Jumaat, 3 Februari 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 03 Feb 2012 01:05 PM PST

waadat


KITA adalah cicit UMNO

Posted: 03 Feb 2012 08:24 AM PSTKalau lah bukan kerana 'kita' itu sering kita gunakansebagai gantinama, barangkali apabila berita mengenai parti KITA tersiar 2-3hari ini, ramai yang jenuh berfikir perkataan apakah itu!

Ok, Demang permudahkan intro yang berbelit di atas.

Sebenarnya KITA adalah rebranding kepada sebuah parti lainyang lebih awal ditubuhkan. Namanya AKIM. ditubuhkan pada 1994. Pernah dengar?

Ya. AKIM juga sebuah parti yang tenggelam timbul. Sesekalidia timbul dan selalunya tenggelam.

AKIM juga sebuah parti serpihan yang ditubuhkan berikutanperasaan tidak puas hati sebilangan pemimpin dan ahli PAS.

Demang tidak akan bertanya adakah anda pernah dengar namaPAS sebab itu soalan bodoh. Namun dalam sekian ramai yang setiap hari mendengar,membaca, dan melihat PAS, Demang percaya masih ramai yang tidak tahu bahawa PASjuga merupakan sebuah parti serpihan.

PAS ditubuhkan oleh sebilangan pemimpin dan ahli UMNO yanggagal memenangkan calon mereka dalam satu pemilihan parti.

Secara ringkasnya bolehlah kita katakan bahawa UMNO melahirkanPAS dan PAS memberanakkan AKIM. Kemudian, daripada AKIM lahir lah KITA.

Itu sebabnya Demang katakan KITA adalah cucu kepada UMNOmanakala Zaid adalah...

Hmm lantak dia lah.


Plan Perpaduan Hasan Ali

Posted: 03 Feb 2012 04:06 AM PST

SHAH ALAM 2 Feb. - Landskap politik di negara ini bakal berubah dengan penyatuan seluruh orang Melayu sekali gus membentuk 'tsunami' baru yang akan meragut keangkuhan DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta parasit dalam Pas.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, penilaian tersebut dibuat berdasarkan sambutan luar biasa yang diterima sepanjang penganjuran jelajah beliau ke seluruh negara selepas dipecat daripada Pas pada 8 Januari lalu.

Kata beliau, sokongan terhadap perjuangan Islam, Melayu dan raja (IMR) diyakini akan terus bertambah dan menjadi titik permulaan kepada perpaduan umat Islam di negara ini.

''Dengan 'tsunami' itulah ia akan meragut keangkuhan DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta parasit di dalam Pas," katanya ketika berucap pada forum bertajuk Bermulalah Ummah: Siri Jelajah Datuk Dr. Hasan Ali di Jalan Kebun di sini malam tadi.

Hadir sama bekas Ketua Penerangan Pas Selangor, Hasan Basri Mohd.Hasan berkata, beliau akan terus memastikan isu IMR di negara ini terpelihara meskipun terpaksa berhadapan dengan pelbagai ancaman.

''Walaupun British menjajah kita, pernah mentadbir kita tetapi dengan kebijaksanaan pemimpin kita terdahulu, mereka bersetuju untuk meletakkan Islam di kedudukan tertinggi iaitu sebagai agama Persekutuan seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara.

''Justeru, kita perlu pastikan Islam akan terus kekal sebagai agama Persekutuan di negara ini selain memastikan hak istimewa Melayu terpelihara kerana Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan Melayu itu sebagai Islam dan Islam itu adalah Melayu," jelasnya.

Sementara itu, Hasan Basri berkata, penganut agama lain di negara ini tidak perlu bimbang dengan ceramah siri jelajah tersebut kerana ia semata-mata bagi memperjuangkan hak umat Islam.

''Perhimpunan ini hanya mahu memelihara hak umat Islam dan tidak menghalang hak penganut agama lain untuk beragama," katanya.

Demang masih memerhati. Masih berparut di hati bagaimana kami (blogger BPN) bertungkus lumus berusaha agar PAS dan UMNO bersatu namun PAS akhirnya menolak dengan alasan PAS tidak boleh lupa 'penipuan' UMNO 30 tahun lalu!

posted from Bloggeroid

GERAKAN sokong PKR

Posted: 02 Feb 2012 03:55 PM PST

KUALA LUMPUR: Parti GERAKAN membantah cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menghalang rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara dan tidak membayar cukai daripada mengundi pada pilihan raya umum. 

Timbalan Presidennya, Datuk Chang Ko Youn, berkata cadangan itu akan menyekat demokrasi dan tidak menggalakkan warga Malaysia yang menetap di luar negara daripada menyertai proses pilihan raya.

"Perlembagaan Persekutuan memperuntukan setiap rakyat Malaysia yang mencapai umur 21 tahun layak menjadi pengundi dan oleh itu adalah tidak adil untuk mendiskriminasikan hak mengundi berdasarkan status membayar cukai.

"SPR perlu faham bahawa hak mengundi adalah sebahagian daripada hak kewarganegaraan dan ia tidak terikat dengan isu membayar cukai," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini. Chang berkata, semua warga Malaysia yang menetap di luar negara perlu dibenarkan mengundi tanpa mengambil kira sama ada mereka membayar cukai atau sebaliknya. 

"Ini akan membolehkan rakyat Malaysia di luar negara menyertai pilihan raya bagi memastikan mereka terus terbabit dalam hal ehwal negara," jelasnya. 

Chang berkata, beliau juga tidak bersetuju dengan keperluan mengadakan ujian mudah dikenakan kepada rakyat Malaysia di luar negara bagi membuktikan hubungan mereka terhadap negara sebelum dibenarkan mengundi. 

"Selagi mereka warga Malaysia, mereka perlu dibenarkan mengundi. Saya tidak nampak keperluan untuk mencontohi sistem di Amerika Syarikat atau Taiwan. Kita adalah negara berdaulat dan berdemokrasi...kita perlu menentukan peraturan sendiri," katanya. 

Semalam, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dilaporkan sebagai berkata, pihaknya sedang menentukan kriteria yang perlu diikuti untuk rakyat Malaysia yang bekerja dan menentap di luar negara sebelum dibenarkan mengundi. 

Sementara itu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, cadangan SPR itu adalah langkah kebelakang yang cukup ketara kepada demokrasi negara. 

Ahli Majlis Kepimpinan Pusat PKR, Elizabeth Wong berkata, dengan menafikan hak perlembagaan rakyat Malaysia untuk mengundi menunjukkan bahawa SPR mempunyai pandangan kabur mengenai proses demokratik. 

"Walaupun cadangan untuk membataskan kepada rakyat Malaysia di luar negara ketika ini, namum ia memcerminkan sikap SPR dalam soal pengundian -- iaitu keistimewaan dan bukan sebagai hak. 

"Ini menandakan trend bahaya dalam politik Malaysia. Di sebalik memperkasakan demokrasi dengan menjadikan lebih ramai rakyat sebagai sebahagian daripada proses dan mengembangkan pangkalan pengundi, SPR cuba berundur dan membawa kita ke zaman di mana hak mengundi hanya terbatas kepada kumpulan elit saja," katanya dalam kenyataan. - BERNAMA 

Bagi Demang jika diungkit rakyat ada hak untuk mengundi maka perlu disebut bahawa negara juga berhak mengambil cukai.

Pengajaran daripada bantahan tersebut ialah dalam hal melibatkan kepentingan bersama maka kaum cina akan bersatu.

posted from Bloggeroid

Keris Pusaka Melayu

Posted: 03 Feb 2012 11:33 AM PST

Keris Pusaka Melayu


APA KATA @PAPAGOMO KELUARKAN VIDEO DAN MUBAHALAH BUKTIKAN BLOGGER UMNO-REFORM SEBAGAI TROJAN-HORSE !!! CC @NAJIBRAZAK

Posted: 03 Feb 2012 12:34 AM PST

asal http://penembak-tepat.blogspot.com/2012/02/apa-kata-papagomo-keluarkan-video-dan.html

Dalam hukum agama jika seseorang ingin benarkan perkataan atau tulisannya perlu sertakan bukti.

Kes Saiful Bukhari sudah cukup menjadi bukti bagaimana kaedah sumpah dan dan cabaran mubahalah buktikan kebenaran dakwaannya.

Kerana beranilah Saiful Bukhari bersumpah seperti mana YAB PM empat kali bersumpah.

Banyak andaian dibuat bahawa Anuar Mohd Nor atau blogger Umno-Reform adalah trojan horse.

Atas dakwaan beliau tidak pernah menghentam Anwar Ibrahim.

Maka untuk menghentikan perkara ini maka elok jika mubahalah dilakukan dan video dikeluarkan.

Sudah tentu tuduhan ini tidak akan benar kerana jika anda orang yang bijak sudah tentu anda akan pergi mencari artikel tulisan beliau dan mempercayainya apabila semua tulisan Umno-Reform sudah dibaca.

Rasanya sudah pasti anda akan kembali ke sini dan menulis bahawa tuduhan Umno-Reform tidak menyerang Anwar Ibrahim adalah salah sama sekali.

Begitu juga anda akan dapati bahawa bukan setakat Anwar tetapi Azmin juga turut dikecam oleh beliau.

Bagi mengelakkan perkara ini berpanjangan kerana fitnah sangat berat sehingga disebut dalam Al Quran ia lebih dahsyat dari membunuh.

Jika video Datuk Johari Abdul boleh dikeluarkan mengapa video blogger Anuar Mohd Nor tidak boleh dikeluarkan sejak setahun lalu dicabar?

Kita berdoa siapa yang buat fitnah akan ditunjuk oleh Allah.

Sudah letih kita tengok politik blogger berlegar sesama kita sehingga ke peringkat mencurah pasir kepada orang yang tidak berdosa.

Menuduh Anuar trojan horse seperti menuduh SB dan MIO Malaysia sangat bodoh sehingga gagal mengesan kelicikan trojan horse Umno-Reform !!!

Kesian jika SB dan MIO diperlihat sangat bodoh seperti itu.

Apalagi ayuh Papaku Sayang keluarkan video Umno-Reform terlebih dahulu atau kita akan sedar bahawa ia propaganda murahan untuk memburukkan seorang insan bernama Anuar.

Baca jawapan balas Umno-Reform di sini

http://umno-reform2.com/front/

Baca juga http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2012/02/debat-salahuddin-hisham-vs-anuar-reform.html

KERIS ; PAPAGOMO CARI PUBLISITI MURAHAN DENGAN TEMBAK OTAI LAMA MACAM ANUAR MD NOR.DAH BANYAK KALI ORANG TERTIPU DENGAN DRAMA DIA CONTOH DIN PUDU RAYA DAN ADUN SELINSING.MENIPU SEKALI DUA LAMA LAMA ORANG AKAN SEDAR.JANGANLAH UMNO JADIKAN BLOGGER INI SEBAGAI PANGLIMA PERANG MEREKA.MUDARAT LEBIH BANYAKDARI MANFATNYA.HARAP KITA SEDAR PERKARA INI SEBELUM TERLAMBAT.
BOLEH JADI PAPAGOMO SENDIRI TROJAN HORSE MEROSAKKAN DARI DALAM DENGAN MENYERANG SESAMA SENDIRI.BLOGGER YANG SAYANG ALIF BA TA SUDAH TENTU TIDAK AKAN BOGELKAN KAWANNNYA.JANGAN KERANA WANG KITA BERGADUH.OUR FUTURE MORE IMPORTAN THAN OUR SURVIVAL.

PEJUANG BANGSA

Posted: 03 Feb 2012 11:30 AM PST

PEJUANG BANGSA


Guan Eng terkejut kena terjah Pemuda UMNO PP isu hapus tol !!

Posted: 03 Feb 2012 07:06 AM PST


Malu siot !!  .... Orang yang nak  berdebat pasal hapus  tol rupa-rupanya telah diiktiraf tidak  layak !!

Sebabnya dulu beliau  gatal mulut pi  janji mahu hapus tol 50sen Sg Nyior semasa PRU 12  ..hari ini ludahnya sudah pulang balik ke mukanya ...hahaha

Syabas Ir Shaik Hussein & Pemuda UMNO Penang.. kasi  hentam lagi  Ah Beng DAP kuat tipu ini ...

Kepada  Syed Mikael sebagai penganjur..hang sebenarnya  telah tersalah pilih panel untuk cakap tentang hapus tol....  kesian....

Jom lihat kereta mewahnya pemimpin PAS dibakor !!

Posted: 03 Feb 2012 05:53 AM PSTGPB simpati terhadap kejadian insiden kereta mewah BMW & Camry  pemimpin PAS Johor yang dibakar . Syukur semua ahli keluarga beliau selamat .

Tetapi   seperti dijangka , awal-awal lagi mereka menuduh ini perbuatan politik jahat  sebagai dalang kejadian .  .

Nampaknya politik Malaysia sudah melangkaui satu lagi tahap jijik. Selepas politik lucah, dubur dan seks dijaja ke sana ke mari bagi meraih sokongan rakyat kepada United Malays No Otak, kini politik gangster pula cuba digunakan.


Sebelum ini ceramah Asal Bukan Umno, ABU diserang oleh sekumpulan penyokong Umno, hari ini rumah pemimpin Parti Islam, PAS pula dibakar.


Politik apa yang mahu dibawa oleh mereka? Adakah ini cara mereka meraih sokongan rakyat? Apa propaganda yang dibawa oleh mereka kali ini? Sama-sama kita nantikan. MILO AUWW
Inilah otak karat juak-juak bangang PAS yang mana semua berlaku kepada mereka dituduhnya seteru politik mereka .   Ketika  Pejabat UMNO Kedah diugut bom baru-baru ini  , ada ke Dato Ahmad Bashah tuduh ini perbuatan khianat politik ?**  hebat juga kereta orang besar PAS negeri .. kereta  BMW & Camry .. tapi  sayang  dok kutip derma lagi di  ceramah kat ahli yang berniaga pasar malam..haha

Guan Eng malu besar, kantoi lagi fitnah terhadap Dato Zainal !!

Posted: 03 Feb 2012 04:36 AM PST"  Guan Eng kalau tak menipu rakyat sehari   memang tak senang la hidupnya" ...

Mungkin itu lah ungkapan sesuai untuk Ketua Regim DAP ini yang terbaru  telah menipu rakyat dengan melakukan fitnah terhadap  Kementerian Luar Bandar & Wilayah bahawa peruntukan bantuan untuk keluarga miskin sebanyak RM1.1 Juta dari kementerian berkenaan  pada tahun 2009 hanya diagih hanya  kepada 22 keluarga sahaja dan telah berlaku   unsur rasuah.

Sebenarnya angka 22 keluarga yang dilemparkan  Guan Eng di dalam akhbar cina Kwong Hua adalah satu tuduhan fitnah cukup besar . Angka sebenar keluarga miskin yang menerima adalah 990 buah keluarga meliputi pelbagai program menerusi MARA. Ini didedahkan sendiri  oleh Penasihat Kementerian Luar Bandar dan Wilayah iaitu Dato Zainal Abidin Osman hari ini .

Guan Eng tak tahu beza ke angka 22 dengan 990 ???

Macam ini ka seorang akauntan ?? Dasar penipu !!

Persoalannya , kenapa Guan Eng melontarkan fitnah di akhbar Cina  ? Adakah beliau mahu membangkitkan sentimen kebencian kauma Cina   terhadap kerajaan kononnya mengamalkan rasuah & salahurus tadbir dalam pemberian peruntukan ?

kredit kepada Anak Seberang 

Panas! Anwar mencari Dana PRU sampai ke Turki ?

Posted: 03 Feb 2012 02:58 AM PST


Kita ucap tahniah kepada Anwar yang sudahpun berangkat ke Turki malam semalam (bukan lari dan mencari suaka politik!); tetapi lebih kepada usaha saat akhir untuk mendapatkan bantuan dana PRU yang akan datang daripada beberapa pihak di Turki.

Kalau mengikut jadual yang ditunjukkan oleh Saifuddin kepada beberapa petugas Ibupejabat PKR malam semalam sewaktu di KLIA; kita nampak memang lawatan ini mempunyai tujuan yang sangat khusus.

Anwar dijadualkan bertemu beberapa pemain korporat di Turki dalam beberapa hari ini. Dengan berbekalkan beberapa info terkini mengenai tanah, kawasan, tawaran istimewa, kelebihan yang dimiliki oleh Selangor dan Pulau Pinang kepada usahawan Turki; Anwar juga akan berbincang mengenai kemungkinan Turki membantu PKR daripada sudut lain. Ada juga usaha untuk mewujudkan kerjasama politik jangka panjang antara AK Party dan Parti Keadilan daripada sudut pertukaran 'kakitangan' dan kepimpinan yang akan berlangsung untuk masa yang terdekat.

Beberapa orang kalangan pemimpin muda PKR akan dihantar ke Turki untuk belajar kaedah kempen dan modus operandi pilihanraya yang dibuat oleh AK Party. Anwar memang mahukan DASAR PANDANG KE TURKI sebagai agenda baru yang bakal dilaksanakan oleh PKR.

Yang kelakar, semalam sempat Azmin Ali menunjukkan 'metal detector' yang diberikan oleh seorang rakan Amerika kepada mereka. Tak mahu masalah di Patpong dan Bangkok berulang, nampaknya Saifuddin dan Azmin mengambil langkah yang sangat hati-hati. No more problems, tegas Azmin. Semua kakitangan yang ada di sekeliling tergelak. Boleh jadi bahan gurauan nampaknya Anwar sekarang ini.

Anwar juga akan bertemu beberapa tokoh politik. Ahmet Davotoglu memang menjadi pengikut setia Anwar sejak zaman di UIAM lagi.

Anwar juga akan bertemu dengan beberapa 'market analyst' di Turkey – bagi mencari kelemahan pembelian ACIBADEM oleh Khazanah baru-baru ini. Anwar sengaja ingin mencari kalau-kalau ada kelemahan yang dibuat oleh Khazanah dalam dealing tersebut.

Antara wakil-wakil syarikat yang akan bertemu Anwar: Enka Insaat (Construction) dan Akbank (Perbankan). Menarik juga permainan Anwar ini.

Kalau menurut anggaran awal Ibupejabat PKR; dana awal sebanyak RM55 juta akan dapat banyak membantu usaha kemenangan pilihanraya. Kalau Anwar berjaya, nilai Anwar di kalangan Pakatan Rakyat akan meningkat berkali ganda. Salah satu BUKTI bahawa Anwar dapat memimpin dengan baik adalah kemampuan mencari sumber kewangan.

Kalau mengikut list panjang usahawan Turki yang bakal Anwar temui – komitmen RM15 juta sekurang-kurangnya memang boleh diusahakan.

Yang pelik, ada 'bullet point' – 'American friends' di dalam jadual Anwar. Siapa dia 'American friends' ini? Di mana mereka berjumpa? Atas sebab apa?

Sebelum meninggalkan rakan-rakan di KLIA – Azmin sempat bergurau, 'this is last we're going as opposition….next time, we are part of PM's Office'. Terburai gelak.....

Sumber: Gelagat Anwar

Luahan hati anak muda penyokong IMR yang wajib dibaca !!

Posted: 02 Feb 2012 11:25 PM PSTGPB teruja dengan komen anak muda yang tidak berparti tetapi kini merupakan  penyokong kuat IMR melalui JATI dipelopori Dr Hassan Ali .  


Semangat keberanian yang harus ada pada setiap anak muda Melayu pendokong IMR ..


1.Jiwa kami kosong,jiwa kami lembut, kami jauh tersesat kerana dunia.


2.Kami memerlukan IMR..IMR adalah jalan untuk kami bahagia dunia dan akhirat.


3.Siapa boleh bantu kami??PAS adalah parti check and balance kerajaan UMNO ketika dahulu dari aspek agama dan kerohanian.


4.sekarang macam mana???adakah mereka didalam PAS lebih sesat dari UMNO???


5.Biarlah UMNO memerintah.Kita hidupkan Jati dengan teras IMR dan pilihkan imej dan dasar PAS.Biarlah PAS tidak duduk dalam pakatan, biarlah PAS tidak perintah negara asalkan jangan jiwa kami kosong.asalakan jangan kami jauh dari IMR tanpa ada check and balance seperti ketika zaman kegemilangan pembangkang PAS.


6.Melalui JATi dengan teras IMR pulihkan PAS sebagai parti tonggak Agama Islam,melayu dan Raja.


7.Kuatkan saf dan naikan martabat.apabila kuat kita demand UNDI antara UMNO dengan PAS memerintah negara tak kira siapa harus bertunjangkan IMR..


8.Kami tidak mahu generasi kami terus kosong hingga kiamat kerana kecelaruan politik sehingga agama islam,melayu dan raja di pinggirkan tidak kira UMNO mahupun PAS.


9.PKR dan DAP memang terang boleh menghancurkan negara hanya kerana mengejar tampuk kuasa pemerintahan.ini bahaya bagi kita yang beragama islam dan berbangsa melayu.


10.IMR..IMR..IMR..jangan biarkan seluruh umat jiwa kosong..semakin jauh semakin liberal..


11.Aku rasa inilah yang ramai mencari---suntikan emosi bagi kembalikan kita kejalan yang lebih diredai Allah.


12.Sehingga setakat ini dan yang terkini hanya sebahagian UMNO,sebahagian PAS dan mungkin gerakan JATI ini akan dapat memulihkan imej Islam,melayu dan Raja..


13.kembalilah..tidak kira UMNO,PAS dan sebahagian PKR mengerakkan JATI demi IMR..buanglah ketaksuban POLITIK demi IMR untuk generasi akan datang.


14.UMNO juga kini dilihat terpaksa mengikut rentak PKR sehingga boleh membawa kita semakin jauh dan kosong.PAS tidak lagi mampu menjadi check and balance untuk kerajaan dalam aspek kerohanian dan Islam,melayu dan raja..PKR mengheret lagi jauh dan sesat..


15.bantulah kami dan percaya ramai yang memerlukan pengisian kedalam JIWA.kami benar-benar kosong dan kecewa dengan situasi politik kini yang menejaskan keharmonian agama,bangsa dan nagara.


16.kami yang sentiasa menyokong perkara yang baik demi IMR dan membanteras gejala kerosakan.Kami yang berkecuali,diatas pagar, mungkin pejuang-pejuang dasar-dasar Islam didalam PAS, dasar-dasar bangsa didalam UMNO dan keadilan didalam PKR amat memerlukan jalan tengah menyalakan api obor kebangkitan institusi Agama,Bangsa dan Negara demi untuk tidak terus tersesat jauh sehingga kami mati kelak atau kimat tiba.


17.sesungguhnya kami amat takut, sesunguhnya dari riak muka Dr.Hassan ali adalah ketakutan dibalik keberanian..semunya demi IMR..mungkin pengorbanan nyawa,maruah,penghinaaan boleh menjadi galang gantinya.


18.Mohon pada Allah semoga ini dijauhkan dan dipermudahkan demi Agamanya, bangsanya dan tampuk pemerintahanya.


19.Doakanlah..


anon tanpa nama-ikhtiar selagi bernyawa

Anwar warning " Kepala Bapak Hang " kepada Mufti Perak & Fathul Bari !

Posted: 02 Feb 2012 06:00 PM PSTDatuk Seri Anwar Ibrahim mencerca kembali Tan Sri Harussani Zakaria, Mufti Perak dan Ustaz Fathul Bari Mat Jahya, Pengerusi Sekretariat Ulama Muda dengan kata-kata sinis, 'Apa hang bangang sangat ni'.. 'Kepala Bapak Hang' apabila mereka berdua menegurnya berkaitan dengan ucapannya di BBC News, 12 Jan.

"(Anwar berkata soalan wartawan kepadanya adalah) 'awak telah difitnah berulang kali mengenai liwat..apakah awak akan pinda undang-undang atau batalkan undang-undang kalau awak jadi Perdana Menteri.

"Saya jawab..kita umat Islam dan saya percaya majoriti bukan Islam..terima institusi perkahwinan di antara lelaki dan perempuan..dan saya tidak pernah minta maaf..itu keyakinan kita..itu apa maknanya..maknanya tak terima lah..apa hang bangang sangat ni..apa hal..

"Kemudian saya sambung..bagaimana dengan undang-undang sekarang..377B..yang kenakan saya, yang fitnah, yang khianat..yang pergi siasat ke bilik-bilik orang..reka..bagi DNA la..(air) mani la..apa semua..saya kata undang-undang sekarang ini..yang ada dibuat undang-undang di Malaysia..bukan undang-undang Islam..undang-undang ini saya kata..usang..jumud..mesti dipinda..

"Tafsirnya panggil ustaz tua sorang, ustaz muda sorang..'eh tak patut..tak patut Anwar kata begini..saya minta dia beristifar dan bertaubat'..Kepala bapak hang..", kata Anwar dalam program Mesra Rakyat Bersama Rakyat, di Dengkil, Selangor, 27 Jan.

KLIK DI SINI SETERUSNYA 

Tsunami penyatuan Melayu bakal ranapkan Pakatan tawan Putrajaya !

Posted: 02 Feb 2012 04:34 PM PSTLandskap politik di negara ini bakal berubah dengan penyatuan seluruh orang Melayu sekali gus membentuk 'tsunami' baru yang akan meragut keangkuhan DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta parasit dalam Pas.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, penilaian tersebut dibuat berdasarkan sambutan luar biasa yang diterima sepanjang penganjuran jelajah beliau ke seluruh negara selepas dipecat daripada Pas pada 8 Januari lalu.

Kata beliau, sokongan terhadap perjuangan Islam, Melayu dan raja (IMR) diyakini akan terus bertambah dan menjadi titik permulaan kepada perpaduan umat Islam di negara ini.

''Dengan 'tsunami' itulah ia akan meragut keangkuhan DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta parasit di dalam Pas," katanya ketika berucap pada forum bertajuk Bermulalah Ummah: Siri Jelajah Datuk Dr. Hasan Ali di Jalan Kebun di sini malam tadi.

Hadir sama bekas Ketua Penerangan Pas Selangor, Hasan Basri Mohd.

Hasan berkata, beliau akan terus memastikan isu IMR di negara ini terpelihara meskipun terpaksa berhadapan dengan pelbagai ancaman.

''Walaupun British menjajah kita, pernah mentadbir kita tetapi dengan kebijaksanaan pemimpin kita terdahulu, mereka bersetuju untuk meletakkan Islam di kedudukan tertinggi iaitu sebagai agama Persekutuan seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara.

''Justeru, kita perlu pastikan Islam akan terus kekal sebagai agama Persekutuan di negara ini selain memastikan hak istimewa Melayu terpelihara kerana Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan Melayu itu sebagai Islam dan Islam itu adalah Melayu," jelasnya.

Sementara itu, Hasan Basri berkata, penganut agama lain di negara ini tidak perlu bimbang dengan ceramah siri jelajah tersebut kerana ia semata-mata bagi memperjuangkan hak umat Islam.

''Perhimpunan ini hanya mahu memelihara hak umat Islam dan tidak menghalang hak penganut agama lain untuk beragama," katanya.

DIMENSI

Posted: 03 Feb 2012 11:29 AM PST

DIMENSI


Blogger Prihatin: Adik Mohd Nor Fitri hilang..

Posted: 02 Feb 2012 10:30 PM PST

Hari ni hari Jumaat dah tentu ramai yang akan keluar ke Masjid Masjid dalam menunaikan Solat Jumaat. Jadi Gomo dengan rendah hati ingin meminta bantuan dari pembaca untuk sama sama kita mencari seorang remaja lelaki yang Hilang. Berikut makluman yang diberi:

Disini kak Su ingin memohon jasa baik semua untuk menolong mencari anak saudara Kak Su Mohd Nor Fitri bin Marzuki seorang syndrom down (gambar diatas). Beliau telah hilang semenjak23/1/2012 hingga sekarang. bermacam-macam cara telah kami sekeluarga lakukan termasukan menghubungi TV3 pada 26/1/12 dan 28/1/12 (3 kali) dan pada 31/1/2012

TV3 telah menghantar reporter untuk mebuat liputan di rumah keluarga Fitri. tetapi hingga sekarang berita kehilangan beliau belum disiarkan. kami ada menghubungi TV3 untuk bertanya tentang tarikh siaran, dan jawapan mereka "mungkin besok". menurut kru TV3 yang datang kerumah kakak saya, mereka telah menghantar rakaman ke TV3 head office pada hari yang sama 31/1/12. Report polis telah dibuat pada hari sama kehilangan nya. Harian metro juga datang tetapi berita belum disiarkan lagi.

Kami ada mendapat maklumat bahawa kemungkinan Fitri berada di pulau pinang bahagian Jelutong. Kak su amat-amat berharap pembaca Blogger Jalanan dapat menolong membantu kami sekelurga menghebahkan kepada umum tentang kehilangan Mohd Nor Fitri.

Pertolongan dari rakan Blogger Jalanan amat-amat kami sekeluarga harapkan.

Kak suraya.

019-5449170

Taman Semarak
Sungai Petani Kedah.sumber: papagomo


kepada anda di luar sana, sesiapa yang mungkin ternampak atau terserempak dengan adik ni tolong la bawa dia ke balai polis berhampiran atau terus menghubungi kakak saudaranya seperti no yang tertera. sama2 la kita  berusaha dan berdoa agar adik Mohd Nor di jumpai dan di lindungi allah s.w.t...aminnn

Omegay: HIMPUN - pasrael malu nak selamatkan akidah tapi makin berani nak sanggah >:]

Posted: 02 Feb 2012 07:00 PM PST


boleh ke pas buat perhimpunan selamatkan akidah macam ni?..boleh memang boleh..tapi kene mintak izin dari deeayypig dan si peliwat dulu lerr. kalau perhimpunan haram plak camne?..."ahhhh tak payah mintak izin tak payah mohon permit!..kita larung jek!..kita follow ambigau bulat2" kehkehkehkeh

p/s: selamat menyambut maulidur rasul!

Omegay: Fuziah tak perasan dia adalah tikus makmal parti gay!

Posted: 02 Feb 2012 04:30 PM PST

Fuziah Salleh hari ini mendakwa, persetujuan Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) terhadap kontroversi Lynas Corporation, berhubung pembinaan kilang memproses nadir bumi di Gebeng, Kuantan bakal menjadikan penduduk Kuantan sebagai "tikus makmal".


sebelum ni si mak lampir II ni cuba menakut2kan pelabur luar apabila mendakwa projek lynas tak selamat. tapi apabila lynas di berikan lesen sementara (TOL) untuk memulakan operasi, mak lampir II dah cemas!. kini beliau menuduh lynas menjadikan penduduk2 sekitar sebagai 'lab rat' atau tikus makmal.

dek kerana dah kehabisan modal nak spin, terpakse ler mak lampir II saiko dengan menakut2kan penduduk setempat seolah2 mereka akan di timpa bencana. selama ni mak lampir II ni di tugaskan oleh anuwar untuk terus 'harass' (kacau) projek lynas sehingga gagal.

sejak IAEA mengiktiraf akan tahap keselamatan projek lynas, mak lampir II masih tak dapat terima kenyataan dan masih terus memburuk2kan projek tersebut.

anuwar tau jika lynas dan projek2 berimpak tinggi lain berjaya membawa kemakmuran kepada rakyat maka jahanam ler cita2 dia nak tawan putrajaya. ini juga di sebabkan pihak pakatan tak mampu membawa pelabur mahupun membawa apa2 hasil yang boleh di banggakan. sebaliknya mereka hanye tau membawa kehancuran terhadap negara dengan mensabotaj dan pengkhianatan.

usaha mak lampir untuk menjahanamkan projek lynas semakin tak menjadi. sekarang sape yang jadi tikus makmal? kehkehkehkeh >:D

WARISAN@PAHANG

Posted: 03 Feb 2012 09:17 AM PST

WARISAN@PAHANG


Hadi Bakal Hai Hai Bye Bye....

Posted: 03 Feb 2012 02:12 AM PSTDesas desus Haji Hadi tidak mahu bertanding menggemparkan negara terutama kepada pengalisis politik di kedai-kedai kopi. Ada yang kata elok sangat beliau berhenti kerana beri peluang kepada muka baru. Ada yang kata beliau mahu berhenti kerana selama ini beliau hanya jadi boneka PAS sahaja tetapi yang lebih berkuasa adalah Nik Ajis. Ada yang kata itu semua adalah sandiwara Haji Hadi yang mahu test power atau menguji pasaran dan mahu melihat respon pemimpin dan pengikutnya sahaja.

Sebelum ini ada yang melambung-lambung Haji Hadi terlalu tinggi dan menganggap beliau yang layak menjadi Perdana Menteri berbanding dengan DSAI yang dicop rakyat sebagai seorang pemimpin yang mempunyai masalah moral. Barang kali lambungan terlalu tinggi menyebabkan Haji Hadi gayat dan tidak mahu rakyat dan pengikutnya menaruh harapan yang terlalu tinggi.

Dalam satu keadaan ada yang minta Haji Hadi jangan berhenti kononnya beliau adalah aset PAS tapi dalam masa yang sama berkata jika mahu berhenti, ada ramai lagi calon yang layak menggantikan Haji Hadi.

Apa-apa pun keputusan Haji Hadi, beliau tetap akan dicop sebagai insan yang merosakkan PAS kerana menukar perjuangan Negara Islam kepada Negara Kebajikan. Inilah akibatnya kalau menjadi parti yang mengikut telunjuk parti lain. Usia pun sudah meningkat, eloklah Haji Hadi berehat dan bertaubat.

Politik Harian

Posted: 03 Feb 2012 03:12 AM PST

Politik Harian


Kemungkinan Besar Israel Serang Iran!

Posted: 03 Feb 2012 02:00 AM PST


WASHINGTON - Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Leon Panetta percaya bahawa ada "kemungkinan yang besar" Israel akan menyerang lokasi nuklear Iran menjelang pertengahan tahun ini, demikian menurut Washington Post dalam ruangan editorial disiarkan semalam.

Bagaimanapun, apabila wartawan yang mengiringinya ke Brussles bertanya mengenai pendapat ruangan itu, Panetta enggan mengulas.

"Saya tidak akan mengulas perkara itu. David Ignatius boleh menulis apa yang beliau boleh tulis tetapi berkenaan apa yang saya fikir dan apa pendapat saya, saya menganggap ia sebagai sesuatu yang milik saya dan bukannya pihak lain," kata beliau dipetik AFP.
"Israel telah membayangkan bahawa mereka sedang mempertimbangkang yang ini (serangan), kami telah melahirkan kebimbangan kami," katanya lagi.

Kolumnis akhbar itu berkata, Panetta "percaya ada kemungkinan yang besar Israel akan menyerang Iran pada April, Mei atau Jun ini sebelum Iran memasuki, apa yang Israel menggambarkan sebagai zon imuniti untuk memulakan proses pembinaan bom nuklear."

Presiden Barack Obama dan Panetta dikatakan telah mengingatkan Israel bahawa AS menentang sebarang bentuk serangan atas alasan ia boleh menjejaskan program sekatan ekonomi antarabangsa yang semakin berjaya dan begitu juga usaha-usaha bukan ketenteraan ke atas Teheran.


Jika benar perkara ini akan berlaku negara-negara Islam perlu membantu negara Iran jika diserang Israel!

Hadi Undur Kerana Kecewa Diatas Keputusan Pemecatan Hasan Ali

Posted: 03 Feb 2012 12:07 AM PST


Presiden parti PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetap dengan pendirian beliau tidak mahu dicalonkan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sama ada di peringkat Dewan Undangan Negeri atau Parlimen.

Tindakan Hadi tersebut di percayai ada kaitan dengan tindakan pemecatan Dato' Dr Hasan Mohd Ali, keputusan mutamat pemecatan Hasan Ali adalah dari meja ahli-ahli jawatankuasa PAS Pusat dalam mesyuarat yang diadakan dulu.

Parti PAS menyingkirkan Dato' Dr. Hasan Ali sebagai ahlinya hanya selepas sehari Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mengeluarkan 'gesaan berupa arahan' supaya parti pimpinan Abdul Hadi Awang itu mengambil tindakan terhadap bekas Pesuruhjaya PAS Selangor itu.

Mungkin berat untuk Hadi melepaskan Hasan Ali namun beliau terpaksa melakukannya kerana keputusan tersebut adalah dari desakan AJK PAS Pusat (kebanyakan AJK PAS pusat adalah puak Anwaris).

Yang bertambah pedasnya apabila Hasan Ali membongkarkan Khalid Samad sebagai "parasit" dalam PAS mungkin membuatkan Hadi berasa bersalah kepada Hasan dan tawar hati untuk menjadi calon pada PRU akan datang.

Jadi tidak hairanlah mengapa Hadi tidak mahu menjadi Presiden PAS lagi dan tidak hairanlah jika seramai 10,000 ahli PAS akan bertindak keluar dari parti itu sebagai tanda bantahan terhadap keputusan pucuk pimpinannya memecat Dr. Hasan.


PAS is Dead!!

Nik Aziz Terus Bertanding Walaupun Sudah Tidak Diperlukan Lagi....

Posted: 02 Feb 2012 10:45 PM PST


Walaupun terdapat desakan supaya Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berundur dari dunia politik oleh pelbagai pihak namun Nik Aziz tetap mahu meneruskan hasrat beliau untuk terus bertanding pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Kenyataan Nik Aziz tersebut bebeza dengan pendirian, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang minggu lalu melahirkan hasrat tidak mahu bertanding lagi dalam PRU.

Mengenai pendirian Abdul Hadi itu, Nik Aziz yang juga Mursyidul Am Pas menambah, beliau tidak boleh berbuat apa-apa tetapi tetap berharap Ahli Parlimen Marang itu akan bertanding di peringkat Parlimen.

Beliau memimpin kerajaan negeri sejak Pas memenangi pilihan raya umum tahun 1990.

Jelas kita lihat disini President Pas pun dah merajuk dengan sikap angkuh Pok Nik ni... Elok lah bawa berehat dari duni politik yang kian mencabar ni...

UKEC Official Video : Khairy Jamaluddin VS Rafizi Ramli

Posted: 02 Feb 2012 08:25 PM PST


UKEC's Projek Amanat Negara (PAN) held on 29 January 2012 featured the first public debate between UMNO Youth Chief, YB Khairy Jamaluddin, and PKR Director of Strategies, Rafizi Ramli. Taking on a Presidential-style format, the session "Public Policy: Vision 2020 -- Is Malaysia Moving Towards the Right Direction?" was civil and diplomatic as the two renowned as passionate voices for their party's causes squared off. They spoke and in several instances agreed on many issues ranging from Vision 2020, party policies, and race relations, to the rights of students to participate in politics, media access and freedom of assembly.Rafizi Ramli kelihatan seperti ala-ala lelaki gay dalam sweater biru berdiri di sebelah kiri. Khairy di sebelah yang satu lagi kelihatan pintar dengan sut kemas bagaikan gaya seorang ahli politik yang berjaya dalam karier. Jika anda mengikuti politik Malaysia, anda akan tahu bahawa kod pakaian masing-masing tidak lebih daripada untuk mencerminkan gaya individu mereka sendiri.

Video URL: http://youtu.be/fmP144ECssU

Ketua Dewan Ulama Pas Mengundang Bala, Tegur Tok Guru Anwar

Posted: 02 Feb 2012 08:19 AM PST


Ketua Dewan Ulama Pas Pusat Datuk Harun Taib dinasihat supaya tutup mulut, jika tidak mahu menerima nasib sepertimana bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Ali yang dipecat oleh kepimpinan Pas setelah membuat teguran kepada Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Harus diingat Hasan Ali dipecat kerana kelantangannya mengkritik Anwar dan mendedahkan parasit yang telah menguasai pimpinan Pas dan Ketua Dewan Ulama perlu mengambil langkah berjaga-jaga.

Dewan Ulama Pas hari ini tidak bersetuju dengan kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyokong penuh usaha melindungi keselamatan Israel dalam temu bual dengan The Wall Street Journal.

Ketuanya, Datuk Harun Taib berkata, tidak sepatutnya isu keselamatan Israel ditimbulkan kerana keutamaan pada masa ini adalah kepentingan serta hak rakyat Palestin yang wajar dikembalikan.

Beliau berkata, masyarakat Palestin telah lama tertindas di tanah air sendiri, oleh itu setiap rakyat negara ini perlu menyokong penuh perjuangan mereka.

"Saya tidak bersetuju dengan dia (Anwar) kerana mendahulukan soal keselamatan Israel. Isunya sekarang ialah penderitaan rakyat Palestin. Jika dia (Anwar) mendahulukan soal Palestin pasti saya bersetuju.

"Dalam konteks perjuangan rakyat Palestin, kita wajib menyokongnya dengan harapan rakyat Palestin akhirnya dapat hidup di tanah air mereka sendiri dengan aman," katanya

Zahid seterusnya menegaskan parasit-parasit Pas akan memusnahkan parti itu sedikit demi sedikit dan sekaligus bakal membawa kepada kehancuran kelak.

bumiyang

Posted: 03 Feb 2012 03:06 AM PST

PANEH MIANG

Posted: 03 Feb 2012 01:26 AM PST

PANEH MIANG


Who is Khoo Kay Kim?

Posted: 03 Feb 2012 12:06 AM PST

Again, Professor Emiritus Tan Sri Khoo Kay Kim made a mockery of Kesultanan Melayu Melaka. He said in an interview in The New Sunday Times dated 29th January 2012 that Hang Tuah is just a myth. Well, I do not know his malicious intent. He used to work in Malaya University and was even promoted as an Emiritus Professor. He even got his Tan Sriship from the Yang Dipertuan Agung. Later, when his contract was not renewed, he went to work in Singapore. Now, as a Dean in a private instituition in Selangor, he is making this new allegation that Hang Tuah does not exist.

Before this, Hang Tuah and the other Malay warriors namely Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir and Hang Lekiu were allegedly being accused as not being Malays but Chinese. They were actually 'Ang U Ah, Ang Yee Bat, Ang As Tu Li, Ang Lee Kee and Ang Lee Que. What a stupid statement! Are these statement made in order to downgrade the Malays? The Malays were once master of the sea and even the Malaccan Sultanate Empire was well known all over the world. Tom Peres, a historian even said that whoever controls Malacca controls Venice. Even 183 languages were used during the Dynasty of Malaccan Sultanate.

The existence of Hang Tuah were documented in some European scholar documents. In one of the documents, Sultan Mahmud Syah was mentioned saying to his Bendahara, Tun Mutahir; 'How I wish Hang Tuah is still around' when Malacca was to succumb to Portugese in 1511. Do I need to say more? Go figure!

Bila Kak Pidah sound Kak Ijat...

Posted: 02 Feb 2012 06:10 PM PST

"If you are a problem to the party and government, please move out!"

"That's it (for) everyone, whether it's got to do with cows or anything (else). That's the most matured way of dealing with your problems," said Rafidah.

"Why are you so hung up about the three-week decision (to take a break)? You're missing the point!"

"The point is: damn it, decide, don't leave it (the decision to go) to the Prime Minister (Datuk Seri Najib Abdul Razak). Don't leave the onus on the Prime Minister to decide for you." - Continue reading Malay Mail.

*********

This is the dilemma she is wrestling with. Would resigning as minister be seen as the right thing to do under the circumstances or would it cast aspersions on her claim that she is not in the wrong?

The pressure is building. Shortly before she went on leave, a minister had asked her to her face when she was quitting. When she replied that the Prime Minister had not said anything, the minister told her there was no need to wait till the Prime Minister tells her to go. - Continue reading The Star.

p/s: No comment.

Taipingmali (tm)

Posted: 03 Feb 2012 01:22 AM PST

Taipingmali (tm)


Jabatan Perhutanan menyita balak haram di bagan matau

Posted: 02 Feb 2012 07:59 PM PST
Uploaded by ThePerakToday on Feb 2, 2012

Mengulas kegiatan pencerobohan tanah kerajaan di kawasan Air Sama Gagah yang membabitkan keluasan kira-kira 60 hektar, Zambry berkata, kerajaan negeri menyerahkan kes itu kepada Jabatan Perhutanan untuk mengambil tindakan sewajarnya.

Tegasnya, nilai kayu-kayan yang ditebang itu dianggarkan RM270,000 dan membabitkan kira-kira 708 batang kayu dari jenis chapca, iaitu bukan bernilai tinggi.

"Kegiatan penceroobohan ini berlaku di luar kawasan Royal Belum tetapi ia merupakan kawasan hutan pengeluaran Air Sama Gagah yang terletak bersempadan dengan Thailand.

"Syarikat yang diberi konsesi menebang balak ini telah bertindak menceroboh kawasan hutan seluas 60 hektar, sekaligus melanggar peraturan permit yang telah ditetapkan oleh Jabatan Perhutanan ," katanya lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Zambry berkata, selain pemantauan daratan, Jabatan Perhutanan juga diberi peruntukan khas untuk membuat pemeriksaan melalui imej satelit dan udara.

Sementara itu, Roslan berkata, pihaknya telah menyita balak yang dilonggokkan di bagan matau itu dan mendapati tiada berlaku pencerobohan Hutan Simpan Gunung Lang.

"Kebenaran menebang telah diberikan kepada syarikat ini pada Ogos tahun lalu dan dijangka berakhir pada 15 Februari ini.

"Tetapi syarikat ini telah melanggar Seksyen 15, Akta Perhutanan Negara 1984 kerana melakukan kegiatan menceroboh tanah kerajaan.

"Jika sabit kesalahan, denda RM500,000 dan penjara satu tahun," kata Roslan sambil menegaskan pihaknya mengesan kegiatan itu pada Disember lalu.

Perak tidak akan berkompromi dengan pencerobohan haram di Royal Belum: D...

Posted: 02 Feb 2012 09:43 AM PST

RTC pencetus pembangunan ekonomi luar bandar : Shafie Apdal

Posted: 02 Feb 2012 06:44 AM PST

Uploaded by ThePerakToday on Feb 2, 2012

Program pembangunan masyarakat luar bandar melalui Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng diharapkan dapat bertindak sebagai wadah penting golongan itu untuk meningkatkan pendapatan, mencari peluang pekerjaan, selain menambah ilmu keusahawanan dikalangan anak muda.

Program transformasi berkenaan yang merupakan projek perintis pertama dilaksanakan sebagai pusat integrasi perkhidmatan meliputi pengumpulan, pemprosesan dan pengedaran hasil pertanian, perbankan dan insurans, khidmat nasihat perniagaan, latihan dan kemahiran, penjagaan kesihatan serta ruang niaga.

Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memberitahu RTC terbabit diwujudkan khusus demi kemudahan semua penduduk dimana ia akan menyatukan aktiviti ekonomi yang boleh menjana pendapatan masyarakat luar Bandar.

"Kita harapkan RTC antaranya dapat tingkatkan mata pencarian, barangan produk luar Bandar dapat dipasarkan dan dalam tempoh yang panjang ia dapat dieksport.

"Matlamat kita juga supaya usaha untuk menjana pendapatan masyarakat ini dapat dicapai jika semua pihak dapat mengembleng tenaga," katanya pada Sidang Media di Majlis Sehari Bersama Ketua Kampung negeri Perak di Teman, Gopeng.

Menurut Shafie, majlis pertemuan bersama Ketua Kampung itu merupakan satu program penting dalam usaha untuk memberi maklumat yang tepat dan sahih mengenai dasar-dasar kerajaan.

Malah katanya, golongan Ketua Kampung dianggap sebagai nadi yang penting untuk membantu kerajaan menjelaskan dasar serta hala tuju Negara kepada rakyat di peringkat akar umbi bagi merungkai segala kekeliruan.

Jelas beliau lagi, dengan kepesatan teknologi tidak dinafikan wujudnya golongan tertentu yang menggunakan media sosial untuk memutarbelitkan maklumat yang cuba disampaikan oleh pemimpin semata-mata untuk kepentingan politik masing-masing.

"Kita tidak dapat nafikan penggunaan media sosial yang semakin luas dimana ia bukan sahaja menjadi trend masyarakat di bandar malah turut menjadi saluran penduduk luar bandar menerima maklumat.

"Namun jika maklumat yang disalurkan itu adalah hasil dari usaha putar belit sesetengah pihak maka ia sudah tentu akan menjejaskan pembangunan Negara.

Justeru katanya, ketua kampung memainkan peranan besar untuk membantu kerajaan member penerangan berkaitan perancangan Negara serta peluang-peluang yang bakal rakyat diperolehi.

"Jadi kita tahu kepentingan untuk pastikan mereka ini mempunyai maklumat tentang dasar-dasar dan arah tuju ke tahap mana pemimpin mahu bawa Negara dalam arus pembangunan.

"Melalui maklumat yang mereka peroleh hari ini maka kelompok ketua kampung ini dapat menjelaskan semula pada masyarakat tentang peluang-peluang tidak kiralah dari perniagaan dan pekerjaan.

Dalam pada itu katanya, maklum balas dikalangan rakyat yang bakal diterima oleh ketua kampung selepas itu akan dimaklumkan kepada agensi kerajaan terlibat dimana ia kemudiannya akan dirangkumkan sebelum dibawa ke peringkat tertinggi.

Melalui pendekatan itu, kerajaan bukan sahaja dapat menyalurkan maklumat malah dapat merancang lebih banyak program pembangunan memalui respon rakyat yang disampaikan melalui ketua kampung.

Majlis Sehari Bersama Ketua Kampung Perak : Shafie Apdal

Posted: 02 Feb 2012 06:31 AM PSTUploaded by ThePerakToday on Feb 2, 2012

Program pembangunan masyarakat luar bandar melalui Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng diharapkan dapat bertindak sebagai wadah penting golongan itu untuk meningkatkan pendapatan, mencari peluang pekerjaan, selain menambah ilmu keusahawanan dikalangan anak muda.

Program transformasi berkenaan yang merupakan projek perintis pertama dilaksanakan sebagai pusat integrasi perkhidmatan meliputi pengumpulan, pemprosesan dan pengedaran hasil pertanian, perbankan dan insurans, khidmat nasihat perniagaan, latihan dan kemahiran, penjagaan kesihatan serta ruang niaga.

Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memberitahu RTC terbabit diwujudkan khusus demi kemudahan semua penduduk dimana ia akan menyatukan aktiviti ekonomi yang boleh menjana pendapatan masyarakat luar Bandar.

"Kita harapkan RTC antaranya dapat tingkatkan mata pencarian, barangan produk luar Bandar dapat dipasarkan dan dalam tempoh yang panjang ia dapat dieksport.

"Matlamat kita juga supaya usaha untuk menjana pendapatan masyarakat ini dapat dicapai jika semua pihak dapat mengembleng tenaga," katanya pada Sidang Media di Majlis Sehari Bersama Ketua Kampung negeri Perak di Teman, Gopeng.

Menurut Shafie, majlis pertemuan bersama Ketua Kampung itu merupakan satu program penting dalam usaha untuk memberi maklumat yang tepat dan sahih mengenai dasar-dasar kerajaan.

Malah katanya, golongan Ketua Kampung dianggap sebagai nadi yang penting untuk membantu kerajaan menjelaskan dasar serta hala tuju Negara kepada rakyat di peringkat akar umbi bagi merungkai segala kekeliruan.

Jelas beliau lagi, dengan kepesatan teknologi tidak dinafikan wujudnya golongan tertentu yang menggunakan media sosial untuk memutarbelitkan maklumat yang cuba disampaikan oleh pemimpin semata-mata untuk kepentingan politik masing-masing.

"Kita tidak dapat nafikan penggunaan media sosial yang semakin luas dimana ia bukan sahaja menjadi trend masyarakat di bandar malah turut menjadi saluran penduduk luar bandar menerima maklumat.

"Namun jika maklumat yang disalurkan itu adalah hasil dari usaha putar belit sesetengah pihak maka ia sudah tentu akan menjejaskan pembangunan Negara.

Justeru katanya, ketua kampung memainkan peranan besar untuk membantu kerajaan member penerangan berkaitan perancangan Negara serta peluang-peluang yang bakal rakyat diperolehi.

"Jadi kita tahu kepentingan untuk pastikan mereka ini mempunyai maklumat tentang dasar-dasar dan arah tuju ke tahap mana pemimpin mahu bawa Negara dalam arus pembangunan.

"Melalui maklumat yang mereka peroleh hari ini maka kelompok ketua kampung ini dapat menjelaskan semula pada masyarakat tentang peluang-peluang tidak kiralah dari perniagaan dan pekerjaan.

Dalam pada itu katanya, maklum balas dikalangan rakyat yang bakal diterima oleh ketua kampung selepas itu akan dimaklumkan kepada agensi kerajaan terlibat dimana ia kemudiannya akan dirangkumkan sebelum dibawa ke peringkat tertinggi.

Melalui pendekatan itu, kerajaan bukan sahaja dapat menyalurkan maklumat malah dapat merancang lebih banyak program pembangunan memalui respon rakyat yang disampaikan melalui ketua kampung.

Aspirasi Bangsa

Posted: 03 Feb 2012 01:12 AM PST

Aspirasi Bangsa


Komuniti Alert : Remaja OKU hilang, Mohd Nor Fitri bin Marzuki seorang syndrom down

Posted: 02 Feb 2012 07:04 PM PST

Malaysia bakal dijadikan Singapura kedua oleh DAP

Posted: 02 Feb 2012 03:41 PM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 03 Feb 2012 01:07 AM PST

Sahabat-Gunung


Misteri Wanita Yang Masih Belum Terjawab ....

Posted: 02 Feb 2012 09:15 AM PSTOhhhh Azizah, gadis …..

Awek kat fikiran si Nuar tu bukannya bernama Azizah. Nie kes lama,sehingga kini masih tak dapat jawapan lagi…. Siapakah gadis tersebut (sekarangbukan gadis lagi…. Makcik kot)….

Apa hubungannya dengan Nuar…. Ada sape-sapa boleh huraikan ….

BN Terengganu Yakin Rampas Semula Empat, Lima Kerusi Pembangkang

Posted: 02 Feb 2012 08:30 AM PST


Barisan Nasional (BN) negeri Terengganu yakin mampu mempertahankan kedudukan pada pilihan raya umumke-13 malah percaya dapat memenangi tambahan empat hingga lima kerusi DewanUndangan Negeri (DUN) lagi.

Menteri Besar,  Datuk SeriAhmad Said berkata apa yang penting jangan ada gunting dalam lipatan atau adaorang yang menikam dari belakang semasa sendiri.

"Insya-Allah, mudah-mudahan Allah merahmati kita," katanya sempenasambutan 50 tahun Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) peringkat negeri di sinihari ini.

Ahmad berkata wakil-wakil rakyat serta pemimpin setempat perluturun padang untuk bertemu rakyat dan membantu menyelesaikan masalah mereka.

Dalam pada itu, Menteri Besar berkata sebagai ejen parti, anggotaKemas hendaklah bekerja dengan ikhlas dan lebih bertanggungjawab lagi dalammenyampaikan agenda kerajaan kepada rakyat.

"Kita perlu memperkemaskan jentera parti untuk pastikan kitamenang dengan  cemerlang dalam pilihanraya nanti," katanya.

Terengganu mempunyai 32 kerusi DUN dengan BN menguasai 24 kerusiDUN pada pilihan raya umum 2008 manakala Pas menang di lapan kerusi DUN. Enamkerusi Parlimen turut dimenangi BN manakala dua lagi oleh Pas.

Projek Ukay Bistari- Kebodohan Exco Perumahan Selangor Memalukan Khalid Gagap

Posted: 02 Feb 2012 06:45 AM PSTSabtu lepas, DS Noh Omar telah turun kekawasan parlimen Azmin Ali untuk berjumpa dengan penduduk Ukay Bistari dalamprogram penyerahan kunci rumah untuk satu projek yang telah berjayadiselesaikan oleh kerajaan BN selepas tertangguh sejak sekian lama.
Dalam kenyataan pendek DS Noh didalamblog beliau mengatakan bahawa:- 
"Saya ingin mengulangi kenyataan sayabaru-baru ini bahawa ini bukanlah satu agenda Barisan Nasional untuk memancingundi tetapi sebagai satu tanggungjawap yang harus ditunaikan selaras dengankonsep 1Malaysia Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan".


Sebenarnya ada beberapa perkara menariktentang projek perumahan ini. Pertama adalah sikap Azmin sendiri yang cubamendapatkan political mileage bilamana dia mendapat tahu akan kehadiran DS NohOmar untuk berjumpa dengan penduduk Ukay Bistari. 


Di dalam twitterbermacam-macam status diberikan seolah-olah mereka yang bertanggungjawapsepenuhnya terhadap projek tersebut. Lebih menarik kenyataan beliau disanggaholeh Dr Rafik Presiden VICTIMS satu NGO yang memperjuangkan nasib penduduk UkayBistari. Berikut adalah antara kenyataan Azmin Ali dan juga jawapan balasdaripada Dr Rafik.


Sumber: Kita-Gempur & DSNO

Sketsa PAS - Parti Adat Sukan Di Selangor

Posted: 02 Feb 2012 05:59 AM PSTSketsa Politik Selangor – inilah yang terjadi bila PAS sekadarmenjadi boneka kepada perjuangan DAP dan PKR khusunya di Selangor …

Tepuk dada, tanyalah jiwa sendiri…. Adakah kini PAS bolehdijadikan sandaran kepada masa depan agama, bangsa dan Negara? 

Jom sama-sama perjuangkan Madrasah Salihiah, Alor Setar

Posted: 02 Feb 2012 04:54 AM PST


Dijemput ke Majlis Sambutan Maulidur Rasul & PeneranganPerdana….. Namun, apa yang lebih penting, mari kita sama-sama memperjuangkannasib Madrasah Salihiah, Kanchut, Alor Setar yang kini sedang diancam olehkerajaan Islam PAS Kedah …

Kenapa jadi macam tu, aku huraikan dalam masa terdekat….. 

Dalam masa yang sama, dijemput ke Majlis Sambutan Maulidur Rasul & Penerangan Perdana pada 5 Februari nie bermula pada jam 7 malam .....


AZLI SHUKRI

Posted: 02 Feb 2012 11:39 PM PST

AZLI SHUKRI


Bulan Tidak Lagi Satu

Posted: 02 Feb 2012 08:33 AM PST

Bulan Yang Belum Cukup Terang!

Posted: 02 Feb 2012 07:13 AM PST

Idea ini baik - sangat baik. Namun demikian, yang dihitung adalah kejujuran dan ketelusan. Jika hampir 80% penduduk Malaysia, khususnya orang Islam, mahukan hukum Hudud, maka apakah ia akan diperjuangkan secara serius oleh PAS? Dan akan dimasukkan ke dalam manifesto Pakatan Rakyat serta Buku Jingga? Akhirnya, idea Husam Musa ini hanya menjadi retorik basi yang diulang-ulang setiap kali menjelang pilihan raya sahaja. Cukuplah wahai PAS bermain-main dengan nama Islam. Cubalah pada kali ini menjadi parti yang ikhlas. Islam itu tinggi. Maka tiada lagi yang lebih tinggi daripadanya. PAS wajib lebih tinggi daripada DAP dan PKR - itu adalah rumusannya.

KUALA LUMPUR, 1 Feb - PAS mengajak rakyat Malaysia untuk turut sama dalam penghasilan manifesto pilihan raya ke-13 parti Islam dengan memberi cadangan dan harapan sekiranya Pakatan Rakyat menerajui Putrajaya. Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa berkata manifesto parti itu menekankan harapan rakyat Malaysia selepas Barisan Nasional (BN) gagal menjadi pemerintah yang baik.

"Kita akan membuat manifesto pilihan raya umum daripada cadangan yang menjadi harapan rakyat kepada PAS dan Pakatan Rakyat.

"Cadangan ini boleh dihantar kepada saya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), emel, Facebook atau Harakahdaily. Kita lakukan ini dengan harapan kita dapat tahu hasrat rakyat dan apa yang mereka mahukan dalam sesebuah kerajaan selepas pelbagai keadaan yang kurang di bawah BN," katanya yang merupakan pengerusi jawatankuasa manifesto pilihan raya PAS.

Beliau menambah cadangan-cadangan yang sesuai akan dimasukkan ke dalam manifesto sebagai penhargaan kepada rakyat. Husam berkata cadangan itu dibuka kepada semua rakyat Malaysia dan boleh di hantar pada bila-bila masa.

"Saya menjangkakan pilihan raya tidak akan diadakan dalam tempoh terdekat...ia boleh dihantar," katanya.

Pakatan Rakyat sebelum ini mengumumkan "Tawaran Jingga" iaitu tawaran manifesto Pakatan Rakyat yang menekankan dasar-dasar bersama tiga parti komponen. Manifesto itu menggabungkan Rangka Kerja Bersama dan Buku Jingga Pakatan Rakyat, yang mengandungi janji parti perikatan yang akan dilaksanakan dalam tempoh 100 hari selepas menawan Putrajaya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih merahsiakan tarikh pilihan raya umum ke-13 namun BN dan Pakatan Rakyat telah menggerakkan jentera masing-masing sebagai persediaan. Mandat semasa kerajaan pusat hanya akan berakhir April 2013.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 02 Feb 2012 11:38 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


MESTI TENGOK: Video Penuh Ceramah Hasan Ali Di Jalan Kebun Semalam...

Posted: 02 Feb 2012 04:45 AM PST


korang kena tengok ceramah hasan ali nie, untuk tahu macam mane rupa perangai anwar, DAP, PAS dan PKR.

The Unspinners

Posted: 02 Feb 2012 11:35 PM PST

The Unspinners


Hazmi Awan Nano tak percaya Anwar meliwat?

Posted: 02 Feb 2012 09:20 PM PST

Helah Bersih mahukan "indellible ink"

Posted: 02 Feb 2012 05:14 PM PST

Pembetulan WSJ mengesahkan Anwar disokong pro-Zionis

Posted: 01 Feb 2012 11:31 PM PST

Belantan

Posted: 02 Feb 2012 11:21 PM PST

Belantan


Adakah DAP Parti Pelbagai Kaum!

Posted: 02 Feb 2012 07:27 PM PST


Benarkah hipotesis bahawa Pilihan Raya Umum Ke-12 telah mengubah landskap politik Malaysia secara monumental dengan menjadikan parti-parti politik yang berasaskan kaum seperti UMNO, MCA dan MIC tidak lagi relevan?

Untuk mengesahkan kebenaran atau kepalsuan hipotesis itu, maka rakyat Malaysia perlu mengkaji sama ada parti-parti yang hari ini mendakwa mereka bersifat pelbagai kaum adalah tulen dakwaannya dan bukan semata-mata bersifat pelbagai kaum secara kosmetik.

Oleh itu mari kita meletakkan sebuah parti politik tempatan yang amat gah mendakwa bukan sahaja kepada rakyat Malaysia tetapi juga kepada masyarakat antarabangsa bahawa ia adalah parti politik untuk semua kaum di Malaysia di bawah mikroskop sebagai bahan kajian. Parti yang dimaksudkan adalah Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Slogan Malaysia untuk orang Malaysia atau Malaysian Malaysia adalah asas perjuangan DAP. Di bawah konsep ini DAP menentang hak istimewa yang berasaskan kaum dan memperjuangkan sistem meritokrasi di mana pembahagian sumber hendaklah kepada individu yang terbaik, paling berkebolehan, rajin dan yang tercekap.

Sekali pandang amat muluk matlamat perjuangan DAP, namun kita harus mengkaji sama ada kemulukan slogan memperjuangkan kepentingan semua kaum diikuti dengan pelaksanaanya. Pertama mari kita lihat sama ada dilihat dari segi keahliannya DAP memenuhi kriteria pelbagai kaum atau hanya beretorik.

Statistik menunjukkan bahawa pecahan penduduk Malaysia mengikut kaum adalah 65.1 peratus daripada etnik Melayu dan bumiputera, 26 peratus etnik Cina dan 7.7 peratus etnik India. Maka untuk sesebuah parti mengaku bersifat pelbagai kaum parti berkenaan haruslah tidak mempunyai keanggotaan satu kaum melebihi 50 peratus dari keseluruhan keahlian parti tersebut. Oleh kerana tidak ada sebarang statistik pecahan keahlian DAP mengikut kaum, maka kita boleh membuat ujian terhadap sifat kepelbagaian DAP dengan meninjau barisan kepemimpinannya.

Kajian yang dibuat berdasarkan maklumat yang terkandung di laman web DAP menyaksikan dari 30 orang ahli jawatankuasa pusatnya, 22 (73 peratus) adalah terdiri daripada kaum Cina, 6 (20 peratus) adalah kaum India dan hanya 2 (7 peratus) adalah orang Melayu. Jelas barisan kepemimpinan DAP tidak membuktikan ia sebuah parti yang bersifat pelbagai kaum.

Untuk berlaku adil kepada DAP oleh kerana dari segi statistik kepemimpinannya DAP tidak membayangkan ia sebuah parti politik untuk semua kaum di Malaysia, maka marilah kita melihat pula kepada corak perjuangan parti berkenaan manalah tahu jikalau perjuangannya membuktikan ia sebuah parti untuk semua kaum sepertimana slogannya Malaysia untuk orang Malaysia. Sudah tentu semua rakyat Malaysia bermaksud untuk orang Melayu, kaum bumiputera, Cina, India dan kaum-kaum lain di Malaysia.

Persepsi

Tetapi apabila melihat isu-isu yang diperjuangkan parti DAP akan semakin terbukti bahawa bagi DAP slogan Malaysia untuk orang Malaysia tidak termasuk untuk orang Melayu. Persepsi ini timbul kerana apa yang dilihat sebagai penentangan DAP terhadap segala simbol kemelayuan yang terdapat kehidupan bernegara kita.

Contohnya keputusan memakai atau tidak memakai songkok telah dijadikan polemik oleh DAP. Perkara ini berlaku walaupun memakai songkok telah menjadi sebahagian pakaian formal bagi majlis yang melibatkan raja-raja Melayu sebagai tanda kesopanan. Persepsinya DAP melihat songkok sebagai tanda dominasi orang Melayu.

Walaupun setelah menjadi sebahagian daripada anggota pentadbiran di Selangor dan Perak ( negeri beraja ) di mana anggota DAP yang menjadi anggota pentadbiran terpaksa memakai songkok namun masih terdapat penentangan seperti yang berlaku di Johor.

Soalan cepu emas yang perlu ditanya oleh orang Melayu dan perlu dijawab secara jujur oleh DAP ialah adakah pernah pada sebarang masa badan pembuat dasar tertinggi DAP iaitu Jawatankuasa Pusatnya mengeluarkan arahan melarang pemakaian songkok, adakah larangan ini masih berkuat kuasa dan kenapa ia berlaku. Begitu juga tindakan DAP yang lantang menentang sebarang usaha untuk mengkelaskan Malaysia sebagai negara Islam walaupun Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Islam adalah agama rasmi bagi Malaysia.

Kenapa terdapat kedegilan di pihak DAP untuk terus mempertahankan status Malaysia sebagai negara sekular? Selain usaha untuk menyempitkan signifikan peruntukan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan DAP juga menentang peruntukan Perkara 121 (1A) yang tidak membenarkan campur tangan mahkamah sivil di dalam apa yang menjadi bidang kuasa mahkamah syariah. Kedua-dua peruntukan perlembagaan ini menjadi teras kepada status Malaysia sebagai sebuah negara Islam.

Walaupun bahasa Melayu adalah bahasa rasmi negara dan sekolah kebangsaan adalah sekolah untuk semua kaum DAP dikenali sebagai parti yang paling lantang memperjuangkan bahasa dan sekolah Cina. Begitu kerasnya pendirian DAP di dalam persoalan bahasa dan pendidikan ini sehingga mereka menentang pengajaran matapelajaran sains dan matematik di dalam bahasa Inggeris di sekolah-sekolah jenis kebangsaan dan penubuhan sekolah wawasan yang pernah dicadangkan kerajaan satu ketika dahulu.

Bukan sahaja kepentingan agama, bahasa dan pendidikan orang Melayu tidak diperjuangkan oleh DAP malah ia ditentang hebat oleh parti berkenaan. Begitu juga hak-hak istimewa orang Melayu juga ditentang oleh DAP kerana hak istimewa orang Melayu ini disifatkan sebagai antimeritokrasi.

Penentangan ini berlaku walaupun hak-hak istimewa ini telah terbukti berjaya membantu orang Melayu dan bumiputera untuk memperoleh sedikit keadilan sosial. Begitu antiDAP kepada hak-hak istimewa orang Melayu sehinggakan walaupun hanya 30 peratus pemilikan ekuiti negara disasarkan untuk orang Melayu, telah diasak dengan begitu hebat oleh DAP.

Hakikatnya hari ini majoriti 65.1 peratus (orang Melayu) penduduk Malaysia hanya menguasai 19.4 peratus kekayaan negara berbanding minoriti 26 peratus rakyat Malaysia (kaum Cina) yang menguasai 42.4 peratus. Nampaknya kejayaan yang sedikit ini pun hendak dicemburui dan mahu dihapuskan. Bagi DAP sebarang kejayaan orang Melayu akan dikaitkan dengan faktor rasuah atau pilih kasih bukannya usaha kaum tersebut.

Terbukti dari semua segi sama ada statistik kepemimpinan mahukan corak perjuangannya DAP bukanlah parti untuk semua kaum apatah lagi untuk orang Melayu. DAP adalah sebenarnya sebuah parti untuk orang Cina. Tanggapan terhadap DAP juga sebagai parti yang secara agresif memperjuangkan kepentingan untuk semua ras sebenarnya hanyalah ilusi.

Menggunakan kriteria ujian yang sama terhadap parti-parti politik lain di Malaysia yang juga mendakwa mereka bersifat pelbagai kaum sepertimana ujian kriteria yang digunakan terhadap DAP maka kita boleh menyimpulkan bahawa dakwaan landskap politik berhubung peranan ras yang dikatakan berubah pasca-Pilihan Raya Umum Ke-12 adalah sebenarnya lebih bersifat indah khabar dari rupa.

Amat perlu bagi parti-parti politik Malaysia duduk semeja dan merangka satu tata etika agar mereka tidak terlibat sama ada secara langsung mahupun tidak langsung untuk menipu rakyat dalam konteks sifat kepelbagaian kaum.

Salah satu tataetika utama yang harus di persetujui semua adalah mana-mana parti politik yang ingin mendakwa bahawa mereka bersifat pelbagai kaum tidak boleh mempunyai dominasi keahlian sesuatu kaum melebihi 50 peratus sama ada dari segi ahli mahupun barisan kepemimpinannya, parti yang mendakwa bersifat pelbagai kaum juga perlu melambangkan komitmen berkenaan di dalam platform dasar mereka. Jika tidak dapat memenuhi syarat-syarat ini maka sebarang parti politik hendaklah dilarang daripada menggunakan label pelbagai kaum.Suara Politik
Taminsari

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 02 Feb 2012 11:12 PM PST

SELALU ADA YANG BARU


DARI KENYATAAN INI TERNYATA KRITIKAN BLOGGER PRO KERAJAAN TERHADAP PAS SELAMA INI BENAR...

Posted: 02 Feb 2012 06:33 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 02 Feb 2012 11:12 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Kuliah Jumaat: Sudah tiba masanya UMNO dan BN menggunakan senjata ORI @NajibRazak

Posted: 02 Feb 2012 08:29 PM PSTSemalam penulis dihubungi oleh seorang rakan niaga yang telah lama terputus hubungan. Asalnya untuk bertanya khabar dan menyambung kembali hubungan perniagaan, namun akhirnya bertukar pula kepada bual politik. Katanya UMNO-BN Johor bakal menghadapi kesukaran di negeri tersebut pada PRU akan datang ini.

Penulis agak terkejut kerana jika dilihat kepada sejarah pencapaian, Johor sememangnya kubu kuat UMNO sejak dahulu lagi. Malah, salah seorang kenalan dari Kelantan sendiri pernah menyebut yang orang Johor ini kalau dibelah kulitnya sekalipun, darah yang ada logo UMNO yang akan mengalir keluar.

Mana mungkin negeri yang diterajui TPM dan ramai Meneteri Kabinet boleh tumbang. Mustahillah.

Lalu, penulis pun bertanyalah apa puncanya situasi sedemikian boleh berlaku. Untuk pengetahuan pembaca, rakan penulis ini suatu ketika dahulu berniaga barangan sukan jenama JKing, sebuah syarikat yang diwujudkan dibawah JCorp (anak syarikat Kerajaan Negeri). Namun, beliau mengadu yang sudah hampir setahun JKing ditutup kerana pengurusan JCorp yang lemah setelah pemecatan Tan Sri Hasyim, figura yang membawa JCorp ke mercu kegemilangan sebelum ini. Kini beliau hanya menjual barangan makanan sejuk beku bagi memastikan perniagaannya terus berjalan.

Maka diceritakanlah kepada penulis tentang bagaimana Kerajaan Negeri kini tidak lagi mempunyai duit dan terpaksa menggunakan wang zakat dan menjual aset JCorp bagi membayar hutang. Malah, penulis agak terkejut apabila kisah Altantuya yang sudah selesai juga menjadi satu isu yang menjadi punca kekecewaannya. Dari lenggok gaya percakapannya, penulis percaya beliau telah termakan dek hasutan fuckatan terutamanya PKR.

Pada pendapat penulis, mungkin kegagalan beliau memastikan perniagaannya terus maju menjadi punca beliau mulai menentang Kerajaan. Ini adalah kerana beliau juga sering mengungkapkan bahawa kehidupan rakyat kini terhimpit tanpa dibantu  Kerajaan. Katanya UMNO hanya turun ketika ada majlis. Malahan, beliau turut mendakwa orang Johor kini sudah malu untuk mengaku mereka ada apa-apa perkaitan dengan UMNO.
Benarkah apa yang seperti apa yang didakwanya itu?!! Penulis tidak menafikan sikap sesetengah pemimpin UMNO yang hanya mendahulukan tembolok sendiri sehingga mengenepikan kepentingan rakyat, tetapi jelas kini YAB PM sedang berusaha bermati-matian untuk memastikan rakyat tidak hidup susah! BR1M, KR1M, BB1M, SARA1M dan PR1MA adalah sebahagian hasil usaha PM Najib untuk memastikan kesejahteraan rakyat terjamin.

Namun, apabila penulis bertanyakan kembali apakah kesemua usaha tersebut tidak langsung memberikan kesan, beliau hanya menjawab itu semua datang lima tahun sekali (sekali dalam satu-satu PRU). Pada hemat penulis, walaupun perbualan dengan beliau agak menyerabutkan kepala, tetapi penulis percaya, beliau tidak dapat menerima kegagalan hasil usahanya sendiri dan kini mencari pihak lain untuk dipersalahkan. Dan seperti biasa, fuckatan akan mengambil kesempatan di atas kesengasaraan orang lain untuk memajukan agenda politik sempit mereka.

Dan apa yang lebih menakutkan penulis adalah, apabila diajukan persoalan yang jika BN Johor tumbang, DAP dan bukan PAS yang akan mengambil alih, beliau boleh menjawab bahawa apa yang UMNO lakukan kini lebih teruk daripada apa yang akan DAP lakukan kelak. Inilah pernyataan yang pernah keluar daripada orang-orang Melayu Selangor sebelum PRU-12 yang lalu. Sekarang lihatlah sendiri nasib yang ditimpa mereka.

Jadi untuk itu, UMNO perlu memperbetulkan kembali langkah mereka. Apa yang berlaku kepada kenalan penulis itu adalah satu tanda bahawa penerangan isu tidak sampai ke peringkat akar umbi secara komprehensif. Dan sebenarnya, banyak faktor yang menyebabkan ini berlaku. Salah satunya adalah pemimpin UMNO lebih gemar menggunakan saluran yang popular dan bukannya rasmi dalam melaksanakan program penerangan isu.

Yang popular ini biasanya mempunyai ego yang tinggi dan sukar dikawal. Jadi jika diberi peruntukan yang besar sekali pun, ianya tidak lebih dari sekadar mendapatkan perhatian mereka semata-mata. Kerja yang diarahkan belum tentu akan berjalan mengikut perancangan lagi.

Jadi, sudah tiba masanya UMNO dan pihak yang ingin membantu tahu membezakan di antara berlian dengan kaca. Adalah lebih baik menggunakan senjata yang rasmi kerana walaupun sedikit mahal, tetapi ia mempunyai jaminan keselamatan dan penggunaan. Senjata tiruan ini, walaupun popular dan dikenali ramai, tetapi jika ia meletup memakan tuan, pastinya akan merugikan. Kalau setakat mengakibatkan kalah satu pertempuran tidak mengapa, tetapi kalau sampai kalah peperangan, diri sendiri dan rakyat yang rugi!

Dan percayalah, senjata-senjata popular ini tidak mempunyai masalah untuk "bertukar" bendera demi mendapatkan keuntungan daripada pihak yang menang pula nanti.


Oleh itu, percayalah kepada jentera sendiri. Masa kita semakin suntuk. Penulis merayu kepada UMNO hanya untuk tempoh tidak lebih setahun ini, fokuslah kepada memenangi PRU. Tidak guna berebut kedudukan dalam parti jika UMNO sudah tidak berkuasa lagi.

Dan ingatlah, hanya orang UMNO yang boleh menyelamatkan UMNO!

Tazkirah Maulidur Rasul: Taati Rasul dan Junjunglah Islam

Posted: 02 Feb 2012 07:21 PM PSTAlhamdulillah setiap 12 Rabiul Awwal tahun hijrah seluruh umat Islam akan menyambut ulangtahun kelahiran Nabi Muhammad s.a.w yang dikenali sebagai Maulidur Rasul. Baginda dilahirkan pada subuh hari Isnin, 20 April 571M di Kota Mekah pada tahun yang dikenali sebagai Tahun Gajah selepas percubaan insiden serangan tentera Nasrani bergajah dari Sanaa, Yemen; Raja Abrahah ke atas Kota Mekah telah dimusnahkan oleh angkatan burung Ababil. Peristiwa ini telah direkodkan di dalam Al Quran surah Al Fiil ayat 1-5. Kelahiran Muhammad s.a.w berjaya mengembangkan syiar Islam kepada penduduk Jazirah Arab selain berjaya menyampaikan dakwah kepada raja-raja Arab, Parsi dan Rom sepanjang hayat baginda. Kewafatan baginda pada 12 Rabiul Awwal 634M / 11 Hijrah tidak mematikan syiar Islam sebaliknya diteruskan oleh para khalifahnya ke seluruh dunia sehingga kini.

Menurut sejarah, Maulidur Rasul dicatatkan pertama kali disambut secara kecil-kecilan oleh sekelompok ahlul bait di Mekah Al Mukarammah semasa zaman pemerintahan khalifah Abassiyah; Muhammad Ibnu Mansur Al Mahdi pada abad ke 8M. Kemudian pada abad ke 12M, ia telah diperkenalkan dan disambut secara besar-besaran oleh Gabenor Irbil di Iraq; Al Mudzaffar Abu Sa'id al-Qakburi semasa pemerintahan Sultan Salahuddin Al Ayubi (1138-1193M). Sambutan tersebut bertujuan mengumpulkan dan menyatukan kaum muslimin bagi menaikkan semangat jihad mereka menghadapi angkatan perang salib dan merampas kembali Jurusalem dari tangan mereka. Meskipun terdapat ulama dari aliran Wahabbi dan Salaffi menganggap sambutan Maulidur Rasul sebagai bida'ah, namun kebanyakkan ulama pula menganggapnya sebagai satu bentuk sambutan yang bertujuan melahirkan rasa kecintaan kepada Rasul dan yang paling utama pengisian Maulidur Rasul harus selari dengan tuntutan syariah.

Sejarah perjuangan Rasulullah s.a.w perlu dihayati dan diteruskan oleh kita. Umat Islam harus sedar dari sikap tak ambil kisah terhadap ancaman-ancaman yang dihadapi oleh ummah pada masa kini. Antaranya dakyah pemurtadan, pengliberal akidah, penghalalan seks songsang-bebas, dasar pemencilan ummah dan pencabulan teras ummah secara sistematik oleh kaum kuffar yang dibantu oleh golongan munafik.

Bahaya ancaman ini memang tidak nampak pada masa sekarang kerana kita dikaburi oleh kepura-puraan golongan kafir harbi dan kita sendiri tiada pengalaman ditindas oleh mereka. Jiwa mereka sentiasa ingin menghancurkan umat Islam dan tidak akan puas selagi umat Islam masih menguasai pemerintahan. Ini kerana penguasaan umat Islam akan membantutkan nafsu mereka untuk melakukan kemaksiatan sebebas dan sepuas nafsu mereka. Umpama parasit, dengan perancangan dan bantuan asing mereka berselindung di sebalik ketelusan dan hak asasi serta akan mencari segenap kelemahan ummah untuk diperalatkan.

Golongan munafik selalunya diberi pembiayaan, strategi dan pujian melangit serta dijanjikan pelbagai kemewahan dan kedudukan agar mereka boleh menuruti arahan si kuffar. Mereka sentiasa menghalang umat Islam melakukan kebaikan dan bertindak menjadi perosak ummah dari dalam. Ummah yang ingin menyertai gerakan jihad mempertahankan akidah dan mencegah kemungkaran pula akan dianggap sesat dan bida'ah. Tetapi jika menyokong budaya seks songsang, gerakan murtad dan terpekik di jalanan dianggap sebagai strategi dakwah untuk mendekatkan golongan tersesat kepada dakwah Islam. Kononnya ingin dilihat liberal dan moden dalam bertahalul siyasi (kerjasama politik), akhirnya tarbiyah yang ingin disampaikan, tohmahan pula diterima. Iman semakin lemah larut dalam toleransi tak bertempat, teruja dipuji jiwa semakin lalai, maruah dan akidah pula yang tergadai.

Strategi menghancurkan Islam dari dalam tidak pernah terhenti, bermula menyatakan semua agama sama menyembah Tuhan yang satu, umat Islam diajak supaya bertoleransi dengan orang bukan Islam dan dilarang sesekali menghina mereka. Sebaliknya, jika ada orang bukan Islam menghina Islam kita diminta senyap kononnya untuk menjaga keharmonian kaum dan agama.


Seterusnya umat Islam diajak menghayati nilai-nilai keadilan dan hak asasi sejagat. Secara perlahan-lahan ummah didoktrinkan bahawa seks bebas-songsang perlu dikawal bukan dihapuskan. Ini kerana nafsu buas yang tidak terlampias akan menyebabkan lebih banyak lagi jenayah. Justeru aktiviti maksiat, persundalan dan persondolan perlu dikhususkan kepada orang bukan Islam kerana kononnya mereka tidak tertakluk kepada hukum syariah. Biarlah mereka berseronok melampiaskan lelah dan ghairah, sesambil tu pembangunan ekonomi turut akan meriah.


Tak cukup minda dan hati ummah dipesongkan dengan pemikiran sebegini, puak kuffar bersedia pula memberikan duit-duit haram hasil kegiatan maksiat mereka agar jiwa ummah semakin kotor dan susah untuk menerima kebenaran. Rasulullah s.a.w pernah menegaskan; "Sesiapa yang melakukan satu dosa, maka akan tumbuh di hatinya setitik tanda hitam, jika ia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu jika ia tidak bertaubat maka merebaklah titik hitam itu sehingga seluruh hatinya menjadi kelam" (Hadis riwayat Ibnu Majjah).

Apa sahaja bantuan berbentuk wang tunai, rawatan kesihatan percuma, makanan percuma sehingga tuisyen bahasa Inggeris dan matematik anak-anak muslim diberikan. Tak terhenti setakat itu, majlis-majlis umat islam pula dihadiri oleh kaum kuffar konon nak tunjuk mereka telah tertarbiyah dengan kesyumulan Islam. Baca Quran dan hadis tunggang langgang disahut dengan laungan takbir suci. Masuk dalam masjid beri tazkirah dan hadiah, ringan tangannya melapah daging korban dan menyaksikan acara khatan beramai-ramai. Alangkah terharunya hati segelintir ummah sehingga menitis air mata melihat kaum kuffar kononnya telah faham Islam. Akan tetapi awas! inilah taktik dan strategi perang saraf puak kuffar menyantuni ummah yang leka sebelum bertindak menghancurkannya.

Awaslah ummah dengan manusia perosak agama. Jasa mereka tak setara mana, tetapi bab bercakap bagai nak runtuh langit dan bergoncang bumi mengatakan orang lain sesat, dialah yang terhebat. Dirinya terlalu maksum jauh dari sifat tidak sempurna (nasiyya) dan lalai (ghaflah). Manusia sebegini wajib dijauhi bahkan diperangi habis-habisan.

Ramai ummah masih leka dibuai mimpi bahawa mereka masih majoriti di negara sendiri. Namun kita tidak harus lupa kerana kita ramailah menyebabkan musuh-musuh Islam tidak pernah reda selagi kita masih menganut Islam. Justeru, perkukuhlah ukhwah dan junjunglah akidah yang satu. Firman Allah:"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, yang berpesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran" (Surah Al-Asr 1-5)

Jadilah seperti sahabat-sahabat Rasul s.a.w seperti Abu Bakar as Siddiq, Abu Ubaidah al Jarrah, Abu Hurairah, Abu Zhar Ghifari, Abu Dujanah dan Abu Usman yang sanggup berkorban demi Rasul tercinta. Setidak-tidaknya kita juga menghormati manusia mulia seperti Abu Talib walaupun kafir tetapi sentiasa melindungi Islam. Bukannya kaum kuffar harbi seperti Abu Jahal, Abu Lahab, Abu Rafi dan Abu Lukluah yang memusuhi Islam dengan pelbagai cara termasuk memperalatkan kaum munafik menentang Islam. Semoga Allah Berkati Ummahnya yang ikhlas.

PAS tidak akan pujuk Hadi jika beliau letak jawatan untuk jadi NELAYAN sepenuh masa.

Posted: 02 Feb 2012 05:47 PM PST


Apa yang Din Pudu katakan tentang isu pengganti Hadi Awang ini memang betul. Apa perlunya mereka menyusun pengganti sekiranya Presiden parti mengambil keputusan untuk menjadi nelayan sepenuh masa, jika selama ini Mursyidul Am yang lebih berkuasa? Lagi pun, Tuan Guru Mursyidul Am sendiri sudah menegaskan yang beliau tidak akan sesekali berundur selagi nyawa masih dikandung badan.

Atau wujud beberapa isu lain sehingga menyebabkan PAS tidak mampu untuk menyusun pelan peralihan? Adakah kerana Timbalan Presiden mereka itu seorang yang dungu dan menjadi alat kafir DAP?!! Atau mereka khuatirkan jika pengganti diumumkan terlalu awal, ia akan mengundang pertentangan hebat daripada Anwarinas PAS dan boleh mengakibatkan parti adat dan sosial tersebut akhirnya berpecah belah?!!

Namun, secara tersiratnya, kenyataan Naib Presiden PAS ini adalah satu mesej jelas yang memperlekehkan maruah Presidennya sendiri. Mentang-mentanglah spesis ulama' seperti Presidennya sudah tidak mempunyai cengkaman dalam parti lagi.

Satu perkara lagi, bolehkah rakyat berharap kepada sebuah parti politik yang tiada langsung perancangan masa depan?!! Apa yang akan berlaku jika ditakdirkan diktator-diktator tua dalam PAS ini mati serentak satu hari nanti?!! Takkan hendak suruh Karpal Singh dan Brader Kit memangku tugas presiden sementara mencari pengganti?

Dan inilah yang berlaku apabila Hasan Ali dipecat. PAS ketandusan calon pemimpin yang mampu untuk memastikan Islam terus didaulatkan. Kerana itulah, akhirnya ia diambil alih oleh pemimpin lain yang jauh lebih "alim" daripada mereka!

Walau apa sekali pun, PAS kini jelas tidak mampu lagi untuk membicarakan soal akidah dan memperjuangkan hukum Allah kerana mereka sendiri sedang sibuk memastikan parti mereka terus relevan sebagai penchacai tegar kepada fuckatan yang dikuasai DAP! Tolak PAS, Islam selamat!


KANTUI = WARGA ASING DIANGKUT MERAMAIKAN WALKABOUT ANWAR

Posted: 02 Feb 2012 04:58 PM PST

Mat Bangla  

Mat Nepal  
 
 Mynmar

 Vietname 

Semasa 901 dahulu krew mymassa telah mengesan 3 buah bas telah mengangkut warga asing Mynmar di Balakong untuk dibawa ke Mahkamah Jalan Duta. Pada hari yang ditentukan, krew mymassa telah menemui gerombolan warga Mynmar di perkarangan Mahkamah itu. Baca di sini http://mymassa.blogspot.com/2012/01/panas-inilah-rahsia-macam-mana-demo-901.html dan juga http://mymassa.blogspot.com/2012/01/updates-901-pekerja-kilang-mynmar.html.

Kini krew mymassa telah berjaya mengesan beberapa kumpulan warga asing Mynmar, Nepal, Vietname semasa program walkabout Anwar pada 1 Februari di beberapa kawasan di Kuala Lumpur.  

Nampak jelas, rakyat Malaysia semakin menolak Anwar. Apapun Anwar memang bijak, jika rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan PAS menolaknya, Anwar tahu di Malaysia ada kira-kira 2Juta pekerja asing yang boleh diangkut dan dibayar dengan Bajet baru dari Yahudi Amerika US100Juta itu.

TOLAK ANWAR TOLAK ISRAEL MARI SOKONG PALESTIN

Posted: 02 Feb 2012 03:30 PM PST


Salam Jumaat, Salam 1Malaysia. Mymassa menerima emel kiriman daripada NGO Aman Palestin. Memandangkan penderitaan rakyat Palestin angkara Israel durjana, marilah kita menolak Israel, marilah kita menolak Anwar yang menyokong Israel, marilah kita menyokong Palestin. Sumbangan anda akan meringankan penderitaan rakyat Palestin, janganlah jadi Anwar hanya kerana perlukan US100Juta, Anwar sanggup mempertahankan Israel. Maka, marilah kita rakyat Malaysia bersatu hati memberi sokongan kepada Palestin dan menolak Israel. Menolak Anwar bererti menolak Israel.

Ada Apa Dengan Poster Ini?

Posted: 02 Feb 2012 07:36 AM PST

Poster untuk terangkan dasar luar sebenar PKR.Kalau nak paham apa yang ada dalam poster ini, sila ke pendedahan MyMassa di sini (http://mymassa.blogspot.com/2012/02/big-deal-us100juta-gsoros-and-anwar.html).

*Kerana nak melancarkan ABU dan menjatuhkan Kerajaan, Anwar sanggup menjual maruahnya sebagai seorang muslim kepada Yahudi.

PERANG ULAMA-ERDOGAN Bahagian 2 : Gerak Kerja Parasit Dibongkar Oleh Geng Ulama

Posted: 02 Feb 2012 06:03 AM PST

Diambil dari facebook ahli PAS pro Presiden (ulama).
Akhirnya Pengerusi SMM dikambinghitamkan oleh Parasit
Desas-desus supaya Ahmad Syukri Che Ab Razab selaku Pengerusi SMM supaya menukar nakhoda SMM mula kedengaran akibat pelbagai kritikan serta tohmahan yang dilemparkan kepada SMM gagal dijawab oleh Syukri akibat kelemahan manhaj parasit yang dipegang hanya sekadar mampu untuk melaksanakan gerak kerja menghalalkan cara untuk mencapai matlamat agenda parasit semata-mata sedangkan pembuktian fakta melalui hujjah ilmiah langsung tidak ada untuk dilontarkan kepada umum bagi memahami segala tindakan yang mereka laksanakan.

Akibat tindakan Syukri yang lebih bersifat emosi serta berlagak pandai telah menjadi liabiliti atau bebanan yang berat untuk ditanggung oleh golongan parasit a.k.a IRC/JIM untuk melindungi segala kegiatan jahat mereka terutamanya agenda untuk meruntuhkan serta menguasai Jamaah Harakah Islamiyyah PAS. Paling membimbangkan mereka apabila terbongkar peranan mereka untuk merosakkan fikrah kader-kader PAS di peringkat mahasiswa melalui Group Intelligence Leader ( Group I ) yang telah berjaya melahirkan mahasiswa yang biadap terhadap Ulama' seperti Zainolfaqar dan lain-lain akibat tindakan sembrono Syukri sepanjang beliau diamanahkan oleh parasit untuk menjatuhkan kepimpinan Jamaah PAS iaitu DS Ustaz Azizan.

Akibat kebimbangan yang mereka rasai hasil ciptaan mereka sendiri membuatkan golongan parasit ini seperti cacing kepanasan dan bagi menutup bangkai gajah ini mereka terpaksa mengkambinghitamkan Syukri supaya segala tindakan Syukri dilihat berpunca dari dirinya sendiri bukan muslihat mana-mana pihak atau untuk lebih mengaburi pandangan pelbagai pihak mereka akan menguar-uarkan Syukri adalah agen UMNO untuk memadamkan segala jejak serta membersihkan segala agenda golongan parasit ini. Nasib Syukri akan ditentukan sama ada beliau masih taat & wala' kepada golongan parasitini maka beliau akan ditugaskan dengan agenda yang lain untuk merosakkan PAS dan jika sebaliknya beliau akan senasib dengan Dr Hasan Ali, dimusnahkan karier politik beliau dan jika perkara ini berlaku Syukri mungkin juga akan mendedahkan segala gerak kerja parasit ini.

Perkara seumpama ini yang akan terjadi berulang-ulang kepada golongan parasit ini akibat mereka berpecah serta tidak berpuas hati kepada Jamaah PAS suatu ketika dulu. Kita dapat melhat bagaimana IKRAM ditubuhkan apabila JIM terpalit dengan najis yang mereka lempar sendiri begitu juga dengan ISMA dan sebagainya. Mereka akan terus berpecah akibat rosaknya fitrah jamaah yang mereka pisahkan dari Jamaah PAS yang didokongi oleh para Ulama' warasatul Anbiya' untuk meneruskan perjuangan Nabi Muhammad S.A.W mengikut manhaj Al-Quran dan As-Sunnah yang kefahamannya hanya melalui Ulama' yang mursyid yang pandangan mereka adalah melalui cahaya petunjuk dari Allah S.W.T.

Oleh yang demikian jikalau kita tersalah memilih golongan parasit ini sebagai wadah perjuangan bagi memartabatkan Islam yakinilah behawa golongan ini hanya akan berpaut kepada ideologi mereka semata-mata dan kelemahan mereka dalam menilai kelebihan para Ulama' yang mendokongi perjuangan Jamaah PAS menjadi asbab untuk mereka tidak menghormati para Ulama' yang sentiasa memacu dasar PAS bagi mencapai keredhaan Allah yang hakiki dan yakinilah bahawa kemenangan yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat Islam apabila kita telah memenuhi serta mencukupi syarat kemenangan yang digariskan oleh Islam.
Sumber : http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=131023907019370&id=108823549239406

Apa yang MyMassa simpulkan adalah peranan parasit dalam mencorakkan perjalanan PAS kali ini telah dimulakan sejak tahun 80 an lagi. Contohnya Khalid Samad pada mulanya berlakon seolah-olah panglima jihad ketika awal kemasukannya dalam PAS.Kenyataan Khalid Samad ketika muda membuktikan bahawa dipernah menggunakan isu Kristianisasi untuk naik.
Baca selanjutnya di sini (http://mymassa.blogspot.com/2011/10/gempar-bukti-khalid-samad-telah-murtad.html).

Selepas bertapak dan kini berkuasa dalam PAS, geng parasit mula menampakkan wajah mereka yang sebenar. Jika dahulu merekalah golongan yang kononnya ANTI MURTAD, tetapi kini mereka juga yang cuba menutup mulut pejuang AKIDAH seperti Dr. Hasan Ali.

Dan yang paling best. Dulu main gaduh dengan DAP pasal Kristianisasi, kini Khalid Samad dan seteru lamanya (DAP) boleh rapat sangat sampai bercomolot.


Di harapkan pendedahan MyMassa ini dicetak dan disebarkan dalam ceramah Dr. Hasan Ali.

Inilah buktinya betapa MUNAFIKNYA PEMIMPIN PARASIT PAS yang dulu menentang MURTAD tetapi sekarang ni merekalah individu yang galak untuk menutupi gerakan Kristianisasi.


*Hebat betul PARASIT PAS ni bertakiyyah (berpura-pura) dalam Jamaah. Dah macam gerakan syiah pulak.

- Baca bahagian satu di sini (http://mymassa.blogspot.com/2012/02/perang-ulama-erdogan-bermula-ada-ulama.html).

Surat Pengakuan Pemimpin India DAP Bahawa Pembangkang Gagal Bela Nasib Kaum Tersebut.

Posted: 02 Feb 2012 05:03 AM PST

Surat yang dipaparkan di blogger MIC yang terhebat.Nak tau lebih lanjut, sila ke blog tersebut (http://dhanyaraam.blogspot.com/2012/02/mesti-baca-surat-cinta-rsnrayer-kepada.html).

Jangan lupa ke blog tersebut kerana rahsia perpecahan pemimpin India DAP pun ada diceritakan dalam entri tersebut.

*Blogger MIC semakin aktif. Ada rakan blogger boleh bagi tahu bagaimana pula prestasi blogger MCA atau Gerakan?

GEMPAR! Dunia Terbalik Di Sabah. Adakah Kerana Aktiviti Kaum Luth Di Malaysia?

Posted: 02 Feb 2012 04:03 AM PST

Dunia terbalik di Sabah.

 Rumah Terbalik Pertama Di Malaysia Dengan Mesej Alam Sekitar

Oleh RUBEN SARIO

Yee menunjukkan rumah terbalik yang dibinanya di Kampung Bantayan-Telibong di Sabah. Foto ihsan Alexander Yee.

KOTA KINABALU: Seorang lelaki kelahiran Sabah membelanjakan setengah juta ringgit bagi membina rumah terbalik pertama di Malaysia yang menyampaikan mesej alam sekitar.

Alexander Yee berkata, struktur rumah luar biasa yang terletak di Kampung Bantayan-Telibong, kira-kira 40 kilometer dari bandar itu amat berbaloi.

"Jika kita terus mengeksploitasi sumber semulajadi secara berterusan, lambat laun kita akan melihat dunia 'terbalik' (musnah)," kata Yee yang memiliki firma binaan selain mengusahakan rumah penginapan untuk pelancong di taman hidupan liar daerah Kinabatangan di pantai timur Sabah.

Yee menunjukkan rumah yang berkeluasan 140 kaki persegi itu dilengkapi dengan kemudahan lengkap termasuk ruang tamu, bilik mandi, ruang makan dan juga dapur yang mempunyai ciri-ciri tradisional Sabah.

Dia berkata, semuanya diletakkan secara terbalik dan ini termasuk peti sejuk, dapur memasak dan periuk nasi di dapur serta mesin jahit.

Baca selanjutnya di sini (http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/2/2/mstar_berita/20120202123931&sec=mstar_berita).

Tahniah kepada anak Sabah ini kerana berjaya menghasilkan senibina rumah yang menarik.

Buka semua orang berbakat seperti ini.

Tahniah juga kerana menambah satu lagi destinasi pelancongan menarik di Sabah.

*Biar rumah terbalik tapi atas tanah. Kalau bawah tanah....? Kena bendung homoseksual supaya peristiwa Kaum Luth tak berulang di Malaysia.

Adakah Kenaikan Jumlah Saman Bersamaan Dengan Penurunan Jumlah Kematian?

Posted: 02 Feb 2012 03:05 AM PST


Tahniah PDRM kerana berjaya melaksanakan tugas mereka dalam Ops Sikap yang terbaru.
Ops Sikap: Jumlah Kematian Menurun
Oleh STEVEN DANIEL

KUALA LUMPUR: Ops Sikap 25 baru-baru ini membuat kesimpulan mencatatkan kejayaan apabila terdapat penurunan dalam bilangan kematian, kemalangan dan kemalangan maut.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar bagaimanapun berkata, jumlah saman trafik meningkat sebanyak 69 peratus kepada 315,949 saman berbanding dalam Ops Sikap bagi Tahun Baru Cina tahun sebelumnya.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/2/2/mstar_berita/20120202125842&sec=mstar_berita

Cuma satu persoalan yang bermain di minda MyMassa, adakah peningkatan jumlah saman berhubung kait dengan jumlah kematian.

Jika ya. Mungkin PDRM perlu lebih tegas lagi selepas ini.

*Alalalala tok....alalalala tok, tolong jangan saman.

PANAS! Malaysiakini Sahkan PAS Akan Buat Perubahan Besar-besaran.

Posted: 02 Feb 2012 01:22 AM PST


Malaysiakini sahkan PAS sedang berusaha membuat perubahan pada nama parti tersebut.

Namun, singkatan parti tersebut kekal P.A.S.

Berikut adalah berita berkenaan perkara tersebut:


Dan sudah pasti dan seperti dijangkan, PAS akan merubah namanya kepada Parti Adat & Sosial.

Sebab itulah PAS kini lebih mementingkan adat dan budaya kaum lain semata-mata untuk meraih undi. Mereka tidak lagi menumpukan kepada perjuangan asal mereka iaitu untuk menegakkan negara Islam.


*PARTI ADAT & SOSIAL. Perubahan yang membolehkan golongan Erdogan menjadi Presiden tanpa perlu jadi Ulama.

BIG DEAL : US100JUTA , G.SOROS AND ANWAR

Posted: 01 Feb 2012 11:46 PM PST

 PRU12 - SPECIAL DEAL BETWEEN ANWAR(TIAN CHUA) WITH G.SOROS


 SPECIAL DEAL YAHUDI(BASED IN SINGAPORE) WITH ANWAR(NASUTION)

PARA ULAMA, Dr. Hassan Ali, Ketua Pemuda PAS, Nik Aziz pun dah start menyoal Anwar, berkenaan hasratnya akan mempertahankan Israel jika Anwar jadi PM. Namun, Anwar tetap Anwar, video China Doll tetap dilecehkannya, rakyat marah dia sokong Israel dia apa peduli, yang pentingnya Janji George Soros and Yahudi Foundationnya akan memberikan 100JUTA untuk PRU13.  Yang lama sudahpun diberikan melalui Human Right Watch sebuah NGO Yahudi Amerika yang menuntut Anwar dibebaskan kerana Liwat Anwar dengan Saiful katanya Suka Sama Suaka. Di sini http://www.hrw.org/news/2010/09/07/global-challenge


Semasa PRU12 dahulu isu Yahudi dan Soros membantu Anwar sudah diketahui umum antaranya di sini http://gelagatanwar.wordpress.com/2012/02/01/beda-mahathir-dan-anwar/ , isunya apakah Bank Negara akan melepaskannya ataun terlepas. Mekanisme kawalan kemasukan wang haram seperti ini perlu ditangani, kerana 100JUTA itu bukan sahaja boleh menghancurkan negara, malah menjual negara ini.

Apapun kita yakin Bank Negara mempunyai mekanisme untuk menghalang kemasukan wang haram ini, terutama apabila ianya digunakan untuk memperjuangakan LBGT di Malaysia, yakni salahsatu Dasar PR di bawah kepimpinan Anwar. Anwar mahukan undang-undang Lapok seperti mengharamkan perkahwinan sejenis dan mengharamkan LGBT dikaji dan seterusnya dihapuskan. Inilah antara isu besar Haji Hadi mahu berhenti kerana tidak mahu terus-terusan melakukan dosa.

Panglima Perang Cyber

Posted: 02 Feb 2012 11:06 PM PST

Panglima Perang Cyber


Apa Kata @PapaGomo Keluarkan Video dan Mubahalah Buktikan Blogger Umno-Reform Sebagai Trojan-Horse !!! Cc @NajibRazak

Posted: 02 Feb 2012 10:59 PM PST

Dalam hukum agama jika seseorang ingin benarkan perkataan atau tulisannya perlu sertakan bukti.

Kes Saiful Bukhari sudah cukup menjadi bukti bagaimana kaedah sumpah dan dan cabaran mubahalah buktikan kebenaran dakwaannya.

Kerana beranilah Saiful Bukhari bersumpah seperti mana YAB PM empat kali bersumpah.

Banyak andaian dibuat bahawa Anuar Mohd Nor atau blogger Umno-Reform adalah trojan horse.

Atas dakwaan beliau tidak pernah menghentam Anwar Ibrahim.

Maka untuk menghentikan perkara ini maka elok jika mubahalah dilakukan dan video dikeluarkan.

Sudah tentu tuduhan ini tidak akan benar kerana jika anda orang yang bijak sudah tentu anda akan pergi mencari artikel tulisan beliau dan mempercayainya apabila semua tulisan Umno-Reform sudah dibaca.

Rasanya sudah pasti anda akan kembali ke sini dan menulis bahawa tuduhan Umno-Reform tidak menyerang Anwar Ibrahim adalah salah sama sekali.

Begitu juga anda akan dapati bahawa bukan setakat Anwar tetapi Azmin juga turut dikecam oleh beliau.

Bagi mengelakkan perkara ini berpanjangan kerana fitnah sangat berat sehingga disebut dalam Al Quran ia lebih dahsyat dari membunuh.

Jika video Datuk Johari Abdul boleh dikeluarkan mengapa video blogger Anuar Mohd Nor tidak boleh dikeluarkan sejak setahun lalu dicabar?

Kita berdoa siapa yang buat fitnah akan ditunjuk oleh Allah.

Sudah letih kita tengok politik blogger berlegar sesama kita sehingga ke peringkat mencurah pasir kepada orang yang tidak berdosa.

Menuduh Anuar trojan horse seperti menuduh SB dan MIO Malaysia sangat bodoh sehingga gagal mengesan kelicikan trojan horse Umno-Reform !!!

Kesian jika SB dan MIO diperlihat sangat bodoh seperti itu.

Apalagi ayuh Papaku Sayang keluarkan video Umno-Reform terlebih dahulu atau kita akan sedar bahawa ia propaganda murahan untuk memburukkan seorang insan bernama Anuar.

Baca jawapan balas Umno-Reform di sini

http://umno-reform2.com/front/


Baca juga http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2012/02/debat-salahuddin-hisham-vs-anuar-reform.html
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Gambar Anwar Berserban Bersama Sivaji?

Posted: 02 Feb 2012 09:02 PM PST

Isteri TPM Sambut Maulid Di Kelantan Semalam

Posted: 02 Feb 2012 07:42 PM PST

Alhamdulillah semalam isteri Timbalan Perdana Menteri kita telah menyambut kelahiran Junjungan Besar Rasulullah saw bersama Wanita UMNO di Kelantan.

Selepas Kerajaan PAS dilihat cuba menyisihkan sambutan ini yang semakin jelas menampakkan mereka musang berbulu ayam dengan menidakkan sambutan tersebut sejak mula memerintah Kelantan 1990 hingga sekarang.

Betul tidak ada syarat sebagai pemerintah untuk membuat maulid nabi tetapi orang mengasihi baginda tentu akan membuat sambutan walau orang tidak menyukainya dan menyamakannya dengan agama Kristian seperti diungkapkan oleh MB Nik Aziz..

Video ada di youtube.

Sambutan telah dibuat di Masjid Mukim Parol Kota Bharu, Kelantan semalam.

Allahumma solli wasallim wabaarik alaih.

Ustaz Budak Silap Lagi Sebut Nabi Menyesal Tidak Jumpa Imam Ghazali Selepas Anggap Nik Aziz Pewaris Nabi

Posted: 02 Feb 2012 05:44 PM PST

Assalamualaikum wrt wbt.


Segala puji tertentu hanya layak bagi Allah yang menjadi Tuhan Sekelian Alam, Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad saw yang diutuskan sebagai rahmat ke seluruh alam.


Aku naik saksi bahawa Tiada Tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad saw itu Utusannya yang diutus sebagai rahmat ke seluruh alam.


Marilah kita berselawat ke atas baginda lebih lebih lagi di bukan yang sangat mulia yang menjadi bulan kelahiran baginda. Pahala satu selawat sungguh hebat sehingga dibalas oleh Allah dengan sepuluh kali balasannya.


Pertama sekali mari kita tengok video di atas yang memaparkan seorang ustaz bergelar 'ustaz budak' memuji Mursyidul Am PAS sebagai pewaris nabi.


Sebelum mengesah atau menafikan dakwaan beliau mari kita berbincang sebentar ciri pewaris nabi yang kita perlu kenal.


Antarnya pewaris baginda mesti memiliki ilmu dan akhlak. Dalam hal ini akhlak Nabi sangat terpuji sehingga mendoakan Umar Alkhattab agar memeluk Islam. Bukan mendoakan kecelakaan beliau.


Begitu juga pewaris nubuwwah akan memastikan tiada perkataan yang merendahkan martabat Nabi seperti menyamakan baginda dengan orang biasa yang pernah dilakukan oleh Mursyidul Am PAS di atas.


Seterusnya pewaris juga akan meraikan sambutan kelahiran kekasihnya iaitu Nabi Muhammad saw bukan menghentikan perayaan tersebut sejak PAS memerintah tahun 1990 sehingga sekarang. Lebih teruk Maulid disamakan dengan agama Kristian Nauzubillahiminzalik.


Yang menjadi kepelikan acara Sure Heboh atau nama barunya Jom Heboh, boleh pula dihalalkan selepas diharamkan puak mereka sebelumnya.


Terakhir pewaris nabi juga tidak akan menyumpah seranah orang lain demi mempertahankan menantu sendiri yang disiasat SPRM sehingga menggelar blogger sebagai celako celako celako.


Sifat marah dan mencarut seperti ini bukan sifat pewaris Nabi dan ternyata Nik Aziz sekadar lulusan bahasa Arab yang jelas banyak menggunakan otak dari kupasan ulama yang ditulis dalam kitab sehingga mengelirukan ummat.


Namun jika mahu dikata Nik Aziz pewaris pakaian jubah serban Nabi, oh itu tidak mengapa. Kerana Bapa Munafik juga di zaman Rasulullah saw buat perkara yang sama.


Wallahu A'lam.


Video terbaru Ust Budak menyatakan hadis Nabi menyesal tidak jumpa Imam Ghazali juga sangat meragukan. Pernah mendengar seorang tokoh di Kelantan yang ilmu tinggi mengkritik Ustaz Budak yang tidak perlu disebutkan di sini.


Ya Allah Bersihkan hati kami dari nifaq dan fahsya (perkara keji) dan jadikan kami orang yang bersama Siddiqin Syuhada Solehin. Yang menjadi sebaik baik teman perjalanan.


Mohon maaf atas salah silap perkataan di atas. Artikel ini ditulis dalam bas menuju Putrajaya kerana ada urusan dunia di sana.


Wassalam.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Harith Iskandar Mohon Maaf Tayang Perut Isteri - Alhamdulillah

Posted: 02 Feb 2012 04:48 PM PST

Video Teressa Kok Pemalas

Posted: 02 Feb 2012 04:58 AM PSTPesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

Video Anwar Ibrahim Sokong Israel cc @NajibRazak @anwaribrahim

Posted: 02 Feb 2012 03:57 AM PSTPesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

@Catriona_Ross Nafi Ikut Ajaran Bob Lokman Di Twitter

Posted: 02 Feb 2012 02:43 AM PST

Video Debat @khairykj dengan @rafiziramli - Apa Pandangan Anda ?

Posted: 02 Feb 2012 02:38 AM PSTPesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

Ustaz Dong Trabolta Buat Kelakar - Tahniah Nadi TV

Posted: 02 Feb 2012 01:34 AM PSTKomen saya : kelakar....


Psy-war yang 'sangat baik' dan memang lawak gila.


Idea 'hebat' ini patut dipuji.


Saya kenal siapa dalam video ni. PW rasanya.


Mesti makin ramai rakyat sokong BN selepas tengok video ni...


Cuma bagi saya muzik salah bila diguna ke jalan yang salah...


Diguna untuk perkara baik tidak salah. 


Nabi Daud main seruling.


Hadis ada sebut bab seruling..


HR:Imam Bukhari dan Muslim:
"Sesungguhnya bertuah engkau(Abu Musa Al-asyari)kerana Allah kurniakan seruling dari jenis seruling keluarga Nabi Daud. 


Jika seruling haram kenapa diibaratkan sahabat baginda Abu Musa dengan seruling ?


Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal.


terima kasih atas info blog di bawah.

tambahan :


Al-'Allamah as-Syeikh Abdul Ghani an-Nabulsi menegaskan dalam kitabnya Idhoh ad-Dilalat fi Sama'i al-Alat -(Menjelaskan dalil-dalil dalam masalah yang berkait dengan hukum mendengar alat-alat muzik) - bahawa hukum haram segala bentuk alat muzik yang disebutkan dalam hadis bukanlah disebabkan alat-alat muzik itu sendiri atau suara dan bunyian yang terhasil daripadanya. Kalaulah dihukumkan dengan sebab yang demikian, maka sudah tentulah bunyi-bunyian yang merdu seperti suara burung juga termasuk dalam hukum haram. Sedangkan ulamak telah bersepakat bahawa suara kicauan burung dan seumpamanya itu tidaklah dihukum haram. Bahkan mengguna dan mendengar alat-alat muzik dihukum haram adalah disebabkan faktor-faktor luar yang haram yang beserta dengannya dan juga yang membawa kepada "al-Lahwu". Menurut beliau "al-Lahwu" ialah perkara-perkara yang dengannya menyebabkan manusia lalai daripada melakukan ketaatan dan menunaikan kewajipan kepada Allah serta membawanya kepada melakukan perkara-perkara yang haram dan dilarang oleh syariat. 

Beliau seterusnya menegaskan bahawa sesiapa yang memerhatikan semua hadis yang datang daripada Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam mengenai alat-alat muzik ini, dia akan mendapati larangan-larangan tersebut dikaitkan dengan menyebut ' al-Malahi ' – iaitu perkara-perkara yang melalaikan - dan juga menyebut tentang arak, penyanyi-penyanyi perempuan yang mendedahkan aurat, perkara-perkara keji dan kefasikan bersamanya. Ini bermakna ia dihukum haram dengan sebab perkara-perkara haram tersebut bukannya alat muzik itu sendiri. Hadis-hadis yang tidak menyebutkan perkara-perkara tersebut adalah hadis-hadis Ahad yang tidak boleh dithabitkan hukum dengannya secara qot'ie (putus dan muktamad). Bahkan hadis-hadis yang bersifat mutlak (umum) ini, dikhususkan oleh hadis-hadis yang menyebut tentang perkara-perkara haram yang mengiringi permainan muzik. Dengan itu, maka hadis-hadis yang menyebut tentang pengharaman alat-alat muzik hendaklah dilihat dalam konteks bahawa ianya disertai dengan perkara-perkara haram dan boleh menyebabkan kelalaian kerana di sana terdapat hadis yang melarang bermain muzik dikaitkan dengan perkara tersebut. 

Beliau juga mensyaratkan tujuan dan niat yang baik walaupun tidak disertai dengan perkara-perkara haram dan melalaikan ketika bermain muzik dan mendengar nyanyian yang diharuskan. Niat memainkan peranan. Sekiranya dia mempunyai niat atau cita-cita yang tidak baik melalui alat muzik yang dimainkan serta nyanyian harus yang didengarinya seperti bercita-cita atau berkhayal meminum arak, berfoya-berfoya dan berseronok dengan perempuan ketika bermain muzik dan mendengar lagu itu atau dia mahu kalau boleh perkara tersebut ada dalam majlis tersebut, maka hukumnya adalah haram juga. Peranan niat yang membawa kesan kepada hukum harus dan haram ini samalah seperti peranan niat ketika membaca al-Quran bagi mereka yang berada dalam keadaan berhadas besar. Jika dia berniat membaca al-Quran maka hukumnya adalah haram dan jika berniat zikir maka hukumnya adalah harus. Begitu juga seseorang yang minum air teh dengan niat minum arak dan juga seorang suami yang bersetubuh dengan isteri dalam keadaan dia niat menggauli atau menggambarkan isterinya itu adalah perempuan tertentu yang bukan isterinya maka kedua keadaan tersebut, hukumnya adalah haram.

Pendapat Al-'Allamah as-Syeikh Abdul Ghani an-Nabulsi ini turut dipersetujui oleh al Ustaz Mustofa Ahmad az-Zarqa sebagaimana tersebut dalam kitabnya Fatawa Mustofa az-Zarqa. Bahkan beliau turut memperakui bahawa kitab karangan Al-'Allamah as-Syeikh Abdul Ghani an-Nabulsi tersebut adalah sebagai rujukan terbaik dalam mengetahui hukum yang berkait dengan masalah alat-alat muzik. Dalam kitab Fatawanya juga, al-Ustaz Mustofa Ahmad az-Zarqa telah menukilkan pandangan al-'Allamah Ibnu 'Abidin r.a. dalam Hasyiahnya, syarah kepada kitab Raddu al-Mukhtar di mana nas kata-katanya ialah:

"Aku berpendapat: Ini semua memberi maksud bahawa alat-alat muzik itu bukanlah haram kerana alat muzik itu sendiri, tetapi ia di sebabkan al-lahwu (iaitu disertai dengan perkara-perkara haram dan melalaikan daripada menunaikan tanggunggjawab dan kewajipan kepada Allah). Hukum ini sama sahaja sama ada orang yang mendengarnya atau bermain menggunakannya ". Beliau seterusnya menegaskan " Apakah kamu tidak lihat bahawa hukum bermain alat muzik itu, kadang-kadang harus dan kadang-kadang dihukum haram. Ini semua adalah disebabkan perbezaan niat dan tujuan mendengarnya. Dan sesungguhnya setiap perkara itu adalah berdasarkan kepada tujuan dan niatnya ".

Di antara ulamak mutakhir di zaman kita ini yang sependapat dengan golongan ulamak yang kedua ini ialah as-Syeikh Dr. Yusuf al-Qardhowi sebagaimana dijelaskan dan dihuraikan dengan pangjang lebar dalam kitabnya Malamih al-Mujtama' al-Muslim Allazi Nansyuduhu - ( Ciri-ciri unggul masyarakat Islam yang kita idamkan) - dan juga al Halal wa al-Haram fi al-Islam - ( Halal dan haram dalam Islam ). Dalam huraian tersebut beliau telah menolak hujjah-hujjah yang dikemukakan oleh golongan yang mengharamkan alat-alat muzik dengan menyatakan bahawa hadis-hadis yang diriwayatkan mengenai alat-alat muzik adalah dipertikaikan kesahihannya.


Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 02 Feb 2012 11:03 PM PST

Ustaz Moden's Weblog


Gerakan Wahhabiyyah dan Ulama Melayu Tradisional (2)

Posted: 02 Feb 2012 08:08 PM PST

Sedikit bahan ilmiah untuk dikongsi bersama.

 

11. Berdasarkan kajian menunjukkan pengaruh Wahhabiyyah pada peringkat awal di kalangan masyarakat Melayu sebenarnya lebih kepada pengaruh pemikiran Salafiyyah ala Muhammad ‘Abduh dan Muhammad Rasyid Ridha, dan bukannya sepertimana pemikiran Wahhabiyyah moden sekarang ini. Demikian juga di Indonesia, di mana kelompok Muhammadiyyah yang mendokong aliran Salafiyyah ala Muhammad ‘Abduh dan Muhammad Rasyid Ridha adalah berbeza dengan kelompok Salafiyyah Wahhabiyyah Indonesia. Syeikh Abu Bakar al-Asy’ari (m. 1390H) contohnya adalah lulusan Universiti al-Azhar di Mesir. Begitu juga Syeikh Tahir Jalaluddin (m. 1956).

12. Mufti Kelantan, Haji Musa ‘Abdul Samad (m. 1357H) yang juga terpengaruh dengan aliran ini, meskipun belajar di Mekah, namun beliau mempunyai hubungan yang baik dengan Syeikh Muhammad Rasyid Ridha. Bagaimanapun yang peliknya, beliau adalah pengikut Tariqat Ahmadiyyah yang diambilnya daripada Syeikh Muhammad al-Dandarawi, dan telah menterjemahkan kitab ’Aqd al-Darr al-Nafis yang merupakan manaqib Syeikh Ahmad bin Idris oleh Syeikh Ibrahim al-Rasyid, dan juga menterjemahManaqib Sayyidi Ibrahim al-Rasyid oleh Syeikh Isma’il al-Nawwab.

13. Fatwa-fatwa Mufti Haji Musa telah menerima kritikan oleh ramai ulama antaranya oleh Tengku Mahmud Zuhdi al-Fatani (m. 1376H), Syeikhul Islam Selangor dan Mufti Haji Ibrahim Muhammad Yusuf (m. 1374H) yang menjadi mufti Kelantan kemudiannya. Tengku Mahmud Zuhdi telah mengarang kitabTazkiyah al-Anzar wa Tasfiyah al-Afkar, manakala Mufti Haji Ibrahim pula telah menulis risalah ‘Jiwa Amalan’. Kitab Tazkiyah al-Anzar telah diberi kata aluan oleh ramai ulama yang menyokong antaranya, Syeikh Muhammad Mukhtar ‘Atarid Bogor, Syeikh ‘Abdul Qadir Mandailing, Syeikh Muhammad Nur al-Fatani, Syeikh Pak Da ‘El, dan lain-lain.

14. Antara tokoh Negeri Sembilan yang menolak aliran ini ialah Syeikh Muhammad bin Nasib, Qadhi Besar Seremban yang telah menulis risalah ‘Kebatilan Kaum Muda’. Beliau mempunyai hubunngan yang erat dengan Mufti Negeri Sembilan, Syeikh Ahmad bin Muhammad Sa’id Linggi (m. 1382H).

Demikianlah sedikit yang saya dapat catatkan berkaitan pengaruh gerakan Wahhabiyyah ini selepas kematian Syeikh Muhammad bin ‘Abdul Wahhab pada tahun 1206H sehingga ke sekitar tahun 1400H (iaitu dalam tempoh hampir 200 tahun), serta hubungannya dengan reaksi ulama Melayu tradisional.

والله أعلم

http://salafiah.net/content/gerakan-wahhabiyyah-dan-ulama-melayu-tradisional-2


PenangWasabi

Posted: 02 Feb 2012 09:50 PM PST

PenangWasabi


Apabila 'PARASIT' ketawa besar!

Posted: 01 Feb 2012 09:43 PM PST


Khalid Abdul Samad menganggap bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr. Hasan Ali tidak memahami maksud parasit sebenar apabila secara terang-terangan menamakan beliau sebagai pemimpin Pas yang dianggap 'parasit' dalam parti itu.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Selangor yang pernah digugurkan daripada jawatan itu ketika Pas negeri diterajui oleh Hasan berkata, tuduhan tersebut tidak tepat kerana beliau adalah ahli dan pemimpin Pas yang berada dalam 'batang tubuh' parti sejak sekian lama sedangkan parasit adalah suatu benda asing yang hidup dengan cara menumpang pihak lain.

Sebaliknya kata beliau, pihak yang berada di luar Pas dan hanya boleh hidup dengan menumpang isu membabitkan parti itu sebenarnya adalah parasit.

"Parasit adalah jenis yang tinggal atas induk macam pokok asing tinggal atas pokok besar tetapi saya tidak boleh menjadi parasit kerana saya merupakan sebahagian daripada batang tubuh parti.

"Tidak seperti orang yang hidup dengan isu Pas tetapi dia adalah orang asing yang mana jika tidak ada isu Pas, dia tidak boleh hidup, dia menjadi popular atas isu Pas," katanya di sini.

Beliau mengulas kenyataan Hasan yang menamakannya sebagai parasit dalam Pas ketika berceramah dalam program Bicara Memurnikan Akidah Ummah di Dewan Rukun Tetangga Seksyen 17 di sini baru-baru ini.

Hasan dipetik sebagai berkata, Ahli Parlimen Shah Alam itu sering kali dilihat menyebarkan fahaman yang tidak menyebelahi Islam selain merupakan individu paling lantang menentang usahanya untuk melarang penjualan minum keras di kedai-kedai runcit di kawasan penempatan majoriti orang Melayu.

Khalid juga didakwa adalah individu yang beria-ia mengkritik Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ketika agensi agama itu menyerbu sebuah premis yang dikatakan sebagai Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) meskipun pihak berkuasa menerima maklumat mengenai penganjuran satu majlis yang bermatlamat bagi menyelewengkan akidah umat Islam di negeri ini.

Khalid yang sudah lebih 30 tahun berada dalam Pas berkata, Hasan sebenarnya sudah menjadi alat UMNO apabila membuat kenyataan supaya para pengundi di Parlimen Shah Alam agar tidak mengundinya lagi pada pilihan raya umum akan datang.

"Kalau tidak beri undi kepada Khalid Samad, kepada siapa lagi? Sudah tentu kepada UMNO. Ini bukti Hasan sudah menjadi budak suruhan UMNO," katanya.

Malah katanya, dakwaan itu jugalah yang menjadi punca mengapa Hasan tidak dilantik menjadi Pesuruhjaya Pas negeri dan terpaksa dikeluarkan daripada parti meskipun sebenarnya beliau tidak mempunyai harapan dalam UMNO.

Dalam pada itu beliau menjelaskan, isu penjualan arak yang dibangkitkan oleh Hasan sebenarnya merupakan cadangan anggota Pas Shah Alam sendiri yang merupakan Ahli Majlis Bandaraya Shah Alam (MBA).

"Ahli kita yang bawa usul supaya kedai-kedai serbaneka yang beroperasi di kawasan majoriti orang Melayu tidak menjual arak. Kita gunakan kaedah lembut, pujuk rayu, adakan penerangan secara 'bil hikmah' dan bukannya buat cara samseng dengan merampas arak berkenaan.

"Bukannya buat dengan sesuka hati kerana ada peraturannya mengikut akta dari Pusat bahawa kedai-kedai seumpama itu tidak perlu memohon lesen khas," katanya.

Penang Wasabi..

PISAU.NET

Posted: 02 Feb 2012 09:24 PM PST

PISAU.NET


Rombongan Mencari DANA PRU di Turkey

Posted: 02 Feb 2012 04:49 PM PST


Kita ucap tahniah kepada Anwar yang sudahpun berangkat ke Turki malam semalam (bukan lari dan mencari suaka politik!); tetapi lebih kepada usaha saat akhir untuk mendapatkan bantuan dana PRU yang akan datang daripada beberapa pihak di Turki. Kalau mengikut jadual yang ditunjukkan oleh Saifuddin kepada beberapa petugas Ibupejabat PKR malam semalam sewaktu di KLIA; kita nampak memang lawatan ini mempunyai tujuan yang sangat khusus.


Anwar dijadualkan bertemu beberapa pemain korporat di Turki dalam beberapa hari ini. Dengan berbekalkan beberapa info terkini mengenai tanah, kawasan, tawaran istimewa, kelebihan yang dimiliki oleh Selangor dan Pulau Pinang kepada usahawan Turki; Anwar juga akan berbincang mengenai kemungkinan Turki membantu PKR daripada sudut lain. Ada juga usaha untuk mewujudkan kerjasama politik jangka panjang antara AK Party dan Parti Keadilan daripada sudut pertukaran 'kakitangan' dan kepimpinan yang akan berlangsung untuk masa yang terdekat.


Beberapa orang kalangan pemimpin muda PKR akan dihantar ke Turki untuk belajar kaedah kempen dan modus operandi pilihanraya yang dibuat oleh AK Party. Anwar memang mahukan DASAR PANDANG KE TURKI sebagai agenda baru yang bakal dilaksanakan oleh PKR.


Yang kelakar, semalam sempat Azmin Ali menunjukkan 'metal detector' yang diberikan oleh seorang rakan Amerika kepada mereka. Tak mahu masalah di Patpong dan Bangkok berulang, nampaknya Saifuddin dan Azmin mengambil langkah yang sangat hati-hati. No more problems, tegas Azmin. Semua kakitangan yang ada di sekeliling tergelak. Boleh jadi bahan gurauan nampaknya Anwar sekarang ini.


Anwar juga akan bertemu beberapa tokoh politik. Ahmet Davotoglu memang menjadi pengikut setia Anwar sejak zaman di UIAM lagi.


Anwar juga akan bertemu dengan beberapa 'market analyst' di Turkey – bagi mencari kelemahan pembelian ACIBADEM oleh Khazanah baru-baru ini. Anwar sengaja ingin mencari kalau-kalau ada kelemahan yang dibuat oleh Khazanah dalam dealing tersebut.


Antara wakil-wakil syarikat yang akan bertemu Anwar: Enka Insaat (Construction) dan Akbank (Perbankan). Menarik juga permainan Anwar ini.


Kalau menurut anggaran awal Ibupejabat PKR; dana awal sebanyak RM55 juta akan dapat banyak membantu usaha kemenangan pilihanraya. Kalau Anwar berjaya, nilai Anwar di kalangan Pakatan Rakyat akan meningkat berkali ganda. Salah satu BUKTI bahawa Anwar dapat memimpin dengan baik adalah kemampuan mencari sumber kewangan. Kalau mengikut list panjang usahawan Turki yang bakal Anwar temui – komitmen RM15 juta sekurang-kurangnya memang boleh diusahakan.


Yang pelik, ada 'bullet point' – 'American friends' di dalam jadual Anwar. Siapa dia 'American friends' ini? Di mana mereka berjumpa? Atas sebab apa?


Sebelum meninggalkan rakan-rakan di KLIA – Azmin sempat bergurau, 'this is last we're going as opposition….next time, we are part of PM's Office'. Terburai gelak-Gelagat Anwar

Anwar’s Support Israel Video Making Its Rounds

Posted: 02 Feb 2012 01:42 PM PSTAIDCNews – 02/02/12 – The 7 minutes 48 seconds video recording of Datuk Seri Anwar Ibrahim's speech, which many say is in support of an 'Israeli State' has begun to make its rounds.

"I represent the view…'two states solution' for the Palestinian-Israeli conflict, "said Anwar at the Woodrow Wilson International Centre (WWIC), Washington DC on June 24, 2010.

Anwar said this when answering a question posed by Stanley Kober, a former Research Fellow in Foreign Policy Studies at Cato Institute, Washington, who asked him to explain why he voted the way he did on the flotilla incident, as well as why this issue was so important that the Malaysian parliament wanted to vote on it and would want to make its opinion.

It could be that, according to the participant in question, Anwar as the leader of Malaysia's opposition pact should be opposing the motion to criticise Israel in the Malaysian parliament, and that if, he too, supported it, it only showed that he was also 'anti-Semitic.'

In reply, Anwar said he was suspicious and rejected the motion to criticise Israel – a motion that was suggested by Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak because, according to him the act of bringing up an anti-Israeli motion was tantamount to a policy of 'racism.'

He said Najib, who brought that motion, had criticised what was considered as brutal action on the part of the Zionist state of Israel. He went on to say that he and his cohorts (actually) in the opposition were sceptical in support of the resolution.

However, he cautioned that many among his group realised that there was no need to adopt an anti-Jew or anti-Semitic stance, as this would be tantamount to being racists.

To support his answer, and to prove that he rejected the anti-Israeli motion, Anwar claimed that he represented those who supported the 'two states solution' idea in putting an end to the Palestinian-Israeli conflict.

In the video, Anwar also criticised the laws practised in Malaysia, which he considered as undemocratic…laws such as the whipping sentence imposed on former part time model, Kartika Sari Dewi Sukarno for consuming alcohol, as well as the ban on the use of the word Allah among Christians.-AIDC

Melayu paling ramai tidak daftar mengundi

Posted: 02 Feb 2012 11:42 AM PST


Politik pulau pinang tak pernah lari daripada pihak haprak pakatan yang sering kali mempertikaikan kenapa kerajaan BN menyerahkan pucuk pimpinan kepada bukan bangsa melayu.

Mereka bermain politik rasis ini dikalangan orang melayu,kononnya Umnolah yang mengadai hak menjadi pemimpin didalam kerajaan negeri.Umno tidak pernah mempedulikan siapakah yang menjadi ketua kerajaan negeriPulau Pinang,asalkan pemimpin itu berada didalam BN.

Sejak puluhan tahun sudah menjadi tradisi,yang mempersoalkan kedudukan ini rata ratanya adalah dari kalangan pakatan.Dalam masa mempersoalkan kononnya Umno mengadai hak orang melayu menjadi pemimpindinegeri ini.Orang melayu sendiri tidak sedar betapa pentingnya kuasa politik.

Menjadi pengundi adalah untuk memberi mandat dan kuasa kepada orang yang kita pilih.Yang paling bijak dalam menentukan kuasa politik adalah kaum cina,mereka menyedari peri pentingnya menjadi pengundi.Apa gunanya merintih tertindas,susah dan dizalimi.

Apa guna meroyan diatas jalan raya,berikat kain dikepala melaungkan mereka adalah pejuang melayu.Apa guna membawa gerembolan orang orang silat yang mengaku itu ini walhal tidak diterjemahkan kepada kuasa mengundi.

Gah itu! Gah ini! tu la melayu.

Berdasarkan fakta,orang melayu di negeri Pulau Pinang adalah majoriti berbanding komposisi

penduduk dari bangsa cina.Namun Kaum cina berjaya menjadi majoriti dengan pendaftaran jumlah pengundi yang ramai.

Orang Melayu dikesan paling ramai tidak mendaftar sebagai pengundi walaupun layak berbuat demikian.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, berdasarkan kajian pihaknya mendapati orang Melayu memandang remeh perkara itu dengan memberikan pelbagai alasan.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan bilangan sebenar orang Melayu yang terbabit daripada jumlah terkini 3.7 juta orang yang layak mendaftar tetapi tidak berbuat demikian.

"Ada yang memberi alasan bahawa mereka terlalu sibuk dengan urusan harian sehingga tiada masa untuk mendaftar. Malah ada yang mengatakan tidak ada perubahan besar akan berlaku dengan hanya satu undi," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas taklimat persediaan Pilihan Raya Umum Ke-13 kepada pegawai pengurus pilihan raya negeri di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Jaafar.

Sehubungan itu, Abdul Aziz menasihatkan golongan itu agar segera berbuat demikian bagi membolehkan mereka menunaikan hak dan tanggungjawab pada pilihan raya umum nanti.

Dalam perkembangan lain beliau memberitahu, hanya 50 responden memberikan maklum malas daripada 42,057 orang yang disenaraikan sebagai pengundi meragukan.

"Daripada 50 orang itu, 26 masih aktif manakala 24 lagi tidak dapat dipastikan status mereka," jelasnya.

Oleh itu, katanya, seramai 42,031 nama lagi akan digugurkan daripada senarai pemilih selepas tarikh semakan berakhir hari ini.

Sementara itu Abdul Aziz menjelaskan, cadangan untuk mengadakan proses pengundian awal bagi pengundi di luar negara tidak dapat dilakukan dan akan kekal dengan kaedah sedia ada iaitu undi pos.

"SPR ada meminta kerjasama Wisma Putra untuk melaksanakannya, namun mereka tidak dapat melakukannya kerana pelbagai faktor. Antaranya jumlah pengundi yang ramai selain kedudukan mereka yang berselerak," katanya

sumber: utusan.
Pisau kata " dah terkena baru nak tersedar"

tok gajah

Posted: 02 Feb 2012 09:14 PM PST

tok gajah


Melayu hilang kuasa................

Posted: 02 Feb 2012 09:41 AM PST

Tok haraf sangat program road-show yang di anjurkan oleh Dato Dr Hasan Ali dapat di teruskan sehingga tiba Pru 13. Kaum melayu harus di sedarkan tentang niat buruk PKR dan DAP terhadap PAS. Walau pun road-show ini baru bermula, sedikit sebanyak ianya telah menyedarkan orang melayu.

PKR dan DAP bukan nya rakan yang sesuai bagi PAS untuk berkongsi kuasa. Kaum melayu bernasib baik pada PRU 12 yang lepas kerana UMNO masih lagi berkuasa. Bayangkan jika sekiranya PR menang dan berkuasa, berapa orang MP dari PAS dan PKR yang berbangsa melayu  akan berada dalam parlimen.

Perkara buruk ini pernah berlaku di negeri Perak apa bila PR berkuasa, anggota EXCO nya terdiri dari 7 orang bukan melayu dan 4 orang melayu termasuk MB. Di P Pinang pula 9 bukan melayu dan 2 orang sahaja melayu nya. Di Selangor pula, walau pun ianya sama banyak 5 bukan melayu dan 5 melayu tetapi yang lebih bersuara ialah yang 5 orang bukan melayu.

Jika sekiranya perkara yang sama berlaku dalam perlimen maka hilang lah kuasa melayu. Bagi mengelak kan perkara buruk ini berlaku, kaum melayu harus menolak PAS dan PKR kedalam longkang.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 02 Feb 2012 09:06 PM PST

bERANIKAN hATI

Posted: 02 Feb 2012 03:41 PM PST

bERANIKAN hATI


HASAN ALI GENTARKAN PAKATAN PEMBANGKANG

Posted: 01 Feb 2012 07:07 PM PST
1. Pemecatan Datuk Dr. Hasan Ali oleh Pas akhirnya telah memberikan kesan besar kepada sokongan Pas terutama di negeri Selangor. Beribu-ribu penyokongnya telah mengikut jejaknya meningalkan perjuangan Pas yang selama ini mereka hayati bahkan berikutan dengan itu juga ramai penyokong-penyokong tegar Pas mengambil sikap mendiamkan diri dan menjauhkan parti. (Klik Sini)

2. Bertambah merunsingkan Pas adalah apabila Datuk Dr. Hasan Ali menubuhkan NGO 'Jati' yang dalam masa singkat telah membawa penyokongnya dan penyokong Pas berubah kepada 'Jati'. Walaupun 'Jati' bukanlah sebuah pertubuhan politik, namun ianya akan dapat berperanan sebagai kumpulan yang akan menyalurkan undi kepada parti yang ditentukan oleh kepimpinan. 

3. Apa yang dilakukan oleh Dr. Hasan Ali dewasa ini sangat merunsingkan bukan sahaja Pas malah keseluruhan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang. Kerana ini akan mampu memberikan kesan besar dan menumbangkan Pakatan Pembangkang (Klik Sini)  dan seperti biasa bagi Anu arr, sesiapa yang menentangnya dianggap dibeli oleh UMNO dan terlibat dengan konspirasi ciptaan UMNO.

4. Kerana kebimbangan terhadap pengaruh Dr. Hasan Ali yang mampu menghancurkan Pakatan Pembangkang, maka  Anu arr menuduh Dr. Hasan Ali bermacam-macam termasuklah kononnya mengikuti cara UMNO dengan membuat serangan peribadi, (Klik Sini) namun dalam masa sama Anu arr sembunyikan keburukannya selama ini bahawa beliaulah yang sering membuat serangan peribadi terhadap pemimpin BN. 

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 02 Feb 2012 03:17 PM PST

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Menangis Setelah Dato Dr Hasan Ali Dipecat....

Posted: 02 Feb 2012 01:28 AM PST

Semalam, saya ada terjumpa dengan seseorang yang agak rapat dengan Presiden PAS, Hadi Awang. Sorry la, saya tak boleh dedahkan namanya. Namun, dia ada beritahu sesuatu yang agak "istimewa" pada saya…

Katanya, Hasan Ali merupakan sahabat yang sangat disayangi Hadi Awang. Buktinya, walaupun dikatakan PAS Selangor mahu Hasan Ali dipecat sejak kes JAIS-DUMC, Hadi banyak mempertahankan Hasan Ali dalam diam…

Ketika Hasan dipecat baru-baru ini, dikatakan Hadi Awang dah tak boleh nak pertahankan Hasan Ali pasal meeting tu telah dikuasai oleh Pok Nik Ajis dan beberapa parasit erdogan anwarista. Mahu tak mahu, Hadi kena ikut keputusan majoriti syura…

Menurutnya, keputusan itu mengundang kesedihan yang amat sangat pada Hadi dan beliau risau dengan masa depan PAS, khususnya di Selangor. Paling jelas, Hadi menangis selepas pengumuman itu dibuat!

Dan dikatakan, itu adalah antara faktor Hadi "merajuk" cadang tak nak bertanding PRU13, baru-baru ni.

Dia dikatakan masih sedih dan menyesal dengan memecat Hasan Ali yang kini mempunyai sokongan padu dari majoriti penyokong PAS seluruh negara, khususnya di Selangor. Lagipun, dia memang iktiraf perjuangan Hasan Ali lebih genuine berbanding Khalid Samad atau Rani sendiri.

Tapi, takkanlah dia nak mengaku depan media pulak, kan?

Tapi, sumber saya juga memberitahu bahawa Hadi sememangnya terkilan dan marah pada kepimpinan PKR dan DAP yang menghentam Hasan Ali sebelum-sebelum ini.

Dia juga dikatakan memang menyampah gila pada Azmin Ali kerana mencampuri hal dalaman PAS dan mendesak parti itu untuk memecat Hasan Ali. Khabarnya, dia memang hangin satu badan…

Tapi, dia tak bolehlah nak luahkan pada public, nanti lagi la jadi haru-biru!

Pada saya, sekiranya diukur antara pencapaian Hasan Ali dan Khalid Samad dengan Rani, rasanya prestasi, populariti, ketulenan perjuangan dan prinsip Hasan Ali jauh lebih baik dari kedua-dua "musuh dalaman"nya itu.

Tak payah ceritalah. Semua orang dah tahu apa yang dibuat Hasan Ali dan Khalid Samad mengenai isu rampasan arak, JAIS-DUMC, penggunaan kalimah "Allah" atau gerakan selamatkan aqidah umat Islam.

Hasan Ali sibuk pertahan aqidah umat Islam, Khalid Samad sibuk keluar masuk gereja luaskan pengaruh dan beli jiwa pengundi bukan Islam. Kononnya gereja tu lebih penting pulak berbanding aqidah ummah. Patut ke macam tu?

Tak payah la nak pusing sana sini. Spin macamana pun, dalam isu Hasan Ali ni, beliau berada dipihak yang benar. Itu hakikat. Kalau ada jugak nak spin, memang bodoh dan takde akal la orang tu…

Walaupun, Hasan Ali memilih PAS dulu, kini dan selamanya, perjuangannya sama dengan saya. Cuma saya lebih memilih UMNO kerana UMNO mampu menggubal dasar. Tapi perjuangan kami tetap sama dan sebab tu kami kekal bersaudara…

Bukan macam PAS sekarang yang tak mahu mengaku orang UMNo sebagai saudara mereka. Malah mereka kutuk pula kita dengan fitnah, tohmahan dan kutukan yang bukan-bukan. Islam suruh begitu ke?

Apa pun, aku tunggu pendedahan Hasan Ali. Aku pasti, dia punya banyak bukti penyelewengan Kerajaan Negeri Selangor pimpinan boneka DAP, Khalid "gagap".

Hasan Ali hanya memerlukan sedikit masa saja lagi untuk meletupkan "bom" tersebut. Heh!

sumber -
myKMU.net

Saya Tak Meliwat Orang...!

Posted: 01 Feb 2012 06:35 PM PST

"Saya dipecat tanpa ada pertuduhan bertulis sedangkan mengikut perlembagaan parti ia wajib. Saya juga tidak diberi ruang walau seminit untuk membela diri dan inilah kali pertama dalam sejarah Pas, parti ini begitu drastik mahu memecat saya hanya kerana tekanan DAP dan PKR.

"Kesalahan saya bukan mencuri; bukan merompak; bukan menggugat kepimpinan parti dan bukan isu moral. Saya tak meliwat orang, kesalahan saya bukan kerana gila kuasa, kesalahan saya kerana melaksanakan Enakmen Jenayah Syariah di Selangor.

"Salah saya kerana membuat ulasan bukan mengenai Pas tapi mengenai Anwar hanya kerana tidak setuju demonstrasi 9 Januari.

"Isu mahkamah itu masalah peribadi, kenapa harus dibabit dengan rakyat dan mahasiswa yang ketika itu peperiksaan sedang berlangsung," kata Datuk Dr Hasan Ali di Dataran Pahlawan, Seksyen 2, Bandar Baru Bangi, sekali gus menyerlahkan aura Hasan yang kini lantang memperjuangkan syiar Islam, Melayu dan Institusi Raja selepas dipecat PAS....

Meskipun berdepan dengan pelbagai kepayahan termasuk semua kain rentang diturunkan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), siri jelajah dan pendedahan Datuk Dr Hasan Ali mengenai 'Parasit' dalam PAS terus mendapat sambutan daripada orang ramai.

Beliau mendakwa Pas yang kini dikuasai lebih 70 peratus kumpulan pro Anwar Ibrahim, sudah tersasar daripada perjuangan asal semata-mata demi kuasa politik.

Sebagai buktinya, dedah beliau, beberapa hari sebelum dipecat, seorang wakil PAS Pusat datang menemuinya dan meminta agar segala penguatkuasaan bagi mencegah kemungkaran di Selangor, dikurangkan kerana khuatir ia menjejas sokongan terhadap Pembangkang.

"Datanglah wakil PAS Pusat bertemu dengan saya, suruh saya kurangkan operasi dan penguatkuasaan (cegah maksiat). Apa dia kata, dia kata yang penting Dr Hasan, kita kena tawan Putrajaya dulu. Ini orang Pas yang bercakap, masya-Allah... lillahitaala, itulah bahasanya.

"Di Selangor ini yang Menteri Besar orang Islam, Exco kerajaan negeri (terdiri) lima orang Islam dan Exco agama juga orang Islam pun tak boleh nak dilaksanakan tindakan mencegah kemungkaran, apa yang kita (PAS) boleh buat kalau kita tawan Putrajaya?

"Saya tidak kata Putrajaya itu tidak penting tetapi jangan sampai gadai agama. Perintah Allah kita junjung, keinginan manusia kita kelek (usung) bukan sebaliknya seperti PAS hari ini. Keinginan siapa? Keinginan seorang rakyat Malaysia yang terlalu nak jadi Perdana Menteri," katanya.

Hasan yang juga bekas Pengerusi Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam itu juga mendedahkan seorang personaliti PAS Selangor telah menasihatkan bekas Ketua Penerangan PAS Selangor, Hasan Basri Mohd. supaya jangan bercakap soal gerakan Kristian...!

Katanya, nasihat tersebut dibuat ketika Hasan Basri dan personaliti berkenaan berceramah di pentas yang sama beberapa bulan lalu dan bekas Ketua Penerangan PAS Selangor itu dikehendaki bercakap mengenai demonstrasi Bersih 3 serta perlu memuji Datuk S Ambiga.

Dalam pada itu, Dr Hasan Ali memberitahu, pemecatan beliau daripada PAS disebabkan 'dosanya' menyekat penjualan arak menyekat orang berjudi di Selangor serta tegas menyatakan yang benar itu benar, yang batil itu batil, adalah sesuatu dibenci oleh DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Utusan Online

Tiada ulasan:

Catat Komen