Ahad, 17 April 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 17 Apr 2011 11:22 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Keputusan PRN Sarawak , petanda Kerajaan regim DAP P.Pinang boleh ditumbangkan !

Posted: 17 Apr 2011 09:39 AM PDT


Ikut pandangan Ketua Pemuda UMNO Negeri Pulau Pinang  Sdr Shaik Hussin Mydin yang mengulas kemenangan 2/3 BN di PRN Sarawak dan harapan BN pada PRU 13 di Pulau Pinang .

Adakah BN boleh menawan semula P.Pinang jika formula di Sarawak berjaya ?? Anything can happen in politic ...


Pemimpin DAP hina semua pengundi di pendalaman Sarawak kerana undi BN !!

Posted: 17 Apr 2011 06:01 AM PDT


Siapa yang tidak kenal dengan perangai buruk bekas Speaker DUN Perak V. Sivakumar. Beliau bukan sahaja berperangai buruk tetapi memalukan rakyat Malaysia.

Beliau adalah contoh pemimpin pembangkang yang tidak layak lagi diberi undi pada PRU13 kelak kerana ibarat tin kosong yang tidak memberi sebarang manafaat kepada kita semua.


Dalam masa yang sama, kewarasan beliau semakin dicurigakan apabila beliau secara terang-terangan telah menghina rakyat Sarawak! Di dalam twitter, beliau telah mentweet seperti di bawah :-
" Tahniah kepada BN yang masih lagi berjaya menipu orang kawasan pendalaman di Sarawak"
Persoalannya, apakah rakyat Sarawak terutamanya kawasan pendalaman terlalu bodoh dan tidak berakal untuk memilih yang terbaik untuk mereka dan keluarga mereka?

Di manakah kredibiliti V. Sivakumar untuk mempertikai pilihan rakyat Sarawak sedangkan beliau sendiri tidak ada sumbangan yang signifikan kepada rakyat tempatan dan negara secara amnya selain daripada bercakap kosong ?

Dalam konteks ini, MiM berasa sangat kecewa dengan kedangkalan dan kebangangan otak Sivakumar yang sewenang-wenangnya mempertikai hak rakyat Sarawak untuk memilih wakil rakyat mereka.

Sivakumar patut dikutuk dengan keras dan dituntut meminta maaf secara terbuka kepada rakyat Sarawak!
 
sumber : blog MIM 
 
 
Komen PB 

Ini lah kenyataan pemimpin-pemimpin Pakatan  jika mereka kalah . Mereka akan menghina pengundi-pengundi  yang mengundi BN sebagai bodoh kerana dakwanya BN telah berjaya menipu  !   

Jika mereka menang pulak , akan dikatakan pengundi  bijak dan sudah buka mata melihat kezaliman kerajaan BN .

Siapa yang tipu sebenarnya ??  Pakatan atau BN ?  Rakyat di pendalaman bukan bodoh seperti mereka anggapkan . Satu penghinaan oleh Sivakumar yang menghina rakyat Sarawak yang mengundi BN dan memuji pulak pengundi CIna di bandar yang mengundi DAP dan PKR .

Penyokong PKR cakap mereka menang di Sarawak kerana berjaya tambah kerusi !

Posted: 17 Apr 2011 12:51 AM PDT


Selepas PRN Sarawak 2011 ini ..walaupun PKR kalah teruk , mereka masih lagi dalam syndrome penafian bahawa mereka sebenar kalah . Ada penyokong taksub PKR di twitter menyatakan PKR tidak kalah kerana berjaya tambah kerusi DUN daripada 1 kepada 3 . hahaha

Dahulu masa PRN Sarawak 2006 , mereka bertanding 25 kerusi tetapi menang 1 kerusi. Tetapi pada PRN Sarawak 2011 , mereka bertanding 49 kerusi tetapi menang hanya 3 kerusi . Ini menunjukkan bahawa PKR memang ditolak oleh rakyat Sarawak .

Lebih menarik lagi , bukan sahaja 3 kerusi sahaja dapat... wang taruhan calon mereka pun hilang ! Memang pelaburan dan sponsor duit oleh tauke-tauke mereka kepada calon mereka memang rugi la .


Terima kasih kepada blogger RBF yang dedahkan senarai kerusi yang calon PKR kalah teruk !!N35 BELAWAI - PKR dapat 618 undi

N36 SEMOP - PKR dapat 564 undi

N37 DARO - PKR dapat 475 undi

N43 NGEMA - PKR dapat 650 undi

N51 BALINGIAN - PKR dapat 871 undi (peniaga kedai runcit yang lawan KM Sarawak)

N54 PELAGUS - PKR dapat 1171 undi

Cabaran besar BN berdepan politik chauvinis dan ultra kiasu !

Posted: 16 Apr 2011 07:30 PM PDT

PRN Sarawak telah selesai hasilnya dan memberi kita banyak petunjuk bagaimana suasana politik  PRU 13 ini  nanti .  Pengundi Cina dijangka  akan terus  mengamalkan politik kaum yang menebal  nanti sepertiman di PRN Sarawak semalam setelah dihasut pelbagai dakyat perkauman kuat , chauvinis oleh parti Big Brother Pakatan iaitu  DAP  . 

Kesannya ,  mereka  tidak akan memberi undi kepada BN meskipun yang menjadi calon  BN adalah dari parti kaum Cina seperti SUPP .  Ini kerana bagi mereka sekarang inilah masanya yang terbaik untuk mereka berkuasa dan menjadi Ketua bukan lagi  mengikut telunjuk  bangsa lain.  

Ini lah yang ditanam kuat oleh pemimpin2 DAP di ceramah2 mereka .  Sehingga ada calon DAP itu  mempersoalkan kaum mereka pun ada hak menjadi Ketua Menteri seperti di Sarawak bukan sahaj Bumiputra Sarawak  . Isu ini juga diulas oleh blogger Sense ,credbility & accoutability 
http://sensecredaccountability.blogspot.com/2011/04/finale-prn-sarawak-betapa-sakitnya-hati.html

Selain itu rakan blogger MPP juga turut mengulas  mengenai sokongan kuat kaum CINA di bandar  terhadap di DAP semasa kempen pilihanraya Sarawak . KLIK DI SINI 

Menurutnya , kaum Cina percaya bahawa DAP tidak  mengikut telunjuk bangsa lain kerana parti itu mengetuai Pakatan Rakyat  .  DAP dalam Pakatan memang  Big Brother  malah Anwar Omega dan PAS  pun terpaksa ikut telunjuk mereka sebelum ini .

Ini lah cabaran yang besar  BN harus tempuhi untuk  berdepan pada PRU 13 akan datang .  Kawasan bandar di seluruh negara ibarat kawasan Hitam buat BN kerana majoriti penduduk di situ adalah kaum Cina . 

BN harus  fikir strategi terbaik  untuk menangkis  cara politik  DAP dan Anwar yang selalu bangkitkan  emosi rakyat dengan menggunakan isu perkauman  . Jika trend pengundi Cina sokong DAP tidak dibendung , maka  akan besar kepala puak2 ultra kiasu ini  seperti Kit Siang ,Guan Eng dan Karpal Singh .Ikuti juga  analisis oleh blog MIM mengenai PRN Sarawak  dan politik kaum Cina ....

 
Jika kita perhatikan jadual di atas, kita akan dapat gambaran perspektif politik masa depan yang perlu diambil dengan sangat serius oleh parti-parti politik yang sedia ada terutamanya parti Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR)

1. Pakatan Rakyat (PR) sebenarnya hanya berkisar kepada parti DAP. Itu sahaja. Parti PAS dan PKR hanya bertenggek kepada kekuatan parti DAP yang sering membakar sentimen perkauman yang kuat di kalangan penduduk bandar-bandar besar.

2. Kekalahan teruk parti PKR dan PAS di Sarawak sebenarnya sudah dijangkakan. Cumanya jentera propaganda parti pembangkang seperti blog dan portal cuba menyembunyikan kelemahan parti-parti tersebut dengan memberi gambaran yang salah kepada penyokong-penyokong parti tersebut.

3. Peningkatan kerusi parti DAP di Sarawak adalah merupakan satu proses yang perlu dilihat dengan teliti kerana peningkatan tersebut berkait rapat dengan undi dan sokongan kaum Cina dan proses pembandaran.

4. Boleh dikatakan bahawa kaum Cina di bandar telah memberi isyarat yang sangat keras dan nyata kepada parti-parti politik di negara ini terutamanya parti Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara sekarang ini.

5. Parti-parti seperti SUPP di Sarawak senasib dengan parti MCA dan Gerakan di Semenanjung. Kekalahan TS George Chan Hong Nam, Timbalan Ketua Menteri di DUN Piasau merupakan satu tamparan hebat dan ianya lebih memalukan apabila ahli politik veteran itu dikalahkan oleh seorang ahli politik DAP muda yang baru berusia 28 tahun!

6. Anwar Ibrahim bakal merudum dan tidak lagi menjadi daya penarik seperti dahulu. Kekalahan PKR di Sarawak tentunya akan memburukkan lagi imej PKR dan diri beliau sendiri.

7. Kekalahan PKR yang memalukan ini juga menunjukkan betapa Anwar Ibrahim sebenarnya hanyalah badut parti DAP dan tidak mungkin akan dapat menguasai parti cauvinis itu.

Persoalannya, apakah keputusan pilihanraya Sarawak ke-10 ini boleh dijadikan platform untuk menentukan tarikh PRU-13?

Tetapi sebelum itu, ada beberapa perkara yang mesti diambil dengan serius oleh parti Barisan Nasional (BN).

a. Generasi muda mesti didekati dan dibantu secara langsung. Generasi muda memerlukan pemimpin-pemimpin muda untuk menyampaikan suara mereka mereka di dalam kerajaan hari ini.

b. Kaum Cina di bandar perlu dikaji dengan serius. Perubahan undi yang nyata di Sarawak dan PRK sebelum ini jelas menunjukkan perubahan trend pemikiran kaum Cina. Jika tidak diselesaikan dengan segera, DAP akan bertambah besar kepala dan angkuh. Dan apabila angkuh dan besar kepala, MiM berharap tidak akan berlaku pula kejadian yang tidak diingini ! Kenyataan Lim Kit Siang di dalam media jelas menunjukkan betapa pemimpin DAP itu semakin berlagak dan besar kepala.


c. Janji-janji semasa pilihanraya mesti ditunaikan dengan seberapa segera. Dalam masa yang sama, projek-projek tersebut diharapkan dapat disalurkan kepada lebih ramai lagi pihak dan bukan sahaja untuk kroni-kroni sahaja.

d. Keberkesanan dan keefesienan wakil-wakil rakyat di kawasan mereka perlu diawasi dengan serius. Mereka wajib dekat dan senang didekati oleh rakyat tempatan. Perkara ini mesti digiatkan kerana jika merujuk kepada beberapa kerusi yang dimenangi oleh BN, terdapat calon-calon BN yang menang memandangkan penduduk tempatan amat senang dengan peribadi wakil rakyat tersebut.

e. Segala kemudahan, insentif dan pelbagai perkara yang membantu rakyat perlu dihebahkan dengan lebih jelas dan diulang-ulang. DAP seperti Lim Guan Eng kerap mengulangi wang ehsan RM100 setahu beliau di mana-mana sahaja beliau berceramah walau pun RM8.13 sebulan itu jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan pelbagai program dan insentif yang telah dirancang oleh kerajaan BN. Tidak ada salah program 'populis' jika ianya praktikal !

5 perkara di atas adalah di antara beberapa perkara penting yang perlu dikaji dan diselesaikan dengan kadar segera jika BN mahu mengekalkan kuasa di Malaysia.
sumber : BLOG MIM 

Kemenangan BN di Sarawak bukti tsunami politik Pakatan gagal

Posted: 16 Apr 2011 05:45 PM PDT
Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kejayaan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya Sarawak hari ini merupakan satu kemenangan yang sangat bermakna dan jelas menunjukkan keyakinan rakyat terhadap BN masih tinggi lagi.


Dalam sidang video dengan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud di Kuching, Perdana Menteri, yang berada di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, mengucapkan tahniah kepada Taib dan BN Sarawak atas kemenangan yang sangat bermakna walaupun ia mendapat tentangan yang hebat kali ini.

"Dan kejayaan yang telah kita capai di banyak kawasan menunjukkan majoriti yang besar dan ada yang bertambah majoriti."

"Dengan ini maka apa yang perlu kita lakukan ialah untuk menyampaikan ucapan berbanyak banyak terima kasih kepada rakyat Sarawak kerana mereka telah mengekalkan sokongan dan keyakinan berterusan kepada BN," katanya.

Najib, yang turun padang untuk berkempen sepanjang pilihan raya yang dianggap paling sengit dalam sejarah negeri itu, berkata kerajaan pusat akan memastikan semua janji-janji pilihan raya kepada rakyat Sarawak akan ditunaikan.

BN telah pun memperoleh majoriti dua pertiga atau 48 kerusi pada pilihanraya yang mempertandingkan 71 kerusi.

Turut hadir isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Setiausaha Agung UMNO dan BN Datuk Seri TengkuAdnan Tengku Mansor.

Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pula berada di Kuching bersama Taib pada sidang video itu.

Taib, yang juga presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), berkata beliau bersyukur telah dikurniakan dengan kemenangan bagi membolehkan BN kembali memerintah negeri Sarawak.

Katanya, BN negeri itu akan terus berusaha memajukan Sarawak supaya pembangunannya seiring dengan negeri-negeri lain.

"Kami di Sarawak mengucapkan terima kasih di atas sokongan Perdana Menteri sendiri dan Timbalan Perdana Menteri kerana dengan susah payah, penat lelah melawat kawasan-kawasan pilihan raya ini.

"Ini satu tanda kita mahu mendahului kepentingan rakyat," kata beliau yang mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian dengan majoriti selesa 5,154 undi.

Taib juga mengucapkan terima kasih kepada rakyat Sarawak yang menyokong BN pada pilihan raya ini.

"Nampak majoriti dalam banyak kerusi bertambah naik…tinggi, menunjukkan keyakinan rakyat kepada kita. Walaupun cara-cara berkempen lain dan cabarannya, rakyat Sarawak dapat mempertahankan dengan cukup sopan santun," tambah beliau.

Taib juga berkata beliau berdoa semoga pada masa akan datang, Sarawak dapat melaksanakan semua janji-janji yang dibuat pada pilihan raya itu.

"Janji-janji kita setengahnya sudah ditunai oleh Perdana Menteri sendiri. Yang belum sempat kita buat kita akan penuhi," katanya.

DIMENSI

Posted: 17 Apr 2011 11:20 AM PDT

DIMENSI


Sayang Sarawak: Congratulation BN & Sign out

Posted: 17 Apr 2011 07:51 AM PDT

aahhhhh dah bley tido lena mlm ni..anuwar pasti tengah sedap2 korek lubang kat luar negara..petang tadi wa nampak jijah, faekah & mazlan aliman landing kat senai airport bertiga jek. muke jijah kelat semacam. barangkali tengah marah, geram atau frust cenonggeng kene tinggal laki dia kot kehkehkeh..

Sarawak meninggalkan seribu kenangan manis yang tak akan wa lupakan...i love sarawakk! yehaaaaaaa..sweet dream babehh!!


SENJALIZA

Posted: 17 Apr 2011 03:36 AM PDT

SENJALIZA


PAS: Kalah semua kerusi yang ditandingi dalam PRU Sarawak. Mungkin hanya dapat jadi "alat" bantu DAP menang..

Posted: 16 Apr 2011 08:22 PM PDT

 DAP Di Tetas PAS. Apakah Perjuangan Sebenar PAS hanya sekadar melahirkan dan merealisaikan impian DAP?
Pas nyata tidak mendapat tempat di hati rakyat Sarawak apabila empat lagi calonnya iaitu Nani Sahari yang bertanding di DUN Tanjung Datu; Noraini Hamzah (Muara Tuang); Abang Eddy Allyanni Abang Fauzi (Sadong Jaya) dan Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (Beting Maro) menerima nasib yang sama seperti Adam.
PAS perlu mengkaji semula landasan perjuangannya. Di Sarawak, dalam PRU 2011 yang baru berlalu, PAS kalah dalam semua kerusi yang ditandinginya. DAP sudah pasti tidak merasa apa-apa  kesan dari kekalahan PAS. Memang tidak dinafikan PAS bekerja keras membantu calon-calon DAP untuk meraih kemenangan di kerusi yang ditandingi DAP.

Apakah ini matlamat perjuangan PAS? Apakah berkerjasama dengan DAP ini menguntungkan PAS dan membantu merealisasikan perjuangan PAS?

DAP, semasa berkongsi kem dengan PAS menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional dalam kesepakatan "Barisan Alternatif", selepas PRU 11, akhirnya meninggalkan PAS bersendirian dalam Barisan Alternatif kerana mendakwah PAS merugikan DAP dan bersekongkol dengan PAS TIDAK menguntungkan DAP. Lalu DAP mengistyiharkan keluar dari Barisan Alternatif. 

Apakah keuntungan yang PAS perolehi dalam kontek "Ideolog Perjuangan" bersama DAP dalam Pakatan Rakyat.? Untungkah PAS di Sarawak atau sekadar jadi ALAT DAP di mana jua PAS berada?

Ohpolitik!™

Posted: 17 Apr 2011 03:34 AM PDT

Ohpolitik!™


Politik licik DAP berjaya berbanding PKR dan PAS | Analisis KENAPA?

Posted: 16 Apr 2011 12:56 PM PDT

Barisan Nasional 55 daripada 71 kerusi bertanding
DAP 12 daripada 15 kerusi bertanding
PKR 3 daripada 49 kerusi bertanding
Bebas 1Pakatan Pembangkang terutamanya Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang sudah pun menamakan bakal Ketua Menteri daripada parti itu beberapa hari selepas penamaan calon tentunya tersentak dengan kekalahan besar dengan hanya memenangi tiga sahaja daripada 49 calonnya yang bertanding.

Ironinya, PKR umpama merelakan untuk DAP naik dengan kemenangan berganda berbanding tahun 2006. Buktinya, PKR menyerahkan kerusi Pandungan yang telah dimenanginya kepada DAP bagi membolehkan DAP menambah kerusinya dan George ak Lagong, yang dipecat daripada PKR enam hari lepas setelah bertanding atas tiket Bebas, merupakan pemenang tunggal dalam kalangan 41 calon bebas.

Dan PAS, sebuah lagi parti dalam Pakatan Rakyat yang berpusat di Semenanjung, tumbang dalam kesemua kerusi yang ditandinginya walaupun hampir kebanyakkan Pemimpin PAS dan jentera dari semenanjung turun bagi memastikan PAS memenangi 5 kerusi yang ditandingi mereka.

Analisis Aku pada awal pagi ini adalah ini menarik perhatian bagaimana politik bijak DAP memainkan peranan dalam memastikan PKR tunduk dengan kemahuan mereka. Kenapa ini berlaku? Adakah secara kebetulan atau ianya memang telah dirancang dengan rapi?

Secara kebetulan atau tidak, umum tahu PKR dan PAS hanyalahnalat perkakas yang sentiasa menyokong dan mempertahankan sekutu mereka DAP. Dan jika didengari ceramah PAS mahupun PKR, maka pastinya mereka akan mengagung-agungkan Pimpinan Lim Guan Eng yang kononnya menambah peruntukkan untuk masjid.

Maka bertepuk dan bersoraklah gembira bagi mereka yang lupa, bahawa umpan DAP yang bijak mengatur langkah bagi memastikan Malaysia menjadi seperti Mentornya Singapura. Jika dikaji dengan teliti, cara inilah yang digunakan PAP untuk mendapat mandat di Singapura.

Kesimpulannya, sedar atau tidak Malaysia bukan lagi sebuah negara yang terjamin politiknya dek kerana ada pihak disebelah sana yang cuba untuk bermain politik bagi kepentingan peribadi dengan menaburkan pelbagai janji palsu dan mengapikan rakyat.

Apapun penulisan aku kali ini agak memerlukan anda pembaca untuk berfikir. Dan dengan ini, bermula saat ini aku akan berjuang dan berikrar akan menentang habis-habisan serpihan parti PAP di Malaysia yakni DAP!

- Posted using BlogPress from my iPad

anakbukitgantang says

Posted: 17 Apr 2011 03:24 AM PDT

anakbukitgantang says


Nak menari Ngajat dan Naku Antu Pala! -UPDATE

Posted: 16 Apr 2011 08:08 AM PDT

Sarawak menang 2/3 majoriti di DUN Sarawak. Semua ketua parti komponen BN(PBB, PRS)  kecuali SUPP menang.

George Chan, Timbalan Ketua Menteri 1 Sarawak dan juga presiden SUPP  yang gugur di Piasau, Miri telah dijangka memandangkan pengundi Cina yang terlebih dimanja dari segi pembahagian ekonomi, peluang pekerjaan, pembahagian kuasa dalam politik   dan sebagainya tidak  akan mengenang segala jasa dan performance pemimpin Cina. Yang penting  agenda mereka menaikkan The Yellow Rajjah Dinasti dan DAP mesti ditegakkan.

Lagipon George Chan adalah besan kepada Tan Sri Taib Mahmud. Menumbangkan George Chan samalah seperti mencubit peha kiri Tan Sri Taib Mahmud!

Sentimen pengundi muda dan pertengahan umur  di Miri dan Bintulu mahukan kuasa yang boleh bersuara bagi mengimbangkan kedudukan parti komponen BN yang ada di Sarawak.

Namun mereka lupa dalam percaturan untuk mengimbangkan "suara rakyat" mereka telah menaikkan hantu DAP.
Mungkin selepas ini perlu ada pembersihan dalam kabinet Sarawak. Seperti juga di "Malaya", jika semua pemimpin Cina dalam parti komponen BN ditolak maka kerajaan negeri perlu bersedia untuk memerintah tanpa representasi kaum tersebut.

Ini penting kerana pengajaran ini akan mengajar mereka bahawa dalam keterujaan mereka nak menaikkan dinasti The Yellow Rajjah dan DAP mereka perlu belajar pembahagian kuasa politik. Orang pribumi di Sarawak dan juga di Malaya sudah lama toleran dengan mereka.

Kali ini kotakan kata bagai di gendang dipalu. Semoga tarian Ngajat dan Naku Antu Pala bisa untuk membuang sial badi kepala yang sudah dipenggal dalam operasi "ngayau" sewaktu pilihanraya!

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 17 Apr 2011 03:15 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


TERBUKTI 2/3 RAKYAT SARAWAK MENERIMA ANWAR (Sebagai PELIWAT & PORNSTAR) ... InsyaAllah Seluruh Malaysia pun begitu juga ... Masa Yang Hampir Sesuai untuk PRU13 !

Posted: 16 Apr 2011 05:50 PM PDT


Alhamdulillah , sepanjang dua minggu lepas sewaktu Anuwar asyik berkampung di Sarawak serta menjelajah seluruh pelusok kampung dan pendalaman untuk beliau berceramah membersihkan namanya yang dah sudah sedia kotor dengan zina & maksiat, akhirnya segala penat lelah beliau telah dibalas oleh 2/3 rakyat Sarawak !

Mereka terlalu mempercayai Anuwar , yakni percaya bahawa Anuwar memang penzina & pembuat maksiat tersohor negara !

TAHNIAH ANUWAR ... ANDA MEMANG HEBAT !
LETAK 49 KERUSI , MENANG 3 SAJA ! PKR memang sah 100% PARTI KENA REJECT !
Memalukan !


AloQStaQ
17 April 2011
8:50 Pagi

PKR letak 49 : Menang Hanya 3 Saja !!??? ... TERBUKTI KINI DAP ADALAH DOMINAN DALAM PAKATAN RAKYAT !! ... ISLAM diperjuangkan ??? PAS Patut Lari Sekarang !!

Posted: 16 Apr 2011 08:50 AM PDT


AloQStaQBlog ingin membawa rakyat Malaysia (khususnya Puak-Puak lebai PAS yang BODOH) untuk memikirkan perkara penting ini ...
 • Pada Tahun 2008 (PRU12) rakyat Malaysia menolak BN/UMNO sehingga hilang 2/3. Dipercayai kerana bencikan kepimpinan Paklah anak beranak ...
 • Tahun 2009 Dato' Sri Najib ambil alih tugas PM Kerajaan Malaysia dari Paklah. Sokongan rakyat (Bumiputera & India) kembali kepada BN/UMNO sehari demi sehari ... (Kecuali dari kaum Cina yang nampaknya masih kurang kuat untuk kembali menyokong BN). Melayu & Pribumi khususnya kini kembali bersama BN/UMNO. India juga menunjukkan potensi kembali menyokong dan mengundi BN nanti.
Pada PRU DUN Sarawak hari ini, keputusan memeranjatkan telah membuktikan bahawa kuasa politik PKR & PAS tidak kemana-mana !! ... Kecualilah kuasa politik DAP yang ternyata mendapat sokongan penuh kaum Cina. (Ini juga sebagai bukti bahawa undi kaum Cina masih tidak kembali kepada BN sehingga kini secara MAJORITI).

Untuk menghadapi PRU13 yang akan menjelang tak lama lagi, boleh disimpulkan bahawa DAP memang berkuasa dan mampu memberikan kerusi yang lebih kepada jumlah kerusi Pakatan Rakyat (merujuk trend pengundi Cina Sarawak yang masih kekal dengan Pakatan berbanding undi Melayu & Pribumi yang terus mengukuhkan BN!)

Jika PRU13, pembahagian kerusi pilihanraya Pakatan Rakyat masih berlandaskan apa yang telah ditunjukkan (disusun oleh ANUwar) di Sarawak, maka Pakatan akan terus rebah di persada politik Malaysia ! BN akan terus unggul ...

Melainkan jika DAP diberi peluang lebih BESAR dalam Pakatan Rakyat untuk menentukan jumlah kerusi yang mereka patut tandingi , (adalah) lebih banyak berbanding kerusi yang diagihkan kepada PKR & PAS ... Maka peluang untuk menambah bilangan kerusi Pakatan pada PRU13 akan lebih cerah !!! - khususnya dikawasan bandar & majoriti Cina.

Penyokong PAS & PKR perlu akur kini bahawa DAP telah mendapat kekuatan mereka tersendiri dengan melihat sahaja situasi di Sarawak;
 • PKR bertanding 49 Kerusi (KONONNYA HERO YANG HEBAT DALAM PAKATAN RAKYAT!)
 • PKR kalah teruk HARI INI ! ... hanya dapat ambil 3 Kerusi sahaja !!! MEMALUKAN !
 • PAS pulak, hanya dibenarkan ANUwar untuk berlawan di 5 Kerusi (CEHHH !! MACAMANA NAK TUBUHKAN NEGARA ISLAM KALAU LAWAN KERUSI SEBANYAK NI SAHAJA !??) ...
 • Akhirnya Kecundang SEMUA Kerusi ! Zero ! Puchik ! Yillek ! ... Telor Ayam ! Seperti lambang parti PAS sendiri = 0 ...
 • Berbanding dengan DAP yang diagihkan (oleh ANUwar) hanya 18 Kerusi untuk ditandingi ...
 • Akhirnya DAP mencatatkan REKOD dalam komponen parti Pakatan Rakyat dengan menang hampir 80% dari Kerusi yang ditandingi oleh mereka ! 
 • INILAH BARU DINAMAKAN PARTI DOMINAN DALAM PAKATAN RAKYAT ! ...
Tapi Melayu Islam PAS & PKR kena ingat !!! ...  kalau DAP jadi DOMINAN dalam Pakatan Rakyat !? Macamana dengan hasrat PAS Untuk Memperjuangkan Sebuah Negara Islam Berkebajikan ???????????????????????

ANUwar pun tak boleh tolong beb ! ... Parti dia sendiri (PKR) pun dah masuk lubang taikkk di Pilihanraya DUN Sarawak kali ni ! Macamana dia nak boleh bersuara untuk "NEGARA ISLAM" perjuangan PAS ? ...

Habih la PAS & PKR ! Hangpa memang dah kenaaaa dengan DAP ! ...

Allah dah tunjukkan awai2 supaya Puak lebai PAS & PKR sedar , mereka sudah tiada tempat di hati rakyat Malaysia ...

DISYORKAN, PAS TINGGALKANLAH PERJUANGAN SIA-SIA BERSAMA HARBI DAP ni !!

Ianya demi Islam , Melayu & Negara Malaysia tercinta ! ...

PAS Jangan jadi bodoh ! DAP kini dah boleh MENDABIK DADA untuk pegang tampuk Pakatan Rakyat !

PAS hanya akan masuk lubang taikkk jugak (bersama-sama ANUwar) !! ...

INGAT TU LEBAI-LEBAI PAS ! dan PUAK MELAYU ISLAM DALAM PKR ! You Are Nothing to DAP !!

Rakyat kini totally tolak parti PAS & PKR dalam PAKATAN RAKYAT !! ... dan hanya menerima DAP ! ... PAS PATUT LARI SEKARANG !


AloQStaQ
16 April 2011
11:50 Malam

TAHNIAH SEMUA JENTERA BN DI SARAWAK ! .... ANDA TELAH BERJAYA MENENDANG ANWAR MASUK LUBANG TAIK !

Posted: 16 Apr 2011 06:40 AM PDT

Dengan pengumuman RASMI daripada SPR bahawa BN telah berjaya mengekalkan kedudukan sebagai Kerajaan Sarawak (pada jam 9:05 Malam tadi)  dengan kelebihan 50% undi DUN , 

Dengan pengumuman TIDAK RASMI setakat ini (9:25 Malam) bahawa BN juga telah berjaya mengekalkan Majoriti Kukuh 2/3 DUN Sarawak sebagai sebuah Kerajaan Sarawak yang kuat, maka, 

AloQStaQBlog dengan ini mengambil kesempatan untuk mengucapkan JUTAAN TAHNIAH dan PENGHARGAAN TERIMA KASIH Kepada Seluruh Jentera Kerja Pilihanraya BARISAN NASIONAL yang telah bertungkus lumus berpenat lelah sejak sebelum Hari Penamaan Calon dahulu sehinggalah selesai proses pengundian petang tadi, khasnya kepada :

 • PENGERUSI BARISAN NASIONAL MALAYSIA, Merangkap PERDANA MENTERI MALAYSIA, Dato' Sri Mohd. Najib Bin Tun Abdul Razak ,
 • TIMBALAN PENGERUSI BARISAN NASIONAL MALAYSIA, Merangkap TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA, Tan Sri Haji Muhyiddin Bin Yassin ,
 • Seluruh jentera pilihanraya / tenaga kerja BARISAN NASIONAL dari semua sayap parti, sama ada tenaga kerja di Sarawak sendiri mahupun yang terbang dan hadir dari Semenanjung Malaysia , 
 • Seluruh Bloggers Pro-BARISAN NASIONAL yang berkampung berminggu-minggu di Sarawak,
 • Seluruh Wartawan yang setia memberikan informasi kepada Seluruh Rakyat Malaysia,
 • Seluruh Pengundi-Pengundi BARISAN NASIONAL SARAWAK ! (Anda Memang Hebat & Pandai Membuat Pilihan TEPAT! )
 • Seluruh rakyat Sarawak yang terlibat secara langsung, mahupun tidak langsung untuk memenangkan calon-calon Barisan Nasional di DUN Sarawak !
 • ANDA SEMUA YANG DISEBUT DI ATAS ADALAH YANG PALING BEST !!! BRAVO !
Cuma , apa yang diperlukan oleh Barisan Nasional sekarang ini adalah post mortem kenapa berlaku kekalahan yang agak ketara terhadap kerusi yang mana BN ditentang oleh DAP ...

Dahulu tak la ketara sangat sokongan kaum Cina / Bukan Bumi ni kepada DAP, tetapi sekarang dah macam jadi satu trend yang "BAHAYA" kepada konsep 1Malaysia dan kemajmukan rakyat Malaysia ...

Perlu dibuat post mortem yang menyeluruh dan kaji semula dimana silap dan lemahnya komponen parti BN yang mewakili kaum Cina / Bukan Bumi sehingga ditolak oleh rakyat Cina / Bukan Bumi Sarawak kali ni ... JANGAN SAMPAI TREND "BAHAYA" INI MELARAT KE SEMENANJUNG MALAYSIA UNTUK PRU13 NANTI PULAK !... IANYA AMAT TIDAK SIHAT UNTUK SEBUAH NEGARA YANG MAJMUK ! ...

APAPON, TAHNIAH BARISAN NASIONAL !
PAKATAN RAKYAT BOLEH MASUK LUBANG TAIK BERSAMA ANUwar !

Tak rasmi 9:30 Mlm : BN 56 . DAP 11 . PKR 3 . Bebas 1 . ALHAMDULILLAH !AloQStaQ
16 April 2011
9:40 Mlm

NOTA : Semoga lebih cepat Pehin Seri Taib MENGOTAKAN JANJINYA , Demi kebaikan Janji Dato' Sri Najib untuk menghadapi PRU13 yang bakal menjelang beberapa BULAN lagi (!!??) ...

bumiyang

Posted: 17 Apr 2011 03:15 AM PDT

bumiyang


Isyarat Daripada Rakyaat Sarawak - Mereka Tidak Rela "Diliwat"!!!

Posted: 16 Apr 2011 06:00 PM PDT

Keputusan Tak Resmi, BN 35 Kerusi, Pakatan 8 - Patutlah Pakatan Takut Dengan Taib Mahmud...

Posted: 16 Apr 2011 05:39 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 17 Apr 2011 03:05 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Baru Bian angkat sumpah untuk jadi KM Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 06:05 AM PDT


Ba'Kelalan, Sarawak: Upacara angkat sumpah Baru Bian dianggap batal kerana tidak dilakukan di hadapan Ketua Umum dan Anugerah Tuhan, Dato Seri Anwar Ibrahim. Dia mengangkat sumpah diambar Anwar saja.

Anwar dilaporkan telah berlepas ke London semalam dalam perjalanan ke Amsterdam setelah menghabiskan masa kebih dua minggu berkempen di Sarawak.

Selepas pengundian pukul 12 tengahhari tutup, Baru Bian diumumkan memenangi kerusi Ba' Kelalan. Beliau mengalahkan Willy Liau dari BN dengan majoriti 475 undi.

Disebabkan masaalah line di Ba'Kelalan, Baru Bian tidak dapat mengetahui keputusan undi di tempat lain.

Baru Bian yang dijangka diangkat menjadi Ketua Menteri baru risau akan ada calun-calun PKR lompat ke BN, lalu mengambil keputusan mengangkat sumpah segera sebagai Ketua Menteri.

Baru Bian baru dapat dihubungi dan baru sedar dia tidak layak untuk jadi Ketua Pembangkang pun. PKR hanya menang 3 kerusi. - Agensi Husin Lempoyang

tunku

Posted: 17 Apr 2011 03:01 AM PDT

tunku


PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK 2011 - FULL RESULT.

Posted: 16 Apr 2011 01:24 PM PDT

N01: OPAR: SARAWAK: 8,099


1. Stephen ak Sagir (SNAP).....................674
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas).........475
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR).............1,354
4. RANUM AK MINA (BN-SUPP)...................3,360

Jumlah mengundi/Votes Cast...................5,931
Peratus/Percentage...........................73.47%
Undi rosak/Spoilt votes.........................68
Majoriti/Majority............................2,006

Penyandang/Incumbent: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,585
Majoriti/Majority: 2,183

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100

1. DATUK PETER NANSIAN AK NGUSIE (BN-SPDP)........5,829
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)..................825
3. John Tenewi Nuek (PKR).........................3,757

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,531
Peratus/Percentage................................69.91%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................2,072

Penyandang/Incumbent: Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 3,203

N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936

1. TAN SRI ADENAN SATEM (BN-PBB).................4,218
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas).................215
3. Nani Sahari (PAS).............................1,002

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,497
Peratus/Percentage...............................69.52%
Undi rosak/Spoilt votes.............................62
Majoriti/Majority................................3,216

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,545
Majoriti/Majority: 4,136

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaini Selamat (Bebas).........................111
2. DR ABDUL RAHMAN JUNAIDI (BN-PBB)..............7,425
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)............2,354

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,995
Peratus/Percentage...............................71.17%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................5,071

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,217
Majoriti/Majority: 2,164

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437

1. DR HAZLAND ABANG HIPNI (BN-PBB)...............5,522
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)....................1,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,390
Peratus/Percentage...............................70.93%
Undi rosak/Spoilt votes.............................98
Majoriti/Majority................................3,752

Penyandang/Incumbent: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,094
Majoriti/Majority: 3,605

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. DATUK DAUD ABDUL RAHMAN (BN-PBB)...............8,304
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)............3,753

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,192
Peratus/Percentage................................68.51%
Undi rosak/Spoilt votes.............................135
Majoriti/Majority.................................4,551

Penyandang/Incumbent: Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,885
Majoriti/Majority: 4,572

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. SHARIFAH HASIDAH SAYEED AMAN GHAZALI (BN-PBB)......8,008
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR).........................2,577

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................10,729
Peratus/Percentage....................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.................................144
Majoriti/Majority.....................................5,431

Penyandang/Incumbent: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,365
Majoriti/Majority: 2,488

N08: SATOK: SARAWAK: 10,431

1. DATUK AMAR ABANG JOHARI TUN ABANG OPENG (BN-PBB)...4,691
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)...........................1,891

Jumlah mengundi/Votes Cast............................6,661
Peratus/Percentage....................................64.39%
Undi rosak/Spoilt votes..................................79
Majoriti/Majority.....................................2,800

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,222
Majoriti/Majority: 2,798

N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576

1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)......................439
2. WONG KING WEI (DAP)...........................11,957
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)......................4,073

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................16,538
Peratus/Percentage................................70.23%
Undi rosak/Spoilt votes..............................69
Majoriti/Majority.................................7,884

Penyandang/Incumbent: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,002
Majoriti/Majority: 1,417

N010: PENDING: SARAWAK: 29,488

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP).................6,780
2. VIOLET YONG (DAP).............................14,375

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................21,274
Peratus/Percentage................................72.27%
Undi rosak/Spoilt votes.............................119
Majoriti/Majority.................................7,595

Penyandang/Incumbent: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 11,632
Majoriti/Majority: 4,372

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP).........................4,854
2. SEE CHEE HOW (PKR)............................13,235
3. Soo Lina (Bebas).................................290

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,440
Peratus/Percentage................................66.38%
Undi rosak/Spoilt votes..............................61
Majoriti/Majority.................................8,381

Penyandang/Incumbent: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,806
Majoriti/Majority: 3,407

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301

1. CHONG CHIENG JEN (DAP)........................12,594
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)............7,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,559
Peratus/Percentage................................75.41%
Undi rosak/Spoilt votes.............................195
Majoriti/Majority.................................4,824

Penyandang/Incumbent: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled:6,579
Majoriti/Majority: 531

N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664

1. CHRISTINA CHEW WANG SEE (DAP)..................7,439
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP).........................6,896

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,519
Peratus/Percentage................................70.68%
Undi rosak/Spoilt votes.............................184
Majoriti/Majority...................................543

Penyandang/Incumbent: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,755
Majoriti/Majority: 4,180

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. ABD KARIM RAHMAN HAMZAH (BN-PBB)...............7,597
2. Arip Ameran (PKR)..............................3,108

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,853
Peratus/Percentage................................78.85%
Undi rosak/Spoilt votes.............................148
Majoriti/Majority.................................4,489

Penyandang/Incumbent: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,949
Majoriti/Majority: 5,063

N015: MUARA TUANG: SARAWAK: 18,820

1. DATUK SERI MOHAMAD ALI MAHMUD (BN-PBB)........11,039
2. Noraini Hamzah (PAS)...........................3,196

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,534
Peratus/Percentage................................77.42%
Undi rosak/Spoilt votes.............................299
Majoriti/Majority.................................7,843

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Haji Mohammad Ali Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,863

N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (PKR).........................4,447
2. Wejok ak Tomik (Bebas).........................1,007
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)...............928
4. DR JERIP AK SUSIL (BN-SUPP)....................8,093

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,750
Peratus/Percentage................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.............................275
Majoriti/Majority.................................3,646

Penyandang/Incumbent: Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,540
Majoriti/Majority: 3,988

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)............................567
2. ROLAND SAGEH WEE INN (BN-PBB)..................6,287
3. Peter Ato ak Mayau (PKR).......................4,292

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,355
Peratus/Percentage................................69.61%
Undi rosak/Spoilt votes.............................209
Majoriti/Majority.................................1,995

Penyandang/Incumbent: Roland Sageh Wee In (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,854
Majoriti/Majority: 3,256

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)...........................260
2. DATUK SERI MICHAEL MANYIN AK JAWONG (BN-PBB)..6,196
3. Christopher ak Kiyui (PKR)....................2,130
4. Anthony ak Nais (SNAP)..........................468

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,203
Peratus/Percentage...............................73.77%
Undi rosak/Spoilt votes............................149
Majoriti/Majority................................4,066

Penyandang/Incumbent: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,107
Majoriti/Majority: 4,256

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)...................4,211
2. MACLAINE BEN @ MARTIN BEN (BN-PBB).............6,476
3. Amin ak Banti (Bebas)............................397
4. Belayong ak Jayang (SNAP)........................666

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,915
Peratus/Percentage................................69.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................165
Majoriti/Majority.................................2,265

Penyandang/Incumbent: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,635
Majoriti/Majority: 1,981

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656

1. AIDEL LARIWOO (BN-PBB)........................4,008
2. Mahayudin Wahab (Bebas).........................402
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS).........1,074

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,573
Peratus/Percentage...............................73.00%
Undi rosak/Spoilt votes.............................89
Majoriti/Majority................................2,934

Penyandang/Incumbent: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,715
Majoriti/Majority: 858

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. MOHD NARODEN MAJAIS (BN-PBB)..................5,465
2. Mashor Hussen (PKR)...........................1,417
3. Zaini bin Le' (Bebas)...........................179
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM).....................237

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,383
Peratus/Percentage...............................73.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................4,048

Penyandang/Incumbent: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,786
Majoriti/Majority: 3,350

N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)............................67
2. Adam Ahid (PAS)...............................1,769
3. JULAIHI NARAWI (BN-PBB).......................4,045

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,968
Peratus/Percentage...............................74.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................87
Majoriti/Majority................................2,276

Penyandang/Incumbent: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,748
Majoriti/Majority: 2,448

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. SIMOI PERI (BN-PBB)...........................3,652
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR).......1,146
3. Abang Othman Abang Gom (SNAP)...................359

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,240
Peratus/Percentage...............................67.66%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,506

Penyandang/Incumbent: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,245
Majoriti/Majority: 1,870

N024: BETING MARO: SARAWAK: 7,868

1. RAZAILI GAPOR (BN-PBB)........................3,069
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)........2,678

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,808
Peratus/Percentage...............................73.82%
Undi rosak/Spoilt votes.............................61
Majoriti/Majority..................................391

Penyandang/Incumbent: Bolhassan Di @ Ahmad Di (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,796
Majoriti/Majority: 895

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (PKR)............................1,260
2. SNOWDAN LAWAN (BN-PRS)........................4,145
3. Dan ak Giang (SNAP).............................765
4. Lipeh ak Mawi (PCM).............................126
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas).........................85
6. Sujal ak Gansi (Bebas)...........................32

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,523
Peratus/Percentage...............................74.38%
Undi rosak/Spoilt votes............................110
Majoriti/Majority................................2,885

Penyandang/Incumbent: Snowdan Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,075
Majoriti/Majority: 1,516

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. MONG AK DAGANG (BN-PRS).......................3,671
2. Lias ak Julai (Bebas)...........................188
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)..................898
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP).................638

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,451
Peratus/Percentage...............................70.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................56
Majoriti/Majority................................2,773

Penyandang/Incumbent: Mong ak Dagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,083
Majoriti/Majority: 1,007

N027: SIMANGGANG: SARAWAK: 10,488

1. Leon Jimat Donald (DAP).......................2,311
2. DATUK FRANCIS HARDEN AK HOLLIS (BN-SUPP)......4,758

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,136
Peratus/Percentage...............................68.37%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,447

Penyandang/Incumbent: Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,144
Majoriti/Majority: 4,258


N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444

1. DR JOHNICHAL RAYONG AK NGIPA (BN-SUPP)........4,928
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)........................414
3. Semijie ak Janting (SNAP).......................393
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)...............1,121

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,926
Peratus/Percentage...............................73.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................70
Majoriti/Majority................................3,807

Penyandang/Incumbent: Dr Johnical Rayong ak Ngipa (SNAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,442
Majoriti/Majority: 426

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)................1,719
2. MALCOM MUSSEN AK LAMOH (BN-PRS)...............4,460

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,262
Peratus/Percentage...............................71.96%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,741

Penyandang/Incumbent: Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,907
Majoriti/Majority: 1,854

N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054

1. RICKY @ MOHAMMAD RAZI SITAM (BN-PBB)..........3,865
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR).............2,137

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,078
Peratus/Percentage...............................75.83%
Undi rosak/Spoilt votes.............................76
Majoriti/Majority................................1,728

Penyandang/Incumbent: Dr Wahbi Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,441
Majoriti/Majority: 94

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)...........................183
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR).............1,787
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)................170
4. TAN SRI DR ALFRED JABU AK NUMPANG (BN-PBB)....3,703

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,934
Peratus/Percentage...............................73.71%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................1,916

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,767
Majoriti/Majority: 2,677

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)....................641
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)........1,125
3. ROBERT LAWSON CHUAT (BN-PBB)..................3,899

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,743
Peratus/Percentage..............................75.24%
Undi rosak/Spoilt votes.............................78
Majoriti/Majority................................2,774
Penyandang/Incumbent: Robert Lawson Chuat (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,258
Majoriti/Majority: 1,878


N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas).....................1,665
2. ABDUL WAHAB AZIZ (BN-PBB)......................6,835
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)......................1,511

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,131
Peratus/Percentage................................72.01%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................5,170

Penyandang/Incumbent: Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,396
Majoriti/Majority: 5,929

N034: KRIAN: SARAWAK: 11,016

1. Liman ak Sujang (SNAP)..........................216
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)........3,088
3. Banyi ak Beriak (Bebas).........................125
4. ALI AK BIJU (PKR).............................5,178

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,674
Peratus/Percentage...............................78.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,090

Penyandang/Incumbent: Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,784
Majoriti/Majority: 2,089

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)......................618
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas).....................133
3. DATUK TALIF @ LEN SALLEH (BN-PBB).............5,164

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,006
Peratus/Percentage...............................70.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................4,546

Penyandang/Incumbent: Hamden Ahmad (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,102
Majoriti/Majority: 3,316

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. ABDULLAH SAIDOL (BN-PBB)......................4,814
2. Ong Chung Siew (PKR)............................564
3. Ajiji Fauzan (Bebas)............................419

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,911
Peratus/Percentage...............................66.55%
Undi rosak/Spoilt votes............................114
Majoriti/Majority................................4,250

Penyandang/Incumbent: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,479
Majoriti/Majority: 3,226

N037: DARO: SARAWAK: 7,305

1. MURNI SUHAILI (BN-PBB)........................3,867
2. Jamaludin Ibrahim (PKR).........................475
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)..................670
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)........129

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,246
Peratus/Percentage...............................72.07%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................3,197

Penyandang/Incumbent: Murni Suhaili (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

N038: JEMORENG: SARAWAK: 8,635

1. Asbor Abdullah (Bebas)...........................77
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas).......................1,579
3. GANI @ ABU SEMAN JAHWIE (BN-PBB)..............4,505

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,281
Peratus/Percentage...............................72.90%
Undi rosak/Spoilt votes............................120
Majoriti/Majority................................2,926

Penyandang/Incumbent: Abu Seman Jahwie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,567
Majoriti/Majority: 1,710

N039: REPOK: SARAWAK: 18,481

1. DR WONG HUA SEH (DAP)..........................7,900
2. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)............5,221

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................13,364
Peratus/Percentage................................72.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................243
Majoriti/Majority.................................2,679

Penyandang/Incumbent: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,502
Majoriti/Majority: 576

N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)........................4,197
2. TING TZE FUI (DAP).............................6,884

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,188
Peratus/Percentage................................73.06%
Undi rosak/Spoilt votes.............................107
Majoriti/Majority.................................2,687

Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274

1. DATUK SERI WILLIAM MAWAN (BN-SPDP)............3,938
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)...2,741

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,762
Peratus/Percentage...............................73.16%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................1,197

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,138
Majoriti/Majority: 1,763

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)......2,973
2. WONG AK JUDAT (BN-SPDP).......................4,615
3. Labang ak Jamba (SNAP)..........................312

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,019
Peratus/Percentage...............................70.00%
Undi rosak/Spoilt votes.......................... 119
Majoriti/Majority................................1,642

Penyandang/Incumbent: Wong ak Judat (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,086
Majoriti/Majority: 3,007

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. ALEXANDER VINCENT (BN-PRS)....................2,361
2. Yakup Khalid (Bebas)............................278
3. Adeh ak Denong (PCM)..........................1,366
4. Michael ak Lias (SNAP)..........................577
5. Aris ak Alap (PKR)..............................650

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,324
Peratus/Percentage...............................66.13%
Undi rosak/Spoilt votes.............................92
Majoriti/Majority..................................995

Penyandang/Incumbent: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,582
Majoriti/Majority: 549

N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)..........338
2. Kong Tat Kim (PCM)..............................696
3. DATUK GRAMONG JUNA (BN-PBB)...................3,683
4. George Chen Nguk Fa (PKR).....................2,054

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,880
Peratus/Percentage...............................69.34%
Undi rosak/Spoilt votes............................109
Majoriti/Majority................................1,629

Penyandang/Incumbent: Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,045
Majoriti/Majority: 2,289

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926

1. Hii Tiong Huat (Bebas)...........................180
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)....................4,700
3. WONG HO LENG (DAP)............................13,527

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,504
Peratus/Percentage...............................68.77%
Undi rosak/Spoilt votes..............................97
Majoriti/Majority.................................8,827

Penyandang/Incumbent: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 10,380
Majoriti/Majority: 4,751

N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)...................5,508
2. DATUK SERI WONG SOON KOH (BN-SUPP)............7,316

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,930
Peratus/Percentage................................77.26%
Undi rosak/Spoilt votes.............................106
Majoriti/Majority.................................1,808

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,804
Majoriti/Majority: 2,504

N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)..............6,927
2. DAVID WONG KEE WOAN (DAP).....................13,318

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,336
Peratus/Percentage................................70.74%
Undi rosak/Spoilt votes..............................91
Majoriti/Majority.................................6,391

Penyandang/Incumbent: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,375
Majoriti/Majority: 263

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. DR ANNUAR RAPAEE (BN-PBB)......................7,710
2. Norisham Mohamed Ali (PKR).....................2,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,270
Peratus/Percentage................................72.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................152
Majoriti/Majority.................................5,302

Penyandang/Incumbent: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,202
Majoriti/Majority: 4,815

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. DATIN FATIMAH ABDULLAH @ TING SAI MING (BN-PBB)...6,288
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)...........1,298
3. Salleh Mahali (Bebas)...............................257

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................8,038
Peratus/Percentage...................................68.05%
Undi rosak/Spoilt votes................................195
Majoriti/Majority....................................4,990

Penyandang/Incumbent: Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)............6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)...............1,056

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,253
Peratus/Percentage...............................70.22%
Undi rosak/Spoilt votes............................116
Majoriti/Majority................................5,154

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 5,726

052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. JOSEPH MAUH AK IKEH (BN-PRS)...................4,998
2. Mengga ak Mikui (PKR)..........................3,706

Jumlah mengundi/Votes Cast........................8,885
Peratus/Percentage................................72.65%
Undi rosak/Spoilt votes.............................181
Majoriti/Majority.................................1,292

Penyandang/Incumbent: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,639
Majoriti/Majority: 2,377

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)......2,903
2. GEORGE AK LAGONG (BEBAS)......................5,740
3. Edward Sumbang ak Asun (PKR)..................1,171

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,986
Peratus/Percentage...............................65.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................172
Majoriti/Majority................................2,837

Penyandang/Incumbent: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,965
Majoriti/Majority: 3,239


N055: KATIBAS: SARAWAK: 8,542

1. DATUK AMBROSE BLIKAU AK ENTURAN (BN-PBB)......3,326
2. Toh Heng San (SNAP).............................897
3. Munan ak Laja (PKR)...........................1,070

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,378
Peratus/Percentage...............................63.18%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................2,256

Penyandang/Incumbent: Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,887
Majoriti/Majority: 3,332

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. DATUK SERI DR JAMES MASING (BN-PRS)..........5,242
2. Bendindang ak Manjah (PKR)...................1,344

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,684
Peratus/Percentage.............................. 59.22%
Undi rosak/Spoilt votes..............................0
Majoriti/Majority................................3,898

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,330
Majoriti/Majority: 4,802


N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP).......................368
2. Matthew ak Munan (Bebas).........................27
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR).........1,046
4. Michael Jok (Bebas)..............................94
5. Kenneth Adan Silek (Bebas)......................330
6.LIWAN LAGANG (BN-PRS)..........................3,974

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,913
Peratus/Percentage...............................69.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................74
Majoriti/Majority................................2,928

Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227

N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979

1. Ramli Malaka (SNAP).............................433
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)......................2,342
3. DATUK TALIB ZULPILIP (BN-PBB).................5,470
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas).....................477
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)...............89

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,944
Peratus/Percentage...............................69.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................133
Majoriti/Majority................................3,128

Penyandang/Incumbent: Datuk Talip Zulpilip (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,997
Majoriti/Majority: 3,179

N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225

1. CHIEW CHIU SING (DAP).........................12,493
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)................5,563

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,200
Peratus/Percentage................................67.30%
Undi rosak/Spoilt votes.............................144
Majoriti/Majority.................................6,930

Penyandang/Incumbent: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,517
Majoriti/Majority: 1,664

N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672

1. ROSEY YUNUS (BN-SPDP).........................4,946
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM).....................284
3. Thony ak Badak (SNAP)...........................570
4. Ishak Mahwi (PKR).............................1,232

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,135
Peratus/Percentage...............................66.86%
Undi rosak/Spoilt votes............................103
Majoriti/Majority................................3,714

Penyandang/Incumbent: Rosey Yunus (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,357
Majoriti/Majority: 3,072

N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144

1. RIPIN LAMAT (BN-PBB)..........................4,625
2. Johari Bujang (SNAP)............................693
3. Zolhaidah Suboh (PKR).........................3,104

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,565
Peratus/Percentage...............................60.72%
Undi rosak/Spoilt votes............................143
Majoriti/Majority................................1,521

Penyandang/Incumbent: Aidan Wing (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,331
Majoriti/Majority: 2,834

N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600

1. LING SIE KIONG (DAP)...........................5,998
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)...............4,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,479
Peratus/Percentage...............................63.13%
Undi rosak/Spoilt votes..............................73
Majoriti/Majority.................................1,590

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,573
Majoriti/Majority: 3,918

N064: PUJUT: SARAWAK: 22,577

1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)...................5,271
2. FONG PAU TECK (DAP)............................9,120

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,458
Peratus/Percentage................................64.17%
Undi rosak/Spoilt votes..............................67
Majoriti/Majority.................................3,849

Penyandang/Incumbent: Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,493
Majoriti/Majority: 1,370


N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (PKR)......................7,276
2. DATUK LEE KIM SHIN (BN-SUPP)...................7,334

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,796
Peratus/Percentage................................66.05%
Undi rosak/Spoilt votes.............................186
Majoriti/Majority....................................58

Penyandang/Incumbent: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,173
Majoriti/Majority: 4,799

N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. SYLVESTER ENTRIE AK MURAN (BN-SPDP)...........4,578
2. Michael Ding Tuah (Bebas).......................122
3. Gerang ak Dagom (PKR).........................1,376
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)...................281

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,443
Peratus/Percentage...............................49.21%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority................................3,202

Penyandang/Incumbent: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,954
Majoriti/Majority: 4,284

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623


1. Harrison Ngau Laing (PKR).....................2,752
2. Kebing Wan (SNAP)...............................705
3. Jok Ding (Bebas)................................623
4. DENNIS NGAU (BN-PBB)..........................3,597

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,763
Peratus/Percentage...............................57.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority..................................845

Penyandang/Incumbent: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,593
Majoriti/Majority: 2,771

N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471

1. Leong Kwang Yew (DAP).........................1,774
2. Usop Jidin (Bebas)..............................398
3. DR ABDUL RAHMAN ISMAIL (BN-PBB)...............6,835
4. Ladis Pandin (Bebas)............................353

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,425
Peratus/Percentage...............................65.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................65
Majoriti/Majority................................5,061

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,501
Majoriti/Majority: 3,229


N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Dr Lau Liak Koi (PKR).........................1,348
2. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)........140
3. PALU @ PAULUS AK GUMBANG (BN-SPDP)............3,667

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,227
Peratus/Percentage...............................68.45%
Undi rosak/Spoilt votes.............................72
Majoriti/Majority................................2,319

Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. BARU BIAN (PKR)...............................2,505
2. Willie Liau (BN-SPDP).........................2,032

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................4,574
Peratus/Percentage...............................65.90%
Undi rosak/Spoilt votes.............................37
Majoriti/Majority..................................473

Penyandang/Incumbent: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,064
Majoriti/Majority: 475

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. DATUK AMAR AWANG TENGAH ALI HASSAN (BN-PBB)...6,018
2. Japar Suyut (PKR)...............................955

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,067
Peratus/Percentage...............................70.79%
Undi rosak/Spoilt votes.............................94
Majoriti/Majority................................5,063

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,596
Majoriti/Majority: 5,275

BN Wins

Posted: 16 Apr 2011 03:35 AM PDT

Bn has formed simple majority as at 6.30pm.
2/3 in hand.

Taipingmali (tm)

Posted: 17 Apr 2011 01:29 AM PDT

Taipingmali (tm)


Sejarah Sibu

Posted: 16 Apr 2011 11:53 PM PDT

PKR CELAKA

Posted: 16 Apr 2011 10:44 PM PDT

DAP MEMPERBODOHKAN MELAYU PAS DAN PKR

Posted: 16 Apr 2011 10:11 PM PDT

I’LL TELL AFTER ELECTION or I'LL LIE AFTER ELECTION

Posted: 16 Apr 2011 09:55 PM PDT

BLACK SATURDAY : IS THIS BEGINNING FOR MIRI ??? PRN SARAWAK ELECTION

Posted: 16 Apr 2011 09:17 PM PDT

Sivatronoh hina orang Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 08:42 PM PDT

Perak Today-Kenali Anak Kita-DS Zambry

Posted: 16 Apr 2011 07:32 PM PDT

Punca kekalahan BN N 70 Ba Kelalan

Posted: 16 Apr 2011 07:10 PM PDT

BN Sarawak parah tetapi masih juara

Posted: 16 Apr 2011 05:22 PM PDT

Pakatan Rakyat Bingai

Posted: 16 Apr 2011 10:18 AM PDT

Penipu Pakatan Harami

Posted: 16 Apr 2011 10:08 AM PDT

KECOH DI MERPATI JEPANG,N8 SATOK

Posted: 16 Apr 2011 09:44 AM PDT

Pas makan telur di Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 08:42 AM PDT

Taib Angkat Sumpah pun jadi isu

Posted: 16 Apr 2011 08:20 AM PDT

KHALID SAMAD 2X! APA LAH BINGAI SANGAT.

Posted: 16 Apr 2011 07:46 AM PDT

Takziah kepada petugas Pas dari Kelantan

Posted: 16 Apr 2011 07:23 AM PDT

Anwar has lost credibility: Raja Petra

Posted: 16 Apr 2011 06:36 AM PDT

Dap kekal menjadi ancaman kepada BN

Posted: 16 Apr 2011 06:28 AM PDT

N 63 Piasau

Posted: 16 Apr 2011 05:41 AM PDT

Baru Biang melompat suka

Posted: 16 Apr 2011 05:21 AM PDT

LOGO BARU PAS SARAWAK

Posted: 16 Apr 2011 04:55 AM PDT

N 40 kekal milik Dap

Posted: 16 Apr 2011 04:45 AM PDT

N 55 Katibas dan N 56

Posted: 16 Apr 2011 04:28 AM PDT

Dun Nangka kekal milik BN

Posted: 16 Apr 2011 04:21 AM PDT

N 12 Kota Sentosa

Posted: 16 Apr 2011 04:16 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين

Posted: 17 Apr 2011 01:29 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين


Signal DAP kepada BN Sarawak!

Posted: 16 Apr 2011 09:13 PM PDT

Keputusan Penuh Pilihanraya Dewan Negeri Sarawak ke 10.


BN 55 KERUSI; DAP 12; PKR 3; BEBAS 1

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N047: BAWANG ASSAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)...................5,508
2. DATUK SERI WONG SOON KOH (BN-SUPP)............7,316

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,930
Peratus/Percentage................................77.26%
Undi rosak/Spoilt votes.............................106
Majoriti/Majority.................................1,808

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,804
Majoriti/Majority: 2,504

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N044: MACHAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)..........338
2. Kong Tat Kim (PCM)..............................696
3. DATUK GRAMONG JUNA (BN-PBB)...................3,683
4. George Chen Nguk Fa (PKR).....................2,054

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,880
Peratus/Percentage...............................69.34%
Undi rosak/Spoilt votes............................109
Majoriti/Majority................................1,629

Penyandang/Incumbent: Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,045
Majoriti/Majority: 2,289

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N021: SIMUNJAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. MOHD NARODEN MAJAIS (BN-PBB)..................5,465
2. Mashor Hussen (PKR)...........................1,417
3. Zaini bin Le' (Bebas)...........................179
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM).....................237

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,383
Peratus/Percentage...............................73.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................4,048

Penyandang/Incumbent: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,786
Majoriti/Majority: 3,350

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N057: BELAGA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP).......................368
2. Matthew ak Munan (Bebas).........................27
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR).........1,046
4. Michael Jok (Bebas)..............................94
5. Kenneth Adan Silek (Bebas)......................330
6.LIWAN LAGANG (BN-PRS)..........................3,974

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,913
Peratus/Percentage...............................69.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................74
Majoriti/Majority................................2,928

Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N070: BA'KELALAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. BARU BIAN (PKR)...............................2,505
2. Willie Liau (BN-SPDP).........................2,032

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................4,574
Peratus/Percentage...............................65.90%
Undi rosak/Spoilt votes.............................37
Majoriti/Majority..................................473

Penyandang/Incumbent: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,064
Majoriti/Majority: 475

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N069: BATU DANAU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Dr Lau Liak Koi (PKR).........................1,348
2. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)........140
3. PALU @ PAULUS AK GUMBANG (BN-SPDP)............3,667

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,227
Peratus/Percentage...............................68.45%
Undi rosak/Spoilt votes.............................72
Majoriti/Majority................................2,319

Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N038: JEMORENG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N038: JEMORENG: SARAWAK: 8,635

1. Asbor Abdullah (Bebas)...........................77
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas).......................1,579
3. GANI @ ABU SEMAN JAHWIE (BN-PBB)..............4,505

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,281
Peratus/Percentage...............................72.90%
Undi rosak/Spoilt votes............................120
Majoriti/Majority................................2,926

Penyandang/Incumbent: Abu Seman Jahwie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,567
Majoriti/Majority: 1,710

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N043: NGEMAH

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. ALEXANDER VINCENT (BN-PRS)....................2,361
2. Yakup Khalid (Bebas)............................278
3. Adeh ak Denong (PCM)..........................1,366
4. Michael ak Lias (SNAP)..........................577
5. Aris ak Alap (PKR)..............................650

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,324
Peratus/Percentage...............................66.13%
Undi rosak/Spoilt votes.............................92
Majoriti/Majority..................................995

Penyandang/Incumbent: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,582
Majoriti/Majority: 549

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N015: MUARA TUANG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N015: MUARA TUANG: SARAWAK: 18,820

1. DATUK SERI MOHAMAD ALI MAHMUD (BN-PBB)........11,039
2. Noraini Hamzah (PAS)...........................3,196

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,534
Peratus/Percentage................................77.42%
Undi rosak/Spoilt votes.............................299
Majoriti/Majority.................................7,843

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Haji Mohammad Ali Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,863
Majoriti/Majority: 6,327

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N028: ENGKELILI

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444

1. DR JOHNICHAL RAYONG AK NGIPA (BN-SUPP)........4,928
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)........................414
3. Semijie ak Janting (SNAP).......................393
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)...............1,121

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,926
Peratus/Percentage...............................73.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................70
Majoriti/Majority................................3,807

Penyandang/Incumbent: Dr Johnical Rayong ak Ngipa (SNAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,442
Majoriti/Majority: 426

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N06: TUPONG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. DATUK DAUD ABDUL RAHMAN (BN-PBB)...............8,304
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)............3,753

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,192
Peratus/Percentage................................68.51%
Undi rosak/Spoilt votes.............................135
Majoriti/Majority.................................4,551

Penyandang/Incumbent: Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,885
Majoriti/Majority: 4,572

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N064: PUJUT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N064: PUJUT: SARAWAK: 22,577

1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)...................5,271
2. FONG PAU TECK (DAP)............................9,120

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,458
Peratus/Percentage................................64.17%
Undi rosak/Spoilt votes..............................67
Majoriti/Majority.................................3,849

Penyandang/Incumbent: Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,493
Majoriti/Majority: 1,370

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N045: BUKIT ASSEK

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926

1. Hii Tiong Huat (Bebas)...........................180
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)....................4,700
3. WONG HO LENG (DAP)............................13,527

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,504
Peratus/Percentage...............................68.77%
Undi rosak/Spoilt votes..............................97
Majoriti/Majority.................................8,827

Penyandang/Incumbent: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 10,380
Majoriti/Majority: 4,751

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N063: PIASAU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600

1. LING SIE KIONG (DAP)...........................5,998
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)...............4,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,479
Peratus/Percentage...............................63.13%
Undi rosak/Spoilt votes..............................73
Majoriti/Majority.................................1,590

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,573
Majoriti/Majority: 3,918

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N018: TEBEDU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)...........................260
2. DATUK SERI MICHAEL MANYIN AK JAWONG (BN-PBB)..6,196
3. Christopher ak Kiyui (PKR)....................2,130
4. Anthony ak Nais (SNAP)..........................468

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,203
Peratus/Percentage...............................73.77%
Undi rosak/Spoilt votes............................149
Majoriti/Majority................................4,066

Penyandang/Incumbent: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,107
Majoriti/Majority: 4,256

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N051: BALINGIAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)............6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)...............1,056

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,253
Peratus/Percentage...............................70.22%
Undi rosak/Spoilt votes............................116
Majoriti/Majority................................5,154

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 5,726

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N042: MELUAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)......2,973
2. WONG AK JUDAT (BN-SPDP).......................4,615
3. Labang ak Jamba (SNAP)..........................312

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,019
Peratus/Percentage...............................70.00%
Undi rosak/Spoilt votes.......................... 119
Majoriti/Majority................................1,642

Penyandang/Incumbent: Wong ak Judat (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,086
Majoriti/Majority: 3,007

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N031: LAYAR

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)...........................183
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR).............1,787
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)................170
4. TAN SRI DR ALFRED JABU AK NUMPANG (BN-PBB)....3,703

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,934
Peratus/Percentage...............................73.71%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................1,916

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,767
Majoriti/Majority: 2,677

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N025: BALAI RINGIN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (PKR)............................1,260
2. SNOWDAN LAWAN (BN-PRS)........................4,145
3. Dan ak Giang (SNAP).............................765
4. Lipeh ak Mawi (PCM).............................126
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas).........................85
6. Sujal ak Gansi (Bebas)...........................32

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,523
Peratus/Percentage...............................74.38%
Undi rosak/Spoilt votes............................110
Majoriti/Majority................................2,885

Penyandang/Incumbent: Snowdan Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,075
Majoriti/Majority: 1,516

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N01: OPAR

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N01: OPAR: SARAWAK: 8,099

1. Stephen ak Sagir (SNAP).....................674
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas).........475
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR).............1,354
4. RANUM AK MINA (BN-SUPP)...................3,360

Jumlah mengundi/Votes Cast...................5,931
Peratus/Percentage...........................73.47%
Undi rosak/Spoilt votes.........................68
Majoriti/Majority............................2,006

Penyandang/Incumbent: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,585
Majoriti/Majority: 2,183

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N020: SADONG JAYA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656

1. AIDEL LARIWOO (BN-PBB)........................4,008
2. Mahayudin Wahab (Bebas).........................402
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS).........1,074

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,573
Peratus/Percentage...............................73.00%
Undi rosak/Spoilt votes.............................89
Majoriti/Majority................................2,934

Penyandang/Incumbent: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,715
Majoriti/Majority: 858

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N035: BELAWAI

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)......................618
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas).....................133
3. DATUK TALIF @ LEN SALLEH (BN-PBB).............5,164

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,006
Peratus/Percentage...............................70.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................4,546

Penyandang/Incumbent: Hamden Ahmad (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,102
Majoriti/Majority: 3,316

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N033: KALAKA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas).....................1,665
2. ABDUL WAHAB AZIZ (BN-PBB)......................6,835
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)......................1,511

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,131
Peratus/Percentage................................72.01%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................5,170

Penyandang/Incumbent: Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,396
Majoriti/Majority: 5,929

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N029: BATANG AI

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)................1,719
2. MALCOM MUSSEN AK LAMOH (BN-PRS)...............4,460

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,262
Peratus/Percentage...............................71.96%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,741

Penyandang/Incumbent: Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,907
Majoriti/Majority: 1,854

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N036: SEMOP

KEPUTUSAN/RESULTS- SARAWAK
N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. ABDULLAH SAIDOL (BN-PBB)......................4,814
2. Ong Chung Siew (PKR)............................564
3. Ajiji Fauzan (Bebas)............................419

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,911
Peratus/Percentage...............................66.55%
Undi rosak/Spoilt votes............................114
Majoriti/Majority................................4,250

Penyandang/Incumbent: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,479
Majoriti/Majority: 3,226

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N049: NANGKA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. DR ANNUAR RAPAEE (BN-PBB)......................7,710
2. Norisham Mohamed Ali (PKR).....................2,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,270
Peratus/Percentage................................72.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................152
Majoriti/Majority.................................5,302

Penyandang/Incumbent: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,202
Majoriti/Majority: 4,815

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N043: NGEMAH

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. ALEXANDER VINCENT (BN-PRS)....................2,361
2. Yakup Khalid (Bebas)............................278
3. Adeh ak Denong (PCM)..........................1,366
4. Michael ak Lias (SNAP)..........................577
5. Aris ak Alap (PKR)..............................650

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,324
Peratus/Percentage...............................66.13%
Undi rosak/Spoilt votes.............................92
Majoriti/Majority..................................995

Penyandang/Incumbent: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,582
Majoriti/Majority: 549

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N017: TARAT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)............................567
2. ROLAND SAGEH WEE INN (BN-PBB)..................6,287
3. Peter Ato ak Mayau (PKR).......................4,292

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,355
Peratus/Percentage................................69.61%
Undi rosak/Spoilt votes.............................209
Majoriti/Majority.................................1,995

Penyandang/Incumbent: Roland Sageh Wee In (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,854
Majoriti/Majority: 3,256

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N022: SEBUYAU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)............................67
2. Adam Ahid (PAS)...............................1,769
3. JULAIHI NARAWI (BN-PBB).......................4,045

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,968
Peratus/Percentage...............................74.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................87
Majoriti/Majority................................2,276

Penyandang/Incumbent: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,748
Majoriti/Majority: 2,448

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N012: KOTA SENTOSA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301

1. CHONG CHIENG JEN (DAP)........................12,594
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)............7,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,559
Peratus/Percentage................................75.41%
Undi rosak/Spoilt votes.............................195
Majoriti/Majority.................................4,824

Penyandang/Incumbent: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled:6,579
Majoriti/Majority: 531

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N017: TARAT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)............................567
2. ROLAND SAGEH WEE INN (BN-PBB)..................6,287
3. Peter Ato ak Mayau (PKR).......................4,292

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,355
Peratus/Percentage................................69.61%
Undi rosak/Spoilt votes.............................209
Majoriti/Majority.................................1,995

Penyandang/Incumbent: Roland Sageh Wee In (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,854
Majoriti/Majority: 3,256

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N066: MARUDI

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. SYLVESTER ENTRIE AK MURAN (BN-SPDP)...........4,578
2. Michael Ding Tuah (Bebas).......................122
3. Gerang ak Dagom (PKR).........................1,376
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)...................281

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,443
Peratus/Percentage...............................49.21%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority................................3,202

Penyandang/Incumbent: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,954
Majoriti/Majority: 4,284

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N067: TELANG USAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623

1. Harrison Ngau Laing (PKR).....................2,752
2. Kebing Wan (SNAP)...............................705
3. Jok Ding (Bebas)................................623
4. DENNIS NGAU (BN-PBB)..........................3,597

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,763
Peratus/Percentage...............................57.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority..................................845

Penyandang/Incumbent: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,593
Majoriti/Majority: 2,771

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N013: BATU KAWAH

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664

1. CHRISTINA CHEW WANG SEE (DAP)..................7,439
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP).........................6,896

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,519
Peratus/Percentage................................70.68%
Undi rosak/Spoilt votes.............................184
Majoriti/Majority...................................543

Penyandang/Incumbent: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,755
Majoriti/Majority: 4,180

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N050: DALAT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. DATIN FATIMAH ABDULLAH @ TING SAI MING (BN-PBB)...6,288
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)...........1,298
3. Salleh Mahali (Bebas)...............................257

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................8,038
Peratus/Percentage...................................68.05%
Undi rosak/Spoilt votes................................195
Majoriti/Majority....................................4,990

Penyandang/Incumbent: Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N010: PENDING

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N010: PENDING: SARAWAK: 29,488

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP).................6,780
2. VIOLET YONG (DAP).............................14,375

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................21,274
Peratus/Percentage................................72.27%
Undi rosak/Spoilt votes.............................119
Majoriti/Majority.................................7,595

Penyandang/Incumbent: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 11,632
Majoriti/Majority: 4,372

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N054: PELAGUS

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)......2,903
2. GEORGE AK LAGONG (BEBAS)......................5,740
3. Edward Sumbang ak Asun (PKR)..................1,171

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,986
Peratus/Percentage...............................65.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................172
Majoriti/Majority................................2,837

Penyandang/Incumbent: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,965
Majoriti/Majority: 3,239

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N05: DEMAK LAUT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437

1. DR HAZLAND ABANG HIPNI (BN-PBB)...............5,522
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)....................1,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,390
Peratus/Percentage...............................70.93%
Undi rosak/Spoilt votes.............................98
Majoriti/Majority................................3,752

Penyandang/Incumbent: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,094
Majoriti/Majority: 3,605

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N011: BATU LINTANG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP).........................4,854
2. SEE CHEE HOW (PKR)............................13,235
3. Soo Lina (Bebas).................................290

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,440
Peratus/Percentage................................66.38%
Undi rosak/Spoilt votes..............................61
Majoriti/Majority.................................8,381

Penyandang/Incumbent: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,806
Majoriti/Majority: 3,407

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N027: SIMANGGANG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N027: SIMANGGANG: SARAWAK: 10,488

1. Leon Jimat Donald (DAP).......................2,311
2. DATUK FRANCIS HARDEN AK HOLLIS (BN-SUPP)......4,758

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,136
Peratus/Percentage...............................68.37%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,447

Penyandang/Incumbent: Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,144
Majoriti/Majority: 4,258
KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N09: PADUNGAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576

1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)......................439
2. WONG KING WEI (DAP)...........................11,957
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)......................4,073

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................16,538
Peratus/Percentage................................70.23%
Undi rosak/Spoilt votes..............................69
Majoriti/Majority.................................7,884

Penyandang/Incumbent: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,002
Majoriti/Majority: 1,417

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N03: TANJONG DATU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936

1. TAN SRI ADENAN SATEM (BN-PBB).................4,218
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas).................215
3. Nani Sahari (PAS).............................1,002

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,497
Peratus/Percentage...............................69.52%
Undi rosak/Spoilt votes.............................62
Majoriti/Majority................................3,216

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,545
Majoriti/Majority: 4,136

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N012: KOTA SENTOSA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301

1. CHONG CHIENG JEN (DAP)........................12,594
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)............7,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,559
Peratus/Percentage................................75.41%
Undi rosak/Spoilt votes.............................195
Majoriti/Majority.................................4,824

Penyandang/Incumbent: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled:6,579
Majoriti/Majority: 531

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N022: SEBUYAU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)............................67
2. Adam Ahid (PAS)...............................1,769
3. JULAIHI NARAWI (BN-PBB).......................4,045

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,968
Peratus/Percentage...............................74.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................87
Majoriti/Majority................................2,276

Penyandang/Incumbent: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,748
Majoriti/Majority: 2,448

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N019: KEDUP

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)...................4,211
2. MACLAINE BEN @ MARTIN BEN (BN-PBB).............6,476
3. Amin ak Banti (Bebas)............................397
4. Belayong ak Jayang (SNAP)........................666

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,915
Peratus/Percentage................................69.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................165
Majoriti/Majority.................................2,265

Penyandang/Incumbent: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,635
Majoriti/Majority: 1,981

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N040: MERADONG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)........................4,197
2. TING TZE FUI (DAP).............................6,884

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,188
Peratus/Percentage................................73.06%
Undi rosak/Spoilt votes.............................107
Majoriti/Majority.................................2,687

Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N048: PELAWAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)..............6,927
2. DAVID WONG KEE WOAN (DAP).....................13,318

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,336
Peratus/Percentage................................70.74%
Undi rosak/Spoilt votes..............................91
Majoriti/Majority.................................6,391

Penyandang/Incumbent: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,375
Majoriti/Majority: 263

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N07: SAMARIANG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. SHARIFAH HASIDAH SAYEED AMAN GHAZALI (BN-PBB)......8,008
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR).........................2,577

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................10,729
Peratus/Percentage....................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.................................144
Majoriti/Majority.....................................5,431

Penyandang/Incumbent: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,365
Majoriti/Majority: 2,488

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N048: PELAWAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)..............6,927
2. DAVID WONG KEE WOAN (DAP).....................13,318

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,336
Peratus/Percentage................................70.74%
Undi rosak/Spoilt votes..............................91
Majoriti/Majority.................................6,391

Penyandang/Incumbent: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,375
Majoriti/Majority: 263

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N040: MERADONG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)........................4,197
2. TING TZE FUI (DAP).............................6,884

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,188
Peratus/Percentage................................73.06%
Undi rosak/Spoilt votes.............................107
Majoriti/Majority.................................2,687

Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N019: KEDUP

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)...................4,211
2. MACLAINE BEN @ MARTIN BEN (BN-PBB).............6,476
3. Amin ak Banti (Bebas)............................397
4. Belayong ak Jayang (SNAP)........................666

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,915
Peratus/Percentage................................69.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................165
Majoriti/Majority.................................2,265

Penyandang/Incumbent: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,635
Majoriti/Majority: 1,981

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N014: ASAJAYA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. ABD KARIM RAHMAN HAMZAH (BN-PBB)...............7,597
2. Arip Ameran (PKR)..............................3,108

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,853
Peratus/Percentage................................78.85%
Undi rosak/Spoilt votes.............................148
Majoriti/Majority.................................4,489

Penyandang/Incumbent: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,949
Majoriti/Majority: 5,063

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N04: PANTAI DAMAI

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaini Selamat (Bebas).........................111
2. DR ABDUL RAHMAN JUNAIDI (BN-PBB)..............7,425
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)............2,354

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,995
Peratus/Percentage...............................71.17%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................5,071

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,217
Majoriti/Majority: 2,164

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144

1. RIPIN LAMAT (BN-PBB)..........................4,625
2. Johari Bujang (SNAP)............................693
3. Zolhaidah Suboh (PKR).........................3,104

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,565
Peratus/Percentage...............................60.72%
Undi rosak/Spoilt votes............................143
Majoriti/Majority................................1,521

Penyandang/Incumbent: Aidan Wing (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,331
Majoriti/Majority: 2,834

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N08: SATOK

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N08: SATOK: SARAWAK: 10,431

1. DATUK AMAR ABANG JOHARI TUN ABANG OPENG (BN-PBB)...4,691
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)...........................1,891

Jumlah mengundi/Votes Cast............................6,661
Peratus/Percentage....................................64.39%
Undi rosak/Spoilt votes..................................79
Majoriti/Majority.....................................2,800

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,222
Majoriti/Majority: 2,798

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N052: TAMIN

EPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. JOSEPH MAUH AK IKEH (BN-PRS)...................4,998
2. Mengga ak Mikui (PKR)..........................3,706

Jumlah mengundi/Votes Cast........................8,885
Peratus/Percentage................................72.65%
Undi rosak/Spoilt votes.............................181
Majoriti/Majority.................................1,292

Penyandang/Incumbent: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,639
Majoriti/Majority: 2,377

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N039: REPOK

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N039: REPOK: SARAWAK: 18,481

1. DR WONG HUA SEH (DAP)..........................7,900
2. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)............5,221

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................13,364
Peratus/Percentage................................72.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................243
Majoriti/Majority.................................2,679

Penyandang/Incumbent: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,502
Majoriti/Majority: 576

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N02: TASIK BIRU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100

1. DATUK PETER NANSIAN AK NGUSIE (BN-SPDP)........5,829
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)..................825
3. John Tenewi Nuek (PKR).........................3,757

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,531
Peratus/Percentage................................69.91%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................2,072

Penyandang/Incumbent: Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 3,203

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N030: SARIBAS

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054

1. RICKY @ MOHAMMAD RAZI SITAM (BN-PBB)..........3,865
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR).............2,137

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,078
Peratus/Percentage...............................75.83%
Undi rosak/Spoilt votes.............................76
Majoriti/Majority................................1,728

Penyandang/Incumbent: Dr Wahbi Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,441
Majoriti/Majority: 94

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N065: SENADIN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (PKR)......................7,276
2. DATUK LEE KIM SHIN (BN-SUPP)...................7,334

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,796
Peratus/Percentage................................66.05%
Undi rosak/Spoilt votes.............................186
Majoriti/Majority....................................58

Penyandang/Incumbent: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,173
Majoriti/Majority: 4,799
KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N016: BENGOH

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (PKR).........................4,447
2. Wejok ak Tomik (Bebas).........................1,007
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)...............928
4. DR JERIP AK SUSIL (BN-SUPP)....................8,093

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,750
Peratus/Percentage................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.............................275
Majoriti/Majority.................................3,646

Penyandang/Incumbent: Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,540
Majoriti/Majority: 3,988

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N023: LINGGA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. SIMOI PERI (BN-PBB)...........................3,652
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR).......1,146
3. Abang Othman Abang Gom (SNAP)...................359

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,240
Peratus/Percentage...............................67.66%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,506

Penyandang/Incumbent: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,245
Majoriti/Majority: 1,870

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N026: BUKIT BEGUNAN

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. MONG AK DAGANG (BN-PRS).......................3,671
2. Lias ak Julai (Bebas)...........................188
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)..................898
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP).................638

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,451
Peratus/Percentage...............................70.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................56
Majoriti/Majority................................2,773

Penyandang/Incumbent: Mong ak Dagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,083
Majoriti/Majority: 1,007

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N068: BUKIT KOTA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471

1. Leong Kwang Yew (DAP).........................1,774
2. Usop Jidin (Bebas)..............................398
3. DR ABDUL RAHMAN ISMAIL (BN-PBB)...............6,835
4. Ladis Pandin (Bebas)............................353

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,425
Peratus/Percentage...............................65.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................65
Majoriti/Majority................................5,061

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,501
Majoriti/Majority: 3,229

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N061: BEKENU

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672

1. ROSEY YUNUS (BN-SPDP).........................4,946
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM).....................284
3. Thony ak Badak (SNAP)...........................570
4. Ishak Mahwi (PKR).............................1,232

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,135
Peratus/Percentage...............................66.86%
Undi rosak/Spoilt votes............................103
Majoriti/Majority................................3,714

Penyandang/Incumbent: Rosey Yunus (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,357
Majoriti/Majority: 3,072

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N058: JEPAK

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979

1. Ramli Malaka (SNAP).............................433
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)......................2,342
3. DATUK TALIB ZULPILIP (BN-PBB).................5,470
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas).....................477
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)...............89

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,944
Peratus/Percentage...............................69.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................133
Majoriti/Majority................................3,128

Penyandang/Incumbent: Datuk Talip Zulpilip (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,997
Majoriti/Majority: 3,179

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N059: KIDURONG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225

1. CHIEW CHIU SING (DAP).........................12,493
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)................5,563

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,200
Peratus/Percentage................................67.30%
Undi rosak/Spoilt votes.............................144
Majoriti/Majority.................................6,930

Penyandang/Incumbent: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,517
Majoriti/Majority: 1,664

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N046: DUDONG

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N046: DUDONG: SARAWAK: 26,251

1. YAP HOI LIONG (DAP)............................9,649
2. Datuk Tiong Thai King (BN-SUPP)................9,332
3. Apandi Abdul Rani (Bebas)........................174

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................19,366
Peratus/Percentage................................74.17%
Undi rosak/Spoilt votes.............................211
Majoriti/Majority...................................317

Penyandang/Incumbent: Dr Soon Choon Teck (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,359
Majoriti/Majority: 408

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK: N060: KEMENA

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082

1. Liam Rengga (Bebas)..............................197
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)...........3,020
3. DR STEPHEN RUNDI AK UTOM (BN-PBB)..............6,369
4. Ungun ak Bayan (SNAP)............................285

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,033
Peratus/Percentage................................71.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................162
Majoriti/Majority.................................3,349

Penyandang/Incumbent: Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,750
Majoriti/Majority: 1,572

PAPA GOMO

Posted: 17 Apr 2011 01:24 AM PDT

PAPA GOMO


PAS Menang Atau Kalah Tetap Menjadi Pencacai Angkat Najis DAP

Posted: 17 Apr 2011 12:09 AM PDT
PAS tewas pada pilihanraya Negeri Sarawak kali ini dengan hal yang cukup memalukan sama sekali. Malu besar PAS kali ini kerana GAH nya pemimpin dan penyokong mereka sepanjang kempen menyatakan mereka mampu memperolehi sekurang kurangnya satu kerusi Dun dari Lima yang di tandibginya.

Jangan kata Satu Dun untuk mereka menang, malah rakyat Sarawak turut menolak serta menghalau PAS dari berkempen masuk ke rumah rumah penduduk setempat.

Gomo kasihan pada PAS yang kononya nak bawa pembahruan kepada rakyat negeri Sarawak. Tapi PAS silap kerana mereka tidak mencermin diri mereka terlebih dahulu sebelum cuba untuk mentarbiah rakyat Sarawak agar bersama PAS.

Lihat sahaja di mana kuasa PAS terajui pasti sesebuah kawasan itu ataupun Negeri akan mundur dan tidak berkembang. Kelantan apa yang PAS nak banggakan? Mundur dalam banyak aspek dari negeri negeri lain yang BN tadbir.

Syukur rakyat Sarawak menolak parti PAS pada PRN kali ini. Jika PAS menang maka mereka akan riuh berdekad dekad kononya PAS parti terbaik dan mampu mentadbir Sarawak walhalkan kuasa Dominan dalam Pakatan Rakyat adalah DAP musuh lama PAS yang menentang negara Islam.

Semoga rakyat semenanjung terutama rakyat di Kelantan CERDIK sebagaimana rakyat Sarawak yang menolak Parti PAS ini. Sesungguhnya parti PAS adalah pencacai untuk melengkapkan Korum kepada Anjing Besar iaitu DAP.

PAS PARTI PENCACAI DAP

psssttt berapa jumlah perbelanjaan PAS bagi kempen di Sarawak? Masyukkkkk
Published with Blogger-droid v1.6.7

Video Seks Anwar Ibrahim Rakyat Berhak Mengetahui Kebenarannya - Part 2 ?

Posted: 16 Apr 2011 07:02 PM PDT
KEJAHATAN PERLU DIBERITAHU


Pendahuluan

Isu video seks yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) hangat diperkatakan oleh orang ramai. Ianya mula didedahkan oleh kumpulan Datuk " T ", kemudiannya dimuatkan dalam blog-blog politik dan disiarkan oleh media cetak dan elektronik. Akibatnya pakatan pembangkang terus menyalahkan Barisan Nasional (BN) terutamanya UMNO yang dikaitkan sebagai dalang kepada isu ini.

Sebagai sekutu dalam Pakatan Rakyat (PR), PAS juga tidak terlepas menyelar BN dan pihak-pihak yang menyebarkan video ini sebagai pembuat fitnah, pengamal politik kotor dan tidak bermoral.

Anehnya, sebelum ini pihak pembangkang juga melakukan perkara yang sama terhadap pemimpin BN tetapi tidak pula timbul soal fitnah, politik kotor mahu pun masalah moral.Ulasan:

Dalam soal memilih pemimpin, terdapat keharusan yang dibenarkan oleh tokoh-tokoh Islam untuk mendedahkan kejahatan yang dilakukan oleh orang yang menawarkan diri untuk jawatan tersebut agar kepentingan agama dan umat dapat dijaga dengan sebaik mungkin.

Sebagai contoh, Al-Nawawi (rahimahuLlah) mengkhususkan satu bab dalam
kitabnya Riyadhu al-Salihin tentang umpatan (atau kata mengata yang
tidak disukai di belakang tuannya) yang diharuskan (dibolehkan) syarak. Beliau
menyenaraikan 6 sebab umpatan itu menjadi harus:

Pertama: Untuk mengadukan kezaliman. Harus bagi orang yang dizalimi untuk
memberitahu pihak yang boleh menolongnya daripada terus dizalimi
penzalim.

Kedua: Meminta pertolongan untuk mengubah kemungkaran
dengan mengadu kepada pihak yang berupaya mengubahnya dan menceritakan
(mengumpat) perbuatan salah atau mungkar yang dilakukan.

Ketiga: Meminta fatwa tentang sesuatu hukum agama yang ada kaitan dengan pihak
yang diumpat dengan syarat umpatan itu perlu dilakukan untuk
memahamkan orang yang diminta fatwa. Jika boleh difahami tanpa
umpatan, maka umpatan tidak harus ketika itu.


Keempat: Memberi ingatan dan nasihat kepada orang Islam lain tentang keburukan yang dilakukan oleh orang yang diumpat.

Kelima: Mengumpat orang yang terang-terangan melakukan kefasikan dan maksiat seperti peminum arak, penceroboh, pengumpul harta orang secara zalim (termasuk
perasuah), pelaksana kerja-kerja batil dan seumpamanya.

Keenam: Memberi pengenalan seseorang yang mana jika tidak diumpat sedikit maka
orang tidak akan mengenalinya, tetapi jika boleh dikenali dengan tidak
mengumpatnya, maka mengumpat ketika itu adalah haram.

Demi Rakyat Malaysia

Kesimpulan

Oleh kerana DSAI bercita-cita besar untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia sedangkan beliau mempunyai masalah moral yang teruk, sokongan terhadap fahaman pluralism, penyalahgunaan kuasa dan lain-lain, maka wajarlah kejahatan yang dilakukan oleh beliau didedahkan kepada umum agar rakyat tidak tersalah pilih dan akhirnya akan merana akibat pangkahan tangan mereka sendiri.


Freee Download Video Seks Anwar Ibrahim KLIK DI SINI


Psssttt...Copy cepat sebelum di padam oleh Agen Yahudi Anwar Ibrahim


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

LIVE - Sah BN Menang PRN Sarawak Dengan Majoriti 2/3

Posted: 16 Apr 2011 06:43 AM PDT

Barisan Basional Menang 55 Kerusi

DAP Menang 12 Kerusi

PKR Menang 3 Kerusi

BEBAS Menang 1 Kerusi

PAS Menang TELOR OMEGA
BN MENANG DI:

N01: OPAR: SARAWAK: 8,099
1. Stephen ak Sagir (SNAP)
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100
1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek (PKR)

N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936
1. Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas)
3. Nani Sahari (PAS)

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104
1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437
1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB) Majority 3764
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796
1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB) Majority 4664
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942
1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR)

N08: SATOK: SARAWAK: 10,431
1. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB) Majority 2000
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799
1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB) Majority 4500
2. Arip Ameran (PKR)

N015: MUARA TUANG: SARAWAK: 18,820
1. Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud (BN-PBB)
2. Noraini Hamzah (PAS)

N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955
1. Willie ak Mongin (PKR)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352
1. Ateng ak Jeros (SNAP)
2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB)
3. Peter Ato ak Mayau (PKR)

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497
1. Kipli bin Ale (Bebas)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB) Majority 4066
3. Christopher ak Kiyui (PKR)
4. Anthony ak Nais (SNAP)

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466
1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB)
3. Amin ak Banti (Bebas)
4. Belayong ak Jayang (SNAP)

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656
1. Aidel Lariwoo (BN-PBB) Majority 2440
2. Mahayudin Wahab (Bebas)
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS)

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104
1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
2. Mashor Hussen (PKR)
3. Zaini bin Le' (Bebas)
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM)

N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042
1. Ali bin Semsu (Bebas)
2. Adam Ahid (PAS)
3. Julaihi Narawi (BN-PBB)

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745
1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR)
3. Simoi Peri (BN-PBB)

N024: BETING MARO: SARAWAK: 7,868
1. Razaili Gapor (BN-PBB)
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798
1. Ibi ak Uding (PKR)
2. Snowdan Lawan (BN-PRS)
3. Dan ak Giang (SNAP)
4. Lipeh ak Mawi (PCM)
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas)
6. Sujal ak Gansi (Bebas)

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778
1. Mong ak Dagang (BN-PRS)
2. Lias ak Julai (Bebas)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)

N027: SIMANGGANG: SARAWAK: 10,488
1. Leon Jimat Donald (DAP)
2. Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)

N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444
1. Dr Johnichal Rayong ak Ngipa (BN-SUPP)
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)
3. Semijie ak Janting (SNAP)
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728
1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)
2. Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)

N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054
1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam (BN-PBB)
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR)

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109
1. Joe ak Unggang (SNAP)
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR)
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)
4. Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657
1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)
3. Robert Lawson Chuat (BN-PBB)

N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167
1. Ismail bin Hussain (Bebas)
2. Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623
1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas)
3. Datuk Talif @ Len Salleh (BN-PBB)

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891
1. Abdullah Saidol (BN-PBB)
2. Ong Chung Siew (PKR)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)

N037: DARO: SARAWAK: 7,305
1. Murni Suhaili (BN-PBB)
2. Jamaludin Ibrahim (PKR)
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)

N038: JEMORENG: SARAWAK: 8,635
1. Asbor Abdullah (Bebas)
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas)
3. Gani @ Abu Seman Jahwie (BN-PBB)

N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274
1. Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487
1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)
2. Wong ak Judat (BN-SPDP)
3. Labang ak Jamba (SNAP)

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058
1. Alexander Vincent (BN-PRS)
2. Yakup Khalid (Bebas)
3. Adeh ak Denong (PCM)
4. Michael ak Lias (SNAP)
5. Aris ak Alap (PKR)

N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944
1. Kong Tat Kim (PCM)
2. Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
3. George Chen Nguk Fa (PKR)
4. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)

N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743
1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)
2. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197
1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857
1. Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)
3. Salleh Mahali (Bebas)

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792
1. Suriati Abdullah (PKR)
2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)

N052: TAMIN: SARAWAK: 12,244
1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
2. Mengga ak Mikui (PKR)

N053: KAKUS: SARAWAK: 9,604
1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM)
2. Paul Anyie Raja (PKR)
3. John Sikie ak Tayai (BN-PRS)
4. Entali ak Empin (Bebas)

N055: KATIBAS: SARAWAK: 8,542
1. Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
2. Toh Heng San (SNAP)
3. Munan ak Laja (PKR)

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287
1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (PKR)

N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463
1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)

N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979
1. Ramli Malaka (SNAP)
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)
3. Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB)
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas)
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)

N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082
1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)

N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672
1. Rosey Yunus (BN-SPDP)
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM)
3. Thony ak Badak (SNAP)
4. Ishak Mahwi (PKR)

N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144
1. Ripin Lamat (BN-PBB)
2. Zolhaidah Suboh (PKR)
3. Johari Bujang (SNAP)

N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432
1. Michael Teo Yu Keng (PKR)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)

N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093
1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
2. Michael Ding Tuah (Bebas)
3. Gerang ak Dagom (PKR)
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623
1. Harrison Ngau Laing (PKR)
2. Kebing Wan (SNAP)
3. Jok Ding (Bebas)
4. Dennis Ngau (BN-PBB)

N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471
1. Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
2. Leong Kwang Yew (DAP)
3. Usop Jidin (Bebas)
4. Ladis Pandin (Bebas)

N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636
1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (PKR)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983
1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB) Majority 5064
2. Japar Suyut (PKR)PKR MENANG DI

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833
1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (PKR)
3. Soo Lina (Bebas)

034: KRIAN: SARAWAK: 11,016
1. Liman ak Sujang (SNAP)
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
3. Banyi ak Beriak (Bebas)
4. Ali ak Biju (PKR)

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958
1. Baru Bian (PKR) Majority 473
2. Willie Liau (BN-SPDP)
DAP MENANG DI :

N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576
1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)
2. Wong King Wei (DAP)
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)

N010: PENDING: SARAWAK: 29,488
1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP)
2. Violet Yong (DAP)

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301
1. Chong Chieng Jen (DAP)
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)

N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664
1. Christina Chew Wang See (DAP)
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP)

N039: REPOK: SARAWAK: 18,481
1. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
2. Dr Wong Hua Seh (DAP)

N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337
1. Ling Kie King (BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui (DAP)

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926
1. Hii Tiong Huat (Bebas)
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)
3. Wong Ho Leng (DAP)

N046: DUDONG: SARAWAK: 26,251
1. Yap Hoi Liong (DAP)
2. Datuk Tiong Thai King (BN-SUPP)
3. Apandi Abdul Rani (Bebas

N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808
1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
2. David Wong Kee Woan (DAP)

N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225
1. Chiew Chiu Sing (DAP)
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)

N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600
1. Ling Sie Kiong (DAP) Majority 1590
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)

064: PUJUT: SARAWAK: 22,577
1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
2. Fong Pau Teck (DAP)
PAS MENANG DI

TELOR he he he


BEBAS MENANG DI

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322
1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (PKR)
3. George ak Lagong (Bebas)


Apa apa pun laporan Lanjut akan menyusul buat anda semua. Sila
REFRESH Blogg Papa Gomo untuk Maklumat Lanjut LIVE dari Pusat Pengiraan Undi.
Psssttt...Errr ada ke yang nak hantor makanan? Lapor dah Ni... he he he


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

LIVE Keputusan Tak Rasmi PRN Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 02:25 AM PDT

Keputusan Tak Rasmi Kerusi Penting Dalam Negeri Sarawak!!!!Dun Beting Maro BN 2147 PAS 1314Keputusan Tak Rasmi N 51 Balingan BN 2215 PKR 425 Bebas 454 Rosak 51 .CM Menang! PKR hilang Wang Pertaruhan! Hahahaha Malu lah OiiiiLaporan Lanjut Menyusul!!!

Sahabat-Gunung

Posted: 17 Apr 2011 01:22 AM PDT

Sahabat-Gunung


PKR Kalah Di Sarawak, Jam Omega Terus Hilang

Posted: 16 Apr 2011 06:00 PM PDT

Dahlah kalah, orang masih sibuk tanya jam Anwar, mana hilangnya jam Omega tu..... mentang-mentanglah dah jadi model iklan jam Omega, tak heran pun hilang satu....

Mantan Perdana Menteri kesayangan kita turut mengulas kehebatan jam Omega milik Anwar nie.... lagilah menghangatkan hati Anwar.


DAP Raikan Kemenangan Di Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 04:30 PM PDT


Khabarnya DAP akan mengadakan majlis meraikan kemenangan DAP di Sarawak. DAP menang di 12 kerusi DUN, dari 15 yang ditandinginya.

Pastinya DAP akan menjemput PKR dan PAS untuk sama-sama meraikan kemenangan tersebut, walaupun masih gagal membentuk kerajaan negeri ....

Walaupun PKR yang bertanding 46 kerusi, namun kejayaan DAP ini merupakan antara sumbangan PKR dan PAS juga di Sarawak.

Anwar Bengang.... Macammana PKR Boleh Kalah 3, Menang Cuma 46

Posted: 16 Apr 2011 11:40 AM PDT


Anwar bengang, macam tak percaya partinya boleh menang besar hari nie di Sarawak....

Dia pun macam tak percaya, bertanding 49 kerusi, KALAH 3, menang 46 .... errrmmm.

Anwar pun heran macammana DAP yang bertanding 15 kerusi, hanya menang 3, kalah 13...eerrmmm.

Pas plak, Anwar memang dah jangka akan kalah teruk.... sebab tu dia bagi Pas bertanding 5 kerusi sahaja. Buktinya, Pas balik Semenanjung bawa telur OMEGA sahaja.


Anwar Dah Lari Ke Luar Negara, Dapat Tawaran Jadi Model Iklan

Posted: 16 Apr 2011 10:00 AM PDT

Hebatkan Anwar! Kacak Bergaya Sebagai Model Iklan Jam Oomega

Sebagaimana yang aku katakan sebelum ini, musnahnya impian PKR untuk membentuk kerajaan negeri Sarawak, malah PKR hanya menang 3 kerusi, hanya melambangkan kemenangan parti anak beranak PKR – satu untuk Anwar, satu untuk Wan Azizah dan satu lagi untuk Nurul Izzah....

Keputusan ini akhirnya membuat Anwar lari dari Malaysia. Khabarnya, populariti Anwar sejak dua minggu telah menyebabkan Anwar menerima tawaran untuk menjadi model iklan.

Tawaran yang cukup lumayan. Tawaran ini sekaligus boleh menyebabkan Anwar hidup senang, tak perlulah lagi dia terkejar-kejar untuk menjadi Perdana Menteri. Tak perlulah lagi menjadi Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Kesimpulannya, tawaran dari syarikat Oomega cukup lumayan buat Anwar.

Kemenangan BN Di Sarawak Sangat Bermakna – Najib

Posted: 16 Apr 2011 08:29 AM PDT


KUALA LUMPUR, 16 April – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kejayaan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya Sarawak hari ini merupakan satu kemenangan yang sangat bermakna dan jelas menunjukkan keyakinan rakyat terhadap BN masih tinggi lagi.

Dalam sidang video dengan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud di Kuching, Perdana Menteri, yang berada di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, mengucapkan tahniah kepada Taib dan BN Sarawak atas kemenangan yang sangat bermakna walaupun ia mendapat tentangan yang hebat kali ini.

"Dan kejayaan yang telah kita capai di banyak kawasan menunjukkan majoriti yang besar dan ada yang bertambah majoriti."

"Dengan ini maka apa yang perlu kita lakukan ialah untuk menyampaikan ucapan berbanyak banyak terima kasih kepada rakyat Sarawak kerana mereka telah mengekalkan sokongan dan keyakinan berterusan kepada BN," katanya.

Najib, yang turun padang untuk berkempen sepanjang pilihan raya yang dianggap paling sengit dalam sejarah negeri itu, berkata kerajaan pusat akan memastikan semua janji-janji pilihan raya kepada rakyat Sarawak akan ditunaikan.

BN telah pun memperoleh majoriti dua pertiga atau 48 kerusi pada pilihanraya yang mempertandingkan 71 kerusi.

Turut hadir isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Setiausaha Agung UMNO dan BN Datuk Seri TengkuAdnan Tengku Mansor.

Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pula berada di Kuching bersama Taib pada sidang video itu.

Taib, yang juga presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), berkata beliau bersyukur telah dikurniakan dengan kemenangan bagi membolehkan BN kembali memerintah negeri Sarawak.

Katanya, BN negeri itu akan terus berusaha memajukan Sarawak supaya pembangunannya seiring dengan negeri-negeri lain.

"Kami di Sarawak mengucapkan terima kasih di atas sokongan Perdana Menteri sendiri dan Timbalan Perdana Menteri kerana dengan susah payah, penat lelah melawat kawasan-kawasan pilihan raya ini.

"Ini satu tanda kita mahu mendahului kepentingan rakyat," kata beliau yang mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian dengan majoriti selesa 5,154 undi.

Taib juga mengucapkan terima kasih kepada rakyat Sarawak yang menyokong BN pada pilihan raya ini.

"Nampak majoriti dalam banyak kerusi bertambah naik…tinggi, menunjukkan keyakinan rakyat kepada kita. Walaupun cara-cara berkempen lain dan cabarannya, rakyat Sarawak dapat mempertahankan dengan cukup sopan santun," tambah beliau.

Taib juga berkata beliau berdoa semoga pada masa akan datang, Sarawak dapat melaksanakan semua janji-janji yang dibuat pada pilihan raya itu.

"Janji-janji kita setengahnya sudah ditunai oleh Perdana Menteri sendiri. Yang belum sempat kita buat kita akan penuhi," katanya.

PKR Menang 3 Kerusi –Lambang Kemenangan Parti Anak-Beranak

Posted: 16 Apr 2011 08:17 AM PDT

Musnahnya impian PKR untuk membentuk kerajaan negeri Sarawak, malah PKR hanya menang 3 kerusi yang melambangkan parti anak beranak PKR – satu untuk Anwar, satu untuk Wan Azizah dan satu lagi untuk Nurul Izzah.... cukup melambangkan kemenangan parti anak beranak....

Keputusan Penuh PRN Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 08:04 AM PDT


Akhirnya, keputusan penuh 71 kerusi telah diperolehi.... BN yang telah menang sejakjam 9 malam, akhirnya menamatkan PRN kali nie, dengan kemenangan BN di Dun Kakus, apabila John Sikie AK Tayai dari PRS-BN menang ke atas 3 calon lain dari PKR, PCM dan bebas ....


Kedudukan Penuh Kemenangan Parti Yang Bertanding

Barisan Nasional – 55
DAP – 12
PKR – 3
SNAP – 0
PAS – 0
Parti Cinta Malaysia – 0
Bebas – 1

Keputusan penuh boleh didapati di UMNO-Online

BN Menang Majoriti 2/3

Posted: 16 Apr 2011 07:30 AM PDT


Barisan Nasional (BN) memperoleh majoriti dua pertiga iaitu 48 kerusi dalam pilihan raya negeri Sarawak pada pukul 9.45 malam ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengucapkan tahniah kepada BN Sarawak atas kemenangan yang sangat bermakna walaupun mendapat tentangan hebat pada pilihan raya ini, yang pada pukul 9 malam memperoleh majoriti mudah 36 kerusi.

Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, yang merupakan Pengerusi BN Sarawak, mempertahankan kerusi Balingian dengan majoriti 5,154 undi dalam pertandingan tiga penjuru setelah menewaskan calon Bebas yang juga dua pupu beliau, Datuk Salleh Jafaruddin yang memperoleh 1,056 undi manakala pencabar wanita daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Suriati Abdullah pula sekadar meraih 871 undi.

Dua lagi pemimpin parti komponen BN, Datuk Seri Dr James Masing daripada Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Datuk Seri William Mawan daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), turut mencatatkan kemenangan di kubu kuat masing-masing iaitu di kerusi Baleh dan Pakan.

Dr Masing mengalahkan calon PKR, Bendindang ak Manjah dalam pertandingan satu lawan satu setelah memperoleh 5,242 undi dengan majoriti 3,898 undi.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kedudukan Terkini PRN Sarawak Setakat Jam 9

Posted: 16 Apr 2011 06:18 AM PDT

Berikut adalah kedudukan kerusi yang
dimenangi oleh parti yang bertanding pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10
setakat pukul 9 malam ini:

Barisan Nasional - 36
DAP - 5
PKR - 3
SNAP - 0
PAS - 0
Parti Cinta Malaysia - 0
Bebas - 1

Ini bermakna BN telah memperoleh majoriti mudah 36 kerusi pada pilihan raya negeri Sarawak pada pukul 9 malam.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

PANASSS!!! TS Taib Mahmud Kekalkan Kerusi

Posted: 16 Apr 2011 05:41 AM PDT

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud mengekalkan kerusi DUN N051: BALINGIAN

Berikut adalah keputusan di DUN Balingian

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)............6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)...............1,056


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

PANAS!! Presiden SUPP Tewas

Posted: 16 Apr 2011 05:38 AM PDT

Panas!! Presiden SUPP tewas di N063: PIASAU

1. LING SIE KIONG (DAP)...........................5,998
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)...............4,408

Apa nak diperkatakan lagi ...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Calon Bayangan CM PKR Menang

Posted: 16 Apr 2011 05:20 AM PDT

Akhirnya CM bayangan PKR menang di N070: BA''KELALAN

Berikut keputusan yang dicapai di Dun Bekalalan...

1. BARU BIAN (PKR)...............................2,505
2. Willie Liau (BN-SPDP).........................2,032


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Keputusan N56: Baleh

Posted: 16 Apr 2011 05:02 AM PDT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. DATUK SERI DR JAMES MASING (BN-PRS)..........5,242
2. Bendindang ak Manjah (PKR)...................1,344

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,684
Peratus/Percentage.............................. 59.22%
Undi rosak/Spoilt votes..............................0
Majoriti/Majority................................3,898

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Keputusan DUN N21: Simunjan

Posted: 16 Apr 2011 05:00 AM PDT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. MOHD NARODEN MAJAIS (BN-PBB)..................5,465
2. Mashor Hussen (PKR)...........................1,417
3. Zaini bin Le'' (Bebas)...........................179
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM).....................237

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,383
Peratus/Percentage...............................73.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................4,048

Penyandang/Incumbent: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,786
Majoriti/Majority: 3,350
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Keputusan N32; Bukit Saban

Posted: 16 Apr 2011 04:18 AM PDT

KEPUTUSAN/RESULTS - SARAWAK
N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)....................641
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)........1,125
3. ROBERT LAWSON CHUAT (BN-PBB)..................3,899

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,743
Peratus/Percentage..............................75.24%
Undi rosak/Spoilt votes.............................78
Majoriti/Majority................................2,774

Penyandang/Incumbent: Robert Lawson Chuat (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,258
Majoriti/Majority: 1,878

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Puduraya Beroperasi Semula- Bawa Khabar Gembira Buat Din Puduraya

Posted: 16 Apr 2011 03:18 AM PDT

Hentian bas Puduraya yang kini berwajah baru, selepas kerja-kerja menaik taraf kemudahannya dimulakan Mac tahun lalu, memulakan operasinya hari ini.

Keselesaan di Puduraya nie pastinya bawa khabar gembira buat seseorang nie. Khabarnya, dia pernah mendapat tempat dulu dalam blog PapaGomo...

Kalau tak silap, namanya Din atau lebih dikenali dengan nama Din Puduraya...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

415 Peniaga Teraniaya- Kerajaan Pas Negeri Gagal Lunaskan Janji PRU12 Lalu

Posted: 16 Apr 2011 02:48 AM PDT

UMNO Kelantan hari ini membidas kerajaan negeri itu kerana menutup pintu rundingan dengan 415 peniaga Pasar Lama Majlis Perbandaran Kota Baharu (MPKB) dan Arked UDA.

Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata
kerajaan negeri pimpinan PAS itu tidak bertimbang rasa kerana enggan memberi peluang kepada peniaga berunding dengan mereka bagi menyelesaikan kemelut yang dihadapi.

"Kita kesal pintu rundingan ini dikatakan sudah tertutup. Ini soal janji yang mereka buat (semasa pilihan raya umum lepas) dan saya mohon kerajaan
negeri menangguhkan perpindahan peniaga ini sehingga ada jalan penyelesaian," katanya.

Beliau yang ditemui selepas melawat peniaga terbabit di Pasar Lama MPKB
mengulas mengenai isu perpindahan peniaga ke Bazar Tok Guru yang berlanjutan apabila kesemua mereka enggan berpindah sekalipun notis mengosongkan premis sekarang tamat 31 Mei ini.

Mustapa berkata peniaga berkenaan membantah kerana premis baru di Bazar Tok Guru lebih sempit selain dikenakan bayaran yang mahal, tidak seperti yang dijanjikan PAS pada pilihan raya umum lepas.

Mengulas tawaran Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani supaya peniaga terbabit berniaga di Terminal Makanan Negara (Teman) di Tunjong di sini, Mustapa berkata perkara itu terserah kepada peniaga terbabit.

"Ini bukan soal tawaran tetapi ini soal janji kerajaan PAS Kelantan kepada
peniaga itu yang menjadi perhatian," katanya.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

BN Perak Yakin Rampas Sebahagian Kerusi Milik PR

Posted: 16 Apr 2011 02:43 AM PDT


Barisan Nasional (BN) Perak yakin dapat merampas semula sebahagian besar kerusi yang dikuasai pembangkang pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusinya Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata keyakinan itu berasaskan sokongan rakyat terhadap BN yang semakin meningkat berbanding pada pilihan raya sebelum ini.

"Walaupun sokongan bertambah tetapi yang amat mustahak ialah bekerja kuat dan jangan ambil mudah dengan parti lawan," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Dermasiswa Badan Amal Isteri-Isteri ADUN Perak (Baiduri) BN, di sini hari ini.

Bagaimanapun, Zambry yang juga Menteri Besar Perak berkata semua komponen BN perlu terus bekerja kuat dan tidak ambil mudah dalam persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Kita perlu bekerja keras untuk membolehkan BN mempertahankan kerajaan sekarang," katanya.

Ditanya mengenai sokongan kaum selain Melayu di negeri itu, beliau berkata sokongan pengundi kaum India dan Cina kini kembali kepada BN.

Pada pilihan raya umum 2008, BN Perak kehilangan kebanyakan kerusi yang majoritinya pengundi Cina.

Daripada 28 kerusi yang dimenangi BN, MCA hanya menang satu kerusi sementara bakinya diwakili Umno.

Pakatan DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat menguasai 31 kerusi serta berjaya menubuhkan kerajaan, namun hanya mampu bertahan 11 bulan apabila tiga wakil mereka bertindak keluar parti dan menjadi wakil Bebas yang mesra BN.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Aspirasi Bangsa

Posted: 17 Apr 2011 01:15 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Masa Murugiah untuk berundur sudah tiba

Posted: 16 Apr 2011 09:39 PM PDT

Selamat tinggal Sarawak!!!

Posted: 16 Apr 2011 09:35 PM PDT

Keputusan Penuh Pilihanraya Umum Negeri Sarawak 2011

Posted: 16 Apr 2011 05:01 PM PDT

Terkini : Taib Mahmud mengangkat sumpah sebagai KM

Posted: 16 Apr 2011 07:35 AM PDT

Keputusan PRU DUN Sarawak mengikut pecahan kerusi mengikut parti

Posted: 16 Apr 2011 06:42 AM PDT

Harapan Anwar aljuburi menjadi PM semakin pudar!!!

Posted: 16 Apr 2011 05:25 AM PDT

Panas : Rakyat Sarawak menolak parti memperkudakan Islam!!!

Posted: 16 Apr 2011 05:08 AM PDT

BN berjaya raih lebih 2/3 kerusi DUN Sarawak

Posted: 16 Apr 2011 04:58 AM PDT

Bukti DAP tidak kebal!!!

Posted: 16 Apr 2011 04:54 AM PDT

BN berjaya mengurang majoriti DAP di N.40 Maradong

Posted: 16 Apr 2011 04:10 AM PDT

Panas!!! BN tambah 1027 majoriti di N.36 Semop

Posted: 16 Apr 2011 03:40 AM PDT

PANEH MIANG

Posted: 17 Apr 2011 01:09 AM PDT

PANEH MIANG


Ketua Puteri Seremban REPUT

Posted: 16 Apr 2011 11:22 PM PDT

Akta 668 begitu kasih dan sayang kepada generasi belia. Persatuan Belia Dinamik Barat dari Daerah Seremban telah berpaling tadah, seolah tidak yakin dan percaya kepada Akta 668. Amukan pengerusi persatuan belia yang baru berusia 4 tahun ini begitu REPUT sikapnya dan keputusan pengurusannya.

Siapakah Wan Salwati Abdullah di belakang permainan politiking belia Persatuan Belia Dinamik Barat? Setakat mana kuasa seorang Pegawai Khas kepada Menteri Belia dan Sukan boleh memberi kesan kepada persatuan belia?

Andai dinilai dari aspek Akta, maka kuasa eksekutif tiada pada seorang Pegawai Khas. Jawatan Pegawai Khas ialah lantikan Menteri dengan gred jawatan 41. Gaji permulaan seorang pegawai khas ialah RM3,000 dicampur dengan elaun sebagainya, bolehlah seorang Pegawai Khas berlagak sikit seperti seorang Pengurus Jualan dengan Gaji Bulanan saraan kerajaan sekitar kurang daripada RM5,000.

Kemelut dan berantakan Persatuan Belia Dinamik Barat merupakan sesuatu yang memalukan kerana langsung tidak profesional dalam menangani polemik biasa seorang pemimpin belia dengan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri. Apakah pula kedudukan eksekutif seorang Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri?

Harus diingat, seorang Pengarah Jabatan Persekutuan mempunyai preprogatif tertentu dalam menetap dan menilai kelangsungan persatuan dengan telus dan tulus. Seorang yang menjawat Pengarah JBS berskala 48 atau 54, merupakan rakan diskusi YAB Menteri Besar yang merupakan individu penting dalam haluan cara dan pemilihan persatuan belia atau mana-mana konteks pembangunan belia dan sukan Negeri. Untuk menjadi seorang pemimpin belia yang bijaksana, Dinamik Barat tidak boleh menjadi pasukan kerja REPUT yang akhirnya memusnah kedudukan strategik masa depan ahli-ahli yang 80% buta Akta 668.

Benar juga komentar Presiden Kelab Melayu Negeri Sembilan, dalam Sinar Harian, bahawa jika Persatuan Belia Dinamik Barat tidak puas hati, maka langsungkan semua bukti dan afidavit ke mahkamah. Gunakan Akta 668 sebaik-baiknya. Bukan "lontar batu sembunyi tangan" atau "ibarat anjing menyalak bukit".

Program Anugerah Belia Negara ialah acara tahunan sebagai mekanisme penghargaan kepada mana-mana persatuan belia, individu belia yang bekerja untuk kepentingan belia. Amatlah tidak bijak Persatuan Belia Dinamik Barat berkeputusan untuk memutus segala hubungan rasmi dengan Jabatan Belia dan Sukan Negeri kerana ia secara langsung mengambarkan "tidak matang" keputusan politiking belia PBDB.

Ingatlah, bahawa Akta 668 belum anda terjemah dan tafsir dengan baik. Mungkin mereka ini tidak layak sebagai Ahli Majlis Perundingan Belia Daerah Seremban. Mereka tidak berpeluang menganalisa dan mendalami ilmu 668 secara literal dan spesifik. Kuasa Menteri, Kuasa MPBN, Kuasa Pegawai-pegawai KBS, serta tindakan dan kesan sampingan.

Pak Sedaro suka pesan dengan mana-mana persatuan belia yang baru merangkak hidup selepas Akta 668 diperkenalkan dan dikuatkuasa, pergilah runding dan bincang dengan sifu-sifu belia seperti Dr. Jumali Selamat veteran 4B, atau Mohd Shahfudin Husin Pengerusi 4B Parlimen Seremban, atau Faizal Abbas MAYC di Kuala Pilah, atau Shahrudin veteran 4B Kuala Pilah, atau Zamros 4B Tampin, atau Dato' Zakaria Nordin GPMS di Seremban. Atau Abdul Halim Lokman MAYC Seremban. Berundinglah dengan Presiden MBN NSDK, Wan Fazamy atau Presiden MBD Seremban.

YAB Menteri Besar Dato' Haji Mohamad bin Haji Hassan kena ambil maklum isu yang disensasikan oleh media di Seremban hari ini. YB Samad Ibrahim kena ambil peduli kerana ekau jago eksekutif belia, sukan dan pelajaran Negeri. Senario kepimpinan belia merupakan subjek kritikal di Negeri Sembilan. Di fahamkan, Gerakan Belia 4B Negeri Sembilan masih gagal melaksana misi kunjung hormat kepada YAB Menteri Besar NSDK, mengapa ya?

YAB Menteri Besar, ambillah inisiatif untuk memberi Geran Galakan Persatuan Belia sebanyak RM10 ribu kepada persatuan belia yang aktif, seperti yang pernah dijanjikan tapi tak pernah terlunas.

Pak Sedaro fikir akan lebih banyak belia REPUT di Negeri Sembilan jika polemik kecil dan berantakan dalam sajian belia di Negeri Sembilan amat lemah untuk dibereskan. Jika tidak wibawa EXCO BELIA, SUKAN DAN PELAJARAN Negeri elok digugurkan sahaja. Jika tidak wibawa Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri, tukarkan sahaja. Jika tidak wibawa pendekatan 1Belia 1Malaysia 1Nogori, maka, bubarkan saja Barisan Nasional pimpinan Mohamad Hassan.

Nak peluk jugak...

Posted: 16 Apr 2011 08:15 AM PDT

Daripada 62 kerusi Dewan Undangan Negeri yang dimenangi BN pada 2006, kini BN kehilangan 7 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak pada 2011. Walaubagaimanapun, keputusan rasmi SPR menetapkan BN masih menang majoriti 2/3 dengan jumlah 55 kerusi Dewan Undangan Negeri sempena PRN Sarawak Ke-10.

Kajian terperinci kemerosotan jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri milik BN perlu ditangani segera terutamanya di kawasan calon SUPP yang turut menyaksikan kekalahan Presiden parti itu sendiri selepas 6 penggal.

Keputusan Rasmi

BARISAN NASIONAL = 55 Kerusi

DAP = 12 Kerusi

PKR = 3 Kerusi

BEBAS = 1 Kerusi

PAS = O.........MEGA

Apa-apa pun ALHAMDULILLAH dan tahniah kepada Barisan Nasional yang berjaya mengekalkan pentadbiran kerajaan negeri Sarawak; dan kepada pencacai pakatan pembangkang,

"MONANG TOTAP MONANG POIK. DOK ONTOK-ONTOK!"


Taib jugak yang untung malam ni...

DAP 12/15

Posted: 16 Apr 2011 07:44 AM PDT

Apakah petanda bilamana DAP menang 12 daripada 15 kerusi yang dipertanding? Siapa yang memberi undi kepada DAP ini? Ini petanda bahaya, bahawa rakyat dalam bandar menyahut panggilan KOMUNIS MODEN. DAP ialah anak didik PAP. Apakah kaum Cina Foo Chow di kota dan pekan serta bandar mendukung dan menykong gerakan "Min Chong Yuen Thong" secara diam dan sulit? Jika PAS menang 5 kerusi daripada 5 yang dipertanding di Sarawak boleh diterima. Tetapi bila 12 daripada 15, ini signal MERAH kepada penyelesaian PALOI Najib. Siapa PALOI, NAJIB dan TAIB MAHMUD atau salah seorang daripada mereka berdua?

Panglima Perang Cyber

Posted: 16 Apr 2011 11:38 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Punca Kenapa Anwar Lari Awal Semalam Dibongkar Blogger RBF !!!

Posted: 16 Apr 2011 11:15 PM PDT

Rupa-rupanya ini punca kenapa Anwar lari lebih awal. 


Masakan tidak, dah cakap macam-macam, fitnah pun bertan-tan tapi rakyat Sarawak masih tidak mahu mengundi Fuckatan... 


Duit dah habis dan hanya 3 kerusi diperolehi.


Lihat senarai 6 kerusi PKR hilang deposit oleh RBF :


N35 BELAWAI - PKR dapat 618 undi

N36 SEMOP - PKR dapat 564 undi

N37 DARO - PKR dapat 475 undi

N43 NGEMA - PKR dapat 650 undi

N51 BALINGIAN - PKR dapat 871 undi (peniaga kedai runcit yang lawan KM Sarawak)

N54 PELAGUS - PKR dapat 1171 undi

Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Edisi Santai : Pehin Sri Abdul Taib Mahmud Dipeluk Isteri Ragad Kurdi Selepas Diisytihar Menang !!!

Posted: 16 Apr 2011 11:14 PM PDTgambar : Utusan Malaysia


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Video Elizabeth Wong dan Tian Chua Kurang Ajar di Miri ~ Berambuslah PKR !!!

Posted: 16 Apr 2011 10:20 PM PDT

Perangai ahli PKR memang macam ni. Tidak sah menjadi ahli barangkali jika tidak panda 'mengganas'...

Sebelum insaf, Gobalakrishnan pernah tampar anggota polis. Ketika itu provokasi dibuat dan jels mereka ingin mendapat bahan untuk menghasut rakyat membenci anggota keselamatan.

PKR mencetuskan huru hara bukan setakat di kawasan pilihanraya semata-mata tetapi di Dewan Undangan Negeri Perak pun dibuat juga. 

PKR dan DAP memang suka mencetuskan huru-hara dan rakyat Sarawak jelas tidak menerima budaya rosak dan kasar ini. 

Hanya 3 kerusi dimenangi PKR bukti jelas penolakan rakyat Sarawak terhadap Anwar Ibrahim. 

Selain itu terbukti DAP berjaya meraih habuan lumayan dalam Pakatan Rakyat dengan mendapat paling banyak untung kali ini berbanding parti PAS atau PKR.

PAS dan PKR harus bersedia ditendang keluar jika makin merosot sokongan dan undi...


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Analisa Keputusan PRN Sarawak !!!

Posted: 16 Apr 2011 09:57 PM PDT
 1. Keputusan rasmi PRN Sarawak semalam ialah BN telah menang 55 kerusi, Pakatan 15 (PKR 3 DAP 12 ) Bebas 1 kerusi.
 2. BN terpaksa menerima hakikat pembangkang mendapat dua kali ganda kerusi berbanding dulu. Meskipun masih berjaya meraih 2/3 undi untuk mandat yang kuat mentadbir negeri.
 3. Faktor utama kejatuhan jumlah kerusi kepada pembangkang pada pandangan Panglima ialah fitnah berterusan pembangkang terhadap Ketua Menteri yang dibuat secara berterusan.
 4. Kegagalan mengemukakan hujah mengkritik kepimpinan Ketua Menteri menyebabkan pembangkang terpaksa menyerang peribadi dengan berbagai fitnah dan hasutan yang terlalu jijik untuk diterima rakyat Sarawak di hari terakhir kempen.
 5. Cina jelas menolak BN di Sarawak meskipun berbagai kebajikan dicurahkan kepada mereka.BN perlu berhenti mengejar undi Cina serta merta kerana mereka sudah terlalu sukar lagi menyokong Kerajaan BN meskipun diberi berbagai perkara yang diminta.
 6. Bumiputera pula tetap kukuh menyokong BN sehingga Pakatan sangat sukar menembusi kawasan mereka sehingga dihalau keluar. BN perlu meningkatkan kemudahan prasaran kepada penyokong tegar mereka dan pastikan pembangkang tidak ada lagi tempat dalam hati pemimpin BN. Masa berlembut sudah cukup! 
 7. PAS jelas ditolak secara total apabila gagal memenangi sebarang kerusi. Apakah kenyataan Hj Hadi yang menghina rakyat Sarawak dengan mengaitkan mereka memakai cawat menjadi punca utama kemarahan rakyat Sarawak kepada PAS ? Mungkin Presien PAS perlu bermuhasabah panjang selepas ini.
 8.  Secara keseluruhan menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), BN mendapat undi terbanyak dengan 372,379 undi, diikuti DAP (134,847), Snap (15,663), PKR (117,100), PAS (9,719), PCM (2,895) dan Bebas (20,064).
 9. Dalam kegembiraan menang PRN marilah semua bermuhasabah agar kemenangan ini dapat dikekalkan dengan izin Allah serta mampu mengatasi kekurangan dalam berkhidmat kepada rakyat selama ini. 


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

sekupangdua

Posted: 16 Apr 2011 11:38 PM PDT

sekupangdua


PAKATAN KENCING RAKYAT SEBAR FITNAH LAST MINUTE UTK RAIH UNDI

Posted: 16 Apr 2011 01:22 AM PDT

Jangan terpedaya !!! disaat akhir Pakatan Rakyat cuba mengada-adakan cerita yang Barisan nasional hampir tumbang untk meraih undi di saat-saat akhir... dengan fitnah begini Pakatan rogol berhaap dapat memancing undi dengan unsur ugut dan mengancam bahawa Barisan Nasional bakal tumbang. sekalipun usaha mereka menakut-nakutkan pengundi tetapi kenyataannya Barisan Nasioanal masih lagi mendahuli dengan baik walaupun terpaksa hilang di beberapa kerusi disebabkan Faktor Calon yang tidak di senangi rakyat. Jadi kepada sesiapa yang terdengar cerita begini jangan lah jadi seperti mereka yang  senang terpedaya spertimana dengan penipuan mereka walaupun apa cara sekali pun demi untuk menang, Janagan terpedaya dan jangan jadi diantara yang senang di ketuk kepala, biarkan Kuasa Rakyat menentukan, Pemfitnah jangan sekali-kali di biarkan menjadikan pemimpin anda!!
Sementara itu sekupang telah dimaklumkan oleh beberapa rakan-rakan blogger dibeberapa tempat yang telah pun menerima khabr baik kemenangan dibeberapa dun yang Bn telah mendahului.... Kalaka, layar, Satok, Serian, Bukit Saban dan beberapa Dun yang berdekatan telahpun menang tanpa kiraan rasmi, 

AZLI SHUKRI

Posted: 16 Apr 2011 11:36 PM PDT

AZLI SHUKRI


Isu Video Seks Anwar : Kebenaran Di Hadapan Pintu!

Posted: 16 Apr 2011 10:06 PM PDT

InsyaAllah - dalam masa beberapa hari lagi, kebenaran berhubung isu video seks yang dikatakan melibatkan Anwar Ibrahim akan terdedah sepenuhnya. Marilah kita cuba belajar untuk menerima kebenaran yang terlalu pahit lagi kelat untuk ditelan ini. Sama ada kita bersetuju atau pun tidak. Hakikatnya adalah jelas - pihak polis sudah mengenal pasti siapakah individu yang terdapat di dalam video seks tersebut. Jika tiada aral melintang, pengumuman rasmi akan dilakukan oleh berkuasa tidak lama lagi. Dan sekarang, harapan kita ialah seluruh ulama di Malaysia akan segera mengadakan persidangan dan menetapkan hukuman terhadap pesalah yang bakal didedahkan oleh pihak berwajib sedikit masa lagi. Bahkan, mungkin dalam masa dua atau tiga hari lagi, klip video seks yang sebelum ini sudah tersiar dalam tempoh dua minit, akan ada sambung penuhnya untuk ditonton oleh rakyat jelata bagi menghakimi Anwar Ibrahim dan para pemujanya.

Kebenaran sudah benar-benar semakin hampir di hadapan kita semua. Semoga Allah membuka hati dan mata kita agar kembali ke pangkal jalan. Dan kepada ulama-ulama yang masih berdegil menyokong Anwar, nasihat saya agar bertaubatlah kepada Allah dan selamatkanlah negara serta rakyat jelata yang selama ini dibohongi dan dipermainkan oleh Anwar Ibrahim. Ingatlah - kita bukan membuka aib Anwar, bahkan kita wajib memberitahu seluruh rakyat jelata akan perilaku Anwar Ibrahim yang sebenarnya, demi menyelamatkan negara daripada tipu-daya syaitan yang mahu melihat umat Islam berpecah-belah. Kepada Allah juga kita berdoa dan berharap. Wallahualam.

Kejutan Yang Masih Belum Hilang!

Posted: 16 Apr 2011 10:43 AM PDT

Walau apa pun hujah dan alasan yang diberikan - saya tetap berpendirian bahawa BN telah tewas dari segi moral. Sentimen pengundi Cina masih tetap berpihak kepada DAP, dan mereka benar-benar mahu melakukan perubahan. MCA telah gagal dalam menarik pengundi Cina agar kembali kepada BN - nampaknya tiada keyakinan pengudi Cina terhadap BN. Soalan yang perlu dijawab adalah, apakah Sarawak masih menjadi negeri selamat untuk BN menguasai kerusi Parlimen dalam PRU yang akan datang? Saya tidak fikir bahawa kerusi parlimen dari Sarawak akan terus menjadi talian hayat kepada BN. Kita harus berhati-hati dalam hal ini. Komitmen masyarakat Cina dalam menyokong DAP sangat menakutkan. Mereka bakal menjadi kuasa penentu dan pendesak yang berpengaruh, sekiranya orang Melayu terus berpecah belah. Di sisi lain pula, sudah tiba masanya kerajaan memberi tumpuan yang serius dan menjaga kepentingan orang Melayu yang setia menyokong BN selama ini. Dan keputusan pilihan raya Sarawak hari ini, sebenarnya mengandungi mesej yang sangat jelas bahawa Pulau Pinang tidak mungkin akan kembali ke tangan BN! Malah, pilihan raya ini juga, adalah bukti nyata bahawa BN menang di atas kertas, tetapi kecundang di medan perang. Yang lebih membimbangkan, bagaimana pula nasib BN di semenanjung? Nampaknya, DAP semakin kukuh, manakala PAS dan PKR pula, tidak ubah seperti seekor kuda tunggangan parti tersebut. Dengan kata mudah - PKR hancur, PAS lebur, DAP subur dan BN kebulur. Kita sebenarnya berada di garis persimpangan. Realiti sekarang mezahirkan politik masyarakat Cina yang tidak lagi menyokong BN!

BN Tewas di 13 DUN!

Posted: 16 Apr 2011 03:04 AM PDT

Barisan Nasional dalam keadaan bahaya. Dimaklumkan bahawa BN tewas di semua kawasan tersebut, iaitu : N.2 Tasik Biru, N.5 Demak Laut, N.17 Tarat, N.18 Tebenu, N.19 Kedup, N.31 Layar, N.42 Meluan, N. 50 Dalat, N.52 Tamin, N.53 Kakus, N.57 Belaga, N.58 Jepak dan N.70 Ba'kelalan.

Pilihan Raya Sarawak : BN Mungkin Kecundang!

Posted: 16 Apr 2011 02:10 AM PDT

Khabar angin yang mendakwa bahawa Sarawak bakal jatuh ke tangan Pakatan Rakyat bisa dipandang dengan sangat serius - tidak mustahil ia akan berlaku, sekiranya sentimen kebencian terhadap Ketua Menterinya Tan Sri Abdul Taib Mahmud terus bergelora dan mendapat tempat di hati para pengundi. Beberapa petunjuk sudah menunjukkan bahawa BN tidak mungkin menang besar di Sarawak - mereka bukan membenci BN, tetapi para pengundi membenci Ketua Menterinya, itu sahaja. Seandainya Taib Mahmud boleh membaca kehendak hati nurani rakyatnya, InsyaAllah BN bakal menang besar di Sarawak. Tetapi nasi sudah menjadi bubur. Walaupun SPR cuba menafikan keputusan tidak rasmi yang sudah tersebar meluas di alam maya - namun demikian, keputusan rasmi yang bakal diumumkan kelak pastinya tidak berubah terlalu jauh! Mahu atau pun tidak - BN sudah tewas dari aspek moralnya. Keputusan terkini di Sarawak menunjukkan Pakatan Rakyat berjaya menambah bilangan kerusi, manakala BN pula hampir kehilangan 2/3 majoriti - sekali gus memberi tamparan buruk kepada BN di semenanjung. Dan jangan terkejut - sekiranya sesuatu yang luar biasa akan berlaku di Sarawak malam ini - sama ada Taib Mahmud tewas di kawasan sendiri, atau pun BN hilang 2/3 majoriti. Sama-samalah kita berdoa agar BN terus memerintah. Wallahualam! (baca di sni).

The Unspinners

Posted: 16 Apr 2011 11:31 PM PDT

The Unspinners


PRU Sarawak: Taib’s 30 years contribution to Sarawak’s devt

Posted: 16 Apr 2011 05:30 PM PDT

Unofficial result

Posted: 16 Apr 2011 04:56 AM PDT

PRU Sarawak: PKR sebar dongeng Baru Bian menang!

Posted: 15 Apr 2011 11:30 PM PDT

MERBOK TIMES

Posted: 16 Apr 2011 11:20 PM PDT

MERBOK TIMES


Polis Siasat Penemuan Bom Tangan Dalam Hotel Di Brickfields

Posted: 16 Apr 2011 09:36 PM PDT

KUALA LUMPUR: Polis sedang menyiasat sekiranya enam butir bom tangan yang ditemui di sebuah hotel murah di Brickfields baru-baru ini mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas.

Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata bom tangan itu ditemui hasil serbuan oleh sepasukan polis ke atas hotel berkenaan pada kira-kira pukul 2.30 petang Rabu lepas.

"Bagaimanapun tiada tangkapan dilakukan setakat ini dan kes ini masih dalam siasatan," katanya ketika dihubungi malam Sabtu.

Katanya kes itu disiasat di bawah Akta Senjata Api dan Bahan Letupan 1957, dan beliau enggan mengulas lebih lanjut mengenai kes itu.

Sementara itu Pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi/Anti Pengganas) Ibupejabat Polis Bukit Aman Datuk Mohamad Fuzi Harun berkata siasatan dalaman mendapati bom tangan itu tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana kumpulan pengganas, namun siasatan masih dijalankan. -BERNAMA

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 16 Apr 2011 11:18 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Anwar Main Pelacur Cina: Keluarkan Segera Video Porno Anwar Bahagian 2.

Posted: 16 Apr 2011 10:40 PM PDT


Kejahatan anwar ibrahim perlu di dedahkan kepada umum, kenapa? pasal anwar kerap dedahkan keburukan orang, buat fitnah yang bukan-bukan, tuduh orang benda yang mengarut-garut, tapi bila anwar kena atas batang hidung dia, kecoh satu malaya, tok-tok yangoot mula la bersurah kata itu kata ini, macam-macam hadis yang pak-pak yangoot keluarkan untuk backup anwar.

Tapi kenapa bila anwar fitnah orang, pak-pak yangoot tu diam? bila keluar video porno lakonan anwar, pak-pak yangoot tu kata, haram tonton video lucah, pirahhh.... anwar fitnah orang tak haram ka? anwar menipu tak haram ka? anwar meliwat tak haram ka? nabi tak mengaku umat ooo....

Aku setuju kalau video porno anwar bahagian kedua di keluarkan, manusia macam anwar bin ibrahim tak layak jadi pemimpin, jadi pada sesiapa yang ada copy video porno lakonan anwar tu, keluarkan lah, biar rakyat tengok, macam mana perangai manusia hipokrit yang di katakan pemimpin anugerah tuhan tu....

Blogger Pas Kata Pas Genetik Lembap.

Posted: 16 Apr 2011 08:00 AM PDT


Meroyan semua cyber troopers pas, ada yang syok sendiri, ada tak boleh terima kekalahan 5 kerusi yang mereka bertanding, macam-macam la yang depa dok kata kat bn dan spr, tapi yang paling best aku terbaca, tulisan budak blogger pas yang kena belasah kat masjid rusila, korang baca la tulisan dia ni.

PAS genetik Melayu yang lembab untuk menang (hampir 100% genetik Melayu). Keliru sama ada menang untuk tegakkan Islam, atau kalah dan biarkan Allah bekerja untuknya.

"Biar Islam kalah peringkat negara dan tertindas selama 60 tahun di Malaysia, asalkan ulama menang di peringkat parti."

Pernahkah setiap perwakilan PAS yang dikuasai PJ Negeri yang dilantik Presiden PAS tanpa demokrasi itu, melakukan solat istikarah atas tajuk :

"Dalam waqi terkini ini, layakkah Hadi Awang memegang amanah Presiden PAS?"

Bayangkan betapa besarnya dosa setiap perwakilan genetik melayu dalam PAS jika memilih sesuatu yang bukan ahlinya, dan bukan bukan qawinya; di mana ianya memudaratkan kuasa Islam.

Kepimpinan Ulama adalah bidaah ciptaan Melayu. Kepimpinan mengikut kasta adalah sesat. Dalam Islam, Allah menyuruh kita memilih qawi (keahlian / kelayakan) dahulu, kemudian baru amanah.

sumber: aduka taruna.

Barisan Nasional Pertahan Negeri Sarawak..

Posted: 16 Apr 2011 06:52 AM PDT


Keputusan Rasmi PRN Sarawak

Barisan Nasional...55
PKR...3
DAP...12
Bebas...1
PAS...Omega

Hidup BN!!!!

ALLAH Masih Sayangkan BN... Tubuh Kerajaan Dengan Simple Majoriti

Posted: 16 Apr 2011 05:33 AM PDT


BN berjaya mengekalkan negeri sarawak, keputusan rasmi spr, bn berjaya dengan simple majoriti dengan kemenangan setakat ini BN 36 kerusi, cukup untuk menubuhkan kerajaan negeri dengan simple majoriti.

ALLAH Laknat PAS & PKR. Keputusan Tak Rasmi PRN Sarawak.

Posted: 16 Apr 2011 05:07 AM PDT

BN.....56
DAP...11
PKR.....3
BEBAS.1

Ini keputusan tidak rasmi...

aku akan teruskan update....

ALLAH Laknat PAS.....

Posted: 16 Apr 2011 01:04 AM PDT

ALLAH laknat pas, berita terkini dari blog cina islam.

PAS dijangka sukar membuat kejutan pada pilihan raya ke-10 Sarawak ini. Daripada lima kerusi yang ditandingi parti itu, setakat ini keputusan awal tidak rasmi menunjukkan calon-calonnya masih ketinggalan. Berikut antara kerusi tersebut:

N22 Sebuyau
PAS - 698 undi
BN - 1,860 undi
Bebas - 44 undi

N03 Tanjong Datu
PAS - 184 undi
BN - 763 undi
Bebas - 32 undi

N20 Sadong Jaya
PAS - 163 undi
BN - 448undi
Bebas...

Beting Maro
PAS - 144
BN - 223
Bebas - 2

Belantan

Posted: 16 Apr 2011 11:05 PM PDT

Belantan


Tahniah BN Sarawak - Berjaya kekalkan kemenangan 2/3 kerusi DUN!

Posted: 16 Apr 2011 11:32 AM PDT

Keputusan penuh PRN Sarawak

BN - 55

DAP - 12

PKR - 3

BEBAS - 1

PAS - 0 OMEGA

Najib ucap tahniah atas kemenangan BN di Sarawak:

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kejayaan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 hari ini merupakan satu kemenangan yang sangat bermakna dan jelas menunjukkan keyakinan rakyat terhadap BN masih tinggi lagi.

Belantan juga mengucapkan tahniah kepada para petugas dan jentera-jentera pilihanraya BN yang telah bekerja dengan bertungkus lumus bagi memastikan kemenangan berada dipihak Barisan Nasional. Tidak lupa juga blogger-blogger pro-BN yang berada di barisan hadapan, tahniah diatas kerja keras anda semua.

Sesungguhnya kemenangan ini amat bermakna bagi Barisan Nasional untuk menghadapi PRU ke-13 yang dijangka akan diadakan tidak lama lagi.

Suara politik
Taminsari

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 16 Apr 2011 09:34 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


MENUJU PRU KE 13 : JOM JOIN FB GAP.

Posted: 16 Apr 2011 07:00 PM PDT

ANWAR : SARAWAK TAK MENANG, OMEGA PULAK HILANG.

Posted: 16 Apr 2011 08:09 AM PDT

KEPUTUSAN TERKINI

Posted: 16 Apr 2011 04:58 AM PDT

TAK RASMI..BN MENANG 2/3 !

Posted: 16 Apr 2011 04:14 AM PDT

TERBARU KEPUTUSAN PRN SARAWAK.

Posted: 16 Apr 2011 02:34 AM PDT

GAP LIVE : KEPUTUSAN PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK.

Posted: 16 Apr 2011 12:42 AM PDT

TPM TURUN KE SATOK.

Posted: 16 Apr 2011 12:34 AM PDT

KEPADA YANG MERINDUI TUN MAHATHIR.

Posted: 15 Apr 2011 10:00 PM PDT

Alfaizhamid

Posted: 16 Apr 2011 09:26 PM PDT

Alfaizhamid


HARI HUJAN

Posted: 15 Apr 2011 09:20 PM PDT

:  11.30 PAGI
:  SEKITAR PWTC
:  HARI MASIH HUJAN
:  HUJAN MASIH LEBAT

( Klik Pada Gambar untuk Enlarge )


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 16 Apr 2011 09:13 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Keputusan Penuh Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-10

Posted: 16 Apr 2011 09:43 AM PDT


N01: OPAR: SARAWAK: 8,099

1. Stephen ak Sagir (SNAP).....................674
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas).........475
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR).............1,354
4. RANUM AK MINA (BN-SUPP)...................3,360

Jumlah mengundi/Votes Cast...................5,931
Peratus/Percentage...........................73.47%
Undi rosak/Spoilt votes.........................68
Majoriti/Majority............................2,006

Penyandang/Incumbent: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,585
Majoriti/Majority: 2,183

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100

1. DATUK PETER NANSIAN AK NGUSIE (BN-SPDP)........5,829
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)..................825
3. John Tenewi Nuek (PKR).........................3,757

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,531
Peratus/Percentage................................69.91%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................2,072

Penyandang/Incumbent: Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 3,203

N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936

1. TAN SRI ADENAN SATEM (BN-PBB).................4,218
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas).................215
3. Nani Sahari (PAS).............................1,002

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,497
Peratus/Percentage...............................69.52%
Undi rosak/Spoilt votes.............................62
Majoriti/Majority................................3,216

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,545
Majoriti/Majority: 4,136

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaini Selamat (Bebas).........................111
2. DR ABDUL RAHMAN JUNAIDI (BN-PBB)..............7,425
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)............2,354

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,995
Peratus/Percentage...............................71.17%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................5,071

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,217
Majoriti/Majority: 2,164

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437

1. DR HAZLAND ABANG HIPNI (BN-PBB)...............5,522
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)....................1,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,390
Peratus/Percentage...............................70.93%
Undi rosak/Spoilt votes.............................98
Majoriti/Majority................................3,752

Penyandang/Incumbent: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,094
Majoriti/Majority: 3,605

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. DATUK DAUD ABDUL RAHMAN (BN-PBB)...............8,304
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)............3,753

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,192
Peratus/Percentage................................68.51%
Undi rosak/Spoilt votes.............................135
Majoriti/Majority.................................4,551

Penyandang/Incumbent: Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,885
Majoriti/Majority: 4,572

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. SHARIFAH HASIDAH SAYEED AMAN GHAZALI (BN-PBB)......8,008
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR).........................2,577

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................10,729
Peratus/Percentage....................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.................................144
Majoriti/Majority.....................................5,431

Penyandang/Incumbent: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,365
Majoriti/Majority: 2,488

N08: SATOK: SARAWAK: 10,431

1. DATUK AMAR ABANG JOHARI TUN ABANG OPENG (BN-PBB)...4,691
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)...........................1,891

Jumlah mengundi/Votes Cast............................6,661
Peratus/Percentage....................................64.39%
Undi rosak/Spoilt votes..................................79
Majoriti/Majority.....................................2,800

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,222
Majoriti/Majority: 2,798

N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576

1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)......................439
2. WONG KING WEI (DAP)...........................11,957
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)......................4,073

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................16,538
Peratus/Percentage................................70.23%
Undi rosak/Spoilt votes..............................69
Majoriti/Majority.................................7,884

Penyandang/Incumbent: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,002
Majoriti/Majority: 1,417

N010: PENDING: SARAWAK: 29,488

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP).................6,780
2. VIOLET YONG (DAP).............................14,375

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................21,274
Peratus/Percentage................................72.27%
Undi rosak/Spoilt votes.............................119
Majoriti/Majority.................................7,595

Penyandang/Incumbent: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 11,632
Majoriti/Majority: 4,372

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP).........................4,854
2. SEE CHEE HOW (PKR)............................13,235
3. Soo Lina (Bebas).................................290

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,440
Peratus/Percentage................................66.38%
Undi rosak/Spoilt votes..............................61
Majoriti/Majority.................................8,381

Penyandang/Incumbent: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,806
Majoriti/Majority: 3,407

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301

1. CHONG CHIENG JEN (DAP)........................12,594
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)............7,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,559
Peratus/Percentage................................75.41%
Undi rosak/Spoilt votes.............................195
Majoriti/Majority.................................4,824

Penyandang/Incumbent: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled:6,579
Majoriti/Majority: 531

N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664

1. CHRISTINA CHEW WANG SEE (DAP)..................7,439
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP).........................6,896

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,519
Peratus/Percentage................................70.68%
Undi rosak/Spoilt votes.............................184
Majoriti/Majority...................................543

Penyandang/Incumbent: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,755
Majoriti/Majority: 4,180

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. ABD KARIM RAHMAN HAMZAH (BN-PBB)...............7,597
2. Arip Ameran (PKR)..............................3,108

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,853
Peratus/Percentage................................78.85%
Undi rosak/Spoilt votes.............................148
Majoriti/Majority.................................4,489

Penyandang/Incumbent: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,949
Majoriti/Majority: 5,063

N015: MUARA TUANG: SARAWAK: 18,820

1. DATUK SERI MOHAMAD ALI MAHMUD (BN-PBB)........11,039
2. Noraini Hamzah (PAS)...........................3,196

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,534
Peratus/Percentage................................77.42%
Undi rosak/Spoilt votes.............................299
Majoriti/Majority.................................7,843

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Haji Mohammad Ali Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,863

N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (PKR).........................4,447
2. Wejok ak Tomik (Bebas).........................1,007
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)...............928
4. DR JERIP AK SUSIL (BN-SUPP)....................8,093

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,750
Peratus/Percentage................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.............................275
Majoriti/Majority.................................3,646

Penyandang/Incumbent: Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,540
Majoriti/Majority: 3,988

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)............................567
2. ROLAND SAGEH WEE INN (BN-PBB)..................6,287
3. Peter Ato ak Mayau (PKR).......................4,292

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,355
Peratus/Percentage................................69.61%
Undi rosak/Spoilt votes.............................209
Majoriti/Majority.................................1,995

Penyandang/Incumbent: Roland Sageh Wee In (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,854
Majoriti/Majority: 3,256

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)...........................260
2. DATUK SERI MICHAEL MANYIN AK JAWONG (BN-PBB)..6,196
3. Christopher ak Kiyui (PKR)....................2,130
4. Anthony ak Nais (SNAP)..........................468

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,203
Peratus/Percentage...............................73.77%
Undi rosak/Spoilt votes............................149
Majoriti/Majority................................4,066

Penyandang/Incumbent: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,107
Majoriti/Majority: 4,256

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)...................4,211
2. MACLAINE BEN @ MARTIN BEN (BN-PBB).............6,476
3. Amin ak Banti (Bebas)............................397
4. Belayong ak Jayang (SNAP)........................666

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,915
Peratus/Percentage................................69.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................165
Majoriti/Majority.................................2,265

Penyandang/Incumbent: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,635
Majoriti/Majority: 1,981

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656

1. AIDEL LARIWOO (BN-PBB)........................4,008
2. Mahayudin Wahab (Bebas).........................402
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS).........1,074

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,573
Peratus/Percentage...............................73.00%
Undi rosak/Spoilt votes.............................89
Majoriti/Majority................................2,934

Penyandang/Incumbent: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,715
Majoriti/Majority: 858

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. MOHD NARODEN MAJAIS (BN-PBB)..................5,465
2. Mashor Hussen (PKR)...........................1,417
3. Zaini bin Le' (Bebas)...........................179
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM).....................237

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,383
Peratus/Percentage...............................73.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................4,048

Penyandang/Incumbent: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,786
Majoriti/Majority: 3,350

N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)............................67
2. Adam Ahid (PAS)...............................1,769
3. JULAIHI NARAWI (BN-PBB).......................4,045

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,968
Peratus/Percentage...............................74.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................87
Majoriti/Majority................................2,276

Penyandang/Incumbent: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,748
Majoriti/Majority: 2,448

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. SIMOI PERI (BN-PBB)...........................3,652
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR).......1,146
3. Abang Othman Abang Gom (SNAP)...................359

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,240
Peratus/Percentage...............................67.66%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,506

Penyandang/Incumbent: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,245
Majoriti/Majority: 1,870

N024: BETING MARO: SARAWAK: 7,868

1. RAZAILI GAPOR (BN-PBB)........................3,069
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)........2,678

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,808
Peratus/Percentage...............................73.82%
Undi rosak/Spoilt votes.............................61
Majoriti/Majority..................................391

Penyandang/Incumbent: Bolhassan Di @ Ahmad Di (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,796
Majoriti/Majority: 895

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (PKR)............................1,260
2. SNOWDAN LAWAN (BN-PRS)........................4,145
3. Dan ak Giang (SNAP).............................765
4. Lipeh ak Mawi (PCM).............................126
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas).........................85
6. Sujal ak Gansi (Bebas)...........................32

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,523
Peratus/Percentage...............................74.38%
Undi rosak/Spoilt votes............................110
Majoriti/Majority................................2,885

Penyandang/Incumbent: Snowdan Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,075
Majoriti/Majority: 1,516

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. MONG AK DAGANG (BN-PRS).......................3,671
2. Lias ak Julai (Bebas)...........................188
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)..................898
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP).................638

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,451
Peratus/Percentage...............................70.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................56
Majoriti/Majority................................2,773

Penyandang/Incumbent: Mong ak Dagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,083
Majoriti/Majority: 1,007

N027: SIMANGGANG: SARAWAK: 10,488

1. Leon Jimat Donald (DAP).......................2,311
2. DATUK FRANCIS HARDEN AK HOLLIS (BN-SUPP)......4,758

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,136
Peratus/Percentage...............................68.37%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,447

Penyandang/Incumbent: Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,144
Majoriti/Majority: 4,258


N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444

1. DR JOHNICHAL RAYONG AK NGIPA (BN-SUPP)........4,928
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)........................414
3. Semijie ak Janting (SNAP).......................393
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)...............1,121

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,926
Peratus/Percentage...............................73.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................70
Majoriti/Majority................................3,807

Penyandang/Incumbent: Dr Johnical Rayong ak Ngipa (SNAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,442
Majoriti/Majority: 426

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)................1,719
2. MALCOM MUSSEN AK LAMOH (BN-PRS)...............4,460

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,262
Peratus/Percentage...............................71.96%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,741

Penyandang/Incumbent: Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,907
Majoriti/Majority: 1,854

N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054

1. RICKY @ MOHAMMAD RAZI SITAM (BN-PBB)..........3,865
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR).............2,137

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,078
Peratus/Percentage...............................75.83%
Undi rosak/Spoilt votes.............................76
Majoriti/Majority................................1,728

Penyandang/Incumbent: Dr Wahbi Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,441
Majoriti/Majority: 94

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)...........................183
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR).............1,787
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)................170
4. TAN SRI DR ALFRED JABU AK NUMPANG (BN-PBB)....3,703

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,934
Peratus/Percentage...............................73.71%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................1,916

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,767
Majoriti/Majority: 2,677

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)....................641
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)........1,125
3. ROBERT LAWSON CHUAT (BN-PBB)..................3,899

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,743
Peratus/Percentage..............................75.24%
Undi rosak/Spoilt votes.............................78
Majoriti/Majority................................2,774
Penyandang/Incumbent: Robert Lawson Chuat (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,258
Majoriti/Majority: 1,878


N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas).....................1,665
2. ABDUL WAHAB AZIZ (BN-PBB)......................6,835
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)......................1,511

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,131
Peratus/Percentage................................72.01%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................5,170

Penyandang/Incumbent: Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,396
Majoriti/Majority: 5,929

N034: KRIAN: SARAWAK: 11,016

1. Liman ak Sujang (SNAP)..........................216
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)........3,088
3. Banyi ak Beriak (Bebas).........................125
4. ALI AK BIJU (PKR).............................5,178

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,674
Peratus/Percentage...............................78.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,090

Penyandang/Incumbent: Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,784
Majoriti/Majority: 2,089

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)......................618
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas).....................133
3. DATUK TALIF @ LEN SALLEH (BN-PBB).............5,164

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,006
Peratus/Percentage...............................70.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................4,546

Penyandang/Incumbent: Hamden Ahmad (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,102
Majoriti/Majority: 3,316

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. ABDULLAH SAIDOL (BN-PBB)......................4,814
2. Ong Chung Siew (PKR)............................564
3. Ajiji Fauzan (Bebas)............................419

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,911
Peratus/Percentage...............................66.55%
Undi rosak/Spoilt votes............................114
Majoriti/Majority................................4,250

Penyandang/Incumbent: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,479
Majoriti/Majority: 3,226

N037: DARO: SARAWAK: 7,305

1. MURNI SUHAILI (BN-PBB)........................3,867
2. Jamaludin Ibrahim (PKR).........................475
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)..................670
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)........129

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,246
Peratus/Percentage...............................72.07%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................3,197

Penyandang/Incumbent: Murni Suhaili (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

N038: JEMORENG: SARAWAK: 8,635

1. Asbor Abdullah (Bebas)...........................77
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas).......................1,579
3. GANI @ ABU SEMAN JAHWIE (BN-PBB)..............4,505

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,281
Peratus/Percentage...............................72.90%
Undi rosak/Spoilt votes............................120
Majoriti/Majority................................2,926

Penyandang/Incumbent: Abu Seman Jahwie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,567
Majoriti/Majority: 1,710

N039: REPOK: SARAWAK: 18,481

1. DR WONG HUA SEH (DAP)..........................7,900
2. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)............5,221

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................13,364
Peratus/Percentage................................72.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................243
Majoriti/Majority.................................2,679

Penyandang/Incumbent: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,502
Majoriti/Majority: 576

N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)........................4,197
2. TING TZE FUI (DAP).............................6,884

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,188
Peratus/Percentage................................73.06%
Undi rosak/Spoilt votes.............................107
Majoriti/Majority.................................2,687

Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274

1. DATUK SERI WILLIAM MAWAN (BN-SPDP)............3,938
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)...2,741

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,762
Peratus/Percentage...............................73.16%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................1,197

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,138
Majoriti/Majority: 1,763

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)......2,973
2. WONG AK JUDAT (BN-SPDP).......................4,615
3. Labang ak Jamba (SNAP)..........................312

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,019
Peratus/Percentage...............................70.00%
Undi rosak/Spoilt votes.......................... 119
Majoriti/Majority................................1,642

Penyandang/Incumbent: Wong ak Judat (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,086
Majoriti/Majority: 3,007

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. ALEXANDER VINCENT (BN-PRS)....................2,361
2. Yakup Khalid (Bebas)............................278
3. Adeh ak Denong (PCM)..........................1,366
4. Michael ak Lias (SNAP)..........................577
5. Aris ak Alap (PKR)..............................650

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,324
Peratus/Percentage...............................66.13%
Undi rosak/Spoilt votes.............................92
Majoriti/Majority..................................995

Penyandang/Incumbent: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,582
Majoriti/Majority: 549

N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)..........338
2. Kong Tat Kim (PCM)..............................696
3. DATUK GRAMONG JUNA (BN-PBB)...................3,683
4. George Chen Nguk Fa (PKR).....................2,054

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,880
Peratus/Percentage...............................69.34%
Undi rosak/Spoilt votes............................109
Majoriti/Majority................................1,629

Penyandang/Incumbent: Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,045
Majoriti/Majority: 2,289

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926

1. Hii Tiong Huat (Bebas)...........................180
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)....................4,700
3. WONG HO LENG (DAP)............................13,527

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,504
Peratus/Percentage...............................68.77%
Undi rosak/Spoilt votes..............................97
Majoriti/Majority.................................8,827

Penyandang/Incumbent: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 10,380
Majoriti/Majority: 4,751

N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)...................5,508
2. DATUK SERI WONG SOON KOH (BN-SUPP)............7,316

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,930
Peratus/Percentage................................77.26%
Undi rosak/Spoilt votes.............................106
Majoriti/Majority.................................1,808

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,804
Majoriti/Majority: 2,504

N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)..............6,927
2. DAVID WONG KEE WOAN (DAP).....................13,318

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,336
Peratus/Percentage................................70.74%
Undi rosak/Spoilt votes..............................91
Majoriti/Majority.................................6,391

Penyandang/Incumbent: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,375
Majoriti/Majority: 263

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. DR ANNUAR RAPAEE (BN-PBB)......................7,710
2. Norisham Mohamed Ali (PKR).....................2,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,270
Peratus/Percentage................................72.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................152
Majoriti/Majority.................................5,302

Penyandang/Incumbent: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,202
Majoriti/Majority: 4,815

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. DATIN FATIMAH ABDULLAH @ TING SAI MING (BN-PBB)...6,288
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)...........1,298
3. Salleh Mahali (Bebas)...............................257

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................8,038
Peratus/Percentage...................................68.05%
Undi rosak/Spoilt votes................................195
Majoriti/Majority....................................4,990

Penyandang/Incumbent: Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)............6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)...............1,056

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,253
Peratus/Percentage...............................70.22%
Undi rosak/Spoilt votes............................116
Majoriti/Majority................................5,154

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 5,726

052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. JOSEPH MAUH AK IKEH (BN-PRS)...................4,998
2. Mengga ak Mikui (PKR)..........................3,706

Jumlah mengundi/Votes Cast........................8,885
Peratus/Percentage................................72.65%
Undi rosak/Spoilt votes.............................181
Majoriti/Majority.................................1,292

Penyandang/Incumbent: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,639
Majoriti/Majority: 2,377

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)......2,903
2. GEORGE AK LAGONG (BEBAS)......................5,740
3. Edward Sumbang ak Asun (PKR)..................1,171

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,986
Peratus/Percentage...............................65.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................172
Majoriti/Majority................................2,837

Penyandang/Incumbent: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,965
Majoriti/Majority: 3,239


N055: KATIBAS: SARAWAK: 8,542

1. DATUK AMBROSE BLIKAU AK ENTURAN (BN-PBB)......3,326
2. Toh Heng San (SNAP).............................897
3. Munan ak Laja (PKR)...........................1,070

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,378
Peratus/Percentage...............................63.18%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................2,256

Penyandang/Incumbent: Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,887
Majoriti/Majority: 3,332

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. DATUK SERI DR JAMES MASING (BN-PRS)..........5,242
2. Bendindang ak Manjah (PKR)...................1,344

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,684
Peratus/Percentage.............................. 59.22%
Undi rosak/Spoilt votes..............................0
Majoriti/Majority................................3,898

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,330
Majoriti/Majority: 4,802


N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP).......................368
2. Matthew ak Munan (Bebas).........................27
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR).........1,046
4. Michael Jok (Bebas)..............................94
5. Kenneth Adan Silek (Bebas)......................330
6.LIWAN LAGANG (BN-PRS)..........................3,974

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,913
Peratus/Percentage...............................69.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................74
Majoriti/Majority................................2,928

Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227

N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979

1. Ramli Malaka (SNAP).............................433
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)......................2,342
3. DATUK TALIB ZULPILIP (BN-PBB).................5,470
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas).....................477
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)...............89

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,944
Peratus/Percentage...............................69.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................133
Majoriti/Majority................................3,128

Penyandang/Incumbent: Datuk Talip Zulpilip (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,997
Majoriti/Majority: 3,179

N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225

1. CHIEW CHIU SING (DAP).........................12,493
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)................5,563

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,200
Peratus/Percentage................................67.30%
Undi rosak/Spoilt votes.............................144
Majoriti/Majority.................................6,930

Penyandang/Incumbent: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,517
Majoriti/Majority: 1,664

N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672

1. ROSEY YUNUS (BN-SPDP).........................4,946
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM).....................284
3. Thony ak Badak (SNAP)...........................570
4. Ishak Mahwi (PKR).............................1,232

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,135
Peratus/Percentage...............................66.86%
Undi rosak/Spoilt votes............................103
Majoriti/Majority................................3,714

Penyandang/Incumbent: Rosey Yunus (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,357
Majoriti/Majority: 3,072

N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144

1. RIPIN LAMAT (BN-PBB)..........................4,625
2. Johari Bujang (SNAP)............................693
3. Zolhaidah Suboh (PKR).........................3,104

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,565
Peratus/Percentage...............................60.72%
Undi rosak/Spoilt votes............................143
Majoriti/Majority................................1,521

Penyandang/Incumbent: Aidan Wing (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,331
Majoriti/Majority: 2,834

N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600

1. LING SIE KIONG (DAP)...........................5,998
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)...............4,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,479
Peratus/Percentage...............................63.13%
Undi rosak/Spoilt votes..............................73
Majoriti/Majority.................................1,590

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,573
Majoriti/Majority: 3,918

N064: PUJUT: SARAWAK: 22,577

1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)...................5,271
2. FONG PAU TECK (DAP)............................9,120

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,458
Peratus/Percentage................................64.17%
Undi rosak/Spoilt votes..............................67
Majoriti/Majority.................................3,849

Penyandang/Incumbent: Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,493
Majoriti/Majority: 1,370


N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (PKR)......................7,276
2. DATUK LEE KIM SHIN (BN-SUPP)...................7,334

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,796
Peratus/Percentage................................66.05%
Undi rosak/Spoilt votes.............................186
Majoriti/Majority....................................58

Penyandang/Incumbent: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,173
Majoriti/Majority: 4,799

N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. SYLVESTER ENTRIE AK MURAN (BN-SPDP)...........4,578
2. Michael Ding Tuah (Bebas).......................122
3. Gerang ak Dagom (PKR).........................1,376
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)...................281

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,443
Peratus/Percentage...............................49.21%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority................................3,202

Penyandang/Incumbent: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,954
Majoriti/Majority: 4,284

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623


1. Harrison Ngau Laing (PKR).....................2,752
2. Kebing Wan (SNAP)...............................705
3. Jok Ding (Bebas)................................623
4. DENNIS NGAU (BN-PBB)..........................3,597

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,763
Peratus/Percentage...............................57.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority..................................845

Penyandang/Incumbent: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,593
Majoriti/Majority: 2,771

N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471

1. Leong Kwang Yew (DAP).........................1,774
2. Usop Jidin (Bebas)..............................398
3. DR ABDUL RAHMAN ISMAIL (BN-PBB)...............6,835
4. Ladis Pandin (Bebas)............................353

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,425
Peratus/Percentage...............................65.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................65
Majoriti/Majority................................5,061

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,501
Majoriti/Majority: 3,229


N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Dr Lau Liak Koi (PKR).........................1,348
2. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)........140
3. PALU @ PAULUS AK GUMBANG (BN-SPDP)............3,667

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,227
Peratus/Percentage...............................68.45%
Undi rosak/Spoilt votes.............................72
Majoriti/Majority................................2,319

Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. BARU BIAN (PKR)...............................2,505
2. Willie Liau (BN-SPDP).........................2,032

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................4,574
Peratus/Percentage...............................65.90%
Undi rosak/Spoilt votes.............................37
Majoriti/Majority..................................473

Penyandang/Incumbent: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,064
Majoriti/Majority: 475

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. DATUK AMAR AWANG TENGAH ALI HASSAN (BN-PBB)...6,018
2. Japar Suyut (PKR)...............................955

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,067
Peratus/Percentage...............................70.79%
Undi rosak/Spoilt votes.............................94
Majoriti/Majority................................5,063

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,596
Majoriti/Majority: 5,275

Keputusan Pilihan Raya Sarawak Ke-10

Posted: 16 Apr 2011 07:38 AM PDT


Barisan Nasional berjaya menang bergaya dengan 55 kerusi daripada 71 kerusi yang dipertandingkan di Sarawak. Calon PBB bertanding 35 orang dan kesemuanya menang. Calon Parti Rakyat Sarawak telah bertanding sebanyak 9 orang dan menang 8 orang.

Calon SUPP bertanding 19 orang, menang 6 orang. SPDP bertanding 8 orang dan menang 6 orang. Manakala prestasi calon PKR adalah amat teruk ditolak rakyat. Mereka bertanding sejumlah 49 kerusi dan hanya menang 3 kerusi sahaja. DAP bertanding 15 kerusi, menang 12 kerusi. PAS paling teruk, bertanding 5 kerusi dan kalah kesemunya. Nasib yang sama turut dialami oleh SNAP yang kalah semuanya.


BN mendapat undi terbanyak dengan 372,379 undi, diikuti DAP (134,847), Snap (15,663), PKR (117,100), PAS (9,719), PCM (2,895) dan Bebas (20,064). Hujah kuat kenapa PKR kalah teruk di Sarawak adalah kerana isu peribadi Ketua Umum PKR itu sendiri. Kedua, kerana pentadbiran PKR yang lemah di Selangor telah membuka mata rakyat Sarawak. Anwar Ibrahim yang berkampung di Sarawak masih lagi gagal menarik undi. Rakyat Sarawak tidak mahu pakatan pembulak yang menipu rakyat dengan janji janji manis.

Rakyat Sarawak juga menolak penjajahan yang cuba dibawa oleh "Yellow Rajah". Penolakan kuat terhadap politik kotor yang dibawa oleh pembangkang yang melabel pemimpin BN dengan gelaran tertentu telah menyatukan bumiputera Sarawak untuk menolak pakatan pembulak. Ini sebabnya PBB menang bersih 100% di Sarawak.

SUPP hanya menang 6 kerusi daripada 19 tempat yang ditandingi. Sesuatu perlu dilakukan oleh SUPP untuk mengembalikan kepercayaan dan keyakinan rakyat kepada SUPP. Pilihan raya di Sarawak menyaksikan undi bumiputera kepada BN adalah cukup baik. Berdasarkan keputusan di Sarawak ada lima persoalan yang boleh diperbincangkan.

1) Apakah sokongan 100% kepada PBB ini menandakan sokongan yang sama boleh diraih oleh UMNO di Semenanjung dalam PRU13 nanti?

2) Kekalahan besar PKR adalah petanda penolakan besar-besaran terhadap calon PKR dalam PRU13 nanti? Politik pembohongan dan penafian membuatkan rakyat jadi "meluat".

3) Kemenangan calon-calon DAP mengatasi SUPP serta mengalahkan George Chan adalah satu petanda yang tidak baik untuk MCA dan Gerakan?

4) PAS akan mengalami kekalahan yang besar selagi berpakat dengan DAP dan PKR dalam PRU13. Rakyat mulai menolak PAS 100% selagi PAS berpakat dengan DAP dan bersekongkol membela kesalahan moral Anwar Ibrahim. Mahukah PAS keluar dari pakatan untuk elak kekalahan besar?

5) Apakah gelombang di Sarawak akan mempercepatkan PRU13? Jika harga minyak dunia terus meningkat, mungkin tarikhnya tidak lama lagi?CALON CALON BN YANG MENANG:


N01: OPAR: SARAWAK:
1. Stephen ak Sagir (SNAP)
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)

N02: TASIK BIRU: SARAWAK:
1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek (PKR)

N03: TANJONG DATU: SARAWAK:
1. Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas)
3. Nani Sahari (PAS)

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK:
1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: Majoriti 3,764
1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB)
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)

N06: TUPONG: SARAWAK: Majoriti - 4,664
1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)

N07: SAMARIANG: SARAWAK:
1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR)

N08: SATOK: SARAWAK: Majoriti 2,000
1. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)

N014: ASAJAYA: SARAWAK: Majoriti 4,500
1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB) Majority 4500
2. Arip Ameran (PKR)

N015: MUARA TUANG: SARAWAK:
1. Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud (BN-PBB)
2. Noraini Hamzah (PAS)

N016: BENGOH: SARAWAK:
1. Willie ak Mongin (PKR)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

N017: TARAT: SARAWAK:
1. Ateng ak Jeros (SNAP)
2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB)
3. Peter Ato ak Mayau (PKR)

N018: TEBEDU: SARAWAK: Majoriti 4,066
1. Kipli bin Ale (Bebas)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
3. Christopher ak Kiyui (PKR)
4. Anthony ak Nais (SNAP)

N019: KEDUP: SARAWAK:
1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB)
3. Amin ak Banti (Bebas)
4. Belayong ak Jayang (SNAP)

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: Majoriti 2,440
1. Aidel Lariwoo (BN-PBB)
2. Mahayudin Wahab (Bebas)
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS)

N021: SIMUNJAN: SARAWAK:
1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
2. Mashor Hussen (PKR)
3. Zaini bin Le' (Bebas)
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM)

N022: SEBUYAU: SARAWAK:
1. Ali bin Semsu (Bebas)
2. Adam Ahid (PAS)
3. Julaihi Narawi (BN-PBB)

N023: LINGGA: SARAWAK:
1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR)
3. Simoi Peri (BN-PBB)

N024: BETING MARO: SARAWAK:
1. Razaili Gapor (BN-PBB)
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK:
1. Ibi ak Uding (PKR)
2. Snowdan Lawan (BN-PRS)
3. Dan ak Giang (SNAP)
4. Lipeh ak Mawi (PCM)
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas)
6. Sujal ak Gansi (Bebas)

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK:
1. Mong ak Dagang (BN-PRS)
2. Lias ak Julai (Bebas)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)

N027: SIMANGGANG: SARAWAK:
1. Leon Jimat Donald (DAP)
2. Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)

N028: ENGKELILI: SARAWAK:
1. Dr Johnichal Rayong ak Ngipa (BN-SUPP)
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)
3. Semijie ak Janting (SNAP)
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)

N029: BATANG AI: SARAWAK:
1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)
2. Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)

N030: SARIBAS: SARAWAK:
1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam (BN-PBB)
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR)

N031: LAYAR: SARAWAK:
1. Joe ak Unggang (SNAP)
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR)
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)
4. Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK:
1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)
3. Robert Lawson Chuat (BN-PBB)

N033: KALAKA: SARAWAK:
1. Ismail bin Hussain (Bebas)
2. Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)

N035: BELAWAI: SARAWAK:
1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas)
3. Datuk Talif @ Len Salleh (BN-PBB)

N036: SEMOP: SARAWAK:
1. Abdullah Saidol (BN-PBB)
2. Ong Chung Siew (PKR)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)

N037: DARO: SARAWAK:
1. Murni Suhaili (BN-PBB)
2. Jamaludin Ibrahim (PKR)
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)

N038: JEMORENG: SARAWAK:
1. Asbor Abdullah (Bebas)
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas)
3. Gani @ Abu Seman Jahwie (BN-PBB)

N041: PAKAN : SARAWAK:
1. Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)

N042: MELUAN: SARAWAK:
1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)
2. Wong ak Judat (BN-SPDP)
3. Labang ak Jamba (SNAP)

N043: NGEMAH: SARAWAK:
1. Alexander Vincent (BN-PRS)
2. Yakup Khalid (Bebas)
3. Adeh ak Denong (PCM)
4. Michael ak Lias (SNAP)
5. Aris ak Alap (PKR)

N044: MACHAN: SARAWAK:
1. Kong Tat Kim (PCM)
2. Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
3. George Chen Nguk Fa (PKR)
4. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)

N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK:
1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)
2. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)

N049: NANGKA: SARAWAK:
1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)

N050: DALAT: SARAWAK:
1. Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)
3. Salleh Mahali (Bebas)

N051: BALINGIAN: SARAWAK:
1. Suriati Abdullah (PKR)
2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)

N052: TAMIN: SARAWAK:
1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
2. Mengga ak Mikui (PKR)

N053: KAKUS: SARAWAK:
1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM)
2. Paul Anyie Raja (PKR)
3. John Sikie ak Tayai (BN-PRS)
4. Entali ak Empin (Bebas)

N055: KATIBAS: SARAWAK:
1. Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
2. Toh Heng San (SNAP)
3. Munan ak Laja (PKR)

N056: BALEH: SARAWAK:
1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (PKR)

N057: BELAGA: SARAWAK:
1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)

N058: JEPAK: SARAWAK:
1. Ramli Malaka (SNAP)
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)
3. Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB)
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas)
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)

N060: KEMENA: SARAWAK:
1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)

N061: BEKENU: SARAWAK:
1. Rosey Yunus (BN-SPDP)
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM)
3. Thony ak Badak (SNAP)
4. Ishak Mahwi (PKR)

N062: LAMBIR: SARAWAK:
1. Ripin Lamat (BN-PBB)
2. Zolhaidah Suboh (PKR)
3. Johari Bujang (SNAP)

N065: SENADIN: SARAWAK:
1. Michael Teo Yu Keng (PKR)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)

N066: MARUDI: SARAWAK:
1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
2. Michael Ding Tuah (Bebas)
3. Gerang ak Dagom (PKR)
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)

N067: TELANG USAN: SARAWAK:
1. Harrison Ngau Laing (PKR)
2. Kebing Wan (SNAP)
3. Jok Ding (Bebas)
4. Dennis Ngau (BN-PBB)

N068: BUKIT KOTA: SARAWAK:
1. Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
2. Leong Kwang Yew (DAP)
3. Usop Jidin (Bebas)
4. Ladis Pandin (Bebas)

N069: BATU DANAU: SARAWAK:
1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (PKR)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: Majoriti 5,064
1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
2. Japar Suyut (PKR)PKR MENANG DI

N011: BATU LINTANG: SARAWAK:
1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (PKR)
3. Soo Lina (Bebas)

034: KRIAN: SARAWAK:
1. Liman ak Sujang (SNAP)
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
3. Banyi ak Beriak (Bebas)
4. Ali ak Biju (PKR)

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: Majoriti 473
1. Baru Bian (PKR)
2. Willie Liau (BN-SPDP)
DAP MENANG DI :

N09: PADUNGAN: SARAWAK:
1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)
2. Wong King Wei (DAP)
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)

N010: PENDING: SARAWAK:
1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP)
2. Violet Yong (DAP)

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK:
1. Chong Chieng Jen (DAP)
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)

N013: BATU KAWAH: SARAWAK:
1. Christina Chew Wang See (DAP)
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP)

N039: REPOK: SARAWAK:
1. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
2. Dr Wong Hua Seh (DAP)

N040: MERADONG: SARAWAK:
1. Ling Kie King (BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui (DAP)

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK:
1. Hii Tiong Huat (Bebas)
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)
3. Wong Ho Leng (DAP)

N046: DUDONG: SARAWAK:
1. Yap Hoi Liong (DAP)
2. Datuk Tiong Thai King (BN-SUPP)
3. Apandi Abdul Rani (Bebas

N048: PELAWAN: SARAWAK:
1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
2. David Wong Kee Woan (DAP)

N059: KIDURONG: SARAWAK:
1. Chiew Chiu Sing (DAP)
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)

N063: PIASAU: SARAWAK: Majoriti 1,590
1. Ling Sie Kiong (DAP)
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)

064: PUJUT: SARAWAK:
1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
2. Fong Pau Teck (DAP)BEBAS MENANG DI

N054: PELAGUS: SARAWAK:
1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (PKR)
3. George ak Lagong (Bebas)

Tiada ulasan:

Catat Komen