Selasa, 10 April 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 10 Apr 2012 03:05 AM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA


400,000 pengundi meragukan mungkin penentu 35 kerusi, kata penganalisis

Posted: 09 Apr 2012 10:02 PM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

Posted: 10 Apr 2012 01:37 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Sapa Faredah Samad nie?

Posted: 09 Apr 2012 09:41 PM PDT

    Ramai yang tanya AMK Bukit Gantang. Siapa Cik Faredah Samad ni? Beliau bakal hadir berceramah di Bukit Gantang pada 13 April 2012 (Jumaat). Kalau nak tau hebat tak hebat Cik Faredah Samad nie berceramah. Senang Cerita tengok jala video ceramah dia.


Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

Suara Sri Andalas

Posted: 09 Apr 2012 11:38 PM PDT

Suara Sri Andalas


Najib Menteri Wanita: Sindiran Buat Wanita UMNO

Posted: 09 Apr 2012 03:00 AM PDT

Kenyataan Media YB Zuraida Kamaruddin
Najib Menteri Wanita: Sindiran Buat Wanita UMNO

Pengumuman Perdana Menteri Malaysia bahawa beliau akan memangku jawatan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menggantikan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang telah tamat tempoh senatornya semalam, merupakan satu langkah kebelakang dalam memperkasakan usaha penglibatan 30% wanita diperingkat pembuat keputusan, malah merupakan satu sindiran kepada seluruh wanita di Malaysia terutamanya Wanita UMNO.

Lebih sejuta ahli Wanita UMNO termasuk Puteri UMNO, tiada seorang pun wanita yang difikirkan layak oleh Perdana Menteri untuk memangku portfolio Kementerian Wanita itu sendiri. Harapan baru untuk Wanita UMNO melakukan perubahan dalaman di peringkat parti gagal apabila Najib terus merestui Shahrizat sebagai Ketua Wanita UMNO dikala beliau meninggalkan portfolio Kerajaan. Tambah malang lagi apabila Najib tidak berani dan tiada political will untuk meletakkan seorang tokoh wanita yang layak untuk memegang jawatan Menteri Wanita. Ini menunjukkan Wanita UMNO ketandusan kepimpinan wanita.

Tindakan Najib ini juga memperlihatkan kepimpinan beliau yang lemah dan tiada hala tuju yang jelas. Apakah Wanita UMNO sanggup dipimpin oleh seorang pemimpin yang lemah, dan tidak memperjuangkan kepentingan wanita walaupun diperingkat parti, apatah lagi di peringkat Kerajaan?
Saya menyeru agar wanita secara keseluruhannya terutamanya Wanita UMNO agar melakukan perubahan kepimpinan demi masa depan yang lebih baik buat wanita di Malaysia. Perjuangkan kepentingan dan masa depan wanita, jangan biarkan nasib dan kepentingan wanita diketepikan dan dianaktirikan.

YB ZURAIDA KAMARUDDIN
Ketua Wanita KEADILAN
Ahli Parlimen Ampang
9 April 2012

Bonus Selangorku Diperuntuk RM7.5juta

Posted: 08 Apr 2012 03:30 AM PDT

KLANG 08 APRIL : Bagi meneruskan usaha memberi bantuan menerusi pelbagai program kebajikan kepada rakyat negeri Selangor dalam Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), kerajaan negeri hari ini sekali lagi melancarkan program baru iaitu Jom Shopping 'Bonus Selangorku'.

Inisiatif tambahan itu diberikan kepada Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) berupa baucer membeli-belah bernilai RM100 ketika menyambut ulang tahun kelahiran anak-anak TAWAS.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sebanyak RM7.5 juta diperuntukkan daripada Geran Selangorku untuk program terbabit.

Katanya, bagi fasa pertama, sejumlah RM1.6 juta diberikan kepada ahli-ahli TAWAS yang lahir pada tahun 2008 yang diberikan mengikut bulan kelahiran.

" Insyaallah bantuan ini akan diteruskan untuk bayi-bayi yang lahir pada tahun-tahun seterusnya," katanya selepas Majlis Pelancaran program terbabit di Econsave Kampung Jawa, Klang.

Hadir sama, MP Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud, Exco Pendidikan, pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar, Ketua Pentadbir Pemerbadanan Menteri Besar (MBI), Rohany Datuk Talib dan Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin.

Tambah Khalid, kerajaan negeri juga bersetuju untuk membuka semula pendaftaran bagi bayi yang lahir pada tahun 2008 supaya boleh mendaftar seterusnya mendapat manfaat itu.

"Oleh kerana publisiti yang meluas mengenai program TAWAS, ramai yang terlupa untuk mendaftar anak-anak, jadi kita memberi tempoh enam bulan hingga satu tahun sahaja bermula sekarang.

"Kita juga akan pergi ke hospital dan klinik bagi membantu anak-anak yang lahir supaya tidak ketinggalan dalam program ini," katanya.

Setakat ini, jumlah yang mendaftar sebagai ahli TAWAS lebih 65 peratus berbanding 30 peratus semasa TAWAS diperkenalkan.

"Saya berasa berpuas hati kerana berjaya mengumpulkan wang simpanan negeri Selangor yang besar untuk digunakan oleh rakyat," katanya.

Sehingga Mac 2012, sebanyak RM3.47 juta dikreditkan ke dalam akaun ahli TAWAS dan sehingga April 2012, pendaftaran yang dicatatkan sebanyak 76,528 ahli.

Sumber: Selangorku

‘Jom Shopping Bonus SelangorKu’ Kepada TAWAS Di Perkenal

Posted: 08 Apr 2012 02:00 AM PDT

KLANG, 8 APRIL : Banyak program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Selangor, dasar kerajaan Pakatan Rakyat (PR) yang mengutamakan kebajikan rakyat itu diberi tanpa mengira usia mahupun bangsa.

Program yang baru diperkenalkan iaitu Jom Shopping 'Bonus Selangorku' umpamanya, membawa kegembiraan kepada ahli-ahli Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) di negeri ini.

Inisiatif tambahan itu diberikan kepada ahli TAWAS berupa baucer membeli-belah bernilai RM100 ketika menyambut ulang tahun kelahiran anak-anak TAWAS.

Ditemui SelangorKini pada Majlis Pelancaran program itu bagi kumpulan pertama di Econsave Kg Jawa, baru-baru ini, tiada kata-kata lain yang diucapkan penduduk, melainkan terima kasih kepada kerajaan PR dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di atas keprihatinan terhadap kebajikan rakyat.

Seorang penerima, R.Sakulthala, 42, mengakui amat terharu dengan keprihatinan kerajaan kerana bantuan RM100 kepada anaknya itu dianggap amat besar.

Katanya, beliau berpuas hati seratus peratus dengan bantuan itu yang sedikit sebanyak membantu membeli barangan keperluan anaknya bagi meringankan beban suaminya.

"Saya amat bersyukur kerana kerajaan sentiasa berusaha membantu rakyat di negeri ini tanpa mengira keturunan mereka.

"Wang ini akan digunakan sebaik mungkin untuk membeli makanan dan baju baru sebagai hadiah kepada anak saya yang akan menyambut ulang tahun kelahirannya minggu depan," katanya.

Penerima lain, Mohd Saifuddin Azlan, 35, program baru itu merupakan program yang baik kepada penduduk negeri Selangor.

Katanya, walaupun jumlah itu tidak seberapa banyak tetapi sedikit sebanyak membantu keluarga membeli keperluan anak masing-masing.

"Sebagai rakyat negeri ini, saya berterima kasih kepada kerajaan negeri atas inisiatif ini dan saya gembira dengan 'hadiah' untuk anak saya daripada Menteri Besar ini.

"Saya juga berharap kerajaan negeri dapat memerintah negeri ini dengan baik dan banyak lagi manfaat dapat diberikan kepada rakyat," katanya.

Sebanyak RM7.5 juta diperuntukkan daripada Geran Selangorku untuk program terbabit.

Bagi fasa pertama, sejumlah RM1.6 juta diberikan kepada ahli-ahli TAWAS yang lahir pada tahun 2008 yang diberikan mengikut bulan kelahiran.

Kerajaan negeri juga bersetuju untuk membuka semula pendaftaran bagi bayi yang lahir pada tahun 2008 supaya boleh mendaftar seterusnya mendapat manfaat itu dalam tempoh enam bulan hingga satu tahun bermula kini.

Sehingga Mac 2012, sebanyak RM3.47 juta dikreditkan ke dalam akaun ahli TAWAS dan sehingga April 2012, pendaftaran yang dicatatkan sebanyak 76,528 ahli.

Majlis Penyampaian Pelajar Cemerlang SPM 2011 DUN Seri Andalas

Posted: 07 Apr 2012 03:00 AM PDT

Kampung Jawa, Klang, 7 April 2012 - Seramai 166 pelajar dari DUN Seri Andalas yang mendapat keputusan cemerlang 7A dan keatas diraikan pada hari ini di Dewan Serbaguna Kampung Jawa, Batu Satu, Klang.

Pelajar-pelajar telah diberikan wang tunai RM100 dan sijil setiap seorang dan telah disampaikan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas.

Hadir pada majlis tersebut adalah YB Dr Siti Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Kota Raja, Encik PS Rajoo, Ahli Majlis MPK, Encik Manaf, Ahli Majlis MBSA, Ketua-ketua kampung iaitu Haji Ismail, Encik Sadek dan Haji Miswan. turut hadir adalah ketua-ketua komuniti setempat.

Sekolah-sekolah dalam kawasan DUN Seri Andalas yang pelajarnya mendapat 7A keatas dan diraikan dalam majlis ini adalah seperti berikut:

SMK Agama Hishamuddin - 63
SMK Raja Mahadi - 37
SMK Shahbandaraya - 36
SMK Sri Andalas - 21
SMK Kampung Jawa - 3      

Pelajar-pelajar yang tidak bersekolah di dalam kawasan DUN Seri Andalas tetapi tinggal dalam kawasan ini yang mendapat keputusan cemerlang 7A dan keatas adalah 6 orang.

Para ibubapa yang hadir telah mengambil peluang untuk berbual-bual dengan YB Dr Xavier pada jamuan teh di penghujung majlis tersebut.

Memberi Sumbangan Kepada Mangsa Kebakaran Di Kampung Jawa

Posted: 06 Apr 2012 10:00 PM PDT

Kampung Jawa, Klang, 7 April 2012 - Pada pagi ini YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas telah meluangkan masa untuk melawat mangsa kebakaran di Jalan Bukit Jati, Kampung Jawa.

Hadir bersama beliau adalah Encik Abdul Manap Yusoff, Ahli Majlis MBSA untuk menyampaikan sedikit bantuan sumbangan berjumlah RM500. Turut hadir adalah wakil dari jabatan bomba berdekatan.

Rumah mangsa telah musnah dijilat api pada malam semalamnya.Pelaburan Selangor Meningkat Dari RM8b Kepada RM35b

Posted: 06 Apr 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 6 APR : Anak syarikat milik Menteri Besar Incorporated (MBI), Selangor State Investment Centre (SSIC) berjaya meningkatkan ekonomi dengan hasil pelaburan meningkat daripada 8 billion kepada 35 billion pada tahun 2011.

Nilai tersebut telah menjadikan Selangor sebagai negeri penyumbang pelaburan terbesar di Malaysia.

Sehubungan itu, SSIC ditugaskan untuk menarik pelabur untuk melabur di pelbagai sektor di Selangor seperti
sektor elektrik dan elektronik, getah, kayu, pengangkutan dan lain-lain sektor.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kebanyakan pelaburan di Selangor adalah untuk pelaburan eksport di serata dunia.

Abdul Khalid turut memberitahu, 80% daripada keluaran eksport negeri Selangor digunakan oleh serata dunia.

Malah, menurut beliau, pelaburan di Selangor telah sampai ke peringkat matang kerana pelaburan yang bertambah setiap tahun.

"Kerajaan Negeri pada tahun 2008 mempunyai simpanan tunai sebanyak 400 juta dan pada tahun 2011 direkodkan simpanan tunai kerajaan meningkat menjadi RM1.9 billion." jelas Abdul Khalid.

Ini adalah hasil daripada sistem pelaburan yang dikendalikan oleh SSIC dan telah mendatangkan kejayaan buat rakyat dan Kerajaan Negeri," ujar Abdul Khalid ketika memberi ucapan pembukaan sempena majlis minum petang bagi meraikan lawatan rasmi mantan Menteri Koperasi Indonesia di Hotel Concorde Shah Alam hari ini.

Sementara itu, Abdul Khalid hadir bersama barisan Exco-Exco Selangor yang menggotai SSIC bagi meraikan lawatan rasmi mantan Menteri Koperasi Indonesia, Bapak Adi Sasono dan rombongan di majlis minum petang di Hotel Concorde Shah Alam.


Sumber: Selangorku.com

Anwar Ibrahim

Posted: 09 Apr 2012 07:16 PM PDT

Anwar Ibrahim


Shaariibuu Dakwa Malaysia ‘Buat Senyap’ Kes Altantuya

Posted: 09 Apr 2012 09:26 AM PDT

Harakah

Bapa kepada Altantuya Shaariibuu, Setev Shaariibuu berkata beliau datang ke Malaysia sejak semalam untuk menuntut keadilan terhadap kematian anaknya.

Ianya antara lain mahu menuntut kerajaan mempercepatkan saman sivil RM100 juta beliau terhadap kerajaan Malaysia yang difailkan tahun 2007 lalu.

“Sudah enam tahun saya mencari keadilan untuk anak saya. Ini kali kedua saya datang ke sini (parlimen).

“Kerajaan Mongolia telah hantar surat rasmi kepada kerajaan Malaysia tapi tiada apa-apa respons sehingga sekarang,” katanya pada sidang media di lobi parlimen hari ini yang diterjemah pembantunya Tsoggerel Och. (Gambar)

Pada sidang media sama, Shaariibuu turut menafikan khabar angin kononnya beliau telah dibayar sejumlah wang oleh kerajaan Malaysia selepas apa yang menimpa anaknya itu.

“Saya datang ke sini menafikannya, saya tak pernah terima walau satu sen.

“Malah saya yang mengeluarkan USD20,000 untuk kos perundangan,” katanya lagi.

Anaknya, Altantuya dibunuh sekitar jam 10 malam 19 Okt, 2006 hingga 1 pagi hari berikutnya dalam sebuah hutan yang sedang dibersihkan di Lot 16735, Mukim Bukit Raja, Shah Alam.

Ianya didakwa ada kaitan dengan urus niaga kapal selam Scorpene dengan Thales International, melibatkan Syarikat Perimekar Sdn Bhd milik Abdul Razak Baginda dan Menteri Pertahanan pada masa itu, Datuk Seri Najib Razak.

Mahkamah bagaimanapun membebaskan Razak, namun dua yang lain yang dituduh bersamanya iaitu Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar didapati bersalah.

Bulan lepas, mahkamah Perancis memutuskan untuk memulakan inkuiri terbuka untuk menyiasat pegawai Perancis yang disyaki terlibat dalam skandal kapal selam itu, dan juga komisyen RM570 juta yang diterima Perimekar.

Sebelum ini beliau memberitahu pernah untuk bertemu dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, tetapi beliau mendakwa ‘Najib lari’ dari bertemu dengannya.

Ketika ditanya wartawan, apa yang beliau akan beritahu jika berpeluang jumpa Datuk Seri Najib, beliau berkata: “Saya akan bercakap bukan sebagai dia perdana menteri tapi bercakap dari hati seorang bapa ke bapa dan kawan”.

Debat 3 Penjuru, Najib Tidak Beri Respon

Posted: 09 Apr 2012 08:37 AM PDT

Keadilankini.Com

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata pihak penganjur debat tiga penjuru iaitu Julian Assange tidak mendapat sebarang respon daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Sebelum ini Pengasas Wikileaks Julian Assange telah menawarkan untuk menganjurkan debat di antara Datuk Seri Najib Razak, Anwar Ibrahim dan seorang blogger terkemuka, Raja Petra Kamaruddin.

“Julian Assange beritahu saya bahawa Perdana Menteri (Najib) masih lagi tak berikan apa-apa respon mengenai debat,” kata Anwar kepada keadilankini.

Anwar yang sebelum ini bersetuju dengan pelawaan debat tersebut akan menunggu jawapan dan respon dari Perdana Menteri.

“Kita akan sentiasa menunggu dan menunggu agar debat ini dapat dilaksanakan.” jelas Anwar.

Sebelum ini, debat tiga penjuru di antara Perdana Menteri bersama Ketua Pembangkang dan seorang blogger terkemuka bakal menjadi kenyataan sekiranya jemputan dari pengasas wikileaks , Julian Asangge yang menjadi penganjur debat diterima oleh mereka.

Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah pun mengatakan persetujuan untuk menyertai debat tersebut dengan menghubung Assangge melalui twitter.

Wikileaks yang merupakan laman pembocor maklumat bersetuju untuk menganjurkan debat tersebut sebelum ini ingin mewawancara Anwar dalam satu forum di Kent, England.

Menurutnya dengan sikap blogger Raja Petra Kamaruddin dan Datuk Seri Najib Tun Razak yang seolah-olah berminat maka wikileaks ingin menganjurkan debat di antara mereka bertiga.

Manakala, Raja Petra Kamarudin melalui laman blognya menyatakan kesediaannya untuk berdebat tentang isu Islam dengan Najib Razak dan Anwar setelah dipelawa oleh pengasas laman Wikileaks, Julian Assange.

Namun, debat Anwar, Najib dan Raja Petra Kamaruddin bakal berlangsung sekiranya Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak bersetuju dengan pelawaan dari pihak Wikileaks tersebut.

Let’s meet ‘father to father’, Altantuya’s Dad Tells PM

Posted: 09 Apr 2012 01:01 AM PDT

The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, April 9 — The father of murdered Mongolian model Altantuya Shaariibuu expressed interest today in meeting with Prime Minister Datuk Seri Najib Razak "father to father" to seek justice and closure for the brutal murder of his daughter in 2006.

Dr Setev Shaariibuu, who is in Malaysia for three days, said he had requested for a meeting with Najib before but the latter had allegedly avoided it.

"The last time I wanted to meet him but he ran away.

"The people of Malaysia support me and I want to go further to ensure this case is sped up," he said.

Today, the bereaved father said he would not mind an opportunity to meet with Najib (picture), but not in the latter's capacity as prime minister.

"As a father, he can understand my grief of losing a child better," he told reporters in Parliament today, speaking in Mongolian, which was translated by his late daughter's childhood friend Tsoggerel Och.

"I want to say to him — I am not meeting you as the PM. I am meeting you as a father, as a man. Father to father, you can understand what I feel," he said.

Setev repeatedly denied rumours that he had been paid off by the Malaysian government in exchange for his silence, saying that his family was now in dire financial straits following his daughter's death.

He claimed that the Mongolian government had written many diplomatic notes to Malaysia, requesting for investigations to be reopened to determine the true mastermind behind Altantuya's murder.

"I am very surprised that the Malaysian government, in this past six years, has not responded to the notes.

"It cannot be that they have not received it," Setev said.

Altantuya's one-time lover Abdul Razak Baginda, who was said to be a close associate of Najib, was acquitted of a charge of abetting two Special Action Squad members — Azilah Hadri and Sirul Azhar Umar — to commit the murder in 2006.

The murder was committed between 10pm on October 19, 2006, and 1am the following day at a clearing in Shah Alam's Mukim Bukit Raja.

While Abdul Razak was acquitted, his co-accused Azilah and Sirul were found guilty and sentenced to death.

Program Runding Cara: “PTPTN dan Masa Depan Pembiayaan Pendidikan Tinggi”.

Posted: 09 Apr 2012 12:55 AM PDT

Dengan segala hormatnya Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor
menjemput pihak media ke program Runding Cara: “PTPTN dan Masa Depan
Pembiayaan Pendidikan Tinggi”.

Butiran program adalah seperti berikut:

Tarikh: 10 April 2012 (Selasa)
Masa: 8 malam – 10.30 malam
Tempat: Ballroom, Quality Hotel, Shah Alam

Sdr Rafizi Ramli akan membentangkan kajian awal mengenai kedudukan
PTPTN dan beberapa model pembiayaan pendidikan tinggi yang akan
dibincangkan dengan pimpinan siswa, aktivis pelajar dan orang ramai.
Sesi ini terbuka kepada orang ramai yang akan turut disertai oleh YB
Nurul Izzah, YB Amiruddin, YB Nik Nazmi dan YB Sim Tze Tzin serta
pimpinan muda dari kalangan wakil rakyat di Selangor.

Satu sidang media akan diadakan sebelum rundingcara bermula.

Anwar Terima Memorandum Aktivis Anti-ISA Di Parlimen

Posted: 09 Apr 2012 12:23 AM PDT

Malaysiakini

Sekumpulan kira-kira 50 orang berarak ke bangunan Parlimen hari ini untuk menggesa Perdana Mernteri Datuk Seri Najib Razak supaya segera memansuhkan undang-undang ISA.

Kumpulan yang diketuai NGO Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) itu berhimpun di Taman Tasik Perdana pada kira-kira jam 11 pagi untuk berarak sejauh kira-kira 700 meter ke bangunan Parlimen.

Enam orang wakil kumpulan berkenaan, diketuai pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh, kemudiannya memasuki kawasan bangunan Parlimen untuk menyerahkan memorandum kepada perdana menteri dan juga ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, hanya Anwar yang tampil untuk menerima memorandum berkenaan.

Anwar berkata, beliau akan menyerahkan salinan untuk Najib itu ke Pejabat Perdana Menteri dan juga menyiapkan rang undang-undang persendiriannya untuk memansuhkan ISA yang akan difailkannya.

Jangan Biar BN Terus Tipu Sistem Pilihanraya

Posted: 08 Apr 2012 10:06 PM PDT

Islamkan Melayu, Bukan Melayukan Islam

Posted: 08 Apr 2012 10:03 PM PDT

Harakah

Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menegaskan faham memperjuangkan Melayu perlu diperbetulkan oleh pihak tertentu yang ghairah dengan slogan membela nasib orang Melayu.

"Teras menolak faham bahawa Islam boleh diperjuangkan melalui slogan bangsa kerana kemuliaan Islam tidak terikat dengan bangsa.

"Malah sebaliknya bangsalah yang terpaksa bersandar kepada Islam jika nasibnya mahu diperjuangkan," kata Presiden Teras, Mohd Azmi Abdul Hamid.

Jelasnya, Islam membawa konsep rahmatan lil alamin, bermakana Islam adalah untuk semua kaum dan semua makhluk.

Justeru, ujarnya memperjuangkan kemelayuan berdasarkan sikap dan faham assobiyah melulu akan merosakkan asas perjuangan Islam peninggalan para pejuang Islam terdahulu.

Katanya, Teras menegaskan apa yang perlu ditekankan ialah mengukuhkan keIslaman orang Melayu dan bukan meMelayukan Islam seperti yang diluahkan oleh laungan pihak yang cuba menonjolkan perjuangan Melayu secara emosional.

"Wujudnya kelompok yang ghairah menekankan kepentingan bangsa di luar batas syariat adalah tertolak dan tidak dapat diterima.

"Malah kami berpendapat bahawa jika kelompok yang hanya melihat persoalan bangsa dari kacamata bangsa semata-mata adalah perjuangan yang batil dari sisi Islam," ujarnya dalam satu kenyataan.

Teras, kata beliau menyatakan bahawa perjuangan Umno yang dipersoalkan sekarang adalah lantaran perjuangannya tidak berdasarkan Islam malah telah sarat diserap dengan faham sekularisme yang ditolak oleh Islam.

Tambahnya, tatkala perjuangannya adalah atas nama bangsa semata-mata akhirnya nasib bangsa Melayu tidak dapat ditingkat secara hakiki lantaran fahaman assobiyah yang tebal.

"Sebab itulah bangsa lain tidak dapat melihat keindahan atau konsep yang boleh diyakini dan dipercayai yang dibawa oleh Umno kerana setiap kali timbul isu mengenai hak bangsa , hujah yang diketengahkan ialah kedudukan istimewa orang Melayu," ujarnya.

Beliau menambah, sementara Teras tidak menolak peruntukan Perlembagaan , namun sepatutnya yang diperjuangkan ialah sejauh mana Islam menjadi dasar untuk mempertahankan kedudukan bangsa dan bagaimana bangsa Melayu berhak untuk melaksanakan Islam dalam kehidupannya berlandaskan kewajipan agamanya.

Beliau menjelaskan, Teras khuatir dengan slogan yang terlampau mengenengahkan persoalan bangsa Melayu yang lebih ketara dari persoalan menegakkan Islam pada diri bangsa Melayu itu sendiri.

"Nasib bangsa Melayu hanya dapat dipertahankan dengan penerimaan Islam sepenuhnya tanpa sebarang penolakkan aspek Islam berdasarkan fahaman assobiyah.

"Manakala tuntutan Melayu dijadi agenda yang lebih diutamakan manakala agenda Islam dinomborduakan, maka asas perjuangan akan tersasar dari apa yang dituntut oleh Islam itu sendiri," ujarnya lagi.

Justeru, kata Mohd Azmi, Teras khuatir dikebelakangan ini kelompok yang ingin menjadi penyuara lantang kepada hak orang Melayu akhirnya menjadi fitnah kepada Islam kerana apa yang diangkat adalah di atas pertimbangan politik perkauman bukan atas dasar kebenaran dan keadilan seperti yang dituntut oleh Islam.

PKR PENGKALAN HULU

Posted: 09 Apr 2012 01:38 PM PDT

PKR PENGKALAN HULU


Nurul Izzah: We Are Malaysian & No One, No Party, No Bigot Can Take That Away From Us

Posted: 09 Apr 2012 05:11 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 09 Apr 2012 09:04 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Gambar-gambar Loji LAP di Bersia Lama Gerik

Posted: 08 Apr 2012 08:55 PM PDT

Setelah tinjauan dibuat kerja-kerja pembaikan paip air sedang rancak dilakukan namun hanya sebahagian gambar-gambar yang sempat dirakam di kawasan loji sebab loji air berada di atas bukit.


Lori-Lori Dari Syarikat Air Darul Aman (SADA)

Posted: 08 Apr 2012 08:49 PM PDT


Lori Air Syabas sudah berada di Felda Bersia Gerik

Posted: 08 Apr 2012 07:57 PM PDT

Tiada ulasan:

Catat Komen