Sabtu, 10 Disember 2011

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 09 Dec 2011 11:52 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Al-Kisah "Kuasa Veto"

Posted: 09 Dec 2011 01:03 AM PST

Kuasa veto? Hebat tu! Di PBB, ada 5 Negara besar yang berkuasa mempunyai Kuasa Veto. USA, Russia, China, England, Peranchis.

Walaupun semua negara bersetuju diatas sesuatu isu, tapi kalau salah satu dari Negara Kuasa Besar ini guna kuasa veto, maka persetujuan semua Negara itu batal.

Walaupun 4 dari 5 Negara Kuasa Besar itu bersetuju dengan sesuatu usul, tapi kalau satu dari Negara itu guna kuasa veto, usul itu batal.

Begitulah hebatnya kuasa veto itu.

Alkisah, sebuah Cabang, Ketuanya mengambil tindakan menggantikan Setiausaha yang tidak efektif, dengan seorang Setiausaha baru; Setiausaha yang digantikan itu mengambil peluang menyerang Ketua Cabang itu dengan mengatakan Ketua Cabang itu menggunakan kuasa veto.

Mungkin dia nak nyatakan bahawa Ketua Cabang itu bersikap "kuku besi". Veto berbeza dengan kuku besi.

Kuku besi bermakna mengumpulkan semua kuasa kepada dirinya sendiri dan kehendak diri sendiri itulah yang menjadi undang-undang dan peraturan.

Berbeza dengan veto yang membawa maksud bahawa kuasa yang diberikan melalui persetujuan dan apabila digunakan boleh membatalkan keputusan majoriti.

Alkisah, Setiausaha yang digantikan itu membawa "perang" ke luar cabang ke cabang-cabang lain, dengan ramai dari cabang-cabang lain dimaklumkan bahawa Ketua Cabang itu adalah seorang yang menggunakan kuasa veto.

Al-kononnya bahawa Setiausaha yang digantikan itu adalah seorang yang popular, semua AJK Cabang mahukan beliau menjadi Setiausaha kecuali Ketua Cabang.

Al-kisah, Ketua Cabang itu melantik Setiausaha baru dengan membawa perbincangan untuk mendapatkan persetujuan didalam mesyuarat JK Cabang.

Al-kisah kesemua JK yang hadir bersetuju supaya Setiausaha yang tidak efektif itu digantikan dengan Setiausaha yang baru, setelah persetujuan itu maka dilantiklah Setiausaha yang baru menggantikan Setiausaha yang tidak efektif.

Maka teramatlah murkanya Setiausaha yang digantikan itu sehingga dibawa isu itu ke gelanggang terbuka, namun, Setiausaha yang digantikan itu bukan sahaja tidak efektif tetapi tidak pula mahu menghadirkan diri kedalam mana-mana mesyuarat Jawatankuasa.

Maka disuatu mesyuarat JK, Setiausaha yang digantikan itu hadir, dan Ketua Cabang menerangkan kepada beliau akan peruntukan Perlembagaan parti mengenai perlantikan 5 orang pemegang utama parti yang diberikan kuasa kepada Ketua Cabang dengan tidak perlu merojok kepada persetujuan JK iaitu Naib Ketua 2, Naib Ketua 3, Setiausaha, Bendahari dan Ketua Penerangan. Dan 5 lagi AJK yang dilantik. Itu adalah kuasa Ketua tanpa persetujuan JK.

Setelah diterangkan begitu, Setiausaha yang diganti itu masih lagi meneruskan tindakannya membawa isu kuasa veto itu ke luar gelanggang.

Didalam gelanggang sendiri dia berjaya mempengaruhi 3 orang lagi AJK yang kini menjadi penyokong setia Setiausaha yang diganti, sehingga untuk menghadiri Kongres ke Johor Bahru, mereka 4 orang pergi dengan tidak memberitahu mesyuarat JK, sedangkan kesemua Perwakilan dan Pemerhati yang lain pergi ke JB setelah keputusan dibuat didalam mesyuarat JK.

Tiba-tiba, Setiausaha yang digantikan ini memberitahu seorang JK yang bersamanya bahawa beliau mengaturkan perjumpaan di kampong Orang Asal dengan membawa seorang YB dari Selangor tetapi tidak dibawa ke Mesyuarat JK Cabang, maka perjumpaan itu adalah berbentuk peribadi yang tidak diketahui oleh Cabang. Bagaimana pun Cabang tidak menghalang perjumpaan itu, tetapi tidaklah dapat mengharapkan Cabang menyokongnya kerana Cabang tidak dibawa berunding.

Saya mengajak semua AJK Cabang dan para aktivis parti supaya membacalah Perlembagaan parti. Kalau "buta Perlembagaan" arah tuju parti sukar disasarkan, dan dongeng seperti yang dibawakan oleh Setiausaha yang digantikan itu hanya menggunakan hujah logik tetapi bukan hujah fakta.

Semoga coretan ini dapat menginsafkan semua anggota parti bukan sahaja di Kuala Krau bahkan diseluruh Negara, jangan buta Perlembagaan!


.

Suara Sri Andalas

Posted: 09 Dec 2011 11:48 PM PST

Suara Sri Andalas


Isu Kuil Selesai Selepas Kata Sepakat Di Capai

Posted: 08 Dec 2011 11:47 PM PST

SHAH ALAM, 9 DIS: Kontroversi berkaitan pemindahan Kuil Sri Mahamariamman Seksyen 19 (Sg Renggam) akhirnya berjaya di selesaikan setelah pihak kuil dan kerajaan negeri mencapai persetujuan untuk memindahkannya ke lokasi baru di Seksyen 23.

Kejayaan menyelesaikan perkara ini yang satu ketika ditimbulkan oleh pihak tidak bertanggungjawab dengan berarak ke bangunan SUK Selangor sambil membawa kepala lembu merupakan sikap tidak bertanggungjawab yang cuba menghidupkan sentimen perkauman melampau.

Keperihatinan Kerajaan Pakatan Rakyat yang diterajui oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berjaya menyelesaikan isu ini melalui pertemuan semua pihak terbabit membuktikan kesungguhan kerajaan negeri menghormati amalan pelbagai kaum dan agama di negara ini.

Exco Kerajaan Kegeri yang juga Adun Batu Tiga, Rodziah Ismail menyatakan, walaupun kes ini berlarutan sejak tahun 1978 sebelum pembangunan Shah Alam, namun sebenarnya perkara ini boleh diselesaikan sekiranya semua pihak bekerjasama secara baik.

Katanya, kelewatan penyelesaian masalah ini ekoran beberapa perkara teknikal yang melibatkan tanah, proses pemindahan dan kewangan.

"Saya ingin umumkan di sini, walaupun tahun lepas saya maklumkan projek ini boleh diselesaikan dalam penghujung tahun lepas, tetapi beberapa perkara perlu diteliti semula dan sekarang saya boleh katakan projek ini 99 peratus siap dan pihak kuil bersetuju untuk berpindah yang kita jangkakan akan berlaku secepat mungkin," katanya.

Rodziah turut menyatakan, isu berkaitan warta tanah kepada kerajaan adalah standard kepada negeri Selangor kin dan tidak ada lagi status tanah yang diberikan kepada persendirian atau persatuan.

Katanya, melalui kata sepakat yang telah dicapai secara menang-menang membolehkan Pembangunan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) memajukan tapak kuil lama dengan pembinaaan 16 unit rumah teres dua tingkat setelah kerja-kerja perobohan yang akan dilakukan sendiri oleh pihak kuil selesai.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang turut serta dalam majlis tersebut berharap perkara ini tidak lagi dipolitikkan oleh pihak tertentu yang cuba mengambil kesempatan menjelang pilihanraya akan datang.

"Selama ini orang mengatakan bahawa Pas tidak menghormati agama lain dan orang lain akan susah sekiranya berkuasa walaupun dalam gabungan Pakatan Rakyat, saya rasa apa yang ingin kita buktikan di sini adalah sebaliknya. Kita mempunyai sikap terbuka dan menghormati hak orang lain," katanya.

"Ada yang mengatakan mengapa diletakkan di tapak industri, hakikatnya di Shah Alam tanah untuk pembangunan sudah padat. Tidak ada tanah seperti untuk kawasan perumahan yang belum digunakan. Tapi kita mencari tapak idustri yang dekat dengan kemudahan seperti jalan raya dan sebagainya," kata Khalid.

Ujar beliau lagi, Jawatankuasa kuil akan diberikan surat kuasa untuk menguruskan kuil ini manakala tanah ini akan diwartakan sebagai tapak rumah ibadat dan milikan oleh kerajaan negeri agar tidak lagi timbul masalah di masa hadapan.

Kerajaan negeri akan menunggu laporan lengkap daripada PKNS sebelum status tanah ditukar sepenuhnya.

Wakil Kuil Sri Mahamariamman, Chitra a/p Narayanasamy berkata bantuan yang diberikan kerajaan negeri dalam menyelesaikan perkara ini sangat diharapkan memandangkan mereka telah berhadapan dengan pelbagai masalah sebelum ini.

"Kita berterima kasih dengan bantuan yang diberikan dengan kawasan yang lebih terurus dan selesa," katanya.

Secara keseluruhan, kos pembinaan berjumlah RM320,000 dengan kerajaan negeri memperuntukkan RM50,000 dibawah peruntukkan rumah ibadat bukan Islam serta sumbangan pihak lain.

Setakat ini, projek pembinaan dengan keluasan tanah 0.5 ekar telah siap 99 peratus dengan proses pembinaan yang dikendalikan oleh PKNS telah siap sepenuhnya sejak November lalu.

Manakala kerja-kerja tambahan pembinaan struktur reka bentuk kuil dikendalikan sepenuhnya oleh pihak persatuan.

Struktur binaan baru meliputi ruang terbuka untuk upacara keagamaan, satu dewan serbaguna, satu ruang pejabat, dua bilik istirehat dan kegunaan pihak kuil dan satu ruang memasak serta tandas.

Proses pemindahan pula akan dilakukan 15 Disember ini dan berakhir selewat-lewatnya pada 27 Januari 2012. Kerja-kerja perobohan akan dilakukan setelah proses pemindahan selesai dan akan dilakukan sendiri oleh pihak kuil.

Pihak kuil juga memohon bantuan dari mana-mana individu yang ingin memberikan sumbangan.

Sumber: TVSNEWS

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 09 Dec 2011 11:19 PM PST

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Gambar-gambar Hari Terbuka Deepavali Pakatan Rakyat SUBANG

Posted: 09 Dec 2011 11:17 PM PST

Anwar Ibrahim

Posted: 09 Dec 2011 07:38 PM PST

Anwar Ibrahim


Penghujahan Kes Fitnah Versi 2 Di Mahkamah Tinggi Jalan Duta

Posted: 09 Dec 2011 02:56 AM PST

Mahkamah Tinggi telah menetapkan penghujahan(submission) kes fitnah versi ke-2 pada  hari Isnin/Selasa, 12 dan 13 hb Disember 2011.Mahkamah akan mula bersidang jam 12.00 tengah hari.

Fitnah Blog Umno: AMK Lapor Polis Serentak Seluruh Malaysia

Posted: 08 Dec 2011 11:16 PM PST

Keadilan Daily

Angkatan Muda KEADILAN akan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah terpilih di seluruh negara terhadap penulis blog Pro-Umno, PapaGomo petang ini.

Menurut Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin, tindakan itu bagi memberikan tekanan kepada polis agar segera menyiasat penulis blog tersebut yang sering menyebarkan fitnah terutama membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Tindakan blogger peringkat melampau, fitnah yang disebar ini seolah menunjukkan beliau tidak boleh disentuh. Hari ini kita memberi isyarat kepada polis dan membangkitkan satu persoalan, apakah polis akan mendiamkan diri walaupun berpuluhan laporan polis dibuat?" katanya kepada KeadilanDaily.

Katanya jika tiada sebarang tindakan dibuat terhadap blogger tersebut ini jelas menunjukkan segala fitnah yang dilemparkannya mendapat restu dari Umno BN.

Laporan polis akan dibuat serentak jam 2 petang ini i IPD Shah Alam, IPD Ipoh dan IPD Seremban 2, IPD Batu Pahat, bebeak.

Sementara itu Ketua AMK Selangor, Irwan Ismail berkata AMK menolak politik jahat yang dibuat penulis blog pro-Umno dan menyifatkan pemerintah sebagai tidak mempunyai modal untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat.

"Mereka tidak ada modal lain, hanya mampu memfitnah, tidak mempunyai fakta yang kukuh dan AMK Selangor menolak sekeras-kerasnya fitnah yang dilemparkan oleh blogger tersebut."

Terbaru seorang kolumnis media, Amin Iskandar membuat laporan 6 Disember lalu terhadap PapaGomo atau nama sebenarnya Wan Muhammad Azri bin Wan Deris di Balai Polis Jalan Travers, Kuala Lumpur.

Dalam laporan polisnya, Amin berkata, PapaGomo dalam blognya menuduh beliau kononnya dicabul Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedangkan kenyataan itu adalah fitnah.

Sebelum ini AMK turut mendesak pihak polis mengambil tindakan segera terhadap individu dan penulis blog pro BN kerana menyebar video seks fitnah, yang dikaitkan dengan Anwar Ibrahim.

Walaupun pelbagai desakan dan bantahan dibuat terhadap mereka, namun Polis tidak mengambil sebarang tindakan terhadap mereka terutamanya PapaGomo.

Wee Choo Keong

Posted: 09 Dec 2011 03:18 PM PST

Wee Choo Keong


The MYCC “hush-hush” public meetings!

Posted: 09 Dec 2011 08:09 AM PST

On 9-12-2011 Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister, YB Datuk Seri Ismail Sabri told the nation that Malaysian Competition Commission (MYCC), which will be headed by YA Tan Sri Siti Norma Yaakob (a former Chief Judge of Malaya), will consult members of the public before the implementation of the Competition Act 2010 on 1-1-2012. The Competition [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 09 Dec 2011 11:39 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Beginilah nasib guru Melayu yang diperjuangkan Umno

Posted: 08 Dec 2011 05:59 PM PSTMenitis air mata membaca luahan graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pengajian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua atau TESL) yang masih lagi menganggur. Yang pelik bin hairannya , macamana kerajaan Umno boleh ambil 300 guru dari Amerika Syarikat untuk mengajar Bahasa Inggeris di Malaysia?

Kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.
Menang sorak, kampung tergadai !

MELAKA 6 Mei 2011 : Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan akan membawa masuk kira-kira 300 penutur jati Bahasa Inggeris dari Amerika Syarikat bagi membimbing para pelajar tempatan dalam mata pelajaran bahasa itu mulai tahun depan. Berita lanjut di http://amkns.blogspot.com/2011/11/1malaysia-guru-amerika-diutamakan-guru.html

Graduan TESL masih menunggu
Berita Harian 9 Dis 2011

SAYA ingin meminta pihak yang berkenaan supaya membuka mata dan mengambil berat mengenai masalah menimpa kami, graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pengajian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua).

Sudah enam tahun kami menghabiskan masa dan kudrat kami di Institut Pendidikan Guru (IPG) dan universiti demi mendapatkan segulung ijazah.

Alhamdulillah, pada pertengahan 2011, kami berjaya menamatkan pengajian kami dan mendapat segulung ijazah yang kami idam-idamkan. Kami ditawarkan biasiswa Kementerian Pelajaran untuk mengambil ijazah TESL dalam program berkembar antara pihak IPG dan universiti.

Malangnya, selepas menunggu lebih kurang lapan bulan, kami masih belum mengetahui status mengenai penempatan kami. Kami cuba untuk mengajukan soalan mengenai penempatan kami kepada Kementerian Pelajaran, tetapi setiap kali kami menghantar e-mel kepada kementerian, jawapan yang diberikan cukup mudah, "Tiada sebarang tarikh ditetapkan".

Beberapa hari lalu, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi mengeluarkan kenyataan meminta supaya 5,000 pelajar ISMP daripada IPTA supaya tidak menyangka mereka dianaktirikan kementerian.

Sekiranya mereka yang mengambil ijazah di IPTA berasa mereka dianaktirikan, bagaimana pula dengan kami?

Kami ditemuduga oleh kementerian dan kemudian diberi biasiswa untuk mengambil ijazah dalam bidang pendidikan. Bukannya kursus yang kami ambil ini baru diperkenalkan, tetapi sudah bertahun-tahun diperkenalkan.

Kami berharap Kementerian Pelajaran dapat mengambil langkah yang sepatutnya untuk menyelesaikan masalah kami.

GURU TESL, Cohort 4.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/GraduanTESLmasihmenunggu/Article

Tiada ulasan:

Catat Komen