Ahad, 10 April 2011

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


KEDAH online

Posted: 10 Apr 2011 03:23 AM PDT

KEDAH online


SULTAN DARI BINTULU DENGAN LAPANGAN TERBANG BINTULU!

Posted: 09 Apr 2011 04:58 PM PDT

KERAJAAN JANGAN PERBODOHKAN RAKYAT

Posted: 09 Apr 2011 09:00 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

Posted: 10 Apr 2011 01:32 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Pilihan Raya Sarawak 2011- Vote for Change

Posted: 09 Apr 2011 08:25 PM PDT

Klik pada tajuk

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 09 Apr 2011 11:25 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Himpunan Orang Asal Kuala Krau sangat meriah dan berjaya

Posted: 09 Apr 2011 06:05 AM PDT

Dari jam 7.00 pagi hari ini (9.4.11) hampir 300 orang penduduk kaum Jahut dari kesemua perkampongan Orang Asal DUN Jenderak, Kuala Krau, Kg Sg Mai, Jerantut dan Kg Paya Mengkuang, Temerloh hingga jam 5.00 petang, telah berkumpul di Kg Penderas, Kuala Krau didalam program Himpunan Orang Asal Kuala Krau.

Pendaftaran kehadiran mereka bermula dari jam 8.00 pagi diiringi dengan sarapan pagi. Setelah bersarapan, mereka telah beratur untuk pemeriksaan kesihatan yang disempurna oleh team dari Al-Asyifa Temerloh.

Wah, cukup bagus. Hampir kesemua Orang Asal yang membuat pemeriksaan terhadap pressure "darah tinggi" dan darah "kencing manis" mendapati mereka berada didalam keadaan kesihatan yang baik.

Mungkin cara permakanan Orang Asal yang lebih kepada ulam-ulaman menyebabkan kesihatan mereka didalam keadaan yang baik.

Bermula dari jam 9.30 pagi, Sedr Juli dari PIKOM Negeri Selangor memberi penerangan tentang kedudukan Orang Asal Negeri Selangor.

Juli memberitahu bahawa di Selangor telah ditubuhkan BBTOAS (Badan Bertindak Tanah Orang Asal Negeri Selangor) dibawah bumbung Kerajaan Negeri. Semua perkampongan Orang Asal telah dijalankan survey dari segi tanah dan kependudukan.

60 buah kampong Orang Asal telah dikenalpasti, dimana-mana kampong yang telah berjaya disukat, telah dikeluarkan geran tanah, dan penduduk Kg Gerachi dan Kg Pertak telah dikeluarkan geran tanah mereka.

Kampong-kampong lain sedang menunggu untuk turut dikeluarkan geran tanah. Kerajaan Selangor bukan sahaja mengeluarkan geran tanah untuk tanah-tanah kampong, bahkan apabila kerja-kerja menyukat dapat disiapkan, tanah-tanah ladang untuk Orang Asal akan juga dikeluarkan geran tanah.

Kerajaan Selangor juga merancang untuk mengisytiharkan kawasan-kawasan Rezab untuk Orang Asal bagi tanah-tanah rayau dan tanah adat.

Selangor merupakan Negeri yang pertama didalam Malaysia yang mengambil tindakan yang positif untuk kepentingan Orang Asal berhubung dengan tanah mereka.

Dato Fauzi Abdul Rahman yang merasmikan Himpunan Orang Asal Kuala Krau itu melahirkan rasa bangganya kerana Orang Asal Kuala Krau telah menunjukkan sikap terbuka dan sanggup hadir didalam program yang dianjurkan oleh Parti Keadilan Rakyat.

Pengerusi PKR Negeri Pahang itu menyatakan bahawa dengan sikap yang ditunjukkan oleh Orang Asal Kuala Krau itu beliau yakin DUN Jenderak dimana Orang Asal mempunyai jumlah undi yang agak besar boleh dimenangi oleh calon Parti Keadilan Rakyat.

Dato Fauzi menerangkan bahawa Kerajaan Negeri dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat akan mempastikan hasil dari hutan boleh meningkat hingga beratus juta ringgit setahun, dan sejumlah dari pendapatan itu akan digunakan untuk membantu rakyat miskin dari segi permakanan dan dengan itu orang susah tidak perlu lagi membeli beras dan tepung dan sebaliknya akan dibiayai oleh Kerajaan yang berjaya meningkatkan pendapatan dari wang perbalakan.

Hari ini adalah hari yang sangat hektik bagi Dato Fauzi, kerana selepas sahaja beliau merasmikan Himpunan Orang Asal itu, beliau telah meninggalkan Majlis untuk menghadiri satu Majlis lain yang dianjurkan oleh Parti Keadilan Rakyat Cabang Rompin, dan selepas di Rompin beliau terpaksa pula ke Indra Mahkota untuk Majlis yang dianjurkan oleh PKR Indera Mahkota.

Sekiranya semua pemimpin PKR Pahang sanggup memikul tugas seperti Dato Fauzi Abdul Rahman, tidak ada sebab Pakatan Rakyat tidak boleh mengambil alih pemerintahan Negeri Pahang didalam PRY-13 nanti.

Sehingga waktu makan tengah hari, ruang telah diisi oleh Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat, kemudiannya diteruskan oleh Bob Manolan, Timbalan Pengerusi Biro Masyarakat Orang Asal, Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal, dan Sdr Juli, Pengerusi Biro Orang Asal Negeri Johor.

Majlis berhenti rehat untuk makan tengah hari dan solat dan disambung semula pada jam 2.00 petang, bilamana Majlis Forum Rakyat-cum-Dialog diaadakan.

Ahli-ahli Panel terdiri daripada Sdr Ilam, Timbalan Pengerusi BBTOAS Negeri Selangor, Sdr Juli dari PIKOM Selangor, Batin Berat dari Banting Selangor, Sdr Bob Manolan, Sdr Ismail Leh, Pengerusi JKK Kg Bukit Gong, Pekan, Sdr Ahmad Abu, Ketua PKR Ranting Kg Beredut, Sdr Yusri Ahon, Pengerusi Biro Masyarakat Orang Asal PKR Pahang dan Sdr Ramli Lugan, Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau.

Forum itu dipengerusikan oleh Sdr Rebin Birham.

Forum itu menjadi benar-benar hidup apabila berlaku penglibatan dari para hadirin dengan soalan-soalan yang sangat relevan dengan isu semasa.

Sesetengah daripada soalan itu berupa kritikan tajam kepada Kerajaan UMNO/BN dan kepada Batin-Batin yang menjadi mata dan telinga UMNO/BN dan mengenepikan masyarakat Orang Asal.

Dan juga soalan-s0alan lucu seperti: Boleh tak kita basuh batin-batin ini supaya mereka memihak kepada perjuangan Orang Asal dan tidak membodek UMNO/BN dan Jabatan Kemajuan Orang Asal (Jakoa).

Salah seorang daripada peserta iaitu seorang Ketua Wanita UMNO Cawangan memberikan title baru kepada Haji Suhaimi Said sebagai Tok Batin Malaysia kerana usaha dari Haji Suhaimi yang tidak jemu-jemu memperjuangkan hak dan kepentingan Orang Asal.

Beliau menjemput Haji Suhaimi ke kampongnya dan bersedia mengadakan perjumpaan penduduk-penduduk kampong dan bersedia pula keluar dari UMNO untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat.

Beliau membuktikan kesediaannya menyertai Parti Keadilan Rakyat dengan terus mengisi Borang Permohonan Menjadi Anggota. Suaminya, yang juga ahli UMNO dan JKK kampong juga turut mengisi borang menjadi anggota PKR.

Mereka suami isteri akan menjemput pimpinan PKR dari Biro Masyarakat Orang Asal ke kampongnya untuk merasmikan penubuhan PKR di kampong mereka. Dan sebelum berpisah mereka telah masing-masing mengambil 30 borang anggota untuk tujuan membawa masuk ahli-ahli UMNO ditempat mereka untuk penubuhan 2 buah ranting satu di Paya Besar dan satu lagi di Chini.

Haji Suhaimi Said menyatakan bahawa perjuangan Orang Asal yang paling besar ialah untuk mempertahankan tanah mereka; dan perjuangan PKR untuk Orang Asal adalah untuk mendapatkan geran tanah bagi tanah kampong mereka, dan begitu juga tanah ladang mereka. Disamping itu PKR perihatin terhadap kehendak Orang Asal agar tanah rayau dan tanah adat mereka direzabkan supaya tidak diceroboh oleh mana-mana pihak.

Majlis yang besar maknanya kepada Orang Asal itu diakhiri dengan perasmian penutupnya Oleh Sdr Ahmad Nizam Hamid, Timbalan Pengerusi PKR Pahang dan disudahi dengan 3 laungan REFORMASI.

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 09 Apr 2011 11:15 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


A Saturday for Sivarasa

Posted: 09 Apr 2011 12:21 AM PDT

Saturday - 9th April 2011
Sivarasa started off the morning at Damansara Damai with the families of the senior citizens' who have recently passed away. The programme organised by the office of the State Assemblyperson of Bukit Lanjan, Penyelaras DUN Paya Jaras and Petaling District Office to hand out the balance payment of the RM2500 given by the Selangor State Government under the Skim Usia Mas programme of the Merakyatan Ekonomi Selangor initiative.

This was followed by a visit to a resident who was the victim of a motorcycle accident recently.

Following the visit to the accident victim, Sivarasa went on to Kg Kayu Ara to visit the site of a fire affecting 2 families and 4 homes. He also arranged for the temporary relief housing for the victims at the Kg Kayu Ara community hall.

All these visits completed the morning of a Member of Parliament on a Saturday.Zulkifli Noordin

Posted: 09 Apr 2011 09:39 PM PDT

Zulkifli Noordin


KELIRU YANG MENGELIRUKAN!

Posted: 09 Apr 2011 03:01 AM PDT

(Erdogan di Perkuburan Kamal Attarturk, Ankara. Tiap tahun Erdogan akan mengalungkan bunga di Tugu Attarturk)

Salam 2 all.

Teman melihat perbincangan isu videoklip "Jantan-X" kini sudah menjadi cacamerba dan pasemboran habis. Tau-tau muncul begitu ramai yang bukak kancing rimbok meja menjadi mupti dan hakim syarie, siap dengan segala patwa yang keliru lagi mengelirukan. Habis semua hukum zina dan qazaf dipunggah dan diputar poosing sampai Karpal pun boleh pening yop.

Isu videoklip ini sengaja diputarbelitkan oleh para pemutar yang "nampak kuman diseberang tapi buta dengan gajah didepan mata". Macam sesetengah badut ingusan yang memaki hamun YAB Perdana Menteri mengalungkan bunga di Tugu Peringatan Attarturk dalam lawatan ke Turki baru-baru ini. Sampai ada Pak Yangoat yang mengkapior dan menerakakan PM. Dema tak ingat yang YAB Perdana Menteri Turki Recep Tayyib Erdogan pun tiap tahun kalung bunga disitu yop. Eh, takkan kapior Erdogan tu kot?

Berbalik kepada isu videoklip, apa sebenarnya isunya? Isunya ialah:

1. adakah videoklip itu tulin, maksudnya bukan superimpose dan lain-lain?

2. jika tulin, siapa watak-watak yang ada didalam video itu?

3. setelah dikenal pasti, barulah kita siasat apa yang berlaku dalam videoklip itu? Adakah mereka main gasing atau pun main guli?

4. jika kandungan videoklip itu menunjukkan berlaku satu perlakuan jenayah, maka kesalahan itu hendaklah disiasat; dan jika cukup bukti, pendakwaan bolehlah dikenakan samada di Mahkamah Sivil atau Mahkamah Syariah.

5. dan jika pemilikan, penyebaran dan pendedahan itu juga satu kesalahan, maka jika cukup bukti, pendakwaan bolehlah dikenakan terhadap mereka yang berkaitan samada di Mahkamah Sivil atau Mahkamah Syariah.

Jadi apa fakta yang ada setakat ini? Seorang yang bernama Datuk Shazryl Eskay Abdullah, rakan baik Anwar telah membuat satu pertemuan rahsia dan sulit bersama beberapa editor media tempatan di Sri Carcosa Negara dan mempertontonkan kepada mereka satu videoklip. Para editor tersebut balik kepejabat masing-masing dan membuat lapuran mengenai videoklip itu. Kecuali beberapa kerat manusia, tiada siapa pun tahu apa berlaku dan siapa watak-watak dalam videoklip itu. Tau-tau, 3 jam selepas itu, Anwar, kawan baik Datuk Eskay membuat kenyataan akhbar menafikan dia watak dalam videoklip itu. Tak pasal-pasal satu dunia tahu pasal videoklip tersebut, and all hell broke loose!!!

Anwar lalu membuat lapuran polis di IPD Dang Wangi, meminta polis menyiasat videoklip tersebut. Kerajaan memutuskan untuk membentuk satu pasukan siasatan khas di Bukit Aman utnuk menjalankan siasatan. Dan pihak polis tanpa berlengah terus memulakan penyiasatan.

Setakat ini, daripada 5 soalan diatas, pihak polis hanya baru menjawab soalan pertama, iaitu pihak polis hanya baru mengesahkan videoklip itu tulin!!! Ada 4 soalan lagi yang belum dijawab, termasuk siapa watak-watak dalam videoklip itu dan apa yang sedang mereka lakukan? Bermakna siasatan pihak polis belum selesai. Jadi dimana yang kepoh tak tantu pasal mengupas isu zina, qazaf, sampai kapir mengkapir pasik mempasik satu sama lain?

Sebenarnya tidak timbul langsung isu zina atau menuduh orang berzina pada peringkat ini! Jadi tak timbul isu qazaf, empat orang saksi, hudud dan lain-lain. Semuanya retorik, teoretikal, hypothesis, andaian, spekulasi dan putar-pusing yang sekadar membuang masa dan pikiran. Dan yang paling teruk, ada segelintir daripada pematwa-pematwa ni tengok videoklip tu pun belum, dah keluar pelbagai macam patwa dan hukum-hakam!

Pada teman, kita sepatutnya membenarkan pihak polis menyelesaikan siasatan dahulu. Sekarang baru masuk peringkat kedua; iaitu mengenal pasti watak-watak dalam videoklip yang sudah pun disahkan tulin. Semua pihak perlu berikan kerjasama kepada PDRM untuk menyelesaikan siasatan mereka. Hanya setelah selesai kesemua 5 soalan diatas, barulah boleh kita perbincangkan isu yang relevan berdasarkan hasil siasatan PDRM tersebut.

Bila dah selesai siasatan Bukit Aman nanti, bergantung pada hasil siasatan mereka, barulah kita tengok perlu atau tidak Suruhanjaya DiRaja, atau nak charge Datuk Eskay @ Trio itu, atau nak heret Jantan-X ke Mahkamah Syariah ke? Itu semua masih premature sehinggalah pihak PDRM selesai dengan penyiasatan mereka.

Sementara menunggu selesainya siasatan itu, yang sebenarnya diminta oleh Anwar sendiri berdasarkan lapuran polis yang beliau buat, eloklah semua pihak relax dulu. Nasihat teman, hentikanlah mempolitikkan semua isu. Kesian teman nengok habis anak bini dan kekawan diheret sama. Udah-udahlah tu yop. Biorlah pihak PDRM jalankan tugas mereka tanpa gangguan dan fitnah.

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
05 Jamadil Awal 1432
09 April 2011

Anwar Ibrahim

Posted: 09 Apr 2011 07:23 PM PDT

Anwar Ibrahim


Isu Sabitan Zina: Memahami Peruntukkan Perundangan Islam

Posted: 09 Apr 2011 04:09 AM PDT

Oleh Tuan Musa Awang
Timbalan Presiden,
Persatuan Peguam Syarie Malaysia.

Sekarang ini heboh di sana sini tentang video seks seseorang yang dikatakan mirip ketua pembangkang, DS Anwar Ibrahim. Semenjak isu meletup, budak sekolah yang sebelum ini tak tahu apa itu zina dah mulai tahu, bertanya kepada ibu bapa mereka, atau mereka akan 'search' dalam internet maksud perkataan zina.

Maka keluarlah tafsiran zina sebagai persetubuhan yang dilakukan oleh seorang lelaki dengan seorang perempuan tanpa nikah yang sah mengikut hukum Syarak, bukan pasangan suami isteri, pelaku kedua-duanya orang yang mukallaf, dan persetubuhan itu tidak termasuk dalam takrif persetubuhan yang meragukan (wati' syubhah).

Bertanyalah pula kanak-kanak ini, apa pula maksud persetubuhan? Lalu tahulah mereka bahawa persetubuhan itu ialah hubungan seks antara seorang lelaki dan seorang perempuan. Sebelum ini, mereka dengar tentang liwat. Kali ini zina pula. Wah, makin bertambahlah 'vocabulary' anak-anak kita dengan istilah-istilah seks ini.

Zina adalah suatu perbuatan yang dilarang keras oleh Islam, maka hukumannya juga adalah teramat keras dan mandatori. Jika seorang penzina muhson, yakni seseorang yang telah baligh, berakal, merdeka dan telah pernah berkahwin, apabila disabitkan melakukan perzinaan wajib dikenakan hukuman hudd (rejam) iaitu dibaling dengan batu yang sederhana besarnya hingga mati. Bagi penzina ghair muhson, yakni seseorang penzina yang tidak cukup syarat-syarat dinyatakan diatas,hendaklah disebat sebanyak 100 kali sebatan, dan setengah ulama' menambah dengan hukuman buang negeri selama setahun.

Hukuman kepada pelaku zina disebut dalam al-Quran. Firman Allah s.w.t dalam Surah An-Nur ayat 2 yang bermaksud : "Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari kedua-duanya 100 kali sebat, dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum Agama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari Akhirat, dan
hendaklah disaksikan hukuman siksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman".

Kerana ia adalah suatu kesalahan yang berat, hukumannya juga berat,maka sebab itulah ulama' mensyaratkan zina hanya boleh disabitkan samada dengan ikrar atau pengakuan si pelaku atau dengan keterangan empat orang saksi yang cukup syarat-syaratnya.

Sejarah Islam mencatatkan bahawa kebanyakan sabitan zina di zaman Rasulullah s.a.w adalah melalui pengakuan salah. Dalam hadith riwayat Abu Hurairah r.a, bahawa seorang lelaki datang mengadap Rasulullah s.a.w di dalam masjid dan mengaku telah melakukakan zina. Baginda berpaling ke arah lain seperti tidak melayan atau menerima pengakuannya, sehingga lelaki itu mengulangi pengakuannya sebanyak empat kali. Setelah itu barulah Baginda bertanya, 'adakah engkau gila?' Dia menjawab 'tidak'. Rasulullah s.a.w bertanya lagi, 'adakah engkau telah berkahwin?' Dia menjawab 'ya'. Lalu Rasulullah s.a.w memerintahkan para sahabat membawa lelaki tersebut untuk direjam.

Dalam suatu riwayat dari Sulaiman bin Buraidah, bahawa seorang wanita dari qabilah al-Ghamidiyah datang berjumpa Rasulullah dan mengaku sebanyak 4 kali bahawa dia telah mengandung hasil perbuatan zina.Baginda tidak terus menghukum wanita mengandung itu, tetapi meminta wanita itu pulang terlebih dahulu, melahirkan dan menyusukan anak tersebut, sehingga tamat tempoh susuan, barulah beliau diperintahkan untuk direjam. Kalaulah ditakdirkan selepas melahirkan anak, wanita ini menarik balik pengakuannya berzina, maka nescaya Baginda s.a.w akan menarik balik hukuman terhadap wanita tersebut. Ini yang dilakukan oleh Baginda s.a.w di mana Rasulullah s.a.w diriwayatkan telah menegur sahabat baginda dengan keras apabila mereka meneruskan hukuman terhadap Ma'iz bin Malik yang telah melarikan diri ketika hukuman dijalankan.

Berdasarkan dalil dan riwayat dia atas, maka rakaman video semata-mata bukanlah bukti yang kukuh untuk mensabitkan zina. Rakaman video adalah bukti yang lemah, dan dalam Islam disebut sebagai bayyinah (keterangan) atau qarinah (tanda). Ulama' Syafie dan Hanafi hanya menerima pensabitan zina melalui iqrar (pengakuan) dan syahadah (kesaksian) 4 orang saksi lelaki, adil dan merdeka sahaja, dan menolak bukti bayyinah atau qarinah.

Saya tidak bersetuju dengan kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Zainul Rijal Abu Bakar dalam sebuah akhbar tempatan bahawa rakaman video aksi seks boleh digunakan sebagai bahan bukti untuk mensabitkan pelaku terbabit atas kesalahan zina di Mahkamah Syariah. Ulama' Islam jelas telah membahaskan bahawa jenayah zina hanya boleh dibuktikan dengan dua perkara sahaja iaitu pengakuan orang yang berzina dan pengakuan empat orang saksi lelaki, adil dan merdeka yang melihat perlakuan zina itu.

Peruntukan tentang perbuatan zina yang terdapat dalam Akta atau Enakmen Jenayah Syariah negeri-negeri kini adalah tidak mengikut Hukum Syarak dan tidak sebagaimana yang telah ditetapkan dalam al-Quran. Bentuk hukuman yang ditakninkan dalam peruntukan ini lebih berupa hukuman takzir. Ini kerana Seksyen 2 Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) 1965 menghadkan bidangkuasa jenayah Mahkamah Syariah hanya ke atas orang Islam, dan untuk kesalahan yang boleh dihukum penjara selama tempoh melebihi 3 tahun atau denda melebihi RM5,000.00 sahaja atau sebatan tidak melebihi 6 kali atau apa-apa gabungan hukuman-hukuman tersebut. Dengan adanya halangan ini, maka hukuman hudud tidak dapat dilaksanakan di negara ini.

Mengambil contoh Seksyen 23 (1) dan (2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 memperuntukkan bahawa '(1) Mana-mana orang lelaki yang melakukan persetubuhan dengan orang perempuan yang bukan isterinya yang sah adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau disebat tidak melebihi enam sebatan atau dihukum dengan mana-mana kombinasi hukuman itu.' Manakala sub-seksyen (2) Akta tersebut memperuntukkan hukuman yang sama kepada mana-mana orang perempuan yang melakukan persetubuhan dengan orang lelaki yang bukan suaminya.

Walaupun hukuman yang terdapat dalam Akta atau Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah hanya berbentuk hukuman takzir, maka tidaklah bermakna kita boleh menyatakan bahawa untuk mensabitkan kesalahan zina hanya cukup dengan bukti bayyinah iaitu rakaman video. Ia adalah suatu yang mengelirukan, dan bertentangan dengan ketetapan para ulama' yang meletakkan standard bukti yang kukuh iaitu pengakuan atau syahadah 4 orang saksi sahaja boleh diterima untuk mensabitkan kesalahan zina.

Saya juga sependapat dengan Dr Juanda, tamatkanlah segera isu video seks ini. Amat memalukan. Seolah-olah kita tinggal di dunia yang tidak bertamaddun dan tiada undang-undang. Tindakan menyebarkan video seks kepada khalayak ramai, kemudian menjadi perbincangan umum, dan membiarkan masyarakat untuk menghukum adalah suatu yang tidak bermoral, rosak akhlak, serta akan merosakkan akhlak baik masyarakat.Negara ini ada undang-undang. Malah ada dua sistem mahkamah di negara ini, Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah. Jika benar si pelaku dalam rakaman video itu adalah DS Anwar Ibrahim atau sesiapa sahaja, kenapa tidak segera didakwa di mahkamah? Sebagai rakyat yang mendidik akhlak yang baik kepada anak-anak, pasti saya dan pembaca yang lain mahu melihat si pelaku dan juga orang yang mengedarkan video untuk tontotan umum itu dihukum menurut undang-undang negara ini. Agar kami sebagai warga negara ini berasa selamat dan amat bersyukur tinggal di negara yang aman ini.

Menuduh seseorang yang baik lagi suci melakukan zina tanpa mengemukakan empat orang saksi lelaki yang adil hukumnya adalah haram,termasuk dalam dosa besar dan boleh dikenakan hukuman had Qazaf (sebat) sebanyak 80 kali sebatan, dan tidak boleh diterima penyaksiannya selama-lamanya kerana dia adalah orang fasiq. Firman Allah s.w.t dalam Surah An-Nur ayat 4 yang bermaksud : “Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan zina kepada perempuan-perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawa empat orang saksi. Maka sebatlah mereka 80 kali sebatan, dan janganlah kamu terima persaksian mereka itu selama-lamanya keranamereka itu adalah orang yang fasiq”. Walaupun dalam ayat menyebut kesalahan menuduh zina kepada wanita, ijma' ulama' bersepakat bahawa tuduhan kepada lelaki juga termasuk dalam ayat ini.

Jika aduan dibuat secara tertutup menurut saluran yang ditetapkan, ia akan dibicarakan di dalam Mahkamah, dengan mengemukakan bukti-bukti dan saksi-saksi yang boleh membantu dakwaan. Maka maruah tertuduh tidak akan tercemar atau musnah seteruk perbicaraan di media dan di kalangan masyarakat awam. Apabila dibicarakan di mahkamah, maka hukuman qazaf tidak dikenakan kerana maqasid dari hukuman Qazaf adalah untuk membersihkan nama dan maruah tertuduh dari tercalar di mata awam.

Maka, berhati-hatilah dalam membuat tuduhan ke atas seseorang yang lain, terutama tuduhan yang melibatkan hak Allah seperti hudud. Allah memberi peringatan keras sebagaimana dalam firman-Nya yang bermaksud "Sesungguhnya orang-orang yang menuduh perempuan-perempuan (dan lelaki-lelaki) yang terpelihara kehormatannya, yang tidak terlintas memikirkan sebarang kejahatan, lagi yang beriman, akan dilaknat (oleh Allah) di dunia dan di akhirat, dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang pedih. Pada hari lidah mereka dan tangan mereka serta kaki mereka menjadi saksi terhadap diri mereka sendiri, tentang segala yang mereka lakukan." (Surah An-Nur ayat 23-24).

- Penulis ialah Timbalan Presiden, Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM).

Jangan Kata Video, DNA Juga Bukan Bukti Dalam Islam – Shura

Posted: 09 Apr 2011 02:19 AM PDT

Dari Keadilan Daily

Kekeliruan dan ketidakpastian dalam tuduhan zina tidak diterima sebagai bukti dalam ajaran Islam sekalipun melibatkan video mahupun asid deoksiribonukleik (DNA), kata Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Abdul Ghani Samsudin.

"Yang dituntut syariat bukan seperti kain mengelembung untuk mensabitkan seseorang dalam tuduhan berzina tetapi empat saksi yang melihat situasi yang berlaku seperti timba masuk ke perigi.

"Islam menuntut apa yang jelas. Yang tidak pasti, tidak boleh dijadikan bukti kerana boleh menimbulkan kekeliruan, contohnya sampel DNA. Ia juga tidak boleh dijadikan bukti kerana al-Quran tidak menyatakan hal itu.

"Walaupun DNA itu benar tetapi tidak boleh dipastikan sama ada dilakukan atau tidak perbuatan tersebut. Contohnya, dalam kes Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap tuduhan Saiful," katanya kepada Keadilan Daily sambil menegaskan ia bukan bermakna Islam menolak perkembangan kemajuan.

Ghani menegaskan, pensabitan jenayah mengikut ajaran Islam adalah melalui qazaf, bukan mengguna pakai pelbagai kaedah lain yang sama sekali tidak pernah dianjur agama itu.

"Islam sangat berhati-hati dan tidak menganjurkan cara menjadikan video lucah sebagai bukti. Kalau menggunakan rakaman, itu mesti dikaji siapa yang rakam, pengakuan polis tetapi semua itu boleh dipalsukan," katanya.

Ditanya status Malaysia sebuah negara Islam, beliau menganggapnya penganugerahan itu hanya semata-mata nama sedangkan pentadbiran negara tidak mengikut syariat sebenar.

"Kalau ikut Islam, mesti hargai kedudukan agama yang disanjung dan diangkat tetapi yang berlaku sekarang semuanya tidak betul kerana salah guna kuasa dan pelbagai penindasan berlaku.

"Jika betul negara Islam, keadilan perlu ditegakkan. Tetapi pemimpin Umno ikut dasar Melayu, bukan Islam," katanya.

Peguam, Pakar Gesa Kabinet Kubur Idea Dangkal Tubuh Suruhanjaya

Posted: 09 Apr 2011 02:16 AM PDT

Dari Malaysian Insider

Beberapa peguam membidas Datuk Seri Nazri Aziz yang mengesyorkan agar diadakan suruhanjaya diraja siasatan bagi mengenal pasti identiti si pelaku dalam video seks didedahkan "Datuk T" bulan lalu — yang didakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim — atas alasan elemen pelacuran.

Peguam-peguam yang dihubungi mempertahankan bahawa pelacuran bukan haram di Malaysia meskipun melanggan seks boleh dikenakan tuduhan dan menteri itu dicabar membuktikan alasan beliau.

Presiden Majlis Peguam Lim Chee Wee mengecam kenyataan Nazri, yang dikatakan tidak bermutu dan pertubuhan itu turut membantah penubuhan suruhanjaya hanya kerana satu klip video aksi seks.

"Jika ada kesalahan jenayah, maka ia seharusnya disiasat sebagai kes jenayah," kata beliau kepada The Malaysian Insider menjawab kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, semalam.

Nazri mahukan satu suruhanjaya diraja siasatan diadakan untuk menentukan sama ada wujudnya aksi pelacuran dalam video seks yang didedahkan oleh "Datuk T" 21 Mac lalu, didakwa membabitkan Anwar yang merupakan Ketua Umum Pakatan Rakyat.

Malah menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, suruhanjaya tersebut juga perlu menentukan sama ada lelaki yang terlibat dalam aksi seks itu adalah Anwar, yang juga Ketua Umum PKR.

Anwar telah pun menafikan yang beliau adalah lelaki dalam rakaman hitam putih 21 minit itu, yang dipertontonkan kepada media pada 21 Mac lalu.

Kemudian sedutan klip 107 saat disebarkan menerusi dunia siber awal minggu lalu.

"Pelacuran adalah haram di Malaysia. Jika anda terlibat atau anda membantu dan bersubahat dalam (kerja-kerja) pelacuran, anda menaungi pelacur untuk tujuan seks, ini satu jenayah," kata Nazri kepada The Malaysia Insider semalam.

"Suruhanjaya diraja akan menentukan identiti lelaki dalam video dan wanita yang dia adakan hubungan seks, sama ada dia itu adalah pelacur," kata beliau lagi.

Dalam kenyataan susulan, Lim juga menekankan bahawa tiada peruntukan jelas berkaitan dengan elemen pelacuran.

"Pelacuran itu sendiri bukan satu kesalahan jenayah," kata Lim.

Beliau mengakui ada beberapa peruntukan dalam undang-undang yang membolehkan mereka yang menawarkan seks bagi tujuan seks didakwa.

Sebagai contoh kata beliau, Seksyen 372A Kanun Keseksaan menyediakan peruntukan bagi tindakan ke atas mereka yang hidup hasil daripada atau perdagangan persundalan. Lim menambah, di bawah Akta Inkuiri Suruhanjaya 1950, Yang di-Pertuan Agong akan mempertimbangkan budi bicara baginda dalam menubuhkan suruhanjaya siasatan yang difikirkan mempunyai kepentingan awam.

Sehubungan Lim menasihatkan Kabinet agar menolak idea Nazri sambil berkata, suruhanjaya diraja bagi isu semasa membuang masa dan sumber, yang boleh digunakan untuk mengatasi krisis pendatang haram di Sabah, menyiasat dakwaan rasuah membabitkan Ketua Menteri Sarawak dan yang terbaru kematian di pejabat SPRM.

"Kabinet mesti beri keutamaan kepada masalah-masalah lebih besar dan penting, yang dihadapi institusi-institusi negara berbanding tingkah laku zina seseorang individu, (dalam kes ini) didakwa (melibatkan) seorang ahli politik," kata beliau.

Andrew Khoo yang mengetuai jawatankuasa hak asasi manusia Majlis Peguam juga bersetuju dengan pandangan Lim.

"Penubuhan suruhanjaya diraja adalah untuk kepentingan negara dan saya tidak bercakap mengenai individu yang tidak memegang jawatan kerajaan," katanya ketika dihubungi.

Khoo menekankan bahawa pada masa-masa lalu kerajaan hanya memutuskan penubuhan suruhanjaya diraja untuk menyiasat apabila dakwaan yang dibangkitkan berkaitan dengan sikap dan tingkah laku di pihak kerajaan.

"Dalam suruhanjaya mengenai (kes) VK Lingam, isunya berkaitan sikap tidak berat sebelah dalam bidang kehakiman. Dalam kes (bekas setiausaha agung MIC) DP Vijendran, beliau merupakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat pada ketika itu," kata Khoo.

"Di sini, persoalannya ialah ‘institusi kerajaan yang mana telah dikompromi?’ Jawapannya tiada. Jadi, mengapa kita perlu mengadakan siasatan sebegitu?" tambah Khoo.

Beliau juga menimbulkan persoalan mengapa perlu diberikan layanan khas dalam kes video seks sedangkan ada undang-undang untuk menangani isu berkenaan.

Sehubungan itu kata beliau, idea agar diadakan suruhanjaya diraja bagi kes video seks perlu dikuburkan segera kerana jika tidak akan ada cadangan seumpama itu bagi setiap perkara pada masa-masa mendatang.

Pakar undang-undang jenayah, Cheow Wee juga berpandangan sedemikian.

Cheow berkata beliau tidak boleh percaya bagaimana Nazri boleh mengesyorkan idea sedemikian agar diadakan suruhanjaya bagi menyiasat dakwaan tidak berasas kononnya seorang ahli Parlimen melanggan pelacuran.

Malah kata beliau, adalah terlalu awal untuk diadakan sebuah suruhanjaya diraja di peringkat sekarang memandangkan pihak polis belum melengkapkan siasatan mereka.

"Jenayah apa yang mereka mengadu? Adakah mereka mengatakan salah bagi dua pihak yang bersetuju untuk mengadakan seks? Atau Anwar tidak boleh mengadakan seks? Atau tindakan itu melibatkan pertukaran wang?

"Kita juga tidak tahu adanya (elemen) pelacuran dalam video ini. Dan, jika ia adalah Anwar, dan adakah dia mengadakan seks dengan orang lain?" kata beliau yang turut mengambil bahagian dalam suruhanjaya diraja yang menyiasat kematian Teoh Beng Hock ketika disiasat SPRM dua tahun lalu.

"Ia berkaitan dengan isu moral dan etika kerana ahli-ahli Parlimen dan menteri diharap akan menunjukkan moral yang tinggi, tetapi anda tidak perlukan suruhanjaya diraja bagi tujuan itu," kata Cheow sambil menambah, isu semasa ini dimanipulasikan kerana kepentingan politik.

Sebaliknya kata beliau, polis seharusnya menyiasat sama ada wujud kesalahan jenayah membabitkan "Datuk T" yang mengakui terlibat dalam rakaman video seks berkenaan.

Wee Choo Keong

Posted: 09 Apr 2011 03:08 PM PDT

Wee Choo Keong


The “Lion” Of Jelutong was still roaring with forked tongue!

Posted: 08 Apr 2011 10:47 PM PDT

It was reported in Star newspaper today, in HERE, that YB Karpal Singh rapped PAS Vice-President Salahuddin Ayub for supporting the call for a royal commission of inquiry (RCI) into the sex video implicating Opposition Leader YB Datuk Seri Anwar Ibrahim. YB Karpal Singh also said "an RCI should only be set up for the [...]

Gwo-Burne for Kelana Jaya

Posted: 09 Apr 2011 11:34 AM PDT

Gwo-Burne for Kelana Jaya


Percayakan Anda Jenayah Polis Hanya 8% dalam 10 Tahun?

Posted: 03 Apr 2011 09:27 PM PDT

JAWAPAN LISAN AHLI PARLIMEN KELANA JAYA PADA 4 APRIL 2011 SOALAN: Tuan Gwo-Burne Loh [Kelana Jaya] minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan pecahan jumlah anggota polis yang terlibat dalam sindiket negative seperti rasuah, melanggar disiplin, terlibat dalam kongsi gelap, dadah, komersial persendirian, aktiviti agama haram dalam tempoh 2000 hingga 2010. JAWAPAN: Tuan yang Dipertua. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Ahli [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 09 Apr 2011 11:14 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Helikopter Tentera Malaysia hampir ditembak Tentera Indonesia

Posted: 08 Apr 2011 08:32 PM PDT


Apa boleh buat, pemimpin Malaysia sedang sibuk berkempen di Sarawak dan juga sibuk dengan Video Lucah sampai tak ada masa hendak berunding dengan kerajaan Indonesia mengenai masalah sempadan laut dua negara berjiran serumpun ini. Antara kemungkinan punca masalah nelayan sering kena tangkap ialah Indonesia menolak peta sempadan laut Malaysia tahun 1979, Indonesia menggunakan peta dari aturan Konvensi Hukum Laut (UNCLOS) tahun 1982.

Analisis lanjut mengenai masalah sempadan maritime antara Malaysia dan Indonesia ini di http://amkns.blogspot.com/2010/09/nelayan-malaysia-ditangkap-tentera.html

Buat malu saja, pihak berkuasa Indonesia acukan pistol pun helikopter kita tidak boleh berbuat apa-apa. Apa pun, satu langkah yang bijak oleh APMM dan TLDM untuk mengelakkan konfrontasi.

Pemimpin Negara harus selesaikan isu masalah sempadan maritim ini yang sudah lama berlarutan. Yang menjadi mangsa ialah para nelayan kita.

Rakyat sudah bosan dengan sikap Pemimpin Negara dan Video Lucah.

SELAMATKAN RAKYAT !

DUA BOT TEMPATAN DITAHAN PIHAK BERKUASA INDONESIA

Utusan Malaysia 9 April 2011

KUALA LUMPUR 8 April - Dua bot nelayan tempatan kelas C dari Hutan Melintang Perak telah ditahan oleh pihak Jabatan Pengawasan Sumberdaya Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia di Selat Melaka kira-kira 25 batu nautika dari sempadan perairan Malaysia-Indonesia dan 45 batu nautika barat daya Pulau Pinang semalam.

Seramai 12 krew berasal dari Thailand, berusia lingkungan 30 an dari kedua-dua bot dengan nombor pendaftaran KH 5195 dan KH 5325 itu dilaporkan ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia yang menaiki bot mereka dalam kejadian yang berlaku pada pukul 12.30 tengah hari.

Menurut satu kenyataan yaang dikeluarkan Kementerian Pertahanan, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah menghantar empat helikopter dan dua buah kapal peronda ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat.

"Dua helikopter yang terlibat ialah jenis AW139 dari APMM, manakala dua helikopter jenis Super Lynx dan Fennec dari TLDM.

"APMM telah menghubungi bot Indonesia melalui radio bagaimanapun tiada maklum balas yang menyebabkan satu arahan menggunakan pembesar suara dibuat agar kedua-dua bot tersebut dilepaskan," kata kenyataan itu.

Bagaimanapun, usaha untuk membebaskan semula krew kedua-dua bot tempatan itu tidak berjaya kerana krew bot pihak berkuasa Indonesia itu mengacukan pistol ke arah helikopter APMM.

"Tindakan pihak berkuasa (Malaysia) tidak menggunakan kekerasan adalah untuk mengelakkan sebarang ketegangan terhadap tindakan provokasi bot negara jiran itu," katanya.

Menurut sumber, tindakan provokasi dari bot Indonesia masih berterusan dan dalam kejadian terbaru hari ini pula, cubaan sebuah kapal Navy 826 Indonesia untuk menahan sebuah bot tempatan di selatan Pulau Jarak berjaya dipatahkan pihak berkuasa.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0409&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_05.htm

Senjata Biologi Ancam Indonesia

Posted: 08 Apr 2011 08:02 PM PDT

SENJATA BIOLOGI ANCAM RI

Sinyaleman adanya penyemprotan chemtrails (jejak-jejak kimia) di langit Jakarta melalui pesawat tangker jet milik USAF mengarah pada sejumlah bukti awal. Beberapa hari setelah penyemprotan chemtrail terakhir (Agustus sampai September 2010), jumlah pasien dengan keluhan infeksi pernafasan di Jakarta melonjak naik hingga 400 persen.

Pada Maret 2009, operasi intelijen di langit Jakarta dengan menggunakan sebaran chemtrails juga pernah terjadi. Saat itu, chemtrails disemprotkan di atas langit Jakarta juga melalui pesawat USAF adalah untuk "mempersiapkan" warga Jakarta dan sekitarnya "menerima" virus flu burung (H5N1) yang telah dimodifikasi.

Penyemprotan chemtrails melalui pesawat, selama ini dianggap sebagai upaya menurunkan daya tahan tubuh manusia, atau bahkan menyebarkan penyakit-penyakit berbahaya. Chemtrails bisa ditumpangi virus-virus atau zat-zat berbahaya. Misalnya, bromium yang dicampur dengan virus influenza.

Artikel penuh di http://gardalaut.blogspot.com/2011/03/senjata-biologi-ancam-ri.html

KISAH PERJUANGAN SITI FADILAH SUPARI, DALAM KONSPIRASI AS (VAKSIN FLU BURUNG) TERHADAP INDONESIA

Menteri Kesehatan Siti Fadilah Supari (59) bikin gerah World Health Organization (WHO) dan Pemerintah Amerika Serikat (AS). Fadilah berhasil menguak konspirasi AS dan badan kesehatan dunia itu dalam mengembangkan senjata biologi dari virus flu burung, Avian Influenza (H5N1).

Setelah virus itu menyebar dan menghantui dunia, perusahaan-perusaha an dari negara maju memproduksi vaksin lalu dijual ke pasaran dengan harga mahal di negara berkembang, termasuk Indonesia. Fadilah menuangkannya dalam bukunya berjudul Saatnya Dunia Berubah! Tangan Tuhan di Balik Virus Flu Burung. Selain dalam edisi Bahasa Indonesia, Siti juga meluncurkan buku yang sama dalam versi Bahasa Inggris dengan judul It's Time for the World to Change.

Konspirasi tersebut, kata Fadilah, dilakukan negara adikuasa dengan cara mencari kesempatan dalam kesempitan pada penyebaran virus flu burung. "Saya mengira mereka mencari keuntungan dari penyebaran flu burung dengan menjual vaksin ke negara kita," ujar Fadilah kepada Persda Network di Jakarta, Kamis (21/2).

Situs berita Australia, The Age, mengutip buku Fadilah dengan mengatakan, Pemerintah AS dan WHO berkonpirasi mengembangkan senjata biologi dari penyebaran virus avian H5N1 atau flu burung dengan memproduksi senjata biologi. Karena itu pula, bukunya dalam versi bahasa Inggris menuai protes dari petinggi WHO.

Artikel penuh di http://jendelaindonesia.wordpress.com/page/3/

Sumber lain :

http://www.inkribs.org/index.php/karangan-popular/kesehatan/44-bugar/170-kisah-perjuangan-siti-fadilah-supari-dalam-konspirasi-as-vaksin-flu-burung-terhadap-indonesia

http://newyorkermen.multiply.com/journal/item/224

Riwayat Hidup Almarhum Sarbani, Pegawai Kanan Kastam

Posted: 08 Apr 2011 05:19 PM PDT


Dari Blog Singalautmetro

TENTANG ALLAHYARHAM AHMAD SARBANI MOHAMED

DICERITAKAN mereka yang mendakwa sebagai sahabat, rakan sekerja dan yang mengenali allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed. Latar kehidupan allahyarham amat berwarna-warni dan jika benar dakwaan rakan-rakan allahyarham, tidak hairanlah kenapa ramai menangisi dan meratap pemergiannya.

Kita ketepikan soal yang sedang disiasat pihak berkuasa. Kita jurus kepada latar kehidupan masa lampaunya. Allahyaraham dikatakan pernah mengambil LCE sebanyak tiga kali tetapi tidak pernah putus asa sehingga akhirnya berjaya sehingga memasuki universiti.

Allahyarham pernah bekerja di Pejabat Pos Ipoh dan Hospital Kuala Lumpur, dilaporkan seorang yang peramah dan amat suka membantu mereka yang dalam kesusahan. Hubungan dengan teman sekampung juga erat, manakala ketika tinggal di Kuarters Kelana Jaya, allahyarham dikatakan seorang yang amat rajin bersolat Subuh, Magrib dan Isyak di masjid Kelana Jaya.

Allahyarham diceritakan juga sering ke kuliah Subuh setiap hujung minggu di surau sama dan dilaporkan juga allahyarham dijangka menunaikan haji tahun ini. Allahyarham mengikut cerita telah menghadiri 5 minggu kursus asas haji.

Diceritakan lagi anak sulung allahyarham telah bertunang dan akan melangsungkan perkahwinan pada tahun depan. Namun kini Ahmad Sarbani telah tiada. Yang tinggal tentulah kenangan yang tak mungkin pudar dari ingatan mereka yang mengenalinya.

(Ini adalah sebahagian daripada pandangan mereka yang mendakwa mengenali allahyarham di dalam blog ini)

Sumber http://singalautmetro.blogspot.com/2011/04/tentang-allahyarham-ahmad-sarbani.html

KEADILAN UNTUK SARBANI !

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 09 Apr 2011 11:05 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


PKR dijangka menang besar di Sarawak

Posted: 08 Apr 2011 10:34 PM PDT

Kehangatan PRN Sarawak kian dirasai dan gelombang perubahan terserlah di kalangan rakyat Sarawak khususnya kaum Dayak. Jika laporan-laporan media massa kawalan BN kerap melaporkan kepincangan dan kelemahan gerakan PR, mungkin bayangan kekalahan akan berlaku kepada PR tetapi harus diingat rakyat Sarawak kini bersemangat menyokong PR.

Kempen-kempen dan gerakan terus ke akar umbi memperlihatkan sokongan padu orang-orang Iban dan Orang Ulu di kawasan Miri, Bintulu, Lawas, Kapit dan Limbang. Isu tanah adat (NCR) begitu terkesan kepada masyarakat luar bandar kesan penipuan tanah yang telah dilakukan oleh Taib Mahmud sejak 30 tahun lalu.

Kawasan Belaga khususnya yang terletak jauh di pedalaman Bahagian Kapit telah menyerlahkan semangat sokongan yang luar biasa kepada PKR. Pembalakan hulu Rajang dan pembinaan Empangan Bakun telah memberi kesan negatif kepada kehidupan masyarakat Iban. Sungai menjadi nadi kehidupan penting di kawasan ini, namun pencemaran akibat pembalakan haram dan apungan sisa-sisa pembalakan di sepanjang Sungai Rajang telah mencetuskan kebimbangan penduduk-penduduk sepanjang sungai ini hingga laluan bot terjejas teruk. Keyakinan PKR cukup tinggi kawasan ini bakal memberi undi kemenangan kepada PKR.

Sumber tidak rasmi daripada pendokong utama SPDP (Parti Demokratik Progresif Sarawak) di kawasan Miri cukup gusar dan bimbang dengan kempen dan gerakan aktif PKR di kawasan tersebut. Malah, menurut sumber tersebut kemungkinan peluang mereka agak tipis dan dijangka tewas. Bagaimanapun, semua jentera PKR yang berada di kawasan Miri perlu meningkatkan gerak-kerja kempen dan menyusun strategi yang baik agar tidak menjadi selesa walaupun mengetahui potensi kemenangan bakal memihak kepada PKR.

Kawasan-kawasan bandar yang ditandingi PKR seperti Batu Lintang, Senadin, Nangka dan Satok dijangka tidak berhadapan masalah untuk mendapatkan undi Cina. Batu Lintang umpamanya hanya perlu merebut undi daripada 2,450 pemilih Bumiputera untuk mengundi PKR. Selebihnya sokongan pemilih Cina mampu dilonjakkan sehingga 80%. Satok walaupun kerusi kawasan bandar tetapi ia merupakan kawasan majoriti Melayu, hanya gerak kerja dan strategi yang menentukan peralihan sokongan pemilih Melayu kepada PKR kerana penyandang Dun ini, Abang Johari Abang Openg dikatakan bakal pengganti Taib Mahmud sekiranya BN menang lagi di Sarawak. Itu jelas menunjukkan BN melalui PBB akan mempertahankan Satok sehabis mungkin.

PKR dijangka memenangi sekurang-kurangnya 20 dun dan jika itu berlaku, peluang memenangi sekurang-kurangnya lima kawasan Parlimen pada PRU-13 akan datang amat cerah!

keADILan Kuala Pilah

Posted: 09 Apr 2011 09:27 AM PDT

keADILan Kuala Pilah


CD LUCAH BEREDARAN DI KUALA PILAH.

Posted: 09 Apr 2011 06:08 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 09 Apr 2011 09:23 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


SMS berantai digunakan sebagai taktik kempen BN

Posted: 09 Apr 2011 07:20 AM PDT


Mesej Pesanan Ringkas, SMS telah mula dihantar kepada nombor-nombor telefon yang didaftarkan dengan alamat Sarawak menggesa rakyat Sarawak agar jangan mengundi DAP, PKR dan PAS kononnya kerana parti-parti ini hanya akan mengacau hidup rakyat Sarawak.

Apa yang menariknya, tiada gesaan agar jangan mengundi SNAP walaupun jelas sekali SNAP adalah parti pembangkang. Ini membuktikan bahawa perjanjian syaitan antara Barisan Nasional dan SNAP semakin terbukti. Sebelum ini ada laporan bahawa calon-calon yang bertanding di bawah SNAP, sebenarnya telah ditaja oleh Barisan Nasional.

Malah kalau dilihat di media-media arus perdana, Parti SNAP tidak pernah diserang oleh akhbar dan media massa pengampu kerajaan itu. Rakyat Sarawak digesa menolak parti pembangkang agar Barisan Nasional khasnya Ketua Menteri Taib Mahmud boleh terus merompak harta rakyat Sarawak dan terus memperbodohkan rakyat Sarawak.


ReJaM© "Adakah rakyat Sarawak akan berjaya diperbodohkan dengan mesej ini?"

Sumber: http://milosuam.blogspot.com/


BN Belanja Duit Siapa? Jangan Jadi BINGAI!

Posted: 09 Apr 2011 07:09 AM PDT

Saya petik:

Kemiskinan: Muhyiddin cabar pembangkang tawar RM10 bilion

[BH] BINTULU: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) telah membelanjakan puluhan bilion ringgit untuk membasmi kemiskinan di Sarawak berbanding RM1 bilion dijanjikan dalam manifesto pakatan parti pembangkang bagi pilihan raya negeri Sarawak.

Timbalan Perdana Menteri seterusnya mencabar parti pembangkang menyediakan dana sebanyak RM10 bilion untuk membasmi kemiskinan di Sarawak.

Katanya kerajaan BN sudah mengurangkan kadar kemiskinan di Sarawak kepada hanya tiga paratus sekarang berbanding 60 ke 70 peratus 20 tahun yang lalu.

"Sekali pandang tawaran (pembangkang) hebat, kalau betul-betul serius letak RM10 bilion, sebab kita sudah beri berpuluh bilion... lebih daripada itu," katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra selama setengah jam di Pasar Utama Bintulu di sini hari ini.

Katanya cadangan penubuhan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga di bawah paras kemiskinan dalam manifesto pakatan pembangkang hanya satu tawaran manis untuk menarik sokongan pengundi di Sarawak dan ia sebenarnya tidak mampu untuk dilaksana seperti apa yang berlaku di Selangor yang berada di bawah pemerintahan Parti Keadilan Rakyat (PKR).....


P/s: Selama hari ini, kerajaan BN belanja dan salah guna wang berbilion ringgit itu duit siapa? Duit UMCO? Duit BN? Kalau sudah tahu sumber duit itu janganlah BINGAI cabar pembangkang sediakan RM10 bilion!!! Kalau Mahiaddin mahu bukti, suruhlah orang Sarawak UNDI PR. Biar segala cabaran itu dapat dibuktikan!


Yang wajar rakyat Sarawak persoalkan ialah angka yang diberikan oleh Mahiaddin. Kata Mahiaddin kadar kemiskinan di Sarawak hanya 3 peratus. Kah kah kah, Siapa yang mahu percaya? Silakan!!!


Lebih 50 tahun BN perintah Sarawak, Taib Mahmud dan kroni kaya, rakyat terus merempat!!!

Sumber: http://duniacacamarba.blogspot.com/
Video Penerangan tentang Kroni KM Sarawak Rampas Tanah Sarawak

Posted: 09 Apr 2011 06:52 AM PDT

Pak Husin dari Kota Samarahan ajak rakyat sarawak tolak BN

Posted: 09 Apr 2011 06:28 AM PDTSeorang lelaki rakyat sarawak , pak husin dari Kota Samarahan, Sarawak ajak rakyat sarawak jangan undi BN tetapi undi PAS,DAP atau PKR sahaja dalam pilihanraya negeri sarawak pada tahun ini.


Sumber: blog marhaen

Kejutan 'tsunami' dari Bumi Kenyalang

Posted: 08 Apr 2011 09:47 PM PDT

"TAK payah lah you orang gempur Sarawak kuat-kuat, BN mesti menang punya," kata seorang Timbalan Menteri kepada sekumpulan Ahli Parlimen (MP) Pakatan Rakyat ketika minum-minum di lobi Parlimen.

"Mana you tau BN mesti menang?" tanya seorang MP.

"Mestilah menang BN kuat punya, kita control Sarawak majoriti lebih dua pertiga," kata Timbalan Menteri bukan daripada Umno tersebut.

"You tengok Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah, you fikir BN boleh kalah ke?" lantas seorang MP yang lain menghujah.

Dahi Timbalan Menteri itu terus berkerut. Beliau terdiam seketika. "Itu cerita lain," katanya sambil terus berlalu dari situ.

Dari raut wajahnya ketika terpingga-pingga akibat 'pukulan' hujah simple MP Pakatan Rakyat.

Beliau terpingga-pingga kerana hampir ke semua negeri yang dimenangi Pakatan Rakyat, dikuasai penuh oleh BN. Lebih dua pertiga majoriti. BN juga tidak pernah mimpi untuk tewas di negeri-negeri tersebut.

Tsunami politik 2008 (bagi kerusi Dun) tidak berlaku di Sarawak kerana Pilihan Raya Negeri diadakan secara berasingan. BN Sarawak bagaimanapun menerima kejutan pertama selepas tewas kepada DAP dalam PRK Sibu.

Maknanya, penolakan rakyat terhadap BN masih boleh berlaku. Mungkin pada pendapat yang berbeza, BN Sarawak tidak mungkin tewas kerana perbezaan besar etnik, sosio budaya dan demografi daripada Semenanjung.

Harus diingat, kaum Melayu bukan kaum majoriti di Sarawak. Dalam masa yang sama kaum Tionghoa dan Iban secara majoritinya menolak BN dan Tan Sri Taib Mahmud.

PAS dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, sudah mula turun ke Sarawak sejak sebelum hari penamaan calon.

Agak mengejutkan apabila rakyat Sarawak memberikan sambutan yang memberangsangkan kepada Pakatan Rakyat. Apabila kenderaan yang memasang bendera PAS, KeADILan dan DAP, rakyat akan menyambutnya dengan hebat. Mereka membunyikan hon, melambai tangan, bertepuk tangan dan ada di antara mereka bersorak.

Mereka bersorak kerana gembira mereka sudah mempunyai alternatif untuk menggantikan pemerintahan BN.

Malah di rumah-rumah panjang pun, walaupun yang datang berkempen di kalangan MP Pakatan Rakyat yang tidak dikenali, mereka berjaya menghimpunkan empat lima ratus orang.

Malah di sesetengah rumah panjang, mereka sanggup menunggu kedatangan pemimpin Pakatan Rakyat sehingga dua tiga pagi.

Fenomena seperti ini tidak pernah berlaku dalam pilihan raya yang lepas-lepas. Kebiasaannya rakyat Sarawak agak pesimis dengan golongan pembangkang.

Kebanyakan mereka tinggal di kawasan pedalaman, tiada bahan komunikasi, tiada surat khabar, tiada televisyen.

Walaupun media talibarut BN seperti RTM, TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian, apa sahaja pun kempen BN dipaparkan, hanya untul 'halwa' penyokong BN di Semenanjung sahaja. Tidak lebih daripada itu.

Hakikat yang berlaku jauh daripada gambaran media talibarut BN. Sambutan rakyat kepada kempen calon-calon Pakatan Rakyat amat luarbiasa dan kita amat mengharapkan ianya diterjemahkan dalam bentuk undi.

Bagi kaum Tionghoa pula, mereka menggelar Taib Mahmud sebagai 'Pai Mow' atau orang yang berambut putih. Mereka enggan menyebut nama Taib, mereka begitu muak dengan Taib dan BN. Dalam mana-mana ceramah Pakatan Rakyat, bila penceramah menyebut sahaja 'Pai Mow' mereka akan bangun menyorak, menunjukkan kebencian terhadap Taib yang begitu tinggi.

Namun di sebalik ini semua, kita harus akui bukan mudah untuk menumbangkan Taib dan BN. Kerusi Dewan Undangan Negeri ada 71, maknanya hendak mendapat majoriti mudah Pakatan Rakyat harus menang 37 kerusi.

Tetapi segalanya tidak mustahil. Setakat ini diunjurkan' Pakatan Rakyat boleh menang antara 13 hingga 25 kerusi Dun. Jumlah ini sudah cukup untuk menafikan dua pertiga majoriti BN.

Jika jumlah ini diperolehi, ia sudah cukup untuk membuatkan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak menarik hand-brake. PRU tidak ada tahun ini, mungkin 2013.

Pada penulis, Pakatan Rakyat harus berfikir lebih jauh kehadapan. Bukan setakat menafikan dua pertiga majoriti, mana tahu rakyat Sarawak berani melakukan perubahan seperti rakan-rakan di Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah.

Maka kita harus bersedia untuk menyusun bakal Ketua Menteri yang baru, barisan exco. Dan yang terutama sekali menjaga Adun-Adun supaya mereka tidak dibeli oleh Taib Mahmud.

Kekayaan Taib Mahmud amat luarbiasa. Adik ipar bekas PM British, Claire Rewcastle yang mengendalikan kempen anti-Taib Mahmud di London, mendakwa Ketua Menteri Sarawak itu merupakan antara individu yang terkaya di dunia. Melebihi kekayaan Sultan Brunei dakwanya.

"Siasatan saya mendapati sebahagian harta kekayaan Taib terdapat di London, dalam industri hotel," kata Claire.

Selain daripada di United Kingdom, Taib juga dikatakan mempunyai aset di Amerika Syarikat dan Kanada.

Daripada mana kekayaan beliau diperolehi jika tidak dengan 'merompak' harta rakyat? Beliau dikatakan mempunyai aset puluhan bilion.

Apa yang kita bimbangkan ialah, hasil daripada kekayaan yang luarbiasa ini, Taib dan BN berkemampuan membeli Adun-Adun Pakatan Rakyat, sebagaimana yang dilakukan oleh Umno, yang membeli beberapa orang 'katak' daripada KeADILan.

Ada kalangan MP di Parlimen mengandaikan, setakat RM10 juta seorang untuk dibeli begitu 'kacang' buat Taib yang kaya raya itu.

Dalam waktu sekarang ini bagaimana duit-duit Taib dari luar negeri hendak dibawa masuk? Ada sumber mendakwa, kemungkinan duit-duit kotor ini akan dibawa masuk melalui Labuan, dibawa ke Sabah dan melalui jalan darat ke Limbang.

Labuan dikenali sebagai kawasan International Offshore Financial Centre. Walaupun ia gagal dijadikan lokasi pengurusan dana kewangan pesisir antarabangsa, namun ia boleh digunakan sebagai laluan keluar masuk wang tunai dari luar negara.

Pada waktu ini sukar untuk dikesan bagaimana wang-wang untuk merasuah rakyat bagi mengundi BN dibawa masuk. Mungkin selepas ini MP Pakatan Rakyat boleh mengusulkan di Parlimen, untuk dilakukan siasatan dan kajian yang mendalam.

Kita harus meragui segala kemungkinan kerjasama antara Ketua Menteri Sarawak, PM, Menteriu Kewangan dan Bank Negara dalam membawa masuk wang-wang haram ini.

Apa pun kita harus memuji keberanian rakyat Sarawak yang gigih melawan arus sogokan daripada BN. Rakyat Sarawak sudah memberi pukulan pertama kepada BN, iaitu tiada kerusi dimenangi secara percuma (menang tanpa bertanding), seperti pilihan raya sebelum ini.

Penulis mendapat khabar, sebelum ini BN menjangkakan menang percuma 10 kerusi Dun pada hari penamaan. Namun jangkaan tidak jadi kenyataan. Sebaliknya jika SPR tidak memihak kepada BN, sudah pasti PAS akan menang kerusi Dun Muara Tuang.

Rakyat Malaysia di seluruh negara, bersama-sama dengan rakyat di Sarawak, mereka menantikan perubahan. Mereka mahu melihat BN tumbang di Sarawak. BN tiada jalan lain untuk terus memerintah, selain daripada menipu dan merasuah pengundi.

Kita doakan moga rakyat Sarawak kental. Moga mereka tidak tewas dengan sogokan. Moga 'tsunami' benar-benar berlaku, moga ia menjadi isyarat BN akan terkubur. Kita menanti isyarat tsunami dari Bumi Kenyalang.

Sumber: http://mohdrashidi.blogspot.com/

10,000 Rakyat Miri Beri Isyarat OK ‘Ubah Sarawak’

Posted: 08 Apr 2011 12:40 PM PDT

 Semangat penduduk Miri untuk merubah begitu bernyal-nyala

Kehadiran pimpinan Pakatan khususnya Anwar sentiasa dinantikan rakyat Miri

MIRI: Kira-kira 10,000 penduduk setempat menunjukkan semangat untuk berubah apabila mereka beramai-ramai hadir ceramah perdana yang dihadiri pemimpin utama Pakatan Rakyat termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuching Waterfront, Miri, malam tadi.


Program ceramah itu adalah yang terbesar diadakan Pakatan Rakyat bagi zon Sarawak Tengah.

"Kita mahu memberi isyarat kepada Barisan Nasional bahawa rakyat Sarawak di Miri mahukan perubahan. Sarawak ini negeri kita. Kita yang akan tentukan apa yang perlu dibuat, bukan Najib atau Rosmah, kata Ketua Umum KEADILAN itu, malam tadi.

Selain Anwar, pemimpin lain yang hadir ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution dan Ketua Pemuda DAPSY, Anthony Loke.

Terdahulu, Anwar berucap dalam ceramah kelompok di Taman Morsjaya, Taman Tunku Abdul Rahman dan Kampung Tunku Abd Rahman di sekitar daerah ini.

Pada program itu, Anwar turut memperkenal calon-calon KEADILAN bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bekenu, Ishak Mahwi dan DUN Lambir, Zolhaidah Suboh.

Beliau turut melancarkan manifesto Pakatan Rakyat di Taman Morsjaya yang dihadiri kira-kira 3,000 penduduk setempat.
Pimpinan bersemangat mempromosi manifesto PR Sarawak


Dalam ucapannya, beliau meminta rakyat memilih Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Negeri Sarawak jika mahu menikmati 10 tawaran perubahan yang terkandung dalam manifesto Pakatan Rakyat Sarawak.

Sumber: http://www.keadilandaily.com/

KEDAH online

Posted: 09 Apr 2011 03:06 AM PDT

KEDAH online


Laporan media: SPRM kesan jutaan ringgit dalam akaun pegawai-pegawai Kastam

Posted: 09 Apr 2011 12:27 AM PDT

PM tak jenguk Sibu kerana kecewa?

Posted: 08 Apr 2011 11:23 PM PDT

PERSATUAN KASTAM MAHU JUMPA PM, ISU WANG HARAM RM108 BILION

Posted: 08 Apr 2011 09:52 PM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

Posted: 09 Apr 2011 01:07 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Janggut

Posted: 08 Apr 2011 09:46 AM PDT

Pada entry pertama tentang video seks yang pernah ReJaM© dedahkan sebelum ini, ReJaM© ada mempersoalkan tentang janggut pelakon lucah mirip Anwar Ibrahim di dalam video aksi seks yang sedang hangat di internet hari ini rujuk sini [mirip anwar] Video tersebut cacat kerana ada dua lelaki mirip Anwar dikesan.

Dalam entry sebelum ini juga ReJaM© ada mempersoalkan bagaimana janggut menjadi titik tolak bahawa video tersebut terbukti sebagai palsu rujuk link ini [Video tipu].

Oleh kerana ramai yang menghantar email meminta ReJam supaya membuat entry yang lebih jelas tentang isu janggut ini. Maka ReJaM buat sekali lagi sebagai pencerahan. Apa kaitan janggut dan penipuan video ini?

Lihat gambar di bawah baik-baik. Gambar ini diambil dari video seks lelaki mirip Anwar yang tersebar di internet sejak kelmarin. Video ini adalah video yang sama ditayangkan di Hotel Carcosa sebelum ini.

Video ini dikatakan dirakam pada 21 Febuari 2011. Kalau dilihat, dalam video ini, mula-mula Anwar berjanggut pada sela masa 00:04, namun pada babak terakhir sela masa 01:16, lelaki mirip Anwar ini sudah tiada janggut.


Tidak timbul sebarang persoalan yang besar tentang gambar di atas, boleh jadi lelaki mirip Anwar Ibrahim di atas baru sahaja bercukur di bilik air, maka tidak hairanlah pada mulanya jelas dilihat dia berjanggut, kemudian janggutnya tiada. Maka secara logiknya, pada 21 Febuari 2011 lelaki mirip Anwar mencukur janggutnya, maka tentulah pada 22 Febuari 2011 dia sudah tiada janggut.

Apa yang menjadi persoalan ialah, Anwar Ibrahim pada 22 Febuari 2011 ada muncul di mahkamah kerana menghadiri perbicaraan liwatnya. Kalau kita lihat, jelas sekali beliau mempunyai janggut yang lebat. Lihat gambar di bawah ini.


Kesimpulan daripada analysis ringkas ini membuktikan bahawa, jika Anwar adalah lelaki di dalam video seks, sepatutnya dia tidak memiliki janggut lagi kerana dia sudah mencukurnya pada malam 21 Febuari 2011.

Jika anda mahu membuktikan bahawa Anwar adalah lelaki di dalam video tersebut, anda harus membuktikan bahawa Anwar menggunakan ubat atau teknik tertentu agar janggutnya tumbuh lebat dalam masa beberapa jam.

Mungkin juga anda harus buktikan bahawa pada 22 Febuari 2011, Anwar sebenarnya memakai janggut palsu di mahkamah. Buktikan perkara ini untuk menuduh Anwar Ibrahim di dalam video seks.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 08 Apr 2011 11:05 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Peratusan Perahan di Kawasan Jengka adalah tinggi

Posted: 08 Apr 2011 07:00 AM PDT

Keputusan makmal menunjukkan bahawa peratusan perahan di kawasan Jengka adalah melebihi 26%, bahkan lebih tinggi dari itu. Beberapa orang Peneroka dari beberapa rancangan di kawasan Jengka yang menghantar tandan ke makmal buah sawit masing-masing mendapati bahawa peratusan perahan mereka melebihi 27%, bahkan seorang peneroka di Jengka 9 telah memilih buah tandan yang tidak begitu baik untuk dihantar ke makmal dan mendapati bahawa peratusan perahannya juga melebihi 25%.

Dengan keputusan-keputusan sebegini mereka merasa amat kesal kerana selama ini Kilang Felda hanya memberikan kepada mereka antara 17-18% sahaja, dan hanya beberapa bulan yang lepas Kilang-Kilang di Jengka 8 dan Jengka 3 menaikkan peratus perahan buah sawit mereka kepada 20-21% apabila peneroka-peneroka sudah berkira-kira mahu menyaman Felda.

Ini bererti bahawa Felda telah menipu peneroka-peneroka di Jengka sebanyak lelbihkurang RM1000.00 setiap bulan, bayangkan selama lebih 20 tahun mereka ditipu sebanyak RM1000.00 setiap bulan.

Ini bermakna mereka telah dinafikan pendapatan sebanyak RM1000.00 x 12 bulan x 20 tahun bersamaan RM240,000.00.

Saya menyatakan bahawa kalau beginilah keadaannya bukan sahaja Felda menjadi Along bahkan juga sudah menjadi POLONG!

Seronok sungguh Felda merampas pendapatan dari peneroka-peneroka. Seronok sungguh Felda membayar pegawai-pegawai tingginya hingga berpuluh ribu ringgit sebulan dan Pengerusinya memperolehi lebih dari RM2 juta setahun.

Peneroka-peneroka hanya diberikan sara hidup sebanyak RM1500.00 sebulan yang dikira hutang.

Penyelewengan oleh Felda ini akan terdedah apabila lebih 700 orang Peneroka di kawasan Jengka iaitu peneroka-peneroka yang menghantar buah sawit mereka ke Kilang Felda Jengka 3 dan Kilang Felda Jengka 8 akan memfailkan saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Temerloh.

Pihak Peguam bagi peneroka-peneroka itu sudah bersiap sedia menyediakan dokumen-dokumen tuntutan untuk difailkan di Mahkamah Temerloh. Pemfailan itu dijangka akan dibuat pada hujung bulan April ini di Mahkamah Tinggi Temerloh.

AMK KEDAH

Posted: 08 Apr 2011 09:52 PM PDT

AMK KEDAH


Kekayaan dibolot Taib: Saifuddin buat analogi MU, Chelsea

Posted: 07 Apr 2011 11:45 PM PDT


MIRI: Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution menarik perhatian pengundi di Miri apabila membuat analogi pasukan Manchester United dan Chelsea pada perlawanan akhir UEFA, bagi mengaitkan kekayaan yang dibolot Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Berucap di hadapan kira-kira 2,000 yang membanjiri Miri Waterfront malam tadi, Saifuddin berkata, selepas 30 tahun Taib mentadbir Sarawak , kekayaan negeri itu masih dikongsi sesama adik beradik dan kroninya- sama keadaannya seperti perlawanan bola sepak.

"Kalau 'pasukan' Sarawak, 'bola' itu hanya berlegar kepada Taib Mahmud. Kemudian kepada (anaknya) Raziah Mahmud. Raziah Mahmud kepada Onn Mahmud. Onn Mahmud kepada George Chan, George Chan kepada Alfred Jabu dan kembali semula kepada Taib Mahmud," kata Saifuddin, mengajuk percakapan seorang pengulas perlawanan bola sepak.

"Kenapa tidak sampai kepada rakyat di bawah? Ini tidak betul. Kekayaan negeri ini hanya berlegar di kalangan keluarga dan kroni mereka," kata beliau ketika bercakap kepada kira-kira 2,000 hadirin di Miri Waterfront malam tadi.

Menurut Saifuddin, Taib Mahmud membolot dan menjarah kekayaan negeri itu dengan memegang jawatan penting dalam kerajaan negeri bagi mengagihkan projek kepada kroni dan saudara maranya.

"Ketua Menteri, Taib Mahmud. Menteri Kewangan, Taib Mahmud. Menteri Pembangunan Sumber Negeri, Taib Mahmud. Pengerusi Land Custody and Development Agency (Pelita), Taib Mahmud.

"Bila dia nak bangunkan satu projek, Menteri Pembangunan Sumber akan bincang dengan Menteri Kewangan. Kemudian ia akan dipersetujui oleh Ketua Menteri dan diagihkan pula kepada Onn, Raziah dan Sulaiman Taib Mahmud.

"Kita mesti hentikan rompakan ini," kata Saifuddin sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.


Turut hadir dalam ceramah tersebut ialah ketua Pemuda DAPSY, Anthony Loke, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dan calon N 65 Senadin Dr Teo Yu Kheng.

Terdahulu sebelum itu, di Kampung Tunku Abd Rahman dalam DUN Lambir, Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua menyampaikan ceramah kelompok di hadapan 150 penduduk yang rata-ratanya terdiri dari suku Kedayan dan Iban.

Tian dalam ceramahnya menjelaskan, konteks politik pembangunan di negeri Sarawak telah disalahertikan apabila ketika kemajuan dilaksanakan, dalam masa yang sama hak peribumi dirampas.

"Sekarang adalah masanya untuk perubahan, Jika ia tidak dilakukan sekarang, maka anak cucu kita akan kembali menyalahkan kita. Mengapa masih memilih kelompok yang sama.

"Berbanding di Selangor yang mana seseorang ahli keluarga kita meninggal dunia pun, kita masih boleh mendapat bantuan. Tetapi, untuk hidup di Sarawak ini adalah satu kesukaran,"ujar Tian.

Zulkifli Noordin

Posted: 08 Apr 2011 09:09 PM PDT

Zulkifli Noordin


SPYGAME!?

Posted: 08 Apr 2011 05:32 AM PDT


(Kenyataan media Datuk Shazryl Eskay yang jelas maksudnya)

Salam 2 all.

Berikut kenyataan media Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang dibuat di Hotel Impiana Kuala Lumpur pada Isnin 16 Rabi'ul Akhir 1432 / 21 Mac 2011. Pada teman jelas beliau benar-benar cuba untuk menghadkan isu videoklip tersebut, tetapi malangnya ada "orang" memilih untuk mempolitikkan isu ini. Mike dengar sendirilah kenyataan Datuk Eskay itu yop.

Cuma satu saje yang mike semua kena pikior yop. Datuk Shazryl ni kawan baik Anwar, manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan tu. Mesti ada sebab yang solid kenapa dia memlilih untuk mendedahkan videoklip itu. Beliau punya dua bukti jelas berkaitan videoklip ini:

1. gambar beliau sendiri ada dalam videoklip itu; pastilah beliau, selain amoi tu, yang tahu siapa Jantan-X tersebut;

2. kedua, jam tangan Omega spesial edition tu ada dengan beliau. Beliau telah pun serahkannya kepada Polis. Bagi menguatkan kenyataan beliau, satu "sms" daripada manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan itu yang meminta beliau menyimpan jam itu masih beliau simpan!

Jadi nasihat teman yop, biarlah polis siasat dulu. Anwar sendiri yang meminta pihak polis siasat; dia yang buat repot polis tu. Jadi kita bagi peluang pihak polis siasat. Selepas keputusan siasatan itu diumumkan, barulah kita kaji apa langkah selanjutnya yang boleh diambil. Janganlah cepat sangat nak mengkapiorkan, menerakakan orang yop. Sabor sikit, takut kita yang kedalam nanti yop!!!

Cuma yang teman risau satu je yop. Persoalan besarnya, siapa yang merakamkan videoklip tersebut. Jelas ianya bukan Datuk Eskay, sebab kenyataan beliau menyatakan "beliau terjumpa" perakam video itu, bukan beliau yang membuatnya! Yang teman risau, ada pihak ketiga yang merakamnya. Beberapa persoalan yang timbul:

1. Bagaimana mereka yang merakam itu boleh tahu itu bilik yang akan digunakan? Kerana mereka memasang video kamera dalam 4 sudut, dengan wide angle lens. Sudah pasti mereka yang memasangnya sudah bersedia tahu akan berlaku adengan menyudu dalam tu, dan mereka bersiap lengkap dan hampir sempurna!

2. Kalau mereka tahu, maknanya sudah pasti lokasi "penyuduan" itu berlaku sudah beberapa kali digunakan? Kerana nak memasang peralatan canggih macam tu perlukan masa, siap dengan wiring dan lain-lain.

3. Bermakna mereka sudah menghidu dan menjejaki Jantan-X, atau Amoi, atau Datuk Eskay sendiri sebelum daripada itu!

4. Kalau mereka sudah menghidu dan menjejaki Target-X, teman cukup yakin kumpulan yang membuat kerja rakaman ini mempunyai kepakaran dan pembiayaan yang hebat. Cara mereka beroperasi menunjukkan mereka ini memang pakar!

5. Persoalannya, siapa yang mahu menjejaki Jantan-X ini? Apa tujuan mereka?

6. Dan persoalan besar yang bermain dikepala teman yop ialah: pihak risik & keselamatan Australia & Singapura ada membuat lapuran sulit kepada Kerajaan mereka (yang didedahkan oleh Wikileaks) bahawa mereka ada "bukti teknikal (technical evidence)" MEMBUKTIKAN ANWAR terlibat dengan kegiatan tidak bermoral. Malah Menteri Kanan (mantan PM) Singapura menyatakan risikan Singapura mendapati Anwar termasuk didalam satu perangkap! Persoalannya, adakah pembikinan videoklip itu termasuk dalam maksud "bukti teknikal" dan perangkap yang mereka sebut?

7. Kalau firasat teman diatas itu betul yop, kita berada dalam keadaan yang sangat merbahaya. Keselamatan negara boleh terjejas. Bayangkan kalau ianya betul, dan Bahagian Risikan negara -negara asing ini benar-benar punya "bukti teknikal" yang disebut itu, apa akan jadi kalau Anwar menjadi Perdana Menteri? Negara akan sentiasa dicengkam dan diperas oleh ugutan negara asing. Kita akan sentiasa tunduk dibawah telunjuk negara asing! Dan kita tahu betapa rapatnya kerjasama diantara Singapura & Israel.

Ni kerja giler yop!!! Kalau ini benar kerja mereka, kita tidak tahu apa lagi video atau "bukti teknikal" yang mereka ada!

Teman berharap sangat teori dan firasat teman ini tidak betul yop. Teman harap yang buat rakaman itu geng amatur aje yop. Sebab kalau betul ianya melibatkan kumpulan risik negara asing, naya kita yop. Adakah mereka punya rakaman atau "bukti teknikal" yang lain! Teman harap pihak Cawangan Khas, Militiray Intelligent, dan Bahagian Keselamatan Negara perlu benar-benar memperhalusi isu ini. Teman cukup risau yop, adakah tangan-tangan ghaib yang bermain dibalik tabir!!! Adakah ini satu "Spygame", yang akan menyebabkan "security of the country is compromised?".

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
04 Jamadil Awal 1432
08 April 2011

Anwar Ibrahim

Posted: 08 Apr 2011 07:54 PM PDT

Anwar Ibrahim


Program Dato Seri Anwar Ibrahim Tawan Sarawak

Posted: 08 Apr 2011 02:41 AM PDT

9 April 2011 (Sabtu)

10.00 pagi – Ceramah – Kedai Ngu, Niah (DUN Kemena)

1.00 tghari – Ceramah – Sebauh (DUN Kemena)

5.00 ptg – Ceramah – Tatau (DUN Kakus)

8.00 mlm – Ceramah – Taman Seaview, Bintulu (DUN Jepak)

9.00 mlm – Ceramah – Restoran 96, Bintulu (DUN Kidurong)

10.30 mlm – Ceramah – Kampong Jepak, Bintulu (DUN Jepak)

Mufti: Letak Jawatan Tanda Protes,Wujudkan Media Sendiri

Posted: 08 Apr 2011 02:15 AM PDT

Dari Harakah Daily

PAS mencadangkan Jabatan Mufti negeri-negeri seluruh negara mengeluarkan media sendiri bagi menyuarakan pandangan mereka agar tidak lagi dipermainkan oleh Umno melalui media mereka.

Mufti juga dicadangkan agar meletakkan jawatan sebagai tanda protes, kerana tiada guna ujud jabatan mufti kalau sekadar untuk dilihat mengiakan pandangan kerajaan.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar kanan) berkata, kejadian yang berlaku terhadap Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria (gambar bawah) amat jelas bagaimana para mufti dipermainkan oleh media Umno khasnya Utusan Malaysia.

Ekoran tindakan media Umno menggelapkan kenyataan mufti mengenai sikap mereka dalam isu video seks, para mufti telah difitnah seolah-olah memperkatakan isu remeh seperti poco-poco sahaja.

Padahal, Harussani sendiri berkata, beliau telah membuat kenyataan mengecam tindakan mengedarkan video itu kepada Utusan tetapi kenyataan itu tidak disiarkan oleh akhbar itu.

Antara mangsa salah lapor ini adalah Tuan Ibrahim sendiri yang tidak tahu sikap sebenar Harussani dalam isu ini.

“Bagi mengelak buruk sangka umum kepada jabatan Mufti dicadangkan sabuah akhbar jabatan mufti bagi memuatkan pandangan, pendirian dan fatwa mufti diujudkan, di samping ianya dapat menyelaraskan pandangan terhadap beberapa isu berkaitan agama,” cadang Tuan Ibrahim dalam kenyataannya.

Kata Tuan Ibrahim, PAS menyanjung tinggi beberapa kenyataan tegas yang dikemukakan oleh para Mufti berhubung isu klip video ini.

Beliau merujuk kenyataan sebenar para mufti yang disiarkan oleh media alternatif tetapi digelapkan oleh media tradisional yang dikawal Umno dan BN.

Kenyataan begini amat dinanti oleh rakyat kerana ketegasan mereka akan dilihat pendirian rasmi para mufti. Sayangnya kenyataan begini jarang dikeluarkan oleh media tradisional kerana ianya bertentangan dengan agenda tersembunyi UmNo, kata Tuan Ibrahim.

Bagi beliau, tindakan media tradisional ini sekali lagi membuktikan isu video adalah agenda Umno bagi mematikan karear politik Datuk Seri Anwar Ibrahim, sekaligus merencatkan perubahan politik yang sedang berjalan di Sarawak.

Katanya, apa yang membimbangkan ada ura-ura pihak tertentu yang akan mengedarkan klip video ini di Sarawak, khususnya di kawasan Melayu bagi tujuan jahat mereka ini.

Memandangkan tiadanya senbarang tindakan phak polis bagi mengambil tindakan kepada Trio Umno yang menayangkan klip ini dan tindakan media perdana menyiarkan klip ini, maka tindakan ini tidak mustahil, tambahnya.

“PAS melihat para mufti bukan lagi menjadi rujukan kerajaan, bahkan mereka hanya diminta pandangan dan dihormati sekiranya ianya menguntungkkan pemerintah,” katanya.

Kata Tuan Ibrahim, sehubungan tindakan biadab kerajaan Umno kepada mufti maka disarankan;

1. Mufti mengadakan muzakarah segera bagi mengeluarkan ketetapan agar tuduhan berupa qazaf dapat dihentikan, agar tidak ada lagi yang menanggung dosa setiap hari di kalangan rakyat.

2. Mufti mendesak kerajaan negeri-negeri agar mewartakan larangan melakukan tuduhan berupa elemen qazaf, kerana ianya termasuk dosa besar yang kesaksiannya tidak boleh diterima sampai bila- bila. PAS melahirkan kebimbangan mereka yang jatuh dalam katagori ini menjadi saksi perkahwinan dan muamalah lain, menyebabkan urusan tersebut tidak sah, dan menanggung dosa sampai mati.

3. Mufti mestilah memboikot mana-mana majis pemimpin Umno yang gagal mengambil perhatian terhadap kesahan besar dan telah dibuat teguran oleh para mufti. Ini alan mencerminkan ketegasan para mufti sebagaimana yg dikehendaki oleh hadis Rasulullah “Bilamana zahir penyelewengan dalam urusan agama, hendaklah orang alim di kalangan kamu menzahirkan pendirian dan ilmunya (sikapnya).”

4. Meletakkan jawatan tanda protes, kerana tiada guna ujud jabatan mufti kalau sekadar untuk dilihat mengiakan pandangan kerajaan, namun bilamana ianya tidak menguntungkan kerajaan Umno, pandangan itu disembunyikan oleh media perdana, sehingga rakyat biasa tidak mengetahui pandangan mufti.

Manifesto Pakatan Rakyat Sarawak Tekad Jana Perubahan

Posted: 08 Apr 2011 01:54 AM PDT

Dari Keadilan Daily

Pimpinan KEADILAN, DAP dan PAS hari ini bersama-sama melancarkan manifesto Pakatan Rakyat dengan motto 'Kami Menjulang Kedaulatan Rakyat, Ketuanan Rakyat.'.

KEADILAN dan DAP masing-masing diwakili Presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang manakala PAS diwakili Ahli Jawatankuasa Pusat, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.
Manifesto setebal 8 halaman itu menawarkan 10 perubahan, antaranya:

1. Menjamin kebebasan agama sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

2. Pentadbiran yang baik berdasarkan prinsip antarabangsa – cekap, Akauntabel, Telus atau CAT dengan mengagih kekayaan hasil bumi terus kepada rakyat; di samping menolak amalan nepotisme dan rasuah sebagaimana yang diamalkankan Barisan Nasional (BN) Sarawak sebelum ini.

3. Suruhanjaya Tanah dan Suruhanjaya Tanah Pusaka Bumiputra dengan menyelesaikan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) dan mengembalikan semula tanah adat Orang Asal.

4. Menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan.

5. Menjamin hubungan baik antara persekutuan dan negeri Sarawak dengan meningkatkan pemberian royalti dari 5 peratus ke 20 peratus.

6. Membela Sarawak yang lebih hijau dengan menghentikan pembinaan empangan yang berlebihan serta melarang sama sekali pembinaan loji nuklear di Sarawak.

7. Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah 1 serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun.

8, Mempertahan identiti kebudayaan etnik-etnik di Sarawak dengan menggalakkan pembelajaran bahasa ibunda serta memberikan peruntukan sistematik kepada anak Sarawak tanpa mengira kaum sebagaimana yang telahpun diamalkan oleh di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.

9. Membela hak wanita dengan keserataan jantina di samping membina prasarana bagi membela nasib wanita dan kanak-kanak yang mengalami keganasan rumah tangga dan lain-lain.

10. Melabur untuk masa depan dalam modal insan, infrastruktur termasuk membangunkan prasarana jalur lebar (WiFi) dalam masa 2 tahun sekiranya diberi mandat kelak.

Manifesto itu dibaca pemimpin Pakatan Rakyat Sarawak, David Wong Kee Woan yang juga calon DUN Kota Sentosa.

Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim Tawan Sarawak di Bintulu

Posted: 08 Apr 2011 01:37 AM PDT

9 April 2011 (Sabtu)

10.00 pagi – Ceramah – Kedai Ngu, Niah (DUN Kemena)

1.00 tghari – Ceramah – Sebauh (DUN Kemena)

5.00 ptg – Ceramah – Tatau (DUN Kakus)

8.00 mlm – Ceramah – Taman Seaview, Bintulu (DUN Jepak)

9.00 mlm – Ceramah – Restoran 96, Bintulu (DUN Kidurong)

10.30 mlm – Ceramah – Kampong Jepak, Bintulu (DUN Jepak)

Wee Choo Keong

Posted: 08 Apr 2011 03:48 PM PDT

Wee Choo Keong


New DBKL policy: Stall with permanent structures?

Posted: 08 Apr 2011 03:24 AM PDT

Upon receipt of a complaint from the residents around Prima Setapak/Danau Kota Flats regarding newly erected stalls with permanent structures, I visited the areas and was shocked to witness those stalls with permanent structure which I believe to be the illegal as they were built on government land.  I really am surprised that the Pejabat [...]

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

Posted: 08 Apr 2011 11:41 AM PDT

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


Sarawak State Election - Nomination Day in Lawas - 6 Apr 2011

Posted: 08 Apr 2011 09:27 AM PDT

PKR Sarawak Chief Baru Bian – a NCR Land activist lawyer was nominated by PKR to stand in N70 Bakalalan State Seat under the Parliament of LAWAS.

He was accompanied by Dato Seri Anwar Ibrahim – PKR Defacto Leader, Central Supreme Council Member – Dr Roland Chia Ming Shen & Sdr Rahman Yusof with more than 1000 over strong supporters to the Lawas District Council to file his nomination papers on the 6 Apr 2011. Polling day is 16 April 2011.

His Barisan Nasional Opponent will be from SPDP Youth Chief – Wilson Liau. DUN Bakalalan comprised 90% of orang ulu with the remaining are Malays and Chinese with total voters of 6350. Together with DUN Bukit Sari, they form Parliament Lawas.

IMG_5008IMG_5016IMG_5023IMG_5025IMG_5026IMG_5030IMG_5033IMG_5034IMG_5056IMG_5060

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 08 Apr 2011 11:19 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Penyerang Asid, jangan dengar khabar angin kata polis

Posted: 08 Apr 2011 12:17 AM PDT

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin hari ini memberitahu orang ramai agar jangan mendengar khabar angin atau membuat spekulasi apa yang menyebabkan pasangan penunggang motosikal menyerang asid secara rambang kepada mangsa yang tidak bersalah di Lembah Klang dan Negeri Sembilan. 14 orang telah diserang dengan asid di Lembah Klang dan 2 orang di Seremban setakat ini. HELLO POLIS ! Orang ramai mana ada buat khabar angin. Ini adalah fakta kes yang disiarkan dalam akhbar. Apa motif penyerang tersebut melakukan tindakan demikian, polislah kena siasat. Kenapa ? Polis dah kecewa sangat ke tak dapat selesaikan kes ini hingga nak marah orang ramai yang mendengar khabar angin dan buat spekulasi. Khabar angin apa ? Spekulasi apa ? Ce cite , ce cite ! Ini yang orang ramai, pengundi lagi bingung ni, tak ada dengar pasal khabar angin dan spekulasi, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah pula yang kata ada khabar angin dan spekulasi. Ke khabar angin dan spekulasi ini sedang bertiup kencang di kalangan anggota polis sahaja? POLICE: DON'T LISTEN TO RUMOURS ON ACID-SPLASHERS Friday, April 8th, 2011 12:55:00 KUALA LUMPUR: Don't listen to rumours or speculate on what motivated motorcyclists to randomly splash acid on innocent victims in the Klang Valley and Negri Sembilan. Instead, Federal CID director Commissioner urged the public to come forward and help police nab the suspects. "Please don't believe rumours or spread them about what influenced the suspects to do what they did. It's best to let police and the public work together to detain those responsible for these attacks." So far, 16 people have been burnt and bruised by these attacks, many of them being scarred on their faces and bodies. In the first case, eight pupils and a teacher were splashed with "burning liquid" in Bangsar on the afternoon of March 2. Next, on consecutive days in Brickfields, two marketing executives suffered burns near Jalan Tun Sambanthan on the evening of March 24, followed by a history teacher who also suffered burns near Jalan Sultan Abdul Samad on the morning of March 25. On the afternoon of March 26, a Frenchman and his female companion were similarly attacked at Jalan Conlay also in KL. The latest victims were a housewife and her niece on the night of April 2 in Mantin, Negri Sembilan. The housewife, who suffered burns on her face and body, gave the most detailed clues on their attackers: Two heavyset men of dark complexion in green uniforms and badges resembling Rela uniforms, also wearing black boots, and riding a red Yamaha Lagenda. Police have not ruled out the possibility the attack in Mantin could be linked to the cases in KL. http://www.mmail.com.my/content/68901-police-dont-listen-rumours-acidsplashers

Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat 10 Apr 2011

Posted: 08 Apr 2011 12:16 AM PDT


JELAJAH MAHASISWA SELAMATKAN RAKYAT


Salam hormat, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) akan menjalankan siri Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat secara besar-besaran pada :


Tarikh : 10 April 2011 (Ahad)


Masa : Bermula jam 8.00 pagi hingga 2.00 petang


Destinasi: KL Sentral - Seremban - KL Sentral


Anjuran : Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)


Siri jelajah dari KL ke Seremban ini diadakan bagi menunjukkan rasa protes mahasiswa terhadap suasana politik tanah air yang dilihat terlalu jijik & kotor terutamanya dalam isu video lucah yang kini hangat diperkatakan di seluruh negara. Selain menunjukkan rasa protes & ketidak puas hatian terhadap situasi politik negara pada masa kini, siri jelajah ini juga diadakan bagi menunjukkan rasa cinta dan sayang mahasiswa terhadap negara dan turut mengharapkan prekembangan politik yang lebih sihat & konstruktif akan berlaku di dalam negara ini.


Siri jelajah ini akan bermula dari stesen KL Sentral pada jam 8.00 pagi di mana seluruh mahasiswa dari beberapa IPTA dan IPTS dari Lembah Klang akan berkumpul dan sesi taklimat ringkas sebelum siri jelajah bermula akan dijalankan. Seterusnya, seluruh mahasiswa yang akan menggunakan tema pakaian putih pada hari tersebut akan menaiki komuter untuk menuju ke Seremban dengan membawa beberapa pelekat & kain rentang. Seterusnya, mahasiswa akan turun di beberapa stesen komuter yang terpilih untuk mengadakan 'silent protest' dengan mengangkat pelekat, kain rentang & mengedarkan risalah kepada orang ramai hingga ke stesen komuter Seremban.


Kemudian, mahasiswa akan kembali semula ke stesen KL Sentral untuk mengedarkan risalah, ucapan daripada beberapa pimpinan mahasiswa & seterusnya akan mengadakan sidang media sebelum siri jelajah ini berakhir. Siri Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat KL Sentral - Seremban yang dijangkakan akan menghimpunkan mahasiswa dariUM,UKM,UPM,UPSI,KUIS,USIM,UIA,UTMKL,UNISEL & UITM ini merupakan satu aktiviti jelajah terbesar yang julung-julung kalinya dianjurkan oleh Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan ia juga merupakan salah satu usaha murni di peringkat mahasiswa untuk memulihkan kembali suasana politik Malaysia yang kian kotor di dalam rangka gerak kerja Kempen Mahasiswa Selamatkan Rakyat.


Terima kasih, Ahmad Shukri Kamarudin Sekretariat Media Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) 013- 3676 124


Balu pengundi di Melaka hidup tertekan tanpa pembelaan

Posted: 08 Apr 2011 12:15 AM PDT


Derita janda tiga anak


Harian Metro 8 Apr 2011


MELAKA: Sejak kematian suami tiga tahun lalu, kesempitan hidup seorang ibu tunggal bersama tiga anaknya tidak berkesudahan apabila gagal mendapat bantuan daripada mana-mana pihak biarpun pelbagai permohonan dilakukan. Malah, empat beranak itu kini hanya mengharapkan belas ihsan jiran tetangga yang menyumbang barang keperluan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Amas Emat, 51, berkata, beliau semakin tertekan apabila sewa rumah kerap tertunggak sehingga menyebabkan mereka sudah beberapa kali diarah keluar dari kediaman itu.


"Kami terpaksa meminjam wang daripada jiran atau rakan untuk mengelakkan daripada dihalau keluar dan bernasib baik kerana tuan rumah masih mempunyai sifat bertimbang rasa serta faham keadaan kami. "Mungkin orang lihat saya sentiasa tersenyum, namun mereka tidak tahu saya `makan hati' mengenang nasib kami sekeluarga yang serba kekurangan dan hanya bergantung pada belas ihsan orang lain," katanya ketika ditemui di Taman Bukit Beruang Utama, di sini, baru- baru ini.


Keperitan hidupnya bermula apabila suaminya, Abdul Karim Bur Rahim, 50-an, yang menyara keluarga dengan berniaga terlantar sakit tiga tahun lalu kerana menghidap penyakit lemah jantung, darah tinggi dan kencing manis sebelum meninggal dunia tidak lama kemudian. Biarpun mempunyai tiga anak berumur antara 20 hingga 23 tahun, disebabkan ketiga-tiganya tidak berpelajaran seorang daripadanya, Abdul Majid, 20, hanya berkerja sebagai pembantu kedai dan dua lagi tidak mempunyai pekerjaan tetap.


"Disebabkan tidak berpendidikan, mereka sukar mendapat pekerjaan, namun simpati dengan keperitan hidup kami menyebabkan jiran mengambil Majid bekerja sebagai pembantu di gerainya dengan upah RM15 sehari. Manakala dua abangnyaMohad Karim, 23, dan Abdul Rahman, 22, tidak mempunyai pekerjaan tetap. "Pendapatan yang mereka peroleh tidak cukup untuk menampung perbelanjaan kami apatah lagi perlu membayar sewa rumah RM250 sebulan dan membiaya kos rawatan saya yang menghidap penyakit darah tinggi dan sakit jantung," katanya. http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Deritajandatigaanak/Article/index_html

Singapura Galak Bangun Sistem Pertahanan Biologi

Posted: 07 Apr 2011 08:22 PM PDT


Berita Harian – 18hb Januari 2003


Apabila seseorang membicarakan tentang kecanggihan peralatan Angkatan Tentera Singapura (SAF), secara spontan nama jet pejuang F-16, helicopter pengempur Apache, kapal selam Sea Serpent, peluru berpandu AIM-120C, kapal terbang pengisi minyak KC-135, kapal terbang pengintip tanpa pemandu Scout dan satelit pengintip ala Ofeq Israel akan timbul. Menteri Pertahanan Singapura Tony Tan apabila mengumumkan niat Singapura untuk membangunkan konsep ala AS berkata, "Serangan pada masa akan datang adalah berbentuk baru yang memerlukan keupayaan, kecekapan dan peralatan yang berbeza".


Bentuk serangan baru yang dimaksudkan oleh Tony Tan ialah serangan bentuk biologi atau pun lebih dikenali dengan nama keganasanbio (bioterrorism). Singapura sejak beberapa tahun kebelakangan ini, secara penuh rahsia telah pun memulakan program pertahanan dari keganasanbio. Baru-baru ini kerajaan Singapura telah memperuntukkan lebih dari RM 210 juta khas untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk membangunkan sistem pertahanan dari kegananasanbio.


Singapura amat menyedari bahawa negara mereka adalah terdedah kepada serangan keganasanbio kerana faktor keluasan yang terhad, kepadatan penduduk yang tinggi dan mempunyai jumlah orang asing (dari negara Barat) yang ramai. Faktor ini yang menyebabkan mereka mengambil langkah pertahanan keganasanbio yang drastik kerana peralatan ketenteraan yang lazim tidak mampu melindungi rakyat mereka dari serangan bentuk baru ini. Serangan antrak AS yang mengorbankan lima orang telah mempamirkan bagaimana keganasanbio dengan mudah dapat menghuru-harakan satu negara. Walaupun serangan antrak yang dilakukan adalah begitu terhad sekali, tetapi kesan yang dirasai sudah cukup untuk mengacau bilaukan kehidupan seharian.


Penemuan toxin ricin di kota London dua tiga hari lepas sudah cukup bukti yang menunjukkan kekacauan boleh berlaku sebelum serangan sebenar dilakukan. Strategis pertahanan Singapura amat menyedari hakikat bahawa untuk memperondak peranda negara mereka, serangan jet pejuang atau peluru berpandu musuh dengan mudah mereka dapat menangkis, tetapi serangan keganasanbio amat sukar dibenteras. Makmal Nasional Organisasi Sains Pertahanan (DSO) dan industri pertahanan Singapura adalah pelopor utama yang menjalankan R&D bidang pertahananbio. Semenjak ditubuhkan 30 tahun lepas, Makmal DSO kini mempunyai lebih dari 1000 staf yang terdiri dari kepakaran berbagai bidang seperti elektronik, kimia dan biologi.


Tidak keterlaluan dikatakan bahawa R&D untuk memerangi keganasanbio yang dijalankan oleh Makmal DSO adalah yang terbaik di rantau Asia Pasifik. Malah dari segi mengesan serangan agen biologi, Singapura berada jauh dihadapan berbanding dengan Jepun, China atau pun Korea Selatan. Serangan dari agen biologi adalah lebih sukar dikesan berbanding dengan serangan dari agen kimia kerana organisma biologi yang dapat digunakan sebagai agen adalah berbagai bentuk dan sukar untuk dikesan. Tetapi apabila serangan agen biologi antrak berlaku di AS selepas serangan September 11, Singapura dikatakan telah begitu bersedia berbanding dengan jiran-jiran mereka kerana R&D Makmal DSO adalah jauh dihadapan.


Sejarah telah membuktikan setiap negara yang mengamalkan R&D pertahananbio akan turut terjebak membangunkan R&D senjata seranganbio. Singapura juga tidak terkecuali dengan pemahaman yang sedemikian. Lebih-lebih lagi strategis pertahanan Singapura mengamalkan doktrin pertahanan senjata berteknologi tinggi untuk berada satu tahap kehadapan di rantau Asia Tenggara. Apabila Singapura membuat perolehan jet pejuang, satelit pengintip atau peluru berpandu, negara-negara jiran dengan mudah dapat menyusun sistem pertahanan mereka kerana keupayaan peralatan diatas adalah nyata. Tetapi apabila Singapura dengan begitu galak membangunkan sistem pertahananbio mereka, ia banyak menimbulkan tanda tanya dan spekulasi daripada jiran-jiran rantau Asia Tenggara.


Ini adalah kerana tiada siapa yang mengetahui apa yang sedang dibangunkan kerana ia dijalankan dalam penuh kerahsiaan. Malah rakyat Singapura sendiri tidak diberitahu apa bentuk R&D yang sedang dijalankan oleh Makmal DSO. Apabila jiran-jiran Singapura tidak mengetahui dengan jelas apakah kemampuan pertahananbio atau seranganbio yang dimiliki oleh SAF, maka strategis pertahanan negara lain akan membuat andaian yang melampau. Keadaan ini jelas diperlihatkan melalui persepsi AS terhadap Iraq yang dikatakan mempunyai senjata nuklear, kimia dan biologi. Apabila ini berlaku, maka rantau Asia Tenggara akan menjadi kancah perlumbaan senjatabio. Tidak cukup dengan keadaan dimana perlumbaan senjata yang sedang berlaku kerana Singapura dengan galak memperolehi kelengkapan senjata moden, rantau Asia Tenggara bakal menerima bahang perlumbaan senjata bentuk biologi gara-gara Singapura ingin membangunkan pertahananbio negara mereka Sumber dari http://syukran.wordpress.com/2009/09/03/singapura-galak-bangun-sistem-pertahanan-biologi/

Virus Adeno di PD dan Serangan Senjata Biologi

Posted: 07 Apr 2011 07:42 PM PDT


Risik tentera sepatutnya digunakan untuk melindungi negara dan rakyat dari sebarang ancaman termasuk ancaman serangan senjata biologi. Negara berkemungkinan diancam serangan atau ujian senjata biologi akan tetapi media sibuk dengan isu video lucah. Menang sorak, nyawa rakyat, nyawa pelatih polis dan pelatih tentera yang tergadai.


Tidakkah rakyat merasa hairan bagaimana PULAPOL dan PUSASDA tempat yang sepatutnya paling selamat, paling disiplin, paling bersih berbanding dengan Kem Tahanan Pendatang Asing Tanpa Izin di Lenggeng boleh terkena serangan Adenovirus ini.


Adakah ada cubaan pihak luar yang ingin menguji tahap kesiapsiagaan tentera dan polis kita menghadapi serangan senjata biologi?


Kenapa tidak digunakan teknik semburan wap Neutral Electrolyzed Water (NEW) yang jauh lebih kos efektif untuk membunuh Adenovirus ini di persekitaran PULAPOL dan PUSASDA?


Laporan Utusan Malaysia 8 April 2011 menyatakan jumlah pelatih polis dijangkiti Adeno meningkat lagi di Port Dickson. Akan tetapi berita ini bukan berita utama tajuk akhbar hari ini, video lucah lebih penting, gambar 8 orang pegawai imigresen yang masih muda lebih penting. Kenapa Menteri Kesihatan ada di Sarawak bukan di Port Dickson bila buat kenyataan akhbar ini?


JUMLAH DIJANGKITI ADENO VIRUS MENINGKAT DI PORT DICKSON


Utusan Malaysia 8 April 2011 KUCHING 7 April - Bilangan pelatih konstabel Pusat Latihan Polis (Pulapol) di Port Dickson yang dijangkiti virus Adeno meningkat kepada 13 orang setakat hari ini. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, daripada jumlah itu, seramai 10 ditempatkan di Hospital Port Dickson (HPD) sementara tiga lagi mendapat rawatan di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) di Seremban. Sementara itu, katanya, bilangan pelatih Pulapol yang diasingkan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) Teluk Kemang juga bertambah kepada 142 orang.


"Kita telah menghantar sepasukan doktor ke hospital-hospital itu bagi meneliti serangan virus tersebut dan keadaan adalah terkawal," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini. Baru-baru ini, negara digemparkan dengan kematian tiga pelatih polis di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur akibat jangkitan virus Selepas negara digemparkan dengan kematian tiga pelatih polis di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur akibat jangkitan virus Adeno baru-baru ini, virus itu menjangkiti Pulapol Port Dickson pula. Sabtu lalu, seramai lapan pelatih konstabel di Pulapol Port Dickson yang berpusat di Pusasda dimasukkan ke HPD setelah menunjukkan simptom jangkitan virus berkenaan seperti demam panas. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0408&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm


Rift Valley fever virus (RVFV) has been cited as a potential BIOLOGICAL-WEAPON THREAT due to the serious and fatal disease it causes in humans. We have incorporated the RVFV glycoprotein genes into a nonreplicating complex ADENOVIRUS http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19776190

Kematian Pegawai Kastam, JAS Sarawak dan Rare Earth Kuantan

Posted: 07 Apr 2011 05:43 PM PDT


Rumie Azzan Mahlie pegawai penyiasat Jabatan Alam Sekitar Sarawak (JAS) maut jatuh dari tingkat 9 pejabat JAS pada tahun 2004. Ahmad Sarbani Mohamed Ketua Penolong Pengarah Kastam juga maut jatuh dari tingkat 3 pejabat SPRM. Bolehkah rakyat percaya lagi kepada DUA agensi kerajaan yang penting ini , SPRM dan JAS?


Bagaimana pula dengan Projek Rare Earth di Kuantan, beranikah Najib dan Rosmah beli rumah berhampiran projek tersebut sebagai kediaman rasmi mereka atau rumah untuk anak-anak kesayangan mereka?


KEADILAN UNTUK RUMIE DAN SARBANI ! RUMIE WIRA ORANG SARAWAK ! SARBANI WIRA ORANG SEMENANJUNG ! SELAMATKAN UMAT INI !


DOE MEN UNDER PROBE (HL)


Sources disclosed that police investigations into the death of the Boston University chemical engineering graduate centre on a letter Rumie allegedly handed to an Environment Ministry official four days before his death. In that letter, he is said to have detailed information on the smuggling of toxic waste into Sarawak and the manner of its disposal. Investigators are looking into claims of numerous discrepancies in the way environment laws are enforced by some officers and the possibility that toxic waste from Taiwan had been falsely declared and smuggled into the country for disposal over the past two years. On April 8, DOE officials seized a tanker containing toxic waste from a factory in Lahat and on March 30, enforcement officers found 1,000 containers of used engine oil stored illegally in a factory, also in Lahat. New Straits Times, Apr 13, 2005 http://findarticles.com/p/articles/mi_8016/is_20050413/ai_n44293792/KEPUTUSAN KEMATIAN RUMIE DITANGGUHKAN PADA 25 JUN


Menurut laporan itu, Rumie yang jatuh dari tingkat sembilan di sebuah bangunan yang menempatkan pejabat JAS di Pending di sini pada 17 Sept, 2004. Inkues itu diadakan apabila keluarga Rumie meminta polis membuka semula siasatan kes itu, dengan mendakwa beliau dibunuh dan kematiannya itu disebabkan perbuatan jahat. Sebanyak 31 saksi dipanggil memberikan keterangan pada inkues selama 21 hari yang bermula pada 24 Okt tahun lepas. Mereka termasuk bapa Rumie Mahlie Jolihi, isteri beliau Suraidi Abdullazid, pegawai penyiasat polis Sub Inspektor Mohammad Bujang dan bekas pengarah JAS Sarawak Dr Abdul Rahman Awang. http://www.bernama.com.my/bernama/v3/bm/news_lite.php?id=263088


KES KEMATIAN RUMIE: PERMOHONAN SEMAK KEPUTUSAN KORONER DITOLAK


KUCHING 22 Jun — Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan untuk menyemak penemuan koroner dalam kes kematian pegawai penyiasat Jabatan Alam Sekitar Sarawak (JAS), Rumie Azzan Mahlie tiga tahun lepas. Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Ng berkata, keluarga itu berasa lega dengan keputusan koroner yang menolak andaian bahawa Rumie membunuh diri kerana tekanan kerja, yang bertentangan dengan ajaran agama Islam. http://ww2.utusan.com.my/utusan/special.asp?pr=PR11&y=2007&dt=0622&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_01.htm


APA KESUDAHAN KES ALAM SEKITAR


Rakyat tertanya-tanya apakah kesudahan insiden yang dilapor oleh pihak media selama ini. Sudahkah syarikat dan mereka yang terlibat dalam sindiket penipuan membawa masuk sisa toksik dari Taiwan ini didakwa? Apakah yang telah terjadi ke atas simpanan longgokan sisa toksik beribu-ribu tan di kilang dan pelabuhan Pasir Gudang? Sudahkah sisa toksik tersebut dihantar kembali ke negara asalnya Taiwan? Bilakah inkues bagi kes kematian Rumie akan bermula? Kenapa masih dilewat-lewatkan? Sudahkah siasatan polis mengenai kes kebakaran bilik fail tersebut mengenal pasti dan mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka yang terlibat? http://aplikasi.kpkt.gov.my/akhbar.nsf/0/584af8384394ae5e482570570005bb30?OpenDocument


SATU LAGI EPISOD MALANG TERCIPTA DAN MELANDA JAS


Belum pun mereka dapat menyelesaikan kes 12,000 tan sisa toksik yang diimport dari Taiwan untuk dilupuskan dua tahun lalu di sebuah kilang di Simpang Renggam, mereka diheret lagi dengan isu terbaru di Labis dan Yong Peng ini. http://greenportal.usm.my/article.php?aid=9737


JABATAN ALAM SEKITAR CUAI, 3.2 JUTA RAKYAT SABAH DI AMBANG MAUT?


JABATAN Alam Sekitar Sabah gagal menguatkuasa Akta Alam Sekeliling sehingga menyebabkan nyawa lebih 3.2 juta rakyat Sabah sentiasa diintai ajal akibat kesan langsung radiasi, penyakit dan keracunan yang berpunca daripada pencemaran berlebihan bahan buangan sisa toksik plumbum; ekoran penggunaan bateri asid plumbum dalam sistem elektrik solar luar bandar dan menara telekomunikasi. Juru Perunding Keselamatan Alam Sekitar, Nik Zafri Nik Abdul Majid menegaskan JAS Sabah gagal memantau operasi pembuangan sisa toksik berasaskan plumbum dan gagal menghalang kegiatan menjadikan Sabah sebagai 'Pusat Pelupusan Plumbum Terbesar' di Asia Tenggara ekoran ketiadaan pusat pelupusan plumbum di negeri berkenaan. Tuesday, March 1, 2011 http://sabahkita.blogspot.com/2011/03/jabatan-alam-sekitar-cuai-32-juta.html


1MDB, CHINA EYE RM37B SARAWAK PROJECTS


The State Grid Corporation of China (SGCC), one of the world's largest utility firms, and 1Malaysia Development Berhad (1MDB) have signed an agreement to enter into joint venture negotiations to undertake projects reportedly worth up to RM37 billion (US$11 billion). The agreement reportedly involves the construction of three hydroelectric dams and a smelter plant in the Sarawak Corridor of Renewable Energy (Score) – and that's just for starters. What are they going to do with all that electricity? Feed it to power-guzzling smelters, it would seem – and perhaps transmit the rest to the peninsula? What kind of impact will that have on local indigenous people, their land and the environment, especially Sarawak's rainforests (what's left of them) and the biodiversity? Don't ask. http://anilnetto.com/governance/accountability/1mdb-china-to-undertake-us11b-sarawak-projects/

BULETIN RAKYAT

Posted: 08 Apr 2011 11:04 AM PDT

BULETIN RAKYAT


MANA PENTING, POLITIK LUCAH ATAU POLITIK NILAI UNTUK RAKYAT

Posted: 07 Apr 2011 09:09 PM PDT

KUALA LUMPUR, 7 April: Ketika media dunia membincangkan perbagai perkara penting seperti krisis radiasi, kebangkitan rakyat,  kegagalan sistem ekonomi 'kapitalis' sehingga ada negara menjadi muflis, namun negara terperangkap dalam politik 'selak kain'.Demikian kata Badrulhisham Shahrin atau Cikgu Bard dalam satu kenyataannya bagi pihak Solidariti Anak Muda Malaysia atau SAMM."Tidak tahu dimana salahnya , adakah salah media arus perdana yang dikuasai pihak tertentu atau pemain - pemain utama politik negara yang sanggup bertindak ala 'desparado'," kata beliau dalam kenyataannya.Bagi beliau, ketika dunia sedang beralih kepada politik baru berasaskan nilai, rekod dan idea,  Malaysia seolah mundur ke belakang dengan politik selak kain yang sebenarnya lansung tidak memajukan pemikiran rakyat.

"Sudahlah tayangan video lucah dilakukan secara terbuka dan seolah dilindungi penguasa. Malah yang terbaru 'desparado'nya politik hingga sanggup menghantar buku lucah terus ke rumah orang," katanya.

Buku yang terdapat gambar - gambar bogel dan gambar orang sedang mengadakan hubungan seks cuma bahagian kepalanya diganti dengan gambar musuh politik mereka.

Bayangkan di kawasan bandar tempat komik ini di edar ibu dan bapa bekerja, anak balik sekolah melihat buku lucah yang pos ke rumah, katanya bimbang.

"Apa yang ibu atau bapa hendak jawab apabila di asak dengan soalan kenapa begini mengapa begitu selepas anak - anak kecil melihat sendiri buku lucah tersebut....atau lebih parah lagi ada anak yang menyimpan dan meniru perbuatan dalam b uku lucah tersebut.... Mana pergi pemikiran waras orang - orang politik yang bertindak sedemikian rupa ?" kata beliau.

Beliau menyalahkan, media tradisi seperti Utusan Malaysia yang menyiarkan di muka depan aksi lucah begitu juga Buliten Utama TV3... "mana pergi nilai kewarasan manusia ? Hanya kerana politik kita lakukan semua perkara tersebut."

Beliau juga kesal dengan Datuk Seri Nazri Abd Aziz yang sentiasa mengeluarkan kenyataan politik dari menghalalkan tanyangan video lucah (selagi tidak bersifat keuntungan kewangan) malah yang terbaru beliau kelihatan begitu meraban apabila menyatakan Wan Azizah isteri Anwar Ibrahim sendiri tidak layak menilai adakah lelaki dalam video tersebut ialah Anwar Ibrahim.

"Kalau bukan isteri siapa lagi yang layak menilai?" soal Badrul.

SAMM, katanya, dengan ini bagi pihak anak muda Malaysia merakamkan rasa kesal dengan politik 'kotor' dan tidak mendidik ini.
SAMM mendesak agar pemain - pemain utama politik Malaysia agar kembali kepada landasan politik baru dan mendidik rakyat. Perdebatan harus dilandaskan dari segi polisi, dasar dan idea. "Negara kini berada ditahap membinbangkan dari terjunnya ke bawah nilai daya saing, rasuah yang makin meningkat dan kos hidup yang main menjerut rakyat....atas semua ini rakyat memerlukan ahli politik yang lebih matang," katanya.Menyerang dari segi politik tidak salah termasuk menggunakan aspek mobilisasi rakyat sebagai penunjuk kekuatan tetapi ia seharusnya berlandaskan pertembungan idea bukan aspek tak bernilai seperti politik selak kain, tegas beliau."Ketika kempen pilihanraya umum 2008 juga pasukan kempen saya telah didekati dengan orang tidak dikenali dipercayai orang Umno yang memberikan video lucah yang kononnya Khairy Jamaluddin, tanpa pengetahuan saya ada video ini telah tersebar namun sebaik sahaja saya mengetahuinya saya telah mengarahkan semua dikutip dan dibakar. Katanya, sebanyak lebih 2000 keping video tersebut telah dibakar. Kini terbaru pula ada pihak yang menghubungi SAMM mengenai kewujudan video seks yang kononya merakamkan aksi seks seorang isteri pimpinan tertinggi negara.... namun SAMM mengajak semua politik selak kain ini dihentikan segera jangan kerana kuasa sanggup lakukan apa saja."Rakyat diseru menolak politik sensasi selak kain ini dengan menolak ahli - ahli politik yang kelihatan seronok membodohkan rakyat menggunakan politik lucah seperti apa berlaku sekarang. Media yang menjurus kepada perkara yang sama juga harus dijauhkan," katanya.

SELANGOR KOMITED MENEPATI KONSEP SYARIAH ISLAM DALAM MES

Posted: 07 Apr 2011 09:07 PM PDT

SHAH ALAM 8 April : Kerajaan Negeri Selangor komited dalam memastikan setiap pembangunan di negeri ini menepati konsep syariah yang mengutamakan keadilan kepada semua rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan status ekonomi.
Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata konsep syariah ini akan diterapkan dalam semua program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang telah diperkenalkan sejak 2008 dan kini telah memasuki fasa ketiga.
Beliau berkata, program-program itu adalah bukti jelas bahawa kerajaan Pakatan Rakyat melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat dengan telus dan cekap, selaras dengan tuntutan syariah Islam.
"Seluruh jentera Kerajaan Negeri Selangor akan berusaha memastikan ketelusan, pertanggungjawaban dan tata-kelola yang baik menjadi prinsip panduan dalam pentadbiran dan pembangunan negeri," katanya.
Menteri Besar berkata demikian ketika merasmikan Seminar Maqasid Syariah: Pembangunan Ekonomi Selangor kepada pegawai dan kakitangan kerajaan negeri di Dewan Jubli Perak di Shah Alam.
Maqasid Syariah atau tujuan syariah adalah satu panduan pelaksanaan mengikut hukum Islam yang menjamin kebaikan kepada semua dan menghindarkan kemudaratan atau keburukan.
Maqasid syariah ini meliputi lima teras utama iaitu pemeliharaan agama dengan menolak perkara-perkara khurafat, tahyul dan munafik; pemeliharaan akal dengan cara menambah ilmu dan mengamalkannya; pemeliharaan manusia dengan mengelak perbuatan mengancam keselamatan diri sendiri dan orang lain; pemeliharaan keturunan dengan memuliakan keperibadian dan menjauhi zina, fitnah, pembohongan; pemeliharaan harta dengan menolak rasuah, dan riba dan judi.
Seminar ini bertujuan memberikan satu landasan baru dan skop pandangan yang lebih luas kepada pegawai dan kakitangan kerajaan Selangor berkaitan pembangunan ekonomi negeri.
Ini bagi memastikan pembangunan di Negeri Selangor berkonsepkan syariah Islam supaya Selangor terus berkembang pesat, selaras dengan statusnya sebagai sebuah negeri maju.
Pada seminar ini, Presiden Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH), Datuk Dr Siddiq Fadhil menyampaikan syarahan kepada peserta manakala ucapan penggulungan disampaikan Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 08 Apr 2011 09:08 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Haaa...bomohh !!!!

Posted: 08 Apr 2011 07:03 AM PDTNak tahu  berita lanjut boleh layari blog dibawah

http://milosuam.blogspot.com/

Fuhh..."Mood" Rakyat Sarawak Kini Luar Biasa - Saifuddin

Posted: 08 Apr 2011 06:57 AM PDT


Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat Saifuddin Nasution Ismail dengan yakin berkata, kegusaran BN Sarawak amat ketara apabila dilihat keadaan hambar dan lesu kempen pilihan raya pada pihak BN walaupun sudah memasuki hari ketiga.


" Sudah tentu 'mood' itu kalau dibandingkan dengan 2002 dan 2006, terus terang saya katakan 'mood' kali ini luar biasa yang mengesahkan penerimaan rakyat Sarawak terhadap parti-parti dalam Pakatan khusus Parti Keadilan, meningkatkan tahap kesedaran dikalangan rakyat negeri Sarawak.

" Kalau dulu 2002, 2006 kita bergelut memperkenalkan lambang kita, kita bergelut cuba memberikan alasan dan rasional kenapa kita mesti hadir menawar diri di Sarawak tetapi kali ini kita telah melepasi tahap itu, perkenalkan parti, menerangkan dasar-dasar perjuangan parti sudahpun kita melepasi tahap itu. Saya fikir itu yang menyumbang kepada penerimaan dan kesedaran yang sekali gus membentuk 'mood' rakyat negeri Sarawak sama ada ianya komuniti Tiong Hua ataupun komuniti pribumi, Iban, Bidayuh, Orang Asal termasuk juga komuniti Melayu,"katanya.

" Jadi saya fikir 'mood' ini kalau diterjemahkan formulanya harus sekitar 70 peratus komuniti Tiong Hua, 50 peratus komuniti Iban, Bidayuh dan kemudian kita pertahankan sekitar 40 peratus sokongan masyarakat Melayu. Kalau itu boleh berlaku saya percaya bahawa ianya mampu memberi kejutan besar kepada Barisan Nasional,"tambah Saifuddin.

Malah ujarnya, melihat kepada perkembangan secara keseluruhan, kempen Pakatan Rakyat juga katanya terus bertenaga dalam usaha menyebarluas dasar-dasar Pakatan Rakyat.

" Tema atau tagline kempen kita ialah menerangkan kepada rakyat mengekalkan lagi Taib Mahmud, suatu yang malang bagi rakyat negeri Sarawak. Kita menjanjikan barisan yang lebih segar, yang lebih dinamik, yang lebih kompeten dan komited dengan isu-isu rakyat.

" Saya yakin stigma Taib Mahmud sebagai satu liabiliti kepada Barisan Nasional sudah lama melekat dalam fikiran rakyat, maka, dalam strategi kempen Pakatan kita cuma menguruskan gelombang kebencian ini tetapi jangan hanya mendedahkan keadaan itu tetapi harus menerangkan tawaran kita, polisi kebajikan kita, polisi mengagihkan keadilan, kekayaan negara dengan adil kepada setiap golongan,"tambahnya lagi.

Sumber: http://karatijau.blogspot.com/

RAKYAT SARAWAK GEMBIRA DAPAT BERTEMU TAN SRI KHALID IBRAHIM DI SARIBAS

Posted: 08 Apr 2011 06:50 AM PDT


TAN SRI KHALID IBRAHIM BERTEMU PENGUNDI SARIBAS.


REAKSI PENGUNDI SARIBAS SANGAT BAIK TERHADAP TAN SRI.

BELIAU JUGA SEMPAT MAKAN BERSAMA PENDUDUK KAMPUNG.

RAMAI YANG MENYEBUT TENTANG PRESTASI BAIK

TAN SRI KHALID MENERAJUI SELANGOR.

DENGAN AGENDA MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR.

RAKYAT SARAWAK MENGHARAPKAN KETUA MENTERI SEPERTI TAN SRI KHALID IBRAHIM.

AKU DAN TEMAN-TEMAN MASIH BERHEMPAS PULAS DI SEKITAR LAYAR.

CITA-CITA KAMI HANYA SATU .

ALFRED JABU ANAK NUMPANG INI TUMBANG !!!!!!!

KEPADA SIAPA YANG BUAT COVERAGE MB DI SARAWAK TOLONG LE TANGKAP GAMBAR ELOK SIKIT.

JANGAN LE GAMBAR KABUR.

BUKAN MAIN BESAR LAGI LOGO SEKETARIAT AKHBAR PEJABAT MB.

GAMBAR KABUR.

LAGI BESAR LOGO DARI MUKA MB.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

PLZ HAVE A PROPER AND STRATEGIC PIC TO PRESENT THE MENTERI BESAR IN THE NET.

NOT LIKE A 'SEPARUH MASAK PROFESSIONAL' WHILE DOING IT.

PPL WANT TO SEE MB PIC NOT UR LOGO.

KUI KUI KUI

KUI KUI KUI

Sumber: http://www.tawanmalaysia.com/

MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 08 Apr 2011 03:37 AM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA


MANA PENTING, POLITIK LUCAH ATAU POLITIK NILAI

Posted: 07 Apr 2011 08:00 PM PDT

KEDAH online

Posted: 08 Apr 2011 03:28 AM PDT

KEDAH online


TIADA APA YANG BOLEH DIHARAP KEPADA JEMAAH MENTERI?

Posted: 07 Apr 2011 08:12 PM PDT

Suaram: Kematian Sarbani desak Putrajaya segera tubuh IPCC

Posted: 07 Apr 2011 06:35 PM PDT

PRN Sarawak 2011: Antara kerusi yang menjadi tumpuan...

Posted: 07 Apr 2011 05:32 AM PDT

8 pegawai Imigresen hadapi 83 pertuduhan suapan

Posted: 07 Apr 2011 04:32 AM PDT

Tiada ulasan:

Catat Komen