

Terdapat juga perokok yang cuba berhenti merokok dan beralih kepada e-rokok tetapi menghadapi masalah lain pula, e-rokok mempunyai kandungan kandungan gula yang tinggi dan pengihasap e-rokok menghadapi masalah kandungan gula berlebihan dalam darah dan menyebabkan mereka kembali kepada rokok semula, jadi usaha untuk berhenti rokok menemui kegagalan.

Usaha untuk berhenti merokok sememangnya boleh dilakukan. Pertamanya ialah pasang niat untuk tidak merokok walaupun dihulurkan rokok free oleh rakan-rakan, kedua ialah membaca tentang artikel rokok, kaji bahaya yang terdapat dalam setiap batang rokok dan nilai semula kesan asap rokok kepada anak yang masih dalam perut isteri, kesan asap rokok kepada anak-anak dan cucu cicit kita. 

Kini kementerian kesihatan telah mengadakan klinik berhenti merokok, jadi kepada mereka yang ingin berhenti daripada amalan merokok bolehlah mendaftarkan diri ke mana-mana hospital kerajaan. Insyaallah niat untuk berhenti merokok akan beroleh kejayaan.

Kesan kepada  wang yang terbakar hangus setiap hari. 

Memanglah ramai yang terpengaruh dengan istilah GAYA DAN KEUNGGULAN sehingga sanggup berbelanja besar untuk membeli jam, perfume jenama rokok tersebut, malah satu ketika dahulu kanak-kanak suka akan tag line tersebut.

Hari ini boleh dikatakan ok sikit sebab iklan rokok sudah diharamkan di televisyen, pawagam dan radio, begitu juga di papan iklan di stadium bola dan trek lumba di Sepang.  Masih segar dalam ingatan iaitu lumba motogp di trek batu 3 Shah Alam,  jenama Mallboro terpampang di merata-rata, tak cukup dengan iklan, gadis-gadis seksi diperagakan dengan jenama dan warna tema rokok untuk mempromosi produk mereka, begitu juga di stadium bola, malah dalam pameran atau autoshow di  Changkat Pavillion pun ada gadis seksi memakai hot pant mempromosi kan rokok mereka.

Satu ketika dahulu seorang rakan buat program "kempen sungai kita" dan paling menarik perhatian apabila pihak penganjur program mengundang syarikat rokok untuk memeriahkan program, apa lagi anak-anak muda, dapat jamu mata, dapat rokok free, sapa tak mahu!

Itulah serba sedikit tentang tajuk sensitif tentang kenaikan harga rokok. Kenaikan harga rokok hanya memberi kesan jangka pendek dan amalan merokok sukar dikikis di kalangan masyarakat orang Malaysia kerana strategi syarikat rokok yang semakin hebat untuk mencari pelanggan baru.

Setiap tahun syarikat rokok akan melaburkan wang yang banyak untuk mencari idea bagaimana untuk menjadikan bayi yang lahir hari ini contohnya hari ini Rabu  3 Oktober 2013 akan menjadi pelanggan mereka 15 tahun akan datang.

Oleh itu, ibubapa, datuk nenek, cubalah berfikir sejenak perkara ini, masyarakat kita sudah beratus tahun menjadi mangsa syarikat rokok yang rata-ratanya berasal dari Yahudi dan mereka telah menetapkan sebahagian peratus keuntungan rokok akan di salurkan ke Israel untuk pembangunan negara tersebut termasuk membeli senjata untuk membunuh kita yang menjadi pelanggan mereka.
Sekian.

Status Zairil Khir Johari dikenali pasti

Posted: 01 Oct 2013 04:17 PM PDT

Menurut siaran dan pendedahan yang dibuat oleh papagomo, Zairil bukanlah anak tiri  Allahyarham Tan Sri Khir Johari tetapi status sebenar ialah anak angkat.
Kepada mereka yang pernah mengambil anak angkat akan faham tentang keratan ini. Zairil didaftar sebagai anak angkat di Wilayah Persekutuan dan berasal dari Amerika Syarikat.

Pelaburan dalam Pas?

Posted: 01 Oct 2013 09:42 AM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Oct 2013 11:38 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Pengundi Hantu dan BLACK 929 untuk @CMLimGuanEng

Posted: 01 Oct 2013 08:34 PM PDT


BLACK 929. Itulah kesimpulan penuh terhadap keputusan pemilihan CEC DAP Ahad lalu. Sangat mengujakan melihat Tokong Khalifah Guan Eng disingkirkan dengan cukup malu dari takhta oleh satu apek yang kami sendiri pun tidak berapa kenal. Namun, selepas 3 hari, Tokong Guan Eng nampaknya masih lagi berlengah untuk berundur dari jawatan No 1 DAP. Mungkin masih belum dapat menerima kenyataan.

Pada kami, ini semua balasan daripada Allah SWT untuk kita sebagai hambanya berfikir. Anda masih ingat lagi dengan dakwaan RED BEAN DAP bahawa mereka yang lebih layak membentuk Kerajaan selepas PRU-13 kerana berjaya memperoleh POPULAR VOTE?!! Sekarang, apa alasan Guan Eng jika masih lagi berdegil untuk tidak melepaskan jawatan No 1 DAP kerana kalah POPULAR VOTE? Lebih memalukan, bukan kalah di tempat kedua, tetapi corot di tempat kelima.

Dan satu perkara lagi adalah isu BLACK 505 yang dicanangkan oleh RED BEAN mereka selepas PRU yang lalu. Mereka tabur fitnah bahawa BN menggunakan warga Bangladesh untuk memenangi PRU, selain menipu kertas undi dengan memutuskan bekalan elektrik di beberapa pusat pengundian yang dimenangi DAP dengan majoriti besar. Namun, setelah habis tempoh rayuan sekali pun, fitnah tersebut tidak dapat dibuktikan walau satu.

Tetapi tahukah Guan Eng bahawa dalam pemilihan CEC DAP baru-baru ini, terdapat pengundi hantu yang turut membuang undi?
Nampaknya isu pengundi hantu kembali "menghantui" pakatan pembangkang, terutamanya DAP. Agaknya bagaimana reaksi DAP dan Guan Eng dalam hal ini? Adakah Guan Eng akan membuat laporan polis atau mengajak Ambiga mengadakan demonstrasi Bersih 9.29? Takkanlah Guan Eng hendak berdiam diri setelah pengundi hantu menyebabkan beliau kalah teruk dan jatuh tercorot di tangga kelima? 

Takkanlah Guan Eng hendak jatuhkan martabat dan EGO dirinya dari seorang TOKONG yang UNTOUCHABLES kepada sekadar Bendahari parti?!! Apa guna DAP dijadikan parti hak milik dinasti keluarganya jika tidak ada kuasa penuh sebagai MAHATOKONG?

Cadangan kami, Guan Eng WAJIB melawan! Jangan biarkan hantu-hantu yang telah anda EXORCISE kembali menghantui anda sehingga menyebabkan KETOKONGAN anda tergugat! 
  

Bukti Negara Akan Bangkrap Pada Tahun Depan? ALAMAK!!!! @NajibRazak @KhairyKJ

Posted: 01 Oct 2013 06:30 AM PDT

Bagi pembaca yang tidak tahu fakta ekonomi atau jahil ekonomi seperti saya, pendedahan berani mati oleh AZNIL HISHAM amat sesuai dengan kita semua.
HUTANG NEGARA
------------------------

Ini adalah isu lama ... Isu sebelum pilihan raya... Yg mana kerajaan gagal menjelaskan kepada rakyat dgn baik... Mereka menjelaskan isu ini mengikut kefahaman mereka sebagai ahli ekonomi... Kalu yg mendengar penjelasan itu penyokong BN... Mereka faham... Tetapi kalau yg dgr itu manusia2 yg otakny tinggal suku shj (penyokong PR) ..... Mereka akan telan shj apa yg pemimpin depa kata... Lepas tu ... Vara-vara merata2 (^_^))

Hutang negara terbahagi kepada 2 bahagian.. Iaitu :
A) external debt
B) Internal debt

Antara keduanya... Yg mana akan mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara? Yg mana akan di gunakan sebagai indikator utama pelabur? Yg mana di gunakn sebagai penentu bankrapnya sesebuah negara?

Jawapan: Sudah tentu "external debt"

#External debt

Ini adalah hutang negara yg sebenar.. Hutang di mana negara meminjam wang dari luar utk urusan pembangunan & pengurusan negara... Jika anda lihat track record pinjaman negara... Kita tak pernah lewat membayar hutang.. Malah hutang yg kita pinjam habis dari tempoh yg sepatutnya... (^_^)).. Baguskan kerajaan kita...

#Internal debt

Hutang ini terbahagi pula kpd 3 komponen iaitu:
A) Hutang kerajaan persekutuan
B) Hutang sektor swasta
C) Hutang Perbankan dan non- perbankan.

Utk pengetahuan semua, hutang kerajaan persekutuan hanya lah 2.2% daripada "internal debt"... Selebihnya adalah hutang yg di perolehi dari bahagian (B) & (C)

Apa maknanya?

Hutang sektor swasta spt TM, TNB, Petronas dan sebagainya juga termasuk di dalam hutang negara.. Sekiranya kita tak membayar bil2 dan menyebabkn organisasi tersebut mengalami kerugian ... Mereka akan meminjam utk mengatasi kerugian yang ada... Dgn kata lain... Mereka akan menyumbangkan hutang dalaman negara...

Begitu juga perbankan di Malaysia... Mereka terlibat dgn pelbagai investment yg ada... Yg juga penyumbang kepada hutang dalaman negara... Lebih menarik... Hutang yg kita buat dgn pembelian rumah, pinjaman peribadi, beli kereta... Juga penyumbang kepada hutang dalam negara... Itu sebabnya... Dasar baru dalam pinjaman perumahan dan kenderaan yg di perkenalkan oleh kerajaan baru2 ini... Adalah salah satu langkah mengurangkan beban hutang dalam negara..

#Kesimpulan... (#MestiBaca)

#Internal vs #External debts

1) Sepertimana yg aku katakan tadi... Antara kedua jenis hutang ini... External debt adalah hutang yg paling bahaya... Boleh menyebabkan negara bangkrap ...

2) Menurut Philip Bagus, pakar ekonomi German, external debt adalah 4 kali ganda bahaya dari internal debt... Bukan beliau sahaja ... Malah beratus2 pakar ekonomi yg ada perkara yg sama... Dan kita tidak risau dgn internal debt kerana kita menggunakan nilai mata wang kita.. Tidak seperti external debt...

3) #TahukahAnda : external debt kerajaan Malaysia hanya lah 5 % dari hutang keseluruhan.... Dengan kata lain, internal debt negara adalah penyumbang terbesar dalam hutang negara (95%)... Dan dari 95% ini... Hanya 2.2% sahaja hutang kerajaan persekutuan.. Selebihnya adalah hutang dari sektor swasta dan juga perbangkan... Yg mana, kerajaan tidak campur tangan (secara direct) dgn hutang sector2 ini.

4) #TahukahAnda :
a) Rezab dalaman negara adalah RM 430 billion
b) Rezab antarabangsa negara adalah RM 680 billion
c) Simpanan negara adalah RM 43 billion.
*Info April 2013

5) Jadi apa yg perlu nak di risaukan dgn hutang keseluruhan negara yg sebanyak RM 600 billion .., yang mana hutang sebenar kerajaan persekutuan adalah ; 5% dari hutang tersebut adalah external debt, dan.. 2.2 % dari internal debt...

6) Apa perlu dirisaukan jika debt to GDP ratio negara hanya 53%.. Dgn kata mudah nya... Hutang negara adalah 53% dari pendapatan negara..

7) Apa perlu di risaukan jika, kadar pertumbuhan negara kini antara 5-6 % berbanding dgn pertumbuhan ekonomi dunia (global) iaitu hanya 3%...

************************************
Maka, jangan mudah terpedaya dgn dakyah2 pembangkang.. Dan kepada penyokong pembangkang... Kembalilah kepangkal jalan... Kamu dah cukup hancing di kencing oleh pemimpin2 kamu

***Kebanyakkan info yg sy perolehi di atas adalah dari seorg sahabat saya, juga pakar ekonomi, pernah memegang jawatan sebagai "Head of Risk", Jabatan Perdana Menteri.... Kemudian menjadi Admin of World Bank.... Dan kini beliau adalah salah seorg tenaga pengajar (Lecturer) di salah sebuah university tempatan... Terima kasih sebab berkongsi banyak perkara (^_^))...

Sumber : https://www.facebook.com/aznil.hisham.1/posts/216811135152615

*Mana ada negara yang takde hutang? Kalau ada penyokong pembangkang yang kata hutang negara dah kritikal sebab hampir mencecah 60% dari GDP, habis yang jiran kita ni tak kritikal ke? Kalau Anwar Ibrahim atau Rafizi atau mana-mana pemimpin / penyokong pembangkang cuba nak mainkan isu ini, cuba tanya mereka berapa peratus hutang dalam negara dan berapa peratus pula hutang dalam negara. Ingat, negara akan bermasalah bila cuba meningkatkan hutang luar negara seperti mana yang cuba dilakukan oleh Anwar Ibrahim dengan meminjam dari IMF.


Rahsia Gelap Anwar Sebagai Menteri Kewangan Didedahkan Hassan Marican! @NajibRazak @KhairyKJ

Posted: 01 Oct 2013 01:35 AM PDT

Cuba perhatikan pendedahan yang dibuat oleh Tan Sri Hassan Marican dalam satu wawancara;

TAN SRI HASSAN MARICAN: Mekanisme harga di pam, di stesen, ya. Ditetapkan melalui automatic pricing mechanism yang telah dimulakan dalam tahun 1983. Komponennya ialah harga minyak, kos dan subsidi atau duti, sebagai balancing. Selepas itu kita dapatkan harga di pam. Misalnya dalam tahun 1993, harga di kurang RM1.13, dalam komponen itu, duti ialah lebih kurang 50 sen, bila diturunkan oleh Kerajaan dalam tahun 1994, kepada harga RM1.10. Dalam harga itu komponen duti 52sen. Sebabnya harga minyak dalam tahun 1994 rendah, turun dibandingkan 1993. Bermula tahun 2004, duti telah beralih menjadi subsidi. Sebab kos telah meningkat, untuk Kerajaan menetapkan harga di pam itu, (dalam tahun 2004, lebih kurang RM1 lebih, ya) duti menjadi subsidi.

PERANTARA : Duti menjadi subsidi…

TAN SRI HASSAN MARICAN: Subsidi mula meningkat dari tahun 2004, sampailah sekarang ini, di mana 4hb sudah ini, subsidinya 30 sen. Itu petrol, diesel, subsidinya, duti beralih menjadi subsidi dalam tahun 2000.

Baca wawancara penuh Tan Sri Hassan Marican di sini : http://myblog3.dapat.com/2008/06/kenaikan-harga-minyak-dan-penjelasan.html

Siapakah Menteri Kewangan pada tahun 1993? Walaupun Kerajaan menurunkan harga minyak pada tahun 1994, namun Kerajaan tetap mengutip duti (cukai jualan) sebanyak 52 sen. Berbeza dengan hari ini, Kerajaan bukan sahaja terpaksa memberi subsidi, malah cukai jualan yang sepatutnya dikutip oleh Kerajaan turut tidak dikutip bagi memastikan harga minyak masih lagi mampu dibeli oleh rakyat.

Berikut adalah komponen dalam penetapan harga minyak di Malaysia:

Harga petrol sebelum dikurangkan subsidi baru-baru ini.

Jika Anwar Ibrahim seorang yang jujur memperjuangkan  rakyat, dia sepatutnya menetapkan harga petrol pada tahun 1993 dan 1994 sekitar 65 sen. Tetapi Anwar bukan sahaja tak bagi subsidi kepada rakyat, malah dia sendiri kenakan cukai lebih 50 sen untuk seliter petrol.


Oleh kerana harga minyak dunia semakin meningkat sejak tahun 2004, maka Kerajaan bukan sahaja tak dapat kutip cukai jualan sebanyak 50 sen tetapi sebagai Kerajaan yang prihatin dan bertanggung jawab, Kerajaan pimpinan Dato' Sri Najib memberikan subsidi sebanyak RM1.21 (63 sen subsidi + pengecualian cukai jualan sebanyak 58 sen). Itu pun penyokong Anwar Ibrahim (terutamanya budak mentah yang baru kenal dunia politik) boleh serang DS Najib sedangkan Anwar sendiri tak pernah bagi subsidi semasa dia pegang kementerian kewangan.

Jadi jika ada di antara penyokong pembangkang yang masih lagi naik mengeksploitasi isu harga minyak, dedahkah fakta yang diberikan oleh Tan Sri Hassan Marican iaitu Anwar Ibrahim tak pernah beri subsidi semasa menjadi Menteri Kewangan malah kenakan cukai sebanyak 50 sen untuk seliter petrol.

*Mohon disebar-sebarkan fakta ini.

@TeresaKok tidak layak pertikai kenyataan MB Kedah @MukhrizMahathir : @LokmanAdam

Posted: 30 Sep 2013 11:00 PM PDT

 
 
Kenyataan Media              
Lokman Noor Adam
Exco Pemuda UMNO Malaysia

Saya menyokong penuh kenyataan YAB Menteri Besar Kedah, Datuk Paduka Mukhriz Mahathir yang menetapkan pendirian bahawa pihak Kerajaan Negeri akan memberikan keutamaan untuk membantu rakyat yang mengundi BN, berbanding mereka yang jelas tidak menyokong. Tindakan ini sewajarnya dijadikan contoh oleh semua Menteri Besar dan Ketua Menteri BN, yang saya yakin turut menerima nasib yang serupa, iaitu dikhianati oleh penyokong DAP, walaupun pelbagai usaha telah dilakukan bagi memenuhi semua permintaan mereka sepanjang lima tahun lepas. 

Selama hari ini, penyokong-penyokong DAP ini  tidak menghargai langsung apa yang telah diusahakan oleh para pemimpin BN dan rata-rata mereka juga tidak berfikir panjang bahawa tindakan menolak BN ini akan akhirnya 'memudaratkan' diri mereka kembali. Dan, sekiranya BN masih lagi meneruskan dasar menunaikan segala apa yang dipinta dalam keadaan sedar bahawa ia akan dibalas dengan pengkhianatan, maka percayalah bahawa peluang untuk menarik balik sokongan penyokong-penyokong DAP ini tidak akan diperolehi sampai bila-bila.
 
 

Hari ini pemimpin Melayu khususnya UMNO, harus sedar bahawa masa utk memujuk sudah pun berakhir. Hari ini tibalah masanya kita perlu sedarkan mereka yang telah mengkhianati kita, apa yang mereka akan "hilang" sekiranya mereka terus mengkhianati kita. Sikap mereka yang jelas menunjukkan ketidak sediaan untuk hidup bersama kita sambil berkongsi kek kekayaan ekonomi negara amatlah dikesali. Saya percaya umum sudah maklum bahawa tindakan majoriti daripada penyokong DAP ini yang menolak BN pada PRU yang lalu adalah kerana mereka sudah tidak mahu lagi menerima sebuah Kerajaan yang ditunjangi dan ditentukan hala tujunya oleh orang Melayu. 
 
Sungguhpun Anwar Ibrahim, Ketua Umum Pakatan Pembangkang berbangsa Melayu, namun beliaulah satu-satunya manusia yang berani menaruhkan nasib anak bangsanya sendiri dengan menjual harapan untuk menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) serta menghapuskan hak istimewa org Melayu atas nama keadilan dan kesamaraataan. Sokongan luarbiasa yang Anwar terima dari penyokong-penyokong DAP ini sebenarnya kerana mereka sudah bosan berkongsi kek kekayaan ekonomi negara bersama dengan kita. 
 
Kek Ekonomi Sektor swasta sudah lama mereka kuasai hampir sepenuhnya, menjadikan apa yang tinggal untuk dibahagi-bahagikan kepada Bumiputera hanyalah di sektor awam. Itupun hanya sebahagian kecil kerana adanya DEB, yang wujud demi untuk merapatkan jurang ekonomi antara Bumiputera dan bukan Bumiputera. Kerana DEB jugalah, ekuiti Bumiputera di Negara ini telah berjaya kita lipat gandakan dari 2.3% sebelum Tragedi 13 Mei 1969, kepada lebih 10 kali ganda kini. Sungguh pun matlamat kita untuk mencapai 30% pegangan ekuiti masih belum berjaya, namun jika tanpa DEB kita pasti ditakuk lama.
 
 
Namun begitu, pegangan ekuiti 30% yang disasarkan pun sebenarnya masih lagi satu jumlah yg tidak adil kerana ianya tidak sampai separuh daripada jumlah yang sepatutnya dituntut oleh 67.3% kaum Bumiputera di Malaysia. Andainya dihapuskan juga DEB, maka apakah nasib terutamanya usahawan Bumiputera yang rata-ratanya bermodalkan kecil dan sederhana? Apa akan jadi sekiranya semua kontrak dan peluang perniagaan dianugerahkan berdasarkan kepada merit semata-mata? Mampukah orang Melayu dan India bersaing dgn kaum Cina yang merupakan pembekal bahan, tokey kuari, pasir, simen dan bahan mentah lain sejak sekian lama? Ini akan mengakibatkan kaum Cina sahaja yang akan menguasai semua peluang perniagaan dan percayalah, akibatnya nanti lebih buruk daripada apa yang berlaku ketika rusuhan kaum di Indonesia tahun 1998 dahulu. Kita pasti fenomena seumpama ini akan memberikan impak yang sangat negatif terhadap kestabilan politik dan keamanan negara.Sehubungan dengan itu, saya sekali lagi menyatakan sokongan penuh terhadap kenyataan dasar daripada YAB Menteri Besar Kedah dalam hal ini selain ingin menasihatkan YB Teresa Kok agar mencerminkan dirinya terlebih dahulu sebelum boleh bercakap soal keadilan sosial dan keharmonian kaum.  Pernahkah DAP memberikan keadilan kepada penyokong BN di negeri-negeri yang mereka perintah.
 
30 SEPTEMBER 2013
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
MyMassa: Pada pendapat kami, Teresa Kok tidak mempunyai Locus Standi langsung untuk bercerita tentang soal keadilan rakyat di Negara ini, sedangkan beliau dan parti DAP sendiri adalah golongan pelampau/chauvinis Cina yang pro Komunis. Itu belum kita cerita tentang perjuangan mengkristiankan Malaysia oleh para pemimpin DAP.
 
Teresa Kok perlu mengelakkan dari memperbodohkan dirinya sendiri dengan kenyataan seumpama ini apabila hak orang Melayu dan Bumiputera sebagai majoriti di Negara ini pun dinafikan. Tidak usahlah hendak mendesak orang lain untuk menolong penyokong mereka sedangkan mereka sendiri tidak berlaku adil kepada penyokong BN? Cuba berikan perbandingan peruntukan yang telah diberikan kepada wakil rakyat BN dan wakil rakyat mereka sendiri sepanjang penggal yang lalu dan selepas PRU baru ini? Cuba juga berikan perbandingan jumlah peruntukan untuk orang Islam dan bukan Islam di Pulau Pinang sepanjang DAP memerintah negeri tersebut. Ada berani?!!
 
Jadi tidak usahlah bersikap seperti ayam yang berkokok, tetapi tahi bergelumang pada ekor sendiri, kerana hakikatnya DAP tidak mahu dipersalahkan kerana telah menghasut orang Cina menolak BN pada PRU lepas dan kini terpaksa berhadapan dengan balasannya. Kita sepatutnya beringat akan kesan terhadap setiap perkara yang kita lakukan dan mereka seharusnya berfikir lebih panjang lagi. Sekarang tanggunglah musibahnya apabila ketentuan Allah SWT jauh mengatasi perancangan jahat DAP!
 
Jikalau menang pilihanraya pun kerana sikap kebencian dan tidak puas hati, maka akan tiba saatnya perkara yang sama tertimpa atas kepala anda kembali! Kami hendak bertanya, apabila Teresa Kok BERANI untuk mempertikaikan kenyataan MB Kedah baru-baru ini, adakah DAP sendiri pernah tidak mengiktiraf hak orang Melayu sebagai kaum majoriti dan kedudukan agama Islam sebagai Agama Persekutuan?!!
 

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA

Posted: 01 Oct 2013 11:37 PM PDT

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA


Kebijaksanaan Pemilih akan mentukan yang mana satukah ketua mereka: Akhramsyah atau KJ?

Posted: 01 Oct 2013 02:12 PM PDT

Moga pemilih di kalangan Pemuda UMNO dapat membuat keputusan yang baik lagi bijak; Akhramsyah atau KJ sebagai ketua mereka yang baru?

Ianya juga akan dapat dilihat sebagai apa yang dimahukan oleh Pemuda UMNO? Berjuang untuk berpolitik atau berpolitik untuk berjuang?

Pemilihan ini juga bagaikan suatu kegetiran yang sedang melanda Pemuda UMNO; arus manakah kapal Pemuda ini akan berlayar atau hanyut ditelan ombak ganas?

Wang atau kuasa atau amanah atau kejujuran atau tanggungjawab atau syok-syok aja......

Belantan

Posted: 01 Oct 2013 11:34 PM PDT

Belantan


Kerajaan Amerika Syarikat lumpuh?

Posted: 01 Oct 2013 10:21 PM PDT


Pejabat Pengurusan dan Bajet White House semalam mengarahkan sebahagian agensi kerajaan Amerika Syarikat (AS) ditutup selepas Kongres gagal meluluskan satu bajet persekutuan khas bagi mengelak kegagalan fungsi kerajaan, kali pertama seumpamanya dalam tempoh 17 tahun.

Pengarahnya, Sylvia Mathews Burwell berkata, agensi-agensi kini diarah melaksanakan rancangan penutupan ekoran ketiadaan peruntukan.

Arahan itu dikeluarkan 10 minit sebelum 12 tengah malam tadi (12 tengah hari waktu Malaysia) di mana kerajaan AS secara rasminya tiada peruntukan selepas sehari Dewan Perwakilan yang didominasi Parti Republikan dan Dewan Senat yang kerusi majoriti dipegang oleh Parti Demokrat, gagal meluluskan bajet khas tersebut.

Keadaan itu berlaku selepas Parti Republikan menggesa perubahan dilakukan ke atas rang undang-undang penjagaan kesihatan negara sebagai pertukaran kepada persetujuan mereka ke atas bajet khas berkenaan, namun ia ditolak oleh Presiden, Barack Obama dan Parti Demokrat.


Beberapa jam sebelum 12 tengah malam tadi, Dewan Senat dengan undian 54-46 menolak satu usul oleh Dewan Perwakilan berhubung rang undang-undang bajet sementara yang membolehkan bajet khas itu diluluskan.

Penolakan itu dibuat kerana rang undang-undang bajet sementara tersebut turut menangguhkan pelaksanaan rang undang-undang penjagaan kesihatan selama setahun dan membatalkan pelaksanaan cukai ke atas peralatan perubatan.

Penutupan agensi-agensi kerajaan itu melibatkan kira-kira 800,000 kakitangan yang diberikan cuti tanpa gaji sehingga bajet tersebut diluluskan.

Tindakan itu juga menyebabkan kerugian kira-kira AS$1 bilion (RM3.23 bilion) seminggu.

Antara agensi dan jabatan terlibat dengan penutupan itu termasuklah Jabatan Pertahanan membabitkan 400, 000 kakitangan, Jabatan Perdagangan (30,000), Jabatan Pengangkutan (18,481) dan Jabatan Tenaga (12,700).


Namun, bahagian kritikal kerajaan lain termasuk agensi ketenteraan, kawalan trafik udara dan kuasa serta senjata nuklear akan kekal beroperasi.

Jabatan Negara juga terus beroperasi memproses permohonan visa rakyat asing selain kedutaan serta konsulat masih meneruskan perkhidmatan kepada rakyat di luar negara.

Obama berkata, kegagalan fungsi kerajaan akan segera memberi kesan kepada rakyat dengan beratus ribu kakitangan kerajaan perlu bercuti daripada tugas selain pusat veteran, taman negara, kebanyakan agensi angkasa lepas dan operasi kerajaan lain akan terganggu.

Beliau menyalahkan Parti Republikan yang cuba menggunakan bajet tersebut untuk memenuhi janji yang sukar dicapai kepada sayap parti berhaluan kanan mereka. - AFP/AP

Terkini : Obama tangguh lawatan ke Malaysia

2 Okt - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menangguhkan lawatannya ke Malaysia berikutan krisis penutupan operasi pentadbiran di negara itu.

Suara Politik
Belantan

Adakah kaum lain tertindas jika bantu bumiputera...!!! Satu persoalan kepada Akhbar China Press?

Posted: 01 Oct 2013 10:22 AM PDT


Akhbar China Press bertarikh 24 September 2013 melalui ruangan Kedai Kopi Orang Ramai memaparkan tulisan Loh Hon Chew tentang bantuan kerajaan kepada bumiputera.

Kerajaan melancarkan polisi memperkasakan ekonomi bumiputera, pada masa sama berjanji tidak akan abaikan kaum lain serta tidak akan merampas hak kepentingan kaum lain. Ada sesetengah orang anggap membangunkan ekonomi kaum tertentu sahaja bukan satu langkah bijak dan ada pula terus menuding jari berlaku ketidakadilan dan tidak sama rata bagi kaum lain.

Ada seorang pemimpin tertinggi pertubuhan Cina berkata, beliau tidak membantah kerajaan beri tongkat kepada bumiputera tetapi kerajaan juga perlu beri layanan sama rata kepada peniaga-peniaga Cina. Bukankah kata-kata seperti ini seperti lebih memandai-mandai?

Secara ikhlas, kita agak lebih bodoh selama puluhan tahun memikirkannya masih lagi tidak dapat huraikan, membantu sesuatu kaum pada masa yang sama tidak meminggirkan kaum lain serta tidak merampas hak dan kepentingan kaum lain.


Di manakah logiknya erti kata dalam mampu membantu kaum tertentu, sebaliknya kaum lain tidak terima sebarang halangan dan sekatan?

Cuba kita lihat contoh persoalan seperti hujah tulang ikan yang tersekat di kerongkong ini. Projek-projek kerajaan bawah RM200,000 hanya diberi kepada kontraktor kelas F bumiputera, kontraktor bukan bumiputera yang setaraf tidak layak, mengapa? Polisi seperti ini telah meminggirkan kaum bukan bumiputera. Adakah ia telah merampas hak dan kepentingan kaum bukan bumiputera?

Contohnya polisi memperkasakan ekonomi bumiputera, dalam jangka masa lima tahun selepas ini Petronas akan memperuntukan kontrak kerja kerajaan sebanyak RM20 bilion kepada bumiputera setiap tahun, sama juga - bukan bumiputera tetap tidak layak mendapatkannya.

Adakah ini tidak diambil kira telah meminggirkan hak kaum bukan bumiputera? Adakah tidak ambil kira, ia telah merampas hak dan kepentingan kaum bukan bumiputera? Ke mana pula perginya wang RM20 bilion yang begitu besar setiap tahun?

Dengan itu, isu "memperkasakan ekonomi sesuatu kaum" dengan sengaja membantu kaum tertentu. Tidak meminggirkan dan tidak merampas hak dan kepentingan kaum lain, tidak sama dengan kata-kata "tidak membantah untuk membantu kaum bumiputera sebaliknya mahu kerajaan beri layanan sama rata kepada peniaga-peniaga Cina".


Dua perkara ini bagi saya paling bodoh dalam seumur hidup ini kerana masih tidak nampak lagi isu yang sebenar, diharap orang bijak pandai dapat tunjuk ajar dan menghuraikan pemikiran ini.

Ada sebuah rencana mengatakan polisi DEB yang dibentangkan pada zaman Tun Abdul Razak dahulu telah memahami dengan jelas polisi itu tidak adil kepada kaum lain, ia juga menghalang kepentingan ekonomi kaum lain dan merampas hak dan kepentingan kaum lain.

Sebab itu pada masa Tun Abdul Razak beri had masa selama 20 tahun sahaja tetapi beliau tidak menyatakan sasaran dan hala tuju tahap bantuan pencapaian bumiputera, tidak langsung menyatakan jika tidak mencapai sasaran, dasar tersebut akan dihentikan. Semuanya kelihatan seperti masih berterusan.

Apa yang penulis nampak adalah kaum Cina ini sebenarnya tamak haloba. Tidak pernah cukup dengan apa yang mereka dapat. Ibarat Belanda meminta tanah dan kaum Cina di Malaysia pula apa kurangnya. Dah diberikan betis, nak kan peha pula? Siapa yang sebenarnya menguasai ekonomi negara! Fikir dan renongkan lah!!!

Suara Politik
Belantan

Memahami sikap prejudis Cina terhadap Melayu?

Posted: 01 Oct 2013 03:13 AM PDT


Sampai hari ini, sesetengah orang Cina masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna 'orang hutan' atau 'orang liar'. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun.

Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan 'masuk Melayu'. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Premis prejudis ini ialah kepercayaan bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu. Umumnya, orang Cina boleh menerima 'ketuanan orang putih' kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih superior, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera.

Dipandang sinis

Kejayaan orang Melayu-Bumiputera turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu-Bumiputera, walaupun ia tulen dan dicapai menerusi kerja keras. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat.


Ini pandangan Ye Lin-Sheng, ahli perniagaan tempatan yang mempunyai syarikat di Malaysia, Hong Kong dan Australia dan berpengalaman berniaga di China, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Ibu bapanya migran dari China pada 1931, manakala beliau berkelulusan jurutera dan pernah pelajar di sekolah mubaligh Kristian.

Dalam bukunya The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye menulis: "Chinese find it easier to accept domination by white people as they recognised Western superior methods and technology, than by the Malay. Chinese may accept Malay political supremacy, but in their hearts they believe they are superior.

"This arrogance resulted in some blind spots and the inability or unwillingness to give credit to the Malays. They underestimate Malay capability, would not concede that Malay leadership has been very skilled, competent in its political, economic and social management. Chinese seldom attribute Malaysia's success to the Malays."

Pandang rendah pencapaian

Ye juga menegur sikap hipokrit sesetengah Cina yang memandang rendah pencapaian Melayu-Bumiputera padahal ramai dalam kalangan mereka mendapat lesen, kontrak perniagaan dan konsesi melalui naungan, kenalan, rasuah dan pelbagai kaedah tidak beretika.


Katanya, daripada 40 bilionaire dan jutawan Cina terkaya Malaysia yang disenarai oleh majalah seperti Malaysian Business setiap tahun, mustahil semuanya melalui titik peluh sendiri. Pasti ada yang dibantu atau mendapat layanan istimewa, sama ada daripada swasta mahupun kerajaan.

Dr Mahathir puji doktor Melayu

Satu contoh pandangan rendah orang Cina terhadap kejayaan dan pencapaian Melayu-Bumiputera ialah ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjalani pembedahan pintasan jantung pada 1989. Lee Kuan Yew tidak yakin doktor Melayu di sini mampu menjalani pembedahan itu. Beliau menawarkan pakar bedah Cina Singapura yang kononnya lebih hebat dan berpengalaman.

Kejayaan beberapa pakar bedah Melayu tempatan menjalani pembedahan itu mendapat pujian Tun Dr Mahathir sendiri. Itupun masih tersebar khabar angin bahawa yang menjalankan pembedahan itu ialah pakar bedah yang dibawa dari Amerika Syarikat.


Ye berkata, antara sikap buruk orang Cina, seperti yang disebut Bo Yang, seorang penulis terkenal dari Taiwan dalam bukunya bertajuk The Ugly Chinaman ialah kasar, bising, bongkak, tidak mengenang budi, memandang rendah pencapaian orang lain dan suka merasuah. Mereka melihat ekonomi sebagai 'zero-sum game', justeru, tidak mudah berkongsi atau membuka ruang atau peluang kepada kaum lain. Banyak sektor ekonomi seperti pembinaan, pelombongan, peruncitan, pemborongan dan pembuatan, masih dikuasai peniaga Cina sehingga ke hari ini.

Anggap usahawan Melayu tak tulen

Dasar Ekonomi Baru dan pelaksanaan pelbagai usaha kerajaan termasuk agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera yang diumumkan dua minggu lalu membantu meningkatkan penyertaan dan pencapaian Melayu-Bumiputera dalam ekonomi. Reaksi umum komuniti perniagaan Cina ialah dasar sebegini bersifat intrusif, tidak adil dan tetap menganggap peniaga dan usahawan Melayu-Bumiputera sebagai tidak tulen, tidak gigih, tidak berkemampuan dan akan menghabiskan apa yang mereka dapat.

Orang Cina pada dasarnya tidak mempercayai kepemimpinan Melayu kerana bimbang akan menggunakan kuasa politik yang boleh mengancam dan menjejas kejayaan, pencapaian dan kewujudan mereka.

Pandangan Ye mungkin menimbulkan kontroversi, terutama dalam kalangan orang Cina sendiri tetapi ia pemerhatian yang jujur dan jelas. Tokoh sejarah, Tan Sri Prof Dr Khoo Kay Kim mengakui hakikat ini serta mengiktiraf keikhlasan Ye dalam menganalisis hubungan Cina-Melayu dan kebenaran pandangannya.-BH

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 01 Oct 2013 11:20 PM PDT

The Unspinners


Ajar lagi blogger fitnah! Senjata dah makan tuan

Posted: 01 Oct 2013 08:30 PM PDT

Sarawak hampiri PRN, cerita bodoh PR bermula

Posted: 01 Oct 2013 05:30 PM PDT

Maznah up against a formidable foe

Posted: 01 Oct 2013 08:30 AM PDT

May the best man win

Posted: 01 Oct 2013 05:31 AM PDT

Jaga kepentingan keluarga UMNO

Posted: 01 Oct 2013 02:30 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 01 Oct 2013 11:16 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Mampukah Hisham CKMM Jawab Laporan Audit Ini...???

Posted: 01 Oct 2013 06:00 AM PDT

Laporan Audit Negara 2012 mendedahkan Polis Di-Raja Malaysia (PDRM) kehilangan aset berjumlah RM1.33 juta melibatkan antaranya gari, senjata api dan kenderaan antara tahun 2010 hingga 2012.

Dalam tempoh itu, PDRM kehilangan 156 unit gari, 44 unit senjata api dan 29 unit kenderaan.

Laporan audit itu juga mendapati kelemahan dalam pengurusan kehilangan aset di Ibu Pejabat PDRM dan tiga ibu pejabat polis kontinjen yang disemak di Kuala Lumpur, Selangor dan Johor.

Untuk rekod hisham ckmm menjadi menteri dalam negeri ialah pada tahun 2009 hingga may 2013 dan laporan audit itu merujuk kehilangan aset pdrm itu berlaku dalam tahun 2010 hingga 2012...


MERBOK TIMES

Posted: 01 Oct 2013 11:14 PM PDT

MERBOK TIMES


SEBUAH BANDARAYA BERHALA "1MALAYSIA SPIRITUAL TOURISM" YANG TERBESAR DI DUNIA AKAN DIBANGUNKAN

Posted: 01 Oct 2013 07:39 AM PDT

Samaada masyarakat Islam Negara ini sedar atau tidak sebuah projek mega '1Malaysia Spiritual Tourism City' akan dibangunkan di Gambang 35 km dari Kuantan, Pahang.

Konsep bandaraya Spiritual Tourism ini akan dibangunkan diatas tanah seluas 500 ekar (keluasan yang lebih besar dari KLIA) akan menempatkan semua berhala dan to pek kong agama-agama besar dalam Negara ini kecuali Islam.

Ia akan menempatkan : 
1) Patung Kuan Yin terbesar di dunia yang berputar. 
2) Kuil Kuan Yin yang terbesar di dunia. 
3) Piramid terbesar di dunia
4) Keranda menyimpan abu mayat atau columbarium yang terbesar di dunia. 

Mengikut kenyataan dari pemaju projek ini Enchant Acres Sdn Bhd "The Malaysian government fully supported us in this project and also providing us the land. This is fully backed by the government of Malaysia and the government of Malaysia has also helped us to provide funding for this project."  

Adalah dijangkakan upacara pecah tanah projek ini akan dilakukan pada penghujung bulan November 2013. 

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 01 Oct 2013 11:06 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Kenali MEDIU Lubuk Wahabi Di Malaysia

Posted: 30 Sep 2013 11:29 PM PDT

Senarai tenaga pengajar di MEDIU boleh anda lihat di bawah :

 

1.Fadlan Othman – TIMBALAN REKTOR MEDIU ini kata selawat syifa’ kafir (senada dengan Dr Asri Zainal Abidin).

https://www.youtube.com/watch?v=FU_GM0wT1x0

2. Idris Sulaiman mengatakan Dr Yusuf al Qardhawi sesat (tiap hari selasa sampaikan kuliah di MEDIU):

https://www.youtube.com/watch?v=pF_tXIH0xFc

Mengatakan tiada jihad di Palestin dan Rakyat Palestin mesti keluar dari negara itu :

https://www.youtube.com/watch?v=LuLDajjzspo

3. Fathul Bari keluarkan fatwa membaca SodaqaLlahul ‘azim lepas baca al Quran kafir. 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=291818710857489&id=149551445110005

4. Rasul Dahri – mengatakan asya’iroh kekal selama-lamanya dalam neraka. Menipu atas nama Imam Asy Syafie. Banyak bukunya diharamkan JAKIM.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.218832691515213.49671.149551445110005&type=3

Kamu takkan belajar di MEDIU untuk menjadi seorang pelajar yang menghormati para alim ulamak dan umat Islam. Tetapi kamu akan diajar bagaimana untuk mengkafirkan ulamak dan umat Islam. 

Sabarlah. Nanti ada kampus Al Azhar yang akan dibuka di Malaysia. 

1. http://www.bharian.com.my/articles/KampussementaraAl-AzhardiNilai2014/Article/

2. Http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130827/dn_33/Universiti-Al-Azhar-buka-cawangan-luar-pertama-di-Nilai

 

 

blog asal - http://jomfaham.blogspot.com/2013/09/hati-hati-umat-islam-mediu-tempat.html


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 01 Oct 2013 09:33 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Pemilihan UMNO, Angin Perubahan Untuk Pemuda #Azrinizam4Exco

Posted: 30 Sep 2013 10:22 PM PDTSalam, pemilihan Pemuda UMNO hanya tinggal lagi 11 hari sebelum hari pengundian diadakan. Kempen sudah masuk ke fasa ketiga bagi sesetengah calon. Menjelajah dari satu bahagian ke bahagian serta dari cawangan ke cawangan untuk bertemu mata dengan perwakilan. 

Saya sendiri amat kagum melihat kesungguhan dan komitmen tinggi calon calon yang bertanding untuk bersama sama berkongsi visi dan misi dengan sahabat sahabat pemuda. Kempen yang diadakan secara inklusif dan disulami dengan hujah hujah yang konstruktif.

Pemilihan kali ini menampakkan kelainan berbanding pemilihan sebelum ini. Pertamanya, 76,000 perwakilan pemuda boleh memilih sendiri siapa pemimpin mereka di peringkat pusat. 

Keduanya, bila tiada pencalonan dibuat di peringkat cawangan dan bahagian untuk jawatan jawatan dalam pemilihan, ini secara tidak langsung mengurangkan rasa tidak senang bila seseorang itu tidak dicalonkan di peringkat bahagian atau cawangan. 

Ketiganya, pemilihan UMNO ini membolehkan parti mengukur sejauh mana penerimaan rakyat di peringkat "grass root" terhadap seseorang calon yang bakal diketengahkan UMNO sebagai pemimpin masa hadapan. 

Keempat, sudah pasti pemilihan UMNO ini bakal menghadirkan rasa tercabar buat parti parti lawan yang juga akan mengadakan pemilihan selepas ini. DAP, PAS dan PKR tidak membuat sistem pemilihan dan demokrasi sebagaimana yang sedang dibuat oleh UMNO sekarang. 

Kelima, perwakilan UMNO di pelbagai peringkat harus melihat bakal pemimpin yang dipilih kali ini sebagai barisan hadapan parti untuk menghadapi PRU14. Pilihan raya yang UMNO tiada pilihan lain melainkan menang untuk survival bangsa. 


Untuk itu, UMNO memerlukan kombinasi kepimpinan dan jentera yang kuat dalam menghadapi PRU14. Kekuatan itu datang daripada kepelbagaian watak, ciri dan peribadi yang perlu dikombinasi dalam parti. Itulah yang perlu menjadi kriteria utama perwakilan sebelum membuat pilihan untuk mengundi.

Inilah parti yang demokrasi. Menawar bakti untuk pertiwi. Berjuang untuk memastikan maruah bangsa terus disanjungi. Agenda parti keramat ini perlu terus diwarisi. 

Saya mengucapkan selamat berkempen kepada sahabat sahabat lain yang turut menawarkan diri untuk bertanding dalam pemilihan UMNO 2013. 

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 01 Oct 2013 09:28 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 01 Oct 2013 09:16 PM PDT

PenangWasabi


Anak 10 tahun jadi pemuas nafsu?

Posted: 01 Oct 2013 04:04 AM PDT

Suspek yang turut memiliki dua isteri ini dibawa ke Kompleks Mahkamah di sini, semalam, untuk mendapatkan perintah tahanan reman mengikut Seksyen 376 B Kanun Keseksaan kerana melakukan sumbang mahram.

KUALA TERENGGANU - Seorang penjaga dusun tergamak menjadikan anak sulungnya sebagai pemuas nafsu sejak mangsa berusia 10 tahun dan berlarutan sehingga mangsa kini berusia 16 tahun, dalam kejadian di Bandar Al-Muktafi Billah Shah (AMBS), Dungun.

Menurut sumber, perbuatan jijik suspek berusia 38 tahun terhadap mangsa terbongkar selepas dipaksa ibunya menceritakan kejadian sebenar apabila dimaklumkan perubahan sikap mangsa yang cuba melarikan diri serta terlalu takut setiap kali berhadapan suspek.

Perubahan ketara anak sulung daripada tiga beradik itu mula disedari ibu saudaranya selepas mangsa dirogol dalam kejadian terbaru 12 September lalu, kira-kira jam 9.30 malam di sebuah kebun di Bandar AMBS Dungun sebelum memaklumkan kepada ibunya.

"Mangsa yang belajar di sebuah sekolah asrama akan pulang ke rumah neneknya setiap dua minggu bagi menghabiskan cuti hujung minggu, sementara ibunya menetap di Wakaf Tapai, Marang kerana bekerja di sana.

"Semasa itulah, suspek ambil kesempatan mengajak mangsa bermalam di kebun tempat dia bekerja tidak jauh dari rumah nenek sebelum melakukan perbuatan terkutuk tanpa kerelaan mangsa," katanya, semalam.

Sumber berkata, disebabkan terlalu takut, mangsa hanya membiarkan suspek yang turut memiliki dua isteri itu melakukan perbuatan jijik itu terhadap dirinya buat sekian kalinya.

"Sebaik melakukan perbuatan terkutuk itu, suspek tanpa rasa bersalah menghantar mangsa pulang ke rumah ibu yang juga nenek mangsa pada keesokan harinya," katanya.

Bagaimanapun, mangsa yang trauma mula menunjukkan perubahan sikap dengan sering menjauhkan diri, serta dilihat sentiasa berada dalam ketakutan setiap kali berdepan dengan suspek dan disedari ibu saudaranya sebelum memaklumkan kepada ibunya.

"Sejurus menerima berita itu, ibu mangsa berusia 30-an segera ke sekolah untuk berjumpa mangsa dan selepas puas dipujuk, barulah mangsa berani membuka mulut menceritakan kejadian sebenar.

"Mangsa turut mendakwa menjadi pemuas nafsu bapanya sejak berusia 10 tahun lagi, dan hanya berdiam diri kerana bimbang akan diapa-apakan bapanya yang sering mengugut akan memukul dan bertindak lebih kasar jika dia menceritakan kepada ibunya," katanya.

Terkejut dengan pendedahan mangsa, ibu mangsa yang juga isteri pertama suspek membuat laporan polis pada 23 September lalu sebelum suspek ditahan di rumah isteri keduanya di Wakaf Tapai, Marang, kira-kira jam 11.10 pagi, kelmarin.

Pendaftar Kanan Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, Rosila Nik membenarkan suspek direman selama tujuh hari untuk disiasat mengikut Seksyen 376 B Kanun Keseksaan kerana melakukan sumbang mahram.

Penang Wasabi..

r b f

Posted: 01 Oct 2013 07:24 PM PDT

r b f


Jenice Lee Sah...Yang Tidak Sah Adalah Lim Guan Eng

Posted: 30 Sep 2013 08:14 PM PDT


DAP telah mengadakan pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) ke 16 pada 15 Disember 2012 di Pulau Pinang. Selepas keputusan ahli-ahli CEC yang menang diumumkan DAP telah menghadapi tekanan yang teruk kerana tidak ada seorang pun wakil kaum melayu yang terpilih. Ianya mengesahkan dakwaan-dakwaan sebelum ini bahawa DAP adalah sebuah parti chauvinis cina. DAP tertekan kerana ketika itu mereka sedaya upaya berusaha menawan hati orang-orang melayu menjelang PRU 13.

Tup...tup...tup....dua tiga minggu selepas itu tiba-tiba Tony Pua membuat satu sidang media menyatakan komputer telah melakukan kesilapan semasa mengira undi CEC. Seorang ahli CEC berbangsa cina dikeluarkan dan diganti dengan seorang yang berketurunan cina tetapi bernama melayu, iaitu anak angkat Khir Johari yang bernama Zairil. Lihat di sini...

Sebahagian ahli-ahli DAP yang tidak berpuashati dengan cara DAP mengendalikan pemilihan CEC telah membuat aduan kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS). Mereka mendakwa tidak diberikan notis untuk hadir ke pemilihan sedangkan mereka adalah perwakilan yang sah. Ianya jelas bertentangan dengan perlembagaan parti DAP sendiri.

Sewaktu ROS melakukan siasatan kita sendiri boleh lihat DAP tidak memberi kerjasama yang baik kepada ROS. Sebaliknya mereka lebih berminat melancarkan perang terhadap ROS melalui media. Seperti biasa...mereka melemparkan tuduhan-tuduhan lazim....ini semua kerja Umno dan BN...ROS alat kepada Umno dan BN.

DAP dakwa mereka mempunyai 500 surat daripada perwakilan yang menyatakan mereka tidak dapat hadir dalam pemilihan CEC ke 16. Apabila ROS meminta surat itu sampai sekarang pun mereka tidak serahkan. Sebaliknya mereka terus menyerang ROS melalui media.

Yang langgar perlembagaan parti sendiri adalah mereka, yang buat aduan kepada ROS juga ahli-ahli mereka. Yang dipersalahkan adalah Umno dan BN. Itu bukti betapa gila tahap kroniknya DAP dibawah kepimpinan Lim anak beranak.

Hasil siasatan ROS mendapati pemilihan CEC ke 16 tidak sah. Mereka perlu adakan pemilihan semula mengikut perlembagaan yang ditetapkan parti mereka sendiri. Akhirnya DAP sendiri mengesahkan CEC mereka ke 16 tidak sah apabila bersetuju mengadakan pemilihan semula pada 29 September 2013. Jika mereka yakin mereka benar dan CEC yang ada sah, mereka tak akan adakan pemilihan semula. Mereka boleh cabar ROS di mahkamah.

Pemilihan semula yang diadakan dua hari lepas juga tidak sah kerana notis tidak diberikan dalam masa 10 minggu seperti yang ditetapkan oleh perlembagaan mereka sendiri. Ramai yang keliru dengan keputusan mahkamah membenarkan kongres khas DAP diadakan dua hari lepas. Mahkamah tidak membuat keputusan untuk membenarkan pemilihan CEC. Mahkamah menerima permohonan DAP untuk mengenepikan injuksi yang difailkan oleh seorang ahli mereka bagi menghalang kongres khas itu.

Dua hari selepas penamaan calon PRU 13, bekas wakil rakyat DAP Dun Teratai, Selangor, Jenice Lee telah dipecat daripada DAP kerana bertanding sebagai calon bebas. Jenice yang tidak berpuashati dengan pemecatannya telah membawa perkara itu ke mahkamah. Lihat sini dan sini

Jenice mempunyai asas yang kukuh untuk membawa perkara itu ke mahkamah kerana kedudukan ahli-ahli CEC dan Lim Guan Eng sendiri sebagai Setiausaha Agung pada ketika pemecatannya adalah tidak sah.


Dua hari lepas pula, DAP sendiri pula yang mengesahkan pemecatan Jenice tidak sah apabila Jenice turut diberikan notis untuk hadir ke pemilihan semula CEC sebagai perwakilan dan turut membuang undi untuk memilih CEC.

Dua kali berturut-turut DAP sendiri yang mengesahkan CEC mereka sebelum ini adalah tidak sah.

Jenice tidak akan atau tidak boleh hadir sebagai perwakilan jika DAP tidak memberi notis kepada beliau. Tindakan DAP memberi notis kepada beliau untuk hadir dengan sendirinya DAP mengesahkan pemecatan Jenice sebelum ini tidak sah kerana ianya dilakukan oleh CEC dan Setiausaha Agung yang tidak sah.

Maknanya segala keputusan atau tandatangan yang diturunkan oleh Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung DAP sejak 16 Disember 2012 hingga 29 September 2013 adalah tidak sah dan terbatal. Besar implikasinya itu....


Tindakan Lim Kit Siang mengumumkan calon-calon DAP akan bertanding menggunakan lambang Pas dalam PRU 13 adalah satu langkah yang tepat.  Tetapi sayangnya mereka tidak melakukan itu. Maka mereka mungkin perlu berhadapan dengan bahana yang lebih besar selepas ini. 

Terlajak perahu boleh berundur....terlajak perbuatan buruk padahnya. DAP mungkin telah tahu bahana yang mereka perlu hadapi hasil dari perbuatan mereka sendiri. Sebab itu sekarang kita melihat Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang begitu rancak menyerang ROS dan dikaitkan dengan Umno serta BN. Tujuannya adalah untuk menanam awal-awal dalam kepala otak orang-orang mereka dan rakyat Malaysia bahawa DAP menjadi mangsa penganiayaan ROS, Umno dan BN. Apabila berlaku sesuatu bahana kelak diri mereka akan selamat dan orang akan menyalahkan tiga pihak tersebut. Mereka yang punca kepada segala masalah terlepas daripada segala salah dan silap. 

Kita sama-sama tunggu dan lihat apa yang akan terjadi nanti....

Tiada ulasan:

Catat Komen