Khamis, 2 Februari 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG

Posted: 02 Feb 2012 03:29 AM PST

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG


BUBAR PARTI KITA

Posted: 01 Feb 2012 09:34 PM PSTSHAH ALAM, 2 Febuari : Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim menjadi pemimpin pertama parti itu membantah secara terbuka hasrat Datuk Zaid Ibrahim membubarkan parti itu, kurang setahun selepas ditubuhkan.

Dalam blognya hari ini, Zaid berkata langkah itu perlu untuk meleraikan sebarang keraguan bahawa parti itu tidak menyokong Pakatan Rakyat susulan kritikan pemimpin-pemimpin KITA di Pulau Pinang dan Kedah terhadap gagasan pembangkang itu.

Zamil, berkata tindakan Zaid selaku presiden KITA adalah tidak rasional dan tidak bertanggungjawab.

"Kita bukan sebuah perniagaan yang boleh di buka dan ditutup begitu sahaja," kata Zamil yang menjadi penyokong awal Zaid namun kemudian mengkritik bekas pemimpin Parti Keadilan Rakyat itu.

"Seorang presiden seharusnya memanggil mesyuarat tergempar untuk berunding dengan kami dan bukannya membuat kenyataan kepada media mengenai langkah drastik seperti ini," tambah beliau.

Zamil berkata Zaid tidak berpegang kepada janji untuk menjadikan KITA bebas daripada pengaruh mana-mana parti politik lain.

Beliau berkata bekas Ahli Parlimen Kota Bahru itu sepatutnya meletak jawatan sebagai Persiden KITA dan bukannya membubarkan parti itu.

Zaid berkata, beliau sedar sekarang bahawa penubuhan KITA adalah satu kesilapan.

"Saya berhasrat untuk memberi idea-idea alternatif dalam politik dan membawa kepelbagaian bakat yang lebih luas kepada kepimpinan pembangkang. Ini belum pernah berlaku sebelum ini.

"Saya telah membuat banyak kesilapan dalam hidup saya tetapi saya tidak tawar hati. Saya tetap yakin bahawa perubahan akan datang untuk kebaikan negara ini dan saya akan terus menjalankan tanggungjawab saya di dalam mencapai tujuan itu," katanya lagi.

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 01 Feb 2012 11:34 PM PST

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Sidang Akhbar isu Rumah Panjang Bunga Raya

Posted: 01 Feb 2012 07:44 PM PST

YB Sivarasa bersama YB Dr Nasir dalam sidang akhbar di tapak pemulihan projek terbengkalai Jalan Pluto U5, Shah Alam.
Jalan Pluto adalah tempat di mana rumah rumah baru penduduk Rumah Panjang Bunga Raya akan dibina. Blok pertama sudah hampir 70% siap.The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 01 Feb 2012 11:34 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Lubok Kawah - aku lawatinya semalam!

Posted: 01 Feb 2012 04:42 PM PST

Semalam aku mengambil sedikit masa untuk menziarahi Lubok Kawah, sebuah kampong rebolusi, dimana kampong ini telah mencatatkan perjuangan berani rakyat Negara ini menentang Penjajahan Inggeris.

Dari jalanraya aku menoleh kepada kawasan perkuburan di kampong itu dan kearah Masjid lama yang kini hanya digunakan sebagai surau oleh penduduk-penduduknya kerana Masjid baru telah dibina di sebuah kampong berdekatan iaitu Kampong Bukit Tingkat.

Aku memandang ke arah rumah arwah abang saya iaitu Allahyarham Abdul Razak.  Diatas tapak itu kini terdiri dua buah rumah baru iaitu rumah anak-anak saudara aku iaitu Rumah Hakimi Abdul Razak dan Rumah Sohaya Abdul Razak, manakala Kakak Ipar aku, Siti Nor Mohamad tinggal serumah dengan Hakimi dan keluarganya.

Diatas tapak inilah pada suatu ketika dulu terdiri sebuah bangunan Kedai Rakyat dan Markas API (Angkatan Pemuda Insaf).

Kedai Rakyat ini mempunyai keyunikannya sendiri.  Ia ditadbirkan oleh sebuah Jawatankuasa, tetapi tidak ada cashier atau petugas-petugas di kedai itu.  Semua penduduk yang mahukan sesuatu mengambil barangan yang diperlukan dan dengan jujurnya menimbang barang-barang yang perlu ditimbang dan terus membuat bayaran secara jujur dan ikhlas di tempat simpanan wang di kedai itu.

Jawatankuasa hanya membuat senarai semakan mengenai barang-barang yang perlu ditambah dan dibeli dari kedai-kedai borong di Kuala Semantan.

Itulah kejujuran penduduk yang ditarbiahkan oleh semangat perjuangan yang tinggi dari anggota-anggota Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dan API.

Terbayang kepada aku muka arwah AYAH aku apabila aku merenung ke kawasan perkuburan di kampong itu.  Said bin Haji Ismail, itulah nama ayahku.  Beliau adalah pejuang API dan bersama-sama dengan penduduk asal kampong itu seperti Wan Abdullah, Haji Ismail, Ibrahim Che Man (Tok Ayah) dan ramai lagi merengkok didalam kem-kem tahanan British.

Adik kepada ayah saya yang paling bongsu, Pokde Uda bin Haji Ismail, mati ditembak oleh tentera upahan British; adik kepada ibu saya, Ayahcik Mokhtar bin Haji Ibrahim juga mati ditembak; pupu saya Omar bin Mat Amin mati ditali gantung, mereka adalah pejuang API dan perjuangan mereka menuntut kemerdekaan adalah sejarah berdarah yang jangan dilupakan oleh rakyat Negara ini.

Pupu-pupu saya yang lain, Abd Kadir, Yaakob, Hashim, Mat Ali turut merengkok didalam tahanan British; manakala Embong Meriam dan Embong Miyah merentasi hutan bersama-sama dengan Rejimen ke-10 yang akhirnya berundur ke Sempadan Siam.  Embong Meriam sudah meninggal dunia, Embong Miyah menghabiskan masa tuanya tinggal bersama anaknya di Kuala Lumpur.  Abang Kadir dan Abang Yaakob sudah meninggal dunia.  Abang Hashim masih segar dan tinggal di Lubok Kawah, manakala Abang Mat Ali tinggal di Kampong Batu 4, Jalan Maran, Temerloh dan tidak jauh dari rumah saya sendiri.

Saya tidak mempunyai apa-apa harta di Kg Lubok Kawah selain dari ingatan keatas perkampongan dan kampong yang suatu ketika dulu dipenuhi oleh pondok-pondok yang didirikan oleh Ulamak terkenal yang digelar Tok Ayah.

Tok Ayah datangnya dari Negeri Kelantan, berhijrah ke Kampong Bintang, Temerloh iaitu kampong arwah aki saya di sebelah ayah saya.  Aki saya pada waktu itu mahu membuka Kg Lubok Kawah ini dan mengajak Tok Ayah turut bersama-samanya membuka kampong itu.  Maka kampong itu semasa mula dibuka hanyalah dimiliki oleh 2 insan ini iaitu Aki saya dan Tok Ayah.  Disitu didirikan Masjid tempat pengajian Islam dan tidak lama selepas itu kampong ini dipenuhi dengan pondok-pondok pengajian, dan penuntut dari seluruh Negeri Pahang datang mengaji disana.

Apabila PKMM dan API mengembangkan sayapnya ke kampong ini, saudara mara saya dan juga saudara mara Tok Ayah menyertai gerakan bagi menuntut kemerdekaan bagi tanah air.  Akhirnya, kampong ini diisytiharkan sebagai Black Area (kawasan hitam) dan selain daripada pejuang-pejuang API yang ditahan British dan yang menyusun diri kedalam hutan sehingga tertubuhnya Rejimen ke-10, kampong ini menjadi padang jarak padang terkukur.

Di tanah perkuburan itu disemadikan juga Arwah Aki saya disebelah emak saya iaitu Haji Ibrahim Ahmad yang lebih dikenali sebagai Pak Alang Haji Ibrahim.

Beliau ada seorang guru Agama, mengajar di Sekolah Melayu Kg Sanggang, dan berpencen sebagai Guru Agama.  Kepakaran beliau adalah dibidang tajwid, maka begitu ramai anak-anak muda belajar membaca Quran secara bertajwid semasa di Lubok Kawah dan semasa berpindah ke Kg Berhala Gantang apabila Kg Lubok Kawah diisytiharkan oleh Brisith sebagai kawasan hitam.

Kini aku menetap di Kg Batu 4, Jalan Maran, Temerloh, Pahang dan penduduk di kampong itu yang asalnya adalah juga berasal dari kampong Lubok Kawah, juga sebuah kampong yang pada waktu dulu adalah kampong bagi orang-orang politik terutamannya bekas-bekas tahanan semasa penjajahan Inggeris, dan kampong itu terkenal dengan sokongan padu kepada perjuangan Parti Rakyat Malaya seketika dulu dan kini sudah beralih kepada Parti Islam Semalaysia (PAS). 

Suara Sri Andalas

Posted: 01 Feb 2012 11:05 PM PST

Suara Sri Andalas


Xavier: SYABAS Guna Taktik 'Ugutan' Takutkan Rakyat Selangor

Posted: 01 Feb 2012 01:30 AM PST

SHAH ALAM 1 FEB : Kerajaan Negeri kesal dengan taktik syarikat konsesi air, Syarikat bekalan Air Selangor (SYABAS) memaksa kerajaan negeri meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat (Langat 2) secara tergesa-gesa tanpa mengkaji kepentingan rakyat Selangor secara menyeluruh.

Semalam, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), Datuk Seri Peter Chin Kah Fui dalam kenyataannya berkata keengganan SYABAS tidak meluluskan usaha menambahbaik penyaluran paip serta perkhidmatan pembersihan air masa hadapan itu adalah wajar atas alasan bekalan air tidak mencukupi.

Exco Selangor, Xavier Jayakumar menyifatkan kenyataan Peter sebagai suatu yang tidak beretika berserta ugutan kepada rakyat Selangor kerana kerajaan negeri sebelum ini berulang kali menegaskan bahawa tiada sebarang tentangan untuk pembinaan Langat 2.

"Dalam isu ini, kita berpendirian bahawa keutamaan dan motif Kerajaan Persekutuan mempercepatkan projek tersebut tanpa mengambil kira isu-isu lain.

"keutamaan perlu diberikan kepada penstrukturan semula perkhidmatan air seperti yang dikehendaki dalam Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang bertujuan meningkatan kualiti air dan mutu perkhidmatan kepada rakyat,"katanya dalam satu sidang media selepas Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri hari ini.

Mengulas lanjut, Xavier menegaskan keutamaan kerajaan negeri untuk melaksanakan penstrukturan semula air bagi membenarkan kerajaan negeri menguruskan kadar tarif air jauh lebih rendah berbanding kenaikan 37 peratus yang dicadangkan SYABAS.

"Sekirannya penstrukturan ini berada di peringkat akhir, barulah Kerajaan Negeri tiada sebarang masalah untuk meluluskan pembinaan projek Langat 2,"katanya.

Bercakap kepada pemberita, Xavier menegaskan bahawa kerajaan Persekutuan seharusnya melihat kepada permasalahan sebenar iaitu masalah pengurusan dan perkhidmatan yang lemah syarikat konsesi dan bukannya menumpukan kepentingan kroni berbanding rakyat.

"Kerajaan Negeri sedar pendekatan terbaru ini adalah sebahagian pelengkap kepada taktik menakut-nakutkan rakyat kononnya lembah Klang akan mengalami krisis air," jelasnya.

Dalam perkembangan sama, Xavier berkata Loji Rawatan Sungai labu, Negeri Sembialan boleh beroperasi pada bila-bila masa dan tidak akan berlaku kelewatan seperti yang didakwa Menteri berkenaan.

Ini kerana Kerajaan Negeri telah meluluskan lesen pemindahan air mentah kepada anak syarikat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), Konsortium Air Sdn Bhd,  yang mempunyai kepakaran menguruskan loji tersebut.

Sehubungan itu kerajaan negeri tetap bertegas untuk mengurus tadbir isu bekalan air bagi memastikan rakyat negeri itu mendapat manfaat dari pemberian 20 meter padu air percuma dapat diteruskan.


Sumber: TVSNEWS

Isu Kepala Babi: Selangor Tawar RM10,000

Posted: 01 Feb 2012 12:30 AM PST

SHAH ALAM 1 FEB : Kerajaan Selangor menawarkan ganjaran RM10 ribu kepada mana-mana individu yang menyalurkan maklumat sahih sehingga tertangkapnya individu yang bertanggungjawab meletakkan kepala babi di Masjid Nurul Iman, Rawang, semalam.

Exco Selangor, Rodziah Ismail berkata inisiatif ini adalah bertujuan menangkap pesalah sebenar sebelum ia menjadi isu sensitif seperti yang berlaku sebelum ini.

"Malangnya insiden sebelum ini tiada sebarang tangkapan yang dibuat, mungkin dengan usaha dan tanggungjawab daripada orang awam mampu membantu siasatan polis sekaligus membawa pesalah kehadapan dengan cepat,"katanya dalam satu sidang media sejurus selepas Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri hari ini.

Beliau menyeru orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menghubungi talian 1-800-888-2824.

Pagi semalam, anak kariah Masjid Nurul Iman di Batu 18 Rawang dikejutkan dengan penemuan satu kepala babi di pintu masuk utama masjid itu.

Kejadian yang dilaporkan seawal jam lima pagi itu hanya disedari apabila ahli jawatankuasa masjid membuka pintu pagar utama.

Pihak polis bagaimana pun tiba di lokasi pada jam 7.30 pagi.

Sebelum ini, Masjid Al-Falah di Taman Desa Jaya, Johor Bharu digemparkan dengan penemuan empat kepada babi di pagar belakang masjid manakala selebihnya ditemui di perkarangan luar pintu masuk masjid keesokkan harinya oleh jemaah yang ingin menunaikan solat subuh.


Sumber: TVSNEWS

Anwar Ibrahim

Posted: 01 Feb 2012 07:16 PM PST

Anwar Ibrahim


Let Me Tell You Why Some BN Leaders Fear to Declare Their Assets – Robert Phang

Posted: 01 Feb 2012 11:03 AM PST

From Malaysia Chronicle

In the last few weeks, I have openly condemned the Malaysian Anti-Corruption Agency's (MACC) inaction over the NFC Scandal and the blazen shameless admission of acceptance of gratification by Awang Adek. Since then, Malaysians have witnessed another "rejected" Minister, Azalina Othman Said, making a similar admission.

It seems that instead of being embarrassed, apologetic and standing down from public office, these shameless BN ministers are being emboldened to use the propaganda tools of their party and the mainstream media to make their misconducts look innocent. Like most Malaysians, I am appalled and find this most repulsive.

An echo in the PM’s Department

My call for Shahrizat Jalil and Awang Adek to resign from all posts in the party and the government is exactly to prevent what is happening now. I knew they would use all their resources to spin fabulous stories of how they have been victimized and how the whole fiasco is a misunderstanding.

You can clearly see that happening when Perkasa's Ibrahim Ali comes to Shahrizat's defence and tries to make the Auditor-General a political scapegoat. You then see the jantan or macho minister in the PM’s office, Nazri Aziz, explaining why there cannot be a public declaration of assets by those holding high public office.

To make it appear that the Chinese community also share this "aspiration" for secrecy, Nazri's deputy, VK Liew, echoes his boss's sentiments by saying that that it is inappropriate for the MACC to keep records of properties of ministers and deputy ministers.

That to me amounts to abusing the 1Malysia concept to cover up for wrong doings by government leaders. That is against the Islamic principles of "Amr Ma'aruf Nahy Mungkar" i.e. encourage righteousness and discourage evil. That it is done by the highest echelons of our government leaders is public display of arrogance of the highest order.

VK Liew, please break wind in your own home!

Let us remind ourselves that Teoh Beng Hock died over allegations of a mere RM 2,400-00. Ahmad Sarbaini died because of similar minor allegations which until today have just gone silent. Yet, when the riches of the powerful are involved, the MACC either drag its feet or behave like eunuchs emasculated of all their powers. I ask the MACC – why the discrimination?

But I cannot stomach it if so called Chinese leaders like VK Liew speaks with a forked tongue just to please his political masters. Let me say this to VK Liew – "IF YOU HAVE TO FART, PLEASE DO IT IN THE COMFORT AND PRIVACY OF YOUR HOME. IF YOU HAVE MUCH TO HIDE, THEN QUIT"

It is on record and for reasons best known to MACC, they had acted in a very high handed manner against Lawyer Rosli Dahlan in asking him to declare his assets whereas he had never even served in any public office. He had been a private practitioner all along and despite his innocence, he was humiliated, abused and charged just because he acted professionally to defend his client. Yet, we now have a senior UMNO Minister and his Chinese deputy saying that MACC cannot be entitled to keep records of Ministers' wealth. What is it that these UMNO and BN Chinese leaders so afraid of in making and open declaration of their wealth if all their accumulated wealth are legitimate?

I wish to remind VK Liew that he is elected by the people to serve in public office and his salary comes from law-abiding taxpayers.The Liberal Democratic Party (LDP) president is therefore accountable to the people at all times and can be made answerable the MACC when needed. If you have nothing to hide or what the Chinese would say, "Something that cannot see the daylight", then what is there to fear?

If there’s nothing to hide, they should not be scared

As a former MACC advisory panel member, I fully support MACC Advisory Panel Chairman, Zaitun Zawiyah Puteh, over the commission's proposal to the government as follows:

a) to obtain a copy of the declaration of assets of Cabinet members and their spouses and other family members;

b) that a copy of the declaration of assets of all members of the federal administration be given to the commission;

c) that their spouses and other family members be required to disclose their assets through a statutory declaration and a record of it be kept by the MACC.

No better person to know the assets of Ministers than the MACC

It is most appropriate for MACC to know the assets of all who hold high public office. That is what accountability and transparency is about in the public sector. Liew is, therefore, seriously flawed in his argument that MACC's main role is only to receive and investigate complaints on corruption in the country.

To be an effective enforcement agency, the MACC must have reliable records to enable it to gather reliable and solid evidence for a successful prosecution. If Liew, cannot understand such basic logic in the fight against corruption, it is time for him to step down or for the people to elect another more intelligent leader.

"HUMBLENESS IS GOOD VIRTUE, ARROGANCE SHALL FALL,

THE MEEK WILL RULE THE WORLD".

Tan Sri Datuk Robert Phang is a prominent citizen, an ex-member of the MACC advisory panel.

SPR Harus ‘Bersihkan’ Pilihanraya

Posted: 01 Feb 2012 10:48 AM PST

Malaysiakini

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diingatkan supaya tidak sibuk dengan isu-isu kecil dan prosedur tetapi sebaliknya memberi tumpuan utama kepada membersihkan daftar pemilih, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Tanggungjawab lebih besar bagi SPR adalah membersihkan pilihan raya, bersihkan daftar pemilih, pastikan pilihan raya yang adil dan akses media untuk semua (parti yang bertanding).

“SPR tidak harus terikat atau sibuk dengan perkara-perkara kecil kerana itu prosedur biasa. Ini satu cubaan untuk mengalihkan perhatian rakyat,” katanya pada sidang akhbar di Wangsa Maju hari ini.

Beliau mengulas laporan dalam akhbar The Star hari ini bahawa SPR akan menghentikan amalan mengadakan perarakan pada hari penamaan calon pilihan raya.

Parti-parti pembangkang sebelum ini menuduh SPR berdolak dalik berhubung syor dan cadangan yang telah dibuat oleh jawatankuasa terpilih khas parlimen (PSC) berhubung pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini.

Langkah terbaru SPR itu menimbulkan kebimbangan di kalangan parti pembangkang yang sebelum ini seringkali menuduh badan itu menyebelahi kerajaan yang diterajui BN dan sering cuba melambatkan reformasi pilihan raya.

www.telokkemang.blogspot.com/

Posted: 01 Feb 2012 07:28 AM PST

www.telokkemang.blogspot.com/


Sambutan Chinese New Year

Posted: 31 Jan 2012 09:12 PM PST


Semoga Sdra-Sdri dapat menyambut Chinese New Year dengan gembira dan didoakan kesejahteraan buat semua.

Sokongan Kaum Cina kepada Pakatan Rakyat N. Sembilan saya dahului ucapan terima kasih.

Bersihkan N. Sembilan daripada politik perkauman oleh UMNO/BN (MCA/MIC).

Happy Chinese New Year

Ikhlas dari saya : Kamarul Baharin Abbas - MP Telok Kemang & Pengerusi Majlis Pimpinan Keadilan N. Sembilan

UMNO Parti Rasuah.

Posted: 31 Jan 2012 08:56 PM PST

Kawan kawan saya dalam UMNO bercakap mengenai rasa cemas bila kerajaan yang di pimpin oleh UMNO menabur wang begitu banyak kepada rakyat. Bayaran RM 100, 200, dan sekarang ini RM 500 sedang rancak di jalankan. Tapi apa yang hendak di risaukan? Bukankah ini hasil pejuangan UMNO dan bukti UMNO dan BN amat perihatin kepada rakyat?
Mereka bertanya kepada saya, bayaran2 ini, adakah ianya meningkatkan peluang UMNO dan kerajaan BN menang? Saya cakap sudah tentu ia menngkat peluang- peluang untuk rakyat merasa sakit hati. Bila rakyat sakit hati, bertambah ramailah musuh2 UMNO.
Hah? Macam mana itu berlaku? Saya menyatakan bahawa dalam hal beri memberi ini, UMNO selalu menghadapi masaalah. Siapa yang menentukan siapa dapat RM 100, 200 dan RM 500? Selalu nya yang menentukan ialah ketua kampong.
Ketua kampong punya keutamaan ialah menyenaraikan adik beradik, saudara saudara terdekat, dan geng geng yang sebulu dengan mereka. Golongan yang terpinggir ramai daripada yang dapat imbuhan. Ini memang resam sesetangah ketua kampong. Semasa saya jadi ADUN dahulu, saya mempunyai masaalah dengan ketua2 kampung yang seperti inilah juga- yang jadi pagar yang memakan padi.
Kalau buka kawasan pembesaran kampong, lot2 tanah di sapu mereka dan keluarga mereka sendiri. Kalau ada rumah rakyat, rumah PPRT, sanak saudara di dahulukan. Bahkan lot2 tanah di beri kepada suku sakat mereka yang tidak pun tinggal dalam kawasan pemberian tanah.
Apabila saham Felcra di beri oleh kerajaan- yang sepatutnya di beri kepada KEPALA keluarga, pemimpin kampong mendesak di beri kepada anggota isi rumah. Kalau keluarga nya ada 5 orang, mereka mahu saham Felcra di beri kepada ke lima2 ahli keluarga nya. Apa akan jadi bila perkara seperti ini di biarkan? Ianya bermakna , 5 ketua keluarga yang lain di nafikan peluang untuk dapat saham felcra.
Nah , sekarang perkara yang serupa berlaku apabila pentadbiran Najib Razak membayar wang kepada rakyat. Ramai orang menerima wang tersebut tapi bilangan yang di nafikan hak untuk menikmati rezeki dari Najib Razak juga kian bertambah.
Jadi saya suka sangat Najib Razak buka lebih banyak fronts kebencian rakyat. Ini melanggar nasihat yang dia selalu beri kepada rakan2 dan ahli UMNO. Jangan open up fronts terlalu banyak untuk orang membenci kita.
Dan saya harap ada orang membawa perkara ini kepada mahkamah. Adakah pemberian wang ini suatu bentuk sogokan dan rasuah untuk mendapatkan undi rakyat? Kepada saya, ianya satu bentuk rasuah yang di lakukan dengan terang. Duit dan wang ini bukan UMNO yang punya. Ianya duit yang datang dari hasil pendapaatn kerajaan. Operasi menyampaikan wang tersebut sepatutnya di lakukan melalui pejabat pejabat daerah. Kenapa wang tersebut di sampaikan oleh ketua bahagian UMNO dan bakal bakal calun dari komponen BN?
Di Sentul Kuala Lumpur, penyampaian wang RM 500 ini menonjolkan bakal calun dari parti Gerakan yang akan menentang Tian Chua dalam PRU 13 nanti. Tapi jangan risau, kita sudah tahu outcome PRU tersebut.
Tian Chua yang berani membaringkan diri di hadapan jentera dan kenderaan polis tidak mungkin di kalahkan oleh rasuah Gerakan dan UMNO.
Sukalah saya mengingatkan dalam soal beri duit dan wang ini- ianya bukan lah suatu perkara yang luar biasa. Bahkan, inilah bukti yang saya suka sebut sebagai satu satu nya cara dan kaedah yang DS Najib tahu dan gunakan untuk menyelesaikan masaalah. Cara nya ialah membayar sana sini. Itu dia nya, cara parti UMNO dan pemimpin tertinggi nya menyelesaikan masaalah.
Elok kita biarkan UMNO mengamalkan cara merasuah rakyat. Sebab sebuah parti seperti UMNO yang sustain sokongan kepada nya melalui merasuah rakyat tidak akan kekal lama. Ini berbanding dengan parti politik yang mencerna dalam diri penyokong nilai nilai, keyakinan dan kepercayaan kepada seruan perjuangan.
Saya mahu orang Melayu sedar bahawa UMNO tidak mempunyai seruan perjuangan. Alif Ba Ta UMNO( Agama , Bangsa dan Tanah Air) sudah lama di singkirkan dan di gantikan dengan perjuangan kepentingan peribadi dan kelompok.
Adakah UMNO berjuang untuk kepentingan bangsa Melayu?
Ianya hanya suatu metos yang di bina oleh pemimpin2 haprak UMNO. Apabila keadaan cemas dan sesak, ketika itulah UMNO akan menjerit sana sini, bahawa hanya mereka lah yang melindungi kepentingan bangsa Mlayu, Agama dan Tanah Air.
Berhentilah dari menipu bangsa Melayu.
Jika UMNO berjuang untuk kepentingan Melayu, maka tidaklah mereka menafikan hak bangsa Melayu mendapat royalty minyak di Kelantan dan Terengganu. Penduduk dalam dua negeri ini majority nya Melayu,- tapi mengapakah royalty minyak tidak di beri secara lansung kepada rakyat kedua negeri itu secara lansung?
Rakyat Kelantan di nafikan hak mendapat royalty hanya semata mata rakyat negeri itu menyokong parti PAS. Dalam kes negeri Terengganu, orang UMNO sendiri tidak percaya kepada pemimpin UMNO negeri untuk mengendali pemberian wang royalty minyak. Orang UMNO tak percaya kepada orang UMNO sendiri kerana mereka tahu, jika royalty minyak Terengganu di kendalikan oleh Mat Said dan geng geng, wang tersebut akan masuk kedalam poket orang lain.
Maka nya, UMNO bukanlah memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu secara keseluruhan. Pertama, orang Melayu yang di maksudkan oleh UMNO itu, tidak termasuk Melayu yang bukan dalam UMNO. Melayu yang di maksudkan oleh UMNO ialah Melayu dalam UMNO itulah jua. Dalam kamus UMNO orang Melayu hanya ahli UMNO yang 3 juta itu sahaja lah yang layak di gelar Melayu. Orang Pahang, bila tidak bersetuju dengan sesuatu pendapat akan berkata- kepala bapak awaok!. Maka bila orang UMNO kata mereka berjuang untuk orang Melayu, saya orang Pahang akan berkata, kepala bapak awaok!
Kedua, daripada 3 juta ahli itu, UMNO berjuang untuk kumpulan terpilih. Jika cawangan UMNO mempunyai 50 orang ahli, ketua cawangan akan berjuang untuk 30 orang sahaja. Itu terdiri dari yang se kabilah dengan nya. Amalan ini di lakukan di peringkat cawangan, bahagian dan seterusnya pada peringkat induk.
Bayangkan sebuah parti yang membina kekuatan nya diatas perpecahan yang bermula di peringkat cawangan lagi- adakah parti seperti ini layak bercakap mengenai perpaduan dan bersatu?
Dasar yang ada dan di amalkan oleh UMNO ialah dasar BUMIPUTERA- yang berada di hadapan mengaut dan memonopli segala hasil peuangan ialah putera2 pemimpin, putera raja, putera ahli politik, putera ketua cawangan, putera ketua bahagian, putera ahli MKT UMNO dan putera2 orang berkuasa dan bernama. BUmi? Anak Bumi ketinggalan di belakanng PUTERA tanpa apa apa selain dari memegang telur sendiri.

Link From - http://sakmongkol.blogspot.com/2012/01/umno-parti-rasuah.html

Tiada ulasan:

Catat Komen